Voimassa alkaen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Voimassa 1.3.2010 alkaen"

Transkriptio

1 ERITYISOHJE 1 1 (8) Laadunvalvonnan neuvottelukunta hyväksynyt Korvaa erityisohjeet ET Voimassa alkaen Pääasialliset muutokset: Huomioitu uudet ja uusiutuneet ENstandardit ja ET:n suositukset sekä LTmerkintäoikeuden korvautuminen EHPsertifioinnilla KAUKOLÄMPÖJOHTOJEN LAADUNVARMISTUS- JA SERTIFIOINTIJÄRJESTELMÄ SISÄLTÖ 0 Yleistä 1 Tavoite 2 Soveltamisala 3 Yleiset säännöt 4 Hallinto ja organisaatio 5 Hakemus 6 Hyväksymistodistus 7 Sertifiointimenettely 7.1 Tyyppitestit 7.2 Valmistajan sisäinen laadunvalvonta 7.3 Ulkoinen laadunvalvonta 7.4 Toimitettujen tuotteiden laatu 8 Materiaalien, tuotteiden sekä tuotantomenetelmien muutokset 9 Testauslaboratoriot 10 Hyväksymistodistuksen käyttö 11 Toimenpiteet, kun tuotteet tai laadunvalvonta ei vastaa vaatimuksia sekä hyväksymistodistuksen väärinkäyttötapauksissa 12 Hyväksymistodistuksen määräaikainen peruuttaminen 13 Hyväksymistodistuksen peruuttaminen 14 Tiedottaminen 15 Vastuu tuotteen laadusta 16 Dokumentointi ja arkistointi 17 Valitukset laadunvalvontatoimikunnan päätöksistä 18 Tuotteiden laatureklamaatiot 19 Luottamuksellisuus 20 Kustannukset ja maksut Liite A Liite B Liite C Liite D Liite E Liite F Liite G ET:n suosituksen L2/2010 standardia SFS-EN 489 täydentävät vaatimukset Kiinnivaahdotettujen kaukolämpöjohtojen liitokset, tyyppitestit, ominaisuudet, testimenetelmät ja toimenpiteet Hyväksymistodistuksen hakemus Liitosrakenteen hyväksymistodistuksen malli Liitosvaahdon hyväksymistodistuksen malli Sertifikaattien tiedotemalli Hyväksymistodistukseen liittyvät maksut

2 KAUKOLÄMPÖJOHTOJEN LAADUNVARMISTUS- JA SERTIFIOINTIJÄRJESTELMÄ 2 0 YLEISTÄ Kiinnivaahdotettujen kaukolämpöjohtojen laadunvarmistus- ja sertifiointijärjestelmä perustuu käyttäjiä edustavan Energiateollisuus ry:n (ET) ja elementtivalmistajia edustavan Muoviteollisuus ry:n (MT) väliseen sopimukseen. Sopimuksen mukaan ET ylläpitää ja hallinnoi järjestelmää sekä huolehtii sen käytännön toiminnoista. ET suosittelee jäsenyrityksiään hankkimaan ja käyttämään vain sertifioituja tuotteita (elementit ja valmisosat: EHP-sertifikaatti, liitokset: hyväksymistodistus, ks. kohta 2). Sertifikaattivaatimuksen suositellaan olevan osa energiayritysten tarjouspyyntöjä. Jos toimittaja kuitenkin tarjoaa sertifioimattomia tuotteita (jotka kuuluvat tämän järjestelmän soveltamisalaan), tämän tulee tarjouksesta käydä selvästi ilmi sekaannuksen välttämiseksi. 1 TAVOITE 2 SOVELTAMISALA Järjestelmän tarkoitus on toimia vapaaehtoisena sertifiointimenettelynä, joka on hyödyllinen sekä toimittajalle että käyttäjälle, ja joka tarjoaa käyttäjälle helpon tavan varmistua tuotteiden riittävästä laadusta (sertifikaatti, laatumerkki). Tarkoitus on varmistaa Suomeen toimitettavien, soveltamisalassa mainittujen tuotteiden vaatimustenmukainen laatu sekä estää laadun kustannuksella tapahtuva epäterve hintakilpailu. Nämä erityisohjeet käsittelevät järjestelmän käytännön toimintaa ja sääntöjä, esim. kuinka hankkia ja ylläpitää sertifiointia, laatumerkin käyttöä sekä tarvittavia menettely- ja toimenpideohjeita. Seuraavat tuotteet ja niiden tuotanto kuuluvat järjestelmän piiriin: - Kiinnivaahdotetut kaukolämpöjohdot, elementit ja valmisosat SFS-EN 253, SFS-EN 448, SFS-EN 488, SFS-EN , SFS-EN sekä ET:n suosituksen L1/2010 mukaan HUOM! Elementtien ja valmisosien osalta sertifiointi on 2010 siirtynyt kansallisesta LT-sertifioinnista hoidettavaksi Euroopan tasolla alan yhteistyöjärjestön Euroheat & Powerin ylläpitämänä (EHP-sertifikaatti ja -laatumerkki) sekä yksiettä kaksiputkirakennetta koskien. - SFS-EN 489 ja ET:n suosituksen L2/2010 mukaiset liitosrakenteet ja materiaalit - SFS-EN 488 ja ET:n suosituksen L4/2003 mukaiset palloventtiilit (näille on oma erityisohje nro 3, joten niitä ei käsitellä tässä ohjeessa). Elementtien ja valmisosien osalta laadunvarmistus ja sertifiointi perustuu edellä mainittuihin standardeihin ja Euroheatin erityisohjeeseen Certification guidelines for DH pipes (ks aspx).

3 3 Liitosten osalta laadunvarmistus ja sertifiointi perustuvat näihin erityisohjeisiin sekä edellä mainittuun standardiin ja suositukseen. Liitteessä A on esitetty ET:n suosituksen L2/2010 SFS-EN 489:ää täydentävät vaatimukset. HUOM! TÄSTÄ ETEENPÄIN TÄMÄ OHJE KÄSITTELEE VAIN LIITOSTEN SERTIFIOINTIA. ELEMENTTIEN JA VALMISOSIEN SERTIFIOINTIMENETTELYT JA -VAATIMUKSET LÖYTYVÄT EDELLÄ MAINITUSTA EUROHEATIN OHJEESTA. 3 YLEISET SÄÄNNÖT Sertifiointi ja sen ylläpito tapahtuu kaikille toimittajille/valmistajille samoin taloudellisin ja muin ehdoin. Järjestelmä toimii nollatulosperiaatteella. 4 HALLINTO JA ORGANISAATIO 5 HAKEMUS Järjestelmän ylimpänä päätöselimenä toimii laadunvalvonnan neuvottelukunta (LVNK) vastaten järjestelmän yleisestä toiminnasta ja valvonnasta, mm. talous, laadunvalvontatoimikunnan (LVT) toiminta, LVT:n päätöksiä koskevien valitusten käsittely sekä näiden erityisohjeiden päivittäminen. LVNK:ssa on neljä jäsentä, kaksi ET:n ja kaksi MT:n nimeämää. Päivittäisistä toiminnoista vastaa LVT, jonka muodostaa yksi ET:n nimeämä henkilö. LVT on oikeutettu käyttämään ulkopuolisia asiantuntijoita ulkoisiin tarkastuksiin sekä tyyppitesti- ja pistokoekappaleiden valintaan. Valmistajan tai toimittajan, joka haluaa saada hyväksymistodistuksen, tulee toimittaa LVT:lle liitteen C mukainen hakemus. Samaa hakemuskaavaketta käytetään myös haettaessa olemassa olevan sertifikaatin laajennusta ja tuotteen valmistuspaikan muuttuessa. 6 HYVÄKSYMISTODISTUS LVT myöntää hyväksymistodistuksen hyväksytyn hakemuksen sekä tyyppitestien jälkeen. Liitosrakenteille/-materiaaleille sekä liitosten PUR-vaahdoille myönnetään hyväksymistodistus ilman laatumerkin kiinnitysoikeutta. Liitosmateriaaleja, esim. kutistenauhoja voidaan käyttää erilaisissa liitosrakenteissa, sertifioiduissa tai ei-sertifioiduissa, joten sekaannusten välttämiseksi liitosmateriaaleihin ja -komponentteihin ei voi kiinnittää laatumerkkiä.

4 4 Hyväksymistodistus kattaa sertifikaatissa mainitut tuotteet ja liitosrakenteet sekä tuotantolaitokset. Kutisteliitoksissa holkki+kapeat kutisteet ja leveällä kutisteella toteutetut ratkaisut katsotaan eri liitosratkaisuksi. Sertifikaatin laajennus kattamaan ko. valmistajan muitakin tuotantolaitoksia ja liitosrakenteita edellyttää normaalia hakuprosessia (hakemus, tyyppitestit). Hyväksymistodistusta ei voi siirtää toiselle tuotantolaitokselle tai toiselle yritykselle. Hyväksymistodistus on voimassa kalenterivuoden kerrallaan. Mikäli sertifioinnin pohjana olevia EN-standardeja, ET:n suosituksia tai näitä erityisohjeita muutetaan, voidaan sertifikaatin uusimiseksi edellyttää lisätarkastuksia tai -testejä sen osoittamiseksi, että muuttuneet vaatimukset täytetään. Hyväksymistodistusten mallit on esitetty liitteissä D ja E. 7 SERTIFIOINTIMENETTELY 7.1 Tyyppitestit Testaus- ja tarkastusmenettelyt hyväksymistodistuksen saamiseksi ja ylläpitämiseksi käsittävät: - tyyppitestit - valmistajan sisäisen laadunvalvonnan - ulkoiset tarkastukset - laatureklamaatioiden tarkastukset (kentällä toteutuneen laadun seuranta) Tyyppitestit suoritetaan ensihyväksynnän saamiseksi liitosrakenteille ja liitosmateriaaleille. Tyyppitestien tulee osoittaa, että liitosratkaisut ja -materiaalit täyttävät kaikki liitteessä B mainituille ominaisuuksille asetetut vaatimukset. Tyyppitestit tulee suorittaa jossakin akkreditoidussa testauslaitoksessa. Toimittaja vastaa koekappaleiden toimittamisesta testauslaitokseen sekä testaukseen liittyvistä kustannuksista. Voimassa olevan standardin mukaisesti enintään neljä vuotta sertifikaattihakemuksen päivämäärää aikaisemmin hyväksytyssä testauslaitoksessa tehdyt testit hyväksytään. Liitosrakenteiden ja -materiaalien tyyppitestit tulee uusia joka 5. vuosi. Liitosrakenteille tämä testi tehdään EN 489:n mukaisesti, mutta joustavien liitosten (muiden kuin hitsattujen liitosten) osalta vain yhdelle koekappaleelle (ensimmäisessä tyyppikokeessa 3 koekappaletta). Liitosvaahdolle tämä testi tehdään EN 489:n tyyppitestivaatimusten mukaisesti sillä erotuksella, että koekappaleen molemmista liitoksista otetaan vain yksi näyte kuhunkin PUR-kokeeseen. Korkeintaan yksi vuosi LVT:n kirjallista uusintatestikehotusta aikaisemmin akkreditoidussa testauslaitoksessa tehdyt testit hyväksytään. Tämä uusintatyyppitesti suoritetaan eräänlaisena kompensaationa sille, että valmistajan sisäistä laadunvalvontaa ei tarkasteta samaan tapaan kuin putkille ja valmisosille.

5 5 Mikäli ensimmäisen tai uusintatyyppitestin kaikki tulokset eivät täytä sertifikaatin saamisen edellytyksiä, tulee hakijan ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin. Tämän jälkeen tulee uusia testien ne osat, jotka LVT katsoo tarpeelliseksi. 7.2 Valmistajan sisäinen laadunvalvonta 7.3 Ulkoinen tarkastus Valmistajan tulee suorittaa jatkuvaa laadunvalvontaa sen varmistamiseksi, että tuotteiden vaadittu laatutaso jatkuvasti ylläpidetään. Sisäiselle laadunvalvonnalle ei ole määritelty vähimmäisvaatimuksia. Valmistaja voi itse suorittaa sisäisen laadunvalvonnan testit ja mittaukset, tai ne voidaan teettää alihankkijalla tai testauslaboratoriossa. Kaikki testit ja mittaukset tulee dokumentoida. Dokumenteista tulee ilmetä koekappaleita, tuloksia, päivämääriä sekä testaajaa koskevat tiedot. Nämä dokumentit sekä tuotteiden valmistusta ja vastaanotettuja materiaaleja ja komponentteja koskevat dokumentit tulee säilyttää vähintään 5 vuotta, ja ne tulee olla LVT:n saatavilla. Ulkoisilla tarkastuksilla voidaan valvoa sitä, että sertifikaatin haltija jatkuvasti täyttää kaikki sertifikaatin edellytykset, erityisesti sisäisen laadunvalvonnan toimivuuden, laajuuden ja tulosten suhteen. Tarkastuksen yhteydessä voidaan ottaa näytteitä pistokokeisiin. Vaadittaessa liitoksissa käytettävien tuotteiden valmistajien tulee toimittaa sisäistä laadunvalvontaansa koskeva sertifikaatti sekä laadunvalvonnan tulokset LVT:n määrittämästä valmistuserästä. Tarvittaessa LVT:llä on oikeus tehdä tarkastuskäynti liitostuotevalmistajien tuotantolaitoksille joko ennakkoilmoituksella tai ilman. Jokaisesta tarkastuskäynnistä LVT laatii raportin ja toimittaa sen sertifikaatin haltijalle. 7.4 Toimitettujen tuotteiden laatu LVT kerää palautetta kentältä toimitettujen tuotteiden laadun seuraamiseksi. Hyväksymistodistuksen haltijoiden tulee dokumentoida kentältä saamansa laatureklamaatiot sekä niiden seurauksena toteutetut toimenpiteet. Tämä dokumentointi voidaan tarkastaa mm. ulkoisen tarkastuksen yhteydessä. 8 MATERIAALIEN, TUOTTEIDEN SEKÄ TUOTANTOMENETELMIEN MUUTOKSET Sertifikaatin haltijan tulee ilmoittaa LVT:lle jokaisesta sellaisesta tuotetta (liitosrakenne, liitosmateriaali, liitosvaahtokomponentit tai -resepti) tai tuotantomenetelmää koskevasta oleellisesta muutoksesta, jolla voi olla vaikutusta joko valmiin tuotteen vaatimustenmukaisuuteen tai sertifikaatin kattavuuteen. LVT

6 6 päättää onko muutoksella tällaista vaikutusta. Myönteisessä tapauksessa vaaditaan uusi tyyppitestaus joko täydellisenä tai osittaisena LVT:n päättämässä laajuudessa. 9 TESTAUSLABORATORIOT Tyyppitestit ja pistokokeet saa teettää akkreditoiduissa testauslaitoksissa. 10 HYVÄKSYMISTODISTUKSEN KÄYTTÖ Hyväksymistodistuksia voidaan tarjousten ohella käyttää sertifioitujen tuotteiden markkinoinnissa ja mainostamisessa. Tämä ei kuitenkaan saa aiheuttaa sekaannusta valmistajan sertifioitujen ja sertifioimattomien tuotteiden välille, erityisesti tarjousprosessissa. 11 TOIMENPITEET, KUN TUOTTEET TAI LAADUNVALVONTA EI VASTAA VAATIMUKSIA SEKÄ HYVÄKSYMISTODISTUKSEN VÄÄRINKÄYTTÖTAPAUKSISSA Tapaukset, joissa valmistajan tai toimittajan toiminta ei kaikilta osin ole näiden erityisohjeiden mukaista tai tuotteet eivät vastaa vaatimuksia, voivat johtaa johonkin tai joihinkin seuraavista toimenpiteistä: - LVT:n määrittämät valmistajan korjaavat toimenpiteet, esim. huomautus ja korjauskehotus, ulkoinen uusintatarkastus ja/tai lisäpistokokeet jossakin akkreditoidussa testauslaitoksessa valmistajan kustannuksella - hyväksymistodistuksen kattavuuden rajoitus - julkinen varoitus (tiedotetaan ET:n jäsenille) - hyväksymistodistuksen määräaikainen peruutus - hyväksymistodistuksen peruutus. 12 HYVÄKSYMISTODISTUKSEN MÄÄRÄAIKAINEN PERUUTTAMINEN LVT voi peruuttaa hyväksymistodistuksen määräajaksi, mikäli vaadittuihin korjaaviin toimenpiteisiin ei ole ryhdytty tai niillä ei ole saavutettu haluttua tulosta, ja mikäli peruuttamista kokonaan ei katsota tarpeelliseksi. LVT ilmoittaa kirjallisesti sertifikaatin haltijalle määräaikaisesta peruutuksesta perusteluineen. Sertifikaatin haltijalla on oikeus valittaa päätöksestä kahden viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. 13 HYVÄKSYMISTODISTUKSEN PERUUTTAMINEN LVT voi perua hyväksymistodistuksen seuraavissa tapauksissa: - välittömästi, mikäli valmistajan sisäisen laadunvalvonnan raportoinnissa tai dokumentoinnissa havaitaan vilppiä, esim. tuloksia kirjattu mittauksia tai testejä tekemättä - mikäli valmistaja ei kehotuksista ja varoituksista huolimatta korjaa merkittäviä puutteita laadunvalvontavälineistössä, laadunvalvonnan suorittamisessa tai sen dokumentoinnissa

7 7 14 TIEDOTTAMINEN - mikäli valmistaja ei ole tilannut LVT:n edellyttämiä testejä ja toimittanut testinäytteitä testauslaitokseen kuukauden kuluessa LVT:n antamasta testauspyynnöstä - mikäli tuotteet eivät korjaavien toimenpiteiden jälkeen lisätesteissä täytä keskeisille ominaisuuksille asetettuja vaatimuksia. LVT ilmoittaa kirjallisesti sertifikaatin haltijalle peruutuksesta perusteluineen. Sertifikaatin haltijalla on oikeus valittaa päätöksestä kahden viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. Hyväksymistodistuksen voimassaolo lakkaa, kun valitusaika on ummessa, tai valitustapauksessa, kun LVNK on vahvistanut peruutuspäätöksen. Vilppitapauksessa peruutus astuu voimaan heti LVT:n päätöksen ilmoituksesta. LVNK:lla on oikeus tiedottaa vilppitapauksista ET:n jäsenistölle. Lista voimassa olevista hyväksymistodistuksista julkaistaan ET:n kotisivuilla internetissä ( otteet) aina kun sertifikaatti myönnetään tai peruutetaan, sekä joka vuosi tammi-helmikuussa, jolloin ne lähetetään myös sähköpostitse kaikille ET:n lämpöä myyville jäsenille, kaikille sertifikaatin haltijoille sekä kaikille auktorisoiduille kaukolämpöputkiurakoitsijoille. Malli tiedotteesta on liitteessä F. 15 VASTUU TUOTTEEN LAADUSTA Sertifikaatin haltija vastaa sertifioitujen tuotteiden laadusta ja sen huolehtimisesta, että nämä tuotteet täyttävät sertifikaatissa määritettyjen standardien ja suositusten vaatimukset kaikilta osin. LVT:llä ja LVNK:lla ei ole taloudellista eikä muuta vastuuta tuotteiden laadusta. 16 DOKUMENTOINTI JA ARKISTOINTI Valmistajan tulee vähintään 5 vuoden ajan säilyttää dokumentointi, joka osoittaa, että laadunvalvonta jatkuvasti täyttää asetetut vaatimukset. LVNK:n ja LVT:n tulee arkistoida ja säilyttää päätöksensä. 17 VALITUKSET LAADUNVALVONTATOIMIKUNNAN PÄÄTÖKSISTÄ LVT:n päätöksiä koskevat valitukset tulee jättää LVT:lle kuukauden kuluessa päätöksen saamisesta. LVNK tutkii valitukset mahdollisimman nopeasti. 18 TUOTTEIDEN LAATUREKLAMAATIOT

8 8 Sertifikaatin haltijan tulee kirjata ja arkistoida kaikki sertifioitujen tuotteiden laatua koskevat reklamaatiot ja niiden johdosta suorittamansa toimenpiteet. Tämä arkisto tulee olla LVT:n saatavilla mm. tarkastuskäynnin aikana. 19 LUOTTAMUKSELLISUUS LVT:n ja LVNK:n sertifiointitoiminnan yhteydessä saamat yrityskohtaiset tiedot ovat luottamuksellisia. 20 KUSTANNUKSET JA MAKSUT Valmistaja vastaa tyyppi- ja pistokokeiden kustannuksista, LVT:n tarkastuskäyntien kustannuksista sekä liitteen G mukaisista maksuista. Maksut kattavat järjestelmän ylläpidon sekä päivittäisten toimien kustannuksia. Tältä pohjalta LVNK päättää maksujen tason vuosittain.

9 Laadunvalvontatoimikunta LIITE A ET ET:N SUOSITUKSEN L2/2010 STANDARDIA SFS-EN 489 TÄYDENTÄVÄT VAATIMUKSET ET:n suositus L2/2010 perustuu SFS-EN 489:n vaatimuksiin. Seuraavassa esitetään ko. suosituksen tuotteiden teknisiä ominaisuuksia koskevat, em. standardia täydentävät vaatimukset. - Kutistemuhvin ja -nauhan (kutistettuna) tiivistyspituuden sekä jatkosholkkiin että suojaputkeen tulee olla vähintään 100 mm. - PE-jatkosholkin sekä peltiliitoksessa käytetyn jatkospellin limityksen suojaputkeen tulee olla vähintään 30 mm. - Kutistumattoman jatkosholkin seinämänpaksuuden tulee olla vähintään 3 mm. - Jatkospellin seinämänpaksuuden tulee olla vähintään 0,5 mm.

10 LIITE B (velvoittava) ENERGIATEOLLISUUS RY SUOSITUS L2/2010 LIITE 2 KIINNIVAAHDOTETTUJEN KAUKOLÄMPÖJOHTOJEN LIITOKSET, TYYPPITESTIT, OMINAISUUDET, TESTIMENETELMÄT JA TOIMENPITEET Ominaisuus Testimenetelmä Toimenpide Liitosrakenne PUR Joustavat liitosratkaisut: Kestävyys maassa tapahtuvan aksiaaliliikkeen suhteen (hiekkalaatikkokoe) Kaikki liitosratkaisut: Vesitiiviys Hitsatut liitosratkaisut: Jännityssäröilyn kestävyys Koostumus ja materiaaliominaisuudet EN 489 EN 489 EN 489 EN 489/EN 253 Tyyppitestiraportin tarkastus Tyyppitestiraportin tarkastus Tyyppitestiraportin tarkastus Raaka-ainetodistusten ja sisäisen laadunvalvonnan kirjanpidon tarkastus Solurakenne EN 489/EN 253 Tyyppitestiraportin tarkastus Sulkeumat ja kuplat EN 489/EN 253 Tyyppitestiraportin tarkastus Suljetut solut EN 489/ISO 4590 Tyyppitestiraportin tarkastus Minimitiheys EN 489/ISO 845 Tyyppitestiraportin tarkastus Puristuslujuus EN 489/ISO 844 Tyyppitestiraportin tarkastus Vedenimeytyminen EN 489/EN 253 Tyyppitestiraportin tarkastus Lämpövanheneminen EN 489 Tyyppitestiraportin tarkastus

11 LIITE C HYVÄKSYMISTODISTUKSEN HAKEMUS Hakemuksen lähetysosoite: ET Energiateollisuus ry Veli-Pekka Sirola PL HELSINKI veli-pekka.sirola@energia.fi Hakija Yritys Postiosoite Puhelin Kontaktihenkilö Valmistuspaikkakunta Fax Sähköposti Valmistaja (täytetään, jos ei ole sama kuin hakija) Yritys Postiosoite Puhelin Valmistuspaikkakunta Fax Tuotetiedot Tuoteryhmä: Kiinnivaahdotettujen kaukolämpöjohtojen liitosmateriaalit / liitosrakenteet Asiakirjat 1. EN ET:n suositus n:o L2/ Laadunvalvontajärjestelmän erityisohje 1 Tuote (kauppanimi, tyyppi, tuotekuvaus, tuotannon tyyppi- ja kokoalue...) Sitoumus Olemme perehtyneet tässä hakemuksessa mainittuun erityisohjeeseen. Jos meille myönnetään hakemamme hyväksymistodistus, sitoudumme noudattamaan ko. ohjetta sekä muita laadunvalvonnan neuvottelukunnan hyväksymiä hyväksymistodistuksen käyttöön liittyviä ohjeita., /, Paikka Päiväys Allekirjoitus / Nimen selvennys

12 LIITE D Laadunvalvontatoimikunta TODISTUS NO 2/20xx ET M A L L I H Y V Ä K S Y M I S T O D I S T U S Kaukolämpöalan laadunvalvontatoimikunta myöntää puolueettomissa laboratorioissa suoritettujen tyyppitestien perusteella tämän todistuksen. Tuote: Liitosrakenne / tuote Valmistaja: Tilaaja: Tyyppitestiraportti: Laadunvalvontatoimikunta toteaa, että tässä mainittu tuote täyttää kiinnivaahdotettujen kaukolämpöjohtojen liitoksille SFS-EN 489:ssä ja Energiateollisuus ry:n suosituksessa L2/2010 esitetyt vaatimukset. Tämä todistus on voimassa xx alkaen vuoden kerrallaan edellyttäen, että valmistajan sisäisen laadunvalvonnan toiminta, laajuus ja tulokset sekä ulkoisen laadunvalvonnan testitulokset täyttävät asetetut vaatimukset. Tämä todistus korvaa hyväksymistodistuksen n:o 2/20yy. Helsingissä, tammikuun 31. päivänä 20xx LAADUNVALVONTATOIMIKUNTA N.N.

13 LIITE E Laadunvalvontatoimikunta TODISTUS NO 3/20xx ET M A L L I H Y V Ä K S Y M I S T O D I S T U S Kaukolämpöalan laadunvalvontatoimikunta myöntää puolueettomissa laboratorioissa suoritettujen tyyppitestien perusteella tämän todistuksen. Tuote: Liitosvaahto (CO 2 -PUR) - seossuhde, polyoli/isos. xxx:yyy (til.) Valmistaja: Tilaaja: Tyyppitestiraportti: Laadunvalvontatoimikunta toteaa, että tässä mainittu tuote täyttää kiinnivaahdotettujen kaukolämpöjohtojen liitoseristeelle SFS-EN 489:ssä ja Energiateollisuus ry:n suosituksessa L2/2010 esitetyt vaatimukset. Hyväksymistodistus koskee vain ym. seossuhteella valmistettua PUR-vaahtoa. Tämä todistus on voimassa xx alkaen vuoden kerrallaan edellyttäen, että valmistajan sisäisen laadunvalvonnan toiminta, laajuus ja tulokset sekä ulkoisen laadunvalvonnan testitulokset täyttävät asetetut vaatimukset. Tämä todistus korvaa todistuksen n:o 3/20yy. Helsingissä, tammikuun 31. päivänä 20xx LAADUNVALVONTATOIMIKUNTA N.N.

14 LIITE F M A L L I KAUKOLÄMPÖ Veli-Pekka Sirola xx TIEDOTE Lxxx/20xx Lämmönjakelu Korvaa tiedotteen Lyyy/20yy Kaukolämpötoimialan jäsenille ja auktorisoiduille kaukolämpöjohtojen liitosurakoitsijoille Viite: ET-kaukolämpökansio 2/11 Kaukolämpöjohtojen laadunvalvonta, sertifikaatit 20xx Seuraavassa on luetteloitu voimassa olevat EHP-sertifikaatit (elementit ja valmisosat) sekä LT-merkintäoikeudet (palloventtiilit) ja hyväksymistodistukset (liitokset). Sertifikaateissa on mainittu, mitä tuotteita tai ratkaisutapoja ne koskevat. Esim. tietty kutiste ei välttämättä ole hyväksytty kaikilla liitostavoilla. Hyväksytyt elementit/valmisosat voidaan merkitä EHP-merkillä ja sulkuventtiilit LT-merkillä. Kutiste- ym. liitostuotteissa ei laatumerkkiä käytetä. Energiateollisuus ry suosittelee hankinnoissanne vaatimaan elementtien ja valmisosien osalta EHP-sertifikaatti, palloventtiilien osalta LT-merkki sekä liitosratkaisujen ja liitosvaahtojen osalta hyväksymistodistus. EU-kynnysarvot ylittäviä hankintoja koskevan erityisalojen hankintalain mukaan tarjottavan tuotteen vaatimustenmukaisuus tulee voida osoittaa myös muulla tilaajaa tyydyttävällä tavalla. EU-kynnysarvot ylittävissä hankinnoissa vaatimuksena voisi siten esim. olla EHP-sertifikaatti, tai vastaava kolmannen osapuolen sertifikaatti tai selvitys tuotteen vaatimustenmukaisuudesta ja laadusta. Tämä tiedote liitteineen lähetetään sähköpostitse asianosaisille joka vuoden alussa. Seuraavan vuoden alkuun asti tiedote sertifikaattiluetteloineen pidetään ajan tasalla internetissä ja teet. Lisätiedot: Veli-Pekka Sirola, puh , veli-pekka.sirola@energia.fi. Veli-Pekka Sirola LIITTEET - EHP-sertifikaatit / xx - LT-merkintäoikeudet / xx - Hyväksymistodistukset / xx

15 LIITE G Laadunvalvontatoimikunta MAKSUPERUSTEET ET HYVÄKSYMISTODISTUKSEEN LIITTYVÄT MAKSUT 1 PERUSMAKSUT 2 VUOSIMAKSUT Järjestelmään liittyvät maksut ja niiden tason päättää LVNK. Hakemusmaksuja ei ole. Hyväksymistodistuksen vuosimaksu on tuotekohtainen. Ko. vuoden vuosimaksut laskutetaan etukäteen tammikuussa. Vuosimaksu vuonna 2010 on LAADUNTARKASTUS- JA TESTAUSKUSTANNUKSET Hyväksymistodistuksen hakija/haltija vastaa näiden myöntämiseen / voimassapitämiseen vaadittavien normaalien tai erityistarkastusten ja testausten kaikista, LVT:n tai testauslaitoksen laskuttamista kustannuksista.

Kaukolämpöjohtojen laadunvalvonta, sertifikaatit 2011

Kaukolämpöjohtojen laadunvalvonta, sertifikaatit 2011 KAUKOLÄMPÖ TIEDOTE L128/2011 1(7) Lämmönjakelu Veli-Pekka Sirola 1.2.2011 Korvaa tiedotteen L122/2010 Päivitetty 18.3.2011 Kaukolämpötoimialan jäsenille, LT-merkin/hyväksymistodistuksen haltijoille ja

Lisätiedot

KAUKOLÄMPÖJOHTOJEN LIITOSTYÖ, URAKOITSIJOIDEN AUKTORISOINTI JA ASENTAJIEN PÄTEVYYS

KAUKOLÄMPÖJOHTOJEN LIITOSTYÖ, URAKOITSIJOIDEN AUKTORISOINTI JA ASENTAJIEN PÄTEVYYS ERITYISOHJE 2 1 (8) Laadunvalvonnan neuvottelukunta hyväksynyt 23.2.2010 Korvaa erityisohjeet 3.4.2006 ET Voimassa 1.3.2010 alkaen Pääasialliset muutokset: Urakoitsijan ja asentajan vaatimuksia muutettu

Lisätiedot

Kaukolämpöjohtojen laadunvarmistusjärjestelmä

Kaukolämpöjohtojen laadunvarmistusjärjestelmä Kaukolämpöjohtojen laadunvarmistusjärjestelmä Raportti L10/2003 Suomen Kaukolämpö ry 2003 ISSN 1238-9315 Sky-kansio 2/7 Kaukolämpöjohtojen laadunvarmistusjärjestelmä SUOMEN KAUKOLÄMPÖ RY RAPORTTI L10/2003

Lisätiedot

Kaukolämpöjohtojen laadunvalvonta, sertifikaatit 2013

Kaukolämpöjohtojen laadunvalvonta, sertifikaatit 2013 KAUKOLÄMPÖ TIEDOTE L136/2013 1(8) Lämmönjakelu Veli-Pekka Sirola 1.2.2013 Korvaa tiedotteen L133/2012 Päivitetty 13.5.2013 Kaukolämpötoimialan jäsenille, LT-merkin/hyväksymistodistuksen haltijoille ja

Lisätiedot

Kaukolämpöjohtojen laadunvalvonta, sertifikaatit 2016

Kaukolämpöjohtojen laadunvalvonta, sertifikaatit 2016 KAUKOLÄMPÖ TIEDOTE L142/2016 1(7) Lämmönjakelu Veli-Pekka Sirola 1.2.2016 Korvaa tiedotteen L140/2015 Kaukolämpötoimialan jäsenille, hyväksymistodistuksen haltijoille ja auktorisoiduille kaukolämpöjohtojen

Lisätiedot

Kaukolämpöjohtojen laadunvalvonta, sertifikaatit 2015

Kaukolämpöjohtojen laadunvalvonta, sertifikaatit 2015 KAUKOLÄMPÖ TIEDOTE L140/2015 1(8) Lämmönjakelu Veli-Pekka Sirola 30.1.2015 Korvaa tiedotteen L138/2014 Kaukolämpötoimialan jäsenille, LT-merkin/hyväksymistodistuksen haltijoille ja auktorisoiduille kaukolämpöjohtojen

Lisätiedot

Höyrynsulkuteipit ja muut tiivistystarvikkeet

Höyrynsulkuteipit ja muut tiivistystarvikkeet Höyrynsulkuteipit ja muut tiivistystarvikkeet 2.7.2014 Sisällysluettelo 1. Soveltamisala... 2 2. Tuotekuvaus... 2 3. Tuotteen vaatimukset... 2 4. Suoritustason pysyvyyden arviointi ja varmentaminen...

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Lattiakaivot Tyyppihyväksyntäohjeet 2006 Ympäristöministeriön asetus lattiakaivojen tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2006 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Ilmansuodattimet Tyyppihyväksyntäohjeet 2008 Ympäristöministeriön asetus ilmansuodattimien tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 10 päivänä marraskuuta 2008 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Kolmannen osapuolen valvonta betonikiviainesten valmistuksessa

Kolmannen osapuolen valvonta betonikiviainesten valmistuksessa [presentation title] via >Insert >Header & Footer Kolmannen osapuolen valvonta betonikiviainesten valmistuksessa Kiwa Inspecta Katriina Tallbacka 2018-05-17 Esityksen sisältö Kiviaineste CE-merkintä Kolmannen

Lisätiedot

Kaukolämpöjohtojen laadunvalvonta, sertifikaatit 2018

Kaukolämpöjohtojen laadunvalvonta, sertifikaatit 2018 ENERGIAVERKOT TIEDOTE L149/2018 1(8) Lämmönjakelu Veli-Pekka Sirola 1.2.2018 Korvaa tiedotteen L146/2017 Kaukolämpöyrityksille, hyväksymistodistuksen haltijoille ja auktorisoiduille kaukolämpöjohtojen

Lisätiedot

Kaukolämpöjohtojen laadunvalvonta, sertifikaatit 2017

Kaukolämpöjohtojen laadunvalvonta, sertifikaatit 2017 ENERGIAVERKOT TIEDOTE L146/2017 1(8) Lämmönjakelu Veli-Pekka Sirola 31.1.2017 Korvaa tiedotteen L142/2016 päivitetty 21.8.2017 Kaukolämpöyrityksille, hyväksymistodistuksen haltijoille ja auktorisoiduille

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Vesilukot Tyyppihyväksyntäohjeet 2007 Ympäristöministeriön asetus vesilukkojen tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2007 Ympäristöministeriön päätöksen

Lisätiedot

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista-

A-moduulissa säädettyjen vaatimusten lisäksi sovelletaan alla olevia säännöksiä. Valmista- Liite 1 VAATIMUSTENMUKAISUUDEN ARVIOINTIMENETTELYT A-moduuli (valmistuksen sisäinen tarkastus) 1. Tässä moduulissa esitetään menettely, jolla valmistaja tai tämän yhteisöön kuuluvien valtioidenalueelle

Lisätiedot

Hyväksytyt asiantuntijat

Hyväksytyt asiantuntijat 1(4) Hyväksytyt asiantuntijat Pätevyysalue Pätevyysluokat Tarkastuskohteet Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvolain 1090/2002 (muutettuna viimeksi 1042/2014) 48 2 momentin nojalla Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

Hakuohje Muoviputkihitsaajat

Hakuohje Muoviputkihitsaajat MUOVIPUTKIHITSAAJIEN PÄTEVÖINTI 1 YLEISTÄ 1 (5) Muoviputkihitsaajien pätevyyden todentaminen perustuu Muoviteollisuus Ry:n ja Inspecta Sertifiointi Oy:n sopimukseen. Sopimus kattaa kunnallistekniset vesiputkistot.

Lisätiedot

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE

Way of Life- sertifikaatti HAKULOMAKE Way of Life- sertifikaatti Way of Life- sertifikaatti kosmetiikalle ja henkilökohtaisen hyvinvoinnin tuotteille HAKULOMAKE Olemme iloisia voidessamme tarjota sinulle sertifioinnin kansainvälisten kriteerien

Lisätiedot

NPM. Tae laadukkaasta rakentamisesta

NPM. Tae laadukkaasta rakentamisesta NPM Tae laadukkaasta rakentamisesta Mikä on Nordic Poly Mark? NPM-merkki muoviputkessa viestii laadusta. Kaikki NPMmerkityt putkistojärjestelmät täyttävät EN-standardin vaatimustason. Sen lisäksi niiden

Lisätiedot

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTO

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTO AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTO 2017 1 Automaattisten sammutuslaitteistojen suunnittelutoimisto Sisällysluettelo 1 Tarkoitus... 2 2 Menettely... 2 3 Vaatimukset... 2 3.1 Suunnitteluohjeet...

Lisätiedot

2/19 Ympäristöministeriön asetus

2/19 Ympäristöministeriön asetus 2/19 Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen kupariputkien tyyppihyväksynnästä Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Kupariputket Tyyppihyväksyntäohjeet 2006 Ympäristöministeriön asetus kupariputkien tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2006 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Kierrehaat Tyyppihyväksyntäohjeet 2008 Ympäristöministeriön asetus kierrehakojen tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 10 päivänä marraskuuta 2008 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Rakennustuotteiden -merkintä

Rakennustuotteiden -merkintä Rakennustuotteiden -merkintä Eurooppalainen käytäntö rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamiseen Rakennustuotteiden CE-merkintä perustuu rakennustuotedirektiiviin Euroopan komission rakennustuotedirektiivin

Lisätiedot

Telineasentajat Hakuohje

Telineasentajat Hakuohje 4.3.2014 1(5) TELINE- JA SÄÄSUOJA-ASENTAJIEN PÄTEVÖINTI/SERTIFIOINTI 1 YLEISTÄ Telineasentajien pätevöinnin ja sertifioinnin vaatimukset ja menettelyt on kuvattu tässä ohjeessa. Sertifiointeihin sovelletaan

Lisätiedot

Uusi INSTA-CERT -sertifiointi yhteispohjoismainen menettely

Uusi INSTA-CERT -sertifiointi yhteispohjoismainen menettely Uusi INSTA-CERT -sertifiointi yhteispohjoismainen menettely Yhteispohjoismainen riippumaton INSTA-CERT sertifiointi Riippumaton INSTA-CERT ryhmä on luonut sertifiointimenettelyn, jota he ylläpitävät ja

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (5) HAKUOHJE HITSAUSKOORDINOIJAN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien sertifioinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen sertifiointielimen suorittama pätevyyden

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Valurautaiset viemäriputket ja -putkiyhteet Tyyppihyväksyntäohjeet 2007 Ympäristöministeriön asetus valurautaisten viemäriputkien ja putkiyhteiden tyyppihyväksynnästä Annettu

Lisätiedot

11/19 Ympäristöministeriön asetus

11/19 Ympäristöministeriön asetus 11/19 Ympäristöministeriön asetus rakennusten jätevesilaitteistoihin tarkoitettujen vesilukkojen tyyppihyväksynnästä Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä

Lisätiedot

Nimetyt tutkimuslaitokset

Nimetyt tutkimuslaitokset 1(5) Nimetyt tutkimuslaitokset Pätevyysalue Pätevyysluokat Kriteerit Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvosektorin nimetyn tutkimuslaitoksen toiminnalle esitettyjä vaatimuksia. Tutkimuslaitostoiminnan

Lisätiedot

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Valmisbetoni

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Valmisbetoni Varmennustodistuksen arviointiperusteet Valmisbetoni Varmennustodistuksen arviointiperusteet Valmisbetoni 2 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 5 1.1 Ohjeiden soveltamisala... 5 1.2 Sovellettavat vaatimusasiakirjat...

Lisätiedot

VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET NRO 29 2.7.2014. Palosuojatuotteet

VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET NRO 29 2.7.2014. Palosuojatuotteet VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET NRO 29 2.7.2014 Palosuojatuotteet Sisällysluettelo 1. Soveltamisala... 2 2. Tuotekuvaus... 2 3. Tuotteen vaatimukset... 2 4. Suoritustason pysyvyyden arviointi ja

Lisätiedot

FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE

FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE FISMA ry FiSMA Pätevän Arvioijan yleisohje Sivu 1(2) Prosessijohtaminen Hakemuksen tekeminen ja uusiminen FiSMA PÄTEVÄN ARVIOIJAN NIMIKKEEN HAKEMUSOHJE 1. Yleistä FiSMA Pätevän Arvioijan (FiSMA Competent

Lisätiedot

PANK Neuvottelupäivä PANK-hyväksynnän kehittäminen

PANK Neuvottelupäivä PANK-hyväksynnän kehittäminen 1 PANK Neuvottelupäivä 2010-11-11 PANK-hyväksynnän kehittäminen PANK-hyväksyntä lyhyesti PANK-hyväksyntä on päällystealan testausorganisaatioiden hyväksyntämenettely, jossa varmennetaan organisaation toimintajärjestelmä

Lisätiedot

Naulalevyrakenteiden CE - merkintä

Naulalevyrakenteiden CE - merkintä Naulalevyrakenteiden CE - merkintä Mikael Fonselius CPD 89/106/EC, Dec-1988 EN 14250, Jan-2010 (2005) PosPap from SG18, May 2009 AC-Ristikot-Over-Feb-11.doc 26 January, 2011 1 (14) Naulalevyristikoiden

Lisätiedot

NPM. Laadukkaan rakentamisen merkki

NPM. Laadukkaan rakentamisen merkki NPM Laadukkaan rakentamisen merkki Mikä on Nordic Poly Mark? NPM-merkki muoviputkessa on osoitus laadusta. Kaikki NPM-merkityt putkistojärjestelmät täyttävät EN-standardin vaatimustason ja kestävät pohjoismaisissa

Lisätiedot

VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016. Raskasrakenteiset LVI-hormielementit

VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016. Raskasrakenteiset LVI-hormielementit VARMENNUSTODISTUKSEN ARVIOINTIPERUSTEET 17.6.2016 Raskasrakenteiset LVI-hormielementit Sisällysluettelo 1. Soveltamisala... 2 1.1. Rajaukset... 2 2. Tuotekuvaus... 2 3. Tuotteen vaatimukset... 2 3.1. Yleistä...

Lisätiedot

Tervetuloa 2. 1. Yleistietoa 2. 1.1. Mikä on Nordic Poly Mark? 2. 1.3. Miksi Nordic Poly Mark? 3. 1.4. Mitä tarkoittaa CE-merkintä?

Tervetuloa 2. 1. Yleistietoa 2. 1.1. Mikä on Nordic Poly Mark? 2. 1.3. Miksi Nordic Poly Mark? 3. 1.4. Mitä tarkoittaa CE-merkintä? www.nordicpolymark.com Tervetuloa 2 1. Yleistietoa 2 1.1. Mikä on Nordic Poly Mark? 2 1.2. Mikä on vapaaehtoinen tuotesertifiointi? 2 1.3. Miksi Nordic Poly Mark? 3 1.4. Mitä tarkoittaa CEmerkintä? 3 1.5.

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus rautatiejärjestelmän turvallisuudesta ja yhteentoimivuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan rautatiejärjestelmän turvallisuudesta

Lisätiedot

Hakuohje Hitsauskoordinoijat

Hakuohje Hitsauskoordinoijat 1 (6) HAKUOHJE TERÄS- JA ALUMIINIRAKENTEIDEN HITSAUSKOORDINOIJAN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE 1. YLEISTÄ Hitsauskoordinoijien sertifioinnin tarkoituksena on mahdollistaa vapaaehtoinen ulkopuolisen sertifiointielimen

Lisätiedot

CE-merkintä 9.5.2011

CE-merkintä 9.5.2011 CE-merkintä 1 9.5.2011 Esityksen sisältö Mikä on CE-merkintä? Mihin CE-merkintä perustuu? Vaatimuksenmukaisuuden osoittaminen Valmistajan ja Ilmoitetun laitoksen tehtävät CE-merkintä Suomessa nyt ja tulevaisuudessa

Lisätiedot

Kuinka viedä rakennustuote hyväksytysti markkinoille? Liisa Rautiainen VTT Expert Services Oy

Kuinka viedä rakennustuote hyväksytysti markkinoille? Liisa Rautiainen VTT Expert Services Oy Kuinka viedä rakennustuote hyväksytysti markkinoille? Liisa Rautiainen VTT Expert Services Oy Vaatimusten mukaisuus (EU ja/tai kansallinen) on osoitettava jollain tavalla Onko tuotteella hen (=harmonisoitu

Lisätiedot

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTON HYVÄKSYMINEN

AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTON HYVÄKSYMINEN AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTON HYVÄKSYMINEN 2009 Finanssialan Keskusliitto Automaattisten sammutuslaitteistojen 2 (10) AUTOMAATTISTEN SAMMUTUSLAITTEISTOJEN SUUNNITTELUTOIMISTON

Lisätiedot

HÄLYTYSTENVASTAANOTTOKESKUKSIEN VAATIMUKSET

HÄLYTYSTENVASTAANOTTOKESKUKSIEN VAATIMUKSET HÄLYTYSTENVASTAANOTTOKESKUKSIEN VAATIMUKSET 2017 1 Hälytystenvastaanottokeskuksien vaatimukset Sisällysluettelo 1 TARKOITUS... 2 2 MENETTELY... 2 3 MÄÄRITELMIÄ... 3 4 YLEISET VAATIMUKSET... 3 5 ARVIOINTIKRITEERIT...

Lisätiedot

Hakuohje Kuormaus- ja lastaussillat

Hakuohje Kuormaus- ja lastaussillat 1 (5) OHJEET KUORMAUS- JA LASTAUSSILTOJEN SEKÄ TAKA- JA SIVULAITANOSTIMIEN TARKASTAJIEN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE HENKILÖILLE Ohjeessa on yleisesti kuvattu kuormaus ja lastaussiltojen sekä taka- ja sivulaitanostimien

Lisätiedot

Testausselosteiden vaatimukset

Testausselosteiden vaatimukset Testausselosteiden vaatimukset PANK Menetelmäpäivä 2016-01-28 Katriina Tallbacka Inspecta Sertifiointi Oy Aluksi Laboratorion tuote on testaus. Prosessi alkaa asiakkaan tilauksesta ja päättyy asiakkaalle

Lisätiedot

AUTOMAATTISISSA SPRINKLERILAITTEISTOISSA JA AUTOMAATTISISSA KAASUSAMMUTUSLAITTEISTOISSA KÄYTETTÄVIEN HYVÄKSYTTYJEN TUOTTEIDEN LUETTELOINTI

AUTOMAATTISISSA SPRINKLERILAITTEISTOISSA JA AUTOMAATTISISSA KAASUSAMMUTUSLAITTEISTOISSA KÄYTETTÄVIEN HYVÄKSYTTYJEN TUOTTEIDEN LUETTELOINTI AUTOMAATTISISSA SPRINKLERILAITTEISTOISSA JA AUTOMAATTISISSA KAASUSAMMUTUSLAITTEISTOISSA KÄYTETTÄVIEN HYVÄKSYTTYJEN TUOTTEIDEN LUETTELOINTI 2009 1 (6) AUTOMAATTISISSA SPRINKLERILAITTEISTOISSA JA AUTOMAATTISISSA

Lisätiedot

HAKUOHJE Siivouksen tekninen laatu Mittaus- ja arviointijärjestelmä

HAKUOHJE Siivouksen tekninen laatu Mittaus- ja arviointijärjestelmä Henkilösertifiointi 2014-08-15 Sivu 1 / 6 1 Johdanto Tässä ohjeessa kuvataan standardin SFS 5994 INSTA 800 tietotasojen 3 ja 4 henkilöiden sertifiointikäytäntö. Sertifiointitoiminta täyttää SFS-EN/ISO/IEC

Lisätiedot

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS - Hyväksyttiin keväällä 2011 - Tavoite rakennustuotteiden kilpailuesteiden poistaminen - Mahdollistaa tuotteiden Ce merkinnän - Erilainen kuin monet muut Ce merkintään tähtäävät

Lisätiedot

Kestävyystodentamisen kehittämisestä. Nora Kankaanrinta, Kestävyysasiantuntija Energiavirasto Todentajapäivä

Kestävyystodentamisen kehittämisestä. Nora Kankaanrinta, Kestävyysasiantuntija Energiavirasto Todentajapäivä Kestävyystodentamisen kehittämisestä Nora Kankaanrinta, Kestävyysasiantuntija Energiavirasto Todentajapäivä 11.9.2015 Sisältö Tarkastuskertomus Komission hyväksymät vapaaehtoiset järjestelmät ja kansallinen

Lisätiedot

Teknisten tutkimuslaitoksien muistio. Sisällysluettelo

Teknisten tutkimuslaitoksien muistio. Sisällysluettelo 1(5) Antopäivä: 1.1.2018 Voimaantulopäivä: 1.1.2018 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ympäristönsuojelulaki 527/2014 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetus (EU)

Lisätiedot

Sertifiointiedellytykset koostuvat peruskoulutuksesta, telineasentajan koulutuksesta, suoritetusta tutkinnosta ja vaaditusta kokemuksesta.

Sertifiointiedellytykset koostuvat peruskoulutuksesta, telineasentajan koulutuksesta, suoritetusta tutkinnosta ja vaaditusta kokemuksesta. TELINE- JA SÄÄSUOJA-ASENTAJIEN PÄTEVÖINTI/SERTIFIOINTI 1 YLEISTÄ Telineasentajien pätevöinnin ja sertifioinnin vaatimukset ja menettelyt on kuvattu tässä ohjeessa. Sertifiointitoimintojen riippumattomuutta

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI SBC EN Uponor Infra Oy PL NASTOLA. Jaana Hallikas.

SERTIFIKAATTI SBC EN Uponor Infra Oy PL NASTOLA. Jaana Hallikas. SERTIFIKAATTI n nimi ja osoite Myönnetty: Nro/Versio: 2016-04-22 4069-11 Ensimmäinen versio myönnetty: 2009-12-15 Sertifikaatin kattamat merkit: a/valmistajaa koskevat tiedot Yhteyshenkilö Puhelin Faksi

Lisätiedot

Tuotesertifiointi Puuelementit

Tuotesertifiointi Puuelementit TR 16:2010 Tuoteryhmäohje Tuotesertifiointi Puuelementit Inspecta Sertifiointi Oy Y-tunnus: 1065745-2 www.inspecta.fi Puh. 010 521 600 Group headquarters: Inspecta Group Oy, Helsinki, Finland Tuotesertifiointi

Lisätiedot

Sisällysluettelo. TRAFI/187229/ /2016 1(5) Nimettyjen tutkimuslaitoksien muistio

Sisällysluettelo. TRAFI/187229/ /2016 1(5) Nimettyjen tutkimuslaitoksien muistio TRAFI/187229/05.03.44/2016 1(5) 2.1.2018 Antopäivä: Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Ajoneuvolaki (1090/2002) 48 Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen hyväksynnästä 1244/2002 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö:

Lisätiedot

Hakemus palveluntuottajaksi palvelusetelillä tuotettavaan mielenterveyskuntoutujien tukiasumiseen

Hakemus palveluntuottajaksi palvelusetelillä tuotettavaan mielenterveyskuntoutujien tukiasumiseen Hakemus palveluntuottajaksi palvelusetelillä tuotettavaan mielenterveyskuntoutujien tukiasumiseen ja palveluasumiseen Hakemus saapunut / 201 Palveluntuottajaa koskevat tiedot Yritys/järjestö/yhteisö Y-tunnus

Lisätiedot

AKL-Sertifiointi Oy:n ISO 9001 ja ISO johtamisjärjestelmien sertifioinnin ehdot

AKL-Sertifiointi Oy:n ISO 9001 ja ISO johtamisjärjestelmien sertifioinnin ehdot 1 AKL-Sertifiointi Oy:n ISO 9001 ja ISO 14001 johtamisjärjestelmien sertifioinnin ehdot 1. Yleistä AKL-Sertifiointi Oy on puolueeton ja riippumaton sertifiointielin, joka arvioi ja sertifioi johtamisjärjestelmiä.

Lisätiedot

Yleiset toimitusehdot Asiantuntijapalvelut

Yleiset toimitusehdot Asiantuntijapalvelut Asiantuntijapalvelut SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 2 1.1 Soveltaminen... 2 1.2 Työmenetelmät... 2 2 TOIMITTAJAN VELVOLLISUUDET... 2 2.1 Yleistä... 2 2.2 Tiedottaminen palvelun edistymisestä... 2 3 TILAAJAN

Lisätiedot

Telineasentajat. Kiwa Inspecta. Hakuohje. Henkilösertifiointi Sivu 1 / 5 TELINEASENTAJIEN PÄTEVÖINTI/SERTIFIOINTI 1 YLEISTÄ

Telineasentajat. Kiwa Inspecta. Hakuohje. Henkilösertifiointi Sivu 1 / 5 TELINEASENTAJIEN PÄTEVÖINTI/SERTIFIOINTI 1 YLEISTÄ 2016-10-20 Sivu 1 / 5 TELINEASENTAJIEN PÄTEVÖINTI/SERTIFIOINTI 1 YLEISTÄ Telineasentajien pätevöinnin ja sertifioinnin vaatimukset ja menettelyt on kuvattu tässä ohjeessa. Sertifiointitoimintojen riippumattomuutta

Lisätiedot

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit)

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit) Varmennustodistuksen arviointiperusteet Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit) Sisällysluettelo 1. Viiteasiakirjat 2 2. Yleistä 3 3. Alkutarkastus 3 4. Valmistajan laadunvarmistusjärjestelmän vaatimukset

Lisätiedot

TARKASTUSAUTON HANKINTA

TARKASTUSAUTON HANKINTA 1 TARKASTUSAUTON HANKINTA Itä-Uudenmaan pelastuslaitos pyytää tarjoustanne tarkastusautosta, jäljempänä olevan tarjouspyynnön mukaisesti: Hankintamenettely Osatarjous Vaihtoehtotarjous Tarjoajan kelpoisuus

Lisätiedot

Inkeri Lilleberg. Simo Nurmi

Inkeri Lilleberg. Simo Nurmi 31.08.2017 Inkeri Lilleberg Simo Nurmi 31.08.2017 31.08.2017 Päätös 1 (3) 1618/781/2017 ÅF-Consult OY Bertel Jungin aukio 9 02600 Espoo Hakija Vireilletulo Päästökaupasta johtuvien epäsuorien kustannusten

Lisätiedot

HAKUOHJE Siivouksen tekninen laatu Mittaus- ja arviointijärjestelmä

HAKUOHJE Siivouksen tekninen laatu Mittaus- ja arviointijärjestelmä Henkilösertifiointi 2015-11-12 Sivu 1 / 7 1 Johdanto Tässä ohjeessa kuvataan standardin SFS 5994 INSTA 800 tietotasojen 3 ja 4 henkilöiden sertifiointikäytäntö. Sertifiointiohjelmaa ylläpitää SSTL Puhtausala

Lisätiedot

Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus

Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus Tukes Tietoiskuiltapäivä 5.12.2017 Henkilönsuojainten markkinoille saattaminen Suojainpalvelut PPE Services Työturvallisuus tutkimus-

Lisätiedot

TODISTUS TEHTAAN LAADUNVALVONNASTA. Naulalevyrakenteet

TODISTUS TEHTAAN LAADUNVALVONNASTA. Naulalevyrakenteet VTT EXPERT SERVICES OY Sertifiointi ja tuotehyväksyntä PL 1001, 02044 VTT TODISTUS TEHTAAN LAADUNVALVONNASTA 0809 CPD 0716 Rakennusalan tuotteita koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä 21

Lisätiedot

Hyväksytyt asiantuntijat

Hyväksytyt asiantuntijat MUISTIO 1(2) 15.03.2010 Liikenteen turvallisuusvirasto Hyväksytyt asiantuntijat Pätevyysalue Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvolain (1090/2002) 48 2. momentin (226/2009) nojalla Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

KESKUSKAUPPAKAMARIN KIINTEISTÖARVIOINTILAUTAKUNNAN SÄÄNNÖT

KESKUSKAUPPAKAMARIN KIINTEISTÖARVIOINTILAUTAKUNNAN SÄÄNNÖT KESKUSKAUPPAKAMARIN KIINTEISTÖARVIOINTILAUTAKUNNAN SÄÄNNÖT 31.1.2008 1 SISÄLLYSLUETTELO I Kiinteistöarviointilautakunta 2 1 Lautakunnan tehtävät 2 2 Lautakunnan jäsenet 2 3 Lautakunnan toiminta 2 4 Esteellisyys

Lisätiedot

FPC+manuaali" XXXX"Oy" Tämä"FPC+manuaali"sisältää"kuvauksen"yrityksemme"standardin"SFS+EN"1090+ 1"mukaisesta"laadunhallintajärjestelmästä.

FPC+manuaali XXXXOy TämäFPC+manuaalisisältääkuvauksenyrityksemmestandardinSFS+EN1090+ 1mukaisestalaadunhallintajärjestelmästä. ! FPC+manuaali XXXXOy TämäFPC+manuaalisisältääkuvauksenyrityksemmestandardinSFS+EN1090+ 1mukaisestalaadunhallintajärjestelmästä. FPC-Manuaali SFS+EN1090+1+A1 FPCmanuaali! XXXXOy Tuotantolaitoksenosoite

Lisätiedot

Alavuden Betoni Oy Perdseindjoentie 210 63300 ALAVUS

Alavuden Betoni Oy Perdseindjoentie 210 63300 ALAVUS Sertifikaatti Nro 3269-01 on mydntdnyt tuotesertifikaatin yritykselle Alavuden Betoni Oy Perdseindjoentie 210 63300 ALAVUS osoittamaan, ettdi on todennut yrityksen seuraavien tuotteiden valrnistuksen laadunvarmistuksen

Lisätiedot

Riippumattomuus ja puolueettomuus laboratoriotoiminnassa. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu

Riippumattomuus ja puolueettomuus laboratoriotoiminnassa. Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu Riippumattomuus ja puolueettomuus laboratoriotoiminnassa Tuija Sinervo FINAS-akkreditointipalvelu Riippumattomuuden arviointi Standardi SFS-EN ISO/IEC 17025: eturistiriidat, kolmannen osapuolen laboratorio

Lisätiedot

Haapaveden kaupunki/koulutoimi pyytää tarjoustanne opetusmateriaaleista lukuvuosille 2013 2014 ja 2014 2015.

Haapaveden kaupunki/koulutoimi pyytää tarjoustanne opetusmateriaaleista lukuvuosille 2013 2014 ja 2014 2015. TARJOUSPYYNTÖ Haapaveden kaupunki/koulutoimi pyytää tarjoustanne opetusmateriaaleista lukuvuosille 2013 2014 ja 2014 2015. Tarjouspyyntö on julkaistu Julkisten hankintojen ilmoituskanavalla HILMASSA 09.04.2013.

Lisätiedot

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi

TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN. 10_12_2009_Timo Salmi TARKASTUSMENETTELYLLÄ SAVUNPOISTO HALLINTAAN Savunhallintaprojekti 12/2008 03/2010 Status 1. Savunhallintalaitteistojen määrittely ja kartoitus valmis 2. Savunhallintalaitteiden tarkastustoiminnan nykytilanne

Lisätiedot

Osatarjoukset eivät ole sallittuja. Vaihtoehtoiset tarjoukset eivät ole sallittuja.

Osatarjoukset eivät ole sallittuja. Vaihtoehtoiset tarjoukset eivät ole sallittuja. Tarjouspyyntö 1 (5) 1 Poikkitien yritysalueen esirakentaminen Järvenpään kaupungin Tekninen palvelukeskus pyytää vertailuhintatarjoustanne Poikkitien yritysalueen esirakentamiseen liittyvistä töistä tämän

Lisätiedot

TARJOUSYHTEENVETO TARJOAJA:... LIITE 3.1; KOTKAN PAIKALLIS- SEKÄ KOTKA-HAMINA LIIKENTEEN OSTOSOPIMUS 1.7.2016 ALKAEN

TARJOUSYHTEENVETO TARJOAJA:... LIITE 3.1; KOTKAN PAIKALLIS- SEKÄ KOTKA-HAMINA LIIKENTEEN OSTOSOPIMUS 1.7.2016 ALKAEN Vastaanottaja Kotkan kaupunki Tekniset palvelut PL 205 48101 KOTKA Asiakirjatyyppi Tarjous LIITE 3.1; KOTKAN PAIKALLIS- SEKÄ KOTKA-HAMINA LIIKENTEEN OSTOSOPIMUS 1.7.2016 ALKAEN TARJOUSYHTEENVETO TARJOAJA:...

Lisätiedot

TARJOUSYHTEENVETO LIITE 6.1 SISÄLTÖ KASELY/268/2016, 23.2.2016

TARJOUSYHTEENVETO LIITE 6.1 SISÄLTÖ KASELY/268/2016, 23.2.2016 KASELY/268/2016, 23.2.2016 TARJOUSYHTEENVETO LIITE 6.1 SISÄLTÖ IMATRA-LAPPEENRANTA LIIKENTEEN LIIKENNÖINTISOPIMUS 6.6.2016 ALKAEN 1 1. Tarjoajan tiedot 1 1.1 Päävastuullinen toimittaja 1 1.2 Mahdolliset

Lisätiedot

Laboratorioprosessin. koostuu Labquality-päivät PSHP Laboratoriokeskus

Laboratorioprosessin. koostuu Labquality-päivät PSHP Laboratoriokeskus Laboratorioprosessin i laatu; mistä elementeistä laatu koostuu Labquality-päivät 5.2.2010 Oili Liimatainen PSHP Laboratoriokeskus Laadussa huomioitava Preanalytiikka Analytiikka Postanalytiikka Kansainvälisiin

Lisätiedot

KÖYSIRATALAITTEISTON VASTAAVA HOITAJA. Henkilösertifiointi 2015-04-21 Sivu 1 / 5

KÖYSIRATALAITTEISTON VASTAAVA HOITAJA. Henkilösertifiointi 2015-04-21 Sivu 1 / 5 2015-04-21 Sivu 1 / 5 1 YLEISTÄ Tässä ohjeessa kuvataan valtioneuvoston asetuksen 253/2002 mukaisen köysiratalaitteistojen vastaavan hoitajan pätevyyden arviointi. Valtioneuvoston asetuksessa 406/2008

Lisätiedot

Valmistuksen LAATUKÄSIKIRJA

Valmistuksen LAATUKÄSIKIRJA [presentation title] via >Insert >Header & Footer Valmistuksen LAATUKÄSIKIRJA Käytännön vaatimukset sisällölle ja saatavuudelle Kiwa Inspecta Katriina Tallbacka 2018-02- Monta nimeä, mutta tarkoittaa samaa

Lisätiedot

Hakuohje Turvallisuusjärjestelmien suunnittelijat

Hakuohje Turvallisuusjärjestelmien suunnittelijat 1 (6) OHJEET TURVALLISUUSJÄRJESTELMIEN SUUNNITTELIJOIDEN SERTIFIOINTIA HA- KEVILLE HENKILÖILLE Ohjeessa on yleisesti kuvattu turvallisuusjärjestelmien suunnittelijoiden tutkinto- ja sertifiointikäytäntö,

Lisätiedot

PEFC-metsäsertifioinnin toteutustavat

PEFC-metsäsertifioinnin toteutustavat Suomen PEFC-standardi PEFC-metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC FI 1001:2014 19.5.2015 PEFC-metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC Suomi Sitratie 7, 00420 HELSINKI puh: 0400 765 437 sähköposti: office@pefc.fi

Lisätiedot

FINAS - akkreditointipalvelu. Espoo 2012 ISBN 978-952-5610-87-1

FINAS - akkreditointipalvelu. Espoo 2012 ISBN 978-952-5610-87-1 Periaatteet laboratorioiden laadunvarmistusja FINAS - akkreditointipalvelu Espoo 2012 ISBN 978-952-5610-87-1 1(6) Periaatteet laboratorioiden laadunvarmistusja Alkusanat Tämän FINAS-akkreditointipalvelun

Lisätiedot

Nostoapuvälinetarkastajat

Nostoapuvälinetarkastajat 2015-03-02 Sivu 1 / 7 1 Yleistä Tässä ohjeessa kuvataan nostoapuvälineiden tarkastajien sertifiointikäytäntö, sertifioinnin edellytykset ja sertifioinnin hakemistapa sekä sertifioinnin ylläpitokäytäntö.

Lisätiedot

Köysiratalaitteiston vastaava hoitaja

Köysiratalaitteiston vastaava hoitaja 2019-01-24 Sivu 1 / 5 1 YLEISTÄ Tässä ohjeessa kuvataan valtioneuvoston asetuksen 253/2002 mukaisen köysiratalaitteistojen vastaavan hoitajan pätevyyden arviointi. Valtioneuvoston asetuksessa 406/2008

Lisätiedot

OPPILAITOSTEN YMPÄRISTÖSERTIFIOINTI

OPPILAITOSTEN YMPÄRISTÖSERTIFIOINTI OPPILAITOSTEN YMPÄRISTÖSERTIFIOINTI Oppilaitosten ympäristöa voivat hakea kaikki oppilaitokset, jotka pyrkivät parantamaan ympäristöasioiden hoitoa omissa johtamis-, opetus- ja ylläpitotoiminnoissaan.

Lisätiedot

TR 10 Liite 1 2008-03-20. PANK-HYVÄKSYNTÄ Lisävaatimukset PTM-mittaukselle. C) mspecta

TR 10 Liite 1 2008-03-20. PANK-HYVÄKSYNTÄ Lisävaatimukset PTM-mittaukselle. C) mspecta PANK-HYVÄKSYNTÄ Lisävaatimukset PTM-mittaukselle C) mspecta 1 Tuotesertifiointi PANK-HYVÄKSYNTÄ Lisävaatimukset PTM-mittaukselle 1 Yleistä PANK Laboratoriotoimikunta on hyväksynyt ohjeen PANKhyväksyntä

Lisätiedot

Lämpökuvaajat taso I & II

Lämpökuvaajat taso I & II 2013-08-21 Sivu 1 / 7 1 Yleistä Tässä ohjeessa on yleisesti kuvattu teollisuuden kunnonvalvonnan lämpökuvaajan sertifiointikäytäntö, edellytykset tutkintoon osallistumiselle ja sertifioinnin hakemistapa

Lisätiedot

Tarjouspyyntö Henkilöstön merkkipäivien lahjatavaroiden yhteishankinta

Tarjouspyyntö Henkilöstön merkkipäivien lahjatavaroiden yhteishankinta Tarjouspyyntö Henkilöstön merkkipäivien lahjatavaroiden yhteishankinta 1. Hankinnan tausta ja tavoitteet Kyseessä on Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten ja Kokkolan kaupungin

Lisätiedot

PANK-hyväksynnän arviointipalaute CE-merkinnän vaikutus hyväksyntään. PANK Menetelmäpäivä 24.1.2013 Katriina Tallbacka Inspecta Sertifiointi Oy

PANK-hyväksynnän arviointipalaute CE-merkinnän vaikutus hyväksyntään. PANK Menetelmäpäivä 24.1.2013 Katriina Tallbacka Inspecta Sertifiointi Oy PANK-hyväksynnän arviointipalaute CE-merkinnän vaikutus hyväksyntään PANK Menetelmäpäivä 24.1.2013 Katriina Tallbacka Inspecta Sertifiointi Oy Yleistä PANK-hyväksyntä täyttää tänä vuonna 17 vuotta PANK-hyväksyttyjä

Lisätiedot

Tarjouspyyntö. YTHS:n Oulun siivouspalvelut

Tarjouspyyntö. YTHS:n Oulun siivouspalvelut Tarjouspyyntö YTHS:n Oulun siivouspalvelut Sisällys 1 Hankinnan perustiedot ja hankinnan kohteen kuvaus... 2 1.1 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö... 2 1.2 Hankinnan kohde... 2 1.3 Näyttötilaisuus...

Lisätiedot

Hakuohje Sammutuslaitteistohenkilöt

Hakuohje Sammutuslaitteistohenkilöt 1 (6) OHJEET SAMMUTUSLAITTEISTOHENKILÖIDEN SERTIFIOINTIA HAKEVILLE HENKILÖILLE Ohjeessa on yleisesti kuvattu sammutuslaitteistohenkilöiden tutkinto- ja sertifiointikäytäntö, sertifioinnin edellytykset

Lisätiedot

TUUSULAN LIIKENNEMALLITARKASTELU

TUUSULAN LIIKENNEMALLITARKASTELU 1/7 TARJOUSPYYNTÖ 7.9.2012 TUUSULAN LIIKENNEMALLITARKASTELU Pyydämme tarjoustanne jäljempänä määritellyn liikennemallitarkastelun laadinnasta tässä tarjouspyynnössä ja tarjouspyynnön liitteissä kuvatulla

Lisätiedot

Länsirannikon Koulutus Oy pyytää tarjoustanne simulaattorista maarakennuskoneen kuljettajien kouluttamista varten tämän tarjouspyynnön mukaisesti.

Länsirannikon Koulutus Oy pyytää tarjoustanne simulaattorista maarakennuskoneen kuljettajien kouluttamista varten tämän tarjouspyynnön mukaisesti. Sivu 1 / 6 Tarjouspyyntö 22.6.2015 MAARAKENNUSSIMULAATTORIN HANKINTA Hankinnan kohde ja hankintamenettely Länsirannikon Koulutus Oy pyytää tarjoustanne simulaattorista maarakennuskoneen kuljettajien kouluttamista

Lisätiedot

Missä mennään palo-ovissa CE-merkintä vai tyyppihyväksyntä?

Missä mennään palo-ovissa CE-merkintä vai tyyppihyväksyntä? Missä mennään palo-ovissa CE-merkintä vai tyyppihyväksyntä? Paloseminaari 19 - Paloturvallisuus ja standardisointi Tiina Ala-Outinen VTT Expert Services Oy Sisältö Tyyppihyväksynnästä CE-merkintään CE-merkinnän

Lisätiedot

Ehdotus. KOMISSION ASETUKSEKSI (EY) N:o /.. annettu [ ]

Ehdotus. KOMISSION ASETUKSEKSI (EY) N:o /.. annettu [ ] Ehdotus KOMISSION ASETUKSEKSI (EY) N:o /.. annettu [ ] ilma-alusten ja niihin liittyvien tuotteiden, osien ja laitteiden lentokelpoisuus- ja ympäristöhyväksyntää sekä suunnittelu- ja tuotanto-organisaatioiden

Lisätiedot

Sähköposti. Nastola. Vaatimusasiakirja EN

Sähköposti. Nastola. Vaatimusasiakirja EN MERKINTÄLUPA Luvanhaltijan nimi ja osoite Päivämäärä: Nro/Versio: 2013-07-01 4010-03 Ensimmäinen versio myönnetty: 2005-06-20 Luvan kattamat merkit: Luvanhaltijaa/valmistajaa koskevat tiedot Luvanhaltijan

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET L 146/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/879, annettu 2 päivänä kesäkuuta 2016, yksityiskohtaisten järjestelyjen vahvistamisesta

Lisätiedot

rautatiejärjestelmän luvat ja

rautatiejärjestelmän luvat ja Trafin myöntämät rautatiejärjestelmän luvat ja arviointilaitosten nimeäminen Ryhmäpäällikkö Jouko Linnasaari Trafin myöntämät rautatie- järjestelmän j ä luvat Turvallisuustodistuksen t tarvitsevat t rautatieliikenteen

Lisätiedot

Metsäsertifioinnin toteutustavat

Metsäsertifioinnin toteutustavat Suomen PEFC-standardi Metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC FI 1001:2009_v2 Versio 2, 18.10.2011 Metsäsertifioinnin toteutustavat PEFC Suomi Sitratie 7, 00420 HELSINKI puh: 0400 765 437 fax: (09) 5630

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel, XXX C KOMISSION ASETUS (EY) N:o /2010, annettu [ ], jolla muutetaan komission asetusta (EY) N:o 1702/2003 ilma-alusten ja niihin liittyvien tuotteiden, osien

Lisätiedot

Ajoneuvolainsäädäntö 2011 Tuotannon vaatimustenmukaisuuden valvonta (HAP) Jarmo Hirvonen Trafi. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia.

Ajoneuvolainsäädäntö 2011 Tuotannon vaatimustenmukaisuuden valvonta (HAP) Jarmo Hirvonen Trafi. Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Ajoneuvolainsäädäntö 2011 Tuotannon vaatimustenmukaisuuden valvonta (HAP) Jarmo Hirvonen Trafi Vastuullinen liikenne. Yhteinen asia. Näkökulma Esityksen näkökulma lähes puhtaasti viranomaisnäkökulma, viranomaisvaatimukset

Lisätiedot

ISO 9001:2015 JÄRJESTELMÄ- JA PROSESSIAUDITOIN- NIN KYSYMYKSIÄ

ISO 9001:2015 JÄRJESTELMÄ- JA PROSESSIAUDITOIN- NIN KYSYMYKSIÄ ISO 9001:2015 JÄRJESTELMÄ- JA PROSESSIAUDITOIN- NIN KYSYMYKSIÄ IMS Business Solutions Oy, J Moisio 10/ 2016 2.10.2016 IMS Business Solutions Oy 2 ISO 9001:2015 PROSESSIEN AUDITOINTIKYSYMYKSIÄ ISO 9001:2015

Lisätiedot