LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA"

Transkriptio

1 Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40 B, KOKKOLA PB 77, Torggatan 40 B, KARLEBY Puh/Tfn: , faksi/fax YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2003 Y 1094 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisessa hakemusasiassa, joka koskee kalkkunankasvattamon ja lihasikalan toimintaa Kurikan kaupungissa. HAKIJA Markku Saari Ahonkyläntie LUOPA TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Markku Saari on hakenut ympäristölupaa kalkkunan ja 2920 lihasian kasvattamiseen tarkoitettujen eläinsuojien pitämiseen. Kasvattamot sijaitsevat Kurikan kaupungin Luovan kylässä tilalla Latva Risku RN:o 6:144. Tilalla on tällä hetkellä paikat kalkkunan ja 450 lihasian kasvattamiseen. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Kyseessä on IPPC direktiivin mukainen laitos. Ympäristönsuojeluasetuksen 42 :n 17 kohdan perusteella enemmän kuin siipikarjapaikkaa sisältävälle eläinsuojalle on haettava ympäristölupa viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2003, jollei toiminnalle ole haettu ympäristönsuojelulain mukaista ympäristölupaa tätä ennen. Jättäessään asetuksen edellyttämän lupahakemuksen toiminnanharjoittaja on samalla hakenut lupaa 2470 lihasian lisäpaikalle. Ympäristönsuojeluasetuksen 6 :n mukaan vähintään lihasian eläinsuojan ympäristölupa käsitellään alueellisessa ympäristökeskuksessa.

2 2 HAKEMUKSEN VIREILLETULO Lupahakemus on jätetty Länsi Suomen ympäristökeskukselle TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Kurikan kaupunki on myöntänyt ympäristölupamenettelylain mukaisen ympäristöluvan kalkkunan kasvattamolle. Ennen laajennusta toiminnanharjoittajalla on ollut kalkkunapaikkaa käsittävä eläinsuoja ja 450 lihasian sikala. Alueella ei ole voimassa olevaa kaavaa. ELÄINSUOJAN SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Nykyiset eläinsuojat ja suunnitellut muutokset sekä laajennukset sijaitsevat Kurikan keskustaajamasta noin 12 km päässä Jalasjärven suuntaan. Kasvattamon ympäristö on maatalousvaltaista aluetta. Lähimmät naapurit sijaitsevat vanhasta sikalasta 230 m luoteeseen ja kalkkunahallista sikalaksi muutettavasta rakennuksesta 240 m länteen. Lisäksi suunnitellun uuden kalkkunahallin pohjoispuolella on 150 m etäisyydellä vapaa ajanasunto. Jalasjokeen on nykyisistä halleista matkaa noin 260 m. Tilakeskus ei sijaitse pohjavesialueella. Lähistöllä ei ole käytössä olevia talousvesikaivoja. Tilan välittömässä läheisyydessä on Jari Saaren kalkkunankasvattamo, jossa on tilat eläimelle. Kurikan kaupunki on myöntänyt vuonna 1997 Jari Saarelle ympäristölupamenettelylain mukaisen ympäristöluvan kalkkunan kasvattamiseen. Laajennusta ei ole toteutettu. Jari Saari on hakenut ympäristölupaa nykyisen toiminnan jatkamiseen. ELÄINSUOJAN TOIMINTA Tilan päätuotantomuotona on ollut kalkkunoiden kasvatus. Kasvatettavat eläimet on sijoitettu kahteen erilliseen rakennukseen, joihin voidaan sijoittaa kasvatusjaksossa yhteensä kalkkunaa. Toisen kalkkunahallin yhteydessä on 450 lihasian sikala. Toimintaa muutetaan hakemuksen mukaan siten, että kalkkunalle rakennetaan täysin uusi kasvattamo. Toinen kalkkunan kasvattamoista muutetaan 2470 lihasian sikalaksi. Sikala on suunniteltu toimimaan kuivalantaperiaatteella, jossa kuivikkeena käytetään purua ja turvetta. Nykyisen 450 lihasikapaikan lietelantasikalan toiminta jatkuu entisellään. Kuivalantajärjestelmässä olevien eläinten lanta kompostoidaan noin 2 km päässä talouskeskuksesta olevalla kompostointilaatalla. Asfalttirakenteisen laatan pinta ala on 3500 m 2. Laatta on yhteinen Jari Saaren kanssa. Sikalan kokonaispinta ala on yhteensä 5800 m 2, josta lietelantasikalan osuus on noin 1000 m 2. Toimintaan jäävän kalkkunahallin pinta ala on 3550 m 2. Rakennettavaksi esitetyn uuden kalkkunahallin pinta ala on 7588 m 2. Pinta ala on yli kaksinkertainen kalkkunapaikkaa kohti laskettuna verrattuna nykyiseen kasvatushalliin.

3 3 Hakemuksessa on esitetty teholtaan 1 megawatin lämpölaitoksen rakentamista. Alkuperäisen hakemuksen liitteenä olevassa asemapiirroksessa laitos on sijoitettu alueen koilliskulmaan noin 30 etäisyydelle paikallistiestä vastapäätä Osmo ja Tuula Viidan vapaa ajanasuntoa. Myöhemmin toiminnanharjoittaja on ympäristökeskukseen saapuneella asemapiirroksen tarkistuksella muuttanut lämpölaitoksen paikkaa niin, että sen uusi sijainti on Jari Saaren omistamalla kiinteistöllä uuden kalkkunahallin lounaispuolella. Kuivalantasikalassa on tarkoitus toteuttaa uudenlaista tekniikkaa, jossa eläinten painonhallinta ja siihen liittyvä ruokinta hoidetaan tietokoneavusteisen ohjausjärjestelmän avulla. Hakemuksessa rakennepiirustuksena on esitetty englanninkielinen yleispiirustus. Yleispiirustuksesta käy selville ruokinta ja painonhallintajärjestelmän toiminta sekä karsinoiden ohjeellinen mitoitus. Uudessa kuivalantasikalassa kasvatetaan normaalin kolmen kierron sijasta kaksi erää vuodessa. Teurastusajankohdat pyritään ajoittamaan vastaamaan markkinoiden kysyntää. YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Lanta ja sen käsittely Kasvattamoissa lanta kuivitetaan turpeen ja kutterinpurun avulla. Kalkkunahallien ja kuivalantasikalan pohjarakenteena on teräsbetoni. Kuivitetun alueen pinta ala on hakemuksen mukaan yhteensä noin m 2. Kuivikepohjat tyhjennetään jokaisen kasvatuskerran jälkeen ja siirretään kasvukauden aikana osittain suoraan pellolle ja muuna aikana lantalaan. Kalkkunoiden kasvatusaika vaihtelee 10 viikosta 18 viikkoon. Vaihtelu johtuu kanojen ja kukkojen erimittaisesta kasvatusajasta. Lietelantasikalan pinta ala on noin 1000 m 2. Lietelanta varastoidaan maanalaisessa säiliössä, jonka tilavuus on 1000 m 3. Kalkkunoiden ja kuivalantajärjestelmässä olevien lihasikojen lanta varastoidaan kompostointilaatalla, joka on yhteinen Jari Saaren kanssa. Kun laatan pinta alasta vähennetään Jari Saaren kalkkunan vaatima pinta ala 1260 m 2, jää Markku Saaren käyttöön laatasta noin 2240 m 2. Hakijalla on vuoden 2015 saakka voimassa oleva kuivalannan varastointia tarkoittava sopimus 150 m 3 suuruisen lantalan käytöstä. Lanta levitetään lannoitteeksi pellolle. Hakijalla on käytettävissä peltoa lannan levittämiseen yhteensä 569 ha, josta vuokra ja sopimuspeltoa on 457 ha. Lisäksi toiminnanharjoittajalla on voimassa olevia kuutioperusteisia lannan vastaanottosopimuksia yhteensä 400 m 3. Osa lannan levityspelloista rajoittuu vesistöön. Tila on tehnyt ympäristötuen perustukea tarkoittavan sopimuksen kuluvalle ohjelmakaudelle. Lannan levittämisessä otetaan huomioon tämän sopimuksen velvoitteet.

4 4 Jätevesien käsittely Eläinsuojat pestään höyryllä jokaisen kasvatuserän välissä. Pesuvedet varastoidaan kolmessa säiliöissä, joiden yhteistilavuus on 150 m 3. Pesuvedet ajetaan omalla kalustolla pellolle sulan maan aikana. Tilakeskuksen yhteydessä olevat säiliöt on katettu. Poltto ja voiteluaineet Tilalla on useita polttoainesäiliöitä, joiden yhteistilavuus on litraa. Säiliöt on varustettu ylitäytönestimillä. Lisäksi muita öljytuotteita säilytetään tynnyreissä enintään 500 litraa. Muut jätteet Kuolleet eläimet toimitetaan Kaustiselle Findest Protein Oy:lle hävitettäväksi. Eläinten väliaikaista säilyttämistä varten tilalla on maanalainen kontti, joka sijaitsee betonirakenteisessa tilassa. Jäteöljyt ja muut ongelmajätteet toimitetaan kunnalliselle jäteasemalle. Sekajätteen keräilystä vastaa järjestetty jätehuolto. Liikenne Ympäristöä kuormittavaa liikennettä syntyy rehun, teuraseläinten sekä lannan kuljetuksista. Rehua haetaan omalla kalustolla kerran viikossa. Eläimiä toimitetaan teurastamoon keskimäärin kaksi kertaa viikossa. TOIMINNAN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Lupahakemuksessa ei ole esitetty toiminnan vaikutusten tarkkailua. LUPAHAKEMUKSEN KÄSITTELY Lupahakemuksesta tiedottaminen Lupahakemuksen vireilläolosta on kuulutettu Kurikan kaupungin ja Länsi Suomen ympäristökeskuksen Kokkolan toimipaikan virallisilla ilmoitustauluilla välisenä aikana. Hakemusta koskevat asiakirjat ovat olleet nähtävillä kuulutusajan Kurikan kaupungintalolla sekä Länsi Suomen ympäristökeskuksen Kokkolan toimipisteessä. Naapuritilojen omistajille ja haltijoille on tiedotettu asian vireilläolosta kirjeitse. Tarkastus tilalla Asian valmisteluun liittyen tilalla on pidetty tarkastukset ja Tarkastuksissa verrattiin hakemusasiakirjojen tietoja todelliseen tilanteeseen. Samalla kirjattiin pöytäkirjoihin lupahakemuksen käsittelyn kannalta oleellisia täydentäviä ja täsmentäviä tietoja. Tarkastuksesta laaditut pöytäkirjat on liitetty hankkeen valmisteluasiakirjoihin.

5 5 Muistutukset ja mielipiteet Ympäristölupahakemuksesta on jätetty määräaikaan mennessä kaksi muistutusta. A ovat päivätyssä muistutuksessa todenneet mm. että vaikka heidän omistamansa kiinteistö on tällä hetkellä vapaa ajankäytössä, on se ollut vuodesta 1938 asuinkäytössä. Vapaaajankäyttö alkoi vasta kolme vuotta sitten, kun nykyiset omistajat ostivat kiinteistön. Nykyisestä tilanteesta muistutuksessa todetaan, että vuonna 1995 sovittuja hallien maisemointitöitä ei ole tehty. Pujo ja ohdake kasvavat A:N tilan kohdalla Saaren maalla. A:t ovat useaan kertaan pyytäneet tuloksetta Saarta leikkaamaan A:n allergian takia pujot pois. Saaren tuotantorakennukset sijaitsevat A:sta päin katsottuna eteläluoteen ja lännen välillä. Hajuhaitta on kesällä ja varsinkin tyynellä säällä suuri. A:t ovat esittäneet kysymyksiä, eikö ajan kuluessa ilmanvaihdossa ja puhdistuksessa voitaisi vaatia siirtymään kulloinkin parhaimpaan käytettävissä olevaan tekniikkaan. Samoin on esitetty kysymys, eikö uudessa ympäristöluvassa voida vaatia ilmanvaihdon uudistamista ja ilmanvaihdon suuntaamista suoraan ylöspäin. Melusta muistutuksessa on todettu, että ilmanvaihdon aikaansaama ääni muistuttaa lentokoneen ääntä. Melu kuuluu taukoamatta ilman mitään estettä, kun välimatka lähimmän hallin seinään on noin 100 m. Myös liikenteen melu on jatkuvaa ja yöaikaan tapahtuvia teuraseläinkuljetuksia ei voi olla huomaamatta. A:t ovat vastustaneet jyrkästi uuden lämpölaitoksen sijoittamista vastapäätä heidän omistamaansa kiinteistöä. Samalla on esitetty epäily siitä, että toiminnanharjoittaja aikoo polttaa lämpölaitoksessa myös eläinten raatoja. Toiminnan laajentaminen lisää melu ja hajuhaittoja. Ympärivuotinen lannan kuljetus etälantalaan lisää liikennettä ja samalla lisää siitä aiheutuvia haittoja. A:sta on aikomus tehdä marjatila ja se on otettava ympäristölupakäsittelyssä huomioon asuinpaikkana. A:t ovat muistutuksessaan tehneet seuraavat yksityiskohtaiset vaatimukset: 1. Lämpölaitos on siirrettävä tuotantolaitosten eteläpuolelle. 2. Saaren tontin pohjoisreunalle on istutettava metsityskaista, joka sisältää pensaskerroksen 3. Tien varteen Saaren tontin pohjoisreunalle on rakennettava toimiva meluaita 4. Vanhojen tuotantorakennusten ilmanvaihtoa on parannettava 5. Tonttia on hoidettava niin, että allergiaa aiheuttava pujo häviää

6 6 Lisäksi muistutuksessa on todettu, että ympäristövaikutusten arvioinnin tekeminen tässä muutosja laajennusvaiheessa olisi tarpeellista. B on muistutuksessaan todennut, että 250 metrin päässä oleva B:n asuinkiinteistö on lähin vakituisessa asuinkäytössä oleva kiinteistö. Saaren tuotantoyksiköstä aiheutuva hajuhaitta on jo nykyisellään erittäin merkittävä. Toteutuessaan yksikön eläinmäärä yli kaksinkertaistuisi yhteensä 4500 eläinyksikköön. Eläinsuojat sijaitsevat Jalasjoen laaksossa. Jokilaakson molemmin puolin maasto nousee niin, että tyynellä säällä ilma kerrostuu laakson pohjalle. Tällöin eläinsuojista poistettavat kaasut eivät poistu yläilmoihin, vaan jäävät makaamaan laakson pohjalle aiheuttaen erittäin voimakkaan hajuhaitan, joka voimakkaimmillaan aiheuttaa hengenahdistusta. Muistuttajan mielestä tällaisesta poikkeuksellisen suuresta yksiköstä aiheutuu sekä naapuruussuhdelaissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta että mahdollista terveyshaittaa. Ympäristöluvassa olisi selvitettävä myös rakennusten alta poistettavien jätemaakasojen käsittely. Muistutuksen ovat allekirjoittaneet myös C, D ja E. He ovat muistutuksen mukaan kärsineet hajuhaitoista. Lausunnot Ympäristökeskus on pyytänyt hakemuksesta lausunnon Kurikan kaupunginhallitukselta ja kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselta. Kurikan kaupunginhallitushallitus on lausunnossaan puoltanut ympäristöluvan myöntämistä elinkeinopoliittisin perustein. Kurikan kaupungin ympäristölautakunta ovat lausuntonaan todennut, että ympäristölupahakemus koskee olemassa olevan eläinsuojan toimintaa ja sen laajentamista. Tila sijaitsee avoimella peltoaukealla siten, että sen välittömässä läheisyydessä on Jari Saaren paikan kalkkunankasvattamot. Jari Saaren paikalle on myönnetty kalkkunan kasvattamiseen ympäristölupa Lähimmät naapurit sijaitsevat vanhasta sikalasta luoteeseen 230 m etäisyydellä, kalkkunahallista sikalaksi muutettavasta rakennuksesta länteen noin 240 m etäisyydellä sekä lisäksi uudesta suunnitellusta kalkkunahallista sijaitsee vapaa ajanasunto 150 m etäisyydellä pohjoisessa. Etäisyys halleista Jalasjokeen on noin 260 m. Olemassa oleva Kurikan kaupungin rakennuslautakunnan ympäristölupa on myönnetty kalkkunapaikalle. Ympäristölautakunta katsoo, että ympäristölupa voidaan myöntää nykyiselle eläinmäärälle. Suunniteltu laajennus on kuitenkin niin suuri, että kohtuuttomia haittoja naapureille ei lautakunnan mielestä voi lupaehdoin estää eikä lupaa siten tulisi myöntää. Mikäli ympäristökeskus luvan kuitenkin myöntää, tulee lannan käsittely hoitaa asianmukaisesti. Olemassa oleva kompostointilaatta ei sovellu sian kuivalannan varastointiin, sillä laatalla varastoitavan lannan kuiva ainepitoisuuden tulee olla 40 %. Kuivalantatilavuutta sikalaa varten tulee olla 5924 m 3 ja kalkkunahalleja varten 1200 m 3 ja laatan pinta alan tulisi olla 4274 m 2. Kompostilaatan alasta puuttuu siten 2034 m 2. Mikäli sianlantaa varastoidaan laatalla, tulee kuivikkeiden määrää lisätä, jolloin varastointitilavuus kasvaa edelleen.

7 7 Mikäli lupa uudelle kalkkunahallille myönnetään, tulee hallin koossa ottaa huomioon enimmäiseläinmäärä. Nykyisten piirustusten mukaan halliin mahtuu väljälläkin mitoituksella huomattavasti enemmän eläimiä kuin haettu paikkaa. Tilan jätehuollon tulee noudattaa kunnan ympäristönsuojelumääräyksiä ja kuolleet eläimet tulee toimittaa suuririskisen eläinjätteen keräykseen. Kurikan kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaisesti talousvesikaivojen ympärille tulee jättää 100 m vyöhyke, jolle lantaa ei levitetä. Lautakunnan kokous hyväksyi äänestyksen jälkeen äänin 2 6 esittelijänä toimineen ympäristösihteerin ehdotuksen, jonka mukaan lupaa laajennukselle ei tulisi myöntää. Hakijan kuuleminen ja vastine Hakijalle on varattu hallintolain 34 :n mukaisesti tilaisuus selityksen antamiseen muistutusten ja lausuntojen johdosta. A:n muistutuksen johdosta hakija on todennut, että hän siirtää suunnitellun lämpökeskuksen tuotantorakennusten eteläpuolelle. Hakija on valmis istuttamaan pensaskerroksen sisältämän metsäkaistan sekä rakentamaan meluaidan tontin pohjoisreunalle, mikäli ympäristökeskus lupapäätöksen ehdoissa sitä vaatii. Samoin hakija on valmis parantamaan vanhojen tuotantorakennusten ilmanvaihtoa. Hakija on valmis myös torjumaan pujon kasvua tontillaan. B:n muistutukseen hakija on vastannut, että uusi sikala tulee olemaan purupohjasikala. Hajuhaitat eivät siten vanhan lietelantasikalan lisäksi enää kasva. Hajuhaittaa muodostuu lähinnä lietelantasikalan lietteen levittämisestä pellolle eikä suoraan sikalasta tai lantalasta. Laajennus ei lisää hajuhaittaa. Hakija on valmis levittämään lietelantaa sellaisille peltolohkoille, jotka ovat mahdollisimman kaukana asuinrakennuksista. Purupohjasikalan lanta varastoidaan noin 3 kilometrin päässä tilan päärakennuksista. Lantalan lähettyvillä ei ole asutusta. Kurikan kaupungin ympäristölautakunnan lausuntoon hakija on vastannut, että hän on valmis laajentamaan kompostointilaattaa tarvittavan suuruiseksi. Hakija on todennut, että lantaa on varastoitu myös niillä tiloilla, joiden kanssa on tehty lannan vastaanottosopimuksia ja joilla ympäristövaatimukset täyttävä lantala on jäänyt käyttämättömäksi. Näiden lantaloiden vuokraamisesta hakija on valmis tekemään kirjalliset sopimukset. Kalkkunahallien mitoitusta koskevaan huomautukseen hakija on todennut, että heidän kokemuksensa mukaan kalkkunat pysyvät terveempinä ja ilma pysyy parempana väljässä kasvattamossa. Myös hajuhaitat ovat vähäisempiä, kun laajemman kasvattamon purupohja sitoo lannasta haihtuvat kaasut. Tilan jätehuollossa noudatetaan kunnan ympäristönsuojelumääräyksiä. Kaikki mahdolliset talousvesikaivot ovat tilan rakennuksiin ja peltolohkoihin nähden ylämaastossa ja etäisyys niihin on yli 100 metriä. YMPÄRISTÖKESKUKSEN RATKAISU Länsi Suomen ympäristökeskus myöntää Markku Saarelle ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisen ympäristöluvan kalkkunakasvattamon ja lihasikalan pitämiseen sekä toiminnan laajentami

8 8 seen Kurikan kaupungin Luovan kylässä tilalla Latva Risku RN:o 6:144. Lupa myönnetään kalkkunan ja 2920 lihasian pitämiseen. Luvan edellyttämät poikkeamat hakemukseen käyvät ilmi lupamääräyksistä. Vastaukset muistutuksiin ja lausuntoihin Muistuttajien tekemät haju ja meluhaittoja koskevat vaatimukset on otettu huomioon lupamääräyksessä 1 uuden hallin sijoituspaikkaa koskevalla muutoksella sekä lupamääräyksessä 4 ilmastointia, lämmitystä ja yleistä siisteyttä koskevalla lupamääräyksellä, lupamääräyksellä 6 lannan kuljetuksista ja lupamääräyksellä 11 suojaistutuksista. Mikäli vaatimuksella ilmanvaihdon suuntaamisesta ylöspäin tarkoitetaan poistojen korottamista, vaatimus hylätään. Hajuhaitan vähentämistä suurissa eläinyksiköissä tutkineen työryhmän loppuraportin mukaan poistojen korottaminen ja yhdistäminen kasvattavat lyhytaikaisen hajun esiintymisen kauempana tilasta. Poistoilman päästökorkeuden korottamisen on työryhmän mukaan myös muissa tutkimuksissa todettu vaikuttavan lähinnä rakennuksen välittömän lähiympäristön ilmanlaatuun. A:n muistutuksen osalta todetaan lisäksi, että lämpölaitoksen sijoituspaikka on siirretty tuotantolaitoksen eteläpuolelle poispäin heidän kiinteistöstään. Raatojen polttamiselle ei ole haettu lupaa, joten sitä koskeva vaatimus jätetään tutkimatta tässä yhteydessä. Vaatimus siitä, että hankkeen aiheuttamat vaikutukset tulisi selvittää ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain tarkoittamalla tavalla hylätään. Hakemuksen mukainen toiminta ei ole sellainen hanke, johon tulisi ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun asetuksen 6 :n mukaisen hankeluettelon mukaan soveltaa arviointimenettelyä, eikä arviointimenettelyä tule harkinnanvaraisenakaan tässä yksittäistapauksessa soveltaa ottaen huomioon ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain 4 :n 2. ja 3. momentin sekä ympäristövaikutusten arvioinnista annetun asetuksen 7 :n määräykset. B:n vaatimus rakennuspaikan jätemaakasojen käsittelyn osalta todetaan, että kyse on rakennuspaikan alla olevista maista, joiden rakennusaikaisesta käsittelystä ei päätetä ympäristönsuojelulain mukaisessa ympäristölupamenettelyssä. Kurikan kaupungin ympäristölautakunnan vaatimus ympäristöluvan epäämisestä hylätään. Ympäristölautakunnan lausunto on muutoin otettu huomioon antamalla määräykset eläinten enimmäismäärästä ja lannan käsittelystä sekä jätehuollosta. LUPAMÄÄRÄYKSET Eläinsuojat, lantavarastot ja lämpökeskus 1. Sikalan muutos ja laajennus, uusi kalkkunahalli sekä lämpökeskus on sijoitettava Kurikan OPP rakennus Oy:n laatiman asemapiirroksen mukaisesti. Uuden hallin sijaintia täsmennetään siten, että hallin etelän puoleinen pääty on oltava vähintään 70 m pohjoiseen nykyisen kalkkunahallin etelänpuoleisen päätylinjan jatkeelta mitattuna. Muutoin kalkkunahalli ja sikala on rakennettava Kurikan OPP Rakennus Oy:n laatimien ja sekä päivättyjen piirustusten mukaisesti. Halli on rakennettava niin, että eläinten teuraskuljetuksiin liittyvät kuormaukset tehdään hallin etelän puoleisesta päädystä.

9 9 Lämpökeskuksen rakentamiseen saa ryhtyä vasta se jälkeen, kun hakijalla on hallintaoikeus asemapiirroksessa rakennuspaikaksi merkittyyn alueeseen. 2. Tuotantorakennuksiin saa sijoittaa yhdessä kasvatusjaksossa yhteensä enintään kalkkunaa ja 2920 sikaa. Enintään 450 sian lannankäsittelymenetelmänä voi olla lietelanta. Muiden sikojen ja kaikkien kalkkunoiden lanta on käsiteltävä kuivalantana. Kuivalantasikalassa voidaan kasvattaa enintään kaksi kasvatuserää vuodessa. 3. Kaikkien kuivalantajärjestelmässä olevien eläinten lanta on kuivitettava joko kokonaan turpeella tai seoksella jossa vähintään puolet on turvetta. Kuivikepohja on uusittava jokaisen kasvatusjakson välissä. Kuivikkeita on käytettävä niin paljon, että kuivikekerroksen paksuus on kalkkunahalleissa vähintään 10 cm. Kuivalantasikalan kuivikkeiden käytöstä hakijan on laadittava erillinen selvitys. Kuivikkeiden käyttöä koskeva selvitys on lähetettävä ennen rakentamisen aloittamista Länsi Suomen ympäristökeskukselle. Selvitystä on tarvittaessa toiminnan vuosiraportoinnin yhteydessä tarkistettava. Selvityksen perusteella valvontaviranomaisella on oikeus antaa sikalan kuivalannan käsittelyyn ja lannan varastointiin liittyviä määräyksiä. Hakijalla on oltava kuivalannan varastointia ja kompostointia varten vesitiivis laatta, jonka pinta ala on vähintään 3067 m 2 ja hyötytilavuus 5112 m 3. Laatan yhdellä reunalla tulee olla vähintään metrin korkuinen seinä. Kompostointilaatan läheisyyteen on varttava kuiviketurvetta, jolla tarvittaessa estetään laatalta tapahtuvien valumien pääsy ympäristöön. Kompostointilaatan laajentamisesta tai lantalavajetta korvaavasta muusta järjestelystä on esitettävä suunnitelma ennen eläinmäärän lisäämistä Länsi Suomen ympäristökeskukselle. Kompostointilaatalle varastoitavan lannan kuiva ainepitoisuus on oltava vähintään 40 %. Määräys koskee sekä kalkkunan että sianlantaa. Kompostia on hoidettava hyvän kompostointitavan mukaisesti. Kalkkunahallien pesuvedet on varastoitava vesitiiviissä säiliöissä, joiden yhteistilavuus on vähintään 40 m 3. Lietelantasikalan lannan varastointiin on oltava vähintään 900 m 3 suuruinen katettu säiliö. Kuivalantasikalan pesuvedet on ohjattava lietesäiliöön. Lannan ja pesuvesien varastotilat on pidettävä jatkuvasti maa ja metsätalousministeriön rakentamismääräysten ( MMM RMO C4 ) mukaisessa kunnossa. 4. Hajuhaittojen vähentämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Ilmastoinnilla ja lämmityksellä eläinsuojien lämpötila on pyrittävä pitämään ammoniakkiyhdisteiden ja eläinten vaatiman lämpötilan kannalta optimaalisena. Eläinten valkuaisruokinta on optimoitava niin, että lannan sisältämien typpiyhdisteiden määrä pysyy mahdollisimman vähäisenä. Eläinsuojan sisä ja ulkotilat on pidettävä hyvässä ja siistissä kunnossa.

10 10 Lannan käsittely 5. Hakijalla on oltava lannan levitykseen peltoa jatkuvasti käytössä vähintään 561 ha. Pinta alaan ei saa laskea mukaan niitä alueita, joille lannan levittäminen jäljempänä lupaehdossa 7 on kielletty. Lannan levitykseen tarkoitettujen lohkojen pinta aloista, niiden sijainnista ja niitä koskevista vuokrasopimuksista tai lannan luovutussopimuksista on annettava vaadittaessa selvitys luvan myöntäneelle viranomaiselle. Sian lietelanta on levitettävä niille toiminnanharjoittajan hallinnassa oleville lohkoille, joiden etäisyys häiriintyvään asutukseen nähden on kaikkein suurin. 6. Lantalat ja pesuvesisäiliöt on tyhjennettävä perusteellisesti vuosittain. Tyhjentämisen yhteydessä rakenteiden kunto on tarkistettava. Lannan varastointi, kuormaus, siirto ja kuljetukset on järjestettävä niin, ettei lantaa joudu ympäristöön ja naapureille aiheutetaan mahdollisimman vähän haittaa. 7. Lantaa ei saa levittää routaiseen tai lumipeitteiseen maahan. Lannan levitysmäärissä on otettava huomioon maaperän viljavuustutkimukset, lannan typpi ja fosforipitoisuudet sekä kasvien ravinnetarve. Mikäli lantaa ei levitetä kasvustoon, on lanta mullattava tai pelto on kynnettävä välittömästi levittämisen jälkeen kuitenkin viimeistään vuorokauden kuluessa levittämisestä. Valtaojan varteen on jätettävä vähintään metrin ja vesistöjen varteen vähintään viiden metrin vyöhyke, jolle ei levitetä lantaa. Talousvesikaivojen ympärille on jätettävä vähintään 100 m levä vyöhyke, jolle lantaa ei saa levittää. Lannan levittäminen on kielletty välisenä aikana. Lantaa voidaan kuitenkin levittää syksyllä enintään saakka ja aloittaa keväällä aikaisintaan 1.4., jos maa on sula ja kuiva eikä huuhtoutumista vesistöön tapahdu. Lantaa ei saa levittää nurmikasvuston pintaan jälkeen. Lannan pintalevitys on kielletty pellolle, jonka keskimääräinen kaltevuus ylittää 10 prosenttia. Kuivalantaa voidaan levittää varsinaisen pohjavesialueen muodostumisalueen ja pohjavesialueen ulkorajan muodostamalle vyöhykkeelle, kun levitys tapahtuu keväällä, lanta mullataan välittömästi ja lannan sisältämä ravinnemäärä vastaa viljeltävän kasvin vuoden tarvetta vastaavaa määrää. Mikäli lantaa toimitetaan luovutussopimuksen kohteena oleville pelloille, on toiminnanharjoittajan huolehdittava siitä, että lannan vastaanottaja on tietoinen edellä mainituista lannan käsittelyä ja levittämistä koskevista määräyksistä. Tarkkailu ja kirjanpito 8. Toiminnanharjoittajan tulee pitää kirjaa kalkkunakasvattamon ja sikalan toiminnasta. Kirjanpitoon tulee merkitä tilalla pidettävien eläinten määrä, teurastoimitukset,toiminnassa muodostuvat lantamäärät, kuolleiden eläinten määrä ja niiden toimituspaikka, tiedot lannan levitysaloista, tiedot mahdollisista uusista tai muuttu

11 11 neista lannan vastaanottosopimuksista sekä tiedot eläinsuojan toiminnassa tapahtuneista mahdollisista häiriötilanteista tai muista poikkeuksellisista tilanteista ja niiden korjaustoimenpiteistä. Yhteenvetoraportti kirjanpidon tiedoista (vuosiraportti) tulee toimittaa vuosittain seuraa van vuoden tammikuunloppuun mennessä ympäristökeskukselle. Toiminnanharjoittajan on ilmoitettava ilmaan kohdistuvat ammoniakkipäästöt vuosittain ympäristökeskuksen erikseen antamien ohjeiden mukaan joko eläinmäärinä tai ammoniakkipäästöiksi muutettuna siten, että päästökertoimena käytetään lihasialla kerrointa 4,2 ja kalkkunalla kerrointa 0,055 (kgnh 3 /eläinpaikka). Levitettävästä lannasta on tehtävä lanta analyysit kokonaistypen, liukoisen typen sekä liukoisen fosforin osalta vähintään viiden vuoden välein. Kirjanpito tulee vaadittaessa esittää ympäristökeskuksen valvontaviranomaiselle. Muut toimintaa koskevat määräykset 9. Kuolleet eläimet on toimitettava luvan saaneeseen laitokseen käsiteltäväksi. Kuolleitten eläinten tilapäistä säilyttämistä varten tilalla on oltava asianmukaiset kylmäsäilytystilat. Kuolleitten eläinten hävittäminen lämpölaitoksessa on kielletty. Toiminnassa syntyvä yhdyskuntajäte on toimitettava jätteen keräykseen kunnan jätehuoltomääräysten mukaisesti. Ongelmajätteet on toimitettava ongelmajätteen vastaanottopisteeseen. Pilaantuneet rehut on kompostoitava tai sekoitettava lantaan ja levitettävä lannoitteeksi pellolle. Muut jätteet, joita ei voida asianmukaisella tavalla hyödyntää on toimitettava kaatopaikalle. Eläinten rehu ja niiden raaka aineet sekä kemikaalit, polttonesteet ja öljyt on varastoitava ja käsiteltävä niin, että niistä ei aiheudu maaperän tai pinta ja pohjaveden pilaantumisen vaaraa eikä muutakaan haittaa ympäristölle. Polttonestesäiliöiden läheisyyteen on varattava riittävä määrä imeytysturvetta mahdollisten öljyvuotojen varalta. 10. Toiminnanharjoittajan on seurattava lannan käsittelyyn ja levittämiseen liittyvien menetelmien kehittymistä. Jatkossa myös luvan mukaisiin lantavarastoihin ja lannan käsittelyjärjestelmiin sekä hajuhaitan ehkäisyyn liittyvää uutta käyttökelpoista tekniikkaa on otettava soveltuvin osin käyttöön, mikäli se saavutettavaan hyötyyn nähden on kohtuullisin kustannuksin toteutettavissa ja toimenpiteillä vähennetään ympäristön pilaantumisen vaaraa. 11. Toiminnanharjoittajan on istutettava mahdollisimman nopeakasvuisia, hyvän peittävyyden omaavia puita ja pensaita uudisrakennustontin pohjoisreunalle paikallistien varteen koko tontin matkalle. Istutukset tulee perustua lajien, istutusten ajankohdan ja istutusmäärän osalta puutarha alan tutkinnon suorittaneen henkilön suosituksiin. 12. Tuotannon lisäämisestä, muuttamisesta ja lopettamisesta tulee tehdä ilmoitus Länsi Suomen ympäristökeskukselle.

12 12 Voimassa olevan lupapäätöksen korvaaminen 13. Saatuaan lain voiman tämä päätös korvaa Kurikan kaupungin toiminnalle myöntämän ympäristölupamenettelylain mukaisen ympäristöluvan. ASETUKSEN JA MUIDEN SÄÄDÖSTEN NOUDATTAMINEN Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla tämän luvan määräyksiä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. RATKAISUN PERUSTELUT Luvan myöntämisen edellytykset Länsi Suomen ympäristökeskus katsoo, että luvan ehtoja noudattamalla toiminta täyttää laissa säädetyt vaatimukset ja luvan myöntämisen edellytykset ovat olemassa. Toiminta ei aiheuta terveyshaittaa, merkittävää ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän eikä pinta tai pohjaveden pilaantumista, erityistä luonnonolosuhteiden huonontumista taikka vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömuodon vaarantumista toiminnan vaikutusalueella. Toiminnasta ei aiheudu naapureille kohtuutonta rasitusta tai haittaa eikä toiminta sijoitu asemakaavan tai muidenkaan määräysten vastaisesti. Lupamääräysten perustelut Lupamääräysten tavoitteena on ehkäistä haitalliset ympäristövaikutukset ennakolta tai rajata ne mahdollisimman vähäiseksi. Eläinsuojat sijoittuvat alueelle, jolla karja ja maatalouden harjoittamisen voidaan katsoa olevan perinteistä toimintaa. Lupaharkinnassa on otettu huomioon samalla alueella sijaitsevien eläinsuojien yhteisvaikutus. Kurikan kaupunki on myöntänyt Jari ja Markku Saarelle ympäristölupamenettelylain mukaiset ympäristöluvat yhteensä kalkkunan ja 450 lihasian pitämiseen. Näiden yhteenlaskettu eläinyksikkömäärä on Vireillä olevien lupahakemusten yhteenlaskettu eläinmäärä on kalkkunaa ja 2920 lihasikaa, joka tarkoittaa yhteenlaskettuna 7320 eläinyksikköä. Eläinyksikköä kohti laskettu rasitus ympäristöön on eläinyksiköissä laskettua vertailulukua pienempi, koska sikojen kasvatuksessa sallitaan lupaehdon 2 mukaan vain kaksi kasvatuserää vuodessa. Uuden hallin rakentaminen väljentää kalkkunoiden kasvatustiloja ja samalla se lisää eläinyksikköä kohti käytettävien kuivikkeiden määrää. Kuivikkeiden määrän lisääminen lisää samalla lannan kuiva aineprosenttia ja vähentää hajuhaittaa. Lupaharkinnassa on otettu huomioon lantalan sijainti riittävän kaukana muusta asutuksesta sekä kuivalantasikalassa täysin uusi käyttöön otettava tekniikka ja poikkeuksellinen kahden kasvatuserän tuotanto. Kun otetaan huomioon samalla alueella sijaitseville toiminnoille jo kertaalleen myönnetyt luvat, on nykyisen toiminnan ja siihen haetun muutoksen ja laajennuksen sijainti ja eläinmäärät voitu vahvistaa hakemuksen mukaisesti uuden hallin sijaintia koskevin täsmennyksin. (1,2)

13 13 Eläinsuojeluasetuksen (396/1996) 49 :n nojalla annetun maa ja metsätalousministeriön asetuksen nro 10/EEO/2000 liitteen 6 mukaan broilereiden pitopaikassa on pehkukerroksen paksuus oltava 5 10 cm. Tässä luvassa määräystä on sovellettu sen ylärajalla myös kalkkunahallien kuivitukseen. Tätä turvekerroksen 10 cm:n paksuutta voidaan perustella myös ympäristönsuojelulain näkökulmasta turpeen hajua sitovien ominaisuuksien vuoksi. Vesitiiviillä rakenteilla tarkoitetaan pohja ja seinärakenteita, joista varastoitavat nesteet eivät haitallisessa määrin vuoda rakenteen läpi. Betonirakenteen kohdalla riittävä tiiveys saavutetaan käyttämällä vähintään lujuusluokan K30 betonia ja rakenneluokkaa 2 (K30 2). Kuivalantasikalan tekniikkaa ei hakemuksessa esitetyllä tavalla ole aiemmin toteutettu Suomessa. Koska kokemusta ei ole, on toiminnanharjoittajalta katsottu tarpeelliseksi vaatia erillinen selvitys kuivikkeiden käytöstä ja lannan riittävän kuiva ainepitoisuuden varmistamisesta myös silloin, jos lantaa joudutaan poistamaan ja kuivitusta täydentämään myös kasvatuskierron aikana. Lantalan mitoitus perustuu valtioneuvoston asetukseen 931/2000 maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta. Vaadittu tilavuus riittää 12 kuukauden aikana kertyvän lannan varastointiin. Lantalan tilavuuden laskennassa on käytetty kaavoja: kalkkunanlanta (m 3 ) = 0,03 x eläinpaikka (kpl), sian kuivalanta (m 3 ) = 2,4 x eläinpaikka ja sian lietelanta (m 3 ) =2,0 x eläinpaikka. Sian kuivalannan kertymässä on otettu huomioon, että normaalin kolmen kasvatuserän asemasta lupa edellyttää vain kahden erän kasvattamista vuodessa. Pesuvesien mitoituksen ohjearvona on käytetty 1 m 3 /1000 kalkkunaa vuodessa. Mitoitusarvo edellyttää höyrypesun käyttöä. (3) Hajuhaitan minimointia koskevat vaatimukset ovat tarpeen naapureille aiheutuvan haitan pitämiseksi mahdollisimman vähäisenä. (4) Pellon pinta alavaatimus perustuu kalkkunan ja sian lannan keskimääräiseen fosforisisältöön ja siitä saatavaan fosforilannoituksen tasoon. (5) Lantavarastojen vuosittaisella tyhjentämisellä varmistetaan hyötytilavuuden säilyminen suunnitelman mukaisena. Samalla voidaan varmistaa rakenteiden kunto ja tehdä tarpeelliset korjaukset. Huolellinen lannan käsittely vähentää ympäristön pilaantumisen riskiä. (6) Ympäristönsuojelulain 11 :n nojalla valtioneuvosto on antanut asetuksen (931/2000), jossa on säädetty maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta. Tämän asetuksen lannan käsittelyä koskevat keskeiset määräykset on kirjoitettu tähän lupapäätökseen lannan levittämistä koskevina rajoituksina. (7) Ympäristönsuojeluasetuksen 19 :n mukaan päätöksessä on oltava määräykset toiminnan ja sen vaikutusten tarkkailusta. Ammoniakkipäästöjen tarkkailuun velvoittaa IPPC laitoksille annettu velvoite ilmoittaa päästöistä Suomen päästörekisteriin osana koko Euroopan kattavaa päästörekisteriä. Määräys perustuu Euroopan Unionin päätökseen 2000/479/EY ja Ympäristöministeriön kirjeeseen YM4/401/2003 Euroopan epäpuhtausrekisteristä. Vähintään viiden vuoden välein tehtävien lanta analyysien perusteella voidaan varmistaa lannan sisältämien ravinteiden määrä. (8) Jätehuoltoa koskevilla määräyksillä varmistetaan jätteiden käsittelyn hoitaminen kunnan jätehuoltomääräysten edellyttämällä tavalla. Kuolleitten eläinten asianmukaisella hävittämistä var

14 14 mistetaan ympäristöhygienian yleisten vaatimusten täyttyminen ja estetään eläintautien leviäminen. Rehujen ja tilalla säilytettävien kemikaalien sekä polttonesteiden käyttötarkoitukseen soveltuvalla ja määräysten mukaisella käytöllä ja varastoinnilla vähennetään maaperän ja pinta sekä pohjaveden pilaantumisen riskiä. Kuolleitten eläinten väliaikaista varastointia koskevat määräykset perustuvat jätelakiin, jonka mukaan jätteiden käsittelystä ja varastoinnista ei saa aiheutua terveys, ympäristö tai hajuhaittaa eikä epäsiisteyttä. (9) Parhaan käyttökelpoisen tekniikan kehittymisen seurantavaatimus perustuu toiminnanharjoittajan yleiseen selvilläolovelvollisuuteen ( YSL 5 ) toimintansa ympäristövaikutuksista, ympäristöriskeistä ja haitallisten vaikutusten vähentämismahdollisuuksista. (10) Lähinaapuri on vaatinut muistutuksessaan puu ja pensasaidan istuttamista toiminnanharjoittajan tilan rajalle. Ympäristökeskus pitää vaatimusta asianmukaisena ja velvoittaa toiminnanharjoittajaa melu ja hajuhaitan minimoimiseksi ryhtymään tähän toimenpiteeseen. (11) Toiminnan muutosta ja lopettamista koskevan ilmoitusvelvollisuuden perusteella voidaan tarkastella muutoksen vaikutuksia voimassa oleviin lupamääräyksiin ja arvioida mahdollisen uuden ympäristöluvan tarvetta. (12) Kumoamalla Kurikan kaupungin myöntämä ympäristölupa estetään päällekkäisten ja mahdollisesti toistensa kanssa ristiriidassa olevien määräysten olemassaolo. (13) LUVAN VOIMASSAOLO JA LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Päätöksen voimassaolo Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Mikäli lupavelvollisessa toiminnassa tapahtuu olennainen muutos, on toiminnalle haettava uusi ympäristölupa. Tämä päätös on voimassa, kunnes uudesta lupahakemuksesta tehty päätös on saanut lainvoiman. Mikäli laajennusta ei aloiteta viiden (5) vuoden kulussa siitä, kun tämä päätös saa lain voiman, lupa laajennuksen osalta raukeaa. Lupamääräysten tarkistaminen Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on tehtävä viimeistään mennessä. Hakemuksessa on esitettävä perustietojen ohella tiedot toiminnan mahdollisista muutoksista verrattuna tämän luvan perustana olevaan hakemukseen ja selvitys toimeenpannuista ympäristönsuojelua koskevista toimista. Tarkistusajankohtana voimassa olevat lannan levitystä koskevat peltojen vuokrasopimukset ja mahdolliset vuokralantaloita koskevat sopimukset on liitettävä hakemukseen. Hakemuksessa on oltava myös selvitys tämän luvan lupaehtojen 3 ja 11 mukaisten velvoitteiden toteuttamisesta. SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET Ympäristönsuojelulaki (86/2000) 6 8, 28, 31, 35 38, 41 43, 45 46, 52 59, 96 ja 105 :t Ympäristönsuojeluasetus (169/2000) 1, 6, 16 19, ja 30 :t Jätelaki (1072/93) 6 Laki eräistä naapuruussuhteista /

15 15 Valtioneuvoston asetus 931/2000 maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta Valtion maksuperustelaki (150/1992) 8 Ympäristöministeriön asetus alueellisten ympäristökeskusten maksullisista suoritteista (1237/03), maksutaulukko kohta I, päätökset Muut ohjeet Edellisten säännösten lisäksi luvan myöntämisen edellytyksiä arvioitaessa ja lupamääräyksissä on otettu huomioon: EY:n sivutuoteasetus artikla 5, liite IV luku II Maa ja metsätalouden rakentamismääräykset ja ohjeet (MMM RMO C4, ) Ympäristöministeriön kirje YM/401/2002 kotieläinsuojia koskevien ympäristölupien yhtenäistämiseksi KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN Tästä päätöksestä peritään maksua 1134 euroa (alv 0 euroa). Maksu perustuu valtion maksuperustelain (150/1992, muut. 961/1998) nojalla annettuun ympäristöministeriön asetukseen alueellisten ympäristökeskusten maksullisista suoritteista (1237/2003). Tämän asetuksen 5 :n voimaantulosäädöksen mukaan ennen tämän asetuksen voimaantuloa vireille tulleista asioista maksu peritään noudattaen tätä asetusta edeltävän ympäristöministeriön päätöksen (1415/2001) mukaista maksutaulukkoa. Maksua on korotettu kolmellakymmenelläviidellä (35) prosentilla hakemuksesta aiheutuneesta keskimääräisestä suuremmasta työmäärästä johtuen. Asian käsittelystä perittävään maksuun haetaan muutosta samalla tavalla kuin pääasiasta tehtyyn ratkaisuun. LUPAPÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN Päätös Hakijalle Jäljennös päätöksestä Kurikan kaupunginhallitus Kurikan kaupungin ympäristölautakunta Suomen ympäristökeskus Ilmoitus päätöksestä Tämän päätöksen antamisesta ilmoitetaan erikseen niille, joille on annettu tieto hakemuksen jättämisestä sekä niille, jotka ovat esittäneet hakemuksen johdosta muistutuksia ja vaatimuksia.

16 16 Ilmoittaminen ympäristökeskuksen ja kunnan ilmoitustaululla Tieto päätöksestä julkaistaan Länsi Suomen ympäristökeskuksen ilmoitustaululla Kokkolassa ja Kurikan kaupungin ilmoitustaululla. MUUTOKSENHAKU Tähän päätökseen tyytymätön saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto oikeuteen. Muutosta saavat hakea kirjallisella valituksella: luvan hakija; ne, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea; rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristö, terveyden tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät; laitoksen sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät; alueellinen ympäristökeskus sekä laitoksen sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen; muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen. Valitusosoitus on liitteenä. Ympäristölupayksikön päällikkö Lakimies Päivi Kentala Insinööri Reino Jortikka Liitteet Asemapiirros Valitusosoitus Huomautus: Verkkopalveluun vietäviin ympäristölupapäätöksiin sovelletaan ympäristöministeriön päivättyä ohjetta. Sen mukaan päätöksiä verkkopalvelussa julkaistaessa otetaan henkilötietolain (523/1999) tavoitteet yksityisyyden suojasta huomioon siten, että verkkopalveluun vietävistä päätöksistä poistetaan muistuttajana, mielipiteen ilmaisijana tai korvauksen saajana olevien yksityisten henkilöiden nimet. Korvausluettelon voi nimien muokkaamisen sijaan kokonaan jättää julkaistavasta päätöksestä pois. Tässä päätöksessä yllä tarkoitetut yksityisten henkilöiden nimet on korvattu kirjaimilla A, B, C jne. ja päätöksen lopussa olevan otsikon Ilmoitus päätöksestä alla oleva luettelo poistettu.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa.

Vestia Oy esittää, että vakuuden määrä olisi 312 000 euroa. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.8.2008 Dnro PPO 2005 Y 294 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee kaatopaikkatoimintaa. Vestia Oy PL 66, 84101

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40

YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 "s» Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus YMAJAOSTD ao.3.14 33, J,llTE 40 Päätös jätehuoltorekisteriin hyväksymisestä LAPE LY/217/07.00/2013 Lappi 19.2.2014 ASIA Päätös jätelain 94 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013

PÄÄTÖS. Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 PÄÄTÖS Nro 2/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/190/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 29.1.2013 ASIA Boliden Kokkola Oy:n sinkkitehtaan ympäristöluvan (LSY-2003-Y-410) lupamääräyksen 33 mukaiselle

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA TOIMI VALTAINEN VIRANOMAINEN

TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA TOIMI VALTAINEN VIRANOMAINEN Ympäristölupayksikkö/Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan 40, 67101 KARLEBY Puh/Tfn: 020 490 109, faksi/fax 020 490 5610 kirjaamo.lsu@ymparisto.fi www.ymparisto.fi/lsu

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.5.2002 Kokouspvm 16.5.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Teknisten palveluiden lautakunta 2.12.2015 liite nro 1 1 (7) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 121 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2015

Teknisten palveluiden lautakunta 2.12.2015 liite nro 1 1 (7) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 121 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2015 Teknisten palveluiden lautakunta 2.12.2015 liite nro 1 1 (7) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 121 Annettu julkipanon jälkeen 8.12.2015 HAKIJA Haaja-Maito Oy Niemeläntie 338 69100 Kannus KIINTEISTÖ Alavainio 217-403-3-25

Lisätiedot

ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisessa hakemusasiassa, joka koskee broilerkasvattamon toimintaa Kurikan kaupungissa.

ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisessa hakemusasiassa, joka koskee broilerkasvattamon toimintaa Kurikan kaupungissa. L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40 B, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101

Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila. Ympäristönsuojelulain 101 Etelä-Suomi Päätös Nro 163/2012/1 Dnro ESAVI/125/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 11.10.2012 ASIA Sikalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Marttila.

Lisätiedot

8/YMPLA 26.02.2014. Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle on saapunut seuraava ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus:

8/YMPLA 26.02.2014. Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle on saapunut seuraava ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus: 8/YMPLA 26.02.2014 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Y2/2014 Ympla 26.02.2014 32 Ympäristölautakunta Annetaan julkipanon jälkeen Loimijoentie 74 03.03.2014 32440 Alastaro ASIA Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011

Päätös. Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Päätös Etelä-Suomi Nro 162/2011/1 Dnro ESAVI/220/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.12.2011 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Etelä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen

Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan muuttamista koskevan lupahakemuksen Etelä-Suomi Päätös Nro 44/2010/1 Dnro ESAVI/613/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.11.2010 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisen Lemminkäinen Infra Oy:n Bastukärrin louheen murskaamon toiminnan

Lisätiedot

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012

Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 18/2012/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/40/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 23.2.2012 ASIA Purku & Piikkaus Oy:n purkujätteen käsittelytoimintaa koskevan ympäristöluvan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 23/2007/2 Dnro LSY 2007 Y 75 Annettu julkipanon jälkeen 30.5.2007 ASIA Helsingin Sataman ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupahakemus, joka

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 ASIA HAKIJAT Laiturin rakentaminen kiinteistön Pohjoiskorvanniemi 140 407 3 153 edustalle Porovedellä, Iisalmi

Lisätiedot

Kaipolan tehtaiden ympäristölupapäätöksen muuttamista koskeva hakemusasia, Jämsä.

Kaipolan tehtaiden ympäristölupapäätöksen muuttamista koskeva hakemusasia, Jämsä. PÄÄTÖS Nro 48/05/1 Dnro ISY-2005-Y-46 Annettu julkipanon jälkeen 18.5.2005 HAKIJA Pekka Leppänen ASIA Kaipolan tehtaiden ympäristölupapäätöksen muuttamista koskeva hakemusasia, Jämsä. HAKEMUS Pekka Leppänen

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 46/10/1 Dnro PSAVI/163/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 7.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Toppilan sataman toiminnan lopettamista koskevan määräajan jatkaminen, Oulu Oulun kaupunki / Oulun

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014

PÄÄTÖS. Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 PÄÄTÖS Nro 93/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 20.5.2014 ASIA HAKIJA Veljekset Brandt Nahkatehdas Oy:n ympäristöluvan raukeaminen, Kokkola Etelä-Pohjanmaan

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 5.11.2008 LSU 2008 Y 591(113) ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen muutoshakemus,

Lisätiedot

Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero.

Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 95/2012/1 Dnro ESAVI/33/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 5.6.2012 ASIA Kanalan laajentamista koskevan ympäristölupapäätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta, Somero.

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET

SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET SIIKAISTEN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUMÄÄRÄYKSET 1 LUKU YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Tavoite Ympäristönsuojelumääräysten tavoitteena on paikalliset olosuhteet huomioon

Lisätiedot

Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin kylässä, Uusikaupunki

Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin kylässä, Uusikaupunki Etelä-Suomi Päätös Nro 41/2013/2 Dnro ESAVI/51/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 1.3.2013 ASIA Kalojen kasvattaminen verkkoaltaissa Pujon saaren koillispuolella yhteisellä vesialueella RN:o 876:1 Kettelin

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011.

Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Hakemus on tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirastossa 9.12.2011. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 46/2012/1 Dnro ISAVI/106/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2012 ASIA HAKIJA Autopurkamon ympäristöluvan (PSA-2003-Y-26-111) peruuttaminen, Kiuruvesi. Pohjois-Savon elinkeino-,

Lisätiedot

Eläinsuojan ympäristölupahakemus, Maatalousyhtymä V & V Juntunen

Eläinsuojan ympäristölupahakemus, Maatalousyhtymä V & V Juntunen Ympäristölautakunta 43 07.10.2015 Eläinsuojan ympäristölupahakemus, Maatalousyhtymä V & V Juntunen 1708/77.773/2015 YMPLA 43 Luvan hakija Maatalousyhtymä V & V Juntunen Osoite: Kovajärventie 58b, 89660

Lisätiedot

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille.

Hakemus lupamääräysten tarkistamiseksi on toimitettu Äänekosken kaupungin ympäristölautakunnalle 23.11.2009, jolloin se on tullut vireille. Ymp.ltk 16.3.2010 Liite nro 1 ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Ympäristölupamääräysten PL 6 tarkistamisesta 44201 Suolahti Annettu julkipanon jälkeen Puh. 020 632 3318 Pvm 23.3.2010 Dnro

Lisätiedot

ASIA Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle on saapunut seuraava ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus:

ASIA Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle on saapunut seuraava ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen ympäristölupahakemus: 9/YMPLA 26.02.2014 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Y3/2014 Ympla 26.02.2014 33 Ympäristölautakunta Annetaan julkipanon jälkeen Loimijoentie 74 03.03.2014 32440 Alastaro ASIA Loimaan kaupungin ympäristölautakunnalle

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta

Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / Johan Sundberg 16.3.15 Valtioneuvoston asetus eräiden

Lisätiedot

14 KUISMA MIKKO, ELÄINSUOJA / PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA. KU-YK 14/9.2.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 15.2.

14 KUISMA MIKKO, ELÄINSUOJA / PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA. KU-YK 14/9.2.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 15.2. Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 9.2.2010 51 Dno KYK:497 /2009 14 KUISMA MIKKO, ELÄINSUOJA / PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA KU-YK 14/9.2.2010 Päätös annetaan julkipanon jälkeen 15.2.2010

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 70/2004/4 Dnro LSY-2003-Y-224 Annettu julkipanon jälkeen 16.9.2004

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 70/2004/4 Dnro LSY-2003-Y-224 Annettu julkipanon jälkeen 16.9.2004 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 70/2004/4 Dnro LSY-2003-Y-224 Annettu julkipanon jälkeen 16.9.2004 ASIA LUVAN HAKIJAT Laiturin ja rannan täytön pysyttäminen tilan Pajuniemi RN:o

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJAT. LUPAPÄÄTÖS Nro 27/2013/1 Dnro PSAVI/123/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.3.2013

ASIA LUVAN HAKIJAT. LUPAPÄÄTÖS Nro 27/2013/1 Dnro PSAVI/123/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.3.2013 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 27/2013/1 Dnro PSAVI/123/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.3.2013 ASIA LUVAN HAKIJAT Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Muonio Rajander Sauli ja Jaana Kaalamanniementie

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

TOIMINTAA KOSKEVAT SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE

TOIMINTAA KOSKEVAT SOPIMUKSET JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE K A A K K O I S S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S PL 1023, Kauppamiehenkatu 4 45100 KOUVOLA Puhelin 020 490105 Telefax 020 4904300 YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(10) Nro A1027 Dnro KAS 2007 Y 244 113 Annettu

Lisätiedot

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne ja infrastruktuuri

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, liikenne ja infrastruktuuri Etelä-Suomi Päätös Nro 1/2011/4 Dnro ESAVI/494/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2011 ASIA HAKIJA Länsi-Suomen ympäristölupaviraston 13.12.2006 antamassa päätöksessä nro 173/2006/3 rakentamistöiden

Lisätiedot

PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA. Annettu julkipanon jälkeen 27.9.2012. Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta

PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA. Annettu julkipanon jälkeen 27.9.2012. Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta Lappi PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA Annettu julkipanon jälkeen 27.9.2012 LAPELY/152/07.00/2012 07.00.03 10/2012 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta ILMOITUKSEN TEKIJÄ AA

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 ASIA HAKIJA Vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamista Pohjois-Kustavin saariston merialueelle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki

Päätös. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus PL 36 00521 Helsinki Päätös Etelä-Suomi Nro 27/2012/1 Dnro ESAVI/321/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 13.2.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Altia Oyj:n Rajamäen tehtaiden vanhan

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 40/09/2 Dnro Psy-2008-y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 40/09/2 Dnro Psy-2008-y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA 1 PÄÄTÖS Nro 40/09/2 Dnro Psy-2008-y-163 Annettu julkipanon jälkeen 22.4.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Pieni-Kursanlammen luonnonravintolammikon ympäristölupa, Sodankylä Lapin Villitaimen Osuuskunta Vapaudentie

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 1 momentin kohta 11 a

Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetus 1 :n 1 momentin kohta 11 a 1(10) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 33 YLO LOS-2004-Y-1002-131 Annettu julkipanon jälkeen 10.5.2005 ASIA Päätös Vehmaan Haikara Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka

Lisätiedot

KAUSTISEN KUNTA Ympäristölautakunta PÄÄTÖS 1/2015 Ympäristönsuojelulain 27 :n mukaisessa asiassa.

KAUSTISEN KUNTA Ympäristölautakunta PÄÄTÖS 1/2015 Ympäristönsuojelulain 27 :n mukaisessa asiassa. 1 KAUSTISEN KUNTA Ympäristölautakunta PÄÄTÖS 1/2015 Ympäristönsuojelulain 27 :n mukaisessa asiassa. LIITE 2 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2015. Dnro 56/5.57.576/2014 ASIA HAKIJA Eläinsuojan toimintaa

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 92/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 203 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2007 ASIA HAKIJA Paineviemärin rakentaminen Raumanjuovan, Hevosluodonjuovan ja Luotsinmäenjuovan

Lisätiedot

Miten aumaan hevosenlannan oikeaoppisesti? Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / ylitarkastaja Johan Sundberg

Miten aumaan hevosenlannan oikeaoppisesti? Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / ylitarkastaja Johan Sundberg Miten aumaan hevosenlannan oikeaoppisesti? Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / ylitarkastaja Johan Sundberg 13.12.2018 Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maaja puutarhataloudesta peräisin olevien

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011

Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 Etelä-Suomi Päätös Nro 106/2011/4 Dnro ESAVI/49/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.6.2011 ASIA Aluehallintoviraston 10.11.2010 antaman vesialueen ruoppausta ym. vesialueelle rakentamista koskevan

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

Nitraattiasetuksen ja ympäristöluvituksen muutokset. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Elina Venetjoki

Nitraattiasetuksen ja ympäristöluvituksen muutokset. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Elina Venetjoki Nitraattiasetuksen ja ympäristöluvituksen muutokset Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Elina Venetjoki Valtioneuvoston asetus eräiden maaja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (1250/2014)

Lisätiedot

Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Nastola

Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen lainvoimaiseksi tulemista, Nastola Etelä-Suomi Päätös Nro 83/2010/4 Dnro ESAVI/213/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.6.2010 ASIA LUVAN HAKIJA Lämmönkeräysputkiston sijoittaminen Iso-Kukkanen-järveen ja töiden aloittaminen ennen päätöksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2008 YMPÄRISTÖLUPA

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2008 YMPÄRISTÖLUPA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2008 Dnro ESA 2008 Y 168 113 ASIA YMPÄRISTÖLUPA Ympäristönsuojelulain 28 :n mukainen päätös, joka koskee eläinsuojan toiminnan olennaista laajentamista, Juva LUVAN

Lisätiedot

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo.

Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä i. tarkistamisajan pidentäminen, Porvoo. ASIA Etelä-Suomi t e l ä - S u o Päätös Nro 107/2014/1 Dnro ESAVI/124/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 2.6.2014 Itä-Uudenmaan m Jätehuolto Oy:n Domargårdin jätteenkäsittelyalueen ympäristölupapäätöksessä

Lisätiedot

N:o 931/ 2000. Annettu Helsingissä 9 päivänä marraskuuta 2000

N:o 931/ 2000. Annettu Helsingissä 9 päivänä marraskuuta 2000 N:o 931/ 2000 Annettu Helsingissä 9 päivänä marraskuuta 2000 Valtioneuvoston asetus maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f Etelä-Suomi Päätös Nro 220/2013/1 Dnro ESAVI/473/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Hevosopisto Oy:n kuivikelantaa käyttävää lämpökeskusta, Ypäjä LAITOS

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos

Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 241 19.04.2005 1 Ymp 1451-2005 (235, 662) Ympäristölupahakemus / Turun kaupungin kiinteistölaitos Ympkaalk 241 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 120/12/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2012

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 120/12/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2012 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 120/12/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 14.11.2012 ASIA Eläinsuojan toiminnan olennaista muuttamista koskeva ympäristölupa, Ii LUVAN HAKIJA Koillis-Vasikka Oy Ristipalontie

Lisätiedot

TOHOLAMMIN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA

TOHOLAMMIN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA TOHOLAMMIN KUNNAN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TAKSA 1 Soveltamisala 1.1 Ympäristönsuojelulain (86/2000) ja vesilain (264/1961) mukaisen luvan, ilmoituksen tai muun asian käsittelystä kunnan ympäristönsuojeluviranomaisessa

Lisätiedot

Hankkeen kuvaus Eläinmäärän muutos ja eläinsuojan maksimikapasiteetti: Lietelannan varastointitilan muuttaminen:

Hankkeen kuvaus Eläinmäärän muutos ja eläinsuojan maksimikapasiteetti: Lietelannan varastointitilan muuttaminen: KESELY/7/07.04/2012 Keski-Suomi 11.6.2012 Tiina ja Petri Vammelvirta Ridantie 55 41580 Sauvamäki Päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisesta Lausuntopyyntö YVA -menettelystä Länsi- ja

Lisätiedot

Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla, Hamina

Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla, Hamina Etelä-Suomi Päätös Nro 125/2011/4 Dnro ESAVI/334/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.7.2011 ASIA HAKIJAT HAKEMUS Vesialueen täytön pysyttäminen Pappilansaaren kaupunginosassa tonttien 1, 2 ja 3 edustalla,

Lisätiedot

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola.

Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen bariumin raja-arvon osalta, Kouvola. Etelä-Suomi Päätös Nro 218/2012/1 Dnro ESAVI/109/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2012 ASIA Myllykoski Paper Oy:n hakemus Sulennon kaatopaikan ympäristöluvan muuttamiseksi lentotuhkan liukoisen

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE Puh. (03) 2420 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Länsi-Suomen vesioikeuden

Lisätiedot

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1)

Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 348 21.05.2002 3 Ymp 2731-2002 (235) Neste Markkinointi Oy:n ympäristölupahakemus (Turun Sataman kortteli 15:1) Ympkaalk 348 Ympäristönsuojelutoimisto

Lisätiedot

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 80 lihanaudan eläinsuoja.

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 80 lihanaudan eläinsuoja. KORPILAHDEN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 22.9.2005 5/2005 (1/5) Ympäristölautakunta Julkipanopäivä 3.10.2005 Pl 15 41801 KORPILAHTI Antopäivä 4.10.2005 ASIA Seppo Nirkkosen ympäristölupahakemus (YSL 35 )

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. Päätös Etelä-Suomi Nro 23/2013/1 Dnro ESAVI/41/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 5.2.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Heinola. LAITOS Heinolan Autopurkaamo

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 2/2011/2 Dnro ISAVI/170/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.1.2011

PÄÄTÖS Nro 2/2011/2 Dnro ISAVI/170/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.1.2011 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 2/2011/2 Dnro ISAVI/170/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.1.2011 HAKIJA Savon Voima Verkko Oy ASIA Kaapelin rakentaminen Kallaveteen välille Säyneensalo

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 97/11/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011

ASIA HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 97/11/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 97/11/1 Dnro PSAVI/37/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2011 ASIA HAKIJA Ampumarataa koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Tervola Maavoimien Materiaalilaitoksen Esikunta Huolto-osasto

Lisätiedot

Päätös Nro 46/2010/3 Dnro ESAVI/492/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 15.9.2010

Päätös Nro 46/2010/3 Dnro ESAVI/492/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen 15.9.2010 Etelä-Suomi Päätös Nro 46/2010/3 Dnro ESAVI/492/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.9.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 101 :ssä tarkoitettu hakemus 17.3.2010 annetun ympäristölupapäätöksen nro 7/2010/3

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 57/2014/1 Dnro PSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 57/2014/1 Dnro PSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014 PÄÄTÖS Nro 57/2014/1 Dnro PSAVI/44/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.6.2014 1 ASIA VR-Yhtymä Oy:n Oritkarin yhdistettyjen kuljetusten terminaalin ympäristölupapäätöksen PPO-2003-Y-20-111 rauettaminen,

Lisätiedot

PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA. Annettu julkipanon jälkeen 14.9.2012. Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta

PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA. Annettu julkipanon jälkeen 14.9.2012. Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta Lappi PÄÄTÖS ILMOITUKSEN JOHDOSTA Annettu julkipanon jälkeen 14.9.2012 LAPELY/145/07.00/2012 07.00.03 2 pitää olla 8/2012 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 60 :n mukaisesta meluilmoituksesta ILMOITUKSEN

Lisätiedot

ESKO KOIVISTON YMPÄRISTÖLUVAN LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN

ESKO KOIVISTON YMPÄRISTÖLUVAN LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Pyhäjärviseudun ympäristölautakunta 77 20.05.2014 ESKO KOIVISTON YMPÄRISTÖLUVAN LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN 72/64.641/2014 PJSYMPLK 77 HAKIJA Nimi: Esko Koivisto LAITOS/TOIMINTA JA SEN SIJAINTI Ympäristölupamääräysten

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 210 lihasian eläinsuoja.

PERUSTE Ympäristönsuojeluasetuksen I 1 la kohta, yli 210 lihasian eläinsuoja. KORPILAHDEN KUNTA YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 22.9.2005 3/2005 (1/5) Ympäristölautakunta Julkipanopäivä 3.10.2005 Pl 15 Antopäivä 4.10.2005 41801 KORPILAHTI ASIA Kari Ilmosen ympäristölupahakemus (YSL 35 ) 500

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka/Plats Seinäjoki Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 24.11.2008 LSU 2008 Y 247 (113) ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen

Lisätiedot

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus

Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 368 28.05.2002 1 Ymp 3118-2002 (235) Oy Teboil AB:n ympäristölupahakemus Ympkaalk 368 Ympäristönsuojelutoimisto 16.5.2002/EP 1. ASIA Oy

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 ASIA HAKIJA Maalämpöputkiston asentaminen meren pohjaan Pitkäsalmeen Turun Kaistarniemen

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun määräajan pidentäminen, Hollola

Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun määräajan pidentäminen, Hollola Etelä-Suomi Päätös Nro 118/2010/4 Dnro ESAVI/204/04.09/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.7.2010 ASIA HAKIJAT Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätöksessä nro 3/07/1 vedenottoputken rakentamiselle asetetun

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen

Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen Nitraattiasetus (931/2000) ja sen uudistaminen Mikko J. Jaakkola mikko.j.jaakkola@ely-keskus.fi Asetuksen uudistaminen Ympäristöministeriö asetti nitraattiasetuksen uudistamistyöryhmän 28.10.2011. Työryhmän

Lisätiedot

TOIMINTA JA SEN SIJAINTI

TOIMINTA JA SEN SIJAINTI 1 KAUSTISEN KUNTA PÄÄTÖS 2/2015 Ympäristölautakunta Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa Annettu julkipanon jälkeen 20.10.2015 Dnro 4/5.57.576/2015 ASIA HAKIJA Turkistarhan toimintaa koskeva

Lisätiedot

Sikalat sijaitsevat Loimaan kaupungin Haaroisten kylässä kiinteistöillä Hautaniitty RN:o 1:32, Peltomaa RN:o 1:121 ja Välimaa RN:o 1:28.

Sikalat sijaitsevat Loimaan kaupungin Haaroisten kylässä kiinteistöillä Hautaniitty RN:o 1:32, Peltomaa RN:o 1:121 ja Välimaa RN:o 1:28. 1(10) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 33 YLO LOS-2004-Y-1066-113 Annettu julkipanon jälkeen 4.5.2007 ASIA Päätös Vesa ja Oili Onnelan ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta ympäristölupahakemuksesta, joka

Lisätiedot

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen PÄÄTÖS Nrot 1) 9/2013/1 2) 10/2013/1 Etelä-Suomi Dnrot 1) ESAVI/501/04.08/2010 2) ESAVI/275/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan

Lisätiedot

Lannan käsittely ja varastointi. Hannu Miettinen, Kokkolan kaupunki EU-tukikoulutus, Kälviän opisto

Lannan käsittely ja varastointi. Hannu Miettinen, Kokkolan kaupunki EU-tukikoulutus, Kälviän opisto Lannan käsittely ja varastointi Hannu Miettinen, Kokkolan kaupunki EU-tukikoulutus, Kälviän opisto 19.4.2017 Säädökset Valtioneuvoston asetus eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2 Etelä-Suomi Päätös Nro 13/2010/2 Dnro ESAVI/288/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisen pilaantuneen maaperän kunnostamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 101. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 101. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 35/2014/1 Dnro ESAVI/287/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA FinnHEMS Oy:n ympäristönsuojelulain 101 :n mukainen hakemus Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta

Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Valtioneuvoston asetus 1250/14 eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta Uudenmaan ELY-keskus / Y-vastuualue / Johan Sundberg 23.9.15 Valtioneuvoston asetus eräiden

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.

Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 16.12.2002 Kokouspvm 12.12.2002 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Kohteen maaperän pilaantuminen ei ollut etukäteen tiedossa.

Kohteen maaperän pilaantuminen ei ollut etukäteen tiedossa. Päätös annettu julkipanon jälkeen 14.5.2013 POSELY/166/07.00/2013 Pohjois-Savo ASIA YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN 78 :N MUKAINEN ILMOITUS. PILAANTUNEEN MAAPERÄN PUHDISTAMINEN, IISALMEN PRISMA, PARKATINTIE 2, IISALMI

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 46/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 46/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 46/2004/4 Dnro LSY-2004-Y-98 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 ASIA LUVAN HAKIJA Vesijohdon rakentaminen Punkalaitumenjoen alitse sekä töiden

Lisätiedot