Kari Karjalainen, puh tai

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kari Karjalainen, puh. 0400-730754 tai 08-8523440"

Transkriptio

1 1 1. TIEDOT RAKENNUSKOHTEESTA 1.1 Rakennuskohde ja sen sijainti 1.2 Tilaaja Ranuan kunta As. Oy Timontie Timontie RANUA Tilaaja: Ranuan kunta / tekn. osasto Aapiskuja 6B RANUA Yhteyshenkilöt: Rakennusmestari Seppo Toljamo, puh Suunnittelijat, asiantuntijat Arkkitehtisuunnittelu: Napapiirin suunnittelu Oy Napark Nahkurinpolku SAARENKYLÄ Yhteyshenkilö: Matti Kallo, puh LVI-suunnittelu: LVI-insinööritoimisto Koillis-Suunnittelu Vienantie Kuusamo Yhteyshenkilöt: Kari Karjalainen, puh tai Merkinnät, tekstit Merkinnät piirustuksissa ja työselityksessä:

2 2 Yliruksaus = puretaan, purkuraja tarvittaessa tarkennettu viivalla. UR = urakkaraja. (T) = tulpataan. (PU) = putkiurakka. (IU) = ilmanvaihtourakka. (AU) = automaatiourakka. (KU) = rakennuksen jäähdytyslaiteurakka. (SU) = sähköurakka. (RU) = rakennusurakka. Konetekniset työt = urakkarajaliite. 1.5 Purkutyöt Yleistä: - kaikki käytöstä pois jäävät LVI-laitteet puretaan ja tulpataan Mahdolliset asbestipurkutyöt rakennuttajan hankinnassa.

3 3 2. YLEISET MÄÄRÄYKSET 2.1 Yleistä LVI-urakoitsija sitoutuu työn suorituksessa noudattamaan Suomen rakentamismääräyskokoelmien, asetusten, eri viranomaisten ja julkisten laitosten sekä työselityksen määräyksiä ja ohjeita. Hyvänä asennustapana tulee käyttää LVI-Ryl 2002:ta. Tässä työselityksessä käytetyt tarvikenumerot viittaavat LV-tarvikeluetteloon vuodelta sekä valmistajan numeroihin. 2.2 Nimistö, urakat Tässä LVI-selityksessä käytetään LVI-urakoitsijasta yleensä vain nimitystä urakoitsija. Pääurakoitsijalla tarkoitetaan rakennusteknillisten töiden suorittajaa. PUTKI-urakkaan kuuluvat vesi- ja viemärilaitteet ja lämpöjohtolaitteet. ILMANVAIHTO-urakkaan kuuluvat ilmanvaihtolaitteet ja automaatiolaitteet. Automaatiourakoitsija = säätölaiteurakoitsija (AU). 2.3 Urakan laajuus Urakkaan kuuluvat kaikki tässä työselityksessä, tähän liittyvissä piirustuksissa ja urakkatarjouspyyntöasiakirjoissa mainitut työt täyteen toimintakuntoon saatettuna. 2.5 Takuuaika Takuuaika LVI - töillä 2 (kaksi vuotta) lopputarkastuspäivämäärästä lukien. Takuuaika automaatiotöillä ja vesi-/ilmavirtojen säätötöillä 2 (kaksi vuotta) lopputarkastuspäivämäärästä lukien.

4 4 3. HANKINTA- JA ASENNUSRAJAT 3.1 Yleistä Hankinta- ja asennusrajoista laaditaan tarvittaessa erillinen selostus joka liitetään urakkasopimukseen. 3.2 LVI-urakoitsija Kustantaa kaikki tarpeelliset/viralliset tarkastukset. Irrottaa uudet ja nykyiset patterit asennuksen jälkeen uudelleen yhden kerran seinän pintakäsittelyä varten. Varustaa vesi- ja lämpöjohdot rakenteiden läpimenokohdissa suojaputkella, tiivistää suojaputken ja putken välisen tilan. Suojaputken ja rakenteen välisen tilan tiivistää pääurakoitsija. Varustaa vesi- ja lämpöjohtojen kytkentäjohtojen (sekä tarvittaessa lämpöjohtojen kokoon DN 32 saakka) seinäläpiviennit peitelevyin. Huomio LVI-laitteiden tilanvaraukset kalusteisiin ja rakenteisiin. Tarvittavat muutosehdotukset LVI-laitteisiin ilmoitettava ajoissa (ennen LVI-laitteiden hankintaa) LVI-suunnittelijalle sekä urakoitsijalle. Tekee RST-tasoihin reiät hanoja varten. Hankkii omien töidensä alkusammutuskaluston ja suorittaa jälkivartioinnin. Kuljettaa asennus- ja purkujätteet pihamaalle toimitettuun roskalavaan. Kts. myös piirustukset ja urakkarajaliite.

5 5 3.3 Pääurakoitsija Maalaa näkyvät putket, myös nykyiset, laippoineen sekä puhdistaa kalusteet ja venttiilit. Maalaa näkyviin jäävät IV - kanavistot ja LVI-putkistot. Myös viemärit maalataan. Maalaa ulkosäleiköt, huippuimurit ja ulospuhalluskatokset. Tekee ilmastoinnin huippuimureiden ympärille puurungon (+ mineraalivilla 100 mm) juuripelteineen ja pellityksineen. Pelti muovipinnoitettua peltiä. Väri arkkitehdin ohjeen mukaan. Tekee myös LVI-suunnitelmissa esitetyt koteloinnit. Tekee oviraot. Tekee tasoihin tai tasojen päälle ilmanvirtausaukot lämpöpattereille. Tekee kaikki reiät rakenteiden läpi paikkaustöineen. Puhdistaa lattiakaivot sekä niiden vesilukot huolellisesti. Tekee kaikki kaivu-, piikkaus- ja täyttötyöt. Kts. myös piirustukset ja urakkarajaliite. 3.4 Sähköurakoitsija Suorittaa kaikki kytkennät yli 75 V sekä ohjausautomatiikkaan liittyvät sähkökytkennät. Kytkentäkaavioiden toimittaminen kuuluu säätölaiteurakoitsijalle. Putkiurakoitsija toimittaa moottorit, automaattilaitteet ja hälyttimien impulssielimet. Moottorien ylikuormitussuojat ohjauslaitteineen toimittaa sähköurakoitsija. Kts. myös piirustukset ja urakkarajaliite.

6 6 4. URAKKAAN SISÄLTYVÄT LAITEVALINNAT JA PIIRUSTUKSET 4.1 Yleistä Urakoitsija toimittaa tarvittavat tiedot sovittuun työaikatauluun ja hankintojensa toimitusaikoihin nähden ajoissa muille urakoitsijoille, rakennuttajalle ja LVIvalvojalle. Laitevalinnat on suoritettava siten, että laitteet ovat taloudellisia käyttökustannuksiltaan. 4.2 Piirustukset ja LVI-työselitys Suunnittelijan piirustukset LVI-suunnittelija on jättänyt suunnitelmat viranomaisten hyväksyttäväksi. LVI-työselitys ja siihen liittyvät piirustukset täydentävät toisiaan. Suunnittelijan työn pohjana olleet arkkitehdin työpiirustukset saattavat jossain määrin poiketa rakennuksen lopullisista työpiirustuksista. Urakoitsijalle toimitetaan lopulliset arkkitehdin työpiirustukset detaljeineen urakoitsijan pyytämänä ajankohtana ennen työn suoritusta. Urakoitsijan tulee ottaa huomioon työn suorituksessa arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan tekemät muutokset. Urakoitsijan on asennuksessa noudatettava sisustuspiirustuksia ja muita erikoispiirustuksia, joita arkkitehti tai muu asintuntija työn kuluessa toimittaa. Urakoitsijan on pyydettävä ko. piirustukset käyttöönsä riittävän ajoissa ennen asennustöiden aloittamista Urakoitsijan piirustukset Urakoitsijan tulee tarkistaa, täydentää ja korjata suunnitelmapiirustukset käyttämiään laitteita vastaaviksi. Urakoitsijan on tehtävä asennustöidensä suorittamista varten suunnitelmapiirustusten lisäksi tarvittavat työpiirustukset. Työpiirustukset tulee tehdä siten, että muut urakoitsijat voivat niiden perusteella tehdä omia asennuksiaan koskevat asennussuunnitelmansa. Urakoitsija laatii: - säätö ja valvontalaitepiirustukset (Automaatiourakka) - tarvittavat LVI-laitteiden asennuspiirustukset - reikäpiirustukset Lisäksi urakoitsija toimittaa luettelot hankintaansa kuuluvista sähköllä toimivista laitteista. Luetteloista tulee käydä selville kojeen teho (kw), nimellisvirta (A), nimellisjännite (V) ja kytkentälaji.

7 7 Em. piirustuksissa tulee esittää tarvittavat tiedot myös urakoitsijan hankinnan ulkopuolelle jäävän laitteiston osalta. Eri urakoitsijoiden laitteiden keskimääräisestä sovittelusta tms. syystä tehtävät pienehköt suunnitelmatarkistukset urakoitsija merkitsee suunnitelma- ja työpiirustuksiin suullisten ohjeiden tai neuvottelupäätösten perusteella. Mikäli työn aikana joudutaan tekemään työpiirustuksiin muutoksia, ne on tehtävä alkuperäisiin kuultokopioihin. Muutospiirustuksista on lähetettävä kopiot työpiirustusten jakelun mukaisesti urakoitsijan on huolehdittava siitä, että rakennusaikana muihin suunnitelmiin tehdyt muutokset otetaan huomioon myös urakkaan kuuluvissa asennuksissa urakoitsijalle toimitettujen muutossuunnitelmien tai -selvitysten mukaisesti Loppupiirustukset Loppupiirustukset tehdään suunnitelma- ja työpiirustuksia täydentämällä ja korjaamalla sekä tarvittaessa uudelleen piirtämällä. Loppupiirustusten on esitettävä asennukset siten, että niiden lopullista tilaa vastaava laajuus ja laatu käyvät selville piirustuksiin tehdyistä merkinnöistä ja todellisuutta vastaavasti. Loppupiirustukset laati urakoitsija Autocad R2000 / ELVIS-designer pohjaisesti ja luovuttaa tulosteet sekä levykkeet rakennuttajalle. Tulosteet ja loppupiirustussarjat kustantaa urakoitsija. Rakennuttajan vaatimat muutospiirustukset kustantaa rakennuttaja. Automaatiolaitteiden loppupiirustukset laatii automaatiourakoitsija.

8 8 5. ERILLISET TARVIKKEET Urakoitsija luovuttaa loppukatselmukseen mennessä rakennuttajan edustajalle kuittausta vastaan seuraavassa luetellut tarvikkeet. Tarvikkeiden on oltava tarkoituksenmukaisesti pakattuja ja ne on sijoitettava rakennuttajan osoittamaan paikkaan lähelle käyttöpistettä. LVI-urakka - 2 kpl patterien ilmaruuvien avaimia - 2 kpl rautakoukkuja viemärikaivojen kansien avaamista varten, koukut ripustetaan putkiurakoisijan toimittamaan ripustuskoukkuun lämmönjakohuoneeseen - 1 kpl letkuteline muovia + VV-muoviletku 19 mm * 25 m letkupikaliittimellä kastelupostille IV-konehuoneen seinälle - 1 sarja varasuodattimia kutakin asennettua suodatinta kohden ZnFe laatikkoon IV-konehuoneeseen

9 9 6. RAKENNUSTARVIKKEET 6.1 Yleiset vaatimukset LVI-asennuksissa saa käyttää vain ensiluokkaisia tarvikkeita. Mikäli rakennuttaja toteaa työn suorituksen aikaisissa tarkastuksissa työmaalla puutteellisia tai vioittuneita laitteita tai tarvikkeita, on ne välittömästi poistettava työmaalta. 6.2 Tarvikkeiden laatuvaatimukset Samantyyppiset LVI-laiteryhmät, kuten pumput, lämmönsiirtimet, puhaltimet, ilmanvaihtokoneiden osat ja laitosvarusteet, valitaan saman tehtaan tuotteista, ellei ole toisin mainittu. 6.3 Tarvikkeiden asennusaikainen merkitseminen Kaikki hankintaan liittyvät moottorit, säätölaitteet ja sähkökojeet merkitsee urakoitsija välittömästi kojeiden tultua asennetuiksi paikoilleen. Merkinnöistä on selvittävä kojeesta LVI-piirustuksissa käytetty tunnus ja kojeen asennuspäivämäärä. Em. väliaikaiset merkinnät poistetaan urakoitsijoiden ja hankkijoiden toimesta vasta sen jälkeen, kun lopulliset kojekilvet on asetettu paikoilleen. 6.7 Varastointi työmaalla Rakennustarvikkeet varastoidaan siten, ettei niiden laatu pääse huononemaan. Varastoinnissa otetaan huomioon kunkin aineen ja tarvikkeen asettamat vaatimukset noudattaen voimassa olevia viranomaisten ja valmistajien ohjeita. 6.9 Selvitykset Työn suoritukseen vaikuttavien putkistojen ja kaapelien täsmällinen sijainti on ennen töihin ryhtymistä selvitettävä Asennustapa ja työolosuhteet LVI-laitteet asennetaan siten, että niiden käyttö ja huolto on mahdollista. Putkiverkostoihin on järjestettävä tarpeellisiin kohtiin avattavia liitoksia siten, että kaikkien laitteiden, venttiileiden yms. irrottaminen on mahdollista. Avattavia liitoksia ei kuitenkaan saa käyttää sellaisissa paikoissa, joihin laitoksen valmistuttua ei pääse käsiksi rakenteita rikkomatta. Ennen asennusta on putket huolellisesti puhdistettava epäpuhtauksista. Työaikana avoimiksi jääneet putkenpäät suljetaan muovitulpalla, joka ei voi päästä putken sisälle. Lattiakaivot peitetään kiinnitettävillä esim. lastu- tai muovilevykansilla.

10 10 Putkien liitokset tehdään valmistajan ohjeiden mukaisesti. Asennusten on esteettiseltä kannalta täytettävä tilojen edellyttämät vaatimukset. Putki- ja kanavavetojen ym. asennusten on yleensä noudatettava rakenteiden määrittelemiä pääsuuntia. Vierekkäin kulkevien putkien ja kanavien sekä niiden kannatusten on oltava yhdensuuntaisia.

11 11 7. VARAUKSET 7.1 Reiät ja syvennykset Kts. hankinta- ja asennusrajat. Kts. Urakkarajaliite. 7.2 Asennus- ja kuljetusaukot Rakenteisiin jätetään tarvittavat asennus- ja kuljetusaukot. Tarve sellaisista asennus ja kuljetusaukoista, joita ei ole esitetty reikäpiirustuksissa, on kunkin erityisurakoitsijan esitettävä pääurakoitsijalle ja rakennesuunnittelijalle riittävän ajoissa ennen ko. rakenteen valmistumista. Kantaviin rakennusosiin saa tehdä tai jättää aukkoja tai syvennyksiä, joita ei esiinny piirustuksissa, vain rakennesuunnittelijan suostumuksella. Kts. hankinta- ja asennusrajat. Kts. Urakkarajaliite. 7.3 Läpivientien sovituskappaleet Katto- ja seinäpinnoissa ao. sovituskappaleiden on oltava lopullisen pinnan kanssa samassa tasossa. 7.4 Tartunnat, kiinnikkeet, kannakkeet Urakoitsija sopii toisten urakoitsijoiden kanssa yhdenmukaisesta kannakointijärjestelmästä sekä yhdenmukaisesta asennustavasta ja hyväksyttää kannakointitavan rakennuttajalla.

12 12 8. LVI-MERKINNÄT Merkinnöistä on selvittävä kojeesta LVI-piirustuksissa käytetty tunnus. Pumput, puhaltimet, säätöventtiilit, termostaatit jne, varustaa urakoitsija suunnitelman mukaisen tunnuksen ja toiminta-alueen ilmaisevalla kilvellä. Tunnuskilvet tehdään kerrosmuovista 60 mm x 40 mm x 2 mm, kaiverrettu peiliteksti on valkoinen ja pohja musta. Päänimikkeen kirjaimen on oltava vähintään 10 mm ja alanimikkeen 7 mm korkea. Kilvet on pyrittävä sijoittamaan siten, että ne jäävät paikoilleen, vaikka ko. laitteet irrotetaan. Alakatoissa olevat luukut merkitsee urakoitsija näkyvällä merkintäkilvellä, joka ilmoittaa luukun takana olevan laitteen tyypin. Merkintätapa on hyväksytettävä rakennuttajalla ja LVI-valvojalla. Putket merkitään esim. Mölnlycke-putkimerkkiteipillä (Jirva Oy) tai vastaavalla. Niitä liimataan lämmönjakohuoneissa yms. putkiin että kytkentä saadaan havainnolliseksi. Verkostojen linja- ja ryhmäsulut merkitään esim. Rotex-venttiillikilvillä (Jirva Oy) tai vastaavilla. Milloin saman linjan kv-, lv- ja kiertojohdon venttiilit ovat lähekkäin, kiinnitetään kilpi vain yhteen venttiileistä. Vastaavasti lämpölinjassa kiinnitetään kilpi vain paluujohtoon. Säätölaitteet merkitään kilvin, joista käy ilmi laitteen säätölaitekoodi sekä selväkielisellä tekstiosalla ilmaistu säätökohde. Rakennusurakoitsija merkitsee palopostit viranomaisten määräämillä opastekilvillä. Opastetarran palopostiin kuitenkin hankkii ja kiinnittää putkiurakoitsija. Kentälle lähtevät johdot merkitään kummastakin päästä käyttäen tarkoitukseen sopivia merkintätarvikkeita. Merkintöjen tulee ilmetä vastaavista kytkentä- ja asennuspiirustuksista.

13 13 9. AKUSTISET VAATIMUKSET LVI-laitteiden aiheuttamat korkeimmat sallitut tilojen äänitasot ovat: Tila Äänenpainetaso db(a) Toimistotilat, asuinhuoneet 35 Valmistuskeittiö 45 Sos. tilat 40 WC-tilat 45 Varastot 45 LVI-asennukset eivät saa heikentää rakenteiden ääneneristävyyttä. Urakoitsija asentaa kaikki hankkimansa koneet ja laitteet, joissa on pyöriviä, jaksoittain toimivia tai muuten runkoääntä synnyttäviä osia, hankkimiensa tärinänvaimentimien varaan. Laitteiden ja rakennusrungon välillä ei saa olla mitään suoraa tai jäykän väliaineen kautta tapahtuvaa kosketusta.

14 TARKASTUKSET JA KÄYTTÖÖNOTTO 10.2 Tarkastukset Tiiviys- ja painekokeet Vaadittavat tiiviys- ja painekokeet on esitetty tämän LVI-selityksen ao. kohdissa Asennustapa- ja laitetarkastukset Tässä kohdassa esitettävien yleisten vaatimusten lisäksi huomioon tämän LVIselityksen asianomaisen järjestelmän kohdissa esitetyt erityisvaatimukset. Tarkastukset suoritetaan rakennuttajan edustajan läsnä ollessa työn etenemisen mukaisesti ja niissä todetaan asennettujen laitteiden ja asennustyön laatu. Tarkastuksissa on otettava huomioon laitteiden huoltomahdollisuudet ja työturvallisuuden vaatimukset Viranomaistarkastukset Työn suorittajan on oma-aloitteisesti huolehdittava yhteys viranomaisiin ja hyväksytettävä asentamansa laitteet ja järjestelmät Toimintakokeet Tässä kohdassa esitettävien yleisten vaatimusten lisäksi on otettava huomioon tämän LVI-selityksen asianomaisen järjestelmän kohdissa esitetyt erityisvaatimukset. Tarkastuksessa todetaan laitteiden oikea toiminta käyttökokein, että mm. - energian syöttö tapahtuu oikein - varolaitteet toimivat oikein - moottoreiden ja toimilaitteiden liikesuunnat ovat oikeita - pakkokytkennät ja hälytykset toimivat oikein - säätölaitteet ovat oikein kytketyt - mittarit on asennettu paikoilleen ja niiden toiminta on tarkastettu Säätö ja mittaukset Säätö- ja mittaustoimenpiteisiin kuuluu urakoitsijoiden osalta mm. seuraavaa: Putkijohtolaitteet:

15 15 Vaadittavat toimenpiteet on esitetty tämän LVI-selityksen ao. kohdissa. Ilmanvaihtolaitteet: Vaadittavat toimenpiteet on esitetty tämän LVI-selityksen ao. kohdissa. Mittaus- ja säätölaitteet: Säätöpiirien virityksen tarkistaminen ja parametrien asettelu vakaan säätötoiminnan aikaansaamiseksi Koekäyttö Tässä kohdassa esitettävien yleisten vaatimusten lisäksi on otettava huomioon tämän LVI-selityksen asianomaisen järjestelmän kohdissa esitetyt erityisvaatimukset. Koekäytön yhteydessä suoritetaan tarkistusmittauksia pistokoeluonteisesti ja vasta sen jälkeen kun kaikki mittaus ja säätötyöt on suoritettu. Todetaan, että asetusarvot ja säädön lopputulos vastaavat toisiaan ja että laitteiden ja järjestelmän toiminta vastaa eri käyttötilanteiden mukaisia olosuhteita Luovutusasiakirjat Viimeistään loppukatselmustilaisuudessa urakoitsija luovuttaa rakennuttajalle säilytyslieriössä leimallaan ja allekirjoituksellaan varustetun, lopullisista korjatuista asennus- ja työpiirustuksista otetun kuultokopiosarjan sekä kansioissa kaksi sarjaa kuultokopiosarjan valokopioita A4-kokoon taitettuina ja seläkkeellä varustettuina. Lisäksi: - koeponnistuspöytäkirjat - todistukset viranomaisten tarkastuksista - esitteet asennetuista laitteista (esim. pumput, puhaltimet, säätölaitteet yms.) suoritusarvokäyrästöineen ja toiminta pistemerkintöineen - säätö- ja kertasäätöventtiilien ominaiskäyrät - ilmamäärien säätö- ja mittauselinten ominaiskäyrät. Vastaanottotarkastukseen mennessä urakoitsija toimittaa ja kiinnittää paikoilleen keskusten, konehuoneiden, pumppaamojen yms. tilojen seinälle LVIkytkentäkaaviot, asetusten ja varmuusmääräysten vaatimat "taulut" sekä käyttö- ja huolto-ohjeet vastaavissa tiloissa olevista laitteista. Kaavioiden tulee olla suoria muovipintaisia (laminointi esim. kontaktimuovilla) kopioita ja tehty valonkestävälle paperille (esim. PPC - suorakopio). Ne kiinnitetään kosteuden kestävälle alustalle (esim. ZnFe - pelti).

16 16 Säätölaitteiden ja muiden toimitettujen sähköisiä virtapiirejä sisältävien laitteiden toiminta- ja kytkentäkaavioista urakoitsija toimittaa lisäksi valokopiot siihen laitetilaan, jossa asianomainen laite sijaitsee. Valokopiot kerätään muovikansioon, joka sijoitetaan keskuskotelon oveen tehtyyn taskuun tai vastaavasti seinälle keskuskojeen välittömään läheisyyteen Käytön opastus Tässä kohdassa esitettävien yleisten vaatimusten lisäksi on otettava huomioon tämän LVI-selityksen asianomaisen järjestelmän kohdissa esitetyt erityisvaatimukset. Urakoitsijan on annettava sovittuna aikana ennen vastaanottotarkistusta, esim. toimintakokeessa tai muuna sovittuna ajankohtana kiinteistönhoitohenkilökunnalle järjestelmän käyttämisen ja huollon teoreettista ja käytännön opetusta vähintään kahtena eri päivänä tarpeellinen määrä Vastaanottotarkastus Vastaanottotarkistuksessa todetaan, että työsuoritus on asiakirjojen mukainen. Tässä kohdassa esitettävien yleisten vaatimusten lisäksi on otettava huomioon tämän LVI-selityksen asianomaisen järjestelmän kohdissa esitetyt erityisvaatimukset Takuuajan toimenpiteet Takuuaikana havaitut haitat, puutteet ja viat on korjattava. Huoltoon sisältyy kaikki kustannukset, jotka aiheutuvat matkoista ja lähetyksistä huoltomatkojen yhteydessä. Kaksi kertaa vuodessa tapahtuvien huoltokäyntien väli on vähintään neljä (4) kuukautta ja enintään kahdeksan (8) kuukautta. Huoltokäyntien yhteydessä takuun puitteissa uusittavat osat ja tarveaineet sisältyvät huoltoon, mutta eivät kulutustarvikkeet ja -aineet. Tilaajan edellytetään mahdollisimman pikaisesti ilmoittavan havaitsemistaan toimintahäiriöistä ja suuremman vian tai toimintahäiriön sattuessa myötävaikuttavan toimenpiteillään vahinkojen rajoittamiseksi mahdollisimman pieniksi. Mikäli laitoksessa ilmenee takuun piiriin luettavia vikoja, jotka edellyttävät käyntiä huoltokäyntien välillä, kuuluvat nämä välikäynnit takuuseen. Jokaisesta huoltokäynnistä on saatava laitoksen vastuunalaisen huoltajan kuittaus sekä osoitettava toimenpiteet, jotka on tehty.

17 Huoltokäynnin yhteydessä on suoritettava yleiskatselmus ja tutkittava, että laitosta käytetään tarkoituksenmukaisesti, sekä oikaistava mahdolliset virheet. Viimeinen huoltokäynti takuuaikana on suoritettava aikaisintaan kuusi (6) viikkoa ennen takuuajan päättymistä. Putkistojen takuuajan huolto Vuosittain suoritettavat toimenpiteet: - kaikkien pumppujen, moottoreiden ja muiden laitteiden toiminnan kokeilu, laakeriäänien, tärinän ja lämpenemisen tarkastus ja tarvittavat toimenpiteet - putkiurakkaan kuuluvien pumppujen ym. laitteiden käynnistys- ja hälytyslaitteiden toiminta-arvojen tarkastus - putkisto-, pumppu- ja venttiilitiivisteiden korjaus, mikäli korjaus edellyttää tiivisteiden vaihtoa tai uudelleen paikkausta. Kalusteiden käyttöhanojen tiivisteiden vaihdon suorittaa hoitohenkilökunta. Kerran takuuaikana suoritettavat toimenpiteet: - takuuajan lopulla tehtävä laitteiden syöpymissuojausten tarkistus ja korjaus Ilmastointilaitteiden takuuajan huolto Kaksi kertaa vuodessa suoritettavat toimenpiteet: - kenno- ja rasvasuodattimien puhdistus ja suodatintyypistä riippuen niiden öljyäminen Huoltoon ei sisälly suodattimien puhdistus tai suodatinmattojen vaihto tai suuttimien puhdistus useammin kuin kaksi kertaa vuodessa, vaikka ulkoisten olosuhteiden takia tämä olisikin tarpeen. Nämä toimenpiteet kuuluvat laitoksen hoitoon. Vuosittain suoritettavat toimenpiteet: - koneiden ja sähkömoottorien laakereiden puhdistus, rasvaus ja tarvittaessa vaihto laakerityypistä riippuen - poistoilmapuhaltimien puhdistus liasta ja rasvasta, mikäli poistoilma tulee keittiöstä tai vastaavasta huonetilasta ja aiheuttaa rasvan tarttumista puhaltimeen Säätö- ja valvontalaitteiden takuuajan huolto Urakoitsija tarkistaa kaksi kertaa vuodessa kaikkien automaattisten säätölaitteiden ohjelmien ja toimilaitteiden toiminnan sekä tarvittaessa etsii ja korjaa laitteistoissa ilmenevät viat. Säätölaitteiden huollot tulee suorittaa laitevalmistajalla tai laitevalmistajan valtuuttamalla liikkeellä. 17

18 18 Huoltotyösuorituksiin tulee valvontalaitteiden osalta sisällyttää vähintään kerran vuodessa tapahtuvana: - esiin tulleiden takuuvikojen korjaus - mittausten kalibrointi - DDC-säätöpiirien virityksen tarkistus

19 LÄMMITYSLAITTEET (Putkiurakka) 11.1 Yleistä Urakkaan kuuluu lämpöjohtolaitteet piirustusten mukaan. Lämpöjohdot uusitaan kokonaisuudessaan. Urakoitsija huomioi putkistojen asennuksessa ikkunoiden alle mahdollisesti tulevat kaapelikourut Lämmitys - verkostojen lämpötilat - Patteriverkosto 70/40 C ja IV-verkosto 70/40 C 11.3 Kaukolämpölaitteet, kaukolämpöjohdot, LS-paketti Kaikkien kaukolämpöjärjestelmään kuuluvien varusteiden ja putkistojen tulee kaikilta osiltaan täyttää Lämpölaitosyhdistyksen esittämän suosituksen K1/1992 sekä lämpöä toimittavan laitoksen esittämät vaatimukset. Kaukolämmön alajakokeskus nykyinen Lämpöpatterit venttiileineen Uusiksi lämmityspattereiksi asennetaan valkoiseksi valmiiksi maalatut teräslevypatterit mallia RETTIG. Patterit on asennettava siten, etteivät ne pääse liikkumaan. Patterit asennetaan paikoilleen suojapakkausta rikkomatta. Suojapakkaus avataan ainoastaan liitäntäyhteiden kohdalta ja pakkauksessa mukana tulevien ilmaruuvin ja sulkutulpan asentamiseksi. Nykyiset käyttöön jäävät patterit käytetään irti, huuhdellaan huolellisesti kuumalla vedellä pihamaalla tms. ja sulkuyhdistäjät, patteriventtiilit termostaattiosineen, kannakkeet sekä ilmaruuvit uusitaan. Suojapakkaus poistetaan vasta rakennuksen viimeistelytöiden yhteydessä. Suojapakkaus heikentää lämmönluovutusta, otettava huomioon rakennusvaiheen aikaisessa lämmityksessä. Vesilämmityspatterit tulee varastoida ja käsitellä kuivassa ja viileässä tilassa sekä niiden tulee olla kuljetusten aikana kosteudelta suojattuna. Mikäli uudet patterit halutaan maalata värisävyn tai muun syyn takia, maalaus (RU) tulee tehdä patterin valmistajan ohjeiden mukaan vesiohenteisella akryylilateksimaalilla (RU).

20 20 Pattereiden kytkentä AB ellei piirustuksissa toisin mainita. Pattereille asennetaan termostaattiventtiilit (TV) Danfoss RA-N sekä paluupuolelle sulkuyhdistäjät. Tarvittaessa käytetään supistusnippaa, Purmo. Patteriliittimet ilman vaimennusosaa, Danfoss RA-N. Patteriventtiilit ja sulkuyhdistäjät voivat olla suoraa- tai kulmamallia asennustilanteesta riippuen. Irtoanturit piirustuksiin merkittyihin kohtiin (TVI), Danfoss RA-N, 2 m kapillaariputkella, asennetaan piirustuksessa merkittyihin kohtiin. Kapillaariputki kannakoidaan seinään. Tuulikaappeihin yms. tiloihin suojahattu, kromattu, ilman termostaattiosaa, Danfoss RA-N Lämmityksen säätölaitteet Tämän työselityksen ja piirustusten mukaan automaatiourakassa Lämpöjohtopumput ja paisuntajärjestelmä Kutakin asennettua lämpöjohtopumppua kohden toimitetaan VARASARJA. Varasarja = asennettu pumppu. Pumppujen varasarjat sijoitetaan putkiurakoitsijan toimittamaan muovilaatikkoon (putkiurakka) sijoitettuna. Laatikon päälle merkintä "lämpöjohtopumpun varasarja", kohdan merkinnät mukaan tehtynä. Paisunta-astiat piirustusten mukaan Lämpömittarit Bi-matalli lämpömittareita, tarkastettuja, taskullisia, putkeen asennettavia. Osoitus C, taulu Ý = 63 mm kiertoilmakojeilla, muutoin Ý = 63 mm, Mikäli taskun pinta-ala pienentää putken poikkipinta-alaa enemmän kuin 10 %, on putkeen tehtävä laajennus. Mittaritaskut täytetään öljyllä tai glyseriinillä Painemittarit MPa- tai bar-asteikolla kytkentäkaavion mukaan. Painemittarit varustetaan pallosulkuventtiilein. Hälyttävät painemittarit piirustusten mukaan.

21 Hälytykset Hälytykset kojeluettelon ja säätökaavioiden mukaan Putkijohdot, kannakkeet, läpivientiputket Piirustusten osoittamissa kohdin käytettävät mm johdot tehdään kierteitettävistä putkista , jotka yhdistetään reunavahvisteisilla kierreosilla. DN 65 ja suuremmat hitsattavasta teräsputkesta hitsausliitoksin. Kaikki putket kannakoidaan kattoon, sinkityllä teollisuuspitimellä (sanka 2:lla ruuvilla), kierretangolla ja Konte U-kiskolla. Seinään näkyvissä asennuksissa käytetään Mex-II kannakkeita. Pystylinjoissa piiloon jäävien FE-putkien kannakointi sinkityllä teollisuuspitimellä (sanka 2:lla ruuvilla), kierretangolla ja runkolevyllä. Läpivientiputken ja rakenteen välisen tilan tiivistää rakennusurakoitsija Venttiilit Lämpöjohdot Linjasäätöventtiilit DN mm venttiilit DN 65- mm venttiilit Linjasäätöventtiilit tulee varustaa paine-eromittaussyhtein. Linjasäätöventtiilit putken nimelliskokoa ellei piirustuksissa toisin mainita. Sulkuventtiilit DN mm venttiilit DN 65- mm venttiilit Yksisuuntaventtiilit DN mm venttiilit DN 65 mm venttiilit , läppämalli, asennus laippojen väliin Tyhjennysventtiilit DN mm venttiilit

22 Putket tai laitteet joita ei voida muuten tyhjentää, on varustettava alimpaan kohtaan sijoitetulla tyhjennyshanalla letkuliittimin. Venttiilit on sijoitettava eristeen ulkopuolelle ja paikkaan jossa niitä on helppo huoltaa. Kierreliitoksella varustettujen kojeiden ja venttiileiden väliin asennetaan kartioyhdistäjät niin, että laitteet voidaan tarvittaessa irrottaa. Kartioyhdistäjät takorautaa. Varoventtiilit piirustusten mukaan, varoventtiilit putkitetaan lattiakaivolle. Lianerottimien tyhjennyshanat ja verkoston täyttöventtiili varustetaan letkupikaliittimin 19 mm (sisäh.) letkulle Ilmanpoistimet Lämpöjohdot Automaattinen ilmanpoistin, varustetaan sulkuventtiilillä. Ilmanpoistimet asennetaan tarpeellisiin kohtiin. Poistin on asennetttava putken laajennukseen. Putket on asennettava niin että ne nousevat ilmanpoistimia yms. kohti. KL-johdot 22 DN 10 mm venttiili terästä hitsaus- kierreliitoksin, pallo RFE, varustetaan tulpalla VEXVE Ilmanpoistimet asennetaan tarpeellisiin kohtiin. Putket on asennettava niin että ne nousevat ilmanpoistimia yms. kohti Tiiviys- ja painekokeet Putkistojen tiiviyden toteamiseksi urakoitsija suorittaa painekokeet kylmällä vedellä. Putkistot on huuhdeltava huolellisesti kylmällä vedellä ennen koeponnistusta. Eristettävät tai muuten verhottavat putket on koepainettava ennen peittämistä. Uudet lämpöjohdot 600 kpa paineella vähintään 30 min. ajan. Putkien on kokeessa osoittauduttava täysin tiiviiksi. Pattereiden rakennepaine tarkistettava ennen koeponnistusta. Painekokeet on suoritettava rakennuttajan edustajan läsnä ollessa ja niistä on tehtävä merkinnät työmaapöytäkirjaan Vesimäärien säätö, lämpötilojen hienosäätö

23 Eri verkostojen virtaamat asetetaan linjasäätöventtiileiden avulla paineeromittausta käyttäen. Säätö- ja mittaustoimenpiteet tulee suorittaa patteriventtiileiden termostaattiosat irrotettuina ja ilmanvaihdon ollessa täysiteholla. Ennen IV-piirin vesimäärien mittausta kaikki moottori- ja magneettiventtiilit asetellaan auki - asentoon. Moottoriventtiileiden kohdalla linjasäätöventtiilien vesimäärät mitataan moottoriventtiilien molemmissa ääriasennoissa. Linjasäätö- ja patteriventtiilit asetellaan piirustusten mukaisiin arvoihin ja virtaamat mitataan linjasäätöventtiileistä, jonka jälkeen suoritetaan tarpeelliset säätöarvojen muutokset. Hienosäätö suoritetaan, kun ulkolämpötila on alle -10 C termostaattiosat irrotettuna. Linjasäätöventtiileiden asetusarvot taulukoidaan sekä merkitään venttiilikilpiin. Tarpeen vaatiessa on säätö ja asetukset tarkistettava takuuvuoden kuluessa. Taulukot liitetään luovutusasiakirjoihin. Puuttuvat patteriventtiileiden esisäätöarvot saa suunnittelijalta. 23

24 VESI- JA VIEMÄRILAITTEET (Putkiurakka) 12.1 Yleistä Asennustyöt suoritetaan Rakentamismääräyskokoelman D1 Kiinteistöjen vesi -ja viemärilaitteistot ja RVV - käsikirjan määräyksiä ja ohjeita noudattaen. Lisäksi on otettava huomioon paikallisen tarkastusviranomaisen ohjeet Kylmä- ja lämminvesiputkisto, kannakkeet, läpivientiputket Tehdään pääosin käyttäen komposiittiputkea, esim. unipipe. Kaikki putket kannakoidaan kattoon eristenauhalla varustetulla ERPIputkikannakkeella, kierretangolla ja Konte U-kiskolla. Seinään näkyvissä asennuksissa käytetään valkoisia tai kromattuja muovikannakeita. Pystyosilla piiloon jäävien putkien kannakointi ERPI -putkikannakkeella, kierretangolla ja runkolevyllä. Kaikkien rakenteiden lävistysten kohdalle putkiurakoisija hankkii läpivientiputket. Läpivientiputken ja vesijohdon välisen tilan tiivistää elastisella ja palamattomalla massalla putkiurakoitsija. Läpivientiputken ja rakenteen välisen tilan tiivistää rakennusurakoitsija. Läpivientiputkien laippoineen tulee olla palamatonta materiaalia, esim. kuparia. Läpivientiputken tulee ulottua vähintään 20 mm yli rakenteen pinnan Venttiilit Palopostien kytkentäjohdot varustetaan takaisku-/sulkuventtiilein, sulkuventtiilistä irrotetaan kahva. Venttiili asennetaan heti runkolinjan läheisyyteen. Linjasäätöventtiilit DN mm venttiilit Oras 4120 Linjasäätöventtiilit tulee varustaa paine-eromittausyhtein. Cu12 LVK-johtoon Oras Sulkuventtiilit DN mm venttiilit DN 65- mm venttiilit

25 25 Yksisuuntaventtiilit DN mm venttiilit , Kierreliitoksella varustettujen kojeiden ja venttiileiden väliin asennetaan kartioyhdistäjät niin, että laitteet voidaan tarvittaessa irrottaa. Varoventtiilit piirustusten mukaan, varoventtiilit putkitetaan lattiakaivolle. Varusteiden tulee olla sinkkikadon kestävää materiaalia Lämpömittarit Bi-metalli lämpömittareita, tarkastettuja, taskullisia, putkeen asennettavia. Osoitus C, taulu Ý = 63 mm, Mikäli taskun pinta-ala pienentää putken poikkipinta-alaa enemmän kuin 10 %, on putkeen tehtävä laajennus. Mittaritaskut täytetään öljyllä tai glyseriinillä Putkistojen asennus Sekoittajille ja hanoille menevät kylmä- ja lämminvesijohdot (kytkentäjohdot) asennetaan pääasiassa vaihdettaviksi pinta-asennuksena. Näkyville asennettavat kupariputket haaroitetaan käyttäen liitosporaa. Putkiurakoitsijan on ennen lopputarkastusta huuhdeltava putkijohtoverkosto laitteineen huolellisesti siten, ettei sinne jää putkihilsettä eikä hitsaus tms. jätettä Viemäröinti, Sadevesiviemäröinti Jätevesiviemärit tehdään Uponal HT+ ja Uponal muoviviemäriputkista ja osista, lujuusluokka rakennuksen sisäpuolella M4 ja ulkopuolella T8. Kaikki kalusteiden kytkentäviemärit sijoitetaan LVI-RYL mukaan, vaikka piirustuksessa toisin osoitetaankin. Viemäreiden asennuksessa mahdollisesti tarvittavat liitospannat haponkestäviä. Kaikki viemärit kannakoidaan kattoon, sinkityllä teollisuuspitimellä (sanka 2:lla ruuvilla), kierretangolla ja Konte U-kiskolla. Pystyviemärien, myös tuuletusviemärit, kannakointi pitimellä jossa 3/8 muhvi, 3/8 vaakatangolla ja runkolevyllä 3/8. Viemärien läpivientiholkit kuten vesijohdoissa.

26 26 Betonikaivoijen lävistyksissä käytetään lävistysyhdettä, Uponor. Lävistysyhteet hankkii ja asentaa rakennusurakoitsija Viemärikaivot Kaivot piirustusten mukaan. Betonirakenteiset kaivot RU, putkitukset PU ja lävistysyhteet RU. Metalliset ja lujitemuoviset yms. kaivot PU. Kaivojen kannet (PU). Pallopadotusventtiilit (PU). Betonikaivojen kannet (RU) Kalusteet, sammuttimet Kalusteet hankitaan luettelon ja piirustusten mukaisin varustein. Numerointi on LV-tarvikeluettelon-92 mukainen tai valmistajan numeroinnin mukaan, joita tuotteita käytetään. Vesijohtokalusteiden tulee olla kromattuja ja korkealaatuisia. Vesijohdot varustetaan kalustekohtaisilla suluilla. Kaikki letkuilla ja letkuliitäntämahdollisuudella olevat sekoittajat tulee varustaa imusuojin. Kaikki kalusteet varustetaan kalustekohtaisin suluin. Jauhesammuttimia asennetaan kalusteluettelossa mainittujen lisäksi seuraavasti: - nestesammutin, 5 kg, seinätelinein 4 kpl - paloviranomainen määrää paikan Hankkimiensa sammuttimien kohdalle kiinnittää urakoitsija opastetarran Kalustetyypit ja -kytkennät Kalusteluettelo työselityksen liitteenä. Kalustekytkennät työselityksen liitteenä Pumput Pumput piirustusten mukaan. Pumput merkkiä Kolmeks / 1500 r/min Tiiviys ja painekokeet Putkistojen tiiviyden toteamiseksi urakoitsija suorittaa painekokeet kylmällä vedellä. Eristettävät tai muuten verhottavat putket on koepainettava ennen peittämistä.

27 27 Vesijohdot koepainetaan 1,0 MPa paineella vähintään 30 min. ajan. Putkien on kokeessa osoittauduttava täysin tiiviiksi. Painekokeet on suoritettava rakennuttajan edustajan läsnä ollessa ja niistä on tehtävä merkinnät työmaapöytäkirjaan Säätö ja mittaukset Urakoitsija suorittaa kiertovesijohtojen vesivirtojen säädön kertasäätöventtiilien avulla paine-eromittausta käyttäen. Asetusarvot taulukoidaan sekä merkitään venttiilikilpiin. Kiertoveden tulee jäähtyä kiertopiireissä 5 C. Taulukot liitetään luovutusasiakirjoihin.

28 ERISTYSTYÖT (Putkiurakka) 13.1 Eristysurakka ja tarjous Putkiurakkaan kuuluvat kaikkien LV-putkien ja laitteiden eristystyöt tarvikkeineen ja päällystyksineen täysin valmiina tämän työselityksen ja piirustusten osoittamassa laajuudessa. Mikäli eristysurakan laajuudesta ei ole muuta esitetty, sisältyy siihen kaikki putkiurakkaan kuuluvat tässä työselityksessä määritellyt työt Eristysedellytykset Kunnollisen eristyksen aikaansaamiseksi edellytetään putket ja laitteet niin asennetuiksi, että eristyksen ja kiinteän esteen väli on vähintään 40 mm. Eristysurakoitsija tulee nimetä putkitöiden alkuvaiheessa. Tällöin urakoitsijoiden tulee neuvotella keskenään parhaan tuloksen aikaansaamiseksi. Erityisen tärkeää tämä on työkohteissa, joissa on kylmiä eristettäviä putkia ja laitteita Tarkastus Tarkastuksessa todetaan ennen päällystystä eristyspaksuus, -aine, kiinnitys, saumojen tiiviys ym. Päällysteiden tarkastuksessa huomioidaan sen materiaali ja ulkonäkö sekä kylmäeristyksessä pintojen höyrytiiviys. Tarkastus ei saa kohtuuttomasti hidastaa tai vaikeuttaa eristystyön suoritusta Eristystavat Putkisto, osa/sijainti tyyppi sarja tai päällystepaksuus / mm 1. KL-johdot 1.1 Näkyvät putket Ac Ei näkyviin jäävät putket Ac Lämpöjohdot 3.1 Näkyvät putket Ac Ei näkyviin jäävät putket Ac Kylmävesijohdot 4.1 Näkyvät putket Ac 22 6K 4.2 Ei näkyviin jäävät putket Ac 22 K 5. Lämminvesijohdot

29 Näkyvät putket Ac Ei näkyviin jäävät putket (komeron koteloissa yms.) Ac Eristyspaksuudet Eri mineraalivillakourujen nimelliset eristys paksuudet ovat seuraavat: Eristyspaksuussarja Sisäläpimitta Eristeet Aa Mineraalivillakouru PV-E. Käyrät tehdään käyräkappaleista, kouruista leikatuista välikappaleista tai DN 32:een asti irtovillasta sullomalla. Kiinnitys sinkityillä d = 1 mm:n hehkutetulla teräslangalla. K = 250 mm. Ac Alumiinipaperilla tehtaalla päällystetty mineraalivillakouru PV-AE. Käyrät tehdään käyräkappaleista tai kouruista leikatuista välikappaleista. Kiinnitys kuumasaumaamalla tai 25 mm alumiinipaperiteipillä Päällysteet K Höyrysulku aikaansaadaan sulkemalla eristetyypin Ac-päällysteen saumat kuumasaumaamalla tai alumiinipaperiteipillä. Päätteet, kannakereiät ja muut lävistykset tiivistetään silikonikitillä siten, että päällyste kokonaisuudessaan muodostaa höyrysulun. 6 Paloluokiteltu PVC-muovilevy, joka kiinnitetään muoviniiteillä. Käyrät, T-haarat, mansetit yms. päällystetään tarkoitukseen tehdyillä osilla. Päällysteen paksuus on 0,35 mm, kun ulkomitta on 300 mm ja 0,50 mm, kun ulkoläpimitta on yli 300 mm. Mikäli päällystettävään osaan ei ole saatavissa valmista päällysteosaa, (esim.

30 30 suurisäteiset käyrät ) eriste tasoitetaan ja kiedotaan muun päällysteen värisellä PVC nauhalla. Eristysläpimitan muutokset ja päätteet heloitetaan päätehelalla. 6K Päällysteen saumat tiivistetään 30 mm:n pehmeällä ja värittömällä PVC-teipillä, tyyppi Jotyn. Kannakkeiden reiät, päätteet ym. tiivistetään värittömällä silikonikitillä siten, että päällyste kokonaisuutena muodostaa höyrysulun. 12 Alumiinilevy AlMn1 1 H16 standardin SFS 2585 mukaan, vahvuus 0,8 mm. Kiinnitys lieriökantaisilla uraruuveilla 3,5 mm * 13 mm standardin SFS-ISO 1481 mukaan Putkien eristys rakenteiden läpimenokohdissa Eristetyn putken lävistäessä rakenteen viedään eriste katkaisematta myös rakenteen läpi. Huomioi kuitenkin laipalliset läpivientiputket ym. Kun putken eristeelle on määrätty höyrytiiviys, on eriste suojattava vastaavasti Eristämättä jätettävät laitteet ja varusteet - näkyvissä olevat pattereiden kytkentäjohdot - näkyvissä olevat kalusteiden kytkentäjohdot - kertasäätöventtiilit ja automaattiset säätöventtiilit - pumput - lämminvesiputkistossa kiertojohdottomat yhdelle kalusteelle menevät kytkentäjohdot sekä pinta-asenteiset lattian rajassa olevat jakojohdot - lämpöjohdot DN venttiilit DN pelkästään PPP:lle menevät linjat Piirustuksiin tehtävillä merkinnöillä voidaan työselityksen määräyksiä täsmentää.

31 ILMANVAIHTOLAITTEET (Ilmanvaihtourakka) 14.1 Yleistä Rakennuksessa tulo- ja poistoilmanvaihto piirustusten mukaan Suunnitteluperusteet Rakennuksen raitisilmavirtojen valinnassa on noudatettu Rakentamismääräyskokoelman D2 määräyksiä ja yleisiä suunnitteluohjeita. Suunnittelussa on myös noudatettu Rakentamismääräyskokoelman E7 paloturvallisuusmääräyksiä Puhaltimet Puhaltimet toimitetaan käyttöineen ja moottoreineen varustettuna tarpeellisilla suojuksilla, liittimillä ja kannattimilla tärinänvaimentimineen. Puhaltimien mitoitusarvot on esitetty kaavioissa ja kojeluettelossa. Urakoitsijan on tarkistettava paineet ja sähkötehot käyttämiensä laitteiden mukaan sovitun aikataulun puitteissa ennen asennusta. Kaikkien puhaltimien pyörät on tasapainotettava dynaamisesti. Kiertoilmakäytöllä varustettujen kojeiden puhaltimet B-pyörällä Patterit, IV-kojeet, LTO-laitteet Lauhdepattereiden otsapintanopeus säätökaavioiden mukaan. IV-kojeikot mallia R-TEK. Huolto-ovien tulee avautua tarvittaessa kahdessa osassa ja niiden tulee olla saranoituja. Talteenottolaitteiden mitoitus: - talteenottolaitteiden tuloilman lämpötilahyötysuhde vähintään 60 % (kuutio), 75 % pyörivä, olosuhteissa: ulkoilma - 32 C / kosteus 50 %, poistoilma ennen talteenottoa + 25 C / kosteus 25 %, painehäviö enintään 300 Pa (kuutio), koje 1/1-teholla, tuloilman ja poistoilman suhde 1/ Suodattimet Piirustusten ja kohdan erilliset tarvikkeet mukaan Kanavat varusteineen Toimitus

32 Toimitukseen sisältyvät kaikki metallikanavat tarpeellisine kannatusrakenteineen, tarkastusluukkuineen, säätöpelteineen, palopelteineen, palo-, lämpö- ja äänieristyksineen sekä ilmanohjauslevyineen Kanavat Pyöreät kanavat: Kanavat tehdään sinkitystä teräslevystä standardin SFS 3282 ja Rakentamismääräyskokoelman E7 ohjeiden mukaan. Poikittaissaumat tehdään käyttäen TF-littimiä tai pikaliitinjärjestelmää Veloduct tai vastaavaa. Mutkat, haaroitukset ja muodonmuutokset tehdään tehdasvalmisteisia osia käyttäen. Keittiön rasvahöyrykupujen poistokanavien seinämävahvuus 1.20 mm. Suorakaidekanavat: Kanavat tehdään sinkitystä teräslevystä standardin SFS 3281 ja Rakentamismääräyskokoelman E7 ohjeiden mukaan. Suorakaidekanavien ja osien valmistuksessa sekä asennuksessa tulee huolehtia siitä, että kanaviin ei jää minkäänlaisia ääntä aiheuttavia liepeitä ym. Keittiön rasvahöyrykupujen poistokanavien seinämävahvuus 1.20 mm. Asennus: Asennettujen kanavien avonaiset päät suljetaan asennusvaiheen ajaksi, esim. tukevalla pahvilla tai muovilla, joka kiinnitetään teipillä. Kanavistoihin ja IV-laitteisiin liittyvien säätölaitteiden tunto- ja mittauselinten kiinnitysreikienteko ja laitteiden kiinnitys kuuluvat ilmanvaihtourakkaan. Urakoitsijan on huolehdittava siitä, ettei rakennusurakoitsija peitä kanavia ennen kuin rakennuttajan edustaja on ne hyväksynyt Kannatus Kanavat ja varusteet kannatetaan tarkoitukseen sopivilla riittävän tiheään asennetuilla järjestelmäkannatusrakenteilla, k/k < 2500 mm. Ilmahormit tulee kiinnittää ja kannattaa siten, että ne palotilanteessa pysyvät paikoillaan vähintään niiltä edellytetyn palonkestoajan. Kannatusrakenteiden osia ei saa liittää kiinteästi kanaviin. Näkyvillä pyöreät kanavat kannakoidaan käyttäen sinkittyä ilmastointisankaa, kierretankoa ja runkolevyä (tai KONTE U-kiskoa).

33 33 Näkyvillä ja piilossa suorakaidekanavat kannakoidaan käyttäen sinkittyä kierretankoa ja KONTE-kiskoa. Piilossa pyöreät kanavat kannakoidaan käyttäen sinkittyä ilmastointisankaa, kierretankoa ja KONTE-kiskoa, kaltevalla pinnalla käytetään L-kulmaa tai Z-rautaa. IV-kojeiden konealustat säätöjaloin kuuluvat ilmanvaihtourakkaan Palo-, lämpö- ja äänieristykset Eristykset kuuluvat ilmanvaihtourakkaan ellei piirustuksissa toisin mainita. Kanavien paloeristys tehdään paloviranomaisten ja rakentamismääräyskokoelman E7 määräysten mukaan. Äänenvaimentimina käytetään tehdasvalmisteisia vaimentimia, niiltä osin kun merkinnät viittaavat tehdasvalmisteisiin tuotteisiin. Kojeiden vaimentimet, esim. Energent. Äänenvaimentimet mitoittaa laitetoimittaja. Pituudet piirustuksissa suuntaa-antavia. Lämpö- ja äänenvaimennusverhouksiin käytettävien mineraalivillamattojen ja - levyjen tulee olla A-luokan rakennustarvikkeita. Äänenvaimennusverhouksissa eristeen tiheys vähintään 100 kg/m3 sekä päällystys lasikuituhuovalla. Ä P = reikäpelti, lasikuituhuopa, ÄE-villa 80 kg/m mm ja pelti. ÄE P = pelti, ÄE-villa 80 kg/m mm ja pelti. L(LE) P = pelti, lasikuituhuopa, LE-villa 80 kg/m mm ja pelti. Lämpöeristeenä käytetään verkkomattoa 35 kg/m3. Kanavien eristeet asennetaan ainakin kahtena kerroksena limiliitoksin, esim. 100 mm = 2 * 50 mm. Suorakaiteen muotoiset eristetyt kanavat pinnoitetaan pelillä tai pinnoitetaan peltijäykistein, jotta eristeet pysyvät paikoillaan Puhdistusluukut = tarkastusluukut Puhdistusluukkujen täytyy olla tehdasvalmisteisia ja piirustusten mukaisia. Ne on asennettava Rakentamismääräyskokoelman osan E7 luvun 9 mukaisesti. Piirustuksiin on merkitty vähimmäismäärä puhdistusluukkuja joiden lisäksi urakkaan kuuluu viranomaisten erikseen vaatimat puhdistusluukut.

34 Tiiviys Eristettyihin kanaviin tulevien puhdistusluukkujen tulee olla eristettyjä ja pellitettyjä mallia BDBL, BFKL tai BFBL. Kanavien on täytettävä seuraavat tiiviysvaatimukset: - tavalliset ilmakanavat, tiiviysluokka 2, koepainetaan 200 Pa:n paineella ja vuoto saa olla korkeintaan 0,9 dm3/m2 x s (noin 3,2 m3/m2 x h). IV-koneiden tulee täyttää LVI RYL-2002:n tiiviysvaatimukset Tulo-, poistoilmaventtiilit ja säleiköt, siirtoilmasäleiköt Siirtoilmasäleiköt: Tyyppimerkinnät piirustusten mukaan. Mikäli tarvitaan välikanava seinän sisään kuuluu sen hankinta ilmanvaihtourakkaan. Päätelaitteiden tarkempi sijainti katsotaan työmaalla valaisimiin yms. nähden. Tuloilmaventtiilit ja -säleiköt: Tyyppimerkinnät piirustusten mukaan. Poistoilmaventtiilit ja -säleiköt: Tyyppimerkinnät piirustusten mukaan. Ilmanvaihtoventtiileiden ja säleiköiden väri on valkoinen. Ulkosäleiköt ym. tasopiirrosten mukaan Sadekatokset, ulospuhalluskatokset ja -hajottajat Sadekatokset ja sadesuojukset piirustusten mukaan Säätö ja mittaus Ilmamäärien säätö Kaikkien laitteiden ilmamäärät, niiltä osin kuin on merkitty piirustuksiin, säädetään kokonaisuudessaan. Kojeiden ja laitteiden toiminta säädetään säätöön ja viritykseen varatun ajan kuluessa siten, että vaaditut ilmavirrat saavutetaan 15 %, kokonaisilmavirrat kuitenkin % tarkkuudella.

35 Painehäviön suodattimien yli on tällöin vastattava puolta likaisen suodattimen painehäviöstä. Painesuhteiden on säädön jälkeen vastattava piirustuksissa esitettyjä. Venttiilien ja laitteiden mittaukset suoritetaan ko. valmistajan ohjeiden mukaan. Tarvittaessa huippuimureiden imuaukkoa pienennetään kuristuslaippaa käyttäen. Säädön jälkeen venttiilit ja säätöelimet lukitaan ja kertasäätöelimien säätöarvot merkitään. Kanavien tarkistusmittauksia varten porataan rakennuttajan kanssa sovittuihin kohtiin mittausreiät, jotka varustetaan muovitulpilla. Mittauksissa laaditaan tarkistusmittaustilaisuuteen mennessä taulukot, joista selviävät eri tilojen mitatut ja vaaditut tulo- ja poistoilmavirrat. Taulukot liitetään luovutusasiakirjoihin. 35

36 AUTOMAATIOLAITTEET (Automaatiourakka) 15.1 Yleistä Rakennuskohde varustetaan automaatiolaitteilla tämän työselityksen ja piirustusten mukaan. Automaatiourakoisijan tulee lisäksi huomioida tarjouksessaan seuraavat sähköpisteet asennettuna (pisteitä ei ole mainittu piirustuksissa): - em. ohjaukset ja indikoinnit voivat toimia ulkolämpötilan, aikaohjelman, valoisuusanturin, hälytyspisteiden ym. ohjaamina - ohjauspisteet 10 kpl ohjelmoituna ja kytkettynä - indikointipisteet 10 kpl ohjelmoituna ja kytkettynä - säätöpisteet 10 kpl ohjelmoituna ja kytkettynä - mittauspisteet 10 kpl ohjelmoituna ja kytkettynä LVI laitteiden säätö toteutetaan valmistajan ohjeiden, toimintakaavioiden ja kojeluettelon mukaisesti. Lisäksi kaikki tässä työselityksessä määritellyt ohjelmalliset toiminnot kuuluvat urakkaan rakennuttajan valinnan mukaan, kuten esim. kesäajan yötuuletusohjelma. Keskusten, tuntoelinten ja toimilaitteiden paikat on alustavasti esitetty putki- ja ilmastointipiirustuksissa. Lopulliset paikat määritetään yhteistyössä muiden urakoitsijoiden ja LVI-suunnittelijan kanssa. Automaatiourakoitsija hankkii antureiden suojaputket. Paineanturien ja mittareiden kanavien läpivienteihin asennetaan läpivientiputket laippoineen (muovia) kanavaan kiinnitettynä. Valvomotoiminnot lisätään myös nykyiseen Ranuan kunnan valvomoon kaikkine ohjelmointitoimintoineen ja laitelisäyksineen. Kiinteistöön asennetaan alakeskus näppäimistöllä varustettuna. ALAKESKUKSET: Kaikki rakennuksen uudet pisteet liitetään uuteen alakeskukseen. Nykyinen alakeskus poistetaan Järjestelmän tehtävät Järjestelmän tehtävänä on ohjata, säätää ja valvoa rakennuksen LVIS - laitteita.

37 Valvontapisteet Säätö- ja valvontatehtävien perusyksikkönä on piste. Pisteet jakautuvat kahteen ryhmään: - fyysiset (todelliset) pisteet, merkitty kaavioihin mustalla täytöllä - ohjelmalliset pisteet Fyysiset pisteet ovat alakeskusten sisään meno- tai ulostulotietoja, joita vastaa kentällä fyysinen laite (esim. mittausanturi, hälytyskosketin, ohjausrele ym.). Ohjelmalliset pisteet ovat fyysisistä pisteistä ohjelmallisesti (loogisesti tai matemaattisesti) johdettuja tietoja tai arvoja, joita vastaa tietyn muistipaikan sisältö Järjestelmän rakenne Säätö- ja valvontajärjestelmä toteutetaan mikrotietokone (PC-pohjaisen), vapaasti ohjelmoitavan järjestelmän avulla. Kenttälaitteita ovat mm. mittausanturit, hälytyskytkimet, venttiilien ja peltien toimilaitteet, releet, kontaktorit yms. Alakeskus suorittaa itsenäisesti varsinaiset säätö- ja valvontatehtävät. Alakeskus sisältää fyysisten valvonta- ja säätöpisteiden järjestelmään liittämiseksi tarvittavan elektroniikan. Se muuttaa pistetiedot ja -arvot keskusyksikön ymmärtämään muotoon sekä keskusyksikön lähettämät ohjelmalliset käskyt fyysisiksi toiminnoiksi. Järjestelmän tulee voida siirtää kiireelliset hälytykset huoltomiehellä mukana ole vaan GSM-puhelimeen (tarvittaessa robottipuhelin (AU), ko. ominaisuus tulee olla estettävissä aikaohjelmalla) ja/tai etäisvalvomoon. Hälytysluokkia tulee olla vähintään 2 kpl Yleistä järjestelmästä Järjestelmän laitetyypit ja laajennettavuus Urakoitsijan tulee urakkatarjouksessa esittää järjestelmän sekä alakeskuksien varakapasiteetti pistetyyppikohtaisesti eriteltynä Järjestelmän itsediagnostiikka Järjestelmän vianilmaisun tulee toimia itsediagnostisella periaatteella siten, että se paljastaa tulleen vian, sen laadun ja sijainnin. Järjestelmän tulee voida ilmaista viat oheislaitteissa (esim. kirjoitin), alakeskuskorteissa, antureissa ja tiedonsiirrossa Muistitietojen varmennus

38 Alakeskuksen muistitiedot suojataan akkuvarmennuksella vähintään 4 vuorokauden ajaksi. Alakeskuksen muistitiedot on voitava tallentaa sekä kiintolevylle että erillisille tietolevykkeille (ns. varmuuskopiointi) Kommunikointi järjestelmän kanssa Ohjelmiston käyttö tapahtuu siten, että järjestelmä esittää käyttäjälle askel askeleelta valikkolistojen eli ns. menulistojen avulla vaihtoehdon valintaohjeineen, joihin käyttäjä vastaa. Ohjelma varmistaa kysymällä ohjelmointi muutoksien / poistojen tekemisen. Urakoitsija tekee esityksen esitarkastukseen mennessä ohjelmistojen em. puustoja menurakenteista. Kommunikointi tulee tapahtua selväkielisesti suomenkielellä. Tekstien on oltava riittävän pitkiä, jotta ne ovat ymmärrettäviä. Näytössä on oltava päiväys ja kellonaika. Laitosohjelmointi Laitosohjelmoinnilla tarkoitetaan säätö- ja valvontapisteiden liittämistä ohjelmallisesti järjestelmään ja säätöpiirien muodostamista. Pisteitä liitettäessä niille määritellään pistekohtaiset tiedot. Säätöpiirit muodostetaan määrittelemällä säätötoiminta, tarvittavat muuttujat (parametrit) sekä säätöön liittyvät logiikkatoiminnot. Laitosohjelmoinnin tulee olla mahdollista myös siten, että kannettava käyttöpääte on kytketty suoraan ala-asemaan Järjestelmän nopeus Järjestelmä tulee mitoittaa siten, että järjestelmä kykenee käyttäjän ja LVIprosessin kannalta riittävän nopeaan toimintaan. Vaste-ajoissa tulee päästä vähintään seuraaviin aikoihin: Alakeskukset: - säätöväli tarvittaessa 1 sekunti - kiireellisten hälytysten erottelukyky 2 sekuntia - ei-kiireellisten hälytysten erottelukyky 5 sekuntia,mittauksen kysely 1 sekunti Valvomo: Alakeskuksiin tulee käyttönäppäimistö Säätö- ja valvomotoiminnot Ohjaustoiminnot

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE LVI-TYÖSELOSTUS IV-urakka KOHDE Ranuan jäähalli 24.4.2015 1 Sisältö LVI-TYÖSELOSTUS... 1 1. Yleistä rakennuskohteesta... 3 1.1 Rakennuskohteen tiedot... 3 1.1.1 Rakennuttaja... 3 1.1.2 Käyttäjän edustaja...

Lisätiedot

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 HATTULAN SEURAKUNTA LVI SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 RAKENNUSKOHDE 1 1.3 SUUNNITTELIJAT 1 1.4 HANKINNAN

Lisätiedot

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa.

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa. 7.2 Mallityöselitys Geberit Silent-PP Tämä mallityöselitys on laadittu edesauttamaan kohteen LVI-työselityksen laatimista. Mallityöselityksessä on esitetty Geberit Silent-PP -kiinteistöviemärijärjestelmän

Lisätiedot

RYHMÄKOTI LOHIPIRTTI 95200 SIMO SPRINKLERISAMMUTUSLAITTEIDEN JÄRJESTELMÄ- JA TYÖTAPASELITYS. Urakkalaskenta 17.6.2014 YLITALO OY

RYHMÄKOTI LOHIPIRTTI 95200 SIMO SPRINKLERISAMMUTUSLAITTEIDEN JÄRJESTELMÄ- JA TYÖTAPASELITYS. Urakkalaskenta 17.6.2014 YLITALO OY 4732 RYHMÄKOTI LOHIPIRTTI 95200 SIMO SPRINKLERISAMMUTUSLAITTEIDEN JÄRJESTELMÄ- JA TYÖTAPASELITYS Urakkalaskenta 17.6.2014 YLITALO OY I N S I N Ö Ö R I T O I M I S T O KIILAKIVENTIE 1 90250 OULU toimisto@ytalo.fi

Lisätiedot

MATERIAALIERITTELY LVI

MATERIAALIERITTELY LVI Granlund Riihimäki Oy Hämeenkatu 14, 11100 RIIHIMÄKI Puh. 010 759 2000 E-mail: etunimi.sukunimi@granlund.fi MATERIAALIERITTELY 1 (14) Turengin kunta Turengin yhteiskoulu Asiakirja n:o 0102 Yläaste ja lukio

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Katuvalaistuksen uusiminen 2016 HEINÄVESI Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 10.02.2016 / HM 1 Katuvalot 2 Piirustukset Heinäveden kunta uusii nykyisiä elohopeahöyrylampuilla

Lisätiedot

YSAO HINGUNNIEMEN KEITTIÖN MUUTOSTYÖT

YSAO HINGUNNIEMEN KEITTIÖN MUUTOSTYÖT YSAO HINGUNNIEMEN KEITTIÖN MUUTOSTYÖT LVIA-TYÖSELITYS LVI-Insinööritoimisto Jari Niskanen Ky Kukkomäentie 42, 74700 KIURUVESI 1. RAKENNUSHANKE, SUUNNITTELIJAT 1.1 Rakennuskohde ja sen sijainti Rakennuskohde

Lisätiedot

VASO OY KAARINAN HOIVINEITO JA HOVIPOIKA TYÖSELITYS TURUN LVI-TEKNIIKKA OY KAARINA LÄMPÖJOHTOVERKOSTON PERUSSÄÄTÖ

VASO OY KAARINAN HOIVINEITO JA HOVIPOIKA TYÖSELITYS TURUN LVI-TEKNIIKKA OY KAARINA LÄMPÖJOHTOVERKOSTON PERUSSÄÄTÖ 1 TURUN LVI-TEKNIIKKA OY Kähärlänkuja 13 20100 Turku p. 040 5013391 VASO OY KAARINAN HOIVINEITO JA HOVIPOIKA KAARINA TYÖSELITYS LÄMPÖJOHTOVERKOSTON PERUSSÄÄTÖ 2 LVI-TYÖSELITYS LÄMMITYSJÄRJESTELMÄN VENTTIILIASENNUKSET,

Lisätiedot

PUTKIURAKKA (PU) YKSIKKÖHINTALUETTELO

PUTKIURAKKA (PU) YKSIKKÖHINTALUETTELO SONKAJÄRVEN KUNTA 1 (14) PALVELUKESKUS TUULIKANNEL Taivallahdentie 4 b 74300 SONKAJÄRVI PUTKIURAKKA (PU) YKSIKKÖHINTALUETTELO Urakoitsija: Osoite: Käsittelijä: Puhelin: Fax: YKSIKKÖHINTALUETTELO 2 (14)

Lisätiedot

AUTOMAATTISEN VESISUMUSAMMUTUSJÄRJESTELMÄN TYÖSELITYS

AUTOMAATTISEN VESISUMUSAMMUTUSJÄRJESTELMÄN TYÖSELITYS AUTOMAATTISEN VESISUMUSAMMUTUSJÄRJESTELMÄN TYÖSELITYS 1. TIEDOT RAKENNUSKOHTEESTA 1.1. Rakennuskohde: Suomussalmen vanhusten hoitokoti Välskärinkuja 4 89600 Suomussalmi 1.2. Rakennuttaja/Tilaaja: Suomussalmen

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI

HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI HEINÄVEDEN KUNTA Kenttätien perusparannus HEINÄVESI KATUVALAISTUS b 12.5.2015 / HM a 7.4.2015 / HM Muutos Pvm/Tarkastanut Pvm/Hyväksynyt Pvm/Julkaissut Huomautukset 03.12.2013 / HM 1 Katuvalaistus 2 Piirustukset

Lisätiedot

RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA

RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA OULUN KAUPUNKI 1 (5) RAJAKYLÄN KOULUI, 1-vaihe, PERUSKORJAUS AV-HANKINTAAN LIITTYVIÄ MUITA VAATIMUKSIA Yleistä Av-laitetoimittaja sitoutuu suorittamaan sovittua urakkasummaa vastaan tämän asiakirjan, tarjouspyynnön

Lisätiedot

KIVIMÄEN PÄIVÄKOTI KÄYTTÖVESI- JA VIEMÄRIVERKOSTON KUNTOTUTKIMUS. Asiantuntijapalvelut

KIVIMÄEN PÄIVÄKOTI KÄYTTÖVESI- JA VIEMÄRIVERKOSTON KUNTOTUTKIMUS. Asiantuntijapalvelut KIVIMÄEN PÄIVÄKOTI KÄYTTÖVESI- JA VIEMÄRIVERKOSTON KUNTOTUTKIMUS Kuntotutkimuksen ajankohta: vko 12 / 2007 Raportin päiväys: 19.03.2007 Tilaajan yhteyshenkilö: Per Anderrson, Vantaan Kaupunki 09 83922379

Lisätiedot

ESITIEDOT RAKENNUSKOHTEESTA RAKENNUSKOHDE RAKENNUTTAJA KÄYTTÄJÄT SUUNNITTELIJAT JA ASIANTUNTIJAT

ESITIEDOT RAKENNUSKOHTEESTA RAKENNUSKOHDE RAKENNUTTAJA KÄYTTÄJÄT SUUNNITTELIJAT JA ASIANTUNTIJAT 1 ESITIEDOT RAKENNUSKOHTEESTA... 2 1.1 RAKENNUSKOHDE... 2 1.2 RAKENNUTTAJA... 2 1.3 KÄYTTÄJÄT... 2 1.4 SUUNNITTELIJAT JA ASIANTUNTIJAT... 2 1.5 URAKAN SISÄLTÖ... 4 1.6 HANKINTARAJAT... 4 2.0 YLEISET TEKNISET

Lisätiedot

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 ASENNUSOHJE GOLD LP Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 1. ASENNUS 1.4 Koneen asennus 1.1 Yleistä Henkilöstön on tutustuttava näihin ohjeisiin ennen koneelle

Lisätiedot

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS Laatija Rauno Huuki Urakkaohjelma Pvm. 14.11.2014 Sivu 1(9) Projekti nimi, Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Projekti nro Projekti 1649V01 Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Kittilä

Lisätiedot

PUTKIALAN URAKKAMITTAUSPÖYTÄKIRJA

PUTKIALAN URAKKAMITTAUSPÖYTÄKIRJA PUTKIALAN URAKKAMITTAUSPÖYTÄKIRJA Välimittaus Loppumittaus Työmaa: Asentaja: Urakkalaskelma lämpö-, vesi- ja viemärilaitoksia varten Työ nro Aika 1.6.2014 annettu ensimmäinen urakkatarjous Niko Räsänen

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville...

Lisätiedot

LVI-Selostus Kittilän kunta Kaukosen koulun asunnot Vesijohtosaneeraus

LVI-Selostus Kittilän kunta Kaukosen koulun asunnot Vesijohtosaneeraus LVI-Selostus Kittilän kunta Kaukosen koulun asunnot Vesijohtosaneeraus Projekti 1649V01 05.12.2014 Rauno Huuki Keskuspuistokatu 2 94100 KEMI E-mail; etunimi.sukunimi@kuukasjarvi.eu Versio nro Päivämäärä

Lisätiedot

Työohje mittauskeskuksen rakentamiseen

Työohje mittauskeskuksen rakentamiseen Liite 9 Työohje mittauskeskus 15.2.2019 Sivu 1 / 5 Työohje mittauskeskuksen rakentamiseen Urakoitsija huolehtii kustannuksellaan, että hänen suorittaman työn ja siihen käytettyjen materiaalien tulee olla

Lisätiedot

SOTKAMON KUNTA VUOKATIN YLÄVESISÄILIÖN PAINEENKOROTUS HANKINTAOHJELMA REV1. Vastaanottaja Sotkamon kunta. Asiakirjatyyppi Hankintaohjelma REV1

SOTKAMON KUNTA VUOKATIN YLÄVESISÄILIÖN PAINEENKOROTUS HANKINTAOHJELMA REV1. Vastaanottaja Sotkamon kunta. Asiakirjatyyppi Hankintaohjelma REV1 Vastaanottaja Sotkamon kunta Asiakirjatyyppi Hankintaohjelma REV1 Päivämäärä 4.9.2018 Viite SOTKAMON KUNTA VUOKATIN YLÄVESISÄILIÖN PAINEENKOROTUS HANKINTAOHJELMA REV1 Päivämäärä 4.9.2018 Laatija Hyväksyjä

Lisätiedot

URAKKARAJALIITE URAKKARAJALIITE MAANRAKENNUS- JA KUITUTÖIDEN URAKKARAJALIITE

URAKKARAJALIITE URAKKARAJALIITE MAANRAKENNUS- JA KUITUTÖIDEN URAKKARAJALIITE URAKKARAJALIITE MAANRAKENNUS- JA KUITUTÖIDEN URAKKARAJALIITE 1. HALLINTOJÄRJESTELYT 1.1. Yleistä 1.2. Informointivelvollisuudet 1.3. Asioiden kirjaaminen 1.4. Työaikataulu 1.5. Piirustusaikataulu Työmaan

Lisätiedot

Annettu: 28.3.2007. Voimassa: 31.12.2010

Annettu: 28.3.2007. Voimassa: 31.12.2010 Dno: YM268/6221/2006 1 (5) Annettu: 28.3.2007 Voimassa: 31.12.2010 Ympäristöministeriö on maankäyttö- ja rakennuslain 148 :n (231/2003) nojalla sekä huomioon ottaen rakennustuotteiden hyväksynnästä annetun

Lisätiedot

Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Vallox. Vallox. Ohje. Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Malli. Ohje. Voimassa alkaen.

Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Vallox. Vallox. Ohje. Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Malli. Ohje. Voimassa alkaen. Ohje Malli Tyyppi : 2352 : 2353 Ohje 1.09.629 FIN Voimassa alkaen 1.7.2015 Päivitetty 1.7.2015... 2... 5 TUOIMAÄMMITIN VAOX TUOIMAÄMMITIN Poistoilmajärjestelmän aiheuttaman alipaineen vaikutuksesta ulkoa

Lisätiedot

ERISTYSTYÖSELOSTUS YLIVIESKAN TERVEYSKESKUS. sosiaalitilojen ja välinehuollon peruskorjaus

ERISTYSTYÖSELOSTUS YLIVIESKAN TERVEYSKESKUS. sosiaalitilojen ja välinehuollon peruskorjaus INSINÖÖRITOIMISTO E. JAATINEN OY 050-5143137 08-452443 Liite 2/7s ERISTYSTYÖSELOSTUS KOHDE YLIVIESKAN TERVEYSKESKUS sosiaalitilojen ja välinehuollon peruskorjaus 22.4.2014 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ...

Lisätiedot

KALUSTELUETTELO Työ n:o KS1116 Pvm TUN- KALUSTE LVI-95 tai valm. numero NUS

KALUSTELUETTELO Työ n:o KS1116 Pvm TUN- KALUSTE LVI-95 tai valm. numero NUS KALUSTELUETTELO Työ n:o KS1116 Pvm. 15.08.2011 TUN- KALUSTE LVI-95 tai valm. numero NUS 1 LK1 Lattiakaivo(vaakamalli) Uponor 3311 374 Korokerengas avattavin V32 sivuliitännöin 3318 452 Laattalattialle

Lisätiedot

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET JÄSPI SOLAR 300(500) ECONOMY VEDENLÄMMITIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET KAUKORA OY 2(10) SISÄLLYSLUETTELO Tärkeää... 4 Takuu... 4 Solar 300 (500) Economy... 5 Toimintakuvaus... 5 Yleiset asennusohjeet... 5

Lisätiedot

Insinööritoimisto LVI-INSINÖÖRIT KY LVI-TYÖSELITYS SUOMEN ORTODOKSINEN KIRKKO JOENSUUN SEMINAARIN PERUSKORJAUS. Työ nro LVI 2267

Insinööritoimisto LVI-INSINÖÖRIT KY LVI-TYÖSELITYS SUOMEN ORTODOKSINEN KIRKKO JOENSUUN SEMINAARIN PERUSKORJAUS. Työ nro LVI 2267 Insinööritoimisto LVI-INSINÖÖRIT KY LVI-TYÖSELITYS SUOMEN ORTODOKSINEN KIRKKO JOENSUUN SEMINAARIN PERUSKORJAUS Työ nro LVI 2267 15.2.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1(5) 1. YLEISET VAATIMUKSET JA OHJEET... 1 11.

Lisätiedot

SIIRRETTÄVÄN LÄMPÖKONTIN HANKINTAOHJELMA

SIIRRETTÄVÄN LÄMPÖKONTIN HANKINTAOHJELMA Insinööritoimisto SIIRRETTÄVÄN LÄMPÖKONTIN HANKINTAOHJELMA KUOPION KAUPUNKI TILAKESKUS TYÖ NRO 2037 03.09.2013 SISÄLLYSLUETTELO 1(1) 1. HANKKEEN KUVAUS... 1 1.1 Kohdetiedot... 1 1.2 Takuu ja vakuudet...

Lisätiedot

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 2(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus

Lisätiedot

LVI-TYÖSELITYS LVI 700-001. SONKAJÄRVEN KUNTA PALVELUKESKUS TUULIKANNEL TAIVALLAHDENTIE 4b 74300 SONKAJÄRVI

LVI-TYÖSELITYS LVI 700-001. SONKAJÄRVEN KUNTA PALVELUKESKUS TUULIKANNEL TAIVALLAHDENTIE 4b 74300 SONKAJÄRVI LVI-TYÖSELITYS LVI 700-001 SONKAJÄRVEN KUNTA PALVELUKESKUS TUULIKANNEL TAIVALLAHDENTIE 4b 74300 SONKAJÄRVI 20.02.2015 2 SISÄLLYSLUETTELO 0 RAKENNUSKOHDE, RAKENNUTTAJA JA SUUNNITTELIJAT 6 0.1.1 RAKENNUSKOHDE

Lisätiedot

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Laitesiirtojen suunnitelmat Osa R7-20 Siirrettävät vesihuolto- ja kaukolämpöverkostot TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS JA LAATU- VAATIMUKSET VAIN URAKKALASKENTAAN 1.4.2014 Destia Oy,

Lisätiedot

Huippuimurit E190. E190K/125/300x300. SUORITUSARVOT E190P/125/ER/700 80V 100V 120V 135V 160V 180V 230V q V1 E190S/125 SÄHKÖTEKNISET TIEDOT.

Huippuimurit E190. E190K/125/300x300. SUORITUSARVOT E190P/125/ER/700 80V 100V 120V 135V 160V 180V 230V q V1 E190S/125 SÄHKÖTEKNISET TIEDOT. Huippuimurit E190 E190P/125/ER/700 VTT Testausseloste Nr RTE 10513/99 E190P/125/ER/700 Ø310 Kokonaispaine P tf, Pa 270 Ø225 770 Ilmavirta q v1, dm 3 /s Ø125 SUORITUSARVOT E190P/125/ER/700 80V 100V 120V

Lisätiedot

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 YLEISTÄ Varmista, että seuraavat dokumentit ovat konetoimituksen mukana: asennusohje (tämä dokumentti) CTS 600 ohjausjärjestelmän käyttöohje

Lisätiedot

KERAVAN OMAKOTIYHDISTYS RY

KERAVAN OMAKOTIYHDISTYS RY KERAVAN OMAKOTIYHDISTYS RY OMAKOTITALON SYYSHUOLTO 22.9.2010 Rakennusmestari Esa Kinnarinen Rakennus NAVA Oy Miksi taloa kannattaa huoltaa? Säännöllisellä huollolla ja kunnossapidolla talo säilyy paremmassa

Lisätiedot

RT 80272 VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA. syyskuu 2000 korvaa RT 80209

RT 80272 VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA. syyskuu 2000 korvaa RT 80209 syyskuu 2000 korvaa RT 80209 1 (8) VASTAANOTTOTARKASTUKSEN PÖYTÄKIRJA Tämä pöytäkirjalomake ja lomake RT 80275 Virheluettelo liittyvät toisiinsa ja niissä on otettu huomioon Rakennusurakan yleiset sopimusehdot

Lisätiedot

JÄSPI OSAA LÄMMITYKSEN

JÄSPI OSAA LÄMMITYKSEN YLÄPALOKATTILA JÄSPI 40 STOKER ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Valmistaja: Tuotekatu 11, PL 21, 21201 Raisio, Finland Puh. +358 2 4374 600 kaukora@kaukora.fi www.kaukora.fi 30.12.2008 JÄSPI OSAA LÄMMITYKSEN 1.

Lisätiedot

TALOYHTIÖN VASTUUJAKOTAULUKKO

TALOYHTIÖN VASTUUJAKOTAULUKKO 1 (8) TALOYHTIÖN VASTUUNJAKOTAULUKKO Vastuunjaon yleistiedot ja kohdistus Taloyhtiön nimi Y-tunnus Osoite Kunta Kaupunginosa Laadintapäivämäärä Rakenteet Vesikatto Ylä-, ala-, välipohja Ulko- ja sisäseinät

Lisätiedot

Poistoilmahuuva JLI-UV-Turbo Asennus-, säätö- ja huolto-ohjeet

Poistoilmahuuva JLI-UV-Turbo Asennus-, säätö- ja huolto-ohjeet Asennus-, säätö- ja huolto-ohjeet SIVU JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Sisällysluettelo Kiinnityskoukkujen asennus Kierretankojen kiinnityskohdat ja yhteenliittäminen Lasien asennus Valaisimen kytkentä

Lisätiedot

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi

LUONNOS. Ylöjärven kaupunki / Yhdyskuntatekniikka Räikäntie 3 / PL 22 33471 Ylöjärvi toukokuu 1998 1 (11) URAKKASOPIMUS Tämä sopimuslomake perustuu Rakennusurakan yleisiin sopimusehtoihin YSE 1998 RT 16-10660, LVI 03-10277, Ratu 417-T, KH X4-00241. Hanke No Rakennuskohde 1 SOPIJAPUOLET

Lisätiedot

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS Vaatehoitotila kuuluu tärkeänä osana kiinteistöön. Laitteet ja varusteet on määriteltävä ja sijoitettava tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja esteetöntä.

Lisätiedot

WTW SWANTM. Suorakaiteen muotoinen nauha-asennettava tuloilmalaite

WTW SWANTM. Suorakaiteen muotoinen nauha-asennettava tuloilmalaite SWANTM WTW Suorakaiteen muotoinen nauha-asennettava tuloilmalaite Lyhyesti Nauha-asennettava seinästä-seinään tuloilmalaite Hajotinosa on kevyt alumiinirakenne 2, 3 tai rakoa Vaaka-/pystyhajotus Teleskooppirakenne

Lisätiedot

Eura kunta Koulukeskuksen paikoitusalue Valaistus Eura HANKINTASELOSTUS SÄHKÖ- JA TELETEKNISET JÄRJESTELMÄT

Eura kunta Koulukeskuksen paikoitusalue Valaistus Eura HANKINTASELOSTUS SÄHKÖ- JA TELETEKNISET JÄRJESTELMÄT Eura kunta Koulukeskuksen paikoitusalue Valaistus Eura HANKINTASELOSTUS SÄHKÖ- JA TELETEKNISET JÄRJESTELMÄT 02.06.2016 Muutos A 26.5.2017 Lisätty piha-alueen valaistus A0 YLEISTIEDOT KOHTEESTA... 2 A01

Lisätiedot

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia.

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Alpex-duo Asennusohjeet 1.1 Yleistä Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Järjestelmän liittimet

Lisätiedot

Tuotekortti: Rondo R2

Tuotekortti: Rondo R2 1 Tuotekortti: Rondo R2 2 TUOTETIEDOT Tuotekoodi Rondo R2-W-Fe RR40-1,0 (tyyppi, hyötyleveys=w, materiaali, väri, ainepaksuus) Pakkaus - Paino 0-2000kg - Levyt pakataan puulavalle muovilla peitettynä ja

Lisätiedot

Komposiitti- ja valumarmorialtaat

Komposiitti- ja valumarmorialtaat Komposiitti- ja valumarmorialtaat SISÄLLYS Komposiittialtaat sivut 3-9 Valumarmorialtaat sivut 10-17 Erikoismitta valumarmorialtaat sivut 18-19 komposiittialtaat Komposiittialtaat: kestää kylmää ja kuumaa

Lisätiedot

LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA

LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA 1 (5) 11.1.2018 LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA Luovutuskansiot Luovutuskansioita luovutetaan Tilaajalle 2 sarjaa. Ennen Tilaajalle luovutusta kansiot toimitetaan suunnittelijoille tarkastusta varten. Kansiot

Lisätiedot

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA

www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi 29.5.2008 IV-kuntotutkimus Orvokkitien koulu, ruokalarakennus Orvokkitie 15 01300 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4,

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R FI Asennus- ja käyttöohjeet SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R 00000000 00000000 0809 Misa-järjestelmäsavupiippu on testattu standardin EN 1856-1:2009 mukaisesti käytettäväksi

Lisätiedot

SWAN WTW a. Asennus Säätö - Huolto 20131203

SWAN WTW a. Asennus Säätö - Huolto 20131203 a Asennus Säätö - Huolto 20131203 Tuloilmaosat SWAN ACT: Liitäntälaatikkoon SWAN T asennettava aktiivinen hajotinosa 2-4 raolla. Pituus 1158 mm. SWAN PASS: Passiivinen hajotinosa 2-4 raolla (ulkonäöltään

Lisätiedot

Kertasääteinen linjasäätöventtiili MSV-I Sulku- ja tyhjennysventtiili MSV-M

Kertasääteinen linjasäätöventtiili MSV-I Sulku- ja tyhjennysventtiili MSV-M Kertasääteinen linjasäätöventtiili MSV-I Sulku- ja tyhjennysventtiili MSV-M Tuote- ja laitekuvaus Kuva 1. MSV-I Kuva 2. MSV-M MSV-I linjasäätöventtiiliä sekä MSV-M sulkuja tyhjennysventtiiliä suositellaan

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE WME CH-200 Puoliautomaattinen kaasukeskus lääkkeellisille kaasuille

KÄYTTÖOHJE WME CH-200 Puoliautomaattinen kaasukeskus lääkkeellisille kaasuille Kuva ei välttämättä vastaa toimitettavaa laitetta. KÄYTTÖOHJE WME CH-200 Puoliautomaattinen kaasukeskus lääkkeellisille kaasuille Alkuperäinen ohje: Gloor, Operating Instructions BM0112E 2nd edition (06/2010)

Lisätiedot

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät 1.3.2012 Eristetyt putkistot Uponorin eristetyt putkistojärjestelmät on tarkoitettu kylmän ja lämpimän käyttöveden ja lämmön siirtoon. Putkistot voidaan asentaa suoraan kiepiltä kaivantoon jopa 200 metrin

Lisätiedot

Piirtämisen perusteet 3. Koneenpiirustus 17. Rakennuspiirustus 42. LV-piirustus 66. IV-piirustus 135. Mittaus ja säätötoimintoja 159

Piirtämisen perusteet 3. Koneenpiirustus 17. Rakennuspiirustus 42. LV-piirustus 66. IV-piirustus 135. Mittaus ja säätötoimintoja 159 Piirtämisen perusteet 3 Koneenpiirustus 17 Rakennuspiirustus 42 LV-piirustus 66 IV-piirustus 135 Mittaus ja säätötoimintoja 159 Sähköpiirustus 167 Hydrauliikka ja pneumatiikka 178 Penan Tieto-opus Ky Tehdyn

Lisätiedot

Sisällys. Työselostus

Sisällys. Työselostus Työselostus 1 (5) Työselostus Sisällys Työselostus... 1 1. Tilaaja... 1 2. Kohde... 1 3. Yleiset ohjeet... 2 3.1 Urakan laajuus... 2 3.2 Rakennuskohtaiset tiedot... 2 3.3 Ilmanvaihtopiirustukset... 2 4.

Lisätiedot

Ohjeita LVI tarkastajille

Ohjeita LVI tarkastajille Ohjeita LVI tarkastajille Heatex lämmöntalteenottokaivossa (pat. n:o 10875) ei ole kuluvia osia, joten käytön aikaisia tarkastuksia ei tarvita. Käyttäjän oma kaivon puhtaudesta huolehtiminen on riittävä

Lisätiedot

Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle. Tekninen toimi Tilakeskus

Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle Tila arkistointinumerolle. Tekninen toimi Tilakeskus OHJE 1 (5) 31.8.2011 rev2 LUOVUTUSKANSIOT JA HUOLTOKIRJA Luovutuskansiot Luovutuskansioita luovutetaan Tilaajalle 3 sarjaa. Ennen Tilaajalle luovutusta kansiot toimitetaan suunnittelijoille tarkastusta

Lisätiedot

Ilmanvaihdon tarkastus

Ilmanvaihdon tarkastus Karhuvuorentie 1, 48300 Kotka Tarkastuspäivä 23.5.2016 Sivu 2 / 7 1. ESIPUHE Tämä ilmanvaihdon tarkastusraportti on tehty Raksystems Insinööritoimisto Oy:n toimesta kiinteistössä tehdyn tarkastuksen perusteella.

Lisätiedot

SANEERAUSKAAPELIN PST-C 10W/m asennusohje

SANEERAUSKAAPELIN PST-C 10W/m asennusohje SANEERAUSKAAPELIN PST-C 10W/m asennusohje Saneerauskaapelin PST-C 10 asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 5 m:n kylmäkaapelin. Teho 10 W/m, 230 V AC C-luokan kaapeli, soveltuu myös

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE 1(7) WATMAN - VEDENSUODATTIMET ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE NEUTRALOINTISUODATIN... C8 (laitetyypit alkaen 08-11-2006) C10 C12 C15 C18 YLEISTÄ 1. ASENNUS 2. SUODATTIMEN KÄYTTÖÖNOTTO 3. ph- ARVON SÄÄTÖ 4. HUOLTO

Lisätiedot

SolarMagic asennus ja sijoitusopas

SolarMagic asennus ja sijoitusopas SolarMagic asennus ja sijoitusopas Kesäkuu 2010 www.solarmagic.fi Tämä opas esittää erilaisia SolarMagic-aurinkolämmityslaitteen asennusvaihtoehtoja. On tärkeää että laitteesta saatava teho olisi mahdollisimman

Lisätiedot

UPONOR PRO. Uponor Pro 1 -jakotukki ja tarvikkeet

UPONOR PRO. Uponor Pro 1 -jakotukki ja tarvikkeet L AT T I A L Ä M M I T Y S UPONOR PRO Uponor Pro 1 -jakotukki ja tarvikkeet 12 2009 5050 Uponor Pro 1 -jakotukki Täydellinen jakotukkijärjestelmä lattialämmitykseen Uponor Pro 1 -jakotukkijärjestelmä Uponor

Lisätiedot

Hankintasopimus (luonnos) Liite 4.

Hankintasopimus (luonnos) Liite 4. 1 Hankintasopimus (luonnos) Liite 4. Allekirjoittaneet Mäntsälän kunta/ Mustijoen perusturva, jota tässä sopimuksessa nimitetään tilaajaksi ja Toimittaja Oy, jota tässä sopimuksessa nimitetään toimittajaksi,

Lisätiedot

30 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

30 Opetussuunnitelma [TOP OSP] OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (7) Näytön kuvaus Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa ammattiosaamisen näytössä tai tutkintotilaisuudessa tekemällä sähköasennustekniikan töitä sähkö- ja energiatekniikan

Lisätiedot

OHJEKIRJA PUHALTIMILLA VARUSTETUT ILMANJÄÄHDYTTIMET. tuotesarjat. ECF ja ECFL

OHJEKIRJA PUHALTIMILLA VARUSTETUT ILMANJÄÄHDYTTIMET. tuotesarjat. ECF ja ECFL OHJEKIRJA PUHALTIMILLA VARUSTETUT ILMANJÄÄHDYTTIMET tuotesarjat ECF ja ECFL Sisällysluettelo ASENNUSOHJE Yleistä Tehtaan lähtötarkastus Kuljetus ja varastointi Laitteen ympäristö Putkistoliitännät Puhallinkytkennät

Lisätiedot

Oy IV-Special Ab 03.03.2011. IV-kuntotutkimus. Kiirunatien päiväkoti. Kiirunatie 3 01450 VANTAA

Oy IV-Special Ab 03.03.2011. IV-kuntotutkimus. Kiirunatien päiväkoti. Kiirunatie 3 01450 VANTAA Oy IV-Special Ab 03.03.2011 IV-kuntotutkimus Kiirunatien päiväkoti Kiirunatie 3 01450 VANTAA www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4, 00390 Helsinki

Lisätiedot

DHN HEPA-suodattimella varustettu hajotin

DHN HEPA-suodattimella varustettu hajotin DHN HEPA-suodattimella varustettu hajotin Version: 16.02.2012 Radiaali- tai pyörreilmasuihku yksilöllisesti säädettävien suuttimien kautta, sopii myös poistoilmasovelluksiin. Laite voidaan asentaa kattoon

Lisätiedot

Toimintakokeet toteutus ja dokumentointi Janne Nevala LVI-Sasto Oy

Toimintakokeet toteutus ja dokumentointi Janne Nevala LVI-Sasto Oy Toimintakokeet toteutus ja dokumentointi Janne Nevala LVI-Sasto Oy Toimintakokeita tehdään mm. seuraaville LVIA-järjestelmille: 1. Käyttövesiverkosto 2. Lämmitysjärjestelmä 3. Ilmanvaihto 4. Rakennusautomaatio

Lisätiedot

PAROC Hvac Fire. Ilmakanavien paloeristysratkaisut. Tekniset eristeet 3-2.0.1 Huhtikuu 2011 Korvaa esitteen Ilmakanavien paloeristys 3-2.0.

PAROC Hvac Fire. Ilmakanavien paloeristysratkaisut. Tekniset eristeet 3-2.0.1 Huhtikuu 2011 Korvaa esitteen Ilmakanavien paloeristys 3-2.0. PAROC Hvac Fire Ilmakanavien paloeristysratkaisut Tekniset eristeet 3-2.0.1 Huhtikuu 2011 Korvaa esitteen Ilmakanavien paloeristys 3-2.0.1 Sisällysluettelo Paloturvallisuutta PAROC kivivillatuotteilla...3

Lisätiedot

Asennusohje. 7340069 v.2

Asennusohje. 7340069 v.2 FI Asennusohje 7340069 v.2 FI IMP PUMS vakuuttaa, että nämä tuotteet ovat seuraavien EU-direktiivien vaatimusten mukaisia: FI Vianmääritys Vika Syy Korjaus Pumppu ei Virransyöttövika Tarkasta

Lisätiedot

TA-Therm. LVK-venttiilit Lämpimän käyttöveden kierron termostaattiventtiili

TA-Therm. LVK-venttiilit Lämpimän käyttöveden kierron termostaattiventtiili TA-Therm LVK-venttiilit Lämpimän käyttöveden kierron termostaattiventtiili IMI HEIMEIER / Käyttövesiventtiilit / TA-Therm TA-Therm Tämä lämpimän käyttöveden automaattinen linjasäätöventtiili, jonka lämpötila-alue

Lisätiedot

OHJEKIRJA. ILMAJÄÄHDYTTEISET NESTEJÄÄHDYTTIMET JA LAUHDUTTIMET ECV- ja ECH- tuotesarjat

OHJEKIRJA. ILMAJÄÄHDYTTEISET NESTEJÄÄHDYTTIMET JA LAUHDUTTIMET ECV- ja ECH- tuotesarjat OHJEKIRJA ILMAJÄÄHDYTTEISET NESTEJÄÄHDYTTIMET JA LAUHDUTTIMET ECV- ja ECH- tuotesarjat Sisällysluettelo ASENNUSOHJE Yleistä Tehtaan lähtötarkastus Kuljetus ja varastointi Laitteen ympäristö Nostaminen

Lisätiedot

Nakkilan kunta. Nakkilan yhteiskoulu peruskorjaus / keittiömuutos

Nakkilan kunta. Nakkilan yhteiskoulu peruskorjaus / keittiömuutos REJLERS OY LVIA-SELITYS Sivu 1 Nakkilan kunta Nakkilan yhteiskoulu peruskorjaus / keittiömuutos LVIA-työselitys Suunnittelija: THn Pvm. 14.5.2010 LOPPUKUVA 30.12.2010 SISÄLLYSLUETTELO REJLERS OY LVIA-SELITYS

Lisätiedot

Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan

Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan 2 Lattialämmitys on hyvä ratkaisu Vesikiertoinen lattialämmitys on helppo asentaa valmiiksi uritetulla lattialämmityksen KoskiTherm-asennuslevyllä.

Lisätiedot

LVI-TYÖSELITYS LVI 291-001. SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ, SAVONIA RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 Sammakkolammentie 2 70200 KUOPIO

LVI-TYÖSELITYS LVI 291-001. SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ, SAVONIA RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 Sammakkolammentie 2 70200 KUOPIO LVI-TYÖSELITYS LVI 291-001 SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ, SAVONIA RAVINTOLA- JA AULATILOJEN MUUTOS, VAIHE 3 Sammakkolammentie 2 70200 KUOPIO 30.7.2013 2 SISÄLLYSLUETTELO 0 RAKENNUSKOHDE, RAKENNUTTAJA JA SUUNNITTELIJAT

Lisätiedot

Lämpömittari ja upotustasku venttiiliin MTCV DN 15/20. Kuulasululliset venttiiliyhdistäjät (2 kpl sarjassa) G ½ x R ½ venttiiliin MTCV DN 15

Lämpömittari ja upotustasku venttiiliin MTCV DN 15/20. Kuulasululliset venttiiliyhdistäjät (2 kpl sarjassa) G ½ x R ½ venttiiliin MTCV DN 15 MTCV lämpimän käyttöveden kiertotermostaatti Käyttö MTCV on lämpimän käyttöveden kiertotermostaatti. MTCV huolehtii lämpimän käyttövesiverkoston lämpötasapainosta. Venttiili asennetaan kiertojohtoon, jossa

Lisätiedot

Ilox 199 Optima -ilmanvaihtokone Asennus

Ilox 199 Optima -ilmanvaihtokone Asennus Ilox 199 Optima -ilmanvaihtokone Koneen pohjassa on neljä säädettävää jalkaa, joiden avulla kone säädetään vaakasuoraan. paikka Ilmanvaihtokone asennetaan lämpimään tilaan. Tilan lämpötila pitäisi mielellään

Lisätiedot

IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA

IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA 10.7.2012 IV-SELVITYS PÄHKINÄNSÄRKIJÄN PÄIVÄKOTI PÄHKINÄTIE 2, 01710 VANTAA DELETE TUTKIMUS OY, HELSINKI Mikko Mäkinen p. 040 584 46 88 mikko.makinen@delete.fi SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 1.1 TILAAJA... 3 1.2

Lisätiedot

Valaisimet. Ateljé- Lyktan Ateljé- Lyktan

Valaisimet. Ateljé- Lyktan Ateljé- Lyktan 35 30 30 32 33 k 33 35 T6 35 45 at 40 30 sä 35.tie 40 Pp 40 40 10 allas 20kV 45 30 40 -tie Pp 45 41 20 25 40 50 www.sweco.fi Kohde: LIEDON KUNTA Sisältö: PYLVÄSLUETTELO Suunn: 21.3.2014 / JJUS Tark: VANHALINNAN

Lisätiedot

LVI-TYÖSELOSTUS. Kohde. TYÖKESKUS KIPINÄ Suopellontie 6 84100 Ylivieska 30.1.2015. Liitteet

LVI-TYÖSELOSTUS. Kohde. TYÖKESKUS KIPINÄ Suopellontie 6 84100 Ylivieska 30.1.2015. Liitteet LVI-TYÖSELOSTUS Kohde TYÖKESKUS KIPINÄ Suopellontie 6 84100 Ylivieska 30.1.2015 Liitteet Liite 1 Kalusteluettelo (erillinen) Liite 2 Eristystyöselostus (erillinen) Liite 3 Purunpoisto (erillinen) INSINÖÖRITOIMISTO

Lisätiedot

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija), (Rakentaminen-sisäänosto), (Rakentaminen tuotanto), (-tarjous) ja (tuotanto) PINNAN TASAISUUSVAATIMUKSET Vastaako

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

TAC 2112. Asennusohje. 1. Asennus 0FL-3664-002

TAC 2112. Asennusohje. 1. Asennus 0FL-3664-002 TAC 2112 0FL-3664-002 Asennusohje 1. Asennus 1.1 Säädin Sijoita säädin sellaiseen paikkaan, että säätimen arvot on helppo lukea ja asetella ja että sen luukulle jää avautumistilaa. Sallittua ympäristönlämpötilaa

Lisätiedot

Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella työskentelyä.

Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella työskentelyä. TYÖSELOSTUS Kohde Taitaja 2015 sähköasennus, semifinaali. Laajuus ja työskentelytavat Työhön kuuluu sähköistää kuvien mukainen asennus täyteen käyttökuntoon. Työssä ei saa tehdä jännitetyötä eikä lähialueella

Lisätiedot

TURUN LVI-TEKNIIKKA OY. Kähärlänkuja Turku VASO KAARINAN HOVINEITO JA HOVIPOIKA TYÖSELITYS ULKOPUOLISET VIEMÄRIT

TURUN LVI-TEKNIIKKA OY. Kähärlänkuja Turku VASO KAARINAN HOVINEITO JA HOVIPOIKA TYÖSELITYS ULKOPUOLISET VIEMÄRIT TURUN LVI-TEKNIIKKA OY VASO KAARINAN HOVINEITO JA HOVIPOIKA TYÖSELITYS ULKOPUOLISET VIEMÄRIT Hovineito ja Hovipoika 2 TYÖSELITYS - ULKOPUOLISET VIEMÄRIT 1. YLEISTÄ 1.1 Työn laajuus Tässä työselityksessä

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄKUVAUKSET POHJA. G LVI-järjestelmät 1/5

JÄRJESTELMÄKUVAUKSET POHJA. G LVI-järjestelmät 1/5 G LVIjärjestelmät G LVIjärjestelmät Rakennuksen vesi ja viemärijärjestelmä on liitetty Oulun kaupungin vesi ja viemäriverkostoon. Lämmitysjärjestelmä on liitetty Oulun Energian kaukolämpöverkostoon. Rakennuksessa

Lisätiedot

Elektra V ... 13 ... 7... 9 GB... 11 NO ... 21 ... 15 ... 17 DE... 19 PL ... 23 ... 27 ... 25

Elektra V ... 13 ... 7... 9 GB... 11 NO ... 21 ... 15 ... 17 DE... 19 PL ... 23 ... 27 ... 25 SE... 7... 9 GB... 11 NO FR... 13 RU... 15... 17 DE... 19 PL FI... 21 NL... 23 ES... 25 IT... 27 ELV3333, ELV3344, ELV5333, ELV6344 375 300 340 min 300 mm c-c 277 24 9 16 min 300 mm min 500 mm Fig. 1 10

Lisätiedot

Myrskylän virastotalo Terveydenhoito-osa

Myrskylän virastotalo Terveydenhoito-osa Myrskylän virastotalo Terveydenhoito-osa Virastotie 5 Myrskylä LVI-työselitys (3386) Hewacon-LVI Oy LVI-Insinööritoimisto Televisiotie 2 15860 HOLLOLA puh. 03-880830 fax. 03-8808330 2 I YLEISET OHJEET

Lisätiedot

AS OY ULVILANTIE 29 ALUSTAVIEN SUUNNITELMIEN INFOTILAISUUS 10.2.2016. Tomas Andersson (LVI) Arto Heikkilä (sähkö) Marja Heikinheimo Heiskanen `(ARK)

AS OY ULVILANTIE 29 ALUSTAVIEN SUUNNITELMIEN INFOTILAISUUS 10.2.2016. Tomas Andersson (LVI) Arto Heikkilä (sähkö) Marja Heikinheimo Heiskanen `(ARK) AS OY ULVILANTIE 29 ALUSTAVIEN SUUNNITELMIEN INFOTILAISUUS 10.2.2016 Tomas Andersson (LVI) Arto Heikkilä (sähkö) Marja Heikinheimo Heiskanen `(ARK) VESIJOHTOJEN, VIEMÄREIDEN JA LÄMMITYSJÄRJESTELMIEN SEKÄ

Lisätiedot

IV-kuntotutkimus. Matarin päiväkoti. Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA

IV-kuntotutkimus. Matarin päiväkoti. Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA IV-Special Oy 13.12.2011 IV-kuntotutkimus Matarin päiväkoti Ajomiehenkuja 9 01400 VANTAA HELSINKI: posti@asb.fi keskus: 0207 311 140, faksi: 0207 311 145 www.asb.fi TAMPERE: asb-yhtiot@asb.fi keskus: 0207

Lisätiedot

www.asb.fi 14.10.2008 IV-kuntotutkimus Leppäkorven puukoulu Korpikontiontie 5 01450 VANTAA

www.asb.fi 14.10.2008 IV-kuntotutkimus Leppäkorven puukoulu Korpikontiontie 5 01450 VANTAA www.asb.fi 14.10.2008 IV-kuntotutkimus Leppäkorven puukoulu Korpikontiontie 5 01450 VANTAA ASB-YHTIÖT www.asb.fi Helsinki email: posti@asb.fi Tampere email: asb-yhtiot@asb.fi PÄÄKONTTORI: Konalankuja 4,

Lisätiedot

URAKKARAJALIITE (YSE 1998)

URAKKARAJALIITE (YSE 1998) Tunnistetiedot Rakennuskohde VIMPELINLAAKSON KEHITTÄMISLIIKELAITOS KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU TAITO 2 UIMA-ALLASTILAN MUUTOS ÄLYSALIKSI URAKKARAJALIITE (YSE 1998) 04.04.2016 Tämä urakkarajaliite koskee

Lisätiedot

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Sivu 1/8 WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Puh: 02-4870258, Web: www.wenda.fi, E-Mail: sales@wenda.fi Sivu 2/8 Kamiinan perustiedot: Kamiina on valmistettu merivettä kestävästä alumiinista,

Lisätiedot

JOROISTEN KUNTA Mutalantie 2 79600 JOROINEN. KIINTEISTÖ OY ENSON METSURITALOT Rakennus B, Peruskorjaus Kisakuja 79600 JOROINEN

JOROISTEN KUNTA Mutalantie 2 79600 JOROINEN. KIINTEISTÖ OY ENSON METSURITALOT Rakennus B, Peruskorjaus Kisakuja 79600 JOROINEN 1 JOROISTEN KUNTA Mutalantie 2 79600 JOROINEN KIINTEISTÖ OY ENSON METSURITALOT Rakennus B, Peruskorjaus Kisakuja 79600 JOROINEN URAKKARAJALIITE (YSE 1998) Päiväys 17.6.2013 Tämä urakkarajaliite koskee

Lisätiedot

Asennuskoulutus Lämpöpäivät 12.2.2014

Asennuskoulutus Lämpöpäivät 12.2.2014 Asennuskoulutus Lämpöpäivät 12.2.2014 Sampppa Takala 6.10.2014 Samppa Takala 1 Järjestelmän eri asennusvaiheet Aurinkolämpöjärjestelmän asennus on jaettavissa karkeasti 3 eri vaiheeseen Teknisessä tilassa

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

MUOVIKANAVISTON SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE

MUOVIKANAVISTON SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE MUOVIKANAVISTON SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE Ilmastoinnin muovikanavisto 15.7.2013 Muovikanavan käytön rajoitukset: Muovikanaviston käyttö rajataan P3-luokan rakennuksiin ja yhteen asuntoon. Luokkavaatimus

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/2016 1 (15) RAKENNUSVALVONTAVIRASTO TALOTEKNIIKKAYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 19.4.

HELSINGIN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 16/2016 1 (15) RAKENNUSVALVONTAVIRASTO TALOTEKNIIKKAYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 19.4. 16/2016 1 (15) TALOTEKNIIKKAYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 19.4.2016 Talotekniikkayksikön muiden viranhaltijoiden 19.4.2016 tekemät rakennuslupapäätökset: 70 74 Päätökset annetaan julkipanon

Lisätiedot