Tervetuloa Kartanoon!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tervetuloa Kartanoon!"

Transkriptio

1 Tervetuloa Kartanoon! Ohjeita museovierailua varten 1. Saapuessasi museoon tulet museon sisääntuloaulaan, josta löytyy museon lipunmyynti- ja informaatiopiste. 2. Vaatteidensäilytystilat ovat museon alimmassa kerroksessa, jonne pääset lipunmyyntipisteen takaa portaita pitkin. Sieltä löytyvät myös euron kolikolla toimivat lukittavat lokerot (32 kpl), joihin voi jättää reput ja isommat laukut museokäynnin ajaksi. Mukaan voi ottaa tehtävien tekoon tarvittavat välineet. 3. Museon WC-tilat löytyvät alimman kerroksen naulakkotilan vierestä. 4. Sisääntulokerroksessa on käytettävissä myös hissi (sisääntulo-aulasta oikealle, pienoismallihuoneen viereisessä portaikossa). Hissillä pääsee museon alimpaan kerrokseen ja toiseen kerrokseen, kolmanteen kerrokseen pääsee ainoastaan portaita pitkin. Oppilaat voivat käyttää hissiä vain opettajan valvonnassa. 5. Sisääntulo-aulan vasemmalla puolella sijaitsee museokauppa, jonka kautta on käynti vaihtuvien näyttelyiden tiloihin. 6. Sisääntulo-aulasta oikealle sijaitsevat kahvilahuone ja pienoismallihuone. 7. Museon toisessa kerroksessa ovat Klaus Holman muistokokoelma,huone 12, joka toimii konsertti- ja näyttelytilana sekä Viipurin perintö Lahdessa-näyttelyosio 8. Museon kolmannessa kerroksessa sijaitsevat Asehuone ja vaihtuvien näyttelyiden tilat. 9. Näyttelytiloissa oleviin esineisiin ja teoksiin ei saa koskea. Älä koske myöskään suojalaseihin tai jalustoihin. Mikäli teokseen saa koskea, siitä on erikseen maininta tai opas kertoo sen. 10. Tehtäviä tehdessäsi jätä tilaa myös toisille ja tarkastele esinettä tai teosta hieman kauempaa. Näyttelytilojen vitriinejä tai seiniä ei voi käyttää kirjoitusalustoina. Niitä voit pyytää oppaalta tai lipunmyynnistä vahtimestareilta. 11. Liiku ryhmän mukana ja kuuntele oppaan tai opettajan ohjeita. Siirry rauhallisesti paikasta toiseen, älä juokse. Näin huomioit myös muut museokävijät. 12. Museossa ei tarvitse olla täysin hiljaa, vaan voit myös kysyä ja keskustella, kunhan noudatat annettuja ohjeita. On kohteliasta myös pitää kännykkä kiinni tai äänettömällä museovierailun ajan.

2 Tehtävä ennen vierailua: Tutustu Lahden kaupunginmuseon nettisivuilta Torikaivauksen tiedotteisiin: Lahti-tietokanta 'Kuka, Mitä, Lahti' ( tai facebook-sivuihin: Pienoismallihuone Lahden kylän pienoismalli 1877

3 Tehtävät: 1. Kylän keskellä kulkee Ylinen Viipurintie (nykyinen Aleksanterinkatu), jota pitkin pääsi Hämeenlinnasta Viipuriin. Etsi se pienoismallista. 2. Lahden kylän ensimmäinen talo oli Anttilan talo. Missä se sijaitsee? Käytä apunasi multimedialaitetta. Valo pienoismallissa syttyy, kun löydät oikean talon. 3. Torikaivauksia on tehty Juhakkalan ja Juustilan talojen tontilla. Etsi talot pienoismallista. Käytä apunasi pienoismallista löytyvää nykykarttaa. 4. Kylän asuintalot olivat maalaamattomia, hirrestä rakennettuja paritupia, yksi kylän taloista oli erilainen, Kartano lähellä Vesijärveä. Minkä värinen rakennus on? 5. Lahden kylän palo 19. päivä kesäkuuta 1877 tuhosi miltei koko kylän tuulisen aamupäivän aikana. Palo alkoi Marolan talosta keskeltä kylää. Etsi tämä muonamiehen talo. Käytä apunasi multimedialaitetta. 6. Vaikka Lahden kylän talot ovat hävinneet, joidenkin talojen nimet ovat säilyneet tähän päivään esimerkiksi asuinalueiden niminä? Mainitse muutama esimerkki.

4 TUHKASTA NOUSI LAHTI Tehtävät: - näyttely Lahden kylästä ja sen palosta ja arkeologisista kaivauksista - näyttely museon 3. kerros(tehtäväkartta liite 1) - näyttelyssä esillä olevasta esineistöstä löytyy luettelo näyttelytilan sisääntulosta. Sen voi ottaa käyttöön vierailun ajaksi ja palautetaan samaan paikkaan. 1. Johdanto näyttelyyn: - opettaja kertoo oppilaille, oppilaat voivat istua lattialla selin lyhytfilmiin: LAHDEN KYLÄN PALO Kesäkuun 19. päivä 1877 oli aurinkoinen, mutta tuulinen ja kylmä. Pääosa kylän aikuisväestöstä oli lähtenyt aamulla joko lannanhajotukseen ja ojien puhdistukseen kylän ulkopuolisille pelloille tai töihin Vesijärven rantaan. Lapset, osa kauppiaista, käsityöläisistä ja palvelusväestä oli jäänyt kylään. Tuona aamuna tulipalo syttyi kapteeni August Fellmanin omistamasta Marolan osasta, muonamies Mörtin asunnosta. Tuli karkasi Mörtin lapsilta, jotka olivat joko leikkimässä tai valmistamassa ruokaa. Tulipalo syttyi vahingossa ja lisäksi tulisijan sanottiin olleen puutteellinen. Tuulinen ja kuiva sää levitti palon naapurustoon ja lopulta lähes koko Lahden kylä paloi maan tasalle. Tulipalo riehui

5 aamuyhdeksän tienoilta aina iltapäivään asti. Päreja tuohi-malkakatoille lentäneiden kipunoiden johdosta tuli levisi helposti rakennuksesta toiseen Tulipalo aiheutti valtavat aineelliset tuhot, mutta ihmishenkien menetykseltä vältyttiin. Talojen lisäksi tuhoutui irtaimistoa ja viljaa, ja myös kotieläimiä kuoli. Paikkakunnan kehityksen kannalta onnettomuus osoittautui onneksi. Jo paloa seuranneena päivänä Lahteen saapui läänin kuvernööri, ja sanomalehdet uskalsivat nostaa Lahden kaupunkihankkeen jälleen julkisuuteen. Kesäkuun viidentenä päivänä seuraavana vuonna julkaistiin Keisarillisen Majesteetin Armollinen Julistus kauppalan perustamiseksi osaksi Lahden kylän talojen tiluksille. Kauppalan rakentaminen käynnistyi melko hitaasti ja talonpoikainen elämänmuoto säilytti näkyvän aseman vielä pitkään. Kauppalan alueelta pois siirtyneet talonpojat rakensivat uudet talot lähiympäristöön. TORIKAIVAUS 2013 Kaivaus liittyi kauppatorin pysäköintilaitoksen rakentamiseen sekä alatorin maansiirtotöihin. Tutkittavan alueen pinta-ala oli 1,3 ha Työt alkoivat toukokuussa ja päättyivät marraskuun puolivälissä Kysymyksessä oli Suomen suurin kaivaus kautta aikojen Kuuden kuukauden kenttätyöt työllistivät kaikkiaan 35 henkilöä.

6 Torikaivauksen kohteena oli vuonna 1877 tulipalossa tuhoutuneen Lahden kylän historia ja sen rakennusjäänteet ja esineet Varhaisimmat historialliset tiedot Lahden kylästä ovat keskiajalta, vuodelta 1445, mutta kylän muodostumisen ajankohdasta ei ole säilyneitä tietoja eikä olemassa olevaa todistusaineistoa. vuoden 2013 pelastuskaivausten dokumenttiaineistoa: tuhansia arkeologisia havaintoja kaivauksilta otettiin kuvaa kaivauksilta otettiin 400 video-otosta talteen otettiin noin miljoona löytöä vanhimmat rahalöydöt olivat 1500-luvulta, suurin osa löydöistä sijoittuu 1800-luvun loppupuoliskolle. lisäksi otettiin 200 ajoitusnäytettä ja 400 maanäytettä 2. Katsotaan lyhytfilmi (n. 4,5 min.) Lahden kylän palo Huom! filmi pyörii jatkuvalla toistolla. Filmin aloitus merkkiäänenä kukko alkaa kiekua! 3. Kysymyksiä näyttelyn tietotauluista - Mikäli haluat, että oppilaat vastaavat kysymyksiin kirjallisesti, voitte esim. monistaa kysymykset koulussa vihkoihin tai monistaa ne oppilaille ja pyytää kirjoitusalustat museon infopisteestä alakerrasta mukaanne. Otattehan omat kynät mukaan!

7 Oppilaat KYSYMYKSIÄ Löydät vastaukset näyttelyn tekstikylteistä saman otsikon alta. Raittikylästä rautahevon kyytiin 1. Mainitse kolme Lahden kylän kantatalon nimeä 2. Kylässä oli yksi ratsutila. Minkä niminen ratsutila oli? 3. Lahden kylää asuttivat lähinnä talonpojat. Minkälaisia muita asukkaita kylässä oli? 4. Lahden kylää asuttivat lähinnä talonpojat. Minkälaisia muita asukkaita kylässä oli? 5. Milloin valmistui rautatie Pietariin? 6. Vuosien 1871 ja 1878 välisenä aikana valmistui kaksi kanavaa. Minkä nimiset kanavat ovat? 7. Kuinka monta asukasta Lahdessa oli vuonna 1877?

8 Ahtaita pihapiirejä ja omavaraisuutta 8 Mitä Lahden kylässä viljeltiin? 9 Mitä kasvimailla kasvatettiin? 10 Minkälaisia Lahden kylän talojen pihat olivat? 11 Mistä materiaalista talot oli valmistettu? 12 Mistä materiaalista katot oli valmistettu? 13 Minkälaisia ulkorakennuksia talojen pihapiiriin kuului? 14 Mihin tarkoitukseen pihassa sijainneita keittokotia käytettiin? 15 Missä oli pihan kaivon paikka? 16 Minkälaisiin tarkoituksiin savusaunoja käytettiin? 17 Mikä on makki? 18 Mitä talonpojat toivat myyntiin Lahden markkinoille? 19. Mitä kylän kauppiaat myivät Lahden markkinoilla?

9 Opettaja VASTAUKSET KYSYMYKSIIN Raittikylästä rautahevon kyytiin 1 Mainitse kolme Lahden kylän kantatalon nimeä Pekkala, Paavola, Rekola, Juhakkala, Juustila (Jussila), Mäkelä, Kittelä, Huovila, Saksala, Marola, Hennala, Savola, Kartano, Sipilä, Seppälä, Leikkola, Hörölä, Nikkilä, 2 Kylässä oli yksi ratsutila. Minkä niminen ratsutila oli? Kartanon ratsutila 3 Lahden kylää asuttivat lähinnä talonpojat. Minkälaisia muita asukkaita kylässä oli? Torppareita, talojen renkejä, piikoja ja irtainta väestöä sekä neljä käsityöläistä: räätäli, suutari, kankuri ja seppä. 4 Montako kauppiasta, käsityöläistä ja ravintoloitsijaa vuosien välisenä aikana kylässä oli? 21 kauppiasta, 35 käsityöläistä ja 3 ravintoloitsijaa 5 Milloin valmistui rautatie Pietariin? Vuosien 1871 ja 1878 välisenä aikana valmistui kaksi kanavaa. Minkä nimiset kanavat ovat? Vääksyn kanava ja Kalkkisten kanava 7 Kuinka monta asukasta Lahdessa oli vuonna 1877? 1000 asukasta Ahtaita pihapiirejä ja omavaraisuutta 8 Mitä Lahden kylässä viljeltiin? Ruista, ohraa, kauraa ja vehnää. Taloilla oli humalatarhat olutta ja myyntiä varten ja myös hamppua ja pellavaa 9 Mitä kasvimailla kasvatettiin? Perunaa, kaalia, naurista, herneitä ja papua. 10 Minkälaisia Lahden kylän talojen pihat olivat? Tontit olivat pitkiä ja kapeita, pihat ahtaita ja aidattuja

10 11 Mistä materiaalista talot oli valmistettu? Maalaamattomia, hirrestä rakennettuja 12 Mistä materiaalista katot oli valmistettu Tuohi-malkakate, lauta tai päre 13 Minkälaisia ulkorakennuksia talojen pihapiiriin kuului? Aitat, navetta, talli, sikopahna, ladot sekä erilaiset liiterit ja katokset. Myös sauna ja riihi 14 Mihin tarkoitukseen pihassa sijainneita keittokotia käytettiin? Pyykinpesuun, oluen panoon, saunaveden lämmitykseen 15 Missä oli pihan kaivon paikka? Mahdollisimman lähellä asuinrakennusta, keittokotaa, navettaa ja muita rakennuksia, joissa vettä tarvittiin. 16 Minkälaisiin tarkoituksiin savusaunoja käytettiin? Valmistettiin maltaat, muokattiin pellavia, hoidettiin eläinten teurastukset, parkittiin nahkoja, pestiin pyykkiä sekä synnytettiin ja parannettiin sairauksia mm. kuppaamalla 17 Mikä on makki? Käymälä 18 Mitä talonpojat toivat myyntiin Lahden markkinoille? Hamppua, pellavaa, voita ja karjaa 19 Mitä kylän kauppiaat myivät Lahden markkinoilla? Suola, öljylamput, posliiniastiat, hienommat kankaat ja naisten silkkihuivit,

11 4. Mitä ihmettä! 13. Käärmelöytö (isossa vitriinissä keskellä) Yksi torikaivauksen erikoisimmista löydöistä on nykyisen Alatorin luoteiskulmasta havaittu kuoppa, josta löytyi hevosen pääkallo, hevosen jalka, käärmeen selkänikama ja kylkiluut, rautatanko, kaksi sulaketta, kenkälankkipurkki, lusikka sekä maalatun korsetin palasia. Arkeologien kaivaessa tekemien havaintojen perusteella kaikki esineet on haudattu kuoppaan samaan aikaan, ja kenkälankkipurkki sekä sulakkeet ajoittavat löydön 1900-luvun alkuun. Käärmeen luut ovat peräisin noin 2,5 metrin pituisesta kuristajakäärmeestä. Lehti-ilmoituksista ja historian tutkimuksista tiedetään, että löytöpaikalla on toiminut kiertäviä sirkuksia. Pohtikaa mistä on kyse? Mitä on tapahtunut? 5. Mitä tapahtuu arkeologiselle löydölle? Katsotaan vitriinissä olevia arkeologisia löytöjä. Käydään läpi mitä arkeologiselle löydölle tapahtuu kun se on löytynyt kaivaukselta. Opettaja! Jos haluat käyttöösi kaivausnäytteitä, pyydä etukäteen Historiallisen museon infosta: tutustutaan opettajan johdolla torikaivauksen löytönäytteisiin (esillä 2:ssa laatikossa näyttelytilassa selitysteksteineen). Suurinta osaa löytönäytteistä voi kierrättää oppilaiden katsottavina. Huom! Näytteet ovat pienissä laatikoissa, katsokaa laatikko kerrallaan niin aineisto ei mene sekaisin.

12 6.Ratkaise Lahden palon syttymispaikka - tehtävä voidaan tehdä näyttelytilassa sijaitsevalle liitutaululle tai myöhemmin koulussa. Lahden kylä 1877 Hollolan pitäjään kuuluva Lahden kylä syntyi Vesijärven rantaan, Hämeenlinnasta Viipuriin kulkeneen Ylisen Viipurintien varrelle. Ensimmäisen kerran Lahti mainitaan asiakirjoissa vuonna Lahti ei ollut mikään tavallinen maalaiskylä, vaan siellä asui talonpoikien lisäksi myös käsityöläisiä palvelijoineen ja kisälleineen, kauppiaita, sahojen ja olutpanimon työläisiä ja muuta tilatonta väestöä. Kylän kasvu sai vauhtia 1860-luvulla, kun alettiin rakentaa rautatietä Hämeenlinnasta Lahden kautta Pietariin. Rautatietä rakentamaan tuli ihmisiä eri puolilta Suomea. Vuonna 1875 kylässä asui erään arvion mukaan noin 600 ihmistä. Lahden palosta 1877 uutisoineet sanomalehdet mainitsevat kylässä olleen noin tuhat asukasta. Kylän väki asui maalaamattomissa puutaloissa, joissa oli oljista, päreistä, laudoista tai tuohista tehty katto. Tontit olivat pitkiä ja kapeita, ja ne oli ahdettu täyteen asuinrakennuksia ja piharakennuksia: aittoja, latoja, riihiä, karjasuojia ja liitereitä. Pihamaat olivat niin ahtaat, että hädin tuskin sai hevosen ajoneuvoineen käännetyksi. Se keskikylä oli niin tiheää, että vain sika pääsi kulkemaan talojen välistä, muistelee eräs kyläläinen. Kylä Palaa! Kesäkuun 19. päivä 1877 oli aurinkoinen, mutta kylmä ja tuulinen. Pääosa kylän aikuisväestöstä oli lähtenyt töihin pelloille tai muualle, lapset olivat jääneet kylään kotolaisiksi, kun tuli pääsi irti aamulla. Tuuli puhalsi pohjoisesta, mutta kääntyi sitten länsituuleksi ja ilmeisesti alkoi kuumuuden vaikutuksesta pyöriä. Aineelliset vahingot olivat suuret, mutta ihmishenkien menetyksiltä vältyttiin. Kuka poltti Lahden kylän? Ongelmanratkaisu Kuka poltti Lahden kylän? Ensimmäisiä arvailuja palon syttymissyystä esitettiin varmasti jo ennen kuin palo oli sammunut. Tehtäväsi on ryhtyä historioitsijaksi ja saada vastaus tähän ongelmaan. Jotta se onnistui, sinun on käytävä todistusaineisto huolellisesti läpi.

13 Tapauksen todistajat Tapauksen parhaita todistajia ovat sen silminnäkijät eli Lahden palon kokeneet kyläläiset. Heidän muistitietoaan keräsi vuonna 1947 talteen Sirkka Lepistö. Seuraavassa on näitä aikalaisten muisteluksia palon syttymissyystä ja -paikasta. Lue ne, ja muista, että silminnäkijän antama tieto on luotettavampaa kuin kuulopuhe. Sakari Kölli: Muistan, että se tulipalo sai alkunsa Marolan keittiöstä. Siinä oli sellainen avopiisi, josta tuli pääsi vahingossa. Kun talossa oli vielä sellainen kuivista, pitkistä riu uista tehty eteinen, niin siitä se palo sai vielä enemmän riehuketta. Hanna Pihlman: Marolastahan se tuli pääsi irti. Siinä asui väliaikaisesti joitain ihmisiä, ja yhdeltä tytöltä se pääsi. Me lapset haukuttiin sitten jälkeenpäin sitä tyttöä, että nyt poltit kylän. Hellasta sanovat sen tulen päässeen leviämään. Pöysälä: Sanovat, että Inkeliinin Pauliina keitti saippuarasvoja Marolan keittiössä, ja siitä pääsi tuli irti. Pálen: Muistan, että se palo olisi alkanut nykyisen yhteiskoulun kohdalta. Olivat kodassa keittäneet karjanruokaa ja pesseet pyykkiä ja tulta jäi kytemään. Emilia Lindqvist: Se oli juhannusviikolla, kun se palo alkoi. Oli juuri sonnanhajotusaika. Se sai alkunsa kartanon vierestä: muonamiehen lapset olivat yksin kotona ja sytyttivät sen. A. Grönqvist: Lahden kylän palo sai alkunsa suunnilleen juhannusaikaan, sillä ei oltu vielä heinätöissä. Vellmannin Mörtti-nimisen muonamiehen lapset sen irti laskivat. Ne asuivat siinä kartanon lähellä. Vilhelmiina Johansson: Kylässä oli kaikkiaan 29 taloa ja useimmat niistä paloivat. Fellmanin työväki oli silloin kaukana pelloilla ojia puhdistamassa. Ne työväen lapset keittivät juuri perunoita ja päästivät tulen. Silloin oli kymmenes tunti. Tämän Fellmanin työmiehen nimi oli Mörtti, ja sillä oli kaikkiaan seitsemän lasta. Edla Perttula: Se palo alkoi kapteeni Fellmanin muonamiehen Mörtin asunnosta. Lapset keittivät siellä perunoita parhaillaan, ja kekäleet pääsivät permannolle. Se alkoi noin puoli kahdeksan aamulla. Amanda Vilander: Sanoivat, että jonkun lapset raappivat tulitikkuja, ja niin alkoi tulipalo. Jussi Talvinen: Marolasta se palo alkoi, ja puhuivat että se olisi päässyt erään siinä asuvan Mörttinimisen miehen lapsilta irti. Se oli kesäkuuta, sillä kylän väet olivat suurimmaksi osaksi peltotöissä. Rouva Nurminen: Nykyisen Shellin autoaseman kohdalta palo alkoi. Siinä oli se Ali-Marola, joka oli kartanon lampuodin hallussa. Lapset olivat olleet yksin kotosalla, sillä väet olivat lantapellolla. Ne lapset rupesivat keittämään kahvia, ja siitä tuli jotenkin pääsi irti. Sen perheen nimi oli Mörtti. A. Marola: Ali-Marolasta tuli pääsi irti. Sen omisti Fellman, ja kartanon muonamiehet asuivat siinä. Aikaihmiset olivat työssä ja lapsilta pääsi tuli vahingossa.

14 Saadaksesi paremman kokonaiskuvan asiasta täydennä seuraavat taulukot todistajanlausuntojen perusteella. Arvelu syttymistalosta Todistaja Marola Kartanon läheltä Ali-Marola Muonamiehen asunto Sakari Kölli Hanna Pihlman Pöysälä Palén Emilia Lindqvist A. Grönqvist Vilhelmiina Johansson Edla Perttula Jussi Talvinen Rouva Nurminen A. Marola

15 Sanomalehdet Myös sanomalehdet esittivät käsityksiä tulipalon irti pääsystä. Helsingfors Dagblad kertoo saamaansa sähkeeseen viitaten, että tuli pääsi irti Marolan keittiöstä. Seuraavana päivänä lehti tarkentaa: Tuli sai alkunsa luultavasti puutteellisesta tulisijasta irti päästen tai toisten tietojen mukaan joidenkuiden tulitikuilla leikkineiden lasten aiheuttamana Marolan talon keittiöstä. Myös Sanomia Turusta kertoo tulen syttyneen Marolan tilan kyökissä. Åbo Posten puolestaan kirjoittaa Morgonbladetia lainaten: Syyksi tulen irti pääsyyn ilmoitetaan joidenkin lasten varomattomuus. Etelä-Suomen Sanomat julkaisi jutun, joka kertoi vanhoja muistelemaan kokoontuneista lahtelaisista. Kirjoituksessa puhutaan myös Lahden palosta: Tuli pääsi irti Ala-Marolan tuvassa... Yllä kuvattujen joukossa on myöskin se henkilö, joka hääri Ala-Marolan tuvan hellan ääressä tulen päästessä irti... Lahden kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluu jonkun kyseistä lehteä lukeneen, tuntemattomaksi jääneen henkilön tästä lehtikuvaleikkeestä liimaama taulu. Taulun taakse on liimattu kyseinen lehtijuttu sekä kirjoitettu valokuvassa olevien henkilöiden nimet. Asiakirjat Tulipalon jälkeen suoritettiin ja 2.7. vahinkojen arviointi laillisessa palotarkastuksessa. Näiden tarkastusten yhteydessä Juho Kristerinpoika Saksala, Juho Abrahaminpoika Anttila ja Kustaa Antinpoika Nikkilä ilmoittivat, että tuli syttyi kapteeni Fellmanin omistamassa Marolan osassa. Pohdittavaa 1. Mihin käsitykseen päädyt edellä olevien dokumenttien perusteella: mistä palo alkoi, keneltä tuli pääsi irti ja millaisessa tilanteessa? 2. Oikeudenkäynnissä ketään ei asetettu palon johdosta syytteeseen. Voiko sinun mielestäsi sanoa, että palo oli jonkun syy? Perustele miksi! Mitä voit päätellä kyläläisten suhtautumisesta tulen irti päästäjään? 3. Pohdi, kuinka luotettavia eri lähteet (aikalaisten muistot, sanomalehtikirjoitukset, asiakirjat) ovat. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun arvioi, mihin todistajanlausuntoon luottaa? Miten todistajat ovat muodostaneet käsityksensä palon syttymissyystä? Miksi eri todistajat muistavat tapahtumia eri tavalla? Lähde: Anne Takala. Elämää ja ihmisiä vanhassa Lahdessa. Lahti 1999

16 Kaverikuva - Liitutaulun vieressä on arkeologien kaivauksilla käyttämiä liivejä ja kypäriä sekä kaivausvälineitä. Oppilaat voivat ottaa kaverikuvan arkeologien varusteissa muistoksi itsellesi. Tehtävä koulussa vierailun jälkeen: Keksi lyhyt tarina otsikolla Päivä Lahden kylässä. Kerro mitä henkilöt tekevät päivän aikana. Käytä hyväksesi taustamateriaalia. Upota tarinaan torikaivauksilta tehtyjä löytöjä: - lasi- ja kivihelmiä - liitupiippuja; valmistusmaa Ruotsi - ranskalainen vichypullo - lasitettua keramiikkaa - kukkopilli - eläimen luita - kivellisen sormuksen katkelma- hioinkiviä - hopearahoja l. - nahka- ja tuohikenkiä - teekannun palasia - tiili, jossa kissan tassun jälki - kukkaron jäännös - punasaviastioiden palasia - lasitetun keramiikan kappaleita Henkilöt (voit keksiä heille nimet): - talonisäntä - talonemäntä - poika - tytär - isoisä - isoäiti - renki - piika

Tervetuloa Kartanoon!

Tervetuloa Kartanoon! 1 Tervetuloa Kartanoon! Ohjeita museovierailua varten 1. Saapuessasi museoon tulet museon sisääntuloaulaan, josta löytyy museon lipunmyynti- ja informaatiopiste. 2. Vaatteidensäilytystilat ovat museon

Lisätiedot

Historiallisen museon käynti. 90 min

Historiallisen museon käynti. 90 min 1 Historiallisen museon käynti 5. luokka Aikataulut ovat ohjeellisia. Niiden noudattaminen on päällekkäisyyksien välttämiseksi suotavaa etenkin silloin, kun museossa on samaan aikaan kaksi kouluryhmää.

Lisätiedot

Pöljän kotiseutumuseo

Pöljän kotiseutumuseo Pöljän kotiseutumuseo Siilinjärven kunta Nuoriso- ja kulttuuritoimi Esityksessä käytettävät kuvat Pöljän museon valokuvakokoelmasta ja kulttuuritoimen omista tiedostoista ellei toisin mainita. Museon perustaminen

Lisätiedot

Torilla tavataan kokonaisuudessa on kaksi osiota: 1. Tori 30 min 2. Museokioski 30 min

Torilla tavataan kokonaisuudessa on kaksi osiota: 1. Tori 30 min 2. Museokioski 30 min TORILLA TAVATAAN 5.-luokka Kulttuuriohjelma syksy 2019 Torilla tavataan kokonaisuudessa on kaksi osiota: 1. Tori 30 min 2. Museokioski 30 min Jos kaksi luokkaa tulee yhtä aikaa, toinen aloittaa torilta

Lisätiedot

Muistoja ja muinaistekniikkaa

Muistoja ja muinaistekniikkaa Muistoja ja muinaistekniikkaa Elämyksellisen oppimisen jäljillä Liedon Nautelankosken museossa Elsa Hietala & Leena Viskari Nautelankosken museo Liedon paikallismuseo Jatkaa 1950-luvulla perustetun Liedon

Lisätiedot

1. Kylän keskellä kulkee Ylinen Viipurintie (nykyinen Aleksanterinkatu), jota pitkin pääsi Hämeenlinnasta Viipuriin. Etsi se pienoismallista.

1. Kylän keskellä kulkee Ylinen Viipurintie (nykyinen Aleksanterinkatu), jota pitkin pääsi Hämeenlinnasta Viipuriin. Etsi se pienoismallista. Pienoismallihuone Lahden kylän pienoismalli 1877 Tehtävät: 1. Kylän keskellä kulkee Ylinen Viipurintie (nykyinen Aleksanterinkatu), jota pitkin pääsi Hämeenlinnasta Viipuriin. Etsi se pienoismallista.

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011

Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011 1 Kirkkonummi Överkurk Kurkgårdin ranta-asemakaavan muutosalueen muinaisjäännösinventointi 2011 Timo Jussila Kustantaja: Seppo Lamppu tmi 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Yleiskartta... 3 Inventointi...

Lisätiedot

Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta. Tehtäviä alakoulun 5.-6.

Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta. Tehtäviä alakoulun 5.-6. Tehtäviä Kerroksien kaupunki -verkkonäyttelyyn liittyen: Tehtaan rakennusvuodet ja rakennustoiminta Tehtäviä alakoulun 5.-6. -luokkalaisille Voima-asema 1. Mitä koneita tai työvälineitä näet kuvassa? 2.

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Ecolier 4. ja 5. luokka ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Ecolier 4. ja 5. luokka ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3:n pisteen tehtävät 1. Pirita piirtää kolmea erilaista tikkuukkoa samassa järjestyksessä peräkkäin. Mikä tikku-ukko tulee seuraavaksi? A) B) C) D) E) 2. Mikä on laskun 2 0 0 6 + 2006

Lisätiedot

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria

SUOMEN ESIHISTORIA. Esihistoria Suomen esihistoria / Ulla-Riitta Mikkonen 1 SUOMEN ESIHISTORIA Suomen historia jaetaan esihistoriaan ja historiaan. Esihistoria tarkoittaa sitä aikaa, kun Suomessa ei vielä ollut kristinuskoa. Esihistorian

Lisätiedot

Lempäälä Maisenranta, tila 2:11 koekuopitus 2011

Lempäälä Maisenranta, tila 2:11 koekuopitus 2011 1 Lempäälä Maisenranta, tila 2:11 koekuopitus 2011 Timo Jussila Timo Sepänmaa Kustantaja: Muistokivi Oy M. Kaila 2 Sisältö: Kansikuva: Perustiedot... 2 Tutkimus... 3 Tutkimuskartat... 5 Vanhat kartat...

Lisätiedot

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI

Janakkala, Sauvala, RATALAHTI !jo / '1/2. 20/2.. Janakkala, Sauvala, RATALAHTI 26.9.2007, Kaija Kiiveri-Hakkarainen, Anu Laurila Yleiskuva Ratalahden torpasta 26.9.2007. Ratalahden sijainti Renko ja Janakkalan rajan tuntumassa. Kohde:

Lisätiedot

Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita

Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita Etappi 02. Hulluksen metsä Framnäsin rustholli puolustusvarusteita Kulkiessaan Masalantieltä polun ensimmäiseltä etapilta Framnäsin puistotietä pitkin luoteeseen huomaa kävelytien vievän ylös puistomaiselle

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016

LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille. Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 LUKUKORTIT Lukukorteista on moneksi Toiminnallista matematiikkaa 1.-6. luokille Riikka Lyytikäinen Liikkuva koulu Helsinki 2016 Lukujonot Tarvikkeet: siniset ja vihreät lukukortit Toteutus: yksin, pareittain,

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Postimäki. historiasta nykypäivään!

Postimäki. historiasta nykypäivään! Postimäki historiasta nykypäivään! Postimäki on museo- ja kulttuurialue Ilolan kylässä, 9 km Porvoosta koilliseen. Mäellä sijaitsee yksi Suomen parhaiten säilyneistä aidoista mäkitupalaisalueista. Vanhimmat

Lisätiedot

Sinkkolan kotieläinpiha Ekopiha- hanke. Kouluyhteistyö - Noljakan koulu

Sinkkolan kotieläinpiha Ekopiha- hanke. Kouluyhteistyö - Noljakan koulu Sinkkolan kotieläinpiha Ekopiha- hanke Kouluyhteistyö - Noljakan koulu Kouluyhteistyön sisältö 1. luokat kasvimaan kylvö 2. luokat kasvimaaretki ja eläinperheet 3. luokat ötökkäpaketti 4. luokat lähikuvassa

Lisätiedot

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN

ELIA OTETAAN TAIVAASEEN Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) ELIA OTETAAN TAIVAASEEN 1. Kertomuksen taustatietoja a) Kertomuksen tapahtumapaikka Elia otettiin taivaaseen jossakin Jordanin itäpuolella, Jerikon kohdalla.

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima

Nettiraamattu lapsille. Pietari ja rukouksen voima Nettiraamattu lapsille Pietari ja rukouksen voima Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2013 Bible

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

Asunto Oy Törninpyörä Satamakatu 11 57130 Savonlinna

Asunto Oy Törninpyörä Satamakatu 11 57130 Savonlinna :n tontti ja naapurit kuva vuodelta 1936. Seurahuone paloi 1949 ja uusi rakennus valmistui 1956. Riitta Rautiainen :n tontin ja rakennukset omisti kauppias Willian Järviö. Vuosina 1889-1016 ranennuksessa

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

ASUNTO OY MÄNTSÄLÄN Apponen

ASUNTO OY MÄNTSÄLÄN Apponen ASUNTO OY MÄNTSÄLÄN Apponen ASUNTO OY MÄNTSÄLÄN Apponen Kauniita koteja vanhan kenkätehtaan lumoavassa miljöössä Asunto Oy Mäntsälän Apponen tarjoaa rauhallista asumista vanhan kenkätehtaan lumoavassa

Lisätiedot

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN

TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN 1 TEHTÄVIÄ SATUUN PEUKALOINEN A) Sisältökysymykset: 1. Miksi pojan nimeksi tuli Peukaloinen? 2. Millainen Peukaloinen oli lapsena? 3. Miten Peukaloinen ohjasi hevosta oikeaan paikkaan? 4. Mitä vastaan

Lisätiedot

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki

Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Hailuoto 24. 25.3.2007 Olsyn ja Helsyn retki Junassa on tunnelmaa siitä ei pääse mihinkään. Ja yöjunassa sitä on moninverroin enemmän. Aamulla puoli kahdeksan aikaan astuimme yön rytkytyksen jälkeen Oulun

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle!

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle! Ohjeet opettajalle Vihjeitä opettajalle koulun tutustumispäivään Esiopetuksen oppilaille koulun tutustumispäivä on tärkeä, vaikka esiopetuspaikka sijaitsisi samassa pihapiirissä koulun kanssa. Lähes kaikkia

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Rembrandtin siivellä

Etkot & Jatkot. Rembrandtin siivellä Etkot & Jatkot Rembrandtin siivellä Sisällys 1. Tervetuloa Sinebrychoffin taidemuseoon! 2. Taidetestaajat Sinebrychoffin taidemuseossa 3. Etkot & Jatkot 4. Sinebrychoffin taidemuseo pähkinänkuoressa 5.

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Opettajalle MAATILA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ

Opettajalle MAATILA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Opettajalle TAVOITE Oppilas ymmärtää, että suuri osa kotimaisesta ruuasta tulee maatiloilta. Hän myös oppii, miksi on tärkeää, että ruokaa tuotetaan Suomessa. MAATILA TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Pohtikaa

Lisätiedot

Ikaalinen Vanha kauppala kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009

Ikaalinen Vanha kauppala kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 1 Ikaalinen Vanha kauppala kaavamuutosalueen muinaisjäännösinventointi 2009 Timo Jussila Kustantaja: AIRIX Ympäristö 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Maastokartta ja ilmakuva... 4 Kartta 1788...

Lisätiedot

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK 1 Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK Oulu ennen ja nyt Tätä materiaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin

Lisätiedot

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006

Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 1 Pihtipudas Niemenharju Kunnalliskoti kivik. asuinpaikan ympäristön kartoitus 2006 Timo Jussila Kustantaja: Pihtiputaan kunta 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Maastokarttaote... 3 Kartoitus... 3 Maasto...

Lisätiedot

Kurssin runko. Sisältö Kesto h Ajankohta Toteuttaja. ASUNTOLAKURSSI Asikkala, Hollola, Orimattila Päivitetty 2.8.2012

Kurssin runko. Sisältö Kesto h Ajankohta Toteuttaja. ASUNTOLAKURSSI Asikkala, Hollola, Orimattila Päivitetty 2.8.2012 Kurssin runko Asuntolakurssi on järjestyssääntöjen mukaan pakollinen kaikille asuntolassa asumisen aloittaville asukkaille. Kurssin kokonaisuus on 38 tuntia, joista 9 tuntia on lähiopetusta ja 11 tuntia

Lisätiedot

Eemil Korhosen elämä. Juha Näkkilä & Ritva Näkkilä

Eemil Korhosen elämä. Juha Näkkilä & Ritva Näkkilä Eemil Korhosen elämä Juha Näkkilä & Ritva Näkkilä Sisältö Vanhemmat ja sisarukset Opinnot Oma perhe Osuustoiminnan alku Vesannon säästöpankki Humalapuron isäntä Harrastukset Isä Vilhelm Korhonen s. 1831,

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT

JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT JAKSO 1 ❷ 3 4 5 PIHAPIIRIN PIILESKELIJÄT 28 Oletko ikinä pysähtynyt tutkimaan tarkemmin pihanurmikon kasveja? Mikä eläin tuijottaa sinua takaisin kahdeksalla silmällä? Osaatko pukeutua sään mukaisesti?

Lisätiedot

ESIHISTORIA PRONSSIKAUSI (1500 500 EKR.)

ESIHISTORIA PRONSSIKAUSI (1500 500 EKR.) ESIHISTORIA Merkittävimmät aikakaudet löydösten perusteella Nakkilassa ovat pronssikausi ja rautakauden alkuperiodit eli esiroomalainen ja roomalainen aika. Ensimmäiset asukkaat Nakkilan seuduille ovat

Lisätiedot

Merisuo & Storm Lisää luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Lisää luettavaa 2. Sisältö Sisältö Opettajalle.................................... 3 Kalat metsässä................................. 5 Swaffhamin kulkukauppias........................ 14 Lontoon silta...................................

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 1 (8) LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 5 lapsi kiipesi päiväkodin aidan yli, työntekijä kiipesi perässä ja sai

Lisätiedot

Yläneen kotiseutuyhdistys ry. Teinilän asuinrivi

Yläneen kotiseutuyhdistys ry. Teinilän asuinrivi Teinilän asuinrivi Museon pihalta katsottuna oikeanpuoleinen tupa on 1700-luvulta ja toiminut aikaisemmassa sijoituspaikassaan savupirttinä. Vasemmanpuoleinen osa - pirtti - on 1800-luvulta. Talossa asui

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006

LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 1 LAPPEENRANTA Ruoholampi 3 (Muntero) asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila Kustantaja: Lappeenrannan kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Maastokartta, tutkimusalue,

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun

Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun Ideoita ja tehtäviä Museovierailuun 1 / 13 2015 Etelä-Karjalan taidemuseo Sisällys 3 Johdanto tehtävät: 4 Museo ilmiönä 1 5 Museo ilmiönä 2 6 Henkilökohtainen taidekokemus 1 7 Henkilökohtainen taidekokemus

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Ikaalinen Sarkkilan kylätontti. Täydennyksiä ja tarkennuksia v koekaivausraporttiin

Ikaalinen Sarkkilan kylätontti. Täydennyksiä ja tarkennuksia v koekaivausraporttiin 1 Ikaalinen Sarkkilan kylätontti Täydennyksiä ja tarkennuksia v. 2011 koekaivausraporttiin Viite: mjrek 1000019274. Raportti: Poutiainen, Laakso & Bilund: Ikaalinen Sarkkila koekuopitus 2011 Viestissään

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle

Etkot & Jatkot. Ateneumin taidebattle Etkot & Jatkot Ateneumin taidebattle Sisällys 1. Tervetuloa Ateneumiin! 2. Ateneumin taidebattle Etkot 3. Kun tulette Ateneumiin 4. Museoetiketti Jatkot 5. Ateneum pähkinänkuoressa 1. Tervetuloa Ateneumiin!

Lisätiedot

VARJAKKA hanke VARJAKKA 2020 HANKE VARJAKAN ALUE INFOA

VARJAKKA hanke VARJAKKA 2020 HANKE VARJAKAN ALUE INFOA 2020 -hanke VARJAKKA 2020 HANKE VARJAKAN ALUE INFOA 27.5.2009 VARJAKKA - ALUERAJAUS Aluerajaus: Varjakan saari, Varjakan mantere ja Akion saari Alueen pinta-ala noin 200 ha (Varjakka + Pyydyskari 100 ha,

Lisätiedot

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia

Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää. Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Parhaimmillaan kirjallisuus auttaa ymmärtämään elämää Kirjallisuustutkielma 9. luokan kotimaisen kirjallisuuden historia Tutkielmatyöskentely opettaa tieteellisen ja analyyttisen kirjoittamisen taitoja.

Lisätiedot

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6

Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 Kenguru 2010 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto.

Lisätiedot

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22

LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 LIITE 7 KORPELA RANTA-ASEMAKAAVA RAKENNUS-, KULTTUURIHISTORIA- JA MAISEMATAR- KASTELU VALOKUVAT 1-22 Rakennukset, kulttuurihistoria Korpelan tilan entisessä talouskeskuksessa sijaitsevat asuinrakennus,

Lisätiedot

PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE

PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE PYHITTÄJÄ MARIA EGYPTILÄINEN -KEPPINUKKE - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan. - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala jää pöytää vasten. - Liimaa

Lisätiedot

Tervetuloa Kartanoon!

Tervetuloa Kartanoon! Tervetuloa Kartanoon! Ohjeita museovierailua varten 1. Saapuessasi museoon tulet museon sisääntuloaulaan, josta löytyy museon lipunmyynti- ja informaatiopiste. 2. Vaatteidensäilytystilat ovat museon alimmassa

Lisätiedot

Karjalan Liiton pitäjä- ja kyläkirjakilpailu. Vuoden 2018 kirja Valinnan teki hallituksen jäsen Kirsi Mononen

Karjalan Liiton pitäjä- ja kyläkirjakilpailu. Vuoden 2018 kirja Valinnan teki hallituksen jäsen Kirsi Mononen Karjalan Liiton pitäjä- ja kyläkirjakilpailu Vuoden 2018 kirja Valinnan teki hallituksen jäsen Kirsi Mononen Karjalan Liiton pitäjä- ja kyläkirjakilpailu Kilpailun osallistujat: Kärkkäälä, Patjaala, Rikkola,

Lisätiedot

Sastamala Hyrkin asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010

Sastamala Hyrkin asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010 1 Sastamala Hyrkin asemakaava-alueen muinaisjäännösinventointi 2010 Timo Jussila Tapani Rostedt Kustantaja: Sastamalan kaupunki 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 3 Valokuvia... 4 Maastokartat...

Lisätiedot

HALIMAAN ASEMAKYLÄ KANGASALAN ASEMASEUDUN OMAKOTIYHDISTYS RY.

HALIMAAN ASEMAKYLÄ KANGASALAN ASEMASEUDUN OMAKOTIYHDISTYS RY. SEPPO ILMARI KALLIO KANGASALAN ASEMAN HISTORlAA HALIMAAN ASEMAKYLÄ KANGASALAN ASEMASEUDUN OMAKOTIYHDISTYS RY. Alkuperäisteos: HALIMAAN ASEMAKYLÄ Kangasalan Aseman historiaa Seppo Ilmari Kallio 1995 Kustantaja:

Lisätiedot

Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu Kieppi 1 2 3 4 5 ASEMAPIIRROS 1/500. Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu. nimim.

Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu Kieppi 1 2 3 4 5 ASEMAPIIRROS 1/500. Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu. nimim. Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu nimim. Kieppi Äijälänsalmen tontti on rakentamiseen kiinnostava ja haastava. Perinteisesti rakennuspaikka on ollut avointa maisematilaa, jota hyvin vaihteleva

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö olisi

Lisätiedot

Järvenpää Järvenpää (Träskända) Ainola

Järvenpää Järvenpää (Träskända) Ainola Järvenpää Järvenpää (Träskända) Ainola salaojituksen arkeologinen valvonta 6.-18.11.2009 Kuva: W. Perttola/Museovirasto. Rakennushistorian osasto FM Wesa Perttola 1 Arkisto- ja rekisteritiedot Järvenpää

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Kuvia Lahdesta. Heikki Helin 1

Kuvia Lahdesta. Heikki Helin 1 Kuvia Lahdesta Heikki Helin 1 Taustaa Netistä löytyvässä sanakirjassa graffiti määritellään seuraavasti: töherrys (seinässä tms.); seinään (luvatta) tehty maalaus, piirros tai kirjoitus Alkujaan italian

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali

Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja Sari Metsäkivi 30.1.2015 luokat 1.-3. ohjaava opettaja Heidi Rouvali Kaikkien Ahmoon koulun oppilaiden kuuleminen lukuvuonna 2014-2015 1. Oppilasneuvostojen kuuleminen Ahmoo 28.1.2015 Mukana Silja Silvennoinen ja Eija Pajarinen Nyhkälä 29.1.2015 luokat 4.-6. ohjaava opettaja

Lisätiedot

Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta järjestää ikäihmisille avointa ja maksutonta kerhoa. IIRISKERHO

Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta järjestää ikäihmisille avointa ja maksutonta kerhoa. IIRISKERHO Vanhustyön keskusliiton Senioritoiminta järjestää ikäihmisille avointa ja maksutonta kerhoa. IIRISKERHO Keskiviikkoisin Klo 13.00 14.30 Pengerkatu 11 a 3, Pengersali 2 krs. Kerhossa tarjolla kahvia ja

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot 4. Jatkot 5. Tutustu Kiasmaan 6. Seuraa meitä 7. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro -käynnillä

Lisätiedot

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv

]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv ]tç Çt ]ùüäxçá äâ Jv Elipä kerran kolme aivan tavallista lasta: Eeva, Essi ja Eetu. Oli kesä joten koulua ei ollut. Lapset olivat lähteneet maalle isovanhempiensa luokse. Eräänä sateisena kesäpäivänä,

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme.

MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. MaTänään otamme selvää, minkälaista sanomalehteä luemme. Etsi lehdestä vastaukset seuraaviin kysymyksiin: a) Mikä on lehden nimi? b) Mikä on lehden ilmestymisnumero? c) Kuka on lehden päätoimittaja? d)

Lisätiedot

K A N S A L L I S M U S E O N

K A N S A L L I S M U S E O N M e t r o p o l i a A M K M u o t o i l u n i n n o v a a t i o p r o j e k t i 2 0 1 5 K A N S A L L I S M U S E O N E e v a T e r ä v ä S i s u s t u s a r k k i t e h t u u r i 1 6. 1 0. 2 0 1 5 B

Lisätiedot

ESS-KONTAKTILOMAKE tutustumista varten

ESS-KONTAKTILOMAKE tutustumista varten TILASTOKESKUS..00 Haastattelu- ja tutkimuspalvelut 000 TILASTOKESKUS ESS-KONTAKTILOMAKE tutustumista varten Haastattelija: Kohdehenkilö: Kohdenumero: Kohdehenkilön puhelinnumero:.. Ei puhelinta salainen

Lisätiedot

Etkot & Jatkot. Art Pro

Etkot & Jatkot. Art Pro Etkot & Jatkot Art Pro Sisällys 1. Tervetuloa Kiasmaan 2. Taidetestaajien Kiasma-käynti 3. Etkot ja jatkot 4. Tutustu Kiasmaan 5. Yhteystiedot 1. Tervetuloa Kiasmaan Art Pro-käynnillä taidetestaajat tutustuvat

Lisätiedot

Muistoissamme 50-luku

Muistoissamme 50-luku Muistoissamme 50-luku Kuva: Suomen valokuvataiteen museo / Alma Media / Uuden Suomen kokoelma / rajattu 6. Ahkeraa työntekoa Maaseudulla heinäntekoon lähtivät kaikki. Työhön tarvittiin miehet, naiset ja

Lisätiedot

Suomen Asutusmuseo - Tietopaketti ja kysymykset museovierailun tueksi

Suomen Asutusmuseo - Tietopaketti ja kysymykset museovierailun tueksi Suomen Asutusmuseo - Tietopaketti ja kysymykset museovierailun tueksi Oheiset kysymykset on tarkoitettu museovierailun yhteyteen tai museovierailun jälkeiseen tuntityöskentelyyn. Tietopaketti toimii opettajanmateriaalina,

Lisätiedot

Espoo Kurttila Kurtbacka Arkeologinen valvonta historiallisen ajan kylätontilla 2014

Espoo Kurttila Kurtbacka Arkeologinen valvonta historiallisen ajan kylätontilla 2014 1 Espoo Kurttila Kurtbacka Arkeologinen valvonta historiallisen ajan kylätontilla 2014 Timo Jussila Johanna Stenberg Tilaaja: Neste Oil Oyj 2 Sisältö Perustiedot... 2 Yleiskartat... 3 Valvonta... 6 Vanhoja

Lisätiedot

Matti Leinon sukuhaara

Matti Leinon sukuhaara Matti Leinon sukuhaara 1900-1950 Toimittaja: Harri Leino Lähteet: Sukuseuran julkaisut ja Kalevi Leinon Juuret Pälttärissä, 2005 09.06.2012 Sukukokous 2012 1 Matti ja Maria Leino Henrik Leino 1840-1904

Lisätiedot

YLÄNE KAPPELNIITTU rautakautisen ja historiallisen ajan muinaisjäännösalueen pohjoisosan kartoitus 2004

YLÄNE KAPPELNIITTU rautakautisen ja historiallisen ajan muinaisjäännösalueen pohjoisosan kartoitus 2004 YLÄNE KAPPELNIITTU rautakautisen ja historiallisen ajan muinaisjäännösalueen pohjoisosan kartoitus 2004 Päivi Kankkunen ja Sirkku Pihlman Museovirasto - arkeologian osasto - koekaivausryhmä 1 '' 1 Yläne

Lisätiedot

Muurame Keskustaajaman osayleiskaavaalueen muinaisjäännösinventointi 2006

Muurame Keskustaajaman osayleiskaavaalueen muinaisjäännösinventointi 2006 1 Muurame Keskustaajaman osayleiskaavaalueen muinaisjäännösinventointi 2006 Timo Jussila ja Timo Sepänmaa 2 Sisältö: Perustiedot... 2 Inventointi... 2 Yleiskartta... 4 Muinaisjäännökset... 5 MUURAME 1

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen

Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen Plassi Kalajoen vanha kaupunki on vierailun arvoinen kohde kylämiljöineen ja museoineen. Plassilla vierailija voi sukeltaa vanhan Kalajoen keskukseen markkinatoreineen, jokirantoineen ja puutaloidylleineen.

Lisätiedot

VIERAILULLE KURALAN KYLÄMÄKEEN SOSIAALINEN KUVATARINA

VIERAILULLE KURALAN KYLÄMÄKEEN SOSIAALINEN KUVATARINA VIERAILULLE KURALAN KYLÄMÄKEEN SOSIAALINEN KUVATARINA Tervetuloa! Kuralan Kylämäkeen voi saapua montaa reittiä. Voit kulkea Jaanintien yli ylös hiekkatietä 1 tai oikealta Kokeiluverstaan takaa. Voit saapua

Lisätiedot

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015

Ilkka Mäntyvaara. Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Ilkka Mäntyvaara Dubai, esitys lounaskokouksessa 19.1.2015 Tämä esitys perustuu käyntiin Dubaissa marraskuussa 2014. Dubai on yksi Yhdistyneiden Arabiemiraattien seitsemästä emiraatista. Se sijaitsee Persian

Lisätiedot

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Suomi toisena kielenä tehtäviä 2.-4. -luokkalaisille: Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku. 1. Kirjoita sanat oikein: turku Iso vai pieni alkukirjain? Essi Järvelä/Nummen koulu/turku Iso alkukirjain seuraaviin: nimet, maat, kaupungit Pieni alkukirjain seuraaviin: viikonpäivät, kielet, kuukaudet 1. Kirjoita sanat oikein: turku

Lisätiedot

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät.

VANKILA JA TURUN PALO Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. Ohjeet Kulttuurikuntoilun tehtäviä varten Tehtävien avulla opit suomea. Opettaja voi koulussa valita ryhmälle sopivat tehtävät. TEHTÄVÄT ENNEN KÄVELYÄ TEHTÄVÄ 1 Lue kävelyn opastustekstit Alleviivaa uudet

Lisätiedot

TARKASTUSRAPORTTI. Vesilahti, Kirmukarmu (922010022) Käynnin päivämäärä 28.09.2011 Kävijän nimi. Kirsi Luoto Käynnin tyyppi tarkastus

TARKASTUSRAPORTTI. Vesilahti, Kirmukarmu (922010022) Käynnin päivämäärä 28.09.2011 Kävijän nimi. Kirsi Luoto Käynnin tyyppi tarkastus TARKASTUSRAPORTTI Vesilahti, Kirmukarmu (922010022) Käynnin päivämäärä 28.09.2011 Kävijän nimi Kirsi Luoto Käynnin tyyppi tarkastus Muistioteksti Pirkanmaan maakuntamuseon arkeologi Kirsi Luoto teki tarkastuskäynnin

Lisätiedot

OHJEET LUE TÄMÄ AIVAN ENSIKSI!

OHJEET LUE TÄMÄ AIVAN ENSIKSI! 1/8 OHJEET LUE TÄMÄ AIVAN ENSIKSI! Sinulla on nyt hallussasi testi, jolla voit arvioida oman älykkyytesi. Tämä testi muodostuu kahdesta osatestistä (Testi 1 ja Testi ). Testi on tarkoitettu vain yli neljätoistavuotiaille.

Lisätiedot

Ryhmä 1. Sika tutkimustehtävä Elonkierrossa

Ryhmä 1. Sika tutkimustehtävä Elonkierrossa Ryhmä 1. Sika tutkimustehtävä Elonkierrossa Tehtävänne on tutkia Elonkierron sikoja, niiden käyttäytymistä ja ravintoa. Käyttäkää hyväksi 1 Tutkimus A: Sikojen aitaus (aitaukseen meno kielletty) 1. Tarkkailkaa

Lisätiedot

Paltamon kunta Oulujärven rantayleiskaava 22.4.2008. Suojeltavat rakennukset ja pihapiirit

Paltamon kunta Oulujärven rantayleiskaava 22.4.2008. Suojeltavat rakennukset ja pihapiirit Paltamon kunta Oulujärven rantayleiskaava.4.008 Suojeltavat rakennukset ja pihapiirit Suojeltaviksi rakennuksiksi tai pihapiireiksi (sr) on kaavassa merkitty seuraavat rakennustaiteellisesti, kulttuurihistoriallisesti

Lisätiedot

03. Nissnikun tila. Nissniku, Brita Lönnberg 1917, Reprokuva Kirkkonummen kunta, kulttuuripalvelut, kuvaaja tuntematon

03. Nissnikun tila. Nissniku, Brita Lönnberg 1917, Reprokuva Kirkkonummen kunta, kulttuuripalvelut, kuvaaja tuntematon 03. Nissnikun tila Nissnikun tilan varhaisimpia merkintöjä on löydetty vuodelta 1557, kun Nissnikun maakirjassa mainitaan henkilö nimeltä Gregorius Nilsson. 1600-luvun alussa mainitaan Matz Nilsson Nissebystä.

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake 1. Hakijan nimi ja tämän lomakkeen täyttäjän tiedot Pyydämme antamaan tässä vanhemman / huoltajan, jonka haluatte antaa ensisijaiseksi YFU:n yhteyshenkilöksi, tiedot

Lisätiedot