HÄMEENLINNAN YHTEISKOULU

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HÄMEENLINNAN YHTEISKOULU"

Transkriptio

1 HÄMEENLINNAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET 9. LUOKALLE

2 VALINTAOHJE Valintojen määrä Yhdeksännelle luokalle valitaan valinnaisia aineita yhteensä kuuden (6) vuosiviikkotunnin verran. Valinnaisia aineita valitaan yhteensä neljä: Valinnaisista aineista kaksi on kahden vuosiviikkotunnin laajuisia (A-valinnat) (numeroarviointi) Valinnaisista aineista kaksi on yhden vuosiviikkotunnin laajuisia (C-valinnat) (arvioidaan hyväksytty/ hylätty) Jos opiskelet A2-kieltä (saksa), tämä on automaattisesti toinen A-valinnainen. Jos olet valinnut kahdeksannelle luokalle B2-kielen (saksa tai ranska), tämä on automaattisesti toinen A-valinnainen. Jos sinulla on kahdeksannelle luokalle valittuna tietokoneen ajokorttikurssi, tämä on automaattisesti toinen A-valinnainen. Valitset siis vapaasti yhdeksännelle luokalle 2-4 valinnaista ainetta. Valintojen määrään vähentävästi vaikuttavat aiemmat kielivalinnat sekä kahdeksannelle luokalle valittu tietokoneen ajokorttikurssi. Kaikki oppilaat kuitenkin valitsevat kaksi C-valinnaista ainetta, yhden syksylle ja yhden keväälle. Valinnaisaineiden valinta on syytä tehdä huolellisesti, sillä valinnaisainetta ei voi vaihtaa ilman painavaa syytä. Valinnaisen aineen toteutuminen edellyttää, että sen valitsee riittävä määrä oppilaita. Tämän vuoksi kaikkiin valinnaisaineisiin tehdään myös kaksi varavalintaa, jotka on myös syytä tehdä harkiten. Oppilas tekee valinnaisainevalinnat omilla käyttäjätunnuksilla Wilmaan perjantaihin klo 12 mennessä.

3 A-VALINNAISAINEET TEKNINEN TYÖ (vtn91 ja vtn92) Tavoite: Syventää oppilaan osaamista ja työmenetelmien hallintaa sekä turvallista työskentelyä. Kehittää ongelmanratkaisukykyä ja tuotesuunnittelutaitoja. Kurssin kuvaus: Kurssilla valmistetaan puu- ja metalli sekä elektroniikkatöitä, myös omien suunnitelmien pohjalta. Kurssilla syvennetään aiemmin opittuja taitoja, sekä tutustutaan uusin tekniikoihin ja menetelmiin sekä esineiden pintakäsittelyyn. Myöhemmin oppilaan on mahdollista painottaa opiskeluaan omien mielenkiintojen mukaan. Kurssilla myös mahdollista opetella robotiikkaa sekä kappaleiden työstämistä tietokoneavusteisesti. Oppilaitten on mahdollista tehdä myös laajempi projektityö yksin tai ryhmässä. Mahdollisuuksien mukaan pyritään tekemään yritysvierailuja paikallisiin yrityksiin. ESPANJAN KIELI, B2-OPPIMÄÄRÄ (vesb91 ja vesb92) Tavoite: Oppilas oppii espanjan kielen perusteet ja voi jatkaa espanjan opiskelua niin halutessaan lukiossa B2-kielenä. Kurssin kuvaus: Aloittavan espanjan (B2) kurssi oppilaalle, joka haluaa oppia uuden kielen perusteet. Kurssilla opitaan, miten espanjaksi toimitaan erilaisissa arkielämän tilanteissa. Kurssilla harjoitellaan kaikkia kielitaidon osa-alueita, on runsaasti puhe- ja kuunteluharjoituksia, luetunymmärtämistä ja tekstien kirjoittamista, kulttuuritietouttakaan unohtamatta. RANSKAN KIELI, B2-OPPIMÄÄRÄ (vrab91 vrab92) Tavoite: Oppilas oppii ranskan kielen perusteet ja voi jatkaa halutessaan ranskan opiskelua lukiossa B2-kielenä. Kurssin kuvaus: Harjoittelemme kielen ääntämistä sekä suullisia arkielämän kielenkäyttötilanteita. Opiskelemme monipuolisesti myös muita kielen osa-alueita: kuullun- ja luetunymmärtäminen, kirjallinen tuottaminen ja kulttuurintuntemus.

4 TEKSTIILITYÖ (vts91 ja vts92) Tavoite: Tekstiilityön valinnaiskurssin tavoitteena on kehittää monipuolisesti kädentaidollisia tietoja ja taitoja. Kurssin kuvaus: Kurssi sisältää käsityön perustekniikoita, erikoistekniikoita, vaateompelua, lankatöitä, sisustussuunnittelua, tuotesuunnittelua, luovaa ja kokeilevaa käsityötä, tekstiilimateriaalien värjäystekniikoita jne. Kurssilla tuunataan, stailataan ja valmistetaan mm. vaatteita ja sisustustuotteita, tutustutaan muotoiluun ja ratkaistaan tuotesuunnittelutehtäviä käsityön keinoin. LIIKUNNAN PITKÄ VALINNAINEN POJILLE (vlipp91 ja vlipp92) Tavoite: Tavoitteena on, että oppilas pääsee kokeilemaan mahdollisimman monen liikuntalajin sisältöjä. Kurssin kuvaus: Kurssin sisältö suunnitellaan yhdessä oppilaiden kanssa. Tavoitteena on tutustua kurssin aikana mahdollisimman moniin eri lajeihin. PITKÄ LIIKUNTAKURSSI TYTÖILLE (vltpi91 ja vltpi92) Tavoite: Ilo ja virkistys. Kurssin kuvaus: Lajitaitojen syventämistä, ajankohtaisia lajeja ja mahdollisuuksien mukaan uusiin lajeihin tutustumista. Kurssin sisältö suunnitellaan yhdessä ryhmän kanssa. Mahdollisuus painottaa kurssilla jotain tiettyä lajia (esim. sähly) ryhmän toiveiden mukaan. KUVATAIDE (vku91 ja vku92) Tavoite: Valinnaiskurssin tavoitteena on kehittää kuvan tekemisen taitoja ja pitkäjänteistä luovaa ilmaisua monipuolisesti eri tekniikoilla ja välineillä sekä lisätä kuvataiteen tuntemusta.

5 Kurssin kuvaus: Kurssi sisältää piirustusta eri välineillä, maalausta akryyli- ja akvarelliväreillä, valokuvausta, elokuvaa, keramiikkaa tms kolmiulotteista muotoilua ja rakentelua, suunnittelua ja muotoilua (design), arkkitehtuuria ja taidehistoriaan tutustumista tekemisen ohessa. Kurssilla vieraillaan kiinnostavissa näyttelyissä ja tehdään piirustus/maalausretkiä koulun ulkopuolelle. KOTITALOUS (vko91 ja vko92) Tavoite: Kurssin tavoitteena on vahvistaa ja edelleen kehittää oppilaan ruoka-aineiden käsittely ja ruoanvalmistus-/leivontataitoja sekä harjaantua erilaisissa kodin arkipäivän tehtävissä ja sosiaalisissa taidoissa. Kurssin kuvaus: Monipuolisesti ruoanvalmistusta, leivontaa ja kodin hoitoa. Suomalainen ruokakulttuuri ja erityisruokavaliot sekä kalenterivuoden juhlat. MUSIIKKI (vmu91 ja vmu92) Tavoite: Musiikin monipuolista opiskelemista soittaen, laulaen, kuunnellen, liikkuen, säveltäen. Kurssin kuvaus: Laulamista ja soittamista yhdessä ja yksin. Kuunnellaan musiikkia. Sävelletään. Tutustutaan monipuolisesti eri musiikkigenreihin: esim. populaarimusiikki, rockmusiikki, elokuvamusiikki, taidemusiikki, eri kulttuurien musiikki, ajankohtaisia Valmistetaan 9-luokan keväällä projekti: musavideo/esitys. Vierailu koulun ulkopuolella (konsertti/musiikkiteatteri/studio/yritys) TIETOKONEEN AJOKORTTIKURSSI (vata91 ja vata92) Tavoite: Kurssin kuvaus: Kurssilla opiskellaan tietokoneen ajokorttitutkintoon tarvittavia asioita. Ajokorttitutkinto on Tietotekniikan Kehittämiskeskuksen TIEKE ry:n ylläpitämä valtakunnallinen tutkinto, joka sisältää seitsemän moduulia. Koulullamme on lupa järjestää tietokoneen ajokorttitutkintoja ja kirjoittaa todistuksia. Kurssi jatkuu 9. luokalla. Lisätietoja TIEKE:n kotisivulta:

6 C-VALINNAISAINEET LIIKUNNAN KURSSIT: SEIKKAILUA JA ELÄMYKSIÄ KURSSI (xlise8 ja xlise9) (sekä tytöille että pojille) (8. ja 9. luokkalaisille yhteinen) Toteutus erikseen sovittuna ajankohtana. Sisältö: Ripaus teoriaa, lusikallinen suunnittelua ja sangollinen seikkailua. Yksi yhdessä suunniteltu ja toteutettu seikkailuretki maastossa. Sisältää vaellusta, suunnistusta, yöpymistä, ruuanlaittoa maasto-olosuhteissa, luonnon havainnointia sekä toiveiden / olosuhteiden mukaan esim. kalliolaskeutumista. Arviointi: Hyväksytty / hylätty. Hyväksymismerkintä edellyttää aktiivista osallistumista. KUNTOSALI- JA MUSIIKKILIIKUNTAKURSSI TYTÖILLE (xltkunt91) Tavoite: Kuntosaliharjoitteluun tutustuminen ja lihaskunnon harjoittaminen. Ilo ja virkistys. Kurssin kuvaus: Kuntosalikerroilla tutustutaan lihaskuntoharjoittelun perusteisiin. Lisäksi kuntoilua musiikin tahdissa - tutustutaan erilaisiin ryhmäliikuntalajeihin ja tanssityyleihin. Kurssilla huomioidaan myös lihashuolto ja rentoutuminen. Kurssin arviointi: Hyväksytty/hylätty. Hyväksytty edellyttää aktiivista osallistumista tunneilla tehtäviin harjoituksiin. PALLOILUKURSSI TYTÖILLE (xltpa92) Tavoite: Ilo ja virkistys Kurssin kuvaus: Pelataan eri pallopelejä, kokeillaan uusia palloilulajeja. Sisältö suunnitellaan yhdessä ryhmän kanssa. Arviointi: Hyväksytty/ hylätty. Hyväksytty edellyttää aktiivista osallistumista tunneilla tehtäviin harjoituksiin.

7 KUNTOSALI- JA MAILAPELIKURSSI POJILLE (xlpkun91) Tavoite: Tavoitteena perehtyä kuntosalityöskentelyn perusteisiin sekä tutustua erilaisiin mailapeleihin, kuten sulkapalloon ja tennikseen. Kurssin kuvaus: Noin 2/3 kurssista keskitytään lihaskunnon kehittämiseen, josta osa tehdään kuntosalilla, osa koulun saleissa tai ulkona. Loput kurssin tunneista keskitytään erilaisiin mailapeleihin. Kurssin arviointi: Hyväksytty/hylätty PALLOILUKURSSI POJILLE (xlppa92) Tavoite: Tavoitteena syventää eri palloilulajien taitoja ja tietoja. Kurssin kuvaus: Syvennetään palloilutaitoja joukkue- ja yksilöpalloilulajeissa. Arviointi: Hyväksytty/hylätty MUSIIKIN KURSSIT: LAULUKURSSI, EHKÄ MYÖS SOITTOA (xmul91) Tavoite: Lauluäänen kehittäminen Kurssin kuvaus: Laulamme tuttuja tai uusia lauluja yhdessä ja yksin. Opetellaan mikkilaulua. Kurssin arviointi: hyväksytty/ hylätty SOITTOKURSSI, VÄHÄN MYÖS LAULUA (xmus92) Tavoite: Soittotaitojen parantaminen bändissä Kurssin kuvaus: Bändibiisejä osallistujien taitojen mukaan. Ryhmästä saadaan omat bändikokoonpanot, jotka valmistavat omat biisit. Arviointi: Hyväksytty/ hylätty Ryhmäkoko maksimissaan 16 )) )

8 KOTITALOUDEN KURSSIT: LEIVONTA (xkol91) Tavoite: Opitaan erilaisia leivontamenetelmiä ja perehdytään leipomista helpottaviin työtapoihin, välineisiin ja koneisiin. Kurssin kuvaus: Leivonnan taitokurssi on soveltava kurssi osaavalle ja ahkeralle leipojalle, joka kykenee pitkäjänteiseen ja huolelliseen työskentelyyn. Valmistetaan erilaisia makeita ja suolaisia leivonnaisia kansainvälisiä tuulahduksia unohtamatta. Kurssin arviointi: Hyväksytty/hylätty Muut huomioitavat asiat: Kurssille osallistuminen edellyttää 8 lk:n leivontakurssin suorittamista. KASVISRUOKIA ARKEEN JA JUHLAAN (xkok92) Tavoite: Opitaan käyttämään monipuolisesti kasviksia. Kurssin kuvaus: Sinulle, joka haluat käyttää monipuolisesti kasviksia niin ruoanvalmistuksessa kuin leivonnassakin. Tarkempi kurssisisältö suunnitellaan yhdessä osallistujien kanssa. Arviointi: Hyväksytty/ hylätty KIELTEN KURSSIT: RANSKAN ALKEISKURSSI (xra91 ja XRA92) ja kevät 2017 Tavoite: Oppilas oppii ranskan kielen alkeita. Kurssin kuvaus: Kurssilla opiskellaan ranskan kielen ääntämistä, perusrakenteita ja sanastoa sekä harjoitellaan arkipäiväisiä keskustelutilanteita. Tutustutaan myös ranskalaiseen kulttuuriin. Kurssin arviointi: Hyväksytty / hylätty. Muut huomioitavat asiat: Oppilaan on osallistuttava kurssille säännöllisesti ja suoritettava kurssiin liittyvät tehtävät saadakseen hyväksymismerkinnän.

9 ESPANJAN ALKEET (xespalk91) Tavoite: Oppilas oppii espanjan kielen alkeita. Kurssin kuvaus: Oppilas oppii espanjan kielen perusrakenteita ja jokapäiväiseen elämään liittyvää sanastoa. Kurssi keskittyy arkipäiväisissä tilanteissa käytävään keskusteluun. Samalla tutustutaan myös espanjalaiseen kulttuuriin. Kurssin arviointi: Hyväksytty/hylätty. Hyväksytty arviointi edellyttää aktiivista osallistumista. Muut huomioitavat asiat: HUOM! Jos olet suorittanut tämän kurssin jo 8. luokalla, et voi valita kurssia enää uudestaan. TEKSTIILITYÖN KURSSIT: SISUSTA TILA (xtssis91) Tavoite: Tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja valmistamaan sisustustekstiilejä erilaisin käsityöllisin keinoin. Kurssin kuvaus: Sisusta tila kankailla löydä oma persoonallinen tyyli värein, muodoin ja tekstiilein. Kokeillaan kankaiden ja muiden tekstiilimateriaalien erilaisia kuviointi- ja värjäystapoja luovasti. Suunnitellaan ja valmistetaan sisustustekstiilejä erilaisin käsityöllisin keinoin. Tutustutaan erilaisiin sisustusmateriaaleihin ja toteutetaan persoonallisia ja yksilöllisiä sisustustuotteita ja koristeita suunniteltuun tilaan. Kurssin arviointi: Hyväksytty/ hylätty HYKKI FASHION (xtsfash92) Kurssin kuvaus: Muotia ja vaatesuunnittelua. Tunnistetaan oma pukeutumistyyli sekä pohditaan omia vaatevalintoja arkeen ja juhlaan. Harjaannutaan vaatesuunnittelun, kaavoituksen, ompelun ja vaatteen kokoamisen perustekniikoissa. Muotisuunnittelijoiden tapaan designataan asukokonaisuus itselle ja valmistetaan siitä valitut osat. Arviointi: Hyväksytty/ hylätty

10 TEKNISEN TYÖN KURSSIT: TEKNINEN TYÖ (xtn91) Tavoite: Syventää oppilaan osaamista ja työmenetelmien hallintaa sekä turvallista työskentelyä. Kehittää ongelmanratkaisukykyä ja tuotesuunnittelutaitoja. Kurssin kuvaus: Kurssilla valmistetaan puu- ja metalli sekä elektroniikkatöitä, myös omien suunnitelmien pohjalta. Kurssilla syvennetään aiemmin opittuja taitoja, sekä tutustutaan uusin tekniikoihin ja menetelmiin sekä esineiden pintakäsittelyyn. Myöhemmin oppilaan on mahdollista painottaa opiskeluaan omien mielenkiintojen mukaan. Kurssilla myös mahdollista opetella robotiikkaa sekä kappaleiden työstämistä tietokoneavusteisesti. Oppilaitten on mahdollista tehdä myös laajempi projektityö yksin tai ryhmässä. Mahdollisuuksien mukaan pyritään tekemään yritysvierailuja paikallisiin yrityksiin. Kurssin arviointi: Hyväksytty/hylätty. Hyväksytty arvosana edellyttää aktiivista osallistumista. MOPOT JA KULKUNEUVOT (xtnmop92) Tavoite: Syventää oppilaan osaamista ja työmenetelmien hallintaa sekä turvallista työskentelyä. Kehittää ongelmanratkaisukykyä ja tuotesuunnittelutaitoja. Kurssin kuvaus: Kurssilla perehdytään yleisesti moottoritekniikkaan. Opetellaan ja suoritetaan perushuoltotoimenpiteitä vaikka omaan kulkuneuvoon. Oppilaitten on mahdollista tehdä myös laajempi projektityö yksin tai ryhmässä Arviointi: Hyväksytty/hylätty. Hyväksytty arvosana edellyttää aktiivista osallistumista.

11 ÄIDINKIELEN KURSSIT: LUOVA KIRJOITTAMINEN (xäiluo91) Tavoite: Kurssilla tutustutaan luovaan kirjoittamiseen ja kirjoitustekniikoihin, tutkitaan kaunokirjallisuuden keinoja, etsitään omaa tyyliä kirjoittajana ja tehdään erilaisia tyylikokeiluja. Kurssilla hyödynnetään omaa luovuutta, vahvuuksia ja haastetaan heikkouksia. Lisäksi kurssilla saadaan ja annetaan palautetta omista ja toisten töistä. Kurssin kuvaus: Kurssilla tehdään esimerkiksi luovan kirjoittamisen harjoituksia, novelleja, runoja ja näytelmiä. Kurssin sisältöihin vaikuttavat osallistujien toiveet ja tarpeet! Kurssin arviointi: Kurssi arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suorittaminen edellyttää aktiivista läsnäoloa ja tekemisen makua! ILMAISUTAITO (xäiit92) Tavoite: Kurssilla haetaan esiintymisvarmuutta ja harjoitellaan omaa ilmaisua erilaisissa ilmaisutilanteissa. Lisäksi kurssilla harjoitellaan draaman hyödyntämistä oman toiminnan tukena sekä kehon ja äänen oikeaa käyttö. Kurssin kuvaus: Kursseilla toimitaan yksin ja yhdessä, ryhmässä ja pareittain. Ilmaisutaidon kurssilla tehdään pieniä draamaharjoituksia, mielikuvamatkoja, improvisaatiota, prosessidraamaa sekä tutustutaan hieman ilmaisutaidon ja draamakasvatuksen teorioihin. Ilmaisutaidon kurssi tarjoaa yhdessä tekemisen iloisia elämyksiä. Arviointi: Kurssi arvostellaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suorittaminen edellyttää aktiivista läsnäoloa ja tekemisen makua! KUVATAITEEN KURSSIT: YSIN PIIRUSTUSKURSSI (xkupii91) Tavoite: Kurssin tavoitteena on harjoittaa piirustustaitoja, itsensä ilmaisemista piirtäen ja kehittää omaa käsialaa piirtäjänä. Kurssin kuvaus: Kurssilla piirrämme vaihtelevia aiheita kehittäen teknistä osaamista, omaa piirustuskäsialaa vahvistaen. Aiheita poimimme ympäröivästä maailmasta vierailujen/retkien kautta, ajankohtaisista tapahtumista, näyttelyistä tai mediasta, omia aiheita unohtamatta.

12 Kurssin arviointi: Hyväksytty/ hylätty Muut huomioitavat asiat: Kurssille osallistuminen ei edellytä aikaisempia kuvataiteen valinnaisopintoja. VALOKUVAUS (xkuval92) Tavoite: Kurssin tavoitteena on kehittää oppilaan ilmaisullisia taitoja valokuvaajana sekä kuvanlukutaitoa. Kurssin kuvaus: Vaihtelevia tehtäviä valokuvaten. Kuviamme tutkien ja muokaten kehitämme taitojamme kuvaajina. Opimme myös perusasioita valokuvauksen teoriasta. Arviointi: Hyväksytty/ hylätty Muut huomioitavat asiat: Kurssille osallistuminen ei edellytä aikaisempia kuvataiteen valinnaisopintoja. VALOKUVAUS JA KUVANKÄSITTELY (xkuvaku92) Kurssin kuvaus: Kurssilla opettelemme digivalokuvauksen perusasioita kameran toiminnoista kuvien koneelle siirtämiseen ja silmää miellyttävään kuvan sommitteluun sekä opettelemme parantamaan ja muokkaamaan kuvaa tietokoneella GIMP- kuvankäsittelyohjelman avulla. Arviointi: Hyväksytty / hylätty Muut huomioitavat asiat: Tietotekniikan ja kuvataiteen yhteiskurssi. Kaksi opettajaa, jotka opettavat ryhmää vuoroviikoin tai vaihtoehtoisesti kaksi samanaikaista ryhmää, joista toinen ryhmä vuorollaan opettajan kummankin opettajan opetuksessa. TIETOTEKNIIKAN KURSSIT: NÄPPÄIMISTÖN HALLINTA ELI KYMMENSORMIJÄRJESTELMÄ (xatk91) Kurssin kuvaus: Opetellaan kymmensormijärjestelmän käyttö verkko-opetusohjelman avulla. Kurssin arviointi: Hyväksytty / hylätty

13 MATEMATIIKAN KURSSIT: MATEMATIIKAN LUKIOKURSSI (xmalu92) Tavoite: Kurssilla laajennetaan ja syvennetään peruskoulun tietoja ja taitoja. Kurssin kuvaus: Potenssiopin laskusäännöt, polynomit, muistikaavat, polynomien jaollisuus, rationaalilausekkeet, yhtälöt, yhtälöparit, funktiot ja niiden ominaisuudet, lukujonot ja sarjat, vektorit. Kurssiin sisältyy lukiovierailu. Kurssin arviointi: Hyväksytty/ hylätty FYSIIKAN KURSSIT: TÄHTITIETEEN KURSSI (xfytä92) Tavoite: Syventää ja soveltaa 7. luokalla opittuja suppeampia tähtitieteen sisältöjä ja innostaa tähtitieteen harrastamiseen. Kurssin kuvaus: Kurssilla opitaan sisältöjä aurinkokuntaan, tähtiväliseen avaruuteen ja maailmankaikkeuteen liittyen. Kurssilla perehdytään tähtitieteen vaikutuksiin ihmisen kulttuuriin nyt ja historiassa. Kurssilla opitaan myös havaitsemaan tähtitavasta. IlmiöpohjaIsuutta hyödynnetään fysiikan ja kulttuurihistorian rajapinnoilla sekä fysiikan ja maantieteen rajapinnoilla. Työskentelytavat pyrkivät olemaan toiminnallisia, keskustelevia ja monipuolisia. Kurssin arviointi: Hyväksytty/hylätty Muut huomioitavat asiat: Olisi hyvä, jos kurssia opiskeltaisiin ainakin jaksossa 3. Silloin vuorokausissa esiintyy pimeää aikaa ja samalla saattaa olla useammin pilvetöntä, jolloin tähtitaivaan tarkkailu onnistuu paremmin. Osallistujia voi olla max. 20. HISTORIAN JA YHTEISKUNTAOPIN KURSSIT: YRITTÄJYYS PERUSTETAAN YRITYS (xyhyr92) Tavoite: Tutustutaan yritystoimintaan ja perustetaan kuvitteellinen yritys. Kurssin kuvaus: Kurssin aikana perehdytään yritystoimintaan. Oppilas perustaa parin kanssa kuvitteellisen, mutta realistisen yrityksen. Kurssin aikana tehdään muutama tutustumiskäynti yrityksiin yhdessä 8. luokkalaisten ekskursiokurssin kanssa, käydään tutustumassa Lyseon lukion luovan yrittäjyyden linjaan ja tehdään luovuusharjoituksia. Arviointi: Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista kurssille ja oman yrityksen suunnittelun. Muut huomioitavat asiat: Kurssi järjestetään kevätlukukaudella. Ryhmän maksimikoko on 20 oppilasta.

14 LAKITIETO RIKOS JA RANGAISTUS (xyhlaki91 ja xyhlaki92) ja kevät 2017 Tavoite: Syventää Suomen lainsäädännön tuntemusta. Antaa hyvät valmiudet mm. lukion lakitiedon kurssin suorittamiseen. Kurssin kuvaus: Milloin teko on rikos? Millaisia seurauksia teosta seuraa? Miten ikä ja olosuhteet vaikuttavat rangaistuksen suuruuteen? Miten poliisi ja tuomioistuimet toimivat? Miten Suomen lait eroavat muiden maiden laeista? Esimerkkirikoksia ratkotaan sähköisen säädöskokoelman avulla, tehdään esityksiä rikostapauksista, laaditaan kyselytutkimus lakien tuntemuksesta, kuunnellaan vierailijoita ja vieraillaan mm. käräjäoikeuden istunnossa. Kurssin arviointi: Hyväksytty/ hylätty Muut huomioitavat asiat: Kurssille voi ottaa enintään 20 oppilasta ETIIKAN SYVENTÄVÄ (xueeti91) Tavoite: Tiedon etsiminen, kriittinen analysointi ja kirjallisten töiden tekeminen. Lisäksi kurssilla harjoitellaan keskustelutaitoja. Kurssin kuvaus: Syvennetään 8.luokalla opiskeltua etiikkaa. Kurssilaiset pureutuvat erilaisiin ajankohtaisiin eettisiin ongelmiin mm. keskustelujen, väittelyiden, vierailijoiden sekä kirjallisten/suullisten töiden avulla. Kurssin alussa yhdessä ryhmän kanssa mietitään mitkä työtavat ja aiheet erityisesti kiinnostavat opiskelijoita. Kurssin arviointi: Hyväksytty/hylätty Muut huomioitavat asiat: Sopii hyvin myös et:n opiskelijoille.

15 TUKIOPPILASTOIMINTA (xtuki91) Tavoite: Kurssin aikana oppilas toimii koulun tukioppilaana. Tukioppilaana toimiminen edellyttää tukioppilaskurssin suorittamista 8.luokalla. Kurssin kuvaus: Kurssin aikana suunnitellaan ja toteutetaan kouluviihtyvyyttä ja turvallisuutta edistäviä tapahtumia. Näistä tärkeimpiä ovat 7. luokkalaisten ryhmäyttäminen, mitä varten tukioppilaat järjestävät 7. luokkapäivän. Lisäksi 7. luokkalaisille pidetään luokkatunteja mm. kiusaamisesta. Tukioppilaat toimivat kaikkien oppilaiden tukena tavoitteena turvallinen koulu kaikille. Lisäksi tukioppilaat järjestävät erilaisia tapahtumia oppilaiden ja opettajien iloksi. Kurssin arviointi: Kurssin hyväksytty suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista ja läsnäoloa. Kurssin hyväksytysti suorittamisesta saa Mannerheimin lastensuojeluliiton tukioppilas-todistuksen. Muut huomioitavat asiat: Tukioppilaskurssille osallistuvalta oppilaalta edellytetään koulun sääntöjen noudattamista ja hyvää käytöstä. Kurssilla on kaksi opettajaa: Tuula Savola ja Sari Sinkko-Mäkinen.

16 YHTEYSTIEDOT Hämeenlinnan yhteiskoulu Viertokatu HÄMEENLINNA Oppilaanohjaajat luokat Eeva-Liisa Ilomäki, eeva-liisa.ilomaki@hmledu.fi luokat Timo Karjalainen, timo.karjalainen@hmledu.fi

HÄMEENLINNAN YHTEISKOULU

HÄMEENLINNAN YHTEISKOULU HÄMEENLINNAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET 9. LUOKALLE 2017 2018 VALINTAOHJE Yhdeksännelle luokalle valitaan valinnaisia aineita yhteensä kuuden (6) vuosiviikkotunnin verran. Valinnaisia aineita valitaan

Lisätiedot

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Mankolan koulu Pitkät valinnaisaineet 2015 2017 https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Hyvät oppilaat ja seitsemäsluokkalaisten huoltajat Opetussuunnitelman ja tuntijaon

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten valinnaiskursseja. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä opiskellaan 2 tuntia viikossa. Valinta pitää olla

Lisätiedot

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako Valinnaisaineopas 2015-2017 LUKIJALLE Seuraavilla sivuilla esitellään Opintien koulun tuntijako sekä yksityiskohtaisesti koulun valinnaisainetarjotin 8. luokalle lukuvuodeksi 2015-2016 ja 9. luokalle lukuvuodeksi

Lisätiedot

VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 8. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016

VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 8. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016 Hämeenlinnan Yhteiskoulu Viertokatu 1 13210 Hämeenlinna 1 VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 8. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016 7. - 9. luokkien opetussuunnitelmasta Peruskoulun opetussuunnitelma

Lisätiedot

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille SEINÄJOEN LYSEO VALINNAISAINEET 2019 8.lk oppilaille Malli HELMI-sivusta, johon oppilas merkitsee 18.1. valintansa. Ennen sitä valinnat merkitään lomakkeeseen, joka jaetaan 16.1. oppilaille ja joka palautetaan

Lisätiedot

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Yleislinjalla olevat oppilaat valitsevat 9. luokalle kaksi uutta kurssia, matemaattis-luonnontieteellisen tai liikuntapainotuksen valinneet oppilaat valitsevat yhden

Lisätiedot

valinnaisaineiltaan Tervetuloa! Tule ja tuo vanhempasikin koulun torstaina 4.2.2016 klo 18.00. Infoa, valinnaisten esittelyjä Sisällys Ohjeita

valinnaisaineiltaan Tervetuloa! Tule ja tuo vanhempasikin koulun torstaina 4.2.2016 klo 18.00. Infoa, valinnaisten esittelyjä Sisällys Ohjeita 9.luokkien valinnaisaineet 2016-2017 Sisällys Ohjeita VALINNAISAINEET 9. LUOKILLE Luova kirjoittaminen Yrittäjyyskasvatus Kotitalouskurssi Kuntoilu Palloilu Johdantokurssi lukion matematiikkaan Shakkikurssi

Lisätiedot

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS SISÄLLYSLUETTELO: sivu Valinnaisaineiden valinta 2 Valinnaisaineet 8. ja 9. luokkaa varten 3 Ohjeet valinnaisainekortin täyttämiseen 5 Valinnaisainekortin

Lisätiedot

7. luokkalaisten valinnaisaineet

7. luokkalaisten valinnaisaineet 7. luokkalaisten valinnaisaineet Valinnaisaineiden valinta Oppilaiden valinnaisaineiden määrä vaihtelee kielivalintojen takia.. Valinnaisaine on valinnainen valintavaiheessa, tämän jälkeen se kuuluu pakollisena

Lisätiedot

Yläkoulun valinnaiset opinnot

Yläkoulun valinnaiset opinnot Yläkoulun valinnaiset opinnot Valinnaisaineiden opiskelu Valinnaisaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Tietoa valinnaisaineiden sisällöistä, opiskelutavoista ja -tavoitteista saat valinnaisaineiden opettajilta.

Lisätiedot

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET 6. LUOKKA Info 5. luokkalaisille Valinnaisainetarjoitin aukeaa 26.3. klo 18.00 6. luokan valinnaisaineet Liikunta Tekstiilityö Mediataito Kotitalous LIIKUNTAKURSSI Sekä tytöt

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 7. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016

VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 7. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016 1 Hämeenlinnan Yhteiskoulu Viertokatu 1 13210 Hämeenlinna VALINNAISAINEIDEN VALINTAOPAS 7. luokkien oppilaille ja heidän huoltajilleen lv. 2015-2016 7. - 9. luokkien opetussuunnitelmasta Peruskoulun opetussuunnitelma

Lisätiedot

Palokan yhtenäiskoulu

Palokan yhtenäiskoulu Palokan yhtenäiskoulu Pitkät valinnaiskurssit 8. luokalla lv. 2016-2017 Koivutie 5 40270 PALOKKA https://peda.net/jyvaskyla/palokankoulu rehtori puh. 050 561 6253 opettajat puh. 040 778 7975 opinto-ohjaajat

Lisätiedot

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle 2017-2018 VALINNAISAINEIDEN VALINTA Valinnaisaineet ovat pakollinen osa oppilaiden oppimäärää. Opetussuunnitelmamme tarjoaa erilaisia valinnanmahdollisuuksia

Lisätiedot

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2014-2015

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2014-2015 EMÄKOSKEN KOULU lv. 2014-2015 Valinnaiskurssit 9. luokka Lyhytkurssit 9. luokalla lv. 2014-2015 Viime vuonna valitut pitkät valinnaisaineet jatkuvat 9. luokalla. KIELET RUOTSIN KIELI: MERA SVENSKA (xrul)

Lisätiedot

5. ja 6. luokkien valinnaisaineet

5. ja 6. luokkien valinnaisaineet 5. ja 6. luokkien valinnaisaineet 2019-2020 Sisältö Ohjeita... 3 VALINNAISAINEET 5. ja 6. LUOKILLE... 6 Bändikurssi... 6 Kielikaruselli... 6 Kotitalous... 6 Kuvataide... 7 Mailapelikurssi... 7 Ipad-taidot...

Lisätiedot

Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle

Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle Albert Edelfeltin koulun valinnaisaineet lukuvuodelle 2017-2018 9. -luokat Nykyiset kahdeksasluokkalaiset valitsevat 9. -luokkaa varten yhden uuden valinnaisaineen (2 viikkotuntia) 8. -luokalla päättyvän

Lisätiedot

Valinnaisaineet. Metsokankaan koulussa 2015 Infopaketti 7- luokalle

Valinnaisaineet. Metsokankaan koulussa 2015 Infopaketti 7- luokalle Valinnaisaineet Metsokankaan koulussa 2015 Infopaketti 7- luokalle Sisällys OHJEET VALINNAISAINEIDEN VALINTAAN... 2 B2-KIELI: SAKSA... 3 KOTITALOUS... 4 KUVATAIDE... 5 MUSIIKKI... 6 KÄSITYÖ TEKNINEN TYÖ...

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 6.luokka Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA

VALINNAISAINEEN VALINTA VALINNAISAINEEN VALINTA Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2018 2019. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2016-2017

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2016-2017 EMÄKOSKEN KOULU lv. 2016-2017 Valinnaiskurssit 9. luokka Lyhytkurssit 9. luokalla lv 2016-2017 Viime vuonna valitut pitkät valinnaisaineet jatkuvat 9. luokalla. KIELET RUOTSIN KIELI: MERA SVENSKA (xrul)

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2019 2020. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU VALINNAISAINEET 20152016 TURUN LYSEON KOULU Valinnaisaineiden valinta 3 Painotusluokkaan sidotut valinnaisaineet 4 Englannin A1 syventävä 5 Espanja B2 6 Ranska A2 ja B2 7 Saksa B2 8 Ilmaisutaito 9 Media

Lisätiedot

Linnainmaan koulu. Valinnaisaineet 2016-2018

Linnainmaan koulu. Valinnaisaineet 2016-2018 Linnainmaan koulu Valinnaisaineet 2016-2018 LINNAINMAAN KOULUN TUNTIJAKO 7.-9. LUOKILLA AINE 7 8 9 Yht. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS 3 3 3 9 A-KIELI 2 3 3 8 B-KIELI (RUOTSI) 2 2 2 6 MATEMATIIKKA 3 3 4 10

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU.

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU. RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU Mikkelin kaupunki Valinnaisaineet kahdeksannella luokalla 2007-2008 Kahden lukuvuoden valinnaisainekursseista valitaan kaksi. Kurssilla opiskellaan kaksi tuntia viikossa 8.- ja

Lisätiedot

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys.

Opettajajohtoinen opetus, yksilö- ja parityöskentely, ryhmätyöt, vierailut, harjoitusyritys. RYHMÄ B 8. luokkaa varten 2 x 2 jaksoa / aine, /vko EKONOMIA Taloustaito Tavoitteena on tarjota oppilaille mahdollisuus tutustua talouselämän eri osa-alueisiin. Samalla kaupallista alaa ammattina harkitseville

Lisätiedot

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Illan ohjelma Ekonomian valinnaisaineryhmän kahvila Tervetulosanat Opinto-ohjaajien esitys VALINNAISAINEIDEN ESITTELY KOULUN LUOKKATILOISSA PERUSKOULUN OPPIAINEET

Lisätiedot

VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA

VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA VALINNAISET LYHYTKURSSIT 9. LUOKALLA Valitse 2 kurssia B-valinnaisia opintoja. Yhden kurssin kesto on 38 tuntia. Toisen valitsemistasi kursseista opiskelet syyslukukaudella ja toisen kevätlukukauden aikana.

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan ohjelma: Valinnaisuus Pikkolassa Luokanvalvojan tapaaminen Luokanvalvojat: 7A Antti Korpinen 7B Leena Mäyry-Ylinen 7C Milla Ojala 7D Mari Johansson 7E Tommi Roininen 7F

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten. Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta Opinto-ohjaaja Carita Lindholm

Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten. Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta Opinto-ohjaaja Carita Lindholm Valinnaisaineiden valinnat 9.luokkaa varten Juhannuskylän koulu, 8. luokkalaisten huoltajailta 6.11.2018 Opinto-ohjaaja Carita Lindholm Valintoja Valinnaisainevalinnat - yleistä 8. luokalla tehtävät valinnat

Lisätiedot

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun.

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun. Yhtenäiskoulu Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU opas peruskoulun luokille 7 9 Yhtenäiskoulun 7. - 9. luokkien tuntijako Vuosiluokka 7 8 9 Kaikille

Lisätiedot

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet Kiviniemen ja Takkurannan koulujen valinnaisaineet sekä ohjeet valinnan suorittamiseen Wilmassa lukuvuotta 2016-2017 varten Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisuus perusopetuksessa

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä 2015 Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valintaperusteita Oma mielenkiinto, taipumukset, harrastuneisuus, aiempi koulumenestys

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta Hamulan koulun valinnaisainetarjonta LUKUVUOSI 2016-2017 Sisällysluettelo ILMAISUTAITO... 3 KUVATAIDE... 4 MUSIIKKI... 5 LIIKUNTA... 6 OHJELMOINTI JA ROBOTIIKKA... 7 TEKNINEN TYÖ... 8 2 ILMAISUTAITO 5.

Lisätiedot

MERTALAN KOULU 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT. lv. 2014-2015

MERTALAN KOULU 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT. lv. 2014-2015 MERTALAN KOULU 9. LUOKAN VALINNAISKURSSIT lv. 2014-2015 Yhteystiedot MERTALAN KOULU Simasalonkatu 2, 57200 Savonlinna Kotisivut: http://edu.savonlinnaseutu.fi/mertala E-mail: mertalankoulu@savonlinna.fi

Lisätiedot

KANKARISVEDEN KOULU VALINNAISAINEET LUKUVUODELLE 2015-2016 8. JA 9. LUOKAT

KANKARISVEDEN KOULU VALINNAISAINEET LUKUVUODELLE 2015-2016 8. JA 9. LUOKAT KANKARISVEDEN KOULU VALINNAISAINEET LUKUVUODELLE 2015-2016 8. JA 9. LUOKAT Valinnaisuus Kankarisveden koulussa... 3 Valintojen tekeminen -Wilma... 3 Vieraat kielet... 4 RAB8, RAB9, B2-ranska... 4 SA8,

Lisätiedot

Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten!

Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten! LANGINKOSKEN KOULU 2012-2013 VALINNAISAINEET 9. LUOKALLE Mikäli sinulla on 8. luokalla ollut 6 kurssia 2 -vuotisia valinnaisia, valintasi on jo tehty 9. luokkaa varten! Merkitse valintalomakkeeseen kuitenkin

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

9. luokan valinnaisaineet. Länsi-Porin koulu - lukuvuosi

9. luokan valinnaisaineet. Länsi-Porin koulu - lukuvuosi 9. luokan valinnaisaineet Länsi-Porin koulu - lukuvuosi 2018-2019 Oppilas valitsee kaksi (2) valinnaisainekurssia. Poikkeuksena A2-kielen lukijat ja matematiikkapainotteisen sekä kuvataidepainotteisen

Lisätiedot

LYHYTKURSSIT 9. luokalle

LYHYTKURSSIT 9. luokalle Taitava leipoja Ompele vaate! TEEMA-työpaja Teknisen työn lyhytkurssi Elektroniikka/ -ohjelmointikurssi Bändi ja lauluyhtye Digimusiikkia Mailapelikurssi Kunto ja kehonhuolto Historiaa ja draamaa - kurssi

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KOULU TIEDOTUSLEHTI. Lv. 2015 2016

KONTIOLAHDEN KOULU TIEDOTUSLEHTI. Lv. 2015 2016 KONTIOLAHDEN KOULU TIEDOTUSLEHTI Lv. 2015 2016 Seitsemännen luokan oppilaille ja heidän huoltajilleen valinnassa mukana olevista 8. ja 9. luokan valinnaisaineista Hyvät oppilaat ja huoltajat! Seitsemännen

Lisätiedot

ALAKOULUN VALINNAISAINEET

ALAKOULUN VALINNAISAINEET ALAKOULUN VALINNAISAINEET 2019-2020 A2-KIELET VALITTAVISSA 5.LK ALKAEN kieltä opiskellaan 5.-9.luokilla (2,2,2,3,3 tuntia) myös kuvataideluokkalainen voi valita kielen tarjolla meillä: -RANSKA -SAKSA -ESPANJA

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KOULU TIEDOTUSLEHTI. Lv. 2016 2017

KONTIOLAHDEN KOULU TIEDOTUSLEHTI. Lv. 2016 2017 KONTIOLAHDEN KOULU TIEDOTUSLEHTI Lv. 2016 2017 Seitsemännen luokan oppilaille ja heidän huoltajilleen valinnassa mukana olevista 8. ja 9. luokan valinnaisaineista Hyvät oppilaat ja huoltajat! Seitsemännen

Lisätiedot

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA 2017 2018 LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 LIELAHDEN KOULUN TUNTIJAKO 2019-2020 6.10.2017 TH Aine 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Äidinkieli ja kirjallisuus 7 7

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

Kirjoitetaan tietokoneella ja hyödynnetään pari- ja ryhmäpalautetta. Lemmikkieläimistä ja niiden hoidosta kiinnostuneet.

Kirjoitetaan tietokoneella ja hyödynnetään pari- ja ryhmäpalautetta. Lemmikkieläimistä ja niiden hoidosta kiinnostuneet. RYHMÄ C 8. luokkaa varten 4 x 1 jakso / aine, /vko ÄIDINKIELI Luova kirjoittaminen 1 jaksoa, /vko Kurssilla saadaan virikkeitä ja ohjausta luovaan kirjoittamiseen. Kirjoitetaan esimerkiksi tarinoita, novelleja

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI

7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI 7.4.7. KÄSITYÖ VALINNAINEN LISÄKURSSI 339 LUOKKA 8 2 h viikossa TAVOITTEET oppii tuntemaan käsityöhön liittyviä käsitteitä ja käyttämään erilaisia materiaaleja, työvälineitä ja menetelmiä oppii käsityön

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka VALINNAISAINEOPAS 7. luokka RIIHENMÄEN KOULU 2017 2018 RIIHENMÄEN KOULUN ARVOT: ILO-LUOVUUS VÄLITTÄMINEN-VASTUULLISUUS KANNUSTUS-YHTEISHENKI OHJEITA VALINNAISAINEEN VALINTAAN: Seuraavilla sivuilla on esitelty

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN YHTEISKOULU

HÄMEENLINNAN YHTEISKOULU HÄMEENLINNAN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET 8. LUOKALLE 2017 2018 SEITSEMÄSLUOKKALAISILLE JA HUOLTAJILLE: Kahdeksannella luokalla oppilaan opinto-ohjelmassa tapahtuu muutoksia. Kaikille yhteisistä oppiaineista

Lisätiedot

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI 2017-18 Valinnaisaineet ja niiden valitseminen Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

Kempeleen kunta Liite 1

Kempeleen kunta Liite 1 Kempeleen kunta Liite 1 Wilmassa KODIN KAAVAKE (1.-9. LK) LAPSEN NIMI 1. Miten lapsenne suhtautuu koulunkäyntiin? 2. Onko lapsellanne kavereita koulussa ja miten hän tulee toimeen kavereiden kanssa? 3.

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2017 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Havukosken koulu 7.luokan valinnaiset opinnot

Havukosken koulu 7.luokan valinnaiset opinnot Havukosken koulu 7.luokan valinnaiset opinnot 2018-2019 Ohjeita valintojen tekoon Seitsemännellä luokalla sinulla on kaksi valinnaiskurssia. Toinen on syyskauden ja toinen kevätkauden kestävä kurssi. Lukujärjestyksessä

Lisätiedot

Valinnaiset aineet.

Valinnaiset aineet. Valinnaiset aineet www.annatapio.fi 8. -9. luokan valinnaiset aineet 8. ja 9. luokalla opiskelet peruskoulun valinnaisaineita sekä ammatillisesti suuntautuneita aineita. 8. luokalla aloitettu valinnaisaine

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 8. - 9. LUOKILLE

VALINNAISAINEET 8. - 9. LUOKILLE VALINNAISAINEET 8. - 9. LUOKILLE Jokainen oppilas valitsee kolme valinnaisainetta, joita opiskellaan 8. ja 9. luokalla kaksi tuntia viikossa kutakin. Oppilas valitsee siis yhteensä 6 tuntia valinnaisaineopintoja.

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

EMÄKOSKEN KOULU. lv

EMÄKOSKEN KOULU. lv EMÄKOSKEN KOULU lv. 2019 2020 Valinnaisaineet 7. luokka Valintojen kuvaukset: VIESTINTÄ (zviv) Voit opiskella koulussamme viestintää. Jos sinut on valittu viestintäluokalle soveltuvuuskokeen perusteella,

Lisätiedot

Yläkoulujen lukkarityöpaja

Yläkoulujen lukkarityöpaja Yläkoulujen lukkarityöpaja 14.11.2017 Uuden opsin mukainen arviointikulttuuri Arviointisykli sama kaikille oppilaille, syksyllä kirjallinen väliarviointi ja lukuvuosiarviointi (sama pohja molemmissa).

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017. Kiukaisten yhteiskoulu

VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017. Kiukaisten yhteiskoulu VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017 Kiukaisten yhteiskoulu Keväinen tervehdys yläkoululta! Peruskoulun opetussuunnitelma sisältää yhteisiä ja valinnaisia oppiaineita, jotka määritellään

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN LYSEON KOULUN VALINNAISAINEOPAS luokka

HÄMEENLINNAN LYSEON KOULUN VALINNAISAINEOPAS luokka HÄMEENLINNAN LYSEON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 2019 2020 9. luokka 2 KAHDEKSASLUOKKALAISILLE JA HUOLTAJILLE Hämeenlinnan lyseon koulussa valitaan 9. luokalle yksi uusi lyhyt valinnaisaine, jota opiskellaan

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Kurssilla monipuolistetaan ja syvennetään äidinkielen oppimista. Oppilaat pääsevät valitsemaan itseään kiinnostavia aiheita, esimerkiksi ilmaisutaitoa/draamaa,

Lisätiedot

KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014

KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014 KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014 SINULLE, KAHDEKSASLUOKKALAINEN Tämä tietopaketti on tarkoitettu peruskoulun yläkoulun 8.- luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten 1 LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2015 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 9. luokka 201 6

Valinnaisaineopas 9. luokka 201 6 Valinnaisaineopas 9. luokka 201 6 Valintojen tekeminen kahdeksannella luokalla Mitä uutta yhdeksännellä luokalla? Yhteisiä oppiaineita yhdeksännellä luokalla on 25 ja valinnaisaineita 6 tuntia. Seitsemännellä

Lisätiedot

TURENGIN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET 2016-17

TURENGIN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET 2016-17 TURENGIN YHTEISKOULU VALINNAISAINEET 2016-17 Turengin yhteiskoulussa oppilailla on valittavissa 8. ja 9. luokkaa varten valinnaisaineita. 8. luokalla valinnaisaineita on keskimäärin 7 tuntia viikossa ja

Lisätiedot

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta Viljakkalan Yhtenäiskoulu Valinnaisaineiden valinta lukuvuodeksi 2017 2018 Valinnaiset opinnot 3.-4. luokkalaisilla on kaksi tuntia taide- ja taitoaineiden valinnaisia opintoja viikossa. Lukuvuoden aikana

Lisätiedot

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info Kirkonkylän yhtenäiskoulu 7lk. Info Ohjelma Klo 12.45 Klo 13.10 Info (Yleistä, Valinnaisaineet) Luokkiin (Luokanohjaajat) 19.10.2018 Alatunniste tähän 4 Yleistä 19.10.2018 Alatunniste tähän 5 YHTENÄISEN

Lisätiedot

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI

RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI RAUMAN NORMAALIKOULU VALINNAISAINEOPAS LUKUVUOSI 2018-19 Valinnaisaineet ja niiden valitseminen Yhteisten oppituntien määrä pienenee kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Saat itse enemmän vaikuttaa

Lisätiedot

KOTITALOUS. Syventävät opinnot 8-9 vuosiluokilla, taito ja taideaineet

KOTITALOUS. Syventävät opinnot 8-9 vuosiluokilla, taito ja taideaineet KOTITALOUS Syventävät opinnot 8-9 vuosiluokilla, taito ja taideaineet Opetus perustuu kaikille yhteisiin kotitalousopintoihin, jolloin tiedot ja taidot syvenevät ja oppilaiden itsenäisyys ja vastuu kasvaa.

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi - esittely peruskoulun 9. luokkalaisia varten ( MKE 4.12.2015) Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri,

Lisätiedot

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA

VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA VALINNAISKURSSIT 4.LUOKKA Kursseja on tarjolla yhteensä seitsemän. Design -kursseja kolme. Äly ja väläys -kursseja kaksi. Ilmaisu -kursseja kaksi. Jokainen oppilas valitsee lukuvuodelle kaksi kurssia,

Lisätiedot

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus)

Arviointikriteerit (yli 2 vvh kokonaisuudessa myös hyvän osaamisen kuvaus) VALINNAISAINEEN OPETUSSUUNNITELMA: MUSIIKKI (Make music) Musiikin monipuolinen tekeminen ryhmässä. HYPE painotus Musiikin tekeminen ryhmässä kehittää sosiaalisia taitoja. Oma tekeminen täytyy sovittaa

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 23.2.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä

Työpajassa tutustutaan rouheaan ja hienostuneempaan katutaiteesseen, erilaisiin tekemisen tekniikoihin ja jalostetaan kokeilumielellä TYÖPAJAT 2015-2016 Sinulla on käsissäsi lyhyt selostus niistä kaikista työpajoista, joita voit valita ensi lukuvuodeksi. Kokeile eri mahdollisuuksia ja valitse rohkeasti uusia työpajoja. KATUTAIDE KERAMIIKKA

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK Päivitetty

PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK Päivitetty PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK 2019 2020 Päivitetty 14.1.2019 A2 VALINTA 5. ja 6. LUOKALLE Mikäli oppilas ei valitse vapaaehtoista kieltä, siirry tekemään valinnaisainevalintoja!

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2018 2019 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kieli A2-kieli alkaa 5. luokalta ja sitä opiskellaan kaksi tuntia viikossa viidennellä ja kuudennella luokalla. Opiskelu jatkuu 9. luokan loppuun saakka. Metsokankaan

Lisätiedot

Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen

Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen Koivukyläntie 52 01350 VANTAA Puh. (09) 8392 3141 www.edu.vantaa.fi/simoya kaarina.meronen@edu.vantaa.fi Saate 6.4.2017 Tulevalle seitsemännen luokan oppilaalle ja hänen huoltajilleen Tervetuloa opiskelemaan

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

Valinnaisuus luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet

Valinnaisuus luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet Valinnaisuus 5.-6. luokilla A2-kieli ja muut valinnaiset aineet Valinnaiset aineet alakoulussa Oppilaalla on yhteensä 2 vvt (vuosiviikkotuntia) valinnaisia aineita sekä 5. luokalla että 6.luokalla. Oppilas

Lisätiedot