Ominaisuuksien syntaksi on seuraava:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ominaisuuksien syntaksi on seuraava:"

Transkriptio

1 LUKU 3 OMINAISUUDET Jo piirretyn ohjaimen sijaintia ja kokoa voi muuttaa milloin tahansa merkitsemällä sen ja vetämällä keskeltä tai kahvoista (kokoa tai muotoa muutettaessa). Sijaintia ja kokoa voi muuttaa myös ominaisuusikkunan avulla (katso alla ominaisuudet Top, Left, Width ja Height) kuten ohjaimien muitakin ominaisuuksia, joita tarkastelen seuraavaksi. Jokaisella ohjaintyypillä, samoin kuin muilla Visual Basic -olioilla (lomakkeilla, erikoisolioilla, valikkokomennoilla ja koodissa määritellyillä olioilla) on etukäteen määrätyt ominaisuudet, joita useimpia voi määrittää sekä ohjelmoitaessa että ajon aikana viittaamalla ominaisuuksiin koodissa. Ominaisuuksien syntaksi on seuraava: [Lomake.]Olio.ominaisuus Olio voi olla ohjain, valikkokomento, erikoisolio tai lomake. Lomake on mainittava kuitenkin vain, jos sen tai sen ohjaimen ominaisuuteen viitataan toisesta lomakkeesta tai koodimoduulista. Useamman lomakkeen käytöstä, katso luku 11. Usein on myös tarpeen noutaa ominaisuuden arvo, kuten alla: Select Case list1.listindex Case 0 text2.text = Val(text1.text) *.3048 Case 1 text2.text = Val(text1.text) * 2.54 End select Ominaisuudet ovat toisin sanoen muuttujia. Käsittelen muuttujia yleisemmältä kannalta luvussa OHJELMOINTIKIELI. Aina kun kuvaruudussa on lomake ja se tai joku sen ohjaimista on valittu, voi View-valikosta valita komennon Properties Window tai Standard-työkalupalkista vastaavan painikkeen:

2 44 Visual Basic 5 -ohjelmoinnin peruskurssi Olioluettelo Määritekenttä 3.1: Ominaisuusikkuna Näyttöön tulee ominaisuusikkuna, jossa on kaikki valitun olion ohjelmointivaiheessa määritettävät ominaisuudet (kuva 1). Ominaisuusikkunan saa näkyviin myös oikean painikkeen valikosta. (ActiveX-ohjaimilla komento Properties avaa 95-tyylisen kielekepaneelin. Varsinaisen ominaisuusikkunan saat näkyviin yllä kuvatulla tavalla.) Yleensä ominaisuusikkuna on jo käynnistettäessä näkyvillä. Ikkunan yläosassa on avattava luettelo, jossa on valittavissa kaikki aktiivisen lomakkeen ohjaimet sekä itse lomake. Voit valita ohjaimen tai lomakkeen myös napsauttamalla niitä lomakeikkunassa. Ominaisuudet puolestaan voit näyttää joko aakkosjärjestyksessä valitsemalla sivun Alphabetic tai luokittain sivulla Categorized. Kun vaihdat oliota, eikä valitulla oliolla ole viimeksi määritettyä ominaisuutta, valittuna on olion oletusominaisuus. Oletusominaisuuksista tarkemmin luvun loppupuolella. Jos esimerkiksi olet merkinnyt tekstiruudun, luettelossa on ominaisuus Text. Komentopainikkeelle tätä ominaisuutta puolestaan ei voi määrittää. Tärkeä ominaisuus on Name. Sitä käytetään, kun olioon viitataan koodissa. Jos ominaisuudella on rajallinen määrä arvoja, määritekentän reunassa on nuolipainike, jolla voit avata luettelon mahdollisista arvoista. Monilla ominaisuuksilla on vain arvot True (tosi) ja False (epätosi).

3 3 Ominaisuudet : Valittavia ominaisuuksia ja metodeja HUOM Jos ominaisuudella on rajallinen määrä etukäteen määrättyjä arvoja, voit selata niitä kaksoisnapsauttamalla ominaisuuskenttää. Joissakin tapauksissa voit avata erillisen valintaikkunan, josta arvo (esimerkiksi kirjasin, väri tai tiedosto) haetaan. Tämän merkkinä määritekentässä on kolme pistettä. Ominaisuusikkunassa on kaikki ohjelmointivaiheessa asetettavat ominaisuudet. Kun haet tai asetat ominaisuuksia koodi-editorissa ja olet kirjoittanut olion nimen ja pisteen Visual Basic näyttää avattavan luettelon (kuva 2), jossa on kaikki ajon aikana (eli koodista) asetettavat tai luettavat ominaisuudet samoin kuin metodit (vrt. luku 5). Tämä edellyttää, että olet valinnut Tools - Options -ikkunan Editor-sivulla vaihtoehdon Auto List Members. Voit avata luettelon myös komennolla Edit - List Properties/ Methods ja vastaavalla Edit-työkalupalkin painikkeella. Jatkossa tätä merkkiä seuraavat ominaisuudet ovat luettavissa/asetettavissa vain ajon aikana.

4 46 Visual Basic 5 -ohjelmoinnin peruskurssi YLEISIÄ OMINAISUUKSIA ULKONÄKÖ Ominaisuusikkunan Categorized-sivulla nämä ominaisuudet ovat otsakkeen Appearance alla. Appearence: Jos tämä looginen ominaisuus on True, olio on kolmiulotteinen. Picture: Kuvan voi määrittää ohjelmointivaiheessa joko valitsemalla ominaisuusikkunasta avatussa valintaikkunassa jonkin kuvatiedoston tai liittämällä bittikartan suoraan leikepöydältä. Ajon aikana kuva liitetään LoadPicture-funktiolla. Vain ohjelmointivaiheessa liitetyt kuvat tulevaksi osaksi exe-tiedostoa. Ominaisuuden arvona voi olla bittikartta, metatiedosto, kuvake ja nyt myös gif- tai jpeg-tiedosto. Oliot: Lomake, Kuvakehys, Kuva, Komentopainike, Valintaruutu, Valintanappi. HUOM Kuvien käyttö komentopainikkeessa, valintaruudussa ja valintanapissa edellyttää, että ohjaimen Style-arvo on 1 Graphical Image: Image sisältää ajon aikana ohjaimeen piirretyn grafiikan, mikäli Autoredraw-ominaisuus on True. Kts. myös PaintPicture-metodi luvussa 5. Oliot: Lomake, Kuvakehys DisabledPicture: Tähän ominaisuuteen sijoitettu kuva näkyy Pictureominaisuuden sijasta, kun ohjain on Disabled-tilassa, eli kun sen Enabled-arvo on False. Ominaisuuden arvona voi olla bittikartta, metatiedosto tai kuvake. Oliot: Komentopainike, Valintaruutu, Valintanappi DownPicture: Tähän ominaisuuteen sijoitettu kuva näkyy Pictureominaisuuden sijasta, kun ohjain on alaspainettu tai valittu (valintaruutu ja -nappi). Ominaisuuden arvona voi olla bittikartta, metatiedosto tai kuvake. Oliot: Komentopainike, Valintaruutu, Valintanappi BackColor ja ForeColor: Ohjaimien ja lomakkeen tausta- ja edusvärit. Kuviolla ei ole Forecolor-ominaisuutta, Vierityspainikkeilla, Kuvalla ja Viivalla ei kumpaakaan.

5 3 Ominaisuudet 47 MouseIcon ja MousePointer: Jos MousePointer-arvo on 99 Custom, hiiriosoittimena on MouseIcon-ominaisuuteen liitetty tiedosto tai ajon aikana haettava toisen ohjaimen Picture-arvo tai LoadPicture-funktiolla haettu tiedosto. RightToLeft: Tällä ominaisuudella on merkitystä vain kaksisuuntaisissa järjestelmissä kuten arabiankielisessä Windowsissa. KÄYTTÄYTYMINEN Ominaisuusikkunassa nämä ominaisuudet on otsakkeen Behaviour alla. Dragmode: Jos arvona on Automatic (1), oliota voi automaattisesti vetää hiirellä. Vedettyä ohjainta ei kuitenkaan voi pudottaa ilman eri koodia. Oletusarvo: Manual (0). DragIcon: Tähän ominaisuuteen voit liittää kuvakkeen, jota käytetään osoittimena vedon aikana. Enabled: Jos arvo on 0, ohjain ei reagoi sille ominaisiin hiiri- ja näppäintapahtumiin. Tätä ominaisuutta ei ole kuviolla eikä viivalla, joihin ei liity lainkaan tapahtumia. OleDragmode: Vastaava ominaisuus kuin DragMode, mutta koskee toisten sovellusten luovuttamia OLE-olioita. OleDropMode: Jos arvo on 0 None, ohjain ei hyväksy pudotettua OLE-oliota. Jos arvo on 1 Manual, pudottaminen laukaisee OleDroptapahtuman (vrt. seuraava luku), mikä mahdollistaa pudotetun olion käsittelyn koodista. Jos arvo on 2 Automatic (kaikilla olioilla ei tätä vaihtoehtoa ole), tapahtuma ei laukea, vaan ohjain käsittelee pudotetun olion automaattisesti, mikäli tunnistaa sen. Esimerkiksi tekstiruutuun voi vetää tekstiä Windows-teksturista kuten Wordistä ilman ohjelmointia. Tabstop: Jos Tabstop on 0, sarkainnäppäimellä siirryttäessä tämä ohjain ohitetaan. Jos ohjaintyypillä on ominaisuus Tabstop ja haluat, ettei sillä voi olla fokusta (esimerkiksi jos haluat käyttää kuvakehystä kehyksen tapaan), määritä arvoksi 0. TabStop-ominaisuutta ei ole Kehyksellä, Kuvalla, Otsikolla, Viivalla, Kuviolla ja OLE-ohjaimella eikä myöskään lomakkeella. Tabindex: Arvo määrää järjestyksen, jossa sarkainnäppäimellä siirrytään ohjaimesta toiseen. Alunperin järjestys on sama kuin se, missä ohjaimet on sijoitettu lomakkeeseen. Myös kehyksellä ja otsikolla, joilla ei voi olla fokusta, on Tabindex-arvo (joten niillä on määrätty paikka

6 48 Visual Basic 5 -ohjelmoinnin peruskurssi sarkainjärjestyksessä), mutta ei Viivalla, Kuviolla, OLE-ohjaimella eikä Kuvalla. Visible: Määrää, onko ohjain näkyvä (True) vai näkymätön (False). Tätä ominaisuutta ei ole MDI-lomakkeella. SEKALAISIA Ominaisuusikkunassa nämä ominaisuudet on otsakkeen Miscellaneous alla. HelpContextID, WhatsThisHelpID: Näitä ominaisuuksia tarvitaan ohjeiden liittämisessä projektiin ja yksittäisiin ohjaimiin. Käsittelen ohjeita Jatkokurssi-kirjassa. Tag: Tämän ominaisuuden arvo ei vaikuta ohjaimen toimintoihin ja sitä voi käyttää tiedon tallentamiseen muuttujan tapaan. Tag on kaikilla paitsi erikoisolioilla, myös valikolla. ToolTipText Ohjeteksti, joka näkyy, kun hiiriosoitinta pidetään painikkeen päällä. Index: Kaikilla matriiseilla ja kokoelmilla on tämä ominaisuus. Matriisin voi luoda joko määrittämällä suunnitteluvaiheessa ohjaimen indeksiksi 0 tai kopioimalla ohjaimen ja vastaamalla "yes", kun Visual Basic kysyy, onko tarkoitus tehdä matriisi. Ajon aikana tehtävät matriisin elementit perivät kaikki ominaisuudet paitsi Visible, Index ja TabIndex. Ominaisuuksia voi kuitenkin vapaasti muuttaa. Matriisin alkiot jakavat yhteiset tapahtumat, joissa Index-argumentti palauttaa alkion. Ohjainmatriiseista tarkemmin luvussa 7. DATA Ominaisuusikkunassa nämä ominaisuudet on otsakkeen Data alla. Datasource ja Datafield: Ohjaimilla, jotka on mahdollista sitoa dataohjaimeen. Näitä ovat valintaruutu, luetteloruutu, yhdistelmäruutu, datataulukko, dataluetteloruutu, datayhdistelmäruutu, kuva, otsikko, kuvakehys ja tekstiruutu (VB:n ohjeessa on virhe). Sidotun ohjaimen on sijaittava samalla lomakkeella kuin sitä palvelevan data-ohjaimen. DDE Ominaisuusikkunassa nämä ominaisuudet on otsakkeen DDE alla.

7 3 Ominaisuudet 49 LinkItem, LinkMode, LinkTimeout ja LinkTopic: Nämä ovat DDE-yhteyksiin liittyviä ominaisuuksia, joita käsittelen tarkemmin Jatkokurssi-kirjassa. SIJAINTI Ominaisuusikkunassa nämä ominaisuudet on otsakkeen Position alla Height, Width, Top ja Left: Kaikilla näkyvillä ohjaimilla (paitsi viivalla, jolla on vastaavat X1-, X2-, Y1- ja Y2-ominaisuudet) sekä lomakkeella ja MDI-lomakkeella: Nämä määrittävät ohjaimen muotoa ja sijaintia. Jos valitset jonkin näistä ominaisuuksista ja muotoilet tai siirrät ohjainta hiirellä, määritekentän arvot muuttuvat jatkuvasti. Samoin muuttuvat työkalupalkin oikealla puolella näkyvät arvot: Vastaavasti voit säätää ohjainta kirjoittamalla jonkin arvon määritekenttään. Koodin avulla ohjaimen, esimerkiksi tekstiruudun, koko voidaan sitoa ikkunan kokoon, jota käyttäjä voi vapaasti muuttaa. Height- ja Width-ominaisuudet on myös Printer- ja Screen-erikoisolioilla. HUOM Lomakkeen Top- ja Left-arvoja voit muuttaa lomakeasetteluikkunan avulla. KIRJASINOMINAISUUDET Ominaisuusikkunassa tämä ominaisuus on otsakkeen Font alla Font: Nelosversion uutuus oli tämä ominaisuus, joka itsessään on olio. Font-oliolla puolestaan on ominaisuudet Name, Size, Bold, Italic, StrikeThru, Weight ja UnderLine, jotka määräävät lomakkeen ja tulostimen, sekä kaikkien ohjaimien, joihin voi liittyä tekstiä, kirjasintyypin ja koon sekä mahdollisen lihavoinnin, kursiivin, päälle- ja alleviivauksen (tarkemmin luvussa 9). Esimerkiksi seuraava koodi asettaa tekstiruudun tekstin alleviivatuksi:

8 50 Visual Basic 5 -ohjelmoinnin peruskurssi 3.3: Fontin valinta Text1.Font.Underline = True FontName, FontSize, FontBold, FontItalic, FontStrikeThru, FontUnderLine: Nämä ovat mukana yhteensopivuuden vuoksi sekä käytettäväksi vakiovalintaikkunan kanssa, joka ei tue Font-ominaisuutta. Näitä ominaisuuksia ei voi valita ominaisuusikkunasta muille kuin Valintaikkunalle. FontTransParent: Lomakkeella, kuvakehyksellä ja Printer-oliolla. Määrää tekstin läpinäkyvyyden (ks. luku 9). Fonts, FontCount: Palauttavat näytön ja tulostimen käytettävissä olevat kirjasintyypit ja niiden määrän. Näytön osalta Fonts sisältää samat kirjasimet (oman järjestelmäsi osalta), jotka voit valita ominaisuusikkunassa ohjelmointivaiheessa (ks. luku 9).

9 PARENT- JA CONTAINER-OMINAISUUDET 3 Ominaisuudet 51 Kaikilla ohjaimilla on Parent-ominaisuus, joka on luettavissa vain ajon aikana. Parent palauttaa lomakkeen, olion tai kokoelman, johon ohjain (tai olio tai kokoelma) on sijoitettu. Container-ominaisuus puolestaan palauttaa toisen ohjaimen (kehyksen tai kuvakehyksen), jos ohjain on piirretty sen sisään. Jos sijoitat lomakkeelle kehyksen ja piirrät sen sisälle komentopainikkeen, seuraava koodi muuttaa kehyksen väriä, kun käyttäjä painaa hiiren vasenta painiketta ja lomakkeen väriä, kun käyttäjä painaa oikeaa painiketta: Private Sub Command1_MouseDown(Button As Integer, Shift As Integer, X As Single, Y As Single) If Button = 1 Then Command1.Container.BackColor = RGB(100, 0, 0) ElseIf Button = 2 Then Command1.Parent.BackColor = RGB(100, 0, 0) End If End Sub ESIMERKKI Sijoita lomakkeeseen kehys kaksoisnapsauttamalla työkalulaatikon kehys-kuvaketta. Kehys on nyt lomakkeen keskellä oletuskokoisena. Koska kehys on edelleen merkitty, voit avata ominaisuusikkunan työkalupalkista. Ominaisuusikkunan voi avata vain, jos jokin ohjain tai lomake on merkitty. Avaa ominaisuusikkuna ja valitse siitä ominaisuus Caption. Kirjoita määritekenttään oletusarvon Frame1 tilalle Kehys. Huomaa, että kun 3.2: Caption-ominaisuus

10 52 Visual Basic 5 -ohjelmoinnin peruskurssi kirjoitat uutta määritystä kenttään, se ilmestyy myös lomakkeen kehykseen (kuva 2). Seuraavaksi muutamme kehyksen taustaväriä: Huomaat, että määritekentässä on & -merkkien välissä valkoisen värin heksadesimaaliarvo ja nuolipainike. Napsauttamalla nuolta saat näytölle väripaletin, josta voit valita uuden taustavärin. Valitsemalla valikkokomennon Window - Color Palette saat ruutuun hieman toisennäköisen väripaletin, josta voit määrittää myös omia värejä. Tästä paletista voit määrittää edusta-tai taustavärin valitsemalla joko sisemmän tai ulomman ruudun. Muuta vielä kehyksen kirjasinkoko valitsemalla ominaisuus Font. Oletusfonttina on MS Sans Serif ja kokona 8. Määritekentän oikealla puolella on nyt kolme pistettä sen merkkinä, että voit avata ikkunan, josta ominaisuuden arvon voi valita. Napsauttamalla kolmea pistettä avaat yleisen fontinvalintaikkunan (kuva 3). Joidenkin ominaisuuksien kuten taustavärin ja kirjasinkoon muutokset näkyvät lomakkeella välittömästi. Visible-arvon muutoksen puolestaan huomaa vasta ajamalla ohjelman. Visible on looginen ominaisuus, jolla on vain arvot False ja True. Valitse nyt arvoksi False. Sijoita nyt kehykseen komentopainike ja paina sitten F5-näppäintä. Sekä kehys että siihen sijoittamasi komentopainike ovat näkymättömiä. Jos ohjain on näkymätön, myös sen Enabled-arvo on False. Et siis voi napsauttaa näkymätöntä komentopainiketta vaikka tietäisit sen sijainnin (etkä myöskään vahingossa). HUOM Ohjain, jonka Enabled-arvo on False, voi olla myös näkyvä, ja tällöin on mahdollista napsauttaa vahingossa sen alla piilossa olevaa ohjainta. ESIMERKKI 2 Sijoita lomakkeeseen nyt tekstiruutu ja laajenna sitä reilusti vetämällä kahvasta ja paina sitten F5-näppäintä tai valitse Run-valikosta komento Start. Jos tekstiruutu oli lomakkeen ainoa ohjain, kohdistin on sen vasemmassa yläkulmassa. Muussa tapauksessa voit aktivoida tekstiruudun hii-

11 3 Ominaisuudet 53 rellä. Voit siirtyä ohjaimesta toiseen myös Sarkain- ja Vaihto+Sarkain - näppäimillä. Kuten huomaat, tekstiä voi kirjoittaa vain yhdelle riville. (Voit myös kopioida tekstiä leikepöydältä ruutuun ja toisinpäin Windowsin pikanäppäimillä.) Monirivisyys on ominaisuus, jonka oletusarvo on False. Sen vaihtamiseksi ohjelman ajo on päätettävä. Voit tehdä sen ikkunan pikavalikon tai lopetuspainikkeen avulla normaaliin Windows-tapaan tai valitsemalla Run-valikosta End-komennon. Merkitse tekstiruutu nyt uudelleen ja valitse ominaisuus Multiline. Multiline on looginen ominaisuus, joten valittavana on vain vaihtoehdot False ja True. Määritä arvoksi True. Voit tehdä sen helposti kaksoisnapsauttamalla määritekenttää. Poista seuraavaksi oletusteksti Text1 valitsemalla ominaisuus Text ja tyhjentämällä määritekenttä. Valitse vielä Scrollbars -ominaisuudelle arvo Vertical. Jos nyt painat F5-näppäintä, ohjelmaikkunassa on tyhjä tekstiruutu, johon voit kirjoittaa rajattoman monta riviä joko syöttämällä rivinvaihtokoodin Enter-näppäimellä tai antamalla tekstin mukautua laatikon leveyteen. Jos rivejä on enemmän kuin laatikkoon mahtuu, voit vierittää tekstiä vierityspalkilla (tai nuolinäppäimillä). Jos olisit määrittänyt Scrollbars = Both (tai pelkästään Horizontal), teksti ei mukautuisikaan tekstiruudun leveyteen. HARJOITUS Avaa nyt uudelleen tallentamasi yksikkölaskinprojekti Yksikko.vpb ja muuta ohjaimien ominaisuudet kuvan 2.4 mukaisiksi. Luettelokohdat lisäämme myöhemmin. Tallenna tekemäsi projekti. Myöhemmissä harjoituksissa projektia täydennetään koodilla, joka saa sen eloon.

12 54 Visual Basic 5 -ohjelmoinnin peruskurssi OHJAIMILLE TYYPILLISIÄ OMINAISUUKSIA LOMAKE MinButton, MaxButton, Controlbox: Nämä ominaisuudet määräävät onko ikkunassa pienennys- ja suurennus-painikkeet sekä ohjausvalikko (True), vaiko ei. Arvoja ei voi muuttaa ajon aikana. BorderStyle: Lomakkeen BorderStyle-ominaisuudella voi olla seuraavat arvot, joita voi muuttaa vain ohjelmointivaiheessa: 0 Ei reunoja. 1 Ikkunassa voi olla ohjausvalikko ja pienennys- ja suurennuspainikkeet. Kokoa voi muuttaa ainoastaan painikkeilla. 2 Normaali ikkuna, jonka kokoa voi muuttaa vetämällä reunoista. 3 Ikkunassa voi olla ohjausvalikko mutta ei pienennys- ja suurennuspainikkeita. Kokoa ei voi muuttaa. 4 Ikkunassa on lopetuspainike ja otsikko on pienikokoinen. Kokoa ei voi muuttaa. Ikkuna ei näy tehtäväpalkissa. Tyypillisesti tätä ikkunamallia (kuva 5) käytetään työkalupalkeissa. 5 Ikkunassa on lopetuspainike ja otsikko on pienikokoinen. Kokoa voi muuttaa. Ikkuna ei näy tehtäväpalkissa. Palette, PaletteMode: Palette-ominaisuuten voit sijoittaa bittikarttatiedoston, joka sisältää lomakkeen tai kuvakehyksen kanssa käytettävän väripaletin. Tämä edellyttää, että PaletteMode-arvo on 2. WhatsThisHelp, WhatsThisButton: Nämä ominaisuudet liittyvät tilannekohtaisiin ohjeisiin, joita käsittelen Jatkokurssi-kirjassa. ScaleMode, ScaleWidth, ScaleHeight, ScaleTop, ScaleLeft: Ohjaimen mittakaavaan liittyviä ominaisuuksia. Katso luku 10. Icon: Voit liittää tähän ominaisuuteen ICO-tiedoston, jonka haluat näkyvän, kun sovellus on pienennetty kuvakkeeksi. 3.5: Ikkuna, jonka Bordestyle-arvon 4

13 3 Ominaisuudet 55 HUOM Voit piirtää kuvakkeelle samoilla lomakkeen graafisilla metodeilla ja funktioilla kuin avatulle ikkunallekin. Tyhjennä kuvake ensin antamalla Loadpicture-funktiolle tyhjä argumentti (Loadpicture()). Grafiikasta tarkemmin luvussa 10. ClipControls: Jos arvo on True, VB ei maalaa ohjaimien alta Painttapahtuman (vrt. seuraava luku) yhteydessä. False-vaihtoehto säästää muistia. Muut oliot: Kuvakehys, Kehys ShowinTaskbar: Jos tämän arvo on tosi, lomake näkyy Windowsin tehtäväpalkissa ajon aikana. BorderStyle-ominaisuuden muuttaminen voi muuttaa tätä ominaisuutta. MDI-LOMAKE Negotiate Toolbars: Katso Jatkokurssi-kirja. KUVAKEHYS Align: Jos ominaisuuden arvo on 0 (oletus tavallisille lomakkeille), kuvakehyksen sijainti lomakkeella voidaan asettaa vapaasti niin ohjelmointivaiheessa kuin ajon aikana. MDI-lomakkeen yhteydessä 0-arvoa ei huomioida. Jos arvo on 1 (oletus MDI-lomakkeella, Kuvakehys ja Dataohjain ovat ainoat vakio-ohjaimet, jotka voi sijoittaa MDI-lomakkeelle), ohjain on aina lomakkeen ylälaidassa ja sen leveys on sama kuin lomak- 3.6: Kuvakehys- ja Kuva-ohjaimia

14 56 Visual Basic 5 -ohjelmoinnin peruskurssi keen ScaleWidth-arvo. Jos arvo on 2, ohjain on aina lomakkeen alalaidassa ja leveys on sama kuin lomakkeen ScaleWidth-arvo. Jos arvo on 3, ohjain on vasemmassa reunassa ja sen korkeus on sama kuin lomakkeen ScaleHeight-arvo (VB:n ohjeessa on virhe) ja jos arvo on 4, ohjain on oikeassa laidassa ja korkeus on sama kuin lomakkeen ScaleHeight-arvo. Muut oliot: Data-ohjain. Negotiate: Katso Jatkokurssi-kirja. AutoRedraw: Jos arvo True, kuvakehykseen ajon aikana piirretty grafiikka säilyy (esimerkiksi ikkunan pienentämisen aikana). Se on myös mahdollista tallentaa SavePicture-lauseella. Muut oliot: Lomake. BorderStyle: Jos arvo on 1 (oletus) ohjaimella on reunus, muutoin ei. Muut oliot: Taulukko, Tektiruutu, OLE (oletus 1) ja Otsikko, Kuva (oletus 0) AutoSize: Jos arvo True, ohjaimen koko mukautuu sisältönsä kokoon. Vrt. Kuvan Stretch-ominaisuus. Kuvassa 6 kaksi ylintä ohjainta on kuvakehyksiä, joista vasemman AutoSize-arvo on False, oikean True. Näiden alla on kuva-ohjaimia, vasemman Stretch-arvo on False, oikean True. Kaikki ohjaimet on alunperin piirretty oletuskokoon kaksoisnapsauttamalla ja niihin on liitetty leikepöydältä sama bittikartta. Muut oliot: Otsikko. KUVA Stretch: Jos arvona on 0 (False), ohjaimen koko mukautuu sen Picture-ominaisuuteen liitettyyn bittikarttaan. Jos arvona on -1 (True), bittikartta puolestaan sovittuu ohjaimen kokoon. OTSIKKO Caption: Otsikon teksti sijoitetaan tähän. Caption-arvoa voi muuttaa ajon aikana vain koodista. AutoSize, WordWrap: Jos AutoSize on True, Otsikon koko mukautuu Caption-arvon tekstin mukaan. Jos lisäksi WordWrap on True, Otsikon koko mukautuu pystysuunnassa, muuten vaakasuunnassa. Alignment: Jos arvo on 0, teksti sijoittuu otsikon vasempaan laitaan, jos arvo on 1, oikeaan laitaan ja jos arvo on 2, keskelle. Sama ominaisuus on myös tekstiruudulla, mutta toisin kuin Otsikolla sitä ei voi muuttaa ajon aikana.

15 3 Ominaisuudet 57 TEKSTIRUUTU Text: Tekstiruudun sisältämä teksti, jota käyttäjä voi muuttaa. Teksti voi olla pitempi kuin ruutuun fyysisesti mahtuu. Multiline: Jos tämän arvo on False (0), ruudussa voi olla vain yksi rivi tekstiä (oletusarvo). Scrollbars: Katso esimerkki 2. Tekstiruudun merkittävä rajoitus on, että kaikki kirjasinmääritykset koskevat koko tekstiä. Locked: Jos arvo on True, käyttäjä voi valita ja vierittää tekstiä, mutta sitä voi muutaa vain koodista (asettamalla Text-ominaisuuden). Vrt. Yhdistelmäruutu. KEHYS Visible: Jos arvo on False (0), kaikki kehykseen sijoitetut ohjaimet ovat myös näkymättömiä. KOMENTOPAINIKE Enabled: Jos arvo on False (0), komentopainike ei ole käytettävissä. Default: Vain yksi komentopainike lomakkeella voi olla oletuspainike (arvo True). MaskColor: Bittikarttojen kanssa käytettävä ominaisuus. Jos UseMaskColor-arvo on True, tähän ominaisuuteen sijoitettu väri toimii maskina eli on läpinäkyvä. Muut oliot: Valintaruutu ja -nappi. UseMaskColor: Vrt. yllä MaskColor. Style: Painikkeen Picture-, DisabledPicture- ja DownPicture-arvoihin sijoitetut kuvat näkyvät vain, jos Style-arvo on 1 Graphical. VALINTARUUTU JA VALINTANAPPI Value: Merkityn valintaruudun Value = 1. Mitätöidyn (harmaan) ohjaimen Value = 2. Valintanapilla on vain arvot 0 (valittu) ja -1 (valitsematon). Vain yksi valintanappi lomakkeella tai kehyksessä voi olla merkitty. Alignment: Valintanapin ja -ruudun teksti voi olla joko ohjaimen oikealla (0) tai vasemmalla (1) reunalla. Style: Ohjaimen Picture-, DisabledPicture- ja DownPicture-arvoihin sijoitetut kuvat näkyvät vain, jos Style-arvo on 1 Graphical. Lisäksi oh-

16 58 Visual Basic 5 -ohjelmoinnin peruskurssi jain muistuttaa tällöin komentopaiketta. Alla vasemmanpuoleisen valintaruudun Style-arvo on 0, oikenpuoleisen 1. Molemmat ovat valittuja. YHDISTELMÄ- JA LUETTELORUUTU Text: Sisältää valitun kohdan tekstin. Yhdistelmäruudulle voi ohjelmointivaiheessa määrittää Text-ominaisuuden oletusarvon. Ajon aikana se korvautuu valitun kohdan tekstillä. Locked: Yhdistelmäruudulla: jos arvo on True, tekstikenttää ei voi muokata. Listindex: Sisältää valitun luettelokohdan. Style: Jos luetteloruudun Style-arvo on 1 Checkbox, kunkin luettelokohdan vasemmalla puolella on valintaruutu. Näin käyttäjä voi valita useita luettelokohtia kerralla. Tällaisessa tapauksessa ListIndex-ominaisuus voi palauttaa muun kuin valitun kohdan. Tarkemmin luvussa 8. IntegralHeight: Katso luku 8. TopIndex: Palauttaa tai asettaa luettelon ylimmän jäsenen. Tarkemmin luvussa 8. Muut oliot: Tiedostoluettelo. Hakemistoluettelo ja Asemaluettelo. VIERITYSPALKIT Smallchance ja Largechange: Katso luku 8. Max ja Min: Hissin ääriasentoja vastaavat kokonaislukuarvot. Value: Ilmaisee hissin suhteellisen sijainnin. Jos esimerkiksi palkin Max-arvo on 100 ja Min-arvo 0, Value vaihtelee tällä välillä ja on 50 hissin ollessa täsmälleen puolessa välissä. Esimerkiksi seuraava koodi tuotti alla olevan kuvan:

17 3 Ominaisuudet 59 Private Sub HScroll1_Change() Label3.Caption = "Value: " & HScroll1.Value End Sub AJASTIN Interval: Arvo millisekunteina. ESIMERKKI Sijoita lomakkeeseen ajastin ja määritä Interval-arvoksi Kaksoisnapsauta ajastinta ja sijoita koodi-ikkunaan seuraava koodi: Sub Timer1_Timer () Print Taas kului 5 sekuntia. End Sub Paina F5-näppäintä ja odota hetki. HUOM Timer-funktio palauttaa keskiyöstä kuluneen ajan. TIEDOSTOJEN HALLINTA Path: Vain ajon aikana. Katso seuraava luku. KUVIO JA VIIVA BorderWidth, BorderStyle, BorderColor: Määrittävät kuvion rajojen ja koko viivan visuaaliset ominaisuudet. Viivalla, toisin kuin kuviolla, ei siis ole lainkaan BackColor-arvoa. Arvot näkyvät jo ohjelmointitilassa.

18 60 Visual Basic 5 -ohjelmoinnin peruskurssi DrawMode: Koska tämänkin ominaisuuden arvot näkyvät jo ohjelmointitilassa, voit helposti testata eri DrawMode-arvon vaikutuksia (vrt. esimerkkiohjelma Piirros.vbp, luku 11). FillColor ja Fillstyle: Vain kuviolla. FillStyle-arvo määrää kuinka olio täytetään FillColor-värillä. Tarkemmin luvussa GRAFIIKKA. Muut oliot: Lomake, Kuvakehys ja Printer. Shape: Vain kuviolla. Määrää kuvion tyypin. Ominaisuudella voi olla seuraavat arvot: 0 suorakulmio 1 neliö 2 ellipsi 3 ympyrä 4 pyöreäreunainen suorakulmio 5 pyöreäreunainen neliö BackStyle: Tämä ominaisuus on myös Otsikolla. Määrittää, onko kuvion tai otsikon tausta läpinäkyvä (0) vai läpinäkymätön (1, oletus) HUOM Kuvio ja viiva jäävät sekä ohjelmointi- että ajotilassa toisten ohjaimien (otsikkoa lukuunottamatta) taakse. OLE Class, OleTypeAllowed, Action: Määrittävät OLE-yhteyden tyypin, ja halutun toiminnon (ks. luku 18). DATA-OHJAIN DatabaseName ja RecordSource: Tietokantatiedoston ja taulukon nimet. Jos DatabaseName-arvon ilmoittava tiedosto on käytettävissä suunnitteluvaiheessa, voit valita RecordSource-arvon taulukkoluettelosta, jonka Visual Basic etsii puolestasi. Katso luku 16. TAULUKKO Cols, Rows: Pysty- ja vaakasarakkaiden määrä.

19 3 Ominaisuudet 61 FixedCols, FixedRows: Kiinteiden sarakkaiden määrät. Kiinteät sarakkeet eivät liiku taulukkoa vieritettäessä. Arvojen oltava vähintään yhtä pienemmät kuin vastaavien Cols- ja Rows-arvojen. Oletuksena on 1. GridLines: Määrää solujen rajaviivojen ulkonäön (0, näkymätön, 1 litteä, 2 upotettu ja 3 koholla). HighLight: Jos arvo on 1, valitut solut ovat korostettuja. Jos arvo on False, valittuja soluja ei korosteta. LeftCol, TopRow: Määrittävät ja palauttavat vasemmanpuoleisimman ja ylimmän ei-kiinteän sarakkeen ja rivin. Määrittämällä näitä ominaisuuksia voit vierittää taulukkoa koodin välityksellä. ColAlignment: Tällä ominaisuudella on seuraava syntaksi: [lomake].taulukko.colalignment(indeksi)[numero] Ominaisuus määrää tekstin asettumisen indeksin määrittämässä sarakkeessa. Numerolla voi olla seuraavat arvot: 0 teksti asettuu vasemmalle 1 teksti asettuu oikealle 2 teksti asettuu keskelle FixedAlignment: Määrää tekstin asettumisen sarakkeen kiinteillä soluilla. Sama syntaksi kuin ColAlignment-arvolla paitsi, että numerolla voi olla myös arvo 3 (käytetään sarakkeen ColAlignment-arvoa). ColWidth, RowHeight, Text: Valitun solun leveys, korkeus ja sisältö. Col, Row: Palauttavat ja asettavat aktiiviset sarakkeet. ESIMERKKI Kuva 5 on tuotettu seuraavalla koodilla: Private Sub Form_Load() For i% = 0 To MSFlexGrid1.Cols - 1 MSFlexGrid1.ColWidth(i%) = 250 MSFlexGrid1.Col = i%

20 62 Visual Basic 5 -ohjelmoinnin peruskurssi MSFlexGrid1.Row = 0 MSFlexGrid1.Text = Format(i%) Next For i% = 0 To MSFlexGrid1.Rows - 1 MSFlexGrid1.RowHeight(i%) = 250 MSFlexGrid1.Row = i% MSFlexGrid1.Col = 0 MSFlexGrid1.Text = Format(i%) Next End Sub VALINTAIKKUNA Action: Vrt. Edellinen luku. DATATAULUKKO DataSource: Kun tämän ominaisuuden arvoksi annetaan tietokantaan kytketty Data-ohjain, taulukon solut täyttyvät automaattisesti tietokantataulukon arvoilla. DATAYHDISTELMÄRUUTU RowSource ja Listfield: Näillä määritellään Data-ohjain ja sarake, jonka tiedot luettelossa esitetään. Valinnaiset DataSource ja DataField puolestaan määrittävät päivitettävän taulukon ja sarakkeen. DATALUETTELORUUTU Sama kuin edellä.

21 3 Ominaisuudet 63 OLETUSOMINAISUUDET Jokaisella oliolla on tietty ominaisuus, jonka voi koodissa jättää erikseen kirjoittamatta. Esimerkiksi seuraavat koodit ovat vaihdettavissa keskenään: Text1.Text = "Teksti" Text1 = "Teksti" Oletusominaisuuksien hyödyntäminen tekee koodista hieman nopeamman mutta myös vaikealukuisemman. Seuraavassa eri olioiden oletusominaisuudet: Valintaruutu Yhdistelmäruutu Komentopainike Hakemistoluettelo Asemaluettelo Tiedostoluettelo Kehys Taulukko Vierityspainikkeet Kuva Otsikko Viiva Luetteloruutu Valikko Valintapainike Kuvakehys Kuvio Tekstiruutu Ajastin Vakiovalintaikkuna Data-ohjain Data-yhdistelmäruutu Data-luetteloruutu Data-taulukko Value Text Value Path Drive FileName Caption Text Value Picture Caption Visible Text Enabled Value Picture Shape Text Enabled Action Caption Text Text Text

22 64 Visual Basic 5 -ohjelmoinnin peruskurssi

[Lomake.][Ohjain.]metodi [argumentit] Seuraava aliohjelma, jossa käytetään kuvakehyksen Move-metodia, luo vaikutelman etääntyvästä kuvakehyksestä:

[Lomake.][Ohjain.]metodi [argumentit] Seuraava aliohjelma, jossa käytetään kuvakehyksen Move-metodia, luo vaikutelman etääntyvästä kuvakehyksestä: LUKU 5 METODIT Paitsi ominaisuuksia ja tapahtumia lomakkeeseen ja ohjaimiin sekä Visual Basicin erityisolioihin Printer, Screen, Clipboard, Debug ja App samoin kuin muihin Vb:ssä käytettäviin olioihin

Lisätiedot

KÄYTTÖLIITTYMÄN PIIRTÄMINEN

KÄYTTÖLIITTYMÄN PIIRTÄMINEN LUKU 2 KÄYTTÖLIITTYMÄN PIIRTÄMINEN Käyttöliittymän ohjaimien lisääminen lomakkeeseen on mahdollisimman yksinkertaista. Käynnistettäessä työtilassa on työkalulaatikko, josta voit valita ohjaimen napsauttamalla

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

LUKU 4 TAPAHTUMAT. Command1_Click, Form_Click. Form_DragDrop

LUKU 4 TAPAHTUMAT. Command1_Click, Form_Click. Form_DragDrop LUKU 4 TAPAHTUMAT Visual Basicin ohjaintyypin määrittää siihen liittyvät ominaisuudet ja tapahtumatyypit, joihin kyseinen ohjaintyyppi reagoi. Yksittäisen tapahtuman määrittää jokin hiiri- tai näppäimistötoiminto

Lisätiedot

CSS-kielen avulla määritellään HTML-dokumentin tyyli. CSS avulla voidaan tarkemmin määritellä eri elementtien ominaisuuksia.

CSS-kielen avulla määritellään HTML-dokumentin tyyli. CSS avulla voidaan tarkemmin määritellä eri elementtien ominaisuuksia. CSS1 CSS (Cascading Style Sheets) CSS-kielen avulla määritellään HTML-dokumentin tyyli. CSS avulla voidaan tarkemmin määritellä eri elementtien ominaisuuksia. Esim.

Lisätiedot

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT

TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT PowerPoint 2013 Taulukko, kaaviot, SmartArt-kuviot Sisällysluettelo TAULUKKO, KAAVIO, SMARTART-KUVIOT TAULUKOT... 1 Taulukon muotoileminen... 1 Taulukon koon muuttaminen... 2 Rivien valitseminen... 2 Sarakkeiden

Lisätiedot

HELIA 1 (1) Outi Virkki Käyttöliittymät ja ohjelmiston suunnittelu :04

HELIA 1 (1) Outi Virkki Käyttöliittymät ja ohjelmiston suunnittelu :04 HELIA 1 (1) Luento 7 Graafisen käyttöliittymän peruselementit... 2 Ikkunat... 2 Sovellusikkunat (Application Windows)... 2 Asiakirjaikkunat (Document Windows)... 3 Toissijaiset sovellusikkunat (Secondary

Lisätiedot

Muuttujien määrittely

Muuttujien määrittely Tarja Heikkilä Muuttujien määrittely Määrittele muuttujat SPSS-ohjelmaan lomakkeen kysymyksistä. Harjoitusta varten lomakkeeseen on muokattu kysymyksiä kahdesta opiskelijoiden tekemästä Joupiskan rinneravintolaa

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

1 Dreamweaver MMX. 2 Tekstin muokkaus

1 Dreamweaver MMX. 2 Tekstin muokkaus 1 Dreamweaver MMX Dreamweaverissa on samantyylisiä paletteja kuin Photoshopissa. Niitä voi olla auki useampia, mutta alkuun tarvitaan vain Properties palettia joten sulje ensin kaikki paletit ja napauta

Lisätiedot

KUVAT. Word 2013. Kuvat

KUVAT. Word 2013. Kuvat Word 2013 Kuvat KUVAT KUVAT... 1 Kuvatiedoston lisääminen... 1 Microsoftin-kuvien lisääminen... 1 Koon muuttaminen ja kääntäminen... 2 Kuvan siirtäminen... 2 Tekstiin tasossa... 2 Kelluva kuva, tekstin

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko Error! Use the Home tab to apply Otsikko 1 to the text that you want to appear here. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Lomakkeet Lomake on asiakirja, joka sisältää täyttämistä ohjaavia tietoja tai merkintöjä. Wordin lomakekenttä-toiminnolla luodaan näytöllä täytettäviä lomakkeita tai tulostettavia lomakepohjia.

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Sisällysluettelo T A R R A O P A S

Sisällysluettelo T A R R A O P A S isällysluettelo 1 Tarraeditori 3 1.1 Label-ikkunan osat.3 1.2 Label ikkunan toiminnot 4 1.3 Layout-ikkunan osat...5 1.4 Layout-ikkunan toiminnot..5 2 Tarrojen tekeminen 7 3 Tulostusasetukset...8 Esimerkki

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Kuvat. 1. Selaimien tunnistamat kuvatyypit

Kuvat. 1. Selaimien tunnistamat kuvatyypit Kuvat Kuvia voi liittää xhtml-sivulle -elementillä -elementillä -elementillä lomakkeiden yhteydessä lähinnä painikenappeja taustakuvina -elementin background-attribuutilla tai

Lisätiedot

Taulukot. 1. Taulukon rakenne: ICT01D Elina Ulpovaara

Taulukot. 1. Taulukon rakenne: ICT01D Elina Ulpovaara Taulukot Taulukoita käytetään XHTML:ssä taulukkomuotoisen tiedon esittämiseen esim. tilastot, hinnastot jne sivun ulkoasun muotoiluun eli taittoon - voidaan korvata CSS:n asemointia käyttäen ICT01D 28.11.2005

Lisätiedot

TAULUKOINTI. Word Taulukot

TAULUKOINTI. Word Taulukot Word 2013 Taulukot TAULUKOINTI TAULUKOINTI... 1 Taulukon tekeminen... 1 Solusta toiseen siirtyminen... 1 Solun tyhjentäminen... 2 Taulukon Layout (Asettelu) välilehti... 2 Alueiden valitseminen taulukossa...

Lisätiedot

C# Windows ohjelmointi perusopas

C# Windows ohjelmointi perusopas Paavo Räisänen C# Windows ohjelmointi perusopas www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa ja levittää ei kaupallisissa tarkoituksissa. Kuitenkaan omille nettisivuille opasta ei saa

Lisätiedot

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo

1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1 Funktiot, suurin (max), pienin (min) ja keskiarvo 1. Avaa uusi työkirja 2. Tallenna työkirja nimellä perusfunktiot. 3. Kirjoita seuraava taulukko 4. Muista taulukon kirjoitusjärjestys - Ensin kirjoitetaan

Lisätiedot

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1

Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 CSE-A1111 30.9.2015 CSE-A1111 Ohjelmoinnin peruskurssi Y1 30.9.2015 1 / 27 Mahdollisuus antaa luentopalautetta Goblinissa vasemmassa reunassa olevassa valikossa on valinta Luentopalaute.

Lisätiedot

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project ohjelmiston valmistaja 14.2.2012 Asko Saarenpää Uuden projektin tai työohjelman aloitus Näkymä-valikon kautta voi valita mitä

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko Fonttimuotoilut Kun haluat muotoilla jonkin sanan tai osan tekstistä, sinun pitää ensin "maalata" ko. alue. Maalaaminen tapahtuu vetämällä alueen yli hiiren ykköspainike alas painettuna. Maalattu alue

Lisätiedot

Kyläsivujen InfoWeb-ohje

Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kyläsivujen InfoWeb-ohje Kirjoita internet-selaimesi osoitekenttään kyläsivujen hallintaosoite; www.yla -savo.fi/admin Saavut seuraavalle sivulle, johon kirjoitat käyttäjätunnuksesi ja salasanasi: Paina

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

PageMaker 6.5 -moniste

PageMaker 6.5 -moniste PageMaker 6.5 -moniste by Sami Mäkinen Sisällysluettelo Yleiset asetukset...1 Uuden julkaisun aloittaminen...1 PageMakerin julkaisuikkunan osat...2 Värien määrittely...3 Piirtäminen...4 Apulinjat...5 Objektin

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Word 2007 käyttöliittymä

Word 2007 käyttöliittymä Word 2007 käyttöliittymä Word 2007n ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin Wordin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden kautta, vaan valikot on

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

CSS - tyylit. 13.11.2000 Seppo Räsänen

CSS - tyylit. 13.11.2000 Seppo Räsänen CSS - tyylit 13.11.2000 Seppo Räsänen Sivu 2 1 CSS-tyylit Dynaaminen HTML tai DHTML on standardi, joiden käyttöä tukevat uusimmat Netscapen ja Microsoftin selaimet. DHTML:n ominaisuuksia ovat tyylitiedostot

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET

TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET TEHTÄVÄ 1.1 RATKAISUOHJEET 1. Luo mallin mukainen kansiorakenne Käynnistä Resurssienhallinta painamalla näppäimistöltä peräkkäin Windows- ja E-näppäimiä niin, että Windows-näppäin on yhä pohjassa, kun

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. HydraVision Käyttöopas Versio 1.1 P/N 137-40340-20 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. ATI, kaikki ATI-tuotteiden ja tuotteen ominaisuuksien nimet ovat Ati Technologies Inc:in

Lisätiedot

valitsin on useimmiten html-elementti, jolle tyyli halutaan luoda

valitsin on useimmiten html-elementti, jolle tyyli halutaan luoda Valitsimista valitsin on useimmiten html-elementti, jolle tyyli halutaan luoda Muistin virkistykseksi elementtejä http://appro.mit.jyu.fi/doc/www/xhtml/ HTML-elementtien lisäksi valitsimille voidaan luoda

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen

Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Jypelin käyttöohjeet» Ruutukentän luominen Pelissä kentän (Level) voi luoda tekstitiedostoon "piirretyn" mallin mukaisesti. Tällöin puhutaan, että tehdään ns. ruutukenttä, sillä tekstitiedostossa jokainen

Lisätiedot

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17)

EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, HELSINKI PUH (MA-PE KLO 9-17) EXCEL Perusteet FIN WISTEC TRAINING OY ITÄMERENKATU 1, 00180 HELSINKI INFO@WISTEC.FI PUH.09 123 4567 (MA-PE KLO 9-17) WWW.WISTEC.FI Excel perusteet 1 (23) SISÄLLYSLUETTELO Excelin perusteet... 2 Ohjelman

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Harjoitus 3: Flash-komponenttiarkkitehtuuri (18.3.2016)

Harjoitus 3: Flash-komponenttiarkkitehtuuri (18.3.2016) Harjoitus 3: Flash-komponenttiarkkitehtuuri (18.3.2016) Tietokoneavusteinen opetus -kurssilla opetetaan Adobe Flash CS6:n käyttämistä neljänä kertana: 11.3.2016, 15.3.2016, 18.3.2016 ja 1.4.2016. Harjoituskerroilla

Lisätiedot

Planssit (layouts) ja printtaus

Planssit (layouts) ja printtaus 1 / 21 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 17.11.2015 Planssit (layouts) ja printtaus Yksittäisen kuvan printtaus 2 / 21 Ennen printtausta valitse näkymä, jonka haluat printata, klikkaamalla

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä

Wordpad ohjelman - käyttöliittymä Wordpad ohjelman - käyttöliittymä WordPad on miniversio Word tekstinkäsittelyohjelmasta. WordPad -ohjelma kuuluu Windows -käyttöjärjestelmän apuohjelmiin. Kaikissa tietokoneissa, joihin on asennettu Windows

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille

Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2006-2007 ohjelmille Erilaisista tulostusjärjestelmistä johtuen kopiolaitokset suosittelevat eri tulostinajureita tulostustiedostojen tekemiseen.

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset jatkuu

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset jatkuu Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset jatkuu 31.3.2004 Harri Laine 1 CSS fontit font-family: pilkulla eroteltu luettelo fonttinimiä, ensimmäistä listasta löytyvää fonttia käytetään fontit

Lisätiedot

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset jatkuu Harri Laine 1

Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset jatkuu Harri Laine 1 Digitaalisen median tekniikat css tyylimääritykset jatkuu 31.3.2004 Harri Laine 1 CSS fontit font-family: pilkulla eroteltu luettelo fonttinimiä, ensimmäistä listasta löytyvää fonttia käytetään fontit

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 8 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO Sähköposti: jouni.laaksonen@olfellows.fi www.olfellows.fi olfellows

Lisätiedot

TAULUKON ULKONÄÖN MUOTOILU

TAULUKON ULKONÄÖN MUOTOILU Excel 2013 Taulukon ulkonäön muotoilu Sisällysluettelo TAULUKON ULKONÄÖN MUOTOILU TAULUKON ULKONÄÖN MUOTOILU... 1 Lukujen esitystavan muotoilu... 1 Lukujen muotoilu komennolla... 1 Muotoiluissa käytettäviä

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Mainoksen taittaminen Wordilla

Mainoksen taittaminen Wordilla Mainoksen taittaminen Wordilla Word soveltuu parhaiten standardimittaisten (A4 jne) word-tiedostojen (.docx) tai pdf-tiedostojen taittoon, mutta sillä pystyy tallentamaan pienellä kikkailulla myös kuvaformaattiin

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

MICROSOFT EXCEL 2010

MICROSOFT EXCEL 2010 1 MICROSOFT EXCEL 2010 Taulukkolaskentaohjelman jatkokurssin tärkeitä asioita 2 Taulukkolaskentaohjelmalla voit Käyttää tietokonetta ruutupaperin ja taskulaskimen korvaajana Laatia helposti ylläpidettäviä

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 15.3.2010 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 15.3.2010 1 / 56 Tiedostoista: tietojen tallentaminen ohjelman suorituskertojen välillä Monissa sovelluksissa ohjelman

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 7.2.2011 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 7.2.2011 1 / 39 Kännykkäpalautetteen antajia kaivataan edelleen! Ilmoittaudu mukaan lähettämällä ilmainen tekstiviesti

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

SPORTTISAITTI KÄYTTÖOHJE

SPORTTISAITTI KÄYTTÖOHJE MUOKKAUSTILA Muokkaustilaan siirtyminen Siirry muokkaustilaan klikkaamalla copyright ( )- merkkiä omalla sivustollasi (esim. seurannimi.sporttisaitti.com). Merkki löytyy sivun alareunasta. Kirjoita käyttäjätunnus

Lisätiedot

Editorin käyttö. TaikaTapahtumat -käyttöohje

Editorin käyttö. TaikaTapahtumat -käyttöohje Editorin käyttö TaikaTapahtumat -käyttöohje Yleistä ohjelmasta etaika-järjestelmän HTML-moduuli sisältää tekstieditorin, joka on monipuolinen apuväline tehtäessä materiaalia sivustolle (esim. tapahtumakohtaiset

Lisätiedot

Johdantoa ohjelmointiin

Johdantoa ohjelmointiin Johdantoa ohjelmointiin Mikä ensimmäiseksi ohjelmointikieleksi? Ensimmäisestä ohjelmointikielestä on riittänyt juttua Internetin keskusteluryhmissä ja - palstoilla. Kaikenlaisia kannanottoja asiasta on

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

1. Word 2007 käyttöliittymä

1. Word 2007 käyttöliittymä 1. Word 2007 käyttöliittymä Word -tekstinkäsittelyohjelman versiossa 2007 ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden

Lisätiedot

HTML-ohjeet. Sivun perusrakenne <HTML> <HEAD> <STYLE TYPE="text/css"> ...tänne tulee CSS-koodi eli sivun ulkonäkö määritykset...

HTML-ohjeet. Sivun perusrakenne <HTML> <HEAD> <STYLE TYPE=text/css> ...tänne tulee CSS-koodi eli sivun ulkonäkö määritykset... HTML-ohjeet Sivun perusrakenne ...tänne tulee CSS-koodi eli sivun ulkonäkö määritykset... ...tänne tulee javascript-koodi...

Lisätiedot

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI Kun olet luonut itsellesi kotisivut, voit aloittaa ulkoasun yksityiskohtaisemman räätälöimisen. Kotisivukone tarjoaa helppokäyttöisen ulkoasueditorin, jonka avulla saat sivujen

Lisätiedot

H6: Tehtävänanto. Taulukkolaskennan perusharjoitus. Harjoituksen tavoitteet

H6: Tehtävänanto. Taulukkolaskennan perusharjoitus. Harjoituksen tavoitteet H6: Tehtävänanto Taulukkolaskennan perusharjoitus Ennen kuin aloitat harjoituksen teon, lue siihen liittyvä taustamateriaali. Se kannattaa käydä läpi kokeilemalla samalla siinä annetut esimerkit käyttämässäsi

Lisätiedot

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ Tässä ohjeessa esitetään kuinka Excel-taulukkolaskentaan luodaan makro ja annetaan muutama vinkki makron käyttöön. Ohje koostuu seuraavasti: 1. Mikä makro

Lisätiedot

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen

IIRTÄMINEN. Word Piirtäminen Word 2013 Piirtäminen IIRTÄMINEN PIIRTÄMINEN... 1 Piirto-objektien muotoileminen... 1 Muotoilutyökalut... 2 Tekstin tasaaminen objektin sisään, koko... 4 Objektien järjestyksen muuttaminen... 5 Kuvan osien

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Joukkokirje, osoitetarrat Työvälineohjelmistot 1(5)

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Joukkokirje, osoitetarrat Työvälineohjelmistot 1(5) Työvälineohjelmistot 1(5) Yhdistäminen Yhdistämistoiminnolla voidaan tehdä esimerkiksi joukkokirjeitä, osoitetarroja, kirjekuoria, jne. Siinä yhdistetään kaksi tiedostoa: Pääasiakirja Tietolähde Pääasiakirjassa

Lisätiedot

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3

1 Yleistä Web-editorista... 3. 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3. 2 Pikatoimintopainikkeet... 3. 2.1 Tallenna... 3 Web-editori 2 Optima Web-editori -ohje Sisällysluettelo 1 Yleistä Web-editorista... 3 1.1 Web-editori -dokumentin luominen... 3 2 Pikatoimintopainikkeet... 3 2.1 Tallenna... 3 2.2 Peru / Tee uudelleen...

Lisätiedot

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE

OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE OPINNÄYTETYÖ MALLIPOHJAN KÄYTTÖOHJE Opinnäytetyö mallipohja Kajaanin ammattikorkeakoulu 2.12.2005 SISÄLLYS 1 MALLIPOHJAN KÄYTTÖÖNOTTO 1 2 TEKSTIN KIRJOITTAMINEN 2 2.1 Valmiin tekstin siirtäminen 2 2.2

Lisätiedot

CISS Base Excel raporttien määritys Käyttäjän käsikirja. CISS Base Käyttäjän Käsikirja Econocap Engineering Oy 1

CISS Base Excel raporttien määritys Käyttäjän käsikirja. CISS Base Käyttäjän Käsikirja Econocap Engineering Oy 1 Käyttäjän käsikirja CISS Base Käyttäjän Käsikirja Econocap Engineering Oy 1 Tuotemerkit Accudraw, Bentley, B Bentley logo, MDL, MicroStation, MicroStation/J, QuickVision ja SmartLine ovat rekisteröityjä

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

CSS. Tekstin muotoilua

CSS. Tekstin muotoilua CSS Tekstin muotoilua Tekstin muotoilu Kirjasimen ominaisuudet font-family font initial inherit; font-style normal italic oblique initial inherit; font-variant normal small-caps initial inherit; font-weight

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

Ohjelmoinnin perusteet Y Python

Ohjelmoinnin perusteet Y Python Ohjelmoinnin perusteet Y Python T-106.1208 12.4.2010 T-106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y 12.4.2010 1 / 34 Graafiset käyttöliittymät Tähän asti kirjoitetuissa ohjelmissa on ollut tekstipohjainen käyttöliittymä.

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot