Matkaraportti Ranska

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkaraportti Ranska 30.9.-6.10.2012"

Transkriptio

1 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maatalousalueisiin Marjaosaamiskeskus Matkaraportti Ranska Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liiton opintomatka Jari Matti Känninen

2 Ohjelma: Sunnuntai Lento Helsingistä Finnairilla klo ja saapuminen Pariisiin paikallista aikaa. Lounaan jälkeen matkustetaan TGV-junalla Bordeauxiin. Juna lähtee Pariisista klo ja on Bordeauxissa klo Majoittuminen Le Lion d Or hotelliin Marmandessa. Maanantai Aamiainen hotellissa. Klo lähtö hotellista ja tutustuminen Min d`agen tukkutorin toimintaan, sekä tukkutorin alueella toimiviin yrityksiin Tiistai Aamiainen hotellissa. Klo lähtö hotellista, tutustuminen mansikan ja omenantuotanto tiloihin Marmanden ympäristössä maatalousteknikko mr Hugues Francois`n opastuksella; päivän ohjelmassa: - Christian Bourdon, omenantuottaja. - Martaillac Pépiniéres Keskiviikko Aamiainen hotellissa. Klo lähtö hotellista. Viiniosuuskunta. TGV- juna Bordeauxista lähtee klo ja saapuu Angersiin klo Bussikuljetus juna-asemalta hotelliin, Hotel Mercure Angers Lac de Maine Torstai Aamiainen hotellissa. Klo lähtö hotellista tutustuminen Min d Angers tukkutoriin klo 06:30 08:00 Klo 10:00 vierailemme Earl Baudoin omenatilalla klo 13:00 lounas hotellissa. Loppuiltapäivä on vapaata Perjantai Aamiainen hotellissa. Klo 10: vierailu Anjou Plants, erikoistunut mansikan taimituotantoon, jälleenmyyjiä ympäri Ranskaa. TGV juna Pariisiin klo 16:39. Saapuminen Pariisiin klo 18:12. Majoittuminen hotelli Villa Modigliani. Lauantai Aamupäivä vapaata ja klo siirtyminen lentokentälle. Lento Pariisista Finnairilla klo ja saapuminen Helsinkiin klo

3 Matkalle Ranskaan lähdettiin koska se koettiin tärkeäksi yhteistyökohteeksi: se on yksi puutarhatuotannon suurmaita ja se loisti valkoisena länttinä Marjaosaamiskeskuksen yhteistyö kartalla. Yhteistyökumppaneita löytyi, mm. Pepiniérès Martaillac, ja heitä hyödynnetään luennoitsijoina sekä tutkimusyhteistyössä Marjanviljelyn koetilan kokeissa. Matkaraportissa osa tekstissä on matkanjohtajana toimineen Tuija Tanskan raportista (kursiivilla), osa kenttämestari Jari Kännisen kirjoittamaa. Kuvat Jari Känninen. Sunnuntai Matkaan lähdettiin varhain sunnuntaiaamulla Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Matkaseurueeseen kuului 27 marjanviljelijää ja muuta marja-alan toimijaa ympäri Suomea. Ranskan maataloudesta: - laaja-alainen maatalous ja elintarviketeollisuus, jotka ovat hyvässä jamassa huolimatta talouskriisistä - 20 % viljelijöistä saa 80 % maataloustuista - Ranska vastusti erityisesti Puolan liittymistä EU:in Maanantai D Angen tukkutori Tapasimme aluksi johtaja Annick Solalin, jolla oli kuitenkin kiire omalle 26 hehtaarin omenatilalleen, missä oli parhaillaan 24 ihmistä poimimassa omenaa. Tukkutorin pinta-ala on kaikkiaan 29 ha. Myöhemmin meille esitteli tukkutorin toimintoja Monsieur Barot. Omenaosuuskunnan pakkaamo Les 3 Domaines Toimintaa esitteli osuuskunnan Mr Lantin, kaupallinen johtaja. Osuuskuntaan kuuluu 20 jäsentä, jotka viljelevät vuodessa 18 milj. kg omenaa ja 1 milj. kg kiiviä. Viljelyalaa on kaikkiaan 400 ha ja viljelmät sijaitsevat 30 km säteellä pakkaamosta. Tukkutorilla on omenavarasto, kiivi taas pakataan erillään, koska näitä hedelmiä ei voi varastoida samassa paikassa. Osuuskunta kuuluu 5 osuuskunnan yhtymään, jonka tuotemerkki on Bluewhale (sinivalas), tuotteiden markkinoinnissa ollaan yhteistyössä 50 eri maan kanssa, mm. Suomessa Keskoon. Omenoita markkinoidaan Kanadaan ja Aasiaan asti. Skandinaviaan menee 17 % omenista.

4 Osuuskunnalla on Global Gap-sertifiointi. Osuuskunta on saanut 25 % EU-tukea rakennusinvestointeihin. Esim. lajittelulinja maksoi , mihin avustusta saatiin. Kaikki omena viljellään verkkojen alla, sillä raevaara on suuri. Myös katteisiin on mahdollisuus saada EU-avustusta. Omena säilytetään säätöilmavarastoissa. Lajikkeista 2-väriset ovat muodissa, esim. Pink Lady, Gala. Kaikista lajikkeista menee % vientiin, mutta esim. Galasta 95 %. Golden-lajikkeen menekki on vähentynyt. Luomua on alle 3 % omenista. Työntekijät tekevät pakkaamolla 2 x 8 h vuorotyötä, klo 5 21; työntekijät ovat alueen ranskalaisia. Uusi pakkauslinja voi käsitellä 10 tonnia tunnissa. Jokainen omena kuvataan 20 kertaa, 29 eri koloa, mihin joutuvat. Omenat kulkevat veden varassa, kuljetuslinjojen vesi vaihdetaan 1 krt viikossa, ison altaan vesi kerran vuodessa. Kokolajittelusta: ranskalaiset eivät suosi pienikokoista omenaa, pienemmät viedään Skandinaviaan, g. Kokolajittelu tapahtuu siis painon mukaan. Pintakäsittelyyn käytettään elintarvikekelpoista vahaa, muuta käsittelyä ei ole sallittu Ranskassa, toisin kuin Italiassa ja Espanjassa. Omenat tulevat pakkaamoon tiloilta kuution muovilaatikoissa. Laatikko kaadetaan vesialtaaseen, josta omenat siirtyvät lajittelulinjalle jossa ne kuvataan värin mukaan ja punnitaan. Tältä linjastolta omenat tippuvat painon ja värin mukaisesti uudelle vesialtaalle josta lajitellut erät siirretään pakkaamoon. Omenan laatu testataan kahdessa vaiheessa, ennen lajittelua ja lajittelun aikana. Hinta määräytyy tuloksen mukaan. Kannattavuus riippuu lajittelutuloksesta, teollisuuteen menevä osuus merkitsevä.

5 Tuottajahinta oli v keskimäärin 33 cent/kg, mistä 26 senttiä tuotantokustannus ja 7 senttiä voitto. Keskimäärin omenaviljelijät saavat 65 tonnia/ha, tuotantokustannus /ha. Osuuskunta ei tee voittoa, vaan tulos jaetaan jäsenille. Tukkumyyjät Seuraavaksi vierailimme tukkumyyjien osastolla. Tukkumyyjät ostavat alueen tuottajilta sekä ulkomailta tavaraa, esim. Espanja, Italia. Tuotteet myydään ravintoloille ja torikauppiaille. Näimme myöhäistuotannon mansikkaa, Charlotte-myöhäislajikkeen sato oli meneillään. Huhtikesäkuussa on Gariguette-lajikkeen aika. Tuottajahinta on 8 12 /kg. Integroitua tuotantoa arvostetaan yhä enemmän. Grossist 47 ostaa tuotteita km säteellä. Yhtiö aloitti 15 vuotta sitten, nyt kaikkiaan 300 tuottajan tavaraa Espanjan Murciaan asti. Ovat hommanneet oman kuljetuskalustonsa ja päässeet alentamaan kustannuksia 6 %:sta 3 %:in. Yhtiö on osakeyhtiömuotoinen. Harjoittavat IP-tuotantoa ja ovat palkanneet siihen neuvojan. Säilytystiloja on firman pääpaikalla ja tuottajien luona. Tuottajatori Mr Barot esitteli meille muuten alueen toimintaa, pääsymaksu alueelle vaihtelee kuljetusrekan koon mukaan. Maksu vaihtelee myös sen mukaan, onko toripäivä vai ei. Paikalle voi tulla joka päivä, sillä tukkurit ovat aina paikalla. Toiminta alkaa klo 7 ja asti tuotteita voi toimittaa tukkuasiakkaille torialueella. Varsinainen tuottajatori alkaa klo 15. Tuottajat tulevat toripäivinä Lounais-Ranskasta 200 km säteellä. Jotkut tulevat esim. vain kirsikkaaikaan, toisilla taas pitempi sesonki.

6 Torilla on kolme katosta joista tuottajat ovat kahdessa ensimmäisessä ja ostajat kolmannessa. Ostajat kiertävät tuottajien paikoilla mutta myös tuottajat voivat käydä suoraan ostajien paikoilla tuotteita tarjoamassa. Tuottajat ovat riveissä, ensin hedelmämyyjät, toisessa rivissä vihannestuottajat. Torilla on 3 henkilöä kontrolloimassa toimintaa, on todistettava että myy alueen tuotteita. Joillakin on maita Espanjassa, mutta näitä tuotteita ei saa myydä tuottajatorilla Puolalaista alkuperää oleva omenatuottaja: tulee 38 km päästä myymään omenia torilla. Tuli Puolasta, koska perheellä oli siellä tohvelitehdas, mutta kiinalainen tuonti vei kannattavuuden.hänellä on 35 ha hedelmätarhaa, viljelee myös artisokkaa. Työntekijät tarhalle tulevat Puolasta, Portugalista ja Espanjasta. Espanjalaisia tulee talouskriisin aikana yhä enemmän. Yksi ranskalainen oli myös, mutta hän lähti jo kuukauden sisällä. Rouva myy tuotteita 3 eri torilla Puolassa omenan tuottajahinta voi olla 12 cent/kg, täällä hän myy 1 eurolla. Tuotto on parempi kuin osuuskuntien jäsenillä. Mansikkatuottaja Francois Zambon, jonka tapasimme torilla. Tällä tuottajalla on mansikkaa tunnelissa ja kasvihuoneessa, kaikkiaan 6 ha. Viljelee myös maissia ja luumua, kuivatusuuni itsellä. Tunnelissa kasvualustana turvesäkit. Tunnelit ovat paikallista valmistetta, 5 m leveät ja 3,5 m korkeat. Mansikkaa tuotetaan maaliskuun lopulta jouluun asti. Nyt myynnissä remontoiva Charlot-te-lajike. Muita lajikkeita ovat remontoivista Mara des Bois sekä yksisatoiset Clery, Matisse, Gariguette ja Darselect. Taimet ostetaan paikalliselta taimistolta, hinta 25 cent/kpl. Nyt myynnissä olevien lajikkeiden taimet kalliimpia, odotuspetitaimia, jotka viritetään kukkaan kesällä. Pienet taimet istutetaan kesällä, marraskuussa kylmähuoneeseen. Marmanden alue on kuuluisa tomaateistaan, joita tuottajatorilla näkyi paljon eri muotoisina ja värisinä.

7 Luumuosuuskunta Pruneaux d Agen Osuuskuntaa esitteli johtaja Jean Philoctete. Osuuskuntaan kuuluu 25 jäsentä, luumun korjuu kestää kuukauden. Kun luumut tuodaan sisään varastoon, tehdään laatutesti. Lajike Prune d Ente. Korjuu tarhassa tehdään koneellisesti. Luumut tulevat puulaatikoissa ja viedään kuivatukseen elevaattoreilla. Pienet hedelmät lajitellaan pois, niitä on n. 15 %, arvo on 0. Lajitteluhihnalla poistetaan huonot hedelmät. Luumut kuivatetaan uunissa kokoluokittain, alussa vesipitoisuus on % ja loppukosteus 20 %. Kuivatuksen jälkeen luumut kostutetaan 35 % vesipitoisuuteen. Tällainen luumu säilyy 6 kk vähintään. Kuivatuksen energia saadaan kaasusta, mikä on tavallinen energialähde alueella, kaasu tulee Algeriasta ja Venäjältä. Kuivatuksen jälkeen luumun kivet poistetaan toisessa paikassa. Luumu lähtee täältä massana, myös kostutus ja pakkaus tehdään muualla. Vuosi on ollut huono, kuivattua luumua on nyt 500 tonnia, parhaina 700 tonnia. Luumua käytetään kakkuihi, jälkiruokiin ja liharuokiin.

8 Tiistai Omenatila Omenaviljelmää esitteli paikallinen neuvoja Francois Huguet. Christian Bourdon, 55 v. omistaja ei ehtinyt paikalle. Bourdonin 2 poikaa eivät halua jatkaa omenanviljelyä isänsä jälkeen. Viljelmällä 6 ha omenaa, jotka kypsyvät tässä järjestyksessä: Gala, Golden, Chantecler, Braeburn. Lohko oli istutettu 1994, perusrunko NAKB (on siis yksi M9-rungon klooni). Pölytyspuina käytetään Granny Smith-lajiketta. Pölytysongelmia on ollut paljon kuluneena vuonna, paikoin Golden D. vain 15 % normaalista satoa. Tällä lohkolla Galan normaali sato 55 tn/ha, nyt 40 tn/ha. Raesateet ovat uhka hedelmätuotannolle ja siksi hedelmätarhojen päällä on verkot. Omena kerätään 3 keruukerralla. Joditestiä käytetään kypsyyden mittaamiseen. Omenista 20 % myydään suoraan kuluttajille, loput tukuille. Hinta nousee tukuissa 40 sentistä senttiin sadonkorjuun loppua kohti. Itse kauppaamisen hoitaa tuotanto-osuuskunta. Kasvinsuojeluongelmista mainittiin omenarupi, härmä, varastotaudit sekä uusi tuholainen Metcalfa pruinosa, pieni perhonen joka aiheuttaa imentävioituksellaan ongelmia. Omenakääriäistä vastaan käytetään feromonihäirintää, myös pikkuhedelmäkääriäisen tyyppistä tuholaista vastaan. Välimeren puolelta on uhkaamassa myös uusia omenan tuholaisia. Talven kylmyys miinusastetta hieman ehkäisee siirtymistä. Myös vesimyyrät aiheuttavat puille vahinkoja. Viljelijät joutuvat käymään kasvinsuojeluaineiden ostamista varten 2 pv koulutuksen. Valmisteista mainittiin Calypso, Movento, Insegar ja Supreme. Aineita vaihdellaan resistenssin ehkäisemiseksi. Raakileharvennus tehdään käsin. Peltohehtaarin hinnaksi mainittiin /ha tällä alueella, paremmilla alueilla /ha. Chantecler on ranskalainen erikoisuus, joka tuottaa tonnia/ha.

9 Pepiniers de Martaillac Toimintaa esitteli omistaja, Toulousen yliopiston agronomi, Jacques Bertrand. Tutustuimme aluksi yhtiön mansikan taimituotantoon. Yhtiö tuottaa 13 miljoonaa mansikan tainta vuodessa. Kaikki ovat pottitaimia. Yhtiö tekee jatkuvasti kokeita lajikkeiden soveltuvuudesta viljelyyn. Taimet myydään suoraan viljelijöille koko Ranskaan ja muualle Eurooppaan, myös Itä-Eurooppaan. aikaiset lajikkeet: Gariguette, Ciflorette, Clery pääsadon lajikkeet: Candiss, Elsanta, Sonata myöhäiset: Charlotte, Mara des Bois, Cirafine Taimikasvatuksessa lähdetään in vitro-materiaalista, näistä tuotetaan F1-polven rönsyjä, F2 polvi on emotaimi ja näistä tuotetut F3-polven rönsytaimet ovat niitä, joita myydään marjanviljelijöille.. Jos rönsyt leikataan 10 pv. heinäkuuta, ne ovat valmiita taimia lokakuun lopussa ja viedään kylmähuoneeseen +2 asteeseen, vilutusta varten. Gariguette lajike on 1 kk kylmävarastossa, valmis joulukuun alussa ja satoa saadaan helmikuusta lähtien. Aikaisimpien lajikkeiden lehtiä ei leikata, ne lähtevät silloin nopeammin kasvuun. Kun taimien lehdet tulevat punaisiksi, ne siirretään kylmävarastoon. Taimia kasvatetaan eri pottityypeissä eri sadontuottotapoja varten. Kasvualusta on männyn kaarnaa, jota opittiin käyttämään aiemmin kun viljeltiin tomaattia. Myös hienonnettua turvetta käytetään. Sonata-lajikkeesta saadaan g/taimi, mutta Gariguettesta vain g/taimi. Charlottelajikkeesta voidaan saada 3-4 satoa, välillä leikataan lehdet. 15% taimista menee avomaaviljelyyn, loput rajoitetulle alustalle. Taimien hinta vaihtelee pottityypistä ja lajikkeesta riippuen senttiä kappale.

10 Peruslannoitus riittää taimipotissa 15 pv, sen jälkeen seurataan ravinteiden tarvetta. Taimituotannossa työskentelee 190 henkeä kesällä, nyt oli 80. Kuukausipalkka on 1000 euroa käteen, työnantajalle kustannuksia tulee Kesällä töissä on alle 25 v. opiskelijoita, mutta pääsoin työvoima tulee Puolasta, Portugalista. Työaika on 35 tuntia viikossa, ei työsuorituksen mukaista palkkausta. Rönsyt poistetaan käsityönä. Ranskalaiset kuluttajat ovat edelleen valmiita maksamaan oman maan mansikasta enemmän kuin ulkomaisesta. Kasvitaudeista mainittiin härmä, mustalaikku, harmaahome, punamätä; näitä varten ruiskutuksia. Biologista torjuntaa harjoitetaan Syngentan petohyönteisillä. Viljelmä on saanut Raudin-tukea viestintä/internet asioihin. Marjatuotanto Martaillac- yhtiö viljelee mansikkaa kasvihuoneessa, huoneita on rakennettu 8 ha vuonna 1989 ja 7 ha vuonna Aiemmin viljeltiin tomaattia, mutta nyt kaikki on mansikalla. Kasvihuonelaitoksella on oma kaasukäyttöinen 30 MW lämpöasema, joka lämmittää vettä; lämmin vesi varastoidaan torniin: iso boileri. Lämmitys maksaa 3 euroa/neliö; tomaatilla se oli 9 euroa. Mansikka kasvatetaan männyn kuorta sisältävissä kasvusäkeissä, joita käytetään max 2 vuotta. Valaistuksella tasapainotetaan lehtien ja kukkien muodostumista. Nyt sato oli loppuvaiheessa. Marraskuun istutuksilla tavoitellaan helmikuun puolivälissä alkavaa satokautta. Gariguette on tärkeä lajike, siitä saadaan satoa 6 kg/neliö. Jos käytetään hiilidioksidia, sato kasvaa %.

11 Viljelmällä ei käytetä kemiallisia kasvinsuojeluaineita. Härmää torjutaan rikittämällä. Petopunkkeja käytetään punkkeja vastaan: Amblyseius swirskii. Kirvoja vastaan on jouduttu ruiskuttamaan kerran tänä vuonna. Biobestin punkkipussi on 2,5 metrin välein kasvustossa. Pölytykseen käytetään kimalaisia. Viljelmä kuuluu Rougeline merkillä markkinoivaan alueen viiden tuottajan yhteenliittymään. Rasioissa on aina tuottajan kuva. Marjat menevät supermarket-myyntiin rasiamarjana. Charlottelle on oma rasia. Pahvilaatikot pohjautuvat 400x600 standardiin. Marjoja ei jäähdytetä pakotetun ilmankierron avulla. Markkinoinnin tulisi tapahtua 2 pv sisällä, niin että poiminnasta 3 pv kuluttua mansikka pitäisi syödä.

12 Rougeline tuottaa 3000 tonnia mansikkaa, tonnia tomaattia ja muutama sata tonnia vadelmaa. Uudella puolella huoneet olivat korkeampia ja varistettu lämpöverhoilla aikaisempaa tuotantoa varten. Lasi oli myös ns. termolasia. Viljelyä jatketaan vielä kk verran, sen jälkeen istutetaan uudet taimet. Viljelmälle istutetaan vuosittain 1,3 milj. tainta. Istutustiheys vaihtelee lajikkeittain, Gariguette 12 kpl/neliö, Charlotte 6-8 kpl/neliö. Gariguettea joudutaan lämmittämään, Charlotte ja Mara de Bois pärjäävät ilman lämmitystä. Poiminnassa jokaisella poimijalla on vaaka, laatikoihin tulee viivakoodit. Rasioihin poimittaessa työsaavutuksen tulee olla 12 kg/h, muuten joutuu muihin hommiin. (Espanjalaiset vaativat 20 kg/h.) Keväällä täällä on 120 työntekijää, nyt paikalla enää 20; 40 on mennyt taimitarhalle. Omistaja on aikeissa laajentaa tuotantoa muualle. Hänellä on toisella paikkakunnalla vielä vadelmatarha, 2000 neliötä. Siellä viljellään lajikkeita Tulameen, Meeker, Heritage, Polka, Autumn Bliss mm. Omistaja sanoi mansikan marjojen olevan tuottavampia kuin taimituotanto. Mansikkaa hän toimittanut myös Suomeen ja Ruotsiin; Charlotte-lajike. Se on kysytty lajike myös Venäjälle. Gariguette on liian pehmeä lajike vientiin. Keskiviikko Cucumount viiniosuuskunta Toimintaa esitteli Sebastian Laffarque. Osuuskunnan alueella on 800 ha viiniviljelyksiä, perustettu 50- luvulla. Tuotanto on pääasiassa punaviiniä, vain 3% on roseviiniä ja 2 % valkoviiniä. Yhteensä 6 miljoonaa pulloa tuotetaan vuosittain. Viljelijät ajavat rypäleensä tänne, valmistus ja pullotus tapahtuu yhdessä paikassa. Viininkorjuu oli myöhässä, aloitettu 2 vk ennen käyntiämme. Työntekijöitä oli paikalla 42. Viljelijät sitoutuvat tuotantoon ja pitävät lajikkeet ja lohkot erillään. Rypäleet 35 vuotta vanhoilta viljelyksiltä pidetään erillään 2-3 vuotta vanhoilta viljelmiltä tulevista. Merkkiviinit tehdään samanaikuisista kasvustoista. Kasvustot tuottavat yleensä 35 vuotiaaksi asti keskimäärin, tuotto alkaa 3 vuotiaasta kasvustosta. Perustaimet ovat tulleet Amerikasta, sillä alueen viinikasvustot tuhoutuivat 1880-luvulla viinikirvan takia. Viini lehdistöä uhkaavat härmä- ja muut sienitaudit. Tautien torjunta on tärkeää, sillä jos lehdistö ei ole kunnossa, niin rypäleisiin ei tule sokeria.

13 Tuenta: pylväät + rautalanka; 2,5 m riviväli. Perustaminen maksaa 3000 euroa/ha, mutta siihen saadaan tukiaisia; kok.kust /ha. Köynnökset leikataan käsin, muuten tuotantoa on koneellistettu, mm. sadonkorjuu ollut jo 35 vuotta. Korjuukone maksaa euroa, eikä sen hankintaan saa EU-rahaa niin kuin muille korjuukoneille. Hehtaaritukia ei makseta viiniviljelyksille. Chateau-viini tulee yhden ainoan tuottajan 6 ha viljelmältä. Loppuja voidaan sekoittaa yhteen, saadaan halvempia, mutta korkeatasoisia viinejä. Osuuskunta myy viinit suoraan ilman välikäsiä. Tuotannossa on sitouduttu AOC sääntöihin. Osa viinistä kypsytetään tammi-tynnyreissä (2500 kpl), osa suurissa sammioissa. Marmanden lähellä on maanalainen varasto, jossa viini vanhenee.

14 Torstai Angers in tukkutori Esittelijänä toimi Emmanuelle Marsin. Tori on puoleksi yksityinen, puoleksi julkinen. Hallinnointi tapahtuu yksityisen tahon toimesta, Somnival. Kaikkiaan tukkutoreja on Ranskassa 19, suurin Pariisissa. Toria esitellään ryhmille, koululaisille ja ammattiin kouluttautuville Emmanuellen tehtävä. Tämä tukkutori on ns. toisen asteen myyntiin tarkoitettu, tuottajat myyvät Vivyn torilla, joka kuuluu samaan yhtiöön. Tukkutorilla oli kaikkia tuoretuotteita, myös lihaa ja kalaa, astioita ym. tarviketta. Kävimme läpi eri myyntihalleja ja tukkumyyjien osastoja. Suurin osa on anjoulaisia, mutta myös ulkomaalaisia toimijoita on. Tukkureilta haetaan puolet tuotteista, puolet toimitetaan asiakkaille, esim. laitokset, sairaalat. Tilaukset tulevat toimistoon viivakoodien mukaan. Tavarat laskutetaan asiakkailta. Erikoisuus Vitolette- musta peruna Loiren laakson alueelta. Pariisin herkkusieniä viljellään kivilouhoksissa. Ravintolatukku oli alueella erikseen, laaja valikoima tuotteita. Asiointiin tarvitaan ammattikortti. Hinnat olivat näkyvillä hallissa. Lasku maksetaan asioitaessa.

15 Baudoinin omenatila Earl Baudoinilla on 97 ha tila, josta 12 ha on hedelmätarhaa. Muuten viljellään hampun siementä, sinapin siementä, hernettä, sinimailasta, maissia ja retiisin siementä. Myös maissia, vehnää ja auringonkukkaa on kierrossa. Hedelmätarhassa on 14 eri omenalajiketta ja 3 päärynälajiketta. Viljelijä tuotti aiemmin osuuskunnalle, mutta siirtyi sitten suoramyyntiin yksityisille kuluttajille. Asiakkaat ostavat joko valmiiksi poimituja omenia tai käyvät itse keräämässä puista. Baudoin käy itse myymässä kaikkiaan 11 eri torilla. Pisin matka on 50 km tilalta. Noin 10 vuotta sitten Baudoin istutti Chantecler lajiketta. Muista lajikkeista viljellään mm. Pink Gold, Opale, Golden Delicious, Rubinette, Belchart, Fuji. Lajikkeita joudutaan välillä vaihtamaan kysynnän mukaan ja se tapahtuu liitevarrennoksella entiseen perusrunkoon. Viljelyssä ovat Williams, Conference ja Comis päärynälajikkeet.

16 Huhtikuun kylmät ovat vähentäneet satoa, erityisesti Fuji on kärsinyt paljon. Kasvinsuojelussa käytetään omenakääriäistä vastaan feromonihäirintää ja muutenkin suuntaudutaan IPM-tuotantoon. Rupea vastaan käytetään normaalia ruventorjuntaohjelmaa. Paikkakunnalla on alueellinen rupivaroitusjärjestelmä, torjuntatarpeeesta ilmoitetaan sähköpostilla. Angersin kasvinsuojelulaitoksen palvelu ei enää ole maksullista viljelijöille, aiemmin oli. Reaaliaikainen palvelu on saatavissa internetistä. Viljelijä on käynyt 2 pv kasvinsuojelukoulutuksen. Baudoin oli tehnyt erikoisen aurinkosähkön tuottamisen sopimuksen 20 vuodeksi. Aurinkopaneelia on kaikkiaan katoilla 250 neliötä, myy sähköä 60 cent/kwh ja ostaa itselle takaisin 9 cent/kwh. Perustamiseen hän otti 12 vuoden lainan, saa hoidettua lyhennykset ja jää ylimääräistä käteen. Viljelmän alueesta puolet on omaa maata, puolet vuokrattu. Maan vuokra on täällä euroa/ha ja maan hinta euroa hehtaari. Viinintuotantoalueilla maa voi maksaa jopa euroa/ha. Tilalla on 4 palkattua työntekijää, 2,5 myy ja 1,5 on tarhassa töissä. Sesonkiaikana lisäksi henkeä lisää. Tuntipalkka on 9,40 /h sesonkityöntekijöillä, vakituisilla 11,5 euroa tunti. Tästä jää käteen 8 euroa. Hyvän sesonkityövoiman löytäminen on hankalaa. Itä-Euroopasta työntekijät, täällä 2 bulgarialaista.

17 Perjantai Anjou Plants, mansikan taimituotanto Jeremy, yhtiön laatupäällikö esitteli tuotantoa; nuori mies oli ollut Martaillacilla töissä aiemmin. Tuotantoa on kahdessa paikassa. Yhtiö on osuuskunta, jossa 14 jäsentä. Tässä muodossa toiminta on ollut vuodesta 2001 lähtien. Taimia tuotetaan 13 milj. kpl vuodessa, liikevaihto 29 milj.. Paakkutaimia tuotetaan vrk kierrolla kasvihuoneessa. Rönsyt tulevat avomaalta, juurrutus kasvualustalle kennoissa. Juurten kehittymistä tarkkaillaan. Kaikkiaan 20 eri lajiketta tuotannossa. Lajikkeet menevät kasvihuonetuotantoon asiakkaille, jotka istuttavat ne turvesäkkeihin. Avomaataimien tuotannossa emotaimet istutetaan marraskuussa maahan, nosto tapahtuu elevaattorikoneella seuraavan vuoden syyskuusta alkaen. Toimitus nopeasti, jotteivät taimet kuivu. Istutuksia tehdään kolmessa vaiheessa loka-helmi-maaliskuussa. Avomaataimista otetaan satoa 2-3 vuotta. Paakkusatotaimien tuotanto on kasvamassa, sillä kasvihuoneviljely yleistyy. Alustoilla kasvavat taimet kerätään lokakuussa ja pakataan, osa säilytetään 0-asteisessa varastossa. Näistä viljelijä ottaa vain yhden sadon. Satoa näistä taimista saadaan 60 pv päästä. Myös pieniä frigotaimia tuotetaan yhtiössä, erityisesti Charlotte ja Gariguette -lajikkeista. Mini tray plant edullisin taimityyppi täällä. Tätä taimityyppiä käytetään remontoivilla lajikkeilla. Taimien hinta vaihtelee koosta riippuen centin välillä. Taimilaatikoita kerätään toreilta, erilaisia puupakkauksia; tämä oli erikoista. Lajikkeista Gariguette vastaa 40 % osuutta, Charlotte 15 %. Taimia viedään Marokkoon, Sveitsiin, Belgiaan, Puolaan. Tautien torjunta-aineista mainittiin Aliette ja Santhal, jonka tehoaine mefenoxam. Työntekijät tulevat puoliksi alueelta, puoliksi ulkomailta, Marokko, Portugali. Heidät majoitetaan asuntoloissa, 50 henkeä, tilat varusteltu, keittiöt ym. Työntekijälle jää nettona 8 euroa tunti. Kesällä sesonkityöläisiä on 100, talvella 50 henkeä.

18 Viljelmällä rakennettiin juuri ruiskujen pesuun uutta rakennusta, ei ole EU-vaatimus. Muutenkin oli suuntauduttu ympäristöystävällisesti: kaikki hulevesi ja kasvihuoneiden katoilta tuleva vesi kerätään talteen altaaseen. Kasteluvesi kierrätetään puhdistuksen jälkeen. Lauantai Lauantaina tutustuttiin omatoimisesti Pariisin marjamarkkinoihin. Hotellin viereisellä kadulla lähellä Montparnassen asemaa oli markkinapäivä, tuotteita oli tarjolla vihanneksista ja marjoista juustoihin, lihaan ja kalaan.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatin viljely Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatti (Solanum lycopersicum) Etelä-Amerikasta kotoisin oleva tomaatti on tärkein kasvihuonevihanneksemme. Vuonna 2014

Lisätiedot

Matkakertomus. Norja, Tanska, Saksa

Matkakertomus. Norja, Tanska, Saksa Matkakertomus Norja, Tanska, Saksa 18.-21.9.2017 Hans OlavMoskvil, Nykirke -2 ha avomaalla, 4,8 ha tunneleissa, kaikki maapenkeissä - taimimäärä noin 33 000 kpl/ha - esim. Malwinan satotaso 1. vuosi 15

Lisätiedot

Luomupuutarhatuotanto Pohjois-Karjalassa. Päivi Turunen ProAgriaPohjois-Karjala Luomu- ja hyvinvointiseminaari 26.3.2013

Luomupuutarhatuotanto Pohjois-Karjalassa. Päivi Turunen ProAgriaPohjois-Karjala Luomu- ja hyvinvointiseminaari 26.3.2013 Pohjois-Karjalassa Päivi Turunen ProAgriaPohjois-Karjala Luomu- ja hyvinvointiseminaari 26.3.2013 Puutarhatuotannossa luomupinta-ala on noin 1 000 hehtaaria, joka on noin 6 % kokonaisalasta Hehtaareissa

Lisätiedot

Koetuloksia MTT Sotkamon marjakokeista. Kalle Hoppula Vanhempi tutkija MTT Sotkamo

Koetuloksia MTT Sotkamon marjakokeista. Kalle Hoppula Vanhempi tutkija MTT Sotkamo Koetuloksia MTT Sotkamon marjakokeista Kalle Hoppula Vanhempi tutkija MTT Sotkamo Marjatsemppi-kiertue, syyskuu 2010 Hanke: Marjanviljelystä vahva elinkeino Pohjois-Suomeen Rahoittajat: EU:n maaseuturahasto

Lisätiedot

AVOMAANKURKUN KASVATUS

AVOMAANKURKUN KASVATUS AVOMAANKURKUN KASVATUS Atte Ahlqvist 8 B Avomaankurkun kukkia ja kurkkuja heinäkuussa 2012 / oma kuva-arkisto Me viljelemme kotonani avomaankurkkua, nippusipulia ja perunaa. Tässä työssä kerron avomaankurkun

Lisätiedot

Biologinen kasvinsuojelu

Biologinen kasvinsuojelu Biologinen kasvinsuojelu Heini Koskula Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Taustaa petojen käytöstä Mistä on kyse? Petopunkkeja

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Suljetun kierron kasvihuone - ympäristömyötäistä huipputekniikkaa

Suljetun kierron kasvihuone - ympäristömyötäistä huipputekniikkaa Suljetun kierron kasvihuone - ympäristömyötäistä huipputekniikkaa Kari Jokinen, Erikoistutkija, MMT ja MTT:n Poveri-tiimiläiset Risto Tahvonen, Liisa Särkkä, Timo Kaukoranta Kasvihuoneviljelyn merkitys

Lisätiedot

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Katse syyshoitoon Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta Mikkeli 3.11.2017 Matala V. 2006: Mansikan viljely Syyshoito eli sadonkorjuun jälkeiset

Lisätiedot

BerryGrow hanke: Koetilan tuloksia kesältä Uutta marjanviljelyyn marjatilaisuus Raija Kumpula

BerryGrow hanke: Koetilan tuloksia kesältä Uutta marjanviljelyyn marjatilaisuus Raija Kumpula BerryGrow hanke: Koetilan tuloksia kesältä 2016 Uutta marjanviljelyyn marjatilaisuus Raija Kumpula Sivu 1 18.11.2016 Marjantuotanto Pohjois-Savossa Marjantuotanto Pohjois-Savossa Marjantuotanto Pohjois-Savossa

Lisätiedot

Hamppu viljelykiertokasvina

Hamppu viljelykiertokasvina Hamppu viljelykiertokasvina Noora Norokytö, Hyötyhamppuhanke Turun ammattikorkeakoulu Yleistä hampusta Tuulipölytteinen lyhyen päivän kasvi Luontaisesti yksineuvoinen (öljyhamppu), jalostuksella kaksineuvoinen

Lisätiedot

MARJAKIERTUE 2015 KASVINSUOJELUKUULUMISET

MARJAKIERTUE 2015 KASVINSUOJELUKUULUMISET MARJAKIERTUE 2015 KASVINSUOJELUKUULUMISET Minni Tapola 040 568 11 65 Minni.tapola@bayer.com CONTENT CHAPTER I Kuulumisia Bayerilta Organisaatio kasvanut Minni Tapola erikoiskasvien ks, viljan tautiaineet

Lisätiedot

Mansikan viljely tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen ProAgria Etelä-Pohjanma

Mansikan viljely tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen ProAgria Etelä-Pohjanma Mansikan viljely tunneleissa Marjamaat-hanke Joensuu 2.2.2017 Arja Raatikainen ProAgria Etelä-Pohjanma Tavoitteet Sadon ajoitus pääsatokauden ulkopuolelle Hyvälaatuinen sato Lajikkeet, jotka eivät menesty

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Marjanviljelyn kehittäminen. Benchmarkkausmatka Itä-Suomi 15. 17.9.2010

MATKARAPORTTI. Marjanviljelyn kehittäminen. Benchmarkkausmatka Itä-Suomi 15. 17.9.2010 MATKARAPORTTI Marjanviljelyn kehittäminen Benchmarkkausmatka Itä-Suomi 15. 17.9.2010 Matka on osa Pyhäjärvi-instituutin hallinnoimaa hanketta Kasvisklusterin kehittäminen Lounais-Suomessa. Hankkeen päärahoitus

Lisätiedot

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 MAANANTAI 2 TIISTAI 3 KESKIVIIKKO 4 TORSTAI 5 PERJANTAI 6 Loppiainen LAUANTAI 7 SUNNUNTAI 8 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 2 MAANANTAI 9 TIISTAI 10 KESKIVIIKKO 11 TORSTAI 12 PERJANTAI 13

Lisätiedot

Prosentti- ja korkolaskut 1

Prosentti- ja korkolaskut 1 Prosentti- ja korkolaskut 1 Prosentti on sadasosa jostakin, kuten sentti eurosta ja senttimetri metristä. Yksi ruutu on 1 prosentti koko neliöstä, eli 1% Kuinka monta prosenttia on vihreitä ruutuja neliöstä?

Lisätiedot

BerryGrow ja EduBerry hankkeiden kuulumiset

BerryGrow ja EduBerry hankkeiden kuulumiset BerryGrow ja EduBerry hankkeiden kuulumiset Maatinki 25.10.2016 Raija Kumpula Sivu 1 Marjantuotanto Pohjois-Savossa Marjantuotanto Pohjois-Savossa Marjantuotanto Pohjois-Savossa Kannattavuuskerroin 2016E

Lisätiedot

Odpowiedzi do ćwiczeń

Odpowiedzi do ćwiczeń Odpowiedzi do ćwiczeń Lekcja 1 1. c 2. b 3. d 4. a 5. c Lekcja 2 1. ruotsia 2. Norja 3. tanskalainen 4. venäjää 5. virolainen 6. englantia 7. Saksa 8. kiina 9. espanjaa 10. Suomi 11. puolalainen 12. englanti

Lisätiedot

Kotimainen paakkutaimi 1. vuosi (perustamisvuosi)

Kotimainen paakkutaimi 1. vuosi (perustamisvuosi) Markku Kajalo, 16.12.2014 Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus/ Sotkamo MANSIKKA (1 ha) C2 ja C2 pohjoinen VAIHTOEHTO 2 (tihkukastelussa ja kastelulannoituksessa käytetään vesijohtoverkostosta ostamalla

Lisätiedot

Marjaohjelma hanke tuholaistarkkailut Seminaari Suonenjoki Jari Känninen

Marjaohjelma hanke tuholaistarkkailut Seminaari Suonenjoki Jari Känninen Marjaohjelma hanke tuholaistarkkailut 2011 Seminaari 22.9.2011 Suonenjoki Jari Känninen Tuholaistarkkailuiden toteutus Tiloilla käyty pääasiallisesti kerran viikossa toukokuusta elokuun puoliväliin (sairasloma

Lisätiedot

Itsetuntemusta parhaimmillaan. Energiaa Enneagrammista Espanjassa. 33580!Tampere! www.careone.fi!

Itsetuntemusta parhaimmillaan. Energiaa Enneagrammista Espanjassa. 33580!Tampere! www.careone.fi! Itsetuntemusta parhaimmillaan Energiaa Enneagrammista Espanjassa Care One Oy Karkonmäenkatu15B info@careone.fi 33580Tampere www.careone.fi Itsetuntemusta parhaimmillaan Energiaa Enneagrammista Espanjassa

Lisätiedot

Viljakaupan markkinakatsaus

Viljakaupan markkinakatsaus Viljakaupan markkinakatsaus Hyvinkää 17.3.2011 Tarmo Kajander Hankkija-Maatalous Oy Vilja- ja raaka-aineryhmä Pohjois-Amerikan sateet keväällä Venäjän helle heinäkuussa La Nina sääilmiö aiheuttanut. .tulvia

Lisätiedot

IP viljelyn ohjeet marjanviljelyyn. Suonenjoki Matias Rönnqvist Berner Oy

IP viljelyn ohjeet marjanviljelyyn. Suonenjoki Matias Rönnqvist Berner Oy IP viljelyn ohjeet marjanviljelyyn Suonenjoki 14.11.2013 Matias Rönnqvist Berner Oy Tarpeenmukainen kasvinsuojelu ei ole oireenmukainen kasvinsuojelu! Asetus integroidun torjunnan periaatteista 1. Kasvintuhoojien

Lisätiedot

Prestop ja Prestop Mix -valmisteet biologiseen taudintorjuntaan mansikalla ja vadelmalla. Päivi Heino Verdera Oy/Lallemand Plant Care

Prestop ja Prestop Mix -valmisteet biologiseen taudintorjuntaan mansikalla ja vadelmalla. Päivi Heino Verdera Oy/Lallemand Plant Care Prestop ja Prestop Mix -valmisteet biologiseen taudintorjuntaan mansikalla ja vadelmalla Päivi Heino Verdera Oy/Lallemand Plant Care Prestop Gliocladium catenulatum J1446 Juuristotautien torjunta mansikalla

Lisätiedot

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET Mansikat AIKAISET LAJIKKEET Honeoye FinE Erinomainen varhaislajike, soveltuu myös luomuviljelyyn. Marjat säännöllisen muotoisia, hieman kartiomaisia, väriltään kirkkaanpunaisia ja kiiltäväpintaisia, myös

Lisätiedot

TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1 MAANANTAI 4 TIISTAI 5 KESKIVIIKKO 6 Loppiainen TORSTAI 7 PERJANTAI 8 LAUANTAI 9 SUNNUNTAI 10 Jussi Kiiskilä Valteri-koulu, Onerva 1 TAMMIKUU 2016 VIIKKO 2 MAANANTAI 11 TIISTAI 12

Lisätiedot

Mansikkapellot marjomaan. Marja-Suomen Taimituotanto Oy Mikkeli Jarmo Röppänen

Mansikkapellot marjomaan. Marja-Suomen Taimituotanto Oy Mikkeli Jarmo Röppänen Mansikkapellot marjomaan Marja-Suomen Taimituotanto Oy Mikkeli 3.11.2017Jarmo Röppänen Tunneliviljely muuttaa marjojen satokautta ja viljelyn kustannusrakennetta Viljelykausi jatkuu jolloin marjan keskihinta

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa

MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa Liite 15.3.2004 61. vuosikerta Numero 1 Sivu 2 MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa Oiva Niemeläinen, MTT Egyptissä olisi ruokittava 70 miljoonaa suuta Suomen peltopinta-alalta. Onnistuuko?

Lisätiedot

Syngentan kasvinsuojeluopas. Mansikalle

Syngentan kasvinsuojeluopas. Mansikalle Syngentan kasvinsuojeluopas Mansikalle Mansikan merkittävimmät kasvintuhoojat Harmaahome Harmaahome voi heikentää merkittävästi mansikkasadon määrää ja laatua. Harmaahome iskee kasvustoon kukinnan aikana

Lisätiedot

Avomaan vihannesviljely

Avomaan vihannesviljely Avomaan vihannesviljely 1 I. Vihannesten ryhmittely markkinointikestävyyden mukaan 1.TUOREVIHANNEKSET suhteellisen nopeasti pilaantuvia suuri haihdutuspinta nopea hengitys, vähän vararavintoa, korjataan

Lisätiedot

Case Tenhon tila historiaa. Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa

Case Tenhon tila historiaa. Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa Case Tenhon tila historiaa Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa Tilan toimintaa Suomalaisen suoramyynnin pioneeritila Suoramyyntiä

Lisätiedot

Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari

Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari Amarylliksen biologiaa Amaryllis kuuluu amarylliskasvien (Amaryllidaceae)

Lisätiedot

Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun

Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun Sanna Kauppinen, MTT Mikkeli sanna.kauppinen@mtt.fi, 040 183 4845 Tutkittua tietoa luomusta -luentosarja 29.10.2013 Luomuinstituutti Orlovim This project is co-funded

Lisätiedot

Luomuvihannestila Sveitsissä - Brüederhof, Zürich. Mikko Rahtola Luomuasiantuntija Luomuliitto ry 4.1.2012 Kuvat: Mikko Rahtola

Luomuvihannestila Sveitsissä - Brüederhof, Zürich. Mikko Rahtola Luomuasiantuntija Luomuliitto ry 4.1.2012 Kuvat: Mikko Rahtola Luomuvihannestila Sveitsissä - Brüederhof, Zürich Mikko Rahtola Luomuasiantuntija Luomuliitto ry 4.1.2012 Kuvat: Mikko Rahtola Kahden tilan yhteistyö Emotila Brüederhof/Günthard 27 ha (9 ha metsää, 9 ha

Lisätiedot

Luomuviljelyn peruskurssi. LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke

Luomuviljelyn peruskurssi. LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Luomuviljelyn peruskurssi LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Luomutuotannon tilanne Muutokset tilan toiminnassa luomuun siirryttäessä Maan rakenteen ja viljelykierron merkitys Viljelykiertoon

Lisätiedot

Riojan punaviinit Espanjan klassikko. 19.02.2014 Jarmo Makkonen

Riojan punaviinit Espanjan klassikko. 19.02.2014 Jarmo Makkonen Riojan punaviinit Espanjan klassikko 19.02.2014 Jarmo Makkonen Pohjois- Espanjassa Joet Rio Ebro Rio Oja Alue vuoristoista DOCa Rioja 2 Ala-alueet 3 Tämän näköistä seutua 4 Yleistä Rioja on Espanjan maineikkain

Lisätiedot

Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja parsakaalin viljely. Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli 12.4.2011

Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja parsakaalin viljely. Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli 12.4.2011 Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja n viljely Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli Sisältö Viljelyn edellytykset Tuotannon suunnittelu Jäävuorisalaattilajikkeita Kukkakaalilajikkeita Parsakaalilajikkeita

Lisätiedot

MARJAOSAAMISKESKUS. Mansikan lajikeseuranta tiloilla 2009 2011 Kesä 2009

MARJAOSAAMISKESKUS. Mansikan lajikeseuranta tiloilla 2009 2011 Kesä 2009 MARJAOSAAMISKESKUS Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maatalousalueisiin Mansikan lajikeseuranta tiloilla 2009 2011 Kesä 2009 AIKAISET LAJIKKEET... 2 Zumba (FF 06-01 )...

Lisätiedot

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Marraskuu 2017 Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Tulojen ja menojen muodostuminen Lähtökohtaisesti tavanomainen maataloustuotanto on luomutuotantoa tehokkaampaa

Lisätiedot

Mansikan kausihuone- ja pöytäviljelykokeet MTT Sotkamo, Ruukki ja Rovaniemi 2010

Mansikan kausihuone- ja pöytäviljelykokeet MTT Sotkamo, Ruukki ja Rovaniemi 2010 Mansikan kausihuone- ja pöytäviljelykokeet MTT Sotkamo, Ruukki ja Rovaniemi 2010 Kirjoittanut: Kati Hoppula, tutkija MTT Sotkamo Mansikan kausihuone- ja pöytäviljelykokeet perustettiin MTT:n tutkimusasemille

Lisätiedot

Maljalta metsään -kuusen solukkoviljely tänään. Saila Varis

Maljalta metsään -kuusen solukkoviljely tänään. Saila Varis Maljalta metsään -kuusen solukkoviljely tänään Saila Varis Kasvullinen lisäys osaamista ja teknologiaa biotalouden tueksi Laadukkaan kuusen siemenmateriaalin saatavuus ajoittain huono johtuen kukinnan

Lisätiedot

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia 22.8.2012 Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 1 Maatilojen Kehitysnäkymät 2020 Pirkanmaan lähiruoka Maatilojen kehitysnäkymät 2020 tutkimuksen

Lisätiedot

Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia

Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia esimerkkinä Jalotofu 23.12.2014 Kaikki kuvat: Oy Soya Ab Reilun kaupan soijapavut Jalotofun soijapavut kasvavat Pohjois-Brasilian auringon lämmössä, Capaneman kylässä.

Lisätiedot

Viljelyohjelmalla lisää puhtia

Viljelyohjelmalla lisää puhtia Knowledge grows Viljelyohjelmalla lisää puhtia Juho Urkko K-maatalous Viljelen kauraa A. Eläinten rehuksi kun täytyy B. Huonoilla lohkoilla, minne ei ohraa / vehnää voi kylvää C. Kannattavana viljelykasvina

Lisätiedot

MATKARAPORTTI SERBIAN OPINTOMATKALTA 26 28.6. 2013. Koneellisen marjankeruun mahdollisuudet Satakunnassa -hanke. Elli Ruutiainen ProAgria Länsi-Suomi

MATKARAPORTTI SERBIAN OPINTOMATKALTA 26 28.6. 2013. Koneellisen marjankeruun mahdollisuudet Satakunnassa -hanke. Elli Ruutiainen ProAgria Länsi-Suomi MATKARAPORTTI SERBIAN OPINTOMATKALTA 26 28.6. 2013 Koneellisen marjankeruun mahdollisuudet Satakunnassa -hanke Elli Ruutiainen ProAgria Länsi-Suomi Pyhäjärvi-Instituutin hanke koneellisen marjankeruun

Lisätiedot

Hedelmän- ja marjanviljely

Hedelmän- ja marjanviljely Hedelmän- ja marjanviljely 1 Sisällysluettelo 1.Hedelmän- ja marjanviljely Suomessa 2. Hema-kasvien viljelyn edellytykset ilmasto maaperä katteet lannoitus istutus kastelu taudit ja tuholaiset lajikevalinta

Lisätiedot

Herukat säiden armoilla

Herukat säiden armoilla Liite 18.10.2004 61. vuosikerta Numero 3 Sivu 5 Herukat säiden armoilla Marja Aaltonen, MTT Laadukas hedelmä- ja marjasato saadaan jo pienestä määrästä kukkia. Herukan raakileita varisi kuitenkin tänä

Lisätiedot

Mehiläiset ja muut pölyttäjät maatalouden muutosten mittareina. Tuula Lehtonen Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry Seinäjoki 26.3.

Mehiläiset ja muut pölyttäjät maatalouden muutosten mittareina. Tuula Lehtonen Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry Seinäjoki 26.3. Mehiläiset ja muut pölyttäjät maatalouden muutosten mittareina Tuula Lehtonen Suomen Mehiläishoitajain Liitto SML ry Seinäjoki 26.3.2015 Mehiläiset ja maatalous Mehiläiset tuottavat hunajaa, vahaa, propolista,

Lisätiedot

Kuminan kasvattaminen Suomessa

Kuminan kasvattaminen Suomessa Kumina kasvina kaksivuotinen kasvi ensimmäisenä vuotena lehtiruusuke ja porkkanamainen juuri toisena vuotena kasvi kukkii ja muodostaa siemenet sarjakukkainen aromikasvi kuminaöljy antaa maun, (karvoni)

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Avomaankurkun viljelytekniikan kehittäminen. Benchmarkkausmatka Etelä-Saksa 1. 2.7.2009

MATKARAPORTTI. Avomaankurkun viljelytekniikan kehittäminen. Benchmarkkausmatka Etelä-Saksa 1. 2.7.2009 MATKARAPORTTI Avomaankurkun viljelytekniikan kehittäminen Benchmarkkausmatka Etelä-Saksa 1. 2.7.2009 Matka on osa Pyhäjärvi-instituutin hallinnoimaa hanketta Kasvisklusterin kehittäminen Lounais-Suomessa.

Lisätiedot

Vadelmien tuotanto tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen

Vadelmien tuotanto tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen Vadelmien tuotanto tunneleissa Marjamaat-hanke Joensuu 2.2.2017 Arja Raatikainen Tavoitteet Mitä vadelman tuotannolla haetaan? Mihin markkinaan tuotetaan? Viljelläänkö yhtä tai useampaa lajiketta? Viljelläänkö

Lisätiedot

Jatkuvasatoisista mansikoista lisää tuottavuutta? Jari Känninen, marjatuotannon asiantuntija

Jatkuvasatoisista mansikoista lisää tuottavuutta? Jari Känninen, marjatuotannon asiantuntija Jatkuvasatoisista mansikoista lisää tuottavuutta? Jari Känninen, marjatuotannon asiantuntija Puutarhamansikkalajikkeet Lajikkeet jaetaan kolmeen ryhmään: 1) Lyhyen päivän lajikkeet ehdollisia valo-olosuhteiden

Lisätiedot

1 Mansikkalajikkeiden kukka aiheiden muodostus, satopotentiaali ja sadon ajoittuminen. 2 Uusia keinoja lajikevalintaan

1 Mansikkalajikkeiden kukka aiheiden muodostus, satopotentiaali ja sadon ajoittuminen. 2 Uusia keinoja lajikevalintaan 1 Mansikkalajikkeiden kukka aiheiden muodostus, satopotentiaali ja sadon ajoittuminen 2 Uusia keinoja lajikevalintaan Timo Hytönen Maataloustieteiden laitos Helsingin yliopisto Esitys Tausta Mansikan kasvukierto

Lisätiedot

Kaupunkilaisten oma pelto

Kaupunkilaisten oma pelto Kaupunkilaisten oma pelto ? Lähi- ja luomuruuasta kiinnostunut Tiedät mistä ruokasi tulee Perustetaan ruokaosuuskunta Kerätään yhteinen potti Palkataan puutarhuri ja vuokrataan pelto Sadonkorjuu kerran

Lisätiedot

Argentiinalaiset punaviinit. 11.01.2012 Lambropoulos Paavo

Argentiinalaiset punaviinit. 11.01.2012 Lambropoulos Paavo Argentiinalaiset punaviinit 11.01.2012 Lambropoulos Paavo Argentiina viinimaana Kansainvälisesti uusi viinimaa, tullut tunnetuksi vasta 1990 luvulla Viininviljely aloitettu 400 vuotta sitten katolisten

Lisätiedot

VILJAKAUPAN RISKIENHALLINTA

VILJAKAUPAN RISKIENHALLINTA VILJAKAUPAN RISKIENHALLINTA 26.3.2009 1 Riskienhallinnan yleiset periaatteet ja sovellukset 2 Markkinariskien hallinnan tarve ja lähtökohdat EU:n maatalouspolitiikka kehittyy entistä markkinalähtöisempään

Lisätiedot

Istutus 125 15,9 1988 Tihkukasteluun liittyvät työt 10 15,9 159 Käytävien ruohonleikkuu 10 15,9 159

Istutus 125 15,9 1988 Tihkukasteluun liittyvät työt 10 15,9 159 Käytävien ruohonleikkuu 10 15,9 159 Markku Kajalo 16.12.2014 Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus/ Sotkamo VADELMA (1 ha) C2 ja C2 pohjoinen Vaihtoehto 1: Tihkukastelu + muovikate, tuotantokustannus 9,91 /kg, satotaso 2300 kg/ha Kotimainen

Lisätiedot

Kasvilajien ja tuotannonalojen potentiaalinen tuhoojariski. Salla Hannunen, Riskinarvioinnin tutkimusyksikkö, Evira

Kasvilajien ja tuotannonalojen potentiaalinen tuhoojariski. Salla Hannunen, Riskinarvioinnin tutkimusyksikkö, Evira Kasvilajien ja tuotannonalojen potentiaalinen tuhoojariski Salla Hannunen, Riskinarvioinnin tutkimusyksikkö, Evira Leviämisväylän volyymin ja tuotannon arvon vaikutus kasvilajien potentiaaliseen tuhoojariskiin

Lisätiedot

Myllyvilja- ja mallasohraseminaari Mallasohrakatsaus Sanna Kivelä, Viking Malt

Myllyvilja- ja mallasohraseminaari Mallasohrakatsaus Sanna Kivelä, Viking Malt Myllyvilja- ja mallasohraseminaari 30.1.2017 Mallasohrakatsaus Sanna Kivelä, Viking Malt VIKING MALT 2017 Maailman suurin erikoismaltaiden tuottaja Maailman 9. suurin mallastaja 900 000 tn mallasohraa/vuosi

Lisätiedot

Luomukasvisten arvoketjutyöryhmä klo Ässäkeskus, Helsinki

Luomukasvisten arvoketjutyöryhmä klo Ässäkeskus, Helsinki Luomukasvisten arvoketjutyöryhmä 30.3..2017 klo 10.30-12.00 Ässäkeskus, Helsinki Osanottajat Nimi Paikalla 30.3. 2017 Paavo Pulkkinen, Lietlahden tila Ari Kulmanen/Heidi Kulmanen, Ikaalisten Luomu Antti

Lisätiedot

omenaraaka-ainetta (KATE) ostetaan omenoita (OMENATAS)

omenaraaka-ainetta (KATE) ostetaan omenoita (OMENATAS) ALKOHOLITEHDAS Aktiviteettianalyysi mallia varten Raaka-ainelohko 1. Ostetaan omenoita x 1 kg (muuttujana mallissa OMENAT) kulutetaan tuotetaan rahaa omenaraaka-ainetta (KATE) ostetaan omenoita (OMENATAS)

Lisätiedot

Asiakirjat, suunnitelmat ja sopimukset yleisesti

Asiakirjat, suunnitelmat ja sopimukset yleisesti Luomuviljelyn peruskurssi Asiakirjat, suunnitelmat ja sopimukset yleisesti LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Paperiasiat hallintaan (Yleistä) Luomusuunnitelma ja viljelykiertosuunnitelma

Lisätiedot

Elämyksiä omenatilalta: Luomua itse poimien, mehua omaan sankoon

Elämyksiä omenatilalta: Luomua itse poimien, mehua omaan sankoon Elämyksiä omenatilalta: Luomua itse poimien, mehua omaan sankoon Omenatyöpaja Mikkeli 28.3.2017 Reetta Lempinen, Lempisten Luomuomena www.luomuomena.fi www.facebook.fi/lempistenluomuomena Lempisten Luomuomena

Lisätiedot

LÄHIRUOKAA KUNTALAISTEN LAUTASELLE. Lappeenranta 13.2.2014 Hanne Husso

LÄHIRUOKAA KUNTALAISTEN LAUTASELLE. Lappeenranta 13.2.2014 Hanne Husso LÄHIRUOKAA KUNTALAISTEN LAUTASELLE Lappeenranta 13.2.2014 Hanne Husso 24.2.2014 2 - Meri-Lapin alue - Aloite Kemi-Torinon seutuvaltuustolle paikallisten tuotteiden ja raaka-aineiden käytön lisäämiseksi

Lisätiedot

Tammikuu 2012. Muista äänestää! Sunnuntai. vk 52. Vk Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai 1

Tammikuu 2012. Muista äänestää! Sunnuntai. vk 52. Vk Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai 1 Tammikuu 2012 Vk Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai 1 Loppiainen 2 3 4 5 6 7 8 vk 52 1 Sunnuntai Uudenvuodenpäivä 2 3 4 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28

Lisätiedot

Sopimusviljely riskinhallinnan työkaluna VYR viljelijäseminaari 27.1.2015 Sanna Kivelä, Viking Malt

Sopimusviljely riskinhallinnan työkaluna VYR viljelijäseminaari 27.1.2015 Sanna Kivelä, Viking Malt Sopimusviljely riskinhallinnan työkaluna VYR viljelijäseminaari 27.1.2015 Sanna Kivelä, Viking Malt Sopimusviljely on ostajan ja viljelijän välinen kumppanuussuhde, jolla tuotantoa ohjataan kysyntälähtöisempään

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

BRASILIA / Antti Vauhkonen

BRASILIA / Antti Vauhkonen 1 BRASILIA / Antti Vauhkonen Lennot: ( huom. Pariisin menoaikataulu saattaa muuttua ) 27.11 AF1099 Helsinki- Pariisi klo 12.15 14.20 27.11 AF442 Pariisi Rio de Janeiro klo 23.20 07.35 06.12 AF443 Rio de

Lisätiedot

Mehiläislevitteinen biologinen täsmätorjunta mansikan ja vadelman harmaahomeen torjunnassa

Mehiläislevitteinen biologinen täsmätorjunta mansikan ja vadelman harmaahomeen torjunnassa Mehiläislevitteinen biologinen täsmätorjunta mansikan ja vadelman harmaahomeen torjunnassa Tutkimuksesta kilpailukykyä marjan- ja hedelmänviljelyyn ja mehiläistalouteen Ruralia Instituutti, Mikkeli 2.2.2010

Lisätiedot

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1920-LUVULLA LANNOITEKOKEET KANTAVAT HEDELMÄÄ 1930-LUVUN UUSI ALKU HELSINGISSÄ Superex-lannoitteet Kekkilä Superex-lannoitteet ovat korkealaatuisia ja vesiliukoisia

Lisätiedot

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Pakkaamon omistajan osoite (lähiosoite) Postinumero.

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Pakkaamon omistajan osoite (lähiosoite) Postinumero. SIEMENPERUNAN PAKKAUSLUPAHAKEMUS 1 (13) Saapumispäivämäärä Dnro HAKIJA TÄYTTÄÄ Onko kysymyksessä uuden pakkaamon aloittamisesta Vanha pakkaamonumero aiemmin aloitetun pakkaamotoiminnan jatkamisesta 1.

Lisätiedot

HYVÄ VILJAN TUOTANTO- JA VARASTOINTITAPA

HYVÄ VILJAN TUOTANTO- JA VARASTOINTITAPA HYVÄ VILJAN TUOTANTO- JA VARASTOINTITAPA Lähde: Groupement des associations meunieres des pays de la C.E.E. (G.A.M.), 2.6.1998 (Käännös englannin kielestä, Kauppamyllyjen Yhdistyksen hallituksen hyväksymä)

Lisätiedot

Alkutuotanto ja elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen toiminta. Pirjo Korpela Evira 24.1.2012 Tampere

Alkutuotanto ja elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen toiminta. Pirjo Korpela Evira 24.1.2012 Tampere Alkutuotanto ja elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen toiminta Pirjo Korpela Evira 24.1.2012 Tampere 1 Alkutuotantoilmoitus /Elintarvikelaki 22 Alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta toiminnasta

Lisätiedot

Ahlmanin ammattiopisto, Tampere 10.06.2015 15:43 36/2015 (1. jakso) 31.08. - 06.09.2015 Viikkotuntimäärä: 7

Ahlmanin ammattiopisto, Tampere 10.06.2015 15:43 36/2015 (1. jakso) 31.08. - 06.09.2015 Viikkotuntimäärä: 7 36/2015 (1. jakso) 31.08. - 06.09.2015 Viikkotuntimäärä: 7 Maanantai 31.08. Tiistai 01.09. Keskiviikko 02.09. Torstai 03.09. Perjantai 04.09. Lauantai 05.09. Sunnuntai 06.09. 09:00 Palmu Riina C TVT2 Yritystoiminnan

Lisätiedot

Marjanviljelyn vihreä linja! Suonenjoki 9.11.2009 Berner Oy Kasvinsuojelu ja puutarhanhoito Asmo Saarinen

Marjanviljelyn vihreä linja! Suonenjoki 9.11.2009 Berner Oy Kasvinsuojelu ja puutarhanhoito Asmo Saarinen Marjanviljelyn vihreä linja! Suonenjoki 9.11.2009 Berner Oy Kasvinsuojelu ja puutarhanhoito Asmo Saarinen Ajat muuttuvat haluammeko olla mukana? Integrated Pest Management (IPM) Tuomo Tuovinen (MTT) toi

Lisätiedot

OSTOSLI STA. I: Entä leipää? S: Otamme kaksi patonkia ja kaksi ruisleipää. I: Onko tässä kaikki? S: On kaikki ostoslistalta.

OSTOSLI STA. I: Entä leipää? S: Otamme kaksi patonkia ja kaksi ruisleipää. I: Onko tässä kaikki? S: On kaikki ostoslistalta. 7. kappale ( seitsemäs kappale ) KAUPASTA POSTIIN 7.1. Isä ja Samir ovat kaupassa. Samirin kädessä on ostoslista. I: Mitä ostamme ensin? S: Hedelmät. Viisi appelsiinia, neljä punaista omenaa ja puoli ananasta.

Lisätiedot

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Tuorla 28.11.2016 Satu Näykki, ProAgria Länsi-Suomi Tulojen ja menojen muodostuminen Lähtökohtaisesti tavanomainen maataloustuotanto on luomutuotantoa tehokkaampaa

Lisätiedot

Mesikasvinurmet. Lauri Ruottinen www.hunajaluotsi.fi

Mesikasvinurmet. Lauri Ruottinen www.hunajaluotsi.fi Mesikasvinurmet Lauri Ruottinen www.hunajaluotsi.fi Maankäytön mahdollisuudet hunajan tuotannossa 224 000 ha viljelemätöntä peltoalaa v. 2012 Meden tuotanto jopa 200 400 kg / ha 1 % tehokkuudella saatavissa

Lisätiedot

Rahkasammalesta kasvihuonekasvien kasvualusta. Risto Tahvonen MTT Piikkiö

Rahkasammalesta kasvihuonekasvien kasvualusta. Risto Tahvonen MTT Piikkiö Rahkasammalesta kasvihuonekasvien kasvualusta Risto Tahvonen MTT Piikkiö Rahkasammal kasvualustaksi 15.3.2013 2 Sammalmateriaalin muokkaus Nosto syksyllä käsityönä Parkanon seudulta METLAn koealueilta

Lisätiedot

Kumina viljelykierrossa peltotilastojen näkökulmasta

Kumina viljelykierrossa peltotilastojen näkökulmasta Kumina viljelykierrossa peltotilastojen näkökulmasta Marjo Keskitalo MTT Kasvintuotannon tutkimus KUMINAN SATOVAIHTELUIDEN JÄLJILLÄ -seminaari 23.11.2011 Hyvinkää, 24.11.2011 Ilmajoki Kumina viljelykierrossa

Lisätiedot

Apetit Luomuviljelyn kiinnostavuus

Apetit Luomuviljelyn kiinnostavuus Apetit Luomuviljelyn kiinnostavuus vilja, marja, vihannes, öljykasvit..201 Lähde mainittava aineistoa käytettäessä Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 1 Tutkimusnäytteen rakenne Mitä seuraavista tuotantosuunnista

Lisätiedot

Kasvipassia tai taimitodistusta käyttävien taimituottajien rekisteröintivelvoitteet

Kasvipassia tai taimitodistusta käyttävien taimituottajien rekisteröintivelvoitteet OHJE 14616 Sivu/sivut 1 / 5 Kasvipassia tai taimitodistusta käyttävien taimituottajien rekisteröintivelvoitteet Tämä ohje sisältää tietoa kasvipassia ja/tai taimitodistusta käyttävien taimituottajien rekisteröintivelvoitteista.

Lisätiedot

Eerolan tila, Palopuro SYKSY

Eerolan tila, Palopuro SYKSY 1. Kesän kasvukausi Kesän kasvukausi on takana ja tähkät ovat tuleentuneet eli viljat ovat korjuukypsiä. Kesän aikana maanviljelijä on joutunut ruiskuttamaan viljan tuholaiseläinten ja homeiden yms. aiheuttamien

Lisätiedot

29.4.2010. Ruokohelpi. Länsi-Suomi. Huhtikuu 2010

29.4.2010. Ruokohelpi. Länsi-Suomi. Huhtikuu 2010 Ruokohelpi Marjukka Kautto viljelyvastaava Länsi-Suomi Huhtikuu 2010 1 Vapon helpiorganisaatio Viljelyalueet sekä viljelyvastaavat: Etelä-Suomi Itä-Suomi (E) Itä-Suomi (P) Länsi-Suomi Pohjois-Suomi Marjo

Lisätiedot

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell Hapro Toimintasuunnitelma Teksti ja kuvat: Niina Lindell Työn tarkoitus Hapron toimintasuunnitelma on puolenvuoden viljelysuunnitelma Lapin ammattiopiston puutarhalle. Siihen on koottu kaikki perustiedot

Lisätiedot

Vino Nobile di Montepulciano Brunello di Montalcino

Vino Nobile di Montepulciano Brunello di Montalcino 21.10.2013 Vino Nobile di Montepulciano Brunello di Montalcino Chiantin alueen rypäleet Sangiovese on hallitseva rypälelajike paitsi Chiantissa, myös koko Toscanan alueella. Muita alueella viljeltäviä

Lisätiedot

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa

Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset Kainuussa Susanna Määttä susanna.maatta@helsinki.fi Kainuun Maaseutu- ja Elintarvikepäivä 28.11.2014 9.10.2013 1 Valtakunnallisen lähiruokaselvityksen tuloksia 03.12.2014

Lisätiedot

Luomu Suomessa 2016 Päivitetty

Luomu Suomessa 2016 Päivitetty Luomu Suomessa 2016 Päivitetty 21.3.2017 Sisällys 2. Sisällys 3. Luomualan kehitys 4. Luomutilat 5. Puutarhatuotanto 6. Kasvintuotanto 7. Kotieläintilat 8. Kotieläintuotanto 9. Luomukeruu 10. Luomun valmistus

Lisätiedot

Omenoiden kaupallinen laatu

Omenoiden kaupallinen laatu Omenoiden kaupallinen laatu Monipuolinen omena seminaari, Viikki 27.11.2014 Tanja Talvenheimo, SOK Twitter: @TanjaTalve 1 Omenakauppaa S-ryhmässä / 1 Tuotteiden kotimaisuus S-ryhmälle tärkeää Kotimaiset

Lisätiedot

Rehumaissin viljelyohjeet

Rehumaissin viljelyohjeet Rehumaissin viljelyohjeet MAISSI Maissi reagoi päivän pituuteen. Kasvu nopeutuu vasta päivien lyhetessä heinäkuun puolivälissä. Maissin tärkein osa on tähkä, tavoite maito/taikinatuleentuminen Activate

Lisätiedot

Mansikanviljelyn sivuvirrat

Mansikanviljelyn sivuvirrat Mansikanviljelyn sivuvirrat Ongelman määrittely Innovaatiokilpailu 21.11.2016 31.5.2017 Sivu 1 18.11.2016 Mansikanviljely Suomessa Marjojen viljely Suomessa yhteensä vuonna 2013, Puutarhatilastot 2013

Lisätiedot

Viljamarkkinanäkymät. Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä

Viljamarkkinanäkymät. Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä Viljamarkkinanäkymät Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä Vehnän tuotanto Markkinoiden epävarmuus väheni tuotannon kasvun seurauksena Vientimarkkinoiden tarjonta kasvaa Tuotannon kasvu Mustanmeren alueella,

Lisätiedot

Luomu Suomessa 2014 Tämän aineiston kokoamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea. Päivitetty 12.10.2015

Luomu Suomessa 2014 Tämän aineiston kokoamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea. Päivitetty 12.10.2015 Luomu Suomessa 2014 Tämän aineiston kokoamiseen on käytetty maa- ja metsätalousministeriön tukea. Päivitetty 12.10.2015 Sisällys Luomupeltoala Luomuviljelyn kehitys 2006-2014 Luomukasvintuotanto Luomukotieläintilat

Lisätiedot

H HI IN N T N O ANJ E S N U O S J U A O U J S AUS P Ö P Ö R RS SS I I S S S S Ä Ä 16.3.2009 1

H HI IN N T N O ANJ E S N U O S J U A O U J S AUS P Ö P Ö R RS SS I I S S S S Ä Ä 16.3.2009 1 HINTOJEN SUOJAUS HINNAN SUOJAUS PÖRSSISSÄ PÖRSSISSÄ 16.3.2009 1 Hintojen suojaus pörssissä - futuurit ja optiot Futuurisopimus on sitova sopimus, jolla ostat tai myyt tulevaisuudessa hintaan, josta sovitaan

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Helmikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 218 000 yöpymistä, joista suomalaisille 113 000 ja ulkomaalaisille 104 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Mistä luomutaimia? Taimipäivä SataVarMa-hanke Laitila/Kalanti

Mistä luomutaimia? Taimipäivä SataVarMa-hanke Laitila/Kalanti Mistä luomutaimia? Taimipäivä SataVarMa-hanke 30.1.2018 Laitila/Kalanti Sisältö Yleistä taimituotannosta Mansikan luomutaimiaineisto Luomutaimien saatavuus Lisätietoa Taimituotanto Taimituotantoa koskeva

Lisätiedot

Viljantuotannon näkymät Pohjois-Karjalassa 18.11.2013. Toiminnanjohtaja Vilho Pasanen MTK Pohjois-Karjala

Viljantuotannon näkymät Pohjois-Karjalassa 18.11.2013. Toiminnanjohtaja Vilho Pasanen MTK Pohjois-Karjala Viljantuotannon näkymät Pohjois-Karjalassa 18.11.2013 Toiminnanjohtaja Vilho Pasanen MTK Pohjois-Karjala 1 ELY-keskus: Pohjois-Karjala Ansiotulorakenne 2011 * Perustietoja: 2012 2 584 milj. Maatalous Metsä

Lisätiedot