Matkaraportti Ranska

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkaraportti Ranska 30.9.-6.10.2012"

Transkriptio

1 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maatalousalueisiin Marjaosaamiskeskus Matkaraportti Ranska Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liiton opintomatka Jari Matti Känninen

2 Ohjelma: Sunnuntai Lento Helsingistä Finnairilla klo ja saapuminen Pariisiin paikallista aikaa. Lounaan jälkeen matkustetaan TGV-junalla Bordeauxiin. Juna lähtee Pariisista klo ja on Bordeauxissa klo Majoittuminen Le Lion d Or hotelliin Marmandessa. Maanantai Aamiainen hotellissa. Klo lähtö hotellista ja tutustuminen Min d`agen tukkutorin toimintaan, sekä tukkutorin alueella toimiviin yrityksiin Tiistai Aamiainen hotellissa. Klo lähtö hotellista, tutustuminen mansikan ja omenantuotanto tiloihin Marmanden ympäristössä maatalousteknikko mr Hugues Francois`n opastuksella; päivän ohjelmassa: - Christian Bourdon, omenantuottaja. - Martaillac Pépiniéres Keskiviikko Aamiainen hotellissa. Klo lähtö hotellista. Viiniosuuskunta. TGV- juna Bordeauxista lähtee klo ja saapuu Angersiin klo Bussikuljetus juna-asemalta hotelliin, Hotel Mercure Angers Lac de Maine Torstai Aamiainen hotellissa. Klo lähtö hotellista tutustuminen Min d Angers tukkutoriin klo 06:30 08:00 Klo 10:00 vierailemme Earl Baudoin omenatilalla klo 13:00 lounas hotellissa. Loppuiltapäivä on vapaata Perjantai Aamiainen hotellissa. Klo 10: vierailu Anjou Plants, erikoistunut mansikan taimituotantoon, jälleenmyyjiä ympäri Ranskaa. TGV juna Pariisiin klo 16:39. Saapuminen Pariisiin klo 18:12. Majoittuminen hotelli Villa Modigliani. Lauantai Aamupäivä vapaata ja klo siirtyminen lentokentälle. Lento Pariisista Finnairilla klo ja saapuminen Helsinkiin klo

3 Matkalle Ranskaan lähdettiin koska se koettiin tärkeäksi yhteistyökohteeksi: se on yksi puutarhatuotannon suurmaita ja se loisti valkoisena länttinä Marjaosaamiskeskuksen yhteistyö kartalla. Yhteistyökumppaneita löytyi, mm. Pepiniérès Martaillac, ja heitä hyödynnetään luennoitsijoina sekä tutkimusyhteistyössä Marjanviljelyn koetilan kokeissa. Matkaraportissa osa tekstissä on matkanjohtajana toimineen Tuija Tanskan raportista (kursiivilla), osa kenttämestari Jari Kännisen kirjoittamaa. Kuvat Jari Känninen. Sunnuntai Matkaan lähdettiin varhain sunnuntaiaamulla Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Matkaseurueeseen kuului 27 marjanviljelijää ja muuta marja-alan toimijaa ympäri Suomea. Ranskan maataloudesta: - laaja-alainen maatalous ja elintarviketeollisuus, jotka ovat hyvässä jamassa huolimatta talouskriisistä - 20 % viljelijöistä saa 80 % maataloustuista - Ranska vastusti erityisesti Puolan liittymistä EU:in Maanantai D Angen tukkutori Tapasimme aluksi johtaja Annick Solalin, jolla oli kuitenkin kiire omalle 26 hehtaarin omenatilalleen, missä oli parhaillaan 24 ihmistä poimimassa omenaa. Tukkutorin pinta-ala on kaikkiaan 29 ha. Myöhemmin meille esitteli tukkutorin toimintoja Monsieur Barot. Omenaosuuskunnan pakkaamo Les 3 Domaines Toimintaa esitteli osuuskunnan Mr Lantin, kaupallinen johtaja. Osuuskuntaan kuuluu 20 jäsentä, jotka viljelevät vuodessa 18 milj. kg omenaa ja 1 milj. kg kiiviä. Viljelyalaa on kaikkiaan 400 ha ja viljelmät sijaitsevat 30 km säteellä pakkaamosta. Tukkutorilla on omenavarasto, kiivi taas pakataan erillään, koska näitä hedelmiä ei voi varastoida samassa paikassa. Osuuskunta kuuluu 5 osuuskunnan yhtymään, jonka tuotemerkki on Bluewhale (sinivalas), tuotteiden markkinoinnissa ollaan yhteistyössä 50 eri maan kanssa, mm. Suomessa Keskoon. Omenoita markkinoidaan Kanadaan ja Aasiaan asti. Skandinaviaan menee 17 % omenista.

4 Osuuskunnalla on Global Gap-sertifiointi. Osuuskunta on saanut 25 % EU-tukea rakennusinvestointeihin. Esim. lajittelulinja maksoi , mihin avustusta saatiin. Kaikki omena viljellään verkkojen alla, sillä raevaara on suuri. Myös katteisiin on mahdollisuus saada EU-avustusta. Omena säilytetään säätöilmavarastoissa. Lajikkeista 2-väriset ovat muodissa, esim. Pink Lady, Gala. Kaikista lajikkeista menee % vientiin, mutta esim. Galasta 95 %. Golden-lajikkeen menekki on vähentynyt. Luomua on alle 3 % omenista. Työntekijät tekevät pakkaamolla 2 x 8 h vuorotyötä, klo 5 21; työntekijät ovat alueen ranskalaisia. Uusi pakkauslinja voi käsitellä 10 tonnia tunnissa. Jokainen omena kuvataan 20 kertaa, 29 eri koloa, mihin joutuvat. Omenat kulkevat veden varassa, kuljetuslinjojen vesi vaihdetaan 1 krt viikossa, ison altaan vesi kerran vuodessa. Kokolajittelusta: ranskalaiset eivät suosi pienikokoista omenaa, pienemmät viedään Skandinaviaan, g. Kokolajittelu tapahtuu siis painon mukaan. Pintakäsittelyyn käytettään elintarvikekelpoista vahaa, muuta käsittelyä ei ole sallittu Ranskassa, toisin kuin Italiassa ja Espanjassa. Omenat tulevat pakkaamoon tiloilta kuution muovilaatikoissa. Laatikko kaadetaan vesialtaaseen, josta omenat siirtyvät lajittelulinjalle jossa ne kuvataan värin mukaan ja punnitaan. Tältä linjastolta omenat tippuvat painon ja värin mukaisesti uudelle vesialtaalle josta lajitellut erät siirretään pakkaamoon. Omenan laatu testataan kahdessa vaiheessa, ennen lajittelua ja lajittelun aikana. Hinta määräytyy tuloksen mukaan. Kannattavuus riippuu lajittelutuloksesta, teollisuuteen menevä osuus merkitsevä.

5 Tuottajahinta oli v keskimäärin 33 cent/kg, mistä 26 senttiä tuotantokustannus ja 7 senttiä voitto. Keskimäärin omenaviljelijät saavat 65 tonnia/ha, tuotantokustannus /ha. Osuuskunta ei tee voittoa, vaan tulos jaetaan jäsenille. Tukkumyyjät Seuraavaksi vierailimme tukkumyyjien osastolla. Tukkumyyjät ostavat alueen tuottajilta sekä ulkomailta tavaraa, esim. Espanja, Italia. Tuotteet myydään ravintoloille ja torikauppiaille. Näimme myöhäistuotannon mansikkaa, Charlotte-myöhäislajikkeen sato oli meneillään. Huhtikesäkuussa on Gariguette-lajikkeen aika. Tuottajahinta on 8 12 /kg. Integroitua tuotantoa arvostetaan yhä enemmän. Grossist 47 ostaa tuotteita km säteellä. Yhtiö aloitti 15 vuotta sitten, nyt kaikkiaan 300 tuottajan tavaraa Espanjan Murciaan asti. Ovat hommanneet oman kuljetuskalustonsa ja päässeet alentamaan kustannuksia 6 %:sta 3 %:in. Yhtiö on osakeyhtiömuotoinen. Harjoittavat IP-tuotantoa ja ovat palkanneet siihen neuvojan. Säilytystiloja on firman pääpaikalla ja tuottajien luona. Tuottajatori Mr Barot esitteli meille muuten alueen toimintaa, pääsymaksu alueelle vaihtelee kuljetusrekan koon mukaan. Maksu vaihtelee myös sen mukaan, onko toripäivä vai ei. Paikalle voi tulla joka päivä, sillä tukkurit ovat aina paikalla. Toiminta alkaa klo 7 ja asti tuotteita voi toimittaa tukkuasiakkaille torialueella. Varsinainen tuottajatori alkaa klo 15. Tuottajat tulevat toripäivinä Lounais-Ranskasta 200 km säteellä. Jotkut tulevat esim. vain kirsikkaaikaan, toisilla taas pitempi sesonki.

6 Torilla on kolme katosta joista tuottajat ovat kahdessa ensimmäisessä ja ostajat kolmannessa. Ostajat kiertävät tuottajien paikoilla mutta myös tuottajat voivat käydä suoraan ostajien paikoilla tuotteita tarjoamassa. Tuottajat ovat riveissä, ensin hedelmämyyjät, toisessa rivissä vihannestuottajat. Torilla on 3 henkilöä kontrolloimassa toimintaa, on todistettava että myy alueen tuotteita. Joillakin on maita Espanjassa, mutta näitä tuotteita ei saa myydä tuottajatorilla Puolalaista alkuperää oleva omenatuottaja: tulee 38 km päästä myymään omenia torilla. Tuli Puolasta, koska perheellä oli siellä tohvelitehdas, mutta kiinalainen tuonti vei kannattavuuden.hänellä on 35 ha hedelmätarhaa, viljelee myös artisokkaa. Työntekijät tarhalle tulevat Puolasta, Portugalista ja Espanjasta. Espanjalaisia tulee talouskriisin aikana yhä enemmän. Yksi ranskalainen oli myös, mutta hän lähti jo kuukauden sisällä. Rouva myy tuotteita 3 eri torilla Puolassa omenan tuottajahinta voi olla 12 cent/kg, täällä hän myy 1 eurolla. Tuotto on parempi kuin osuuskuntien jäsenillä. Mansikkatuottaja Francois Zambon, jonka tapasimme torilla. Tällä tuottajalla on mansikkaa tunnelissa ja kasvihuoneessa, kaikkiaan 6 ha. Viljelee myös maissia ja luumua, kuivatusuuni itsellä. Tunnelissa kasvualustana turvesäkit. Tunnelit ovat paikallista valmistetta, 5 m leveät ja 3,5 m korkeat. Mansikkaa tuotetaan maaliskuun lopulta jouluun asti. Nyt myynnissä remontoiva Charlot-te-lajike. Muita lajikkeita ovat remontoivista Mara des Bois sekä yksisatoiset Clery, Matisse, Gariguette ja Darselect. Taimet ostetaan paikalliselta taimistolta, hinta 25 cent/kpl. Nyt myynnissä olevien lajikkeiden taimet kalliimpia, odotuspetitaimia, jotka viritetään kukkaan kesällä. Pienet taimet istutetaan kesällä, marraskuussa kylmähuoneeseen. Marmanden alue on kuuluisa tomaateistaan, joita tuottajatorilla näkyi paljon eri muotoisina ja värisinä.

7 Luumuosuuskunta Pruneaux d Agen Osuuskuntaa esitteli johtaja Jean Philoctete. Osuuskuntaan kuuluu 25 jäsentä, luumun korjuu kestää kuukauden. Kun luumut tuodaan sisään varastoon, tehdään laatutesti. Lajike Prune d Ente. Korjuu tarhassa tehdään koneellisesti. Luumut tulevat puulaatikoissa ja viedään kuivatukseen elevaattoreilla. Pienet hedelmät lajitellaan pois, niitä on n. 15 %, arvo on 0. Lajitteluhihnalla poistetaan huonot hedelmät. Luumut kuivatetaan uunissa kokoluokittain, alussa vesipitoisuus on % ja loppukosteus 20 %. Kuivatuksen jälkeen luumut kostutetaan 35 % vesipitoisuuteen. Tällainen luumu säilyy 6 kk vähintään. Kuivatuksen energia saadaan kaasusta, mikä on tavallinen energialähde alueella, kaasu tulee Algeriasta ja Venäjältä. Kuivatuksen jälkeen luumun kivet poistetaan toisessa paikassa. Luumu lähtee täältä massana, myös kostutus ja pakkaus tehdään muualla. Vuosi on ollut huono, kuivattua luumua on nyt 500 tonnia, parhaina 700 tonnia. Luumua käytetään kakkuihi, jälkiruokiin ja liharuokiin.

8 Tiistai Omenatila Omenaviljelmää esitteli paikallinen neuvoja Francois Huguet. Christian Bourdon, 55 v. omistaja ei ehtinyt paikalle. Bourdonin 2 poikaa eivät halua jatkaa omenanviljelyä isänsä jälkeen. Viljelmällä 6 ha omenaa, jotka kypsyvät tässä järjestyksessä: Gala, Golden, Chantecler, Braeburn. Lohko oli istutettu 1994, perusrunko NAKB (on siis yksi M9-rungon klooni). Pölytyspuina käytetään Granny Smith-lajiketta. Pölytysongelmia on ollut paljon kuluneena vuonna, paikoin Golden D. vain 15 % normaalista satoa. Tällä lohkolla Galan normaali sato 55 tn/ha, nyt 40 tn/ha. Raesateet ovat uhka hedelmätuotannolle ja siksi hedelmätarhojen päällä on verkot. Omena kerätään 3 keruukerralla. Joditestiä käytetään kypsyyden mittaamiseen. Omenista 20 % myydään suoraan kuluttajille, loput tukuille. Hinta nousee tukuissa 40 sentistä senttiin sadonkorjuun loppua kohti. Itse kauppaamisen hoitaa tuotanto-osuuskunta. Kasvinsuojeluongelmista mainittiin omenarupi, härmä, varastotaudit sekä uusi tuholainen Metcalfa pruinosa, pieni perhonen joka aiheuttaa imentävioituksellaan ongelmia. Omenakääriäistä vastaan käytetään feromonihäirintää, myös pikkuhedelmäkääriäisen tyyppistä tuholaista vastaan. Välimeren puolelta on uhkaamassa myös uusia omenan tuholaisia. Talven kylmyys miinusastetta hieman ehkäisee siirtymistä. Myös vesimyyrät aiheuttavat puille vahinkoja. Viljelijät joutuvat käymään kasvinsuojeluaineiden ostamista varten 2 pv koulutuksen. Valmisteista mainittiin Calypso, Movento, Insegar ja Supreme. Aineita vaihdellaan resistenssin ehkäisemiseksi. Raakileharvennus tehdään käsin. Peltohehtaarin hinnaksi mainittiin /ha tällä alueella, paremmilla alueilla /ha. Chantecler on ranskalainen erikoisuus, joka tuottaa tonnia/ha.

9 Pepiniers de Martaillac Toimintaa esitteli omistaja, Toulousen yliopiston agronomi, Jacques Bertrand. Tutustuimme aluksi yhtiön mansikan taimituotantoon. Yhtiö tuottaa 13 miljoonaa mansikan tainta vuodessa. Kaikki ovat pottitaimia. Yhtiö tekee jatkuvasti kokeita lajikkeiden soveltuvuudesta viljelyyn. Taimet myydään suoraan viljelijöille koko Ranskaan ja muualle Eurooppaan, myös Itä-Eurooppaan. aikaiset lajikkeet: Gariguette, Ciflorette, Clery pääsadon lajikkeet: Candiss, Elsanta, Sonata myöhäiset: Charlotte, Mara des Bois, Cirafine Taimikasvatuksessa lähdetään in vitro-materiaalista, näistä tuotetaan F1-polven rönsyjä, F2 polvi on emotaimi ja näistä tuotetut F3-polven rönsytaimet ovat niitä, joita myydään marjanviljelijöille.. Jos rönsyt leikataan 10 pv. heinäkuuta, ne ovat valmiita taimia lokakuun lopussa ja viedään kylmähuoneeseen +2 asteeseen, vilutusta varten. Gariguette lajike on 1 kk kylmävarastossa, valmis joulukuun alussa ja satoa saadaan helmikuusta lähtien. Aikaisimpien lajikkeiden lehtiä ei leikata, ne lähtevät silloin nopeammin kasvuun. Kun taimien lehdet tulevat punaisiksi, ne siirretään kylmävarastoon. Taimia kasvatetaan eri pottityypeissä eri sadontuottotapoja varten. Kasvualusta on männyn kaarnaa, jota opittiin käyttämään aiemmin kun viljeltiin tomaattia. Myös hienonnettua turvetta käytetään. Sonata-lajikkeesta saadaan g/taimi, mutta Gariguettesta vain g/taimi. Charlottelajikkeesta voidaan saada 3-4 satoa, välillä leikataan lehdet. 15% taimista menee avomaaviljelyyn, loput rajoitetulle alustalle. Taimien hinta vaihtelee pottityypistä ja lajikkeesta riippuen senttiä kappale.

10 Peruslannoitus riittää taimipotissa 15 pv, sen jälkeen seurataan ravinteiden tarvetta. Taimituotannossa työskentelee 190 henkeä kesällä, nyt oli 80. Kuukausipalkka on 1000 euroa käteen, työnantajalle kustannuksia tulee Kesällä töissä on alle 25 v. opiskelijoita, mutta pääsoin työvoima tulee Puolasta, Portugalista. Työaika on 35 tuntia viikossa, ei työsuorituksen mukaista palkkausta. Rönsyt poistetaan käsityönä. Ranskalaiset kuluttajat ovat edelleen valmiita maksamaan oman maan mansikasta enemmän kuin ulkomaisesta. Kasvitaudeista mainittiin härmä, mustalaikku, harmaahome, punamätä; näitä varten ruiskutuksia. Biologista torjuntaa harjoitetaan Syngentan petohyönteisillä. Viljelmä on saanut Raudin-tukea viestintä/internet asioihin. Marjatuotanto Martaillac- yhtiö viljelee mansikkaa kasvihuoneessa, huoneita on rakennettu 8 ha vuonna 1989 ja 7 ha vuonna Aiemmin viljeltiin tomaattia, mutta nyt kaikki on mansikalla. Kasvihuonelaitoksella on oma kaasukäyttöinen 30 MW lämpöasema, joka lämmittää vettä; lämmin vesi varastoidaan torniin: iso boileri. Lämmitys maksaa 3 euroa/neliö; tomaatilla se oli 9 euroa. Mansikka kasvatetaan männyn kuorta sisältävissä kasvusäkeissä, joita käytetään max 2 vuotta. Valaistuksella tasapainotetaan lehtien ja kukkien muodostumista. Nyt sato oli loppuvaiheessa. Marraskuun istutuksilla tavoitellaan helmikuun puolivälissä alkavaa satokautta. Gariguette on tärkeä lajike, siitä saadaan satoa 6 kg/neliö. Jos käytetään hiilidioksidia, sato kasvaa %.

11 Viljelmällä ei käytetä kemiallisia kasvinsuojeluaineita. Härmää torjutaan rikittämällä. Petopunkkeja käytetään punkkeja vastaan: Amblyseius swirskii. Kirvoja vastaan on jouduttu ruiskuttamaan kerran tänä vuonna. Biobestin punkkipussi on 2,5 metrin välein kasvustossa. Pölytykseen käytetään kimalaisia. Viljelmä kuuluu Rougeline merkillä markkinoivaan alueen viiden tuottajan yhteenliittymään. Rasioissa on aina tuottajan kuva. Marjat menevät supermarket-myyntiin rasiamarjana. Charlottelle on oma rasia. Pahvilaatikot pohjautuvat 400x600 standardiin. Marjoja ei jäähdytetä pakotetun ilmankierron avulla. Markkinoinnin tulisi tapahtua 2 pv sisällä, niin että poiminnasta 3 pv kuluttua mansikka pitäisi syödä.

12 Rougeline tuottaa 3000 tonnia mansikkaa, tonnia tomaattia ja muutama sata tonnia vadelmaa. Uudella puolella huoneet olivat korkeampia ja varistettu lämpöverhoilla aikaisempaa tuotantoa varten. Lasi oli myös ns. termolasia. Viljelyä jatketaan vielä kk verran, sen jälkeen istutetaan uudet taimet. Viljelmälle istutetaan vuosittain 1,3 milj. tainta. Istutustiheys vaihtelee lajikkeittain, Gariguette 12 kpl/neliö, Charlotte 6-8 kpl/neliö. Gariguettea joudutaan lämmittämään, Charlotte ja Mara de Bois pärjäävät ilman lämmitystä. Poiminnassa jokaisella poimijalla on vaaka, laatikoihin tulee viivakoodit. Rasioihin poimittaessa työsaavutuksen tulee olla 12 kg/h, muuten joutuu muihin hommiin. (Espanjalaiset vaativat 20 kg/h.) Keväällä täällä on 120 työntekijää, nyt paikalla enää 20; 40 on mennyt taimitarhalle. Omistaja on aikeissa laajentaa tuotantoa muualle. Hänellä on toisella paikkakunnalla vielä vadelmatarha, 2000 neliötä. Siellä viljellään lajikkeita Tulameen, Meeker, Heritage, Polka, Autumn Bliss mm. Omistaja sanoi mansikan marjojen olevan tuottavampia kuin taimituotanto. Mansikkaa hän toimittanut myös Suomeen ja Ruotsiin; Charlotte-lajike. Se on kysytty lajike myös Venäjälle. Gariguette on liian pehmeä lajike vientiin. Keskiviikko Cucumount viiniosuuskunta Toimintaa esitteli Sebastian Laffarque. Osuuskunnan alueella on 800 ha viiniviljelyksiä, perustettu 50- luvulla. Tuotanto on pääasiassa punaviiniä, vain 3% on roseviiniä ja 2 % valkoviiniä. Yhteensä 6 miljoonaa pulloa tuotetaan vuosittain. Viljelijät ajavat rypäleensä tänne, valmistus ja pullotus tapahtuu yhdessä paikassa. Viininkorjuu oli myöhässä, aloitettu 2 vk ennen käyntiämme. Työntekijöitä oli paikalla 42. Viljelijät sitoutuvat tuotantoon ja pitävät lajikkeet ja lohkot erillään. Rypäleet 35 vuotta vanhoilta viljelyksiltä pidetään erillään 2-3 vuotta vanhoilta viljelmiltä tulevista. Merkkiviinit tehdään samanaikuisista kasvustoista. Kasvustot tuottavat yleensä 35 vuotiaaksi asti keskimäärin, tuotto alkaa 3 vuotiaasta kasvustosta. Perustaimet ovat tulleet Amerikasta, sillä alueen viinikasvustot tuhoutuivat 1880-luvulla viinikirvan takia. Viini lehdistöä uhkaavat härmä- ja muut sienitaudit. Tautien torjunta on tärkeää, sillä jos lehdistö ei ole kunnossa, niin rypäleisiin ei tule sokeria.

13 Tuenta: pylväät + rautalanka; 2,5 m riviväli. Perustaminen maksaa 3000 euroa/ha, mutta siihen saadaan tukiaisia; kok.kust /ha. Köynnökset leikataan käsin, muuten tuotantoa on koneellistettu, mm. sadonkorjuu ollut jo 35 vuotta. Korjuukone maksaa euroa, eikä sen hankintaan saa EU-rahaa niin kuin muille korjuukoneille. Hehtaaritukia ei makseta viiniviljelyksille. Chateau-viini tulee yhden ainoan tuottajan 6 ha viljelmältä. Loppuja voidaan sekoittaa yhteen, saadaan halvempia, mutta korkeatasoisia viinejä. Osuuskunta myy viinit suoraan ilman välikäsiä. Tuotannossa on sitouduttu AOC sääntöihin. Osa viinistä kypsytetään tammi-tynnyreissä (2500 kpl), osa suurissa sammioissa. Marmanden lähellä on maanalainen varasto, jossa viini vanhenee.

14 Torstai Angers in tukkutori Esittelijänä toimi Emmanuelle Marsin. Tori on puoleksi yksityinen, puoleksi julkinen. Hallinnointi tapahtuu yksityisen tahon toimesta, Somnival. Kaikkiaan tukkutoreja on Ranskassa 19, suurin Pariisissa. Toria esitellään ryhmille, koululaisille ja ammattiin kouluttautuville Emmanuellen tehtävä. Tämä tukkutori on ns. toisen asteen myyntiin tarkoitettu, tuottajat myyvät Vivyn torilla, joka kuuluu samaan yhtiöön. Tukkutorilla oli kaikkia tuoretuotteita, myös lihaa ja kalaa, astioita ym. tarviketta. Kävimme läpi eri myyntihalleja ja tukkumyyjien osastoja. Suurin osa on anjoulaisia, mutta myös ulkomaalaisia toimijoita on. Tukkureilta haetaan puolet tuotteista, puolet toimitetaan asiakkaille, esim. laitokset, sairaalat. Tilaukset tulevat toimistoon viivakoodien mukaan. Tavarat laskutetaan asiakkailta. Erikoisuus Vitolette- musta peruna Loiren laakson alueelta. Pariisin herkkusieniä viljellään kivilouhoksissa. Ravintolatukku oli alueella erikseen, laaja valikoima tuotteita. Asiointiin tarvitaan ammattikortti. Hinnat olivat näkyvillä hallissa. Lasku maksetaan asioitaessa.

15 Baudoinin omenatila Earl Baudoinilla on 97 ha tila, josta 12 ha on hedelmätarhaa. Muuten viljellään hampun siementä, sinapin siementä, hernettä, sinimailasta, maissia ja retiisin siementä. Myös maissia, vehnää ja auringonkukkaa on kierrossa. Hedelmätarhassa on 14 eri omenalajiketta ja 3 päärynälajiketta. Viljelijä tuotti aiemmin osuuskunnalle, mutta siirtyi sitten suoramyyntiin yksityisille kuluttajille. Asiakkaat ostavat joko valmiiksi poimituja omenia tai käyvät itse keräämässä puista. Baudoin käy itse myymässä kaikkiaan 11 eri torilla. Pisin matka on 50 km tilalta. Noin 10 vuotta sitten Baudoin istutti Chantecler lajiketta. Muista lajikkeista viljellään mm. Pink Gold, Opale, Golden Delicious, Rubinette, Belchart, Fuji. Lajikkeita joudutaan välillä vaihtamaan kysynnän mukaan ja se tapahtuu liitevarrennoksella entiseen perusrunkoon. Viljelyssä ovat Williams, Conference ja Comis päärynälajikkeet.

16 Huhtikuun kylmät ovat vähentäneet satoa, erityisesti Fuji on kärsinyt paljon. Kasvinsuojelussa käytetään omenakääriäistä vastaan feromonihäirintää ja muutenkin suuntaudutaan IPM-tuotantoon. Rupea vastaan käytetään normaalia ruventorjuntaohjelmaa. Paikkakunnalla on alueellinen rupivaroitusjärjestelmä, torjuntatarpeeesta ilmoitetaan sähköpostilla. Angersin kasvinsuojelulaitoksen palvelu ei enää ole maksullista viljelijöille, aiemmin oli. Reaaliaikainen palvelu on saatavissa internetistä. Viljelijä on käynyt 2 pv kasvinsuojelukoulutuksen. Baudoin oli tehnyt erikoisen aurinkosähkön tuottamisen sopimuksen 20 vuodeksi. Aurinkopaneelia on kaikkiaan katoilla 250 neliötä, myy sähköä 60 cent/kwh ja ostaa itselle takaisin 9 cent/kwh. Perustamiseen hän otti 12 vuoden lainan, saa hoidettua lyhennykset ja jää ylimääräistä käteen. Viljelmän alueesta puolet on omaa maata, puolet vuokrattu. Maan vuokra on täällä euroa/ha ja maan hinta euroa hehtaari. Viinintuotantoalueilla maa voi maksaa jopa euroa/ha. Tilalla on 4 palkattua työntekijää, 2,5 myy ja 1,5 on tarhassa töissä. Sesonkiaikana lisäksi henkeä lisää. Tuntipalkka on 9,40 /h sesonkityöntekijöillä, vakituisilla 11,5 euroa tunti. Tästä jää käteen 8 euroa. Hyvän sesonkityövoiman löytäminen on hankalaa. Itä-Euroopasta työntekijät, täällä 2 bulgarialaista.

17 Perjantai Anjou Plants, mansikan taimituotanto Jeremy, yhtiön laatupäällikö esitteli tuotantoa; nuori mies oli ollut Martaillacilla töissä aiemmin. Tuotantoa on kahdessa paikassa. Yhtiö on osuuskunta, jossa 14 jäsentä. Tässä muodossa toiminta on ollut vuodesta 2001 lähtien. Taimia tuotetaan 13 milj. kpl vuodessa, liikevaihto 29 milj.. Paakkutaimia tuotetaan vrk kierrolla kasvihuoneessa. Rönsyt tulevat avomaalta, juurrutus kasvualustalle kennoissa. Juurten kehittymistä tarkkaillaan. Kaikkiaan 20 eri lajiketta tuotannossa. Lajikkeet menevät kasvihuonetuotantoon asiakkaille, jotka istuttavat ne turvesäkkeihin. Avomaataimien tuotannossa emotaimet istutetaan marraskuussa maahan, nosto tapahtuu elevaattorikoneella seuraavan vuoden syyskuusta alkaen. Toimitus nopeasti, jotteivät taimet kuivu. Istutuksia tehdään kolmessa vaiheessa loka-helmi-maaliskuussa. Avomaataimista otetaan satoa 2-3 vuotta. Paakkusatotaimien tuotanto on kasvamassa, sillä kasvihuoneviljely yleistyy. Alustoilla kasvavat taimet kerätään lokakuussa ja pakataan, osa säilytetään 0-asteisessa varastossa. Näistä viljelijä ottaa vain yhden sadon. Satoa näistä taimista saadaan 60 pv päästä. Myös pieniä frigotaimia tuotetaan yhtiössä, erityisesti Charlotte ja Gariguette -lajikkeista. Mini tray plant edullisin taimityyppi täällä. Tätä taimityyppiä käytetään remontoivilla lajikkeilla. Taimien hinta vaihtelee koosta riippuen centin välillä. Taimilaatikoita kerätään toreilta, erilaisia puupakkauksia; tämä oli erikoista. Lajikkeista Gariguette vastaa 40 % osuutta, Charlotte 15 %. Taimia viedään Marokkoon, Sveitsiin, Belgiaan, Puolaan. Tautien torjunta-aineista mainittiin Aliette ja Santhal, jonka tehoaine mefenoxam. Työntekijät tulevat puoliksi alueelta, puoliksi ulkomailta, Marokko, Portugali. Heidät majoitetaan asuntoloissa, 50 henkeä, tilat varusteltu, keittiöt ym. Työntekijälle jää nettona 8 euroa tunti. Kesällä sesonkityöläisiä on 100, talvella 50 henkeä.

18 Viljelmällä rakennettiin juuri ruiskujen pesuun uutta rakennusta, ei ole EU-vaatimus. Muutenkin oli suuntauduttu ympäristöystävällisesti: kaikki hulevesi ja kasvihuoneiden katoilta tuleva vesi kerätään talteen altaaseen. Kasteluvesi kierrätetään puhdistuksen jälkeen. Lauantai Lauantaina tutustuttiin omatoimisesti Pariisin marjamarkkinoihin. Hotellin viereisellä kadulla lähellä Montparnassen asemaa oli markkinapäivä, tuotteita oli tarjolla vihanneksista ja marjoista juustoihin, lihaan ja kalaan.

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatin viljely Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatti (Solanum lycopersicum) Etelä-Amerikasta kotoisin oleva tomaatti on tärkein kasvihuonevihanneksemme. Vuonna 2014

Lisätiedot

Suljetun kierron kasvihuone - ympäristömyötäistä huipputekniikkaa

Suljetun kierron kasvihuone - ympäristömyötäistä huipputekniikkaa Suljetun kierron kasvihuone - ympäristömyötäistä huipputekniikkaa Kari Jokinen, Erikoistutkija, MMT ja MTT:n Poveri-tiimiläiset Risto Tahvonen, Liisa Särkkä, Timo Kaukoranta Kasvihuoneviljelyn merkitys

Lisätiedot

Biologinen kasvinsuojelu

Biologinen kasvinsuojelu Biologinen kasvinsuojelu Heini Koskula Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Taustaa petojen käytöstä Mistä on kyse? Petopunkkeja

Lisätiedot

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 MAANANTAI 2 TIISTAI 3 KESKIVIIKKO 4 TORSTAI 5 PERJANTAI 6 Loppiainen LAUANTAI 7 SUNNUNTAI 8 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 2 MAANANTAI 9 TIISTAI 10 KESKIVIIKKO 11 TORSTAI 12 PERJANTAI 13

Lisätiedot

BerryGrow hanke: Koetilan tuloksia kesältä Uutta marjanviljelyyn marjatilaisuus Raija Kumpula

BerryGrow hanke: Koetilan tuloksia kesältä Uutta marjanviljelyyn marjatilaisuus Raija Kumpula BerryGrow hanke: Koetilan tuloksia kesältä 2016 Uutta marjanviljelyyn marjatilaisuus Raija Kumpula Sivu 1 18.11.2016 Marjantuotanto Pohjois-Savossa Marjantuotanto Pohjois-Savossa Marjantuotanto Pohjois-Savossa

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1 MAANANTAI 4 TIISTAI 5 KESKIVIIKKO 6 Loppiainen TORSTAI 7 PERJANTAI 8 LAUANTAI 9 SUNNUNTAI 10 Jussi Kiiskilä Valteri-koulu, Onerva 1 TAMMIKUU 2016 VIIKKO 2 MAANANTAI 11 TIISTAI 12

Lisätiedot

Kotimainen paakkutaimi 1. vuosi (perustamisvuosi)

Kotimainen paakkutaimi 1. vuosi (perustamisvuosi) Markku Kajalo, 16.12.2014 Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus/ Sotkamo MANSIKKA (1 ha) C2 ja C2 pohjoinen VAIHTOEHTO 2 (tihkukastelussa ja kastelulannoituksessa käytetään vesijohtoverkostosta ostamalla

Lisätiedot

BerryGrow ja EduBerry hankkeiden kuulumiset

BerryGrow ja EduBerry hankkeiden kuulumiset BerryGrow ja EduBerry hankkeiden kuulumiset Maatinki 25.10.2016 Raija Kumpula Sivu 1 Marjantuotanto Pohjois-Savossa Marjantuotanto Pohjois-Savossa Marjantuotanto Pohjois-Savossa Kannattavuuskerroin 2016E

Lisätiedot

Luomuviljelyn peruskurssi. LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke

Luomuviljelyn peruskurssi. LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Luomuviljelyn peruskurssi LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Luomutuotannon tilanne Muutokset tilan toiminnassa luomuun siirryttäessä Maan rakenteen ja viljelykierron merkitys Viljelykiertoon

Lisätiedot

Mansikan viljely tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen ProAgria Etelä-Pohjanma

Mansikan viljely tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen ProAgria Etelä-Pohjanma Mansikan viljely tunneleissa Marjamaat-hanke Joensuu 2.2.2017 Arja Raatikainen ProAgria Etelä-Pohjanma Tavoitteet Sadon ajoitus pääsatokauden ulkopuolelle Hyvälaatuinen sato Lajikkeet, jotka eivät menesty

Lisätiedot

Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari

Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari Amarylliksen biologiaa Amaryllis kuuluu amarylliskasvien (Amaryllidaceae)

Lisätiedot

Avomaan vihannesviljely

Avomaan vihannesviljely Avomaan vihannesviljely 1 I. Vihannesten ryhmittely markkinointikestävyyden mukaan 1.TUOREVIHANNEKSET suhteellisen nopeasti pilaantuvia suuri haihdutuspinta nopea hengitys, vähän vararavintoa, korjataan

Lisätiedot

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia 22.8.2012 Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 1 Maatilojen Kehitysnäkymät 2020 Pirkanmaan lähiruoka Maatilojen kehitysnäkymät 2020 tutkimuksen

Lisätiedot

Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun

Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun Sanna Kauppinen, MTT Mikkeli sanna.kauppinen@mtt.fi, 040 183 4845 Tutkittua tietoa luomusta -luentosarja 29.10.2013 Luomuinstituutti Orlovim This project is co-funded

Lisätiedot

Riojan punaviinit Espanjan klassikko. 19.02.2014 Jarmo Makkonen

Riojan punaviinit Espanjan klassikko. 19.02.2014 Jarmo Makkonen Riojan punaviinit Espanjan klassikko 19.02.2014 Jarmo Makkonen Pohjois- Espanjassa Joet Rio Ebro Rio Oja Alue vuoristoista DOCa Rioja 2 Ala-alueet 3 Tämän näköistä seutua 4 Yleistä Rioja on Espanjan maineikkain

Lisätiedot

Viljelyohjelmalla lisää puhtia

Viljelyohjelmalla lisää puhtia Knowledge grows Viljelyohjelmalla lisää puhtia Juho Urkko K-maatalous Viljelen kauraa A. Eläinten rehuksi kun täytyy B. Huonoilla lohkoilla, minne ei ohraa / vehnää voi kylvää C. Kannattavana viljelykasvina

Lisätiedot

HYVÄ VILJAN TUOTANTO- JA VARASTOINTITAPA

HYVÄ VILJAN TUOTANTO- JA VARASTOINTITAPA HYVÄ VILJAN TUOTANTO- JA VARASTOINTITAPA Lähde: Groupement des associations meunieres des pays de la C.E.E. (G.A.M.), 2.6.1998 (Käännös englannin kielestä, Kauppamyllyjen Yhdistyksen hallituksen hyväksymä)

Lisätiedot

Alkutuotanto ja elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen toiminta. Pirjo Korpela Evira 24.1.2012 Tampere

Alkutuotanto ja elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen toiminta. Pirjo Korpela Evira 24.1.2012 Tampere Alkutuotanto ja elintarviketurvallisuusriskeiltään vähäinen toiminta Pirjo Korpela Evira 24.1.2012 Tampere 1 Alkutuotantoilmoitus /Elintarvikelaki 22 Alkutuotantopaikasta ja siellä harjoitettavasta toiminnasta

Lisätiedot

Mesikasvinurmet. Lauri Ruottinen www.hunajaluotsi.fi

Mesikasvinurmet. Lauri Ruottinen www.hunajaluotsi.fi Mesikasvinurmet Lauri Ruottinen www.hunajaluotsi.fi Maankäytön mahdollisuudet hunajan tuotannossa 224 000 ha viljelemätöntä peltoalaa v. 2012 Meden tuotanto jopa 200 400 kg / ha 1 % tehokkuudella saatavissa

Lisätiedot

Hedelmän- ja marjanviljely

Hedelmän- ja marjanviljely Hedelmän- ja marjanviljely 1 Sisällysluettelo 1.Hedelmän- ja marjanviljely Suomessa 2. Hema-kasvien viljelyn edellytykset ilmasto maaperä katteet lannoitus istutus kastelu taudit ja tuholaiset lajikevalinta

Lisätiedot

Myllyvilja- ja mallasohraseminaari Mallasohrakatsaus Sanna Kivelä, Viking Malt

Myllyvilja- ja mallasohraseminaari Mallasohrakatsaus Sanna Kivelä, Viking Malt Myllyvilja- ja mallasohraseminaari 30.1.2017 Mallasohrakatsaus Sanna Kivelä, Viking Malt VIKING MALT 2017 Maailman suurin erikoismaltaiden tuottaja Maailman 9. suurin mallastaja 900 000 tn mallasohraa/vuosi

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Helmikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 218 000 yöpymistä, joista suomalaisille 113 000 ja ulkomaalaisille 104 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ

1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1910-LUKU TIEDEMIEHEN PALO ON KAIKEN KIPINÄ 1920-LUVULLA LANNOITEKOKEET KANTAVAT HEDELMÄÄ 1930-LUVUN UUSI ALKU HELSINGISSÄ Superex-lannoitteet Kekkilä Superex-lannoitteet ovat korkealaatuisia ja vesiliukoisia

Lisätiedot

Mehiläislevitteinen biologinen täsmätorjunta mansikan ja vadelman harmaahomeen torjunnassa

Mehiläislevitteinen biologinen täsmätorjunta mansikan ja vadelman harmaahomeen torjunnassa Mehiläislevitteinen biologinen täsmätorjunta mansikan ja vadelman harmaahomeen torjunnassa Tutkimuksesta kilpailukykyä marjan- ja hedelmänviljelyyn ja mehiläistalouteen Ruralia Instituutti, Mikkeli 2.2.2010

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 4 prosenttia Maaliskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 240 000 yöpymistä, joista suomalaisille 118 000 ja ulkomaalaisille 122 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 8,1 prosenttia Tammikuussa 2016 Helsingissä yövyttiin 244 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 116 000 yötä ja ulkomaalaiset 128 000 yötä

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 14 prosenttia Huhtikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 247 000 yöpymistä, joista suomalaisille 128 000 ja ulkomaalaisille 119 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HEINÄKUU 2016 Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia Heinäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 422 000 yöpymistä, joista suomalaisille 185 000 ja ulkomaalaisille 237 000 yötä. Sekä suomalaisten

Lisätiedot

Istutus 125 15,9 1988 Tihkukasteluun liittyvät työt 10 15,9 159 Käytävien ruohonleikkuu 10 15,9 159

Istutus 125 15,9 1988 Tihkukasteluun liittyvät työt 10 15,9 159 Käytävien ruohonleikkuu 10 15,9 159 Markku Kajalo 16.12.2014 Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus/ Sotkamo VADELMA (1 ha) C2 ja C2 pohjoinen Vaihtoehto 1: Tihkukastelu + muovikate, tuotantokustannus 9,91 /kg, satotaso 2300 kg/ha Kotimainen

Lisätiedot

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Pakkaamon omistajan osoite (lähiosoite) Postinumero.

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Pakkaamon omistajan osoite (lähiosoite) Postinumero. SIEMENPERUNAN PAKKAUSLUPAHAKEMUS 1 (13) Saapumispäivämäärä Dnro HAKIJA TÄYTTÄÄ Onko kysymyksessä uuden pakkaamon aloittamisesta Vanha pakkaamonumero aiemmin aloitetun pakkaamotoiminnan jatkamisesta 1.

Lisätiedot

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on?

EI MIKÄÄN NÄISTÄ. KUVITETTU MINI-MENTAL STATE EXAMINATION Ohjeet viimeisellä sivulla. 1. Mikä vuosi nyt on? 2. Mikä vuodenaika nyt on? POTILAS: SYNTYMÄAIKA: TUTKIJA: PÄIVÄMÄÄRÄ: 1. Mikä vuosi nyt on? 2000 2017 2020 1917 EI MIKÄÄN NÄISTÄ 2. Mikä vuodenaika nyt on? KEVÄT KESÄ SYKSY TALVI 3. Monesko päivä tänään on? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lisätiedot

Vadelmien tuotanto tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen

Vadelmien tuotanto tunneleissa. Marjamaat-hanke Joensuu Arja Raatikainen Vadelmien tuotanto tunneleissa Marjamaat-hanke Joensuu 2.2.2017 Arja Raatikainen Tavoitteet Mitä vadelman tuotannolla haetaan? Mihin markkinaan tuotetaan? Viljelläänkö yhtä tai useampaa lajiketta? Viljelläänkö

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Cadet-ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Cadet-ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3 pistettä 1. Kenguru astuu sisään sokkeloon. Se saa käydä vain kolmion muotoisissa huoneissa. Mistä se pääsee ulos? A) a B) b C) c D) d E) e 2. Kengurukilpailu on pidetty Euroopassa

Lisätiedot

Tukihaku 2016. Täydentävät ehdot

Tukihaku 2016. Täydentävät ehdot Tukihaku 2016 Täydentävät ehdot Hyvän maatalouden ja ympäristön vaatimukset Pientareet, suojakaistat ja maaperän kunto Hukkakauran ja jättiputken torjunta Viljely hyvän maatalouskäytännön mukaisesti Kesantojen

Lisätiedot

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish)

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Finland (Finnish) FL - Companies engaged in online activities FIF A Myykö yrityksenne verkon kautta ja/tai käyttääkö

Lisätiedot

Solidaarinen maatalous. Sosiaalifoorumi 2.4.2011 Jukka Lassila

Solidaarinen maatalous. Sosiaalifoorumi 2.4.2011 Jukka Lassila Solidaarinen maatalous Sosiaalifoorumi 2.4.2011 Jukka Lassila Työn arvotus Ruoan tuotanto 5 /h Jatkojalostus 10 /h Edunvalvonta 0-15 /h Luomenauraus ym. 20 /h Luennot 40-50 /h Maatila nykymalli Tuotantopanos

Lisätiedot

Rehumaissin viljelyohjeet

Rehumaissin viljelyohjeet Rehumaissin viljelyohjeet MAISSI Maissi reagoi päivän pituuteen. Kasvu nopeutuu vasta päivien lyhetessä heinäkuun puolivälissä. Maissin tärkein osa on tähkä, tavoite maito/taikinatuleentuminen Activate

Lisätiedot

Marjanviljelyn vihreä linja! Suonenjoki 9.11.2009 Berner Oy Kasvinsuojelu ja puutarhanhoito Asmo Saarinen

Marjanviljelyn vihreä linja! Suonenjoki 9.11.2009 Berner Oy Kasvinsuojelu ja puutarhanhoito Asmo Saarinen Marjanviljelyn vihreä linja! Suonenjoki 9.11.2009 Berner Oy Kasvinsuojelu ja puutarhanhoito Asmo Saarinen Ajat muuttuvat haluammeko olla mukana? Integrated Pest Management (IPM) Tuomo Tuovinen (MTT) toi

Lisätiedot

Mansikanviljelyn sivuvirrat

Mansikanviljelyn sivuvirrat Mansikanviljelyn sivuvirrat Ongelman määrittely Innovaatiokilpailu 21.11.2016 31.5.2017 Sivu 1 18.11.2016 Mansikanviljely Suomessa Marjojen viljely Suomessa yhteensä vuonna 2013, Puutarhatilastot 2013

Lisätiedot

Tuorekalaketjun logistiikka

Tuorekalaketjun logistiikka Tuorekalaketjun logistiikka Nina Urala, Riikka Mononen Kuulas Research Agency Oy Kalafoorumi 12.4.2011 Raportin sisältö 1. Selvityksen tausta 2. Selvityksen tavoite 3. Selvityksen toteutus 4. Logistiikkakartat

Lisätiedot

VILJAMARKKINATILANNE. Juha Honkaniemi, Viljapäällikkö Tytyri 20.1.2016

VILJAMARKKINATILANNE. Juha Honkaniemi, Viljapäällikkö Tytyri 20.1.2016 VILJAMARKKINATILANNE Juha Honkaniemi, Viljapäällikkö Tytyri 20.1.2016 VILJAKAUPPA HANKKIJA OY:SSÄ Syksyn 2015 sato oli pienempi kuin edellisenä vuotena Sadon alhainen valkuainen selkein laatua heikentävä

Lisätiedot

Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä?

Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä? Velkakriisi ei ole ohi. Miten suojautua kriisin edessä? Meelis Atonen TAVEX OY konsernin kultapuolen johtaja . Ranskan edellinen presidentti Nicolas Sarkozy on julistanut eurokriisin voitetuksi jo 2012

Lisätiedot

Satoennuste. Vilja-alan yhteistyöryhmä. Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy. VYR Satoennuste ( )

Satoennuste. Vilja-alan yhteistyöryhmä. Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy. VYR Satoennuste ( ) Satoennuste Vilja-alan yhteistyöryhmä Petri Pethman.11.01 101 Suomen Gallup Elintarviketieto Oy VYR Satoennuste (1011) 1 Tutkimuksen toteutus Vastaajamäärä n= Kokonaisvastaajanäyte 1 0 vastaajaa vastausprosentti

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman. Kasvua vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 22 miljoonaa euroa. Tax free myynti kasvoi 12 prosenttia

Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman. Kasvua vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 22 miljoonaa euroa. Tax free myynti kasvoi 12 prosenttia HELSINGIN MATKAILUTILASTOT LOKAKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset vähenivät hieman Lokakuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 298 000 yöpymistä, joista suomalaisille 159 000 ja ulkomaalaisille 138 000 yötä.

Lisätiedot

Superior Caraway Chain ylivoimainen kuminaketju HYVÄ STARTTI KUMINALLE. Viljelijäseminaari: 26.10.2010 Ilmajoki ja 28.10.

Superior Caraway Chain ylivoimainen kuminaketju HYVÄ STARTTI KUMINALLE. Viljelijäseminaari: 26.10.2010 Ilmajoki ja 28.10. Superior Caraway Chain ylivoimainen kuminaketju HYVÄ STARTTI KUMINALLE Viljelijäseminaari: 26.10.2010 Ilmajoki ja 28.10.2010 Jokioinen Hankkeen esittely Toimialajohtaja Juha Pirkkamaa, Agropolis Oy Hankkeen

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA ÖLJYKASVIMARKKINOILLA

AJANKOHTAISTA ÖLJYKASVIMARKKINOILLA AJANKOHTAISTA ÖLJYKASVIMARKKINOILLA 8.12.2016 KATI LASSI Öljynpuristamomme Kirkkonummella Kotimainen rypsi ja rapsi tärkeimmät raaka-aineemme Öljy tuotetaan puristamalla, prosessi täysin kemikaaliton Puristuskapasiteetti

Lisätiedot

Tuoreen mansikan kokeiluvienti Venäjälle

Tuoreen mansikan kokeiluvienti Venäjälle Sisä-Savon Seutuyhtymä Tuoreen mansikan kokeiluvienti Venäjälle Alexandra Bogolyubova Suonenjoki 11.12.2014 Heinäkuussa 2014 tuoreen mansikan vienti Pietariin Kolme erää = noin 1 000 kiloa Tavarantoimittaja

Lisätiedot

Luomukasvinviljelyn erikoiskasvit

Luomukasvinviljelyn erikoiskasvit Luomuviljelyn peruskurssi Luomukasvinviljelyn erikoiskasvit LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Kuvat: Kaija Hinkkanen 2 Herne Kuva: Kaija Hinkkanen Kasvupaikkavaatimukset Hyvärakenteinen

Lisätiedot

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Avoinkirje kasvihuoneviljelijöille Aiheena energia- ja tuotantotehokkuus. Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Kasvihuoneen kokonaisenergian kulutusta on mahdollista pienentää

Lisätiedot

SINIVALKOINEN JALANJÄLKI

SINIVALKOINEN JALANJÄLKI SINIVALKOINEN JALANJÄLKI Kampanjatutkimus 9..06 Tutkimuksen käytännön toteuttaja: Taloustutkimus Oy Marko Perälahti Tutkimuksen tavoitteet Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää suomalaisuuden ja paikallisuuden

Lisätiedot

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015

Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla 2015 Ulkomaiset matkailijat Suomessa ja pääkaupunkiseudulla v. 2015 Tutkimus ja Analysointikeskus TAK Oy 2 Ulkomaalaiset matkailijat Suomessa 2015

Lisätiedot

Päijät-Hämeen Viljaklusterin myllyvilja- ja mallasohraseminaari 2015 Myllyviljakatsaus uutta satokautta kohti Tero Hirvi, Fazer Mylly

Päijät-Hämeen Viljaklusterin myllyvilja- ja mallasohraseminaari 2015 Myllyviljakatsaus uutta satokautta kohti Tero Hirvi, Fazer Mylly Päijät-Hämeen Viljaklusterin myllyvilja- ja mallasohraseminaari 2015 Myllyviljakatsaus uutta satokautta kohti Tero Hirvi, Fazer Mylly 1 21.1.2015 FAZER LYHYESTI Fazer on perustettu 1891 Konsernin liikevaihto

Lisätiedot

RUOAN HINTA JA INFLAATIO. Ilkka Lehtinen 4.12.2008

RUOAN HINTA JA INFLAATIO. Ilkka Lehtinen 4.12.2008 RUOAN HINTA JA INFLAATIO Kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen 4.12.2008 ESITYKSEN SISÄLTÖ! HINTOJEN KEHITYS PÄÄRYHMITTÄIN! INFLAATION SYYT PÄÄRYHMITTÄIN! RUAN PAINO KULUTTAJAHINTA- INDEKSISSÄ 1914-2005!

Lisätiedot

Maissin kasvinsuojelu, Pioneer PR39V43 kasvukaudella Ikaalinen Lasse Matikainen

Maissin kasvinsuojelu, Pioneer PR39V43 kasvukaudella Ikaalinen Lasse Matikainen Maissin kasvinsuojelu, Pioneer PR39V43 kasvukaudella 2013 Ikaalinen 04.03.2014 Lasse Matikainen Rehumaissin rikkakasvien torjunta Rikkakasviongelma korostuu, koska maissin riviväli on suuri, jolloin rikkakasveille

Lisätiedot

Ruis on taitolaji -ruisilta Mäntsälässä ke 6.4.2016 Kotimaisen rukiin markkinat

Ruis on taitolaji -ruisilta Mäntsälässä ke 6.4.2016 Kotimaisen rukiin markkinat Ruis on taitolaji -ruisilta Mäntsälässä ke 6.4.2016 Kotimaisen rukiin markkinat Tero Hirvi, Fazer Mylly 1 6.4.2016 FAZER LYHYESTI Fazer on perustettu 1891 Konsernin liikevaihto vuonna 2015 oli n. 1,576

Lisätiedot

Mitä kuluttaja tuumii luomusta?

Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Tervetuloa Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Ohjelma klo 9.30 Luomubrunch klo 0.00 Luomun kuluttajabarometrin 203 tulokset, toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila/Pro Luomu ry klo 0.30 Luomun rooli suomalaisessa

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät kaksi prosenttia Joulukuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 264 000 yöpymistä, joista suomalaisille 122 500 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

20329 20329 MUUTTUVAT KUSTANNUKSET

20329 20329 MUUTTUVAT KUSTANNUKSET Markku Kajalo 07.11.2013 Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus/ Sotkamo Talvivalkosipuli (varastovalkosipuli) 0,5 ha (C2 ja C2 pohjoinen) TUOTOT määrä [kpl,h, kg, m 3 ] hinta [ /h, /ha, /kg] Yht. [

Lisätiedot

Maaseudun Energia-akatemia Arviointi oman tilan energian kulutuksesta

Maaseudun Energia-akatemia Arviointi oman tilan energian kulutuksesta Maaseudun Energia-akatemia Arviointi oman tilan energian kulutuksesta Maaseudun energia-akatemia Tavoitteena - Maatalouden energiatietouden ja energian tehokkaan käytön lisääminen - Hankkeessa tuotetaan

Lisätiedot

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Postinumero. Postitoimipaikka

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Postinumero. Postitoimipaikka KYLVÖSIEMENEN PAKKAUSLUPAHAKEMUS 1 (16) Saapumispäivämäärä Dnro HAKIJA TÄYTTÄÄ Onko kysymyksessä uuden pakkaamon aloittamisesta Vanha pakkaamonumero aiemmin aloitetun pakkaamotoiminnan jatkamisesta 1.

Lisätiedot

Aihe: Yhtälön käyttö soveltamisessa ja ongelmanratkaisussa

Aihe: Yhtälön käyttö soveltamisessa ja ongelmanratkaisussa Harjoituksia 9 Aihe: Yhtälön käyttö soveltamisessa ja ongelmanratkaisussa 1. Kirjoita yhtälö ja ratkaise x. a) lukujen x ja 6 summa on yhtä suuri kuin lukujen x ja 4 tulo. b) Kun luku x kerrotaan kolmella

Lisätiedot

Ajankohtaista maataloudesta. Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015

Ajankohtaista maataloudesta. Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015 Ajankohtaista maataloudesta Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015 Ajankohtaista maa- ja metsätaloudessa Biotalous ja Ruoka Markkinat - Venäjän tuontikielto - Kaikki maataloustuotteet

Lisätiedot

Viljamarkkinat miltä näyttää sadon määrä ja laatu

Viljamarkkinat miltä näyttää sadon määrä ja laatu Viljamarkkinat miltä näyttää sadon määrä ja laatu Raisio-konserni Toimintaa 12 maassa, pääkonttori Raisiossa Tuotantoa 14 paikkakunnalla 3 maassa Henkilöstön määrä n. 1450, josta Suomessa 1/3 Listataan

Lisätiedot

Luomuviljelyn talous. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso

Luomuviljelyn talous. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Luomuviljelyn talous Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso 1.12.2009 Luonnonmukaisen tuotannon näkymät 1/2 Luomutuotteiden kysyntä on kasvanut kaikkialla Suomessa kulutus on tapahtunut muuta Eurooppaa

Lisätiedot

Leipäviljan ja perunan luovutusjärjestelmä satokautena

Leipäviljan ja perunan luovutusjärjestelmä satokautena KANSANHUOLTOMINISTERIÖ 3. 4. 1943. TIEDOITUSTOIMISTO Puheselostus N:o 22 Leipäviljan ja perunan luovutusjärjestelmä satokautena 1943 44. Vuonna 1943 alkavana satokautena tulee leipäviljan ja perunan luovutusvelvollisuus

Lisätiedot

2,5dl 1kpl / 3,75dl 1,5kpl

2,5dl 1kpl / 3,75dl 1,5kpl Määrät 10kg / 20kg tavoitteen mukaan. Jos määrää ei ilmoitettu, syö vapaasti. * katso lista vaiheeseen sopivista tuotteista MAANANTAI Aamupala: Kaurapuuro Välipala: 2,5dl tai 1kpl / 3,75dl tai 1,5kpl Lounas:

Lisätiedot

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 Tälle koko lukuvuodelle olemme suunnitelleet teemaksi MATKALLA Tutkimusmatkamme lähtee minusta itsestä ja laajenee käsittämään ainakin Suomen ja Pohjoismaat. Otamme toimintaamme

Lisätiedot

VINKKEJÄ ERITYYPPISTEN VEHNIEN VILJELYYN

VINKKEJÄ ERITYYPPISTEN VEHNIEN VILJELYYN VINKKEJÄ ERITYYPPISTEN VEHNIEN VILJELYYN Vilja-alan yhteistyöryhmä Helmikuu 2011 Opas päivitetty huhtikuussa 2013 1 VEHNÄMARKKINAT SUOMESSA Vehnän kylvöala on viimeisen viiden vuoden aikana ollut n. 225

Lisätiedot

Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljatiloilla. Marja Jalli & Sanni Junnila MTT VYR Viljelijäseminaari Hämeenlinna 30.1.

Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljatiloilla. Marja Jalli & Sanni Junnila MTT VYR Viljelijäseminaari Hämeenlinna 30.1. Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljatiloilla Marja Jalli & Sanni Junnila MTT VYR Viljelijäseminaari Hämeenlinna 30.1.2014 PesticideLife hankkeen tavoitteet -Tukea NAPin toimeenpanoa ja päivitystä

Lisätiedot

Peltovalvonnan havaintoja 2015

Peltovalvonnan havaintoja 2015 Peltovalvonnan havaintoja 2015 Juha Nummila, Antti Kärpijoki, Tero Vuorenpää, V-S ELY-keskus, Maaseutupalvelut, valvontayksikkö Tilat valitaan Mavissa Valvontaotannat 2015 peltovalvonnassa 307 tilaa (

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu

TAK Rajatutkimus tuloksia Kouvolan seutu TAK Rajatutkimus 2014 tuloksia Kouvolan seutu 2 Suomessa / Ruotsissa vierailleet ulkomaalaiset matkailijat vuonna 2012 Venäjä Viro Ruotsi/Suomi Saksa Iso-Britannia Norja USA Japani Ranska Kiina Tanska

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Tunnelimansikan viljely erilaisia kasvusäkkejä käyttäen

Tunnelimansikan viljely erilaisia kasvusäkkejä käyttäen Tunnelimansikan viljely erilaisia kasvusäkkejä käyttäen Johdanto Marjantuotanto on Suomessakin siirtymässä kiihtyvään tahtiin tunneleihin. Tunneliviljelyllä on monia etuja verrattuna perinteiseen avomaatuotantoon

Lisätiedot

Mara-alan yritykset odottavat hyvää kesää

Mara-alan yritykset odottavat hyvää kesää KUVA KUVA KUVA Mara-alan yritykset odottavat hyvää kesää 19.5.216 Ekonomisti Jouni Vihmo KUVA Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry Yritykset odottavat hyvää kesää majoitusyritykset

Lisätiedot

Narsissien tuotanto. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keuda, Mäntsälä Saari

Narsissien tuotanto. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keuda, Mäntsälä Saari Narsissien tuotanto Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keuda, Mäntsälä Saari Alkuperä Narsissin nimi tulee kreikankielen sanasta narkaein, joka tarkoittaa huumattua tai lumottua

Lisätiedot

Palvelujen tuottavuus kasvun pullonkaula?

Palvelujen tuottavuus kasvun pullonkaula? Palvelujen tuottavuus kasvun pullonkaula? Pääjohtaja Erkki Liikanen Kaupan päivä 23.1.2006 Marina Congress Center Talouden arvonlisäys, Euroalue 2004 Maatalous ja kalastus 3 % Rakennusala 5 % Teollisuus

Lisätiedot

Parempaa tehoa kasvinsuojeluun. Päivi Parikka, Isa Lindqvist Luke kasvinterveys Jokioinen

Parempaa tehoa kasvinsuojeluun. Päivi Parikka, Isa Lindqvist Luke kasvinterveys Jokioinen Parempaa tehoa kasvinsuojeluun Päivi Parikka, Isa Lindqvist Luke kasvinterveys Jokioinen 1 Päivi Parikka Kasvinsuojelukäsittelyn tehoon vaikuttaa Sää - Sateisuus heikentää tehoa: tuhoojia ei liikkeellä

Lisätiedot

Katsaus siipikarjatuotannon talouteen

Katsaus siipikarjatuotannon talouteen Katsaus siipikarjatuotannon talouteen Timo Karhula MTT Taloustutkimus Suomen Siipikarjaliiton vuosikokous- ja seminaaripäivä Tampereella 27. 3.2014 Tuotantomäärät ja ennusteet vuoteen 2020 Tuottaja- ja

Lisätiedot

Jaakko Pöyry Group Tilinpäätös 2003

Jaakko Pöyry Group Tilinpäätös 2003 Jaakko Pöyry Group Tilinpäätös 23 Liiketoiminnan fokus 23 Kannattavuus Taseen ja maksuvalmiuden vahvistaminen Kohdennetut yritysostot (lähipalvelut, markkina-asema, teknologia tietotaito) Global Network

Lisätiedot

Kasvitautien hallinnan merkitys ja mahdollisuudet

Kasvitautien hallinnan merkitys ja mahdollisuudet Kasvitautien hallinnan merkitys ja mahdollisuudet Peppi Laine, MTT Kasvinsuojelu, Jokioinen Taudin esiintymisen edellytykset: Taudille suotuisa säätila??? Kylvösiemen, peittaus, muokkaus, viljelykierto,

Lisätiedot

Solukkolisäyksen mahdollisuudet havupuiden taimituotannossa

Solukkolisäyksen mahdollisuudet havupuiden taimituotannossa Solukkolisäyksen mahdollisuudet havupuiden taimituotannossa BIOKOKKOLA 28.10.2015 Tuija Aronen 1 Tuija Aronen 11.2.2015 EAKR-hanke Kasvullinen lisäys osaamista ja teknologiaa biotalouden tueksi 2011-14

Lisätiedot

Jaana Väisänen, Kukkolankosken luomu, OAMK Luonnonvara-ala Kokemuksia ja näkemyksiä väinönputken viljelystä pohjoisessa

Jaana Väisänen, Kukkolankosken luomu, OAMK Luonnonvara-ala Kokemuksia ja näkemyksiä väinönputken viljelystä pohjoisessa Jaana Väisänen, Kukkolankosken luomu, OAMK Luonnonvara-ala Kokemuksia ja näkemyksiä väinönputken viljelystä pohjoisessa Ollaanko pohjoisen laadusta valmiita maksamaan? - kilpailu maailmanmarkkinoilla liikkuvan

Lisätiedot

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014

Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry (SMMY ry) opintomatka Luxemburg-Belgia-Alankomaat 5.-10.10.2014 Sunnuntai 5.10.2014 17:50 Suora lento Ryanair FR1922 Tampere Frankfurt-Hahn 19:25 19:45 Matka 120 km

Lisätiedot

Matkailun kehitys

Matkailun kehitys Matkailun kehitys 2015 3.3.2015 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Venäjä romahti Kiinasta kasvua yli 40 prosenttia Suomessa kirjattiin 5 504 000 ulkomaista yöpymistä vuonna 2015.

Lisätiedot

Joulukauppa Jaana Kurjenoja

Joulukauppa Jaana Kurjenoja Joulukauppa 2016 Taustaa Joulukauppaa yleisesti kuvaavien laskelmien taustatilastot ovat Tilastokeskuksesta. Kantar TNS toteutti otokseen perustuvan kuluttajakyselyn marraskuussa 2016. Kysely toteutettiin

Lisätiedot

Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään. ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry

Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään. ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry Edellytykset siementuotannolle Viljelijällä riittävä ammattitaito

Lisätiedot

Luomuluonnonmarjojen. poimintaohje

Luomuluonnonmarjojen. poimintaohje Luomuluonnonmarjojen poimintaohje Mitä luomulla tarkoitetaan? Poimijan on tutustuttava tähän luonnonmukaista keruuta koskevaan ohjeeseen ennen keruun aloittamista ja poimija vahvistaa kirjallisesti sitoutuvansa

Lisätiedot

Luomu Suomessa Päivitetty

Luomu Suomessa Päivitetty Luomu Suomessa 2015 Päivitetty 25.5.2016 Sisällys 2. Sisällys 3. Luomualan kehitys 4. Luomutilat 5. Puutarhatuotanto 6. Kasvintuotanto 7. Kotieläintilat 8. Kotieläintuotanto 9. Luomukeruu 10. Luomun valmistus

Lisätiedot

EnergiaRäätäli Suunnittelustartti:

EnergiaRäätäli Suunnittelustartti: EnergiaRäätäli Suunnittelustartti: Taustaselvitys puukaasun ja aurinkoenergian tuotannon kannattavuudesta 10.10.2013 1 Lähtökohta Tässä raportissa käydään lävitse puukaasulaitoksen ja aurinkoenergian (sähkön

Lisätiedot

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI

MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI MIKROTEORIA, HARJOITUS 6 YRITYKSEN JA TOIMIALAN TARJONTA JA VOITTO TÄYDELLISESSÄ KILPAILUSSA, SEKÄ MONOPOLI 1a. Täydellisen kilpailun vallitessa yrityksen A tuotteen markkinahinta on 18 ja kokonaiskustannukset

Lisätiedot

27176 27176 MUUTTUVAT KUSTANNUKSET

27176 27176 MUUTTUVAT KUSTANNUKSET Markku Kajalo 07.11.2013 Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus/ Sotkamo Varastokeräkaali Vaihtoehto I. Varastokeräkaalin taimet esikasvatetaan itse. Taimimäärä 30000 kpl/ha. Taimia kasvatetaan 33000

Lisätiedot

Valitun kasvin tuottamisteknologia. Viljojen kasvatus moduli. Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18

Valitun kasvin tuottamisteknologia. Viljojen kasvatus moduli. Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18 Valitun kasvin tuottamisteknologia Viljojen kasvatus moduli Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18 1. Kasvituotannon perusteet ja ravinteet 2 op 2. Viljojen kasvatus 4 op 3. 4 op 4.

Lisätiedot

Kevätrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso

Kevätrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Kevätrypsin viljely Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso 30.11.2009 Rypsi kukassa Kuva Reijo Käki 2 2009 Reijo Käki Kevätrypsin viljely Luomurypsi Rypsi on elintarvikeöljyn ja eläinten valkuaisrehun

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT SYYSKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia Syyskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin lähes 308 000 yöpymistä, joista suomalaisille 133 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä

Hyvä tietää. Italia. Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italia Matkoja Ajatuksella ja Sydämellä Hyvä tietää Italiasta Pääkaupunki Asukasluku Kieli Rooma Noin 61 miljoonaa Uskonto Valuutta Pinta-ala Katolilaisia 90%, muslimeja 2%, muita uskontoja

Lisätiedot

YHTEENVETO. Joulukuussa 2016 Rovaniemellä yövyttiin yötä, joista suomalaiset ja ulkomaalaiset

YHTEENVETO. Joulukuussa 2016 Rovaniemellä yövyttiin yötä, joista suomalaiset ja ulkomaalaiset 1 YHTEENVETO Rekisteröidyt yöpymiset 25,1 prosentin kasvussa Rovaniemellä Joulukuussa 2016 Rovaniemellä yövyttiin 96 500 yötä, joista suomalaiset 12 800 ja ulkomaalaiset 83 700 yötä. Yhteensä yöpymisten

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. DOMIK v. 2014/2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. DOMIK v. 2014/2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA DOMIK v. 2014/2015 Vuosi Domikissa etenee viikoittain vaihtuvien teemojen mukaan. Domikissa toteutetaan uutta varhaiskasvatussuunnitelmaa, joka on laadittu kaksikielistä perhepäiväkotia

Lisätiedot

Kasvihuoneen kasvutekijät. ILMANKOSTEUS Tuula Tiirikainen Keuda Mäntsälä Saari

Kasvihuoneen kasvutekijät. ILMANKOSTEUS Tuula Tiirikainen Keuda Mäntsälä Saari Kasvihuoneen kasvutekijät ILMANKOSTEUS Tuula Tiirikainen Keuda Mäntsälä Saari Kasvien kasvuun vaikuttavat: - Lämpö - Valo - Vesi - Ilmankosteus - Hiilidioksidi - Ravinteet - Kasvin perinnölliset eli geneettiset

Lisätiedot