Hankintalaki. Urheilujuridiikan päivä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hankintalaki. Urheilujuridiikan päivä 5.11.2015"

Transkriptio

1 Hankintalaki Urheilujuridiikan päivä

2 Mikä on julkinen hankinta Tavaroiden ja palveluiden ostamista sekä rakennusurakoiden teettämistä julkisilla varoilla Hankkijana hankintayksikkö Kansallisen tai EU-kynnysarvon ylittävä hankinta Kansalliset kynnysarvot ovat: tavara- ja palveluhankinnoissa euroa, sosiaali- ja terveyspalveluissa euroa ja rakennusurakoissa euroa.

3 Laki julkisista hankinnoista Julkisiin hankintoihin sovelletaan hankintalakia (Laki julkisista hankinnoista /348) Laki perustuu Eu-direktiiviin. Hankintalain uudistaminen on käynnissä. Hankintalaissa säädellään kilpailutusprosessi Laki ei ota kantaa hankinnan sisältöön

4 Julkisten hankintojen periaatteet Syrjimättömyys Tasapuolisuus Avoimuus Suhteellisuus Hankinnat tulee tehdä taloudellisesti, suunnitelmallisesti ja tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina Hankintamenettelyä koskevia periaatteita tulee noudattaa kaikissa hankintamenettelyn vaiheissa

5 Syrjimättömyys Ehdokkaita ja tarjoajia on kohdeltava julkisissa hankinnoissa samalla tavalla riippumatta sellaisista tekijöistä, jotka eivät liity hankinnan toteuttamiseen. Hankinnalle asetetut vaatimukset eivät esimerkiksi saa olla paikallisia, tiettyä aluetta suosivia tai syrjiviä.

6 Tasapuolisuus Ehdokkaita ja tarjoajia on kohdeltava yhdenvertaisesti hankinnan kaikissa vaiheissa Tarjouspyyntöä ei saa laatia siten, että hankinnan kohteen määrittely asettaa tarjoajat epätasa-arvoiseen asemaan. Tarjoajien ja tarjousten arvioinnissa tasapuolisuusvaatimus edellyttää, että asetetut vaatimukset koskevat samalla tavoin kaikkia tarjoajia.

7 Avoimuus Hankintamenettelyä koskevia tietoja ei salata, hankinnasta ilmoitetaan julkisesti, tarjouskilpailun ratkaisemisesta tiedotetaan tarjouskilpailuun osallistuneille ja hankintaa koskevat asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia (järjestöjä hankintayksikköinä koskee vain asianosaisjulkisuus). Tarjouspyyntö on saatettava avoimesti kaikkien halukkaiden saataville tai niille, jotka esimerkiksi rajoitetussa menettelyssä on valittu tarjousmenettelyyn. Hankinnan eri vaiheet dokumentoidaan

8 Suhteellisuus Suhteellisuusperiaate edellyttää, että hankintamenettelyn vaatimukset ovat oikeassa suhteessa tavoiteltavan päämäärän kanssa, esimerkiksi tarjoajien soveltuvuusehtojen asettamisessa on huomioitava hankinnan luonne ja arvo. Tarjouspyynnön sisältöön tai tarjousmenettelyn ehtoihin liittyvien vaatimusten tulee olla oikeassa suhteessa hankinnan laatuun nähden. Kohtuullisuuden vaatimusten huomioon ottaminen Suhteellisuusperiaatetta voidaan soveltaa myös silloin kun arvioidaan kilpailuttamisvelvoitetta ja kansallisia kynnysarvoja.

9 Mikä on hankintayksikkö Mm. valtion ja kuntien viranomaiset, kuntayhtymät, Ev.lut ja ortodoksinen kirkko Viranomaisten lisäksi myös julkisoikeudelliset laitokset ovat hankintayksiköitä Julkista tukea saavat järjestöt joutuvat jatkuvasti pohtimaan sitä, milloin ne katsotaan julkisoikeudellisina laitoksina hankintayksiköiksi.

10 Julkisoikeudellinen laitos Julkisoikeudellisella laitoksella tarkoitetaan missä tahansa oikeudellisessa muodossa toimivaa oikeushenkilöä, joka on a. nimenomaisesti perustettu tyydyttämään sellaisia yleisen edun mukaisia tarpeita, joilla ei ole teollista tai kaupallista luonnetta ja b. jota valtion, kuntien tai kuntayhtymien viranomaiset tai evankelisluterilainen kirkko tai ortodoksinen kirkko tai niiden seurakunta, valtion liikelaitos tai julkisoikeudellinen laitos:

11 Julkisoikeudellinen laitos 1) pääasiallisesti rahoittaa tai 2) joka on tällaisen yksikön valvonnassa tai 3) jonka johto-, valvonta- tai hallintoelimen jäsenistä edellä mainittu hankintayksikkö nimittää yli puolet. Edellytysten a ja b tulee siis täyttyä samanaikaisesti. 1-3 edellytykset ovat vaihtoehtoisia. Oikeustapauksessa MAO 589/09 ja MAO 250/10 markkinaoikeus on arvioinut RAY:n/julkisen tuen vaikutusta järjestön asemaan julkisena hankintayksikkönä.

12 KHO T 361 Tapauksessa KHO T 361 käsiteltiin sekä Pajulahden Palvelut Oy:n että sen emoyhtiön Valtakunnallinen valmennus- ja liikuntakeskus Oy:n asemaa mahdollisina hankintayksiköinä. Kumpaakaan yhtiötä ei voitu pitää hankintalain tarkoittaman hankintayksikkönä. Tytäryhtiön asema julkisoikeudellisena laitoksena tulkitaan aina tapauskohtaisesti MAO katsoi, että Pajulahden Palvelut Oy:n toiminnan ensisijaisena tarkoituksena on voiton tavoittelu ja että yhtiön toiminta on luonteeltaan kaupallista.

13 KHO T 361 Emoyhtiön osalta MAO katsoi, että emoyhtiö oli perustettu yleisen edun tarkoituksessa ilman teollista tai kaupallista luonnetta Arvioinnissa MAO otti huomioon, että Yhtiö on Urheiluopistosäätiön omistama yleishyödyllinen osakeyhtiö, jonka toimialana on toimia yleishyödyllisenä koulutuskeskuksena ja sen ylläpitäjänä. Yhtiö ei tavoittele voittoa eikä jaa omistajilleen osinkoa. Vuoden 2009 toimintakertomuksen mukaan yhtiön päätoimialoja ovat liikunta-alan ja ammatillisena ja yleissivistävä koulutus, valmennuskeskustoiminta sekä terveys- ja kuntoliikuntaan liittyvien koulutuspalveluiden tuottaminen

14 KHO T 361 Hankintayksikön rahoitus: yhtiö oli saanut vuosina valtionapuja ja avustuksia noin % kokonaistuotoista. Tapauksessa on kiinnostavaa analyysiä siitä, miten hankintayksiköltä tulevaa rahoitusta tulee arvioida. Valvonta: Ministeriön toimilupa- ja apurahapäätöksiin liittyvä valvontavalta ei ole sellaista, että edellytys täyttyisi. Valvonnalla tulisi olla vaikutusta yhtiön päätöksentekoon, jotta edellytys täyttyisi.

15 EU oikeuskäytäntöä EU-tuomioistuimen tapauksiin, joissa on käsitelty julkisoikeudellisten laitosten yleisen edun mukaisuutta sekä kaupallisen luonteen puuttumista koskevia käsitteen edellytyksiä: C-44/96, Mannesmann, C-360/96, Gemeente Arnhem, C-94/, Arge, C-223/99 ja C-260/99, Agora sekä C-18/01 Varkauden taitotalo.

16 Julkisen hankinnan tunnistaminen Hankinnasta tulee pääsääntöisesti julkinen hankinta, kun hankkiva osapuoli on hankintayksikkö (julkisoikeudellisen laitoksen tunnusmerkkien täyttyminen) ja hankinnan ennakoitu arvo ylittää laissa säädetyn kynnysarvon Mikä tahansa hankinnan tekijä on hankintayksikkö ko. hankinnan osalta, kun se on saanut hankinnan tekemistä vasten tukea yli puolet hankinnan arvosta. Hankekohtaisen tuen osalta on käytettävä tapauskohtaista harkintaa arvioitaessa tuen kohdistumista tiettyyn hankintaan. Tuotteeseen, palveluun, myyjään liittyviä poikkeuksia esim. suorahankintaperuste tai sidossuhde

17 Hankinnan ennakoidun arvon laskeminen ja hankintakokonaisuuksien määrittäminen Hankinnan arvon laskemisella pyritään selvittämään mitkä säännöt soveltuvat tehtävään hankintaan. Hankintalakia sovelletaan EU-kynnysarvon ja kansallisen kynnysarvon ylittäviin hankintoihin Hankintayksikön tulee arvioida hankinta objektiivisesti sen mukaan, mikä on suurin mahdollinen hankintakokonaisuuden arvo laskentahetkellä. Erityistä tarkkuutta noudatettava, kun hankinta jää kansallisen kynnysarvon alle

18 Hankinnan ennakoidun arvon laskeminen ja hankintakokonaisuuksien määrittäminen Ennakoidun arvon laskemisessa käytetään suurinta maksettavaa kokonaiskorvausta ilman arvonlisäveroa. Kokonaiskorvaukseen sisältyvät optio- ja pidennysehdot sekä hankintamenettelyn kuluessa maksettavat mahdolliset palkkiot ja maksut ehdokkaille ja tarjoajille Määräaikaisten hankintasopimusten ennakoidun arvon laskemisessa on käytettävä sopimuksen voimassaolon aikaista kokonaisarvoa. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus 4 x vuosiarvo

19 Hankinnan ennakoidun arvon laskeminen ja hankintakokonaisuuksien määrittäminen Toistaiseksi tai määrittelemättömän ajan voimassa olevien hankintojen osalta sopimuksen ennakoidun arvon laskennassa tulee käyttää sopimuksen kuukausiarvoa kerrottuna luvulla 48, jolloin huomioiduksi tulevat neljän vuoden aikana tapahtuvat korvaukset. Määräajoin uudistettavien sopimusten osalta ennakoidun kokonaisarvon laskennassa käytetään edellisen vuoden tai tilikauden vastaavien hankintojen arvoa huomioiden ne ennakoidut muutokset, joita tulevalla sopimuskaudella on odotettavissa.

20 Hankinnan ennakoidun arvon laskeminen ja hankintakokonaisuuksien määrittäminen Puitejärjestelyissä ennakoidun arvon laskennassa käytetään puitejärjestelyn keston ajalle suunniteltujen hankintojen enimmäisarvoa Hankinta on mahdollista toteuttaa erillisinä osina. Osina toteutettavan hankinnan ennakoidun kokonaisarvon laskemisessa on otettava huomioon kaikkien osien ennakoitu yhteisarvo ja jokaisen osan osalta on sovellettava yhteisarvon mukaisia sääntöjä.

21 Hankinnan ennakoidun arvon laskeminen ja hankintakokonaisuuksien määrittäminen Mitä katsotaan kuuluvaksi samaan taloudelliseen ja tekniseen hankintakokonaisuuteen? Hankintayksikkö määrittää hankintakokonaisuuden (pilkkomiskielto huomioitava) Tapauskohtainen harkinta

22 Hankintakokonaisuuden määrittäminen pilkkomiskielto/kielto yhdistellä keinotekoisesti Hankintaa ei saa jakaa eriin, osittaa tai laskea poikkeuksellisin menetelmin hankintalain säännösten soveltamisen välttämiseksi. Tavarahankintaa tai palveluhankintaa ei myöskään saa liittää rakennusurakkaan tai hankintoja muutoin yhdistellä keinotekoisesti hankintalain säännösten soveltamisen välttämiseksi.

23 Hankintakokonaisuuden määrittäminen - pilkkomiskielto Lähtökohtana arvioinnissa on luontevan hankintakokonaisuuden määrittely: luontevasti samanaikaisesti kilpailutettavien samantyyppisten hankintojen tulee katsoa kuuluvan samaan hankintakokonaisuuteen. Huomiota voidaan kiinnittää ajanjaksoihin, joiden aikana tehtäviä hankintaeriä kilpailutetaan kokonaisuuksina suunnitelmallisessa hankintatoimessa.

24 Poikkeukset kilpailuttamisvelvollisuudesta Kansallisen kynnysarvon alittavat hankinnat Salaiset, sotilaalliset ja eräät kansainväliset hankinnat Palveluhankintoja koskevat poikkeukset: mm. maan ja olemassa olevien rakennusten hankinta ja vuokraus, tvja radio-ohjelmat, välimies- ja sovittelutehtävät, arvopapereihin liittyvät palvelut, työsopimukset ja henkilöstöedut, tutkimus- ja kehittämispalvelut, suorahankinnat Hankinnat hankintayksikön sidosyksiköltä

25 Suorahankinnat Suorahankinta on mahdollinen vain mikäli laissa asetetut edellytykset täyttyvät Hankintayksiköllä perusteluvelvollisuus ja näyttötaakka Peruste on todettava ennalta ja se on perusteltava hankintapäätöksessä tai muussa asiakirjassa Hankintayksikkö voi halutessaan tehdä Hilmassa ilmoituksen EU-kynnysarvon ylittävästä hankinnasta

26 Suorahankinnat Suorahankintaa voidaan käyttää: 1. avoimessa/rajoitetussa menettelyssä ei saatu tarjouksia / ehdokkuushakemuksia, 2. tekninen, taiteellinen tai yksinoikeudellinen syys 3. ennalta arvaamaton äärimmäinen kiire, ei hankkijasta johtuva 4. tutkimusta varten valmistettavat tavarat 5. Raaka-ainemarkkinat 6. Hankinnat erityisen edullisin ehdoin, esim. konkurssipesästä 7. Lisätilaukset ja työt rajoitetuin ehdoin

27 Hankinnan vaiheet 1. Suunnittelu o Suunnittelu, markkinakartoitus, valmistelu ja hankintamenettelyn valinta, aikataulu ja selvitetään että kilpailutukseen on käytettävissä riittävästi resursseja sekä tunnistetaan hankkeeseen liittyvät riskit. 2. Tarjouspyyntö/osallistumishakemus o Kohteen ja vaatimusten tarkka määrittely, tarjouspyynnön laatiminen, ilmoittaminen Hilmassa 3. Vertailu o Tarjousten/osallistumishakemusten avaaminen, tarjoajien soveltuvuuden arviointi, tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkistaminen, vertailu

28 Hankinnan vaiheet 4. Päätös ja sopimus o Hankintapäätöksen teko ja tiedoksianto, sopimuksen tai tilauksen tekeminen 5. Seuranta o Sopimuksen hallinnointi ja toimituksen valvonta, arviointi hankinnan tavoitteiden toteutumisesta

29 Hankintojen organisointi Julkisen hankinnan tekeminen edellyttää mm. - huolellista suunnittelua ennen hankinnan toteuttamista (mitä hankitaan), - hankintaprosessin ja hankintalain menettelyjen osaamista miten hankitaan) sekä - hankinnan toteuttamista eli sopimuksen täytäntöönpanoa (sopimusosaaminen). Hankintayksiköt päättävät hankintatoimensa organisoinnista

30 Hankintastrategia Hankintojen onnistunut tekeminen edellyttää hankintatoimen järjestämistä ja hyvää hankintojen organisointia. Käytännössä tämä tarkoittaa ajantasaista hankintastrategiaa eli suunnitelmaa hankintojen toteuttamisen tavoista Valitaan hankintatarpeeseen parhaiten soveltuvaa hankintamenettelyä Hallinnollisia kustannuksia vähentää mm. hankintojen keskittäminen ja hankintojen tekeminen yhdessä

31 Hankintamenettelyn valinta EU-hankinnoissa ja kansallisissa hankinnoissa voidaan käyttää samoja hankintamenettelyitä. Hankinnan luonne vaikuttaa kuitenkin mm. hankintaan liittyviin määräaikoihin sekä neuvottelumenettelyn käyttöedellytyksiin, minkä vuoksi ennen hankintamenettelyn valintaa täytyy selvittää onko hankinta: EU-hankinta, kansallinen hankinta vai pienhankinta Hankintamenettelyksi valitaan kuhunkin hankintaan parhaiten soveltuva hankintamenettely.

32 Hankintamenettelyn valinta Hankintamenettelyn valintaan vaikuttavat mm. seuraavat tekijät: Hankinnan kohde ja luonne (onko yksinkertainen vai monimutkainen, onko tuotetta/palvelua valmiina markkinoilla, edellytetäänkö neuvotteluja toimittajien kanssa jne.), toimittajamarkkinat, hankinnan aikataulu ja hankintaan käytettävät resurssit

33 Avoin menettely Voidaan käyttää aina Yksivaiheinen menettely: hankinnasta julkaistaan ilmoitus ja tarjouspyyntö saatavilla/toimitetaan kaikille Kaikki halukkaat voivat jättää tarjouksen Tarjousten sisällöstä ei voi neuvotella tarjoajien kanssa Sopii perushankintoihin Yleisimmin käytetty hankintamenettely

34 Rajoitettu menettely Voidaan käyttää aina Kaksivaiheinen menettely: hankinnasta julkaistaan ilmoitus, jonka perusteella lähetetään osallistumishakemukset Osallistumishakemuksen jättäneistä valitaan tarjoajat Vain tarjoajaksi valittu saa tehdä tarjouksen Tarjoajia valitaan vähintään 5 Sopii käytettäväksi esim. kun tarjousten vertailu on työlästä ja on odotettavissa että tarjoajia avoimessa menettelyssä olisi paljon

35 Neuvottelumenettely Voidaan käyttää vain kun hankintalaissa asetetut käyttöedellytykset täyttyvät Kaksivaiheinen menettely Osallistumishakemuksen jättäneistä valitaan vähintään 3 tarjoajaa, joille lähetetään neuvottelukutsut Neuvottelut hankinnan sisällöstä ja ehdoista Neuvotteluiden päätyttyä pyydetään lopulliset tarjoukset Sopii käytettäväksi erityisesti silloin kun hankinnan kohteen määrittely edellyttää neuvotteluja toimittajien kanssa

36 Muut menettelyt Puitejärjestely Kilpailullinen neuvottelumenettely Suunnittelukilpailu Dynaaminen hankintajärjestelmä Sähköinen huutokauppa Suorahankinta

37 Kaksivaiheisuudenperiaate Tarjouskilpailu tulee jakaa kahtia siten, että yritykselle asetettavat soveltuvuusehdot tulee erottaa hankinnan kohteeseen liittyvistä vähimmäisvaatimuksista sekä vertailuperusteista. Ensin tulee arvioida tarjoajan soveltuvuus ja vasta sen jälkeen arvioida hankinnan kohdetta koskevien vähimmäisvaatimusten täyttyminen sekä suorittaa tarjousten vertailu. Näin ollen tarjoajien soveltuvuutta koskevia ehtoja ei voida esimerkiksi vertailla, vaan soveltuvuus tulee tarkastaa ennen vertailua. Kaksivaiheisuuden periaatetta tulee noudattaa niin hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä kuin tarjousten käsittelyssäkin. Koko hankintaprosessi tulee siis toteuttaa noudattaen kaksivaiheisuuden periaatetta.

38 Kaksivaiheisuudenperiaate Erityisen ongelmalliseksi ovat osoittautuneet yrityksen referenssit ja henkilöstön osaaminen - mihin kategoriaan ne kuuluvat, yrityksen soveltuvuuden vai hankinnan kohteen arviointiin? Yrityksen referenssit liittyvät etupäässä yrityksen soveltuvuuteen. Usein palvelun toteutuksenkin kannalta kiinnostavinta on henkilöstön tai ainakin vastuuhenkilön ammattitaito ja kokemus.

39 Referenssit tarjousvertailussa Mikäli tarjousten vertailussa halutaan käyttää referenssejä kokonaistaloudellisen edullisuuden yhtenä vertailuperusteena, ainakin seuraavien ehtojen tulee toteutua: Hankinnan kohteen toteutus tulee olla henkilön osaamiseen perustuva, yrityksen soveltuvuuden arvioinnissa käytettävät referenssit ja tarjousten vertailuun menevät referenssit täytyy erottaa toisistaan selvästi, tarjousvertailussa käytettävät menetelmät tulee määritellä tarkasti tarjouspyynnössä, referenssien määrää ei saa vertailla tarjousvertailussa, tarjousten vertailuperusteiden tulee kohdistua nimenomaan referenssikohteen sisällön arviointiin ja se mitä referenssin sisällössä arvostetaan tulee ilmetä vertailuperusteista, vertailu on perusteltava erityisen huolellisesti

40 Oikeustapauksia Oikeustapauksia asiaan liittyen on runsaasti mm.: MAO 871/14, KHO 2014 T 2077, EY-TI C-315/01 GAT, EY-TI C- 532/06 Lianakis, KHO T 764, MAO 267/08, MAO 468/09, MAO 486/09, MAO:592/10, MAO:503/10, MAO:492/10, MAO:469/10, MAO 125/11

41 Hankintailmoitus Hankintayksikön ilmoitus tarjouskilpailun aloittamisesta. Kohteena ovat mahdolliset tarjoajat. Hankintailmoitus käynnistää hankintamenettelyn ja siinä julkaistaan hankintaa koskevat olennaiset tiedot. Sekä EU hankinnoista että kansallisista hankinnoista on julkaistava ilmoitus osoitteessa HILMA. Ilmoitusmenettelyn laiminlyönti on muotovirhe, joka pahimmillaan voi johtaa hankintapäätöksen kumoamiseen markkinaoikeudessa. Hankintailmoituksen tekemisestä voidaan poiketa vain silloin, kun on olemassa suorahankintaperuste.

42 Tarjoajan ja ehdokkaan soveltuvuus Ehdokkaan ja tarjoajan soveltuvuuden arvioinnissa huomioidaan seuraavat tekijät: Täyttääkö ehdokas/tarjoaja sille asetetut vähimmäisvaatimukset, Osoittavatko ehdokkaan/tarjoajan esittämät selvitykset, että tarjoajalla on mm. teknisen suorituskyvyn, ammattitaidon, rahoituksellisen ja taloudellisen asemansa perusteella riittävät edellytykset hankinnan kohteen suorittamiseen, Onko ehdokkaan ja tarjoajan osalta olemassa jokin hankintalain mukainen pakollinen poissulkemisperuste, ja onko ehdokkaan ja tarjoajan osalta olemassa jokin hankintalain mukainen harkinnanvarainen poissulkemisperuste.

43 Ehdokkaiden/tarjoajien valinta Mikäli rajoitetussa menettelyssä, neuvottelu-, ja kilpailullisessa neuvottelumenettelyssä osallistumisilmoituksia tulee enemmän hankintailmoituksessa kerrottu enimmäismäärä, hankintayksikön tulee valita osallistumishakemuksen jättäneiden yritysten joukosta ne ehdokkaat, joille tarjouspyyntö lähetetään. Hankintayksikön on hankintailmoituksessa ilmoitettava sellaisista objektiivisista ja syrjimättömistä perusteista ja säännöistä, joita se tulee käyttämään rajoitetussa menettelyssä, neuvottelumenettelyssä tai kilpailullisessa neuvottelumenettelyssä tarjouskilpailuun tai neuvotteluun osallistuvien ehdokkaiden ja tarjoajien valitsemisessa.

44 Tarjouspyyntö Tarjouspyynnön laatiminen on hankintaprosessin tärkein vaihe. Tarjouspyynnön tarkoituksena on hankinnan kohteen ja sen toteuttamiseen liittyvien seikkojen kuvaaminen siten, että sen perusteella saadaan lopullisia, yhteismitallisia ja vertailukelpoisia tarjouksia, joiden perusteella tarjouksia voidaan tasapuolisesti vertailla. Tarjouspyyntö on laadittava kirjallisesti ja siihen voi sisältyä hankinnan kohteesta riippuen useita hankintaa koskevia liitteitä esim. palvelunkuvauksia, teknisiä määrityksiä, toimintaympäristön kuvauksia ja laskelmia.

45 Tarjousten vertailu Vain ne tarjoajat, jotka täyttävät tarjoajia koskevat soveltuvuusvaatimukset ja joiden tarjous on tarjouspyynnön mukainen, otetaan mukaan tarjousten vertailuun. Tarjousten vertailussa valintaperusteena on joko halvin hinta tai kokonaistaloudellinen edullisuus sen mukaan, mitä hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä on ilmoitettu.

46 Hankintapäätös Hankintapäätöksen on oltava kirjallinen ja siihen pitää sisältyä yksityiskohtaiset perustelut. Päätös voi perustua vain hankintailmoituksessa tai tarjouspyynnössä kerrottuihin valinta- ja vertailuperusteisiin. Tarjousvertailusta tulee selkeästi ilmetä kaikkien tarjousten osalta, miten niitä on arvioitu kunkin vertailuperusteen osalta, esimerkiksi: Miksi kukakin tarjoaja on saanut mistäkin kohdasta tietyn pistemäärän? Mistä piste-erot johtuvat? Miksi paras oli paras, miksi toisiksi paras oli vasta toisiksi paras?

47 Hankintapäätös Hankintapäätöksestä ilmoitetaan kirjallisesti niille, joita asia koskee eli kaikille tarjouskilpailuun osallistuneille. Tiedoksiantoon liitetään valitusosoitus ja hankintaoikaisua koskeva oikaisuohje. Pääsääntöisesti suositellaan käytettäväksi sähköistä tiedoksiantoa

48 Asianosaisjulkisuus Päätöksenteon jälkeen asianosaisella on oikeus saada nähtäväkseen kaikki tarjousasiakirjat. Asianosaisella ei ole kuitenkaan oikeutta saada tietoonsa niitä asiakirjoja, jotka ovat lain mukaan salassa pidettäviä. Tällaisia ovat esimerkiksi asiakirjat, jotka sisältävät liike- ja ammattisalaisuuksia. Asianosaisjulkisuutta koskevat säännökset sitovat myös sellaisia hankintayksiköitä, jotka eivät ole viranomaisia.

49 Sopimus Hankintayksikön on tehtävä hankinnasta kirjallinen sopimus valitun toimittajan kanssa. Hankintasopimus syntyy hankintalain mukaisesti kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Sopimusneuvottelut voidaan aloittaa heti, kun hankintapäätös on tehty, mutta sopimusta ei saa allekirjoittaa, ennen kuin pakollinen odotusaika (EUhankinnat) on kulunut. Vaikka kansallisissa hankinnoissa ei ole hankintalain mukaan pakollista odotusaikaa, on yleensä suositeltavaa odottaa valitusajan umpeutumista ennen hankintasopimuksen tekemistä. Sopimusehtoja ei voida sopimuksentekovaiheessa enää olennaisilta osilta muuttaa tarjouskilpailussa esitetyistä.

50 Hankintalain uudistus EU:n hankintadirektiivit uudistettiin helmikuussa 2014 ja niihin pohjautuva kansallinen lakiuudistus käynnistettiin työja elinkeinoministeriössä välittömästi. Uudet direktiivit on saatettava voimaan huhtikuussa 2016 mennessä Lakiuudistusta valmistellut työryhmä luovutti mietintönsä työja elinkeinoministeri Lauri Ihalaiselle Ehdotus lähetettiin lausuntokierrokselle, joka päättyy

51 Hankintalain uudistus, työryhmä mietintö Tavoitteena uudistaa hankintalainsäädäntö yksinkertaisemmaksi ja joustavammaksi Lisää tietoa soveltajalle mm. menettelyjen etenemisestä ja yhteishankinnoista Kansallisiin hankintoihin nykyistä kevyemmät ja väljemmät menettelysäännöt Mahdollisuus neuvotella nykyistä laajemmin tarjouskilpailun aikana Hankintapäätöksen perusteluvelvollisuus väljemmäksi

52 Hankintalain uudistus, työryhmä mietintö Hankintayksiköt, säännökset kuten voimassa olevassa laissa, myös julkisoikeudellisten laitosten osalta Ehdotetaan kynnysarvojen nostamista: o tavara- ja palveluhankinnat > o Sosiaali- ja terveyspalveluhankinnat > o Palveluja koskevat käyttöoikeussopimukset > o o Käyttöoikeusurakat > o Rakennusurakat ennallaan

53 Hankintalain uudistus, työryhmä mietintö PK-yritysten mahdollisuuksia osallistua tarjouskilpailuihin parannetaan: o Hankkijalle velvoite perustella päätös olla jakamatta hankinta pienempii osiin o Vain voittaneelta tarjoajalta vaaditaan taustaselvitykset, tarjouskilpailuun osallistuvilta riittää vakuutus vaatimusten täyttymisistä. Mikäli epäily vakuutuksen todenperäisyydestä, varsinaiset selvitykset voidaan pyytää.

54 Hankintalain uudistus lyhyesti, työryhmä mietintö - Hankintamenettelyt Avoin menettely Rajoitettumenettely Neuvottelumenettely muutoksia Kilpailullinen neuvottelumenettely Innovaatiokumppanuus uusi Suorahankinta

55 Hankintalain uudistus lyhyesti, työryhmä mietintö - Hankintamenettelyt Dynaaminen hankintajärjestelmä Puitejärjestely Sähköinen huutokauppa Sähköiset luettelot - uusi Suunnittelukilpailu

56 Työryhmämietintö Hankintojen Laatu Laatutekijöitä voidaan edistää, vaikka hankintalaki on menettelylaki eikä sisältölaki Tarkoituksena ohjata laatutekijöiden tehokkaampaan huomioimiseen; esityksenä on, että hankkijan tulee perustella päätöksensä käyttää muissa kuin tavarahankinnoissa pelkkää halvinta hintaa Hankkijan kiinnitettävä vahvemmin huomiota kaikkien käyttäjien tarpeet täyttävään suunnitteluun Markkinakartoituksessa huomiota käyttäjien kuulemiseen

57 Hankintalain uudistus työryhmämietintö, sähköinen tietojenvaihto Viimeistään vuonna 2018 kaikki hankintayksiköt siirtyvät täysin sähköiseen tietojenvaihtoon tarjouskilpailuissa o Hankintoja koskevat ilmoitukset julkaistaan verkossa o Tarjouspyyntöasiakirjat julkaistaan verkossa o Tarjoukset jätetään ja vastaanotetaan sähköisesti verkon kautta o Erityissäännöt tietoturvallisuudesta ja käytöstä poikkeustilanteissa

58 Hankintalain uudistus työryhmämietintö, vaikutukset hankintayksiköissä Direktiivin täsmennykset/lisäykset todennäköisesti helpottavat tulkintatyötä o Selkeämmät säännökset koskien sidosyksikköhankintoja o Selkeämmät säännökset siitä mikä sopimus tulkitaan hankinnaksi ja mitkä järjestelyt eivät ole sääntelyn piirissä o Lisäjoustoa neuvotteluiden käymisiin o Perusteluissa käsitelty laajemmin hankintayksikköasemaa, lakitekstiin ei kuitenkaan esitetä muutosta

59 Hankintalain uudistus työryhmämietintö, vaikutukset hankintayksiköissä Materiaalia enemmän työläämpi omaksua Siirtymien sähköisiin viestintävälineisiin edellyttää investointeja ja opettelua, mutta pitkällä aikavälillä helpottaa hallinnollisia toimia Uusia menettelyjä, joilla voidaan edistää innovaatioita Ympäristö- ja sosiaalisten tavoitteiden huomioiminen nykyistä helpompaa

60 Hankintalain uudistus työryhmämietintö, vaikutukset tarjoajapuolella Pienillä yhteisöillä paremmat mahdollisuudet tarjota; o Mahdollisuus tarjota vain osasta kokonaisuutta o Ei laajojen selvitysten toimittamista tarjouskilpailun aikana Sähköiset viestintävälineet voivat nopeuttaa yhteydenpitoa Lyhyemmät tarjousten jättämisajat antavat vähemmän aikaa tarjousten laatimiseen Innovaatiokumppanuus ja neuvottelumenettelyt antavat mahdollisuuksia luoda uutta

61 Hankintalain uudistus-jatko Hallituksen esitys uudeksi hankintalaiksi Työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteltavana. Hallituksen esitys eduskuntaan vuoden loppuun mennessä Uusi hankintalaki voimaan huhtikuussa 2016

62 Tietoa hankinnoista ja hankintalain uudistuksesta Julkisia hankintoja koskevat yleiset sopimusehdot Innovatiiviset hankinnat: Innokylä (kaikille avoin ja maksuton yhteisen kehittämisen ja ideoinnin ympäristö)

63 Kiitos!

Hissi jälkiasennuksena - Miten kilpailutan oikein?

Hissi jälkiasennuksena - Miten kilpailutan oikein? Hissi jälkiasennuksena - Miten kilpailutan oikein? Hallitusforum 6.10.2012 Helsingin Messukeskus Elina Skarra Lakimies Suomen Kiinteistöliitto ry Suomen Kiinteistöliitto ry Taloyhtiön velvollisuus kilpailuttaa

Lisätiedot

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016 Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016 Kaakkois-Suomen ELY-keskus Sivu 1 20.9.2017 Voimaantulo 1.1.2017 Ennen tämän lain voimaantuloa aloitettuihin lain voimaan tullessa vireillä

Lisätiedot

Miksi tehdään julkisia hankintoja?

Miksi tehdään julkisia hankintoja? Miksi tehdään julkisia hankintoja? Julkisilla hankinnoilla tarkoitetaan tavara, palvelu ja rakennusurakkahankintoja, joita hankintayksiköt tekevät oman organisaationsa ulkopuolelta. Julkiset hankinnat

Lisätiedot

Hankintojen kilpailuttaminen ATERIA 14 Helsingin Wanha Satama 4.11.2014 Sali C: Sosiaalipuolen ammattilaiset

Hankintojen kilpailuttaminen ATERIA 14 Helsingin Wanha Satama 4.11.2014 Sali C: Sosiaalipuolen ammattilaiset Hankintojen kilpailuttaminen ATERIA 14 Helsingin Wanha Satama Sali C: Sosiaalipuolen ammattilaiset Jonna Törnroos Lakimies, VT Julkisten hankintojen neuvontayksikkö Työ- ja elinkeinoministeriö ja Suomen

Lisätiedot

Kansallisarkiston digitointihankkeen kilpailutus. Tuomas Riihivaara 29.10.2009

Kansallisarkiston digitointihankkeen kilpailutus. Tuomas Riihivaara 29.10.2009 Kansallisarkiston digitointihankkeen kilpailutus Tuomas Riihivaara 29.10.2009 Laki julkisista hankinnoista (348/2007) Kansallisarkiston on valtion viranomaisena kilpailutettava hankintansa hankintalaissa

Lisätiedot

Yliopistojen oikeudellisen aseman muutos ja hankinnat. IT2008-päivät 23.10.2008 Eija Kontuniemi Lakiasiainpäällikkö Hansel Oy

Yliopistojen oikeudellisen aseman muutos ja hankinnat. IT2008-päivät 23.10.2008 Eija Kontuniemi Lakiasiainpäällikkö Hansel Oy Yliopistojen oikeudellisen aseman muutos ja hankinnat IT2008-päivät 23.10.2008 Eija Kontuniemi Lakiasiainpäällikkö Hansel Oy 1 Kysymyksenasettelu ja lähtökohtia Kuuluvatko yliopistot tulevaisuudessa hankintalain

Lisätiedot

Juha-Pekka Koho 13.11.2009

Juha-Pekka Koho 13.11.2009 Juha-Pekka Koho 13.11.2009 Hankinnat Tavaroiden ja palveluiden osto, vuokraus ja urakalla teettäminen Osamaksukaupat Leasing-sopimus Optiosopimus Lisätyöt Hankintalaki Voimaan 1.6.2007 Hankintalain tarkoitus

Lisätiedot

HANKINTATOIMI JUHA-PEKKA KOHO 4.11.2010

HANKINTATOIMI JUHA-PEKKA KOHO 4.11.2010 HANKINTATOIMI JUHA-PEKKA KOHO 4.11.2010 HANKINNAT Tavaroiden ja palveluiden osto, vuokraus ja urakalla teettäminen Osamaksukaupat Leasing-sopimus Optiosopimus Lisätyöt Voimaan 1.6.2007 Hankintalain tarkoitus

Lisätiedot

LISÄTILAUS. Anne Juutilainen Hallitussihteeri/TEM/ALO/RARA Työkokoukset Joulukuu 2011

LISÄTILAUS. Anne Juutilainen Hallitussihteeri/TEM/ALO/RARA Työkokoukset Joulukuu 2011 LISÄTILAUS Anne Juutilainen Hallitussihteeri/TEM/ALO/RARA Työkokoukset Joulukuu 2011 Periaatteita ja määritelmiä Hankintayksikön on käytettävä hyväksi olemassa olevat kilpailuolosuhteet, kohdeltava hankintamenettelyn

Lisätiedot

Kilpailullinen neuvottelumenettely JHS-seminaari 30.10.2007

Kilpailullinen neuvottelumenettely JHS-seminaari 30.10.2007 Kilpailullinen neuvottelumenettely JHS-seminaari 30.10.2007 HAUS kehittämiskeskus Oy Varatuomari Liisa Lehtomäki Luennon tavoitteet Käydä lyhyesti läpi kilpailullisen neuvottelumenettelyn kulku hankintalain

Lisätiedot

Hankintalakiuudistus. Finsipro Seminaari 9.2.2016 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola, TEM

Hankintalakiuudistus. Finsipro Seminaari 9.2.2016 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola, TEM Hankintalakiuudistus Finsipro Seminaari 9.2.2016 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola, TEM 1 Taustaa Komissio antoi joulukuussa 2011 ehdotukset uusiksi julkisia hankintoja koskeviksi direktiiveiksi

Lisätiedot

Savonlinnan kaupungin yleinen hankintaohje

Savonlinnan kaupungin yleinen hankintaohje Savonlinnan kaupungin yleinen hankintaohje 1 Lähtökohdat Hankinnoissa noudatetaan Lakia julkisista hankinnoista (348/2007) sekä kaupungin hankintaohjetta hankinnan arvosta riippuen. Hankinnat tulee suorittaa

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä HANKINTAOHJE. Hyväksytty: Yhtymähallitus

Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä HANKINTAOHJE. Hyväksytty: Yhtymähallitus Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä HANKINTAOHJE Hyväksytty: Yhtymähallitus 26.9.2017 36 Yleiset periaatteet Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän hankinnat toteutetaan tämän ohjeen mukaisesti. EU-kynnysarvon

Lisätiedot

YHTEISTYÖTÄ JA KUMPPANUUTTA

YHTEISTYÖTÄ JA KUMPPANUUTTA HANKINTAILTA 20.4.2016 YHTEISTYÖTÄ JA KUMPPANUUTTA Keski-Suomen kunnat Kuntien ja kuntayhtymien talous v. 2015 Palkat 35 % Sos.vak.maksut ja eläkkeet 10 % Sosiaali- ja terveystoimi 49 % (Toimintamenot

Lisätiedot

Uusi hankintalaki ja sote-palvelut. Metropolia AMK Tarja Sinivuori-Boldt

Uusi hankintalaki ja sote-palvelut. Metropolia AMK Tarja Sinivuori-Boldt Uusi hankintalaki ja sote-palvelut Metropolia AMK 1.9.2017 Tarja Sinivuori-Boldt Hankintalain tavoitteet Tehostaa julkisten varojen käyttöä Edistää laadukkaiden, innovatiivisten ja kestävien hankintojen

Lisätiedot

Hankintaohje. Hankintaohje

Hankintaohje. Hankintaohje Hankintaohje Hankintaohje 1 Kaupunginhallituksen hyväksymä 1.7.2015 Sisällysluettelo 1. Yleiset periaatteet 3 2. Hankintojen ryhmäjako 3 2.1. Kansallisen kynnysarvon alittavat hankinnat 3 2.2. Kansallisen

Lisätiedot

Palveluasumisen kilpailuttamisessa huomioitavia näkökohtia

Palveluasumisen kilpailuttamisessa huomioitavia näkökohtia Palveluasumisen kilpailuttamisessa huomioitavia näkökohtia Kuntaliiton palveluasumisen opas Kuntatalo 5.11.2012 Katariina Huikko Lakimies Sisältö Toimintaympäristöstä Hankinnan kohteen määrittely Palveluasumisen

Lisätiedot

PIENHANKINTAOHJEET. Hyväksytty: Kunnanhallitus

PIENHANKINTAOHJEET. Hyväksytty: Kunnanhallitus PIENHANKINTAOHJEET Hyväksytty: Kunnanhallitus 4.2.2019 8 Hankintalain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä, edistää laadukkaiden, innovatiivisten ja kestävien hankintojen tekemistä sekä turvata

Lisätiedot

Elintarvikehankinnat ja uusi hankintalaki

Elintarvikehankinnat ja uusi hankintalaki Elintarvikehankinnat ja uusi hankintalaki Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat seminaari Lakimies, VT Jonna Törnroos Julkisten hankintojen neuvontayksikkö Rådgivningsenheten för offentlig upphandling

Lisätiedot

Hankintalain uudistaminen. Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014

Hankintalain uudistaminen. Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014 Hankintalain uudistaminen Juha Myllymäki Kuntamarkkinat 9.9.-10.9.2014 Aikataulu Uudet hankintadirektiivit tulivat voimaan 17.4.2014» yleinen hankintadirektiivi 2014/24/EU» Erityisalojen hankintadirektiivi

Lisätiedot

Elintarvikehankinnat ja uusi hankintalaki

Elintarvikehankinnat ja uusi hankintalaki Elintarvikehankinnat ja uusi hankintalaki Vastuulliset julkiset elintarvikehankinnat seminaari Lakimies, VT Jonna Törnroos Uudet hankintalait voimaan 1.1.2017 Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista

Lisätiedot

Hankintojen parhaat oikeustapaukset Markkinaoikeuden linjaukset kansallisissa hankinnoissa

Hankintojen parhaat oikeustapaukset Markkinaoikeuden linjaukset kansallisissa hankinnoissa Hankintojen parhaat oikeustapaukset Markkinaoikeuden linjaukset kansallisissa hankinnoissa Lakimies Jonna Törnroos 1 Kansallisten hankintojen joustovara Kansallisten hankintojen menettelyjen joustavoittaminen

Lisätiedot

Liite nro 1 Khall Pienhankintaohje. Kansallisen kynnysarvon alittavat hankinnat TAIVALKOSKEN KUNTA

Liite nro 1 Khall Pienhankintaohje. Kansallisen kynnysarvon alittavat hankinnat TAIVALKOSKEN KUNTA Liite nro 1 Khall 19.2.2018 63 Pienhankintaohje Kansallisen kynnysarvon alittavat hankinnat Sisällys 1 YLEISTÄ... 1 2 SOVELTAMISALA JA MÄÄRITELMÄ... 1 Soveltamisala... 1 Määritelmä... 1 3 PIENHANKINNOISSA

Lisätiedot

Uusien hankintadirektiivien vaikutukset

Uusien hankintadirektiivien vaikutukset Uusien hankintadirektiivien vaikutukset Terveys ja Talous -päivät 18.9.2014 Suvi Posio Hankinta- ja sopimuslakimies Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Uudet hankintadirektiivit Tulivat voimaan 17.4.2014

Lisätiedot

Savonlinnan kaupungin erityisalojen hankintaohje

Savonlinnan kaupungin erityisalojen hankintaohje Savonlinnan kaupungin erityisalojen hankintaohje 1 Lähtökohdat Laki vesi- ja energiahuollon, liikenteen ja postipalvelujen alalla toimivien yksiköiden hankinnoista (349/2007) (myöhemmin erityisalojen hankintalaki)

Lisätiedot

Viisumipalvelut 04/2016 26.4.2016

Viisumipalvelut 04/2016 26.4.2016 TARJOUSPYYNTÖ Viisumipalvelut 04/2016 26.4.2016 1. Tarjouspyynnön kohde... 2 1.1 Tarjouspyynnön kohde... 2 1.2 Hankintamenettely ja hankinnasta ilmoittaminen... 2 2. Sopimuskausi... 2 3. Tarjousten valinta

Lisätiedot

HANKINTAOHJEET Hankintaohjeen pykäläviittaukset viittaavat hankintalakiin.

HANKINTAOHJEET Hankintaohjeen pykäläviittaukset viittaavat hankintalakiin. ETELÄ-SAVON MAAKUNTALIITTO 1 HANKINTAOHJEET 20.3.2017 1. Hankintalain soveltaminen Laki julkisista hankinnoista astui voimaan 1.1.2017 (1397/2016). Lain taustalla on hankintadirektiivin uudistus joka tuli

Lisätiedot

42 Tarjouspyynnön lähettäminen tai asettaminen ehdokkaiden ja tarjoajien saataville...17 43 Neuvottelukutsu...17 44 Hankinnan tekninen

42 Tarjouspyynnön lähettäminen tai asettaminen ehdokkaiden ja tarjoajien saataville...17 43 Neuvottelukutsu...17 44 Hankinnan tekninen Sisällysluettelo Laki julkisista hankinnoista 30.3.2007/348...3 I OSA Yhteiset säännökset periaatteista ja soveltamisalasta...3 1 luku Tarkoitus ja periaatteet...3 1 Lain tarkoitus...3 2 Julkisissa hankinnoissa

Lisätiedot

Puitesopimukset. PTCServices Oy

Puitesopimukset. PTCServices Oy Rakennusurakoiden kilpailuttaminen Puitesopimukset 6.4.2011 Saila Eskola PTCServices Oy PTCServices Oy PTCServices Oy on julkisiin hankintoihin ja sopimusoikeuteen erikoistunut asiantuntijatoimisto Hankintayksiköille

Lisätiedot

TILITOIMISTON PALVELUT TARJOUSPYYNTÖ

TILITOIMISTON PALVELUT TARJOUSPYYNTÖ TILITOIMISTON PALVELUT TARJOUSPYYNTÖ TILITOIMISTON PALVELUIDEN KILPAILUTUS MUISTILIITTO ry (jäljempänä tilaaja tai hankintayksikkö ) pyytää tarjousta Hilmailmoituskanavassa julkaistun hankintailmoituksen

Lisätiedot

Horisontissa uusi laki

Horisontissa uusi laki Horisontissa uusi laki Kuntamarkkinat 2016 Johtava lakimies Katariina Huikko Hallituksen esitys uudeksi hankintalaiksi (HE 108/2016 vp) Hankintasääntelyn taustalla EU:n hankintadirektiivit (klassinen,

Lisätiedot

KUNTA HANKKIJANA VUOROPUHELUA HANKINNOISTA. Johanna Vakkuri

KUNTA HANKKIJANA VUOROPUHELUA HANKINNOISTA. Johanna Vakkuri KUNTA HANKKIJANA VUOROPUHELUA HANKINNOISTA Johanna Vakkuri 21.4.2016 ESITYKSEN SISÄLTÖ Julkiset hankinnat Lainsäädäntö Perusperiaatteet Tyrnävän kunta hankkijana Mitä, miten, kuinka paljon Case: Rantaroustin

Lisätiedot

JULKISET HANKINNAT Miksi ja miten osallistua? Valtimo

JULKISET HANKINNAT Miksi ja miten osallistua? Valtimo 1 JULKISET HANKINNAT Miksi ja miten osallistua? Valtimo 11.5.2016 Hankinta-asiamies Päivi Halonen 2 Mikä julkinen hankinta? Julkisilla hankinnoilla tarkoitetaan sellaisia tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja,

Lisätiedot

Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus. 24.2.2016 Sote-digi työryhmän kokous vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola

Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus. 24.2.2016 Sote-digi työryhmän kokous vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola Hankintalainsäädännön kokonaisuudistus 24.2.2016 Sote-digi työryhmän kokous vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola 1 Taustaa Komissio antoi joulukuussa 2011 ehdotukset uusiksi julkisia hankintoja koskeviksi

Lisätiedot

Virallinen nimi: Kansallinen yritys- ja yhteisötunnus: 2

Virallinen nimi: Kansallinen yritys- ja yhteisötunnus: 2 Euroopan unionin virallisen lehden täydennysosa Tietoja ja sähköiset lomakkeet: http://simap.ted.europa.eu Hankintailmoitus Direktiivi 2014/24/EU I kohta: Hankintaviranomainen I.1) Nimi ja osoitteet 1

Lisätiedot

INKOON KUNNAN HANKINTASÄÄNTÖ Voimaantulo Kunnanhallitus

INKOON KUNNAN HANKINTASÄÄNTÖ Voimaantulo Kunnanhallitus INKOON KUNNAN HANKINTASÄÄNTÖ Voimaantulo 1.7.2019 Kunnanhallitus 10.6.2019 Hankintoja ohjaavat: - olemassa oleva lainsäädäntö, EU:n hankintadirektiivi (2014/24/EU) hankintalaki (1397/2016) kuntalaki (410/2015)

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ: TP/LSKKY/UKI/2016/1 Tarjousnimike: VILJELYKONSULTOINTI

TARJOUSPYYNTÖ: TP/LSKKY/UKI/2016/1 Tarjousnimike: VILJELYKONSULTOINTI TARJOUSPYYNTÖ: TP/LSKKY/UKI/2016/1 Tarjousnimike: VILJELYKONSULTOINTI Lounais Suomen koulutuskuntayhtymä / Lounais Suomen ammattiopisto Novida pyytää tarjoustanne viljelykonsultoinnin hankinnasta tarjouspyynnön

Lisätiedot

Hankintaprosessi ja sen ongelmakohdat. Tampere/ JLY Hankinnat ja kilpailutus 21.9.2011 Tiia Lehikoinen Lakimies

Hankintaprosessi ja sen ongelmakohdat. Tampere/ JLY Hankinnat ja kilpailutus 21.9.2011 Tiia Lehikoinen Lakimies Hankintaprosessi ja sen ongelmakohdat Tampere/ JLY Hankinnat ja kilpailutus 21.9.2011 Tiia Lehikoinen Lakimies Oikeuskäytäntöä jätehuollon alalta KHO:2011:14 annettu 15.2.2011 Kuntien omistama jätehuoltoyhtiö

Lisätiedot

Hankintaohjeen pykäläviittaukset viittaavat hankintalakiin.

Hankintaohjeen pykäläviittaukset viittaavat hankintalakiin. ETELÄ-SAVON MAAKUNTALIITTO 1 HANKINTAOHJEET 1. Hankintalain soveltaminen Laki julkisista hankinnoista astui voimaan 30.3.2007. Lakia (348/2007) ja hankinta asetusta (Vnp 614/2007) sovelletaan kaikkiin

Lisätiedot

Uudet hankintatavat julkisissa hankinnoissa

Uudet hankintatavat julkisissa hankinnoissa Uudet hankintatavat julkisissa hankinnoissa Kynnysarvot ja menettelyt EU-hankinnat 144.000 221.000 5,548M Kansalliset hankinnat 60.000 150.000 Pienhankinnat Sotehankinnat 400.000 ; Muut erityiset palveluhankinnat

Lisätiedot

SISÄLLYS LUKIJALLE 19

SISÄLLYS LUKIJALLE 19 5 SISÄLLYS LUKIJALLE 19 1 YLEISTÄ 21 1.1 Hankintalain tarkoitus ja hankintaprosessi 21 1.1.1 Mikä on julkinen hankinta ja hankintayksikkö? 21 1.1.2 Mitä hankintojen kilpailuttamisella tarkoitetaan? 21

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN TYTÄRYHTEISÖIDEN TALOUSTOIMINTOJEN KILPAILUTUS. Kilpailutuksella valitaan yksi sopimustoimittaja ja yksi varatoimittaja.

ESPOON KAUPUNGIN TYTÄRYHTEISÖIDEN TALOUSTOIMINTOJEN KILPAILUTUS. Kilpailutuksella valitaan yksi sopimustoimittaja ja yksi varatoimittaja. TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN TYTÄRYHTEISÖIDEN TALOUSTOIMINTOJEN KILPAILUTUS 1. Hankinnan kohde ja kuvaus Espoon kaupunki pyytää tarjousta Espoon kaupungin tytäryhteisöiden taloustoimintojen hoito.

Lisätiedot

Osallistumispyyntö: Teuvan kunta - päiväkodin rakennusurakka

Osallistumispyyntö: Teuvan kunta - päiväkodin rakennusurakka Osallistumispyyntö: Teuvan kunta - päiväkodin rakennusurakka Tämä osallistumispyyntö koskee Teuvan kunnan päiväkodin rakennusurakkaa. Ehdokas osallistuu hankintamenettelyyn täyttämällä osallistumispyynnön

Lisätiedot

Hankintalaki ja Tekes-rahoitus ja DM

Hankintalaki ja Tekes-rahoitus ja DM Hankintalaki ja Tekes-rahoitus 9.9. ja 16.9.2014 1323929 Hankintalain soveltaminen Tekes-rahoitteisiin hankkeisiin Tekes on päivittänyt ohjettaan hankintalain noudattamisesta Tekesrahoituksen saajille

Lisätiedot

MITEN TAMPERE KILPAILUTTAA?

MITEN TAMPERE KILPAILUTTAA? MITEN TAMPERE KILPAILUTTAA? TILAAJALAUTAKUNTIEN HANKINTAILTAPÄIVÄ 30.10.2009 Lakimies Tanja Welin Hallinto ja henkilöstöryhmä/lakimiesyksikkö VOIKO PAIKALLISIA TARJOAJIA SUOSIA? Hankintadirektiivien taustalla

Lisätiedot

Hyvinvointipalveluiden hankintailta 5.3.2015. Hankinnoissa ajankohtaista Tampereen Logistiikka Liikelaitos

Hyvinvointipalveluiden hankintailta 5.3.2015. Hankinnoissa ajankohtaista Tampereen Logistiikka Liikelaitos Hyvinvointipalveluiden hankintailta 5.3.2015 Hankinnoissa ajankohtaista Tampereen Logistiikka Liikelaitos Tampereen kaupungin hankintojen kilpailuttaminen Tampereen kaupungin eri yksiköiden hankintojen

Lisätiedot

Kansalliset hankinnat sekä sosiaali- ja terveyspalvelut sekä muut erityiset palveluhankinnat

Kansalliset hankinnat sekä sosiaali- ja terveyspalvelut sekä muut erityiset palveluhankinnat Kansalliset hankinnat sekä sosiaali- ja terveyspalvelut sekä muut erityiset palveluhankinnat Johtava lakimies Katariina Huikko Kansalliset hankinnat OSA III, luku 11» Tavara- ja palveluhankinnat, jotka

Lisätiedot

Hankinnan valmistelu ja hankinnan kohde

Hankinnan valmistelu ja hankinnan kohde Hankinnan valmistelu ja hankinnan kohde Uusiutuva hankintalaki seminaari 18.5.2015 Lakimies Katariina Huikko Suomen Kuntaliitto Hankintaprosessi, nykytila Hankintasääntelyn mukainen hankintamenettely Valmistelu

Lisätiedot

TÄYDELLINEN PROSESSI

TÄYDELLINEN PROSESSI 14.11.2017 2 1 14.11.2017 3 TÄYDELLINEN PROSESSI Tarjouspyynnön läpikäynti Aiempiin tarjouksiin tutustuminen Analysointi Resurssien kartoitus Tarjouksen teko Tarjouksen lähettäminen Päätöspalaveri ja analysointi

Lisätiedot

H A N K I N TA O H J E. 2018

H A N K I N TA O H J E. 2018 H A N K I N TA O H J E. 2018 K u n t i e n H a n k i n t a p a l v e l u t K u H a O y : n h a n k i n t a o h j e k e h y s k u n n i l l e ( K a n g a s a l a, L e m p ä ä l ä, N o k i a, O r i v e s

Lisätiedot

Laadunvarmistus julkishallinnon ohjelmistoprojekteissa. 08.06.2010 Antti Sinisalo

Laadunvarmistus julkishallinnon ohjelmistoprojekteissa. 08.06.2010 Antti Sinisalo Laadunvarmistus julkishallinnon ohjelmistoprojekteissa 08.06.2010 Antti Sinisalo Sisältö Julkinen hankinta ja kansallinen kilpailutusprosessi Laadunvarmistus julkishallinnon ohjelmistoprojekteissa Avoin

Lisätiedot

Pienhankinnat ja kansalliset hankinnat uudessa hankintalaissa

Pienhankinnat ja kansalliset hankinnat uudessa hankintalaissa Pienhankinnat ja kansalliset hankinnat uudessa hankintalaissa Jyväskylä 30.3.2017 Johtava lakimies Katariina Huikko, Suomen Kuntaliitto Kynnysarvot ja menettelyt Eniten muutoksia näihin, mm. menettelyissä,

Lisätiedot

Julkiset hankinnat. RATE,Timo Aho 28.10.15

Julkiset hankinnat. RATE,Timo Aho 28.10.15 1 Julkiset hankinnat RATE,Timo Aho 28.10.15 Julkiset hankinnat Valtio, kunnat ja seurakunnat hankkivat tarvikkeita, tavaroita ja erilaisia palveluja tai teetättävät urakalla rakennushankkeita vuosittain

Lisätiedot

2. Hankintamenettely, hankinnasta ilmoittaminen ja asiakirjajulkisuus

2. Hankintamenettely, hankinnasta ilmoittaminen ja asiakirjajulkisuus 1 TARJOUSPYYNTÖ OMPELUKONEIDEN JA SAUMUREIDEN KORJAUS- JA HUOLTOPALVELUISTA (puitejärjestely) 1. Hankinnan kuvaus Nurmijärven kunta pyytää tarjoustanne kunnan eri toimipisteisiin hankittujen ompelukoneiden

Lisätiedot

YMPÄRIVUOROKAUTISEN TEHOSTETUN PALVELUASUMISEN HANKINTA PUITEJÄRJESTELYNÄ

YMPÄRIVUOROKAUTISEN TEHOSTETUN PALVELUASUMISEN HANKINTA PUITEJÄRJESTELYNÄ Kiteen kaupunki TARJOUSPYYNTÖ Perusturvalautakunta 29.9.2014 YMPÄRIVUOROKAUTISEN TEHOSTETUN PALVELUASUMISEN HANKINTA PUITEJÄRJESTELYNÄ Kiteen kaupunki (jäljempänä tilaaja ) pyytää tarjousta Hilma-ilmoituskanavassa

Lisätiedot

Ehdotetun hankintalainsäädännön rakenne ja soveltamisala

Ehdotetun hankintalainsäädännön rakenne ja soveltamisala Ehdotetun hankintalainsäädännön rakenne ja soveltamisala Juha Myllymäki Johtava lakimies Valmisteluryhmän ehdotus 1. Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 2. Laki vesi- ja energiahuollon,

Lisätiedot

määrittää, alittaako vai ylittääkö hankinnan arvo kynnysarvot, joiden mukaan määräytyvät hankintamenettelyvaihtoehdot.

määrittää, alittaako vai ylittääkö hankinnan arvo kynnysarvot, joiden mukaan määräytyvät hankintamenettelyvaihtoehdot. 1 Päivämäärä Dnro 1424/55/2015 16.9.2015 HANKINTOJEN KILPAILUTTAMINEN MAATALOUDEN INVESTOINNEISSA, KUN TUEN ENIMMÄISMÄÄRÄ ON YLI 50 PROSENTTIA HANKINNAN KUSTANNUSARVIOSTA JA HANKINNAN ARVO ILMAN ARVONLISÄVEROA

Lisätiedot

Eväitä hyvän tarjouksen tekemiseen Iisalmi 4.6.2015

Eväitä hyvän tarjouksen tekemiseen Iisalmi 4.6.2015 Eväitä hyvän tarjouksen tekemiseen Iisalmi 4.6.2015 Minna Heikka Hankinta-asiamies p. 044 718 2921 minna.heikka@is-hankinta.fi Onnistuneen kaupankäynnin lähtökohtia: 2 Tunne tuotteesi Tunne kauppatapa

Lisätiedot

HANKINTAOHJE. Toivakan kunta 2015

HANKINTAOHJE. Toivakan kunta 2015 HANKINTAOHJE Toivakan kunta 2015 HANKINTAOHJE 2015 1 (8) HANKINTAOHJE 2015 2 (8) Sisällys 1. Kansallisen kynnysarvon alittavat hankinnat 2 1.1. Kynnysarvot 2 1.2. Jos hankinta alittaa kynnysarvot 2 2.

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN HANKINTAOHJEET

PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN HANKINTAOHJEET PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN HANKINTAOHJEET Kaupunginhallitus 16.6.2003 280 Paavo Leskinen Puheenjohtaja Kirsi-Tiina Ikonen Pöytäkirjanpitäjä Unto Matilainen Mauno Tuoriniemi 2 HANKINTAOHJEET

Lisätiedot

HAILUODON KUNTA. Pienhankintojen menettelytapaohje 1.10.2013. (KV xx :xx. xxkuuta 2013)

HAILUODON KUNTA. Pienhankintojen menettelytapaohje 1.10.2013. (KV xx :xx. xxkuuta 2013) HAILUODON KUNTA 1.10.2013 Pienhankintojen menettelytapaohje (KV xx :xx. xxkuuta 2013) 1 Sisällys 1. Hankinnoissa sovellettavat periaatteet... 2 2. Käsitteet ja vastuunjako hankinnoissa... 2 3. Pienhankintojen

Lisätiedot

RUOKOLAHDEN KUNTA 1 Virastotie 3 56100 RUOKOLAHTI 17.6.2013 Puhelin (05) 26 911 Telekopio (05) 2691 354

RUOKOLAHDEN KUNTA 1 Virastotie 3 56100 RUOKOLAHTI 17.6.2013 Puhelin (05) 26 911 Telekopio (05) 2691 354 RUOKOLAHDEN KUNTA 1 TARJOUSPYYNTÖ 1. Tarjouspyynnön kohde 1.1 Tarjouspyynnön kohde Hankintayksikkö on Ruokolahden kunta/tekninen osasto. Tarjouspyynnön kohteena ovat: 1. Kasvitarhan alueen tasaustyöt,

Lisätiedot

Innovatiivinen hankintaprosessi

Innovatiivinen hankintaprosessi Innovatiivinen hankintaprosessi Mikä se on ja miten se tehdään? Kuntatalo 4.5.2015 Katariina Huikko johtava lakimies Mikä on innovaatio? Hankintalain valmistelutyöryhmän mietintö TEM 37/2015, 4 : Innovaatio

Lisätiedot

1) Kunnan kiinteistöjen ulkoalueiden hoito 2) Ryhmäkasvien ja kanervien hoitopalvelut 3) Pensaiden alasleikkaus- ja kuorikatteen levityspalvelut

1) Kunnan kiinteistöjen ulkoalueiden hoito 2) Ryhmäkasvien ja kanervien hoitopalvelut 3) Pensaiden alasleikkaus- ja kuorikatteen levityspalvelut 1(6) TARJOUSPYYNTÖ KIINTEISTÖJEN ULKOALUEIDEN HOIDOSTA 1. Hankinnan kuvaus Nurmijärven kunnan hankintapalvelut pyytää tarjoustanne kiinteistöjen ulkoalueiden hoidosta tarjouspyyntöasiakirjoista selviävällä

Lisätiedot

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA. 2011 Nro 5

Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA. 2011 Nro 5 Kotkan kaupungin SÄÄDÖSKOKOELMA 2011 Nro 5 HANKINTAMENETTELYT KANSALLISEN KYNNYSARVON ALITTAVISSA HANKINNOISSA ELI PIENHANKINNOISSA (Hyväksytty kaupunginhallituksessa 26.9.2011) SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ...

Lisätiedot

Uusi hankintalaki. Selkeitä rajoja ja uusia mahdollisuuksia

Uusi hankintalaki. Selkeitä rajoja ja uusia mahdollisuuksia Uusi hankintalaki Hyvä ostaja Hyvä tarjoaja tietää mitä haluaa ostaa ja tuntee julkisissa hankinnoissa millä ehdoilla noudatettavat menettelytavat tekee hankinnat suunnitelmallisesti; sitoutuu tarjouspyynnön

Lisätiedot

Tarjouspyyntö ja tarjousten tekeminen hankintalain mukaisesti

Tarjouspyyntö ja tarjousten tekeminen hankintalain mukaisesti Tarjouspyyntö ja tarjousten tekeminen hankintalain mukaisesti Markus Ukkola Lakimies, Julkisten hankintojen neuvontayksikkö Hankintalainsäädäntö ja -ohjeistus Laki julkisista hankinnoista (348/2007) Laki

Lisätiedot

Järjestelmävaatimukset on kuvattu liitteessä 1, hankinnan yksilöinti.

Järjestelmävaatimukset on kuvattu liitteessä 1, hankinnan yksilöinti. TARJOUSPYYNTÖ 1 (6) AJANVARAUS- JA KÄYTÖNHALLINTAOHJELMISTON HANKINTA Hankinnan kohde ja kuvaus Espoon kaupunki pyytää tarjousta Espoon kaupunginkirjaston asiakaskoneille (noin 200 kpl) hankittavasta ajanvaraus-

Lisätiedot

Julkiset hankinnat hankintalaki - Pääkohdat ja periaatteet

Julkiset hankinnat hankintalaki - Pääkohdat ja periaatteet Julkiset hankinnat hankintalaki - Pääkohdat ja periaatteet Uusi hankintalaki 2007 Hankintalain keskeiset periaatteet Hankintalaki 1 Hankintalain tavoitteena on tehostaa julkisten varojen käyttöä edistää

Lisätiedot

Pähkinäisten ulkoilusaaren hoito sekä kahvila- ja kioskipalvelut ajalle (tavoite) optio 3.v.

Pähkinäisten ulkoilusaaren hoito sekä kahvila- ja kioskipalvelut ajalle (tavoite) optio 3.v. Alustava Tarjouspyyntö 1 (6) Pähkinäisten ulkoilusaaren hoito sekä kahvila- ja kioskipalvelut ajalle 1.6.2017(tavoite) - 31.8.2022 + optio 3.v. Sisällys 1 Hankinnan taustaa... 2 2 Palvelun kuvaus... 2

Lisätiedot

Hankintalainsäädäntöuudistus Tarjousten käsittely, hankintapäätös, hankintasopimuksen muuttaminen

Hankintalainsäädäntöuudistus Tarjousten käsittely, hankintapäätös, hankintasopimuksen muuttaminen Hankintalainsäädäntöuudistus Tarjousten käsittely, hankintapäätös, hankintasopimuksen muuttaminen Julkisten hankintojen neuvontayksikön seminaari Kuntatalo 18.5.2015 Markus Ukkola 1 Tarjousten käsittely

Lisätiedot

Hankintalain uudistaminen

Hankintalain uudistaminen Hankintalain uudistaminen Oulu 2.2.2015 Juha Myllymäki johtava lakimies Hankintalain valmistelutilanne Uudet direktiivit hyväksytty 4/2014 Implementointiaika 2 vuotta uudet kansalliset lait 4/2016 Työryhmien

Lisätiedot

Oikeustapauksia - Teemana tarjoajan soveltuvuus

Oikeustapauksia - Teemana tarjoajan soveltuvuus Oikeustapauksia - Teemana tarjoajan soveltuvuus Kuntamarkkinat 13.-14.9.2017 hankinta-asiantuntija Olli Jylhä Tarjoajan soveltuvuus Hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle Vaatimuksilla

Lisätiedot

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle

Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Hankinta-asiamiespalvelu Pohjois-Pohjanmaalle Tiina Talala 2 Hankinta-asiamies Hankinta-asiamiespalvelu tukee yrityksiä ja hankintayksiköitä julkisissa hankinnoissa tuomalla käyttöön testattuja työkaluja

Lisätiedot

Hankintalaki uudistuu mikä muuttuu?

Hankintalaki uudistuu mikä muuttuu? Hankintalaki uudistuu mikä muuttuu? To 5.11.2015, 15.15-15.45, LVI-Päivät OTM, Lakimies Minna Rautiainen Suomen Hankintajuristit Asianajotoimisto Oy Keitä me olemme? Suomen Hankintajuristit Asianajotoimisto

Lisätiedot

Hankinnat ja kilpailuttaminen. Leena Karjalainen 27.4.2016

Hankinnat ja kilpailuttaminen. Leena Karjalainen 27.4.2016 Hankinnat ja kilpailuttaminen Leena Karjalainen 27.4.2016 Sivu 1 27.4.2016 Hanki huolella Nämä ohjeet koskevat maaseuturahastosta ohjelmakaudella 2014-2020 rahoitettavia hankkeita Muutoksia voi tulla,

Lisätiedot

HANKINTAPÄÄTÖS KÄRSÄMÄEN TERVEYS- JA SOSIAALIPALVELUJA KOSKEVASSA TARJOUSKILPAILUSSA

HANKINTAPÄÄTÖS KÄRSÄMÄEN TERVEYS- JA SOSIAALIPALVELUJA KOSKEVASSA TARJOUSKILPAILUSSA 26.1.2015 Kärsämäen kunta Keskuskatu 14 86710 KÄRSÄMÄKI S-posti: karsamaen.kunta@karsamaki.fi Attendo ryhmittymä (Attendo Oy & Attendo Terveyspalvelu Oy) Ilmoitettu virallinen sähköposti: satu.karvonen@attendo.fi

Lisätiedot

Kalajoen kaupunki toteuttaa hankintansa organisaation etua tavoitellen tavoitteellisesti ja kokonaistaloudellisesti.

Kalajoen kaupunki toteuttaa hankintansa organisaation etua tavoitellen tavoitteellisesti ja kokonaistaloudellisesti. Hankintaohje KALAJOEN KAUPUNGIN HANKINTAOHJE Voimaantulo 1.2.2011 Kaupunginhallitus 31.1.2011 Kalajoen kaupungin hankintaohje 1.2.2011 alkaen Kuntien, kuntayhtymien ja muiden kunnallisten hankintayksiköiden

Lisätiedot

Yhteistyöllä onnistuneisiin hankintoihin

Yhteistyöllä onnistuneisiin hankintoihin 1 Yhteistyöllä onnistuneisiin hankintoihin Hankintatoiminnasta strateginen menestystekijä -hanke Hankinta-asiamies Päivi Halonen Tutkittua Pohjois-Karjalassa arviolta 56 % n. 200 miljoonan euron hankinnoista

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ. Hammaslaboratoriotyöt

TARJOUSPYYNTÖ. Hammaslaboratoriotyöt TARJOUSPYYNTÖ Hammaslaboratoriotyöt 1(5) 23.3.2015 Seudullinen hankintapalvelukeskus Tuusulan kunta Hyvinkään kaupunki Järvenpään kaupunki Keravan kaupunki Mäntsälän kunta Sipoon kunta TARJOUSPYYNTÖ HAMMASLABORATORIOTÖIDEN

Lisätiedot

KILPAILUTTAMISEN KARIKOT

KILPAILUTTAMISEN KARIKOT 1 Pirjo Stolt KILPAILUTTAMISEN KARIKOT Julkiset hankintaongelmat hankintayksikön näkökulmasta Julkinen hankintayksikkö kilpailuttajana 2 Hankinnan suunnittelu Tarjouskilpailun toteuttaminen Hankinnan täytäntöönpano

Lisätiedot

Uusi Hankintalaki ja kunnalliset vuokrataloyhtiöt

Uusi Hankintalaki ja kunnalliset vuokrataloyhtiöt Uusi Hankintalaki ja kunnalliset vuokrataloyhtiöt Vuokrataloyhtiöiden neuvottelupäivät 17. 18.9.2015, Kuusamo Marko Rossi Hankinta-asiantuntija Julkisten hankintojen neuvontayksikkö Hankintalainsäädännön

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ: OY HELSINGIN ASUNTOHANKINTA AB:N VUOKRAHUONEISTOJEN MUUTTOTARKASTUKSET JA REMONTTIEN HALLINNOINTI PUITEJÄRJESTELYNÄ

TARJOUSPYYNTÖ: OY HELSINGIN ASUNTOHANKINTA AB:N VUOKRAHUONEISTOJEN MUUTTOTARKASTUKSET JA REMONTTIEN HALLINNOINTI PUITEJÄRJESTELYNÄ TARJOUSPYYNTÖ: OY HELSINGIN ASUNTOHANKINTA AB:N VUOKRAHUONEISTOJEN MUUTTOTARKASTUKSET JA REMONTTIEN HALLINNOINTI PUITEJÄRJESTELYNÄ Pyydämme tarjoustanne tarjouspyynnössä ja sen liitteenä olevissa asiakirjoissa

Lisätiedot

Harri Kemppi One1. Energiaratkaisun hankinta kokonaispakettina

Harri Kemppi One1. Energiaratkaisun hankinta kokonaispakettina Harri Kemppi One1 Energiaratkaisun hankinta kokonaispakettina Sisältö One1 Oy Hankinnan haasteet Lainsäädääntö Hankintamenettelyt Hankinnan mahdollisuudet Lähienergian kokonaisratkaisuja One 1 Oy perustettu

Lisätiedot

Hankintamenettelyt mikä muuttuu?

Hankintamenettelyt mikä muuttuu? Hankintamenettelyt mikä muuttuu? Julkisten hankintojen neuvontayksikön seminaari 21.10.2013 Lakimies Katariina Huikko, Suomen Kuntaliitto Hankintamenettelyt mikä muuttuu? Avoin menettely Rajoitettu menettely

Lisätiedot

Hankintamenettelyjä koskevat uudistukset ja hankintojen sähköistäminen

Hankintamenettelyjä koskevat uudistukset ja hankintojen sähköistäminen Hankintamenettelyjä koskevat uudistukset ja hankintojen sähköistäminen Uusiutuva hankintalaki seminaari 18.5.2015 Hankinta-asiantuntija Marko Rossi Sähköiset viestintävälineet Sähköisestä viestinnästä

Lisätiedot

JHS 167 Neuvottelumenettelyjen käyttö ICT hankinnoissa

JHS 167 Neuvottelumenettelyjen käyttö ICT hankinnoissa JHS 167 Neuvottelumenettelyjen käyttö ICT hankinnoissa Versio: Julkaistu: 13.10.2008 Voimassaoloaika: 31.12.2011 Sisällys 1 Johdanto...... 2 2 Soveltamisala... 3 3 Termit ja määritelmät...... 3 4 Hankinnan

Lisätiedot

Uudistuva hankintalaki

Uudistuva hankintalaki Uudistuva hankintalaki Kuntamarkkinat 2015 Johtava lakimies Katariina Huikko Valmisteluryhmän mietintö Kahden TEM:n työryhmän työn tulosta Julkaistiin 13.5.2015 Sisältää ehdotukset:» Laki julkisista hankinnoista

Lisätiedot

TUUSULAN LIIKENNEMALLITARKASTELU

TUUSULAN LIIKENNEMALLITARKASTELU 1/7 TARJOUSPYYNTÖ 7.9.2012 TUUSULAN LIIKENNEMALLITARKASTELU Pyydämme tarjoustanne jäljempänä määritellyn liikennemallitarkastelun laadinnasta tässä tarjouspyynnössä ja tarjouspyynnön liitteissä kuvatulla

Lisätiedot

HANKINTAYKSIKKÖ Espoon kaupunki, Espoo Kaupunkitekniikka -liikelaitos, PL 6400, 02070 ESPOON KAUPUNKI.

HANKINTAYKSIKKÖ Espoon kaupunki, Espoo Kaupunkitekniikka -liikelaitos, PL 6400, 02070 ESPOON KAUPUNKI. HINTATIEDUSTELU 1 (7) Asianumero 10.12.2012 4845/02.08.00/2012 SULKUPORTIT 2013 HANKINTAYKSIKKÖ Espoon kaupunki, Espoo Kaupunkitekniikka -liikelaitos, PL 6400, 02070 ESPOON KAUPUNKI. HANKINNAN KOHDE Espoon

Lisätiedot

VIEREMÄN KUNNAN HANKINTAOHJE

VIEREMÄN KUNNAN HANKINTAOHJE VIEREMÄN KUNNAN HANKINTAOHJE Kunnanvaltuusto 6.11.2017 101 2 Sisällys 1. Hankintaohjeen soveltamisala... 3 2. Julkisissa hankinnoissa noudatettavat periaatteet... 3 3. Kynnysarvot... 4 4. Ilmoittaminen...

Lisätiedot

Markus Ukkola TEM. Kokonaisratkaisujen innovatiivinen hankinta

Markus Ukkola TEM. Kokonaisratkaisujen innovatiivinen hankinta Markus Ukkola TEM Kokonaisratkaisujen innovatiivinen hankinta Julkisia hankintoja koskeva lainsäädäntö Suomessa julkisyhteisöjen ja muiden ns. hankintayksiköiksi laskettavien tahojen on kilpailutettava

Lisätiedot

HUITTISTEN KAUPUNGIN PIENHANKINTAOHJEET

HUITTISTEN KAUPUNGIN PIENHANKINTAOHJEET HUITTISTEN KAUPUNGIN PIENHANKINTAOHJEET Hyväksytty kh 8.4.2013 111 Päivitetty kh 18.8.2014 185 HUITTISTEN KAUPUNGIN PIENHANKINTAOHJEET 1. Tavoitteet pienhankinnoissa Pienhankinnoilla tarkoitetaan kansallisen

Lisätiedot

Käyttöoikeussopimukset eli konsessiot ja niiden kilpailuttaminen

Käyttöoikeussopimukset eli konsessiot ja niiden kilpailuttaminen Käyttöoikeussopimukset eli konsessiot ja niiden kilpailuttaminen Lakimies Jonna Törnroos Hankintalain sopimustyypit Hankintasopimukset Käyttöoikeussopimukset Tavarahankintasopimukset Palveluhankintasopimukset

Lisätiedot

Osatarjoukset eivät ole sallittuja. Vaihtoehtoiset tarjoukset eivät ole sallittuja.

Osatarjoukset eivät ole sallittuja. Vaihtoehtoiset tarjoukset eivät ole sallittuja. Tarjouspyyntö 1 (5) 1 Poikkitien yritysalueen esirakentaminen Järvenpään kaupungin Tekninen palvelukeskus pyytää vertailuhintatarjoustanne Poikkitien yritysalueen esirakentamiseen liittyvistä töistä tämän

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ: LOIMAAN KAUPUNGIN MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUPALVE- LUT PUITEJÄRJESTELYNÄ

TARJOUSPYYNTÖ: LOIMAAN KAUPUNGIN MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUPALVE- LUT PUITEJÄRJESTELYNÄ TARJOUSPYYNTÖ: LOIMAAN KAUPUNGIN MAANKÄYTÖN SUUNNITTELUPALVE- LUT PUITEJÄRJESTELYNÄ Pyydämme tarjoustanne Loimaan kaupungin maankäytön suunnittelupalveluista tämän tarjouspyynnön ja sen liitteenä olevien

Lisätiedot

19 Sote-palveluiden kilpailutus - kilpailutuksen käynnistäminen - esitys valtuustolle (ohm. 7)

19 Sote-palveluiden kilpailutus - kilpailutuksen käynnistäminen - esitys valtuustolle (ohm. 7) Kunnanhallitus 39 06.02.2017 Kunnanvaltuusto 19 20.02.2017 19 Sote-palveluiden kilpailutus - kilpailutuksen käynnistäminen - esitys valtuustolle (ohm. 7) Khall 06.02.2017 39 Sote-kilpailutukseen asetettu

Lisätiedot

Kaarinan kaupunki KAARINAN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ

Kaarinan kaupunki KAARINAN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ Kaarinan kaupunki KAARINAN KAUPUNGIN HANKINTASÄÄNTÖ SISÄLLYSLUETTELO 1 Johtosäännön tarkoitus...1 2 Hankintakeskuksen tehtävä...1 3 Hankintojen toteutustapa...1 4 Hankintojen toteuttaminen kansallisen

Lisätiedot

Uuden hankintalainsäädännön tarjousten valintaa koskevat säännöt

Uuden hankintalainsäädännön tarjousten valintaa koskevat säännöt Uuden hankintalainsäädännön tarjousten valintaa koskevat säännöt Julkisten hankintojen neuvontayksikön seminaari 24.1.2017 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola Työ- ja elinkeinoministeriö Tarjouksen

Lisätiedot

1(5) Osa-alue A Perusvarusteisilla ajoneuvoilla suoritettavat kuljetuspalvelut. Osa-alue B Esteettömillä ajoneuvoilla suoritettavat kuljetuspalvelut

1(5) Osa-alue A Perusvarusteisilla ajoneuvoilla suoritettavat kuljetuspalvelut. Osa-alue B Esteettömillä ajoneuvoilla suoritettavat kuljetuspalvelut 1(5) TARJOUSPYYNTÖ: Liedon kunnan vammaispalvelulain (VPL) ja sosiaalihuoltolain (SHL) mukaisten kuljetuspalveluiden sekä sotainvalidien kuljetuspalveluiden kilpailutus 1. Hankinnan kohde 2. Sopimuskausi

Lisätiedot