Yritysvastuu nyt! Tietoa ja työkaluja pk-yrityksille kestävään liiketoimintaan YHTEISTYÖSSÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yritysvastuu nyt! Tietoa ja työkaluja pk-yrityksille kestävään liiketoimintaan YHTEISTYÖSSÄ"

Transkriptio

1 Yritysvastuu nyt! Tietoa ja työkaluja pk-yrityksille kestävään liiketoimintaan YHTEISTYÖSSÄ

2 Tästä koosteesta löydät Yritysvastuu nyt! tilaisuuden kaikki 13 esitystä sekä jokaisen esityksen pääkohdat ja keskeiset vinkit heti koosteen alusta. Voit myös katsoa esitykset videotallenteena täällä: FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

3 Mikko Routti ja Helena Kekki, FIBS: Yritysvastuun iso kuva Vastuullisuus on nykyisin esillä kaikkialla ja kaikessa uutisista mainoksiin Kuluttajien, sijoittajien ja muiden sidosryhmien odotukset ja vaatimukset yritysten vastuullisuuden osalta lisääntyvät Vastuullisuus ei ole enää vaihtoehto yhdellekään yritykselle Toisaalta vastuullinen ja kestävän kehityksen mukainen liiketoiminta luo uusia mahdollisuuksia kannattavalle liiketoiminnalle, uusia asiakkuuksia, tehokkaampaa riskien hallintaa sekä erottumiskeinoja kilpailijoista YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitetta ja 167 alatavoitetta tarjoavat liiketoimintamahdollisuuksia myös pk-yrityksille globaaleilla miljardimarkkinoilla Yritysvastuu nyt! tilaisuuden esityksistä löydät käytännön vinkkejä, miten pk-yritykset voivat vastuullisen ja kestävän liiketoiminnan kautta vaikuttaa myös YK-tavoitteiden toteutumiseen FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

4 Tuuli Mäkelä, EK: Vastuullisuuden toimintamalleja vaatimuksiin vastaamisesta kilpailuedun tavoitteluun Suomalaisyritysten kolme keskeistä kestävän ja vastuullisen yritystoiminnan ajuria ovat: Yrityksen arvot Asiakkaiden odotukset ja vaatimukset Kilpailuetu markkinoilla Vastuullisen yrityksen arkkityypit: 1. Vaatimuksiin reagoija 2. Vastuullinen raportoija 3. Vaikuttavuuden kohdentaja 4. Visionäärinen vastuunkantaja Selvitä, mitä vastuullisuuden arkkityyppiä oma yrityksesi edustaa vastaamalla vastuullisuusrobotti Hank EKin 21 kysymykseen: ek.fi/vastuullisuus FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

5 Reetta Loponen, Enact Sustainable Strategies: Kestävä kehitys ja vastuullisuus osana yrityksen arkea ja johtamista Vastuullisuus ei saisi olla "vain" pelkkää maineenhallintaa, riskienhallintaa, hyväntekeväisyyttä... Vastuullisuus on tekoja ja liiketoimintamahdollisuuksia Älä odota että ihmiset tekevät vastuullisuutta itseohjautuvasti Toimi systemaattisesti: Raivaa esteet vastuullisuuden jalkauttamiseksi talon sisällä Palkitse vastuullisesta toiminnasta Ohjaa kehittämistyötä mittareilla Johda esimerkillä FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

6 Tomas Otterström: Liiketoimintalähtöinen vastuullisuus tunnista omalle yrityksellesi olennaisimmat asiat 5 askeleen strateginen lähestymistapa vastuullisuuteen: 1. Määrittele vastuullisuuden merkitys yritykselle 2. Arvioi vastuullisuusriskit ja mahdollisuudet 3. Integroi olennaiset vastuullisuuskysymykset osaksi liiketoimintastrategiaa 4. Viesti sijoittajille ja muille sidosryhmille vastuullisuustoiminnan vaikuttavuudesta 5. Varmista, että yrityksen hallituksella on edellytykset valvoa vastuullisuuden vaikuttavuutta Määrittele mitkä vastuullisuusasiat (esim. toimitusketjun vastuullisuus, työhyvinvointi, luonnon monimuotoisuus jne.) ovat yrityksellenne olennaisimpia arvioimalla vastuullisuuden merkittävyyttä kahdella ulottuvuudella: Vaikutukset sidosryhmien valintoihin Sosiaaliset, taloudelliset ja ympäristövaikutukset FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

7 Riikka Rantakari, FitComm: Kestävästä kehityksestä viestiminen sidosryhmille Vastuullisuuden viestinnän peruspilareita ovat Avoimuus Luotettavuus Läpinäkyvyys Rohkeus Rehellisyys Vastuullisuuden toteuttaminen edellyttää viestintää: Jos et kerro, et voi jakaa tietoa ja vuorovaikuttaa Jos et vuorovaikuta, et voi kuulla, saada palautetta ja kehittyä Jos et kehity, et voi edistää muutosta Muista myös Aktiivisuus: kerrotaan miten menee, vaikka ei aina menisi hyvin Systemaattisuus: kerro tavoitteista sekä miten on edetty FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

8 Tommi Tervanen, Kotipizza Group: Vastuullisuus alkaa yrityskulttuurista Vahva brändi ei ole vain markkinointia vastuullisuudessa ja brändäyksessä teot puhuvat puolestaan Vahva yrityskulttuuri rakentuu vastuullisuudelle Vastuullisuudella rakennetaan brändiä: "Kukaan ei halua vastuullista pizzaa, mutta moni palaa sen vuoksi" FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

9 Jyri Arponen, Sitra: Kestävää kasvua kiertotalouden liiketoimintamalleilla, digitalisaatiolla ja asiakaskeskeisyydellä Kiertotaloutta ajavat kolme tekijää: Asiakaskeskeisyys Kestävä kehitys Teknologia Kiertotalouden käsikirjan sekä siihen sisältyvien työkalujen avulla pk-yritykset voivat päästä nopeasti kiinni uusiin liiketoimintamalleihin ja aloittaa pilottiprojekteja: circularplaybook.fi Kolme lisäsyytä miksi panostaisit kiertotalouteen: Vaikutukset markkina-arvoon Vaikutus tulokseen Vaikutus brändin arvoon FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

10 Henrik Österlund: Ympäristöjohtamisen ABC Käytännöt ja työkalut Ympäristövastuiden hallinta on merkittävä kilpailutekijä yrityksen koosta ja toimialasta riippumatta Miksi jokaisen pk-yrityksen tulisi panostaa vastuullisuuteen: Lakisääteisiä velvoitteita tehokkailla työkaluilla ne pystyy hoitamaan sujuvasti Asioita, joita sidosryhmät vaativat yli lakisääteisten velvoitteiden monille yrityksille näistä on muodostunut markkinoilla olon ehto Vinkit vastuullisuuteen pk-yrityksille: Tee näkökohdille olennaisuusarviointi keskity ympäristöasioiden hoidossa oleelliseen Hoida vähintään lakivelvoitteet ja asiakkaiden odotukset Priorisoi tekemistä yli raportoinnin Mieti vastuullisen liiketoiminnan tuomia uusia mahdollisuuksia FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

11 Sampo Seppänen, Suomen Yrittäjät: 80 keinoa pk-yrityksille Ilmastonmuutos kuriin! Ilmastonmuutoksella moninaisia vaikutuksia pk-yritysten teoilla on väliä Toimintatapojen muutokset nopeasti läpi Yhdessä suurempia virtoja kohti kestävämpää yritystoimintaa Täydentää asetettuja ohjauskeinoja Ratkaisut voivat olla taloudellisesti kannattavia Energia-ja materiaalitehokkuudella kustannussäästöjä Tärkeässä osassa ovat energian käyttö, logistiikan tehostaminen, kestävät liikkumistavat, kierrätys ja materiaalien tehokas käyttö sekä kestävät hankinnat. Yrittäjän ilmasto-oppaasta löydät 80 vinkkiä miten vähentää päästöjä yritystoiminnassa: Positiivinen yrityskuva ja erottautuminen markkinoilla FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

12 Jenni Neste, DNV GL: Tunnetko yrityksesi toimitusketjun? Oman toimitusketjun vastuullisuuden hallinta Näin pääset alkuun: toimitusketjun vastuullisuuden hallinnan peruspilarit: Johdon sitoutuminen Kyky ja tahto muuttua Tunne toimintaympäristösi ja toimittajasi Määritä riskit ja mahdollisuudet toimitusketjun vastuullisuudessa Huomioi myös toimitusketjujen vastuullisuuden tulevaisuuden painopisteet: Yhteistyö lisääntyy (esim. auditoinnit) Digitalisaation mahdollisuudet kasvavat Asiakasvaatimukset kasvavat Seurannasta siirrytään ennaltaehkäisevään toimintaan FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

13 Jonna Louvrier, Includia Leadership: Kilpailuetua monimuotoisuudesta Monimuotoisuus ei lisää kilpailukykyä kilpailuetua tuo inklusiivinen kulttuuri Inklusiivisuuden tasoa voi arvioida kysymällä Kuulunko joukkoon? Voinko olla oma itseni? Arvostetaanko minua sellaisena kuin olen? Pystynkö vaikuttamaan? Kohtaavatko minunlaiseni syrjintää? Näin rakennat inklusiivisen toimintakulttuurin: Ota selvää nykytilasta Kouluta henkilöstö Määrittele tavoitteet Kehitä käytäntöjä Mittaa vaikutukset FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

14 Birgit Nevala, Finnpartnership: Vastuullisesti kehittyville markkinoille liikekumppanuustuella Muista nämä: Yritykset ovat tärkeä toimija kehitysyhteistyön kentällä jossa pelataan kehitysyhteistyötä koskevilla säännöillä Säännöt on kenen tahansa opittavissa Vastuullisuus nostaa yritysten kurssia näillä markkinoilla Markkinat ovat suuret niin varsinaisen julkisen kehitysyhteistyön kuin vaikuttavuussijoittamisen piirissä, johon virtaa koko ajan enemmän rahaa meillä ja maailmalla! Liikekumppanuustuki osa Suomen virallista kehitysapua Finnpartnership auttaa yrityksiä sovittamaan yhteen liiketaloudellisia päämääriään julkisen kehitysyhteistyön ODA-rahoituksen vaatimusten kanssa hakemustyöpajoja on tarjolla joka kuukausi Lisätietoa Finnpartnershipin liikekumppanuustuesta ja hakemustyöpajoista: ustyopajat/ FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

15 Anne Ekberg, Fiblon: Pakkopullaa vai bisnesälyä? Ensimmäiset stepit pk-yrityksen vastuullisuuteen Oikea tuote oikeassa käytössä varmistaa maapallon resurssien järkevän käytön vastuullisestikaan valmistettu tuote ei auta, jos se ei ole käyttöönsä paras Lähituotanto varmistaa läpinäkyvän ketjun ja vähentää hiilijalanjälkeä Työn ilo lisää tuottavuutta Vastuulliset ja turvalliset materiaalit takaavat hyvän hygienian Vastuullinen, personoitu tuote: Erottaa kilpailijoista Kertoo brändin ainutlaatuista tarinaa ja jättää asiakkaalle varman muistijäljen Nostaa tuotteen kustannuksen lisäarvoksi Luo viisaan ja vastuullisen kuluttajavalinnan sekä miellyttävän käyttäjäelämyksen FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

16 Yritysvastuu nyt! Tietoa ja työkaluja pk-yrityksille kestävään liiketoimintaan YHTEISTYÖSSÄ

17 Yhteistyössä FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

18 FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ 18

19 FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ 19

20 FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ 20

21 Suuri osa Suomen yrityksistä on PK-yrityksiä 300 Liikevaihdon jakauma (mrd ) Henkilöstön jakauma PK-yritykset Suuret yritykset PK-yritykset Suuret yritykset Lähteet: Tilastokeskus, PRH (2019) FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

22 Mitä on yritysvastuu?

23 Yritysvastuu on yritysten vastuu vaikutuksistaan yhteiskuntaan yritysten itsensä johtamaa toimintaa. Euroopan komissio (2011) FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

24 Vastuullisuus ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteet FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

25 Painava tarve toimia nopeasti koskee kaikkia seitsemäätoista kestävän kehityksen tavoitetta. Kuitenkin kolmastoista tavoite, ilmastotoimet, nousee esiin kaikkein kiireellisimpänä. Nopeasti etenevän ilmastonmuutoksen seuraukset vaikeuttavat myös muiden kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Presidentti Niinistö YK:ssa FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

26 Vastuullisuus ei on ole enää vaihtoehto. FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

27 Vastuullinen ja kestävän kehityksen mukainen kehitys luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia 17 tavoitetta, 169 alatavoitetta = tarvetta = mahdollisuutta yrityksille FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

28 YK:n kestävän kehityksen tavoitteet huomioidaan jo suurien yritysten liiketoiminnassa 32% 41% 52% 52% FIBSin Yritysvastuututkimus 2019 FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

29 169 Tavoitetta Mistä ja miten lähteä liikkeelle? FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

30 Osa 1 Vastuullisuus osana liiketoimintaa ja sen johtamista FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

31 78% yrityksistä pitää vastuullisuuden liiketoimintahyötyjä suurempina kuin sen varmistamiseen käytetyt resurssit FIBSin Yritysvastuututkimus 2019: Osuus vastaajista, jotka valitsivat väittämään Vastuullisuuden liiketoimintahyödyt ovat suuremmat kuin sen varmistamiseen käytettävät resurssit vastaukseksi Täysin samaa mieltä tai Osittain samaa mieltä FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

32 Vastuullisuuden toimintamalleja Vaatimuksiin vastaamisesta kilpailuedun tavoitteluun Tuuli Mäkelä, asiantuntija, EK

33 Vastuullisuuden toimintamalleja vaatimuksiin vastaamisesta kilpailuedun tavoitteluun Tuuli Mäkelä Elinkeinoelämän keskusliitto EK

34 Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden merkitys pk-yrityksissä Lähde: EK:n PK-Pulssi, 2018

35 Kestävän ja vastuullisen yritystoiminnan ajurit Lähde: EK:n PK-Pulssi, 2018

36 Yritykset valintojen edessä Niin pienet......kuin suuretkin Mihin paukut kannattaisi laittaa? Mistä pitäisi aloittaa? Miten fokusoida tekemistä? Miten vaikutuksia voisi mitata? Mihin vetää raja sen osalta, mitä ei kannata tehdä?

37 Vastuullisen yrityksen arkkityypit Vaatimuksiin reagoija Vastuullinen raportoija Vaikuttavuuden kohdentaja Visionäärinen vastuunkantaja

38 Vastuullisen yrityksen arkkityypit Vaikuttavuuden kohdentaja Visionäärinen vastuunkantaja Vaatimuksiin reagoija Vastuullinen raportoija

39 Vastuullisen yrityksen strategiset valinnat

40

41

42 Kestävän kehitys ja vastuullisuus osana yrityksen arkea ja johtamista Reetta Loponen, Senior Consultant, Enact Sustainable Strategies

43 FIBS Yritysvastuu nyt! Vastuullisuus osana yrityksen arkea ja johtamista Reetta Loponen

44 Vastuullinen liiketoiminta Vastuullisuus Yritysvastuu Yhteiskuntavastuu Vastuullinen liiketoiminta Corporate Responsibility Sustainability 44

45 Vastuullinen liiketoiminta Vastuullinen yritys toimii mahdollisimman kestävällä tavalla ja sovittaa yhteen yrityksen ja sen sidosryhmien tavoitteet ja odotukset. Vastuullisessa yritystoiminnassa huomioidaan yrityksen suorat ja epäsuorat vaikutukset ympäröivään yhteiskuntaan. Taloudellinen lisäarvo yhtiölle ja sen osakkeenomistajille luodaan siten, että lisäarvoa syntyy samanaikaisesti myös ympäröivälle yhteiskunnalle. Yhtiö voi uudistaa tuotteita ja palveluita sekä niiden markkinoita ottamalla huomioon yhteiskunnan todelliset tarpeet. 45

46 Doing the same thing over and over again and expecting different results Definition of insanity by Albert Einstein 46

47 Vastuullisuus ei saisi olla vain pelkkää maineenhallintaa? pelkkää riskienhallintaa? pelkkää viestintää& mainontaa? pelkkää hyväntekeväisyyttä? pelkästään lain noudattamista? à Tekoja ja liiketoimintamahdollisuuksia 47

48 Mitä vastuullisuus eri toiminnoissa tarkoittaa? Ostajat Myyjät Tuotekehitys Markkinointi Tuotanto Henkilöstö 48 Lähde: Demos Helsinki, Sitran teettämä tutkimus 2013

49 Miten päästä alkuun? Kerro mitä ihmisten pitää tehdä, älä odota että ihmiset itseohjautuvat tekemään vastuullisuutta Mittarit palkitseminen Raivaa esteet Palkitse Ohjaa mittareilla Johda esimerkillä 49

50 Kiitos! Reetta Loponen Head of Enact Sustainable Strategies Finland Uma office spaces, Lautatarhankatu

51 Liiketoimintalähtöinen vastuullisuus - tunnista omalle yrityksellesi olennaisimmat asiat Tomas Otterström, Partneri, KPMG

52

53

54

55

56

57 Kestävästä kehityksestä viestiminen sidosryhmille Riikka Rantakari, CEO, FitComm

58 Kuva: Joona Kotilainen Vastuullisuus vaatii viestintää Yritysvastuu nyt! Marina Congress Center Riikka Rantakari, perustaja, seniorikonsultti, FitComm

59 THE CLOSEST THING THE WORLD HAS TO A STRATEGY Riikka Rantakari/FitComm

60 Riikka Rantakari/FitComm Financial Times

61 Vastuullisuus tarkoittaa liiketoiminnan harjoittamista kestävästi ja vastuullisesti omien sidosryhmien hyvinvointi ja odotukset huomioiden. Vastuullisuus on oman panoksen tuomista kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen. Pienilläkin toimenpiteillä voi saada aikaan suuria vaikutuksia. Vastuullisuus on rehellistä ja rohkeaa toimintaa ja vuorovaikutusta. Vastuullisuus tarkoittaa pitkäaikaista hyvää bisnestä Riikka Rantakari/FitComm

62 MIKSI VIESTINTÄÄ? Tahtotilan, tavoitteiden ja toimenpiteiden viestimiseen Henkilöstön sitouttamiseen Toimitusketjun hallintaan Sidosryhmävuorovaikutukseen Vastuullisuusraportointiin Kumppanuuksien rakentamiseen Tiedonvaihtoon ja parhaiden käytäntöjen jakamiseen Regulaatioon vaikuttamiseen Muutoksen eteenpäin viemiseen Mistä et kerro, siitä ei voi tietää Riikka Rantakari/FitComm

63 AVOIMUUS LUOTETTAVUUS LÄPINÄKYVYYS ROHKEUS REHELLISYYS Riikka Rantakari/FitComm

64 Riikka Rantakari/FitComm

65 Riikka Rantakari/FitComm

66 Riikka Rantakari/FitComm

67 HYVÄ (VASTUULLISUUS)VIESTINTÄ Aitoa, ei päälle liimattua Kerro asetetuista tavoitteista ja tehdyistä teoista sidosryhmille merkityksellisistä asioista ajankohtaisia konkreettisia tarinoita tulevaisuuden suunnitelmista Vältä jargonia Kaiken ei tarvitse olla valmista Riikka Rantakari/FitComm

68 KIITOS Riikka Rantakari Kuva: Joona Kotilainen

69 Vastuullisuus alkaa yrityskulttuurista Case Kotipizza Tommi Tervanen, CEO, Kotipizza Group

70 VASTUULLISUUS ALKAA YRITYSKULTTUURISTA CASE KOTIPIZZA TOMMI TERVANEN FIBS

71

72

73 VAHVA BRÄNDI EI OLE YKSIN MARKKINOINTIA

74

75

76

77 AINUTLAATUINEN ASIAKAS- KOKEMUS LUO TYYTYVÄISIÄ TYÖNTEKIJÖITÄ

78

79

80 KUKAAN EI HALUA VASTUULLISTA PIZZAA MUTTA MONI PALAA SEN VUOKSI

81 KUUKAUSITTAINEN BRAND TRACKING: VASTUULLISUUS 70% 60% 50% 40% 30% Monthly N=1000, representative sample of Finnish population year-olds

82 SUSTAINABLE BRAND INDEX

83 SUOSITTELISITKO KOTIPIZZA- YRITTÄJYYTTÄ? 80% 75% 75% 70% 65% 60% 55% 50% 45% 57% 40% 35% 30%

84 KETJUMYYNNIT 12 KK RULLAAVA MEUR /09 8/09 3/10 10/10 5/11 12/11 7/12 2/13 9/13 4/14 11/14 6/15 1/16 8/16 3/17 10/17 5/18 12/18 7/19

85 Vastuullisuudessa ja brändäyksessä teot puhuvat puolestaan. Vahva yrityskulttuuri rakentuu vastuullisuudelle. Vastuullisuus ei kasvata myyntiä, mutta sillä rakennetaan brändiä.

86 Tommi Tervanen Toimitusjohtaja Kotipizza Group Oyj pizzaguy.fi kotipizzagroup.com

87 Tauko & haaste: Tutustu vähintään yhteen uuteen henkilöön Etsin kontakteja vastuullisuustyön aloittamiseen Etsin kontakteja jo aloitetun vastuullisuustyön kehittämiseen Etsin kontakteja oman osaamisen tai omien ratkaisujeni markkinoimiseen Yritysvastuun ammattilaiset ständeillä Käy tutustumassa palvelutarjontaan LinkedIn Find Nearby (Bluetooth) FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

88 Osa 2 Nämä sinun tulee tietää: Yritysvastuun ajankohtaiset trendit ja työkalut FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

89 Kestävää kasvua kiertotalouden liiketoimintamalleilla, digitalisaatiolla ja asiakaskeskeisyydellä Jyri Arponen, johtava asiantuntija, kiertotalous, Sitra

90 Yritysvastuu nyt! FIBS Kestävää kasvua kiertotalouden liiketoimintamalleilla, digitalisaatiolla ja asiakaskeskeisyydellä - circularplaybook.fi Jyri Arponen, Senior Lead Sitra

91 FROM LINEAR TO CIRCULAR From Linear to Circular Take Make Waste Focusing on the change to customer-centricity and digitally enabled business models Source:

92 EARLY MOVERS HAVE ALREADY STARTED Machinery & Equipment Marine Energy Transportation CIRCULAR SUPPLY CHAIN SHARING PLATFORM PRODUCT LIFE EXTENSION RECOVERY & RECYCLING PRODUCT AS cirularplaybook.fi

93 Three drivers underpin the shift towards circular Customer-centricity Delivers customer outcomes Right delivery Right purpose Circular Technology Enables new solutions Right efficiency Sustainability Improvesresource utilisation Source: Accenture

94

95 With the Circular Economy Playbook and tools you achieve circular advantage and measurable business cases The playbook consists of 6 chapters with circular economy concepts, best practices and tools to guide your business to identify and define your circular economy opportunity and develop a plan to realize circular advantage PLAYBOOK CHAPTERS 1. Why circular economy? 2. What opportunities exist? 3. Which capabilities are required? 4. Which technologies can support? 5. How to design the transformation journey? 6. Industry deep dives EXAMPLE TOOLS 1 Value case tool Business model development toolkit Capability maturity assessment Technology maturity assessment Roadmap development Business model canvas 1 Additional tools available in

96 Five business models reduce the inefficiencies and create value for companies as well modifies the value chain to make it circular As a Service models are mostly concerned with the operation phase, but span across the value chain Circular sub-models Build to last Circular supplies Performance as a Service Product as a Service Share Marketing Product design Sourcing Manufacturing Logistics Product use & sales End of life disposal Repair & Maintain Return Upgrade LEGEND Linear value chain Recycle/upcycle Remanufacture Resell Circular Economy Value Chain Circular Supply Chain Product Life Extension Sharing platform Product as a service Recovery & Recycling circularplaybook.fi

97 We engaged a large group of players in the Finnish manufacturing ecosystem, time for global scale

98

99 Why would you invest in circular business in addition to sustainability drivers and ecological impact? Impact on EBITDA - Operational efficiency & minimizing waste - Risk management - Waste as an input - Productivity Impact on Revenue - Expanded offering and new partnerships - New markets - Increased customer centricity & intimacy - Differentiation Impact on Brand Value - Investors - Legal - Employees - Partners - Customers

100 Circular engagement maximise customer value, attracts investors and creates sense of purpose

101 circularplaybook.fi

102 Ympäristöjohtamisen ABC - Käytännöt ja työkalut Henrik Österlund, varatoimitusjohtaja, Ecobio

103 Ympäristöjohtamisen ABC Käytännöt ja työkalut FIBS Yritysvastuu nyt! Helsinki ECOBIO Oy, Henrik Österlund

104 WE HELP YOU BALANCE BUSINESS AND NATURE

105 MIKÄ ON PK-YRITYKSEN TÄRKEIN KANNUSTIN VASTUULLISUUTEEN? Syötä koodi ja vastaa FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ Copyright Ecobio Oy I All Rights Reserved

106 MIKÄ ON PK-YRITYKSEN TÄRKEIN KANNUSTIN VASTUULLISUUTEEN? Copyright Ecobio Oy I All Rights Reserved

107 FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ Copyright Ecobio Oy I All Rights Reserved

108 FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ Copyright Ecobio Oy I All Rights Reserved

109 FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ Copyright Ecobio Oy I All Rights Reserved

110 FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ Copyright Ecobio Oy I All Rights Reserved

111 11 1 FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ Copyright Ecobio Oy I All Rights Reserved

112 11 2 FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ Copyright Ecobio Oy I All Rights Reserved

113 Ecobio Oy Henrik Österlund FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ

114 58% yrityksistä pitää ilmastonmuutosta erittäin tärkeänä painopisteenä FIBSin Yritysvastuututkimus 2019: Osuus vastaajista, jotka valitsivat kysymykseen Kun mietitte yrityksenne vastuullisuustoiminnan painopisteitä seuraavan 12 kk:n aikana, miten tärkeinä pidätte seuraavia teemoja? Vastaa asteikolla 1-5, jossa 1=ei lainkaan tärkeä ja 5=erittäin tärkeä, tai en osaa sanoa ilmastonmuutoksen kohdalla vastausvaihtoehdon 5=erittäin tärkeä painopiste. FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

115 80 keinoa pk-yrityksille Ilmastonmuutos kuriin! Sampo Seppänen, ekonomisti, Suomen Yrittäjät

116 80 keinoa pk-yrityksille Ilmastonmuutos kuriin! Yritysvastuu nyt! -seminaari Sampo Seppänen, Suomen Yrittäjät

117 Ilmastonmuutoksella moninaisia vaikutuksia Ilmastonmuutos keskeisin globaali riski*, jolla merkittävä yhteys Talouteen Biodiversiteettiin Sosiaaliseen ulottuvuuteen Pk-yritysten teoilla on väliä Toimintatapojen muutokset nopeasti läpi Yhdessä suurempia virtoja kohti kestävämpää yritystoimintaa Täydentää asetettuja ohjauskeinoja Ratkaisut voivat olla taloudellisesti kannattavia Energia- ja materiaalitehokkuudella kustannussäästöjä Positiivinen yrityskuva ja erottautuminen markkinoilla * World Economic Forum, Global Risk Report 2019

118 Huomion kiinnittäminen energian käyttöön Energiasektori on keskeisin päästöjen lähde Fossiilisista kohti vähäpäästöistä energiantuotantoa Energiatehokkuustoimilla vähennetään tarvittavaa energian määrää ja näin fossiilisten polttoaineiden käyttöä Keskeisiä mahdollisuuksia: Energiatehokkuuden parantaminen mm. Tuotanto/palveluprosesseissa Toimitiloissa Pohdi käyttämiäsi sähkön- ja lämmöntuotanto tapoja Ostettu energia/oma tuotanto

119 Logistiikan tehostaminen ja kestäviin liikkumistapoihin kannustaminen Iso osa päästöistä syntyy liikkumisesta ja kuljetuksista Tehokkaampaa logistiikka: Tyhjänä/vajaana ajon välttäminen Tilauksien yhdistäminen ja isompien erien kerralla tilaaminen Kestävämmät liikkumistavat: Työntekijöiden kannustaminen kohti kestäviä liikkumistapoja Vähäpäästöisten vaihtoehtojen suosiminen työsuhdeautoissa Etätöiden/video- ja puhelinpalaverien suosiminen mahdollisuuksien mukaan Energiatehokkuuden ja työhyvinvoinnin lisäämisen ohella voit saavuttaa myös kustannussäästöjä

120 Kierrätys ja materiaalien tehokas käyttö Kiertotalouden avulla leikataan myös ilmastopäästöjä Keskeisiä toimenpiteitä: Materiaalien tehokkaampi käyttö Jätteiden kierrättäminen Uusiomateriaalin käyttö Mahdollisuuksia myös uusissa toimintamalleissa mm: Tuotteiden käyttöiän pidentäminen tarjoamalla korjaus- ja huoltopalveluita Yksittäisten tuotteiden sijaan palveluiden, kuten vuokrakoneiden tai vaatetuksen, myynti

121 Hankinnat kestäväksi Hankinnoilla pystytään vaikuttamaa kulutettuun materiaaliin ja energiaan Investointikustannusten lisäksi muiden tekijöiden huomioiminen: Energiatehokkaisiin laitteisiin ja tekniikkaan investointi voi maksaa itsensä takaisin alentuneina käyttökustannuksina. Myös ympäristövaikutuksien ja mahdollisten laadusta, kestävyydestä ja tehokkuudesta syntyvien kustannussäästöjen huomioiminen. Kertakäyttötuotteiden välttäminen Todellisten tarpeiden ja vuokraus/leasing mahdollisuuksien miettiminen

122 Vinkkejä toimistolle Ruokatarjoilu: Ruokahävikin minimointi Kasviperäisen ruuan lisääminen työpaikan tarjoiluissa ja tilaisuuksissa Hanaveden tarjoaminen Paperin käyttö: Fiksu tulostaminen Paperiton toimisto säästää sekä luontoa että tilaa

123 Päästökompensointi Sellaisten päästöjen kompensointi, joiden määrään on yrityksesi kohdalla vaikea vaikuttaa Päästö- tai hiilikompensaatio tarkoittaa rahallista hyvitystä, joka sijoitetaan päästöjen vähentämiseen tai nielujen kasvattamiseen tähtääviin projekteihin muualla ja näin voi korvata omaa kasvihuonepäästöjä aiheuttavaa toimintaa.

124 Yrittäjän ilmasto-oppaasta vauhtia päästövähennyksiin Yrittäjän ilmasto-oppaasta löydät 80 vinkkiä miten vähentää päästöjä yritystoiminnassa. Valitse esimerkiksi 10 asiaa, joihin voit sitoutua seuraavien kuukausien aikana. - Kun niistä tulee rutiinia, valitse seuraavat 10. Löydät oppaan:

125

126 73% yrityksistä huomio vastuullisuuden hankintapäätöksissään FIBSin Yritysvastuututkimus 2019: Niiden vastaajien osuus, jotka valitsivat kysymykseen Mitä yritysvastuun toimenpiteitä olette tehneet? Valitse kaikki tekemänne toimenpiteet? vastausvaihtoehdon yhteiskuntavastuukriteerien huomioiminen hankinta- ja ostopäätöksissä FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

127 Tunnetko yrityksesi toimitusketjun? Oman toimitusketjun vastuullisuuden hallinta Jenni Neste, Lead Auditor, DNV GL

128 Tunnetko yrityksesi toimitusketjun? Oman toimitusketjun vastuullisuuden hallinta FIBS seminar Jenni Neste, Lead Auditor DNV GL Business Assurance Finland Oy Ab 128 DNV GL SAFER, SMARTER, GREENER

129 Mistä aloittaa Johdon sitoutuminen Kyky ja halu muuttua Tunne toimintaympäristösi tunne toimittajasi Määritä riskit ja mahdollisuudet toimitusketjun vastuullisuudessa 129 DNV GL

130 Paljonko se maksaa Yksittäisen toimittaja-arvioinnin hinta Vastuullisen toiminnan hinta 130 DNV GL

131 Toimitusketjun vastuullisuuden hallinnan mahdollisuudet ja riskit Yrityksen strategia Eettiset toimintaperiaatteet / Code of Conduct Yhteistyö Yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevat ohjaavat periaatteet. TEM raportteja 36/ DNV GL

132 Riskitoimittajat Toimitusketjut yhä monimutkaisempia Ympäristö, sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset linkittyneet Pienet yritykset voivat olla enemmän riskitoimittaja kuin suuri Pienelle yritykselle riskitoimittaja voi olla suurempi riski kuin suurelle 132 DNV GL

133 Toimitusketjun vastuullisuuden hallinnan työkalut Työkaluja on paljon toimitusketjun vastuullisuuden hallintaan Aloita omista tavoitteista onko toimitusketjusi yritykset vaatimusten mukaisia 133 DNV GL

134 Toimittaja-arvioinnit Luotettavat ja koulutetut paikalliset auditoijat yli 100 maassa Suomalainen yhteyshenkilö ja tarvittaessa raportointi suomeksi Suomalaisia vaatimuksia vastaavat suositukset ja jatkotoimenpiteet asiakkaille Kustannustehokas ja paikallinen osaaminen Beoynd audit ajattelu Toimittaja-arvioinnin kriteereitä: Vaatimusten mukaisuus (lainsäädäntö) Ihmisoikeudet Työntekijöiden oikeudet Työterveys ja turvallisuus Tuotteen laatu ja turvallisuus Korruptio Yhteisöllisyys Toimitusketjujen hallinta 134 DNV GL

135 Toimitusketjujen vastuullisuus tulevaisuudessa Ilmastonmuutos, ihmisoikeudet, työturvallisuus, Kuluttajat, asiakkaat, sijoittajat, NGOt ja mm. media ovat yhä tietoisempia toimitusketjujen vastuullisuudesta Yhteistyö kasvaa Digitalisaation mahdollisuudet Asiakasvaatimukset kasvavat Seurannasta ennaltaehkäisevään toimintaan 135 DNV GL

136 Oman toimitusketjun vastuullisuuden hallinta Toimitusketjujen vastuullisuuteen liittyvät riskit voivat olla suuria pienille yritykselle Jos et tunne toimitusketjuasi, et voi tietää vastuullisuusriskejäsi Yhteistyöllä saavutetaan tavoitteita 136 DNV GL

137 Kiitos! Jenni Neste Mob SAFER, SMARTER, GREENER The trademarks DNV GL, DNV, the Horizon Graphic and Det Norske Veritas are the properties of companies in the Det Norske Veritas group. All rights reserved. 137 DNV GL

138 Kilpailuetua monimuotoisuudesta Jonna Louvrier, perustaja, Includia Leadership

139 Kilpailuetua monimuotoisuudesta nämä sinun tulee tietää Jonna Louvrier Includia Leadership

140 33% Taloudellinen tulos yli alan mediaanituloksen McKinsey 2018

141 $ 3.7 biljoonaa 1/2 En tule nähdyksi LGBT Capital 2015; Deloitte, 2017

142 Monimuotoisuus ei lisää kilpailukykyä

143 Sukupuoli Ikä Seksuaalinen suuntautuminen Kieli Etnisyys Terveydentila Uskonto Koulutus Kansallinen alkuperä

144 Inklusiivinen kulttuuri ratkaisee kilpailuedun

145 Kuulunko joukkoon? Voinko olla oma itseni? Arvostetaanko minua sellaisena kuin olen? Pystynkö vaikuttamaan? Kohtaavatko minunlaiseni syrjintää?

146 Jokainen meistä vaikuttaa inklusiivisuuden toteutumiseen

147 1. Ota selvää nykytilasta 2. Kouluta henkilöstö 3. Määrittele tavoitteet 4. Kehitä käytäntöjä 5. Mittaa vaikutukset

148 Vastuullisesti kehittyville markkinoille liikekumppanuustuella Birgit Nevala, Programme Director, Finnpartnership

149 Yritysvastuu on olennainen osa Finnpartnership-rahoitusta

150 Finnpartnership tausta ja tavoite Ulkoministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten ja kehitysmaayritysten välisiä pitkäaikaisia kaupallisia liikekumppanuuksia ja synnyttää positiivisia kehitysvaikutuksia kohdemaassa Yrityksille, järjestöille ja tutkimus- ja oppilaitoksille: Liikekumppanuustuki -rahoitus Matchmaking-palvelu Ohjausta ja tietoa

151 Taloudellinen kehitys tarvitsee yrityksiä Finnpartnership-tuki ohjaa yrityksiä toimimaan vastuullisesti ja viemään eteenpäin kestävän kehityksen tavoitteita määrätietoisesti voiton tavoittelun lisäksi

152 Lahjamuotoinen rahoitus ja kumppaneita Alemman tulotason kehitysmaat 50-70% Ylemmän keskitulotason kehitysmaat 30-50% Hauraat valtiot 85%

153 Perinteinen kehitysapu Muutos Uudenlaiset tarpeet Mahdollisuuksia kehitystä edistävälle liiketoiminnalle

154 Liikekumppanuustuki on osa Suomen virallista kehitysapua Kansainväliset sopimukset ja Suomen kehityspolitiikka velvoittavat käyttäjät raportoimaan Varojen vastuullisesta käytöstä Tuloksista kehitysvaikutusten suhteen Vastuullisesta toiminnasta Toiminnassa ei voi olla elementtejä, jotka olisivat ristiriidassa kehityspoliittisten vaatimusten kanssa

155 Finnpartnership auttaa yrityksiä sovittamaan yhteen liiketaloudellisia päämääriään ODArahoituksen vaatimusten kanssa Hakemustyöpajat tarjolla joka kuukausi Ohjeet kotisivuilla Know Your Impact opas Vastuullisuus-voucher tuen saajille (n. 100 vuodessa)

156 Opas saatavilla Finnpartnershipin pisteeltä tänään Seuraavat hakemustyöpajat to Hakemustyöpaja englanniksi Ilmoittaudu tästä mukaan viimeistään ! to Hakemustyöpaja suomeksi Ilmoittaudu tästä mukaan viimeistään ! to Hakemustyöpaja englanniksi

157 Jokaista ODA-rahan käyttäjää koskee raportointivelvoite

158 Suomen kehityspolitiikan neljä painopistettä: 1. Naisten ja tyttöjen oikeudet ja asema 2. Kehitysmaiden talouksien kehittyminen työpaikkojen, elinkeinojen ja hyvinvoinnin lisäämiseksi 3. Yhteiskuntien demokraattisuus ja toimintakyky 4. Ruokaturva, veden ja energian saatavuus sekä luonnonvarojen kestävä käyttö

159 Suomen kehityspolitiikan pääperiaatteet 1. Ihmisoikeudet 2. Avoimuus 3. Johdonmukaisuus 4. Laatu ja kestävät tulokset 5. Kumppanimaiden vastuu omasta kehityksestään

160 Tuen yleisehdot löytyvät kotisivuilta Tuettavan toiminnan tulee täyttää vähintään kohdemaan lainsäädännön vaatimukset, eikä sillä saa olla merkittäviä kielteisiä yhteiskunta- tai ympäristövaikutuksia. Ulkoministeriö edellyttää, että ympäristö- ja yhteiskuntavastuunäkökohdat otetaan asiaankuuluvasti huomioon sekä hakemusvaiheessa että hankkeen toteutuksessa. Yrityksen on vastattava hankkeen seurantaraportointikyselyihin (yhteensä kaksi) siten, että ensimmäinen seurantakysely toimitetaan yritykselle sähköisesti viimeistään yhden vuoden kuluessa tuen erääntymisestä. Toinen seurantaraportti toimitetaan viimeistään yhden vuoden kuluessa ensimmäisen seurantaraportin jättämisestä

161 Vastuullisuuden osalta raportoidaan: Vaikutukset ympäristöön Vaikutukset työntekijöihin ja työolosuhteisiin Muut vaikutukset ympäröivään yhteisöön Raportointikysely on kaikille sama, yritys vastaa omaa hanketta koskeviin kysymyksiin

162 MUISTA NÄMÄ ASIAT: Yritykset ovat tärkeä toimija kehitysyhteistyön kentällä Silloin pelataan kehitysyhteistyötä koskevilla säännöillä Säännöt on täysin opittavissa kenelle tahansa Vastuullisuus on aina olennainen osa toimintaa - vastuullisuuden parantaminen nostaa yritysten kurssia näillä markkinoilla Markkinat ovat suuret niin varsinaisen ODA:n kuin myös vaikuttavuussijoittamisen piirissä, johon virtaa koko ajan enemmän rahaa meillä ja maailmalla!

163 Lisää tietoa tänään Finnpartnershipin pisteeltä! KIITOS!

164 Pakkopullaa vai bisnesälyä? Ensimmäiset stepit pk-yrityksen vastuullisuuteen Anne Ekberg, Vice President, Brand, CSR and Communications, Fiblon

165

166 Pakkopullaa vai bisnesälyä? Ensimmäiset stepit pk-yrityksen vastuullisuuteen FIBLON Anne Ekberg

167 Vastuullisuusosaamista hallitukseen

168 Vastuullisuus osaksi strategiaa

169 Vastuullisuus liiketoimintamittareihin

170 Kestävämpää maailmaa liina kerrallaan

171 Kiitos!

172 Yhteenveto Mikko Routti, FIBS

173 Lopuksi 1. Älä tee mitään ei toimi Toimimattomuus ja asiakkaitten ja ympäristön huomiotta jättäminen saattaa olla yritykselle kallis vaihtoehto 2. Tartu tilaisuuksiin Kestävä kehitys, puhtaat teknologiat ja biotalous luovat uusia mahdollisuuksia myös maailmalla 3. Toimi reilusti Asiakkaat, omistajat ja työntekijät edellyttävät eettistä toimintatapaa, ja siitä viestimistä 4. Sitoudu ja sitouta Kestävän kehityksen haasteisiin ja mahdollisuuksiin pääsee käsiksi parhaiten yhdessä kumppaneiden kanssa FIBS PAREMPIA YRITYKSIÄ YHDESSÄ YRITYSVASTUU NYT!

174 Tulossa 2020 Yritysvastuu nyt! Teemana maailmaa muuttavat kumppanuudet Lähdetkö kumppaniksemme?

Toimitusketjun vastuullisuus ja riskien hallinta

Toimitusketjun vastuullisuus ja riskien hallinta Toimitusketjun vastuullisuus ja riskien hallinta Fibs PRO koulutus Tapahtumatalo Bank, Unioninkatu 20 1 SAFER, SMARTER, GREENER Toimitusketjun vastuullisuus ja riskien hallinta 1. osa: Toimitusketjun vastuullisuuden

Lisätiedot

Meriteollisuuden toimitusketjujen hallinta ja vastuullisuus

Meriteollisuuden toimitusketjujen hallinta ja vastuullisuus Meriteollisuuden toimitusketjujen hallinta ja vastuullisuus Meriklusteritapaaminen 24.1.2019, Lahti Jenni Neste, DNV GL 1 SAFER, SMARTER, GREENER Esityksen sisältö DNV GL lyhyesti SUSTIS ja MERIOSAAJAT

Lisätiedot

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto!

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto! FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto Yritysvastuuverkosto FIBS tarjoaa ajankohtaista tietoa yritysvastuun parhaista käytännöistä, trendeistä ja työkaluista, tukea vastuullisuustoiminnan kehittämiseen,

Lisätiedot

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013 VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11. Meri Vehkaperä, KTL, lehtori, konsultti S-posti: meri.vehkapera@haaga-helia.fi Puh. 040 514 0646 2 Tänään aiheena Vastuullisuuden käsitteitä ja tasoja

Lisätiedot

VEIKKAUS JA VASTUULLISUUDEN VIESTINTÄ

VEIKKAUS JA VASTUULLISUUDEN VIESTINTÄ VEIKKAUS JA VASTUULLISUUDEN VIESTINTÄ 1 2 3 Mitä on yrityksen vastuullisuusviestintä? Miten Veikkaus viestii vastuullisuutta? Lessons learned Miten viestitään? Kenelle viestitään? Mitä viestitään? Kuvaja

Lisätiedot

It s As u l Ik t Im n An e El y S. E - - - - - - - Aa u a V Ri N Ka U I n 4.9. 0 4

It s As u l Ik t Im n An e El y S. E - - - - - - - Aa u a V Ri N Ka U I n 4.9. 0 4 It s As u l Ik t Im n An e El y S E - - - - - - - Aa u a V Ri N Ka U I n 4.9. 0 4 FIBS! Perustettu vuonna 2000 Suomen ainoa riippumaton ja voittoa tavoittelematon yritysvastuuverkosto Autamme jäseniämme

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. Verkoilla maailmalle

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin. Verkoilla maailmalle Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Verkoilla maailmalle 12.6.2013 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ TYÖTÄ CASE L&T Jorma Mikkonen, yhteiskuntasuhdejohtaja Eben 17.11.2015

KESTÄVÄÄ TYÖTÄ CASE L&T Jorma Mikkonen, yhteiskuntasuhdejohtaja Eben 17.11.2015 KESTÄVÄÄ TYÖTÄ CASE L&T Jorma Mikkonen, yhteiskuntasuhdejohtaja Eben 17.11.2015 Lassila & Tikanoja Oyj 2 MAAILMA ON RAJUSSA MURROKSESSA Lassila & Tikanoja Oyj Mukaillen: Finland Futures Research Centre

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 25.9.2013 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Kestävä globaali talous

Kestävä globaali talous Kestävä globaali talous Johtaminen 2020 Next Best Practices seminaari Keski-Suomen kauppakamari 10.5.2012 Tuula Pohjola Crnet Oy 11.5.2012 Copyright Crnet Oy 1 Eettistä tehokkuutta Tuula Pohjola TkT Erityisala

Lisätiedot

Tarkoituksemme ohjaa meitä

Tarkoituksemme ohjaa meitä Neste ja vastuullisuus Talous tutuksi 18.9.2019 Tiina Landau, vastuullisuuspäällikkö Esityksen rakenne Neste yrityksenä Liiketoiminnan vastuullisuus Raportointi vastuullisuudesta Keskustelu sijoittajien

Lisätiedot

Kestävät liiketoimintaratkaisut! Bisneksen tulostekijät! #FIBS_RP15!!

Kestävät liiketoimintaratkaisut! Bisneksen tulostekijät! #FIBS_RP15!! Kestävät liiketoimintaratkaisut! Bisneksen tulostekijät! #FIBS_RP15!! !!! Suomen johtava yritysvastuuverkosto! FIBS on Suomen johtava yritysvastuuverkosto. Autamme yrityksiä tekemään parempaa liiketoimintaa

Lisätiedot

Bisnes ja ilmastonmuutos. EK:n tutkimuksen tuloksia, 2017

Bisnes ja ilmastonmuutos. EK:n tutkimuksen tuloksia, 2017 Bisnes ja ilmastonmuutos EK:n tutkimuksen tuloksia, 2017 Ilmastobisnes valtavirtaistuu: ilmasto-orientoituneiden pk-yritysten osuus jo lähes kolmannes 2 Ilmasto-orientoituneet = näkevät ilmastonmuutoksen

Lisätiedot

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK

uusia päämääriä Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Rio+20 Lisää tähän ja otsikko kestävä kehitys tuloksia ja uusia päämääriä Johtaja, EK Säteilevät Naiset seminaari Rion ympäristö- ja kehityskonferenssi 1992 Suurten lukujen tapahtuma 180 valtiota, 120

Lisätiedot

Vastuullisuussuunnitelma 2018

Vastuullisuussuunnitelma 2018 Vastuullisuussuunnitelma 2018 Kelan vastuullisuussuunnitelma perustuu Kelan yhteiskunnalliseen asemaan. Olemme kansallisesti merkittävä toimija, ja toimintamme heijastuu laajasti koko yhteiskuntaan. Yhteiskunnallinen

Lisätiedot

DIF-tilaisuus Yritysvastuu arvonluonnissa, strategiassa ja sijoittajan näkökulmasta. KPMG-talo

DIF-tilaisuus Yritysvastuu arvonluonnissa, strategiassa ja sijoittajan näkökulmasta. KPMG-talo DIF-tilaisuus Yritysvastuu arvonluonnissa, strategiassa ja sijoittajan näkökulmasta KPMG-talo 22.9.2016 Yritysvastuu arvonluonnissa, strategiassa ja sijoittajan näkökulmasta Tilaisuuden avaus hallituksen

Lisätiedot

Jyväskylästä OHITUSKAISTA MAAILMALLE Risto Huhta-Koivisto Senior Director, Business Finland OHJELMA

Jyväskylästä OHITUSKAISTA MAAILMALLE Risto Huhta-Koivisto Senior Director, Business Finland OHJELMA OHJELMA 13.00 Business Finland tasoittaa tiesi maailmalle, Risto Huhta-Koivisto, Senior Director Jyväskylästä OHITUSKAISTA MAAILMALLE 12.6.2019 Risto Huhta-Koivisto Senior Director, Business Finland Global

Lisätiedot

Elinkaariajattelu ja kiertotalous

Elinkaariajattelu ja kiertotalous Elinkaariajattelu ja kiertotalous Riina Antikainen Suomen ympäristökeskus Kohti materiaaliviisasta kiertotaloutta - elinkaariajattelu tuotekehityksen tukena 10.10.2017, Joensuu 1 Kuva: Tapio Heikkilä Kuva:

Lisätiedot

yritysvastuu 2018 TIIVISTELMÄ

yritysvastuu 2018 TIIVISTELMÄ yritysvastuu 2018 TIIVISTELMÄ Yhteenveto FIBSin Yritysvastuu 2018 -tutkimus on Suomen laajin suurten ja keskisuurten yritysten vastuullisuutta kartoittava kyselytutkimus. Tutkimus on tehty vuodesta 2013

Lisätiedot

Ympäristöministeriö rakentamassa vihreää kasvua

Ympäristöministeriö rakentamassa vihreää kasvua Ympäristöministeriö rakentamassa vihreää kasvua YM uusi strategia ulos elokuussa 2014 Toiminta-ajatus: Kestävää elinympäristöä ja vihreää kasvua rakentamassa. Mitä YM:n vihreän kasvun rakentaminen tarkoittaa?

Lisätiedot

St u Li e Yr t St i In a Ny y L J Tu e Ai u s El i En e N u Je u Yr t St n Va t Ul i Uu m Ll i f Ti a s U A Ro h F s, 8.4. 0 5

St u Li e Yr t St i In a Ny y L J Tu e Ai u s El i En e N u Je u Yr t St n Va t Ul i Uu m Ll i f Ti a s U A Ro h F s, 8.4. 0 5 St u Li e Yr t St i In a Ny y L J Tu e Ai u s El i En e N u Je u Yr t St n Va t Ul i Uu m Ll i f Ti a s U A Ro h F s, 8.4. 0 5 s ÄL s FIBS Vastuullinen yritystoiminta Yritysvastuu Suomessa: FIBSin yrityvastuututkimus

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 20.9.2011 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLINEN MARKKINOINTI VAIKUTTAVUUDEN TYÖVÄLINEENÄ Hotelli Presidentti Jonna Heliskoski Yrittäjä, kouluttaja, johtava asiantuntija

YHTEISKUNNALLINEN MARKKINOINTI VAIKUTTAVUUDEN TYÖVÄLINEENÄ Hotelli Presidentti Jonna Heliskoski Yrittäjä, kouluttaja, johtava asiantuntija YHTEISKUNNALLINEN MARKKINOINTI VAIKUTTAVUUDEN TYÖVÄLINEENÄ Hotelli Presidentti 6.3.2018 Jonna Heliskoski Yrittäjä, kouluttaja, johtava asiantuntija Jonna Heliskoski KOKEMUS Johtava asiantuntija, Suomen

Lisätiedot

Fennovoiman vastuullisuusohjelma

Fennovoiman vastuullisuusohjelma Fennovoiman vastuullisuusohjelma 1 Vastuullisuusohjelma tukee Fennovoiman toimintojen ja Hanhikivi 1 -hankkeen kestävää kehitystä. Turvallisuus Ympäristö Sosiaalinen ja taloudellinen vastuu 2 Vastuullisuusohjelma

Lisätiedot

Kestävä kehitys autoalalla

Kestävä kehitys autoalalla Kestävä kehitys autoalalla Kestävä kehitys on kehitystä, joka tyydyttää nykyhetken tarpeet viemättä tulevilta sukupolvilta mahdollisuutta tyydyttää omat tarpeensa. YK Brundtlandin komissio 1987 2 Kestävän

Lisätiedot

Globaalit megatrendit biotalouden kasvun ajureina. Janne Peljo Sitra

Globaalit megatrendit biotalouden kasvun ajureina. Janne Peljo Sitra Globaalit megatrendit biotalouden kasvun ajureina Janne Peljo Sitra 5.10.2016 5 + 1 tärkeää Sitrasta 1. Eduskunnan lahja 50-vuotiaalle Suomelle 2. Riippumaton tulevaisuustalo: ennakoija, tutkija, visionääri,

Lisätiedot

Digitaalinen riskienhallinnan työkalu: Riskit haltuun helposti ja nopeasti. Riskienhallinta ja kestävä kehitys: Velvollisuudet eduksi

Digitaalinen riskienhallinnan työkalu: Riskit haltuun helposti ja nopeasti. Riskienhallinta ja kestävä kehitys: Velvollisuudet eduksi Kestävä kehitys valmistavassa teollisuudessa 2/3: Kilpailuetua tavoitteellisuudella 4. Kestävä kehitys valmistavassa teollisuudessa 1/3: Kestävästi tehokkuutta Kestävä kehitys valmistavassa teollisuudessa

Lisätiedot

KIERTOTALOUDEN PELIKIRJA liiketoiminnan kehittämisen apuna Juha Usva STRAQUEST OY

KIERTOTALOUDEN PELIKIRJA liiketoiminnan kehittämisen apuna Juha Usva STRAQUEST OY KIERTOTALOUDEN PELIKIRJA liiketoiminnan kehittämisen apuna 24.4.2019 Juha Usva STRAQUEST OY TAVOITE Työpajan tavoitteena on saada hyvä käsitys kiertotalouden pelikirjan käyttömahdollisuuksista kiertotaloushankkeissa

Lisätiedot

Monimuotoisuutta verkostoihin! TTL 11.9.2014 Aulikki Sippola Monimuotoisuusjohtamisen asiantuntija, FIBS

Monimuotoisuutta verkostoihin! TTL 11.9.2014 Aulikki Sippola Monimuotoisuusjohtamisen asiantuntija, FIBS Monimuotoisuutta verkostoihin! TTL 11.9.2014 Aulikki Sippola Monimuotoisuusjohtamisen asiantuntija, FIBS FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto FIBS Edistämme taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti

Lisätiedot

Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia

Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia Fiblonin tarina Meidän tapamme toimia Ainutlaatuinen tapa toimia Fiblonilla on alalla ainutlaatuinen tapa toimia paneudumme asiakkaidemme liiketoimintaan ja kehitämme jatkuvasti uusia, innovatiivisia palvelu-

Lisätiedot

Digitalisaation hyödyt teollisuudessa

Digitalisaation hyödyt teollisuudessa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Digitalisaation hyödyt teollisuudessa Teollisuus ja digitalisaatio seminaari 3.9.2015 Technopolis Hermia, Tampere Heli Helaakoski, TkT, tutkimuspäällikkö Teollisuuden

Lisätiedot

neuvontapalveluja ja liikekumppanuustukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

neuvontapalveluja ja liikekumppanuustukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin neuvontapalveluja ja liikekumppanuustukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Liikekumppanuusohjelma Finnpartnership Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima. Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

liikekumppanuustukea ja neuvontapalveluja tuonnin lisäämiseksi kehitysmaista

liikekumppanuustukea ja neuvontapalveluja tuonnin lisäämiseksi kehitysmaista liikekumppanuustukea ja neuvontapalveluja tuonnin lisäämiseksi kehitysmaista 20. elokuuta 2007 Liikekumppanuusohjelma Finnpartnership Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma.

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 4.6.2014 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Vastuullinen sijoittaja & viestintä. Päivi Sihvola / Procom 18.11.2013

Vastuullinen sijoittaja & viestintä. Päivi Sihvola / Procom 18.11.2013 Vastuullinen sijoittaja & viestintä Päivi Sihvola / Procom 18.11.2013 sisältö 2 Ilmarinen superlyhyesti Vastuullinen omistaja Vastuullinen sijoittaja Näin viestimme Kuumat teemat Asiakkaiden odotukset

Lisätiedot

Developing business together. SUOMI

Developing business together. SUOMI SUOMI Developing business together. Finnpartnership tarjoaa suomalaisyrityksille uusia yhteistyömahdollisuuksia kehitysmaissa Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tarjoaa suomalaisyrityksille kehitysmaaliiketoimintaan

Lisätiedot

Etteplan Q3/2013: Kysyntä y heikkeni

Etteplan Q3/2013: Kysyntä y heikkeni Etteplan Q3/2013: Kysyntä y heikkeni Toimitusjohtaja Juha Näkki 30.10.2013 Ingman Groupista suurin omistaja Omistus 23.11.2012: 25,03 % omistus 16.8.2013: 30,52 % pakollinen julkinen ostotarjous 18.9.

Lisätiedot

Vastuullinen liiketoiminta Suomessa tänään, huomenna ja vuonna 2020

Vastuullinen liiketoiminta Suomessa tänään, huomenna ja vuonna 2020 Vastuullinen liiketoiminta Suomessa tänään, huomenna ja vuonna 2020 Tuula Pohjola Crnet Oy 27.01.2012 25.1.2012 Copyright Crnet Oy 1 Vastuullinen liiketoiminta 1. Missä on kestävän kehityksen painopiste

Lisätiedot

Henkilöstötuottavuuden johtaminen ja työelämän laadun merkitys organisaation tuottavuudessa Tauno Hepola 11.2.2010

Henkilöstötuottavuuden johtaminen ja työelämän laadun merkitys organisaation tuottavuudessa Tauno Hepola 11.2.2010 Henkilöstötuottavuuden johtaminen ja työelämän laadun merkitys organisaation tuottavuudessa Tauno Hepola 11.2.2010 Organisaatioiden haasteita Työelämän laadun rakentuminen Työhyvinvointi, tuottavuus ja

Lisätiedot

Internet of Things. Ideasta palveluksi IoT:n hyödyntäminen teollisuudessa. Palvelujen digitalisoinnista 4. teolliseen vallankumoukseen

Internet of Things. Ideasta palveluksi IoT:n hyödyntäminen teollisuudessa. Palvelujen digitalisoinnista 4. teolliseen vallankumoukseen Internet of Things Ideasta palveluksi 17.4.2015 IoT:n hyödyntäminen teollisuudessa Palvelujen digitalisoinnista 4. teolliseen vallankumoukseen We are where our clients are CGI in Finland and globally Close

Lisätiedot

Brändää yhteiskunnallinen yrityksesi. 31.10.2013 Saila Tykkyläinen

Brändää yhteiskunnallinen yrityksesi. 31.10.2013 Saila Tykkyläinen Brändää yhteiskunnallinen yrityksesi 31.10.2013 Saila Tykkyläinen ESITYKSEN SISÄLTÖ Mitä on yhteiskunnallinen yritystoiminta? Miksi yhteiskunnallisesta yritystoiminnasta kannattaa innostua? Yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Miten saan käytännössä kaupan käyntiin halutussa. maassa? & Case Intia

Miten saan käytännössä kaupan käyntiin halutussa. maassa? & Case Intia Miten saan käytännössä kaupan käyntiin halutussa maassa? & Case Intia 16.4.2014 / Hannu Rossi Miksi haluat mennä uudelle markkina-alueelle? Nykyinen markkinat ovat täysin hyödynnetty/katettu? Tarvitset

Lisätiedot

Korkeakoulujen IT muutoksessa. Trendejä ja vaikutuksia maailmalta ja meiltä

Korkeakoulujen IT muutoksessa. Trendejä ja vaikutuksia maailmalta ja meiltä Korkeakoulujen IT muutoksessa Trendejä ja vaikutuksia maailmalta ja meiltä Miksi me välitämme Trendeistä? Globaalit macro trendit Toimialakohtaiset trendit Teknologia trendit Oma synteesi ja tutkimus Lisää

Lisätiedot

Markkinoinnin perusteet, verkkokurssi Juho-Petteri Huhtala Markkinoinnin laitos

Markkinoinnin perusteet, verkkokurssi Juho-Petteri Huhtala Markkinoinnin laitos Markkinoinnin perusteet, verkkokurssi 13.06.2017 Juho-Petteri Huhtala Markkinoinnin laitos Osaamistavoitteet Kurssi tarjoaa yleiskuvan markkinoinnista. Kurssin suoritettuaan opiskelija ymmärtää markkinasuuntautuneen

Lisätiedot

Yritykset, kasvuekosysteemit ja kasvuohjelmat. Mika Aalto

Yritykset, kasvuekosysteemit ja kasvuohjelmat. Mika Aalto Yritykset, kasvuekosysteemit ja kasvuohjelmat Mika Aalto 31.8.2017 Kasvun agenda kasvupolitiikan tukena Kasvupolitiikan tavoitteena on elinkeinoelämän uudistuminen ja kannattava, korkean jalostusarvon

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 20.9.2011 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin 2015 Finnpartnership-liikekumppanuusohjelma tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten

Lisätiedot

FIBSIN YRITYSVASTUUTUTKIMUS 2017

FIBSIN YRITYSVASTUUTUTKIMUS 2017 FIBSIN YRITYSVASTUUTUTKIMUS 2017 FIBS / Yritysvastuututkimus 2017 Tutkimuksen toteutus FIBS / Yritysvastuututkimus 2017 2 Vuoden 2017 tutkimuksen toteutus 200 toimitusjohtajaa ja yritysvastuusta vastaavaa

Lisätiedot

Muuttuva markkinointi muuttuvat tiedontarpeet. Päivi Voima Senior Researcher Hanken

Muuttuva markkinointi muuttuvat tiedontarpeet. Päivi Voima Senior Researcher Hanken Muuttuva markkinointi muuttuvat tiedontarpeet Päivi Voima Senior Researcher Hanken Missä olemme tänään? Riippuu keneltä kysyy Myynti 4P Customer experience Segmentointi B2C CRM Asiakkuudet Palvelut Sosiaalinen

Lisätiedot

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille?

Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? Green Growth Sessio - Millaisilla kansainvälistymismalleilla kasvumarkkinoille? 10.10.01 Tuomo Suortti Ohjelman päällikkö Riina Antikainen Ohjelman koordinaattori 10/11/01 Tilaisuuden teema Kansainvälistymiseen

Lisätiedot

KESTÄVÄN KEHITYKSEN HYÖDYNTÄMINEN LIIKETOIMINNASSA. Osaamisesta uutta kasvua ja kilpailukykyä

KESTÄVÄN KEHITYKSEN HYÖDYNTÄMINEN LIIKETOIMINNASSA. Osaamisesta uutta kasvua ja kilpailukykyä KESTÄVÄN KEHITYKSEN HYÖDYNTÄMINEN LIIKETOIMINNASSA Osaamisesta uutta kasvua ja kilpailukykyä Uusi innovatiivinen KOULUTUS Vahvista yrityksesi kestävän kehityksen, riskienhallinnan sekä kiertotalouden osaamista

Lisätiedot

CIO muutosjohtajana yli organisaatiorajojen

CIO muutosjohtajana yli organisaatiorajojen CIO muutosjohtajana yli organisaatiorajojen 03.06.2009 Antti Koskelin CIO Konecranes Group 2009 Konecranes Plc. All rights Konecranes overview Business Agenda CIO Agenda Mindset for modern CIO Konecranes

Lisätiedot

Metsäsertifiointi vastuullisuuden ja kestävyyden osoittamisessa Auvo Kaivola PEFC Suomi

Metsäsertifiointi vastuullisuuden ja kestävyyden osoittamisessa Auvo Kaivola PEFC Suomi Metsäsertifiointi vastuullisuuden ja kestävyyden osoittamisessa 16.5.2018 Auvo Kaivola PEFC Suomi 1 Sisältö: Mitä metsäsertifiointi on? Mikä PEFC on? Laillisuus ja kestävyys metsäsertifioinnissa PEFC ja

Lisätiedot

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi

Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Ideasta projektiksi - kumppanuushankkeen suunnittelun lähtökohdat Hankkeiden vaikuttavuus: Työkaluja hankesuunnittelun tueksi Erasmus+ -ohjelman hakuneuvonta ammatillisen koulutuksen kumppanuushanketta

Lisätiedot

Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 #

Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 # Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 #1916549 Kasvuun tähtääville yrityksille STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja

Lisätiedot

Yhteiskuntavastuu kehittämis- ja palvelutehtävänä. Rastor Oy

Yhteiskuntavastuu kehittämis- ja palvelutehtävänä. Rastor Oy Yhteiskuntavastuu kehittämis- ja palvelutehtävänä Rastor Oy Yhteiskuntavastuu kehittämis- ja palvelutehtävänä Yritykset toimivat hajautetuissa arvoverkostoissa, joissa on sekä suuria että pk yrityksiä/yhteisöjä.

Lisätiedot

Miten asiakas tekee valintansa?

Miten asiakas tekee valintansa? Miten asiakas tekee valintansa? ja miten me voimme vaikuttaa siihen? TkT Asiantuntija Harri Karkkila Strategia Asiakkaan kokema arvo Asiakastyytyväisyys ja asiakaskokemus Kilpailuedut Yrittäjä Kouluttaja

Lisätiedot

CIO Forum. Tietohallintojohtajat muutosjohtajina Säästöjä vai uusia valloituksia? Johan Sandell CIO Forum 3.6.2009

CIO Forum. Tietohallintojohtajat muutosjohtajina Säästöjä vai uusia valloituksia? Johan Sandell CIO Forum 3.6.2009 CIO Forum Tietohallintojohtajat muutosjohtajina Säästöjä vai uusia valloituksia? Johan Sandell CIO Forum 3.6.2009 Tervetuloa Taloudellisen tilanteen haasteet voidaan kääntää mahdollisuuksiksi vahvalla

Lisätiedot

Strategiset kyvykkyydet robotiikan aikakaudella

Strategiset kyvykkyydet robotiikan aikakaudella Strategiset kyvykkyydet robotiikan aikakaudella Paula Kilpinen, Toimitusjohtaja, HRM Partners, Tutkijatohtori, Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulu, Johtamisen laitos CEOs top concerns Improving organizational

Lisätiedot

Viestintäsuunnitelma

Viestintäsuunnitelma Liite 1 Viestintäsuunnitelma 2014-2016 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä HSL:n viestintäsuunnitelma Viestintäsuunnitelman tehtävänä on antaa suunta viestinnän toimenpiteille vuosille 2014 2016. Viestintäsuunnitelma

Lisätiedot

Onko päästötön energiantuotanto kilpailuetu?

Onko päästötön energiantuotanto kilpailuetu? Onko päästötön energiantuotanto kilpailuetu? ClimBus päätösseminaari Finlandia-talo, 9.6.2009 Timo Karttinen Kehitysjohtaja, Fortum Oyj 1 Rakenne Kilpailuedusta ja päästöttömyydestä Energiantarpeesta ja

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Ostamisen muutos muutti myynnin. Technopolis Business Breakfast 21.8.2014

Ostamisen muutos muutti myynnin. Technopolis Business Breakfast 21.8.2014 Ostamisen muutos muutti myynnin Technopolis Business Breakfast 21.8.2014 Taking Sales to a Higher Level Mercuri International on maailman suurin myynnin konsultointiyritys. Autamme asiakkaitamme parantamaan

Lisätiedot

MARKET OPPORTUNITIES

MARKET OPPORTUNITIES MARKET OPPORTUNITIES Markkinaoivalluksista liiketoimintaa Autamme yrityksiä tarttumaan markkinoiden kysyntään nyt ja tulevaisuudessa. Valjastamme Team Finlandin globaalin verkoston markkinaosaamisen suomalaisten

Lisätiedot

Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT

Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT Onko biotaloudessa Suomen tulevaisuus? Anu Kaukovirta-Norja, Vice President, Bio and Process Technology VTT 2 Maapallo kohtaa haasteet - kestävän kehityksen avaimet Vähähiilisyys Niukkaresurssisuus Puhtaat

Lisätiedot

Smart way to smart products. Etteplan Q2/2014: Kannattavuus parani

Smart way to smart products. Etteplan Q2/2014: Kannattavuus parani Etteplan Q2/2014: Kannattavuus parani Toimitusjohtaja Juha Näkki 13.8.2014 Toimintaympäristö 4-6/2014 Teknisten suunnittelupalveluiden ja teknisen dokumentoinnin ensimmäisen vuosineljänneksen lopussa alkanut

Lisätiedot

Ilmastonmuutoksen uhkat ja mahdollisuudet. 04.12.2014 Mari Pantsar-Kallio Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra

Ilmastonmuutoksen uhkat ja mahdollisuudet. 04.12.2014 Mari Pantsar-Kallio Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra Ilmastonmuutoksen uhkat ja mahdollisuudet 04.12.2014 Mari Pantsar-Kallio Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra Miksi Sitra panostaa resurssiviisauteen ja hiilineutraaliuteen? Jos kestävyyskriisiä - jonka

Lisätiedot

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta

Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Kiertotalous, cleantech ja yritysvastuu yrityksen näkökulmasta Ammattilaisen kädenjälki 9.11.2016 Mia Nores 1 Cleantech eli puhdas teknologia Tuotteet, palvelut, prosessit ja teknologiat, jotka edistävät

Lisätiedot

Palveluntuottajien eettinen näkökulma

Palveluntuottajien eettinen näkökulma Palveluntuottajien eettinen näkökulma Pirkanmaan sote-uudistuksen eettiset ulottuvuudet, Tampere 15.3.2017 Hyvinvointialan liitto lyhyesti Hyvinvointialan liitto edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

energiaviisaiden elämäntapojen portinvartija

energiaviisaiden elämäntapojen portinvartija HR energiaviisaiden elämäntapojen portinvartija 2 Työ on tärkein osa ihmisen elämän sisältöä yli 65 v. 46-55 v 26-35 v Lyhyt ammattikoulutus Opistotaso Akateeminen 0 25 50 75 100 Täysin samaa mieltä Jokseenkin

Lisätiedot

Kiertotalous mitä se on? Mahdollisuuksia, oppeja ja haasteita

Kiertotalous mitä se on? Mahdollisuuksia, oppeja ja haasteita Kiertotalous mitä se on? Mahdollisuuksia, oppeja ja haasteita Riina Antikainen, Suomen ympäristökeskus Kiertotalousakatemia, Turku 5.9.2017 Kuva: Tapio Heikkilä Kuva: Wikimedia commons Kiertotalous Taloudessa

Lisätiedot

OP Mäntsälän yhteiskuntavastuuohjelma

OP Mäntsälän yhteiskuntavastuuohjelma OP Mäntsälän yhteiskuntavastuuohjelma Paikallisuus ja yhteiskunta Kestävä taloudellinen menestyminen Hyvinvointi ja turvallisuus paikallisesti ja valtakunnallisesti Ympäristö Oman toiminnan ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Vantaan Energian sidosryhmäkyselyn yhteenveto

Vantaan Energian sidosryhmäkyselyn yhteenveto Vantaan Energian sidosryhmäkyselyn yhteenveto Sidosryhmäkysely Vantaan Energian sidosryhmäkysely toteutettiin 11.-20.9.2013 Kyselyyn vastasi 445 henkilöä. Vastausprosentti oli 27,6. - Yksityisasiakas 157

Lisätiedot

Vastuullinen liiketoiminta

Vastuullinen liiketoiminta Vastuullinen liiketoiminta Riihimäen-Hyvinkään kauppakamari Tuula Pohjola Crnet Oy 13.09.2012 4.10.2012 TPohjola 1 Tuula Pohjola TkT Erityisala vastuullinen liiketoiminta, ympäristölaskenta, logistiikka

Lisätiedot

PricewaterhouseCoopers alan johtavia asiantuntijoita

PricewaterhouseCoopers alan johtavia asiantuntijoita alan johtavia asiantuntijoita Kolme klusteria läntinen, keskinen, itäinen Keskinen klusteri: 3 550 partneria 77 000 henkilöä 13,6 mrd. dollarin liikevaihto 97 maata Slide 2 PwC globaalisti PwC:n liikevaihdon

Lisätiedot

Tietohallinnon arvo liiketoiminnalle

Tietohallinnon arvo liiketoiminnalle Tietohallinnon arvo liiketoiminnalle Viikko-seminaari 27.9.2007 Lauri Byckling, Deloitte Mitä on arvo Arvon määritelmiä: Hyöty suhteessa hintaan Laatu suhteessa odotuksiin Saatu lisähyöty Tietohallinnon

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLISELLA MARKKINOINNILLA PUHTIA VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINTIIN Verkostotapaaminen

YHTEISKUNNALLISELLA MARKKINOINNILLA PUHTIA VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINTIIN Verkostotapaaminen YHTEISKUNNALLISELLA MARKKINOINNILLA PUHTIA VAIKUTTAVUUDEN ARVIOINTIIN Verkostotapaaminen 10.4.2018 Jonna Heliskoski Yrittäjä, kouluttaja, johtava asiantuntija Vaikutusketju (The iooi method by Bertelsmann

Lisätiedot

Mitä on yritysvastuu media-alalla?

Mitä on yritysvastuu media-alalla? Mitä on yritysvastuu media-alalla? VKL:n seminaari 24.8.2010 Riikka Poukka, yritysvastuusuunnittelija, Alma Media Sisältö Mitä yritysvastuu on? Miksi yritysvastuu on noussut agendalle myös media-alalla?

Lisätiedot

KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI. Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY

KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI. Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY KAUPUNGIT RESURSSIVIISAIKSI Jukka Noponen, Sitra LAHDEN TIEDEPÄIVÄ LAHTI SCIENCE DAY 10.11.2015 Miksi resurssiviisautta tarvitaan Miksi kaupunkien pitää muuttua Mitä resurssiviisaus tarkoittaa Mitä sillä

Lisätiedot

EU:N KIERTOTALOUDEN TOIMINTASUUNNITELMA

EU:N KIERTOTALOUDEN TOIMINTASUUNNITELMA EU:N KIERTOTALOUDEN TOIMINTASUUNNITELMA Eduskunnan ympäristövaliokunta Kari Herlevi, Sitra 30.3.2016 Sitra Kari Herlevi 30.3.2016 1 Aikamme suurin systeeminen haaste on koetun hyvinvoinnin ja talouskasvun

Lisätiedot

SIJOITUSMESSUT Toimitusjohtaja Timur tjkarki

SIJOITUSMESSUT Toimitusjohtaja Timur tjkarki SIJOITUSMESSUT 2019 9.5.2019 Toimitusjohtaja Timur Kärki @ tjkarki Gofore on kasvava ja kannattava digitalisaation asiantuntijayritys. 60 600 50 500 Miljoonaa euroa 40 30 20 400 300 200 Henkilöstömäärä

Lisätiedot

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin

Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Tukea kaupallisiin kehitysmaahankkeisiin Suvi Lähdevuori 3.6.2015 Finnpartnership tausta ja tavoite Ulkoasiainministeriön rahoittama ja Finnfundin hallinnoima ohjelma Tavoitteena lisätä suomalaisten ja

Lisätiedot

Etteplan Q2/2013: Kysyntätilanne jatkui haastavana

Etteplan Q2/2013: Kysyntätilanne jatkui haastavana Etteplan Q2/2013: Kysyntätilanne jatkui haastavana Toimitusjohtaja Juha Näkki 15.8.2013 Toimintaympäristö Q2/2013 Etteplanin keskeisten asiakkaiden tilauskannat olivat katsauskaudella keskimäärin laskusuunnassa.

Lisätiedot

Millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan liikenteen alalla?

Millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan liikenteen alalla? Millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan liikenteen alalla? Liikennepoliittiset teemat Ari-Pekka Manninen Liikennepolitiikan päämäärä ja uuden ajan liikennepolitiikka Liikennepolitiikan päämäärä on

Lisätiedot

Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1

Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1 Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1 Sosiaalialan yritysvastuu tarkoittaa yrityksen vastuuta omista yhteiskunnallisista vaikutuksistaan toimia, jotka hyödyttävät työntekijöitä ja muita yrityksen

Lisätiedot

Market Expander & QUUM analyysi

Market Expander & QUUM analyysi Market Expander & QUUM analyysi KANSAINVÄLISTYMISEN KEHITYSTASOT Integroitua kansainvälistä liiketoimintaa Resurssien sitoutuminen, tuotteen sopeuttaminen, kulut, KV liiketoiminnan osaaminen Systemaattista

Lisätiedot

Muotoilun koulutus (YAMK) ja Media-alan koulutus (YAMK) 15S

Muotoilun koulutus (YAMK) ja Media-alan koulutus (YAMK) 15S Lahden Ammattikorkeakoulu 2015-2016 23.12.2015 Muotoilun koulutus (YAMK) ja Media-alan koulutus (YAMK) 15S Tunnus Nimi 1 v 2 v Op yht MIYMUM15-1000 YDINOSAAMINEN 50 MIYMUM15-1001 SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT

Lisätiedot

Korkean jalostusarvon materiaalit suljetussa raaka-ainekierrossa

Korkean jalostusarvon materiaalit suljetussa raaka-ainekierrossa Korkean jalostusarvon materiaalit suljetussa raaka-ainekierrossa CloseLoop etsii ratkaisuja monin tavoin Kiertotalouden mallien hyödyntäminen on yksi tapa pyrkiä hiilineutraaliin talouteen. Uudet mallit

Lisätiedot

Digitalisaation hyödyntäminen kansainvälisessä luonnonvarapolitiikassa

Digitalisaation hyödyntäminen kansainvälisessä luonnonvarapolitiikassa Digitalisaation hyödyntäminen kansainvälisessä luonnonvarapolitiikassa Osastopäällikkö Juha S. Niemelä, maa- ja metsätalousministeriö, Digitalisaatiotyöpaja 7.6.2018, Elinkeinoelämän keskusliitto EK 6.6.2018

Lisätiedot

Tietohallinnon liiketoimintalähtöinen toiminnanohjaus IT-ERP

Tietohallinnon liiketoimintalähtöinen toiminnanohjaus IT-ERP Tietohallinnon liiketoimintalähtöinen toiminnanohjaus IT-ERP 27.9.2007 Juha Berghäll Efecte Oy juha.berghall@efecte.fi / +358 40 589 5121 Kuka puhuu? z Juha Berghäll z Country Manager Finland z Laaja kokemus

Lisätiedot

SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti

SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti 28.11.2017 Ulla Jaakkola, TTY Pori Kestävän kehityksen koulutuspilotti - Toteutetaan

Lisätiedot

Palveluliiketoimintaa verkostoitumalla

Palveluliiketoimintaa verkostoitumalla 2009-2011 Palveluliiketoimintaa verkostoitumalla Mekatroniikkaklusterin vuosiseminaari Lahti 16.12.2010 Esitys pohjautuu hankkeeseen: VersO Vuorovaikutteinen palvelukehitys verkostossa Taru Hakanen, tutkija

Lisätiedot

Miten luodaan tehokas ja sertifioitu laatujärjestelmä?

Miten luodaan tehokas ja sertifioitu laatujärjestelmä? Miten luodaan tehokas ja sertifioitu laatujärjestelmä? Lahden seudun Meriklusteritapaaminen tammikuu 2019 Hannu Järvelin Business Excellence Finland Oy 1 Miksi olisit kiinnostunut? Onko sinulla selvä strategia

Lisätiedot

Tutkimus tekstiiliteollisuusalan tilanteesta 2015. Pia Vilenius/Tekstiili, muoti ja kiertotalous?

Tutkimus tekstiiliteollisuusalan tilanteesta 2015. Pia Vilenius/Tekstiili, muoti ja kiertotalous? Tutkimus tekstiiliteollisuusalan tilanteesta 2015 Pia Vilenius/Tekstiili, muoti ja kiertotalous? 26.5.2015 YLEISTÄ TUTKIMUKSESTA Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tekstiiliteollisuusalan tilannetta

Lisätiedot

Arktisen meren matkailuseminaari Kalajoki Vastuullisuus matkailussa tarkoittaa tekoja ja viestintää. Anu Nylund

Arktisen meren matkailuseminaari Kalajoki Vastuullisuus matkailussa tarkoittaa tekoja ja viestintää. Anu Nylund Arktisen meren matkailuseminaari Kalajoki 14.02.2019 Vastuullisuus matkailussa tarkoittaa tekoja ja viestintää Anu Nylund Kestävä matkailu = kehittämistä Ekologinen Taloudellinen Sosio-kulttuurinen Vastuullinen

Lisätiedot

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni

Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Climbus-päättöseminaari 9.6.2009 Jorma Eloranta Toimitusjohtaja, Metso-konserni Voiko teknologia hillitä ilmastonmuutosta? Esityksen sisältö: Megatrendit ja ympäristö

Lisätiedot

Kiertotalouden liiketoimintapotentiaali; BSAG:n näkökulma ja toimintamalli

Kiertotalouden liiketoimintapotentiaali; BSAG:n näkökulma ja toimintamalli Kiertotalouden liiketoimintapotentiaali; BSAG:n näkökulma ja toimintamalli BSAG - Elävä Itämeri säätiö Baltic Sea Action Group (BSAG) on vuonna 2008 perustettu säätiö, joka tekee työtä Itämeren ekologisen

Lisätiedot

Merkityksellisyys. työn uusi trendi. Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitto Tieke / Slush

Merkityksellisyys. työn uusi trendi. Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitto Tieke / Slush Merkityksellisyys työn uusi trendi Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitto 1.12.2016 Tieke / Slush Suomalaisen Työn Liiton tehtävänä on edistää työn arvostusta. Avainlippu vuodesta 1965 Design from Finland

Lisätiedot

Mitä on markkinointiviestintä?

Mitä on markkinointiviestintä? Mitä on markkinointiviestintä? Tiina Karppinen 17.3.2011 Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka tarkoituksena on välillisesti tai suoraan saada aikaan kysyntää

Lisätiedot

VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen Janne Peljo

VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen Janne Peljo VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmasta vuoteen 2030 Janne Peljo 17.10.2017 Sitran lausunto: VNS 7/2017 vp Valtioneuvoston selonteko keskipitkän aikavälin

Lisätiedot