Osavuosiraportti Sivistysosasto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Osavuosiraportti 1-8 2015 Sivistysosasto"

Transkriptio

1 Osavuosiraportti Sivistysosasto Laatumukuloita pelloilla ja pirteissä Sivistysosaston visio Sivistysosasto antaa hyvät lähtökohdat yksilön kasvuun ja itsensä kehittämiseen sekä valmiudet menestyä erilaisissa toimintaympäristöissä. Sivistysosasto luo edellytyksiä kuntalaisten henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille tarjoamalla laadukkaita kasvatus-, opetus-, kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluita. Tulosalueen kuvaus Sivistysosaston tulosalueeseen kuuluvat sivistysosaston hallinto, varhaiskasvatuspalvelut, opetuspalvelut, kirjasto- ja kulttuuripalvelut sekä vapaa-aikapalvelut. Päämäärä 2015 Sivistysosasto järjestää kuntalaisille laadukkaita, innovatiivisia ja tarpeiden mukaisia palveluja varhaiskasvatukseen, koulutukseen, kirjasto-, kulttuuri ja vapaa-aikatoimeen. Palvelutarjonta on monipuolista ja asiakkaat ovat tyytyväisiä palveluihin. Yhteistyö palvelujen kehittämisessä ja tuottamisessa seudun, lähikuntien sekä kolmannen sektorin kanssa on aktiivista. Henkilöstö on työhönsä motivoitunutta. Toimintaympäristöt ovat tarkoituksenmukaisia ja viihtyisiä. Henkilöstön ammattitaito on ajantasaista ja sitä tuetaan täydennyskoulutuksella. Sivistysosaston ja koko kunnan tulevien vuosien suuri ponnistus on kirkonkylän alueen uuden koulurakennuksen ja liikuntahallin suunnittelu ja toteutus syksyyn 2017 mennessä. Esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmat uudistuvat ja kunnalliset suunnitelmat otetaan käyttöön Opetussuunnitelma on opetuksen järjestämisen ja toteuttamisen kannalta keskeinen toimintaa ohjaava väline kunnassa. Tyrnävällä opetussuunnitelmaa valmistellaan yhtenäisenä kokonaisuutena esiopetuksesta läpi perusopetuksen. Työ tulee vaatimaan opettajien ja henkilöstön työpanosta varsinkin vuoden 2015 aikana, jolloin kunnallisen suunnitelman sisällöt valmistellaan. Työskentelyssä huomioidaan entistä enemmän huoltajien ja oppilaiden osallisuus suunnitelmien työstämisessä. On myös tärkeää, että kunnan strategian päämäärät näkyvät kasvatuksen ja opetuksen yleisessä arvopohjassa. Pohjana toiminnan suunnittelussa ovat strategiatyössä esiin nostetut painopistealueet: Hyvinvointia koulutuksella, Avoin ja kuuleva vuorovaikutus, Vastuullinen ja pitkäjänteinen taloudenpito, Omaleimainen, mielenkiintoinen ja houkutteleva ympäristö, Monipuolinen ja kehittävä elinkeinoelämä sekä Terveellinen ja turvallinen lähiruoka.

2 Sivistysosaston toteumavertailu vuoteen Keskikulutus 1-8 on 66,7 % ( ). Sivistysosasto 1-8 Menot 2015 Hallinto ,64 Varhaiskasvatuspalvelu t ,25 Opetuspalvelut ,54 Kirjasto- ja kulttuuripalvelut ,05 Vapaa-aikapalvelut ,14 tot Menot % , ,02 61, ,13 65, ,06 64, ,80 59, ,78 tot % Tulot 2015 tot % Tulot 2014 tot % Netto , 100, 100, , , ,35 65, ,79 53, ,58 57, ,46 65, ,16 58, ,50 63, ,38 64, ,34 62, ,57 93, ,71 58, ,33 77, ,46 82, ,81 tot Netto % , ,23 62, ,55 65, ,56 64, ,23 55, ,32 tot % 64, 4 66, 1 65, 2 63, 8 54, 4 Sivistysosaston hallinto Sivistysosaston hallinto palvelee keskushallintoa kunnan strategian toteuttamisessa sekä päätösten ja prosessien valmistelussa oman vastuualueensa puitteissa. Tekee aktiivista yhteistyötä muiden osastojen kanssa kunnan ja kuntalaisten kokonaisedun saavuttamiseksi. Tukee yksiköitä omien tavoitteiden saavuttamisessa ja yhteistyön kehittämisessä. Tekee yhteistyötä lähikuntien kanssa ja seuraa oman alansa valtakunnan tason tutkimusta ja päätöksentekoa. Painopisteet Tavoitteet Toimenpiteet Mittarit Arvio 1-8 Hyvinvointia koulutuksella Avoin ja kuuleva vuorovaikutus Oppilaalle kyetään tarjoamaan paras mahdollinen koulupaikka Henkilöstön osaamisen ylläpito Lautakunta antaa strategisen ohjauksen osaston toiminnalle Yksiköiden johtajat toimivat operatiivisella tasolla kunnan ja sivistysosaston strategian toteuttamiseksi Osastopalaverit kerran Oman tuotannon lisäksi koulupaikkojen osto Tevaväylä, Oulun kaupunki ja Nuorten ystävät. Lähikuntien yhteistyö henkilöstön täydennyskoulutuksessa Merkittävät asiat esitellään valmisteluvaiheessa ajankohtaiskatsauksissa. Tarvittaessa käytetään EVA-menetelmää Osavuosiraportit Talousarvion tavoitteiden toteutuminen. Osallistujien määrä Päätöksenteon joustava eteneminen Kehityskeskustelut pidetään ajallaan Viime keväänä ysejä oli 105 oppilasta. Heistä 4 tuplaa 9. luokan. Kaikki loput 101 oppilasta sai opiskelupaikan ja ovat aloittaneet opinnot eri oppilaitoksissa. Koulutuksia tarjottu sekä oman kunnan sisällä että seudullisena koulutuksena Valmistelu on ollut avointa. Markkuun koulun tilanteesta järjestettiin myös huoltajien kuuleminen keväällä. Kehityskeskustelut toteutuneet pääosin helmikuun loppuun mennessä

3 Vastuullinen ja pitkäjänteinen taloudenpito kuukaudessa Palveluja tarjotaan sähköisesti Yhteistyö syvenee muiden osastojen kesken (SoTe ja Tekninen) Yhteistyö toimii muiden kuntien ja yrittäjien kanssa Toiminta sivistysosastolla järjestetään talousarvion ja toimintasuunnitelman puitteissa Kunnan kotisivujen uudistaminen Lomakkeet ladattavissa kotisivulta. SoTe-palvelujen tarjoaminen lapsille ja nuorille. Oppilashuollon uusien toimintamallien käyttöönotto Toimintatilojen ylläpito ja kunnostus Koulukuljetukset toimivat Oulun seudun sivistysjohtajien yhteistyö on avointa Talouden toteuman seuranta kuukausittain Toiminnallisten tavoitteiden toteutumista seurataan välitilinpäätösten yhteydessä Reklamaatioiden määrä Toimintakate / jäämä: keskikulutus tasaisen kulutuksen mukaan Välitilinpäätökset Sivistysosastoa koskevaa tietoa kunnan kotisivulla päivitetään jatkuvasti Lomakkeet on ladattavissa. Kunnan uusien kotisivujen päivitystyö on käynnissä Uuden oppilashuoltolain mukaiset palvelut ja toimintamalli käytössä Temmeksen koulun remontti on valmistunut. Koulukuljetukset toimivat pääosin moitteettomasti. Yhdeltä toimijalta on keväällä pyydetty ja saatu selvitys. Sivistysjohtajilla ei ole ollut yhteisiä tapaamisia. Taloutta seurataan kuukausittain. Talousarviossa on pysytty valtuuston sitovuustasolla. On edetty toimintasuunnitel man suunnassa Toiminnan kuvaus Kirkonkylän alueen uuden koulun kouluhanketta viedään eteenpäin valtuuston linjaamien ohjeiden mukaan. Kilpailutus saadaan käytyä vuoden aikana ja rakennustyöt toteutetaan 2016 alkaen. Uusi koulurakennus otetaan käyttöön TEKES rahoittaa hankkeeseen liittyvää kehitystyötä Asiantuntijakilpailutus on suoritettu Kaksi toimijaa on ilmoittautunut tarjouskilpailuun (Lemminkäinen ja NCC). Kesän aikana yhteistyökumppaniksi on valikoitunut NCC. Arkkitehtisuunnittelija on Arkkitehtitoimisto Hannu Jaakkola Oy.

4 Kunnan opetussuunnitelmatyö etenee suunnitelmien mukaan aikataulussa. Vuoden 2015 aikana valmistellaan pääosin opetussuunnitelman sisältö. Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön Opetussuunnitelmatyö etenee aikataulussa, ainekohtaisia osia on valmisteltu kevään aikana opettajatyöryhmissä. eperusteet- palvelu on otettu käyttöön ja osallistuttu koulutukseen. Oppilashuollon kokonaisuuden toimivuutta arvioidaan. Uudet oppilashuoltosuunnitelmat ja kunnan oppilashuollon uusi rakenteellinen malli on otettu käyttöön syksyllä Kunnan oppilashuollon ohjausryhmä arvioi jatkuvasti. Avoimen varhaiskasvatustoiminnan vaikuttavuutta arvioidaan. Avoin päiväkotitoiminta on aloitettu syksyllä Asiakastyytyväisyyskysely tehty toukokuussa Nuorisotakuun toteutumista seurataan. Laadukkailla peruspalveluilla taataan parhaiten ja taloudellisesti edullisimmin nuorisotakuun toteutuminen. Etsivällä työllä, pajatoiminnalla pyritään auttamaan haasteellisimmat nuoret eteenpäin koulupolulle ja työelämään. Paja- ja etsivätyön tavoitteet ylitetty, 100% positiivinen sijoittuminen. Etsivä saavuttanut nuoria. Nuorisotyöttömyys on edelleen korkealla. Moniammatillinen nuorisoryhmä pohtii keinoja nuorisotakuun toteutumisen edistämiseksi. SoTe -uudistuksen vaikutusten arviointi oppilas- ja opiskelijahuoltoon kouluissa ja varhaiskasvatuksessa. Kuinka esim. Lapset Puheeksi menetelmän kehittäminen jatkuu SoTe -palvelujen uudessa järjestämis-/tuottamismallissa. Hallituksen linjauksilla on suuri merkitys. Selvitetään mahdollisuutta toisen asteen koulun toimipisteen saamiseen Tyrnävän kunnan alueelle. Löytyykö perunan jalostamisesta tai uusiutuvan bioenergian kehittämisestä aluetta, mikä voisi avata mahdollisuuden Tyrnävän toimipisteelle. Neuvottelut monimuotolukion toiminnan uudelleen käynnistämiseksi on aloitettu Oulun kaupungin kanssa. Tavoitteena on esitellä toimintamalli valtuutetuille loppuvuodesta. Varhaiskasvatuspalvelut Varhaiskasvatuksen päämääränä on turvata lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen edellytykset yhteistyössä vanhempien kanssa. Varhaiskasvattajien tehtävänä on edistää lasten hyvinvointia, vahvistaa toiset huomion ottavia käyttäytymis- ja toimintatapoja sekä lisätä lasten itsenäistymistä. Tavoitteena on hyvinvoiva lapsi. Painopisteet Tavoitteet Toimenpiteet Mittarit Arvio 1-8 Hyvinvointia koulutuksella Varhaiskasvatus-p alvelut (osa- ja kokopäivähoito, vuorohoito, erityispäivähoito, esiopetus ja avoin varhaiskasvatus) tukevat lasten kasvua, kehitystä ja oppimista Varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmat työvälineinä Lasten ja vanhempien kuuleminen Lasten ja vanhempien mahdollisuus vaikuttaa toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen Varhaiskasvatus suunnitelmien (kunnan, yksikön ja lapsen) ja esiopetussuunni telmien tavoitteiden toteutuminen toiminnan Varhaiskasvatusja esiopetussuunnit elmat on tehty kaikille varhaiskasvatuks essa oleville lapsille.

5 Lapset puheeksimenetelmä suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa Tarvittava tuki tukea tarvitseville lapsille (tuen kolmiportaisuus) Kiertävä varhaiskasvatuksen erityisopettaja toimii yhteistyössä henkilöstön ja monialaisten tiimien kanssa lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen tukemiseen säännöllisesti /tarvittaessa. Varhaiskasvatuksen erityisopettaja päiväkotiryhmään Lasten tuentarve (määrä ja laatu) Oikea-aikainen tuki, henkilöstö on sitoutunut tuen antamiseen, ryhmävastuinen varhaiskasvatuks en erityisopettaja aloittanut Ammattitaitoinen henkilöstö, jonka osaaminen on hyvä. Ammatillisten tietojen ja taitojen suunnitelmallinen kehittäminen ja ylläpito. Työhyvinvoinnin tukeminen Varhaiskasvatuks en suunnittelun ja toiminnan toteuttamisen kehittäminen Tietotekniikan käytön lisääminen sekä hallintotyössä että toiminnassa lasten kanssa, Varhaiskasvatusp alvelut vastaavat Henkilöstön täydennyskoulutuspäiv ien 2-3 pv /vuosi suunnittelu ja järjestäminen kunnan koko varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Tiimityön toteutuminen tiimisopimusten pohjalta Virkistyspäivä Työhyvinvointi-kartoitu s henkilöstölle v Tutkimustiedon hyödyntäminen varhaiskasvatustyössä (LNPO, sähköinen hyvinvointikertomus) Tietokoneen käyttö mahdollista kaikissa yksiköissä /ryhmissä, tablet- tietokoneet lasten käytössä. Yksi päätelaite ryhmässä Palveluohjaus Tarjotaan hyvin Koulutuskortit, sairaspäivät, kehityskeskustel ut Tiimityön arviointi 2-3 krt/vuosi Tietokoneiden määrä /päiväkoti/ryhm ä Kunnan kustantamassa Varhaiskasvatuks en yhteiset koulutukset toteutettu. Kehityskeskustelu t käyty vuosittain joko henkilökohtaisina tai ryhmissä. Toimivat tiimit Kartoitus on tehty ja palaute käyty läpi johtajien ja henkilöstön kanssa Omaa toimintaa arvioitu varhaiskasvatus - ja esiopetussuunn itelminen pohjalta toimintakauden lopussa Yksi päätelaite ryhmässä (on toteutunut muutamissa ryhmissä) Avoimeen päivähoitoon

6 Avoin ja kuuleva vuorovaikutus perheiden ja lasten tarpeita Painopisteen siirtäminen ennaltaehkäisevä än työhön Kunnan varhaiskasvatuspa lvelut ovat laadukkaita, monipuolisia ja niitä on riittävästi. Ne tuotetaan kunnan omana tuotantona ja kunnan tukemana yksityisten palveluntuottajie n toimesta Omavastuu Vanhempien kanssa tehtävän yhteistyöhön osallistumisen seuranta Sähköiset palvelut käytössä yhteistyössä Monialainen yhteistyö toimivaa toimivat, monipuoliset varhaiskasvatuspalvelu t lapsiperheille Lapsiperhe indikaattorit: Lasten hyvinvoinnin tukeminen Päivähoitopaikkojen riittävyys päivähoitoon liittyvien lakien ja asetusten mukaan Osallistumis % vasu- ja esiopetuskeskusteluihi n ja vanhempainiltoihin Varhaiskasvatuspalvelu jen sähköiset palvelut toimivat. Selvitetään yksityisen päiväkotihoidon tukien maksamista (sähköisen) palvelusetelin muodossa alkaen Monialainen yhteistyö kunnan lasten ja lapsiperheiden kanssa toimivien tahojen kesken sekä yleisellä tasolla että kohdennetusti lapsen /perheen tasolla Esiopetuksen oppilashuolto päivähoidossa olleet 1-6-vuotiaat, % vastaavanikäises tä väestöstä Päivähoitopaikk ojen riittävyys. Avoimeen päivähoitoon hakeneet/pääss eet ryhmä koko, henkilöstö, toiminta Hakijat, sijoitukset, täyttö- ja käyttö%, Yksiköissä asetuksen mukainen koulutettu henkilöstö Kasvatuskeskust elut (vasu- ja esiopetuskeskus telu) 100% Yhteistyömuoto jen ja sovittujen toimenpiteiden toteutumisen seuranta ja arviointi Seudullinen Seudullisen yhteistyön Osallistuminen hakuaikana tuli yhteensä 137 hakemusta. Kirkonkylälle 108, Murtoon 22 ja Temmekselle 7. Ilman paikkaa jäi 49 lasta. Lapset puheeksimenetelmä käytössä, resurssipäivähoit aja tarvittaessa ryhmässä Päivähoitopaikat täynnä, perheet eivät ole saaneet päivähoitopaikka a ensisijaisesti toivomastaan paikasta Henkilöstö osaava ja koulutettu vanhempainillat 80% Sähköiset palvelut toimivat Palvelusetelin kustannusvaikutu s kunnalle on selvitetty selvitetystä tehdään TA 2016 Palvelujen saatavuus Lapset puheeksi keskustelua tarjottu.

7 Vastuullinen ja pitkäjänteinen taloudenpito Omaleimainen, mielenkiintoine n ja houkutteleva ympäristö Monipuolinen ja kehittävä elinkeinoelämä yhteistyö on säännöllistä ja toimivaa Terveellinen ja toimiva työympäristö Talousarvion ja toimintasuunnitel man mukaista toimintaa Lapsilla turvallinen ja viihtyisä ympäristö Yksityisten päivähoitoyrittä jien toiminta täydentää kunnan tarjoamia varhaiskasavtus palveluja jatkuminen, yhteiset koulutukset Työntekijöiden sairastavuuden ja niiden syiden seuranta Talouden ja toiminnan toteutumista seurataan kuukausittain, osavuosikatsaukset Päiväkotitilojen ja ympäristöjen kunnosta, ylläpidosta ja siisteydestä huolehtiminen Facility Info käytössä Investointi-ohjelmaa n kiinteistöjen ja kalusteiden kunnostamista /uusimista yhteisiin hankkeisiin /kokouksiin krt /vuosi Työterveyshuoll on raportti Työpaikkaselvity kset Keskikulutus osavuosiraportit Asiakastyytyväis yys-kyselyt palaute oma tuotanto /yksityinen palvelu Hyvinvoiva henkilöstö/lapset Talousarviossa on pysytty. Toiminta etenee asetettujen tavoitteiden suunnassa Toimintaa kehitetään saadun palautteen pohjalta 70% kunnan omaa tuotantoa/ 30% yksityisten palveluntuottajie n tuotantoa Toiminnan kuvaus Varhaiskasvatuksen omaa toimintaa arvioidaan ja kehitetään säännöllisesti. Avoimen varhaiskasvatustoiminnan vaikuttavuutta arvioidaan, asiakastyytyväisyys- kysely tehty keväällä Avoin päiväkotitoiminta on aloitettu syksyllä 2014 Yksityiset varhaiskasvatuspalvelut oman tuotannon rinnalla toimii, selvitetään sähköisen palvelusetelin käyttöön ottoa yksityisen hoidon tuen maksuvälineenä, käyttöön mahdollisesti Monialainen yhteistyö lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin tukemiseksi (mm. neuvolatiimi, vartu), Lapset Puheeksi menetelmän kehittäminen ja käyttöönotto jatkuu Esiopetussuunnitelmatyö etenee suunnitelmien mukaan. Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön

8 Koko päivähoidon henkilöstön yhteisten koulutusten järjestäminen on koettu hyväksi toimintatavaksi täydennyskoulutusvelvoitteen täyttämisessä. Sähköisiä palveluja käytössä (Effica, Daisy Titania) Uusi varhaiskasvatuslaki voimaan alkaen Varhaiskasvatus - TA toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutuminen 1-8/ 2015 Tyrnävän kunnan varhaiskasvatuksessa oli tammikuussa 2015 kirjoilla n. 320 lasta ja lisäksi 85 lasta avoimessa varhaiskasvatuksessa. Henkilökuntaa on varhaiskasvatusjohtajan lisäksi 70 hlöä. Varhaiskasvatuksen piirissä oli toukokuussa 2015 päivähoidossa 330 lasta ja avoimessa varhaiskasvatuksessa 86 lasta. Henkilökunta määrä on pysynyt samana. Toiminnan kuvaus Asiakastyytyväisyyskyselyt perheille tehdään joka toinen vuosi joiden pohjalta toimintaa kehitetään ja nostetaan esiin kehittämisen painopisteitä. Työntekijät ovat arvioineet omaa toimintaansa tiimeissä erilaisten väliarviointien avulla kevään 2015 aikana. Varhaiskasvatuksen henkilökunnalle on tehty kohdennettu työpaikkaselvitys syksyllä 2014 (QPSNordic-kysely, Pohjoismainen työn psyykkisten ja sosiaalisten tekijöiden yleiskysely) Kyselyyn vastasi 55 työntekijää ja työntekijät saivat maaliskuussa 2015 palautteen kyselystä yhteisessä keskustelutilaisuudessa. Kyselyn teki Attendo Terveyspalvelut oy. Avoimessa varhaiskasvatuksessa on tehty asiakastyytyväisyyskysely perheille toukokuussa Avoimen varhaiskasvatuksen palautteen pohjalta päätettiin jatkaa toimintaa samalla tavalla kaudella Yksityiset varhaiskasvatuspalvelut oman tuotannon rinnalla toimii, selvitetään sähköisen palvelusetelin käyttöön ottoa yksityisen hoidon tuen maksuvälineenä, käyttöön mahdollisesti Yksityisen hoidon tuen kuntalisää on kulunut v TA:sta enemmän kuin arvioitiin. Heinäkuun loppuun mennessä kulutus oli noin 10% tavoitetta suurempi. Heinäkuussa yksityisen hoidon tuen kuntalisää ei maksettu, kustannussäästä oli noin Lapset Puheeksi menetelmän kehittäminen ja käyttöönotto jatkuu. Koulutuksia henkilökunnalle on järjestetty toimintakauden aikana ja suurin osa vakinaisesta henkilökunnasta on jo koulutettu. Esiopetussuunnitelmatyö etenee suunnitelmien mukaan. Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön Varhaiskasvatuksen esiopettajat ovat olleet mukana uuden opetussuunnitelman työstämisessä toimintakauden aikana.

9 Päivähoidon henkilöstön yhteinen turvallisuuskoulutus järjestettiin maaliskuussa Toteuma Varhaiskasvatuksessa on tehty hankintoja maltillisesti. Syksyn 2015 tarvikehankinnat tehdään toukokuussa Osa hankinnoista siirrettiin syksyyn. Henkilökunnan palkattomiin pitkiin poissaoloihin on palkattu sijaisia tarpeen mukaan. Sijaisten käyttö on vähäistä lyhyissä poissaoloissa. Kesän aikana palkattiin määräaikaisia työntekijöitä harkiten. Maksutuotot ovat useassa yksikössä odotettua alhaisemmat. Pk Tenavatalossa lasten vähäinen määrä selittänee tätä. Muissa yksiköissä on paljon lapsia sovituilla (10-15pv) päivillä joten maksutuotot ovat jääneet odotettua pienemmiksi. Perhepäivähoitajien määrä on laskenut, mistä johtuen perhepäivähoidossa olevien lasten määrä ja maksutuototkin ovat arvioitua pienemmät. Kokonaisuutena varhaiskasvatusyksiköt ovat pysyneet TA 2015:ssä Opetuspalvelut Opetuspalvelut kattavat koulutoimen, esiopetuksen, erityisopetuksen, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan, musiikkiopiston ja kansalaisopiston toiminnan. Painopisteet Tavoitteet Toimenpiteet Mittarit Arvio 1-8 Hyvinvointia Oppilaskunta joka koulutuksella koululla Oppilaiden vaikutusmahdollisu uksien lisääminen Koulu tarjoaa nuorelle turvalliset eväät elämään Oppilasta kuullaan häntä koskevissa asioissa Aktiivinen opiskelu Oppilaan vastuu omasta ja yhteisestä viihtyvyydestä Lapset Puheeksi menetelmä (LP). Yksilökohtaiset oppilashuoltopalav erit Sijoittuminen II asteelle Nollatoleranssi koulukiusaamisessa Poissaolojen seuranta Kaikille kouluille on perustettu oppilaskunnat ja ne toimivat. Kaikille 1. ja 7. luokan oppilaille ja heidän vanhemmille tarjotaan LP tapaamista lukuvuoden aikana. Järjestetään tarpeen mukaan Jokaiselle perusopetukse n päättäneelle on löytynyt toisen asteen koulutuspaikka Kaikkiin ilmitulleisiin tapauksiin puututaan Poissaolojen määrä lisääntynyt yläkoulussa

10 Avoin ja kuuleva vuorovaikutus Vastuullinen ja pitkäjänteinen taloudenpito Kansalaisopistotoim innan kehittäminen Koulujen yrittäjyyskasvatusta kehitetään Yhteisöllisen Oppilashuoltotyön kehittäminen Toiminta opetuspalveluissa järjestetään talousarvion ja toimintasuunnitelm an puitteissa Arvioidaan Lakeuden kansalaisopiston ja Kempeleen opistojen yhdistymisen mahdollisuus Yrittäjyysluokka Kuulammen koulussa Koulukohtaiset oppilashuoltosuu nnitelmat on hyväksytty Talouden toteuman seuranta kuukausittain Toiminnallisten tavoitteiden toteutumista seurataan osavuosiraporttie n yhteydessä Yrittäjyysluokalle hakeutujat / päässeet Koulujen oppilashuoltoryhmät perustetaan Toimintakate / jäämä: keskikulutus tasaisen kulutuksen mukaan Osavuosiraportit Yhteistyötä tiivistetty käytäntöjä yhdenmukaist etaan. Käyttäjäkysely tehty kursitarjonnas ta. Syksylle 2015 hakeneita 56, päässeet 19. Ryhmät on perustettu Keskikulutus on alitettu. Oppilasmäärän kasvusta johtuen menopaine on syyslukukau-del la. Toimintaa kehitetty toimintasuunnitelman mukaan Lukuvuosi Oppilasmäärä kasvu% edelliseen 7,0 % 3,9 % 5,2 % 4,8 % vuoteen Tyrnävän koulujen oppilasmäärän kehitys lukuvuosittain. Lukuvuosi on arvio. (oppilasennuste ) Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden määrä ja tuen tarve on muuttoliikkeestä johtuen talven ja kevään aikana osoittautunut ennakoitua suuremmaksi. Koulunkäynninohjaajaresurssin lisäyksellä syksyllä Murrossa ja kuntakeskuksessa arvioidaan torjuttavan kunnalle vielä kalliimmaksi tulevat vaihtoehdot järjestää lakisääteiset palvelut. Kirkkomännikön koulun tilakysymys: Luokkien määrän kehitys:

11 luokkia 20 kpl (0.lk 4kpl, 1.lk 4kpl, 2.lk 4kpl, 3.lk 4kpl ja 4.lk 4kpl ) luokkia 21kpl (0.lk 4kpl, 1.lk 5kpl, 2.lk 4kpl, 3.lk 4kpl ja 4.lk 4kpl ) luokkia 22kpl (0.lk 4kpl, 1.lk 5kpl, 2.lk 5kpl, 3.lk 4kpl ja 4.lk 4kpl ) luokkia 24kpl (0.lk 4kpl, 1.lk 5kpl, 2.lk 5kpl, 3.lk 5kpl ja 4.lk 4kpl ) Lukuvuodelle tarvittava lisätila löytyy koululta ja lääkäritalosta Lukuvuodelle tarvittavaa lisätilaa on hankalaa osoittaa nykyisen koulun sisältä. Syksyllä 2014 Tyrnävän kunta sai OKM:ltä rahoituksen opettajien TVT-koulutusta (Tieto- ja viestintätekniikka) varten. Koulutus keskittyy suoraan luokkahuoneeseen soveltuviin ja oppilaille opetettaviin TVT-taitoihin. Valtion rahoitusta riittää noin 50 tunnin projektiin Kuulammen, Kirkkomännikön ja Temmeksen koulujen kesken. Kunta on saanut vuosille valtionavustuksia vaativan erityisen tuen henkilöstökoulutuksiin, koulunkäynninohjaajien palkkaukseen sekä esi- ja perusopetuksen toimintakulttuurin kehittämiseen. Lisäksi olemme mukana kuuden kunnan Osaavat opet hankkeessa Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Painopisteet Tavoitteet Toimenpiteet Mittarit Arvio 1-8 Hyvinvointia koulutuksella Tilastot Kirjasto on kuntalaisten yhteinen kulttuurija tietopalvelukeskus. Monipuolinen kulttuuritarjonta huomioiden eri ikäja väestöryhmät sekä käytettävissä olevat resurssit. Kuntalaisia palvelevat aukioloajat. Saavutettavuus. Kirjastoauton palvelut. Näyttelyiden ja tapahtumien järjestäminen. Näyttelyiden määrä ja tapahtumiin osallistujien lukumäärä. Kävijämäärä ja lainausluvut vähintään edellisen vuoden tasolla. Kävijämäärät ja lainausluvut vertauskelpoisena vasta vuoden vaihteessa. Aukioloaikoihin ei ole tehty supistuksia. Kirjastoauton palvelut muokattu paremmin Murron ja Markkuun asukkaille sekä koululaisille että päiväkotilaisille sopiviksi. Näyttelyiden ja tapahtumiin osallistuvien lukumäärä vähintään edellisen vuoden tasolla.

12 Aineiston hyvä kunto ja sujuva kierto. Asianmukainen kirjasto- ja kulttuuripalveluj en käyttö. Korvausmaksujen määrä. Korvaukset kirjastoaineiston myöhästymisistä ja turmelemisesta. Elokuun loppuun mennessä jo 6 näyttelyä kirjastossa. Kaikille Tyrnävän koululaisille järjestetty joko teatteria tai konsertti. Lisäksi yksi yleinen lastenkonsertti sekä sirkustyöpaja. Kolme retkeä Oulun kaupunginteatterii n,lisäksi kesäteatteriin Toppilan Möljälle. Osallistujia yhteensä lähes 200. Lisäksi kulttuuritoimi osallistui Oulun Taiteiden yöhön järjestämällä kunnan muiden sektoreiden kanssa tapahtumia myös Tyrnävällä. Edellisen vuoden tasolla. Avoin ja kuuleva vuorovaikutus Seudullinen ja lähikuntien yhteistyö. OUTI:n toiminnan hyödyntäminen asiakastyytyväis yyden maksimoimisee n. Osallistuminen kirjastoalan koulutuksiin, tapaamisiin ja neuvotteluihin. Yhteistyö seurakunnan ja seudun kulttuurijärjestö jen, Tilastot Koulutusten määrä Tilaisuuksien määrä. Vähintään edellisen vuoden tasolla. Yhdessä muiden OUTI-kirjastojen kanssa suunniteltu kirjasto-ohjelmist on vaihtoa. Vähintään edellisen vuoden tasolla.

13 Vastuullinen ja pitkäjänteinen taloudenpito Omaleimainen, mielenkiintoinen ja houkutteleva ympäristö Talousarvion pitävyys Meijerialueen miljöön ja kunnan omaleimaisuuden korostaminen, sekä järjestettävien tapahtumien näkyvyys. harrastajien ja ammattitaiteilij oiden kanssa Talousarvion ja toimintasuunnit elman mukainen toiminta. Osavuosiraportit ja keskikulutuksen seuranta. Alkuvuodesta isot lehtilaskut. Toteuma tasoittuu vuoden myötä. Kirjaston facebook-sivulla lähes 590 tykkääjää. - Koulujen ja kirjaston yhteistyö jatkuu. Ohjattuja kirjastokäyntejä ja tiedonhaun opetusta tarjotaan kouluille. - Kirjastoautopalveluiden ostoa Muhokselta jatketaan. Lainauslukuja tarkkaillaan. - Jatketaan satutuntien pitämistä eri toimijoiden kanssa mahdollisuuksien mukaan. - Henkilökunta osallistuu täydennyskoulutuksiin. - Kirjavalinnoissa seurataan aikaa ja otetaan huomioon myös eri oppilaitosten vaatimukset. - Kaikista toiminnoista informoidaan mediaa joko erikseen tai yhdessä OUTI-kirjastojen kanssa.- Verkkonäkyvyyttä jatketaan sosiaalisen median avulla. Kirjastolla omat facebook-sivut. - Kivipirtin kirjastotilaa hyödynnetään mahdollisimman laajasti - Mainontaa lisätään. Käytössä edelleen myös sosiaalinen media. - Meijerialuetta pyritään hyödyntämään kesätapahtumissa. - Yhteistyö Tyrnävän seurakunnan kanssa jatkuu virkeänä konserttien järjestämisessä. - Yhteistyö kotiseutuyhdistyksen kanssa perinnepäivätapahtuman järjestämisessä. - Kulttuuritoimikunnan osallistuminen toiminnan järjestämisessä tärkeää Vapaa-aikapalvelut Vapaa-aikapalvelut kattavat liikuntatoimen, nuorisotoimen ja raittiustoimen sekä nuorisotoimen alla pajatoiminnan ja etsivän nuorisotyön. Painopisteet Tavoitteet Toimenpiteet Mittarit Arvio 1-8 Hyvinvointia koulutuksella Vapaa-ajan toimipisteet ja tilat aktiivisesti käytössä Toimipisteiden ylläpito houkuttaa harrastamaan. Kunnan liikuntatilojen ilta-aikainen käyttöaste. Nuorisotilojen kävijätilasto. Tilat ovat olleet ahkerassa käytössä vuoro listojen ja hakemuksien sekä päiväkirjan perusteella. Tarkemmin Lasketaan 2015 toimintakertomu-s

14 Avoin ja kuuleva vuorovaikutus Vastuullinen ja pitkäjänteinen taloudenpito Osallistumaan oman asuinalueen kehittämiseen ja valvontaan Huolehtia fyysistä ja psyykkisestä hyvinvoinnista Palveluiden saatavuus eri ikäryhmille Yhteistyö muiden kunnan osastojen sekä järjestöjen kanssa. Talousarvion pitävyys Katupäivystys ryhmät Terveelliset elämäntavat. Aamupala pajatoiminnassa oleville. Ruokapalvelupäällikkö opastaa terveellisiin ruokailutottumuksiin. Tarvittaessa tk:sta elämäntapaohjausta. Liikunta osana viikko-ohjelmaa. Tarvittaessa mt-palvelut. Liikunta, musiikki ja rassauspaja normaali toimintojen lisäksi Pidetään osastojen ja järjestöjen kanssa riittävästi yhteyttä. Talousarvion ja toimintasuunnitelman mukainen toiminta. Katupäivystysten lukumäärä. Aamupuuron menekki. Havainnot nuorten lounastottumuksista. Valmentautujien kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin koheneminen. Liikunnan määrää lisätty nuorille. Musiikki osa nuorten vapaa-aikaa. Pajatoiminnan kautta opiskelupaikan, työpaikan tai toimivan jatkopolun saaneet nuoret. Osavuosiraportit ja Toteutuman seuranta kuukausittain. een Toteutui koulujen päätymisen yhteydessä Tavoitteet saavutettu, nuoret omaksuvat terveelliset elämäntavat ja itsestä huolehtimisen aiempaa paremmin. Rassauspaja on suunitteluvaiheessa Vapaa-aika palveluita on tarjolla hyvin ja saatu myös mukaan kolmas sektori. Osallistuja listat ja tapahtumat lasketaan toimintakertomukseen vuoden loputtua. Tavoitteet ylitetty, 100% positiivinen sijoittuminen. Etsivä saavuttanut nuoria. On pysytty talousarviossa. Vapaa-aikapalvelut ovat ajantasaisia, laadukkaita ja uudistuvia. Nuorten aktivoiminen elämänhallintaan. Seudullinen ja lähikuntien yhteistyö toimii.

15 Perustettavat uudet virat ja toimet Varhaiskasvatus 1. Lastentarhaopettajan toimi 2. Päivähoitajan toimi avoimen varhaiskasvatuksen työntekijöiden tehtävien vakinaistaminen Opetus 3. Erityisopettajan viran perustaminen Kuulammen koulu. (Tällä hetkellä määräaikaisena) 4. Musiikin tuntiopettaja toistaiseksi (tällä hetkellä määräaikasena) 5. Tekstiilityön tuntiopettaja toistaiseksi (tällä hetkellä määräaikaisena) 6. Toisen opinto-ohjaajan viran perustaminen (Tällä hetkellä kuraattori tekee oman työn ohella sekä ohjattavien oppilaiden lukumäärän kasvu) 7. Koulunkäynninohjaajan toimen vakinaistaminen Kirkkomännikön koulu (1 kpl EHA) 8. Koulunkäynninohjaajan toimen vakinaistaminen Kirkkomännikön koulu (1kpl koulu) Määräaikaisen työvoiman tarve 9. Määräaikainen luokanopettajan Kuulammen koulu 5.-luokkalaisia tulee 89 oppilasta eli luokanopettajatarve yht. seitsemän (7) 10. Koulunkäynninohjaajan toimi Kuulammen koulun erityisluokkaan (oppilasmäärän kasvu ja avustustarpeen lisääntyminen) 11. Koulunkäynninohjaaja Kuulammen koulu (Kohdat 14 ja 15. Asiantuntijalausunnon perusteella Kuulammen koulussa tarvitaan koulunkäynninohjaajia 2 kpl ainakin kevät eli 5 kk.) Muutostarave 12. Varhaiskasvatuksessa vapautuvia avustajantehtäviä (2 kpl) muutetaan lastentarhanopettajan toimiksi (Tavoitteena saada ryhmiin lastentarhanopettaja, sosionomi ja päivähoitaja) Opetussuunnitelmatyö 13. OPS-työhön on varattava riittävästi resurssia. Investoinnit 1. Piha-alueen määräraha (Kuulammen koulu, 4.vuosi!) Kirkkomännikön koulun ulkomaalaus ja leikkivälineet

16 3. Kirkkomännikön koulun jätekatos, ulko-ovet ym Temmeksen koulun vesikatto, alapohja, ulkomaalaus Murron koulu vanhan osan (1992) maalaus Murron koulu, kameravalvonta Murron koulu ja päiväkoti, lämmitysjärjestelmän muutos Päiväkoti Toukovakka, kiipeilyteline Aura,tietokoneohjelma, kuraattori/psykologi Päiväkoti Käpytikka, ulkomaalaus Päiväkoti Käpytikka, kameravalvonta Päiväkoti Käpytikka, Ulkovalaistus Kirjaston ja Juustomestarin ikkunoiden energiakorjaus Vapaa-aikakeskus Murron koulun pihan parantaminen pihasuunnitelman mukaisesti Temmeksen lähiliikuntapaikka (miniareena) Uusi koulu ja liikuntahalli Yhteensä

Talousarvio 2015 Sivistysosasto

Talousarvio 2015 Sivistysosasto Talousarvio 2015 Sivistysosasto Laatumukuloita pelloilla ja pisteissä Sivistysosaston visio Sivistysosasto antaa hyvät lähtökohdat yksilön kasvuun ja itsensä kehittämiseen sekä valmiudet menestyä erilaisissa

Lisätiedot

Osavuosiraportti 1-4 2015 Sivistysosasto

Osavuosiraportti 1-4 2015 Sivistysosasto Osavuosiraportti 1-4 2015 Sivistysosasto Laatumukuloita pelloilla ja pisteissä Sivistysosaston visio Sivistysosasto antaa hyvät lähtökohdat yksilön kasvuun ja itsensä kehittämiseen sekä valmiudet menestyä

Lisätiedot

Talousarvio 2016 Sivistysosasto

Talousarvio 2016 Sivistysosasto Talousarvio 2016 Sivistysosasto Laatumukuloita pelloilla ja pirteissä Sivistysosaston visio Sivistysosasto antaa hyvät lähtökohdat yksilön kasvuun ja itsensä kehittämiseen sekä valmiudet menestyä erilaisissa

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

Sivistysosaston osavuosiraportti 1-8/2014

Sivistysosaston osavuosiraportti 1-8/2014 Sivistysosaston osavuosiraportti 1-8/2014 Sivistysosasto Tasaisen kulutuksen mukaan sivistysosaston sitovuustasoilla on pysytty talousarvion asettamissa rajoissa. Koululaiset ovat osallistuneet kunnan

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU...2 TOIMINNAN YLEISET PERUSTEET...2 1 Toiminta-ajatus...2 2 LUKU...2 ORGANISAATIO...2 2 Lautakunnat...2 3 Lautakunnan kokoonpano...3

Lisätiedot

Sivistysosaston monipuolisuus ja sen kehittämismahdollisuudet

Sivistysosaston monipuolisuus ja sen kehittämismahdollisuudet SIVISTYSLAUTAKUNTA HALLINTO Strategiset painopistealueet / kriittiset menestystekijät ovat niitä asiakokonaisuuksia, joissa onnistuminen on välttämätöntä tavoitetilan saavuttamiseksi. Strategiset painopistealueet

Lisätiedot

Osa alue Ydinkohdat Tavoitearvot Mittarit Seuranta. oppilaitoskohtaisen oppilashuoltoryhmän toimintaan.

Osa alue Ydinkohdat Tavoitearvot Mittarit Seuranta. oppilaitoskohtaisen oppilashuoltoryhmän toimintaan. Terveydenhoito Oppilashuoltoon osallistuminen terveydenhoitaja osallistuu oppilaitoskohtaisen oppilashuoltoryhmän toimintaan. Terveystarkastus kaikille vuosiluokille Toteutuu vuosittain Laaja terveystarkastus

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimen tuottamat laadukkaat perus- ja hyvinvointipalvelut vaikuttavat merkittävällä ja positiivisella tavalla maaseutukaupungin asukkaiden elämänhallintaan ja laatuun sekä viihtyvyyteen.

Lisätiedot

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus Eurajoen kunta / koulutoimi PERUSKOULUN TOIMINTAKERTOMUS Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015 Rikantilan koulu A. TILASTOLLISET ASIAT 1. Peruskoulun oppilaiden lukumäärä kevätlukukauden 2014 päättyessä Oppilasmäärä

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6.

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6. Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 1 Soveltaminen Tämä johtosääntö kattaa sivistystoimen päävastuualueen. Johtosäännön määräyksiä sovelletaan opetus- ja kulttuuritoimeen, varhaiskasvatukseen

Lisätiedot

VUOSITTAINEN SUUNNITELMA UTAJÄRVEN KUNTA UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015. Lukuvuosi _2015-2016 R1 21 R2 9 R3 18 R4 4. Yhteensä 52 1/7

VUOSITTAINEN SUUNNITELMA UTAJÄRVEN KUNTA UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015. Lukuvuosi _2015-2016 R1 21 R2 9 R3 18 R4 4. Yhteensä 52 1/7 1/7 UTAJÄRVEN KUNTA Liite UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015 Lukuvuosi _2015-2016 OPETUSSUUNNITELMAN TOTEUTTAMINEN opetustunnit yleisopetus vkt sltk myöntänyt 136 käytössä 136 opiskelijamäärä vuosiluokittain

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset.

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset. Sivistyslautakunta Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä tukea kaikkia

Lisätiedot

OSAVUOSIRAPORTTI 1 4 2015 YMPÄRISTÖ- JA TEKNINEN OSASTO

OSAVUOSIRAPORTTI 1 4 2015 YMPÄRISTÖ- JA TEKNINEN OSASTO OSAVUOSIRAPORTTI 1 4 2015 YMPÄRISTÖ- JA TEKNINEN OSASTO Toiminta-ajatus Ympäristö- ja tekninen osaston tarkoituksena on turvata kuntalaisille terveellinen, toimiva ja viihtyisä elinympäristö järjestämällä

Lisätiedot

Osavuosiraportti 1-4/2016 Sivistysosasto

Osavuosiraportti 1-4/2016 Sivistysosasto Osavuosiraportti 1-4/2016 Sivistysosasto Laatumukuloita pelloilla ja pirteissä Sivistysosaston visio Sivistysosasto antaa hyvät lähtökohdat yksilön kasvuun ja itsensä kehittämiseen sekä valmiudet menestyä

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27. Voimaantulo: 1.8.2014.

SUONENJOEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27. Voimaantulo: 1.8.2014. SUONENJOEN KAUPUNKI 1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27 Voimaantulo: 1.8.2014 1 Soveltamisala Koulutuslautakunnan alaisen toiminnan järjestämisessä noudatetaan

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI Sivistyslautakunta 5 20.01.2016 SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI SIVLK 20.01.2016 5 Valmistelu ja lisätiedot: koulutusjohtaja

Lisätiedot

Henkilöstösuunnitelma 2016

Henkilöstösuunnitelma 2016 Henkilöstösuunnitelma 2016 Yt-toimikunta 16.11.2015 Kunnahallitus 16.11.2015 Kunnanvaltuusto 30.11.2015 1 SISÄLLYS 1. Henkilöstösuunnitelman tavoite... 3 2. Henkilöstöpoliittiset linjaukset... 3 3. Työvoimatarpeen

Lisätiedot

Jokioisten kunta Kokouspöytäkirja 17 2 Koulutuslautakunta Keskuskatu 29 A, JOKIOINEN Keskiviikko 6.4.2016 klo 18.00-20.

Jokioisten kunta Kokouspöytäkirja 17 2 Koulutuslautakunta Keskuskatu 29 A, JOKIOINEN Keskiviikko 6.4.2016 klo 18.00-20. Sivu Nro Jokioisten kunta Kokouspöytäkirja 17 2 Koulutuslautakunta Keskuskatu 29 A, JOKIOINEN Keskiviikko 6.4.2016 klo 18.00-20.13 KOKOUSAIKA KOKOUSPAIKKA Miinan koulun opettajien huone SAAPUVILLA OLLEET

Lisätiedot

Tavoitteena on sivistynyt, aktiivinen ja osallistuva kansalainen, joka ottaa vastuun omasta ja muiden hyvinvoinnista sekä elinympäristöstä.

Tavoitteena on sivistynyt, aktiivinen ja osallistuva kansalainen, joka ottaa vastuun omasta ja muiden hyvinvoinnista sekä elinympäristöstä. SIVISTYSTOIMEN TOIMINNALLISET TAVOITTEET 1.1. - 30.11.2015 SIVISTYSLAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: Sivistystoimenjohtaja Sivistystoimen toiminta-ajatus: Sivistystoimen tehtävänä on kasvua, oppimista ja osallisuutta

Lisätiedot

KOSKEN TL KUNTA TOIMINTAKERTOMUS 2015

KOSKEN TL KUNTA TOIMINTAKERTOMUS 2015 Tehtäväalue: 209150 Varhaiskasvatus Tehtäväalueen palveluajatus: Varhaiskasvatus käsittää lasten päivähoidon, esiopetuksen ja koululaisten iltapäiväkerhotoiminnan. Päivähoidon tarkoituksena on tarjota

Lisätiedot

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Tehtävä Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tehtävänä on tarjota

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Ajankohtaistilanne perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta ja koulun kerhotoiminta

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistysosasto Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg

RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistysosasto Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg Toiminta Toiminta koostuu ruotsinkielisestä esiopetuksesta, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta, 1. 9. vuosiluokan

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

Oppilaanohjauksen malli

Oppilaanohjauksen malli Espoon kristillinen koulu Oppilaanohjauksen malli Elina Palosaari 2015 Sisällys Espoon kristillisen koulun oppilaanohjauksen malli 1. Ohjauksen toteutuminen käytännössä Henkilökohtainen ohjaus Luokkamuotoinen

Lisätiedot

Sosiaalisesti kestävä Suomi 2012

Sosiaalisesti kestävä Suomi 2012 Sosiaalisesti kestävä Suomi 2012 KOMISSION TIEDONANTO 2011 On olemassa selkeää näyttöä siitä, että laadukas varhaiskasvatus johtaa huomattavasti parempiin tuloksiin perustaitoa mittaavissa kansainvälisissä

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja.

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja. 1 SIMON KUNTA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty Simon kunnanvaltuusto 15.6.2015 36 Voimaantulo 1.8.2015 1 Toiminta-ajatus Sivistystoimen tehtävänä on varhaiskasvatuksen, koulutuksen

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

TAVOITEOHJELMA VAALIKAUDEKSI 2009 2012

TAVOITEOHJELMA VAALIKAUDEKSI 2009 2012 Sivu 1 / 5 Janakkalan Keskustan, Kokoomuksen, Kristillisdemokraattien ja Vihreiden yhteinen TAVOITEOHJELMA VAALIKAUDEKSI 2009 2012 1. JANAKKALA on elinvoimainen, elämänmyönteinen, kasvava, yhtenäinen,

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 1 Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 Taiteen perusopetus, lasten tanssi- ja balettiopetus Yleinen oppimäärä Limingan kunta Sivistyslautakunta Voimassa 1.8.2012 alkaen 2 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS 1 1. Opiskelijoiden hyvinvointi ja turvallisuus - koulukiusaamisen ennaltaehkäiseminen 0 -toleranssi kiusaamisessa - terveelliset ja turvalliset työtilat Koulukiusaamistapausten luku, sisäilma- ja rakennetutkimukset

Lisätiedot

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi OPPILASKUNTAKANSIO www.sastamalannuoret.fi 2015-2016 SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi Sisällys OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN... 2 Yhteisökasvatuksen ja osallisuuden periaatteet... 2 Oppilaskuntaosallisuus...

Lisätiedot

Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus Toimenpiteet ja suunnitelma

Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus Toimenpiteet ja suunnitelma Tyrnävän kunnan laaja hyvinvointikertomus 2017-2020 Toimenpiteet ja suunnitelma Hyvinvointityö Tyrnävällä Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen osana kaikkea kunnan toimintaa Osallisuuden ja yhteisöllisyyden

Lisätiedot

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2015-2020 Sivistystoimen palvelut Varhaiskasvatus: perhepäivähoito, ryhmäperhepäivähoito, päiväkoti, esiopetus Perusopetus: Vesannon yhtenäiskoulu, 1-9 lk Lukio: Vesannon

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Markkuun oppilaat / koulu. Markkuun koululla 16.3.2015

Markkuun oppilaat / koulu. Markkuun koululla 16.3.2015 Markkuun oppilaat / koulu Markkuun koululla 16.3.2015 EVA 17.10.2013 Kunnassa on eri yhteyksissä keskusteltu Markkuun koulun edellytyksistä jatkaa kyläkouluna. Vaikutusten ennakkoarviointitilaisuudessa

Lisätiedot

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 KOULU: Paraistenseudun koulu KEHITTÄMISSUUNNITELMA KEHITTÄMISKERTOMUS 1. JOHTAJUUS Työn kehittämistä tukevat käytänteet Koulun verkostoituminen ja yhteistyö

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

TASA- ARVOSUUNNITELMA

TASA- ARVOSUUNNITELMA TASA- ARVOSUUNNITELMA Kaupunginhallituksen 2.10.2012 165 hyväksymä Haapajärven kaupungin tasa-arvosuunnitelma Tasa-arvolain 6a.n mukaan tasa-arvosuunnitelma on selvitys työpaikan tasaarvotilanteesta ja

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä. PORIN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 29.9.2014 tulevaksi voimaan 1.1.2015. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) I LUKU

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

Opetushenkilöstö Punkaharju

Opetushenkilöstö Punkaharju Opetuksen arviointi Sivistysltk 18.6.2012 20 Kevät 2012 Opetushenkilöstö Punkaharju Koulu (Punkaharju) 0 % 10 % 20 % 30 % 40 % 50 % 60 % Kulennoisten koulu Punkasalmen koulu Särkilahden koulu Koulu (Punkaharju)

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät Sivistystoimiala 18.5. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia Erja Vitikka 25.11.2014 1 Ops-uudistuksen keskeisiä lähtökohtia Pedagoginen uudistus Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan? Kysymykseen MITEN opitaan?

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU... 2 SIVISTYSTOIMEN YLEISET TOIMINTAPERUSTEET... 2 1 Toiminta-ajatus... 2 2 LUKU... 2 ORGANISAATIO... 2 2 Lautakunnat... 2 3 Lautakuntien

Lisätiedot

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014).

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014). - 1-1..1 Koululautakunta 1..1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 Osavuosikatsaus II SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Hallinto- ja talouspalvelut PÄÄLINJAUS/ TOT. LINJAUS TOIMENPIDE SITOVA TAVOITE MITTARI/ MITTA- RIN TAVOITE

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus. Helmikuu 2010

Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus. Helmikuu 2010 Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus Helmikuu 2010 Laatukriteeristö (Opm) Johtaminen Henkilöstö Taloudelliset resurssit Arviointi Säädöspohjaisten suunnitelmien

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ

SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ Astuu voimaan 1.8.2011 SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ I LUKU SIVISTYSLAUTAKUNTA 1 Sivistyslautakunta ja jaostot Sivistystoimen toimialalla on sivistyslautakunta. Sivistyslautakunnalla

Lisätiedot

Lapset puheeksi toimintamallin käyttöön ottamisesta ja johtamisesta Pohjois-Pohjanmaalla ja Raahen seudulla

Lapset puheeksi toimintamallin käyttöön ottamisesta ja johtamisesta Pohjois-Pohjanmaalla ja Raahen seudulla Lapset puheeksi toimintamallin käyttöön ottamisesta ja johtamisesta Pohjois-Pohjanmaalla ja Raahen seudulla Pori 14.4.2015 Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä www.ras.fi

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN LASTEN, NUORTEN JA ELÄMÄNLAATUPALVELUJEN TOIMINTASÄÄNTÖ

HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN LASTEN, NUORTEN JA ELÄMÄNLAATUPALVELUJEN TOIMINTASÄÄNTÖ HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN S Ä Ä D Ö S K O K O E L M A HÄMEENLINNAN KAUPUNGIN LASTEN, NUORTEN JA ELÄMÄNLAATUPALVELUJEN TOIMINTASÄÄNTÖ Lanula 20.1.2009 Elala 27.1.2009 Lanula 22.2.2011 21, Elala 7.3.2011 16

Lisätiedot

1. Nuorisotyö, nuorisotoiminta ja nuorisopolitiikkaan liittyvät yhteydenpitotehtävät.

1. Nuorisotyö, nuorisotoiminta ja nuorisopolitiikkaan liittyvät yhteydenpitotehtävät. SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Sivistystoimen tehtävänä on luoda edellytykset tietojen, taitojen ja myönteisten asenteiden avulla kuntalaisten henkiseen ja fyysiseen aktiivisuuteen ja kasvuun.

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Nivelvaiheen tiedonsiirtopalaverit (kolmikantakeskustelut)

Nivelvaiheen tiedonsiirtopalaverit (kolmikantakeskustelut) Hyvinkään varhaiskasvatus ja perusopetus Lapsi Kasvun ja oppimisen asiantuntijat Luokanopettaja Nivelvaiheen tiedonsiirtopalaverit (kolmikantakeskustelut) Esiopetuksesta perusopetukseen lastentarhanopettajan,

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: P1: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelma P2: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjelma P3: Ikääntyneiden ja vajaakuntoisten hyvinvointiohjelma

Lisätiedot

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Nimi Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Kunta Utajärvi Koulu Utajärven yhtenäinen peruskoulu Hyväksymispäivämäärä SISÄLTÖ 1. Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Ei lisäresurssia, olemassa olevien kohdentaminen. Nykyinen taso säilytetään. Ei lisäresurssia, Nykyinen

Ei lisäresurssia, olemassa olevien kohdentaminen. Nykyinen taso säilytetään. Ei lisäresurssia, Nykyinen Operatiivisen palvelutuotantosopimuksen perusopetuksen tulosalueella Mahdollistetaan monipuolinen ja korkeatasoinen kasvatus ja opetus Perusresurssien turvaaminen Kaikille lapsille ja oppilaille taataan

Lisätiedot

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia edustava palvelujohtaja ja palvelutuotantoa

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen Kivirannan koulun moniammatillinen yhteistyö joustavasti ja tavoitteellisesti Kivirannan koulu Oppilaita 320 16 opetusryhmää 2 pienryhmää luokanopettajia 16, kieltenopettajia

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

Mikkeli. Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla. Seija Manninen 9.5.2011

Mikkeli. Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla. Seija Manninen 9.5.2011 Mikkeli Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla Mikkelin kaupungin opetustoimi p Perusopetus kouluja 26 n. 4800 oppilasta p Esiopetus osin koulujen yhteydessä, osin päivähoidon järjestämänä p Perusopetuksen

Lisätiedot

Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys

Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys Seudullinen varhaiskasvatuksen kehittämisen tiekartta -pohjaesitys Varhaiskasvatuksen ryhmä 11.12.2017 Hyvinvointipalvelujen työryhmä 14.12.2017 ja 8.2.2018 Kuntajohtajakokous 23.2.2018 Seudullisen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN 1 Toiminta alue Tuotantoalueen laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus rakentavat lapsen ja nuoren tulevaisuutta. Toimintaperiaatteina

Lisätiedot

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN. Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013

HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN. Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013 HYVVÄÄ MET PRUUVAAMA TEHÄ, MUTTA RIIMAA PUKKAA TULEHMAAN Yhteenveto toteutumasta henkilöstöraporttiin v. 2013 Kriittinen menestystekijä: Suunnitelmallinen henkilöstöpolitiikka Arviointikriteeri; henkilöstöstrategia

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen.

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. I luku Tehtäväalue 1 Tehtäväalue Sivistystoimen toimialan tehtävänä

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus toiminta-aika Tavoite Perheiden kokonaisvaltaisen auttamismallien kehittäminen ja verkostomaisen

Lisätiedot

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Tulosalue: **HALLINTO ja sen toteutuminen Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Avoimuus, julkisuus Todentaminen Pöytäkirjat julkaistaan verkossa Resurssien hallinta Kustannusten

Lisätiedot

OPETUS- JA KULTTUURIPALVELUIDEN TYÖRYHMÄN RAPORTTI VARHAISKASVATUKSEN PALVELURAKENNE

OPETUS- JA KULTTUURIPALVELUIDEN TYÖRYHMÄN RAPORTTI VARHAISKASVATUKSEN PALVELURAKENNE 1 Jyväskylän erityinen kuntajakoselvitys OPETUS- JA KULTTUURIPALVELUIDEN TYÖRYHMÄN RAPORTTI 1. PALVELUIDEN NYKYTILAN KUVAUS Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen hallinnollinen järjestämistapa vaihtelee kunnittain.

Lisätiedot

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma 1 Huittisten kaupunki Kasvatus- ja opetuspalvelut Arviointisuunnitelma 2019 2021 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa... 3 2. Laatutyön organisointi... 3 3. Arvioinnin vuosikello... 4 4. Arvioinnin tasot... 6

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Tukevasti päivähoidosta esiopetuksen kautta kouluun ja alakoulusta yläkouluun. Merja von Schantz, projektisuunnittelija

Tukevasti päivähoidosta esiopetuksen kautta kouluun ja alakoulusta yläkouluun. Merja von Schantz, projektisuunnittelija Tukevasti päivähoidosta esiopetuksen kautta kouluun ja alakoulusta yläkouluun Merja von Schantz, projektisuunnittelija Toimintaperiaatteet Ehkäisevä työ / varhainen tuki Universaali Monialainen yhteistyö

Lisätiedot

Koululaisten iltapäivätoiminta

Koululaisten iltapäivätoiminta Koululaisten iltapäivätoiminta Lukuvuosi 2014 2015 Huolenpitoa ja kavereita Turvallinen iltapäivä koulupäivän jälkeen Helsingissä järjestetään 1. 2.-luokkalaisille ja erityisen tuen oppilaille iltapäivätoimintaa

Lisätiedot

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMISEN TULOKSIA JA TAVOITTEITA Koordinaattoritapaaminen 19.8. Paasitorni

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMISEN TULOKSIA JA TAVOITTEITA Koordinaattoritapaaminen 19.8. Paasitorni OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMISEN TULOKSIA JA TAVOITTEITA Koordinaattoritapaaminen 19.8. Paasitorni Sanna Mäkinen, KM, sanna.makinen@joensuu.fi Kehittävä arviointi, Joensuun yliopisto TAUSTALLA: Hallitusohjelma:

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa 1.4 (s 9) Koulun tasaarvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa laaditaan erilliseksi liitteeksi.

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2015 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2015 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.4.2015 / OPETUS- JA VARHAISKASVATUS-PALVELUT 1 OPETUS- JA VARHAISKASVASTUSPALVELUT YHTEENSÄ 2 3 Päävastuualueen johtajan katsaus Laskennallisella tasaisella kertymällä tammi-huhtikuun

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014:

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014: Oheismateriaali / koultk 10.9.2013 72 Sivistyspalvelujen talousarvio 2014 Sanalliset kuvaukset ja tunnusluvut Vastuualue / tehtäväalue: Yhteispalvelut: Matti Hursti Yhteispalvelut-vastuualue tuottaa sivistysosaston

Lisätiedot

Nostoja VAIKUTA lasten ja perheiden palveluihin kyselyn tuloksista LAPE Pirkanmaa

Nostoja VAIKUTA lasten ja perheiden palveluihin kyselyn tuloksista LAPE Pirkanmaa Nostoja VAIKUTA lasten ja perheiden palveluihin kyselyn tuloksista 2017-2018 LAPE Pirkanmaa Kyselyn perustiedot Pirkanmaan Lape-hankkeessa on ollut avoin kysely toimijoiden nettisivuilla koko hankkeen

Lisätiedot

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen

Koulukohtaiset lisätehtävät (OVTES Osio B 11-25) Laatutyö - koulun toiminnan kehittäminen Sivu 1/5 Märynummen koulu Salon kaupunki 1760/12.00.01.01/2015 Yleiset Koulu: Märynummen koulu Ylläpitäjä: Kaupungin ylläpitämä koulu Koulumuoto: Ala-asteen koulu Opetuskieli: Suomi Koulupiiri: Salo Opiskelijamäärä:

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Uudistuva esiopetus ja näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Opetusneuvos Arja-Sisko Holappa OPETUSHALLITUS 25.9.2013 1 Kirjoittamaan voi oppia sitten kun hampaat putoaa Esiopetus uudistuu Esiopetuksen

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Vihdin kunnan johtamisjärjestelmän periaatteet sekä valtuuston koko

Vihdin kunnan johtamisjärjestelmän periaatteet sekä valtuuston koko Vihdin kunnan johtamisjärjestelmän periaatteet sekä valtuuston koko Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se toteaa lausuntonaan oikeusministeriölle, että Vihdin kunnanvaltuustoon valitaan vuoden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 3/2016 1 (6) Opetuslautakunta OTJ/9 22.03.2016

Helsingin kaupunki Esityslista 3/2016 1 (6) Opetuslautakunta OTJ/9 22.03.2016 Helsingin kaupunki Esityslista 3/2016 1 (6) 9 Helsingin kaupungin opetuksen digitalisaatio-ohjelma vuosille 2016-2019 (koulutuksen ja oppimisen digistrategia) HEL 2016-003192 T 12 00 00 Esitysehdotus Esittelijän

Lisätiedot