JÄNES VI Jätevesineuvontaa Satakunnassa VI. Väliraportti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄNES VI Jätevesineuvontaa Satakunnassa VI. Väliraportti"

Transkriptio

1 JÄNES VI Jätevesineuvontaa Satakunnassa VI Väliraportti

2 SISÄLLYSLUETTELO 1 JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA V (JÄNES V) -HANKE Tausta Tavoitteet Organisaatio ja yhteistyötahot HANKKEEN TYÖNTEKIJÄT TIEDOTUS JA MARKKINOINTI YLEISNEUVONTA Neuvonta puhelimitse ja sähköpostitse Jätevesi-illat ja neuvontapisteet tapahtumissa KIINTEISTÖKOHTAINEN NEUVONTA PALAUTE ARVIO HANKKEEN TOTEUTUMISESTA... 8 LIITTEET Liite I. Jätevesineuvontaa Satakunnassa -hanke-esite Liite II. Mökin jätevesiopas Liite III. Jätevesineuvontaa Satakunnassa markkinointiaineistoa virnaomaisille ja some-markkinointiin. Liite IV. Kiinteistölle jätetty arviolomake kiinteistökäynnistä (vanha ja uusi)

3 1 JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA VI (JÄNES VI) - HANKE Jätevesineuvontaa Satakunnassa VI (JÄNES VI) -hankkeen rahoituspäätös saatiin JÄNES VI -hanke ajoittuu vuodelle 2017 ja 2018, painottuen vuoteen 2018 ja päättyen viimeistään Tausta JÄNES VI on Pyhäjärvi-instituutin ja Satafood Kehittämisyhdistys ry:n yhteishanke, joka ajoittuu vuosille 2017 ja Hanketta rahoittaa Varsinais-Suomen ELY-keskus, joka myönsi hankkeelle määrärahan. Hankkeen toimet on toteutettu 100 %:sesti ELYkeskuksen määrärahalla. JÄNES VI -hanke kohdennetaan ensisijaisesti pohjavesialueille ja ranta-alueille. Neuvontaa tarjotaan kuitenkin koko Satakunnan alueelle yleisneuvontana, puhelimitse ja sähköpostitse, myös neuvontakäyntejä toteutetaan koko Satakunnan maakunnassa. 1.2 Tavoitteet JÄNES VI -hankkeen tavoitteena on ollut aktivoida haja-asutusalueella ja viemäriverkoston ulkopuolella sijaitsevien vakituisten ja vapaa-ajan kiinteistöjen omistajia kunnostamaan kiinteistöjen jätevesijärjestelmät haja-asutusalueiden talousjätevesien käsittelyä koskevan asetuksen (209/2011) vaatimalle tasolle. Lisäksi hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta asetuksen vaatimuksista, lainsäädännön muutoksista sekä oikaista mahdollisia väärinymmärryksiä. Tavoitteena on tukea kiinteistöjen omistajia jätevesijärjestelmien kunnostuksessa kertomalla parhaiten soveltuvista jätevesijärjestelmistä sekä sulkea pois epäsoveltuvat järjestelmät. 1.3 Organisaatio ja yhteistyötahot Hanketta toteuttavat yhteistyössä Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood Kehittämisyhdistys ry. Pyhäjärvi-instituutti vastaa hankkeen hallinnoinnista.

4 3 Hankkeen toimenpiteitä on tehty yhteistyössä kohdekuntien kanssa muun muassa järjestämällä jätevesi-infopisteitä ja jätevesi-iltoja. Kuntien, kyläyhdistysten, järviyhdistysten ja jätevesiosuuskuntien kanssa on järjestetty jätevesi-iltoja. Lisäksi muita yhteistyötahoja ovat muun muassa Kokemäenjoen vesistön vesisuojeluyhdistys ry, Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry sekä Suomen Vesihuolto-osuuskunnat ry. Hankkeesta on järjestetty neuvojien kesken aloituspalaveri Hanketyöryhmään kuuluvat: JÄSENET Minna Nummelin YHTEISÖ Varsinais-Suomen ELY-keskus Jari Lehmusvaara, vpj. Katja Helenius Satafood Kehittämisyhdistys ry Satafood Kehittämisyhdistys ry Teija Kirkkala, pj. Henna Ryömä, siht. Elisa Mikkilä Pyhäjärvi-instituutti Pyhäjärvi-instituutti Pyhäjärvi-instituutti Hanketyöryhmän jäseniä on tiedotettu hankkeen etenemisestä suullisesti ja sähköpostitse. Varsinaisia kokouksia ei ole pidetty. Kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille ja teknisen toimiston viranomaisille on tiedotettu hankkeen aikana hankkeen kulusta sähköpostitse. 2 HANKKEEN TYÖNTEKIJÄT JÄNES VI -hankkeen jätevesineuvojina toimivat Satafood Kehittämisyhdistys ry:n asiantuntija Katja Helenius sekä Pyhäjärvi-instituutin suunnittelija Henna Ryömä ja asiantuntija Elisa Mikkilä. Kesällä 2017 neuvontaa teki myös Pyhäjärvi-instituutin kesätyöntekijä Laura Virtanen. Neuvojat ovat suorittaneet Suomen ympäristökeskuksen järjestämän jätevesineuvojakoulutuksen ja tutustuneet koulutuksen materiaaliin. Lisäksi neuvojat ovat aikaisempien neuvontahankkeiden yhteydessä käyneet alueen kuntien kanssa yhteistyössä läpi kuntien ympäristönsuojelumääräykset ja muut jätevesineuvontaa ohjaavat säädökset ja käytännöt. Ennen varsinaista neuvontaa neuvojat ovat harjoitelleet neuvontaa yhteisesti, jotta kaikki neuvonta olisi tasalaatuista.

5 4 3 TIEDOTUS JA MARKKINOINTI Hankkeen esite päivitettiin. Esitteessä kerrotaan hankkeen pääpiirteet sekä jätevesineuvojien yhteystiedot (Liite I). Esite päivitettiin säännöllisesti ajantasaiseksi esimerkiksi yhteyshenkilöiden muuttuessa. Hanke-esitteitä on jaettu jätevesi-illoissa, infopisteillä ja muissa vastaavissa tapahtumissa. Esitteitä on saatavilla kunnista ja se on ollut tulostettavissa ja nähtävissä kuntien ja toteuttajaorganisaatioiden nettisivuilla. Hankkeella on oma verkkosivu Pyhäjärvi-instituutin Projektit -sivuston alla sekä Satafood Kehittämisyhdistys ry:n Hankkeet -sivuston alla. Sivustoilla on kerrottu yleistietoa hankkeesta, jätevesineuvojien yhteystiedot sekä tapahtumat, joissa neuvojat ovat olleet tavattavissa. Sivustoilla on julkaistu hankkeeseen liittyviä tiedotteita jätevesien käsittelyistä. Tiedotteita on lisäksi lähetetty kohdekuntien paikallislehtiin. Hankkeessa ei pääosin ole tuotettu omaa neuvontamateriaalia, vaan neuvontaa tukemassa on käytetty olemassa olevia oppaita ja esitteitä. Kuitenkin, koska lainsäädäntömuutoksen myötä vanhaa neuvontamateriaalia on paljon liikkeellä ja uuden lainsäädännön mukaista materiaalia on käytössä vain ympäristöministeriön Haja-asutuksen jätevesiasiat kuntoon -esite, tehtiin keväällä 2017 pieni Mökin jätevesiopas -lehtinen (liite II). Opasta on ollut hankkeen aikana jaossa infopisteillä ja sitä on jaettu suoraan kiinteistöille. Hankkeen tulevista tapahtumista tehtiin oppaan loppuun pienet mainokset. Liitteenä oleva opaslehtinen on ilman mainoksia. Oppaasta tullaan loppuhankkeen aikana tekemään myös vakituisen kiinteistön opas ja pohjavesialueilla sijaitsevien kiinteistöjen opas. Tietoa jätevesineuvonnasta jaettiin sähköpostitse kunnille, osuuskunnille, järviyhdistyksille ja kyläyhdistyksille. Raportointijakson aikana neuvonnasta on tiedotettu myös facebookissa ja Pyhäjärvi-instituutin blogissa Puhdas vesi, paremmat evä(ä)t.

6 5 Keväällä 2017 hankkeelle perustettiin oma Instagram Sen toiminta on jatkunut myös JÄNES VI-hankkeen aikana. Siellä on tiedotettu hankkeen toimista ja jaettu jätevesineuvoja. Kuntien viranomaisille, suunnittelijoille ja urakoitsijoille suunnattu jätevesipäivä on suunnitteilla Sen valmisteluita on tehty yhteistyössä Valonian HAKKU-hankeen ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kanssa. Tapahtuma on jätevesiviikolla ja sinne on kutsuttu myös laitevalmistajia mukaan. Kunnilta on tiedotuksen yhteydessä kysytty halukkuutta jätevesineuvonnan järjestämiseen ja nuohottavista kohdealueista. Nuohottavia alueita ei ole ilmoitettu yhtään. Liitteenä III on jätevesineuvonnan mainos, jota on jaettu tilaisuuksissa, somessa ja kuntien käyttöön. 4 YLEISNEUVONTA Hankkeessa tarjottiin yleisneuvontaa puhelimitse, sähköpostitse ja neuvontapisteissä. 4.1 Neuvonta puhelimitse ja sähköpostitse Jätevesineuvontaa on raportointiajanjaksona annettu puhelimitse seuraavasti: 2017 (koko vuosi): 57 kpl (raportointijakso): 21 Sähköpostitse neuvontaa on annettu: 2017 (koko vuosi): 19 kpl (raportointijakso): Jätevesi-illat ja neuvontapisteet tapahtumissa Varsinaisia jätevesi-iltoja, joissa käsitellään lainsäädäntöä, menetelmiä ja kerrotaan kunnan vaatimuksista, järjestettiin 1 kpl, Porissa, entisen Lavian kunnan alueella. Jätevesi-illat eivät ole olleet kovin suosittuja kuntien toimesta, koska lainsäädäntö oli niin pitkään kesken. Syyskausi ei ole hankkeen kokemusten mukaan paras aika järjestää tilaisuuksia ja siksi raportointijaksolla ei ole toteutettu kovin monta tilaisuutta. Neuvontamahdollisuuksia kuitenkin markkinoitiin järviyhdistyksille.

7 6 Tapahtumissa ja kokouksissa hanke on ollut mukana seuraavasti: Levanpellon kyläilta, Ulvila (osallistujia 23 kpl) Loukoistenjärven hoitoyhdistyksen vesiensuojeluilta, Eura (osallistujia 22 kpl) Lavian jätevesi-ilta, Pori (osallistujia 12 kpl) KVVY:n Jätevesiseminaari Hämeenlinnassa, osallistuminen Yleisneuvonnan tilaisuuksia on järjestetty yhteensä 3 kpl. Tilaisuuksissa on vuonna 2017 puolella ollut yhteensä 540 osallistujaa, raportointijaksolla kuitenkin vain 57 kpl. Osuuskuntien tukena Jänes -hanke on ollut käytettävissä satakuntalaisten jätevesiosuuskunnan toiminnassa. Hanke on antanut tukea tilaisuuksien järjestämisessä ja tiedotuksessa. Varsinaisia tilaisuuksia ei tälle raportointikaudelle järjestetty. 5 KIINTEISTÖKOHTAINEN NEUVONTA Kiinteistökohtaisessa neuvonnassa jätevesineuvoja käy kiinteistöllä paikan päällä antamassa neuvoja jätevesijärjestelmien kunnostukseen tai tehostamiseen. Käynnillä tutustutaan nykyiseen jätevesijärjestelmään sekä keskustellaan kiinteistön omistajan kanssa mahdollisista kunnostustoimenpiteistä. Käynnin tarkoituksena on antaa tietoa asetuksen vaatimuksista, jätevesien käsittelymenetelmistä, sulkea pois kiinteistölle huonosti soveltuvia järjestelmiä ja oikaista väärinymmärryksiä. Käynnistä jää kiinteistölle arviolomake (liite IV), johon kirjataan nykyinen jätevesijärjestelmä sekä neuvojan ehdottamat kunnostustoimenpiteet, mikäli kunnostustoimia tarvitaan. Käynnillä on jaettu Suomen ympäristökeskuksen esitteitä Hyvä jätevesien käsittely ja Haja-asutuksen jätevesiasiat kuntoon askel aske-

8 7 leelta sekä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen opasta Jätevesien käsittely haja-asutusalueella. Lainsäädännön muutoksen jälkeen käytössä on ollut ympäristöministeriön päivittämä Haja-asutuksen jätevesiasiat kuntoon ja hankkeessa tehty Mökin jätevesiopas. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen opas on ollut päivityksen alla ja sen kommentointia on tehty myös hankkeessa. Kiinteistökohtaista neuvontaa oli tarjolla kaikissa Satakunnan kunnissa. Neuvontakäyntejä sovittiin infopisteillä, jätevesi-illoissa ja muissa tapahtumissa. Lisäksi yhteydenottoja tuli lehdissä olleiden tiedotteiden perusteella ja kuntien rakennusvalvonnan ja ympäristötoimen ohjaamina. Jätevesilainsäädäntö on ollut muutoksen alla, ja sen vaikutukset näkyvät vielä kiinteistöjen kiinnostuksessa. Muutama yhteydenotto on tullut puhelimitse ja muutama kiinteistökäynti on tehty. Kiinteistökäynnit ovat tulleet käytännössä kuntien ohjaamina tai lupatarpeen kannustamina. Yhteensä kiinteistökäyntejä on ollut hankkeen koko toimintakautena 8 kpl. Vuonna 2017 tehtiin siis yhteensä 25 kpl käyntejä, joista 17 JÄNES V-hankkeessa ja 8 JÄNES VI-hankkeessa. Kaikista JÄNES VI -hankkeessa neuvotuista kiinteistöistä 3 kpl on ollut vakituisessa asuinkäytössä olevia kiinteistöjä. Kunnittain kiinteistöjen määrät ovat olleet raportointijaksolla seuraavat: Pori 4 kpl Jämijärvi 1 kpl Eura 2 kpl Kokemäki 1 kpl Kaikki kiinteistökohtainen neuvonta on raportointijakson aikana tapahtunut putkimiesmenetelmällä. 6 PALAUTE Neuvontakäynneistä ei ole kerätty erillistä palautetta, mutta useammat kiinteistön omistajat antavat suullista palautetta neuvontakäynnin yhteydessä. Neuvonta koetaan hyödylliseksi, mutta sen tarpeellisuutta nykyisessä lainsäädännön muutospaineessa kyseenalaistetaan. Lainsäädännön muutos ja ranta- ja pohjavesialueille jäänyt siirtymäaika on koettu jossain määrin epätasa-arvoiseksi ja useammasta rantakiinteistöstä on tullut kysymyksiä siitä, miten heidän jätevetensä (usein pelkkiä harmaita) tarvitsevat jätevesijärjestelmää, kun ne ennenkään eivät ole tarvinneet. Neuvonta kohdistuu siis oikeisiin kiinteistöihin, mutta uskottavuus lainsäädäntöön on kärsinyt huomattavasti.

9 8 Suhtautuminen kiinteistökäynneillä oli kuitenkin melko usein positiivista ja käynnin todetaan olleen hyödyllinen. Useassa kohteessa keskustellaan myös mahdollisista kunnostustoimien ajankohdasta, mutta melkein kaikissa, missä ei ollut välitöntä remonttisuunnitelmaa, päädyttiin odottamaan ainakin siihen asti, kunnes siirtymäaika tai lainsäädäntö pakottaa toimenpiteisiin. Hankkeen keräämä suunnittelijalista alueella toimivista suunnittelijoista ja avaimet käteen -palvelua tarjoavista asentajista on koettu erittäin tervetulleeksi. Syksyllä 2017 kerättiin palautetta Satakunnan kuntien ympäristö- ja rakennusviranomaisilta. Vastauksia saatiin kuudesta kunnasta. Neuvonta koettiin kuntien osalta tarpeelliseksi ja neuvontamuotona eniten kannatusta sai putkimiesmallilla tehty kiinteistökohtainen neuvonta. Yhdessä kunnassa toivottiin nuohousta ja yhdessä kunnassa ehdotettiin asukkaiden lähestymistä kirjeitse. Kysyimme kyselyssä myös, onko hankkeesta tiedotettu kuntien suuntiin riittävästi ja koetaanko neuvonta kuntien toimintaa tukevaksi. Kaikki vastanneet kunnat kokivat neuvonnan ja tiedotuksen riittäväksi. Tiedotuksen ja hankkeen kehittämisestä asukkaiden suuntaan saimme vastauksia, että toivottiin enemmän juttuja paikallislehtiin, näkyvyyttä tapahtumissa ständien kanssa ja kirjeitse tiedottamista suoraan kotiin. Syken esitettä ei koettu riittävän informatiiviseksi ja lisää jaettavaa materiaalia toivottiin. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen opas onkin valmistumassa keväällä 2018 ja Mökin jätevesioppaasta tehdään vakituisia kiinteistöjä ja pohjavesialueita koskeva versio. Lisäksi toivottiin tutustumiskäyntejä olemassa oleviin järjestelmiin ja neuvontaa esim. kiinteistönvälittäjille. 7 ARVIO HANKKEEN TOTEUTUMISESTA Uuden lainsäädännön viivästyminen on hidastanut hanketyötä huomattavasti. Sen vaikutus näkyy neuvonnassa edelleen ja kiinteistökohtaisia neuvontakäyntejä ei ole juurikaan ollut. Muutamia yksittäisiä käyntejä on tehty kuntien ohjaamina. Myös kunnilta on tullut aiempaa enemmän kyselyjä. Valmiutta useampien kiinteistökäyntien tekoon olisi ollut. Raportointijakso painottuu syyskauteen, mikä on kaikkein hiljaisinta aikaa jätevesineuvonnassa. Syyskaudella onkin tehty paljon valmistelevia toimia vuoden 2018 neuvonnalle.

10 Liite I Jätevesineuvontaa Satakunnassa (JÄNES) hankkeessa tarjotaan puolueetonta ja kiinteistökohtaista neuvontaa viemäröimättömillä alueilla sijaitsevien vakituisten ja vapaa-ajan kiinteistöjen omistajille. Hankkeen neuvojat tulevat kiinteistölle paikan päälle kertomaan jätevesilainsäädännön vaatimuksista, kunnan määräyksistä ja siitä, minkälaisia vaihtoehtoja jätevesien käsittelemiseksi on. Neuvontakäynnillä tutustutaan nykyiseen järjestelmään, kurkataan olemassa oleviin sakokaivoihin ja keskustellaan kunnostustarpeesta. Neuvoja kertoo kiinteistölle sopivista järjestelmävaihtoehdoista ja yhdessä kiinteistön omistajan kanssa pohditaan eri menetelmien hyötyjä ja haittoja. Neuvojan käynnistä kiinteistölle jää paperi, jonka kanssa on hyvä lähestyä suunnittelijaa ja kuntaa. Neuvontakäynneiltä saatuja kiinteistöjen tietoja ei luovuteta hankkeen ulkopuolelle ilman kiinteistönomistajan lupaa. Neuvontakäynti on maksuton ja sen voi tilata ottamalla yhteyttä Pyhäjärvi-instituutin tai Satafoodin neuvojiin. Hankkeessa tarjotaan yleisneuvontaa Satakunnan alueella, yhteistyössä kuntien viranomaisten kanssa. Tämän lisäksi annetaan kiinteistökohtaista neuvontaa puhelimitse, sähköpostitse sekä henkilökohtaisin käynnein. Toimijat: JÄNES on Satafood Kehittämisyhdistys ry:n ja Pyhäjärvi-instituutin yhteishanke. Hankkeen hallinnoinnista vastaa Pyhäjärvi-instituutti. Hanketta rahoittaa Varsinais-Suomen ELYkeskus. Lisätietoja ja neuvontakäynnin tilaus: Pyhäjärvi-instituutti Henna Ryömä, p henna.ryoma@pji.fi Elisa Mikkilä, p elisa.mikkila@pji.fi Satafood Kehittämisyhdistys ry Katja Helenius, p katja.helenius@satafood.net

11 Liite II MÖKIN JÄTEVESIOPAS Kesämökit sijaitsevat usein ranta-alueilla ja lähellä luontoa. Rannoilla jätevesiasioistakin on tärkeä huolehtia kuormituksen vähentämiseksi. Mökit ovat usein varustukseltaan omakotitaloja vaatimattomampia ja jätevesien käsittely voidaan järjestää yksinkertaisemmin kuin ympärivuotisen asutuksen. Lainsäädännön vaatimus Uusien määräysten mukaan jätevesijärjestelmä on oltava kunnossa mennessä, jos kiinteistö sijaitsee pohjavesialueella tai alle 100 metriä vesistöstä. Muilla alueilla jätevesijärjestelmä tulee kunnostaa, jos kiinteistöllä esimerkiksi rakennetaan vesivessa, uusitaan talousvesijärjestelmä tai tehdään muu rakennusluvan vaativa korjaustyö. Jätevesijärjestelmän valinta Yhtä joka paikkaan sopivaa jätevesijärjestelmää ei ole. Jätevesijärjestelmän valintaan vaikuttavat mm. syntyvien jätevesien laatu ja määrä, maaperän laatu, pinta- ja pohjavesiolosuhteet sekä mökin käyttöaste. Myös kunnan asettamat vaatimukset tulee selvittää. Jos mahdollista, käymäläjätevedet Mitä vähemmän vettä käytetään, sitä kannattaa pitää erillään pesuvesistä. yksinkertaisempi jätevesiasiat on ratkaista! Pesuvesissä on vain vähän puhdistettavaa ja niiden käsittelyjärjestelmät ovat usein kevyempiä ja halvempia kuin kaikille jätevesille tarkoitetut järjestelmät. Katkonainen lomakäyttö asettaa myös haasteita kaikille jätevesille tarkoitettujen laitteiden toimintaan. Koska vaihtoehtoja on paljon, kysy ensin neuvoja kunnasta tai jätevesineuvojilta ja ota yhteyttä asiantuntevaan suunnittelijaan.

12 VÄHÄINEN JÄTEVESIMÄÄRÄ Lainsäädännön mukaan erillistä jätevesijärjestelmää ei tarvita, jos jätevesien määrä on vähäinen. Käytännössä tämä toteutuu mm. mökeillä ja mökkisaunoilla, joilla ollaan ns. kantoveden varassa, eikä käytössä ei ole vesivessaa, lämminvesivaraajaa, suihkua, pesukoneita tai muita vesikalusteita. Vähäisiäkään jätevesiä ei silti saa johtaa suoraan vesistöön vaan ne tulee imeyttää esim. kivipesän tai imeytyskaivon kautta maaperään. KÄYMÄLÄJÄTEVESIEN JA PESUVESIEN KÄSITTELY ERILLÄÄN järjestelmässä käymäläjätevedet (mustat vedet) johdetaan umpisäiliöön tai vesivessan sijaan käytetään kuivakäymälää. Pesuvedet (harmaat vedet) johdetaan maaperäkäsittelyjärjestelmään tai erilliseen harmaavesisuodattimeen. KUIVAKÄYMÄLÄ Kuivakäymälä on erinomainen vaihtoehto vesivessan korvaajaksi. Nykyisin tarjolla on sopivia ratkaisuja sekä ulko- että sisäkäyttöön ja modernin ulkohuussin pystyy tekemään myös itse. Tärkeää on huolehtia, että huussista ei pääse käymäläjätettä tai nestettä ympäristöön. Kuivakäymälä on myös hajuton, kun tuuletuksesta huolehditaan suoralla putkella katon harjan yli ja käymäläjätteen sekaan opetellaan lisäämään oikea määrä kuiviketta. Käymäläjätteet kompostoidaan ohjeiden mukaan ja erikseen kerätty virtsa tai suotoneste vanhennetaan ja laimennetaan. Näin ravinteet saadaan talteen ja pystytään käyttämään hyödyksi paikan päällä. VESIVESSA Jos käytössä on vesivessa, jätevedet johdetaan umpisäiliöön. Sen käy tarvittaessa tyhjentämässä loka-auto, joka vie jätevedet puhdistettavaksi jätevedenpuhdistamolle. HARMAAVESISUODATTIMET Harmaavesisuodattimet on tarkoitettu nimensä mukaisesti pesuvesien käsittelyyn. Niissä on suodatinmateriaalia, jonka läpi jätevesi suotautuu ja puhdistuu. Tärkein huoltotoimenpide on suodatinmateriaalin vaihto ohjeen mukaan. Käytetyt suodatinmateriaalit kompostoidaan. Harmaavesisuodattimet asennetaan usein maan pinnalle, joten ne eivät edellytä kaivuutöitä. Ne vievät myös vähemmän tilaa kuin suodatin- tai imeytyskentät. Harmaavesisuodattimia löytyy kapasiteetiltaan sopivia mökkisaunan pesuvesistä aina pesukoneilla varustettuun mökkiin.

13 MAAPERÄKÄSITTELY Maaperäkäsittelyssä jäteveden puhdistuminen tapahtuu jäteveden suotautuessa maakerrosten läpi. Tärkein huoltotoimenpide on saostuskaivojen tyhjennyksestä huolehtiminen riittävän usein. Maaperäkäsittelyjärjestelmä vaatii kuitenkin erityisen huolellisen suunnittelun ja asennuksen! Maaperäkäsittelyjärjestelmät kausiluonteiseen käyttöön sopivat myös Maaperäkäsittely jaetaan kahteen eri menetelmään: maaimeyttämöön ja maasuodattamoon. Molemmissa tarvitaan esikäsittelymenetelmänä saostussäiliö. Harmaille vesille tarkoitetussa järjestelmässä säiliön on oltava kaksiosastoinen. Maaimeytyksessä hyödynnetään luontaisia maaperäkerroksia ja imeytyskentästä jätevedet päätyvät lopulta pohjavesiin. Ennen imeytyskentän rakentamista, kiinteistön maaperä on tutkittava imeytyskokein. Maasuodatuksessa luontaiset maakerrokset korvataan suodatinhiekalla. Maasuodattamossa puhdistetut jätevedet kootaan pohjalla kokoomaputkiin ja johdetaan hallitusti purkupisteeseen.

14 KAIKKIEN JÄTEVESIEN KÄSITTELY SAMASSA Kaikki jätevedet voidaan johtaa maaperäkäsittelyjärjestelmään, jonka periaate on sama kuin edellä on esitelty harmaiden jätevesien osalta. Tällöin saostuskaivon pitää olla kolmeosastoinen ja rakennettavan imeytys- tai suodatinkentän pinta-alan suurempi kuin harmaiden vesien järjestelmässä. LAITEPUHDISTAMOT laitepuhdistamot ovat biologisesti ja kemiallisesti jätevettä puhdistavia laitteita. Ne on tarkoitettu pääsääntöisesti ympärivuotisessa käytössä olevaan vakituiseen asuntoon, josta tulee sekä käymälä- että pesuvesiä. Mökin kausiluonteinen käyttö aiheuttaa usein laitepuhdistamon puhdistusprosessiin häiriötä. Tämän vuoksi laitepuhdistamoita ei suositella katkonaisesti käytettyyn loma-asuntoon. UMPISÄILIÖ Umpisäiliö on jäteveden välivarastointipaikka, joka tyhjennetään loka-autolla aina sen täytyttyä. Jos umpisäiliöön johdetaan kaikki jätevedet, voi tyhjennyskustannuksista syntyä yllättävän iso kustannus. Umpisäiliö on hyvä vaihtoehto vesivessan jätevesien keräämiseen tai väliaikaisena ratkaisuna. Umpisäiliö on ratkaisu myös esimerkiksi pohjavesialueilla, joilla muiden jätevesijärjestelmien rakentaminen tiiviisti siten, että puhdistettu jätevesi johdetaan pohjavesialueen ulkopuolelle ei ole mahdollista. Jätevesijärjestelmä toimii, kun kiinteistön tarpeisiin on valittu tarpeita vastaava järjestelmä, se asennetaan oikein, sille tehdään tarvittavat huoltotoimet ja viemäriin ei laiteita mitään sinne kuulumatonta! Jätevesineuvontaa Satakunnassa JÄNES Ympäristöministeriön rahoittama hanke tarjoaa kiinteistökohtaista, maksutonta ja puolueetonta jätevesineuvontaa. Neuvojilta saat tietoa esimerkiksi nykyisen järjestelmän riittävyydestä, jätevesilainsäädännöstä, aikatauluista ja käsittelyn vaihtoehdoista. Kysy lisää tai tilaa ilmainen neuvontakäynti: Henna Ryömä, suunnittelija, Pyhäjärvi-instituutti, puh , Katja Helenius, asiantuntija, Satafood, puh ,

15 Liite III, kuntiin lähetettyä jätevesimainontaa ja somemainontaa varten tehtyä materiaalia

16 Kiinteistölle jätetty arviolomake kiinteistökäynnistä Liite IV TAUSTATIEDOT Neuvojan nimi: Kiinteistökäynnin päivämäärä: Kiinteistönomistaja: Kiinteistön osoite, postinumero ja postitoimipaikka: Neuvontaan osallistunut henkilö (jos ei omistaja): Kiinteistön käyttö: ympärivuotinen asuminen vapaa-ajan asuminen, käyttö vrk / kk Selvitys jätevesijärjestelmästä olemassa kyllä Ei Käyttö- ja huolto-ohjeet olemassa kyllä Ei Ikäperusteisen vapautuksen edellytykset olemassa neuvontaan osallistuneen henkilön mukaan kyllä Ei Neuvontakäynnillä päädyttiin pintapuolisen tarkastelun jälkeen siihen, että käytössä on JOHTOPÄÄTÖKSET JÄTEVESIJÄRJESTELMÄN UUSIMISTARPEESTA*: Jätevesijärjestelmä ei täytä vaatimuksia ja se on uusittava mennessä Seuraavan peruskorjauksen yhteydessä Jätevesijärjestelmä ei nykyisellään täytä ympäristönsuojelulain (527/2014 muutoksen 19/2017 ja asetuksen 157/2017 puhdistusvaatimuksia. Jätevesijärjestelmän uusimista varten on tehtävä jätevesijärjestelmän suunnitelma ja haettava toimenpidelupa. Arvio kiinteistölle soveltuvista vaihtoehdoista: Jätevesijärjestelmä vaatii kunnostustoimia tai pieniä parannuksia Järjestelmä vaatii seurantaa Suositellut toimenpiteet: Järjestelmä on nykyisellään kunnossa Jätevesijärjestelmän asianmukainen toimivuus edellyttää hyvää huoltoa käyttö- ja huolto-ohjeiden mukaisesti. Jätevesimäärä on nykyisellään vähäinen, eikä vaadi toimenpiteitä Puhdistusvaatimus (Ympäristönsuojelulaki 527/2014) ei koske tätä kohdetta nykyisellään, siten järjestelmä on kunnossa. Kuvaus jätevesimäärästä: *Johtopäätös on tehty pintapuolisen tarkastelun ja kiinteistökäynnillä saatujen tietojen perusteella. Jos tilanne muuttuu, on uusimistarve arvioitava uudelleen. Lisätietoja:

JÄNES V Jätevesineuvontaa Satakunnassa V. Loppuraportti

JÄNES V Jätevesineuvontaa Satakunnassa V. Loppuraportti JÄNES V Jätevesineuvontaa Satakunnassa V Loppuraportti 01.04.2016 31.8.2017 SISÄLLYSLUETTELO 1 JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA V (JÄNES V) -HANKE... 2 1.1 Tausta... 2 1.2 Tavoitteet... 2 1.3 Organisaatio

Lisätiedot

JÄNES III Jätevesineuvontaa Satakunnassa III. Väliraportti

JÄNES III Jätevesineuvontaa Satakunnassa III. Väliraportti JÄNES III Jätevesineuvontaa Satakunnassa III Väliraportti 7.. 3.8.04 SISÄLLYSLUETTELO JÄNES III JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA III -HANKE.... Tausta.... Tavoitteet....3 Organisaatio ja yhteistyötahot...

Lisätiedot

JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES. Henna Ryömä Pyhäjärvi-instituutti. Laura Virtanen Pyhäjärvi-instituutti

JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES. Henna Ryömä Pyhäjärvi-instituutti. Laura Virtanen Pyhäjärvi-instituutti JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES Henna Ryömä Pyhäjärvi-instituutti Laura Virtanen Pyhäjärvi-instituutti Katja Helenius Satafood Kehittämisyhdistys ry JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA - JÄNES Rahoitus:

Lisätiedot

JÄNES IV Jätevesineuvontaa Satakunnassa IV. Loppuraportti

JÄNES IV Jätevesineuvontaa Satakunnassa IV. Loppuraportti JÄNES IV Jätevesineuvontaa Satakunnassa IV Loppuraportti 9.4.2015 31.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1 JÄNES IV JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA IV -HANKE... 2 1.1 Tausta... 2 1.2 Tavoitteet... 2 1.3 Organisaatio

Lisätiedot

YLEISIMMÄT JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT. JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES Henna Ryömä suunnittelija Pyhäjärvi-instituutti

YLEISIMMÄT JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT. JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES Henna Ryömä suunnittelija Pyhäjärvi-instituutti YLEISIMMÄT JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT JÄTEVESINEUVONTAA SATAKUNNASSA JÄNES Henna Ryömä suunnittelija Pyhäjärvi-instituutti Jätevedet voidaan hoitaa usealla tavalla Kunnan tai yksityisen vesihuoltolaitoksen (osuuskunnan)

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI JÄNES - Jätevesineuvontaa Satakunnassa - hanke. 1. Taustat ja tavoitteet

LOPPURAPORTTI JÄNES - Jätevesineuvontaa Satakunnassa - hanke. 1. Taustat ja tavoitteet LOPPURAPORTTI 1.2.2012-30.9.2013 JÄNES - Jätevesineuvontaa Satakunnassa - hanke 1. Taustat ja tavoitteet JÄNES -hanke toteutettiin Pyhäjärvi-instituutin ja Satafood Kehittämisydistys ry:n yhteishankkeena.

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeiden tuloksia Virve Ståhl Juhlaseminaari

Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeiden tuloksia Virve Ståhl Juhlaseminaari Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeiden tuloksia 2009-2018 Virve Ståhl Juhlaseminaari 27.3.2019 Kiinteistökohtaisia kartoitus- ja neuvontakäynnit Länsi-Uudenmaan hajajätevesihanke 2009-2010: Erityisalueiden

Lisätiedot

Ajankohtaista Pyhäjärvi-instituutti

Ajankohtaista Pyhäjärvi-instituutti Ajankohtaista Pyhäjärvi-instituutti 1 Luotettavat tulokset vesistöjen kuormituksen vähentämisessä ja seurannassa 30.06.2014, EAKR-ohjelma, Varsinais- Suomen liitto LSVSY kumppani Kohdealue Yläneenjoki

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn tilanne ja kokemuksia kiinteistökohtaisesta neuvonnasta Vantaanjoen valuma-alueella

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn tilanne ja kokemuksia kiinteistökohtaisesta neuvonnasta Vantaanjoen valuma-alueella Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn tilanne ja kokemuksia kiinteistökohtaisesta neuvonnasta Vantaanjoen valuma-alueella Sanna Laakso Vanhempi jätevesineuvoja 13.3.2017 1 Kiinteistökohtaista jätevesineuvontaa

Lisätiedot

JÄTEVESI-INFO SÄKYLÄ ETELÄ-SATAKUNNAN YMPÄRISTÖTOIMISTO & PYHÄJÄRVI-INSTITUUTTI

JÄTEVESI-INFO SÄKYLÄ ETELÄ-SATAKUNNAN YMPÄRISTÖTOIMISTO & PYHÄJÄRVI-INSTITUUTTI JÄTEVESI-INFO SÄKYLÄ 13.3.2019 ETELÄ-SATAKUNNAN YMPÄRISTÖTOIMISTO & PYHÄJÄRVI-INSTITUUTTI JÄTEVESI-INFO VESIENSUOJELU, HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVESIEN KÄSITTELYLLE ASETETUT VAATIMUKSET JA MÄÄRÄAJAT, POIKKEAMINEN,

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn muuttuneet säädökset. NEUVO-hanke

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn muuttuneet säädökset. NEUVO-hanke Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn muuttuneet säädökset NEUVO-hanke Yleinen lainsäädäntö Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Suomen perustuslaki

Lisätiedot

Rautjärven Veden toimintaalueiden

Rautjärven Veden toimintaalueiden Rautjärven Veden toimintaalueiden vesihuolto Infotilaisuus 27.2.2019 Ympäristötoimi Noudatettava lainsäädäntö Vesihuoltolaki Ympäristönsuojelulaki Valtioneuvoston asetus talousjätevesien käsittelystä viemäriverkostojen

Lisätiedot

JÄTEVESIEN KÄSITTELY VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA. Vs. ympäristösihteeri Satu Ala-Könni puh. 2413 4260 (ma-ti, pe) gsm 050 386 4625

JÄTEVESIEN KÄSITTELY VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA. Vs. ympäristösihteeri Satu Ala-Könni puh. 2413 4260 (ma-ti, pe) gsm 050 386 4625 1 JÄTEVESIEN KÄSITTELY VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA Vs. ympäristösihteeri Satu Ala-Könni puh. 2413 4260 (ma-ti, pe) gsm 050 386 4625 2 TAUSTAA Jäteveden sisältämästä fosforista 50% tulee

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Ympäristölautakunta 14.11.2013 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 102. Ympäristölautakunta 14.11.2013 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 14.11.2013 Sivu 1 / 1 4201/11.01.03/2012 102 Haja-asutusalueen jätevesineuvonta vuonna 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Ilppo Kajaste, puh. (09) 816 24834 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Harmaiden jätevesien käsittely ja kaksoisviemäröinti. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus

Harmaiden jätevesien käsittely ja kaksoisviemäröinti. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus Harmaiden jätevesien käsittely ja kaksoisviemäröinti Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus 17.5.2018 Jätevesijakeiden erottelun periaate Jätevesijakeiden erottelu on useassa

Lisätiedot

Pohjavesialueet (I- ja II-luokka, ulkorajan mukaan).

Pohjavesialueet (I- ja II-luokka, ulkorajan mukaan). 1 JOENSUUN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TARKENTAVA SOVELTA- MISKÄYTÄNTÖ HAJA-ASUTUSALUEEN TALOUSJÄTEVESIEN KÄSITTELYÄ KOSKEVAAN LAINSÄÄDÄNTÖÖN Lainsäädäntö ja määräykset: Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

JÄTEVESINEUVONTA. - Pelkkää P***AA? Minttu Peuraniemi, Elämää vedestä, 5.11.2012

JÄTEVESINEUVONTA. - Pelkkää P***AA? Minttu Peuraniemi, Elämää vedestä, 5.11.2012 JÄTEVESINEUVONTA - Pelkkää P***AA? Minttu Peuraniemi, Elämää vedestä, 5.11.2012 Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Tavoitteet: vesiensuojelun, ympäristönsuojelun ja ympäristöterveyden edistäminen Jäsenet:

Lisätiedot

Harmaan jäteveden käsittely. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus

Harmaan jäteveden käsittely. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus Harmaan jäteveden käsittely Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus 12.5.2017 Jätevesijakeiden erottelun periaate Jätevesijakeiden erottelu on useassa tapauksessa yksinkertaisin

Lisätiedot

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2016

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2016 1. Taustaa Valtion tukemaa jätevesineuvontaa toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 kolmella pilot-alueella. Vuonna 2012 avustusten käyttö laajennettiin kaikkien ELY-keskusten alueelle, pois lukien

Lisätiedot

KIINTEISTÖN HALTIJA Nimi Jakeluosoite Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero Sähköpostiosoite TIEDOT KIINTEISTÖSTÄ Kiinteistön osoite Kiinteistön rek.n:o Kiinteistön valmistumisvuosi Peruskorjausvuodet

Lisätiedot

Diaarinumero (Viranomainen täyttää) VAPAUTUSHAKEMUS VESIJOHTOON JÄTEVESIVIEMÄRIIN SADEVESIVIEMÄRIIN LIITTYMISESTÄ OHJEITA: Täyttäkää kaikki kohdat huolellisesti. Jokaisesta vesipisteitä tai viemärin sisältävästä

Lisätiedot

TOIMINTA. Jätevesiasetus (2004-) Jätevesiasetuksen sisältö. JÄTEVESIEN KÄSITTELY HAJA- ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset

TOIMINTA. Jätevesiasetus (2004-) Jätevesiasetuksen sisältö. JÄTEVESIEN KÄSITTELY HAJA- ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset 1 JÄTEVESIEN KÄSITTELY HAJA- ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset Minttu Peuraniemi 17.4.2010 Yhdistys perustettu 1975 Jäsenet kunnat, teollisuus, yritykset, yhdistykset Tavoitteet vesiensuojelun,

Lisätiedot

Kiinteistökohtainen jätevedenkäsittely

Kiinteistökohtainen jätevedenkäsittely 27.6.2016 TARVITTAESSA ALAOTSIKKO/ INGRESSI/LÄHTÖ TARVITTAESSA ALAOTSIKKO/ INGRESSI/LÄHTÖ Satu Heino Kiinteistökohtainen jätevedenkäsittely Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Kokemäenjoen vesistön

Lisätiedot

Jätevesineuvonnassa huomioitavaa. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus

Jätevesineuvonnassa huomioitavaa. Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus Jätevesineuvonnassa huomioitavaa Johanna Kallio, Suomen ympäristökeskus Jätevesineuvojien koulutus 17.5.2018 Neuvontaan liittyvällä kiinteistökäynnillä tehtävä jätevesijärjestelmän arviointi Jätevesijärjestelmän

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla

Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla LINKKI-hankkeen tulokset 2016 Virve Ståhl, LUVY ry Jätevesiseminaari 29.3.2017 Neuvottuja kiinteistöjä Neuvottuja kohteita Kartoitus- ja neuvontakäynnit 2009-2015

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn järjestäminen Hajatko Tietoa jätevesien käsittelyn järjestämiseen haja-asutusalueella Projektikoodi: A30072 Hajatko - hanke Hankkeen käytännön järjestelyistä vastaa

Lisätiedot

HYVÄ JÄTEVEDEN KÄSITTELY HAJA-ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset ja toteutus

HYVÄ JÄTEVEDEN KÄSITTELY HAJA-ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset ja toteutus HYVÄ JÄTEVEDEN KÄSITTELY HAJA-ASUTUSALUEILLA - lainsäädännön vaatimukset ja toteutus Minttu Peuraniemi, 19.9.2012 www.luvy.fi Aatteellinen yhdistys aatteellista toimintaa ja sitä tukevaa liiketoimintaa

Lisätiedot

JÄTEVESINEUVONTA. - Miten tietoa jalkautetaan. Minttu Peuraniemi Ojasta allikkoon vai jätteestä resurssiksi -seminaari 23.1.2013

JÄTEVESINEUVONTA. - Miten tietoa jalkautetaan. Minttu Peuraniemi Ojasta allikkoon vai jätteestä resurssiksi -seminaari 23.1.2013 JÄTEVESINEUVONTA - Miten tietoa jalkautetaan Minttu Peuraniemi Ojasta allikkoon vai jätteestä resurssiksi -seminaari 23.1.2013 Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Tavoitteet: vesiensuojelun, ympäristönsuojelun

Lisätiedot

Jätevesineuvonnan järjestäminen ja jätevesiasetuksen toimeenpanon edistäminen

Jätevesineuvonnan järjestäminen ja jätevesiasetuksen toimeenpanon edistäminen Jätevesineuvonnan järjestäminen ja jätevesiasetuksen toimeenpanon edistäminen Erkki Santala, Suomen ympäristökeskus Lammin ympäristönsuojelupäivät, Jätevesineuvonnan rooli - yleistä Tarjota puolueetonta,

Lisätiedot

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ JA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Kiinteistönhaltija. Nimi. Osoite. Puhelinnumero ja sähköpostiosoite

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ JA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE. Kiinteistönhaltija. Nimi. Osoite. Puhelinnumero ja sähköpostiosoite SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ JA KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE Kiinteistönhaltija Nimi Osoite Puhelinnumero ja sähköpostiosoite Tiedot kiinteistöstä omistus vuokra Kiinteistön osoite Kylä ja RN:o Käyttötarkoitus

Lisätiedot

Sisällys WehoPuts jäteveden pienpuhdistamot WehoSeptic-maapuhdistamot WehoSeptic-mökkituotteet WehoSeptic-kuivakäymälätuotteet

Sisällys WehoPuts jäteveden pienpuhdistamot WehoSeptic-maapuhdistamot WehoSeptic-mökkituotteet WehoSeptic-kuivakäymälätuotteet Sisällys WehoPuts 5-10... 3 WehoPuts-tarvikkeet... 3 WehoPuts 15-95... 4 WehoSeptic-maapuhdistamot...5-6 WehoSeptic-mökkituotteet... 6 WehoSeptic-kuivakäymälätuotteet... 7 Hanakat-toimipaikat... 8 WehoPuts

Lisätiedot

HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVEDET HANKEKUNNISSA - Tilannekatsaus 2015

HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVEDET HANKEKUNNISSA - Tilannekatsaus 2015 LIITE 1 Pohjanmaan Jässi -jätevesihanke HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVEDET HANKEKUNNISSA - Tilannekatsaus 2015 Arja Lahtinen 2016 1 Johdanto Pohjanmaan vesi ja ympäristö ry:n organisoima jätevesineuvontahanke Pohjanmaan

Lisätiedot

jätevesien käsittely

jätevesien käsittely Kiinteistökohtainen jätevesien käsittely - vesihuollon toiminta-alueen ulkopuolella Jätevesi-info Höljäkän kesätoripäivä, Nurmes 20.7.2019 Pohjois-Karjalan Jässi-jätevesineuvontahanke Hanna-Riikka Ruokolainen

Lisätiedot

LINKKI-hankkeen vuoden 2018 tulokset. Hanna Keinänen LINKKI-seminaari

LINKKI-hankkeen vuoden 2018 tulokset. Hanna Keinänen LINKKI-seminaari LINKKI-hankkeen vuoden 2018 tulokset Hanna Keinänen LINKKI-seminaari 27.3.2019 Kartoitus- ja neuvontakäynnit 2009-2017 2018 2009-2018 Neuvottuja kiinteistöjä 6 792 742 7 534 Neuvottuja kohteita noin 7

Lisätiedot

Täytetyt lomakkeet säilytetään kiinteistöllä ja ne esitetään pyydettäessä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Täytetyt lomakkeet säilytetään kiinteistöllä ja ne esitetään pyydettäessä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. NAANTALIN KAUPUNKI SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ HUOLTOPÄIVÄKIRJA Täytetyt lomakkeet säilytetään kiinteistöllä ja ne esitetään pyydettäessä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kiinteistön haltija

Lisätiedot

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE HUOLTOPÄIVÄKIRJA

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE HUOLTOPÄIVÄKIRJA SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE HUOLTOPÄIVÄKIRJA Täytetyt lomakkeet säilytetään kiinteistöllä ja ne esitetään pyydettäessä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kiinteistön haltija

Lisätiedot

Jätevesiklinikat. Liite 1.2.

Jätevesiklinikat. Liite 1.2. Jätevesiklinikat Liite 1.2. Osallistujien Tilaisuuden Kuvaus tilaisuuden ohjelmasta ja analyysi onnistumisesta (mm. tilaisuudessa tehtyjen yhteydenottojen Tilaisuuden järjestäjä Päivämäärä määrä kustannukset

Lisätiedot

Hajajätevesijärjestelmien uudistamistilanne jätevesineuvonnan näkökulmasta. Jätevesineuvonta Keski-Suomessa Hajajätevesiristeily

Hajajätevesijärjestelmien uudistamistilanne jätevesineuvonnan näkökulmasta. Jätevesineuvonta Keski-Suomessa Hajajätevesiristeily Hajajätevesijärjestelmien uudistamistilanne jätevesineuvonnan näkökulmasta Jätevesineuvonta Keski-Suomessa Hajajätevesiristeily 20.-21.11.2018 Jätevesineuvonta Keski-Suomessa - hanke Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Haja-asutusalueen jätevesien käsittelyn vaatimukset

Haja-asutusalueen jätevesien käsittelyn vaatimukset Haja-asutusalueen jätevesien käsittelyn vaatimukset Lahnus-Takkulaseudun omakotiyhdistys 29.3.2011 Ilppo Kajaste / Espoon kaupungin ympäristökeskus Jätevesien käsittely hajaasutusalueella Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Selvitys olemassa olevasta jätevesijärjestelmästä

Selvitys olemassa olevasta jätevesijärjestelmästä 1 Selvitys olemassa olevasta jätevesijärjestelmästä järjestelmä vesikäymälällä järjestelmä ainoastaan pesuvesille, ns. harmaavesille järjestelmä muulle jätevedelle (esim. öljypitoiselle vedelle) Omistaja

Lisätiedot

Toimitetaan suunnitelman yhteydessä kunnan. Asikkalantie 21 / PL 6 17201 VÄÄKSY Saapunut: Rakennuslupanro:

Toimitetaan suunnitelman yhteydessä kunnan. Asikkalantie 21 / PL 6 17201 VÄÄKSY Saapunut: Rakennuslupanro: JÄTEVESIJÄRJESTELMÄN SELVITYSLOMAKE Asikkalan kunta Toimitetaan suunnitelman yhteydessä kunnan Rakennusvalvonta rakennusvalvontaan Asikkalantie 21 / PL 6 17201 VÄÄKSY Saapunut: Rakennuslupanro: Uusi jätevesijärjestelmä

Lisätiedot

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2015-hankkeen loppuraportti

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2015-hankkeen loppuraportti HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA HAKKU 2015-hankkeen loppuraportti Hanna Sarkki 2016 Sisällys 1. Yleistä neuvontahankkeesta... 3 2. Hankkeen suunnittelu ja hallinnointi... 3 3. Hankkeen työntekijät...

Lisätiedot

NEUVO-hajajätevesien neuvontahanke

NEUVO-hajajätevesien neuvontahanke NEUVO-hajajätevesien neuvontahanke Hankkeen sisältö ja toteutus Hanketta hallinnoi Kymijoen vesi ja ympäristö ry Hankkeessa toimii projektipäällikkö ja neljä jätevesineuvojaa, toimipisteet ovat Kouvolassa,

Lisätiedot

Jäteveden käsittelyn tilanne Länsi-Uudellamaalla

Jäteveden käsittelyn tilanne Länsi-Uudellamaalla Jäteveden käsittelyn tilanne Länsi-Uudellamaalla LINKKI-hankkeen alustavat tulokset 2017 Karolina Örnmark, LUVY ry Loppuseminaari 27.3.2018 Kartoitus- ja neuvontakäynnit Neuvottuja kiinteistöjä Neuvottuja

Lisätiedot

HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS-SAVO VÄLIRAPORTTI IV ( )

HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS-SAVO VÄLIRAPORTTI IV ( ) HAJA-ASUTUSALUEIDEN JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS-SAVO VÄLIRAPORTTI IV 11.1.2017 (1.3.2016-31.10.2016) Sisällys 1. Yleistä neuvontahankkeesta... 3 1.1 Hankkeen rahoitus... 3 2. Hankkeen organisaatio, työntekijät

Lisätiedot

Jätevesijärjestelmän suunnitelma

Jätevesijärjestelmän suunnitelma 1 Jätevesijärjestelmän suunnitelma Liite rakennus - tai toimenpidelupahakemukseen Suunnitelma koskee: sekä: uuden rakennuksen uutta jätevesijärjestelmää olemassa olevan jätevesijärjestelmän tehostusta

Lisätiedot

Yleisimpien jäteveden käsittelyjärjestelmien tunnistaminen sekä järjestelmän toimivuuden arviointi kiinteistökäynnillä

Yleisimpien jäteveden käsittelyjärjestelmien tunnistaminen sekä järjestelmän toimivuuden arviointi kiinteistökäynnillä Yleisimpien jäteveden käsittelyjärjestelmien tunnistaminen sekä järjestelmän toimivuuden arviointi kiinteistökäynnillä Helsinki 22.5.2015 Heikki Pietilä Insinööritoimisto HYS Oy Mitä järjestelmiä kiinteistöiltä

Lisätiedot

WehoSeptic. Jäteveden maapuhdistamot

WehoSeptic. Jäteveden maapuhdistamot WehoSeptic Jäteveden maapuhdistamot Omakotitalon asumisjätevesien puhdistusratkaisut Maasuodatus Jätevesi esikäsitellään 3 -osaisessa saostussäiliössä, jossa erotellaan kiintoaineet ja rasva. Erottelua

Lisätiedot

Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa?

Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa? Miten onnistun jätevesijärjestelmän valinnassa? Jätevedenkäsittelyn perusteet ja järjestelmien toimivuus Satu Heino Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Asetus talousjätevesien käsittelystä Oman

Lisätiedot

Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood kehittämiskeskus ry, JÄNES-hanke Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Hämeen haja-apu -hanke

Pyhäjärvi-instituutti ja Satafood kehittämiskeskus ry, JÄNES-hanke Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry, Hämeen haja-apu -hanke 1. Taustaa Jätevesineuvonnan tavoitteena on jakaa puolueetonta ja oikeaa tietoa jätevesien käsittelystä haja-asutusalueilla sekä arvioida tapauskohtaisesti tarvitaanko käsittelyn tehostamistoimia. Asukas

Lisätiedot

Jätevesihuollon järjestäminen vesihuoltoverkostojen ulkopuolella

Jätevesihuollon järjestäminen vesihuoltoverkostojen ulkopuolella Jätevesihuollon järjestäminen vesihuoltoverkostojen ulkopuolella Vesihuoltoseminaari 22.10.2015 Satu Heino, KVVY ry Esityksen sisältö Vesihuollon nykytila haja asutusalueella Pirkanmaan Haja apu hankkeiden

Lisätiedot

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2014-hankkeen loppuraportti

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2014-hankkeen loppuraportti HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA HAKKU 24-hankkeen loppuraportti Hanna Sarkki 25 Sisällys. Yleistä neuvontahankkeesta... 3 2. Hankkeen suunnittelu, RAHOITUS ja hallinnointi... 3 3. Hankkeen jätevesineuvojat

Lisätiedot

ERITYISALUEIDEN JÄTEVESIHAASTEET

ERITYISALUEIDEN JÄTEVESIHAASTEET 1 ERITYISALUEIDEN JÄTEVESIHAASTEET - Käytännön kokemuksia kartoitus- ja neuvontakäynneiltä Minttu Peuraniemi Kuka vie hajajätevesivalssia? -seminaari 15.11.2010 2 TAUSTA Hankkeen keskeisiä painopisteitä

Lisätiedot

haja-asutusalueella asutusalueella Asukaskoulutus Satu Heino -hanke Kuva: Satu Heino

haja-asutusalueella asutusalueella Asukaskoulutus Satu Heino -hanke Kuva: Satu Heino Jätevesien käsittely k haja-asutusalueella asutusalueella Asukaskoulutus Satu Heino Järkeä jätevedenkäsittelyyn -hanke 2 Kuva: Satu Heino 1 Kuva: Satu Heino Mitä kuormittavaa jätevesi j sisält ltää? 4

Lisätiedot

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ LUPAA VARTEN

SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ LUPAA VARTEN SELVITYS JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ LUPAA VARTEN KIINTEISTÖN OMISTAJA Nimi: Osoite: Puhelin kotiin: Puhelin työhön: RAKENNUS- PAIKKA Kiinteistön haltija (jos eri kuin omistaja): Kylä: Rakennuspaikan osoite:

Lisätiedot

LOHJAN RAKENNUSVALVONNAN JÄTEVESI-INFO

LOHJAN RAKENNUSVALVONNAN JÄTEVESI-INFO LOHJAN RAKENNUSVALVONNAN JÄTEVESI-INFO 29.8.2019 * kaikki rakennuksessa vakituisesti kirjoilla olevat koskee vain vakituisia asuntoja * ** *** https://www.ymparisto.fi/fi-fi/rakentaminen/rakennushanke/talotekniset_jarjestelmat_lvi/kiinteiston_jatevesien_kasittely

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN YMPA RISTO NSUOJELUMA A RA YKSET 2 LUKU: Jätevedet Sisällys 2. LUKU: JÄTEVEDET... 3 3 Jätevesien käsittely viemäriverkoston ulkopuolella... 3 1. Jätevesien

Lisätiedot

Jätevesiremonttitutkimus haja-asutusalueen omakotitaloille ja kesämökeille. Heinäkuu 2018

Jätevesiremonttitutkimus haja-asutusalueen omakotitaloille ja kesämökeille. Heinäkuu 2018 Jätevesiremonttitutkimus haja-asutusalueen omakotitaloille ja kesämökeille Heinäkuu 2018 Tutkimuksen taustatiedot 10 monivalintakysymystä 1. Asuinalue, 2. Tietous jätevedenkäsittelyn lainsäädännöstä, 3.

Lisätiedot

Jätevesiremonttitutkimus haja-asutusalueen omakotitaloille ja kesämökeille. Kesäkuu 2017

Jätevesiremonttitutkimus haja-asutusalueen omakotitaloille ja kesämökeille. Kesäkuu 2017 Jätevesiremonttitutkimus haja-asutusalueen omakotitaloille ja kesämökeille Kesäkuu 2017 Tutkimuksen taustatiedot 10 monivalintakysymystä 1. Asuinalue, 2. Tietous jätevedenkäsittelyn lainsäädännöstä, 3.

Lisätiedot

Jätevesienkäsittely kuntoon

Jätevesienkäsittely kuntoon Jätevesienkäsittely kuntoon Eija Säger Hämeen ammattikorkeakoulu Jätevesihuollon kehittäminen Tammelan kunnan hajaasutusalueilla hanke JärviSunnuntai 12.6.2011 Hämeen luontokeskus, Tammela Säädösmuutokset

Lisätiedot

Haja-asutusalueen jätevesi-ilta

Haja-asutusalueen jätevesi-ilta Haja-asutusalueen jätevesi-ilta Marttila 7.12.2011 Jonna Hostikka Lainsäädäntöä Vesihuoltolaki (119/2001) Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella olevan kiinteistön on liityttävä laitoksen viemäriverkostoon

Lisätiedot

haja-asutusalueella asutusalueella Asukaskoulutus Satu Heino -hanke 2 Kuva: Harri Mattila

haja-asutusalueella asutusalueella Asukaskoulutus Satu Heino -hanke 2 Kuva: Harri Mattila Jätevesien käsittely k haja-asutusalueella asutusalueella Asukaskoulutus Satu Heino Järkeä jätevedenkäsittelyyn -hanke 2 Kuva: Harri Mattila 1 Mitä kuormittavaa jätevesi j sisält ltää? 3 Asetus talousjätevesien

Lisätiedot

TERVETULOA MR PIPE SERVICE FINLAND OY 1

TERVETULOA MR PIPE SERVICE FINLAND OY 1 TERVETULOA MR PIPE SERVICE FINLAND OY 1 JÄTEVEDEN KÄSITTELY Tiivistelmä: Asetus talousjätevesien käsittely vesihuoltolaitosten viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla MR PIPE SERVICE FINLAND OY 2 1.

Lisätiedot

Haja-asutuksen talousjätevesiasetuksen 542/2003 toimeenpanosta

Haja-asutuksen talousjätevesiasetuksen 542/2003 toimeenpanosta Haja-asutuksen talousjätevesiasetuksen 542/2003 toimeenpanosta Ympäristönsuojeluviranhaltijat ry:n järjestämät ympäristönsuojelupäivät 2003 2.10.2003 Lammin biologinen asema yli-insinööri Jorma Kaloinen

Lisätiedot

HYVÄ JÄTEVESIHUOLTO HAJA-ASUTUSALUEILLA. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry

HYVÄ JÄTEVESIHUOLTO HAJA-ASUTUSALUEILLA. Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry HYVÄ JÄTEVESIHUOLTO HAJA-ASUTUSALUEILLA Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Tavoitteet: vesiensuojelun, ympäristönsuojelun ja ympäristöterveyden edistäminen Jäsenet: kunnat, teollisuus, yritykset, yhdistykset

Lisätiedot

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA (HAKKU2017) Jätevesineuvonta Varsinais-Suomessa Katariina Yli-Heikkilä 11/2018

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA (HAKKU2017) Jätevesineuvonta Varsinais-Suomessa Katariina Yli-Heikkilä 11/2018 HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA (HAKKU2017) Jätevesineuvonta Varsinais-Suomessa 2017 Katariina Yli-Heikkilä 11/2018 2018 Valonia Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus

Lisätiedot

Hakkapeliitantie Tammela

Hakkapeliitantie Tammela Uusi jätevesijärjestelmä Vanhan järjestelmän uusiminen Saapunut/Dnro: 1. Nimi KIINTEISTÖN OMISTAJA/ Osoite HALTIJA Sähköposti Puhelin virka-aikana Yhteyshenkilö, jos muu kuin hakija Yhteyshenkilön puhelin

Lisätiedot

Jätevesien käsittelysuositukset viemäröimättömällä alueella Janakkalan kunnassa

Jätevesien käsittelysuositukset viemäröimättömällä alueella Janakkalan kunnassa 6.6.2008 Jätevesien käsittelysuositukset viemäröimättömällä alueella Janakkalan kunnassa Haja-asutusalueen jätevesienkäsittelyä ohjaavat ympäristönsuojelulaki (86/2000), valtioneuvostonasetus talousjätevesien

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta Vöyrintie 18, Vöyri

Rakennus- ja ympäristölautakunta Vöyrintie 18, Vöyri VÖYRIN KUNTA Jätevesijärjestelmä Rakennus- ja ympäristölautakunta Vöyrintie 18, 66600 Vöyri selvitys olemassa olevasta järjestelmästä jätevesijärjestelmän uusiminen uusi jätevesijärjestelmä rakennusluvan

Lisätiedot

KUNNAN OHJEITA JÄTEVESISANEERAUSTA SUUNNITTELEVILLE. Juha Viinikka Ympäristöpäällikkö Lopen kunta Jätevesi-ilta 26.11.2014

KUNNAN OHJEITA JÄTEVESISANEERAUSTA SUUNNITTELEVILLE. Juha Viinikka Ympäristöpäällikkö Lopen kunta Jätevesi-ilta 26.11.2014 KUNNAN OHJEITA JÄTEVESISANEERAUSTA SUUNNITTELEVILLE Juha Viinikka Ympäristöpäällikkö Lopen kunta Jätevesi-ilta 26.11.2014 Asetus 209/2011 talousjätevesien käsittelystä Tavoite: haja-asutusalueen kiinteistöjen

Lisätiedot

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2017

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2017 1. Taustaa Valtion tukemaa jätevesineuvontaa toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 kolmella pilot-alueella. Vuonna 2012 avustusten käyttö laajennettiin kaikkien ELY-keskusten alueelle ja muutamia

Lisätiedot

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2013-hankkeen loppuraportti

HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA. HAKKU 2013-hankkeen loppuraportti HAJAJÄTEVESIKUORMITUS KURIIN NEUVONNALLA HAKKU 3-hankkeen loppuraportti Hanna Sarkki 4 Sisällys. Yleistä neuvontahankkeesta... 3. Hankkeen suunnittelu, RAHOITUS ja hallinnointi... 3 3. Hankkeen jätevesineuvojat

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesineuvonta Nurmijärvellä 2014

Haja-asutuksen jätevesineuvonta Nurmijärvellä 2014 Haja-asutuksen jätevesineuvonta Nurmijärvellä 2014 Hajajätevesineuvoja Larissa Rimpiläinen Hajajätevesineuvonta Nurmijärven alueella 2014 Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry toteutti

Lisätiedot

KAAVATILANNE Asemakaava Ranta-asemakaava Yleiskaava. Muu rakennus, mikä?

KAAVATILANNE Asemakaava Ranta-asemakaava Yleiskaava. Muu rakennus, mikä? SELVITYS SELVITYS NYKYISESTÄ JÄTEVESIJÄRJESTELMÄSTÄ Säilytetään kiinteistöllä! KIINTEISTÖN- OMISTAJAN YHTEYSTIEDOT Nimi Jakeluosoite Postinumero Postitoimipaikka Puhelinnumero KIINTEISTÖ Kaupunginosa/kylä

Lisätiedot

HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVESINEUVONNAN JÄRJESTÄMISEN YLEISSUUNNITELMA

HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVESINEUVONNAN JÄRJESTÄMISEN YLEISSUUNNITELMA 1 SYKE/VK/VVA 23.9.2010 HAJA-ASUTUKSEN JÄTEVESINEUVONNAN JÄRJESTÄMISEN YLEISSUUNNITELMA 1. YLEISTÄ Haja-asutuksen jätevesihuollon parantaminen edellyttää huomattavaa lisäpanostusta neuvontaan ja ohjaukseen.

Lisätiedot

RANTA-ALUEIDEN KIINTEISTÖJEN JÄTEVESIENKÄSITTELY TAMMELASSA 2008

RANTA-ALUEIDEN KIINTEISTÖJEN JÄTEVESIENKÄSITTELY TAMMELASSA 2008 RANTA-ALUEIDEN KIINTEISTÖJEN JÄTEVESIENKÄSITTELY TAMMELASSA 2008 1. JOHDANTO 2. RAJAUS, OTANTA JA TUTKIMUSMENETELMÄT 3. TERMIT 4. TULOKSET 4.1. Kiinteistöjen käyttö 4.2. Kiinteistöjen vedensaanti 4.3.

Lisätiedot

KVVY ry, Lauri Sillantie KVVY:n jätevesineuvontatyö Pirkanmaalla , yhteenveto

KVVY ry, Lauri Sillantie KVVY:n jätevesineuvontatyö Pirkanmaalla , yhteenveto Tekijä Otsikko Hankeaika 2012-2016 Hankealue Rahoitus Tiivistelmä KVVY ry, Lauri Sillantie KVVY:n jätevesineuvontatyö Pirkanmaalla 2012-2016, yhteenveto Pirkanmaa Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Millainen remontti laukaisee jätevesijärjestelmän saneerauksen? Jätevesineuvojien lakipäivä Suomen ympäristökeskus 7.4.

Millainen remontti laukaisee jätevesijärjestelmän saneerauksen? Jätevesineuvojien lakipäivä Suomen ympäristökeskus 7.4. Millainen remontti laukaisee jätevesijärjestelmän saneerauksen? Jätevesineuvojien lakipäivä Suomen ympäristökeskus 7.4.2017 Erja Werdi/YM Ympäristönsuojelulaki ja uusi hajajätevesiasetus Uudistunut lainsäädäntö

Lisätiedot

Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2017 Loppuraportti

Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2017 Loppuraportti Loppuraportti 1 (21) Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2017 Loppuraportti Tuija Manerus Loppuraportti 2 (21) Sisällys 1 Yleistä hankkeesta 3 1.1 Hankkeen rahoitus 3 1.2 Hankkeen kulut 3 1.3 Hankkeen suunnittelu

Lisätiedot

Jätevesilainsäädäntö ja -järjestelmät

Jätevesilainsäädäntö ja -järjestelmät Jätevesilainsäädäntö ja -järjestelmät Valajärven Suojeluyhdistyksen Muikkubileet Lauri Sillantie 25.8.2018 Lainsäädännön tilanne - Ranta- ja pohjavesialueilla järjestelmät oltava kunnossa 31.10.2019 mennessä

Lisätiedot

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2015

Jätevesineuvonnan tiivistelmä 2015 1. Taustaa Valtion tukemaa jätevesineuvontaa toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2011 kolmella pilot-alueella. Vuonna 2012 avustusten käyttö laajennettiin kaikkien ELY-keskusten alueelle, pois lukien

Lisätiedot

TALOUSJÄTEVESIEN KÄSITTELY VESIHUOLTOLAITOSTEN VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA (VNA 209/2011)

TALOUSJÄTEVESIEN KÄSITTELY VESIHUOLTOLAITOSTEN VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA (VNA 209/2011) Huom. Kiinteistöllä säilytettävä TALOUSJÄTEVESIEN KÄSITTELY VESIHUOLTOLAITOSTEN VIEMÄRIVERKOSTOJEN ULKOPUOLISILLA ALUEILLA (VNA 209/2011) Yhteenveto jätevesijärjestelmän suunnitelmasta Uusi jätevesijärjestelmä

Lisätiedot

Lieteselvitys Nokian kaupungin alueella syntyvät hajaasutusalueen

Lieteselvitys Nokian kaupungin alueella syntyvät hajaasutusalueen Lieteselvitys Nokian kaupungin alueella syntyvät hajaasutusalueen lietteet Nokian kaupunki Ympäristönsuojeluyksikkö Tiina Vermaete Sisällys Selvityksen tavoitteet ja menetelmät... 2 Kyselyn toteuttaminen...

Lisätiedot

Yksivesiviemäröinnistä erotteluun? Alipainekäymälä vanhaan rakennukseen. Heikki Pietilä Insinööritoimisto HYS Oy Lohja 23.11.2011

Yksivesiviemäröinnistä erotteluun? Alipainekäymälä vanhaan rakennukseen. Heikki Pietilä Insinööritoimisto HYS Oy Lohja 23.11.2011 Yksivesiviemäröinnistä erotteluun? Alipainekäymälä vanhaan rakennukseen Heikki Pietilä Insinööritoimisto HYS Oy Lohja 23.11.2011 Yhden putken systeemi vai erotteleva? Vanhoissa kiinteistöissä yleensä yksi

Lisätiedot

Satavesi - ohjelma Eurajoki-Lapinjoki vesistöalueryhmän kokous Säkylän kunnanvirasto

Satavesi - ohjelma Eurajoki-Lapinjoki vesistöalueryhmän kokous Säkylän kunnanvirasto Satavesi - ohjelma Eurajoki-Lapinjoki vesistöalueryhmän kokous Säkylän kunnanvirasto 11.10.2011 Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn suunnittelu- ja neuvontahanke 2010-2011 Hannu Mattila Projektineuvoja

Lisätiedot

JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS- POHJANMAALLA 2012

JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS- POHJANMAALLA 2012 JÄTEVESINEUVONTAHANKE POHJOIS- POHJANMAALLA 2012 Väliraportti elokuu 2012 Hankkeen perustiedot ProAgria Oulun hallinnoima Jätevesineuvontahanke Pohjois-Pohjanmaalla 2012 on Ympäristöministeriön harkinnanvaraisella

Lisätiedot

Pakkaskestävä vesihuolto

Pakkaskestävä vesihuolto Pakkaskestävä vesihuolto PAVE-osahankkeen tuloksia 30.3.2010 Erkki Santala, Toivo Lapinlampi, Sanna Vienonen Suomen ympäristökeskus Vesivarayksikkö Miten vesihuolto loma-asunnoilla voidaan järjestää? Vesihuollon

Lisätiedot

Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2018 Loppuraportti

Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2018 Loppuraportti Loppuraportti 1 (21) Jätevesineuvonta Keski-Suomessa 2018 Loppuraportti Mirja Hurskainen Loppuraportti 2 (21) Sisällys 1 Yleistä hankkeesta 3 1.1 Hankkeen rahoitus 3 1.2 Hankkeen kulut 3 1.3 Hankkeen suunnittelu

Lisätiedot

Yleisohje. Jätevesien käsittely Raaseporin haja-asutusalueilla. Yleistä

Yleisohje. Jätevesien käsittely Raaseporin haja-asutusalueilla. Yleistä Yleisohje. Jätevesien käsittely Raaseporin haja-asutusalueilla. Yleistä Kiinteistöille, joita ei ole liitetty viemäriverkostoon, säädetään ympäristönsuojelulaissa (86/2000, sen muutoksessa 196/2011) yleisestä

Lisätiedot

JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT

JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT SUOMALAISEN MUOVIVALUN EXPERTTI JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT JÄTEVESIJÄRJESTELMÄT PUMPPAAMOT PUTKET JA OSAT KAAPELINSUOJAUS RUMMUT VIEMÄRI- JA VESIJOHTOPUTKET KAIVOT LAITURITARVIKKEET KIINTEISTÖTARVIKKEET Ympäristöystävällistä

Lisätiedot

KVVY. Pirkanmaan haja-apu -hankkeen jätevesineuvonta vuonna Loppuraportti. Lauri Sillantie Kirjenro 988/17.

KVVY. Pirkanmaan haja-apu -hankkeen jätevesineuvonta vuonna Loppuraportti. Lauri Sillantie Kirjenro 988/17. KOKEMÄENJOEN VESISTÖN VESIENSUOJELUYHDISTYS ry KVVY Pantone 300 Pirkanmaan haja-apu -hankkeen jätevesineuvonta vuonna 2017 Loppuraportti Lauri Sillantie 2017 Kirjenro 988/17 Tekijä Otsikko KVVY ry, Lauri

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesineuvonta Espoossa

Haja-asutuksen jätevesineuvonta Espoossa Haja-asutuksen jätevesineuvonta Espoossa - Vuoden 2017 neuvonta ja kooste vuosien 2012 2017 tuloksista Vanhempi jätevesineuvoja Sanna Laakso 22.12.2017 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Kiinteistökäynti...

Lisätiedot

VAPAUTUSHAKEMUS YLEISEEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTYMISESTÄ

VAPAUTUSHAKEMUS YLEISEEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTYMISESTÄ VAPAUTUSHAKEMUS YLEISEEN VIEMÄRIVERKKOON LIITTYMISESTÄ Länsirannikon ympäristöyksikkö Vesihuoltolain (119/2001) 11. :n mukainen hakemus 1. Hakijan yhteystiedot 2. Kiinteistön tiedot Nimi Osoite Postitoimipaikka

Lisätiedot

CW Solutions Oy (7) VALTIONEUVOSTON VOIMAAN TULLEEN ASETUKSEN N:o 542/2003 MUKAINEN

CW Solutions Oy (7) VALTIONEUVOSTON VOIMAAN TULLEEN ASETUKSEN N:o 542/2003 MUKAINEN CW Solutions Oy 02.10.2004 1(7) VALTIONEUVOSTON 1.1.2004 VOIMAAN TULLEEN ASETUKSEN N:o 542/2003 MUKAINEN SELVITYS Talousjätevesien käsittelystä vesihuoltolaitosten viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla

Lisätiedot

Haja-asutusalueen jätevesien käsittelyn vaatimukset

Haja-asutusalueen jätevesien käsittelyn vaatimukset Haja-asutusalueen jätevesien käsittelyn vaatimukset Pohjois-Espoon asukasfoorumi Ruskatalon auditorio, Kalajärvi, 28.10.2010 Ilppo Kajaste / Espoon kaupungin ympäristökeskus Haja-asutusalueen jätevesien

Lisätiedot

Kesärannan ranta-asemakaavaalueen

Kesärannan ranta-asemakaavaalueen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A STORA ENSO OYJ Kesärannan ranta-asemakaavaalueen vesihuolto Selostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P24308 Selostus 1 (6) Määttä Päivi Sisällysluettelo 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden infotilaisuus Markku Maikkola Tekninen johtaja Hailuodon kunta

Kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden infotilaisuus Markku Maikkola Tekninen johtaja Hailuodon kunta Kuntalaisten ja vapaa-ajan asukkaiden infotilaisuus 10.6.2017. Markku Maikkola Tekninen johtaja Hailuodon kunta - Kiinteistön rakennuslupa on myönnetty vuonna 2004 tai sen jälkeen. - Kiinteistö liitetään

Lisätiedot

JÄRKEÄ JÄTEVEDENKÄSITTELYYN -hanke KIINTEISTÖKOHTAISEN JÄTEVESINEUVONNAN TOIMINTAMALLI - KOKEMUKSIA VUODELTA 2010

JÄRKEÄ JÄTEVEDENKÄSITTELYYN -hanke KIINTEISTÖKOHTAISEN JÄTEVESINEUVONNAN TOIMINTAMALLI - KOKEMUKSIA VUODELTA 2010 JÄRKEÄ JÄTEVEDENKÄSITTELYYN -hanke KIINTEISTÖKOHTAISEN JÄTEVESINEUVONNAN TOIMINTAMALLI - KOKEMUKSIA VUODELTA 2 Satu Heino Antti Heinonen Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry.2.2 KOKEMÄENJOEN

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla

Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla Haja-asutuksen jätevedet Länsi-Uudellamaalla LINKKI-hankkeen tulokset 2014 Karolina Örnmark ja Virve Ståhl Jätevesiseminaari 23.3.2015 Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Tavoitteet: vesiensuojelun, ympäristönsuojelun

Lisätiedot