Marjojen Voima... Marjahedelmä -aiheisia leikkejä ja pelejä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Marjojen Voima... Marjahedelmä -aiheisia leikkejä ja pelejä"

Transkriptio

1 Marjojen Voima... Marjahedelmä -aiheisia leikkejä ja pelejä Seuraavassa esiteltävät kolme opetuspakettia on tehty Tavallisen marjan uskomaton voima - menekinedistämis- ja valistuskampanjan osiksi. Tämä kampanjan tavoitteena on totuttaa lapsia jo varhaisesta kouluiästä syömään marjahedelmiä ympäri vuoden, säännöllisesti ja joka päivä. Onhan niitä saatavilla ympäri vuoden: satokaudella tuoreina ja muina vuodenaikoina pakasteina, mehuina, hilloina tai muina jalosteina. On huomattu, että nykyisin koululaisten päivittäisestä ruokavaliosta puuttuu hedelmiä, vaikka niitä on saatavissa runsas valikoima eri muodoissaan. Lapset saavat liikaa sokereita makeisissa ja juomissa, mutta liian vähän hedelmien sisältämiä vitamiineja ja kivennäisaineita. Ei ole uusi tieto, että hedelmillä -ja erityisesti marjahedelmillä- on korkeat ravintoarvot. Opetus leikkien avulla on mainio tapa lisätä oppilaiden tietoa halutuista aihepiireistä. Tätä hyödynnetään myös tässä marjahedelmäkampanjassa. Tarkoitus on saada lapset tottumaan syömään marjoja ja jopa pyytämään vanhempiaan ostamaan niitä ei ainoastaan tuoreina vaan myös pakasteina. Tähän pyritään kertomalla marjahedelmien ihmeellisistä ominaisuuksista kiinnostavalla, salaperäisellä, leikinomaisella ja jopa satumaisella tavalla. Seuraavassa ehdottamiemme opetuspakettien avulla ei ainoastaan levitetä hedelmätietoa vaan myös ennen kaikkea pyritään vahvistamaan ravitsemustottumuksia, jotka ovat eduksi jokaisen lapsen fyysiselle kehitykselle.

2 Tutustumme marjahedelmiin Kolme opetustapahtumapakettia, jotka muodostavat teemakokonaisuuden marjahedelmistä Osallistujat: 6-9 -vuotiaita Opetustapahtuma 1. Hedelmäisesti... värikkäästi - johdanto marjahedelmien nimiin Kesto: 45 minuuttia Tarvikkeet: - kahta väriä pieniä kortteja: punaisia ja vihreitä - pahvisia tavukortteja - väriliituja Opetustavoite: Tavoitteena on tutustuttaa oppilaat neljään marjahedelmään nimineen. Tieto saavutetaan mielleyhtymien kautta peleillä, joiden tehtävät vaativat loogista päättelyä. Opetustapahtuman kulku - Alussa lapset istuvat pöytiensä ääressä. Johdanto aiheeseen: -Tänään tutustutte salaperäiseen aihepiiriin, johon liittyy myös salaperäinen ja maukas voima. Mutta teidän täytyy olla aktiivisesti mukana leikeissä ja peleissä, jotta tutustuminen onnistuu. -Yks, kaks, kolme... Nyt se alkaa! Nyt paljasta taulu, jolle on etukäteen kirjoitettu kahdelle vaakariville seuraavat marjahedelmien ominaisuudet: pyöreitä, arvokkaita, soikionmuotoisia, punaisia, ympäristölle ystävällisiä syötäviä, hyvälle tuoksuvia ja maistuvia, sileäpintaisia, kypsiä, ravitsevia, erinomaisia, ulkomaille vietäviä - Pyydä halukkaita lapsia sanomaan ääneen nuo edellä olevat sanat. Jos jotkin noista sanoista eivät ole oppilaille ymmärrettäviä, selitä niiden merkitys. Kysy seuraavaksi, mitä noista sanoista tulee mieleen?

3 Kun saat vastaukseksi, hedelmiä, pyydä lapsia muodostamaan kaksi uutta sanaa jokaisen edelläolevan määritteen kahdesta ensimmäisestä kirjaimesta. Vastaukseksi tulee, marjahedelmiä. - Selvittääksesi lapsille yksittäisten marjahedelmälajien nimet, toteuta seuraava päättelytehtävä. Jaa jokaiselle osallistujalle punainen ja vihreä kortti ja selvitä leikin periaatteet: -Kohta luen teille lauseita, jotka liittyvät marjahedelmien nimiin. Nämä lauseet voivat olla oikeita tai vääriä. Jos olette sitä mieltä, että se, mitä luen on totta, nostakaa ylös vihreä kortti. Ja jos se mielestänne ei ole totta, näyttäkää punaista korttia. Esimerkkilauseet: Marjahedelmät kasvavat puissa. Marjahedelmät ovat pieniä. Niillä kuten kaikilla hedelmillä on siemenet. Nämä hedelmät eivät ole omenia, päärynöitä, kirsikoita eivätkä luumuja. Marjahedelmien siemenkivet ovat suuria. Marjahedelmien siemenet ovat hyvin pieniä. Marjahedelmillä on kiinteä hedelmäliha. Leikin lopuksi oppilaat tekevät johtopäätöksen, että marjahedelmät ovat pieniä, niillä on kiinteä hedelmäliha ja pienet siemenet. - Seuraavaksi voit ehdottaa, että mahdollisuuksien mukaan korkeintaan 12 vapaaehtoista kokoaa korissa olevista tavulappusista marjojen nimiä: va, del, ma, man, sik, ka, mus, ta, he, ruk, ka, pen, sas, mus, tik, ka. -Varmista, että kaikki ymmärtävät tehtävänä olevan muodostaa tavulappusia yhdistämällä neljän marjahedelmän nimet. Osallistujat nostavat korista tavukortin kerrallaan ja kolmen joukkueina muodostavat nimiä. Muut lapset lukevat ääneen muodostuneet nimet. - Näytä lapsille kasvikirjasta tai muina kuvina nyt jo nimiltä tunnetut marjahedelmät: mansikka, vadelma, mustaherukka ja pensasmustikka. - Esitä oppilaille kysymys: Mikä näistä neljästä marjasta on teille kaikkein tutuin? Oletamme heidän vastaavan esimerkiksi, että pensasmustikka. Nyt voit kertoa lyhyesti tästä hedelmästä Tavallisen marjan uskomaton voima -kampanjamateriaalien sisältämän informaation avulla. - Näytä lapsille kortit, joissa on piirrettyinä yllämainittujen hedelmien ääriviivat, ja pyydä heitä värittämään se hedelmä, joka maistuu kullekin parhaiten. - Värittämisen päätyttyä esitä lapsille kysymys: Miksi pidätte eniten juuri siitä hedelmästä, jonka värititte? Ota sattumanvaraisesti muutaman lapsen vastaus ja ehdota myös, että he alleviivaisivat väriliidulla kuvataululta ne ilmaukset, jotka heidän mielestään kuvaavat parhaiten ominaisuuksia, jotka ilmentävät tunnusta - hedelmien ihmeellinen voima.

4 Tehtävän yhteenvetona voit esim. todeta: Tänään olette oppineet tietämään, millaiset hedelmät ovat marjahedelmiä. Tunnette niitä jo neljä. Niitä on muitakin, mutta seuraavilla tunneilla tutustumme paremmin vain näihin neljään, jotta oppisitte tuntemaan paremmin niiden epätavallisia ja taianomaisia ominaisuuksia. Opetustapahtuma 2. Marjahedelmien nelikko runoja, arvoituksia ja liikuntaleikkejä, jotka luonnehtivat marjahedelmiä Kesto: 30 minuuttia Tarvikkeet: - Jaa pieniä pahvikortteja yksi jokaiselle oppilaalle. Kussakin kortissa on piirrettynä yksi neljästä marjahedelmästä. Jos luokka on suuri, kyseinen hedelmä voidaan esittää useamman kerran. Opetustavoite: Tämän osion tavoitteena on, että oppilaat oppivat tunnistamaan marjahedelmät värin, muodon, koon tai muiden ominaisuuksien perusteella. Opetusleikkien aikana lapset tutustuvat näiden tavallisten, mutta silti epätavallisten hedelmien ominaisuuksiin. Opetustapahtuman kulku Aluksi pyydä lapsia asettumaan istumaan piiriin matolle. Johdata heidät marjahedelmä -aiheeseen lukemalla runo: Kesä on mansikassa : Kesä herää mansikan kanssa, kukat valkoisin terälehdin. Hyönteiset niissä pörräävät ahkeraan ja aurinko saa kukatkin hikoilemaan. Kesä räjäyttää mansikat kasvamaan, ja tietää, mikä ruohikossa vikisee Tuleeko liian vähän sadetta, vai saadaanko, mitä kasvu tarvitsee?

5 Kesä mansikan kypsyttää, kauniin värin sille lahjoittaa Punaisella marjat koristaa, niiden posket pisamilla kaunistaa. Kesä tulee ja mansikat antaa, poimijat niitä koreilla pellolta kantaa. Kuivat huulet mansikoista makeutuu ja maku hedelmäinen kaiken parantaa. Mansikka kesän täydentää, ihmisten toiveet toteuttaa Marjakorit terveydellä täyttyvät emmekä koskaan marjoihin kyllästy. Mansikka kesän viestin tuo ja vielä toisen sadon antaa Lehdet vihreät sitten lahjoittaa, niillä juhlapaikan kaunistaa. - Esitä kysymyksiä: Minkä värisiä ovat mansikan kukat? Milloin mansikat kypsyvät syötäviksi? Mikä auttaa niiden kypsymisessä? Kuka niitä poimii ja miksi? - Vastaukset saatuasi esitä arvoituksia: Olen musta ja pieni ja pyöreä kuin pallo, nimeni on (mustaherukka) Makuupaikkamme on ruohikko, kun sillä lepäämme niin kasvamme. Nimemme on (mansikka) Ylöspäin kun kiipeämme, narun siihen tarvitsemme, koska meidän täytyy saada kasvomme aina aurinkoon

6 (vadelma) Tämä marja monen vaatteet tummalla mehullaan tahrii, mutta se ei nyt haittaa (pensasmustikka) -Kun lapset ovat palauttaneet mieleensä neljä marjahedelmää arvoitusten kautta, voit johdattaa heidät liikuntaleikkiin. Sen tavoitteena on välittää lapsille tärkeätä tietoa heidän jo tuntemistaan hedelmistä. Jaa jokaiselle lapselle yksi pahvikortti, jossa on piirrettynä yhden neljästä marjahedelmän ääriviivat. Kortit ovat ikään kuin lapsen tunnisteina. Aloita leikki seuraavin sanoin: Istukaa edelleen mukavasti piirissä. Jokainen teistä on saanut kortin, jossa on kuva yhdestä jo tuntemistanne neljästä marjahedelmästä. Nyt sen nimi on myös teidän nimenne. Minä annan komentoja hedelmille. Jos tehtävä on teidän hedelmällenne, tehkää sanojeni mukaan seuraavat liikkeet. Esitä jokainen tehtävä peräjälkeen ja huolehdi, että lapset tekevät ne: Kaikki pyöreät hedelmät nouskoot ylös ja pomppikoot kuin pallot! (pensasmustikat ja herukat) Lähellä maata kasvavat hedelmät kyykistykööt! (mansikat) Te, joilla on tumma kuori, taputtakaa käsiänne! (pensasmustikat ja herukat) Ne hedelmät, jotka kasvavat pensaissa, nouskoot varpailleen! (pensasmustikat, vadelmat, herukat) Ne, joilla on pisamia, peskööt kasvojaan! (mansikat) Kaikki punaiset hedelmät ottakoot toisiaan kädestä ja pyörikööt piiriä! (mansikat, vadelmat) Tömistelkööt jalkojaan kaikki ne marjat, joilla on oma vahva tuoksunsa! (mustaherukat) Kaikkein makeimmat hedelmät, nostakaa molemmat kätenne ylös! (vadelmat, mansikat, pensasmustikat) Ne hedelmät hypelkööt, joilla on kanta! (mansikat) Tertuissa kasvavat marjahdelmät kumartukoot eteenpäin! (herukat) Nouskoot ylös ne hedelmät, joita voidaan poimia vielä syyskuussa! (vadelmat, pensasmustikat) Leikin päätöksenä pyydät:

7 Nyt ottakaa toisianne kädestä kaikki hedelmät, joita meidän pitää syödä ympäri vuoden. (mansikat,vadelmat, herukat, pensasmustikat) - Ja kaikkein viimeiseksi pyydä oppilaita täydentämään lause, jonka sanot: Kesällä me syömme hedelmiä, jotka ovat (tuoreita) Ennen syömistä hedelmät on aina (pestävä) Vaikka talvella meillä ei ole tuoreita hedelmiä, voimme silloinkin syödä niitä... (säilykkeinä ja pakasteina) Syömme mielellämme marjahedelmiä joka päivä, koska niillä on ihmeellisiä ja epätavallisia... (terveysominaisuuksia) Opetustapahtuma 3. Marjakauppiaina opetusleikki, jossa mainostetaan marjahedelmiä markkinatorilla Kesto: 60 minuuttia Tarvikkeet: - paperisia tarjottimia, värillisiä askartelupapereita, ohutta askartelupaperia, sakseja, liimaa, huopakyniä tai markkereita, valmiita hedelmien hahmokuvia väritettäviksi. Opetustavoitteet: Tavoitteena on marjahedelmien tunnettuuden lisääminen. Tämän markkinatori - opetusleikin kuluessa oppilaat tulevat tietoisiksi, miten suuri merkitys marjahedelmillä on ihmiselle ja miksi niitä pitää viljellä ja käyttää ravinnoksi. He oppivat myös, mitä pitää tehdä, jotta marjahedelmien tarjonta ja kysyntä siis kulutus kasvaisi. Opetustapahtuman kulku -Johdanto opetustapahtumaan: -Tiedätte jo, että marjahedelmät kasvavat pelloilla ja hedelmätarhoissa. Niitä poimitaan lähes koko kesän ja muutamia lajeja vielä syyskuussa. Niitä, joiden ammattina on hedelmien viljely, sanotaan hedelmätarhureiksi tai marjatilallisiksi. Tänään leikimme marjanmyyjää. Tehtävämme on yrittää saada ostajia tarjoamillemme tuotteille, jotka ovat marjahedelmiä. - Tämän lyhyen johdannon jälkeen esitä seuraavat kysymykset: Milloin on oikea aika poimia marjahelmät? Esimerkkivastauksia: silloin, kun ne ovat kypsiä,...kun hedelmät ovat kauniin värisiä ja kypsiä,...kun niillä on oikea maku ja tuoksu,...kun ne eivät ole enää raakoja ja happamia Millaisia marjahedelmien pitää olla, jotta ihmiset ostaisivat niitä mielellään?

8 Esimerkkivastauksia: kauniita, puhtaita, tuoreita, kolhiutumattomia, maukkaita, makeita, aromaattisia, ilman laikkuja ja rupia, homeettomia, ilman mädäntymisen alkuja Millaisiin astioihin ne pitää kerätä, jotta ne eivät vahingoittuisi? Oletettavia vastauksia: laatikoihin, erilaisiin koreihin, muoviastioihin Mihin marjahedelmät toimitetaan poimimisen jälkeen? Vastausehdotuksia: hedelmien ostopisteisiin, tukkuliikkeille, vähittäiskauppoihin, kauppatoreille, hedelmänjalostamoihin, autoilla ulkomaille - Nyt pyydä oppilaita kokoontumaan yhteen. Jaa heidät neljään ryhmään. Ykköset ovat myyjiä, kakkoset vadelmia, kolmoset herukoita ja neloset pensasmustikoita. - Anna jokaiselle ryhmälle pikkupöytä. Aseta pöydät yhtä kauas toisistaan. Anna oppilaille paperitarjottimia, värillistä paperia ja ohutta askartelupaperia, sakseja, liimaa sekä huopakyniä tai markkereita. Oppilaat voivat saada myös väritettävikseen hedelmien ääriviivakuvia. Selosta ryhmille tehtävä: Valmistakaa marjahedelmien myyntipaikka. Somistakaa se. Leikatkaa paperista ryhmänne hedelmän kuvia tai värittäkää ääriiviivakuvia. Asetelkaa hedelmät mielenne mukaan koreihin tai paperitarjottimille. Kun myyntipaikkanne on valmis ja tyylikäs, tehtävänne on houkutella ostajia käyttämään hyväkseen marjahedelmätarjouksianne. Siinä voitte käyttää sanoja, jotka ripustan valmistautuessanne magneettitaululle. Nämä taululle ripustettavilla korteilla olevat apusanat ovat: erinomaisia, tuoreita, ainutlaatuisia, hyvännäköisiä, houkuttelevia, makeita, aromaattisia, ensiluokkaisia, huipputavaraa, vientituotteita, puhtaita, edullisia ostaa, ominaisuuksiltaan mitä parhaimpia, herkullisia - Itsenäisen ryhmätyöskentelyjakson kuluessa lapset valmistavat mehua esim. pakastetuista marjahedelmistä. Mehu on palkinto jokaiselle lapselle tähän myyntipaikkaleikkiin osallistumisesta. - Kun hedelmäryhmät ovat tehneet työnsä, pyydä vapaaehtoista ryhmää nimeämään edustajansa, joka esittää ryhmän myyntikampanjan. Muut kuuntelevat tarkkaavaisina tätä marjahedelmien menekinedistämisesitystä. - Kun myyntitarjous on esitetty, pyydä oppilaita maistelemaan mehua ja keskustelemaan vapaasti. He saavat kertoa mielipiteitään ja havaintojaan tästä myyntileikistä.

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu

Siltaaminen: Piaget Matematiikka Inductive Reasoning OPS Liikennemerkit, Eläinten luokittelu Harjoite 2 Tavoiteltava toiminta: Materiaalit: Eteneminen: TUTUSTUTAAN OMINAISUUS- JA Toiminnan tavoite ja kuvaus: SUHDETEHTÄVIEN TUNNISTAMISEEN Kognitiivinen taso: IR: Toiminnallinen taso: Sosiaalinen

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Apua! Minne vihreä takkini on kadonnut? Haluan sen heti takaisin. Autathan minua. löytämää sen?

Apua! Minne vihreä takkini on kadonnut? Haluan sen heti takaisin. Autathan minua. löytämää sen? Minkähän värinen Viehko Vadelman uusi mekko mahtaa olla? Sininen se ei ole, eikä punainen, mutta olisiko mekko näiden värien sekoitus? Tiedätkö sinä värin nimen? Hih, hih! Huomasikohan Pate Puolukka, että

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle

MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle MENNÄÄN AJOISSA NUKKUMAAN! -kotitehtävävihkoon liittyvä ohje opettajalle Hyvä 5.- ja 6. -luokkalaisen opettaja, Mennään ajoissa nukkumaan! on 5.- ja 6. -luokkalaisille tarkoitettu vuorovaikutteinen kotitehtävävihko,

Lisätiedot

lehtipajaan! Oppilaan aineisto

lehtipajaan! Oppilaan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Oppilaan aineisto OSA 1: Tietoa sanomalehdestä Mikä on lehtipaja? Tässä lehtipajassa opit tekemään uutisia Luokkanne on Aamulehti junior -lehden toimitus it Saat oman ammatin ja

Lisätiedot

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö.

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö. AURINKOUUNI Tavoite: Tutustutaan aurinkoon uusiutuvana energianlähteenä askartelemalla yksinkertainen aurinkouuni. Havainnollistetaan oppilaille kasvihuoneilmiötä. Tehtävä: Oppilaat jaetaan useaan ryhmään

Lisätiedot

Askarrellaan lorukortteja

Askarrellaan lorukortteja Askarrellaan lorukortteja Valitse lapsen kanssa mieluisimmat lorut liitteestä tai muistelkaa omia lempilorujanne. Kirjoita tai leikkaa ja liimaa loru kartongille. Kortista tulee lapselle entistä kiinnostavampi,

Lisätiedot

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25

Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 1 Eikev 5. Moos 7: 12-11: 25 Hepreankielisessä sanassa eikev on hyvin paljon tarkoitusta. Ensimmäinen tarkoitus on: johdonmukainen, askel askeleelta eteenpäin. Sana eikev tarkoittaa myös kantapäätä. Kaikkivaltias

Lisätiedot

Tiivistetyistä mehuista on moneen janoon

Tiivistetyistä mehuista on moneen janoon Tiivistetyistä mehuista on moneen janoon Täysmehujen ja muiden mehu- ja juomavalmisteiden runsas tarjonta on lisännyt erilaisten juomien käyttöä viime vuosien aikana. Mehutuotteita nautitaankin nykyään

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Herukka

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Herukka Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Herukka Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija Kalle Hoppula Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, MTT Marjanviljelystä vahva elinkeino Pohjois- Suomeen

Lisätiedot

Sarjakuva- www.ransu.info

Sarjakuva- www.ransu.info Sarjakuva- ja puuhakirja Ransun Lue ja pelaa! Heippatirallaa! Tässä kirjassa on Ransun pelastuskoulu -sarjakuvia, joista lukemalla oppii tärkeitä turvallisuuteen liittyviä asioita. Ja sitten on vähän väliä

Lisätiedot

Ostamalla tuet Myyntikampanjan tarkoitus Myyjän nimi Pikkuveljen Paras T Pikkuveljen Paras T

Ostamalla tuet Myyntikampanjan tarkoitus Myyjän nimi Pikkuveljen Paras T Pikkuveljen Paras T Herkkuja joka makuun ja hyvään tarkoitukseen! Ostamalla tuet Myyntikampanjan tarkoitus Myyjän nimi Pikkuveljen Paras Toffeesekoitus Pikkuveljen Paras Toffeesekoitus on yhdistelmä Englannin toffeita ja

Lisätiedot

Tämän monisteen tarkoitus on tutustua pikamaski -toimintoon GIMP:issä.

Tämän monisteen tarkoitus on tutustua pikamaski -toimintoon GIMP:issä. Gimp alkeet XVII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 5 Tutustuminen pikamaskiin Tämän monisteen tarkoitus on tutustua pikamaski -toimintoon GIMP:issä. Pikamaski on tehokas keino rajata alueita ja copypasteta

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

1. Mustikka (Vaccinium myrtillus)

1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) 1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) 1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) Mustikka on tyypillinen havumetsien kasvi, jonka varpu voi kasvaa jopa 30 vuotta. Mustikka on yleinen koko Suomessa. 6-8 mm Lehdet ovat

Lisätiedot

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020

Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorten tulevaisuusseminaari Kirkko 2020 Nuorteniltapaketti - Kirkon rakentajat Tämä ohjelmamateriaali on tarkoitettu toteutettavaksi nuortenillassa, nuorten leirillä tai isoskoulutuksessa. Ohjelman voi

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia

Sanomalehtiviikko. Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Sanomalehtiviikko Sanomalehtiviikon 2014 tehtäväehdotuksia Esiopetukseen, 3. 7.2.2014 ala- ja yläkouluun sekä lukioon ja ammatilliseen oppilaitokseen Sanomalehtiviikko: esiopetus Vastatkaa vuoronperään

Lisätiedot

Mistä voit kerätä villiyrttejä?

Mistä voit kerätä villiyrttejä? Mistä voit kerätä villiyrttejä? Puhdas alue, lähellä ei ole tehtaita tai vilkkaita teitä. Lähimpään tiehen matkaa 50 100 metriä, pieniltä teiltä pölyn etäisyys. Ei alueilta, joilla on paljon typpeä, esim.

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Marjanviljely elinkeinona

Marjanviljely elinkeinona UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Marjanviljely elinkeinona Aloittavien marjanviljelijöiden työpaja 1. Kokoontuminen 21.1. Mansikan viljelypinta-alan ja viljelijämäärän kehitys

Lisätiedot

Myyntikuvasto. Kiitos tuestanne! Pikkuveljen Paras Toffeesekoitus. Isoäidin Suklaakeksit. Koulu / Seura. Myyntikampanjan tarkoitus.

Myyntikuvasto. Kiitos tuestanne! Pikkuveljen Paras Toffeesekoitus. Isoäidin Suklaakeksit. Koulu / Seura. Myyntikampanjan tarkoitus. Koulu / Seura Myyntikampanjan tarkoitus Myyjän nimi Myyntikuvasto Kiitos tuestanne! Pikkuveljen Paras Toffeesekoitus Pikkuveljen Paras Toffeesekoitus on yhdistelmä Englannin toffeita ja hedelmätoffeita.

Lisätiedot

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005

Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu. Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Opetusmateriaalin visuaalinen suunnittelu Kirsi Nousiainen 27.5.2005 Visuaalinen suunnittelu Ei ole koristelua Visuaalinen ilme vaikuttaa vastaanottokykyyn rauhallista jaksaa katsoa pitempään ja keskittyä

Lisätiedot

Tämän ennakkotehtävän suoritettuaan Suurjuhlaan tulevilla partiolaisilla on kuitenkin hieman monipuolisempi käsitys nykyisestä Kouvolasta.

Tämän ennakkotehtävän suoritettuaan Suurjuhlaan tulevilla partiolaisilla on kuitenkin hieman monipuolisempi käsitys nykyisestä Kouvolasta. Betonipeli Suurjuhlan ennakkotehtävä on nimetty Betonipeliksi, sillä Kouvola tai tuttavallisemmin Kouvostoliitto on tunnettu kauniista betoniarkkitehtuuristaan. Tämän ennakkotehtävän suoritettuaan Suurjuhlaan

Lisätiedot

SMOOTHIEMIXIT. Paljon käyttövinkkejä! L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön

SMOOTHIEMIXIT. Paljon käyttövinkkejä! L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön SMOOTHIEMIXIT Paljon käyttövinkkejä! L = laktoositon VL = vähälaktoosinen M = maidoton K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön Aurinkoisia smootheja, väriä ja luonnollisuutta! Raikkaat smoothiemixit

Lisätiedot

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt OPPITUNNIN KUVAUS OPPITUNNIN NIMI Sisältö Luokka-aste Suositeltu ohjelmiston kokemustaso Tavoitteet Kesto Tarvikkeet Tehtävän sanastoa Petra s Planet for Schools -ohjelmiston pelisäännöt Käydään läpi netikettiä

Lisätiedot

SMOOTHIET, SMOOTHIEKULHOT JA SORBETIT

SMOOTHIET, SMOOTHIEKULHOT JA SORBETIT SMOOTHIET, SMOOTHIEKULHOT JA SORBETIT KIVA, ETTÄ LATASIT TÄMÄN E-KIRJAN! Voit rohkeasti soveltaa reseptejä, jos jokin ainesosista ei ole sinun makuusi tai sovi ruokavalioosi. Voit vaihtaa vaikkapa vadelmat

Lisätiedot

Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla

Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla Murtolukujen peruslaskutoimitukset Cuisenairen lukusauvoilla 1. Tehtävänanto Pohdi kuinka opettaisit yläasteen oppilaille murtolukujen peruslaskutoimitukset { +, -, *, / } Cuisenairen lukusauvoja apuna

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Lisätehtävät

Sisällysluettelo. Lisätehtävät Sisällysluettelo Sähköpostikortti Havainnekuva subtraktiivisesta ja additiivisesta värijärjestelmästä Kahvirasia Horoskooppimerkit Lahjapaperi Kuvaruno ja Typografinen muotokuva Kalligrafiaa Illustratorilla

Lisätiedot

A S I A K K A ILLE K E SÄ KUUTA ME R EL LI STÄ YL I 2 5% ALE N N U STA M E R E N I N S PI R O I M I STA TU O KS U I STA,

A S I A K K A ILLE K E SÄ KUUTA ME R EL LI STÄ YL I 2 5% ALE N N U STA M E R E N I N S PI R O I M I STA TU O KS U I STA, A S I A K K A ILLE 1.-3 0. K E SÄ KUUTA 2 01 9 ME R EL LI STÄ TU NN E LM A A YL I 2 5% ALE N N U STA M E R E N I N S PI R O I M I STA TU O KS U I STA, H A N KI O M A S I N YT! KYNTTILÄPAKETTI Norm. hinta

Lisätiedot

Vuoden parhaat ruokalahjat. Ei kylmätuotteita!

Vuoden parhaat ruokalahjat. Ei kylmätuotteita! K A R I N I N R U O K A L A H J A T 2 0 1 5 Vuoden parhaat ruokalahjat Ei kylmätuotteita! WWW.MATGAVOR.SE ORDER@MATGAVOR.SE +46 42 32 26 10 1 Me tarjoamme teille maistuvan ratkaisun! Jo 25 vuoden ajan

Lisätiedot

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella

Sanomalehtiviikko. KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. 2.-luokkalaisille. Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella Sanomalehtiviikko KAUKOPUTKI LÖYTÄÄ UUTISET Tehtäväpaketti 1. -luokkalaisille Lähde uutisseikkailuun toimittaja Simo Siiven opastuksella MA Tänään katsomme ja kuuntelemme sanomalehteä. 1. Paljonko sanomalehti

Lisätiedot

145* PUOLUKKAA BERRIE PUOLUKKA-KARPALO. Puolukan ja karpalon yhdistelmä herättää makuaistin syksyisillä aromeillaan.

145* PUOLUKKAA BERRIE PUOLUKKA-KARPALO. Puolukan ja karpalon yhdistelmä herättää makuaistin syksyisillä aromeillaan. Roberts MARJAHYVÄÄ Roberts Berrieissä on marjojen kaikki parhaat ominaisuudet helposti nautittavassa muodossa. Juotavat välipalat on valmistettu kokonaisista marjoista, jolloin mukana ovat myös runsaasti

Lisätiedot

JOULUAJAN KYSYMYKSET. Käyttöideoita

JOULUAJAN KYSYMYKSET. Käyttöideoita JOULUAJAN KYSYMYKSET Kortit juhlatunnelman herättelyä ja juhlan suunnittelua varten Kysymykset liittyvät: mielipiteisiin kokemuksiin toiveisiin muistoihin. Alussa on helppoja ja lopussa vaikeita kysymyksiä.

Lisätiedot

Alle 1-vuotiaan ruokailu

Alle 1-vuotiaan ruokailu SYÖDÄÄN YHDESSÄ Alle 1-vuotiaan ruokailu Ruokasuositukset lapsiperheille 2016 SYÖDÄÄN YHDESSÄ Lapsen ensimmäinen ruokavuosi rakentaa pohjaa monipuolisille ja terveellisille ruokatottumuksille. Lapsen myötä

Lisätiedot

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV Vadelmat AIKAISET LAJIKKEET Muskoka FinE I IV Keskikokoiset tai suuret marjat ovat pyöreitä ja väriltään tummanpunaisia. Aromikkaat, makeat marjat. Satoisa tai runsassatoinen lajike pakastukseen. Hennohkot,

Lisätiedot

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille

TEHTÄVÄEHDOTUKSIA. Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille TEHTÄVÄEHDOTUKSIA Lukudiplomitehtävät 1.- ja 2. luokkalaisille 1. Piirrä kuva kirjan päähenkilöstä. 2. Kirjoita postikortti jollekin kirjan henkilölle. 3. Tee kartta kirjan tapahtumapaikoista. 4. Piirrä

Lisätiedot

Tehtävä 1. Valintakoe 2014 Graafisen suunnittelun koulutusohjelma, Lapin yliopisto, TTK Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00

Tehtävä 1. Valintakoe 2014 Graafisen suunnittelun koulutusohjelma, Lapin yliopisto, TTK Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00 Tehtävä 1. Maanantai 9.6.2014, klo 9.00-12.00 Kirjallinen tehtävä Ennakkoon luettava materiaali: Typografia Kieltä vai visuaalisuutta (sivut 81 156). Kirjoita essee, jossa pohdit kysymystä siitä, millaisia

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

OSTOSLI STA. I: Entä leipää? S: Otamme kaksi patonkia ja kaksi ruisleipää. I: Onko tässä kaikki? S: On kaikki ostoslistalta.

OSTOSLI STA. I: Entä leipää? S: Otamme kaksi patonkia ja kaksi ruisleipää. I: Onko tässä kaikki? S: On kaikki ostoslistalta. 7. kappale ( seitsemäs kappale ) KAUPASTA POSTIIN 7.1. Isä ja Samir ovat kaupassa. Samirin kädessä on ostoslista. I: Mitä ostamme ensin? S: Hedelmät. Viisi appelsiinia, neljä punaista omenaa ja puoli ananasta.

Lisätiedot

TIEDEPOSTERI. - Viestinnän välineenä. Marisa Rakennuskoski

TIEDEPOSTERI. - Viestinnän välineenä. Marisa Rakennuskoski TIEDEPOSTERI - Viestinnän välineenä Marisa Rakennuskoski POSTERILAJIT Mainosposteri(pääpaino kuvilla ja visuaalisuudella) Ammatillinenposteri(vapaamuotoinen, esim. jonkin projektin tapahtumia kuvaava,

Lisätiedot

Princess Yonanas- ja lkiruokareseptit

Princess Yonanas- ja lkiruokareseptit Yonanas Reseptikirja Jälkiruokaa milloin tahansa Se on Yonanas! HAUSKOJA, HERKULLISIA & TERVEELLISIÄ RESEPTEJÄ Parhaimmat tulokset saat oikein kypsillä banaaneilla! Hauskoja, herkullisia terveellisä reseptejä

Lisätiedot

Oppitunti 6 - Kynät ja kumit - Osa 1. kynä Tämä on kynä. Kynä on keltainen. pyyhekumi = kumi Tämä on pyyhekumi. Kumi on punainen.

Oppitunti 6 - Kynät ja kumit - Osa 1. kynä Tämä on kynä. Kynä on keltainen. pyyhekumi = kumi Tämä on pyyhekumi. Kumi on punainen. Oppitunti 6 - Kynät ja kumit - Osa 1 kynä Tämä on kynä. Kynä on keltainen. 1 pyyhekumi = kumi Tämä on pyyhekumi. Kumi on punainen. Kynän päässä on kumi. Kynän päässä on punainen pyyhekumi. Tämän kynän

Lisätiedot

Neuvokas perhe. Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika

Neuvokas perhe. Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika Neuvokas perhe Ideoita lapsiperheen arkeen: Syöminen, liikkuminen ja ruutuaika Sisältö: Ruoka ja syöminen lapsiperheessä. Liikkuminen lapsiperheessä. Ruutuaika ja sen mukanaan tuomat haasteet. Lapset opettelevat

Lisätiedot

ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ

ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ 13 ideaa KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Kodin ja Koulun Päivä on valtakunnallinen tapahtuma, jota vietetään sadoissa kouluissa kautta maan. Päivä lujittaa kodin ja koulun yhteistyötä, tarjoaa tilaisuuksia myönteiselle

Lisätiedot

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu

Vaatetusmuotoilu. Teollinen muotoilu. Koru- ja jalometallimuotoilu Vaatetusmuotoilu Teollinen muotoilu Koru- ja jalometallimuotoilu Aika Maanantai 29.5. klo 11.00-12.45 Tehtävä 1 TILASTA TASOKSI Käytä lähtökohtana/ mallina ennakkotehtäväksi suunnittelemaasi kolmiulotteista

Lisätiedot

KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä?

KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä? MONIKON PARTITIIVI KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä? Minulla on kirjoja. Hänellä on koiria. Minulla ei ole levyjä. Hänellä ei ole ystäviä. 2. Missä? Mistä? VERBI Mitä? Ketä? Mihin? (yksikkö) Pöydällä

Lisätiedot

ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA VÄLIPALATUOTTEET

ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA VÄLIPALATUOTTEET ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA VÄLIPALATUOTTEET ROBERTS BERRY SMOOTHIE NATURAL Robertsin marjasmoothieissa on marjojen kaikki parhaat ominaisuudet helposti nautittavassa muodossa. Smoothiet on valmistettu

Lisätiedot

Tue meitä ostamalla pikkuleipiä, makeisia ja näkkileipiä!

Tue meitä ostamalla pikkuleipiä, makeisia ja näkkileipiä! Tue meitä ostamalla pikkuleipiä, makeisia ja näkkileipiä! Auta meitä saavuttamaan tavoitteemme ostamalla Kakkutukun todella maukkaita tuotteita. Jokaisen myydyn rasian avulla pääsemme lähemmäksi unelmaamme

Lisätiedot

10/23/2012 Olli Määttä

10/23/2012 Olli Määttä Oppitunnin käsikirjoitus harjoittelijalle ja ohjaajalle. Tunnin pitämisen ja ohjaamisen tuki. Riittävän joustava. Edellytys oppitunnille: ilman hyväksyttyä tuntisuunnitelmaa ei harjoitustuntia voi pitää.

Lisätiedot

Mitä kuluttaja tuumii luomusta?

Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Tervetuloa Mitä kuluttaja tuumii luomusta? Ohjelma klo 9.30 Luomubrunch klo 0.00 Luomun kuluttajabarometrin 203 tulokset, toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila/Pro Luomu ry klo 0.30 Luomun rooli suomalaisessa

Lisätiedot

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille

1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille 1. Kirja kantaa -lukudiplomi Oppilaan ohjeet 1.- 6. luokille A. Näin suoritat lukudiplomin 1. Ohjeet alakoululaisille Lue vuoden aikana luokan lukudiplomiin tarvittavat kirjat, tee jokaiseen lukemaasi

Lisätiedot

Tiedelimsa. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä.

Tiedelimsa. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KOHDERYHMÄ: Työ voidaan tehdä kaikenikäisien kanssa. Teorian laajuus riippuu ryhmän tasosta/iästä. KESTO: 15min 1h riippuen työn laajuudesta ja ryhmän koosta. MOTIVAATIO: Arkipäivän kemian ilmiöiden tarkastelu

Lisätiedot

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet 9.2.3. Englanti Koulussamme aloitetaan A1 kielen (englanti) opiskelu kolmannelta luokalta. Jos oppilas on valinnut omassa koulussaan jonkin toisen kielen, opiskelu tapahtuu oman koulun opetussuunnitelman

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

mustikka puolukka lakka vadelma variksenmarja juolukka

mustikka puolukka lakka vadelma variksenmarja juolukka Opi tunnistamaan syötävän hyvät LUONNON- MARJAT mustikka puolukka lakka vadelma variksenmarja juolukka 2 mukaan! Marjaretkelle Sanko tai muu sinun marjaretkelle sopivan kokoinen astia. Luonnossa retkieväät

Lisätiedot

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät

Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Kirjakettu/Hopeakettu tehtävät Päähenkilöön liittyvät tehtävät 1. Vertaile itseäsi ja kirjan päähenkilöä. Mitä teissä on samaa, mitä erilaista? 2. Kirjoita kirje valitsemallesi kirjan henkilölle. 3. Kuvittele,

Lisätiedot

LAHJAT JUMALALTA SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 JOHDANTO

LAHJAT JUMALALTA SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 JOHDANTO SISÄLTÄÄ: JOHDANTO + ASKARTELUTEHTÄVIÄ TEEMA: BÁB JA BAHÁ U LLÁH IKÄSUOSITUS: 7-8 LAHJAT JUMALALTA JOHDANTO Syksyllä on kaksi tärkeää päivää jokaiselle bahá ílle - pyhäpäiviä, Bábin ja Bahá'u'lláhin syntymäpäivät!

Lisätiedot

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4

Fiktion käsitteet tutuiksi. Oppitunnit 1 4 Oppitunnit 1 4 Oppituntien kulku 1. oppitunti 2. oppitunti 3. oppitunti 4. oppitunti Fiktion käsitteet tutuiksi 1. Oppia fiktion käsitteiden hyödyntämistä kaunokirjallisten tekstien avaamisessa. 2. Oppia

Lisätiedot

Suomen makein mainosluettelo. Perusvalikoima 2014

Suomen makein mainosluettelo. Perusvalikoima 2014 p Suomen makein mainosluettelo Perusvalikoima 2014 TUOTE SIVU nro Yksittäispakatut Twist -kierrekääre 3-6 Flow- tyynykääre 7 Tikkarit 8 Annokset Peltirasiat 9 Makeispussit 10 Pastilliaskit 11 Purukumit

Lisätiedot

CAREER LEARNING AS A SUCCESS FACTOR FOR LIFELONG LEARNING. Opettajapaneelin keskustelutilaisuuksien 2. kierroksen opas

CAREER LEARNING AS A SUCCESS FACTOR FOR LIFELONG LEARNING. Opettajapaneelin keskustelutilaisuuksien 2. kierroksen opas CAREER LEARNING AS A SUCCESS FACTOR FOR LIFELONG LEARNING Opettajapaneelin keskustelutilaisuuksien 2. kierroksen opas SISÄLTÖ Sivu Johdanto 1 Ehdotettu malli opettajapaneelin keskustelutilaisuuteen 2 2

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTON OPINTOPIIRIKORTIT Tähän korttipakkaan on koottu apukeinoja opinto-piirityöskentelyä varten. Voitte noudattaa ohjeita järjestelmällisesti tai soveltaa niitä vapaasti haluamallanne

Lisätiedot

Energiaa iltapäivään

Energiaa iltapäivään Energiaa iltapäivään Herkullisia välipaloja koululaisille 1 Energiaa iltapa iva a n.indd 1 2.5.2006 07:46:37 Herkullisia välipaloja koululaisille Välipalat kuuluvat oleellisena osana lapsen päivään. Lapsi

Lisätiedot

LUKUVALMENTAJA MARIA KOTILA

LUKUVALMENTAJA MARIA KOTILA LUKUVALMENTAJA MARIA KOTILA 16.10.2015 PALVELUN MÄÄRITELMÄ LYHYESTI (Lukuvalmentajapalvelun konseptin mukaan) Lukuvalmentaja-palvelu on Helsingin kaupunginkirjaston henkilökohtainen, räätälöity opastuspalvelu,

Lisätiedot

KESÄTOIVEET MITÄ HALUAT TEHDÄ KESÄLLÄ? RyhmäRenki Kirsi Alastalo

KESÄTOIVEET MITÄ HALUAT TEHDÄ KESÄLLÄ? RyhmäRenki Kirsi Alastalo KESÄTOIVEET MITÄ HALUAT TEHDÄ KESÄLLÄ? TAVOITE Omien toiveiden ilmaiseminen, myönteisten kesäodotusten herättely, kesäsuunnitelmien kertominen ryhmälle, yhteisten kiinnostuksen kohteiden löytäminen VALMISTELU

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

perustelu Noudatetaan sääntöjä. Opetuskortit (tehtävät 16 28), palikoita, supermarketin pohjapiirustus, nuppineuloja, tangram-palat

perustelu Noudatetaan sääntöjä. Opetuskortit (tehtävät 16 28), palikoita, supermarketin pohjapiirustus, nuppineuloja, tangram-palat Harjoitus 12: INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN KERTAUS Tavoiteltava toiminta: Kognitiivinen taso: Ominaisuuksien ja suhteiden kertaus Toiminnan tavoite ja kuvaus: Oppilaat ratkaisevat paperi- ja palikkatehtäviä

Lisätiedot

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä.

Materiaali sisältää Powerpoint-diojen selitykset ja oppilaille monistettavia tehtäviä. DENNIKSEN tarina - opettajan materiaali Opettaja, tämä materiaali on suunniteltu avuksesi. Voit hyödyntää materiaalia joko kokonaan tai osittain. Materiaali soveltuu käytettäväksi sekä luokkatilassa että

Lisätiedot

21.5.2014 Copyright www.videomarkkinointi.info

21.5.2014 Copyright www.videomarkkinointi.info 1 Tervetuloa kolmannelle jaksolle! Tähän jaksoon sisältyy testi, miten käytät oman aikasi? Saat vinkkejä miten omat unelmat saadaan kirkkaaksi. Jotta voit ne toteuttaa Tarvitset suunnitelman ja työkalut.

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

Kenguru 2017 Ecolier: Ratkaisut (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2017 Ecolier: Ratkaisut (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 12 Oikeat vastaukset ovat alla. 3 pistettä TEHTÄVÄ 1 2 3 4 5 6 7 VASTAUS C C E B C E A 4 pistettä TEHTÄVÄ 8 9 10 11 12 13 14 VASTAUS D B E A C A C 5 pistettä TEHTÄVÄ 15 16 17 18 19 20 21 VASTAUS

Lisätiedot

Assari 2.0 Kevät 2011. Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille)

Assari 2.0 Kevät 2011. Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille) Assari 2.0 Kevät 2011 Aloitustapaamisen ajatuksia (muistiinpanot Systeemianalyysin laboratorion assistenttikoulutukseen 17.1.2011 osallistuneille) Kevään valmennuksen tavoitteet Assarijoukkue Yksittäisten

Lisätiedot

Graafinen ohje. Tunnusten käyttöohjeet Kouluruokadiplomin ansainneelle koululle ja Makuaakkoset-diplomin ansainneelle päiväkodille

Graafinen ohje. Tunnusten käyttöohjeet Kouluruokadiplomin ansainneelle koululle ja Makuaakkoset-diplomin ansainneelle päiväkodille Graafinen ohje Tunnusten käyttöohjeet Kouluruokadiplomin ansainneelle koululle ja Makuaakkoset-diplomin ansainneelle päiväkodille 1/2016 2 Sisällysluettelo Johdanto... 3 Graafinen tunnus... 4 Tunnuksen

Lisätiedot

Menestyksesi reseptit

Menestyksesi reseptit Menestyksesi reseptit Tammi-huhtikuu 2014 Fazer Leipomoiden ammattilaisasiakkaiden kokonaisuus on saanut oman ilmeen ja nimen, Fazer Pro. Fazer Pro herkullisia leipomotuotteita ja uusia ratkaisuja ammattilaisille

Lisätiedot

IHMINEN: kehonosat ja elimet

IHMINEN: kehonosat ja elimet IHMINEN: kehonosat ja elimet AIHE: S1: Kasvu ja kehitys (OPS 2014) IKÄLUOKKA: alkuopetus TAVOITTEET: Opetuskokonaisuudelle asetettuja käsitteellisenä tavoitteena on ihmisen kehonosien mieleen palauttaminen

Lisätiedot

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa

Sharie Coombes. Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa NÄYTESIVUT Sharie Coombes Sinä uskallat! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus pelottaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme TERVETULOA

Lisätiedot

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO

Marjoilla menoksi! Power PUHTI PUUROAAMIAINEN. Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE. Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI. Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Power PUHTI PUUROAAMIAINEN Energy ÄKKILÄHTIJÄN MARJASMOOTHIE Spurtti MARJAINEN MYSLI-JOGURTTI Eco OMENA-MARJA -TUOREPUURO Chatti AAMUTORKUN SÄMPYLÄAAMIAINEN Groovy AAMUVIRKUN MARJAMUNAKAS Marjoilla menoksi!

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit lukiolaisille

Mobiilit luontorastit lukiolaisille Mobiilit luontorastit lukiolaisille Kesto: riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin/tablet-tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio:

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous.

Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Uusi ruokavallankumous on täällä. Syömisen helppous. Syöminen. Miten maailman yksinkertaisimmasta asiasta tuli maailman monimutkaisin? Joudumme jatkuvasti erilaisten ohjeiden, suositusten ja valintojen

Lisätiedot

PÄIVI PORTAANKORVA-KOIVISTO

PÄIVI PORTAANKORVA-KOIVISTO 7.4.2013 PÄIVI PORTAANKORVA-KOIVISTO HARRY SILFVERBERG: Matematiikka kouluaineena yläkoulun oppilaiden tekemien oppiainevertailujen paljastamia matematiikkakäsityksiä Juho Oikarinen 7.4.2013 PÄIVI PORTAANKORVA-KOIVISTO

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105

KÄYTTÖOHJE. Suomen kirjainpalikat art. 1105 KÄYTTÖOHJE Suomen kirjainpalikat art. 1105 LAATU Käsityö Taitavat mestarit valmistavat tuotteemme käsityönä. Käytämme nykyaikaisia ja innovatiivisia työkaluja. Valitsemme materiaalit huolellisesti ja valvomme

Lisätiedot

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla

TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA. mitä haluat. mitä osaat. millä ehdoilla TYÖNHAUN LÄHTÖKOHTIA - Oulun yliopiston Ohjaus- ja työelämäpalvelujen koulutusmateriaalia - mitä haluat mitä osaat millä ehdoilla TYÖNHAUN SUUNNITELMA Tavoite saavutettu? Haastattelu Aloita tästä: Mitä

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 5 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö olisi

Lisätiedot

Johdattelevien kysymysten tarkoituksena on totuttaa kokeen suorittaja vieraskieliseen tilanteeseen. Tätä osaa ei vielä pidä arvostella.

Johdattelevien kysymysten tarkoituksena on totuttaa kokeen suorittaja vieraskieliseen tilanteeseen. Tätä osaa ei vielä pidä arvostella. 1. Tehtäväsarja Suullinen koe koostuu kolmesta arvioitavasta osasta. Tehtävissä 2 ja 3 kokeen suorittajalla on noin puoli minuuttia aikaa tehtävien miettimiseen. Johdattelevien kysymysten tarkoituksena

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

TERVEELLISET VÄLIPALAT

TERVEELLISET VÄLIPALAT LÄHTEET TERVEELLISET VÄLIPALAT Opasleh nen 1-2 luokkalaisille h p://www.diabetes.fi/diabetes etoa/ruoka h p://www.kasvikset.fi/ h p://www.pienipaatospaivassa.fi/ h p://www.sydanlii o.fi/ Arffman S., Partanen

Lisätiedot

luontopolkuja punaisilla naruilla

luontopolkuja punaisilla naruilla luontopolkuja punaisilla naruilla Kevään merkit Eniten kasvilajeja ympyrässä Mikä tästä meni/ Mikä täällä voisi asua? Runo tästä paikasta Ötökät maassa Taidenäyttely Kevään merkit YM, AI pareittain tai

Lisätiedot

TAIKINA- LEIVONNAN TAIKAA

TAIKINA- LEIVONNAN TAIKAA TAIKINA- LEIVONNAN TAIKAA Tuoreita ideoita tarjontaan JÄTÄ OMA KÄDEN- JÄLKESI Houkuttele asiakkaat tuoreen leivän tuoksulla ja omalla erottuvalla tyylilläsi VAASAN taikinaleivontatuotteiden avulla kuka

Lisätiedot

JUUSTOT IRTOPAKASTETUT. K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön G = gluteeniton LI = lisäaineeton. Sulata ennen tarjoilua

JUUSTOT IRTOPAKASTETUT. K = kananmunaton S = soijaton P = pähkinätön G = gluteeniton LI = lisäaineeton. Sulata ennen tarjoilua IRTOPAKASTETUT JUUSTOT IRTOPAKASTETUT JUUSTOT Helppoutta, edullisuutta ja korkeaa laatua! Oletko jo tutustunut irtopakastettujen juustojen moniin etuihin? Pidämme niitä erinomaisena vaihtoehtona perinteisiin

Lisätiedot

RAUTATIE EI OLE LEIKKIPAIKKA

RAUTATIE EI OLE LEIKKIPAIKKA Tuntisuunnitelma 6 RAUTATIE EI OLE LEIKKIPAIKKA RAUTATIE EI OLE LEIKKIPAIKKA Taso: Peruskoulun vuosiluokat 4-6, tehtäviä eri ikäryhmille Ajallinen kesto: n. 45 minuuttia Oppiaineet, joiden tunneilla aineistoa

Lisätiedot

2 Suomen kielen äänteet

2 Suomen kielen äänteet 1 Ruudulla on ensin vain Ali. Linkit kolmeen suomen kielen äänteiden alakokonaisuuteen (2.1 Kirjaintarjottimeen, 2.2 Yksittäisiin äänteisiin sekä 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi) ilmestyvät ruudulle

Lisätiedot