Ensimmäinen matkani aurinkokuntaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ensimmäinen matkani aurinkokuntaan"

Transkriptio

1 EDITORIAL WEEBLE Ensimmäinen matkani aurinkokuntaan FERNANDO G. RODRIGUEZ

2 Ensimmäinen matkani aurinkokuntaan 2014 Editorial Weeble Kirjoittaja: Fernando G. Rodríguez Kuvittaja: Fernando G. Rodriguez Suomentaja: Tuula Nuikka Madrid, Espanja, kesäkuu 2014 Licence: Creative Commons Attribution- NonCommercial-Share Alike 3.0 i

3 Kaikille lapsille ja lapsenmielisille, jotka mielellään katselevat taivaalle tähtikirkkaana iltana.

4 Sisäll Kohtaaminen Matkaseikkailu Paluu Maan kamaralle

5 Kohtaaminen

6 Elipä kerran Arttu, Maapallo-planeetan asukki, kuten me kaikki. Hän eleli onnellisena vanhempiensa kanssa, leikki ja kävi koulua. Hän ei arvannut lainkaan, miten jännittävä seikkailu häntä pian odottikaan.

7 Eräänä päivänä avaruusalus toiselta planeetalta lähestyi Maapalloa. Maapallo vaikutti avaruudesta katsottuna niin kauniilta ja siniseltä, että vierailija toisesta maailmasta päätti vierailla siellä.

8 Ulkoavaruuden ystävämme oli aivan erilainen kuin Maapallon asukkaat. Sen kaksi silmää killuivat eräänlaisten tuntosarvien päissä pään yläpuolella, sen keho oli muualta aivan vihreä, mutta sen kädet olivat violetin väriset. Vaikka se ei muistuttanut lainkaan Maan asukkaita, se vaikutti ystävälliseltä.

9 Ystävämme ulkoavaruudesta ryhtyi etsimään jotakuta, kenen kanssa voisi keskustella. Etäämmällä puistossa leikki eräs poika. Kyllä, ulkoavaruuden otus tokaisi. Menen puhumaan hänen kanssaan ja saan hänestä ystävän.

10 Hoi Maan asukki! vihreä ystävämme huudahti. Mikä on nimesi? Olen Arttu, poika sanoi vapisevalla äänellä. Asutko Maapallolla, ystäväni Arttu? Kyllä, poika vastasi. Tämä on kotiplaneettani.

11 Oletko koskaan käynyt muilla planeetoilla? kysyi ystävämme ulkoavaruudesta. En koskaan, Arttu vastasi. Sitten ehdotankin sinulle jotain hauskaa. - Mitä? kysyi Arttu. Jos nouset alukseeni, vien sinut tutustumaan teidän aurinkokuntaanne. Sopii, vastasi Arttu muitta mutkitta. Kaksikko lähti siltä seisomalta kohti avaruusalusta.

12 Ystävykset astuivat alukseen, joka kohosi äkkiä kohti tähtiä. Nimeni on Ruffa-Roffa X 60, sanoi ystävämme ulkoavaruudesta.

13 Matkaseikkailu

14 Näytän sinulle koko aurinkokunnan, sanoi Ruffa-Roffa X 60. Katso Arttu, tuo on Aurinko. Aurinko on oikeastaan suuri tähti, jota planeetat kiertävät. Ohhoh, Arttu sanoo ihmeissään, kun hän näki kaikki Aurinkoa kiertävät planeetat. Kuinka paljon planeettoja oikein on? kysyi Arttu. Planeettoja on kahdeksan: Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Aikaisemmin myös Plutoa kutsuttiin planeetaksi, mutta nykyisin sitä sanotaan kääpiöplaneetaksi.

15 Keskellä on Aurinko. Se on jättimäinen tulipallo, joka tuottaa energiaa ja lämpöä. Joskus siitä lähtee purkauksia, auringonpurkauksia. Se muodostui noin miljoonaa vuotta sitten. Emme voi mennä kovin lähelle Aurinkoa, ettei aluksemme sula kuin jäätelö.

16 Katso, tuo on Merkurius, planeetta, joka on kaikkein lähimpänä Aurinkoa. Se on aurinkokunnan pienin planeetta ja siellä on hyvin kuuma. Lämpötila on siellä päivällä noin +350 C ja laskee yöllä -150 C:eeseen. Planeetan pinnalla näkyy hyvin paljon meteoriittien törmäysten aiheuttamia kuoppia.

17 Tämä planeetta on nimeltään Venus. Se sijaitsee toiseksi lähimpänä Aurinkoa. Se on suunnilleen samankokoinen kuin Maa. Siellä on hyvin lämmintä. Kuun jälkeen Venus on yötaivaan kirkkain piste. Venuksella vuosi kestää 224 päivää.

18 Tämän planeetan sinä jo tunnetkin, Arttu. Se on Maapallo. Sen ympärillä kiertää pienempi taivaankappale, Kuu. Maapallo sijaitsee 150 miljoonaa kilometriä Auringosta ja se on kolmanneksi lähimpänä Aurinkoa oleva planeetta. Maapallon pinnasta 75 % on veden peitossa.

19 Katso, tuo punainen planeetta on Mars, sanoi Ruffa-Roffa X 60. Se on pienempi kuin Maapallo. Vuosi Marsilla kestää 687 Maapallon päivää. Marsissa ei ole meriä ja sen pinnalla on paljon meteoriittien tekemiä kuoppia eli niin sanottuja kraattereita. Marsiin on laskeutunut useita miehittämättömiä avaruusluotaimia, kuten Viking, Phoenix Mars Lander, Spirit ja Opportunity. Marsilla on kaksi pientä kuuta, joiden nimet ovat Phobos ja Deimos.

20 Nyt tarkkana! Marsin ja Jupiterin välissä on asteroidivyöhyke, joka koostuu valtavista pyörivistä kivenlohkareista, jotka ovat jatkuvassa liikkeessä. Jos jokin niistä osuisi alukseemme, kävisi hullusti...

21 Jupiter on aurinkokunnan suurin planeetta. Se on jättiläisplaneetta, joka koostuu vedystä ja heliumista. Yksi Jupiterin vuosi kestää lähes 12 Maapallon vuotta. Jupiterin pinnalla näkyy suuri punainen piste, joka on valtava kaksi kertaa Maapalloa suurempikokoinen pyörremyrsky. Jupiterilla on 65 kuuta. Niistä tärkeimmät ovat Europa, Ganymedes ja Kallisto.

22 Saturnus on aurinkokunnan toiseksi suurin planeetta. Se on 740 kertaa niin suuri kuin Maapallo. Se on aurinkokuntamme planeetoista ainoa, jonka ympärillä näkyvät vaaleat renkaat. Kappaleet, joista renkaat muodostuvat, liikkuvat kilometrin tuntinopeudella. Myös kaasuplaneetta Saturnus muodostuu vedystä ja heliumista. Saturnuksella on 62 kuuta, joista tärkeimmät ovat Titan ja Enceladus.

23 Katso Arttu, tuo on Uranus, aurinkokuntanne kolmanneksi suurin planeetta, sanoi Ruffa- Roffa X 60. Olemme jo hyvin kaukana Auringosta, noin miljoonan kilometrin päässä. Auringon valo ja lämpö eivät oikeastaan enää ulotu tälle planeetalle. Uranuksen keskilämpötila onkin vain -205 C. Yksi Uranuksen vuosi kestää lähes 84 Maapallon vuotta. Uranuksellakin on renkaat, mutta ne ovat hyvin tummat eivätkä ne siksi näy. Uranuksella on 27 kuuta. Niistä tärkeimmät ovat Miranda, Ariel, Umbriel, Titania ja Oberon.

24 Neptunus on matkamme viimeinen etappi. Se on planeetoista aurinkokunnan kaukaisin. Se sijaitsee miljoonan kilometrin päässä Auringosta. Se on vähän Uranusta pienikokoisempi planeetta. Neptunuksella on myös suuri tumma Maapallon kokoinen piste niin kuin Jupiterillakin. Neptunuksen keskilämpötila on -220 C. Yksi vuosi Neptunuksella kestää melkein 164 vuotta Maapallolla. Neptunuksella on 13 kuuta, joista suurin ja kylmin on Triton.

25 Tähän päättyy matkamme, sanoi Ruffa-Roffa X 60. Vielä etäämpänä Auringosta ovat kääpiöplaneetat, kuten Pluto, ja muu maailmankaikkeus, jossa on tuhansia ja taas tuhansia hyvin hyvin kaukaisia tähtiä. Arttu on ollut hipihiljaa koko matkan ajan. Hänelle kaikki oli uutta ja ihmeellistä. Tämä oli ihan huippukivaa! Kiitos paljon, Ruffa-Roffa X 60!

26 Paluu Maan kamaralle

27 Ruffa-Roffa X 60:n alus ohjautuu jälleen kohti Maata. Olipa se hauskaa! huutaa Arttu onnellisena.

28 Alus laskeutuu pehmeästi samaan puistoon, josta Arttu löytyi leikkimästä. Artun äiti etsiskelee sieltä jo poikaansa vähän huolissaan.

29 Lopulta Arttu ja äiti löytävät toisensa ja halaavat lämpimästi. He ovat erittäin iloisia jälleennäkemisestä.

30 Enää puuttuvat vain hyvästit avaruuskapteeni Ruffa-Roffa X 60:lle. Artun ja uuden avaruusystävämme matka oli hieno kokemus. Niinpä ystävykset lupaavat matkustaa yhdessä pian uudestaan. Ruffa-Roffa X 60 lähtee paluumatkalle omalle planeetalleen. Näkemiin, Arttu! huutaa Ruffa-Roffa X 60 aluksestaan. Tapaamisiin! Hei hei, Ruffa-Roffa X 60! vastaa Arttu. Tavataan taas uuden avaruusseikkailun merkeissä.

31 Loppu

32 Kustantaja Kustantamo Editorial Weeble on kaikille yhteistyötahoille avoin hanke, jonka tarkoituksena on edistää opetusta tarjoamalla uusi ja houkutteleva oppimistapa. Teemme ja kustannamme opettavaisia, hauskoja, uudenaikaisia, helppolukuisia ja mielikuvituksellisia lastenkirjoja. Kirjoja voi käyttää oppimisen tukena kouluopetuksessa ja opiskelun ohessa kotona. Ja mikä parasta, ne ovat täysin ilmaisia. Tästä syystä ne julkaistaan ainoastaan elektronisessa muodossa eli niin sanottuina e-kirjoina. Meidän mielestämme mielikuvituksen ja luovuuden ruokkiminen ja kehittäminen ovat nuorten kehityksen tukipilarit. Kirjojemme tarkoitus on tarjota uudenlaisia keinoja oppimiseen. Jos haluat tietää meistä lisää, käy osoitteessa: Terveisin, Editorial Weeble -kustantamon työryhmä Voit tukea hanketta lahjoittamalla. Lahjoita (http://editorialweeble.com/suomi/) Kiitos Lahjoita

33 Ensimmäinen matkani aurinkokuntaan 2014 Editorial Weeble Kirjoittaja: Fernando G. Rodríguez Kuvittaja: Fernando G. Rodriguez Suomentaja: Tuula Nuikka Madrid, Espanja, kesäkuu 2014 Licence: Creative Commons Attribution- NonCommercial-Share Alike 3.0

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup

santeri niemelle Sateenkaarentekijät avaa heti! Sateenkaarentekijät - Osa 1 Osa 1 Sateenkaarentekijät Osa 1 Klaus Hagerup Klaus Hagerup Sateen- kaaren- tekijät Sateenkaarentekijät - Osa 1 Santeri on aivan tavallinen poika. Hänelle tapahtuu kuitenkin kummia. Hän tapaa aivan tavalliselta näyttävän tytön, Saran, joka lentää hyrrällä ja laskee

Lisätiedot

Jari Eerola Lohikäärmekivet 2002

Jari Eerola Lohikäärmekivet 2002 1 LUKU 1 PLANEETTA GROZ...3 LUKU 2 LOHIKÄÄRMEKIVI...5 LUKU 3 HÄÄTÖ REVILISTÄ...7 LUKU 4 TOINEN LOHIKÄÄRME KIVI...10 LUKU 5 UUSI TEHTÄVÄ...12 LUKU 6 CANVIRIN LUOLASTO...15 LUKU 7 VIIMEINEN VALITTU...18

Lisätiedot

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 2/2011

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 2/2011 Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 2/2011 Seurantajalusta kannattelemassa 200 / 800 mm peilikaukoputkea. Kuva liittyy Seppo Ritamäen jalusta-artikkeliin, joka alkaa sivulta 8. STELLA

Lisätiedot

SBIG ST-8XME esittelyssä Tähtikarttoja tietokoneelle Talven tähtitaivas. Warkauden Kassiopeia ry:n jäsenlehti. Havaitsemaan Marsia!

SBIG ST-8XME esittelyssä Tähtikarttoja tietokoneelle Talven tähtitaivas. Warkauden Kassiopeia ry:n jäsenlehti. Havaitsemaan Marsia! SBIG ST-8XME esittelyssä Tähtikarttoja tietokoneelle Talven tähtitaivas Warkauden Kassiopeia ry:n jäsenlehti AD ASTRA NRO. 2/2005 Maailmankaikkeuden synty - Hannu Aartolahden kiehtova artikkeli maailmankaikkeuden

Lisätiedot

Tähdet Ja avaruus 1.1-31.1.2012. Tässä Julkaisussa käsitellään kuvineen juttuja avaruudesta ja siihen liittyvistä asioista.

Tähdet Ja avaruus 1.1-31.1.2012. Tässä Julkaisussa käsitellään kuvineen juttuja avaruudesta ja siihen liittyvistä asioista. Tähdet Ja avaruus 1.1-31.1.2012 Tässä Julkaisussa käsitellään kuvineen juttuja avaruudesta ja siihen liittyvistä asioista. Jari 23.3.2012 Kaasupallo vie turistit avaruuden rajalle Espanjalainen Zero2Infinity-yritys

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2004

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2004 Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2004 Australiassa tähtitaivas pyörii eteläisen taivaannavan ympäri samaan tapaan kuin Suomessa Pohjantähden vieressä sijaitsevan pohjoisen taivaannavan

Lisätiedot

Avaruuslentojen fysiikkaa (AstroKosmoTaikonautiikka)

Avaruuslentojen fysiikkaa (AstroKosmoTaikonautiikka) Avaruuslentojen fysiikkaa (AstroKosmoTaikonautiikka) Astronautti Kosmonautti Taikonautti = länsimainen avaruuslentäjä = venäläinen avaruuslentäjä = kiinalainen avaruuslentäjä Juhani Kaukoranta Raahen lukio

Lisätiedot

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 1/2009

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 1/2009 Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 1/2009 NGC6992 on kirkkain osa itäisestä Harsosumusta. Vety-alfa-aallonpituuden säteily on tässä kuvassa punaista. Kuvausvälineet: William-Optics

Lisätiedot

AD ASTRA NRO. 2/2010. Warkauden Kassiopeia ry:n jäsenlehti

AD ASTRA NRO. 2/2010. Warkauden Kassiopeia ry:n jäsenlehti Ta p a h t u m a k a l e n t e r i S y y s k o k o u s k u t s u j ä s e n i l l e Pääkirjoitus Warkauden Kassiopeia ry:n jäsenlehti AD ASTRA NRO. 2/2010 2 Upea kuva ukkosalasimesta joka vieraili Härkämäen

Lisätiedot

ZENIITTI ON TÄHTITIETEELLINEN YHDISTYS URSA RY:N HARRASTE- LEHTI, JOTA JULKAISTAAN VERKOSSA. Zeniitti. 5-2014, www.ursa.

ZENIITTI ON TÄHTITIETEELLINEN YHDISTYS URSA RY:N HARRASTE- LEHTI, JOTA JULKAISTAAN VERKOSSA. Zeniitti. 5-2014, www.ursa. ZENIITTI ON TÄHTITIETEELLINEN YHDISTYS URSA RY:N HARRASTE- LEHTI, JOTA JULKAISTAAN VERKOSSA. Zeniitti 5-2014, www.ursa.fi/zeniitti Zeniitti 5-2014 Tähtiharrastuksen verkkolehti Zeniitti on Tähtitieteellinen

Lisätiedot

UUTISIA LÄHETYSTYÖSTÄ 1/2014 VIHDIN SEURAKUNTA

UUTISIA LÄHETYSTYÖSTÄ 1/2014 VIHDIN SEURAKUNTA UUTISIA LÄHETYSTYÖSTÄ 1/2014 VIHDIN SEURAKUNTA 1 J JOULURUOKAMYYJÄISIIN VALMISTAUTUMASSA Joulukuun viimeiset myyjäiset vuonna 2013 olivat Jouluruokamyyjäiset. Kirkonkylän omiin puurojuhliin tuli paljon

Lisätiedot

Mutta puhutaan taas perheestä. Meille italialaisille perhe on todella tärkeä. Minkälainen perhe sinulla on? Minkälainen on sinun perheesi?

Mutta puhutaan taas perheestä. Meille italialaisille perhe on todella tärkeä. Minkälainen perhe sinulla on? Minkälainen on sinun perheesi? Poslech z http://www.yle.fi/opinportti/supisuomea/ (5. Tv-sarja) Hei!/Ciao! Minä olen Giuseppe La Grassa. Olen italialainen. Olen asunut Suomessa 26 vuotta. Suomi on pohjoinen maa - ja hyvin kaukana minun

Lisätiedot

ASEMAPÄÄLLIKKÖ ÖLLERIN SALAISUUS

ASEMAPÄÄLLIKKÖ ÖLLERIN SALAISUUS 1 ASEMAPÄÄLLIKKÖ ÖLLERIN SALAISUUS 1. Kaupunginmuseo Hei! Minä olen Wilhelm-hiiri. Minä olen tällainen ihan tavallinen, harmaa kotihiiri ja minä asun täällä kaupunginmuseossa ja minä tarvitsen teidän apuanne!

Lisätiedot

UFOt - Vieraita ulkoavaruudesta?

UFOt - Vieraita ulkoavaruudesta? UFOt - Vieraita ulkoavaruudesta? by Tony Pearce, www.lightforthelastdays.co.uk Äskettäinen Meksikon hallituksen julkaisema video, jossa 11 lentävää lautasta kiertää valvontakoneen ympärillä, on antanut

Lisätiedot

Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin!

Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin! Mary Kay uramahdollisuus mahdollisuus sinullekin! Asiakkaille haluan sanoa suuren kiitoksen kun olet löytänyt kiireisestä kalenteristasi aikaa saapua paikalle ja kuunnella tämän tovin Mary Kay yrityksestä

Lisätiedot

Kiinan kulttuurivihko

Kiinan kulttuurivihko Kiinan kulttuurivihko Merkkien ja herkkujen valtakunnan väkeä 10+ Ulkoasu, kuvitus ja taitto: Terese Bast Teksti: Tanja Kettunen This work is licensed under the Creative Commons Attribution- NonCommercial-NoDerivs

Lisätiedot

Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007

Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007 Elämäni tärkein asia Vernerin runokilpailun satoa 2007 Piirroskuvat: Linda Lauttia, Perttulan erityisammattikoulu. Toimitus: Jaana Teräväinen, Jenni Meronen Taitto ja toimitus: Soile Mottisenkangas Julkaistu:

Lisätiedot

Sinulle 1-6 -luokkalainen,

Sinulle 1-6 -luokkalainen, Sinulle 1-6 -luokkalainen, Tämä vihkonen on tehty Sinulle ja kotiväellesi luettavaksi ja keskusteltavaksi. Aikuiset ovat useimmiten mukavia ja turvallisia, mutta ihan aina aikuisiinkaan ei voi luottaa.

Lisätiedot

VALKOINEN KÄÄPIÖ KANSI :

VALKOINEN KÄÄPIÖ KANSI : Valkoinen Kääpiö Jyväskylän Sirius VALKOI ry NEN KÄÄPI Ö 2/201 4 2 Syksy 2014 1 2 Syksy 2014 VALKOINEN KÄÄPIÖ 31. vuosikerta TÄSSÄ NUMEROSSA: Kevätretki Helsingin Observatoriolle 4 Ursan Tähtipäivät Inarin

Lisätiedot

VALKOI NEN KÄÄPI Ö 1 /201 4

VALKOI NEN KÄÄPI Ö 1 /201 4 Valkoinen Kääpiö T ä h ti ta i v a a n ta p a h tu m a t 2 0 1 4 R i h l a p e r ä n tä h ti to r n i 5 0 v u o tta Avaru u ssääp al vel u t K o m e e tta L o v e j o y Jyväskylän Sirius ry 1 Kevät 2014

Lisätiedot

IANKAIKKISEN ELÄMÄN KÄSKY Joh. 12:44-50

IANKAIKKISEN ELÄMÄN KÄSKY Joh. 12:44-50 IANKAIKKISEN ELÄMÄN KÄSKY Joh. 12:44-50 44. Mutta Jeesus huusi sanoen: "Joka uskoo minuun, ei usko minuun vaan häneen, joka on minut lähettänyt. 45. Joka näkee minut, näkee hänet, joka on minut lähettänyt.

Lisätiedot

Toimituksen osoite Pl 30 (Kevätkatu 2) 00014 Helsingin yliopisto Tel. 09-19157515

Toimituksen osoite Pl 30 (Kevätkatu 2) 00014 Helsingin yliopisto Tel. 09-19157515 1 HYVIN MENEE VIIKIN NORMAALIKOULUN TIEDOTUSLEHTI Ilmestyy kaksi kertaa lukuvuodessa. Painosmäärä 1300. Jakelu: n. 900 oppilaalle, n. 100 opettajalle ja henkilökunnan jäsenelle, sekä yliopiston keskushallintoon,

Lisätiedot

NIIN RAKASTI JUMALA MAAILMAA...

NIIN RAKASTI JUMALA MAAILMAA... NIIN RAKASTI JUMALA MAAILMAA... Pekka Ervastin esitelmä 26.12.1927 `Niin rakasti Jumala maailmaaa on ilmoitettu tämänpäiväisen esitelmän aiheeksi ja sehän on luonnollinen aihe näin joulun aikana. Meillä

Lisätiedot

PORIN SEUDUN KANSALAISOPISTO PORIN KIRJOITTAJAT TYÖKAUSI 2011-2012

PORIN SEUDUN KANSALAISOPISTO PORIN KIRJOITTAJAT TYÖKAUSI 2011-2012 1 PORIN SEUDUN KANSALAISOPISTO PORIN KIRJOITTAJAT TYÖKAUSI 2011-2012 Suomalainen hiljaisuus ym. tekstejä Ohjaaja Hannele Laaksonen Hiljaisuus raivoisan äänen jälkeen 2 Jostain kumman syystä halusin jäädä

Lisätiedot

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2013

Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2013 Komeetan pyrstö Kirkkonummen Komeetta ry:n jäsenlehti No 3/2013 Tarton tähtitornissa on Herschelin valmistama peilikaukoputki. Helsingin observatoriossa on myös tällainen laite, mutta siinä ei ole putkea

Lisätiedot

LÖYDÄ MAAILMANKAIKKEUS -materiaalia opetuksen tueksi

LÖYDÄ MAAILMANKAIKKEUS -materiaalia opetuksen tueksi Aksela Maija, Hannula Irma & Hietala Irene (toim.) LÖYDÄ MAAILMANKAIKKEUS -materiaalia opetuksen tueksi Julkaisija: LUMA -keskus & MAOL ry SISÄLLYS Alkusanat I Toiminnallisia aktiviteetteja 1. Arkipäivän

Lisätiedot

MITÄ AURINKOMERKIN JÄLKEEN?

MITÄ AURINKOMERKIN JÄLKEEN? MITÄ AURINKOMERKIN JÄLKEEN? Kyösti Tarvainen 29.5.2014 Astrologiassa kaikki oppivat ensimmäisenä aurinkomerkkinsä. Se, että aurinkomerkit ovat hallitsevasti esillä lehtien astrologiassa, ei johdu siitä,

Lisätiedot

Valkoinen Kääpiö. Tähtiharrastus. Jyväskylässä Siriuksen tähtitornit

Valkoinen Kääpiö. Tähtiharrastus. Jyväskylässä Siriuksen tähtitornit Valkoinen Kääpiö ö Tähtiharrastus Jyväskylässä Siriuksen tähtitornit Jyväskylän Sirius VALKOINEN ry KÄÄPIÖ 1/2006 1 Kevät 2006 1 1 Kevät 2006 VALKOINEN KÄÄPIÖ 23. vuosikerta TÄSSÄ NUMEROSSA: Jyväskylän

Lisätiedot

Roope Lipasti Esitys Aurajokisäätiön seminaarissa Aurajoen monet kasvot 25.9.2011 Liedossa AJATUSTEN AURAJOKI - MUISTOJA JOESTA

Roope Lipasti Esitys Aurajokisäätiön seminaarissa Aurajoen monet kasvot 25.9.2011 Liedossa AJATUSTEN AURAJOKI - MUISTOJA JOESTA Roope Lipasti Esitys Aurajokisäätiön seminaarissa Aurajoen monet kasvot 25.9.2011 Liedossa AJATUSTEN AURAJOKI - MUISTOJA JOESTA Arvoisat kuulijat ja Aurajoen ystävät ja tuttavat, Asuin lapsuuteni aina

Lisätiedot