HALLSTAHAMMAR SUOMEN KIELEN HALLINTOALUETYÖ Vuoden ruotsinsuomalainen kunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HALLSTAHAMMAR SUOMEN KIELEN HALLINTOALUETYÖ 2015. Vuoden ruotsinsuomalainen kunta"

Transkriptio

1 HALLSTAHAMMAR SUOMEN KIELEN HALLINTOALUETYÖ 2015 Vuoden ruotsinsuomalainen kunta

2 Alkusanat Hallstahammarin kunnan asukkaista 23% on suomitaustausta, noin henkilöä (Suomessa suntyneitä tai henkilöitä joiden ainakin yksi vanhemmista tai isovanhemmista on syntynyt Suomessa). (Statistiska Centralbyrån joulukuu 2012). Tammikuusta 2010 lähtien Hallstahammar kuuluu suomen kielen hallintoalueeseen. Hallstahammar saa vuosittain kr valtiontukea. Kunta työskentelee aktiivisesti tiedottaakseen ruotsinsuomalaisten oikeuksista kunnassa. Tiedotamme kunnan kotisivun, kautta, kääntämällä kunnan esitteitä, ilmoituksilla, kirjallisella tiedolla sekä suullisella tiedotuksella. Neuvonpito ja yhteistyö ovat tärkeimmät työkalut kunnan sisäisessä ja ulkoisessa työssä. Tässä tehdään selkoa miten hallintoalue työtä ollaan tehty Hallstahammarin kunnassa vuonna Vuoden ruotsinsuomalainen kunta kuva VLT Vuoden Ruotsensuomalainen kunta Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta on nimitti Hallstahammarin vuoden ruotsinsuomalaiseksi vähemmistökunnaksi 24/ Kunniakirja jaetaan joka vuosi kunnalle joka konkreettisella työllään tukee suomen kieltä ja kulttuuria. Perustelu Hallstahammarin kunta työskentelee systemaattisesti ja innovatiivisesti vähemmistöoikeuksien toteuttamiseksi. Kunta on toiminut edelläkävijänä tukiessaan ja kannustaessaan aktiivisesti lasten kiinnostusta suomen kieleen tarjoamalla suomen opetusta koulussa myös vasta-alkajille. Kunta tarjoaa toisin sanoen enemmän kuin mitä laki edellyttää. Jatkuvien kartoitusten ja tehokkaan koordinoinnin avulla kunta tarjoaa iäkkäille suomenkielisille turvallisen vanhuuden. Kunta on myös yhteistyössä muiden alueen kuntien kanssa löytänyt tapoja järjestää runsasta kulttuuritarjontaa suomenkieliselle väestölleen. Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta onnittelee Hallstahammarin kuntaa sen erinomaisesta vähemmistötyöstä Neuvonpito Hyvin toimiva neuvonpito on edellytyksenä vähemmistölain sisällön noudattamisessa. Hallintoalue ryhmä Vähemmistölaki vaatii että ruotsinsuomalaisen vähemmistön edustajilla on mahdollisuus neuvonpitoon hallintoviranomaisten kanssa asioissa, jotka koskevat heitä. Hallstahammarin kunnassa neuvonpito tapahtuu ennen kaikkea hallintoalue ryhmässä. Hallintoalueryhmä koostuu virkamiehistä ja ruotsinsuomalaisten edustajista (seurakunnasta, Hallstahammarin suomalaisesta seurasta ja suomenkielisestä PRO:sta). Ryhmä keskustelee miten suomen kielen hallintoaluekysymyksiä hoidetaan kunnassa. Kokouksia on noin 8 kertaa vuodessa. Johtoryhmä Johtoryhmä koostuu virkamiehistä ja ruotsinsuomalaisten edustajista (samat kuin hallintoalueryhmässä) sekä kunnanpolitiikoista. Johtoryhmän kokouksia pidetään noin 4 kertaa vuodessa. Johtoryhmä määrää valtiontuen käytöstä ja seuraa kunnan hallintoalue työtä ja ehdottaa parannuksia suomenkielisten palvelujen parantamiseksi.

3 Näin kunta työskentelee suomenkielisen vanhustenhuollon ja hoivan kanssa Kunnassa on mahdollisuus saada avuntarpeenkäsittely suomeksi ja kotipalvelussa ja vanhustenkodeissa on suomenkielistä henkilökuntaa. Henkilökunta joka ei puhu suomea käyttää myös kaksikielistä sanakirjaa jotta osaavat sanoja ja ymmärtävät helppoja fraaseja. Etsivän toiminnan kotikäynnyt Tarjoamme hyvinvointia edistäviä kotikäyntejä kaikille 75-vuotta täyttäneille, tavoitteena on tukea kotona selviytymistä. Kerromme myös kunnassa tarjolla olevista palveluista ja henkilöistä, joihin voit ottaa yhteyttä apua tarvittaessa. Kunnalla on kohtaamispaikkoja senioreille Hallstahammarissa ja Kolbäckissä. Kotipalvelu Kotipalvelu työskentelee ympäri vuorokauden ja voi myös tarjota kotipalvelua suomenkieliseltä henkilökunnalta. Kotipalvelusta vastaava päällikkö on suomenkielinen Sami Luiro. Suomenkielinen palvelu Lövåsenin vanhainkodissa Lövåsenin vanhainkodissa on dementia osasto jossa on suomenkielistä henkilökuntaa ympäri vuorokauden. Lövåsenissa järjestetään asukkaille suomenkielistä viihdettä, laitetaan suomalaista ruokaa ja työskennellään muistin virkistämisen vuoksi muun muassa muistolaatikoilla. Lövåseniin on ostettu lehtiä, musiikki cd-levyjä, internetradio (johon saa kaikki suomalaiset radiokanavat), ristikko lehtiä ja siellä voi myös nähdä suomalaisia TV-kanavia. Seurat vanhainkodeissa Suomenkieliset organisaatiot järjestävät aktiivisesti suomenkielistä viihdettä vanhainkodeissa. Muun muassa teatteria ja musiikkia. Seppo Remes opetti vanhustenhuollon henkilökunnalle miten suomalaisia juhlapäiviä voidaan huomioida vanhustenkodeissa. Kaikki suomenkieliset organisaatiot kunnassa ovat järjestäneet Pikkujoulu juhlan Lövåsenissa. Pikkujoulun viettäminen on osa suomalaista kulttuuria ja se herättää muistoja lapsuuden jouluista. Juhlissa laulettiin suomalaisia joululauluja, tarjottiin kahvia ja joulutorttuja ja paikan päälle tuli myös joulupukki jakamaan vanhainkodin asukkaille koristetut filtit, paketti joka lämmitti sydäntä ja kroppaa. Kunta järjesti kahvitarjoilun ja osti materiaalin jaetuille lahjoille. Koulutuspäivä vanhustenhuollon henkilökunnalle Vanhustenhuollon henkilökunta sai muun muassa oppia enemmän vähemmistölaista ja miten suomenkielisiä juhlapäiviä voidaan huomioida vanhustenkodeissa. Koulutuspäivällä henkilökunta sai myös vastaa kysymyksiin muun muassa miten voimme tukea suomenkielistä vanhustenhuoltoa valtiontuella. Ehdotuksia oli monta ja voimme pitää ne mielessä kun suunnittelemme ensi vuoden budjettia. Suomenkielinen edustus kunnan eläkeläisneuvostossa Kunnan eläkeläisneuvostossa on edustajia suomenkielisestä PRO:sta. Lina Lundin esitti tanssiesityksen suomalaisista juuristaan.

4 Suomen kielen säilyttäminen ja vahvistaminen Hallstahammarin kunnan on suojeltava ja vahvistettava suomen kieltä ja kulttuuria. Esikoulussa tämä tarkoittaa että kunnan on tarjottava esikoulutoimintaa kokonaan tai osittain suomeksi. Kuudessa kunnan esikoulussa lapsilla on mahdollisuus saada tukea suomenkielen kehityksessä ja identiteetin vahvistamisessa. Esikoulun toiminta vahvistaa aktiivisen kaksikielisyyden perustaa. Kielet opitaan arkipäiväisessä kanssakäymisessä. Lukemalla satuja ja riimejä ja laulamalla suomeksi ja ruotsiksi. Esikouluissa on myös toimintaa eri teemojen kanssa unohtamatta suomen tai ruotsin perinteitä. Esikouluhenkilökunnan Ipad kurssi Esikouluhenkilökunnalle on tarjottu Ipad koulutus. Koulutuksen tarkoitus oli opettaa pedagogeille miten he voivat tukea lasten suomenkielen kehitystä Ipad:in avulla. Tablettitietokoneet tarjoavat lapsille rikkaan ympäristön, jossa lapsi voi oppia ja kokeilla omaan tahtiinsa. Ajatus on että pelatessa sitä myös oppii. Tablettien kautta myös ruotsinkieliset pedagogit voivat opettaa lapsille suomenkieltä. Kurssin jälkeen pedagogit saivat Itunes kortin jolla he voivat tilata suomenkielisiä sovellutuksia heidän tabletteihin sekä kaapelin jolla he voivat koplata Ipad:in projektoriin. Presidentin katit esiintyivät esikoululapsille Hallstahammarin kulttuuritalossa. Kulttuuria esikoululapsille Tänä vuonna saivat pyydettiin kaikki esikoululapset Hallstahammarin kulttuuritaloon jossa esiintyi lasten musiikkiryhmä Pressan katit. Konsertti oli tosi tykätty. Kateilla oli mukanansa saippuakuplakone, savukone ja he tekivät ilmapallohahmoja lapsille. Äidinkielen opetus ja peruskussi Äidinkielen opetus Kunnan liittyminen suomenkielen hallintoalueeseen on nostanut kiinnostusta suomen kieleen. Suomea voi opiskella äidinkielenä peruskoulussa. Anneli Clevenrot koulutti esikoulupedagogeja Ipad:in käytöstä suomen kielen elvytyksessä. Kuva Sveriges radio Peruskurssi Kunta päätti tarjota suomen kielen peruskurssin kaikille suomitaustaisille peruskoulu oppilaille joilla on kiinnostus oppia suomen kieltä. Kurssin tavoite on että useampi oppilas saavuttaisi tietotason joka vaaditaan aineelle äidinkieli ja voivat jatkaa äidinkielen opiskelua koulussa. Vuonna 2015 järjestettiin yksi peruskurssi kevätkautena. Syyskautena koulu otti yli peruskurssi opetuksen. Tarjoamalla kielipaketin pienten lasten vanhemmille, esikoulutoimintaa osittain suomen kielellä, sekä äidinkielenopetusta ja suomenkielen peruskurssin toivomme että suomen kieli pysyy elävänä kielenä kunnassa myös tulevaisuudessa.

5 Projekti Sagospråk - kirjallisuus eläväksi nukketeatterin avulla Toisen ja kolmannen sukupolven ruotsinsuomalaisten kieli on vahvasti uhattu. Tänään monet ruotsinsuomalaiset lapset joilla suomi kuuluisi olla yksi äitinkielistä on alkeistasolla suomenkielessä. Monet ymmärtävät mutta heillä on vaikea puhua suomea. Tämä vaikuttaa myös kulttuuriseen identiteettiin joka on kimmoke lukemis- ja kirjoittamistaitojen kehitykseen suomeksi sekä ruotsiksi. Kohderyhmä on kunnan esikoulujen viisivuotiaat. Projektin ajatus on kehittää suomenkieltä nukketeatterin avulla. Tuki Kulturrådetilta Projekti alkoi vuonna 2012 ja oli menestyksekäs, vuonna 2013 otettiin projektiin suomen lisäksi mukaan muita kieliryhmiä, kieliä jota lapset puhuivat eri päiväkodeissa. Projekti sai tällöin tukea Kulturrådetilta ( kr) ja se on jatkunut kevääseen Käyttämällä nukketeatteria metodina ja monikielisyyttä punaisena lankana haluamme tavoittaa useampia kieliryhmiä jotka usein kokevat epävarmuutta ruotsinkielen tai äidinkielen taidossa. Lasten omista tarinoista tehtiin lauluja johon laitettiin myös sanoja eri kielillä. Kertomustaidon kautta ja nukketeatterin avulla tehtiin eläviä satuja Lohikäärmeistä. Lapset saivat tehdä draamaharjoituksia, leikkejä sekä luovia nukketeatteri harjoituksia ja oppia hahmoittamaan satuja, kertomuksia ja tapahtumia. Monikielisyys oli koko ajan mukana ja lapset saivat tutustua toistensa kieliin sekä oppia sanoja toistensa kielillä. Lapset saivat tehdä omia hahmoja ja oman tarinan missä hahmot olivat mukana. Lasten omista tarinoista tehtiin lauluja ja kertomuksia jotka käännettiin eri kielelle. Nukketeatterin harjoittaminen on sosiaalinen prosessi joka edistää henkilökohtaista ja sosiaalista kehitystä, se vaikuttaa haluun oppia ja kehittää kieltä. Lapset tekivät omia hahmoja jotka saivat esiintyä lasten omissa tarinoissa. Jatko Projektista on tullut metodi jota käytetään esikouluissa. Projektin saduissa oli mukana lohikäärme.

6 Kielipaketti Kymmenes päivä huhtikuuta 2013 ryhdyttiin jakamaan suomen kielen opettelemiseen kannustavia kielipaketteja lastenneuvoloissa. Kielipaketti on osa työtä vahvistaa suomen kieltä niin että se säilyy elävänä kielenä Ruotsissa. Materiaali sisältää tietoa kaksikielisyyden hyödyistä, asiantuntialausuntoja tavallisiin kysymyksiin monikielisyydestä, nuorten ruotsinsuomalaisten vanhempien omia kokemuksia, tietoa lain mukaisista oikeuksista ja inspiroivaa materiaalia DVD:n muodossa joka sisältää Koulutusradion (Utbildningsradion) tuottamia suomenkielisiä lasten ohjelmia. Hallstahammarin kunta on myös laittanut kielipakettiin kaksikielisen laulukirjan ja cd levyn jossa on kaikki laulut. Västmanlandin neuvoloista saatava kielipaketti on toteutettu läänin hallintoaluekuntien Hallstahammar, Surahammar, Köping, Skinnskatteberg ja Västerås, UR:n, Perintörahaston, Kielen- ja kansanperinteen instituutin sekä Ruotsinsuomalaisten nuorten liiton ja Revitalisera mera- projektin yhteistyönä. Toivomme että kielipakettia aletaan jakamaan koko maassa. Hallstahammarin ja Kolbäckin lasten neuvoloissa on paketit saaneet valtavan kannatuksen. Kielipaketteja on saatu tilata enemmän ja niiden jakaaminen on jatkunut vuonna 2015.

7 Ystävänpäivä 14. helmikuuta 2015 Suomessa juhlitaan Valentin päivänä Ystävänpäivää. Kaikkia ystäviä juhlitaan ei ainoastaan suurta rakkautta. Hallstahammarissa juhlittiin ystävänpäivää Eldsbodatalossa musiikilla ja viihteellä sekä kahvilla. Juhlat järjesti kunta, suomenkielinen PRO, suomiseura sekä Ruotsin kirkon suomenkielinen seurakuntatyö. Noin 80 osanottajaa. Trio kontast lauloi tunnettuja suomalaisia kappaleita suomalaisessa kirjasto illassa. Ruotsinsuomalaisten päivä 24. helmikuuta 2015 Ruotsinsuomalaisten päivää juhlittiin ensimmäistä kertaa Hallstahammarin kunnassa. Sitä julittiin S:t Larsgårdenissa ja juhlat järjesti kunta, Ruotsin kirkon suomenkielinen seurakuntatyö, suomenkielinen PRO ja suomiseura. Noin 30 osanottajaa. Liputetaan ruotsinsuomalaisten päivänä Ruotsinsuomalaisten päivä huomioidaan alkaen vuonna 2015 liputtamalla Ruotsinsuomalaisella lipulla (nyt pysyvästi kunnan liputuskalenterissa). Pressan katit kulttuuritalossa3. maaliskuuta 2015 Lapsia kaikista kunnan esikouluista täytti kulttuuritalon kun heille oli tarjolla Pressan kattien kaksikielinen (suomi/ruotsi) lastenkonsertti. Kateilla oli mukana kone jolla pystyi ampua savurinkuloita, saippuakupla kone ja paljon ilmapallohahmoja. Kunta liputtaa ruotsinsuomalaisella lipulla ruotsinsuomalaisten päivänä ja suomenlipulla Suomen itsenäusyyden päivänä Vanha rauta konsertti 3. maaliskuuta 2015 Lövåsenin asukkaille ja muille kiinnostuneille järjestettiin suomalainen konsertti. Ryhmä Vanha Rauta esiintyi suomalaisilla lauluilla. Rakkaus Tangoon ja karaokeen, Lövåsen, 27. huhtikuuta 2015 Rakkaus tangoon ja karaokeen on suomalaisjuurisen Lina Lundinin sooloesitys. Esityksessä tutkitaan syntyperämme, juuriemme ja kasvuaikamme tärkeyttä. Lina on syntynyt ja kasvanut Ruotsissa suomalaisen äidin kanssa ja soolo perustuu hänen henkilökohtaiseen suhteeseensa Suomeen. Muuminäyttely Västeråsissa huhtikuu - kesäkuu 2015 Vuorovaikutteinen näyttely kannustaa lasta uteliaisuuteen ja TEMADAGAR ympäristönsä tutkimiseen sekä mahdollistaa kirjan kokemisen kaikilla aisteilla. Matka tuntemattomaan voi alkaa, kun sukellat kirjan sivuille ja annat mielikuvituksen lentää. Kirjan tarinoissa vuorottelevat kaikki ne tunteet, joita kannamme sisällämme: ilo ja yksinäisyys, pelko ja rohkeus, kiukku ja riemu. Kiipeä sisään kirjaan ja ota selvää, kuinkas sitten kävikään! Västeråsin kirjasto 29. huhtikuuta - 2 kesäkuuta Lina Lundin esitti tanssisoolon Lövåsenin vanhainkodissa. Äitienpäivä 10. toukokuuta 2015 Äitienpäivä juhlia on järjestetty Hallstahammarissa jo useamman vuoden ajan. Juhla oli S:t Larsgårdenissa ja tarjolla oli musiikkia, lapsi esityksiä, teatteria, runoilua ja kakkua. Kaikki äidit saivat ruusun. Juhlan järjesti kunta,seurakunta, PRO ja suomiseura. Suomessa juhlittiin äitienpäivää ensimmäisen kerran 1918, päivä on myös virallinen liputus päivä Suomessa. Suomalainen kirjastoilta 12. toukokuuta 2015 Heli Karalambev kertoi uusista suomalaisista kirjoista ja Trio kontrast soitti ja lauloi. Hallstahammarin kirjastossa 12. toukokuuta Elokuvailta Sagassa 26 toukokuuta 2015 Tietoa uusista suomalaisista filmeistä, kahvitarjoilu ja lyhytfilmi MIe Halvan kotia. TEMADAGAR Rävnäs leiri toukokuuta 2015 Kaksikielinen leiri isovanhemmille ja lastenlapsille. Rävnäs leiri toimii kielikylpynä lapsille jotka eivät puhu suomea kotona.

8 TEMADAGAR Ruotsinsuomalainen festivaali 27 kesäkuuta 2015 Ohjelmaa koko perheelle. Yleisurheilupäivä kaikenikäisille lapsille. Yleisurheilupäivä 30. elokuuta 2015 Köpingissä Yleisurheiluteemaiseen perhepäivään olivat tervetulleita kaikki lapset, vanhemmat ja isovan hemmat kokeilemaan yleisurheilulajeja. Paikan päällä on oppaita kertomassa eri lajien omi naisuuksista. Teemapäivä on ilmainen. Tarjosimme jotain pientä purtavaa. TEMADAGAR Ilta Emmin kanssa l med Emmi,teatterivierailu Teatteri Jurkkasta 8. lokakuuta Emmi Jurkka, suomalaisen teatterin legenda, rakastettu komedienne ja räiskyvä persoonallisuus, Erkki Saarelan tulkitsemana ihastuttavassa, hauskassa ja liikuttavassa esityksessä. Hallstahammarin kunta tuki esitystä jonka järjesti Väsky. Suomen itsenäisyyspäivä 6. joulukuuta Suomen itsenäisyyspäivää juhlittiin S;t Larsgårdenissa. Ohjelmassa juhlapuhe, musiikkia, esitys Rakkauden Satu ja Airi Korhosen monologi. Tietysti tarjottiin myös kakkua ja kahvia. Suomalainen pikkujoulu Lövåsenissa 8. joulukuuta 2015 Suomenkielinen PRO yhteistyössä muiden seurojen, seurakunnan ja kunnan kanssa järjesti pikkujoulun Lövåsenin vanhainkotiin johon myös pyydettiin kaikki suomenkieliset vanhukset kunnan asuntoloista. Tarjolla oli Iltatähdet kuoron esittämiä kauniita joululauluja, kahvia ja joulutorttuja. TEMADAGAR Linda Lampenius konsertti Skinnskattebergissa 13. joulukuuta 2015 Ilmainen konsertti Skinnskattebergissä. Muusikko Linda Lampenius esiintyy. Teatterikäynti suomesta veti runsaasti ihmisia Saga elokuvateatteriin 8. lokakuuta. Hallstahammarin kirjastossa on paljon suomalaisia kirjoja. Läänikokous Fagerstassa 25 maaliskuuta 2015 Västmanlandin hallintoaluekunnat järjestävät vuorotellen läänikokouksen johon pyydetään politiikkoja, virkamiehiä, seurojen edustajia sekä muita hallintoalueesta kiinnostuneita. Tavoite on tavata jakaa kokemuksia, keskustella hallintoalue kysyksistä ja kehittyä. Tänä vuonna pidettiin tapaaminen Fagestassa ja ohjelma oli: Marino Wallsten, kunnanneuvos, kertoo Fagerstan kunnasta Jokainen kunta kertoo lyhyesti (5 minuuttia) työstään. Tämän jälkeen kunnat vastaavat kysymyksiin Paussi, kahvia ja voileipäkakkua Keskustelu jatkuu keskustellaan neuvonpidon roolista ja miten voimme elvyttää suomen kieltä ja kulttuuria Raija Edvinson, yksikköpäällikkö Fagersta Turism, näyttää kuvia ja kertoo Engelbergs bruk:istä ja Oljeön Päätös ja pohdintaa. Juontaja on Teemu Sulin.

9 Neljän sukupolven leiri kaksikielisesti, Rävnäs, Surahammar 29/5-31/ RSE:n Västmanlandin piiri järjesti seitsemännettä kertaa lasten ja isovanhempien leirin Surahammarin Rävnäsissä. Hallintoaluekunnat Hallstahammar, Surahammar, Köping ja Skinnskatteberg järjesti leirille suomenkielen elvytystyöpajoja lapsille. Monen polven leiri toimii erinomaisena kielikylpynä. Leiriläisille tarjottiin monipuolista ohjelmaa. Muun muassa improvisointiteatteria, luontopolku, disko, karaoke, kalastusta, leikkejä ja urheilua. Osanottajia oli 70, useimmat heistä olivat lapsia. Noin 70 osanottajaa. Kielen elvytystä improvisointi musiikin ja leikin avulla. Leirin diskossa oli kova meno. Musiikkia ja grillattua ruokaa rannalla. Joka ilta grillataan muun muassa makkaraa rannalla. Päivi Hellberg luennoi vanhemille sekä isovanhemmille kielen elvytyksestä lukemisen avulla. Rävnäs on kauniilla paikalla, järven rannalla ympäröivillä laitumilla on lehmiä. Osannottajia on henkilöä. Kanootteja voi lainaa ilmaiseksi.

10 Ruotsinsuomalainen festivaali 26/ TEMADAGAR Tänä vuonna Västmanlandin hallintoalue kunnat ja Västmanlandin maakäräjä järjestivät Ruotsinsuomalaisen festivaalin Cityfestivaalin yhteydessä. Lauantai 27. kesäkuuta järjestivät Västmanlandin suomenkielen hallintoaluekunnat sekä Västmanlandin maakäräjät ruotsinsuomalaisen festivaalin Västeråsin Cityfestivaalissa. Ohjelmaa oli klo asti. Ohjelmaan kuului lastenesityksiä, karaoke kahvila, taidesauna, hiphop konsertti, stand up, punk yhtye Ocean to Burn, Markus Krunegård ja yhtye Perkele. Tämän lisäksi oli torilla parikymmentä rollupeja jossa oli tietoa oikeuksista ja mahdollisuuksista hallintoalueessa. Jaettiin myös noin 300 mumin kassia lapsiperheille jossa oli karkkia, suomalaista askartelua sekä ruotsinsuomalaisia lippuja. Useampi tuhat kävijää vieraili tapahtumassa. Ruotsinsuomalaiset ovat iso ryhmä meitä on jokapuolella mutta meitä ei aina näy. Festivaalilla halusimme antaa näkyväisyyttä tälle ryhmälle sekä myös näyttää modernimman ja leveämmän kuvan suomalaisista ja ruotsinsuomalaisista. 300 muumikassia jaettiin perheille. Monta tuhatta henkilöä vieraili toria. Kansanmuusikot Markus ja Nikolai. Anders Apina lauloi lapsille. Paljon mukavaa ohjelmaa lapsille. Jesse Piisinen soitti lauloi omia hiphop lauluja. Markus Krunegård täytti koko torin. Lapset tykkäsivät Raimondo klovnista. Markus Krunegård veti suuryleisön. Torilla oli myös taidesauna. Torilla jaettiin myös ruotsinsuomalaisia lippuja. Mona Ray sai yleisön nauramaan.

11 TEMADAGAR Västmanlandin kaksikieliset teemapäivät Teemapäivät ovat osa Västmanlandin läänin suomen kielen hallintoaluekuntien (Hallstahammar, Västerås, Köping, Fagersta, Skinnskatteberg ja Surahammar)ja suomenkielisten seurojen yhteistyöprojektia, jonka puitteissa järjestetään ns. teemapäiviä suomen kielen käytön edistämiseksi lapsiperheiden keskuudessa Västmanlandin alueella. Inspiroimalla lapsia, nuoria ja heidän vanhempia toivomme että vahvistamme motivaatiota ja inspiroimme heitä puhumaan suomea. Teemapäivät on kielenopetus menetelmä jonka lähtökohtana on lasten ja nuorten kiinnostukset ja tarpeet. Kieli opitaan luonnollisessa kieliympäristössä mielummin kuin koulunpenkillä. Samaan aikaan lapset ja nuoret kehittävät suomen kielen perustaitoja järjestettiin: Ruotsinsuomalainen festivaali, Muuminäyttely, Yleisurheilupäivä, Rävnäs leirille ohjelmaa sekä Linda Lampenius konsertti. Tietoa teemapäivistä ja kulttuuritapahtumista löydät Facebookilta sivulla: Finnet - Sverigefinsk kultur i Västmanland.

12

TULOKSET TARVEKARTOITUS. Hallstahammars kommun

TULOKSET TARVEKARTOITUS. Hallstahammars kommun TULOKSET TARVEKARTOITUS Hallstahammarin kunta liittyi suomen kielen hallintoalueeseen 1. tammikuuta 2010. Kunta on tehnyt Hallintoalueryhmän kanssa kartoituksen ruotsinsuomalaisten tarpeista ja toivomuksista

Lisätiedot

Uutiskirje huhtikuussa 2016 työstä kansallisten vähemmistöjen kanssa

Uutiskirje huhtikuussa 2016 työstä kansallisten vähemmistöjen kanssa Uutiskirje huhtikuussa 2016 työstä kansallisten vähemmistöjen kanssa Uudet liput Uumajan kunta on tilannut uudet liput, joissa on teksti sekä suomen että uumajan saamen kielillä. Sinut toivotetaan tervetulleeksi

Lisätiedot

Tutkimus 2: Informaatiota ja palveluita suomeksi

Tutkimus 2: Informaatiota ja palveluita suomeksi Tutkimus 2: Informaatiota ja palveluita suomeksi Österåkerin kunta kuuluu suomen kielen hallintoalueeseen ensimmäisestä tammikuuta 2010. Silloin tehtiin tarvekartoitus joka on ollut pohjana suomenkieliseen

Lisätiedot

Tiivistelmä toimintasuunnitelmasta

Tiivistelmä toimintasuunnitelmasta Tiivistelmä toimintasuunnitelmasta Johdanto Karlskogan kunta kuuluu suomen kielen hallintoalueeseen vuodesta 2012 lähtien. Kunta hyväksyi vähemmistölain velvoitteet tehdessään päätökseen liittymisestä

Lisätiedot

Läsnäolijat: Saara Jokinen, Eliisa Kytölä, Kyllikki Härkönen, Julia Sverke, Lauri Kuusinen, Anja Nyman, Maria Syväjärvi, Mari Forsberg

Läsnäolijat: Saara Jokinen, Eliisa Kytölä, Kyllikki Härkönen, Julia Sverke, Lauri Kuusinen, Anja Nyman, Maria Syväjärvi, Mari Forsberg Maria Syväjärvi 2013-12-13 Hallinnollinen assistentti 073-661 39 44 maria.syvajarvi sigtuna.se Muistiinpanot neuvonpito 2013-12-10 Läsnäolijat: Saara Jokinen, Eliisa Kytölä, Kyllikki Härkönen, Julia Sverke,

Lisätiedot

Tarvekyselyraportti: Suomenkieliset palvelut Karlskogan kunnassa

Tarvekyselyraportti: Suomenkieliset palvelut Karlskogan kunnassa Tarvekyselyraportti: Suomenkieliset palvelut Karlskogan kunnassa Anne Ågren Suomen kielen hallintoalueen kehittäjä Heinäkuu 2014 Sisällysluettelo Tausta, tarkoitus ja toteutus Vastausprosentti Toiminnat

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 Suomen kielen hallintoalue Antaget av Mariestad Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Toimintasuunnitelma ja budjetti 2018... 3 1. Tausta... 3 2. Kokonaisvaltainen tavoite...

Lisätiedot

HAAPARANNAN KUNNAN OHJELMA KANSALLISILLE VÄHEMMISTÖILLE JA VÄHEMMISTÖKIELILLE 2015

HAAPARANNAN KUNNAN OHJELMA KANSALLISILLE VÄHEMMISTÖILLE JA VÄHEMMISTÖKIELILLE 2015 HAAPARANNAN KUNNAN OHJELMA KANSALLISILLE VÄHEMMISTÖILLE JA VÄHEMMISTÖKIELILLE 2015 Kunnanvaltuuston hyväksymä 2015-04-13, 58 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida 1 TAUSTA 1 2 KIELEN MERKITYKSESTÄ 2 3 NEUVONPITO JA

Lisätiedot

Suomen kielen hallintoalue Neuvonpito 2014-02-18. Esityslista

Suomen kielen hallintoalue Neuvonpito 2014-02-18. Esityslista Suomen kielen hallintoalue Neuvonpito 2014-02-18 Esityslista Ajankohtaista yhdistyksistä Lars Bryntesson, Lisa, Jukka, Lars, Anja, Sara, Terttu, Kyllikki, Ylva, Marie Ajankohtaista Sigtunan kunnassa Päivä

Lisätiedot

HALLSTAHAMMAR SUOMENKIELEN HALLINTOALUETYÖ 2016

HALLSTAHAMMAR SUOMENKIELEN HALLINTOALUETYÖ 2016 HALLSTAHAMMAR SUOMENKIELEN HALLINTOALUETYÖ 2016 Alkusanat Hallstahammarin kunnan asukkaista 23% on suomitaustausta, noin 3 600 henkilöä (Suomessa suntyneitä tai henkilöitä joiden ainakin yksi vanhemmista

Lisätiedot

Suomen kielen hallintoalueen neuvonpitoryhmän kokouksen muistiinpanot

Suomen kielen hallintoalueen neuvonpitoryhmän kokouksen muistiinpanot Kanslienheten Suvi Hänninen, 0240-860 96 suvi.hanninen@ludvika.se KOKOUSMUISTIINPANOT Sivu 1(6) Suomen kielen hallintoalueen neuvonpitoryhmän kokouksen muistiinpanot 16. maaliskuuta 2016 Paikka Läsnäolijat

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2017

Toimintasuunnitelma 2017 Toimintasuunnitelma 2017 Suomen kielen hallintoalue Hyväksytty kunnanhallituksessa Mariestad 28.11.2016 Päivämäärä: Dnr: Sivu: 2 (7) Toimintasuunnitelma ja budjetti 2017 Tausta Mariestadin kunta kuuluu

Lisätiedot

Muistio, Ruotsinsuomalainen neuvosto

Muistio, Ruotsinsuomalainen neuvosto Muistio, Ruotsinsuomalainen neuvosto Aika: 4/14 2014 klo 17 18,15 Paikka: Skymningen, kunnantalo Läsnä: Stefan Larsson, vt. kunnanjohtaja Irmeli Parkkinen, Eläkeläisyhdistys Tähti Osmo Holappa, Ö-V-piiri

Lisätiedot

Ruotsin kielilainsäädäntö ja kieliolot. Kaisa Syrjänen Schaal

Ruotsin kielilainsäädäntö ja kieliolot. Kaisa Syrjänen Schaal Ruotsin kielilainsäädäntö ja kieliolot Kaisa Syrjänen Schaal Suomen kieli Ruotsissa 2. 12. 2014: 15 vuotta kansallisena vähemmistökielenä Virallinen lakisääteinen asema Hallintoalue laajentunut Vähemmistökielten

Lisätiedot

Suomen kielen hallintoalueen suomen kielen ryhmän neuvonpito

Suomen kielen hallintoalueen suomen kielen ryhmän neuvonpito Kansliayksikkö 0240-86096 heli.jussila@ludvika.se MUISTIINPANOT 1(5) Suomen kielen hallintoalueen suomen kielen ryhmän neuvonpito 2016-11-08 Aika Klo 15.00 Paikka Ludvikan kaupungintalo, istuntosali Osanottajat

Lisätiedot

Suomesta äidinkielenä ja suomen äidinkielen opetuksesta Ruotsissa

Suomesta äidinkielenä ja suomen äidinkielen opetuksesta Ruotsissa Suomesta äidinkielenä ja suomen äidinkielen opetuksesta Ruotsissa Sari Pesonen Tukholman yliopisto, suomen kielen osasto Slaavilaisten ja balttilaisten kielten, suomen, hollannin ja saksan laitos Stockholms

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Fagerstan kunnan suomen kielen hallintoalue

Toimintasuunnitelma. Fagerstan kunnan suomen kielen hallintoalue Toimintasuunnitelma Fagerstan kunnan suomen kielen hallintoalue 2019 2021 Toimintaperiaatteet 1 Johdanto Ruotsin valtiopäivät päätti joulukuussa 1999, että Ruotsi sitoutuu noudattamaan Euroopan neuvoston

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Suomen kielen hallintoalue Ludvikan kunta 2015 2016. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun.

Toimintasuunnitelma. Suomen kielen hallintoalue Ludvikan kunta 2015 2016. Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Toimintasuunnitelma Suomen kielen hallintoalue Ludvikan kunta 2015 2016 Ludvika framtidens, tillväxtens och möjligheternas kommun. Sisältö Yleiskatsaus/taustaa 2 Tavoitteet 3 Neuvonpito 4 Kartoitukset

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma Suomen kielen hallintoalue Borlänge kommun

Toimintasuunnitelma Suomen kielen hallintoalue Borlänge kommun Toimintasuunnitelma Suomen kielen hallintoalue Borlänge kommun 2016-2018 Sisällysluettelo Tausta 3 Tarkoitus ja tavoitteet 3 Rahoitus ja raportointi 3 Työmuodot 4 Organisaatio 4 Keskeistä 2015 5 Neuvonpito

Lisätiedot

Ruotsinsuomalaista vähemmistöä koskevien asioiden kehitysohjelma

Ruotsinsuomalaista vähemmistöä koskevien asioiden kehitysohjelma Suora puhelinnumero Viite Kunnanjohtotoimisto 0910-73 50 93 9.11.016 Dnro Yngve Lindmark Kunnanhallitus Ruotsinsuomalaista vähemmistöä koskevien asioiden kehitysohjelma 017 019 Hyväksytty kunnanvaltuustossa

Lisätiedot

KERHOPAKETIN OHJELMA JA TAVOITTEET ( ARABIAN KIELI )

KERHOPAKETIN OHJELMA JA TAVOITTEET ( ARABIAN KIELI ) KERHOPAKETIN OHJELMA JA TAVOITTEET ( ARABIAN KIELI ) OPETTAJA : FARID BEZZI OULU 2013 1/5 Ohjelman lähtökohdat Arabian kieli kuuluu seemiläisiin kieliin, joita ovat myös heprea ja amhara. Äidinkielenä

Lisätiedot

KUNNANJOHTOTOIMISTO Suomen kielen hallintoalue ja kansalliset vähemmistöt

KUNNANJOHTOTOIMISTO Suomen kielen hallintoalue ja kansalliset vähemmistöt KUNNANJOHTOTOIMISTO Suomen kielen hallintoalue ja kansalliset vähemmistöt Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Suomen kielen hallintoalue ja kansalliset vähemmistöt Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 Eeva

Lisätiedot

Mitä kaksikielinen koulu tarkoittaa? Leena Huss Hugo Valentin -keskus Uppsalan yliopisto

Mitä kaksikielinen koulu tarkoittaa? Leena Huss Hugo Valentin -keskus Uppsalan yliopisto Mitä kaksikielinen koulu tarkoittaa? Leena Huss Hugo Valentin -keskus Uppsalan yliopisto Sisältö! Eräs kaksikielinen koulu! Mikä tekee koulusta kaksikielisen?! Millainen kaksikielinen opetus toimii?! Haasteita

Lisätiedot

Johdanto. Tarkoitus ja tavoitteet

Johdanto. Tarkoitus ja tavoitteet Johdanto Kymmenen vuotta sitten hyväksyttiin romanit, juutalaiset, torniolaaksolaiset ja ruotsinsuomalaiset kansallisiksi vähemmistöiksi Ruotsissa ja romani chib, jiddisch, saami, meänkieli ja suomi kansallisiksi

Lisätiedot

VÄHEMMISTÖ JA VÄHEMMISTÖKIELTEN TYÖN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016. Suomenkielinen käänös / Finsk översättning av Dnr: 2014.1110.

VÄHEMMISTÖ JA VÄHEMMISTÖKIELTEN TYÖN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016. Suomenkielinen käänös / Finsk översättning av Dnr: 2014.1110. VÄHEMMISTÖ JA VÄHEMMISTÖKIELTEN TYÖN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016 Suomenkielinen käänös / Finsk översättning av Dnr: 2014.1110.101 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. TAUSTAA... 3 1.1. Nykyinen tilanne... 3 1.2. Ruotsin

Lisätiedot

Suomen kielen hallintoalueen yhteistyöryhmän kokousmuistiinpanot 22. toukokuuta 2014

Suomen kielen hallintoalueen yhteistyöryhmän kokousmuistiinpanot 22. toukokuuta 2014 Suomen kielen hallintoalueen yhteistyöryhmän kokousmuistiinpanot 22. toukokuuta 2014 Osallistujat Markku Välilä, ruotsinsuomalaisten edustaja Johanna Hongisto-Grundström, suomenkielinen vanhempainryhmä

Lisätiedot

KANSALLISETVÄHEMMISTÖ TsuomenkielenhallintoalueNEUVON. MMISTÖTÄHEMMISTÖTuomen. NSALLISETVÄHEMMISTÖTsu Sisältää vuoden 2014 toimintakertomuksen

KANSALLISETVÄHEMMISTÖ TsuomenkielenhallintoalueNEUVON. MMISTÖTÄHEMMISTÖTuomen. NSALLISETVÄHEMMISTÖTsu Sisältää vuoden 2014 toimintakertomuksen KANSALLISETVÄHEMMISTÖ TsuomenkielenhallintoalueNEUVON KUNNANJOHTOTOIMISTO PITOKANSALLISETVÄHEMMI STÖTsuomenkielenhallintoalueNE UVONPitoKANSALLISETVÄHE Toimintasuunnitelma 2015 MMISTÖTÄHEMMISTÖTuomen Suomen

Lisätiedot

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma

Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Kuopion kaupungin perusopetuksen saksan kielellä rikastetun opetuksen opetussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Hakeutuminen saksan kielellä rikastetun opetuksen 1. luokalle 2. Saksan kielellä rikastettu opetus

Lisätiedot

Pohjois Ruotsin piirin tiedote nr.1 2015

Pohjois Ruotsin piirin tiedote nr.1 2015 Pohjois Ruotsin piirin tiedote nr.1 2015 Vuoden 2015 piirihallitus: Sinikka Lindquist Skellefteå puheenjohtaja Jouni Slagner Haaparanta varapuheenjohtaja? Tapio Tamminen Uumaja vähemmistöasiat? Taina Rintamäki

Lisätiedot

Toimintakertomus 2016 suomalainen hallintoalue

Toimintakertomus 2016 suomalainen hallintoalue 2017-03-30 Kommunledningsförvaltningen Sida 1 (5) Administration Administrativ chef Monica Carlström Toimintakertomus 2016 suomalainen hallintoalue 1. Johdanto Motala on 2013-02-15 asti suomalainen hallintoalue.

Lisätiedot

KUNNANJOHTOTOIMISTO Suomen kielen hallintoalue ja kansalliset vähemmistöt

KUNNANJOHTOTOIMISTO Suomen kielen hallintoalue ja kansalliset vähemmistöt KUNNANJOHTOTOIMISTO Suomen kielen hallintoalue ja kansalliset vähemmistöt Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Suomen kielen hallintoalue ja kansalliset vähemmistöt Toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Eeva

Lisätiedot

Trosan kunnan suomen kielen hallintoalueeseen liittyvä toimintasuunnitelma

Trosan kunnan suomen kielen hallintoalueeseen liittyvä toimintasuunnitelma Trosan kunnan suomen kielen hallintoalueeseen liittyvä toimintasuunnitelma 2015 2018 Trosan kunnan suomen kielen hallintoalueen neuvotteluryhmän hyväksyntä: 26.4.2016 2 1. Taustatiedot Laki kansallisista

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

Aika ja paikka, Anderssonrummet Trollhättanin kaupungintalo klo

Aika ja paikka, Anderssonrummet Trollhättanin kaupungintalo klo Aika ja paikka, Anderssonrummet Trollhättanin kaupungintalo klo 13.00 15.00 Läsnäolijat Monica Hanson, kunnanneuvos, Trollhättanin kaupunki Ilkka Pasanen, Suomi-seura Antti Aro, Suomalainen helluntaiseurakunta

Lisätiedot

Kokousmuistio Yhteistyökokous suomen kielen hallintoalue. Paikka ja aika: Trosan kunnantalo, klo. 14:00 15:00

Kokousmuistio Yhteistyökokous suomen kielen hallintoalue. Paikka ja aika: Trosan kunnantalo, klo. 14:00 15:00 Kokouksen päivämäärä 28.03.2014. Paikka ja aika: Trosan kunnantalo, klo. 14:00 15:00 Yhteistyöryhmään osallistujat: Läsnä Trosan kunnasta: Eira Lavio Seija Gustafsson Jouko Koivisto Tiina Alpua Jakob Etaat

Lisätiedot

Suomen kielen hallintoalueen neuvonpitoryhmän kokouksen muistiinpanot

Suomen kielen hallintoalueen neuvonpitoryhmän kokouksen muistiinpanot Suomen kielen hallintoalueen neuvonpitoryhmän kokouksen muistiinpanot Päivämäärä: 16/12 Klo: 16:00 Paikka: Ludvikan kaupungintalo Läsnäolijat: Irmeli Rajaniemi, Jorma Langén, Kyllikki Hallberg, Helinä

Lisätiedot

Neuvonpito suomen kielen hallintoalue

Neuvonpito suomen kielen hallintoalue SIG2000, v4.1, 2015-11-12 1 (5) 2019-02-19 MUISTIINPANOT Anne Kayani Utredare/Projektledare 08-59126612 anne.kayani@sigtuna.se Vår beteckning Er referens KS/2019:96 Neuvonpito suomen kielen hallintoalue

Lisätiedot

Suomen kielen merkitys on kasvanut Ruotsin

Suomen kielen merkitys on kasvanut Ruotsin LAPSELLASI ON OIKEUS SUOMEN KIELEEN! Kieliä voi oppia monta ja se kannattaa Kansainvälistyvä maailma suosii monikielisyyttä Suomen kielen merkitys on kasvanut Ruotsin yhteiskunnassa ja yritysmaailmassa.

Lisätiedot

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY Toimintakertomus 2010 Sisältö 1. Toiminnan ydinalueet 1 2. Toiminta 1 2.1 Säännöllinen toiminta 1 2.2 Tapahtumat 1 2.3 Tapahtumia, joihin osallistuimme

Lisätiedot

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 Tälle koko lukuvuodelle olemme suunnitelleet teemaksi MATKALLA Tutkimusmatkamme lähtee minusta itsestä ja laajenee käsittämään ainakin Suomen ja Pohjoismaat. Otamme toimintaamme

Lisätiedot

Piirros Mika Kolehmainen

Piirros Mika Kolehmainen Piirros Mika Kolehmainen Liikunnan syventävä kurssi Liikunnan tarkoitus on tuottaa iloa, virkistystä ja hyvinvointia. Tavoitteena on motoristen perustaitojen vahvistaminen ja monipuolistaminen sekä liikunnallisten

Lisätiedot

Suomen kielen hallintoalueen vuosikertomus 2017

Suomen kielen hallintoalueen vuosikertomus 2017 Suomen kielen hallintoalueen vuosikertomus 2017 23.2.2018 Tausta Trollhättanin kaupunki kuuluu vuodesta 2012 alkaen suomen kielen hallintoalueeseen. Tämä merkitsee vähemmistölain määräysten lisäksi myös

Lisätiedot

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi?

Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke Valtioneuvoston kanslia Projektisihteeri Karin Hautamäki VNK009:00/2011 Yhteenveto Kansalliskielistrategia-hankkeen kyselystä: Kuinka käytät kansalliskieliäsi? Kansalliskielistrategia-hanke

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Villa Jukolan virkistystoimintasuunnitelma 2015 2016 (vrs. 4.11.2015) TERVETULOA HOIVAKOTI VILLA JUKOLAAN!

Villa Jukolan virkistystoimintasuunnitelma 2015 2016 (vrs. 4.11.2015) TERVETULOA HOIVAKOTI VILLA JUKOLAAN! Villa Jukolan virkistystoimintasuunnitelma 2015 2016 (vrs. 4.11.2015) Villa Jukolan henkilökunta huolehtii viriketoimintapäivien tilajärjestelyistä, sovittujen tarjoilujen hankinnoista ja asukkaiden juhlakuntoon

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Neuvonpito suomen kielen hallintoalue

Neuvonpito suomen kielen hallintoalue SIG1000, v4.0, 2012-09-24 1 (5) 2015-09-24 Maarit Kononen Projektledare 08-591 262 47 maarit.kononen@sigtuna.se Neuvonpito suomen kielen hallintoalue Paikka: Kunnantalo, Raisio Päivämäärä: 2015-09-15 klo

Lisätiedot

Ohjesääntö. Suomen kielen hallintoalueen neuvonpitoryhmä. Mariestad. Neuvonpitoryhmä hyväksynyt Mariestad

Ohjesääntö. Suomen kielen hallintoalueen neuvonpitoryhmä. Mariestad. Neuvonpitoryhmä hyväksynyt Mariestad Ohjesääntö Suomen kielen hallintoalueen neuvonpitoryhmä Mariestad Neuvonpitoryhmä hyväksynyt 23.5.2017 Mariestad Päivämäärä: Dnro: Sivu: 2 (5) Neuvonpitoryhmän ohjesääntö Mariestadin kunta kuuluu 1. helmikuuta

Lisätiedot

Peter Hoxell, kulttuuri- ja vapaa-ajanhallinto Eva-Lena Carlsson, sosiaali- ja koulutushallinto Cecilia Lantz, hoito- ja hoivahallinto Jessica Hedlund

Peter Hoxell, kulttuuri- ja vapaa-ajanhallinto Eva-Lena Carlsson, sosiaali- ja koulutushallinto Cecilia Lantz, hoito- ja hoivahallinto Jessica Hedlund 1(10) Paikka ja aika Kokoushuone Säfsen, klo 10.15 12.00 Päätösvaltaiset jäsenet Yvonne Persson (S) Åsa Bergkvist (S) Susanne Andersson (S) Ei-päätösvaltaiset varajäsenet Muut läsnäolijat Virkamiehet Peter

Lisätiedot

Turun Kansantanssin Ystävät ry. Turku - Finland

Turun Kansantanssin Ystävät ry. Turku - Finland Turun Kansantanssin Ystävät ry Turku - Finland Turun Kansantanssin Ystävät ry perustettiin vuonna 1970 päämääränään suomalaisen kansantanssin ja kansanperinteen vaaliminen ja tunnetuksi tekeminen. Kansantanssin

Lisätiedot

Nuorisohankkeet - tulevan sukupolven kasvattaminen työelämään

Nuorisohankkeet - tulevan sukupolven kasvattaminen työelämään Nuorisohankkeet - tulevan sukupolven kasvattaminen työelämään Case: HOK-Elanto Ennakointikamari 18.4.2013 Antero Levänen Nuoret oikeille urille! Junnut Jeesaa Hankkeessa mukana olevat nuoret auttavat senioreita

Lisätiedot

VÄHEMMISTÖ JA VÄHEMMISTÖKIELTEN TYÖN TOIMINTASUUNNITELMA 2014-2016

VÄHEMMISTÖ JA VÄHEMMISTÖKIELTEN TYÖN TOIMINTASUUNNITELMA 2014-2016 VÄHEMMISTÖ JA VÄHEMMISTÖKIELTEN TYÖN TOIMINTASUUNNITELMA 2014-2016 Sisällysluettelo Tausta 1 Ruotsin vähemmistöpolitiikka 1 Laki kansallisista vähemmistöistä ja vähemmistökielistä 2 Suomen kielen pitkä

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TARKOITUS JA TAVOITTEET Ruotsinsuomalaiset ovat kansallinen vähemmistö, joilla on oikeuksia koskien kieltä sekä yhteiskunnallisia toimia ja palveluita. Näihin oikeuksiin kuuluu

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 17.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

Muistiinpanot kokouksesta suomen kielen hallintoalueen neuvotteluryhmän kanssa

Muistiinpanot kokouksesta suomen kielen hallintoalueen neuvotteluryhmän kanssa Muistiinpanot kokouksesta suomen kielen hallintoalueen neuvotteluryhmän kanssa Aika: Perjantai 19. helmikuuta klo 13.00-15.00 Paikka: Kunnantalo, Fjärdhundra-huone Helena Proos (S) puheenjohtaja, Enköpingin

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

Uutiskirje maaliskuussa 2017 työstä kansallisten vähemmistöjen kanssa

Uutiskirje maaliskuussa 2017 työstä kansallisten vähemmistöjen kanssa Uutiskirje maaliskuussa 2017 työstä kansallisten vähemmistöjen kanssa Avoimet neuvonpidot ruotsinsuomalaisten ja saamelaisten kanssa Uumajan kunta on pitänyt avoimet neuvonpidot sekä ruotsinsuomalaisten

Lisätiedot

TERVETULOA KANTELEESEEN. Oletko suomenkielinen ja sinulla on pieniä lapsia? Haluatko turvata lapsesi kaksikielisen kehityksen?

TERVETULOA KANTELEESEEN. Oletko suomenkielinen ja sinulla on pieniä lapsia? Haluatko turvata lapsesi kaksikielisen kehityksen? TERVETULOA KANTELEESEEN Oletko suomenkielinen ja sinulla on pieniä lapsia? Haluatko turvata lapsesi kaksikielisen kehityksen? SUOMENKIELINEN PÄIVÄKOTI KANTELE Haningen kunnalla on oma suomenkielinen esikoulu.

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

KANSALLISET VÄHEMMISTÖT JA VÄHEMMISTÖKIELET

KANSALLISET VÄHEMMISTÖT JA VÄHEMMISTÖKIELET Toimintasuunnitelma: KANSALLISET VÄHEMMISTÖT JA VÄHEMMISTÖKIELET 2016 2019 Södergatan 20, 195 85 Märsta Puh. (vaihde) 08-591 260 00 Faksi 08-591 260 36 sigtuna.kommun@sigtuna.se www.sigtuna.se Asiakirjan

Lisätiedot

Esikoulu- / perhepäiväkotikysely 2015

Esikoulu- / perhepäiväkotikysely 2015 Esikoulu- / kysely 2015 Tutkimuksen tuloksia käytetään parantamaan esikoulujen ja päiväperhekotien laatua Göteborgissa. Vastaa kysymyksiin omien, vanhempana tai huoltajana saamiesi kokemusten pohjalta.

Lisätiedot

Suomalaisen hallintoalueen neuvotteluryhmän kokouksessa tehtyjä muistiinpanoja 27. marraskuuta 2014

Suomalaisen hallintoalueen neuvotteluryhmän kokouksessa tehtyjä muistiinpanoja 27. marraskuuta 2014 Suomalaisen hallintoalueen neuvotteluryhmän kokouksessa tehtyjä muistiinpanoja 27. marraskuuta 2014 Läsnä Markku Välilä, ruotsinsuomalainen Johanna Hongisto-Grundström, Suomalainen vanhempienryhmä Katarina

Lisätiedot

Tavoitteiden toteutuminen

Tavoitteiden toteutuminen VUOSIKERTOMUS 2013 Tavoitteiden toteutuminen Kaikki jäseneksi pyrkivät on voitu ottaa vastaan. Jäsenmäärä oli vuoden lopussa 305, joista uusia jäseniä oli 18. Siirtymätyöpaikkoja oli vuoden vaihteessa

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet

Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet Knuutilankankaan koulun valinnaiset aineet A2-kielet Vieraat kielet: Eteläisellä alueella tarjolla seuraavat vapaaehtoiset kielet: espanja saksa ranska Valinta valinnaisten aineiden kanssa. Äidinkielen

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

Mä haluun oppia kieliä! Innostus kieliin herää kielikerhossa

Mä haluun oppia kieliä! Innostus kieliin herää kielikerhossa Mä haluun oppia kieliä! Innostus kieliin herää kielikerhossa Nina Pirttinokka Kielikerhotoiminta on tärkeä osa koulun kielikulttuuria ja tarjoaa oppilaille uuden tavan tutustua eri kieliin. Toiminta tähtää

Lisätiedot

Ehdotus hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi kielilain 5 :n muuttamisesta

Ehdotus hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi kielilain 5 :n muuttamisesta Ehdotus hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi kielilain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kielilakia. Esityksen mukaan yksikielinen kunta voitaisiin

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma suomen kielen hallintoalue 2015 2016

Toimintasuunnitelma suomen kielen hallintoalue 2015 2016 Översättning till finska av verksamhetsplan för finskt förvaltningsområde 2015-2016 Toimintasuunnitelma suomen kielen hallintoalue 2015 2016 Strategia Suunnitelma/ohjelma Suuntaviivat Säännöt ja ohjeet

Lisätiedot

Kuudesluokkalaisten maahanmuuttajaoppilaiden suomen kielen tason vaihtelut. Annukka Muuri 18.11.2014

Kuudesluokkalaisten maahanmuuttajaoppilaiden suomen kielen tason vaihtelut. Annukka Muuri 18.11.2014 Kuudesluokkalaisten maahanmuuttajaoppilaiden suomen kielen tason vaihtelut Annukka Muuri 18.11.2014 Maahanmuuttajataustaiset oppilaat Maahanmuuttajaoppilaiden määrä on kasvanut seitsemässä vuodessa noin

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Kolumbian kirkko. Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) CO010 Kolumbian kirkko Sopimuskohderaportti 1/2015.

Kolumbian kirkko. Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) CO010 Kolumbian kirkko Sopimuskohderaportti 1/2015. 1 Kolumbian kirkko Kumppani: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko (IELCO) Hankkeen kuvaus: Kolumbian evankelis-luterilainen kirkko on vakiinnuttanut toimintansa, mutta tarvitsee edelleen tukea eri kirkollisilla

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO

POSTADRESS FAKTURAADRESS TELEFON E-POSTADRESS PLUSGIRO Handläggare: Anne-Mari Ågren, Ledningsstab utv KS Toimintakertomus 2014 Suomen kielen hallintoalue Johdanto Karlskogan kunta kuuluu vuodesta 2012 lähtien suomen kielen hallintoalueeseen. Taustana on vähemmistö

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA

VALINNAISAINEEN VALINTA VALINNAISAINEEN VALINTA Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2018 2019. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite

Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite Yksi- vai kaksikielisiä kouluja? 13.3.2013 Bob Karlsson Johtaja Kielelliset oikeudet! Perustuslain näkökulmasta julkisen vallan tehtävänä on edistää perusoikeuksien

Lisätiedot

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa

MUSIIKKI. Lämmittely. Sanastoa Lämmittely Millaista musiikkia vanhassa kotimaassasi kuunnellaan paljon? Nimeä lempiartistisi ja kerro, millaista hänen musiikkinsa on. Missä tilanteessa vanhassa kotimaassasi kuunnellaan musiikkia (kotona,

Lisätiedot

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2)

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit SAB21 Vapaa-aika ja harrastukset Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, kiinnostuksen

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Paikka ja aika: Trosan kunnantalo, klo. 15:30 16:40

Paikka ja aika: Trosan kunnantalo, klo. 15:30 16:40 Kokouksen päivämäärä 2015-01-27 Paikka ja aika: Trosan kunnantalo, klo. 15:30 16:40 Yhteistyöryhmään osallistujat: Läsnä Trosan kunnasta: Eira Lavio Seija Gustafsson Jouko Koivisto Ari Heikkilä Jakob Etaat,

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja

Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Seinäjoen seurakunnan varhaiskasvatuksen kehittämisasiakirja Kun pienen lapsen äiti ja isä ottavat lapsen syliin ja painavat häntä lähelle sydäntään, he antavat hänelle rakkautta ja huolenpitoa. Tällä

Lisätiedot

Toiminnallisia työtapoja varhennetun kielenopetuksen tunneille

Toiminnallisia työtapoja varhennetun kielenopetuksen tunneille Toiminnallisia työtapoja varhennetun kielenopetuksen tunneille Kokemuksia Tampereen kaupungin Kikatus -tunneilta 1 Kieliä varhentaen varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa Tampereen yliopiston kielenopiskelijat

Lisätiedot

Tanssiopetus varhaiskasvatuksessa.

Tanssiopetus varhaiskasvatuksessa. Tanssiopetus varhaiskasvatuksessa. «Liikkumisen ilo näkyy parhaten lapsessa. Maailman kokeminen ja ymmärtäminen edelyttää lapselta jatkuvaa liikettä,koskettamista, tuntemista,tuntemista, erottelemista

Lisätiedot

Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta

Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta Monikulttuuristen lasten varhaiskasvatus Vantaalla Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 11.10.2017 Sole Askola-Vehviläinen varhaiskasvatuksen johtaja Vieraskielisten lasten määrä vuonna 2016 Vantaalla

Lisätiedot

Vähemmistökielten toimintaohjelma 2012-2014

Vähemmistökielten toimintaohjelma 2012-2014 PAJALAN KUNNANVALTUUSTON 23.4. 2012 HYVÄKSYMÄ Vähemmistökielten toimintaohjelma 2012-2014 Pajalan kommun Pajalan kunta 1 Sisältö 1 Johdanto 1.1 Kansallinen vähemmistöpolitiikka 1.2 Pajalan kunnan vähemmistöpolitiikka

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Kokouspäivämäärä Allekirjoitukset Sihteeri Pykälät 9-14 Jessica Hedlund

Kokouspäivämäärä Allekirjoitukset Sihteeri Pykälät 9-14 Jessica Hedlund Suomen kielen hallintoalueen neuvosto KOKOUSPÖYTÄKIRJA 1(7) Paikka ja aika Kokoushuone Grangärde, klo 13.00 14.20 valtaiset jäsenet Yvonne Persson (S) Susanne Andersson (S) Ei-päätösvaltaiset varajäsenet

Lisätiedot

50-vuotisjuhla 22. 23.5.2012 Hakametsän jäähalli, Tampere

50-vuotisjuhla 22. 23.5.2012 Hakametsän jäähalli, Tampere 50-vuotisjuhla 22. 23.5.2012 Hakametsän jäähalli, Tampere Ohjelmaryhmien vetäjät tutustumassa esiintymisareenaan! Tapahtumatiedote 2/2012 20.3.2012 Sisältö: 1. Tapahtumarannekkeiden ja ruokailujen tilaamisella

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Oppimisen tukena koulussa ja kotona

Oppimisen tukena koulussa ja kotona SUOMALAINEN Oppimisen tukena koulussa ja kotona * OPETUSMATERIAALIT - kielipaketit - matematiikkapaketit - sopivat myös tukija erityisopetukseen * KIELIKERHOT * YKSITYISOPETUS T U O T E SUOMEN PALASET

Lisätiedot

SUOMI-VENÄJÄ SEURAN TURUN PIIRI V. 2016 2020

SUOMI-VENÄJÄ SEURAN TURUN PIIRI V. 2016 2020 SUOMI-VENÄJÄ SEURAN TURUN PIIRI V. 2016 2020 * Kokoaa iloiset ihmiset tekemään yhdessä elämyksiä * On tarmokasta kulttuuri-, maahanmuuttaja- ja projektitoimintaa * Järjestää kiinnostavia kohtaamisia, joiden

Lisätiedot