Helsingin käräjäoikeus nro (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Miska Kuoppamäki Suomen Lähikauppa Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Helsingin käräjäoikeus nro (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Miska Kuoppamäki Suomen Lähikauppa Oy"

Transkriptio

1 Helsingin hovioikeus Tuomio 15/ (5) Antamispäivä Asianumero R 15/35 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Asia Valittaja Helsingin käräjäoikeus nro (liitteenä) Ryöstö Vastapuolet Asian käsittely hovioikeudessa Kihlakunnansyyttäjä Miska Kuoppamäki Suomen Lähikauppa Oy Valitus Hovioikeus on toimittanut asiassa pääkäsittelyn. on vaatinut, että hänen katsotaan iröstöii asemesta syyllistyneen varkauteen ja syyte enemmälti hylätään. ^J^^on lisäksi vaatinut, että hänelle aikaisemmin tuomittu rangaistus katsotaan riittäväksi seuraamukseksi nyt kysymyksessä olevasta teosta tai että rangaistusta joka tapauksess<yilennetaan ja että jäännösrangaistus jätetään panematta täytäntöön, (d^^on edelleen vaatinut, että Suomen Lähikauppa Oy:n korvausvaatimukset teon jälkipuintiin kuluneesta työajasta ja vartiointikuluista hylätään. )ei ollut uhannut^^^^hj ^^H ^JJ suusanallisesti eikä elehtimällä uhkaavasti.^^^^^boiipitänyt kädessään sateenvarjoa ja osoittanut silliuiinoastaan kassalipasta.^jjj^^^ei ollut osoittanut sateenvarjollaflimjeikä sateenvarjoa voitu pitää uhkaavana tekovälineenä. Tilanne ei ollut ollut objektiivisesti arvioiden uhkaava. oli anastanut noin 300 euroa. Vähäistä ryöstön tunnusmerkistön täyttävää tekoa ei tullut rangaista ryöstönä. Teko ei ollut ollut kokonaisuutena arvostellen vakava. Tuomittu rangaistus oli liian ankara. Rangaistuksessa ei ollut riittävästi huomioitu^hlbaikaisempia tuomioita. Täytäntöönpantu jäännösrangaistus oli kohtuuton. Vastaukset Asian jälkipuinti ja vartioinnin lisääminen eivät olleet olleet välttämättömiä rikoksen vaarallisuuteen nähden. Vaaditut korvaukset olivat ylimitoitettuja. Syyttäjä on vaatinut, että valitus hylätään ja (velvoitetaan

2 korvaamaan todistelukustannukset hovioikeudessa valtiolle. 2(5) Käräjäoikeuden ratkaisu oli oikea.^j^jjyoli uhannut^ sateenvarjolla. Teko oli myös kokonaisuutena arvostellen vakava. Rangaistus oli oikea. Suomen Lähikauppa Oy on vaatinut, että valitus hylätään. Todistelu Hovioikeuden ratkaisu Perustelut Käräjäoikeuden ratkaisu oli oikea. Hovioikeudessa on vedottu käräjäoikeuden tuomiosta ilmeneviin kirjallisiin todisteisiin ja katsottu valvontakameratallenn^ytovioikeudessaonkuultu todistelutarkoituksessa^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Syyksilukeminen ovat hovioikeudessa kertoneet olennaisilta ja asian ratkaisuun vaikuttavilta osin kuten käräjäoikeuden tuomioon on kirjattu. Valvontakameratallenteelta voidaan havaita, että^^j^^on pitänyt kädessään pitkää sateenvarjoa ja kassalle tultuaan osoittanut sateenvarjolla kassahpasta. Hän ei ole missään vaiheessa osoittanut sateenvarjolla kohti Tallenteelta ilmenee myös^ttä kassalla on tapahtuma-aikana ollut muitakin asiakkaita. Sekä ennenflflj^että hänen jälkeensä asioineet henkilöt eivät ole reagoineet tapahtumiin. Rikoslain 31 luvun 1 :n 1 momentin 1 kohdan mukaan se, joka käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla välittömästi käyttää sellaista väkivaltaa toisen hallusta anastaa tai ottaa luvattomasti käyttöön toisen irtainta omaisuutta on tuomittava ryöstöstä. Saman pykälän 4 momentin mukaan, jos tässä pykälässä tarkoitettu teko ei, huomioon ottaen väkivallan tai uhkauksen vähäisyys tai muut tekoon liittyvät seikat, ole kokonaisuutena arvostellen vakava, ei rikoksentekijää tuomita ryöstöstä, vaan niistä muista rikoksista, jotka teko käsittää. Tilanteessa ei ole käytetty väkivaltaa.^jjj^^^pmukaan^j ^^^on kassalle tullessaan vaatinut kassassa olleita rahoja. Hän on tehostanut pyyntöä osoittamalla sateenvarjolla kassalipasta. Pyyntö ei oletettavasti ole ollutkovaääninen, koska muut asiakkaat eivät ole siihen reagoineet. Hion kertonut pitäneensä tilannetta pelottavana ja ahdistavana. Tätä on pidettävä luonnollisena reaktiona. Uhkauksen laatua on kuitenkin arvioitava objektiivisesti kokonaisuutena. Hovioilmu^atsoo. että asiassa ei okhullut ilmi mitään sellaista, joka olisi antanut Hjjj^^ aihee^elätäflj j^y tosiasiallisesti kohdistavan häneen tilanteessa väkivaltaa.fl^^^jkäyttäytymistä ei valvontalcameratallenteen perusteella voida arvioida uhkaavaksi. Asiassa on lisäksi^ kertomuksella selvitetty, että myyjiä oli ohjeistettu tällaisissa tilanteissa välttämään riskejä ja luovuttamaa^rahat. Näin ollen siitäkään, että^jj^bip on välittömästi noudattanutflu^pyyntöä, ei voida tehdä johtopäätöksiä uhkauksen merkittävyydestä.

3 _ 3(5) Hovioikeus katsoo, että^ ^^^Pesittämää rahoja koskevaa vaatimusta ja kassalippaan osoittamista sateenvarjolla on pidettävä uhkauksena niin vähäisenä, että teko ei ole rikoslain 31 luvut^momentin edellyttämällä tavalla kokonaisuutena arvostellen vakava. JJ)J on näin ollen katsottava syyllistyneen teollaan varkauteen. Rangaistusseuraamus Rikoslain 28 luvun 1 :n mukaan, joka anastaa toisen hallusta irtainta omaisuutta, on tuomittava varkaudesta sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi kuudeksi kuukaudeksi. Hovioikeus katsoo käräjäoikeuden tavoin, että asiassa ei ole tullut ilmi rikoslain 2 c luvun 14 :n 2 momentissa mainittuja seikkoja, joiden perusteella jäännösrangaistus tulisi jättää täytäntöönpanematta. Hovioikeus hyväksyy tältä osin käräjäoikeuden ratkaisun. Rangaistusta alentavina on rikoslain 7 luvun 6 :ssä tarkoitetulla tavalla otettava huomioon käräjäoikeuden mainitsemat Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden antama tuomioja Hyvinkään käräjäoikeuden antama tuomio. Hovioikeus katsoo edellä mainitut seikat huomioon ottaen, että oikeudenmukainen seuraamus^u^syyksi luetusta teosta on 4 kuukautta vankeutta. Vahingonkorvaukset Tapahtuman jälkeen myymälän henkilökunnalle on järjestetty tilaisuus tapahtumien jälkipuintia varten. Myymälän vartiointia on myös tehostettu muutaman päivän ajaksi. Molemmat toimenpiteet ontehtyhenkilökunnan turvallisuudentunteen ja työkyvyn ylläpitämiseksi.^jjj^^^on toiminnallaan aiheuttanut tarpeen edellä mainituille toimenpiteille. Näin ollen^m^on velvollinen korvaamaan Suomen Lähikauppa Oy:lle tilanteen jälkipuinnista ja vartioinnin lisäämisestä aiheutuneet kustannukset.

4 Helsingin hovioikeus Tuomiolauselma 15/ (5) Asianumero R 15/35 Vastaaja Muutokset käräjäoikeuden tuomioon: Syyksi luettu rikos 1. Varkaus Rikoslaki 28 luku 1 1 Rangaistusseuraamukset Yhteinen rangaistus Syyksi luetut rikokset 1 ja nyt täytäntöönpantavaksi määrätty jäännösrangaistus 4 kuukautta vankeutta Rangaistusta alentavana on otettu huomioon seuraava aikaisempi rangaistus: - Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus , ratkaisu Hyvinkään käräjäoikeus , ratkaisu Muilta osin käräjäoikeuden tuomiota ei muuteta. Oikeudenkäyntiä hovioikeudessa koskevat lausunnot Hl^^^velvoitetaan korvaamaan valtiolle todistelukustannukset hovioikeudessa 18 euroa. Valtionvaroista maksetaan oikeustieteen maisteri Ann-Sofie Träskmanille Jj^^^Pavustamisesta hovioikeudessa palkkioksi pääkäsittelyn kesto huomioon ottaen vaaditut 770 euroa ja arvonlisäveron osuutena 184,80 euroa.

5 Muutoksenhaku Asian ovat ratkaisseet: Valmistelija Muutosta tähän ratkaisuun saadaan hakea korkeimmalta oikeudelta valittamalla vain, jos korkein oikeus niillä erityisillä perusteilla, jotka ilmenevät oheisesta valitusosoituksesta, myöntää valitusluvan. Valitusosoituksessa tarkoitettu määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen päättyy Hovioikeudenlaamanni Jukka Heikkilä Hovioikeudenneuvos Taija Raiskinen Määräaikainen hovioikeudenneuvos Anna-Kaisa Aaltonen Asessori Essi Konttinen-Di Nardo Ratkaisu on yksimielinen.

6 Helsingin käräjäoikeus Os. 4 Puheenjohtaja Lautamiehet Syyttäjä Vastaaja Asianomistajat Asia Vireille Käräjätuomari Henrik Härkönen Ludvig Axbacka Leena Veikkola Kihlakunnansyyttäjä Sonja Varpasuo Suomen Lähikauppa Oy Ryöstö Tuomio 14/ Asianumero R14/4300 1(7) Syyttäjän rangaistusvaatimus Asianomistajien vaatimus 1. Ryöstö 8010/R/ /13 Rikoslaki 31 luku Helsinki on uhkaamalla käyttää henkilöön kohdistovaaväkivaltaa anastanu^uoma^ähikauppa Oy:n irtainta omaisuutta^h^bon ^ Kaupassa vihannut myyjä^ sateenvarjolla ja vaatinut saada kassasta rahaa. Jj^^^J on antanut^ kassasta yhteensä 365 euroa. Anastettu omaisuus on jäänyt käteisiin. Asianomistajan korvausvaatimus syytekohdassa 1 Asianomistaja^^U ^)ei ole ollut vaatimuksia asiassa. Asianomistaja Suomen Lähikauppa Oy on yhtynyt syyttäjän rangaistusvaatimukseen ja lisäksi vaatinut, että vastaaja velvoitetaan suorittamaan vahingonkorvauksena: euroa anastetuista rahavaroista, euroa ryöstön jälkipuintiin kuluneesta työajasta (kesto noin 2 tuntia, 6 osallistujaa, 12 h ä 23 euroa eli yhteensä 276 euroa), ja - 863,25 euroa teon johdosta tarvitusta ylimääräisestä vartioinnista. Kaikille edellä mainituille määrille on vaadittu korkoa tekopäivästä lukien Suomen Lähikauppa Oy on edelleen vaatinut, että vastaaja velvoitetaan suorittamaan oikeudenkäyntikuluina 100 euroa korkoineen kuukauden kuluttua tuomion antopäivästä lukien.

7 Muut asiassa esitetyt vaatimukset 2(7) Todistelukustannusten korvaaminen Vastaaja on velvoitettava korvaamaan valtiolle todistelukustannukset. Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa 9 luku 1 Muu vaatimus Jäännösrangaistuksen määrääminen täytäntöön pantavaksi Vastaajan alkanutta ehdonalaista vapautta, jonka koeajan viimeinen päivä on ollut , koskeva jäännösrangaistus on määrättävä täytäntöönpantavaksi. Rikoslaki 2 C luku 14 Vastaukset Vastaaja^^ on kiistänyt syyllistyneensä ryöstöön. Hän ei ollut uhkaamalla käyttää väkivaltaa anastanut omaisuutta. Hän oli anastanut rahoja alle 300 euroa ja tällä menettelyllä syyllistynyt varkauteen. myöntänyt asianomistajan korvausvaatimuksen anastetuista varoista perusteeltaan oikeaksi ja määrällisesti 300 euron osalta. Työajan ja vartioinnin osalta kysymys oli tarpeettomista toimenpiteistä ja vaatimusten perusteet on tämän johdosta kiistetty, mutta määrien osalta ei ole ollut huomautettavaa. Oikeudenkäyntikuluvaatimus on myönnetty perusteeltaan ja määrältään oikeaksi. Todistelu Henkilötodistelu Asianomistaja^ Asianomistaja Suomen Lähikauppa Oy:n edustaja^ Vastaaj ai Kirjalliset todisteet Valvontakameratallenne Valokuvat tapahtumasta KÄRÄJÄOIKEUDEN RATKAISU Tuomion perustelut Näytön arviointi ja johtopäätökset Tapahtumankulku asiassa on pitkälti riidaton, ja menettely ilmenee selkeästi myös kirjallisina todisteina esitetyistä valokuvista ja valvontakameran tallenteesta. Asianomistajakin on työskennellyt kaupan kassalla, jonka luokse vastaaja on saapunut. Vastaaja on pyytänyt asianomistajaa antamaan rahat kassasta. Tämän jälkeen vastaaja on nostanut kädessään olleen sateenvaijon kassalinjaston päälle ja tökkinyt sen kärjellä avoinna olleeseen kassalippaaseen. Sateenvarjo ei ole osunut asianomistajaan eikä tälle ole

8 3 (7) aiheutunut teosta fyysisiä vammoja. Asianomistaja on luovuttanut vastaajalle käteistä rahaa, minkä jälkeen vastaaja on poistunut paikalta. Asianomistaja^^/Uon edellä mainitun tapahtumankulun lisäksi kertonut, että hän oli kokenut vastaajan menettelyn ja sateenvarjon tilanteessa uhkaavana. Tekoväline oli ollut lähietäisyydellä ja sillä olisi voitu aiheuttaa vammoja. Vastaaja^^^/^on myös kertonut yleisestä tapahtumankulusta edellä mainitun mukaisesti. Hän on lisäksi todennut, että hän oli ollut päihtynyt kauppaan tullessaan. Hän ei ollut oman käsityksensä mukaan uhkaillut myyjää, ja hän oli normaalilla äänensävyllä pyytänyt rahoja. Mikäli rahoja ei olisiannettu, hän ei olisi käyttänyt väkivaltaa vaan poistunut kaupasta. ^JH^^käsityksen mukaan rahoja ei voinut olla asianomistajan ilmoittamaa määrää vaan määrä oli ollut selvästi vähäisempi. Asianomistajan edusta)afljuj^ei ole ollut omakohtaisia havaintoja syytteenaläisesta menettelystä, ja hän on ollut käräjäoikeudessa kuultavana pääasiassa vahingonkorvausvaatimuksiin liittyen. Hän on kertonut, että tapahtuman jälkeen kaupan ovet oli laitettu kiinni ja kassa oli laskettu. Asianomistajan korvausvaatimus 365 euroa oli määrä, joka oli laskennan perusteella puuttunut kassasta. on edelleen kertonut, että yhtiön toimintatapojen mukaisesti työntekijöille oli ryöstön jälkeen järjestetty työterveydenhuollon kanssa kahden tunnin palaveri. Kirjallisen korvausvaatimuksen liitteenä olevasta Securitas Oy:n laskusta ilmenevin tavoin kauppaan oli järjestetty kolmeksi illaksi vartiointiaaotta henkilökunta tuntisi olonsaturvalliseksi ja pystyisi työntekoon.(jjj^^on lisäksi todennut, ettäflu^j^oli luovuttamalla rahat vastaajalle toiminut ryöstötilanteessa työnantajan ohjeiden mukaisesti. Asiassa on keskeisesti kysymys teon oikeudellisesta arvioinnista ja ryöstön tunnusmerkistön täyttämisestä. Rikoslain 31 luvun 1 :n mukaan ryöstöön syyllistyy muun muassa se, joka uhkaamalla välittömästi käyttää henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa anastaa toisen hallusta irtainta omaisuutta. Asiassa on riidatonta, että sateenvarjo ei ole osunut asianomistajaamme eikä vastaaja siten ole suoranaisesti käyttänyt väkivaltaa. Teonkuvauksessa ei myöskään väitetä näin tapahtuneen. Näin ollen on asiassa arvioitava, että onko vastaaja ryöstön tunnusmerkistön edellyttämällä tavalla uhannut asianomistajaa väkivallalla anastuksen toteuttamiseksi. Ryöstörikosta koskevissa lainvalmisteluasiakirjoissa on todettu, että uhkauksen täytyy olla sellainen, että uhrilla on ollut syytä olettaa voivansa joutua välittömän väkivallan kohteeksi (HE 66/1988 vp s. 97). Oikeuskirjallisuudessa on vastaavasti todettu, että teko muodostaa uhan, jos uhrin on ollut syytä ottaa uhkaus vakavasti. Tähän tulee myös olla objektiivisesti arvioiden perusteltu syy, eli esimerkiksi poikkeuksellisen yliherkän henkilön kokema subjektiivinen pelko ei ole riittävä. Uhkaus voidaan suullisen tai kirjallisen ilmoituksen lisäksi ilmaista myös ulkoiseen käyttäytymisellä liittyvillä elementeillä, kuten ilmeillä tai eleillä, siten että ne on käsitettävä uhkaukseksi (Keskeiset rikokset, Frände ym. 3 painos, s ).

9 4 (7) Nyt käsiteltävässä asiassa vastaaja on tullut kassalle ja suusanallisesti vaatinut rahojen luovuttamista. Hän on tehostanut vaatimustaan tekovälineellä, jonka hän on nostanut hyvin lähelle asianomistajaa. Tilanne on asianomistajan kertoman mukaan ollut uhkaava, ja menettelyä voidaan pitää tällaisena myös objektiivisesti arvioiden. Asiassa ei ole mahdollista arvioida sitä, että olisiko (^^vastarintaa kohdatessaan myös tosiasiallisesti käyttänyt väkivaltaa, eikä tällä seikalla ole muutoinkaan merkitystä. Ryöstön tunnusmerkistö ei edellytä minkään tekovälineen käyttämistä. Näin ollen sateenvarjolla, joka ehkä eroaa tavanomaisista ryöstön yhteydessä käytettävistä esineistä, ei sellaisenaan ole merkitystä tunnusmerkistön täyttymisen kannalta. Mikäli teossa olisi käytetty terä- tai ampuma-asetta taikka näihin rinnastettavaa välinettä, menettely voitaisiin sen sijaan mahdollisesti katsoa törkeäksi tekomuodoksi. Kirjallisista todisteista ilmenee, että tilanteessa kassajonoon on vastaajan jälkeen tullut tuntemattomaksi jäänyt henkilö. Selvyyden vuoksi käräjäoikeus toteaa, että tämän henkilön käytöksellä ei ole merkitystä menettelyn uhkaavuutta arvioidessa. Kyseinen henkilö ei ole välttämättä havainnut anastustekoa, joka on alkanut jo ennen hänen saapumistaan paikalle, tai henkilö ei ole muutoinkaan osannut reagoida yllättävään tilanteeseen. Käräjäoikeus katsoo näyttöä kokonaisuutena arvioidessaan tulleen selvitetyksi, että vastaaja on uhkaamalla käyttää henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa anastanut irtainta omaisuutta. Kassaskuhettujen rahojen määrä 365 euroa on tullut luotettavasti selvitetyksi^m^kertomuksella. Vastaaja^m^on menetellyt syytteen teonkuvauksessa kerrotuin tavoin. Menettely täyttää rikoslain 31 luvun 1 :ssä tarkoitetun ryöstön tunnusmerkistön. Rangaistusseuraamus Rikoslain 6 luvun 4 :n mukaan rangaistus on mitattava niin, että se on oikeudenmukaisessa suhteessa rikoksen vahingollisuuteen ja vaarallisuuteen, teon vaikutthniin sekä rikoksesta ilmenevään muuhun tekijän syyllisyyteen. Ryöstöön syyllistynyt on tuomittava vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi. mi^^on päästetty ehdonalaiseen vapauteen ja koeajan viimeinen päivä on ollut Jäännösrangaistuksen pituus on ollut 5 kuukautta 10 päivää. Nyt syyksi luettu teko on tehty vain noin kuukausi koeajan alkamisen jälkeen ja koeaikaa on ollut vielä runsaasti jäljellä. Asiassa ei ole ilmennyt rikoslain 2 c luvun 14 :n 2 momentissa tarkoitettuja seikkoja, Käräjäoikeus määrää jäännösrangaistuksen kokonaisuudessaan täytäntöönpantavaksi. Jäännösrangaistuksen tosiasiallinen vaikutus yhteisen rangaistuksen mittaamiseen on noin 1,5 kuukautta. Rangaistusta kohtuullistavina on rikoslain 7 luvun 6 :n mukaisesti otettu huomioon Hyvinkään käräjäoikeuden antama lainvoimainen tuomio ja Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden antama lainvoimaa vailla oleva tuomio.

10 Käräjäoikeus katsoo nyt syyksi luetun teon ja täytäntöönpantavan jäännösrangaistuksen perusteella oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi seitsemän kuukautta vankeutta. 5(7) Korvausvelvollisuus ^m^on velvollinen korvaamaan asianomistajalle tahallisella rikoksella aiheutetun vahingon. Anastettujen rahojen määrä on edellä todetuin tavoin tullut näytetyksi. Henkilöstölle järjestetty tilaisuus ja vartioinnin lyhytaikainen järjestäminen ovat olleet välittömiä seurauksia vastaajan menettelystä. Suomen Lähikauppa Oy:n korvausvaatimusten perusteet ja määrät ovat tulleet täysimääräisesti selvitetyiksi, minkä lisäksi vastaaja on velvollinen korvaamaan myönnetyt oikeudenkäyntikulut. Asiassa ei ole aiheutunut todistelukustannuksia, joten käräjäoikeuden ei ole tarpeen lausua niiden korvausvelvollisuudesta. Käräjäoikeus on ratkaissut asian yksimielisesti tuomiolauselmasta ilmenevällä tavalla.

11 Helsingin käräjäoikeus Os.4 Vastaaja Syyksi luettu rikos Tuomiolauselma 14/ Asianumero R14/4300 6(7) 1. Ryöstö Rikoslaki 31 luku 1 1 Rangaistusseuraamukset Jäännösrangaistus Ehdonalainen vapaus on alkanut Koeajan viimeinen päivä on Jäännösrangaistus on 5 kuukautta 10 päivää. Jäännösrangaistusta koskevat määräykset Jäännösrangaistus määrätään täytäntöönpantavaksi kokonaan. Yhteinen rangaistus Syyksi luetut rikokset 1 ja nyt täytäntöönpantavaksi määrätty jäännösrangaistus 7 kuukautta vankeutta Rangaistusta alentavana on otettu huomioon seuraava aikaisempi rangaistus: - Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus , ratkaisu Hyvinkään käräjäoikeus , ratkaisu Korvausvelvollisuus Valtion varoista maksetaan OTM Ann-Sofie Träskmanille palkkioksi vastaajan avustamisesta valmistautumisesta 550 euroa, pääkäsittelystä 165 euroa ja arvonlisäverona 171,60 euroa eli yhteensä 886,60 euroa, mikä jää valtion vahingoksi. Vastaaja^d^^Pvelvoitetaan suorittamaan asianomistaja Suomen Lähikauppa Oy:lle 365 euroa anastetuista rahavaroista, 276 euroa ryöstön jälkipuintiin kuluneesta työajasta ja 863,25 euroa vartiointikuluja. Kaikille edellä mainituille määrille on suoritettava korkolain 4 :n 1 momentin mukaista viivästyskorkoa lukien. VastaajaHU^^velvoitetaan lisäksi suorittamaan Suomen Lähikauppa Oy:lle oikeudenkäyntikulujen korvauksena 100 euroa korkolain 4 :n 1 momentin mukaisine viivästyskorkoineen kuukauden kuluttua käräjäoikeuden tuomion antopäivästä lukien.

12 Muutoksenhaku 7(7) Annettiin muutoksenhakuohje. Vastaaja^mH^mm^l^n määräajassa hyväksytysti ilmoittanut tyytymättömyyttä koko tuomioon. Valituksen määräpvm: Vastavalituksen määräpvm: Lainvoimaisuus Tuomio ei ole lainvoimainen Allekirjoitus Käräjätuomari Henrik Härkönen

Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887. Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Tuomas Soosalu

Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887. Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Kihlakunnansyyttäjä Tuomas Soosalu Helsingin hovioikeus Tuomio Nro 1697 Antamispäivä Diaarinumero 20.6.2012 R 11/2887 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Helsingin käräjäoikeus 5/10 os. 21.9.2011 nro 8349 (liitteenä) Asia Valittaja Vastapuolet

Lisätiedot

TURUN HOVIOIKEUS TUOMIO Nro 1417

TURUN HOVIOIKEUS TUOMIO Nro 1417 . / "..' TURUN HOVIOIKEUS TUOMIO Nro 1417 Antopäivä Diaarinro 11.5.2004 R 03/2449 RATKAISU, JOHON ON HAETTU MUUTOSTA Tampereen käräjäoikeus 44. os. 22.9.2003 nro 3673 (liitteenä) ASIA Törkeä kunnianloukkaus

Lisätiedot

Viestissä ei ollut väitetty, että Rastimo olisi tehnyt lapsipornoa. Edellä mainittu kommentti oli ollut osa Rastimon aloittamaa keskustelua.

Viestissä ei ollut väitetty, että Rastimo olisi tehnyt lapsipornoa. Edellä mainittu kommentti oli ollut osa Rastimon aloittamaa keskustelua. Helsingin hovioikeus Tuomio Nro 2235 Antamispäivä 31.8.2012 Diaarinumero R 11/2753 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Espoon käräjäoik.eus 3.2 os. 6.9.2011 nro 2165 (liitteenä) Asia Kmmianloukkaus Valittaja

Lisätiedot

Käräjätuomari Antti Tapanila. Harri Jouhki - Päivi Karjalainen - Jaakko Pirttikoski. Kihlakunnansyyttäjä Minna Virtanen. Miro Aleksi Myllymäki

Käräjätuomari Antti Tapanila. Harri Jouhki - Päivi Karjalainen - Jaakko Pirttikoski. Kihlakunnansyyttäjä Minna Virtanen. Miro Aleksi Myllymäki Pirkanmaan käräjäoikeus 4 Tuomio 20.08.2013 13/110554 Asianumero R 13/1923 1 (7) Puheenjohtaja Lautamiehet Syyttäjä Vastaaja Asianomistajat Asia Vireille Käräjätuomari Antti Tapanila Harri Jouhki - Päivi

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 259. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 259. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 24.08.2015 Sivu 1 / 1 3186/03.06.02/2015 259 Teknisen toimen johtajan oikeudenkäyntikulujen korvaaminen Valmistelijat / lisätiedot: Timo Kuismin, puh. 050 544 7261 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 8/2001 vp). Nyt koolla oleva eduskunta on hyväksynyt seuraavat

Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 8/2001 vp). Nyt koolla oleva eduskunta on hyväksynyt seuraavat Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä ehdollista vankeutta koskeviksi rikoslain säännöksiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi (HE 177/2000 vp). Lakivaliokunta on

Lisätiedot

EI OIKEUTTA MAASSA SAA, ELLEI SITÄ ITSE HANKI

EI OIKEUTTA MAASSA SAA, ELLEI SITÄ ITSE HANKI EI OIKEUTTA MAASSA SAA, ELLEI SITÄ ITSE HANKI - Johtajana presidentti - Korkeimmalta oikeudelta haettava valituslupaa - Käsitellään erityisen vaikeita tapauksia ja tapauksia, joilla on ennakkotapauksen

Lisätiedot

HELSINGIN HOVIOIKEUS TUOMIO Nro 3340

HELSINGIN HOVIOIKEUS TUOMIO Nro 3340 HELSINGIN HOVIOIKEUS TUOMIO Nro 3340 Antamispäivä Diaarinro 14.12.2010 R10/1097 RATKAISU, JOHON ON HAETTU MUUTOSTA Helsingin käräjäoikeus 7/4 os. 17.3.2010 nro 2349 (liitteenä) ASIA Lähestymiskiellon määrääminen

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN KÄRÄJÄOIKEUS TUOMIO 4. osasto

VARSINAIS-SUOMEN KÄRÄJÄOIKEUS TUOMIO 4. osasto VARSINAIS-SUOMEN KÄRÄJÄOIKEUS TUOMIO 4. osasto Käräjätuomari Matti Kolehmainen 28.3.2013 Lautamiehet: Tiina Kankkio, Pentti Kapanen ja Matti Karjalainen 13/1742 Asiano: R 13/979 1 Syyttäjä Vastaaja(t)

Lisätiedot

Käräjätuomari Kirsi Huotari. Kihlakunnansyyttäjä Sini Paavola. Oscar Kabuyaya Désiré Kamanzi Teemu Niko Petteri Kyyriäinen Patrick Ndayishimiye

Käräjätuomari Kirsi Huotari. Kihlakunnansyyttäjä Sini Paavola. Oscar Kabuyaya Désiré Kamanzi Teemu Niko Petteri Kyyriäinen Patrick Ndayishimiye Kainuun käräjäoikeus Tuomio Annettu kansliassa 10.02.2016 16/100062 Asianumero R 15/918 1 (22) Puheenjohtaja Käräjätuomari Kirsi Huotari Lautamiehet Anneli Määttä Kari Silvennoinen Syyttäjä Kihlakunnansyyttäjä

Lisätiedot

Käräjätuomari Anna-Maria Kangas. Eva Kivilaakso-Wellmann ja Juha Kuusinen. Kihlakunnansyyttäjä Heli Posti. Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö

Käräjätuomari Anna-Maria Kangas. Eva Kivilaakso-Wellmann ja Juha Kuusinen. Kihlakunnansyyttäjä Heli Posti. Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö Espoon käräjäoikeus Os. 3. osasto Tuomio Annettu kansliassa 25.02.2016 16/107437 Asianumero R 15/2350 1 (9) Puheenjohtaja Käräjätuomari Anna-Maria Kangas Lautamiehet Eva Kivilaakso-Wellmann ja Juha Kuusinen

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 49/2010 vp. Hallituksen esitys muutoksenhakua käräjäoikeudesta koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 49/2010 vp. Hallituksen esitys muutoksenhakua käräjäoikeudesta koskevaksi lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 49/2010 vp Hallituksen esitys muutoksenhakua käräjäoikeudesta koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä muutoksenhakua käräjäoikeudesta

Lisätiedot

Helsingin käräjäoikeus nro 6767

Helsingin käräjäoikeus nro 6767 Helsingin hovioikeus Päätös Antamispäivä 9.1.2018 Nro 14 Diaarinumero S 17/710 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Helsingin käräjäoikeus 8.2.2017 nro 6767 Asia Valittaja Vastapuoli Todistelua koskeva käsittelyratkaisu

Lisätiedot

Palontutkinnan opintopäivät Sisä-Suomen syyttäjänvirasto Marika Visakorpi kihlakunnansyyttäjä

Palontutkinnan opintopäivät Sisä-Suomen syyttäjänvirasto Marika Visakorpi kihlakunnansyyttäjä Palontutkinnan opintopäivät 28.11.2018 Sisä-Suomen syyttäjänvirasto Marika Visakorpi kihlakunnansyyttäjä VALTAKUNNANSYYTTÄJÄNVIRASTO valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen, apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

12.4.2004. Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004

12.4.2004. Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004 12.4.2004 KORKEIN OIKEUS Asia Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004 Kantelija YLI-KOVERO RISTO TAPIO Torikatu 27 13130 Hämeenlinna

Lisätiedot

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 37/2009 vp Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

1v. 6kk. ehdollinen ja 90 tuntia yk-palvelua Helsingin Syyttäjä, vastaaja Kaikki syytekohdat. Syyttäjä, asianomistaja

1v. 6kk. ehdollinen ja 90 tuntia yk-palvelua Helsingin Syyttäjä, vastaaja Kaikki syytekohdat. Syyttäjä, asianomistaja Lainvoimainen Tapaus (HO diaarinro)käräjät KO Syyte KO Syyksilukeminen KO tuomio Hovi Valittaja HO Syyksilukeminen HO tuomio Hovin tuomiopäivä tuomio, laji lainvoimainen tuomio, määrä Huomautuksia R04/1476

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen soveltamisesta taloudellisiin seuraamuksiin tehdyn puitepäätöksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Sosiaali- ja terveysvirasto Talous- ja tukipalvelut Osastopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Sosiaali- ja terveysvirasto Talous- ja tukipalvelut Osastopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 361 Vahinkoilmoitus ja korvausvelvollisuudesta vapauttaminen HEL 2013-015275 T 03 01 00 Päätös Päätöksen perustelut -osaston osastopäällikkö päätti merkitä tiedoksi

Lisätiedot

Rikosasian vastaajan kuuleminen ym.

Rikosasian vastaajan kuuleminen ym. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 26.01.2017 Dnro OKV/5/50/2016 1/7 ASIA Rikosasian vastaajan kuuleminen ym. ASIAN VIREILLETULO Helsingin hovioikeuden oikeuskanslerille tiedoksi lähettämästä hovioikeuden 25.8.2016 antamasta

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 27.4.2018 Taltionumero 2047 Diaarinumero 3075/2/16 1 (7) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

Laki. nuorisorangaistuksen kokeilemisesta

Laki. nuorisorangaistuksen kokeilemisesta EV 206/1996 vp- HE 109/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laiksi nuorisorangaistuksen kokeilemisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnalle on annettu hallituksen esitys n:o

Lisätiedot

Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015

Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015 Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 12 päivänä kesäkuuta 2015 Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain (689/1997)

Lisätiedot

ASIA. Käräjätuomarin ja kihlakunnansyyttäjän tekemä virkarikos ASIAN VIREILLE TULO

ASIA. Käräjätuomarin ja kihlakunnansyyttäjän tekemä virkarikos ASIAN VIREILLE TULO ANONYMISOITU PÄÄTÖS 03.11.2017 Dnro OKV/17/30/2015 1/6 ASIA Käräjätuomarin ja kihlakunnansyyttäjän tekemä virkarikos ASIAN VIREILLE TULO Valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain 3 :n 3 momentin mukaan

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 20.12.2018 Taltionumero 6100 Diaarinumero 5422/2/17 1 (6) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

Laki. ajokorttilain muuttamisesta

Laki. ajokorttilain muuttamisesta Laki ajokorttilain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan ajokorttilain (386/2011) 65 :n 3 momentti, muutetaan 64 :n 1 momentti ja 2 momentin 3 ja 4 kohta, 65 :n 1 momentin johdantokappale,

Lisätiedot

Laki. rikoslain 10 luvun muuttamisesta

Laki. rikoslain 10 luvun muuttamisesta Laki rikoslain 10 luvun muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan rikoslain (39/1889) 10 luvun 5 :n 3 momentti, sellaisena kuin se on laissa 875/2001, muutetaan 10 luvun 2 ja 3, 6 :n 1 momentti

Lisätiedot

Laki. rikoslain muuttamisesta

Laki. rikoslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti Laki rikoslain muuttamisesta kumotaan rikoslain (39/1889) 2 a luvun 9 11, sellaisina kuin ne ovat, 2 a luvun 9 laeissa 475/2008, 641/2009, 392/2011, 431/2014 ja 381/2015

Lisätiedot

Laki entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän

Laki entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän Laki entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän sotarikostuomioistuimen toimivallasta ja tuomioistuimelle annettavasta oikeusavusta 12/1994 Annettu Helsingissä 5 päivänä tammikuuta 1994

Lisätiedot

RIKOSLAKI TURVAA ENSIHOITAJIA

RIKOSLAKI TURVAA ENSIHOITAJIA RIKOSLAKI TURVAA ENSIHOITAJIA Ensihoitopalvelualan opintopäivät, 11.2.2019 Jenna Uusitalo OTT-koulutettava, Helsingin yliopisto Jenna.uusitalo@helsinki.fi Hoitajan ja potilaan lainsäädäntö Potilaalla on

Lisätiedot

Pyydetään kunnioittavasti, että Korkein oikeus myöntää valitusluvan kysymyksessä olevaan Turun hovioikeuden päätökseen.

Pyydetään kunnioittavasti, että Korkein oikeus myöntää valitusluvan kysymyksessä olevaan Turun hovioikeuden päätökseen. KORKEIMMALLE OIKEUDELLE Lupahakemuksen ja valituksen kohde Turun hovioikeuden päätös Nro 588 Dnro R 04/152/26.2.2004 Anna- Liisa Yli-Kovero Asia Hakija ja valittaja Virkasuhteen purkaminen Anna-Liisa Yli-Kovero

Lisätiedot

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet

väkivaltainen ero Henkinen väkivalta, vaino ja -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Henkinen väkivalta, vaino ja väkivaltainen ero (Väkivaltatyön foorumi, Kotka 22. 23.8.2018) -aihe poliisin näkökulmasta ja poliisin toimintamahdollisuudet Rikoskomisario Kai Virtanen Kaakkois-Suomen poliisilaitos

Lisätiedot

HE 97/2017 vp. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto

HE 97/2017 vp. Valtiovarainvaliokunnan verojaosto HE 97/2017 vp Valtiovarainvaliokunnan verojaosto 10.11.2017 Rikosilmoitusharkinta Verohallinnossa rikosilmoitusharkinnan suorittavat verorikoksiin perehtyneet asianvalvojat Verorikokset ovat rangaistavia

Lisätiedot

Asianomistajat TMI SEADONIS SUOMENOJAN VENESATAMA/ CARBONE MASSIMILIANO ROSARIO KÄHKÖNEN JANNE-OSKARI

Asianomistajat TMI SEADONIS SUOMENOJAN VENESATAMA/ CARBONE MASSIMILIANO ROSARIO KÄHKÖNEN JANNE-OSKARI LÄNSI-UUDENMAAN SYYTTÄJÄNVIRASTO PÄÄTÖS 15/635 PL 24 02631 ESPOO syyttämättä jättämisestä Asianro Puhelin 029 56 21000 Fax 029 56 21022 25.5.2015 R 14/5964 Syyttämättä jätetty RAUNIO LASSE ANTERO 09.12.1957

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tutkintavankeuden vaihtoehtona määrättyjä valvontatoimia koskevan puitepäätöksen kansallista täytäntöönpanoa ja soveltamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden. lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden. lainsäädännöksi. Asia. Valiokuntakäsittely. EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle eräiden törkeiden rikosten valmistelun kriminalisoimista koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2012 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

ENLUND JOHANNA KRISTIINA ENLUND MATS-JOHAN. Vaadin vastaajalie rangaistusta seuraavista rikoksista:

ENLUND JOHANNA KRISTIINA ENLUND MATS-JOHAN. Vaadin vastaajalie rangaistusta seuraavista rikoksista: POHJANMAAN SYYTTÄJÄNVIRASTO Kokkolan palvelutoimisto PL 51 67101 KOKKOLA Puhelin 029 56 26800 Fax 029 56 26302 HAASTEHAKEMUS 3.8.2017 Asianro R 17/854 1 Keski-Pohjanmaan käräjäoikeus (Ono R 17/416) Syyttäjä

Lisätiedot

Kemi-Tornion käräjäoikeus 28.08.2014 nro 134982 (liitteenä)

Kemi-Tornion käräjäoikeus 28.08.2014 nro 134982 (liitteenä) Rovaniemen hovioikeus Tuomio 15/133659 1 (13) Antamispäivä 24.08.2015 Asianumero R 14/971 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Asia Valittajat Vastapuolet Kuultava Kemi-Tornion käräjäoikeus 28.08.2014 nro

Lisätiedot

Kouvolan hovioikeuden tuomio NREP Finland Log 2 Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin sekä Lappeenranta Free Zone Oy Ltd:n välisessä riita-asiassa

Kouvolan hovioikeuden tuomio NREP Finland Log 2 Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin sekä Lappeenranta Free Zone Oy Ltd:n välisessä riita-asiassa Kaupunginhallituksen konsernijaosto 28 09.08.2013 Kouvolan hovioikeuden tuomio NREP Finland Log 2 Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin sekä Lappeenranta Free Zone Oy Ltd:n välisessä riita-asiassa 530/090/2012

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 93/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rikoslain, pakkokeinolain 10 luvun 7 :n ja poliisilain 5 luvun 9 :n muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä

Lisätiedot

24.03.2014. Todistelukustannusten korvaaminen syytekohdassa 1

24.03.2014. Todistelukustannusten korvaaminen syytekohdassa 1 Helsingin käräjäoikeus Os.4 Tuomio Annettu kansliassa 24.03.2014 14/113185 Asianumero R 13/5508 1 (10) Puheenjohtaja Syyttäjä Käräjätuomari Kihlakunnansyyttäjä Vastaajat Asianomistaja Kuultavat elun vastuualue

Lisätiedot

Helsingin käräjäoikeus nro (liitteenä) Törkeä huumausainerikos. Kihlakunnansyyttäjä Perttu Könönen

Helsingin käräjäoikeus nro (liitteenä) Törkeä huumausainerikos. Kihlakunnansyyttäjä Perttu Könönen Helsingin hovioikeus Tuomio 15/135930 1 (7) Antamispäivä Asianumero 07.09.2015 R14/2778 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Asia Valittaja Vastapuoli Helsingin käräjäoikeus 8.9.2014 nro 136624 (liitteenä)

Lisätiedot

11.6.2010. ITÄ-UUDENMAAN KÄRÄJÄOIKEUS Osasto 1 TUOMIO 10/423. Asiana: R 09/404

11.6.2010. ITÄ-UUDENMAAN KÄRÄJÄOIKEUS Osasto 1 TUOMIO 10/423. Asiana: R 09/404 ITÄ-UUDENMAAN KÄRÄJÄOIKEUS Osasto 1 Laamanni Lars Karlsson Käräjätuomari Vesa Komulainen Käräjätuomari Mikael Selander Sihteeri käräjätuomari Petra Spring-Reiman TUOMIO 10/423 11.6.2010 Asiana: R 09/404

Lisätiedot

Syyteoikeuden vanhentuminen ja tuomion seuraamusperustelut

Syyteoikeuden vanhentuminen ja tuomion seuraamusperustelut ANONYMISOITU PÄÄTÖS 06.07.2017 Dnro OKV/24/31/2017 1/5 ASIA Syyteoikeuden vanhentuminen ja tuomion seuraamusperustelut ASIAN VIREILLETULO Helsingin hovioikeus on kirjeellään 17.5.2017 saattanut oikeuskanslerin

Lisätiedot

Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen

Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen Olli Saunaoja, laamanni Espoon käräjäoikeus Rikosoikeudellisen vastuun alkaminen Suomen lain mukaan rangaistusvastuun edellytyksenä on, että rikoksen tekijä on teon hetkellä täyttänyt 15 vuotta. Jos nuori

Lisätiedot

B arvosteli oikeusasiamiehelle osoittamassaan kirjeessä Kainuun käräjäoikeuden ratkaisua lähestymiskieltoa koskevassa asiassa.

B arvosteli oikeusasiamiehelle osoittamassaan kirjeessä Kainuun käräjäoikeuden ratkaisua lähestymiskieltoa koskevassa asiassa. 19.1.2016 Dnro 730/4/15 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Terhi Arjola-Sarja KUULEMINEN LÄHESTYMISKIELLON MÄÄRÄÄMISESSÄ 1 KANTELU B arvosteli 11.2.2015

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) Kaupunginkanslia 14/2015 Oikeuspalvelut 27.02.2015 Kaupunginlakimies

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) Kaupunginkanslia 14/2015 Oikeuspalvelut 27.02.2015 Kaupunginlakimies Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (8) 32 Oikeudenkäynti saatavan perintää koskevassa riita-asiassa HEL 2015-002292 T 03 01 01 PK 20141591 Tuomioistuin Kantaja Vastaaja päätti nostaa kanteen saatavan perintää

Lisätiedot

Laki. pakkokeinolain 5 a luvun 3 ja 3 a :n muuttamisesta

Laki. pakkokeinolain 5 a luvun 3 ja 3 a :n muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 302/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi rikoslain 48 a luvun, pakkokeinolain ja eräiden niihin liittyvien lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys

Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys Tietokilpailu 1 Fyysisen väkivallan vakavuus ja puhumisen tärkeys Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää pienryhmissä tai yksittäin.

Lisätiedot

syyttäjille Dnro 37/31/06 13.12.2006 YSL 3 2 mom. VKS:1998:4 1.1.2007 - toistaiseksi Asianomistajan yksityisoikeudellisen vaatimuksen ajaminen

syyttäjille Dnro 37/31/06 13.12.2006 YSL 3 2 mom. VKS:1998:4 1.1.2007 - toistaiseksi Asianomistajan yksityisoikeudellisen vaatimuksen ajaminen YLEINEN OHJE VKS:2006:3 syyttäjille Dnro 37/31/06 Annettu Säädösperusta 13.12.2006 YSL 3 2 mom. Kumoaa Voimassa VKS:1998:4 1.1.2007 - toistaiseksi Asianomistajan yksityisoikeudellisen vaatimuksen ajaminen

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 32/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Asia Korvausvaatimus Päätös nro 69/2011 21.10.2011 Korvausvaatimuksen tekijä A, verovalmistelija Virasto Verotoimisto Korvausvaatimus Verotoimisto

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 27.9.2016 Taltionumero 4075 Diaarinumero 1045/3/15 1 (6) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus ja hallintoriita-asia A Päätös, jota valitus koskee

Lisätiedot

Suhtaudun vieläkin hieman varauksellisesti kokoonpanojen keventämiseen käräjäoikeudessa, vaikka sillä saadaan kiistatta rahallisia säästöjä.

Suhtaudun vieläkin hieman varauksellisesti kokoonpanojen keventämiseen käräjäoikeudessa, vaikka sillä saadaan kiistatta rahallisia säästöjä. 1 EDUSKUNNAN PERUSTUSLAKIVALIOKUNNALLE LAUSUNTO HE 200/2017 vp OIKEUSPROSESSIEN KEVENTÄMINEN Valiokunnan kuuleminen 2.3.2018 1. Yleisiä huomioita hallituksen esityksestä Hallituksen esityksessä on punnittu

Lisätiedot

Kaupunginhallitus liite nro 11 (1/10) 1 SOPIMUS KORVAUKSEN MAKSAMISESTA LUONNOS Osapuolet. Sopimuksen tausta ja tarkoitus

Kaupunginhallitus liite nro 11 (1/10) 1 SOPIMUS KORVAUKSEN MAKSAMISESTA LUONNOS Osapuolet. Sopimuksen tausta ja tarkoitus Kaupunginhallitus 17.8.2015 liite nro 11 (1/10) 1 SOPIMUS KORVAUKSEN MAKSAMISESTA LUONNOS 7.8.2015 Osapuolet 1. Äänekosken kaupunki Hallintokatu 4, 44100 Äänekosken 2. Rakennusliike Porrokki Oy (Y-tunnus:

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp

EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp EV 207/1998 vp- HE 187/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen rikoksen johdosta tapahtuvasta luovuttamisesta Euroopan unionin jäsenvaltioiden välillä tehdyn yleissopimuksen eräiden määräysten

Lisätiedot

Helsingin käräjäoikeus nro (liitteenä) Vangittu Raed Al Mustafa. Kihlakunnansyyttäjä Elina Hyppönen ***(A) ***(B) ***(C)

Helsingin käräjäoikeus nro (liitteenä) Vangittu Raed Al Mustafa. Kihlakunnansyyttäjä Elina Hyppönen ***(A) ***(B) ***(C) Helsingin hovioikeus Tuomio 18/151724 1 (9) Antamispäivä 28.11.2018 Asianumero R 18/756 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Asia Valittaja Vastapuolet Helsingin käräjäoikeus 12.02.2018 nro 104538 (liitteenä)

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 1 (5) 11.6.2007 Taltionumero 1597 Diaarinumero 1690/3/06

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 1 (5) 11.6.2007 Taltionumero 1597 Diaarinumero 1690/3/06 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 1 (5) 11.6.2007 Taltionumero 1597 Diaarinumero 1690/3/06 Asia Valittaja Kansalaisuutta koskeva valitus Iranin kansalainen A Päätös, josta valitetaan Asian

Lisätiedot

Ympäristörikosoikeuden seminaaripäivä 5.11.2014 Itä-Suomen yliopisto, Joensuu Ennallistamiskulut oikeuskäytännössä

Ympäristörikosoikeuden seminaaripäivä 5.11.2014 Itä-Suomen yliopisto, Joensuu Ennallistamiskulut oikeuskäytännössä Ympäristörikosoikeuden seminaaripäivä 5.11.2014 Itä-Suomen yliopisto, Joensuu Ennallistamiskulut oikeuskäytännössä Kihlakunnansyyttäjä Heidi Nummela, Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto oikeuskäytännössä Helsingin

Lisätiedot

Käräjätuomarin menettely

Käräjätuomarin menettely ANONYMISOITU PÄÄTÖS 02.11.2015 Dnro OKV/330/1/2015 OKV/1372/1/2015 1/5 ASIA Käräjätuomarin menettely KANTELU Kantelija arvostelee oikeuskanslerille 3.3.2015 osoittamassaan kantelussa ja siihen liittyvissä

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 28.11.2016 Taltionumero 5073 Diaarinumero 3512/3/15 1 (7) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

24.10.2012 R 121035. " 94100 Kemi I Puhelin 029 56 49900 Fax 029 56 49913. Vireille 22.8.2012. Asia Syyttäjä Vastaaja(t)

24.10.2012 R 121035.  94100 Kemi I Puhelin 029 56 49900 Fax 029 56 49913. Vireille 22.8.2012. Asia Syyttäjä Vastaaja(t) KEMI.TORNIoN TÄnfuÄoIKEUS Valtakatu 39 KUTSU ASIANoMISTAJALLE Henkilökohtainen kuuleminen Asiano: " 94100 Kemi I Puhelin 029 56 49900 Fax 029 56 49913 24.10.2012 R 121035 I I NISKAKANGAS PERTTU KALEVI

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 178. Laki. Albanian kanssa tehdyn sijoitusten edistämistä ja suojaamista koskevan sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä

SISÄLLYS. N:o 178. Laki. Albanian kanssa tehdyn sijoitusten edistämistä ja suojaamista koskevan sopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1999 Julkaistu Helsingissä 18 päivänä helmikuuta 1999 N:o 178 182 SISÄLLYS N:o Sivu 178 Laki Albanian kanssa tehdyn sijoitusten edistämistä ja suojaamista koskevan sopimuksen eräiden

Lisätiedot

Lupahakemuksen ja Turun hovioikeuden päätös Nro 3190, Dnro U/09/1250 valituksen kohde 22.12.2009

Lupahakemuksen ja Turun hovioikeuden päätös Nro 3190, Dnro U/09/1250 valituksen kohde 22.12.2009 1 Tapio Yli-Kovero Valituslupahakemus ja valitus Torikatu 27 13130 Hämeenlinna 050-61331 10.02.2010 KORKEIMMALLE OIKEUDELLE Lupahakemuksen ja Turun hovioikeuden päätös Nro 3190, Dnro U/09/1250 valituksen

Lisätiedot

TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA

TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA HTSY Verohallinto Päiväys Verohallinto 2 (5) TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA Työeläkevakuutusmaksupetos ja sen törkeä tekomuoto ovat rikosnimikkeitä,

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 26 päivänä elokuuta /2014 Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 26 päivänä elokuuta /2014 Laki. oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 26 päivänä elokuuta 2014 670/2014 Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 22 päivänä elokuuta 2014 Eduskunnan päätöksen

Lisätiedot

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Laki oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain (100/2013) 1 luvun 1 ja 6 luvun 6 sekä lisätään

Lisätiedot

Laki Rahoitustarkastuksesta annetun lain muuttamisesta

Laki Rahoitustarkastuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 13 päivänä toukokuuta 2005 Laki Rahoitustarkastuksesta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan Rahoitustarkastuksesta 27 päivänä kesäkuuta 2003 annetun

Lisätiedot

NÄYTTÖTAAKKA MISTÄ SE MUODOSTUU JA MITÄ SE TARKOITTAA?

NÄYTTÖTAAKKA MISTÄ SE MUODOSTUU JA MITÄ SE TARKOITTAA? NÄYTTÖTAAKKA MISTÄ SE MUODOSTUU JA MITÄ SE TARKOITTAA? Palontutkinnan opintopäivät 29.11.2017, Jyväskylä Kihlakunnansyyttäjä, apulaispäällikkö Marika Visakorpi Sisä-Suomen syyttäjänvirasto RIKOSASIAN KULKU

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 1 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 28.3.2011 Taltionumero 844 Diaarinumero 4055/3/10 Asia Valittaja Julkista hankintaa koskeva valitus Hakija Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Selitys hallinto-oikeudelle opettajan määräaikaisia virkasuhteita koskevassa asiassa

Espoon kaupunki Pöytäkirja Selitys hallinto-oikeudelle opettajan määräaikaisia virkasuhteita koskevassa asiassa 25.01.2017 Sivu 1 / 1 5585/2016 03.06.02 11 Selitys hallinto-oikeudelle opettajan määräaikaisia virkasuhteita koskevassa asiassa Valmistelijat / lisätiedot: Virpi Leino, puh. 046 877 1846 Maarit Mäkäläinen,

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIAT 45/2011 ja 61/2011 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 44/2012 7.9.2012 Asia Määräaikaista erottamista ja virantoimituksesta pidättämistä koskeva oikaisuvaatimus Oikaisuvaatimuksen

Lisätiedot

Käräjätuomari Minnimari Saari. Kihlakunnansyyttäjä Anja Rantanen-Lahti

Käräjätuomari Minnimari Saari. Kihlakunnansyyttäjä Anja Rantanen-Lahti Varsinais-Suomen käräjäoikeus Os. 2. osasto Tuomio Annettu kansliassa 30.12.2014 14/153780 Asianumero R 14/4378 1 (8) Puheenjohtaja Syyttäjä Vastaaja Asia Vireille Käräjätuomari Minnimari Saari Kihlakunnansyyttäjä

Lisätiedot

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO. 4.3.2015 Erikoistumisjakso (12 op)

RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO. 4.3.2015 Erikoistumisjakso (12 op) RANGAISTUKSEN TUOMITSEMINEN JA TÄYTÄNTÖÖNPANO 4.3.2015 Erikoistumisjakso (12 op) Huom! Vastaus kysymykseen 1 saa olla enintään 4 sivun (= 1 arkin) pituinen, ja vastaukset kysymyksiin 2, 3 ja 4 enintään

Lisätiedot

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Valvonta ja pakkokeinot. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Valvonta ja pakkokeinot Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 MRL 24 luku Pakkokeinot ja seuraamukset Rakennustyön keskeyttäminen

Lisätiedot

oikeudenkäynnissä Todistelu, todistaminen ja asiantuntija

oikeudenkäynnissä Todistelu, todistaminen ja asiantuntija Todistelu, todistaminen ja asiantuntija oikeudenkäynnissä Palontutkinnan opintopäivät 27.-28.11.2018 Jyväskylä 28.11.2018 Käräjätuomari Mikko Jaatinen Keski-Suomen käräjäoikeus Todisteiden arvioimisen

Lisätiedot

Laki, nuoret ja netti. Opetu s - ministeriö

Laki, nuoret ja netti. Opetu s - ministeriö Laki, nuoret ja netti Opetu s - ministeriö Netti on osa nuorten arkea Yhteydenpitoa kavereihin, tiedostojen vaihtoa, harrastusryhmiä, fanitusta, pelaamista, tiedon hakua, oppimista, asioiden hoitamista,

Lisätiedot

Lastensuojeluasiat hallinto-oikeudessa 20.5.2008 Tuleeko asiakkaasta vastapuoli? Todistelu?

Lastensuojeluasiat hallinto-oikeudessa 20.5.2008 Tuleeko asiakkaasta vastapuoli? Todistelu? 1 Lastensuojeluasiat hallinto-oikeudessa 20.5.2008 Tuleeko asiakkaasta vastapuoli? Todistelu? Hallintolakimies Jukka Lampén Oulun kaupunki OIKEUSKÄSITTELYN ERITYISPIIRTEET 2 Huostaanottoprosessissa ei

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 1 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 7.6.2011 Taltionumero 1493 Diaarinumero 716/2/10 Asia Valittaja Oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskeva valitus Hakija Päätös, jota valitus koskee Asian

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/ (5) Sosiaali- ja terveyslautakunta Sotep/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 2/2013 1 (5) 20 Oikaisuvaatimus vahingonkorvauspäätöksestä HEL 2012-013496 T 03 01 00 Päätös Perustelut päätti hyväksyä kehittämisjohtajan päätöksestä 22.10.2012, 346 tehdyn

Lisätiedot

OIKEUDENKÄYNTIKULURATKAISUN PERUSTELEMINEN LÄHESTYMISKIELTOASIAS- SA

OIKEUDENKÄYNTIKULURATKAISUN PERUSTELEMINEN LÄHESTYMISKIELTOASIAS- SA 26.4.2013 Dnro 3304/4/12 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Terhi Arjola-Sarja OIKEUDENKÄYNTIKULURATKAISUN PERUSTELEMINEN LÄHESTYMISKIELTOASIAS- SA 1 KANTELU

Lisätiedot

Tarkastuksessa oli käyty läpi yhteensä 336 käräjäviskaalin ratkaisemaa asiaa.

Tarkastuksessa oli käyty läpi yhteensä 336 käräjäviskaalin ratkaisemaa asiaa. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 04.01.2016 Dnro OKV/1/31/2014 1/6 ASIA Käräjäviskaalin menettely ASIAN VIREILLETULO Hovioikeus toimitti hovioikeusasetuksen 23 :n 2 momentin nojalla hovioikeuden presidentin kirjeellä

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 36/2010 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 37/2012 8.6.2012 Asia Korvausvaatimus Korvausvaatimuksen tekijä A, vahtimestari Virasto Korkeakoulu Korvausvaatimus Korkeakoulu on

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 68/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi käräjäoikeuslain 17 :n ja kihlakunnansyyttäjästä annetun lain 8 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi käräjäoikeuslain säännöstä käräjäviskaalin

Lisätiedot

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp).

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 6/2001 vp).

Lisätiedot

KORKEIMMAN OIKEUDEN HIV-TAPAUKSET XVII VALTAKUNNALLINEN HIV- KOULUTUSTILAISUUS, KE 11.2.2016, BIOMEDICUM APULAISPROFESSORI SAKARI MELANDER, HY

KORKEIMMAN OIKEUDEN HIV-TAPAUKSET XVII VALTAKUNNALLINEN HIV- KOULUTUSTILAISUUS, KE 11.2.2016, BIOMEDICUM APULAISPROFESSORI SAKARI MELANDER, HY KORKEIMMAN OIKEUDEN HIV-TAPAUKSET XVII VALTAKUNNALLINEN HIV- KOULUTUSTILAISUUS, KE 11.2.2016, BIOMEDICUM APULAISPROFESSORI SAKARI MELANDER, HY AIEMPI NÄKEMYS Rikosoikeudellisesti ankara lähestymistapa

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi rikoslain 34 a luvun 1 ja 4 :n muuttamisesta ja rikoslain muuttamisesta annetun lain 34 luvun 12 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi rikoslain

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 85/99 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Annettu Helsingissä 7 päivänä kesäkuuta 2000 Päätös nro 33/2000 Asia Irtisanomista ja virantoimituksesta pidättämistä koskeva oikaisuvaatimus

Lisätiedot

Rikosoikeudellinen laillisuusperiaate

Rikosoikeudellinen laillisuusperiaate ANONYMISOITU PÄÄTÖS 13.10.2015 Dnro OKV/464/1/2015 1/6 ASIA Rikosoikeudellinen laillisuusperiaate KIRJOITUS Kantelija on oikeuskanslerille 26.3.2015 osoittamassaan kirjoituksessa arvostellut Helsingin

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 47/2004 vp oikeudenkäymiskaaren 17 luvun muuttamisesta sekä eräät siihen liittyvät lait Eduskunnalle ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tämän lakialoitteen tarkoituksena on mahdollistaa yksittäistapauksissa

Lisätiedot