Yleisen kirjallisuustieteen valintakoe 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yleisen kirjallisuustieteen valintakoe 2015"

Transkriptio

1 Sukunimi / Efternamn Kaikki etunimet / Samtliga förnamn Henkilötunnus / Personbeteckning Puhelinnumero / Telefonnummer Valintatoimiston merkintöjä / Urvalsbyråns anteckningar TYY A (C) Sähköpostiosoite / E-postadress Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Yleisen kirjallisuustieteen valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden avulla, että olet saanut kaikki sivut. Kirjoita henkilö- ja yhteystietosi niille varattuihin tiloihin. Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, kirjoita sen asemesta syntymäaikasi. Vastaa tehtäviin valintasi mukaan suomeksi tai ruotsiksi. Kirjoita kukin vastaus sille varattuun tilaan. Vastaus ei saa ylittää sille varattua tilaa. Arvostelija jättää huomioimatta merkinnät, joita ei ole tehty vastaukselle varattuun tilaan. Kirjoita selvällä käsialalla. Arvostelija jättää huomioimatta merkinnät, jotka ovat epäselviä tai tulkinnanvaraisia. Kun olet kirjoittanut vastauksesi, järjestä sivut sivunumeroiden mukaiseen järjestykseen ja palauta kaikki sivut salin etuosassa olevalle valvojalle. Palauta kaikki sivut myös siinä tapauksessa, ettet vastannut joihinkin tehtäviin. Todista henkilöllisyytesi sivuja palauttaessasi. Ruutupaperiarkki on vastaustesi luonnostelemista ja muita omia muistiinpanojasi varten. Älä kirjoita ruutupaperiarkille varsinaisia vastauksia. Kokeen jälkeen voit pitää ruutupaperiarkin itselläsi tai jättää sen koesalissa olevaan paperinkeräyslaatikkoon. Pisteytys: Osa Voit saada Sinut voidaan valita vain, jos saat pistettä vähintään 20 pistettä pistettä vähintään 30 pistettä yhteensä pistettä 1 (17)

2 Helsingfors universitet Humanistiska fakulteten Urvalsprovet i allmän litteraturvetenskap 2015 Kontrollera med hjälp av sidnumren att du har fått alla sidor. Fyll i dina person- och kontaktuppgifter i fälten avsedda för detta. Om du inte har en finsk personbeteckning, fyll istället i ditt födelsedatum. Besvara uppgifterna på det språk du har valt, finska eller svenska. Skriv varje svar inom utrymmet avsett för detta. Svaret måste rymmas i sin helhet i det avsedda utrymmet. Bedömaren ignorerar anteckningar som inte ligger inom utrymmet som är avsett för svaret. Skriv med tydlig handstil. Bedömaren ignorerar anteckningar som är otydliga eller mångtydiga. När du besvarat uppgifterna, ska du ordna sidorna enligt sidnummer och lämna in alla sidor till övervakaren framme i salen. Lämna in alla sidor även om du lämnat någon uppgift obesvarad. Då du lämnar in provsidorna ska du legitimera dig. På det rutiga pappret kan du skriva utkast till svar och göra andra anteckningar. Skriv inte de slutliga svaren på det rutiga pappret. Ta med dig det rutiga pappret eller lämna det i pappersinsamlingslådan som finns i salen. Poängsättning: Del Du kan få Du kan bli antagen bara om du får poäng minst 20 poäng poäng minst 30 poäng totalt poäng 2 (17)

3 Osa 1 Mikä vaihtoehdoista on oikein? Rastita vastauksesi sivulta 11 löytyvään taulukkoon. Kussakin kysymyksessä täsmälleen yksi neljästä vaihtoehdosta on oikein. Vastaa valintakoekirjan Aristoteleen Runousoppi. Opas aloittelijoille ja edistyneille mukaisesti. Kun kysymyksessä tai vastausvaihtoehdossa viitataan Aristoteleen Runousoppiin, sillä tarkoitetaan sitä Aristoteleen teoksen suomennosta, joka sisältyy valintakoekirjaan. Kuudesta ensimmäisestä oikeasta vastauksesta et saa pisteitä. Tämän jälkeen saat kustakin oikeasta vastauksesta kaksi pistettä. Et saa etkä menetä pisteitä, jos rastitat väärän vaihtoehdon tai rastitat useamman kuin yhden vaihtoehdon tai et rastita mitään vaihtoehtoa. 1. Platonin Valtio-dialogin mukaan taiteilijoiden ja tragediarunoilijoiden teokset jäljittelevät a) totuutta b) vain sellaista, mikä ei ole aistein havaittavaa c) aistein havaittavaa maailmaa d) filosofisia ajatuksia 2. Platonin Valtion keskustelijat Sokrateen johdolla eivät sulje pois ihanneyhteiskunnasta a) mitään runoutta b) jumalien olemusta vääristellen kuvaavaa runoutta c) sankarien olemusta vääristellen kuvaavaa runoutta d) jumalhymnejä ja jalojen miesten ylistyslauluja 3. Mikä seuraavista väitteistä pätee Aristoteleen ajatteluun? a) Musiikki voi jäljitellä tunteita. b) Musiikki ei sovi runouden yhteyteen. c) Musiikkia saavat esittää vain näytelmän päähenkilöt. d) Musiikki ei voi jäljitellä tunteita. 4. Aristoteleen ote on Runousopissa hänen muun filosofiansa tavoin teleologinen. Edellisessä lauseessa termi teleologinen tarkoittaa a) loogiseen päättelyyn perustuvaa b) mytologian kritiikkiin perustuvaa c) jumaluusopin mukaista d) päämäärää korostavaa 5. Odysseia on a) tragedia b) satyyri c) eepos d) sankarihahmo 6. Aristoteleen Runousopin mukaan kauneus perustuu a) tunneilmaisuun b) hyveelliseen toimintaan c) taiteilijan lahjakkuuteen d) laajuuteen ja järjestykseen 3 (17)

4 7. Dianoia tarkoittaa Aristoteleen Runousopissa a) kielenkäyttöä b) ajatuskulkua c) näyttämöesitystä d) tapahtumien kokoonpanoa 8. Aristoteleen Runousopin mukaan runous on filosofisempaa kuin historiankirjoitus, koska a) runous herättää tunteita b) runous syntyy inspiraatiosta c) runoutta on helpompi ymmärtää d) runous kertoo asioista yleisesti 9. Aristoteleen Runousopin mukaan runoilijan tehtävänä on kertoa a) se, mikä voisi tapahtua ja mikä on mahdollista todennäköisesti tai välttämättä b) se, mikä voisi tapahtua mutta mikä on epätodennäköistä ja satunnaista c) jo tapahtunutta d) yksittäisistä tapauksista, joilla ei ole filosofista arvoa 10. Aristoteles edellyttää Runousopissa tragedialta a) juonen yhtenäisyyttä b) ajan, henkilöiden ja toiminnan ykseyttä c) ajan, henkilöiden ja toiminnan moneutta d) aina uusia henkilöhahmoja 11. Mikä seuraavista niin kutsuttua kolmen ykseyden sääntöä koskevista väitteistä on totta? a) Sääntö on peräisin Aristoteleen Runousopista. b) Sääntö on renessanssiteoreetikoiden muotoilema ja sittemmin Ranskan klassismin aikana kanonisoitu ideaali, joka on Runousopista johdettu. c) Säännön mukaan toiminta ei saa olla yhtenäistä eikä juoni saa tapahtua vain vuorokauden kuluessa ja samassa paikassa. d) Keskiaikaisissa uskonnollisissa simultaanidraamoissa, Shakespearen näytelmissä ja eeppisen teatterin näytelmistössä noudatetaan sääntöä mahdollisimman tarkasti. 12. Mikä seuraavista väitteistä ei päde Aristoteleen Runousopissa esitettyyn tragedian määritelmään? a) Tragediassa kuvataan merkityksellisen toiminnan kokonaisuutta, joka on sopivan mittainen. b) Tragediassa toimintaa ei kerrota, vaan se esitetään. c) Tragedian kullakin eri osalla on kielellisesti sulava muotonsa. d) Tragedian kohtausten tulee olla yhtä pitkiä. 13. Aristoteleen Runousopin mukaan tragediaa määrittelevistä elementeistä tärkein on a) ajatuskulku b) esitys c) juoni d) luonteet 14. Mikä seuraavista ei kuulu Aristoteleen Runousopissa nimettyihin tragediatyyppeihin? a) Taitteinen/monisäikeinen tragedia b) Tunnekuohuinen ja koettelemuksia korostava tragedia c) Luonteeseen perustuva tragedia d) Historiallis-melodramaattinen tragedia 4 (17)

5 15. Parhaimman tragedian rakenne on Aristoteleen Runousopin mukaan a) taitteinen b) suoraviivainen c) eeppinen d) episodimainen 16. Mikä seuraavista katharsiksen tulkintoja koskevista väitteistä vastaa teoksessa Aristoteleen Runousoppi. Opas aloittelijoille ja edistyneille esitettyä? a) Uusklassiset katharsiksen tulkinnat eivät koskaan ole moralistis-opettavaisia. b) Filosofi Hans-Georg Gadamer kääntää katharsiksen sanalla kirkastuminen. c) Martha Nussbaumin mukaan tunteet, joita katsoja kokee tragediaa katsoessaan, johtavat hänet ymmärtämään, mitkä hänen arvonsa ovat. d) Aarne Kinnunen on esittänyt emotionaalis-kognitiivisen tulkinnan, jonka mukaan katharsis toimii homeopaattisesti eli periaatteella samanlainen parantaa samanlaista. 17. Hamartia tarkoittaa Aristoteleen Runousopissa a) hyvettä b) virhettä c) päämäärää d) oikeudenmukaisuutta 18. Mikä seuraavista tunnistamisen käsitettä koskevista väitteistä ei vastaa Aristoteleen Runousopin käsitystä? a) Toiseksi paras tunnistamisen tyyppi ovat päättelemällä aikaansaadut. b) Vähiten taitoa runoilijalta vaativa tunnistaminen on se, joka tapahtuu tunnusmerkkien avulla. c) Suurinta sommittelutaitoa vaativat ne tunnistamiset, jotka runoilija on itse sepittänyt, kuten esimerkiksi henkilöllisyyden paljastuminen henkilöhahmon omista sanoista. d) On olemassa koosteisia tunnistamisia, jotka perustuvat katsojien tekemään virheelliseen päättelyyn. 19. Mikä Aristoteleen Runousopin mukaan on ansiokkain tunnistamisen lajeista? a) Mieleen palautumisesta johtuvat oivallukset. b) Tunnusmerkkien avulla tapahtuvat oivallukset. c) Runoilijan itsensä sepittämät oivallukset. d) Itse tapahtumista johtuvat oivallukset, kun oivallus perustuu todennäköisiin tapahtumiin. 20. Mikä seuraavista väitteistä vastaa Elizabeth Belfioren tulkintaa Aristoteleen katharsis-käsityksestä? a) Katharsis on Aristoteleelle ennen kaikkea biologinen ja lääketieteellinen käsite, mutta katharsiksen tulkinnassa pitää huomioida ymmärrys ja tunteet. b) Katharsis on tunnekokemus, jossa koetaan myötätuntoa ja pelkoa siten, että ne yhdessä järjen kanssa tukevat ymmärrystämme maailmasta. c) Tragedia opettaa yleisöä esimerkin voimalla välttämään sellaisia inhimillisiä tunteita, jotka johtaisivat tragediaan. Aristoteles olisi siis korostanut draaman opettavaista vaikutusta. d) Katharsis vahvistaa katsojan sietokykyä, auttaa kestämään tuskia ja vähentää pelokkuutta. 5 (17)

6 21. Mitä seuraavista tragedian ja komedian varhaisvaiheita koskevista väitteistä ei ole Aristoteleen Runousopin mukainen? a) Tragedia ja komedia kehittyivät improvisointipohjalta. b) Tragedian puheosuuksille kehittyi runomitaksi jambi. c) Tragedian kehitysvaiheet eivät ole niin hyvin tiedossa kuin komedian kehitysvaiheet. d) Kun tragedia ja komedia olivat syntyneet, kehittyi kukin runoilija luontonsa mukaisesti jommankumman kirjoittajaksi. 22. Mikä seuraavista tragedian rakennetta koskevista väitteistä on Aristoteleen Runousopin mukainen? a) Johdanto on se tragedian osa, joka sisältää myös kuoron tulon näyttämölle. b) Loppunäytös on sellainen kokonaisuus, jonka jälkeen tulee vielä kuorolaulu. c) Kahden kokonaisen kuorolaulun väliin jäävä kokonaisuus on episodi. d) Tragedian kokonaisuuteen kuuluu aina myös yksittäisten näyttelijöiden esittämät valituslaulut. 23. Aristoteleen Runousopin mukaan taitteisessa juonessa a) muutokseen sisältyy tunnistaminen, käänne tai molemmat. b) muutokseen sisältyy tunnistaminen tai käänne mutta eivät molemmat. c) muutokseen sisältyy aina sekä tunnistaminen että käänne. d) muutos tapahtuu ilman käännettä tai tunnistamista. 24. Mikä seuraavista väitteistä ei ole Aristoteleen Runousopin mukainen? a) Tanssitaide käyttää pelkkää rytmiä ilman melodiaa, ja tanssijat esittävät rytmikkäästi elehtien luonteita, kokemuksia ja toimintaa. b) Tragedian ei pidä pyrkiä tuottamaan millaista nautintoa tahansa, vaan vain sille ominaista. c) Tragedian tapahtumien rakenteesta aiheutuvat myötätunnon ja pelon vaikutelmat eivät ole yhtä merkittäviä kuin näyttämöesityksen synnyttämät vaikutelmat. d) Tragedian esityksen toteutuksen vaikuttavuus riippuu enemmän teatteriteknisestä taidosta kuin runotaidosta. 25. Aristoteles tarkastelee Runousopissa hahmojen luonteita. Mikä seuraavista väitteistä on Aristoteleen näkemys? a) Hahmojen luonteiden olisi oltava oivallisia, mutta ne eivät saisi olla johdonmukaisia. b) Vaikka kuvaus edellyttäisi epäjohdonmukaista henkilöhahmoa, niin tämän epäjohdonmukaisuuden tulisi olla johdonmukaista. c) Luonteiden osalta ei saisi tavoitella sitä, mikä on välttämätöntä tai todennäköistä. d) Hahmon luonteenlaadun ei tule ilmetä puheesta tai toiminnasta. 26. Mikä seuraavista väitteistä ei vastaa Aristoteleen Runousopin käsitystä? a) Eläytyminen, matkiminen ja esittäminen ovat ihmiselle luontaista jo lapsuudesta lähtien. b) Ihminen eroaa muista eläimistä huomattavan suuren mimeettisen kykynsä vuoksi. c) Eläytymisellä, matkimisella ja esittämisellä ei voi oppia mitään. d) Ihmiset nauttivat esityksistä ja kuvauksista. 6 (17)

7 Del 1 Vilket alternativ är rätt? Kryssa för ditt svar i tabellen på sidan 11. På alla frågor är det precis ett av fyra alternativ som är rätt. Svara på basis av urvalsprovsboken Aristoteleen Runousoppi. Opas aloittelijoille ja edistyneille. Då frågan eller svarsalternativet hänvisar till Aristoteles Om diktkonsten avses den finska översättning av Aristoteles verk som ingår i urvalsprovsboken. De sex första rätta svaren ger inte poäng. Därefter får du två poäng för varje rätt svar. Du får inte poäng, och inte heller minuspoäng, om du kryssar för fel alternativ, kryssar för mer än ett alternativ per fråga eller inte kryssar alls. 1. Enligt Platons dialog Staten är konstnärers och tragediförfattares verk efterbildningar av a) sanningen b) bara sådant som inte kan förnimmas med sinnena c) världen som vi förnimmer med sinnena d) filosofiska tankar 2. Diskussionen i Platons Staten, styrd av Sokrates, utesluter inte ur idealsamhället a) någon som helst poesi b) poesi som ger en förfalskad bild av gudaväsen c) poesi som ger en förfalskad bild av hjältegestalter d) hymner till gudar och hyllningssånger till ädla män 3. Vilket av följande påståenden stämmer med Aristoteles tänkesätt? a) Musiken kan efterbilda känslor. b) Musik passar inte ihop med diktkonst. c) Det är bara dramats huvudpersoner som får framföra musik. d) Musiken kan inte efterbilda känslor. 4. Aristoteles grepp i Om diktkonsten är teleologiskt liksom hans filosofi i övrigt. I den föregående mening betyder termen teleologisk det som a) är byggt på logisk slutledning b) är byggt på kritik av mytologi c) är i enlighet med gudaläran d) lägger tonvikt på ändamålet 5. Odysséen är a) en tragedi b) en satyr c) ett epos d) en hjältefigur 6. Enligt Aristoteles Om diktkonsten har skönhet sin grund i a) känslouttryck b) dygdiga handlingar c) konstnärens begåvning d) omfång och ordning 7 (17)

8 7. Dianoia betyder i Aristoteles Om diktkonsten a) språkbruk b) tankegång c) scenföreställning d) en kombination av händelser 8. Enligt Aristoteles Om diktkonsten är poesin mer filosofisk än historieskrivningen eftersom a) poesi väcker känslor b) poesi föds ur inspiration c) poesi är lättare att förstå d) poesi skildrar saker på ett generellt sätt 9. Enligt Aristoteles Om diktkonsten är poetens uppgift att berätta om a) det som skulle kunna hända och som med sannolikhet eller nödvändighet är möjligt b) det som skulle kunna hända men är osannolikt och slumpartat c) det som redan har hänt d) enskilda händelser som inte har filosofiskt värde 10. En tragedi ska i Aristoteles Om diktkonsten ha a) enhetlighet i intrigen b) enhet i tid, personer och handling c) mångfald i tid, personer och handling d) alltid nya persongestalter 11. Vilket av följande påståenden om den s.k. regeln om de tre enheterna är sant? a) Regeln kommer från Aristoteles Om diktkonsten. b) Regeln formulerades av renässansens teoretiker och blev under franskklassicismen ett kanoniserat ideal, som hade härletts från Om diktkonsten. c) Enligt regeln får handlingen inte vara enhetlig och intrigen får inte utspela sig under bara ett dygn och på samma plats. d) Regeln följs så noga som möjligt i den medeltida simultanscenens mysteriespel, Shakespeares pjäser och den episka teaterns dramatik. 12. Vilket av följande påståenden stämmer inte med definitionen av tragedi i Aristoteles Om diktkonsten? a) I tragedin skildras helheten av betydelsebärande handlingar av lagom omfång. b) Handlingen i en tragedi berättas inte utan framställs. c) Varje del i en tragedi har en egen, språkligt välanpassad form. d) Scenerna i en tragedi ska vara lika långa. 13. Enligt Aristoteles Om diktkonsten är det viktigaste av elementen i definitionen av en tragedi a) tankegången b) framförandet c) intrigen d) karaktärerna 14. Vilken av de följande hör inte till de tragedityper som namnges i Aristoteles Om diktkonsten? a) Komplex/invecklad tragedi b) Tragedi med tonvikt på känslostormar och prövningar c) Tragedi byggd på karaktärsegenskaper d) Historisk-melodramatisk tragedi 8 (17)

9 15. Enligt Aristoteles Om diktkonsten är den bästa tragedin till strukturen a) komplex b) rak och rätlinjig c) episk d) episodisk 16. Vilket av följande påståenden kring tolkningen av katharsis stämmer med vad som står i boken Aristoteleen Runousoppi. Opas aloittelijoille ja edistyneille? a) De nyklassicistiska tolkningarna av katharsis är aldrig moralistiskt-undervisande. b) Filosofen Hans-Georg Gadamer översätter katharsis med klargörande. c) Enligt Martha Nussbaum leder de känslor man upplever som åskådare till en tragedi till att man förstår vilka ens värderingar är. d) Aarne Kinnunen har framställt en emotionell-kognitiv tolkning, enligt vilken katharsis fungerar homeopatiskt eller enligt principen lika botar lika. 17. I Aristoteles Om diktkonsten betyder hamartia a) dygd b) misstag c) ändamål d) rättvisa 18. Vilket av följande påståenden om begreppet igenkänning motsvarar inte Aristoteles uppfattning i Om diktkonsten? a) Näst bäst av igenkänningstyperna är den som är resultat av en slutledning. b) Minst konstnärlig förmåga av diktaren kräver den igenkänning som sker med hjälp av kännetecken. c) Störst konstnärlig kompositionsförmåga kräver sådana slags igenkänningar, som diktaren själv konstruerat, till exempel när någons identitet avslöjas genom något personen själv säger. d) Det finns vissa slags kombinerade igenkänningar som bygger på att åskådarna drar felaktiga slutsatser. 19. Vilken, enligt Aristoteles Om diktkonsten, är den förnämsta typen av igenkänning? a) Insikter som beror på att man kommer på något man minns. b) Insikter som görs med hjälp av kännetecken. c) Insikter som diktaren själv konstruerat. d) Insikter som kommer från själva handlingen, då insikterna bygger på sannolika händelser. 20. Vilket av följande påståenden stämmer med Elizabeth Belfiores tolkning av Aristoteles katharsisbegrepp? a) För Aristoteles är katharsis i grunden ett biologiskt och medicinskt begrepp, men tolkningen av katharsis måste inbegripa förståelse och känslor. b) Katharsis är en känsloupplevelse, där man upplever medlidande och fruktan så att de tillsammans med förståndet stödjer ens världsuppfattning. c) Med exemplets makt lär tragedin publiken att undvika sådana mänskliga känslor som leder till tragedi. Aristoteles ville alltså betona dramats undervisande verkan. d) Katharsis stärker åskådarnas förmåga att uthärda, hjälper dem att klara av smärta och minskar deras rädsla. 9 (17)

10 21. Vilket av följande påståenden om tragedins och komedins ursprung är inte i enighet med Aristoteles Om diktkonsten? a) Tragedi och komedi utvecklades ur improvisation. b) Som versmått för tragedins talpartier utvecklades jamben. c) Stegen i tragedins utveckling är inte så kända som stegen i komedins utveckling. d) När tragedin och komedin kommit till, utvecklades diktarna, var och en efter sin läggning, till författare inom endera genren. 22. Vilket av följande påståenden om tragedins struktur är i enighet med Aristoteles Om diktkonsten? a) Prologen är den del av tragedin som också innehåller körens intåg på scenen. b) Slutpartiet är en helhet som följs av ännu en körsång. c) Den helhet som finns mellan två hela körsånger är en episod. d) I tragedins helhet ingår alltid också klagosånger som framförs av enskilda skådespelare. 23. Enligt Aristoteles Om diktkonsten kännetecknas en komplex intrig av att a) förändringen innehåller en igenkänning, en vändpunkt eller båda. b) förändringen innehåller en igenkänning eller en vändpunkt, men inte båda. c) förändringen innehåller alltid både en igenkänning och en vändpunkt. d) förändringen sker utan igenkänning eller vändpunkt. 24. Vilket av följande påståenden stämmer inte med Aristoteles Om diktkonsten? a) Danskonsten använder bara rytm utan melodi, och dansarna framställer karaktärer, upplevelser och handlingar genom rytmiska rörelser. b) Tragedin bör inte sträva efter att skapa vilken njutning som helst, utan den som är dess egen, specifika. c) De intryck av medlidande och fruktan som skapas av tragedins struktur är inte så viktiga som det intryck som föds i scenföreställningen. d) Den inverkan som den sceniska produktionen av en tragedi har beror mer på teaterteknisk konst än på diktkonst. 25. I Om diktkonsten analyserar Aristoteles rollfigurers karaktär. Vilket av de följande påståendena är hans synsätt? a) Rollfigurernas karaktärer ska vara utmärkta, men de ska inte vara konsekventa. b) Skulle framställningen kräva inkonsekventa rollfigurer så måste de vara inkonsekventa på ett konsekvent sätt. c) Karaktärsteckningen ska helst inte eftersträva det som är nödvändigt eller sannolikt. d) Rollfigurens karaktärsegenskaper ska inte komma till uttryck i tal eller handling. 26. Vilket av följande påståenden motsvarar inte uppfattningen i Aristoteles Om diktkonsten? a) Att leva sig in, härma och efterbilda är naturligt för människan ända sedan barndomen. b) Människan skiljer sig från andra djur genom sin märkbart stora mimetiska förmåga. c) Genom att leva sig in, härma och efterbilda kan man inte lära sig något. d) Människor njuter av efterbildningar och skildringar. 10 (17)

11 Sukunimi / Efternamn Kaikki etunimet / Samtliga förnamn Henkilötunnus / Personbeteckning Valintatoimiston merkintöjä / Urvalsbyråns anteckningar TYY B (C) a b c d (17)

12 Sukunimi / Efternamn Kaikki etunimet / Samtliga förnamn Henkilötunnus / Personbeteckning Valintatoimiston merkintöjä / Urvalsbyråns anteckningar TYY C (C) Osa 2 Del 2 Jakub (isä) on eräs Bruno Schulzin Kanelipuoditkokoelman henkilöhahmoista. Millainen hän kertomusten mukaan on? Millä kerronnan keinoilla häntä kuvataan? Kirjoita essee, jossa tarkastelet näitä kysymyksiä. Sovella esseessäsi teoreettisia näkemyksiä ja käsitteitä, joita on esitelty teoksessa Johdatus kirjallisuusanalyysiin. Kirjoita essee suomeksi tai ruotsiksi sivuille Jakub (fadern) är en av karaktärerna i Bruno Schulzs samling Kanelbutikerna. Hurdan är han enligt berättelserna? Med vilka narrativa medel beskrivs han? Skriv en essä där du diskuterar dessa frågor. Använd i din essä teoretiska synsätt och begrepp som presenteras i verket Johdatus kirjallisuusanalyysiin. Skriv essän på svenska eller finska på sidorna (17)

13 13 (17)

14 14 (17)

15 15 (17)

16 16 (17)

17 17 (17)

Arkeologian valintakoe 2015

Arkeologian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KAR A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Arkeologian valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

Kotimaisen kirjallisuuden valintakoe 2015

Kotimaisen kirjallisuuden valintakoe 2015 Sukunimi / Efternamn Kaikki etunimet / Samtliga förnamn Henkilötunnus / Personbeteckning Puhelinnumero / Telefonnummer Valintatoimiston merkintöjä / Urvalsbyråns anteckningar SKO A (B) Sähköpostiosoite

Lisätiedot

Teoreettisen filosofian valintakoe 2015

Teoreettisen filosofian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä FTE A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Teoreettisen filosofian valintakoe 2015 Tarkista

Lisätiedot

Taidehistorian valintakoe 2015

Taidehistorian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä TTA A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Taidehistorian valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

Älä koske näihin tehtäväpapereihin ennen kuin valvoja antaa luvan aloittaa koevastausten laatimisen.

Älä koske näihin tehtäväpapereihin ennen kuin valvoja antaa luvan aloittaa koevastausten laatimisen. Taidehistoria Älä koske näihin tehtäväpapereihin ennen kuin valvoja antaa luvan aloittaa koevastausten laatimisen. Nämä tehtäväpaperit ovat suomeksi. Hieman ennen kokeen alkamista valvoja kysyy haluaako

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Uskontotiede Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Religionsvetenskap Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja besvara

Lisätiedot

Kansatieteen valintakoe 2015

Kansatieteen valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KSU A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Kansatieteen valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Arkeologia Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Arkeologi Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja besvara uppgifterna.

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Kotimainen kirjallisuus Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Inhemsk litteratur Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja

Lisätiedot

Alue- ja kulttuurintutkimuksen valintakoe 2015

Alue- ja kulttuurintutkimuksen valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä XAK A (B) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Alue- ja kulttuurintutkimuksen valintakoe 2015 Tarkista

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Teoreettinen filosofia Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Teoretisk filosofi Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Hyvä kotiväki Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta sekä

Lisätiedot

Alue- ja kulttuurintutkimus. Region- och kulturstudier

Alue- ja kulttuurintutkimus. Region- och kulturstudier Alue- ja kulttuurintutkimus Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Region- och kulturstudier Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd

Lisätiedot

Folkloristiikan valintakoe 2015

Folkloristiikan valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KFO A (E) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Folkloristiikan valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

Italialainen filologia valintakoe / sivuainekoe 2015

Italialainen filologia valintakoe / sivuainekoe 2015 Sukunimi / Efternamn Kaikki etunimet / Samtliga förnamn Henkilötunnus / Personbeteckning Puhelinnumero / Telefonnummer Valintatoimiston merkintöjä / Urvalsbyråns anteckningar RIT A (D) Sähköpostiosoite

Lisätiedot

Yleisen kielitieteen ja kieliteknologian valintakoe 2015

Yleisen kielitieteen ja kieliteknologian valintakoe 2015 Sukunimi / Efternamn Kaikki etunimet / Samtliga förnamn Henkilötunnus / Personbeteckning Puhelinnumero / Telefonnummer Valintatoimiston merkintöjä / Urvalsbyråns anteckningar CYY A (B) Sähköpostiosoite

Lisätiedot

Latvia ja liettua Puola, tšekki ja eteläslaavi. Lettiska och litauiska Polska, tjeckiska och sydslaviska

Latvia ja liettua Puola, tšekki ja eteläslaavi. Lettiska och litauiska Polska, tjeckiska och sydslaviska Latvia ja liettua Puola, tšekki ja eteläslaavi Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Lettiska och litauiska Polska, tjeckiska och sydslaviska Rör

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1278/2010 vp Osa-aikaeläkkeellä olevien sairauspäivärahaan liittyvien ongelmien korjaaminen Eduskunnan puhemiehelle Jos henkilö sairastuu osa-aikaeläkkeelle jäätyään, putoavat hänen

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1104/2013 vp Rajatyöntekijöiden oikeus aikuiskoulutustukeen Eduskunnan puhemiehelle Osaamisen kehittäminen ja aikuisopiskelu ovat nykyään arkipäivää. Omaehtoisesti opiskelevat rajatyöntekijät

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1231/2010 vp Vuosilomapalkkasäännösten saattaminen vastaamaan Euroopan unionin tuomioistuimen tuomiota C-486/08 Eduskunnan puhemiehelle Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) on jo 22.4.2010

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 85/2011 vp Varhennetun eläkkeen vaikutukset takuueläkkeeseen Eduskunnan puhemiehelle Laki takuueläkkeestä tuli voimaan 1.3.2011, ja sen tarkoituksena on ollut turvata Suomessa asuvan

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 820/2013 vp Työosuuskunnassa työskentelevän työttömyysturva Eduskunnan puhemiehelle Työosuuskunta on liiketoimintaa harjoittava yritys ja työorganisaatio, joka on perustettu muodostamaan

Lisätiedot

1. 3 4 p.: Kansalaisjärjestöjen ja puolueiden ero: edelliset usein kapeammin tiettyyn kysymykseen suuntautuneita, puolueilla laajat tavoiteohjelmat. Puolueilla keskeinen tehtävä edustuksellisessa demokratiassa

Lisätiedot

Laura Arola Suomen laitos, Oulun yliopisto laura.arola@oulu.fi NUORTEN MONIKIELISYYS POHJOIS-RUOTSISSA - SAAMEN KIELTEN NÄKÖKULMIA

Laura Arola Suomen laitos, Oulun yliopisto laura.arola@oulu.fi NUORTEN MONIKIELISYYS POHJOIS-RUOTSISSA - SAAMEN KIELTEN NÄKÖKULMIA Laura Arola Suomen laitos, Oulun yliopisto laura.arola@oulu.fi NUORTEN MONIKIELISYYS POHJOIS-RUOTSISSA - SAAMEN KIELTEN NÄKÖKULMIA TUTKIMUSALUE North (Torne) Saami - 4000 (25 000) Lule Saami - 500 (1500)

Lisätiedot

Älä koske näihin tehtäväpapereihin ennen kuin valvoja antaa luvan aloittaa koevastausten laatimisen.

Älä koske näihin tehtäväpapereihin ennen kuin valvoja antaa luvan aloittaa koevastausten laatimisen. Alue- ja kulttuurintutkimus Älä koske näihin tehtäväpapereihin ennen kuin valvoja antaa luvan aloittaa koevastausten laatimisen. Nämä tehtäväpaperit ovat suomeksi. Hieman ennen kokeen alkamista valvoja

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1012/2010 vp Eläkkeiden maksun myöhästymiset Eduskunnan puhemiehelle Eläkkeiden maksuissa on ollut paljon ongelmia tänä vuonna. Osa eläkeläisistä on saanut eläkkeensä tililleen myöhässä

Lisätiedot

SUOMI KUULLUN- YMMÄRTÄMISKOE KESKIPITKÄ OPPIMÄÄRÄ MEDELLÅNG LÄROKURS 14.2.2011 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

SUOMI KUULLUN- YMMÄRTÄMISKOE KESKIPITKÄ OPPIMÄÄRÄ MEDELLÅNG LÄROKURS 14.2.2011 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN SUOMI KUULLUN- YMMÄRTÄMISKOE KESKIPITKÄ OPPIMÄÄRÄ MEDELLÅNG LÄROKURS 14.2.2011 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN Vastaa kysymyksiin 1 25 valitsemalla kuulemasi perusteella sopivin vaihtoehto.

Lisätiedot

Kehoa kutkuttava seurapeli

Kehoa kutkuttava seurapeli Kehoa kutkuttava seurapeli Pelaajia: 2-5 henkilöä tai joukkuetta Peliaika: 30 45 min Välineet: pelilauta, 112 korttia, kaksi tavallista noppaa, yksi erikoisnoppa ja viisi pelinappulaa. Kisa Pelin tarkoituksena

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Kansatiede Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Etnologi Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja besvara uppgifterna.

Lisätiedot

Yleisen kielitieteen ja kieliteknologian valintakoe 2007 Urvalsprovet för allmän språkvetenskap och språkteknologi 2007

Yleisen kielitieteen ja kieliteknologian valintakoe 2007 Urvalsprovet för allmän språkvetenskap och språkteknologi 2007 Yleisen kielitieteen ja kieliteknologian valintakoe 2007 Urvalsprovet för allmän språkvetenskap och språkteknologi 2007 Älä kirjoita nimeäsi äläkä henkilötunnustasi vastauspaperiin. Jätä tilaa vastauspaperin

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1254/2001 vp Osa-aikalisän myöntämisen perusteet Eduskunnan puhemiehelle Kun osa-aikalisäjärjestelmä aikoinaan otettiin käyttöön, sen yhtenä perusteena oli lisätä työssä jaksamista

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 345/2013 vp Osasairauspäivärahan maksaminen vuosiloman ajalta Eduskunnan puhemiehelle Sairausvakuutuslain mukaan osasairauspäivärahaa maksetaan vähintään 12 arkipäivän yhtäjaksoiselta

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 416/2013 vp Kehitysvamma-alan ammattitutkinnon kelpoisuus sosiaali- ja terveysalalla Eduskunnan puhemiehelle Kehitysvamma-alan ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta tarjotaan useissa

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 435/2003 vp Kehitysvammaisten koululaisten iltapäivähoito Eduskunnan puhemiehelle Kehitysvammaisten koululaisten iltapäivähoidon osalta on ilmennyt ongelmia ympäri Suomea. Monet kunnat

Lisätiedot

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta dia-valinta 2007 Insinöörivalinnan matematiikankoe, 29.5.2007 klo 14-17

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta dia-valinta 2007 Insinöörivalinnan matematiikankoe, 29.5.2007 klo 14-17 Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta dia-valinta 007 Insinöörivalinnan matematiikankoe, 9.5.007 klo 14-17 Sarja A Ohjeita. Sijoita jokainen tehtävä omalle sivulleen. Merkitse jos tehtävä jatkuu

Lisätiedot

Varhennetulle vanhuuseläkkeelle jäävä henkilö ei ehkä aina saa riittävästi tietoa siitä, minkä suuruiseksi hänen eläkkeensä muodostuu loppuelämäksi.

Varhennetulle vanhuuseläkkeelle jäävä henkilö ei ehkä aina saa riittävästi tietoa siitä, minkä suuruiseksi hänen eläkkeensä muodostuu loppuelämäksi. KK 1370/1998 vp Kirjallinen kysymys 1370 Mikko Kuoppa Iva-r: Varhennetun vanhuuseläkkeen riittävyydestä Eduskunnan Puhemiehelle Varhennettua vanhuuseläkettä on markkinoitu ikääntyneille työntekijöille

Lisätiedot

Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats?

Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats? Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats? Maarit Nevalainen, terveyskeskuslääkäri, Mäntsälän terveyskeskus Ei sidonnaisuuksia, inga bindingar (till några firmor förutom

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 431/2001 vp Yrittäjien asema uudessa aikuiskoulutustuessa Eduskunnan puhemiehelle Työllisyyden hoito on merkittävä osa köyhyyden torjuntaa. Pienyritteliäisyyttä on siten tuettava, jotta

Lisätiedot

Maantieteen valintakoe, Helsingin yliopisto Urvalsprov till geografi, Helsingfors universitet 24.5.2010

Maantieteen valintakoe, Helsingin yliopisto Urvalsprov till geografi, Helsingfors universitet 24.5.2010 Maantieteen valintakoe, Helsingin yliopisto Urvalsprov till geografi, Helsingfors universitet 24.5.2010 Nimi / Namn: Henkilötunnus / Personbeteckning: Tehtävä 1/Uppgift 1 (9 pistettä/9 poäng) Käytä tehtävässä

Lisätiedot

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 Sosiaali- ja terveyslautakunta 212 16.12.2014 Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 1010/05/03/00/2014 SosTe 212 Valmistelija; palvelujohtaja

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 845/2006 vp Internetin hankkiminen yhteydenpitoon työvoimaviranomaisten kanssa Eduskunnan puhemiehelle Työttömän työnhakijan piti lähettää työvoimaviranomaiselle kuittaus sähköisen

Lisätiedot

SAMSTÄMMIGHET/SAMSTEMMIGHET/ SAMSTEMMIGHED/YHTEENSOPIVUUS Passar med andra eller med sig själv. Passer sammen med andre eller seg selv.

SAMSTÄMMIGHET/SAMSTEMMIGHET/ SAMSTEMMIGHED/YHTEENSOPIVUUS Passar med andra eller med sig själv. Passer sammen med andre eller seg selv. SAMSTÄMMIGHET/SAMSTEMMIGHET/ SAMSTEMMIGHED/YHTEENSOPIVUUS Passar med andra eller med sig själv. Passer sammen med andre eller seg selv. Passer sammen med andre eller sig selv. Passaa yhdessä toisten kanssa

Lisätiedot

104 21.09.2011. Aloite merkittiin tiedoksi. Motionen antecknades för kännedom.

104 21.09.2011. Aloite merkittiin tiedoksi. Motionen antecknades för kännedom. Kaavoitusjaosto/Planläggningssekti onen 104 21.09.2011 Aloite pysyvien päätepysäkkien rakentamisesta Eriksnäsin alueelle/linda Karhinen ym. / Motion om att bygga permanenta ändhållplatser på Eriksnäsområdet/Linda

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 59/2012 vp Ulkomailla äänestämisen helpottaminen Eduskunnan puhemiehelle Ulkomailla äänestäminen on suomalaisissa vaaleissa äänioikeutetulle yhtä tärkeä oikeus kuin kotimaassakin oleskeleville

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Folkloristiikka Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Folkloristik Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja besvara uppgifterna.

Lisätiedot

Dermovat scalp 0,5 mg/ml liuos iholle Klobetasolipropionaatti

Dermovat scalp 0,5 mg/ml liuos iholle Klobetasolipropionaatti PAKKAUSSELOSTE Lue tämä seloste huolellisesti, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen - Säilytä tämä seloste. Voit tarvita sitä myöhemmin. - Jos sinulla on lisäkysymyksiä, käänny lääkärisi tai apteekin

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1094/2013 vp Eläkeläisten kireä verotus Eduskunnan puhemiehelle Kun henkilö jää eläkkeelle, hänen tulotasonsa puolittuu, kun sitä verrataan henkilön työelämästä saamaan palkkaan. Eläkeläisten

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 159/2012 vp Aikuisen ADHD-potilaan metyylifenidaattilääkityksen korvaaminen Eduskunnan puhemiehelle ADHD aiheuttaa keskittymishäiriötä, se myös hankaloittaa ja vaikeuttaa ihmiselämän

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1104/2001 vp Kunnan oikeus ilman perillisiä kuolleen henkilön kiinteistöön Eduskunnan puhemiehelle Perintökaaren mukaan ilman perillisiä kuolleen henkilön omaisuuden perii valtio. Omaisuus

Lisätiedot

Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10

Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10 Medan vi lever Filmhandledning från Svenska nu för svenskundervisningen Rekommenderas för åk 7-10 Till läraren Filmen och övningarna är främst avsedda för eleverna på högstadiet, men övningarna kan också

Lisätiedot

SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE

SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE HAE VALTIONTUKEA ANSÖK OM STATSBIDRAG Tukea hakeva organisaatio Sökande organisation Organisaationumero Organisationsnummer Osoite Adress Yhteyshenkilö

Lisätiedot

Missa. Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa. 1 Harjotus. 2 Harjotus. Kunka Missa ellää S.4. Mikä Missa oon? ... Minkälainen Missa oon? ...

Missa. Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa. 1 Harjotus. 2 Harjotus. Kunka Missa ellää S.4. Mikä Missa oon? ... Minkälainen Missa oon? ... Missa Mie käväsin niinku kissa kuumassa uunissa Kunka Missa ellää S.4 1 Harjotus Mikä Missa oon?.. Minkälainen Missa oon?.. Miksi Missa hääty olla ykshiin niin ushein?.. Missä Liinan mamma oon töissä?

Lisätiedot

AASIAN JA AFRIKAN KIELET JA KULTTUURIT / ASIATISKA OCH AFRIKANSKA SPRÅK OCH KULTURER

AASIAN JA AFRIKAN KIELET JA KULTTUURIT / ASIATISKA OCH AFRIKANSKA SPRÅK OCH KULTURER Helsingin yliopisto, humanistinen tiedekunta Helsingfors universitet, humanistiska fakulteten AASIAN JA AFRIKAN KIELET JA KULTTUURIT / ASIATISKA OCH AFRIKANSKA SPRÅK OCH KULTURER Valintakoetehtävät 2006

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 413/2007 vp Kela-korvattavat lääkkeet ja perhekohtainen omavastuu Eduskunnan puhemiehelle Joissakin sairauksissa on se tilanne, ettei Kelan korvauksen piirissä oleva lääke anna sitä

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1355/2001 vp Ulkomaaneläkkeiden sairausvakuutusmaksut Eduskunnan puhemiehelle EU:n tuomioistuimen päätös pakottaa Suomen muuttamaan niiden eläkeläisten verotusta, jotka saavat eläkettä

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 350/2007 vp Oikeus sairauspäivärahaan tai eläkkeeseen Eduskunnan puhemiehelle Kontiolahtelainen Kauko Riikonen koki melkoisen yllätyksen, kun hän 1.6.2004 nilkkavammasta alkaneen sairausloman

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 986/2009 vp Auton katsastamisen mahdollistaminen Espanjassa Eduskunnan puhemiehelle Huomattava määrä suomalaisia asuu osan vuotta Espanjassa. Monilla on siellä oma Suomessa rekisteröity

Lisätiedot

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys

FOKUS. grammatik. Konjunktiot ja sanajärjestys FOKUS grammatik Konjunktiot yhdistävät sanoja, lauseenosia ja lauseita. Konjunktiot jaetaan rinnastus- ja alistuskonjunktioihin. Jag och min kompis ska resa till Köpenhamn. Minä ja kaverini matkustamme

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 546/2010 vp Kuljettajantutkintojen kilpailuttaminen Eduskunnan puhemiehelle Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kilpailuttaa kuljettajantutkintojen vastaanottamisen 19 maakunnassa,

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 759/2004 vp Liikunnanopettajien pätevöityminen terveystiedon opettajiksi Eduskunnan puhemiehelle Uuden lain myötä aikaisemmin valmistuneet liikunnanopettajat eivät ole päteviä opettamaan

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 130/2008 vp Työ- ja työkyvyttömyyseläkkeiden maksupäivä Eduskunnan puhemiehelle Työeläkkeen ja työkyvyttömyyseläkkeen maksupäivä on kuukauden ensimmäinen päivä. Tapauksissa, joissa

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 77/2011 vp Euroopan vakautusmekanismin sopimusluonnos Eduskunnan puhemiehelle Hallitus on alkukesästä 2011 esittänyt Suomen liittymistä Euroopan vakautusmekanismiin (EVM), ja euroalueeseen

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 76/2006 vp Kelan järjestämän vaikeavammaisten lääkinnällisen kuntoutuksen suunnitelman laatiminen Eduskunnan puhemiehelle Kelalla on lakisääteinen velvollisuus järjestää vajaakuntoisten

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 281/2011 vp Lapsettomien leskien leskeneläkkeen ikärajojen laajentaminen Eduskunnan puhemiehelle Lapsettomien leskien leskeneläkettä saavat tämänhetkisen lainsäädännön mukaan 50 65-

Lisätiedot

Yleinen kirjallisuustiede. Allmän litteraturvetenskap

Yleinen kirjallisuustiede. Allmän litteraturvetenskap Yleinen kirjallisuustiede Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Allmän litteraturvetenskap Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd

Lisätiedot

TEMA VALET 2014 MÅL. Valet

TEMA VALET 2014 MÅL. Valet TEMA VALET 2014 MÅL Valet Du ska ha kunskap om hur ett riksdagsval går till. Du ska ha kunskap om Sveriges statsskick, riksdag och regering och deras olika uppdrag. Du ska ha kunskap om Sveriges partier

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 944/2006 vp Työeläkkeen menetyksen korvaaminen Eduskunnan puhemiehelle Uuden eläkelain voimaan tullessa mahdollistui työeläkkeelle pääsy 63 vuoden iässä ilman, että menettäisi ansaitun

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 590/2013 vp Poliisimiesten sivutyöluvat ja poliisijohdon palkkataso Eduskunnan puhemiehelle Lähes peräkkäisinä päivinä uutisoitiin ensin poliisimiesten sivutöistä ja niiden laillisuudesta

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 95/2006 vp Saamenkieliset ylioppilaskirjoitukset Eduskunnan puhemiehelle Saamen kielen aseman parantamiseksi Suomessa tuli vuonna 1992 voimaan kielilaki. Vuonna 2004 tuli voimaan saamen

Lisätiedot

Mitä arvoa luonnolla on ihmiselle? Vilket är naturens värde för människan?

Mitä arvoa luonnolla on ihmiselle? Vilket är naturens värde för människan? Mitä arvoa luonnolla on ihmiselle? Vilket är naturens värde för människan? Lotta Haldin luontoympäristöyksikkö/ naturmiljöenheten AVAJAISTILAISUUS / INVIGNING perjantaina/fredag 9.10. klo/kl. 9 11.30 Vaasan

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 857/2005 vp Vakuutusmeklaritutkinto Eduskunnan puhemiehelle 1.9.2005 tuli voimaan laki vakuutusedustuksesta (570/2005). Lain 49 :n mukaan siirtymäsäännöksistä säädetään seuraavasti:

Lisätiedot

Älä koske näihin tehtäväpapereihin ennen kuin valvoja antaa luvan aloittaa koevastausten laatimisen.

Älä koske näihin tehtäväpapereihin ennen kuin valvoja antaa luvan aloittaa koevastausten laatimisen. Alue- ja kulttuurintutkimus Älä koske näihin tehtäväpapereihin ennen kuin valvoja antaa luvan aloittaa koevastausten laatimisen. Nämä tehtäväpaperit ovat suomeksi. Hieman ennen kokeen alkamista valvoja

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 964/2010 vp Oppilaitosten työharjoittelujaksot Eduskunnan puhemiehelle Ammattikorkeakoulut järjestävät monimuotoopetusta, jossa yhdistellään eri opetuskeinoja joustavasti keskenään.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 777/2008 vp Kelan maksamat matkakorvaukset oman auton käytöstä Eduskunnan puhemiehelle Kela korvaa sairauden ja kuntoutuksen vuoksi tehtyjen matkojen kuluja. Kelan toimistosta voi hakea

Lisätiedot

Torgparkeringen är för framtiden men också sammankopplad till HAB. Båda bör byggas samtidigt då man gräver.

Torgparkeringen är för framtiden men också sammankopplad till HAB. Båda bör byggas samtidigt då man gräver. Torgmöte 3½ 3.3 kl. 12:30-14 i Saima, stadshuset Kim Mäenpää presenterade projektet Skede 1 av HAB och torgparkeringen Torgparkeringen är för framtiden men också sammankopplad till HAB. Båda bör byggas

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 71/2004 vp Ulkomailla työskentelyn vaikutukset kansaneläkkeen viivästymiseen Eduskunnan puhemiehelle Ulkomailla työskennelleiden Suomen kansalaisten eläkepäätökset viipyvät usein kuukausikaupalla.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1019/2013 vp Poliisin lupapalveluiden ajanvaraus Eduskunnan puhemiehelle Poliisin lupapalveluita varten pitää jatkossa varata aika Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitoksella.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 329/2009 vp Kasvirohdosvalmisteiden myyntikanavan määrittely lääkelaissa Eduskunnan puhemiehelle Luontaistuotealan keskusliitto ry ja Fytonomit ry ovat luovuttaneet 16.4.2009 ministeri

Lisätiedot

Venäjän kääntäminen ja tulkkaus Rysk översättning och tolkning

Venäjän kääntäminen ja tulkkaus Rysk översättning och tolkning Venäjän kääntäminen ja tulkkaus Rysk översättning och tolkning Haetun kielen koe 27.5.2009 klo 17 19 Prov i det språk till vilket sökanden sökt. Kaikki vastaukset kirjoitetaan näihin papereihin 1 9. Älä

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 276/2003 vp Lasinkeräyksen järjestäminen ja kierrätys Eduskunnan puhemiehelle Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV on ilmoittanut lopettavansa jätelasin keräämisen toimialueellaan

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 482/2012 vp Leskeneläkkeen 50 vuoden ikäraja Eduskunnan puhemiehelle Leskeneläkettä koskevat säännökset edellyttävät leskeltä 50 vuoden ikää tietyissä tilanteissa. Kansaneläkelain mukaan

Lisätiedot

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen.

Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Estetiikka Älä koske tähän kansioon ennen kuin valvoja antaa sinulle luvan aloittaa tehtäviin vastaamisen. Estetik Rör inte denna pärm förrän övervakaren ger dig tillstånd att börja besvara uppgifterna.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1333/2010 vp Näkövammaisten kirjaston Celian tulevaisuus Eduskunnan puhemiehelle Celia on näkövammaisten kirjasto, joka on tarkoitettu Suomessa kaikille lukemisesteisille kansalaisille.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1376/2010 vp Byetta-lääkkeen korvattavuus tyypin 2 diabetesta sairastaville Eduskunnan puhemiehelle Byettä on pistettävä inkretiini, joka on ollut helmikuun alusta rajoitetusti peruskorvattava

Lisätiedot

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken?

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken? Kommenttipyyntö Tulevaisuuden kunta-parlamentaarisen työryhmän väliraportista / Begäran om kommentarer till mellanrapporten från parlamentariska arbetsgruppen för Framtidens kommun Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter:

Lisätiedot

Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa

Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa Mot starkare tvåspråkighet i stadens service Kohti vahvempaa kaksikielisyyttä kaupungin palveluissa SKILLNADEN II Samverkan som strategi MUUTOS II Strategiana yhteistyö 24.11.2015 Tua Heimonen Specialplanerare,

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 751/2004 vp Osa-aikalisän nykyistä joustavampi käyttö hoivatyössä Eduskunnan puhemiehelle Osa-aikalisä antaa työntekijälle mahdollisuuden lyhentää työaikaansa määräaikaisesti. Työnantajan

Lisätiedot

Ketoconazol Sandoz Shampoo 20 mg/g

Ketoconazol Sandoz Shampoo 20 mg/g PAKKAUSSELOSTE Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tämä lääke on saatavissa ilman lääkemääräystä lievien sairauksien hoitamiseksi ilman lääkärin apua. Tästä

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus PÖYTÄKIRJA 2012-05-16

Tiedotustilaisuus PÖYTÄKIRJA 2012-05-16 PÖYTÄKIRJA 2012-05-16 Tiedotustilaisuus Aika Torstai 16. toukokuuta 2013 klo 18 20 Paikka Kaupunginjohtotoimisto, Köpmansgatan 20, Informationssalen Läsnä 27 henkilöä Antti Yliselä, suunnittelupäällikkö

Lisätiedot

OHJE EHDOKASLISTOJEN TEKEMISEEN VUODEN 2016 EDUSTAJISTON VAALIA VARTEN

OHJE EHDOKASLISTOJEN TEKEMISEEN VUODEN 2016 EDUSTAJISTON VAALIA VARTEN OHJE EHDOKASLISTOJEN TEKEMISEEN VUODEN 2016 EDUSTAJISTON VAALIA VARTEN Joka neljäs vuosi pidettävissä edustajiston vaaleissa valitaan osuuskaupan edustajistoon 50 edustajaa. Edustajisto toimii osuuskaupan

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1256/2001 vp Palkansaajan järjestäytymättömyys ammattiliittoihin Eduskunnan puhemiehelle Perustuslaki turvaa oikeuden olla järjestäytymättä ammattiliittoon. Käytännössä valinnanvapautta

Lisätiedot

Lasten tarinoita Arjen sankareista

Lasten tarinoita Arjen sankareista Arjen sankarit Lasten tarinoita Arjen sankareista 112-päivää vietetään vuosittain teemalla Ennakointi vie vaaroilta voimat. Joka vuosi myös valitaan Arjen sankari, joka toiminnallaan edistää turvallisuutta

Lisätiedot

Till riksdagens talman

Till riksdagens talman KK 496/2009 vp Mikaela Nylander /r ym. SKRIFTLIGT SPÖRSMÅL 496/2009 rd Publicering av platsannonser också i svenska dagstidningar Till riksdagens talman Enligt språklagen är en tvåspråkig myndighet skyldig

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 62/2003 vp Pehmytkudosreuman lääkitys Kela-korvauksen piiriin Eduskunnan puhemiehelle Pehmytkudosreuman (fibromyalgian) hoitoon käytettävät lääkkeet eivät kuulu Kelan erityiskorvattavien

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 528/2006 vp Talous- ja velkaneuvonnan valtionosuuden kohdentaminen Enon kunnalle Eduskunnan puhemiehelle Valtion talousarviossa on määräraha talous- ja velkaneuvontaan. Lääninhallitusten

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 767/2001 vp Postinjakelu Kangasalan Kuohenmaalla Eduskunnan puhemiehelle Postin toiminta haja-asutusalueilla on heikentynyt. Postin jakaminen myöhään iltapäivällä ei ole kohtuullista.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 946/2010 vp Adr-ajolupavaatimukset Helsinki-Vantaan lentokentällä Eduskunnan puhemiehelle Autonkuljettajilta vaaditaan adr-ajolupa, mikäli he kuljettavat vaarallisia aineita yli sallittujen

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1258/2001 vp Kelan asumistuki Eduskunnan puhemiehelle Yleinen vuokrataso on noussut viime vuosien aikana huomattavan korkeaksi. Varsinkin pienten asuntojen neliövuokrat ovat kaupungeissa

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 773/2013 vp Lahden alueen äkillisen rakennemuutoksen tukitoimet Eduskunnan puhemiehelle Hallitus nimesi lähes päivälleen vuosi sitten Lahden alueen äkillisen rakennemuutoksen alueeksi.

Lisätiedot

Suomen kieli Suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit

Suomen kieli Suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä SZU A (D) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Suomen kieli Suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit

Lisätiedot