PALUURAHASTO MONIVUOTINEN OHJELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PALUURAHASTO MONIVUOTINEN OHJELMA 2008 2013"

Transkriptio

1 PALUURAHASTO MONIVUOTINEN OHJELMA JÄSENVALTIO: Suomi RAHASTO: Paluurahasto VASTUUVIRANOMAINEN: Sisäasiainministeriö, Kansainvälisten asioiden yksikkö AJANJAKSO: OHJELMAN OPERATIIVISET TAVOITTEET Kuvaus nykytilanteeseen liittyvistä haasteista Yhteistyö kolmansien maiden konsuli- ja maahanmuuttoviranomaisten kanssa Yhteistyön tehostaminen kolmansien maiden konsuli- ja maahanmuuttoviranomaisten kanssa (tärkeimpinä kohdemaina esimerkiksi Afganistan, Kosovo, Nigeria, Bangladesh, Iran, Kiina, Turkki, Valko-Venäjä ja Thaimaa) parantaa asiakirjojen hallintaa ja matkajärjestelyjä ja vähentää siten paluun esteitä ja lisää paluun turvallisuutta. Vapaaehtoiset kahden- tai kolmenväliset paluusopimukset ja niihin liityvien menettelyjen ja yhteistyön vakiinnuttaminen tärkeimpien kohdemaiden kanssa, joihin Suomesta palataan, helpottavat paluun järjestämistä ja uudelleenkotouttamista. Suomi harkitsee konsuli- ja maahamuuttoyhteistyötä 2-4 maan kanssa, joiden kanssa solmittavista sopimuksista vähintään yksi keskittyy vapaaehtoiseen paluuseen. Vapaaehtoiseen ja pakkoon perustuvaan paluuseen sovellettavat toimenpiteet ja käytännöt Yhteistyö- ja tietojärjestelmiä on kehitettävä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Kansallisten viranomaisten toiminta on nähtävä laajana kokonaisuutena, joka pyrkii toimivaan maahanmuuttopolitiikkaan, jonka yhtenä osa-alueena on vapaaehtoinen paluu. Viralliset rutiinit on järjestettävä niin, että pullonkaulakohdat paljastuvat selvästi ja voidaan poistaa. Yksi esimerkki tästä on turvapaikkaprosessin aikana kadonneiden henkilöiden tapausten hallinnointi. Toiminnan arviointi ja tutkimus ovat ensiarvoisen tärkeitä kehitystoimien suuntaamisessa, ja tehokkaiden, tarvittaessa erityiskohderyhmille suunnattujen paluusuunnitelmien ja -ohjelmien kehittäminen lisää vapaaehtoisen paluun houkuttelevuutta ja tehokkuutta. Viranomaisten käytettävissä on myös oltava yhtenäinen tietokanta, jonka avulla saadaan pikainen yleisarvio tilanteesta ja tieto asian käsittelijästä.

2 Viranomaisilla on oltava käytettävissään erilaisia keinoja paluun tehokasta ja taloudellisesta hallinnointia varten. Vaihtoehtoisia keinoja pakkoon perustuvan paluun toteuttamiseksi ja tähän liittyviä yhteistyön mahdollisuuksia pitäisi tutkia hallinnonalojen kesken ja muiden jäsenvaltioiden viranomaisten kanssa. Näin voidaan valmistautua muutoksiin toimeenpanovaatimuksissa ja -olosuhteissa. Tilanteen muuttuessa on myös mahdollista, että säilöönoton kustannuksia on arvioitava uudelleen. Vapaaehtoisen paluun toteuttamista pitäisi laajentaa lähinnä matkajärjestelyjen ja taloudellisen tuen osalta parantamalla tiedonhankintaa, kohdeyhteisöihin suunnattua tiedotustoimintaa ja yhteistyötä kohdeyhteisöjen kanssa. Toimivamman yhteistyörakenteen luominen viranomaisten (vastaanottoviranomaiset, päätöksentekijät ja kunnat mukaan lukien) ja kansalaisjärjestöjen välille parantaa paluujärjestelyjen tehokkuutta ja luotettavuutta. Pakkoon perustuvissa paluutapauksissa kohteena on saattajan kanssa toetutettavan paluun kustannustehokkuus siitäkin huolimatta, että paluumaiden määrä ja palaavien henkilöiden määrä voi lisääntyä. Vapaaehtoisten paluutapausten osalta Suomi keskittyy toteuttamaan vähintään 50 valmisteltua, järjestettyä ja valvottua paluuta vuosittain. Uudelleenkotouttaminen ja pysyvä paluu Uudelleenkotouttamista voidaan tukea taloudellisesti, vaikka on otettava huomioon, että tukea saatetaan käyttää väärin. Taloudellinen tuki voidaan kohdistaa vapaaehtoisiin palaajiin, varsinkin naisiin ja niihin, joilla ei ole paluumaassa tukiverkkoa. Koulutusta, yrittäjyyttä ja ammatillista neuvontaa voidaan tukea paitsi taloudellisesti, myös Suomessa tapahtuvalla valmennuksella ja suunnittelulla sekä kohdemaahan ulottuvan tukiverkon avulla. Tukiverkossa voi olla mukana oppilaitoksia, rahalaitoksia, työnantajia, kansalaisjärjestöjä ja elinkeinoelämän järjestöjä. Naisten, yksinhuoltajien, vanhusten, lasten, kidutuksen ja ihmiskaupan uhrien ja tilapäisesti suojeltujen erityistarpeista, turvallisuudesta ja riskien arvioinnista on huolehdittava. Asumista, terveydenhuoltoa, lääkitystä ja toimeentulon turvaamista koskevat asiat on myös otettava huomioon.. Laaja, kaiken edellä mainitun huomioon ottava malli lisäisi toimenpiteiden vaikutusta myös ympäröivään yhteiskuntaan. Uudelleenkotouttamisen yleisen seurannan voisi järjestää tehokkaimmin yhteistyössä kansalaisjärjestöjen kanssa. Seuranta varmistaisi sen, että palaajia kohdellaan kotimaissaan oikeudenmukaisesti, että uudelleenkotouttamismahdollisuus tarjotaan ja että mahdollisesti maksettava uudelleenkotouttamistuki käytetään oikein. Järjestelmän avulla voitaisiin myös välittää Suomea koskevaa tietoa kohdemaan asukkaille, jotka saattavat harkita muuttoa Suomeen, ja kohdemaata koskevaa tietoa Suomessa oleskeleville.

3 Toimivaltaisten hallinto- ja oikeusviranomaisten valmiuksien lisääminen Vapaaehtoista ja pakkoon perustuvaa paluuta koskevien viranomaistoimien kehittäminen ja käsittelyaikoihin vaikuttaminen vaativat riittävästi alojen välisiä erikoistoimia. Käytettävissä olevia keinoja ovat muun muassa tiedonhankintayhteistyö, tietojen vaihto ja koulutus. On tärkeää järjestää tarpeen mukaan yhteistä koulutusta, seminaareja ja kehitysohjelmia eri viranomaisille siten, että eri hallinnonalat saatetaan yhteen. Tietojärjestelmien parantaminen ja niiden käytettävyyteen keskittyminen esimerkiksi koulutuksen avulla on ensiarvoisen tärkeää. Poliisiasioiden tietokannan ja uuden ulkomaalaisasioiden tietojärjestelmän (UMA) välinen yhteys on toteutettava siten, että poliisin ulkomaiden kansalaisia koskevat toimet näkyvät ulkomaalaisasioiden tietojärjestelmässä viipymättä ja että tietyt tiedot siirtyvät poliisiasioiden tietojärjestelmästä automaattisesti ulkomaalaisasioiden tietojärjestelmään ulkomaiden kansalaisten tietojen rekisteröimisprosessin yksinkertaistamiseksi. Poliisiasioiden tietojärjestelmä sisältää tietoa kaikista niistä asioista, joita poliisi käsittelee. Poliisin lisäksi järjestelmään on pääsy rajavartiostolla ja tullilla. Ulkomaalaisasioiden tietojärjestelmä UMA on maahanmuuttoasioiden sähköinen käsittelyjärjestelmä, jota Maahanmuuttovirasto parhaillaan kehittelee. Se tekee mahdollisesti tapausten sähköisen käsittelyn, parantaa hallinnonalojen yhteisten prosessien ohjausta ja seurantaa, lisää tapausten käsittelyn avoimuutta ja laatua, parantaa asiakastyytyväisyyttä ja toiminnan tehokkuutta, lyhentää käsittelyaikoja ja alentaa kustannuksia. Ulkomaalaisasioiden tietojärjestelmän kehittäminen on osa Sisäasiainministeriön tuottavuusohjelmaa ja se on määrä ottaa käyttöön vuonna Järjestelmien välinen yhteys täydentäisi näitä erillisiä järjestelmiä ja parantaisi niiden käytettävyyttä. Tehokas tiedonhankinta auttaa myös päätöksenteossa ja toimeenpanossa. Sekä hallinto- että oikeusviranomaisten asiantuntemusta on parannettava alojen välisellä koulutuksella, oikeusviranomaisten kansainvälisellä yhteistyöllä ja pääsyllä yhteisiin tietokantoihin. Maatietopalvelun toteutusta voidaan myös parantaa. Nykytilanteessa ainoastaan tärkeimmillä muutoksenhakuviranomaisilla ja turvapaikanhakijoiden palauttamisesta vastaavalla poliisilla on pääsy Maatietopalvelun maatietokantaan, jossa on tietoja paluutapauksista ja alkuperämaiden tilanteista. Tietokantaa voidaan kehittää siten, että se tukee päätöksentekoa pakkoon perustuvissa ja vapaaehtoisissa paluutapauksissa maatietokannan yhteyteen luotavan osaston avulla, joka kattaa pakkoon perustuvat ja vapaaehtoiset

4 paluutapaukset. Käyttöoikeus voidaan laajentaa kaikkiin paluuprosesseihin osallistuviin viranomaisiin, kanslaisjärjestöihin ja muihin osapuoliin, myös palaajiin (jolloin palaajat saisivat tietoa kotimaansa tilanteesta). Yhteistyö muiden jäsenvaltioiden kanssa edellä mainituissa asioissa Ulkomaalaisten palaajien kierrättämistä EU:n jäsenvaltioiden välillä pitäisi välttää viranomaisten läheisemmän yhteistyön avulla. Tästä on hyvänä esimerkkinä Pohjoismaiden välinen tehostettu yhteistyö. Jäsenvaltioiden päätöksentekojärjestelmien pitäisi olla yhteensopivia siinä määrin, että yhdessä jäsenvaltiossa tehtyä päätöstä voitaisiin soveltaa toisessakin. Pohjoismaiden on jatkettava yhteistyötä yhteisten paluulentojen järjestämiseksi ja yhteistyön muotojen parantamiseksi. Yhteistyötä pitää jatkaa ja tukea siten, että eri maiden viranomaiset oppivat tuntemaan toistensa organisaation, toiminnan ja menettelyt. Tällainen yhteistyö on tärkeää myös turvapaikanhakijoiden vastaanottoon, päätöksentekoon ja kolmansien maiden kanssa tehtävään yhteistyöhön liittyvän tiedonvaihdon ja hyvien käytäntöjen kannalta. Poliisin, rajavartioston ja ulkoasiainhallinnon osallistuminen monialaiseen yhteistyöhön jäsenvaltioiden välillä, esimerkiksi koulutustapahtumiin, seminaareihin, asiantuntijavaihtoon, vierailuihin, tutustumiskäyteihin ja kehitysohjelmiin, on tärkeää alojen väliselle koordinoinnille ja yhteistyön paranemiselle. Erityisesti uudelleenkototutumisen tukeminen ja seuranta ovat alueita, joilla oppiminen jäsenvaltioiden välillä on Suomelle erityisen tärkeää.

5 STRATEGIA TAVOITTEIDEN SAAVUTTAMISEKSI Kuvaus siitä, kuinka rahasto myötävaikuttaa vaatimusten täyttämiseen, mitkä painopisteet on valittu ja miksi PAINOPISTE 1 Tuki strategisen lähestymistavan kehittämiseksi palauttamisen hallintaan a) Strategian tavoite (tavoitteet) ja esimerkkejä avaintoimista Ryhdytään toimiin paluun hallinnoimisen osaamisen ja pätevyyden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi. Paluumenettelyjen yhdenmukaisen hallinnoinnin kehittämisessä otetaan huomioon kaikki paluun ulottuvuudet. Yhdenmukainen hallinnointi perustuu kattavaan arvioon mahdollisesti palaavien tilanteesta jäsenvaltioissa ja alkuperämaissa ja suunniteltuihin toimiin liittyvistä haasteista. Paluumenettelyjen yhdenmukainen hallinnointi käsittää toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on taata paluun toimeenpano ja pysyvyys, valmistelut, toteutus ja maasta poistamisen seuranta mukaan lukien. Erityistä huomiota kiinnitetään haavoittuvassa asemassa olevien palaajien tilanteeseen ja tarpeisiin. Paluuohjelmien toimivuus arvioidaan ja sitä seurataan, ja osapuolten välinen yhteistyö toimii sujuvasti. Kohderyhmässä on sekä viranomaisia että muita asianomaisia toimijoita, muun muassa niitä, jotka antavat lainopillista apua, sekä kansalaisjärjestöjä. Esimerkkejä toimenpiteistä: 1. Paluusuunnitelmien ja -ohjelmien kehittäminen erityisesti merkittäville palaajaryhmille ja haavoittuvimmassa asemassa olevien palaajien (alaikäisten, vanhusten, vammaisten, seksuaalivähemmistöjen, raskaana olevien naisten, alaikäisiä hoitavien yksinhuoltajien) auttamiseksi. 2. Vapaaehtoisen ja pakkoon perustuvan paluun hallinnointi (kadonneet ja säilöönotetut mukaan lukien), arvioiminen ja tutkimus. Yhteistyötä ja toimenpiteitä kierrättämisen vähentämiseksi. 3. Yhteistyö kansallisten ja kansainvälisten järjestöjen kanssa ihmisarvoisen ja pysyvän paluun tukemiseksi. 4. Erityistuki, kuten koulutus ja ohjaus haavoittuvassa asemassa olevien palaajien tilanteeseen puuttumiseksi ja sen parantamiseksi. 5. Pakkoon perustuvien palautustoimenpiteiden parantaminen, jonka tarkoituksena on painottaa poliisin uskottavuutta ja palaajien ihmisarvoa ja lyhentää säilöönottoaikoja. 6. Toimenpiteet muutoksenhaun käsittelyaikojen lyhentämiseksi.

6 b) Tavoitte(id)en kuvaus ja tunnusluvun (-lukujen) käyttö Pitkän aikavälin tavoitteet: Kehitetään kestävät paluusuunnitelmat Kehitetään paluuohjelmia merkittäville palaajaryhmille ja pyritään parantamaan erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevien ryhmien tilannetta Parannetaan vapaaehtoisen ja pakkoon perustuvan paluun hallinnointia Vähennetään kierrättämistä yhteistyön ja toimenpiteiden avulla Lisätään yhteistyötä kansallisten ja kansainvälisten järjestöjen välillä paluun tukemiseksi Parannetaan viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen osaamista haavoittuvassa asemassa olevien palaajien tilanteeseen puuttumiseksi ja sen parantamiseksi Parannetaan pakkoon perustuvan paluun uskottavuutta ja ihmisarvoisuutta Lyhennetään pakkoon perustuvaa paluuta edeltävää säilöönottoaikaa Lyhennetään muutoksenhaun käsittelyaikoja Tietoa kerätään loppuun saatetuista hankkeista, erillisistä arviointikertomuksista ja Maahanmuuttoviraston ja poliisin tietojärjestelmistä. Esimerkkejä käytettävistä tunnusluvuista: Kehitettyjen paluusuunnitelmien määrä ja laatu Merkittävien palaajaryhmien ja haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien paluuohjelmien määrä ja laatu Vapaaehtoiseen ja pakkoon perustuvaan paluuseen koulutettujen viranomaisten määrä Vapaaehtoista ja pakkoon perustuvaa paluuta käsittelevien arvioiden ja tutkimusten määrä ja laatu Kierrätystä vähentävien toimenpiteiden määrä ja laatu Paluuyhteistyötä parantavien toimenpiteiden määrä Suositusten määrä ja laji Julkaistujen raporttien määrä Pakkoon perustuvien paluutapausten säilöönottoaika Muutoksenhaun käsittelyaika c) Tarvittaessa selvitys siitä, mitkä avaintoimet toteuttavat kutakin painopistettä valitulla painopistealueella Toimet, joilla toteutetaan erityisiä vapaaehtoisen paluun ohjelmia, ja haavoittuvassa asemassa oleviin kohdistetut toimenpiteet toteutetaan osana erityispainopistealuetta 1.2. Muut toimet

7 toteutetaan yleisen painopistealueen osana. Toiminnan toteuttaminen kattaa koko ohjelmakauden. PAINOPISTE 2 Tuki jäsenvaltioiden yhteistyölle palauttamisen hallinnassa Painopistealue 2:n osana ryhdytään toimenpiteisiin jäsenvaltioiden välisen yhteistyön tehostamiseksi paluun hallinnoinnissa vaihtamalla tietoja ja järjestämällä tutustumiskäyntejä, koulutusta ja seminaareja. Pohjoismaiden välistä yhteistyötä tuetaan järjestämällä yhteisiä paluulentoja ja parantamalla yhteistyön muotoja siten, että eri maiden viranomaiset oppivat tuntemaan toistensa organisaation, toiminnan ja menettelytavat. Tällainen yhteistyö on tärkeää myös turvapaikanhakijoiden vastaanottoa, päätöksentekoa ja kolmansien maiden kanssa tehtävää yhteistyötä koskevien tietojen ja hyvien käytäntöjen vaihdon takia. Poliisin, rajavartioston ja ulkoasiainhallinnon osallistuminen jäsenvaltioiden väliseen monialaiseen yhteistyöhön, esimerkiksi koulutustapahtumien, seminaarien, asiantuntijavaihdon, vierailujen, tutustumiskäyntien ja kehitysohjelmien muodossa, on tärkeää alojen välisen koordinoinnin ja yhteistyön parantamiseksi. Uudelleenkotouttamisen tukeminen ja seuranta ovat aivan erityisesti sellainen alue, jolla jäsenvaltioiden välinen oppiminen on Suomelle erityisen tärkeää. a) Strategian tavoite (tavoitteet) ja esimerkkejä avaintoimista Toimiin sisältyy jäsenvaltioiden välistä monialaista toimintaa, esimerkiksi koulutustapahtumia, seminaareja, asiantuntijavaihtoa, vierailuja ja tutustumiskäyntejä. Yhteisten paluulentojen järjestämisen tehostamisen lisäksi toimintaan vois sisältyä tiedonhankintaa pakkoon perustuvan paluun käytäntöjen tehostamiseksi. Yhteistyötä jo käytössä olevien toimintamuotojen tehostamiseksi voidaan järjestää varsinkin sellaisten jäsenvaltioiden kanssa, joista Suomeen tulee eniten kolmansien maiden kansalaisia ja turvapaikanhakijoita, kuten muiden Pohjoismaiden ja Saksan kanssa. Tutustumiskäyntejä voidaan järjestää myös yhdessä toisten jäsenvaltioiden kanssa, joilla on paljon kokemusta yhteisistä paluujärjestelyistä. Erityisesti keskitytään yhteistyöhön FRONTEXin, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

8 Esimerkkejä toimenpiteistä: 1. Järjestetään jäsenvaltioiden välisiä koulutustapahtumia, seminaareja ja asiantuntijavaihtoa 2. Perustetaan mekanismeja ja verkostoja yhteistyön parantamiseksi 3. Kehitetään tehokkaita, vakaita ja pitäaikaisia operatiivisia suhteita eri jäsenvaltioiden viranomaisten välille 4. Laaditaan ja organisoidaan yhdenmukaisia paluusuunnitelmia yhteistyössä muiden jäsenvaltioiden kanssa ja tarvittaessa FRONTEXin ja kansalaisjärjestöjen kanssa tarkoituksena koota yhteen jäsenvaltioiden erilaisia taitoja, kokemuksia ja voimavaroja 5. Osallistutaan tärkeisiin kohdemaihin tehtäviin EU:n yhteisiin tutustumiskäynteihin 6. Arvioidaan nykytilanne, mahdollisuudet tehostettuun jäsenvaltioiden väliseen hallintoyhteistyöhön paluuasioissa sekä kansalaisjärjestöjen rooli. b) Tavoitte(id)en kuvaus ja tunnusluvun (-lukujen) käyttö Pitkän aikavälin tavoitteet: Tehostetaan jäsenvaltioden, FRONTEXin ja kansalaisjärjestöjen yhteistyötä Tehokkaat, vakaat ja pitkäaikaiset operatiiviset suhteet jäsenvaltioiden eri viranomaisten välille Jatkuva ja toimiva tiedonvaihto jäsenvaltioiden ja eri toimijoiden välillä Yhteistyötä tukevat mekanismit ja verkostot Lisätietoa paluun nykytilanteesta ja mahdollisuuksista Yhteiset, yhdenmukaiset paluusuunnitelmat, jotka osaltaan vähentävät paluutaakkaa Tietoa kerätään loppuun saatetuista hankkeista ja erillisistä arviointikertomuksista. Esimerkkejä käytettävistä tunnusluvuista: Järjestettyjen koulutustapahtumien, seminaarien ja asiantuntijavaihtojen määrä Kehitettyjen yhdenmukaisten paluusuunnitelmien määrä ja laatu Jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä tukevien verkostojen ja mekanismien määrä ja laji Tehtyjen tutkimusten ja arvioiden määrä ja laji c) Tarvittaessa selvitys siitä, mitkä avaintoimet toteuttavat kutakin painopistettä valitulla painopistealueella Toimet, joissa suunnitellaan ja organisoidaan yhdenmukaisia paluusuunnitelmia yhteistyössä muiden jäsenvaltioiden ja tarvittaessa FRONTEXin ja kansalaisjärjestöjen kanssa jäsenvaltioiden viranomaisten taitojen, kokemusten ja voimavarojen yhdistämiseksi, toteutetaan

9 erityispainopistealueella. Muut toimet toteutetaan yleisellä painopistealueella. Toiminnan toteutus kattaa koko ohjelmakauden. PAINOPISTE 3 Tuki innovatiivisille kansallisille (ja kansainvälisille) välineille palauttamisen hallinnassa a) Strategian tavoite (tavoitteet) ja esimerkkejä avaintoimista Painopistelaueella 3 ryhdytään toimiin neuvonnan ja tiedonvälityksen toimenpiteiden laatimiseksi ja parantamiseksi. Paluusuunnitelmien ja -ohjelmien kohdeyhteisöihin suunnattu tiedonvälitys ja yhteistyö kohdeyhteisöjen kanssa ovat etusijalla. Yhteistyötä ja sopimuksia kolmansien maiden kanssa kehitetään myös, konsuliyhteistyö ja kahden- ja kolmenväliset sopimukset mukaan lukien. Uudelleenkotouttamisen tukeminen sekä rahallisesti että valmennuksen ja ammatillisen suunnittelun avulla Suomessa ja kohdemaahan ulottuvan tukiverkoston kautta, johon kuuluu koulutuslaitoksia, rahalaitoksia, työnantajia, kansalaisjärjestöjä ja elinkeinoleämän järjestöjä. Naisten, yksinhuoltajien, vammaisten, seksuaalivähemmistöjen, vanhusten, lasten, kidutuksen ja ihmiskaupan uhrien ja tilapäisesti suojeltujen erityistarpeista huolehtiminen ja heidän turvallisuutensa varmistaminen ja riskien arvioiminen; myös asumista, terveydenhuoltoa, lääkitystä ja toimeentulon turvaamista koskevat asiat on otettava huomioon. Lisäksi on kiinnitettävä huomiota toimenpiteiden laajempiin vaikutuksiin kohdemaissa, kansallisten ja kansainvälisten järjestöjen voimavarojen käyttöön ja esimerkiksi kehitysyhteistyön rooliin uudelleenkotouttamisessa ja seurannassa. Uudelleenkotouttamisen yleinen seuranta, mahdollisesti yhteistyössä kansalaisjärjestöjen kanssa. Tämä järjestelmän avulla voitaisiin myös välittää Suomea koskevaa tietoa niille kohdemaan asukkaille, jotka saattavat harkita muuttoa Suomeen, ja kohdemaata koskevaa tietoa Suomessa oleskeleville. EU:n laajuinen järjestelmä, jossa voidaan käyttää kansallisia asiantuntijoita ja järjestää heille käyntejä palaajien kohdemaihin. Riittävät seurantaresurssit on turvattava myös silloin, kun kotiinpalaajia ja seurantaa vaativia tapauksia on vähän. Paluukäytäntöjen tukitoimien toteuttamisessa toimenpiteiden innovatiivisuus perustuu moniammatilliseen verkostoon viranomaisten ja muiden toimijoiden kuten kansalaisjärjestöjen välillä ja ne kattavat tiedonvälityksen palaajakandidaateille, paluun ja paluunjälkeiset toimet.

10 Toinen tavoite on parantaa tietojärjestelmiä ja keskittyä niiden käytettävyyteen koulutuksen kautta. Maahanmuuttoviraston maatietokantaa kehitetään siten, että se tukee päätöksentekoa ja antaa palaajakandidaateille tietoa kohdemaiden tilanteesta. Esimerkkejä toimenpiteistä: 1. Kehitetään innovatiivisia tieto- ja neuvontapalveluja tukemaan ja ohjaamaan palaajakandidaatteja. 2. Kehitetään innovatiivisia kannustimia vapaaehtoisten palaajien määrän lisäämiseksi. 3. Kehitetään innovatiivisia ohjelmia paluun ja uudelleenkotouttamisen edistämiseksi, mahdollisesti yhteistyössä FRONTEXin kanssa. 4. Kehitetään mekanismeja paluunjälkeista seurantaa ja tukea varten, erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia palaajia ja uudelleenkotouttamisen ja turvallisuuden seurantaa varten. 5. Laaditaan lähtöä edeltäviä riskienarviointiohjelmia haavoittuvassa asemassa oleville ryhmille. 6. Tuetaan uudelleenkotouttamista sekä rahallisesti että valmennuksen ja ammatillisen suunnittelun keinoin Suomessa ja tukiverkoston kautta kohdemaassa. 7. Kehitetään Maahanmuuttoviraston maatietokantaa vapaaehtoista ja pakkoon perustuvaa paluuta koskevan päätöksenteon tueksi ja tietojen antamiseksi palaajakandidaateille kohdemaiden tilanteesta. 8. Luodaan maatietokantaan osasto vapaaehtoista ja pakkoon perustuvaa paluuta varten ja laajennetaan sen käyttöoikeudet kaikkiin paluuprosesseihin osallistuviin viranomaisiin, kansalaisjärjestöihin ja muihin osapuoliin, kuten palaajiin. b) Tavoitte(id)en kuvaus ja tunnusluvun (-lukujen) käyttö Tavoitteet: Kehitetään toimenpiteitä tietojen antamiseksi palaajakandidaateille kohdemaiden tilanteesta. Kehitetään innovatiivisia tieto- ja nevontapalveluja tukemaan ja ohjaamaan palaajakandidaatteja. Kehitetään innovatiivisia kannustimia vapaaehtoisten palaajien määrän lisäämiseksi. Lisätään vapaahetoisten palaajien määrää. Kehitetään innovatiivisia ohjelmia edistämään paluuta ja uudellenkotouttamista. Kehitetään mekanismeja paluunjälkeistä seurantaa ja tukea varten.

11 Perustetaan lähtöä edeltäviä riskinarvioitiohjelmia haavoittuvassa asemassa oleville ryhmille. Pyritään kestävään paluuseen ja uudelleenkototutumiseen. Ulotetaan tukiverkosto kohdemaahan. Parannetaan maatietokantaa, joka tukee vapaaehtoista ja pakkoon perustuvaa paluuta koskevaa päätöksentekoa. Luodaan tietokantaan vapaaehtoista ja pakkoon perustuvaa paluuta koskeva osasto. Lisätään kiinnostusta vapaaehtoiseen paluuseen paremman tiedottamisen kautta. Tietokannan käyttöoikeus laajennetaan kaikkiin paluuprosesseihin osallistuviin viranomaisiin, kansalaisjärjestöihin ja muihin osapuoliin, kuten palaajiin. Tietoa kerätään loppuun saatetuista hankkeista ja erillisistä arviointikertomuksista. Esimerkkejä käytettävistä tunnusluvuista: Innovatiivisten tieto- ja neuvontapalvelujen määrä ja laji Vapaaehtoisen paluun lisäämiseen käytettävien innovatiivisten kannustimien määrä ja laji Vapaaehtoisten paluutapausten määrä Paluun ja uudelleenkotouttamisen edistämiseen tarkoitettujen innovatiivisten ohjelmien määrä ja laji Paluunjälkeisen seurannan ja tuen mekanismien määrä ja laji Haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien riskienarviointiohjelmien määrä ja laji Uudelleenkotouttamista tukevan koulutuksen määrä (esim. valmennus ja ammatillinen suunnittelu) Tukiverkostojen määrä kohdemaissa Parannetun maatietokannan laatu Tietokannan sisältämien tietojen laji c) Tarvittaessa selvitys siitä, mitkä avaintoimet toteuttavat kutakin painopistettä valitulla painopistealueella Toimet, joilla kehitetään innovaativisia tieto- ja neuvontapalveluja paluukandidaattien tukemiseksi ja opastamiseksi, vapaaehtoisen paluun lisäämiseksi, paluun ja uudelleenkotouttamisen edistämiseksi ja mekanismien laatimiseksi paluunjälkeistä seurantaa varten, toteutetaan erityispainopistealueen 3.1 osana. Muut toimet toteutetaan yleisen painopistealueen alaisuudessa. Toiminnan toetuttaminen kattaa koko ohjelmakauden.

12 PAINOPISTE 4 Tuki yhteisön normeille ja parhaille käytännöille palauttamisen hallinnassa a) Strategian tavoite (tavoitteet) ja esimerkkejä avaintoimista Tavoitteena on luoda monen osapuolen välinen yhteistyörakenne viranomaisten (vastaanottoviranomaiset, päätöksentekijät ja kunnat mukaan lukien) ja kansalaisjärjestöjen välille siten, että se kattaa tiedonhankinnan, tiedonvaihdon, koulutuksen, seminaarit ja kehitysohjelmat ja saattaa eri hallinnonalat yhteen. Eri viranomaiset (esim. poliisi, tuomarit, maahanmuuttoviranomaiset) koulutetaan ja kansainvälisiä ihmisoikeusstandardeja ja EUlainsäädäntöä koskevissa asioissa järjestetään paluuseen liittyviä työpajoja, asiantuntijakokouksia ja seminaareja. Toinen tavoite on parantaa tietojärjestelmiä ja keskittyä niiden käytettävyyteen koulutuksen kautta. Kehitetään tilastollinen järjestelmä vapaaehtoisen ja pakkoon perustuvan paluun seurantaan. Lisäksi luodaan yhteys poliisiasioiden tietokannan ja uuden ulkomaalaisasioiden tietojärjestelmän (UMA) välille. Kolmas tavoite on verrata paluuta ja prosessien hallinnointia koskevia parhaita käytäntöjä jäsenvaltioiden kesken. Poliisia varten järjestetään yhteistyössä FRONTEXin kanssa työpajoja ja seminaareja, joissa käsitellään hyviä eurooppalaisia käytäntöjä vapaaehtoisessa, saattajien kanssa toteutettavassa ja pakkoon perustuvassa paluussa. Esimerkkejä toimenpiteistä: 1. Kehitetään tilastollinen järjestelmä vapaaehtoisen ja pakkoon perustuvan paluun seurantaan. Luodaan raportointivaihtoehto maahanmuuttoasioiden sähköistä käsittelyä varten vapaaehtoista ja pakkoon perustuvaa paluuta koskevien tilastojen ja kustannusraporttien laatimiseksi. 2 Luodaan yhteys poliisiasioiden tietokannan ja uuden ulkomaalaisasioiden tietojärjestelmän (UMA) välille. 3. Järjestetään kansainvälisiä ihmisoikeusstandardeja ja EU-lainsäädäntöä koskevaa paluuasioihin liittyvää monialaista koulutusta ja seminaareja hallinto- ja oikeusviranomaisille ja alueellisille viranomaisille ja toimijoille. 4. Järjestetään paluuasioita koskevia ja yhteisölainsäädäntöä käsitteleviä koulutusseminaareja/työpajoja/asiantuntijakokouksia maahanmuuttoviranomaisille ja tuomareille 5. Osallistutaan EU:n yhteisiin paluuasioihin liittyviin tutustumiskäynteihin kohdemaihin.

13 6. Verrataan parhaita käytäntöjä paluuasioissa ja prosessien hallinnoinnissa muiden jäsenvaltioiden kanssa (vierailut, seminaarit, analyysi, raportointi). 7. Avoin tiedonvälitys vapaaehtoisen paluun mahdollisuuksista vastaanottokeskusten kautta ja yhteistyö eri viranomaisten kanssa (vastaanotto, päätöksenteko, kunnat ja poliisi mukaan lukien). 8. Järjestetään yhteistyössä FRONTEXin kanssa poliisille tarkoitettuja työpajoja/seminaareja, joissa käsitellään hyviä eurooppalaisia käytäntöjä vapaaehtoisessa, saattajien kanssa toteutettavassa ja pakkoon perustuvassa paluussa. b) Tavoitte(id)en kuvaus ja tunnusluvun (-lukujen) käyttö Pitkän aikavälin tavoitteet: Kehitetään tilastollinen järjestelmä vapaaehtoisen ja pakkoon perustuvan paluun seurantaan. Parannetaan tietojärjestelmien käytettävyyttä luomalla yhteys poliisiasioiden tietokannan ja uuden ulkomaalaisasioiden tietojärjestelmän (UMA) välille. Parannetaan eri viranomaisten osaamista ja tietoja kansainvälisistä ihmisoikeusstandardeista ja paluuta koskevasta EU:n/yhteisön lainsäädännöstä. Parannetaan yhteistyötä jäsenvaltioiden välillä. Lisätään tietoa muiden jäsenvaltioiden paluuta ja prosessien hallinnointia koskevista parhaista käytännöistä. Parannetaan osaamista vapaaehtoista, saattajan kanssa toteutettavaa ja pakkoon perustuvaa paluuta koskevissa hyvissä eurooppalaisissa käytännöissä ja yhteistyötä FRONTEXin kanssa. Tietoa kerätään loppuun saatetuista hankkeista ja erillisistä arviointikertomuksista. Esimerkkejä käytettävistä tunnusluvuista: Vapaaehtoista ja pakkoon perustuvaa paluuta koskevan tilastollisen tiedon määrä ja laji Järjestettyjen koulutustapahtumien, seminaarien, työpajojen ja asiantuntijakokousten määrä Koulutettujen viranomaisten määrä Jäsenvaltioiden välisen yhteistyön määrä ja laji Muista jäsenvaltioista hankittujen paluun ja prosessien hallinnoinnin parhaiden käytäntöjen määrä Julkaistujen raporttien määrä

14 c) Tarvittaessa selvitys siitä, mitkä avaintoimet toteuttavat kutakin painopistettä valitulla painopistealueella Toimet, joissa järjestetään koulutusta, työpajoja, asiantuntijakokouksia ja seminaareja eri viranomaisille, poliisille, tuomareille jne. toteutetaan erityispainopistealueen 4.2 osana. Muut toimet toteutetaan yleisen painopistealueen osana. Toiminnan toteuttaminen kattaa koko ohjelmakauden. Vuosien 2008 ja 2009 ohjelmissa kehitetään tilastollinen järjestelmä vapaaehtoisen ja pakkoon perustuvan paluun seurantaan. Vuosien ohjelmissa huomio kohdistetaan eri viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen yhteistyörakenteen parantamiseen.

JÄSENVALTIO: Suomi RAHASTO: Paluurahasto VASTUUVIRANOMAINEN: Sisäasiainministeriö, kansainvälisten asioiden yksikkö AJANJAKSO: 2012

JÄSENVALTIO: Suomi RAHASTO: Paluurahasto VASTUUVIRANOMAINEN: Sisäasiainministeriö, kansainvälisten asioiden yksikkö AJANJAKSO: 2012 PALUURAHASTON VUOSIOHJELMA 2012 JÄSENVALTIO: Suomi RAHASTO: Paluurahasto VASTUUVIRANOMAINEN: Sisäasiainministeriö, kansainvälisten asioiden yksikkö AJANJAKSO: 2012 3. OHJELMASTA TUETTAVAT VALITTUIHIN PAINOPISTEISIIN

Lisätiedot

JÄSENVALTIO: Suomi RAHASTO: Paluurahasto VASTUUVIRANOMAINEN: Sisäasiainministeriö, kansainvälisten asioiden yksikkö AJANJAKSO: 2013

JÄSENVALTIO: Suomi RAHASTO: Paluurahasto VASTUUVIRANOMAINEN: Sisäasiainministeriö, kansainvälisten asioiden yksikkö AJANJAKSO: 2013 PALUURAHASTON VUOSIOHJELMA 2013 JÄSENVALTIO: Suomi RAHASTO: Paluurahasto VASTUUVIRANOMAINEN: Sisäasiainministeriö, kansainvälisten asioiden yksikkö AJANJAKSO: 2013 3. OHJELMASTA TUETTAVAT VALITTUIHIN PAINOPISTEISIIN

Lisätiedot

Ohje turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston indikaattoreista

Ohje turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston indikaattoreista Ohje turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahaston indikaattoreista Hankkeen toteutuksen aikana sen tuloksista kerätään indikaattoritietoja. Indikaattorit on määritelty rahaston perustamisasetuksessa

Lisätiedot

Kotouttamisrahasto. Vuosiohjelma 2009

Kotouttamisrahasto. Vuosiohjelma 2009 Kotouttamisrahasto Vuosiohjelma 2009 TOIMILINJA A1. Haavoittuvassa asemassa olevien kolmansien maiden kansalaisten tukeminen TOIMILINJA A2. Innovatiiviset neuvonnan ja kotoutumisen mallit TOIMILINJA B3

Lisätiedot

Sairausvakuutuslaki muuttuu: työkyvyn hallinta ja varhainen tuki

Sairausvakuutuslaki muuttuu: työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Sairausvakuutuslaki muuttuu: työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Koulutuskiertue Syksy 2010 Kela Uusi painotus lakisääteiseen toimintaan (Sata - komitea 26.5.2009 => linjaus) Työterveyshuollon työkykyä

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI Sivistyslautakunta 5 20.01.2016 SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI SIVLK 20.01.2016 5 Valmistelu ja lisätiedot: koulutusjohtaja

Lisätiedot

ALKOHOLI, PERHE- JA PARISUHDEVÄKIVALTA LAPSIPERHEIDEN PALVELUT TUNNISTAMISEN JA PUUTTUMISEN YMPÄRISTÖNÄ

ALKOHOLI, PERHE- JA PARISUHDEVÄKIVALTA LAPSIPERHEIDEN PALVELUT TUNNISTAMISEN JA PUUTTUMISEN YMPÄRISTÖNÄ ALKOHOLI, PERHE- JA PARISUHDEVÄKIVALTA LAPSIPERHEIDEN PALVELUT TUNNISTAMISEN JA PUUTTUMISEN YMPÄRISTÖNÄ HUOLEN HERÄÄMINEN, PERHE- JA PARISUHDEVÄKIVALLAN TUNNISTAMINEN, Tilaisuuden avaus Kouvola 2.4.2014

Lisätiedot

Paluurahaston vuosiohjelmasta 2013 rahoitetut hankkeet

Paluurahaston vuosiohjelmasta 2013 rahoitetut hankkeet Paluurahaston vuosiohjelmasta 2013 rahoitetut hankkeet Hanke: RF0113D6 Parhaat paluukäytännöt (PAMA) 31 946,00 42 594,67 Hankkeessa jaetaan eri viranomaisille tietoa ja kokemuksia maastapoistettavien palautuskäytännöistä

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ja kuntoutuksen uudistukset työllistymistä tukemassa. Kuntamarkkinat: Työllisyysseminaari 9.9.2015 Ellen Vogt

Sosiaalihuollon ja kuntoutuksen uudistukset työllistymistä tukemassa. Kuntamarkkinat: Työllisyysseminaari 9.9.2015 Ellen Vogt Sosiaalihuollon ja kuntoutuksen uudistukset työllistymistä tukemassa Kuntamarkkinat: Työllisyysseminaari 9.9.2015 Ellen Vogt Edellisen hallituskauden satoa - mikä kaikki on muuttumassa? Keskeisimmät meneillään

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteista, työterveyshuollon sisällöstä sekä ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden koulutuksesta Annettu Helsingissä 10 päivänä lokakuuta 2013

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka

Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka Lasten ja perheiden hyvinvointiloikka on kuuden lapsi- ja perhejärjestön (Ensi- ja turvakotien liitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto,

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019. Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta LAUSUNTOLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019. Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta LAUSUNTOLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta 12.11.2014 2014/0124(COD) LAUSUNTOLUONNOS naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunnalta työllisyyden

Lisätiedot

Laajamittainen maahantulo 2015- Tilaisuus xx.1.2016

Laajamittainen maahantulo 2015- Tilaisuus xx.1.2016 Laajamittainen maahantulo 2015- Tilaisuus xx.1.2016 Mikä käynnisti vuoden 2015 maahantuloaallon EU:iin? Afrikan pohjoisosien ja Lähi-idän maiden sisäinen kehitys. Koulutettuja nuoria ilman töitä ja tiedonsaannin

Lisätiedot

Elinikäinen ohjaus vaihtoehtoisia kehittämissuuntia Suomessa

Elinikäinen ohjaus vaihtoehtoisia kehittämissuuntia Suomessa Elinikäinen ohjaus vaihtoehtoisia kehittämissuuntia Suomessa Raimo Vuorinen, KT, Projektipäällikkö, ELGPN Koulutuksen tutkimuslaitos, Jyväskylän yliopisto Jukka Lerkkanen, KT, Opettajankoulutuspäällikkö

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

Julkinen kuuleminen työvoiman muuttoliikkeeseen liittyvästä EU:n politiikasta ja EU:n sinisestä kortista

Julkinen kuuleminen työvoiman muuttoliikkeeseen liittyvästä EU:n politiikasta ja EU:n sinisestä kortista Case Id: 3089c594-b72b-4e83-859d-30a60afe4acd Date: 24/06/2015 11:15:00 Julkinen kuuleminen työvoiman muuttoliikkeeseen liittyvästä EU:n politiikasta ja EU:n sinisestä kortista Tähdellä (*) merkityt kentät

Lisätiedot

Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli

Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn ja puuttumisen toimintamalli Esimerkkinä Keuruu Merja Pihlajasaari 12.5.2016 Merja Pihlajasaari Lähisuhdeväkivalta tarkoittaa perhe-, sukulais-, pari- ja seurustelusuhteissa

Lisätiedot

Ajankohtaista sisäisestä turvallisuudesta. Hamina 18.4.2013 Kia Vertio Sisäasiainministeriö

Ajankohtaista sisäisestä turvallisuudesta. Hamina 18.4.2013 Kia Vertio Sisäasiainministeriö Ajankohtaista sisäisestä turvallisuudesta Hamina 18.4.2013 Kia Vertio Sisäasiainministeriö 17.4.2013 Sisäisen turvallisuuden tavoite Pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelma 20.6.2011 Suomi on Euroopan

Lisätiedot

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Pilotoinnin perehdyttämispäivä 17.12.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen vastuualue Koulutuspolitiikan

Lisätiedot

Lähisuhde- ja perheväkivallan. ehkäiseminen 2004 2007. Esitteitä 2004:9

Lähisuhde- ja perheväkivallan. ehkäiseminen 2004 2007. Esitteitä 2004:9 Lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäiseminen 2004 2007 Esitteitä 2004:9 Turvallisuus on perusoikeus Turvallisuus on jokaisen perusoikeus ja hyvinvoinnin perusta. Väkivalta murentaa tätä turvallisuutta. Lisäksi

Lisätiedot

EU ja Välimeren maahanmuuttopaineet. EMN-seminaari 17.12.2013. Erityisasiantuntija Tuomas Koljonen SM/maahanmuutto-osasto

EU ja Välimeren maahanmuuttopaineet. EMN-seminaari 17.12.2013. Erityisasiantuntija Tuomas Koljonen SM/maahanmuutto-osasto EU ja Välimeren maahanmuuttopaineet EMN-seminaari 17.12.2013 Erityisasiantuntija Tuomas Koljonen SM/maahanmuutto-osasto 30.1.2014 Korkean tason toimintaryhmä (TFM) Perustettiin OSA-neuvostossa 8.10.2013

Lisätiedot

Tehtävä, visio, arvot ja strategiset tavoitteet

Tehtävä, visio, arvot ja strategiset tavoitteet Tehtävä, visio, arvot ja strategiset tavoitteet Tehtävä Euroopan tilintarkastustuomioistuin on Euroopan unionin toimielin, joka perussopimuksen mukaan perustettiin huolehtimaan unionin varojen tarkastamisesta.

Lisätiedot

Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki. Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä

Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki. Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä Koulutuskiertue 2012 1 Tavoitteemme on edistää yhteistä näkemystä työterveysyhteistyöstä

Lisätiedot

ottaa huomioon neuvoston yhteisen kannan (14843/1/2002 C5-0082/2003) 1,

ottaa huomioon neuvoston yhteisen kannan (14843/1/2002 C5-0082/2003) 1, P5_TA-PROV(2003)0318 Pakkaukset ja pakkausjätteet *** II Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma neuvoston yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin antamiseksi pakkauksista

Lisätiedot

EDELLÄKÄVIJÖIDEN KUMPPANUUS JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO

EDELLÄKÄVIJÖIDEN KUMPPANUUS JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO EDELLÄKÄVIJÖIDEN KUMPPANUUS JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO JYVÄSKYLÄN JA TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULUJEN KONSORTIO Ammattikorkeakoulut perustivat konsortion 14.11.2007. Konsortio

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013)

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013) :n strategia ja pitkän tähtäimen suunnitelma 2011-2015 (PTS päivitetty 4.6.2013) Sisällysluettelo Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry 2 Strategiatyö Omaishoitajat ja Läheiset liitossa Toiminta-ajatus Toimintaa

Lisätiedot

EUROOPAN PAKOLAISRAHASTON (ERF) MONIVUOTINEN OHJELMA 2008 2013

EUROOPAN PAKOLAISRAHASTON (ERF) MONIVUOTINEN OHJELMA 2008 2013 EUROOPAN PAKOLAISRAHASTON (ERF) MONIVUOTINEN OHJELMA 2008 2013 Pakolaisrahaston toiminnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Turvapaikkamenettelyssä ja turvapaikanhakijoiden vastaanotossa ja kotouttamisessa

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJILLE KOHDENNETTU TYÖLLISTÄMISPROJEKTI MaMuPlus-projekti 2009-2011

MAAHANMUUTTAJILLE KOHDENNETTU TYÖLLISTÄMISPROJEKTI MaMuPlus-projekti 2009-2011 Työvalmennussäätiö Tekevä Matarankatu 4 40100 Jyväskylä Keski-Suomen TE-keskus Cygnaeuksenkatu 1 40101 Jyväskylä MAAHANMUUTTAJILLE KOHDENNETTU TYÖLLISTÄMISPROJEKTI MaMuPlus-projekti 2009-2011 JATKOHAKEMUS

Lisätiedot

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1 (6) Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1. Toimintasuunnitelman tausta Kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan tavoitteena on varmistaa strategisten tavoitteiden

Lisätiedot

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta

Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 2008/0255(COD) 3.2.2010 TARKISTUKSET 4-9 Lausuntoluonnos Jorgo Chatzimarkakis (PE430.863v01-00) ihmisille ja eläimille tarkoitettuja

Lisätiedot

Hankekuvaus Hankkeen osa-alueet ympärivuorokautista Koordinoivan toiminnan

Hankekuvaus Hankkeen osa-alueet ympärivuorokautista Koordinoivan toiminnan Hankekuvaus Hanke Turvallisuus kotona vuorokauden ympäri alkoi elokuussa 2010. Kaksivuotinen hanke on Kristiinankaupungin oma ja sen osarahoittajana toimii Pohjanmaan liitto. Hankkeen pääasiallisena kohderyhmänä

Lisätiedot

Euroopan unionin sisäasioiden rahastot

Euroopan unionin sisäasioiden rahastot Euroopan unionin sisäasioiden rahastot Euroopan unionin sisäasioiden rahastot EU:n rahoitusohjelmakaudelle 2014 2020 on perustettu kaksi sisäasioiden rahastoa. Sisäasioiden EU-rahastot Sisäisen turvallisuuden

Lisätiedot

KESTÄVIEN JA INNOVATIIVISTEN JULKISTEN HANKINTOJEN VERKOSTOMAINEN OSAAMISKESKUS. KEINO KETS-yhdyshenkilöpäivät

KESTÄVIEN JA INNOVATIIVISTEN JULKISTEN HANKINTOJEN VERKOSTOMAINEN OSAAMISKESKUS. KEINO KETS-yhdyshenkilöpäivät KESTÄVIEN JA INNOVATIIVISTEN JULKISTEN HANKINTOJEN VERKOSTOMAINEN OSAAMISKESKUS KEINO KETS-yhdyshenkilöpäivät 8.11.2018 1 MIKÄ OSAAMISKESKUS? o Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomainen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi. Ylijohtaja Mika Tammilehto 27.1.2016

Ammatillisen koulutuksen reformi. Ylijohtaja Mika Tammilehto 27.1.2016 Ammatillisen koulutuksen reformi Ylijohtaja Mika Tammilehto 27.1.2016 Koulutuksen ja osaamisen kärkihankkeet 1. Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin 2. Toisen asteen ammatillisen

Lisätiedot

WG1 DEC2011 DOC5a annexe A. Ohjeelliset kuvaimet koulutuksen järjestäjien käyttöön vastakkaisia väittämiä hyväksi käyttäen.

WG1 DEC2011 DOC5a annexe A. Ohjeelliset kuvaimet koulutuksen järjestäjien käyttöön vastakkaisia väittämiä hyväksi käyttäen. WG1 DEC2011 DOC5a annexe A koulutuksen järjestäjien käyttöön vastakkaisia väittämiä hyväksi käyttäen Toinen luonnos Laatuvaatimukset - suunnittelu järjestäjä kuvata Onko koulutuksen järjestäjällä näyttöä

Lisätiedot

Työn kaari kuntoon. avulla

Työn kaari kuntoon. avulla Työn kaari kuntoon Kevan Kaari-palveluiden Kevan Kaari-palveluiden avulla Miksi Kaari-palvelut? Haluamme tukea jäsenyhteisöjä ja julkisen sektorin työntekijöitä työssä jatkamisessa: työhyvinvointitoiminnan

Lisätiedot

Maahanmuuttajien sosiaali- ja terveyspalvelut. Viveca Arrhenius Kuntatalo Helsinki 3.2.2012

Maahanmuuttajien sosiaali- ja terveyspalvelut. Viveca Arrhenius Kuntatalo Helsinki 3.2.2012 Maahanmuuttajien sosiaali- ja terveyspalvelut Viveca Arrhenius Kuntatalo Helsinki 3.2.2012 Maahanmuuton tilannekuva (1) Ennätysmäärä kansainvälistä suojelua hakevia; 32 400 saapui 2015 Valtaosa Irakista

Lisätiedot

Kuntaliiton työllisyyspoliittinen. ohjelma

Kuntaliiton työllisyyspoliittinen. ohjelma Kuntaliiton työllisyyspoliittinen ohjelma Sisällysluettelo Kuntaliiton työllisyyspoliittinen ohjelma 3 Kuntaliiton työllisyyspoliittiset linjaukset 4 1) Työnjaon selkeyttäminen 4 2) Aktivointitoiminnan

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman toteutussuunnitelma vuosille 2016 2017

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman toteutussuunnitelma vuosille 2016 2017 Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman toteutussuunnitelma vuosille 2016 2017 A. Ennakointi ja varautuminen 1. Otetaan ikääntyneiden asumisen parantaminen huomioon valtion asuntopolitiikan toteutuksessa

Lisätiedot

Mitä on vastaanottotoiminta? Vastaanottokeskukset pähkinänkuoressa

Mitä on vastaanottotoiminta? Vastaanottokeskukset pähkinänkuoressa Mitä on vastaanottotoiminta? Vastaanottokeskukset pähkinänkuoressa Mikä vastaanottotoiminta? Lakisääteisten palvelujen järjestämistä turvapaikanhakijalle. 17.6.2011/746: Laki kansainvälistä suojelua hakevan

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 25. marraskuuta 2011 (01.12) (OR. en) 17555/11 ENFOPOL 416 JAIEX 125

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 25. marraskuuta 2011 (01.12) (OR. en) 17555/11 ENFOPOL 416 JAIEX 125 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 25. marraskuuta 2011 (01.12) (OR. en) 17555/11 ENFOPOL 416 JAIEX 125 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Vastaanottaja: Pysyvien edustajien komitea

Lisätiedot

Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012. Elise Virnes

Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012. Elise Virnes Nuorten yhteiskuntatakuu 8.5.2012 Elise Virnes Nuorten yhteiskuntatakuu Pääministeri Kataisen hallitusohjelmaan on kirjattu nuorten yhteiskuntatakuun toteuttaminen nuorten työllisyyden edistämiseksi ja

Lisätiedot

POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA

POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA TOIMINTAYMPÄRISTÖN MUUTOSTEKIJÄT Keskeisiä muutostekijöitä poliisin toimintaympäristössä ja niiden vaikutuksia osaamistarpeisiin ovat: niukkenevat toiminnalliset

Lisätiedot

Henkilöstön asema organisaation muutostilanteissa

Henkilöstön asema organisaation muutostilanteissa Henkilöstön asema organisaation muutostilanteissa Joensuu 14.5.2007 Henkilöstöjärjestöjen edustaja Asiamies Satu Henttonen, Palkansaajajärjestö Pardia Lähteinä käytetty Valtioneuvoston periaatepäätös (VM

Lisätiedot

Onko harvaan asutuilla seuduilla sijaa sisäisen turvallisuuden ohjelmassa?

Onko harvaan asutuilla seuduilla sijaa sisäisen turvallisuuden ohjelmassa? Onko harvaan asutuilla seuduilla sijaa sisäisen turvallisuuden ohjelmassa? Valtakunnallinen harvaan asuttujen alueiden turvallisuusseminaari Mikkeli 29.1.2013 Ari Evwaraye Sisäministeriö 29.1.2013 Sisäisen

Lisätiedot

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU Sopimuksen tausta Päijät-Hämeen seudullisen kehittämisyhtiörakenteen muuttuminen 1.1.2013 aiheuttaa muutoksia myös Seudullisten yrityspalvelujen

Lisätiedot

OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA

OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA POLIISIN POLIISIN TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA 2017 2019 POLIISIN OSAAMISEN KEHITTÄMISEN STRATEGIA Toimintaympäristön muutostekijät Keskeisiä muutostekijöitä

Lisätiedot

Mallia työhön, työn malleja

Mallia työhön, työn malleja Mallia työhön, työn malleja Työllisty järjestöön -hankkeen hankekuvaus vuosille 2011 2013 Hankekuvaus lyhyesti Taustaa Työllisty järjestöön hanke on tarjonnut arvokasta työtä lasten ja perheiden parissa

Lisätiedot

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1

14098/15 team/rir/akv 1 DG C 1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. marraskuuta 2015 (OR. fr) 14098/15 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 17. marraskuuta 2015 Vastaanottaja: Valtuuskunnat

Lisätiedot

Maahanmuuton haasteet ja AMIFrahoitusmahdollisuudet. Hotelli Arthur Kristiina Mauriala, Iikka Saunamäki

Maahanmuuton haasteet ja AMIFrahoitusmahdollisuudet. Hotelli Arthur Kristiina Mauriala, Iikka Saunamäki Maahanmuuton haasteet ja AMIFrahoitusmahdollisuudet Hotelli Arthur 15.6.2016 Kristiina Mauriala, Iikka Saunamäki Erityistavoite 1 Yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän vahvistaminen ja kehittäminen

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA

ARVIOINTISUUNNITELMA 1 VERKOTTAJA 2013 2016 -projekti - Päihde- ja mielenterveystyön kokemusta, vertaisuutta ja ammattiapua ARVIOINTISUUNNITELMA 2 SISÄLLYS 1 Johdanto 3 2 Hankkeen kuvaus ja päämäärä 3 3 Hankkeen tavoitteet

Lisätiedot

Karkkilan kaupungin turvallisuussuunnitelma 2015 2016

Karkkilan kaupungin turvallisuussuunnitelma 2015 2016 Karkkilan kaupungin turvallisuussuunnitelma 2015 2016 Sisällys 1 Taustaa... 3 1.1 Valtioneuvoston periaatepäätös sisäisen turvallisuuden ohjelmasta... 3 1.2 Turvallisuussuunnitelman laatiminen Laurea-ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011 Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu Hankkeen tavoitteet Pitkän aikavälin laadullisen ennakoinnin verkostohanke Teemallisesti hanke kohdistuu hyvinvointi-

Lisätiedot

Ammatillisesti suuntautuneen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistus

Ammatillisesti suuntautuneen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistus Ammatillisesti suuntautuneen aikuiskoulutuksen kokonaisuudistus AKKU-johtoryhmän toimenpide-ehdotukset (toinen väliraportti) Opetusministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2009:11 AKKU (=ammatillisesti

Lisätiedot

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa

Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Ammatillinen erityisopetus ja sen toteutuminen yleisissä ammatillisissa oppilaitoksissa Kaija Miettinen FT, johtaja Bovallius-ammattiopisto Opetushallitus 17.1.2012 Klo 10.20 11.30 16.1.2012 kaija.miettinen@bovallius.fi

Lisätiedot

SUOMEN KARATELIITON STRATEGIA 2013 2020. Visio Suomi on varteenotettava karatemaa v. 2020, kansallisesti yhtenäinen ja kansainvälisesti menestyvä.

SUOMEN KARATELIITON STRATEGIA 2013 2020. Visio Suomi on varteenotettava karatemaa v. 2020, kansallisesti yhtenäinen ja kansainvälisesti menestyvä. Suomen Karateliitto STRATEGIA 2013-2020 1 SUOMEN KARATELIITON STRATEGIA 2013 2020 YHTEINEN TEKEMINEN ON VOIMAVARAMME Visio Suomi on varteenotettava karatemaa v. 2020, kansallisesti yhtenäinen ja kansainvälisesti

Lisätiedot

Hämeen ELO-toiminta Kysely Kanta- ja Päijät-Hämeen ELO-ryhmien jäsenille tammikuussa 2016 ELO-ryhmän toiminnan painopisteet 2016-2018

Hämeen ELO-toiminta Kysely Kanta- ja Päijät-Hämeen ELO-ryhmien jäsenille tammikuussa 2016 ELO-ryhmän toiminnan painopisteet 2016-2018 Hämeen ELO-toiminta Kysely Kanta- ja Päijät-Hämeen ELO-ryhmien jäsenille tammikuussa 2016 ELO-ryhmän toiminnan painopisteet 2016-2018 ELO-ryhmissä ovat usein edustettuina alla olevat tahot. Valitse näistä

Lisätiedot

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO hankesuunnitelma Sisällys 1. Tausta... 3 2. Päätavoitteet... 3 3. Toimintasuunnitelma... 4 4. Ohjausryhmä... 5 5. Johtotyhmä... 6 6. Henkilöstö... 6 7. Kustannukset ja rahoitus...

Lisätiedot

Työssä jatkaminen kannattaa Henkilöstön arvoa koskeva tieto ja työssä jatkaminen

Työssä jatkaminen kannattaa Henkilöstön arvoa koskeva tieto ja työssä jatkaminen Työssä jatkaminen kannattaa Henkilöstön arvoa koskeva tieto ja työssä jatkaminen Varatoimitusjohtaja Eija Lehto Kannisto HAKU hankkeen päätösseminaari 17.2.2011 Työssä jatkamisen tukemisella on pitkä historia

Lisätiedot

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja asuinalueiden kehittäminen 12.5.2014

Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja asuinalueiden kehittäminen 12.5.2014 Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma ja asuinalueiden kehittäminen 12.5.2014 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman valmistelu

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.9.2013 COM(2013) 621 final 2013/0303 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yhteisön sisävesiliikenteen aluskapasiteettia koskevista toimintalinjoista sisävesiliikenteen

Lisätiedot

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla 2 Johdanto Tämän hoitotyön toimintaohjelman tavoitteena on toimia suunnannäyttäjänä alueelliselle kehittämiselle ja yhteistyölle ennakoiden tulevia

Lisätiedot

EUROOPAN TYÖMARKKINAOSAPUOLTEN VUOROPUHELU: MONIALAISET SUUNTAVIIVAT TYÖHÖN LIITTYVÄN KOLMANNEN OSAPUOLEN VÄKIVALLAN JA HÄIRINNÄN TORJUNTAAN

EUROOPAN TYÖMARKKINAOSAPUOLTEN VUOROPUHELU: MONIALAISET SUUNTAVIIVAT TYÖHÖN LIITTYVÄN KOLMANNEN OSAPUOLEN VÄKIVALLAN JA HÄIRINNÄN TORJUNTAAN EUROOPAN TYÖMARKKINAOSAPUOLTEN VUOROPUHELU: MONIALAISET SUUNTAVIIVAT TYÖHÖN LIITTYVÄN KOLMANNEN OSAPUOLEN VÄKIVALLAN JA (Epävirallinen käännös 1.12.2011) (I) JOHDANTO 1. Suuntaviivojen tavoitteena on varmistaa,

Lisätiedot

Liikennekeskukset turvallisuutta ja sujuvuutta edistämässä. Petri Rönneikkö 15.10.2014

Liikennekeskukset turvallisuutta ja sujuvuutta edistämässä. Petri Rönneikkö 15.10.2014 Liikennekeskukset turvallisuutta ja sujuvuutta edistämässä Petri Rönneikkö 15.10.2014 LIIKENNEKESKUKSET LIIKENNEVIRASTOSSA Liikenneviraston organisaatio Pääjohtaja Sisäinen tarkastus ELY-liikenne Viestintä

Lisätiedot

Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa.

Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa. Ykkösklubi 2015 Ykkösklubi Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa. Ryhmiä ohjaavat koulutetut kummit. Ykkösklubitoiminta on yhteistyötä terveydenhuollon,

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus maahanmuuton/kotouttamisen alueelliset ja valtakunnalliset kuulumiset

Ajankohtaiskatsaus maahanmuuton/kotouttamisen alueelliset ja valtakunnalliset kuulumiset Ajankohtaiskatsaus maahanmuuton/kotouttamisen alueelliset ja valtakunnalliset kuulumiset Rovaniemen MAKO-verkosto 22.2.2012 ja Meri-Lapin MAKO-verkosto 23.2.2012 Anne-Mari Suopajärvi/ Lapin ELY-keskus

Lisätiedot

CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT

CIMO. Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT Elinikäisen oppimisen ohjelma LLP POIKITTAISOHJELMAT Comenius Kouluopetus n. 15 % Elinikäisen oppimisen ohjelma Lifelong learning programme LLP Erasmus Korkea-asteen koulutus n. 45 % Leonardo da Vinci

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON. Strateg a

MAAHANMUUTTOVIRASTON. Strateg a MAAHANMUUTTOVIRASTON Strateg a 2013 2017 VISIO 2017 Maahanmuutosta kansalaisuuteen johtava asiantuntija, yhteistyökumppani ja palveluosaaja. Maahanmuuttovirasto on johtava toimija oleskeluluvan käsittelystä

Lisätiedot

Kotouttamisen kumppanuusohjelma. Varpu Taarna Erityisasiantuntija

Kotouttamisen kumppanuusohjelma. Varpu Taarna Erityisasiantuntija Kotouttamisen kumppanuusohjelma Varpu Taarna Erityisasiantuntija Kotouttamisen kumppanuusohjelma Tavoitteena tuoda eri kotouttamisen parissa olevia toimijoita yhteen ja kehittää yhteistyötä ja verkostoitumista

Lisätiedot

"Resurssitehokas Eurooppa" Alue- ja paikallisviranomaisille suunnattu kyselytutkimus Tiivistelmä tuloksista

Resurssitehokas Eurooppa Alue- ja paikallisviranomaisille suunnattu kyselytutkimus Tiivistelmä tuloksista "Resurssitehokas Eurooppa" Alue- ja paikallisviranomaisille suunnattu kyselytutkimus Tiivistelmä tuloksista FI Tässä asiakirjassa esitettävät päätelmät perustuvat Wirtschaftsuniversität Wienin yhteydessä

Lisätiedot

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu

Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Tietoa, neuvontaa ja ohjausta työelämään 26.1.2011 Oulu Kai Koivumäki 1 Osaamistalkoot Valtioneuvoston tulevaisuuskatsaukset pohjana seuraavalle hallitusohjelmalle: TEM Haasteista mahdollisuuksia > työllisyysaste

Lisätiedot

15774/14 vpy/sj/kkr 1 DG D 2A

15774/14 vpy/sj/kkr 1 DG D 2A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 204 (.2) (OR. en) 5774/4 EJUSTICE 8 JUSTCIV 30 COPEN 296 JAI 90 ILMOITUS Lähettäjä: Puheenjohtajavaltio Vastaanottaja: Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto

Lisätiedot

Rekrytointi ja sitoutuminen Toimintakehys

Rekrytointi ja sitoutuminen Toimintakehys Rekrytointi ja sitoutuminen Toimintakehys 1. JOHDANTO 1.1 Kaikkien pääsy terveydenhuoltopalveluihin on perusihmisoikeus. Tämä oikeus muodostaa olennaisen osan Euroopan sosiaalista mallista. Kaikkien merkittävien

Lisätiedot

Leonardo Adult Moblity Pool LAMP

Leonardo Adult Moblity Pool LAMP Leonardo Adult Moblity Pool LAMP Aikuiskoulutuksen kansainvälisyysseminaari 16.-17.4.2013 Paasitorni / Helsinki AMKE International Oy Marja Suomaa Kansainvälisten asioiden päällikkö www.amke.fi Miksi ja

Lisätiedot

Jämsän kaupungin työllisyysyksikkö ja tehtäväkuvaukset

Jämsän kaupungin työllisyysyksikkö ja tehtäväkuvaukset Jämsän kaupungin työllisyysyksikkö ja tehtäväkuvaukset (Alustava) TYÖLLISTÄMISYKSIKKÖ Tehtävät Yksikön tehtävänä on kuntalaisten työllistymistä edistävien palvelujen järjestäminen sekä näiden palvelujen

Lisätiedot

Mitä voimme oppia toisiltamme? Kansainvälistä kokemusten vaihtoa, SolidarCity -hanke Jouni Ponnikas, Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut (AIKOPA)

Mitä voimme oppia toisiltamme? Kansainvälistä kokemusten vaihtoa, SolidarCity -hanke Jouni Ponnikas, Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut (AIKOPA) Mitä voimme oppia toisiltamme? Kansainvälistä kokemusten vaihtoa, SolidarCity -hanke Jouni Ponnikas, Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut (AIKOPA) KAINUUN TYÖLLISYYSFOORUMI - SOLIDARCITY KONFERENSSI 9.10.2012

Lisätiedot

Pyydettynä lausuntonaan esittää Kuhmon kaupunki Pohjois-Pohjanmaan liitolle edellä tarkoitetusta luonnoksesta seuraavaa:

Pyydettynä lausuntonaan esittää Kuhmon kaupunki Pohjois-Pohjanmaan liitolle edellä tarkoitetusta luonnoksesta seuraavaa: Yksikkö Kuhmossa..2006 Pohjois-Pohjanmaan liitto Kauppurienkatu 8 A 90100 OULU Viite: Pohjois-Pohjanmaan liiton esittämä lausuntopyyntö Asia: LAUSUNTO POHJOIS-SUOMEN LOGISTIIKKASTRATEGIAN JA LOGISTIIKAN

Lisätiedot

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko

1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko Kysymykset 1. 1. Ohjausta koskeva julkinen päätöksenteko OHJAUKSEN TOIMINTAPOLITIIKKA ALUEELLISELLA TASOLLA Alueellisesti tulisi määritellä tahot, joita tarvitaan alueellisten ohjauksen palvelujärjestelyjen

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA AMMATILLISEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJIEN ALUEELLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunta 2007/0094(COD) 18.3.2008 LAUSUNTOLUONNOS maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunnalta kansalaisvapauksien sekä oikeus-

Lisätiedot

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi

Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Ajankohtaista laadunhallinnasta Toimivan laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa kehittämistä tukevan järjestelmän kriteerit ja arviointi Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 21.2.2014 COM(2014) 96 final ANNEES 1 to 2 LIITTEET asiakirjaan KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

Lisätiedot

Keskustelu ja kuulemistilaisuus:

Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Keskustelu ja kuulemistilaisuus: Ammatillisen koulutuksen järjestäjien laadunhallintajärjestelmien kriteerit Johtaja Mika Tammilehto Lähtökohtia Ammatillisen koulutuksen tasalaatuisuuden varmistaminen

Lisätiedot

Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Päivähoidon kestävän kehityksen työ Tampereella

Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Päivähoidon kestävän kehityksen työ Tampereella Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Päivähoidon kestävän kehityksen työ Tampereella Kestävän kehityksen suunnittelija Sanna Mari Huikuri 1 Aalborgin sitoumuksilla pohja kestävälle

Lisätiedot

Monialainen viranomaisyhteistyö ja etsivä nuorisotyö nuorisolaissa. (Laki 693/2010) (HE 1/2010 vp) Tuula Lybeck

Monialainen viranomaisyhteistyö ja etsivä nuorisotyö nuorisolaissa. (Laki 693/2010) (HE 1/2010 vp) Tuula Lybeck Monialainen viranomaisyhteistyö ja etsivä nuorisotyö nuorisolaissa (Laki 693/2010) (HE 1/2010 vp) Tuula Lybeck Tavoitteet Siirrytään nuorten julkisen sektorin palvelujärjestelmässä varhaisemman tuen toteuttamiseen

Lisätiedot

LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO

LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Metsäalan museoiden verkoston ja yhteistyömuotojen luominen metsäkulttuurin tunnettuuden ja saavutettavuuden parantamiseksi.

Lisätiedot

Committee / Commission IMCO. Meeting of / Réunion du 30/08/2011 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES. Rapporteur: Edvard KOŽUŠNÍK

Committee / Commission IMCO. Meeting of / Réunion du 30/08/2011 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES. Rapporteur: Edvard KOŽUŠNÍK Committee / Commission IMCO Meeting of / Réunion du 30/08/2011 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES Rapporteur: Edvard KOŽUŠNÍK FI FI Tarkistusluonnos 7000 === IMCO/7000 === Alamomentti 02 01

Lisätiedot

Projektien maailmassa. Valtiosihteeri Katariina Poskiparta Mahis työhön projektin väliseminaari 11.11.2009

Projektien maailmassa. Valtiosihteeri Katariina Poskiparta Mahis työhön projektin väliseminaari 11.11.2009 Projektien maailmassa Valtiosihteeri Katariina Poskiparta Mahis työhön projektin väliseminaari 11.11.2009 Erityisryhmien työllisyys Nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys: Syyskuun lopussa alle 25-vuotiaita

Lisätiedot

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä

TIETOTILINPÄÄTÖS. Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto. Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä TIETOTILINPÄÄTÖS Ylitarkastaja Arto Ylipartanen/ Tietosuojavaltuutetun toimisto Terveydenhuollon ATK-päivät 20.5.2014; Jyväskylä 20.5.2014 TSV:n tsto/ylitarkastaja Arto Ylipartanen 2 LUENNON AIHEET 1.

Lisätiedot

Asiakkaan kanssa ajoissa ja aktiivisesti!

Asiakkaan kanssa ajoissa ja aktiivisesti! Asiakkaan kanssa ajoissa ja aktiivisesti! Kelan syvennetyt asiakasprosessit Mats Enberg Vakuutuspiirin johtaja Länsi-Uudenmaan vakuutuspiiri 24.9.2014 2 Työkykyneuvonta Kelan tarjoaa uutta työhön paluuta

Lisätiedot

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo

Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö. Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo Vaativa erityinen tuki - VIP-verkostotyö Pirjo Koivula Opetushallitus Espoo 28.11.2018 Konsultaatiopalvelu Opetushallitus - Valteri Opetushallitus ja Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri ovat yhteistyössä

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Osatyökykyisten TE-palvelut

Osatyökykyisten TE-palvelut Osatyökykyisten TE-palvelut YHTEISTYÖFOORUMI Työllisyyspoliittiset hankkeet ja TE-palvelut 23.9.2014 Ilkka Rantanen asiantuntija, työkykykoordinaattori Pirkanmaan TE-toimisto, Yksilöllisesti tuettu työnvälitys

Lisätiedot

Haettavan tuen määrät sisäisen turvallisuuden rahaston kansallisissa tavoitteissa haussa

Haettavan tuen määrät sisäisen turvallisuuden rahaston kansallisissa tavoitteissa haussa 1.10.2019 Haettavan t sisäisen turvallisuuden rahaston kansallisissa tavoitteissa 1.10. 31.10.2019 haussa Sisäisen turvallisuuden rahaston kansallisessa toimeenpano-ohjelmassa on määritelty rahaston kansalliset

Lisätiedot

Työelämä tarvitsee liikettä seminaari 10.6.2013. Heli Rissanen

Työelämä tarvitsee liikettä seminaari 10.6.2013. Heli Rissanen Työelämä tarvitsee liikettä seminaari 10.6.2013 Heli Rissanen BERNERIN ARVOT Työ Rehellisyys Ihminen 4.6.13/Heli Rissanen 2 4.6.13/Heli Rissanen 3 BERNER LAADUKKAIDEN BRÄNDIEN TAVARATALO Kuusi myyntiosastoa,

Lisätiedot

Vapaaehtoisen paluun vakiinnuttaminen ruohonjuuritason terveiset

Vapaaehtoisen paluun vakiinnuttaminen ruohonjuuritason terveiset Vapaaehtoisen paluun vakiinnuttaminen ruohonjuuritason terveiset Hanketyöntekijä Hannele Hansén-Haug OULUN VASTAANOTTOKESKUS Puh. 029 54 63104 Maahanmuuton haasteet ja AMIFrahoitusmahdollisuudet 15.6.2016

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Elinikäisen ohjauksen kehittämisen koordinointitehtävä Keski-Suomen Elinikäisen ohjauksen kehittämisryhmällä ja Keski-Suomen ELY-keskuksella

Elinikäisen ohjauksen kehittämisen koordinointitehtävä Keski-Suomen Elinikäisen ohjauksen kehittämisryhmällä ja Keski-Suomen ELY-keskuksella KESKI-SUOMEN ELINIKÄISEN OHJAUKSEN STRATEGISET PAINOPISTEET VUOSILLE 2015-2016 Elinikäisen ohjauksen kehittämisen koordinointitehtävä Keski-Suomen Elinikäisen ohjauksen kehittämisryhmällä ja Keski-Suomen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot