Toimikunta päättää aikaisemmin osoitetun osaamisen tunnustamisesta. (Näyttötutkintoopas 2015 s, 27)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimikunta päättää aikaisemmin osoitetun osaamisen tunnustamisesta. (Näyttötutkintoopas 2015 s, 27)"

Transkriptio

1 OPETUSHALLITUS TUTKINTOTOI MIKUNN AT UTBILD NINGSSTYRELSEN E XAME NSKOMMISSIONERNA Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunta (8452) Ohje näyttötutkinnon järjestäjille 11/2015 Tutkintotoimikunnan ohjeet Tutkinnon järjestäjän tulee noudattaa järjestämissopimusta ja sen liitteenä olevaa järjestämissuunnitelmaa. Mikäli järjestämissuunnitelmaan tulee muutoksia, tulee se päivittää ja toimittaa tutkintotoimikunnalle hyväksyttäväksi. 1. Vastuuhenkilö- ja yhteystiedot (Järjestämissopimus 1) Yhteistiedot tulee olla ajan tasalla ja tallennettuna Optimaan: Muutokset vastuuhenkilöitä koskeviin tietoihin toimitetaan tutkintotoimikunnalle yhteyshenkilölomakkeella viimeistään 1 kk kuluessa muutoksesta. Toiminnalliset muutokset järjestämissuunnitelmaan toimitetaan 3 kk kuluessa. Muutokset hyväksytään ja lomakkeet allekirjoitetaan tutkintotoimikunnan kokouksessa. HUOM! Lomakkeen kaikki kohdat tulee täyttää! Muista myös sopimus- ja diaarinumerot. Esitäytetty lomake löytyy tutkintotoimikunnan sivulta: 2. Osaamisen tunnustaminen Tunnustamisesitykset on syytä tehdä heti hakeutumisvaiheen henkilökohtaistamista koskevien asiakirjojen laatimisen jälkeen. Toimikunta päättää aikaisemmin osoitetun osaamisen tunnustamisesta. (Näyttötutkintoopas 2015 s, 27) 2.1. Tutkinnon perusteiden kohta 3.6., tutkinnon osa toisesta perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai erikoisammattitutkinnosta Henkilökohtaistamisasetuksen (794/2015) 2 mukaan: Jos hakeutuja on suorittanut voimassa olevien ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon perusteiden mukaisia tutkinnon osia, jotka voidaan liittää osaksi suoritettavaa tutkintoa siten kuin tutkinnon muodostumisesta tutkinnon perusteissa määrätään, koulutuksen järjestäjä toimittaa tiedon hakeutujan aiemmin suorittamista tutkinnon osista tutkintotoimikunnalle. 1. tiedon toimittamisessa käytetään tunnustamislomaketta 2. lomakkeen täyttää tutkinnon vastuuhenkilö, ei kolmikanta 3. tutkinnon vastuuhenkilö perustelee ja allekirjoittaa tunnustamislomakkeen 4. tutkinnon vastuuhenkilö kirjaa lomakkeeseen selvästi, että kyseessä on voimassa olevien tutkinnon perusteiden pohjalta tehty esitys 5. tutkinnon suorittajan Itsearviointi tulee olla liitteenä vain, jos tutkinnon tai tutkinnon osan suorittamisesta on kulunut yli 5 vuotta 6. liitteenä tulee olla kopio tutkintotodistuksesta tai todistus osatutkinnosta kaksipuoleisena. Huom! Katso tutkinnon perusteet kohta 3.6. Valinnaisen tutkinnon osan tulee luontevasti täydentää lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkintoa ottaen huomioon työelämän tarpeet. Tämä tulee kirjata perustelut kohtaan.

2 2 a) Jos hakeutuja on suorittanut muita kuin 1 yllä tarkoitettuja tutkintoja tai tutkinnon osia, tulee tunnustamisesitys tehdä kolmikantaisesti. (eli tutkinnon perusteet ovat vanhentuneet) Arvioijien tehtävänä on arvioida, vastaavatko tutkinnot tai tutkinnon osat suoritettavan tutkinnon perusteita sekä varmistaa hakeutujan osaamisen ajantasaisuus. Arvioinnin perusteella arvioijat esittävät tutkintotoimikunnalle, miltä osin näin todennettu osaaminen soveltuu tunnustettavaksi vastaamaan suoritettavan tutkinnon osia. 1. tunnustamisesityksessä käytetään tunnustamislomaketta 2. tunnustamisesityksen tekee kolmikanta 3. kolmikanta perustelee lomakkeeseen a) miksi/miten aiemmin suoritettu tutkinto tai tutkinnon osa soveltuu liitettäväksi osaksi lasten ja nuorten eritysohjaajan ammattitutkintoa ja b) miten tutkinnon suorittajan osaaminen on ajan tasalla 4. tutkinnon suorittajan Itsearviointi tulee olla liitteenä vain, jos tutkinnon tai tutkinnon osan suorittamisesta on kulunut yli 5 vuotta 5. esityksen liitteenä tulee olla kopio tutkintotodistuksesta tai todistus osatutkinnosta kaksipuoleisena Mikäli haetaan tunnustamista tutkinnon osiin ja Muu osaaminen Tutkinnon suorittajan tulee verrata vastaako tunnustettavaksi haettavan, aiemmin suoritetun tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset ja kriteerit lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinnon tutkinnon osan ammattitaitovaatimuksia ja kriteereitä kohta kohdalta. (Kirjataan esim. tutkinnon suorittamisen suunnitelma-lomakkeeseen) Perusteluita mietittäessä on syytä muistaa, että vaikka joissakin muissa ammattitutkinnoissa on vastaavia ammattitaitovaatimuksia, tulee osaamista verrata Lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinnon ammattitaitovaatimuksiin. On huomioitava sekä lapsiin ja nuoriin että perheisiin kohdistuva osaaminen sekä osaamisen ajantasaisuus. Arvioijat perustelevat ja hyväksyvät (arvosana hyväksytty/hylätty) ja kirjaavat perustelut arviointiesitykseen. Arvioijien tulee varmistaa myös osaamisen ajantasaisuus. Tutkintotoimikuntaan toimitetaan tutkinnon suorittamisen suunnittelu, arviointiesitys, mahdollinen itsearviointi sekä todistus (kopio kaksipuoleisena). Tutkintotodistukseen tulee lasten ja nuorten erityisohjaajan ammattitutkinnon osan nimi sekä arvosana hyväksytty. Jos tutkinnon suorittajalla on paljon osaamista ja työkokemusta, hänet ohjataan suoraan tutkintotilaisuuteen ilman valmistavaa koulutusta. (henkilökohtaistamisasetus 2)

3 3 3. Tutkintotilaisuuksien ennakkoilmoitukset tutkintotoimikunnalle Tutkintotoimikunnan tehtävänä on mm. vastata näyttötutkintojen järjestämisestä, valvomisesta ja kehittämisestä (Näyttötutkinto-opas 2015 s.60). Osana laadun varmistamista näyttötutkinnon järjestäjällä on velvollisuus ilmoittaa tutkintotoimikunnalle tutkintotilaisuuksien ajankohdat hyvissä ajoin etukäteen. 1. tutkinnon järjestäjä tallentaa ennakkoilmoittautumiset Optimaan tulevaan kokouskansioon kohtaan Ilmoitukset tutkintotilaisuuksista 2. ilmoituksessa tulee olla a. tutkinnon suorittajan nimi b. tutkinnon osan nimi c. työympäristön tiedot d. tutkintotilaisuuden ajankohta e. arvioijien tiedot (katso Arvioinnin opas 20015:2, s.81 tarkistettava). 3. tutkintotoimikunnan nimetty jäsen katsoo ilmoitukset, kommentoi ja tarvittaessa tuo asioita esille tutkintotoimikunnan kokoukseen. 4. tutkintotoimikunnan jäsenet ottavat yhteyttä, mikäli tulevat seuraamaan tutkintotilaisuutta. Ennakkoilmoitusten vuoksi tutkintotoimikunta ei pyydä arvioijaluetteloita vuosittain. 4. Tutkinnon osien vahvistaminen tutkinnon osa kerrallaan Tutkintotoimikunta hyväksyy tutkintosuoritukset tutkinnon osa kerrallaan. 1. tutkinnon järjestäjä lähettää tutkintotoimikunnalle saatekirjeen ja koontilomakkeen tulevaan kokoukseen 2. saatekirjeessä kerrotaan, mitä asioita kokoukseen tulee (tutkinnon osien arviointiesitykset, osatutkinnon suorittamiset, koko tutkinnon suorittamiset, tunnustamisesitykset ja mahdolliset hylätyt suoritukset) 3. koontilomakkeessa ilmoitetaan tutkinnon suorittajakohtaisesti kokoukseen tulevat tutkinnon osat ja koko tutkinnon suorittamiset, lomakkeeseen on hyvä kirjoittaa merkinnät hyväksytty ja vahvistettu päivämäärän kanssa, lomake täydentyy tutkinnon suorittajan tutkinnon suorittamisen edetessä 5. Arvioijien kelpoisuus Lasten ja nuorten erityisohjauksen ammattitutkinnon tutkintotilaisuuden arvioijalla tulee olla a) hyvä ammattitaito alalta ja b) vähintään 5 vuoden kokemus lasten ja nuorten kanssa työskentelystä y c) yhden arvioijista tulee olla näyttötutkintomestari. Arvioijien tulee edustaa kattavasti sekä lapsi- että nuorisotyön näkökulmaa ja niin, että kolmikantainen (työnantaja, työntekijä ja opettaja) arviointi on aidosti mahdollista. Työnantaja-arvioijan tulee tehtävänsä puolesta toimia työnantajan edustajana eli hän käyttää työnantajan oikeuksia ja velvollisuuksia. Arvioijien esteellisyys tulee tarkastaa ennen tutkintotilaisuuksia.

4 4 HUOM! Arvioija voi edustaa vain yhtä tahoa, joka on henkilön pääasiallisen työtehtävän mukainen (Näyttötutkintopas 2015, s. 38). Katso myös Näyttötutkinto-opas 2015 s.36 ja Arvioinnin opas 2015:2 s. 81 ja 94 tarkistettava 6. Kolmikantainen arviointiesitys Kolmikannan (työnantaja, työntekijä ja opettaja) ei tarvitse olla koko tutkintotilaisuuden ajan läsnä. Arvioinnin tulee pohjautua tutkintotilaisuuden aikana osoitettuun ammattitaitovaatimusten mukaiseen osaamiseen. Arviointiaineistoa voi kerätä usealla eri tavalla tutkintotilaisuuden aikana. Arviointiesityksen laadintaan liittyvä kokous tulee järjestää siten, että kaikki arvioijat ovat paikalla. Tätä läsnäoloa ei voi korvata valtakirjalla. Kolmikanta tekee yhteisen arviointiesityksen tutkintotoimikunnalle. Tutkintotoimikunta suosittelee, että kokous pidetään kahden viikon sisällä tutkintotilaisuuden päättymisestä. Sitä ei tule pitää tutkintotilaisuuden aikana. Tutkinnon suorittajalla tulee olla aikaa kirjoittaa itsearviointi. Myös työelämän arvioijille tulee olla aikaa kirjata perusteluja arvioinnille. Näyttötutkinnon järjestäjän ja työelämän arvioijien tulee miettiä valmiiksi, mitä mahdollisen esteen syntyessä tehdään. Voiko keskustelua siirtää? Onko varalla ketään? Osallistuuko estynyt puhelimella tai videolla? Tutkinnon järjestäjän tulee myös miettiä, miten toimitaan, mikäli opettaja-arvioija ei voi osallistua arviointikokoukseen. 7. Hylätty tutkintosuoritus Hylätyt tutkintosuoritukset perusteluineen toimitetaan tutkintotoimikunnan seuraavaan mahdolliseen kokoukseen. Mukaan tulee liittää arviointipaperit perusteluineen sekä jatkosuunnitelmat tarvittavan osaamisen hankkimiseksi (kirjataan henkilökohtaistamisasiakirjaan). 8. Todistukset Todistuksista on annettu Opetushallituksen määräys (20/011/2015). ( n_jarjestaminen) Näyttötutkinnon järjestäjä toimittaa edustajansa allekirjoittamat tutkintotoimikunnan kokouspäivälle päivätyt todistukset toimikunnan sihteerille viimeistään viikkoa ennen tutkintotoimikunnan kokousta koontilomakkeen kera (katso kohta 10). Mukaan tulee liittää tieto suoritetusta tutkintomaksusta sekä palautuskuori (osoitetietoineen). Nimet lähetetään kaksi (2) viikkoa ennen kokousta sihteerille sähköpostilla tai saatekirjeenä, joka on tallennettu kokouskansioon. Näyttötutkinnon järjestäjän tulee ottaa kopio allekirjoitetusta todistuksesta arkistointia varten. Mikäli tutkinnon suorittanut hävittää tms. alkuperäisen todistuksen, tutkintotoimikunta ei allekirjoita uutta todistusta vaan tutkinnon suorittaneelle toimitetaan kopio näyttötutkinnon järjestäjän arkistoimasta tutkintotodistuksen kopioista.

5 5 9. Todistuksen yhteydessä: Tutkintotilaisuuksien yhteenvedot Todistusten yhteydessä tutkinnon järjestäjä laatii yhteenvedon tutkinnon suorittajan tutkintotilaisuuksista. Yhteenveto tallennetaan Optimaan kokouskansioon. Tutkinnon järjestäjä luo kansion kokouskansioon tutkinnon järjestäjän nimellä (muista suojaukset). Alkuperäinen yhteenvetolomake toimitetaan sihteerille. Katso kohta lomakkeet. (Järjestämissopimus 9) 10. Tutkintomaksu Todiste tutkintomaksun suorittamisesta tulee toimittaa sihteerille ennen kuin todistus voidaan hyväksyä. Tutkinnon järjestäjä voi koostaa samalle lomakkeelle useamman suorittajan maksun. 11. Arvioijaluettelo Arvioijaluettelo tulee olla näyttötutkinnon järjestämissopimuksen/-suunnitelman liitteenä. Arvioijaluetteloita ei toimiteta tutkintotoimikunnalle vuosittain. Tutkintotoimikunta voi myös pyytää tarvittaessa arvioijaluettelot nähtäväksi. 12. Näyttötutkintojen järjestämisen laadunvalvonta ja vierailukäynnit Ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain mukaan (631/1998/ 7 1 mom.) näyttötutkintojen järjestämisestä ja valvonnasta vastaavat Opetushallituksen yhteydessä toimivat tutkintotoimikunnat. Toimikauden alkaessa tutkintotoimikunta suunnittelee, miten valvoo tutkinnon järjestäjien kanssa tehtyjen näyttötutkintojen järjestämissopimusten toteutumista käytännössä. Ladunvalvontaa voidaan tehdä useilla eri tavoilla: 1. Tutkintotoimikunta voi pyytää tutkinnon järjestäjiltä nähtäväkseen erilaisia asiakirjoja esimerkiksi tutkinnon suorittajan henkilökohtaistamista koskevat asiakirjat tai tutkintosuoritusten arvioinnissa syntyneet dokumentit kuten tutkinnon suorittamisen suunnitelma ja arviointiesitykset. 2. Tutkintotoimikunta voi sopia tutkintotoimikunnn kokouksenpitämisestä tutkinnon järjestäjän tiloissa ja samalla tutustua tutkinnon järjestäjän näyttötutkintotoimintaa. 3. Tutkinnon järjestäjän edustaja voidaan kutsua tutkintotoimikunnan kokoukseen. 4. Vierailu/valvontakäynnit, jotka toteutetaan OPH:n ohjeen 2/440/2011 mukaan. Tutkintotoimikunta tekee vuosittain neljä (4) kohdan neljä (4) mukaista vierailukäynti. Näistä sovitaan tutkintojen järjestäjän kanssa etukäteen. Tutkintoimikunnasta osallistuu näihin vierailukäynteihin kaksi (2) jäsentä ja vierailukäynnistä laaditaan muistio. Muistio käsitellään tutkintotoimikunnan kokouksessa. Tämän jälkeen sihteeri lähettää muistion tutkinnon järjestäjälle. Tutkintotoimikunta pitää vuosittain 1-2 kokousta tutkinnon järjestäjän tiloissa. Näistä sovitaan erikseen. Lisäksi vuosittain järjestetään Ajankohtaispäivät tutkinnon järjestäjän tiloissa. Näiden päivien yhteydessä voidaan toimia kohdan yksi (1) mukaisesti. Tutkintotoimikunta pyytää vuosittain erikseen sovittavalla tavalla tutkinnon suorittajien henkilökohtaistamiseen ja arviointiin liittyviä asiakirjoja.

6 6 Noudatettavat asiakirjat: Opetushallituksen ohjeen mukaiset valtakunnalliset lomakkeet: järjestämissopimus, järjestämissuunnitelma sekä tutkintojen järjestämissopimusten yhteyshenkilöt. Lomakkeet löytyvät OPH:n nettisivustolta Tutkintotoimikunnan edellyttämät seuraavat lomakkeet: tutkinnon suorittamisen arviointilomake arviointiesityslomake tunnustamisesityslomake arvioijalomake (järjestämissopimuksen yhteydessä) Lomakkeet löytyvät Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunnan sivuilta

7 OPETUSHALLITUS TUTKINTOTOI MIKUNN AT UTBILD NINGSSTYRELSEN E XAME NSKOMMISSIONERNA Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunta (8452) Tutkintotoimikunnan kokouksiin toimitettavat asiakirjat ja ajankohdat Tutkintotoimikunnan sähköposti: lasten.nuorten.erityisohjauksen@tutkintotoimikunta.fi ASIA Minne Palaute Muuta Ilmoitukset Tutkintotoimikunnan jäsen kommentoi ilmoitukset ja tutkintotilaisuuksista sopii esim. tutkintotilaisuuteen osallistumisesta Optimaan kohtaan Ilmoitukset tutkintotilaisuuksista (ei erillisiin kansioihin tai suoraan juureen ) SIHTEERILLE ASIA Minne Milloin Milloin alkuperäiset asiakirjat sihteerille? Tutkinnon osien vahvistamien tutkinnon osittain Optimaan tutkinnon järjestäjän kansioon (muista suojaukset) lomake optimassa Tunnustamisesitykset Tunnustamisesityspohja OPH:n sivuilla ja Optimassa Ilmoitus kokoukseen tulevista todistuksista Optimaan (tee oma kansio) tutkintotoimikunnan sähköpostiin tai Optimaan (tee oma kansio) tutkintotoimikunnan sähköpostiin tai Optimaan (tee oma kansio) 2 viikkoa ennen kokousta 2 viikkoa ennen kokousta viikkoa ennen kokousta Toimita alkuperäiset asiakirjat + kopio todistuksesta 2- PUOLINEN postitse sihteerille yksi (1) viikko ennen kokousta tunnustamisesitykset liitteineen Toimita alkuperäiset asiakirjat sihteerille yksi (1) viikko ennen kokousta postitse koontilista (sotut ja allekirjoitukset) todistukset tutkintomaksutieto Päätökset Sihteeri tallentaa tutkinnon järjestäjän tekemään kansioon n. 1 viikon kuluttua kokouksesta Pöytäkirjaote tutkinnon järjestäjän kansioon n. 1 viikon kuluttua Pöytäkirjaote tutkinnon järjestäjän kansioon n. 1 viikon kuluttua Palautuskansio suljetaan viikkoa ennen tutkintotoimikunnan kokousta. Muuta Tutkintotoimikunta voi tarvittaessa pyytää tutkinnon suorittamisen suunnitelmat Tunnustamisesitys ja todistus eri kokouksiin Henkilökohtaistamisasetus 2015 Todistusmääräys 2015

Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille (päivitetty 12/2011)

Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille (päivitetty 12/2011) Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille (päivitetty 12/2011) Järjestämissuunnitelma Yksinkertaisinta on laatia järjestämissuunnitelma OPH:n näyttötutkinto-oppaan

Lisätiedot

1. Yleistä... 2. 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2. 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus... 2. 4. Tutkintosuoritusten arvioijat...

1. Yleistä... 2. 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2. 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus... 2. 4. Tutkintosuoritusten arvioijat... Pysyväisohjeet tutkintojen järjestäjille Hyväksytty suntion tutkintotoimikunnan kokouksessa 19.3.2012 SISÄLLYS 1. Yleistä... 2 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus...

Lisätiedot

Näyttötutkinnon arvioijan opas

Näyttötutkinnon arvioijan opas Näyttötutkinnon arvioijan opas TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon arvioijan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot? 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon suorittaminen ja osaamisen arviointi 5 Tutkintotodistus

Lisätiedot

Ohje näyttötutkintojen järjestämissopimuksen laadintaan

Ohje näyttötutkintojen järjestämissopimuksen laadintaan OPETUSHALLITUS TUTKINTOTOI MIKUNNAT UTBILD NINGSSTYRELSEN E XAME NSKOMMISSIONERNA Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunta Elokuu 2012 Ohje näyttötutkintojen järjestämissopimuksen laadintaan

Lisätiedot

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat 8476 TIEDOTE 2/2015 1 (5) AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat Metsäalan perustutkinto, metsätalouden osaamisala, näyttötutkinnot 1.8.2015 alkaen Uudet metsäalan perustutkinnon perusteet

Lisätiedot

Tehdään yhdessä! Mitä, miten ja miksi?

Tehdään yhdessä! Mitä, miten ja miksi? Tehdään yhdessä! Mitä, miten ja miksi? Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien yhteistyöpäivä 23.10.2015 Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta 8509 Soila Osaamisen

Lisätiedot

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat 8476 TIEDOTE 1/2015 1 (6) AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat Metsäalan perustutkinto, metsätalouden osaamisala Näyttötutkinnot 1.8.2015 alkaen Uudet metsäalan perustutkinnon perusteet

Lisätiedot

2. 17/011/2010 PERUSTEIDEN VOIMAANTULON MERKITYS JO ALOITETTUIHIN TUTKINTOSUORITUKSIIN

2. 17/011/2010 PERUSTEIDEN VOIMAANTULON MERKITYS JO ALOITETTUIHIN TUTKINTOSUORITUKSIIN Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta 8312 25.4.2014 päivitykset merkitty punaisella Usein kysyttyä 1. TUTKINNON PERUSTEET LÄHTÖKOHTANA Voimassa olevat tutkinnon perusteet ovat Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Arviointiriihi AEL 25.3.2014 Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Säädökset

Lisätiedot

2. 17/011/2010 PERUSTEIDEN VOIMAANTULON MERKITYS JO ALOITETTUIHIN TUTKINTOSUORITUKSIIN

2. 17/011/2010 PERUSTEIDEN VOIMAANTULON MERKITYS JO ALOITETTUIHIN TUTKINTOSUORITUKSIIN Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta 8312 13.11.2014 päivitykset merkitty punaisella USEIN KYSYTTYÄ Sisällysluettelo 1. Tutkinnon perusteet lähtökohtana... 1 2. 17/011/2010 perusteiden voimaantulon

Lisätiedot

Pysyväisohje tutkintotoimikunta 8802 Päivitetty

Pysyväisohje tutkintotoimikunta 8802 Päivitetty Puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkintoa järjestäville oppilaitoksille Puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkinnon näyttötutkinnon perusteet ovat astuneet voimaan 1.8.2006. Opetushallitus on antanut

Lisätiedot

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi Markku Kokkonen Opetushallitus. Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi Markku Kokkonen Opetushallitus. Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Osaamisen arviointi, arvosanan antaminen ja arvioinnin dokumentointi Markku Kokkonen Opetushallitus Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kuka arvioi ammattitaidon? Kolmikanta (työnantaja, työntekijä, opetusala

Lisätiedot

Näyttötutkinnon suorittajan opas sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Näyttötutkinnon suorittajan opas sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Näyttötutkinnon suorittajan opas sosiaali- ja terveysalan perustutkinto TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon suorittajan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon

Lisätiedot

Henkilökohtaistaminen, arvioinnin uudet käytännöt ja todistusmääräys

Henkilökohtaistaminen, arvioinnin uudet käytännöt ja todistusmääräys Henkilökohtaistaminen, arvioinnin uudet käytännöt ja todistusmääräys Opso ry:n syysseminaari 29.10.2015 Tampere Riikka Vacker opetusneuvos Henkilökohtaistaminen 1.8.2015 alkaen Valtioneuvoston asetus 794/2015,

Lisätiedot

Metsäalan tutkintotoimikuntien yhteiset käytännöt ammattitutkintojen järjestämisessä

Metsäalan tutkintotoimikuntien yhteiset käytännöt ammattitutkintojen järjestämisessä Metsäalan näyttötutkintoseminaari 16. - 17.9.2008 Pieksämäellä Päivitetty 22.8.2011 Muistio Metsäalan tutkintotoimikuntien yhteiset käytännöt ammattitutkintojen järjestämisessä 1. Arviointi Tutkintotoimikunnille

Lisätiedot

Lainsäädännön muutosten vaikutukset näyttötutkintojen järjestämiseen

Lainsäädännön muutosten vaikutukset näyttötutkintojen järjestämiseen Lainsäädännön muutosten vaikutukset näyttötutkintojen järjestämiseen Media-alan koulutuksen kehittämispäivä 22.11.2016 Markku Kokkonen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Sisältö Yleiset periaatteet

Lisätiedot

Ammatilliseen. koulutukseen. liittyvää sanastoa

Ammatilliseen. koulutukseen. liittyvää sanastoa Ammatilliseen koulutukseen liittyvää sanastoa Ammatillinen aikuiskoulutus Ammatillisella aikuiskoulutuksella tarkoitetaan ammattitaidon hankkimistavasta riippumattomia, näyttötutkintoina suoritettavia

Lisätiedot

Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi

Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi Logistiikan koulutuksen kehittämispäivät 24.-25.3.2010 Henkilökohtaistamista ohjaavat säädökset ja ohjeet 1/2 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta

Lisätiedot

Näyttötutkinnon arvioijan opas

Näyttötutkinnon arvioijan opas Näyttötutkinnon arvioijan opas TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon arvioijan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot? 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon suorittaminen ja osaamisen arviointi 5 Tutkintotodistus

Lisätiedot

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS 10.2.2014 1 Yleistä näyttötutkinnosta NÄYTTÖTUTKINNOT ovat työelämän tutkintoja Yliopisto- ja korkeakoulututkinnot Ammattikorkeakoulututkinnot Työelämä Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

HIEROJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ

HIEROJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ HIEROJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ 23.10.2014 Hierojan tutkintotoimikunta, Kaisa Räisänen Muutoksia aikaisempiin käytänteisiin Arviointiesitykset ja dokumentit: Hyväksytyistä tutkintosuorituksista

Lisätiedot

Metsäalan tutkintotoimikunnat

Metsäalan tutkintotoimikunnat Metsäalan tutkintotoimikunnat 8.2.2012 Metsäalan tutkintotoimikuntien yhteiset käytännöt näyttötutkintojen järjestämisessä Metsäalan tutkintotoimikunnilla on käytössä yhteiset lomakepohjat, jotka ovat

Lisätiedot

Tutkintosuoritusten hyväksyttäminen tutkintotoimikunnalla

Tutkintosuoritusten hyväksyttäminen tutkintotoimikunnalla Tutkintosuoritusten hyväksyttäminen 1/5 Tutkintosuoritusten hyväksyttäminen tutkintotoimikunnalla Käytettävät lomakkeet Käytä Tekniikan erikoisammattitutkinnon tutkintotoimikunnan lomakkeita. Lomakkeet

Lisätiedot

Seminaari tietojenkäsittelyn näyttötutkintojen järjestäjille

Seminaari tietojenkäsittelyn näyttötutkintojen järjestäjille Seminaari tietojenkäsittelyn näyttötutkintojen järjestäjille Toimikunnan käytännöistä *asiakirjat, *arkistointi, *tiedottaminen Sihteeri Oili Niittynen TUTKINTOTOIMIKUNNAT 1 8051 Tietojenkäsittelyn tutkintotoimikunta

Lisätiedot

Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille, voimassa lähtien toistaiseksi MAATILATALOUDEN TUTKINTOTOIMIKUNTA, 8271

Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille, voimassa lähtien toistaiseksi MAATILATALOUDEN TUTKINTOTOIMIKUNTA, 8271 1 Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille, voimassa 9.11.2012 lähtien toistaiseksi MAATILATALOUDEN TUTKINTOTOIMIKUNTA, 8271 Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille Pysyväisohjeet koskevat maatalousalan

Lisätiedot

Näkövammaistaitojen ohjaajan ja/tai Puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkintoa järjestäville oppilaitoksille

Näkövammaistaitojen ohjaajan ja/tai Puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkintoa järjestäville oppilaitoksille Näkövammaistaitojen ohjaajan ja/tai Puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkintoa järjestäville oppilaitoksille Puhevammaisten tulkin erikoisammattitutkinnon näyttötutkinnon perusteet ovat astuneet voimaan

Lisätiedot

Näyttötutkinnon arvioinnin opas

Näyttötutkinnon arvioinnin opas Näyttötutkinnon arvioinnin opas TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon arvioijan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot? 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon suorittaminen ja osaamisen arviointi 5 Tutkintotodistus

Lisätiedot

Tutkintosuoritusten arviointi

Tutkintosuoritusten arviointi Tutkintosuoritusten arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tutkinnon perusteet (1) Ammattitaitovaatimukset kertovat sen, mitä

Lisätiedot

Karjatalouden tutkintotoimikunnan infopäivä liittyen seminologin ammattitutkinnon tutkinnon perusteiden uudistamiseen. 9.6.

Karjatalouden tutkintotoimikunnan infopäivä liittyen seminologin ammattitutkinnon tutkinnon perusteiden uudistamiseen. 9.6. Karjatalouden tutkintotoimikunnan infopäivä liittyen seminologin ammattitutkinnon tutkinnon perusteiden uudistamiseen 9.6.2011 Jyväskylä Seminologin at uusittavien tutkinnon perusteiden tilanne Tutkinnon

Lisätiedot

Yrittäjän ammattitutkinto. Ohje tutkinnon järjestäjälle

Yrittäjän ammattitutkinto. Ohje tutkinnon järjestäjälle Yrittäjän ammattitutkinto Ohje tutkinnon järjestäjälle Dnro 53/011/2012 SISÄLLYSLUETTELO A.... 2 1. Yleisesittely... 2 1.1 Aineiston käyttö... 2 1.2 Tutkinnon järjestämisen prosessikuvaus... 3 1.3 Tutkintoon

Lisätiedot

Ohjeet tutkinnon järjestäjälle

Ohjeet tutkinnon järjestäjälle Painoviestinnän tutkintotoimikunta OHJE 1(6) Ohjeet tutkinnon järjestäjälle Painoviestinnän tutkintotoimikunta nro on hyväksynyt edellisen tutkintotoimikunnan (8286) ohjeet tutkinnon järjestäjille kokouksessaan

Lisätiedot

Tutkintosuoritusten arviointi

Tutkintosuoritusten arviointi Tutkintosuoritusten arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tutkinnon perusteet (1) Ammattitaitovaatimukset kertovat sen, mitä

Lisätiedot

Näyttötutkintojen arviointipäätösten ja osaamisen tunnustamispäätösten toimitus tutkintotoimikunnille näyttötutkintojen suoritusrekisteriin

Näyttötutkintojen arviointipäätösten ja osaamisen tunnustamispäätösten toimitus tutkintotoimikunnille näyttötutkintojen suoritusrekisteriin Näyttötutkintojen arviointipäätösten ja osaamisen tunnustamispäätösten toimitus tutkintotoimikunnille näyttötutkintojen suoritusrekisteriin 28.2.2017 Opetushallitus Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus

Lisätiedot

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Ajankohtaispäivä 12.2.2014 TERVETULOA! Ohjelma 10.00 10.30 Yhteistyöpäivän avaus 10.30 12.00 Tutkintotoimikunta esittäytyy Tutkintotoimikunnan varapuheenjohtajan

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ASIAKASLÄHTÖINEN NÄYTTÖTUTKINTOTOIMINTA

Lisätiedot

Puutarhatalouden tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet tutkintojen järjestäjille

Puutarhatalouden tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet tutkintojen järjestäjille OHJEITA TUTKINTOJEN JÄRJESTÄJILLE (1) Puutarhatalouden tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet tutkintojen järjestäjille OHJEITA TUTKINTOJEN JÄRJESTÄJILLE (2) Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille Koskevat

Lisätiedot

Henkilökohtaistaminen perhepäivähoitajan ammattitutkinnossa

Henkilökohtaistaminen perhepäivähoitajan ammattitutkinnossa Henkilökohtaistaminen perhepäivähoitajan ammattitutkinnossa Helsinki 19.3.2015 Markku Kokkonen Ammatillinen aikuiskoulutus Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Lisätiedot

Turvallisuusalan perustutkinnon tutkintotilaisuuksien järjestäminen

Turvallisuusalan perustutkinnon tutkintotilaisuuksien järjestäminen TURVALLISUUSALAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8332) OHJE Turvallisuusalan perustutkinnon tutkintotilaisuuksien järjestäminen Hyväksytty turvallisuusalan tutkintotoimikunnan kokouksessa 20.11.2012 Tämä ohje on

Lisätiedot

Ympäristöhuollon ja vesihuoltoalan tutkintotoimikuntien ohjeet ympäristöalan erikoisammattitutkinnon järjestämisestä

Ympäristöhuollon ja vesihuoltoalan tutkintotoimikuntien ohjeet ympäristöalan erikoisammattitutkinnon järjestämisestä 1 / 5 Ympäristöhuollon ja vesihuoltoalan tutkintotoimikuntien ohjeet ympäristöalan erikoisammattitutkinnon järjestämisestä 1. Yleistä 1.1. Tutkintotoimikuntien työnjako Ympäristöhuollon tutkintotoimikunta

Lisätiedot

Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen

Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen Ammatillisen aikuiskoulutuksen ja näyttötutkintotoiminnan kehittämisseminaari Maaliskuu 2016 Markku Kokkonen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Opiskelijan ja näyttötutkinnon suorittajan arviointi 6-7.2.2013 Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja

Lisätiedot

Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille, voimassa 22.3.2012 lähtien toistaiseksi MAATILATALOUDEN TUTKINTOTOIMIKUNTA, 8271

Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille, voimassa 22.3.2012 lähtien toistaiseksi MAATILATALOUDEN TUTKINTOTOIMIKUNTA, 8271 1 Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille, voimassa 22.3.2012 lähtien toistaiseksi MAATILATALOUDEN TUTKINTOTOIMIKUNTA, 8271 Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille Pysyväisohjeet koskevat maatalousalan

Lisätiedot

Ympäristöhuollon ja vesihuoltoalan tutkintotoimikuntien ohjeet ympäristöalan erikoisammattitutkinnon järjestämisestä

Ympäristöhuollon ja vesihuoltoalan tutkintotoimikuntien ohjeet ympäristöalan erikoisammattitutkinnon järjestämisestä 1 / 5 Ympäristöhuollon ja vesihuoltoalan tutkintotoimikuntien ohjeet ympäristöalan erikoisammattitutkinnon järjestämisestä 1. Yleistä 1.1. Tutkintotoimikuntien työnjako Ympäristöhuollon tutkintotoimikunta

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen

Lisätiedot

Tutkinnon suorittajan osaamisen arviointi tutkintotilaisuudessa. Työpaikkaohjaajakoulutus 3ov Oulun TOPPI

Tutkinnon suorittajan osaamisen arviointi tutkintotilaisuudessa. Työpaikkaohjaajakoulutus 3ov Oulun TOPPI Tutkinnon suorittajan osaamisen arviointi tutkintotilaisuudessa Työpaikkaohjaajakoulutus 3ov Oulun TOPPI Arvioija arvioi tutkinnon suorittajan osaamista tutkinnon perusteiden mukaisesti käyttäen monipuolisia

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta 8312 28.4.2011 LISTAA TÄYDENNETÄÄN KEVÄÄN AIKANA Usein kysyttyä 1. MISTÄ ALKAA OIKAISUVAATIMUKSEN AIKA? Oikaisuvaatimuksen hakuaika alkaa siitä, kun tutkinnon

Lisätiedot

Sosiaali ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitaja tutkintotoimikunta

Sosiaali ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitaja tutkintotoimikunta Sivu 1 / 5 TIEDOTE Sosiaali ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitaja tutkintotoimikunta 5.11.2008 Arvoisat tutkinnon järjestäjät Tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien yhteistyön ja toimintakäytäntöjen

Lisätiedot

Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen Laki ammatillisesta

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO, PELIGRAFIIKAN

Lisätiedot

Ohjeet tutkintojen järjestäjille

Ohjeet tutkintojen järjestäjille Ohjeet tutkintojen järjestäjille 2.6.2008 Leipomoalan tutkintotoimikunta nro 8086 Leipomoalan tutkintotoimikunnan toimialaan kuuluvat tutkinnot: elintarvikealan perustutkinto; leipomoalan osaamisala, leipuri-kondiittori

Lisätiedot

OPISKELIJAN ARVIOINTI

OPISKELIJAN ARVIOINTI OPISKELIJAN ARVIOINTI 26.3.2013 Jyväskylä Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

Osaamisen tunnustaminen

Osaamisen tunnustaminen Osaamisen tunnustaminen Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä 12.2.2014 Markku Karkama Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Osaamisen

Lisätiedot

VANHUSTYÖN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ

VANHUSTYÖN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ VANHUSTYÖN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ 2 3. 5. 2 0 1 4 1 5.6.2014 TOIMIKUNNAN KOKOONPANO Toimintakausi 3 vuotta, 1.8.2013 31.7.2016 Raili Jokiranta, JHL Riitta Kauppila, KT, varapuh.joht Katja

Lisätiedot

OPAS TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITTELU JA NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTI LÄHIHOITAJA SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO

OPAS TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITTELU JA NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTI LÄHIHOITAJA SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO OPAS TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITTELU JA NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTI SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO LÄHIHOITAJA YLEISTÄ Tämä opas on tarkoitettu - tutkintotilaisuuden suunnitteluun, toteutukseen ja

Lisätiedot

OPAS TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITTELU JA NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTI LÄHIHOITAJA SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO

OPAS TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITTELU JA NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTI LÄHIHOITAJA SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO OPAS TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITTELU JA NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTI SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO LÄHIHOITAJA YLEISTÄ Tämä opas on tarkoitettu - tutkintotilaisuuden suunnitteluun, toteutukseen ja

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Tutkintotoimikunnan uutisia

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Tutkintotoimikunnan uutisia Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Tutkintotoimikunnan uutisia Jukka Koivisto puheenjohtaja, liiketalouden tutkintotoimikunta 30.1.2014 Liiketalouden koulutuksen kehittämispäivät Liiketalouden tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Työpaikkaohjaaja. Tutkinnon suorittajan osaamisen arviointi tutkintotilaisuudessa. Mitä tarkoittavat.. Erilaisia tutkintoja.

Työpaikkaohjaaja. Tutkinnon suorittajan osaamisen arviointi tutkintotilaisuudessa. Mitä tarkoittavat.. Erilaisia tutkintoja. Tutkinnon suorittajan osaamisen arviointi tutkintotilaisuudessa Työpaikkaohjaajakoulutus 3ov OULUN TOPPI 2015 Paula Helakari ja Anu Holappa Työpaikkaohjaaja arvioi tutkinnon suorittajan osaamista tutkinnon

Lisätiedot

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Näyttötutkinnon järjestämissopimuksen hakeminen Päivi Kuivalainen Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen erikoisammattitutkinto Tutkinnon

Lisätiedot

Toimintaohjeita näyttöjen järjestämissuunnitelman laadinnasta näyttötutkinnon järjestämissopimusta hakeville

Toimintaohjeita näyttöjen järjestämissuunnitelman laadinnasta näyttötutkinnon järjestämissopimusta hakeville Toimintaohjeita näyttöjen järjestämissuunnitelman laadinnasta näyttötutkinnon järjestämissopimusta hakeville Puhdistuspalvelualan esimiestyön 4.10.2004 2 Sisällysluettelo: 1. Johdanto 3 2. Lainsäädäntö

Lisätiedot

Ohjeet tutkinnon järjestäjälle

Ohjeet tutkinnon järjestäjälle Painoviestinnän tutkintotoimikunta OHJE 1(5) Ohjeet tutkinnon järjestäjälle Painoviestinnän tutkintotoimikunta nro on hyväksynyt ohjeet tutkinnon järjestäjille kokouksessaan 23.9.2011. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Ohjeita tutkinnon järjestäjille

Ohjeita tutkinnon järjestäjille Päivitetty 26.4.2017 Sivu 1 / 6 Vammaistyön tutkintotoimikunta Kehitysvamma-alan ammattitutkinto Kehitysvamma-alan erikoisammattitutkinto Näkövammaistaitojen ohjaajan erikoisammattitutkinto Puhevammaisten

Lisätiedot

OPAS NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTIIN. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Lähihoitaja

OPAS NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTIIN. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Lähihoitaja OPAS NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTIIN Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Lähihoitaja 29.1.2014 TERVETULOA NÄYTTÖTUTKINNON MAAILMAAN Mitä näyttötutkinnot ovat? Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja,

Lisätiedot

Ajankohtaista tutkintotoimikunta-asiaa ja näyttötutkintojen järjestämissopimusten uusiminen

Ajankohtaista tutkintotoimikunta-asiaa ja näyttötutkintojen järjestämissopimusten uusiminen Ajankohtaista tutkintotoimikunta-asiaa ja näyttötutkintojen järjestämissopimusten uusiminen Markku Kokkonen Koulutus- ja tutkintotoimikunnat Opetushallitus Näyttötutkintojen järjestämissopimukset (1) Näyttötutkinto-opas

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus

Työpaikkaohjaajakoulutus Työpaikkaohjaajakoulutus Aikuisten näyttötutkinnot 1 Luksia, Leena Rantanen- Väntsi Ammatillisen koulutuksen kehityshaasteet Arvomuutos ja kulutuskansalaisuus psykologisen sopimuksen murros Työelämän muuttuvat

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 29.9.2014

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 29.9.2014 Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 29.9.2014 Välinehuoltoalan perustutkinto järjestämissopimus ja järjestämissuunnitelma Tuula Karhumäki Välinehuollon tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto. Ryhmä: AK15VA1. Minna Väisänen Opettaja, tutkintovastaava https://avilta.wordpress.com/

Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto. Ryhmä: AK15VA1. Minna Väisänen Opettaja, tutkintovastaava https://avilta.wordpress.com/ Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Ryhmä: AK15VA1 Palvelu ja viestintä Minna Väisänen Opettaja, tutkintovastaava https://avilta.wordpress.com/ Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto Ammatillinen

Lisätiedot

Yleistä Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset Tiedotus, neuvonta ja ohjaus... 2

Yleistä Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset Tiedotus, neuvonta ja ohjaus... 2 Pysyväisohjeet tutkintojen järjestäjille Hyväksytty suntion tutkintotoimikunnan kokouksessa SISÄLLYS 1. Yleistä... 2 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus... 2

Lisätiedot

Laadukas arvionti. On jotakin paljon harvinaisempaa, jotakin arvokkaampaa kuin kyvykkyys. Se on kyky tunnistaa kyvykkyys.

Laadukas arvionti. On jotakin paljon harvinaisempaa, jotakin arvokkaampaa kuin kyvykkyys. Se on kyky tunnistaa kyvykkyys. Laadukas arvionti On jotakin paljon harvinaisempaa, jotakin arvokkaampaa kuin kyvykkyys. Se on kyky tunnistaa kyvykkyys. (E.Hubbar) Pirkko Huuhka Tutkintotoimikunnan puheenjohtaja 29.9.2015 Erikoisammattitutkinnon

Lisätiedot

Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto. Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia

Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto. Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia Erja Kotimäki 14.3.2014 Osaava työelämäpedagogi -koulutus Ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelijan arviointia

Lisätiedot

2. 17/011/2010 PERUSTEIDEN VOIMAANTULON MERKITYS JO ALOITETTUIHIN TUTKINTOSUORITUKSIIN

2. 17/011/2010 PERUSTEIDEN VOIMAANTULON MERKITYS JO ALOITETTUIHIN TUTKINTOSUORITUKSIIN Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta 8312 20.9.2013 Usein kysyttyä 1. TUTKINNON PERUSTEET LÄHTÖKOHTANA Voimassa olevat tutkinnon perusteet ovat Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

Lisätiedot

Floristisen alan tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet tutkintojen järjestäjille

Floristisen alan tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet tutkintojen järjestäjille OHJEITA TUTKINTOJEN JÄRJESTÄJILLE (1) Floristisen alan tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet tutkintojen järjestäjille OHJEITA TUTKINTOJEN JÄRJESTÄJILLE (2) Pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille Koskevat

Lisätiedot

Arvioinnista ja osaamisen tunnustamisesta osana näyttötutkinnon henkilökohtaistamista

Arvioinnista ja osaamisen tunnustamisesta osana näyttötutkinnon henkilökohtaistamista Arvioinnista ja osaamisen tunnustamisesta osana näyttötutkinnon henkilökohtaistamista Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä 23.4.2012 Säädösten tilanteesta ja koulutuspoliittisista

Lisätiedot

AIKUISTEN AMMATILLINEN NÄYTTÖTUTKINTO

AIKUISTEN AMMATILLINEN NÄYTTÖTUTKINTO AIKUISTEN AMMATILLINEN NÄYTTÖTUTKINTO SISÄLTÖ 1 TUTKINNON SUORITTAMINEN... 1 2 HENKILÖKOHTAINEN TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITELMA (HENSU/TOTEUTTAMISSUUNNITELMA)... 1 3 TUTKINTOTILAISUUTTA TÄYDENTÄVÄ AINEISTO...

Lisätiedot

MITEN AMMATIN OSAAMISTA VOIDAAN

MITEN AMMATIN OSAAMISTA VOIDAAN MITEN AMMATIN OSAAMISTA VOIDAAN ARVIOIDA, Tero Hotanen, Turun Aikuiskoulutuskeskus 1. Hakeutumisvaihe verkossa 2. Valmistavan koulutuksen arviointi ja ohjaaminen tutkintotilaisuuteen 3. Tutkintotilaisuuden

Lisätiedot

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa

Näyttötutkinnot. Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Näyttötutkinnot Osoita osaamisesi joustavasti ja yksilöllisesti näyttötutkinnossa Tietoa näyttötutkinnoista tutkintoja järjestävistä oppilaitoksista työvoimatoimistoista oppisopimustoimistoista kirjastoista

Lisätiedot

LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [02/2011] 1 (5) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258)

LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [02/2011] 1 (5) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) LIIKENNEOPETUKSEN PÖYTÄKIRJA [02/2011] 1 (5) TUTKINTOTOIMIKUNTA (8258) Tutkintotoimikunnan lähikokous Aika 10.2.2011 kello 09:00 12:05 Paikka AKT John Stenberginranta 6 (Merisali), Helsinki Läsnä Ahlgren

Lisätiedot

NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUS 2012

NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUS 2012 Etunimi Sukunimi NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUS 2012 Tässä on julkaisun otsikon mahdollinen alaotsikko tasaus vasemmalle Määräykset ja ohjeet 2012:25 NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUS 2012 Määräykset

Lisätiedot

AIKUISTEN AMMATILLINEN NÄYTTÖTUTKINTO PÄHKINÄNKUORESSA

AIKUISTEN AMMATILLINEN NÄYTTÖTUTKINTO PÄHKINÄNKUORESSA AIKUISTEN AMMATILLINEN NÄYTTÖTUTKINTO PÄHKINÄNKUORESSA 1.11.2010 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO LÄHIHOITAJA AIKUISTEN AMMATILLINEN NÄYTTÖTUTKINTO PÄHKINÄNKUORESSA SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINTO

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä Välinehuollon tutkintotoimikunta ja välinehuoltoalan perustutkinto

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä Välinehuollon tutkintotoimikunta ja välinehuoltoalan perustutkinto Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 18.3.2016 ja välinehuoltoalan perustutkinto tutkintoimikunta 8540 Tehdyt sopimukset Järjestämissopimukset voimassa 1.8.2015 mukaan 1. Savon

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 14.1.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 14.1.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 14.1.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Kokous Tutkintotoimikunnan kokous Aika: 14.1.2011 klo 9.00 14.50 Paikka: Hesote, Mäkitorpanpolku 4,

Lisätiedot

Näyttötutkinnon / tutkinnon osan suorittamisen henkilökohtaistaminen

Näyttötutkinnon / tutkinnon osan suorittamisen henkilökohtaistaminen Näyttötutkinnon / tutkinnon osan suorittamisen henkilökohtaistaminen Luokka Prosessin tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Prosessin asiakastarpeet ja -odotukset Prosessin lähtötilanne

Lisätiedot

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja ARVIOIJAKOULUTUS Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ NÄYTTÖTUTKINNOISTA 2. TUTKINTORAKENNE 3. AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN 1. Tutkintotilaisuuden suorittamissuunnitelma

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 18.8.2011 klo 9:00 Paikka: Edupoli, Virnatie 5, Vantaa Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen OP paikalla

Lisätiedot

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Työnantajien edustajat: Camilla Herlin ja Kristiina Holopainen (Kunnallinen työmarkkinalaitos) Työntekijöiden edustajat: Päivi Bragge (Jyty ry) ja Marjut

Lisätiedot

Näyttötutkintojärjestelmän keskeisiä periaatteita

Näyttötutkintojärjestelmän keskeisiä periaatteita Näyttötutkintojärjestelmän keskeisiä periaatteita Näyttötutkintojärjestelmän yksi keskeisistä periaatteista on kolmikantaisuus Missä kolmikantaisuus näkyy tutkintojen perusteiden laadinnassa koulutustoimikunnissa

Lisätiedot

Markku Kokkonen Luonnonvara- ja ympäristöalan koulutuksen kehittämispäivät Näyttötutkinnon järjestämisedellytysten

Markku Kokkonen Luonnonvara- ja ympäristöalan koulutuksen kehittämispäivät Näyttötutkinnon järjestämisedellytysten Markku Kokkonen Luonnonvara- ja ympäristöalan koulutuksen kehittämispäivät 25-26.11.2009 www.oph.fi Näyttötutkinnon järjestämisedellytysten arviointi Lainsäädäntö ja tutkinnon perusteet Asetus ammatillisesta

Lisätiedot

NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUKSET JA -SOPIMUSTEN TEKEMINEN

NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUKSET JA -SOPIMUSTEN TEKEMINEN NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUKSET JA -SOPIMUSTEN TEKEMINEN Opetushallitus 2001 ISBN 952 13 1064 2 1 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN DNO 70/011/2000 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava PÄIVÄMÄÄRÄ

Lisätiedot

24.7.2006 2/440/2006. Näyttötutkintojen järjestäjät Tutkintotoimikunnat NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUKSET

24.7.2006 2/440/2006. Näyttötutkintojen järjestäjät Tutkintotoimikunnat NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUKSET 24.7.2006 2/440/2006 Näyttötutkintojen järjestäjät Tutkintotoimikunnat NÄYTTÖTUTKINTOJEN JÄRJESTÄMISSOPIMUKSET Asetuksessa ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (812/1998, 5 ) säädetään niistä asioista, joista

Lisätiedot

Arvioinnin suunnittelu

Arvioinnin suunnittelu Arvioinnin suunnittelu Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Suunnittelu Riittävän kattava ja monipuolinen työelämän yhteistyöverkosto

Lisätiedot

Kylmämestarin erikoisammattitutkinto. Yleisohje tutkinnon järjestämiseen

Kylmämestarin erikoisammattitutkinto. Yleisohje tutkinnon järjestämiseen Kylmämestarin erikoisammattitutkinto Dnro xx/xxx/2015 Sisällys 1. Yleisesittely... 3 2. Tutkinnon suorittaminen... 4 2.1 Kartoitus... 4 2.2 Tunnistaminen ja tunnustaminen... 5 2.3 Tutkinnon suorittamisen

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta

Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta /2014 Laki. ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 6 päivänä lokakuuta 2014 788/2014 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain muuttamisesta Annettu Helsingissä 3 päivänä lokakuuta 2014 Eduskunnan

Lisätiedot

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.4 Tuotteistaminen

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.4 Tuotteistaminen Yrittäjän ammattitutkinto 3.4 Tuotteistaminen Dnro 53/011/2012 1 A. Tuotteistaminen... 3 1.0 Yleisesittely... 3 1.1 Aineiston käyttö... 3 1.2 Tutkintosuorituksen arviointi... 3 2.0 Tutkinnon osan arvioinnin

Lisätiedot

TERV ETULOA

TERV ETULOA 2 TERV ETULOA VALINTAINFOON 3 Video näyttötutkinnosta SUOMEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄ 4 Y L I O P I S T O T J A T I E D E K O R K E A K O U L U T A M M AT T I K O R K E A K O U L U TYÖELÄMÄ Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Arviointi näyttötutkinnossa. Päivitetty 18.6.2015 UB

Arviointi näyttötutkinnossa. Päivitetty 18.6.2015 UB Arviointi näyttötutkinnossa Päivitetty 18.6.2015 UB ARVIOINNIN TEHTÄVÄT JA TAVOITTEET Laki ammatillisesta koulutuksesta (1990/630) 25 (viittaus laissa ammatillisesta aikuiskoulutuksesta) l 631/1998 ja

Lisätiedot

TUTKINTOTOIMIKUNNAN YHTEISTYÖPÄIVÄ

TUTKINTOTOIMIKUNNAN YHTEISTYÖPÄIVÄ TUTKINTOTOIMIKUNNAN YHTEISTYÖPÄIVÄ Erityisasiantuntija Pasi Ruohtula Sisältö 1) Näyttötutkintosihteeristö 2) Arvioijat 3) Suoritusrekisteri, tunnustaminen ja liittäminen sekä tutkintosuoritusten tilastointi

Lisätiedot

HIEROJAN TUTKINTOJEN KEHITTÄMISPÄIVÄ AJANKOHTAISTA HIEROJAN TUTKINNOISSA 5.11.2015

HIEROJAN TUTKINTOJEN KEHITTÄMISPÄIVÄ AJANKOHTAISTA HIEROJAN TUTKINNOISSA 5.11.2015 HIEROJAN TUTKINTOJEN KEHITTÄMISPÄIVÄ AJANKOHTAISTA HIEROJAN TUTKINNOISSA 5.11.2015 Hierojan tutkintotoimikunta, Kaisa Räisänen HIEROJAN TUTKINTOJEN TILANNEKATSAUS HIEROJAN AMMATTITUTKINTO Tutkinnonjärjestäjiä

Lisätiedot

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.8 Sähköinen liiketoiminta

Yrittäjän ammattitutkinto. 3.8 Sähköinen liiketoiminta Yrittäjän ammattitutkinto 3.8 Sähköinen liiketoiminta Dnro 53/011/2012 1 A. Sähköinen liiketoiminta... 3 1.0 Yleisesittely... 3 1.1 Aineiston käyttö... 3 1.2 Tutkintosuorituksen arviointi... 3 2.0 Tutkinnon

Lisätiedot

Ajankohtaista. Hius- ja kauneudenhoitoalan tutkintojen kehittämispäivät

Ajankohtaista. Hius- ja kauneudenhoitoalan tutkintojen kehittämispäivät Ajankohtaista Hius- ja kauneudenhoitoalan tutkintojen kehittämispäivät 13.-14.10.2016 Aira Rajamäki Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus, Opetushallitus Sisältö Uusi Opetushallitus 2017 Muutokset ammatillisen

Lisätiedot

NÄYTTÖTUTKINTOJÄRJESTELMÄN PEREHDYTYS TUTKINNON JÄRJESTÄJILLE ALKAEN

NÄYTTÖTUTKINTOJÄRJESTELMÄN PEREHDYTYS TUTKINNON JÄRJESTÄJILLE ALKAEN NÄYTTÖTUTKINTOJÄRJESTELMÄN PEREHDYTYS TUTKINNON JÄRJESTÄJILLE 1.8.2016 ALKAEN Erityisasiantuntija Pasi Ruohtula Sisältö 1) Näyttötutkintosihteeristö 2) Arvioijat 3) Tutkintotilaisuudet 4) Suoritusrekisteri

Lisätiedot