MATKARAPORTTI Opintomatka Venäjälle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKARAPORTTI Opintomatka Venäjälle 11.-13.6.2013"

Transkriptio

1 MATKARAPORTTI Opintomatka Venäjälle HevosAgron projektipäällikkö Heini Iinatti osallistui ProAgria Finland Oy:n ja hevossiittola Elitarin järjestämälle opintomatkalle Venäjälle, Moskovan lähellä sijaitsevalle Podoljskijin alueelle. Matkalle osallistui 4 hevosalan neuvontatyössä toimivaa henkilöä Suomesta. Matkan Venäläisenä yhteistyökumppanina toimi Elitar siittolan lisäksi Venäjän maatalousteollisen alan henkilöstökoulutuksen akatemia. Akatemiasta oppaanamme oli Jelena.Elitar siittolasta oppaanamme oli siittolan omistaja Oleg Scheiko. Lisäksi tulkkinamme toimi Natalia. Maanantai-tiistai Matka alkoi maanantai-iltapäivällä kokoontumisella Helsingin rautatieasemalla, mistä matkustimme junalla Moskovaan. Moskovan rautatieasemalla meitä olivat vastassa oppaamme ja tulkki. Matka jatkui välittömästi Venäjän maatalousteollisen alan henkilöstökoulutuksen akatemian tiloihin, missä vietimme ensimmäisen päivän tutustumalla Venäjän hevostalouteen eri asiantuntijoiden luennoilla. Ensimmäisenä Akatemian rehtori esitteli meille akatemian toimintaa. Akatemia on maatalousteollisen alan henkilöstön täydennyskoulutukseen ja ammattitaidon kohottamiseen erikoistuneiden koulutuslaitosten ja yliopistojen ylin koulutus- ja tutkimuskeskus. Akatemia järjestää täydennyskoulutusta henkilöstöresurssien hallinnassa, taloustieteessä, tuotannon järjestämisessä ja hallinnassa, yrityksen johtamisessa, laskentatoimessa, kirjanpidossa ja tilintarkastuksessa ja kriisinhallinnassa. Lisäksi tarjotaan kursseja ammattitaidon kehittämiseen taloushallinnassa, maataloustuotannon johtamisessa ja menetelmissä sekä innovatiivisessa kehittämisessä, investointien ja liiketoiminnan suunnittelussa ja tehokkuuden arvioinnissa sekä eläinlääkäripalveluiden järjestämisessä, hallinnassa ja tietotekniikan hyödyntämisessä. Akatemia tekee myös kansainvälistä ja alueellista yhteistyötä sekä tutkimusta alallaan sekä tarjoaa maatalouden neuvontapalveluita. Akatemian opiskelijat ovat maatalousalan asiantuntijoita, johtajia sekä paikallisia viranomaisia.

2 Seuraavaksi isäntämme Oleg Scheiko Elitar siittolasta kertoi omasta taustastaan, hevostalouden tilasta tämän päivän Venäjällä sekä Elitar-siittolan toiminnasta. Hän totesi mm. - Venäjän hevoskasvatus ja talous oli neuvostovallan aikana täysin valtion hallinnoimaa ja liittyi maataloustoimintaan - Tänä päivänä hevostalous on Venäjällä kuten muuallakin Euroopassa ensisijaisesti urheilu ja harrastustoimintaa. - Etelä-Venäjällä on edelleen useita suuria siittoloita, mutta painopiste on siirtymässä pienempiin, yksityisiin yritysmuotoisiin siittoloihin. - Tarvetta on hevosalan koulutukselle ja siten mm. kansainväliselle yhteistyölle niin Keski- Eurooppaan kuin esim. Suomeen. - Suomesta Venäjälle voisi saada erityisesti tietotaitoa tallirakentamiseen. Keski- Euroopan ratkaisut eivät erilaisen ilmaston takia Venäjälle täysin sovi, mutta Suomessa ilmasto-olot ja tallirakentamisen tarpeet ovat samanlaiset. - Olegilla on pitkä kokemus hevosalalta ja hän on harjoittanut kasvatustoimintaa noin 20 vuotta. - Elitar siittola on erikoistunut Olegin oman kiinnostuksen mukaisesti Hannoverhevosten jalostukseen. - Siittola on Hannover-liiton jäsen ja jalostustoiminta pohjautuu Saksan jalostusohjelmaan ja saksalaiseen kantakirjaan. - Tavoitteena parantaa rotua koko maailmassa ilmaston muutos huomioiden. (Elitar-siittolan toiminnasta enemmän myöhemmin tässä raportissa.) Seuraavaksi eläinlääketieteellisen klinikan professori S. Zinovjeva kertoi urheiluhevostaloudesta Venäjällä ja myös muualla maailmassa. Hän totesi mm.: - Urheiluhevosjalostus alkoi Neuvostoliitossa 1960-luvulla, kun armeija luopui hevoskasvatustoiminnasta. Tuolloin maassa oli urheiluhevosta määrä on pudonnut siitä paljon nykyiseen 5000:een. Venäjän hevosurheilu on ollut erittäin suuressa murroksessa. - Tärkeää olisi ymmärtää harrastamisen tärkeys osana hevosurheilua ja kasvatustoimintaa. Niissä Euroopan maissa, joissa on vahva harrastajakenttä myös hevostaloudella menee hyvin. - Venäjällä on noin 10 urheiluhevosrotua, joista kaksi on kansainvälisestikin tunnettuja: trakhener ja budjonny. - Tällä hetkellä hyviä siitostammoja on vähän, esim. jopa alle 400 kpl trakhenertammaa. Tammat ovat erittäin hyviä ja periyttävät potentiaalisia urheiluhevosia. - Kasvatustoiminnan ongelmana on, että hevosen luonteeseen on kiinnitetty liian vähän huomiota. Hevoset ovat usein temperamentikkaita. Lisäksi varsojen koulutus ei ole laadukasta. - Maan kasvatustoiminnan ongelmana on myös, se että Venäjälle on suuri paine eurooppalaisista hevosista: ihmiset ostavat urheilu/kilpahevosia pääosin Euroopasta, eikä venäläinen hevonen ole muodikas. - Venäjällä noin 5000 hevosta kilpailee, suurin osa suvuttomia.

3 - Hevosjalostuksen historia ja periaatteet Venäjällä ovat hyvin erilaiset kuin muualla maailmassa. - Neuvostoliiton aikana koko jalostustoiminta oli valtiovallan kontrolloimaa. Kullakin valtion siittolalla oli jalostusohjelma ja tavoitteet, joiden noudattamista valvottiin. - Kaikesta Neuvostoliiton karjankasvatuksesta hevosjalostus oli parasta. - Valtio myös omisti kaikki hevoset ja ohjasi niiden vaihtoa yms. siittoloiden välillä. - Jalostusperiaatteena sovellettiin ns. ryhmäjalostusta, jonka mukaan tietoa siitä minkä tamman ja oriin jälkeläiset menestyivät käytettiin samansukuisten ryhmien jalostusvalinnoissa. - Ideana myös venäläisessä jalostuksessa on kasvattaa puhdasrotuisia hevosia. - Trakhenerjalostuksessa käytetään myös arabioreja hyvä kenttähevosia. - Trakheneria pidetään maailman parhaana urheiluhevosrotuna ja erittäin monipuolisena. - Venäjän kasvatuksen ongelmana myös hyvien valmentajien puute hevosia on valmennettu kuten laukkahevosia. Kuulimme myös luennon hevosten eläinsuojeluun erikoistuneen vapaaehtoisjärjestön toiminnasta Venäjällä. Venäjällä vaikuttaisi olevan aika paljon laiminlyönteihin ja tietämättömyyteen perustuvaa hevosten huonoa kohtelua. Järjestön vapaaehtoistyöntekijät ottivat hoitoonsa kaltoin kohdeltuja, sairaita tai hylättyjä hevosia ja hoitivat ne kuntoon. Järjestön toiminta rahoitettiin lahjoitusvaroin. Keskiviikko Elitar-siittola Keskiviikon ja torstain aikana vietimme aikaa Elitar siittolassa, tutustuen siittolan toimintaan, mutta myös asiantuntijaluentoja kuullen. Elitarin internetisivut: (huom sivut Venäjäksi, mutta linkistä Фотогалерея löytyy upeita kuvia siittolan hevosista. Valkovenäläinen hevosten hammashuoltoon erikoistunut eläinlääkäri esitteli hevosten hampaiden hoitomenetelmistä, patologiasta ja hampaiden poistosta. Hampaiden hoitomenetelmät eivät poikenneet Suomessa yleisestikäytössä olevista. Meille esiteltiin mm. suun avaaja, päätuki sekä sähköraspi. Luennosta jäi mielikuva, että hevosten hampaita ei Venäjällä hoideta yhtä säännöllisesti kuin Suomessa vaan asiassa olisi parantamisen varaa.

4 Tilalla on 3 ha omaa maata ja noin 40 ha valtiolta vuokrattua maata. Pellot ovat laitumina ja heinän viljelyssä. Noin 30% käytettävästä heinästä viljellään itse ja loput rehut ostetaan muualta. Pelkona on valtion maiden päätyminen rakentamiseen. Oleg Scheiko esittelee Hannover-kasvatusta ja toimittamaansa venäjänkielistä Hannoverlehteä. Ensimmäisenä tutustumme Elitar-siittolan tiloihin. Tila on toiminut nykyisessä toiminnassa 10 vuotta. Alunperin tila on itävaltalaisten rakentama (vuohitila?). Tilalla on noin 50 hevosta: 15 siitostammaa tämän kesäisine varsoineen, 4 siitosoria sekä eri-ikäisiä nuoria hevosia. Oreilla ja nuorilla hevosilla myös kilpaillaan. Toiminta poikkeaa Keski-Eurooppalaisesta kasvatustoiminnasta, juuri siten, että tilalla on kaikenikäisiä hevosia ja sekä siitostammoja että -oreja. Siittolassa työskentelee johtajan lisäksi eläinlääkintäapulainen, 3-5 tallityöntekijää ja 1-2 apumiestä. Hevosia ratsuttaa kaksi korkean tason ammattiratsastajaa. Nuoret hevoset myydään yleensä 3-4-vuotiaina sisäänratsastuksen jälkeen. Tänä vuonna varsoja on myyty myös 1-vuotiaana. Varsoja koulutetaan ja käsitellään koko ajan. Tavoitteena on kiltti, ystävällinen ja toimiva urheiluhevonen. Varsakauppa vaihtelee paljon markkinoiden mukaan. Tällä hetkellä taloudellinen tilanne on kaikissa maissa sellainen, että on vähemmän ihmisiä, jotka voivat ostaa hevosen. Astutusmäärät ovat kansainvälisesti laskeneet. Siittolan asiakkaita ovat pääosin venäläiset urheilijat. Pikkuhiljaa asiakkaiksi on tulossa myös pienet yksityiset kasvattajat Venäjällä. Muutamia hevosia on myyty myös Valko- Venäjälle. Elitarin suunnitelmissa on siitoshevosten vaihto Saksan kanssa. Siitoshevosten vaihto myös Suomeen voisi olla mahdollista.

5 Varsat perusruokitaan heinällä ja kauralla sekä kivennäisillä 3-vuotiaaksi saakka. Varsoista otetaan pari kertaa vuodessa analyysit karvasta sekä verinäytteet, joiden perusteella arvioidaan kivennäisten tarve. Tammat ja maitovarsat ulkoilevat hiekkatarhassa sadesäällä ja omilla laitumilla, kun ei sada. Märkää laidunheinää pidetään epäterveellisenä. Vieroitetut varsat ovat tallissa ryhmäkarsinassa. Varsojen ja nuorten hevosten osalta tärkeintä on riittävän liikkumisen tarjoaminen. Hevoset liikkuvat päivittäin. Tilalla on maneesi, kenttä ja kiinteä irtohypytyskuja. Muutoin talli on tavanomainen karsinatalli.

6 Ulkona on myös katostalleja nuorille oreille. Onnistunutta kasvatustoimintaa edustaa nuori (2008) jalostusorin alku, jota meille esitti ratsain siittolassa työskentelevä ammattiratsuttaja. Siittolan savipohjaista maata pidetään kavioille terveellisenä. Keski-Euroopassa yleinen valkoviivan (loinen?) paranee täällä. Kuivikkeena käytetään purua. Karsinat tyhjennetään perinteisesti talikolla ja kottikärryillä. Lantaa kompostoidaan lantalassa ja pattereissa noin 2 v, jonka jälkeen se levitetään peltoon. Nuoria hevosia käsitellään ja koulutetaan tilalla. 3-vuotias (i. arabi, e. estesukuinen) liinatyöskentelyssä maneesissa.

7 Elitar-siittolassa kuulimme myös luennon varsojen jalka-asennoista. Luennoitsija oli kengittäjä sekä hevosten jalkojen sairauksiin erikoistunut eläinlääkäri ja ortopedi. Hän on myös ollut kouluttautumassa Suomessa, parhaiden kengittäjien opissa ja piti tieto- ja taitotasoa Suomessa hyvänä. Esille nousi mm.: - Kaikkien kasvattajien tulee tunnistaa ongelmat varsojen jalka-asennoissa ja tietää milloin ottaa yhteyttä kengittäjään tai eläinlääkäriin - Varhainen havaitseminen on erittäin tärkeää, koska varsan ensimmäiset kuukaudet ovat tärkeimmät jalka-asentojen korjauksessa. - Korjauksen onnistumisprosentti laskee nopeasti, jos varsa on yli 6 kk. - Jalka-asentovirheet tulee korjata ajoissa. - Jalat ovat hevosen tärkein työväline ja hoitamattomat jalka-asentovirheet jäävät usein koko elämäksi. - Myöhemmin huomattuja asentovirheitä ei enää voida korjata, ainoastaan vähän auttaa hevosta. - Pienillä 0-6 kk ikäisillä varsoilla jopa 90 % asentovirheistä voidaan korjata. - Noin 2 % asentovirheistä on sellaisia geneettisiä ongelmia, joille ei voida tehdä mitään. - Varsat kasvavat todella nopeasti, jopa 1 1,5 kg päivässä näin ollen myös ongelmat jaloissa kehittyvät nopeasti. - Hevosen kehityksessä on kriittisiä kasvukausia, jolloin huonolla hoidolla voidaan saada aikaan ongelmia jatkossa: o tamman viimeiset 4 tiineyskuukautta ovat varsan kasvun ja kehityksen kannalta olennaisimmat: on tärkeää, että emä voi hyvin (liikunta, ruokinta hyvälaatuisilla rehuilla) o varsan 1 viikko: tulee tarkistaa jalka-asennot heti kun varsa alkaa liikkua. Jopa muutaman päivän päästä voi olla myöhäistä o Vaikka varsa on syntyessään terve, riskikausi kestää noin kuukauden varsan syntymästä emän maidon laatu ja kontrollointi tärkeää o Varsan 4-6 kk on 2. kriittinen kausi. Tärkeää katsoa, että kaviot kuluvat tasaisesti ja raspata tarvittaessa jopa viikoittain. o Vieroitus on 3. kriittinen kausi: Varsojen vieroitukseen liittyvän stressin ehkäisy on tärkeää. Vieroitettua varsaa ei tule pitää yksin vaan toisen varsan kanssa tai ryhmässä. Ruokinta tulee olla hyvin järjestetty. Ruuassa tulee olla tarvittava määrä hivenaineita ja proteiineja. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että varsat kehittyvät liian nopeasti liialla lisäruualla. Liian nopeasti kehittyvälle varsalle tulee helposti nivelongelmia. - Yliruokinnasta aiheutuu merkittäviä ongelmia hevosen terveydelle:

8 ruuansulatuselinten ja keuhkojen ongelmat, nivelongelmat, kaviokuume - Jalkaongelmat riskinä erityisesti kasvavilla hevosilla. - Liikunta on tärkeämpää kuin valkuaisruokinta. Ratsastuskeskus sijaitsee Venäjälle tyypilliseen tapaan korkeiden muurien takana rikkaiden asuinalueella. Keskuksella ei ole esim. internetsivuja, koska toiminta ei ole yleisölle avointa. Elitarissa hoidettavana ollut 3-vuotias, jonka osaamattomat omistajat olivat ostaneet huutokaupasta Saksasta. Varsaa oli ruokittu liiallisella väkirehuruokinnalla ja sillä vakavia kasvuhäiriöitä jaloissa ja nivelissä. Oleg oli hyvin huolissaan uusien hevosenomistajien hevosmiestaidoista. Ratsastuskeskus Pegas Seuraavaksi vierailimme yksityisessä hevosurheilukeskuksessa. Keskuksen omistaja ja rakennuttaja on autoalalla toimiva yksityishenkilö. Venäjällä yleisestikin ottaen hevosala ja urheilu hakee toimintamalliaan ja tällä hetkellä rikkaan ihmiset investoivat alalle paljon. Hevosurheilukeskus on vielä osin rakenteilla, mutta toiminnassa. Rakentaminen aloitettiin noin 4 vuotta sitten. Keskuksessa on yksityisten omistamia harraste- ja kilpahevosia. Keskuksessa valmentautuu myös korkean tason kilparatsastajia, kuten maajoukkueen jäseniä. Keskuksessa järjestetään tällä hetkellä paikallisia kilpailuja noin kuukausittain. Tavoitteena on että keskuksessa järjestetään kansainvälisen tason kilpailuja tulevaisuudessa. Keskuksessa on tarjolla monen tasoista valmennusta. Kilpailevista suurin osa on esteratsastajia (ja miehiä). Harrastajista suurin osa on naisia.

9 Keskuksessa on mm. maneesi, kenttä katsomoineen, sosiaalitiloja sekä neljä henkilöstön asumiseen varattua taloa ja neljä erillistä tallirakennusta. omistuksessa ja lapset vuokraavat niitä ratsastukseen. Keskuksessa on noin 150 hevosta. Näistä on paikan omistajan omistamia urheiluhevosia, jotka ovat vuodesta aina noin puolet Saksassa kilpailemassa ammattikilpailijoilla ja puoli vuotta Venäjällä. Omistaja tekee yhteistyötä kasvattajien ja huippu-urheilijoiden kanssa. Omistajalla on myös kaksi erillistä hevostilaa Saksassa. Keskuksesta löytyy kävelykone ja kävelymatot. Alueella ei ole ulkotarhoja. Niitä on tarkoitus rakentaa jonkin verran, mutta tilaa ei kyllä ole 150 hevosen tarhailuun. Alueelta lähtee maastoreittejä / ratsastuspolkuja, jotka kulkevat läheisellä omakotitaloalueella (jonka maat ovat saman omistajan omistamia). Loput hevoset ovat yksityisten omistamia harrastehevosia. Yksityiset omistajat myös vuokraavat hevosiaan toisille ratsastettavaksi. Täysihoito keskuksessa maksaa noin 800 /kk (mikä on Venäjän tulotasoon nähden erittäin korkea hinta). Vanhin talli on aika pieni ja siellä on lähinnä poneja. Ponit ovat pääosin keskuksen

10 Igor Grankov yksityistalli Tallilla on maneesi, kävelykone ja juoksutusympyrä sekä hevosten uima-allas, jota ensisijaisesti olemme tulleet katsomaan. Igor Grankovin omistama talli sijaitsee jo tuttuun venäläiseen tapaan hulppealla omakotitaloalueella, vartioitujen porttien ja piikkilanka-aitojen takana. Tallilla on yksi työntekijä. Igor harrastaa itsekin ratsastusta, mutta käy lähinnä ratsastamassa maastossa eri puolilla Venäjää. Talli on pienehkö 16 hevosen talli, jossa asuu omia hevosia. Tallilla harjoittelee Venäjän paraolympiajoukkue sekä muita vammaisratsastajia. Igor on rakentanut paikan itse. Hän myös asuu perheensä kanssa samalla tontilla. Hän oli kuullut hevosten uima-altaasta jossain ja päättänyt toteuttaa sellaisen myös itselleen. Hänellä ei ollut tarkkoja ohjeita altaan toteutukseen vaan hän suunnitteli sen itse.

11 Altaan syvyys on 3 m ja uimakierroksen pituus eli ympyrän halkaisija 12 metriä, jonka Igor kopioi sirkusareenan mitoista. Altaan veden puhdistamiseen on suodatinjärjestelmä. Igor on kehitellyt laitteistot itse tai käyttänyt muihin tarkoituksiin tarkoitettuja laitteita. Uima-altaalle on oma kaasulla toimiva lämmitysjärjestelmä. Allasta käytetään toukolokakuussa, jolloin lämpötila pidetään noin 20 C. Hän on myös tehnyt altaaseen parannuksia rakentamisen jälkeen. Esimerkiksi luiska altaaseen oli aluksi liian jyrkkä ja uimisesta uupuneilla hevosilla oli vaikeuksia nousta jyrkkää luiskaa ylös altaasta. Nyt luiskaa on loivennettu. Igor vastaa mielellään hevosten uittamiseen liittyviin kysymyksiin:

12 Igorin ja hänen perheensä talo ja oleskelutilat, ml. pihasauna sijaitsevat uima-altaan katon päällä. Torstai Hevosurheilukeskus Favorit Tontti on erittäin tiiviisti rakennettu ja pihalta löytyy hulppeita oleskelutiloja niin ulkoa kuin maneesin yhteydestä sisätilojakin. Tiloissa järjestetään erilaisia yksityistilaisuuksia. Viimeinen tutustumiskohteemme torstaiaamuna on hevosurheilukeskus Favorit, joka on ollut toiminnassa jo Neuvostoliiton aikana, jolloin se oli valtion omistama. Nykyisin paikka on yksityinen, mutta valtio omistaa ratsastuskoulutoiminnan. Moskovan alueella on useita valtion omistamia ratsastuskouluja, mutta tällä alueella vain tämä yksi. Omistajan näkemyksen mukaan tarvetta ja kysyntää olisi enemmänkin.

13 Favorit muistuttaa vierailukohteista eniten suomalaisia talleja ja ratsastuskouluja. Se on yleisölle avoin ja siellä ei ole yksityishevosia. Hevosurheilukeskuksessa järjestetään viikoittain kilpailuja. Kilpailuihin osallistuminen maksaa 1000 ruplaa (noin 22 ). Omistajalta on vaikea saada tarkempaa tietoa työntekijämääristä, asiakasmääristä, taloustiedoista puhumattakaan. Opettajia, valmentajia, hevosten hoitajia, rakentajia jne. työskentelee keskuksessa kuitenkin useampia. Ratsastuskoululla on noin hevosta ja ponia, joilla tarjotaan ratsastustunteja eritasoisille ratsastajille. Ratsastustunnin hinta on noin 500 ruplaa (noin 11 ), mutta hinta vaihtelee hevosen ja opetuksen tason sekä ratsastajan tason mukaan. Alueet ovat kaikissa paikoissa niin siistejä ja hyvin hoidettuja, että siitä voi päätellä, että henkilökuntaa riittää. Venäläiseen tapaan valmentajat ja ratsastajat eivät hoida hevosia, hevosenhoitajat eivät tee tallitöitä ja pihaalueiden kunnosta vaikuttaa huolehtivan taas eri henkilöstö.

14 Matkustusajat Moskovassa ja sen ympäristössä kestävät ruuhkien takia todella kauan, joten paluu keskustaa kohti alkaa. Asiakasmäärien osalta omistaja viittaa tien toisella puolella sijaitsevaan keskiluokkaiseen kerrostaloalueeseen ja toteaa, että tuolta asiakkaita riittää. Ennen junan lähtöä piipahdamme punaisella torilla. Yleistä Venäjän hevostaloudesta - Kaikkiaan Venäjällä on noin hevosta, joista o 1 M työhevosia o siitoshevosta, suurin osa ravihevosia o 5000 kilparatsua o esim ahaltekiä o kylmäveristen määrä laskee o hevosta pidetään laumoissa ja kasvatetaan lihaksi Ennen kotimatkaa vierailemme vielä Elitarsiittolassa ja tutustumme siellä erityisesti paikan hevosiin ja varsoihin (niistä on kerrottu ja aiemmin tässä raportissa). Lisäksi saamme arvokkaan oloiset diplomit oppimiemme asioiden todisteeksi. - Ratsastuskilpailutoimintaa järjestetään vähän, noin kilpailua vuodessa - kaikki nämä FEI tilastoimia, muita kilpailuja ei tilastoida - kansallinen taso cm, aluetaso cm - Perinteisesti Venäjä on ravihevosten maa - Valitettavasti raviurheilu on murroksessa - Venäjällä noin 40 ravihevossiittolaa - Aiemmin ravikilpailuja järjestettiin paljon: kesäisin hippodromeilla, talvisin jääradoilla - Suurimmilla radoilla vedonlyöntiä, mutta koko järjestelmä kuten myös pelitoiminta oli valtion ylläpitämää ja rahoittamaa - Nykyään kilpailutoiminta on vähentynyt, koska se ei ole taloudellisesti kannattavaa - Siperiassa ja Kaukoidässä suurta kiinnostusta ravitoimintaan

15 - Venäjällä on varakkaita liikemiehiä, jotka pitävät isänmaallisena velvollisuutenaan säilyttää Venäläinen ravihevonen - Venäläinen ravihevonen on yleishevonen Podolskinin alueesta - Podoskinin alueella on noin 600 hevosta. - Alueelle on perustettu vasta hevosalan järjestö/seura - Seura avustaa hevosen omistajia esim. rehuhankinnoissa - Jäsenet saavat mm. alennuksia paikallisissa kilpailuissa - Yksityisten hevosten omistajien hevosmiestaidoissa on paljon puutteita ja seuran tärkeä tehtävä on jakaa tietoa hevosen hoitoon, ruokintaan jne liittyen. - Oleg Scheiko toimii seurassa aktiivisesti. Lisätietoa opintomatkalta: HevosAgro, Heini Iinatti, p ProAgria Oulu toimisto, Kauppurienkatu 23 HevosAgron FaceBook (kuvia)

Hevostalouden haasteet mahdollisuuksien hevonen

Hevostalouden haasteet mahdollisuuksien hevonen Hevostalouden haasteet mahdollisuuksien hevonen MTK:n maatalous- ja maaseutupolitiikan AMK-konferenssi 19.3.2015 Maarit Hollmén, MTK Hevosmäärän historia 400 000 350 000 300 000 250 000 200 000 150 000

Lisätiedot

HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma. Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria.

HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma. Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria. HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria.fi Hevosten Pohjois-Pohjanmaa - hevostalouden kehittämisohjelma

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS

PIENI HEVOSTAITO-OPAS PIENI HEVOSTAITO-OPAS HEVONEN Hevosia on erikokoisia, erinäköisiä ja erivärisiä. TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa. Tallialueeseen

Lisätiedot

Tulevaisuuden suomenhevonen yhteiskunnan muutoksen vaikutuksia

Tulevaisuuden suomenhevonen yhteiskunnan muutoksen vaikutuksia Tulevaisuuden suomenhevonen yhteiskunnan muutoksen vaikutuksia Markku Saastamoinen Luonnonvarakeskus Luke Suomenhevosen jalostusohjesäännön uudistaminen, Tampere 9.5.2015 Yhteiskunnan muutos hevostalouden

Lisätiedot

Esittelyssä MAHDOLLISUUKSIEN HEVONEN Hevosalan kehittämisohjelma

Esittelyssä MAHDOLLISUUKSIEN HEVONEN Hevosalan kehittämisohjelma Esittelyssä MAHDOLLISUUKSIEN HEVONEN Hevosalan kehittämisohjelma Julkaistu 12.10.2012 Hevosalan yhteistyöseminaarissa Ypäjällä Hevostalouden tulevaisuuden näkymiä ja kehittämiskohteita Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

SUOMENHEVONEN. Vauhtia. Voimaa. Tunnetta.

SUOMENHEVONEN. Vauhtia. Voimaa. Tunnetta. SUOMENHEVONEN Vauhtia. Voimaa. Tunnetta. Suomenhevonen Suomenhevonen on Suomen kansallishevonen ja ainoa alkuperäinen kotimainen hevosrotu. Suomenhevosia on Suomessa noin 20 000. Suomenhevosvarsoja syntyy

Lisätiedot

Asiasanat Hevonen, hevostalous, yrittäjyys, hevoskasvatus, jalostus. Maataloustieteen Päivät 2016 www.smts.fi 1

Asiasanat Hevonen, hevostalous, yrittäjyys, hevoskasvatus, jalostus. Maataloustieteen Päivät 2016 www.smts.fi 1 Kilpailukykyinen hevostalous tarvitsee kotimaista kasvatusta Thuneberg Terhi 1, Pussinen Sirpa 1, Mäenpää Minna 2 ja Louhelainen Suvi 2 1 Hämeen ammattikorkeakoulu, Mustialantie 105, 31310 Mustiala, etunimi.sukunimi@hamk.fi

Lisätiedot

Asiakasarvoa kyllä! - mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Minna-Maarit Jaskari, Vaasan yliopisto

Asiakasarvoa kyllä! - mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Minna-Maarit Jaskari, Vaasan yliopisto Asiakasarvoa kyllä! - mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Minna-Maarit Jaskari, Vaasan yliopisto Asiakasarvon ymmärtää aina omalta kohdaltaan - Miksi käytän joitain tuotteita? - Tai miksi olen käyttämättä

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Hevosalan opintomatka Ruotsiin Bodeniin 24.4.2014

MATKARAPORTTI Hevosalan opintomatka Ruotsiin Bodeniin 24.4.2014 MATKARAPORTTI Hevosalan opintomatka Ruotsiin Bodeniin 24.4.2014 HevosAgron projektipäällikkö Heini Iinatti osallistui 24.4.2014 Ammattikorkeakoulu Lappian hallinnoiman LaHeKu (Lapin hevostallit kuntoon)

Lisätiedot

Tervetuloa. ratsastamaan!

Tervetuloa. ratsastamaan! Tervetuloa ratsastamaan! Miksi ratsastus? Hevoset ovat ihania. Siihen kiteytyy, miksi 170 000 suomalaista ratsastaa. Ratsastus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Hevosen kanssa

Lisätiedot

UUSI HEVOSTALOUS hevosen muuttuva tehtävä ja merkitys

UUSI HEVOSTALOUS hevosen muuttuva tehtävä ja merkitys UUSI HEVOSTALOUS hevosen muuttuva tehtävä ja merkitys MMT, dos. Markku Saastamoinen MTT kotieläintuotannon tutkimus Kulttuuripolitiikan päivät 2014, Joensuu 24.-25.5.2014 Hevostalouden ja hevosen roolin

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla.

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. HIPPOS Nro 8/2010 Melkein paratiisissa Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. Teksti ja kuvat TONY ILMONI Snappertuna 90 kilometrin

Lisätiedot

Kuivikelannan poltto parasta maaseudun uusiutuvaa energiaa

Kuivikelannan poltto parasta maaseudun uusiutuvaa energiaa Kuivikelannan poltto parasta maaseudun uusiutuvaa energiaa Hevosen lannan käytön nykytila Pahimmillaan kuivikelanta on hevostilan suurin päivittäinen kustannuserä Nykymallin mukaiset keinot hevosenlannan

Lisätiedot

Suomen Hippos ry ja tytäryhtiöt

Suomen Hippos ry ja tytäryhtiöt Tunnusluvut 2015 Suomen Hippos ry ja tytäryhtiöt SUOMEN HIPPOS RY Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Pitää rekisteriä ja kantakirjaa kaikista Suomessa kasvatettavista hevosroduista Johtaa

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 Tarkastuspäivämäärä Tarkastuksen tekijän nimi Tarkastuksen tekijän asema Virkaeläinlääkäri Hevosjalostusliiton tj. Yksityinen eläinlääkäri Valmentaja (omavalvonta) Valmentaja

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE. Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE. Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen Eläinten hyvinvointi Käyttäytymistarpeiden toteuttaminen liikkuminen, laumakäyttäytyminen

Lisätiedot

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Liite 9.6.2008 65. vuosikerta Numero 2 Sivut 8 9 Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Hanna Lensu, Maaseudun Tulevaisuus Keijo Viertoman ja Tiina Tuomisen tilan 30 vuotta vanhan mullinavetan

Lisätiedot

Nuoren suomenhevosen valmennus ja kilpailuttaminen - eläinlääkärin näkökulma

Nuoren suomenhevosen valmennus ja kilpailuttaminen - eläinlääkärin näkökulma Nuoren suomenhevosen valmennus ja kilpailuttaminen - eläinlääkärin näkökulma Mari Vettenranta hevossairauksien erikoiseläinlääkäri, Tampereen hevosklinikka Varsan valinta Suku; aikainen nopeus periytyvää

Lisätiedot

NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016

NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016 NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016 Ratsastuskurssit Vko 26 alkeiskurssi 27.6-1.7.2016 Opettaja Heidi Kivi HINTA 195 Tehoalkeet: Onko nyt aika nousta ratsaille? Hyvä startti esimerkiksi

Lisätiedot

Hevosurheilu. Suomalaisen hevosihmisen rakkain julkaisu. Mediatiedot 2017 printti & verkko. Hevosurheilun

Hevosurheilu. Suomalaisen hevosihmisen rakkain julkaisu. Mediatiedot 2017 printti & verkko. Hevosurheilun Suomalaisen hevosihmisen rakkain julkaisu Mediatiedot 2017 printti & verkko n lukijat sijoittavat aikansa ja rahansa hevosten hyvinvointiin, tallirakentamiseen ja vetoautoihin. n lukija on aktiivinen liikkuja

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Rehtorin hyväksymä hevostalouden perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan hyväksymän

Lisätiedot

HEVOSALAN AMMATIT JA KOULUTUS

HEVOSALAN AMMATIT JA KOULUTUS HEVOSALAN AMMATIT JA KOULUTUS 36 Hevoset ja kunta rajapintoja 4 HEVOSEN HYVINVOINTI Seppo Hyyppä Tallipaikka hevoselle voi löytyä ammattilaisen pitämästä valmennus- tai hoitotallista, mutta myös oman kotitallin

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET

ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET Tarkastuspäivämäärä Virkatoimitunnus Tarkastuksen tekijä Virka-asema Puhelinnumero Kunta Aluehallintovirasto Eläinten omistaja/ haltija Osoite Puhelinnumero Tarkastuksessa

Lisätiedot

KYSELY HEVOSTEN OMISTAJILLE KEVÄT 2005 RAPORTTI

KYSELY HEVOSTEN OMISTAJILLE KEVÄT 2005 RAPORTTI Etelä-Savon koulutuksen kuntayhtymä KYSELY HEVOSTEN OMISTAJILLE KEVÄT 2005 RAPORTTI Haukivuori, Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Puumala, Rantasalmi, Ristiina, Suomenniemi

Lisätiedot

RAVIURHEILIJAN POLKU Suomen Hippoksen lisenssikoulutukset

RAVIURHEILIJAN POLKU Suomen Hippoksen lisenssikoulutukset RAVIURHEILIJAN POLKU Suomen Hippoksen lisenssikoulutukset Ravihevosen valmennuksen perusteet Ravihevosen valmennuksen perusteet kurssilla käydään läpi perusasioita niin raviurheilusta lajina, kuin itse

Lisätiedot

RUOKINNAN AUTOMATISOINTI

RUOKINNAN AUTOMATISOINTI Suomen Hippos Oy JALOSTUSPÄIVÄT 12.2.2009 RUOKINNAN AUTOMATISOINTI Mty Aktiivitalli Maiju Paukku ja Fredrika Nyberg Lappeenranta 12.2.2009 1 Mty Aktiivitalli Perustettu syksyllä 2005 Suomen ensimmäinen

Lisätiedot

AKTIIVIRATSASTAJAT RY

AKTIIVIRATSASTAJAT RY 2015 AKTIIVIRATSASTAJAT RY TOIMINTAKERTOMUS www.aktiiviratsastajat.seura.info AKTIIVIRATSASTAJIEN TOIMINTAKERTOMUS 2015 1 Seura 2 Katsaus vuoteen 2015 - AktiiviRatsastajat Ry yhdenmukaisti ilmeensä - Seuralle

Lisätiedot

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ Suomen Hippos ry Evira vahvistanut xx.xx.xxxx SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ 1. Suomenhevonen Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu. Sitä on jalostettu puhtaana rotuna vuodesta

Lisätiedot

Suunnittelu tarvitsee erilaisia asiantuntijoita

Suunnittelu tarvitsee erilaisia asiantuntijoita Suunnittelu tarvitsee erilaisia asiantuntijoita Arto Karila yritysneuvoja, tukitiimivastaava ProAgria Etelä-Savo 14.2.2011 ProAgria Etelä-Savo 1 Onnistumisia asiantuntijoiden yhteistyöstä Organisaatioita

Lisätiedot

Aloittelevalle ylämaankarjan kasvattajalle

Aloittelevalle ylämaankarjan kasvattajalle Aloittelevalle ylämaankarjan kasvattajalle Ylämaankarjan suosio on jatkuvasti nousussa. Ylämaankarjan lempeä luonne ja sympaattinen ulkomuoto ovat toki sen valtteja, mutta sen hoito on ei ole pelkästään

Lisätiedot

1. Jos hevosten pito on ammattimaista tai muuten laajamittaista, onko toiminnasta tehty kirjallinen ilmoitus lääninhallitukselle?

1. Jos hevosten pito on ammattimaista tai muuten laajamittaista, onko toiminnasta tehty kirjallinen ilmoitus lääninhallitukselle? Hyvinvointi, turvallisuus ja ympäristöasioista huolehtiminen on oleellinen osa hevosalan yrittäjän arkea. Hevostilan ja sen ympäristön vastuullinen hoitaminen luo hyvinvointia ja turvallisuutta paitsi

Lisätiedot

Hevosharrastuksen merkitys ja ratsastuskouluyrittäjän mietteitä kuntayhteistyöhön Minna Martin-Päivä. Forssa

Hevosharrastuksen merkitys ja ratsastuskouluyrittäjän mietteitä kuntayhteistyöhön Minna Martin-Päivä. Forssa Hevosharrastuksen merkitys ja ratsastuskouluyrittäjän mietteitä kuntayhteistyöhön Minna Martin-Päivä Forssa 14.6.2010 Esityksen sisältö: Hevosharrastuksen merkitys Kunnalle Harrastajille/perheille Hevosyritys

Lisätiedot

KUKA HUOLEHTII LAPSEN LIIKKUMISESTA?

KUKA HUOLEHTII LAPSEN LIIKKUMISESTA? LIIKUNNAN MÄÄRÄ (h/vko) KUKA HUOLEHTII LAPSEN LIIKKUMISESTA? 20 KOTI JA VAPAA-AIKA Perheen arkirutiinit, liikunnallinen elämäntapa, omaehtoinen liikunta URHEILUVALMENNUS AKATEMIAT 10 KERHOT KOULU Liikuntatunnit,

Lisätiedot

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ Suomen Hippos ry Evira vahvistanut xx.xx.xxxx SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ 1. Suomenhevonen Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu. Sitä on jalostettu puhtaana rotuna vuodesta

Lisätiedot

Seuran kevätkokous pidettiin ja syyskokous Lisäksi hallitus piti ylimääräisen

Seuran kevätkokous pidettiin ja syyskokous Lisäksi hallitus piti ylimääräisen Myllyn Ratsukot ry TOIMINTAKERTOMUS 2014 Vuosi 2014 oli seuran ensimmäinen kokonainen toimintavuosi. Seuran toiminnan tavoitteena on edistää ratsastusurheilua ja muuta siihen liittyvää toimintaa siten,

Lisätiedot

Tilin käyttöoikeus on Laatukimpan vetäjillä Katri Leskisellä ja Marika Tikkasella.

Tilin käyttöoikeus on Laatukimpan vetäjillä Katri Leskisellä ja Marika Tikkasella. KIMPAN YHTEISOMISTUSSÄÄNNÖT Yhtymän nimi ja kotipaikka Melekomonen -Talli, KAJAANI. Tällä sopimuksella sopijapuolet sopivat yhdessä omistamansa hevosen, Peggy Beat, 246001L00122296, omistuksesta ja käytöstä

Lisätiedot

-HANKKISINKO FRIISILÄISEN HEVOSEN JO VARSANA-

-HANKKISINKO FRIISILÄISEN HEVOSEN JO VARSANA- -HANKKISINKO FRIISILÄISEN HEVOSEN JO VARSANA- Epäselvyyksien välttämiseksi on syytä kiinnittää huomiota otsikkoon eli tässä käsitellään nimenomaan friisiläistä hevosrotua. Friisiläinen hevosrotuna jo itsessään

Lisätiedot

Seuratoiminnan yleiset edellytykset ja tavoitteet. Toimintaamme ohjaavat arvot

Seuratoiminnan yleiset edellytykset ja tavoitteet. Toimintaamme ohjaavat arvot Toimintasuunitelma 2016 Seuratoiminnan yleiset edellytykset ja tavoitteet Kouvolan Ratsastajat ry edustaa Kaakkois-Suomen alueen ratsastusurheilua. Seuran toiminnan tarkoituksena on tehdä seuran toimialueella

Lisätiedot

Tarttuvista taudeista

Tarttuvista taudeista OHJELMA Hippos kiittää tuesta seuraavia yhteistyökumppaneita: Intervet Oy Pharmaxim AB Scanvet Eläinlääkkeet Oy Vermon Ravirata Vetcare Oy 18.00 18.30 Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy / ell. Katja Hautala

Lisätiedot

MOI! Miten Osallistaa ja Innostaa nuoria seuratoimintaan. Tukimateriaalia työpajan vetäjälle

MOI! Miten Osallistaa ja Innostaa nuoria seuratoimintaan. Tukimateriaalia työpajan vetäjälle MOI! Miten Osallistaa ja Innostaa nuoria seuratoimintaan Tukimateriaalia työpajan vetäjälle NUORTEN OSALLISTAMISEN TÄRKEIMMÄT POINTIT Osallistamisen tärkeimmät pointit Nuorista Aikakäsitys Motivoi, vaikuttamisen

Lisätiedot

TUNTEITA, URHEILUA JA HYVINVOINTIA

TUNTEITA, URHEILUA JA HYVINVOINTIA TUNTEITA, URHEILUA JA HYVINVOINTIA Suomen Hippos ry:n strategiset teemat vuoteen 2017 MEITÄ ON PALJON Hevonen on mielenkiintoinen ja vetovoimainen osa yhteiskuntaa. Raviurheiluun ja kasvatustoimintaan

Lisätiedot

Kasvattajapäivät 2014. Rodun tilanne tulevaisuudessa?

Kasvattajapäivät 2014. Rodun tilanne tulevaisuudessa? Kasvattajapäivät 201 Rodun tilanne tulevaisuudessa? SPJ-FSK 17.5.201 Thommy Svevar 17.05.201 Thommy Svevar Suomen Pystykorvajärjestö Finska Spetsklubben r.y. Nykytilanne - analyysi Tilastot osoittavat,

Lisätiedot

Hevosurheilu. Uudistunut upea tabloidkokoinen. Kasvava intohimomedia! Lukijoista 48% naisia ja 52% miehiä.

Hevosurheilu. Uudistunut upea tabloidkokoinen. Kasvava intohimomedia! Lukijoista 48% naisia ja 52% miehiä. Uudistunut upea tabloidkokoinen Mediatiedot 2016 printti & verkko Kasvava intohimomedia! Lukijoista 48% naisia ja 52% miehiä. Ravien ja ratsastuksen erikoislehti kahdesti viikossa. Vauras, kuluttava ja

Lisätiedot

Tarinan strategia 2020

Tarinan strategia 2020 Tarinan strategia 2020 Suomen golfin strategia Visio Parasta vapaa aikaa Missio Golf yhdistää terveysvaikutukset ja yhdessä luonnossa liikkumisen Strateginen tahtotila Golfyhteisöjen toimintatapoja uudistamalla

Lisätiedot

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille

Rauhala. on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka. Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Rauhala on maakunnan paras maatila! Kannattavin Tehokkain Haluttu ja mukava työpaikka Hyvää elämää ihmisille ja eläimille Yrityksen perustiedot Omistajat: Ismo ja Miika Takkunen Ismo vastaa tilanjohtaminen

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Helppo hevoset ( ), avoin kaikille (160, 120, 100, 80 )

Helppo hevoset ( ), avoin kaikille (160, 120, 100, 80 ) KILPAILIJATIEDOTE JA AIKATAULU Sunnuntai 21.8.2016 Luokka 1 3-taso Prix de Keravan Ratsastusseura ry, HELPPO Helppo hevoset (50+50+2), avoin kaikille (160, 120, 100, 80 ) Klo 9.30-11 Koulukoe, FEI:n kenttäkilpailuohjelma

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2008

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2008 1 / 5 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2008 YLEISTÄ HALLITUS Vuosi 2008 oli edelleen myönteisesti tuloksellinen seuramme alati kehittyvälle toiminnalle. Kangasalan Ratsastajat jatkoi kuluneena vuonna aktiivista

Lisätiedot

https://kipa.ratsastus.fi/modules/system/stdreq.aspx?p=2&vid=defau...

https://kipa.ratsastus.fi/modules/system/stdreq.aspx?p=2&vid=defau... 1 / 6 26.6.2014 17:54 Kilpailun tiedot Kilpailukutsu Kilpailukutsun muutoshistoria Tervetuloa Husaariratsastajat ry:n (HusR) järjestämään valjakkoajokilpailuun 1.-3.8.29014 Sipoo Savijärvelle. Kilpailussa

Lisätiedot

Matkaraportti: BIOWAY-tiedonvälityshankkeen järjestämä yritysvierailumatka Kempeleeseen ja Ouluun 31.8.2010

Matkaraportti: BIOWAY-tiedonvälityshankkeen järjestämä yritysvierailumatka Kempeleeseen ja Ouluun 31.8.2010 Matkaraportti: BIOWAY-tiedonvälityshankkeen järjestämä yritysvierailumatka Kempeleeseen ja Ouluun 31.8.2010 BIOWAY- tiedonvälityshanke järjesti bioenergia-aiheisen yritysvierailumatkan Kempeleeseen ja

Lisätiedot

KAKSOSTEN KEHITYS JA TERVEYS TUTKIMUS ÄIDIN LOMAKE

KAKSOSTEN KEHITYS JA TERVEYS TUTKIMUS ÄIDIN LOMAKE HELSINGIN YLIOPISTO KANSANTERVEYSTIETEEN LAITOS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO PSYKOLOGIAN LAITOS KAKSOSTEN KEHITYS JA TERVEYS TUTKIMUS ÄIDIN LOMAKE TÄSTÄ ALKAVAT VARSINAISET KYSYMYKSET 1. Milloin ja missä synnyitte?

Lisätiedot

Juhlavuotta odoteltaessa

Juhlavuotta odoteltaessa -1- - 2 - Juhlavuotta odoteltaessa Vielä ei ole juhlan aika, vaikka pitkä taival on jo kuljettu seurana. Nyt alkava kausi on nimittäin järjestyksessään 29 kausi. Näin pitkälle pääseminen ei todellakaan

Lisätiedot

Uusi Myllypuron Ostari

Uusi Myllypuron Ostari Citycon on aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä Menestys lähtee kauppapaikasta Uusi Ostari Citycon on kauppakeskusten aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä. Luomme puitteet menestyvälle

Lisätiedot

Tuotannosta talouteen - tunnusluvut johtamisen tukena

Tuotannosta talouteen - tunnusluvut johtamisen tukena Tuotannosta talouteen - tunnusluvut johtamisen tukena ProAgria MaitoValmennus 7.9.2016 Anu Rossi, Eveliina Turpeinen ja Joakim Pitkälä ProAgria Pohjois-Savo Take home - message Kannattava liiketoiminta

Lisätiedot

Tutkinnon osiin sisältyy työssäopppimista vähintään 20 ov, yrittäjyyttä 5 ov ja opinnäyte vähintään 2 ov

Tutkinnon osiin sisältyy työssäopppimista vähintään 20 ov, yrittäjyyttä 5 ov ja opinnäyte vähintään 2 ov Hevostalouden perustutkinto 120 ov Ammatilliset tutkinnon osat, 90 ov Tutkinnon osiin sisältyy työssäopppimista vähintään 20 ov, yrittäjyyttä ja opinnäyte vähintään Kaikille pakolliset tutkinnon osat 4.1.1

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Kuntayhtymäjohtaja-rehtorin hyväksymä hevostalouden perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkalla ENY projektipäällikkö Jonna Haapamäki-Syrjälä, IS-Technics Oy Raimo Keskitalo sekä Dubaissa toimistoa pitävä Exigo Finland

Lisätiedot

VALVJAOS 26 Vs. ympäristönsuojelusihteeri 24.3.2010

VALVJAOS 26 Vs. ympäristönsuojelusihteeri 24.3.2010 Teknisen lautakunnan valvontajaosto 26 30.03.2010 Teknisen lautakunnan valvontajaosto 34 14.06.2010 TILALLA MIERONVAARA HARJOITETTAVAN ELÄINTENPITOON LIITTYVÄN VIRTSAN- JA LANNAN VARASTOINTI KUIVALANTALASSA

Lisätiedot

Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I. Jeanne Wormuth

Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I. Jeanne Wormuth Vinkkejä laadukkaaseen hiehonkasvatukseen I Jeanne Wormuth CY Heifer Farm Yleistä Jeannen taustaa Agway aloitti hiehojen kasvatustoiminnan joulukuussa 1998 Tilat 4000 hiehon sopimuskasvatukseen CY Farms

Lisätiedot

Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla. Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010

Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla. Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010 Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010 Luomumaitoa Muuruvedeltä 2 10.8.2010 M.Pentikäinen Luomumaitoa Muuruvedeltä

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 YHTEENVETO 10.10.2016 Maahanmuuttovirasto/ Vastaanottoyksikkö VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 49 vastaanottokeskuksessa

Lisätiedot

PROJEKTI Polku pelikenttien parhaiksi

PROJEKTI Polku pelikenttien parhaiksi LEHMO BALLS -96 RY Hirviseläntie 12 80780 KONTIONIEMI Puh: 0440-559 696 E-mail: markus.holopainen@leba96.fi www.leba96.fi PROJEKTI 2011-2014 Polku pelikenttien parhaiksi Projektin taustat Johtokunta on

Lisätiedot

Suomenhevosten kasvuhäiriötutkimus Susanna Back

Suomenhevosten kasvuhäiriötutkimus Susanna Back Suomenhevosten kasvuhäiriötutkimus Susanna Back 1 Tutkimuksen tavoite Kartoittaa suomenhevospopulaatiossa osteokondroosin (OD) esiintyvyyttä ja periytyvyyttä (heritabiliteetti) Osa suomenhevosten jalostusohjesäännön

Lisätiedot

KULTU-kokeiluhankkeet

KULTU-kokeiluhankkeet KULTU-kokeiluhankkeet Kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelman Vähemmästä viisaammin tavoitteena on vähentää niin kotien kuin julkisen sektorin ympäristöhaittoja ja kasvihuonekaasupäästöjä. Sen mukaan

Lisätiedot

TerveysInfo. Jalan ja pyörällä

TerveysInfo. Jalan ja pyörällä TerveysInfo kävely Aitakävelykoulu Aitakävely on levinnyt yleisurheilusta monen muun urheilulajin käyttöön, kun on huomattu harjoitteiden mahdollisuudet erityisesti lantion seudun liikkuvuuden, yleisen

Lisätiedot

TEAM FINCHEVAL RY TOIMINTALINJA 2015

TEAM FINCHEVAL RY TOIMINTALINJA 2015 1 TEAM FINCHEVAL RY 2 JOHDANTO Toimintalinja on laadittu Suomen Ratsastajainliiton seurakehittämisohjelman mukaisesti vuodelle 2015. Toimintalinjasta käy ilmi asioita, jotka ovat seurallemme tärkeitä ja

Lisätiedot

Henna Halme Kouvola 28.3.2015 Young Power -ravigaala

Henna Halme Kouvola 28.3.2015 Young Power -ravigaala Henna Halme Kouvola 28.3.2015 Young Power -ravigaala RaviPonin valmennus varsasta kilpaponiksi Raviponin hyvinvointi Raikas vesi, hyvät ja laadukkaat rehut, riittävä määrä ruokaa ja juotavaa suhteessa

Lisätiedot

HEVOSTALOUDEN HEVOSTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA HEVOSTENHOITAJA RATSASTUKSENOHJAAJA AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET

HEVOSTALOUDEN HEVOSTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA HEVOSTENHOITAJA RATSASTUKSENOHJAAJA AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET HEVOSTALOUDEN perustutkinto 2009 HEVOSTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA HEVOSTENHOITAJA RATSASTUKSENOHJAAJA MÄÄRÄYS 24/011/2009 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Opetushallitus Kansi: Mainostoimisto

Lisätiedot

SELVITYS VARSOJEN MYYNTI-IÄSTÄ JA KASVATTAJIEN IKÄJAKAUMASTA

SELVITYS VARSOJEN MYYNTI-IÄSTÄ JA KASVATTAJIEN IKÄJAKAUMASTA SELVITYS VARSOJEN MYYNTI-IÄSTÄ JA KASVATTAJIEN IKÄJAKAUMASTA Ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyö Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma Mustiala, 17.5.2010 Outi Tokeensuu OPINNÄYTETYÖ Maaseutuelinkeinojen

Lisätiedot

Maatalouden ilmasto-ohjelma. Askeleita kohti ilmastoystävällistä

Maatalouden ilmasto-ohjelma. Askeleita kohti ilmastoystävällistä Maatalouden ilmasto-ohjelma Askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa Maatalouden ilmasto-ohjelma Askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa SISÄLLYS: Askel 1: Hoidetaan hyvin maaperää 4 Askel 2: Hoidetaan

Lisätiedot

LIIKUNNAN ARVOSTUS PIEKSÄMÄELLÄ

LIIKUNNAN ARVOSTUS PIEKSÄMÄELLÄ 2011 LIIKUNNAN ARVOSTUS PIEKSÄMÄELLÄ 12.10.2011 Liikunnan arvostus Pieksa ma ella ja sen jäsenseurat(33 kpl) ovat huolissaan Pieksämäen liikunta ja urheilutoiminnan näivettymisestä ja kaupungin liikuntaorganisaation

Lisätiedot

Oripäivillä Leeuwardenissa ensikertalaisena. Tässä joitan muistelmia lyhyesti oripäiviltä:

Oripäivillä Leeuwardenissa ensikertalaisena. Tässä joitan muistelmia lyhyesti oripäiviltä: Oripäivillä Leeuwardenissa 12-14.1.2012 ensikertalaisena Tässä joitan muistelmia lyhyesti oripäiviltä: Omatoimimatka: Autolla Helsinki-Vantaan lentokentälle, sieltä lento Amsterdamiin, sieltä junalla Leeuwardeniin

Lisätiedot

Ravinteita viljelyyn ja viherrakentamiseen

Ravinteita viljelyyn ja viherrakentamiseen Ravinteita viljelyyn ja viherrakentamiseen Hevosenlannan, kompostin ja mädätysjäännöksen ravinteiden hyödyntäminen ja siinä huomioitavat asiat. Helmet Pirtti, Jyväskylä 24.1.2017 Pentti Seuri Tutkija,

Lisätiedot

LONKKAKIPUTUTKIMUS / 08-09 Alkukysely 1 (Lähetetty kotiin tai imuroitu verkosta, marras- joulukuu 2008)

LONKKAKIPUTUTKIMUS / 08-09 Alkukysely 1 (Lähetetty kotiin tai imuroitu verkosta, marras- joulukuu 2008) LONKKAKIPUTUTKIMUS / 08-09 Alkukysely 1 (Lähetetty kotiin tai imuroitu verkosta, marras- joulukuu 2008) Kiitos, että olette päättänyt osallistua tutkimukseen, jossa selvitetään nivelrikkovaivaisten koirien

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 25. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 19.03.2015 Sivu 1 / 1 142/11.01.03/2014 25 Nitraattiasetuksen valvonta vuonna 2014 Valmistelijat / lisätiedot: Armi Tukia, puh. 043 826 5218 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus

Lisätiedot

TuUS menestyssuunnitelma. (niin sanottu strategia)

TuUS menestyssuunnitelma. (niin sanottu strategia) TuUS menestyssuunnitelma (niin sanottu strategia) Taidolla uintiin! Visio Mahdollistamme hyvät taidot uintiurheilussa menestymiseen. Missio Luomme edellytykset kunkin tarpeiden ja kykyjen mukaiseen kunto-

Lisätiedot

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA

PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA PIDÄ HUOLTA ITSESTÄ TYÖYHTEISÖSTÄ AMMATTITAIDOSTA Annamari Mäki-Ullakko, Ilmarinen, 5.11.2015 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Oma jaksaminen on perusta 2. Työyhteisössä jokainen vaikuttaa ja on vastuussa 3. Ammattitaidon

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Tervetuloa Työnvälitykseen

Tervetuloa Työnvälitykseen Tervetuloa Työnvälitykseen Välkommen till Arbetsförmedlingen Finska Tämä on Työnvälitys Haetko työtä? Haluatko lisätietoja työmarkkinoista? Tarvitsetko vinkkejä ja neuvoja löytääksesi haluamasi työn?

Lisätiedot

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013

Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Oulu 2020 kaupunkistrategialuonnos Kommentoitavaksi 28.5.2013 Kaupunkistrategian lähtökohtia 1. Kaupunkistrategia = Oulun kaupungin strategia (ei vain kaupunkiorganisaation strategia) Kuntalaiset aktiivisina

Lisätiedot

Suomen Ratsastajainliitto ry Hämeen ratsastusjaosto Syyskokousmateriaali 2011 Kokouskutsu/esityslista Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Talousarvio

Suomen Ratsastajainliitto ry Hämeen ratsastusjaosto Syyskokousmateriaali 2011 Kokouskutsu/esityslista Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Talousarvio Suomen Ratsastajainliitto ry Hämeen ratsastusjaosto Syyskokousmateriaali 2011 Kokouskutsu/esityslista Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Talousarvio vuodelle 2012 Valtakirja SRL-HÄME ratsastusjaosto Tervetuloa

Lisätiedot

DOB - Datasta oivalluksia ja bisnestä 6aika-ohjelman hanke

DOB - Datasta oivalluksia ja bisnestä 6aika-ohjelman hanke DOB - Datasta oivalluksia ja bisnestä 6aika-ohjelman hanke 7.9.2016 Jyrki Koskinen jyrki.koskinen@coss.fi 2016 COSS Sisältö Tausta ja tavoite Datasta oivalluksia ja bisnestä, innovaatioalustan konsepti

Lisätiedot

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Liikuntalupaus. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä. Liikuntalupaus 1. Omassa pihassa, pyörätiellä, metsässä ja missä vielä meidän perhe liikkuu, polskuttelee, kiikkuu. 2. Olla aktiivisesti mukana lapsemme liikunnassa. 3. Lisätä koko perheen yhteisiä liikuntahetkiä.

Lisätiedot

Syyskokousmateriaali 2010

Syyskokousmateriaali 2010 Suomen Ratsastajainliitto ry Hämeen ratsastusjaosto Syyskokousmateriaali 2010 Kokouskutsu/esityslista Hämeen hallitus 2010, erovuoroiset Toimintasuunnitelma vuodelle 2011 Talousarvio vuodelle 2011 Valtakirja

Lisätiedot

Raija Räikkönen

Raija Räikkönen Kestävä ja innovatiivinen hevostalous Keskisen Itämeren alueen kilpailukyvyn edistäjänä (InnoEquine) Equine industries promoting economically competitive and innovative regions 11.10.2012 Raija Räikkönen

Lisätiedot

Maitotilojen talous vuonna 2014. Ari Enroth ProAgria Keskusten Liitto 15.4.2015

Maitotilojen talous vuonna 2014. Ari Enroth ProAgria Keskusten Liitto 15.4.2015 Maitotilojen talous vuonna 2014 Ari Enroth ProAgria Keskusten Liitto 15.4.2015 Taloustietopankin maitotilojen lehmämäärä vuosina 2006-2014 60 Lehmämäärä, lehmiä/tila 50 40 30 Lehmämäärä, lehmiä/tila 20

Lisätiedot

Seura- ja tallipalveluiden johtoryhmä Kokous 4/2016 KOKOUSTIEDOTE

Seura- ja tallipalveluiden johtoryhmä Kokous 4/2016 KOKOUSTIEDOTE Seura- ja tallipalveluiden johtoryhmä Kokous 4/2016 KOKOUSTIEDOTE Aika: Torstai 1.9. klo 16.00 Paikka: Valo-talo, Ratsastajainliiton kokoustilat, Väentupa Osallistujat: Marjukka Manninen, pj Nina Kaipio,

Lisätiedot

RMH-sopimus-/omistajuusmalli esimerkit

RMH-sopimus-/omistajuusmalli esimerkit RMH-sopimus-/omistajuusmalli esimerkit Kyseiset omistajuus-/sopimusmallit ovat pelkästään esimerkkejä. Jokaisen kaupan/sopimuksen yhteydessä on aina syytä harkita, tarvitaanko asiantuntijaa laatimaan yksilölliset

Lisätiedot

ELÄINMÄÄRÄILMOITUS 2015 sika- ja siipikarjatalouden tuki, luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotus ja luonnonmukaisen tuotannon korvaus

ELÄINMÄÄRÄILMOITUS 2015 sika- ja siipikarjatalouden tuki, luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotus ja luonnonmukaisen tuotannon korvaus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin ELÄINMÄÄRÄILMOITUS 2015 sika- ja siipikarjatalouden tuki, luonnonhaittakorvauksen kotieläinkorotus ja luonnonmukaisen

Lisätiedot

Uusi verkkopalvelu jalostusoriille. Jalostuspäivät

Uusi verkkopalvelu jalostusoriille. Jalostuspäivät Uusi verkkopalvelu jalostusoriille Jalostuspäivät 12.2.2014 Orikortit Vuonna 2011 siirryttiin lämminveristen ravihevosoriiden osalta tuoteseloste malliin Lv ori joko hyväksytään tai hylätään. Hyväksytyt

Lisätiedot

Ratsastuksen 2000-luvun ilmiöt

Ratsastuksen 2000-luvun ilmiöt HEVOSALA WAU! Yhteiskunnan muutos o Väestö ikääntyy ja keskittyy alueellisesti o Yhteiskunta palvelullistuu ja hyvinvointipalveluiden kysyntä kasvaa o Some ja digitaalisuus mullistavat vuorovaikutussuhteita

Lisätiedot

Kaikille avoin, jokamiesluokan Maisema-Triathlon Hämeenkyrössä 26.7.2015 klo 12.00.

Kaikille avoin, jokamiesluokan Maisema-Triathlon Hämeenkyrössä 26.7.2015 klo 12.00. Kaikille avoin, jokamiesluokan Maisema-Triathlon Hämeenkyrössä 26.7.2015 klo 12.00. Kilpailukeskus: Laitilan sillan pielessä, ent. Meijerin tontilla, os. Trossitie Sarjat ja matkat: Miehet yleinen, Naiset

Lisätiedot

Jos mestaruusluokan korkeus on 95 cm tai 115 cm, riittää kvaaliksi 5 cm matalampi korkeus.

Jos mestaruusluokan korkeus on 95 cm tai 115 cm, riittää kvaaliksi 5 cm matalampi korkeus. 1/ 18.4.2016 HÄMEEN ALUEMESTARUUSSÄÄNNÖT LAJEITTAIN 2016 1. Este sivut 1-2 2. Koulu sivut 3-4 3. Kenttä sivu 5 4. Valjakko sivu 6 ESTERATSASTUS 1. Osallistumisoikeus ja kvaalit edustaneet jotain Hämeen

Lisätiedot

Tukisarka2015 koulutukset Nautatilat

Tukisarka2015 koulutukset Nautatilat Tukisarka2015 koulutukset Nautatilat 9.4.2015 Kotieläin- ja pinta-alatukien/korvausten muutos 2013-2020 Rahoitus Tukityyppi 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Muutos 2013-2015 EU CAP 545 530 524 524

Lisätiedot

Kodin tuntu tulee läheltä

Kodin tuntu tulee läheltä Kodin tuntu tulee läheltä Lämmin koti on arvokas, muttei kallis Hippu-kaukolämpö tuo arkeesi turvaa. Edullisesti ja ekologisesti Lapista. Miksi liittyä kaukolämpöön? Kaukolämpö tuo mukavuutta arkeen ihmisistä

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 Tampereen Ratsastusseura - Tammerfors Ridklubb ry TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 Tampereen Ratsastusseura, myöhemmin TRS, on aktiivinen tamperelainen urheiluseura ja Suomen Ratsastajainliiton suurin

Lisätiedot