MATKARAPORTTI Opintomatka Venäjälle

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKARAPORTTI Opintomatka Venäjälle 11.-13.6.2013"

Transkriptio

1 MATKARAPORTTI Opintomatka Venäjälle HevosAgron projektipäällikkö Heini Iinatti osallistui ProAgria Finland Oy:n ja hevossiittola Elitarin järjestämälle opintomatkalle Venäjälle, Moskovan lähellä sijaitsevalle Podoljskijin alueelle. Matkalle osallistui 4 hevosalan neuvontatyössä toimivaa henkilöä Suomesta. Matkan Venäläisenä yhteistyökumppanina toimi Elitar siittolan lisäksi Venäjän maatalousteollisen alan henkilöstökoulutuksen akatemia. Akatemiasta oppaanamme oli Jelena.Elitar siittolasta oppaanamme oli siittolan omistaja Oleg Scheiko. Lisäksi tulkkinamme toimi Natalia. Maanantai-tiistai Matka alkoi maanantai-iltapäivällä kokoontumisella Helsingin rautatieasemalla, mistä matkustimme junalla Moskovaan. Moskovan rautatieasemalla meitä olivat vastassa oppaamme ja tulkki. Matka jatkui välittömästi Venäjän maatalousteollisen alan henkilöstökoulutuksen akatemian tiloihin, missä vietimme ensimmäisen päivän tutustumalla Venäjän hevostalouteen eri asiantuntijoiden luennoilla. Ensimmäisenä Akatemian rehtori esitteli meille akatemian toimintaa. Akatemia on maatalousteollisen alan henkilöstön täydennyskoulutukseen ja ammattitaidon kohottamiseen erikoistuneiden koulutuslaitosten ja yliopistojen ylin koulutus- ja tutkimuskeskus. Akatemia järjestää täydennyskoulutusta henkilöstöresurssien hallinnassa, taloustieteessä, tuotannon järjestämisessä ja hallinnassa, yrityksen johtamisessa, laskentatoimessa, kirjanpidossa ja tilintarkastuksessa ja kriisinhallinnassa. Lisäksi tarjotaan kursseja ammattitaidon kehittämiseen taloushallinnassa, maataloustuotannon johtamisessa ja menetelmissä sekä innovatiivisessa kehittämisessä, investointien ja liiketoiminnan suunnittelussa ja tehokkuuden arvioinnissa sekä eläinlääkäripalveluiden järjestämisessä, hallinnassa ja tietotekniikan hyödyntämisessä. Akatemia tekee myös kansainvälistä ja alueellista yhteistyötä sekä tutkimusta alallaan sekä tarjoaa maatalouden neuvontapalveluita. Akatemian opiskelijat ovat maatalousalan asiantuntijoita, johtajia sekä paikallisia viranomaisia.

2 Seuraavaksi isäntämme Oleg Scheiko Elitar siittolasta kertoi omasta taustastaan, hevostalouden tilasta tämän päivän Venäjällä sekä Elitar-siittolan toiminnasta. Hän totesi mm. - Venäjän hevoskasvatus ja talous oli neuvostovallan aikana täysin valtion hallinnoimaa ja liittyi maataloustoimintaan - Tänä päivänä hevostalous on Venäjällä kuten muuallakin Euroopassa ensisijaisesti urheilu ja harrastustoimintaa. - Etelä-Venäjällä on edelleen useita suuria siittoloita, mutta painopiste on siirtymässä pienempiin, yksityisiin yritysmuotoisiin siittoloihin. - Tarvetta on hevosalan koulutukselle ja siten mm. kansainväliselle yhteistyölle niin Keski- Eurooppaan kuin esim. Suomeen. - Suomesta Venäjälle voisi saada erityisesti tietotaitoa tallirakentamiseen. Keski- Euroopan ratkaisut eivät erilaisen ilmaston takia Venäjälle täysin sovi, mutta Suomessa ilmasto-olot ja tallirakentamisen tarpeet ovat samanlaiset. - Olegilla on pitkä kokemus hevosalalta ja hän on harjoittanut kasvatustoimintaa noin 20 vuotta. - Elitar siittola on erikoistunut Olegin oman kiinnostuksen mukaisesti Hannoverhevosten jalostukseen. - Siittola on Hannover-liiton jäsen ja jalostustoiminta pohjautuu Saksan jalostusohjelmaan ja saksalaiseen kantakirjaan. - Tavoitteena parantaa rotua koko maailmassa ilmaston muutos huomioiden. (Elitar-siittolan toiminnasta enemmän myöhemmin tässä raportissa.) Seuraavaksi eläinlääketieteellisen klinikan professori S. Zinovjeva kertoi urheiluhevostaloudesta Venäjällä ja myös muualla maailmassa. Hän totesi mm.: - Urheiluhevosjalostus alkoi Neuvostoliitossa 1960-luvulla, kun armeija luopui hevoskasvatustoiminnasta. Tuolloin maassa oli urheiluhevosta määrä on pudonnut siitä paljon nykyiseen 5000:een. Venäjän hevosurheilu on ollut erittäin suuressa murroksessa. - Tärkeää olisi ymmärtää harrastamisen tärkeys osana hevosurheilua ja kasvatustoimintaa. Niissä Euroopan maissa, joissa on vahva harrastajakenttä myös hevostaloudella menee hyvin. - Venäjällä on noin 10 urheiluhevosrotua, joista kaksi on kansainvälisestikin tunnettuja: trakhener ja budjonny. - Tällä hetkellä hyviä siitostammoja on vähän, esim. jopa alle 400 kpl trakhenertammaa. Tammat ovat erittäin hyviä ja periyttävät potentiaalisia urheiluhevosia. - Kasvatustoiminnan ongelmana on, että hevosen luonteeseen on kiinnitetty liian vähän huomiota. Hevoset ovat usein temperamentikkaita. Lisäksi varsojen koulutus ei ole laadukasta. - Maan kasvatustoiminnan ongelmana on myös, se että Venäjälle on suuri paine eurooppalaisista hevosista: ihmiset ostavat urheilu/kilpahevosia pääosin Euroopasta, eikä venäläinen hevonen ole muodikas. - Venäjällä noin 5000 hevosta kilpailee, suurin osa suvuttomia.

3 - Hevosjalostuksen historia ja periaatteet Venäjällä ovat hyvin erilaiset kuin muualla maailmassa. - Neuvostoliiton aikana koko jalostustoiminta oli valtiovallan kontrolloimaa. Kullakin valtion siittolalla oli jalostusohjelma ja tavoitteet, joiden noudattamista valvottiin. - Kaikesta Neuvostoliiton karjankasvatuksesta hevosjalostus oli parasta. - Valtio myös omisti kaikki hevoset ja ohjasi niiden vaihtoa yms. siittoloiden välillä. - Jalostusperiaatteena sovellettiin ns. ryhmäjalostusta, jonka mukaan tietoa siitä minkä tamman ja oriin jälkeläiset menestyivät käytettiin samansukuisten ryhmien jalostusvalinnoissa. - Ideana myös venäläisessä jalostuksessa on kasvattaa puhdasrotuisia hevosia. - Trakhenerjalostuksessa käytetään myös arabioreja hyvä kenttähevosia. - Trakheneria pidetään maailman parhaana urheiluhevosrotuna ja erittäin monipuolisena. - Venäjän kasvatuksen ongelmana myös hyvien valmentajien puute hevosia on valmennettu kuten laukkahevosia. Kuulimme myös luennon hevosten eläinsuojeluun erikoistuneen vapaaehtoisjärjestön toiminnasta Venäjällä. Venäjällä vaikuttaisi olevan aika paljon laiminlyönteihin ja tietämättömyyteen perustuvaa hevosten huonoa kohtelua. Järjestön vapaaehtoistyöntekijät ottivat hoitoonsa kaltoin kohdeltuja, sairaita tai hylättyjä hevosia ja hoitivat ne kuntoon. Järjestön toiminta rahoitettiin lahjoitusvaroin. Keskiviikko Elitar-siittola Keskiviikon ja torstain aikana vietimme aikaa Elitar siittolassa, tutustuen siittolan toimintaan, mutta myös asiantuntijaluentoja kuullen. Elitarin internetisivut: (huom sivut Venäjäksi, mutta linkistä Фотогалерея löytyy upeita kuvia siittolan hevosista. Valkovenäläinen hevosten hammashuoltoon erikoistunut eläinlääkäri esitteli hevosten hampaiden hoitomenetelmistä, patologiasta ja hampaiden poistosta. Hampaiden hoitomenetelmät eivät poikenneet Suomessa yleisestikäytössä olevista. Meille esiteltiin mm. suun avaaja, päätuki sekä sähköraspi. Luennosta jäi mielikuva, että hevosten hampaita ei Venäjällä hoideta yhtä säännöllisesti kuin Suomessa vaan asiassa olisi parantamisen varaa.

4 Tilalla on 3 ha omaa maata ja noin 40 ha valtiolta vuokrattua maata. Pellot ovat laitumina ja heinän viljelyssä. Noin 30% käytettävästä heinästä viljellään itse ja loput rehut ostetaan muualta. Pelkona on valtion maiden päätyminen rakentamiseen. Oleg Scheiko esittelee Hannover-kasvatusta ja toimittamaansa venäjänkielistä Hannoverlehteä. Ensimmäisenä tutustumme Elitar-siittolan tiloihin. Tila on toiminut nykyisessä toiminnassa 10 vuotta. Alunperin tila on itävaltalaisten rakentama (vuohitila?). Tilalla on noin 50 hevosta: 15 siitostammaa tämän kesäisine varsoineen, 4 siitosoria sekä eri-ikäisiä nuoria hevosia. Oreilla ja nuorilla hevosilla myös kilpaillaan. Toiminta poikkeaa Keski-Eurooppalaisesta kasvatustoiminnasta, juuri siten, että tilalla on kaikenikäisiä hevosia ja sekä siitostammoja että -oreja. Siittolassa työskentelee johtajan lisäksi eläinlääkintäapulainen, 3-5 tallityöntekijää ja 1-2 apumiestä. Hevosia ratsuttaa kaksi korkean tason ammattiratsastajaa. Nuoret hevoset myydään yleensä 3-4-vuotiaina sisäänratsastuksen jälkeen. Tänä vuonna varsoja on myyty myös 1-vuotiaana. Varsoja koulutetaan ja käsitellään koko ajan. Tavoitteena on kiltti, ystävällinen ja toimiva urheiluhevonen. Varsakauppa vaihtelee paljon markkinoiden mukaan. Tällä hetkellä taloudellinen tilanne on kaikissa maissa sellainen, että on vähemmän ihmisiä, jotka voivat ostaa hevosen. Astutusmäärät ovat kansainvälisesti laskeneet. Siittolan asiakkaita ovat pääosin venäläiset urheilijat. Pikkuhiljaa asiakkaiksi on tulossa myös pienet yksityiset kasvattajat Venäjällä. Muutamia hevosia on myyty myös Valko- Venäjälle. Elitarin suunnitelmissa on siitoshevosten vaihto Saksan kanssa. Siitoshevosten vaihto myös Suomeen voisi olla mahdollista.

5 Varsat perusruokitaan heinällä ja kauralla sekä kivennäisillä 3-vuotiaaksi saakka. Varsoista otetaan pari kertaa vuodessa analyysit karvasta sekä verinäytteet, joiden perusteella arvioidaan kivennäisten tarve. Tammat ja maitovarsat ulkoilevat hiekkatarhassa sadesäällä ja omilla laitumilla, kun ei sada. Märkää laidunheinää pidetään epäterveellisenä. Vieroitetut varsat ovat tallissa ryhmäkarsinassa. Varsojen ja nuorten hevosten osalta tärkeintä on riittävän liikkumisen tarjoaminen. Hevoset liikkuvat päivittäin. Tilalla on maneesi, kenttä ja kiinteä irtohypytyskuja. Muutoin talli on tavanomainen karsinatalli.

6 Ulkona on myös katostalleja nuorille oreille. Onnistunutta kasvatustoimintaa edustaa nuori (2008) jalostusorin alku, jota meille esitti ratsain siittolassa työskentelevä ammattiratsuttaja. Siittolan savipohjaista maata pidetään kavioille terveellisenä. Keski-Euroopassa yleinen valkoviivan (loinen?) paranee täällä. Kuivikkeena käytetään purua. Karsinat tyhjennetään perinteisesti talikolla ja kottikärryillä. Lantaa kompostoidaan lantalassa ja pattereissa noin 2 v, jonka jälkeen se levitetään peltoon. Nuoria hevosia käsitellään ja koulutetaan tilalla. 3-vuotias (i. arabi, e. estesukuinen) liinatyöskentelyssä maneesissa.

7 Elitar-siittolassa kuulimme myös luennon varsojen jalka-asennoista. Luennoitsija oli kengittäjä sekä hevosten jalkojen sairauksiin erikoistunut eläinlääkäri ja ortopedi. Hän on myös ollut kouluttautumassa Suomessa, parhaiden kengittäjien opissa ja piti tieto- ja taitotasoa Suomessa hyvänä. Esille nousi mm.: - Kaikkien kasvattajien tulee tunnistaa ongelmat varsojen jalka-asennoissa ja tietää milloin ottaa yhteyttä kengittäjään tai eläinlääkäriin - Varhainen havaitseminen on erittäin tärkeää, koska varsan ensimmäiset kuukaudet ovat tärkeimmät jalka-asentojen korjauksessa. - Korjauksen onnistumisprosentti laskee nopeasti, jos varsa on yli 6 kk. - Jalka-asentovirheet tulee korjata ajoissa. - Jalat ovat hevosen tärkein työväline ja hoitamattomat jalka-asentovirheet jäävät usein koko elämäksi. - Myöhemmin huomattuja asentovirheitä ei enää voida korjata, ainoastaan vähän auttaa hevosta. - Pienillä 0-6 kk ikäisillä varsoilla jopa 90 % asentovirheistä voidaan korjata. - Noin 2 % asentovirheistä on sellaisia geneettisiä ongelmia, joille ei voida tehdä mitään. - Varsat kasvavat todella nopeasti, jopa 1 1,5 kg päivässä näin ollen myös ongelmat jaloissa kehittyvät nopeasti. - Hevosen kehityksessä on kriittisiä kasvukausia, jolloin huonolla hoidolla voidaan saada aikaan ongelmia jatkossa: o tamman viimeiset 4 tiineyskuukautta ovat varsan kasvun ja kehityksen kannalta olennaisimmat: on tärkeää, että emä voi hyvin (liikunta, ruokinta hyvälaatuisilla rehuilla) o varsan 1 viikko: tulee tarkistaa jalka-asennot heti kun varsa alkaa liikkua. Jopa muutaman päivän päästä voi olla myöhäistä o Vaikka varsa on syntyessään terve, riskikausi kestää noin kuukauden varsan syntymästä emän maidon laatu ja kontrollointi tärkeää o Varsan 4-6 kk on 2. kriittinen kausi. Tärkeää katsoa, että kaviot kuluvat tasaisesti ja raspata tarvittaessa jopa viikoittain. o Vieroitus on 3. kriittinen kausi: Varsojen vieroitukseen liittyvän stressin ehkäisy on tärkeää. Vieroitettua varsaa ei tule pitää yksin vaan toisen varsan kanssa tai ryhmässä. Ruokinta tulee olla hyvin järjestetty. Ruuassa tulee olla tarvittava määrä hivenaineita ja proteiineja. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että varsat kehittyvät liian nopeasti liialla lisäruualla. Liian nopeasti kehittyvälle varsalle tulee helposti nivelongelmia. - Yliruokinnasta aiheutuu merkittäviä ongelmia hevosen terveydelle:

8 ruuansulatuselinten ja keuhkojen ongelmat, nivelongelmat, kaviokuume - Jalkaongelmat riskinä erityisesti kasvavilla hevosilla. - Liikunta on tärkeämpää kuin valkuaisruokinta. Ratsastuskeskus sijaitsee Venäjälle tyypilliseen tapaan korkeiden muurien takana rikkaiden asuinalueella. Keskuksella ei ole esim. internetsivuja, koska toiminta ei ole yleisölle avointa. Elitarissa hoidettavana ollut 3-vuotias, jonka osaamattomat omistajat olivat ostaneet huutokaupasta Saksasta. Varsaa oli ruokittu liiallisella väkirehuruokinnalla ja sillä vakavia kasvuhäiriöitä jaloissa ja nivelissä. Oleg oli hyvin huolissaan uusien hevosenomistajien hevosmiestaidoista. Ratsastuskeskus Pegas Seuraavaksi vierailimme yksityisessä hevosurheilukeskuksessa. Keskuksen omistaja ja rakennuttaja on autoalalla toimiva yksityishenkilö. Venäjällä yleisestikin ottaen hevosala ja urheilu hakee toimintamalliaan ja tällä hetkellä rikkaan ihmiset investoivat alalle paljon. Hevosurheilukeskus on vielä osin rakenteilla, mutta toiminnassa. Rakentaminen aloitettiin noin 4 vuotta sitten. Keskuksessa on yksityisten omistamia harraste- ja kilpahevosia. Keskuksessa valmentautuu myös korkean tason kilparatsastajia, kuten maajoukkueen jäseniä. Keskuksessa järjestetään tällä hetkellä paikallisia kilpailuja noin kuukausittain. Tavoitteena on että keskuksessa järjestetään kansainvälisen tason kilpailuja tulevaisuudessa. Keskuksessa on tarjolla monen tasoista valmennusta. Kilpailevista suurin osa on esteratsastajia (ja miehiä). Harrastajista suurin osa on naisia.

9 Keskuksessa on mm. maneesi, kenttä katsomoineen, sosiaalitiloja sekä neljä henkilöstön asumiseen varattua taloa ja neljä erillistä tallirakennusta. omistuksessa ja lapset vuokraavat niitä ratsastukseen. Keskuksessa on noin 150 hevosta. Näistä on paikan omistajan omistamia urheiluhevosia, jotka ovat vuodesta aina noin puolet Saksassa kilpailemassa ammattikilpailijoilla ja puoli vuotta Venäjällä. Omistaja tekee yhteistyötä kasvattajien ja huippu-urheilijoiden kanssa. Omistajalla on myös kaksi erillistä hevostilaa Saksassa. Keskuksesta löytyy kävelykone ja kävelymatot. Alueella ei ole ulkotarhoja. Niitä on tarkoitus rakentaa jonkin verran, mutta tilaa ei kyllä ole 150 hevosen tarhailuun. Alueelta lähtee maastoreittejä / ratsastuspolkuja, jotka kulkevat läheisellä omakotitaloalueella (jonka maat ovat saman omistajan omistamia). Loput hevoset ovat yksityisten omistamia harrastehevosia. Yksityiset omistajat myös vuokraavat hevosiaan toisille ratsastettavaksi. Täysihoito keskuksessa maksaa noin 800 /kk (mikä on Venäjän tulotasoon nähden erittäin korkea hinta). Vanhin talli on aika pieni ja siellä on lähinnä poneja. Ponit ovat pääosin keskuksen

10 Igor Grankov yksityistalli Tallilla on maneesi, kävelykone ja juoksutusympyrä sekä hevosten uima-allas, jota ensisijaisesti olemme tulleet katsomaan. Igor Grankovin omistama talli sijaitsee jo tuttuun venäläiseen tapaan hulppealla omakotitaloalueella, vartioitujen porttien ja piikkilanka-aitojen takana. Tallilla on yksi työntekijä. Igor harrastaa itsekin ratsastusta, mutta käy lähinnä ratsastamassa maastossa eri puolilla Venäjää. Talli on pienehkö 16 hevosen talli, jossa asuu omia hevosia. Tallilla harjoittelee Venäjän paraolympiajoukkue sekä muita vammaisratsastajia. Igor on rakentanut paikan itse. Hän myös asuu perheensä kanssa samalla tontilla. Hän oli kuullut hevosten uima-altaasta jossain ja päättänyt toteuttaa sellaisen myös itselleen. Hänellä ei ollut tarkkoja ohjeita altaan toteutukseen vaan hän suunnitteli sen itse.

11 Altaan syvyys on 3 m ja uimakierroksen pituus eli ympyrän halkaisija 12 metriä, jonka Igor kopioi sirkusareenan mitoista. Altaan veden puhdistamiseen on suodatinjärjestelmä. Igor on kehitellyt laitteistot itse tai käyttänyt muihin tarkoituksiin tarkoitettuja laitteita. Uima-altaalle on oma kaasulla toimiva lämmitysjärjestelmä. Allasta käytetään toukolokakuussa, jolloin lämpötila pidetään noin 20 C. Hän on myös tehnyt altaaseen parannuksia rakentamisen jälkeen. Esimerkiksi luiska altaaseen oli aluksi liian jyrkkä ja uimisesta uupuneilla hevosilla oli vaikeuksia nousta jyrkkää luiskaa ylös altaasta. Nyt luiskaa on loivennettu. Igor vastaa mielellään hevosten uittamiseen liittyviin kysymyksiin:

12 Igorin ja hänen perheensä talo ja oleskelutilat, ml. pihasauna sijaitsevat uima-altaan katon päällä. Torstai Hevosurheilukeskus Favorit Tontti on erittäin tiiviisti rakennettu ja pihalta löytyy hulppeita oleskelutiloja niin ulkoa kuin maneesin yhteydestä sisätilojakin. Tiloissa järjestetään erilaisia yksityistilaisuuksia. Viimeinen tutustumiskohteemme torstaiaamuna on hevosurheilukeskus Favorit, joka on ollut toiminnassa jo Neuvostoliiton aikana, jolloin se oli valtion omistama. Nykyisin paikka on yksityinen, mutta valtio omistaa ratsastuskoulutoiminnan. Moskovan alueella on useita valtion omistamia ratsastuskouluja, mutta tällä alueella vain tämä yksi. Omistajan näkemyksen mukaan tarvetta ja kysyntää olisi enemmänkin.

13 Favorit muistuttaa vierailukohteista eniten suomalaisia talleja ja ratsastuskouluja. Se on yleisölle avoin ja siellä ei ole yksityishevosia. Hevosurheilukeskuksessa järjestetään viikoittain kilpailuja. Kilpailuihin osallistuminen maksaa 1000 ruplaa (noin 22 ). Omistajalta on vaikea saada tarkempaa tietoa työntekijämääristä, asiakasmääristä, taloustiedoista puhumattakaan. Opettajia, valmentajia, hevosten hoitajia, rakentajia jne. työskentelee keskuksessa kuitenkin useampia. Ratsastuskoululla on noin hevosta ja ponia, joilla tarjotaan ratsastustunteja eritasoisille ratsastajille. Ratsastustunnin hinta on noin 500 ruplaa (noin 11 ), mutta hinta vaihtelee hevosen ja opetuksen tason sekä ratsastajan tason mukaan. Alueet ovat kaikissa paikoissa niin siistejä ja hyvin hoidettuja, että siitä voi päätellä, että henkilökuntaa riittää. Venäläiseen tapaan valmentajat ja ratsastajat eivät hoida hevosia, hevosenhoitajat eivät tee tallitöitä ja pihaalueiden kunnosta vaikuttaa huolehtivan taas eri henkilöstö.

14 Matkustusajat Moskovassa ja sen ympäristössä kestävät ruuhkien takia todella kauan, joten paluu keskustaa kohti alkaa. Asiakasmäärien osalta omistaja viittaa tien toisella puolella sijaitsevaan keskiluokkaiseen kerrostaloalueeseen ja toteaa, että tuolta asiakkaita riittää. Ennen junan lähtöä piipahdamme punaisella torilla. Yleistä Venäjän hevostaloudesta - Kaikkiaan Venäjällä on noin hevosta, joista o 1 M työhevosia o siitoshevosta, suurin osa ravihevosia o 5000 kilparatsua o esim ahaltekiä o kylmäveristen määrä laskee o hevosta pidetään laumoissa ja kasvatetaan lihaksi Ennen kotimatkaa vierailemme vielä Elitarsiittolassa ja tutustumme siellä erityisesti paikan hevosiin ja varsoihin (niistä on kerrottu ja aiemmin tässä raportissa). Lisäksi saamme arvokkaan oloiset diplomit oppimiemme asioiden todisteeksi. - Ratsastuskilpailutoimintaa järjestetään vähän, noin kilpailua vuodessa - kaikki nämä FEI tilastoimia, muita kilpailuja ei tilastoida - kansallinen taso cm, aluetaso cm - Perinteisesti Venäjä on ravihevosten maa - Valitettavasti raviurheilu on murroksessa - Venäjällä noin 40 ravihevossiittolaa - Aiemmin ravikilpailuja järjestettiin paljon: kesäisin hippodromeilla, talvisin jääradoilla - Suurimmilla radoilla vedonlyöntiä, mutta koko järjestelmä kuten myös pelitoiminta oli valtion ylläpitämää ja rahoittamaa - Nykyään kilpailutoiminta on vähentynyt, koska se ei ole taloudellisesti kannattavaa - Siperiassa ja Kaukoidässä suurta kiinnostusta ravitoimintaan

15 - Venäjällä on varakkaita liikemiehiä, jotka pitävät isänmaallisena velvollisuutenaan säilyttää Venäläinen ravihevonen - Venäläinen ravihevonen on yleishevonen Podolskinin alueesta - Podoskinin alueella on noin 600 hevosta. - Alueelle on perustettu vasta hevosalan järjestö/seura - Seura avustaa hevosen omistajia esim. rehuhankinnoissa - Jäsenet saavat mm. alennuksia paikallisissa kilpailuissa - Yksityisten hevosten omistajien hevosmiestaidoissa on paljon puutteita ja seuran tärkeä tehtävä on jakaa tietoa hevosen hoitoon, ruokintaan jne liittyen. - Oleg Scheiko toimii seurassa aktiivisesti. Lisätietoa opintomatkalta: HevosAgro, Heini Iinatti, p ProAgria Oulu toimisto, Kauppurienkatu 23 HevosAgron FaceBook (kuvia)

Hevostalouden haasteet mahdollisuuksien hevonen

Hevostalouden haasteet mahdollisuuksien hevonen Hevostalouden haasteet mahdollisuuksien hevonen MTK:n maatalous- ja maaseutupolitiikan AMK-konferenssi 19.3.2015 Maarit Hollmén, MTK Hevosmäärän historia 400 000 350 000 300 000 250 000 200 000 150 000

Lisätiedot

HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma. Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria.

HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma. Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria. HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Hevostalouden kehittämisohjelma Projektipäällikkö Heini Iinatti, Pro Agria Oulu p. 0405551674, heini.iinatti@proagria.fi Hevosten Pohjois-Pohjanmaa - hevostalouden kehittämisohjelma

Lisätiedot

Monta houkuttelevaa hevosalan ammattia

Monta houkuttelevaa hevosalan ammattia Monta houkuttelevaa hevosalan ammattia Hevosharrastus on laadukas valinta. Se tarjoaa mahdollisuuden kilpailla, harrastaa, ylittää itsensä tai vain olla mukana kaikille kiinnostuneille. Hevosharrastuksen

Lisätiedot

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KEVÄINEN OPINTOREISSU 16. - 17.5.2013 MATKARAPORTTI

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KEVÄINEN OPINTOREISSU 16. - 17.5.2013 MATKARAPORTTI HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KEVÄINEN OPINTOREISSU 16. - 17.5.2013 MATKARAPORTTI Hevoosella vaan koulutushanke järjesti keväisen opintoretken 16. - 17.5.2013. Matkalle lähti hankevetäjien (Susanna Hakkarainen

Lisätiedot

Hevosalan yrittäjyyskartoitus Satakunnassa

Hevosalan yrittäjyyskartoitus Satakunnassa Hevosalan yrittäjyyskartoitus Satakunnassa Nykytoiminnan ja kehittämistarpeiden kartoittaminen - kysely alan toimijoille Hevostaloutta harjoittavan nimi Tallin / Yrityksen nimi Lähiosoite Postinumero (

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3

PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 PIENI HEVOSTAITO-OPAS SUOMEN RATSASTAJAINLIITTO RY 3 TÄMÄN HEVOSTAITO-OPPAAN OMISTAA TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa.

Lisätiedot

Näkymiä hevosten Pohjois-Pohjanmaalta. projektipäällikkö Heini Iinatti

Näkymiä hevosten Pohjois-Pohjanmaalta. projektipäällikkö Heini Iinatti Näkymiä hevosten Pohjois-Pohjanmaalta projektipäällikkö Heini Iinatti Hevosten Pohjois-Pohjanmaa - hevostalouden kehittämisohjelma Laadittiin 2008, valmis 2009 Tunnistettiin kehittämistarpeet Määriteltiin

Lisätiedot

SUOMENHEVONEN. Vauhtia. Voimaa. Tunnetta.

SUOMENHEVONEN. Vauhtia. Voimaa. Tunnetta. SUOMENHEVONEN Vauhtia. Voimaa. Tunnetta. Suomenhevonen Suomenhevonen on Suomen kansallishevonen ja ainoa alkuperäinen kotimainen hevosrotu. Suomenhevosia on Suomessa noin 20 000. Suomenhevosvarsoja syntyy

Lisätiedot

PIENI HEVOSTAITO-OPAS

PIENI HEVOSTAITO-OPAS PIENI HEVOSTAITO-OPAS HEVONEN Hevosia on erikokoisia, erinäköisiä ja erivärisiä. TALLI Hevoset asuvat tallissa. Jokaisella hevosella on tallissa oma karsinansa. Hevoset ovat päivisin ulkona tarhassa. Tallialueeseen

Lisätiedot

Tulevaisuuden suomenhevonen yhteiskunnan muutoksen vaikutuksia

Tulevaisuuden suomenhevonen yhteiskunnan muutoksen vaikutuksia Tulevaisuuden suomenhevonen yhteiskunnan muutoksen vaikutuksia Markku Saastamoinen Luonnonvarakeskus Luke Suomenhevosen jalostusohjesäännön uudistaminen, Tampere 9.5.2015 Yhteiskunnan muutos hevostalouden

Lisätiedot

Esittelyssä MAHDOLLISUUKSIEN HEVONEN Hevosalan kehittämisohjelma

Esittelyssä MAHDOLLISUUKSIEN HEVONEN Hevosalan kehittämisohjelma Esittelyssä MAHDOLLISUUKSIEN HEVONEN Hevosalan kehittämisohjelma Julkaistu 12.10.2012 Hevosalan yhteistyöseminaarissa Ypäjällä Hevostalouden tulevaisuuden näkymiä ja kehittämiskohteita Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Hippolis Hevosalan osaamiskeskus ry. Sanna Mäki-Tuuri HAMI/HAMK Mustiala 9.2.2012

Hippolis Hevosalan osaamiskeskus ry. Sanna Mäki-Tuuri HAMI/HAMK Mustiala 9.2.2012 Hippolis Hevosalan osaamiskeskus ry Sanna Mäki-Tuuri HAMI/HAMK Mustiala 9.2.2012 Hevosmäärän historia 375 000 31 500 75 000 130 000 Hevosmäärän jakautuminen Hevostalouden tunnuslukuja Suomessa n. 75 000

Lisätiedot

Asiasanat Hevonen, hevostalous, yrittäjyys, hevoskasvatus, jalostus. Maataloustieteen Päivät 2016 www.smts.fi 1

Asiasanat Hevonen, hevostalous, yrittäjyys, hevoskasvatus, jalostus. Maataloustieteen Päivät 2016 www.smts.fi 1 Kilpailukykyinen hevostalous tarvitsee kotimaista kasvatusta Thuneberg Terhi 1, Pussinen Sirpa 1, Mäenpää Minna 2 ja Louhelainen Suvi 2 1 Hämeen ammattikorkeakoulu, Mustialantie 105, 31310 Mustiala, etunimi.sukunimi@hamk.fi

Lisätiedot

European Breeding Event Finland tapahtuman kuvasatoa

European Breeding Event Finland tapahtuman kuvasatoa European Breeding Event Finland tapahtuman kuvasatoa Suomen Trakehnerhevosyhdistys ry osallistui yhdessä Hannover- ja Oldenburg-yhdistysten kanssa ensimmäisen kasvattajille tarkoitetun arvostelu-, kantakirjaus-

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Hevosalan opintomatka Ruotsiin Bodeniin 24.4.2014

MATKARAPORTTI Hevosalan opintomatka Ruotsiin Bodeniin 24.4.2014 MATKARAPORTTI Hevosalan opintomatka Ruotsiin Bodeniin 24.4.2014 HevosAgron projektipäällikkö Heini Iinatti osallistui 24.4.2014 Ammattikorkeakoulu Lappian hallinnoiman LaHeKu (Lapin hevostallit kuntoon)

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

- puheenjohtajien yhteenvedot, osallistujien priorisointi numeroina

- puheenjohtajien yhteenvedot, osallistujien priorisointi numeroina Learning cafe- TIIVISTELMÄ TYÖPAJOJEN TULOKSISTA HEVOSALA 2020 Neuvonta, koulutus ja kehittäminen Ke 25.5.2011, OSANA HEVOSALAN YHTEISTYÖSEMINAARIA Alustuksena: Hevosalan tulevaisuustyöpajan tulokset,

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

Tehtävä 1. Tunnista hevosen pään- ja jalkojen merkit /5p

Tehtävä 1. Tunnista hevosen pään- ja jalkojen merkit /5p Sydän-Hämeen ratsastajat ry:n ja Suomen Ratsastajainliiton järjestämät Valtakunnalliset Hevostaitomestaruuskilpailut Aitoossa 18.5.2013 TEORIAKOE SARJA I kilpailija numero: nimi: seura: kokonaispisteet:

Lisätiedot

Hevonen kaavoituksessa, rakentamisessa ja ympäristössä seminaari. Lahti 15.4.2014 Auli Teppinen ProAgria Etelä-Suomi

Hevonen kaavoituksessa, rakentamisessa ja ympäristössä seminaari. Lahti 15.4.2014 Auli Teppinen ProAgria Etelä-Suomi Hevonen kaavoituksessa, rakentamisessa ja ympäristössä seminaari Lahti 15.4.2014 Auli Teppinen ProAgria Etelä-Suomi SUOMESSA HEVOSTIHEYS ASUKASTA TAI 1000 /ha KOHDEN ON ERITTÄIN PIENI VERRATTUNA MONEEN

Lisätiedot

5.19.2 LIIKUNTA / ESTERATSASTUSVALMENNUS (LIE)

5.19.2 LIIKUNTA / ESTERATSASTUSVALMENNUS (LIE) Liite nro 30 76 11.12.2012 5.19.2 LIIKUNTA / ESTERATSASTUSVALMENNUS (LIE) Opetuksen tavoitteet Esteratsastusvalmennuksen tavoitteena on ohjata ratsastajia toimimaan määrätietoisesti ja monipuolisesti,

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on loistava, monipuolinen

Lisätiedot

UUSI HEVOSTALOUS hevosen muuttuva tehtävä ja merkitys

UUSI HEVOSTALOUS hevosen muuttuva tehtävä ja merkitys UUSI HEVOSTALOUS hevosen muuttuva tehtävä ja merkitys MMT, dos. Markku Saastamoinen MTT kotieläintuotannon tutkimus Kulttuuripolitiikan päivät 2014, Joensuu 24.-25.5.2014 Hevostalouden ja hevosen roolin

Lisätiedot

Asiakasarvoa kyllä! - mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Minna-Maarit Jaskari, Vaasan yliopisto

Asiakasarvoa kyllä! - mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Minna-Maarit Jaskari, Vaasan yliopisto Asiakasarvoa kyllä! - mutta mitä se käytännössä tarkoittaa? Minna-Maarit Jaskari, Vaasan yliopisto Asiakasarvon ymmärtää aina omalta kohdaltaan - Miksi käytän joitain tuotteita? - Tai miksi olen käyttämättä

Lisätiedot

MESTARIKASVATTAJAT YHTEISOMISTUSSOPIMUS

MESTARIKASVATTAJAT YHTEISOMISTUSSOPIMUS MESTARIKASVATTAJAT YHTEISOMISTUSSOPIMUS Kimpan nimi ja kotipaikat: Mestarikasvattajat, Kiuruvesi ja Ypäjä Tällä sopimuksella sopijapuolet sopivat kimpan harjoittamasta hevoskasvatustoiminnasta ja yhdessä

Lisätiedot

Tervetuloa. ratsastamaan!

Tervetuloa. ratsastamaan! Tervetuloa ratsastamaan! Miksi ratsastus? Hevoset ovat ihania. Siihen kiteytyy, miksi 170 000 suomalaista ratsastaa. Ratsastus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia harrastaa monin eri tavoin. Hevosen kanssa

Lisätiedot

Hevosalan yritysten tuloverotuksesta Liisa Rantala 9.4.2008 Uudenmaan verovirasto, Lohja

Hevosalan yritysten tuloverotuksesta Liisa Rantala 9.4.2008 Uudenmaan verovirasto, Lohja Hevosalan yritysten tuloverotuksesta Liisa Rantala 9.4.2008 Uudenmaan verovirasto, Lohja Uudenmaan verotoimisto/lr 1 Verotuslakeja TVL tuloverolaki MVL maatilatalouden tuloverolaki EVL laki elinkeinotulon

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Tallilehti Kavionkopse nro. 1

Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Tallilehti Kavionkopse nro. 1 Sisällys: A osa Tallin säännöt. B osa Haluatko hoitajaksi? Kuvia tallin hevosista. C osa Hevosaiheisia tehtäviä ja kysymyksiä (hoitajille ja henkilökunnan jäsenille). D osa

Lisätiedot

Ympäristönsuojelun vaatimukset ja suositukset tallitoiminnalle. ProAgria Oulu, projektipäällikkö Heini Iinatti

Ympäristönsuojelun vaatimukset ja suositukset tallitoiminnalle. ProAgria Oulu, projektipäällikkö Heini Iinatti Ympäristönsuojelun vaatimukset ja suositukset tallitoiminnalle ProAgria Oulu, projektipäällikkö Heini Iinatti Hevostalouden ympäristökuormitus voi paikallisesti olla merkittävä Luvat ja ilmoitukset Hevostallin

Lisätiedot

HEVONEN HOITAA MAISEMAA JA LUONTO HEVOSTA

HEVONEN HOITAA MAISEMAA JA LUONTO HEVOSTA HEVONEN HOITAA MAISEMAA JA LUONTO HEVOSTA Lahti 15.4.2014 Hannele Partanen Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ProAgria Keskukset Hevonen nauttii laiduntamisesta. Se on osa hevosen luontaista elämää. Laumaeläin,

Lisätiedot

HEPOLAN RATSUTALLIN ALUSTAVA LIIKETOIMINTASUUNNITELMA 25.11.2009. Malli by Anne-Mari Näsi

HEPOLAN RATSUTALLIN ALUSTAVA LIIKETOIMINTASUUNNITELMA 25.11.2009. Malli by Anne-Mari Näsi HEPOLAN RATSUTALLIN ALUSTAVA LIIKETOIMINTASUUNNITELMA 25.11.2009 Malli by Anne-Mari Näsi Hepolan Ratsutalli Sivu 2 / 7 YHTEYSTIEDOT Toiminimi Y-tunnus Hepolan Ratsutalli 2223366-0 Yhteyshenkilö/ yrittäjä:

Lisätiedot

www.hevosyrittaja.fi Kasvatustoiminnan näkökulma HEVOSYRITYS KYSELYN (2013) TULOKSIA Sirpa Pussinen, Hämeen ammattikorkeakoulu Jalostuspäivät 2014

www.hevosyrittaja.fi Kasvatustoiminnan näkökulma HEVOSYRITYS KYSELYN (2013) TULOKSIA Sirpa Pussinen, Hämeen ammattikorkeakoulu Jalostuspäivät 2014 Kuva Janina Suokas Kasvatustoiminnan näkökulma HEVOSYRITYS KYSELYN (2013) TULOKSIA Sirpa Pussinen, Hämeen ammattikorkeakoulu Jalostuspäivät 2014 www.hevosyrittaja.fi Jalostuspäivien kasvatustoiminnan TULEVAISUUS

Lisätiedot

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE MATKARAPORTTI SVEITSI SAKSA 18.-21.9.2014

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE MATKARAPORTTI SVEITSI SAKSA 18.-21.9.2014 HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE MATKARAPORTTI SVEITSI SAKSA 18.-21.9.2014 Opintomatka Sveitsiin ja Saksaan Sedu Aikuiskoulutus ja ProAgria Etelä-Pohjanmaa järjestivät Hevoosella vaan koulutushankeen tiimoilta

Lisätiedot

Ratsastus on kasvattanut suosiotaan läpi vuosien

Ratsastus on kasvattanut suosiotaan läpi vuosien Ratsastuksen kasvulukuja Kansallisen liikuntatutkimuksen tulosten perusteella. Tämä artikkeli päivitetään, kun uusi tutkimus valmistuu. Ratsastus on kasvattanut suosiotaan läpi vuosien Ratsastusharrastus

Lisätiedot

Harjun oppimiskeskus lukuvuosi 2012-2013. 1. vuosi 2. vuosi - 6 3 1 - - - - - - - - - - - - - - - 6 1 1 1,5 0,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Harjun oppimiskeskus lukuvuosi 2012-2013. 1. vuosi 2. vuosi - 6 3 1 - - - - - - - - - - - - - - - 6 1 1 1,5 0,5 - - - - - - - - - - - - - - - - - - Harjun oppimiskeskus lukuvuosi 00 (hevoskasvatus), yopohjainen Ammatilliset tutkinnon osat 90 ov (sisältyy työssäoppimista vähintään 0 ov, yrittäjyyttä vähintään 5 ov ja opinnäytteen, jonka laajuus on

Lisätiedot

Hevosalan opintoja nuorille

Hevosalan opintoja nuorille Kaustisella ja Perhossa Hevosalan opintoja nuorille Toteuta unelmasi - kouluttaudu hevosalan ammattilaiseksi Keski-Pohjanmaan ammattiopisto, Hevostalous, Kaustinen & Perho kpedu Keski-Pohjanmaan ammattiopiston

Lisätiedot

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa!

Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! Ratsastus on tärkeä suomalaisten liikuttaja! Kisa-areenoilla, harrastuksena ja katsomoissa! 1 Ratsastus on hieno harrastus Ratsastus on luonnonläheinen ja tasa-arvoinen laji. Ratsastus on monipuolinen

Lisätiedot

Suomen Hippos ry ja tytäryhtiöt

Suomen Hippos ry ja tytäryhtiöt Tunnusluvut 2015 Suomen Hippos ry ja tytäryhtiöt SUOMEN HIPPOS RY Raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Pitää rekisteriä ja kantakirjaa kaikista Suomessa kasvatettavista hevosroduista Johtaa

Lisätiedot

VARSASTA HEVOSEKSI nuoren hevosen liikunta ja ruokinta

VARSASTA HEVOSEKSI nuoren hevosen liikunta ja ruokinta VARSASTA HEVOSEKSI nuoren hevosen liikunta ja ruokinta MMT Markku Saastamoinen MTT hevostutkimus Ypäjä HevosAgro hanke, ProAgria Oulu 4.3.2011 VARSASTA HEVOSEKSI: emän ruokinta tiineyden aikana varsan

Lisätiedot

Nuoren suomenhevosen valmennus ja kilpailuttaminen - eläinlääkärin näkökulma

Nuoren suomenhevosen valmennus ja kilpailuttaminen - eläinlääkärin näkökulma Nuoren suomenhevosen valmennus ja kilpailuttaminen - eläinlääkärin näkökulma Mari Vettenranta hevossairauksien erikoiseläinlääkäri, Tampereen hevosklinikka Varsan valinta Suku; aikainen nopeus periytyvää

Lisätiedot

Joukkueenjohtajan rooli ja tehtävät arvokisoissa

Joukkueenjohtajan rooli ja tehtävät arvokisoissa Joukkueenjohtajan rooli ja tehtävät arvokisoissa Joukkueenjohtajan tehtävät: Ennen matkaa: -Palaverit järjestelyistä (liitto, mj-valmentaja, mahdolliset tukihenkilöt) -Maajoukkue leirillä esittäytyminen,

Lisätiedot

RAVIURHEILIJAN POLKU Suomen Hippoksen lisenssikoulutukset

RAVIURHEILIJAN POLKU Suomen Hippoksen lisenssikoulutukset RAVIURHEILIJAN POLKU Suomen Hippoksen lisenssikoulutukset Ravihevosen valmennuksen perusteet Ravihevosen valmennuksen perusteet kurssilla käydään läpi perusasioita niin raviurheilusta lajina, kuin itse

Lisätiedot

SeaHorse Week. Suomen aurinkoisin esteratsastuskilpailu jo vuodesta 1997

SeaHorse Week. Suomen aurinkoisin esteratsastuskilpailu jo vuodesta 1997 SeaHorse Week Suomen aurinkoisin esteratsastuskilpailu jo vuodesta 1997 SeaHorse Week 2017 20-vuotisjuhlakilpailu Suomi 100 ja Mahdollisuuksien hevonen tapahtuma kaupungin läpi kulkeva paraati tekee paluun

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE. Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE. Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET JA SUOSITUKSET HEVOSTEN HYVINVOINNILLE Valvontaeläinlääkäri (Oulun seutu) Maria Pohjolainen Eläinten hyvinvointi Käyttäytymistarpeiden toteuttaminen liikkuminen, laumakäyttäytyminen

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Rehtorin hyväksymä hevostalouden perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan hyväksymän

Lisätiedot

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla.

Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. HIPPOS Nro 8/2010 Melkein paratiisissa Mannerheimin Kiinan-reitin ratsastanut Tony Ilmoni pääsi kokeilemaan maisemaratsastusta läntisellä Uudellamaalla. Teksti ja kuvat TONY ILMONI Snappertuna 90 kilometrin

Lisätiedot

HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA. Pohjois-Pohjanmaan hevostalouden esiselvityshanke

HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA. Pohjois-Pohjanmaan hevostalouden esiselvityshanke HEVOSTEN POHJOIS-POHJANMAA Pohjois-Pohjanmaan hevostalouden esiselvityshanke Projektipäällikkö Heini Iinatti, ProAgria Oulu p. 0443090869, heini.iinatti@kenttaratsastus.fi POHJOIS-POHJANMAAN HEVOSTALOUDEN

Lisätiedot

Kuopion Ratsastajat ry Oman seuran analyysi

Kuopion Ratsastajat ry Oman seuran analyysi Kuopion Ratsastajat ry Oman seuran analyysi /7/7 Oman seuran analyysi Vastaajat Ikä 00, 0 % 80,0 % 60,0 %,6 % 0,0 %, % 0,0 % 0,0 % 7,9 % 7,9 %,6 %,6 % alle -7 8-9 0-9 0-6 6 + Kaikki (KA:.6, Hajonta:0.86)

Lisätiedot

Tuomarinkylän Ratsastuskeskuksen toiminta ja tavoitteet

Tuomarinkylän Ratsastuskeskuksen toiminta ja tavoitteet Tuomarinkylän Ratsastuskeskuksen toiminta ja tavoitteet Kaupunkimittausosasto, Helsinki Marja Kivenheimo Tuomarinkartanon Kilpatalli Oy Tuomarinkylän Ratsastuskeskuksen kehittämistoimikunta Ratsastuksen

Lisätiedot

MATKARAPORTTI RUOTSIN OPINTOMATKA 6.- 7.10.2014

MATKARAPORTTI RUOTSIN OPINTOMATKA 6.- 7.10.2014 MATKARAPORTTI RUOTSIN OPINTOMATKA 6.- 7.10.2014 HevosAgro järjesti hevosyrittäjien opintomatkan Pohjois-Ruotsiin 6.-7.10.2014. Opintomatkalle osallistui 23 henkilöä: yrittäjiä, hevosalan opiskelijoita

Lisätiedot

Hevosurheilu. Suomalaisen hevosihmisen rakkain julkaisu. Mediatiedot 2017 printti & verkko. Hevosurheilun

Hevosurheilu. Suomalaisen hevosihmisen rakkain julkaisu. Mediatiedot 2017 printti & verkko. Hevosurheilun Suomalaisen hevosihmisen rakkain julkaisu Mediatiedot 2017 printti & verkko n lukijat sijoittavat aikansa ja rahansa hevosten hyvinvointiin, tallirakentamiseen ja vetoautoihin. n lukija on aktiivinen liikkuja

Lisätiedot

Tallien toimintaympäristöt Jalostuspäivät 2009 Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry

Tallien toimintaympäristöt Jalostuspäivät 2009 Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Tallien toimintaympäristöt Jalostuspäivät 2009 Minna-Liisa Heiskanen Suomen Hevostietokeskus ry Lainsäädäntö määrittää oikeudet ja velvollisuudet; tallitoimintaa sääteleviä lakeja ja säädöksiä Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016

NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016 NIIHAMA RIDING KESÄKAUDEN RATSASTUS- JA HOITOKURSSIT 2016 Ratsastuskurssit Vko 26 alkeiskurssi 27.6-1.7.2016 Opettaja Heidi Kivi HINTA 195 Tehoalkeet: Onko nyt aika nousta ratsaille? Hyvä startti esimerkiksi

Lisätiedot

TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry.

TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry. TOIMINTALINJA 2015 Rusko Riding Team ry. - turvallisessa seurassa VISIO: Rusko Riding Team ry. (TeamRR) on aktiivinen ratsastusseura, joka palvelee niin yksityishevosten omistajia kuin ratsastuskoulun

Lisätiedot

Katsaus maatalouden tukipolitiikkaan hevostalouden näkökulmasta. Minna-Mari Kaila MTK

Katsaus maatalouden tukipolitiikkaan hevostalouden näkökulmasta. Minna-Mari Kaila MTK Katsaus maatalouden tukipolitiikkaan hevostalouden näkökulmasta Minna-Mari Kaila MTK Maatalouspolitiikka EU:n maatalouspolitiikka Suorat tuet (I pilari) Maaseutuohjelma (II -pilari) Kansallinen maatalouspolitiikka

Lisätiedot

HEVOSALAN AMMATIT JA KOULUTUS

HEVOSALAN AMMATIT JA KOULUTUS HEVOSALAN AMMATIT JA KOULUTUS 36 Hevoset ja kunta rajapintoja 4 HEVOSEN HYVINVOINTI Seppo Hyyppä Tallipaikka hevoselle voi löytyä ammattilaisen pitämästä valmennus- tai hoitotallista, mutta myös oman kotitallin

Lisätiedot

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla

Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Liite 9.6.2008 65. vuosikerta Numero 2 Sivut 8 9 Automatisointi säästää työtunteja hevostallilla Hanna Lensu, Maaseudun Tulevaisuus Keijo Viertoman ja Tiina Tuomisen tilan 30 vuotta vanhan mullinavetan

Lisätiedot

HEVOSVOIMAA KYRÖNMAALLE Isokyrö, Laihia ja Vähäkyrö

HEVOSVOIMAA KYRÖNMAALLE Isokyrö, Laihia ja Vähäkyrö HEVOSVOIMAA KYRÖNMAALLE Isokyrö, Laihia ja Vähäkyrö Hevosvoimaa Kyrönmaalle -esiselvityshanke Kaisa Kiikka 1 Johdanto... 3 2 Hevostalous Suomessa... 4 Hevosalan kasvun mukana tulevat haasteet... 5 3 Hevostalous

Lisätiedot

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö

Merisuo & Storm Monenlaista luettavaa 2. Sisältö Merisuo & Storm 2 Sisältö Opettajalle.................................... 3 Leijona ja hiiri (kansansatua mukaellen).............. 5 Kyyhkynen ja muurahainen (La Fontainea mukaellen).. 8 Korppi ja muurahainen

Lisätiedot

Kuivikelannan poltto parasta maaseudun uusiutuvaa energiaa

Kuivikelannan poltto parasta maaseudun uusiutuvaa energiaa Kuivikelannan poltto parasta maaseudun uusiutuvaa energiaa Hevosen lannan käytön nykytila Pahimmillaan kuivikelanta on hevostilan suurin päivittäinen kustannuserä Nykymallin mukaiset keinot hevosenlannan

Lisätiedot

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KOTIMAAN OPINTOMATKA 14. - 15.2.2014 MATKARAPORTTI

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KOTIMAAN OPINTOMATKA 14. - 15.2.2014 MATKARAPORTTI HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE KOTIMAAN OPINTOMATKA 14. - 15.2.2014 MATKARAPORTTI Hevoosella vaan koulutushanke järjesti opintoretken kotimaahan 14.-15.2.2014. Matkalle lähti hankevetäjien (Susanna Hakkarainen

Lisätiedot

AKTIIVIRATSASTAJAT RY

AKTIIVIRATSASTAJAT RY 2015 AKTIIVIRATSASTAJAT RY TOIMINTAKERTOMUS www.aktiiviratsastajat.seura.info AKTIIVIRATSASTAJIEN TOIMINTAKERTOMUS 2015 1 Seura 2 Katsaus vuoteen 2015 - AktiiviRatsastajat Ry yhdenmukaisti ilmeensä - Seuralle

Lisätiedot

KYSELY HEVOSTEN OMISTAJILLE KEVÄT 2005 RAPORTTI

KYSELY HEVOSTEN OMISTAJILLE KEVÄT 2005 RAPORTTI Etelä-Savon koulutuksen kuntayhtymä KYSELY HEVOSTEN OMISTAJILLE KEVÄT 2005 RAPORTTI Haukivuori, Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Puumala, Rantasalmi, Ristiina, Suomenniemi

Lisätiedot

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ Suomen Hippos ry Evira vahvistanut xx.xx.xxxx SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ 1. Suomenhevonen Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu. Sitä on jalostettu puhtaana rotuna vuodesta

Lisätiedot

Seuratoiminnan yleiset edellytykset ja tavoitteet. Toimintaamme ohjaavat arvot

Seuratoiminnan yleiset edellytykset ja tavoitteet. Toimintaamme ohjaavat arvot Toimintasuunitelma 2015 Seuratoiminnan yleiset edellytykset ja tavoitteet Kouvolan Ratsastajat ry edustaa Kaakkois-Suomen alueen ratsastusurheilua. Seuran toiminnan tarkoituksena on tehdä seuran toimialueella

Lisätiedot

RUOKINNAN AUTOMATISOINTI

RUOKINNAN AUTOMATISOINTI Suomen Hippos Oy JALOSTUSPÄIVÄT 12.2.2009 RUOKINNAN AUTOMATISOINTI Mty Aktiivitalli Maiju Paukku ja Fredrika Nyberg Lappeenranta 12.2.2009 1 Mty Aktiivitalli Perustettu syksyllä 2005 Suomen ensimmäinen

Lisätiedot

-HANKKISINKO FRIISILÄISEN HEVOSEN JO VARSANA-

-HANKKISINKO FRIISILÄISEN HEVOSEN JO VARSANA- -HANKKISINKO FRIISILÄISEN HEVOSEN JO VARSANA- Epäselvyyksien välttämiseksi on syytä kiinnittää huomiota otsikkoon eli tässä käsitellään nimenomaan friisiläistä hevosrotua. Friisiläinen hevosrotuna jo itsessään

Lisätiedot

Kantavan tamman ja kasvavan varsan ruokinta

Kantavan tamman ja kasvavan varsan ruokinta Kantavan tamman ja kasvavan varsan ruokinta Hevosten ruokinta: Kantavan tamman ruokinta Tiineyden loppuvaiheen ruokinta Imetyskauden ruokinta Vieroitetun varsan ruokinta Agriristeily 8.2.2013 Heikki Kankainen

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

ELL, tutkija Ninja Karikoski Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto Helsingin yliopisto 23.11.2011

ELL, tutkija Ninja Karikoski Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto Helsingin yliopisto 23.11.2011 ELL, tutkija Ninja Karikoski Kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osasto Helsingin yliopisto 23.11.2011 Skotlantilainen tutkimus (Wyseet al 2008): 45% ratsuhevosista lihavia tai todella lihavia (kuntoluokka

Lisätiedot

KASVATUS JA JALOSTUS. Asiantuntijana Markku Saastamoinen MTT Hevostutkimus

KASVATUS JA JALOSTUS. Asiantuntijana Markku Saastamoinen MTT Hevostutkimus Asiantuntijana Markku Saastamoinen MTT Hevostutkimus KASVATUS JA JALOSTUS Kasvatuksen ja jalostustyön kehittäminen on osa suomenhevosen brandia ja sen vahvistamista. Jos harjoitettavat toimenpiteet eivät

Lisätiedot

HEVOSALAN TULEVAISUUDEN MENESTYSTEKIJÖITÄ JA OSAAMISTA

HEVOSALAN TULEVAISUUDEN MENESTYSTEKIJÖITÄ JA OSAAMISTA HEVOSALAN TULEVAISUUDEN MENESTYSTEKIJÖITÄ JA OSAAMISTA Markku Saastamoinen MTT HEVOSTUTKIMUS Mahdollisuuksien hevonen, Tulevaisuuspäivä, Espoo 2.4.2014 Tulevaisuus? Hevosala tunnetusti suhdanneherkkä ja

Lisätiedot

13.3.2015 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA

13.3.2015 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA Tutkinto: Hevostalouden perustutkinto Tutkinnon osan nimi ja laajuus: 2.2.7 Hevossiittolassa työskenteleminen 20 osp, valinnainen t.o. 1. Kuvaus osaamisen tunnustamisen

Lisätiedot

LAIDUNTAMINEN LUONNONLAITUMILLA

LAIDUNTAMINEN LUONNONLAITUMILLA LAIDUNTAMINEN LUONNONLAITUMILLA Ypäjä 30.5.2013 Hannele Partanen Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ProAgria Keskukset Hevostallit lisääntyvät Hevostalleja 16 000 kpl Hevosia 76 000, lisääntyy 1 500 hevosta

Lisätiedot

Miten helpotan tallitöitä? Hevosvoimaa seminaari 24.11.2014 Elsa Roponen

Miten helpotan tallitöitä? Hevosvoimaa seminaari 24.11.2014 Elsa Roponen Miten helpotan tallitöitä? Hevosvoimaa seminaari 24.11.2014 Elsa Roponen Työtä riittää Hevoset työllistävät koko- tai osa-aikaisesti noin 15 000-16 000 henkilöä Hevostalleja Suomessa noin 16 000 Tallityöt

Lisätiedot

Hevostalouden kannatteleva voima

Hevostalouden kannatteleva voima Hevostalouden kannatteleva voima Katariina Suvitaival 17.03.2011 Hevostutkimuksen päivä/ksu 1 Aiheen esittely Hevosala kasvaa - mihin se nojaa Koulutus TUKIPALVELUT Neuvonta Hallinto Tiedotus ERIKOISOSAAMINEN

Lisätiedot

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKKEEN OPINTOMATKA RUOTSI 18. - 20.11.2012 MATKARAPORTTI

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKKEEN OPINTOMATKA RUOTSI 18. - 20.11.2012 MATKARAPORTTI HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKKEEN OPINTOMATKA RUOTSI 18. - 20.11.2012 MATKARAPORTTI Raviväen opintomatka Etelä-Ruotsiin Hevoosella vaan - koulutushanke järjesti opintomatkan Etelä-Ruotsiin 18.-20.11.2012.

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET

ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET ELÄINSUOJELUTARKASTUS HEVOSET Tarkastuspäivämäärä Virkatoimitunnus Tarkastuksen tekijä Virka-asema Puhelinnumero Kunta Aluehallintovirasto Eläinten omistaja/ haltija Osoite Puhelinnumero Tarkastuksessa

Lisätiedot

Hevostalouden perustutkinnon ammattiosaamisen näyttöjen ja työssäoppimisen ajoittuminen

Hevostalouden perustutkinnon ammattiosaamisen näyttöjen ja työssäoppimisen ajoittuminen LOMAKE I Ammattiosaamisen näyttöjen ajoittuminen 27.10.2009 Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtaisen suunnitelman perusmalli kolmen vuoden opintoajalle Opiskelija- ja työpaikkakohtaisesti suunnitelma saattaa

Lisätiedot

Hevosharrastuksen merkitys ja ratsastuskouluyrittäjän mietteitä kuntayhteistyöhön Minna Martin-Päivä. Forssa

Hevosharrastuksen merkitys ja ratsastuskouluyrittäjän mietteitä kuntayhteistyöhön Minna Martin-Päivä. Forssa Hevosharrastuksen merkitys ja ratsastuskouluyrittäjän mietteitä kuntayhteistyöhön Minna Martin-Päivä Forssa 14.6.2010 Esityksen sisältö: Hevosharrastuksen merkitys Kunnalle Harrastajille/perheille Hevosyritys

Lisätiedot

Jos mestaruusluokan korkeus on 95 cm tai 115 cm, riittää kvaaliksi 5 cm matalampi korkeus.

Jos mestaruusluokan korkeus on 95 cm tai 115 cm, riittää kvaaliksi 5 cm matalampi korkeus. 1/ 23.1.2014 HÄMEEN ALUEMESTARUUSSÄÄNNÖT LAJEITTAIN 2014 1. Este sivut 1-2 2. Koulu sivut 3-4 3. Kenttä sivu 5 4. Valjakko sivu 6 ESTERATSASTUS 1. Osallistumisoikeus ja kvaalit edustaneet jotain Hämeen

Lisätiedot

90 cm, Prix de Keravan Ratsastuskoulu, ESRA:n aluemestaruus. Klo Koulukoe, Helppo C Tutustumisluokan kouluohjelma (rata B) 2016

90 cm, Prix de Keravan Ratsastuskoulu, ESRA:n aluemestaruus. Klo Koulukoe, Helppo C Tutustumisluokan kouluohjelma (rata B) 2016 KILPAILIJATIEDOTE JA AIKATAULU Sunnuntai 10.9.2017 Luokka 1 3-taso 105 cm, Prix de Keravan Ratsastusseura ry Avoin kaikille (160, 120, 100, 80 ) Klo 11.30-13.30 Koulukoe, FEI:n kenttäkilpailuohjelma 1*

Lisätiedot

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ

SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ Suomen Hippos ry Evira vahvistanut xx.xx.xxxx SUOMENHEVOSEN JALOSTUSOHJESÄÄNTÖ 1. Suomenhevonen Suomenhevonen on ainoa alkuperäinen Suomessa kehitetty hevosrotu. Sitä on jalostettu puhtaana rotuna vuodesta

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Hevostalouden perustutkinto Kuntayhtymäjohtaja-rehtorin hyväksymä hevostalouden perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011

ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011 ELÄINSUOJELUN VAATIMUKSET HEVOSTEN PIDOLLE 17.9.2011 Eläinten hyvinvointi Käyttäytymistarpeiden toteuttaminen liikkuminen, laumakäyttäytyminen lisääntymiskäyttäytyminen syömiskäyttäytyminen Muiden tarpeiden

Lisätiedot

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Maitoa mahan täydeltä Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Imetys Vasikkapiilo Vieroitus Imetys Emänsä alla vasikat imevät n. 4-6 kertaa vuorokaudessa, yht. 10-12 l / vrk Ensimmäisten viikkojen

Lisätiedot

Seuratoiminnan yleiset edellytykset ja tavoitteet. Toimintaamme ohjaavat arvot

Seuratoiminnan yleiset edellytykset ja tavoitteet. Toimintaamme ohjaavat arvot Toimintasuunitelma 2016 Seuratoiminnan yleiset edellytykset ja tavoitteet Kouvolan Ratsastajat ry edustaa Kaakkois-Suomen alueen ratsastusurheilua. Seuran toiminnan tarkoituksena on tehdä seuran toimialueella

Lisätiedot

Yleistä 3. Liiton toiminta-ajatus 3. Analyysi hevostalouden tilasta ja kehittymisestä tulevana vuonna 3. Toimintavuoden keskeiset tavoitteet 6

Yleistä 3. Liiton toiminta-ajatus 3. Analyysi hevostalouden tilasta ja kehittymisestä tulevana vuonna 3. Toimintavuoden keskeiset tavoitteet 6 TOIMINTASUUNNITELMA & TALOUSARVIO 2016 2 Sisällysluettelo Yleistä 3 Liiton toiminta-ajatus 3 Analyysi hevostalouden tilasta ja kehittymisestä tulevana vuonna 3 Toimintavuoden keskeiset tavoitteet 6 Merkittävimmät

Lisätiedot

OHJEITA RATSASTAJILLE

OHJEITA RATSASTAJILLE OHJEITA RATSASTAJILLE TALLILLE SAAPUMINEN Saavuthan tallille viimeistään 30 minuuttia ennen tunnin alkua. Maneesin vieressä on parkkipaikka, minne jätetään autot. Pihaan ei ajeta autoilla! Polkupyörän

Lisätiedot

JOHDANTO. Suvi Nieminen / suvin.kuvat.fi

JOHDANTO. Suvi Nieminen / suvin.kuvat.fi 1 SISÄLTÖ JOHDANTO. 3 RATSASTUSSEURAN VISIO... 4 RATSASTUSSEURAN ARVOT... 4 RATSASTUSSEURATOIMINNAN TAVOITTEET... 5 KÄYTÄNNÖN TOIMINTA JA PERIAATTEET... 5 Vakiintunut vuosittainen toiminta... 5 Seuran

Lisätiedot

Tunnusluvut 2012 Brad de Veluwe ja Tuomas Korvenoja, UET GP, Gelsenkirchen 2012

Tunnusluvut 2012 Brad de Veluwe ja Tuomas Korvenoja, UET GP, Gelsenkirchen 2012 Tunnusluvut 2012 Brad de Veluwe ja Tuomas Korvenoja, UET GP, Gelsenkirchen 2012 Suomen Hippos ry Vastaa ravikilpailutoiminnasta Rekisteröi kaikki kavioeläimet Tuottaa hevosalan jalostuspalveluja Koordinoi

Lisätiedot

S U O M E N H I P P O S Strategia

S U O M E N H I P P O S Strategia S U O M E N H I P P O S Strategia 2018 2020 Missio Nykyaikainen ja kehittyvä Kasvavan hevosalan asiakaslähtöinen tuki- ja palveluorganisaatio Visio Hyvinvoiva hevonen keskiössä Suomen Hippos on yhteiskunnallisesti

Lisätiedot

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5

TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 TALLITARKASTUS Sivu 1 / 5 Tarkastuspäivämäärä Tarkastuksen tekijän nimi Tarkastuksen tekijän asema Virkaeläinlääkäri Hevosjalostusliiton tj. Yksityinen eläinlääkäri Valmentaja (omavalvonta) Valmentaja

Lisätiedot

Hevosalan yrittäjyyskartoitus Satakunta 2010

Hevosalan yrittäjyyskartoitus Satakunta 2010 Hevosalan yrittäjyyskartoitus Satakunta 2010 Pro Agria Satakunta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto 1 Sisältö 1. Kyselyn tausta ja toteuttaminen... 4 2. Satakunta, koko aineisto... 5 Nykytoiminta...

Lisätiedot

Valikoituja hevostutkimuksia Suomesta ja muualta Euroopasta

Valikoituja hevostutkimuksia Suomesta ja muualta Euroopasta Valikoituja hevostutkimuksia Suomesta ja muualta Euroopasta Markku Saastamoinen Luonnonvarakeskus Luke, hevostutkimus Jalostuspäivät, Joensuu, 12.2.2015 Karin Hemmann, HY: Hevosten puunpurenta fysiologinen

Lisätiedot

Tiedotus- ja koulutustilaisuus yksityisteille

Tiedotus- ja koulutustilaisuus yksityisteille Tiedotus- ja koulutustilaisuus yksityisteille 21.2.2013 Hevonen ja yksityistie Kuvat Orimattilan kaupunki, Harri Hytönen Hevonen yksityistiellä Tiekunnan osakkaalla on oikeus ratsastaa tai ajaa hevosella

Lisätiedot

Tarttuvista taudeista

Tarttuvista taudeista OHJELMA Hippos kiittää tuesta seuraavia yhteistyökumppaneita: Intervet Oy Pharmaxim AB Scanvet Eläinlääkkeet Oy Vermon Ravirata Vetcare Oy 18.00 18.30 Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy / ell. Katja Hautala

Lisätiedot

Ratsastuksen ja hevosenhoidon yhteydessä sattuu silloin tällöin tapaturmia. Parasta tapaturmien torjuntaa on niiden ennaltaehkäisy.

Ratsastuksen ja hevosenhoidon yhteydessä sattuu silloin tällöin tapaturmia. Parasta tapaturmien torjuntaa on niiden ennaltaehkäisy. Talliturvallisuusohjelma Liite 1. OHJEITA TALLILLA LIIKKUJALLE Liite 2. TURVALLISUUSOHJEITA RATSASTAJALLE Vironmäen Ponitallin TALLITURVALLISUUSOHJELMA Ratsastuksen ja hevosenhoidon yhteydessä sattuu silloin

Lisätiedot