MATKARAPORTTI Opintomatka Venäjälle

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKARAPORTTI Opintomatka Venäjälle 11.-13.6.2013"

Transkriptio

1 MATKARAPORTTI Opintomatka Venäjälle HevosAgron projektipäällikkö Heini Iinatti osallistui ProAgria Finland Oy:n ja hevossiittola Elitarin järjestämälle opintomatkalle Venäjälle, Moskovan lähellä sijaitsevalle Podoljskijin alueelle. Matkalle osallistui 4 hevosalan neuvontatyössä toimivaa henkilöä Suomesta. Matkan Venäläisenä yhteistyökumppanina toimi Elitar siittolan lisäksi Venäjän maatalousteollisen alan henkilöstökoulutuksen akatemia. Akatemiasta oppaanamme oli Jelena.Elitar siittolasta oppaanamme oli siittolan omistaja Oleg Scheiko. Lisäksi tulkkinamme toimi Natalia. Maanantai-tiistai Matka alkoi maanantai-iltapäivällä kokoontumisella Helsingin rautatieasemalla, mistä matkustimme junalla Moskovaan. Moskovan rautatieasemalla meitä olivat vastassa oppaamme ja tulkki. Matka jatkui välittömästi Venäjän maatalousteollisen alan henkilöstökoulutuksen akatemian tiloihin, missä vietimme ensimmäisen päivän tutustumalla Venäjän hevostalouteen eri asiantuntijoiden luennoilla. Ensimmäisenä Akatemian rehtori esitteli meille akatemian toimintaa. Akatemia on maatalousteollisen alan henkilöstön täydennyskoulutukseen ja ammattitaidon kohottamiseen erikoistuneiden koulutuslaitosten ja yliopistojen ylin koulutus- ja tutkimuskeskus. Akatemia järjestää täydennyskoulutusta henkilöstöresurssien hallinnassa, taloustieteessä, tuotannon järjestämisessä ja hallinnassa, yrityksen johtamisessa, laskentatoimessa, kirjanpidossa ja tilintarkastuksessa ja kriisinhallinnassa. Lisäksi tarjotaan kursseja ammattitaidon kehittämiseen taloushallinnassa, maataloustuotannon johtamisessa ja menetelmissä sekä innovatiivisessa kehittämisessä, investointien ja liiketoiminnan suunnittelussa ja tehokkuuden arvioinnissa sekä eläinlääkäripalveluiden järjestämisessä, hallinnassa ja tietotekniikan hyödyntämisessä. Akatemia tekee myös kansainvälistä ja alueellista yhteistyötä sekä tutkimusta alallaan sekä tarjoaa maatalouden neuvontapalveluita. Akatemian opiskelijat ovat maatalousalan asiantuntijoita, johtajia sekä paikallisia viranomaisia.

2 Seuraavaksi isäntämme Oleg Scheiko Elitar siittolasta kertoi omasta taustastaan, hevostalouden tilasta tämän päivän Venäjällä sekä Elitar-siittolan toiminnasta. Hän totesi mm. - Venäjän hevoskasvatus ja talous oli neuvostovallan aikana täysin valtion hallinnoimaa ja liittyi maataloustoimintaan - Tänä päivänä hevostalous on Venäjällä kuten muuallakin Euroopassa ensisijaisesti urheilu ja harrastustoimintaa. - Etelä-Venäjällä on edelleen useita suuria siittoloita, mutta painopiste on siirtymässä pienempiin, yksityisiin yritysmuotoisiin siittoloihin. - Tarvetta on hevosalan koulutukselle ja siten mm. kansainväliselle yhteistyölle niin Keski- Eurooppaan kuin esim. Suomeen. - Suomesta Venäjälle voisi saada erityisesti tietotaitoa tallirakentamiseen. Keski- Euroopan ratkaisut eivät erilaisen ilmaston takia Venäjälle täysin sovi, mutta Suomessa ilmasto-olot ja tallirakentamisen tarpeet ovat samanlaiset. - Olegilla on pitkä kokemus hevosalalta ja hän on harjoittanut kasvatustoimintaa noin 20 vuotta. - Elitar siittola on erikoistunut Olegin oman kiinnostuksen mukaisesti Hannoverhevosten jalostukseen. - Siittola on Hannover-liiton jäsen ja jalostustoiminta pohjautuu Saksan jalostusohjelmaan ja saksalaiseen kantakirjaan. - Tavoitteena parantaa rotua koko maailmassa ilmaston muutos huomioiden. (Elitar-siittolan toiminnasta enemmän myöhemmin tässä raportissa.) Seuraavaksi eläinlääketieteellisen klinikan professori S. Zinovjeva kertoi urheiluhevostaloudesta Venäjällä ja myös muualla maailmassa. Hän totesi mm.: - Urheiluhevosjalostus alkoi Neuvostoliitossa 1960-luvulla, kun armeija luopui hevoskasvatustoiminnasta. Tuolloin maassa oli urheiluhevosta määrä on pudonnut siitä paljon nykyiseen 5000:een. Venäjän hevosurheilu on ollut erittäin suuressa murroksessa. - Tärkeää olisi ymmärtää harrastamisen tärkeys osana hevosurheilua ja kasvatustoimintaa. Niissä Euroopan maissa, joissa on vahva harrastajakenttä myös hevostaloudella menee hyvin. - Venäjällä on noin 10 urheiluhevosrotua, joista kaksi on kansainvälisestikin tunnettuja: trakhener ja budjonny. - Tällä hetkellä hyviä siitostammoja on vähän, esim. jopa alle 400 kpl trakhenertammaa. Tammat ovat erittäin hyviä ja periyttävät potentiaalisia urheiluhevosia. - Kasvatustoiminnan ongelmana on, että hevosen luonteeseen on kiinnitetty liian vähän huomiota. Hevoset ovat usein temperamentikkaita. Lisäksi varsojen koulutus ei ole laadukasta. - Maan kasvatustoiminnan ongelmana on myös, se että Venäjälle on suuri paine eurooppalaisista hevosista: ihmiset ostavat urheilu/kilpahevosia pääosin Euroopasta, eikä venäläinen hevonen ole muodikas. - Venäjällä noin 5000 hevosta kilpailee, suurin osa suvuttomia.

3 - Hevosjalostuksen historia ja periaatteet Venäjällä ovat hyvin erilaiset kuin muualla maailmassa. - Neuvostoliiton aikana koko jalostustoiminta oli valtiovallan kontrolloimaa. Kullakin valtion siittolalla oli jalostusohjelma ja tavoitteet, joiden noudattamista valvottiin. - Kaikesta Neuvostoliiton karjankasvatuksesta hevosjalostus oli parasta. - Valtio myös omisti kaikki hevoset ja ohjasi niiden vaihtoa yms. siittoloiden välillä. - Jalostusperiaatteena sovellettiin ns. ryhmäjalostusta, jonka mukaan tietoa siitä minkä tamman ja oriin jälkeläiset menestyivät käytettiin samansukuisten ryhmien jalostusvalinnoissa. - Ideana myös venäläisessä jalostuksessa on kasvattaa puhdasrotuisia hevosia. - Trakhenerjalostuksessa käytetään myös arabioreja hyvä kenttähevosia. - Trakheneria pidetään maailman parhaana urheiluhevosrotuna ja erittäin monipuolisena. - Venäjän kasvatuksen ongelmana myös hyvien valmentajien puute hevosia on valmennettu kuten laukkahevosia. Kuulimme myös luennon hevosten eläinsuojeluun erikoistuneen vapaaehtoisjärjestön toiminnasta Venäjällä. Venäjällä vaikuttaisi olevan aika paljon laiminlyönteihin ja tietämättömyyteen perustuvaa hevosten huonoa kohtelua. Järjestön vapaaehtoistyöntekijät ottivat hoitoonsa kaltoin kohdeltuja, sairaita tai hylättyjä hevosia ja hoitivat ne kuntoon. Järjestön toiminta rahoitettiin lahjoitusvaroin. Keskiviikko Elitar-siittola Keskiviikon ja torstain aikana vietimme aikaa Elitar siittolassa, tutustuen siittolan toimintaan, mutta myös asiantuntijaluentoja kuullen. Elitarin internetisivut: (huom sivut Venäjäksi, mutta linkistä Фотогалерея löytyy upeita kuvia siittolan hevosista. Valkovenäläinen hevosten hammashuoltoon erikoistunut eläinlääkäri esitteli hevosten hampaiden hoitomenetelmistä, patologiasta ja hampaiden poistosta. Hampaiden hoitomenetelmät eivät poikenneet Suomessa yleisestikäytössä olevista. Meille esiteltiin mm. suun avaaja, päätuki sekä sähköraspi. Luennosta jäi mielikuva, että hevosten hampaita ei Venäjällä hoideta yhtä säännöllisesti kuin Suomessa vaan asiassa olisi parantamisen varaa.

4 Tilalla on 3 ha omaa maata ja noin 40 ha valtiolta vuokrattua maata. Pellot ovat laitumina ja heinän viljelyssä. Noin 30% käytettävästä heinästä viljellään itse ja loput rehut ostetaan muualta. Pelkona on valtion maiden päätyminen rakentamiseen. Oleg Scheiko esittelee Hannover-kasvatusta ja toimittamaansa venäjänkielistä Hannoverlehteä. Ensimmäisenä tutustumme Elitar-siittolan tiloihin. Tila on toiminut nykyisessä toiminnassa 10 vuotta. Alunperin tila on itävaltalaisten rakentama (vuohitila?). Tilalla on noin 50 hevosta: 15 siitostammaa tämän kesäisine varsoineen, 4 siitosoria sekä eri-ikäisiä nuoria hevosia. Oreilla ja nuorilla hevosilla myös kilpaillaan. Toiminta poikkeaa Keski-Eurooppalaisesta kasvatustoiminnasta, juuri siten, että tilalla on kaikenikäisiä hevosia ja sekä siitostammoja että -oreja. Siittolassa työskentelee johtajan lisäksi eläinlääkintäapulainen, 3-5 tallityöntekijää ja 1-2 apumiestä. Hevosia ratsuttaa kaksi korkean tason ammattiratsastajaa. Nuoret hevoset myydään yleensä 3-4-vuotiaina sisäänratsastuksen jälkeen. Tänä vuonna varsoja on myyty myös 1-vuotiaana. Varsoja koulutetaan ja käsitellään koko ajan. Tavoitteena on kiltti, ystävällinen ja toimiva urheiluhevonen. Varsakauppa vaihtelee paljon markkinoiden mukaan. Tällä hetkellä taloudellinen tilanne on kaikissa maissa sellainen, että on vähemmän ihmisiä, jotka voivat ostaa hevosen. Astutusmäärät ovat kansainvälisesti laskeneet. Siittolan asiakkaita ovat pääosin venäläiset urheilijat. Pikkuhiljaa asiakkaiksi on tulossa myös pienet yksityiset kasvattajat Venäjällä. Muutamia hevosia on myyty myös Valko- Venäjälle. Elitarin suunnitelmissa on siitoshevosten vaihto Saksan kanssa. Siitoshevosten vaihto myös Suomeen voisi olla mahdollista.

5 Varsat perusruokitaan heinällä ja kauralla sekä kivennäisillä 3-vuotiaaksi saakka. Varsoista otetaan pari kertaa vuodessa analyysit karvasta sekä verinäytteet, joiden perusteella arvioidaan kivennäisten tarve. Tammat ja maitovarsat ulkoilevat hiekkatarhassa sadesäällä ja omilla laitumilla, kun ei sada. Märkää laidunheinää pidetään epäterveellisenä. Vieroitetut varsat ovat tallissa ryhmäkarsinassa. Varsojen ja nuorten hevosten osalta tärkeintä on riittävän liikkumisen tarjoaminen. Hevoset liikkuvat päivittäin. Tilalla on maneesi, kenttä ja kiinteä irtohypytyskuja. Muutoin talli on tavanomainen karsinatalli.

6 Ulkona on myös katostalleja nuorille oreille. Onnistunutta kasvatustoimintaa edustaa nuori (2008) jalostusorin alku, jota meille esitti ratsain siittolassa työskentelevä ammattiratsuttaja. Siittolan savipohjaista maata pidetään kavioille terveellisenä. Keski-Euroopassa yleinen valkoviivan (loinen?) paranee täällä. Kuivikkeena käytetään purua. Karsinat tyhjennetään perinteisesti talikolla ja kottikärryillä. Lantaa kompostoidaan lantalassa ja pattereissa noin 2 v, jonka jälkeen se levitetään peltoon. Nuoria hevosia käsitellään ja koulutetaan tilalla. 3-vuotias (i. arabi, e. estesukuinen) liinatyöskentelyssä maneesissa.

7 Elitar-siittolassa kuulimme myös luennon varsojen jalka-asennoista. Luennoitsija oli kengittäjä sekä hevosten jalkojen sairauksiin erikoistunut eläinlääkäri ja ortopedi. Hän on myös ollut kouluttautumassa Suomessa, parhaiden kengittäjien opissa ja piti tieto- ja taitotasoa Suomessa hyvänä. Esille nousi mm.: - Kaikkien kasvattajien tulee tunnistaa ongelmat varsojen jalka-asennoissa ja tietää milloin ottaa yhteyttä kengittäjään tai eläinlääkäriin - Varhainen havaitseminen on erittäin tärkeää, koska varsan ensimmäiset kuukaudet ovat tärkeimmät jalka-asentojen korjauksessa. - Korjauksen onnistumisprosentti laskee nopeasti, jos varsa on yli 6 kk. - Jalka-asentovirheet tulee korjata ajoissa. - Jalat ovat hevosen tärkein työväline ja hoitamattomat jalka-asentovirheet jäävät usein koko elämäksi. - Myöhemmin huomattuja asentovirheitä ei enää voida korjata, ainoastaan vähän auttaa hevosta. - Pienillä 0-6 kk ikäisillä varsoilla jopa 90 % asentovirheistä voidaan korjata. - Noin 2 % asentovirheistä on sellaisia geneettisiä ongelmia, joille ei voida tehdä mitään. - Varsat kasvavat todella nopeasti, jopa 1 1,5 kg päivässä näin ollen myös ongelmat jaloissa kehittyvät nopeasti. - Hevosen kehityksessä on kriittisiä kasvukausia, jolloin huonolla hoidolla voidaan saada aikaan ongelmia jatkossa: o tamman viimeiset 4 tiineyskuukautta ovat varsan kasvun ja kehityksen kannalta olennaisimmat: on tärkeää, että emä voi hyvin (liikunta, ruokinta hyvälaatuisilla rehuilla) o varsan 1 viikko: tulee tarkistaa jalka-asennot heti kun varsa alkaa liikkua. Jopa muutaman päivän päästä voi olla myöhäistä o Vaikka varsa on syntyessään terve, riskikausi kestää noin kuukauden varsan syntymästä emän maidon laatu ja kontrollointi tärkeää o Varsan 4-6 kk on 2. kriittinen kausi. Tärkeää katsoa, että kaviot kuluvat tasaisesti ja raspata tarvittaessa jopa viikoittain. o Vieroitus on 3. kriittinen kausi: Varsojen vieroitukseen liittyvän stressin ehkäisy on tärkeää. Vieroitettua varsaa ei tule pitää yksin vaan toisen varsan kanssa tai ryhmässä. Ruokinta tulee olla hyvin järjestetty. Ruuassa tulee olla tarvittava määrä hivenaineita ja proteiineja. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että varsat kehittyvät liian nopeasti liialla lisäruualla. Liian nopeasti kehittyvälle varsalle tulee helposti nivelongelmia. - Yliruokinnasta aiheutuu merkittäviä ongelmia hevosen terveydelle:

8 ruuansulatuselinten ja keuhkojen ongelmat, nivelongelmat, kaviokuume - Jalkaongelmat riskinä erityisesti kasvavilla hevosilla. - Liikunta on tärkeämpää kuin valkuaisruokinta. Ratsastuskeskus sijaitsee Venäjälle tyypilliseen tapaan korkeiden muurien takana rikkaiden asuinalueella. Keskuksella ei ole esim. internetsivuja, koska toiminta ei ole yleisölle avointa. Elitarissa hoidettavana ollut 3-vuotias, jonka osaamattomat omistajat olivat ostaneet huutokaupasta Saksasta. Varsaa oli ruokittu liiallisella väkirehuruokinnalla ja sillä vakavia kasvuhäiriöitä jaloissa ja nivelissä. Oleg oli hyvin huolissaan uusien hevosenomistajien hevosmiestaidoista. Ratsastuskeskus Pegas Seuraavaksi vierailimme yksityisessä hevosurheilukeskuksessa. Keskuksen omistaja ja rakennuttaja on autoalalla toimiva yksityishenkilö. Venäjällä yleisestikin ottaen hevosala ja urheilu hakee toimintamalliaan ja tällä hetkellä rikkaan ihmiset investoivat alalle paljon. Hevosurheilukeskus on vielä osin rakenteilla, mutta toiminnassa. Rakentaminen aloitettiin noin 4 vuotta sitten. Keskuksessa on yksityisten omistamia harraste- ja kilpahevosia. Keskuksessa valmentautuu myös korkean tason kilparatsastajia, kuten maajoukkueen jäseniä. Keskuksessa järjestetään tällä hetkellä paikallisia kilpailuja noin kuukausittain. Tavoitteena on että keskuksessa järjestetään kansainvälisen tason kilpailuja tulevaisuudessa. Keskuksessa on tarjolla monen tasoista valmennusta. Kilpailevista suurin osa on esteratsastajia (ja miehiä). Harrastajista suurin osa on naisia.

9 Keskuksessa on mm. maneesi, kenttä katsomoineen, sosiaalitiloja sekä neljä henkilöstön asumiseen varattua taloa ja neljä erillistä tallirakennusta. omistuksessa ja lapset vuokraavat niitä ratsastukseen. Keskuksessa on noin 150 hevosta. Näistä on paikan omistajan omistamia urheiluhevosia, jotka ovat vuodesta aina noin puolet Saksassa kilpailemassa ammattikilpailijoilla ja puoli vuotta Venäjällä. Omistaja tekee yhteistyötä kasvattajien ja huippu-urheilijoiden kanssa. Omistajalla on myös kaksi erillistä hevostilaa Saksassa. Keskuksesta löytyy kävelykone ja kävelymatot. Alueella ei ole ulkotarhoja. Niitä on tarkoitus rakentaa jonkin verran, mutta tilaa ei kyllä ole 150 hevosen tarhailuun. Alueelta lähtee maastoreittejä / ratsastuspolkuja, jotka kulkevat läheisellä omakotitaloalueella (jonka maat ovat saman omistajan omistamia). Loput hevoset ovat yksityisten omistamia harrastehevosia. Yksityiset omistajat myös vuokraavat hevosiaan toisille ratsastettavaksi. Täysihoito keskuksessa maksaa noin 800 /kk (mikä on Venäjän tulotasoon nähden erittäin korkea hinta). Vanhin talli on aika pieni ja siellä on lähinnä poneja. Ponit ovat pääosin keskuksen

10 Igor Grankov yksityistalli Tallilla on maneesi, kävelykone ja juoksutusympyrä sekä hevosten uima-allas, jota ensisijaisesti olemme tulleet katsomaan. Igor Grankovin omistama talli sijaitsee jo tuttuun venäläiseen tapaan hulppealla omakotitaloalueella, vartioitujen porttien ja piikkilanka-aitojen takana. Tallilla on yksi työntekijä. Igor harrastaa itsekin ratsastusta, mutta käy lähinnä ratsastamassa maastossa eri puolilla Venäjää. Talli on pienehkö 16 hevosen talli, jossa asuu omia hevosia. Tallilla harjoittelee Venäjän paraolympiajoukkue sekä muita vammaisratsastajia. Igor on rakentanut paikan itse. Hän myös asuu perheensä kanssa samalla tontilla. Hän oli kuullut hevosten uima-altaasta jossain ja päättänyt toteuttaa sellaisen myös itselleen. Hänellä ei ollut tarkkoja ohjeita altaan toteutukseen vaan hän suunnitteli sen itse.

11 Altaan syvyys on 3 m ja uimakierroksen pituus eli ympyrän halkaisija 12 metriä, jonka Igor kopioi sirkusareenan mitoista. Altaan veden puhdistamiseen on suodatinjärjestelmä. Igor on kehitellyt laitteistot itse tai käyttänyt muihin tarkoituksiin tarkoitettuja laitteita. Uima-altaalle on oma kaasulla toimiva lämmitysjärjestelmä. Allasta käytetään toukolokakuussa, jolloin lämpötila pidetään noin 20 C. Hän on myös tehnyt altaaseen parannuksia rakentamisen jälkeen. Esimerkiksi luiska altaaseen oli aluksi liian jyrkkä ja uimisesta uupuneilla hevosilla oli vaikeuksia nousta jyrkkää luiskaa ylös altaasta. Nyt luiskaa on loivennettu. Igor vastaa mielellään hevosten uittamiseen liittyviin kysymyksiin:

12 Igorin ja hänen perheensä talo ja oleskelutilat, ml. pihasauna sijaitsevat uima-altaan katon päällä. Torstai Hevosurheilukeskus Favorit Tontti on erittäin tiiviisti rakennettu ja pihalta löytyy hulppeita oleskelutiloja niin ulkoa kuin maneesin yhteydestä sisätilojakin. Tiloissa järjestetään erilaisia yksityistilaisuuksia. Viimeinen tutustumiskohteemme torstaiaamuna on hevosurheilukeskus Favorit, joka on ollut toiminnassa jo Neuvostoliiton aikana, jolloin se oli valtion omistama. Nykyisin paikka on yksityinen, mutta valtio omistaa ratsastuskoulutoiminnan. Moskovan alueella on useita valtion omistamia ratsastuskouluja, mutta tällä alueella vain tämä yksi. Omistajan näkemyksen mukaan tarvetta ja kysyntää olisi enemmänkin.

13 Favorit muistuttaa vierailukohteista eniten suomalaisia talleja ja ratsastuskouluja. Se on yleisölle avoin ja siellä ei ole yksityishevosia. Hevosurheilukeskuksessa järjestetään viikoittain kilpailuja. Kilpailuihin osallistuminen maksaa 1000 ruplaa (noin 22 ). Omistajalta on vaikea saada tarkempaa tietoa työntekijämääristä, asiakasmääristä, taloustiedoista puhumattakaan. Opettajia, valmentajia, hevosten hoitajia, rakentajia jne. työskentelee keskuksessa kuitenkin useampia. Ratsastuskoululla on noin hevosta ja ponia, joilla tarjotaan ratsastustunteja eritasoisille ratsastajille. Ratsastustunnin hinta on noin 500 ruplaa (noin 11 ), mutta hinta vaihtelee hevosen ja opetuksen tason sekä ratsastajan tason mukaan. Alueet ovat kaikissa paikoissa niin siistejä ja hyvin hoidettuja, että siitä voi päätellä, että henkilökuntaa riittää. Venäläiseen tapaan valmentajat ja ratsastajat eivät hoida hevosia, hevosenhoitajat eivät tee tallitöitä ja pihaalueiden kunnosta vaikuttaa huolehtivan taas eri henkilöstö.

14 Matkustusajat Moskovassa ja sen ympäristössä kestävät ruuhkien takia todella kauan, joten paluu keskustaa kohti alkaa. Asiakasmäärien osalta omistaja viittaa tien toisella puolella sijaitsevaan keskiluokkaiseen kerrostaloalueeseen ja toteaa, että tuolta asiakkaita riittää. Ennen junan lähtöä piipahdamme punaisella torilla. Yleistä Venäjän hevostaloudesta - Kaikkiaan Venäjällä on noin hevosta, joista o 1 M työhevosia o siitoshevosta, suurin osa ravihevosia o 5000 kilparatsua o esim ahaltekiä o kylmäveristen määrä laskee o hevosta pidetään laumoissa ja kasvatetaan lihaksi Ennen kotimatkaa vierailemme vielä Elitarsiittolassa ja tutustumme siellä erityisesti paikan hevosiin ja varsoihin (niistä on kerrottu ja aiemmin tässä raportissa). Lisäksi saamme arvokkaan oloiset diplomit oppimiemme asioiden todisteeksi. - Ratsastuskilpailutoimintaa järjestetään vähän, noin kilpailua vuodessa - kaikki nämä FEI tilastoimia, muita kilpailuja ei tilastoida - kansallinen taso cm, aluetaso cm - Perinteisesti Venäjä on ravihevosten maa - Valitettavasti raviurheilu on murroksessa - Venäjällä noin 40 ravihevossiittolaa - Aiemmin ravikilpailuja järjestettiin paljon: kesäisin hippodromeilla, talvisin jääradoilla - Suurimmilla radoilla vedonlyöntiä, mutta koko järjestelmä kuten myös pelitoiminta oli valtion ylläpitämää ja rahoittamaa - Nykyään kilpailutoiminta on vähentynyt, koska se ei ole taloudellisesti kannattavaa - Siperiassa ja Kaukoidässä suurta kiinnostusta ravitoimintaan

15 - Venäjällä on varakkaita liikemiehiä, jotka pitävät isänmaallisena velvollisuutenaan säilyttää Venäläinen ravihevonen - Venäläinen ravihevonen on yleishevonen Podolskinin alueesta - Podoskinin alueella on noin 600 hevosta. - Alueelle on perustettu vasta hevosalan järjestö/seura - Seura avustaa hevosen omistajia esim. rehuhankinnoissa - Jäsenet saavat mm. alennuksia paikallisissa kilpailuissa - Yksityisten hevosten omistajien hevosmiestaidoissa on paljon puutteita ja seuran tärkeä tehtävä on jakaa tietoa hevosen hoitoon, ruokintaan jne liittyen. - Oleg Scheiko toimii seurassa aktiivisesti. Lisätietoa opintomatkalta: HevosAgro, Heini Iinatti, p ProAgria Oulu toimisto, Kauppurienkatu 23 HevosAgron FaceBook (kuvia)

MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi 7.-8.5.2012. kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä.

MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi 7.-8.5.2012. kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä. MATKARAPORTTI Opintomatka Ruotsi kulkuyhteydet, metroasema on muutaman sadan metrin päässä. 7.-8.5.2012 HevosAgron projektipäällikkö Heini Iinatti osallistui 7.-8.5.2012 Hevostietokeskuksen järjestämälle

Lisätiedot

Katsaus hevosalan yritystoimintaan

Katsaus hevosalan yritystoimintaan Katsaus hevosalan yritystoimintaan raportti hevosyrittäjyys 2009 -kyselystä Sirpa Pussinen & Terhi Thuneberg Katsaus hevosalan yritystoimintaan raportti hevosyrittäjyys 2009 -kyselystä Sirpa Pussinen &

Lisätiedot

HEVOSALAN YRITYKSEN ASIAKKUUDEN HALLINTA

HEVOSALAN YRITYKSEN ASIAKKUUDEN HALLINTA HEVOSALAN TIETOPAKETIT 4/8 - koulutuspäivien luentomateriaali 2004-2005 HEVOSALAN YRITYKSEN ASIAKKUUDEN HALLINTA Asiakkaiden tarpeiden selvittäminen Hevosyrityksen markkinointi Markkinoinnin kilpailukeinot

Lisätiedot

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE OPINTOMATKA HOLLANTI SAKSA 24. 27.10.2013 MATKARAPORTTI

HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE OPINTOMATKA HOLLANTI SAKSA 24. 27.10.2013 MATKARAPORTTI HEVOOSELLA VAAN KOULUTUSHANKE OPINTOMATKA HOLLANTI SAKSA 24. 27.10.2013 MATKARAPORTTI Opintomatka Hollantiin ja Saksaan Sedu Aikuiskoulutus ja ProAgria Etelä-Pohjanmaa järjestivät Hevoosella vaan koulutushankeen

Lisätiedot

Hevosenomistajan opas. www.hevoseni.fi

Hevosenomistajan opas. www.hevoseni.fi Hevosenomistajan opas www.hevoseni.fi Hevosenomistajan opas Hevosen hankkiminen ja omistaminen antaa iloa ja uusia ulottuvuuksia hevosharrastukseen rahassa mittaamattomia elämyksiä. Monelle oman hevosen

Lisätiedot

ei ole mahdollisuutta ostaa suuria määriä heiniä yhdellä kertaa ei ole varastoja missä pikkupaalit säilyisivät hyvänä

ei ole mahdollisuutta ostaa suuria määriä heiniä yhdellä kertaa ei ole varastoja missä pikkupaalit säilyisivät hyvänä - Jeannette Borén 1 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 3 2. ESISELVITYKSEN TARKOITUS... 5 3. VIITEKEHYS... 6 3.1. Hevosen ruokinta... 6 3.1.1. Kuiva heinä... 7 3.1.2 Säilöheinä... 8 4. LAATUHEINÄRENGAS, AKTIIVISTEN

Lisätiedot

Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014. Matkaraportti

Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014. Matkaraportti MaitoTaito hanke Latvian ja Liettuan opintomatka 10.2. - 13.2.2014 Matkaraportti Matkaraportin kokosivat Sanna Hämäläinen ja Anna Liimatainen Sivu 2 / 24 Opintomatkan ohjelma Maanantai 10.2. Maitoa Liettuan

Lisätiedot

Kuinka palvelu pelaa? eteläpohjalaisten hevosyritysten asiakastyytyväisyys

Kuinka palvelu pelaa? eteläpohjalaisten hevosyritysten asiakastyytyväisyys 2014 ProAgria Etelä-Pohjanmaa Juha-Matti Toppari Kari Kallioniemi Kuinka palvelu pelaa? eteläpohjalaisten hevosyritysten asiakastyytyväisyys SISÄLLYS 1 Taustaa... 3 2 Selvityksen keskeisiä käsitteitä...

Lisätiedot

Uudet kuivikeratkaisut säästävät sekä aikaa että rahaa

Uudet kuivikeratkaisut säästävät sekä aikaa että rahaa Teksti ja kuvat: Kati Valjus Lannan lappaminen minimiin Uudet kuivikeratkaisut säästävät sekä aikaa että rahaa Kustannustehokkuus ja käyttöystävällisyys ovat seikkoja, joihin tallinpitäjät ovat alkaneet

Lisätiedot

Uutta potkua elämään! Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lastensuojelulaitoksessa. Sakari Kaikkonen

Uutta potkua elämään! Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lastensuojelulaitoksessa. Sakari Kaikkonen 1 Uutta potkua elämään! Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lastensuojelulaitoksessa Sosiaalipedagoginen hevostoiminta syrjäytymisen ehkäisyssä ja sosiaalisessa kuntoutuksessa täydennyskoulutus kevät 2012

Lisätiedot

ONNI ASUU MAALLA. Etsi ONNI. Opas maaseudun kiehtovaan maailmaan. ja voita Reiskat!

ONNI ASUU MAALLA. Etsi ONNI. Opas maaseudun kiehtovaan maailmaan. ja voita Reiskat! ONNI ASUU MAALLA Opas maaseudun kiehtovaan maailmaan Etsi ONNI ja voita Reiskat! Miltä sisäsivulta löysit Onnin? Vastaukset 31.8. mennessä sähköpostiin antti@tulila.fi Tervon ja Vesannon alueella toteutettavan

Lisätiedot

Mahdollisuuksien hevonen Hevosalan kehittämisohjelma

Mahdollisuuksien hevonen Hevosalan kehittämisohjelma Mahdollisuuksien hevonen Hevosalan kehittämisohjelma 2 Hevosalan kehittämisohjelma Hevosala Suomessa merkityksellisempää kuin ehkä tiedätkään. Hevosala vaikuttaa Suomen 75 500 hevosta tarvitsevat rehuntuotantoa

Lisätiedot

Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta

Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Opas 1/4 Suvi Louhelainen (toim.) Hevosyritys huippukuntoon (2010 2013) Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Opas 1/4 Suvi Louhelainen (toim.) Hämeen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

maaviesti Onnistunut ruokinta Sukupolvenvaihdos Valaise viisaasti Lähiruoka seurantapalvelun avulla säästä energiaa ja euroja! kunniaan Kainuussa

maaviesti Onnistunut ruokinta Sukupolvenvaihdos Valaise viisaasti Lähiruoka seurantapalvelun avulla säästä energiaa ja euroja! kunniaan Kainuussa maaviesti ProAgria Lapin, Kainuun ja Oulun asiakaslehti 3/2010 Sukupolvenvaihdos pitää metsän tuottavana Onnistunut ruokinta seurantapalvelun avulla Valaise viisaasti säästä energiaa ja euroja! Lähiruoka

Lisätiedot

info 7 hevoset Vapaa-ajassa ja urheilussa

info 7 hevoset Vapaa-ajassa ja urheilussa 7 hevoset Vapaa-ajassa ja urheilussa Minna Martin-Päivä Hevosella on merkittävä rooli suomalaisten lasten, nuorten ja aikuisten vapaa-ajan kumppanina ja liikuttajana. Hevosten kanssa moni on löytänyt itselleen

Lisätiedot

Hyvinvoiva, turvallinen ja ympäristöystävällinen talli - opas vastuulliseen tallitoimintaan. Pesonen, I., Virtanen, H. & Jansson, H. (toim.

Hyvinvoiva, turvallinen ja ympäristöystävällinen talli - opas vastuulliseen tallitoimintaan. Pesonen, I., Virtanen, H. & Jansson, H. (toim. Hyvinvoiva, turvallinen ja ympäristöystävällinen talli - opas vastuulliseen tallitoimintaan Pesonen, I., Virtanen, H. & Jansson, H. (toim.) Hyvinvoiva, turvallinen ja ympäristöystävällinen talli - opas

Lisätiedot

Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas

Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas Yritä huvikses Perusopetuksen yrittäjyyskasvatusopas Aktiivisille nuorille ja tuleville yrittäjille sekä heidän opettajilleen Tämän aineiston tarkoitus on kannustaa nuoria pohtimaan yrittäjyyttä yhtenä

Lisätiedot

RAVIPONIOPAS 3. PAINOS

RAVIPONIOPAS 3. PAINOS RAVIPONIOPAS 3. PAINOS Hei kaikki poniravitoiminnan ystävät! Tämä opas kertoo raviponin hankinnasta, hoidosta, ruokinnasta, varsan opetuksen eri vaiheista, aikuisen ponin valmennuksesta ja hieman myös

Lisätiedot

Peltopäivästä. UUDEN SATOKAUDEN SUUNNITTELUUN s.12. Toisenlainen tarina. SPV on suuri muutos. Hevosen terveys

Peltopäivästä. UUDEN SATOKAUDEN SUUNNITTELUUN s.12. Toisenlainen tarina. SPV on suuri muutos. Hevosen terveys No. 3/2014 ProAgria Etelä-Pohjanmaan jäsenasiakaslehti Peltopäivästä UUDEN SATOKAUDEN SUUNNITTELUUN s.12 Toisenlainen tarina SPV on suuri muutos Hevosen terveys 11 14 17 Vasikoitakin voi hoitaa Suunnitellen

Lisätiedot

KUULUMISET P YHÄJOEN. Pyhäjoen lukio on jälleen Raahen seutukunnan paras lukio

KUULUMISET P YHÄJOEN. Pyhäjoen lukio on jälleen Raahen seutukunnan paras lukio P YHÄJOEN KUULUMISET LAUANTAI 4.6.2011 VIIKKO 22 PYHÄJOEN LUKION TUOTTAMA JOUKKOJULKAISU Pyhäjoen lukio on jälleen Raahen seutukunnan paras lukio Raahen seutukunnasta parhaiten ylioppilaskokeissa menestyvät

Lisätiedot

Nurminen. Sijoittajan elämää Erkki Sinkon omaisuus on hankittu sijoituksilla suomalaisiin pörssiyhtiöihin. s. 22

Nurminen. Sijoittajan elämää Erkki Sinkon omaisuus on hankittu sijoituksilla suomalaisiin pörssiyhtiöihin. s. 22 Nurminen News Nurminen Logistics sidosryhmälehti 2/2012 nurminenlogistics.com Palveluista tehtiin tuotteita Nurminen Logistics on kehittänyt toimintaansa tuotteistamalla palveluitaan. s. 8 Petra tuomaroi

Lisätiedot

Lisää tilaa strategiatyölle. Amer Sportsin CFO Jussi Siitonen: Strategia vie, numerot seuraavat 8

Lisää tilaa strategiatyölle. Amer Sportsin CFO Jussi Siitonen: Strategia vie, numerot seuraavat 8 KPMG:n asiakaslehti / kpmg.fi 2 / 2014 Amer Sportsin CFO Jussi Siitonen: Strategia vie, numerot seuraavat 8 Verkkokauppa.comin Samuli Seppälä: Haasteena kasvun hallinta 12 Sanoman Kim Ignatius: Kaikki

Lisätiedot

Aivan kuten käsissänne olevan lehden kansikuvan iloinen Kesähirnahdus viestittää, NAUTITAAN KESÄSTÄ JA KUKKASISTA!

Aivan kuten käsissänne olevan lehden kansikuvan iloinen Kesähirnahdus viestittää, NAUTITAAN KESÄSTÄ JA KUKKASISTA! Kesä 2014 1 Kesätervehdys! Edellisen kesäypäjäläisen ilmestymisestä onkin jo ehtinyt kulua puoli vuosikymmentä, jonka aikana suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ovat koetelleet suuret muutokset. Julkinen

Lisätiedot

Piiritoiminnan uudistaminen. Taustamateriaalia asiasta kiinnostuneille

Piiritoiminnan uudistaminen. Taustamateriaalia asiasta kiinnostuneille Piiritoiminnan uudistaminen Taustamateriaalia asiasta kiinnostuneille Suomen Partiolaiset- Finlands Scouter ry 2006 Piiritoiminnan uudistaminen Taustamateriaalia asiasta kiinnostuneille Sisällys 1 Taustaa...

Lisätiedot

HEVOSYRITYKSEN JOHTAMINEN

HEVOSYRITYKSEN JOHTAMINEN HEVOSALAN TIETOPAKETIT 1/8 - koulutuspäivien luentomateriaali 2004-2005 HEVOSYRITYKSEN JOHTAMINEN Hevosyrityksen johtamisen liiketoiminnan käynnistämisen, ja hevosyrityksen kehittämisen perusteita yrityksen

Lisätiedot

Melody. sähkösuunnitelmat asennukset tarvikemyynti. ILKKA MIKKONEN TMI Pakarintie 3 91800 Tyrnävä puh. 0400 584 967 ilkka1.mikkonen@mail.suomi.

Melody. sähkösuunnitelmat asennukset tarvikemyynti. ILKKA MIKKONEN TMI Pakarintie 3 91800 Tyrnävä puh. 0400 584 967 ilkka1.mikkonen@mail.suomi. Yritys- maailma Oulun seutu Maaliskuu 1/2011 sähkösuunnitelmat asennukset tarvikemyynti ILKKA MIKKONEN TMI Pakarintie 3 91800 Tyrnävä puh. 0400 584 967 ilkka1.mikkonen@mail.suomi.net Tyrnävän seurakunta

Lisätiedot

KAUPPAKAMARI. -lehti. Satakunnan. Satakuntalaisen talouselämän ykköslehti! 8 YDINVOIMALATYÖMAILLA TILAA MYÖS SUOMALAISYRITYKSILLE

KAUPPAKAMARI. -lehti. Satakunnan. Satakuntalaisen talouselämän ykköslehti! 8 YDINVOIMALATYÖMAILLA TILAA MYÖS SUOMALAISYRITYKSILLE Satakunnan 2 2012 KAUPPAKAMARI 8 YDINVOIMALATYÖMAILLA TILAA MYÖS SUOMALAISYRITYKSILLE -lehti 10 KUNPA KEKSISIN MITEN INNOVOIDA 24 POP-UP -MYYMÄLÄINNOVAATIO SOPII MONELLE ALALLE Satakuntalaisen talouselämän

Lisätiedot

SUOMALAISEN HEVOSMATKAILUN MAHDOLLISUUDET

SUOMALAISEN HEVOSMATKAILUN MAHDOLLISUUDET SUOMALAISEN HEVOSMATKAILUN MAHDOLLISUUDET Opinnäytetyö Matkailun koulutusohjelma Forssa 30.1.2007 Katriina Kaskinen OPINNÄYTETYÖ Matkailun koulutusohjelma Wahreninkatu 11 30100 FORSSA Työn nimi Suomalaisen

Lisätiedot

KARIN HYDRAULIIKKA OY

KARIN HYDRAULIIKKA OY Turvaa maatilasi rvaa maatilasi Lähivakuutuksen maatilavakuutuksista löydät oikean vakuutuksen, joka turvaa tilan toiminnan kaikissa olosuhteissa. Tule keskustelemaan juuri sinun maatilallesi sopivasta

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot