Totta vai tarua Liikunnasta? Rami Oravakangas LL, Liikuntalääketieteen erikoistuva lääkäri ODL liikuntaklinikka

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Totta vai tarua Liikunnasta? Rami Oravakangas LL, Liikuntalääketieteen erikoistuva lääkäri ODL liikuntaklinikka"

Transkriptio

1 Totta vai tarua Liikunnasta? Rami Oravakangas LL, Liikuntalääketieteen erikoistuva lääkäri ODL liikuntaklinikka

2 Kysymykset Uskaltaako tehdä intevalliharjoituksia jos on todettu sepelvaltimotauti? Ja miten pitäisi huomioida lämmittely ennen kestävyysliikuntasuoritusta? Treenaaminen tyhjällä vatsalla, polttaako enemmän kaloreita vai ei? Pitääkö ihmisen, jolla yliliikkuvuus- ongelmaa myös venytellä? Mistä johtuu naisilla keski-iän ylityksen jälkeen painonnousu vaikka syö terveellisesti ja liikkuu 2-3x/vko. Onko syynä vaihdevuodet? Voiko oikein ajoitetulla liikunnalla ehkäistä/lievittää flunssaa? Jos olen ollut sairaana, esim. flunssassa, kuinka monta päivää pitäisi sen jälkeen levätä ennen hiihtämään lähtemistä? Olen päiväkodissa töissä ja olen koko päivän jalkeilla. Askelmittarin mukaan saan n askelta päivässä. Hiki ei tule. Pitäisikö minun vielä illalla liikkua? Miksi minun kuntoni ei kuntotestin mukaan nouse vaikka liikun hulluna? Mittaan yleensä liikkumistani rannemittarillani. Laitoin sitten yhtenä päivänä mieheni mittarin ranteeseen ja sainkin ihan eri tulokset. Huijaavatko mittarit?

3 Uskaltaako tehdä intevalliharjoituksia jos on todettu sepelvaltimotauti? Ja miten pitäisi huomioida lämmittely ennen kestävyysliikuntasuoritusta?

4 Liikunnan vasta-aiheet (Käypä hoito) Kestävyysliikunnan ja lihasvoimaharjoittelun ehdottomat vasta-aiheet epästabiili sepelvaltimotauti hoitamaton sydämen vajaatoiminta kontrolloimattomat rytmihäiriöt vaikea pulmonaarihypertonia (keuhkovaltimopaine yli 55 mmhg) vaikea ja oireinen aorttastenoosi akuutti myokardiitti, endokardiitti, perikardiitti hoitamaton hypertonia (> 180/110 mmhg) aortan dissekaatio Marfanin syndrooma intensiivinen lihasvoimaharjoittelu ( % 1 RM) potilailla, joilla aktiivinen proliferatiivinen retinopatia tai pahentunut eiproliferatiivinen diabeettinen retinopatia akuutti infektio Kestävyysliikunnan ja lihasvoimaharjoittelun suhteelliset vasta-aiheet (lääkärin arvioitava tilanne) sepelvaltimotaudin suuret vaaratekijät diabetes hoitamaton hypertonia (> 160 / > 100 mmhg) huono fyysinen suorituskyky (< 4 MET) tuki- ja liikuntaelimistön rajoitteet tahdistinpotilaat Liikunta ei varsinaisesti aiheuta äkkikuolemaa, mutta on äkkikuoleman laukaiseva tekijä sairauden vuoksi kuolemanvaaralle alttiilla henkilöillä

5 Sepelvaltimotauti Liikunta ehkäisee sepelvaltimotautia sekä näistä johtuvia kuolemia Kohtuukuormitteisella liikunnalla (esim. reipas kävely) saavutetaan suurin osa suojaavasta vaikutuksesta, tehokkaammalla voi olla suurempi vaikutus. Kestävyysliikunta parantaa valtimoiden endoteelin toimintaa, hidastaa ateroskleroosin etenemistä. Kuntosaliharjoittelu ehkäisee sepelvaltimotautia myös. Epästabiili sepelvaltimotauti vasta-aihe liikunnalle, suuret vaaratekijät sepelvaltimotaudille suhteellinen vasta-aihe.

6 Sepelvaltimotauti Oireinen vai oireeton? Lääkitys kunnossa? Riskitekijät hoidossa? Liikunta Säännöllinen liikunta parantaa sekä subjektiivista terveyden tunnetta että sepelvaltimotaudin ennustetta vähentämällä riskitekijöitä. Liikunnalla on merkitystä myös sepelvaltimotaudin ennaltaehkäisyssä. Äkillistä ja voimakasta fyysistä rasitusta on syytä varoa.

7 Uskaltaako tehdä intevalliharjoituksia jos on todettu sepelvaltimotauti? Ja miten pitäisi huomioida lämmittely ennen kestävyysliikuntasuoritusta? Vastaus: Mikäli sepelvaltimotauti hoidossa, asianmukaisesti tutkittu ja rasituksessa oireeton, niin uskaltaa. Vältetään äkillistä rasituksen nostoa. Mikäli oireita, niin lääkärin tarkastukseen Lämmittelyssä huomio hitaaseen rasituksen lisäykseen

8 Voiko oikein ajoitetulla liikunnalla ehkäistä/lievittää flunssaa?

9 Liikunnan harrastaminen lisää hengitystä, hikoilua ja virtsaneritystä. Tämä osaltaan auttaa huuhtomaan haitallisia mikrobeja kehosta. Liikunta lisää verenkiertoa, jolloin vasta-aineet ja valkosolut kiertävät kehossa tavallista nopeammin ja havaitsevat mikrobeja tehokkaammin. Liikunta vähentää stressiperäisten hormonien vapautumista. Säännöllinen liikunta pidentää näitä muutosta. 15 normaalipainoisen naisen hapenottokyky mitattiin. Henkilöillä jotka liikkuivat 70-75% vauhtia maksimaalisesta hapenottokyvystään 40 minuuttia päivässä, oli puolet vähemmän vilustumisen aiheutuneita sairaspäiviä ja kurkkukipuja verrattuna liikkumattomiin. (Nieman ym.2005) Säännöllinen liikunta parantaa vastustuskykyä torjua bakteeri- ja virusperäisiä infektioita. Lisäksi säännöllinen liikunta kohentaa unen laatua ja kestoa.

10 Raskas, pitkäkestoinen liikuntaharjoitus tai hyvin kova kuntosaliharjoittelu vähentää valkosolujen määrää ja lisää stressihormonien eritystä. Stressihormonit kortisoli ja adrenaliini, nostavat verenpainetta ja kolesteroliarvoja ja heikentävät tilapäisesti immuunijärjestelmää. Infektioherkkyys lisääntyy äärimmäisen kovan harjoittelun, kuten maratonin tai triathlonin jälkeen. Pidempiaikainen ylikuormitus/alipalautuminen vaikuttaa samalla tavalla.

11 Voiko oikein ajoitetulla liikunnalla ehkäistä/lievittää flunssaa? Vastaus: Säännöllinen kohtuullinen liikunta ehkäisee flunssaa Liian kuormittava liikuntalisää flunssan todennäköisyyttä

12 Jos olen ollut sairaana, esim. flunssassa, kuinka monta päivää pitäisi sen jälkeen levätä ennen hiihtämään lähtemistä?

13 Infektiot ja urheilu Infektion aikana elimistö on jo valmiiksi rasitustilassa Voima heikkenee 15%, aerobinen kestävyys jopa 25% Treeni menee hukkaan! Vältä voimakasta rasitusta infektion alkuvaiheessa Kuumeessa ei urheilla, proteiinien hajoaminen lihaksissa ja sydämessä. Kuumeen laskettua liikuntataukoa/hyvin kevyttä liikkumista yhtä monta päivää kuin kuumepäiviä Kevyt harjoittelu ainakin yhtä pitkään kuin sairauden oireilu kesti Erityisvarovaisuutta infektion alkupäivät, lihassärky, peitteinen nielu Paluu harjoitteluun vähitellen Rasitusta pitää vähentää, mikäli sairaudentunne uusii, tulee poikkeavaa väsymystä, huimausta tai harjoitteluhaluttomuutta Riskejä: flunssan pitkittyminen, jälkitaudit, sydänlihastulehdus

14 Sydänlihastulehdus (myokardiitti) Yleensä viruksen aiheuttama ( flunssavirus ) Riskinä mm. äkkikuolema, sydänlihassairaudet, rytmihäiriöt, sydämen vajaatoiminta Oireina väsymys, hengenahdistus, suorituskyvyn lasku, rintakivut, (flunssaoireita!) Suuri osa oireettomia, mutta voi edetä oireiseksi, mikäli liikaa rasitusta

15 Jos olen ollut sairaana, esim. flunssassa, kuinka monta päivää pitäisi sen jälkeen levätä ennen hiihtämään lähtemistä? Vastaus: Liikkumaan ei pidä lähteä jos: kuumetta, yleisoireita Yleisohje: lepoa kuumeen jälkeen kuumeisten päivien lukumäärä Kun vointi terve voi lähteä kevyelle hiihtolenkille ja asteittain kovempaan hiihtoon.

16 Mistä johtuu naisilla keski-iän ylityksen jälkeen painonnousu vaikka syö terveellisesti ja liikkuu 2-3x/vko. Onko syynä vaihdevuodet?

17 Ikääntymisen vaikutukset hormonitoiminta Ikääntyessä hormonitoimintaan muutoksia, säätelyjärjestelmät muuttuvat: Kudoksissa heikentynyt vaste hormonille (insuliini/lihakset) Hormonien eritys voi vähentyä (estrogeeni/munasarjat, prolaktiini/aivolisäke) Hormonien määrä voi nousta (parathormoni/lisäkilpirauhanen) Hormonien hajoaminen/aineenvaihdunta hidastuu => Yksittäisellä hormonimuutoksella voi olla suuri vaikutus koko hormonitoimintaan

18 Merkittävimmät muutokset ja niiden vaikutukset PTH (lisäkilpirauhashormoni) Eritys/määrä lisääntyy ikääntyessä => vaikutuksia luustoaineenvaihduntaan => osteoporoosin riksitekijä. Insuliini Kudoksien kyky reagoida insuliiniin heikkenee => sokeria vähemmän kudoksiin => verensokeri nousee => vaikutukset rasva-aineenvaihduntaan, diabetesriski Rasvakudos lisääntyy menopaussin jälkeen.

19 Merkittävimmät muutokset ja niiden vaikutukset Aldosteroni (lisämunuaisten erittämä hormoni) Eritys vähenee => nestetasapainoon vaikutukset => Verenpaine laskee, ortostaattinen huimaus => Kortisoli (lisämunuaisten erittämä hormoni) stressihormoni, säätelee sokerin ja rasvan hyödyntämistä energiaksi sekä proteiinien pilkkoutumista. Antiinflammatorinen. Eritys vähenee, elimistön kyky reagoida heikkenee => Sokerin ja eritoten rasvan hyväksikäyttö heikenee => vaikutuksen painoon.

20 Merkittävimmät muutokset ja niiden vaikutukset Kasvuhormoni (Aivolisäkkeen erittämän) Eritys laskee iän myötä => vaikutukset lihaksiin, rasvakudoksiin => kehonkoostumus Estrogeeni Eritys vähenee huomattavasti iän myötä => Rasvakudoksen määrä lisääntyy (estrogeenin eritys) Rasvakudos keskivartaloon.

21 Aineenvaihdunta ikääntyessä Iän myötä siis aineenvaihdunta hidastuu. Aktiivisuus, lihasmassa, rasvakudos vaikuttaa. Lepoaineenvaihdunta hidastuu => Kaloreiden kulutus levossa pienenee => riskitekijä ylipainolle. Paastoaminen, liian niukka ruokavalio voi laskea lepoaineenvaihduntaa edelleen Lepoaineenvaihdunnan ollessa matala + liikkumattomuus => energiaa kertyy elimistöön => rasvakudosta lisää.

22 Kehonkoostumus ikääntyessä Luustomassa pienenee iän myötä. Lihasmassa pienenee Rasvakudoksen määrä lisääntyy

23 Mikä avuksi? Hormonilääkityksellä ei ole osoitettu olevan vaikutusta painonhallintaan, mahdollisesti rasvan jakautumiseen merkitystä. Menopaussi oireisiin merkittävä apu. Hyötyä luustoaineenvaihduntaan. Lihaskudos Lihasmassan menetystä niin liikkuvilla kuin liikkumattomilla => harjoittelu vähentää lihasmassa menetystä. Rasvakudos Aktiivinen elämäntyyli, säännöllinen liikunta, terveellinen ja monipuolinen ruokavalio tärkeää. Hyvät yöunet vaikuttavat. Luusto Aktiivinen elämäntyyli, säännöllinen liikunta. D-vitamiini, kalkki. Voimaharjoittelu tärkeää.

24 Mistä johtuu naisilla keski-iän ylityksen jälkeen painonnousu vaikka syö terveellisesti ja liikkuu 2-3x/vko. Onko syynä vaihdevuodet? Vastaus: Syynä ei ole vaihdevuodet, kehon koostumukseen kyllä vaikutusta Syynä on aineenvaihdunnan heikentyminen ja vähentynyt lihasmassa Syynä voi olla sairaus (kilpirauhasen vajaatoiminta)

25 Mittaan yleensä liikkumistani rannemittarillani. Laitoin sitten yhtenä päivänä mieheni mittarin ranteeseen ja sainkin ihan eri tulokset. Huijaavatko mittarit?

26 Mittaan yleensä liikkumistani rannemittarillani. Laitoin sitten yhtenä päivänä mieheni mittarin ranteeseen ja sainkin ihan eri tulokset. Huijaavatko mittarit? Vastaus: Rannemittarit eivät ole luotettavia liikunnassa Tarkkuus vaihtelee

27 Miksi minun kuntoni ei kuntotestin mukaan nouse vaikka liikun hulluna?

28 Miksi minun kuntoni ei kuntotestin mukaan nouse vaikka liikun hulluna? Mikä kuntotesti? Mitä tarkoitus kehittää?

29 Harjoittelu Palautumisajat vaihtelevat eri harjoituksissa Palautumisajat vaihtelevat Energiaaineenvaihdunta Hermolihasjärjestelmä

30 Harjoittelu Tavoitteena suorituskyvyn superkompensaatio Akuutti väsymys saa aikaa palautumisen ja kehittymisen

31 Harjoittelu Kehittymistä ei tapahdu yleensä kolmesta syystä Toki ylläpito voi olla myös järkevä tavoite

32 Harjoittelu Harjoittelun rytmityksellä haetaan optimaalisempaa kehitystä Raskas päivä vs kevyt päivä Raskas viikko vs kevyt viikko Esim. 2:1 tai 3:1

33 Miksi minun kuntoni ei kuntotestin mukaan nouse vaikka liikun hulluna? Vastaus: Kuntotesti ei mittaa kehitettävää ominaisuutta Kuormituksen ja palautumisen suhde ei ole oikea Taustalla jokin sairaus?

34 Olen päiväkodissa töissä ja olen koko päivän jalkeilla. Askelmittarin mukaan saan n askelta päivässä. Hiki ei tule. Pitäisikö minun vielä illalla liikkua?

35 Liikunta sairauksien ehkäisynä, hoitona ja kuntoutuksena (Käypä Hoito 1/2016))

36 Liikuntasuositukset (käypä hoito) vuotiaat: - kohtuukuormitteinen aerobinen liikunta (esim. kävely) ainakin 150 min/vko (esim. 30min x 5/vko) tai raskas liikunta (esim. hölkkä) 75 min/vko (esim. 30min x 3/vko) 65 vuotta täyttäneille: - kestävyysliikunnan (kuten yllä) ohella nivelten liikkuvuutta ja tasapainoa ylläpitävää ja kehittävää liikuntaa - (terveystarkastus jos on terveydellisiä ongelmia) Kaikille aikuisille lisäksi: - lihasvoimaharjoittelu 2x/vko vähintään 20min/kerta (esim. kuntosaliharjoittelua) lihasryhmää, siten että toistoa 2-3 kertaa yhdellä harjoituskerralla. Nämä vähimmäissuositukset!

37 Lääkärilehti 25-32/2014 (Husu ym.) Suomalaiset aikuiset viettivät keskimäärin reilut 9 tuntia valveillaoloajastaan istuen tai makuulla Kevyeen aktiivisuuteen käytettiin lähes viidesosa valveillaoloajasta, reippaaseen keskimäärin 4 % ja rasittavaan alle yksi prosentti Vajaa neljäsosa (24 %) tutkimukseen osallistuneista täytti nykyisen terveysliikuntasuosituksen kestävyysliikunnan osalta Kokonaiskuolleisuuden riski oli yli 11 tuntia päivässä istuvilla 40 % suurempi kuin alle 4 tuntia päivässä istuvilla henkilöillä. Päivittäin enintään 4 tuntia istuvien ja liikuntaa harrastamattomien kokonaiskuolleisuus on yhtä suuri kuin vähintään 5 tuntia kestävyysliikuntaa viikossa harrastavien mutta samanaikaisesti vähintään 11 tuntia päivässä istuvien (Van der Ploeg 2012) Istuminen voi kumota liikunnan terveysvaikutukset!

38 Olen päiväkodissa töissä ja olen koko päivän jalkeilla. Askelmittarin mukaan saan n askelta päivässä. Hiki ei tule. Pitäisikö minun vielä illalla liikkua? Vastaus: Terveyden kannalta tämä on riittävää, mikäli istumista ei juuri tule Lisää liikkumalla saadaan mahdollisesti lisää terveyshyötyjä Työkyvyn kannalta olisi hyvä liikkua välillä hikiliikuntaakin Mikäli päivään sisältyy paljon istumista, pitäisi liikkua vielä illalla

39 Treenaaminen tyhjällä vatsalla, polttaako enemmän kaloreita vai ei? Lihastohtori - Tyhjällä mahalla tehty aamuaerobinen

40 Aamutreenit ennen ruokaa hyötyjä: Ajankäyttö Tottumus, osa ihmisiä voi kokea energiseltä Monilla tämä strategia laihduttamisen näkökulmasta toimii Treenaaminen paastossa saattaa tehostaa sokeriaineenvaihduntaa, etenkin muutoin epäterveellisellä ruokavaliolla (Van Proeyen 2012). Osalla syömisen määrä jää päivän aikana vähäisemmäksi aamuaerobispäivänä yhden päivän tutkimuksessa (Gonzalez ym. 2013)

41 Aamutreenit ennen ruokaa haittoja: Ennen treeniä nautittu ravinto kohottaa proteiinisynteesiä treenin aikana ja sen jälkeen, mikä kuluttaa energiaa (Paoli ym. 2011, Hulmi ym. 2005). Aamutreeni tyhjällä vatsalla (paasto)lisää lihasproteiinien käyttöä energiaksi eli lihaskataboliaa (Lemmon ja Mullin. 1980). Pelkällä treenaamisella ei kehon rasvamäärä kovinkaan tehokkaasti keskimäärin laske ruokavalioon verrattuna (Wilmore ym. 1999),(Van Proyen 2011).

42 Ateriointi ennen treeniä vähentää hieman lipolyysiä Kuitenkin lipolyysi on yleensä tästäkin huolimatta riittävää (rasvan poltto lihaksissa ei vähene) Näin ollen edes rasvanpoltossa aamuaerobisella paastotilassa tai ravintoa nautittaessa ei ole monien tutkimusten mukaan olennaista eroa (Horowitz, JF ym Febbraio, MA ym. 2000). Erään tutkimuksen mukaan mahdollisesti harjoituksen aikana ja hieman jälkeenkin rasvaa hapetetaan energiaksi enemmän treenaten paastossa, mutta 24 tunnin aikaisessa energiankulutuksessa ei havaittu eroa(shimada ym. 2013). Kehon paino ei vähentynyt kuuden viikon tutkimuksessa tyhjällä mahalla treenaten yhtään enempää kuin treenaten maltodekstriiniä syöden. (Van Proyen 2011). Tutkimusten perusteella hieman ristiriitaista näyttöä

43 Treenaaminen tyhjällä vatsalla, polttaako enemmän kaloreita vai ei? Vastaus: Ei Jos tämä kuitenkin soveltuu itselleen ja tuntuu hyvältä, niin voi olla järkevää.

44 Pitääkö ihmisen, jolla on yliliikkuvuus- ongelmaa myös venytellä?

45 Nivelten yliliikkuvuus (HMS) Nivelten yliliikkuvuutta esiintyy väestössä noin 10 %:lla. Nivelten yliliikkuvuus alkaa vähentyä viiden ikävuoden jälkeen. 5 %:lla naisista ja 0,5 %:lla miehistä on oireinen yliliikkuvuus Perinnöllinen, hyvänlaatuinen ilmiö. Ihosta otetuissa koepaloissa on kollageeni III:n suhde kollageeni III + I:een suurentunut. Lisäksi todetaan mikroskooppisesti kollageenikimppujen rakenteen muutoksia. HMS-potilailla esiintyy tavallisesti lihas- ja nivelsärkyjä. Olkapäissä, leukanivelissä, sormien tyvinivelissä ja patellofemoraalinivelissä voi esiintyä toistuvia sijoiltaanmenoja. Polven etuosan kipu saattaa johtua risti- ja sivusiteiden poikkeavasta venyvyydestä. Voi esiintyä toistuvia alaselkäkipuja, joiden on arveltu aiheutuvan pienistä traumaattisista nikamavaurioista ja diskusprolapseista.

46 Hoito: Lääkityksen merkitys on vähäinen. Tulehduskipulääkkeet tarvittaessa. Päivittäisessä elämässä kiinnitetään huomiota tilanteisiin, jotka aiheuttavat oireita. Eli esim. työn ergonomiaa tärkeää. Erityisen tärkeää olisi vahvistaa lihaksia Osalle jäsenten omatoiminen venyttely lievittää kipuja parhaiten. Vaikeimmissa tapauksissa kuntoutus ja fysioterapeuttinen hoitoon. Fysioterapiassa on vältettävä rajuja passiivisia mobilisaatioita, ja muissakin manipulaatiohoidoissa tulisi olla helläkätinen. Fysioterapeuttien tulisi myös neuvoa potilaille yksilöllinen kotivoimisteluohjelma.

47 Pitääkö ihmisen, jolla yliliikkuvuus- ongelmaa myös venytellä? Vastaus: Kevyt venyttely ei ole kiellettyä, vältettävä kovia ja ääriasennon venytyksiä Liikkuvuus nivelissä pidettävä riittävällä tasolla, ettei rajoita normaalia biomekaniikkaa Kuitenkin tärkeämpää on tukilihasten vahvistus Fysioterapeutti: Yliliikkuvuus ei käsitä kaikkia liikesuuntia, on hyvin tavallista, että tietyt liikkeet ovatkin rajoittuneita, joten täytyy venytellä.

48 Millainen liikunta polttaa parhaiten viskeraalirasvaa vai vaikuttaako ruokavalio enemmän?

49 Viskeraalinen rasva Ylimääräinen energia varastoituu rasvaksi ihon alle tai sisäelinten ympärille, sisäelinten sisään, etenkin maksaan. Suuri vyötärönympärys on yksi hälytysmerkeistä rasvamaksan osalta. Voi olla myös hoikalla. Vatsaontelon rasvasolut eivät ole passiivisia, vaan ne ovat ihonalaisia rasvasoluja aktiivisempia, joka tarkoittaa, että ne vapauttavat haitallisten ja myrkyllisten aineiden pääsyä verenkiertoon. Ne muun muassa vapauttavat rasvahappoja, jotka kulkeutuvat maksaan ja muuttavat sen aineenvaihduntaa. Maksasolut alkavat erittää kovia rasvoja ja sokereita, jotka kohottavat kolesterolia, verenpainetta ja alentavat insuliinin vaikutusta elimistössämme, jolloin haima kyllä tuottaa insuliinia, mutta sen teho on heikentynyt. Tästä johtuen taas esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen riski kohoaa, samoin kuin myös muiden sydän- ja verisuonitautien. (Shuster 2012)

50 Kestävyysliikunta 18 tutkimusta, 24 interveyntiota, n=582, ikä mediaani 48, BMI 32 Rasvamaksa dg UÄ/MRS/TT Interventiot keskimäärin 3x/vi 40min, 4.8 MET, kesto 12 viikkoa Maksan rasva väheni 22 interventiossa 24:stä Maksan rasva väheni myös 9 tutkimuksessa 1:sta, joissa paino ei laskenut Hashida R et all, Hepatol 66: , 2017

51 Liikunta ja rasvamaksa Kestävyysliikunta, lihaskuntoharjoittelu ja HIIT näyttävät samanarvoisilta maksan rasvan vähentäjiltä ainakin pienissä tutkimusaineistoissa. Liikunnan yleiset terveyshyödyt selvästi suuremmat, kuin vaikutus maksan rasvoittumiseen.

52 Millainen liikunta polttaa parhaiten viskeraalirasvaa vai vaikuttaako ruokavalio enemmän? Vastaus: Kaikki liikunta vähentää viskeraalirasvaa, energian kulutus merkittävämpi Ruokavalio vaikuttaa enemmän

53 Kiitos

Mitä ikääntyessä tapahtuu?

Mitä ikääntyessä tapahtuu? Mitä ikääntyessä tapahtuu? Hormonitoiminta, aineenvaihdunta, kehonkoostumus Rami Oravakangas LL, Liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri ODL Liikuntaklinikka Hormonitoiminta Endokriininen järjestelmä

Lisätiedot

Mitä ikääntyessä tapahtuu?

Mitä ikääntyessä tapahtuu? Mitä ikääntyessä tapahtuu? Hormonitoiminta, aineenvaihdunta, kehonkoostumus Joni Keisala ODL Liikuntaklinikka Hormonitoiminta Endokriininen järjestelmä Hormonaalinen toiminta perustuu elimiin ja kudoksiin,

Lisätiedot

Liikunta ja terveys. Esitelmä 17.3.2011 Vanajaveden Rotaryklubi Lähde: Käypä hoito suositus: Aikuisten Liikunta.

Liikunta ja terveys. Esitelmä 17.3.2011 Vanajaveden Rotaryklubi Lähde: Käypä hoito suositus: Aikuisten Liikunta. Liikunta ja terveys Esitelmä 17.3.2011 Vanajaveden Rotaryklubi Lähde: Käypä hoito suositus: Aikuisten Liikunta. Sairauksien ehkäisy, hoito ja kuntoutus liikunnan avulla 2-tyypin diabetes Kohonnut verenpaine

Lisätiedot

Terveysliikunta tähtää TERVEYSKUNNON ylläpitoon: Merkitystä tavallisten ihmisten terveydelle ja selviytymiselle päivittäisistä toimista KESTÄVYYS eli

Terveysliikunta tähtää TERVEYSKUNNON ylläpitoon: Merkitystä tavallisten ihmisten terveydelle ja selviytymiselle päivittäisistä toimista KESTÄVYYS eli TERVEYSLIIKUNNAKSI KUTSUTAAN SÄÄNNÖLLISTÄ FYYSISTÄ AKTIIVISUUTTA, JOKA TUOTTAA SELVÄÄ TERVEYSHYÖTYÄ (passiivisiin elintapoihin verrattuna) ILMAN LIIKUNTAAN LIITTYVIÄ MAHDOLLISIA RISKEJÄ Arki- eli hyötyliikunta

Lisätiedot

6h 30min Energiaindeksisi on matala. Fyysisen kuntosi kohottaminen antaa sinulle enemmän energiaa työhön ja vapaa-aikaan.

6h 30min Energiaindeksisi on matala. Fyysisen kuntosi kohottaminen antaa sinulle enemmän energiaa työhön ja vapaa-aikaan. ENERGIAINDEKSI 23.01.2014 EEMELI ESIMERKKI 6h 30min Energiaindeksisi on matala. Fyysisen kuntosi kohottaminen antaa sinulle enemmän energiaa työhön ja vapaa-aikaan. Stressitaso - Vireystila + Aerobinen

Lisätiedot

FORMARE 2015. Tulosten tulkinta sekä harjoitusmuotoja ja niiden vaikutukset kehoon

FORMARE 2015. Tulosten tulkinta sekä harjoitusmuotoja ja niiden vaikutukset kehoon FORMARE 2015 Tulosten tulkinta sekä harjoitusmuotoja ja niiden vaikutukset kehoon Yleistä ForMaresta 50 laskutus. Tulee toukokuun aikana. Vastuu tehkää parhaanne, olkaa aktiivisia. Tämä on ainutlaatuinen

Lisätiedot

PREDIALYYSIPOTILAAN LIIKUNTA

PREDIALYYSIPOTILAAN LIIKUNTA Sisäinen ohje 1 (5) PREDIALYYSIPOTILAAN LIIKUNTA Liikunnan vaikutukset Predialyysivaiheen kokonaisvaltaisessa hoidossa liikunnalla on tärkeä rooli. Säännöllisellä liikunnalla voi vaikuttaa positiivisesti

Lisätiedot

Fyysinen kunto. Terveystieto. Anne Partala

Fyysinen kunto. Terveystieto. Anne Partala Fyysinen kunto Terveystieto Anne Partala Miksi liikuntaa? Keho voi hyvin Aivot voivat hyvin Mieliala pysyy hyvänä Keho ja mieli tasapainottuu Liikunta tuo tyydytystä Yksi hyvinvoinnin peruspilari Ihminen

Lisätiedot

Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä. Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki

Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä. Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki 24.4.2018 Hengityssairaan jumppa 1. Vuorotahti hiihto käsillä + varpaille nousu seisten x10

Lisätiedot

Nivelrikko ja liikunta - Mikä on hyväksi? Hanna Jungman Fysioterapeutti Aluesuunnittelija, Suomen Nivelyhdistys

Nivelrikko ja liikunta - Mikä on hyväksi? Hanna Jungman Fysioterapeutti Aluesuunnittelija, Suomen Nivelyhdistys Nivelrikko ja liikunta - Mikä on hyväksi? Hanna Jungman Fysioterapeutti Aluesuunnittelija, Suomen Nivelyhdistys Liikunta ja tule-sairaudet Lääketieteessä juuri millään ei ole yhtä vahva näyttö kuin liikunnan

Lisätiedot

TYÖPAJA 3: Miten rakennetaan sydänpotilaan liikuntaohjelma?

TYÖPAJA 3: Miten rakennetaan sydänpotilaan liikuntaohjelma? TYÖPAJA 3: Miten rakennetaan sydänpotilaan liikuntaohjelma? Arto Hautala Laboratoriopäällikkö, Dosentti Liikuntalääketieteen tutkimusyksikkö Verve Research Oulu Sisältö 1. Liikunnasta elämäntapa 2. Turvallista

Lisätiedot

Liikunnan terveyshyödyt ja liikkumattomuuden terveyshaitat. Tommi Vasankari UKK-instituutti

Liikunnan terveyshyödyt ja liikkumattomuuden terveyshaitat. Tommi Vasankari UKK-instituutti Liikunnan terveyshyödyt ja liikkumattomuuden terveyshaitat Tommi Vasankari UKK-instituutti Sisältö Liikkumattomuuskäsite laajenee Väestötulokset objektiivisen fyysisen aktiivisuuden mittauksesta Liikkumattomuuden

Lisätiedot

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni,

Sydän- ja verisuoni sairaudet. Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, Sydän- ja verisuoni sairaudet Tehnyt:Juhana, Sampsa, Unna, Sanni, - Yli miljoona suomalaista sairastaa sydän-ja verisuoni sairauksia tai diabetesta. - Näissä sairauksissa on kyse rasva- tai sokeriaineenvaihdunnan

Lisätiedot

TE01 Koontimateriaali. Terveysliikunta ja kunnon kehittämisen periaatteet

TE01 Koontimateriaali. Terveysliikunta ja kunnon kehittämisen periaatteet TE01 Koontimateriaali Terveysliikunta ja kunnon kehittämisen periaatteet 6 TERVEYSLIIKUNTA sivut 65 73 2 Terveysliikunta terveyskunnon osa-alueet ja niiden kehittäminen? liikunnan motiivit ja niitä selittävät

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula

Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta. Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula Tyypin 2 diabetes Hoito-ohje ikääntyneille Ruokavalio ja liikunta Sairaanhoitajaopiskelijat Lauri Tams ja Olli Vaarula 1 Johdanto Arviolta 500 000 suomalaista sairastaa diabetesta ja määrä kasvaa koko

Lisätiedot

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle

Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle Opas seurannan tueksi Tyypin 2 diabeetikolle 2 3 Lukijalle Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa sinua sairautesi seurannassa ja antaa lisäksi tietoa sinua hoitavalle hoitohenkilökunnalle hoitotasapainostasi.

Lisätiedot

Palauteluento. 9. elokuuta 12

Palauteluento. 9. elokuuta 12 Palauteluento Kehonkoostumus Paino (Weight) Koko kehon mitattu paino. Painoindeksi (Bmi)! Paino (kg) jaettuna pituuden neliöillä (m2). Ihanteellinen painoindeksi on välillä 20-25. Rasvaprosentti (Fat%)!!

Lisätiedot

Energiaraportti Yritys X 1.8.2014

Energiaraportti Yritys X 1.8.2014 Energiaraportti Yritys X 1.8.2014 OSALLISTUJAT Viimeisin Energiatesti 1.8.2014 +0% 100% Energiatestiin kutsuttiin 10 henkilöä, joista testiin osallistui 10. Osallistumisprosentti oli 100 %. Osallistumisprosentin

Lisätiedot

Itsensä tuntemisen ja johtamisen -kurssi Liikunta, istuminen ja ergonomia Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala

Itsensä tuntemisen ja johtamisen -kurssi Liikunta, istuminen ja ergonomia Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala Itsensä tuntemisen ja johtamisen -kurssi Liikunta, istuminen ja ergonomia 9.3.2017 Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala Sisältö: 1) Liikunnan vaikutus hyvinvointiin 2) Istumisen haitallisuus 3) Hyvä

Lisätiedot

HYVINVOINTI JA LIIKUNTA

HYVINVOINTI JA LIIKUNTA HYVINVOINTI JA LIIKUNTA 20.5.2016 liikuntavastaava Antti Anttonen 1.Yleistä UKK-instituutti tuottaa tutkittuja ja vaikuttavia käytäntöjä liikkumattomuuden vähentämiseen ja terveysliikunnan edistämiseen.

Lisätiedot

Diabetes (sokeritauti)

Diabetes (sokeritauti) Diabetes (sokeritauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Diabeteksessa eli sokeritaudissa veren sokerimäärä on liian korkea. Lääkäri tai hoitaja mittaa verensokerin verinäytteestä

Lisätiedot

Avaimia iloiseen äijäliikuntaan! Liikunta ei ole tärkeää, se on ELINTÄRKEÄÄ 4/19/2013. Suomalaisten onnellisuus ei riipu tulo- ja koulutustasosta,

Avaimia iloiseen äijäliikuntaan! Liikunta ei ole tärkeää, se on ELINTÄRKEÄÄ 4/19/2013. Suomalaisten onnellisuus ei riipu tulo- ja koulutustasosta, Avaimia iloiseen äijäliikuntaan! Suomalaisten onnellisuus ei riipu tulo- ja koulutustasosta, vaan liikunnan määrästä ja ruokavalion terveellisyydestä. Liikkuvat Koen terveyteni hyväksi 8% 29 % Olen tyytyväinen

Lisätiedot

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT

TERVEELLISET ELÄMÄNTAVAT Oikeat ruokailutottumukset Riittävä lepo Monipuolinen liikunta Miksi pitäisi liikkua? Liikunta pitää kuntoa yllä Liikkuminen on terveyden antaa mielihyvää ja toimintakyvyn kannalta ehkäisee sairauksia

Lisätiedot

Naiset liikkeelle - arkeen lisää energiaa

Naiset liikkeelle - arkeen lisää energiaa Naiset liikkeelle - arkeen lisää energiaa Liikkua pitäisi: Liikuntapiirakka 18-64v 2,5t /vko kevyesti tai 1t15min rasittavasti useampana pätkänä. Kohenna lihaskuntoa ja kehitä liikkeenhallintaa 2 x vko

Lisätiedot

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen

Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen Liikunnan merkitys työkykyyn ja arjen jaksamiseen tauoton liikkumaton tupakkapitoinen kahvipitoinen runsasrasvainen alkoholipitoinen heikkouninen? Miten sinä voit? Onko elämäsi Mitä siitä voi olla seurauksena

Lisätiedot

Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan

Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan Tervetuloa CrossFit Kidsvanhempainiltaan 8.9.2014 Aiheet Mitä on CrossFit valmennettavien terveyteen liittyvät asiat, jotka valmentajan tulisi tietää/ ottaa huomioon harjoituksissa ja leireillä urheilevan

Lisätiedot

Mistä tyypin 2 diabeteksessa on kyse?

Mistä tyypin 2 diabeteksessa on kyse? Mistä tyypin 2 diabeteksessa on kyse? Kenelle kehittyy tyypin 2 diabetes? Perimällä on iso osuus: jos lähisukulaisella on tyypin 2 diabetes, sairastumisriski on 50-70% Perinnöllinen taipumus vaikuttaa

Lisätiedot

Liikunta liikuttaa aivoja. Tommi Vasankari UKK-instituutti Aivoliiton juhlaseminaari

Liikunta liikuttaa aivoja. Tommi Vasankari UKK-instituutti Aivoliiton juhlaseminaari Liikunta liikuttaa aivoja Tommi Vasankari UKK-instituutti Aivoliiton juhlaseminaari 22.3.2017 Sisältö Mitä ymmärretään liikunnalla : Fyysinen aktiivisuus Varsinainen liikunta Aivoterveys, johon liikunnalla

Lisätiedot

Lähtötaso: Et ole harrastanut juoksemista, mutta olet harrastanut liikuntaa muutaman kerran viikossa.

Lähtötaso: Et ole harrastanut juoksemista, mutta olet harrastanut liikuntaa muutaman kerran viikossa. HARJOITUSOHJELMA 1 Et ole harrastanut juoksemista, mutta olet harrastanut liikuntaa muutaman kerran viikossa. Harjoitteet ovat kestoltaan hyvin samanpituisia siihen saakka kunnes pohjakunto on luotu vahvemmaksi

Lisätiedot

Energiaraportti Testi oyj 23.1.2014

Energiaraportti Testi oyj 23.1.2014 Energiaraportti Testi oyj 23.1.2014 OSALLISTUJAT Energiatesti 23.1.2014 1 osallistuja Energiatestiin osallistui 1 henkilö ryhmästä. Testin osanottajista miehiä oli 100 % ja naisia 0 %. Osallistujien keski-ikä

Lisätiedot

Kuntotestissä mittaamme hapenotto- ja verenkiertoelimistön kunnon, lihaksiston toiminta- tai suorituskyvyn ja tarvittaessa kehonkoostumuksen.

Kuntotestissä mittaamme hapenotto- ja verenkiertoelimistön kunnon, lihaksiston toiminta- tai suorituskyvyn ja tarvittaessa kehonkoostumuksen. Kuntotestistä saat arvokasta tietoa tämänpäivän kunnostasi. Olit sitten aloittelija tai huippu-urheilija. Kuntotesti voidaan räätälöidä juuri sinulle sopivaksi kokokonaisuudeksi aikaisemman liikuntahistorian

Lisätiedot

Hyvän kunnon ja tasapainon tärkeys ikääntyvillä henkilöillä. Työfysioterapeutti Kaija Riento-Lindroos 13.3.2012

Hyvän kunnon ja tasapainon tärkeys ikääntyvillä henkilöillä. Työfysioterapeutti Kaija Riento-Lindroos 13.3.2012 Hyvän kunnon ja tasapainon tärkeys ikääntyvillä henkilöillä Työfysioterapeutti Kaija Riento-Lindroos 13.3.2012 1 Lukuisista ikääntymisen myötä tapahtuvista muutoksista huolimatta ikääntyneet ovat terveempiä

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes - mitä se on?

Tyypin 2 diabetes - mitä se on? - mitä se on? sokeriaineenvaihdunnan häiriö usein osa metabolista oireyhtymää vahvasti perinnöllinen kehittyy hitaasti ja vähin oirein keski-ikäisten ja sitä vanhempien sairaus? elintavoilla hoidettava

Lisätiedot

Biohakkerointi terveyden ja suorituskyvyn optimointia

Biohakkerointi terveyden ja suorituskyvyn optimointia Biohakkerointi terveyden ja suorituskyvyn optimointia Liikuntalääketieteenpäivät 5.11.2015 Ville Vesterinen, LitM Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Mitä biohakkerointi on? Biohakkerointi ymmärretään

Lisätiedot

Liikkumattomuus maksaa 1-2 miljardia vuodessa mitä pitäisi tehdä? Tommi Vasankari UKK-instituutti

Liikkumattomuus maksaa 1-2 miljardia vuodessa mitä pitäisi tehdä? Tommi Vasankari UKK-instituutti Liikkumattomuus maksaa 1-2 miljardia vuodessa mitä pitäisi tehdä? Tommi Vasankari UKK-instituutti Sisältö Liikkumattomuuskäsite laajenee Väestötulokset objektiivisen fyysisen aktiivisuuden mittauksesta

Lisätiedot

Hoitokäytännöt muuttuneet. WHO Global Health Report. Makuuttamisesta pompottamiseen, potilaan fyysisen aktiivisuuden lisääminen

Hoitokäytännöt muuttuneet. WHO Global Health Report. Makuuttamisesta pompottamiseen, potilaan fyysisen aktiivisuuden lisääminen Hoitokäytännöt muuttuneet Makuuttamisesta pompottamiseen, potilaan fyysisen aktiivisuuden lisääminen Leikkauksen jälkeisen mobilisaation varhaistaminen Vammojen aktiivisempi hoito Harri Helajärvi, LL (väit.)

Lisätiedot

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki).

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki). Lihavuus Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Lihavuus tarkoittaa normaalia suurempaa kehon rasvakudoksen määrää. Suurin osa liikarasvasta kertyy ihon alle, mutta myös muualle,

Lisätiedot

MITEN SYKKEESTÄ ANALYSOIDAAN STRESSIÄ?

MITEN SYKKEESTÄ ANALYSOIDAAN STRESSIÄ? MITEN SYKKEESTÄ ANALYSOIDAAN STRESSIÄ? SYDÄMEN SYKEVÄLIANALYYSI: IKKUNA KEHOON Sydän sopeutuu autonomisen hermoston välityksellä jatkuvastimuuttuviin tilanteisiin aiheuttamalla vaihtelua peräkkäisten sydämenlyöntien

Lisätiedot

Adrenaliini Mistä erittyy? Miten/Mihin vaikuttaa? Muita huomioita?

Adrenaliini Mistä erittyy? Miten/Mihin vaikuttaa? Muita huomioita? Hormonitaulukko Adrenaliini Lisämunuainen Erittyy suorituskykyä vaativissa stressitilanteissa. Vaikuttaa moniin elintoimintoihin fyysistä suorituskykyä lisäten, kuten kiihdyttää sydämen toimintaa, laajentaa

Lisätiedot

Klaudikaatio eli katkokävely. Potilasohje.

Klaudikaatio eli katkokävely. Potilasohje. Klaudikaatio eli katkokävely Potilasohje Katkokävely eli klaudikaatio Yksi valtimotaudin mielipaikoista ovat alaraajoihin johtavat valtimot. Aortta haarautuu lantion korkeudella kahdeksi lonkkavaltimoksi,

Lisätiedot

Fysioterapeutti Petri Jalava

Fysioterapeutti Petri Jalava Fysioterapeutti Petri Jalava Urheilijan lihashuolto Pyritään ennaltaehkäisemään urheiluvammoja Saadaan enemmän tehoja irti elimistöstä ja tekniikka paremmaksi Mahdollistetaan urheilijan nousujohteinen

Lisätiedot

Ideoita liikuntaneuvontaan

Ideoita liikuntaneuvontaan Ideoita liikuntaneuvontaan Eira Taulaniemi, liikuntasuunnittelija, fysioterapeutti Suomen Diabetesliitto ry Diabetesosaaja 2018 23.-24.1.2018 Diabetes ja liikunta Tyypin 1 diabetes Tyypin 2 diabetes Insuliini

Lisätiedot

Jos et ole tyytyväinen - saat mahasi takaisin. Matias Ronkainen Terveysliikunnankehittäjä Kainuun Liikunta ry

Jos et ole tyytyväinen - saat mahasi takaisin. Matias Ronkainen Terveysliikunnankehittäjä Kainuun Liikunta ry Jos et ole tyytyväinen - saat mahasi takaisin Matias Ronkainen Terveysliikunnankehittäjä Kainuun Liikunta ry 15 64-vuotiaiden suomalaisten fyysisen aktiivisuuden toteutuminen suhteessa suosituksiin (%)

Lisätiedot

Harjoittelun suunnittelu

Harjoittelun suunnittelu Harjoittelun suunnittelu Helsingin ja Uudenmaan Neuroyhdistys / Naisten kymppi 2017 (@jalosaur) Edupoli - Koulutettu hieroja (2015-2016) Trainer4You - Personal trainer (2015-2016) Fysioterapia AMK (2017-)

Lisätiedot

Polven nivelrikko / tekonivelleikkaus ja eturistisideleikkaus - Liikuntaharjoittelun perusteita

Polven nivelrikko / tekonivelleikkaus ja eturistisideleikkaus - Liikuntaharjoittelun perusteita Polven nivelrikko / tekonivelleikkaus ja eturistisideleikkaus - Liikuntaharjoittelun perusteita Tapani Pöyhönen TtT, ft, liikuntafysiologi Kuntoutus- ja kipupoliklinikka / Kymenlaakson keskussairaala,

Lisätiedot

Turvaa tulevaisuutesi liikkumalla Tapaturmapäivä 13.5.2011

Turvaa tulevaisuutesi liikkumalla Tapaturmapäivä 13.5.2011 Turvaa tulevaisuutesi liikkumalla Tapaturmapäivä 13.5.211 Pauliina Husu TtT, tutkija UKK-instituutti, Terveysliikuntayksikkö 16.5.211 1 Lasten ja nuorten vapaa-ajan liikunnan riittävyys. Suomalaisten

Lisätiedot

Case Kiireinen äiti. Hyvinvointianalyysi Raportit

Case Kiireinen äiti. Hyvinvointianalyysi Raportit Case Kiireinen äiti Hyvinvointianalyysi Raportit HYVINVOINTIANALYYSI Henkilö: Case Kiireinen äiti Ikä 47 Pituus (cm) 170 Paino (kg) 62 Painoindeksi 21.5 Aktiivisuusluokka Leposyke Maksimisyke 6.0 (Hyvä)

Lisätiedot

Iäkkään diabetes. TPA Tampere: Iäkkään diabetes

Iäkkään diabetes. TPA Tampere: Iäkkään diabetes Iäkkään diabetes 1 Perustieto Syventävä tieto Diabetes ja vanhenemismuutokset Yleistietoa Sokeriarvot Hoidon tavoitteet Mittaaminen Kirjaaminen Hoidon tavoitteet Lääkehoito Insuliinihoidon aloitus HBa1c

Lisätiedot

Muisti ja liikunta. Iiris Salomaa, ft YAMK

Muisti ja liikunta. Iiris Salomaa, ft YAMK Muisti ja liikunta Iiris Salomaa, ft YAMK 19.4.2016 3.11.2016 Liikunta toimintakykyisyyden edistäjänä Fyysisiä vaikutuksia mm: Selviytyminen päivittäisistä arjen askareista Liikuntakykyisyys: lihasvoima,

Lisätiedot

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon

FORMARE 2015. Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon FORMARE 2015 Ravinnon merkitys hyvinvoinnille - ja ohjeet terveelliseen ruokavalioon Sisältö Kalorit ja kulutus Proteiini Hiilihydraatti Rasva Vitamiinit Kivennäis- ja hivenaineet Vesi ja nesteytys Ravintosuositukset

Lisätiedot

ENERGIAINDEKSI

ENERGIAINDEKSI Pekko Vehviläinen ENERGIAINDEKSI 20.12.2016 20min 12h 31min Energiaindeksisi on erittäin hyvä! fyysinen kuntosi antaa sinulle energiaa sekä tehokkaaseen työpäivään että virkistävään vapaaaikaan. Energiaindeksin

Lisätiedot

ENERGIAINDEKSI

ENERGIAINDEKSI ENERGIAINDEKSI 02.04.2015 Essi Esimerkki 2h 33min 12h 53min Energiaindeksisi on erittäin hyvä! Hyvä fyysinen kuntosi antaa sinulle energiaa sekä tehokkaaseen työpäivään että virkistävään vapaa-aikaan.

Lisätiedot

LIHASHUOLTO URHEILIJAN OMAT TOIMENPITEET: - tasapainoinen elämänrytmi. Ø päiväjärjestys uni / valvominen, ruokailuajat

LIHASHUOLTO URHEILIJAN OMAT TOIMENPITEET: - tasapainoinen elämänrytmi. Ø päiväjärjestys uni / valvominen, ruokailuajat LIHASHUOLTO Lihashuolto tarkoittaa joukkoa toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on valmistaa urheilijaa suoritukseen ja edistää palautumista harjoituksesta tai kilpailusta. Palautumisella tarkoitetaan fyysisen

Lisätiedot

Osteoporoosi (luukato)

Osteoporoosi (luukato) Osteoporoosi (luukato) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Osteoporoosi tarkoittaa, että luun kalkkimäärä on vähentynyt ja luun rakenne muuttunut. Silloin luu voi murtua

Lisätiedot

Näin elämme tänään kuinka voimme huomenna?

Näin elämme tänään kuinka voimme huomenna? Näin elämme tänään kuinka voimme huomenna? Yrittäjälääkäri Ville Pöntynen 22.1.2015 Lupauksen toiminta-ajatukset Hoidamme ja ennaltaehkäisemme sairauksia sekä työ- ja toimintakyvyn laskua lääketieteen,

Lisätiedot

TYYPIN 2 DIABETES Mikä on tyypin 2 diabetes?

TYYPIN 2 DIABETES Mikä on tyypin 2 diabetes? TYYPIN 2 DIABETES Mikä on tyypin 2 diabetes? Sisällys Mitä tarkoittaa tyypin 2 diabetes (T2D)? Mihin T2D vaikuttaa? Miten T2D hoidetaan? T2D hoidon seuranta Mitä nämä kokeet ja tutkimukset kertovat? Muistiinpanot

Lisätiedot

Henkilöstöliikunta on osa työhyvinvoinnin johtamista ja työkyvyn varmistamista - ja liikkuminen osa elämäntapojen kokonaisuutta

Henkilöstöliikunta on osa työhyvinvoinnin johtamista ja työkyvyn varmistamista - ja liikkuminen osa elämäntapojen kokonaisuutta Henkilöstöliikunta on osa työhyvinvoinnin johtamista ja työkyvyn varmistamista - ja liikkuminen osa elämäntapojen kokonaisuutta Hommat sujuvat, esimiestyö on täyspäistä ja kunto riittää töiden tekemiseen!

Lisätiedot

Firmagon eturauhassyövän hoidossa

Firmagon eturauhassyövän hoidossa Firmagon eturauhassyövän hoidossa Käytännön tietoa ja ohjeita potilaalle Eturauhassyöpään sairastuminen ja sen hoito aiheuttavat uuden elämäntilanteen. Mielessä voi pyöriä monia kysymyksiä. Ajatusten kanssa

Lisätiedot

Aivoterveysmateriaalia

Aivoterveysmateriaalia Aivoterveysmateriaalia Lapin Muistikunto -hanke 1. Aivoterveyden edistäminen 2. Muistisairaiden ja heidän lähi-ihmisten tukeminen -> muistikuntoutuksen mallintaminen ja olemassa olevien menetelmien edelleen

Lisätiedot

VOIMAA ARKEEN Diabeteshoitaja Helena Vähävuori

VOIMAA ARKEEN Diabeteshoitaja Helena Vähävuori VOIMAA ARKEEN 5.9.2019 4.9.2019 Helena Vähävuori Diabeteshoitaja Helena Vähävuori 1 Yleinen sairaus, esiintyvyys kasvussa Vakava ja kallis sairaus; hoito haasteellista Riskitekijät tunnetaan Vahva näyttö

Lisätiedot

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen

Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Uimaseurasta terveyttä ja elinvoimaa Taustatietoa harrasteliikunnan kehittämiseen Miksi vesiliikuntaa? Monipuolista uimaseuratoimintaa! Esimerkki Tampereelta https://youtu.be/nk2u0b6_2gs https://youtu.be/8ji4lkvdqcg

Lisätiedot

Nivelrikkoisen liikunta

Nivelrikkoisen liikunta Nivelrikkoisen liikunta Jari Arokoski, dos. Nivelristeily Tukholmaan 17.-19.4.2016 Nivelen kuormitusta vaimentavat passiiviset rakenteet Kudos Vaimentuminen (%) Nivelkapseli / synovium Nivelneste 0 35

Lisätiedot

Sydän- ja verisuonitaudit. Linda, Olga, Heikki ja Juho

Sydän- ja verisuonitaudit. Linda, Olga, Heikki ja Juho Sydän- ja verisuonitaudit Linda, Olga, Heikki ja Juho Yleistä Sydän- ja verisuonitaudit ovat yleisimpiä kansantauteja ympäri maailmaa. Vaarallisia ja lyhyetkin häiriöt voivat aiheuttaa työ- ja toimintakyvyn

Lisätiedot

Hyvinvointianalyysi ja kehonkoostumusmittaus ravintovalmennuksessa. - Olli Patja - www.fairpro.fi

Hyvinvointianalyysi ja kehonkoostumusmittaus ravintovalmennuksessa. - Olli Patja - www.fairpro.fi Hyvinvointianalyysi ja kehonkoostumusmittaus ravintovalmennuksessa - Olli Patja - www.fairpro.fi Ravintovalmentajan sudenkuopat Sanat eivät riitä kertomaan Tarvitaan tietoa todellisesta tilasta Kuinka

Lisätiedot

Terveelliset elämäntavat

Terveelliset elämäntavat Terveelliset elämäntavat (lyhyt ohje/ Duodecim Terveyskirjasto) Ravinto Kasviksien, hedelmien ja marjojen runsas käyttö Viljatuotteet kuitupitoisia täysjyvävalmisteita Maito- ja lihatuotteet rasvattomina

Lisätiedot

Arto Hautala Laboratoriopäällikkö, Dosentti Liikuntalääketieteen tutkimusyksikkö Verve Research Oulu

Arto Hautala Laboratoriopäällikkö, Dosentti Liikuntalääketieteen tutkimusyksikkö Verve Research Oulu Sydänpotilaan fyysisen toimintakyvyn arviointi Arto Hautala Laboratoriopäällikkö, Dosentti Liikuntalääketieteen tutkimusyksikkö Verve Research Oulu Sisältö 1. Sydän- ja verisuonisairaudet globaali terveysuhka

Lisätiedot

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti)

Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Kohonnut verenpaine (verenpainetauti) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai kumpikin luku on korkeampi. Kohonnut

Lisätiedot

Tavoitteet. Painonhallinta tukee terveyttä

Tavoitteet. Painonhallinta tukee terveyttä Tavoitteet Sopivan painon pohtiminen Elintapojen vaikutus painonhallintaan terveyttä 3 terveyttä Normaalipaino on suositus paitsi fyysisen myös psyykkisen ja sosiaalisen terveyden kannalta. Pieni yli-

Lisätiedot

Ikädiabeetikon hyvä hoito

Ikädiabeetikon hyvä hoito Ikädiabeetikon hyvä hoito Liikkumalla terveyttä ja tukea toimintakyvylle Eira Taulaniemi, liikuntasuunnittelija, fysioterapeutti Suomen Diabetesliitto ry Diabetesosaaja 2018 23.-24.1.2018 Ikädiabeetikon

Lisätiedot

Suosittu PAINONHALLINTA- pienryhmävalmennus käynnistyy taas tammikuussa.

Suosittu PAINONHALLINTA- pienryhmävalmennus käynnistyy taas tammikuussa. Painonhallinta pienryhmävalmennus Suosittu PAINONHALLINTA- pienryhmävalmennus käynnistyy taas tammikuussa. Valmennuksessa pudotat painoasi, edistät hyvinvointiasi ja muutat elintapojasi pysyvästi paremmaksi.

Lisätiedot

Puolustusvoimat puolustusvoimien kuntotestit 2011

Puolustusvoimat puolustusvoimien kuntotestit 2011 Puolustusvoimat puolustusvoimien kuntotestit 2011 Kuntotestit puolustusvoimissa Kuntotestit antavat yhdessä terveystarkastusten kanssa hyvän kuvan henkilön terveydentilasta ja fyysisestä kunnosta sekä

Lisätiedot

Hyvinvointianalyysi. Case Hyvinvointianalyysi

Hyvinvointianalyysi. Case Hyvinvointianalyysi Hyvinvointianalyysi Case 2017 Hyvinvointianalyysi ALOITUSKYSELYRAPORTTI Profiili Case 2017 Kartoituksen alkupäivämäärä 14.09.2015 KYSELYN TULOKSET Liikun mielestäni riittävästi terveyden kannalta. Liikuntani

Lisätiedot

PITKÄKESTOISEEN SUORITUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA TANKKAUS SUORITUKSEN AIKANA. Miten optimoin valmistautumisen ja miten toimin suorituksen aikana?

PITKÄKESTOISEEN SUORITUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA TANKKAUS SUORITUKSEN AIKANA. Miten optimoin valmistautumisen ja miten toimin suorituksen aikana? PITKÄKESTOISEEN SUORITUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA TANKKAUS SUORITUKSEN AIKANA Miten optimoin valmistautumisen ja miten toimin suorituksen aikana? MIKKO LINNOLA Ravitsemusasiantuntija, ETK, kouluttaja Peak

Lisätiedot

suhteessa suosituksiin?

suhteessa suosituksiin? Nuori Suomi liikunnasta syrjäytyneet asiantuntijaryhmä tij - työkokous k 1.12.200912 2009 Vantaa Miten lapset ja nuoret liikkuvat suhteessa suosituksiin? Tuija Tammelin tutkimusjohtaja LIKES-tutkimuskeskus

Lisätiedot

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan OLE AKTIIVINEN HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA voit saada diabeteksesi hallintaan Omat arvoni Päivämäärä / / / / / / / / / / / / HbA 1c (mmol/mol, %) LDL-kolesteroli (mmol/l) Verenpaine (mmhg) Paino (kg)

Lisätiedot

Mitä on lihashuolto. MM-coach urheiluvalmennus

Mitä on lihashuolto. MM-coach urheiluvalmennus Pesäpalloilijan lihashuolto Mitä on lihashuolto Lihashuollon määritelmä - aktiiviset ja passiiviset toimenpiteet - pyritään nopeuttamaan fyysistä ja psyykkistä palautumista - rasitusvammojen ennaltaehkäisy

Lisätiedot

13h 29min Energiaindeksisi on erittäin hyvä! Hyvä fyysinen kuntosi antaa sinulle energiaa sekä tehokkaaseen työpäivään että virkistävään vapaaaikaan.

13h 29min Energiaindeksisi on erittäin hyvä! Hyvä fyysinen kuntosi antaa sinulle energiaa sekä tehokkaaseen työpäivään että virkistävään vapaaaikaan. ENERGIAINDEKSI 22.08.2014 lotta laturi 13h 29min Energiaindeksisi on erittäin hyvä! Hyvä fyysinen kuntosi antaa sinulle energiaa sekä tehokkaaseen työpäivään että virkistävään vapaaaikaan. Stressitaso

Lisätiedot

Liikunta. Terve 1 ja 2

Liikunta. Terve 1 ja 2 Liikunta Terve 1 ja 2 Käsiteparit: a) fyysinen aktiivisuus liikunta b) terveysliikunta kuntoliikunta c) Nestehukka-lämpöuupumus Fyysinen aktiivisuus: Kaikki liike, joka kasvattaa energiatarvetta lepotilaan

Lisätiedot

VALMENTAMINEN LTV 2 12.12.2009 1

VALMENTAMINEN LTV 2 12.12.2009 1 VALMENTAMINEN LTV 2 12.12.2009 1 YHDEN HARJOITUSKERRAN KOKONAISUUS Ihmisen fyysinen kasvu Kasvu pituuden, painon ja kehon osien sekä elinjärjestelmien kasvua kasvu noudattaa 95%:lla tiettyä kaavaa, mutta

Lisätiedot

OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE

OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE OPAS TYYPIN 1 DIABETESTA SAIRASTAVAN LAPSEN LÄHEISILLE Tämä opas on tarkoitettu teille, joiden läheinen lapsi sairastaa tyypin 1 diabetesta. Oppaaseen on koottu perustietoa sairaudesta ja sen monipistoshoidosta.

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes ja keho

Tyypin 2 diabetes ja keho ROB TAUB Robilla on tyypin 2 diabetes Tyypin 2 diabetes ja keho Miten diabetes vaikuttaa kehoosi DENISE TROUTMAN Denisellä on tyypin 2 diabetes ROGÉRIO SILVA Rogériolla on tyypin 2 diabetes PORTUGAL tyypin

Lisätiedot

Senioreiden liikunta ja fyysisen toimintakyvyn ylläpito 4.11.2014. Elina Karvinen, toimialapäällikkö Ikäinstituutti www.voimaavanhuuteen.

Senioreiden liikunta ja fyysisen toimintakyvyn ylläpito 4.11.2014. Elina Karvinen, toimialapäällikkö Ikäinstituutti www.voimaavanhuuteen. Senioreiden liikunta ja fyysisen toimintakyvyn ylläpito 4.11.2014 Elina Karvinen, toimialapäällikkö Ikäinstituutti www.voimaavanhuuteen.fi Ikääntymisen vaikutuksia kuntoon ja terveyteen Lihasten massa

Lisätiedot

KESTÄVYYSURHEILU JUOKSUHARJOITTELU. Jonne Eskola FISAF PERSONAL TRAINER URHEILUHIEROJA

KESTÄVYYSURHEILU JUOKSUHARJOITTELU. Jonne Eskola FISAF PERSONAL TRAINER URHEILUHIEROJA KESTÄVYYSURHEILU JUOKSUHARJOITTELU Jonne Eskola FISAF PERSONAL TRAINER URHEILUHIEROJA KESTÄVYYSURHEILU Säännöllinen ja oikein kuormitettu kestävyysharjoittelu parantaa verenkierto- ja hapenkuljetus elimtöä

Lisätiedot

Liite 1 Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Sosiaali- ja terveysala Vanha Viertotie 23 PL 4031 00099 Helsingin kaupunki

Liite 1 Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Sosiaali- ja terveysala Vanha Viertotie 23 PL 4031 00099 Helsingin kaupunki Liite 1 Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Sosiaali- ja terveysala Vanha Viertotie 23 PL 4031 00099 Helsingin kaupunki 43 TERVETULOA STADIA-DEHKO RYHMÄÄN! Ryhmämme kokoontuu neljänä toukokuun iltana Helsingin

Lisätiedot

REUMA JA SYDÄN KARI EKLUND HELSINGIN REUMAKESKUS

REUMA JA SYDÄN KARI EKLUND HELSINGIN REUMAKESKUS REUMA JA SYDÄN KARI EKLUND HELSINGIN REUMAKESKUS Sisältö Sydän ja nivelreuma Sydän- ja verisuonitaudit - ateroskleroosi - riskitekijät Nivelreuma ja sydän- ja verisuonitaudit - reumalääkitys ja sydän Kuinka

Lisätiedot

Diabetes. Iida, Sofia ja Vilma

Diabetes. Iida, Sofia ja Vilma Diabetes Iida, Sofia ja Vilma Diabetes Monia aineenvaihduntasairauksia, joissa veren sokeripitoisuus kohoaa liian korkeaksi Useimmiten syynä on haiman erittämän insuliinihormonin vähäisyys tai sen puuttuminen

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Luuston viholliset: Luuston haurastuminen. Laihduttaminen ja syömishäiriöt Tupakka Alkoholi Huumeet Kofeiini Lääkkeet

SISÄLTÖ. Luuston viholliset: Luuston haurastuminen. Laihduttaminen ja syömishäiriöt Tupakka Alkoholi Huumeet Kofeiini Lääkkeet LUUSTO 17.11.2015 SISÄLTÖ Luuston viholliset: Laihduttaminen ja syömishäiriöt Tupakka Alkoholi Huumeet Kofeiini Lääkkeet Luuston haurastuminen 2 LUUSTON VIHOLLISET Nau+ntoaineista erityises+ alkoholilla,

Lisätiedot

VENYTTELYOPAS ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT. HyvinVoivat Äijät. HyvinVoivat Äijät. HyvinVoivat Äijät HYVINVOIVAT HYVINVOIVAT HYVINVOIVAT

VENYTTELYOPAS ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT. HyvinVoivat Äijät. HyvinVoivat Äijät. HyvinVoivat Äijät HYVINVOIVAT HYVINVOIVAT HYVINVOIVAT VENYELYOPAS VENYELYOPAS 1. kaula-, niska- ja hartialihakset 2. käsien ja olkapään lihakset 3. rintalihakset 4. vatsalihakset 5. selkälihakset 6. alavartalon lihakset 7. lantion alueen lihakset KAULA-,

Lisätiedot

Luuliikuntasuositus lapsille ja kasvaville nuorille. Hypi ja pompi, juokse ja pelaa! Usein ja vauhdikkaasti.

Luuliikuntasuositus lapsille ja kasvaville nuorille. Hypi ja pompi, juokse ja pelaa! Usein ja vauhdikkaasti. lapsille ja kasvaville nuorille Hypi ja pompi, juokse ja pelaa! Usein ja vauhdikkaasti. lapsille ja kasvaville nuorille Liikuntamuodot Lapsilla ja kasvavilla nuorilla tavoitteena on luiden ja lihasten

Lisätiedot

Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena. Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala

Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena. Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala Tehoja ravinnosta ravitsemus voiman kehittämisen tukena Terve Urheilija -iltaseminaari Varalan urheiluopisto 24.4.2014 ETM, Anna Ojala Anna Ojala 25/4/14 1 Palautuminen ja superkompensaatio Ravinto, neste,

Lisätiedot

Polar Pharma Oy Kyttäläntie 8 A 00390 Helsinki. puh. 09 8493 630 info@polarpharma.fi www.polarpharma.fi

Polar Pharma Oy Kyttäläntie 8 A 00390 Helsinki. puh. 09 8493 630 info@polarpharma.fi www.polarpharma.fi Polar Pharma Oy Kyttäläntie 8 A 00390 Helsinki puh. 09 8493 630 info@polarpharma.fi www.polarpharma.fi Suomen vanhin urheilujuoma, joka kehitettiin 80-luvulla. Alun perin Suomen suurimman virvoitusjuomien

Lisätiedot

Muutama herättelevä kysymys

Muutama herättelevä kysymys Muutama herättelevä kysymys Ihminenkin on ISTUMMEKO ITSEMME SAIRAIKSI? Harri Helajärvi, LT vt. erikoislääkäri Paavo Nurmi keskus, Turku Mehiläisen Liikuntaklinikka, Turku Sairaala NEO, Turku elamantapatohtori.blogspot.fi

Lisätiedot

MIKÄ KUVIA YHDISTÄÄ? Apetta aivoille avaimia aivoterveyteen -hanke

MIKÄ KUVIA YHDISTÄÄ? Apetta aivoille avaimia aivoterveyteen -hanke MIKÄ KUVIA YHDISTÄÄ? LÄHTEET Pusa Tuija 2017. Kuitu monipuolisen ruuan osana. https://sydan.fi/ruoka-ja-liikunta/kuitu-monipuolisen-ruuan-osana Pusa Tuija 2017. Suolaa vain kohtuudella. https://sydan.fi/ruoka-ja-liikunta/suolaa-vain-kohtuudella

Lisätiedot

Itsensä tuntemisen ja johtamisen -kurssi Liikunta, istuminen ja ergonomia 17.3.2016. Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala

Itsensä tuntemisen ja johtamisen -kurssi Liikunta, istuminen ja ergonomia 17.3.2016. Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala Itsensä tuntemisen ja johtamisen -kurssi Liikunta, istuminen ja ergonomia 17.3.2016 Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala Sisältö: 1) Liikunnan vaikutus hyvinvointiin 2) Istumisen vaarat 3) Hyvä ergonomia

Lisätiedot

Esimerkkiraportti Hyvinvointianalyysi

Esimerkkiraportti Hyvinvointianalyysi Esimerkkiraportti 2017 Hyvinvointianalyysi ALOITUSKYSELYRAPORTTI Profiili Esimerkkiraportti 2017 Kartoituksen alkupäivämäärä 09.01.2017 KYSELYN TULOKSET Liikun mielestäni riittävästi terveyden kannalta.

Lisätiedot

FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV

FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV KEHITTYMISEN PERIAATTEITA HARJOITUSÄRSYKE = järjestelmän häirintä Perusvoimaharjoitus lihassoluvaurio ELINJÄRJESTELMÄN REAGOINTI Vaurion korjaus = proteiinisynteesin

Lisätiedot

Ravitsemuksen merkitys ja urheiluravinteiden käyttö kuntoliikunnassa ja urheilussa JARNO LEMMELÄ, LITM TRAINER LAB

Ravitsemuksen merkitys ja urheiluravinteiden käyttö kuntoliikunnassa ja urheilussa JARNO LEMMELÄ, LITM TRAINER LAB Ravitsemuksen merkitys ja urheiluravinteiden käyttö kuntoliikunnassa ja urheilussa JARNO LEMMELÄ, LITM TRAINER LAB Ravitsemuksen merkitys suorituskyvylle Hyvä nestetasapaino on tärkeää kaikessa harjoittelussa

Lisätiedot

Mitä liikkumattomuus maksaa? Tommi Vasankari

Mitä liikkumattomuus maksaa? Tommi Vasankari Mitä liikkumattomuus maksaa? Tommi Vasankari Sisältö Liikkumattomuuskäsite laajenee Väestötulokset objektiivisen fyysisen aktiivisuuden mittauksesta Liikkumattomuuden aiheuttamat kustannukset Ketä pitäisi

Lisätiedot

Harjoittelu, ravinto ja lepo kehittymisen kulmakivet Koripallovalmennuksen tukitoimet

Harjoittelu, ravinto ja lepo kehittymisen kulmakivet Koripallovalmennuksen tukitoimet Harjoittelu, ravinto ja lepo kehittymisen kulmakivet 2.1. Koripallovalmennuksen tukitoimet Kehittymisen pyhä kolmiyhteys HARJOITTELU KEHITYS Kuormitus-kolmion pinta-alan kasvua eli harjoittelun lisääntymistä

Lisätiedot

DIABETES JA LIIKUNTA

DIABETES JA LIIKUNTA Lieksan Diabetesyhdistys ry:n keskusteluilta 8.4.2015, erityisryhmien liikunnanohjaaja Tuula Aikioniemi DIABETES JA LIIKUNTA Aikuistyypin diabetes Aikuis- eli kakkostyypin diabeteksessa rasva- ja sokeriaineenvaihdunta

Lisätiedot