ETELÄ-POHJANMAAN METASEDIMENTTIEN KEMIALLISESTA KOOSTUMUKSESTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ETELÄ-POHJANMAAN METASEDIMENTTIEN KEMIALLISESTA KOOSTUMUKSESTA"

Transkriptio

1 RAPORTTITIEDOSTO N:O 3410 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M19/2222/91/1/10 Etelä-Pohjanmaa Koskee 1244, 2311, 2313, 2323 Niilo Kärkkäinen ETELÄ-POHJANMAAN METASEDIMENTTIEN KEMIALLISESTA KOOSTUMUKSESTA

2 1 SISÄLLYS: 1. JOHDANTO 1.1 Työn tausta 1.2 Aineisto 1.3 Kallioperän yleispiirteet 2. EPIKLASTISET METASEDIMENTIT 2.1 Liusketyypit 2.2 Modaalinen koostumus 2.3. Kemiallinen koostumus Luokitteludiagrammit Pääkomponentit Keskipitoisuus Profiilidiagrammit Hivenalkuaineet Keskipitoisuus Profiilidiagrammit 3 KEMIALLISET METASEDIMENTIT 3.1 Esiintyminen 3.2 Kemiallinen koostumus 3.3 Malmikriittisyys 4. TARKASTELUA 4.1 Kerrostumisympäristö ja lähdealue 4.2 Petrogeneettiset diagrammit 5 YHTEENVETO 6 KIRJALLISUUS LIITTEET liite 1 Kemiallisten metasedimenttien korrelaatiomatriisi liite 2 Kemiallisten metasedimenttien faktorianalyysi

3 2 1. JOHDANTO 1.1 Työn tausta Tarkoituksena on selvittää Etelä-Pohjanmaan liuskeiden kemiallisessa koostumuksessa havaittavia piirteitä, jotka mahdollisesti kuvastavat liuskevyöhykkeen rakennetta tai malminmuodostusprosesseja. Malminmuodostuksen suhteen tyyppialueena pidetään Seinäjoen antimonivyöhykettä, johon liittyy myös tinan, kullan ja wolframin mineralisoitumista (mm. Pääkkönen 1966, Oivanen 1982, 1983). 1.2 Aineisto Näytteet on kerätty paljastumista, jotka sijaitsevat neljässä jokseenkin liuskevyöhykkeen poikkisuuntaisessa leikkauksessa (kuvat 1 ja 2). Liuskevyöhykkeen länsi- ja eteläosaa edustavat Orisbergin alue Ylistarossa sekä Seinäjoen ja Lapuan alueet. Kemiallisista metasedimenteistä on näytteitä myös lännempää, Maalahden Nikkarin alueelta. Kaarimaisen liuskevyöhykkeen itäosalta näytteet ovat Vimpelin - Lappajärven korkeudelta ja pohjoisosasta linjalta Kaustinen - Teerijärvi(-Alahärmä). Kaustisen alueelta osa näytteistä on otettu Lopen arkiston kairasydänmateriaalista malmitutkimusraporttien perusteella (mm: Lindmark 1977). Tässä yhteydessä käsitelty aineisto käsittää noin 200 pala-, minikaira- ja kairasydännäytettä, joista on tehty kemialliset monialkuaineanalyysit (ZNAA/VTT, ICP/GTK).

4 3 Epiklastisten kivien kemiallista koostumusta kuvataan alueittain yksinkertaisen statistiikan ja karttakoordinaattien mukaisesti paikkaan sidottujen pitoisuusjakaumien avulla. Erilaisia lähdealueita ja kerrostumisympäristöä mahdollisesti kuvastavia petrologisia erotteludiagrammeja testattiin. Ne soveltuvat ainakin osa-alueiden keskinäiseen vertailuun. Kuva 1. Tutkimusalueen sijainti ja näytteenottoprofiilien sijoittuminen Sakselan (1933, 1935) mukaan piirretyllä karttapohjalla.

5 4 Lähinnä malmigeologiselta kannalta on tarkasteltu myös kemiallisia sedimenttejä, joihin on sisällytetty myös tavanomaista runsaammin grafiittia ka kiisuja sisältävät sedimenttisiksi tulkitut liuskeet. Eniten näytteitä on Seinäjoen alueelta. Alueen liuskeita käsitellään yksityiskohtaisemmin ja käytetään vertailuaineistona muiden osa-alueiden näytteisiin. Kuva 2. Näytteenottopisteiden jakautuminen karttalehtijaon mukaisella indeksikartalla, jossa ruudut vastaavat 1:10'000- mittakaavaisia karttalehtiä.

6 1.3 Kallioperän yleispiirteet Etelä- ja Keski-Pohjanmaan kallioperäkartoituksen tehnyt Saksela (1935) kutsui alueen yleisintä liusketyyppiä biotiitti-plagioklaasigneissiksi, jonka alkuperän arveli osittain sedimenttiseksi ja osittain, erityisesti leptiittijaksoihin rajautuvissa ja vaihettuvissa vyöhykkeissä, vulkaaniseksi. Liuskeiden katsottiin olevan valtaosin vulkaniitteja nuorempia. Laitakarin (1942) mukaan biotiitti-plagioklaasigneissin normaalisedimenttisen ja tuffisedimenttisen syntytavan voi erottaa toisistaan vain huomioimalla suhde muihin kiviin. 5 Vanhat käsitykset svekofennidien bottnialaisen yksikön luonteesta eivät ole ristiriidassa uudempien tulkintojen kanssa. Mm. Gaálin (1986) mukaan svekofennidien varhaisproterotsoisen saarikaaren vulkaanisten sedimenttien ympärillä on vulkanogeenisia turbidiitteja, jotka vaihettuvat kiilleliuskeiksi, -gneisseiksi ja migmatiiteiksi muodostaen vyöhykkeitä vulkaanisten jaksojen väliin. Tampereen liuskealueen grauvakoissa on todettu olevan runsaasti vulkaanista alkuperää olevaa materiaalia (Ojakangas 1986). Ojakankaan (1986) mukaan H. Huhman isotooppitutkimukset viittaavat siihen, että svekofennidisiin grauvakoihin on tullut vain vähän vanhan kuoren materiaalia ja valtaosa sedimenteistä erodoitui 'resenttisestä' vulkaanista alkuperää olevasta kuoresta. Laajoen (1986) mukaan on mahdollista, että svekofennidiset liuskeet edustavat muinaisen mantereen läheisyydessä tai osittain jopa sen päällä olevan saarikaaren tai vastaavan systeemin tuotteita. Uusin Tampereen liuskealueesta karttunut tietous osoittaa paleotektoonisten olosuhteiden, vulkanismin ja sedimentologian olleen ainakin yksityiskohdissaan monimuotoisempaa kuin aiemmin oletettiin (Kähkönen 1989, 1990). Yksityiskohtaisempia kuvauksia Etelä-Pohjanmaan liuskeista on mm. Evijärven (Vaarma 1984), Seinäjoen (Pääkkönen 1966, Oivanen 1982, Mäkitie 1990), Kuortaneen (Tyrväinen 1985) ja Kaustisen alueilta (Vanne 1984). Vittingin jakson kvartsirikkaista kiviä ovat tutkineet Hietanen (1938), Kokko (1983) ja Tuukki (1984). Liuskekaaren pohjoisosan grafiittirikkaiden liuskeiden geokemiaa ovat tarkastelleet mm. Lindmark (1978), Talvitie ym. (1980), Lonka (1981) ja Ruskeeniemi ym. (1986).

7 6 Liuskeiden kemiallisia analyysejä ja kuvauksia sisältyy myös Lonkan (1967) koko maan liuskeiden hivenmetallipitoisuuksia käsittelevään tutkimukseen. Sakselan (1935) ja Laitakarin (1942) mukaan Etelä- Pohjanmaa edustaa korkeampaa stratigrafiatasoa kuin Keski-Pohjanmaa. Sittemmin yläbotnialaisiksi on luettu grauvakkavyöhykkeitä, joissa on välikerroksina emäksisiä vulkaniitteja ja grafiittiliuskeita (Luukkonen ja Lukkarinen 1986). Yhteenvetona tutkimusalueesta voidaan todeta, että liuskevyöhyke muodostaa kaaren Vaasan graniitin ympärille. Valtakivilaji on grauvakkakoostumuksinen kiilleliuske tai -gneissi. Liuskekaaren sisäosa on rakenteeltaan ja koostumukseltaan varsin homogeeninen. Tyypillisiä eriasteisesti migmatiittiutuneissa kiillegneisseissä ovat vähäiset grafiitti- ja rautakiisupitoiset välikerrokset. Johtohorisontin muodostavat tholeiittiset emäksiset metavulkaniitit, joista yhtenäisin on Vittingin amfiboliittijakso liuskevyöhykkeen eteläosassa. Siihen ovat rinnastettavissa pohjoisempana Teerijärven alueen amfiboliitit. Amfiboliittijaksoihin liittyy grafiittipitoisia liuskeita ja sulfidirikkaita, kalkkisilikaattisia sekä liuskevyöhykkeen eteläosassa myös oksidisia kemiallisia metasedimenttejä. Liuskekaaren ulkoreunalla liuskeiden koostumus ja rakenne ovat vaihtelevampia. Osittain se johtuu alhaisemmasta metamorfoosiasteesta. Vulkaniitit ovat valtaosin kalkkialkalisia ja intermediaarisia. Seinäjoen alueen liuskeissa on erotettavissa alumiinirikas yksikkö, kvartsi-maasälpärikkaita patjoja sekä rakenteeltaan kerrallisten grauvakoiden yksikkö. Vastaavan tyyppistä vaihtelua on kuvannut Vaarma (1984) liuskevyöhykkeen pohjoisosassa, Evijärven alueella. Metamorfoosiaste kohoaa koko liuskekaaren alueella kohti Vaasan graniittia, jonka kontaktivyöhykkeellä esiintyy sillimaniitti-, kordieriitti- ja granaattigneissejä.

8 7 Liuskekaaren keskivaiheilla - Lappajärven korkeudella - metamorfoosiaste on alhaisin vyöhykkeen itäreunalla, missä Perhon mafisten metavulkaniittien mineraalikoostumus vastaa epidootti-amfiboliittifasiesta. Metamorfoosiaste kasvaa varsin jyrkästi länteen päin. Vaarman (1984) mukaan Lappajärven ja Kaustisen alueiden välissä sijaitsevalla Evijärven alueella kiilleliuskeiden indeksimineraaleja ovat stauroliitti ja granaatti liuskevyöhykkeen itäosassa. Ne korvautuvat liuskevyöhykkeen keskiosalla muskoviitilla ja länsiosassa porfyroblastit ovat kalimaasälpää ja sillimaniittia. Seinäjoen antimonivyöhykkeen metamorfoosiaste vastaa amfiboliittifasieksen andalusiitti-isogradia ja metamorfoosiaste kasvaa sieltä progressiivisesti etelään (Mäkitie 1990), mutta myös kohti Vaasan graniittia pohjoisessa ja liuskejakson pituussuunnassa länteen päin. Metamorfisten leikkausten luonteesta, isogradien suunnasta ja mahdollisista epäjatkuvuuspinnoista ei viimeksi mainituilta osin ole yksityiskohtaisempia selvityksiä. 2. EPIKLASTISET METASEDIMENTIT 2.1 Liusketyypit Kerätystä materiaalista yleisin ryhmä ovat rakenteettomat, raitaiset tai massamaiset, yleensä hienorakeiset kiillegneissit, jotka ovat eriasteisesti migmatiittiutuneet. Liuskevyöhykkeen eteläosalla, Seinäjoen alueella (kuva 3) on kentällä erotettu kolme petrografista ryhmää. Yleisimpiä ovat lameelaarisesti tai kerrallisesti kerrokselliset metagrauvakat (kuva 4 ja 5). Osaa tästä paljastumissa selvästi erottuvasta ryhmästä on malmitutkimuksissa nimitetty myös tuffiiteiksi. Kivissä on yleensä silminnähden erotettavissa pieniä mineraalisiruja, jotka ovat valtaosin kvartsia.

9 8 Kuva 3. Näytteenottopisteiden sijainti Seinäjoen alueella karttalehdillä ja 08; kivilajit Neuvosen (1961) ja Oivasen (1981( mukaan.

10 9 Kivet ovat tyypillisiä Seinäjoen kaupungin eteläpuolella, Pajuluoman-Routakallion alueella ja siitä pohjoiseen Seinäjoen kaupungin alueella. Kerrospaksuus vaihtelee keskimäärin cm:stä noin yhteen metriin. Seinäjoen kaupungin pohjoispuolella kerrospaksuus ohenee tai kivet käyvät rakenteettoman massamaisiksi tai migmatiittisen raitaisiksi. Vittingin alueella kerrallisia grauvakkaliuskeita esiintyy amfiboliitijakson molemmilla puolilla. Tyypillisesti jakson pohjoispuolella niiden peliittisissä raidoissa esiintyy sillimaniittia. Grauvakkamamaisissa kivissä on yleisesti kalkkisilikaattilinssejä ja satunnaisesti esiintyy virtakerrosrakenteita ja karkeampia välikerroksia (kuvat 6, 9 ja 10). Karkeaklastisiset grauvakat käyvät yleisemmiksi lännempänä, Kuortaneen Tiisjärven alueella (mm. Tyrväinen 1984). Pajuluoman - Routakallion alueella esiintyy peliittien ja grauvakkavaltaisen yksikön välissä n. 10 m paksu kerrosrakenteinen konglomeraattipatja sekä ohuita kvartsiittisia tai kvartsiutuneita liuskeita, joissa kvartsin ohella on serisiittiä tai fibroliittia. Mm. Marttalanniemen Aumineralisoituneessa vyöhykkeessä esiintyy tektonisesti fragmentoitunutta serisiitti-kvartsikiveä, joka vastannee Pääkkösen (1966) kuvaamia Törnävän antimonimineralisaation sivukiviä. Liuskevyöhykkeen pohjoisosalla, Evijärven alueella vallitseva liusketyyppi on metagrauvakka, joka on kerrostunut sameusvirtausmekanismilla siten, että yleisin turbidiittityyppi on Bouman A-yksikkö (Vaarma 1984). Vimpelin-Lappajärven leikkauksen itäreunalla, Perhon alueella kiilleliuskeiden kerrospaksuus on 1-10 cm ja mineraalikoostumus vastaa yleisesti subgrauvakkaa (Laajoki 1966). Seinäjoen alueella toisen liuskeryhmän muodostavat andalusiittikiilleliuskeet. Plastisen kiilleliuskeen ja niukemmin kiillettä sisältävien kivilajiyksiköiden kompe-

11 10 Kuva 4. Kerrosrakenteinen metagrauvakka, Lauttajärvi, Ylistaro, kartta , X= , Y= Kuva 5. Kerrosrakenteinen metagrauvakka, Kapernaumi, Seinäjoki, kartta , X= , Y=

12 11 tenssieron seurauksena alumiinirikas kiilleliuske poimuilee osittain epäjatkuvina patjoina Pajuluoman kassiteriittipegmatiitin ja Routakallion plagioklaasiporfyriittimuodostuman alueella sekä siitä etelään. Andalusiittikiilleliuskeita esiintyy myös Orisbergin alueella Vittingin amfiboliittijakson eteläpuolella. Koostumukseltaan jokseenkin vastaavia stauroliittikiilleliuskeita esiintyy Kaustisen ja Teerijärven välisellä alueella. Ahvenjärvellä suoritettujen syväkairausten perusteella ne sijaitsevat intermediaarisen vulkaanisen yksikön päällä (Lindmark 1979). Evijärven alueella kiilleliuskeita esiintyy satunnaisina välikerroksina metagrauvakassa, joskin yleisesti ja siten, että peliit-tisen materiaalin osuus on alueen itäosissa hieman suurempi kuin muualla (Vaarma 1984). Evijärven alueella esiintyy myös peliittisiä sulfidi-grafiittiliuskeita (Vaarma 1984), jotka liuskevyöhykkeen eteläosassa on yleisimpiä liuskekaaren sisäkehällä eli Vaasan graniitin puoleisella osalla. Kolmas ryhmä Seinäjoen alueella ovat kvartsi-maasälpärikkaat, lähinnä massamaiset kivet, joita on myös kutsuttu happamiksi tuffiiteiksi (kuvat 7 ja 10b). Niukasti kiillettä sisältäviä kerroksia esiintyy andalusiittikiilleliuskeiden ja grauvakkaliuskeiden kontaktivyöhykkeellä yleensä korkeintaan muutamia metrejä paksuina patjoina (Bouman A-horisontti?). Muilla alueilla niukasti kiillettä sisältäviä liuskeita esiintyy Vimpelin ja Kaustisen alueilla intermediaaristen vulkaniittien välikerroksina sekä vulkaniittien ja kiille-liuskeiden kontaktivyöhykkeellä. Vimpelin Hallapuron alueella niitä on pidetty sedimentteinä (Laajoki 1966), mutta osaa kivistä lienee pyroklastisia tai epiklastisia vulkaniitteja (ks. mm. kuva 13). Vanteen (1978) mukaan Kaustisen alueella esiintyy karsikivihorisontin ja kiille-liuskeiden välissä paikoin m paksulti kerrallista leptiittistä kiveä.

13 12 Kuva 6. Virtausrakenteinen metagrauvakka, Tarikonkorpi, Nurmo, kartta , X= , Y= Kuva 7. Kvartsimaasälpäliuskekerros metapeliitissä, Routakallio, Seinäjoki, kartta , X= , Y=

14 Modaalinen koostumus Taulukossa 1 on esitetty Seinäjoen alueen tyyppikivien modaalisia analyysejä ja taulukossa 2 vastaavia kemiallisia analyysejä. Mineraalikoostumus on puhtaasti metamorfinen ja sidoksissa isokemialliseen uudelleenkiteytymiseen, ja siten mm. Blattin (1985) kuvaamat pääkomponenttien varhaisen vaiheen tasapainottumiseen liittyvät muuttumisreaktiot eivät ole jäljitettävissä. Seinäjoen alueen liuskeissa yleensä vain kvartsi on tunnistettavissa klastiseksi (kuvat 8 ja 9). Kivilajisirut ovat harvinaisia tai niin voimakkaasti uudelleenkiteytyneet, ettei alkuperäinen kivilaji yleensä ole määritettävissä (kuvat 10 a ja b). Seinäjoen andalusiittikiilleliuskeissa on biotiitin ohella muskoviittia. Maasälpää runsaammin sisältävissä liuskeissa kiille on lähes yksinomaan biotiittia ja mm. granaattia esiintyy suhteellisen vähän porfyroblasteina. Vyöhykkeen eteläosalla porfyroblastisina kasaumina esiintyvä muskoviitti korvaa andalusiitin kiillerikkaissa liuskeissa. Yksityiskohtaisesti alueen liuskeiden metamorfisia muuttumisilmiöitä on tutkinut Hannu Mäkitie (mm. Mäkitie 1990). Kvartsi-maasälpäliuskeiksi luokitelluissa kivissä kvartsia voi olla jopa 60 %, jolloin muiden komponenttien osuus jää vähäiseksi. Myös metagrauvakoiksi luokitellut kivet ovat kvartsivaltaisia. Ne sisältävät % kvartsia (> 65 SiO 2 ).Plagioklaasi on vallitseva maasälpä. Mikroskooppisesti erottuvien, yleensä melko hyvin pyöristyneiden jyvästen osuus on enimmillään parikymmentä prosenttia. Suurin osa niistä on kvartsia. Kalimaasälpää on sanottavasti vain karkearakeisissa muunnoksissa, joissa maasälvän osuus voi kohota 30 %:iin.

15 14 Taulukko 1. Seinäjoen alueen kiilleliuskeiden ja -gneissien, metagrauvakoiden sekä kvartsi-maasälpäliuskeiden modaalisia koostumuksia, paikat tarkemmin taulukossa Kvartsi Plagioklaasi Kalimaasälpä - on Biotiitti Muskoviitti Muut klasteja kpl/ p., joista kvartsi kpl plagioklaasi kpl kalimaasälpä kpl kivisirut kpl on Määritykset on tehnyt Jussi Leveinen v Metapeliitti; Seinäjoki, NKK Kerrallinen metagrauvakka, NKK Kerroksellinen metagrauvakka, NKK Kerroksellinen metagrauvakka, NKK Kerroksellinen metagrauvakka, NKK Taulukko 1. jtk Kvartsi Plagioklaasi Kalimaasälpä Biotiitti Muskoviitti Muut klasteja kpl/ 170 ei määr. ei määr p., joista kvartsi kpl plagioklaasi kpl 19 1 kalimaasälpä kpl 15 - kivisirut kpl on Karkeaklastinen metagrauvakka, NKK Kiilleliuske, NKK Kvartsimaasälpäliuske, NKK Kvartsimaasälpäliuske, NKK

16 15 Taulukko 2. Seinäjoen alueen kiilleliuskeiden ja -gneissien, metagrauvakoiden ja kvartsi-maasälpäliuskeiden kemiallisia koostumuksia (vrt. taulukko 1) SiO 2 % TiO Al 2 O Fe 2 O MnO MgO CaO Na 2 O K 2 O P 2 O Rb ppm Ba Sr La Th Routakallio; , , NKK Pentinneva; , , , NKK Kapernaumi; , , , NKK Kapernaumi; , , , NKK Kapernaumi; , , , NKK Taulukko 2 jtk Si 2 O TiO Al 2 O Fe 2 O MnO MgO CaO Na 2 O K₂O P₂0₅ Rb ppm Ba Sr La Th Tarikonkorpi; , , NKK Lauttajärvi; , , NKK Pajuluoma; , , NKK Routakallio; , , NKK

17 16 Kuva 8. Mikroskooppikuva noin viisinkertaisella suurennoksella tyypillisestä hienorakeisesta metagrauvakaksi luokitellusta liuskeesta, jossa on harvakseltaan makroskooppisesti erottuvia jyväsiä. NKK , Pentinneva, Seinäjoki; , , Kuva 9. Kerrallisen karkeahkorakeisen metagrauvakan mikroskooppirakenne, suurennos noin 5-kertainen; kuvan keskellä oleva tumma juova on heikosti uudelleenkiteytynyt liuske-fragmentti. Näyte 2222-R m, Marttalanniemi. Nurmo, , ,

18 17 Kuva 10. Karkearakeisen grauvakkaliuskeen (a) ja tuffiittisen (?) kvartsimaasälpäliuskeen (b) mikroskooppikuvia, joissa on nuolella merkitty uudelleenkiteytyneitä kivilaji-fragmentteja. Näytteet: (a) NKK , Tarikonkorpi, , , (b) NKK-83-58, Koninpäänmäki, , ,

19 Kuva 11. Etelä-Pohjanmaan epiklastisten kivien ryhmittyminen Herronin (1998) luokitteludiagrammien mukaan. 18

20 19 Kuva 12. Natrium-kalium-suhteen vaihtelu Etelä-Pohjanmaan liuskenäytteissä. (a) Seinäjoen - Lapuan alue, näytteet on eroteltu kenttäluokittelun mukaisesti omilla tunnuksilla (b) kiilleliuskeet ja -gneissit muilta osa-alueilta, tunnukset viittaavat alueeseen

21 Pääkomponentit Keskipitoisuudet Taulukossa 3 on detritaalisten liuskeiden keskipitoisuuksia eri osa-alueilta. Taulukossa 4 on vastaavasti keskipitoisuuksia rakenteeltaan eri tyyppisistä liuskeista. Liuskevyöhykkeen pituussuunnassa pääkomponenttien alueellisissa keskipitoisuuksissa on vain vähäisiä eroja. Keskiosalla, eli Seinäjoen ja Vimpelin-Lappajärven alueilla, on vähän rautaa suhteessa alkaleihin. Lisäksi Vimpelin - Lappajärven alueen näytteet ovat keskimääräistä kvartsirikkaampia, mikä heijastuu alhaisena alumiini-oksidipitoisuutena. Lännessä, Orisbergin alueella on hieman enemmän kalsiumia kuin muilla osa-alueilla. Oleellisia eroja ei ole myöskään Seinäjoen alueen andalusiittikiilleliuskeiden ja Kaustisen alueen stauroliittikiilleliuskeiden koostumuksissa. Metapeliiteissä on alumiinioksidia keskimäärin kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin Seinäjoen grauvakkaliuskeissa. Kalsium ja natrium erottavat parhaiten peliittiset kivet grauvakoista ja biotiitti-plagioklaasigneisseistä, joissa alumiinioksidin määrä saattaa joskus olla korkeahko (17 % Al 2 O 3 ). Seinäjoen kvartsi-maasälpäliuskeissa on keskimäärin 8 %-yksikköä enemmän piihappoa kuin grauvakkaliuskeissa. Vertailuryhmänä on myös petrograafisesti vastaavia, joskin maasälpää selvästi enemmän sisältäviä gneissejä Vimpelin alueelta. Vimpelin näytteisiin sisältyy vulkanogeenisia kiviä, jotka sijaitsevat välikerroksina Perhon ja Lappajärven mafisissa vulkaniiteissa ja Vimpelin kalkkikivi-dolomiittihorisontissa. Kiillerikkaampiin liuskeisiin verrattuna niissä on niukemmin titaania, rautaa ja magnesiumia sekä runsaammin kalsiumia. Vastaavasti Seinäjoen kvartsimaasälpäliuskeisiin nähden niissä on runsaammin alumiinia, rautaa ja kalsiumia.

22 21 Taulukko 3. Detritaalisten liuskeiden kemiallisia keskipitoisuuksia ryhmiteltynä osa-alueittain n kpl SiO₂ TiO Al 2 O Fe 2 O MnO MgO CaO Na 2 O K 2 O As ppm Au ppb Ba ppm Co Cr Cu Cs La Li Mn Ni Rb P Sb Sc SM Sr Ta Th U V Y Zn Kaikki epiklastiset liuskeet 2. Orisbergin alueen kiilleliuskeet ja gneissit 3. Seinäjoen - Lapuan alueen kaikki liuskeet 4. Vimpelin-Lappajärven kiilleliuskeet ja -gneissit 5. Kaustisen-Teerijärven kiilleliuskeet ja -gneissit

23 22 Taulukko 4. Detritaalisten liuskeiden kemiallisia keskipitoisuuksia ryhmiteltynä liusketyypeittäin. Vertailuryhmänä on analyysi 5, johon sisältyy vulkaniittisia kiviä n kpl SiO 2 % TiO Al 2 O Fe 2 O MnO MgO CaO Na 2 O K 2 O As ppm Au ppb Ba ppm Co Cr Cs Cu La Li Mn Ni P Rb Sb 81 < Sc SM Sr Ta Th U V Y Zn Metapeliitit, Seinäjoen - Lapuan alue 2. Stauroliittikiilleliuskeet, Kaustisen alue 3. Grauvakkaliuskeet, Seinäjoen alue 4. Kvartsi-maasälpäliuskeet, Seinäjoen alue 5. Kvartsi-maasälpäliuskeet ja -gneissit, Vimpelin alue

24 23 Eri alueiden kvartsi-maasälpäliuskeet ja happamat vulkanogeeniset kivet erottuvat toisistaan varsin hyvin titaanin harker-diagramilla (kuva 13a). Seinäjoen alueen kvartsi-maasälpäliuskeet ryhmittyvät 'päällekkäin' grauvakkaliuskeiden ja kiillegneissien sekä sedimenttisiksi luokiteltujen biotiitti-plagioklaasigneissien kanssa (kuva 13b). Vimpelin (Perhon ja Lappajärven) alueen kvartsi-maasälpägneisseissä ja erityisesti Kaustisen (Köyhäjoen ja Ahvenlammen jaksojen) mineraalikoostumukseltaan vastaavissa vulkanogeenisissä kivissä titaanin suhde piihappoon on erilainen. Niiden jakauma vastaa melko hyvin Seinäjoen alueen metavulkaniittien (uraliitti- ja plagioklaasiporfyriittien) jakaumaa (kuva 13 c). Kalsiumin ja natriumin oksidisumma kuvastaa plagioklaasin määrä. Vertailuryhmänä olevissa Seinäjoen alueen vulka-niiteissa kalsiumin ja natriumin oksidisumma on alumiiniin nähden keskimäärin hieman suurempi kuin ympäristön grau-vakkaliuskeissa (kuva 14). Vastaavasti Seinäjoen alueella alumiinioksidin määrä on suurempi suhteessa kalsiumin ja natriumin oksidisummaan kuin Helovuoren (1979) ja Huhtalan (1979) mukaan Pielaveden - Pyhäsalmen alueen happamissa ja intermediaarisissa tuffiiteissa. Piin suhde alumiiniin kuvastaa kvartsin osuutta liuskeissa. Piin suhde alumiiniin on keskimäärin jokseenkin saman suuruinen eri osa-alueiden grauvakka- ja kiillegneisseissä (kuva 15). Niihin verrattuna Seinäjoen alueen kvartsi-maasälpäliuskeissa on ylimäärin kvartsia.

25 Kuva 13. Titaanin harker-diagrammeja eri tyyppisistä liuskeista ja vulkaniiteista Etelä-Pohjanmaan liuskealueelta (a) Eri osa-alueiden kvartsi-maasälpäliuskeet (b) Eri osa-alueiden kiilleliuskeet ja -gneissit (c) Seinäjoen uraliitti- ja plagioklaasiporfyriitit; tunnus muodostumakohtaisesti

26 25 Kuva 14. Liuskeiden keskipitoisuuksien sijoittuminen diagrammilla Al 2 O 3 vs (CaO+Na 2 O); tunnukset viittaavat osa-alueeseen tai liusketyyppiin. Kuvaan on merkitty myös keskipitoisuuksia Pohjanmaan intermediaarisista ja happamista vulkaniiteista: : Seinäjoen Sikakankaan muodostuman kvartsi-plagioklaasiporfyriitin (n=14) ja uraliitti-plagioklaasi-porfyriitin (n=3) keskipitoisuudet : Pielavesi - Pyhäsalmi-alueen leptiittien sekä happamien ja intermediaaristen tuffiittien keskipitoisuuksia Helovuoren (1979, taulukko 1, anal.l-5) ja Huhtalan (1979, taulukko 3, anal sekä taulukko 2, anal. 1-4) mukaan Kuva 15. Liuskeiden keskipitoisuuksien sijoittuminen diagrammilla SiO 2 /Al 2 O 3 vs K 2 O/Na 2 O, tunnukset kuten edellä.

27 Profiilidiagrammit Seinäjoen ja Lapuan alueelta on liuskejakson poikkileikkauksesta esitetty pääkomponenteista x-koordinaatin suhteen piirrettyjä jakaumakuvia (kuvat 16-20). Eri liusketyypit on merkitty omalla tunnuksella siten, että peliittiset kivet sisältyvät rakenteellisesti luokittelemattomien kiilleliuskeiden ja -gneissien ryhmään, jonka tunnus kuvissa on vinoristi. Kenttäluokituksen mukaiset grauvakkaliuskeet on merkitty neliöllä ja kvartsi-maasälpäliuskeet ristillä. Muutamaan kuvaan on piirretty mahdollinen liuskejakson poikkileikkauksen pitoisuusvaihtelua kuvastava 'trendi'. Alumiinirikkaita ja kvartsi-määsälpäliuskeita sisältävä vyöhyke erottuu parhaiten alumiinin, rapautumisindeksin (CIA), raudan ja Na 2 O/K 2 O-suhteen jakaumissa. Raudan pitoisuusvaihtelu on varsin pieni (4-8 % Fe 2 O 3 ) kiilleliuskeissa ja -gneisseissä. Magnesiumilla hajonta on vain hieman suurempi (kuva 17). Rauta kuvastaa pääasiassa biotiitin määrää, koska rautasulfideja on niukasti samoin kuin petrofysiikan (kuva 20) perusteella oksidista rautaa. Seinäjoen alueella eri tyyppiset liuskeet ryhmittyvät ehkä parhaiten suhteilla CaO/K 2 O (kuva 18b), Si/Al (kuva 19a) ja K/Al (19b).

28 27 Pohjoisosassa, Lapuan alueella kaliumia on hieman niukemmin suhteessa alumiiniin, mutta enemmän suhteessa kalsiumiin kuin Seinäjoen alueen grauvakoiksi luokitelluissa liuskeissa. Pohjoisosan liuskeissa Na₂0/K₂0-suhde ja Si/Al-suhde ovat jokseenkin yhtä suuria kuin etelämpänä. Tämä johtopäätös voitaneen tehdä huolimatta ko. suhteiden suurehkosta hajonnasta Seinäjoen alueella. Vastaavasti kalsiumin suhde kaliumiin näyttäisi - huomioiden liusketyyppien vaihtelukin - sekä profiilin etelä- että pohjoisreunalla olevan suurempi kuin liuskevyöhykkeen sisäosilla. Tämä saattaisi olla seurausta kaliumin mobiiliutumista metamorfoosiasteen kasvaessa (esimerkiksi metamorfisessa differentioitumisessa leukosomiainekseen). Lapuan alueella on myös magnesiumia keskimäärin hieman enemmän kuin Seinäjoen alueella (kuva 17b), missä rautaa on varsin runsaasti suhteessa magnesiumiin osassa grauvakoiksi luokiteltuja kiviä (kuva 20a). Tarkasteltaessa edellisiä kuvia liusketyypeittäin havaitaan, että Seinäjoen alueen kvartsi-maasälpäliuskeet sisältävät runsaimmin piitä ja niukimmin kaliumia suhteessa alumiiniin. Myös kalsiumin suhde kaliumiin on suurehko.

29 28 Kuva 16. Paikkaan sidottuja pitoisuusjakaumia Seinäjoen - Lapuan alueen liuskeissa. Näytteenottopisteet on projisoitu kartta-koordinaatistoon siten, että x-akseli vastaa x- koordinaattia. (a) alumiini (% Al 2 O 3 ) (b) ns. rapautumisindeksi, CIA (= mol Al 2 O 3 /Al 2 O 3 +CaO+Na 2 O+K 2 O))

30 Kuva 17. Paikkaan sidottuja pitoisuusjakaumia Seinäjoen - Lapuan alueen liuskeissa. (a) raudan kokonaismäärä (% Fe 2 O 3 ) (b) magnesium ( % MgO) 29

31 30 Kuva 18. Paikkaan sidottuja pitoisuusjakaumia Seinäjoen- Lapuan alueen liuskeissa. (a) natriumin suhde kaliumiin (Na 2 O/K 2 O) (b) kalsiumin suhde kaliumiin (CaO/K 2 O)

32 31 Kuva 19. Paikkaan sidottuja pitoisuusjakaumia Seinäjoen - Lapuan alueen liuskeissa. (a) piin suhde alumiiniin (Si/Al, atomisuhteilla) (b) kaliumin suhde alumiiniin (K/Al, atomisuhteilla)

33 32 Kuva 20. Paikkaan sidottuja pitoisuusjakaumia Seinäjoen - Lapuan alueen liuskeissa. (a) raudan suhde magnesiumiin (Fe/(Fe+Mg)) (b) oksidisen raudan määrää kuvastava suskebtibiliteettiarvo, asteikko logaritminen

34 Hivenalkuaineet Keskipitoisuus Hivenalkuaineiden keskipitoisuudet on esitetty pääkomponenttien tavoin ryhmiteltyinä edellä taulukoissa 3 ja 4. Hivenalkuaineet voidaan luokitella kahteen pääryhmään: - selvimmin pääkomponenttien kanssa korreloivat alkuaineet (mm. Ba, Sr, Sc, Ni) - vulkaniittien hydrotermiseen toimintaan tai pegmatiittiprosessiin ja muihin epigeneettisiin prosesseihin mieluusti osallistuvat alkuaineet (mm. Sb, Au, As, Li, Cs). Määrääviä tekijöitä kaikkien hivenalkuaineiden pitoisuusvaihtelussa ovat kiilteen ja maasälpien määrä ja keskinäinen määräsuhde. Esimerkiksi Tampereen alueen fylliittisiin kerroksiin on todettu sisältyvän enemmän mm. Li, B, Ga, Rb, Cu, Ni ja V sekä vähemmän Cr ja Ba kuin karkeampirakeisiin grauvakkakerroksiin (Lonka 1967). Seinäjoen alueella peliittiset kivet sisältävät grauvakkaliuskeita runsaammin Sc, Ba, Rb, Th, Cr, Cu, Ni, V, Zn ja La sekä vähemmän Sr, Mn, P ja Cs. Mangaani ja cesium eivät siis yksiselitteisesti korreloidu kiilteen määrään eikä lantaani maasälpään. Grauvakkaliuskeiden ja kvartsi-maasälpäliuskeiden hivenalkuainepitoisuuksien keskinäinen suhde on samankaltainen selittyen tämäkin kiilteen ja maasälvän määräsuhteilla. Esimerkiksi bariumin ja strontiumin pitoisuudet ovat jokseenkin yhtä suuret molemmissa liusketyypeissä, koska kivissä on jokseenkin yhtä paljon kalsiumia ja natriumia (taulukko 3). Arseeni, antimoni ja litium ovat varsin selvästi rikastuneet Seinäjoen alueen liuskeissa. Arseenia on keskimääräistä runsaammin myös Vimpelin profiilin kvartsi-maa-

35 34 sälpägneisseissä ja litiumia Kaustisen alueen liuskeissa. Seinäjoen alueen liuskeissa on jokseenkin saman verran bariumia, mutta vähemmän sinkkiä ja nikkeliä Lonkan (1967) mukaan Tampereen alueella. Kaustisen alueen stauroliittikiilleliuskeissa on keskimäärin vähemmän bariumia ja rubidiumia sekä runsaammin kromia ja nikkeliä kuin Seinäjoen alueen andalusiittikiilleliuskeissa (taulukko 4). Vimpelin alueen kiillettä niukasti sisältävät liuskeet eroavat Seinäjoen alueen vastaavista kivistä siten, että niissä on selvästi vähemmän Rb, Ba, Sr, La, Cr ja Cs sekä runsaammin Cu, Mn ja Y. Kaliumin, kalsiumin, strontiumin, bariumin ja rubidiumin keskinäisillä suhteilla ne erottuvat omaksi ryhmäksi (taulukko 5). Taulukko 5. Eräiden Etelä-Pohjanmaan liuskeiden alkalisuhteiden keskiarvoja Rb/Sr K/Rb Ca/Sr Rb/Ba Rb/Sr Vimpelin-Lappajärven kvartsi-maasälpäliuskeet 2. Seinäjoen alueen - " - 3. Seinäjoen alueen metagrauvakat 4. Seinäjoen alueen metapeliitit Seinäjoen alueen liuskeiden keskinäinen suhde kuvastuu varsin hyvin diagrammeilla K/Rb vs Rb, (Al 2 O 3 + 5K 2 O) vs Rb ja Ca/Sr vs Sr (kuva 21). Peliittiset ja kiilleköyhät kivet korreloituvat näissä diagrammeissa jokseenkin lineaarisesti. Kaustisen alueen liuskeet ovat lievästi ja Vimpelin kvartsi-määsälpäliuskeet varsin selvästi Rb- ja Srpuutteisia verrattuna Seinäjoen alueeseen.

36 35 Kuva 21. Erilaisia alkuainesuhteisiin perustuvia kovariaatiodiagrammeja; tunnukset edustavat eri osa-alueiden ja erilaisten liusketyyppien keskipitoisuuksia (a) K/Rb vs Rb (b) (Al 2 O 3 +5K 2 O) vs Rb (c) Ca/Sr vs Sr

37 Profiilidiagrammit Seinäjoen - Lapuan leikkauksessa ei detritaalisten liuskeiden perusmetallipitoisuuksissa ole sellaista systemaattista vaihtelua, joka voitaisiin liittää eteläosan kalkki-alkalisiin vulkaniitteihin tai pohjoisosan tholeiittisiin vulkaniitteihin. Joitakin keskimääräistä korkeampia Cu-pitoisuuksia esiintyy Seinäjoen ympäristössä (kuva 22). Mangaanin pitoisuusvaihtelu on pohjoisosassa vähäisempi ja pitoisuus keski-määrin hieman suurempi kuin eteläosassa (kuva 22). Tässä tapauksessa mangaani voi periytyä mangaanimuodostumia sisältävästä metachert-muodostumasta, koska yleensä mangaanin on todettu ajautuvan progressiivisessa metamorfoosissa alhaisemman lämpötilan suuntaan (mm. Rösler & Beuge 1986). Toisin sanoen mangaani on voinut uuttua pelkistävän grafiitti-kiisuliuskeassosiaation vaikutuksesta ja saostua hapettavaan liuskeympäristöön, kuten tapahtuu nykyisin merenpohjalla sedimenttien pinnalla. Volatiilisten alkuaineiden jakautuminen on selväpiirteisempää - niitä on runsaimmin kalkkialkalisten vulkaniittien ja alhaisimman lämpötilan metamorfisen vyöhykkeen alueella (mm. litium ja arseeni, kuva 23). Suhteutettuna kaliumiin, barium ja rubidium esiintyvät varsin samankaltaisesti. Jostakin syystä Rb/K-suhde on korkeahko peliittisten liuskeiden eteläpuolella sijaitsevissa kvartsi-maasälpäliuskeissa (kuva 24). Rubidiumia on kaliumiin nähden ylimäärin myös eräissä Pajuluoman kassiteriittipegmatiittia ympäröivissä muissa liuskeissa. Joko rubidium on ollut kaliumia aktiivisemmin sitoutunut kiilteeseen epigeneettisissä prosesseissa tai sitten kalimaasälvän muuttumisessa rubidium on jäänyt kiilteeseen ja kalium ajautunut hydrotermisiin liuoksiin. Muista alkuaineista esimerkiksi skandiumin määrä seuraa kivien kiillepitoisuutta, rautaa, ainakin siltä osin, että kvartsi-maasälpäliuskeissa sitä on niukasti (kuva 24).

38 Kuva 22. Paikkaan sidottuja pitoisuusjakaumia Seinäjoen - Lapuan alueen liuskeissa. (a) kuparipitoisuus, ppm Cu (b) mangaanipitoisuus, ppm Mn Seinäjoen 37

39 Kuva 23. Paikkaan sidottuja pitoisuusjakaumia Seinäjoen - Lapuan alueen liuskeissa. (a) litiumpitoisuus, ppm Li (b) arseenipitoisuus, ppm As 38

40 Kuva 24. Paikkaan sidottuja pitoisuusjakaumia Seinäjoen - Lapuan alueen liuskeissa. (a) Rb/K-suhde (b) skandiumpitoisuus, ppm Sc 39

41 40 3. KEMIALLISET METASEDIMENTIT JA GRAFIITTI-KIISUPITOISET METAPELIITIT 3.1 Esiintyminen Liuskevyöhykkeen eteläosassa merkittävän johtohorisontin muodostavat ns. Vittingin tyyppiset kvartsikivet, tyyppiesiintymänä Hietasen (1935) kuvaama Lapuan Simpsiönvuoren grafiitti- ja rautakiisupirotetta sisältävä, paikoin sinertävä kvartsiitti. Kvartsikiviin liittyy vähäisiä karsikivi-, rautasilikaatti-, mangaanisilikaatti-, magnetiitti- ja kiisuliuskekerroksia sekä vaihtelevasti grafiittia ja kiisuja sisältäviä peliittiisiin tai grauvakkamaisiin liuskeisiin vaihettuvia muunnoksia. Kokonaisuudessaan assosiaatio on selitettävissä Algoma-tyyppisten rautamuodostumien fasiesjaottelulla (Tuukki 1986). Kalkkikiviä Etelä-Pohjanmaan liuskevyöhykkeellä on niukasti. Eteläosassa esiintyy vähäisiä karbonaattiosueita em. Vittingin jaksossa, yleisimmin sen keski- ja länsiosilla. Lisäksi tunnetaan pieni Hevonkosken kalkkikivilouhos Isossakyrössä sekä Kurikan Myllykylän kalkkikiviesiintymät liuskevyöhykkeen eteläreunalla (Laitakari 1942). Pohjoisempana, liuskevyöhykkeen itäosalla Vimpelin Västerbackan alueella esiintyy yhtenäisempi kalkkikividolomiitti-horisontti intermediaaristen vulkaniittien ja grauvakka-liuskeiden kontaktivyöhykkeellä (Törnroos 1974). Tällä alueella ei esiinny mainittavasti grafiittikiisuliuskeita tai muita rautamuodostuma-assosiaatioon rinnastettavia kiviä, joskin kvartsikivi-grafiittiliuskeassosiaation kiviä esiintyy kairausten mukaan hieman etelämpänä Alajärven alueella. Koko liuskevyöhykkeellä grauvakoissa esiintyy runsaasti mitättömän kokoisia ja koostumukseltaan vaihtelevia karsikivilinssejä, mm. konkreetioita, joissa Seinäjoen alueella tyypillinen mineraali on scheeliitti. Kaustisen-Teerijärven vulkaniitit liuskevyöhykkeen pohjoisosassa vastaavat litologisesti Vittingin amfiboliitteja. Simpsiön tyyppisiä kvartsikiviä ei alueelta tunneta, mutta Raisjoen kiisuliuskeet ovat rinnastettavissa rautamuodostumien sulfidifasiekseen. Vaarman(1984) mukaan

42 41 peliittisissä sulfidi-grafiittiliuskeissa esiintyy satunnaisesti tummia, parin senttimetrin paksuisia cherttimäisiä välikerroksia. Kaustisen alueella karsikivet liittyvät Vanteen (1978) mukaan läheisesti vulkaaniseen jaksoon siten, että yhtenäinen, muutaman kymmenen metrin paksuinen ja epäpuhtaita kalkkikiviosueita sisältävä karsikivihorisontti sijaitsee amfiboliitin ja kiilleliuskeiden välissä. Myös Evijärven alueella karsikivet ovat Vaarman (1984) mukaan läheisessä yhteydessä vulkaanisiin kiviin ja paikoin mustaliuskeisiin periytyen epäpuhtaista karbonaattirikkaista sedimenteistä, jotka sisältävät vulkanoklastista, tuffista ja osaksi myös grauvakkamaista materiaalia Kemiallinen koostumus Talvitie ym. (1980) ovat vertaillet Teerijärven alueen grafiittikiisuliuskeiden perusmetallipitoisuuksia vastaaviin kiviin Kainuussa. Yleinen havainto oli, että Pohjanmaan kiisuliuskeissa on niukemmin nikkeliä ja sinkkiä sekä enemmän kobolttia ja kuparia kuin Kainuun alueella. Lonka (1981) on todennut rikin määrän kasvavan grafiittipitoisissa liuskeissa Kaustisen alueelta (0 3 % S) lounaaseen Teerijärven jaksoihin (0-6 % S) keskimäärin kahdella tai kolmen prosenttiyksikön verran, samalla kun kuparin, nikkelin, koboltin ja sinkin pitoisuudet kasvavat 2-4-kertaisiksi! Taulukossa 6 on keskipitoisuuksia Lapuan ja Nurmon alueiden metacherteistä ja niissä vähäisinä linsseinä esiintyvistä mangaanimuodostumista sekä koko alueen karsikivistä sekä grafiitti- ja kiisupitoisista liuskeista. Kvartsikivien kemiallista koostumusta luonnehtivat alhaiset Al 2 O 3 -, K 2 O- ja Na 2 O-pitoisuudet. Raudan ohella karsiraitaisissa kvartsikivissä on huomattavasti magnesiumia ja kalsiumia, paikoin myös mangaania ja fosforia. Kemiallisen koostumuksen mukaan kvartsikivet ovat uudelleenkiteytyneitä dolomiitti-, rauta- ja rikkipitoisia piisaostumia (Tuukki 1986).

43 42 Taulukko 6. Kemiallisten metasedimenttien keskimääräinen kemiallinen koostumus n kpl SiO 2 % TiO Al 2 O Fe 2 O MnO MgO CaO Na 2 O K 2 O P 2 O Cu ppm Cr < 5 Ni Zn Nurmon ja Lapuan metachertit 2. Karsikivet 3. Grafiitti-kiisuliuskeet ; Etelä-osa (Nurmo jne.) 4. Grafiitti-kiisuliuskeet; Pohjoisosa (Kaustinen jne.) 5. Rodoniittikvartsiitit (Mn-muodostumat) Mn-muodostumissa perusmetalleja on erittäin niukasti. Bonattin ym. (1972) luokittelulla ne vastaavat lähinnä hydrotermisiä mangaanisaostumia (kuva 25). Yhteenvetona voidaan todeta, että Vittingin jaksossa perus-metallien pitoisuudet ovat selvästi pienempiä ja mangaanin pitoisuus korkeampi kuin Kaustisen - Teerijärven alueella.

44 43 Kuva 25. Rodoniitti-pyroksmangiittikvartsikivien sijoittuminen Bonattin ym. (1981) luokitteludiagrammilla. Kirjaimet viittaavat näytteenottopaikkoihin: S=Lapuan Simpsiönvuori, K=Lapuan Kivimäki, L=Laihian Tönkkä. 3.3 Malmikriittisyys Vittingin jakson ja Kaustisen - Teerijärven alueen kemiallisten metasedimenttien malmikriittisyyden arvioimiseen käytettiin faktorianalyysiä, jolla haettiin lähinnä kullan yhteyksiä muihin metalleihin (As, Sb, Mo, Cu, Zn, Ni, Cr, Co, W, U, V). Ryhmittymistä purettiin alueittain laskettujen korrelaatiomatriisien avulla.

45 44 ROTATED FACTOR MATRIX: FACTOR 1 FACTOR 2 FACTOR 3 FACTOR Au As Sb Mo Cu Zn Ni Cr Co W U V Mn FACTOR VARIABLES=Au As Sb Mo Cu Zn Ni Cr Co W U V Mn ROTATION=VARIMAX Kuva 26. Kemiallisten metasedimenttien faktorianalyysi (Vax-SPSS X ). Varimax-rotaatioon otettiin pääkomponenttianalyysissä ominaisarvoltaan yli yhden olevat neljä faktoria, jotka selittävät 71.2 % käytetyn kolmentoista alkuaineen kokonaisvarianssista (kuva 26, liitteet 1 ja 2). Heikoimmin faktoreihin sisältyvät sinkki, antimoni ja kupari, joiden kommunaliteetti on noin 0.5. Sen sijaan esimerkiksi arseenin ja wolframin varianssista yli 90 % sisältyy pääkomponenttianalyysiin neljään ensimmäiseen faktoriin. Ensimmäinen faktori (V-Mo-Ni-U-Co-Cr) kuvastaa grafiitti-kiisuliuskeita ja neljäs faktori mangaania sisältäviä metacherttejä. Kullan suhteen mielenkiintoisia ovat toinen ja kolmas faktori. Faktori 2 muodostuu lähes yksinomaan metalleista Au, As ja W. Kolmanteen faktoriin ryhmittyvät As, Au, Cu ja Zn. Se edustaa perusmetalleista rikastuneita muodostumia kuvastaen niiden Au-kriittisyyttä. Molybdeenin ja vanadiinin keskinäinen korreloituminen, niiden suhde perusmetalleihin sekä perusmetallien keskinäiset korreloitumiset selittävät hyvin

46 45 ensimmäisen faktorin. Sinkin itseisarvoltaan korrelaatiokertoimet saattavat kuvastaa sen käyttäytyvän vaihtelevammin kuin muut perusmetallit. Faktori 2 on luettavissa suoraan korrelaatiomatriisista (liite 1). Arseenin ja wolframin korrelaatiokertoimet muiden kuin kullan suhteen ovat pieniä. samoin mangaanin ja antimonin korrelaatiokertoimet ovat kauttaaltaan pieniä (<.20), joskin hivenalkuaineiden negatiiviset korrelaatiokertoimet (mm. Mn vs Cr, V) saattavat olla merkityksellisiä lukuarvoiltaan pieninäkin (Chayes 1960). Eri osa-alueilla kulta korreloituu arseenin kanssa selvästi vain Vittingin jakson länsiosalla (Nikkarin alue) ja heikosti Kaustisen alueella (taulukko 7). Orisbergin alueella antimonin, arseenin ja litiumin rikastuminen on todennäköisesti epigeneettistä liittyen laaja-alaisempaan hydrotermiseen toimintaan paikallisesti hauraan kvartsikivimuodostuman särkymävyöhykkeissä. Kaustisen alueella korrelaatiot Au vs (U, Mo, Ni) ja Vittingin jakson itäosassa (Nurmo-Lapua) korrelaatiot Au vs (U, Zn) kuvastavat kullan läheisintä suhdetta mustaliuskeassosiaatioon. Vittingin jakson keskivaiheilla (Orisbergin alue) kulta korreloituu myös kuparin, sinkin ja mangaanin kanssa, mikä saattaa viitata primaariin ympäristöön fasiesvaihtelussa massiivinen sulfidimalmi-sulfidifasieksen rautamuodostumat. Muiden metallien keskinäisen korreloitumisen merkitystä on vaikea arvioida, koska eri tyyppisten kemiallisten sedimenttien määräsuhteiden vaihtelu eri osa-alueilla saattaa olla tärkein korrelaatiokertoimien lukuarvoihin vaikuttava tekijä. Joka tapauksessa perusmetallien keskinäiset korrelaatiokertoimet vaihtelevat suuresti. Kaustisen alueella korkeiden korrelaatiokertoimen lukuarvojen voi tulkita heijastelevan metallisuhteiltaan suhteellisen homogeenista ympäristöä ja huomioiden korkeahko pitoisuustaso, myös tietyssä mielessä monimetallisen assosiaation metallikriittisyyttä.

47 46 Taulukko 7. Metallien keskinäinen korreloituminen eri osa-alueiden kemiallisissa metasedimenteissä; merkitty vain parit, joissa korrelaatiokerroin yli 0.5 (vahvennettuna yli 0.7) tai alle NIKKARI ORISBERG Au As,W,-Sb Cu,Zn,-Cr As Au,W,-Sb -(U,CO,Ni) Sb Mn,Zn,-(Au,As) Mo U,Ni V, U Cu Ni Au Zn Sb Au Ni U,Co,Mo,Cu,V Co Cr V,Co,-Mn -(Au,Mn) Co V,Ni,Cr Ni,-As W Au,As,-Sb V Cr,Co,Ni Mo Mn Sb,-Cr -Cr U Mo,Ni -As jtk NURMO-LAPUA KAUSTINEN Au U,Mo,Ni,-Mn As -(U,CU) Sb -(Cr,V) Mo U,Ni,V,Cu U,Zn,Ni,Co,V,Au,-W Cu Ni,U,V,Mo Ni,-(As,W) Zn Mo,V,Co,Ni Ni U,V,Mo,Cu,Co,-Mn Cu,Mo,Zn,V,-W Cr V,-Mn V,-(W,Sb) Co V,Ni,U Zn,Mo,-W W -(Mo,Cu,Ni,Cr,Co,U) V Ni,Co,Mo,U,Cr,Cu Mo,Cr,Zn,Ni,-Sb Mn -(Ni,Cr,V) -Au U Mo,Cu,Ni,Co,V Au,Mo,-(W,As)

48 47 4. TARKASTELUA 4.1 Kerrostumisympäristö ja lähdealue Muinaisten merellisten detritaalisten sedimenttien kerrostumisympäristön suhdetta sedimenttien kemialliseen ja mineralogiseen koostumukseen ovat tarkastelleet mm. Condie (1967), Bhatia ym. (1981, 1986), Maynard ym (1982) McLennan (1982, 1984), Ayres (1983), Wybor & Chappel (1983), Ojakangas (1985, 1986), Blatt (1985) ja Sawyer (1985). Detritaalisten sedimenttikivien kemiallisen koostumuksen tulkinnassa on muutamia periaatteellisia eroja verrattuna magmakivien petrologiaan. Detritaalisten sedimenttien kemiallinen koostumus on ensisijaisesti seurausta kerrostuvan aineksen mineraalikoostumuksesta ja sitä ohjaavista ulkoisista tekijöistä, mm. kerrostumisympäristöstä, materiaalin saatavuudesta, kuljetusvoimista jne. Sen sijaan magmakivien kemiallinen koostumus on - ainakin periaatteessa - sama kuin kiteytyvällä kivisulalla. Ulkoisilla tekijöillä on toissijainen merkitys mm. kiteytymistä ja fraktioitumista ohjaavina tekijöinä. Kemiallista aineiston tulkinnassa vaikeuksia tuottaa myös oksidisummasta ja prosenttimuotoisesta aineistosta aiheutuvien riippuvuussuhteiden tuottama vääristymä. Diageneettisistä, metamorfisista tai muista sekundaarisista prosesseista aiheutuviin pääalkuaineiden pitoisuusvaihteluihin sisältyy 'tilastollista harhaa' myös sellaisissa komponenteissa, jotka eivät ole aktivoituneet uudelleenkiteytymis- tai muuttumis-prosesseissa (mm. Chayes 1960). Joka tapauksessa, voimakkaasti uudelleenkiteytyneistä liuskeista on käytännössä mahdoton yksityiskohtaisemmin arvioida, mitkä mineralogiset tai kemialliset piirteet kuvastavat autigeenista materiaalia tai aineksen diageneettistä metamorfista tai muuta 'epigeneettistä' alkuperää.

49 48 Helposti vettä läpäisevissä hiekkaisissa kerroksissa maasälvät muuttuvat kohtalaisen helposti savimineraaleiksi jo diageneettisessä vaiheessa, kun taas mutakerroksissa maasälvät ja aksessoriset mineraalit sekä niihin sitoutuneet hivenalkuaineet säilyvät paremmin (Blatt 1985). Metamorfoosissa ionivirta voi olla päinvastainen seuraten sedimenttien hydrolysiittipitoisuutta (Delian ym. 1986). Esimerkiksi vähäinen vaihtelu raudan ja magnesiumin määräsuhteissa ei välttämättä ilmennä primaarin savesaineksen koostumusvaihtelua tai detritaalisen kiilteen rapautumisastetta (Al- vs Mg-fyllosilikaatti). Näitä alkuaineita on varsin todennäköisesti imeytynyt joko suoraan merivedestä autigeeniseen savesainekseen tai muunlaisiksi komplekseiksi uudelleenkiteytymisen aikaisessa kuivettumisprosessissa syvemmältä vapautuneen veden kuljettamista aktiivisista ioneista tai yhdisteistä. Seinäjoen alueen detritaalisista liuskeista voidaan tehdä epäsuoria johtopäätöksiä uudelleenkiteytymisen aikaisista hapetus - pelkistysolosuhteista mm. raudan ja rikin avulla. Melko tasainen raudan suhde magnesiumiin (Fe/Fe+Mg = 0.56) eri tyyppisissä liuskeissa viittaisi siihen ettei oksidista rautaa (magnetiittia) ole kulkeutunut detritaalisena. Nykyisinkään rauta ei ole petrofysiikan perusteella oksidisessa muodossa, magnetiittina, mutta rikkiä sisältävissä välikerroksissa se esiintyy magneettikiisuna, kun taas pyriittiä on niukasti. voidaan siis olettaa, että kivien uudelleenkiteytymisen on tällä varsin rajatulla alueella tapahtunut alhaisen hapen osapaineen vallitessa. Samoin rikin osapaine on ollut alhainen, sillä rikin vähäisyys selittää Pääkkösen (1966) mukaan sen, että antimonia esiintyy poikkeuksellisen runsaasti metallisena. Sawyer (1986) arvioi, että pelkästään kemiallisesti grauvakoiden kerrostumisympäristön proksimaalisuutta ilmentävät 'detritaalisten' kemiallisten komponenttien,

50 49 SiO 2, Na 2 O, CaO, Sr, LREE, Zr ja Hf korkeat pitoisuudet. Distaalista luonnetta kuvastavia alkuaineita ovat Ti, Al, Fe, Mg, Cr, Zn, Sc, Y, Rb ja Cs. Kuitenkin on huomioitava, että esimerkiksi vulkaaniseen, subvulkaaniseen tai epigeneettiseen hydrotermiseen toimintaan liittyvä ulkopuolinen ionilisä sitoutuu helpoimmin adsorboitumalla kerrostumisympäristön savesainekseen ja sen negatiivisiin ioneihin (Delian ym. 1986). Nykyisin merenpohjalle kerrostuvista sedimenteistä erilaisiin kaarisysteemeihin liittyvät detritaaliset kerrostumat ovat koostumukseltaan samanlaisia kuin muinaiset grauvakat (mm. Maynard ym. 1982). Kaariympäristön liuskeissa on niukasti kvartsia ja ja paljon vulkaanisia fragmentteja. Pääalkalisuhteeltaan ne ovat natriumvaltaisia (Na 2 O/K 2 O > 1). Tämän on katsottu kumoavan Condien (1967) esittämän käsityksen siitä, että preliitukautisten grauvakoiden natriumvaltaisuus sekä vakaat Al 2 O 3 / Na 2 O- ja Na/K-suhteet ovat seurausta sedimenttien ja meriveden (tai interstiaalisen veden) reaktiosta, minkä seurauksena systeemi olisi tasapainottunut jo diageneesissä tai kuormitusmetamorfoosissa. Nykyisin merenpohjalle kerrostuvista detritaalisista sedimenteissä ainoa kemiallisesti selvästi erottuva ryhmä ovat passiivisen mannerreunuksen sedimentit, joille on tyypillistä korkea K 2 O/Na 2 O-suhde sekä alumiinin ja kvartsin runsaus (yli 16 % Al 2 O 3 ja yli 40 kvartsia tai 77 % SiO 2, Maynard ym. 1982). Muutoin ei pidetä todennäköisenä, että erityyppisiin ja kypsyysasteeltaan erilaisiin kaarisysteemeihin liittyvien vanhojen grauvakoiden kerrostumisympäristö voitaisiin rajata kemiallisen koostumuksen perusteella. Vaikka kvartsin runsautta onkin pidetty osoituksena graniittisesta lähdealueesta (mm. McLennan 1984), areniittien ja grauvakoiden suuri kvartsin osuus saattaa viitata pikemminkin happamaan vulkaaniseen lähdealueeseen kuin granitoidivaltaiseen kratoniseen ympäristöön (Ayres 1983).

RAPORTTITIEDOSTO N:O GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/1244/-93/1/10 Isokyrö Orisberg Niilo Kärkkäinen

RAPORTTITIEDOSTO N:O GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/1244/-93/1/10 Isokyrö Orisberg Niilo Kärkkäinen RAPORTTITIEDOSTO N:O 3426 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/1244/-93/1/10 Isokyrö Orisberg Niilo Kärkkäinen 30.11.1993 TUTKIMUSTYÖSELOSTE ISONKYRÖN KUNNAN ORISBERGIN ALUEEN MALMITUTKIMUKSISTA, KOSKIEN VALTAUSALUEITA

Lisätiedot

KULTATUTKIMUKSET TAMPEREEN LIUSKEJAKSOLLA KESÄLLÄ -85

KULTATUTKIMUKSET TAMPEREEN LIUSKEJAKSOLLA KESÄLLÄ -85 RAPORTTITIEDOSTO N:O 2435 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M19/2124/-87/2/10 Ylöjärvi, Tampere, Kangasala Olli Sarapää 28.10.1987 KULTATUTKIMUKSET TAMPEREEN LIUSKEJAKSOLLA KESÄLLÄ -85 1. JOHDANTO Työn tarkoituksena

Lisätiedot

pkisasiassa on mustaliusketta. Tassa on kolme erillista vyohyketta Oku-jakson kiviii: 1 talkkiliuske-, 1 karsi- ja 1 karbonaatti-karsivyohyke.

pkisasiassa on mustaliusketta. Tassa on kolme erillista vyohyketta Oku-jakson kiviii: 1 talkkiliuske-, 1 karsi- ja 1 karbonaatti-karsivyohyke. RAPORTTI XRF-ANALYYSIT REIASTA PVJ/LI - 1- POLVIJARVI, LIPASVAARA JOHDANTO Mustaliuskeita kasittelevassa raportissa (070/Hg-tutkimus I/ MH/1978) esitettiin kairanreikadiagrammi faktorianalyysin tuloksista

Lisätiedot

17VV VV 01021

17VV VV 01021 Pvm: 4.5.2017 1/5 Boliden Kevitsa Mining Oy Kevitsantie 730 99670 PETKULA Tutkimuksen nimi: Kevitsan vesistötarkkailu 2017, huhtikuu Näytteenottopvm: 4.4.2017 Näyte saapui: 6.4.2017 Näytteenottaja: Mika

Lisätiedot

17VV VV Veden lämpötila 14,2 12,7 14,2 13,9 C Esikäsittely, suodatus (0,45 µm) ok ok ok ok L. ph 7,1 6,9 7,1 7,1 RA2000¹ L

17VV VV Veden lämpötila 14,2 12,7 14,2 13,9 C Esikäsittely, suodatus (0,45 µm) ok ok ok ok L. ph 7,1 6,9 7,1 7,1 RA2000¹ L 1/5 Boliden Kevitsa Mining Oy Kevitsantie 730 99670 PETKULA Tutkimuksen nimi: Kevitsan vesistötarkkailu 2017, elokuu Näytteenottopvm: 22.8.2017 Näyte saapui: 23.8.2017 Näytteenottaja: Eerikki Tervo Analysointi

Lisätiedot

KTL Urpo Vihreapuu. Jakelu OKME/Outokumpu 1 kpl Hyv.

KTL Urpo Vihreapuu. Jakelu OKME/Outokumpu 1 kpl Hyv. Urpo Vihreapuu DO:-Z?ZZ07-PH~etala wp Jakelu OKME/Outokumpu 1 kpl Hyv. PEKKA H1ETALAN AU-KANSANNAYTTEESEEN LIITTYVIA HAVAINTOJA JA TUTKIMUSTULOKSIA 1999-2000. LllTE KAYNTIRAPOR-TTIIN KnOku/14/1-2-1999

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS ENONTEKIÖN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA PAL- KISKURU 1, KAIV.REK. N: SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA VUOSI- NA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS ENONTEKIÖN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA PAL- KISKURU 1, KAIV.REK. N: SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA VUOSI- NA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/1834/-87/1/60 Enontekiö Palkiskuru Ritva Karttunen 13.8.1987 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS TUTKIMUSTYÖSELOSTUS ENONTEKIÖN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA PAL- KISKURU 1, KAIV.REK. N:0 3226

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (10) M 19/3714/-88/1/10 Sodankylä Riiminoja Heikki Pankka GEOKEMIALLISEN Cu-Ni-Co-ANOMALIAN TARKISTUS

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (10) M 19/3714/-88/1/10 Sodankylä Riiminoja Heikki Pankka GEOKEMIALLISEN Cu-Ni-Co-ANOMALIAN TARKISTUS GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (10) M 19/3714/-88/1/10 Sodankylä Riiminoja Heikki Pankka 8.9.1988 GEOKEMIALLISEN Cu-Ni-Co-ANOMALIAN TARKISTUS RIIMINOJALLA SODANKYLÄN KUNNASSA VUOSINA 1980 1984 2 TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Seinajoen kartta-alueen kalliopera

Seinajoen kartta-alueen kalliopera WOMEN GEOLOGINEN KARTTA 1 :100 000 GEOLOGICAL MAP OF FINLAND 1 : 100 000 KALLIOPERAKARTTOJEN SELITYKSET LEHTI 2222 EXPLANATION TO THE MAPS OF SHEET 2222 PRE-QUATERNARY ROCKS Hannu Makitie ja Seppo I. Lahti

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUKSEN MALMIOSASTON RAPORTTI TIMANTTIPOTENTIAALISTEN ALUEIDEN TUTKIMUKSISTA KUUSAMOSSA VUODELTA 1993.

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUKSEN MALMIOSASTON RAPORTTI TIMANTTIPOTENTIAALISTEN ALUEIDEN TUTKIMUKSISTA KUUSAMOSSA VUODELTA 1993. M 19/4523/2001/1 Geologian tutkimuskeskus Raportti 4.10.2001 Marjatta Koivisto GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUKSEN MALMIOSASTON RAPORTTI TIMANTTIPOTENTIAALISTEN ALUEIDEN TUTKIMUKSISTA KUUSAMOSSA VUODELTA 1993

Lisätiedot

N:o JA REUTUOJAN ALUEELLA Tervol assa 1980 RO 14/81. Liitekartat ja s elosteet

N:o JA REUTUOJAN ALUEELLA Tervol assa 1980 RO 14/81. Liitekartat ja s elosteet RAUTARUUKKI OY MOREENIGEOKEMIALLISET TUTKIMUKSET YLI - KIRVESMAAN N:o JA REUTUOJAN ALUEELLA Tervol assa 1980 RO 14/81 Tut kimu sa lue Laatija Jakelu Yli- Kirvesmaa Reutuoj a E. Korvuo OU mal RO ma l Kunta

Lisätiedot

Malmi Orig_ENGLISH Avolouhos Kivilajien kerrosjärjestys S Cu Ni Co Cr Fe Pb Cd Zn As Mn Mo Sb

Malmi Orig_ENGLISH Avolouhos Kivilajien kerrosjärjestys S Cu Ni Co Cr Fe Pb Cd Zn As Mn Mo Sb 11.2 Malmi % % % ppm ppm % ppm ppm ppm ppm ppm ppm ppm Orig_ENGLISH Avolouhos Kivilajien kerrosjärjestys S Cu Ni Co Cr Fe Pb Cd Zn As Mn Mo Sb Konttijärvi Kattopuoli 0,20 0,14 0,07 48,97 376,76 4,33

Lisätiedot

Lestijärvi. Kaj J. Västi GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2341/-91/1/10. Syri

Lestijärvi. Kaj J. Västi GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2341/-91/1/10. Syri GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2341/-91/1/10 Lestijärvi Syri Kaj J. Västi 30.1.1991 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS LESTIJÄRVEN KUNNASSA VALTAUSA- LUEELLA SYRI 1, KAIV. REK. N:o 4512/1, SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUOLAJÄRVI 1, 2 JA 3, KAIVOSREKISTERI NROT 3082/1, 3331/1 ja 2 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUOLAJÄRVI 1, 2 JA 3, KAIVOSREKISTERI NROT 3082/1, 3331/1 ja 2 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/3712/-85/1/10 Kittilä Tepsa Antero Karvinen 29.11.1985 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUOLAJÄRVI 1, 2 JA 3, KAIVOSREKISTERI NROT 3082/1, 3331/1 ja 2

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄSSÄ VALTAUSALUEELLA VUOMANMUKKA 1, KAIV.REK N:O 3605/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA VUOSINA 1983-84 sekä 1988

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄSSÄ VALTAUSALUEELLA VUOMANMUKKA 1, KAIV.REK N:O 3605/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA VUOSINA 1983-84 sekä 1988 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2741/-89/1/60 Kittilä Vuomanmukka Kari Pääkkönen 26.9.1989 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄSSÄ VALTAUSALUEELLA VUOMANMUKKA 1, KAIV.REK N:O 3605/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SULKAVAN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKALAHTI 1, KAIV.REK.N:O 4897/1, VUOSINA SUORITETUISTA Ni-MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SULKAVAN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKALAHTI 1, KAIV.REK.N:O 4897/1, VUOSINA SUORITETUISTA Ni-MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/3144/-93/1/10 Sulkava Sarkalahti Hannu Makkonen 11.11.1993 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SULKAVAN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKALAHTI 1, KAIV.REK.N:O 4897/1, VUOSINA 1990-1992 SUORITETUISTA

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Malmiosasto M 19 /3122/85/2 Koskee Luhanka Tammijärvi Markku Tiainen TAMMIJÄRVEN LIUSKEJAKSON RAKENTEESTA

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Malmiosasto M 19 /3122/85/2 Koskee Luhanka Tammijärvi Markku Tiainen TAMMIJÄRVEN LIUSKEJAKSON RAKENTEESTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Malmiosasto M 19 /3122/85/2 Koskee 3122 06 Luhanka Tammijärvi Markku Tiainen 19.12.1988 LUHANGAN TAMMIJÄRVEN LIUSKEJAKSON RAKENTEESTA LUHANGAN TAMMIJÄRVEN LIUSKEJAKSON RAKENTEESTA

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/4522/-89/1/10 Kuusamo Ollinsuo Heikki Pankka 17.8.1989 1 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA OLLINSUO 1, KAIV.REK. N:O 3693 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

RIMPIKOIVIKON ZN-PB AIHEEN GEOKEMIALLISET TUTKIMUKSET JA POKA-KAIRAUS OULAISISSA

RIMPIKOIVIKON ZN-PB AIHEEN GEOKEMIALLISET TUTKIMUKSET JA POKA-KAIRAUS OULAISISSA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M19/2433/93/2/10 OULAINEN Rimpikoivikko Esko Iisalo 30.4.1993 RIMPIKOIVIKON ZN-PB AIHEEN GEOKEMIALLISET TUTKIMUKSET JA POKA-KAIRAUS OULAISISSA SISÄLLYSLUETTELO TUTKIMUSALUEEN SIJAINTI

Lisätiedot

ARKI, 1`t_'+i APU IALk GEO Väli-Suomen aluetoimisto M19/2431/2000/1/10 ALAVIESKA Juku Jarmo Nikander SKUS KULTATUTKIMUKSET ALAVIESKASSA KART

ARKI, 1`t_'+i APU IALk GEO Väli-Suomen aluetoimisto M19/2431/2000/1/10 ALAVIESKA Juku Jarmo Nikander SKUS KULTATUTKIMUKSET ALAVIESKASSA KART ARKI, 1`t_'+i APU IALk GEO Väli-Suomen aluetoimisto M19/2431/2000/1/10 ALAVIESKA Juku 28.1.2000 Jarmo Nikander SKUS KULTATUTKIMUKSET ALAVIESKASSA KARTTALEHDELLÄ 243108, KOHTEESSA JUKU, VUONNA 1998. 1 TUTKIMUSKOHTEEN

Lisätiedot

Alueen geologisen kartoituksen ja lohkaretutkimukset suoritti allekirjoittanut apunaan yo. Risto Valjakka.

Alueen geologisen kartoituksen ja lohkaretutkimukset suoritti allekirjoittanut apunaan yo. Risto Valjakka. 1 M/17/Yt-52/1 Ylitornio Veijo Yletyinen Allekirjoittanut suoritti osaston johtajan toimesta kansannäytteiden No 1208 A. P. Leminen ja No 1244 M. Hautala, tarkastuksen. Tällöin ilmeni, että molemmat molybdeenihohdepitoiset

Lisätiedot

KUPARIMALMINETSINTÄÄ HYRVÄLÄN-ILVESKALLION ALUEELLA HATTULASSA V

KUPARIMALMINETSINTÄÄ HYRVÄLÄN-ILVESKALLION ALUEELLA HATTULASSA V M19/2131/1998/10/1 Hyrvälä-Ilveskallio Hattula N. Kärkkäinen, K. Karttunen, B Lindmark 15.12.1998 RAPORTTITIEDOSTO N:O 4487 KUPARIMALMINETSINTÄÄ HYRVÄLÄN-ILVESKALLION ALUEELLA HATTULASSA V. 1997-1998.

Lisätiedot

SULFIDIMALMINETSINTÄÄ PARKANON MUSTAJÄRVELLÄ ja ALKKIASSA v. 1988-1992 ja 2000

SULFIDIMALMINETSINTÄÄ PARKANON MUSTAJÄRVELLÄ ja ALKKIASSA v. 1988-1992 ja 2000 GEOLOGIAN TUTKIMUSLAITOS M19/2212/-93/10/1 Parkano Mustajärvi, Alkkia Niilo Kärkkäinen, Juhani Alanen 30.4.2000 RAPORTTITIEDOSTO N:O 4492 SULFIDIMALMINETSINTÄÄ PARKANON MUSTAJÄRVELLÄ ja ALKKIASSA v. 1988-1992

Lisätiedot

Työnumero LAUSUNTO ID Ojalan osayleiskaava-alueen kallioiden kelpoisuusselvitys TAMPERE

Työnumero LAUSUNTO ID Ojalan osayleiskaava-alueen kallioiden kelpoisuusselvitys TAMPERE Työnumero 1613350 LAUSUNTO ID 1966141 Ojalan osayleiskaava-alueen kallioiden kelpoisuusselvitys TAMPERE 27.10.2017 2 (4) Ojalan osayleiskaava-alueen kallioiden kelpoisuusselvitys Yleistä Tässä selvityksessä

Lisätiedot

TUTKIMUKSET AEROGEOFYSIKAALISISSA MITTAUKSISSA HAVAITULLA JOHDE- ALUEELLA SODANKYLÄN SYVÄOJALLA VUOSINA

TUTKIMUKSET AEROGEOFYSIKAALISISSA MITTAUKSISSA HAVAITULLA JOHDE- ALUEELLA SODANKYLÄN SYVÄOJALLA VUOSINA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 19/3724/-89/1/10 Sodankylä Syväoja Olavi Auranen 5.4.1989 TUTKIMUKSET AEROGEOFYSIKAALISISSA MITTAUKSISSA HAVAITULLA JOHDE- ALUEELLA SODANKYLÄN SYVÄOJALLA VUOSINA 1988-89 Aihe

Lisätiedot

M19/2432/-96/1/ ARKISTOKKA. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS -*12& 9 Väli-Suomen aluetoimisto. VIHANTI, PYHÄJOKI, RAAHE Jarmo Nikander

M19/2432/-96/1/ ARKISTOKKA. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS -*12& 9 Väli-Suomen aluetoimisto. VIHANTI, PYHÄJOKI, RAAHE Jarmo Nikander ARKISTOKKA PAL GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS -*12& 9 Väli-Suomen aluetoimisto M19/2432/-96/1/10 VIHANTI, PYHÄJOKI, RAAHE Jarmo Nikander 29.2.1996 MALMITUTKIMUKSET VIHANNIN, PYHÄJOEN JA RAAHEN KUNTIEN ALUEILLA

Lisätiedot

07, 12 JA , 09 SEKÄ, VUOSINA 1990 JA 1991.

07, 12 JA , 09 SEKÄ, VUOSINA 1990 JA 1991. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKU S M 19/3323,3314, 3312/- 92/1/1Q, Kiuruvesi, Pielavesi, Pihtipuda s MM-projekt i Jarmo Nikande r 5.2.1992 MM-PROJEKTIN MALMIENNUSTEKOHTEIDEN TUTKIMUKSISTA KIURUVEDEN, PIELAVEDEN

Lisätiedot

SELOSTUS MALMITUTKIMUKSISTA KITTILÄN TIUKUVAARASSA vv

SELOSTUS MALMITUTKIMUKSISTA KITTILÄN TIUKUVAARASSA vv M 19/2732, 2734/-77/3/10 Kittilä, Tiukuvaara Olavi Auranen 26.11.1977 SELOSTUS MALMITUTKIMUKSISTA KITTILÄN TIUKUVAARASSA vv. 1975-76 Syystalvella v. 1971 lähetti Eino Valkama Kittilän Tiukuvaarasta geologiselle

Lisätiedot

Kuva 1. Kairauskohteiden - 3 -

Kuva 1. Kairauskohteiden - 3 - Kuva 1. Kairauskohteiden - 3 - 4 Vuoden 1981 aikana mitattiin sähköisesti ja magneettisesti 33 km 2 alue karttalehdellä 3432.12, lisäksi tihennettiin sähköistä ja magneettista mittausta Haapaselän ja Vehmasmäen

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (4) M 06/3712/-88/1/10 Sodankylä Vuomanperänmaa ja Poroaita Antero Karvinen

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (4) M 06/3712/-88/1/10 Sodankylä Vuomanperänmaa ja Poroaita Antero Karvinen GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (4) M 06/3712/-88/1/10 Sodankylä Vuomanperänmaa ja Poroaita Antero Karvinen 24.10.1988 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA VUOMANPERÄNMAA JA POROAITA, KAIV.REK.

Lisätiedot

M 19/1823/-75/1/10 Enontekiö, Kilpisjärvi Olavi Auranen 1975-10-30. Selostus malmitutkimuksista Enontekiön Kilpisjärvellä v. 1974

M 19/1823/-75/1/10 Enontekiö, Kilpisjärvi Olavi Auranen 1975-10-30. Selostus malmitutkimuksista Enontekiön Kilpisjärvellä v. 1974 M 19/1823/-75/1/10 Enontekiö, Kilpisjärvi Olavi Auranen 1975-10-30 Selostus malmitutkimuksista Enontekiön Kilpisjärvellä v. 1974 Syksyllä 1973 lähetti rajajääkäri Urho Kalevi Mäkinen geologisen tutkimuslaitoksen

Lisätiedot

JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ

JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ JASOLLINEN JÄRJESTELMÄ Oppitunnin tavoite: Oppitunnin tavoitteena on opettaa jaksollinen järjestelmä sekä sen historiaa alkuainepelin avulla. Tunnin tavoitteena on, että oppilaat oppivat tieteellisen tutkimuksen

Lisätiedot

Lapin MalmiIE Korvuo. Kauppa- ja teollisuus mini^'--:^ ' OKMEILM Rovaniemi

Lapin MalmiIE Korvuo. Kauppa- ja teollisuus mini^'--:^ ' OKMEILM Rovaniemi Lapin MalmiIE Korvuo Jakelu Kauppa- ja teollisuus mini^'--:^ Ru~o~ ' OKMEILM Rovaniemi KAIVOSLAIN 19 :N MUKAINEN TUTKIMUSTYOSELOSTUS LAPIN LMNISSA SODANKYMN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA KEIVITSA 58, kaiv.rek.nro

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTE KAUHAJOEN ALUEEN MALMITUT- KIMUKSISTA, KOSKIEN VALTAUSALUETTA VÄHÄMÄKI 1, KAIVOSREKISTERI NRO 3873/1

TUTKIMUSTYÖSELOSTE KAUHAJOEN ALUEEN MALMITUT- KIMUKSISTA, KOSKIEN VALTAUSALUETTA VÄHÄMÄKI 1, KAIVOSREKISTERI NRO 3873/1 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/1234/-94/1/10 Kauhajoki Niilo Kärkkäinen 15.6.1994 RAPORTTITIEDOSTO N:O 3480 TUTKIMUSTYÖSELOSTE KAUHAJOEN ALUEEN MALMITUT- KIMUKSISTA, KOSKIEN VALTAUSALUETTA VÄHÄMÄKI 1, KAIVOSREKISTERI

Lisätiedot

KANGASJÄRVEN RIKKIKIISU - SINKKIVÄLKEMINERALISAATIO JA SIIHEN LIITTYVÄT TUTKIMUKSET (Valtausalue Kangasjärvi 1, kaiv.rek.

KANGASJÄRVEN RIKKIKIISU - SINKKIVÄLKEMINERALISAATIO JA SIIHEN LIITTYVÄT TUTKIMUKSET (Valtausalue Kangasjärvi 1, kaiv.rek. M 06/3312/-83/1/10 Keitele Kangasjärvi Jarmo Nikander 31.10.1983 KANGASJÄRVEN RIKKIKIISU - SINKKIVÄLKEMINERALISAATIO JA SIIHEN LIITTYVÄT TUTKIMUKSET (Valtausalue Kangasjärvi 1, kaiv.rek.n :o 3535/1) 2

Lisätiedot

- - - MOREENITUTKIMUS ILOMANTSI, VEHKAVAARA. Hyv /&~ OKME, Outokumpu. Jakelu TUTKIMUSRAPORTTI 062/ /SEP/1989

- - - MOREENITUTKIMUS ILOMANTSI, VEHKAVAARA. Hyv /&~ OKME, Outokumpu. Jakelu TUTKIMUSRAPORTTI 062/ /SEP/1989 Seppo Penninkilampi/KET 17.2.1989 TUTKIMUSRAPORTTI 062/4244 02/SEP/1989 Jakelu OKME, Outokumpu Hyv..2.5.83/&~ - MOREENITUTKIMUS ILOMANTSI, VEHKAVAARA ZN-CU Karttalehti 4244 02 Sijainti 1 : 400 000 - -

Lisätiedot

Luku 7 SVEKO- FENNISET LIUSKE- ALUEET. merestä peruskallioksi. Yrjö Kähkönen S V E K O F E N N I S E T L I U S K E A L U E E T

Luku 7 SVEKO- FENNISET LIUSKE- ALUEET. merestä peruskallioksi. Yrjö Kähkönen S V E K O F E N N I S E T L I U S K E A L U E E T Luku 7 SVEKO- FENNISET LIUSKE- ALUEET merestä peruskallioksi Yrjö Kähkönen 199 Suurin osa svekofennisten liuskealueiden alkuperäisistä sedimenteistä ja vulkaniiteista kerrostui nopeasti Etelä- ja Keski-Suomen

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjois-Suomen aluetoimisto M06/4611/-93/1/10 Kuusamo Sarkanniemi Heikki Pankka 29.12.1993 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532

Lisätiedot

www.ruukki.com MINERAALI- TUOTTEET Kierrätys ja Mineraalituotteet

www.ruukki.com MINERAALI- TUOTTEET Kierrätys ja Mineraalituotteet www.ruukki.com MINERAALI- TUOTTEET Kierrätys ja Mineraalituotteet Masuunihiekka stabiloinnit (sideaineena) pehmeikkörakenteet sidekivien alusrakenteet putkijohtokaivannot salaojan ympärystäytöt alapohjan

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUSTRUOTOMANAAPA 1 JA VIUVALO-OJA 1, KAIV. REK. N:O 3473 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUSTRUOTOMANAAPA 1 JA VIUVALO-OJA 1, KAIV. REK. N:O 3473 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 1 (3) M 06/3741/-88/1/10 Sodankylä Kustruotomanaapa ja Viuvalo-oja Tapani Mutanen 26.10.1988 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA KUSTRUOTOMANAAPA 1 JA VIUVALO-OJA

Lisätiedot

RIUTTASKORVEN AG-PB-ZN-CU-MINERALISAATION JATKEIDEN ETSIMINEN KURUN AUKEEAHOLLA

RIUTTASKORVEN AG-PB-ZN-CU-MINERALISAATION JATKEIDEN ETSIMINEN KURUN AUKEEAHOLLA RAPORTTITIEDOSTO N:O 2949 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M19/2213/-89/1/10 Kuru Aukeeaho Niilo Kärkkäinen 9.2.1991 RIUTTASKORVEN AG-PB-ZN-CU-MINERALISAATION JATKEIDEN ETSIMINEN KURUN AUKEEAHOLLA TAUSTA Tavoitteena

Lisätiedot

Kvartsidioriitit ovat keskirakeisi-a, suuntautuneita ja gneissimaisia seka sisaltavat usein 4F-raekasaumia. Sar

Kvartsidioriitit ovat keskirakeisi-a, suuntautuneita ja gneissimaisia seka sisaltavat usein 4F-raekasaumia. Sar Kartoitusalueen vallitsevina kivilajeina ovat kvartsi- dioriitit, kiillegneissit ja' im~iboli~neissit, jotka esiintyvat pitkina, kapeahkoina vyohykkeina. Luonnolli- sesti kooltaan epamaaraiset, raekooltaan

Lisätiedot

SODANKYLÄN KOITELAISENVOSIEN KROMI-PLATINAMALMIIN LIITTYVIEN ANORTOSIITTIEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET

SODANKYLÄN KOITELAISENVOSIEN KROMI-PLATINAMALMIIN LIITTYVIEN ANORTOSIITTIEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET M 19/3741/-79/3/10 Sodankylä Koitelaisenvosat Tapani Mutanen 22.2.1979 SODANKYLÄN KOITELAISENVOSIEN KROMI-PLATINAMALMIIN LIITTYVIEN ANORTOSIITTIEN KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET Koitelaisenvosien kromi-platinamalmi

Lisätiedot

Alikuoret eli orbitaalit

Alikuoret eli orbitaalit Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä Alkuaineen kemialliset ominaisuudet määräytyvät sen ulkokuoren elektronirakenteesta. Seuraus: Samanlaisen ulkokuorirakenteen omaavat alkuaineen ovat kemiallisesti sukulaisia

Lisätiedot

Alustava selostus malmitutkimuksista Ylitornion Kivilompolossa kesällä 1953

Alustava selostus malmitutkimuksista Ylitornion Kivilompolossa kesällä 1953 M/17/Yt-53/2 Ylitornio V. Yletyinen Alustava selostus malmitutkimuksista Ylitornion Kivilompolossa kesällä 1953 Vuonna 1952 suoritetut malmitutkimukset Ylitornion Kivilompolossa, jossa oli tavattu useita

Lisätiedot

MAGNETIITISTA JA MAGNEETTISISTA OMINAISWRSISTA KESKI-LAPIN VIHRE#KIVISSA

MAGNETIITISTA JA MAGNEETTISISTA OMINAISWRSISTA KESKI-LAPIN VIHRE#KIVISSA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Geofysiikan osasto Raportti Q19/3712,3714/1994/1 MAGNETIITISTA JA MAGNEETTISISTA OMINAISWRSISTA KESKI-LAPIN VIHRE#KIVISSA Meri-Liisa Airo Espoo 1994 English abstract JOHDANTO...

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTE. Tutkimuksen lopetus pvm. Näkösyv. m

TUTKIMUSSELOSTE. Tutkimuksen lopetus pvm. Näkösyv. m TUTKIMUSSELOSTE Tarkkailu: Talvivaaran prosessin ylijäämävedet 2012 Jakelu: pirkko.virta@poyry.com Tarkkailukierros: vko 3 hanna.kurtti@poyry.com Tilaaja: Pöyry Finland Oy Havaintopaikka Tunnus Näytenumero

Lisätiedot

Alkuaineiden taustapitoisuudet Pirkanmaan ja Satakunnan moreeniaineksessa. Päivi Niemistö Turun yliopisto

Alkuaineiden taustapitoisuudet Pirkanmaan ja Satakunnan moreeniaineksessa. Päivi Niemistö Turun yliopisto Alkuaineiden taustapitoisuudet Pirkanmaan ja Satakunnan moreeniaineksessa Päivi Niemistö Turun yliopisto Tutkimuksen tavoitteet 1. Kuvata Pirkanmaan ja Satakunnan moreenin geokemialliset yleispiirteet

Lisätiedot

Suomen kallioperä. Arkeeinen aika eli 2500 miljoonaa vuotta vanhemmat tapahtumat

Suomen kallioperä. Arkeeinen aika eli 2500 miljoonaa vuotta vanhemmat tapahtumat Suomen kallioperä Arkeeinen aika eli 2500 miljoonaa vuotta vanhemmat tapahtumat Arkeeinen alue Arkeeinen = 4000 2500 miljoonaa vuotta sitten Pääosa Itä- ja Pohjois-Suomesta Ensimmäinen päävaihe 2840 2790

Lisätiedot

TUTKIMUSSELOSTE. Tarkkailu: Talvivaaran prosessin ylijäämävedet 2012 Jakelu: Tarkkailukierros: vko 2. Tutkimuksen lopetus pvm

TUTKIMUSSELOSTE. Tarkkailu: Talvivaaran prosessin ylijäämävedet 2012 Jakelu: Tarkkailukierros: vko 2. Tutkimuksen lopetus pvm TUTKIMUSSELOSTE Tarkkailu: Talvivaaran prosessin ylijäämävedet 2012 Jakelu: pirkko.virta@poyry.com Tarkkailukierros: vko 2 hanna.kurtti@poyry.com Tilaaja: Pöyry Finland Oy Havaintopaikka Tunnus Näytenumero

Lisätiedot

Kenttätutkimus hiiliteräksen korroosiosta kaukolämpöverkossa

Kenttätutkimus hiiliteräksen korroosiosta kaukolämpöverkossa 1 (17) Tilaajat Suomen KL Lämpö Oy Sari Kurvinen Keisarinviitta 22 33960 Pirkkala Lahti Energia Olli Lindstam PL93 15141 Lahti Tilaus Yhteyshenkilö VTT:ssä Sähköposti 30.5.2007, Sari Kurvinen, sähköposti

Lisätiedot

Tepsa ja Palojärvi: Kohteellisten moreeninäytteiden uudelleenanalysointi

Tepsa ja Palojärvi: Kohteellisten moreeninäytteiden uudelleenanalysointi GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Malmit ja teollisuusmineraalit Espoo 5/2019 Tepsa ja Palojärvi: Kohteellisten moreeninäytteiden uudelleenanalysointi Anne Taivalkoski GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS 5/2019 GEOLOGIAN

Lisätiedot

TUTKIMUSTYöSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA HAURESPÄÄ 1, KAIV. REK. N: TEHDYISTÄ MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYöSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA HAURESPÄÄ 1, KAIV. REK. N: TEHDYISTÄ MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3712/-86/1/10 Kittilä Haurespää Olavi Auranen 3.12.1986 TUTKIMUSTYöSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA HAURESPÄÄ 1, KAIV. REK. N:0 3280 TEHDYISTÄ MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

TUTKIMUSTODISTUS 2012E

TUTKIMUSTODISTUS 2012E TUTKIMUSTODISTUS 2012E- 21512-1 Tarkkailu: Talvivaara kipsisakka-altaan vuoto 2012 Tarkkailukierros: vko 51 Tilaaja: Pöyry Finland Oy Otto pvm. Tulo pvm. Tutkimuksen lopetus pvm. Havaintopaikka Tunnus

Lisätiedot

Tulosten analysointi. Liite 1. Ympäristöministeriö - Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskeva ohjelma

Tulosten analysointi. Liite 1. Ympäristöministeriö - Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskeva ohjelma Liite 1 Ympäristöministeriö - Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskeva ohjelma Tulosten analysointi Liite loppuraporttiin Jani Isokääntä 9.4.2015 Sisällys 1.Tutkimustulosten

Lisätiedot

LIITE nnn GTKn moreeninäytteet Suhangon alueelta.! = analyysitulos epävarma

LIITE nnn GTKn moreeninäytteet Suhangon alueelta.! = analyysitulos epävarma LIITE nnn GTKn moreeninäytteet Suhangon alueelta Havnro Vuosi X Y Aines Pvm_511p Al_511p Ba_511p Ca_511p Co_511p Cr_511p Cu_511p Fe_511p K_511p La_511p Li_511p Mg_511p 30759 89 7333802 3461760 MR 19910128

Lisätiedot

TOHMAJÄRVEN MUSKON KAIRAUKSET VUONNA 2008 KARTTALEHDELLÄ 4232 05

TOHMAJÄRVEN MUSKON KAIRAUKSET VUONNA 2008 KARTTALEHDELLÄ 4232 05 Itä-Suomen yksikkö M19/4232/2010/30 17.3.2010 Kuopio TOHMAJÄRVEN MUSKON KAIRAUKSET VUONNA 2008 KARTTALEHDELLÄ 4232 05 Martti Damsten Sisällysluettelo Kuvailulehti Documentation page 1 JOHDANTO 1 1.1

Lisätiedot

M 06/3343/-78-80/1_/_10

M 06/3343/-78-80/1_/_10 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3343/-78-80/1_/_10 Rautavaara Pappilanmäki Esko Sipilä 1.10.1084 TUTKIMUSSELOSTUS RAUTAVAARAN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA PAPPILANMÄKI 1, KAIV:REK. N:0 3044/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA.

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY 015, 020/ , 05/MLP/1984 MALMINETSINTX

OUTOKUMPU OY 015, 020/ , 05/MLP/1984 MALMINETSINTX OUTOKUMPU OY 05, 020/424 04, 05/MLP/94 MALMINETSINTX Marjatta Parkkinen/LAP 2.2.94 ( 2).. ' '""\\ ~ ).J PARIKKALAN KINNARNIEMEN (424 04, 05) AU-KANSANNAYTEAIHEEN TUTKIMUKSET KESALLA 94. '"' - Sijainti

Lisätiedot

Inarin kalliokulta: kuinka se tehtiin (ehkä)

Inarin kalliokulta: kuinka se tehtiin (ehkä) Kuva: Ville Vesilahti Inarin kalliokulta: kuinka se tehtiin (ehkä) Geologian tutkimuskeskus "Ivalonjoen alue" Saarnisto & Tamminen (1987) Kvartsi-hematiittijuoni Kvartsi-karbonaattijuoni Hematiittikivet

Lisätiedot

M 19/3323/82/1/ GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS. Kiuruvesi Sulkavan järvi Jarmo Nikander

M 19/3323/82/1/ GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS. Kiuruvesi Sulkavan järvi Jarmo Nikander GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS M 19/3323/82/1/10 Kiuruvesi Sulkavan järvi Jarmo Nikander 23.9. 1982 ~ 0 's`k LOHKARETUTKIMUKSET KIURUVEDEN SULKAVANJÄRVELLÄ KARTTALEHDELLÄ 3323 07 VUOSINA 1981-82 TUTKIMUSTEN

Lisätiedot

1 MALMINETSINTA. 7 FZMtFE1) on kuitenkin liian alhainen. Eräisiin pohjan voimakkaimpiin. V. Makkonen. V Makkonen ESITUTKIMUSRAPORTTI

1 MALMINETSINTA. 7 FZMtFE1) on kuitenkin liian alhainen. Eräisiin pohjan voimakkaimpiin. V. Makkonen. V Makkonen ESITUTKIMUSRAPORTTI l 1 MALMINETSINTA l I ESITUTKIMUSRAPORTTI RAUTAR KK' OY Esitutkimukset Ranuan Kelan kylä%.o 7/77 alueella ja ympäristössä kesällä 1976 TUTKIMUSALUE Kelan kylä LAATIJA V. Makkonen JAKELU KUNTA RANIIA LAAT.PVM

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTE NURMON KUNNAN YLIJOEN ALUEEN MALMITUTKIMUKSISTA, KOSKIEN VALTAUSALUETTA KIVENNEVA 1, KAIV.REK. NRO 4673/1

TUTKIMUSTYÖSELOSTE NURMON KUNNAN YLIJOEN ALUEEN MALMITUTKIMUKSISTA, KOSKIEN VALTAUSALUETTA KIVENNEVA 1, KAIV.REK. NRO 4673/1 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/2221/-93/1/10 Nurmo Ylijoki Niilo Kärkkäinen 25.11.1993 RAPORTTITIEDOSTO N:O 3424 TUTKIMUSTYÖSELOSTE NURMON KUNNAN YLIJOEN ALUEEN MALMITUTKIMUKSISTA, KOSKIEN VALTAUSALUETTA

Lisätiedot

ARNSTOKAPPAI. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Väli-Suomen aluetoimisto M19/2443/96/1/10 PAAVOLA Esko Iisalo

ARNSTOKAPPAI. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Väli-Suomen aluetoimisto M19/2443/96/1/10 PAAVOLA Esko Iisalo ARNSTOKAPPAI GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Väli-Suomen aluetoimisto M19/2443/96/1/10 PAAVOLA Esko Iisalo 15.9.1996 Paavolan alueen kohteelliset geokemialliset tutkimukset 1994-1996 SISÄLLYSLUETTELO sivu TUTKIMUSALUE

Lisätiedot

KaliVesi hankkeen keskustelutilaisuus. KE klo 18 alkaen

KaliVesi hankkeen keskustelutilaisuus. KE klo 18 alkaen KaliVesi hankkeen keskustelutilaisuus KE 14.11.2018 klo 18 alkaen Ohjelma Tilaisuuden avaus Hannu Marttila Kalimenjoen vedenlaadun vaihtelu ja monitoroinnin tulokset Hannu Marttila Mitä jatkuvatoiminen

Lisätiedot

GEOLOGAN TUTKIMUSKESKUS giiy-93/2/1 0 KI U Jarmo Nikande r 6.10.199 3

GEOLOGAN TUTKIMUSKESKUS giiy-93/2/1 0 KI U Jarmo Nikande r 6.10.199 3 GEOLOGAN TUTKIMUSKESKUS giiy-93/2/1 0 KI U Jarmo Nikande r 6.10.199 3 SINKKI- JA KULTAMALMITUTKIMUKSISTA KIURUVEDEN HANHISUOLLA, JOUTOKANKAALLA JA KULTAVUORELLA, KTL 3323 03, SEKÄ PYLHY- LÄNAHOLLA, KTL

Lisätiedot

KaiHali & DROMINÄ hankkeiden loppuseminaari

KaiHali & DROMINÄ hankkeiden loppuseminaari KaiHali & DROMINÄ hankkeiden loppuseminaari Sedimentin geokemiallisten olojen muuttuminen kaivoskuormituksessa (KaiHali-projektin työpaketin 2 osatehtävä 3), Jari Mäkinen, Tommi Kauppila ja Tatu Lahtinen

Lisätiedot

Jaksollinen järjestelmä ja sidokset

Jaksollinen järjestelmä ja sidokset Booriryhmä Hiiliryhmä Typpiryhmä Happiryhmä Halogeenit Jalokaasut Jaksollinen järjestelmä ja sidokset 13 Jaksollinen järjestelmä on tärkeä kemian työkalu. Sen avulla saadaan tietoa alkuaineiden rakenteista

Lisätiedot

Kultatutkimukset Alajärven Peurakalliolla vuosina 2008-2014 Heidi Laxström, Olavi Kontoniemi

Kultatutkimukset Alajärven Peurakalliolla vuosina 2008-2014 Heidi Laxström, Olavi Kontoniemi GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Länsi-Suomen Yksikkö Kokkola 2/2015 Kultatutkimukset Alajärven Peurakalliolla vuosina 2008-2014 Heidi Laxström, Olavi Kontoniemi GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluetoimisto Hannu Seppänen Timo Ahtola Jukka Reinikainen

Etelä-Suomen aluetoimisto Hannu Seppänen Timo Ahtola Jukka Reinikainen Etelä-Suomen aluetoimisto Hannu Seppänen Timo Ahtola Jukka Reinikainen 23.01.2001 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SAUVON KUNNASSA SIJAITSEVAN JÄRVENKYLÄN KALSIITTIKIVIESIINTYMÄN (VALTAUSALUEET JÄRVENKYLÄ JA JÄRVENKYLÄ

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY 020/2121, 2112/~~~/1982

OUTOKUMPU OY 020/2121, 2112/~~~/1982 9 020/2121, 2112/~~~/1982 J-P Perttula/PAL 8.6.1983 1 (6) Olen suorittanut kartoitustoita karttalehtien 2121 02C, 2121 10B, 2112 06A-D ja 2112 09A-D alueilla seuraavasti. 2121 02C -1ehdella Kiikoisissa

Lisätiedot

M/17/Yt 53/1 Ylitornio V. Yletyinen. Ylitornion Kivilompolon malmitutkimukset kesällä 1953

M/17/Yt 53/1 Ylitornio V. Yletyinen. Ylitornion Kivilompolon malmitutkimukset kesällä 1953 M/17/Yt 53/1 Ylitornio V. Yletyinen Ylitornion Kivilompolon malmitutkimukset kesällä 1953 Vuonna 1952 suoritetut malmitutkimukset Ylitornion Kivilompolossa, jossa oli tavattu useita molybdeenihohdelohkareita,

Lisätiedot

JOHDANTO Tutkimusalue sijaitsee Juvan kunnassa n. 5 km Juvan kirkonkylästä luoteeseen (kuva ). Geologian tutkimuskeskus on tehnyt malmitutkimuksia alu

JOHDANTO Tutkimusalue sijaitsee Juvan kunnassa n. 5 km Juvan kirkonkylästä luoteeseen (kuva ). Geologian tutkimuskeskus on tehnyt malmitutkimuksia alu A i C.', >'/AP PA LE GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M9/323/-92/6/O Juva Rutkonlampi Hannu Makkonen 2.0.992 RUTKONLAMMEN GRANAATTIGABRON TUTKIMUKSET JUVALLA VUOSINA 989-990 JOHDANTO Tutkimusalue sijaitsee Juvan

Lisätiedot

HAPPAMAT SULFAATTIMAAT - haitat ja niiden torjuminen. FRESHABIT, Karjaa 31.3.2016 Mikael Eklund, Peter Edén ja Jaakko Auri Geologian tutkimuskeskus

HAPPAMAT SULFAATTIMAAT - haitat ja niiden torjuminen. FRESHABIT, Karjaa 31.3.2016 Mikael Eklund, Peter Edén ja Jaakko Auri Geologian tutkimuskeskus HAPPAMAT SULFAATTIMAAT - haitat ja niiden torjuminen FRESHABIT, Karjaa 31.3.2016 Mikael Eklund, Peter Edén ja Jaakko Auri Geologian tutkimuskeskus 31.3.2016 1 Peruskäsitteitä Sulfidisedimentti (Potentiaalinen

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS LIEKSAN KAUPUNGISSA VALTAUSALUEELLA TAINIOVAARA 1, KAIV. REK. N:O 2538/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS LIEKSAN KAUPUNGISSA VALTAUSALUEELLA TAINIOVAARA 1, KAIV. REK. N:O 2538/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS M06/4332/-81/1/10 Lieksa Tainiovaara Jouko Vanne 30.10.1981 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS LIEKSAN KAUPUNGISSA VALTAUSALUEELLA TAINIOVAARA 1, KAIV. REK. N:O 2538/1 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

Pirkkalan Erkkilän kultamineralisaatio

Pirkkalan Erkkilän kultamineralisaatio GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pirkkalan Erkkilän kultamineralisaatio Etelä-Suomen yksikkö Raportti GTK 160/2013 Pirkkalan Erkkilän kultamineralisaatio Niilo Kärkkäinen, Mikko Pelkkala GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS

Lisätiedot

Venetekemän malmitutkimuksista

Venetekemän malmitutkimuksista ~ U 5 --k- ~~, GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M19/3214/-80/1/10 Venetekemä Juha Jokinen 30. Väliraportti Venetekemän malmitutkimuksista Pieksämäen mlk. 30.04.1980 Juha Jokinen VÄLIRAPORTTI VENETEKEMÄN MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

SELOSTUS URAANITUTKIMUKSISTA KITTILÄN JYSKÄLAESSA JA POKASSA VUOSINA 1977 JA 1979

SELOSTUS URAANITUTKIMUKSISTA KITTILÄN JYSKÄLAESSA JA POKASSA VUOSINA 1977 JA 1979 GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS M 19/2744/-80/1/10 Koskee: 3722 Kittilä Jyskälaki Veikko Helppi 21.4.1980 SELOSTUS URAANITUTKIMUKSISTA KITTILÄN JYSKÄLAESSA JA POKASSA VUOSINA 1977 JA 1979 Johdanto Tutkimusten

Lisätiedot

Rääkkylä. vanha murskelouhos. kiilleliuske

Rääkkylä. vanha murskelouhos. kiilleliuske 61 Rääkkylä Suurin osa Rääkkylän kallioperästä on kiilleliusketta. Kiilleliuskeiden seassa on välikerroksina lisäksi mustaliusketta (grafiittia, kiisuja) monin paikoin. Osa kiilleliuskeesta on kiviaineksena

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3231/-84/x /10 Juva Rantala Hannu Makkonen

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3231/-84/x /10 Juva Rantala Hannu Makkonen GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3231/-84/x /10 Juva Rantala Hannu Makkonen 7.11.1984 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS JUVAN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA RANTALA 1, KAIV.REK. N :O 3401 SUORITETUISTA TUTKIMUKSISTA TUTKIMUSTEN

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS RANTASALMEN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA PIRILÄ 2 ja 3, KAIV. REK. N:O 3682/1-2, SUORITETUISTA TUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS RANTASALMEN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA PIRILÄ 2 ja 3, KAIV. REK. N:O 3682/1-2, SUORITETUISTA TUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3233/-87 /1/10 RANTASALMI Pirilä II Hannu Makkonen 27.1.1987 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS RANTASALMEN KUNNASSA VALTAUSALUEILLA PIRILÄ 2 ja 3, KAIV. REK. N:O 3682/1-2, SUORITETUISTA

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS TAMMELAN KUNNASSA, VALTAUSALUEELLA KIETYÖNMÄKI 1, KAIV.REK.N:O 3991/1, SUORITETUISTA TEOLLISUUSMINERAALITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS TAMMELAN KUNNASSA, VALTAUSALUEELLA KIETYÖNMÄKI 1, KAIV.REK.N:O 3991/1, SUORITETUISTA TEOLLISUUSMINERAALITUTKIMUKSISTA RAPORTTITIEDOSTO N:O 3308 1(7) GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/2024/-93/1/85 Tammela Kietyönmäki Reijo Alviola 31.3.1993 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS TAMMELAN KUNNASSA, VALTAUSALUEELLA KIETYÖNMÄKI 1, KAIV.REK.N:O

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA JALKAJOKI 1, KAIV. REK. N:o 2813 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA JALKAJOKI 1, KAIV. REK. N:o 2813 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGINEN TUTKIMUSLAITOS M 06/3722/-81/1/10 Kittilä Jalkajoki Markku Rask 30.11.1981 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KITTILÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA JALKAJOKI 1, KAIV. REK. N:o 2813 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

Tutkimuskohteen sijainti: Eli järvi 1 :

Tutkimuskohteen sijainti: Eli järvi 1 : Tutkimuskohteen sijainti: K E M I Eli järvi 1 : 400 000 OUTOKUMPU Oy - Malminetsinta HUMUSTUTKIMUSKOKEILU KEMI, ELIJARVI Tutkimusalueen sijainti Tutkimuksen tarkoitus Näytteenoton suoritus Preparointi

Lisätiedot

GEOKEMIALLISET TUTKIMUKSET PATTIJOEN TUGHINNON, KASTELLIN J A JOKIKANKAAN KOHTEISSA

GEOKEMIALLISET TUTKIMUKSET PATTIJOEN TUGHINNON, KASTELLIN J A JOKIKANKAAN KOHTEISSA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VÄLI-SUOMEN ALUETOIMISTO M19/2441/-94/1/18. 0 Tuohinto, Jokikylä, Kastell i Esko Iisal o 1.9.199 4 GEOKEMIALLISET TUTKIMUKSET PATTIJOEN TUGHINNON, KASTELLIN J A JOKIKANKAAN KOHTEISSA

Lisätiedot

Alkuaineiden taustapitoisuudet Pirkanmaan ja Satakunnan moreeniaineksessa Päivi Niemistö

Alkuaineiden taustapitoisuudet Pirkanmaan ja Satakunnan moreeniaineksessa Päivi Niemistö Etelä-Suomen yksikkö S41/2008/26 30.4.2008 Espoo Alkuaineiden taustapitoisuudet Pirkanmaan ja Satakunnan moreeniaineksessa Päivi Niemistö GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS KUVAILULEHTI Päivämäärä / Dnro 30.4.2008

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Niilo Kärkkäinen Koukunkangas (Ristikallio, Kopsanneva, Vanhahaudankangas Toholampi M19/2342/1999/10/1,

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Niilo Kärkkäinen Koukunkangas (Ristikallio, Kopsanneva, Vanhahaudankangas Toholampi M19/2342/1999/10/1, ARKISTO KAPPALE GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Niilo Kärkkäinen 30.5.1997 Koukunkangas (Ristikallio, Kopsanneva, Vanhahaudankangas Toholampi M19/2342/1999/10/1, ILMENIITIN ETSINTÄÄ TOHOLAMMILLA v. 1994-1997

Lisätiedot

Taustapitoisuusrekisteri TAPIR. Timo Tarvainen Geologian tutkimuskeskus

Taustapitoisuusrekisteri TAPIR. Timo Tarvainen Geologian tutkimuskeskus Taustapitoisuusrekisteri TAPIR Timo Tarvainen Geologian tutkimuskeskus GTK + SYKE yhteishanke 2008-2009: Valtakunnallinen taustapitoisuustietokanta Suomi jaetaan geokemian karttojen perusteella provinsseihin,

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA KEIVITSA 9, KAIV.REK. NO. 3743/1, TEHDYISTÄ MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA KEIVITSA 9, KAIV.REK. NO. 3743/1, TEHDYISTÄ MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/3714/90/4/10 Sodankylä Keivitsa Tapani Mutanen 17.12. 1990 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS SODANKYLÄN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA KEIVITSA 9, KAIV.REK. NO. 3743/1, TEHDYISTÄ MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

Teollinen kaivostoiminta

Teollinen kaivostoiminta Teollinen kaivostoiminta Jouni Pakarinen Kuva: Talvivaara 2007 -esite Johdanto Lähes kaikki käyttämämme tavarat tai energia on tavalla tai toisella sijainnut maan alla! Mineraali = on luonnossa esiintyvä,

Lisätiedot

Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi

Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi Etelä-Suomen yksikkö C/KA 33/09/01 3.7.2009 Espoo Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi Geologian tutkimuskeskus Etelä-Suomen yksikkö Sisällysluettelo Kuvailulehti 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Elodean käyttö maanparannusaineena ja kasvitautitorjunnassa

Elodean käyttö maanparannusaineena ja kasvitautitorjunnassa Elodean käyttö maanparannusaineena ja kasvitautitorjunnassa OHRY 2 1.12.2016 Lea Hiltunen Vesiruton käyttö maanparannusaineena ja kasvitautitorjunnassa Maanparannusaineella pyritään edistämään kasvien

Lisätiedot

Slingram- ja magneettisten mittausten lisäksi valtausalueella on tehty VLF-Rmittaukset

Slingram- ja magneettisten mittausten lisäksi valtausalueella on tehty VLF-Rmittaukset GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjois-Suomen aluetoimisto M06/4611/-91/1/10 Kuusamo Iso-Rehvi Erkki Vanhanen TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMOSSA VALTAUSALUEELLA ISO-REHVI 1, KAIV. REK. N:O 4442 MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

MALMITUTKIMUKSET RAAHEN JA PATTIJOEN KUNTIEN ALUEILLA KARTTA- LEHDELLÄ 2441 08, VUOSINA 1994-1996.

MALMITUTKIMUKSET RAAHEN JA PATTIJOEN KUNTIEN ALUEILLA KARTTA- LEHDELLÄ 2441 08, VUOSINA 1994-1996. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Väli-Suomen aluetoimisto M19/2441/2000/2 /10 8.8.2000 Jarmo Nikander MALMITUTKIMUKSET RAAHEN JA PATTIJOEN KUNTIEN ALUEILLA KARTTA- LEHDELLÄ 2441 08, VUOSINA 1994-1996. 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

MALMITUTKIMUKSET VIITASAAREN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA ISO-MÄKRÄLAMPI 1. (kaiv. rek. N:o 3385/1) JA SUOVANLAHTI 1 (kaiv. rek.

MALMITUTKIMUKSET VIITASAAREN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA ISO-MÄKRÄLAMPI 1. (kaiv. rek. N:o 3385/1) JA SUOVANLAHTI 1 (kaiv. rek. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M 06/3311/-87/1/10 Viitasaari Mäkrä Jarmo Nikander MALMITUTKIMUKSET VIITASAAREN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA ISO-MÄKRÄLAMPI 1 (kaiv. rek. N:o 3385/1) JA SUOVANLAHTI 1 (kaiv. rek. N:o

Lisätiedot

RAPORTTI 062/ A/MK/ Martti Kokkola/tk MOREENITUTKIMUS KULLAA SILKUSSUO Tutkimusalueen sijainti

RAPORTTI 062/ A/MK/ Martti Kokkola/tk MOREENITUTKIMUS KULLAA SILKUSSUO Tutkimusalueen sijainti Martti Kokkola/tk 23.3.1993 RAPORTTI 062/1143 12A/MK/1993 2 MOREENITUTKIMUS KULLAA SILKUSSUO Tutkimusalueen sijainti Tutkimuksen tarkoitus Tutkimuksen suoritus,tutkimusaluesijaitsee.kullaan - Lavian välisen

Lisätiedot

Pirkanmaan vyöhykkeen ja Hämeen vyöhykkeen välinen terraanirajatulkinta Pekka Sipilä, Jussi Mattila, Markku Tiainen

Pirkanmaan vyöhykkeen ja Hämeen vyöhykkeen välinen terraanirajatulkinta Pekka Sipilä, Jussi Mattila, Markku Tiainen Espoon yksikkö 2/2011 14.12.2010 Espoo Pirkanmaan vyöhykkeen ja Hämeen vyöhykkeen välinen terraanirajatulkinta Pekka Sipilä, Jussi Mattila, Markku Tiainen GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS KUVAILULEHTI Päivämäärä

Lisätiedot

OUTOKUMPU OY 020/4241 b7 A, n, C, D/MTY/I~~~

OUTOKUMPU OY 020/4241 b7 A, n, C, D/MTY/I~~~ 9 OUTOKUMPU OY 020/4241 b7 A, n, C, D/MTY/I~~~ 0 K MALMINETSINTX Martti Yrjöla/LAH 23.9.1982 1(8) KIIHTELYSVAARAN, OSKOLANKOSKEN (4241 07) GEOLOGINEN KARTOITUS KESALLA 1982 Sivu 2 (0 7 Sijainti 1 : 400

Lisätiedot

VUORES-ISOKUUSI III, ASEMAKAAVA 8639, TAMPERE KIVIAINEKSEN LAATU- JA YMPÄRISTÖOMINAISUUDET

VUORES-ISOKUUSI III, ASEMAKAAVA 8639, TAMPERE KIVIAINEKSEN LAATU- JA YMPÄRISTÖOMINAISUUDET Vastaanottaja Tampereen kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 23.11.2016 VUORES-ISOKUUSI III, ASEMAKAAVA 8639, TAMPERE KIVIAINEKSEN LAATU- JA YMPÄRISTÖOMINAISUUDET KIVIAINEKSEN LAATU- JA YMPÄRISTÖOMINAISUUDET

Lisätiedot