Vesa Rainio Vaavi-hanke

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vesa Rainio Vaavi-hanke"

Transkriptio

1 Vesa Rainio Vaavi-hanke

2 Klo 9.15 Klo 9.30 Klo 9.45 Klo Klo Klo Klo Klo Klo VAAVI-hanke ja opetuskokonaisuus Patoa virustaudit Pikasilmäys: Tarttuvat taudinaiheuttajat ja naudan virustartunnat Nautojen ripuli- ja hengitystievirukset, keskustelu ja kysymyksiä Lounas (omakustanteinen) Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa Kahvi (omakustanteinen) VAAVI-hankkeen RS- ja koronavirusseuranta tiloilla. Tilakohtaisen tautitorjunnan suunnittelu. Mallisuunnitelmat. Oman tilan tautitorjunnan käytännön suunnittelu: harjoitustyön aloitus. Kun virus on tilalla miten silloin toimitaan?

3 VAAVI-hanke ja opetuskokonaisuus Patoa virustaudit

4 Tavoite: Vasikoista Enemmän eloonjääneitä Terveempiä Paremmin käyttötarkoitukseensa sopivia Tuottavampia

5 Hanke järjestää koulutuksia 20 x 45 min paketteina. Koulutus suunnataan käytännön eläinhoitotyötä tekeville. Koulutusten tueksi hanke tekee selvityksiä, mm. ruokinnan (maidon) seleenitasoista ja tarttuvien tautien leviämisestä (RS- ja korona-virusseuranta tautitorjuntasuunnitelmineen)

6 Luentopäivä (pidetään tänään) Pienryhmäkoulutus Oman tilan tautitorjuntasuunnitelman teko ja siihen saatu ohjaus

7 TÄNÄÄN 9.15 VAAVI-hanke ja opetuskokonaisuus Patoa virustaudit 9.30 Pikasilmäys: Tarttuvat taudinaiheuttajat ja naudan virustartunnat 9.45 Nautojen ripuli- ja hengitystievirukset, keskustelu ja kysymyksiä Lounas (omakustanteinen) Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa Kahvi (omakustanteinen) VAAVI-hankkeen RS- ja koronavirusseuranta tiloilla. Tilakohtaisen tautitorjunnan suunnittelu. Mallisuunnitelmat Oman tilan tautitorjunnan käytännön suunnittelu: harjoitustyön aloitus Kun virus on tilalla miten silloin toimitaan?

8 Suuri osa tämän päivän kuulijoista toteuttaa tilallaan tautitorjuntasuunnitelman laatimisen ja maidon vasta-aineseurannan. Ensimmäisen maitonäytteen saa ottaa heti, mielellään tammikuun puoliväliin mennessä. Maitonäytteeseen otetaan maitoa 3-5 ensikosta, samaan putkeen.

9 Tautitorjuntasuunnitelman tekee tila. Ohjausta suunnitelman tekoon saa 1. Tänään tämän luentopäivän muodossa 2. Pienryhmäkoulutuksessa, jossa käydään läpi osallistujien suunnitelmia ja pohditaan niiden mahdollisia ongelmakohtia 3. Henkilökohtaisesti puhelimitse ja sähköpostitse.

10 Tavoite on, että suunnitelma on sellainen jollaisen tila itse haluaa. Sen pitää toimia käytännössä. - Mieti sopiiko ohjeeksi esim. lomittajalle - Sisällytä toteutukseen tienviittoja sekä ohje- ja kieltotauluja - Jaa auliisti puhelinnumeroita, joista saa opastusta - Toteuta rakenteita, jotka palvelevat tautitorjuntaa (esim. lastaushuone tai aitaus, tautisulku, saappaiden ja käsien pesupisteet, umpisiilot, rotta- ja lintuverkot) - Estä toiminta, jota ei haluta (lukot, puomit, hälytykset) - Mieti poikkeustilanteet ja varahenkilöt etukäteen

11

12 Pikasilmäys: Tarttuvat taudinaiheuttajat ja naudan virustartunnat

13 Loismadot. 1 mm- 10 m Niveljalkaiset (punkit, hyönteiset, näiden toukat). 1 mm- 5 cm Sienet 0,01 mm 1 cm Alkueläimet 0,01 mm 0,1 mm Bakteerit 0,0002 mm 0,75 mm (yl.n. 0,001 mm) Virukset 0, mm - 0,0004 mm

14 Eri taudinaiheuttajien kokoluokka on toisiinsa verraten suunnilleen seuraava: Virus herne Bakteeri appelsiini Alkueläin lentokone Hius jumbojettijono

15

16

17

18 Kokkidioosi (yleisimpiä vasikkaripuleita) Kryptisporidioosi (eräs vasikkaripuli, voi tarttua ihmiseen) Punatauti (punkin levittämä veren punasolujen alkueläintartunta. Aiheuttaa hoitamattomana yleensä tappavan anemian. Nykyisin harvinainen Suomessa.) Keuhkomato Maksamato Juoksutusmahamato (yleinen laidunloinen, onneksi yleensä oireeton, vaikka usein pieniä kasvutappioita) Häntäkapi

19 Utaretulehdus Napa- ja niveltulehdus Sorkkavälin ajotulehdus Keuhkokuume (alkaa yleensä virussairaudesta, mutta jälkitautina usein bakteeritartunta) Mykoplasman aiheuttama yskä Kohtutulehdus Salmonella-ripuli Tuberkuloosi (ei Suomessa)

20 Vasikkayskä (alkuvaihe. Viruksina: PI-3-, korona-, RS-, adenovirus. Ulkomailla lisäksi mm. IBR) Tarttuvia ripuleita (vasikoilla, ja lehmien talviripuli. Erityisesti koronavirusten aiheuttamia. Pikkuvasikoiden rotavirusripuli) Ihon tulehduksia, esim. lehmänrokko Syylät (toistakymmentä viruskantaa, moni erikseen utaretta tai nahkaa varten) Kinokuume (lampaasta terttuva nautojen tappaja) (ulkomailla: suu- ja sorkkatauti, karjarutto, BVD)

21

22 Nautojen ripuli- ja hengitystievirukset (Taudinaiheuttajien yleisyydestä sanottu koskee seuraavassa Suomea. Ulkomailla on paljon taudinaiheuttajia, joita meillä ei ole, ja ne ovat usein siellä hyvinkin yleisiä.)

23 Tauti alkaa yleensä virustartunnasta (tai mykoplasmasta, joka on pikkuruinen bakteeri) Useita viruksia, jotka voivat taudin aiheuttaa. Meillä pelätyimmyysjärjestyksessä: RS-virus, koronavirus, parainfluenssa (PI-3), adenovirus. (Ulkomailla IBR.. jne) Mykoplasma bovista on meillä toistaiseksi ehkä parilla prosentilla tiloista. Lähes kaikki Suomen vasikkayskät alkavat siis virustartunnasta.

24 Noin puolet vasikoiden ripuleista johtuu jostain tarttuvasta eliöstä Vajaa puolet tartuntaperäisistä ripuleista on virusten aiheuttamia. Tärkein näistä on rotavirus. Seuraavana koronaviruksen. Mutta muitakin on (esim. adenoviruksia) (Muut tartuntaeliöt: alkueläimet, loismadot, bakteerit Suomessa tämä on yleisyysjärjestys.)

25 Tarttuvaa ripulia esiintyy myös aikuisilla naudoilla. Ehdottomasti yleisin aiheuttaja on koronavirus. (Aikuisilla tautia aiheuttavat kannat eivät yleensä juuri sairastuta vasikoita.) Hengitystietulehduksia lehmillä aiheuttavat samat virukset kuin vasikoillakin. Lehmä sairastaa yleensä nuorisoa lievemmin oirein, mutta tappaviakin tapauksia tunnetaan.

26 Suomessa yleisimmät (taudin vakavuuden järjestyksessä): RS-virus koronavirus parainfluenssa (PI-3) adenovirus

27 Tauti on vakavin, kun se tulee karjaan, jossa ei sitä aiemmin ole ollut (ei vasta-aineita eikä niihin verrattavia erikoistuneita puolustussoluja) Tauti on vakavampi, jos eläimessä samanaikaisesti jyllää useita tartuntoja (virus- tai bakteeri-) Hyvin ruokittu ja hyvissä oloissa oleva eläin kestää tartunnat paremmin Jos hengitystiesairautta poteva kuolee, sillä on yleensä jälkitautina tullut bakteerikeuhkokuume

28 Yksi virus ei usein edes löydä solua, eikä elimistö tunnista koko virusta. Pieni määrä viruksia herättää elimistön puolustukseen vähitellen. Usein tauti on lievä tai huomaamaton (koska elimistö herää puolustukseen ja saa pidettyä ison osan solujaan terveinä). Iso määrä viruksia tartuttaa kerralla valtavan määrän hengitysteiden soluja. Sairaus pääsee pahaksi jo ennen kuin vastaainemuodostus pääsee edes alkuun.

29 Koeta siis pitää tartuttavien virusten määrä matalana, jos et voi ehkäistä niitä kokonaan. Keinoja: - Puhdas ilma - Puhdas ympäristö - Pienet ryhmät (Erilliset!!) - Hyvät vasta-ainetasot (ternimaito, rokotukset, ravinto, stressittömyys )

30 Tämä hengitystievirus saattaa ilman jälkitautiakin tappaa vasikan. Aiheuttaa voimakkaat hengitystieoireet hengitystiet turpoavat ja limaneritys on runsas. Hengitystiet voivat mennä niin tukkoon, että ilma ei tule ulos vaan puhkaisee keuhkon ja tuntuu toisinaan nahan alla ritinänä. Lamaa hengitysteiden puolustussoluja. Jälkitautivaara suuri. Hoida ajoissa. Muista kipulääke. Rokote saatavana. Suoja lyhyehkö.

31 Koronaviruksia on periaatteessa kahdenlaisia: ripuliviruksia ja hengitystieviruksia. Näissäkin omat alaryhmät (vasikoille eri ripuli kuin aikuisille). Osa kannoista aiheuttaa sekä yskää että ripulia.!

32 Koronavirus ja vasikkayskä Usein lievähkö vasikan flunssa. Mutta jälkitautivaara on merkittävä. Oireet pahemmat, jos yhdessä muun mikrobin kanssa samassa eläimessä.

33 Koronavirus ja vasikkaripulia Tarttuvan vasikkaripulin aiheuttajista yleisimpiä Erityisesti alle 1 kk iässä. Siksi TERNIMAITO tärkeä! Itämisaika 3-7 d tartunnasta. Tarttuu ulosteesta, mutta voi tarttua yskimälläkin. Voi tappaa, mutta jos pysyy hengissä paranee viikossa. Voi olla samalla yskää

34 Koronavirus ja lehmän talviripuli Itämisaika 3-7 d tartunnasta. Tarttuu ulosteesta. Virus kestää pakkasta muttei kuivumista siksi syyskelit suotuisia tartunnalle. Legendaarisen herkkä tarttumaan. Usein vaikea tietää, mistä oikein tuli. Vastustuskyky syntyy ja kestää usein vuosia. Kansanviisaus sanoo, että karja sairastuu 3 vuoden välein. Voimakas ripuli. Joskus verta mukana. Harvoin sairastuttaa vasikoita. Lehmistä usein valtaosan. Kerralla. Voi olla yskää tai silmävuotoa Maito vähenee, tankissa n. puolet normaalista

35 Vastasyntyneen (yl. selvästi alle 1 vko) vasikan ripuli. TERNIMAITO ehdottoman tärkeä!! Itämisaika < 1 vrk Virus on vaipaton. Kestää aika lailla lämpöä ja pesuaineita ja (maha)happoa. Viruksessa on valkuaisosa, joka on myrkyllinen ja lamaa suolensolun vedenpumppausta. Virus tuhoaa laktoosin ja sokerin sulatukseen tarkoitettujen eritteiden tuottajasoluja. Siksi vasikalle tulee tilapäinen (sokeri- ja) laktoosiintoleranssi. Ripuliin on siis useita syitä.

36 Ripuli on usein hengenvaarallinen. Kuolema on janokuolema ja estettävissä riittävällä nesteytyksellä (aina ei riitä suun kautta vaan pitää laittaa suonensisäisesti). Ehkäisyssä: - Ternimaito (mittaa laatu) - Puhtaus - Rokotus. Rokote annetaan emälle ummessaoloaikana ja vasta-aineet vasikka saa ternimaidosta. - Terni- ja välimaitoa annetaan vasikalle ainakin viikon ajan syntymästä. Niissä olevat vasta-aineet suojaavat suolen sisäpintaa tartunnalta.

37 PI-3 ja adenovirus Ovat sangen yleisiä. Aiheuttavat lievää hengitystietulehdusta (osa adenoviruksista ripuliakin).

38

39 Ohjeita: les/ohjeet_ja_lomakkeet/tautiriskien%2 0KARTOITUSLOMAKKEEN%20T%C3%84YTT %C3%96OHJEET_0.pdf Tarkistuslomake: s/ohjeet_ja_lomakkeet/tautiriskien%20kar TOITUSLOMAKKEEN%20T%C3%84YTT%C3%96 OHJEET_0.pdf

40 Suunnitelma pitää tehdä toteutettavaksi. Siinä voi olla välitön osia ja aikataulutettuja lisäosia. Mieti, mikä on oleellista Mieti, mikä on toteutettavissa Mieti, mitä haluat(te) ja mitä alat vaatia muiltakin Mieti, miten saat käytännössä toteutumaan (opasteet, lukitukset, muut rakenneratkaisut) Mieti eri tilanteita, joissa on itsellä tai muulla kiusaus toimia suunnitelman vastaisesti. Ja miten estät sen (joko kiusauksen tai toiminnan) (lukitukset, rakenteet, valvonta, välineet, henkilöstövalinnat, yhteydenpitovälineet, olemassa oleva kalusto ja sen sijainti, laiterikot, varajärjestelmät).

41 Jatkuu mallisuunnitelmasta (erillinen Word-tiedosto) Tässä kalvokokoelmassa vielä viimeisen luennon kalvot

42

43 Ternimaito ja muu juotto Vastustuskyky: ruokaa, lepoa, iloista mieltä Vasta-aineet: luontaisten vasta-aineiden synty; rokotukset Pese kädet, yski suojatusti, vältä selvästi sairaan seuraa flunssantorjuntaohjeiden navettasovellukset Lepää, mene peiton alle, juo paljon ja syö buranaa flunssanhoito-ohjeita navettaan Jälkitauti on virustautia vaarallisempi

44 Vastustuskyky on 1. - Sitä, että elimistö on hyvässä vireessä: on varastossa ylimääräistä keuhkokapasiteettia, veritilavuutta, veriputkistoa, sydänkapasiteettia, lihasvoimaa, energiaa, valkuaista jne. - Osin on kyse riittävästä ravinnosta, osin fyysisestä harjoituksesta, osin siitä, ettei elimistö ole viime ajat ollut hälytystilassa ja purkanut varastojaan (stressi, aiempi sairaus)

45 Vastustuskyky on 2. - Sitä, että eläimellä on kyseiseen taudinaiheuttajaan sopivia ( liimautuvia ) vasta-aineita - Nämä voivat olla eläimen itsensä tekemiä (jolloin eläin on rokotettu tätä taudinaiheuttajaa vastaan tai jo aiemmin kohdannut tämän taudinaiheuttajan) - Voivat olla myös ternimaidossa saatuja

46 Vastustuskyky on 3. - Sitä, että eläimellä on kyseiseen taudinaiheuttajaan sopivia ( liimautuvia ) puolustussoluja (Tlymfosyytti) - Nämä ovat eläimen itsensä tekemiä (jolloin eläin on rokotettu tätä taudinaiheuttajaa vastaan tai jo aiemmin kohdannut tämän taudinaiheuttajan)

47 Rokotteella nostetaan elimistön virus- ja bakteerivasta-ainemääriä. Joko pannaan elimistö niitä tuottamaan tai lisätään niitä suoraan elimistöön. Ternimaito on Suomen tärkein nautarokote. Se antaa suojan vasikalle muutamassa tunnissa hyvin montaa mikrobia vastaan.

48 Kun tiine lehmä elää samassa ympäristössä kuin syntyvä vasikka, se tapaa samat mikrobit, jotka vasikkaakin odottavat. Ternimaitoon rikastuu emästä vasta-aineita, jotka imeytyvät vasikkaan erityisesti ensimmäisen juoton maidosta. Ensimmäisen juoton tulee sisältää riittävä vastaaineannos (2 l hyväksi mitattua emän tai muun lehmän ensilypsyn ternimaitoa). Ternimaidon laatu on mitattava. Lähes puolet maidoista tulee hylättäväksi Heikommilla ternimaidoilla ja välimaidoilla on kuitenkin oma käyttönsä. Niissä on vasta-aineita, jotka vaikuttavat suolen sisäpinnalla. Nämä ovat erityisen tärkeitä ripuleiden torjunnassa (rotavirus ).

49 Osaan viruksista on rokote. Toisiin tehokkaampi kuin toisiin. Suomessa on saatavana ainakin RS-virusja PI-3-yhdistelmärokote (jossa vielä parin bakteerin osiot) ja rotavirusrokote (emälle lopputiineydestä) Rokote ei aina suojaa lopun ikää. Joskus tarpeen uusia jopa muutaman kuukauden välein (RS-rokotteet)

50 Jälkitaudit hoidetaan antibiootilla. Virukseen ei antibiootti tepsi. Flunssaisen pitää levätä peiton alla, juoda paljon ja nauttia särkylääkkeitä. Siis: vasikalle annetaan lämmin ja rauhallinen makuupaikka (lämpölamppu, hyvä kuivitus, vasikkatakki ), kipulääkettä ja useasti juotavaa (vasikkasuolaliuos erinomainen). Näin on syytä toimia myös antibioottihoidon aikana (sekä vasikan että ihmisen).

51 Osastointi (ja kiinteät ryhmät), ryhmäkoko Ruokinta- ja muu hygienia Stressin vähentäminen Riittävä ravinto ja sopiva lämpö (muista alusta) Sairaiden eristys Tarkka seuranta ja ripeä hoito Ternimaito (ajoissa, mitatusti hyvää, tarpeeksi) Rokotukset

Älä päästä tilalle uusia tauteja. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke

Älä päästä tilalle uusia tauteja. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Älä päästä tilalle uusia tauteja ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Miten taudinaiheuttaja tulee tilalle? Taudinaiheuttaja voi tulla tilalle montaa reittiä. Yleensä kyse on jonkinlaisesta

Lisätiedot

Ternimaito ja rokotukset - vastustuskykyyn vaikuttamien. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia AMK VAAVI-hanke vaavi.savonia.

Ternimaito ja rokotukset - vastustuskykyyn vaikuttamien. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia AMK VAAVI-hanke vaavi.savonia. Ternimaito ja rokotukset - vastustuskykyyn vaikuttamien ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia AMK VAAVI-hanke vaavi.savonia.fi Tällä luennolla Vastustuskyky on muutakin kuin vasta-aineita: rakenne,

Lisätiedot

Vasikkaripuleiden hoito ja ehkäisy. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Vaavi.vasikka.fi

Vasikkaripuleiden hoito ja ehkäisy. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Vaavi.vasikka.fi Vasikkaripuleiden hoito ja ehkäisy ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Vaavi.vasikka.fi Tärkeä Nestehoito Kaikissa ripuleissa nesteen imeytyminen suolistosta häiriintyy. Usein

Lisätiedot

Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa

Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa Vaali viisaasti vasikkaa koulutus 17.1.2017 Salla Ruuska, Savonia Ammattikorkeakoulu Oy RS- ja koronavirus RS (respiratory syncytial)

Lisätiedot

OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI. www.ett.fi. ETT ry

OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI. www.ett.fi. ETT ry OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI www.ett.fi ETT ry VIRUSRIPULIT, HENGITYSTIETULEHDUKSET Ajoittain esiintyviä, erittäin helposti leviäviä V. 2012 tarttuvaa, voimakasoireista koronavirusripulia (?)

Lisätiedot

Maha löysällä. Vasikkaripuli ternikasvattamoissa

Maha löysällä. Vasikkaripuli ternikasvattamoissa Maha löysällä Vasikkaripuli ternikasvattamoissa Ripulivasikan hoito Ripulin syyt Ripulin ennaltaehkäisy Näytteenotto Kuinka huomaat ripulivasikan Ei nouse ylös Ei tule syömään, kun muut tulevat Likainen

Lisätiedot

Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava. Eläinlääkäri Taina Haarahiltunen Yksityispraktikko, Nurmijärvi

Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava. Eläinlääkäri Taina Haarahiltunen Yksityispraktikko, Nurmijärvi Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava Eläinlääkäri Taina Haarahiltunen Yksityispraktikko, Nurmijärvi Mycoplasma bovis Soluseinätön bakteeri Beetalaktaamiantibiootit (mm. penisilliini) eivät tehoa Herkkiä

Lisätiedot

Vasikkakasvatuksen tautiongelmat ja tautihallinta. Heidi Härtel, nautaterveydenhuoltoeläinlääkäri Vasikkapäivät Tampere ja Iisalmi 5.10.

Vasikkakasvatuksen tautiongelmat ja tautihallinta. Heidi Härtel, nautaterveydenhuoltoeläinlääkäri Vasikkapäivät Tampere ja Iisalmi 5.10. Vasikkakasvatuksen tautiongelmat ja tautihallinta Heidi Härtel, nautaterveydenhuoltoeläinlääkäri Vasikkapäivät Tampere 26.9. ja Iisalmi 5.10.2017 2 Vasikkakasvatuksen tautiongelmat 1) Ripulit (Rota, Corona,

Lisätiedot

Vasikkaripulit ja näytteenotto

Vasikkaripulit ja näytteenotto Vasikkaripulit ja näytteenotto Valvontaeläinlääkäri Päivi Pyykönen, Peruspalvelukuntayhtymä Kallio, ympäristöterveydenhuolto - Vasikkaripuli on pikkuvasikoiden yleisimpiä sairauksia - NÄYTTEENOTTO TÄRKEÄÄ!

Lisätiedot

Lääkityskäytäntösuosituksia

Lääkityskäytäntösuosituksia Lääkityskäytäntösuosituksia ELT Heli Simojoki, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto 4.10.2017 1 Lääkityssuunnitelmaan ohjeistus lääkityksistä Terveydenhuoltokäynnillä käydään läpi tilalla

Lisätiedot

Maha löysällä. Vasikkaripuli lypsykarjatiloilla

Maha löysällä. Vasikkaripuli lypsykarjatiloilla Maha löysällä Vasikkaripuli lypsykarjatiloilla Ripulivasikan hoito Ripulin syyt Ripulin ennaltaehkäisy Näytteenotto Kuinka huomaat ripulivasikan Ei nouse ylös Ei tule syömään, kun muut tulevat Likainen

Lisätiedot

Tarttuvien tautien vastustus

Tarttuvien tautien vastustus Tarttuvien tautien vastustus Eläinlääkäri Katja Hautala Tartuntatautien oireita Hengitystieoireet Kuume Silmävuoto Alentunut suorituskyky Ripuli Ihotulehdukset (sieni, syylät, rivi jne) Keskushermosto-oireet

Lisätiedot

Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames

Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames Eesti mesinike suvine teabepäev Koht ja aeg: Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli ruumides, 11.07.2015.a.

Lisätiedot

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Tämä selkokielinen esite on tehty osana opinnäytetyötä Kansallinen rokotusohjelma tutuksi selkokielinen esite maahanmuuttajille. Opinnäytetyön toimeksiantaja on MARJAT-hanke.

Lisätiedot

Napa- ja niveltulehdukset. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke

Napa- ja niveltulehdukset. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Napa- ja niveltulehdukset ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Napanuora ja napa Napanuora kulkee lehmän istukasta (oikeastaan kymmenistä pikkuistukoista ) sikiökalvoja myöten kulkeviin

Lisätiedot

Hengitystiesairaudet ja niiden torjunta

Hengitystiesairaudet ja niiden torjunta Hengitystiesairaudet ja niiden torjunta Rakennetaan hyvinvointia navetassa, Laukaa 20.1.2011 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta Terveydenhuoltoeläinlääkäri Heidi Härtel HK Agri Oy Vasikan ja nuorten

Lisätiedot

Suunnittele poikima-, vasikka- ja eläinten lastaustilat oikein Vaavi-hankkeen koulutus

Suunnittele poikima-, vasikka- ja eläinten lastaustilat oikein Vaavi-hankkeen koulutus Suunnittele poikima-, vasikka- ja eläinten lastaustilat oikein Vaavi-hankkeen koulutus Klo 8.30 Kahvi (hanke tarjoaa) Klo 9.00 Päivän avaus ja terveiset Vaavi-hankkeen Saksan opintomatkalta, Katriina Pylkkänen

Lisätiedot

COOPERSECT Spot on TEHOKAS SUOJA ULKOLOISIA JA KÄRPÄSIÄ VASTAAN LAIDUNTAVILLE NAUDOILLE JA LAMPAILLE

COOPERSECT Spot on TEHOKAS SUOJA ULKOLOISIA JA KÄRPÄSIÄ VASTAAN LAIDUNTAVILLE NAUDOILLE JA LAMPAILLE COOPERSECT Spot on TEHOKAS SUOJA ULKOLOISIA JA KÄRPÄSIÄ VASTAAN LAIDUNTAVILLE NAUDOILLE JA LAMPAILLE Ulkoloisten tehokas torjunta Parantaa eläinten kasvua Parantaa eläinten hyvinvointia Poistaa stressiä

Lisätiedot

Ymmärränkö yskän? Nautojen hengitystiesairaudet

Ymmärränkö yskän? Nautojen hengitystiesairaudet Ymmärränkö yskän? Nautojen hengitystiesairaudet Miten huomaan hengitystiepotilaan Hengitystietulehdusten syntyyn vaikuttavat tekijät Taudinaiheuttajat Näytteenotto Hoito Ennaltaehkäisy Hengitystiesairaudet

Lisätiedot

Terveillä vasikoilla on terveet mahat

Terveillä vasikoilla on terveet mahat Terveillä vasikoilla on terveet mahat Benfital Plus koska maitojuotto on tärkeää Vetmedica Etusijalla eläinten hyvinvointi Miksi vasikoille tulee ripuli? Miksi on tärkeää ennaltaehkäistä vasikoiden ripulia?

Lisätiedot

Asiantuntijaeläinlääkäri Olli Ruoho ETT ry

Asiantuntijaeläinlääkäri Olli Ruoho ETT ry Asiantuntijaeläinlääkäri Olli Ruoho ETT ry Vähän tarttuvia tauteja Nautojen terveystilanne on Suomessa hyvä Vähän tarttuvia tauteja Uusia tauteja ei ole juurikaan tullut Säännöllisiä rokotuksia ei tarvita

Lisätiedot

Lypsykarjan terveyden ja hyvinvoinnin haasteet investointivaiheessa, Eläinlääkäri Tuomas Herva, Atria

Lypsykarjan terveyden ja hyvinvoinnin haasteet investointivaiheessa, Eläinlääkäri Tuomas Herva, Atria Lypsykarjan terveyden ja hyvinvoinnin haasteet investointivaiheessa, Eläinlääkäri Tuomas Herva, Atria Sisältö Turvallinen toimintatapa Eläinten hankinta Terveystodistukset Terveysriskit ja niiden hallinta

Lisätiedot

RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS (RSV)

RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS (RSV) RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS (RSV) Infektioiden torjuntapäivät 8.11.2018 Espoo, Dipoli 8.11.2018 Respiratory syncytial virus/ Niina Ikonen 1 RS-VIRUS Virus eristettiin 1956 Aiheuttaa vuosittaisia epidemioita

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Lactovac vet. injektioneste, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi annos (5 ml) sisältää:

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Lactovac vet. injektioneste, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi annos (5 ml) sisältää: VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Lactovac vet. injektioneste, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi annos (5 ml) sisältää: Vaikuttavat aineet: Inaktivoitu naudan rotavirus, kanta

Lisätiedot

Tarttuvien eläintautien huomioiminen luonnonlintuja käsiteltäessä

Tarttuvien eläintautien huomioiminen luonnonlintuja käsiteltäessä WWF Koulutus: Öljyyntyneiden lintujen käsittely, pesu ja hoito, Tarttuvien eläintautien huomioiminen luonnonlintuja käsiteltäessä Laila Rossow Tarttuvien tautien Erikoiseläinlääkäri Tarttuva eläintauti?

Lisätiedot

Tilastot kertovat emotilojen vasikoista

Tilastot kertovat emotilojen vasikoista Tilastot kertovat emotilojen vasikoista Vasikkakuolleisuus Vasikoiden sairaudet Tilaongelman selvittäminen Näytteenotto ja lähetys Yhteistyö terveydenhuoltoeläinlääkärin kanssa Emolehmien vasikoiden kuolleisuus

Lisätiedot

TUBERKULOOSI. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus

TUBERKULOOSI. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus TUBERKULOOSI On Mycobacterium tuberculosis bakteerin aiheuttama infektio. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus Hoitona käytetään usean lääkkeen

Lisätiedot

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina ELIMISTÖN PUOLUSTUSKYKY Immuniteetti eli vastutuskyky on elimistön kyky suojautua tarttuvilta taudeilta Jos tauteja aiheuttavat mikrobit uhkaavat elimistöä, käynnistyy

Lisätiedot

Ritva Kaikkonen Animagi Hevosklinikka Oulu Killeri 15.12.2014

Ritva Kaikkonen Animagi Hevosklinikka Oulu Killeri 15.12.2014 Ritva Kaikkonen Animagi Hevosklinikka Oulu Killeri 15.12.2014 Normaalia korkeampi elimistön lämpötila (37-38.3C normaali) Normaalilämmössä yksilöllistä variaatiota, selvitä hevosesi normaalilämpö säännöllisillä

Lisätiedot

Ryhmäkoon vaikutukset hengitystietulehduksiin, eläinlääkäri, Tuomas Herva, Atria

Ryhmäkoon vaikutukset hengitystietulehduksiin, eläinlääkäri, Tuomas Herva, Atria Ryhmäkoon vaikutukset hengitystietulehduksiin, eläinlääkäri, Tuomas Herva, Atria 2014-09-02 1 Koejärjestely Purupohja L3 L6 Iso karsina 7 * 11 m 40 vasikkaa Purupohja L2 L5 L1 L4 välivarasto Pesu yms.3*3

Lisätiedot

MILLOIN HOITOON?! Sitä vastoin muille päiväkodin tai koulun lapsille ei suositella ennalta ehkäisevää hoitoa.

MILLOIN HOITOON?! Sitä vastoin muille päiväkodin tai koulun lapsille ei suositella ennalta ehkäisevää hoitoa. MILLOIN HOITOON?! Aivokalvontulehdus Tarttuva aivokalvontulehdus (meningokokkibakteeri) tarttuu ilmasta. Bakteeri leviää ilmaan yskittäessä ja niistettäessä. Monilla lapsilla on meningokokkeja nenässä

Lisätiedot

Kuinka pidämme vasikat terveinä?

Kuinka pidämme vasikat terveinä? Kuinka pidämme vasikat terveinä? Laatupäällikkö, eläinlääkäri, ELT Tuomas Herva, AtriaNauta 2016-04-07 1 Järkevä poikimakierto Oma sonni tuntematon poikimisaika ei ummessa: ternimaidon laatu kärsii puutteellinen

Lisätiedot

Poikiminen. Emolehmien kevät-seminaari 26.01.2011 Laukaa. Eläinlääkäri Teppo Heinola

Poikiminen. Emolehmien kevät-seminaari 26.01.2011 Laukaa. Eläinlääkäri Teppo Heinola Poikiminen Emolehmien kevät-seminaari 26.01.2011 Laukaa Eläinlääkäri Teppo Heinola Poikiminen Naudan synnytysteiden anatomiaa Normaali synnytys Vaikeutunut synnytys Synnytysapu Vastasyntyneen ja emän hoito

Lisätiedot

Vasikoiden hengitystietulehdus

Vasikoiden hengitystietulehdus Vasikoiden hengitystietulehdus ELL Aino Wainio Emovet Oy Tämä kuva, tekijä Tuntematon tekijä, käyttöoikeus: CC BY-NC-SA Tässä luennossa: Hengitystietulehduksen taloudellinen merkitys, oireet ja aiheuttajat

Lisätiedot

Paras tapa parantaa karjasi geneettistä vastustuskykyä

Paras tapa parantaa karjasi geneettistä vastustuskykyä Paras tapa parantaa karjasi geneettistä vastustuskykyä Terveysominaisuuksien geneettinen valinta - Hoitotietoindeksien periytyvyysasteet ovat alhaisia. -Hoitotieto ei kerro mitään taudin voimakkuudesta

Lisätiedot

Tarttuvista taudeista

Tarttuvista taudeista OHJELMA Hippos kiittää tuesta seuraavia yhteistyökumppaneita: Intervet Oy Pharmaxim AB Scanvet Eläinlääkkeet Oy Vermon Ravirata Vetcare Oy 18.00 18.30 Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy / ell. Katja Hautala

Lisätiedot

Vesirokkorokotukset vihdoinkin lasten rokotusohjelmaan

Vesirokkorokotukset vihdoinkin lasten rokotusohjelmaan Vesirokkorokotukset vihdoinkin lasten rokotusohjelmaan Tuija Leino, ylilääkäri Rokotusohjelmayksikkö 5.5.2017 Ei sidonnaisuuksia lääketeollisuuteen, THL: ssä vuodesta 1997 27.4.2017 Esityksen nimi / Tekijä

Lisätiedot

RUOKINTA VOI PELASTAA PALJON. Vasikkakuolleisuus kuriin kurssi ELT Vesa Rainio Dip.ECBHM Savonia-amk, VAAVI-hanke

RUOKINTA VOI PELASTAA PALJON. Vasikkakuolleisuus kuriin kurssi ELT Vesa Rainio Dip.ECBHM Savonia-amk, VAAVI-hanke RUOKINTA VOI PELASTAA PALJON Vasikkakuolleisuus kuriin kurssi ELT Vesa Rainio Dip.ECBHM Savonia-amk, VAAVI-hanke Luennon ydinasiat Vasikan kasvutaipumus on suuri aina 1 v ikään. Tasapainoisella ravinnolla

Lisätiedot

Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava? Tarja Pohjanvirta, Eläintautibakteriologia, Kuopio

Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava? Tarja Pohjanvirta, Eläintautibakteriologia, Kuopio Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava? Tarja Pohjanvirta, Eläintautibakteriologia, Kuopio Mycoplasma bovis kuuluu luokkaan Mollicutes ( pehmeäihoiset ) mollikuuteilta puuttuu soluseinä, tilalla kolmikerroksinen

Lisätiedot

Penikkatauti turkiseläimillä

Penikkatauti turkiseläimillä Penikkatauti turkiseläimillä Ajankohtaista tarttuvista eläintaudeista teemapäivä 21.5.2013 Ulla-Maija Kokkonen ELT, erikoiseläinlääkäri Evira Tutkimus- ja laboratorio-osasto Eläintautivirologian tutkimusyksikkö

Lisätiedot

Sanna Nikunen ELL 4.10.2012

Sanna Nikunen ELL 4.10.2012 Sanna Nikunen ELL 4.10.2012 Kuuluu heimoon Orthomyxoviridae, joka jaetaan kahteen sukuun; Influenssa A- ja B- virukset sekä influenssa C-virukset A-virukset eläimillä ja ihmisillä, B- virukset harvinaisempia,

Lisätiedot

Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta.

Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta. Tutkimus. Terveys. Turvallisuus. Rokotetutkimusta - terveemmän tulevaisuuden puolesta. ROKOTETUTKIMUSTA terveemmän tulevaisuuden puolesta Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy edellyttää rokotteiden jatkuvaa

Lisätiedot

Elämän ensi hetket. Vastasyntynyt vasikka emolehmätilalla

Elämän ensi hetket. Vastasyntynyt vasikka emolehmätilalla Elämän ensi hetket Vastasyntynyt vasikka emolehmätilalla Vasikan alkuhoito ja elvytys Ternimaito Vastasyntyneen olosuhteet Vasikan ensimmäinen elinpäivä = Elämän tärkein päivä Jos emo poikinut omin voimin

Lisätiedot

Särkyä sorkissa. Tarttuvat sorkkatulehdukset lihanaudoilla

Särkyä sorkissa. Tarttuvat sorkkatulehdukset lihanaudoilla Särkyä sorkissa Tarttuvat sorkkatulehdukset lihanaudoilla Sorkkavälin ajotulehdus Kantasyöpymä Sorkkavälin ihotulehdus Sorkka-alueen ihotulehdus Ennaltaehkäisy Tarttuvat sorkkasairaudet ternikasvattamossa

Lisätiedot

Nautojen loiset TORJU TARTUNNAT JA TIENAA! Leena Seppä-Lassila Tohtorikoulutettava Helsingin yliopisto, Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto

Nautojen loiset TORJU TARTUNNAT JA TIENAA! Leena Seppä-Lassila Tohtorikoulutettava Helsingin yliopisto, Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto TORJU TARTUNNAT JA TIENAA! Nautojen loiset Leena Seppä-Lassila Tohtorikoulutettava Helsingin yliopisto, Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto leena.seppa-lassila@helsinki.fi ESITYKSEN KULKU Kenen

Lisätiedot

Tehotippi Soft. Utareterveys ja vedinkastot

Tehotippi Soft. Utareterveys ja vedinkastot Tehotippi Soft Utareterveys ja vedinkastot HIVEN OY Utaretulehdus valitettavan yleinen sairaus Heikentää merkittävästi eläinten hyvinvointia Utaretulehdus on eläinlääkärihoitojen ja poistojen yleisin syy.

Lisätiedot

Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit. ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke

Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit. ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke Milloin tulee ripuli? Jos elimistöön joutuu myrkyllistä ainetta, on hyvin todennäköistä, että se on

Lisätiedot

Naudan loiset. Ulkoloiset. Sisäloiset. Juoksutusmahamadot Ohutsuolimadot Kokkidit Maksamadot Keuhkomadot. Väiveet Täit Sikaripunkki Chorioptes- punkki

Naudan loiset. Ulkoloiset. Sisäloiset. Juoksutusmahamadot Ohutsuolimadot Kokkidit Maksamadot Keuhkomadot. Väiveet Täit Sikaripunkki Chorioptes- punkki 6. Loiset Naudan loiset Sisäloiset Juoksutusmahamadot Ohutsuolimadot Kokkidit Maksamadot Keuhkomadot Ulkoloiset Väiveet Täit Sikaripunkki Chorioptes- punkki Ulkoloiset Väiveet Erittäin yleisiä (yli 80

Lisätiedot

Vasikoiden aloitusohjelma

Vasikoiden aloitusohjelma Aloitusohjelma lyhyesti Syntymä 8 vrk ikäinen Ripuliin Colofeed vasta-aineet + energia Vigofeed Hydrafeed Gel Enerfeed rauta + vitamiinit Tuottaa energiaa ja parantaa suolistobakteerien toimintaa ympäristö

Lisätiedot

- IB - käytäntöä ja teoriaa - Näytteenotto

- IB - käytäntöä ja teoriaa - Näytteenotto - IB - käytäntöä ja teoriaa - Näytteenotto - IB-tilanne - Hoito ja ennaltaehkäisy Siipikarjan terveys päivät, Ikaalinen 22.3.12 Eija Kaukonen / HK Agri Oy Tarttuva keuhkoputkentulehdus, IB Koronaviruksen

Lisätiedot

Pesässä on aina yli 20 C ja sikiöinnin aikana yli 30 C, suhteellinen kosteus sikiöalalla on yli 90 %

Pesässä on aina yli 20 C ja sikiöinnin aikana yli 30 C, suhteellinen kosteus sikiöalalla on yli 90 % Mehiläiset ja taudit Mehiläispesässä on runsaasti hiilihydraatteja, valkuaisia ja rasvoja Lisäksi siellä on suuri joukko tiiviissä kosketuksessa toisiinsa olevia toukkia ja aikuisia mehiläisiä Sama hengitysilma

Lisätiedot

Varmennettu poikiminen osa 4.

Varmennettu poikiminen osa 4. Varmennettu poikiminen osa 4. Kaksoset, kolmoset: ruuhka Kaksosia syntyy muutama prosentti synnytyksistä. Kolmosia alle promille. Otetaan ulos, kuka helpommin tulee. Toista työnnetään samalla pois tieltä.

Lisätiedot

Käytännön kokemuksia M. bovis tartunnan hallinnasta lypsykarjatiloilla

Käytännön kokemuksia M. bovis tartunnan hallinnasta lypsykarjatiloilla Käytännön kokemuksia M. bovis tartunnan hallinnasta lypsykarjatiloilla 17.1.2018 Laura Kulkas Terveydenhuolto eläinlääkäri Valio Oy M. BOVIS tartunnan riskienhallinnan periaatteellinen kaava Tartunta todetaan

Lisätiedot

Ternimaidon laatu. Ann-Helena Hokkanen (1,2) Marja Viitala (2) Arja Korhonen (2) Suvi Taponen (1)

Ternimaidon laatu. Ann-Helena Hokkanen (1,2) Marja Viitala (2) Arja Korhonen (2) Suvi Taponen (1) Ternimaidon laatu Ann-Helena Hokkanen (1,2) Marja Viitala (2) Arja Korhonen (2) Suvi Taponen (1) (1) Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto (2) Savonia Ammattikorkeakoulu Ternimaito Ternimaito

Lisätiedot

Lisääntymiskauden sairaudet, niiden ennaltaehkäisy ja hoito. ELÄINLÄÄKÄRI HELI NORDGREN Kortesjärvi 9.5.2016

Lisääntymiskauden sairaudet, niiden ennaltaehkäisy ja hoito. ELÄINLÄÄKÄRI HELI NORDGREN Kortesjärvi 9.5.2016 Lisääntymiskauden sairaudet, niiden ennaltaehkäisy ja hoito ELÄINLÄÄKÄRI HELI NORDGREN Kortesjärvi 9.5.2016 Minkki verinen kohtutulehdus Minkeillä kohtutulehdukset ovat harvinaisia. Parituksessa infektioriski

Lisätiedot

Tietopaketti seksitaudeista

Tietopaketti seksitaudeista Tietopaketti seksitaudeista Tietopaketti seksitaudeista Seksitaudit tarttuvat nimensä mukaan seksin välityksellä, kun kahden ihmisen limakalvot (tai niiden viereinen iho) ovat kosketuksissa keskenään.

Lisätiedot

Vasikkakuolleisuuden hallinta. Tuomas Herva ja Pirjo Aho AtriaNauta

Vasikkakuolleisuuden hallinta. Tuomas Herva ja Pirjo Aho AtriaNauta Vasikkakuolleisuuden hallinta Tuomas Herva ja Pirjo Aho AtriaNauta Vasikan merkitys Kotimaisen naudanlihantuotannon pullonkaula: vasikka ratkaisuina - emolehmätuotannon lisääminen - teuraspainon nosto

Lisätiedot

Muuttuneet vähimmäistasot eläinten hyvinvointikorvauksessa

Muuttuneet vähimmäistasot eläinten hyvinvointikorvauksessa Muuttuneet vähimmäistasot eläinten hyvinvointikorvauksessa 1.1.2019 Lisätyt vähimmäistasot: 1.5. Nautojen sairas-, hoito ja poikimakarsinat 6 2-4 mom. Nautojen pitopaikassa on oltava riittävä määrä juomapaikkoja.

Lisätiedot

LASTEN SAIRAUDET JA PÄIVÄHOITO

LASTEN SAIRAUDET JA PÄIVÄHOITO LASTEN SAIRAUDET JA PÄIVÄHOITO YLEISIMMISTÄ LASTEN SAIRAUKSISTA LYHYESTI... 3/2008 Flunssa eli ylähengitysteiden virustulehdus (=virusinfektio) on ylivoimaisesti yleisin sairaus. Oireita ovat; yskä, nuha

Lisätiedot

Elimistö puolustautuu

Elimistö puolustautuu Elimistö puolustautuu Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin Miten elimistö

Lisätiedot

Elimistö puolustautuu

Elimistö puolustautuu Elimistö puolustautuu Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin Mistä taudinaiheuttajat

Lisätiedot

Tarttuvat eläintaudit

Tarttuvat eläintaudit Tarttuvat eläintaudit EU-tukikoulutus, Kälviä 5.4.2019 - Kotieläintiloilla on tärkeää miettiä ja toteuttaa tilakohtaisia toimenpiteitä, joilla ehkäistään eläintautien leviämistä. - ETT:n tautiriskikartoituslomake

Lisätiedot

Varmennettu poikiminen - 20x 45 opintotunnin synnytysapukurssi osa 1.

Varmennettu poikiminen - 20x 45 opintotunnin synnytysapukurssi osa 1. Varmennettu poikiminen - 20x 45 opintotunnin synnytysapukurssi osa 1. Vesa Rainio, ELT, Dip.ECBHM Lisääntymistieteen erikoiseläinlääkäri Opettaja, Savonia amk, VAAVI-hanke Tällä kurssilla Emän hoidosta

Lisätiedot

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Maitoa mahan täydeltä Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Imetys Vasikkapiilo Vieroitus Imetys Emänsä alla vasikat imevät n. 4-6 kertaa vuorokaudessa, yht. 10-12 l / vrk Ensimmäisten viikkojen

Lisätiedot

Hevosen hengitystiesairaudet klinikkaeläinlääkärin näkökulmasta. Antti Helminen Jokilaaksojen eläinklinikka Ylivieska

Hevosen hengitystiesairaudet klinikkaeläinlääkärin näkökulmasta. Antti Helminen Jokilaaksojen eläinklinikka Ylivieska Hevosen hengitystiesairaudet klinikkaeläinlääkärin näkökulmasta Antti Helminen Jokilaaksojen eläinklinikka Ylivieska Hevosen hengitysteiden anatomiaa Hengitystietautien merkitys hevostaloudelle jalkavaivojen

Lisätiedot

S.aureus - ongelman saneeraus. Laura Kulkas Valio Oy

S.aureus - ongelman saneeraus. Laura Kulkas Valio Oy S.aureus - ongelman saneeraus Laura Kulkas Valio Oy Staphylococcus aureus Nykytiedon avulla S.aureusutaretulehdukset ovat pääosin estettävissä tai pois saneerattavissa Keinot saattavat vaatia uusia ajatusmalleja/toimintamalleja

Lisätiedot

ENNEN SYNTYMÄÄ VASIKOIDEN ENSIHOITO. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia-amk, VAAVI-hanke vaavi.savonia.fi

ENNEN SYNTYMÄÄ VASIKOIDEN ENSIHOITO. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia-amk, VAAVI-hanke vaavi.savonia.fi VASIKOIDEN ENSIHOITO ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia-amk, VAAVI-hanke vaavi.savonia.fi ENNEN SYNTYMÄÄ 1 (45) Emä Rajoitettu energia (vrt. diabetesäitien suuret sikiöt) jottei liian suuri sikiö.

Lisätiedot

4. Pikkuvasikan sairaudet

4. Pikkuvasikan sairaudet 4. Pikkuvasikan sairaudet Napatulehduksen oireet Tulehtunut napa on suurentunut kosketusarka valuttaa märkää / virtsaa Napatulehduksen oireet Vasikalla voi olla yleisoireita: Kuumeilu Apaattisuus, imee

Lisätiedot

Mykoplasma epidemiologiaa

Mykoplasma epidemiologiaa Luennon runko Mykoplasma epidemiologiaa Päivi Rajala-Schultz, ELL, PhD, Dipl. ACVPM Professori, HY ELTDK Kliinisen tuotantoeläinlääketieen osasto Valion Mykoplasma seminaari, 26.5.2016 Yleistä mykoplasmasta

Lisätiedot

Elämän ensi hetket. Eläinlääkäri Sanni Värränkivi Emovet Oy

Elämän ensi hetket. Eläinlääkäri Sanni Värränkivi Emovet Oy Elämän ensi hetket Eläinlääkäri Sanni Värränkivi Emovet Oy 1.Vasikan alkuhoito ja elvytys 2. Heikko vastasyntynyt 3.Vastasyntyneen olosuhteet 4.Ternimaito 5.Kevään 2013 poikimiset luomisia tai kuolleita

Lisätiedot

Influenssa A(H1N1) -toimintaohjeita

Influenssa A(H1N1) -toimintaohjeita 1 (5) Influenssa A(H1N1) -toimintaohjeita 1. KUINKA TOIMIT, JOS EPÄILET SAIRASTUNEESI H1N1-INFLUENSSAAN? Jos epäilet sairastuneesi A(H1N1)-influenssaan, ÄLÄ MENE SAIRAANA TYÖHÖN, älä mene suoraan työterveyshuollon/

Lisätiedot

Tarttuvat sorkkasairaudet. Ennaltaehkäisy ja saneeraus ELT, Minna Kujala

Tarttuvat sorkkasairaudet. Ennaltaehkäisy ja saneeraus ELT, Minna Kujala Tarttuvat sorkkasairaudet Ennaltaehkäisy ja saneeraus ELT, Minna Kujala .. Yleisiä Altistavia tekijöitä: likaisuus, kosteus, korkea ammoniakkipitoisuus, palkkien tai lattian märkyys, Huono ilmanvaihto

Lisätiedot

Tartuntatautilaki 48 Työntekijän ja opiskelijan rokotussuoja potilaiden suojaamiseksi (voimaan )

Tartuntatautilaki 48 Työntekijän ja opiskelijan rokotussuoja potilaiden suojaamiseksi (voimaan ) Henkilökunnan rokotukset sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä Janne Laine Infektiolääkäri 2017 Tartuntatautilaki 48 Työntekijän ja opiskelijan rokotussuoja potilaiden suojaamiseksi (voimaan

Lisätiedot

Vasikan hyvinvointipassi. Vesa Rainio Vaavi-hankkeen eläinlääkäri ja kouluttaja

Vasikan hyvinvointipassi. Vesa Rainio Vaavi-hankkeen eläinlääkäri ja kouluttaja Vasikan hyvinvointipassi koulutus Vesa Rainio Vaavi-hankkeen eläinlääkäri ja kouluttaja VASIKKAPASSI 1. KOULUTUSPÄIVÄ NÄMÄ RAHOITTIVAT TAI OSALLISTUIVAT JÄRJESTELYIHIN FABA, Atria ja Osuuskunta ItäMaito

Lisätiedot

11. Elimistö puolustautuu

11. Elimistö puolustautuu 11. Elimistö puolustautuu Taudinaiheuttajat Tautimikrobit (= patogeenit): Bakteerit (esim. kolera), virukset (esim. influenssa), alkueliöt (esim. malaria), eräät sienet (esim. silsa) Aiheuttavat infektiotaudin

Lisätiedot

Infektioista keskosilla. Dos. Outi Tammela TAYS

Infektioista keskosilla. Dos. Outi Tammela TAYS Infektioista keskosilla Dos. Outi Tammela TAYS Käsiteltävät asiat Vastustuskyky BPD Keskosen infektioherkkyys ja vointi sairaalasta pääsyn jälkeen Tavallisimmista infektioista Infektioiden ennalta ehkäisy

Lisätiedot

Navetan tautisuojaus kannattaa! Pikakatsaus, mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Navetan tautisuojaus kannattaa! Pikakatsaus, mihin kannattaa kiinnittää huomiota? Navetan tautisuojaus kannattaa! Pikakatsaus, mihin kannattaa kiinnittää huomiota? Jarkko Niemi ja Marja Kallioniemi, Luonnonvarakeskus Gun Wirtanen ja Hannele Suvanto, Helsingin Yliopisto, Ruralia-instituutti

Lisätiedot

Mukava olo. Lihanautakasvattamon rakenneratkaisut

Mukava olo. Lihanautakasvattamon rakenneratkaisut Mukava olo Lihanautakasvattamon rakenneratkaisut Tilavaatimukset Karsinaratkaisut lämmin- ja kylmäkasvattamoissa Ryhmittelyn merkitys Tautivastustus Eläinten siirrot Tilavaatimukset Ritiläpalkki Kiinteäpohjainen

Lisätiedot

Villi vai kesy. Naudan ja vasikan luonnollinen käyttäytyminen

Villi vai kesy. Naudan ja vasikan luonnollinen käyttäytyminen Villi vai kesy Naudan ja vasikan luonnollinen käyttäytyminen Naudan käyttäytyminen Nauta on alun perin tasangolla elänyt saaliseläin Kesyyntymisestä ja jalostuksesta huolimatta lajille tyypilliset käyttäytymismallit

Lisätiedot

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Bakteerin ominaisuudet Campylobacter jejuni joskus C. coli Optimilämpötila 42-43 C Ei lisäänny alle 25 C:ssa Kuumennusherkkä,

Lisätiedot

Utaretulehdus on ongelma muuallakin

Utaretulehdus on ongelma muuallakin Utaretulehdus on ongelma muuallakin Prof. Päivi Rajala-Schultz Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto Eläinlääketieteellinen tiedekunta Helsingin yliopisto ProAgrian Maitovalmennus 6.9.2018 ProAgrian

Lisätiedot

Tietoa kokkideista ja kokkidioosista Mikä on kokkidioosi? Kokkidien elinkierto. Lehmälääkärit.com

Tietoa kokkideista ja kokkidioosista Mikä on kokkidioosi? Kokkidien elinkierto. Lehmälääkärit.com Tietoa kokkideista ja kokkidioosista Mikä on kokkidioosi? Kokkidioosi on Eimeria -alkueläinten aiheuttama suolistotulehdus. Eimeria -alkueläimiä on useita lajeja, joista naudalle tautia aiheuttavia lajeja

Lisätiedot

NAUTAKETJUN TURVALLINEN TOIMINTATAPA

NAUTAKETJUN TURVALLINEN TOIMINTATAPA NAUTAKETJUN TURVALLINEN TOIMINTATAPA Jokioinen 1.11.2017 Olli Ruoho Asiantuntijaeläinlääkäri, ETT ry www.ett.fi / Jutta Ahtiainen Erikoistuva eläinlääkäri, Emovet Oy www.emovet.fi VÄHÄN TARTTUVIA NAUTATAUTEJA

Lisätiedot

Vastutuskykyistä Genetiikkaa. Ainoa yritys, joka tarjoaa parempaa vastustuskykyä periyttävää genetiikkaa

Vastutuskykyistä Genetiikkaa. Ainoa yritys, joka tarjoaa parempaa vastustuskykyä periyttävää genetiikkaa Vastutuskykyistä Genetiikkaa Ainoa yritys, joka tarjoaa parempaa vastustuskykyä periyttävää genetiikkaa 1 Dr. Bonnie Mallard Yli 100 tieteellistä julkaisua Department of Pathobiology, University of Guelph

Lisätiedot

Kuva 1. Utaretulehdustilanteen kehitys 1975-2001.

Kuva 1. Utaretulehdustilanteen kehitys 1975-2001. Utareterveyskampanja 2009-2010 Laura Kulkas Utaretulehdusten synty- ja paranemismekanismit Utaretulehdus on tavallisin ja kallein tarttuva tauti lypsykarjoissamme Tavallisimmat utaretulehdusbakteerit ovat

Lisätiedot

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille

LAPSI SAIRASTAA. Opas vanhemmille LAPSI SAIRASTAA Opas vanhemmille LUKIJALLE Tässä oppaassa kerrotaan lasten sairauksista. Oppaassa on ohjeita, miten hoidat lasta kotona. Lisäksi neuvotaan, milloin täytyy soittaa terveysasemalle, kun lapsi

Lisätiedot

Vasikoiden hoito ja terveysseuranta vasikkakasvattamossa. Vaavi-vaali viisaasti vasikkaa koulutus Korhonen Arja 3.5.

Vasikoiden hoito ja terveysseuranta vasikkakasvattamossa. Vaavi-vaali viisaasti vasikkaa koulutus Korhonen Arja 3.5. Vasikoiden hoito ja terveysseuranta vasikkakasvattamossa Vaavi-vaali viisaasti vasikkaa koulutus Korhonen Arja 3.5.2017 Vaavi -hanke Sisältö Vasikkakasvattamot Vasikkaterveys kasvattamossa Omia kokemuksia

Lisätiedot

Rotukarjahankkeen vasikkaterveys-selvitys

Rotukarjahankkeen vasikkaterveys-selvitys Rotukarjahankkeen vasikkaterveys-selvitys Heidi Härtel Rotukarjan hyvinvoinnin ja taloudellisten toimintaedellytysten kehittäminen -hanke Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Rotukarjahankkeen vasikkaterveysselvitys

Lisätiedot

Separoidun kuivajakeen käyttö kuivikkeena Johanna Virtanen, Ylä-Savon ammattiopisto 2017

Separoidun kuivajakeen käyttö kuivikkeena Johanna Virtanen, Ylä-Savon ammattiopisto 2017 Separoidun kuivajakeen käyttö kuivikkeena Johanna Virtanen, Ylä-Savon ammattiopisto 2017 Yleistä Separoitua kuivajaetta voi käyttää eläinsuojissa kuivikkeena Kiinnostus kuivikekäyttöön on lisääntynyt perinteisten

Lisätiedot

Hevosten rokottaminen. Eläinlääkäri Martti Nevalainen Intervet Oy, osa Schering-Plough konsernia

Hevosten rokottaminen. Eläinlääkäri Martti Nevalainen Intervet Oy, osa Schering-Plough konsernia Hevosten rokottaminen Eläinlääkäri Martti Nevalainen Intervet Oy, osa Schering-Plough konsernia Miksi rokotuttaa hevosia? Pyritään ennaltaehkäisemään tai lieventämään tartuntatauteja, jotka saattavat aiheuttaa

Lisätiedot

Lepakkorabiestutkimus

Lepakkorabiestutkimus Lepakkorabiestutkimus Lepakkoseminaari 19.3.2011 Esitelmän rakenne Tietoa rabieksesta ja lepakkorabieksesta Tutkimushanke Miten voit osallistua hankkeeseen Mitä lepakkoharrastajan ja -tutkijan on hyvä

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA MITÄ ROKOTUKSIA? Muistatko mitä rokotuksia olet saanut ja minkä viimeiseksi? Miten huolehdit koulun jälkeen rokotuksistasi? Mikrobit uhkaavat elimistöä Mikrobit voivat olla bakteereita,

Lisätiedot

8. Ympäristöperäisten utaretulehdusbakteerien aiheuttamien ongelmien hallinta. Laura Kulkas Valio Oy

8. Ympäristöperäisten utaretulehdusbakteerien aiheuttamien ongelmien hallinta. Laura Kulkas Valio Oy 8. Ympäristöperäisten utaretulehdusbakteerien aiheuttamien ongelmien hallinta Laura Kulkas Valio Oy Ympäristöperäiset utaretulehdusbakteerit Streptococcus uberis (Streptococcus dysgalactiae) Escherichia

Lisätiedot

Kuolioinen suolistotulehdus kalkkunoilla -projektin kuulumisia. Päivikki Perko-Mäkelä Erikoistutkija, ELT Evira, Seinäjoki

Kuolioinen suolistotulehdus kalkkunoilla -projektin kuulumisia. Päivikki Perko-Mäkelä Erikoistutkija, ELT Evira, Seinäjoki Kuolioinen suolistotulehdus kalkkunoilla -projektin kuulumisia Päivikki Perko-Mäkelä Erikoistutkija, ELT Evira, Seinäjoki Tutkimuksen tarkoitus on ymmärtää paremmin kuolioisen suolistotulehduksen syntyä

Lisätiedot

Käytännön sovelluksia Suomessa Iris Kaimio. Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri

Käytännön sovelluksia Suomessa Iris Kaimio. Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri Käytännön sovelluksia Suomessa Iris Kaimio Tuotantoeläinten terveyden- ja sairaudenhoidon erikoiseläinlääkäri Kustannusten alentaminen Eläinten uudistus Hedelmällisyys Ruokinnan tehokkuus Ennaltaehkäisevä

Lisätiedot

Salmonella. - hankala haastaja Nousiainen. Pirjo Kortesniemi Eläinten terveys ETT ry

Salmonella. - hankala haastaja Nousiainen. Pirjo Kortesniemi Eläinten terveys ETT ry Salmonella - hankala haastaja 6.6.2018 Nousiainen Pirjo Kortesniemi Eläinten terveys ETT ry 1. Lyhyesti ETTstä Sisältö 2. Salmonella tilanteita 3. Tunne vihollinen.. 4. osaat toimia 11.1.2018 Eläinten

Lisätiedot

Essote. Salmonella uudistunut ohje, muutokset toimintaan

Essote. Salmonella uudistunut ohje, muutokset toimintaan Essote Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Ylilääkäri, kansanterveystyön vastaava lääkäri Hans Gärdström, Salmonella uudistunut ohje, muutokset toimintaan Salmonellat ovat yleisiä eläimen

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA HENGITYSTÄ TAPAHTUU KAIKKIALLA ELIMISTÖSSÄ 7 Avainsanat hengitys hengityskeskus hengitystiet kaasujenvaihto keuhkorakkula keuhkotuuletus soluhengitys HAPPEA SAADAAN VERENKIERTOON HENGITYSELIMISTÖN

Lisätiedot

Lasten tuberkuloosi ja sen ehkäisy. Eeva Salo Koulutuspäivä LPR 6.3.2007

Lasten tuberkuloosi ja sen ehkäisy. Eeva Salo Koulutuspäivä LPR 6.3.2007 Lasten tuberkuloosi ja sen ehkäisy Eeva Salo Koulutuspäivä LPR 6.3.2007 Tartuntatautirekisteri 1995-2006 alle 15-vuotiaiden tb-tapaukset Suomessa 10 8 6 4 2 0 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 2003

Lisätiedot