Vasikkaripuleiden hoito ja ehkäisy. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Vaavi.vasikka.fi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vasikkaripuleiden hoito ja ehkäisy. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Vaavi.vasikka.fi"

Transkriptio

1 Vasikkaripuleiden hoito ja ehkäisy ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Vaavi.vasikka.fi

2 Tärkeä Nestehoito Kaikissa ripuleissa nesteen imeytyminen suolistosta häiriintyy. Usein samalla suoli vielä lisää ruoansulatusnesteiden ja liman eritystä. Vasikka on kuivumisvaarassa. Kuivuminen voi olla kuolemanvakavaa. Varsinkin nuorilla vasikoilla nestehukka voi olla suurta (jopa 20% painosta/vrk, eli liki 10 l/vrk)

3 Tärkeä Nestehoito Suolen solut tarvitsevat energiaa ja suoloja tehokkaaseen nesteen siirtoon suolesta elimistöön. Siksi nestetasapainojuottoon käytetään liuosta, jossa on natriumia ja glukoosia (rypälesokeri). Tällainen juoma on suoraan imeytymiskelpoista ja imeytyy suoliston alkupäässäkin. Siellä ripulitautien suolistovauriot ovat vähäisemmät. Juomaa tarvitaan jopa 10 l/vrk, joka jaettava useaan annokseen (4). Älä laimenna juomarehua (juoksettuminen häiriytyy). Juota nestetasapainojuoma > 1 h ennen tai >2 h jälkeen juomarehun.

4 Tärkeä Nestehoito Jos vasikka on ylösnousukyvytön, se tarvitsee suonensisäistä nestehoitoa. (Jos silti kokeilet letkutusnesteytystä, älä odota piristymistä vuorokausia. Jos ei tunneissa ole parempi, lopeta!) Ulkomailla tällaisia vasikoita hoidetaan usein klinikoilla, joissa vasikka viettää päiviä tai ainakin tunteja. Ryhdy herkästi suun kautta annettavaan nestehoitoon. Ja tee se tehokkaasti varsinkin parin ensimmäisen elinviikon aikana. Jos tilalla on rotavirusta, ole erityisen tarkka seurannassa ja herkkä hoitamaan. Huomenna on liian myöhäistä.

5 Muut lääkitykset Osassa nestetasapainojuomia on pektiiniä, joka muodostaa limaa suolenseinämiin. Tämä voi vähentää suolen hioutumisvaurioita ja estää osaa mikrobeista etenemästä suoliontelosta soluihin ennen niiden huuhtoutumista ripulin seassa ulos. Ripulivasikka hyötyy kipulääkkeestä. Injektiona anto lienee varminta. Virusperäisiin ripuleihin ei ole muuta lääkitystä. Alkueläinripuleihin (kryptosporidi ja kokkiidit) on omat lääkkeet, joita suositellaan käytettäväksi ennen kaikkea ennen ripulin puhkeamista. Tarttuviin bakteeriripuleihin (harvinaisia: Salmonella, E.coli) ei käytetä antibiootteja. Elimistössä voi olla happamuustila, jota voi olla tarpeen korjata suonensisäisen nesteytyksen yhteydessä puskuroivilla aineilla.

6 Lääke ei muuta löysää ulostetta Ripulissa syntyy yleensä vaurioita suolenseinään. Uloste pysyy löysänä, kunnes vaurio paranee, vaikka taudinaiheuttaja häviäisikin. Hoidon päätehtävä on pitää vasikka hengissä. Nestehukan torjuminen/korjaaminen on tässä tärkein toimenpide. Suolenseinän paraneminen jää vasikan työksi. Maidossa on aineosia, jotka ruokkivat seinämäsoluja ja auttavat siten asiaa.

7 Ota heti näyte Ota näyte tutkimuksiin heti ripulin alussa. Taudinaiheuttaja vähenee ulosteessa nopeasti. Ota näyte useasta vasikasta. Paras näyte juuri ennen ripulin alkua siksi terveitäkin mukaan. Eri taudinaiheuttajiin on ihan eri lääkkeet. Ja moniin ei ole.

8 Rotavirus Vastasyntyneen (yl. selvästi alle 1 vko) vasikan ripuli. TERNIMAITO ehdottoman tärkeä!! Itämisaika < 1 vrk Virus on vaipaton. Kestää aika lailla lämpöä ja pesuaineita ja (maha)happoa. Viruksessa on valkuaisosa, joka on myrkyllinen ja lamaa suolensolun vedenpumppausta. Virus tuhoaa laktoosin ja sokerin sulatukseen tarkoitettujen eritteiden tuottajasoluja. Siksi vasikalle tulee tilapäinen (sokeri- ja) laktoosiintoleranssi. Ripuliin on siis useita syitä.

9 Rotavirus Ripuli on raju, nestettä menetetään nopeasti. Eläimet nuoria (alle 2 vko) Erikoispiirre: ensimmäisenä päivänä voi olla eduksi jättää maito juottamatta (tilapäinen laktoosiintoleranssi). Mutta nestetasapainojuomaa paljon ja usein vähintään 4/vrk. Särkee suolen pintasolukkoa ja vähentää imeytymispinta-alaa. Jos koronavirus tai hengitystievirus (RS) rotaviruksen kaverina, sairaus on erityisen ankara.

10 Rotavirus Ripuli on usein hengenvaarallinen. Kuolema on janokuolema ja estettävissä riittävällä nesteytyksellä (aina ei riitä suun kautta vaan pitää laittaa suonensisäisesti). Ehkäisyssä: - Ternimaito (mittaa laatu) - Puhtaus - Rokotus. Rokote annetaan emälle ummessaoloaikana ja vasta-aineet vasikka saa ternimaidosta. - Terni- ja välimaitoa annetaan vasikalle ainakin viikon ajan syntymästä. Niissä olevat vasta-aineet suojaavat suolen sisäpintaa tartunnalta.

11 Koronavirukset Tarttuvan vasikkaripulin aiheuttajista yleisimpiä Erityisesti alle 1 kk iässä. Siksi TERNIMAITO tärkeä! Itämisaika 3-7 d tartunnasta. Tarttuu ulosteesta, mutta voi tarttua yskimälläkin. Voi tappaa, mutta jos pysyy hengissä paranee viikossa. Voi olla samalla yskää

12 Koronavirus Osa viruskannoista aiheuttaa samanaikaista yskää. Yleensä vanhemmilla vasikoilla kuin rotavirus. Samantapaiset suolivauriot. Hitaampi kuivuminen (syynä ikä?). Nestehoito tärkeä.

13 Kryptosporidi Vaarallinen ihmiselle (Cryptosporidium parvum). Voi tarttua uimavedestäkin. Tarttuu pieninä annoksina (vasikkaan ja ihmiseen), mutta erittyy valtavina määrinä ulosteeseen. Yleistynyt viime aikoina ja saanut julkisuutta. Jo muutaman päivän iästä alkaen. Alkueläin. Olemassa oma lääke, jota käytetään ongelmakarjassa myös ehkäisyyn. Lääke myrkyllinen jo kaksinkertaisena annoksena tarkka annostelu! Nestehoito tärkeä. Vasikan paranemistoiveet hyvät, jos ei kuole janoon (tai nälkään). Puhtaus on tärkeää, mutta itiöt ( munat ) kestävät ympäristön oloja ja useimpia desinfiointiaineita hyvin.

14 Kokkidioosi Eimeria-suvun kokkiidit (yksisoluisia alkueläimiä, kuten kryptosporidit) ovat yleinen vasikkaripulin aiheuttaja. Pitkä suolensisäinen elinkierto, jossa lisääntyy vasikassa. Tämän vuoksi yleensä vasta 3 viikon iästä alkaen. Joskus jopa puolivuotiaalla. Itiö tartuntakykyinen vasta >3 d erittymisestä. Kuivitus 2 d välein ehkäisee merkittävästi. Tartuntoja karsinasta sekä kosteasta jaloittelutarhasta tai laitumelta. Uloste voi olla verinen. Oireeton kantaja on erittäin yleinen. Kokkideja on jokseenkin joka karjassa.

15 Kokkidioosi 2 Ehkäisyssä: tiheä kuivitus, karsinan perusteellinen puhdistus ennen seuraavaa vasikkaa/vasikkaerää. Jaloittelutarhojen ja edellisen vuoden vasikkalaitumen käytön välttäminen keväällä. Lätäköistä ja ojista juominen on riskitekijä. Oleellista on välttää massiivista tartuntaa etenkin pikkuvasikkana. Lievä tartunta hyväkuntoisella eläimellä voi olla oireeton. Auringonvalo desinfioi. Kuivumisesta on hyötyä. Hämärässä ja kosteassa tartuntakyky voi säilyä vuosia. Tavalliset desinfiointiaineet tehottomia. Ehkäisevä lääkitys tehokkain annettuna noin viikkoa ennen odotettua sairastumista (tartunta on saatu > 15 d ennen sairastumista).

16 Kokkidioosin hoito Nestemenetys on huomattava. Hyvä nestehoito alusta alkaen on A ja O. Hoitoon voidaan liittää sulfa tai toltratsuriili (se ennaltaehkäisyyn erityisesti tarkoitettu lääke). Ennaltaehkäisevä hoito kannattaa tehdä koko ryhmälle ja nuoremmille tartunnan mahdollisesti saaneille.

17 Tarttuvat Bakteeriripulit Tarttuvat bakteeriripulit ovat Suomessa harvinaisia. Salmonella voi olla syynä kaikenikäisillä vasikoilla. Suomessa salmonella saneerataan suurella työllä osin vakuutuksen kustantamana. Viranomaiseläinlääkäri osallistuu torjuntaan. Tarttuvia kolibakteeriripuleita on kahta lajia. Toinen laji toimii myrkkyvälitteisesti eikä riko suolen pintasolukkoa. Toinen laji tarttuu pintasoluihin ja tuhoaa niitä. Kolibakteeriripulit ovat erityisesti ensimmäisen elinviikon ripuleita, joissa vasikka menee nopeasti huonoon kuntoon. Osa bakteerikannoista myrkyttää vasikan yleensä kuoliaaksi, osa aiheuttaa vain kuivumista, jolloin vasikka on pelastettavissa tehokkaalla nestehoidolla. Ternimaito on ehkäisyssä tärkeä. Ulkomailla sen tehoa parannetaan rokottein.

18 Yleistä tarttuvien ripulien ehkäisystä Ripulit tarttuvat suun kautta. Rehun ja juomaveden hygienia on tärkeää. Samoin karsinahygienia. Karsinoiden tulee olla kertatäyttöisiä (eli niiden pitää tyhjentyä eläimistä kerralla, jolloin perusteellinen puhdistus, kuivaus ja desinfektio voidaan toteuttaa. Karsinoiden seinien tulee estää ulosteen pääsy naapurikarsinaan sekä aidan läpi että sen ali. Jotta ripulia voidaan hoitaa ja ehkäistä, tulee karjan ripulinaiheuttajat tuntea. Tähän tarvitaan toistuvaa ulostenäytteiden tutkimista. Näyte otetaan aivan taudin alussa, osalta jo epäiltäessä.

19 Ripulin ehkäisy Ternimaito (rotavirusrokote) Vakaa juotto, juoma ja lämpötila Tuttijuotto Puhtaus ja kuivitus (kestävät ookystat, kokkideilla kypsyvät 3 d) Vastustuskyky (varo stressiä ja nälkää) Pienet ryhmät. Ei jatkuvaa täyttöä. Kunnon väliseinät. Varo märkiä laitumia ja tarhoja (kokkidioosi) Ennakkolääkitys kokkidioosiin ja kryptosporidioosiin Älä osta lypsykarjaan eläimiä. Varsinkaan välitysvasikoita.

Maha löysällä. Vasikkaripuli ternikasvattamoissa

Maha löysällä. Vasikkaripuli ternikasvattamoissa Maha löysällä Vasikkaripuli ternikasvattamoissa Ripulivasikan hoito Ripulin syyt Ripulin ennaltaehkäisy Näytteenotto Kuinka huomaat ripulivasikan Ei nouse ylös Ei tule syömään, kun muut tulevat Likainen

Lisätiedot

Vasikkaripulit ja näytteenotto

Vasikkaripulit ja näytteenotto Vasikkaripulit ja näytteenotto Valvontaeläinlääkäri Päivi Pyykönen, Peruspalvelukuntayhtymä Kallio, ympäristöterveydenhuolto - Vasikkaripuli on pikkuvasikoiden yleisimpiä sairauksia - NÄYTTEENOTTO TÄRKEÄÄ!

Lisätiedot

Maha löysällä. Vasikkaripuli lypsykarjatiloilla

Maha löysällä. Vasikkaripuli lypsykarjatiloilla Maha löysällä Vasikkaripuli lypsykarjatiloilla Ripulivasikan hoito Ripulin syyt Ripulin ennaltaehkäisy Näytteenotto Kuinka huomaat ripulivasikan Ei nouse ylös Ei tule syömään, kun muut tulevat Likainen

Lisätiedot

Terveillä vasikoilla on terveet mahat

Terveillä vasikoilla on terveet mahat Terveillä vasikoilla on terveet mahat Benfital Plus koska maitojuotto on tärkeää Vetmedica Etusijalla eläinten hyvinvointi Miksi vasikoille tulee ripuli? Miksi on tärkeää ennaltaehkäistä vasikoiden ripulia?

Lisätiedot

Ternimaito ja rokotukset - vastustuskykyyn vaikuttamien. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia AMK VAAVI-hanke vaavi.savonia.

Ternimaito ja rokotukset - vastustuskykyyn vaikuttamien. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia AMK VAAVI-hanke vaavi.savonia. Ternimaito ja rokotukset - vastustuskykyyn vaikuttamien ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia AMK VAAVI-hanke vaavi.savonia.fi Tällä luennolla Vastustuskyky on muutakin kuin vasta-aineita: rakenne,

Lisätiedot

Vesa Rainio Vaavi-hanke

Vesa Rainio Vaavi-hanke Vesa Rainio Vaavi-hanke 17.2.2017 Klo 9.15 Klo 9.30 Klo 9.45 Klo 11.45 Klo 12.30 Klo 13.30 Klo 13.45 Klo 14.45 Klo 15.15 VAAVI-hanke ja opetuskokonaisuus Patoa virustaudit Pikasilmäys: Tarttuvat taudinaiheuttajat

Lisätiedot

Tietoa kokkideista ja kokkidioosista Mikä on kokkidioosi? Kokkidien elinkierto. Lehmälääkärit.com

Tietoa kokkideista ja kokkidioosista Mikä on kokkidioosi? Kokkidien elinkierto. Lehmälääkärit.com Tietoa kokkideista ja kokkidioosista Mikä on kokkidioosi? Kokkidioosi on Eimeria -alkueläinten aiheuttama suolistotulehdus. Eimeria -alkueläimiä on useita lajeja, joista naudalle tautia aiheuttavia lajeja

Lisätiedot

Älä päästä tilalle uusia tauteja. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke

Älä päästä tilalle uusia tauteja. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Älä päästä tilalle uusia tauteja ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Miten taudinaiheuttaja tulee tilalle? Taudinaiheuttaja voi tulla tilalle montaa reittiä. Yleensä kyse on jonkinlaisesta

Lisätiedot

OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI. www.ett.fi. ETT ry

OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI. www.ett.fi. ETT ry OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI www.ett.fi ETT ry VIRUSRIPULIT, HENGITYSTIETULEHDUKSET Ajoittain esiintyviä, erittäin helposti leviäviä V. 2012 tarttuvaa, voimakasoireista koronavirusripulia (?)

Lisätiedot

Ohjeistus Kryptosporidioosin varalta ETU

Ohjeistus Kryptosporidioosin varalta ETU Yleistä Kryptosporidioosi on yleistynyt lypsykarjoissa, emolehmäkarjoissa ja vasikkakasvattamoissa eri puolella maata. Cryptosporidum parvum -alkueläin voi aiheuttaa vasikoille ripulia. Vasikat saavat

Lisätiedot

NAUTOJEN SAIRAUDET 2005 Vasikkaripulit 1 (7) Satu Pyörälä, Tiina Tiihonen

NAUTOJEN SAIRAUDET 2005 Vasikkaripulit 1 (7) Satu Pyörälä, Tiina Tiihonen NAUTOJEN SAIRAUDET 2005 Vasikkaripulit 1 (7) Vasikkaripulit Vasikkaripuli on pikkuvasikoiden yleisin sairaus. Ripulille on sekä ruokinnallisia että infektiivisiä syitä. Ruokintavirheitä ovat juottovirheet,

Lisätiedot

Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa

Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa Virusten leviämistä karjaan voi estää pohjoismaista todistusaineistoa Vaali viisaasti vasikkaa koulutus 17.1.2017 Salla Ruuska, Savonia Ammattikorkeakoulu Oy RS- ja koronavirus RS (respiratory syncytial)

Lisätiedot

Sairaana ihminen ja vasikka: miten kryptosporidioosin riskiä voi vähentää?

Sairaana ihminen ja vasikka: miten kryptosporidioosin riskiä voi vähentää? Sairaana ihminen ja vasikka: miten kryptosporidioosin riskiä voi vähentää? Jarkko Niemi ja Marja Kallioniemi, Luonnonvarakeskus Gun Wirtanen ja Hannele Suvanto, Helsingin Yliopisto, Ruralia-instituutti

Lisätiedot

Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit. ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke

Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit. ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke Vasikkakuolleisuus kuriin Ripulit ELT Tiina Autio, Evira ja ELT Vesa Rainio, Savonia-amk,Vaavi-hanke Milloin tulee ripuli? Jos elimistöön joutuu myrkyllistä ainetta, on hyvin todennäköistä, että se on

Lisätiedot

Nautojen loiset TORJU TARTUNNAT JA TIENAA! Leena Seppä-Lassila Tohtorikoulutettava Helsingin yliopisto, Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto

Nautojen loiset TORJU TARTUNNAT JA TIENAA! Leena Seppä-Lassila Tohtorikoulutettava Helsingin yliopisto, Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto TORJU TARTUNNAT JA TIENAA! Nautojen loiset Leena Seppä-Lassila Tohtorikoulutettava Helsingin yliopisto, Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto leena.seppa-lassila@helsinki.fi ESITYKSEN KULKU Kenen

Lisätiedot

Yhteenveto sisäloistutkimuksesta

Yhteenveto sisäloistutkimuksesta Yhteenveto sisäloistutkimuksesta Heidi Härtel Rotukarjan hyvinvoinnin ja taloudellisten toimintaedellytysten kehittäminen -hanke Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma Emolehmäkarjojen loistutkimus

Lisätiedot

Napa- ja niveltulehdukset. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke

Napa- ja niveltulehdukset. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Napa- ja niveltulehdukset ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja Savonia-amk, VAAVI-hanke Napanuora ja napa Napanuora kulkee lehmän istukasta (oikeastaan kymmenistä pikkuistukoista ) sikiökalvoja myöten kulkeviin

Lisätiedot

Lääkityskäytäntösuosituksia

Lääkityskäytäntösuosituksia Lääkityskäytäntösuosituksia ELT Heli Simojoki, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto 4.10.2017 1 Lääkityssuunnitelmaan ohjeistus lääkityksistä Terveydenhuoltokäynnillä käydään läpi tilalla

Lisätiedot

TUOTANTOTILOJEN PUHDISTUS JA DESINFIOINTI KRYPTOSPORIDITILALLA KOKKOLA ASIANTUNTIJAELÄINLÄÄKÄRI OLLI RUOHO, ETT ry

TUOTANTOTILOJEN PUHDISTUS JA DESINFIOINTI KRYPTOSPORIDITILALLA KOKKOLA ASIANTUNTIJAELÄINLÄÄKÄRI OLLI RUOHO, ETT ry TUOTANTOTILOJEN PUHDISTUS JA DESINFIOINTI HALLITSE PUHDISTUSTEKNIIKKA, HILLITSE TARTUNNAT KOKKOLA 10.04.2019 OLLI RUOHO ASIANTUNTIJAELÄINLÄÄKÄRI ETT ry www.ett.fi ELÄINTEN TERVEYS ETT RY Jäseninä teurastamot,

Lisätiedot

Suunnittele poikima-, vasikka- ja eläinten lastaustilat oikein Vaavi-hankkeen koulutus

Suunnittele poikima-, vasikka- ja eläinten lastaustilat oikein Vaavi-hankkeen koulutus Suunnittele poikima-, vasikka- ja eläinten lastaustilat oikein Vaavi-hankkeen koulutus Klo 8.30 Kahvi (hanke tarjoaa) Klo 9.00 Päivän avaus ja terveiset Vaavi-hankkeen Saksan opintomatkalta, Katriina Pylkkänen

Lisätiedot

Naudan loiset. Ulkoloiset. Sisäloiset. Juoksutusmahamadot Ohutsuolimadot Kokkidit Maksamadot Keuhkomadot. Väiveet Täit Sikaripunkki Chorioptes- punkki

Naudan loiset. Ulkoloiset. Sisäloiset. Juoksutusmahamadot Ohutsuolimadot Kokkidit Maksamadot Keuhkomadot. Väiveet Täit Sikaripunkki Chorioptes- punkki 6. Loiset Naudan loiset Sisäloiset Juoksutusmahamadot Ohutsuolimadot Kokkidit Maksamadot Keuhkomadot Ulkoloiset Väiveet Täit Sikaripunkki Chorioptes- punkki Ulkoloiset Väiveet Erittäin yleisiä (yli 80

Lisätiedot

Kuinka pidämme vasikat terveinä?

Kuinka pidämme vasikat terveinä? Kuinka pidämme vasikat terveinä? Laatupäällikkö, eläinlääkäri, ELT Tuomas Herva, AtriaNauta 2016-04-07 1 Järkevä poikimakierto Oma sonni tuntematon poikimisaika ei ummessa: ternimaidon laatu kärsii puutteellinen

Lisätiedot

RUOKINTA VOI PELASTAA PALJON. Vasikkakuolleisuus kuriin kurssi ELT Vesa Rainio Dip.ECBHM Savonia-amk, VAAVI-hanke

RUOKINTA VOI PELASTAA PALJON. Vasikkakuolleisuus kuriin kurssi ELT Vesa Rainio Dip.ECBHM Savonia-amk, VAAVI-hanke RUOKINTA VOI PELASTAA PALJON Vasikkakuolleisuus kuriin kurssi ELT Vesa Rainio Dip.ECBHM Savonia-amk, VAAVI-hanke Luennon ydinasiat Vasikan kasvutaipumus on suuri aina 1 v ikään. Tasapainoisella ravinnolla

Lisätiedot

- IB - käytäntöä ja teoriaa - Näytteenotto

- IB - käytäntöä ja teoriaa - Näytteenotto - IB - käytäntöä ja teoriaa - Näytteenotto - IB-tilanne - Hoito ja ennaltaehkäisy Siipikarjan terveys päivät, Ikaalinen 22.3.12 Eija Kaukonen / HK Agri Oy Tarttuva keuhkoputkentulehdus, IB Koronaviruksen

Lisätiedot

Vasikoiden aloitusohjelma

Vasikoiden aloitusohjelma Aloitusohjelma lyhyesti Syntymä 8 vrk ikäinen Ripuliin Colofeed vasta-aineet + energia Vigofeed Hydrafeed Gel Enerfeed rauta + vitamiinit Tuottaa energiaa ja parantaa suolistobakteerien toimintaa ympäristö

Lisätiedot

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy

Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla. 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Kampylobakteerin vastustus lihasiipikarjatilalla 9.6.2010 Eija Kaukonen / HK Ruokatalo Oy Bakteerin ominaisuudet Campylobacter jejuni joskus C. coli Optimilämpötila 42-43 C Ei lisäänny alle 25 C:ssa Kuumennusherkkä,

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Lactovac vet. injektioneste, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi annos (5 ml) sisältää:

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Lactovac vet. injektioneste, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi annos (5 ml) sisältää: VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Lactovac vet. injektioneste, suspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi annos (5 ml) sisältää: Vaikuttavat aineet: Inaktivoitu naudan rotavirus, kanta

Lisätiedot

Lypsykarjan terveyden ja hyvinvoinnin haasteet investointivaiheessa, Eläinlääkäri Tuomas Herva, Atria

Lypsykarjan terveyden ja hyvinvoinnin haasteet investointivaiheessa, Eläinlääkäri Tuomas Herva, Atria Lypsykarjan terveyden ja hyvinvoinnin haasteet investointivaiheessa, Eläinlääkäri Tuomas Herva, Atria Sisältö Turvallinen toimintatapa Eläinten hankinta Terveystodistukset Terveysriskit ja niiden hallinta

Lisätiedot

Luomubroilerin terveys 15.4.2014, Tampere. Laila Rossow Tarttuvien tautien Erikoiseläinlääkäri

Luomubroilerin terveys 15.4.2014, Tampere. Laila Rossow Tarttuvien tautien Erikoiseläinlääkäri Luomubroilerin terveys 15.4.2014, Tampere Laila Rossow Tarttuvien tautien Erikoiseläinlääkäri Luomubroilerin terveys Haasteet verrattuna perinteiseen kasvatukseen: Pitkä kasvatusaika Korkea teuraspaino

Lisätiedot

Asiantuntijaeläinlääkäri Olli Ruoho ETT ry

Asiantuntijaeläinlääkäri Olli Ruoho ETT ry Asiantuntijaeläinlääkäri Olli Ruoho ETT ry Vähän tarttuvia tauteja Nautojen terveystilanne on Suomessa hyvä Vähän tarttuvia tauteja Uusia tauteja ei ole juurikaan tullut Säännöllisiä rokotuksia ei tarvita

Lisätiedot

Vasikkakasvatuksen tautiongelmat ja tautihallinta. Heidi Härtel, nautaterveydenhuoltoeläinlääkäri Vasikkapäivät Tampere ja Iisalmi 5.10.

Vasikkakasvatuksen tautiongelmat ja tautihallinta. Heidi Härtel, nautaterveydenhuoltoeläinlääkäri Vasikkapäivät Tampere ja Iisalmi 5.10. Vasikkakasvatuksen tautiongelmat ja tautihallinta Heidi Härtel, nautaterveydenhuoltoeläinlääkäri Vasikkapäivät Tampere 26.9. ja Iisalmi 5.10.2017 2 Vasikkakasvatuksen tautiongelmat 1) Ripulit (Rota, Corona,

Lisätiedot

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi

Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Kansallinen rokotusohjelma tutuksi Tämä selkokielinen esite on tehty osana opinnäytetyötä Kansallinen rokotusohjelma tutuksi selkokielinen esite maahanmuuttajille. Opinnäytetyön toimeksiantaja on MARJAT-hanke.

Lisätiedot

Tarttuvien tautien vastustus

Tarttuvien tautien vastustus Tarttuvien tautien vastustus Eläinlääkäri Katja Hautala Tartuntatautien oireita Hengitystieoireet Kuume Silmävuoto Alentunut suorituskyky Ripuli Ihotulehdukset (sieni, syylät, rivi jne) Keskushermosto-oireet

Lisätiedot

Munintakanojen poikaskasvatuksen aikana ennaltaehkäistäviä tauteja. Laila Rossow Siipikarjan taudit Tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri EVIRA

Munintakanojen poikaskasvatuksen aikana ennaltaehkäistäviä tauteja. Laila Rossow Siipikarjan taudit Tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri EVIRA Munintakanojen poikaskasvatuksen aikana ennaltaehkäistäviä tauteja Laila Rossow Siipikarjan taudit Tarttuvien tautien erikoiseläinlääkäri EVIRA Munintakanojen rokotukset kasvatusaikana Tauti Antotapa ja

Lisätiedot

Tehotippi Soft. Utareterveys ja vedinkastot

Tehotippi Soft. Utareterveys ja vedinkastot Tehotippi Soft Utareterveys ja vedinkastot HIVEN OY Utaretulehdus valitettavan yleinen sairaus Heikentää merkittävästi eläinten hyvinvointia Utaretulehdus on eläinlääkärihoitojen ja poistojen yleisin syy.

Lisätiedot

Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava. Eläinlääkäri Taina Haarahiltunen Yksityispraktikko, Nurmijärvi

Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava. Eläinlääkäri Taina Haarahiltunen Yksityispraktikko, Nurmijärvi Mycoplasma bovis hiljainen ja tappava Eläinlääkäri Taina Haarahiltunen Yksityispraktikko, Nurmijärvi Mycoplasma bovis Soluseinätön bakteeri Beetalaktaamiantibiootit (mm. penisilliini) eivät tehoa Herkkiä

Lisätiedot

Tärkeimmät sisäloiset

Tärkeimmät sisäloiset Lampaan sisäloiset Tärkeimmät sisäloiset Meillä? Muualla? Teladorsagia circumcinta (ent. Oestertagia) Trichostrongylus vitrinus Haemonchus cntortus Nematodirus battus = maha ja suolistomadot Kuva: Teara/US

Lisätiedot

Varmennettu poikiminen - 20x 45 opintotunnin synnytysapukurssi osa 1.

Varmennettu poikiminen - 20x 45 opintotunnin synnytysapukurssi osa 1. Varmennettu poikiminen - 20x 45 opintotunnin synnytysapukurssi osa 1. Vesa Rainio, ELT, Dip.ECBHM Lisääntymistieteen erikoiseläinlääkäri Opettaja, Savonia amk, VAAVI-hanke Tällä kurssilla Emän hoidosta

Lisätiedot

Essote. Salmonella uudistunut ohje, muutokset toimintaan

Essote. Salmonella uudistunut ohje, muutokset toimintaan Essote Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Ylilääkäri, kansanterveystyön vastaava lääkäri Hans Gärdström, Salmonella uudistunut ohje, muutokset toimintaan Salmonellat ovat yleisiä eläimen

Lisätiedot

Sari Perälä. Vasikkakuolleisuus ProAgria Etelä-Pohjanmaan tuotosseurantaan kuuluvissa yli 50 lypsylehmän karjoissa

Sari Perälä. Vasikkakuolleisuus ProAgria Etelä-Pohjanmaan tuotosseurantaan kuuluvissa yli 50 lypsylehmän karjoissa 1 Sari Perälä Vasikkakuolleisuus ProAgria Etelä-Pohjanmaan tuotosseurantaan kuuluvissa yli 50 lypsylehmän karjoissa Opinnäytetyö Kevät 2011 Maa- ja metsätalouden yksikkö, Ilmajoki Maaseutuelinkeinojen

Lisätiedot

COOPERSECT Spot on TEHOKAS SUOJA ULKOLOISIA JA KÄRPÄSIÄ VASTAAN LAIDUNTAVILLE NAUDOILLE JA LAMPAILLE

COOPERSECT Spot on TEHOKAS SUOJA ULKOLOISIA JA KÄRPÄSIÄ VASTAAN LAIDUNTAVILLE NAUDOILLE JA LAMPAILLE COOPERSECT Spot on TEHOKAS SUOJA ULKOLOISIA JA KÄRPÄSIÄ VASTAAN LAIDUNTAVILLE NAUDOILLE JA LAMPAILLE Ulkoloisten tehokas torjunta Parantaa eläinten kasvua Parantaa eläinten hyvinvointia Poistaa stressiä

Lisätiedot

TUBERKULOOSI. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus

TUBERKULOOSI. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus TUBERKULOOSI On Mycobacterium tuberculosis bakteerin aiheuttama infektio. Oireet: kestävä ja limainen yskös, laihtuminen, suurentuneet imusolmukkeet ja ruokahaluttomuus Hoitona käytetään usean lääkkeen

Lisätiedot

TOP 10 + loiset. Se ja E vitamiini sekä jodi Kylmettyneet karitsat Karitsaripulit Klostridioosi Virtsakivet

TOP 10 + loiset. Se ja E vitamiini sekä jodi Kylmettyneet karitsat Karitsaripulit Klostridioosi Virtsakivet TOP 10 + loiset Tiineysmyrkytys Karitsointihalvaus Utaretulehdus Listerioosi Villanlähtö Se ja E vitamiini sekä jodi Kylmettyneet karitsat Karitsaripulit Klostridioosi Virtsakivet Tiineysmyrkytys (pregnancy

Lisätiedot

Ripulipotilaat näytteenotto ja tulosten analysointi

Ripulipotilaat näytteenotto ja tulosten analysointi Ripulipotilaat näytteenotto ja tulosten analysointi Alueellinen sairaalahygienian ja mikrobiologian laboratorion koulutuspäivä 29.11.2017 Kerttu Saha, sairaalamikrobiologi Ripulin aiheuttajia Ripulin aiheuttaja

Lisätiedot

Ryhmäkoon vaikutukset hengitystietulehduksiin, eläinlääkäri, Tuomas Herva, Atria

Ryhmäkoon vaikutukset hengitystietulehduksiin, eläinlääkäri, Tuomas Herva, Atria Ryhmäkoon vaikutukset hengitystietulehduksiin, eläinlääkäri, Tuomas Herva, Atria 2014-09-02 1 Koejärjestely Purupohja L3 L6 Iso karsina 7 * 11 m 40 vasikkaa Purupohja L2 L5 L1 L4 välivarasto Pesu yms.3*3

Lisätiedot

Vasikkakuolleisuuden hallinta. Tuomas Herva ja Pirjo Aho AtriaNauta

Vasikkakuolleisuuden hallinta. Tuomas Herva ja Pirjo Aho AtriaNauta Vasikkakuolleisuuden hallinta Tuomas Herva ja Pirjo Aho AtriaNauta Vasikan merkitys Kotimaisen naudanlihantuotannon pullonkaula: vasikka ratkaisuina - emolehmätuotannon lisääminen - teuraspainon nosto

Lisätiedot

Tarttuvista taudeista

Tarttuvista taudeista OHJELMA Hippos kiittää tuesta seuraavia yhteistyökumppaneita: Intervet Oy Pharmaxim AB Scanvet Eläinlääkkeet Oy Vermon Ravirata Vetcare Oy 18.00 18.30 Tarttuvien tautien ennaltaehkäisy / ell. Katja Hautala

Lisätiedot

Ritva Kaikkonen Animagi Hevosklinikka Oulu Killeri 15.12.2014

Ritva Kaikkonen Animagi Hevosklinikka Oulu Killeri 15.12.2014 Ritva Kaikkonen Animagi Hevosklinikka Oulu Killeri 15.12.2014 Normaalia korkeampi elimistön lämpötila (37-38.3C normaali) Normaalilämmössä yksilöllistä variaatiota, selvitä hevosesi normaalilämpö säännöllisillä

Lisätiedot

Hengitystiesairaudet ja niiden torjunta

Hengitystiesairaudet ja niiden torjunta Hengitystiesairaudet ja niiden torjunta Rakennetaan hyvinvointia navetassa, Laukaa 20.1.2011 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta Terveydenhuoltoeläinlääkäri Heidi Härtel HK Agri Oy Vasikan ja nuorten

Lisätiedot

Elämän ensi hetket. Eläinlääkäri Sanni Värränkivi Emovet Oy

Elämän ensi hetket. Eläinlääkäri Sanni Värränkivi Emovet Oy Elämän ensi hetket Eläinlääkäri Sanni Värränkivi Emovet Oy 1.Vasikan alkuhoito ja elvytys 2. Heikko vastasyntynyt 3.Vastasyntyneen olosuhteet 4.Ternimaito 5.Kevään 2013 poikimiset luomisia tai kuolleita

Lisätiedot

E RIPULIVASIKAN LÄÄKITSEMINEN / OHJE ELÄINLÄÄKÄRILLE

E RIPULIVASIKAN LÄÄKITSEMINEN / OHJE ELÄINLÄÄKÄRILLE E RIPULIVASIKAN LÄÄKITSEMINEN / OHJE ELÄINLÄÄKÄRILLE NESTEHOITO PÄHKINÄNKUORESSA (RAUTALANKAVERSIO): Anna vasikalle nestettä suonensisäisesti noin 1-2 litraa/50 kg Esim. isotoninen NaCl (13,5 g eli ruiskussa

Lisätiedot

Elämän ensi hetket. Vastasyntynyt vasikka emolehmätilalla

Elämän ensi hetket. Vastasyntynyt vasikka emolehmätilalla Elämän ensi hetket Vastasyntynyt vasikka emolehmätilalla Vasikan alkuhoito ja elvytys Ternimaito Vastasyntyneen olosuhteet Vasikan ensimmäinen elinpäivä = Elämän tärkein päivä Jos emo poikinut omin voimin

Lisätiedot

Ternimaidon laatu. Ann-Helena Hokkanen (1,2) Marja Viitala (2) Arja Korhonen (2) Suvi Taponen (1)

Ternimaidon laatu. Ann-Helena Hokkanen (1,2) Marja Viitala (2) Arja Korhonen (2) Suvi Taponen (1) Ternimaidon laatu Ann-Helena Hokkanen (1,2) Marja Viitala (2) Arja Korhonen (2) Suvi Taponen (1) (1) Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto (2) Savonia Ammattikorkeakoulu Ternimaito Ternimaito

Lisätiedot

Luomusian terveydenhuolto webinaari ELL Ina Toppari, asiantuntijaeläinlääkäri ETT/Sikava

Luomusian terveydenhuolto webinaari ELL Ina Toppari, asiantuntijaeläinlääkäri ETT/Sikava Luomusian terveydenhuolto webinaari 14.2.2019 ELL Ina Toppari, asiantuntijaeläinlääkäri ETT/Sikava Ennaltaehkäisevät lääkitykset: - Sikojen rokotus- ja madotuskäytännöt Vaatimukset ulkoileville sioille

Lisätiedot

Hengitystietulehdusten ehkäisyssä tärkeää; erottelu, ryhmäkoko, olosuhteet ja vasikkaliikenteen hallinta, tilaesimerkkejä

Hengitystietulehdusten ehkäisyssä tärkeää; erottelu, ryhmäkoko, olosuhteet ja vasikkaliikenteen hallinta, tilaesimerkkejä Hengitystietulehdusten ehkäisyssä tärkeää; erottelu, ryhmäkoko, olosuhteet ja vasikkaliikenteen hallinta, tilaesimerkkejä Nasevan lääkekirjanpito hyötykäyttöön Nasevan lääkekirjanpito kertoo hengitystietulehdusten

Lisätiedot

Eläintautiasiaa. 11. ja LEL Anna Jeshoi

Eläintautiasiaa. 11. ja LEL Anna Jeshoi Eläintautiasiaa 11. ja 16.04.2019 LEL Anna Jeshoi 11.4.2019 1 Tarttuvista eläintaudeista lyhyesti Vanhan Vaasan läänin alueella on paljon kotieläintiloja tiheästi > tautiriski suuri, osa riskeistä koskee

Lisätiedot

OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI Dipl. ECBHM. www.ett.fi. ETT ry

OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI Dipl. ECBHM. www.ett.fi. ETT ry OLLI RUOHO TERVEYDENHUOLTOELÄINLÄÄKÄRI Dipl. ECBHM www.ett.fi ETT ry NAUTOJEN TAUTEJA / TARTUNTOJA Bakteerit Salmonella EHEC Tarttuvat utaretulehdukset: Str. Agalactiae, Staph. Aureus Tartunnalliset sorkkasairaudet

Lisätiedot

Kanojen terveystilanne Suomessa ja suolinkaisten torjunta

Kanojen terveystilanne Suomessa ja suolinkaisten torjunta Kanojen terveystilanne Suomessa ja suolinkaisten torjunta Pia Vennerström Tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Tuotanto- ja seuraeläinpatologian jaostopäällikkö Luennon sisältö Mihin perustuu käsityksemme

Lisätiedot

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa

Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi. Vasikoiden kasvatus. jbs portfolio. jbs:n kanssa Vahvasta vasikasta tuottavaksi naudaksi Vasikoiden kasvatus jbs portfolio jbs:n kanssa jbs kälberpaste - vasikkatahna Lyhyesti taattu korkea taso immunoglobuliinia (johdettu IBR-vapaasta maidosta) sisältää

Lisätiedot

Penikkatauti turkiseläimillä

Penikkatauti turkiseläimillä Penikkatauti turkiseläimillä Ajankohtaista tarttuvista eläintaudeista teemapäivä 21.5.2013 Ulla-Maija Kokkonen ELT, erikoiseläinlääkäri Evira Tutkimus- ja laboratorio-osasto Eläintautivirologian tutkimusyksikkö

Lisätiedot

Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames

Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames Teabepäeva korraldamist toetab Euroopa Liit Eesti riikliku mesindusprogrammi 2013 2016 raames Eesti mesinike suvine teabepäev Koht ja aeg: Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli ruumides, 11.07.2015.a.

Lisätiedot

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa

Maitoa mahan täydeltä. Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Maitoa mahan täydeltä Imevä vasikka ja vieroitus emolehmäkarjassa Imetys Vasikkapiilo Vieroitus Imetys Emänsä alla vasikat imevät n. 4-6 kertaa vuorokaudessa, yht. 10-12 l / vrk Ensimmäisten viikkojen

Lisätiedot

Vasikan hyvinvointipassi. Vesa Rainio Vaavi-hankkeen eläinlääkäri ja kouluttaja

Vasikan hyvinvointipassi. Vesa Rainio Vaavi-hankkeen eläinlääkäri ja kouluttaja Vasikan hyvinvointipassi koulutus Vesa Rainio Vaavi-hankkeen eläinlääkäri ja kouluttaja VASIKKAPASSI 1. KOULUTUSPÄIVÄ NÄMÄ RAHOITTIVAT TAI OSALLISTUIVAT JÄRJESTELYIHIN FABA, Atria ja Osuuskunta ItäMaito

Lisätiedot

4. Pikkuvasikan sairaudet

4. Pikkuvasikan sairaudet 4. Pikkuvasikan sairaudet Napatulehduksen oireet Tulehtunut napa on suurentunut kosketusarka valuttaa märkää / virtsaa Napatulehduksen oireet Vasikalla voi olla yleisoireita: Kuumeilu Apaattisuus, imee

Lisätiedot

NAPATYRÄ, SIKA JA MIKROBILÄÄKE

NAPATYRÄ, SIKA JA MIKROBILÄÄKE NAPATYRÄ, SIKA JA MIKROBILÄÄKE Mari Heinonen HY/ELTDK, Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto Sikojen sairauksien ja terveydenhuollon professori Sikatalouden tulosseminaari 2017 13/03/2017 1 NAPATYRÄN

Lisätiedot

S.aureus - ongelman saneeraus. Laura Kulkas Valio Oy

S.aureus - ongelman saneeraus. Laura Kulkas Valio Oy S.aureus - ongelman saneeraus Laura Kulkas Valio Oy Staphylococcus aureus Nykytiedon avulla S.aureusutaretulehdukset ovat pääosin estettävissä tai pois saneerattavissa Keinot saattavat vaatia uusia ajatusmalleja/toimintamalleja

Lisätiedot

ELÄINTAUDIT JA NIIDEN ENNALTAEHKÄISY HIEHOHOTELLITOIMINNASSA SEINÄJOKI 29.03.2016 OLLI RUOHO, ETT RY www.ett.fi

ELÄINTAUDIT JA NIIDEN ENNALTAEHKÄISY HIEHOHOTELLITOIMINNASSA SEINÄJOKI 29.03.2016 OLLI RUOHO, ETT RY www.ett.fi ELÄINTAUDIT JA NIIDEN ENNALTAEHKÄISY HIEHOHOTELLITOIMINNASSA SEINÄJOKI 29.03.2016 OLLI RUOHO, ETT RY www.ett.fi HIEHONKASVATUKSEN TERVEYSRISKIT Eläinsairaudet - Tarttuvat eläintaudit, muut sairaudet, ruokinnalliset/ravitsemukselliset

Lisätiedot

Särkyä sorkissa. Tarttuvat sorkkatulehdukset lihanaudoilla

Särkyä sorkissa. Tarttuvat sorkkatulehdukset lihanaudoilla Särkyä sorkissa Tarttuvat sorkkatulehdukset lihanaudoilla Sorkkavälin ajotulehdus Kantasyöpymä Sorkkavälin ihotulehdus Sorkka-alueen ihotulehdus Ennaltaehkäisy Tarttuvat sorkkasairaudet ternikasvattamossa

Lisätiedot

Tarttuvat sorkkasairaudet. Ennaltaehkäisy ja saneeraus ELT, Minna Kujala

Tarttuvat sorkkasairaudet. Ennaltaehkäisy ja saneeraus ELT, Minna Kujala Tarttuvat sorkkasairaudet Ennaltaehkäisy ja saneeraus ELT, Minna Kujala .. Yleisiä Altistavia tekijöitä: likaisuus, kosteus, korkea ammoniakkipitoisuus, palkkien tai lattian märkyys, Huono ilmanvaihto

Lisätiedot

Urheilijan nesteytys

Urheilijan nesteytys Urheilijan nesteytys Katja Mjøsund LT, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Orto-Lääkärit,, Helsinki Mehiläinen, Helsinki Paavo Nurmi keskus, Turku ADT, Suomen Suunnistusliitto Nesteytysohjeet Ennen suoritusta

Lisätiedot

Siipikarjan rokottaminen

Siipikarjan rokottaminen Siipikarjan rokottaminen Ville Pöyri, MSD KAM and Marketing Manager, Swine and Poultry Tampere 17.11.2014 Miksi rokotetaan? - Tautien ennaltaehkäisy - Lieventämään taudin oireita - Vain yksi osa tautien

Lisätiedot

E. coli F5 adhesiini 1/20 rokoteannos stimuloi ELISA vasta-aine titteriä (OD492): > 0,64 (marsuissa).

E. coli F5 adhesiini 1/20 rokoteannos stimuloi ELISA vasta-aine titteriä (OD492): > 0,64 (marsuissa). 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Rotavec Corona injektioneste, emulsio naudalle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi annos (2 ml) sisältää: Vaikuttavat aineet: Naudan rotavirus, kanta UK-Compton, serotyyppi

Lisätiedot

Suomi, Sinä ja päihteet

Suomi, Sinä ja päihteet Suomi, Sinä ja päihteet Asiaa päihteistä maahanmuuttajille Tule mukaan Päihdetyö Tältä se näyttää: Tähän se johtaa: Kännissä olet ääliö. Suomi ja päihteet Ehkäistään Hoidetaan Laki ohjaa Silti: Nuoria

Lisätiedot

ENNEN SYNTYMÄÄ VASIKOIDEN ENSIHOITO. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia-amk, VAAVI-hanke vaavi.savonia.fi

ENNEN SYNTYMÄÄ VASIKOIDEN ENSIHOITO. ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia-amk, VAAVI-hanke vaavi.savonia.fi VASIKOIDEN ENSIHOITO ELT Vesa Rainio, Dip.ECBHM Opettaja, Savonia-amk, VAAVI-hanke vaavi.savonia.fi ENNEN SYNTYMÄÄ 1 (45) Emä Rajoitettu energia (vrt. diabetesäitien suuret sikiöt) jottei liian suuri sikiö.

Lisätiedot

ESITIEDOT: LYPSYKARJA- JA EMOLEHMÄTILAT

ESITIEDOT: LYPSYKARJA- JA EMOLEHMÄTILAT ETU-Nautatautiryhmä 2.9.2011 Laatija ELL Mira J. Tenhunen Laadukas Tuotantoketju-hanke ESITIEDOT: LYPSYKARJA- JA EMOLEHMÄTILAT 1. TIETOJA TILASTA 1.1. TILAN TUOTANTOMUOTO/MUODOT 1.2. ELÄINMÄÄRÄT, RYHMÄT

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. 2 litraan vettä sekoitetussa liuoksessa ovat seuraavat ionikonsentraatiot:

VALMISTEYHTEENVETO. 2 litraan vettä sekoitetussa liuoksessa ovat seuraavat ionikonsentraatiot: VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI ENERGAID, jauhe oraaliliuosta varten vasikoille. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Aktiivinen aine: Kukin 165 g pussi sisältää: Natriumsitraattidihydraatti

Lisätiedot

Lisääntymiskauden sairaudet, niiden ennaltaehkäisy ja hoito. ELÄINLÄÄKÄRI HELI NORDGREN Kortesjärvi 9.5.2016

Lisääntymiskauden sairaudet, niiden ennaltaehkäisy ja hoito. ELÄINLÄÄKÄRI HELI NORDGREN Kortesjärvi 9.5.2016 Lisääntymiskauden sairaudet, niiden ennaltaehkäisy ja hoito ELÄINLÄÄKÄRI HELI NORDGREN Kortesjärvi 9.5.2016 Minkki verinen kohtutulehdus Minkeillä kohtutulehdukset ovat harvinaisia. Parituksessa infektioriski

Lisätiedot

0,9 mg/ml butyylihydroksitolueenia (E321; hapettumisenestoaineena) 0,7 mg/ml sorbiinihappoa (E200; säilöntäaineena)

0,9 mg/ml butyylihydroksitolueenia (E321; hapettumisenestoaineena) 0,7 mg/ml sorbiinihappoa (E200; säilöntäaineena) 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Procox 0,9 mg/ml + 18 mg/ml oraalisuspensio koiralle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Vaikuttavat aineet: Procox sisältää 0,9 mg/ml emodepsidiä ja 18 mg/ml toltratsuriilia.

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKEVALMISTEEN NIMI HALOCUR 0,5 mg/ml oraaliliuos 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS 2.1 Vaikuttava aine(vaikuttavat aineet) Halofuginoniemäs (laktaattisuolana)

Lisätiedot

KILIEN KASVATUSOHJE. Lähde:

KILIEN KASVATUSOHJE. Lähde: Vuohitalous elinkeinoksi hanke www.proagria.fi/vuohitalouselinkeinoksi KILIEN KASVATUSOHJE Aikainen siirto pois kutun luota Kilit siirretään pois emiltä 2 14 päivän kuluessa syntymästä. Luomutuotannossa

Lisätiedot

Tarttuvien eläintautien huomioiminen luonnonlintuja käsiteltäessä

Tarttuvien eläintautien huomioiminen luonnonlintuja käsiteltäessä WWF Koulutus: Öljyyntyneiden lintujen käsittely, pesu ja hoito, Tarttuvien eläintautien huomioiminen luonnonlintuja käsiteltäessä Laila Rossow Tarttuvien tautien Erikoiseläinlääkäri Tarttuva eläintauti?

Lisätiedot

Broilerien terveys ja lääkkeiden käyttö. Helsinki 16.11.2011 Pirjo Kortesniemi

Broilerien terveys ja lääkkeiden käyttö. Helsinki 16.11.2011 Pirjo Kortesniemi Broilerien terveys ja lääkkeiden käyttö Helsinki 16.11.2011 Pirjo Kortesniemi perustettu 30.6.1994 Tausta: - Säilyttää Suomen erinomainen terveystilanne - Hallita EU- jäsenyyden mukanaan tuomat uudet tautiriskit

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. BOVIGEN RCE vet Injektioneste, emulsio naudalle. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. BOVIGEN RCE vet Injektioneste, emulsio naudalle. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI BOVIGEN RCE vet Injektioneste, emulsio naudalle. 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi rokoteannos (3 ml) sisältää: Vaikuttavat aineet: Naudan rotaviruskanta

Lisätiedot

SUOJAUTUMINEN VAROTOIMISSA, MIKSI JA MITEN? KATARIINA KAINULAINEN INFEKTIOLÄÄKÄRI, HUS 5/9/2019 1

SUOJAUTUMINEN VAROTOIMISSA, MIKSI JA MITEN? KATARIINA KAINULAINEN INFEKTIOLÄÄKÄRI, HUS 5/9/2019 1 SUOJAUTUMINEN VAROTOIMISSA, MIKSI JA MITEN? 9.5.2019 KATARIINA KAINULAINEN INFEKTIOLÄÄKÄRI, HUS 5/9/2019 1 HYGIENIA Potilaan turvallisuus Oma turvallisuus 5/9/2019 2 HOITOON LIITTYVÄ INFEKTIO SUOMESSA

Lisätiedot

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina

TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina TARTUNTATAUDIT Ellen, Olli, Maria & Elina ELIMISTÖN PUOLUSTUSKYKY Immuniteetti eli vastutuskyky on elimistön kyky suojautua tarttuvilta taudeilta Jos tauteja aiheuttavat mikrobit uhkaavat elimistöä, käynnistyy

Lisätiedot

Keski-Suomen Seututerveyskeskus

Keski-Suomen Seututerveyskeskus Keski-Suomen Seututerveyskeskus Ohjeet tavallisimmista lasten tartuntataudeista Päivitetty 18.10.2012 /PL Tauti Aiheuttaja ANGIINA Streptokokkibakteeri Nenän ja nielun eritteet. 2 5 vrk. ENTEROROKKO (rokotetta

Lisätiedot

Babi Nusciencen uusi, erinomainen rehuohjelma pikkuporsaille

Babi Nusciencen uusi, erinomainen rehuohjelma pikkuporsaille 1 (5) 29.05.2018 Babi Nusciencen uusi, erinomainen rehuohjelma pikkuporsaille Porsaat tulee kasvattaa kannattavasti. Samalla on minimoitava antibioottien tarve. Kasvavien pahnuekokojen myötä vastasyntyneet

Lisätiedot

Pysytään terveinä! Sairauksien ennaltaehkäisy ja terveydenhuolto lypsykarjan vasikoilla

Pysytään terveinä! Sairauksien ennaltaehkäisy ja terveydenhuolto lypsykarjan vasikoilla Pysytään terveinä! Sairauksien ennaltaehkäisy ja terveydenhuolto lypsykarjan vasikoilla Sairauksien ennaltaehkäisy Vastustuskyky Olosuhteiden merkitys Terveyden seuranta Sairaan vasikan eristäminen Lääkitseminen

Lisätiedot

Vasikoiden kehittyminen, terveydenhoito ja sairaudet : Kiitokset materiaalista Eläinlääkäri Heidi Härtelille

Vasikoiden kehittyminen, terveydenhoito ja sairaudet : Kiitokset materiaalista Eläinlääkäri Heidi Härtelille Vasikoiden kehittyminen, terveydenhoito ja sairaudet : Kiitokset materiaalista Eläinlääkäri Heidi Härtelille Vasikan vastustuskyky Rakenteellinen (iho ja limakalvot) Erilaiset valkosolut ja niiden erittämät

Lisätiedot

SUOMEN REHU OY Upseerinkatu 1, PL 401, 02601 Espoo Puh. 010 402 04 www.suomenrehu.com www.farmit.net

SUOMEN REHU OY Upseerinkatu 1, PL 401, 02601 Espoo Puh. 010 402 04 www.suomenrehu.com www.farmit.net Ensiapu-esite.30.6.05 30.6.2005 11:09 Page 1 SUOMEN REHU OY Upseerinkatu 1, PL 401, 02601 Espoo Puh. 010 402 04 www.suomenrehu.com www.farmit.net Suomen Rehu Oy 2005 Ensiapu-esite.30.6.05 30.6.2005 11:09

Lisätiedot

Veren välityksellä tarttuvat taudit. Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola

Veren välityksellä tarttuvat taudit. Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola Veren välityksellä tarttuvat taudit Ajankohtaista infektioiden torjunnasta 7.10.2011 OYS, infektiolääkäri Lotta Simola Veren välityksellä tarttuvat taudit merkittävä tartunnanvaara taudeissa, joissa mikrobia

Lisätiedot

Kihomadot Suomen Apteekkariliitto 2010

Kihomadot Suomen Apteekkariliitto 2010 Kihomadot Suomen Apteekkariliitto 2010 Lukijalle Lapset ja lapsiperheet kärsivät melko yleisesti kihomadoista. Tartunta tapahtuu helposti esimerkiksi käsien välityksellä. Vaiva talttuu, kunhan lääkehoitoa

Lisätiedot

Sisältö Etiologia. Oireet. Erotusdiagnostiikka. Hälytysmerkit. Esitiedot. Kliininen arvio. Nestetarve & kuivuman korjaus

Sisältö Etiologia. Oireet. Erotusdiagnostiikka. Hälytysmerkit. Esitiedot. Kliininen arvio. Nestetarve & kuivuman korjaus Sisältö Etiologia Oireet Erotusdiagnostiikka Hälytysmerkit Esitiedot Kliininen arvio Nestetarve & kuivuman korjaus Hoitopaikan valinta Yhteenveto 1 Etiologia Yleisiä Valtaosa virustauteja Adeno, noro,

Lisätiedot

ESITIEDOT: VASIKKAKASVATTAMOT

ESITIEDOT: VASIKKAKASVATTAMOT ETU-Nautatautiryhmä 2.9.2011 Laatija ELL Mira J. Tenhunen Laadukas Tuotantoketju-hanke ESITIEDOT: VASIKKAKASVATTAMOT 1. TIETOJA TILASTA 1.1. TILAN TUOTANTOMUOTO/-MUODOT 1.2. ELÄINMÄÄRÄT JA RYHMÄT 1.3.

Lisätiedot

Valvontaeläinlääkärin puheenvuoro

Valvontaeläinlääkärin puheenvuoro Valvontaeläinlääkärin puheenvuoro EU-tukikoulutus, Kälviä 5.4.2019 - Mitä valvontaeläinlääkärin työnkuvaan kuuluu - Havaintoja vuoden 2018 eläinsuojelutarkastuksista - Eläintautivalvonnan tehtävät Kallion

Lisätiedot

Vasikoiden hengitystietulehdus

Vasikoiden hengitystietulehdus Vasikoiden hengitystietulehdus ELL Aino Wainio Emovet Oy Tämä kuva, tekijä Tuntematon tekijä, käyttöoikeus: CC BY-NC-SA Tässä luennossa: Hengitystietulehduksen taloudellinen merkitys, oireet ja aiheuttajat

Lisätiedot

PITKÄKESTOISEEN SUORITUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA TANKKAUS SUORITUKSEN AIKANA. Miten optimoin valmistautumisen ja miten toimin suorituksen aikana?

PITKÄKESTOISEEN SUORITUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA TANKKAUS SUORITUKSEN AIKANA. Miten optimoin valmistautumisen ja miten toimin suorituksen aikana? PITKÄKESTOISEEN SUORITUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA TANKKAUS SUORITUKSEN AIKANA Miten optimoin valmistautumisen ja miten toimin suorituksen aikana? MIKKO LINNOLA Ravitsemusasiantuntija, ETK, kouluttaja Peak

Lisätiedot

Antibiootit vasikkaripulin hoidossa

Antibiootit vasikkaripulin hoidossa Antibiootit vasikkaripulin hoidossa Kirjallisuuskatsaus Lisensiaatin tutkielma Paula Lähteinen Helsingin yliopisto Eläinlääketieteellinen tiedekunta Kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto Tiedekunta

Lisätiedot

MaitoManagement 2020 VASIKOIDEN ALKUKASVATUS KANADALAISILLA KÄRKITILOILLA

MaitoManagement 2020 VASIKOIDEN ALKUKASVATUS KANADALAISILLA KÄRKITILOILLA MaitoManagement 2020 VASIKOIDEN ALKUKASVATUS KANADALAISILLA KÄRKITILOILLA Opintomatkani Kanadaan marraskuussa 2008 suuntautui Ontarion alueelle. Kiersimme kaikkiaan 12 maitotilalla hakemassa oppia, kuinka

Lisätiedot

Tulehdusarvoja mittaamalla kohennusta vasikan kasvuun ja hyvinvointiin?

Tulehdusarvoja mittaamalla kohennusta vasikan kasvuun ja hyvinvointiin? Tulehdusarvoja mittaamalla kohennusta vasikan kasvuun ja hyvinvointiin? Eli akuutin vaiheen proteiinit ja niiden yhteydet vasikoiden sairauksiin ja kasvuun Leena Seppä-Lassila, ELT Riskinarvioinnin tutkimusyksikkö

Lisätiedot