EVOLUUTIO: 1.Vertaa kuvia delfiinistä (nisäkäs), kilistä (nisäkäs) ja haista (kala) toisiinsa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EVOLUUTIO: 1.Vertaa kuvia delfiinistä (nisäkäs), kilistä (nisäkäs) ja haista (kala) toisiinsa."

Transkriptio

1 EVOLUUTIO: 1.Vertaa kuvia delfiinistä (nisäkäs), kilistä (nisäkäs) ja haista (kala) toisiinsa. Mitä yhteistä delfiinillä on a) kilin kanssa b) hain kanssa? 2. a) Kumman, kilin vai hain, kanssa löysit enemmän yhtäläisyyksiä? b) Mistä voisi johtua, että delfiini ja hai muistuttavat ulkonäöltään niin paljon toisiaan? c) Delfiinillä ja kilillä on kuitenkin monia yhtäläisyyksiä, jotka tekevät niistä molemmista nisäkkäitä. Kerro näistä yhtäläisyyksistä. 3. Valailla ei ole jalkoja eikä häntää. Kun valaat siirtyivät vesielämään, niille kehittyi jalkojen ja hännän korvikkeeksi muunlaisia rakenteita. Mitä ne ovat? Miksi valailla ei ole korvalehtiä? 5. Kuinka kauan valas voi olla sukelluksissa hengittämättä? Miten syvälle se voi sukeltaa? 6. a) Arvioi, kuinka kauan itse pystyt olemaan hengittämättä sukeltaessasi, ja kuinka syvälle itse sukellat? b) Vertaa valaan sukellusaikaa omaasi, ja kerro mistä erot johtuvat. 7. Kuvittele, että elät ajassa noin 60 miljoonaa vuotta sitten. Minkä näköinen on mielestäsi ollut valaiden ja maalla elävien nisäkkäiden välimuoto? Piirrä siitä kuva. LUOKITTELU: 1. a) Ympyröi seuraavista ne eläinlajit, jotka kuuluvat nisäkkäisiin: pullonokkadelfiini, hevonen, pallokala, käärme, valas (kaskelotti), koira, saimaannorppa b)mitä yhteisiä piirteitä havaitset nisäkkäiksi tunnistamissasi eläimissä? Miten ne eroavat muista mainituista lajeista? c) Mitkä tunnistamistasi nisäkkäistä kuuluvat vesi- tai merinisäkkäisiin? Mistä niin päättelet?

2 2. Mihin valaslajiin Särkänniemen delfiinit kuuluvat? 3. Mitä muita valaslajeja tiedät? 4. Mikä on suurin valaslaji? Kuinka suureksi se voi kasvaa? 5. Kuvassa näet sinivalaan. Kuinka pieni olisit sen vierellä? Piirrä itsesi kuvaan. UHKAT: Delfiinit: 1. Kuinka vanhoiksi delfiinit normaalisti elävät? 2. Mieti syitä siihen, että ihmisen sanotaan olevan delfiinin pahin vihollinen. 3. Mitä sana "uhanalainen" tarkoittaa? Tiedätkö joitain uhanalaisia eläinlajeja? Mitkä niistä asuvat merissä? Tietoa voit etsiä esim. eläinkirjoista tai Maailman luonnonsäätiön verkkosivuilta: 4. Mitä asioita sinä itse voisit tehdä a) meren suojelemiseksi? b) delfiinien suojelemiseksi? 5. Kumpi asia on omasta mielestäsi oikea toimintatapa seuraavissa asioissa? Merkitse väittämän vieressä olevaan ruutuun oikein- tai väärin- merkki. a) Kun tonnikalaa pyydetään seuraamalla delfiineitä, saadaan saaliiksi paljon isompia ja paljon enemmän tonnikalaa, ja näin voidaan kertapyynnillä saada enemmän rahaa tonnikalan myynnillä. Tosin verkkoihin takertuu kalojen lisäksi myös delfiineitä. Kun tonnikalaa pyydetään menetelmällä, jossa delfiineitä ei jää kiinni verkkoihin, saaliit jäävät pienemmiksi ja yhdellä kertaa ei saada kaloista niin paljon tuloja kuin menetelmällä, jossa kuolee delfiineitä. b) Teollisuudessa syntyy paljon aineita, joita ei voi laskea maalle, koska niille ei ole säilöntäpaikkaa ja ne ovat muutenkin myrkyllisiä. Niinpä ne on kätevää johtaa putkia pitkin mereen, jossa ne eivät saastuta maata. Tosin saasteilla on merissä monia haittavaikutuksia.

3 Teollisuudessa syntyneet aineet johdetaan vedenpuhdistamoihin, joiden rakentaminen voi olla erittäin kallista. Puhdistuksen jälkeen vesi lasketaan mereen. Yrityksille voi tästä tulla paljon lisäkuluja, mutta haittavaikutukset meriin pysyvät pieninä. c) Aiot viettää seuraavan kuukauden purjeveneessä purjehtien valtamerellä. Roskaa syntyy jatkuvasti ruokien käärepapereista ja säilykepurkeista. Et halua kahlata kuukauden päästä täysien roskapussien seassa, joten heitätkin roskat yli laidan. Delfiini tosin saattaa luulla säilykepurkkia silliksi. Ollessasi kuukauden mittaisella purjehdusreissulla valitset mukaan sellaisia ruokia, joista ei synny yletöntä roskamäärää. Syntyneet jätteet litistät mahdollisimman pieneen tilaan. Eloperäiset eli hajoavat ruoantähteet voit heittää kalan ruuaksi, jotta ne eivät pilaannu matkan aikana. Jätteiden lajittelussa ja käsittelyssä on kyllä oma hommansa. Keksi itse lisää väittämiä! Valaat: 6. Selitä tässä omin sanoin, miten valas kärsii näiden uhkien takia. kalastus, melu, saasteet, laivaliikenne 7.a) Pitääkö mielestäsi valaita suojella? Miksi? b) Mainitse tapoja, joilla valaita voi suojella. 8. Millainen on hetulavalaiden tilanne nykypäivänä? Tarkastele uhanalaiset valaslajit -taulukkoa. a) Mitä mielestäsi tarkoittavat sanat uhanalainen ja vaarantunut? b) Mitkä valaista ovat uhanalaisia? Mitkä vaarantuneita? Valastutkimus: 1. Taustatietoa: Ryhävalailla, kuten monilla muillakin valaslajeilla, on yksilölliset merkit, naarmut ja väriläiskät pyrstöissään. Pyrstöt ovat myös hiukan erimuotoisia eri yksilöillä. Tutkijat pystyvätkin pyrstöjä vertaamalla tunnistamaan, mikä yksilö milloinkin on kyseessä. Ryhävalastutkijat valokuvaavat valaiden pyrstöjä valaiden talvehtimisalueella Havaijin aluevesillä. He nimeävät ryhävalasyksilöt ottamiensa pyrstökuvien perusteella. Kaikki kuvat myös arkistoidaan. Kesäaikaan, toiset tutkijat valokuvaavat ryhävalaita Alaskassa, alueilla missä ryhävalaat viettävät kesänsä ruokaillen. Ottamiensa kuvien perusteella tutkijat saavat tietoa siitä, mitkä yksilöt vaeltavat minnekin, ja mihin vuodenaikaan vaellukset tapahtuvat. Vasemmalla puolella olevat pyrstöt kuuluvat Havaijin vesillä kuvatuille ryhävalaille. Keksi näille valaille nimet (kirjoita nimet niille varatuille viivoille). Oikealla puolella näet Alaskan vesillä

4 kuvattujen ryhävalaiden pyrstöjä. Yritä tunnistaa näistä nimeämillesi valaille kuuluvat pyrstöt, ja kirjoita nimet viivoille. Mitkä valaista vaelsivat Havajilta Alaskan vesille?

5 HYLKEET 1.Yhdistä vuohen, delfiinin ja hylkeen ne rakenteet, jotka palvelevat 1.liikkumista 2.syömistä 3.hengittämistä 4.kehon lämpimänä pysymistä 5.kuulemista 6.näkemistä 2. Kumpi eläimistä, delfiini vai hylje, on paremmin sopeutunut vesielämään? Perustele. 3. Yhdistä seuraavat eläimet ravintoketjuksi, johon myös hylje kuuluu. Jokin laji jää yli. Plankton Kaskelotti Silli Miekkavalas Hylje 4. a) Mitkä ovat korvahylkeiden, varsinaisiin hylkeiden ja mursujen erot? b) Mitä ruumiinosia hylkeet käyttävät eteenpäin uimiseen? c) Voivatko hylkeet olla kuivalla maalla? Miten hylje ottaa ilmaa pinnalla?

6 VALAAT 1. a) Miten hammas- ja hetulavalaat eroavat toisistaan? b) Nimeä kuvan valaan ruumiinosat, ja merkitse niiden tehtävä kuvan alapuolelle. Jos rakenneosa on valmiiksi nimetty, merkitse vain sen tehtävä. Yritä lopuksi tunnistaa, mikä valaslaji on kyseessä. Käytä apunasi myös ruumiinrakennetekstiä delfiiniosassa. 2. Mitkä seikat tekevät valaasta nisäkkään? (Käytä apunasi myös tekstiä valaiden luokittelu) Hetula- ja hammasvalaslajeja Valaisiin kuuluu monenkokoisia lajeja, metrin mittaisista aina miltei 30- metrisiin jättiläisiin saakka. Tehtävänäsi on selvittää alla mainittujen valaslajien pituudet ja piirtää kyseisen valaan kuva lajinimen viereen oikeassa mittakaavassa. Seuraa ohjeita: 1. Etsi tekstistä kaikkien alla olevassa taulukossa mainittujen valaiden tiedot. Niiden perusteella osaat jatkaa tehtävää. 2. Piirrä valaan kuva nimen yläpuolelle. Piirrä valas oikeassa mittakaavassa taulukon alareunassa olevanmitta-asteikon avulla. 3. Kirjoita piirtämäsi valaankuvan sisään, onko se hetula- vai hammasvalas. 4. Kirjoita valaan sisään myös sen paino. 5. Piirrä taulukon alimmaiselle riville itsesi uimaan valaiden kanssa. Muista piirtää myös itsesi oikeaan mittakaavaan! * 6. Lisätehtävä: merkitse hetulavalaan lajinimen alapuolelle, onko se uurteis-, silo- vai harmaavalas.

7 sinivalas ryhävalas harmaavalas lahtivalas kaskelotti miekkavalas pullonokkadelfiini minä itse

8 Vastaa edellisen tehtävän perusteella seuraaviin kysymyksiin. 1. Mikä valaista on taulukkosi mukaan pisin? 2. Mitkä valaista ovat samankokoisia? 3. Mikä on pienin taulukkosi hetulavalaista? 4. Mikä on suurin taulukkosi hammasvalaista? 5. Miten paljon sinivalas on sinua pidempi? 6. Mikä valaista on lähinnä omaa pituuttasi? 7. Kuinka monta pullonokkadelfiiniä tarvittaisiin, jotta niiden yhteispituus riittäisi ulottumaan sinivalaan päästä pyrstöön? 8. Mikä on taulukkosi suurimman ja pienimmän hammasvalaan pituusero? 9. Kummat ovat yleensä ottaen isompia, hetula- vai hammasvalaat? 10. Valitse hetulavalaslajeista suosikkisi ja piirrä siitä kuva. Väritä se valaalle ominaisin värein. Merkitse kuvaan valaasi lajinimi, pituus ja paino, ja kerro myös, missä se elää. Valaantunnistuspeli Oppilaat jakautuvat noin 8 hengen ryhmiin. Kaikille ryhmän jäsenille jaetaan kullekin oma hammas- tai hetulavalaslajia esittelevä teksti. Kun oppilaat ovat tutustuneet omaan lajiinsa, oppilas kerrallaan aletaan paljastamaan asioita omasta lajista muille oppilaille. Oppilas voi kertoa asioita kerrallaan vain vähän paljastaen, esim. seuraavasti: Olen hetulavalas Olen uurteisvalas Syön pääasiassa krilliä olen noin 25 metriä pitkä olen suurin eläin joka on olemassa Jokaisen vihjeen jälkeen annetaan muille oppilaille mahdollisuus arvata, mikä laji on kyseessä. Jos oppilaat eivät arvaa helpoimmastakaan vihjeestä, arvuuttelija näyttää lajinsa kuvan, jolloin nopein tietäjä saa yhden pisteen. Voittaja on se, joka on saanut

9 yhden kierroksen jälkeen eniten pisteitä. Ravinto 1. a) Mihin kohtaan valas sijoittuu ravintoketjussa ravintonsa perusteella? b) Onko se tuottaja, kuluttaja vai hajottaja? 2. Delfiinit syövät pääasiassa kalaa ja hetulavalaat planktoneläimiä. Onko delfiinien ja hetulavalaiden rakenne tämän takia toisistaan poikkeava? Jos on, niin miten? kiloa painava sinivalas syö päivässä noin 2400 kiloa krillejä. Jos 1 krilli painaa 15 grammaa, kuinka monta krilliä sinivalaan päiväannokseen tarvittaisiin? 4. Yhdistä viivoilla valaslaji ja sen ravintoeläin. Vaellukset ja poikaset 1. Kirjoita kertomus harmaavalaan elämästä yhden vuoden aikana. Käytä apuna vaellusreittikarttaa ja saamiasi tietoja vaellukset ja poikaset -tekstistä. Kerro esim. mitä harmaavalas tekee vaellusretkensä eri alueilla. Muista sijoittaa ne oikeisiin ajankohtiin! Katso aiheeseen liittyvää lisätietoa. 2. Sinivalaan poikanen juo päivässä noin 500 litraa maitoa. Kuinka monta litraa se juo yhdessä viikossa? 3. Vastasyntynyt sinivalas painaa syntyessään noin 2000 kiloa. Jos sen paino nousee noin 4.5 kg tunnissa, kuinka kauan sen kasvu 3000 kiloiseksi kestää?

10 Valaanpyynti 1. Miksi valaat ovat olleet suosittua kauppatavaraa aikoinaan? 2. Miksi valaita ei enää metsästetä? Valaiden ääntely 1. Peli, jolla havainnollistetaan, miten valaat paikantavat toisensa joskus hämärissäkin vesissä. Taustatietoa: Ihmisillä näkö on normaalisti tärkein aisti asioiden havaitsemisessa. Merieläimillä näköaistin käyttö esim. lajitovereiden tunnistamisessa voi olla kovin hankalaa, sillä merenpinnan alapuolella on monesti hämärää ja sameaa. Niinpä esimerkiksi valaat luottavatkin lajitovereidensa tunnistamisessa, ruoan etsinnässä ja suunnistuksessa eniten kuuloaistiinsa. Peliä varten tarvitset seuraavat välineet: Erilaisia äänilähteitä, esim. tyhjä kanisteri, pilli, kiviä ym., myös oma ääni käy Kaulaliinoja ym. silmien peitteeksi Ohjeet: Koe on parempi tehdä ulkona aukealla paikalla, jossa rajat liikkumiselle on tarkkaan määritetty. Oppilaat jakautuvat 3-4 hengen ryhmiin.yksi 4 hengen ryhmä jää ns. avustajaryhmäksi, muut ryhmät saavat valita ryhmälleen meren eliön tai kohteen seuraavista: delfiini hai merenpohjan kivi ryhävalas koralliriutta krilli Ryhmässä, joka valitsee lajikseen ryhävalaan, on oltava 4 henkilöä. Jokaiselle kohteelle tai eliölle keksitään ryhmässä tunnusomainen ääni, esim. delfiini voi viheltää ym. Huom: eri ryhmillä äänien on oltava toisistaan poikkeavia! Kun ryhmät ovat valinneet kohteensa ja äänensä, he hajaantuvat rajatulle alueelle niin, että kaikki kohteet ovat sekaisin toistensa joukossa. Ainoastaan ryhävalasryhmä jää muista erilleen. Kun muut ovat asettuneet alueelle, he jäävät paikoilleen seisomaan tai istumaan.

11 Ryhävalaiden silmät peitetään, ja jokainen ryhävalas saa oman henkilökohtaisen avustajan, joka taluttaa hänet muiden joukkoon. Kun peli alkaa, kaikki ryhmät alkavat paikallaan äännellä kohteelleen sovitulla tavalla (Huom. jotta äänet erottuisivat toisistaan, ääntely ei saa olla kovaäänistä). Ryhävalaiden on määrä tunnistaa toisensa kuuntelemalla tarkkaan, missäpäin kuuluu tuttu, ryhävalaalle sovittu ääni. Avustaja taluttaa ryhävalasta suuntaan, jonne ryhävalas kädellään osoittaa (huom. muita kuin sovittuja ääniä ei sallita!) Kun kaikki ryhävalaat ovat löytäneet toisensa, he voivat poistaa siteen silmiltään. Opettaja voi ottaa aikaa, kuinka nopeasti ryhävalasparvi löytää toisensa. Peliä voidaan pelataa monta kierrosta niin, että ryhmiä vaihdetaan oppilaiden kesken. Nopein ryhävalasparvi voittaa! Muista, että olet kuitenkin varovainen sokkona liikkuessasi!

Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko

Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko Erilaisia elinympäristöjä 1: Ravintoketju ja ravintoverkko Toimintatehtävät Taustatietoa: Kasveilla eli tuottajilla on käytössään auringon energiaa hyvin paljon. Kasvinsyöjät ja pedot ovat kuluttajia.

Lisätiedot

MAST. Ryhmäyttämisopas

MAST. Ryhmäyttämisopas MAST Ryhmäyttämisopas Sisällys 1 Mikä on ryhmäyttämisopas? 3 2 Miksi ryhmäyttäminen on tärkeää? 4 3 Ryhmän rakentuminen 5 4 Tutustumisharjoitukset 7 4.1 Tutuiksi 7 4.2 Parin ja ryhmän muodostaminen 13

Lisätiedot

ystävämme DELFIINIT teksti ja kuvitus Giovanni Bearzi

ystävämme DELFIINIT teksti ja kuvitus Giovanni Bearzi ystävämme DELFIINIT teksti ja kuvitus Giovanni Bearzi TÄMÄN KIRJAN OMISTAA VÄRIKYNILLÄSI VOIT TEHDÄ TÄSTÄ KIRJASTA VIELÄ KAUNIIMMAN ystävämme DELFIINIT Teksti ja kuvitus: Giovanni Bearzi (1994) Verkkoversio:

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

Eläinkokeisiin liittyy voimakkaita eettisiä kysymyksiä ja kauhukuvia. Aiheesta puhuminen etenkin

Eläinkokeisiin liittyy voimakkaita eettisiä kysymyksiä ja kauhukuvia. Aiheesta puhuminen etenkin OPETTAJALLE Eläinkokeisiin liittyy voimakkaita eettisiä kysymyksiä ja kauhukuvia. Aiheesta puhuminen etenkin peruskoulussa saattaa tuntua niin vaikealta haasteelta, että sen mieluiten sivuuttaisi. Lapset

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, )

1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) ALAKOULUT Luokat 1 2 Kuvasta tarinaksi Tarvikkeet: Sanoma- ja aikakauslehtiä, sakset 1. Oppilaat (ja ope) etsivät ja leikkaavat lehdestä itseään kiinnostavan kuvan. (Ihminen, eläin, esine, ) 2. Oppilaat

Lisätiedot

Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko

Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko INTO -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko Kirjoittaja: Ilona Kokko Työryhmä: Kari Elo, Yksityisyrittäjäin säätiö Minna Riikka Järvinen, Kerhokeskus - koulutyön

Lisätiedot

Pihka. Kaikki tehtävät ohjeineen

Pihka. Kaikki tehtävät ohjeineen Pihka Kaikki tehtävät ohjeineen Pihka-luonnonharrastusmerkki on Luonto-Liiton harrastekokonaisuus, joka sopii kaikille luonnosta kiinnostuneille lähtötasosta riippumatta. Pihka-merkki koostuu erilaisista

Lisätiedot

http://moodle.tokem.fi/

http://moodle.tokem.fi/ http://moodle.tokem.fi/ eoppimiskeskus Copyright eoppimiskeskus 2 SISÄLTÖ Johdanto 3 Aloitus 5 Kurssin ylläpito 6 Varmuuskopiointi ja Palauta-toiminto 7 Asteikot 7 Arvioinnit 8 Tapahtumat 8 Tiedostot 8

Lisätiedot

ONNISTUNUT OPETUS - MENETELMIEN KARTOITUS EIJA HONKANEN PÄIVI PYNNÖNEN ANU RAUDASOJA

ONNISTUNUT OPETUS - MENETELMIEN KARTOITUS EIJA HONKANEN PÄIVI PYNNÖNEN ANU RAUDASOJA ONNISTUNUT OPETUS - MENETELMIEN KARTOITUS EIJA HONKANEN PÄIVI PYNNÖNEN ANU RAUDASOJA ONNISTUNUT OPETUS - MENETELMIEN KARTOITUS Onnistunut opetus -kartoitus on osa Bovallius-ammattiopiston koordinoimaa

Lisätiedot

TILASTOTIETEEN SOVELLUKSIA JARNO TUIMALA

TILASTOTIETEEN SOVELLUKSIA JARNO TUIMALA TILASTOTIETEEN SOVELLUKSIA TILASTOTIETEEN SOVELLUKSIA JARNO TUIMALA Helsinki 2010 Jarno Tuimala 1. painos Sisällysluettelo Lotto Syntymäpäivät Ässäarpa A1-maito ja diabetes Ihmisen ruumiinlämpö Vauvan

Lisätiedot

Mindfulness harjoituksia

Mindfulness harjoituksia 1 Mindfulness harjoituksia Laajalti tunnetussa zen tarinassa kaksi munkkia, opettaja ja oppilas, tulevat joen kahlauspaikalle. Hätääntynyt ylimysnainen on jo joen rannalla; joki on tulvinut niin, että

Lisätiedot

ainesta on! S2-tukimateriaali reaaliaineiden opetukseen Eiran aikuislukio BIOLOGIA MAANTIETO HISTORIA

ainesta on! S2-tukimateriaali reaaliaineiden opetukseen Eiran aikuislukio BIOLOGIA MAANTIETO HISTORIA ainesta on! S2-tukimateriaali reaaliaineiden opetukseen Eiran aikuislukio BIOLOGIA MAANTIETO HISTORIA ainesta on! S2-tukimateriaali reaaliaineiden opetukseen Eiran aikuislukio 2012 www.eira.fi/ainestaon

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

ARVOJEN SELKIYTTÄMINEN. Harjoituksia eettisen kulutuskäyttäytymisen kehittämiseksi

ARVOJEN SELKIYTTÄMINEN. Harjoituksia eettisen kulutuskäyttäytymisen kehittämiseksi ARVOJEN SELKIYTTÄMINEN Harjoituksia eettisen kulutuskäyttäytymisen kehittämiseksi Laatinut: Lea Huttunen Toimittaneet: Anu Lillunen ja Tuovi Kurttio Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy 2007 Arvojen selkiyttäminen

Lisätiedot

ITÄMERI TIETOPAKETTI REHEVÖITYMISESTÄ OPPIMATERIAALI DOKUMENTTIIN SAASTUNUT MEREMME OPPILAAN MATERIAALI LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT

ITÄMERI TIETOPAKETTI REHEVÖITYMISESTÄ OPPIMATERIAALI DOKUMENTTIIN SAASTUNUT MEREMME OPPILAAN MATERIAALI LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT REHEVÖITYMISESTÄ ITÄMERI TIETOPAKETTI REHEVÖITYMISESTÄ OPPIMATERIAALI DOKUMENTTIIN SAASTUNUT MEREMME LEON GREEN BALTIC SEA MEDIA PROJECT Elokuvantekijä ja freelance-toimittaja Folke Rydén ja valokuvaaja

Lisätiedot

4.5.3. Tunnista kuviot... 44 4.5.4. Tunnista muodot (helpompi)... 44 4.5.5. Tunnista muodot (vaikeampi)... 44

4.5.3. Tunnista kuviot... 44 4.5.4. Tunnista muodot (helpompi)... 44 4.5.5. Tunnista muodot (vaikeampi)... 44 1. Johdanto... 12 2. Ohjelman yleisrakenne... 12 2.1. Alkuvalikot... 12 2.2. Päävalikko... 14 2.3. Harjoitusvalikot... 15 2.4. Koevalikot... 16 2.5. Pähkinät... 16 2.6. Harjoitukset... 17 3. Luokka 1 syksy...

Lisätiedot

Huolehtivainen isä. Huolehtiva isä

Huolehtivainen isä. Huolehtiva isä Huolehtivainen isä On vaikeaa löytää kalaa, joka huolehtisi jälkeläisistään paremmin kuin rasvakala. Nimenomaan rasvakalakoiras on ottanut tehtäväkseen valvoa ja hoivata kehittyviä mätimunia. Rasvakala

Lisätiedot

OPETUSMATERIAALI 2015

OPETUSMATERIAALI 2015 OPETUSMATERIAALI 2015 SOKEA RAKKAUS Onko rakkaus todella sokea? Kuinka löytää elämänsä rakkaus vaikka ei voi nähdä? Dokumentissa seurataan kolmen sokean nuoren elämää ja pohditaan, kuinka sokeus vaikuttaa

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007

O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007 O Zoni miten maailma toimii? Ville Stambej 2007 Ihminen muuttaa ympäristöä 1: Raaka-aine ja jäte ( Daniel Forsman) Aine ei synny tyhjästä eikä aine voi hävitä. Palaessaankaan aine ei katoa, vaan se muuttuu

Lisätiedot

Mediapuuhaa perheille

Mediapuuhaa perheille Mediapuuhaa perheille Vinkkejä ja toimintaideoita vanhemmille Anniina Lundvall 0 M e d i a k a s v a t u s s e u r a 2 0 1 3 Sisällys Iloa medioista koko perheelle! 2 Ulkoleikkejä ja -tekemistä 2 Lemppariohjelmahippa

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan 1 Oppaasta Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan on kokoelma taide-

Lisätiedot

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden

Kreikkalainen historioitsija Herodotos kertoo, että Niilin tulvien hävittämät peltojen rajat loivat maanmittareiden MAB2: Geometrian lähtökohdat 2 Aluksi Aloitetaan lyhyellä katsauksella geometrian historiaan. Jatketaan sen jälkeen kuvailemalla geometrian atomeja, jotka ovat piste ja kulma. Johdetaan näistä lähtien

Lisätiedot

1. MATKA, AIKA, NOPEUS

1. MATKA, AIKA, NOPEUS Nimi. MATKA, AIKA, NOPEUS Kertaa tarvittaessa diplomin V luku. Jos auton nopeusmittari näyttää koko ajan 75 km, niin auto etenee 75 h kilometriä tunnissa. Nopeus lasketaan jakamalla matka siihen käytetyllä

Lisätiedot

Earth Hour -tapahtuma on symbolinen. Pelkästään valoja sammuttamalla ei ilmastonmuutosta saada pysäytettyä. Muistakaa maapalloa joka päivä!

Earth Hour -tapahtuma on symbolinen. Pelkästään valoja sammuttamalla ei ilmastonmuutosta saada pysäytettyä. Muistakaa maapalloa joka päivä! 1 Earth Hour on WWF:n järjestämä maailmanlaajuinen ilmastotapahtuma, jossa yksityiset ihmiset, yritykset, kaupungit, koulut, kunnat ja erilaiset yhteisöt eri puolilla maapalloa sammuttavat valonsa tunniksi

Lisätiedot

Siperian maaoravan hoito-opas

Siperian maaoravan hoito-opas Siperian maaoravan hoito-opas Copyright Jonna Majava Kaikki oikeudet pidätetään. Tämän julkaisun tai sen osan jäljittäminen ilman tekijän kirjallista lupaa painamalla, monistamalla, äänittämällä tai muulla

Lisätiedot

Täsmäverkottaj siikasesongit

Täsmäverkottaj siikasesongit Siika Täsmäverkottaj siikasesongit RISTO JUSSILA Siian täsmäverkottajan parhaita sesonkeja järvillä ovat hellesiikojen pyynti heinäkuun lopussa sekä kutupyynti ennen vesien jäätymistä. 62 ERÄ 7 2006 PYYDYSKALASTUS

Lisätiedot

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 http://www.vauhtipyörä.fi/blog 1/7 Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 Moni myyjä on häpeissään ja ujona siitä, että on myyjä. He ajattelevat, että myyjänä

Lisätiedot