Lohtajan kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus koskien luvan määräysten tarkistamista.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lohtajan kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus koskien luvan määräysten tarkistamista."

Transkriptio

1 L Ä N S I - S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö PL 262, Koulukatu 19, VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, VASA Puh telefax YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa. Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU-2004-Y-295 ASIA HAKIJA LAITOS Lohtajan kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemus koskien luvan määräysten tarkistamista. Lohtajan kunta Tekninen toimisto Lokaniituntie Lohtaja Lohtajan kunnan jätevedenpuhdistamo. LAITOKSEN TOIMINTA JA SIJAINTI Lohtajan kunnan kirkonkylän viemäriverkoston rakentaminen on aloitettu vuonna Verkoston pituus on noin 13 km. Viemäriverkon rakennusmateriaaleina on pääosin muovi. Viemäriverkostoon liittyneissä kiinteistöissä asuu noin asukasta. Viemäriin ei ole liittynyt sellaista teollisuutta, jonka jätevedet poikkeaisivat normaalista talousjätevedestä. Jätevedenpuhdistamo sijaitsee hajaasutusalueella noin 2 km keskustaajamasta koilliseen kunnan omistamalla tilalla RN:o 3:58. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE Ympäristönsuojelulainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (113/2000) 5 :n 2 momentin mukaan, mikäli aiemmin myönnetyssä luvassa on määrätty luvan tarkistamisesta määräajassa, ympäristölupa on haettava koko toimintaan.

2 LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA 2 Ympäristönsuojeluasetuksen 6 :n 12 e-kohdan mukaan alueellinen ympäristökeskus käsittelee lupahakemuksen, jos kysymyksessä on puhdistamo, joka on tarkoitettu asukasvastineluvultaan vähintään 100:n, mutta enintään asukkaan jätevesien käsittelemiseen. ASIAN VIREILLETULO Lohtajan kunta on toimittanut lupahakemuksen ympäristökeskukseen ja täydentänyt sitä ympäristökeskuksen pyynnöstä ja TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT JA ALUEEN KAAVOITUSTILANNE Länsi-Suomen vesioikeus on antamallaan päätöksellä nro 27/1994/2 myöntänyt Lohtajan kunnalle luvan kirkonkylän alueelta tulevien jätevesien johtamiseen Lohtajanjokeen toistaiseksi. Päätöksen lupamääräyksen 1) mukaan jätevedet on ennen vesistöön johtamista käsiteltävä niin, että jäteveden BHK 7ATU -arvo on enintään 17,5 mg O 2 /l ja kokonaisfosforipitoisuus enintään 1,0 mg/l. Puhdistustehon on sekä BHK 7ATU -arvon että kokonaisfosforin suhteen oltava vähintään 90 %. Kaikki mainitut arvot lasketaan puolivuosikeskiarvoina mahdolliset ohijuoksutukset huomioon ottaen. Viemäriverkkoa ja jätevedenpuhdistamoa on käytettävä ja hoidettava niin, että saavutetaan mahdollisimman hyvä puhdistustulos. Jätevedenpuhdistamoa on hoidettava siten, että saavutetaan mahdollisimman hyvä ammoniumtypen ja kokonaistypen poisto. (Lupamääräys 2) Lupamääräyksen 4) mukaan kuvan saajan tuli vuoden 1995 loppuun mennessä toimittaa viemäriverkon kunnostussuunnitelma Kokkolan vesi- ja ympäristöpiirille hyväksyttäväksi. Lupamääräyksen 10) mukaan luvan saajan tuli lupamääräysten tarkistamista varten jättää uusi lupahakemus mennessä. Alueen kaavoitustilanne Puhdistamon alueella ei ole kaavaa. SIJAINTIPAIKKA JA SEN YMPÄRISTÖ Puhdistamoalueen lähiympäristö Jätevedenpuhdistamo sijaitsee keskustaajaman koillispuolella Lohtajan kunnan omistamalla tilalla Rnro 3:58. Puhdistetut jätevedet johdetaan noin 200 m pitkässä purkuputkessa puhdistamon luoteispuolelle Lohtajanjokeen. Purkupaikan kohdalla joki on noin 4 5 m leveä ja noin 0,5 m syvä. Puhdistamon ympäristö on pääosin havupuuvaltaista metsämaata. Lähimpään asuinkiinteistöön on matkaa yli 300 metriä. Lähin tärkeä pohjavesialue on noin 3,5 km:n etäisyydellä puhdistamosta. Osia Vattajanniemestä kuuluu Natura-alueeseen (FI ja 17b). Himangan ja Lohtajan rajaalueella on Maakannuskarinlahden ja Viirretjoen suiston (FI ) Natura-alue. Kokkolan saariston (FI ) Natura-alue sijoittuu Kokkolan, Kälviän ja Lohtajan alueille. Viirretjoen suisto on noin 4 km:n etäisyydellä Lohtajanjoen suusta. Samoin lähin Vattajanniemen Natura-alueen osista on noin 4 km:n päässä Lohtajanjoen suusta. Lohtajan kirkonkylän puhdistamolla ei ole vaikutusta Natura-alueisiin.

3 Vesialueen yleiskuvaus 3 Lohtajanjoki saa alkunsa Kälviän, Kannuksen ja Lohtajan kuntien raja-alueella olevilta soilta ja laskee Lohtajan kunnan edustalla Perämereen. Joen ylä- ja alaosien välinen korkeusero on noin 50 m. Joen valuma-alueen pinta-ala on 105 km 2 ja järvisyys 0,2 %. Kokkolan vesipiirin vesitoimisto on vuonna 1984 arvioinut Lohtajanjoen virtaamat käyttäen vertailukohteena Kuikkisenojan valumia seuraavasti: ylivirtaama (HQ) 21,8 m 3 /s keskiylivirtaama (MHQ) 8,96 m 3 /s keskivirtaama (MQ) 0,67 m 3 /s keskialivirtaama (MNQ) 0,054 m 3 /s. Vesialueen kuormitus ja veden laatu Lohtajanjoen fosforikuormituksen (3 620 kg vuodessa) on arvioitu kuormituslähteittäin jakaantuvan seuraavasti: luonnonhuuhtouma 24 %, maa- ja metsätalous noin 65 %, turkistarhaus noin 6 %, hajaasutus 4,6 % ja taajamat sekä loma-asutus kumpikin 0,1 %. Lohtajanjoen vesi on tummanruskeaa, runsasravinteista ja vedenlaadultaan heikkoa. Veden ph-arvo on hieman happaman puolella vaihdellen 6,1:stä 6,9:ään. Happitilannetta voidaan luonnehtia tyydyttäväksi/välttäväksi. Ravinnetason puolesta vesi luokitellaan erittäin reheväksi. Vuoden 2002 vedenlaadun tarkkailutulosten mukaan veden hygieeninen laatu oli huono. Vesi- ja ympäristöhallituksen virkistyskäyttöluokituksen mukaan Lohtajanjoen vesi sijoittuu luokkaan tyydyttävä/välttävä. Kalasto ja kalastus Heikon vedenlaadun ja vähävetisyyden takia Lohtajanjoella ei ole kalataloudellista merkitystä. Kalastus suuntautuu Lohtajan edustan merialueelle. Vuonna 1998 suoritettujen koekalastusten mukaan Lohtajan edustan merialueella esiintyvät ainakin ahven, härkäsimppu, kiiski, kuore, muikku, siika, silakka ja särki. Koekalastusten mukaan lajisto hieman vaihteli siten, että syksyllä saalis ja lajisto oli runsaampi kuin keväällä. Vesialueen muu käyttö Joen käyttöä virkistystarkoitukseen rajoittaa heikko vedenlaatu ja vähäinen virtaama. Kalastuksen tavoin virkistyskäyttökin suuntautuu läheiselle merialueelle, jossa veneillään ja kalastetaan. Joen varrella ei ole yleisiä uimarantoja, lähin uimaranta on noin 5 km:n päässä Lohtajanjoen suusta Ohtakarilla. Puhdistamon vaikutusalueella ei ole vedenottamoita, eikä Lohtajanjoen vettä käytetä talousvetenä. LAITOKSEN TOIMINTA Yleiskuvaus toiminnasta Lohtajan kunnan biologis-kemiallinen jätevedenpuhdistamo on valmistunut vuonna Fosforinpoistoa jätevedestä tehostetaan ferrosulfaatilla rinnakkaissaostuksena. Puhdistamo on normaalein huolloin pidetty toimintakuntoisena, mutta ikänsä puolesta se olisi jo perusteellisemman saneerauksen tarpeessa.

4 4 Puhdistamo käsittää virtaussuunnassa seuraavat yksiköt: tuloviemäri, jäteveden välppäys, hiekanerotus, ilmastusallas (tilavuus 122 m 3 ), jälkiselkeytysallas ( pinta-ala 80 m 2 ), desinfiointiallas, jäteveden mittaus ja purkuviemäri jokeen. Puhdistamolla syntyvä liete tiivistetään lietealtaassa ja kuivataan koneellisesti. Puhdistamon mitoituskuormituksen arvot ovat seuraavat: asukasvastineluku (avl) vuorokausivirtaama (Q kesk. ) 430 m 3 /d tuntivirtaama (q mit. ) 34 m 3 /h BOD 7 -kuormitus 110 kg O 2 /d Energian ja kemikaalien kulutus Puhdistamo lämmitetään sähköllä, joten laitoksella ei ole polttoainevarastoja. Laitoksella käytetyn sähköenergian määrä oli kwh vuonna Sähkön kulutus oli keskimäärin noin 1,77 kwh käsiteltyä jätevesikuutiota kohti ja 7,24 kwh poistettua BOD 7 -kiloa kohti. Vuonna 2003 fosforin saostamiseen käytettiin ferrosulfaattia kg vuodessa. Lietteen kuivaukseen käytettiin polyelektrolyyttiä noin 126 kg ja kalkkia lietteen stabilointiin kg. Kalkki ja polyelektrolyytti varastoidaan säkeissä laitoksen sisätiloissa. Ferrosulfaatti toimitetaan noin kerran vuodessa laitokselle irtotavarana, liuotetaan veteen ja säilytetään 42 m 3 :n suuruisessa betonialtaassa. Viemäriverkon saneeraus Viemäriverkoston suuria vuotovesimääriä on vähennetty kunnostamalla viemäreitä kunnan teknisen toimiston 1996 laatiman suunnitelman pohjalta. Viemäreiden korjausmenetelmänä on käytetty ns. sujutusmenetelmää, jossa vanhan betoniviemärin sisälle työnnetään tai vedetään uusi muoviputki. Betonirakenteisia tarkastuskaivoja on korjattu hieman vastaavalla tavalla asentamalla kaivon sisään uusi muovinen tarkastuskaivo. Vuosina viemäreiden korjauksista aiheutuneet kustannukset ovat olleet yhteensä noin euroa. Varsinaista betoniviemäriä on jäljellä enää noin 200 metriä. Betonisia tarkastuskaivoja on vielä jonkin verran käytössä. Paras käyttökelpoinen tekniikka (BAT) Puhdistamon käytöstä ei synny ongelmajätteitä, laitoksen alueella ei varastoida vaarallisia kemikaaleja, eikä laitoksesta aiheudu haitallisia ilmapäästöjä, melua tai tärinää. Laitoksen kapasiteetti on riittävä ja puhdistustulos on täyttänyt luvan vaatimukset. Viemäriverkostoa on pyritty pitämään korjaustoimin hyvässä kunnossa ja korjauksia jatketaan tarpeen mukaan. Puhdistamo jää pois käytöstä sen jälkeen kun Himangalle valmistuu yhteispuhdistamo ja siirtoviemäri Lohtajalta Himangalle rakennetaan. Edellä lueteltuihin seikkoihin viitaten hakija katsoo, että puhdistamo täyttää parhaan käyttökelpoisen tekniikan vaatimukset. YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Puhdistustulos ja päästöt vesiin Velvoitetarkkailun mukaiset puhdistamolle johdetun ja puhdistamolta vesistöön johdetun kokonaiskuormituksen, jäteveden pitoisuusarvojen ja käsittelytehojen puolivuosikeskiarvot (I/II) vuosina 2001, 2002 ja 2003 ovat olleet seuraavat:

5 5 BOD 7ATU Vuosi/Jakso 2001/I 2001/II 2002/I 2002/II 2003/I 2003/II Virtaama m 3 /d Tuleva kg O 2 /d mg O 2 /l Lähtevä kg O 2 /d mg O 2 /l 16, , , , , , ,90 0,66 1,80 1,10 1,60 0, Teho % Fosfori Vuosi/Jakso 2001/I 2001/II 2002/I 2002/II 2003/I 2003/II Tuleva kg/d mg/l 0,92 7,0 1,30 13,0 1,00 7,9 1,40 16,0 1,60 13,0 0,94 10,0 Lähtevä kg/d mg/l 0,06 0,04 0,07 0,07 0,11 0,07 0,43 0,43 0,52 0,84 0,85 0,70 Teho % Kokonaistyppi Vuosi/Jakso 2001/I 2001/II 2002/I 2002/II 2003/I 2003/II Tuleva kg/d mg/l 5, , , , , ,2 56 Lähtevä kg/d mg/l 6,00 4,50 5,30 5,70 4, Teho % Ammoniumtyppi Vuosi/Jakso 2001/I 2001/II 2002/I 2002/II 2003/I 2003/II Lähtevä kg/d mg/l 5, , , , , ,50 38 Teho % Kemiallinen hapenkulutus Vuosi/Jakso 2001/I 2001/II 2002/I 2002/II 2003/I 2003/II Tuleva kg O 2 /d mg O 2 /l 62, , , ,0 420 Lähtevä kg O 2 /d mg O 2 /l 5, ,0 6,20 9,00 5, Teho %

6 Kiintoaine 6 Vuosi/Jakso 2001/I 2001/II 2002/I 2002/II 2003/I 2003/II Tuleva kg/d mg/l 32, , , ,0 201 Lähtevä kg/d mg/l 1,20 0,81 1,30 0, Teho % Lohtajan jätevedenpuhdistamon aiheuttama vesistökuormitus Lohtajanjokeen oli vuonna 2003 seuraava: BOD 7ATU Fosfori Typpi Ammoniumtyppi 402 kg 31 kg kg kg TOIMINNAN VAIKUTUKSET YMPÄRISTÖÖN Vaikutus pintavesiin Puhdistetut jätevedet johdetaan noin 200 metrin pituisessa putkiviemärissä jokeen. Jätevedenpuhdistamosta tuleva vesimäärä on niin vähäinen, ettei sillä ole vaikutusta Lohtajanjoen virtaamiin eikä vedenkorkeuksiin. Lohtajan jätevedenpuhdistamosta aiheutuva laskennallinen ravinnepitoisuuksien lisäys joessa eri virtaamatilanteissa oli vuonna 2003 seuraava: Virtaama Laitoksen kuormitus Pitoisuuslisäys kok.p kg/d kok.n kg/d kok.p µg/l kok. N µg/l 0,054 m 3 /s (MNQ) 0,086 4, ,67 m 3 /s (MQ) 0,086 4, ,8 m 3 /s (HQ) 0,086 4, Puhdistetut jätevedet lisäävät veden ravinnepitoisuuksia puhdistamon alapuolella. Laskennallisesti fosforipitoisuus nousee keskialivirtaamatilanteessa 18 µg/l ja typpipitoisuus µg/l. Vuosien 2001 ja 2002 vedenlaadun tarkkailutietojen mukaan joen fosforipitoisuudet ovat puhdistamon alapuolella olleet 7 62 % korkeammat kuin puhdistamon yläpuolella. Suurin havaittu nousu oli 50 µg/. Typen suhteen suurin mitattu pitoisuuden lisäys on ollut µg/l eli samaa suuruusluokkaa kuin teoreettisesti laskettuna. Avovesikaudella ammoniumtyppipitoisuus on puhdistamon alapuolella ollut keskimäärin 70 % korkeampi kuin puhdistamon yläpuolella. Suurin nousu mitattiin , jolloin ammoniumtypen pitoisuus oli noin nelinkertainen puhdistamon yläpuoleen verrattuna. Hapen kyllästysaste on ollut 0 8 %-yksikköä alempi puhdistamon alapuolella puhdistamon yläpuoleen verrattuna. Lohtajanjoen vesistökuormitus vähenee sen jälkeen kun jätevedet johdetaan Himangalle rakennettavaan yhteispuhdistamoon.

7 7 Hakijan mukaan Lohtajanjoessa ei ole pysyvää kalastoa. Jätevesillä ei ole vaikutusta Lohtajan edustan merialueen kalastoon tai muuhun eliöstöön. Hakijan käsityksen mukaan puhdistettujen jätevesien johtamisesta Lohtajanjokeen ei aiheudu korvattavaa haittaa rannan ja vesialueen omistajille, virkistyskäytölle tai kalataloudelle. Päästöt ilmaan ja melu Toiminnasta ei aiheudu melua eikä ilmansuojeluun liittyviä haittoja. Mahdolliset hajuhaitatkin ovat vähäisiä ja lyhytaikaisia ja liittyvät lietteen purkamiseen ja kuormaamiseen. Liikennöinti on pääasiassa huoltoajoa ja lietteiden kuljetusta. Toiminta tapahtuu päiväaikaan, eikä siitä aiheudu häiriötä ympäristölle. Syntyvät jätteet ja niiden käsittely Puhdistamolla syntyy vuosittain koneellisesti kuivattua lietettä noin 100 tonnia. Liete käsitellään Keski-Pohjanmaan Komposti Oy:llä Himangalla. Vuonna 2003 puhdistamolla otettiin lisäksi vastaan Marinkaisten puhdistamolla syntyvää kuivaamatonta lietettä 451 tonnia ja saostuskaivolietettä 115 m 3. Käytetty öljy toimitetaan kunnan ongelmajätteen vastaanottopisteeseen. Talousjätteestä huolehtii Ekorosk Oy. TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Laitoksen kuormitus-, päästö- ja vesistövaikutuksia tarkkaillaan Pohjanmaan vesiensuojeluyhdistys ry:n laatiman Lesti-, Viirre- ja Lohtajanjoen yhteistarkkailuohjelman mukaisesti. Länsi- Suomen ympäristökeskus on hyväksynyt ohjelman Nykyinen ohjelma on voimassa vuoden 2005 loppuun. Tarkkailua on tarkoitus jatkaa samalla tavalla. Myös Lestijokisuun kalataloudellista yhteistarkkailua on tarkoitus jatkaa nykyisellä tavalla. Käyttötarkkailu Puhdistamolla suoritetaan käyttötarkkailua puhdistamon toiminnan, jäteveden määrän, ohijuoksutusten, häiriöiden, hoidon, kemikaalien kulutuksen yms. selvittämiseksi. Käyttötarkkailusta pidetään päiväkirjaa. Käyttötarkkailun päiväkirjan tietoja käytetään hyväksi mm. vuosiyhteenvetoja laadittaessa. Kuormitustarkkailu Kuormitustarkkailun tarkoituksena on selvittää mahdollisimman luotettavasti vesistöön johdettavan jäteveden määrä ja laatu. Tulevasta ja lähtevästä jätevedestä otetaan neljä kertaa vuodessa automaattisilla näytteenottimilla 24 tunnin kokoomanäytteet, joista määritetään ph, sähkönjohtokyky, kiintoaine, kemiallinen hapenkulutus (COD Cr ), biologinen hapenkulutus (BOD 7ATU ), kokonaisfosfori, kokonaistyppi ja alkaliniteetti. Lähtevästä jätevedestä tehdään lisäksi seuraavat määritykset: ammoniumtyppi, nitriitti- ja nitraattitypen yhteismäärä, lämpökestoiset koliformiset bakteerit, liukoinen fosfori ja saostuskemikaalin jäännöspitoisuus.

8 8 Jokaisella näytteenottokerralla määritetään lisäksi näytteenottovuorokauden virtaama, näytteenottovuorokauden maksimi tuntivirtaama, tulevan ja lähtevän jäteveden lämpötila, ilmastusaltaan happipitoisuus, viipymä, lietteen laskeutuvuus, kiintoainepitoisuus, lieteindeksi, lietekuorma ja tilakuorma. Selkeytysaltaista määritetään näkösyvyys, happipitoisuus, viipymä, lietetilavuuskuorma ja pintakuorma. Palautuslietteestä määritetään laskeutuvuus, kiintoainepitoisuus, lieteindeksi ja palautussuhde. Lisäksi selvitetään ylijäämälietteen määrä ja lieteikä. Puhdistamolla syntyvän lietteen laatu tutkitaan kerran vuodessa. Lietteestä tehdään seuraavat määritykset: ph, kuiva-ainepitoisuus, hehkutusjäännös, typpi, fosfori, kalsium, kalium, magnesium, kadmium, kromi, koboltti, kupari, elohopea, nikkeli, lyijy, sinkki, mangaani, rauta ja alumiini. Laitoksen vaikutusten tarkkailu Vesistötarkkailussa seurataan puhdistamon vaikutuksia purkuvesistössä ottamalla näytteitä purkupaikan alapuolelta ja yläpuolelta. Havaintoasemia on yksi puhdistamon purkupaikan yläpuolella ja yksi alapuolella. Näytteistä määritetään: lämpötila, happipitoisuus ja hapen kylläisyys, ph, johtokyky, alkaliniteetti, väri, kemiallinen hapenkulutus, kiintoaine, kokonaisfosfori, fosfaattifosfori, kokonaistyppi, ammoniumtyppi, nitraatti- ja nitriittitypen yhteismäärä, lämpökestoiset koliformiset bakteerit, klorofylli a (kesä-, heinä- ja elo-syyskuun näytteistä). Ohjelmakaudella tehdään veden laatukartoituksen lisäksi biologisia selvityksiä kuten esimerkiksi (piilevä)päällyskasvustoselvitys ja kvalitatiivinen pohjaeläin- ja kasvillisuusselvitys. Vesistötarkkailuun liittyvät mittaukset, kalibroinnit, näytteenotot sekä analysoinnit suorittaa laatujärjestelmän omaava tutkimuslaitos standardimenetelmillä. Raportointi Tutkimustulokset lähetetään kuukauden kuluessa näytteenotosta Länsi-Suomen ympäristökeskukselle, Lohtajan kunnalle, ympäristönsuojelulautakunnalle ja puhdistamon hoitajalle. Kuormitustarkkailun tulokset toimitetaan Länsi-Suomen ympäristökeskukselle lisäksi sähköisesti VYH-formaatissa. Vesistötarkkailun tulokset lähetetään viimeistään kuukauden kuluttua tarkkailusta yhdistelmätaulukkona Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Lohtajan kunnalle. Lisäksi tulokset toimitetaan ympäristökeskukselle sähköisesti. Tarkkailutuloksista laaditaan vuosittain yhteenveto erikseen kuormitus- ja vesistötarkkailun osalta. Kuormitustarkkailun yhteenvedon tulee olla valmis helmikuun loppuun mennessä ja vesistötarkkailun yhteenvedon toukokuun loppuun mennessä. Vuosiraportit toimitetaan Lohtajan kunnalle, Länsi- Suomen ympäristökeskukselle, Suomen ympäristökeskukselle, Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskukselle, ympäristönsuojelulautakunnalle ja Pohjanmaan vesiensuojeluyhdistykselle. POIKKEUKSELLISET TILANTEET JA NIIHIN VARAUTUMINEN Laitoksella käytettäviä kemikaaleja säilytetään niille tarkoitetuissa varastotiloissa osaksi ulkona ja osaksi sisätiloissa niin, ettei niistä aiheudu haittaa tai vaaraa ympäristölle eikä työntekijöille. Kemikaalien käsittelyssä noudatetaan turvallisuusohjeita. Puhdistamon ja viemärilaitoksen valvonnan hoitaa puhdistamonhoitaja. Puhdistamon kaukovalvontaa ei ole kehitetty koska jätevedet on tarkoitus lähitulevaisuudessa johtaa Himangalle. Siinä yhteydessä rakennetaan viemärilaitokselle myös kaukovalvontajärjestelmä.

9 9 ASIAN KÄSITTELY Lupahakemuksen täydennykset Hakemusta on täydennetty Lupahakemuksesta tiedottaminen Hakemus on annettu tiedoksi pitämällä kuulutus nähtävillä Lohtajan kunnassa ja Länsi-Suomen ympäristökeskuksessa Kuulutus on lisäksi julkaistu sanomalehti Keski- Pohjanmaassa. Länsi-Suomen ympäristökeskus on pyytänyt hakemuksesta lausunnot Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskukselta ja Lohtajan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselta. Hakemuksesta on erikseen ilmoitettu tiedossa olleille asianosaisille. Lausunnot Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskus on ympäristökeskukseen saapuneessa lausunnossaan todennut mm., että Lohtajan edustan merialueella harjoitetaan sekä ammatti- että virkistyskalastusta. Merialue on merkittävä siian lisääntymisalue ja siellä kutevat silakka ja monet kevätkutuiset lajit. Merialueen tärkeimmät saalislajit ovat silakka, siika, ahven, merilohi ja meritaimen. Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskuksen käsityksen mukaan Lohtajan kunnalle voidaan myöntää lupa edelleen johtaa puhdistettuja jätevesiä Lohtajanjokeen. Uusi kalataloudellinen tarkkailu on aloitettava viimeistään vuoden 2006 aikana Pohjanmaan TE-keskuksen hyväksymällä tavalla. Tarkkailu voidaan toteuttaa yhteistarkkailuna. Muistutukset ja mielipiteet AA yhdessä kolmen muun allekirjoittajan kanssa on todennut, että Lohtajanjoen suuosan läheisyydessä on joukko kesämökkejä 1960-luvulla kaivetun kanavan rannalla. Kanavan pohjalle kerääntyy mustaa, haiskahtavaa lietettä, jossa kasvavat vesikasvit aiheuttavat uidessa kovaa ja tuskallista kutinaa sekä vaikeuttavat kanavassa liikkumista. Mökkiläiset ovat yhdessä puhdistaneet kanavan 5 7 vuoden välein. Muistuttajat esittävät, että asiaan saataisiin selvä korjaus, jos joen suuosan aallonmurtajassa oleva aukko tukittaisiin ja vedet johdettaisiin syvemmälle, jolloin ne myös leviäisivät laajemmalle alueella. Lisäksi joen suuosa tulisi puhdistaa lietteestä. Hakijan kuuleminen ja vastine Ympäristökeskus on varannut hakijalle tilaisuuden vastineen antamiseen lausunnoista. Lohtajan kunta on ympäristökeskukseen saapuneessa vastineessaan ilmoittanut hyväksyvänsä Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskuksen vaatimuksen kalataloudellisen tarkkailuohjelman laatimisesta. Niemenrannan mökkiläisten muistutuksesta hakija toteaa, että kunnan jätevedenpuhdistamo on toiminut lupaehtojen mukaisesti, eikä sen vaikutus joen rehevöitymisessä ole merkittävä. Hakijan käsityksen mukaan jokisuun rehevöityminen johtuu monesta osatekijästä kuten maa- ja metsätalouden aiheuttamasta kuormituksesta ja haja-asutuksen jätevesien puutteellisesta käsittelystä. Alueelle kaivettu kanava myös heikentää veden vaihtumista lisäten rehevöitymistä.

10 Tarkastus 10 Ympäristökeskus on suorittanut alueella tarkastuksen Tarkastuksesta laadittu pöytäkirja on liitetty asiakirjoihin. YMPÄRISTÖKESKUKSEN RATKAISU Ratkaisu Länsi-Suomen ympäristökeskus myöntää Lohtajan kunnan jätevedenpuhdistamolle ympäristöluvan. Lupa myönnetään hakemussuunnitelmassa tarkoitettujen jätevesien ja lietteiden käsittelyyn tilalla RN:o sijaitsevalla puhdistamolla ja käsitellyn jäteveden johtamiseen päätöksen liitteenä olevassa kartassa esitettyyn paikkaan Lohtajanjokeen. Toiminnasta ei aiheudu sellaista ennalta arvioitavissa olevaa vesistön pilaantumiseen liittyvää vahinkoa, josta nyt olisi määrättävä korvauksia. Lupamääräykset pilaantumisen estämiseksi 1) Jäteveden käsittelytapa Jätevedet on käsiteltävä vähintään hakemussuunnitelman mukaisesti biologis-kemiallisesti tai vastaavalla tavalla niin, että päästöt Lohtajanjokeen jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Luvan saajan on huolehdittava siitä, että puhdistamon kapasiteetti on riittävä. 2) Jäteveden käsittelyteho ja päästöt vesiin Lohtajanjokeen johdettavan jäteveden pitoisuuden ja puhdistustehon on täytettävä seuraavat vaatimukset: enimmäispitoisuus vähimmäispuhdistusteho BOD 7ATU 15 mg O 2 /l 90 % fosfori 0,8 mg/l 90 % Arvot lasketaan puolivuosikeskiarvoina mahdolliset ohijuoksutukset ja ylivuodot jätevedenpuhdistamolla ja viemäriverkossa huomioonottaen. Jäteveden käsittelyssä on pyrittävä mahdollisimman tehokkaaseen ammoniumtypen hapetukseen ja kokonaistypen poistoon. Vesistöön johdettavan jäteveden pitoisuuden ja käsittelytehon arvojen on lisäksi täytettävä valtioneuvoston päätöksen 365/1994 (muutettu 757/1998) edellyttämät pitoisuudet ja käsittelytehon rajaarvot päätöksen edellyttämällä tavalla tarkkailtuna. Vesistöön johdettava jätevesi ei saa sisältää haitallisessa määrin raskasmetalleja tai muita terveydelle taikka ympäristölle vaarallisia aineita. 3) Melu Häiritsevän melun aiheuttamista on vältettävä. Melua aiheuttavat työvaiheet ja toimintaan liittyvä liikenne on pyrittävä rajoittamaan sellaisiin ajankohtiin, jolloin meluhaitat ovat vähäisimmät.

11 11 Puhdistamon toiminnasta aiheutuva melu lähimmässä häiriintyvässä kohteessa ei saa ylittää klo ekvivalenttimelutasoa 55 db (L Aeq ) eikä klo ekvivalenttimelutasoa 50 db (L Aeq ). 4) Päästöt ilmaan Laitoksen toiminnassa on pyrittävä siihen, että haitallisia ilmapäästöjä syntyy mahdollisimman vähän. Toiminnasta ei saa aiheutua hajuhaittoja puhdistamoalueen ympäristössä. 5) Viemäriverkosto Viemäriverkostoa on kehitettävä ja kunnostettava niin, että sade-, vuoto- ja kuivatusvesien joutuminen jätevesiviemäreihin mahdollisimman tarkoin estetään. Luvan saajan on vuosittain toimitettava Länsi-Suomen ympäristökeskukselle selvitys vuoto- ja kuivatusvesien vähentämiseksi tehtävistä ja tehdyistä toimista. 6) Viemärilaitoksen ja puhdistamon käyttö ja hoito Luvan saajan on huolehdittava siitä, ettei toiminnasta jäteveden viemäröinti mukaan lukien aiheudu terveydellistä haittaa. Kaikki viemärilaitoksen toiminta-alueella muodostuvat jätevedet, jotka voidaan käsitellä yhdessä asumisjätevesien kanssa, on pyrittävä johtamaan jätevedenpuhdistamolle. Luvan saajan on omalta osaltaan huolehdittava siitä, että viemärilaitokseen ei joudu viemäristön tai puhdistamon käyttöä tai toimintaa haittaavia aineita. Puhdistamoa ja koko viemärilaitosta on käytettävä ja hoidettava siten, että saavutetaan mahdollisimman hyvä puhdistustulos ja että jätevesistä ja puhdistustoiminnasta aiheutuvat haitat jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Puhdistamolla on oltava asianmukaisen pätevyyden omaava vastuunalainen hoitaja, jonka nimi ja osoite on ilmoitettava Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Lohtajan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. 7) Poikkeavat jätevedet Luvan saajan on osaltaan huolehdittava siitä, että viemäriverkkoon johdettavien teollisuus- tai muiden talousjätevedestä olennaisesti poikkeavien jätevesien haitallisuutta vähennetään riittävästi asianmukaisella esikäsittelyllä tai muilla tavoin. Sellaiset laitokset, joista jätevesiin saattaa joutua öljyä, myrkkyä tai muuta puhdistamon toiminnalle haitallista ainetta, on varustettava riittävillä varotoimilla tällaisten aineiden viemäriverkkoon pääsyn estämiseksi. Luvan saajan on oltava selvillä edellä tarkoitettujen poikkeavien jätevesien laadusta, määrästä ja esikäsittelystä. Tiedot näistä on toimitettava Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Lohtajan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle puhdistamon käyttö- ja kuormitustarkkailun tulosten raportoinnin yhteydessä ja tarvittaessa niitä erikseen pyydettäessä. Teollisuusjätevesien johtamista yleiseen viemäriin koskevan liittymissopimuksen on täytettävä valtioneuvoston päätöksen 365/1994 määräykset. Talousjätevedestä poikkeavien jätevesien johtamisessa on lisäksi otettava huomioon valtioneuvoston päätöksen 363/1994 määräykset.

12 12 8) Jätteet ja niiden käsittely ja hyödyntäminen Jäteveden puhdistuksessa syntyvä liete on mahdollisuuksien mukaan pyrittävä käyttämään hyödyksi esimerkiksi maanviljelyksessä tai viherrakentamisessa. Liete on käsiteltävä ja sijoitettava niin, ettei siitä aiheudu vesien pilaantumisvaaraa. Menettelystä on toimitettava Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Lohtajan kunnan ja mahdollisen muun lietteen sijoituskunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle niiden tarpeelliseksi katsomat tiedot. Muut hyödyntämiskelpoiset jätteet on toimitettava hyötykäyttöön. Vain hyödyntämiskelvottomat jätteet voidaan toimittaa kaatopaikalle, joka täyttää kaatopaikoista annetun valtioneuvoston päätöksen mukaiset vaatimukset ja jonka ympäristöluvassa tai vastaavassa päätöksessä kyseisten jätteiden vastaanotto on sallittu. Ongelmajätteet on toimitettava laitokseen, jonka ympäristönsuojelulain mukaisessa luvassa tällaisen jätteen vastaanotto on sallittu. 9) Varastointi Kemikaalit, polttoaineet ja jätteet on varastoitava ja käsiteltävä laitosalueella niin, ettei niistä aiheudu epäsiisteyttä, roskaantumista, pölyämistä, hajuhaittaa tai maaperän, pinta- tai pohjaveden pilaantumisvaaraa eikä muutakaan haittaa ympäristölle. 10) Häiriötilanteet ja muut poikkeukselliset päästöt Jos ympäristöön tai viemäriverkostoon on joutunut tai uhkaa joutua öljyä, myrkyllistä ainetta tai muita laadultaan tai määrältään tavanomaisesta poikkeavia päästöjä, luvan saajan on ilmoitettava siitä viivytyksettä Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Lohtajan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ja ryhdyttävä heti toimiin vahinkojen torjumiseksi ja tapahtuman toistumisen estämiseksi. Jos kysymys on öljystä, siitä on ilmoitettava myös Lohtajan kunnan palolaitokselle. 11) Tarkkailumääräykset Toiminnan käyttö- ja päästötarkkailu on tehtävä hakemussuunnitelmassa esitetyllä tavalla tämän luvan määräysten edellyttämällä tavalla tarkistettuna. Mittaukset, kalibroinnit, näytteenotot ja analysoinnit on suoritettava standardimenetelmien ja valtioneuvoston päätösten 365/1994 ja 757/1998 edellyttämien menetelmien mukaisesti. Puhdistamolle tulevasta ja lähtevästä jätevedestä on otettava vähintään yhdet kokoomanäytteet joka toinen kuukausi. Puhdistamolle tulevan jäteveden näyte on otettava siten, että se ei sisällä lietteenkäsittelyn rejektivesiä. Siinäkin tapauksessa, että puhdistamolietettä ei käytettäisi maanviljelyksessä, lietteestä on tutkittava vähintään yhdet näytteet vuodessa. Käyttö- ja päästötarkkailuohjelmia voidaan tarkentaa ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla edellyttäen, että muutokset eivät heikennä tulosten luotettavuutta, lupamääräysten noudattamisen valvottavuutta eikä tarkkailun kattavuutta. Jäteveden vaikutuksia Lohtajanjoen tilaan, veden ja pohjan laatuun sekä eliöstöön on tarkkailtava vähintään hakemuksessa esitettyä vastaavalla, Länsi-Suomen ympäristökeskuksen hyväksymällä tavalla. Jäteveden vaikutuksia kalastoon ja kalastukseen on tarkkailtava Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskuksen hyväksymällä tavalla. Tarkkailut voidaan toteuttaa yhteistarkkailuina vesistöalueen muiden kuormittajien kanssa. Mittaukset, kalibroinnit, näytteenotot ja näytteiden analysoinnit on tehtävä standardimenetelmien mukaisesti.

13 13 Tarkkailusuunnitelmat on toimitettava edellä sanotuille viranomaisille viimeistään kolmen kuukauden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. 12) Kirjanpito Käyttö-, päästö- ja vaikutustarkkailujen mittauksista, kalibroinneista, näytteenotosta ja analyyseista on pidettävä yksityiskohtaista kirjanpitoa, johon liitetään kunkin mittauksen tulokset ja muut mittausta tai toimenpidettä koskevat olennaiset tiedot, selvitys päästöjen laskentatavasta ja arvio tulosten edustavuudesta. Samoin on pidettävä kirjaa muun muassa: - puhdistamon ja viemärilaitoksen käytöstä ja puhdistamon energian ja kemikaalin kulutuksesta sekä huoltotoimista - puhdistamon tulokuormitukseen, toimintaan ja ympäristöpäästöihin vaikuttavista muista tekijöistä mukaan lukien viemärilaitokseen johdettavat poikkeavat jätevedet ja niiden esikäsittely - puhdistamolietteen määristä, käsittelystä, ominaisuuksista, varastoinnista ja sijoituksesta - muiden laitokselle tuotavien ja laitokselta poistettavien lietteiden määristä ja laadusta, alkuperästä, varastoinnista ja sijoituksesta toimituskohteet, kuljetusajankohdat ja kuljettajat mukaan lukien sekä - mahdollisista poikkeus- ja häiriötilanteista, niiden ajankohdista, kestosta, niiden aiheuttamista päästöistä ja toimista, joihin niiden takia on ryhdytty. 13) Raportointi Kaikkien tarkkailujen tulokset on raportoitava Länsi-Suomen ympäristökeskukselle ja Lohtajan kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Länsi-Suomen ympäristökeskukselle päästö-, käyttö- ja kuormitustarkkailujen tulokset on toimitettava lisäksi sähköisesti ympäristöhallinnossa käytössä olevalla tavalla. Purkuvesistöön ja kaloihin sekä kalastukseen kohdistuvien vaikutusten tulokset on raportoitava myös Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskukselle. Käyttö-, kuormitus- ja päästötarkkailun vuosiraportti on toimitettava edellä mainituille valvontaviranomaisille seuraavan vuoden helmikuun loppuun mennessä ja vaikutustarkkailujen vuosiraportti seuraavan vuoden toukokuun loppuun mennessä ellei viranomaisten kanssa toisin sovita. 14) Toiminnan lopettamiseen liittyvät määräykset Luvan saajan on hyvissä ajoin, viimeistään kuusi kuukautta ennen puhdistamon käytön lopettamista toimitettava ympäristökeskukselle hakemus vesien, ilman, maaperän ja maiseman suojelua sekä jätehuoltoa koskevista toiminnan lopettamiseen liittyvistä toimista ympäristönsuojelulain 90 :n mukaisten määräysten antamiseksi. ENNAKOIMATTOMAT VAHINGOT Korvattavista vahingoista, joita nyt ei ole ennakoitu aiheutuvan, on vahingonkärsijällä oikeus hakea korvausta ympäristönsuojelulain 72 :ssä säädetyssä järjestyksessä. RATKAISUN PERUSTELUT Luvan myöntämisen edellytykset Toiminnasta ei, lupamääräykset ja toiminnan sijoituspaikka huomioiden, aiheudu yksinään eikä yhdessä alueen muiden toimintojen kanssa terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista tai erityisten luonnonolosuhteiden huonon-

14 14 tumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä eräistä naapuruussuhteista annetussa laissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Toimintaa ei ole sijoitettu kaavan vastaisesti. Lupamääräysten perustelut Lupamääräyksiä annettaessa on huomioitu toiminnan luonne, sen alueen ominaisuudet, jolla toiminnan vaikutus ilmenee, toiminnan vaikutus ympäristöön, pilaantumisen ehkäisemiseksi tarkoitettujen toimien merkitys ympäristölle sekä tekniset ja taloudelliset edellytykset toteuttaa nämä toimet. Lupamääräyksissä 1) ja 2) on otettu huomioon yhdyskuntajätevesien käsittelyä koskeva valtioneuvoston päätös 365/1994, jolla pannaan täytäntöön yhdyskuntajätevesien käsittelystä annettu Euroopan yhteisöjen neuvoston direktiivi (91/271/ETY). Lisäksi on otettu huomioon valtioneuvoston tekemä periaatepäätös vesien suojelun tavoitteista vuoteen 2005 sekä ympäristöministeriön hyväksymä vesiensuojelun toimenpideohjelma vuoteen Lupamääräyksessä 2) asetetut vaatimukset perustuvat nykyisellä puhdistamolla mahdolliseen jäteveden käsittelytulokseen. Jäteveden fosforipitoisuus nostaa Lohtajanjoen fosforipitoisuuksia puhdistamon alapuolella, mistä syystä lupamääräyksiä on tarkistettu fosforin osalta. Jäteveden nykyistä tehokkaammalla käsittelyllä happea kuluttavien aineiden suhteen parannetaan vesistön happitaloutta ja veden hygieenistä laatua. Jäteveden käsittelyn tehostamista ammoniumtypen tai kokonaistypen vähentämiseksi ei ole määrätty, koska puhdistamon varsin lyhyt jäljellä oleva käyttöikä huomioiden siitä aiheutuvat kustannukset eivät olisi saavutettavaan etuun nähden kohtuulliset. Valtioneuvoston päätöksessä 365/1994 ei ole edellytetty typenpoistoa puhdistamoilta, joiden asukasvastineluku on alle Melua koskeva lupamääräys 3) perustuu valtioneuvoston päätökseen 993/1992 melutason ohjearvoista. Päästöjä ilmaan ja hajua koskeva lupamääräys 4) on tarpeen eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 :ssä tarkoitetun, naapureille aiheutuvan kohtuuttoman rasituksen välttämiseksi. Sade-, kuivatus- ja vuotovesien pääsy jätevesiviemäriin on pyrittävä estämään, koska ne kuormittavat laitosta tarpeettomasti, alentavat prosessin lämpötilaa ja siten heikentävät puhdistustulosta. Vuotovesien vähentämisellä vapautetaan allastilaa, jolloin typenpoistomahdollisuudet paranevat (lupamääräys 5). Viemärilaitoksen ja puhdistamon käyttöä ja hoitoa sekä teollisuus- ja muiden poikkeavien jätevesien esikäsittelyä koskevat lupamääräykset 6 ja 7) annetaan parhaan käyttökelpoisen tekniikan asianmukaisen käytön varmistamiseksi. Terveydellisen haitan estämistä koskeva vaatimus perustuu ympäristönsuojelulain 42 :ään. Puhdistamolietettä ja muita jätteitä koskeva lupamääräys 8) perustuu jätelakiin, jonka mukaan jäte on hyödynnettävä, jos se on teknisesti mahdollista ja jos siitä ei aiheudu kohtuuttomia lisäkustannuksia verrattuna muulla tavoin järjestettyyn jätehuoltoon. Varastointia koskeva lupamääräys 9) annetaan maaperän ja pohjaveden pilaantumisen estämiseksi, sillä öljyn ja kemikaalien varastointiin liittyy onnettomuuden ja ympäristövahingon vaara. Poikkeustilanteita koskeva lupamääräys 10) annetaan pilaantumisen ehkäisemiseksi ja se perustuu ympäristönsuojelulain 62 :ään ja ympäristönsuojeluasetuksen 30 :ään. Tarkkailua, raportointia ja kirjanpitoa koskevat määräykset 11, 12 ja 13) ovat tarpeen lupamääräysten noudattamisen valvomiseksi sekä toiminnan tulosten ja vaikutusten selvittämiseksi. Toiminnan lopettamista koskeva lupamääräys (14) perustuu ympäristönsuojelulain 43 :ään, ja määräyksessä on otettu huomioon ympäristönsuojelulain 90.

15 VASTAUS LAUSUNNOISSA JA MUISTUTUKSISSA ESITETTYIHIN VAATIMUKSIIN 15 Ympäristökeskus on ottanut huomioon Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskuksen vaatimukset päätöksestä lähemmin ilmenevällä tavalla. Ympäristökeskus jättää toimivaltaansa kuulumattomana tutkimatta AA:n ym. vaatimuksen joen suuosassa olevan aallonmurtajan aukon tukkimisesta. Lietteenpoistoa koskevaan vaatimukseen ympäristökeskus toteaa, että hakijaa ei voida yksin velvoittaa puhdistamaan joen suuosaa lietteestä, koska Lohtajan kunnan jätevesien osuus joen kokonaiskuormituksesta on hyvin vähäinen. PÄÄTÖKSEN VOIMASSAOLO JA LUPAMÄÄRÄYSTEN TARKISTAMINEN Päätöksen voimassaolo Tämä lupa on voimassa toistaiseksi enintään kuitenkin siihen saakka, kunnes uudesta lupahakemuksesta on saatu lainvoimainen päätös. Luvan saajan on lupamääräysten tarkistamiseksi jätettävä Länsi-Suomen ympäristökeskukselle uusi lupahakemus viimeistään Jos hakemusta ei tehdä määräajassa, ympäristökeskus voi omasta aloitteestaan tai kunnan taikka haittaa kärsivän hakemuksesta määrätä, että lupa raukeaa. Hakemukseen on suunnitelman ohella liitettävä yhteenveto tehdyistä käyttö-, päästö- ja vaikutustarkkailuista ja niiden tuloksista, arvio parhaan käyttökelpoisen tekniikan soveltamisesta toiminnassa, suunnitelma ammoniumtypen vähentämismahdollisuuksista jätevedestä, selvitys vuosittaisista viemäreiden korjauksista kustannuksineen sekä ympäristönsuojeluasetuksen 8 11 :ssä mainitut selvitykset soveltuvin osin. Lupamääräyksiä ankaramman asetuksen noudattaminen Jos asetuksella annetaan ympäristönsuojelulain tai jätelain nojalla jo myönnetyn luvan määräyksiä ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkistamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. KORVATTAVAT PÄÄTÖKSET Tämä lupa korvaa vesioikeuden antaman lupapäätöksen nro 27/1994/2. SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET Ympäristönsuojelulaki (86/2000) 5, 28, 31 2 mom, 35 38, 41 43, 45 47, 52 56, 62, 90 Ympäristönsuojeluasetus (169/2000) 19, 30, 36 Laki ympäristölainsäädännön toimeenpanosta (113/2000) 5 2 mom Eräistä naapuruussuhteista annettu laki (26/1920) 17 Jätelaki (1072/1993) 6, 19, 51, 52 Jäteasetus (1390/1993) 8 Valtioneuvoston päätös (363/1994) eräiden ympäristölle tai terveydelle vaarallisten aineiden johtamisesta vesiin Valtioneuvoston päätös (282/1994) puhdistamolietteiden käytöstä maanviljelyksessä Valtioneuvoston päätös (993/1992) melutason ohjearvoista Valtioneuvoston päätös (365/1994, muutettu 757/1998) yleisistä viemäreistä ja eräiltä teollisuudenaloilta vesiin johdettavien jätevesien sekä teollisuudesta yleiseen viemäriin johdettavien jätevesien käsittelystä Valtion maksuperustelaki (150/1992)

16 16 KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN euroa Maksu määräytyy ympäristöministeriön alueellisen ympäristökeskuksen maksullisista suoritteista antaman asetuksen nojalla. Kyseisen asetuksen mukaan jätevedenpuhdistamon, joka on tarkoitettu vähintään asukasvastineluvultaan 100 henkilön jätevesien käsittelemiseen, käsittelymaksu on euroa. LUPAPÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN Päätös Hakijalle Jäljennös päätöksestä Pohjanmaan työvoima- ja elinkeinokeskus Lohtajan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen Suomen ympäristökeskus Ilmoitus päätöksestä --- (asianosaiset, muistutuksen ja /tai mielipiteen esittäjät) --- Ilmoittaminen ilmoitustauluilla ja lehdessä Tieto päätöksestä julkaistaan Lohtajan kunnan ja Länsi-Suomen ympäristökeskuksen virallisilla ilmoitustauluilla sekä sanomalehti Keski-Pohjanmaassa. Päätöksestä annetaan tieto niille, joille on ympäristönsuojelulain 38 :n 2 momentin nojalla annettu lupahakemuksesta erikseen tieto. MUUTOKSENHAKU Tähän päätökseen tyytymätön saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Muutosta saavat hakea kirjallisella valituksella luvan saaja ja ne, joiden oikeutta tai etua asia saattaa koskea, rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät. Muutosta saavat lisäksi hakea laitoksen sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät ja sellaiset viranomaiset, joiden tehtävänä on valvoa asiassa yleistä etua. Valitusosoitus on liitteenä. Ympäristölupayksikön päällikkö lakimies Päivi Kentala

17 17 Rakennusmestari Matti Panu LIITTEET Kartta Mk 1: Valitusosoitus Huomautus: Verkkopalveluun vietäviin ympäristölupapäätöksiin sovelletaan ympäristöministeriön päivättyä ohjetta. Sen mukaan päätöksiä verkkopalvelussa julkaistaessa otetaan henkilötietolain (523/1999) tavoitteet yksityisyyden suojasta huomioon siten, että verkkopalveluun vietävistä päätöksistä poistetaan muistuttajana, mielipiteen ilmaisijana tai korvauksen saajana olevien yksityisten henkilöiden nimet. Nimet korvataan esim. kirjaimilla A, B, C. Korvausluettelon voi nimien muokkaamisen sijaan kokonaan jättää julkaistavasta päätöksestä pois. Yllä tarkoitettujen yksityisten henkilöiden nimet on tässä päätöksessä korvattu kirjaimilla A, B, C jne. ja päätöksen lopussa olevan otsikon Ilmoitus päätöksestä alla oleva luettelo poistettu.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh

Kainuun Ympäristökeskus PL 115 Annettu julkipanon jälkeen Kajaani Dnro: 1297Y puh K A I N U U N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S Kainuun Ympäristökeskus PÄÄTÖS PL 115 Annettu julkipanon jälkeen 24.6.2004 87101 Kajaani Dnro: 1297Y0008-121 puh. 08-61631 ASIA Päätös hakemuksesta, joka koskee

Lisätiedot

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121)

Puh. (013)* Dnro 0795Y0215 (121) POHJOIS-KARJALAN YMPÄRISTÖKESKUS PL 69, 80101 Joensuu Puh. (013)*1411 PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 31.12.2004 Dnro 0795Y0215 (121) 1 ASIA Ympäristölupa, joka koskee Rääkkylän kunnan kirkonkylän jätevedenpuhdistamon

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON HAMMASLAHDEN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Hammaslahden jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Hammaslahden jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 ENON JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1 JOENSUUN VESI Enon jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo on tyypiltään biologis-kemiallinen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu LÄNSI SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 14/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 138 Helsinki Annettu 29.5.2006 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukaisesta, koetoimintaa Raision kaupungin jätevedenpuhdistamolla

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 48/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 261 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.2007 ASIA Kannuksen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE Puh. (03) 2420 111 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 115 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Länsi-Suomen vesioikeuden

Lisätiedot

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen

Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvan muuttaminen Yhdyskuntajätevedenpuhdistamoiden neuvottelupäivät, Kuopio 3.-4.2019 28.3.2019 YSL 29 Luvanvaraisen toiminnan olennainen muuttaminen "Ympäristöluvanvaraisen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 47/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 258 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 47/27/1 Dnro LSY 27 Y 258 Annettu julkipanon jälkeen 4.12.27 ASIA Toholammin kirkonkylän jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2

Päätös. Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Päätös Etelä-Suomi Nro 47/2011/2 Dnro ESAVI/192/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA Köyliön kunnan hakemus Kepolan jätevedenpuhdistamon ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi, Köyliö.

Lisätiedot

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018

TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2018 TUUPOVAARAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 JOENSUUN VESI Tuupovaaran jätevedenpuhdistamo 1 VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 218 1. YLEISTÄ Tuupovaaran taajaman jätevedet puhdistetaan

Lisätiedot

Lupamääräysten tarkistamishakemus on jätetty ympäristökeskukselle

Lupamääräysten tarkistamishakemus on jätetty ympäristökeskukselle PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 20.12.2006 Dnro 1195Y0190 12 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Piippolan kunnan jätevedenpuhdistamon jätevesien johtamista nykyisellä

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Ympäristönsuojelulaki 57. Etelä-Suomen aluehallintovirasto Etelä-Suomi Päätös Nro 34/2014/1 Dnro ESAVI/39/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 17.2.2014 ASIA Päätös FinnHEMS Oy:n Turun lentoasemalla sijaitsevan lentopetrolin tankkauspaikan toimintaa koskevan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen, Laitila

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244. Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen, Laitila LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 40/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 244 Annettu julkipanon jälkeen 18.10.2007 ASIA Laitilan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräysten muuttaminen,

Lisätiedot

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka.

Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 110/2013/1 Dnro ISAVI/79/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA HAKIJA Sähkö- ja elektroniikkaromun käsittelyä koskevan ympäristöluvan raukeaminen, Maaninka. Pohjois-Savon

Lisätiedot

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON

ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON ENON TAAJAMAN JÄTEVEDENPUHDISTAMON VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1 JOENSUUN VESI Enon taajaman jätevedenpuhdistamo VELVOITETARKKAILUJEN YHTEENVETO 2014 1. YLEISTÄ Enon taajaman jätevedenpuhdistamo

Lisätiedot

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo.

Päätös. Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/2 Dnro ESAVI/233/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 23.3.2011 ASIA Polttoaineiden jakeluasemaa ja aseman jätevedenpuhdistamoa koskevan hakemuksen raukeaminen, Espoo. LUVAN

Lisätiedot

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero.

Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. Etelä-Suomi Päätös Nro 25/2011/3 Dnro ESAVI/400/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2011 ASIA Sikalan laajentamista koskeva ympäristölupahakemus, Somero. HAKIJA Antti ja Taru Välttilä Jaatilantie

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 22/2006/1 Dnro LSY 2006 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 16.10.2006 ASIA Ähtärin kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä asetettujen

Lisätiedot

Jälkiselkeytys (lammikko) pintakuorma 0,8 m/h pintakuorma = 0,005 m/h viipymä 3,5 h viipymä = 880h

Jälkiselkeytys (lammikko) pintakuorma 0,8 m/h pintakuorma = 0,005 m/h viipymä 3,5 h viipymä = 880h PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 21.12.2006 Dnro PPO 2004 Y 397 121 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Pulkkilan keskustaajaman jätevesien johtamista nykyisellä

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta

Ympäristönsuojelulain 115 Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin 13a kohta Etelä-Suomi Päätös Nro 42/2011/2 Dnro ESAVI/126/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.5.2011 ASIA Jokioisten kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä nro 18/2010/2 puhdistamon tehostamista

Lisätiedot

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008.

Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle 23.12.2008. PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 28.4.2009 Dnro PPO 2003 Y 391 111 ASIA LUVAN HAKI JA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Haapaveden Ympäristöpalvelut Oy:n jätevesilietteen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS 1(5) 28 YLO LOS-2008-Y Annettu julkipanon jälkeen 1(5) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 28 YLO LOS-2008-Y-1167-111 Annettu julkipanon jälkeen 11.5.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Suominen Kuitukankaat Oy:n ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 4/2007/1 Dnro LSY 2006 Y 339 Annettu julkipanon jälkeen 22.1.2007 ASIA Turun jätevedenpuhdistamon ympäristölupahakemuksen jättämiselle asetetun määräajan

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 39/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 227 Annettu julkipanon jälkeen 15.10.2007 ASIA Kankaanpään kaupungin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 7 a)

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohta 7 a) Etelä-Suomi Päätös Nro 126/2011/1 Dnro ESAVI/199/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 28.10.2011 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Hyypiämäen kalkkikivikaivoksen ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

Peräseinäjoen kunnan kirkonkylän jätevedenpuhdistamo

Peräseinäjoen kunnan kirkonkylän jätevedenpuhdistamo L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh.

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133. Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen, Janakkala

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133. Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen, Janakkala LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 28/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 133 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2007 ASIA Turengin jätevedenpuhdistamon tehostamista koskevien määräaikojen pidentäminen,

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren satamakeskuksen alueella, Helsinki. Etelä-Suomi Päätös Nro 110/2013/1 Dnro ESAVI/24/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee ylijäämämaiden käsittelyä ja varastointia Vuosaaren

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 6/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 349 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2008 ASIA Kokemäen kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2

Kiinteistö Oy Rajasampaanranta 2 c/o Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma PL 4 00098 Varma Y-tunnus: 1047504-2 Etelä-Suomi Päätös Nro 13/2010/2 Dnro ESAVI/288/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 28 :n mukaisen pilaantuneen maaperän kunnostamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294. Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen, Hämeenlinna LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 44/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 294 Annettu julkipanon jälkeen 27.11.2007 ASIA Jäteveden johtamista Paroisten jätevedenpuhdistamolta koskevan luvan muuttaminen,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 110/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/352/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2010 ASIA HAKIJA Ympäristönsuojelulain 115 :n mukainen hakemus, joka koskee Vaskiluodon Voima Oy:n

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen Dnro PPO 2006 Y ASIA

PÄÄTÖS. Annettu julkipanon jälkeen Dnro PPO 2006 Y ASIA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 21.12.2006 Dnro PPO 2006 Y 375 121 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Pyhännän kunnan keskustaajaman jätevedenpuhdistamon jätevesien

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 29/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/126/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 18.2.2014 ASIA HAKIJA Aitolan Autopurkaamo Ky:n ympäristöluvan raukeaminen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS Ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen TAMPERE Päivämäärä Diaarinumero PIR 2002 Y

PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS PÄÄTÖS Ympäristölupaosasto Annettu julkipanon jälkeen TAMPERE Päivämäärä Diaarinumero PIR 2002 Y PL 297 Annettu julkipanon jälkeen 33101 TAMPERE ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Kihniön kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksessä asetetun

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS 660. Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 13.5.2005 Annettu julkipanon jälkeen Dnro 0199Y0187 114 No YS 660 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 61 :n mukaisen koeluonteista toimintaa koskevasta ilmoituksesta. ILMOITUKSEN

Lisätiedot

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa

BCDE Group Waste Management Ltd Oy Sinikellonpolku Vantaa Etelä-Suomi Päätös Nro 46/2011/2 Dnro ESAVI/708/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.5.2011 ASIA BCDE Group Waste Management Ltd Oy:n biologisen hapetuslaitoksen ympäristölupapäätöksen määräysten tarkistamista

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Paikka/Plats Vaasa/Vasa Ympäristölupayksikkö Miljötillståndsenheten Päiväys/Datum Dnro/Dnr 5.11.2008 LSU 2008 Y 591(113) ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen muutoshakemus,

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen,

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386. Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 2/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 386 Annettu julkipanon jälkeen 8.1.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan muuttaminen, Loimaa HAKIJA

Lisätiedot

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös. Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2010/2 Dnro ESAVI/323/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2010 ASIA Sunilan ja Mussalon jätevedenpuhdistamoiden ympäristöluvassa jätevesien lopettamiselle Sunilan puhdistamolta

Lisätiedot

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa Asiassa. Annettu julkipanon jälkeen 22.11.2007. Diaarinumero ASIA

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa Asiassa. Annettu julkipanon jälkeen 22.11.2007. Diaarinumero ASIA L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh.

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2010 1 ASIA HAKIJA Talvivaaran kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan muuttaminen tärinästä aiheutuvien haittojen estämiseksi,

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa.

Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista, Forssa. Etelä-Suomi Päätös Nro 206/2012/1 Dnro ESAVI/173/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 7.12.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Fenestra Oy:n Forssan tehtaan ympäristöluvan rauettamista,

Lisätiedot

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko.

Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. Etelä-Suomi Päätös Nro 71/2010/3 Dnro ESAVI/405/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 30.11.2010 ASIA Sikalan perustamista koskeva ympäristölupahakemus, Rusko. HAKIJA Arto Heikkilän perikunta Timo Heikkilä,

Lisätiedot

Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen keskus PL 36, KANKAANPÄÄ

Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen keskus PL 36, KANKAANPÄÄ 1(5) PÄÄTÖS Nro Dnro 3 YLO LOS-2003-Y-1283-121 Annettu julkipanon jälkeen 12.1.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Kooninkeitaan tavanomaisen jätteen kaatopaikan tarkkailun hyväksyminen. Kankaanpään kaupungin tekninen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 43/2007/1 Dnro LSY 2007 Y 267 Annettu julkipanon jälkeen 21.11.2007 ASIA Pihlavan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn tehostamiselle

Lisätiedot

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017

No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 No 372/17 LAPPEENRANNAN NUIJAMAAN JÄTEVEDENPUHDISTA- MON VELVOITETARKKAILUN VUOSIYHTEENVETO 2016 Lappeenrannassa 24. päivänä helmikuuta 2017 Johanna Kaarlampi tutkija SISÄLTÖ 1 YLEISTÄ... 3 2 KUORMITUSTARKKAILU

Lisätiedot

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012

Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012. Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 145/2012/1 Dnro ESAVI/193/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 21.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain 57 :n mukainen hakemus, joka koskee Lassila & Tikanoja Oyj:n Savion jätehuoltoalueen

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 3/2008/1 Dnro LSY 2007 Y 304 Annettu julkipanon jälkeen 11.1.2008 ASIA Saaren jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa jäteveden käsittelyn tehostamiselle

Lisätiedot

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa. Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero ASIA

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa. Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero ASIA L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh.

Lisätiedot

LÄNSI-SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 53/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-248 Helsinki Annettu

LÄNSI-SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 53/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-248 Helsinki Annettu LÄNSI-SUOMEN PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 53/2004/1 Dnro LSY-2004-Y-248 Helsinki Annettu 15.9.2004 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukainen ilmoitus koetoiminnasta, joka koskee Raisio Yhtymä Oyj:n

Lisätiedot

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa.

Lautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa. Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 21.12.2016 Ympäristölupa/Tilausliikenne Ola Mäensivu Rakennus- ja ympäristölautakunta 33 Tilausliikenne Ola Mäensivu on 4.11.2016 toimittanut Pomarkun kunnan rakennus-

Lisätiedot

Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Kustavi

Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Kustavi Etelä-Suomi Päätös Nro 18/2012/1 Dnro ESAVI/198/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 31.1.2012 ASIA LUVAN HAKIJA Kustavin kunnan Kärtyn jätevedenpuhdistamo, ympäristölupamenettely ja toiminnan lopettamisen

Lisätiedot

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku

Jätevesilietteen mädätyslaitos Topinojan lietteenkäsittelyalue Pitkäsaarenkuja, Turku Etelä-Suomi Päätös Nro 29/2010/2 Dnro ESAVI/484/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain (86/2000) 35 :n mukainen ympäristölupahakemus Biovakka Suomi Oy:n Topinojan jätevesilietteiden

Lisätiedot

Puhdistustulos täytti tarkkailukerralla ympäristöluvan vaatimukset (vaatimukset täytettävä vuosikeskiarvona laskettuna). Nitrifikaatio oli voimakasta.

Puhdistustulos täytti tarkkailukerralla ympäristöluvan vaatimukset (vaatimukset täytettävä vuosikeskiarvona laskettuna). Nitrifikaatio oli voimakasta. TAIVASSALON UNNAN JÄTEVEDENPUHDISTAMO Tutkimus: 2/2017, 3.5.2017 (taiva8). Puhdistamo toimi tarkkailun aikana hyvin. Puhdistustulos täytti tarkkailukerralla ympäristöluvan vaatimukset (vaatimukset täytettävä

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA PÄÄTÖS Nro 42/04/2 Dnro Psy-2004-y-12 Annettu julkipanon jälkeen 10.6.2004 1 ASIA HAKIJA Siikajoen yhteistarkkailuohjelman vahvistaminen Uljuan tekoaltaan rakentamisen ja Siikajoen säännöstelyyn liittyvän

Lisätiedot

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia,

HE 51/2002 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ympäristönsuojelulakia, jotta se vastaisi sanamuodoltaan voimassa olevaa lakia tarkemmin

Lisätiedot

Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus, Raasepori

Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus, Raasepori Etelä-Suomi Päätös Nro 23/2012/1 Dnro ESAVI/74/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 3.2.2012 ASIA Pohjankurun sataman ruoppausmassan kuivatusta koskeva ympäristönsuojelulain (86/2000) mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Suolahden jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 3 mukaiselle selvitykselle asetetun määräajan pidentäminen, Äänekoski

PÄÄTÖS. Suolahden jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 3 mukaiselle selvitykselle asetetun määräajan pidentäminen, Äänekoski PÄÄTÖS Nro 129/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/51/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 16.8.2013 ASIA HAKIJA Suolahden jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 3 mukaiselle selvitykselle

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013

PÄÄTÖS. Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013 PÄÄTÖS Nro 51/2013/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/47/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2013 ASIA Metsä Board Oyj:n kemihierretehtaan toimintaa koskevan ympäristöluvan määräyksen 6 määräajan

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f

Päätös. Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti ja 2 momentin kohta 4 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 13 f Päätös Etelä-Suomi Nro 55/2013/1 Dnro ESAVI/78/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 14.3.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus ongelmajätteiden vastaanottokeskuksen toimintaa koskevan ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen

Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan ympäristölupahakemuksen PÄÄTÖS Nrot 1) 9/2013/1 2) 10/2013/1 Etelä-Suomi Dnrot 1) ESAVI/501/04.08/2010 2) ESAVI/275/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 17.1.2013 ASIA HAKIJA Päätös Isosuon jäteaseman toiminnan muuttamista koskevan

Lisätiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f

Etelä-Suomen aluehallintovirasto Ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdat 13 c ja f Etelä-Suomi Päätös Nro 220/2013/1 Dnro ESAVI/473/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.11.2013 ASIA Ympäristölupahakemus, joka koskee Hevosopisto Oy:n kuivikelantaa käyttävää lämpökeskusta, Ypäjä LAITOS

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMI- SESTA

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMI- SESTA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMI- SESTA Dnro ESA-2007-Y-294-111 Annettu julkipanon jälkeen 13.3.2009 ASIA Ympäristönsuojelulain 55 mukainen lupamääräysten tarkistaminen, joka koskee Puumalan

Lisätiedot

Päätös. Ulvilan kaupungin Saaren jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Ulvila

Päätös. Ulvilan kaupungin Saaren jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset, Ulvila Päätös Etelä-Suomi Nro 64/2011/1 Dnro ESAVI/553/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 5.8.2011 ASIA Ulvilan kaupungin Saaren jätevedenpuhdistamon toiminnan lopettamisen johdosta annettavat määräykset,

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b

Ympäristönsuojelulain 28 :n 1 momentti Ympäristönsuojelulain 58 :n 1 momentti Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin kohta 6 b 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 35 YLO LOS-2003-Y-1335-111 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2008 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös Wipro Infrastructure Engineering Oy:n ympäristönsuojelulain 58 :n mukaisesta muutoshakemuksesta,

Lisätiedot

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki No YS Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta. PÄÄTÖS 1 (5) Helsinki 5.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 204 115 No YS 1444 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 62 :n mukaisen poikkeuksellista tilannetta koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA TOIMI VALTAINEN VIRANOMAINEN

TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT, LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA TOIMI VALTAINEN VIRANOMAINEN Ympäristölupayksikkö/Miljötillståndsenheten PL 77, Torikatu 40, 67101 KOKKOLA PB 77, Torggatan 40, 67101 KARLEBY Puh/Tfn: 020 490 109, faksi/fax 020 490 5610 kirjaamo.lsu@ymparisto.fi www.ymparisto.fi/lsu

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen 1.9.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Mustaisnevan 27,6 ha:n alueen kuivatusvesien tehostamista koskeva

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 PÄÄTÖS Nro 136/12/1 Dnro PSAVI/117/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2012 1 ASIA HAKIJA ON Kuusamo-työhönvalmennuskeskus ry:n ympäristöluvan rauettaminen, Kuusamo Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-,

Lisätiedot

Puheenjohtaja Erik Sjöberg Utö

Puheenjohtaja Erik Sjöberg Utö Etelä-Suomi Päätös Nro 5/2012/1 Dnro ESAVI/197/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.1.2012 ASIA Utö Vattenandelslag nimisen vesiosuuskunnan ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus,

Lisätiedot

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa

Asia on tullut vireille aluehallintovirastossa Etelä-Suomi Päätös Nro 165/2013/1 Dnro ESAVI/98/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 5.9.2013 ASIA Southwest Trade Oy:n jätelain 120 :n mukainen suunnitelma, joka koskee Hämeenlinnan kaupungissa sijaitsevan

Lisätiedot

Kestilän kunnan kaatopaikka sijaitsee tilalla Kestilä RN:o 3:31, Kestilä. Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle

Kestilän kunnan kaatopaikka sijaitsee tilalla Kestilä RN:o 3:31, Kestilä. Lupahakemus on jätetty ympäristökeskukselle PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen 4.6.2008 Dnro PPO 2007 Y 277 111 ASIA LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain 35 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee kaatopaikkatoiminnan jatkamista nykyisellä käsittelyalueella

Lisätiedot

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa:

Ympäristölautakunta päättää lupahakemuksen johdosta seuraavaa: YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS/PAPERINKERÄYS OY Paperinkeräys Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta ympäristölupaa, joka koskee olemassa olevaa keräyspaperin ja pahvin lajittelua ja varastointia Porin

Lisätiedot

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa. Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2005 Y 1208 (121) ASIA

... YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa asiassa. Annettu julkipanon jälkeen Diaarinumero LSU 2005 Y 1208 (121) ASIA L Ä N S I S U O M E N Y M P Ä R I S T Ö K E S K U S... V Ä S T R A F I N L A N D S M I L J Ö C E N T R A L Ympäristölupayksikkö PL 262, Koulukatu 19, 65101 VAASA PB 262, Skolhusgatan 19, 65101 VASA Puh.

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1031 PÄÄTÖS Helsinki 24.7.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2003 Y 96 119 No YS 1031 ASIA Päätös Neste Oil Oyj:n Porvoon jalostamon toiminnasta aiheutuvan melun tarkkailuohjelman muuttamisesta ja jalostamoalueen

Lisätiedot

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b)

Hakemus on tullut vireille Ympäristönsuojelulaki 28 :n 1 momentti ja 58 Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 3 b) Etelä-Suomi Päätös Nro 27/2010/1 Dnro ESAVI/516/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 6.7.2010 ASIA Ympäristönsuojelulain 58 :n mukainen hakemus Varissuon Lämpö Oy:n lämpökeskuksen ympäristöluvan (Lounais-Suomen

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 58/2010/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/227/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 16.6.2010 ASIA Lempäälän kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa typenpoiston tehostamiselle

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 12/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 29

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 12/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 29 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 12/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 29 Annettu julkipanon jälkeen 7.4.2008 ASIA Tervakosken taajaman yhdyskuntajätevesien johtamiselle Tervajokeen myönnetyn

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 23.8.2004 Kokouspvm 19.8.2004 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi

Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64. Ympäristölupahakemus nautakasvattamon lupamääräysten tarkistamiseksi 1/YMPLA 24.6.2015 LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Y2/2015 Ympla 24.06.2015 64 Loimijoentie 74 Annetaan julkipanon jälkeen 32440 ALASTARO 29.6.2015 Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus

Lisätiedot

Päätös. Nro 140/2012/1 Dnro ESAVI/152/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 17.9.2012

Päätös. Nro 140/2012/1 Dnro ESAVI/152/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 17.9.2012 Päätös Etelä-Suomi Nro 140/2012/1 Dnro ESAVI/152/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 17.9.2012 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee Loimaan jätevedenpuhdistamon ympäristölupapäätöksen

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 78/06/1 Dnro ISY-2006-Y-115 Annettu julkipanon jälkeen Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Raivionsuntti Jyväskylä

PÄÄTÖS Nro 78/06/1 Dnro ISY-2006-Y-115 Annettu julkipanon jälkeen Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Raivionsuntti Jyväskylä PÄÄTÖS Nro 78/06/1 Dnro ISY-2006-Y-115 Annettu julkipanon jälkeen 7.8.2006 HAKIJA Jyväskylän Seudun Puhdistamo Oy Raivionsuntti 10 40520 Jyväskylä ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :ssä tarkoitettu ilmoitus

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 32/2008/1 Dnro LSY 2008 Y 61 Annettu julkipanon jälkeen 19.6.2008 ASIA Loimaan kaupungin jätevedenpuhdistamon ympäristöluvassa asetettujen määräaikojen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen, Evijärvi

PÄÄTÖS. Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen, Evijärvi PÄÄTÖS Nro 12/2014/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/96/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2014 ASIA Evijärven kunnan jätevedenpuhdistamon ympäristöluvan lupamääräyksen 1 määräajan pidentäminen,

Lisätiedot

Hämetrans Oy:n Kierrätysmaterialien lajittelukeskuksen ympäristöluvan raukeamista koskeva asia, Hämeenlinna

Hämetrans Oy:n Kierrätysmaterialien lajittelukeskuksen ympäristöluvan raukeamista koskeva asia, Hämeenlinna Etelä-Suomi Päätös Nrot 161/2011/1 Dnro ESAVI/272/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 12.12.2011 ASIA Hämetrans Oy:n Kierrätysmaterialien lajittelukeskuksen ympäristöluvan raukeamista koskeva asia, Hämeenlinna

Lisätiedot

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio 1.12.211 Janne Suomela Varsinais-Suomen päävesistöalueet Kiskonjoki Perniönjoki 147 km 2 Uskelanjoki 566 km 2 Halikonjoki

Lisätiedot

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki.

Päätös. Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. Päätös Etelä-Suomi Nro 169/2013/1 Dnro ESAVI/170/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.9.2013 ASIA Ympäristönsuojelulain mukainen hakemus, joka koskee autopurkamon toimintaa, Helsinki. LAITOS Auto-pläkkärit

Lisätiedot

Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti kuivaamalla, Köyliö

Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti kuivaamalla, Köyliö Etelä-Suomi Päätös Nro 30/2010/2 Dnro ESAVI/152/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 2.7.2010 ASIA Novagro Oy:n ympäristölupahakemus, joka koskee lannoitteiden valmistusta orgaanisista jätteistä termisesti

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 465 PÄÄTÖS Helsinki 11.4.2008 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 63 111 No YS 465 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta, erikseen tehdystä hakemuksesta, joka koskee Strömsö Property Development

Lisätiedot