MIKSI? Alusta ja iskunvaimennus -mitä, miksi ja mitä sitten? M-PRO-RACING AST-SUOMI COPYRIGHT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MIKSI? Alusta ja iskunvaimennus -mitä, miksi ja mitä sitten? M-PRO-RACING AST-SUOMI COPYRIGHT"

Transkriptio

1 MIKSI? Alusta ja iskunvaimennus -mitä, miksi ja mitä sitten? COPYRIGHT M-PRO-RACING AST-SUOMI

2 ALUSTATIETOA Esipuhe Tässä jutussa käsittelemme ajoneuvon ajettavuusaihetta alustan ja ennenkaikkea iskunvaimennuksen osalta. Allaoleviin mielipiteisiin kiteytyy allekirjoittaneiden omakohtainen kymmenien tuhansien testi-ja kilpakilometrien tieto Suomessa ja euroopassa, sekä alusta-asioiden huippuammattilaisten kanssa tehty työ. Spekulointi ja käytännön työ varikkopilttuissa ympäri eurooppaa useiden tunnustettujen huippumiesten kanssa ja erityisesti keskustelut AST:n perustajan, yli neljäkymmentä vuotta alalla vaikuttaneen, Piet Kreeftin kanssa ovat antaneet meille tietopohjan, jonka mielellämme jaamme asiakkaidemme ja harrastajien kanssa. Piet Kreeft vastasi jo neljäkymmentä vuotta sitten silloisen työnantajansa puolesta Ferrarin F1-teamin iskunvaimentimista. Myöhemmin hän on voittanut Emerson Fittipaldin kanssa mm Indy 500-kisan. Moninkertaisen motocrossin maailmanmestarin Eric Geboersin kanssa hän työskenteli vuosikausia jne. Joten hänen mielipiteillään on varmasti painoarvoa. HYVÄ ALUSTA = HYVÄ KOKONAISUUS Auton, tai muun jousituksen varassa liikkuvan laitteen käytökseen vaikuttaa lukuisa joukko erilaisia asioita, joiden muodostama kokonaisuus vaikuttaa laitteen ajettavuuteen ja käytökseen eri ajotilanteissa ja olosuhteissa. Renkaat, jouset, iskunvaimentimet, vakaajat, pyörankulmat, kulmapainot, painopiste, aerodynamiikka, olosuhteet, ajotyyli, ynnä muut asiat vaikuttavat ajettavuuteen ja toisiinsa. Kun saat neuvoja ajoneuvosi ajettavuusongelmiin, niin suhtaudu niihin aina kriittisesti ja vertaa kuulemaasi omaan tilanteeseesi. Mitä vakuuttavammin joku neuvo tulee, ilman, että tilanteeseesi on perinpohjaisesti paneuduttu, sitä kriittisempi kannatta olla. Varsinkin internetin ihmeellisessä maailmassa on vaikea välillä hahmottaa toden ja tarun rajaa. Varsinkin näissä iskunvaimenninasioissa ymmärrys saatta toisinaan olla aika ohutta ja perustua uskomuksiin, joilla ei ole juurikaan tekemistä totuuden kanssa. Maalaisjärjen käyttö, sekä järjestelmällinen testaaminen ja erilaisten asioiden omakohtainen kokeilu tuo parannuksia ja antaa myös paljon lisäsisältöä harrastukseen. Pääsääntönä on, että vain hyvä kokonaisuus, ilman heikkoa lenkkiä voi muodostaa hyvän ajettavuuden. Useimmiten paras ajettavuus, Formula ykkösistä katuautoon, on hyvä, eri tekijöiden kompromissi. Keep it simple ja perusasiat kuntoon, on ehkä paras neuvo minkä voi antaa. Ennen kuin myös muut asiat on kunnossa, on iskunvaimentimiin turha satsata määräänsä enempää. Laadukas, toimiva alusta, ilman liian montaa säätönupikkaa on monessa tapauksessa kokonaisuuden kannalta paras ratkaisu. Harvalla harrastajalla ja aika harvalla ammattilaisellakaan, on niin paljon aikaa,että pystyisi käyttämään kaikki asiat hyväkseen mitä nykyaikainen iskunvaimenninteknologia tarjoaa.

3 ISKUNVAIMENTIMEN TEHTÄVÄ Iskunvaimennin on heilahduksen vaimennin, shock absorber. Eli sen perustehtävä on vaimentaa jousen liikettä. On hyvä myös muistaa ja eritellä toisistaan jousen tehtävä ja iskunvaimentimen tehtävä. Simppelisti ilmaisten, jousi kantaa ja iskunvaimennin vaimentaa sen liikettää ennenkaikkea ylös, mutta myös alaspäin. Tästä syystä myös iskunvaimentimen ja jousen pitää olla yhteensopivat. Tämä lähtökohta asettaa myös varsin kyseenalaiseksi ns madallusjousien jälkiasennuksen, ilman että myös vaimennin vaihdetaan. Kun kulunut, jopa epäkuntoinen, vaimennin saa parikseen erilailla toimivan jousen mihin iskunvaimennin on alunperin suunniteltu, voivat seuraukset olla katastrofaaliset. Tässä yhteydessä pitäydymme vain iskunvaimentimien toimintaan ja pyrimme siinäkin pitämään asiat yksinkertaisena. VAIMENNINTYYPIT - TWINTUBE JA MONOTUBE Kun jätetään huomiotta kaikkein eksoottisimmat vaimenninratkaisut, niin voidaan todeta, että kaikki käytössä olevat vaimentimet ovat öljytäytteisiä ja ne voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan. Twintube-, sekä Monotube rakenteisiin. TWINTUBE Twin tube vaimennin, jossa on kaksi sisäkkäistä putkea ja jonka sisemmässä osassa on mäntä, on ylivoimaisesti yleisimmin käytetty rakenne tuotantoautoissa. Suurin syy tähän on sen yksinkertaisempi rakenne ja huomattavasti pienempi valmistuskustannus. Peruskäyttötarkoituksensa takia ei tässä jutussa siihen sen enempää kajota, vaikkakin twintube vaimentimia myös rajoitettuun kilpakäyttöön tarjotaankin. KAASU MONOTUBE Kilpa-ja erikoisautoissa käytetään lähes poikkeuksetta kaasumonotube rakennetta. Siinä mäntä liikkuu yhden pääsylinterin sisällä. Tässä rakenteessa männän halkaisija on suuri ja sen avulla saavutetaan parempi virtausten hallittavuus ja säädettävyys, sekä suurempi öljytilavuus. Virtausta hallitaan pääasiallisesti niin sanotuilla shimmilevyillä, sekä männässä olevilla reiíllä. Männän molemmin puolin on pakka erikokoisia shimmilevyvjä. Yläpuolella olevat vaikuttavat sisäänvaimennukseen (bump) ja alapuoliset ulosjouston vaimennukseen (rebound). Lisäksi vaimentimissa voi olla säädettäviä venttiileitä, joilla voidaan vaikuttaa vaimennustehoon ja ominaisuuksiin, eli männän liikkeeseen eri nopeuksilla. Shimmilevyjen korkea laatu on välttämätön, jotta saavutetaan hyvä mekaaninen kestävyys, sekä aina tarkasti oikea koko ja ominaisuudet. Lisäksi monotube-vaimentimessa on erillinen kaasusäiliö, joka on eristetty öljytilasta kelluvalla/liikkuvalla männällä (floating piston). Kaasun, yleisimmin typpi, tarkoitus on paineistaa pääsylinterin öljytila.

4 Myös öljyn laadulla ja määrällä on huomattava merkitys vaimentimen toimintaan. Niin kuin jarruissa, myös vaimentimessa liike-energia muuttuu lämmöksi. Lämpötila nousee vaimentimen sisällä nopeasti ja saattaa kisaolosuhteissa kohota yli sadankin asteen. Tällöin on tärkeää, että öljy on laadukasta ja sen viskositeetti pysyy koko ajan mahdollisimman samana. Monotube vaimentimissa yksinkertainen sylinteriseinä myös haihduttaa lämpöä paremmin kuin esimerkiksi twintube-rakenne. Lisäksi mahdolliset lisäsäiliöt auttavat lämmön poistossa. Lämpötila täytyy myös ottaa huomioon vaimentimen dynamometriajossa. Ammatitason dynamometreissä, kuten meidän Roehrig-dynossa on kiinteä lämpötila-anturi, joka voidaan esiasettaa halutulle testausarvolle. KAASUN TEHTÄVÄ Korkeapaineista typpikaasua, AST:n vaimentimissa 12 bar, tai 16 bar mallista riippuen, käytetään pääasiassa parista syystä. Öljytilan paineistus yli 10 barin paineeseen estää öljyn kuplimista, joka taas aiheuttaa männän kavitointia ja häiritsee muuta suunniteltua, hallittua vaimennustapahtumaa. Toiseksi männänvarren ulos ja sisään liikkuminen sylinteristä suurentaa ja pienentää öljyntilavuutta. Tämän muutoksen kompensoi kelluva välimäntä, jonka alapuolella oleva kaasu on paineistettu. Typpeä, hapen sijaan, käytetään pääsääntöisesti sen vuoksi, että se ei sisällä kosteutta, joka saattaa taas aiheuttaa ongelmia toimintaan, sekä kestävyyteen. Kaasusäiliön paineen nosto vaikuttaa hieman samaan tapaan kuin jäykentäisi jousta, sillä paine pyrkii työntämään mäntää ulospäin. Paineen lisäys vaikuttaa myös jonkin verran ajoneuvon korkeuteen, joten lisättessä painetta täytyy myös ajokorkeus säätää uudelleen. Paineen muutokset vaikuttavat myös nelivaakamittauksen tuloksen. Säiliön paineen nosto siis vaikuttaa sisäänvaimennusta jäykistäen ja ajettaessa tuntuu että rebound vaimennus vähenee, koska koko säätöalue muuttuu jäykempään suuntaan. Tämä on selvästi havaittavissa dynamometrissä.( Dynografiikka sivulla 7). Kaasupaineen avulla tehdyn jäykkyyssäädön hallinta sisään- ja ulosvaimennuksessa on siis vähintäänkin hyvin vaikeaa. Ilmajousitusjärjestelmien ollessa aivan eri asia. Roehrigin iskunvaimmennin dynamometrissä voidaan kaasupaineen vaikutus poistaa, jotta eri paineet eivät sotke saatuja mittaustuloksia. Jotta iskunvaimentimen vaimennusvastusta voidaan säätää hallitusti molempiin suuntiin (bumb/rebound) on se tehtävä shimmilevyillä, männän reityksillä, sekä muilla säätöventtiileillä, joiden säätö voidaan myös tuoda sylinterin ulkopuolelle. MONOTUBE RAKENTEEN EDUT vs TWINTUBE -suurempi mäntä/tarkempi säätö -kevyempi rakenne -luovuttaa lämpöä paremmin, suurempi öljymäärä -voidaan asentaa myös ylösalaisin ja vähentää tietyissä applikaatioissa jousittamatonta massaa (formulat ja muut työntötankojousitukset), tai esim rallissa parantaa kestävyyttä. Monotube ratkaisun haittapuolena on selkeästi korkeammat valmistuskustannukset ja siitä johtuva kalliimpi hinta, twintube vaimentimeen verrattuna.

5 Iskunvaimentimien kehitystyö on tuomassa varmasti jo aivan lähitulevaisuudessa myös muita menetelmiä vaimennustapahtuman säätämiseksi. Erilaisia öljyn magneettisuuteen ja sähkönjohtavuuteen yms pohjautuvia menetelmiä tutkitaan paljon. Uusi tekniikka mikroprosessoreineen ja muine apuvälineineen tuo myös uusia mahdollisuuksia. SISÄÄN- JA ULOSTULOVAIMENNUS, (BUMP JA REBOUND) Iskunvaimennin työskentelee edestakaisella liikkeellä vaimentaen jousen liikettä. Jousen painuessa kasaan menee vaimentimen mäntä sisäänpäin (bump) ja jousen tullessa ulos mäntä liikkuu ulospäin(rebound). Sisäänjoustossa jousi ottaa suuremman osan voimasta, kun taas ulosjoustossa iskunvaimennin vaikuttaa enemmän. Näin ollen yksisäätöisessä vaimentimessa lähes poikkeuksetta säätö vaikuttaa ulostulovaimennukseen. Yleensä vaimennusteho ulospäin (rebound) on myös lähtökohtaisesti säädetty suuremmaksi, kuin sisään mennessä (bump). Näiden kahden voiman välinen suhde kuitenkin myös muuttuu, kun liikkeen nopeus vaihtelee. Mitä suurempi on männän nopeus, sitä suurempi voima sen liikkeeseen tarvitaan ja kun bumb/rebound-suhde on jo lähtökohtaisesti eri, niin eri nopeuksilla myös tämä suhde muuttuu eri tavalla. Näitä tapahtumia simuloidaan dynamometrillä ja sen avulla voidaan määritellä alustavasti haluttu vaimennusteho. Tästä lisää kohdassa dynamometri. Joissain tapauksissa voi sama säätö vaikuttaa kokonaisvaimennuksen säätämiseen. Tästä hyvä esimerkki on AST:n uusi Competition Rally-vaimennin, jossa yhdellä säätönupikalla säädetään sekä sisään, että ulostulovaimennusta. Kun jousivakiot ja iskarin shimmitys ja muu rakenne ovat oikeat, sekä säätöalue laaja, saadaan tehtyä erittäin toimiva ja helppokäyttöinen vaimennus. Kun tämä osa-alue on helposti hallittavissa, on helpompi paneutua muihin yhtä tärkeisiin asioihin, kuten renkaat, pyöräkulmat, vakaajat yms. Tärkeintä, eli ajamista unohtamatta. Rata-ajossa rebound-säätö riittää hyvinkin pitkälle, kun muistetaan taas, että hyvä ajettavuus on kaikkien alustan osatekijöiden summa. HIDAS JA NOPEA ALUE (low shaft speed ja high shaft speed) Hidas liikealue on iskunvaimennuksen kannalta tärkein alue. Silloin kori reagoi pyörään ja tapahtuu painonsiirtoa, jonka kuljettaja havaitsee. Painonsiirtymä vaikuttaa suoraan auton balanssiin eri ajotapahtumissa, kuten jarrutus, kiihdytys, kaarteeseen sisään ajo, ulostulo yms. Juuri tällä iskunvaimentimen hitaalla liikealueella voidaan erilaisilla ulos-ja sisäänvaimennuksen säädöilla vaikuttaa ajoneuvon käytökseen eniten. Nopea alue, jolloin kori ei reagoi pyörän liikkeeseen, on iskunvaimentimen toiminnan kannalta vähämerkityksellisempi. Iskunvaimennuksen nopealla alueella ollaan esim silloin kun ylitetään esim radalla kanttaria, tai ajetaan isoon reikään, tai terävään pattiin. Liike on niin nopea, että kuljettaja ei pysty reagoimaan iskunvaimentimen liikkeeseen. Siinä vaiheessa kun paukahtaa, liike on jo itseasiassa ohi ja on palattu taas iskunvaimentimen työalueelle, eli hitaalle alueelle. Edelleen korostettakoon, että em tapahtumisssa tärkeä rooli on myös jousilla, sekä kallistuksenvakaajilla ja niiden toimintaa ei pidä sekoittaa iskunvaimennuksen perustehtävään eli heilahdusliikkeen vaimentamiseen.

6 MIKSI TARVITAAN SÄÄDETTÄVÄ VAIMENNIN Säädettävä iskunvaimennus tarvitaan lähinnä muuttuvia olosuhteita varten. Tyypillisin asia radalla on sade/kuiva. Rallissa tietyypin muutos, nopea asvaltti, soratie, tai pehmeä metsäautotie. Samat asiat pätevät myös muissa ajoneuvoissa. Tärkeä tekijä on myös kuljettajan ajotyyli, renkaat ym. Iskunvaimentimen säädöillä voidaan nopeasti vaikuttaa auton käytökseen kaarreajon erivaiheissa. Laaja säätöalue riittää kattamaan myös muutoksia eri jousivakioiden käytöönotossa. Suuremmat jousimuutokset vaativat todennäköisesti myös vaimentimien muutoksen. Myös kuljettajat jotka haluavat ajaa autollaan, tai moottoripyörällään, silloin tällöin myös radalla voivat säädettävien vaimentimien kanssa muuttaa ajoneuvonsa ominaisuuksia helposti tarpeen mukaan. MIHIN TARVITAAN LISÄSÄILIÖITÄ Lisäsäiliöiden tarve vaimentimissa aiheuttaa runsaasti keskusteluja, kun kilpaveikot istuvat puhumaan alusta-asioista. Niiden tarpeellisuudesta harrastuskäytössä voi olla monta mieltä ja kannattaakin tarkkaan miettiä mikä on lopputuloksen kannalta tärkeintä. Toivottavasti jotain apua löytyy myös tämän jutun avulla. Lisäsäiliöt ovat aikanaan tulleet, niinkuin monet muutkin asiat Formula 1-maailmasta. Niiden kehittelyn pääsyy on ollut ensisijaisesti tilan ja painon säästö, sekä jäähdytys lisänä tullut lisäsäätöjen mahdollisuus ja muut edut. Iskunvaimentimen pääsylinteri voidaan tehdä pienemmäksi, kun lisäöljy/kaasusäiliö, sijoitetaan letkun päähän muualle. Myös niin sanottu piggy bag, jossa säiliö on vaimentimen kyljessä ajaa saman asian. Rakenne lisää myös öljyn, sekä kaasusäiliön tilavuutta, joka auttaa jäähtymistä, sekä tarkentaa männän liikkeen ohjailua. Lisäsäiliöt voidaan myös sijoittaa paikkaan, jossa ilmavirta jäähdyttää niitä paremmin. Piggybag Lisäsäiliö

7 ISKUNVAIMENNIN DYNAMOMETRI Iskunvaimennin dynamometri on yhtä tärkeä työkalu vaimentimien kehitys-, muutosja huoltotöissä, kuin tehodynamometri moottorin virityksissä. Dynamometrin avulla saadaan tietää ulostulo-ja sisäänvaimennuksen vaatima voima suhteutettuna männän liikenopeuteen. Tämän avulla voidaan jo etukäteen hakea sopivaa shimmi/säätöpakettia käytännön testausta varten. Lisäksi nähdään, että vaimennin toimii halutusti, ovatko saman akselin vaimentimet samanlaisia keskenään. Kuinka paljon säätönaksut vaikuttavat ja vaikuttavatko samalla tavalla. Eli onko vasemman etuiskarin naksu kuusi sama kuin oikean, tai kuinka suuri ero on kunkin naksun ero seuraavaan. Nämä todellakin voivat vaihdella huomattavasti, jopa tunnettujen laatuvaimentien kohdalla. Lisäksi jo aiemmin mainittu lämpötila saattaa aiheuttaa muutoksia toiminnassa. Sanomattakin on selvää, että käytännön maastossa tehtävä säätötyö on aika arvelua, jos ei perusasetelma ole tiedossa. Lisäksi huollon, tai muutostyön jälkeen voidaan helposti havaita mitä on tehty. Meillä on käytössä uusin Roehrig-dynamometri. Roehrigin dynoja käyttää valtaosa maailman iskunvaimennin valmistajista ja johtavista kilpatiimeistä. Alla esimerkkinä satunnainen dynamometrin voima vs nopeus grafiikka kuva. Yläpuolella sisäänjousto, eli bump-käyrä, alapuolella ulosjousto eli rebound.

8 Alla olevassa taulukossa kaasusäiliön paineennoston vaikutus välillä 7-17 bar. Kuten grafiikasta huomataan siirtyy koko vaimennusalue ylöspäin, eli jäykemmäksi jolloin seurauksena on reboundin suhteellinen vähentyminen.

ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE

ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE 1. PAINUMA 2. ULOSVAIMENNUS 3. HIDAS SISÄÄNVAIMENNUS 4. NOPEA SISÄÄNVAIMENNUS 5. MITÄ ISKUNVAIMENNIN ON 6. HIDAS vs NOPEA SISÄÄNVAIMENNUS 1. PAINUMAN ASETTAMINEN

Lisätiedot

Alustansäätöohjeita aloittelijoille ja enemmänkin harrastaneille.

Alustansäätöohjeita aloittelijoille ja enemmänkin harrastaneille. Alustansäätöohjeita aloittelijoille ja enemmänkin harrastaneille. Tämän lyhyen tietopaketin on takoitus avata ajattelua ja tarkastella jousituksen toimintaa puuttumatta sen tarkemmin yksittäisen pyörän

Lisätiedot

Auton korkeus/maavara

Auton korkeus/maavara Auton korkeus/maavara Hyvät lukijat, Jotkin saamamme kysymykset ovat viitanneet siihen, että Ferrari F2007 -pienoismallissa ei olisi riittävästi maavaraa. Tästä syystä olemme selvittäneet ohjeita ja tarkistaneet

Lisätiedot

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy 1 Johdanto FX-pumppu on suunniteltu, valmistettu ja testattu FX Airguns AB:ssä Ruotsissa. Pumpuissa käytetyt kaksi eri järjestelmää

Lisätiedot

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen Päätin tehdä tällaisen ohjeen, koska jotkut ovat sitä kyselleet suomeksi. Tämä on vapaa käännös eräästä ohjeesta, joka on suunnattu Evoille (joka on koettu toimivaksi

Lisätiedot

Tekijä: Markku Savolainen. STIRLING-moottori

Tekijä: Markku Savolainen. STIRLING-moottori Tekijä: Markku Savolainen STIRLING-moottori Perustietoa Perustietoa Palaminen tapahtuu sylinterin ulkopuolella Moottorin toiminta perustuu työkaasun kuumentamiseen ja jäähdyttämiseen Työkaasun laajeneminen

Lisätiedot

MEKAANISET RAKENNEOSAT 5

MEKAANISET RAKENNEOSAT 5 KAASUJOUSET MEKAANISET RAKENNEOSAT 5 SKS Mekaniikka Oy Etelä-Suomi Länsi-Suomi Keski-Suomi Tavaraosoite Martinkyläntie 50 Mustionkatu 8 Hämeenkatu 6A Martinkyläntie 50 01720 Vantaa 20750 Turku 33100 Tampere

Lisätiedot

HUOM Kuvassa oleva pyörä poikkeaa mallikohtaisesta varustelusta, katso mallikohtaiset tekniset tiedot.sxl sivu 3, SXC sivu 4,mallikohtaiset grafiikat

HUOM Kuvassa oleva pyörä poikkeaa mallikohtaisesta varustelusta, katso mallikohtaiset tekniset tiedot.sxl sivu 3, SXC sivu 4,mallikohtaiset grafiikat HUOM Kuvassa oleva pyörä poikkeaa mallikohtaisesta varustelusta, katso mallikohtaiset tekniset tiedot.sxl sivu 3, SXC sivu 4,mallikohtaiset grafiikat sivu 5. Pro Racer Uuden sukupolven Pitbike MI Trading/

Lisätiedot

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ

FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ FYSIIKAN HARJOITUSTEHTÄVIÄ MEKANIIKKA Nopeus ja keskinopeus 6. Auto kulkee 114 km matkan tunnissa ja 13 minuutissa. Mikä on auton keskinopeus: a) Yksikössä km/h 1. Jauhemaalaamon kuljettimen nopeus on

Lisätiedot

LMM KARTING TEAM. Rungon perussäädöt

LMM KARTING TEAM. Rungon perussäädöt Rungon perussäädöt 1. Aurauskulma 1. Auraus 2. Haritus Auraus ja haritus on kulma jolla etupyörien kulmat poikkeavat ajosuunnassa toisistaan. Auraus = pyörät on kääntynyt sisäänpäin. Haritus = pyörät sojottavat

Lisätiedot

Kimmo Haaparanta. Kilpa-auton iskunvaimentimen rakenne ja toiminta

Kimmo Haaparanta. Kilpa-auton iskunvaimentimen rakenne ja toiminta Kimmo Haaparanta Kilpa-auton iskunvaimentimen rakenne ja toiminta Opinnäytetyö Kevät 2013 Tekniikan yksikkö Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma Auto- ja työkonetekniikka 2 SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille

Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Lehdistötiedote 18.11.2011 Klippanin kätevä suomalainen turvaistuin kaiken ikäisille lapsille Klippanin uusi lasten turvaistuin Triofix on markkinoiden monipuolisin: pienin säädöin se muuntuu sopivaksi

Lisätiedot

liftline KAASUJOUSET MEKAANISET RAKENNEOSAT

liftline KAASUJOUSET MEKAANISET RAKENNEOSAT liftline KAASUJOUSET MEKAANISET RAKENNEOSAT 5 Käyttökohteet Kaasujouset soveltuvat käytettäviksi lukemattomiin käyttökohteisiin mm. kuorman keventämiseen, tasapainottamiseen ja tukemiseen. Kaasujouselle

Lisätiedot

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä:

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: 1 Vaihda BMW X3 E83-auton jouset pareittain. 2 Kiristä seisontajarrun vaijeri 3 Aseta kiilapalikat taka pyörien alle. Löysää pyörän asennuspultteja 4 5 Nosta

Lisätiedot

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä:

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: Kuinka vaihtaa etuiskunvaimentimet Ford Focus II Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: 1 Vaihda molemmat iskunvaimentimet samaan aikaan Ford Focus II autosi korjaustöissä. 2 Kiristä seisontajarrun

Lisätiedot

Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli

Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli RAKENNUSOHJE Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli 295 Lehden nro 69 mukana sait seitsemän uutta osaa, jotka kuuluvat mittakaavan 1:7 F2007 autosi GX-21-moottorin mekaaniseen kokonaisuuteen.

Lisätiedot

ILMASTOINTI Texa Konfort 780R Bi-Gas

ILMASTOINTI Texa Konfort 780R Bi-Gas 32 220 9865 Texa Konfort 780R Bi Gas on täysautomaattinen ilmastointijärjestelmän huoltolaite sekä R134a että R1234yf kaasuille. Laitteessa on kaksi erillistä järjestelmää samoissa kuorissa. Koko huoltotapahtuma

Lisätiedot

www.totaltek.fi RACING SUSPENSION Magnus Lindbäck Photo: Jari Lauri www.magnuslindback.com

www.totaltek.fi RACING SUSPENSION Magnus Lindbäck Photo: Jari Lauri www.magnuslindback.com www.totaltek.fi Photo: Jari Lauri Magnus Lindbäck www.magnuslindback.com RACING SUSPENSION 2014 01.08.2013 TOTALTEK KY Suomalaisen moottoriurheilun huipulla vuodesta 1988 Totaltek lopetti WP:n kelkkavaimentimien

Lisätiedot

Juha Saarikoski. Moottorikelkan iskunvaimentimen suunnittelu ja tuotekehitys

Juha Saarikoski. Moottorikelkan iskunvaimentimen suunnittelu ja tuotekehitys Juha Saarikoski Moottorikelkan iskunvaimentimen suunnittelu ja tuotekehitys Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Kone- ja tuotantotekniikka Insinöörityö 7.11.2012 Tiivistelmä Tekijä Otsikko Sivumäärä

Lisätiedot

PC vai Yoshbox? Moottorinohjauksen lyhyt teoria ja vertailu Mustavalkoisesti kirjoitettuna innostamaan tiedon ja mielipiteiden jakamiseen by PetriK

PC vai Yoshbox? Moottorinohjauksen lyhyt teoria ja vertailu Mustavalkoisesti kirjoitettuna innostamaan tiedon ja mielipiteiden jakamiseen by PetriK PC vai Yoshbox? Moottorinohjauksen lyhyt teoria ja vertailu Mustavalkoisesti kirjoitettuna innostamaan tiedon ja mielipiteiden jakamiseen by PetriK Vastuunrajaus PC vai Yoshbox Kirjoittaja on kirjoittanut

Lisätiedot

Hiab XS 044 Kapasiteettiluokka 3,7 4,0 tm

Hiab XS 044 Kapasiteettiluokka 3,7 4,0 tm Hiab XS 044 Kapasiteettiluokka 3,7 4,0 tm Tuote-esite Ylivoimaista ulottuvuutta Hiab XS 044 on täydellinen nosturikokemus Hiab on aina yhdistetty korkeaan laatuun ja jatkuvaan kehitykseen. Erityisen ulottuvaksi

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Photo: Juha Välikangas. www.totaltek.fi RACING SUSPENSION

Photo: Juha Välikangas. www.totaltek.fi RACING SUSPENSION Photo: Juha Välikangas www.totaltek.fi RACING SUSPENSION 2016 01.08.2015 TOTALTEK KY Suomalaisen moottoriurheilun huipulla vuodesta 1988 Totaltekin iskunvaimentimilla urheilukelkasta tulee helppo ja nopea

Lisätiedot

Uusi Triumph Tiger 1200

Uusi Triumph Tiger 1200 Uusi Triumph Tiger 1200 Merkki: Triumph Tyyppi: Katupyörä Kunto: Uusi Kuutiotilavuus: 1215 ccm 21200 Kaikki Mallit: -Tiger 1200 XR 21 200 -Tiger 1200 XRX 23 150 -Tiger 1200 XCX 24 150 -Tiger 1200 XRT 25

Lisätiedot

b = KÄYTTÖÖNOTTO RTS-kaukosäätimen ohjelmointi

b = KÄYTTÖÖNOTTO RTS-kaukosäätimen ohjelmointi KÄYTTÖÖNOTTO RTS-kaukosäätimen ohjelmointi Kytke virransyöttö. Paina samanaikaisesti RTS-kaukosäätimen painikkeita YLÖS/ J LS: kaihdin liikkuu muutaman sekunnin ja kaukosäädin esiohjelmoidaan moottoriin

Lisätiedot

Taljajousen ostaminen

Taljajousen ostaminen Taljajousen ostaminen SJML koulutusmateriaali http://materiaali.jousimetsastys.fi Versio 1.0 Ensimmäisen taljajousen ostaminen Onneksi olkoon päätöksestäsi aloittaa uusi, hieno harrastus! Toivomme sinun

Lisätiedot

Hiab XS 033 Kapasiteettiluokka 2,8 3,3 tm

Hiab XS 033 Kapasiteettiluokka 2,8 3,3 tm Hiab XS 033 Kapasiteettiluokka 2,8 3,3 tm Tuote-esite Monipuolinen työkalu Hiab XS 033 tarjoaa enemmän Hiab XS 033 on päivittäisiin töihin sopiva suorituskykyinen ja joustava nosturi, jota on kätevä käyttää.

Lisätiedot

Teknosafe TÄYDELLINEN SAMMUTUSJÄRJESTELMÄ TRUKKEIHIN

Teknosafe TÄYDELLINEN SAMMUTUSJÄRJESTELMÄ TRUKKEIHIN TÄYDELLINEN SAMMUTUSJÄRJESTELMÄ TRUKKEIHIN OPTIMAALINEN OLOSUHDE TULIPALOLLE Trukit ovat kovassa päivittäisessä käytössä Jatkuva käyttö - lavalta lavalle Vähän aikaa huollolle Ei aikaa seisokeille 3 TULIPALON

Lisätiedot

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä:

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: 1 Vaihda Volkswagen Polo IV-auton jouset pareittain. 2 Kiristä seisontajarrun vaijeri 3 Aseta kiilapalikat taka pyörien alle. Löysää pyörän asennuspultteja

Lisätiedot

PYÖRÄN ASENTOKULMIEN PERUSTEET. Johdanto pyörän asentokulmiin Tutustuminen asentokulmiin ja niiden tarkoitukseen Suuntauksen nyrkkisäännöt

PYÖRÄN ASENTOKULMIEN PERUSTEET. Johdanto pyörän asentokulmiin Tutustuminen asentokulmiin ja niiden tarkoitukseen Suuntauksen nyrkkisäännöt PYÖRÄN ASENTOKULMIEN PERUSTEET Johdanto pyörän asentokulmiin Tutustuminen asentokulmiin ja niiden tarkoitukseen Suuntauksen nyrkkisäännöt Johdanto pyörän asentokulmiin Pyörien asentokulmien säätöön on

Lisätiedot

altek.fi.tot www 2008

altek.fi.tot www 2008 www.totaltek.fi 2008 WP SUSPENSION Huippuiskunvaimentimia moottoriurheiluun jo 31 vuotta WP Suspension B.V. on valmistanut moottoripyörien iskunvaimentimia ja keuloja vuodesta 1977 lähtien. WP on kasvanut

Lisätiedot

PELTOJYRÄ JH 450, JH 620

PELTOJYRÄ JH 450, JH 620 KÄYTTÖ JA HUOLTO-OHJE PELTOJYRÄ JH 450, JH 620 Alkuperäiset ohjeet 01 / 2015 Sisällysluettelo 1. ESIPUHE... 1 1.1. Koneen käyttötarkoitus... 1 1.2. Tekniset tiedot... 1 1.3. Tyyppikilpi... 2 2. TURVALLISUUSOHJEET...

Lisätiedot

S-polven asennuksen jälkeen voit kiinnittää sen halutessasi metallilevyllä seinään.

S-polven asennuksen jälkeen voit kiinnittää sen halutessasi metallilevyllä seinään. CREAVIT WC-ISTUIMEN ASENNUSOHJE WC-istuinten mitat Koti t Q2 Q3 WN 3141 175 235 235 DR3141 180 225 240 VT3641 175 230 230 SL 3141 180 220 225 KR 3141 180 210 220 SA 3141 185 235 235 MR 3641 175 185 215

Lisätiedot

KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille]

KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille] KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille] A) p 1, V 1, T 1 ovat paine tilavuus ja lämpötila tilassa 1 p 2, V 2, T 2 ovat paine tilavuus ja

Lisätiedot

20 mm kivipuristelaatan asennustuet tekninen kuvasto

20 mm kivipuristelaatan asennustuet tekninen kuvasto 20 kivipuristelaatan asennustuet tekninen kuvasto Esipuhe Asennustuet ovat innovatiivinen, helppo ja käytännöllinen tapa asentaa FinnCeramic 20 paksuisia kivipuristelaattoja. Tukien avulla laatat voidaan

Lisätiedot

Ideaalikaasulaki. Ideaalikaasulaki on esimerkki tilanyhtälöstä, systeemi on nyt tietty määrä (kuvitteellista) kaasua

Ideaalikaasulaki. Ideaalikaasulaki on esimerkki tilanyhtälöstä, systeemi on nyt tietty määrä (kuvitteellista) kaasua Ideaalikaasulaki Ideaalikaasulaki on esimerkki tilanyhtälöstä, systeemi on nyt tietty määrä (kuvitteellista) kaasua ja tilanmuuttujat (yhä) paine, tilavuus ja lämpötila Isobaari, kun paine on vakio Kaksi

Lisätiedot

Osa 1 Hengitys ja tuki Ólafur Torfason

Osa 1 Hengitys ja tuki Ólafur Torfason Osa 1 Hengitys ja tuki 25.01.2018 Ólafur Torfason Hengitys Esimerkkivideo pallean liikkeestä (ei ääntä) https://www.youtube.com/watch?v=5jron_sm5gc Sisäänhengityksen aikana: Pallea liikkuu alaspäin Rintakehä

Lisätiedot

Lattialämmitysjakotukki 1

Lattialämmitysjakotukki 1 INSTALLATIONSANVISNING GOLVVÄRMEFÖRDELARE ROSTFRI Asennusohjeet Lattialämmitysjakotukki 1 Ruostumaton teräs 1 Tietoa ruostumattomasta 1 jakotukista Ruostumaton 1 jakotukki Flooré on valmistettu ruostumattomasta

Lisätiedot

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä:

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: Kuinka vaihtaa etujoustintuen Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: 1 Kiristä seisontajarrun vaijeri 3 2 Aseta kiilapalikat taka pyörien alle. 4 Nosta auton keula ylös ja tue se. Löysää pyörän

Lisätiedot

kokoamiseen tarvittavat osat

kokoamiseen tarvittavat osat RAKENNUSOHJE Kaikki toisen takaiskunvaimentimen kokoamiseen tarvittavat osat 273 Lehden nro 64 mukana sait kaikki toisen takaiskunvaimentimen osat. Näillä osilla voit koota takaiskunvaimentimen ja saat

Lisätiedot

Kon HYDRAULIIKKA JA PNEUMATIIKKA

Kon HYDRAULIIKKA JA PNEUMATIIKKA Kon-41.3023 HYDRAULIIKKA JA PNEUMATIIKKA Alustus Luentorunko (1-4) 1. Miksi pneumatiikkaa 2. Hydrauliikka vs. pneumatiikka 3. Sähkö vs. pneumatiikka 4. Pneumatiikan rajat 5. Fysiikkaa pneumatiikan takana

Lisätiedot

Kokeiltuasi Nisula-puunkorjuupakettia et muuta huoli! Tervetuloa koeajolle.

Kokeiltuasi Nisula-puunkorjuupakettia et muuta huoli! Tervetuloa koeajolle. PUUNKORJUUPAKETIT Puunkorjuupaketit, kannolta tienvarteen Metsäperävaunu varustettuna puutavarakuormaimella on tuttu näky monen maatalon pihassa. Tällainen paketti on kuitenkin kohtalaisen iso investointi,

Lisätiedot

Hiab XS 033 Kapasiteettiluokka 2,8 3,3 tm

Hiab XS 033 Kapasiteettiluokka 2,8 3,3 tm Hiab XS 033 Kapasiteettiluokka 2,8 3,3 tm Tuote-esite Monipuolinen työkalu Hiab XS 033 tarjoaa enemmän Hiab XS 033 on päivittäisiin töihin sopiva suorituskykyinen ja joustava nosturi, jota on kätevä käyttää.

Lisätiedot

H ILLMAN MINX VOITELUOHJEITA

H ILLMAN MINX VOITELUOHJEITA 1939 H ILLMAN MINX VOITELUOHJEITA HILLMAN MINK 1939 HUOLTOAIKOJEN KILOMETRIMÄÄRÄT Joka 300 :s km. Kampikammion öljytasoa on tarkastettava mahdollista öljylisäystä varten. Jäähdyttäjän vesimäärä on tarkastettava

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun valtioneuvoston asetuksen (1257/1992)

Lisätiedot

Jousituksen toiminnan arviointi

Jousituksen toiminnan arviointi Pääosassa JOUSITUS Viime vuosien yleisimpiä puheenaiheita kelkkapiireissä ovat olleet ajo-ominaisuudet ja jousituksen toiminta. Ilmeisesti moottoritehojen osalta ollaan tilanteessa riittävä ainakin suurempikuutioisten

Lisätiedot

Pinnoitteen vaikutus jäähdytystehoon

Pinnoitteen vaikutus jäähdytystehoon Pinnoitteen vaikutus jäähdytystehoon Jesse Viitanen Esko Lätti 11I100A 16.4.2013 2 SISÄLLYS 1TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY... 3 2TEORIA... 3 2.1Jäähdytysteho... 3 2.2Pinnoite... 4 2.3Jäähdytin... 5 3MITTAUSMENETELMÄT...

Lisätiedot

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet 33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 33.1 Hihnakuljettimet Hihnakuljettimet ovat yleisimpiä valimohiekkojen siirtoon käytettävissä kuljetintyypeistä.

Lisätiedot

3.5 KG 9.4KG 17,0 KG

3.5 KG 9.4KG 17,0 KG TOIMENPITEET. 5.PAINEMITTARIN TARKASTUS JA PAINEEN MITTAAMINEN. 5.1 PAINEMITTARINNEULAN PITÄÄ OLLA VIHREÄLLÄ ALUEELLA PIENEN MITTARIIN NAPUTTELUN JÄLKEENKIN. 5.2 TARKISTUSMITTARILLA MITATAAN SÄILIÖN PAINE

Lisätiedot

Uppgårds Fotisgolf. Tällä radalla pitää potkaista pallo alustalta reikään joka sijaitsee juuri ratalipun kohdalla.

Uppgårds Fotisgolf. Tällä radalla pitää potkaista pallo alustalta reikään joka sijaitsee juuri ratalipun kohdalla. Uppgårds Fotisgolf Yleiset ohjeet kaikille radoille: Jokainen rata alkaa aina pienen keltaisen pöydän kohdalla. Pöydältä näkee myös mite kyseinen rata pelataan. Radan lopussa oleva lippu ei aina osoite

Lisätiedot

Vettä ja lämpöä turvallista asumista

Vettä ja lämpöä turvallista asumista E R I S T E T Y T P U T K I S TOJÄ R J E S T E L M ÄT Vettä ja lämpöä turvallista asumista 01 2011 10001 Uponor Quattro neliputkinen elementti lämmön ja lämpimän käyttöveden johtamiseen autotallin ja talon

Lisätiedot

Luento 10. Virtaventtiilit Vastusventtiilit Virransäätöventtiilit Virranjakoventtiilit. BK60A0100 Hydraulitekniikka

Luento 10. Virtaventtiilit Vastusventtiilit Virransäätöventtiilit Virranjakoventtiilit. BK60A0100 Hydraulitekniikka Luento 10 Virtaventtiilit Vastusventtiilit Virransäätöventtiilit Virranjakoventtiilit BK60A0100 Hydraulitekniikka 1 Yleistä Toimilaitteen liikenopeus määräytyy sen syrjäytystilavuuden ja sille tuotavan

Lisätiedot

Jarru- ja kytkinnesteen vaihtajat, paineilmakäyttöinen Kevyt ja helppokäyttöinen, soveltuu ajoneuvojen hydraulisten jarrujen ja kytkimien ilmaukseen

Jarru- ja kytkinnesteen vaihtajat, paineilmakäyttöinen Kevyt ja helppokäyttöinen, soveltuu ajoneuvojen hydraulisten jarrujen ja kytkimien ilmaukseen Jarru- ja kytkinnesteen vaihtajat, paineilmakäyttöinen Kevyt ja helppokäyttöinen, soveltuu ajoneuvojen hydraulisten jarrujen ja kytkimien ilmaukseen 10705 10805 TULPPASARJAT AUTOILLE Yhdesarja, malli 11001

Lisätiedot

SPEED GRADER G2 Teknistä huippulaatua ja kestävyyttä

SPEED GRADER G2 Teknistä huippulaatua ja kestävyyttä & SPEED GRADER G2 Teknistä huippulaatua ja kestävyyttä www.pthproducts.com Tiehöylä omassa luokassaan Monikäyttöinen kiinnitysjärjestelmä Nopea asentaa Korkea laatu 2 Täydellisyyttä kahdessa eri kokoluokassa

Lisätiedot

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY

Turvallisuus. Ymmärrys. Lämpö. Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Ylivertainen Palvelukokemus TERVEYSTALON HALUTUN PALVELUKOKEMUKSEN MÄÄRITTELY Turvallisuus Lämpö & Ymmärrys Terveystalossa tunnen olevani parhaissa käsissä. Asiakkaalle välittyy lämmin tunnelma. Minusta

Lisätiedot

CROSSTRAINER (Model E 7000P)

CROSSTRAINER (Model E 7000P) CROSSTRAINER (Model E 7000P) Kuva 1 Poista pultit (C4) tiivisterenkaat (C5) ja mutterit (C6) takavakaajasta (C). Laita kaksi pulttia (C4) takavakaajan läpi, kiinnittääksesi kannattimen laitteeseen (A),

Lisätiedot

McPherson-joustintuen huolto ja rakenteen tutkiminen

McPherson-joustintuen huolto ja rakenteen tutkiminen Harjoitus 1 McPherson-joustintuen huolto ja rakenteen tutkiminen Harjoituksen tarkoituksena on perehtyä McPherson-joustintuen rakenteeseen, huoltokohteisiin, sekä tutustua jousitöiden työturvallisuusnäkökohtiin.

Lisätiedot

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä:

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: Kuinka vaihtaa etujoustintuen laakeri Volkswagen Golf V malliin Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: 1 Kiristä seisontajarrun vaijeri 2 Aseta kiilapalikat taka pyörien alle. 3 4 Nosta auton

Lisätiedot

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä:

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: 1 Vaihda molemmat iskunvaimentimet samaan aikaan Volkswagen Golf V autosi korjaustöissä. 2 Kiristä seisontajarrun vaijeri 3 Aseta kiilapalikat taka pyörien

Lisätiedot

XCRANE OMINAISUUDET KUUSI KULJETTAJA-PROFIILIA VENTTIILIEN SÄÄDÖT

XCRANE OMINAISUUDET KUUSI KULJETTAJA-PROFIILIA VENTTIILIEN SÄÄDÖT XCRANE OMINAISUUDET KUUSI KULJETTAJA-PROFIILIA Jokaiseen kuljettajaprofiiliin voi tallentaa omat säädöt seuraaville ominaisuuksille Venttiilin parametrit o Miniminopeus (ma) o Maksiminopeus (%) o Rampit

Lisätiedot

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä:

Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: Suorita vaihtaminen seuraavassa järjestyksessä: 1 Vaihda molemmat iskunvaimentimet samaan aikaan autosi korjaustöissä. Kiristä seisontajarrun vaijeri 2 3 Aseta kiilapalikat taka pyörien alle. Löysää pyörän

Lisätiedot

Clen Royal 2117. Vaativan ammattilaisen valinta kun tarvitaan tehoa ja kestävyyttä. Runsas vesimäärä ja paine esim. ajoneuvojen puhdistamiseen!

Clen Royal 2117. Vaativan ammattilaisen valinta kun tarvitaan tehoa ja kestävyyttä. Runsas vesimäärä ja paine esim. ajoneuvojen puhdistamiseen! Clen Royal 2117 Vaativan ammattilaisen valinta kun tarvitaan tehoa ja kestävyyttä. Runsas vesimäärä ja paine esim. ajoneuvojen puhdistamiseen! Messinkipäätyinen rivimäntäpumppu keraamisilla männillä ja

Lisätiedot

TARKKA. TEHOKAS. TILAVA. TALOUDELLINEN.

TARKKA. TEHOKAS. TILAVA. TALOUDELLINEN. TITAN TARKKA. TEHOKAS. TILAVA. TALOUDELLINEN. Monipuolinen kylvölannoitin minimimuokkaukseen ja perinteiseen kylvöön Tume Titan on ominaisuuksiltaan vakuuttava kylvötöiden kumppani jonka voi varustaa myös

Lisätiedot

Asennus. Vaihtojarrusarja Twister - tai Workman -työajoneuvo VAARA. Irralliset osat. Asennusohjeet

Asennus. Vaihtojarrusarja Twister - tai Workman -työajoneuvo VAARA. Irralliset osat. Asennusohjeet Vaihtojarrusarja Twister - tai Workman -työajoneuvo Mallinro: 136-1199 Form No. 3407-726 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus Tämä tuote sisältää kemikaaleja, jotka Kalifornian

Lisätiedot

ENERGIA ILTA IISOY / Scandic Station 23.5.2013

ENERGIA ILTA IISOY / Scandic Station 23.5.2013 ENERGIA ILTA IISOY / Scandic Station 23.5.2013 Energia?! Kiinteistön käyttäjät sekä tekniset laitteistot käyttävät ja kuluttavat energiaa Jokin laite säätää ja ohjaa tätä kulutusta. Ohjauslaitteet keskitetty

Lisätiedot

12.5 ECO IKÄSUOSITUS: 2-5 v RACING IKÄSUOSITUS: 2-5 v.

12.5 ECO IKÄSUOSITUS: 2-5 v RACING IKÄSUOSITUS: 2-5 v. 2017 Ajamisen opettelu ei vielä koskaan ole ollut näin yksinkertaista ja turvallista. OSET -sähkömopot ovat kevyitä, rakenteeltaan yksinkertaisia ja hämmästyttävän helppokäyttöisiä. Näillä pyörillä voidaan

Lisätiedot

GRUNDFOS Conlift. Automaattinen kondenssiveden poistoyksikkö

GRUNDFOS Conlift. Automaattinen kondenssiveden poistoyksikkö GRUNDFOS Conlift Automaattinen kondenssiveden poistoyksikkö conlift - huolehtii kondenssivedestä CONLIFT luotettava ratkaisu kondensiveden poistoon GRUNDFOSIN KONDENSSIVEDEN POISTOON TARKOITETTUJEN PUMPPAAMOIDEN

Lisätiedot

Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010

Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010 Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010 Aihe: Puolustus / joukkuepuolustus (pelaajavartiointi) Mikään puolustusmuoto ei toimi, jollei pelaaja osaa puolustuksen perustaitoja. Joukkuepuolustus

Lisätiedot

Molaariset ominaislämpökapasiteetit

Molaariset ominaislämpökapasiteetit Molaariset ominaislämpökapasiteetit Yleensä, kun systeemiin tuodaan lämpöä, sen lämpötila nousee. (Ei kuitenkaan aina, kannattaa muistaa, että työllä voi olla osuutta asiaan.) Lämmön ja lämpötilan muutoksen

Lisätiedot

3590050/2 IM-P359-01 CH Issue 2 DN15 - DN100 QL43D, QL43M, QL73D ja QL73M kolmitieventtiilit Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuustiedote 2. Toiminta 3. Asennus ja käyttöönotto 4. Huolto 5. Varaosat

Lisätiedot

Kemiallinen reaktio

Kemiallinen reaktio Kemiallinen reaktio REAKTIOT JA ENERGIA, KE3 Johdantoa: Syömme elääksemme, emme elä syödäksemme! sanonta on totta. Kun elimistömme hyödyntää ravintoaineita metaboliassa eli aineenvaihduntareaktioissa,

Lisätiedot

FYSIIKKA. Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille. Copyright Isto Jokinen; Käyttöoikeus opetuksessa tekijän luvalla. - Laskutehtävien ratkaiseminen

FYSIIKKA. Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille. Copyright Isto Jokinen; Käyttöoikeus opetuksessa tekijän luvalla. - Laskutehtävien ratkaiseminen FYSIIKKA Mekaniikan perusteita pintakäsittelijöille - Laskutehtävien ratkaiseminen - Nopeus ja keskinopeus - Kiihtyvyys ja painovoimakiihtyvyys - Voima - Kitka ja kitkavoima - Työ - Teho - Paine LASKUTEHTÄVIEN

Lisätiedot

Yksi kone, monta tapaa työskennellä säästää aikaa ja tarkoittaa katetta urakoitsijalle. Suomalainen konealan asiantuntija.

Yksi kone, monta tapaa työskennellä säästää aikaa ja tarkoittaa katetta urakoitsijalle. Suomalainen konealan asiantuntija. Yksi kone, monta tapaa työskennellä säästää aikaa ja tarkoittaa katetta urakoitsijalle. Suomalainen konealan asiantuntija. Monikäyttöiset tela-alustaiset kaivukoneet 6MCR 8MCR 10MCR 712MC 714MCe Kokonaispaino

Lisätiedot

ENGINEERING ADVANTAGE

ENGINEERING ADVANTAGE Termostaattianturit TRV Nordic Termostaattit Paineistus & Veden laatu Virtausten säätö Huonelämpötilan säätö ENGINEERING ADVANTAGE Nämä omavoimaiset patteriventtiileiden termostaattianturit ovat luotettavia,

Lisätiedot

Apollo SPEEDY Syöttölaite

Apollo SPEEDY Syöttölaite Perkkoonkatu 5 Puh. 010 420 72 72 www.keyway.fi 33850 Tampere Fax. 010 420 72 77 palvelu@keyway.fi Apollo SPEEDY Syöttölaite PLC - Ohjaus Askelmoottori Syöttö pituus : 1 12 m Vahva, alumiini rakenne Moottori

Lisätiedot

Karting-auton ajo-ominaisuudet

Karting-auton ajo-ominaisuudet Karting-auton ajo-ominaisuudet Karting-auton hyvät ajo-ominaisuudet voidaan listata esim. seuraavasti: se saavuttaa suuria sivuttaiskiihtyvyyksiä se on helppo ajaa se käyttäytyy kuljettajan mieleisesti

Lisätiedot

Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia

Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia RAKENNUSOHJE Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia 251 Lehden nro 60 mukana sait 13 uutta radio-ohjattavan F2007-autosi osaa. Osat ovat vaihteistokotelo, jarruakseli,

Lisätiedot

TALOUDELLINEN AJOTAPA. Ennakoiva ajotapa

TALOUDELLINEN AJOTAPA. Ennakoiva ajotapa TALOUDELLINEN AJOTAPA Ennakoiva ajotapa Mitä voi tehdä 10 sekunnin aikana? Ennakoiva autoilija ajattelee liikenteessä siten, että hän miettii omaa tilannettaan 10 sekunnin päähän. Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Lisätiedot

Yksityisautoilijoille ABAX AJOPÄIVÄKIRJA

Yksityisautoilijoille ABAX AJOPÄIVÄKIRJA The difference is ABAX Yksityisautoilijoille ABAX AJOPÄIVÄKIRJA The difference is ABAX 2 The difference is ABAX ABAX SÄHKÖINEN AJOPÄIVÄKIRJA Tähän esitteeseen on koottu vastauksia kysymyksiin, jotka liittyvät

Lisätiedot

- VACU-TRAILER 2000 -

- VACU-TRAILER 2000 - - VACU-TRAILER 2000 - - RUOSTUMATONTA TERÄSTÄ- Imuperävaunu kuiville materiaaleille VACU-TRAILER 2000 TARJOAA Toimii täysin itsenäisesti; Täyden alipaineen Vortex kiertomäntäkompressori max. 2000 m3/h;

Lisätiedot

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu.

y 2 h 2), (a) Näytä, että virtauksessa olevan fluidialkion tilavuus ei muutu. Tehtävä 1 Tarkastellaan paineen ajamaa Poisseuille-virtausta kahden yhdensuuntaisen levyn välissä Levyjen välinen etäisyys on 2h Nopeusjakauma raossa on tällöin u(y) = 1 dp ( y 2 h 2), missä y = 0 on raon

Lisätiedot

Vasteaika. Vasteaikaa koskeva ohje ei ole juuri muuttunut Robert B. Millerin vuonna 1968 pitämästä esityksestä:

Vasteaika. Vasteaikaa koskeva ohje ei ole juuri muuttunut Robert B. Millerin vuonna 1968 pitämästä esityksestä: Nielsen: "Olen tutkinut Webin käytettävyyttä vuodesta 1994, ja jokaisessa tutkimuksessa esiin on noussut sama asia: käyttäjät haluaisivat sivujen latautuvan nopeammin. Aluksi olin sitä mieltä, että käyttäjät

Lisätiedot

Luvun 12 laskuesimerkit

Luvun 12 laskuesimerkit Luvun 12 laskuesimerkit Esimerkki 12.1 Mikä on huoneen sisältämän ilman paino, kun sen lattian mitat ovat 4.0m 5.0 m ja korkeus 3.0 m? Minkälaisen voiman ilma kohdistaa lattiaan? Oletetaan, että ilmanpaine

Lisätiedot

Typpeä renkaisiin Pitää paineen vakaana ja vähentää kustannuksia

Typpeä renkaisiin Pitää paineen vakaana ja vähentää kustannuksia Typpeä renkaisiin Pitää paineen vakaana ja vähentää kustannuksia Rengaspaineet pysyvät kun käytät typpeä Ilma ympärillämme koostuu pääosin hapesta ja typestä. Erottamalla nämä kaasumaiset alkuaineet toisistaan

Lisätiedot

NäyttöPiste NY. Miten hoidamme rahaliikenteen?

NäyttöPiste NY. Miten hoidamme rahaliikenteen? NäyttöPiste NY Miten hoidamme rahaliikenteen? Tässä diaesityksessä kerromme yrityksemme taloushallinnosta, mutta kerromme kuitenkin ensin hieman yrityksestämme. NäyttöPiste NY Yleistä NäyttöPiste NY on

Lisätiedot

Projekti A: iskunvaimennindynamometri

Projekti A: iskunvaimennindynamometri Projekti A: iskunvaimennindynamometri PROJEKTISUUNNITELMA Tekijät: Mälkönen Joonas Orhanen Samppa Pajula Matti Forsström Niko 83D 838C 8757V 8830U Nurminen Tuomas Päiväys: 5.3. Kon-6.08 Ajoneuvojen tuotekehitys

Lisätiedot

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä.

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä. Tekninen esite Lämmönsiirtimen omavoimaiset säätimet (PN16) PM2+P Suhteellinen virtaussäädin, jossa sisäänrakennettu p -säädin (NS) PTC2+P Virtauksen mukaan toimiva lämpötilansäädin, jossa sisäänrakennettu

Lisätiedot

Millainen maailmani pitäisi olla?

Millainen maailmani pitäisi olla? Millainen maailmani pitäisi olla? Luomme itsellemme huomaamattamme paineita keräämällä mieleen asioita joiden pitäisi olla toisin kuin ne ovat. Tällä aiheutamme itsellemme paitsi tyytymättömyyttä mutta

Lisätiedot

UUSI PATENTOITU KOTIMAINEN ASENNUSTASKU AURAUSKEPILLE

UUSI PATENTOITU KOTIMAINEN ASENNUSTASKU AURAUSKEPILLE UUSI PATENTOITU KOTIMAINEN ASENNUSTASKU AURAUSKEPILLE SÄÄSTÄ TUHANSIA EUROJA AURAUSKEPPIEN ASENNUKSESSA! TAUSTAA: Liikenteenjakajissa aurauskepit asennetaan hyvin yleisesti jakajan reunakivetykseen. Reunakiveen

Lisätiedot

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista

Umpikoriautot. Yleistä tietoa umpikorikuorma-autoista Umpikoria pidetään yleensä vääntöjäykkänä. Avattavilla sivuseinillä varustettua umpikoria on kuitenkin pidettävä vääntöherkkänä päällirakenteena. 317 025 Scania voi valmistella ajoneuvon päällirakennetta

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 8 Vaimennettu värähtely Elävässä elämässä heilureiden ja muiden värähtelijöiden liike sammuu ennemmin tai myöhemmin. Vastusvoimien takia värähtelijän

Lisätiedot

LATTIANHOITOKONEET. Laikka-ajurit MS ,00

LATTIANHOITOKONEET. Laikka-ajurit MS ,00 LATTIANHOITOKONEET MS 17-1600 Yhden laikan lattiakone Kierrokset 154/min, harjakoko 430 mm Testattu vaativissa työolosuhteissa Tarkat ja vakaat liikkeet Karkaistusta teräksestä valmistettu planeettavaihteisto

Lisätiedot

Elisa ja Eino. Potilaspaneelit Potilaskourut Leikkaussali -ja Tehohoitopalkit 2002/2003

Elisa ja Eino. Potilaspaneelit Potilaskourut Leikkaussali -ja Tehohoitopalkit 2002/2003 Elisa ja Eino Potilaspaneelit Potilaskourut Leikkaussali -ja Tehohoitopalkit 2002/2003 2002/2003 Sa-Va Oy on sairaalalaitteiden ja -varusteiden toimittaja. Yritys on perustettu vuonna 1990 ja on vakiinnuttanut

Lisätiedot

Oikea takarengas, vanne ja vaahtokumitäyte

Oikea takarengas, vanne ja vaahtokumitäyte RAKENNUSOHJE Oikea takarengas, vanne ja vaahtokumitäyte 311 Lehden nro 73 mukana sait kolme osaa, joita tarvitset mittakaavan 1:7 F2007-autosi neljännen pyörän kokoamiseen. Uudet osat ovat oikea takarengas

Lisätiedot

MILTON ROY - ANNOSTUSPUMPUT

MILTON ROY - ANNOSTUSPUMPUT Mekaanisesti toimiva kalvo Sähkömagneettiset LMI ROYTRONIC -sarjan pumput Maksimaalinen muunneltavuus: Uusi annostuspään rakenne - FastPrime & AutoPrime; nopea ja helppo pumpun käyttöönotto Tarkempi kemikaalien

Lisätiedot

Talon valmistumisvuosi 1999 Asuinpinta-ala 441m2. Asuntoja 6

Talon valmistumisvuosi 1999 Asuinpinta-ala 441m2. Asuntoja 6 Lattialämmitetyn rivitalon perusparannus 2015 Talon valmistumisvuosi 1999 Asuinpinta-ala 441m2. Asuntoja 6 Maakaasukattila Lattialämmitys. Putkipituus tuntematon. Ilmanvaihto koneellinen. Ei lämmön talteenottoa.

Lisätiedot

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Liike ja voima Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Tasainen liike Nopeus on fysiikan suure, joka kuvaa kuinka pitkän matkan kappale kulkee tietyssä ajassa. Nopeus voidaan

Lisätiedot

PHYS-A0120 Termodynamiikka syksy 2017

PHYS-A0120 Termodynamiikka syksy 2017 PHYS-A0120 Termodynamiikka syksy 2017 Emppu Salonen Prof. Peter Liljeroth Viikko 3: Lämpövoimakoneet ja termodynamiikan 2. pääsääntö Maanantai 13.11. ja tiistai 14.11. Milloin prosessi on adiabaattinen?

Lisätiedot

Bläuer - 2014. 3D-Tulostaminen

Bläuer - 2014. 3D-Tulostaminen Bläuer - 2014 3D-Tulostaminen Ei saa ajatella 3D-tulostamista yhtenä pakettina vaan modulaarisena työnä jossa eri ohjelmat ja laitekokoonpanot tuottavat meille valmiin kappaleen. Moduuleja ja ohjelmia

Lisätiedot

Käyttöohje Asennusohje. CD-vaihtaja A08

Käyttöohje Asennusohje. CD-vaihtaja A08 Käyttöohje Asennusohje CD-vaihtaja A8 1 2 3 Vipu Levynpidin Valmistelu Makasiinin lataaminen Kuva 1 Aseta makasiini lataamista varten tähän asentoon (nuoli ylh.) Vedä levynpidin ulos. Älä koskaan poista

Lisätiedot