Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat osakkeenomistajat, hyvät naiset ja herrat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat osakkeenomistajat, hyvät naiset ja herrat"

Transkriptio

1 Yhtiökokous (8) Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat osakkeenomistajat, hyvät naiset ja herrat Ärade ordförande, bästa aktieägare, mina damer och herrar Tänä vuonna minulla on ilo toivottaa tervetulleeksi ennätysmäärä osallistujia yhtiökokoukseemme. Ennakkoilmoittautuneita oli osakkeenomistajaa - lähes puolet enemmän kun viime vuonna. Vuosi sitten Fortumin yhtiökokousta vietettiin hyvin erilaisissa tunnelmissa. Yhtiö oli julkisuuskohun pyörteissä. Pian yhtiökokouksen jälkeen kohu kuitenkin laantui ja Fortumille annettiin työrauha. Sen turvin saimme palata normaaliin päiväjärjestykseen ja jatkaa Fortumin kehittämistä kohti entistä parempaa sähkö- ja lämpöyhtiötä. Mennyt vuosi 2009 oli monella muullakin tavalla haastava. Maailmanlaajuisen taantuman myötä muun muassa Suomen ja Venäjän taloudet kutistuivat lähes 8 prosenttia. Myös muilla kotimarkkinoillamme talouden lasku oli huomattavaa. Teollisen tuotannon romahduksen myötä myös sähkönkulutuksessa nähtiin ennätyksellisiä laskuprosentteja. Pohjoismaissa ja Venäjällä sähkön kokonaiskysyntä supistui 5 %. Pohjoismaissa teollisuuden sähkönkulutus laski lähes 15 %. Haastavista olosuhteista huolimatta Fortum saavutti kuluneena vuonna hyvän tuloksen. Fortumin edelleen jatkunut taloudellinen vakaus antaa yhtiölle hyvän pohjan vastata tulevaisuuden energiatoimialan haasteisiin. Ilmastonmuutos, rajalliset luonnonvarat ja kasvava kysyntä ovat asioita, joihin Fortum vastuullisena toimijana etsii aktiivisesti ratkaisuja. Sähkön kysyntä tulee jatkamaan kasvuaan viime vuoden taantumasta huolimatta. Lyhyellä aikavälillä sähkön kulutuksen kasvuun vaikuttaa talouden elpyminen. Pitkällä aikavälillä kasvua vauhdittaa sähkön suhteellisen osuuden lisääntyminen kokonaisenergian kulutuksesta. Tällä hetkellä arvioimme, että pohjoismainen sähkön kysyntä elpyy vuoden 2008 tasolle vuosina Kysynnän kattamiseksi tarvitaan uusiutuvien energiamuotojen lisäksi myös muuta vähäpäästöistä sähköntuotantoa, kuten ydinvoimaa. Suomesta poistuu arviolta kolmen uuden ydinvoimalaitoksen verran sähköntuotantoa vuoteen 2030 mennessä. Sähköä tuodaan vuosittain Suomeen yhden ydinvoimalaitoksen kapasiteettia vastaava määrä. Suomi on asettanut

2 Yhtiökokous (8) energiapoliittiseksi tavoitteekseen olla sähköntuotannon suhteen omavarainen myös huippukulutustilanteissa. Lisäksi valtioneuvosto on asettanut tavoitteeksi prosentin päästövähennysten aikaansaamisen vuoteen 2050 mennessä. Loviisa 3 tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden hiilidioksidipäästöttömän sähkön ja kaukolämmön tehokkaaseen yhteistuotantoon pääkaupunkiseudulle. Loviisa 3:n kautta Suomen vuotuiset hiilidioksidipäästöt vähenisivät 4 miljoonalla tonnilla, eli 6 prosentilla. Mielestäni tätä mahdollisuutta ei tule jättää hyödyntämättä. Uskomme tähän niin paljon, että jos lupa myönnetään, olemme valmiita 100 miljoonan euron lisäkustannukseen, joka vaaditaan laitoksen toteuttamiseksi sähkön- ja lämmön yhteistuotantolaitoksena. Julkisuudessa on käyty keskustelua, jonka mukaan Loviisan nykyisten ydinvoimalaitosyksiköiden korvaamisesta ei tarvitsisi vielä päättää. Nykyiset käyttöluvat päättyvät vuonna 2027 ja Tällöin alun perin 25 vuodeksi suunnitellut laitokset ovat toimineet jo 50 vuotta. Käytännössä lupa tarvitaan nyt, jotta laitostoimittajat pitävät meitä uskottavana kumppanina, ja jotta nykyisten laitosten jatkuvuus ja ydinvoimaosaamisemme voidaan turvata. Fortum on myös valmis aikatauluttamaan oman hankkeensa niin, että se valmistuu markkinoiden sähköntarpeen ja resurssitarpeen kannalta tarkoituksenmukaisesti. Tämä tarkoittaa, että uusi laitos otettaisiin käyttöön vuosina Uskon, että kun poliittisilla päättäjillä on käytössään kaikki tarvitsemansa tieto, on lopputulos yhteiskunnan kokonaisedun mukainen, ja harkinta Fortumin hakemuksen osalta on positiivinen. Loviisa 3:n toteuttamiseksi on kaikki valmiina. Vain lupa puuttuu. Ydinvoimaan panostamisen lisäksi Fortum toteuttaa määrätietoisesti investointeja, jotka huomioivat yhtä lailla kapasiteetin tarpeen, ilmastonäkökohdat ja taloudelliset realiteetit. Kestävä kehitys on tärkeä osa Fortumin strategiaa ja visiota, ja uskon vahvasti sen olevan yksi liiketoiminnan menestystekijöistä myös tulevaisuudessa. Koko Fortumin nykyisestä sähköntuotannosta 69 % on hiilidioksidipäästötöntä. EU:n alueella sähköntuotannostamme 91 prosenttia on hiilidioksidipäästötöntä ja meneillään oleva investointiohjelmamme on 95-prosenttisesti hiilidioksidipäästötön. Investoimme jatkuvasti päästöjen vähentämiseen myös Venäjällä.

3 Yhtiökokous (8) Merkittävä osa investoinneistamme Pohjoismaissa ja Baltian alueella kohdistuu uuteen sähkön ja lämmön yhteistuotantokapasiteettiin. Sähkön- ja lämmön yhteistuotanto on energiatehokas vaihtoehto, sillä sen avulla polttoaineen sisältämästä energiasta hyödynnetään yli 90 prosenttia. Vuonna 2009 Fortum otti käyttöön kaksi uutta yhteistuotantolaitosta, toisen Suomenojalla Espoossa ja toisen Tartossa Virossa. Tänä vuonna kaupalliseen käyttöön otetaan Puolan Częstochowaan ja Viron Pärnuun rakennettavat sähkön- ja lämmön yhteistuotantolaitokset. Fortumin investointiohjelmaan sisältyy myös perusparannusinvestointeja useisiin vesivoimalaitoksiin. Näillä toimenpiteillä kasvatetaan laitosten tuotantokapasiteettia, parannetaan turvallisuutta ja varmistetaan hyvä käytettävyys. Vesivoimalaitosten perusparannusohjelma lisää Fortumin sähköntuotantokapasiteettia vuosittain keskimäärin MW vuoteen 2015 mennessä. Lisäksi Fortum investoi automaattiseen mittarinhallintaan sähkönjakeluasiakkaille. Ruotsissa yhteensä asiakkaallamme on nyt etäluettavat mittarit, joista viimeiset saatiin asennettua kesällä Suomessa mittarien asennukset alkavat tänä vuonna. Uusien etäluettavien mittarien myötä kuluttajat pystyvät helpommin seuraamaan sekä ohjaamaan energiankäyttöään ja siten parantamaan energiatehokkuutta. Energia-alalla tehtävät investointipäätökset kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Voimalaitosten keskimääräinen käyttöikä on vuotta. Naantalin voimalaitoksemme täyttää tulevana kesänä 50 vuotta. Laitos on erinomainen esimerkki siitä, miten osaava käyttö ja kunnossapito lisäävät voimalaitoksen elinikää merkittävästi ja varmistavat jatkuvan, erinomaisen käytettävyyden. Nyt on kuitenkin oikea aika katsoa Naantalin osalta tulevaisuuden ratkaisuja. Uusi voimalaitosyksikkö tarvitaan ja uskon, että alueen yhteistyökumppaneiden kanssa löydämme erinomaisen, kestävän kehityksen mukaisen ratkaisun alueelle. Biopolttoaineisiin pohjautuva tuotanto on päällimmäinen vaihtoehto suunnitelmissamme. Teimme merkittävän yrityskaupan helmikuussa 2008 Venäjälle ja olemme vahvasti sitoutuneita tekemään toiminnoistamme siellä menestyksen. Venäjä on kasvumarkkina. Sen talous kasvaa taantuman jälkeen muita kotimarkkinoitamme nopeammin. Venäjän sähköreformi on edennyt maan hallituksen tekemien päätösten mukaisesti. Kilpailluilla markkinoilla myydyn sähkön osuus nostettiin Venäjällä 60 prosenttiin vuoden 2010 alusta lähtien. Reformin mukaisesti kaikki sähkö tukkumarkkinoilla hinnoitellaan markkinaperusteisesti vuoden 2011 alusta alkaen.

4 Yhtiökokous (8) OAO Fortumin meneillään oleva investointiohjelma nostaa sähköntuotantokapasiteettimme nykyisestä noin MW:sta hieman yli MW:iin. Ohjelman sisältämästä seitsemästä uudesta yksiköstä kolme valmistuu vuonna Tavoitteenamme on parantaa energiatehokkuutta Venäjällä merkittävästi. Tästä on esimerkkinä Fortumin ja Tšeljabinskin aluehallinnon sopimus laajan energiatehokkuusyhteistyön käynnistämisestä. Ohjelman mittavin toimenpide on Tšeljabinskin kaukolämpöjärjestelmän automaatio- ja perusparannusprojekti. Tämän tuloksena energiatehokkuus alueella paranee yli 30 prosenttia ja polttoaineen käyttö sekä päästöt vähenevät merkittävästi. Harva ehkä tietää, että OAO Fortumin hankinnan myötä Fortumista tuli maailman neljänneksi suurin lämmöntuottaja. Lämmöntuotantomme nojaa tehokkaaseen sähkön- ja lämmön yhteistuotantoon. Venäjällä energiamarkkinoita on kehitetty markkinalähtöisesti. Uskon markkinaehtoisen kehityksen etenevän myös Euroopassa. Vaikka Pohjoismaisella sähkömarkkinallakin on vielä kehitettävää, on se toiminut edelläkävijänä muille sähkömarkkina-alueille. Suunta on oikea ja olen varma siitä, että tulevaisuudessa markkinaehtoinen, Euroopan laajuinen sähkön tukkumarkkina on kaikkien etu. Se lisää kilpailua, parantaa toimitusvarmuutta ja mahdollistaa ilmastotavoitteiden saavuttamisen alhaisimmin mahdollisin kustannuksin koko yhteiskunnan kannalta. Euroopan unioni panostaa vahvasti energiamarkkinoiden kehittämiseen ja jäsenmaat, Suomi mukaan lukien, ovat sitoutuneet toimivien Euroopan-laajuisten sähkön sisämarkkinoiden muodostamiseen. Tästä osoituksena on EU:n panostus sähkön ja kaasun siirtoyhteyksien rakentamiseen. Sähkön siirtoyhteyksien määrän Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan välillä on suunniteltu kaksinkertaistuvan tällä vuosikymmenellä. Energiamarkkinoiden tehokkuuden lisäämisessä ja ilmastonmuutoshaasteisiin vastaamisessa keskeistä olisi myös harmonisoida erilaiset kansalliset tukijärjestelmät. Näin investointeja syntyy sinne missä se on järkevintä. Pelkästään siirtymällä Pohjoismaissa kansallisista tukijärjestelmistä yhteisiin mekanismeihin voisimme säästää Pohjoismaissa yhteensä jopa 950 miljoonaa euroa vuodessa, kun pyrimme kohti sovittuja uusiutuvan energian tavoitteita vuoteen 2020 mennessä.

5 Yhtiökokous (8) Energiayhtiöillä on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, koska suurin osa kasvihuonekaasuista syntyy energian tuotannossa ja kulutuksessa. Fortum kehittää ja soveltaa aktiivisesti uusia teknologioita, jotka tukevat kehitystä kohti hiilidioksiditonta energiajärjestelmää. Vuonna 2009 Fortumin T&K-toiminta painottui voimakkaasti jo aiemmin mainitsemani ydinvoima-kaukolämpökonseptin kehittämiseen sekä älykkäisiin sähköverkkoihin ja sähköajoneuvojen latausinfrastruktuuriin. Viime vuonna älykkäistä sähköverkoista tuli Fortumin T&K-toiminnan keskeinen uusi osa-alue. Kehitystyössä testataan ratkaisuja, joiden avulla esimerkiksi uusiutuvista energianlähteistä, kuten aurinkopaneeleista, tuotettu ylijäämäenergia voidaan syöttää sähköverkkoon. Älykkäitä sähköverkkoja koskevaan kehitystoimintaan liittyvät läheisesti myös sähköautot. Uskomme, että sähköautot ovat olennainen osa tulevaisuuden liikennettä. Fortum edistää ladattavien sähköautojen käyttöönottoa kehittämällä niiden tarvitsemaa infrastruktuuria. Vuonna 2009 Fortum jatkoi aktiivisesti sähköajoneuvoihin liittyviä hankkeita. Olemme muun muassa olleet mukana kehittämässä Valmet-Automotiven kanssa Eva-konseptisähköautoa. Se esiteltiin ensikertaa Geneven automessuilla tämän kuun alussa ja siihen voitte tutustua tänään täällä Finlandia-talolla. Fortum on myös jatkanut yhdessä TVO:n kanssa hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin kehittämistä Meri-Porin voimalaitokselle. Hankkeen tavoitteena on talteenottaa, kuljettaa ja varastoida yli 1,2 miljoonaa tonnia hiilidioksidia vuosittain. Tämä vastaa noin 1,5 % Suomen kaikista CO 2 -päästöistä. Tavoittelemme Meri-Porin hankkeelle paikkaa EU:n ohjelmaan, jossa tuetaan vuoteen 2015 mennessä rakennettavia hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin sekä uusiutuvan energian demonstraatioprojekteja. Pääsy EU:n demonstraatio-ohjelmaan on edellytys tämän mittaluokan hankkeen toteuttamiselle Suomessa. Hankkeen toteutukseen tarvitaankin nyt toteuttajaosapuolten sitoutumisen lisäksi vahvaa poliittista tahtoa ja kansallista rahoitusta. Toteutuessaan sillä olisi merkittävä kansantaloudellinen vaikutus. Hanke lisäisi myös suomalaista tietotaitoa yhdessä merkittävimmistä ilmastoteknologioista ja loisi parhaimmillaan mahdollisuuden kehittää tästä teknologiasta menestyvä suomalainen vientituote.

6 Yhtiökokous (8) Fortumin T&K-toiminnan perustana on aina ollut verkostojen ja kumppanuussuhteiden rakentaminen johtavien tutkimusorganisaatioiden, suunnittelualan yritysten sekä laitteiden ja laitosten toimittajien kanssa. Yksi merkittävimmistä, viimeaikaisista kumppanuuksistamme on viimeistelyvaiheessa oleva uusi yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa. Tässä Fortumin hallituksen hyväksymässä ohjelmassa on kyse monivuotisesta hankkeesta, jossa tutkitaan energiantuotantoa ja -käyttöä sekä energiamarkkinoita. Hanke on arvoltaan noin 3 miljoonaa euroa, joka sijoitetaan Aalto-yliopiston peruspääomaan. Kumppanuus on jatkoa Fortumin yhteistyölle Aalto-yliopiston muodostavien korkeakoulujen kanssa Fortumin liiketoimintojen edistämiseksi. Eri alojen yhdistäminen Aalto-yliopiston tutkimuksessa ja opetuksessa auttaa Fortumia kehittämään aiempaa monipuolisempaa tutkimusyhteistyötä. Yhtiömme määrätietoinen kehitystyö tulevaisuuden haasteita varten on edennyt hyvin tuloksin. Olemme kehittäneet organisaatiotamme yksinkertaisemmaksi ja tehokkaammaksi. Uusi organisaatiomme astui voimaan lokakuun alussa. Sen myötä meillä on paremmat lähtökohdat kohdata toimintaympäristössämme tapahtuvat muutokset. Uudessa liiketoimintarakenteessa meillä on neljä divisioonaa: Power, Heat, Electricity Solutions and Distribution ja Russia. Konsernin esikuntatoimintoihin kuuluvat Talous-, Henkilöstöyksikkö-, Yhteiskuntasuhteet ja kestävä kehitys- sekä Strategia ja T&K. Tämä rakenne antaa eväät tehokkaampaan päätöksentekoon ja liiketoiminnan ohjaukseen. Tässä yhteydessä haluaisin esitellä Fortumin johtoryhmän. Anne Brunila toimii konsernin yhteiskuntasuhteiden ja kestävän kehityksen johtajana. Alexander Chuvaev on Russia-divisioonan johtaja ja toimii myös OAO Fortumin toimitusjohtaja sekä Venäjän maavastaavana. Mikael Frisk on konsernin henkilöstöjohtaja. Timo Karttinen vastaa Electricity Solutions and Distribution -divisioonan johtamisesta ja toimii myös Suomen ja Norjan maavastaavana. Juha Laaksonen on konsernin talousjohtaja ja vastaa myös konsernin IT- ja ostotoiminnoista. Per Langer toimii Heat-divisioonan johtajana ja on lisäksi Ruotsin, Puolan ja Baltian maiden maavastaava. Maria Paatero-Kaarnakari on konsernin strategia- ja T&K -johtaja. Matti Ruotsala toimii Power-divisioonan johtajana.

7 Yhtiökokous (8) Tällä johtoryhmällä ja sen vahvalla, monipuolisella osaamisella meidän on hyvä jatkaa yhtiön kehittämistä. Edellä mainittujen asioiden lisäksi Fortumin vuoteen mahtuu myös monia muita positiivisia tapahtumia. Maineemme on kohentunut ja kestävän kehityksen panostuksemme ovat saaneet tunnustusta. Myös osakkaidemme lukumäärä nousi merkittävästi viime vuonna. Teitä osakkeenomistajia on yhteensä jo yli Tämä on mielestäni osoitus yhtiön kiinnostavuudesta, ja teemmekin kaikkemme sen eteen, että Fortumin osake tulee olemaan ostamisen ja omistamisen arvoinen myös jatkossa. Fortumin visio on olla ensiluokkainen sähkö- ja lämpöyhtiö ja kestävän kehityksen edelläkävijä. Visio kuvastaa vahvaa sitoutumistamme erinomaisiin tuloksiin kaikessa toiminnassamme. Se kuvaa myös näkemystämme siitä, että kestävä kehitys jossa taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristövastuu ovat tasapainossa on yhtiölle menestystekijä. Osakkeenomistajamme voivat olla tyytyväisiä siitä, että ovat omistajana yhtiössä, jonka taloudellinen tulos on vahva, ja joka samalla huolehtii esimerkillisesti velvollisuuksistaan ympäristöä ja yhteiskuntaa kohtaan. Strategiamme mukaisesti olemme 2000-luvulla keskittyneet sähkö- ja lämpöliiketoimintaan Pohjoismaiden, Venäjän ja Itämeren alueella. Olemme myös kehittäneet määrätietoisesti hiilidioksidipäästötöntä ja joustavaa tuotantoportfoliotamme. Tänä vuonna tarkoituksenamme on arvioida, minkälaisia mahdollisuuksia ja haasteita energia-ala tarjoaa Fortumille tulevaisuudessa. Tämä on kuluvana vuonna oleellinen osa uuden johtoryhmämme työtä. Tulevaisuuden kasvavaan sähkönkysyntään ja ilmastonmuutoksen asettamiin vaatimuksiin valmistautumisessa Fortumia tukee sen vahva tase ja hyvä kannattavuus. Niiden avulla säilytämme liikkumavaramme ja varmistamme, että voimme toteuttaa strategiaamme joustavasti. Voimme tehdä suunnittelemamme investoinnit ja olemme valmiita myös tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin, kun niiden aika koittaa. Energia-alalla tulevaisuus on rakennettava tänään, ja nyt tehtävät päätökset vaikuttavat useiden sukupolvien elämään. Fortumin toiminnan tarkoituskin kertoo, että "energiamme edesauttaa nykyisten ja tulevien sukupolvien elämää. Työni Fortumin toimitusjohtajana on varmasti vaativa, mutta olen voinut tarttua haasteisiin optimismilla, rohkeudella ja vahvalla sitoutumisella, ennen kaikkea siksi että voin luottaa Fortumin osaavaan ja ammattitaitoiseen henkilöstöön. Tämä on

8 Yhtiökokous (8) mahdollistanut yhtiön kehittymisen ja edistymisen tavoitteissaan. Jokapäiväisessä toiminnassamme meitä ohjaavat arvomme: tuloksellisuus, yhteishenki, eettisyys, luovuus ja uudistumisen halu. Näiden periaatteiden pohjalta meidän on hyvä jatkaa eteenpäin ja tehdä Fortumista yhä vahvempi ja kilpailukykyisempi yhtiö. Kiitos!

katsaus TOIMITUSJOHTAJAN TAPIO KUULA ous 2011 Yhtiökokous 2011 Y a Bolagsstämma 2011 B

katsaus TOIMITUSJOHTAJAN TAPIO KUULA ous 2011 Yhtiökokous 2011 Y a Bolagsstämma 2011 B katsaus TOIMITUSJOHTAJAN TAPIO KUULA 31.3.2011 ou11 Yhtiökokou11 Y ou11 Yhtiö JAPANIN LUONNONKATASTROFI Toipuminen maan historian suurimmasta maanjäristyksestä ja hyökyaallosta kestää kauan Fukushiman

Lisätiedot

Pohjoismaiden johtava sähkö- ja lämpöyhtiö

Pohjoismaiden johtava sähkö- ja lämpöyhtiö Pohjoismaiden johtava sähkö- ja lämpöyhtiö Mika Paloranta Sijoittajasuhdejohtaja Fortum Oyj Pörssi-ilta 11.11.28 Espoo, Hanasaari Globaali voimakkaasti kasvava energian ja sähkön kysyntä Primäärienergian

Lisätiedot

Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030

Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Toimitusjohtaja Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 1 Edessä sähköjärjestelmän suurin murros: strategia antaa hyvät

Lisätiedot

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet

Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Hiilineutraalin energiatulevaisuuden haasteet Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 1 Energia on Suomelle hyvinvointitekijä Suuri energiankulutus Energiaintensiivinen

Lisätiedot

Liiketoimintakatsaus. Markus Rauramo 9.4.2013

Liiketoimintakatsaus. Markus Rauramo 9.4.2013 Liiketoimintakatsaus Markus Rauramo 9.4.2013 Liiketoimintakatsaus Fortumin strategia Liiketoimintojen kehitys Investoinnit Vuosi 2012 keskeisten tunnuslukujen valossa Asiakastyytyväisyys Henkilöstö ja

Lisätiedot

Pohjoismaiden johtava sähkö- ja lämpöyhtiö

Pohjoismaiden johtava sähkö- ja lämpöyhtiö Pohjoismaiden johtava sähkö- ja lämpöyhtiö Tapio Kuula Toimitusjohtaja Fortum Oyj Sijoitus-Invest 2009, Wanha Satama 11. - 12.11.2009 Helsinki Fortum johtava sähkö- ja lämpöyhtiö Pohjoismaissa Listattu

Lisätiedot

Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2012 26.4.2012

Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2012 26.4.2012 Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2012 26.4.2012 1 Vuoden 2012 ensimmäisen neljänneksen keskeiset tapahtumat Kokonaisuudessaan hyvä operatiivinen tulos Vahva kassavirta, 553 miljoonaa euroa, +22

Lisätiedot

Puhdasta energiaa tulevaisuuden tarpeisiin. Fortumin näkökulmia vaalikaudelle

Puhdasta energiaa tulevaisuuden tarpeisiin. Fortumin näkökulmia vaalikaudelle Puhdasta energiaa tulevaisuuden tarpeisiin Fortumin näkökulmia vaalikaudelle Investoiminen Suomeen luo uusia työpaikkoja ja kehittää yhteiskuntaa Fortumin tehtävänä on tuottaa energiaa, joka parantaa nykyisen

Lisätiedot

Kestävä kehitys Fortumissa

Kestävä kehitys Fortumissa Kestävä kehitys Fortumissa Fortum For a cleaner world 2 3 Fortum luo arvoa 4 Edistämme YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista (SDG) Tärkeimmät vaikutuksemme SDG-tavoitteisiin 5 Tekojamme vuonna

Lisätiedot

Sähkön ja lämmön tuotanto sekä myynti

Sähkön ja lämmön tuotanto sekä myynti 1 Fortum Venäjällä Sähkön ja lämmön tuotanto sekä myynti OAO Fortum (aiemmin TGC-10) Toimii Uralilla ja Länsi-Siperiassa Tjumenin ja Khanti- Manskin alueella öljyn ja kaasun tuotantoalueiden ytimessä sekä

Lisätiedot

Fortumin johtoryhmä 31.12.2013

Fortumin johtoryhmä 31.12.2013 Fortumin vuosikertomus 2013 Fortum on vahvasti kestävään kehitykseen sitoutunut energiayhtiö. Vastaamme asiakkaidemme tarpeisiin tuottamalla, myymällä ja jakelemalla sähköä ja lämpöä sekä tarjoamalla energia-alan

Lisätiedot

Suomen ilmasto- ja energiastrategia Fingridin näkökulmasta. Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, Fingrid Oyj

Suomen ilmasto- ja energiastrategia Fingridin näkökulmasta. Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, Fingrid Oyj Suomen ilmasto- ja energiastrategia Fingridin näkökulmasta Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, Fingrid Oyj Käyttövarmuuspäivä Finlandia-talo 26.11.2008 2 Kantaverkkoyhtiön tehtävät Voimansiirtojärjestelmän

Lisätiedot

Kasvua Venäjältä OAO FORTUM TGC-1. Nyagan. Tobolsk. Tyumen. Argajash Chelyabinsk

Kasvua Venäjältä OAO FORTUM TGC-1. Nyagan. Tobolsk. Tyumen. Argajash Chelyabinsk Kasvua Venäjältä Kasvua Venäjältä Venäjä on maailman neljänneksi suurin sähkönkuluttaja, ja sähkön kysyntä maassa kasvaa edelleen. Venäjä on myös tärkeä osa Fortumin strategiaa ja yksi yhtiön kasvun päätekijöistä.

Lisätiedot

Kestävä kehitys Fortumissa

Kestävä kehitys Fortumissa Kestävä kehitys Fortumissa Fortum For a cleaner world 2 3 Fortum luo arvoa Edistämme YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista (SDG) Tärkeimmät vaikutuksemme SDG-tavoitteisiin 4 Tekojamme vuonna

Lisätiedot

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina

Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Tukijärjestelmät ilmastopolitiikan ohjauskeinoina Marita Laukkanen Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) 26.1.2016 Marita Laukkanen (VATT) Tukijärjestelmät ja ilmastopolitiikka 26.1.2016 1 / 13 Miksi

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus Toimitusjohtajan katsaus Tapio Kuula Toimitusjohtaja Verkställande direktörens översikt Tapio Kuula Verkställande direktör Toimitusjohtajan katsaus Toimintaympäristö Strategia Investoinnit Suomen sähköverkkoliiketoiminnan

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi - maaliskuu 2007 24.4.2007

Osavuosikatsaus Tammi - maaliskuu 2007 24.4.2007 Osavuosikatsaus Tammi - maaliskuu 2007 24.4.2007 Vankka tuloskehitys jatkui Paras neljännestulos lämpimästä säästä ja alhaisesta spot-hinnasta huolimatta Hyvät suojaukset Vahva kassavirta Markets-segmentin

Lisätiedot

Tasapainoisempi tuotantorakenne Venäjällä. Tapio Kuula Toimitusjohtaja Fortum

Tasapainoisempi tuotantorakenne Venäjällä. Tapio Kuula Toimitusjohtaja Fortum Tasapainoisempi tuotantorakenne Venäjällä Tapio Kuula Toimitusjohtaja Fortum Etenemme strategian mukaisesti Missio Fortumin toiminnan tarkoitus on tuottaa energiaa, joka edesauttaa nykyisten ja tulevien

Lisätiedot

Kestävä kehitys Fortumissa pääkohtia vuodelta 2014. Maaliskuu 2015

Kestävä kehitys Fortumissa pääkohtia vuodelta 2014. Maaliskuu 2015 Kestävä kehitys Fortumissa pääkohtia vuodelta 2014 Maaliskuu 2015 Fortum pähkinänkuoressa 2014 Fortumin raportointisegmentit Vertailukelpoinen liikevoitto (EBITA) Power and Technology Fortumin sähköntuotanto,

Lisätiedot

Kestävä kehitys Fortumissa pääkohtia vuodelta 2014. Maaliskuu 2015

Kestävä kehitys Fortumissa pääkohtia vuodelta 2014. Maaliskuu 2015 Kestävä kehitys Fortumissa pääkohtia vuodelta 2014 Maaliskuu 2015 Fortum pähkinänkuoressa 2014 Fortumin raportointisegmentit Vertailukelpoinen liikevoitto (EBITA) Power and Technology Fortumin sähköntuotanto,

Lisätiedot

Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu

Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2011 20.10.2011 Päätapahtumia kolmannella vuosineljänneksellä Tulos viime vuoden tasolla Vesi- ja ydinvoimatuotannon volyymit kasvoivat Venäjän investointiohjelma

Lisätiedot

Sähkön ja lämmön tuotanto sekä myynti

Sähkön ja lämmön tuotanto sekä myynti 1 Fortum Venäjällä Sähkön ja lämmön tuotanto sekä myynti OAO Fortum (aiemmin TGC-10) Toimii Uralilla ja Länsi-Siperiassa Tjumenin ja Khanti- Manskin alueella öljyn ja kaasun tuotantoalueiden ytimessä sekä

Lisätiedot

Energia-ala matkalla hiilineutraaliin tulevaisuuteen

Energia-ala matkalla hiilineutraaliin tulevaisuuteen Energia-ala matkalla hiilineutraaliin tulevaisuuteen Kohti hiilineutraalia kaupunkia näkökulmia tavoitteeseen Seminaari 22.2.2018, klo 12.00-15.00 Tampereen valtuustosali Näkökulmia energiaalan murrokseen

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus Toimitusjohtajan katsaus Timo Karttinen Väliaikainen toimitusjohtaja, talousjohtaja Verkställande direktörens översikt Timo Karttinen Tf. verkställande direktör, ekonomichef Toimitusjohtajan katsaus Fortum

Lisätiedot

Energiateollisuuden tulevaisuuden näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus Kaukolämpöpäivät Mikkeli

Energiateollisuuden tulevaisuuden näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus Kaukolämpöpäivät Mikkeli Energiateollisuuden tulevaisuuden näkymiä Jukka Leskelä Energiateollisuus Kaukolämpöpäivät Mikkeli Suomessa monet asiat kehittyvät nopeasti yhteiskunnan toivomalla tavalla Bioenergia Tuulivoima Energiatehokkuus

Lisätiedot

Fortum Otso -bioöljy. Bioöljyn tuotanto ja käyttö sekä hyödyt käyttäjälle

Fortum Otso -bioöljy. Bioöljyn tuotanto ja käyttö sekä hyödyt käyttäjälle Fortum Otso -bioöljy Bioöljyn tuotanto ja käyttö sekä hyödyt käyttäjälle Kasperi Karhapää Head of Pyrolysis and Business Development Fortum Power and Heat Oy 1 Esitys 1. Fortum yrityksenä 2. Fortum Otso

Lisätiedot

Kohti tulevaisuuden energiajärjestelmiä ja aurinkotaloutta. Tapio Kuula Toimitusjohtaja

Kohti tulevaisuuden energiajärjestelmiä ja aurinkotaloutta. Tapio Kuula Toimitusjohtaja Kohti tulevaisuuden energiajärjestelmiä ja aurinkotaloutta Tapio Kuula Toimitusjohtaja Energiasektoriin vaikuttavat globaalit megatrendit Lainsäädännön muutokset Luonnonvarojen niukkuus ja energiapula

Lisätiedot

Tilinpäätös 2007 31.1.2008

Tilinpäätös 2007 31.1.2008 Tilinpäätös 2007 31.1.2008 Hyvä vuosi Hyvä taloudellinen tulos Korkeampi sähkön tukkumyyntihinta haastavassa markkinaympäristössä 39,7 euroa/mwh vuonna 2007 (+7 %) vs. Nordpool 27,9 euroa/mwh (-43 %) Fortumin

Lisätiedot

Fortum Oyj:n varsinainen. Fortum Abp:s ordinarie. ous 2012 Yhtiökokous 2012 Y

Fortum Oyj:n varsinainen. Fortum Abp:s ordinarie. ous 2012 Yhtiökokous 2012 Y Fortum Oyj:n varsinainen Fortum Abp:s ordinarie 2 Yhtiökok2 Y a Bolag2 B iökok2 Yhti TOIMITUSJOHTAJAN katsaus TAPIO KUULA 11.4.2012 2 Yhtiökok2 Y a Bolag2 B iökok2 Yhti Vahva taloudellinen asema Hallituksen

Lisätiedot

Ajankohtaista Fortumissa. Jouni Haikarainen Johtaja, Fortum Heat-divisioona, Suomi

Ajankohtaista Fortumissa. Jouni Haikarainen Johtaja, Fortum Heat-divisioona, Suomi Ajankohtaista Fortumissa Jouni Haikarainen Johtaja, Fortum Heat-divisioona, Suomi Power-divisioonaan kuuluvat Fortumin sähköntuotanto, fyysinen tuotannonohjaus ja trading-toiminta sekä asiantuntijapalvelut

Lisätiedot

Askeleita kohti C02-vapaata tulevaisuutta

Askeleita kohti C02-vapaata tulevaisuutta Askeleita kohti C02-vapaata tulevaisuutta Climbus Päätösseminaari 2009 9.-10 kesäkuuta Finlandia talo, Helsinki Marja Englund Fortum Power and Heat Oy 11 6 2009 1 Sisältö Hiilidioksidin talteenotto ja

Lisätiedot

Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2012 19.10.2012

Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2012 19.10.2012 Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2012 19.10.2012 Erittäin haastava toimintaympäristö Pohjoismaat Sähkönkulutus Pohjoismaissa viime vuoden tasolla, teollisen kulutuksen laskusta huolimatta Pohjoismaiset

Lisätiedot

Integroitu bioöljyn tuotanto. BioRefine loppuseminaari 27.11.2012 Jukka Heiskanen Fortum Power and Heat Oy

Integroitu bioöljyn tuotanto. BioRefine loppuseminaari 27.11.2012 Jukka Heiskanen Fortum Power and Heat Oy Integroitu bioöljyn tuotanto BioRefine loppuseminaari 27.11.2012 Jukka Heiskanen Fortum Power and Heat Oy 1 Fortum ja biopolttoaineet Energiatehokas yhdistetty sähkön- ja lämmöntuotanto (CHP) on keskeinen

Lisätiedot

www.energia.fi/fi/julkaisut/visiot2050

www.energia.fi/fi/julkaisut/visiot2050 Vision toteutumisen edellytyksiä: Johdonmukainen ja pitkäjänteinen energiapolitiikka Ilmastovaikutus ohjauksen ja toimintojen perustana Päästöillä maailmanlaajuinen hinta, joka kohdistuu kaikkiin päästöjä

Lisätiedot

Omakustannushintainen mankalatoimintamalli. lisää kilpailua sähköntuotannossa

Omakustannushintainen mankalatoimintamalli. lisää kilpailua sähköntuotannossa Omakustannushintainen mankalatoimintamalli lisää kilpailua sähköntuotannossa Mankalatoimintamalli lisää kilpailua sähkömarkkinoilla Omakustannushintainen mankalatoimintamalli tuo mittakaava- ja tehokkuusetuja

Lisätiedot

Toimintaympäristö: Fortum

Toimintaympäristö: Fortum Toimintaympäristö: Fortum SAFIR2014 Strategiaseminaari 22.4.2010, Otaniemi Petra Lundström Vice President, CTO Fortum Oyj Sisältö Globaali haastekuva Fortum tänään Fortumin T&K-prioriteetit Ajatuksia SAFIRin

Lisätiedot

Kivihiilen energiakäyttö päättyy. Liikenteeseen lisää biopolttoaineita Lämmitykseen ja työkoneisiin biopolttoöljyä

Kivihiilen energiakäyttö päättyy. Liikenteeseen lisää biopolttoaineita Lämmitykseen ja työkoneisiin biopolttoöljyä Kivihiilen energiakäyttö päättyy Liikenteeseen lisää biopolttoaineita Lämmitykseen ja työkoneisiin biopolttoöljyä Kivihiilen ja turpeen verotusta kiristetään Elinkaaripäästöt paremmin huomioon verotuksessa

Lisätiedot

Kohti päästöttömiä energiajärjestelmiä

Kohti päästöttömiä energiajärjestelmiä Kohti päästöttömiä energiajärjestelmiä Prof. Sanna Syri, Energiatekniikan laitos, Aalto-yliopisto Siemensin energia- ja liikennepäivä 13.12.2012 IPCC: päästöjen vähentämisellä on kiire Pitkällä aikavälillä

Lisätiedot

Fortumin yhtiökokous 11.4.2012

Fortumin yhtiökokous 11.4.2012 Puhe 1 (7) Fortumin yhtiökokous 11.4.2012 Toimitusjohtaja Tapio Kuula Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat osakkeenomistajat, hyvät naiset ja herrat, Ärade ordförande, bästa aktieägare, mina damer och herrar,

Lisätiedot

Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammikuu-syyskuu

Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammikuu-syyskuu Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammikuu-syyskuu 21 21.1.21 Päätapahtumia Strategia ja taloudelliset tavoitteet Liiketoimintaympäristö parantunut Vakaa tulostaso jatkui 87 % (92 %) EU:ssa tuotetusta sähköstä

Lisätiedot

Energiajärjestelmän tulevaisuus Vaikuttajien näkemyksiä energia-alan tulevaisuudesta. Helsingissä,

Energiajärjestelmän tulevaisuus Vaikuttajien näkemyksiä energia-alan tulevaisuudesta. Helsingissä, Energiajärjestelmän tulevaisuus Vaikuttajien näkemyksiä energia-alan tulevaisuudesta Helsingissä, 14.2.2018 Kyselytutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti Pohjolan Voiman toimeksiannosta strukturoidun

Lisätiedot

HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA. Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri

HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA. Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri HELEN KOHTI ILMASTONEUTRAALIA TULEVAISUUTTA Rauno Tolonen Ilmasto- ja energiatehokkuuspäällikkö Laituri 29.11.2017 HELENIN LÄHTÖKOHDAT HELSINGIN VUODEN 2030 JA 2035 TAVOITTEISIIN Helsinki tulee saavuttamaan

Lisätiedot

- TILINPÄÄTÖS Power Heat Russia Distribution Electricity Sales

- TILINPÄÄTÖS Power Heat Russia Distribution Electricity Sales TILINPÄÄTÖS 2012 1 Tilinpäätös 2012 Konsernin liiketoimintarakenne Divisioona Power Heat Russia Electricity Solutions and Distribution (ESD) Liiketoiminta Divisioonaan kuuluvat Fortumin sähköntuotanto

Lisätiedot

Sähkövisiointia vuoteen 2030

Sähkövisiointia vuoteen 2030 Sähkövisiointia vuoteen 2030 Professori Sanna Syri, Energiatekniikan laitos, Aalto-yliopisto SESKO:n kevätseminaari 20.3.2013 IPCC: päästöjen vähentämisellä on kiire Pitkällä aikavälillä vaatimuksena voivat

Lisätiedot

Fortum ja Ekokem yhdessä vahva pohjoismainen kiertotalousyhtiö

Fortum ja Ekokem yhdessä vahva pohjoismainen kiertotalousyhtiö Fortum ja Ekokem yhdessä vahva pohjoismainen kiertotalousyhtiö Pekka Lundmark, toimitusjohtaja Markus Rauramo, City Solutions divisioonan johtaja 27. toukokuuta 2016 1 Fortum ostaa Ekokemin Ainutlaatuinen

Lisätiedot

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics)

Vähäpäästöisen talouden haasteita. Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Vähäpäästöisen talouden haasteita Matti Liski Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Kansantaloustiede (economics) Haaste nro. 1: Kasvu Kasvu syntyy työn tuottavuudesta Hyvinvointi (BKT) kasvanut yli 14-kertaiseksi

Lisätiedot

Kysyntäjousto Fingridin näkökulmasta. Tasevastaavailtapäivä 20.11.2014 Helsinki Jonne Jäppinen

Kysyntäjousto Fingridin näkökulmasta. Tasevastaavailtapäivä 20.11.2014 Helsinki Jonne Jäppinen Kysyntäjousto Fingridin näkökulmasta Tasevastaavailtapäivä 20.11.2014 Helsinki Jonne Jäppinen 2 Sähköä ei voi varastoida: Tuotannon ja kulutuksen välinen tasapaino on pidettävä yllä joka hetki! Vuorokauden

Lisätiedot

Lausunto: Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030

Lausunto: Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Lausunto: Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Kimmo Ollikka VATT Valtiovarainvaliokunta 17.2.2017 Kivihiilen energiakäytöstä luopuminen Lämmöntuotannon

Lisätiedot

Kohti uusiutuvaa ja hajautettua energiantuotantoa

Kohti uusiutuvaa ja hajautettua energiantuotantoa Kohti uusiutuvaa ja hajautettua energiantuotantoa Mynämäki 30.9.2010 Janne Björklund Suomen luonnonsuojeluliitto ry Sisältö Hajautetun energiajärjestelmän tunnuspiirteet ja edut Hajautetun tuotannon teknologiat

Lisätiedot

Yhtiökokous 3 (5) Toimitusjohtajan puhe 31.3.2011

Yhtiökokous 3 (5) Toimitusjohtajan puhe 31.3.2011 Yhtiökokous 1 (5) Toimitusjohtaja Tapio Kuulan puhe Fortumin yhtiökokouksessa 2011 Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat osakkeenomistajat, hyvät naiset ja herrat, Ärade ordförande, bästa aktieägare, mina damer

Lisätiedot

Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu

Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammi-kesäkuu 2012 19.7.2012 Toimintaympäristö jatkui haasteellisena Pohjoismaat Sähkönkulutus Pohjoismaissa viime vuoden tasolla teollisen kulutuksen laskusta huolimatta Pohjoismaiset

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi - kesäkuu 2007 18.7.2007

Osavuosikatsaus Tammi - kesäkuu 2007 18.7.2007 Osavuosikatsaus Tammi - kesäkuu 2007 18.7.2007 Hyvä tuloskehitys jatkui Hyvä tulos toisella neljänneksellä Erittäin vahva kassavirta Selvästi parantunut Marketsin tulos toisella neljänneksellä Paremmat

Lisätiedot

Kestävä kehitys Fortumissa

Kestävä kehitys Fortumissa Kestävä kehitys Fortumissa Fortumin visio on entistä ajankohtaisempi - For a cleaner world 2 3 Fortum luo arvoa 4 Edistämme YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista (SDG) Tärkeimmät vaikutuksemme

Lisätiedot

Odotukset ja mahdollisuudet

Odotukset ja mahdollisuudet Odotukset ja mahdollisuudet Odotukset ja mahdollisuudet teollisuudelle teollisuudelle Hannu Anttila Hannu Anttila Strategiajohtaja, Metsä Group Strategiajohtaja, Metsä Group Strategiatyön aloitusseminaari

Lisätiedot

Kansallinen energiaja ilmastostrategia

Kansallinen energiaja ilmastostrategia Kansallinen energiaja ilmastostrategia Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Petteri Kuuva Tervetuloa Hiilitieto ry:n seminaariin 21.3.2013 Tekniska, Helsinki Kansallinen energia- ja ilmastostrategia

Lisätiedot

Lähienergialiiton kevätkokous

Lähienergialiiton kevätkokous Lähienergialiiton kevätkokous 23.5.2017 Tarja Hellstén tarja.hellsten@vantaanenergia.fi 050 390 3300 Julkinen Vantaan Energia Oy TUOTAMME Tuotamme kaukolämpöä ja sähköä jätevoimalassa ja Martinlaakson

Lisätiedot

Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle 2010-luvulla

Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle 2010-luvulla Kivihiilen merkitys huoltovarmuudelle ll 2010-luvulla Hiilitieto ry:n seminaari 18.3.2010 Ilkka Kananen Ilkka Kananen 19.03.2010 1 Energiahuollon turvaamisen perusteet Avointen energiamarkkinoiden toimivuus

Lisätiedot

Miten energiayhtiö hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja muuttaa perinteistä rooliaan

Miten energiayhtiö hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja muuttaa perinteistä rooliaan Miten energiayhtiö hyödyntää uusiutuvaa energiaa ja muuttaa perinteistä rooliaan Timo Toikka 0400-556230 05 460 10 600 timo.toikka@haminanenergia.fi www.haminanenergia.fi Haminan Energia lyhyesti Muutos

Lisätiedot

Maakaasu kaukolämmön ja sähkön tuotannossa: case Suomenoja

Maakaasu kaukolämmön ja sähkön tuotannossa: case Suomenoja Maakaasu kaukolämmön ja sähkön tuotannossa: case Suomenoja Maakaasuyhdistyksen syyskokous 11.11.2009 Jouni Haikarainen 10.11.2009 1 Kestävä kehitys - luonnollinen osa toimintaamme Toimintamme tarkoitus:

Lisätiedot

Kamux tilinpäätöstiedote 2018

Kamux tilinpäätöstiedote 2018 Kamux tilinpäätöstiedote 218 1.3.219 Toimitusjohtaja Juha Kalliokoski Talousjohtaja Tapio Arimo Sisältö Vuosikatsaus 218 Q4 ja 218 lyhyesti Taloudellinen kehitys Näkymät ja taloudelliset tavoitteet Yhteenveto

Lisätiedot

Älykäs kaupunkienergia

Älykäs kaupunkienergia Älykäs kaupunkienergia Lyhennelmä Pöyryn loppuraportista (kesäkuu 2018) Hankkeen rahoittaja: Energiateollisuus ry Kaukolämpötutkimus Sähkötutkimuspooli Ympäristöpooli Älykäs kaupunkienergia: kohti ilmastoneutraalia

Lisätiedot

Aurinkopaneelit omalle katollesi. Löydä oma paikkasi auringon alta

Aurinkopaneelit omalle katollesi. Löydä oma paikkasi auringon alta Aurinkopaneelit omalle katollesi Löydä oma paikkasi auringon alta Katos vaan aurinko paistaa Tee katostasi aurinkovoimala Omilla aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö on uusiutuvaa, ilmaista ja puhdasta energiaa.

Lisätiedot

Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammikuu-maaliskuu

Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammikuu-maaliskuu Fortum Oyj Osavuosikatsaus Tammikuu-maaliskuu 21 27.4.21 Liiketoimintaympäristö parantunut Sähkönkulutus Pohjoismaissa nousi 7 % Kysynnän ja tarjonnan kireä tilanne Pohjoismaissa johti hintapiikkeihin

Lisätiedot

Lahden ilmastotavoitteet ja tulevaisuus

Lahden ilmastotavoitteet ja tulevaisuus Lahden ilmastotavoitteet ja tulevaisuus Eero Vainio Lahden seudun ympäristölautakunnan puheenjohtaja Kaupunginvaltuutettu (SDP) Eero Vainio - Kuntien V ilmastokonferenssi -Tampere Lahti on kasvava ja elinvoimainen

Lisätiedot

Fortum Oyj Vuosi 2011 1.2.2012

Fortum Oyj Vuosi 2011 1.2.2012 Fortum Oyj Vuosi 2011 1.2.2012 1 Päätapahtumia vuonna 2011 Kokonaisuudessaan hyvä vuosi haastavassa ympäristössä Ydinvoiman käytettävyys Ruotsissa parani selvästi Ydinturvallisuusselvitykset tehty; laitokset

Lisätiedot

Missio ja arvot. Missio

Missio ja arvot. Missio Pohjolan Voima Omakustannushintaan perustuva toimintamalli on tehokas tapa toteuttaa energiainvestointeja. Toimintamalli mahdollistaa sen, että hankkeisiin osallistuu suoraan ja välillisesti laaja joukko

Lisätiedot

Energiatoimiala 12.11.2013

Energiatoimiala 12.11.2013 Energiatoimiala 12.11.2013 Space Systems Finland Oy Vastuussa Energiatoimialasta hankkeessa Fokus: turvallisuuskriittiset järjestelmät eri toimialoilla kuten energia, ydinvoima, lääketieteelliset laitteet

Lisätiedot

Yleistä tehoreservistä, tehotilanteen muuttuminen ja kehitys

Yleistä tehoreservistä, tehotilanteen muuttuminen ja kehitys Yleistä tehoreservistä, tehotilanteen muuttuminen ja kehitys Tehoreservijärjestelmän kehittäminen 2017 alkavalle kaudelle Energiaviraston keskustelutilaisuus 20.4.2016 Antti Paananen Tehoreservijärjestelmän

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi - syyskuu

Osavuosikatsaus Tammi - syyskuu Osavuosikatsaus Tammi - syyskuu 2007 18.10.2007 Hyvä tuloskehitys jatkui Hyvä tulos kolmannella neljänneksellä Territorial Generating Company 1:n osakeanti Fortum säilytti omistusosuutensa (25,4 %) Lenenergon

Lisätiedot

Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2018

Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2018 Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 218 23.8.218 Toimitusjohtaja Juha Kalliokoski Talousjohtaja Tapio Arimo Sisältö Puolivuosikatsaus 218 Q2/218 lyhyesti Taloudellinen kehitys Näkymät ja taloudelliset

Lisätiedot

Kamux Osavuosikatsaus tammi syyskuu 2018

Kamux Osavuosikatsaus tammi syyskuu 2018 Kamux Osavuosikatsaus tammi syyskuu 218 22.11.218 Toimitusjohtaja Juha Kalliokoski Talousjohtaja Tapio Arimo Sisältö Osavuosikatsaus 218 Q3/218 lyhyesti Taloudellinen kehitys Näkymät ja taloudelliset tavoitteet

Lisätiedot

Sähkön toimitusvarmuus ja riittävyys

Sähkön toimitusvarmuus ja riittävyys Sähkön toimitusvarmuus ja riittävyys Hiilitieto ry:n talviseminaari 26.3.2015 ylijohtaja Riku Huttunen Sisältö Komission näkemyksiä kapasiteetin riittävyyden varmistamisesta Sähkötehon riittävyys Suomessa

Lisätiedot

Fortumin Energiakatsaus

Fortumin Energiakatsaus Fortumin Energiakatsaus Kari Kankaanpää Metsäakatemia Joensuu 13.5.2016 Fortum merkittävä biomassan käyttäjä Vuosikulutus 5,1 TWh (2,6 milj. k-m 3 ), lähivuosina kasvua 50 % Biomassan osuus ¼ lämmityspolttoaineistamme

Lisätiedot

Kapasiteettikorvausmekanismit. Markkinatoimikunta 20.5.2014

Kapasiteettikorvausmekanismit. Markkinatoimikunta 20.5.2014 Kapasiteettikorvausmekanismit Markkinatoimikunta 20.5.2014 Rakenne Sähkömarkkinoiden nykytila Hinnnanmuodostus takkuaa Ratkaisuja Fingridin näkemys EU:n nykyiset markkinat EU:n markkinamalli pohjoismainen

Lisätiedot

Älykäs energiajärjestelmä. Pekka Salomaa, Energiateollisuus ry , Clarion Hotel Helsinki Jätkäsaari

Älykäs energiajärjestelmä. Pekka Salomaa, Energiateollisuus ry , Clarion Hotel Helsinki Jätkäsaari Älykäs energiajärjestelmä Pekka Salomaa, Energiateollisuus ry 30.1.2019, Clarion Hotel Helsinki Jätkäsaari Energia-alalla koittaa asiakkaiden aika Suuret muutosilmiöt Vähähiilisyys ja uusiutuvat Haastavaa,

Lisätiedot

Kestävän kehityksen Suomi

Kestävän kehityksen Suomi Kestävän kehityksen Suomi Anne Brunila Fortum Oyj 1 Fortum tänään Nr 1 Nr 1 Nr 2 Nr 3 Lämpö Jakelu Sähkön myynti Sähköntuotanto Puola Lämmön myynti Sähkön myynti 3,7 TWh 20 GWh Pohjoismaat Sähköntuotanto

Lisätiedot

Hiilineutraali Helsinki Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari

Hiilineutraali Helsinki Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Hiilineutraali Helsinki 2035 Anni Sinnemäki Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Millaiset ilmastotavoitteet Helsingin uusi strategia asettaa? Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Lisätiedot

METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari Pöyry Management Consulting Oy

METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari Pöyry Management Consulting Oy METSÄBIOMASSAN KÄYTTÖ SÄHKÖN JA KAUKOLÄMMÖN TUOTANNOSSA TULEVAISUUDESSA Asiantuntijaseminaari - 22.3.216 Pöyry Management Consulting Oy EU:N 23 LINJAUSTEN TOTEUTUSVAIHTOEHDOT EU:n 23 linjausten toteutusvaihtoehtoja

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi - syyskuu 2005

Osavuosikatsaus Tammi - syyskuu 2005 Osavuosikatsaus Tammi - syyskuu 2005 20. lokakuuta 2005 Hyvä tuloskehitys jatkui Hyvä kolmannen neljänneksen tulos. Vahva kassavirta ja selkeästi kohonnut liikevoitto Jatkuvien liiketoimintojen vertailukelpoinen

Lisätiedot

Jämsän energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Jämsän energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Jämsän energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Jämsän energiatase 2010 Öljy 398 GWh Turve 522 GWh Teollisuus 4200 GWh Sähkö 70 % Prosessilämpö 30 % Puupolttoaineet 1215 GWh Vesivoima

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI LIIKENTEESSÄ KÄYTET- TÄVIEN VAIHTOEHTOISTEN POLTTOAINEIDEN JAKELUSTA

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI LIIKENTEESSÄ KÄYTET- TÄVIEN VAIHTOEHTOISTEN POLTTOAINEIDEN JAKELUSTA Muistio 1(3) Esa Niemelä 20.4.2017 Eduskunnan talousvaliokunnalle Viite HE 25/2017 vp, kuuleminen 21.4.2017 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI LIIKENTEESSÄ KÄYTET- TÄVIEN VAIHTOEHTOISTEN POLTTOAINEIDEN

Lisätiedot

Kohti puhdasta kotimaista energiaa

Kohti puhdasta kotimaista energiaa Suomen Keskusta r.p. 21.5.2014 Kohti puhdasta kotimaista energiaa Keskustan mielestä Suomen tulee vastata vahvasti maailmanlaajuiseen ilmastohaasteeseen, välttämättömyyteen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä

Lisätiedot

POHJOLAN VOIMA ON VOIMAVAROJEN YHDISTÄJÄ

POHJOLAN VOIMA ON VOIMAVAROJEN YHDISTÄJÄ POHJOLAN VOIMA ON VOIMAVAROJEN YHDISTÄJÄ POHJOLAN VOIMA ON VOIMAVAROJEN YHDISTÄJÄ Pohjolan Voima on voimavarojen yhdistäjä, joka lisää asiakkaidensa kilpailukykyä tuottamalla tehokkaita ja innovatiivisia

Lisätiedot

Markkinakehityksen ajankohtauskatsaus. Tasevastaavapäivä 3.11.2011 Petri Vihavainen

Markkinakehityksen ajankohtauskatsaus. Tasevastaavapäivä 3.11.2011 Petri Vihavainen Markkinakehityksen ajankohtauskatsaus Tasevastaavapäivä 3.11.2011 Petri Vihavainen Esityksen sisältö Fingridin strategia sähkömarkkinoiden kehittämisestä Ruotsi Venäjä ENTSO-E Markkinatieto Tehoreservit

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kaukolämpöpäivät Hämeenlinna

Ajankohtaiskatsaus. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kaukolämpöpäivät Hämeenlinna Ajankohtaiskatsaus Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Kaukolämpöpäivät Hämeenlinna Muutosten aikaa Maailmanpoliittinen tilanne EU:n kehitys Energiaunioni Energiamurros Maakuntauudistus 2 Energiapolitiikan

Lisätiedot

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n

TUOMAS VANHANEN. @ Tu m u Va n h a n e n TUOMAS VANHANEN KUKA Tu o m a s Tu m u Vanhanen Energiatekniikan DI Energialähettiläs Blogi: tuomasvanhanen.fi TEEMAT Kuka Halpaa öljyä Energian kulutus kasvaa Ilmastonmuutos ohjaa energiapolitiikkaa Älykäs

Lisätiedot

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Oulun tulevaisuusfoorumi

Kohti vähäpäästöistä Suomea. Oulun tulevaisuusfoorumi Kohti vähäpäästöistä Suomea Oulun tulevaisuusfoorumi 20.4.2010 Tulevaisuusselonteon sisällöstä Miksi tulevaisuusselonteko? Tulevaisuusselonteko täydentää ilmasto- ja energiastrategiaa pitkän aikavälin

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN Arto Hovi 17.10.2017 Arvio Liikenneviraston keskipitkän

Lisätiedot

ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT. Pöyry Management Consulting Oy 29.3.2012 Perttu Lahtinen

ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT. Pöyry Management Consulting Oy 29.3.2012 Perttu Lahtinen ALUEELLISTEN ENERGIARATKAISUJEN KONSEPTIT Pöyry Management Consulting Oy Perttu Lahtinen PÖYRYN VIISI TOIMIALUETTA» Kaupunkisuunnittelu» Projekti- ja kiinteistökehitys» Rakennuttaminen» Rakennussuunnittelu»

Lisätiedot

Fortumin Ruotsin sähkönsiirtoliiketoiminnan myynti

Fortumin Ruotsin sähkönsiirtoliiketoiminnan myynti Fortumin Ruotsin sähkönsiirtoliiketoiminnan myynti Huomautukset Tämä esitys ei muodosta kehotusta ostaa, merkitä tai muutoin hankkia Fortumin osakkeita. Aiemmat tulokset eivät ole tae tulevaisuuden tuloksista

Lisätiedot

SATAKUNTALIITTO 1 (2) The Regional Council of Satakunta

SATAKUNTALIITTO 1 (2) The Regional Council of Satakunta SATAKUNTALIITTO 1 (2) Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen KANNANOTTO 12.4.2010 Olkiluodolla kilpailuetuja lisäydinvoiman rakentamiseksi Suomalaisen energiapolitiikan tavoitteita ovat: kotimaista uusiutuvaa

Lisätiedot

Suomen energiaturvallisuus muuttuvassa maailmassa

Suomen energiaturvallisuus muuttuvassa maailmassa Suomen energiaturvallisuus muuttuvassa maailmassa Tietoisku Strategisen tutkimuksen neuvoston Rakkaudesta tieteeseen tilaisuudessa, Helsinki/Musiikkitalo EL-TRAN & WINLAND 14.2.2017 Profs. Pami Aalto &

Lisätiedot

Katsaus Turku Energian ajankohtaisiin ympäristöasioihin. Minna Niemelä ympäristö- ja laatupäällikkö Konsernipalvelut

Katsaus Turku Energian ajankohtaisiin ympäristöasioihin. Minna Niemelä ympäristö- ja laatupäällikkö Konsernipalvelut Katsaus Turku Energian ajankohtaisiin ympäristöasioihin Minna Niemelä ympäristö- ja laatupäällikkö Konsernipalvelut 24.11.2016 Turku Energia -konserni 2015 Konsernihallinto ja Konsernipalvelut Energialiiketoiminnot

Lisätiedot

TVO:n kuulumiset ja OL4

TVO:n kuulumiset ja OL4 TVO:n kuulumiset ja OL4 ATS Syysseminaari Jarmo Tanhua Teollisuuden Voima Oyj Ydinvoimalla tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä Sähköntuotantoa ilman hiilidioksidipäästöjä Kustannustehokas ja valmis

Lisätiedot

WÄRTSILÄ SIJOITUSKOHTEENA , Inderesin konepajailta Natalia Valtasaari, sijoittaja- ja mediasuhdejohtaja

WÄRTSILÄ SIJOITUSKOHTEENA , Inderesin konepajailta Natalia Valtasaari, sijoittaja- ja mediasuhdejohtaja WÄRTSILÄ SIJOITUSKOHTEENA 4.6.2018, Inderesin konepajailta Natalia Valtasaari, sijoittaja- ja mediasuhdejohtaja TÄMÄ ON WÄRTSILÄ MARINE SOLUTIONS 1-3/2018: 25% liikevaihdosta ENERGY SOLUTIONS 1-3/2018:

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus Kimmo Alkio. Yhtiökokous 2016

Toimitusjohtajan katsaus Kimmo Alkio. Yhtiökokous 2016 Toimitusjohtajan katsaus Kimmo Alkio Yhtiökokous 2016 Vuosi 2015 lyhyesti Hyvä vuosi Tiedolle IT-palveluissa markkinoita nopeampi kasvu Lisääntyneet investoinnit sekä yritysostot kasvun ja innovaatioiden

Lisätiedot

Sähkön tuotantorakenteen muutokset ja sähkömarkkinoiden tulevaisuus

Sähkön tuotantorakenteen muutokset ja sähkömarkkinoiden tulevaisuus Sähkön tuotantorakenteen muutokset ja sähkömarkkinoiden tulevaisuus Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Yhdyskunta ja energia liiketoimintaa sähköisestä liikenteestä seminaari 1.10.2013 Aalto-yliopisto

Lisätiedot

Äänekosken energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy

Äänekosken energiatase Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy Äänekosken energiatase 2010 Keski-Suomen Energiatoimisto/ Benet Oy 1 Äänekosken energiatase 2010 Öljy 530 GWh Turve 145 GWh Teollisuus 4040 GWh Sähkö 20 % Prosessilämpö 80 % 2 Mustalipeä 2500 GWh Kiinteät

Lisätiedot

UUSIUTUVA ENERGIA HELSINGIN ENERGIAN KEHITYSTYÖSSÄ. 4.11.2014 Atte Kallio Projektinjohtaja Helsingin Energia

UUSIUTUVA ENERGIA HELSINGIN ENERGIAN KEHITYSTYÖSSÄ. 4.11.2014 Atte Kallio Projektinjohtaja Helsingin Energia UUSIUTUVA ENERGIA HELSINGIN ENERGIAN KEHITYSTYÖSSÄ 4.11.2014 Projektinjohtaja Helsingin Energia ESITYKSEN SISÄLTÖ Johdanto Smart City Kalasatamassa Aurinkovoimalan teknisiä näkökulmia Aurinkovoimalan tuotanto

Lisätiedot

SÄHKÖN REAALIAIKAISEN MITTAUKSEN HYÖTY ASIAKKAALLE, SÄHKÖNTOIMITTAJALLE JA YHTEISKUNNALLE

SÄHKÖN REAALIAIKAISEN MITTAUKSEN HYÖTY ASIAKKAALLE, SÄHKÖNTOIMITTAJALLE JA YHTEISKUNNALLE SÄHKÖN REAALIAIKAISEN MITTAUKSEN HYÖTY ASIAKKAALLE, SÄHKÖNTOIMITTAJALLE JA YHTEISKUNNALLE ClimBus päätösseminaari Finlandia talo 9.6.-10.6.2009 Juha Rintamäki, toimitusjohtaja Vaasan Sähköverkko Oy PERUSOLETTAMUKSET

Lisätiedot