VESI-SEMENTTISUHDE, VAATIMUKSET JA MÄÄRITTÄMINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VESI-SEMENTTISUHDE, VAATIMUKSET JA MÄÄRITTÄMINEN"

Transkriptio

1 VESI-SEMENTTISUHDE, VAATIMUKSET JA MÄÄRITTÄMINEN Betoniteollisuuden ajankohtaispäivät (22)

2 Vesi-sementtisuhteen merkitys Vesi-sementtisuhde täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Professori Duff A. Abrams esitti vuonna 1918 vesisementtisuhteen vaikutuksen lujuuteen: Jossa f c on puristuslujuus K 1 ja K 2 vakioita w/c on vesi-sementtisuhde 2 (22)

3 Vesi-sementtisuhteen merkitys (jatkuu) Vesi-sementtisuhteen merkityksestä Jouni Punkin artikkelista Betoni-lehdessä (22)

4 Vesi-sementtisuhteen merkitys (jatkuu) Vaikka vesi-sementtisuhde on betonin ominaisuuksien kannalta paljon tärkeämpi parametri kuin puristuslujuus, sen määrittämistä betonista ei ole perinteisesti juuri tehty, vaan on rajoituttu puristuslujuuden testaamiseen. Tämä johtuu siitä, että puristuslujuus korreloi jossain määrin vesi-sementtisuhteen kanssa ja ennen kaikkea siksi, että puristuslujuuden määrittäminen paljon helpompaa. 4 (22)

5 Vaatimuksia by65 mukaan 5 (22)

6 Vaatimuksenmukaisuus 6 (22)

7 7 (22)

8 Mitä tämä käytännössä tarkoittaa vesisementtisuhteen kannalta Oletetaan, että 20 päivän aikana on vesi-sementtisuhteesta on tehty 20 määritystä. Vaatimus on 0,50. Sallittu poikkeama +0,02 Sallittujen poikkeamien määrä saadaan taulukosta (22)

9 Vaatimus 18 tulosta (=20 2) korkeintaan 0,50 2 tulosta 0,51 tai 0,52 0 tulosta 0,53 9 (22)

10 Miten vesi-sementtisuhde todetaan? Standardissa SFS-EN 206 todetaan, että vesi-sementtisuhde testataan laskemalla tai testaamalla. Testauksen tarkoitus on arvioida, onko määritelty vesi-sementtisuhde saavutettu. Ainakaan SFS- tai EN-standardeja vesi-sementtisuhteen määrittämiseksi ei ole laadittu. 10 (22)

11 Miten sitten tulee toimia? Yksinkertaisin ja myös Inspecta-Sertifioinnin hyväksymä tapa on käyttää luotettavan annosraportin tietoja vesi-sementtisuhteen laskennassa. Luotettavuus riippuu lähinnä kiviaineksen kosteuspitoisuuden oikeellisuudesta. 11 (22)

12 Miten sitten tulee toimia? (jatkuu) Sementtimäärän määrittäminen massasta tai kovettuneesta betonista on vaikeaa ja epätarkkaa. Siksi sideainemäärä saadaan luotettavimmin aina annosraportista. Kiviaineksen mukana tulevan vesimäärän arvioiminen on sitä vastoin ongelma. Nykyisin massan valmistuksen yhteydessä voidaan kohtuullisen hyvin huomioida kiviaineksen kosteuden vaihtelu sekottimen tehontarvetta seuraamalla, mutta tämä johtaa siihen, että annosraportin vesi-sementtisuhde ei vastaa todellisuutta. 12 (22)

13 Miten sitten tulee toimia? (jatkuu) Kiviaineksen vesi-pitoisuuden mittaamiseen ja tietojen kirjaamiseen tulee betonia valmistettaessa kiinnittää erityistä huomiota. Perinteisesti kiviaineksen kosteus määritetään määräajoin kuivattamalla käytettävää kiviainetta lämpökaapissa. Standardin mukaan kuivatuslämpötilan tulee olla 110 ± 10 C ja kuivatusta tulee jatkaa, kunnes peräkkäin suoritetuissa punnituksissa, joissa on vähintään tunnin kuivatusaikaero, punnitustulos ei muutu enempää kuin 0,1 %. Standardi tosin antaa mahdollisuuden käyttää vakiokuivatusaikaa, jolla tunnettu näyte saavuttaa vakiomassan. 13 (22)

14 Miten sitten tulee toimia? (jatkuu) Nykyisin on markkinoilla varsin tarkkoja automaattisesti kiviaineksesta kosteutta mittaavia laitteistoja. Esimerkiksi optinen mittaus, joka mittaa kiviainesrakeen pinnalla olevaa vesikerrosta, on erittäin luotettava. Tuoteryhmäohjeet kannustavat tallaisten laitteiden käyttöönottoa. 14 (22)

15 Vesimäärän mittaaminen massasta Pelkkä kiviaineksen kosteuden mittaaminen ei kuitenkaan aina riitä, vaan määräajoin massasta tulisi määrittää todellinen vesimäärä. Tämä tulee suorittaa kuivattamalla tuore massanäyte ja laskemalla punnitustuloksesta massan todellinen vesipitoisuus ja siitä edelleen vesi-sementtisuhde. Kuivattaminen voidaan tehdä liedellä, kaasupolttimella (wokkipannu) tai mikroaaltouunissa. Varsinkin wokkipannussa veden kuumeneminen ja höyrystyminen on niin nopeaa, että kiviaineisiin absorboitunut vesi saattaa räjäyttää kiviä ja lennättää niitä pois näytteestä. Varsinkin pieniraekokoisilla betoneilla mikroaaltouuni on suositeltavin. 15 (22)

16 Vesimäärän mittaaminen massasta (jatkuu) Tavallisen 1100 W mikroaaltouunin lämmitysteho on noin 700 W. Otetaan 1 kg näyte, joka sisältää 8 % vettä (80 g) 80 g veden lämmittäminen 100 C:een ja haihduttaminen vaatii energiaa Lämmittäminen: Haihduttaminen: 80g *(100 20) C * 4,2 J/ Cg = 27 kj 80g * 2260 J/g = 180 kj Mikroaaltouunilla menee veden haihduttamiseen aikaa 207 kj/0,7 kj/s =300s eli 5 min Vaikka mikroaallot eivät kiviä lämmitäkkään, siirtyy toki lämpöä vedestä niihinkin. Eli voisi ajatella, että esimerkiksi 10 minuuttia olisi riittävä aika näytteen kuivattamiseen. 16 (22)

17 Vesi-sementtisuhteen laskeminen (jatkuu) Annosraportista saadaan kiviainesten ja sementin määrät ja kuivatustuloksesta betonin vesimäärä. Näiden perusteella voidaan vesi-sementtisuhde laskea: Kiviainetta Sementtiä 1800 kg 300 kg Näyte 1000 g Haihtunutta vettä 80 g (8,0%) Näytteessä kiviainetta ja sementtiä yhteensä 920 g, joka jakaantuu: 17 (22)

18 Vesi-sementtisuhteen laskeminen (jatkuu) Näytteessä kiviainetta ja sementtiä yhteensä 920 g, joka jakaantuu: Kiviainetta 1800 kg / 2100 kg * 920 g = 789 g Sementtiä 300 kg / 2100 kg * 920 g = 131 g Oletetaan, että kiviaineksen absorptio oi 0,4 %, näin ollen kivianeksen sisällä on ollut vettä, jota ei lasketa betonissa teholliseksi vedeksi, 3 g. Tehollista vettä oli siis 77 g, Vesi-sementtisuhde oli näytteessä 77/131 = 0,59 18 (22)

19 Vesi-sementtisuhteen laskeminen (jatkuu) Edellisessä esimerkissä oli betonin valmistamiseen käytettysideaineena ainoastaan sementtiä. Nykyisten ohjeiden mukaan kaikki sementtitehtaalta tulevat sementit lasketaan sementiksi riippumatta niinden todellisesta koostumuksesta. Toisin on betonin valmistuksen yhteydessä lisättävien seosaineiden kohdalla. Niiden määrää muutettaessa sementiksi tulee käyttää k-kertoimia. Tällöin on vielä huomattava, että k-kertoimet vaihtelevat paitsi seosainemyös rasitusluokkakohtaisesti seuraavasti: 19 (22)

20 Vesi-sementtisuhteen laskeminen (jatkuu) Lentotuhka: 0,4 rasitusluokissa XC2-4, XS1-3 XS1-3 1,0 rasitusluokissa X0 XF2 ja XF4 XA1-3 XC1 XF1 ja XF3 0,0 siltä osin, kun lentotuhkan ja sementin paino-osuuksien suhde ylittää arvon 0,33, lukuun ottamatta rasitusluokkia X0, XC1, XF1 ja XF3 20 (22)

21 Vesi-sementtisuhteen laskeminen (jatkuu) Masuunikuona: 0,8 rasitusluokissa: XC2-4, XF2 ja XF4, XA-luokat, mikäli ei sulfaattirasitusta Muulloin 1,0 21 (22)

22 Vesi-sementtisuhteen laskeminen (jatkuu) silika: 2,0 kaikissa rasitusluokissa, kun vesi-sementtisuhde 0n 0,45 1,0 rasitusluokissa XC2-4 ja XF1-4, kun vesi-sementtisuhde on > 0,45 Kalkkifilleri aina 0,0 22 (22)

Betoninormit BY65: Vaatimukset ja vaatimuksenmukaisuuden osoittaminen muun kuin lujuuden suhteen. Johanna Tikkanen, Suomen Betoniyhdistys

Betoninormit BY65: Vaatimukset ja vaatimuksenmukaisuuden osoittaminen muun kuin lujuuden suhteen. Johanna Tikkanen, Suomen Betoniyhdistys Betoninormit BY65: Vaatimukset ja vaatimuksenmukaisuuden osoittaminen muun kuin lujuuden suhteen Johanna Tikkanen, Suomen Betoniyhdistys Betoninormit BY65 Oleellisia muutoksia verrattuna vanhaan normiin

Lisätiedot

Johanna Tikkanen, TkT

Johanna Tikkanen, TkT Johanna Tikkanen, TkT Suhteituksella tarkoitetaan betonin osaaineiden (sementti, runkoaine, vesi, (lisäaineet, seosaineet)) yhdistämistä niin, että sekä tuore betonimassa että kovettunut betoni saavuttavat

Lisätiedot

Betonin pakkasenkestävyyden osoittaminen pätevöitymiskurssi Helsinki Kim Johansson

Betonin pakkasenkestävyyden osoittaminen pätevöitymiskurssi Helsinki Kim Johansson Betonin pakkasenkestävyyden osoittaminen pätevöitymiskurssi Helsinki 6.2.2018 Kim Johansson Kim Johansson Erityisasiantuntija, DI Suomen Betoniyhdistys ry Pakkasenkestävyyden laadunvalvonta ja vaatimustenmukaisuuden

Lisätiedot

Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin ns. K-lujuus).

Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin ns. K-lujuus). 1 Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin ns. K-lujuus). Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävä betonin nimellislujuus

Lisätiedot

BETONIN SUHTEITUS : Esimerkki

BETONIN SUHTEITUS : Esimerkki BETONIN SUHTEITUS : Esimerkki 1 5.11.2017 Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi Kymenlaakson ammattikorkeakoulu / www.kyamk.fi Esimerkki 1/ Lähtötiedot 30 = Alin 150*300 lieriölle määritetty ominaislujuus

Lisätiedot

Ruiskubetonin määrittely. Lauri Uotinen

Ruiskubetonin määrittely. Lauri Uotinen Ruiskubetonin määrittely Käyttöikä ja rasitusluokat Käyttöikä ja rasitusluokat määritetään SFS-EN 206 mukaisesti kuten muillekin betonirakenteille. Yhdistelmästä seuraa rajoitteita sementin tyypille, lisäaineille

Lisätiedot

Johanna Tikkanen, TkT

Johanna Tikkanen, TkT Johanna Tikkanen, TkT Sementin reaktiot veden kanssa ensin aluminaattiyhdisteet (kipsi) lujuudenkehitys: C 3 S ja C 2 S reaktiotuotteena luja ja kestävä sementtikivi Suomessa käytettävät betonin seosaineet

Lisätiedot

SFS 7022 muutokset Betoni. Standardin SFS-EN 206 käyttö Suomessa

SFS 7022 muutokset Betoni. Standardin SFS-EN 206 käyttö Suomessa SFS 7022 muutokset Betoni. Standardin SFS-EN 206 käyttö Suomessa Betoniteollisuuden ajankohtaispäivä 1.10.2019 Ari Mantila BETONISTANDARDEJA (TALONRAKENNUS) VALMISBETONITEHDAS TYÖMAA Vaatimukset betonille

Lisätiedot

BETONIN SUHTEITUS eli Betonin koostumuksen määrittely

BETONIN SUHTEITUS eli Betonin koostumuksen määrittely BETONIN SUHTEITUS eli Betonin koostumuksen määrittely 20.9.2016 Suhteitus Tarkoitetaan betonin osaaineiden (sementti, kiviaines, vesi) yhdistämistä niin, että sekä betonimassa että kovettunut betoni saavuttavat

Lisätiedot

Testimenetelmät: SFS-EN 1097-6 ja 12697-5

Testimenetelmät: SFS-EN 1097-6 ja 12697-5 1 Testimenetelmät: SFS-EN 1097-6 ja 12697-5 -Kiintotiheys ja vedenimeytyminen -Asfalttimassan tiheyden määritys 2 Esityksen sisältö - Yleistä menetelmistä ja soveltamisala - Käytännön toteutus laboratoriossa

Lisätiedot

Betonilaborantti- ja myllärikurssi, Helsinki Risto Mannonen/Kim Johansson

Betonilaborantti- ja myllärikurssi, Helsinki Risto Mannonen/Kim Johansson Betonilaborantti- ja myllärikurssi, Helsinki 10.1.2018 Risto Mannonen/Kim Johansson Kim Johansson Erityisasiantuntija, DI Suomen Betoniyhdistys ry Maabetoni Jyräbetoni Ontelolaattamassa Käytetään yleisimmin

Lisätiedot

Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin K-lujuus).

Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin K-lujuus). Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin K-lujuus). Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävä betonin nimellislujuus perustuu

Lisätiedot

Korkealujuusbetonin suhteitus, suhteituksen erikoistapauksia. Harjoitus 6

Korkealujuusbetonin suhteitus, suhteituksen erikoistapauksia. Harjoitus 6 Korkealujuusbetonin suhteitus, suhteituksen erikoistapauksia Harjoitus 6 Korkealujuusbetonin lujuus on K70 K100 (By50). Ultralujan betonin (RPC eli Reactive Powder Concrete) pölymäiseksi jauhettu kiviaines

Lisätiedot

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Valmisbetoni

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Valmisbetoni Varmennustodistuksen arviointiperusteet Valmisbetoni Varmennustodistuksen arviointiperusteet Valmisbetoni 2 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 5 1.1 Ohjeiden soveltamisala... 5 1.2 Sovellettavat vaatimusasiakirjat...

Lisätiedot

Paikallavalurakentamisen laatukiertue 2018 Betonin lujuudenkehitys ja jälkihoito Jyväskylä Jere Toivonen

Paikallavalurakentamisen laatukiertue 2018 Betonin lujuudenkehitys ja jälkihoito Jyväskylä Jere Toivonen Paikallavalurakentamisen laatukiertue 2018 Betonin lujuudenkehitys ja jälkihoito 6.11.2018 Jyväskylä Jere Toivonen Betonin lujuudenkehitys vaatii lämpöä, vettä ja aikaa Betonin lujuudenkehitys vaatii lämpöä,

Lisätiedot

Harjoitus 7. Kovettuvan betonin lämmönkehityksen arvioiminen, kuumabetonin suhteitus, betonirakenteen kuivuminen ja päällystettävyys

Harjoitus 7. Kovettuvan betonin lämmönkehityksen arvioiminen, kuumabetonin suhteitus, betonirakenteen kuivuminen ja päällystettävyys Harjoitus 7 Kovettuvan betonin lämmönkehityksen arvioiminen, kuumabetonin suhteitus, betonirakenteen kuivuminen ja päällystettävyys Kovetuvan betonin lämpötilan kehityksen laskenta Alkulämpötila Hydrataatiolämpö

Lisätiedot

Ruiskubetonin vaatimuksenmukaisuus. Lauri Uotinen

Ruiskubetonin vaatimuksenmukaisuus. Lauri Uotinen Ruiskubetonin vaatimuksenmukaisuus Vaatimuksenmukaisuus Ennen rakentamista arvioidaan ennakkokokeilla ja koeruiskutuksella ennen rakentamista. Rakentamisen aikana tehdään määrävälein laadunvalvontakokeita.

Lisätiedot

RATA Betonisiltojen lujuusongelmat. Jani Meriläinen

RATA Betonisiltojen lujuusongelmat. Jani Meriläinen RATA 2018 Betonisiltojen lujuusongelmat Jani Meriläinen Kostamontien alikulkusilta, Kemijärvi Kemijärvi Isokylä Patokankaan parannushankkeessa (PATOhanke) päätettiin uusia vanha, ruosteinen ja alikulkevan

Lisätiedot

Harjoitus 5. Mineraaliset seosaineet, Käyttö ja huomioonottaminen suhteituksessa

Harjoitus 5. Mineraaliset seosaineet, Käyttö ja huomioonottaminen suhteituksessa Harjoitus 5 Mineraaliset seosaineet, Käyttö ja huomioonottaminen suhteituksessa Mineraaliset seosaineet Lentotuhka Filleri Seosaine Masuunikuonajauhe Sideaine Erityisesti massiiviset ja sulfaatinkestävät

Lisätiedot

Betoniperheitä ja arvostelueriä Betonien luokittelu perheisiin, arvostelueriin ja toimenputeet, kun vaatimukset eivät täyty

Betoniperheitä ja arvostelueriä Betonien luokittelu perheisiin, arvostelueriin ja toimenputeet, kun vaatimukset eivät täyty Betoniperheitä ja arvostelueriä Betonien luokittelu perheisiin, arvostelueriin ja toimenputeet, kun vaatimukset eivät täyty Betoniteollisuuden ajankohtaispäivä 1.10.2019 Risto Mannonen Risto Mannonen Konsulttitoimisto

Lisätiedot

Robust Air tutkimuksen tuloksia Betonitutkimusseminaari

Robust Air tutkimuksen tuloksia Betonitutkimusseminaari Robust Air tutkimuksen tuloksia Betonitutkimusseminaari 2017-1.11.2017 Fahim Al-Neshawy & Jouni Punkki Aalto yliopisto Esitelmän sisältö 1. Tutkimus tausta ja tavoitteet 2. Tutkimus metodiikka / materiaalit

Lisätiedot

Muutokset tuoteryhmäohjeissa TR14:2017 ja TR15:2017

Muutokset tuoteryhmäohjeissa TR14:2017 ja TR15:2017 [presentation title] via >Insert >Header & Footer Muutokset tuoteryhmäohjeissa TR14:2017 ja TR15:2017 Betoniteollisuuden ajankohtaispäivä 30.5.2018 Kiwa Inspecta Jani Ruuth 24.4.2018 Muutokset tuoteryhmäohjeissa

Lisätiedot

Betonilaboratorio, käyttämätön voimavara?

Betonilaboratorio, käyttämätön voimavara? Betonilaboratorio, käyttämätön voimavara? Betonin kesäkokous, Tampere 10.8.2012 Suomen Betoniyhdistys ry Betonilaboratorio tutkii Kolmas osapuoli edellyttää betonista tutkittavan Puristuslujuus Notkeus

Lisätiedot

Vesi-sementtisuhteen määrittäminen betonista

Vesi-sementtisuhteen määrittäminen betonista Diplomityö Aalto-yliopistossa Vesi-sementtisuhteen määrittäminen betonista Ammad Tauqir Betonitekniikka Aalto-yliopisto ammad.tauqir@aalto.fi Teemu Ojala Tohtorikoulutettava, Betonitekniikka Aalto-yliopisto

Lisätiedot

VALMISBETONITEHTAAN BETONITYÖNJOHTAJA Valmisbetonityönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 5 op

VALMISBETONITEHTAAN BETONITYÖNJOHTAJA Valmisbetonityönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 5 op VALMISBETONITEHTAAN BETONITYÖNJOHTAJA Valmisbetonityönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 5 op MODUULI 1: 1. JAKSO 04. 05.12.2018 (2 pv) 2. JAKSO 19. 20.12.2018 (2 pv) MODUULI 3: 28.

Lisätiedot

2. Betoni, rakenne ja ominaisuudet.

2. Betoni, rakenne ja ominaisuudet. 2. Betoni, rakenne ja ominaisuudet. Betonirakentamisen lähtökohdat : + Halpa, helposti valmistettava materiaali. + Erittäin hyvä puristuslujuus, säädettävissä. + Massiivisena hyvä ääntäeristävä materiaali.

Lisätiedot

Johanna Tikkanen, TkT

Johanna Tikkanen, TkT Johanna Tikkanen, TkT VTT Otaniemi, Kemistintie 3 M M Huomioliivi mukaan Asianmukaiset jalkineet Keskiviikkona! M Maanantai ja torstai Betonin kiviaines Tuoreen betonin ominaisuudet Kovettuneen betonin

Lisätiedot

Sideaineet eri käyttökohteisiin

Sideaineet eri käyttökohteisiin Sideaineet eri käyttökohteisiin VALETAAN YHDESSÄ ONNISTUEN! Paikallavalurakentamisen laatukiertue 2018 Sini Ruokonen Finnsementti OY Monenlaisia sideaineita Sementit CEM I 52,5 R CEM II B-M (S-LL) 42,5

Lisätiedot

Siltabetonien P-lukumenettely

Siltabetonien P-lukumenettely Siltabetonien P-lukumenettely Siltabetonien P-lukumenettely Toteuttamisvaiheen ohjaus Tiehallinto Helsinki 2008 Verkkojulkaisu pdf (www.tiehallinto.fi/sillat) ISBN 978-952-221-024-1 TIEH TIEH 2200054-v-08

Lisätiedot

Vesi-sementtisuhde 100 vuotta

Vesi-sementtisuhde 100 vuotta Jouni Punkki Professori (POP) Betonitekniikka Rakennustekniikan laitos, Aalto-yliopisto jouni.punkki@aalto.fi Teemu Ojala DI, Projektityöntekijä Rakennustekniikan laitos, Aalto-yliopisto teemu.ojala@aalto.fi

Lisätiedot

Harjoitus 11. Betonin lujuudenkehityksen arviointi

Harjoitus 11. Betonin lujuudenkehityksen arviointi Harjoitus 11 Betonin lujuudenkehityksen arviointi Betonin lujuudenkehityksen arvioiminen Normaali- ja talviolosuhteet T = +5 +40 C lujuudenkehityksen nopeus muuttuu voimakkaasti, mutta loppulujuus sama

Lisätiedot

Betonin ilmapitoisuuden hallinta Betonin Kesäseminaari, Aulanko,

Betonin ilmapitoisuuden hallinta Betonin Kesäseminaari, Aulanko, Betonin ilmapitoisuuden hallinta Betonin Kesäseminaari, Aulanko, 11.8.2017 Jouni Punkki Professori Betonitekniikka Betonin kohonneet ilmamäärät Betoniasema: 6% - Siltatyömaa: 10% - Silta: 15%+ 1% ilmaa

Lisätiedot

Kiviainesten FI-merkintä täydentää CE-merkintää

Kiviainesten FI-merkintä täydentää CE-merkintää [presentation title] via >Insert >Header & Footer Kiviainesten FI-merkintä täydentää CE-merkintää Kiwa Inspecta Katriina Tallbacka 2019-10-01 Yleistä CE-merkintä Rakentamisen kiviainesten CE-merkintä on

Lisätiedot

Hydrataatiotuotteiden tilavuusjakauma ja sementtikiven koostumus. Betonin lisäaineet ja notkistetun betonin suhteitus

Hydrataatiotuotteiden tilavuusjakauma ja sementtikiven koostumus. Betonin lisäaineet ja notkistetun betonin suhteitus Hydrataatiotuotteiden tilavuusjakauma ja sementtikiven koostumus Betonin lisäaineet ja notkistetun betonin suhteitus Tehtävä 1 Betonirakenteesta irrotettiin näyte, joka kuivattiin 105 C lämpötilassa.

Lisätiedot

Betonin valmistus SFS-EN 206-1, kansallinen liite ja SFS 7022

Betonin valmistus SFS-EN 206-1, kansallinen liite ja SFS 7022 Betonin valmistus SFS-EN 206-1, kansallinen liite ja SFS 7022 15.5.2012 Betoni Workshop Kim Johansson Kim Johansson 1(12) Taustaa 1. Esistandardi ENV 206-1990 2. SFS-EN 206-1 - 2000 3. Voimaansaattaminen

Lisätiedot

Kutistumaa vähentävät lisäaineet Betonin tutkimusseminaari Tapio Vehmas

Kutistumaa vähentävät lisäaineet Betonin tutkimusseminaari Tapio Vehmas Kutistumaa vähentävät lisäaineet Betonin tutkimusseminaari 31.10.2018 Tapio Vehmas 31.10.2018 VTT beyond 1 Esityksen rakenne Johdanto Kutistumaa vähentävät lisäaineet. Kemiallinen koostumus Yhteisvaikutus

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN BETONIRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Sillat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ

KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN BETONIRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Sillat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ KANSALLINEN LIITE (LVM) SFS-EN 1992-2 BETONIRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Sillat LIIKENNE- JA VIESTINTÄMINISTERIÖ 1.6.2010 Kansallinen liite (LVM), 1.6.2010 1/1 Alkusanat KANSALLINEN LIITE (LVM) STANDARDIIN

Lisätiedot

Betonilattiapäivä Messukeskus

Betonilattiapäivä Messukeskus Betonilattiapäivä Messukeskus 21.3.2018 Betonilattioiden kutistuman hallinta DI Seppo Petrow Betonin kutistuminen Kutistuminen on tilavuuden muutosta Kun tilavuuden muutos on estetty, syntyy voimia, jotka

Lisätiedot

Betonituotteiden massan valmistus. Mika Tulimaa TkL Laatu- ja kehitysjohtaja Rudus Oy

Betonituotteiden massan valmistus. Mika Tulimaa TkL Laatu- ja kehitysjohtaja Rudus Oy Betonituotteiden massan valmistus Mika Tulimaa TkL Laatu- ja kehitysjohtaja Rudus Oy Kaksi pääkategoriaa - kuivabetoni Betonituotteet yhdellä muotilla voidaan tehdä rajaton määrä tuotteita, tuote pysyy

Lisätiedot

Betonimatematiikkaa

Betonimatematiikkaa Betonimatematiikkaa.11.017 Kiviaineksen seulontatulokset ja läpäisyarvo Laske seuraavan seulontatuloksen rakeisuusluku ja piirrä rakeisuuskäyrä Seula # mm Seulalle jäänyt Läpäisyarvo g % % Pohja 60 9,0-0,15

Lisätiedot

Betonimatematiikkaa

Betonimatematiikkaa Betonimatematiikkaa.11.017 Kiviaineksen rakeisuusesimerkki Laske seuraavan seulontatuloksen rakeisuusluku ja piirrä rakeisuuskäyrä Seula # mm Seulalle jäänyt Läpäisyarvo % g % Pohja 60 9,0-0,15 30 4,5

Lisätiedot

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ. 4. MÄÄRITELMÄT Sideainepitoisuus ilmoittaa sideaineen määrän massaprosentteina massasta.

MENETELMÄ POISTETTU KÄYTÖSTÄ. 4. MÄÄRITELMÄT Sideainepitoisuus ilmoittaa sideaineen määrän massaprosentteina massasta. PANK PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Asfalttimassat ja päällysteet, perusmenetelmät SIDEAINEPITOISUUDEN MÄÄRITYS POLTTOMENETELMÄLLÄ Hyväksytty: Korvaa menetelmän: 08.03.2002 13.06.1997 PANK-4106 1. MENETELMÄN

Lisätiedot

Robust Air. Projektin lyhyt esittely. Jouni Punkki Fahim Al-Neshawy

Robust Air. Projektin lyhyt esittely. Jouni Punkki Fahim Al-Neshawy Robust Air Projektin lyhyt esittely Jouni Punkki Fahim Al-Neshawy 19.9.2017 Robust Air Taustaa Kohonneet ilmamäärät: Kohonneita ilmamääriä havaittu satunnaisesti jo muutaman vuoden ajan 1%-yks. ilmaa 5%

Lisätiedot

Infrapunalämpömittari CIR350

Infrapunalämpömittari CIR350 Infrapunalämpömittari CIR350 Käyttöopas (ver. 1.2) 5/23/2006 Johdanto Injektor solutionsin CIR350 infrapunalämpömittari tarjoaa sinulle laadukkaan laitteen huokeaan hintaan. Tämän laitteen etuja ovat Optiikka

Lisätiedot

Rasitusluokat - Suunnittelukäyttöikä

Rasitusluokat - Suunnittelukäyttöikä - Suunnittelukäyttöikä 2 Betoni on ensimmäinen rakennusmateriaali, jolta vaaditaan käyttöikäsuunnittelua normitasolla. Uudet Betoninormit (by50) edellyttävät, että betonirakenteet suunnitellaan 50 200

Lisätiedot

Betonin lujuuden määrittäminen rakenteesta. Betonitutkimusseminaari Risto Mannonen

Betonin lujuuden määrittäminen rakenteesta. Betonitutkimusseminaari Risto Mannonen Betonin lujuuden määrittäminen rakenteesta Betonitutkimusseminaari 1.11.2017 1 (22) Mittausmenetelmät Käytännössä rakenteesta voidaan määrittää lujuus suoralla tai epäsuoralla menetelmällä: Epäsuorista

Lisätiedot

Kuivauksen fysiikkaa. Hannu Sarkkinen

Kuivauksen fysiikkaa. Hannu Sarkkinen Kuivauksen fysiikkaa Hannu Sarkkinen 28.11.2013 Kuivatusmenetelmiä Auringon säteily Mikroaaltouuni Ilmakuivatus Ilman kosteus Ilman suhteellinen kosteus RH = ρ v /ρ vs missä ρ v = vesihöyryn tiheys (g/m

Lisätiedot

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit - Mitä betoninormeihin (rakentamiskokoelmaan) jää jäljelle - Mitä suunnittelijan tulee tietää tuotestandardeista

Lisätiedot

by 43 Betonin kiviainekset 2018 Betonin kiviainesten valmistajan näkökulma Tero Virtanen Laatupäällikkö Rudus Oy

by 43 Betonin kiviainekset 2018 Betonin kiviainesten valmistajan näkökulma Tero Virtanen Laatupäällikkö Rudus Oy by 43 Betonin kiviainekset 2018 Betonin kiviainesten valmistajan näkökulma Tero Virtanen Laatupäällikkö Rudus Oy Päivityksen tarve Käyttäjäystävällisemmäksi kiviainesvalmistajan näkö- kulmasta Ei tunnista

Lisätiedot

Energiapuun puristuskuivaus

Energiapuun puristuskuivaus Energiapuun puristuskuivaus Laurila, J., Havimo, M. & Lauhanen, R. 2014. Compression drying of energy wood. Fuel Processing Technology. Tuomas Hakonen, Seinäjoen ammattikorkeakoulu Johdanto Puun kuivuminen

Lisätiedot

Betonituotteiden massan valmistus. Mika Tulimaa TkL Tuoteryhmäjohtaja Rudus Oy

Betonituotteiden massan valmistus. Mika Tulimaa TkL Tuoteryhmäjohtaja Rudus Oy Betonituotteiden massan valmistus Mika Tulimaa TkL Tuoteryhmäjohtaja Rudus Oy Kaksi pääkategoriaa Betonituotteet - märkäbetoni, eli valettava betoni vaatii kovettumisajan muotissa voidaan valmistaa P-lukubetoneja

Lisätiedot

Kutistumaa vähentävät lisäaineet

Kutistumaa vähentävät lisäaineet VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Kutistumaa vähentävät lisäaineet Siltatekniikan päivät 31.1-1.2.2018 Tapio Vehmas Esityksen rakenne Johdanto Kutistumaa vähentävät lisäaineet. Kemiallinen koostumus

Lisätiedot

PANK-4006 PANK. PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: 11.09.1995 Korvaa menetelmän: TIE 402

PANK-4006 PANK. PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: 11.09.1995 Korvaa menetelmän: TIE 402 Asfalttimassat ja -päällysteet, perusmenetelmät PANK-4006 PANK PÄÄLLYSTEEN SUHTEITUS PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: 11.09.1995 Korvaa menetelmän: TIE 402 1. MENETELMÄN TARKOITUS Suhteitusmenetelmän

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 2: BETONIRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Osa 1-2: Yleiset säännöt. Rakenteiden palomitoitus

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 2: BETONIRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Osa 1-2: Yleiset säännöt. Rakenteiden palomitoitus LIITE 8 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1992-1-2 EUROKOODI 2: BETONIRAKENTEIDEN SUUNNITTELU Osa 1-2: Yleiset säännöt. Rakenteiden palomitoitus Esipuhe Tätä kansallista liitettä käytetään yhdessä standardin

Lisätiedot

Määritelmä. Betonin osa aineet Sementti Rakennustekniikka Sirpa Laakso 1

Määritelmä. Betonin osa aineet Sementti Rakennustekniikka Sirpa Laakso 1 maailman yleisin sideaine? Sementin pääraaka ainetta, kalkkikiveä, esiintyy kaikissa maanosissa ja melkein kaikissa maissa. klinkkeri koostuu pääasiallisesti viidestä alkuaineesta: hapesta (O), piistä

Lisätiedot

Lentotuhkapohjaiset Ecofax-tuotteet betonin valmistajille

Lentotuhkapohjaiset Ecofax-tuotteet betonin valmistajille Lentotuhkapohjaiset Ecofax-tuotteet betonin valmistajille YGOFORUM 2015 2.11.2015 Aino Heikkinen-Mustonen Fatec Oy Innovatiivinen cleantech-alan yhtiö Prosessoi CE-merkittyä A-luokan kivihiilen lentotuhkaa

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Rakennusteollisuus RT RakMK luotiin 1970 luvun jälkipuoliskolla Rakennusteollisuus RT ry 2 Rakennusteollisuus

Lisätiedot

ELEMENTTITEHTAAN BETONITYÖNJOHTAJA Elementtitehtaan betonityönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 4 op Tuotantotekniikkaa 2 op

ELEMENTTITEHTAAN BETONITYÖNJOHTAJA Elementtitehtaan betonityönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 4 op Tuotantotekniikkaa 2 op ELEMENTTITEHTAAN BETONITYÖNJOHTAJA Elementtitehtaan betonityönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 4 op Tuotantotekniikkaa 2 op MODUULI 1: 1. JAKSO 04. - 05.12.2018 (2 pv) 2. JAKSO

Lisätiedot

Selvitys P-lukubetonien korkeista ilmamääristä silloissa Siltatekniikan päivät

Selvitys P-lukubetonien korkeista ilmamääristä silloissa Siltatekniikan päivät Selvitys P-lukubetonien korkeista ilmamääristä silloissa Siltatekniikan päivät 25.1.2017 Jouni Punkki, Betoniviidakko Oy Esityksen sisältöä Esitellään kaksi Liikenneviraston Betoniviidakko Oy:llä teettämää

Lisätiedot

Sulfaatinkestävän sementin valinta siltojen suunnittelussa ja rakentamisessa

Sulfaatinkestävän sementin valinta siltojen suunnittelussa ja rakentamisessa Sulfaatinkestävän sementin valinta siltojen suunnittelussa ja rakentamisessa 15.6.2007 Tiehallinto KESKUSHALLINTO Asiantuntijapalvelut 2 Sulfaatinkestävän sementin valinta sillanrakennuskohteissa 3 SISÄLTÖ

Lisätiedot

BETONIJULKISIVU- TYÖNJOHTAJA Betonijulkisivutyönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 3 op Tuotantotekniikkaa 2 op

BETONIJULKISIVU- TYÖNJOHTAJA Betonijulkisivutyönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 3 op Tuotantotekniikkaa 2 op BETONIJULKISIVU- TYÖNJOHTAJA Betonijulkisivutyönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 3 op Tuotantotekniikkaa 2 op MODUULI 1: 1. JAKSO 04.12.2018 (1 pv) 2. JAKSO 20.12.2018 (1 pv) MODUULI

Lisätiedot

BETONIJULKISIVU- TYÖNJOHTAJA Betonijulkisivutyönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 3 op Tuotantotekniikkaa 2 op

BETONIJULKISIVU- TYÖNJOHTAJA Betonijulkisivutyönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 3 op Tuotantotekniikkaa 2 op BETONIJULKISIVU- TYÖNJOHTAJA Betonijulkisivutyönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 3 op Tuotantotekniikkaa 2 op MODUULI 1: 1. JAKSO 08.10.2019 (1 pv) 2. JAKSO 05.11.2019 (1 pv) MODUULI

Lisätiedot

ELEMENTTITEHTAAN BETONITYÖNJOHTAJA Elementtitehtaan betonityönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 4 op Tuotantotekniikkaa 2 op

ELEMENTTITEHTAAN BETONITYÖNJOHTAJA Elementtitehtaan betonityönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 4 op Tuotantotekniikkaa 2 op ELEMENTTITEHTAAN BETONITYÖNJOHTAJA Elementtitehtaan betonityönjohtajan pätevyyteen valmentava kurssi: Betonitekniikkaa 4 op Tuotantotekniikkaa 2 op MODUULI 1: 1. JAKSO 08. - 09.10.2019 (2 pv) 2. JAKSO

Lisätiedot

Betoniaseman laadunvalvonta automaattiseksi? Ilmamäärän, vesi-sementtisuhteen ja kiviaineskosteuden automaattinen mittaus. Vesa Anttila 30.5.

Betoniaseman laadunvalvonta automaattiseksi? Ilmamäärän, vesi-sementtisuhteen ja kiviaineskosteuden automaattinen mittaus. Vesa Anttila 30.5. Betoniaseman laadunvalvonta automaattiseksi? Ilmamäärän, vesi-sementtisuhteen ja kiviaineskosteuden automaattinen mittaus Vesa Anttila 30.5.2018 Yleistä betonin laadunohjauksesta Betoni on täysin tilastollinen

Lisätiedot

Betonilaborantti- ja myllärikurssi, Helsinki Risto Mannonen/Kim Johansson

Betonilaborantti- ja myllärikurssi, Helsinki Risto Mannonen/Kim Johansson Betonilaborantti- ja myllärikurssi, Helsinki 14.3.2018 Risto Mannonen/Kim Johansson Kim Johansson Erityisasiantuntija, DI Suomen Betoniyhdistys ry 0,5 0,8 K Älä päästä kuivumaan Betoni ei saa jäätyä nuorena

Lisätiedot

Kosteusmittausyksiköt

Kosteusmittausyksiköt Kosteusmittausyksiköt Materiaalit Paino-% kosteus = kuinka monta prosenttia vettä materiaalissa on suhteessa kuivapainoon. kg/m3 kosteus = kuinka monta kg vettä materiaalissa on suhteessa yhteen kuutioon.

Lisätiedot

Rasitusluokat. Rudus Betoniakatemia. Hannu Timonen-Nissi

Rasitusluokat. Rudus Betoniakatemia. Hannu Timonen-Nissi Rasitusluokat Rudus Betoniakatemia Hannu Timonen-Nissi 25.1.2019 Kaksi menettelytapaa betoninormien mukaiset rasitusluokat ympäristöolosuhteiden mukaan siltabetonien p-lukumenettelyn mukaiset rasitusluokkaryhmät

Lisätiedot

Mitä betoni on? Perustietoa betonista Risto Mannonen. Suomen Betoniyhdistys ry. Suomen Betoniyhdistys r.y. 1 (95) Risto Mannonen

Mitä betoni on? Perustietoa betonista Risto Mannonen. Suomen Betoniyhdistys ry. Suomen Betoniyhdistys r.y. 1 (95) Risto Mannonen Mitä betoni on? Perustietoa betonista 2016 Suomen Betoniyhdistys ry 1 (95) Betoni Määritelmä Rakennusaineena käytettävä, betonimassasta kovettumalla syntyvä tekokivi. Ihmisen maailmassa eniten valmistama

Lisätiedot

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Nestesäiliöelementit, massiivibetoniset laattaelementit ja muut massiivibetoniset elementit

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Nestesäiliöelementit, massiivibetoniset laattaelementit ja muut massiivibetoniset elementit Varmennustodistuksen arviointiperusteet Nestesäiliöelementit, massiivibetoniset laattaelementit ja muut massiivibetoniset elementit Inspecta Sertifiointi Oy Käyntiosoite Y-tunnus: 1065745-2 PL 1000 Sörnäistenkatu

Lisätiedot

RUISKUBETONOINTIOHJEET TECHNOPOLIS 1.6.2015. DI Seppo Petrow

RUISKUBETONOINTIOHJEET TECHNOPOLIS 1.6.2015. DI Seppo Petrow RUISKUBETONOINTIOHJEET TECHNOPOLIS 1.6.2015 DI Seppo Petrow Ruiskubetoni Ruiskubetoni terminä tarkoittaa käytännössä rakentamistapaa, joka sisältää seuraavat osa-alueet: ruiskubetoni materiaalina ruiskubetonointi

Lisätiedot

BETONIMASSOJEN SUUNNITTELU, TESTAAMINEN JA RAKENTAMISAJAN HAASTEISIIN VARAUTUMINEN YDINLAITOSHANKKEISSA

BETONIMASSOJEN SUUNNITTELU, TESTAAMINEN JA RAKENTAMISAJAN HAASTEISIIN VARAUTUMINEN YDINLAITOSHANKKEISSA ATOMITEKNILLISEN SEURAN JÄSENILTA FORTUM / AUDITORIO, ESPOO 24.9.2018 BETONIMASSOJEN SUUNNITTELU, TESTAAMINEN JA RAKENTAMISAJAN HAASTEISIIN VARAUTUMINEN YDINLAITOSHANKKEISSA 1 24.9.2018 Käsiteltäviä asioita:

Lisätiedot

Limsan sokeripitoisuus

Limsan sokeripitoisuus KOHDERYHMÄ: Työn kohderyhmänä ovat lukiolaiset ja työ sopii tehtäväksi esimerkiksi työkurssilla tai kurssilla KE1. KESTO: N. 45 60 min. Työn kesto riippuu ryhmän koosta. MOTIVAATIO: Sinun tehtäväsi on

Lisätiedot

Sentinel House Instituutin testi Epatherm kalsium-silikaattilevyjen puhtaudesta.

Sentinel House Instituutin testi Epatherm kalsium-silikaattilevyjen puhtaudesta. EPATHERM 1/4 Sentinel House Instituutin testi Epatherm kalsium-silikaattilevyjen puhtaudesta. Epasit GmbH tuotteen valmistajana teetti testin kyseisessä laitoksessa. Testin tuloksena Epatherm levyt ja

Lisätiedot

Betonin korjausaineiden SILKOkokeet

Betonin korjausaineiden SILKOkokeet TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-01277-14 Betonin korjausaineiden SILKOkokeet 2014 Kirjoittajat: Liisa Salparanta Luottamuksellisuus: Julkinen 2 (8) Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Tuoteryhmien koeohjelmat...

Lisätiedot

MASUUNIKUONAJAUHEEN VAIKUTUS BETONIN LUJUUDENKEHITYKSEEN

MASUUNIKUONAJAUHEEN VAIKUTUS BETONIN LUJUUDENKEHITYKSEEN OPINNÄYTETYÖ - AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA MASUUNIKUONAJAUHEEN VAIKUTUS BETONIN LUJUUDENKEHITYKSEEN T E K I J Ä : Wilma Kinnunen SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tiivistelmä

Lisätiedot

Siltabetonien P-lukumenettely. Tiehallinnon selvityksiä 30/2005

Siltabetonien P-lukumenettely. Tiehallinnon selvityksiä 30/2005 Siltabetonien P-lukumenettely Tiehallinnon selvityksiä 30/2005 Siltabetonien P-lukumenettely Tiehallinnon selvityksiä 30/2005 TIEHALLINTO Helsinki 2005 ISBN 951-803-518-0 ISSN 1457-9871 TIEH 3200942 Verkkoversio

Lisätiedot

Ilmavaivaista betonia?

Ilmavaivaista betonia? Ilmavaivaista betonia? Notkistimien ja huokostimien yhteistoiminta Betonirakentamisen laatukiertue 2018 Jouni Punkki Professor of Practice Aalto-yliopisto, Betonitekniikka Sisältöä P-lukubetoni Betonin

Lisätiedot

Suihkuinjektoinnissa syntyvän paluuvirtauslietteen jatkokäsittelymahdollisuudet

Suihkuinjektoinnissa syntyvän paluuvirtauslietteen jatkokäsittelymahdollisuudet Suihkuinjektoinnissa syntyvän paluuvirtauslietteen jatkokäsittelymahdollisuudet Diplomityö, Mikko Möttönen 2013 YIT Rakennus Oy Valvoja: Prof. Leena Korkiala-Tanttu Ohjaaja: DI Juha Vunneli Suihkuinjektointi

Lisätiedot

Siltabetonien P-lukumenettely

Siltabetonien P-lukumenettely 37 2013 LIIKENNEVIRASTON OHJEITA 70 ILMA 6% 60 ILMA 5% 52 50 ILMA 4% P-luku ILMA 3% 40 ILMA 2% 30 20 10 0,3 0,35 0,4 0,45 0,5 Vesi-sementtisuhde 0,55 0,6 Liikenneviraston ohjeita 37/2013 Liikennevirasto

Lisätiedot

Det Norske Veritas Certification AS. TEST PROCEDURE EVALUATION Report. OPERATIVE RECOVERY SOLUTION JMR Ltd; 03 04.04.2014.

Det Norske Veritas Certification AS. TEST PROCEDURE EVALUATION Report. OPERATIVE RECOVERY SOLUTION JMR Ltd; 03 04.04.2014. Testiohjelma Alustava suunitelmaseloste: Tuote on imeytysaine, ei sidonta-aine. Imeytysaine perustuu voimakkaaseen kapillaariseen imukykyyn ja suureen ilmatilavuuteen. Kyllästyttyään imeytysaine ei vuoda

Lisätiedot

Kolmannen osapuolen valvonta betonikiviainesten valmistuksessa

Kolmannen osapuolen valvonta betonikiviainesten valmistuksessa [presentation title] via >Insert >Header & Footer Kolmannen osapuolen valvonta betonikiviainesten valmistuksessa Kiwa Inspecta Katriina Tallbacka 2018-05-17 Esityksen sisältö Kiviaineste CE-merkintä Kolmannen

Lisätiedot

Fiksumpi sementti, vähemmän päästöjä

Fiksumpi sementti, vähemmän päästöjä Fiksumpi sementti, vähemmän päästöjä 2 Plussementti on syntynyt vuosien kokemuksen ja asiakkailta saadun palautteen tuloksena Sementti on korkean teknologian tuote. Sen tulee täyttää tiukat laatuvaatimukset,

Lisätiedot

1. JAKSO Helsinki BETONIN OSA-AINEET, SUHTEITUS JA OMINAISUUDET

1. JAKSO Helsinki BETONIN OSA-AINEET, SUHTEITUS JA OMINAISUUDET 1. JAKSO 7.-9.11.2017 Helsinki BETONIN OSA-AINEET, SUHTEITUS JA OMINAISUUDET Tiistai 7.11.2017 8.00 ILMOITTAUTUMINEN JA KAHVI 8.30-8.50 Kurssin avaus, tavoitteet ja sisältö DI Kim Johansson Suomen Betoniyhdistys

Lisätiedot

Fysikaalisten ja mekaanisten ominaisuuksien määritys (CEN TC335 / WG4)

Fysikaalisten ja mekaanisten ominaisuuksien määritys (CEN TC335 / WG4) 24.3.200 Fysikaalisten ja mekaanisten ominaisuuksien määritys (CEN TC335 / WG4) koskevat myös Energiaturpeen laatuohjetta 2006, NT ENVIR 009 Jaakko Lehtovaara erityisasiantuntija / polttoaineet VAPO OY

Lisätiedot

Harjoitus 10. Betonirakenteen säilyvyys ja käyttöikä. Betoninormit 2004 mukaan BY 50

Harjoitus 10. Betonirakenteen säilyvyys ja käyttöikä. Betoninormit 2004 mukaan BY 50 Harjoitus 10 Betonirakenteen säilyvyys ja käyttöikä Betoninormit 2004 mukaan BY 50 Lujuusluokat Normit käsittävät lujuusluokat K15 - K100 (100mm 15,5) (C12/15 - C85/100) (100mm 103,0) 3 rakenneluokkaa,

Lisätiedot

KARTOITUSRAPORTTI. Rälssitie 13 01510 VANTAA 567/2609 25.9.2013

KARTOITUSRAPORTTI. Rälssitie 13 01510 VANTAA 567/2609 25.9.2013 KARTOITUSRAPORTTI Rälssitie 13 01510 VANTAA 567/2609 25.9.2013 KARTOITUSRAPORTTI 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 JOHTOPÄÄTÖKSET JA SUOSITUKSET...

Lisätiedot

Betonin lujuus ja rakenteiden kantavuus. Betoniteollisuuden kesäkokous Hämeenlinna prof. Anssi Laaksonen

Betonin lujuus ja rakenteiden kantavuus. Betoniteollisuuden kesäkokous Hämeenlinna prof. Anssi Laaksonen Betonin lujuus ja rakenteiden kantavuus Betoniteollisuuden kesäkokous 2017 11.8.2017 Hämeenlinna prof. Anssi Laaksonen Sisältö 1) Taustaa 2) Lujuuden lähtökohtia suunnittelussa 3) Lujuus vs. rakenteen

Lisätiedot

KOEOLOSUHTEET MIKSI ILMASTOINTI? PERUSKÄSITTEITÄ. Hanna-Riitta Kymäläinen

KOEOLOSUHTEET MIKSI ILMASTOINTI? PERUSKÄSITTEITÄ. Hanna-Riitta Kymäläinen KOEOLOSUHTEET Hanna-Riitta Kymäläinen Helsingin yliopisto Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Agroteknologian laitos MIKSI ILMASTOINTI? Useimmat tekstiilit ja kuitumateriaalit imevät kosteutta Lämpötila

Lisätiedot

Rakennussementit. Betonilaborantti ja -myllärikurssi Otaniemi, Espoo. Sini Ruokonen. Finnsementti OY

Rakennussementit. Betonilaborantti ja -myllärikurssi Otaniemi, Espoo. Sini Ruokonen. Finnsementti OY Rakennussementit Betonilaborantti ja -myllärikurssi 16.1.2019 Otaniemi, Espoo Sini Ruokonen Finnsementti OY SISÄLTÖ Sementin valmistus Sementtityypit Sementit ja seosaineet eri käyttökohteisiin Sementit

Lisätiedot

Rakennusaineena käytettävä, betonimassasta kovettumalla syntyvä tekokivi. Ihmisen maailmassa eniten valmistama materiaali.

Rakennusaineena käytettävä, betonimassasta kovettumalla syntyvä tekokivi. Ihmisen maailmassa eniten valmistama materiaali. Johanna Tikkanen, TkT Rakennusaineena käytettävä, betonimassasta kovettumalla syntyvä tekokivi. Ihmisen maailmassa eniten valmistama materiaali. Syyt materiaalin laajaan käyttöön ovat mm.: Raaka-aineita

Lisätiedot

KORJAUSVELAN LASKENTAMALLI KÄYTTÖÖN

KORJAUSVELAN LASKENTAMALLI KÄYTTÖÖN KORJAUSVELAN LASKENTAMALLI KÄYTTÖÖN KEHTO-foorumi Seinäjoki 23.10.2014 TAUSTAA Korjausvelan määrityshanke vuonna 2012-2013 Katujen ja viheralueiden korjausvelan periaatteita ei ollut aiemmin määritelty

Lisätiedot

KARTOITUSRAPORTTI. Asematie Vantaa 1710/

KARTOITUSRAPORTTI. Asematie Vantaa 1710/ Asematie 7 01300 Vantaa 1710/6416 26.3.2018 2 KOHDETIEDOT... 3 LÄHTÖTIEDOT... 4 RAKENTEET... 4 SUORITETUT TYÖT SEKÄ HAVAINNOT... 4 KÄYTETTY MITTAKALUSTO... 4 MITTAUSPÖYTÄKIRJA... 5 YHTEENVETO... 7 3 KOHDETIEDOT

Lisätiedot

UUMA2-VUOSISEMINAARI 2013 LENTOTUHKARAKENTEIDEN PITKÄAIKAISTOIMIVUUS

UUMA2-VUOSISEMINAARI 2013 LENTOTUHKARAKENTEIDEN PITKÄAIKAISTOIMIVUUS UUMA2-VUOSISEMINAARI 2013 Diplomityön LENTOTUHKARAKENTEIDEN PITKÄAIKAISTOIMIVUUS välikatsaus Timo Tarkkio ESITYKSEN KULKU: - Työn esittely - Koekohteet - Kohteiden tuhkarakenteet - Tehdyt tutkimukset -

Lisätiedot

Lattiabetonit Betonin valintakriteerit, pinnoitettavat lattiat

Lattiabetonit Betonin valintakriteerit, pinnoitettavat lattiat Lattiabetonit Betonin valintakriteerit, pinnoitettavat lattiat Vesa Anttila Kehityspäällikkö Rudus Oy Sirotepinnan levitys edellyttää oikeaa ajankohtaa sekä betonia, josta voi imeytyä vettä pinnoitteen

Lisätiedot

Johanna Tikkanen, TkT, Suomen Betoniyhdistys ry

Johanna Tikkanen, TkT, Suomen Betoniyhdistys ry Johanna Tikkanen, TkT, Suomen Betoniyhdistys ry Eurooppalainen standardi SFS-EN 206 mahdollistaa vaihtoehtoisen menettelyn käytön jatkuvan tuotannon vaatimustenmukaisuuden osoittamiselle eli niin sanotun

Lisätiedot

PUUTA, TERÄSTÄ VAI BETONIA? Kerrostalorakentamisen vaihtoehdot

PUUTA, TERÄSTÄ VAI BETONIA? Kerrostalorakentamisen vaihtoehdot PUUTA, TERÄSTÄ VAI BETONIA? Kerrostalorakentamisen vaihtoehdot Toimitusjohtaja Jussi Mattila, Rakennusfoorum, Rakennustietosäätiö 5.6.2012 Betonirakentamisen 10 argumenttia 1. Luontaisesti paloturvallinen

Lisätiedot

BETONIN OPTISET TUTKIMUSMENETELMÄT

BETONIN OPTISET TUTKIMUSMENETELMÄT BETONIN OPTISET TUTKIMUSMENETELMÄT Your industry, our focus BETONILABORANTTI JA - MYLLÄRIKURSSI JARKKO KLAMI Menetelmät Useita eri menetelmiä ja optisia laitteita, riippuen mitä halutaan selvittää ja millainen

Lisätiedot

Kuutioita ja lieriöitä betonin lujuuden valvonta tehtaalla ja työmaalla

Kuutioita ja lieriöitä betonin lujuuden valvonta tehtaalla ja työmaalla Kuutioita ja lieriöitä betonin lujuuden valvonta tehtaalla ja työmaalla Paikallavalurakentamisen laatukiertue 2018 Mika Tulimaa 6.11.2018 Betonin lujuus yllättävänkin monimutkainen asia Betonin lujuus

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus kantavia rakenteita koskevien rakentamismääräysten täydentämisestä

Ympäristöministeriön asetus kantavia rakenteita koskevien rakentamismääräysten täydentämisestä 1 2 3 Ympäristöministeriön asetus kantavia rakenteita koskevien rakentamismääräysten täydentämisestä Annettu Helsingissä 27 päivänä helmikuuta 2002 Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti lisätään 5

Lisätiedot