Tanelin kasviopin sivu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tanelin kasviopin sivu"

Transkriptio

1 5. LUOKKA Opettaja: Hannele Siira-Kemppainen Aarnio Miro Ahonen Toivo Angeria Oula Georgiev Milena Hansen-Haug Tytti Hentilä Juho Kivioja Abou Kuvaja Kaapo Laurila Santeri Pikkuaho Emmi Puroila Solja Rahko Malla Ruddock Hanna Sääskö Taneli Wennström Vilja Tanelin kasviopin sivu Viidennen luokan syyslukukausi alkoi kasviopilla. Etsimme varjon ja valon kasveja pihamailta ja tienvarsilta. Yritimme myös löytää kasveja, jotka viihtyisivät märässä. Pilpasuolta löysimme kaikkea myös hiekkarinteen, jota pitkin oli ihana kieriä makuultaan alas. Opettelimme tunnistamaan yhteensä 30 yleisintä puuta, varpua, sammalta, kukkaa ja marjaa. Syyslukukauden huipennus oli näytelmä Pinokkiosta, jonka esitimme sekä perinteisin teatterin keinoin että varjoteatterin avulla. Lavastuksen suunnittelu ja toteutus oli kokonaan oppilaiden käsialaa. Myös monien kohtausten lopullinen idea löytyi oppilaiden kekseliäistä päistä. Uutena oppiaineena tuli maantieto. Kun syksyllä kaivauduimme kotiseudun multaan kasveja tutkiessamme, maantiedon tunneilla matkasimme pohjoisen tuntureilta etelän viljaville ja vesirikkaille alueille. Kuuntelimme oppilaiden esitelmiä eri puolille Suomea suuntautuneista reissuista perheen kanssa. Ryhmissä tutkimme muiden Pohjoismaiden luontoa ja elinkeinoja. Pohjoismaiden kartta on Santerin käsialaa.

2 Myös historian jaksot veivät meidät pois kotiseudulta. Tutustuimme Intian ja Persian muinaiskulttuureihin, pyramidien ja faaraoiden Egyptiin ja lopulta antiikin Kreikkaan. Tarinat Spartasta ja Ateenasta kirvoittivat monia keskusteluja. Odysseus oli odotettu lukuvieras pääainetunnin lopuksi. Milenan buddha Ja tietysti osallistuminen Espoossa pidettäviin steinerkoulujen viidesluokkalaisten olympialaisiin yhdessä Rovaniemen steinerkoulun viidennen luokan kanssa oli arvoisensa päätös antiikin Kreikan jaksolle. ''Olympialaisissa satoi vettä ja oli huono ilma, mutta eihän meitä ole sokerista tehty. Minä ja Malla olimme Mykenen kaupungissa. Pituushypyssä hyppäsin toisella kierroksella 2,3 metriä. Tarkkuusheitto oli ihan uus juttu. Korkeushypyssä hyppäsin aika hyvin, vaikka olen näin lyhyt. Keihäänheitossa sain tyylipisteitä. Sitten syötiin ja juostiin maraton.'' Emmi Pikkuaho

3 6. LUOKKA Opettaja: Kirsi Perttola-Ylinampa Al-Khanji Eva Immonen Minttu Korhonen Kia** Kuusela Jesper Leikas Pekka Maaninen Maria Mursu Veera Nevala Paavo Nikula Olli-Veikko Oja Kerttu Ollikkala Maria Otsamo Rosaliina Pirttiaho Elvi Prittinen Unna-Maria Pylväs Teo Savaloja Janette Vaarala Totte Valkama Unna Pekan maalaama Goethen väriympyrä Kuudes luokka on siirtymävaihe lapsuudesta nuoruusikään: huoleton lapsuus alkaa olla takana, ja murrosikä saavuttaa oppilaan toisensa jälkeen. Tämä murrosvaihe näkyy luokassa: oppilaat ovat toisinaan häliseviä ja levottomia, toisinaan omissa maailmoissaan. Lapsuuden reippaus ja heittäytyminen on poissa, ja tilalle on tullut varautuneisuus ja kyseenalaistaminen. Asioita täytyy alkaa arvioida uudelta pohjalta, eikä opettajan tai vanhempien sanaa ja esimerkkiä enää niellä mukisematta. Kun tähän sielulliseen murrokseen epävakauteen, epävarmuuteen ja haavoittuvuuteen lisätään nopea fyysinen kasvu ja kehon muutokset, hontelo olo ja kömpelyys, ollaankin jälleen kerran uuden tilanteen edessä. Steinerpedagogiikka pyrkii vastaamaan tähän haasteeseen, ja se näkyy opetussuunnitelmassa ja erilaisissa tavoissa opettaa ja työstää asioita. Kuudennella luokalla oppilaiden itsenäinen ajattelu alkaa herätä syy-seuraussuhteiden tajuamisella: pohditaan, miten asiat ovat suhteessa toisiinsa ja millaisia vaikutuksia asioilla ja teoilla on. Omia mielipiteitä alkaa olla asiasta kuin asiasta, ja niitä esitetään kärkkäästi, samoin aletaan kiinnittää huomiota omiin oikeuksiin. On tärkeä oppia perustelemaan näkemyksiään ja kuuntelemaan toisten mielipiteitä sekä ymmärtää oikeuksien ja velvollisuuksien yhteenkuuluvuus, tekojen ja sanomisten seuraukset. Kuudennen luokan opetussuunnitelma tarjoaa paljon aineistoa tällaisten asioiden läpikäymiseen: maantieteen jaksolla tarkastellaan maapallon kasvillisuusvyöhykkeitä, historiassa perehdytään antiikin Roomaan, kansainvaelluksiin ja keskiaikaan, geologiassa sukelletaan maankuoren rakenteeseen, kivien syntyyn ja kiertokulkuun, äidinkielessä tutustutaan tapaluokkiin ja niin edelleen. Uutena oppiaineena kuudennella luokalla alkaa fysiikka. Fysiikan keskeisiä asioita kuudennella ovat äänioppi, valo-oppi ja lämpöoppi ja jonkin verran kurkistetaan myös sähkön ja magnetismin maailmaan. Opetus etenee kokeiden avulla. Opettaja valmistelee erilaisia kokeita, joita oppilaat havainnoivat. Havainnoinnissa pyritään suureen tarkkuuteen ja objektiivisuuteen. Oppilaat kirjoittavat havaintonsa omaan vihkoonsa kotona tai koulussa seuraavana päivänä.

4 Otteita oppilaiden havaintomuistiinpanoista ja vihkoteksteistä: Valo Valoa tulee esimerkiksi auringosta, tulesta ja sähköstä. Pimeässä kaikki esineet näyttävät harmailta, mutta valossa näkee esineiden värit. Kun on ollut pitkään pimeässä ja sitten laittaa valot päälle, on valo niin kirkasta että joutuu siristelemään. Kynttilän valo pimeässä on niin heikkoa, ettei se yllä kovinkaan pitkälle. Rajaa pimeän ja valon välillä ei voi nähdä selvästi. Aurinko valaisee, halusimme tai emme, mutta yöllä valaisevat kuu ja tähdet. Kokeessa opettaja osoittii kahdella erivärisellä lampulla liitutauluun, jonka edessä Minttu seisoi. Kun ope näytti vihreää valoa, tuli Mintusta pinkki varjo ja toisin päin. Kun ope osoitti kummallakin valolla yhtä aikaa, tuli kaksi varjoa, joista toinen oli pinkki ja toinen vihreä. Opettaja laittoi taululle ison valkoisen paperin ja sen päälle vuorotellen erivärisiä paperilappuja. Meidän piti tuijottaa värillistä paperilappua ja sitten valkoista paperia: valkoisella paperilla näkyi väripaperin vastaväri. Sinisen vastaväri on oranssi, punaisen vihreä ja keltaisen violetti. Täytimme kahdeksan pulloa vedellä. Laitoimme ensimmäisen pullon melkein täyteen ja viimeiseen ihan vähän. Täydestä pullosta kuului matalampi ääni ja tyhjimmästä korkein, kun pulloa napautti lusikalla. Pidin toista kättä kylmässä vedessä ja toista lämpimässä. Kun sitten laitoin kummatkin kädet haaleaan veteen, tuntui kylmässä kädessä kuumalta ja lämpimässä kädessä haalealta. Opettaja laittoi yhteen lasiin kylmää vettä ja toiseen kuumaa. Kun kylmään veteen laitettiin mustetta, se jäi lillumaan veteen, mutta kun kuumaan veteen laitettiin mustetta, se sekoittui heti. Sähkö Sähköä tarvitaan valaistukseen, kodinkoneisiin, lämmitykseen ja elektroniikkaan, sähköjuniin ja sähköautoihin. Luonnossa sähköä voi nähdä ja tuntea, kun ukkosella salamoi. Sähköiskun voi saada vaikka koskemalla sähköaitaa. Jos ilmapalloa hankaa hiuksiin, niin hiukset sähköistyvät ja nousevat pystyyn. Sellaista sähköä sanotaan hankausähköksi eli staattiseksi sähköksi. Havaintokeskeisessä opetuksessa keskitytään ilmiöön ja puhtaaseen havaintoon. Ei siis lähdetä luonnon lainalaisuuksista itsestäänselvyyksinä, vaan päädytään niihin omien havaintojen kautta. Havaintokeskeinen opetus vahvistaa objektiivista, ennakkoluuloista vapaata ajattelua. Kuudennelta luokalta alkaen opettajan asiantuntijuuden merkitys kasvaa ja auktoriteettiasema vastaavasti vähitellen vähenee. Oppilaan itsenäisen, omaan tutkimukseen ja ajatteluun pohjaavan työskentelyn määrä kasvaa, tietysti opettajan tuella ja ohjaamana. Kuudennella luokalla otetaan suuri harppaus kohti kolmatta seitsenvuotiskautta, jonka päämääräänä on itsenäisen, vapaan ja elävän ajattelun kehittäminen. Myös piirtäminen voi olla havaitsemista ja sen harjoittelua. Viereisessä kuvassa on Unna-Marian piirtämä talvinen koivu.

5 7. LUOKKA Opettaja: Tarja Eteläinen Honkamaa Tommi Hämäläinen Pihla* Ijäs Nora Karjalainen Ida-Kaisa Laurila Mona Ollikkala Saku-Erik Pikkuaho Iida* Pirhonen Aatto Rahko Saana Raitala Lyy Rantaniemi Matti Rissanen Joona Salkosuo Veeti Strömfors Joel Tanska Anssi Törmänen Aaron Vaara Juha Vainio Sara Äärelä Oula Noran historian vihkon kansikuva Seitsemännellä luokalla nuorella on tarve rakentaa siltoja maailmaan tukeutuen omiin henkilökohtaisiin arvostelukyvyn voimiinsa. Näitä voimia kehitetään steinerkoulussa muun muassa itse tehden. Itse tehty valmis työ ohjastaa jo seuraavaa hyvän matkan. Murrosikäisen suhde opettajan auktoriteettiin heikkenee. Tämän vuoksi opetustyyli muuttuu. Itse tehty jalostuu ikäkauden mukaisesti itsenäiseksi ajatteluksi. Yksi opettajan monista tehtävistä on ohjata nuoria tässä sydämensivistystä vaativassa lajissa. Nuoren kannustaminen itselliseen ajatteluun on tietoinen tönäisy kohti hänen omaa kohtalonvirtaansa. Napanuoran katkaisu vanhasta kunnon luokanopettajasta ja vanhemmista on vaivalloinen mutta pakollinen prosessi. Nuori tarvitsee irtiottonsa, jotta saisi näkymän omaan elämäntiehensä. Yksilöitymisprosessi on turvallinen, kun tukena on tuttu yhteisö. Kuluneen vuoden teemana koulutyössä onkin ollut itsenäinen työskentely. Opiskelu muuttuu kahdeksatta luokkaa kohden mentäessä yhä enemmän oman työn aktivoimiseksi. Tiedonhaku ja lähdekriittisyys ovat avainajatuksia seitsemäsluokkalaisen arjen työlle.

6 Äidinkielen jaksolla oli neljä kokonaisuutta: kieli, kielenhuolto, kirjallisuus sekä media ja tiedonhaku. Tekstipakin avulla opeteltiin suullisten ja kirjallisten tekstien tekemisen vaiheet sekä opeteltiin tunnistamaan erilaisia tekstilajeja. Käytännön sovelluksia aiheesta kirjoitettiin historian ja maantiedon aiheista. Nämä työt olivat jakson kypsyysnäytteitä. Keskustelua kirvoitettiin myös äidinkielen tärkeydestä ihmisen sisäiselle olemassaololle, niin kansakuntana kuin yksilönäkin. Vuoden teema, kausaliteetti, syy- ja seuraussuhteet värittävät opetussuunnitelman kaikkia aineita. Ihmisopin jaksolla käsiteltiin ihmisen tärkeimmät elintoiminnot. Perehdyttiin ihmiskehoon sen toiminnan ja rakenteen kautta. Seksuaalikehityksestä keskustelimme Raisa Cacciatoren teosten tukemana. Aiheina olivat muun muassa rakkaus, seurustelu ja ehkäisy, henkilökohtainen hygienia sekä se, että vastuuseen itsestä kuuluu myös kunnioitus toista kohtaan. Keskustelimme myös siitä, miten media käsittelee seksuaalisuutta, ja sen mahdollisesta vaikutuksesta nuoren oman seksuaaliidentiteetin muodostumiseen. Ravinto ja terveys -tunneilla kuulimme useita vierailijoita, jotka pohtivat kanssamme käytännön esimerkkien kautta hyvää ravitsemusta. Ruoka ravitsee myös ulkoisia aisteja. Jakso kirvoitti hienoja keskusteluja. Kysymys siitä, mikä meitä ravitsee, jäi ajatuksen siemeneksi koko joukolle. Yksityiskohta Monan maalauksesta

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN!

OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! Eeva Raunela OPISKELIJAT TIETÄVÄT JO KAIKEN! - Äidinkieltä ja kirjallisuutta keskustellen On ollut mielenkiintoista kasvaa steinerkoulun lukion opettajaksi. Vaikka kuulun steinerkoulun käyneisiin oppilaisiin

Lisätiedot

2. lk * keskittyy ja eläytyy kuuntelutilanteissa * harjoittelee ongelmatilanteiden ratkaisemista puhumalla

2. lk * keskittyy ja eläytyy kuuntelutilanteissa * harjoittelee ongelmatilanteiden ratkaisemista puhumalla Jyväskylän kaupungin opetussuunnitelmaohjausryhmä 26.4.2006/Kari Fagerholm PERUSKOULULAISTEN VANHEMMILLE KESKEISET TAVOITTEET ÄIDINKIELESSÄ JA KIRJALLISUUDESSA, MATEMATIIKASSA, FYSIIKASSA JA KEMIASSA SEKÄ

Lisätiedot

MIKS KAIKKI KIUSAA. Koulurauha-aineisto 1999

MIKS KAIKKI KIUSAA. Koulurauha-aineisto 1999 MIKS KAIKKI KIUSAA Koulurauha-aineisto 1999 Tekijät: Kari Evinsalo, Jukka Jokiranta, Tuija Pesämaa Julkaisijat: Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Opetushallitus Lähteet: Christina Salmivalli, Koulukiusaaminen

Lisätiedot

Elä sitä, mitä jo olet!

Elä sitä, mitä jo olet! ! Co-Creating meaningful futures. Mikko Paloranta mikko.paloranta@mirrorlearning.com 040 585 0022 Elä sitä, mitä jo olet!... 1 1.1. Lukijalle... 4 2. Luomme oman todellisuutemme... 5 2.1. Minä ja todellisuuteni...

Lisätiedot

Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri. Opettajan lisämateriaali

Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri. Opettajan lisämateriaali Lennu Liito-orava ja suuri mysteeri Opettajan lisämateriaali Tämä opettajan lisämateriaali täydentää vuonna 2006 ilmestynyttä opasta Lennu Liito-oravan ympäristökerhoille. Se on laadittu helpottamaan Lennu-materiaalien

Lisätiedot

Tuki- ja virikeaineisto

Tuki- ja virikeaineisto Osallistavat menetelmät Tuki- ja virikeaineisto Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry 1 OSALLISTAVAT MENETELMÄT 2 1.1 Osallistavien menetelmien määritelmä 2 1.2 Ohjaajan rooli 3 1.3 Osallistavat menetelmät

Lisätiedot

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry

Parasta oli kaikki. Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015. Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Kulttuurilla osalliseksi 2012 2015 Parasta oli kaikki Fiiliksistä vaikutuksiin taiteen ja kulttuurin kautta Espoon Järjestöjen Yhteisö EJY ry Tekstit ja toimitus: Katri Mäkeläinen Kuvat: Fahima Rezaei,

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

Janina Andersson: Naisten ja lasten asiat etusijalle. UNICEF-kävely on lukuvuoden kohokohta. Sirpa Taskinen: Nepalissa tieto tuo tasa-arvoa 3/2007

Janina Andersson: Naisten ja lasten asiat etusijalle. UNICEF-kävely on lukuvuoden kohokohta. Sirpa Taskinen: Nepalissa tieto tuo tasa-arvoa 3/2007 3/2007 Janina Andersson: Naisten ja lasten asiat etusijalle Sivu 4 UNICEF-kävely on lukuvuoden kohokohta Sivu 8 Sirpa Taskinen: Nepalissa tieto tuo tasa-arvoa Sivu 14 Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus,

Lisätiedot

MEDIA JA MEDIAKASVATUS

MEDIA JA MEDIAKASVATUS SEURAAVA TEKSTI ON 3. LUKU MEDIALEIKIN OHJAUSKIRJASTA MEDIA JA MEDIAKASVATUS Maailma on muuttunut päivistä, jolloin mediakasvatus oli sanomalehtien leikkelemistä. Tänään media on läsnä taukoamatta ja kaikkialla.

Lisätiedot

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus?

Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Y-sukupolvi työelämän painajainen vai pelastus? Käytännön kokemuksia ja oppeja uuden sukupolven keskiöstä Veera Lehtismäki Tampere 2011 Sisällys 1. Johdanto 4 2. Y-SUKUPOLVEN MÄÄRITELMIÄ 6 3. Suomen Telecenter

Lisätiedot

ideoita yrittäjyyskasvatukseen

ideoita yrittäjyyskasvatukseen Ilona Kokko ideoita yrittäjyyskasvatukseen katso kaleidoskooppiin ideoita yrittäjyyskasvatukseen kirjoittanut ja toimittanut Ilona Kokko työryhmä Kari Elo, Yksityisyrittäjäin Säätiö Pekka Iivonen, Opetushallitus

Lisätiedot

Syksy 2014 Opiskelijoiden äänitorvi Kastellin lukiossa vuodesta 1970

Syksy 2014 Opiskelijoiden äänitorvi Kastellin lukiossa vuodesta 1970 Syksy 2014 Opiskelijoiden äänitorvi Kastellin lukiossa vuodesta 1970 Mitä muuttokuormassa? Lukiolaisen tukijoukot Tutkimusmatkalla Puerto Ricossa Koiran elämää Tunnetko uudet kummisi? Oulun lukioiden kuvataiteen

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2007-2008 Tampereen Rudolf Steiner -koulu

VUOSIKERTOMUS 2007-2008 Tampereen Rudolf Steiner -koulu VUOSIKERTOMUS 2007-2008 Tampereen Rudolf Steiner -koulu Yhteystiedot Tampereen Rudolf Steiner -koulu Muotialantie 79 81 33800 Tampere www.tampereensteinerkoulu.fi Sähköposti etunimi.sukunimi@tampereensteinerkoulu.fi

Lisätiedot

Koostaneet Lenita Hietanen ja Essi Kesälahti. Käsikirja yrittäjyys- ja työelämätaitojen harjoittelemiseksi peruskoulussa ja lukiossa.

Koostaneet Lenita Hietanen ja Essi Kesälahti. Käsikirja yrittäjyys- ja työelämätaitojen harjoittelemiseksi peruskoulussa ja lukiossa. Koostaneet Lenita Hietanen ja Essi Kesälahti Käsikirja yrittäjyys- ja työelämätaitojen harjoittelemiseksi peruskoulussa ja lukiossa. Perustuu luokanopettajien, kieltenopettajien ja lukion opintoohjaajien

Lisätiedot

Tunnin jälkeen kaikki ovat tyytyväisiä

Tunnin jälkeen kaikki ovat tyytyväisiä Tunnin jälkeen kaikki ovat tyytyväisiä Näkökulmia musiikin aineenopettajien ja oppilaiden väliseen toimivaan vuorovaikutukseen Outi Puupponen Kasvatustieteen ja musiikkikasvatuksen pro gradu tutkielma

Lisätiedot

Juha Varto. Filosofian taito

Juha Varto. Filosofian taito filosofian taito Juha Varto Filosofian taito copyright Juha Varto 2005 (1992) 3 T ä m ä t e k s t i o n t a r k o i t e t t u l u e t t a v a k s i. T e k s t i ä e i v o i k ä y t t ä ä j o n k i n y

Lisätiedot

Matemaattiset valmiudet, yrittäjyys ja oman talouden hallinta

Matemaattiset valmiudet, yrittäjyys ja oman talouden hallinta Matemaattiset valmiudet, yrittäjyys ja oman talouden hallinta Outi Cavén-Pöysä & Eliisa Kolttola (toim.) Helmi Liiketalousopisto Helsinki 2015 Tekijät ja Helmi Liiketalousopisto ISBN 978-952-93-5199-2

Lisätiedot

Tätä mieltä olen steinerlukiosta!

Tätä mieltä olen steinerlukiosta! KYSELY Pia Pale Tätä mieltä olen steinerlukiosta! 18 Rentous, taiteet, itse tekeminen, erikoiskurssit, hyvä tunnelma, opettajien kiinnostus oppilaita kohtaan, koulun sopiva koko ja luokkayhteisö. Siinä

Lisätiedot

K E R H O K E S K U S. Kuvaa, ääntä & tekstiä. medialukutaidon harjoituksia alkuopetukseen ja kerhoihin

K E R H O K E S K U S. Kuvaa, ääntä & tekstiä. medialukutaidon harjoituksia alkuopetukseen ja kerhoihin K E R H O K E S K U S Kuvaa, ääntä & tekstiä medialukutaidon harjoituksia alkuopetukseen ja kerhoihin Tekijät: KM, erityisluokanopettaja, Taina Ek. Kirjoittaja on toiminut pitkään alkuopetuksen opettajana

Lisätiedot

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu

16 Odottaako vaiko jännittää? 17 Lukiolainen, tulisitko päiväkirjahuoneeseen? 18 Itsenäisen elämän vapaus ja vastuu 1 2 Kuva: Taru Kalvi MURROS 2. NUMERO Sisältö 04 Pääkirjoitus: Aikuiseksi tulemisen haasteet 05 Askel baariin vai velvollisuuksien maailmaan? 06 Alkoholi on myrkky, mutta miksi sitä käytetään? 08 Hei,

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Uutta potkua elämään! Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lastensuojelulaitoksessa. Sakari Kaikkonen

Uutta potkua elämään! Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lastensuojelulaitoksessa. Sakari Kaikkonen 1 Uutta potkua elämään! Sosiaalipedagoginen hevostoiminta lastensuojelulaitoksessa Sosiaalipedagoginen hevostoiminta syrjäytymisen ehkäisyssä ja sosiaalisessa kuntoutuksessa täydennyskoulutus kevät 2012

Lisätiedot

URS Harmaa antologia

URS Harmaa antologia URS Harmaa antologia Tekstien ja kuvien copyright on tekijöillä. Kansikuva: Slobodan Mračina (Twister025) Dreamstime.com Toimitus & taitto: Tuomas Saloranta Kustannus Hauenleuka 2011 http://hauenleuka.nettisivu.org/

Lisätiedot

Hannele Friman, Sami Määttä, Elisa Salmi TOIMIVIA TAPOJA. motivaation ylläpitoon. Opettajan vinkkikirja

Hannele Friman, Sami Määttä, Elisa Salmi TOIMIVIA TAPOJA. motivaation ylläpitoon. Opettajan vinkkikirja Hannele Friman, Sami Määttä, Elisa Salmi TOIMIVIA TAPOJA motivaation ylläpitoon Opettajan vinkkikirja TOIMIVIA TAPOJA motivaation ylläpitoon Opettajan vinkkikirja Sisältö JOHDANTO...4 1. KUINKA NIIN JA

Lisätiedot

Kuulun! Välineitä ryhmän toiminnan tukemiseen

Kuulun! Välineitä ryhmän toiminnan tukemiseen Kuulun! Välineitä ryhmän toiminnan tukemiseen Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko

Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko Into -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko INTO -YRITTÄJYYTEEN! Ohjaajan vinkkivihko Kirjoittaja: Ilona Kokko Työryhmä: Kari Elo, Yksityisyrittäjäin säätiö Minna Riikka Järvinen, Kerhokeskus - koulutyön

Lisätiedot

Pia Houni, Ulla Vehmasaho. Jaakko Vartiala. Hämeen kesäyliopisto

Pia Houni, Ulla Vehmasaho. Jaakko Vartiala. Hämeen kesäyliopisto Lupa onnistua 10 vuotta luovaa kirjoittamista Hämeen kesäyliopistossa Toimitus Pia Houni, Ulla Vehmasaho Ulkoasu ja taitto Jaakko Vartiala Julkaisija Hämeen kesäyliopisto ISBN 978-952-9802-96-8 Sisällysluettelo

Lisätiedot

KANSAINVÄLISYYSKASVATUSAIHEISIA DRAAMATUOKIOITA 4 5-VUOTIAILLE

KANSAINVÄLISYYSKASVATUSAIHEISIA DRAAMATUOKIOITA 4 5-VUOTIAILLE KANSAINVÄLISYYSKASVATUSAIHEISIA DRAAMATUOKIOITA 4 5-VUOTIAILLE Soile Kristola C9824 Opinnäytetyö, kevät 2009 Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak Etelä, Helsinki Sosiaalialan koulutusohjelma Sosionomi (AMK)

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot