VESIPIIPPU VÄITTEITÄ JA FAKTAA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VESIPIIPPU VÄITTEITÄ JA FAKTAA"

Transkriptio

1 VESIPIIPPU VÄITTEITÄ JA FAKTAA Suomen ASH ry

2 VESIPIIPPU VÄITTEITÄ JA FAKTOJA Vesipiippua polttavat erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset. Heitä kiehtoo vesipiipun käytön sosiaalisuus. Lisäksi moni uskoo sen olevan perinteistä tupakointia turvallisempaa. Vesipiipun käytön pitkäaikaisvaikutukset terveyteen tunnetaan huonosti. Se tiedetään, että vesipiippua polttamalla altistutaan palamisreaktiossa syntyville monille haitallisille aineille. Jos vesipiipussa poltetaan tupakkatuotteita, altistutaan nikotiinille samalla tavoin kuin savukkeita poltettaessa. Tähän esitteeseen on koottu yleisiä vesipiippuun liittyviä väitteitä ja vastauksia niihin. Esite on tarkoitettu apuvälineeksi erityisesti käytännön savuttomuustyötä tekeville ammattilaisille. Suomen ASH ry VESIPIIPPU Vesipiippu on tupakointiväline, jossa savu johdetaan veden läpi käyttäjän suuhun ja keuhkoihin. Merkittävä terveydelle haitallinen tekijä on piipussa poltettava hiili, jolla kuumennetaan esimerkiksi tupakkaa. Näin syntyvä savu sisältää nikotiinin lisäksi myrkyllisiä yhdisteitä kuten häkää, tervaa, raskasmetalleja ja syöpää aiheuttavia aineita. V esipiippu on vuosisatoja vanha. Vesipiippuja tunnetaan monella nimellä kuten shisha, narghile, arghile, hookah, hubble-bubble ja goza. Se on alun perin lähtöisin Lähi-idän ja Aasian alueilta sekä itäiseltä Välimereltä. Nykyään vesipiipun käyttö on lisääntynyt monissa länsimaissa, erityisesti Yhdysvalloissa ja Isossa- Britanniassa, mutta myös Manner-Euroopassa ja Suomessa. Arvioiden mukaan keskimäärin 16 prosenttia EU-maiden yli 15-vuotiaista on kokeillut vesipiippua. Suomessa kokeilut ovat yleisiä nuorilla, mutta harva käyttää sitä säännöllisesti. Yleensä vesipiipussa on pesä, säiliö, venttiili ja imuletku. Perinteisistä vesipiippumalleista on kuitenkin kehitetty erilaisia versioita, usein markkinointisyistä. Esimerkiksi sähköinen pieni e-shisha on käytännössä sähkösavuke ilman nikotiinia, jota markkinoidaan vesipiippuna erityisesti nuorille. Apteekeissa myytävä NHS-vesipiippu on tarkoitettu astmaatikoille, flunssapotilaille ja äänityöntekijöille nielun, kurkun ja äänihuulten kostutukseen. Sillä ei ole mitään tekemistä tupakkatuotteiden polttamisen tai perinteisen vesipiipun kanssa.

3 MITÄ POLTETAAN? Vesipiipussa poltetaan yleensä joko tupakkatuotteita tai tupakan vastiketta, joka sisältää muun muassa yrttejä ja makuaineita. Tupakkaseokseen lisätään makuaineina hedelmänmakua (banaani, kookos, kirsikka jne.), yrttejä (mm. minttu) ja kukkia (esim. ruusu). Tupakka- tai yrttiseos lämmitetään laitteen päällä olevan hiilen avulla. Näin syntyvä savu johdetaan vedellä täytettyyn kulhoon, josta sitä imetään kumisen putken tai letkun päässä olevan suukappaleen avulla. Vesipiippua poltettaessa syntyvien haitallisten ja vaarallisten aineiden pitoisuudet ovat huomattavasti suurempia kuin teollisesti valmistettuja savukkeita poltettaessa. Vaarallisia aineita syntyy palamisreaktiossa huolimatta siitä, sisältääkö poltettava seos tupakkaa vai ei. Tupakkaa tai ei vesipiipun polttaja vetää aina keuhkoihinsa häkää. LAKI KIELTÄÄ MAINONNAN Vesipiippu luokitellaan Suomen lainsäädännössä tupakointivälineeksi ja siksi sen mainonta ja muu myynninedistäminen on kielletty. Myös vesipiipussa poltettava, tupakkaa sisältävä seos kuuluu tupakkalain piiriin. Laki kieltää näiden tuotteiden mainonnan ja muun myynninedistämisen, ja niiden käyttö on kielletty ravintoloissa ja baareissa. Tuotteiden myynti vaatii tupakkalain mukaisen vähittäismyyntiluvan. Poltettavat seokset, jotka eivät sisällä tupakkakasvia, ovat lain mukaan tupakan vastikkeita. Niitä koskevat elintarvike- ja työturvallisuuslait. Näidenkin tuotteiden mainonta ja muu myynninedistäminen on kiellettyä, mutta niiden myynti ei vaadi tupakkalain mukaista myyntilupaa. Vesipiipun tai siihen käytettävän tupakkaseoksen myyminen alaikäisille on laitonta. Sen sijaan nykyinen tupakkalaki määrittelee e-shishan tupakkajäljitelmäksi ja sen sisällön tupakan vastikkeeksi. Tästä syystä niiden myyntiä ei voida rajoittaa. Omistaja voi kieltää vesipiipun polton tiloissaan riippumatta siitä, mitä seosta siinä poltetaan. Lähteet: THL, Tupakkalaki

4 1 Vesipiipun polttaminen on tupakointia turvallisempaa. ONKO NÄIN? Seitsemän väitettä vesipiipusta Yleisesti uskotaan, että vesipiipun polttaminen on vähemmän haitallista ja vähemmän riippuvuutta aiheuttavaa kuin tupakointi. Tähän mennessä tehdyt tutkimukset eivät tue tätä uskomusta. Vesipiipun tuottama savu sisältää nikotiinin lisäksi suuria määriä myrkyllisiä yhdisteitä kuten häkää, tervaa, raskasmetalleja ja syöpää aiheuttavia aineita. Jotkut ajattelevat, että vesi suodattaa haitallisia aineita, mutta näin ei ole: veden suodattava vaikutus on lähes olematon. Tutkimusten mukaan vesipiipun polttaminen vaikuttaa keuhkoihin ja hengitykseen yhtä paljon kuin tavallinen tupakointi. Itse asiassa vesipiipun polttamisessa muodostuvien haitallisten yhdisteiden määrää voi verrata pahimmillaan jopa 20 savukkeen polttoon: vesipiippua poltetaan usein pitkiä aikoja kerrallaan ja savua hengitetään moninkertaisia määriä savukkeisiin verrattuna. VESIPIIPUN POLTTAMINEN kasvattaa keuhkosyöpäriskiä aiheuttaa suu- ja ruokatorven syöpää aiheuttaa hengitystietulehduksia ja astmaa voi aiheuttaa keuhkoahtaumatautia ja lisää vaikeiden hammassairauksien riskiä. VESIPIIPPU VS. TEHDASVALMISTEINEN SAVUKE Karsinogeeniset aineet viisinkertaiset vesipiippua käytettäessä. Tervapitoisuus jopa 32-kertainen vesipiippua käytettäessä. Häkäaltistus kahdeksankertainen tupakointiin verrattuna. Nikotiinipitoisuudet ei suurta eroa.

5 2 Vesipiippu auttaa lopettamaan tupakoinnin. Vesipiippu ei auta käyttäjäänsä irti tupakkatuotteista, vaan pikemminkin vahvistaa tämän riippuvuutta. Jos vesipiipussa polttaa tupakkatuotteita, altistuu samalla nikotiinille, mikä ylläpitää riippuvuutta. Monet vesipiipun käyttäjät käyttävät myös muita tupakkatuotteita. Käytännössä vesipiipun polttaminen voikin madaltaa kynnystä muiden tupakkatuotteiden kokeilemiseen. Vesipiipuissa poltettava tupakka on usein makeutettu ja maustettu. Savun makea tuoksu ja maku houkuttelevat erityisesti nuoria kokeilemaan polttamista. 3 Käytön aloittaminen on helppoa. FAKTAA! Uudet maustetut tupakkatuotteet ja entistä sirommat piippumallit ovat innostaneet yhä useampia nuoria kokeilemaan vesipiippua. Kokeilemiseen houkuttelee myös käytön sosiaalisuus: vesipiippua poltetaan usein ryhmässä. Yrttiseosten polttaminen on yhtä vaarallista kuin tupakankin. Vesipiipun tai siinä käytettävän tupakkaseoksen myyminen alaikäisille on laitonta, mutta tuotteita voi ostaa melko vapaasti internetistä. Silloin tällöin tietoon tulee tapauksia, joissa vesipiippuja on myyty tiskin alta myös alaikäisille. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on avattu monia vesipiippukulttuuriin erikoistuneita kahviloita ja baareja. Myös Suomessa on ravintoloita, joissa voi vuokrata käyttöönsä vesipiipun.

6 4 5 Vesipiippu ei koukuta. Tupakkakasvia sisältäviä seoksia polttamalla altistutaan nikotiinille samaan tapaan kuin tehdasvalmisteisia savukkeita polttamalla. Nikotiini on voimakas, riippuvuutta aiheuttava aine, joka koukuttaa käyttäjänsä nopeasti. Koska vesipiippua poltetaan usein pitkiäkin aikoja, voi nikotiinialtistuskin nousta korkeaksi. Esimerkiksi tunnin kestävän vesipiipun polttelun aikana henkilö vetää sisään sata, jopa 200 kertaa enemmän savua kuin poltettaessa yksi savuke. Yrttiseokset ovat terveellisiä. Kaikki vesipiipussa poltettavat seokset eivät sisällä tupakkaa. Nämä herbal shisha- ja herbal molasses seokset koostuvat sokeriruo osta, melassista, yrteistä ja makuaineista. Lisäksi voidaan käyttää höyrykiviä (steam stones), joiden lämmitykseen käytetään hiiltä. Yrttiseoksia mainostetaan usein terveellisinä vaihtoehtoina, koska ne eivät sisällä nikotiinia. Tutkimusten mukaan seokset sisältävät kuitenkin huomattavia määriä muita terveydelle haitallisia yhdisteitä. Vesipiipun käytössä merkittävä terveydelle haitallinen tekijä on hiili. Sen palaessa syntyy häkää ja syöpävaarallisia aineita riippumatta siitä, millaista seosta piipussa käytetään. Siksi yrttiseosten polttaminen on terveydelle yhtä vaarallista kuin tupakankin. 6 Vesipiipusta ei ole haittaa ulkopuolisille. Vesipiipun polttelusta leviää ympäristöön myrkyllistä savua, mikä vastaa passiivista tupakointia. Ympäristöön leviävä savu on yhdistelmä tupakansavua ja palamisreaktiossa syntyvää savua, ja siksi erityisen vaarallista. Ympäristölle aiheutuvat haitat vielä korostuvat, koska vesipiipun polttaminen on yleensä sosiaalinen tapahtuma: sitä poltetaan yhdessä, suljetussa tilassa, monesti pitkiä aikoja. Passiivinen altistuminen samassa tilassa jatkuu, vaikka ei itse enää polttaisi. Tästä syystä vesipiippua poltettaessa syntyvät haitallisten aineiden pitoisuudet ovat selvästi suurempia kuin tehdasvalmisteisten savukkeiden poltossa syntyvät. Koska vesipiippua poltettaessa sama suukappale kiertää usein käyttäjältä toiselle, tähän liittyy sairauksien leviämisen riski. Näitä ovat esimerkiksi herpes, hepatiitti ja tuberkuloosi. 7 Myös tarttuvat taudit leviävät yhteisestä vesipiipusta. Vesipiipussa poltetaan myös huumeita. FAKTAA JA Perinteisessä itämaisessa vesipiipussa poltetaan yleensä tupakka- tai yrttiseoksia, ei huumausaineita. Vesipiipun käytöllä on kuitenkin tutkimusten mukaan yhteys myös huumeiden kokeiluun ja käyttöön. Hasista ja marihuanaa poltetaan yleensä juuri tähän tarkoitukseen hankitulla vesipiipulla.

7 LÄHTEET: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Vesipiippu-kokonaisuus, Tupakkalaki 693/1976 Vattenpipa rök utan risk? Hälsoeffekter, vanor, attityder och tillsyn. Statens folkhälsoinstitut, Jensen, P.D. ym. Waterpipe Use Predicts Progression to Regular Cigarette Smoking Among Danish Youth. Substance Use & Misuse 2010, 45(7 8); Lee, Y.O. ym. Hookah steam stones: smoking vapour expands from electronic cigarettes to waterpipes. Tob.Control 2013, 22(2); Waterpipe Topacco Smoking: Health Effects, Research Needs and Recommended Actions by Regulators. TobReg Advisory Note. WHO Control and prevention of waterpipe tobacco products. FCTC Convention Secretariat, FCTC/COP/6/11. July Shihadeh A ym. Toxicant content, physical properties and biological activity of waterpipe tobacco smoke and its tobaccofree alternatives. Tob.Control 2015, 24; i1-i9. She J, Yang P, Wang Y ym. Chinese waterpipe smoking and the risk of chronic obstructive pulmonary disease. Chest Vesipiipusta suurempi keuhkoahtauman riski kuin tupakasta. Suomen Lääkärilehti 12/2014. Ulkoasu: Sirpa Levonperä Tilaukset:

väitteitä ja faktaa Nuuska ja sähkösavuke Suomen ASH ry

väitteitä ja faktaa Nuuska ja sähkösavuke Suomen ASH ry väitteitä ja faktaa Nuuska ja sähkösavuke Suomen ASH ry Tietoa nuuskasta ja sähkösavukkeista Nuuska ja sähkösavukkeet ovat löytäneet tiensä tupakkatuotteita käyttävien ihmisten arkeen. Monet uskovat niiden

Lisätiedot

TUPAKKATUOTTEET JA TERVEYSRISKIT. Nurmes 30.1.2013 ja Joensuu 6.2.2013

TUPAKKATUOTTEET JA TERVEYSRISKIT. Nurmes 30.1.2013 ja Joensuu 6.2.2013 TUPAKKATUOTTEET JA TERVEYSRISKIT Nurmes 30.1.2013 ja Joensuu 6.2.2013 Sirpa Moilanen, hankevastaava, terveyden edistämisen suunnittelija Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus 1 Sisältö 1. Yleistä tilastojen

Lisätiedot

TIE SAVUTTOMAAN SUOMEEN

TIE SAVUTTOMAAN SUOMEEN Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2014:10 TIE SAVUTTOMAAN SUOMEEN Tupakkapolittinen toimenpideohjelma Helsinki 2014 Tie savuttomaan Suomeen Tupakkapoliittinen toimenpideohjelma Sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

Uudet (tupakka)tuotteet uudet ongelmat? Matti Rautalahti Suomalainen Lääkäriseura Duodecim

Uudet (tupakka)tuotteet uudet ongelmat? Matti Rautalahti Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Uudet (tupakka)tuotteet uudet ongelmat? Matti Rautalahti Suomalainen Lääkäriseura Duodecim Tupakkalain määritelmiä (TupL 2 ) Tupakka = tupakkakasvien lehdistä, varsista ja rungoista valmistettua tai niitä

Lisätiedot

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat:

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat: 1 TUPAKKATUNTI KOULUILLE (suositus 5-6 luokat) teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja Aloitus Tupakka-aiheen käsittelyssä oppilaita rohkaistaan keskusteluun, ei luennon kuunteluun. Tunti voidaan aloittaa

Lisätiedot

Tupakoimattomana ammattiin

Tupakoimattomana ammattiin Anna-Ester Liimatainen-Lamberg (toim.) Tupakoimattomana ammattiin opas tupakoimattomuuden edistämistyöhön ammatillisissa oppilaitoksissa Opetushallitus 2000 1 Sisällys Lukijalle 3 1. Uusi tupakkalaki:

Lisätiedot

FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja. Tupakoinnin historiaa. Tupakan aineosat

FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja. Tupakoinnin historiaa. Tupakan aineosat 1 FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja Tupakoinnin historiaa Tupakkakasvi (Virginian tupakka) on parimetrinen lehtevä pensas, jonka lehdissä on nikotiinia. Kasville itselleen se on

Lisätiedot

Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin

Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin 2 KAIKKI VAUVAT TAHTOVAT SAVUTTOMAN ÄIDIN KAIKKI VAUVAT TAHTOVAT SAVUTTOMAN ÄIDIN 3 Jokainen äiti haluaa lapselleen luonnollisesti kaikkein parasta. Siksi hän yrittää

Lisätiedot

Tupakkapolitiikan uusi aika. Tupakkapolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset. Johdanto

Tupakkapolitiikan uusi aika. Tupakkapolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset. Johdanto Tupakkapolitiikan kehittämistyöryhmän ehdotukset Johdanto Savukkeet ja muutamat muut tupakkaa sisältävät tuotteet on tarkoin suunniteltu sellaisiksi, että ne aiheuttavat ja ylläpitävät riippuvuutta. Monet

Lisätiedot

MANUAALI DVD. Tupakka. DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville

MANUAALI DVD. Tupakka. DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville MANUAALI Tupakka DVD DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville SISÄLLYSLUETTELO 1.) MISTÄ ON KYSE? Johdanto Mikä on Ainemaatio-kilpailu? Preventiimi 2.) DVD:N TARKOITUS Miksi DVD on tehty?

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi ALLERGIA JA ASTMA SEKÄ TUPAKOINTI 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista ja vahvaa motivoitumista.

Lisätiedot

K E V Y T S A V U K E O I K E U D E N K Ä Y N T I Kantaja N.S:n haastehakemus 3.3.2005

K E V Y T S A V U K E O I K E U D E N K Ä Y N T I Kantaja N.S:n haastehakemus 3.3.2005 Kantaja: N. S. (310156) K E V Y T S A V U K E O I K E U D E N K Ä Y N T I Kantaja N.S:n haastehakemus 3.3.2005 Kantajan asiamiehet: asianajaja, varatuomari Leo Koskenvuo siviilioikeuden professori Erkki

Lisätiedot

KUKA PÄÄTTÄÄ. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille

KUKA PÄÄTTÄÄ. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille KUKA PÄÄTTÄÄ Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille 2015 1 SISÄLLYS VANHEMMILLE... 3 VARHAINEN PUUTTUMINEN ON TÄRKEÄÄ... 3 NUORTEN PÄIHTEIDEN KÄYTÖN SOSIAALISET SYYT... 4 VANHEMPIEN ASENTEET JA ESIMERKKI

Lisätiedot

Nuuska nuorten maailmassa

Nuuska nuorten maailmassa Nuorten käsityksiä ja kokemuksia nuuskasta ja nuuskan käytöstä Nuuska nuorten maailmassa 1 Nuuska-julkaisu Sanna-Mari Salomäki ja Johanna Tuisku Kustantaja: Suomen Syöpäyhdistys ry Kirjoittajat: Sanna-Mari

Lisätiedot

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN

TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN TIETOA PÄIHTEISTÄ NUORTEN PARISSA TEHTÄVÄÄN EH- KÄISEVÄÄN PÄIHDETYÖHÖN Tähän tietopakettiin on kerätty tietoa päihteistä. Se on tarkoitettu tukimateriaaliksi muun muassa nuorten parissa tehtävään päihdetyöhön,

Lisätiedot

Tupakka ja talous. Taloudellisia näkökulmia tupakoinnin vähentämistyöhön. Tupakka ja talous S U O M E N A S H

Tupakka ja talous. Taloudellisia näkökulmia tupakoinnin vähentämistyöhön. Tupakka ja talous S U O M E N A S H Tupakka tappaa tänä vuonna 4 miljoonaa ihmistä. Vuonna 2030 se tappaa jo 10 miljoonaa ihmistä vuosittain, enemmän kuin mikään muu yksittäinen kuolinsyy. Näistä kuolemantapauksista 7 miljoonaa tapahtuu

Lisätiedot

TYTÖT PANEVAT RANTTALIKSI

TYTÖT PANEVAT RANTTALIKSI TYTÖT PANEVAT RANTTALIKSI Tutkimus Pieksämäen ja Pieksänmaan 8- luokkalaisten tyttöjen päihteidenkäytöstä Kati Hanhonen Sari Itkonen Opinnäytetyö, kevät 2005 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Pieksämäen yksikkö

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista

Lisätiedot

MERVI HARA SATU LIPPONEN. Tupakkayhtiöt - ELOKUVIEN KUMMIT

MERVI HARA SATU LIPPONEN. Tupakkayhtiöt - ELOKUVIEN KUMMIT MERVI HARA SATU LIPPONEN Tupakkayhtiöt - ELOKUVIEN KUMMIT Mervi Hara ja Satu Lipponen Teksti on vapaasti lainattavissa, kun lähde mainitaan. Ulkoasu ja taitto: Kirsi-Marja Puuras ISBN 978-951-96539-7-6

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty heidän tuekseen. Opas käsittelee tupakoinnin terveysvaikutuksia, mutta ennen kaikkea siinä pohditaan tupakoinnin lopettamista:

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdeongelmien varhainen tunnistaminen

Mielenterveys- ja päihdeongelmien varhainen tunnistaminen OPAS Mielenterveys- ja päihdeongelmien Opas ennaltaehkäisevän työn ammattilaisille 5 Kirjoittajat Mauri Aalto Heli Bäckmand Henna Haravuori Jouko Lönnqvist Mauri Marttunen Tarja Melartin Airi Partanen

Lisätiedot

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys Hengitysliitto Heli ry:n opas Tupakka ja terveys Tupakan historiaa 2 Tupakointi juontaa juurensa intiaanikulttuurista noin parin vuosituhannen takaa. Tupakkaa poltettiin aluksi symbolisena välineenä heimoyhteyden,

Lisätiedot

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ TUPAKOINTI JA NIKOTIINIRIIPPUVUUS: KYLMÄT TOSIASIAT tupakointi aiheuttaa maailmassa yli 5 miljoonaa kuolemaa vuosittain:

Lisätiedot

SYDÄMEN ASIALLA Ohjausmateriaali II Tupakoinnin ja stressin vaikutus sydänterveyteen

SYDÄMEN ASIALLA Ohjausmateriaali II Tupakoinnin ja stressin vaikutus sydänterveyteen Leena Pekonen ja Riikka Väisänen SYDÄMEN ASIALLA Ohjausmateriaali II Tupakoinnin ja stressin vaikutus sydänterveyteen Opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto Marraskuu

Lisätiedot

TERVEYSKASVATUSAINEISTOA KOULUTERVEYDENHOITAJALLE Nuorten tupakointi ja nuuskaaminen

TERVEYSKASVATUSAINEISTOA KOULUTERVEYDENHOITAJALLE Nuorten tupakointi ja nuuskaaminen TERVEYSKASVATUSAINEISTOA KOULUTERVEYDENHOITAJALLE Nuorten tupakointi ja nuuskaaminen Tiina Peksiev Opinnäytetyö, kevät 2008 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Diak Etelä, Helsinki Sosiaali- ja terveysalan koulutusohjelma

Lisätiedot

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky.

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky. Tupakatta terveenä! 2 Lopettaminen kannattaa aina! Tupakkatuotteet lyhentävät käyttäjänsä elinikää keskimäärin 8 10 vuotta. Ilman tupakkaa on terveempi ja sairastumisriski pienenee. Elämänlaatu paranee

Lisätiedot

Savuna. ilmaan. Ravintolassa ei saa enää polttaa. Tätä vauhtia marihuana-sätkä. Teksti Leena Sharma Kuvat Piia Arnoud

Savuna. ilmaan. Ravintolassa ei saa enää polttaa. Tätä vauhtia marihuana-sätkä. Teksti Leena Sharma Kuvat Piia Arnoud Savuna ilmaan Ravintolassa ei saa enää polttaa. Tätä vauhtia marihuana-sätkä upakoitsijoilla on näinä päivinä perin vähän aihetta iloon. Baarit ovat nyt savuttomia. Työnantaja toisensa jälkeen kieltää

Lisätiedot

Pienhiukkasten vaikutus terveyteen. Tuloksia ja päätelmiä teknologiaohjelmasta FINE Pienhiukkaset Teknologia, ympäristö ja terveys

Pienhiukkasten vaikutus terveyteen. Tuloksia ja päätelmiä teknologiaohjelmasta FINE Pienhiukkaset Teknologia, ympäristö ja terveys Pienhiukkasten vaikutus terveyteen Tuloksia ja päätelmiä teknologiaohjelmasta FINE Pienhiukkaset Teknologia, ympäristö ja terveys Raimo O. Salonen ja Arto Pennanen Toimittanut Timo Paukku Pienhiukkasten

Lisätiedot

Tukioppilaan koulutusaineisto päihdetunteja varten

Tukioppilaan koulutusaineisto päihdetunteja varten Selvästi hauskinta Tukioppilaan koulutusaineisto päihdetunteja varten Liitteet Liite 1. Tutkimustuloksia tiivistetysti................................42 Liite 2. Miten päihteet vaikuttavat ihmiseen? taustatietoa

Lisätiedot