Tupakan vaikutukset hyvinvointiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tupakan vaikutukset hyvinvointiin"

Transkriptio

1 Tupakan vaikutukset hyvinvointiin Mitä tupakka sisältää? Tupakka on kookas, lehtevä kasvi, jonka lehdet sisältävät myrkyllistä nikotiinia. Ihmiselle tappava kerta-annos nikotiinia on 0,5 1mg/kg. Jos lapsi on syönyt vähintään kahden sentin palan polttamatonta tupakkaa tai yhden tupakantumpin, pitää ryhtyä toimenpiteisiin nikotiinimyrkytyksen varalta. Tupakkaa viljellään, mutta sitä voi löytää myös luonnosta. Tupakkaa kasvatetaan noin vuoden ajan, sitten sen lehdet korjataan ja kuivatetaan raakatupakaksi. Kuivattua tupakkaa varastoidaan kahdesta kolmeen vuotta ennen sen valmistamista tupakkatuotteeksi. Kaukana luomusta Tehdasvalmisteiset savukkeet ovat tupakan yleisin käyttömuoto. Muita tupakkatuotteita ovat sikari, piipputupakka, sähkösavuke, suu- eli purutupakka, nuuska. Savukkeisiin lisätään valmistusvaiheessa lukuisia aineita eri ominaisuuksien saavuttamiseksi. Esimerkiksi ammoniakki tehostaa nikotiinin imeytymistä ja vahvistaa siten riippuvuutta. Makuaineita ja kurkkua puuduttavia aineita lisätään, jotta tupakoinnin kokeileminen tuntuisi nuorista miellyttävämmältä. Tappava yhdistelmä: terva, häkä ja nikotiini Tupakansavu sisältää noin 4000 kemikaalia. Niistä 50 aiheuttaa syöpää. Keskeisimmät tupakan haitalliset aineet ovat terva-aineet, häkä ja nikotiini. Terva-aineet koostuvat useista kemiallisista yhdisteistä, jotka ärsyttävät keuhkoputkia, aiheuttavat limaneritystä ja yskää sekä voivat johtaa muun muassa syövän kehittymiseen. Häkä eli hiilimonoksidi on palamisen seurauksena syntyvä kaasu. Nikotiini imeytyy helposti ja nopeasti verenkiertoon suuonteloista ja hengitysteistä. Se aiheuttaa riippuvuuden yhtä helposti kuin kokaiini tai heroiini. Tupakansavun bonusmyrkyt Tupakansavu sisältää myös muun muassa arseenia ja syanidia (myrkkyjä), asetonia (kynsilakan poistoaineessa ja maalin ohenteissa), metanolia (polttoaine, joka sokeuttaa ja tappaa), kadmiumia, lyijyä ja elohopeaa (myrkyllisiä metalleja), DDT:tä (tuholaismyrkky) ja radioaktiivisia aineita, kuten polonium 210:ä. Tupakka ja ulkonäkö Lukuisten tupakoinnin terveyshaittojen lisäksi tupakka vaikuttaa epäsuotuisasti käyttäjänsä ulkonäköön. Tupakka lisää aknea Tupakoitsijoilla aknen riski tuplaantuu, kun tupakointi häiritsee ihon muutenkin kovilla olevaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Samasta syystä iho kalpenee ja harmaantuu, ja tupakoitsija näyttää usein ikäistään vanhemmalta. Tupakka vähentää ihon kimmoisuuden kannalta tärkeitä valkuaisaineita, ja tupakoitsijat kärsivätkin rypyistä kasvoissa jo nuorena. Jokainen tupakointivuosi vanhentaa ihoa kaksi vuotta.

2 Keltaiset hampaat kaupan päälle Hampaista ja kynsistä tupakka tekee keltaiset. Se lisää hammaskiveä ja saa hengityksen haisemaan. Ikävännäköiset ja -hajuiset suun ja nielun tulehdukset lisääntyvät ja hampaat reikiintyvät helpommin. Hiukset ohenevat Tytöillä tupakointi edistää pysyvää hiustenlähtöä, ja hiukset ohenevat. Hormonaalisista syistä karvankasvu puolestaan lisääntyy koko keholla, myös kasvoissa. Vatsa pömpöttää Nuorilla naisilla tupakointi lisää hormonaalisista syistä johtuvaa keskivartalolihavuutta. Haisee muttei haista Tupakointi haisee pahalle, ja haju tarttuu tiukasti tupakoitsijaan. Tupakoitsijan oma hajuaisti heikkenee. Limanerityksestä johtuva yskiminen ja räkiminen on ällöttävää ja epäsiistiä. Lue lisää miten tupakka vaikuttaa ulkonäköön Tupakoitsijan kunto Monet nuoret eivät mieti tupakoinnin terveyshaittoja. Pidempiaikaisia seurauksia ei välttämättä ymmärretä tai niitä saatetaan vähätellä. Eletään tässä ja nyt. Tulevaisuuden sairaudet tuntuvat kaukaisilta. Välittömät seuraukset on nuoren helpompi havaita itsekin. Ei jaksa juosta Tupakointi alentaa kuntoa. Juokseminen on raskaampaa, sillä tupakointi heikentää vasta vähän aikaa polttaneenkin hapenottokykyä. Lisäksi tupakointi nopeuttaa sydämen sykettä, ja se kuluttaa happea entistä enemmän. Kun lihakset eivät saa tarpeeksi happea, ne väsyvät helposti. Henki ei kulje Tupakointi aiheuttaa limaisuutta keuhkoputkissa ja limaisuus tukkii keuhkorakkulat. Tästä aiheutuu yskää ja hengitysvaikeuksia. Tupakoitsijat kärsivät usein kroonisesta keuhkoputkentulehduksesta. Tupakka myös aiheuttaa ja pahentaa astmaa sekä allergiaoireita. Vaikea keskittyä Tarkkuutta vaativat urheilulajit eivät sovi sen paremmin yhteen tupakoinnin kanssa: tupakointi aiheuttaa keskittymisvaikeuksia ja heikentää tarkkuutta vaativia toimintoja. Päänsärky ja väsymys ovat usein tupakoitsijan kiusana. Ne haittaavat myös oppitunneilla ja saattavat vaikuttaa oppimiseen.

3 Huonot elämäntavat kulkevat yhdessä On tutkittu, että tupakoitsijat harrastavat vähemmän liikuntaa kuin muut. Tupakointi yhdistyy usein muihinkin terveyttä vahingoittaviin valintoihin. Tupakoivien nuorten ruokavalio ei keskimäärin ole yhtä terveellinen kuin tupakoimattomien. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että tupakoitsijan makuja hajuaisti on muita heikompi, ja hän syö usein tietämättään esimerkiksi liian suolaisia ruokia. Varhain aloitettu tupakointi lisää myös muita päihde- ja huumausainekokeiluja. Kun tupakka vielä polttaa paljon rahaa, lopettaminen todella kannattaa. Tupakoinnin terveysvaikutukset Mitä nuorempana tupakoinnin aloittaa, sitä todennäköisemmin sairastuu tupakoinnista johtuviin vakaviin, kuolemaankin johtaviin sairauksiin, kuten syöpään. Tupakan aiheuttamiin sairauksiin kuolee Suomessa keskimäärin ihmistä joka vuosi. Määrä on suurempi kuin Suomessa vuoden aikana huumeiden, alkoholin, liikenneonnettomuuksien, aidsin, itsemurhien ja murhien seurauksena kuolleiden määrä yhteensä. Syöpätilaus vetämässä Joka kolmas syöpäsairaus aiheutuu tupakasta. Tupakointi moninkertaistaa riskin sairastua muun muassa suu-, keuhko- sekä kurkunpään ja ruokatorven syöpään. Keuhkosyövän paranemisennuste on huono. Viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta vain 10 prosenttia sairastuneista on enää hengissä. Lisäksi tupakoitsijoiden riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä hengityselinten sairauksiin on moninkertainen verrattuna tupakoimattomiin. Tupakoivat naiset sairastuvat kohdunkaulan syöpään muita useammin, koska HPV (human papillomavirus) on yleisempi tupakoivilla naisilla. Papilloomavirus on tärkein tekijä kohdunkaulan syövän synnyssä. Keuhkoja ahdistaa Usean tupakoitsijan ongelmana on krooninen keuhkoputkentulehdus, jonka ensimmäisiä merkkejä ovat aamuyskä ja toistuvat hengitystieinfektiot. Tupakointi aiheuttaa ja pahentaa myös astmaa ja allergisia oireita. Keuhkoputket voivat ahtautua pysyvästi, mikä ilmenee hengenahdistuksena ja fyysisen suorituskyvyn heikkenemisenä. Kun vauriot etenevät riittävän pitkälle, tupakka-addiktille voi kehittyä keuhkolaajentuma. Pahimmillaan se etenee vaikeaksi, jatkuvaa lisähappea ja hengityskoneen käyttöä vaativaksi keuhkoahtaumataudiksi (COPD), joka johtaa kuolemaan. Keuhkoahtaumataudin oireita ovat lisääntyvä yskä, limannousu ja hengenahdistus rasituksen aikana. Usein tupakoitsijat mieltävät yskimisen ja limaisuuden kuuluvan tupakanpolttoon eikä niitä pidetä sairauden oireina. Sen vuoksi sairaus voi edetä pitkällekin ennen kuin ihminen ymmärtää hakeutua tutkimuksiin. Keuhkoahtaumatautia on totuttu pitämään vanhojen tupakkamiesten tautina. Nuorten naisten tupakoinnin lisääntyessä aletaan kuitenkin olla tilanteessa, jossa tyyppipotilas on työikäinen nainen. Kun pienten keuhkorakkuloiden pinta-ala on normaalisti noin puolen tenniskentän verran, vaikeassa keuhkoahtaumataudissa toimivaa keuhkokudosta voi olla jäljellä enää pingispöydän kokoinen alue.

4 Stressi lisääntyy Tupakointi vaikuttaa myös henkiseen toimintakykyyn. Tupakoivilla todetaan enemmän stressiä, masennusta, ahdistuneisuutta, unihäiriöitä ja keskittymiskyvyttömyyttä. Varhaisella iällä aloitettu tupakointi lisää päihde- ja huumausainekokeiluja. Lisäksi tupakoitsijat stressaantuvat, jos eivät pääse tietyin välein tupakalle. Vieroitusoireet hankaloittavat oloa. Pituuskasvu tyssää Kasvavalle nuorelle tupakan sisältämillä myrkyillä voi olla peruuttamaton vaikutus, sillä tupakointi vaikuttaa pituuskasvuun ja estää keuhkoja kehittymästä täyteen mittaan. Luusto uusiutuu tupakoitsijalla muita hitaammin. Kuukautiset häiriintyvät Tupakointi lisää kuukautiskipuja, koska nikotiini supistaa kohdun verisuonia ja saattaa aiheuttaa myös häiriöitä kuukautiskierrossa. Vaihdevuodet alkavat heillä 1 4 vuotta tupakoimattomia aikaisemmin. Lapsettomuus vaarana Tupakointi vaikuttaa heikentävästi sekä naisen että miehen hedelmällisyyteen. Tupakoivan naisen mahdollisuudet jäädä lapsettomaksi ovat noin 35 prosenttia suuremmat kuin tupakoimattoman. Yli 20 savuketta päivässä polttavien naisten hedelmällisyyden on todettu laskevan puoleen tupakoimattomiin verrattuna. Tupakointi myös lisää kohdunulkoisen raskauden ja keskenmenon riskiä. Miehillä tupakointi heikentää siemennesteen laatua, vähentää siittiöiden määrää ja liikkuvuutta sekä vahingoittaa niiden perimäainesta. Tupakka on tärkein syy miesten hedelmällisyyden heikkenemiseen. Sikiön kehitys häiriintyy Viidennes tupakoivista naisista polttaa vielä raskauden aikanakin, vaikka oli ehkä ajatellut lopettavansa. Savun sisältämät myrkyt kulkeutuvat sikiöön napanuoran ja istukan kautta. Sikiön veren nikotiinipitoisuus voi olla jopa suurempi kuin tupakoivalla äidillä. Äidin tupakointi raskauden aikana aiheuttaa tulevalle lapselle kehitys- ja kasvuhäiriöitä, lisää tämän riskiä sairastua monenlaisiin sairauksiin sekä hidastaa lapsen oppimista ja erilaisten taitojen kehittymistä. Pahimmillaan seurauksena on sikiön menehtyminen tai kätkytkuolema. Savukkeen myrkyt kulkeutuvat nopeasti myös äidinmaitoon. Uusimpien tutkimusten mukaan tupakointi jopa ennen raskauden alkamista vaikuttaa naisen ja miehen sukusoluihin siten, että tulevaisuudessa lapsella on suurempi riski sairastua lasten syöpiin. Lue lisää raskauden aikaisen tupakoinnin vaikutuksesta sikiöön sivulta Väsyttää ja särkee päätä Tupakointi vaikuttaa terveyteen myös välittömästi. Se aiheuttaa esimerkiksi väsymystä, keskittymisvaikeuksia, päänsärkyä ja kunnon huononemista.

5 Passiivinen tupakointi Passiivisella tupakoinnilla tarkoitetaan sitä, että ihminen joutuu tahtomattaan hengittämään ympärillä olevaa tupakansavuista ilmaa ja altistumaan tupakansavun karsinogeeneille, teratogeeneille, ärsyttäville ja toksisille aineille. Tätä kutsutaan ympäristön tupakansavulle altistumiseksi (second-hand smoke). Tupakan savun myrkylliset aineet sitoutuvat myös esimerkiksi tekstiileihin, joista ne vapautuvat myöhemmin uudestaan ilmaan. Tätä altistusta kutsutaan kolmannen asteen tupakoinniksi tai savujäämäksi (third-hand smoke). Tupakkalain avulla pyritään suojelemaan ei-tupakoivia esimerkiksi turvaamaan kaikille savuton koulu- ja työympäristö. Passiiviselle tupakoinnille voi altistua myös kotona, jos esimerkiksi seurustelukumppani, puoliso, isä tai äiti tupakoi. Passiivinen tupakointi on huomattava terveysriski niin aikuisille kuin lapsillekin. Lapsilla passiivinen tupakointi lisää keskikorvainfektioita, alempia hengitystieinfektioita, astmaa ja kätkytkuolemia. Aikuisilla passiivinen tupakointi aiheuttaa astmaa, keuhkoahtaumatautia, keuhkosyöpää sekä sydän- ja verisuonisairauksia. Palava tupakka myrkyttää Tupakansavu leviää ympäristöön pää- ja sivusavuna. Sivusavusta on kyse silloin, kun savuke palaa itsekseen henkosten välillä, ja pääsavusta tupakoitsijan hengittäessä savua ulos. Ympäristön tupakansavusta sivusavun osuus on lähteestä riippuen prosenttia ja pääsavun osuus prosenttia. Sivusavu sisältää myrkyllisiä kemikaaleja monin verroin enemmän kuin varsinainen tupakoitsijan sisään- ja uloshengittämä pääsavu. Lemmikitkin kärsivät Lemmikkieläimet kärsivät myös passiivisesta tupakoinnista: tupakansavu lisää niidenkin keuhkosyöpäriskiä, aiheuttaa hengitystieoireita ja ärsyttää silmiä.

Dia-esitys vanhemmil e (esimerkiksi vanhempainiltaan) Yläkoulu Diojen sisällöt Dia 1: Dia 2:

Dia-esitys vanhemmil e (esimerkiksi vanhempainiltaan) Yläkoulu Diojen sisällöt Dia 1: Dia 2: Dia-esitys vanhemmille (esimerkiksi vanhempainiltaan) Yläkoulu Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen Vinkkejä vanhemmille Diojen sisällöt Dia 1: Pohja nuoren tupakoimattomuudelle luodaan jo

Lisätiedot

MANUAALI DVD. Tupakka. DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville

MANUAALI DVD. Tupakka. DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville MANUAALI Tupakka DVD DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville SISÄLLYSLUETTELO 1.) MISTÄ ON KYSE? Johdanto Mikä on Ainemaatio-kilpailu? Preventiimi 2.) DVD:N TARKOITUS Miksi DVD on tehty?

Lisätiedot

Koulun ja kodin yhteistyö

Koulun ja kodin yhteistyö Koulun ja kodin yhteistyö Tupakka esille vanhempainilloissa Yläkouluikä on tupakoinnin aloittamisen kannalta kriittistä aikaa. Tupakointia kokeillaan ja säännöllinen tupakointi alkaa yleensä yläkouluiässä.

Lisätiedot

TUPAKKATUOTTEET JA TERVEYSRISKIT. Nurmes 30.1.2013 ja Joensuu 6.2.2013

TUPAKKATUOTTEET JA TERVEYSRISKIT. Nurmes 30.1.2013 ja Joensuu 6.2.2013 TUPAKKATUOTTEET JA TERVEYSRISKIT Nurmes 30.1.2013 ja Joensuu 6.2.2013 Sirpa Moilanen, hankevastaava, terveyden edistämisen suunnittelija Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus 1 Sisältö 1. Yleistä tilastojen

Lisätiedot

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat:

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat: 1 TUPAKKATUNTI KOULUILLE (suositus 5-6 luokat) teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja Aloitus Tupakka-aiheen käsittelyssä oppilaita rohkaistaan keskusteluun, ei luennon kuunteluun. Tunti voidaan aloittaa

Lisätiedot

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys Hengitysliitto Heli ry:n opas Tupakka ja terveys Tupakan historiaa 2 Tupakointi juontaa juurensa intiaanikulttuurista noin parin vuosituhannen takaa. Tupakkaa poltettiin aluksi symbolisena välineenä heimoyhteyden,

Lisätiedot

Vinkkejä vanhemmille. PowerPoint-esitys esim. vanhempainiltaan: Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen. Diojen sisällöt.

Vinkkejä vanhemmille. PowerPoint-esitys esim. vanhempainiltaan: Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen. Diojen sisällöt. PowerPoint-esitys esim. vanhempainiltaan: Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen Vinkkejä vanhemmille Diojen sisällöt Dia 1: Pohja nuoren tupakoimattomuudelle luodaan jo alakouluiässä. On tärkeää,

Lisätiedot

FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja. Tupakoinnin historiaa. Tupakan aineosat

FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja. Tupakoinnin historiaa. Tupakan aineosat 1 FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja Tupakoinnin historiaa Tupakkakasvi (Virginian tupakka) on parimetrinen lehtevä pensas, jonka lehdissä on nikotiinia. Kasville itselleen se on

Lisätiedot

Netta Ritari ja Susanna Röyskö. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa

Netta Ritari ja Susanna Röyskö. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa 1 (1) Netta Ritari ja Susanna Röyskö Tupakoinnin lopettaminen kannattaa Tietoa tupakoinnin vaikutuksista, haitoista ja lopettamisesta Opinnäytetyö Syksy 2011 Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Hoitotyön

Lisätiedot

Tupakka ja tapariippuvuus

Tupakka ja tapariippuvuus Tupakka ja tapariippuvuus Tupakointi aiheuttaa fyysisen riippuvuuden lisäksi myös psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta. Tupakointia pidetään tapariippuvuutena. Tupakan erilaiset vaikutukset toimivat

Lisätiedot

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys Hengitysliitto Heli ry:n opas Tupakka ja terveys Tupakan historiaa 2 Tupakointi juontaa juurensa intiaanikulttuurista noin parin vuosituhannen takaa. Tupakkaa poltettiin aluksi symbolisena välineenä heimoyhteyden,

Lisätiedot

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky.

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky. Tupakatta terveenä! 2 Lopettaminen kannattaa aina! Tupakkatuotteet lyhentävät käyttäjänsä elinikää keskimäärin 8 10 vuotta. Ilman tupakkaa on terveempi ja sairastumisriski pienenee. Elämänlaatu paranee

Lisätiedot

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia.

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Tänään on oikea päivä Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan tai kuinka paljon olet tupakoinut.

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen Tupakoinnin lopettaminen Miksi kannattaa lopettaa? Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa. Tupakoitsijoista lähes 80 prosenttia on yrittänyt lopettaa tupakoinnin jo monesti. Miksi lopettaminen kannattaa?

Lisätiedot

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ TUPAKOINTI JA NIKOTIINIRIIPPUVUUS: KYLMÄT TOSIASIAT tupakointi aiheuttaa maailmassa yli 5 miljoonaa kuolemaa vuosittain:

Lisätiedot

Kirjallisuuskatsaus Lääkinnälliset keinot ja motivoiva haastattelu tupakoinnin lopettamisen tukena

Kirjallisuuskatsaus Lääkinnälliset keinot ja motivoiva haastattelu tupakoinnin lopettamisen tukena Kirjallisuuskatsaus Lääkinnälliset keinot ja motivoiva haastattelu tupakoinnin lopettamisen tukena Mäenpää, Milla Pekkala, Tiia 2015 Laurea Lohja Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Lohja Kirjallisuuskatsaus

Lisätiedot

E ro o n t u p a ka s t a

E ro o n t u p a ka s t a Eroon tupakasta Yök, röökiä! Eroon tupakasta Sisällysluettelo Valmistaudu huolella 3 Tupakkalakolla terveemmäksi 3 Ilman tupakkaa voit paremmin 4 Mieti etukäteen 4 Ota oppia aikaisemmista yrityksistäsi

Lisätiedot

NAISTEN TAUDIT EPIDEMIOLOGIA

NAISTEN TAUDIT EPIDEMIOLOGIA NAISTEN TAUDIT Naisten tupakointi on lisääntynyt viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Naisten altistuminen ympäristön tupakansavulle on vähentynyt Suomessa, mutta edelleen useat naiset toimivat ammateissa,

Lisätiedot

äidin Kaikki savuttoman vauvat tahtovat

äidin Kaikki savuttoman vauvat tahtovat Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin Tämä on opaskirja sinulle, joka taistelet päästäksesi irti tupakasta, koska suunnittelet raskautta tai olet jo raskaana. 2 Jokainen äiti haluaa lapselleen luonnollisesti

Lisätiedot

Laivisto Virve, Salomäki Sanna-Mari. Tupakoimattomuuden edistäminen ala-asteella OPAS TUPAKOIMATTOMUUDEN TUKEMISEEN PERUSKOULUN VUOSILUOKILLA 1-6

Laivisto Virve, Salomäki Sanna-Mari. Tupakoimattomuuden edistäminen ala-asteella OPAS TUPAKOIMATTOMUUDEN TUKEMISEEN PERUSKOULUN VUOSILUOKILLA 1-6 Laivisto Virve, Salomäki Sanna-Mari Tupakoimattomuuden edistäminen ala-asteella OPAS TUPAKOIMATTOMUUDEN TUKEMISEEN PERUSKOULUN VUOSILUOKILLA 1-6 YHTEISTYÖSSÄ: Syöpäjärjestöt RAHOITTAJAT: OPAS TUPAKOIMATTOMUUDEN

Lisätiedot

Vanhempien parhaaksi lapsen parhaaksi

Vanhempien parhaaksi lapsen parhaaksi Vanhempien parhaaksi lapsen parhaaksi Terveydenhoitaja tupakoinnista vieroittumisen tukena äitiys- ja lastenneuvolassa Kati Eskelinen Hanna Lehrbäck Opinnäytetyö, kevät 2006 Diakonia-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty heidän tuekseen. Opas käsittelee tupakoinnin terveysvaikutuksia, mutta ennen kaikkea siinä pohditaan tupakoinnin lopettamista:

Lisätiedot

KEUHKOTAUDIT AKUUTIT HENGITYSTEIDEN INFEKTIOT

KEUHKOTAUDIT AKUUTIT HENGITYSTEIDEN INFEKTIOT KEUHKOTAUDIT Tupakointi vahingoittaa keuhkojen rakenteitaja haittaa aina keuhkojen toimintaa. Yleisesti tupakointi yhdistetään keuhkösyöpään, mutta muut haitalliset vaikutukset keuhkoihin ovat kuitenkin

Lisätiedot

TUPAKKA. Terveystieto. Anne Partala

TUPAKKA. Terveystieto. Anne Partala TUPAKKA Terveystieto Anne Partala Miksi tupakoidaan? Mikä saa aloittamaan tupakoinnin? Aloittaminen ei yleensä ole harkittua vaan tupakointiin ajaudutaan satunnaisten kokeilujen kautta. Tupakkaan syntyykin

Lisätiedot

Alkoholi ja ihmisen elämänkaari

Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Alkoholi ja ihmisen elämänkaari Johdanto Julkaisija: Alko Oy Tekstit: Alko sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Toimitus: Leena Sokolowski, Alko Oy Kuvitus: Kimi Issakainen

Lisätiedot

IRTI TUPAKASTA. Tupakkavieroituskurssi Lahden diakonian instituutin opiskelijoille

IRTI TUPAKASTA. Tupakkavieroituskurssi Lahden diakonian instituutin opiskelijoille IRTI TUPAKASTA Tupakkavieroituskurssi Lahden diakonian instituutin opiskelijoille Mari Leminen Opinnäytetyö Syksy 2006 Diakonia-ammattikorkeakoulu, Lahden yksikkö Diakoninen sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan

Lisätiedot

Tupakoimattomana ammattiin

Tupakoimattomana ammattiin Anna-Ester Liimatainen-Lamberg (toim.) Tupakoimattomana ammattiin opas tupakoimattomuuden edistämistyöhön ammatillisissa oppilaitoksissa Opetushallitus 2000 1 Sisällys Lukijalle 3 1. Uusi tupakkalaki:

Lisätiedot

SYDÄMEN ASIALLA Ohjausmateriaali II Tupakoinnin ja stressin vaikutus sydänterveyteen

SYDÄMEN ASIALLA Ohjausmateriaali II Tupakoinnin ja stressin vaikutus sydänterveyteen Leena Pekonen ja Riikka Väisänen SYDÄMEN ASIALLA Ohjausmateriaali II Tupakoinnin ja stressin vaikutus sydänterveyteen Opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto Marraskuu

Lisätiedot

Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin

Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin 2 KAIKKI VAUVAT TAHTOVAT SAVUTTOMAN ÄIDIN KAIKKI VAUVAT TAHTOVAT SAVUTTOMAN ÄIDIN 3 Jokainen äiti haluaa lapselleen luonnollisesti kaikkein parasta. Siksi hän yrittää

Lisätiedot