Nuuska ja muut uudet tupakoinnin muodot - Missä mennään? Minttu Mäkelä Kuopio

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nuuska ja muut uudet tupakoinnin muodot - Missä mennään? Minttu Mäkelä Kuopio"

Transkriptio

1 Nuuska ja muut uudet tupakoinnin muodot - Missä mennään? Minttu Mäkelä Kuopio

2 1.Johdanto teemaan Esityksen sisältö 2.Faktaa nuuskasta ja uusista tuotteista Käytön yleisyys ja haitat 3.Nuuskailmiö Mistä oikein on kysymys? 4.Mikä ratkaisuksi tilanteeseen? Ajatuksia ehkäisevään päihdetyöhön 5.Käytännön työvälineitä

3 1. Johdanto teemaan

4 Tupakkalaki Suomessa tupakkalakiin on ensimmäisenä maana maailmassa kirjattu tavoitteeksi myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden käytön loppuminen.

5 Tupakkalaki Tupakkalaissa suunnataan ennaltaehkäiseviä toimia erityisesti lasten ja nuorten tupakointiin, rajoitetaan entistä enemmän tupakkatuotteiden saatavuutta ja tehostetaan valvontaa. Tupakointi on kielletty perusopetusta, ammatillista koulutusta ja lukio-opetusta antavien oppilaitosten sisätiloissa ja oppilasasuntoloissa sekä niiden käytössä olevilla ulkoalueilla. Tupakkatuotteiden myyminen ja muutoin luovuttaminen alle 18-vuotiaille on kielletty.

6 Tupakkalaki Nuuskan myynti on kiellettyä EU:ssa (poikkeuksena Ruotsi). Nuuskaa ei saa maahantuoda (omaan käyttöön saa tuoda enintään 30 rasiaa), myydä tai muutoin luovuttaa.

7 2. Faktaa nuuskasta ja uusista tuotteista - Käytön yleisyys ja haitat

8 Nuuska

9 Nuuskaa kokeilleiden osuudet vuotiaista iän ja sukupuolen mukaan Tytöt Pojat 12-vuotiaat 14-vuotiaat 12-vuotiaat 14-vuotiaat 16-vuotiaat 18-vuotiaat 16-vuotiaat 18-vuotiaat % % Nuorten terveystapatutkimus, Tampereen yliopisto. Taulukot: Kinnunen JM, Lindfors P, Pere L, Ollila H, Samposalo H, Rimpelä A. Nuorten terveystapatutkimus Nuorten tupakkatuotteiden ja päihteiden käyttö Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2013:16. Helsinki 2013, Sosiaali- ja terveysministeriö

10 Aiempaa useammalla pojalla kokemusta nuuskasta Peruskoulu pojat Lukio pojat AOL pojat 100 % 100 % 100 % 90 % 90 % 90 % 80 % 80 % 80 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % 70 % 60 % 50 % 40 % 30 % Nuuskaan päivittäin Nuuskaan silloin tällöin Olen kokeillut kerran En lainkaan 20 % 20 % 20 % 10 % 10 % 10 % 0 % 2010/ % 2010/ % 2010/ Hanna Ollila / Nuuskaa taskussa -seminaari

11 Itä-Suomi / Pojat Peruskoulu: 4% (6%) päivittäin, silloin tällöin 14% (17%) Lukio: 6% (8%) päivittäin, 13% (16%) silloin tällöin Ammattiin opiskelevat: 5% (10%) päivittäin, 18% (23%) silloin tällöin (Suluissa koko maa.) (Lähde: THL / Kouluterveyskysely 2013)

12 Nuuska Tupakkatuote, joka valmistetaan kosteasta raakatupakasta, johon sekoitetaan muut seosaineet vesiliuoksena. Arvio: 15 g päiväannos nuuskaa vastaa kokonaisesta tupakka-askista saatavaa määrää nikotiinia (160 mg) (Lähde: Syöpäjärjestöt). Todelliset käyttömäärät ja pitoisuudet jopa suurempia. Voimakas riippuvuus.

13 Nuuskan haittavaikutukset Vertailu savukkeiden ja nuuskan haittavaikutusten välillä ei ole mielekästä, sillä kummatkin ovat tutkitusti terveydelle haitallisia tuotteita. Nuorena aloitetusta nuuskan käytöstä puuttuu vielä pitkäaikaiset seurantatutkimukset, joten on vaikea sanoa millaisia haittoja käytöstä pidemmällä tähtäimellä seuraa. Usein käyttäjät eivät kuitenkaan tunne nuuskan käytön aiheuttamia terveysriskejä. Nuuskan valmistajat käyttävät ihmisten mielikuvia hyväkseen ja nuuskasta pyritään tietoisesti luomaan kuvaa tupakkaa terveellisempänä vaihtoehtona.

14 Nuuskan haittavaikutukset Sisältää yli 2500 kemiallista yhdistettä, joista 28 on todettu syöpää aiheuttaviksi. Paikalliset vaikutukset: hampaat värjäytyvät ja reikiintyvät helposti, ikenet syöpyvät, limakalvot vaurioituvat (ns. nuuskaleesio). Nuuskaa käyttävillä on suurempi riski sairastua myös suun ja nielun alueen syöpiin. Nikotiini nostaa tilapäisesti sydämensykettä ja verenpainetta sydän- ja verisuonisairauksien riski kasvaa. Nuuskan käyttö myös vähentää lihaskestävyyttä ja lihasvoimaa ja hidastaa palautumista.

15 Vesipiippu

16 Vesipiippua kokeilleiden osuudet vuotiaista vuosina 2011 ja 2013 Tytöt Pojat 100 % 100 % 90 % 90 % 80 % 80 % 70 % 70 % 60 % Olen käyttänyt yli 20 kertaa 60 % Olen käyttänyt yli 20 kertaa 50 % Olen käyttänyt korkeintaan 20 kertaa 50 % Olen käyttänyt korkeintaan 20 kertaa 40 % Olen kokeillut kerran pari 40 % Olen kokeillut kerran pari 30 % En 30 % En 20 % En tiedä, mikä se on 20 % En tiedä, mikä se on 10 % 10 % 0 % 0 % 12- vuotiaat 14- vuotiaat 16- vuotiaat 18- vuotiaat 12- vuotiaat 14- vuotiaat 16- vuotiaat 18- vuotiaat Nuorten terveystapatutkimus, Tampereen yliopisto. Taulukot: Kinnunen JM, Lindfors P, Pere L, Ollila H, Samposalo H, Rimpelä A. Nuorten terveystapatutkimus Nuorten tupakkatuotteiden ja päihteiden käyttö Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2013:16. Helsinki 2013, Sosiaali- ja terveysministeriö Hanna Ollila / Nuuskaa taskussa -seminaari

17 Vesipiippu on tupakointiväline, jonka avulla poltetaan joko tupakkatuotteita tai tupakan vastiketta.

18 Vesipiippu Kotoisin itäisen Välimeren, Lähi-idän ja Aasian alueilta, jossa sitä ovat käyttäneet pääosin miehet. Vesipiipun käyttö on saavuttanut suosiota muun muassa Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa, ja se näyttää olevan rantautumassa myös Suomeen ja muihin Manner-Euroopan maihin. Vesipiipun käytön yleisyys on näissä maissa suurinta nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa. (Lähde: THL)

19 Vesipiippu Vesipiippu luokitellaan Suomen lainsäädännössä tupakointivälineeksi. Sen mainonta ja muu myynninedistäminen on kielletty. Tupakkakasvia sisältävä poltettava seos määrittyy lain mukaan tupakkatuotteeksi. Sitä koskee tupakkalaki. Tupakkalaki kieltää muun muassa tuotteiden mainonnan ja muun myynninedistämisen, ja niiden käyttö on kielletty ravintoloissa ja baareissa. (Lähde: THL)

20 Vesipiipusta suurempi keuhkoahtauman riski kuin tupakasta. Julkaistu Lääkärilehdessä 12/14.

21 Vesipiipun haittavaikutukset Vesipiipun käytön pitkäaikaisvaikutukset terveyteen tunnetaan huonosti, sillä vesipiippua polttavat käyttävät usein myös muita tupakkatuotteita. Koska vesipiippua poltetaan usein pitkiä aikoja kerrallaan, savua hengitetään moninkertaisia määriä tehdasvalmisteisiin savukkeisiin verrattuna. Vesipiipun käyttöön liittyy terveydellisiä riskejä. Vesipiipun polttoon liittyy useiden terveydelle haitallisten ja vaarallisten aineiden (karsinogeeniset aineet, terva, häkä, nikotiini) suuremmat pitoisuudet verrattuna tehdasvalmisteisen savukkeen polttoon. Vesipiipun polton on todettu vaikuttavan keuhkotoimintoihin ja hengitysoireisiin yhtä paljon kuin syvällä sisäänhengityksellä tapahtuvan tupakoinnin. (Tiedot poimittu suoraan THL:n verkkosivuilta:

22 Vesipiipun haittavaikutukset Vesipiipun poltto on yhteydessä kasvaneeseen päivittäistupakoinnin riskiin, nuuskan käyttöön, alkoholin riskikäyttöön ja huumeiden kokeiluun/käyttöön. Vesipiippu saattaa madaltaa kynnystä muiden tupakkatuotteiden käyttöön. (Tiedot poimittu suoraan THL:n verkkosivuilta:

23 Miksi vesipiippua käytetään? Vesipiipun käyttö on sosiaalista! Vaikuttaa olevan länsimaissa sosiaalisesti hyväksyttävämpi tapa kuin tupakointi. Lisäksi harhaluulot sen käytön terveellisyydestä verrattuna tehdasvalmisteisten savukkeiden polttoon ovat voineet lisätä varsinkin nuorten mielenkiintoa vesipiipun käyttöä kohtaan.

24 Sähkösavuke

25 Sähkösavukkeita kokeilleiden osuudet vuotiaista vuonna 2013 Tytöt Pojat 100 % 100 % 90 % 90 % 80 % 80 % 70 % 60 % 50 % 40 % Olen käyttänyt yli 20 kertaa Olen käyttänyt korkeintaan 20 kertaa Olen kokeillut kerran pari 70 % 60 % 50 % 40 % Olen käyttänyt yli 20 kertaa Olen käyttänyt korkeintaan 20 kertaa Olen kokeillut kerran pari 30 % En 30 % En 20 % En tiedä, mikä se on 20 % En tiedä, mikä se on 10 % 10 % 0 % 0 % Nuorten terveystapatutkimus, Tampereen yliopisto. Taulukot: Kinnunen JM, Lindfors P, Pere L, Ollila H, Samposalo H, Rimpelä A. Nuorten terveystapatutkimus Nuorten tupakkatuotteiden ja päihteiden käyttö Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2013:16. Helsinki 2013, Sosiaali- ja terveysministeriö

26 Sähkösavuke on sähköllä toimiva, tavallista tehdasvalmisteista savuketta muistuttava laite. Useimmiten laite koostuu kolmesta osasta: patruunasta, lämmityselementistä ja pienestä ladattavasta akusta.

27 Sähkösavuke Nikotiinittomia ja nikotiinia sisältäviä versioita Eri makuvaihtoehtoja. Sähkösavukelaite on tupakkalaissa tarkoitettu tupakkajäljitelmä, koska se muistuttaa muodoltaan tupakkatuotetta tai tupakointivälinettä. Koska sähkösavuke ei ole tupakkalain tarkoittama tupakkatuote, tupakointikiellot eivät koske sen käyttöä.

28 Sähkösavuke Sähkösavuke on kasvattanut jonkin verran suosiotaan aktiivisen markkinoinnin myötä. Tuotteiden mainonta on tupakkalain mukaan kiellettyä, mutta kieltoa rikotaan jatkuvasti. Markkinoinnissa korostetaan tuotteen turvallisuutta ja hyötyjä esimerkiksi tupakoinnin lopettamisessa.

29 Sähkösavukkeen turvallisuudesta ja vaikutuksista ei tieteellistä näyttöä.

30 Sähkösavuke ja nuoret Muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO on ilmaissut huolensa siitä, että sähkösavukkeet saattavat houkutella nuoria käyttäjiä ja saattavat johtaa kokeiluihin myös tupakkatuotteiden osalta. Sähkösavukkeisiin käytettäviä nesteitä on saatavilla eri vahvuisina ja niihin on mahdollista lisätä makuja, jotka tekevät käytöstä miellyttävämpää tottumattomille käyttäjille. (Tiedot poimittu suoraan THL:n sivuilta:

31 Avoimia kysymyksiä Mitkä on käytön vaikutukset pitkällä aikavälillä? Auttaako lopettamaan? Houkutteleeko lapsia ja uudempia tupakoitsijoita? Miten tupakointikiellot suhtautuvat sähkösavukkeeseen? Nostaako tupakoinnin sosiaalista hyväksyttävyyttä? Myydäänkö sähkösavukkeita samoin kuin aikoinaan savukkeita?

32 Onko sähkösavuke mahdollisuus vai tupakkateollisuuden paras mahdollisuus ikinä?

33 Uudet tupakoinnin muodot Vanhat tavat tupakoida saavat uusia muotoja, joiden yhdistävä tekijä on nikotiini. Sähkösavuke, vesipiippu, nuuska, nikotiinigeeli, nikotiinivesi Markkinoidaan nuorille käyttäjämäärien lisäämiseksi. Ainoa hyötyjä on tupakkateollisuus.

34 Kun suora mainonta ei ole mahdollista, käytetään epäsuoria keinoja.

35 Nuuskailmiö Mistä oikein on kyse?

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50 #nuuska #nuuskaa

51 Mikä ratkaisuksi tilanteeseen?

52 Tie fyysiseen riippuvuuteen kulkee psyykkisen ja sosiaalisen kautta joskus pitkänkin aikaa. Antti Maunu

53 Tupakointi- ja nuuskakokeilut Aloittaminen ei ole yleensä harkittua, vaan siihen ajaudutaan puolivahingossa kokeilujen kautta. Nuoret eivät suunnittele jäävänsä koukkuun. Kokeilut kuuluvat lähes jokaisen nuoren elämään. Vaikka itse ei olisi kokeillut tupakkaa tai nuuskaa, tuttavapiirissä on sekä kokeilleita että vakituisesti polttavia. Tupakointi herättää keskustelua kaveripiirissä, mikä pakottaa miettimään omia valintoja. (

54 Ajatuksia ehkäisevään työhön Selkeä viesti nuorille: Nuuska on terveydelle haitallinen tupakkatuote, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Nuuskan myynti, markkinointi ja käyttö on kiellettyä ja siihen puututaan. Nuuskan välittämiseen puuttuminen! Nuuskan huomioiminen tupakkalain tupakointikielloissa, mm. oppilaitokset Tietoa vanhemmille ja nuorille itselleen Mielikuviin vaikuttaminen

55 Salomäki & Tuisku Nuuska nuorten maailmassa.

56 Ikäryhmän erityistarpeiden huomioiminen o Nuoret eivät usein koe olevansa riippuvaisia nikotiinista, vaan puhutaan tavasta ja tupakoinnin sosiaalisesta merkityksestä. o Fyysisestä riippuvuudesta vieroittuminen ei riitä, tarvitaan tukea myös sosiaalisen ja psyykkisen riippuvuuden selättämiseen. o Nuorten tupakointi ja nuuskan käyttö on sosiaalista ja toiminnallista, niihin myös tulee vaikuttaa sen mukaan. o Nuuskaamiseen liitetään positiivisia mielikuvia. o Nuuskan käyttöön liitetään kuitenkin myös kielteisiä mielikuvia, joihin voi tarttua.

57 Positiivinen kannustaminen ja uskomusten alas ampuminen o Kaikki polttaa. Ei polta, suurin osa ei tupakoi tai käytä nuuskaa. o Nuuska on terveellisempää kuin tupakka. Vertailu ei ole mielekästä. Nuuska ei ole terveystuote ja nuorille täytyy osata kertoa sen haittavaikutuksista. o Tupakoinnin lopettaminen on vaikeaa, lähes mahdotonta. Lopettaminen on toisille helpompaa, toisille vaikeampaa. Mahdotonta se ei ole.

58 Nuorten toiveita päihdekasvattajille (Salomäki & Tuisku 2012) Kuuntele nuorta. Vältä paasaamista ja saarnaamista tupakoinnin terveyshaitoista. Kohtaa jokainen nuori yksilönä. Opi ymmärtämään nuoren tupakoijan näkökulmaa. Perehdy kunkin nuoren henkilökohtaiseen tilanteeseen ja anna henkilökohtaisia neuvoja. Osoita aitoa kiinnostusta ja välittämistä nuorta kohtaan. Esitä asiat kiinnostavalla tavalla.

59 Lopettamisen tuki Nuoret eivät yleensä aktiivisesti itse hae apua tupakoinnin lopettamiseen. Nuuskaa pidetään apuvälineenä tupakasta vieroittautumiseen. Nuoret eivät useinkaan ole perillä tupakoinnin lopettamisen tukimuodoista. Nuoria täytyy osata ohjata myös vieroitusvalmisteiden käyttöön. Lisätietoja nuorten tupakoinnin lopettamisen tuesta löytyy Käypä hoito - suosituksesta Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus.

60 Pähkinänkuoressa: Nuoret kaipaavat tietoa, tukea, pelisääntöjä, puuttumista, keskustelua ja kannustamista. Tärkeintä on ennaltaehkäistä kokeiluja ja aloittamista, mutta tukea myös lopettamista. Tehokas ehkäisevän päihdetyön muoto on kokonaisvaltainen hyvinvoinnin parantaminen.

61 Ehkäisevän päihdetyön tulee antaa nuorille valmiuksia tavoitella sitä, mitä he tavoittelevat myös päihteiden käytöllään, mutta paremmassa ja kestävämmässä muodossa. Antti Maunu

62 5. Käytännön työkaluja

63

64 SMOKEFREE Pitkäikäistä suomalaista valtakunnallista toimintaa, jatkunut vuodesta Malli kopioitu myös ulkomaille. Tavoitteena lasten ja nuorten tupakoimattomuuden ja nuuskaamattomuuden edistäminen. Toiminta tarjoaa tukea koulujen ja oppilaitosten tupakoimattomuustyöhön, mutta tukee myös nuorten tupakoinnin lopettamista ja koulujen hyvinvointityötä kokonaisuudessaan.

65 KOHDERYHMÄT Toiminnan kohderyhmänä ovat oppilaat (alakoulut, yläkoulut), toisen asteen opiskelijat, opettajat sekä koulujen ja oppilaitosten henkilökunta. Koulujen ja oppilaitosten henkilöstö saa työkaluja tupakoinnin ehkäisytyöhön.

66 LUOKKAKILPAILU Yläkoulut , alakoulut Luokat sitoutuvat olemaan tupakoimatta, nuuskaamatta ja käyttämättä sähkötupakkaa kilpailukauden ajan. Kilpailukauden aikana arvotaan osallistuvien luokkien kesken pieniä kannustuspalkintoja. Kilpailussa pysyneiden luokkien joukosta arvotaan rahapalkintojen voittajat Yläkoulut: 1 x 1000e, 2 x 500e, 1 x 250e Alakoulut 1 x 500e, 1 x 250e

67 LUOKKAKILPAILUN TAVOITTEET 1) Ala- ja yläkouluikäisten nuorten tupakoimattomuuden edistäminen. 2) Nuorten tupakointikokeilujen siirtäminen, jolloin todennäköisyys tupakoinnin aloittamiseen myöhemmällä iällä pienenee. 3) Puuttua ajoissa tupakointiin niiden nuorten kohdalla, jotka ovat jo tupakkaa kokeilleet.

68 LUOKKAKILPAILUN TILASTOJA Tällä kilpailukaudella kilpailussa on mukana noin 1200 luokkaa ympäri Suomea, yhteensä yli koululaista. Yhteensä kilpailuun osallistunut yli puoli miljoonaa suomalaista koululaista. Kansainvälisesti toimintaa toteuttaa noin 20 maata ja kilpailu on tavoittanut jopa oppilasta vuosittain.

69 SAVUTON KOULU Toimintamalleja, kokemuksia ja oppaita tupakoimattomuuden edistämisestä koulu- ja oppilaitosympäristöissä. Smokefree-toiminta myöntää avustuksia koulujen/oppilaitosten hyvinvoinnin edistämiseen, erityisesti tupakoimattomuuden näkökulmasta. Taloudellista avustusta voi hakea esimerkiksi: oppilaiden/opiskelijoiden suunnittelemaan tupakoimattomuustoimintaan luento- tai aineistokuluihin, joilla on merkitystä koulun/oppilaitoksen tupakoimattomuustyön edistämisessä tai henkilökunnan tietotaidon lisäämisessä välituntitoiminnan aktivoimiseksi hankittaviin välineistöihin. Tuen hakuaika vuodelle päättyy

70 TOP TUPAKATTA OOT PARAS Cd-aineisto TOP 1 Tupakoinnin lopettaminen TOP 2 Savuton työelämä TOP 3 Tupakoinnin aloittamisen ehkäisy TOP 4 Tietoa nuuskasta

71 TOP 4 // Tietoa nuuskasta Cd-aineisto

72 Tukimateriaalia nuuskatietouden lisäämiseksi Mukana muun muassa tietoa nuuskasta ja sen fyysisistä terveysvaikutuksista, vinkkejä kouluille nuuskan käytön ehkäisyyn toiminnallisia vinkkejä tunneille.

73 TOP 4 - Tietoa nuuskasta Aineistoa Mitä pitäisi tietää nuuskasta? (PowerPoint -esitys) Nuuskan fyysiset terveysvaikutukset (PowerPoint -esitys) Nuuskariippuvuus (PowerPoint -esitys) Miten eroon nuuskasta? (PowerPoint -esitys) Mitä koulut voivat tehdä? (PowerPoint -esitys) Valviran ohjeet oppilaitoksille (Tiivistelmä tupakkalaista 2010) Käytännön malleja Huoltajat mukaan nuuskattomuuden edistämiseen (PowerPoint -esitys) Ohjeet vanhempainiltaan Toiminnallisia ideoita tunneille Kymmenen kysymystä nuuskasta (PowerPoint-esitys)

74 Savuton Oppilaitos -toimenpideohjelma Jokaisella nuorella on oikeus kasvuun terveellisessä ja turvallisessa ympäristössä. Oppilaitoksen savuttomuus tukee opiskelijoiden ja henkilöstön terveyttä ja hyvinvointia. Toimenpideohjelmassa esitetyt toimenpiteet ehkäisevät tupakoinnin aloittamista ja tukevat sen lopettamista. Toimenpideohjelma toimii apuna oppilaitosten savuttomuus-työn kehittämisessä ja arvioinnissa. Toimenpiteet pohjautuvat sosiaali- ja terveysministeriön, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Suomen Kuntaliiton, Suomen ASH ry:n ja Hengitysliitto ry:n määrittelemiin savuttomuuskriteereihin. Toimenpideohjelma käsittää tupakkalain 2 :n mukaisesti kaikki tupakkatuotteet. ( menpideohjelma.pdf)

75 Oppilaitoksen yleiset linjaukset Oppilaitoksen työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan on sisällytetty tupakasta vieroituksen tuki. Oppilaitoksen opiskeluterveydenhuollon toimintasuunnitelmaan on sisällytetty tupakasta vieroituksen tuki. Oppilaitoksen työyksiköissä on kirjalliset ohjeet ammattioppilaitoksen savuttomista toimintalinjauksista. Oppilaitoksen työpaikkailmoituksissa on aina maininta savuttomuudesta. Henkilöstö ja opiskelijat ovat osallisina oppilaitoksen savuttomuustyössä ja sen kehittämisessä. Oppilaitoksen henkilökunnan tupakointi on kielletty työaikana. Kielto ei koske lakisääteisiä lepotaukoja. Työaikaan kuulumattomalla ruokatunnilla sekä virka- ja työehtosopimuksen mukaisella työaikaan luettavalla kahvitauolla tupakointi on sallittua.

76 Oppilaitoksen ympäristö Tupakointi on kielletty tupakkalain mukaisesti oppilaitoksen sisätiloissa ja oppilasasuntoloissa sekä oppilaitoksen ulkoalueilla. Kielto koskee opiskelijoita, henkilöstöä ja vierailijoita. Tupakointikielto kirjataan osaksi oppilaitoksen järjestyssääntöjä. Järjestyssäännöillä voidaan kieltää myös sähkösavukkeiden käyttö. Oppilaitoksen tilat ja ulkoalueet on merkitty savuttomiksi selkeästi esimerkiksi kylteillä, tarroilla tai julisteilla. Oppilaitoksen alueella sijaitsevat tupakointipaikat on poistettu. Tupakkatuotteita ei myydä oppilaitoksen tiloissa. Oppilaitoksen edustus- ja muut tilaisuudet ovat savuttomia. Oppilaitos suosii savuttomia työharjoittelupaikkoja.

77 Työntekijöille kohdistetut toimenpiteet Oppilaitoksen työntekijät perehdytetään oppilaitoksen savuttomiin toimintalinjauksiin. Oppilaitos tukee työntekijöidensä tupakoinnin lopettamista työterveyshuollon ohjauksella ja neuvonnalla sekä ryhmämuotoisella tuella ja nikotiinikorvaushoitotuotteilla tai lääkkeellisellä lopettamishoidolla tarvittaessa. Oppilaitoksen työterveyshuolto kartoittaa tukitoimenpiteiden kohdentamiseksi tupakoivien työntekijöiden määrää ja nuuskaa käyttävien työntekijöiden määrää.

78 Opiskelijoille kohdistetut toimenpiteet Oppilaitoksen opiskelijat perehdytetään oppilaitoksen savuttomiin toimintalinjauksiin oppilaitoksen hyväksymiskirjeessä ja infotilaisuuksissa. Oppilaitos tukee opiskelijoidensa tupakoinnin lopettamista opiskeluterveydenhuollon ohjauksella ja neuvonnalla sekä ryhmämuotoisella tuella ja nikotiinikorvaushoitotuotteilla tai lääkkeellisellä lopettamishoidolla tarvittaessa. Oppilaitoksen opiskeluhuoltoryhmä, päihdetyöryhmä tai vastaava kartoittaa tukitoimenpiteiden kohdentamiseksi tupakoivien opiskelijoiden määrää ja nuuskaa käyttävien opiskelijoiden määrää.

79 Tsemppaajat tukea, intoa ja tsemppiä ehkäisevään päihdetyöhön Tsemppaajat on EHYT ry:n sähköinen uutiskirje, joka tarjoaa välineitä lasten ja nuorten kanssa tehtävään työhön, tiedottaa ajankohtaisista koulutuksista ja tapahtumista sekä kertoo ehkäisevän päihdetyön uusista tuulista. Tsemppaajat ilmestyy sähköpostiisi joka kuukausi.

80 Oppimispelit EHYT ry tarjoaa lapsille ja nuorille erilaisia oppimispelejä. Oppimispelien tavoitteena on antaa pelaajille lisää tietoa päihteistä. Pelien avulla pelaajat voivat myös keskustella päihteistä läheistensä kanssa. Oppimispelit perustuvat ajatukseen, että pelaaminen voi olla luonteeltaan sosiaalista, sen avulla voi oppia uusia taitoja ja se on hauskaa. Vaikealta tuntuvia asioita voi käsitellä pelien välityksellä, kun kysymykset laaditaan nuorille soveltuviksi huumoria unohtamatta. EHYT ry:n oppimispelien teemoina on alkoholi, tupakka, huumeet, pelaaminen ja hyvinvointi. Kaikki EHYT ry:n tuottamat pelit on koottu Pelimesta-sivustolle (

81 Linkkejä: Smokefree Fressis Pökäle huulessa Stumppi Työkalupakki

82 Kiitos! Minttu Mäkelä minttu.makela(at)ehyt.fi

83 Lähteet: Mäkelä, Minttu. Savua ilmassa. Tupakoinnin paikka ammattiin opiskelevien elämässä. Elämäntapaliitto Salomäki, Sanna-Mari & Tuisku, Johanna. Kuuntelua, kannustusta ja kehuja. Nuorten näkemyksiä tupakoinnin lopettamisesta ja lopettamisen tuesta. Syöpäjärjestöt Salomäki, Sanna-Mari & Tuisku, Johanna. Nuuska nuorten maailmassa. Nuorten käsityksiä ja kokemuksia nuuskasta ja nuuskan käytöstä. Suomen syöpäyhdistys ry Soikkeli, Markku & Salasuo, Mikko & Puuronen, Anne & Piispa, Matti. Se toimii sittenkin kuinka päihdevalistuksesta saa selvää. Nuorisotutkimusverkosto Käypä hoito -suositus. Haettu Lääkärilehti. ( Haettu Nuorten terveystapatutkimus 2013 ( /_julkaisu/ ). Haettu Savuton Kunta -projekti ( Haettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ( Haettu Tupakkalaki ( Haettu Työkalupakki ( Haettu

Mikä ratkaisuksi tilanteeseen? Minttu Mäkelä Nuuskaa taskussa -seminaari Vaasa

Mikä ratkaisuksi tilanteeseen? Minttu Mäkelä Nuuskaa taskussa -seminaari Vaasa Mikä ratkaisuksi tilanteeseen? Minttu Mäkelä Nuuskaa taskussa -seminaari Vaasa 14.4.2014 Suuret linjat on kunnossa: o Nuuskan myynti on kiellettyä EU:ssa (poikkeuksena Ruotsi). o Tupakkalakiin kirjattu

Lisätiedot

Nuuska ja nuoret - Missä mennään? Minttu Mäkelä Vaasa

Nuuska ja nuoret - Missä mennään? Minttu Mäkelä Vaasa Nuuska ja nuoret - Missä mennään? Minttu Mäkelä Vaasa 14.4.2014 Nuuska Tupakkatuote, joka valmistetaan kosteasta raakatupakasta, johon sekoitetaan muut seosaineet vesiliuoksena. Arvio: 15 g päiväannos

Lisätiedot

Nuuska ja uudet tuotteet - Missä mennään? Minttu Mäkelä Mikkeli

Nuuska ja uudet tuotteet - Missä mennään? Minttu Mäkelä Mikkeli Nuuska ja uudet tuotteet - Missä mennään? Minttu Mäkelä Mikkeli 19.3.2014 1.Johdanto teemaan Esityksen sisältö 2.Faktaa nuuskasta ja uusista tuotteista Käytön yleisyys ja haitat 3.Nuuskailmiö Mistä oikein

Lisätiedot

Tupakkakokeilut, tupakoinnin aloittamisen ehkäisy ja lähiympäristön merkitys. Minttu Mäkelä

Tupakkakokeilut, tupakoinnin aloittamisen ehkäisy ja lähiympäristön merkitys. Minttu Mäkelä Tupakkakokeilut, tupakoinnin aloittamisen ehkäisy ja lähiympäristön merkitys Minttu Mäkelä 13.3.2014 Tupakkalaki Tupakkalaissa suunnataan ennaltaehkäiseviä toimia erityisesti lasten ja nuorten tupakointiin,

Lisätiedot

Uudet nikotiinituotteet koukuttavat. Minttu Tavia Asiantuntija, VTM Päihdetiedotusseminaari 3.6.2014

Uudet nikotiinituotteet koukuttavat. Minttu Tavia Asiantuntija, VTM Päihdetiedotusseminaari 3.6.2014 Uudet nikotiinituotteet koukuttavat Minttu Tavia Asiantuntija, VTM Päihdetiedotusseminaari 3.6.2014 Tupakoinnin suosio laskenut Miesten tupakointi on 1980-luvulta lähtien vähentynyt ja myös naisten tupakointi

Lisätiedot

Nuorten tupakointi. Suomalaisnuorten tupakoinnin yleisyyden seuranta:

Nuorten tupakointi. Suomalaisnuorten tupakoinnin yleisyyden seuranta: Nuorten tupakointi Suomalaisnuorten tupakoinnin yleisyyden seuranta: Nuorten terveystapatutkimus 12-18- Kouluterveyskysely Koulutyypin mukainen tarkastelu: Yläkoulun 8. ja 9. luokat sekä lukioiden ja ammatillisten

Lisätiedot

Savuton Kontiolahti -työryhmä 31.12.2013 Seuranta/Mittari SAVUTON KUNTA -KRITEERIEN TOTEUMA KONTIOLAHDEN KUNTA. Toteutusvastuu

Savuton Kontiolahti -työryhmä 31.12.2013 Seuranta/Mittari SAVUTON KUNTA -KRITEERIEN TOTEUMA KONTIOLAHDEN KUNTA. Toteutusvastuu KRITEERI 1 Tupakointi on kielletty tupakkalain 12 :n osoittamissa kunnan omistamissa ja hallinnoimissa tiloissa ja ulkoalueilla. Tupakointikiellot on merkitty selkeästi kylteillä, tarroilla ja julisteilla.

Lisätiedot

Martti Haaranen luki ja jätti kokouksessa seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen:

Martti Haaranen luki ja jätti kokouksessa seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen: Yhteistyötoimikunta 3 22.08.2017 Kunnanhallituksen 20 10.10.2017 henkilöstöjaosto Kunnanhallitus 350 30.10.2017 Kunnanvaltuusto 92 06.11.2017 Valtuustoaloite Tohmajärven kunnan saamiseksi savuttomaksi

Lisätiedot

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF LUOKKAKILPAILU- INFO Neljä viidestä ei polta. Suomi on maailman ensimmäinen maa, jossa on kirjattu lakiin tavoitteeksi tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on mukana Savuton

Lisätiedot

Nuuska ja nuoret käytön yleisyys ja haitat

Nuuska ja nuoret käytön yleisyys ja haitat Nuuska ja nuoret käytön yleisyys ja haitat Hanna Ollila, asiantuntija Tupakka-, päihde- ja rahapelihaitat -yksikkö, THL 4.12. Hanna Ollila / Nuuskaa taskussa -seminaari 3.12. 1 Nuuska Eri tuotteita eri

Lisätiedot

Mikä ratkaisuksi tilanteeseen? Minttu Mäkelä Nuuskaa taskussa -seminaari Oulu 3.12.2013

Mikä ratkaisuksi tilanteeseen? Minttu Mäkelä Nuuskaa taskussa -seminaari Oulu 3.12.2013 Mikä ratkaisuksi tilanteeseen? Minttu Mäkelä Nuuskaa taskussa -seminaari Oulu 3.12.2013 Valmista ratkaisua ei ole. Suuret linjat on kunnossa: o Nuuskan myynti on kiellettyä EU:ssa (poikkeuksena Ruotsi).

Lisätiedot

Kunta savuttomaksi - tukea, tekoja ja yhteistyötä

Kunta savuttomaksi - tukea, tekoja ja yhteistyötä Kunta savuttomaksi - tukea, tekoja ja yhteistyötä Tupakkahaittojen ehkäisyn tiimi, THL Haittojen ehkäisemisen ryhmä, STM 13.9.2013 www.thl.fi/tupakka 1 Päivittäin tupakoivat aikuiset koulutuksen mukaan

Lisätiedot

Nuorten tupakointi. Suomalaisnuorten tupakoinnin yleisyyden seuranta:

Nuorten tupakointi. Suomalaisnuorten tupakoinnin yleisyyden seuranta: Nuorten tupakointi Suomalaisnuorten tupakoinnin yleisyyden seuranta: Nuorten terveystapatutkimus (Tampereen yliopisto) 12- Kouluterveyskysely (THL) Koulutyypin mukainen tarkastelu: Yläkoulun 8. ja 9. luokat

Lisätiedot

Savuton kunta

Savuton kunta Savuton kunta 2012 2015 Tarja Kristiina Ikonen 4.2.2014 1 Onko Savuton Suomi 2040 -missio oikeutettu? Työikäisistä miehistä 19 % ja naisista 13 % tupakoi päivittäin. Miehistä vain 13 % ja naisista 10 %

Lisätiedot

Tupakkalaki ja laki ehkäisevästä päihdetyöstä

Tupakkalaki ja laki ehkäisevästä päihdetyöstä Tupakkalaki ja laki ehkäisevästä päihdetyöstä Miten ne vaikuttavat nuorten parissa toimiessa? Minttu Tavia 29.11.2016 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Toimimme valtakunnallisesti koko väestön parissa terveiden

Lisätiedot

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF LUOKKAKILPAILU- INFO Neljä viidestä ei polta. Suomi on maailman ensimmäinen maa, jossa on kirjattu lakiin tavoitteeksi tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on mukana Savuton

Lisätiedot

Mitä ammattilainen voi tehdä - miten puhua nuuskasta? Minttu Tavia

Mitä ammattilainen voi tehdä - miten puhua nuuskasta? Minttu Tavia Mitä ammattilainen voi tehdä - miten puhua nuuskasta? Minttu Tavia 3.4.2017 Tupakoinnin suosio on laskenut. Vanha tapa saa uusia muotoja sähkösavuke, vesipiippu, nuuska Yhteinen nimittäjä? Nikotiini Tupakointi

Lisätiedot

SAVUTON PÄÄKAUPUNKISEUTU TOIMENPIDEOHJELMA

SAVUTON PÄÄKAUPUNKISEUTU TOIMENPIDEOHJELMA SAVUTON PÄÄKAUPUNKISEUTU TOIMENPIDEOHJELMA 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 1.2 Lainsäädäntö ja kansallinen terveyspolitiikka linjaavat savuttomuuden edistämistä kunnassa... 3 2 Savuton pääkaupunkiseutu

Lisätiedot

Savuton työpaikka osa työhyvinvointia

Savuton työpaikka osa työhyvinvointia Savuton työpaikka osa työhyvinvointia Miksi savuton työpaikka? Kustannussäästöt Päivittäin tupakoiva aiheuttaa työnantajalle maltillisen arvion mukaan vuodessa keskimäärin 1 060 1 300 euron kustannukset

Lisätiedot

Miten nikotiinituotteista voi keskustella nuorten kanssa? Minttu Tavia

Miten nikotiinituotteista voi keskustella nuorten kanssa? Minttu Tavia Miten nikotiinituotteista voi keskustella nuorten kanssa? Minttu Tavia 29.11.2016 Tupakoinnin suosio on laskenut. Vanha tapa saa uusia muotoja sähkösavuke, vesipiippu, nuuska Yhteinen nimittäjä? Nikotiini

Lisätiedot

Nuorten tupakointi. Suomalaisnuorten tupakoinnin yleisyyden seuranta:

Nuorten tupakointi. Suomalaisnuorten tupakoinnin yleisyyden seuranta: Nuorten tupakointi Suomalaisnuorten tupakoinnin yleisyyden seuranta: Nuorten terveystapatutkimus (Tampereen yliopisto) - Kouluterveyskysely (THL) Koulutyypin mukainen tarkastelu: Yläkoulun 8. ja 9. luokat

Lisätiedot

LUOKKAKILPAILU- INFO

LUOKKAKILPAILU- INFO LUOKKAKILPAILU- INFO me emme polta. Suomi on maailman ensimmäinen maa, jossa on kirjattu lakiin tavoitteeksi tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on mukana Savuton Suomi 2040

Lisätiedot

Nuuska ja nuoret käytön yleisyys ja haitat

Nuuska ja nuoret käytön yleisyys ja haitat Nuuska ja nuoret käytön yleisyys ja haitat Hanna Ollila, asiantuntija Päihteet ja riippuvuudet -yksikkö, THL 4.4.2017 Hanna Ollila / Lahti 3.4.2017 1 Nuuska Eri tuotteita eri puolella maailmaa Suussa käytettävä

Lisätiedot

82 % (255) on tehnyt päätöksen 12 % (39) valmistelee päätöstä 1 % (3) on tehnyt kielteisen päätöksen (Pyhtää, Enontekiö, Ylivieska)

82 % (255) on tehnyt päätöksen 12 % (39) valmistelee päätöstä 1 % (3) on tehnyt kielteisen päätöksen (Pyhtää, Enontekiö, Ylivieska) Henkilöstötoimikunta 5.6.2017 Kunnanhallitus 28.8.2017 Liite 1: savuton kunta_www_toimenpideohjelma Liite 2: savuton työpaikka_www_toimenpideohjelma Liite 3: luonnos toimintaohjeesta Hailuodon henkilöstölle

Lisätiedot

LUOKKAKILPAILU- INFO

LUOKKAKILPAILU- INFO LUOKKAKILPAILU- INFO Neljä viidestä ei polta. *2* Suomi on maailman ensimmäinen maa, jossa on kirjattu lakiin tavoitteeksi tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on mukana Savuton

Lisätiedot

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Faktoja tupakan vaarallisuudesta Tupakan savu sisältää noin 4000 kemikaalia, joista 50 aiheuttaa syöpää. 50% tupakoitsijoista kuolee

Lisätiedot

Tupakoinnin ja lopettamisen tuen haasteelliset taustatekijät. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Oulu 11.-12.2.2014

Tupakoinnin ja lopettamisen tuen haasteelliset taustatekijät. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Oulu 11.-12.2.2014 Tupakoinnin ja lopettamisen tuen haasteelliset taustatekijät Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Oulu 11.-12.2.2014 Suomalaisten tupakointi 1950-2013 (15-64v) 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1950

Lisätiedot

Savuton duuni, nuuskaton huuli

Savuton duuni, nuuskaton huuli Savuton duuni, nuuskaton huuli Valo ja Olympiakomitea haastavat jäsenjärjestönsä savuttomiksi ja nuuskattomiksi työpaikoiksi. Mukaan pääsee, kun on henkilöstönsä kanssa sopinut kriteereiden toteutumisesta

Lisätiedot

Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta

Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta TOSITIETOA Nuuska Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta Nuuska on haitallista. Tämän vuoksi nuuskan myyminen elinkeinotoiminnassa on laitonta Suomessa ja muualla Euroopan unionissa, Ruotsia lukuun ottamatta.

Lisätiedot

Dia-esitys vanhemmil e (esimerkiksi vanhempainiltaan) Yläkoulu Diojen sisällöt Dia 1: Dia 2:

Dia-esitys vanhemmil e (esimerkiksi vanhempainiltaan) Yläkoulu Diojen sisällöt Dia 1: Dia 2: Dia-esitys vanhemmille (esimerkiksi vanhempainiltaan) Yläkoulu Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen Vinkkejä vanhemmille Diojen sisällöt Dia 1: Pohja nuoren tupakoimattomuudelle luodaan jo

Lisätiedot

Uudet tupakkatuotteet ja nuuska

Uudet tupakkatuotteet ja nuuska Uudet tupakkatuotteet ja nuuska IV Valtakunnallinen Tupakka ja terveys päivä 2.12.2010 22.12.2010 Reetta Honkanen 1 Esitelmän runko Tupakkalain määritelmiä Uudet tuotteet Sähkötupakka Savuttomat savukkeet

Lisätiedot

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Järjestö edistää tutkittuun tietoon ja kokemukseen perustuvaa yhteiskunnallista keskustelua

Lisätiedot

Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio. Aloite merkittiin tiedoksi.

Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio. Aloite merkittiin tiedoksi. Valtuusto 41 07.05.2012 Aloite Sipoon kunnan julistautumisesta savuttomaksi kunnaksi/eva Autio KV 104 Valtuusto 1.11.2010 Eva Autio (kesk.) jätti aloitteen, jossa hän ehdottaa, että Sipoon koko kunta julistautuu

Lisätiedot

Savuton kunta 2012 2015. Tarja Kristiina Ikonen, toiminnanjohtaja

Savuton kunta 2012 2015. Tarja Kristiina Ikonen, toiminnanjohtaja Savuton kunta 2012 2015 Tarja Kristiina Ikonen, toiminnanjohtaja 22.10.2015 1 Kuntien savuttomuus lukuina 4 602 508 76 % n 244 488 637 5 % n 16 407 249 19 % n 61 1 891 n 1 Haasteena - Kuka johtaa, miten

Lisätiedot

Nuoret ja nuuska. Muoti-ilmiö nimeltä nuuska

Nuoret ja nuuska. Muoti-ilmiö nimeltä nuuska Nuoret ja nuuska Muoti-ilmiö nimeltä nuuska Nuuskan suosio on kasvanut viime aikoina huolestuttavasti erityisesti poikien keskuudessa. Nuuska mielletään usein tiettyjä urheilulajeja harrastavien poikien

Lisätiedot

Tupakointi vähenee koko ajan

Tupakointi vähenee koko ajan TOSITIETOA Tupakka Tupakointi vähenee koko ajan Ennen vanhaan tupakoitiin paljon. Tupakointi oli sallittua ravintoloissa, junissa, lentokoneissa ja työpaikoilla. Nykyään tupakointia sisätiloissa rajoittaa

Lisätiedot

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Pori 4.2.2015

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Pori 4.2.2015 Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Pori 4.2.2015 Ohjelma Ajankohtaiskatsaus tupakka, nuuska ja sähkösavuke Tupakkariippuvuus Tupakoinnin

Lisätiedot

Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA. Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä

Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA. Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä Forssan kaupunki on savuton kuntatyöpaikka SAVUTTOMUUS- OHJELMA Kaupunginhallitus Yhteistoimintaryhmä 2 Sisällysluettelo SAVUTTOMUUSOHJELMA 1. Savuttoman työpaikan määritelmä... 3 2. Savuton Forssan kaupunkityöpaikka...

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI EHYT RY KOULUTYÖ EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI Mikä EHYT? Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on vahva toimija, joka toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi

Lisätiedot

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Diat: Patrick Sandström, Erityisasiantuntija, Filha ry,

Lisätiedot

Savuton kunta

Savuton kunta Savuton kunta 2012 2015 Tarja Kristiina Ikonen 1 STRATEGISET LINJAUKSET - osatavoitteet 1-5 1. Kuntatyönantajan ja muiden julkisella rahoituksella toimivien tahojen savuton toimintakulttuuri 2. Kuntien

Lisätiedot

Nuorten tupakointitilanne ja uudet haasteet

Nuorten tupakointitilanne ja uudet haasteet Nuorten tupakointitilanne ja uudet haasteet Hanna Ollila, asiantuntija Tupakka-, päihde- ja rahapelihaitat -yksikkö 2.12.2014 1 Nykytilanne Kouluterveyskyselyn valossa Uusia tuloksia: Aloittamisalttius

Lisätiedot

SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 10/2017)

SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 10/2017) SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 10/2017) KAIKILLE SOPIVA HAVAINTOMATERIAALI Tervapurkki ja opaste Rahapurkki ja opaste Tuoksupurkit (tupakanhajuinen ja raikas t-paita) ja opaste Nuuskapurkit ALAKOULUIKÄISET

Lisätiedot

Nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö. Uusia tuloksia Kouluterveyskyselystä Hanna Ollila, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö. Uusia tuloksia Kouluterveyskyselystä Hanna Ollila, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö Uusia tuloksia Kouluterveyskyselystä Hanna Ollila, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Mikä on kokonaiskuva nuorten tupakkatuotteiden käytöstä? Savukkeiden,

Lisätiedot

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi

Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi Nuoret ja tupakka Suurin osa suomalaisnuorista ei tupakoi 16-18-vuotiaista suomalaisnuorista tupakkatuotteita käyttää päivittäin 17%. Tytöt ja pojat tupakoivat lähes yhtä paljon. Nuorten tupakoinnin yleisyys

Lisätiedot

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Jyväskylä 13.5.2014

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Jyväskylä 13.5.2014 Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Jyväskylä 13.5.2014 Ohjelma Riippuvuus Käypä hoito Työkaluja vuorovaikutukseen ja motivaatioon Menetelmäharjoitus/keskustelu

Lisätiedot

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP Savuton sairaala auditointitulokset 2012 Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP MIKSI Savuton sairaala -ohjelmaa tarvitaan? Tupakkateollisuus on hämmentänyt ihmisten

Lisätiedot

Toimintaohje savuttomuuden edistämiseksi Ristijärven kunnan työpaikoilla

Toimintaohje savuttomuuden edistämiseksi Ristijärven kunnan työpaikoilla Ristijärven kunta savuton työpaikka 2016 Liite 2./Yhteistyötmk 8.6.2016 5 Liite 1 / Khall 26.8.2016 Toimintaohje savuttomuuden edistämiseksi Ristijärven kunnan työpaikoilla Ristijärven kunta savuton työpaikka

Lisätiedot

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Espoo 28.1.2015

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Espoo 28.1.2015 Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Espoo 28.1.2015 Ohjelma Ajankohtaiskatsaus tupakka, nuuska ja sähkösavuke Tupakoinnin haitat ja lopettamisen

Lisätiedot

Tupakaton nuoruus - mission possible

Tupakaton nuoruus - mission possible Tupakaton nuoruus - mission possible Tupakkahaittojen ehkäisyn tiimi, THL Haittojen ehkäisemisen ryhmä, STM 19.9.12 www.thl.fi/tupakka 1 Tässä esityksessä saat vastaukset seuraaviin kysymyksiin: Miten

Lisätiedot

Oppilaitosten tupakointikieltojen toteutuminen

Oppilaitosten tupakointikieltojen toteutuminen Oppilaitosten tupakointikieltojen toteutuminen Suomalaisnuorten tupakoinnin yleisyyden seuranta: Nuorten terveystapatutkimus 12-18-vuotiaat Kouluterveyskysely Koulutyypin mukainen tarkastelu: Yläkoulun

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA Yhteinen ote alkoholi-, huume- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin vähentämiseen EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA Alkoholin aiheuttamia kuolemia on yli 40 %

Lisätiedot

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Tampere 9.9.2015

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Tampere 9.9.2015 Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Tampere 9.9.2015 Suomalaisten tupakointi 1950-2014 (15-64v) 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1950 1960 1970

Lisätiedot

Tupakointi ja tupakoinnin lopettaminen Suomessa - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Oulu 20.5.

Tupakointi ja tupakoinnin lopettaminen Suomessa - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Oulu 20.5. Tupakointi ja tupakoinnin lopettaminen Suomessa - ajankohtaiskatsaus Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Oulu 20.5.2013 Ohjelma Ajankohtaiskatsaus Tupakkariippuvuus Tupakoinnin terveysvaikutukset

Lisätiedot

VALTAKUNNASSA KAIKKI HYVIN? Nuorten hyvinvoinnin tilan tarkastelua

VALTAKUNNASSA KAIKKI HYVIN? Nuorten hyvinvoinnin tilan tarkastelua VALTAKUNNASSA KAIKKI HYVIN? Nuorten hyvinvoinnin tilan tarkastelua Lasten ja nuorten mahdollisuus hyvään kasvuun on perusta kansan hyvinvoinnille nyt ja tulevaisuudessa! THL: Lapsi kasvaa kunnassa 16.10.2012

Lisätiedot

Tupakointi ammatillisissa oppilaitoksissa tuloksia Kouluterveyskyselystä. Tutkija Riikka Puusniekka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tupakointi ammatillisissa oppilaitoksissa tuloksia Kouluterveyskyselystä. Tutkija Riikka Puusniekka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Tupakointi ammatillisissa oppilaitoksissa tuloksia Kouluterveyskyselystä Tutkija Riikka Puusniekka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Aineisto Helsingin, Espoon ja Vantaan yhdistetty aineisto Vastaajina

Lisätiedot

Savuton Kunta Kuopion toimenpideohjelma

Savuton Kunta Kuopion toimenpideohjelma Savuton Kunta Kuopion toimenpideohjelma 2014 2020 16.8.2016/päivitetty Työryhmä: Säde Rytkönen, hyvinvointikoordinaattori, Kuopion kaupunki Tiina Nykky, ehkäisevän päihdetyön koordinaattori, Kuopion kaupunki

Lisätiedot

Nuuska valvonnan näkökulmasta. 14.4.2014 Vaasan kaupunki ympäristöosasto/ Maarit Kantola

Nuuska valvonnan näkökulmasta. 14.4.2014 Vaasan kaupunki ympäristöosasto/ Maarit Kantola Nuuska valvonnan näkökulmasta Valvonta: kunta / valtio Kunta tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden myyntiä, mainontaa ja muuta myynninedistämistä tupakointikieltojen ja -rajoitusten noudattamista yhdessä

Lisätiedot

Työsuojelu- ja. 5 12.02.2015 yhteistyötoimikunta Työsuojelu- ja. 4 16.03.2015 yhteistyötoimikunta Työsuojelu- ja

Työsuojelu- ja. 5 12.02.2015 yhteistyötoimikunta Työsuojelu- ja. 4 16.03.2015 yhteistyötoimikunta Työsuojelu- ja Työsuojelu- ja 5 12.02.2015 yhteistyötoimikunta Työsuojelu- ja 4 16.03.2015 yhteistyötoimikunta Työsuojelu- ja 3 28.05.2015 yhteistyötoimikunta Kaupunginhallitus 10 21.09.2015 Työsuojelu- ja 3 26.11.2015

Lisätiedot

Nuuskaa koskeva laki

Nuuskaa koskeva laki NUUSKA Mitä nuuska on? Nuuska on jauhetusta tupakasta ja makuaineista muodostettu kostea seos Nuuska sisältää Noin 2500 erilaista kemiallista ainetta Noin 28 syöpävaarallista ainetta Muita myrkyllisiä

Lisätiedot

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Suomalaisten tupakointi 1950-2014 (15-64v) 80 70 60 50 40

Lisätiedot

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ: Hyvät Käytännöt

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ: Hyvät Käytännöt Ehkäisevän päihdetyön, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisemisen yhteistyöpäivä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan toimijoille LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ:

Lisätiedot

SMOKEFREE- LUOKKAKILPAILUINFO

SMOKEFREE- LUOKKAKILPAILUINFO SMOKEFREE- LUOKKAKILPAILUINFO 2016 2017 1 KOUKUSSA ELÄMÄÄN ilman nikotiinia 2 Tervetuloa mukaan edistämään nuorten tupakoimattomuutta! Smokefree-luokkakilpailua on järjestetty Suomessa vuodesta 1989. Vuosien

Lisätiedot

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.)

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 1 (Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 2 8.- ja 9.-luokkalaisista (14 16v) 5 % käyttää alkoholia kerran viikossa tai useammin ja 13 % käyttää alkoholia

Lisätiedot

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky.

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky. Tupakatta terveenä! 2 Lopettaminen kannattaa aina! Tupakkatuotteet lyhentävät käyttäjänsä elinikää keskimäärin 8 10 vuotta. Ilman tupakkaa on terveempi ja sairastumisriski pienenee. Elämänlaatu paranee

Lisätiedot

SAVUTON KUNTAYHTYMÄ. toimintaohje Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä

SAVUTON KUNTAYHTYMÄ. toimintaohje Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä SAVUTON KUNTAYHTYMÄ toimintaohje Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymässä Johtoryhmä 25.3.2014 Yhteistyötoimikunta 8.5.2014 Omistajaohjausryhmä 21.8.2014 Yhtymähallitus 27.8.2014 1. JOHDANTO Tupakointi

Lisätiedot

Yleiset säännökset. Tupakkalaki /693 1 ( /698) Ylitornion kunta. Savuttomuustyöryhmä TAVOITTEENA SAVUTON TYÖYHTEISÖ.

Yleiset säännökset. Tupakkalaki /693 1 ( /698) Ylitornion kunta. Savuttomuustyöryhmä TAVOITTEENA SAVUTON TYÖYHTEISÖ. Ylitornion kunta Savuttomuustyöryhmä 13.9.2010 Johdanto Lainsäädäntö Aloite savuttomasta työyhteisöstä sai alkunsa Ylitornion terveyskeskuksen tyky-ryhmässä, mikä esitti savuttomuutta koko kunnan työyhteisölle

Lisätiedot

Suomalaisten tupakointi 1950-2011 (15-64v)

Suomalaisten tupakointi 1950-2011 (15-64v) Suomalaisten tupakointi 1950-2011 (15-64v) 80 70 60 50 40 30 Miehet Naiset 20 10 0 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2005 2010 2011 Satu Helakorpi, Anna-Leena Holstila, Suvi Virtanen, Antti Uutela Suomalaisen

Lisätiedot

Tupakoimattomuutta tukeva koulu

Tupakoimattomuutta tukeva koulu Tupakoimattomuutta tukeva koulu Pohja nuoruusiän ja aikuisuuden tupakoimattomuudelle luodaan jo alakouluiässä. Alakoululla on tärkeä rooli yhdessä vanhempien kanssa tukea lapsen tupakoimattomuutta. Tupakoinnin

Lisätiedot

Lasten ja nuorten savuttomuuden tukeminen. Virpi Korhonen 30.11.2010

Lasten ja nuorten savuttomuuden tukeminen. Virpi Korhonen 30.11.2010 Lasten ja nuorten savuttomuuden tukeminen Virpi Korhonen 30.11.2010 Helpa Roihuvuori, 2010 Tupakoi päivittäin 47 % Tupakoi päivittäin oppilaitoksen alueella 37 % Tupakoi päivittäin oppilaitoksen läheisyydessä

Lisätiedot

Liitteenä vetoomus, liite 2.

Liitteenä vetoomus, liite 2. SAVUTON KUNTA -VETOOMUKSEN HYVÄKSYMINEN 409/01.010/2009 KH 61 Tupakkatuotteiden käyttö on suuri yksittäinen terveysriski niin Suomessa kuin kaikkialla teollisuusmaissa. Suomessa on nykyisin noin miljoona

Lisätiedot

KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka. 19.3.2014 Päivi Siimes

KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka. 19.3.2014 Päivi Siimes KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka Terveydenhuollon henkilöstön tehtävänä on tunnistaa potilaan tupakointi ja nikotiiniriippuvuus, kehottaa

Lisätiedot

SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree

SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE 1 Smokefree-rastirata on ensisijaisesti suunnattu 5. 6. luokkien opetukseen, mutta tehtävät soveltuvat myös yläkouluikäisille. Rastirata voidaan toteuttaa kokonaisuudessaan

Lisätiedot

VESIPIIPPU VÄITTEITÄ JA FAKTAA

VESIPIIPPU VÄITTEITÄ JA FAKTAA VESIPIIPPU VÄITTEITÄ JA FAKTAA Suomen ASH ry VESIPIIPPU VÄITTEITÄ JA FAKTOJA Vesipiippua polttavat erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset. Heitä kiehtoo vesipiipun käytön sosiaalisuus. Lisäksi moni uskoo

Lisätiedot

Tupakkalain kokonaisuudistus

Tupakkalain kokonaisuudistus Tupakkalain kokonaisuudistus (549/2016) Meri Paavola Savuton Helsinki -verkosto 15.9.2016 Suomen tupakkalainsäädännön historiaa tupakkalaki 1976 (voimaan 1977) tupakointikieltoja mainontakielto myyntikielto

Lisätiedot

Savuton sairaala toimintaohjelma. 23.2.2015 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Savuton sairaala toimintaohjelma. 23.2.2015 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Savuton sairaala toimintaohjelma 23.2.2015 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 2 SITOUTUMINEN... 2 TIEDOTTAMINEN... 3 KOULUTUS JA OHJAUS... 4 TUKI TUPAKOINNIN LOPETTAMISEKSI...

Lisätiedot

OPAS TUPAKOINNIN LOPETTAMISKILPAILUN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTTAMISEEN

OPAS TUPAKOINNIN LOPETTAMISKILPAILUN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTTAMISEEN OPAS TUPAKOINNIN LOPETTAMISKILPAILUN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTTAMISEEN JOHDANTO Kouluista ja oppilaitoksista tukea nuorten tupakoinnin lopettamiseen Kouluissa ja oppilaitoksissa toteutetaan monenlaista terveyden

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2015. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

Nuorisotyön seminaari Kanneljärven opisto 28.4.2014 Mika Piipponen Kouluttaja, EHYT ry

Nuorisotyön seminaari Kanneljärven opisto 28.4.2014 Mika Piipponen Kouluttaja, EHYT ry Nuorisotyön seminaari Kanneljärven opisto 28.4.2014 Mika Piipponen Kouluttaja, EHYT ry Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Yhdistys aloitti toimintansa 1.1.2012, kun Elämäntapaliitto, Elämä On Parasta Huumetta

Lisätiedot

Tupakatta paras amiksessa - kehittäminen Missä mennään?

Tupakatta paras amiksessa - kehittäminen Missä mennään? Tupakatta paras amiksessa - kehittäminen Missä mennään? Alueellinen ohjelmapäällikkö Eeva Etelä-Suomen Kaste Taustaa Tupakkatuotteiden käyttö on huomattavasti yleisempää ammatillisissa oppilaitoksissa

Lisätiedot

Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus

Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus Katsaus alkoholi-, tupakka-, huumausaine- ja rahapelitilanteeseen 29.4.2016 Kirsimarja Raitasalo 1 ALKOHOLI 29.4.2016

Lisätiedot

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö Nikotiiniriippuvuus Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö 8.2.2016 1 Miksi nikotiiniriippuvuus on tärkeä asia? Tupakan nikotiini aiheuttaa fyysistä riippuvuutta. Tupakkariippuvuuteen

Lisätiedot

Tupakoivat nuoret, savuton oppilaitos miten yhtälö ratkaistaan?

Tupakoivat nuoret, savuton oppilaitos miten yhtälö ratkaistaan? Tupakoivat nuoret, savuton oppilaitos miten yhtälö ratkaistaan? Hanna Ollila, asiantuntija Tupakka-, päihde- ja rahapelihaitat -yksikkö 21.3.13 Hanna Ollila, Savuton amis -seminaari 13.3.13 1 Nuorten päivittäinen

Lisätiedot

TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ

TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 8/2015) KAIKILLE SOPIVA HAVAINTOMATERIAALI Tervapurkki ja opaste Nuuskapurkit Rahapurkki opaste Tuoksupurkit (tupakanhajuinen ja raikas t-paita) ja

Lisätiedot

Nuorten tupakoimattomuuden edistäminen. Vinkkejä vanhemmille

Nuorten tupakoimattomuuden edistäminen. Vinkkejä vanhemmille Nuorten tupakoimattomuuden edistäminen Vinkkejä vanhemmille Tupakointi on erittäin vaarallista kasvaville ja kehittyville lapsille ja nuorille 16-18-vuotiaista suomalaisnuorista tupakkatuotteita käyttää

Lisätiedot

Nikotiiniton amis -hanke

Nikotiiniton amis -hanke Nikotiiniton amis -hanke Viitekehyksenä yhteiskunnallinen markkinointi 24.4.2017 1 Yhteiskunnallisen markkinoinnin prosessi Tarpeen tunnistaminen ja ennakkosuunnit telu Määrittely Kehitys ja suunnittelu

Lisätiedot

Savuton sairaala- toimintaohje

Savuton sairaala- toimintaohje KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Savuton sairaala- toimintaohje päivitys vuosille 2013 2015 Johdanto Tupakan kulutus on parhaiten ehkäistävissä oleva yksittäinen kuolleisuuden ja työkyvyttömyyden syy maailmassa.

Lisätiedot

Lainsäädännön reunaehdot ehkäisevälle päihdetyölle

Lainsäädännön reunaehdot ehkäisevälle päihdetyölle Lainsäädännön reunaehdot ehkäisevälle päihdetyölle - Päihteiden aiheuttamia haittoja tulee perustuslainkin mukaan ehkäistä - Olemme saaneet työkalupakkiin uusia lakeja - Pakkiin tulee lisää vielä työkaluja

Lisätiedot

SELVITYS SELVITYS KONTIOLAHDEN KUNNAN EDELLYTYKSISTÄ JULISTAUTUA SAVUTTOMAKSI KUNNAKSI

SELVITYS SELVITYS KONTIOLAHDEN KUNNAN EDELLYTYKSISTÄ JULISTAUTUA SAVUTTOMAKSI KUNNAKSI Kontiolahden kunta Kunnanhallitus SELVITYS KONTIOLAHDEN KUNNAN EDELLYTYKSISTÄ JULISTAUTUA SAVUTTOMAKSI KUNNAKSI 1. Valtakunnallinen Savuton kunta -hanke Valtakunnallisen Savuton Kunta -hankkeen päätavoitteena

Lisätiedot

Päivän yhteenveto. Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Tampere. kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö

Päivän yhteenveto. Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Tampere. kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö Päivän yhteenveto Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Tampere kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö 19.4.2016 Markkula 1 Yhteenveto STM:n tervehdys: Ehkäisevää työtä

Lisätiedot

Vinkkejä vanhemmille. PowerPoint-esitys esim. vanhempainiltaan: Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen. Diojen sisällöt.

Vinkkejä vanhemmille. PowerPoint-esitys esim. vanhempainiltaan: Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen. Diojen sisällöt. PowerPoint-esitys esim. vanhempainiltaan: Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen Vinkkejä vanhemmille Diojen sisällöt Dia 1: Pohja nuoren tupakoimattomuudelle luodaan jo alakouluiässä. On tärkeää,

Lisätiedot

Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen. Vinkkejä vanhemmille

Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen. Vinkkejä vanhemmille Lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistäminen Vinkkejä vanhemmille Tupakointi on erittäin vaarallista kasvaville ja kehittyville lapsille ja nuorille Lapsi altistuu tupakan myrkyille Passiivisen tupakoinnin

Lisätiedot

Savuton sairaala -verkoston eurooppalaisen itseauditoinnin yhteistulokset 2012

Savuton sairaala -verkoston eurooppalaisen itseauditoinnin yhteistulokset 2012 Savuton sairaala -verkoston eurooppalaisen itseauditoinnin yhteistulokset 2012 Reetta-Maija Luhta ennaltaehkäisevän päihdetyön koordinaattori Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Suomen savuton sairaala

Lisätiedot

VESIPIIPPU VÄITTEITÄ JA FAKTAA

VESIPIIPPU VÄITTEITÄ JA FAKTAA VESIPIIPPU VÄITTEITÄ JA FAKTAA VESIPIIPPU - VÄITTEITÄ JA FAKTAA Vesipiippua polttavat erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset. Maustetut tupakkatuotteet ja entistä sirommat piippumallit ovat innostaneet

Lisätiedot

NUUSKA VÄITTEITÄ JA FAKTAA

NUUSKA VÄITTEITÄ JA FAKTAA NUUSKA VÄITTEITÄ JA FAKTAA NUUSKA - VÄITTEITÄ JA FAKTAA Nuuska on tupakkatuote, jota ei saa maahantuoda, myydä tai muutoin luovuttaa. Silti se on erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten suosiossa. Nuuskaa

Lisätiedot

NUUSKA VÄITTEITÄ JA FAKTAA

NUUSKA VÄITTEITÄ JA FAKTAA NUUSKA VÄITTEITÄ JA FAKTAA NUUSKA - VÄITTEITÄ JA FAKTAA Nuuska on tupakkatuote, jota ei saa maahantuoda, myydä tai muutoin luovuttaa. Silti se on erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten suosiossa. Nuuskaa

Lisätiedot

Tervetuloa! TUPAKKA, PÄIHTEET JA (RAHA)PELIT -laadun ja

Tervetuloa! TUPAKKA, PÄIHTEET JA (RAHA)PELIT -laadun ja Tervetuloa! TUPAKKA, PÄIHTEET JA (RAHA)PELIT -laadun ja viestinnän välineitä haittojen ehkäisy tilaisuuteen Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Heli Heimala, Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat - vastuualue

Lisätiedot

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 1 2 Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 3 Terveys ry siirtää toimintansa uudelle Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:lle Yhdessä

Lisätiedot

Nuuska ja nikotiiniriippuvuus (tupakkavieroituksen uudet haasteet)

Nuuska ja nikotiiniriippuvuus (tupakkavieroituksen uudet haasteet) Nuuska ja nikotiiniriippuvuus (tupakkavieroituksen uudet haasteet) Patrick Sandström Vieraileva asiantuntija, THL Erityisasiantuntija, Filha ry Helsinki 1.6.2016 Kohderyhmä kuka vielä tupakoi? Erityisryhmät:

Lisätiedot

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku Päihdeilmiö-rastirata Tehtävien purku Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta. Lähes kaikki nykyisin tupakoivat aikuiset ovat

Lisätiedot