SITOMATTOMIIN KERROKSIIN KÄYTETTÄVÄN MURSKEEN LAADUN PARANTAMINEN. IIPi' P I .4,.._ $ III $ 3$ 1 3$-

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SITOMATTOMIIN KERROKSIIN KÄYTETTÄVÄN MURSKEEN LAADUN PARANTAMINEN. IIPi' P I .4,.._ $ III $ 3$ 1 3$-"

Transkriptio

1 SITOMATTOMIIN KERROKSIIN KÄYTETTÄVÄN MURSKEEN LAADUN PARANTAMINEN --- IIPi' 1 P I ? ' '0 II I '0 l0.,..ifl n INS.4,.._ $ III $ 3$ 1 3$ Jorma Lähetkangas

2 5 23

3 TYÖNTUTKIMUSTIEDOTE nro 40 SITOMATTOMIIN KERROKSI IN KÄYTETTÄVAN MURSKEEN LAADUN PARANTAMINEN TVH

4 ISBN TVH:n monistamo 1985

5 51 SL LV S 1. JOHDANTO 1 2. ONGELMAT MURSKEEN LAADUSSA Rakeisuusvirheet Murskautumattomuus 2 3. MURSKEEN LAADUN PARANTAMINEN Raaka-aineen suhteitus ja sy5tt Asetukset ja seulat 2-vaihemurskauksessa Hiekan poisto murskauksen yhteydess Kolmivaihemurskaus Hienomurskairnen kyttinen 5 4. MURSKAUSTVN OHJAUS JA VALVONTA 5 5. LAATUVAATIMUKSET 6 6. YHTEENVETO 6

6 1 1. JOHDANTO Ajoittain ilmenee tapauksia, jolloin suhteellisen uusi pllyste rikkoutuu sitomattornien rakennekerrosten riittmtt6mn kantavuuden takia. Melko yleist on rny6s, että vaadittavien kantavuusarvojen saavuttaminen rakennusaikana on vaikeaa. Ers vaikuttava osatekij tss suhteessa on rakennekerroksiin kytettvn kivianeksen laatuvirheet. Tmn vuoksi rakentanistalouden toimistolta on tiedusteltu mainittujen materiaalien laadun parantamiseen soveltuvia menete1mi ja niiden vaikutusta materiaalikustannuksiin. 2. ONGELMAT MURSKEEN LAADUSSA 2.1 Rakeisuusvirheet Yleisin virhe kantavan kerroksen murskeissa on jakeiden 0,5-1 ja 1-2 mm liiallinen Thn liittyy lisksi yleens jakeiden 2-4 ja 4-8 mm puute, jolloin rakeisuuskyrn syntyy "hiekkapussi" ja murskeen kantavuusominaisuudet jvt aihaisiksi. Hiekkapussi syntyy, kun raaka-aine ei ole soraa, vaan sis1t 1hinn hiekkaa ja kivi. Jakeiden 2-4 ja 4-8 mm puute aiheuttaa kyrn "roikkuinisen". Roikkuminen syntyy joko raaka-aineen raekoosturnuksen tai hienoaineksen poiston seurauksena. Louheen ja kivien murskeessa pyrkii hienoainespitoisuus nousemaan liian suureksi. Oman ongelmansa muodostaa laadun vaihtelu, mik nkyy koetulosten hajontana. Mikli tuote vlivarasoidaan ennen kytt6, ei tll ole vaikutusta lopulliseen rakenteen laatuun. Murskeen homogenisointi onnistuu hyvin, kun vlivarasto tehdn veten murske ohuina kerroksina ristiin. Sen sijaan ajettaessa kantavan kerroksen murske suoraan tielle, tulee rakenteeseen hyvinkin suuria paikallisia kantavuuseroja.

7 Yleisesti voidaan rakeisuudesta todeta, että tavallisimmin ainakin keskiarvokyrt pysyvät vaaditulla ohjealueella, mutta kyrn muoto ei noudata rajakyrien suuntaa vaan on enemmn tai. vhemmn epjatkuva. 2.2 Murskautumattomuus Täysin murskautuneiden rakeiden mrn tulisi kantavan kerroksen murskeessa olla yli 20 o. Pienikivist soraa murskattaessa thn ei aina pst, mik huonontaa jonkin verran murskeen kantavuusominaisuuksia. Murskautuneisuuden vaikutus kantavuuteen on kuitenkin selvsti vhisempi kuin rakeisuuden. 3. MURSKEEN LAADUN PARANTAMINEN 3.1 Raaka-ainen suhteitus ja sy6tt6 Lht6kohta laadukkaalle lopputulokselle on raaka-aineen tasalaatuisuus ja sopivuus rnurskaukseen. Ottorintauksen materiaali on useimmiten vaihtelevaa sis1ten hiekkaisia ja kivisi kohtia. T1laisessa tapauksessa sy6tt5koneen kuljettajan suorittaiia silmmrinen suhteitus on laadun kannalta ensisijaisen trkel Kokenut py6rkuormaajan kuljettaja osaa ottaa vaihtelevastakin rintauksesta tasalaatuisen murskaukseen kelvollisen raaka-aineen. Liiallisen hiekan sivuunkantninen on tss vaiheessa helpompaa ja halvempaa kuin sen poistaminen seulomalla murskeesta. Tn tulee erityisesti kysymykseen rintauksissa, joissa esiintyy puhtaita hiekkajuonteita. Liskustannuksia sy6tt6vaiheessa tehtvst suhteituksesta ei juuri aiheudu. Jos suhteituksen lisäksi joudutaan siirtmn jotakin ainesosaa sivuun, aiheutuu siit luonnollisesti kustannuksia. Kapasiteetiltaan oikein mitoitettu sy6tt5kone ei ehdi tehd materiaalin lajittelua, joten siihen tarvitaan liskone. Se nostaa murskeen hintaa n. 1,50 mk/m3, jos KUP:n vuokra on 160 mk/h ja murskaamon 1(3 kapasiteetti on 800 m3itd/tv.

8 Joissakin tapauksisa voi olla kannattavaa ajaa raaka-aineesta puuttuvaa jaetta kauempaakin murskauspaikalle ja sekoittaa sit sopivassa suhteessa rintauksesta saatavaan materiaaliin. Toimenpide nostaa murskeen yksikkihintaa tapauskohtaisesti. Jos esimerkiksi jaetta x...x tuodaan 10 km:n etisyydelt ja sitä listn luonnonraaka-aineeseen 20 %, nousevat kustannukset n. 3 mk/m3i.td. Sy6tt6siilossa tulee aina olla raaka-ainetta, niin ett laitos voi jatkuvasti kyd tydell teholla. Jos murskaukseen tulee katkoja, aiheuttaa se valmiiseen tuotteeseen pienehk6j hienon ja karkean lajitteen peskkeit. Nm nkyvt rakenteessa eptasalaadun silmkkein varsinkin ajettaessa murske suoraan kytt5kohteeseen. 3.2 Asetukset ja seulat 2-vaihemurskauksessa Jlkimurskaimen asetus mrytyy y1eens tehtvn lajitteen perusteella. Esimurskaimen asetuksella tasataan esi- ja jlkimurskaimen kuormitus. Asetuksilla voidaan vaikuttaa jonkin verran rakeisuusjakautumaan, mutta vaikutuksen suuruus on korkeintaan muutamia prosenttiyksikk6j. Hyvst raaka-aineesta saadaan 2-vaihemurskauksella laadultaan kelvollista mursketta ilman erityisiä liskustannuksia. Teht'ess kantavan kerroksen mursketta 2-vaihemurskauksena, kytetn yleensä yhtä seulatasoa, jolla valmis tavara erotetaan rnateriaalivirrasta ennen sen joutumista jlkimurskaimeen. Seulan silmkoko mrytyy tuotteen max. raekoon perusteella. Joissakin tapauksissa on tarpeen list jlkimurskaimeen menevän materiaalin Tn aikaansaadaan varustamalla osa seulatasoa tuotteen max. raekokoa pienempisilmisell verkolla. Niin silmkoko kuin pinta-alasuhteetkin tytyy alustavasti arvioida rakeisuuden perusteella ja tsment, kun saadaan nytteet tuotteesta. Asetuksen st6 laatuvaatimusten perusteella sek sinns jo valmiin tavaran kierrttminen jlkimurskairnessa pienentvt kapasiteettia ja nostavat yksikk5hintaa arviolta 5-10 % siit, mit murske maksaisi murskattaessa laitoksen teknisten ominaisuuksien mukaisella teholla.

9 4 3.3 Hiekan poisto murskauksen yhteydessä Hyvt murskaukseen kelpaavat luonnonsoraesiintymt kyvt yh harvinaisemmiksi ja melko yleisesti joudutaan murskaamaan materiaalia, jossa on liikaa hiekkaa. Hiekan poistoon voidaan kytt trysy5ttimen vlppkiskojen alapuolelle asetettu8 hiekanerotuslaitteistoa. Laitteiston etuna on sen kuuluminen kiinten osana esimurskausyksikk66n. Varjopuolena on kalteva ja pieni seulapinta-ala, jonka teho ei aina riitl Lisäksi siin kytettvn verkon silmkoon tulee olla melko suuri, jolloin lopputuotteessa tarvittavia ainesosia seuloutuu pois. Hiekanerottimessa pitäisi seulana kytt pitkulaisilla silmill varustettua terslankaverkkoa, jonka pienempi lankavli. on mandollisimman pieni. Tll nk. hiekanleikkurilla tullaan toimeen, jos poistettavan materiaalin mr ei ole kovin suuri. Kun poistetulle jakeelle on hy6tykytt3 esim. hiekoitushiekkana, ei toimenpide nosta ptuotteen kustannuksia. Mikäli hytykytt6 ei ole, kohdistuvat ksittelykustannukset ptuotteelle. Ylimrisen hiekan k- sittelykustannukset ovat n. 4-5 mk/m3itd, joten vaikutus ptuotteen hintaan on suuruusluokkaa 0,5 mk/m3itd. Kun poistettavaa hiekkaa on suhteellisen paljon, tehdn seulonta siten, että trysy6ttimen v1pll erotettu 0..,60 materiaali viedn kuljettimella erilliselle seulalle. Tll seulotaan liika hiekka pois ja karkea aines palautetaan pkuljettimelle ja rnurskausprosessiin. Seulalaitoksen tulisi olla 2.-tasainen, ylempi verkko # mm ja alempi # 4-8 mm tilanteesta riippuen. Tarvittavasta laitteistosta aiheutuvat kustannukset ovat suuruusluokkaa 100 mk/h, mist aiheutuu n. 1,0-1,5 mk/m3 liskustannus. Lisksi poistetun hiekan ksittelyst tulee jonkin verran kustannuksia. Mikli hiekalle ei ole kytt6, rasittavat kustannukset ptuotetta n. 0,5-1,00 mk/m3itd.

10 3.4 Kolrnivaihemurskaus Kolmivaihemurskaus tulee soran murskauksessa harvoin kysymykseen ja sen pasiailinen kytt6alue onkin louheen murskauksissa. Kolmivaihemurskaus lis koko laitoksen kapasiteettia, joten sen kustannuksia lisv vaikutus jnee 10 % suuruusluokkaan. Valmiuksia kolmivaihemurskaukseen ei TVL:n omilla laitoksilla ole. 3.5 Hienomurskaimen kyttrninen Murskattaessa kantavan kerroksen materiaalia huonolaatuisesta raaka- aineesta, muodostuu lopulliseen tuotteen kyrn k6yh alue raesuuruuksien 2-8 mm kohdalle. Kyrn muotoa voidaan parantaa lis m1l prosessiin hienomurskain, jonka kautta osa murskattavista kivist ohjataan. Hienomurskaimen kytt "sivuvirrassa" on tutkittava tapauskohtaisesti lhtien raaka-aineen rakeisuudesta. Kustannuksia jrjestelyst aiheutuu arviolta n. 2 mk! m3itd. 4. MURSKAUTYN OHJAUS.JA VALVONTA Murskaustyön johtajan tai valvojan on jatkuvasti huolehdittava raakaaineen sy6t6n oikeaoppisuudesta. Hiekka ei muutu kivimurskeeksi. vaikka se murskaamon läpi kuljetetaankin. Raaka-aineen sy5tt6vaiheessa tapahtuvaa suhteitusta ja lajittelua ei missn vaiheessa saa laiminlyöd. Laadunvalvonnan eräs ongelma on seulottavan nytteen pieni edustavuus. Ohjeiden mukaan riitt5 jopa yksi näyte 500 m3itd tuote-er kohti. T1l5in nytteen edustavuus on suuruusluokkaa 1 : , minkä merkitsevyys on varsin pieni. Nytteenottoa pitisi tihent ja nytteen kokoa kasvattaa edustavuuden parantaniseksi. Tss yhteydess pitisi myös tuumia nykyisen standardiseulasarjan koon kasvattamista, sill pienikokoinen seulasarja saattaa muodostaa esteen laadunvalvontanytteiden edustavuuden 1isrniselle.

11 Laadunvalvontanytteist saatavan tiedon perusteella ei murskausprosessin ohjaus onnistu. Tulosten valmistuessa tilanne on auttamatta ohi ja mandollista virheellist tuotetta on varastossa huomattavan paljon. Tuotannon laatuohjausta varten pitisikin kehitt kokonaan oma jrjestelmns, jolla tydennettisiin "toteavaa" laadunvalvontaa. Laatuohjaus saattaisi perustua esimerkiksi tihesti otettaviin nytteisiin, joista seivitettisiin vaikkapa lpisyprosentit kyseisell murskauspaikaila kriittisiksi osoittautuneiden 2-4 raekoon kohdalta. Urakoitsijoiden tekemn murskauksen valvonta- ja laatukysymyksiin vaikuttaa my6s nykyinen arvonalennusjrjestelm. Arvonalennukset laatuvirheistä muodostuvat kytnn5ss niin pieniksi, ett urakoitsijan kannattaa kiinnitt huomio tuotantokapasiteettiin laadun asemasta. Mr on mennyt laadun edelle. Arvonalennuksen asemasta pitisi harkita urakkahinnan sitomista kantavuusarvoon. Kantavuusarvoon perustuva hinnoittelu tapahtuisi esimerkiksi tuote-erittin, jolloin tuote-er olisi laadunvaivontanytteiden vlin suuruinen. 5. LAATUVAATIMUKSET Laatuvaatimukset on asetettava murskauspaikkakohtaisesti kytettviss olevien raaka-ainetietojen perusteella. Jos saliittuina poikke3nina kytetn nykyisifl arvoja pstn murskauspaikkakohtaiseen ohjealueeseen, joka ei ole liian helppo tai saavuttamattoman vaikeaa. Tm edellyttnee nykyistä tarkemman tiedon hankkimista raaka-aineesta jo suunnitteluvaiheessa. Laatuvaatimukseksi tulee asettaa kyseisest raakaaineesta kohtuudella saavutettavissa oleva E-moduli. 6. YHTEENVETO Sitomattoman kantavan kerroksen rakentamiessa on tapahtunut eponnistumisia, jotka ainakin osaksi ovat aiheutuneet huonolaatuisesta materiaalista. Materiaalin laatuvirheist on merkittvint osaa nytellyt raekoostumus, johon voidaan vaikuttaa materiaalin jalostusvaiheessa.

12 7 Kantavan kerroksen materiaalia murskattaessa on lht5kohtana raakaaineen tasalaatuisuus ja sopivuus murskaukseen. Tasalaatuisuus tulee hoitaa materiaalin syöttövaiheessa ja ammattitaitoinen kokenut syöttökoneen kuljettaja on tss vaiheessa avainasemassa. Hyvn laatuun p- seminen ei ole kustannuskysymys, mikli rintauksesta löytyy tarvittavat ainesosat. Sopimattomien tai liiallisten aineosien sivuun laitosta voi tulla hieman liskustannuksia. Puuttuvan jakeen lisinen raaka-aineeseen on helppo tapa parantaa laatua. Siitä aiheutuvat kustannukset ovat kokonaisuutta ajatellen vhisil Syyst tai toisesta menete1m ei ole juuri käytetty. Yleisimmn rakeisuusvirheen - liian hiekan - poistaminen ei my6skn muodosta teknist ongelmaa. Huonolaatuisissa ottopaikoissa tulisi vain varautua erillisen hiekanpoistoyksikön kyttö6n ja 0,5-1,0 mk/m3itd liskustannukseen. Murskainten asetusten ja seulojen järjestely ovat toimenpiteit, joilla laatu voidaan hienost ilman mainittavampia liskustannuksia. Tarvitaan ammattitaitoa ja tietoa tuotteesta stöjen ja seulojen saamiseksi laadun kannalta kohdalleen. Kolmivaihemurskaus ja "sivuvirtana" tapahtuva hienomurskaus ovat kytt6- kelpoisia menetelmifl pyrittess hyvlaatuiseen murskeeseen. Toinienpiteist aiheutuva liskustannus on suuruusluokkaa 2 mk/m3itd. Murskausprosessin ja laadun ohjaus- ja va1vontamenetelmi pitisi kehitt nykyisestä. Toimenpiteiden tavoitteena tulisi olla tiedon hankkiminen prosessin ohjausta ja tuotteen lopullista kytt8 varten. Kyt6ss olevat menetelmät ovat jlkeenjneit. Asettamalla laatuvaatimukset raaka-ainekohtaisiksi ja maksuperusteet arvonalennuksen asemasta laaturiippuvaisiksi motivoidaan murskausurakoitsijoita nykyistä paremmin laadun huomioon ottarniseen.

13 Tarkasteltaessa kantavan kerroksen murskeen laatu- ja kustannuskysymyksi, kannattaa muistaa, ett rakenteen yksikk6kustannuksesta n. 40 % muodostuu materiaalin jalostuksesta. Kun lisksi otetaan huomioon, ett sitomattoman kerroksen vuosikustannus mk/m2/v on huomattavasti pienempi kuin sidotun kerroksen kustannus, kannattaa rnurskeen laatuun sijoittaa rahaa ja huomiota merkittvsti nykyist enemmn. Kuopiossa Jorma Lhetkangas JLs/AM

14 RAKENIAMIST#LOUDLN TOIMISTON TYIINTUTKIMUST ILOOTTEET v v. I'77 v v v v v v Asfalttipaallysteen Ab 25/120 tiivistäminen omalle moottorivoimalla kuikevalla täryvaissijyräilä (TVH ) 2. Työmaatukikohdan yllapito (TVH ) 3. Roudan rikkominen pudotusjärkäleellä (TVH ) 4. Jättisakkien käyttö CaCl 2 -suolan käsittelyssä (TVH ) 5a. Soratien kulutuskerrostutkimus 1 (TVH ) 5b. Selvitys mjreenimurskeen käyttökelpoisuudesta soratien kulutuskerrosmateriaalina (TVH ) 6. Tienpitoainsen ottopaikkojen hoito- ja kunijstus (TVH ) 7. Hoylaystarve (TVH ) 8. SaLpenketeen tiivistyskokeilu kumlpybrävetoisella täryvalsaijyrällä (TVH ) 9. Vesakonraivaimien vertailu 10. Vertaileia työntutkimus eri tiehöylistä lumipolanteen höyläyksessa 11. TOBI -alikulkukäytävät, työmenetelmäkuvaus ra<entamisesta (TVH ) 12. Neli- ja ka<sipyörävatoisen traktorikuormaajan vertailututkimus 13. Vertaileva tutkimus tiehöylistä savisorakulutuskerro<sefl muokkau<sessa 14. Vertaileva tutkimus kunnossapidon kuormauskoneiden kapasiteeteista v P.urausnopeudet v Routavaurio- ja pehmmikkökohtien vahvistustöidn työmenetelmät ja kustannuset (TVH ) v Vertailu kalsiumkloridin ja jätelipeän käytöstä pölynsidnnassa eri kuljetusetäisyyksiliä (TVH ) 18. Seulontavaunu löyrynkehittimien vertailu 20a. Soratien kulutuskerrostutkimus lia (TVH ) 20b. Soratien kulutuskerrostutkimus lib (TVH ) 21. Työmaatukikohtien perustamiskustannu<set (TVH ) 22a. Tielanojen vertailututkimus 1 (TVH ) 22b. Tielanojen vertailututkimus II (TVH ) 23. Työmaatukikohdan paikan valinta (TVH ) 24. Tutkimus kuorma-autojen sivuauran käytöstä 25. Pengerluiskan tasauksen meneteirnävertailu 26. Tiehöylien vertailututkirnus 27. Tutkimus sirottelulaitteiden toimvuudesta 28. Vertailo\'a tutkimjs hiiysoran revinnän meneteirnista (TVH ) 29. TH -talvihummasterien vertailututkimus (TVH ) 30. Lanaus-höyläys vertailu (TVH ) 31. KA -vinoetuauran lummnohjaussiipien vertai.lututkimus 32. Tutkimus VAMM\S -lumisiiven heitto-ominaisjuksista 33. Lurniaurojen vertailututkimus 34. Suoran, teroitetun harnmasterän ja koveran talvihammasteran vertailu 35. Tutkimus tien jakavan ja sitornattoman kantavan kerroksen levitysmenetelmistä (TVH ) 36. Tiemestaripiirin tukikohtatilojen kayttö 37. Tiehöylän renkaiden pitokykytutkimus 38. Vammas-tiehöylän suparkelluntataitteen toiminta polanteen hoyläyksessä 39. Irneytyssepellyksen taloudellisuusvertailu (TVH ) 40. Sitornattomiin kerroksiin käytettävän murskeen laadun parantaminen LISTIET03A: TVH/Rakentarflistalouden toimisto, puh. (90) ISri O

Tiehöylän vaihdevalinta ja muunninlukon käyttö polanteen höyläyksessä

Tiehöylän vaihdevalinta ja muunninlukon käyttö polanteen höyläyksessä Tiehöylän vaihdevalinta ja muunninlukon käyttö polanteen höyläyksessä Polanteen tasaus- ja poistohiylyksess Lokomo Ah-132 ja VAM1AS G 14 tieh6y1ill on suositeltavinta kytt hitaan alueen Ili-vaihdetta.

Lisätiedot

Tiehöylän tasaterän kuluminen

Tiehöylän tasaterän kuluminen 11IIu1l1I'1IUJ1IIIIS 43 Tiehöylän tasaterän kuluminen Tiehiyln tasatern kesto saadaan keshöylayksess kaksinkertaistettua kyttmll nopeininhin kuluvalla kohdalla kahta terä pllekkiin. Toimenpide ei huononna

Lisätiedot

Lahti JHG\Hämeenkoski\20339\Piirustukset\20339_1.dwg / 20339_1.ctb (2133 09) TUTKIMUSKOHDE Tampere Hämeenlinna 1 KOKO ALUEELLA: Maanvaraiset anturaperustukset, anturoiden alla vähintään 0.3m paksu anturanalustäyttö

Lisätiedot

Vammas - tiehöyliin suporkelluntalaitteen toiminta polanteen hoylayksess5

Vammas - tiehöyliin suporkelluntalaitteen toiminta polanteen hoylayksess5 1 TI1l 38 Vammas - tiehöyliin suporkelluntalaitteen toiminta polanteen hoylayksess5 Tiehöylän emäterän kellutukselia tarkoitetaan Lytapaa jossa emäterä on tienpintaa vasten omalla painollaan. Vammaskosken

Lisätiedot

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET

R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN VÄLILLÄ KIMONKYLÄ - HEVOSSUO, KOUVOLA TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET JA TYÖSELOSTUKSET R1-7 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 30.5.2014 VALTATIEN 6 YKSITYISTIELIITTYMIEN PARANTAMINEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1-50 Yleiset perusteet... 3 10 Maaperä... 3 50 Mittaustyöt... 3 1000 Maa-,

Lisätiedot

Murskaustäiden yleiset arvonmuutosperusteet

Murskaustäiden yleiset arvonmuutosperusteet Tielaitos Murskaustäiden yleiset arvonmuutosperusteet Urakka-asiakirjat Helsinki 1991 v Tiehallitus TieIa itos Tleha;fltuksen kfrjasto DOkflrc: '///t1 Nider,,a; 7//3/) Murskaustöiden yleiset arvonmuutosperusteet

Lisätiedot

TUTKIMUS "VAMMAS"-LtJMI SIiVEN HEI TTO-OMI NAT SUU KS 1 STA

TUTKIMUS VAMMAS-LtJMI SIiVEN HEI TTO-OMI NAT SUU KS 1 STA 1 ks1i 32 TUTKIMUS "VAMMAS"-LtJMI SIiVEN HEI TTO-OMI NAT SUU KS 1 STA Vammas-lumisiipi kiinnitetään TH:n emäterän jatkeeksi. Sitä käytetään pääasiassa aurausvallien madaltamistyössä. Tässä tutkimuksessa

Lisätiedot

YKSITYISTEIDEN KUNNOSSAPITO JA HIUKAN PERUSPARANTAMSESTA

YKSITYISTEIDEN KUNNOSSAPITO JA HIUKAN PERUSPARANTAMSESTA YKSITYISTEIDEN KUNNOSSAPITO JA HIUKAN PERUSPARANTAMSESTA Auraus ja linkous Asutuilla teillä sallitaan lunta yleensä max 8-10 cm Sohjoa max 4-5 cm Tie aurattu yleensä klo 6-7 Kuorma-auto- tai traktoriaura

Lisätiedot

TIEHÖYLÄN ROOLI TEIDEN KUNNOSSAPIDOSSA

TIEHÖYLÄN ROOLI TEIDEN KUNNOSSAPIDOSSA TIEHÖYLÄN ROOLI TEIDEN KUNNOSSAPIDOSSA Soratiepäivä Jyväskylä 16.5.2019 / Esa Halttunen Veekmas Oy VEEKMAS OY on Pohjoismaiden ainoa tiehöylien valmistaja ja tiehöyläteknologian edelläkävijä, joka on erikoistunut

Lisätiedot

IMEYTYSSE PELLYKSEN TALOUDELLI SUUS VERTAILU

IMEYTYSSE PELLYKSEN TALOUDELLI SUUS VERTAILU IMEYTYSSE PELLYKSEN TALOUDELLI SUUS VERTAILU 10.4.1985 Kyösti Laukkanen TVH 734752 85 0390 SISALLYSLUETTELO Sivu YHTEENVETO 1 1. YLEISTÄ 3 2. IMEYTYSSEPELLYS SUOMESSA 3 2.1 Työmäärät 3 2.2 Materiaalit

Lisätiedot

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset

Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön yleiset laatuvaatimukset Päällysrakennetöiden yleiset laatuvaatimukset PYL 1(8) Tekninen yksikkö 5.6.1998 90/731/98 Korvaa määräykset 3.10.1997 RHK 265/731/97, 20.1.1998 RHK 91/731/98 ja 20.1.1998 RHK 90/731/98 Tukikerroksen vaihto-/puhdistustyön

Lisätiedot

Asfalttinormit 2017 julkaistiin marraskuussa Ensimmäisen painoksen paperiversio myytiin loppuun ja kesäkuussa 2018 julkaistiin toinen painos

Asfalttinormit 2017 julkaistiin marraskuussa Ensimmäisen painoksen paperiversio myytiin loppuun ja kesäkuussa 2018 julkaistiin toinen painos Asfalttinormit 2017 julkaistiin marraskuussa 2017. Ensimmäisen painoksen paperiversio myytiin loppuun ja kesäkuussa 2018 julkaistiin toinen painos sekä sähköisenä että paperiversiona. Seuraavilla sivuilla

Lisätiedot

Tiivistelmä työntutkimustiedotteesta 20a

Tiivistelmä työntutkimustiedotteesta 20a 1* SORATIEN KULUTUSKERROSTUTKIMUS II b Tutkimus erilaisten kulut.uskerrosmateriaalien ja suolamäärien vaikutuksesta tien kuntoon ja tarvittavien hoitotoimenpiteiden määrään. Tiivistelmä työntutkimustiedotteesta

Lisätiedot

TVH Rakentamistalouden toimisto

TVH Rakentamistalouden toimisto 1 TVH Rakentamistalouden toimisto TYÖNTUTKIMUSTIEDOTE 1 No: 5 b SELVITYS MOREENIMURSKEEN KÄYTTKELPOISUIJDESTA SORAT IEN KULUTUSKERROSNATERIAALINA Pvm: TVH?735 /; -.1/' '' \..-.-y/ -J 82 0998 P 1. TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Ensimmäiseen 2017 vuonna julkaistuun painokseen että 2018 julkaistuun toiseen painokseen tehdyt korjaukset

Ensimmäiseen 2017 vuonna julkaistuun painokseen että 2018 julkaistuun toiseen painokseen tehdyt korjaukset Asfalttinormit 2017 korjaukset 1 (9) Ensimmäiseen 2017 vuonna julkaistuun painokseen että 2018 julkaistuun toiseen painokseen tehdyt korjaukset Korjaukset 4.3.2019 Sivu 18 kaavan alapuolella oleva teksti

Lisätiedot

Uudentyyppinen sorateiden peruskunnostusmenetelmä asfaltin ja muiden kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen tienrakenteessa. Uudessa toimintatavassa

Uudentyyppinen sorateiden peruskunnostusmenetelmä asfaltin ja muiden kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen tienrakenteessa. Uudessa toimintatavassa Pasi Tirkkonen Uudentyyppinen sorateiden peruskunnostusmenetelmä asfaltin ja muiden kierrätysmateriaalien hyödyntämiseen tienrakenteessa. Uudessa toimintatavassa hyödynnetään tienrungossa olevaa kiviainesta

Lisätiedot

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1.

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 1 21110 Suodatinkerrokset Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 21110.1 Suodatinkerroksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

Pumppukoulu koostuu teknisistä artikkeleista, joiden tarkoitus on auttaa pumpun käyttäjiä yleisissä uppopumpun käyttöön liittyvissä asioissa.

Pumppukoulu koostuu teknisistä artikkeleista, joiden tarkoitus on auttaa pumpun käyttäjiä yleisissä uppopumpun käyttöön liittyvissä asioissa. Grindex pumppukoulu Grindex pumppukoulu Pumppukoulu koostuu teknisistä artikkeleista, joiden tarkoitus on auttaa pumpun käyttäjiä yleisissä uppopumpun käyttöön liittyvissä asioissa. Osa 1: Oikean pumpun

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 26.1.2015

YKSIKKÖHINTALUETTELO 26.1.2015 YKSIKKÖHINTALUETTELO 26.1.2015 POLVIJÄRVEN KUNTA PITKÄSENLAHDENTIEN VESIHUOLTO 1. YLEISTÄ Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja.

Lisätiedot

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä Ennen omakotitalon paikka valittiin sen mu kaan, missä pohjatöiden tekeminen oli mahdollisimman helppoa. Nykyisin rakennuspaikan valintaa ohjaavat kaavamääräykset, tontin sijainti ja hinta. OMAKOTITALON

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014 YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.10.2014 POLVIJÄRVEN KUNTA KUOREVAARANTIEN ALUEEN VESIHUOLTO 1. YLEISTÄ Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja.

Lisätiedot

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.08.2013 649 HEINÄVEDEN KUNTA KENTTÄTIEN PERUSPARANNUS

YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.08.2013 649 HEINÄVEDEN KUNTA KENTTÄTIEN PERUSPARANNUS YKSIKKÖHINTALUETTELO 20.08.2013 649 HEINÄVEDEN KUNTA KENTTÄTIEN PERUSPARANNUS Rakennusaikana mahdollisesti tehtävät muutostyöt hinnoitellaan noudattaen jäljempänä mainittuja yksikköhintoja. Yksikköhintojen

Lisätiedot

TIENRAKENNUSTYÖT YLEINEN TYÖSELITYS

TIENRAKENNUSTYÖT YLEINEN TYÖSELITYS TIENRAKENNUSTYÖT YLEINEN TYÖSELITYS YHTEISET TYÖT 1100-9300 ALUSTAVAT TYÖT 1100 VAHVISTUSTYÖT 1200 OJITUS-JA PUTKITUSTYÖT 1300 KALLION LEIKKAUS-JA PENGERRYSTYÖT 1400 MAAN LEIKKAUS- JA PENGERRYSTYÖT 1500

Lisätiedot

1600 SITOMATFOMAT PÄÄLLYS- RAKEN N EKERROKSET

1600 SITOMATFOMAT PÄÄLLYS- RAKEN N EKERROKSET TIEN RAKENNUSTYÖT YLEINEN TYÖSELITYS 1600 SITOMATFOMAT PÄÄLLYS- RAKEN N EKERROKSET TIE- JA VESIRAKENNUSLAITOKSEN TIENRAKENNUS- TÖIDEN YLEISET TYÖSELITYKSET 1100-9200 YHTEISET TYÖT TVH 732454 1100 ALUSTAVAT

Lisätiedot

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan

Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA. Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan 1 Urjalan kunta LÄHILIIKUNTAPAIKKA, RAKENNUSSUUNNITELMA Työkohtainen työselitys Litterakohtainen osa InfraRYLn mukaan Infrasuunnittelu Tampere 11.9.2015 2 (7) 0 YLEISTÄ 01 Tilaaja Urjalan kunta Tampereentie

Lisätiedot

VÄYLÄRAKENTEIDEN VALTAKUNNALLINEN KIVIAINES- JA GEOSYNTEETTITUTKIMUS

VÄYLÄRAKENTEIDEN VALTAKUNNALLINEN KIVIAINES- JA GEOSYNTEETTITUTKIMUS VÄYLÄRAKENTEIDEN VALTAKUNNALLINEN KIVIAINES- JA GEOSYNTEETTITUTKIMUS PROJEKTI Liikenneviraston organisoima valtakunnallinen hanke, toteuttajina Ramboll Finland Oy ja Tampereen teknillinen yliopisto Selvitetään

Lisätiedot

ARVONMUUTOSPERUSTEET Murskaustyöt.

ARVONMUUTOSPERUSTEET Murskaustyöt. MUU OHJAUS 15.1.1999 41/99/20/KH/1 Tiepiirit ASIARYHMÄ 21.30 SÄÄDÖSPERUSTA KORVAA Asetus 126/90 3 Julkaisun TIEL 2240002-95 Murskaustyöt KOHDISTUVUUS Tielaitos VOIMASSA Toistaiseksi ASIASANAT TIENRAKENNUS,

Lisätiedot

InfraRYL, mikä muuttuu?

InfraRYL, mikä muuttuu? InfraRYL, mikä muuttuu? Laura Pennanen, Liikennevirasto Kiviaines- ja murskauspäivät 21.-22.1.2016 Esityksen sisältö 1. InfraRYL, Kiviainesluvut Kiviaineslukujen valmistelu Tavoitteita Esimerkkejä valmistelluista

Lisätiedot

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK 1 31 Kivipäällystäminen 315 Kantava kerros 31, 33 Päällyste 315 Kantava kerros 22341 Jakava kerros 22342 Suodatinkerros Pohjamaa Kuva 315:K1 Kantavan kerroksen sijainti rakenteessa. 3151 Sitomattomat kantavat

Lisätiedot

Yleiset arvonmuutosperusteet. Murskaustyät. Tielaitos. Urakka-asiakirjat. Helsinki Kehittämiskeskus V4N HE/VTUA/UT. Ti /

Yleiset arvonmuutosperusteet. Murskaustyät. Tielaitos. Urakka-asiakirjat. Helsinki Kehittämiskeskus V4N HE/VTUA/UT. Ti / Yleiset arvonmuutosperusteet Tielaitos Murskaustyät Urakka-asiakirjat Helsinki 1995 Kehittämiskeskus Ti / V4N HE/VTUA/UT Yleiset arvonmuutosperusteet Murskaustyöt rjaso Tielaitos Kehittämiskeskus Helsinki

Lisätiedot

21220 Eristyskerrokset ratarakenteissa. 21220.1 Ratarakenteen eristyskerroksen materiaalit

21220 Eristyskerrokset ratarakenteissa. 21220.1 Ratarakenteen eristyskerroksen materiaalit 1/7 21220 Eristyskerrokset ratarakenteissa 21220.1 Ratarakenteen eristyskerroksen materiaalit 21220.1.1 Ratarakenteen eristyskerroksen materiaalit, yleistä Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

Käytettäessä Leca -kevytsoraa painumien vähentämiseksi tulee ottaa huomioon seuraavat asiat:

Käytettäessä Leca -kevytsoraa painumien vähentämiseksi tulee ottaa huomioon seuraavat asiat: 20/12/2018 PAINUMAT Leca -kevytsora tarjoaa suuria etuja, kun täytyy ratkaista painumiin liittyviä ongelmia. Se tarjoaa tehokkaat ratkaisut tehokkaalla ja nopealla rakentamisella ja matalilla kustannuksilla.

Lisätiedot

LOUHINNAN LAATU AVOLOUHINNASSA

LOUHINNAN LAATU AVOLOUHINNASSA Vuoriteknikot Ry:n jatkokoulutuspäivät Espoossa 26. 27.5.2016 LOUHINNAN LAATU AVOLOUHINNASSA PORAUKSEN OPTIMOINTI AVOKAIVOKSILLA JA MURSKETUOTANNOSSA Jouko Salonen, Louhintaosaaminen, Sandvik Mining &Construction

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN KIVIAINESTEN JA GEOSYNTEETTIEN PISTOKOETARKASTUS

VALTAKUNNALLINEN KIVIAINESTEN JA GEOSYNTEETTIEN PISTOKOETARKASTUS VALTAKUNNALLINEN KIVIAINESTEN JA GEOSYNTEETTIEN PISTOKOETARKASTUS PROJEKTI Liikenneviraston organisoima valtakunnallinen hanke, toteuttajina Ramboll Finland Oy ja Tampereen teknillinen yliopisto Selvitetään

Lisätiedot

MUU OHJAUS 15.1.1999 42/99/20/KH/2 ASIARYHMÄ 21.30. Tiepiirit. SÄÄDÖSPERUSTA Asetus 126/90 3 Julkaisun TIEL 2212809-95 Murskaustyöt

MUU OHJAUS 15.1.1999 42/99/20/KH/2 ASIARYHMÄ 21.30. Tiepiirit. SÄÄDÖSPERUSTA Asetus 126/90 3 Julkaisun TIEL 2212809-95 Murskaustyöt MUU OHJAUS 15.1.1999 42/99//KH/2 ASIARYHMÄ 21. Tiepiirit SÄÄDÖSPERUSTA KORVAA Asetus 126/9 3 Julkaisun TIEL 221289-95 Murskaustyöt KOHDISTUVUUS Tielaitos VOIMASSA Toistaiseksi ASIASANAT TIENRAKENNUS, LAATUVAATIMUKSET,

Lisätiedot

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE

TYÖSELOSTUS. Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE TYÖSELOSTUS 7693 Ähtärin kaupunki MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7.8.2017 MOKSUNNIEMEN LP-ALUE 7693 SISÄLLYSLUETTELO 1. ESITYÖT... 3 1.1. Yleiset työselitykset... 3 1.2. Asetuksia ja määräyksiä... 3 2. KUIVATUSTYÖT...

Lisätiedot

Metsäkeskus Pohjois-Savo Tietoa tienpitoon -kehittämishanke

Metsäkeskus Pohjois-Savo Tietoa tienpitoon -kehittämishanke Yksityistien vuosittainen kunnossapito Metsäkeskus Pohjois-Savo Tietoa tienpitoon -kehittämishanke Yksityistien vuosittainen kunnossapito Vuosittainen kunnossapito on tieosakkaiden avaintehtävä. Kunnossapitotöiden

Lisätiedot

Uudet teknologiat alemman tieverkon rakentamisen ja ylläpidon apuna

Uudet teknologiat alemman tieverkon rakentamisen ja ylläpidon apuna Uudet teknologiat alemman tieverkon rakentamisen ja ylläpidon apuna Tomi Kaakkurivaara Hankkeen rahoitus Hankkeen kesto 2010-2014 31.10.2013 2 Esityksen sisältö Hankkeessa tutkittu kolmen mittauslaitteen

Lisätiedot

Aulis Häkli, professori. KULLAN ESIINTYMISESTÄ JA RIKASTETTAVUUDESTA RAARRK LAIVAKANKAAN KULTW'iINERALISAATIOSSA. Malminetsinta

Aulis Häkli, professori. KULLAN ESIINTYMISESTÄ JA RIKASTETTAVUUDESTA RAARRK LAIVAKANKAAN KULTW'iINERALISAATIOSSA. Malminetsinta KULLAN ESIINTYMISESTÄ JA RIKASTETTAVUUDESTA RAARRK LAIVAKANKAAN KULTW'iINERALISAATIOSSA Tutkimuksen tiiaaja: Tutkimuksen tekija: E ~auharn:ki/ktr Esko Hänninen O U T O K U M P U Oy Malminetsinta Aulis

Lisätiedot

Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin K-lujuus).

Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin K-lujuus). Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävää betonin lujuutta kutsutaan suunnittelu- eli nimellislujuudeksi f ck (aiemmin K-lujuus). Betonirakenteiden suunnittelussa käytettävä betonin nimellislujuus perustuu

Lisätiedot

ASROCKS -hankkeen kysely sidosryhmille

ASROCKS -hankkeen kysely sidosryhmille GTK / Etelä-Suomen yksikkö LIFE10 ENV/FI/000062 ASROCKS 30.10.2012 Espoo ASROCKS -hankkeen kysely sidosryhmille Paavo Härmä ja Jouko Vuokko With the contribution of the LIFE financial instrument of the

Lisätiedot

2232 Rakennuksen täytöt

2232 Rakennuksen täytöt 1 22321 Rakennuksen ulkopuoliset täytöt Rakennuksen ulkopuolinen täyttö sisältää rakennuskaivannon täytöt rakennuksen sokkeli- /anturalinjan ulkopuolella. 22321.1 Rakennuksen ulkopuolisten täyttöjen materiaalit

Lisätiedot

Raskaat kuljetukset yksityisteillä

Raskaat kuljetukset yksityisteillä Raskaat kuljetukset yksityisteillä Lähtökohta: tien on kestettävä se liikenne, joka osakaskiinteistöille suuntautuu (YksL 7 ja 8 ). Mikäli näin ei ole, on tiekunnan asia ja vastuu ryhtyä tien parantamistoimiin.

Lisätiedot

Hoidon ja ylläpidon alueurakat. Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen. Viiteaineistomoniste 31.1.2011. 1. InfraRYL 21120 Suodatinkankaat

Hoidon ja ylläpidon alueurakat. Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen. Viiteaineistomoniste 31.1.2011. 1. InfraRYL 21120 Suodatinkankaat Hoidon ja ylläpidon alueurakat Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen Viiteaineistomoniste 31.1.2011 1. InfraYL 21120 Suodatinkankaat 2. InfraYL 21310 Sitomattomat kantavat kerrokset 3. akenteilla

Lisätiedot

HUBER Hiekankäsittelyjärjestelmät

HUBER Hiekankäsittelyjärjestelmät WASTE WATER Solutions HUBER Hiekankäsittelyjärjestelmät Laadukas tekniikka Korkea erotusaste Korkea mineraalisten aineiden tuotto Alhaisemmat poistokustannukset Hiekankäsittely Likaista hiekkaa ja muuta

Lisätiedot

Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen

Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen Soratien runkokelirikkokohteiden korjaaminen Viiteaineistomoniste 14.1.25 1. TYLT: Penger- ja kerrosrakenteet, TIEH 2217-v-4, sivut 7-8 2. TYLT: Murskaustyöt, TIEL 221289-98, sivut 18-2 3. Rakenteilla

Lisätiedot

Näin pidät yksityistiesi

Näin pidät yksityistiesi Näin pidät yksityistiesi kunnossa Kun olet hankkinut OTSO:lta upouuden tien, tai jos olemassa oleva tiesi on juuri laitettu kuntoon, siitä kannattaa pitää huolta. Tien säännöllinen hoitaminen pidentää

Lisätiedot

bivitec Binder värinätekniikkaa Vaikeasti seulottavalle kaatotavaralle korkealla erotusteholla Rikastustekniikka

bivitec Binder värinätekniikkaa Vaikeasti seulottavalle kaatotavaralle korkealla erotusteholla Rikastustekniikka bivitec Binder värinätekniikkaa Vaikeasti seulottavalle kaatotavaralle korkealla erotusteholla we process the future Rikastustekniikka TEHTÄVÄ Rikastustekniikassa luokitellaan yhä useammin sellaisia raaka-aineita,

Lisätiedot

21310 Sitomattomat kantavat kerrokset

21310 Sitomattomat kantavat kerrokset 1 21310 Sitomattomat kantavat kerrokset Kuva 21310:K1. Kantavan kerroksen sijainti rakenteessa. Kuva 21310:K2. Kantavan kerroksen sijainti reunatuellisessa rakenteessa. 21310.1 Sitomattoman kantavan kerroksen

Lisätiedot

YKSITYISEN TIEN VIITTAA (643) JA OSOITEVIITTAA (644) KOSKEVAT OHJEET. Täydennys viitoitusohjeisiin TVH Ti E- JA VESI RAKENNUS HALLITUS

YKSITYISEN TIEN VIITTAA (643) JA OSOITEVIITTAA (644) KOSKEVAT OHJEET. Täydennys viitoitusohjeisiin TVH Ti E- JA VESI RAKENNUS HALLITUS YKSITYISEN TIEN VIITTAA (643) JA OSOITEVIITTAA (644) KOSKEVAT OHJEET Täydennys viitoitusohjeisiin TVH 741910 Ti E- JA VESI RAKENNUS HALLITUS TVH 741810 HELSINKI 1984 ISBN 951-46-7207-0 1 C.5.1.7.1 VIITOITUS

Lisätiedot

Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi. Katusuunnitelma RAKENNUSTAPASELOSTUS. Liite 1

Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi. Katusuunnitelma RAKENNUSTAPASELOSTUS. Liite 1 Liite 1 Kittilän kunta Tekninen osasto Järvirovantien parantaminen ja pysäköintialueen rakentaminen, Kittilä / Levi Katusuunnitelma 2 SISÄLTÖ YLEISTÄ 3 1000 MAA-, POHJA- JA KALLIORAKENTEET 3 1000.01 Mittaustyöt

Lisätiedot

RAKEISUUSMÄÄRITYS, HYDROMETRIKOE

RAKEISUUSMÄÄRITYS, HYDROMETRIKOE Kiviainekset, yleisominaisuudet PANK-2103 PANK RAKEISUUSMÄÄRITYS, HYDROMETRIKOE PÄÄLLYSTEALAN NEUVOTTELUKUNTA Hyväksytty: 17.4.2002 Korvaa menetelmän: 20.3.1995 1. MENETELMÄN TARKOITUS 2. MENETELMÄN SOVELTAMISALUE

Lisätiedot

Esimerkkejä kokonaislukuoptimointiongelmista

Esimerkkejä kokonaislukuoptimointiongelmista Esimerkkejä kokonaislukuoptimointiongelmista (eli mitä kaikkea kokonaisluvuilla voi mallintaa) 27. marraskuuta 2013 Pääoman budjetointiongelma Kulut Projekti Vuosi 1 Vuosi 2 Vuosi 3 Tuotto 1 5 1 8 20 2

Lisätiedot

21210 Jakavat kerrokset. 21210.1 Jakavan kerroksen materiaalit. Kuva 21210:K1. Jakavan kerroksen leveys tierakenteessa.

21210 Jakavat kerrokset. 21210.1 Jakavan kerroksen materiaalit. Kuva 21210:K1. Jakavan kerroksen leveys tierakenteessa. 1 21210 Jakavat kerrokset 21210.1 Jakavan kerroksen materiaalit Kuva 21210:K1. Jakavan kerroksen leveys tierakenteessa. Kuva 21210:K2. Jakavan kerroksen leveys katurakenteessa. 21210.1.2 Jakavan kerroksen

Lisätiedot

Kuinka Sandvik huomioi murskausturvallisuuden Pekka Jauhiainen 13.2.

Kuinka Sandvik huomioi murskausturvallisuuden Pekka Jauhiainen 13.2. Kuinka Sandvik huomioi murskausturvallisuuden Pekka Jauhiainen 13.2. Turvallisuus ensin Hätäuloskäynti Suojavarusteet 112 Kokoontumispaikka Hälytys Sandvikin tavoitteena on, että sen toiminta ei aiheuta

Lisätiedot

Kunnossapidon merkityksestä ja näkymistä lehtori Eero Nippala, TAMK, puh 040 5460174

Kunnossapidon merkityksestä ja näkymistä lehtori Eero Nippala, TAMK, puh 040 5460174 Kunnossapidon merkityksestä ja näkymistä lehtori Eero Nippala, TAMK, puh 040 5460174 Ne9sivusto INFRA KUNTOON Perussisältö: KäsiFeet Teoria: - pieni vaurio = pieni kunnossapitokustannus, - iso vaurio=

Lisätiedot

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet 18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet Määrämittausohje 1814. 18145.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja -rakenteen materiaalit 18145.1.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja rakenteen materiaali, yleistä Tuotteen

Lisätiedot

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET

KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET KUNTOMÄÄRITYKSEN PERIAATTEET 3. painos ISBN 951-47-9082-0 TIEL 2230010 Oy Edita Ab Helsinki 1999 Julkaisua myy Tiehallinto, julkaisumyynti Telefax 0204 22 2652 Tielaitos TIEHALLINTO Tie- ja liikennetekniikka

Lisätiedot

Tiehöylan renkaiden pitokykytutkimus

Tiehöylan renkaiden pitokykytutkimus Tiehöylan renkaiden pitokykytutkimus Steiner VV 70 Nokia RG Jätjentäminen, näyttö ja luovutus kotrnannelle henkilölle kielletty 8. 9. 1983 TIL. JA VESIRAKENNUSHALLITUS PtIt3rnt - - oi 0r 03 1 SISLLYS 1.

Lisätiedot

P ER I.JS KI.J NTOARVIOil PÄMTYS. As Oy Saariselänkuja 1 $aariselänkuja I 00970 HELSINKT. Laadifiu: 3.9.20'13

P ER I.JS KI.J NTOARVIOil PÄMTYS. As Oy Saariselänkuja 1 $aariselänkuja I 00970 HELSINKT. Laadifiu: 3.9.20'13 t, P R I.S KI. TARVIil PÄMTYS As y Siselänkuj 1 iselänkuj I 00970 HSIKT difiu: 3.9.20'13 Y}ITVT Rkennustekniikk Asunt y Siselänkuj 1 n Helsinin Mellunmäess sijitsev kuuden suinkestln nudstm yhti. Rkennusvusi

Lisätiedot

Erilliskerätyn ja pakatun biojätteen esikäsittely mädätysprosessia varten Biolaitosyhdistys ry:n seminaari, Jokioinen

Erilliskerätyn ja pakatun biojätteen esikäsittely mädätysprosessia varten Biolaitosyhdistys ry:n seminaari, Jokioinen Erilliskerätyn ja pakatun biojätteen esikäsittely mädätysprosessia varten Biolaitosyhdistys ry:n seminaari, Jokioinen 6.11.2013 Lauri Rahikainen tuotepäällikkö, DI vimelco Oy Perustettu 1986, materiaalinkäsittelyn

Lisätiedot

Esimerkkikustannuslaskelma:

Esimerkkikustannuslaskelma: Esimerkkikustannuslaskelma: Rakennustyömaan puhtaan ylijäämämaa-aineksen hyödyntäminen: pellonpinnan muotoilu ja täyttö / 15000m 3 /10 ha peltolohko Harto Ylitalo 6 / 2018 Esimerkkikustannuslaskelman tavoitteet

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

3. Muotinvalmistuksen periaate

3. Muotinvalmistuksen periaate 3. Muotinvalmistuksen periaate Raimo Keskinen, Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto Irtomallikaavaus Hiekkamuotin valmistuksessa tarvitaan valumalli. Se tehdään yleensä puusta, ja se muistuttaa mitoiltaan

Lisätiedot

Viljan laatuhinnoittelu

Viljan laatuhinnoittelu Sivu 1/19 Voimassa 27.10.2015 alkaen Korvaa 01.10.2015 ilmoitetun laatuhinnoittelun Ver. 5/2015 Viljan laatuhinnoittelu Satokausi 2015 / 2016 Voimassa ostoissa rehutehtaille ja varastoihin. Muutoksia kohdissa:

Lisätiedot

LCI Finland vuosipäivä 2013. Mitä on Lean Construction?

LCI Finland vuosipäivä 2013. Mitä on Lean Construction? LCI Finland vuosipäivä 2013 Mitä on Lean Construction? Lean Construction Lean Construction is not just another specific approach to construction, but rather a challenger of the conventional understanding

Lisätiedot

Kelirikon takia asetettavien painorajoitusten hyödyt ja haitat

Kelirikon takia asetettavien painorajoitusten hyödyt ja haitat Diplomityö, Hanne Strandvall: Kelirikon takia asetettavien painorajoitusten Työn tavoite 2 Tavoitteena oli selvittää: Painorajoitusten, eli: - Minkälaisia käytännön ongelmia ja lisäkustannuksia painorajoitukset

Lisätiedot

Koerakentamisella uusia ratkaisuja käytäntöön

Koerakentamisella uusia ratkaisuja käytäntöön 1 Jani Huttula Tiehallinto, Oulun tiepiiri 2 TAUSTAA Tienpidon niukkojen resurssien ja avautuneiden markkinoiden aikana tarpeen etsiä uusia ratkaisuja alemman verkon tienpitoon Uusien ratkaisujen kautta

Lisätiedot

Metsäteiden talvikunnossapito

Metsäteiden talvikunnossapito Metsäteiden talvikunnossapito Kalvosarja pohjautuu Tuomas Villmanin Mikkelin ammattikorkeakoulussa keväällä 2007 tekemään opinnäytetyöhön. Yhteyshenkilö: Antti Korpilahti Valokuvat: Tuomas Villman Piirrokset:

Lisätiedot

SorbOx. Lämmitysveden suojausjärjestelmä. Asennus Toiminta Käyttö Huolto

SorbOx. Lämmitysveden suojausjärjestelmä. Asennus Toiminta Käyttö Huolto FI Lmmitysveden suojausjrjestelm SorbOx Asennus Toiminta Kyttö Huolto SorbOx on vallankumouksellinen vesisuodatin energiatehokkaisiin lmmitysjrjestelmiin. 4 toimintoa yhdess laitteessa: - Lmmitysveden

Lisätiedot

ECOMATION. environment in mind ECOMATION - TUOTTEITA JA RATKAISUJA NYKYAIKAISILLE KULLANKAIVAJILLE. Recycling Technologies

ECOMATION. environment in mind ECOMATION - TUOTTEITA JA RATKAISUJA NYKYAIKAISILLE KULLANKAIVAJILLE. Recycling Technologies ECOMATION environment in mind Recycling Technologies ECOMATION - TUOTTEITA JA RATKAISUJA NYKYAIKAISILLE KULLANKAIVAJILLE YRITYS Ecomation Oy suunnittelee ja toimittaa asiakkailleen koneita, laitteistoja,

Lisätiedot

Pudasjärven koulukeskuksen tiejärjestelyt Maaperäolosuhteet ja päällysrakennemitoitus

Pudasjärven koulukeskuksen tiejärjestelyt Maaperäolosuhteet ja päällysrakennemitoitus Maaperäolosuhteet ja päällysrakennemitoitus Maaperäolosuhteet ja päällysrakennemitoitus 1. Sijainti Suunnittelukohde sijaitsee Pudasjärvellä. Suunnittelutoimeksiantoon sisältyvät: Vt 20 Kuusamontie: -

Lisätiedot

17 Kallioleikkaukset, -kaivannot ja -tunnelit

17 Kallioleikkaukset, -kaivannot ja -tunnelit 17 Kallioleikkaukset, -kaivannot ja -tunnelit Määritelmä: Pääryhmä sisältää kaikki kalliota rikkomalla (louhiminen, poraaminen, hydraulinen puristaminen tms.) tehdyt tilat mukaan lukien pintojen jälkikäsittelyn.

Lisätiedot

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Lasse Okkonen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Lasse.Okkonen@pkamk.fi Tuotantoprosessi - Raaka-aineet: höylänlastu, sahanpuru, hiontapöly

Lisätiedot

29.1.2008 / Anne Leppänen/Asko Pöyhönen. Toiminta- ja laatusuunnitelman sisältövaatimuksista

29.1.2008 / Anne Leppänen/Asko Pöyhönen. Toiminta- ja laatusuunnitelman sisältövaatimuksista 2 Hyvä tarjousvaiheen toiminta- ja laatusuunnitelma Kaikki mitä on luvattu tarjousvaiheen laatusuunnitelmassa on löydyttävä myös sopimuskatselmuksessa (on urakoitsijaa sitova)!!! Asiat oikeassa järjestyksessä

Lisätiedot

Kokonaislukuoptimointi

Kokonaislukuoptimointi Kokonaislukuoptimointi Optimointitehtävät, joissa muuttujat tai osa niistä voivat saada vain kokonaislukuarvoja Puhdas kokonaislukuoptimointitehtävä: Kaikki muuttujat kokonaislukuja Sekoitettu kokonaislukuoptimointitehtävä:

Lisätiedot

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä

Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Selvitys biojätteen ja muiden hyötyjätteiden keräyksestä ravintoloissa sekä laitos- ja keskuskeittiöissä Päivi Urrila Hämeenlinnan seudullisen ympäristötoimen monisteita 14 2008 Hämeenlinnan kaupunki Urrila,

Lisätiedot

Miksi ja miten päällystetty tie muutetaan soratieksi Tienkäyttäjän ja tienpitäjän näkökulma

Miksi ja miten päällystetty tie muutetaan soratieksi Tienkäyttäjän ja tienpitäjän näkökulma Miksi ja miten päällystetty tie muutetaan soratieksi Kun tien liikennemäärä on pieni ja alemman tieverkon kuntoon kohdennettava rahoitus rajallista, voidaan päällystetty tie joutua muuttamaan soratieksi.

Lisätiedot

SUUNNITELMASELOSTUS JA TYÖSELITYS

SUUNNITELMASELOSTUS JA TYÖSELITYS SUUNNITELMASELOSTUS JA TYÖSELITYS Jouni Juurikka 31.10.2016 SUUNNITELMASELOSTUS JA TYÖSELITYS 2 (6) 1 Hankkeen lähtötiedot 1.1 Sijainti Suunnitelmakohde sijaitsee Pyhäjoella n. 2 km Pyhäjoen keskustasta

Lisätiedot

Helsingin kaupunginkirjasto logistiikkaprosessi: 2 Kierto 4.9.2015.

Helsingin kaupunginkirjasto logistiikkaprosessi: 2 Kierto 4.9.2015. Helsingin kaupunginkirjasto logistiikkaprosessi: 2 Kierto 1 Hankinta 1.01 2 Kierto 2.01 3 Poisto Selitteet Toimenpide, prosessi tai yksittäinen työkokonaisuus. Toimenpide, prosessi tai yksittäinen työkokonaisuus.

Lisätiedot

LIITE: Kerrosrakenteiden tiivistystyön ja tiiviydentarkkailun menetelmät

LIITE: Kerrosrakenteiden tiivistystyön ja tiiviydentarkkailun menetelmät InfraRYL, Päivitys 1.6.2015/KM 1 LIITE: Kerrosrakenteiden tiivistystyön ja tiiviydentarkkailun menetelmät Tiivistysmenetelmän valinta Tiivistysmenetelmä valitaan suunnitelma-asiakirjoissa esitettyjen menetelmää

Lisätiedot

PIENRAKENTAJAN KIVIAINESOPAS

PIENRAKENTAJAN KIVIAINESOPAS PIENRAKENTAJAN KIVIAINESOPAS ENNEN OMAKOTITALON PAIKKA VALITTIIN SEN MUKAAN, MISSÄ POHJATÖIDEN TEKEMINEN OLI MAHDOLLISIMMAN HELPPOA. NYKYISIN RAKENNUSPAIKAN VALINTAA OHJAAVAT KAAVAMÄÄRÄYKSET, TONTIN SIJAINTI

Lisätiedot

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET

WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Sivu 1/8 WENDA-30kW KAMIINAN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJEET Puh: 02-4870258, Web: www.wenda.fi, E-Mail: sales@wenda.fi Sivu 2/8 Kamiinan perustiedot: Kamiina on valmistettu merivettä kestävästä alumiinista,

Lisätiedot

Verkosto2011, 2.2.2011, Tampere

Verkosto2011, 2.2.2011, Tampere Verkosto2011, 2.2.2011, Tampere Sähköverkkoliiketoiminnan tavoitetila 2030 Jarmo Partanen, 040-5066564 Jarmo.partanen@lut.fi Perususkomuksia, vuosi 2030 sähkön käyttö kokonaisuutena on lisääntynyt energiatehokkuus

Lisätiedot

14341 Sivu- ja niskaojat

14341 Sivu- ja niskaojat InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14341 Sivu- ja niskaojat Määrämittausohje 1434. 14341.1 Sivu- ja niskaojien materiaalit 14341.2 Sivu- ja niskaojien alusta 14341.3 Sivu- ja niskaojien tekeminen 14341.3.1

Lisätiedot

Laskuharjoitukset s2015 Annettu to 5.11.2015, palautettava viim. ti 24.11.2015 MyCourses-palautuslaatikkoon

Laskuharjoitukset s2015 Annettu to 5.11.2015, palautettava viim. ti 24.11.2015 MyCourses-palautuslaatikkoon Annettu to 5.11.2015, palautettava viim. ti 24.11.2015 MyCourses-palautuslaatikkoon Tehtävä 1 Ajoneuvon kapasiteettitiedot ovat: hyötykuorma 20 t laskettu keskinopeus 50 km/h kuormausaika 1 h / kuorma

Lisätiedot

Kaiva.fi. Hienonnus Kiintoaineiden lajittelu

Kaiva.fi. Hienonnus Kiintoaineiden lajittelu Kaiva.fi Hienonnus Kiintoaineiden lajittelu Johdanto Mineraalien hienonnus on osa mekaanisia yksikköprosesseja 2 Hienonnus Hienonnuksella tarkoitetaan murskausta ja jauhatusta sekä raekoon jakauman samanaikaista

Lisätiedot

23.5.2012. Yksikköhintojen sisällössä noudatetaan soveltuvin osin InfraRYLin määrämittausperusteita.

23.5.2012. Yksikköhintojen sisällössä noudatetaan soveltuvin osin InfraRYLin määrämittausperusteita. YKSIKKÖHINTALUETTELO 1 (5) YKSIKKÖHINTALUETTELO Urakkatarjouspyyntöönne viitaten tarjoudumme suorittamaan Nurmijärven Syrjälän koulun lähiliikuntaalueen rakennusurakan lisä- ja muutostyöt tämän yksikköhintaluettelon

Lisätiedot

Kunnossapidon hoitosopimuksella kunnan hoidossa olevat yksityistiet, Kittilä

Kunnossapidon hoitosopimuksella kunnan hoidossa olevat yksityistiet, Kittilä Kunnossapidon hoitosopimuksella kunnan hoidossa olevat yksityistiet, Kittilä Arvoisa tiekunnan edustaja, Tiekunnan tienne kunnossapidon pääurakoitsija seuraavat viisi (5) vuotta on NCC ROADS Oy. Urakka-aika

Lisätiedot

ym -suunnittelu oy Teerikorventie Mänttä

ym -suunnittelu oy Teerikorventie Mänttä Mänttä-Vilppulan kaupunki Miinanpellonkadun ja Niittykadun saneeraus ym ym -suunnittelu oy Teerikorventie 74 35820 Mänttä OHJEELLINEN MÄÄRÄLUETTELO 20.12.2016 Miinanpellonkatu Tunniste Yksikkö Määrä 1000

Lisätiedot

Ratapuiston kenttä, tekonurmen vaihtosuunnitelma

Ratapuiston kenttä, tekonurmen vaihtosuunnitelma VIHDIN KUNTA Ratapuiston kenttä, tekonurmen vaihtosuunnitelma Työselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 701-P32065 Työselostus 1 (6) Linkola Kalle Sisällysluettelo RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT... 1 Rakennuskohde

Lisätiedot

Finnmap Cons Fullisig RAK SUUNN. TYÖN N: SUUNN, LOHKO KRS LAJI NRO LAJI NOYKKIO PERUSKORJAUS RAKENNEPIIRUSTUS

Finnmap Cons Fullisig RAK SUUNN. TYÖN N: SUUNN, LOHKO KRS LAJI NRO LAJI NOYKKIO PERUSKORJAUS RAKENNEPIIRUSTUS TUNN, LUKUM. MUUTOS SUUNN, PVM. TARK. K.OSALVLÄ,, KORTTELI/TILA NOYKKIO 000 PERUSKORJAUS SUUNN. PIIRT, AK Fm... TARK. TONTfl/RNo EESTINMETSÄN LÄHIPALVELUKESKUS/ EESTINMETSÄN PÄIVÄKOTI MÄNTYTIE 7, 070 ESPOO

Lisätiedot

Kouvolan lankaliittymien ja vuokrajohtojen analysointi käytöstä poistoa varten Tilanne

Kouvolan lankaliittymien ja vuokrajohtojen analysointi käytöstä poistoa varten Tilanne Kouvolan lankaliittymien ja vuokrajohtojen analysointi käytöstä poistoa varten Tilanne 16.11.2015 Selvitysten tilanne 16.11.2015 Lankaliittymien ja vuokrajohtojen käyttötarpeiden selvitysten tulokset Mistä

Lisätiedot

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat:

3 0, Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna. Asiat: Etelä-suomen aluehallintovirasto Yrnpaistölupavaskaiakie Yinpäistaililarkastaja Kai Ratilainen SigerJaarfn katu 15 13100 Hätneenfma Etelä-Sucrnen aluehallintovirasto Hämeenlinna 3 0, 05. 2013 DNRO ESAVI/

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNKI, VESILIIKELAITOS UUSI VESITORNI

LOVIISAN KAUPUNKI, VESILIIKELAITOS UUSI VESITORNI Vastaanottaja Loviisan kaupunki, vesiliikelaitos Asiakirjatyyppi Rakennettavuusselvitys Päivämäärä 31.5.2010 Viite 82130218 LOVIISAN KAUPUNKI, VESILIIKELAITOS UUSI VESITORNI RAKENNETTAVUUSSELVITYS LOVIISAN

Lisätiedot

Betonikivien soveltuvuus ajoneuvoliikennealueille

Betonikivien soveltuvuus ajoneuvoliikennealueille Betonikivien soveltuvuus ajoneuvoliikennealueille Betonikiviä on käytetty Suomessa päällystämiseen jo 1970-luvulta lähtien. Niiden käyttöä perusteltiin muun muassa asfalttia paremmalla kulutuskestävyydellä,

Lisätiedot

Infrastruktuurirakentaminen ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA

Infrastruktuurirakentaminen ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA Infrastruktuurirakentaminen ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA SISÄLLYS 1. ASFALTIN LISÄAINETTA KIERRÄTETYSTÄ SELLUKUIDUSTA Asfaltin lisäaineen valmistaminen kierrätetystä sellukuidusta...3

Lisätiedot

Keinot tiskiin! Miten kiviainekset pannaan riittämään kestävästi? Jukka Annevirta, INFRA ry

Keinot tiskiin! Miten kiviainekset pannaan riittämään kestävästi? Jukka Annevirta, INFRA ry Keinot tiskiin! Miten kiviainekset pannaan riittämään kestävästi? Jukka Annevirta, TARVITAANKO KIVIAINEKSIA VIELÄ 2020- LUVUN SUOMESSA? JA MISTÄ LÄHTEISTÄ KIVIAINEKSET OTETAAN? Maa- ja vesirakennus-, asfaltti-

Lisätiedot

Kivianekset Kiertotaloudessa Metso Minerals Oy Esa Berg 28.10.2015

Kivianekset Kiertotaloudessa Metso Minerals Oy Esa Berg 28.10.2015 Kivianekset Kiertotaloudessa Metso Minerals Oy Esa Berg 28.10.2015 Kiviainestuotanto Suomessa 1970-2013 Kalliomurskeen osuus on kasvanut 2 Syke ja Infra Oy Globaalin talouden vaikutukset kiviainesteollisuuteen

Lisätiedot