AVOIN METSÄTIETO Ideointityöpaja Joensuu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AVOIN METSÄTIETO Ideointityöpaja Joensuu"

Transkriptio

1 AVOIN METSÄTIETO Ideointityöpaja Joensuu Tuomo Vuorenpää, Metsäkeskus Jouko Rautasalo, Joensuun Tiedepuisto Oy

2 DigiELMO-työpajojen tavoite Tuottaa ehdotuksia siitä, millaisia toimenpiteitä, tekniikkaa, yhteistyötä ja tietojärjestelmäkehitystä tarvitaan avoimen metsävaratiedon hyödyntämiseen. Voidaan käyttää apuna aiemmin listattuja ideoita Voi tarkoittaa esim. uusien tietovarastojen tai tiedonluontitapojen (esim. joukkoistaminen) kehittämistä, nykyisten tietosisältöjen muokkaamista tai täydentämistä, rajapintojen luomista parempaa koneluettavuutta varten, toimintatapojen yhtenäistämisen mahdollistamista jne. Tavoitteena on luoda uusia ja innovatiivisia ratkaisuja avointen aineistojen ja avoimen metsätiedon kaupalliseen hyödyntämiseen ja priorisoida niitä.

3 Teemaryhmien ajankohdat Metsänomistajat Metsäteollisuus, Matkailu- ja Metsäpalvelu- ja puunhankinta- julkiset luontopalveluyritykset, puunkorjuuyrittäjätorganisaatiot toimijat 3D A-R. Asikainen, (E.Järvinen), MTK 4 A.Asikainen, Luke V-P Ihanus, TEKES J. Jyrkilä, SMK K. Kurkko, JOSEK T. Makkonen, Koneyrittäjät ry 4 2 R. Nurmela, Stora Enso Oyj 2 2 S. Pitkänen, UEF Metsätiet (Jouni Pykäläinen) A. Rämö, ELY-keskus, (Mika Pirinen) 2 2 M. Tukiainen, UEF Tietojärjestelmätiede 2 U-R. Pölönen, P-K 2

4 Avautuvat metsävaratiedot KÄRKI- HANKE Metsävarakuviot Ei tietoa kiinteistöstä, eikä omistajista. Puustoon, toimenpide-ehdotuksiin, toteutuneisiin toimenpiteisiin, maaperään ja elinympäristöihin liittyvät tiedot Hila Ei tietoa kiinteistöstä, eikä omistajista. Puustoon ja maaperään liittyvät tiedot Metsänkäyttöilmoitukset Ei tietoa omistajasta, toimijasta tai kiinteistöstä. KEMERA-asiointi Ei tietoa omistajasta tai kiinteistöstä. Hyväksytyt hakemukset ja toteutusilmoitukset, lisäksi saapuneet toteutusilmoitukset Kaukokartoituskoealat Sellaisenaan, puusto- ja maapohjatiedot ja paikannustiedot

5 Taloudellinen ja sosiaalinen hyöty

6 Eräitä avoimia tietolähteitä SMK:n avoin metsätieto: sijainti /esimerkit tarkentuvat myöhemmin Maaperän eroosio: Sentinel-satelliitin Data Hub: MML: SYKE: LUKE: Ilmatieteen laitos: Liikennevirasto: Suomen lajitietokeskus: Liikuntapaikat: Simo open-source simulaattori: Motti-simulaattori:

7 Agenda teemaryhmille Alustus: Avautuva metsätieto; mitä tarkoittaa ja mahdollistaa Esitetään ko. teemaryhmälle koostetut idearyppäät Muodostetaan 3-8 ryhmää (joissa 4-7 henkeä) Idearyppäiden otsikoiden tarkennus ryhmän toimesta Tavoite: Mikä on tavoitetila verrattuna nykytilaan yhdessä lauseessa Mahdollisuus: Mikä voi olla paremmin. (1 lause) Rajoitteet: Mikä voi estää tavoitteiden toteutumisen (listaus, ideointi) Kukin ryhmä tarkentaa vähintään yhden teemaryhmäkohtaisen idearyppään läpi ja tarkentaa sen sisällön.

8 Ideointivaihe 5 min: Jokainen itsenäisesti kirjaa vähintään 3 ideaa lapuille. Piirustuksia kannattaa käyttää. Luonnostele, miltä idean tulisi näyttää, miten sen tulisi toimia. 10 min: Kerro lyhyesti (pitchaa) ideasi muulle ryhmälle ja laita lappu taululle Yritä ryhmitellä keskenään samanlaisia ideoita 5 min: Hiljaisesti ÄÄNESTÄ omia suosikki-ideoitasi. Kukin osallistuja saa 3-5 pisteytystarraa. Voit laittaa kaikki pisteet samalle idealle tai jakaa niitä useammalle.omaa idea saa myös äänestää. Tarkennetaan, yhdistetään, jalostetaan 10 min: kaikkein suosituimmille 1-3 (tai 1-6) idealle valitaan kapteeni kullekin.

9 Ideoiden jalostus ja valinta Kapteenien johdolla muodostetaan tiimit kunkin suosikkiidean ympärille Tarkennetaan ja parannellaan tätä konseptia ja luonnostellaan hissipuhe ideasta. Yhden sivun mittainen hissipuheluonnos pitää sisällään: Kiinnostavan otsikon Piirroksen Yhden virkkeen, joka kertoo oleellisimman ideasta Hissipuhe : Tiimit esittävät ideansa koko teemaryhmälle. Jokaisella tiimillä 3-5 minuuttia aikaa. 10 min: Hiljainen äänestys tarralapuilla, kaikki ideat Parhaiksi valittujen listaus. Osallistuvilta kysytään, haluaako tulla mukaan prototyypointiin (erill. työpajat)

10 Teemaryhmien idearyppäät Seuraavassa on esitetty teemaryhmäkohtaisia idearyppäitä. Ne esitetään muodossa Tavoite: Mikä on tavoitetila verrattuna nykytilaan Mahdollisuus: Mikä voi olla paremmin. Kustakin idearyppäästä esitellään potentiaalisia ideoita, joita jo tähän mennessä on kerätty Näitä ideoita voi jatkojalostaa tai muodostaa uusia

11 Metsänomistajat klo Metsäammattilaisen aktiivinen täsmätarjous. Yrittäjä tarjoaa esim. taimikonhoitotyön tekemistä oman asiantuntemuksen ja kohteeseen tutustumisen perusteella ilman että metsänomistaja on esittänyt ko. tarvetta. Metsätöiden tekijöiden palveluiden arviointi. Mahdollisuus suositella (arvosanoin tms.) toimijoita toisille metsänomistajille. Eri metsänomistajien erilaiset tarpeet paremmin huomioon ottava palvelu metsäsuunnitteluun. Huolelliset tavoitteiden läpikäynnit, vaihtoehtokartoitukset, maastokäynnit, yms. Metsäsuunnitelman yhteiskehittely yhdessä asiakkaiden ja yrittäjien kanssa. Parannetaan erikoispuiden ja mittojen yms. saatavuutta win-win periaatteella. Tehtyjen toimenpiteiden vaikutusten visualisointi. Otetaan kuvat & videot ennen ja jälkeen toimenpiteen tekemisen ja talletetaan metsänomistajalle nähtäväksi. Metsänomistajien virtuaalinen vertaisverkko. Keskinäiset sopimukset, talkoot, kunnostukset, yhteismyynnit yms. hoituvat, myös tekijät ja tehtävät voivat kohdata toisensa. Passiivisten omistajien metsätiedon ja metsänhoito-ohjeiden tietämyksen lisääminen. Videot, oppaat ja muut toimet, joilla omistajia saa aktivoitua Metsänhoitotoimenpiteiden / puukaupan pelillistäminen. Kannustaa kokeilemaan eri vaihtoehtoja, näkemään tulokset ja edelleen käytännön toimiin. Metsän kasvun ja kehityksen simulointi eteen ja taakse. Valitaan halutut toimet ja simuloidaan esim. Motti-simulaattorilla, mitä vaikutuksia toimenpiteillä syntyi Metsäsuunnitelmasta 3Dmalli websivulle. Visualisoi ja konkretisoi viestintää.

12 Metsäpalvelu/puunkorjuuyrittäjät klo Tehokas asiakastietojen hallinta. Tieto asiakkaista ja sen kytkentä metsävaratietoon tehostaa liiketoimintaa. Työnohjauksen tehostaminen. Metsävaratiedon poiminta yrittäjän toiminnanohjaukseen, tarjouksien hallinta, toteutustietojen raportointi ja laskutus tehostavat yritystä. Havainnollisten teemakarttojen tuottaminen. Yrittäjä tuottaa eri organisaatioille heidän työtään helpottavia teemakarttoja räätälöidyillä määrittelyillä. Tietämyksen ylläpito ja kehittäminen metsä- ja ympäristöasioista. Koostettu tietopaketti videoineen ja opetusmateriaaleineen metsä- ja ympäristöasioista parantaa työn laatua ja tehokkuutta. Big datan avulla metsänomistajatiedon rikastaminen yksilötasolla (ml. elämäntavat, persoonat) mahdollisimman pitkälle esim. täsmätoimenpiteitä varten kamerakuvan perusteella vapaaehtoinen neuvoo metsänhoitoasioissa (liiketoimintamalli?). Idea saatu sokeille tarkoitetusta palvelusta, jossa vapaaehtoiset neuvovat sokeita Yhteisö joka porukalla suunnittelee koko palvelukonseptin, esim. metsäpalveluyrityksille vaihtoehtoisia malleja. talonrakennuksesta vastaava esimerkki:

13 Metsäteollisuus ja puunhankinta klo Biomassojen ja sivuvirtojen hallinta. Palvelu materiaalivirtojen hallintaan. Korjuu- ja kuljetuskelpoisuustietojen tarkentaminen. Yhdistetään eri tietolähteitä, joilla olosuhdetietoa saadaan entisestään tarkennettua dynaamisesti. Metsävaratietoa hyödyntäen puunhankinnan ohjaus jalostusarvojen perusteella. Hyödynnetään eri tietolähteet, myös tehtaiden tietoja kuten arvosuhteita ja tukkiröntgeniä. Puunhankinnan optimointi (ml. tehtaiden puuntarpeet) tarkennetulla metsävaratiedolla Metsätiestön kunnon ylläpito ja parantaminen. Teiden ja tienosien kantavuustiedot ja olosuhdetietojen kytkeminen niihin Vastaavien leimikoiden hakkuukonedatan hyödyntäminen puutavaralajisuhteiden ja puun laadun ennustamisessa. Parannetaan kannattavuutta ja laatua. Hiilinieluun ja muuhun metsävaratietoon liittyvät laskentapalvelut.

14 Matkailu- ja luontopalveluyritykset, julkiset toimijat klo Marjoista, sienistä, riistasta yms. uutta liiketoimintaa. omariista-palveluiden, marjojen satoennusteiden yms. tuonti käteväksi koostepalveluksi toimijoille. Ravinnekierrätykseen alueellinen ekosysteemi. Pohjois-Karjalan ravinnekierrätys toimivaksi. Joukkoistettu luonnonvarojen seuranta. Kansalaisille tarjottava palvelu, jossa voi esim. ilmoittaa puutteista tai epäkohdista ympäristössä. Kylien roolin lisääminen. Kylissä olevien osaajien ja tilojen mobilisointi luomaan uutta toimeliaisuutta kyliin, esim. kirjastoille ja kylätaloille roolia avautuvan metsävaratiedon myötä? Aktiivinen vedenlaatutietojen keruu. Olemassa olevien ja uusien (IoT) mittareiden kytkentä veden laadun järjestelmään. Luonto ja virkistyspalveluiden helpottaminen. Helpot, selkeät teema- ja reittikartat tekevät vapaa-ajasta miellyttävämpää. Joukkoistettu lajihavaintopalvelu. Lajihavainnot ketokukista, sudenkorennoista, levistä jne. joukkoistamalla. Ravinteisuuden yms. tietojen mittaaminen metsistä satelliittikuvista. Verkkosivujen luonti ja ylläpito yhteisöille. Esim. OpenMetsä.fi portaalin pohjalle yhteisö voisi muodostaa omat sivustonsa

15 3D 5.4. klo D malleja pystypuista laatuineen. Voit lisätä tai vähentää koroa, mutkia, oksia, kenties jopa muuttaa puun runkomuotoa 3D-mallista. Tietoa käytetään mm. sahan tukkien hankinnassa. Metsävaratietojen tarkistus virtuaalikäynnillä virtuaalimetsässä (???) Parhaiden maisemakohteiden tai puuston kasvujen tms. metsästäminen datasta, pelin muodossa. Esim. muinaismuistojen etsintä : MetsäGO peli Pokemon Go pelitn tapaan. Käynnit eri metsätyypeillä, eri elinympäristöissä, muinaismuistoilla yms Antavat eri määrät pisteitä. Eräs esimerkki Ruotsista: RgYkxZop-Q Virtuaalinen metsäkokemus. Game of forestry. Vastine maatalouspuolelta; Game of Agribisnes kts. Virtuaalilasien kautta tarjottaisiin mahdollisuus (etenkin ikääntyneille) päästä maastoon tutustumaan. Voisi virtuaalisesti kerätä marjoja, metsästää, kalastaa.. Metsänomistajalle virtuaalinen metsä nykyhetkestä ja mahdollisuus "simuloida" metsänkäsittelyjä esim. 5 tai 20 vuotta eteenpäin, samalla myös rahatilannetta tarkastellen. Tehty jo pilottiakin, MetsäGroup ja MosaicMill Palvelu, jossa tarjotaan metsätilan videointia esim. 360-videolla tai dronella etämetsänomistajalle.

16 Metsäkeskuksen ja Joensuun Tiedepuiston rooli Täydennetään

17 Ideointipalaverien lopputulokset Ryhmät jalostavat ideoita siten, että lopuksi saadaan aikaan parhaiksi valittujen ideoiden listaus. Osallistuvilta kysytään, haluaako tulla mukaan prototyypointiin (erill. työpajat) Noin 4-6 h Prototypointitilaisuus järjestetään huhtikesäkuussa, kaikille halukkaille ryhmille Tilaisuuteen koostetaan tarvittavaa osaamista Tuloksena esim. Ns. rautalankamalli sovelluksesta Näytön prototyyppi Toiminnallisen määrittelyn aihio Prototypoinnin tulokset ovat ko. ryhmän käytettävissä.

18 Kiitos ASIAKKAAT HENKILÖSTÖ KUMPPANIT YHTEISKUNTA

Metsätiedon liiketoimintamallit - selvityksen anti, miten tästä eteenpäin. Tuomo Vuorenpää

Metsätiedon liiketoimintamallit - selvityksen anti, miten tästä eteenpäin. Tuomo Vuorenpää Metsätiedon liiketoimintamallit - selvityksen anti, miten tästä eteenpäin Tuomo Vuorenpää Esityksen sisältö Datamäärät kasvussa Metsäkeskuksen avautuva metsävaratieto & metsään.fi Raakadatan jalostaminen

Lisätiedot

DigiELMO-hankkeen työpajojen tulosten yhteenveto. Joensuu

DigiELMO-hankkeen työpajojen tulosten yhteenveto. Joensuu DigiELMO-hankkeen työpajojen tulosten yhteenveto Joensuu Teemaryhmien ajankohdat Metsänomistajat 1.3.2018 Metsäpalvelu- ja puunkorjuuyrittäjät 15.3. Metsäteollisuus, puunhankintaorganisaatiot 22.3. Matkailu-

Lisätiedot

HACK THE FOREST DATA Infotilaisuus Joensuu

HACK THE FOREST DATA Infotilaisuus Joensuu HACK THE FOREST DATA Infotilaisuus Joensuu 8.2.2018 Tuomo Vuorenpää, Metsäkeskus Jouko Rautasalo, Joensuun Tiedepuisto Oy Sisältö Miksi järjestämme hackathonin 18.-20.5.2018? Video menneestä hackathon-tapahtumasta

Lisätiedot

Digitaalisten palveluiden mahdollisuudet metsätaloudessa Case Metsään.fi-palvelu, Päättäjien metsäakatemia, Peurunka,

Digitaalisten palveluiden mahdollisuudet metsätaloudessa Case Metsään.fi-palvelu, Päättäjien metsäakatemia, Peurunka, Digitaalisten palveluiden mahdollisuudet metsätaloudessa Case Metsään.fi-palvelu, Päättäjien metsäakatemia, Peurunka, 21.9.2018 Veikko Iittainen, Metsänomistajien palvelupäällikkö Suomen metsäkeskus Metsään.fi-palvelun

Lisätiedot

Avoimen metsätiedon jakaminen

Avoimen metsätiedon jakaminen Avoimen metsätiedon jakaminen 25.4.2018 Tietosisällöt Perusperiaate: Ei tietoa kiinteistöstä, omistajasta, ei ihmisten tai organisaatioiden nimiä, euroja. Ns. ympäristötietoa: puustoon, toimenpide-ehdotuksiin,

Lisätiedot

Metsien käytön monet mahdollisuudet

Metsien käytön monet mahdollisuudet Metsien käytön monet mahdollisuudet Rovaniemi 29.3.2017 Eeva-Liisa Repo, Ulla Huusko Suomen metsäkeskus, Uusia tuotteita metsästä -hanke Uusia tuotteita metsästä miksi? Metsäkeskus vastaa alueellisten

Lisätiedot

Digitalisaation hyödyntäminen yhteismetsissä Oulun yhteismetsäpäivät

Digitalisaation hyödyntäminen yhteismetsissä Oulun yhteismetsäpäivät Digitalisaation hyödyntäminen yhteismetsissä Oulun yhteismetsäpäivät 4-5.4.2019 Virpi Stenman / DataBio-projektin projektipäällikkö Sisältö - DataBio Euroopan suurin big data hanke - Digitaalisten palveluiden

Lisätiedot

Kehittyvä metsätieto puuhuollon digitalisaatiossa

Kehittyvä metsätieto puuhuollon digitalisaatiossa Kehittyvä metsätieto puuhuollon digitalisaatiossa Jarmo Hämäläinen Metsäteho Oy Location Business Forum 2018 6.11.2018, Messukeskus Metsäteho on tutkimus- ja kehitysyhtiö, jonka toimialana on metsäteollisuuden

Lisätiedot

Metsätieto, muutokset ja kehitysnäkymät

Metsätieto, muutokset ja kehitysnäkymät Metsätieto, muutokset ja kehitysnäkymät Jarmo Hämäläinen Metsäteho Oy Teollisuuden Metsänhoitajien kesäopintopäivät 15.- 16.8.2018 Metsätieto puuhuollossa mitä tavoitellaan ja miten? Tavoitteet Metsävarojen

Lisätiedot

Monimetsä -hanke työsuunnitelma Timo Vesanto

Monimetsä -hanke työsuunnitelma Timo Vesanto Monimetsä -hanke työsuunnitelma 2017 Timo Vesanto Kehittämiskokeilut Kehittämiskokeilujen tehtävänä on varmistaa, että niihin valitut, selvitystyössä esille nousseet keinot ovat laajassa mittakaavassa

Lisätiedot

Metsävaratietojen ja digitalisaation hyödyntäminen biotalouden kasvussa Etelä-Savossa -hanke. Helsinki Sanna Hakolahti Mhy Etelä-Savo

Metsävaratietojen ja digitalisaation hyödyntäminen biotalouden kasvussa Etelä-Savossa -hanke. Helsinki Sanna Hakolahti Mhy Etelä-Savo Metsävaratietojen ja digitalisaation hyödyntäminen biotalouden kasvussa Etelä-Savossa -hanke Helsinki 14.4.2018 Sanna Hakolahti Mhy Etelä-Savo Toteutuksesta vastaa MHY Etelä-Savo Kattaa koko Etelä-Savon

Lisätiedot

Metsätieto ja sähköiset palvelut

Metsätieto ja sähköiset palvelut Metsätieto ja sähköiset palvelut Niina Riissanen 1 Metsätieto ja sähköiset palvelu Biotalous ja puhtaat ratkaisut Kärkihanke 2: Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä Toimenpide 1: Lisätään puun tarjontaa

Lisätiedot

PUU LIIKKEELLE JA UUSIA TUOTTEITA METSÄSTÄ

PUU LIIKKEELLE JA UUSIA TUOTTEITA METSÄSTÄ PUU LIIKKEELLE JA UUSIA TUOTTEITA METSÄSTÄ Metsätieto ja sähköiset palvelu 1 Metsätieto ja sähköiset palvelu Biotalous ja puhtaat ratkaisut Kärkihanke 2: Puu liikkeelle ja uusia tuotteita metsästä Toimenpide

Lisätiedot

BITTEJÄ, MOTTEJA, MEGOJA Teollisuuden näkökulma sähköiseen asiointiin

BITTEJÄ, MOTTEJA, MEGOJA Teollisuuden näkökulma sähköiseen asiointiin BITTEJÄ, MOTTEJA, MEGOJA Teollisuuden näkökulma sähköiseen asiointiin 26.3.2013 Lahti UPM Metsä Samuli Hujo metsäasiakaspäällikkö Toimintaympäristön muutokset 1. Sähköisten palvelujen yleistyminen, datanatiivit

Lisätiedot

Forest Big Data Visio tulevaisuuden metsätiedosta

Forest Big Data Visio tulevaisuuden metsätiedosta Forest Big Data Visio tulevaisuuden metsätiedosta Pekka T. Rajala, Ex-Kehitysjohtaja, Stora Enso Metsä Maaseudun hyvä tulevaisuus -seminaari Keski-Pohjanmaan kansanopisto, Kälviä, Tehokas puuhuolto 2025

Lisätiedot

Kullaa 28.10.2014. Asiakkuusasiantuntija Jussi Somerpalo

Kullaa 28.10.2014. Asiakkuusasiantuntija Jussi Somerpalo Kullaa 28.10.2014 Asiakkuusasiantuntija Jussi Somerpalo Metsään.fi-palvelu Sähköinen asiointipalvelu metsänomistajille ja metsäalan toimijoille Metsäkeskuksen keräämät metsätiedot Hakkuu- ja hoitotyöehdotukset

Lisätiedot

Digitalisaatio mullistaa metsäalaa

Digitalisaatio mullistaa metsäalaa Digitalisaatio mullistaa metsäalaa Jarmo Hämäläinen Metsäteho Oy Pielisen Karjalan TULEVAISUUSFOORUMI 2018 4.10.2018, Valtimo Metsäteho on tutkimus- ja kehitysyhtiö, jonka toimialana metsäteollisuuden

Lisätiedot

Palvelualusta metsätiedon jakeluun

Palvelualusta metsätiedon jakeluun Palvelualusta metsätiedon jakeluun Jarmo Hämäläinen Metsäteho Oy Taustaa Metsäalan digitalisaation keskiössä on metsätiedon entistä tehokkaampi hyödyntäminen. Metsätietoa tuotetaan tulevaisuudessa monin

Lisätiedot

Digiroad metsätietiedon jakelualustana. Marko Keisala, Suomen metsäkeskus

Digiroad metsätietiedon jakelualustana. Marko Keisala, Suomen metsäkeskus Digiroad metsätietiedon jakelualustana Marko Keisala, Suomen metsäkeskus Digiroad Kansallinen tie- ja katutietojärjestelmä Suomen tie- ja katuverkon tarkat sijainnit sekä tärkeimmät ominaisuustiedot Yhteensä

Lisätiedot

Tietopalveluja metsävaratiedosta? Miten kohtaavat käyttäjien tietotarpeet ja käytettävissä oleva tieto

Tietopalveluja metsävaratiedosta? Miten kohtaavat käyttäjien tietotarpeet ja käytettävissä oleva tieto Tietopalveluja metsävaratiedosta? Miten kohtaavat käyttäjien tietotarpeet ja käytettävissä oleva tieto Annika Kangas 1 Teppo Tutkija METsävaratiedon tuottamisen KUstannushyötyanalyysi METKU Hankkeen yleisenä

Lisätiedot

Metsävaratiedoista apua luonnontuotteiden keruuseen

Metsävaratiedoista apua luonnontuotteiden keruuseen 1 Metsävaratiedoista apua luonnontuotteiden keruuseen Arvopilotti -Kohti luonnonraaka-aineiden arvoketjujen pilotointia Kaustinen 28.3.2017 Tatu Viitasaari 2 Metsätaloudesta mallia luonnonraakaaineiden

Lisätiedot

Puurakentamisen edistämishankkeet

Puurakentamisen edistämishankkeet Puurakentamisen edistämishankkeet Timo Nyyssölä, puurakentamisen koordinaattori, Suomen metsäkeskus HIRSITALOTEOLLISUUS RY:N VUOSIKOKOUS Ähtäri 5.-6.4.2018 Metsäkeskus ja puurakentaminen Metsäkeskuksen

Lisätiedot

Asioita Metsään.fi-palvelusta ja luomuasioiden huomioimisesta. Luomukeruun mahdollisuudet -seminaari Veikko Iittainen

Asioita Metsään.fi-palvelusta ja luomuasioiden huomioimisesta. Luomukeruun mahdollisuudet -seminaari Veikko Iittainen Asioita Metsään.fi-palvelusta ja luomuasioiden huomioimisesta Luomukeruun mahdollisuudet -seminaari 7.2.2018 Veikko Iittainen 2 Metsään.fi-palvelun periaatteet Metsään.fi on asiointipalvelu metsänomistajille

Lisätiedot

Metsätiedon lähteitä ja soveltamismahdollisuuksia

Metsätiedon lähteitä ja soveltamismahdollisuuksia Metsätiedon lähteitä ja soveltamismahdollisuuksia Tapio Räsänen Metsäteho Oy FOREST BIG DATA hankkeen tulosseminaari 8.3.2016 Heureka, Vantaa Tietojärjestelmät ja sovellukset Sovellus X Sovellus X Sovellus

Lisätiedot

Suomen metsäkeskuksen yritys- ja yhteisöasiakkuusohjelma Luomukeruun mahdollisuudet seminaari Lahdessa

Suomen metsäkeskuksen yritys- ja yhteisöasiakkuusohjelma Luomukeruun mahdollisuudet seminaari Lahdessa Suomen metsäkeskuksen yritys- ja yhteisöasiakkuusohjelma Luomukeruun mahdollisuudet seminaari Lahdessa 7.2.2018 Marko Ämmälä Miksi oma ohjelma yrityksille ja yhteisöille? Tehtävämme on metsiin perustuvien

Lisätiedot

Puuhuollon digitalisaation kehitysnäkymiä

Puuhuollon digitalisaation kehitysnäkymiä Puuhuollon digitalisaation kehitysnäkymiä Jarmo Hämäläinen Metsäteho Oy Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun DigiMetsä-seminaari 1.11.2018, Mikkeli Metsäteho on tutkimus- ja kehitysyhtiö, jonka toimialana

Lisätiedot

Metsävaratiedon hyödyntäminen yksityismetsätaloudessa. Päättäjien Metsäakatemian kurssi 24.5.2012 Ari Meriläinen Suomen metsäkeskus

Metsävaratiedon hyödyntäminen yksityismetsätaloudessa. Päättäjien Metsäakatemian kurssi 24.5.2012 Ari Meriläinen Suomen metsäkeskus Metsävaratiedon hyödyntäminen yksityismetsätaloudessa Päättäjien Metsäakatemian kurssi 24.5.2012 Ari Meriläinen Suomen metsäkeskus 1 Metsäinventointi uudistuu Vanha tapa: aluesuunnittelu kuljetaan jalkaisin

Lisätiedot

Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Kaisa Laitinen metsänomistajapalvelujen asiantuntija

Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Kaisa Laitinen metsänomistajapalvelujen asiantuntija Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Kaisa Laitinen metsänomistajapalvelujen asiantuntija 30.9.2017 2 Metsään.fi-palvelu metsänomistajalle Kaikki metsätietosi saman katon alla 3 4 Sähköinen asiointipalvelu

Lisätiedot

Mikko Pohjola Uudistuva metsäyrittäjä -hankkeen työpaja Turku

Mikko Pohjola Uudistuva metsäyrittäjä -hankkeen työpaja Turku Helpompaan metsäomaisuuden hoitoon Viranomais- ja satelliittitietojärjestelmiin synkronoituva digipalvelu koko metsäarvoketjulle Mikko Pohjola Uudistuva metsäyrittäjä -hankkeen työpaja Turku 20.3.2018

Lisätiedot

Metsäohjelma ja kannattava metsänomistus Mitä alueellinen metsäohjelma merkitsee metsäsijoittajalle?

Metsäohjelma ja kannattava metsänomistus Mitä alueellinen metsäohjelma merkitsee metsäsijoittajalle? Metsäohjelma ja kannattava metsänomistus Mitä alueellinen metsäohjelma merkitsee metsäsijoittajalle? Eeva-Liisa Repo Elinkeinopäällikkö Suomen metsäkeskus Toimintaympäristö vaikuttaa metsätilan toimintaan

Lisätiedot

Puurakentamisen edistämishankkeet

Puurakentamisen edistämishankkeet Puurakentamisen edistämishankkeet Timo Nyyssölä, puurakentamisen koordinaattori Suomen metsäkeskus Paikallisten biopohjaisten rakennusmateriaalien hyödyntäminen PaiBiRa hankeen aloitusseminaari 25.5.2018

Lisätiedot

Suomen kilpailukyky metsäalalla onko sitä?

Suomen kilpailukyky metsäalalla onko sitä? Suomen kilpailukyky metsäalalla onko sitä? Puuta liikkeelle seminaari Jyväskylä Ylitarkastaja Matti Mäkelä MMM/LVO/MBY 1 Maa- ja metsätalousministeriön luonnonvaraosaston toiminta-ajatus Osaston toiminta-ajatuksena

Lisätiedot

Metsän sertifiointi kestävyyden todentajana

Metsän sertifiointi kestävyyden todentajana Metsän sertifiointi kestävyyden todentajana 17.11.2015 Metsätieteen päivä Maarit Sallinen Metsänhoito- ja ympäristöpäällikkö Tornator Oyj Metsien sertifiointi Tornator Oyj:ssä Missio: Luomme kestävää hyvinvointia

Lisätiedot

Innokylän laajentaminen ja kokonaiskonseptin uudistus

Innokylän laajentaminen ja kokonaiskonseptin uudistus Innokylän laajentaminen ja kokonaiskonseptin uudistus TIINA Viestintäkoordinaattori REIJA Ohjelmapäällikkö KATJA Ohjelmakoordinaattori Työpaja I Agenda (11.3.2016) Workshopin avaus Työpajan aloitus ja

Lisätiedot

Metsävaratietojen ja digitalisaation hyödyntäminen biotalouden kasvussa Etelä- Savossa-hanke

Metsävaratietojen ja digitalisaation hyödyntäminen biotalouden kasvussa Etelä- Savossa-hanke Metsävaratietojen ja digitalisaation hyödyntäminen biotalouden kasvussa Etelä- Savossa-hanke Metsänomistajia tavoitetaan tiedonvälitystilaisuuksissa eri teemoin. Metsänomistajat saadaan hyödyntämään aktiivisemmin

Lisätiedot

Suomen metsäkeskuksen metsävaratieto ja sen hyödyntäminen

Suomen metsäkeskuksen metsävaratieto ja sen hyödyntäminen Suomen metsäkeskuksen metsävaratieto ja sen hyödyntäminen 22.3.2017 Magnus Nilsson, metsätietopäällikkö metsätieto- ja tarkastuspalvelut Metsäkeskuksen metsävaratieto Laserinventointi aloitettiin 2010

Lisätiedot

Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Velu Sipola metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvoja

Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Velu Sipola metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvoja Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Velu Sipola metsän- ja luonnonhoidon asiakasneuvoja 2 Metsään.fi-palvelu metsänomistajalle Kaikki metsätietosi saman katon alla 3 4 Sähköinen asiointipalvelu

Lisätiedot

Paikkatiedon hyödyntämisen mahdollisuudet ja haasteet

Paikkatiedon hyödyntämisen mahdollisuudet ja haasteet Paikkatiedon hyödyntämisen mahdollisuudet ja haasteet Kehittyvä metsäenergia seminaari 18.11.2009 Jarmo Sinko Suunnittelupäällikkö Etelä-Pohjanmaan metsäkeskus 1 Esityksen sisältö Energiapuu metsävaratiedoissa

Lisätiedot

Miltä metsäsi näyttää hakkuun jälkeen?

Miltä metsäsi näyttää hakkuun jälkeen? Virtuaalimetsä Miltä metsäsi näyttää hakkuun jälkeen? Virtuaalimetsä, tausta Sovellus on kehitetty Lapin AMK:ssa EAKR-hankkeessa Ensisijaisena tavoitteena hankkeessa oli kehittää oppimisympäristö metsätalousinsinöörikoulutuksen

Lisätiedot

Kuortaneen ajantasaistushanke

Kuortaneen ajantasaistushanke Kuortaneen ajantasaistushanke 2006-2008 Eri-ikäisen metsävaratiedon ajantasaistaminen yksityismetsissä eri toimijoiden tuottaman toteutustiedon hyödyntäminen suuralueella Kuortaneen seminaari 10.9.2007

Lisätiedot

Ruka-Kuusamo pilotti. Elinkeinolähtöisen, monitavoitteisen metsäsuunnittelun kehittäminen matkailukeskittymässä (MoTaSu) 1.1.2011-31.12.

Ruka-Kuusamo pilotti. Elinkeinolähtöisen, monitavoitteisen metsäsuunnittelun kehittäminen matkailukeskittymässä (MoTaSu) 1.1.2011-31.12. Ruka-Kuusamo pilotti. Elinkeinolähtöisen, monitavoitteisen metsäsuunnittelun kehittäminen matkailukeskittymässä (MoTaSu) 1.1.2011-31.12.2013 Metlan Metsäsuunnittelupäivä 27.11.2012 Raili Hokajärvi 28 November

Lisätiedot

Suomen metsäkeskus. SMK:n ja VMI:n inventointien yhteistyömahdollisuuksia. Taksaattoriklubin kevätseminaari Helsinki, 20.3.

Suomen metsäkeskus. SMK:n ja VMI:n inventointien yhteistyömahdollisuuksia. Taksaattoriklubin kevätseminaari Helsinki, 20.3. Suomen metsäkeskus SMK:n ja VMI:n inventointien yhteistyömahdollisuuksia Taksaattoriklubin kevätseminaari Helsinki, 20.3.2015 Juho Heikkilä Sisältöä 1. SMK:n metsävaratiedosta lyhyesti 2. VMI-SMK yhteistyön

Lisätiedot

Laserkeilaus ja metsäsovellukset Juho Heikkilä, metsätiedon johtava asiantuntija

Laserkeilaus ja metsäsovellukset Juho Heikkilä, metsätiedon johtava asiantuntija Laserkeilaus ja metsäsovellukset 5.11.2018 Juho Heikkilä, metsätiedon johtava asiantuntija Metsäkeskuksen metsävaratieto Laserinventointi aloitettiin 2010. 1. kierros valmis 2020. Metsävaratietoa 12,4

Lisätiedot

Metsänhoidon suositusten digitaalinen transformaatiokirjasta sähköiseen palveluun. Kati Kontinen, Tapio Oy

Metsänhoidon suositusten digitaalinen transformaatiokirjasta sähköiseen palveluun. Kati Kontinen, Tapio Oy Metsänhoidon suositusten digitaalinen transformaatiokirjasta sähköiseen palveluun Kati Kontinen, Tapio Oy Metsänhoidon suositukset Metsänhoidon suositukset ovat osa kansallisen metsästrategian toteutusta.

Lisätiedot

DIGIPOLKUA METSÄÄN! METSÄNOMISTAMISEN MURROS DIGITALISAATION AIKANA. Risto Laaksonen UPM Metsä

DIGIPOLKUA METSÄÄN! METSÄNOMISTAMISEN MURROS DIGITALISAATION AIKANA. Risto Laaksonen UPM Metsä DIGIPOLKUA METSÄÄN! METSÄNOMISTAMISEN MURROS DIGITALISAATION AIKANA Risto Laaksonen Metsä 29.10.2018 today BIOREFINING ENERGY RAFLATAC SPECIALTY PAPERS PAPER ENA PLYWOOD BIOCOMPOSITES Pulp Plantations

Lisätiedot

Elinvoimaa metsistä -seminaari

Elinvoimaa metsistä -seminaari Elinvoimaa metsistä seminaari 6.11.2013 Veikko Iittainen Tavoitteena on: Tarjota metsänomistajille ajantasaista tietoa metsistä, jotta he tekevät tietoisia päätöksiä metsiensä hoidosta ja käytöstä Tarjota

Lisätiedot

Uusia asiakkaita Metsäalan toimijalle Helppoa, sähköistä yhteistyötä

Uusia asiakkaita Metsäalan toimijalle Helppoa, sähköistä yhteistyötä Uusia asiakkaita Metsäalan toimijalle Helppoa, sähköistä yhteistyötä Metsään.fi-palvelulla uusia asiakkaita ja tehoa liiketoimintaan Metsään.fi on asiointipalvelu metsänomistajille ja metsäalan toimijoille.

Lisätiedot

Hackathon. Metsätiedon liiketoimintamallit selvityshanke, TP 2 (A72446)

Hackathon. Metsätiedon liiketoimintamallit selvityshanke, TP 2 (A72446) 1 (10) Hackathon Metsätiedon liiketoimintamallit selvityshanke, TP 2 (A72446) Leena Leskinen Jussi Lappalainen Juha Keränen Päivi Hietala Metsäkeskus Joensuu 2017 2 (10) Sisällys 1. Hackathon valmistelu...

Lisätiedot

Metsänhoidon laadun hallintaan digitaalisia ratkaisuja Metsänhoitoklubin vuosikokous ja seminaari Perjantai Tieteiden talo, Helsinki

Metsänhoidon laadun hallintaan digitaalisia ratkaisuja Metsänhoitoklubin vuosikokous ja seminaari Perjantai Tieteiden talo, Helsinki Metsänhoidon laadun hallintaan digitaalisia ratkaisuja Metsänhoitoklubin vuosikokous ja seminaari Perjantai 10.2.2017 Tieteiden talo, Helsinki Rahoituksen ja tarkastuksen palvelupäällikkö Aki Hostikka

Lisätiedot

Kehittyvästä metsätiedosta lisätehoa puuhuoltoon. Jarmo Hämäläinen Metsäteho Oy

Kehittyvästä metsätiedosta lisätehoa puuhuoltoon. Jarmo Hämäläinen Metsäteho Oy Kehittyvästä metsätiedosta lisätehoa puuhuoltoon Jarmo Hämäläinen Metsäteho Oy Puunhankinnan uudet tavat ja työkalut Teollisuuden Metsänhoitajien, Koneyrittäjien ja Metsätehon yhteisseminaari. Metsäpäivät

Lisätiedot

Raaka-ainekatsaus. STMY 90v Jorma Länsitalo, Stora Enso

Raaka-ainekatsaus. STMY 90v Jorma Länsitalo, Stora Enso Raaka-ainekatsaus STMY 90v Jorma Länsitalo, Stora Enso Raaka-ainekatsauksesta vuodelta 1927 Hakkuut 37 milj m3 Teollisuuden raaka -aine n.10 milj m3 Kotitalouksien tarve- ja polttopuu n.15 milj m3 2 Raaka-ainekatsauksesta

Lisätiedot

Tukkiröntgendata sahapuun ohjauksessa

Tukkiröntgendata sahapuun ohjauksessa Tukkiröntgendata sahapuun ohjauksessa Tapio Räsänen Metsäteho Oy FOREST BIG DATA hankkeen tulosseminaari 8.3.2016 Heureka, Vantaa Kehittämistavoitteet Tavoitteena on parantaa puutuoteteollisuuden arvoketjun

Lisätiedot

DOB - Datasta oivalluksia ja bisnestä DOB innovaatioalustan kuvaus

DOB - Datasta oivalluksia ja bisnestä DOB innovaatioalustan kuvaus DOB - Datasta ja bisnestä DOB innovaatioalustan kuvaus 17.11.2017 Jyrki Koskinen jyrki.koskinen@coss.fi cc by 4.0 2016 COSS DOB innovaatioalustan kuvaus. Innovaatioalustan konsepti Tehtävät ja tulokset

Lisätiedot

Laserkeilaus (Lapin) metsävarojen hyödyntämisessä. Anssi Juujärvi Lapin metsätalouspäivät

Laserkeilaus (Lapin) metsävarojen hyödyntämisessä. Anssi Juujärvi Lapin metsätalouspäivät metsävarojen hyödyntämisessä Anssi Juujärvi Lapin metsätalouspäivät 28.1.2016 -Metsävaratietojen tuottaminen -Metsävaratietojen hyödyntäminen -Mikä muuttuu 1.1.2016 alkaen 28.1.2016 Suomen metsäkeskus

Lisätiedot

Metsät, metsätalous ja luonnontuoteala

Metsät, metsätalous ja luonnontuoteala Metsät, metsätalous ja luonnontuoteala Marko Ämmälä Tammela 5.6.2019 Euroopan metsäpeitteisin valtio Metsät mahdollisuutena Metsät peittävät 33 % Euroopan ja 73% Suomen pinta-alasta Suomessa käytetään

Lisätiedot

Metsätietojen standardointi

Metsätietojen standardointi 12.3.2014 1 Metsätietojen standardointi Metsätietojen standardointi Maa- ja metsätalousministeriön käynnistämällä standardointityöllä edistetään metsäalan tietojärjestelmien yhteensopivuutta Standardointi

Lisätiedot

METSÄNOMISTAJALLE. Metsänomistajat

METSÄNOMISTAJALLE. Metsänomistajat METSÄNOMISTAJALLE Metsänomistajat METSÄNHOITOYHDISTYKSEN JÄSENENÄ METSÄN- OMISTAMINEN ON HELPPOA 1 Kaikki metsäpalvelut ovat yhden puhelinsoiton tai klikkauksen päässä. 2 Olemme käytettävissäsi koko maassa,

Lisätiedot

Tiedonsiirtorajapinta ja hilatieto kuvioiden rinnalle Esko Välimäki ja Juha Inkilä

Tiedonsiirtorajapinta ja hilatieto kuvioiden rinnalle Esko Välimäki ja Juha Inkilä Tiedonsiirtorajapinta ja hilatieto kuvioiden rinnalle 15.4.2015 Esko Välimäki ja Juha Inkilä Tiedonsiirtorajapinta Metsäkeskuksella on tarjolla rajapinta, josta toimijat voivat hakea järjestelmäänsä metsävaratietoa

Lisätiedot

METSÄALAN TULEVAISUUSNÄKYMIÄ 2020-LUVULLA

METSÄALAN TULEVAISUUSNÄKYMIÄ 2020-LUVULLA METSÄALAN TULEVAISUUSNÄKYMIÄ 2020-LUVULLA 19.4.2017 Lasse Lahtinen, MTK Hankkeen osapuolet HAMK koordinaattori Turun yliopisto/tse partneri Meto Metsäalan yrittäjät ry Koneyrittäjien Liitto Rahoitus -

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma 2016-2020

Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma 2016-2020 Pohjois-Pohjanmaan metsäohjelma 2016-2020 9.11.2015 Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen kokous Eeva-Liisa Repo Elinkeinopäällikkö, Pohjois-Pohjanmaa Alueelliset metsäohjelmat Alueelliset metsäohjelmat

Lisätiedot

Älykäs Metsä. Ilkka Hämälä Toimitusjohtaja, Metsä Fibre Oy. Siemens DigiDay

Älykäs Metsä. Ilkka Hämälä Toimitusjohtaja, Metsä Fibre Oy. Siemens DigiDay Älykäs Metsä Ilkka Hämälä Toimitusjohtaja, Metsä Fibre Oy Siemens DigiDay 29.11.2017 1 05.12.17 METSÄ GROUP Liikevaihto 4,7 mrd. euroa Henkilöstö 9 300 METSÄLIITTO OSUUSKUNTA Konsernin emoyritys Omistajina

Lisätiedot

METSÄNOMISTAJA LÄHIKUVASSA. ARVOT, MOTIIVIT JA AIKEET.

METSÄNOMISTAJA LÄHIKUVASSA. ARVOT, MOTIIVIT JA AIKEET. METSÄNOMISTAJA LÄHIKUVASSA. ARVOT, MOTIIVIT JA AIKEET. Suomalainen metsänomistaja 2020: metsätalouden kannattavuus ja metsänomistajakunnan muutos 2018-2021 YHTEISTYÖSSÄ MIKSI YKSITYISMETSÄNOMISTAJIA ON

Lisätiedot

Vetovoimaa ja osaamista Learning Cafe yhteenveto

Vetovoimaa ja osaamista Learning Cafe yhteenveto Vetovoimaa ja osaamista Learning Cafe yhteenveto Kuopio 1.11.2017 Learning Cafe RYHMÄ 1 Miten toteutetaan ja johdetaan Pohjois-Savon vetovoiman lisäämistä niin, että edistetään osaavan työvoiman saatavuutta?

Lisätiedot

Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Hoida metsäasiat verkossa - maksutta.

Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Hoida metsäasiat verkossa - maksutta. Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Hoida metsäasiat verkossa - maksutta. Astu peremmälle metsääsi www.metsään.fi Metsään.fi on Suomen metsäkeskuksen sähköinen asiointipalvelu. Palvelussa sinun

Lisätiedot

Puuhuollon digitalisaatio ja metsäkonetiedon mahdollisuudet

Puuhuollon digitalisaatio ja metsäkonetiedon mahdollisuudet Puuhuollon digitalisaatio ja metsäkonetiedon mahdollisuudet Jarmo Hämäläinen Metsäteho Oy Metsäkonetieto 2018 -seminaari Tiedekeskus Heureka, Vantaa Digitalisaatio mahdollistaa kehityshyppäyksen Tehokas

Lisätiedot

Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Hoida metsäasiat verkossa.

Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Hoida metsäasiat verkossa. Suunnittele, asioi ja löydä töille tekijä. Hoida metsäasiat verkossa. Astu peremmälle metsääsi www.metsään.fi Metsään.fi on Suomen metsäkeskuksen sähköinen asiointipalvelu. Palvelussa sinun on helppo hoitaa

Lisätiedot

Metsäkeskuksen asiakastyö

Metsäkeskuksen asiakastyö Asiakastyöllä toimintaa metsiin Elinvoimaa metsistä hanke - päätösseminaari Asiakkuuspäällikkö Veikko Iittainen Metsäkeskuksen asiakastyö Toimimme maaperän valmistelijana Kohderyhmät ja palvelut ovat:

Lisätiedot

No millaista metsätietoa jj tarvitaan?

No millaista metsätietoa jj tarvitaan? Millaista metsätietoa tarvitaan monitavoitteisen metsäsuunnittelun pohjaksi? Metsätieteen päivä 2014 Jyrki Kangas No millaista metsätietoa jj tarvitaan? Metsäsuunnittelun tietotarve on tapauskohtaista:

Lisätiedot

Laatuloikka vesiensuojelussa, toimenpiteitä metsätalouden kuormituksen vähentämiseen. Marjo Ahola

Laatuloikka vesiensuojelussa, toimenpiteitä metsätalouden kuormituksen vähentämiseen. Marjo Ahola Laatuloikka vesiensuojelussa, toimenpiteitä metsätalouden kuormituksen vähentämiseen Marjo Ahola 3.6.2019 Vesiensuojelun laatuloikka -hankepari Hankkeet: Vesiensuojelun laatuloikka - menetelmäkehitys Etelä-Savossa

Lisätiedot

Metsätalous ja kaavoitus Suomen metsäkeskus

Metsätalous ja kaavoitus Suomen metsäkeskus Metsätalous ja kaavoitus Suomen metsäkeskus Mika Salmi, Projektipäällikkö 10.10.2017 Metsätalous ja kaavoitus hanke Suomen metsäkeskus Hankeaika on 1.3.2017 31.12.2018 Hanke tukee Kansallisessa metsästrategiassa

Lisätiedot

Tuuli- lumituhojen ennakointi. Suomen metsäkeskus, Pohjois-Pohjanmaa Julkiset palvelut K. Maaranto

Tuuli- lumituhojen ennakointi. Suomen metsäkeskus, Pohjois-Pohjanmaa Julkiset palvelut K. Maaranto Tuuli- lumituhojen ennakointi Suomen metsäkeskus, Pohjois-Pohjanmaa Julkiset palvelut K. Maaranto Tuuli- lumituhojen ennakointi 1. Ilmastonmuutos 2. Kaukokartoitusperusteinen metsien inventointi Laserkeilaus

Lisätiedot

Metsään peruskurssi. Sisältö

Metsään peruskurssi. Sisältö Laserkuva Metla Metsään peruskurssi Metsäomaisuuden hoito 19.3.2013 Metsävaratieto ja sen hyödyntäminen Marko Mustonen Metsäneuvoja Suomen metsäkeskus, Julkiset palvelut / Keski-Suomi Sisältö 1. Yleistä

Lisätiedot

Lapin 55. Metsätalouspäivät Levi Ari Eini Suomen metsäkeskus

Lapin 55. Metsätalouspäivät Levi Ari Eini Suomen metsäkeskus 7.2.2013 1 Lapin 55. Metsätalouspäivät Levi 7.- 8.2.2013 Ari Eini Suomen metsäkeskus Läänin metsälautakunnista Suomen metsäkeskukseksi 1917 Läänin metsänhoitolautakunnat perustetaan 1922 Metsien 1. valtakunnallinen

Lisätiedot

Lapin alueellinen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa

Lapin alueellinen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa Lapin alueellinen metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa 5.2.2018 AMO toimenpiteiden päivitys Tehtävä AMOjen toimenpiteiden tarkastaminen vastaamaan mahdollisimman hyvin

Lisätiedot

Helpoin tapa myydä puuta. Metsätieto ja sähköiset palvelut -hankkeen lopputulosseminaari Aku Mäkelä, toimitusjohtaja, Suomen Puukauppa Oy 22.1.

Helpoin tapa myydä puuta. Metsätieto ja sähköiset palvelut -hankkeen lopputulosseminaari Aku Mäkelä, toimitusjohtaja, Suomen Puukauppa Oy 22.1. Helpoin tapa myydä puuta. Metsätieto ja sähköiset palvelut -hankkeen lopputulosseminaari Aku Mäkelä, toimitusjohtaja, Suomen Puukauppa Oy 22.1.2019 Kuutio nyt 2 Metsänomistaja Puukaupan kilpailutus: pysty-

Lisätiedot

MetKu Metsävaratiedon kustannushyötyanalyysi

MetKu Metsävaratiedon kustannushyötyanalyysi MetKu Metsävaratiedon kustannushyötyanalyysi Annika Kangas, Arto Haara, Markus Holopainen, Ville Luoma, Petteri Packalen, Tuula Packalen, Roope Ruotsalainen ja Ninni Saarinen 1 Haara & Kangas METsävaratiedon

Lisätiedot

Kaukokartoitusaineistojen hyödyntäminen toiminnanohjausjärjestelmässä 5.6.2014

Kaukokartoitusaineistojen hyödyntäminen toiminnanohjausjärjestelmässä 5.6.2014 Kaukokartoitusaineistojen hyödyntäminen toiminnanohjausjärjestelmässä 5.6.2014 Jani Heikkilä Bitcomp Oy Uuden ajan toiminnanohjausjärjestelmät Modulaarisia selainsovelluksia Käytettävissä selaimella työskentelypaikasta

Lisätiedot

Puurakentaminen osana metsäbiotaloutta

Puurakentaminen osana metsäbiotaloutta Puurakentaminen osana metsäbiotaloutta Puu matkailurakentamisessa seminaarit Kemi 23.5, Levi 24.5 Sisältö 1. Metsäbiotaloutta Lapissa 2. Hakkuut ja teollisuuspuun käyttö Lapissa 3. Pohjois-Suomen biojalostamohankkeet

Lisätiedot

Kainuun metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa

Kainuun metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa Kainuun metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa 8.1.2018 Tuomo Mikkonen elinkeinopäällikkö, Kainuu AMO toimenpiteiden päivitys Tehtävä AMOjen toimenpiteiden tarkastaminen

Lisätiedot

Metsätiedon palvelualustan konseptitestaus

Metsätiedon palvelualustan konseptitestaus Metsätiedon palvelualustan konseptitestaus Jarmo Hämäläinen, Tapio Räsänen, Kirsi Riekki & Juha-Antti Sorsa, Metsäteho Oy Juha Peltoniemi, Heikki Vorne, Jukka Mäkelä & Matti Koljonen, CGI Risto Ritala

Lisätiedot

Kasvua biotalouteen rajapinnoista, esimerkkinä INKA ohjelma

Kasvua biotalouteen rajapinnoista, esimerkkinä INKA ohjelma Kasvua biotalouteen rajapinnoista, esimerkkinä INKA ohjelma Alueellinen maaseutuverkostopäivä: Biotalouden mahdollisuudet Joensuu 22.10.2015 Harri Välimäki Joensuun Tiedepuisto Oy Mikä ihmeen biotalous?

Lisätiedot

Centria tutkimus ja kehitys

Centria tutkimus ja kehitys Luonnontuote-digiä Janne Känsäkoski Centria tutkimus ja kehitys Centria tutkimus ja kehitys Luonnontuote-digiä Yhteinen alusta Metsästä ovelle Palvelullistaminen Työn automatisointi, robotit jalostuksessa

Lisätiedot

Metsänhoitotöiden ohjaus ja laadun hallinta. Metsänhoitoklubin seminaari Tapio Suutarla, Tornator Oyj

Metsänhoitotöiden ohjaus ja laadun hallinta. Metsänhoitoklubin seminaari Tapio Suutarla, Tornator Oyj Metsänhoitotöiden ohjaus ja laadun hallinta Metsänhoitoklubin seminaari 10.2.2017 Tapio Suutarla, Tornator Oyj Tornator luo kestävää hyvinvointia metsistä Tornator omistaa noin 650 000 hehtaaria metsiä

Lisätiedot

Osallistuva budjetointi

Osallistuva budjetointi Osallistuva budjetointi Helsingin kaupunki avaa vuosittain 4,4 miljoonaa euroa omaa budjettiaan kaupunkilaisten ideoitavaksi ja päätettäväksi. Rahaa on sekä kaupunkitason että kunkin suurpiirin hankkeisiin.

Lisätiedot

Metsänomistajien päätöksenteko ja suunnittelupalvelutarpeet

Metsänomistajien päätöksenteko ja suunnittelupalvelutarpeet Metsänomistajien päätöksenteko ja suunnittelupalvelutarpeet Mikko Kurttila Metsäpäivät 2010 Uudistuva ja monipuolistuva metsäsuunnittelu Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research

Lisätiedot

TRESTIMA. Digitaalisten tekniikoiden mahdollisuudet metsätaloudessa , Seinäjoki. Simo Kivimäki

TRESTIMA. Digitaalisten tekniikoiden mahdollisuudet metsätaloudessa , Seinäjoki. Simo Kivimäki TRESTIMA Digitaalisten tekniikoiden mahdollisuudet metsätaloudessa 22.3.2017, Seinäjoki Simo Kivimäki simo.kivimaki@trestima.com 050 3872891 Trestima Oy Vuonna 2012 perustettu metsäsektorille erikoistunut

Lisätiedot

Kainuun metsäohjelma

Kainuun metsäohjelma Kainuun metsäohjelma 2016-2020 Tuomo Mikkonen elinkeinopäällikkö Kainuu metsäohjelmavastaava Kainuun metsäneuvoston sihteeri Kainuun metsäohjelma Metsäneuvoston työkalu Ohjelman valmistelu on tehty yhteistyössä

Lisätiedot

Tapio-konserni palveluksessanne

Tapio-konserni palveluksessanne Tapio-konserni palveluksessanne 2018 Tapio-konserni palveluksessanne Tapio Oy on valtion yhtiö, jonka tytäryhtiöitä ovat Tapio Silva Oy ja Metsäkustannus Oy Tapion toimisto sijaitsee Pasilassa, osoitteessa

Lisätiedot

Kuntien digitalisaation kannustin

Kuntien digitalisaation kannustin Kuntien digitalisaation kannustin Taloustorstai 22.8.2019 Finanssineuvos Anne-Marie Välikangas Kunta- ja aluehallinto-osasto Digitalisaation kannustimen tavoitteet Kuntien toimintatapojen ja palveluprosessien

Lisätiedot

Puuntuotannollisten ja taloudellisten kysymysten ja kriteereiden käsittely

Puuntuotannollisten ja taloudellisten kysymysten ja kriteereiden käsittely Puuntuotannollisten ja taloudellisten kysymysten ja kriteereiden käsittely (mo. 1-6 ja ryhmä 1-8) PEFC-standardityöryhmän kokous 18.10.2013 PEFC-metsäsertifioinnin standardityöryhmä c/o Metsätalouden kehittämiskeskus

Lisätiedot

Olosuhdetieto. Metsäntutkimuksen ja päätöksenteon apuna. Metsäteho Timo Tokola. UEF // University of Eastern Finland

Olosuhdetieto. Metsäntutkimuksen ja päätöksenteon apuna. Metsäteho Timo Tokola. UEF // University of Eastern Finland Olosuhdetieto Metsäntutkimuksen ja päätöksenteon apuna Metsäteho 22.6.2016 Timo Tokola Metsätiedon kehittämisen kokonaisuus Tokola 21.11.2016 2 Tausta ja sisältö Olosuhdetieto puunkorjuussa Suvinen et

Lisätiedot

Terminaaleista tehoa biotalouteen -hanke. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2016 Pohjois-Savon liitto

Terminaaleista tehoa biotalouteen -hanke. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2016 Pohjois-Savon liitto Terminaaleista tehoa biotalouteen -hanke Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2016 Pohjois-Savon liitto 26.10.2016 Terminaaleista tehoa biotalouteen -hanke Hankkeen tavoitteena on kehittää puutavaran ja

Lisätiedot

Pirkanmaan metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa

Pirkanmaan metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys. Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa Pirkanmaan metsäohjelma, toimenpiteiden päivitys Käsitelty metsäneuvoston kokouksessa 26.1.2018 AMO toimenpiteiden päivitys Tehtävä AMOjen toimenpiteiden tarkastaminen vastaamaan mahdollisimman hyvin ohjelmien

Lisätiedot

Metsänarviot eri sukupolvenvaihdostilanteissa. Jarmo Sinko Aluepäällikkö 8.11.2014

Metsänarviot eri sukupolvenvaihdostilanteissa. Jarmo Sinko Aluepäällikkö 8.11.2014 Metsänarviot eri sukupolvenvaihdostilanteissa Jarmo Sinko Aluepäällikkö 8.11.2014 OTSO METSÄPALVELUIDEN HISTORIA Alueelliset Metsäkeskuksen yhdistetään ja jaetaan kahtia 2012. Jaossa julkisten palveluiden

Lisätiedot

OPERAATIOTUTKIMUS METSÄTALOUDESSA

OPERAATIOTUTKIMUS METSÄTALOUDESSA OPERAATIOTUTKIMUS METSÄTALOUDESSA Jyrki Kangas, UPM Metsä & Annika Kangas, Helsingin yliopisto Alustus FORS-seminaarissa 'Operaatiotutkimus metsäsektorilla' 24.5.2006 Helsinki Tyypillisimmät OR-tehtävät

Lisätiedot

Green Growth -palvelut yrityksille

Green Growth -palvelut yrityksille Green Growth -palvelut yrityksille GG-sessio 27.3. Tuomo Suortti Kehittää vihreän kasvun perustaksi strategisia osaamisia Tuottaa ja jalkauttaa tietoa yritysten liiketoimintastrategioiden uudistumisen

Lisätiedot

Tila-arvio kertoo metsän arvon. Pasi Kiiskinen 29.3.2014

Tila-arvio kertoo metsän arvon. Pasi Kiiskinen 29.3.2014 Tila-arvio kertoo metsän arvon Pasi Kiiskinen 29.3.2014 OTSO METSÄPALVELUIDEN HISTORIA Suomen metsäkeskus jakaantuu kahtia 2012. Jaossa metsäkeskukselle jäi kestävän metsätalouden kehittäminen ja viranomaisasiat.

Lisätiedot

Tavoitteet yrittäjyysosiolle

Tavoitteet yrittäjyysosiolle LADEC Yrittäjyyden kehittäminen Elinvoimaa Metsästä hanke 2012-2014 LOPPUSEMINAARI Petri Jalkanen, Tavoitteet yrittäjyysosiolle Metsäpalveluyrittäjyyden vahvistaminen Metsaan.fi alustan avulla työtilaisuuksia

Lisätiedot

Tukkiröntgendata sahapuun ohjauksessa

Tukkiröntgendata sahapuun ohjauksessa Tukkiröntgendata sahapuun ohjauksessa Tapio Räsänen Metsäteho Oy FOREST BIG DATA hankkeen tulosseminaari 8.3.2016 Heureka, Vantaa Kehittämistavoitteet Tavoitteena on parantaa puutuoteteollisuuden arvoketjun

Lisätiedot

Metsäpalveluyrittäjän kasvuohjelma seminaari Hämeenlinna, Aulanko 25.-26.3.2014. Mikko Nurmi

Metsäpalveluyrittäjän kasvuohjelma seminaari Hämeenlinna, Aulanko 25.-26.3.2014. Mikko Nurmi Metsäpalveluyrittäjän kasvuohjelma seminaari Hämeenlinna, Aulanko 25.-26.3.2014 Mikko Nurmi Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio Kestävän ja kannattavan yksityismetsätalouden asiantuntemusta vuodesta 1907

Lisätiedot