Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä"

Transkriptio

1 Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä

2 Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 3 Tupakointi näkyy ensimmäiseksi suussa Tupakan savu kulkeutuu keuhkoihin suun kautta. Nuuskan sisältämät aineet taas imeytyvät elimistöön suun limakalvoilta. Suu kohtaa ensimmäiseksi ja voimakkaimmin tupakan haitta-aineet. Haittavaikutukset näkyvät myös suussa ensimmäiseksi. Suuta on helpompi tarkkailla kuin esimerkiksi keuhkoja. Hammaslääkärit ja suuhygienistit näkevät tarkastuksessaan suun limakalvomuutokset, ientulehdukset ja hampaiden värjäytymät. Heiltä saa myös neuvoja ja tukea tupakoinnin lopettamiseen.

3 4 Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 5 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaimmista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista ja vahvaa motivaatiota. On hyvä selvittää itselleen, miksi yleensä polttaa ja ennen kaikkea miksi haluaisi ja kannattaisi lopettaa. Tämä antaa hyvän lähtökohdan tupakoinnin lopettamisen onnistumiselle. Voit aluksi kirjata syitä, jotka saavat sinut tupakoimaan. Nautinto? Vai onko se vain vieroitusoireiden torjumista? Hyvä syy pitää taukoja, palkita itseään? Millaisesta palkitsemisesta pitäisit vielä enemmän? Juhlan aihe, paksu sikari? Muista, että sikarista on moninkertaisesti haittaa suusi terveydelle. Onko tupakointi sinulle sosiaalinen jäänmurtaja? Hankkisitko mieluummin lisää harrastuksia? Nyt ei ole sopiva hetki lopettaa. Valmistaudu rauhassa, ja tee päätös vasta sitten.

4 6 Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 7 Mitä tupakointi voi aiheuttaa suussa Suusyöpä on tunnetuin ja todistetuin tupakoinnin aiheuttama suusairaus. Tupakoivalla, joka lisäksi juo runsaasti alkoholia, suusyövän riski voi olla jopa 35-kertainen. Myös hoitamattomat hampaat ja huono suuhygienia lisäävät suusyövän riskiä. Limakalvon läikkien muuttuminen suusyöväksi kestää yleensä vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Suusyöpään sairastuneiden keskiikä on runsaat 60 vuotta. Vaikka suusyöpä on suhteellisen harvinainen, on tärkeää käydä säännöllisesti suun tutkimuksissa, vaikkei omia hampaita enää olisikaan. Kaikki suun läikät ja muutokset täytyy varmuuden vuoksi tarkastuttaa hammaslääkärillä tai lääkärillä. Ientulehdus ja hampaiden kiinnityskudostulehdus eli parodontiitti ovat yleisimpiä tupakointiin liittyviä suusairauksia. Ientulehduksia aiheuttavat hampaisiin kiinnittyneet suun bakteerit, jotka muodostavat ikenen alle kasvavaa biofilmiä. Tupakointi heikentää elimistön vastustuskykyä tulehduksia vastaan ja hidastaa siten tulehduksen paranemista. Tupakointi myös lisää hammaskiveä ja tekee hampaat karkeiksi, jolloin bakteerit pystyvät tarttumaan hyvin tiukasti hampaisiin. Hampaita kiinnittävät säikeet ja luu alkavat tuhoutua. Hampaita irrottava parodontiitti on alkanut. Se on yleensä hoidettavissa, mutta tupakoijilla hoidon teho on huonompi. Paha haju. Tupakka sinänsä haisee pahalle. Lisäksi tulehtuneissa ientaskuissa kasvavat bakteerit muodostavat pahanhajuisia rikkikaasuja. Hammaslääkärin ja suuhygienistin tekemä hampaiden puhdistus ja hyvä suuhygienia poistavat suusta pahan hajun. Tupakoinnin lopettaminen antaa myös ientaskuille mahdollisuuden parantua. Hampaiden värjäytymät alkavat pinnallisina. Pian tupakan terva tunkeutuu kuitenkin kiilteen prismojen väliin ja kiilteen halkeamiin värjäten hampaat pysyvästi. Erityisesti hampaiden ienrajat värjäytyvät. Myös nuuska värjää ienrajoja. Hampaiden vaalennushoidoista ei saa pitkäaikaista apua, jos tupakointi jatkuu. Tupakointi heikentää haavojen paranemista. Leikkausten jälkeen on viisasta olla tupakoimatta jotta haavat paranesivat nopeammin. Tupakoivilla myös hampaanpoiston jälkeinen särky on yleisempää. Implanttihoidon onnistuminen on tupakoimattomilla varmempaa kuin tupakoivilla. Jos omat hampaat on menetetty tupakoinnin aiheuttaman parodontiitin takia, voi hampaita korvaavien istutteiden eli implanttien ennuste olla epävarma, ellei (1 3) (6) tupakointia lopeteta. Tupakoimattoman rouvan hyvin hoidetut, terveet hampaat ovat kauniit vielä 80-vuotiaana. Tupakka on värjännyt hampaat ja etuhammaspaikat. Tupakoivan parodontiitti, hammaskiveä ja tummu - neet hampaat.

5 8 Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 9 Onko syitä, miksi voisit lopettaa? Et ole yksin, n. 60 % tupakoivista haluaisi lopettaa. Annatko tupakan määrätä itseäsi? Terveys, ulkonäkö? Molempiin tupakointi vaikuttaa negatiivisesti. Ovat siis päteviä syitä lopettamiselle. Rahanmeno? Mitä muuta saisit tupakkaan menevällä rahalla? Ympäristön paine? Moni läheisesi olisi iloinen, jos lopettaisit. Vaihtaisitko nuuskaan? Sillä vain pahennat nikotiiniriippuvuuttasi ja saat edelleen tupakan sisältämät haitta-aineet suuhusi. (4) Terve, raikas suu on sinulle tärkeä. Harjaat hampaasi kahdesti päivässä, ja käytät hammastikkua. Silti sinulle tulee hammaskiveä, ja hampaasi tummuvat. Oletko ajatellut kokeilla tupakasta luopumista? Mietitkö terveyttäsi? Tupakointi rasittaa verenkiertoa ja sydäntä, ja niin rasittaa myös tupakointiin liittyvä etenevä ientulehdus eli parodontiitti. Tupakoinnin lopettaminen auttaa sekä säilyt tämään hampaasi että elämään terveenä keskimäärin 10 vuotta pidempään. Onko sinulla jatkuvaa yskää? Se voi olla keuhkoahtauman alkuoire. Nyt on aika valmistautua tupakoinnin lopet tamiseen. Hae terveydenhuollon ammattilaisilta apua ja tukea.

6 10 Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 11 Tupakoinnin lopettaminen on monivaiheinen tapahtuma Tupakoinnin lopettaminen voi kestää viikoista vuosiin. Lopettamisessa on useita vaiheita kuten valmistautuminen, suunnittelu, päätös ja savuttomana pysyminen. Vaiheiden pituus vaihtelee eri henkilöillä, koska heillä on erilainen tupakointitausta. Kun olet päättänyt lopettaa tupakoinnin, sinun kannattaa antaa hammaslääkärin tai suuhygienistin puhdistaa hampaasi. Et varmaan halua saada tupakasta uusia värjäytymiä hampaisiisi. Onnistumisen keskeisin asia on vahva motivaatio. Jos sitä ei ole, se pitää rakentaa, sillä muuten onnistumisen edellytykset ovat todella vähäiset. Seuraavaksi tulisi tehdä lopetussuunnitelma, jossa kannattaa pohtia selviääkö pelkällä tahdonvoimalla, vai tarvitaanko lopettamiseen tukea esim. nikotiinikorvaushoitovalmisteista. Lopuksi kannattaa hyödyntää kaikki ympäristöstä saatavissa oleva tuki niin omaisten, ystävien kuin terveydenhoitoalan ammattilaistenkin. Lopettajaa tukevaa tietoa ja materiaalia tupakoinnin lopettamisesta on paljon saatavilla. Viimeisin tietokonepohjainen tupakoinnin lopettamisen tukiohjelma on ActiveStop. Se on psykologien suunnittelema, helppokäyttöinen, kaikille halukkaille avoin ja täysin maksuton ohjelma. Ohjelma löytyy osoitteesta activestop.fi. Vieroitusoireet kuriin Tavallisia tupakanhimon laukaisijoita ovat stressi, sosiaaliset tilanteet, alkoholin käyttö ja aterian jälkeiset hetket. Nämä ovat myös tilanteita, joissa vieroitusoireet tulevat voimakkaimmin esille.

7 12 Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 13 Vieroitusoireita helpottamaan on tarjolla erilaisia ja erivahvuisia korvaushoitovalmisteita. Nikotiiniriippuvuuden määrittämiseen on hyvä käyttää Fagerströmin nikotiiniriippuvuustestiä, mikä helpottaa hoidon suunnittelua. Testi löytyy oppaan lopusta. Nicorette-purukumit ovat hammasystävällisiä Päällystettyjen Nicorette-purukumien suositellusta hoitoannoksesta, 8 12 purukumityynyä/vrk, saadaan 5 7 g ksylitolia/vrk. Suositellun hoitoannoksen ksylitolimäärä pystyy myös ehkäisemään hampaiden reikiintymistä. Näin pienillä ksylitolimäärillä ei ole vaikutusta verensokeritasoon, eikä esimerkiksi diabeetikon siten tarvitse muutella insuliinihoitoaan. Ainoa ongelma, mikä joillekin voi syntyä tuosta määrästä ksylitolia ovat vatsavaivat, kuten vatsan löysyys tai ilmavaivat. Nicoretten päällystetyillä purukumeilla on Hammaslääkäriliiton ksylitolisuositus. Riittävän pitkä hoitojakso parempi hoitotulos Korvaushoidolla saadaan elimistöön osa siitä nikotiinista, jota ei enää tupakasta saada. Verenkiertoon tuleva nikotiinin määrä jää mata lammaksi kuin mitä tupakasta saadaan, mutta kuitenkin riittävän korkeaksi pitämään vieroitusoireet kurissa. (5) Nikotiinikorvaushoitovalmisteiden suositeltu hoitojakson pituus on tavallisesti 3 6 kuukautta. Hoitoa vähennetään asteittain, kunnes se lopetetaan kokonaan. Riittävän pitkä hoitojakso lisää onnistumisen mahdollisuutta.

8 14 Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 15 Painonnousua ei kannata pelätä Moni pelkää painon nousua, kun lopettaa tupakoinnin. Tutkimusten mukaan lopettamisen jälkeen paino nousee kuitenkin keskimäärin vain 3 4 kiloa. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä nikotiini lisää energian kulutusta, ja kun nikotiinia ei enää tupakasta saada, on painonnousu tavallista. On kuitenkin hyvä muistaa, että joka viides ei liho lainkaan (7) ja että nikotiinipurukumi hillitsee painonnousua. (8-12) Terveyden kannalta painonoususta ei kannata huolestua tupakoinnin lopettamisen yhteydessä. (13-14) Tupakka on ollut päivittäinen seuralaisesi. Lopetettuasi kaipaat jotain sen tilalle. Tupakka liittyy niin voimakkaasti suuhun, että on luonnollista kaivata jotain suuhunpantavaa, syötävää. Älä kuitenkaan lisää runsaasti energiaa sisältävää syömistä. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen elimistö käyttää energian paremmin hyväkseen, joten paino saattaa nousta. Älä myöskään syö sokeria sisältävä makeisia tai pastilleja, jotka aiheuttavat reikiä hampaisiin. Ksylitolipurukumi on hyvä vähäkalorinen syötävä. Yritä valita tupakan sijaan jotain kevyttä pureskeltavaa, mikä pitää nälän loitolla. Sopivia pikkuvälipaloja aterioiden väliin tai iltaan ovat esimerkiksi hedelmät tai juurekset kuten porkkana tai lanttu, vihannekset kuten minitomaatit, pieni sokeriton ja rasvaton jogurtti, jossa on muutama teelusikallinen leseitä, 2 dl sokeritonta mehukeittoa, pari hapankorppua kevytlevitteen ja kasvisten kanssa, tai kuppi teetä ja pieni vähärasvainen keksi.

9 16 Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 17 Nikotiinikorvaushoitovalmisteista Nicorette on maailman ensimmäinen nikotiinikorvaushoitovalmiste. Sen tarina alkaa 1960-luvun loppupuolelta, kun ruotsalaisen sukellusveneen miehistössä olleet tupakoijat kärsivät vieroitusoireista pitkien sukelluksien aikana, kun he eivät voineet tupakoida. Nuuskaa käyttäneillä merimiehillä ei ollut vieroitusoireita. Silloin oivallettiin, että vieroitusoireet johtuivat nikotiinin puutteesta. Näin syntyi ajatus maailman ensimmäisestä nikotiinikorvaushoitovalmisteesta, Nicorette-purukumista. Näin nikotiinikorvaushoitovalmisteet toimivat Nikotiinikorvaushoitovalmisteista vapautuu ja imeytyy elimistöön tarkoin annosteltu määrä nikotiinia, joka auttaa hillitsemään vieroitusoireita. Nikotiinikorvaushoitovalmisteissa on vain puhdasta nikotiinia, ja kaikki noin tupakassa olevaa terveydelle haitallista ainetta jää näin pois. Nikotiinikorvaushoito kuuluu tutkituimpiin lääkehoitoihin. Aiheesta on tehty yli 100 teho- ja turvallisuustutkimusta, jotka osoittavat nikotiinikorvaushoitovalmisteen tuplaavan mahdollisuuden onnistua tupakoinnin lopettamisessa lumehoitoon verrattuna. Onnis tumismahdollisuutta lisää vielä ympäristöstä saatava tuki. Nikotiinikorvaushoitovalmistetta tulee käyttää suositelluilla, riittävillä hoitoannoksilla vähintään kolmen kuukauden ajan. Hoitojakson jälkeen vähennetään annosta asteittain. Mitä useampia savukkeita päivässä on polttanut, sitä suurempia annoksia nikotiinikorvaushoitovalmisteita on tarpeellista käyttää hoidon aikana. Annostukset ovat yksilöllisiä. Apuna annostuksen määrittämisessä voidaan käyttää Fagerstömin nikotiiniriippuvuustestiä.

10 18 Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 19 On tärkeää käyttää nikotiinikorvaushoitovalmisteita tarpeeksi suurina annoksina ja tarpeeksi pitkän aikaa, koska muuten tupakoinnin uudelleen aloittamisen riski on erittäin suuri. Käytäntö on osoittanut, että suurimpia epäonnistumisen syitä ovat liian matalat hoitoannokset ja liian lyhyet hoitojaksot. Tällöin kehon saama nikotiini jää liian alhaiselle tasolle pitääkseen fyysiset vieroitusoireet tehokkaasti loitolla. Voiko nikotiinikorvaushoitoon jäädä riippuvaiseksi? Tupakoijalle on muodostunut nikotiiniriippuvuus jo tupakoidessaan. Kun nikotiinikorvaushoitovalmiste otetaan avuksi tupakoinnin lopettamiseen, ei uutta riippuvuutta silloin synny. Nikotiinikorvaushoidon tarkoitus on vähentää vieroitusoireita ja tupakoinnin uudelleen aloittamisen riskiä sekä vierottaa myös nikotiinista vähentämällä nikotiinin annostusta asteittain hoidon loppuvaiheessa. Jotkut tupakoijista ovat niin nikotiiniriippuvaisia, että jatkavat nikotiinivalmisteiden käyttöä suositeltua pidempään. Nikotiinikorvaushoitovalmisteiden pitkäaikaiskäyttäjät ovat useimmiten kovia tupakoijia, jotka ovat tottuneet suureen määrään nikotiinia. Ilman nikotiinikorvaushoitoa he olisivat jatkaneet tupakointia terveysriskeistä huolimatta, koska heidän tupakoimalla hankkimansa nikotiiniriippuvuus on niin voimakas. Silloin on hyvä tietää, että nikotiinikorvaushoito on aina terveydelle parempi vaihtoehto kuin tupakoinnin jatkaminen. Tupakoija altistaa itsensä tupakoidessaan noin eri kemialliselle aineelle, joista noin 50 on syöpää aiheuttavia. Nikotiinikorvaushoitovalmisteet sisältävät vain puhdasta nikotiinia, jonka ei ole osoitettu aiheuttavan syöpää. (15)

11 20 Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 21 Tupakoijat ovat erilaisia. Toiset polttavat koko päivän, toiset eniten illalla. Toisilla on suurempi, toisilla pienempi nikotiinin tarve. Siksi nikotiinikorvaushoitovalmisteita on saatavana monessa eri muodossa, eri voimakkuuksina ja eri makuisina: Fagerströmin nikotiiniriippuvuustesti Fagerströmin nikotiiniriippuvuustestin avulla voit selvittää, kuinka nikotiiniriippuvainen olet ja mikä valmiste ja annostus olisi sopiva. Purukumi sopii henkilöille, joiden tupakanhimo vaihtelee. Microtab on pieni kielen alle asetettava, huomiotaherättämätön tabletti. Päivälaastari on tarkoitettu niille, joilla on jatkuva nikotiinin tarve ja jotka haluavat nukkua yönsä hyvin. Inhalaattori on henkilöille, jotka tarvitsevat myös käsilleen tekemistä ja kaipaavat tupakointiin liittyviä tapojaan. KYSYMYS VASTAUS PISTEET Kuinka kauan heräämisen jälkeen poltat ensimmäisen savukkeesi? Koetko hankalaksi oleskella paikoissa, joissa tupakointi on kielletty, esim. elokuvateatterissa? 5 min. kuluttua 6 30 min min. Yli tunnin kuluttua Kyllä En Imeskelytabletti on joustavasti annosteltava vaihtoehto, mikäli purukumi ei jostain syystä sovi käyttäjälle. Mistä savukkeesta on vaikein luopua? Aamun ensimmäinen Jokin muu 1 0 Montako savuketta poltat päivässä? 31 tai enemmän Vähemmän kuin Poltatko enemmän aamulla kuin päivän aikana? Kyllä En 1 0 Poltatko vuoteessa kun olet sairas? Kyllä En 1 0 YHTEENSÄ Kun olet laskenut yhteen pisteesi, käytä alla olevaa taulukkoa. Jos tuloksesi on esim. 5 pistettä, katso sen alla olevat ruudut. Lue sen jälkeen taulukon vasemmasta reunasta, mitkä Nicorette-tuotteet sopivat juuri sinun nikotiiniriippuvuuteesi. Tummanvihreät ruudut kertovat sopivat tuotteet, oranssit sisältävät aliannostusriskin. Pisteet: Purukumi, 2 mg Microtab Inhalaattori Laastari Purukumi, 4 mg Microtab, 2 kpl

12 22 Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Lähteet 1. EU:n Tupakka ja suun terveys työryhmä. Tupakka ja suun sairaudet. Katsaus. Suomen Hammaslääkärilehti 2001; n.s. 6 (16): Luettavissa osiossa Suun terveys. 2. Warnakulasuriya S ym.oral health risks of tobacco use and effects of cessation. Katsaus. Int Dent J Feb; 60(1): Lahtinen A & Ainamo A. Miten autan tupakoivaa lopettamaan? Opas suun terveydenhuollon henkilöstölle. Forssa European Commission, Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks (SCENIHR). Health Effects of Smokeless Tobacco Products http- -ec.europa.eu-health-ph_risk-committees-04_scenir-docs-scenir_o_013.pdf.url 5. Balfour D.J. & Fagerström K.O.Pharmacol.Ther Hammaslääketieteelliset ja hampaiden hoitoon liittyvät tekstit: Kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Aira Lahtinen. 7. U.S. Department of Health and Human Services. The Health Benefits of Smoking Cessation. A Report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for Disease Control, Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, DHHS Publication No.(CDC) , page Doherty K, Militello FS, Kinnunen T, et al. Nicotine gum dose and weight gain after smoking cessation. J Consult Clin Psychol 1996; 64: Gross J, Stitzer ML, Maldonado J. Nicotine replacement: effects on post cessation weight gain. J Consult Clin Psychol 1989; 57: Fiore MC, Bailey WC, Cohen SJ, et al. Treating tobacco use and dependence. Clinical practice guideline. Rockville, MD: U.S. Department of Health and Human Services, 2000; Raw M, McNeill A, West R. Smoking cessation guidelines for health professionals. Thorax 1998; 53 (suppl 5): S Rössner S et al. Effekt av nikotin på viktuppgång efter rökstopp. Nikotintuggummi hjälper till att kontrollera viktuppgång efter rökstopp. Abstract presenterat vid Läkaresällskapets Riksstämma U.S. Department of Health and Human Services. Clinical practice guideline. Treating tobacco use and dependence. Public Health Service, June 2000, page U.S. Department of Health and Human Services. The Health Benefits of Smoking Cessation. A Report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for Disease Control, Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, DHHS Publication No.(CDC) , page NICORETTE -nikotiinivalmisteet ovat avuksi tupakoinnin lopettamisen yhteydessä esiintyviin vieroitusoireisiin. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Pidä poissa lasten ulottuvilta. Kun aloitat hoidon, lopeta tupakointi kokonaan. Jos sinulla on krooninen ihosairaus (koskee vain laastaria) tai vakava sydän- tai verisuonitauti, olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärisi kanssa. Alle 18-vuotiaille lääkärin suosituksesta. Markkinoija Johnson & Johnson Consumer Nordic.

13 Terve, raikas suu on tärkeä osa terveyttä ja hyvää oloa. Harjaa siis hampaasi pehmeällä harjalla aamuin illoin ja käytä fluorihammastahnaa. Puhdista hammasvälit päivittäin hammastikulla tai hammasväliharjalla. Sekä reiät että ientulehdukset saavat usein alkunsa juuri hammasväleistä. Suuhygienian voi vielä viimeistellä huuhtomalla suun suuvedellä. Hampaillesi on parasta, kun syöt päivittäin 5 6 ateriaa ja välipalaa, ja annat suusi levätä väliaikoina. Jatkuva napostelu aiheuttaa reikiä hampaisiin. Aterioiden jälkeen ja väliaikoina kannattaa pureskella ksylitolipurukumia. Tupakoimattomuus on yksi tärkeimmistä suun terveyden tukipilareista. OLE YHTEYDESSÄ Olemme tutkineet tupakastavieroitusta 1960-luvulta alkaen ja haluamme olla mukana edistämässä kansanterveyttä. Teemme sen valmistamalla ja kehittämällä nikotiinikorvaushoitovalmisteita, mutta myös tarjoamalla tietoa savuttoman elämän hyvistä puolista. Tästä syystä terveyden- ja sairaanhoitoalan ammattilaiset kuten myös hammashoitoala ovat tärkeimpiä yhteistyökumppaneitamme. Lisätietoa: Hengitysliitto Helin koordinoima valtakunnallinen neuvontapuhelin, Stumppi Johnson & Johnson Consumer Nordic Vaisalantie 2, Espoo, Puhelin: Erweko Painotuote Oy 3000 kpl 08/2010 Johnson & Johnson Consumer Nordic 2010

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi ALLERGIA JA ASTMA SEKÄ TUPAKOINTI 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista ja vahvaa motivoitumista.

Lisätiedot

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia.

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Tänään on oikea päivä Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan tai kuinka paljon olet tupakoinut.

Lisätiedot

E ro o n t u p a ka s t a

E ro o n t u p a ka s t a Eroon tupakasta Yök, röökiä! Eroon tupakasta Sisällysluettelo Valmistaudu huolella 3 Tupakkalakolla terveemmäksi 3 Ilman tupakkaa voit paremmin 4 Mieti etukäteen 4 Ota oppia aikaisemmista yrityksistäsi

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty heidän tuekseen. Opas käsittelee tupakoinnin terveysvaikutuksia, mutta ennen kaikkea siinä pohditaan tupakoinnin lopettamista:

Lisätiedot

TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON.

TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON. TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON. MINÄ LOPETAN -OPASLEHTINEN TUPAKOINNIN LOPETTAMISEEN Kehittäjä ja rahoittaja: Helmikuu 2015 EUSC1505g

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen Tupakoinnin lopettaminen Miksi kannattaa lopettaa? Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa. Tupakoitsijoista lähes 80 prosenttia on yrittänyt lopettaa tupakoinnin jo monesti. Miksi lopettaminen kannattaa?

Lisätiedot

OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE

OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Uloshengityksen sekuntikapasiteetin kehitys Lähde: Peto ym.

Lisätiedot

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat:

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat: 1 TUPAKKATUNTI KOULUILLE (suositus 5-6 luokat) teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja Aloitus Tupakka-aiheen käsittelyssä oppilaita rohkaistaan keskusteluun, ei luennon kuunteluun. Tunti voidaan aloittaa

Lisätiedot

SUUNHOITO-OPAS. yläkouluille. Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen

SUUNHOITO-OPAS. yläkouluille. Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen SUUNHOITO-OPAS yläkouluille Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen Sisällys Esipuhe 6 Lukijalle 7 HAMPAISTO 9 Hammasstatus 13 Hampaan rakenne 15 Hampaan tutkiminen mikroskoopilla 16 Hampaan tutkiminen poikkileikatusta

Lisätiedot

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA Kaikki tietävät, että tupakointi on epäterveellistä. Mutta tiesitkö, että tupakoinnin lopettaminen kannattaa, vaikka olisit tupakoinut jo pitkään ja että lopettaminen

Lisätiedot

Sydämesi hyvinvointi

Sydämesi hyvinvointi Sydämesi hyvinvointi Sydämesi hyvinvointi -esitteen avulla voit perehtyä tekijöihin, jotka vaikuttavat omaan sydänterveyteesi. Uskomme, että sinun kannattaa tutustua näihin eri tekijöihin ja samalla miettiä,

Lisätiedot

Ryhmämuotoisen terveysliikuntamallin työkirja

Ryhmämuotoisen terveysliikuntamallin työkirja Täsmälääke-hanke Elämäniloa terveysliikunnasta Ryhmämuotoisen terveysliikuntamallin työkirja Lahden kaupunki Hyvinvointipalvelut ja Liikuntapalvelut Sari Kristiansen Jani Juuti Täsmälääke-hanke Elämäniloa

Lisätiedot

SYDÄMEN ASIALLA Ohjausmateriaali II Tupakoinnin ja stressin vaikutus sydänterveyteen

SYDÄMEN ASIALLA Ohjausmateriaali II Tupakoinnin ja stressin vaikutus sydänterveyteen Leena Pekonen ja Riikka Väisänen SYDÄMEN ASIALLA Ohjausmateriaali II Tupakoinnin ja stressin vaikutus sydänterveyteen Opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto Marraskuu

Lisätiedot

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ TUPAKOINTI JA NIKOTIINIRIIPPUVUUS: KYLMÄT TOSIASIAT tupakointi aiheuttaa maailmassa yli 5 miljoonaa kuolemaa vuosittain:

Lisätiedot

Meille tulee vauva. Opas vauvan odotukseen ja hoitoon

Meille tulee vauva. Opas vauvan odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauva Opas vauvan odotukseen ja hoitoon Meille tulee vauva 29. laitos THL Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Kuvitus Taru Castren Taitto ja sivunvalmistus Hanna Tennilä, Textop Oy ISBN 978-952-245-256-6

Lisätiedot

Kehitysvammaisen päivittäinen suun terveydenhoito

Kehitysvammaisen päivittäinen suun terveydenhoito Kehitysvammaisen päivittäinen suun terveydenhoito Opas kehitysvammaisten palvelukodin henkilökunnalle Raisa Kinnunen Henna Laitila Opinnäytetyö.. Ammattikorkeakoulututkinto SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

aina itsestä kiinni Raakel Lignell Tiesitkö tämän osteoporoosista? 95-vuotias teräsvaari urheilee maailman huipulla 5 faktaa Rasitusvammoista

aina itsestä kiinni Raakel Lignell Tiesitkö tämän osteoporoosista? 95-vuotias teräsvaari urheilee maailman huipulla 5 faktaa Rasitusvammoista Oma PLUS Apteekkien asiakaslehti 3/2013 16. vuosikerta Tiesitkö tämän osteoporoosista? 95-vuotias teräsvaari urheilee maailman huipulla 5 faktaa Rasitusvammoista Raakel Lignell Muutos on TEEMANA TERVEYS-

Lisätiedot

MIGREENI NAINEN JA SYDÄN LÖYDÄ OSTEOPOROOSI AJOISSA! Painonhallinnan uusimmat keinot Plastiikkakirurgiaa taidolla tarpeeseen Mikä on vulvodynia?

MIGREENI NAINEN JA SYDÄN LÖYDÄ OSTEOPOROOSI AJOISSA! Painonhallinnan uusimmat keinot Plastiikkakirurgiaa taidolla tarpeeseen Mikä on vulvodynia? Naisen maksuton terveysopas, ota mukaasi! Ja tiedät mitä kehossasi tapahtuu! 1/2014 MIGREENI MONEN NAISEN JOKA KUUKAUTINEN VIERAS LÖYDÄ OSTEOPOROOSI AJOISSA! Painonhallinnan uusimmat keinot Plastiikkakirurgiaa

Lisätiedot

Savon Apteekki. Tämän lehden tarjoaa: Lääkärin neuvot vatsan hyvinvointiin. Presidenttiehdokkaat pohtivat lääkehuoltoa Ravintolisät eri ikäkausina

Savon Apteekki. Tämän lehden tarjoaa: Lääkärin neuvot vatsan hyvinvointiin. Presidenttiehdokkaat pohtivat lääkehuoltoa Ravintolisät eri ikäkausina Terveysuutiset 1 2012 Savon Apteekki Lääkärin neuvot vatsan hyvinvointiin Presidenttiehdokkaat pohtivat lääkehuoltoa Ravintolisät eri ikäkausina Tämän lehden tarjoaa: Savon Apteekki Kauppatori 1, 57130

Lisätiedot

PELATAAN ELÄMÄN PELIÄ

PELATAAN ELÄMÄN PELIÄ PELATAAN ELÄMÄN PELIÄ Elämän pelin säännöt Seppo Koskinen Tommi Härkänen Pekka Jousilahti Kari Kuulasmaa Tuija Martelin Ari-Pekka Sihvonen Ninni Vanhalakka Useimmat meistä toivovat elävänsä pitkään ja

Lisätiedot

TOTUUS rasvanpoltosta

TOTUUS rasvanpoltosta KUNTOILU RAVINTO TREENI TRENDIT UUTISET KUNTOILU ELÄ M Ä NTAPANA K&F L i f e S t y l e 1/05 4,90 Helpot& herkulliset AAMIAISET Sporttinen KRISTIINA EROON lomakiloista TOTUUS rasvanpoltosta Kuinka ALKUUN

Lisätiedot

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS

KETOOSIDIEETTI KETOOSIDIEETIN ALOITUS 1 KETOOSIDIEETTI Kiinteän ja rasvattoman unelmavartalon saavuttaminen ei ole ikinä ollut niin helppoa kuin tässä artikkelissa kerrottujen menetelmien käyttöönottamisen jälkeen. Lihakset kasvavat, läskit

Lisätiedot

IRTI SOKERISTA 35 PÄIVÄSSÄ

IRTI SOKERISTA 35 PÄIVÄSSÄ Heidi Kannisto & Varpu Tavi IRTI SOKERISTA 35 PÄIVÄSSÄ Vapaasti luettavissa ja tulostettavissa. Voit myös lainata tekstiä, kunhan mainitset lähteen tai linkität sivustolle www.varputavi.com Heidi Kannisto

Lisätiedot

JÄÄKIEKKOVÄEN HYGIENIAOPAS. Teksti: Susanna Palmi

JÄÄKIEKKOVÄEN HYGIENIAOPAS. Teksti: Susanna Palmi JÄÄKIEKKOVÄEN HYGIENIAOPAS Teksti: Susanna Palmi SISÄLLYS Lukijalle 3 Lapset ja nuoret 4 Henkilökohtainen hygienia sinun juttusi! 4 Suuhygienia tärkeä osa koko terveyttäsi 6 Vaatteet ja varusteet, sekä

Lisätiedot

Yleistyvä. Tyypillinen hauraus-raihnausoireyhtymästä. Ravintovalmisteella voima ja energia takaisin

Yleistyvä. Tyypillinen hauraus-raihnausoireyhtymästä. Ravintovalmisteella voima ja energia takaisin Yleistyvä hauraus-raihnaus -oireyhtymä Hauraus-raihnausoireyhtymä yleistyy vanhenevan väestön lisääntymisen myötä. Se saattaa vaivata omaakin iäkästä läheistäsi. teksti: kaija törmä H auraus-raihnausoireyhtymästä

Lisätiedot

15 v. Kirsi Pietiläinen. Mikä ihmeen HYPOGLYKEMIA? UUSIA LÄÄKKEITÄ diabeteksen hoitoon. Älä lihota LEMMIKKIÄSI

15 v. Kirsi Pietiläinen. Mikä ihmeen HYPOGLYKEMIA? UUSIA LÄÄKKEITÄ diabeteksen hoitoon. Älä lihota LEMMIKKIÄSI Tiesitkö, että normaalipainoinenkin voi olla vyötärölihava? Lue 9 väitettä metabolisesta oireyhtymästä. Puoli kiloa kasviksia ja tunti liikuntaa päivässä. Siinä parhaimmat ohjeet tyypin 2 diabeteksen torjuntaan.

Lisätiedot

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio

Johdanto. 1. Syöpäshokki. Tunnereaktio Johdanto Läheisen hoitaminen voi olla eräs kaikkein stressaavimmista ja rasittavimmista kokemuksista. Samalla se voi kuitenkin olla erittäin antoisaa molemmille osapuolille. Vaikka omaishoitosuhde vetoaa

Lisätiedot

väitteitä ja faktaa Nuuska ja sähkösavuke Suomen ASH ry

väitteitä ja faktaa Nuuska ja sähkösavuke Suomen ASH ry väitteitä ja faktaa Nuuska ja sähkösavuke Suomen ASH ry Tietoa nuuskasta ja sähkösavukkeista Nuuska ja sähkösavukkeet ovat löytäneet tiensä tupakkatuotteita käyttävien ihmisten arkeen. Monet uskovat niiden

Lisätiedot

FortiCare. Ravitsemusopas syöpää sairastaville

FortiCare. Ravitsemusopas syöpää sairastaville FortiCare Ravitsemusopas syöpää sairastaville Sisältö Miksi ravitsemus on niin tärkeää? 3 Miten syöpä vaikuttaa ravitsemukseen? 3 Syö usein 4 Mitä hyvä ruokavalio sisältää? 4 Apua täydennysravintovalmisteista

Lisätiedot