TUPAKKA. Terveystieto. Anne Partala

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TUPAKKA. Terveystieto. Anne Partala"

Transkriptio

1 TUPAKKA Terveystieto Anne Partala

2 Miksi tupakoidaan? Mikä saa aloittamaan tupakoinnin? Aloittaminen ei yleensä ole harkittua vaan tupakointiin ajaudutaan satunnaisten kokeilujen kautta. Tupakkaan syntyykin usein aluksi sosiaalinen riippuvuus. Suurin osa (90%) aloittaa tupakoimisen jo alle 20-vuotiaana. Tutkimusten mukaan tupakoinnin aloittamiseen vaikuttavat kaikista eniten kavereiden tupakointi ja vanhempien antama esimerkki. Tupakoinnin salliva ilmapiiri on suurimpia syitä tupakoinnin aloittamiseen.

3 Miksi tupakoidaan? Mikä saa jatkamaan tupakointia? Usein vähitellen ja huomaamatta tupakoinnin määrä vähitellen kasvaa, jolloin tavasta on enää vaikea päästä eroon. Tupakkaan syntyy psyykkisen riippuvuuden lisäksi fyysinen riippuvuus ja lopettaminen ei ole enää helppoa. Säännöllisesti tupakoivalla tupakointi elvyttää monia toimintoja: stressinsieto nousee, keskittymiskyky paranee, olo tuntuu virkeämmältä, jännittyneisyys vähenee jne. Tupakoivan tupakoimattomuus taas aiheuttaa stressioireita, mikä vain voimistaa riippuvuus kierrettä. Tupakoitsija usein vähättelee tupakan epäterveellisyyttä. Haitat ei tule heti näkyviin, mutta välittömän vaikutuksen taas kokee heti.

4 Tupakan sisältämät myrkyt Mitä myrkkyjä tupakka sisältää ja miten nämä vaikuttavat elimistöön? Tupakansavussa on noin 4000 erilaista ainetta, joista 50 on syöpää synnyttäviä. Nämä myrkyt leviävät koko elimistöön. Tupakan sisältämiä myrkkyjä ovat mm. asetoni, elohopea, häkä, metanoli, ammoniakki, terva, radioaktiivinen polonium-210, nikkeli, nikotiini ja syanidi. Tupakan myrkkyjen välittömät vaikutukset elimistöön ovat mm. Pintaverenkierron huononeminen, pulssin nopeutuminen, sydämen rasitus, suun, keuhkojen, nielun ja korvan tulehdukset, hampaiden ja ikenien kunnon heikkeneminen, päänsärky, väsymys, fyysisen suorituskyvyn lasku, hämäränäön heikkeneminen ja toistuvat hengityselinsairaudet.

5 Tupakoinnin haittavaikutukset Mitä haittavaikutuksia tupakoinnilla on? Tupakan myrkkyjen pitkän aikavälin vaikutukset ovat mm. Vaara sairastua: keuhkosyöpään, suuontelosyöpään, nielusyöpään, kurkunpääsyöpään, ruokatorvensyöpään, mahalaukun syöpään, haimasyöpään, virtsarakon syöpään, munuaissyöpään, kohdunkaulansyöpään, leukemiaan, keuhkojen pitkäaikaisiin sairauksiin, verenkiertoelimistön sairauksiin, verenpainetautiin, sydänveritulppaan ja aivohalvaukseen. Riskin lisääntyminen: suu- ja hengitystietulehduksissa, katkokävelyoireessa, impotenssissa, selkärangan rappeutumisessa, osteoporoosissa ja virtsanpidätyskyvyn heikkenemisessä.

6 Tupakoinnin haittavaikutukset Mitä haittavaikutuksia tupakoinnilla on erityisesti...? Nuorelle Käy sivustolla ja lue miten tupakointi vaikuttaa ihoon, elimistöön ja hedelmällisyyteen. Jos tupakoit, tee samalla profiler-testi sekä nikotiiniriippuvuus-testi.

7 Tupakoinnin haittavaikutukset Mitä haittavaikutuksia tupakoinnilla on erityisesti..? Naiselle Tupakoivalla ehkäisypillereiden käyttäjällä on 10-kertainen riski kuolla sydäninfarktiin tai aivohalvaukseen kuin tupakoimattomalla. Nikotiini ja ehkäisypillereiden hormonit kasvattavat veritulppariskiä. Tupakka vähentää kohdussa kiertävän veren määrää kuukautiskivut voivat pahentua ja keskenmenojen riski kasvaa. Alkuraskauden aikana 20 savuketta päivässä polttavan keskenmenoriski on jopa 70%. Tupakointi vaikeuttaa sikiön elämää, mm. hapensaantia.

8 Tupakoinnin haittavaikutukset Mitä haittavaikutuksia tupakoinnilla on erityisesti..? Miehelle Nikotiini vaikuttaa koko elimistön, mm. sukupuolielinten verenkierron heikkenemiseen. Tupakointi voi pitkällä aikavälillä johtaa impotenssiin. Tupakan haitalliset aineet vaikuttavat siittiöiden tuotantoon siittiöiden määrä ja liikkuvuus vähenee ja niiden rakenne heikkenee. Tupakointi voi hankaloittaa lasten saantia.

9 Tupakoinnin lopettaminen Miten tupakoinnin voi lopettaa? Jokainen onnistuu tupakoinnin lopettamisessa eri tavoin. Suurin osa lopettaneista on päässyt eroon tupakasta omin ponnisteluin. Toisille lopettaminen on helpompaa, jotkut joutuvat tekemään kovemmin töitä. Toiset käyttävät lopettamisen alkuvaiheessa apuna korvaushoitoja, mm. nikotiinipurukumeja, -laastareita tai -suihkeita. Näistä tulee aina keskustella ensin lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa. Korvaushoito helpottaa lopettamista, joten jossain vaiheessa korvaushoitokin tulee lopettaa.

10 Tupakoinnin lopettaminen Miten tupakoinnin voi lopettaa? Tupakan lopettamiseen voi motivoida itseään kertaamalla tupakan lopettamisen tuomia hyötyjä. Fyysinen kunto sekä haju- ja makuaisti kohenevat. Ihon kunto normalisoituu ajan mittaan. Sydänveritulpan vaara vähenee. Verisuonet jäävät tupakointia edeltävää aikaa ahtaammiksi, mutta vuosien tupakoimattomuus parantaa niitä osittain. Keuhko- ja munuaissyövän vaara pienenee. Tupakoinnin aiheuttama keuhkojen toimintakyvyn huononeminen pysähtyy.

11 Tupakoinnin lopettaminen Mitä vaiheita lopettamisprosessi sisältää? Tupakoinnin lopettaminen voidaan hahmottaa eräänlaisena polkuna, joka on kuljettava vaihe vaiheelta. Harkintavaihe: Ajatus lopettamisesta syntyy ja lopettamisen edut ja haitat on punnittu. Valmistautumisvaihe: Siirrytään kohti toimintaa, asetetaan lopettamispäivä, kerrotaan asiasta muille, muutetaan ympäristö päätöstä tukevaksi ja mietitään omat palkitsemiskeinot. Toimintavaihe: Lopettamispäätös on astunut voimaan, muutetaan rutiineja siten, että lopettaminen onnistuu, kohdataan ja voitetaan tupakanhimo, sinnitellään yli vieroitusoireiden, muistutetaan itseä lopettamiseen johtaneista syistä ja omista palkinnoista. Repsahdusvaihe: Opitaan tästä tilanteesta, pohditaan mikä toimintavaiheessa onnistui ja mikä ei, palataan takaisin tältä sivupolulta taas oikealle polulle.

12 Tupakoinnin lopettamisen jälkeen Mitä elimistössä tapahtuu ensimmäisten minuuttien, tuntien ja päivien aikana tupakoinnin lopettamisen jälkeen? 20 minuuttia lopettamisesta Verenpaine ja sydämensyke normalisoituvat 8 tuntia lopettamisesta Veren nikotiinimäärä ja häkäpitoisuus vähenevät Veren happipitoisuus paranee 24 tuntia lopettamisesta Häkä häviää elimistöstä Keuhkot alkavat puhdistua ylimääräisestä limasta ja jätteistä 48 tuntia lopettamisesta Nikotiini on poistunut elimistöstä Haju- ja makuaisti ovat huomattavasti parantuneet 72 tuntia lopettamisesta Hengittäminen muuttuu helpommaksi Keuhkoputkien supistustila lakkaa ja energisyys lisääntyy

13 Tupakoinnin lopettamisen jälkeen Mitä elimistössä tapahtuu kuluvien viikkojen, kuukausien ja vuosien aikana tupakoinnin lopettamisen jälkeen? 2-12 viikkoa lopettamisesta Elimistön verenkierto paranee käveleminen ja juokseminen on helpompaa. 3-9 kk lopettamisesta Yskä, vinkuva hengitys ja hengitysvaikeudet vähenevät. 5 vuotta lopettamisesta Sydänkohtauksen vaara vähenee. 10 vuotta lopettamisesta Keuhkosyövän riski vähenee. Sydänkohtauksen riski on samalla tasolla kuin henkilöllä, joka ei ole koskaan tupakoinnut.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen Tupakoinnin lopettaminen Miksi kannattaa lopettaa? Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa. Tupakoitsijoista lähes 80 prosenttia on yrittänyt lopettaa tupakoinnin jo monesti. Miksi lopettaminen kannattaa?

Lisätiedot

MANUAALI DVD. Tupakka. DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville

MANUAALI DVD. Tupakka. DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville MANUAALI Tupakka DVD DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville SISÄLLYSLUETTELO 1.) MISTÄ ON KYSE? Johdanto Mikä on Ainemaatio-kilpailu? Preventiimi 2.) DVD:N TARKOITUS Miksi DVD on tehty?

Lisätiedot

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky.

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky. Tupakatta terveenä! 2 Lopettaminen kannattaa aina! Tupakkatuotteet lyhentävät käyttäjänsä elinikää keskimäärin 8 10 vuotta. Ilman tupakkaa on terveempi ja sairastumisriski pienenee. Elämänlaatu paranee

Lisätiedot

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys Hengitysliitto Heli ry:n opas Tupakka ja terveys Tupakan historiaa 2 Tupakointi juontaa juurensa intiaanikulttuurista noin parin vuosituhannen takaa. Tupakkaa poltettiin aluksi symbolisena välineenä heimoyhteyden,

Lisätiedot

E ro o n t u p a ka s t a

E ro o n t u p a ka s t a Eroon tupakasta Yök, röökiä! Eroon tupakasta Sisällysluettelo Valmistaudu huolella 3 Tupakkalakolla terveemmäksi 3 Ilman tupakkaa voit paremmin 4 Mieti etukäteen 4 Ota oppia aikaisemmista yrityksistäsi

Lisätiedot

Näin nujerrat tupakan.

Näin nujerrat tupakan. Näin nujerrat tupakan. 1 Opas onnistuneeseen lopettamiseen. 2 3 Nicorette tuplaa mahdollisuutesi onnistua. Onneksi olkoon, olet lopettamassa tupakointia. Se on yksi elämäsi parhaista päätöksistä! Varaudu

Lisätiedot

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys Hengitysliitto Heli ry:n opas Tupakka ja terveys Tupakan historiaa 2 Tupakointi juontaa juurensa intiaanikulttuurista noin parin vuosituhannen takaa. Tupakkaa poltettiin aluksi symbolisena välineenä heimoyhteyden,

Lisätiedot

FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja. Tupakoinnin historiaa. Tupakan aineosat

FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja. Tupakoinnin historiaa. Tupakan aineosat 1 FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja Tupakoinnin historiaa Tupakkakasvi (Virginian tupakka) on parimetrinen lehtevä pensas, jonka lehdissä on nikotiinia. Kasville itselleen se on

Lisätiedot

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia.

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Tänään on oikea päivä Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan tai kuinka paljon olet tupakoinut.

Lisätiedot

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat:

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat: 1 TUPAKKATUNTI KOULUILLE (suositus 5-6 luokat) teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja Aloitus Tupakka-aiheen käsittelyssä oppilaita rohkaistaan keskusteluun, ei luennon kuunteluun. Tunti voidaan aloittaa

Lisätiedot

TUPAKKATUOTTEET JA TERVEYSRISKIT. Nurmes 30.1.2013 ja Joensuu 6.2.2013

TUPAKKATUOTTEET JA TERVEYSRISKIT. Nurmes 30.1.2013 ja Joensuu 6.2.2013 TUPAKKATUOTTEET JA TERVEYSRISKIT Nurmes 30.1.2013 ja Joensuu 6.2.2013 Sirpa Moilanen, hankevastaava, terveyden edistämisen suunnittelija Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus 1 Sisältö 1. Yleistä tilastojen

Lisätiedot

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ TUPAKOINTI JA NIKOTIINIRIIPPUVUUS: KYLMÄT TOSIASIAT tupakointi aiheuttaa maailmassa yli 5 miljoonaa kuolemaa vuosittain:

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty heidän tuekseen. Opas käsittelee tupakoinnin terveysvaikutuksia, mutta ennen kaikkea siinä pohditaan tupakoinnin lopettamista:

Lisätiedot

TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMI

TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMI TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMI TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMINEN Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja TYKS, keuhkopoliklinikka KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS: Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot Tupakan

Lisätiedot

Koulun ja kodin yhteistyö

Koulun ja kodin yhteistyö Koulun ja kodin yhteistyö Tupakka esille vanhempainilloissa Yläkouluikä on tupakoinnin aloittamisen kannalta kriittistä aikaa. Tupakointia kokeillaan ja säännöllinen tupakointi alkaa yleensä yläkouluiässä.

Lisätiedot

Kirjallisuuskatsaus Lääkinnälliset keinot ja motivoiva haastattelu tupakoinnin lopettamisen tukena

Kirjallisuuskatsaus Lääkinnälliset keinot ja motivoiva haastattelu tupakoinnin lopettamisen tukena Kirjallisuuskatsaus Lääkinnälliset keinot ja motivoiva haastattelu tupakoinnin lopettamisen tukena Mäenpää, Milla Pekkala, Tiia 2015 Laurea Lohja Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Lohja Kirjallisuuskatsaus

Lisätiedot

Vanhempien parhaaksi lapsen parhaaksi

Vanhempien parhaaksi lapsen parhaaksi Vanhempien parhaaksi lapsen parhaaksi Terveydenhoitaja tupakoinnista vieroittumisen tukena äitiys- ja lastenneuvolassa Kati Eskelinen Hanna Lehrbäck Opinnäytetyö, kevät 2006 Diakonia-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

NUUSKAN terveysriskit

NUUSKAN terveysriskit NUUSKAN terveysriskit Terveyden edistämisen keskus ry:n arvioima. Julkaisija:Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Töölönkatu 37 A 00260 Helsinki Tilaukset: julkaisutilaukset@yths.fi Kirjoittanut: Susanna

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009 Irti tupakasta 21 Suomen Apteekkariliitto 2009 2 Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina Tupakoinnin lopettaminen alkaa päätöksestä. Mitä paremmin tunnet omat tupakointitapasi ja -tarpeesi ja mitä enemmän

Lisätiedot

Tupakka ja tapariippuvuus

Tupakka ja tapariippuvuus Tupakka ja tapariippuvuus Tupakointi aiheuttaa fyysisen riippuvuuden lisäksi myös psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta. Tupakointia pidetään tapariippuvuutena. Tupakan erilaiset vaikutukset toimivat

Lisätiedot

Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja työvälineet lopettamisen tukeen. Patrick Sandström Keuhkoterveysjärjestö Filha ry Kajaani 11.5.

Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja työvälineet lopettamisen tukeen. Patrick Sandström Keuhkoterveysjärjestö Filha ry Kajaani 11.5. Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja työvälineet lopettamisen tukeen Patrick Sandström Keuhkoterveysjärjestö Filha ry Kajaani 11.5.2015 Suomalaisten tupakointi 1950-2013 (15-64v) 80 70 60 50 40 30 20 10

Lisätiedot

äidin Kaikki savuttoman vauvat tahtovat

äidin Kaikki savuttoman vauvat tahtovat Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin Tämä on opaskirja sinulle, joka taistelet päästäksesi irti tupakasta, koska suunnittelet raskautta tai olet jo raskaana. 2 Jokainen äiti haluaa lapselleen luonnollisesti

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista

Lisätiedot

SAVUNA ILMAAN JA MÄLLINÄ HUULEEN

SAVUNA ILMAAN JA MÄLLINÄ HUULEEN SAVUNA ILMAAN JA MÄLLINÄ HUULEEN Mitä jäbä duunaa? Nuoret ja päihteet seminaari 4.11.2014 Sirpa Moilanen, hankevastaava, terveyden edistämisen suunnittelija Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus Väestöterveyttä

Lisätiedot

Johdanto. Eroon tupakasta -ohjelman lopettamisopas

Johdanto. Eroon tupakasta -ohjelman lopettamisopas LOPETTAMIS- OPAS Eroon tupakasta -ohjelman lopettamisopas Johdanto 2 Miksi lopettaminen on niin vaikeaa? 3 Fyysinen riippuvuus Käyttäytymiseen liittyvä riippuvuus Oireet Olet melkein tavoitteessasi Viisi

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi ALLERGIA JA ASTMA SEKÄ TUPAKOINTI 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista ja vahvaa motivoitumista.

Lisätiedot

nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet Tyyppi D: Olet lopettanut tupakoinnin lähiaikoina.

nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet Tyyppi D: Olet lopettanut tupakoinnin lähiaikoina. Tupakka-koukussako? Testaa, minkälainen tupakoitsija olet Tyyppi A: Et harkitse lopettamista, se on sinulle suuri nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet kenties yrittänyt t kerran

Lisätiedot

Sydämesi hyvinvointi

Sydämesi hyvinvointi 1 Sydämesi hyvinvointi Sisällys Sydämesi hyvinvointi... 3 Kolesteroli... 4 Verenpaine... 6 Diabetes... 8 Ruokavalio... 10 Painonhallinta... 12 Liikunta... 14 Stressi... 16 Tupakointi... 18 Kun suunnittelet

Lisätiedot

Tukioppilaan koulutusaineisto päihdetunteja varten

Tukioppilaan koulutusaineisto päihdetunteja varten Selvästi hauskinta Tukioppilaan koulutusaineisto päihdetunteja varten Liitteet Liite 1. Tutkimustuloksia tiivistetysti................................42 Liite 2. Miten päihteet vaikuttavat ihmiseen? taustatietoa

Lisätiedot