Näin nujerrat tupakan.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Näin nujerrat tupakan."

Transkriptio

1 Näin nujerrat tupakan. 1 Opas onnistuneeseen lopettamiseen.

2 2 3 Nicorette tuplaa mahdollisuutesi onnistua. Onneksi olkoon, olet lopettamassa tupakointia. Se on yksi elämäsi parhaista päätöksistä! Varaudu siihen, että lopullinen irtipääsy voi viedä aikaa. Keskity aluksi nujertamaan vain seuraava tupakka. Tunnet onnistumisen iloa ja jaksat jatkaa. Joiltakin lopettaminen käy pelkällä tahdonvoimalla. Monet käyttävät kuitenkin apunaan nikotiinikorvaushoitovalmisteita, jotka pitävät vieroitusoireet ja tupakanhimon kurissa. Tutkimukset osoittavat, että nikotiinikorvaushoitovalmisteiden käyttö kaksinkertaistaa todennäköisyyden onnistua tupakoinnin lopettamisessa. Suomen suosituin nikotiinikorvaushoitovalmiste on Nicorette. 1 Tästä oppaasta saat yksityiskohtaista tietoa eri Nicorette-valmisteista. Voit testata nikotiiniriippuvuutesi ja saat tietää, mikä Nicorette-valmiste sopii sinulle parhaiten. Saat myös tietää, mitä hyvää elimistössäsi alkaa tapahtua heti lopettamisen jälkeen. Ja näet, paljonko säästät selvää rahaa lopettamalla. Testaa, millainen tupakoija olet. Fagerströmin testin avulla voit määritellä oman nikotiiniriippuvuutesi. Testin tulos kertoo myös, mikä Nicorette-valmistemuoto sopii sinulle parhaiten. Fagerströmin testissä on kuusi kysymystä, joista kahden tärkeimmän avulla voit määrittää nikotiiniriippuvuutesi nopeasti. 1. Lähde: NeomedIT, YTD arvo, 12/2008

3 4 5 Fagerströmin testi Vastaukset/pistemäärät < 2 pistettä: Kysymykset Kuinka pian (minuuteissa) herättyäsi poltat ensimmäisen savukkeesi? alle 6 min. 3 p min. 2 p min. 1 p. yli 60 min. 0 p. Purukumi 2 mg Maustamaton, Freshmint Fruitmint, Spicemint Microtab Inhalaattori Kuinka monta savuketta poltat päivittäin? Purukumi 4 mg Maustamaton, Freshmint Fruitmint, Spicemint < 3 pistettä: Microtab (tarvittaessa 2 tabl.) 10 tai alle 0 p p p. yli 30 3 p. Laastari Käypä hoito -suositus (12/2006)

4 6 7 Usein kysyttyä: Nikotiinin imeytyminen verenkiertoon 1. Mitä nikotiinikorvaushoito on? Nikotiinikorvaushoidon tarkoituksena on nikotiinia sisältävien valmisteiden avulla pitää veren nikotiinipitoisuus sellaisella tasolla, että tupakoinnin lopettamiseen liittyvät vieroitusoireet ja tupakanhimo helpottuvat. Tutkimusten mukaan nikotiinikorvaushoito kaksinkertaistaa lopettamisen onnistumismahdollisuuden pelkkään tahdonvoimaan verrattuna (yli 50 kontrolloitua tutkimusta). 2. Eikö nikotiini ole vaarallista? Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, mutta se ei aiheuta syöpää tai kroonisia hengityselinsairauksia kuten tupakan sisältämä häkä, terva ja noin neljä tuhatta muuta haitallista ainetta. Huom! Nikotiini korvaushoitovalmisteet sisältävät ainoastaan nikotiinia. 3. Miksi nikotiinikorvaushoitovalmisteet sisältävät enemmän nikotiinia kuin tupakka? Nikotiinikorvaushoitovalmisteiden nikotiinipitoisuuksien on oltava suuremmat kuin tupakassa, jotta elimistöön saataisiin riittävä määrä nikotiinia pitämään vieroitusoireet poissa. Niistä kuitenkin imeytyy nikotiinia verenkiertoon huomattavasti vähemmän kuin tupakasta. Viite: Balfour D.J. ja Fagerström K.O.; Pharmacol Ther 1996, 72: Tekevätkö nikotiinikorvaushoitovalmisteet tupakkalakon helpommaksi? Käytin laastaria kolme päivää ja luovuin siitä, sillä savukkeita teki kuitenkin koko ajan mieli. Käytännön kokemusten mukaan yleisin epäonnistumisen syy on liian pienet annostukset tai liian lyhyt käyttöaika. Oikein käytettyinä nikotiinikorvaushoitovalmisteet ovat tehokas tapa lopettaa tupakointi.

5 8 9 Säästät selvää rahaa. 5. Mistä voin tietää, pitäisikö minun valita purukumi, laastari, Microtab tai Inhalaattori? Tee tässä oppaassa oleva Fagerströmin pikatesti, joka helpottaa oikean valmistemuodon valinnassa. 6. Voinko vaihtaa tuotetta kesken vieroitushoitoni esim. Purukumista laastariin, jos kyllästyn purukumin jauhamiseen? Kyllä, siihen ei ole mitään estettä. 7. Miksi Nicorette-tuotteet ovat niin kalliita? Suositeltu päivän hoitoannos nikotiinikorvaushoitovalmisteita maksaa yleensä vähemmän kuin aski tupakkaa. Pitää myös muistaa, että nikotiinikorvaushoitovalmisteista aiheutuvat kustannukset ovat tilapäisluonteisia. Jos tupakasta pääsee niiden avulla eroon, on säästö tämän jälkeen askin päivässä polttaneille lähes 1460 euroa vuodessa (kts. seuraavalla sivulla oleva laskelma). Tupakasta irtipääsemisen hyöty oman terveyden kannalta on rahassa mittaamaton. Laske, kuinka paljon tupakointi sinulle maksaa. 1 aski tupakkaa maksaa = Poltan päivittäin kpl tupakkaa = Tupakointiini kuluu vuodessa (x365) = Laske, kuinka paljon tupakoinnin lopettaminen Nicoretten avulla maksaa. Suositeltu hoitojakso on 3 kk. Käytän päivittäin kpl Nicorette-purukumia á = Käytän Nicorette-laastaria (1 laastari/pvä) = Käytän päivittäin kpl Microtab-tablettia á = Käytän päivittäin kpl Inhalaattorin nikotiinikapselia á = Tupakoinnin lopettaminen Nicoretten avulla maksaa minulle kolmessa kuukaudessa (x 90) = Huom! Nicoretten käyttö suositelluilla hoitoannoksilla yhden päivän aikana tulee yleensä aina halvemmaksi kuin aski tupakkaa päivässä. Kun olet Nicoretten avulla onnistunut lopettamaan, kaikki tupakkaan aiemmin mennyt raha on sinulle selvää säästöä!

6 Tupakanpolton lopettamisen jälkeen paino nousee herkästi. Nouseeko paino yhtä paljon nikotiinikorvaushoidon aikana? Paino saattaa nousta, jos korvaat tupakoimisen myös välipalojen syömisellä. Painon nousua voit välttää myös tarkkailemalla syömistäsi ja liikkumalla enemmän. Sitä paitsi asiantuntijoidenkin mukaan kohtalainen painonnousu on huomattavasti pienempi terveydellinen riski kuin tupakoinnin jatkaminen. Elimistösi voi paremmin. 1 päivä 1 viikko lopettamisesta: Verenpaine ja sydämen syke normalisoituvat. Veren happipitoisuus palautuu normaaliksi. Häkä häviää elimistöstä. Keuhkot alkavat puhdistua limasta ja muista tupakoinnin aiheuttamista jätteistä. Haju- ja makuaisti paranevat huomattavasti. Hengittäminen tulee helpommaksi. Keuhkoputkien supistustila lakkaa ja energisyys lisääntyy viikkoa lopettamisesta: Elimistön verenkierto paranee, jolloin käveleminen ja juokseminen on helpompaa. 3 9 kuukautta lopettamisesta: Yskä, vinkuva hengitys ja hengitysvaikeudet vähenevät, kun keuhkojen toiminta lisääntyy 10 prosentilla. 10 vuotta lopettamisesta: Keuhkosyövän riski vähenee puoleen verrattuna tupakoijaan. Sydänkohtauksen riski on samalla tasolla kuin ei olisi lainkaan tupakoinut. Lähde: Health Education Authority. Steer Clear. For friendly help and advice on stopping smoking. Esite 1996.

7 12 13 Valitse hammasystävällinen Nicorette-purukumi makusi mukaan. Kaksi erilaista purukumia: Päällystetty pehmeä Freshmint, Fruitmint ja Spicemint, päällystämätön jähmeämpi Maustamaton. Vahvuudet: 2 mg ja 4 mg Makuvaihtoehdot: Maustamaton makeutettu sorbitolilla. Freshmint, Fruitmint ja Spicemint makeutettu xylitolilla Pakkauskoot: 2 mg ja 4 mg: 30, 105 ja 210 kpl Annostus: 8 12 palaa päivässä tai tarpeen mukaan vähintään 3 kuukautta. Sen jälkeen voit alkaa vähentää määrää. Kun tarvitset enää vain noin 1 2 palaa päivässä, voit luopua purukumista kokonaan. Valitse nikotiinipurukumin vahvuus nikotiiniriippuvuutesi mukaan, eli tee ensin Fagerströmin testi. Miten Nicorette-purukumia pureskellaan? Oikea pureskelutekniikka on tärkeää. Pureskele hitaasti ja pidä välillä taukoja, jolloin purukumi voi levätä poskessa. Nicorettepurukumi alkaa vaikuttaa jo viiden minuutin kuluessa. Pureskele hitaasti. Kun maku muuttuu voimakkaaksi, anna purukumin levätä poskessa minuutin, kaksi. Kun voimakas maku häviää, jatka pureskelua Kun pureskelet Nicorette-nikotiinipurukumia, nikotiinia vapautuu hitaasti, ja se imeytyy suusta verenkiertoon.

8 14 15 Pieni tabletti piiloon kielen alle huomaamaton apu tupakoinnin lopettamiseen Vahvuus: 2 mg Pakkauskoot: 20 tabletin pakkaus 90 tabletin pakkaus Makuvaihtoehdot: Maustamaton Microtab ja uusi Microtab Lemon Annostus: Yksi tabletti 1 2 tunnin välein tai tarpeen mukaan. Vuorokauden enimmäisannos on 30 tablettia. Miten Microtabia käytetään? Aseta tabletti kielen alle ja anna sen liueta hitaasti, jolloin siinä oleva nikotiini vapautuu ja imeytyy suun limakalvojen kautta elimistöön. Se liukenee kokonaan noin puolessa tunnissa. Jos tabletin nielaisee tai pureskelee, sen teho heikkenee. Miten paljon? Miten usein? Kuinka kauan? Ota aluksi yksi tabletti 1 2 tunnin välein. Useimmille 8 12 tablettia vuorokaudessa on riittävä. Jos olet erittäin riippuvainen tupakasta tai tupakoinnin lopettaminen ei ole onnistunut ottaessasi tabletin kerran tunnissa, suurenna annosta kahteen tablettiin/tunti. Vuorokauden enimmäisannos on 30 tablettia. Huom! Ensimmäisinä käyttöpäivinä suu ja nielu voivat tuntua ärtyneiltä. Tuntemukseen tottuu parissa päivässä.

9 16 17 Käytä Nicorette-laastaria, kun haluat pitää asian omana tietonasi. Vahvuudet: 15 mg, 10 mg, 5 mg Pakkauskoot: Vaihe 1: 15 mg/16 h: 7 kpl ja 14 kpl Vaihe 2: 10 mg/16 h: 7 kpl Vaihe 3: 5 mg/16 h: 7 kpl Nikotiinilaastari on huomaamaton tapa ehkäistä nikotiinivieroitusoireita. Nikotiini imeytyy ihon kautta tasaisesti koko ihollaoloajan. Yhden laastarin vaikutusaika on 16 tuntia eli koko valveilla oloaika. Käyttäessäsi laastaria voit käydä normaalisti kylvyssä tai suihkussa. Mikä vahvuus on sopiva? Vaihe 1: 15 mg/16 h Vaihe 2: 10 mg/16 h Vaihe 3: 5 mg/16 h 8 viikkoa 2 viikkoa 2 viikkoa Aloita hoito käyttämällä eniten nikotiinia sisältävää 15 mg:n laastaria 8 viikon ajan. Pane laastari aamulla iholle kohtaan, jossa ei ole karvoitusta, esim. olkavarteen tai lanteelle. Poista laastari illalla nukkumaan mennessäsi. Voit vaihdella laastarin kiinnityspaikkaa välttääksesi mahdollista ihoärsytystä. Laastarista saat tarvittavan nikotiiniannoksen noin 16 tunniksi eli juuri siksi ajaksi kun olet valveilla on turha totuttaa elimistöä nikotiiniin nukkuessa. Vieroitus 15 mg:n laastarilla kestää n. 8 viikkoa, jonka jälkeen voit vähitellen pienentää kehosi saamaa nikotiini annosta vaihtamalla keskivahvaan 10 mg:n laastariin. Käytä tätä laastarivahvuutta 2 viikkoa. Viimeiseksi voit siirtyä miedoimpaan 5 mg:n laastariin 2 viikoksi, minkä jälkeen voit luopua laastarista kokonaan.

10 18 19 Nicorette Inhalaattori, kun tarvitset käsille tekemistä. Vahvuus: 10 mg/inhalaatiokapseli Pakkaukset: 18 nikotiinikapselia + suukappale 42 nikotiinikapselia + suukappale Annostus: 4 12 kapselia päivässä tai tarpeen mukaan Nicorette Inhalaattorin yksi kapseli sisältää 10 mg nikotiinia. Miten Nicorette Inhalaattoria käytetään? Nicorette Inhalaattorin muovisen suukappaleen sisään asetetaan nikotiinikapseli. Kun suukappale suljetaan, kapseli lävistyy. Kun vedät ilmaa suukappaleen läpi, kapselissa oleva nikotiini höyrystyy ja imeytyy suun limakalvoilta. Näin saat elimistöösi tarvittavan määrän nikotiinia. Paras teho saavutetaan, kun käyttäjä onnistuu kehittämään itselleen parhaiten sopivan imemistekniikan. Yksi kapseli kestää noin 20 minuuttia yhtäjaksoisesti imettynä. Mikäli et ime yhtäjaksoisesti, nikotiinia riittää pidempään. Ei savua Ei häkää Ei tervaa Imuke Nikotiini Nikotiinikapseli Imuke

11 20 Tuplaa mahdollisuutesi onnistua. NICORETTE -nikotiinivalmisteet ovat avuksi tupakoinnin lopet tamisen yhteydessä esiintyviin vieroitusoireisiin. Tutustu huolellisesti pakkauksen käyttöohjeeseen. Pidä poissa lasten ulottuvilta. Kun aloitat hoidon, lopeta tupakointi kokonaan. Jos sinulla on krooninen ihosairaus (koskee vain laastaria) tai vakava sydän- tai verisuonitauti, olet raskaana tai imetät, keskustele hoidosta lääkärisi kanssa. Alle18-vuotiaille lääkärin suosituk sesta. Markkinoija Johnson & Johnson Consumer Nordic. & Johnson & Johnson Consumer Nordic Puh , Vaisalantie 2, Espoo Erweko 5000 kpl 05/2009 Johnson & Johnson Consumer Nordic 2009

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi ALLERGIA JA ASTMA SEKÄ TUPAKOINTI 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista ja vahvaa motivoitumista.

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä

Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 3 Tupakointi näkyy ensimmäiseksi suussa Tupakan savu kulkeutuu keuhkoihin suun kautta. Nuuskan sisältämät

Lisätiedot

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia.

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Tänään on oikea päivä Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan tai kuinka paljon olet tupakoinut.

Lisätiedot

Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin

Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin 2 KAIKKI VAUVAT TAHTOVAT SAVUTTOMAN ÄIDIN KAIKKI VAUVAT TAHTOVAT SAVUTTOMAN ÄIDIN 3 Jokainen äiti haluaa lapselleen luonnollisesti kaikkein parasta. Siksi hän yrittää

Lisätiedot

äidin Kaikki savuttoman vauvat tahtovat

äidin Kaikki savuttoman vauvat tahtovat Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin Tämä on opaskirja sinulle, joka taistelet päästäksesi irti tupakasta, koska suunnittelet raskautta tai olet jo raskaana. 2 Jokainen äiti haluaa lapselleen luonnollisesti

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen Tupakoinnin lopettaminen Miksi kannattaa lopettaa? Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa. Tupakoitsijoista lähes 80 prosenttia on yrittänyt lopettaa tupakoinnin jo monesti. Miksi lopettaminen kannattaa?

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta

Tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta Tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta Tupakoinnin lopettamisen tärkeys Suurin osa tupakoijista haluaisi lopettaa tupakoinnin. Moni harkitsee päätöstään pitkään, osa uskoo lopettavansa joskus tulevaisuudessa.

Lisätiedot

E ro o n t u p a ka s t a

E ro o n t u p a ka s t a Eroon tupakasta Yök, röökiä! Eroon tupakasta Sisällysluettelo Valmistaudu huolella 3 Tupakkalakolla terveemmäksi 3 Ilman tupakkaa voit paremmin 4 Mieti etukäteen 4 Ota oppia aikaisemmista yrityksistäsi

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009 Irti tupakasta 21 Suomen Apteekkariliitto 2009 2 Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina Tupakoinnin lopettaminen alkaa päätöksestä. Mitä paremmin tunnet omat tupakointitapasi ja -tarpeesi ja mitä enemmän

Lisätiedot

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat:

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat: 1 TUPAKKATUNTI KOULUILLE (suositus 5-6 luokat) teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja Aloitus Tupakka-aiheen käsittelyssä oppilaita rohkaistaan keskusteluun, ei luennon kuunteluun. Tunti voidaan aloittaa

Lisätiedot

FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja. Tupakoinnin historiaa. Tupakan aineosat

FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja. Tupakoinnin historiaa. Tupakan aineosat 1 FAKTAA TUPAKASTA teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja Tupakoinnin historiaa Tupakkakasvi (Virginian tupakka) on parimetrinen lehtevä pensas, jonka lehdissä on nikotiinia. Kasville itselleen se on

Lisätiedot

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ TUPAKOINTI JA NIKOTIINIRIIPPUVUUS: KYLMÄT TOSIASIAT tupakointi aiheuttaa maailmassa yli 5 miljoonaa kuolemaa vuosittain:

Lisätiedot

TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON.

TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON. TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON. MINÄ LOPETAN -OPASLEHTINEN TUPAKOINNIN LOPETTAMISEEN Kehittäjä ja rahoittaja: Helmikuu 2015 EUSC1505g

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty heidän tuekseen. Opas käsittelee tupakoinnin terveysvaikutuksia, mutta ennen kaikkea siinä pohditaan tupakoinnin lopettamista:

Lisätiedot

Sydämesi hyvinvointi

Sydämesi hyvinvointi 1 Sydämesi hyvinvointi Sisällys Sydämesi hyvinvointi... 3 Kolesteroli... 4 Verenpaine... 6 Diabetes... 8 Ruokavalio... 10 Painonhallinta... 12 Liikunta... 14 Stressi... 16 Tupakointi... 18 Kun suunnittelet

Lisätiedot

Johdanto. Eroon tupakasta -ohjelman lopettamisopas

Johdanto. Eroon tupakasta -ohjelman lopettamisopas LOPETTAMIS- OPAS Eroon tupakasta -ohjelman lopettamisopas Johdanto 2 Miksi lopettaminen on niin vaikeaa? 3 Fyysinen riippuvuus Käyttäytymiseen liittyvä riippuvuus Oireet Olet melkein tavoitteessasi Viisi

Lisätiedot

MANUAALI DVD. Tupakka. DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville

MANUAALI DVD. Tupakka. DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville MANUAALI Tupakka DVD DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville SISÄLLYSLUETTELO 1.) MISTÄ ON KYSE? Johdanto Mikä on Ainemaatio-kilpailu? Preventiimi 2.) DVD:N TARKOITUS Miksi DVD on tehty?

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Apuaineet, joiden vaikutus tunnetaan: etanoli (sisältää alle 100 mg etanolia/annos)

VALMISTEYHTEENVETO. Apuaineet, joiden vaikutus tunnetaan: etanoli (sisältää alle 100 mg etanolia/annos) VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Nicorette Freshmint 1 mg/annos, sumute suuonteloon, liuos 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1 sumuteannos sisältää 1 mg nikotiinia 0,07 ml:ssa liuosta. 1

Lisätiedot

Sydämesi hyvinvointi

Sydämesi hyvinvointi Sydämesi hyvinvointi Sydämesi hyvinvointi -esitteen avulla voit perehtyä tekijöihin, jotka vaikuttavat omaan sydänterveyteesi. Uskomme, että sinun kannattaa tutustua näihin eri tekijöihin ja samalla miettiä,

Lisätiedot

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky.

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky. Tupakatta terveenä! 2 Lopettaminen kannattaa aina! Tupakkatuotteet lyhentävät käyttäjänsä elinikää keskimäärin 8 10 vuotta. Ilman tupakkaa on terveempi ja sairastumisriski pienenee. Elämänlaatu paranee

Lisätiedot

Yksi resoribletti sisältää 17,1 mg nikotiinibeetadeksiä, joka vastaa 2 mg:aa nikotiinia.

Yksi resoribletti sisältää 17,1 mg nikotiinibeetadeksiä, joka vastaa 2 mg:aa nikotiinia. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Nicorette Microtab 2 mg resoribletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi resoribletti sisältää 17,1 mg nikotiinibeetadeksiä, joka vastaa 2 mg:aa nikotiinia.

Lisätiedot

OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE

OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Uloshengityksen sekuntikapasiteetin kehitys Lähde: Peto ym.

Lisätiedot

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA Kaikki tietävät, että tupakointi on epäterveellistä. Mutta tiesitkö, että tupakoinnin lopettaminen kannattaa, vaikka olisit tupakoinut jo pitkään ja että lopettaminen

Lisätiedot

Päivitetty Käypä hoito -suositus. Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot

Päivitetty Käypä hoito -suositus. Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot Päivitetty Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot Julkaistu ensimmäisen

Lisätiedot

PAKKAUSSELOSTE. alli 60 mg kovat kapselit orlistaatti

PAKKAUSSELOSTE. alli 60 mg kovat kapselit orlistaatti PAKKAUSSELOSTE alli 60 mg kovat kapselit orlistaatti Lue tämä pakkausseloste huolellisesti, sillä se sisältää sinulle tärkeitä tietoja. Tätä lääkettä saa ilman lääkemääräystä. Silti sinun tulee käyttää

Lisätiedot

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys

Hengitysliitto Heli ry:n opas. Tupakka ja terveys Hengitysliitto Heli ry:n opas Tupakka ja terveys Tupakan historiaa 2 Tupakointi juontaa juurensa intiaanikulttuurista noin parin vuosituhannen takaa. Tupakkaa poltettiin aluksi symbolisena välineenä heimoyhteyden,

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Valkoinen, mintunmakuinen, pyöreä, kaksoiskupera imeskelytabletti.

VALMISTEYHTEENVETO. Valkoinen, mintunmakuinen, pyöreä, kaksoiskupera imeskelytabletti. VALMISTEYHTEENVETO 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Nicotinell Mint 2 mg imeskelytabletti 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi imeskelytabletti sisältää: Vaikuttava aine: 2 mg nikotiinia (vastaa 6,144 mg

Lisätiedot

1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Exmo 21 mg/24 tuntia depotlaastari 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT

1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI. Exmo 21 mg/24 tuntia depotlaastari 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT 1. LÄÄKEVALMISTEEN NIMI Exmo 7 mg/24 tuntia depotlaastari Exmo 14 mg/24 tuntia depotlaastari Exmo 21 mg/24 tuntia depotlaastari 2. VAIKUTTAVAT AINEET JA NIIDEN MÄÄRÄT Yksi depotlaastari sisältää 15,76

Lisätiedot