Tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta"

Transkriptio

1 Tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta

2

3 Tupakoinnin lopettamisen tärkeys Suurin osa tupakoijista haluaisi lopettaa tupakoinnin. Moni harkitsee päätöstään pitkään, osa uskoo lopettavansa joskus tulevaisuudessa. Jotkut epäröivät tai siirtävät päätöstään, koska pelkäävät painonnousua. Joskus jo tupakoinnin lopettaneet ovat alkaneet tupakoida uudelleen päästäkseen eroon lopettamisen jälkeen tulleista lisäkiloista. Suomessa miesten tupakointi on hieman naisten tupakointia yleisempää. Hyvin hoidettu, hoikka vartalo on monelle tärkeä asia, mutta naisille se on ilmeisesti vieläkin tärkeämpää kuin miehille. Moni nainen todennäköisesti lopettaisi tupakoinnin, jos voisi olla varma, ettei paino nousisi. 1 Tupakoinnin lopettamisen jälkeen paino yleensä nousee jonkin verran. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä nikotiini lisää energiankulutusta ja kun nikotiinia ei enää tupakasta saada, on painonnousu tavallista. On kuitenkin tärkeää muistaa, että: joka viides ei liho lainkaan. 2 useimpien paino nousee vain muutaman kilon. painonnousua voidaan ehkäistä. Nicorette-purukumi hillitsee painonnousua (kliinisesti osoitettu). 3 7

4

5 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 5 Tupakointi on huomattavasti lisäkiloja vaarallisempaa Terveyden kannalta painonnoususta ei tarvitse huolestua tupakoinnin lopettamisen yhteydessä. 8, 9 Tiesittekö, että 20 tupakan polttaminen päivässä on sydämelle ja verisuonille yhtä suuri rasitus kuin kilon ylipaino? Lisäksi tupakointi haittaa keuhkojen ja monien muiden elinten toimintaa. Savukkeet sisältävät noin kemiallista ainetta, joista 50 on syöpää aiheuttavia. Tupakoijat pelkäävätkin lisäkiloja enemmän ulkonäkönsä kuin terveytensä vuoksi. Jo muutama lisäkilo saattaa aiheuttaa sen, että vaatteet eivät enää istu päälle yhtä hyvin kuin ennen. Ja jos painonhallintaan on jo tupakoijana joutunut kiinnittämään huomiota, lopettamispäätös voi jäädä tekemättä lisäkilojen pelossa. Mikään ei edistä terveyttä yhtä tehokkaasti kuin tupakoinnin lopettaminen! Miksi lopettaminen voi aiheuttaa lisäkiloja? Monet tekijät voivat vaikuttaa painonnousuun, kun tupakointi lopetetaan: Aineenvaihdunta palautuu normaaliksi. Vaikka ei söisikään enempää kuin tupakoidessaan, paino nousee. Tämä johtuu siitä, että ruuansulatus hidastuu ja elimistö käyttää ravinnosta isomman osan hyväkseen. Tupakoija kuluttaa päivittäin noin 250 kaloria enemmän kuin tupakoimaton.

6 6 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA Lisääntynyt ruokahalu. Lopettaminen parantaa hajuja makuaistia, jolloin kaikki maistuu paremmalta. Silloin syö helposti hieman enemmän. Suu tarvitsee tekemistä. Tupakoija on tupakoidessaan tottunut pitämään savuketta suussa ja tekemään liikkeitä käsillään. Kun tupakointi lopetetaan, tulee tupakan asemesta helposti laitettua suuhun jotain hyvää syötävää. Tarve palkita itseään. Aivojen palkkiolohko vaatii edelleen kiihokkeensa, joka tähän asti on saatu savukkeesta. Savuttomuuden myötä palkkio vaihtuu usein syötäväksi. Kun kahvin kanssa ennen poltettiin savuke, kupin viereen ilmestyy nyt korvapuusti tai kakkupala. Levottomat kädet. Tupakoijan käsillä on jatkuvaa tekemistä. Savukerasia otetaan esille, tupakka sytytetään, käsi vie tupakan suuhun, tuhkaa karistetaan tuhkakuppiin, tupakka sammutetaan Mitä tehdä käsillä nyt? Miten välttyä siltä, ettei käsillä jatkuvasti vie suuhun jotain naposteltavaa? Tupakoinnin lopettanut kuluttaa päivittäin noin 250 kaloria vähemmän kuin aikaisemmin. Se vastaa suurin piirtein kahta juustovoileipää. Tämän kalorimäärän kuluttaminen vaatii puolen tunnin reipasta kävelyä päivittäin. NESTETTÄ KERTYY, MUTTA SE KATOAA Lopettamisen jälkeen elimistö kerää itseensä nestettä. Tuntuu siltä, kuin lisäkiloja tulisi välittömästi. Se saa monen antamaan helposti periksi. Ylimääräinen neste katoaa kuitenkin nopeasti itsestään.

7 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 7 Tupakoinnin lopettaminen kannattaa kuitenkin aina Tupakoinnin lopettaminen on aina kannattavaa. Siihen on olemassa monta hyvää syytä. Tässä niistä muutama: Terveysvaikutus. Tupakoinnin lopettaminen on nopein tapa edistää terveyttä. Tupakoijat ovat joskus jopa alipainoisia. Heille muutama lisäkilo voi olla terveyden kannalta suotavaakin. Ulkonäkö. Tupakoinnin lopettajaa uskoisi ilahduttavan mm. terveemmät, kiiltävämmät hiukset valkoisemmat hampaat punaisemmat huulet ryppyjen lisääntyminen hidastuu paremman värinen, terveempi iho kirkkaammat silmät turvotuksen väheneminen, esim. silmäpussit normaali väri käsissä ja kynsissä parempi tuoksu Näytät paremmalta, kun lopetat tupakoinnin!

8 8 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA Nicorette-purukumi helpottaa lopettamista ja hillitsee painonnousua Nicoretten ansiosta on helpompi lopettaa tupakointi ja hillitä painonnousua. Tämä on osoitettu ruotsalaisessa kaksoissokkotutkimuksessa. 7 Tutkimus suoritettiin Huddingen Yliopistollisessa Sairaalassa professori Stephan Rössnerin johdolla. Tutkimukseen osallistui 240 tupakoivaa, vuotiasta naista. He olivat polttaneet vähintään viisi vuotta, vähintään 10 savuketta päivässä. Kaikki naiset olivat motivoituneita lopettamaan, mutta olivat huolissaan painonnoususta. Ryhmä, jossa oli 192 naista sai Nicorette-purukumia ja vertailuryhmä, jossa oli 48 naista sai lumelääkettä (purukumia ilman nikotiinia). Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, auttaako nikotiinipurukumin käyttö painonnousun hillitsemisessä 12 viikon savuttoman jakson aikana ja säilyykö kyseinen vaikutus yli 26 viikkoa. Nikotiinivalmisteella onnistuu paremmin Kolmen kuukauden jälkeen 64 % nikotiinipurukumia saaneista naisista oli edelleen savuttomia. Painonnousu oli keskimäärin 1,8 kiloa. Vertailuryhmän keskimääräinen painonnousu oli 2,5 kiloa, ja vain 33 % pysyi savuttomana. Kun tutkimus kuuden kuukauden jälkeen saatiin päätökseen, 51 % Nicorette-ryhmän ja 29 % lumelääkeryhmän naisista oli edelleen savuttomia. Käyttämällä riittävän suuria annoksia nikotiinivalmisteita riittävän pitkään painonnousu pysyy kurissa ja lopettaminen helpottuu merkittävästi, professori Stephan Rössner toteaa.

9 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 9

10 10 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 20 savuketta tai enemmän päivässä polttaneet saivat 4 mg purukumia tai lumelääkettä ja vähemmän kuin 20 savuketta päivässä polttaneet joko 2 mg purukumia tai lumelääkettä. Tutkimukseen osallistuneita neuvottiin käyttämään purukumia riittävästi välttyäkseen tupakanvieroitusoireista. Suositeltu annos oli 8 12 purukumia päivässä. Nikotiinivalmisteet estävät painonnousua tai ainakin vähentävät sitä. Käytettäessä nikotiinivalmisteita aineenvaihdunnan hidastumista voidaan jarruttaa, jolloin myös elimistö mukautuu uuteen tilanteeseen paremmin. Paras tapa lopettaa tupakointi on ottaa suositeltu annos nikotiinivalmistetta vähintään 3 kuukauden ajan ja vähentää annostusta sitten asteittain. Luonnollisesti painoon vaikuttaa myös, kuinka paljon ja mitä syö sekä paljonko energiaa kuluttaa. Tupakoija, joka ottaa avukseen nikotiinivalmisteen, voi aluksi keskittyä tupakoinnin lopettamiseen ja vasta sitten huolehtia mahdollisista lisäkiloista, jos tarve niin vaatii. Ohjeita sinulle, joka haluat lopettaa, mutta pelkäät painonnousua Tartu tilaisuuteen. Lopettamalla tupakoinnin voit myös jopa laihtua. Ota Nicorette avuksi nykyisen painosi säilyttämiseksi. Vältä juuri lopetettuasi tupakointi pitkiä illallisia, juhlia ja kahvitilaisuuksia. Siten vältät kiusausta alkaa tupakoida. Näin monilta onnistuu helpommin myös ruokailutottumusten muuttaminen.

11 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 11 Juo vettä. Veden juonti hillitsee näläntunnetta ja auttaa, kun tupakanhimo iskee. Käytä hyväksesi työnantajasi tuki. Monet yritykset kannustavat tupakoimattomuuteen osallistumalla niin nikotiinivalmisteiden kuin liikuntaharrastustenkin kustannuksiin. Imeskele hätätilanteessa jääpalaa. Se voi auttaa vieroitusoireisiin ja makeannälkään. Opettele uusia hyviä tapoja kuten iltakävely tai ulkoilu lounaan jälkeen. Tämä saattaa jo riittää pitämään painosi kurissa tai jopa pudottamaan sitä. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen kuntosi kohoaa nopeasti, ja liikkuminen tuntuu vaivattomammalta. Nyt on otollinen hetki uuden harjoittelun aloittamiselle, kun hengittäminen on helpompaa. Keksi itsellesi sopivia tapoja lisätä päivittäistä liikuntaa. Käytä portaita hissin sijaan, kävele seuraavalle bussipysäkille, pyöräile kauppaan, ota ohjelmaasi aamuvoimistelu. Liikunta vähentää myös tupakanhimoa. Älä anna näläntunteen yllättää. Pidä varalla kalorittomia välipaloja, hedelmiä ja vihanneksia sekä sokerittomia pastilleja. Tupakanhimo ja näläntunne kulkevat käsi kädessä. Tee itsellesi palkitsemisjärjestelmä! Nyt kun olet lopettanut tupakoinnin, voit sallia itsellesi vähän jotain ylimääräistä, tavallisuudesta poikkeavaa. Palkitse itsesi vaikka joka kolmas viikko jollain, jota et normaalisti tulisi hankkineeksi esimerkiksi uudella hiusvärillä tai kokoelma-cd:llä. Kerro lähipiirillesi ja ystävillesi, että toivot heidänkin

12

13 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 13 tukevan sinua tavoitteissasi sekä lopettaa tupakointi että laihtua. Voit hyvin kertoa heille, että noudatat vähärasvaista ja sokeritonta erikoisruokavaliota. Ota ammattilaiset avuksesi! Terveyskeskuksissa ja Valtakunnallisessa neuvontapuhelimessa, Stumpissa, on ammattilaisia, jotka osaavat auttaa ja tukea sinua. Keksi mukavaa tekemistä itsellesi ja käsillesi. Savuttomana huomaat, että sinulla on yllättäen enemmän aikaa. Toisaalta myös kätesi kaipaavat tupakoinnin korvaavaa tekemistä. Yhdistä huvi ja hyöty. Ota tavaksesi paloitella hedelmiä välipalaksi, ja käytä entiset tupakkataukosi vaikka taukovoimisteluun tai lehtien lukemiseen. Lisää motivaatiotasi mielikuvituksesi avulla. Ajattele, että vuoden kuluttua olet lopullisesti päässyt eroon nikotiiniriippuvuudestasi. Olet savuton, terveempi, paremmassa kunnossa ja hoikempi. Haaveile, miten uusisit vaatevarastosi tai minne lähtisit lomailemaan. Nikotiinivalmisteista Nicorette on maailman ensimmäinen nikotiinivalmiste. Sen tarina alkaa 1960-luvun loppupuolelta, kun ruotsalaisen sukellusveneen miehistössä olleet tupakoijat kärsivät vieroitusoireista pitkien sukelluksien aikana, jolloin he eivät voineet tupakoida. Nuuskaa käyttäneillä merimiehillä ei ollut vieroitusoireita. Silloin oivallettiin, että vieroitusoireet johtuivat nikotiinin puutteesta, ja syntyi ajatus maailman ensimmäisestä nikotiinivalmisteesta, Nicorette-purukumista.

14 14 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA ALI-, NORMAALI- VAI YLIPAINOINEN? Painoindeksi (BMI) kertoo terveydentilastasi enemmän kuin pelkkä paino. Painoindeksi lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä. Esimerkki: 70 kg 1,70 m x 1,70 m = 24,2 BMI Pituus metreissä (1,70) x pituus metreissä (1,70) = 2,89 Paino (70 kg) jaettuna 2,89 = 24,2 BMI Painoindeksi vähemmän kuin 18.4 alipaino 18,5 24,9 normaali paino 25 29,9 ylipaino 30 34,9 lihavuus Mittaa myös vyötärönympäryksesi: mittaa mittanauhalla vyötärösi ympärys alimman kylkiluun ja lonkkaluun välistä. Suositeltava ns. terveellinen ympärysmitta naisilla on enintään 80 cm ja miehillä 94 cm. Näin nikotiinivalmisteet toimivat Nikotiinivalmisteista vapautuu ja imeytyy elimistöön tarkoin annosteltu määrä nikotiinia. Se auttaa vieroitusoireisiin, jolloin käyttäjä voi keskittyä keinoihin, jotka tukevat häntä pääsemään irti tupakointiin liittyvistä tavoistaan. Nikotiinivalmisteet sisältävät vain puhdasta nikotiinia, jolloin tupakassa olevat muut noin terveydelle haitallista ainetta jää pois. Nikotiinikorvaushoito kuuluu eniten tutkittuihin lääkehoitoihin. Aiheesta on tehty yli 100 teho- ja turvallisuustutkimusta, jotka osoittavat nikotiinivalmisteen tuplaavan mahdollisuuden onnistua tupakoinnin lopettamisessa. Onnistumismahdollisuutta lisää vielä ympäristöstä saatava tuki.

15 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 15 Nikotiinivalmistetta tulee käyttää suositeltuja, riittäviä hoitoannoksia vähintään kolmen kuukauden ajan. Hoitojakson jälkeen vähennetään annosta asteittain 4 6 viikon aikana. Mitä useampia savukkeita päivässä on polttanut, sitä suurempia annoksia nikotiinivalmisteita on käytettävä hoidon aikana. Annostukset ovat yksilöllisiä. Apuna annostuksessa voidaan käyttää Fagerstömin nikotiiniriippuvuustestiä. On tärkeää käyttää nikotiinivalmisteita tarpeeksi suurina annoksina ja tarpeeksi kauan, muuten tupakoinnin uudelleen aloittamisen riski on todella suuri. Käytäntö on osoittanut, että suurin epäonnistumisen syy on liian matalat hoitoannokset. Voiko nikotiinikorvaushoitovalmisteista tulla riippuvaiseksi? Tupakoija on tullut nikotiinista riippuvaiseksi jo tupakoidessaan. Kun nikotiinivalmiste otetaan avuksi tupakoinnin lopettamiseen, ei uutta riippuvuutta siis synny. Puhdasta nikotiinia sisältävistä nikotiinivalmisteista saadut enimmäisnikotiinipitoisuudet veressä ovat aina matalampia, kuin mitä tupakasta saadaan. Nikotiinivalmisteista saatu nikotiinimäärä riittää kuitenkin pitämään vieroitusoireet kurissa. Vain muutama prosentti tupakoijista on niin nikotiiniriippuvaisia, ettei pääse koskaan eroon nikotiinista. Siinä tapauksessa on henkilökohtainen valinta, missä muodossa nikotiinin ottaa. Nikotiinikorvaushoito on aina terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin tupakoinnin jatkaminen. Tupakoija altistaa itsensä noin kemialliselle aineelle, joista 50 on syöpää aiheuttavia. Nikotiinilääkkeet sisältävät vain puhdasta nikotiinia, joka ei aiheuta syöpää.

16 16 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA Erilaisille tupakoijille eri nikotiinivalmisteet Tupakoijat ovat erilaisia. Toiset polttavat koko päivän, toiset eniten illalla. Toisilla on suurempi, toisilla pienempi nikotiinin tarve. Siksi Nicorettea on saatavana monessa eri muodossa, eri voimakkuuksina ja eri makuisina: Purukumi sopii henkilöille, joiden tupakanhimo vaihtelee. Microtab on pieni kielen alle asetettava, huomiotaherättämätön tabletti. Päivälaastari on tarkoitettu niille, joilla on jatkuva nikotiinin tarve ja jotka haluavat nukkua yönsä hyvin. Inhalaattori on henkilöille, jotka tarvitsevat myös käsilleen tekemistä ja kaipaavat tupakointiin liittyviä tapojaan.

17 Fagerströmin nikotiiniriippuvuustesti Fagerströmin nikotiiniriippuvuustestin avulla voit selvittää, kuinka nikotiiniriippuvainen olet ja mikä valmiste ja annostus olisi sopiva. KYSYMYS Kuinka kauan heräämisen jälkeen poltat ensimmäisen savukkeesi? Koetko hankalaksi oleskella paikoissa, joissa tupakointi on kielletty, esim elokuvateatterissa? VASTAUS 5 min. kuluttua 6 30 min min. Yli tunnin kuluttua Kyllä En PISTEET Mistä savukkeesta on vaikein luopua? Montako savuketta poltat päivässä? Poltatko enemmän aamulla kuin päivän aikana? Poltatko vuoteessa kun olet sairas? Aamun ensimmäinen Jokin muu 31 tai enemmän Vähemmän kuin 10 Kyllä En Kyllä En YHTEENSÄ Kun olet laskenut yhteen pisteesi, käytä alla olevaa taulukkoa. Jos tuloksesi on esim. 5 pistettä, katso sen alla olevat ruudut. Lue sen jälkeen taulukon vasemmasta reunasta, mitkä Nicorette-tuotteet sopivat juuri sinun nikotiiniriippuvuuteesi. Tummanvihreät ruudut kertovat sopivat tuotteet, keltaiset sisältävät aliannostusriskin. Pisteet: Purukumi, 2 mg Microtab Inhalaattori Laastari Purukumi, 4 mg Microtab, 2 kpl

18 18 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA Lähteet 1. Pomerleau C.S, Zucker A.N, Stewart A.J. Characterizing concerns about post-cessation weight gain: results from a national survey of women smokers. Nicotine and Tobacco Research 2001;3: U.S. Department of Health and Human Services. The Health Benefits of Smoking Cessation. A Report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for Disease Control, Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, DHHS Publication No.(CDC) , page Doherty K, Militello FS, Kinnunen T, et al. Nicotine gum dose and weight gain after smoking cessation. J Consult Clin Psychol 1996; 64: Gross J, Stitzer ML, Maldonado J. Nicotine replacement: effects on post cessation weight gain. J Consult Clin Psychol 1989; 57: Fiore MC, Bailey WC, Cohen SJ, et al. Treating tobacco use and dependence. Clinical practice guideline. Rockville, MD: U.S. Department of Health and Human Services, 2000; Raw M, McNeill A, West R. Smoking cessation guidelines for health professionals. Thorax 1998; 53 (suppl 5): S Rössner S et al. Effekt av nikotin på viktuppgång efter rökstopp. Nikotintuggummi hjälper till att kontrollera viktuppgång efter rökstopp. Abstract presenterat vid Läkaresällskapets Riksstämma U.S. Department of Health and Human Services. Clinical practice guideline. Treating tobacco use and dependence. Public Health Service, June 2000, page U.S. Department of Health and Human Services. The Health Benefits of Smoking Cessation. A Report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for Disease Control, Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, DHHS Publication No.(CDC) , page 500.

19

20 Tärkeitä painonhallintaan liittyviä neuvoja tupakoinnin lopettajille Seitsemän tupakoijaa kymmenestä haluaisi lopettaa. Monet pelkäävät kuitenkin painonsa nousevan tupakoinnin lopettaessaan, ja siksi jatkavatkin tupakointiaan. Huoli painonnoususta voi olla aiheellista, mutta se ei saisi estää ketään lopettamasta tupakointia. On olemassa luotettavia apuvälineitä ja yksinkertaisia keinoja välttää lisäkilot. Käyttämällä nikotiinvalmisteita tupakoija tuplaa mahdollisuutensa lopettamisen onnistumisessa. Lisäksi tieteelliset tutkimukset osoittavat, että Nicorettepurukumi hillitsee painonnousua tupakoinnin lopettamisen yhteydessä. OLE YHTEYDESSÄ Olemme tutkineet tupakanvieroitusta 1960-luvulta alkaen, ja haluamme olla mukana edistämässä kansanterveyttä. Teemme sen valmistamalla ja kehittämällä nikotiinivalmisteita, mutta myös tarjoamalla tietoa savuttoman elämän hyvistä puolista. Tästä syystä terveyden- ja sairaanhoitoalan ammattilaiset kuten myös hammashoitoala ovat tärkeimpiä yhteistyökumppaneitamme. Lisätietoa: Valtakunnallinen neuvontapuhelin, Stumppi Johnson & Johnson Consumer Nordic Puh: , Vaisalantie 2, ESPOO 02/2008

Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä

Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 3 Tupakointi näkyy ensimmäiseksi suussa Tupakan savu kulkeutuu keuhkoihin suun kautta. Nuuskan sisältämät

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi ALLERGIA JA ASTMA SEKÄ TUPAKOINTI 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista ja vahvaa motivoitumista.

Lisätiedot

Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin

Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin 2 KAIKKI VAUVAT TAHTOVAT SAVUTTOMAN ÄIDIN KAIKKI VAUVAT TAHTOVAT SAVUTTOMAN ÄIDIN 3 Jokainen äiti haluaa lapselleen luonnollisesti kaikkein parasta. Siksi hän yrittää

Lisätiedot

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia.

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Tänään on oikea päivä Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan tai kuinka paljon olet tupakoinut.

Lisätiedot

E ro o n t u p a ka s t a

E ro o n t u p a ka s t a Eroon tupakasta Yök, röökiä! Eroon tupakasta Sisällysluettelo Valmistaudu huolella 3 Tupakkalakolla terveemmäksi 3 Ilman tupakkaa voit paremmin 4 Mieti etukäteen 4 Ota oppia aikaisemmista yrityksistäsi

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty

Irti tupakasta. Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty Suurin osa tupakoivista naisista sanoo haluavansa eroon tupakasta. Tämä opas on tehty heidän tuekseen. Opas käsittelee tupakoinnin terveysvaikutuksia, mutta ennen kaikkea siinä pohditaan tupakoinnin lopettamista:

Lisätiedot

Sydämesi hyvinvointi

Sydämesi hyvinvointi 1 Sydämesi hyvinvointi Sisällys Sydämesi hyvinvointi... 3 Kolesteroli... 4 Verenpaine... 6 Diabetes... 8 Ruokavalio... 10 Painonhallinta... 12 Liikunta... 14 Stressi... 16 Tupakointi... 18 Kun suunnittelet

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009 Irti tupakasta 21 Suomen Apteekkariliitto 2009 2 Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina Tupakoinnin lopettaminen alkaa päätöksestä. Mitä paremmin tunnet omat tupakointitapasi ja -tarpeesi ja mitä enemmän

Lisätiedot

TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON.

TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON. TIEDÄT HYVIN, MITEN TUPAKOIDAAN. NYT SINULLA ON MAHDOLLISUUS OPPIA, KUINKA TUPAKOINNISTA PÄÄSEE EROON. MINÄ LOPETAN -OPASLEHTINEN TUPAKOINNIN LOPETTAMISEEN Kehittäjä ja rahoittaja: Helmikuu 2015 EUSC1505g

Lisätiedot

Käypä hoito -suositus

Käypä hoito -suositus Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä Päivitetty 19.1.2012 Käypä hoito -suositus perustuu systemaattisesti koottuun tutkimustietoon,

Lisätiedot

OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE

OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Uloshengityksen sekuntikapasiteetin kehitys Lähde: Peto ym.

Lisätiedot

Päivitetty Käypä hoito -suositus. Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot

Päivitetty Käypä hoito -suositus. Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot Päivitetty Käypä hoito -suositus Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot Julkaistu ensimmäisen

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen Tupakoinnin lopettaminen Miksi kannattaa lopettaa? Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa. Tupakoitsijoista lähes 80 prosenttia on yrittänyt lopettaa tupakoinnin jo monesti. Miksi lopettaminen kannattaa?

Lisätiedot

Taso 1: Oma harrastukseni

Taso 1: Oma harrastukseni Aktiviteetti: Harrastukseni Taso 1: Oma harrastukseni Tavoite: Tarpoja oppii ilmaisemaan itseään ja kertomaan itselleen tärkeistä asioista. Ujompikin tarpoja uskaltautuu esiintymään. Vartionjohtajan ohje:

Lisätiedot

Sydämesi hyvinvointi

Sydämesi hyvinvointi Sydämesi hyvinvointi Sydämesi hyvinvointi -esitteen avulla voit perehtyä tekijöihin, jotka vaikuttavat omaan sydänterveyteesi. Uskomme, että sinun kannattaa tutustua näihin eri tekijöihin ja samalla miettiä,

Lisätiedot

ONKO RUOKA LOHTUSI? APUA! Tupakka tuhoaa naista. Liian runsaat kuukautiset. Hoida lantionpohjan lihakset kuntoon!

ONKO RUOKA LOHTUSI? APUA! Tupakka tuhoaa naista. Liian runsaat kuukautiset. Hoida lantionpohjan lihakset kuntoon! Naisen maksuton terveysopas, ota mukaasi! Ja tiedät mitä kehossasi tapahtuu! uuma2/2012 Tupakka tuhoaa naista ONKO RUOKA LOHTUSI? Mitä ensimmäisellä gynekologikäynnillä tapahtuu? APUA! Liian runsaat kuukautiset

Lisätiedot

MANUAALI DVD. Tupakka. DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville

MANUAALI DVD. Tupakka. DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville MANUAALI Tupakka DVD DVD ehkäisevään päihdetyöhön nuorten kanssa työtä tekeville SISÄLLYSLUETTELO 1.) MISTÄ ON KYSE? Johdanto Mikä on Ainemaatio-kilpailu? Preventiimi 2.) DVD:N TARKOITUS Miksi DVD on tehty?

Lisätiedot

Paremman Muistin Vihkonen

Paremman Muistin Vihkonen Paremman Muistin Vihkonen SISÄLLYS 1. Paremman muistin vihkonen 3 2. Voimavarakeskustelu 6 3. Hyväksymis- ja omistautumisterapia 8 4. Liikunta 9 5. Uni ja lepo 12 6. Ravinto 14 7. Kolesteroli, verenpaine

Lisätiedot

PELATAAN ELÄMÄN PELIÄ

PELATAAN ELÄMÄN PELIÄ PELATAAN ELÄMÄN PELIÄ Elämän pelin säännöt Seppo Koskinen Tommi Härkänen Pekka Jousilahti Kari Kuulasmaa Tuija Martelin Ari-Pekka Sihvonen Ninni Vanhalakka Useimmat meistä toivovat elävänsä pitkään ja

Lisätiedot

TOTUUS rasvanpoltosta

TOTUUS rasvanpoltosta KUNTOILU RAVINTO TREENI TRENDIT UUTISET KUNTOILU ELÄ M Ä NTAPANA K&F L i f e S t y l e 1/05 4,90 Helpot& herkulliset AAMIAISET Sporttinen KRISTIINA EROON lomakiloista TOTUUS rasvanpoltosta Kuinka ALKUUN

Lisätiedot

TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI. SAVUTTOMUUS PALKITSEE Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa

TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI. SAVUTTOMUUS PALKITSEE Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE KULTAISET VUODET Syyskuu 2007 Ristomatti Ratia: Ikä ei riitä syyksi luopua unelmista SIVU 4 TESTAMENTTI-LÄHES AUKOTON SOPIMUS

Lisätiedot

LAIHDUTTAJAN PELOT. Elämästä katoaa nautinto

LAIHDUTTAJAN PELOT. Elämästä katoaa nautinto LAIHDUTTAJAN PELOT Laihduttamiseen liittyy monia erilaisia pelkoja ja uskomuksia, jotka saattavat vaikeuttaa laihtumista tai jopa estää sen. Tyypillisin huoli lienee ajatus siitä, että pudotetut kilot

Lisätiedot

15 v. Kirsi Pietiläinen. Mikä ihmeen HYPOGLYKEMIA? UUSIA LÄÄKKEITÄ diabeteksen hoitoon. Älä lihota LEMMIKKIÄSI

15 v. Kirsi Pietiläinen. Mikä ihmeen HYPOGLYKEMIA? UUSIA LÄÄKKEITÄ diabeteksen hoitoon. Älä lihota LEMMIKKIÄSI Tiesitkö, että normaalipainoinenkin voi olla vyötärölihava? Lue 9 väitettä metabolisesta oireyhtymästä. Puoli kiloa kasviksia ja tunti liikuntaa päivässä. Siinä parhaimmat ohjeet tyypin 2 diabeteksen torjuntaan.

Lisätiedot

MIGREENI NAINEN JA SYDÄN LÖYDÄ OSTEOPOROOSI AJOISSA! Painonhallinnan uusimmat keinot Plastiikkakirurgiaa taidolla tarpeeseen Mikä on vulvodynia?

MIGREENI NAINEN JA SYDÄN LÖYDÄ OSTEOPOROOSI AJOISSA! Painonhallinnan uusimmat keinot Plastiikkakirurgiaa taidolla tarpeeseen Mikä on vulvodynia? Naisen maksuton terveysopas, ota mukaasi! Ja tiedät mitä kehossasi tapahtuu! 1/2014 MIGREENI MONEN NAISEN JOKA KUUKAUTINEN VIERAS LÖYDÄ OSTEOPOROOSI AJOISSA! Painonhallinnan uusimmat keinot Plastiikkakirurgiaa

Lisätiedot

Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja työvälineet lopettamisen tukeen. Patrick Sandström Keuhkoterveysjärjestö Filha ry Kajaani 11.5.

Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja työvälineet lopettamisen tukeen. Patrick Sandström Keuhkoterveysjärjestö Filha ry Kajaani 11.5. Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja työvälineet lopettamisen tukeen Patrick Sandström Keuhkoterveysjärjestö Filha ry Kajaani 11.5.2015 Suomalaisten tupakointi 1950-2013 (15-64v) 80 70 60 50 40 30 20 10

Lisätiedot

NYYTIN ELÄMÄNTAITOKURSSI

NYYTIN ELÄMÄNTAITOKURSSI NYYTIN ELÄMÄNTAITOKURSSI Sisällysluettelo Esipuhe Tervetuloa Elämäntaitokurssille. Hyvä arki, toiminta ja ajankäyttö - hyvä päivä, nukkuminen, ruokailu, liikkuminen ja mukavien asioiden tekeminen. Hyvinvointi,

Lisätiedot

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat:

Tunnin alussa kannattaa lisäksi tuoda esiin seuraavat seikat: 1 TUPAKKATUNTI KOULUILLE (suositus 5-6 luokat) teksti: Eeva-Maija Möttönen, kouluttaja Aloitus Tupakka-aiheen käsittelyssä oppilaita rohkaistaan keskusteluun, ei luennon kuunteluun. Tunti voidaan aloittaa

Lisätiedot

SYDÄMEN ASIALLA Ohjausmateriaali II Tupakoinnin ja stressin vaikutus sydänterveyteen

SYDÄMEN ASIALLA Ohjausmateriaali II Tupakoinnin ja stressin vaikutus sydänterveyteen Leena Pekonen ja Riikka Väisänen SYDÄMEN ASIALLA Ohjausmateriaali II Tupakoinnin ja stressin vaikutus sydänterveyteen Opinnäytetyö Hoitotyön koulutusohjelma Terveydenhoitotyön suuntautumisvaihtoehto Marraskuu

Lisätiedot

MITÄ MAMMOGRAFIASSA TAPAHTUU?

MITÄ MAMMOGRAFIASSA TAPAHTUU? Naisen maksuton terveysopas, ota mukaasi! Ja tiedät mitä kehossasi tapahtuu! 2/2014 MITÄ MAMMOGRAFIASSA TAPAHTUU? MITEN KALAÖLJY VAIKUTTAA? Onko elintavoilla vaikutusta lapsettomuuteen? Ehkäisyn turvallisuus

Lisätiedot