Tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta"

Transkriptio

1 Tupakoinnin lopettaminen ja painonhallinta

2

3 Tupakoinnin lopettamisen tärkeys Suurin osa tupakoijista haluaisi lopettaa tupakoinnin. Moni harkitsee päätöstään pitkään, osa uskoo lopettavansa joskus tulevaisuudessa. Jotkut epäröivät tai siirtävät päätöstään, koska pelkäävät painonnousua. Joskus jo tupakoinnin lopettaneet ovat alkaneet tupakoida uudelleen päästäkseen eroon lopettamisen jälkeen tulleista lisäkiloista. Suomessa miesten tupakointi on hieman naisten tupakointia yleisempää. Hyvin hoidettu, hoikka vartalo on monelle tärkeä asia, mutta naisille se on ilmeisesti vieläkin tärkeämpää kuin miehille. Moni nainen todennäköisesti lopettaisi tupakoinnin, jos voisi olla varma, ettei paino nousisi. 1 Tupakoinnin lopettamisen jälkeen paino yleensä nousee jonkin verran. Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä nikotiini lisää energiankulutusta ja kun nikotiinia ei enää tupakasta saada, on painonnousu tavallista. On kuitenkin tärkeää muistaa, että: joka viides ei liho lainkaan. 2 useimpien paino nousee vain muutaman kilon. painonnousua voidaan ehkäistä. Nicorette-purukumi hillitsee painonnousua (kliinisesti osoitettu). 3 7

4

5 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 5 Tupakointi on huomattavasti lisäkiloja vaarallisempaa Terveyden kannalta painonnoususta ei tarvitse huolestua tupakoinnin lopettamisen yhteydessä. 8, 9 Tiesittekö, että 20 tupakan polttaminen päivässä on sydämelle ja verisuonille yhtä suuri rasitus kuin kilon ylipaino? Lisäksi tupakointi haittaa keuhkojen ja monien muiden elinten toimintaa. Savukkeet sisältävät noin kemiallista ainetta, joista 50 on syöpää aiheuttavia. Tupakoijat pelkäävätkin lisäkiloja enemmän ulkonäkönsä kuin terveytensä vuoksi. Jo muutama lisäkilo saattaa aiheuttaa sen, että vaatteet eivät enää istu päälle yhtä hyvin kuin ennen. Ja jos painonhallintaan on jo tupakoijana joutunut kiinnittämään huomiota, lopettamispäätös voi jäädä tekemättä lisäkilojen pelossa. Mikään ei edistä terveyttä yhtä tehokkaasti kuin tupakoinnin lopettaminen! Miksi lopettaminen voi aiheuttaa lisäkiloja? Monet tekijät voivat vaikuttaa painonnousuun, kun tupakointi lopetetaan: Aineenvaihdunta palautuu normaaliksi. Vaikka ei söisikään enempää kuin tupakoidessaan, paino nousee. Tämä johtuu siitä, että ruuansulatus hidastuu ja elimistö käyttää ravinnosta isomman osan hyväkseen. Tupakoija kuluttaa päivittäin noin 250 kaloria enemmän kuin tupakoimaton.

6 6 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA Lisääntynyt ruokahalu. Lopettaminen parantaa hajuja makuaistia, jolloin kaikki maistuu paremmalta. Silloin syö helposti hieman enemmän. Suu tarvitsee tekemistä. Tupakoija on tupakoidessaan tottunut pitämään savuketta suussa ja tekemään liikkeitä käsillään. Kun tupakointi lopetetaan, tulee tupakan asemesta helposti laitettua suuhun jotain hyvää syötävää. Tarve palkita itseään. Aivojen palkkiolohko vaatii edelleen kiihokkeensa, joka tähän asti on saatu savukkeesta. Savuttomuuden myötä palkkio vaihtuu usein syötäväksi. Kun kahvin kanssa ennen poltettiin savuke, kupin viereen ilmestyy nyt korvapuusti tai kakkupala. Levottomat kädet. Tupakoijan käsillä on jatkuvaa tekemistä. Savukerasia otetaan esille, tupakka sytytetään, käsi vie tupakan suuhun, tuhkaa karistetaan tuhkakuppiin, tupakka sammutetaan Mitä tehdä käsillä nyt? Miten välttyä siltä, ettei käsillä jatkuvasti vie suuhun jotain naposteltavaa? Tupakoinnin lopettanut kuluttaa päivittäin noin 250 kaloria vähemmän kuin aikaisemmin. Se vastaa suurin piirtein kahta juustovoileipää. Tämän kalorimäärän kuluttaminen vaatii puolen tunnin reipasta kävelyä päivittäin. NESTETTÄ KERTYY, MUTTA SE KATOAA Lopettamisen jälkeen elimistö kerää itseensä nestettä. Tuntuu siltä, kuin lisäkiloja tulisi välittömästi. Se saa monen antamaan helposti periksi. Ylimääräinen neste katoaa kuitenkin nopeasti itsestään.

7 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 7 Tupakoinnin lopettaminen kannattaa kuitenkin aina Tupakoinnin lopettaminen on aina kannattavaa. Siihen on olemassa monta hyvää syytä. Tässä niistä muutama: Terveysvaikutus. Tupakoinnin lopettaminen on nopein tapa edistää terveyttä. Tupakoijat ovat joskus jopa alipainoisia. Heille muutama lisäkilo voi olla terveyden kannalta suotavaakin. Ulkonäkö. Tupakoinnin lopettajaa uskoisi ilahduttavan mm. terveemmät, kiiltävämmät hiukset valkoisemmat hampaat punaisemmat huulet ryppyjen lisääntyminen hidastuu paremman värinen, terveempi iho kirkkaammat silmät turvotuksen väheneminen, esim. silmäpussit normaali väri käsissä ja kynsissä parempi tuoksu Näytät paremmalta, kun lopetat tupakoinnin!

8 8 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA Nicorette-purukumi helpottaa lopettamista ja hillitsee painonnousua Nicoretten ansiosta on helpompi lopettaa tupakointi ja hillitä painonnousua. Tämä on osoitettu ruotsalaisessa kaksoissokkotutkimuksessa. 7 Tutkimus suoritettiin Huddingen Yliopistollisessa Sairaalassa professori Stephan Rössnerin johdolla. Tutkimukseen osallistui 240 tupakoivaa, vuotiasta naista. He olivat polttaneet vähintään viisi vuotta, vähintään 10 savuketta päivässä. Kaikki naiset olivat motivoituneita lopettamaan, mutta olivat huolissaan painonnoususta. Ryhmä, jossa oli 192 naista sai Nicorette-purukumia ja vertailuryhmä, jossa oli 48 naista sai lumelääkettä (purukumia ilman nikotiinia). Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, auttaako nikotiinipurukumin käyttö painonnousun hillitsemisessä 12 viikon savuttoman jakson aikana ja säilyykö kyseinen vaikutus yli 26 viikkoa. Nikotiinivalmisteella onnistuu paremmin Kolmen kuukauden jälkeen 64 % nikotiinipurukumia saaneista naisista oli edelleen savuttomia. Painonnousu oli keskimäärin 1,8 kiloa. Vertailuryhmän keskimääräinen painonnousu oli 2,5 kiloa, ja vain 33 % pysyi savuttomana. Kun tutkimus kuuden kuukauden jälkeen saatiin päätökseen, 51 % Nicorette-ryhmän ja 29 % lumelääkeryhmän naisista oli edelleen savuttomia. Käyttämällä riittävän suuria annoksia nikotiinivalmisteita riittävän pitkään painonnousu pysyy kurissa ja lopettaminen helpottuu merkittävästi, professori Stephan Rössner toteaa.

9 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 9

10 10 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 20 savuketta tai enemmän päivässä polttaneet saivat 4 mg purukumia tai lumelääkettä ja vähemmän kuin 20 savuketta päivässä polttaneet joko 2 mg purukumia tai lumelääkettä. Tutkimukseen osallistuneita neuvottiin käyttämään purukumia riittävästi välttyäkseen tupakanvieroitusoireista. Suositeltu annos oli 8 12 purukumia päivässä. Nikotiinivalmisteet estävät painonnousua tai ainakin vähentävät sitä. Käytettäessä nikotiinivalmisteita aineenvaihdunnan hidastumista voidaan jarruttaa, jolloin myös elimistö mukautuu uuteen tilanteeseen paremmin. Paras tapa lopettaa tupakointi on ottaa suositeltu annos nikotiinivalmistetta vähintään 3 kuukauden ajan ja vähentää annostusta sitten asteittain. Luonnollisesti painoon vaikuttaa myös, kuinka paljon ja mitä syö sekä paljonko energiaa kuluttaa. Tupakoija, joka ottaa avukseen nikotiinivalmisteen, voi aluksi keskittyä tupakoinnin lopettamiseen ja vasta sitten huolehtia mahdollisista lisäkiloista, jos tarve niin vaatii. Ohjeita sinulle, joka haluat lopettaa, mutta pelkäät painonnousua Tartu tilaisuuteen. Lopettamalla tupakoinnin voit myös jopa laihtua. Ota Nicorette avuksi nykyisen painosi säilyttämiseksi. Vältä juuri lopetettuasi tupakointi pitkiä illallisia, juhlia ja kahvitilaisuuksia. Siten vältät kiusausta alkaa tupakoida. Näin monilta onnistuu helpommin myös ruokailutottumusten muuttaminen.

11 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 11 Juo vettä. Veden juonti hillitsee näläntunnetta ja auttaa, kun tupakanhimo iskee. Käytä hyväksesi työnantajasi tuki. Monet yritykset kannustavat tupakoimattomuuteen osallistumalla niin nikotiinivalmisteiden kuin liikuntaharrastustenkin kustannuksiin. Imeskele hätätilanteessa jääpalaa. Se voi auttaa vieroitusoireisiin ja makeannälkään. Opettele uusia hyviä tapoja kuten iltakävely tai ulkoilu lounaan jälkeen. Tämä saattaa jo riittää pitämään painosi kurissa tai jopa pudottamaan sitä. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen kuntosi kohoaa nopeasti, ja liikkuminen tuntuu vaivattomammalta. Nyt on otollinen hetki uuden harjoittelun aloittamiselle, kun hengittäminen on helpompaa. Keksi itsellesi sopivia tapoja lisätä päivittäistä liikuntaa. Käytä portaita hissin sijaan, kävele seuraavalle bussipysäkille, pyöräile kauppaan, ota ohjelmaasi aamuvoimistelu. Liikunta vähentää myös tupakanhimoa. Älä anna näläntunteen yllättää. Pidä varalla kalorittomia välipaloja, hedelmiä ja vihanneksia sekä sokerittomia pastilleja. Tupakanhimo ja näläntunne kulkevat käsi kädessä. Tee itsellesi palkitsemisjärjestelmä! Nyt kun olet lopettanut tupakoinnin, voit sallia itsellesi vähän jotain ylimääräistä, tavallisuudesta poikkeavaa. Palkitse itsesi vaikka joka kolmas viikko jollain, jota et normaalisti tulisi hankkineeksi esimerkiksi uudella hiusvärillä tai kokoelma-cd:llä. Kerro lähipiirillesi ja ystävillesi, että toivot heidänkin

12

13 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 13 tukevan sinua tavoitteissasi sekä lopettaa tupakointi että laihtua. Voit hyvin kertoa heille, että noudatat vähärasvaista ja sokeritonta erikoisruokavaliota. Ota ammattilaiset avuksesi! Terveyskeskuksissa ja Valtakunnallisessa neuvontapuhelimessa, Stumpissa, on ammattilaisia, jotka osaavat auttaa ja tukea sinua. Keksi mukavaa tekemistä itsellesi ja käsillesi. Savuttomana huomaat, että sinulla on yllättäen enemmän aikaa. Toisaalta myös kätesi kaipaavat tupakoinnin korvaavaa tekemistä. Yhdistä huvi ja hyöty. Ota tavaksesi paloitella hedelmiä välipalaksi, ja käytä entiset tupakkataukosi vaikka taukovoimisteluun tai lehtien lukemiseen. Lisää motivaatiotasi mielikuvituksesi avulla. Ajattele, että vuoden kuluttua olet lopullisesti päässyt eroon nikotiiniriippuvuudestasi. Olet savuton, terveempi, paremmassa kunnossa ja hoikempi. Haaveile, miten uusisit vaatevarastosi tai minne lähtisit lomailemaan. Nikotiinivalmisteista Nicorette on maailman ensimmäinen nikotiinivalmiste. Sen tarina alkaa 1960-luvun loppupuolelta, kun ruotsalaisen sukellusveneen miehistössä olleet tupakoijat kärsivät vieroitusoireista pitkien sukelluksien aikana, jolloin he eivät voineet tupakoida. Nuuskaa käyttäneillä merimiehillä ei ollut vieroitusoireita. Silloin oivallettiin, että vieroitusoireet johtuivat nikotiinin puutteesta, ja syntyi ajatus maailman ensimmäisestä nikotiinivalmisteesta, Nicorette-purukumista.

14 14 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA ALI-, NORMAALI- VAI YLIPAINOINEN? Painoindeksi (BMI) kertoo terveydentilastasi enemmän kuin pelkkä paino. Painoindeksi lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä. Esimerkki: 70 kg 1,70 m x 1,70 m = 24,2 BMI Pituus metreissä (1,70) x pituus metreissä (1,70) = 2,89 Paino (70 kg) jaettuna 2,89 = 24,2 BMI Painoindeksi vähemmän kuin 18.4 alipaino 18,5 24,9 normaali paino 25 29,9 ylipaino 30 34,9 lihavuus Mittaa myös vyötärönympäryksesi: mittaa mittanauhalla vyötärösi ympärys alimman kylkiluun ja lonkkaluun välistä. Suositeltava ns. terveellinen ympärysmitta naisilla on enintään 80 cm ja miehillä 94 cm. Näin nikotiinivalmisteet toimivat Nikotiinivalmisteista vapautuu ja imeytyy elimistöön tarkoin annosteltu määrä nikotiinia. Se auttaa vieroitusoireisiin, jolloin käyttäjä voi keskittyä keinoihin, jotka tukevat häntä pääsemään irti tupakointiin liittyvistä tavoistaan. Nikotiinivalmisteet sisältävät vain puhdasta nikotiinia, jolloin tupakassa olevat muut noin terveydelle haitallista ainetta jää pois. Nikotiinikorvaushoito kuuluu eniten tutkittuihin lääkehoitoihin. Aiheesta on tehty yli 100 teho- ja turvallisuustutkimusta, jotka osoittavat nikotiinivalmisteen tuplaavan mahdollisuuden onnistua tupakoinnin lopettamisessa. Onnistumismahdollisuutta lisää vielä ympäristöstä saatava tuki.

15 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA 15 Nikotiinivalmistetta tulee käyttää suositeltuja, riittäviä hoitoannoksia vähintään kolmen kuukauden ajan. Hoitojakson jälkeen vähennetään annosta asteittain 4 6 viikon aikana. Mitä useampia savukkeita päivässä on polttanut, sitä suurempia annoksia nikotiinivalmisteita on käytettävä hoidon aikana. Annostukset ovat yksilöllisiä. Apuna annostuksessa voidaan käyttää Fagerstömin nikotiiniriippuvuustestiä. On tärkeää käyttää nikotiinivalmisteita tarpeeksi suurina annoksina ja tarpeeksi kauan, muuten tupakoinnin uudelleen aloittamisen riski on todella suuri. Käytäntö on osoittanut, että suurin epäonnistumisen syy on liian matalat hoitoannokset. Voiko nikotiinikorvaushoitovalmisteista tulla riippuvaiseksi? Tupakoija on tullut nikotiinista riippuvaiseksi jo tupakoidessaan. Kun nikotiinivalmiste otetaan avuksi tupakoinnin lopettamiseen, ei uutta riippuvuutta siis synny. Puhdasta nikotiinia sisältävistä nikotiinivalmisteista saadut enimmäisnikotiinipitoisuudet veressä ovat aina matalampia, kuin mitä tupakasta saadaan. Nikotiinivalmisteista saatu nikotiinimäärä riittää kuitenkin pitämään vieroitusoireet kurissa. Vain muutama prosentti tupakoijista on niin nikotiiniriippuvaisia, ettei pääse koskaan eroon nikotiinista. Siinä tapauksessa on henkilökohtainen valinta, missä muodossa nikotiinin ottaa. Nikotiinikorvaushoito on aina terveyden kannalta parempi vaihtoehto kuin tupakoinnin jatkaminen. Tupakoija altistaa itsensä noin kemialliselle aineelle, joista 50 on syöpää aiheuttavia. Nikotiinilääkkeet sisältävät vain puhdasta nikotiinia, joka ei aiheuta syöpää.

16 16 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA Erilaisille tupakoijille eri nikotiinivalmisteet Tupakoijat ovat erilaisia. Toiset polttavat koko päivän, toiset eniten illalla. Toisilla on suurempi, toisilla pienempi nikotiinin tarve. Siksi Nicorettea on saatavana monessa eri muodossa, eri voimakkuuksina ja eri makuisina: Purukumi sopii henkilöille, joiden tupakanhimo vaihtelee. Microtab on pieni kielen alle asetettava, huomiotaherättämätön tabletti. Päivälaastari on tarkoitettu niille, joilla on jatkuva nikotiinin tarve ja jotka haluavat nukkua yönsä hyvin. Inhalaattori on henkilöille, jotka tarvitsevat myös käsilleen tekemistä ja kaipaavat tupakointiin liittyviä tapojaan.

17 Fagerströmin nikotiiniriippuvuustesti Fagerströmin nikotiiniriippuvuustestin avulla voit selvittää, kuinka nikotiiniriippuvainen olet ja mikä valmiste ja annostus olisi sopiva. KYSYMYS Kuinka kauan heräämisen jälkeen poltat ensimmäisen savukkeesi? Koetko hankalaksi oleskella paikoissa, joissa tupakointi on kielletty, esim elokuvateatterissa? VASTAUS 5 min. kuluttua 6 30 min min. Yli tunnin kuluttua Kyllä En PISTEET Mistä savukkeesta on vaikein luopua? Montako savuketta poltat päivässä? Poltatko enemmän aamulla kuin päivän aikana? Poltatko vuoteessa kun olet sairas? Aamun ensimmäinen Jokin muu 31 tai enemmän Vähemmän kuin 10 Kyllä En Kyllä En YHTEENSÄ Kun olet laskenut yhteen pisteesi, käytä alla olevaa taulukkoa. Jos tuloksesi on esim. 5 pistettä, katso sen alla olevat ruudut. Lue sen jälkeen taulukon vasemmasta reunasta, mitkä Nicorette-tuotteet sopivat juuri sinun nikotiiniriippuvuuteesi. Tummanvihreät ruudut kertovat sopivat tuotteet, keltaiset sisältävät aliannostusriskin. Pisteet: Purukumi, 2 mg Microtab Inhalaattori Laastari Purukumi, 4 mg Microtab, 2 kpl

18 18 TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN JA PAINONHALLINTA Lähteet 1. Pomerleau C.S, Zucker A.N, Stewart A.J. Characterizing concerns about post-cessation weight gain: results from a national survey of women smokers. Nicotine and Tobacco Research 2001;3: U.S. Department of Health and Human Services. The Health Benefits of Smoking Cessation. A Report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for Disease Control, Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, DHHS Publication No.(CDC) , page Doherty K, Militello FS, Kinnunen T, et al. Nicotine gum dose and weight gain after smoking cessation. J Consult Clin Psychol 1996; 64: Gross J, Stitzer ML, Maldonado J. Nicotine replacement: effects on post cessation weight gain. J Consult Clin Psychol 1989; 57: Fiore MC, Bailey WC, Cohen SJ, et al. Treating tobacco use and dependence. Clinical practice guideline. Rockville, MD: U.S. Department of Health and Human Services, 2000; Raw M, McNeill A, West R. Smoking cessation guidelines for health professionals. Thorax 1998; 53 (suppl 5): S Rössner S et al. Effekt av nikotin på viktuppgång efter rökstopp. Nikotintuggummi hjälper till att kontrollera viktuppgång efter rökstopp. Abstract presenterat vid Läkaresällskapets Riksstämma U.S. Department of Health and Human Services. Clinical practice guideline. Treating tobacco use and dependence. Public Health Service, June 2000, page U.S. Department of Health and Human Services. The Health Benefits of Smoking Cessation. A Report of the Surgeon General. Atlanta: U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for Disease Control, Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Smoking and Health, DHHS Publication No.(CDC) , page 500.

19

20 Tärkeitä painonhallintaan liittyviä neuvoja tupakoinnin lopettajille Seitsemän tupakoijaa kymmenestä haluaisi lopettaa. Monet pelkäävät kuitenkin painonsa nousevan tupakoinnin lopettaessaan, ja siksi jatkavatkin tupakointiaan. Huoli painonnoususta voi olla aiheellista, mutta se ei saisi estää ketään lopettamasta tupakointia. On olemassa luotettavia apuvälineitä ja yksinkertaisia keinoja välttää lisäkilot. Käyttämällä nikotiinvalmisteita tupakoija tuplaa mahdollisuutensa lopettamisen onnistumisessa. Lisäksi tieteelliset tutkimukset osoittavat, että Nicorettepurukumi hillitsee painonnousua tupakoinnin lopettamisen yhteydessä. OLE YHTEYDESSÄ Olemme tutkineet tupakanvieroitusta 1960-luvulta alkaen, ja haluamme olla mukana edistämässä kansanterveyttä. Teemme sen valmistamalla ja kehittämällä nikotiinivalmisteita, mutta myös tarjoamalla tietoa savuttoman elämän hyvistä puolista. Tästä syystä terveyden- ja sairaanhoitoalan ammattilaiset kuten myös hammashoitoala ovat tärkeimpiä yhteistyökumppaneitamme. Lisätietoa: Valtakunnallinen neuvontapuhelin, Stumppi Johnson & Johnson Consumer Nordic Puh: , Vaisalantie 2, ESPOO 02/2008

Diabetes ja tupakointi

Diabetes ja tupakointi Diabetes ja tupakointi Diabetes ja tupakointi 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista ja vahvaa motivoitumista. On hyvä

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä

Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 3 Tupakointi näkyy ensimmäiseksi suussa Tupakan savu kulkeutuu keuhkoihin suun kautta. Nuuskan sisältämät

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi Tupakoinnin lopettaminen parantaa suun terveyttä 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista

Lisätiedot

Tupakoinnin vähentämisen edut

Tupakoinnin vähentämisen edut Tupakoinnin vähentämisen edut Onko 5 savuketta päivässä parempi vaihtoehto kuin 20? Tupakoida vai olla tupakoimatta? Onko muita vaihtoehtoja kuin joko-tai? Voisiko henkilölle, joka ei halua tai kykene

Lisätiedot

Nicorette. tuoteopas. Tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen

Nicorette. tuoteopas. Tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen tuoteopas Tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen NICORETTE -tuoteperheestä löydät juuri sinulle sopivan nikotiinikorvaushoitovalmisteen! Muista aloittaessasi nikotiinikorvaushoidon, parannat onnistumisen

Lisätiedot

Nikotiinikorvaushoito - Tuotteet ja hoidon suunnittelu

Nikotiinikorvaushoito - Tuotteet ja hoidon suunnittelu Nikotiinikorvaushoito - Tuotteet ja hoidon suunnittelu Hanne Munter Hengitysliitto ry / Stumppi hanne.munter@hengitysliitto.fi OTA-ohjauskartta Nikotiinikorvaushoito Nikotiinikorvaushoitotuotteita käytettäessä

Lisätiedot

Allergia ja astma sekä tupakointi

Allergia ja astma sekä tupakointi Allergia ja astma sekä tupakointi ALLERGIA JA ASTMA SEKÄ TUPAKOINTI 3 Miksi tupakoit? Tupakoinnin lopettaminen on monille yksi elämän parhaista päätöksistä. Lopettaminen vaatii sitoutumista ja vahvaa motivoitumista.

Lisätiedot

Näin nujerrat tupakan.

Näin nujerrat tupakan. Näin nujerrat tupakan. 1 Opas onnistuneeseen lopettamiseen. 2 3 Nicorette tuplaa mahdollisuutesi onnistua. Onneksi olkoon, olet lopettamassa tupakointia. Se on yksi elämäsi parhaista päätöksistä! Varaudu

Lisätiedot

Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen

Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen Info tupakoinnin lopettamisen kurssista Margita Strandberg-Heinonen 1 LÄÄKKEET JOITA KÄYTETÄÄN TUPAKASTA VIEROITUKSEEN Nikotiinipurukumi Nikotiinipurukumi antaa aktiivista tukea ja auttaa lopettamaan tupakan

Lisätiedot

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky.

Hyvinvointiin vaikuttavia lopettamisen hyötyjä ovat myös parempi suorituskyky, stressin väheneminen, parempi uni ja keskittymiskyky. Tupakatta terveenä! 2 Lopettaminen kannattaa aina! Tupakkatuotteet lyhentävät käyttäjänsä elinikää keskimäärin 8 10 vuotta. Ilman tupakkaa on terveempi ja sairastumisriski pienenee. Elämänlaatu paranee

Lisätiedot

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA

TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN KANNATTAA AINA Kaikki tietävät, että tupakointi on epäterveellistä. Mutta tiesitkö, että tupakoinnin lopettaminen kannattaa, vaikka olisit tupakoinut jo pitkään ja että lopettaminen

Lisätiedot

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO

TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO TUPAKAKKARIIPPUVUUDEN HOITO Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 21.4.2016 paivi.gronroos@tyks.fi Kommentaattorina Lisa Salonen terveydenedistämisen yhdyshenkilö Turun hyvinvointitoimiala

Lisätiedot

Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin. Tupakkariippuvuus

Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin. Tupakkariippuvuus Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin Tupakkariippuvuus Fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta sisältävä oireyhtymä (F17, ICD-10) Tarkoitetaan

Lisätiedot

nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet Tyyppi D: Olet lopettanut tupakoinnin lähiaikoina.

nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet Tyyppi D: Olet lopettanut tupakoinnin lähiaikoina. Tupakka-koukussako? Testaa, minkälainen tupakoitsija olet Tyyppi A: Et harkitse lopettamista, se on sinulle suuri nautinto. Tyyppi B: Tunnet olevasi riippuvainen tupakasta, olet kenties yrittänyt t kerran

Lisätiedot

TUPAKASTA VIEROITUS. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi

TUPAKASTA VIEROITUS. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi TUPAKASTA VIEROITUS Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 16.10.2015 paivi.gronroos@tyks.fi Vieroittaja viekö tupakointiin puuttuminen liikaa aikaa? - kuuluuko minun puuttua

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2015. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

PAINOHUOLET TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA ENNUSTAVANA TEKIJÄNÄ

PAINOHUOLET TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA ENNUSTAVANA TEKIJÄNÄ VII Valtakunnallinen Tupakka ja Terveys päivä 29.11.2016 PAINOHUOLET TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA ENNUSTAVANA TEKIJÄNÄ Eeva-Liisa Tuovinen, LL Tohtorikoulutettava Erikoistuva lääkäri Kansanterveystieteen osasto

Lisätiedot

TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMI

TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMI TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMI TUPAKOIMATTOMUUDEN EDISTÄMINEN Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja TYKS, keuhkopoliklinikka KÄYPÄ HOITO -SUOSITUS: Tupakointi, nikotiiniriippuvuus ja vieroitushoidot Tupakan

Lisätiedot

HARKITSETKO TUPAKO NNIN LOPETTAMISTA?

HARKITSETKO TUPAKO NNIN LOPETTAMISTA? HARKITSETKO TUPAKO NNIN LOPETTAMISTA? Tässä joitakin asioita, jotka sinun tulisi tietää Tupakointi ja nikotiiniriippuvuus: kylmät tosiasiat Tupakointi aiheuttaa edelleen Suomessa 4300 kuolemaa vuosittain,

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009 Irti tupakasta 21 Suomen Apteekkariliitto 2009 2 Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina Tupakoinnin lopettaminen alkaa päätöksestä. Mitä paremmin tunnet omat tupakointitapasi ja -tarpeesi ja mitä enemmän

Lisätiedot

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä

Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta. mutta et ole uskaltanut kysyä Mitä olet aina halunnut tietää tupakoinnin lopettamisesta mutta et ole uskaltanut kysyä 1 2 Tuumasta toimeen Mielessäsi on ehkä käynyt tupakoinnin lopettaminen. Lopettamisprosessiin ja omiin tupakointitapoihisi

Lisätiedot

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki).

Aikuisten (yli 18-vuotiaiden) paino selviää painoindeksistä, joka saadaan painosta ja pituudesta. Laske painoindeksisi laskurilla (linkki). Lihavuus Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Lihavuus tarkoittaa normaalia suurempaa kehon rasvakudoksen määrää. Suurin osa liikarasvasta kertyy ihon alle, mutta myös muualle,

Lisätiedot

Odottavan tai imettävän äidin tupakointi mistä tukea ja apua? Terhi Koivumäki, th, TtM Yhteistyössä Yksi elämä ja Hengitysliitto

Odottavan tai imettävän äidin tupakointi mistä tukea ja apua? Terhi Koivumäki, th, TtM Yhteistyössä Yksi elämä ja Hengitysliitto Odottavan tai imettävän äidin tupakointi mistä tukea ja apua? Terhi Koivumäki, th, TtM Yhteistyössä Yksi elämä ja Hengitysliitto Odottavan tai imettävän äidin tupakointi Raskaana olevista naisista alkuraskaudessa

Lisätiedot

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ

HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ HARKITSETKO TUPAKOINNIN LOPETTAMISTA? TÄSSÄ JOITAKIN ASIOITA, JOTKA SINUN TULISI TIETÄÄ TUPAKOINTI JA NIKOTIINIRIIPPUVUUS: KYLMÄT TOSIASIAT tupakointi aiheuttaa maailmassa yli 5 miljoonaa kuolemaa vuosittain:

Lisätiedot

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Faktoja tupakan vaarallisuudesta Tupakan savu sisältää noin 4000 kemikaalia, joista 50 aiheuttaa syöpää. 50% tupakoitsijoista kuolee

Lisätiedot

Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus. 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS

Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus. 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS Tupakkariippuvuus fyysinen riippuvuus 9.9.2015 Annamari Rouhos LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri Sydän- ja keuhkokeskus HYKS Riippuvuuden tunnusmerkkejä voimakas halu tai pakonomainen tarve käyttää

Lisätiedot

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö

Nikotiiniriippuvuus. Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö Nikotiiniriippuvuus Sakari Karjalainen, pääsihteeri Suomen Syöpäyhdistys ja Syöpäsäätiö 8.2.2016 1 Miksi nikotiiniriippuvuus on tärkeä asia? Tupakan nikotiini aiheuttaa fyysistä riippuvuutta. Tupakkariippuvuuteen

Lisätiedot

Tupakkariippuvuus, puheeksiotto ja motivointi tupakoimattomuuteen

Tupakkariippuvuus, puheeksiotto ja motivointi tupakoimattomuuteen Tupakkariippuvuus, puheeksiotto ja motivointi tupakoimattomuuteen Tupakoimattomana leikkaukseen koulutus Satakunnan sairaanhoitopiiri Pori, 19.3.2018 Patrick Sandström Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lisätiedot

Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin

Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin 2 KAIKKI VAUVAT TAHTOVAT SAVUTTOMAN ÄIDIN KAIKKI VAUVAT TAHTOVAT SAVUTTOMAN ÄIDIN 3 Jokainen äiti haluaa lapselleen luonnollisesti kaikkein parasta. Siksi hän yrittää

Lisätiedot

NIKOTIINIKORVAUS- HOITO. Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 3.2.2015

NIKOTIINIKORVAUS- HOITO. Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 3.2.2015 NIKOTIINIKORVAUS- HOITO Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 3.2.2015 Nikotiiniriippuvuustesti Kuinka pian heräämisen jälkeen tupakoit ensimmäisen kerran? 5 min. kuluessa

Lisätiedot

Olisiko aika tehdä niin, että

Olisiko aika tehdä niin, että Olisiko aika tehdä niin, että Tupakoinnin näkyvyyden vähentäminen keskussairaalan tiloissa Tupakointitila(t) keskussairaalakiinteistön ulkopuolelle? Tupakoijille tupakasta vieroitus sairaalahoidossa osana

Lisätiedot

L6 - PREVENT KURSSI ELINTAVAT TEEMAPÄIVÄ. Tupakasta vierotus Potilastapaus. Lehtori Tellervo Korhonen

L6 - PREVENT KURSSI ELINTAVAT TEEMAPÄIVÄ. Tupakasta vierotus Potilastapaus. Lehtori Tellervo Korhonen L6 - PREVENT KURSSI ELINTAVAT TEEMAPÄIVÄ Tupakasta vierotus Potilastapaus Lehtori Tellervo Korhonen E-mail: tellervo.korhonen@helsinki.fi SIDONNAISUUDET: Dosentti Tellervo Korhonen on antanut asiantuntijalausuntoja

Lisätiedot

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT

TUPAKOINTI ENNEN JA NYT 1 TUPAKOINTI ENNEN JA NYT Alla näkyvät viivadiagrammit kertovat tupakkaa kokeilleiden ja päivittäin tupakoivien osuudet 12 18-vuotiaista nuorista vuosina 1981 2017. Vastatkaa viivadiagrammeja tulkitsemalla

Lisätiedot

Seuranta- ja loppukysely

Seuranta- ja loppukysely Perusterveydenhuollon yksikkö Terveyden edistäminen ja preventio, 20170604 Seuranta- ja loppukysely NIMI Ikä Pvm 1. Paino 2. Pituus 3. Verenpaine 1. / 2. / http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnut/hoi04010#t3

Lisätiedot

JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU

JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU JÄÄTELÖ, KARKKI, LIMU Keskustele hetki Mikä jäätelö, karkki tms. on sinun mielestäsi hyvää? Voiko jäätelöstä tai karkista tulla riippuvaiseksi? Miksi? Miksi ei? MITÄ RIIPPUVUUKSIA TEILLÄ ON? Riippuvuus

Lisätiedot

Miten kuljet kouluun?

Miten kuljet kouluun? Miten kuljet kouluun? Autolla. Voisitko tulla muulla tavalla? Kävellen tai pyörällä. Miten vietät välitunnit? Seisoskelen. Mikä saisi sinut liikkumaan? Leikin ja pelaan. Mistä pidät eniten? Mitä teet koulupäivän

Lisätiedot

KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka. 19.3.2014 Päivi Siimes

KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka. 19.3.2014 Päivi Siimes KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka Terveydenhuollon henkilöstön tehtävänä on tunnistaa potilaan tupakointi ja nikotiiniriippuvuus, kehottaa

Lisätiedot

Lapin Tupakkatutkimus - terveyttä edistävä hanke

Lapin Tupakkatutkimus - terveyttä edistävä hanke Lapin Tupakkatutkimus - terveyttä edistävä hanke Tupakasta vieroitustyön ja savuttomuuden edistäminen alueen terveydenhuollon toimipisteissä Kannustaa ja tukea tupakoitsijoita tupakoinnin lopettamiseen

Lisätiedot

Oma BMI-tulosteesi. Tärkeimmän panoksen terveytesi puolesta annat sinä itse! Hyvä perhe! Syö terveellisesti, elä paremmin.

Oma BMI-tulosteesi. Tärkeimmän panoksen terveytesi puolesta annat sinä itse! Hyvä perhe! Syö terveellisesti, elä paremmin. esi Tärkeimmän panoksen terveytesi puolesta annat sinä itse! Kasvusi arviointia varten mittausarvosi merkitään ns. persentiilikäyrälle*. Siinä painoasi ja pituuttasi verrataan muiden samanikäisten ja samaan

Lisätiedot

TUPAKOIVAN ASIAKKAAN TUKEMINEN JA RIIPPUVUUDEN HOITO

TUPAKOIVAN ASIAKKAAN TUKEMINEN JA RIIPPUVUUDEN HOITO TUPAKOIVAN ASIAKKAAN TUKEMINEN JA RIIPPUVUUDEN HOITO Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 3.3.2016 paivi.gronroos@tyks.fi Tupakoinnin puheeksi ottaminen Vieroittaja viekö tupakointiin

Lisätiedot

Lääkäreille ja apteekkihenkilökunnalle lähetettävät tiedot Bupropion Sandoz 150 mg ja 300 mg säädellysti vapauttavista tableteista

Lääkäreille ja apteekkihenkilökunnalle lähetettävät tiedot Bupropion Sandoz 150 mg ja 300 mg säädellysti vapauttavista tableteista Lääkäreille ja apteekkihenkilökunnalle lähetettävät tiedot Bupropion Sandoz 150 mg ja 300 mg säädellysti vapauttavista tableteista Valmisteyhteenveto on luettava huolellisesti ennen Bupropion Sandoz -valmisteen

Lisätiedot

Tupakoinnin vähentämisen keinot

Tupakoinnin vähentämisen keinot Tupakoinnin vähentämisen keinot Anne Pietinalho, LKT, keuhkosairauksien dosentti Asiantuntijalääkäri, Filha ry Johtava lääkäri, Raaseporin tk Tupakoinnin ehkäisy/vähentäminen mikä vaikuttaa? Laki Aloittamisen

Lisätiedot

E ro o n t u p a ka s t a

E ro o n t u p a ka s t a Eroon tupakasta Yök, röökiä! Eroon tupakasta Sisällysluettelo Valmistaudu huolella 3 Tupakkalakolla terveemmäksi 3 Ilman tupakkaa voit paremmin 4 Mieti etukäteen 4 Ota oppia aikaisemmista yrityksistäsi

Lisätiedot

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku

Päihdeilmiö-rastirata. Tehtävien purku Päihdeilmiö-rastirata Tehtävien purku Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta. Lähes kaikki nykyisin tupakoivat aikuiset ovat

Lisätiedot

Näyttöön perustuva tupakasta vieroitus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry

Näyttöön perustuva tupakasta vieroitus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Näyttöön perustuva tupakasta vieroitus Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Käypä Hoito suositus: Tavoite Kaikkialla terveydenhuollossa tunnettava

Lisätiedot

Tupakoinnin ja lopettamisen tuen haasteelliset taustatekijät. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Oulu 11.-12.2.2014

Tupakoinnin ja lopettamisen tuen haasteelliset taustatekijät. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Oulu 11.-12.2.2014 Tupakoinnin ja lopettamisen tuen haasteelliset taustatekijät Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Oulu 11.-12.2.2014 Suomalaisten tupakointi 1950-2013 (15-64v) 80 70 60 50 40 30 20 10 0 1950

Lisätiedot

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA

KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA KYSELY TERVEYSTOTTUMUKSISTA JA ELÄMÄNTAVOISTA Hyvinkään sairaanhoitoalueen Psykiatria 1 FYYSINEN AKTIIVISUUS 1.1 Kuinka paljon liikut ja rasitat itseäsi ruumiillisesti vapaa-aikana? Jos rasitus vaihtelee

Lisätiedot

TUPAKKA. Terveystieto. Anne Partala

TUPAKKA. Terveystieto. Anne Partala TUPAKKA Terveystieto Anne Partala Miksi tupakoidaan? Mikä saa aloittamaan tupakoinnin? Aloittaminen ei yleensä ole harkittua vaan tupakointiin ajaudutaan satunnaisten kokeilujen kautta. Tupakkaan syntyykin

Lisätiedot

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP Savuton sairaala auditointitulokset 2012 Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP MIKSI Savuton sairaala -ohjelmaa tarvitaan? Tupakkateollisuus on hämmentänyt ihmisten

Lisätiedot

SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 10/2017)

SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 10/2017) SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 10/2017) KAIKILLE SOPIVA HAVAINTOMATERIAALI Tervapurkki ja opaste Rahapurkki ja opaste Tuoksupurkit (tupakanhajuinen ja raikas t-paita) ja opaste Nuuskapurkit ALAKOULUIKÄISET

Lisätiedot

äidin Kaikki savuttoman vauvat tahtovat

äidin Kaikki savuttoman vauvat tahtovat Kaikki vauvat tahtovat savuttoman äidin Tämä on opaskirja sinulle, joka taistelet päästäksesi irti tupakasta, koska suunnittelet raskautta tai olet jo raskaana. 2 Jokainen äiti haluaa lapselleen luonnollisesti

Lisätiedot

9 Painonhallinta. Oppikirjan sivut 92-99

9 Painonhallinta. Oppikirjan sivut 92-99 9 Painonhallinta Oppikirjan sivut 92-99 Nykyaikaa Ulkonäön ja fyysisyyden korostaminen Median kauneuskäsitykset Jatkuva painontarkkailu, laihduttaminen ja erityisruokavaliot Monet murrosikäiset tyytymättömiä

Lisätiedot

28 päivää ilman. Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen

28 päivää ilman. Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen 28 päivää ilman Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen www.28paivaailman.fi www.28paivaailman.fi Kolme kokonaisuutta: www.28paivaailman.fi asiakkaalle, (ei vaadi kirjautumista): tapaamisten

Lisätiedot

SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree

SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree. SmokeFree SMOKEFREE- RASTIRATA OPETTAJAN OHJE 1 Smokefree-rastirata on ensisijaisesti suunnattu 5. 6. luokkien opetukseen, mutta tehtävät soveltuvat myös yläkouluikäisille. Rastirata voidaan toteuttaa kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Tupakkariippuvuus. Oulu 20.5 2013 Filha / Kristiina Salovaara

Tupakkariippuvuus. Oulu 20.5 2013 Filha / Kristiina Salovaara Tupakkariippuvuus Oulu 20.5 2013 Filha / Kristiina Salovaara Tupakkariippuvuus Neurobiologia Psyyke- Kognitio-uskomukset Addiktio- nikotiinin säätely elimistössä Ehdollistunut mielihyväoppiminen Automatioitunut

Lisätiedot

MATERIAALIA VALO:N SAVUTON TYÖPAIKKA KAMPANJAN TUEKSI

MATERIAALIA VALO:N SAVUTON TYÖPAIKKA KAMPANJAN TUEKSI MATERIAALIA VALO:N SAVUTON TYÖPAIKKA KAMPANJAN TUEKSI YLEISTÄ TUPAKOINNISTA Tupakointi aiheuttaa yli 50 sairautta, joista 20 on kuolemaan johtavia. Tupakointi vaurioittaa lähes jokaista elintä elimistössä,

Lisätiedot

TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ

TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 8/2015) KAIKILLE SOPIVA HAVAINTOMATERIAALI Tervapurkki ja opaste Nuuskapurkit Rahapurkki opaste Tuoksupurkit (tupakanhajuinen ja raikas t-paita) ja

Lisätiedot

Nikotiniriippuvuus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry

Nikotiniriippuvuus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Nikotiniriippuvuus Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Nikotiini On keskushermoston reseptoreita stimuloiva ja sen välittäjäaineita (asetylkoliini,

Lisätiedot

Tupakasta vieroitus. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja TYKS, keuhkopoliklinikka

Tupakasta vieroitus. Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja TYKS, keuhkopoliklinikka Tupakasta vieroitus Päivi Grönroos tupakastavieroitushoitaja TYKS, keuhkopoliklinikka 30.11.2018 paivi.gronroos@tyks.fi Muistin virkistämiseksi: tupakka sisältää 5000 myrkyllistä ainetta, joista 63 syöpää

Lisätiedot

SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 5/2019)

SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 5/2019) SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 5/2019) KAIKILLE SOPIVA HAVAINTOMATERIAALI Tervapurkki ja opaste Rahapurkki ja opaste (tupakasta) Tuoksupurkit (tupakanhajuinen ja raikas t-paita) ja opaste Nuuskapurkit

Lisätiedot

Tule, kuule ja osallistu

Tule, kuule ja osallistu Tule, kuule ja osallistu Tupakka arka asia? Kestääkö kanttisi miettiä tupakointiasi? Sari Rantanen Kliinisesti erikoistunut sairaanhoitaja Perusterveydenhuollon yksikkö Keski-Suomen sairaanhoitopiiri 25.01.2017

Lisätiedot

POTILAAN SAVUTTOMUUDEN POLKU Tupakoinnin ja nikotiiniriippuvuuden tunnistaminen tupakasta vieroituksen edistäminen

POTILAAN SAVUTTOMUUDEN POLKU Tupakoinnin ja nikotiiniriippuvuuden tunnistaminen tupakasta vieroituksen edistäminen POTILAAN SAVUTTOMUUDEN POLKU Tupakoinnin ja nikotiiniriippuvuuden tunnistaminen tupakasta vieroituksen edistäminen Potilas osastolla/poliklinikalla Lähetteen käsittely, ajanvaraus ja kirje potilaalle Tupakkariippuvuus

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito

Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito Tiina Merivuori, keuhkosairauksien el Hämeenlinnan Terveyspalvelut Anne Pietinalho, LKT Asiantuntijalääkäri, Filha ry Vaikuttavat vieroitushoidot Yksilöohjaus

Lisätiedot

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja.

Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Vaikuta rintojesi terveyteen. Tee oikeita valintoja. Rintojen terveys on tärkeää Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5000 ja kuolee lähes 900 naista. Aktiivinen

Lisätiedot

TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ

TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ TUPAKKASALKUN / SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 8/2015) KAIKILLE SOPIVA HAVAINTOMATERIAALI Tervapurkki ja opaste Nuuskapurkit Rahapurkki opaste Tuoksupurkit (tupakanhajuinen ja raikas t-paita) ja

Lisätiedot

Työterveyshuolto tupakoinnista vieroituksen tukena. Tarja Tuovila Työterveyshoitaja Forssan seudun Hyvinvointikuntayhtymä 9.12.

Työterveyshuolto tupakoinnista vieroituksen tukena. Tarja Tuovila Työterveyshoitaja Forssan seudun Hyvinvointikuntayhtymä 9.12. Työterveyshuolto tupakoinnista vieroituksen tukena Tarja Tuovila Työterveyshoitaja Forssan seudun Hyvinvointikuntayhtymä 9.12.2014 1 Tupakoinnin aiheuttamia kustannuksia työnantajalle Tupakoinnin vuoksi

Lisätiedot

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan

HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA. voit saada diabeteksesi hallintaan OLE AKTIIVINEN HYVIÄ NEUVOJA, JOIDEN AVULLA voit saada diabeteksesi hallintaan Omat arvoni Päivämäärä / / / / / / / / / / / / HbA 1c (mmol/mol, %) LDL-kolesteroli (mmol/l) Verenpaine (mmhg) Paino (kg)

Lisätiedot

Tavoitteet. Painonhallinta tukee terveyttä

Tavoitteet. Painonhallinta tukee terveyttä Tavoitteet Sopivan painon pohtiminen Elintapojen vaikutus painonhallintaan terveyttä 3 terveyttä Normaalipaino on suositus paitsi fyysisen myös psyykkisen ja sosiaalisen terveyden kannalta. Pieni yli-

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito

Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito Tupakoinnin lopettamista tukeva lääkehoito Tiina Merivuori, keuhkosairauksien el Hämeenlinnan Terveyspalvelut Anne Pietinalho, LKT Asiantuntijalääkäri, Filha ry Vaikuttavat vieroitushoidot Yksilöohjaus

Lisätiedot

Tarkastelukohteena terveys

Tarkastelukohteena terveys Tarkastelukohteena terveys Tupakointi ei ole painonhallintakeino: Teini-iässä runsaasti tupakoivilla on muita suurempi riski aikuisiän vyötärölihavuuteen Tytöillä teinitupakointi on yhteydessä aikuisiän

Lisätiedot

28 päivää ilman. Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen

28 päivää ilman. Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen 28 päivää ilman Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen www.28paivaailman.fi www.28paivaailman.fi 28 + 1 -tukitapaamiset Ohjaajakoulutukset: 2x2 /v myös etäosallistumismahdollisuus ohjaajakoulutuksiin

Lisätiedot

Työpaja tai oppitunti: Vieroitusmenetelmät

Työpaja tai oppitunti: Vieroitusmenetelmät Tavoite Tavoitteena on kerrata tai oppia tupakoinnin vieroitushoitomenetelmistä, vieroitushoitotuotteista ja niiden käytöstä. Tavoitteena on oppia ohjaamaan asiakasta, oikean tuotteen valintaa ja em. tuotteiden

Lisätiedot

Sovitut seuranta-ajat

Sovitut seuranta-ajat KUNTOKIRJA Sovitut seuranta-ajat Pvm/ klo paikka Huomioitavaa/ sovitut asiat Henkilötiedot Nimi: Osoite: Puhelin: Yhteystietoja Lääkäri KYS Puhelin Sairaanhoitaja, Sydänpoliklinikka Puhelin Fysioterapeutti

Lisätiedot

TUPAKKARIIPPUVUUDEN HOITO

TUPAKKARIIPPUVUUDEN HOITO TUPAKKARIIPPUVUUDEN HOITO Päivi Grönroos, tupakastavieroitushoitaja Tyks, keuhkopoliklinikka 28.1.2015 Tiina Merivuori, keuhkosairauksien el, Hämeenlinnan Terveyspalvelut Anne Pietinalho, LKT, Asiantuntijalääkäri,

Lisätiedot

Tupakka ja tapariippuvuus

Tupakka ja tapariippuvuus Tupakka ja tapariippuvuus Tupakointi aiheuttaa fyysisen riippuvuuden lisäksi myös psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta. Tupakointia pidetään tapariippuvuutena. Tupakan erilaiset vaikutukset toimivat

Lisätiedot

MITÄ NIKOTIINIRIIPPUVUUS ON? Tellervo Korhonen, FT, Dosentti Yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto, Hjelt instituutti

MITÄ NIKOTIINIRIIPPUVUUS ON? Tellervo Korhonen, FT, Dosentti Yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto, Hjelt instituutti MITÄ NIKOTIINIRIIPPUVUUS ON? Tellervo Korhonen, FT, Dosentti Yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto, Hjelt instituutti SIDONNAISUUDET: Asiantuntijalausuntoja nikotiiniriippuvuudesta lääkeyhtiölle vuosina

Lisätiedot

HIV-potilas ja tupakointi

HIV-potilas ja tupakointi HIV-potilas ja tupakointi Virve Javanainen Sairaanhoitaja/Astmahoitaja 01.02.2018 Iho /allergia sairaala Tupakkalaki Tupakkalaki laadittiin Suomessa v.1976: Yleiset säännökset 1 Lain tavoite Tämän lain

Lisätiedot

Oppaasi tupakoinnin lopettamiseen CHAMPIX :in (varenikliinin) avulla

Oppaasi tupakoinnin lopettamiseen CHAMPIX :in (varenikliinin) avulla Oppaasi tupakoinnin lopettamiseen CHAMPIX :in (varenikliinin) avulla Lue aina lääkepakkauksen mukana tuleva pakkausseloste. Lisätietoja haittavaikutusilmoituksen tekemisestä on osoitteessa https://www.terveydentukena.fi/eroontupakasta

Lisätiedot

Nuuskan käyttö lisää syöpäriskiä.

Nuuskan käyttö lisää syöpäriskiä. TOSITIETOA NUUSKA NUUSKA ON TERVEYDELLE HAITALLINEN TUPAKKATUOTE Vaikka nuuska ei sisällä savun mukana elimistöön leviäviä myrkyllisiä aineita, se on silti terveydelle haitallinen tuote. Nuuska sisältää

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen Tupakoinnin lopettaminen Miksi kannattaa lopettaa? Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa. Tupakoitsijoista lähes 80 prosenttia on yrittänyt lopettaa tupakoinnin jo useampaan otteeseen. Miksi lopettaminen

Lisätiedot

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Diat: Patrick Sandström, Erityisasiantuntija, Filha ry,

Lisätiedot

ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983)

ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983) ELÄMÄNTAPAMUUTOKSEN VAIHEET Muutosvaihemalli (Prochaska & DiClemente 1983) 1. Esiharkinta ei aikomusta muuttaa käyttäytymistä ongelman kieltäminen ja vähätteleminen ei tiedosteta muutoksen tarpeellisuutta

Lisätiedot

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi.

Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Kivunlievitys Tässä osassa on tietoa kivunlievityksestä lääkkein nielurisaleikkauksen jälkeen. Voit laskea oikean kipulääkeannoksen lapsellesi. Huomaa, että tämä kivunlievitysohje pätee vain, jos lapsella

Lisätiedot

3. Verenpaine 1. / 2. /

3. Verenpaine 1. / 2. / Perusterveydenhuollon yksikkö Terveyden edistäminen ja preventio, 20170604 Alkukysely NIMI Ikä Pvm 1. Paino 2. Pituus 3. Verenpaine 1. / 2. / http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/naytaartikkeli/tunnut/hoi04010#t3

Lisätiedot

SEURANTAKYSELY ELÄMÄNTAPARYHMÄLÄISILLE

SEURANTAKYSELY ELÄMÄNTAPARYHMÄLÄISILLE Perusterveydenhuollon yksikkö Terveyden edistäminen ja preventio 20130108 Tämän lomakkeen tarkoitus on kartoittaa ryhmään osallistuvien terveystottumuksia ja auttaa ryhmän tapaamisten sisältöjen suunnittelussa.

Lisätiedot

POTILAAN SAVUTTOMUUDEN POLKU - Tupakointitottumusten kartoittaminen ja nikotiiniriippuvaisen potilaan hoitomalli

POTILAAN SAVUTTOMUUDEN POLKU - Tupakointitottumusten kartoittaminen ja nikotiiniriippuvaisen potilaan hoitomalli POTILAAN SAVUTTOMUUDEN POLKU - Tupakointitottumusten kartoittaminen ja nikotiiniriippuvaisen potilaan hoitomalli Potilas osastolla/poliklinikalla Savuton leikkaus Etelä- Pohjanmaalla Hoitosuositus Kysy,

Lisätiedot

Lataa Terveempi elämä 12 viikossa. Lataa

Lataa Terveempi elämä 12 viikossa. Lataa Lataa Terveempi elämä 12 viikossa Lataa ISBN: 9789510418345 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 29.28 Mb Terveyden kannalta on tärkeämpää pienentää vyötärön ympärysmittaa kuin pudottaa painoa. Jos olet ylipainoinen,

Lisätiedot

Firmagon eturauhassyövän hoidossa

Firmagon eturauhassyövän hoidossa Firmagon eturauhassyövän hoidossa Käytännön tietoa ja ohjeita potilaalle Eturauhassyöpään sairastuminen ja sen hoito aiheuttavat uuden elämäntilanteen. Mielessä voi pyöriä monia kysymyksiä. Ajatusten kanssa

Lisätiedot

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Espoo 28.1.2015

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Espoo 28.1.2015 Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Espoo 28.1.2015 Ohjelma Ajankohtaiskatsaus tupakka, nuuska ja sähkösavuke Tupakoinnin haitat ja lopettamisen

Lisätiedot

SAVUTTOMUUTEEN TÄHTÄÄVÄN INTERVENTIO- OHJELMAN VAIKUTTAVUUS TUPAKOINNIN LOPETTAMISEN TUKENA

SAVUTTOMUUTEEN TÄHTÄÄVÄN INTERVENTIO- OHJELMAN VAIKUTTAVUUS TUPAKOINNIN LOPETTAMISEN TUKENA Opinnäytetyö (AMK) Hoitotyön koulutusohjelma Terveydenhoitotyö 2012 Essi Loikas & Elisa Mäkilä SAVUTTOMUUTEEN TÄHTÄÄVÄN INTERVENTIO- OHJELMAN VAIKUTTAVUUS TUPAKOINNIN LOPETTAMISEN TUKENA OPINNÄYTETYÖ (AMK)

Lisätiedot

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia.

Tänään on oikea päivä. Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Tänään on oikea päivä Opas sinulle, joka olet lopettamassa tupakointia. Lopettaminen kannattaa aina! Tupakoinnin lopettaminen on mahdollista riippumatta siitä, kuinka kauan tai kuinka paljon olet tupakoinut.

Lisätiedot

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro!

Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Su(u)n vuoro! Tupakka, nuuska ja suun terveys Su(u)n vuoro! Tupakkatuotteet vahingoittavat koko elimistöä. Tupakointi aiheuttaa useita sairauksia sekä vaikeuttaa monien sairauksien hoitoa ja heikentää

Lisätiedot

Lataa Terveempi elämä 12 viikossa - Berit Nordstrand. Lataa

Lataa Terveempi elämä 12 viikossa - Berit Nordstrand. Lataa Lataa Terveempi elämä 12 viikossa - Berit Nordstrand Lataa Kirjailija: Berit Nordstrand ISBN: 9789510409527 Sivumäärä: 280 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 29.48 Mb Terveyden kannalta on tärkeämpää pienentää

Lisätiedot

Erkki Vartiainen, ylijohtaja, professori

Erkki Vartiainen, ylijohtaja, professori Lihavuus Suomessa Erkki Vartiainen, ylijohtaja, professori 28.12.2011 Esityksen nimi / Tekijä 1 Lihavuus 70-80 % ylimääräisestä energiasta varastoituu rasvana. Loput varastoituu proteiineina ja niihin

Lisätiedot

Suomi, Sinä ja päihteet

Suomi, Sinä ja päihteet Suomi, Sinä ja päihteet Asiaa päihteistä maahanmuuttajille Tule mukaan Päihdetyö Tältä se näyttää: Tähän se johtaa: Kännissä olet ääliö. Suomi ja päihteet Ehkäistään Hoidetaan Laki ohjaa Silti: Nuoria

Lisätiedot

Sähköinen terveystarkastus ja valmennus

Sähköinen terveystarkastus ja valmennus Sähköinen terveystarkastus ja valmennus Pitkän mutta onnellisen elämän salaisuus Osmo Saarelma Duodecim Ennenaikaisen sairastumisen ja kuoleman aiheuttajat/suojatekijät - Verenpaine - Kolesteroli verisuonisairaudet

Lisätiedot

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi

Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Tiedonjanoon www.maitojaterveys.fi www.otamaidostamallia.fi Maa- ja metsätalousministeriön osittain rahoittama. 2007 Pureskeltua tietoa hampaiden hyväksi Oman suusi hammashoitaja olet sinä! Fluorikylpy

Lisätiedot

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Anne Pietinalho, LKT, dos, FCCP Johtava lääkäri, Raaseporin tk Asiantuntijalääkäri, Filha ry Suomalaisten tupakointi 1950-2014 (15-64v) 80 70 60 50 40

Lisätiedot

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Jyväskylä 13.5.2014

Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus. Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Jyväskylä 13.5.2014 Tupakka, sähkösavuke ja nuuska - ajankohtaiskatsaus Patrick Sandström Erityisasiantuntija, Filha ry Jyväskylä 13.5.2014 Ohjelma Riippuvuus Käypä hoito Työkaluja vuorovaikutukseen ja motivaatioon Menetelmäharjoitus/keskustelu

Lisätiedot

Suositukset maksan haittavaikutusten välttämiseksi. Valdoxan voi aiheuttaa haittavaikutuksena mm. muutoksia maksan toimintaan.

Suositukset maksan haittavaikutusten välttämiseksi. Valdoxan voi aiheuttaa haittavaikutuksena mm. muutoksia maksan toimintaan. Potilaan opas VALDOXAN Suositukset maksan haittavaikutusten välttämiseksi Valdoxan voi aiheuttaa haittavaikutuksena mm. muutoksia maksan toimintaan. Tässä oppaassa kerrotaan suosituksista maksan haittavaikutusten

Lisätiedot