Hakijan laskutusosoite: Kemin Ajotilaus Oy, Valajankatu 1, Kemi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hakijan laskutusosoite: Kemin Ajotilaus Oy, Valajankatu 1, Kemi"

Transkriptio

1 1 Kemin kaupunki PÄÄTÖS Ympäristöjaosto Valtakatu Kemi Dnro 460/ /2016 Annettu julkipanon jälkeen 1. ASIA Ympäristölupapäätös maa-ainesten otosta sekä kallion ja kiviaineksen louhintaan (sis. räjäytykset), murskaukseen (murskauslaitos) ja välivarastointiin sekä alueen ulkopuolelta tuotavan maa-aineksen jalostukseen Kemin kaupungin kirkonkylässä sijaitsevalla tilalla Heikkilä I (Rno: , Kemi; osa tilasta; ks. kartta). 2. HAKEMUS Lupakäsittelyssä on huomioitu voimaan tullut lainsäädäntö (maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain mukaisten lupien yhteiskäsittely). Ympäristölupapäätös sisältää myös ympäristönsuojelulain 199 :ssä tarkoitetun ratkaisun toiminnan aloittamisesta muutoksenhausta huolimatta. Lisätieto: Toimintaan liittyvä samalla kiinteistöllä toteutettava asfalttiasema ja kierrätysasfaltin murskaus tullaan rekisteröimään erillisenä menettelynä. Tämä päätös ei sisällä lupaa asfalttiaseman toiminnalle, koska asfalttiasema on ympäristönsuojelulain (527/2014; liite 2) mukaan rekisteröitävä toiminta. Hakija Kemin Ajotilaus Oy Valajankatu Kemi Puh: Y - tunnus: Yhdyshenkilöt: Eero Kokko, puh: Hakijan laskutusosoite: Kemin Ajotilaus Oy, Valajankatu 1, Kemi

2 2 Laitos / toiminta ja sen sijainti, omistusolosuhteet ja sopimukset Maa-ainesten otto, kallion- ja kivenlouhinta poraamalla ja räjäyttämällä, murskaus (siirrettävä murskauslaitos ja louhintakalusto) ja muut oheistoiminnot (mm. välivarastointi, kuivatusvesien käsittely) tapahtuvat vuokratulla määräalalla Kemin kaupungissa tilalla, Heikkilä I, Rno: , Kemi, (osa tilasta). Heikkilä I sijaitsee tieosoitteessa Veitsiluodontie 15, Kemi. Tilan pinta-ala on 181,09 ha ja ottamisalueen pinta-ala noin 2,4 ha. Laitoksen koordinaatit (ETRS-TM35FIN) ovat seuraavat: pohjoinen (N), itä (E). Toimintaan liittyy myös alueen ulkopuolelta tuotavan maa-aineksen jalostus. Toimintaan liittyvä samalla kiinteistöllä toteutettava asfalttiasema ja kierrätysasfaltin murskaus tullaan rekisteröimään erillisenä menettelynä. Toiminta-alue on esitettynä päätöksessä olevalla kartalla ja hakupapereissa. Alue on osa Keminmaan seurakunnan omistamaa tilaa Heikkilä I (RNo: ). Kemin Ajotilaus Oy:llä on alueen käytöstä vuokrasopimus ao. maan omistajan kanssa ( ). Sopimus on voimassa kymmenen vuotta (10). Sopimus on hakemusasiakirjoissa. Toimialatunnukset (TOL) Soran, hiekan, saven ja kaoliinin otto (kiven, soran ja hiekan rouhinta ja murskaus) Lajiteltujen materiaalien kierrätys (kierrätysasfaltin murskaus uusioasfaltin tuottamista varten) Muualla luokittelemattomien ei-metallisten mineraalituotteiden valmistus (asfaltin valmistus) muu Kasvualustan valmistus, kiviaineksen seulonta Hakemuksen vireille tulo Hakemus on tullut vireille Kiinteistöllä sijaitsevat muut toiminnot ja Vaasan hallinto-oikeuden päätös Kemin Ajotilaus Oy:n ottamisalue itäpuolella on olemassa oleva Morenia Oy:n ottoalue ja länsipuolella Destia Oy:n olemassa oleva ottoalue. Vaasan hallinto-oikeus on ; Dnro: 00681/09/5109; Nro: 10/0086/3) antanut samalla alueella toimivalle Destia Oy:lle päätöksen, joka on huomioitu ohjeellisena tässä lupakäsittelyssä ja annetuissa lupamääräyksissä.

3 3 Luvan hakemisen perusteet ja lupaviranomaisen toimivalta Maa-aineslaki (555/1981) 4 Ympäristönsuojelulaki (YSL 527/2014) 27, liite 1 kohta 7c ja 7e Ympäristönsuojeluasetus (YSA 713/2014) 2 1 mom, kohta 6a, 6b Maa-aineslupa tarvitaan kiven, soran, hiekan, saven ja mullan ottamisen pois kuljetettavaksi tai paikalla varastoitavaksi tai jalostettavaksi. Ympäristönsuojelulain mukaan ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavaan toimintaan on oltava lupa. Ympäristönsuojelulain mukaan luvanvaraisia toimintoja ovat kivenlouhinta, jossa kiviainesta käsitellään vähintään 50 päivää sekä sellainen tietylle alueelle sijoitettava siirrettävä murskaamo, jonka toiminta-aika on yhteensä vähintään 50 päivää. Ympäristönsuojelulain mukaan kunnan ympäristönsuojeluviranomainen ratkaisee edellä mainitun lupa-asian. Lupien yhteiskäsittelymenettely Tässä lupapäätöksessä maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemus on käsitelty yhteislupana, sillä vuonna 2015 voimaan tulleen lakimuutoksen perusteella maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain samaa hanketta koskevat erilliset lupamenettelyt yhdistetään lukien ja vireille tulleet hakemukset ratkaistaan uuden menettelyn mukaisesti. Yhteiskäsittelyssä noudatetaan ympäristönsuojelulain menettelysäännöksiä. 3. HAKEMUKSESSA ILMOITETTU TOIMINTA JA TOIMINNAN KUVAUS / MAA-AI- NESTEN OTTAMISSUUNNITELMASSA JA YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUSSA KU- VATTU TOIMINTA Yleisölle tarkoitettu tiivistelmä Kemin Ajotilaus Oy:n tarkoituksena on louhia kalliota ja murskata louhetta Kemin Hepolassa. Suunniteltu ottoalue on noin 2,4 ha:n kokoinen alue kiinteistöstä Heikkilä I. Murskaus tapahtuu siirrettävällä kalustolla. Louhinta tehdään poraamalla ja räjäyttämällä kalliota. Kemin Ajotilaus Oy hakee maa-aines- ja ympäristölupaa kymmeneksi vuodeksi. Lisäksi haetaan lupaa aloittaa toiminta muutoksenhausta huolimatta. Samalle kiinteistölle toteutettava asfalttiasema tullaan rekisteröimään erillisenä menettelynä. Ottamisalue rajoittuu pohjoispuolelta Kemin moottoritien tiealueeseen, itäpuolelta olemassa olevaan ottoalueeseen (Morenia Oy), eteläpuolelta kasvatusmetsään ja länsipuolelta olemassa olevaan ottoalueeseen (Destia Oy). Lähin omakotitalo sijaitsee Taipaleenkylällä, noin 500 m suunnittelualueelta pohjoiseen. Lähin pohjavesialue sijaitsee noin 1,1 km:n etäisyydellä alueesta itään päin. Lähin suojelualue sijaitsee noin 2,5 km:n etäisyydellä suunnittelualueelta pohjois-luoteeseen.

4 4 Otettava kiviaines on kalliota ja kallion päällä olevaa irtomaata. Kiviaines käytetään joko sellaisenaan tai jalostetaan seulomalla tai murskaamalla erikokoisiksi murskelajikkeiksi. Lisäksi voidaan murskata alueen ulkopuolelta tuotavaa kiviainesta. Kiviaines käytetään tie- ja infrarakentamiseen. Vuosittainen ottamismäärä vaihtelee käyttötarpeen mukaan. Otettavan materiaalin määrä on enintään m 3 ktr. Kalliota ja muita rakentamiseen kelpaavia maa- ja kiviaineksia käytetään rakentamiseen jalostamattomana tai jalostettuna (murskattuna/seulottuna). Alueelta saatavat pintamaat n m 3 ktr hyödynnetään alueelle sijoitettavan meluvallin rakentamiseen ja alueen muuhun muotoiluun. Keskimääräinen liikenne alueella toimittaessa on n. 25 kuorma-autoa vuorokaudessa. Pölypäästöjä syntyy murskausprosessin eri vaiheissa ja jonkin verran murskeen siirrossa ja seulonnassa. Alueen maapohjan pölyäminen estetään tarvittaessa kastelemalla tai suolaamalla. Meluselvityksen mukaan toiminnan aiheuttama melutaso on suurimmillaan toiminnan alkuvaiheessa, kun murskausta tehdään maanpinnan tasolla. Melun leviämistä torjutaan sijoittamalla murskauslaitoksen läheisyyteen murskeen varastokasoja, jotka toimivat meluesteen tapaan. Kun louhinta ja murskaus sekä rikotus siirtyvät tehtäväksi louhoksen pohjalla, vähenee ympäristöön leviävä melu. Asfalttiaseman toiminnan aiheuttama melutaso alittaa ohjearvot kaikilla ympäristön asuinkiinteistöillä. Alueelta johdetaan tarvittaessa sade- ja sulamisvesiä alueen eteläreunaan. Sosiaalitilojen harmaavedet ja käymälävedet johdetaan umpisäiliöön ja toimitetaan jätevedenpuhdistamolle. Toiminnassa ei synny päästöjä maaperään. Jätteitä syntyy ainoastaan murskauslaitoksen toiminnan aikana. Tavanomaisessa toiminnassa syntyy lähinnä sekajätettä ja pieniä määriä vaarallista jätettä. Toiminnalla ei arvioida olevan vaikutusta luontoon tai luonnonsuojeluarvoihin. 4. TIEDOT SUUNNITELMA-ALUEESTA JA SEN YMPÄRISTÖSTÄ Suunnitelma-alue Suunniteltu ottoalue on noin 2,4 ha:n kokoinen alue kiinteistöstä Heikkilä I (kiinteistötunnus ). Kiinteistön omistaa Keminmaan seurakunta. Alue sijaitsee Kemin Hepolassa (ks. päätöksen liitteenä oleva kuva). Alueen koordinaatit ja rajat on esitetty hakemuksen liitteessä 1 ja tienpitoaineksen ostosopimus hakemuksen liitteessä 2. Hakemuksen liitteessä 3 on esitetty suunnitellun ottoalueen sekä rajanaapureiden kiinteistöjen omistajatiedot. Suunniteltu ottoalue sijaitsee Destian ja Morenian ottoalueiden välissä. Suunnitellulla otto- ja murskausalueella ei ole ennestään otto lupaa. Lähin omakotitalo sijaitsee Taipaleenkylällä, noin 500 m suunnittelualueelta pohjoiseen. Lähimmät Hepolan alueen omakoti talot sijaitsevat noin 650 m suunnittelualueelta länsilounaaseen.

5 5 Valtatie 4 kulkee noin 90 m:n päässä suunnittelualueen pohjoispuolella. Kaavoitus 5. OTTAMISTOIMINTA Suunniteltu kallioaineksen ottoalue sijaitsee Länsi-Lapin maakuntakaavassa merkityllä Heikkilän maa-ainesten ottoalueella (EO 2427) (hakemuksen kuva 2). Alue sijaitsee Kemin yleiskaavassa maa- ja metsätalousvaltaisella alueella (M-2) (hakemuksen kuva 3). Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa. Ympäristöolosuhteet Alueen ympäristö on käytössä olevaa ottoaluetta ja kasvatusmetsää. Lähin pohjavesialue sijaitsee noin 1,1 km:n etäisyydellä alueesta itään päin (Maksniemi A, luokka I). Holstinharjun pohjavesialue (Holstinharju , luokka III) sijaitsee noin 2 km:n etäisyydellä ottoalueelta koilliseen (hakemuksen kuva 3). Viereisen louhoksen vedenpinta on tasolla +13,30. Suunnittelualue on ojittamatonta. Alueen pintavedet virtaavat kaakkoon, jossa alavammilla alueille on soita ja soistumia. Suunnittelualueella ei ole lähteitä tai kaivoja. Lähin suojelualue (Ison Ruonaojan purolehto YSA ) sijaitsee noin 2,5 km:n etäisyydellä suunnittelualueelta pohjois-luoteeseen. Musta-aavan luonnonsuojeluohjelma-alue sijaitsee noin 3,8 km alueelta koilliseen. Kokonjärvi-Korpijänkän suojelualue sijaitsee noin 4 km alueelta itään päin. Otettava kiviaines ja sen käyttö Otettava kiviaines on kalliota ja kallion päällä olevaa irtonaista maa-ainesta. Kiviaines käytetään joko sellaisenaan tai jalostetaan seulomalla tai murskaamalla erikokoisiksi murskelajikkeiksi. Kiviaines käytetään tieja infrarakentamiseen. Vuosittainen ottamismäärä vaihtelee käyttötarpeen mukaan. Suunnitelma-alue, ottamismäärät ja -aika Suunnitelma-alue käsittää 2,4 ha:n kokoisen alueen. Ottoalueen rajat on esitetty hakemuksen liitteessä 1. Poikkileikkauskuva on esitetty hakemuksen liitteessä 4 ja pituus leikkaus liitteessä 5. Otto ulotetaan tasolle + 9,0 m. Otettavan materiaalin määrä on enintään m 3 ktr. Kalliota ja muita rakentamiseen kelpaavia maa- ja kiviaineksia käytetään rakentamiseen jalostamattomana tai jalostettuna (murskattuna/seulottuna). Alueelta saatavat pintamaat n m 3 ktr hyödynnetään alueelle sijoitettavan meluvallin rakentamiseen ja alueen

6 6 muuhun muotoiluun. Louhinta tai irtomaapeitteen luiskaukset eivät ulotu suunnittelualueen ulkopuolelle. Ottamisalue rajoittuu pohjoispuolelta Kemin moottoritien tiealueeseen, itäpuolelta olemassa olevaan ottoalueeseen (Morenia Oy), eteläpuolelta kasvatusmetsään ja länsipuolelta olemassa olevaan ottoalueeseen (Destia Oy). Alue ei ole vedenottoaluetta. Koneet ja laitteet Ottamisessa käytetään tavanomaisia maarakennuskoneita: kaivinkoneita, pyöräkuormaajia ja poravaunuja. Materiaalin jalostamiseen käytetään siirrettävää murskauslaitosta. Maa-aineksen kuljetukset tehdään kuormaautoilla. Turvallisuus ja merkinnät Alue pidetään siistinä koko toiminnan ajan. Suunnitelma-alueen ja louhinta-alueen rajat merkitään maastoon. Alin ottotaso merkitään korkokolmioin tai merkein siten, että ottamissyvyyttä ja ottamistasoa voidaan ot totoiminnan yhteydessä seurata ja valvoa. Ottamistoiminnan aikana jyrkät rintaukset suojataan maavalleilla ja merkataan varoitustauluilla turvallisuuden varmistamiseksi. Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma Välivarastoitavaa pintamaata syntyy suunnitellulta ottoalueelta arviolta noin m 3 (kuorittava ala n m 2, pintamaakerroksen keskimääräinen paksuus 1 m). Toiminnassa ei synny ylijäämämateriaalia tai muuta sivukiveä, sillä kaikki käyttökelpoinen kiviaines hyödynnetään. Pintamaa hyödynnetään kokonaisuudessaan alueelle sijoitettavan meluvallin rakentamiseen ja alueen muuhun muotoiluun. Alueelta peräisin oleva puhdas pintamaa ei aiheuta ympäristövaikutuksia. Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma on esitetty hakemuksen liitteessä 6. Meluvalli Alueen pintamaista rakennetaan ottamisalueen länsipuolelle meluvalli. Valli toimii meluesteenä ympäristöluvanvaraisille toiminnoille Hepolan omakotitaloalueen suuntaan. Vallin korkeus on enintään 4 metriä. Luiskakaltevuus on 1:2 tai loivempi. Valliin on sijoitettavissa yhteensä enintään m 3 pintamaata. 6. LAITOKSEN TOIMINTA Yleiskuvaus Heikkilän kallioalueella murskataan alueelta otettavaa kalliokiviainesta tie- ja muuhun infrarakentamiseen. Lisäksi voidaan murskata alueen ulkopuolelta tuotavaa kiviainesta. Alueelta louhittu tai alueelle tuotu mate-

7 7 Louhinta riaali syötetään murskauslaitokseen tai seulaan, jossa se muokataan haluttuun raekokoon. Valmiit tuotteet varastoidaan myyntiä varten alueella. Suunniteltu ottoalue on noin 2,4 ha:n kokoinen alue kiinteistöstä Heikkilä I (kiinteistötunnus ). Toiminta on yleensä kausittaista kiviaineksen kysynnästä riippuen, mutta alueella voi olla toimintaa ympäri vuoden. Vuosittainen tuotantomäärä on keskimäärin tn/vuosi. Murskauslaitos on siirrettävä. Työmaa-alue pidetään siistinä ja asiattomien pääsy alueelle on kielletty. Alue on kaavoitettu yleiskaavassa maaja metsätalousvaltaiseksi alueeksi. Toiminnan päätyttyä alue maisemoidaan ja siistitään viranomaislupien mukaisesti. Louhintatyö koostuu porauksesta, panostuksesta, räjäytyksestä sekä ylisuurten lohkareiden rikotuksesta. Louhinta-alue merkitään maastoon varoituskyltein ja lippusiimoin. Louhittavalta alueelta poistetaan pintamaat, jotka varastoidaan maisemointia varten pintamaiden välivarastointi alueelle. Ennen porausta porausreikien paikat merkitään maastoon panostussuunnitelman mukaisesti. Porausreikien määrään ja reikäväliin vaikuttavat mm. louhittavan kallion laatu, irrotettava materiaalimäärä, käytettävä räjähdysaine sekä haluttu lohkarekoko. Porauksessa käytetään hydraulisia, tela-alustaisia poravaunuja, joissa on pölynkeräyslaitteisto. Poravaunu koostuu hydraulisesta porauslaitteistosta ja kompressorista, joiden tarvitsema energia tuotetaan dieselmoottorilla. Louhinnassa käytetään louhintaräjähteitä (esim. dynamiitti ja kemiitti). Mikäli räjäytyksistä syntyy esimurskaimen kitaan sopimattomia, liian suuria lohkareita, ne rikotetaan ennen murskausta hydraulisella, kaivinkoneeseen tai esimurskaimeen liitetyllä iskuvasaralla. Murskausprosessi Murskauksessa kiviaineksen raekokoa pienennetään vaiheittain haluttuun raekokoon. Murskauslaitteisto koostuu useasta osasta. Siihen kuuluu esimurskaus siirrettävällä esimurskaimella, välimurskain sekä jälkimurskaimia 1-2 kpl. Lisäksi laitokseen kuuluu kuljettimia ja tasoseuloja 1-3 kpl. Laitoksen tarvitsema sähkö tuotetaan aggregaatilla. Murskausprosessissa kiviaines syötetään syöttimeen, joka annostelee materiaalin esimurskaimeen. Siitä kiviaines siirtyy edelleen hihnakuljettimilla väli- tai jälkimurskaimeen tai seulalle. Toisessa ja kolmannessa vaiheessa murskausta ja seulontaa jatketaan, kunnes saadaan aikaan haluttu lopputuote. Kuljettimet kuljettavat erikokoiset kiviainekset omiin kasoihinsa. Murskattavan kiviaineksen syöttö murskaimeen tehdään kaivinkoneella tai pyöräkuormaajalla. Valmiit murskelajikkeet siirretään murskauslaitok-

8 8 selta varastokasoihin ja niistä kuorma-autoihin pyöräkuormaajalla. Valmiit tuotteet kuljetetaan alueelta kuorma-autoilla. Asfaltin valmistuksessa käytettävä kiviaines ja kierrätysasfaltti murskataan hankealueella sille varatulla alueella. Louhittua ainesta murskataan ja varastoidaan lajeittain oton kuluessa käsittelyalueella. Varastokasoihin pyritään valmistamaan yhdellä toiminta kerralla tuotteita noin vuoden tarpeiksi. Murskauslaitos täyttää Tielaitoksen julkaisun TIEL määrittelemät B-luokan vaatimukset. B-luokan murskauslaitos on siirrettävä laitos, jossa pölyn haitallinen leviäminen ympäristöön on estetty kesäisin kastelemalla ja talvisin suojaamalla seulastot ja muut huomattavat pölylähteet peittein ja koteloinnein. Asfalttiasema on varustettu A-luokan ilmansuodattimella. Kierrätysasfaltin vastaanotto Alueella otetaan vastaan vanhaa purettua tai jyrsittyä asfalttia. Materiaali otetaan vastaan, varastoidaan tontille ja murskataan uusioasfaltin ja maanrakennuksen raaka-aineeksi. Vastaanotettu materiaali kierrätetään 100 %:sti eikä materiaalia tai sen jäämiä jää pysyvästi tontille. Vanhan asfaltin käyttö vähentää kaatopaikkojen kuormitusta. Kierrätysasfaltti varastoidaan louhosalueella, samalla alueella muiden murskeen varastokasojen kanssa. Varastoalueen pohjana on kallio tai tasattu perusmaa ja sen päälle rakennettu murskekerros. Tuotteet ja tuotantomäärät Alueella valmistettavat tuotteet ja vuosittaiset tuotantomäärät on esitetty taulukossa 1. Taulukko 1. Tuotteet ja tuotantomäärät (tonnia/vuosi). Tuote Arvioitu vuosituotanto (keskiarvo) Arvioitu vuosituotanto (maksimi) Louhe Murskeet Asfaltin murskaus Kasvualusta

9 9 Toiminta-ajat Toimintaa voidaan harjoittaa alueella ympäri vuoden. Työtä tehdään maanantaista perjantaihin klo Viikonloppuisin tai arkipyhinä toimintaa ei ole. Vuosittainen tuotantomäärä vaihtelee kysynnän mukaan, keskimäärin t/vuosi. Tarkemmat toiminta-ajat on esitetty taulukossa 2. Taulukko 2. Päivittäiset toiminta-ajat (tuntia/vuosi). Toiminto Toiminta-aika Klo Ajankohta Toiminnassa Murskaaminen ma-pe 1-3 kk vuodessa Poraaminen ma-pe Rikotus ma-pe tarvittaessa Kuormaaminen ja kuljetus ma-su Kysynnän mukaan Asfalttiasema ma-su 0,5-3 kk vuodessa Raaka-aine Raaka-aineet ja polttoaineet Raaka-aineiden ja polttoaineiden määrät on esitetty taulukossa 3. Murskauslaitoksessa murskataan vuosittain keskimäärin tonnia kiviainesta. Alueella otetaan vastaan vanhaa purettua tai jyrsittyä asfaltti noin t vuodessa. Taulukko 3. Tuotannossa käytettävät raaka-aineet ja polttoaineet (***muut yksiköt tonneina, mutta täyteaineet, öljyt ja voiteluaineet litroina). Keskimääräinen kulutus vuodessa Maksimikulutus vuodessa Varastointipaikka Tuotettava kiviaines varastoalueella Muualta tuotava kiviaines varastoalueella Kierrätysasfaltti varastoalueella Kevyt polttoöljy kaksoisvaippasäiliö Bitumi kaksoisvaippasäiliö Täytejauhe** varastosiilossa Öljyt** teräskontti Voiteluaineet** teräskontti Räjähdysaineet 6 15 Tuodaan paikalle jokaista räjäytyskertaa varten erikseen

10 10 Vettä käytetään tarvittaessa murskaus- ja tiepölyn torjuntaan. Vesi otetaan maaston painanteista tai tuodaan paikalle säiliöautolla. Energian käyttö Murskauslaitoksen tarvitsema energia tuotetaan kahdella aggregaatilla (á 550 kw). Työkoneet toimivat kevyellä polttoöljyllä. Liikenne ja liikennejärjestelyt Ottamisalueen länsireunalla olevalta Veitsiluodontieltä on olemassa ole va sorapäällysteinen tieyhteys alueelle, jonka käytöstä on sovittu tienpitoaineksen ostosopimuksessa (hakemuksen liite 2). Tietä jatketaan suunnitellulle ottoalueelle. Keskimääräinen liikenne alueella toimittaessa on n. 25 kuorma-autoa vuorokaudessa. Varastointi 1) Kiviaines ja kierrätysasfaltti: Kiviainesta ja kierrätysasfalttia varastoidaan ottoalueen länsipuolella olevalla varastointikentällä. Varastokasat sijaitsevat kallio-/murskepohjan päällä. Varastokasoja ei kateta, sillä olosuhteet ovat samat kuin as faltin ollessa pinnoitteena tiellä, pihalla tai kadulla. Vanhasta, uudelleen käytettävästä asfaltista poisteta mitään eikä siihen eri käsittelyvaiheissa lisätä mitään. 2) Bitumi ja muut aineet: Bitumia säilytetään kahdessa bitumin säilytykseen tarkoitetussa lämpöeristetyssä terässäiliössä (á 120 t). Bitumi ei ole vesiliukoista, joten maahan joutuessaan se jähmettyy nopeasti ja se voidaan poistaa maan pinnalta. 3) Polttonesteiden varastointi: Murskauslaitoksen hydrauliikkaöljyt, voiteluaineet sekä jäteöljyt varastoidaan lukittavassa teräskontissa. Polttoöljy säilytetään kaksoisvaippa säiliöissä (tilavuus l). 7. LAITOKSEN TOIMINNASTA AIHEUTUVAT PÄÄSTÖT Päästöt ilmaan Alueella toimivien koneiden polttomoottoreista syntyy päästöjä ilmaan. Ilmapäästöjen määrää minimoidaan koneiden ja laitteiden säännöllisellä huollolla ja kunnossapidolla. Ilmapäästöjen määrät on esitetty taulukossa 4. Laskenta perustuu keskimääräiseen polttoainekulutukseen per tuotetonni, keskimääräiseen tuotantomäärään sekä kevyen polttoöljyn ominaispäästöihin.

11 11 Taulukko 4. Päästöt ilmaan (tonnia / vuosi). CO 2 SO 2 NO x Hiukkaset 309 0,18 0,42 0,63 Pölypäästöjä syntyy murskausprosessin eri vaiheissa ja jonkin verran murskeen siirrossa ja seulonnassa. Syntyvän pölyn määrään ja leviämiseen vaikuttavat useat tekijät, kuten murskauksessa ja seulonnassa valmistettavan tuotteen raekoko, raaka-aineen ominaisuudet, ilman suhteellinen kosteus ja tuuliolosuhteet. Pölyn leviämistä estetään olo suhteiden ja mahdollisuuksien mukaan kastelemalla käsiteltävä materiaali (murskauksessa) ja koteloimalla laitoksen kuljettimet ja seulat. Pölyämistä vähennetään myös pitämällä putoamiskorkeudet mahdollisimman pieninä. Alueen maapohjan pölyäminen estetään tarvittaessa kastelemalla tai suolaamalla. Varastokasojen pölyäminen riippuu varastoitavasta lajikkeesta. Sijoittamalla hienoimmat lajikkeet karkeampien lajikkeiden kasojen suojaan voidaan vähentää kasojen pölyämistä. Melu Melua aiheutuu ainoastaan silloin, kun alueella on toimintaa. Toimin nassa syntyy melua murskauksessa, kuljetuksissa ja kuormauksessa sekä seulonnassa. Merkittävä yksittäinen melunlähde on murskauslaitos. Kuormaus ja työkoneet voivat ajoittain nostaa melutasoa. Äänen kuuluvuus ympäristöön vaihtelee mm. sääolosuhteista ja vuorokauden ajasta riippuen. Ympäristömelun häiritsevyyden arvioinnissa käytetään melun A-painotettua keskiäänitasoa. Valtioneuvoston päätös 993/1992 melutason ohjearvoista antaa asumiseen käytettäville alueille päiväajan ohjearvoksi 55 db ja loma-asumiseen käytettäville alueille 45 db. Pääasialliset melulähteet sekä Suomen ympäristökeskuksen julkaisun mukaisten A-painotettujen kokonaisäänitasojen vaihteluvälit on esitetty taulukossa 5. Taulukko 5. Arvio kiviainestuotannon A-painotetuista kokonaisääniteho tasoista (Suomen ympäristökeskus 2010). Melulähde L WA (db) Poravaunu Murskaus, liikkuva vaunu Rikotin Kauhakuormaaja / maansiirtoajoneuvo Kaivinkone

12 12 Toiminnan aiheuttama melu ja sen leviäminen on selvitetty laskennallisesti. Meluselvitys on esitetty liitteessä 6. Selvityksessä on esitetty myös meluntorjuntatoimenpiteet (meluvalli ja varastokasat). Suunnitellulla ottoalueella melun syntyä ja sen leviämistä ehkäistään eri tavoin. Ensisijaisesti melun leviämistä ehkäistään sijoittamalla toiminnot meluselvityksen mukaisesti siten, että melulle asetetut ohjearvot eivät ylity. Melun leviämisesteinä toimivat louhinnassa syntyvät kallioseinä mät, varastokasat (korkeus 6 m) sekä louhinta-alueen länsipuolelle rakennettava meluvalli (korkeus 4 m). Meluhaittaa vähentävät osaltaan myös kaluston säännöllinen kunnossapito ja huolto ja muut laitetekniset ratkaisut. Toiminta sijoittuu alueelle, jonka välittömässä läheisyydessä on vilkasliikenteinen Vt4 (90 m). Kaikki asutus sijaitsee tätä kauempana. Meluselvityksen mukaan toiminnan aiheuttama melutaso on suurimmillaan toiminnan alkuvaiheessa, kun murskausta tehdään maanpinnan tasolla. Melun leviämistä voidaan torjua esimerkiksi sijoittamalla murskauslaitoksen läheisyyteen murskeen varastokasoja, jotka toimivat meluesteen tapaan. Kun louhinta ja murskaus sekä rikotus siirtyvät tehtäväksi louhoksen pohjalla, vähenee ympäristöön leviävä melu. Tällöin raja-arvo alittuu kaikilla asuinkiinteistöillä ilman erillistä meluntorjuntaa. Asfalttiaseman toiminnan aiheuttama melutaso alittaa ohjearvot kaikilla ympäristön asuinkiinteistöillä. Murskaus on kausittaista ja vuosittainen toiminta-aika on suhteellisen lyhyt. Toimintajaksoista ja esim. louhintaräjäytyksistä voidaan tiedottaa lähimpiä asukkaita etukäteen. Toiminta on mahdollista toteuttaa siten, että toiminnasta ei aiheudu melun ohjearvojen ylityksiä asutuksen kohdalla. Tärinä Alueella tehtävien räjäytysten aiheuttama tärinä leviää hetkellisesti lähi ympäristöön. Tärinän vaikutusalue ja rakennuskohtainen tärinän ohjearvo voidaan laskennallisesti arvioida louhinnan suunnitteluvaiheessa. Tärinän suuruuteen vaikuttavat kallion tärinänjohtavuus, räjäytystapa, etäisyys räjäytyspisteestä havaintopisteeseen sekä räjäytyskentän koko. Kun nämä tekijät ja kohdekohtainen tärinän ohjearvo tunnetaan, voidaan laskea oikea räjähdysainemäärä. Päästöt veteen ja maaperään Toiminnassa ei synny hulevesiä. Alueelta pumpataan tarvittaessa sadeja sulamisvesiä liettymistilallisesta pumppukuopasta. Pumpattavat vedet johdetaan alueen eteläreunaan. Pumpattavan veden laatua tarkkaillaan pumppauksen aikana silmämääräisesti sekä ottamalla pumppausvedestä näytteet, mikäli on aihetta epäillä, että veteen on päässyt haittaaineita. Näytteet ottaa ulkopuolinen toimija ja näytteet analysoidaan akkreditoidussa laboratoriossa. Murskausprosessissa ei synny jätevesiä.

13 13 Sosiaalitilojen harmaavedet ja käymälävedet johdetaan umpisäiliöön ja viedään Kemin Peurasaaren jätevedenpuhdistamolle. Toiminnassa ei synny päästöjä maaperään. Jätteet Jätteitä syntyy ainoastaan murskauslaitoksen toiminnan aikana. Tavan omaisessa toiminnassa syntyy lähinnä sekajätettä ja pieniä määriä vaarallista jätettä. Öljynvaihdot yms. jätettä synnyttävät kaluston huoltotoimenpiteet suoritetaan muualla. Kaikki jätteet lajitellaan ja kerätään niitä varten varattuihin keräysastioihin, ja toimitetaan asianmukaiseen vastaanottopaikkaan. Toiminnassa syntyvät jätemäärät on esitetty taulukossa 6. Taulukko 6. Toiminnassa syntyvät jätteet (kg/vuosi). Jätenimike Arvioitu määrä Käsittely tai hyödyntämistapa Toimituspaikka Sekajäte 350 Kerätään säiliöön Jätteenkäsittelyyn Metalliromu 5000 Kerätään vaihtolavalle Kierrätykseen Vaarallinen jäte (jäteöljyt, akut, öljynsuodattimet jne) 500 Kerätään säiliöihin, jotka lukittavassa kontissa Vaarallisen jätteen käsittelylaitokselle 8. ARVIO TOIMINNAN VAIKUTUKSISTA YMPÄRISTÖÖN 9. JÄLKIHOITO Toiminnalla ei sijaintinsa vuoksi ole vaikutusta luontoon tai luonnonsuo jeluarvoihin. Alueelta johdetaan tarvittaessa sade- ja sulamisvesiä alueen eteläreunaan, josta vedet todennäköisesti valuvat alueen etelän puoleiselle Töyränjängälle. Toiminta on jaksottaista ja louhintoja ja kuivatuspumppauksia tehdään harvoin. Kuivatusveden määrä on vähäinen, virtausnopeus hidas ja vedessä mahdollisesti oleva kiintoaines laskeutuu oletettavasti alueen eteläpuoliselle jängälle. Pumppausvesillä ei arvioida olevan vaikutusta ympäristön veden laatuun. Murskaamon tai louhinnan normaalista toiminnasta ei aiheudu päästöjä maaperään tai pohjaveteen. Louhinnassa ja murskauksessa pölyä syntyy kaikissa vai heissa silloin kun alueella louhitaan tai murskataan. Toiminnan loputtua kaikki rakennelmat ja laitteet puretaan ja viedään alueelta pois ja alue siistitään. Mahdollisia alueelle jääviä pintamaita (ml. meluvallissa olevat materiaalit) käytetään louhoksen reunojen luiskausten pyöristämiseen ja loiventamiseen. Mahdollisuuksien mukaan verhoilumassojen pintaosaan sijoitetaan kunttaa tai humuspitoisia mas-

14 14 soja. Verhoiltujen penkereiden kasvittaminen tapahtuu heinäkasvien siementen kylvämisellä suojaverhoilun levityksen jälkeen. 10. PARHAAN KÄYTTÖKELPOISEN TEKNIIKAN (BAT) SOVELTAMINEN Ympäristönsuojelulaki velvoittaa ennaltaehkäisemään ja minimoimaan haitat sekä käyttämään parasta käyttökelpoista tekniikkaa ja noudattamaan ympäristön kannalta parhaita työmenetelmiä. Murskaustoiminnalle ei ole laadittu yleiseurooppalaista BAT -vertailuasiakirjaa. Yleisesti alan parhaana käyttökelpoisena tekniikkana voidaan pitää kaikkia raaka-aineiden kulutuksen ja ympäristövaikutusten minimointiin tähtääviä toimia ja laitteita, kuten tuotantoprosessien optimointia, pöly-, melu- ja maaperäsuojauksia, säännöllisiä huoltoja, ympäristöjärjestelmiä ja ammattitaitoista henkilökuntaa. Ohjeeksi Suomen ympäristökeskus on laatinut julkaisun kiviainestuotannon ympäristöasioiden hallinnan parhaasta käyttökelpoisesta tekniikasta (Suomen ympäristökeskus 2010). Kemin Ajotilaus Oy noudattaa toiminnassaan Suomen ympäristökeskuksen julkaisussa 25/2010 esitettyjä toimintaperiaatteita. Paikalliset olosuhteet ja toiminnan laajuus huomioiden toiminnassa käytetään parasta mahdollista tekniikkaa hakemuksessa esitetyllä tavalla. 11.TOIMINNAN TARKKAILU JA RAPORTOINTI Toimintaa tarkkaillaan käyttöpäiväkirjan avulla, josta ilmenee päivittäin valmistettu murskemäärä, aseman toiminta-aika, tuotantolajikkeet sekä tiedot vaarallisista jätteistä. Käyttöpäiväkirjaan kirjataan myös tehdyt tarkastukset, huollot, keskeytykset sekä poikkeamatilanteet. Tarkkailua toteutetaan voimassa olevien lupapäätösten määräysten mukaisesti. Alueelta pumpataan tarvittaessa sade- ja sulamisvesiä liettymistilallisesta pumppukuopasta. Pumpattavat vedet johdetaan alueen eteläreunaan. Toiminta on jaksottaista ja louhintoja ja kuivatuspumppauksia tehdään harvoin. Kuivatusveden määrä on vähäinen, virtausnopeus hidas ja vedessä mahdollisesti oleva kiintoaines laskeutuu oletettavasti alueen eteläpuoliselle jängälle. Pumpattavan veden laatua tarkkaillaan pumppauksen aikana silmämääräisesti sekä ottamalla pumppausvedestä näytteet, mikäli on aihetta epäillä, että veteen on päässyt haittaaineita. Tällöin näytteistä analysoidaan ph, sähkönjohtavuus, NO 3, NO 2, NH 4 ja tarvittaessa mineraaliöljyt. Näytteet ottaa ulkopuolinen toi mija ja näytteet analysoidaan akkreditoidussa laboratoriossa. Ilmapäästöjen määrää seurataan laskennallisesti käytetyn polttoaineen ominaispitoisuuden ja polttoainemäärän pohjalta. Toiminnan tarkkailu ja raportointi toteutetaan maa-aines- ja ympäristölupapäätösten mukaisesti. 12. TOIMINNAN ALOITTAMINEN MUUTOKSENHAUSTA HUOLIMATTA Hakija hakee ympäristönsuojelulain 199 :n perusteella toiminnan aloittamislupaa mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Heikkilän kallio-

15 15 alueelta on louhittu kalliota aiemminkin ja alue on kaavoitettu kiviaineksenottoon osoitetuksi alueeksi. Toiminnan aloittaminen ei aiheuta muutosta alueen käyttöön tai ympäristöön eikä toiminnasta aiheudu vahinkoa koskemattomalle ympäristölle. Suunniteltu toiminta on alueen maankäytön mukaista ja toiminnassa noudatetaan lupapäätöksiä ja niiden ehtoja. Toiminta ei vaaranna yksityisiä tai yleisiä etuja. Näillä perusteilla Kemin Ajotilaus Oy hakee lupaa aloittaa toiminta vakuutta vastaan lupamääräyksiä noudattaen mahdollisesta muutoksen hausta huolimatta. Kemin Ajotilaus Oy esittää vakuuden määräksi 5000 euroa. Ympäristövahinkovakuutus Kemin Ajotilaus Oy:llä on ympäristövahinkovakuutus A-Vakuutus Oy:ssä. Vakuutusnumero Selvitys toiminnan sijaintipaikan rajanaapureista sekä muista mahdollisista asianosaisista, joita toiminta ja sen vaikutukset erityisesti saattavat koskea Tilan Heikkilä I naapurikiinteistöt omistaa Kemin kaupunki. Muut asianosaiset: 1) Hepolan Pientaloyhdistys r.y 13. ASIAN KÄSITTELY Hakemuksen kuuluttaminen Hakemus on annettu tiedoksi kuuluttamalla siitä Kemin kaupungin ilmoitustaululla (1. krs) ja kaupungin Internet-sivuilla Kuulutus lupahakemuksista on julkaisu myös Lounais-Lappi lehdessä ( ). Pyydetyt lausunnot ja erityistiedoksiannot Hakemuksista on pyydetty lausunnot seuraavilta viranomaisilta: 1) Lapin ELY-keskus, Hallituskatu 3, Pl 8060, Rovaniemi 2) Meri-Lapin Ympäristöpalvelut (ympäristöterveysvalvonta, Kemin toimipiste, c/o johtava terveystarkastaja) 3) Museovirasto (PL 913, Helsinki; kirjaamo@museovirasto.fi) 4) Kaavoituspäällikkö, Kemin kaupunki, Valtakatu 26, Kemi. 5) Destia Oy (sähköpostilla Timo Juopperi) 6) Morenia Oy (sähköpostilla Janne Posio)

16 16 Hakemuksista on erityistiedoksiannolla (kirjaamaton kirje) annettu tietoseuraaville asianosaisille: 1) Hepolan Pientaloyhdistys r.y (nyk. osoite: Mansikkatie 26, Kemi) Asiakirjojen nähtävillä olo kuulutusaikana Hakemusasiakirjat ovat olleet kuulutusaikana ( ) nähtävillä Kemin kaupungin kaupungintalon asiakaspalvelupisteessä (Valtakatu 26, Kemi; 1. kerros). Tarkastukset, neuvottelut ja katselmukset Alueella on tehty tarkastus Hakemuksista annetut lausunnot Lapin ELY-keskuksen lausunto Lapin Lapin ympäristökeskus on antamassaan lausunnossaan todennut seuraavaa: Kemin Ajotilaus Oy hakee maa-aineslain mukaista maa-ainesten ottamislupaa sekä ympäristönsuojelulain mukaista ottamislupaa kallionlouhintaan ja murskaukseen. Ottamisalue sijaitsee Kemin kaupungissa, Veitsiluodontietä VT 4:n liittymästä Veitsiluotoon päin n. 250 m, josta vasemmalle yksityistietä n. 900 m. Suunniteltu ottoalue sijaitsee Destian ja Morenian ottoalueiden välissä. Ottomurskausalueella ei ole ennestään ottolupaa. Maa-aineslupaa haetaan m 3 :lle 10 vuodeksi. Alin ottamistaso on +9.0 m ja ottamissyvyys vaihtelee n. 2-6 metriin. Ottamisalueen pinta-ala on 2,9 hehtaaria. Suunniteltu ottamisalue ei sijaitse pohjavesialueella. Hakemukseen on liitetty kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma. Ympäristölupaa haetaan louhintaan ja murskaukseen 10 vuodeksi. Kiviaines murskataan siirrettävällä murskauslaitoksella. Vuosittainen louheen murskausmäärä on keskimäärin tonnia ja enintään tonnia. Ympäristölupaa on haettava kun murskaus ja louhinta kestää yli 50 vrk/koko suunnitellun toiminta-ajan. Hakemuksen mukaan lähin omakotitalo sijaitsee Taipaleenkylässä n. 500 m suunnitellusta ottoalueesta lounaaseen. Lähimmät Hepolan asuntoalueen omakotitalot sijaitsevat n. 650 m etäisyydellä ottamisalueesta pohjoiseen. Alue sijaitsee vahvistetulla Kemin yleiskaava-alueella (M-2). Yleiskaavassa alue on osoitettu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi.

17 17 Heikkilän kallioalueella ei ole tiedossa olevia luonnossuojelulain (1096/96) 42 :n koko maassa rauhoitettujen kasvilajien esiintymiä, ei 46 :n uhanalaisten lajien havaintopaikkoja eikä luontodirektiivin (92/43/EY) liitteen IV a eläinlajeja eikä liitteen IV b kasvilajeja. Hertta-rekisterin eliötosion mukaan ( SYKE). Alueella ei ole suurten petolintujen pesäreviirejä Pesät 2015-rekisterin mukaan (Metsähallitus). Ottamisalue on osittain luonnontilainen. Puustoa ei ole poistettu ottoalueelta. Lähin luonnonsuojelualue on kallioalueen eteläpuolella noin 3 kilometrin etäisyydellä ottamisalueesta. Ottoalueen läheisyydessä ei ole muinaismuistoja, lähin sijoittuu 250 m etäisyydellä Vt 4:n pohjoispuolelle. Moottorikelkkareitti kulkee Kemi-Simon kunnan rajasta n. 500 metrin etäisyydellä etelä-lounaan suunnassa. Reitille ei toiminnasta aiheudu haitallisia vaikutuksia. Kalliolouhinta-alueen rintauksen suojaaminen aidalla on tarpeellista estämään moottorikelkkailijoiden pääsyn kallioalueelle. Lapin ELY-keskus toteaa, että maa-ainesten ottaminen sekä louhinta ja murskaus voivat olla mahdollisia ilman, että siitä ennalta arvioiden aiheutuu ympäristölle maa-aineslain (maa-ainesten ottaminen), ympäristönsuojelulain (louhinta ja murskaus), vesilain tai luonnonsuojelulain tarkoittamaa haittaa. Ympäristönsuojelulain 49 :n mukaan toiminnasta ei saa myöskään aiheutua terveyshaittaa, ympäristön pilaantumisen tai sen vaaraa eikä eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 1 momentissa tarkoitettua kohtuutonta pysyvää rasitusta esim. pölyn, melun ja tärinän takia. Vesien tarkkailu: Lähialueen kaivot, jotka sijaitsevat Hepolan asuntoalueella n. 650 m etäisyydellä louhittavasta alueesta, tulee kartoittaa ennen ottamistoiminnan aloittamista. Kaivojen vedenpinnat tulee selvittää sekä vedenlaatua tarvittaessa tutkia. Ottamisalueen pohja tulee kallistaa niin, että sinne ei kerry pintavesiä. Mahdolliset muodostuvat vedet tulee johtaa saostusaltaan kautta ojastoon. Ojastoon johdettavien vesien laatua tulee tarkkailla ylijäämäkausina keväällä ja syksyllä. Lupaviranomaiselle tulee tarvittaessa esittää tarkempi kuvaus vesien johtamisesta. Vesinäytteistä on tutkittava ainakin seuraavat ominaisuudet ja aineiden pitoisuudet: sameus, kiintoaine, kokonaistyppi, ammoniumtyppi nitraattityppi, ph, kloridi, sähkönjohtavuus, COD(Mn) rauta, sulfaatti ja arseeni sekä öljyhiilivedyt (C10-C40). Näytteenoton yhteydessä on mitattava virtaama. Vesien johtaminen ei saa aiheuttaa vettymis- tai muuta haittaa viereisillä tiloilla. Melu/Pöly Ympäristölupahakemuksen yhteyteen on laaditun melumallinnuksen (Promethor Oy ), jossa ympäristömelun leviämistä on tarkasteltu laskennallisesti mallintaen. Tarkastelu osoitti melutason jääneen alle Valtioneuvoston päätöksen ohjearvon 55 db.

18 18 Pölypäästöjä syntyy murskausprosessin eri vaiheissa ja sen leviämistä on estettävä ja olosuhteiden ja mahdollisuuksien mukaan kastelemalla käsiteltävä materiaali. Pölyämistä voidaan myös estää pitämällä putoamiskorkeudet mahdollisimman pieninä. Toiminta: Louhinnan ja lähimmän asutuksen välille on jätettävä vähintään 300 metrin suojaetäisyys (Muraus-asetus 800/2010). Mahdolliset polttoaineiden ja öljytuotteiden varastot, sekä työkoneiden huolto- ja säilytyspaikat tulee suojata tarkoituksenmukaisesti. Mahdolliset päästöt on välittömästi ilmoitettava valvontaviranomaiselle. Jätteiden, ylijäämämassojen ym. sijoittaminen ottamisalueella ei ole sallittua. Myös turvallisuusnäkökohdat tulee ottaa huomioon, mm. työaikaiset jyrkät liuskat. Päivittäiset toiminta-ajat olisi pidettävä samoina kuin VHO:n Destia Oy:lle antaman päätöksen nro 10/0086/3 mukaisena: - murskaus arkipäivisin (ma-pe) klo 7.00 ja välisenä aikana, - poraaminen arkipäivisin (ma-pe) klo 7.00 ja välisenä aikana, - rikotus arkipäivisin (ma-pe) klo 7.00 ja välisenä aikana, - räjäytykset arkipäivisin (ma-pe) klo 7.00 ja välisenä aikana ja - kuormaaminen ja kuljetus arkipäivisin (ma-pe) klo 6.00 ja välisenä aikana. Ottamisalueen suojaetäisyydet Vakiintuneen käytännön ja ympäristöministeriön uuden maa-ainesten ottamisen sääntelyä ja järjestämistä varten tehdyn oppaan OH1/2009 Maa-ainesten kestävä käyttö suositusten mukaan tulisi jättää seuraavat suojaetäisyydet: - naapuritilan rajaan; vähintään 30 metriä - asuttuun rakennukseen; vähintään m kallionottamisalueella (vähintään 500 m, jos alueelle tulee murskaamo) - maantielle; väh. 50 m tien keskilinjasta Jälkihoito Ottamisalue tulee jälkihoitaa ympäristöministeriön oppaan (Maa-ainesten kestävä käyttö, OH1/2009) mukaisesti. Luvassa tulee yksilöidä jälkihoitotoimenpiteet. Jälkihoitona ovat alueen siistiminen, muotoilu ja pintamateriaalin levitys, kasvillisuuden palauttaminen sekä alueelle soveltumattoman käytön estäminen. Jälkihoito on tarkemmin käsitelty oppaan liitteessä nro 9. Jälkihoitoon alueelle voi tuoda vain puhtaita maita alueella jo olevan aineksen lisäksi. Noin puolen metrin paksuinen maakerros on riittävä metsän kasvulle ja alueen sopeuttamiselle ympäröivään luontoon ja maisemaan. Alueelle ei saa muodostua luvatonta maankaatopaikkaa. Liuskat tulee muotoilla alueen turvallisuuden ja maisemanhoidon kannalta riittävän loiviksi, kaltevuuteen 1:3 tai loivemmiksi.

19 19 ELY-keskuksen näkemyksen mukaan ympäristöluvassa tulisi antaa määräykset ainakin seuraavista asioista: - toiminnan kapasiteetista ja raaka-aineista - melusta ja tarvittaessa tarpeellisista meluntorjuntatoimenpiteistä (esim. toiminta-aikarajat, toimintojen sijoitus, meluvallit, jne.) - pölypäästöistä ja niiden vähentämisestä (esim. kastelu, jne.) - vaarallisten aineiden varastoinnista ja käsittelystä - jätteistä - häiriö- ja poikkeustilanteista - toimenpiteet maaperän ja pohjavesien pilaantumisen ehkäisemiseksi - toiminnan tarkkailusta ja raportoinnista Lopuksi Ottamistoiminnan loputtua on pidettävä lopputarkastus. Luvan haltijan on tehtävä maa-aineslain 23 a :n 1 momentissa tarkoitetun otetun aineksen määrää ja laatua koskeva ilmoitus lupaviranomaiselle vuosittain viimeistään tammikuun 31 päivänä. Päätös asiassa pyydetään lähettämään asiakirjoineen tiedoksi Lapin ELY-keskukselle (MAL 19 ). Lupapäätökseen tulisi merkitä luvan viimeinen voimassaolopäivä. Lupapäätös maa-ainesten ottamisesta tulee viedä myös maa-ainesten tietojärjestelmään (NOTTO) Suomi.fi palvelusta löytyvällä sähköisellä ilmoituslomakkeella. ELY-keskus muistuttaa lisäksi, että alueella mahdollisesti sijaitsevat muinaisjäännöskohteet tulee lähtökohtaisesti selvittää museovirastolta ennen lupapäätöksen antamista. Kaikki kiinteät muinaisjäännökset ovat muinaismuistolailla rauhoitettuja. Ilman muinaismuistolain nojalla annettua lupaa on kiinteän muinaisjäännöksen kaivaminen, peittäminen, muuttaminen, vahingoittaminen, poistaminen ja muu kajoaminen kielletty (Muinaismuistolaki 295/ ). Museoviraston lausunto: Museoviraston on antamassaan lausunnossa todennut seuraavaa: Kemin kaupungin ympäristöjaosto on pyytänyt lausuntoa Kemin Ajotilaus Oy:n ympäristölupahakemuksesta maa-ainesten ottoon sekä lupaa kallio- ja kiviaineksen ottoon ja murskaukseen Heikkilä I kallioalueella (RN:o ; Kemi, osa tilasta). Museovirasto on antanut lausuntonsa (MV/820/ /2016) samalle Heikkilä I kallioalueelle kohdistuvasta Destia Oy:n louhoshakemuksesta. Lausunnossa todetun mukaisesti Museovirasto ei arvioi myöskään Kemin Ajotilaus Oy:n hakemusalueella olevan ennestään tuntemattomia ja säilyneitä muinaisjäännöskohteita, eikä sillä ole huomautettavaa ottolupahakemuksen johdosta.

20 20 Meri-Lapin Ympäristöpalvelut (ympäristöterveysvalvonta) lausunto: Meri-Lapin ympäristöpalvelut (ympäristöterveysvalvonta) on antamassaan lausunnossa todennut seuraavaa: Kemin Ajotilaus Oy esittää, että toiminta tapahtuu alueella pääosin maanantaista perjantaihin klo Räjäyttäminen on ilmoitettu tapahtuvan valoisaan aikaan, kuljetus ja kuormaus klo 6-23 sekä asfalttiaseman toiminta klo Lähimmät asuinkiinteistöt sijaitsevat noin klo m etäisyydellä louhittavan alueen pohjois- ja länsipuolella. Ympäristöluvan mukaan Kemin Ajotilaus Oy torjuu melun leviämistä sijoittamalla murskauslaitoksen läheisyyteen murskeen varastokasoja. Etenkin toiminnan alkuvaiheessa on riski ilman meluntorjuntaa, että päiväajan keskitason raja-arvo (55 db) voi ylittyä asuinrakennuksilla. Klo 6-7 välisenä aikana keskiäänitaso on sama kuin vastaavalla toimintatilanteella päiväsaikaan. Ympäristöterveysvalvonta toivoo lupaviranomaisen tarkastelevan kriittisesti Kemin Ajotilaus Oy:n toiminta-aikoja, etenkin toimintaa, joka tapahtuu ennen klo 7 ja jälkeen klo 22. Kaavoituspäällikkö (Kemin kaupunki) lausunto: Kemin kaavoituspäällikkö on antamassaan lausunnossa todennut seuraavaa: Kemin kaupungin lainvoimaisessa yleiskaavassa alue on osoitettu maaja metsätalousalueeksi. Alueella ei ole asemakaavaa. Destia Oy: Destia Oy:llä ei ollut huomautettavaa lupahakemuksen johdosta. Muistutukset ja mielipiteet Hepolan Pientaloyhdistys ry on allekirjoitetulla kirjeellä antanut hakemuksesta seuraavan muistutuksen: Muistutuksessamme toteamme, että po. mainitulla alueella olevat maaaineksen ottamis- ja ympäristölupa, maa-ainesten ottoa ja ympäristölupaa kiviainesten louhintaan ja louheen murskausta, sisältäen räjäytykset, ovat voimassa Destia Oy:llä saakka. Nyt haetussa luvassa ei ole huomioitu sitä seikkaa, että louhosalueen välittömässä läheisyydessä kulkee moottoritie ja moottoritien ja louhoksen välissä on kevyenliikenteen väylä, jota jäsenistömme käyttää huomattavassa määrin ulkoilureittinä. Asia, mikä tässä on huolenamme on se, että kun em. louhoksella suoritetaan räjäytyksiä, räjäytyksien myötä sinkoilee kalliomurikoita kevyenlii-

21 21 kenteen väylälle, vaarantaen väylällä liikkujien turvallisuuden, jopa hengen, koskien myös jäsenistöämme. Muutama vuosi, jo moottoritien valmistuttua em. louhoksella joku urakoitsija suoritti myös räjäytyksiä, niin siellä oli sinkoutunut niitä kalliomurikoita tälle mainitulle kevyenliikenteen väylälle. Tästä asiasta oli jäsenistö yhteydessä myös yhdistykseemme, mutta asia jäi silleen, kun räjäytykset loppuivat. Vaatimuksena esitämme, että Kemin Ajotilaus Oy:n maa-ainesten mukaista lupahakemusta maa-ainesten ottamiseen sekä ympäristönsuojelulain mukaista lupaa kallion- ja kivenlouhintaan (sisältäen räjäytykset) sekä murskaukset, Kemin kaupungissa sijaitsevalla Heikkilä I kallioalueella (RN:o ), osa tilasta, ei tule myöntää, jos alueella suoritetaan räjäytyksiä. Hakijan kuuleminen ja vastine Toiminnanharjoittajaa on antanut vastineensa Lapin ELY-keskuksen ja Meri-Lapin ympäristöpalveluiden lausuntoon sekä Hepolan Pientaloyhdistys ry:n muistutukseen seuraavasti: Lapin ELY-keskus: Kohta vesien tarkkailu: Alueella on suoritettu maa-ja kiviaineksen ottamis- ja jalostamistoimintaa usean vuoden ajan. Tiedossamme ei ole vesien johtamisesta aiheutuneita haittavaikutuksia. Hepolan lähimpiin taloihin on etäisyyttä yli 600m. Lisäksi Hepolan asuntoalue on kunnallisen vesihuollon piirissä eikä niillä tiettävästi ole kiinteistökohtaisia talouskaivoja. Edellä mainituista seikoista johtuen emme pidä tarpeellisena alueen kaivojen tarkkailua. Ottamisalueetta ei ole mahdollista pitää kuivana valuttamalla vesiä alueen ulkopuolelle. Kuivana pitäminen on suoritettava pumppaamalla omasta- tai naapurilouhoksesta ja louhoksen pohja on tehtävä pumppuihin päin viettäväksi. Pumppaamisvedet johdetaan olemassa oleviin avo-ojiin. Tarvittaessa pumpattavasta vedestä voidaan ottaa näytteitä. Kohta toiminta: Vaasan hallinto-oikeuden antaman päätöksen nro 10/0086/3 mukaan toiminta-aika on rajattu pääosin arkipäiville klo väliselle ajalle. Kourmaus ja kuljetus klo väliselle ajalle. Asfalttiaseman toimintaa ei ole erikseen päätöksessä mainittu. Meluselvityksen perusteella asfalttiasemasta aiheutuva yöajan keskiäänitaso on vain 40 db (ohjearvo alle 50 db). Toiminta ei ole ympäristöä häiritsevää. Asfalttimassan käyttökohteet sijaitsevat jopa 50 km:n kuljetusmatkan päässä. Mikäli lupaviranomainen sallii töiden aloittamisen asfalttiasemalla klo: 4.00 alkaen voidaan asfalttimassaa toimittaa asiakkaille klo 7.00 alkaville työmaille.

22 22 Kohta jälkihoito: Alueen maisemointi/jälkihoito ulkopuolelta tuotavilla massoilla on mahdollista vain pitkällä aikavälillä toteutettavalla meno-paluu kuljetuksella (alueelle tuodaan ulkopuolelta massoja joilla louhosta täytetään). Lupaviranomainen voi tehdä ympäristölupaan lisäyksen joka sallii täytön alueen ulkopuolelta tuotavalla materiaalilla. (vastineen liitteenä melukartta joka on asiapapereissa). Meri-Lapin ympäristöpalvelut (ympäristöterveysvalvonta): Vaasan hallinto-oikeuden antaman päätöksen nro 10/0086/3 mukaan toiminta-aika alueella on rajattu pääosin arkipäiville klo väliselle ajalle. Kuormaus ja kuljetus klo väliselle ajalle. Alueelta toimitetaan rakentamisen käytettäviä maa- ja kiviaineksia. Käyttökohteet sijaitsevat alle 30 km:n kuljetusmatkan päässä. On tärkeää, että materiaalin lastaaminen ja kuljettaminen sallitaan klo 6.00 alkaen, tällöin varmistetaan materiaalin saapuminen tilaajille klo Asfalttiaseman toimintaa ei ole Vaasan hallinto-oikeuden päätöksessä mainittu. Meluselvityksen perusteella asfalttiasemasta aiheutuva yöajan keskiäänitaso on vain 40 db (ohjearvo alle 50 db). Toiminta ei ole ympäristöä häiritsevää. Asfalttimassan käyttökohteet sijaitsevat jopa 50 km:n kuljetusmatkan päässä. Mikäli lupaviranomainen sallii töiden aloittamisen asfalttiasemalla klo alkaen voidaan asfalttimassaa toimittaa asiakkaille klo 7.00 alkaen työmaille. (vastineen liitteenä melukartta joka on asiapapereissa). Hepolan pientaloyhdistys ry: Ennen räjäytys- ja louhintatöitä tehdään turvallisuussuunnitelma, jonka perusteella turvatoimet määritellään. Liitteenä on käytössämme oleva räjäytys- ja louhintatöiden turvallisuussuunnitelman pohja. Vakiintuneen käytännön mukaan noudatetaan seuraavia suojaetäisyyksiä: Naapuritilaan (tilan raja) Asuttuun rakennukseen Maantie 30 m m 50 m Etäisyys yleisiin kevyenliikenteenväyliin on seuraavat: Moottoritien viereiseen kevyenliikenteen väylään minimissään 250m, Veitsiluodontiehen n. 1 km ja Hepolan alueen asuintaloihin 700 m. Räjäytysten ajaksi lähellä olevien väylien liikenne voidaan tarvittaessa jopa pysäyttää vaaratilanteiden välttämiseksi. (vastineen liitteenä räjäytys- ja louhinta-turvallisuus suunnitelma sekä räjäytystyön tarkastuslista jotka ovat asiapapereissa).

23 YMPÄRISTÖJAOSTON RATKAISU Tässä lupapäätöksessä maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemus on käsitelty yhteislupana, sillä vuonna 2015 voimaan tulleen lakimuutoksen perusteella maa-aineslain ja ympäristönsuojelulain samaa hanketta koskevat erilliset lupamenettelyt yhdistetään lukien ja vireille tulleet hakemukset ratkaistaan uuden menettelyn mukaisesti. Yhteiskäsittelyssä noudatetaan ympäristönsuojelulain menettelysäännöksiä. Kemin kaupungin ympäristöjaosto on tarkastanut ympäristölupahakemuksen ja siihen liittyvät asiakirjat ja myöntää Kemin Ajotilaus Oy:lle ympäristöluvan, joka koskee maa-ainesten ottoa sekä kallion ja kiviaineksen louhintaa (sis. räjäytykset) ja murskausta (murskauslaitos) ja välivarastointia sekä alueen ulkopuolelta tuotavan maa-aineksen jalostusta Kemin kaupungin kirkonkylässä sijaitsevalla tilalla Heikkilä I (Rno: , Kemi; osa tilasta; sijaintikartta päätöksen liitteenä). Tämä päätös ei sisällä lupaa asfalttiaseman toiminnalle, koska asfalttiasema on ympäristönsuojelulain (527/2014; liite 2) mukaan rekisteröitävä toiminta. Ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi toiminta on sijoitettava ja toimintaa harjoitettava hakemuksessa ja sen liitteissä esitetyn mukaisesti ellei lupamääräyksissä toisin määrätä. Toiminnassa on noudatettava kuitenkin seuraavia lupamääräyksissä: Yleiset määräykset 1. Toiminnan tulee täyttää valtioneuvoston asetuksen (800/2010) Valtioneuvoston asetus kivenlouhimoiden, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamoiden ympäristönsuojelusta vaatimukset. 2. Toiminnassa on noudatettava seuraavia toiminta-aikoja: Louhintaa, murskausta, räjäytyksiä ja muuta näihin liittyvää melua aiheuttavat toimintaa saa alueella tehdä siten, että - työaika murskauksen, porauksen, lohkareiden rikotuksen (iskuvasara) ja räjäytysten osalta on ma-pe klo , - tuotteiden kuljetus tapahtuu ma-pe klo Ottamisalueen suojaetäisyydet: Siltä osin kun ottamisalueen suojaetäisyyksiä ei ole määrätty valtioneuvoston asetuksessa 800/2010 (Valtioneuvoston asetus kivenlouhimoiden, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamoiden ympäristönsuojelus-

24 24 ta), tulee ottamisalueen suojaetäisyyksissä pyrkiä noudattamaan Lapin ELY-keskuksen lausunnossa esitettyjä, jotka ovat seuraavat: - naapuritilan rajaan; vähintään 30 metriä - asuttuun rakennukseen; vähintään m kallionottamisalueella (vähintään 500 m, jos alueelle tulee murskaamo) - maantielle; väh. 50 m tien keskilinjasta Ottotoimintaa, louhintaa, murskausta, räjäytystä, rikotusta ja muuta melua koskevat ottomäärät, ottosuunnat ja -tasot sekä toiminta-ajat 1. Maa-ainesten otto myönnetään m 3 ktr kokonaisottomäärälle ja keskimääräiselle, arvioidulle m 3 vuosiottomäärälle. 2. Ottotoiminta (ottamissuunnat ja ottamistasot) tulee toteuttaa hakemuksessa esitetyn ottosuunnitelman mukaan. Alin ottamistaso on +9,0. 3. Ottotoimintaa, louhintaa, murskausta, räjäytyksiä ja muuta näihin liitty vää melua aiheuttavat toimintaa saa alueella tehdä siten, että - työaika murskauksen, porauksen, lohkareiden rikotuksen (iskuvasara) ja räjäytysten osalta on ma-pe klo , - tuotteiden kuljetus tapahtuu ma-pe klo Melua ja tärinää koskevat lupamääräykset 1. Toiminnasta aiheutuva melutaso ei saa ylittää asumiseen käytettävillä virkistysalueilla taajamissa ja taajamien välittömässä läheisyydessä sekä hoito- tai oppilaitoksia palvelevilla alueilla ulkona melun A-painotetun ekvivalenttitason (Laeq) päiväohjearvoa (klo 7-22) 55 db eikä yöohjearvoa (klo 22-7) 50 db (L aeq ). Uusilla alueilla on melutason yöohjearvo kuitenkin 45 db. Oppilaitoksia palvelevilla alueilla ei kuitenkaan sovelleta yöohjervoa. Loma-asumiseen käytettävillä alueilla, leirintäalueilla, taajamien ulkopuolella olevilla virkistysalueilla ja luonnonsuojelualueilla melutaso ei saa ylittää päiväohjearvoa 45 db, eikä yöohjearvoa 40 db. 2. Meluntorjuntaan on kiinnitettävä erityistä huomiota kaikissa työvaiheissa. Melun leviämistä häiriintyvien kohteiden suuntaan tulee ehkäistä murskausaseman ja murskekasojen sijoittelulla sekä louhinnan etenemissuuntien valinnoilla. Melun syntymistä on pyrittävä vähentämään myös työmenetelmien valinnalla. 3. Räjäytystyöt on mitoitettava ja suoritettava niin, ettei niistä aihetuvasta tärinästä aiheudu vahinkoa tai haittaa alueen ulkopuolisille kiinteistöille, asuin- tai muille rakennuksille, talousvesikäytössä oleville kaivoille, muulle omaisuudelle tai muulle ympäristölle. Räjäytysten aiheuttama meluhaitta tulee minimoida.

25 25 Ilmaan joutuvien päästöjen rajoittaminen 1. Pölyhaittoja tulee ehkäistä kastelemalla tai koteloimalla laitteistot tai muulla vastaavalla menetelmällä. Varastokasoja ja tiestöä tulee tarpeen mukaan kastella pölyämisen estämiseksi. 2. Toiminnan aiheuttama pölyhaitta ei saa ylittää lähimmillä asumiseen käytettävillä alueilla hengitettävien hiukkasten (PM10) osalta raja-arvoa 50 µg/m 3 (mikrogrammaa kuutiometrissä), 24 h keskiarvona mitattuna. 3. Käytettävän raskaan polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään 1,0 painoprosenttia ja kevyen polttoöljyn enintään 0,1 painoprosenttia. Maaperän ja pohjaveden suojelu 1. Louhinta tulee suorittaa siten, ettei siitä aiheudu ottotason alapuoliseen kallioperään halkeamia tai ruhjeita, joista saattaisi olla haittaa alueen pohjavedelle. 2. Alueella ei saa käyttää huonokuntoisia koneita tai ajoneuvoja, joista voi aiheutua maaperän tai pohjaveden pilaantumista. 3. Kaluston pesu alueella on kielletty. 4. Öljy- ja polttoainevalumien varalta alueella on oltava toiminta-aikoina käytettävissä riittävästi öljynimeytysmateriaalia. Jätteet, niiden käsittely ja hyödyntäminen 1. Toiminnan jätehuolto on järjestettävä siten, ettei toiminnasta aiheudu ympäristön roskaantumista, maaperän pilaantumista eikä haittaa terveydelle tai ympäristölle. 2. Jätteen saa luovuttaa vain asianmukaiseen kuljetukseen, joka on hyväksytty ja merkitty ELY-keskuksen ylläpitämään jätehuoltorekisteriin / jätetiedostoon. 3. Jätehuollossa on huomioitava kulloinkin voimassa olevat Perämeren Jätelautakunnan voimassa olevat jätehuoltomääräykset. 4. Ongelmajätteet on varastoitava tiiviisti suljetuissa ja asianmukaisesti merkityissä astioissa. Ongelmajätteet on varastoitava katetussa ja suljetussa tilassa, varoaltain varustetussa astioissa tai tiiviillä reunuksellisella ja reunakorokkein varustetulla alustalla siten, että vuototapauksissa ongelmajätteet saadaan kerättyä talteen. Erilaisia ongelmajätteitä ei saa sekoittaa keskenään. Samansisältöisiä ongelmajätteitä voidaan yhdistää, mutta ei kuitenkaan laimentaa. 5. Ongelmajätteet on toimitettava käsiteltäväksi laitokseen, jolla on ympäristölupa ongelmajätteiden käsittelyyn.

26 26 Ongelmajätteitä luovutettaessa jätteiden siirrosta on laadittava siirtoasiakirja, joka annetaan jätteen kuljettajalle luovutettavaksi edelleen ongelmajätteen vastaanottajalle. Siirtoasiakirja tai jäljennös on säilytettävä kolmen vuoden ajan. Jätevedet ja niiden käsittely 1. Sosiaalitilojen (taukotilojen) WC-jätevedet on johdettava umpisäiliöön ja vietävä jätevedenpuhdistamolle tai muuhun vastaavaan paikkaan jolla on asianmukaiset luvat tällaisen jätteen käsittelyyn. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää kuivakäymälää. 2. Tyhjennettäessä louhosta sinne kertyneestä vedestä, on varmistuttava siitä, että pois pumpattavasta vedestä ei aiheudu haittaa purkualueella eikä naapurustolle tai muulle ympäristölle. Pumppausta on valvottava ja mikäli edellä mainittuja haittoja ilmenee, toiminnanharjoittajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin niiden poistamiseksi. 3. Toiminnanharjoittajan tulee ennen ensimmäistä louhintakertaa selvittää 500 metrin etäisyydellä maa-ainesalueesta ja kallion- ja kivenlouhinta-alueesta sijaitsevat porakaivot ja niiden vedenpinnat, jos kaivo on talousvesikäytössä. Selvitys voidaan tehdä yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Tulokset tulee toimittaa heti niiden valmistuttua Kemin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle sekä kaivojen käyttäjille. Valvontaviranomainen voi tarvittaessa edellyttää myöhemmin kaivojen tarkempaa seurantaa. 4. Ottamisalueelta ja louhokselta ojastoon johdettavien vesien laatua tulee tarkkailla ylijäämäkausina keväällä ja syksyllä. Lupaviranomaiselle tulee tarvittaessa esittää tarkempi kuvaus vesien johtamisesta. Vesinäytteistä on tutkittava ainakin seuraavat ominaisuudet ja aineiden pitoisuudet: sameus, kiintoaine, kokonaistyppi, ammoniumtyppi nitraattityppi, ph, kloridi, sähkönjohtavuus, COD(Mn) rauta, sulfaatti ja arseeni sekä öljyhii livedyt (C10-C40). Näytteenoton yhteydessä on mitattava virtaama. Vesien johtaminen ei saa aiheuttaa vettymis- tai muuta haittaa viereisillä tiloilla. Jos ottamisalueella on toimintaa, tulee vesinäytteet tulee ottaa keväällä ennen toukokuun loppua ja syksyllä ennen lokakuun loppua. Vesinäytteet tulee toimittaa analysoitavaksi hyväksyttyyn laboratorioon. Vesianalyysien tulokset tulee toimittaa niiden valmistuttua Kemin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma Toiminnassa on noudatettava valtioneuvoston asetuksessa kaivannaisjätteistä (379/2008) annettuja säädöksiä. Luvan haltijan on huolehdittava siitä, että kuorittavat maa-ainekset varastoidaan ja käsitellään siten, ettei niistä aiheudu haittaa luonnolle eikä pin-

27 27 ta- ja pohjavesiin. Kaivannaisjätteet on käytettävä alueen maisemointiin tai hyödynnettävä muuten esim. ottoalueen suojarakenteissa tai jälkihoidossa; tämä on huomioitava varsinkin toiminnan loputtua. Kaivannaisjätteet voidaan kuljettaa myös ottamisalueen ulkopuolelle hyödynnettäväksi. Jos kaivannaisjätteen määrä tai laatu jätteen käsittelyn tai hyödyntämisen järjestelyt muuttuvat merkittävästi, on kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelmaa muutettava. Häiriötilanteet ja muut poikkeukselliset tilanteet 1. Määrältään tai laadultaan tavanomaisesta poikkeavia päästöjä ilmaan aiheuttavista häiriötilanteista sekä muista vahingoista ja onnettomuuksista, joissa polttoaineita tai muita kemikaaleja pääsee vuotamaan maaperään, on viipymättä ilmoitettava Kemin kaupungin ympäristöosastolle. Merkittävistä polttoaine- ja kemikaalivuodoista maaperään on välittömästi ilmoitettava pelastuslaitokselle. 2. Toiminnanharjoittajalle tulevat valitukset tulee toiminnanharjoittajan taholta ilmoittaa tiedoksi myös Kemin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen tietoon. Paras käytettävissä oleva tekniikka Toiminnassa tulee huomioida ja soveltaa kiviainestuotannossa olevaa parasta käyttökelpoista tekniikkaa ja noudattaa ympäristön kannalta parhaita työmenetelmiä (BET) sekä seurattava niiden kehitystä. Tarkkailua, valvontaa ja raportointia koskevat määräykset 1. Prosessin toimivuutta, sekä laitteiden ja koneiden kuntoa ja toimivuutta on tarkkailtava säännöllisesti laitoksen käyttöaikana. 2. Toiminnanharjoittajan tulee pitää kirjaa laitoksen toiminnasta. Vuosiyhteenveto toiminnasta tulee pyydettäessä esittää kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Raportista tulee käydä ilmi ainakin seuraavat tiedot: - tiedot laitoksen toiminta-ajoista - tiedot käytetyistä raaka-aineista sekä tuotettujen tuotteiden määrästä ja laadusta - tiedot käytettyjen polttoaineiden ja räjähdysaineiden sekä muiden kemikaalien käytöstä - tiedot toiminnassa syntyneistä jätteistä ja niiden edelleen toimittamisesta - tiedot toiminnassa tapahtuneista häiriötilanteista tai muista poikkeuksellisista tilanteista sekä niiden johdosta tehdyistä toimenpiteistä. Toimintaa koskevien tietojen perusteella olevat asiakirjat tai laitoksen käyttöä koskevat tallenteet kuten tarkkailupäiväkirjat, häiriökirjanpito ja määritystulokset sekä vaaralliset jätteiden siirtoasiakirjat tulee säilyttää

28 28 vähintään ympäristöluvan voimassaoloajan. Tiedot on esitettävä viranomaiselle pyydettäessä. 3. Toiminnanharjoittajan tulee ilmoittaa Kemin kaupungin ympäristölupa viranomaiselle vuosittain otetun maa-ainesten sekä kallio- ja kiviaineksen määrä ja laatu. Toiminnanharjoittaja tulee tehdä vastaavat ilmoitukset myös muille viranomaisille (esim. Lapin ELY) sekä maa-ainesten ottorekisteriin (NOTTO-tietokanta Suomi.fi palvelussa). Ilmoitukset tulee tehdä viimeistään tammikuun 31 päivänä. Muut määräykset 1. Toiminnanharjoittajan muuttuessa, toiminnan olennaisesta muuttumisesta, pitkäaikaisesta keskeyttämisestä tai lopettamisesta on ilmoitettava Kemin kaupungin ympäristönsuojeluyksikköön. Toiminnan loppuessa ja keskeytyessä on alue siivottava ja tehtävä lupahakemuksessa esitetyt jälkihoitotyöt. 2. Luvan haltijan (Kemin Ajotilaus Oy) on huolehdittava siitä, että tämä toimintaa koskeva lupapäätös ja sen määräykset ja ohjeet toiminnan järjestämisestä saatetaan tiedoksi kaikille alueella toimiville ja niitä noudatetaan. 3. Toiminnalle on nimettävä vastuuhenkilö, jonka yhteystiedot on ilmoitettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ennen toiminnan aloittamista. 4. Ottamistoiminnan aikana jyrkät rintaukset tulee suojata esim. lippusiimalla tai vastaavalla turvallisuuden varmistamiseksi. Asiaton kulku alueelle tulee estää esim. puomilla. Työmaa-alueesta tulee varoittaa esim. kyltein. Suojaustoiminnot pitää säilyttää ottotoiminnan päätyttyäkin niin kauan kunnes lopetus- ja maisemointitöillä jyrkät ja vaaralliset rintaukset saadaan poistettua. Ottotoiminnan lopetus ja jälkihoito 1. Luvan haltijan tulee pyytää valvontaviranomaiselta pidettäväksi loppukatselmus ottamisen päättyessä tai luvan voimassaoloajan päättyessä. 2. Toiminnanharjoittajan on jätettävä lupaviranomaiselle yksi (1) vuosi ennen tämän luvan päättymistä eli mennessä yksityiskohtainen jälkihoitosuunnitelma miten alueen jälkihoito saatetaan vastaamaan alueen tulevaa ja/tai sen hetkistä käyttöä ja sopeutetaan ympäröivään maisemaan ellei ottotoimintaa tulla alueella jatkamaan. 3. Ottoalueen jälkihoito, millä korjataan ottamistoiminnan haitallisia vaikutuksia ja sopeutetaan ottamisalue ympäröivään luontoon ja maisemaan, on tehtävä vaativan tason periaatteiden mukaisesti. Tällöin voidaan huomioida esim. ympäristöministeriön lopetusajan tai aikaisempi ohjeistus, esim. OH1/2009 Maa- ainesten kestävä käyttö.

29 29 4. Toiminnan loputtua on kaikki alueelle ja sen välittömään läheisyyteen pystytetyt rakennelmat, koneet ja laitteet myös kuljetettava pois. Ennakoimattoman vahingon korvaaminen Mikäli toiminnasta aiheutuu vahinkoa, jota lupaa myönnettäessä ei ole voitu ennakoida, voi haitankärsijä vaatia korvausta vahingosta aluehallintovirastolle tehtävällä hakemuksella. 15. RATKAISUN PERUSTELUT Lupaharkinnan perusteet ja luvan myöntämisen edellytykset Ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan myöntäminen edellyttää, ettei toiminnasta asetettavat lupamääräykset ja toiminnan sijoituspaikka huomioon ottaen aiheudu yksinään tai yhdessä muiden toimintojen kanssa terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonoljen huonontumista taikka vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella tai eräistä naapuruussuhteista annetun lain 17 :n 1 momentissa tarkoitettua kohtuutonta rasitusta. Heikkilä I kallioalue (RNo: ; Kemi; osa tilasta) on toimin nassa oleva kiviainesottoalue, jolla on ollut toimintaa aikaisemmin. Toi minta sijaitsee maa-ainesten / kallioainesten ottoon rajatulla alueella, jonka maa-aineksia / kallioaineksia on vielä hyödyntämättä. Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen ( ; Dnro: 00681/09/5109; Nro: 10/0086/3) mukaan louhostoiminta ei ole kyseiseen paikkaan soveltumaton; tällaista toteamusta ei kyseisestä päätöksestä löydy. Päinvastoin, Vaasan hallinto-oikeus on päätöksellään vahvistanut, että tietyillä lupamääräyksillä kallion- ja kivilouhintatoimintaa ja murskausta, porausta, rikotusta sekä räjäytyksiä ja tähän liittyvää tuotteiden kuljetustoimintaa voidaan toteuttaa kyseisellä alueella. Valtioneuvoston asetuksessa kivenlouhimoiden, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamoiden ympäristönsuojelusta (800/2010) on annettu mm. määräys toiminnan sijoittumisesta (3 ), ilmaan joutuvien päästöjen ja niiden leviämisen rajoittamisesta (4 ) ja meluntorjunnasta. Asetusta sovelletaan vähimmäisvaatimuksena silloin, kun toimintaan on oltava ympäristölupa ja tämä on huomioitu tässä lupapäätöksessä. Lupaa ratkaistaessa on lisäksi noudatettava, mitä luonnonsuojelulaissa ja sen nojalla säädetään. Kun toimintaa harjoitetaan kyseisellä paikalla lupapäätöksiä noudattaen ja muuten toimitaan hakemuksessa esitetyllä tavalla, täyttää toiminta ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden nojalla annettujen asetusten

30 30 vaatimukset sekä luonnonsuojelulain ja sen nojalla säädetyt vaatimukset. Luvan myöntämisedellytykset ovat täten olemassa. Huomioiden laitoksen sijaintipaikka ja toiminnan laatu sekä asiakirjoista saadut selvitykset, toimittaessa tämän päätöksen mukaisesti laitoksen toiminnasta ei aiheudu terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, erityistä luonnonolosuhteiden huonontumista, vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella eikä naapuruussuhteissa annetussa laissa (17 ) tarkoitettua kohtuutonta rasitusta naapureille. Toiminnasta ei voida katsoa aiheutuvan myöskään maaperän tai pohjaveden pilaantumista tai sen vaaraa, vahinkoa tai haittaa kenenkään omaisuudelle taikka sen käytölle tai muuta näihin rinnastettavaa yleisen tai yksityisen edun loukkausta. Toiminta ei aiheuta kohtuutonta rasitusta koska toiminta on kausittaista kiviaineksen kysynnästä riippuen. Viikonloppuisin ja arkipyhinä toimintaa ei ole ja murskaamo on toiminnassa vain 1-3 kk vuodessa. Määräyksiä annettaessa on otettu huomioon toiminnan aiheuttama pilaantumisen todennäköisyys ja onnettomuusriski ja alueen kaavoitustilanne. Tiedossa ei ole toimenpidekieltoja, todettuja luontoarvoja eikä kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita, jotka voisivat olla toiminnan esteenä. Toiminta-alue ei sijoitu luokitellulle pohjavesialueelle. Toiminta-alue on seutukaavassa ja kaupungin lainvoimaisessa yleiskaavassa merkitty maa- ja metsätalousalueeksi. Alueella ei ole asemakaavaa. Hanke ei ole näiden kaavojen vastainen. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat noin 550 metrin päässä. Toiminta-alue ei sijaitse luokitetulla pohjavesialueella, joten kuivatusvesien käsittely hakemuksessa edellytetyllä tavalla ei vaaranna pohjavettä. Jos louhosta ei alueella olisi, sadevesi ja pintavalumavedet valuisivat luonnostaan ympäröivään maastoon. Louhokseen tuleva vesi on tullut sinne joko sadevetenä tai pintavalumana. Toiminnanharjoittaja on arvioinut melun leviämistä laskennallisesti Promethor Oy:n tekemällä meluselvityksellä. Laskennallisen mallinnuksen tulosten perusteella toiminnan aiheuttama melutaso on suurimmillaan toiminnan alkuvaiheessa kun murskausta tehdään maanpinnan tasolla. Toiminnan alkuvaiheessa murskausmelun leviämistä on suositeltavaa ja todennäköisesti tarpeellista torjua ainakin länsisuuntaan, jotta päiväajan keskiäänitason raja-arvo 55 db(a) ei asuinrakennuksilla ylity. Melun leviämistä voidaan torjua esimerkiksi sijoittamalla murskauslaitoksen läheisyyteen murskeen välivarastoja, jotka toimivat meluesteen tapaan. Promethor Oy:n tekemällä meluselvityksen mukaan louhinnan eteneminen ja murskauksen ja rikotuksen siirtyminen louhoksen pohjalle vähen-

31 31 tävät ympäristöön leviävää melua. Tällöin raja-arvo alittuu kaikilla asuinkiinteistöillä ilman erillisistä meluntorjuntaa. Vaikka asfalttiaseman toimintaa ei ole luvitettu tässä päätöksessä, sen osalta on syytä todeta, että Promethor Oy:n tekemän meluselvityksen mukaan sen aiheuttama melutaso alittaa ohjearvot kaikilla ympäristön asuinkiinteistöillä. Meluselvityksen mukaan asfalttiaseman melutaso on selvästi louhinnan ja murskauksen aiheuttamaa melutasoa pienempi. Myös toimintaan liittyvän liikenteen vaikutus ympäristön melutasoon on kyseisen meluselvityksen mukaan pieni. Promethor Oy:n tekemän meluselvityksen mukaan yöajan keskiäänitaso on kaikissa tarkastelutilanteissa pieni, koska yöaikaista toimintaa on ainoastaan yksi tunti vuorokaudessa. Kello 6-7 välisen tunnin keskiäänitaso on vastaavalle toimintatilanteelle esitetyn päiväajan keskiäänitason suuruinen. Melukarttaliitteessä ei ole laskentatuloksiin lisätty mahdollisesta impulssimaisuudesta tai kapeakaistaisuudesta johtuvaa haittakorjausta. Meluraportin mukaan on hyvin epätodennäköistä, että toiminnan aiheuttama melu on asuinkiinteistöillä impulssimaista tai kapeakaistaista etäisyydestä johtuen. Lisäksi ympäristöön leviävän melun impulssimaisuutta vähentää murskauksen ja rikotuksen tekeminen louhoksen pohjatasolla kallioseinämien sisällä. Hakijalla on ympäristöasioiden hallintajärjestelmä (ISO 14001). Toiminnanharjoittajalla on täten pitkäaikainen kokemus hakemuksessa esitetystä toiminnasta ja sellainen asiantuntemus, jota ympäristölupahakemuksessa esitetty toiminnan harjoittaminen edellyttää. Lupapäätöksessä on katsottu kuitenkin tarpeelliseksi antaa määräykset toiminta-ajoista ja melu- ja pölysuojauksista toiminnan ympäristöhaittojen ja niiden vaikutusten ehkäisemiseksi sekä muita määräyksiä. Toimittaessa tämän luvan määräysten mukaisesti, toiminnan voidaan katsoa edustavan parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT). Toiminta voidaan aloittaa lupapäätöstä noudattaen muutoksenhausta huolimatta, koska toiminta ei ole seutukaavan ja kaupungin lainvoimaisen yleiskaavan vastainen, joissa toiminta-alue on merkitty maa- ja met-- sätalousalueeksi. Määräys on annettu teknis-taloudellisilla perusteilla huomioiden toiminnan vähäiset ympäristövaikutukset. Muutoksenhaku tuomioistuin voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon. Täytäntöönpano ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi. 16. LUPAMÄÄRÄYSTEN YKSILÖIDYT PERUSTELUT Yleiset lupamääräykset Valtioneuvoston asetuksessa 800/2010 säädellään kivenlouhimoiden, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamojen ympäristösuojelusta. Ase-

32 32 tus toimii vähimmäisvaatimuksena ympäristöluvissa. Tästä syystä toiminnassa tulee noudattaa asetuksen vaatimuksia. Vaasan Hallinto-oikeuden lupapäätöksessä ( ; Dnro: 00681/09/5109; Nro: 10/0086/3) on annettu lupamääräyksiä erityisesti mm. toiminta-ajoista. Koska nyt on kyseessä lupahakemus, joka koskee Heikkilä I kallioalueella tapahtuvaa toimintaa, on Vaasan hallinto-oikeiden lupamääräykset otettu sellaiseen määräyksiksi myös tähän lupapäätökseen. Täten Kemin Ajotilaus Oy:n ja Destia Oy:n lupamääräykset toiminta-ajoista ovat yhtenäiset koska molemmat toimivat Heikkilä I kallio alueella. Tuotantomääriä koskevilla lupamääräyksillä vähennetään asustukseen kohdistuvia haittoja ja varmistetaan, ettei toiminnasta aiheudu naapuruussuhdelain 17 :n tarkoittamaa kohtuutonta rasitusta. Ottamisalueen suojaetäisyydet Valtioneuvoston asetuksessa 800/2010 säädellään kivenlouhimoiden, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamojen ympäristösuojelusta. Asetus toimii vähimmäisvaatimuksena ympäristöluvissa. Tässä asetuksessa säädetään myös tietyistä suojaetäisyyksistä. Suojaetäisyyksillä pyritään vähennetään ottotoiminnasta aiheutuvia haittoja ja varmistetaan, ettei toiminnasta aiheudu naapuruussuhdelain 17 :n tarkoittamaa kohtuutonta rasitusta. Hämeenlinnan hallinto-oikeuden (2010) päätöksen mukaan ympäristöministeriön antamat suoja- etäisyydet eivät ole sitovia, vaan suojaetäisyyksien tarve tulee ratkaista erikseen kunkin tapauksen yksilölliset olosuhteet huomioiden. Ottotoimintaa, louhintaa, murskausta, räjäytystä, rikotusta ja muuta melua koskevat ottomäärät, ottosuunnat ja -tasot sekä toiminta-ajat Lähin asutus sijaitsee suunnitelma-alueen lounaispuolella, Hepolan asuntoalueella, noin 550 metrin etäisyydellä louhittavasta alueesta. Tä-- män johdosta on syytä noudattaa edelleen Vaasan Hallinto-oikeuden edellisessä lupapäätöksessä olevia toiminta-aikoja. Sallitut toiminta-ajat on määritelty lupahakemuksessa ja valtioneuvoston asetuksen kivenlouhimoiden, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamojen ympäristönsuojelusta (Vna 800/2010) mukaisesti. Huomioiden lisäksi hakupapereissa oleva Promethor Oy:n meluselvitys, ja tässä lupapäätöksessä annetut lupamääräykset melun torjunnasta, toiminnan aiheuttama keskiäänitaso ei ylitä vakituisilla asuinrakennuksilla valtioneuvoston päätöksen 993/1992 paivä- ja yöajan ohjearvoja.

33 33 Melua ja tärinää koskevat lupamääräykset Melutason rajoittaminen kuuluu parhaan käyttökelpoisen tekniikan mukaisiin menetelmiin ja ne on annettu melupäästöjen rajoittamiseksi. Toiminnasta aiheutuvaa melutasoa on rajoitettu valtioneuvoston melutason ohjearvoja koskevan päätöksen (Vnp 993/1992) mukaisesti, vaikka meluselvityksen mukaan toiminnasta aiheutuva keskiäänitaso ei ylitä va kituisilla asuinrakennuksilla valtioneuvoston päätöksen 993/1992 päiväja yöajan ohjearvoja. Toiminnan synnyttämästä tärinästä ei saa aiheutua haittaa ympäristölle eikä kiinteistöille. Räjäytyksistä ympäristöön aiheutuvaa tärinää voidaan vähentää oikealla työn suorituksella ja räjäytysten huolellisella suunnittelulla. Ilmaan joutuvien päästöjen rajoittaminen Lupamääräykset ovat tarpeen asutukselle mahdollisesti aiheutuvien pölyhaittojen rajoittamiseksi. Hengitettävien hiukkasten raja-arvo perustuu valtioneuvoston asetukseen ilmanlaadusta (38/2011). Valtioneuvoston asetuksen (689/2006) mukaan Suomessa käytettävän kevyen polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään 0,10 painoprosenttia ja raskaan polttoöljyn enintään 1,00 painoprosenttia. Maaperän ja pohjaveden suojelu Ympäristönsuojelulain toiminnanharjoittajan on velvollisuus järjestää toimintansa siten, että ympäristön pilaantuminen voidaan ehkäistä ennakkoon. Määräykset on annettu maaperän, pinta- ja pohjavesien pilaantumisen ehkäisemiseksi. Ehjien ja huollettujen koneiden ja laitteiden käyttö vähentää ympäristön pilaantumisriskiä. Jätteet, jätevedet, niiden käsittely ja hyödyntäminen Jätelain mukaan jäte on hyödynnettävä, jos se on teknisesti mahdollista ja jos siitä ei aiheudu kohtuuttomia lisäkustannuksia muulla tavoin järjestettyyn jätehuoltoon. Jätelain mukaan jätettä saa luovuttaa mm. vain jätetiedostoon hyväksytylle kuljettajalle tai sille, jolla on oikeus ottaa vastaan jätettä ympäristönsuojelulain mukaisen ympäristöluvan nojalla. Jätevedet ja niiden käsittely Sosiaalitilojen (taukotilojen) WC-jätevesiä koskeva käsittelymääräys on annettu maaperän ja pohjaveden pilaantumisen ehkäisemiseksi ja asian mukaisen jätehuollon järjestämiseksi. Suuren vesimäärän pumppauksesta pois louhokselta saattaa aiheuttaa haittoja purkualueella. Lupamääräyksellä toiminnanharjoittaja velvoitetaan seuraamaan pumppausta ja sen vaikutuksia myös louhimoalueen

34 34 ulkopuolella sekä ryhtymään toimenpiteisiin mahdollisten haittojen ilmetessä. Poisjohdettavien pumppausvesien tarkkailu (vesianalyysit) on annettu viranomaisen tiedonsaannin varmistamiseksi, ympäristövaikutusten ja valvonnan järjestämiseksi. Määräys tutkia toiminta-alueen läheisyydessä sijaitsevien talousvesikäytössä olevien porakaivojen vedenpinnat on annettu toiminnasta mahdollisesti aiheutuvien vaikutusten arvioimiseksi ja toiminnanharjoittajan selvilläolovelvollisuuden toteuttamiseksi. Määräyksessä annettu etäisyys (500 m) on yhtenevä Korkeimman hallinto-oikeuden linjausten kanssa (KHO päätös 595/2015). Määräys käyttää vesianalyyseissä hyväksyttyä laboratoriota on annettu mittausten ja tutkimusten laadunvarmistamiseksi. Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma Ympäristönsuojelulain mukaan ympäristönluvanvaraisesta kivenlouhinnasta ja murskauksesta on tehtävä kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelma. Määräykset on annettu kaivannaisjätteiden asianmukaisen säilyttämisen varmistamiseksi ja alueen saattamiseksi ennalleen toiminnan loppuessa. Häiriötilanteet ja muut poikkeukselliset tilanteet Poikkeuksellisen suurista häiriöistä ja onnettomuuksista on tiedotetta va, jotta tarvittaviin torjuntatoimiin päästään välittömästi ja ympäristölle aiheutuvat haitat jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Valitusten saattaminen ympäristönsuojeluviranomaisen tietoon on annettu valvonnallista syistä. Paras käytettävissä oleva tekniikka Ympäristönsuojelulaki velvoittaa ennaltaehkäisemään ja minimoimaan haitat ja käyttämään parasta käyttökelpoista tekniikkaa (BAT) ja noudattamaan ympäristön kannalta parhaita työmenetelmiä (BET). Tarkkailua, valvontaa ja raportointia koskevat määräykset Toiminnan tarkkailua, valvontaa ja raportointia koskevilla määräyksillä varmistetaan valvontaviranomaisten tiedonsaanti ja helpotetaan luvanvaraisen toiminnan valvontaa. Muut määräykset Lupamääräykset on annettu valvonnallisista syistä. Toiminnan olennaista muutosta koskevan ilmoitusvelvollisuuden perusteella varmistetaan tiedonkulku ympäristöviranomaiselle. Toiminnan päätyttyä alue on siistittävä ja rakenteet purettava, jotta toiminnan päättymisen jälkeen alueesta ei

35 35 aiheudu vaaraa tai haittaa terveydelle tai ympäristölle. Määräys lupapäätöksen tietoon saattamisesta alueella toimiville muille toiminnan harjoittajille varmistaa sen, että myös mahdolliset aliurakoitsijat ovat tietoisia ympäristöluvan velvoitteista. Näin menetelleen vähennetään toiminnasta aiheutuvaa ympäristökuormitusta. Onnettomuus- ja häiriötilanteita varten toiminnalle on nimettävä vastuuhenkilö. Määräykset turvallisuusnäkökohdista on annettu sen varalle, että louhosalueelle ei pääsisi luvattomia kulkijoita tai että sinne ei vahingossa harhautuisi. Ottotoiminnan lopetus ja jälkihoito Luvanhaltijan tulee huolehtia siitä, ettei toiminnasta toiminnan lopettamisen jälkeen aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa, terveyshaittaa eikä roskaantumista, epäsiisteyttä tai maiseman rumentumista. Ottotoiminnan päätyttyä ottoalue on maisemoinnilla sopeutettava alueen ja ym päristön sen hetkiseen ja/tai suunniteltuun maakäyttöön. Ennakoimattoman vahingon korvaaminen Ennakoimattoman vahingon korvaamista koskeva määräys on informatiivinen. 17. YMPÄRISTÖLUPAVIRANOMAISEN VASTAUKSET LAUSUNTOIHIN, MUISTU- TUKSIIN JA MIELIPITEISIIN Lapin Ympäristökeskuksen lausunto: Vastauksena Lapin ympäristökeskuksen lausuntoon ympäristölupaviranomainen toteaa seuraavaa: Ympäristöluvassa on annettu määräykset ympäristökeskuksen lausunnossa esitettyihin kohtiin koskien toiminnan kapasiteettia ja raaka-aineita, melua ja meluntorjuntaa, pölyä ja pölyn vähentämistä, päästöistä ilmaan, vaarallisten aineiden varastointia ja käsittelyä, jätteitä, häiriö- ja poikkeustilanteita sekä toiminnan tarkkailua ja raportointia. Kallion ja kivenlouhintaa kuuluu, että louhittava alue pidetään mahdollisimman kuivana. Louhokseen voi kertyä vähän vettä sekä pintavalunta että sade- ja sulamisvetenä. Louhosta ei voida pitää kuivana pohjaa kallistamalla kuten Destia on lausunnossaan myös todennut. Kuivatusvedet johdetaan ympäröivään ojastoon pummaamalla. Pumppaus on jaksottaista ja niitä tehdään yleensä harvoin. Saostusaltaan määräämistä ei ole nähty tarpeelliseksi, koska lähistöllä ei ole häiriintyviä kohteita tai luonto-arvoja joihin louhoksesta pumpattava vesi voisi vaikuttaa haitallisesti ja vedessä mahdollisesti oleva kiintoaines laskeutuu jo ojan alkuosissa. Saostusallasta ei nähnyt tarpeelliseksi Vaasan Hallinto-oikeus kaan vuoden 2010 päätöksessä ja tämä näkemys on huomioitu myös tässä lupapäätöksessä. Ympäristöviranomaisella on kuitenkin mahdollisuus määrätä saostusaltaan käyttöönotto myöhemminkin jos vesianalyysitulosten perusteella kiintoaineen poistolle on tarvetta.

36 36 Ympäristöluvassa on annettu määräys ympäristökeskuksen lausunnossa esitettyyn kohtaan seurata lähialueen (500 m) porakaivojen vedenpintaa jos ne ovat talousvesikäytössä. Etäisyys (500 m) on yhtenevä Korkeimman hallinto-oikeuden linjausten kanssa (KHO päätös 595/2015). Ympäristöluvassa on annettu määräys ottotoiminnan lopetuksen jälkeisistä jälkihoitotöistä ja määrätty esittämään tästä ympäristölupaviranomaiselle suunnitelma. Ympäröivän alueen maankäytön tulee olemaan ottotoiminnan loputtua (10 vuoden päästä) erilainen kuin lupaa myönnettäessä. Tämän johdosta jälkihoitotoimenpiteitä ei voida tässä vaiheessa tarkemmin yksilöidä kuin mitä ne tässä luvassa ovat, vaan ne tulevat yksilöitäväksi kun ottoalue suljetaan lopullisesti noin 10 vuoden kuluttua. Loppukatselmuksesta on annettu määräys tässä päätöksessä. Lapin ELY-keskuksen lausunnossa esitetyt suojaetäisyydet on otettu huomioon lupamääräyksissä ohjeellisena, koska korkeimman hallinto-oikeuden (2016) ja Hämeenlinnan hallinto-oikeuden (Hämeenlinna, 2010) päätösten mukaisesti ympäristöministeriön antamat ohjeet suojaetäisyyksistä eivät ole oikeudellisesti sitovia. Luvassa on annettu määräys, että toiminnan tulee täyttää valtioneuvoston asetuksen (800/2010) Valtioneuvoston asetus kivenlouhimoiden, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamoiden ympäristönsuojelusta vaatimukset. Jo tämä asetus määrää, että louhinnan ja lähimmän asutuksen väliin on jätettävä vähintään 300 metrin suojaetäisyys. Edellä mainittu suojaetäisyys toteutuu kun ottotoiminta toteutetaan hakemuksessa esitetyssä paikassa. Ympäristöluvassa on annettu määräyksiä turvallisuusnäkökohdista (puomi, kielto- ja varoitustaulut, kalliolouhinta-alueen rintauksen suojaus). Päivittäiset toiminta-ajat on määrätty Vaasan Hallinto-oikeuden päätöksen mukaisiksi. Lupapäätöksessä on määräys jonka mukaisesti toiminnanharjoittajan tulee viedä ottotoiminnan tiedot maa-ainesten ottamisen tietojärjestelmään (NOTTO). Hakemuksesta on pyydetty ja siihen on saatu museoviraston lausunto. Meri-Lapin Ympäristöpalvelut (ympäristöterveysvalvonta): Vastauksena Meri-Lapin Ympäristöpalveluiden (ympäristöterveysvalvonta) lausuntoon Kemin kaupungin ympäristöjaosto toteaa seuraavaa: Tämä päätös ei sisällä lupaa asfalttiaseman toiminnalle, koska asfalttiasema on ympäristönsuojelulain (527/2014; liite 2) mukaan rekisteröitävä toiminta. Lupahakemuksessa on kuitenkin mallinnettu asfalttiaseman toiminta. Promethor Oy:n melumallinnuksen mukaan asfalttiaseman toiminnan aiheuttama päiväajan keskiäänitaso on ympäristön asuinkiinteistöillä suurimmillaan 45 db(a) eli selvästi ohjearvoa 55 db(a) pienempi. Yöajan

37 37 keskiäänitaso on kaikilla asuinkiinteistöillä alle 40 db(a) eli ohjearvoa 50 db(a) piemempi. Promethor Oy:n melumallinnuksen mukaan laskennallisen mallinnuksen tulosten perusteella louhinnan ja murskauksen aiheuttama melutaso on suurimmillaan toiminnan alkuvaiheessa, kun murskausta tehdään maanpinnan tasolla. Tällöin meluntorjuntatoimenpiteenä suositellaan tarpeelliseksi torjua murskausmelun leviämistä ainakin länsisuunnassa, jotta päiväajan keskiäänitason raja-arvo 55 db(a) ei asuinkiinteistöillä ylity. Louhinnan edetessä ja murskauksen sekä rikotuksen siirtyessä louhoksen pohjalle, ympäristöön leviävä melu vähenee. Tällöin raja-arvo alittuu kaikilla asuinkiinteistöillä ilman erillistä meluntorjuntaa. Melutason rajoittaminen kuuluu parhaan käyttökelpoisen tekniikan mukaisiin menetelmiin ja ne on annettu melupäästöjen rajoittamiseksi. Tässä ympäristölupapäätöksessä toiminnasta aiheutuvaa melutasoa on rajoitettu valtioneuvoston meluta son ohjearvoja koskevan päätöksen (Vnp 993/1992) mukaisesti, vaikka meluselvityksen mukaan toiminnasta aiheutuva keskiäänitaso ei ylitä vakituisilla asuinrakennuksilla valtioneuvoston päätöksen 993/1992 päivä- ja yöajan ohjearvoja. Toiminnan synnyttämästä tärinästä ei saa aiheutua haittaa ympäristölle eikä kiinteistöille. Räjäytyksistä ympäristöön aiheutuvaa tärinää voidaan vähentää oikealla työn suorituksella ja räjäytysten huolellisella suunnittelulla. Vaasan Hallinto-oikeuden lupapäätöksessä ( ; Dnro: 00681/09/5109; Nro: 10/0086/3) on annettu lupamääräyksiä erityisesti mm. toiminta-ajoista. Koska nyt on kyseessä lupahakemus, joka koskee Heikkilä I kallioalueella tapahtuvaa toimintaa, on Vaasan hallinto-oikeiden lupamääräyksiä noudattava myös Kemin Ajotilaus Oy:n toiminnassa, vaikka kyseinen päätös on annettu Destia Oy:lle. Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä on noudatettava siltä osin kuin se ei ole ristiriidassa valtioneuvoston asetuksen 800/2010 kanssa. Asetusta on joka tapauksessa kuitenkin noudatettava. Vaasan Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan ottotoiminta, louhinta, murskaus, räjäytys, rikotus ja muu melua aiheuttavat työvaiheet saa tehdä Heikkilä I kallioalueella seuraavasti: - murskaus arkipäivisin (ma-pe) klo 7.00 ja välisenä aikana. - poraaminen arkipäivisin (ma-pe) klo 7.00 ja välisenä aikana - rikotus arkipäivisin (ma-pe) klo 7.00 ja välisenä aikana - räjäytykset arkipäivisin (ma-pe) klo 7.00 ja välisenä aikana - kuormaaminen ja kuljetus arkipäivisin (ma-pe) klo 6.00 ja välisenä aikana. Koska tässä lupapäätöksessä ja sen määräyksissä edellä mainitut Vaasan Hallinto-oikeuden linjaamat toiminta-ajat on huomioitu, ei toimintaa tule olemaan välillä muutoin kuin kuormausta ja kuljetusta,

38 38 joka Vaasan Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan saadaan toteuttaa klo: 6.00 ja välisenä aikana.. Muistutukset ja mielipiteet: Vastauksena Hepolan Pientaloyhdistys ry:n muistutukseen Kemin kaupungin ympäristöjaosto toteaa seuraavaa: Destia Oy ja Kemin Ajotilaus Oy ovat eri yrityksiä ja niiden lupahakemuksia käsitellään omina lupina vaikkakin molemmat luvat on haettu samalle Heikkilä I (RN:o ) tilalle, mutta eri määräaloille. On totta, että louhostoiminta-alueen läheisyydessä kulkee moottoritie ja kevyen liikenteen väylä. Ottoalueelta on etäisyyttä kevyen liikenteen väylään vähintäänkin noin 600 metriä, joka on riittävä. Korkeimman hallintooikeuden mukaan (3722/2015) ympäristönsuojelulain mukaisessa toimintaa koskevassa lupaharkinnassa ei käsitellä toiminnan vaikutuksia ympäristön liikenneturvallisuuteen. Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen mukaan louhostoiminta ei ole kyseiseen paikkaan soveltumaton; tällaista toteamusta ei kyseisestä päätöksestä löydy. Räjäytykset liittyvät oleellisesti kallion- ja kivenlouhintaan, myös tässä lupahakemuksessa. Tämä päätös, jossa on huomioitu Vaasan hallinto-oikeuden vuonna 2010 antama päätös ( ; Dnro: 00681/09/5109; Nro: 10/0086/3) mahdollistaa räjäytystöiden tekemisen alueella arkipäivisin (ma-pe) klo 7.00 ja välisenä aikana. Räjäytys - ja louhintatöistä annettu lainsäädäntö edellyttää suunnittelemaan työn siten, että siitä ei aiheudu vaaraa ihmisille tai ympäristölle. Lainsäädännössä on määrätty myös vahingonkorvausvelvollisuudesta. Kemin Ajotilaus Oy on vastineessaan todennut, että ennen räjäytys- ja louhintatöitä tehdään turvallisuussuunnitelma, jonka perusteella turvatoimet määritellään. Kemin Ajotilaus Oy on vastineessaan lisäksi todennut, että räjäytysten ajaksi lähellä olevien väylien liikenne voidaan tarvittaessa jopa pysäyttää vaaratilanteiden välttämiseksi. Lupapäätöksessä on katsottu kuitenkin tarpeelliseksi antaa määräykset räjäytystöiden mitoittamisesta ja suorittamisesta niin, ettei niistä tai niiden aiheutuvasta tärinästä aiheudu haittaa tai vahinkoa alueen ulkopuolisille kiinteistöille,asuin- tai muille rakennuksille, talousvesikäytössä oleville kaivoille, muulle omaisuudelle tai muulle ympäristölle. (katso kohta: Melua ja tärinää koskevat lupamääräykset). Ympäristöjaosto katsoo, että lupahakemuksessa on esitetty ympäristönsuojelulain (527/2014) 39 :ssä ja ympäristönsuojeluasetuksen (713/2014) 2 luvussa esitetyt riittävät selvitykset lupaharkinnan suorittamiseksi. Lupaharkinta on suoritettu ympäristönsuojelulain 6 ja 8 luvuissa edellytetyllä tavalla.

39 PÄÄTÖKSEN VOIMASSAOLO JA UUDEN LUVAN HAKEMINEN Luvan voimassaolo Tällä päätöksellä myönnetty lupa on voimassa kymmenen (10) vuotta eli saakka. Määräaikainen lupa on tarpeen, koska Destia Oy:n ja Keminmaan seurakunnan sopimus maa-ainesten sekä kivi- ja kallioainesten hyödyntämisestä Heikkilä I tilalle on voimassa myös kymmenen (10) vuotta (allekirjoitettu ). Mikäli toimintaa jatketaan tämän jälkeen, tulee toiminnanharjoittajan hakea uutta lupaa. Lupamääräysten tarkastaminen Tarvittaessa Kemin kaupungin ympäristölupaviranomainen (ympäristönsuojeluviranomainen) voi ympäristönsuojelulain säädettyjen edellytysten täyttyessä muuttaa lupaa tai peruuttaa luvan. Mikäli tätä päätöstä muutetaan, on tämä päätös voimassa, kunnes uudesta luvasta annettu päätös on saanut lainvoiman. Maininta lupaa ankaramman asetuksen noudattamisesta Mikäli asetuksella annetaan tätä lupaa ankarampia säännöksiä tai luvasta poikkeavia säännöksiä luvan voimassaolosta tai tarkastamisesta, on asetusta luvan estämättä noudatettava. 19. TOIMINNAN ALOITTAMINEN MUUTOKSENHAUSTA HUOLIMATTA JA VA- KUUS Kemin kaupungin ympäristöjaosto määrää, että 1) maa-ainesten otto ja 2) kallion- ja kivenhouhinta (sisältää poraukset ja räjäytykset) ja murskaus (siirrettävä murskauslaitos ja louhintakalusto) ja muut oheistoiminnot (mm. välivarastointi, kuivatusvesien käsittely) voidaan muutoksenhausta huolimatta aloittaa tätä lupapäätöstä ja sen lupamääräyksiä noudattaen ennen päätöksen lainvoimaisuutta ehdolla että toiminnanharjoittaja asettaa 5000 euron (viisi tuhatta euroa) vakuuden Kemin kaupugille asianmukaisen jätehuollon ja niiden haittojen, vahinkojen ja kustannusten korvaamisesta, jotka päätöksen kumoaminen tai luvan muuttaminen voi aiheuttaa. Vakuus on asetettava vähintään kuukautta (1 kk) ennen toiminnan aloittamista. Vakuudeksi hyväksytään ammattimaisen rahoituslaitoksen takaus, vakuus tai pantattu talletus. Vakuuden antajan on oltava luotto-, vakuus- tai muu ammattimainen rahoituslaitos, jolla on kotipaikka Euroopan talousalueeseen kuuluvassa valtiossa. Heikkilä I kallioalue, johon toiminta sijoittuu, on jo avattu kallion ja kiven louhimoalue. Lupamääräykset huomioimalla luvan mukaisesta maa-ainesten otosta ei aiheudu maa-aineslain 3 :ssä tarkoitettuja haitallisia seurauksia, kuten (i) kauniin maisemakuvan turmeltumista, (ii) luonnon merkittävien kauneusarvojen tai erikoisten luonnonesiintymien tuhotumista (iii) huomattavaa tai laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia luon-

40 40 nonolosuhteissa tai (iv) tärkeän tai muun veden hankintakäyttöön soveltuvan pohjavesialueen veden laadun tai antoisuuden vaarantumista, Vaasan hallinto-oikeuden vuonna 2010 antamassaan päätöksessä ( ; Dnro: 00681/09/5109; Nro: 10/0086/3) kiven- ja kallionlouhinnan (tai asfalttiaseman) toimintaa kyseisellä kalliolouhos alueella ei kielletty, vaan se todettiin mahdolliseksi tietyillä lupamääräyksillä, joista merkittävimmät olivat toiminta-aikoja koskevat määräykset. Kyseinen Vaasan hallinto-oikeuden päätös on huomioitu tässä lupapäätöksessä ja sitä on määrätty noudatettavan. Hakemuksessa olevien selvitysten mukaan toiminnan ympäristövaikutukset mm. melu ja pölyn osalta ovat vähäisiä eikä toiminta aiheuta haittaa lähiympäristön asutukselle. Kemissä ei tällä hetkellä ole muita kuin tässä lupahakemuksessa mainittu ja jo avattu maa-ainesten sekä kallio- ja kiviainesten ottoalue (eli Heikkilä I; Rno: , Kemi). Alueelle suunnitellut teollisuushankkeet ja näiden vaatimat maanrakennustyöt vaativat erityyppisiä maa-aineksia rakentamisprojektissa. Yleisen edun kannalta on erittäin tärkeää saada maa-ainekset sekä kallio- ja kiviainekset mahdollisimman läheltä. Toiminnan aloittaminen ennen lainvoimaiseksi tuloa on perustelua myös näillä syillä. Tämän lupapäätöksen täytäntöönpano ei tee muutoksenhakua hyödyttömäksi, kun toiminta järjestetään lupapäätöksen määräysten mukaisesti. Valitusviranomainen voi kuitenkin kieltää päätöksen täytäntöönpanon (YSL 201 ). Edellä mainituilla perusteilla ympäristöjaosto katsoo, että toiminnan aloittamiselle muutoksenhausta huolimatta on ympäristönsuojelulain 199 :n mukainen perustelu syy. 20. LUPAMAKSUT JA NIIDEN MÄÄRÄYTYSPERUSTEET Ympäristölupamaksu on 880 euroa. Maa-ainesoton lupamaksu on 2480 euroa Vuosittainen valvontamaksu 327 eur Edellä mainitut lupamaksut yhteensä 3687 euroa Toiminnanharjoittajalta peritään kuulutuskustannukset myöhemmin. Ympäristölupamaksu perustuu Kemin kaupunkirakennelautakunnan ( kohta Malmien ja mineraalien kaivaminen ja maaperän ainesten otto ) ja Kemin kaupunginvaltuuston ( ) päätöksiin. Maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta ja ottamistoiminnan valvonnasta suoritettava maksu perustuu Kemin kaupunkirakennelautakunnan ( ) päätöksiin. Maa-ainesoton tarkastusmaksu on suunnitelmaa kohti 300 eur sekä lisäksi otettavaksi esitetyn maa-ainesmäärän tilavuuden mukaan 0,02

41 41 eur/m 3. Maa-ainesoton valvontamaksu on vuotuisen maa-ainesten ottomäärän mukaan 0,03 eur/m 3 (kuitenkin vähintään 100 eur). 21. MUUTOKSENHAKU Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta kirjallisella valituksella siten kuin hallintokäyttölaissa säädetään. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Muutosta voi hakea Vaasan hallinto-oikeudelta 30 päivän kuluessa päätöksen antopäivästä. Valitusaika päättyy Valitusosoitus on liitteenä. 22. PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN JA ILMOITTAMINEN Päätös lähetetään seuraaville Kemin Ajotilaus Oy Eero Kokko; sähköpostilla (Kemin Ajotilaus Oy) Lapin Ely-keskus (Y-vastuualue) Meri-Lapin Ympäristöpalvelut (ympäristöterveysvalvonta; Kemin toimipiste; c/o johtava terveystarkastaja; sähköpostilla) Hepolan Pientaloyhdistys r.y (Mansikkatie 26, Kemi) Destia Oy (sähköpostilla; Timo Juopperi ja Kimmo Hietala) Morenia Oy (sähköpostilla; Janne Posio) Ilmoittaminen ilmoitustaululla, WWW-sivulla ja lehdessä Tieto päätöksestä (julkipanoilmoitus) julkaistaan Kemin kaupungin ilmoi tustauluilla (1. kerros), Kemin kaupungin WWW-sivulla sekä laitoksen vaikutusalueella yleisesti leviävässä lehdessä (Lounais-Lappi). 23. ASIAKIRJOJEN JA PÄÄTÖKSEN NÄHTÄVILLÄOLO Asiakirjat ja päätös valitusosoituksineen ovat nähtävillä Kemin kaupungin kaupungintalon asiakaspalvelupisteessä (Valtakatu 26, Kemi; 1. kerros). Asiakirjat ja päätös ovat nähtävänä SOVELLETUT SÄÄNNÖKSET Ympäristönsuojelulaki (YSL 527/2014): 1, 5-12, 14-17, 19-20, 22, 27, 34, 39, 42-44, 48-49, 52-53, 58, 62, 66, 70, 83-85, 87, , 123, 170, , 198, 199, 200, 201, 205. Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014): 2-4, 11-15, 18.

42 LIITEMATERIAALI Valtioneuvoston asetus kaivannaisjätteistä (190/2013): 1-4, 6-8, 12-13, 16. Jätelaki (JäteL 646/2011): 5, 6, 8, 9, 12, 13, 15-17, 19, 28-30, 40, 72, , 122. Valtioneuvoston asetus jätteistä (Vna jätteistä 179/2012): 4, 7-11, 17, 20. Laki eräistä naapuruussuhteista (26/1920) Maa-aineslaki ( ; 555): 1, 3, 4, 4a, 5, 5a, 6, 7, 10-13, 19, 23, 23a Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (993/1992) Valtioneuvoston asetus kivenlouhimoiden, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamoiden ympäristönsuojelusta (MURAUS-asetus 800/2010) Valtioneuvoston asetus ilmanlaadusta (38/2011) Laki ympäristönsuojelulain ja maa-aineslain muuttamisesta (423/2015) Vaasan hallinto-oikeus: Päätös ; Dnro: 00681/09/5109; Nro: 10/0086/3) Korkein hallinto-oikeus: Muu päätös 3463/2016. Korkein hallinto-oikeus: Muu päätös 595/2015 Korkein hallinto-oikeus: Muu päätös 3722/2015. Ympäristöministeriön opas OH1/2009 Maa-ainesten kestävä käyttö. Kemin kaupunki, Teknisen lautakunnan ja ympäristöjaoston sekä teknisen palvelukeskuksen johtosääntö (KV ) Hämeenlinnan hallinto-oikeus. Päätös (Nro 10/0325/2; Dnro 02944/08/5404) Kemin kaupunki, ympäristönsuojeluviranomaisen taksojen määrääminen, KTLTK Kemin kaupunki, maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta ja ottamistoiminnan valvonnasta suoritettavat maksut, KRLTK Tämän päätöksen liitteenä ovat seuraavat: - Ottoalueen sijainti kartalla (Heikkilä I kallioalue RN:o ;, Kemi; osa tilasta), - Valitusosoitus ympäristölupapäätöksestä 26. OHEISMATERIAALI Tämän päätöksen oheismateriaalina ovat seuraavat: - Vaasan hallinto-oikeuden päätös ( ; Dnro: 00681/09/5109; Nro: 10/0086/3), - Valtioneuvoston asetus kivenlouhimojen, muun kivenlouhinnan ja kikenmurskaamojen ympäristönsuojelusta (annettu Helsingissä 9 päivänä syyskuuta 2010).

43 LISÄTIETOJA Päätöksestä antaa lisätietoja: Ympäristöpäällikkö Risto Pöykiö, Kemin kaupunki, Ympäristöosasto, Valtakatu 26 (kaupungintalo, 5. krs), FI Kemi, puh:

44 44 Kuva: Otto-alueen (Heikkilä I; Rno ; Kemi; osa tilasta) sijainti kartalla. Päätös tallennettu: Hakemisto: Alihakemisto: Tiedosto: O/Viranomaispalvelut Kemin Ajotilaus 2016_Heikkilä I kallioalueen lupakäsittely Kemi Kemin Ajotilaus Oy 2016_Ympäristölupapäätös_Heikkilä I kallioalue Kemi

TEKNLTK 61 Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelusihteeri Risto Saarinen puh tai

TEKNLTK 61 Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelusihteeri Risto Saarinen puh tai Tekninen lautakunta 61 27.06.2019 Maa-aines ja ympäristölupahakemus Metsähallitus Metsätalous Oy TEKNLTK 61 Lisätietoja asiasta antaa ympäristönsuojelusihteeri Risto Saarinen puh. 044 7255256 tai risto.saarinen@kuhmo.fi

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b

Kiinteistön omistaa hakija. Vna ympäristönsuojelusta (2014/713) 2 kohta 6 b LOIMAAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lupajaosto Lupajaosto 30.5.2018 Loimijoentie 74 Y6/2018 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon x.x.2018 jälkeen Asia Luvan hakija Ympäristölupahakemus kiviaineksen murskaukseen.

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Raahen kaupunki, Piehingin kylä Tila Hannila Rn:o 1:33 LEMMINKÄINEN INFRA OY 2016 Raahen kaupungin Piehingin kylässä 2 (6) Sisällysluettelo 1 Alueen perustiedot... 3 1.1 Omistus- ja hallintaoikeus sekä

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

Lausunto Turun kaupungin ympäristönsuojelulle JJ Kaivin & Kallio Oy:n ympäristölupahakemuksesta

Lausunto Turun kaupungin ympäristönsuojelulle JJ Kaivin & Kallio Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 398/11.01.00.00/2017 28 Lausunto Turun kaupungin ympäristönsuojelulle JJ Kaivin & Kallio Oy:n ympäristölupahakemuksesta Ympäristösihteeri Katja Holttinen 12.4.2017:

Lisätiedot

Liite 1. Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä. NCC Roads Oy Äyritie 8 C FIN-01510 VANTAA nccroads@ncc.fi

Liite 1. Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä. NCC Roads Oy Äyritie 8 C FIN-01510 VANTAA nccroads@ncc.fi Liite 1 Yleiskuvaus toiminnasta sekä yleisölle tarkoitettu tiivistelmä Alueelle haetaan ympäristölupaa kallion louhintaan ja louheen murskaukseen, sekä pintamaiden vastaanottoon toistaiseksi alkaen vuodesta

Lisätiedot

Ympäristölupapäätös maa-ainesten otosta sekä kallion ja kiviaineksen louhintaan (sis. räjäytykset), murskaukseen. lupien yhteiskäsittely).

Ympäristölupapäätös maa-ainesten otosta sekä kallion ja kiviaineksen louhintaan (sis. räjäytykset), murskaukseen. lupien yhteiskäsittely). 1 Kemin kaupunki Ympäristöjaosto Valtakatu 26 94100 Kemi PÄÄTÖS 16.02.2017 13 Dnro 450/11.01.00/2016 Annettu julkipanon jälkeen 1. ASIA Ympäristölupapäätös maa-ainesten otosta sekä kallion ja kiviaineksen

Lisätiedot

INARI, MIELIKKÖVAARAN KALLIOALUE -YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS-

INARI, MIELIKKÖVAARAN KALLIOALUE -YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS- INARI, MIELIKKÖVAARAN KALLIOALUE -YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS- PIIRUSTUKSET JA LIITTEET Ympäristölupahakemuslomake Suunnitelmaselostus Liite 1. Liite 2. Liite 3. Liite 4. Liite 5. Liite 6. Liite 7. Liite 8. Liite

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

VASTINE. 1. Vastine Orimattilan ympäristölautakunnan päätösesitykseen

VASTINE. 1. Vastine Orimattilan ympäristölautakunnan päätösesitykseen VASTINE Projekti Orimattila Hietala, kiviaineksen ottamisen meluselvitys Asiakas NCC Industry Oy Päivämäärä 13.7.2017 Vastaanottaja Taina Piiroinen Lähettäjä Janne Ristolainen Tiedoksi 1. Vastine Orimattilan

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Alavieskan kylä, määräala tilasta Takamehtä RN:o 37:5 Tekninen lautakunta 4 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Maatalousyhtymä Myntille Teknltk 4 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija

Lisätiedot

Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto

Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto Kunnanhallitus 181 24.10.2016 Tykkimäen Sora Oy:n maa-aineslupahakemus ja ympäristölupahakemukset, lausunto 710/10.03.00.09/2016 Kunnanhallitus 24.10.2016 181 Kouvolan kaupungin ympäristöpalvelut pyytää

Lisätiedot

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen

Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen Ympäristölautakunta 36 19.08.2015 Hakolan sora-alueen maa-aineslupapäätös, Jari ja Marja Juntunen 1701/77.772/2015 YMPLA 36 Dnro 1701/77.772/2015 Antopäivä 25.8.2015 Asia Päätös maa-aineslain 4 mukaisesta

Lisätiedot

VALVJAOS 48 Ympäristönsuojelusihteeri

VALVJAOS 48 Ympäristönsuojelusihteeri Teknisen lautakunnan valvontajaosto 48 23.11.2011 MORENIA OY YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS HUOTARINVAARA 137/8/86/2011 VALVJAOS 48 Ympäristönsuojelusihteeri 16.11.201 Ympäristölupa soran murskaukseen ja varastointiin,

Lisätiedot

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta

TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA. Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta TEURASTAMOTOIMINNAN YMPÄRISTÖLUPA Anna Järvinen vs. ympäristönsuojelusihteeri Kosken Tl kunta Ympäristölupa tarvitaan: Kun tuotantokapasiteetti on vähintään 5 tonnia ruhoja päivässä. Toimintaan, josta

Lisätiedot

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen LAPPEENRANNAN KAUPUNKI YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta PL 302/Pohjolankatu 14 53101 LAPPEENRANTA Annettu julkipanon 22.5.2013 jälkeen 1(6) I LUPAPÄÄTÖKSEN KERTOELMA OSA 1.

Lisätiedot

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin

Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Katsaus maa-ainesten ottamista ja jalostamista koskevaan ympäristönsuojelun lainsäädäntöön ja alan ohjeisiin Silja Suominen, ympäristötarkastaja Pohjavedensuojelu maa-ainesten ottamisessa ja jalostamisessa

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta

lausuntoa Energia- ja Kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 256/11.01.00.00/2016 13 Lausunto Energia- ja kierrätysparkki Oy:n ympäristölupahakemuksesta Terveystarkastaja Kirsi Puola 8.3.2016: Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen.

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI. Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. 1 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI ASIA PÄÄTÖS Ympäristönsuojelulain 28 :n mukaisessa lupa-asiassa. Päätös on annettu julkipanon jälkeen. Julkipanopvm 20.1.2003 Kokouspvm 16.1.2003 LUVAN HAKIJA Päätös ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 210 11.12.2014. Maa-ainesten ottamislupa, Tom Lindström, Korppoo 1643/10.03.00.10/2014. Ympäristölautakunta 11.12.

Ympäristölautakunta 210 11.12.2014. Maa-ainesten ottamislupa, Tom Lindström, Korppoo 1643/10.03.00.10/2014. Ympäristölautakunta 11.12. Ympäristölautakunta 210 11.12.2014 Maa-ainesten ottamislupa, Tom Lindström, Korppoo 1643/10.03.00.10/2014 Ympäristölautakunta 11.12.2014 210 Valmistelija Vt. ympäristönsuojelutarkastaja Tomas Kull, puh.

Lisätiedot

Raaka-aineesta rakennetuksi ympäristöksi

Raaka-aineesta rakennetuksi ympäristöksi Kuva: Jyrki Vesa Raaka-aineesta rakennetuksi ympäristöksi RAKENNUKSET JA RAKENTEET, TIET, KADUT, RADAT, LENTOKENTÄT, SATAMAT, VAPAA-AJAN ALUEET, KRIISIAIKOJEN RAKENTAMINEN, RAKENNUSKANNAN KORJAUS JA KUNNOSSAPITO

Lisätiedot

Maa-ainesten ottamissuunnitelma Pornainen 21.9.2015

Maa-ainesten ottamissuunnitelma Pornainen 21.9.2015 Maa-ainesten ottamissuunnitelma Pornainen Pornaisten kunta, kiinteistöt 611-405-1-37, 611-405-1-34, 611-405-1-39, 611-405-1-40 ja 611-405-1-43 Toiminta Hakija Kallion louhita, louheen murskaus sekä maiden

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan valvontajaosto 50/8.86/2014. VALVJAOS 45 Ympäristönsuojelusihteeri ASIA

Teknisen lautakunnan valvontajaosto 50/8.86/2014. VALVJAOS 45 Ympäristönsuojelusihteeri ASIA Teknisen lautakunnan valvontajaosto 45 24.09.2014 MORENIA OY MAA-AINESLUPAHAKEMUS KUIKKALOUHETIN KALLIOALUE 50/8.86/2014 VALVJAOS 45 Ympäristönsuojelusihteeri 9.9.2014 ASIA Päätös maa-aineslain 4 :n mukaisesta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

EMPOWER PN OY. Maa-ainesten ottosuunnitelma Raahe, Sarvankangas tilat 7:11 ja 7:41

EMPOWER PN OY. Maa-ainesten ottosuunnitelma Raahe, Sarvankangas tilat 7:11 ja 7:41 EMPOWER PN OY Maa-ainesten ottosuunnitelma Raahe, Sarvankangas tilat 7:11 ja 7:41 Ottosuunnitelma 1 (4) Sisällysluettelo 1 Sijainti ja maanomistus... 2 2 Luonnonolot, maisema ja nykytilanne... 2 3 Suoritetut

Lisätiedot

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy

Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Maa-aineslupahakemus, Timo Villman Oy Timo Villman Oy hakee Porin kaupungin ympäristölautakunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiekan ottamista Porin kaupungin Kuuminaisissa sijaitsevalta tilalta Timonmaa

Lisätiedot

57 14.08.2014. Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen

57 14.08.2014. Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen Oulunkaaren ympäristölautakunta 57 14.08.2014 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupungin Kollajan kylälle tilalle Hakuli, hakija Jukka Puurunen OULYMP 57 ASIA HAKIJA Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten

Lisätiedot

Lupa maa-aineksen ottamiseen / Jarkko Raivonen

Lupa maa-aineksen ottamiseen / Jarkko Raivonen Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 4 26.01.2017 Lupa maa-aineksen ottamiseen / Jarkko Raivonen Kaavoitus- ja ympäristölautakunta 26.01.2017 4 Ympäristönsuojelutarkastaja Tiina Kemppi 16.1.2017: ASIA Jarkko

Lisätiedot

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa

3-Kulman puuterminaali vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa 3-Kulman puuterminaali 20.6.2018 vaikutusten arviointi ja terminaalin jatkosuunnittelun ohjeistus kaavaehdotuksessa Maakuntakaavaa varten tehdyn selvityksen mukaan: Tampereen kaupunkiseudun lämpölaitokset

Lisätiedot

Maa-ainesten ottamissuunnitelma ja ympäristölupahakemus

Maa-ainesten ottamissuunnitelma ja ympäristölupahakemus Maa-ainesten ottamissuunnitelma ja ympäristölupahakemus Kaitavaaran kallioalue, Inari 148-408-45-0 15.9.2017 2 (22) SISÄLLYSLUETTELO 1 SUUNNITELMAN SISÄLTÖ 4 2 TIEDOT HANKKEESTA 5 2.1 Hakija 5 2.2 Alue

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

YMPÄRISTÖHALLINTO PVM KAIVANNAISJÄTTEEN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA MAA-AINESTEN OTTAMISTOIMINNALLE (MAL 5a, 16b, YSL 114 ).

YMPÄRISTÖHALLINTO PVM KAIVANNAISJÄTTEEN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA MAA-AINESTEN OTTAMISTOIMINNALLE (MAL 5a, 16b, YSL 114 ). YMPÄRISTÖHALLINTO PVM 15.2.2019 KAIVANNAISJÄTTEEN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA MAA-AINESTEN OTTAMISTOIMINNALLE (MAL 5a, 16b, YSL 114 ). Suunnitelma liittyy maa-ainesten ottamislupaan Ympäristölupaan 1. LUPATIEDOT

Lisätiedot

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus

Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu. Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus Pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten valmistelu Hanna Lönngren Suomen ympäristökeskus hanna.lonngren@ymparisto.fi Pk-mallilupahanke Opas pienten ja keskisuurten toimintojen ympäristölupapäätösten

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MUURAMEN KUNTA Teknisten palveluiden lautakunta 40951 MUURAME MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MUURAMEN KUNTA Muuramen kylä Riuttamäki (16:20) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA 1. PERUSTIEDOT 1.1 Alueen sijainti

Lisätiedot

Liite 1 Sijaintikartat. Suunnittelualueen sijainti.

Liite 1 Sijaintikartat. Suunnittelualueen sijainti. Liite 1 Sijaintikartat Suunnittelualueen sijainti. Suunnittelualue maastokartalla. Suunnittelualue ilmakuvassa. Liite 2 Kiinteistötiedot TOIMINTAKIINTEISTÖ: Tila 837-715-2-99, Putamo RAJANAAPURIT: TIEDOT

Lisätiedot

Kiinteistölle on aiemmin myönnetty vuonna maa-ainesten ottolupa viideksi vuodeksi. Suunnitellun alueen pinta-ala on n. 3 ha.

Kiinteistölle on aiemmin myönnetty vuonna maa-ainesten ottolupa viideksi vuodeksi. Suunnitellun alueen pinta-ala on n. 3 ha. 2/YMPLA 28.9.2016 LOIMAAN KAUPUNKI MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta M6/2016 Ympla 28.9.2016 85 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO Annetaan julkipanon jälkeen 30.9.2016 HAKIJA: Raikkonen Oy Vanha-Alastarontie

Lisätiedot

MAA-AINEKSEN OTTAMISSUUNNITELMA HARJAVAARAN KALLIOALUE

MAA-AINEKSEN OTTAMISSUUNNITELMA HARJAVAARAN KALLIOALUE MAA-AINEKSEN OTTAMISSUUNNITELMA HARJAVAARAN KALLIOALUE Kunta: TAIVALKOSKI Tila: MH-TAIVALVAARA 832-893-100-1 Hakija: METSÄHALLITUS METSÄTALOUS OY Osoite: Karhukunnaantie 2 93100 PUDASJÄRVI Maa-aineksen

Lisätiedot

Kivenlouhimojen, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamon. ympäristölupahakemus, Tausvaaran kallioalue, Metsähallitus Metsätalous Oy

Kivenlouhimojen, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamon. ympäristölupahakemus, Tausvaaran kallioalue, Metsähallitus Metsätalous Oy Ympäristölautakunta 45 25.08.2016 Kivenlouhimojen, muun kivenlouhinnan ja kivenmurskaamojen ympäristölupahakemus, Tausvaaran kallioalue, Metsähallitus Metsätalous Oy 1805/77.772/2016 YMPLA 45 Asia Ympäristölupa

Lisätiedot

YMPÄRISTÖHALLINTO PVM KAIVANNAISJÄTTEEN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA MAA-AINESTEN OTTAMISTOIMINNALLE (MAL 5a, 16b, YSL 103a ).

YMPÄRISTÖHALLINTO PVM KAIVANNAISJÄTTEEN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA MAA-AINESTEN OTTAMISTOIMINNALLE (MAL 5a, 16b, YSL 103a ). YMPÄRISTÖHALLINTO PVM KAIVANNAISJÄTTEEN JÄTEHUOLTOSUUNNITELMA MAA-AINESTEN OTTAMISTOIMINNALLE (MAL 5a, 16b, YSL 103a ). Suunnitelma liittyy maa-ainesten ottamislupaan X Suunnitelma liittyy ympäristölupaan

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista

Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Tekninen lautakunta 24 29.08.2013 Ympäristöluvan myöntäminen Louhinta Kääntä Oy:lle Teknltk 24 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista Hakija

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 542

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 542 PÄÄTÖS Helsinki 24.4.2007 Dnro UUS 2007 Y 153 115 Annettu julkipanon jälkeen No YS 542 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (86/2000) 60 :n mukaisen tilapäistä melua ja tärinää koskevan ilmoituksen johdosta.

Lisätiedot

Annettu julkipanon jälkeen PL 7. Päivämäärä Numero Diaarinumero Orivesi / /66/662.01/2016

Annettu julkipanon jälkeen PL 7. Päivämäärä Numero Diaarinumero Orivesi / /66/662.01/2016 1 ORIVEDEN KAUPUNKI LUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta Annettu julkipanon jälkeen PL 7 Päivämäärä Numero Diaarinumero 35301 Orivesi 31.10.2016 3/2016 92/66/662.01/2016 MAA-AINESLUPA JA YMPÄRISTÖLUPA TILALLE

Lisätiedot

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Taluskylä, määräala tilasta Huhtervu 13:12

Toiminnan sijainti Alavieskan kunnan Taluskylä, määräala tilasta Huhtervu 13:12 Tekninen lautakunta 6 28.01.2015 Ympäristöluvan myöntäminen Kuljetuspolar Oy:lle Teknltk 6 ASIA Ympäristönsuojelulain 35 :n mukainen ympäristölupahakemus, joka koskee maa-aineksen ottamista. Hakija Kuljetuspolar

Lisätiedot

INARI, RAJAKANKAAN SORA- JA KALLIOALUE -YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS-

INARI, RAJAKANKAAN SORA- JA KALLIOALUE -YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS- INARI, RAJAKANKAAN SORA- JA KALLIOALUE -YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS- PIIRUSTUKSET JA LIITTEET Suunnitelmaselostus Tiivistelmä Liite 1. Liite 2. Liite 3. Liite 4. Liite 5. Liite 6. Liite 7. Liite 8. Liite 9. Liite10.

Lisätiedot

MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄYHTYMÄ KYLLÖNEN HANNU, JARI JA TIMO. Hakemus on saapunut lupaviranomaiselle

MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄYHTYMÄ KYLLÖNEN HANNU, JARI JA TIMO. Hakemus on saapunut lupaviranomaiselle Teknisen lautakunnan valvontajaosto 16 26.02.2014 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄYHTYMÄ KYLLÖNEN HANNU, JARI JA TIMO 218/8.86/2013 VALVJAOS 16 Ympäristönsuojelusihteeri 11.2.2014 ASIA Päätös maa-aineslain 4

Lisätiedot

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi

Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Pilaantumattoman maa-aineksen hyödyntäminen peltoviljelyn kasvuolosuhteiden parantamiseksi Ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 23.9.2015 29.9.2015 1 Hankkeen sijainti ja laajuus Hanke koskee n. 15 ha:n

Lisätiedot

Hanketta koskevat luvat

Hanketta koskevat luvat Helsinki Helsingfors Dnro Dnr 31.8.2009 UUS-2008-R-22-531 PL 50 01531 Vantaa Viite / Hänvisning Veromiehenkylän maa-ainesten ottohankeet Asia / Ärende PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIME- NETTELYN

Lisätiedot

Ympäristöluvan muutoshakemus/lemminkäinen Infra Oy:n asfalttiasema ja kivenmurskaamo, Karistontie 1, Lahti MUUTOS, JOLLE HAETAAN YMPÄRISTÖLUPAA

Ympäristöluvan muutoshakemus/lemminkäinen Infra Oy:n asfalttiasema ja kivenmurskaamo, Karistontie 1, Lahti MUUTOS, JOLLE HAETAAN YMPÄRISTÖLUPAA OTE PÖYTÄKIRJASTA Lahden kaupunki Lahden seudun ympäristölautakunta 29.04.2014 27 Ympäristöluvan muutoshakemus/lemminkäinen Infra Oy:n asfalttiasema ja kivenmurskaamo, Karistontie 1, Lahti D/1603/11.01.00.01/2012

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA PIENIRÄLSSIN OTTOALUEEN LAAJENNUS

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA PIENIRÄLSSIN OTTOALUEEN LAAJENNUS Pienirälssin ottoalue Suunnitelmaselostus MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA PIENIRÄLSSIN OTTOALUEEN LAAJENNUS LAUKAA, LIEVESTUORE PIENIRÄLSSI 410-407-12-388 1(6) Pienirälssin ottoalue Suunnitelmaselostus SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA POYTYAN KUNTA. Kumilan kyla. Tila Juho Kula 5:65. Inie.-net'SalikODOsb. wwh lemminkainen fi

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA POYTYAN KUNTA. Kumilan kyla. Tila Juho Kula 5:65. Inie.-net'SalikODOsb. wwh lemminkainen fi Lemminkainen MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Tilalle Juho Kula 636-416-5-65 10.3.2014 Poytyan kunnan Kumilan kylassa 1 (7) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA POYTYAN KUNTA Kumilan kyla Tila Juho Kula 5:65

Lisätiedot

Repovaara KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS. Maanrakennus Vääräniemi Oy. Taivalkoski. (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä

Repovaara KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS. Maanrakennus Vääräniemi Oy. Taivalkoski. (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS Repovaara Maanrakennus Vääräniemi Oy Taivalkoski 1 Sisällys Yleistä...

Lisätiedot

ILMANLAATUSELVITYS. Kiviaineksen louhinta ja murskaus, asfalttiasema ja kierrätysasfaltin murskaus. Päivärinne 504 405 23 4, Myrskylä

ILMANLAATUSELVITYS. Kiviaineksen louhinta ja murskaus, asfalttiasema ja kierrätysasfaltin murskaus. Päivärinne 504 405 23 4, Myrskylä Ilmanlaatu Raportti PR Y1036 1 Sivu 1 (7) Markku Kantola Niemijärventie 92 07600 Myrskylä Turku 19.11.2013 ILMANLAATUSELVITYS Päivärinne 504 405 23 4, Myrskylä Raportin vakuudeksi Jani Kankare Toimitusjohtaja,

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta

Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Kaivoksen perustamiseen liittyvä ympäristölupamenettely ja toiminnan valvonta Pohjois-Savon ELY-keskus 10.10.2018 1 Kaivostoiminnan luvat Kaivostoiminta edellyttää useita lupia ja muita menettelyjä (KaivosL,YVAL,

Lisätiedot

HAKEMUS 1 (2) maa-aineslain mukaista lupaa varten

HAKEMUS 1 (2) maa-aineslain mukaista lupaa varten HAKEMUS 1 (2) maa-aineslain mukaista lupaa varten Ympäristölautakunnalle Ympäristökeskukselle Hakemus jätetään kahtena kappaleena 1 HAKIJA 2 KIINTEISTÖN OMISTAJA 3 OTTAMISALUEEN SISÄLTÄVÄN KIINTEISTÖN

Lisätiedot

Ympäristölupa, Kallio + asfaltti, Kalliosuo, Kalliomurske 084-402-26-135 ym

Ympäristölupa, Kallio + asfaltti, Kalliosuo, Kalliomurske 084-402-26-135 ym Tekninen lautakunta 90 18.05.2011 Ympäristölupa, Kallio + asfaltti, Kalliosuo, Kalliomurske 084-402-26-135 ym TEKNLK 90 Valmistelija: ympäristösihteeri Jussi Muilu, p. 0400 519 572, jussi.muilu@haukipudas.fi

Lisätiedot

Tampere 05/2012 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA. Murron kallioalue, Pornainen

Tampere 05/2012 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA. Murron kallioalue, Pornainen Tampere 05/2012 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA Murron kallioalue, Pornainen Maa-ainestenottosuunnitelma, Murron kallioalue 2 SISÄLLYS 1 TIEDOT HANKKEESTA 3 1.1 Hakija 3 1.2 Hankkeen tausta ja tavoitteet

Lisätiedot

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KIVENLOUHIMOJEN, MUUN KIVENLOUHINNAN JA KIVENMURSKAAMOJEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN

Lisätiedot

Kaivetut maa-ainekset - jäteluonne ja käsittely

Kaivetut maa-ainekset - jäteluonne ja käsittely Kaivetut maa-ainekset - jäteluonne ja käsittely Lähde: Ympäristöministeriön muistio 3.7.2015 14.11.2016 Maa-ainesten jäteluonteen arvioinnin yleiset periaatteet Kaivetun maa-aineksen jäteluonnetta arvioitaessa

Lisätiedot

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62,

PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa Liite 62, 1 VAALAN KUNTA YMPÄRISTÖLAUTAKUNTA PÄÄTÖS Annettu julkipanon jälkeen Vaalassa 31.5.2017 Liite 62, 29.5.2017 ASIA Ympäristönsuojelulain 27 :n mukainen YMPÄRISTÖLUPA, joka koskee Vaalan kunnan teknisen osaston

Lisätiedot

Destia Oy:n ympäristölupa tilalle Vaskijärven sora-alue RN:o 7:73 Karkkilan kaupungissa Vaskijärven kylässä

Destia Oy:n ympäristölupa tilalle Vaskijärven sora-alue RN:o 7:73 Karkkilan kaupungissa Vaskijärven kylässä Ympäristölautakunta 31 07.03.2013 Ympäristölautakunta 41 11.04.2013 Ympäristölautakunta 62 06.06.2013 Destia Oy:n ympäristölupa tilalle Vaskijärven sora-alue RN:o 7:73 Karkkilan kaupungissa Vaskijärven

Lisätiedot

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä.

1/YMPLA 28.5.2014. Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO. Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä. 1/YMPLA 28.5.2014 LOIMAAN KAUPUNKI MAA-AINESLUPAPÄÄTÖS Ympäristölautakunta M2/2014 Ympla 28.5.2014 65 Loimijoentie 74 32440 ALASTARO HAKIJA: Maa- ja pohjarakennus Eino Pietilä 32610 Vampula OTTOALUE: MAANOMISTUS:

Lisätiedot

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT

LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille LUVAN HAKIJAN JA LAITOKSEN TIEDOT 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Lyhyt kuvaus toiminnasta

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 6. Ympäristölautakunta Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 21.01.2016 Sivu 1 / 1 4343/2014 11.01.00 6 Etelä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätös, maa-ainesten varastointi ja käsittely, Espoon kaupungin tekninen keskus, Hannus Valmistelijat

Lisätiedot

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA

POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA POHJAVEDEN TARKKAILUSUUNNITELMA Soranotto ja murskaus RUOVESI; Mäkelän sora-alue 702-416-4-67 20.11.2018 Sisällys 1 Perustiedot... 2 2 Pohjaveden tarkkailusuunnitelma... 3 Pohjaveden korkeuden tarkkailu...

Lisätiedot

MAA-AINESLUVAN JA YMPÄRISTÖLUVAN YHTEISKÄSITTELYHAKEMUS

MAA-AINESLUVAN JA YMPÄRISTÖLUVAN YHTEISKÄSITTELYHAKEMUS V i r a n o m a i n e n t ä y t t ä ä Dnro MAA-AINESLUVAN JA YMPÄRISTÖLUVAN YHTEISKÄSITTELYHAKEMUS 1. Toiminta, jolle lupa haetaan Lupa haetaan seuraaville toiminnoilla: Maa-ainesten ottaminen Kivenlouhimo

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA

MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA HIEKKAHARJUN OTTOALUE LAUKAA Tmi 1(9) SISÄLLYSLUETTELO 1. PERUSTIEDOT... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Alueen sijainti... 3 1.3 Alueen nykytila... 3 1.4 Pohjakartta... 4 2. SUUNNITELMAN

Lisätiedot

Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki. Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen

Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki. Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen Tekninen lautakunta 33 17.06.2015 Ympäristölupa Metsähallitus, Rautavaara, Rautavaaran Valtionmaa 1:5, Lehmimäki Tekla 17.06.2015 33 Valmistelija ympäristötarkastaja Pirkko Nevalainen 1. ASIA Ympäristölupa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristönsuojeluosasto Ympäristönsuojelupäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 11 Lujatalo Oy:n erityisen häiritsevää melua aiheuttava paalutustyö osoitteessa Risupadontie 1-5 HEL 2017-000392 T 11 01 00 02 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä on

Lisätiedot

145, TEKLTK 26.6.2013 17:00

145, TEKLTK 26.6.2013 17:00 145, TEKLTK 26.6.2013 17:00 ST: 1/2010 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Päätös: 146, TEKLTK 26.6.2013 17:00 ST: 2/2013 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALINTA Tekninen lautakunta valitsee kaksi pöytäkirjantarkastajaa.

Lisätiedot

KULJETUSPOLAR OY MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA TILALLE HOURULA PYHÄJOEN MIILUKANKAALLA 1:

KULJETUSPOLAR OY MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA TILALLE HOURULA PYHÄJOEN MIILUKANKAALLA 1: 20.4.2018 KULJETUSPOLAR OY MAA-AINESTEN OTTOSUUNNITELMA TILALLE HOURULA 625-405-50-7 PYHÄJOEN MIILUKANKAALLA 1:200 000 1. HANKETIEDOT Kuljetuspolar Oy hakee lupaa maa-ainesten ottamiselle tilalla Hourula

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN YMPA RISTO NSUOJELUMA A RA YKSET 2 LUKU: Jätevedet Sisällys 2. LUKU: JÄTEVEDET... 3 3 Jätevesien käsittely viemäriverkoston ulkopuolella... 3 1. Jätevesien

Lisätiedot

1(7) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA HONGANKALLION OTTOALUE. Pornaisten kunta, Lahan kylä, tilat RN:o 1:43, 11:4 ja 11:3

1(7) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA HONGANKALLION OTTOALUE. Pornaisten kunta, Lahan kylä, tilat RN:o 1:43, 11:4 ja 11:3 1(7) MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA HONGANKALLION OTTOALUE Pornaisten kunta, Lahan kylä, tilat RN:o 1:43, 11:4 ja 11:3 2(7) Toiminta Hakija Kallion louhinta ja louheen murskaus 01510 VANTAA kotipaikka

Lisätiedot

MAA-AINESLUPA METSÄHALLITUS / METSÄTALOUS, METSIEN KÄYTTÖ, KAINUU, KATAJAVAARAN SORA-ALUE

MAA-AINESLUPA METSÄHALLITUS / METSÄTALOUS, METSIEN KÄYTTÖ, KAINUU, KATAJAVAARAN SORA-ALUE Teknisen lautakunnan valvontajaosto 19 30.03.2011 Kaupunginhallitus 141 12.04.2011 MAA-AINESLUPA METSÄHALLITUS / METSÄTALOUS, METSIEN KÄYTTÖ, KAINUU, KATAJAVAARAN SORA-ALUE 202/8/86/2010 VALVJAOS 19 Vt.

Lisätiedot

Maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta ja valvonnasta suoritettavat maksut

Maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta ja valvonnasta suoritettavat maksut Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymä Maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta ja valvonnasta suoritettavat maksut 1 YLEISTÄ Maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta ja valvonnasta

Lisätiedot

ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 :n mukaisen tilapäistä melua koskevan ilmoituksen johdosta

ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 :n mukaisen tilapäistä melua koskevan ilmoituksen johdosta PÄÄTÖS UUDELY/3302/2019 25.4.2019 Annettu julkipanon jälkeen ASIA Päätös ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 :n mukaisen tilapäistä melua koskevan ilmoituksen johdosta ILMOITUKSEN TEKIJÄN NIMI JA OSOITE

Lisätiedot

Asianro 36/ / Lausunto koskien ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamista / Läänin Kuljetus Oy, Rusko (ESAVI/282/04.

Asianro 36/ / Lausunto koskien ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamista / Läänin Kuljetus Oy, Rusko (ESAVI/282/04. Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 36/11.01.00/2012 30 Lausunto koskien ympäristölupapäätöksen lupamääräysten tarkistamista / Läänin Kuljetus Oy, Rusko (ESAVI/282/04.08/2011) Terveystarkastaja Kirsi

Lisätiedot

LOUHINNAN, RIKOTUKSEN, VARASTOINNIN, ASFALTTIASEMAN JA MURSKAAMON YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

LOUHINNAN, RIKOTUKSEN, VARASTOINNIN, ASFALTTIASEMAN JA MURSKAAMON YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS Diaarimerkintä PIRELY / 648 / 2017 Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA LOUHINNAN, RIKOTUKSEN, VARASTOINNIN, ASFALTTIASEMAN JA MURSKAAMON YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS Lupaa haetaan

Lisätiedot

13 20.03.2014. Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi

13 20.03.2014. Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi Oulunkaaren ympäristölautakunta 13 20.03.2014 Relletin yhteismetsän maa-ainesten ottoa koskeva päätös, Särkijärvi, Utajärvi OULYMP 13 ASIA Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Utajärven

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp)

Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Turun kaupunki Kokouspvm Asia 1 11934-2012 (235) Ympäristölupahakemus / Kiinteistöliikelaitos, puhtaan betonijätteen pulverointi (Kuparikatu 7-15) (Ymp) Tiivistelmä: - Ympkaalk 23 Ympäristönsuojelu 3.1.2013/

Lisätiedot

3 HANKKEIDEN SIJAINTI, MAANKÄYTTÖ JA KUVAUS HANKKEESTA 3.1 Vireillä olevat lupahakemukset

3 HANKKEIDEN SIJAINTI, MAANKÄYTTÖ JA KUVAUS HANKKEESTA 3.1 Vireillä olevat lupahakemukset PÄÄTÖS Dnro PSA-2009-R-11 Annettu julkipanon jälkeen 29.12.2009 1 ASIA Ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain mukainen päätös ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisesta Lemminkäinen

Lisätiedot

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS

KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS KATTILALAITOSTEN YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS (Viranomainen täyttää) Diaarimerkintä Viranomaisen yhteystiedot Hakemus on tullut vireille 1. TOIMINTA, JOLLE LUPAA HAETAAN Kyseessä on uusi toiminta olemassa oleva

Lisätiedot

Heinolan kaupunki Viranhaltijapäätös 1/6. Ympäristöpäällikkö Destia Oy Päätös ympäristönsuojelulain 118 :n mukaisesta meluilmoituksesta

Heinolan kaupunki Viranhaltijapäätös 1/6. Ympäristöpäällikkö Destia Oy Päätös ympäristönsuojelulain 118 :n mukaisesta meluilmoituksesta Viranhaltijapäätös 1/6 Annettu julkipanon jälkeen 29.6.2018 Dnro 2356/11.01.00/2018 Asia Ilmoituksen tekijä Destia Oy Päätös ympäristönsuojelulain 118 :n mukaisesta meluilmoituksesta Destia Oy Vanhatie

Lisätiedot

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA

1 (5) MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 ASIA 1 (5) Lohjan kaupungin ympäristölautakunta ASIA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖLUPA- MÄÄRÄYSTEN TARKISTAMISESTA Ympäristölautakunta 12.4.2012 73 Dnro 208/67/678/2011 Annettu julkipanon jälkeen 19.4.2012 Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

HAKEMUS JA OTTAMISSUUNNITELMA

HAKEMUS JA OTTAMISSUUNNITELMA Ympäristölautakunta 27 10.03.2015 Maa-ainesten ottaminen / Kaivuu ja Kuljetus Riikilä Oy 355/10.03.00/2014 Ympltk 27 Kaivuu & Kuljetus Riikilä Oy hakee Eurajoen kunnalta maa-aineslupaa, joka koskee hiekan

Lisätiedot

Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan yhteiskäsittely. INFRA ry Tiina Olin

Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan yhteiskäsittely. INFRA ry Tiina Olin Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan yhteiskäsittely Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan tarve Maa-aineslupa tarvitaan kiven, soran, hiekan, saven ja mullan ottamiseen pois kuljetettavaksi taikka paikalla varastoitavaksi

Lisätiedot

RUDUS OY MARKANRÄMEEN KALLIOALUEEN LOUHINTASUUNNITELMA PYHÄJOEN KUNNAN PARHALAHDEN KYLÄ TILA PARHANIEMI 625-403-17-9

RUDUS OY MARKANRÄMEEN KALLIOALUEEN LOUHINTASUUNNITELMA PYHÄJOEN KUNNAN PARHALAHDEN KYLÄ TILA PARHANIEMI 625-403-17-9 6.5.2014 KORJATTU SUUNNITELMA 16.3.2015 RUDUS OY MARKANRÄMEEN KALLIOALUEEN LOUHINTASUUNNITELMA PYHÄJOEN KUNNAN PARHALAHDEN KYLÄ TILA PARHANIEMI 625-403-17-9 1:200 000 2 1. HANKETIEDOT Pyhäjoen kunnan tekninen

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 39 22.05.2014. Maa-aineslupa Autoilija Juha Heikkinen

Ympäristölautakunta 39 22.05.2014. Maa-aineslupa Autoilija Juha Heikkinen Ympäristölautakunta 39 22.05.2014 Maa-aineslupa Autoilija Juha Heikkinen YMP 39 Autoilija Juha Heikkinen, Kaivotie 8, 89400 Hyrynsalmi, hakee maa-ainesten ottolupaa Hyrynsalmen kunnan Hyrynsalmen kylässä,

Lisätiedot

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy

Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy TURUN KAUPUNKI Kokouspvm Asia 1 Ympäristö- ja kaavoituslautakunta 586 05.09.2006 3 Ymp 10193-2006 (235) Ympäristölupahakemus / Betonilaatta Oy Ympkaalk 586 Tiivistelmä: - Ympäristönsuojelutoimisto 25.8.2006/Fredrik

Lisätiedot

Taksa on hyväksytty teknisessä lautakunnassa

Taksa on hyväksytty teknisessä lautakunnassa MAA-AINESTAKSA 1 YLEISTÄ Taksa on hyväksytty teknisessä lautakunnassa 19.6.2018 120 Voimaantulo 1.8.2018. 2 TARKASTUSMAKSU Maa-ainesten ottamishakemuksen ja -suunnitelman tarkastamisesta, ympäristölupaja

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA. Luumäen kunta, HmottuIan kylä. Hornio Rn:o 2:128

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMA. Luumäen kunta, HmottuIan kylä. Hornio Rn:o 2:128 Luumäen kunta, HmottuIan kylä Hornio Rn:o 2:128 LEMMINKÄINEN INFRA OY 2014 Luumäen kunnan Himottulan kylässä 2 (6) Sisällysluettelo 1 Alueen perustiedot 3 1.1 Omistus-ja hallintaoikeus sekä sijainti 3

Lisätiedot

PL Sipoo. Saantitodistuksella. PL Helsinki 1. HANKKEESTA VASTAAVAT. Sipoon kunta ja Rudus Oy 2. HANKKEEN KUVAUS JA ALUEEN KAAVOITUS

PL Sipoo. Saantitodistuksella. PL Helsinki 1. HANKKEESTA VASTAAVAT. Sipoon kunta ja Rudus Oy 2. HANKKEEN KUVAUS JA ALUEEN KAAVOITUS Päätös Dnro UUDELY/12/07.04/2012 19.3.2013 Sipoon kunta PL 7 04131 Sipoo Rudus Oy PL 49 00441 Helsinki Saantitodistuksella Saantitodistuksella PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTA

Lisätiedot

37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE

37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE Teknisen lautakunnan valvontajaosto 37 26.06.2013 MAA-AINESLUPAHAKEMUS METSÄHALLITUS, METSÄTALOUS, SAUNAJÄRVEN KALLIOALUE 54/8.86/2013 VALVJAOS 37 Ympäristönsuojelusihteeri 13.6.2013 ASIA Päätös maa-aineslain

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Hokkanen Timo

Yhteyshenkilö: Hokkanen Timo ASIA ASIANOSAISET Päätös melua ja tärinää aiheuttavan tilapäisen toiminnan ilmoituksesta (YSL 118 ), Crystone Oy Dnro 850/11010002/2017 Crystone Oy Kauppakatu 21 44100 Äänekoski Yhteyshenkilö: Hokkanen

Lisätiedot