Vammaisten palvelut-ryhmän Loppuraportti FINAL

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vammaisten palvelut-ryhmän Loppuraportti FINAL"

Transkriptio

1 Vammaisten palvelut-ryhmän Loppuraportti FINAL

2 Sisältö 1. Johdanto 1.1 Kansallisen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteet 1.2 Toimeksianto 1.3 Vammaisten palvelut valmisteluryhmä 2. Ohjaavat periaatteet ja linjaukset 3. Vammaispalvelujen nykytila Uudellamaalla 3.1 Uudenmaan väestö 3.2 Nykytila lukuina 3.3 Palvelutarpeen ennakoinnin tietopohja 3.4 Palvelukokonaisuuden yhdyspinnat 3.5 Järjestökyselyn tulokset 4. Tulevaisuuden palvelukokonaisuus 4.1 Maakunta palvelujen järjestäjänä 4.2 Asiakassegmentaatio 4.3 Tulevaisuuden palveluverkko 4.4 Digitalisaatio 5. Alatyöryhmät 6. Sote-uudistuksen vaikutusten arviointi 7. Osallisuuden toteuttaminen 8. Yhteenvetoa valmistelusta 8.1 Tavoitteet 8.2 Jatkovalmistelussa huomioitavaa Liitteet

3 Liitteet Liite 1. Liite 2. Kysely vammaisjärjestöille. Tulosten yhteenveto ja johtopäätökset. Kysely vammaispalvelujärjestöille. Kysymyslomake.

4 1. Johdanto

5 1.1 Kansallisen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteet Tämä on Uudenmaan SOTE -valmistelun vammaisten palvelujen ryhmän loppuraportti. Raportissa kuvataan vammaispalvelujen nykytila Uudellamaalla ja esitetään ehdotus palvelujen järjestämisestä tulevaisuudessa. Lisäksi kuvataan tehtävien ja palvelujen yhdyspintoja ja toimintaprosesseja. Kansallisen sosiaali- terveydenhuollon uudistuksen keskeiset tavoitteet ovat: Sosiaali- ja terveyserojen kaventaminen Kestävyysvajeen vähentäminen 3 miljardilla eurolla ja Kustannusten hallinnan parantaminen Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää uudenlaista strategista ja muutosjohtajuutta yhteistyössä henkilöstön kanssa. Sosiaaliala- ja terveydenhuollon kustannukset kertyvät pienelle osalle väestöstä. Pitkäaikaissairaudet lisäävät palvelujen käyttöä. Iäkkäät ja heikossa sosiaalisessa asemassa olevat käyttävät runsaasti palveluita. 10 % asukkaista kerryttää 81 % kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista. Sosiaalipalvelujen asiakkaat aiheuttavat enemmän kuluja kuin vain terveyspalveluja käyttävät. Kallein kymmenesosa käyttää neljää palvelukokonaisuutta, muu väestö vain yhtä.

6

7 1.2 Toimeksianto Sote-tiimin alaisten valmisteluryhmien työn ohjelmointia Toiminnan ja palvelujen nykytilan kartoitus Maakuntaan siirtyvien tehtävien/palvelujen ja resurssien nykytilanne Palveluintegraatio nyt (ja tulevaisuudessa), palvelukokonaisuudet ja -ketjut Selvitys tehtävien ja palvelujen rajapinnoista ja toimintaprosesseista Keskeiset yhteistyösuhteet ja rajapinnat kuntiin ja sidosryhmiin, kehittämistarpeiden tunnistaminen HYTE-tavoitteet ja -rakenne (HYTE-vastuu jää kuntiin) Järjestämisroolin, järjestämisvastuun ja -tehtävien jäsentäminen; maakuntakonsernin hallintamallin pohdinta Väestön palvelutarpeen arviointiprosessin käynnistäminen (THL mukana) Palvelurakenteen, -verkon pohdinta (palvelustrategian ja -lupauksen pohjaksi) Tietotarpeiden ja tiedolla johtamisen tarpeiden alustava kartoitus Ehdotus osallisuuden toteuttamisesta (menetelmät ja toimijat)

8 1.3 Vammaisten palvelut valmisteluryhmä Espoo Nina Hiltunen Varalla: Anu Autio Eteva kuntayhtymä Katrina Harjuhahto-Madetoja Elli Tuomiharju Helsinki Mikaela Westergård, pj Minna Eronen, vpj HUS Kerstin Frondén Miia Ståhle Kerava Raija Hietikko Jari Meklin Kirkkonummi Tuula Malmi-Suominen Jaana Koskela Keski-Uusimaa Erja Pentti Nina Tommola Itä-Uusimaa Leila Eklöv Johanna Lindfors Länsi-Uusimaa Jaana Heinonen Pirkko Hynynen Raasepori Eivor Österlund-Holmqvist Eva Isaksson Vantaa Minna Lahnalampi-Lahtinen Päivi Keskinen Sihteeri Tiina Lämsä

9 Esivalmistelun eteneminen Työryhmä kokoontui yhteensä 21 kertaa välillä Seminaari eri toimijoille sekä kuten kuntien ja vammaisneuvostojen edustajille järjestettiin Vammaispalvelujen palvelukokonaisuuksia työstettiin kuntien / kuntayhtymien ja vammaisneuvosten edustajista muodostetuissa kymmenessä (10) alatyöryhmässä. Lisäksi työskenneltiin SharePoint työtilassa. Työpajat: 9.10., ja Vammaispalvelujen nykytilan kuvaus perustuu kansallisiin ja alueellisiin selvityksiin, raportteihin ja tilastotietoihin (esim. Kuusikkoraportit). Uudenmaan vammaispalvelujen nykytilaa selvitettiin lisäksi kunnille/ kuntayhtymille osoitetulla sähköisellä kyselyllä, laatimalla palvelukuvauksia sekä vaikuttaminen osallistaminen -kuvauksia. Kyselyn tuloksia voidaan pitää suuntaa antavina. Uudenmaan alueen palvelunkäyttäjien kokemuksia ja näkemyksiä nykyisistä palveluista ja niiden kehittämistarpeista sekä tulevaisuuden palveluista selvitettiin Talent Vectian kanssa yhteistyössä toteutetulla järjestökyselyllä syksyllä Kyselyn tulokset esitetään raportin liitteenä (liitteet 1-2). Kansalaisten keskustelutilaisuuksia järjestettiin ja Keskustelutilaisuudet jatkuvat. Oppilaitokset on kutsuttu yhteistyöhön. Järjestöyhteistyö ja kansalaisten osallisuus nähdään tärkeänä valmistelun eri vaiheissa.

10 2. Ohjaavat periaatteet ja linjaukset

11 Valmistelua ohjaavat periaatteet 1. Peruspalvelujen ensisijaisuus Arvioidaan kunnan peruspalvelujen ja sosiaali- ja terveydenhuoltolakien mukaisten palveluiden ensisijaisuus. 2. Asiakaslähtöisyys Asiakasta kuullaan ja tehdään yhdessä. 3. Yksilökeskeinen työote Vastataan asiakkaan palvelutarpeeseen ja nostetaan palveluiden vaikuttavuutta. 4. Asiakkaan itsemääräämisoikeus Asiakkaan osallisuus vahvistuu. 5. Valinnanvapaus Tarjotaan asiakkaalle vaihtoehtoja valittavaksi. 6. Turvallisuus Asumis- ja paloturvallisuus, asuinympäristö, sosiaalinen turvallisuus (yksinäisyys), esteetön ympäristö ja tekniikka. 7. Yhdenvertaiset palvelut koko maakunnan alueella Vaikuttavat ja kustannusten kasvua hillitsevät vammaisten palvelut kattavat koko Uudenmaan maakunnan.

12 Kansainväliset ja kansalliset linjaukset Kansainväliset sopimukset: YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus, Suomen YK-liiton kirjanen: YK:n yleissopimus vammaisten henkilöiden oikeuksista ja sopimuksen valinnainen pöytäkirja, YK:n kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksista koskeva yleissopimus, YK:n taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva yleissopimus, Euroopan ihmisoikeussopimus (yleissopimus ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi) ja Euroopan sosiaalinen peruskirja. Vammaislainsäädännön uudistus: Vammaispalvelu- ja kehitysvammalakien yhdistäminen, vammaislainsäädännön uudistus vuonna Kansallinen kehitysvammahuollon linjaus KEHAS: tavoitteena kehitysvammaisten itsenäinen asuminen, mm. laitosasumisen purkaminen; TEOS työryhmän linjaukset osallisuudesta ja työelämävalmiuksia edistävästä sosiaalisesta kuntoutuksesta. Kansallinen lainsäädäntö: Suomen perustuslaki, Hallintolaki, Sosiaalihuoltolaki, Terveydenhuoltolaki, Erikoissairaanhoitolaki, Sosiaalihuollon asiakaslaki, Asiakasmaksulaki, Vammaispalvelulaki, Vammaispalveluasetus, Kehitysvammalaki, Kehitysvammaasetus, Laki vammaisetuuksista, Laki omaishoidon tuesta, Tulkkauspalvelulaki, Kotikuntalaki, Potilaslaki, Perusopetuslaki, Päivähoitolaki, Holhoustoimilaki, Yhdenvertaisuuslaki ja Hankintalaki.

13 3. Vammaispalvelujen nykytila Uudellamaalla

14 3.1 Uudenmaan väestö

15 Uudenmaan kunnat

16 Väestö I Uudenmaan väkiluku on noin 1,64 miljoonaa eli noin kolmasosa koko Suomen väkiluvusta. Pääkaupunkiseutu ja Keski-Uusimaa kasvavat luonnollisen väestönkasvun ja muuttovoiton johdosta. Kasvusta 90 prosenttia suuntautuu pääkaupunkiseudulle. Koko Suomen väkiluvun kasvusta 80 prosenttia kohdistui vuonna 2015 pääkaupunkiseudulle. Kaksikielisiä kuntia on yli puolet (15/26). Väestö on ikärakenteeltaan suhteellisen nuorta. Yli 65-vuotiaita on noin 16,5%. Vammaispalvelut Vammaispalvelujen asiakkaina on henkilöä eli noin 1,9 % väestöstä. Kehitysvammaisten osuus väestöstä on 0,37 %. Maahanmuuttajien ja vieraskielisten osuus vammaispalvelujen asiakkaista kasvaa. Kuten väestössä keskimäärin, myös vammaisten ja erityisesti kehitysvammaisten odotettavissa oleva elinikä on pidentynyt viimeisten vuosikymmenten aikana. Palvelujen piirissä on yhä enemmän autismin kirjon asiakkaita.

17 VÄESTÖ Väestö II Väestöennuste VUOSI Uusimaa Muu Suomi Koko maa

18 Väestö III 100 % TILASTOKESKUKSEN VÄESTÖENNUSTE, % 80 % 70 % 60 % % 40 % 30 % 20 % 10 % 0 % Muu Uusimaa Pääkaupunkiseutu

19 Väestö IV Uudenmaan väestö kieliryhmittäin Uudenmaan väestöstä on 80,5 % suomenkielisiä 11,3 % vieraskielisiä 8,2 % ruotsinkielisiä Uudellamaalla asuu 56 % Suomen vieraskielisistä venäjä viro Puhutuimmat vieraat kielet arabia

20 3.2 Nykytila lukuina

21 Vammaispalvelut Vammaistyön asiakas on räätälöityjä palveluja tarvitseva vammainen tai pitkäaikaisesti sairas. Hänellä on vamman tai pitkäaikaissairauden vuoksi rajoittunut toimintakyky verrattuna vastaavan ikäiseen henkilöön ja toistuvasti erityisiä vaikeuksia selvitä itsenäisesti tai ilman tukea päivittäisistä toimistaan. Yksilöllisen palvelutarpeen arvioinnin perusteella palvelut, sosiaalihuollon muut erityispalvelut eivät ole riittäviä mahdollistamaan yhdenvertaista elämää. Vammaistyön asiakas voi olla minkä ikäinen tahansa. Vammaispalvelujen tarkoituksena on: edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä. Tässä raportissa kuvataan kuntien kehitysvammahuollon ja vammaispalvelulain mukaisia palveluja. Useat kunnat järjestävät vammaisille henkilöille runsaasti sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja. Omaishoidon tuen järjestäminen on osassa kuntia vammaistyön yksikössä.

22 Vammaispalvelut Omaishoito Mahdollisuuteni osallistua Työtoiminta Päivätoiminta Palveluohjaus Perhehoito Kehitysvammapoliklinikka Lääkäripalvelut Kehitysvammapsykiatria Asiantuntijapalvelut Kuljetuspalvelut Henkilökohtainen apu Lyhytaikaishoito Asunnon muutostyöt Asumisen tukipalvelut kotiin Asumispalvelut Vapaaehtoistoiminta Avustukset Tulkkipalvelu Apuvälineet Teknologia / etähoito

23 Nykyinen palveluverkko Tällä hetkellä kunnat vastaavat pääosin erityislainsäädännön perusteella vammaisille järjestettävistä palveluista. Kehitysvammaisten erityishuollon palveluista osa on kuntayhtymien järjestämisvastuulla. Useimmat vammaislainsäädännön perusteella järjestettävistä palveluista ovat asiakkaalle kotiin tai nk. lähipalveluperiaatteella tuotettavia, lukuun ottamatta kaikkein vaativimpia erityispalveluja, kuten vaativa pitkäaikainen sosiaalinen kuntoutus, vaativa ympärivuorokautinen asumispalvelu ja kehitysvammapsykiatriset palvelut. Osa vammaislainsäädännön perusteella järjestettävistä palveluista ovat erityisen järjestämisvelvollisuuden piirissä, osa palveluista ovat kohdennettavissa kunnallisen päätöksenteon mukaisesti. Erityisesti jälkimmäisissä palveluissa on alueellisia eroja saatavuudessa ja sisällössä. Subjektiivisten palvelujen järjestämistavoissa on kunnallisia ja alueellisia eroja. Jatkossa maakunnalla on velvollisuus varmistaa, että palvelut toteutetaan sisällöltään ja laajuudeltaan yhdenvertaisesti vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen mukaisina riippumatta asuinpaikasta. Lainsäädäntöuudistus sisältää joihinkin välttämättömiin palveluihin maakunnalle erityisen, määrärahoista riippumattoman järjestämisvelvollisuuden.

24 Palvelujen järjestäminen Vammaispalveluja tuotetaan monituottajamallilla. Alan yrityksillä ja järjestöillä on merkittävä osuus vammaispalvelujen tuotannosta. Merkittävä osa palvelutuotannosta on ostopalvelua. Palvelujen tuottamisessa julkisina isoina toimijoina Uudellamaalla ovat Helsingin kaupunki, Eteva kuntayhtymä ja Kårkulla samkommun. Usealla kunnalla ei ole lainkaan omaa palvelutuotantoa.

25 Vammaisten palvelut Uusimaa Tilasto UUDENMAAN VAMMAISPALVELUJEN HENKILÖSTÖ, TYÖPISTEET JA KUSTANNUKSET V Vammaispalveluiden Kunta / kuntayhtymä henkilöstö lkm (N)* Työpisteet (N) Kokonaisbudjetti ( ) Oma tuotanto ( ) Ostopalvelut ( ) Oma tuotanto (%) Ostopalvelut (%) Helsinki , , ,00 56,53 % 43,47 % Espoo , , ,00 42,00 % 58,00 % Vantaa , , ,00 37,64 % 62,36 % Askola 0, , , ,00 1,39 % 98,61 % Hanko , , ,37 2,90 % 97,10 % Hyvinkää , , ,00 29,70 % 70,30 % Inkoo , , ,00 2,58 % 97,42 % Järvenpää 12, , , ,00 5,65 % 94,35 % Karviainen (Karkkila, Vihti) , , ,00 2,69 % 97,31 % Kaunianen , , ,00 14,32 % 85,68 % Kerava , , ,90 2,29 % 97,71 % Kirkkonummi , , ,00 12,88 % 87,12 % Lohja , , ,00 13,38 % 86,62 % Loviisa, Lapinjärvi 1, , , ,48 20,10 % 79,90 % Mustij. pt (Mäntsälä, Pornainen) , , ,00 4,32 % 95,68 % Myrskylä 0, , , ,00 36,24 % 63,76 % Nurmijärvi , , ,49 8,25 % 91,75 % Porvoo , , ,99 17,21 % 82,79 % Pukkila 0, , , ,00 29,24 % 70,76 % Raasepori 4, , , ,00 20,43 % 79,57 % Sipoo , , ,00 29,13 % 70,87 % Siuntio , , ,00 2,99 % 97,01 % Tuusula , , ,00 15,11 % 84,89 % Yhteensä, sis. Eteva ja Kårkulla 1170, , , ,23 38,16 % 61,84 % Osuus ostopalvelujen kokonaisuudesta Kårkulla ,00 6,53 % Eteva 1131, ,00 19,35 % * Vammaispalveluiden henkilöstö: koko palveluiden henkilöstömäärä (sos.työ, oma toiminta)

26 Suurimmat palvelut. Asiakasmäärä ja kustannukset palveluittain v Palvelu Asiakasmäärä Eurot Kuljetuspalvelut (Shl, VpL, KvL) , 00 Ympärivuorokautinen asuminen (Vpl, Shl, KvL) , 91 Henkilökohtainen apu ,91 Lyhytaikaishoito, ympärivuorokautinen (KvL) Kotiin annettavat asumisen tukipalvelut ja asumisharjoittelu Työ- ja päivätoiminta(vpl, KvL) Vaativan tason palvelut kunnat ja erityishuoltopiirit: yhteensä HUS Asunnon muutostyöt, asuntoon kuuluvat välineet, koneet ja laitteet , , , , ,15

27 Henkilöstön saatavuus Kehitysvamma-alan lääkärit ja -psykiatrit: erittäin huono saatavuus. Psykologit: hyvä/kohtalainen saatavuus. Pätevät, laillistetut sosiaalityöntekijät: huono saatavuus. Sosiaaliohjaajat: hyvä saatavuus. Puheterapeutit: erittäin huono saatavuus. Hoitohenkilöstö: lähihoitajien saatavuus: kohtalaisen hyvä. Vammaisalan suuntautumisopintoja ei kuitenkaan järjestetä riittävästi oppilaitoksissa, joten alalle kouluttaminen jää työnantajalle. Psykiatristen sairaanhoitajien saatavuus: kohtalainen.

28 Nykytilan palveluprosessi asiakkaan näkökulmasta Lähde: Vammaispalvelujen käsikirja. en-kasikirja/palvelujenjarjestamisprosessi

29 3.3 Palvelutarpeen ennakoinnin tietopohja

30 Asiakkaiden palvelutarve ja sen ennakoitu muutos Palvelutarpeen arviointi moniammatillisena yhteistyönä yhtenäisillä kriteereillä on keskeinen muutos. Vammaislainsäädännön uudistus vuonna 2020 tulee muuttamaan palvelurakennetta ja asiakasryhmiä. Lakimuutos lisää myös painopistettä sosiaalihuoltolain mukaisiin palveluihin, joiden kehittäminen on välttämätöntä vammaispalvelujen rinnalla. Vallinnanvapaus ja henkilökohtainen budjetti mahdollistavat laadukkaiden, vaikuttavien ja kustannustehtokkaiden palvelujen kehittymisen. Kokonaisvaltainen integroitu terveyden- ja sosiaalihuollon asiakkaan toimintakyvyn- ja palvelutarpeen arvio ja kuntoutus.

31 Asiakkaiden palvelutarve ja sen ennakoitu muutos Kehitysvammaisten henkilöiden eliniän piteneminen tulee huomioida palvelujen järjestämisessä. Perus- ja erityispalvelujen piirissä tulee olemaan yhä enemmän ikääntyneitä kehitysvammaisia henkilöitä. Kehitysvammaisten henkilöiden laitosasumisen purkamisen vaikutukset: kehitysvammaisten henkilöiden laitosasumisen purkaminen tuo terveydenhuollon asiakkaiksi uusia asiakasryhmiä (mm. vaikeasti kehitysvammaiset) ja lisää vaativamman asumispalvelun tarvetta. Kehitysvammaisille henkilöille tarjottavien päivätoimintojen uudistaminen ja kehittäminen asiakkaiden tarpeita ja kykyjä vastaaviksi monimuotoisiksi avopalveluiksi kehitysvammaisten ammatilliset valmiudet huomioiden TEOStyöryhmän linjausten mukaisesti (Työelämävalmiuksia edistävä sosiaalinen kuntoutus ja osallisuutta edistävä sosiaalinen kuntoutus). Osallisuutta tukevan toiminnan ja työllistymistä tukevien palvelujen eriyttäminen. Omaisten luona asuvien kehitysvammaisten ja vaikeavammaisten henkilöiden asumispalvelujen muuttuviin tilanteisiin ja tarpeisiin vastaaminen.

32 3.4 Palvelukokonaisuuden yhdyspinnat

33 Palvelukokonaisuuden yhdyspinnat Kaikkien kunnan yleisten palvelujen tulee olla saumattomasti myös vammaisten henkilöiden saatavilla mm. Terveyspalvelut Opetustoimi Varhaiskasvatus Nuorisopalvelut Liikuntapalvelut Julkinen liikenne Vammaisten kuntalaisten tarpeet ja erityispiirteet (mm. esteettömyys) tulee huomioida Kaavoitus, rakentaminen Asuntotuotanto Työ- ja elinkeinopalvelut, työllisyyspalvelut Muut keskeiset yhdyspinnat Kela Toisen asteen ammatillinen koulutus Vammaispalveluilla on yhdyspintaa läpileikkaavasti kaikkien palvelukokonaisuuksien kanssa, erityisesti kokonaisuudet: Lapset, nuoret ja perheiden palvelut Aikuisten sosiaalityö Ikäihmisten palvelut Mielenterveys- ja päihdepalvelut

34 Nykytila nelikenttänä Asiakaslähtöisyys, lähellä asiakasta olevat palvelut, osallisuus, joustavuus, verkostojen tuntemus, ketteryys ja itsenäisen asumisen lisääntyminen. Palvelujen yhdenmukaistaminen, päällekkäisyyksien poistaminen, kotiin vietävien palvelujen kehittäminen ja rakennemuutokset toteutus. Teknologian ja robotiikan hyödyntäminen. Vahvuudet Mahdollisuudet Päällekkäiset palvelut, suuret kustannukset, ei riittävästi valinnanvapautta, työnantajamallin haasteet henkilökohtaisessa avussa, raskas palvelurakenne, mittarit puuttuvat, psykiatrisen osaamisen vaje, eri asiakkuuskriteerit, eri laatukriteerit ostopalveluissa ja omassa tuotannossa palvelut hajallaan ja asiakkaita vielä laitoksissa. Heikkoudet Uhat Byrokratian lisääntyminen ja palkkatyöhön työllistymisen heikkeneminen.

35 3.5 Järjestökyselyn tulokset

36 Järjestökysely: keskeiset havainnot Palvelujen yksilöllisyys Palvelutarpeen arviointi Palvelujen heterogeenisuus Järjestöjen rooli Läpileikkaavana teemana, riippumatta palvelualueesta tai funktiosta, nousi yksilöllisyyden tärkeys tulevaisuudessa vammaispalvelujen suunnittelussa, kehittämisessä ja tuotannossa. Palvelutarpeen arviointiin ollaan erityisen tyytymättömiä. Tärkeimpinä kehityskohtina koetaan asiakkaan kuuleminen ja päätöksenteon oikeellisuus ja yhtenäiset kriteerit sekä arvioivan henkilöstön ammattitaito. Kyselyn perusteella on vaikea muodostaa yhtä kokonaiskuvaa koko Uudenmaan tilanteesta. Kuntien välillä ja kuntien sisällä koetaan olevan suuria eroja vammaispalvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa, erilaista ohjausta ja erilaisia toimintatapoja on paljon. Ylilaatu vs. alilaatu. Järjestöjen rooli toivotaan tulevaisuudessa olevan vertaistuen järjestäminen, tiedon välittäminen ja kohderyhmänsä oikeuksien ja tarpeiden asiantuntijana oleminen. Maakunnalta odotetaan tulevaisuudessa järjestökumppanuuden syventämistä. Järjestöt toivovat myös, että maakunnan vammaisneuvoston jäsenvalinta perustuisi kuntien vammaisneuvostojen omaan äänestykseen. Etenkin palvelutarpeen arvioinnissa, ostopalveluissa ja asumisessa toivotaan kehityskohteiksi asiakasosallisuuden lisäämistä. Asiakasosallisuus Moniammatillisuus Laajasti kiitosta saaneissa palveluissa korostui taustalla moniammatillisuus ja asiakkaan palvelutarpeen huomioiminen kokonaisuutena. Ostopalveluiden kriteeristö Toimiva arki Ostopalvelujen osalta tulevaisuudessa huolta herätti kilpailutus- ja hankintamallit ja kriteeristöt. Laadun painoarvoa ja ymmärrystä eri hankittavien palvelujen sisällöistä toivottiin vahvistettavan tulevaisuudessa. Laadun seurannan merkitystä myös korostettiin. Asumisessa ja työssä, toivotaan, että vammaisten arki olisi mahdollisimman lähellä tavallista arkea. Esimerkiksi työpaikkojen tulisi olla normaaleissa työympäristöissä ja asuminen mahdollisimman kodinomaista.

37 Järjestökysely: kehitysehdotukset Kyselyn perusteella nousi selkeä tarve tulevaisuudessa kyetä räätälöimään palveluita vastaamaan aitoihin asiakastarpeisiin. Kuitenkin resurssien asettamat rajat huomioon Massaräätälöinti Palvelujen tasalaatuisuus Osaaminen Johtaminen ja ohjaus Järjestöjen osaamisen hyödyntäminen ottaen on entistä tärkeämpi valita ne palvelut, joissa massaräätälöinnin avulla voidaan tuottaa jatkossa entistä parempaa ja tuloksellista palvelua. Palvelujen massaräätälöinnissä on keskiöön nostettava asiakasosallisuuden vahvistaminen ja löydettävä tälle oikea toimintatapa. Maakunnallinen järjestäminen mahdollistaa palvelujen yhdenmukaistamisen, joka näyttäytyy tällä hetkellä yhtenä suurimpana haasteena. Yhtenäisillä laatukriteereillä, toimintatavoilla ja -malleilla luodaan systemaattisuutta ja läpinäkyvyyttä sisäisesti että myös ulos järjestökentälle. Tämä korostuu erityisesti, koska useat järjestöt ovat pieniä ja niillä ei ole ammattiresurssia seurata maakunnan toimintaa samalla tarkkuudella kuin monissa muissa organisaatioissa. Lähes poikkeuksetta asiat, jotka saivat kiitosta, liittyivät moniammatilliseen yhteistyöhön ja vahvaan osaamiseen. Erityisen tärkeää valmisteluvaiheessa on tunnistaa osaamiskapeikot ja varmistaa, että valmistelussa luodaan osaamisen kokoamiselle oikeat organisointimallit. Myös palvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa ei pidä hukata järjestöjen osaamista tiettyjen asiakassegmenttien osalta. Tästä autismisäätiö yhtenä esimerkkinä. Maakunnallinen järjestäminen mahdollistaa johtamisen ja palvelujen ohjauksen uudelleentarkastelun. Nyt palvelujen heterogeenisuuden yhtenä syynä on osin vammaispalvelujen ominaispiirteiden ja toimintalogiikan kapea osaaminen. Nykyisten hyvien ja parhaiden käytäntöjen läpivalaisu johtamisen ja ohjauksen osalta olisi tehtävä osana uuden organisaation rakentamista. Järjestöjen osaamisen hyödyntäminen tuotiin kyselyssä vahvasti esille kartoitettaessa toiveita uudelle maakunnalle. Systemaattinen palvelujen kehittämisen malli tuo läpinäkyvyyttä ja ennakoitavuutta maakunnan ja järjestöjen yhteistyöhön. Odotukset ovat näin aukaistu molemmin puolin. Yhdyspinta ja integraatio Jokaisen alatyöryhmän olisi käytävä osana valmistelua keskeisimpien yhdyspintojen tunnistaminen ja tiekartan laatiminen onnistuneen uudistuksen varmistamiseksi. Keskiössä oltava sosiaalipalvelujen ja terveydenhuollon sekä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon integraation vahvistaminen.

38 4. Tulevaisuuden palvelukokonaisuus

39 4.1 Maakunta palvelujen järjestäjänä

40 Uudenmaan maakunta itsehallinnollinen alue TA 2020 ~ 6 mrd. Henkilöstö ~ työntekijää Sotkanet, indikaattori 3220 pl. lasten päivähoidon käyttökustannukset (ind. 1303). Käyttökustannuksiin lasketaan mukaan toimintamenot yhteensä(2900), poistot ja arvonalentumiset (2940) sekä vyörytysmenot (2960). Terveys- ja sosiaalipalvelut yhteensä pl. lasten päivähoito (20 993) ja työvoimanvuokraus (1 416) Lähde: Tilastoraportti 26/2015, , Tilastokeskus

41 Valtio rahoittaa vuotuiset menot jatkossa Uusimaa Pirkanmaa Lappi P-Pohjanmaa Varsinais-Suomi Keski-Suomi Satakunta P-Karjala Kanta-Häme E-Pohjanmaa E-Karjala Pohjanmaa Kainuu Kymenlaakso Etelä-Savo Keski-Pohjanmaa Päijät-Häme Pohjois-Savo ,9 1,8 1,7 1,4 1,2 1, ,8 0,7 0,6 0,5 0,4 0,4 0,3 0,3 2,7 6,7 Maakuntien vuotuiset toimintamenot (mrd. euroa) Kustannukset ja vastuut poistuvat kunnilta

42 Sote-kustannusten jakautuminen ja käyttäjät Sote-keskusintegraatio Perusterveydenhoito (sis. suun th/ 50 %) 80 % 20 % Sosiaalineuvonta Erikoissairaanhoito Sosiaalihuollon palvelut Vanhuspalvelut, vammaispalvelut, Perheiden palvelut (lastensuojelu) Sote-keskuksen kustannus per asukas Sote-kustannus per asukas Lisäksi mm. työterveyshuolto 425 per työntekijä, yksityinen terveydenhuolto (asiakkaan maksama) 120 per asukas (ei sis kunt.)

43 Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut valinnanvapausmallissa

44 Maakunta palvelujen järjestäjänä maakunnan palvelustrategia Maakunta vastaa julkisesti rahoitetuista sosiaali- ja terveyspalveluista alueellaan. siitä, että asukkaat saavat tarvitsemansa palvelut ja että tuottajien palvelut muodostavat toimivan kokonaisuuden. Vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tasa-arvoisesta ja tarpeen mukaisesta saatavuudesta (asiakas saa vaikuttavia ja yhteen sovitettuja palveluja). Maakunnan tehtävänä on palvelujen tarpeen, määrän ja laadun arviointi. vastaa siitä, että valinnanvapaus toteutuu. Maakunnan tehtävänä on asiakkaan oikeuksista ja velvollisuuksista tiedottaminen sekä neuvonnan ja ohjauksen järjestäminen. Maakunta päättää asiakassetelillä tarjottavista erityistason ja vaativista palveluista. Maakunta voi päättää ottaa henkilökohtaisen budjetin käyttöön laissa säädettyä laajemmin. päättää palveluntuottajien korvausten yksityiskohdista. Maakunta ei kilpailuta valinnanvapauden piirissä olevia palveluja, vaan tuottajaksi pääsevät kaikki toimijat, jotka täyttävät vaatimukset. (STM 2017)

45 Menestyminen perustuu kumppanuuteen ja vuorovaikutukseen. Yhteistyö on tärkeää Valtio Ohjaus ja resurssit Ohjaus ja resurssit Asukas Kunnat ja kaupungit Maakunta Kuntapalvelut jatkossakin tärkeitä maakunnan asukkaille Esim. hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, turvallisuus, oppilashuolto, työllisyys, kaavoitus, rakentaminen, joukkoliikenne, kotouttaminen jne.

46 Yhteistyö yhdyspintojen kanssa jatkossa Kaikissa yhdyspinnoissa vaikuttaa omatyöntekijän vastuu palvelujen koordinoinnista sekä maakuntauudistuksen palveluohjaus ja yhteinen asiakassuunnitelma. Terveyspalvelut Peruspalvelujen osaamisen taso esimerkiksi kommunikaatio-osaaminen Jalkautuvien lääkäripalvelujen kehittäminen Psykiatrien riittävyys Sivistystoimi Opetustoimi Varhaiskasvatus Vammaisista ja kehitysvammaisista pyritään siirtämään vastuu erityispalveluille, vaikka erityispalvelujen tarkoitus on tukea asiakkaan peruspalveluja. Liikuntapalvelut Julkinen liikenne Asiakkaiden palautteen mukaan toimii Pääsy ja kuljetus voi olla ongelma tai saattajapalvelu Esteettömyys ei toimi koko Uudellamaalla. Julkinen liikenne puuttuu kokonaan joiltain alueilta Kaavoitus, rakentaminen ja asuntotuotanto Vammaisneuvostojen pakollisuus on parantanut tilannetta. Esteetön ympäristö. Esteettömät asunnot. Työ- ja elinkeinopalvelut, työllisyyspalvelut Yhteiset prosessit vielä puuttuvat, mutta tilanne tulee muuttumaan maakunnan, TEOS -työryhmän ja vammaispalvelun lainsäädäntöuudistuksen myötä. Kela Kelan ja maakunnan yhdyspinta tärkeä vammaispalvelujen asiakkaiden kannalta. Toisen asteen ammatillinen koulutus Koulutuspaikkoja on karsittu, mikä on lisännyt painetta työ- ja päivätoiminnan palveluihin. Riittävä ammattilaisten kouluttaminen eli riittävästi lähihoitajia ja valmistuneiden vammaistyön osaamisen riittävyys.

47 Palvelulupaus Tiedolla, taidolla ja sydämellä Meiltä saat parasta tukea oikeaan aikaan itsesi näköisen elämäsi avuksi. Palvelemme osaavasti, joustavasti, avoimesti, nopeasti ja tasapuolisesti. Kuulemme sinua ja arvioimme erityiset yksilölliset palvelu- ja tukitarpeesi yhdessä kanssasi. Tuemme omia voimavarojasi, jotta voit elää yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä omia voimavarojasi hyödyntäen. Tarjoamme arkeasi auttavia paikallisia palveluja ja tukitoimia. Kehitämme jatkuvasti toimintaamme ja hyödynnämme uusia teknisiä ratkaisuja. Tavoitteenamme on mahdollistaa jokaiselle hyvä elämä.

48 Palvelujen saavutettavuus ja yhdenvertainen saatavuus Vahvistettava edelleen yleisten palvelujen saatavuutta ja toimivuutta myös silloin, kun henkilöllä on toimintarajoitteita. Samalla huolehdittava vammaisuuden edellyttämien erityispalvelujen toteuttamisesta siten, että niitä on riittävästi ja että ne tosiasiallisesti toteuttavat vammaisten henkilöiden osallisuuden yhteiskunnassa. Vastuu vammaispalveluja koskevasta päätöksenteosta vammaispalvelujen sosiaalityöllä mahdollistaisi palvelutuotannossa riittävän sosiaalityön ammattitaidon ja ymmärryksen vammaispalvelujen luonteesta osallisuutta korostavina sosiaalipalveluina. Yhtenäiset asiakkaaksi tulon kriteerit - palvelu tarpeen arviointi - hakemusten määrä, käsittelyaika Asiakaskokemus: esim. Happy or Not palaute, muistutukset, viranomaisvalvonta. Asiakasosallisuus: asiakkaat mukana palvelujen kehittämisessä; asukasraadit, keskustelutilaisuudet. Kokemusasiantuntijuuden/vertaistuen hyödyntäminen palveluprosessissa.

49 4.3 Asiakkaan valinnanvapaus

50 Asiakkaan valinnanvapaus Terveydenhuoltolain ( /1326) 48 mukaan kuntalaisella on mahdollisuus valita hoitopaikkansa koko maan alueelta. Kiireettömän hoidon valinnanvapaus koskee julkista perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa. Lakiluonnoksessa asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa esitetään, että asiakkaan valinnanvapauden edistämiseksi otetaan käyttöön asiakasseteli ja henkilökohtainen budjetti. Päihde- ja mielenterveyspalveluissa asiakasseteliä voitaisiin käyttää ainakin psykoterapia- ja joissakin asumispalveluissa. Lakiluonnoksen mukaan asiakas valitsee sote-keskuksen sitoutuen siihen määräajaksi. Muut tarvitsemansa sotepalvelut asiakas saa maakunnan liikelaitoksesta, valitsemastaan liikelaitoksen toimipisteestä. Asiakkaalla on mahdollisuus valita myös eri maakuntien välillä. Asiakas tarvitsee valintansa tueksi riittävästi tietoa palveluista. mahdollisuuden punnita vaihtoehtoja eri lähteistä saatavan tiedon pohjalta ja monipuolista. vertailukelpoista ja ajantasaista tietoa palvelujen sisällöstä, asiakasmaksuista ja odotusajoista. tietoa asiakastyytyväisyydestä ja hoitotuloksista. Asiakkaan tulee voida tehdä lopullinen valinta hänelle tärkeiden tekijöiden ja arvojen perusteella. Osalle vammaispalvelujen asiakkaista valinnanvapauden toteutuminen voi edellyttää tuetun päätöksenteon palvelujen käyttöä. He ja heidän omaisensa tarvitsevat ammattilaisten tukea valintojen tekemiseen Henkilöstö tarvitsee koulutusta, toimintamalleja ja ohjausta valinnanvapaudesta.

51

52 Henkilökohtainen budjetti Valinnanvapautta koskevan lakiluonnoksen oikeus henkilökohtaiseen budjettiin (HB) tulee kaikille, joilla on pitkäaikainen avun tarve ja jotka ovat oikeutettu palveluihin ns. vanhuspalvelulain, vammaispalvelulain tai erityishuoltolain perusteella. Vammaistyössä koskettaa noin asiakasta. Henkilökohtainen budjetti tulisi voimaan heti Henkilökohtaista budjettia on pilotoitu Vantaalla ja Helsingissä. Keski-Uudellamaalla alkaa henkilökohtaisen budjetoinnin kokeilu. Vammaistyössä HB-mallissa on vahva yksilökeskeinen työote, yhdessä laadittu laaja palvelusuunnitelma ja asiakkaan kanssa yhdessä suunniteltu palvelujen järjestämistapa. HB- mallissa on myös säännöllinen palvelusuunnitelman seuranta.

53 4.2 Asiakassegmentaatio

54 Asiakassegmentaatio - organisaatiolähtöisyydestä asiakaslähtöisyyteen Asiakkaan tarve määrittää palvelun. Asiakassegmentointi kohdentaa asiakkaiden tarvitsemat palvelut oikein, jolloin saavutetaan yhtäaikaisesti tuottavuuden, vaikuttavuuden, saatavuuden sekä asiakas- ja henkilöstökokemusten nousu. Toiminnan muutoksen lähtökohtana ovat ydinprosessit, joilla pystytään vastaamaan asiakassegmentointiin.

55 Asiakassegmentit

56 Vammaispalvelujen asiakassegmentit Tukiasiakkuudet: Palveluntarve on helposti tunnistettavissa ja palvelu löydettävissä. Osaa asioida itsenäisesti Asuu itsenäisesti kotona: yleensä palvelu tulee asiakkaan luokse (peruspalvelujen yhteistyöasiakas). Yhden tai kahden palvelun turvin kotona itsenäisesti, esim. henkilökohtainen apu, kuljetuspalvelu (VPL). Pärjääjäasiakkuudet: Tietävät, miten tulevat autetuksi. Pystyvät arvioimaan itse palveluntarvettaan. Sähköisen asioinnin käyttöönotto ko. kohderyhmälle. Asuu itsenäisesti kotona, esim. kotihoidon palvelut, kuljetuspalvelu (SHL). Ei oikeutta vammaispalvelujen viimesijaisiin palveluhin. Huolenpitoasiakkuudet: Asumisen tukipalvelut, mm. palveluasuminen kotiin. Haavoittuvassa asemassa olevat, joilla ei ole omia voimavaroja riittävässä määrin. Monitoimijaista tukea tarvitsevat, paljon eri palveluja tarvitsevat. Yhdyspintoja: muiden erityispalelujen asiakas, tuetun päätöksenteon tarve Yhteistyöasiakkuudet:. Asiakkaalla on hyvät voimavarat. Asiakas ottaa vastuuta omasta palvelukokonaisuudestaan => palveluseteliasiakas.

57 Asiakkaiden arvioidut ja tunnistetut ongelmat palvelunsaannissa Tuki- ja pärjääjäasiakkaat: Nykyinen palveluohjaus: digitaaliset palvelut ovat vähäiset eikä sähköinen asiointi ole mahdollista. =>Palvelun saaminen viivästyy (palvelujen saatavuus ja oikea-aikaisuus eivät toteudu riittävästi). Palvelutarpeen muutokseen ei pystystä reagoimaan riittävän nopeasti Epäselvä asiakasohjaus Yhteinen näkemys palvelun riittävyydestä Palvelujen yhteensovittaminen ja koordinointi puutteellisia: jatkuvuuden varmistaminen ei toteudu. Työn suunnitelmallisuus on puutteellista. Viestinnän puutteet: vaikea löytää tietoa=> tarve yhteiselle tietojärjestelmälle. Huolenpito- ja yhteistyöasiakkaat: Asiakas ohjautuu väärään paikkaan. Kenelläkään ei ole kokonaisvastuuta: kokonaisvaltainen palvelutarpeen arviointi/-huomiointi on puutteellista. Oma nimetty vastuutyöntekijä (+ varahenkilö) puuttuu. Vastuuhenkilö-malli voisi vähentää joissakin tilanteissa palveluntarvetta. Palvelujen yhteensovittaminen ja koordinointi puutteellisia: jatkuvuuden varmistaminen ei toteudu. Palvelun saaminen viivästyy (palvelujen saatavuus ja oikea-aikaisuus eivät toteudu riittävästi).palvelutarpeen muutokseen ei pystystä reagoimaan riittävän nopeasti. Palvelun riittävyydestä ei voida muodostaa aina yhteistä näkemystä. Henkilökunnan ammatillinen osaaminen on puutteellista. Menetelmien hallinta ja käyttö on puutteellista. (esim. kommunikaatio ja kriisityön menetelmät).

58 Prosessikartta

59

60 Asiakkaaksi tulo Palvelutarpeen arvioinnilla tarkoitetaan sosiaalihuoltolaissa ja vanhuspalvelulaissa määriteltyä asiakkaan palvelutarpeen arviointia sekä terveydenhuoltolaissa (1326/2010) määriteltyä hoidon ja kuntoutuksen tarpeen arviointia. Sovitut toimenpiteet/palvelut kirjataan. Vammaiset asiakkaat ja heidän tarpeet tulee huomioida peruspalveluissa, myös erityistarpeet esim. kommunikaatio ja saavutettavuus. Palvelutarpeen arvioinnin tulee olla yhteinen ja tarvittaessa olla mukana vammaistyön edustus, mikäli asiakkaan palvelun tarpeeseen ei voida vastata ensisijaisilla peruspalveluilla. Asiakkaan palvelutarpeeseen perustuvaan asiakassuunnitelmaan (yksi) kirjataan suunnitelma siitä, miten palvelut käytännössä toteutetaan. Siihen kirjataan kaikki asiakkaan palvelut, miten palvelut tuotetaan ja miten varmistetaan asiakkaan kaikkien palvelutarpeiden arviointi kokonaisuutena.

61 Asiakkaaksi tulo Lääkinnällinen ja sosiaalinen kuntoutustarve liitetään palveluprosessikokonaisuuteen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Neuvonta, konsultaatio, koulutus, digitaalinen ja jalkautuva palveluohjaus. Lähtökohtana asiakkaan omat tavoitteet ja voimavarat ja hänen arjessa pärjääminen Viranomaispäätöksistä on mahdollisuus tehdä oikaisuvaatimus. Asiakaslähtöinen datahallinta. Asiakkaaseen otetaan yhteyttä, jos hänelle ei heti osata osoittaa oikeaa. Resursointi: Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen Kokemusasiantuntija Kolmas sektori

62

63

64 Paljon palveluja tarvitsevat asiakkaat Paljon palveluja kotiin, palvelutarpeen pitkäaikaisuus ja toistuvuus (jokapäiväisten toimien mahdollistuminen, työnteko, liikkuminen, lastenhoito, päivittäiset henkilökohtaiset toimet). Ympärivuorokautisten asumispalvelujen asiakkaat Etenevät sairaudet (esim. ALS. MS-tauti) Lähipalvelut

65 Mikä palvelujärjestelmässä altistaa käyttämään paljon palveluja? Hajanaiset tiedot ja yhteisen asiakassuunnitelman puute. Palvelut ovat hajallaan ja niitä on paljon tarjolla. Ammattilaiset eivät tunne palvelujärjestelmää. Todellisen moniammatillisuuden puute Organisaatiolähtöiset palvelut Yhteisen arvioinnin puute Rajalliset aukioloajat Digitaalisten palvelujen vähyys Rakennukset Lainsäädäntö Yhteistyön puute eri toimijoiden välillä Johtamiskulttuuri Liika professionalismi Päällekkäiset palvelutarpeen arvioinnit, kokonaisuus ei ole kenenkään hallussa.

66

67 Riskiryhmien tunnistaminen Syrjäytymisvaarassa olevat vammautuneet. Asiakas ei halua/ota vastaan mitään palveluja, mutta hakeutuu eri luukuille. Yhtenäiset toimintamallit ja arviointivälineet palvelutarpeen arvioinnissa. Aikuiset puheeksi lasten palveluissa ja lapset aikuisten palveluissa. Monitoimijaisen verkostotyön mallit käyttöön. Tunnistaa ja ohjata muihin palveluihin.

68 Onnistumisen arviointi: Nelimaali (Quadruple aim)

69 Laadunhallinta ja valvonta Tavoitteet: Taata asiakkaan tarpeisiin vastaava palvelu Taata palveluntuottajien yhdenvertainen asema ja kohtelu Varmistaa sopimusten ehtojen ja laatukriteerien toteutuminen Keinot: Palvelunkäyttäjät ja omaiset mukaan hankintoihin ja laadunvalvontaan (esim. asiakas-/omaisillat, avoin, dynaaminen hankintamenettely). Systemaattiset laadunvalvontakäynnit yksiköihin Resursointi kotiin annettavien palvelujen valvontaan Vuorovaikutteinen, julkinen palaute- ja arviointijärjestelmä

70 Asiakkaan palvelukokemus Asiakas kokee, että: hänen on helppoa ottaa yhteyttä. Asiakkaalla on eri tapoja yhteydenottoon ja asiointiin. Puhelinneuvonta, sähköinen ajanvaraus, sähköinen asiointi (OmaPalvelu), työntekijätapaamiset Lähipalveluna (liikkuva asiakasohjaus ja sosiaalityö), matalan kynnyksen -periaatteella häntä kuullaan. Työntekijät hallitsevat erilaiset vaihtoehtoiset kommunikaatiomenetelmät, asiakkaalla on tukenaan esim. suunnitelman teossa kuvakansiot (vrt. Savaksen projektit.) Puolesta asiointi tapahtuu vain asiakkaan valtakirjalla tai edunvalvojan toimesta, tuetun päätöksenteon periaatteet. häntä koskeva asia käsitellään ilman viiveitä (väliaikatiedot asian käsittelystä näkyvissä sähköisesti). Sähköinen asiointi (OmaPalvelu), selvityksen aloittaminen 7 vrk, päätöksenteko keskimäärin 1 kk. Shl:n ( 45) edellyttää päätöksen toimeenpanoa ilman aiheetonta viivytystä, viimeistään 3 kuukaudessa asian vireille tulosta. hän saa perustellun päätöksen omassa asiassaan. Riittävä asiantuntijatuki päätöksenteossa, ensin päätös, sitten palvelu periaatteella. Asiakaspalaute ja asiakastyytyväisyys ohjaa toiminnan kehittämistä Palautejärjestelmä on kuvattuna, määräajoin tehtävät asiakastyytyväisyyskyselyt.

71 Tavoitteet Asiakas tulee kuulluksi oman tilanteensa ja toimintakykynsä asiantuntijana. Työntekijät ovat palveluvalikon asiantuntijoita. Kynnyksetön palvelutarpeen arviointi (ei hakemuksia) Palvelut PTA PASU Arviointi Asiakas saa viivytyksettä yksilöllisen päätöksen, joka on perusteltu selkeästi palvelut järjestetään 3 kuukauden kuluessa päätöksestä. Vaikuttava palveluohjaus ja sosiaalityö tuottaa asiakkaalle ajantasaisen suunnitelman, jota toimijat omien vastuidensa mukaan toteuttavat.

72 4.3 Tulevaisuuden palveluverkko

73 Vammaisten palvelut: palveluverkko Esteettömyys Apuvälinepalvelut Vaativan tason palvelut Seudulliset palvelut Kuntoutus Lähipalvelut Koti Valmennus ja tuki Liikkuvat palvelut Digitaaliset palvelut Koti Asunto kunnalta Tuki esteettömään asumiseen Kotiin tuotavat palvelut Henkilökohtainen apu Omaishoito Asumisen tuki Lähipalvelut Palveluasuminen maakunnan palveluna Asumispalvelut Työ ja päivätoiminta Liikkumisen tuki Sote-keskukset Sosiaalityö Seudulliset palvelut Asumispalvelut Työ ja päivätoiminta Perhehoito Vaativan tason palvelut Vaativan tason asumispalvelut Vaativan tason päiväaikainen toiminta (VALAS) Tehostettu kotisairaanhoito Erityisasiantuntemus (jalkautuu) Kehitysvammapsykiatria

74 Matalan kynnyksen palvelut Vammaispalveluissa ei ole peruspalveluita vaan vammaispalveluja sovelletaan täydentävästi kun peruspalvelut eivät ole riittäviä. Vammaisten lasten erityistarpeet tulee ottaa huomioon kaikissa peruspalveluissa mm. kommunikoinnin osalta. Vammaisten lasten perheillä on samat oikeudet LAPE-palveluihin kuin kaikilla muillakin. Palveluohjaus Järjestöt, seurakunnat jne.

75 Lähi- ja keskitettävät palvelut Lähipalvelut: Tuettu päätöksenteko Neuvonta ja ohjaus Asumisen palvelut Kotona asumista tukevat palvelut Työ- ja päivätoiminnan palvelut Henkilökohtainen apu Jalkautuvat palvelut Tilapäishoito Liikkumisen valmennus Asumisvalmennus Keskitettävät palvelut: Henkilökohtaisen avun keskus Perhehoidon välitys, tukihenkilö, tukiperhe (yhdistettävä lastensuojelun kanssa) Tutkimus, kuntoutus, tehostettu tuki, vaativan tason hoito Tahdosta rippumaton hoito Asiantuntijapalvelut Kuljetuspalvelut ja liikkumisen tuki Asunnonmuutostyöt, asunnon välineet ja laitteet Tilapäishoidon välitys Tulkkipalvelut ja kommunikoinnin tulkit Omaishoito

76 Erityistason / maakuntatason palvelut Vaativan tason palvelut Osaamis- ja tukikeskus (OT-Keskus) Vaativan tason yksikkö tulee tuottamaan vaativan tason palveluita Uudenmaan vammaisille asiakkaille. Myös keskitettäviä järjestämisen kannalta, jos suuret volyymit, kuten kuljetuspalvelut. Keskitettävä, jos pienet volyymit, mutta vaatii vahvaa erityisosaamista, kuten esim. asunnon muutostyöt.

77 Kuntoutus on oleellinen yhdyspinta vammaisten henkilöiden palvelurakenteessa STM; Kuntoutuksen uudistamiskomitea 2017: Kuntoutus on osa asiakkaan prosesseja tavoitteena toimintakyinen ja/tai työkykyinen ihminen ja sen suunnitelma on osa palvelujärjestelmän asiakassuunnitelmaa. Kuntoutukseen sisältyy tarpeen tunnistaminen ja arviointi, suunnitelma, päätökset ja etuudet, ympäristöä koskevat toimenpiteet, prosessin seuranta ja arviointi. Yksi yhteinen kuntoutusprosessi: Perusteena yleinen kuntoutuksen toimintamalli johon kuuluu neuvontaa, asiakas- ja palveluohjaus koordinointi ja seuranta. Kuntoutuksen tarve tunnistettava asiakasprosessin ensi vaiheessa. Prosessivastuutaho seuraa ja arvioi kuntoutuksen toteutumista, laatua ja vaikuttavuutta. Kehitettävä / sovittava yhteinen kuntoutuksen arviointijärjestelmä.

78 Kuntoutuksen järjestämisestä STM: Kuntoutuksen uudistamiskomitea 2017: Lääkinnällinen ja sosiaalinen kuntoutus julkisen vallan järjestämisvastuulla. Kuntoutuksen järjestämisvastuu siirtyy pääosin maakunnalle. Kuntoutuksen päätöksien tekeminen pääosin yhtenäisissä palveluprosesseissa maakunnallisella tasolla. Vaativa lääkinnällinen kuntoutus ja kuntoutuspsykoterapia turvattu laissa subjektiivisina oikeuksina, kun myöntämiskriteerit täyttyvät (nyt Kelan palveluna). Tarve keskittää harvinaisten sairauksien kuntoutuspalvelut valtakunnallisesti arvioidaan erikseen. Yhtenäiset saatavuus-, laatu- ja vaikuttavuuskriteerit jotta ihmisten yhdenvertaisuus ja oikeus kuntoutuspalveluihin voidaan turvata.

79 4.4 Digitalisaatio

80 Mahdollisuus muutokseen teknologia

81 Digitalisaatio Digitalisaatiolla saadaan suuria asiakashyötyjä vammaistyössä. Keinoälyn avulla voidaan tunnistaa esim. asiakkaan kommunikaatiota ja tulkata uudelle henkilökunnalle oikealla tavalla ja vältytään useilta väärinymmärryksiltä ja väkivaltatilanteilta mm. tehostetussa palveluasumisessa. Nyt usein tarvitaan tuttu, omahoitaja viereen, joka osaa toimia tulkkina. Palveluasumisessa on myös paljon toimintoja, joita keinoälyn turvin voidaan automaattisesti kirjauttaa asiakastietojärjestelmään. Sähköisten palvelujen kehittäminen tarvitaan maakunnallista henkilöstöä ja resurssia, jotta uudet toimintatavat saadaan käyttöön mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

82 Digitaaliset palvelut ja teknologian hyödyntäminen Sähköinen ajanvaraus Ammatillinen konsultointi tulee olla mahdollista esim. Skypen välityksellä. Suojattu sähköposti käytössä asiakkaiden ja yhteistyötahojen kanssa käytävässä kirjeenvaihdossa. Kaikki maakunnan vammaispalvelut tulisi olla koottuna sähköiselle palvelualustalle. Chat-ajat puhelinaikojen rinnalle tai osittain korvaamaan puhelinaikoja. Robotiikan hyödyntäminen esim. kotona asumisen tukemisessa, ympärivuorokautisessa asumispalvelussa ja päiväaikaisessa toiminnassa. Tekoälyn hyödyntäminen ympärivuorokautisessa hoidossa ja itsenäisen asumisen vahvistamisessa Tekoäly kommunikaation apuna Omahoito, etähoito

83 5. Alatyöryhmät

84 Työn eteneminen alatyöryhmien avulla Vammaisten palvelut -valmisteluryhmä Palvelutarpeen arviointi Pj. Keski- Uusimaa Henkilökoh tainen apu Pj. Espoo Työ- ja päivätoiminta Pj. Helsinki Ostopalvelut, valvonta ja laadunhallinta Pj. Helsinki Asumisen muutostyöt, asunnon välineet ja laitteet, muut palvelut ja tukitoimet Pj. Itä- Uusimaa Vaativan tason erityisyksikkö Pj. Eteva kuntayhtymä Ympärivuorokautinen asuminen Pj. Helsinki Tilastoryhmä Pj. Länsi- Uusimaa Kuljetuspalvelut Pj. Vantaa Kilpailutuksen osalta Hki Kotiin vietävät palvelut Pj. Helsinki Alatyöryhmiin on kutsuttu vammaisneuvostojen edustus

85 Kuljetuspalvelun alatyöryhmä Vantaa, Pj. Anne Aaltio Jäsenet: Helsinki, Anne Saarinen ja Tuomas Päivinen Länsi-Uusimaa, Elina Lindström Espoo, Henna Nordström Eteva kuntayhtymä, Kalle Eklund Itä-Uusimaa, Maarit Ketola, varajäsen Leila Eklöv Keski-Uusimaa, Sari Juhila, varajäsen Petra Katilainen Raasepori, Eva Isaksson Vammaisneuvostot, Keski-Uusimaa, Kimmo Viisanen ja Helsinki, Timo Lehtonen HSL, Leena Rautanen-Saari

86 Kuljetuspalvelut (N:12) järjestökyselyssä esille noussutta Teemakohtaiset kysymykset Yleiset havainnot ja vahvuudet Kuljetuspalveluissa, keskeisenä vahvuutena nähdään palvelun sujuvuus. Hyvänä käytäntönä koettiin osaavat kuljettajat, jotka pystyvät mukautumaan asiakkaan tarpeisiin. Negatiivisena koettiin yhdistelyjen aiheuttamat odotusajat ja joustamattomuus. Tulevaisuuden kehittämiskohteet Kehityskohtina nähtiin turvallisuus ja asiakastarvetta vastaavat käytännöt (mm. maksaminen, tilaaminen). Kuljetusratkaisujen tulevaisuuden kehittämisessä nousi neljä suurta kokonaisuutta: kuljettajien jatkuva koulutus asiakkaiden (esim. autismikirjon henkilöiden) erityispiirteistä ja tarpeista, palvelutason riippumaton arviointi, ja kuljetuksen monimuotoinen mahdollistaminen (esim. oman auton hankinnan tai kutsukuljetukset ja kaluston sopivuus).

87 Palvelulupaukset: kuljetuksen järjestäminen Palvelupäätös tehdään palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Palvelun tilausjärjestelmä on tasalaatuisen nopea koko Uudellamaalla. Palvelun saaminen perustuu selkeisiin kriteereihin. Palvelun toteutuksessa huomataan eri asiakasryhmien tilanne. Palvelua koskevat asiakasohjeet ovat yhtenevät koko Uudellamaalla. Autokalusto on mahdollistaa turvallisen matkustamisen. Kuljettajien antama palvelu on asiakkaan tilanteen huomioivaa ja ystävällistä. Palvelua seurataan ja kehitetään palautteen pohjalta.

88 Vaativan erityistason, alatyöryhmä Eteva kuntayhtymä, Pj. Katrina Harjuhahto-Madetoja Jäsenet: Helsinki, Hilve Nenonen, varajäsen Mikaela Westergård Keski-Uusimaa, Ilpo Salminen Espoo, Nina Hiltunen, varajäsen Anu Autio Vantaa, Annariina Jyvälahti, varajäsen Helena Lindell HUS, Risto Vataja, varajäsen Pekka Tani Vammaisneuvosto, Kerava, Nina Korventaival Taustalla SoMan lisäksi VALAS- ja TEOS-lainsäädännön valmistelu

89 Vaativan erityistason palvelun määritelmä ja sisältö Vaativan tason palvelut ovat osa keskitetysti johdettua maakunnan liikelaitoksen palvelutoimintaa. Vaativan tason palvelujen osalta tulee arvioida niiden soveltuvuutta valinnanvapauden osalta. Ne voidaan pääsääntöiesti tuottaa omana tuotantona tai ostopalveluna. Palveluja tuotetaan myös valtakunnallisesti Nykyinen kehitysvammapsykiatria Neuropsykiatria soveltuvin osin Nykyinen kehitysvammapoliklinikoiden toiminta (Helsinki, Espoo ja Vantaa) Nykyinen purettava laitoshoito soveltuvin osin Erittäin vaativa asuminen Erittäin vaativa päiväaikainen toiminta (vrt. VALAS-laki) Keskitetyt asiantuntijapalvelut (mm. autismin kirjoon liittyvä osaaminen) Jalkautuva kriisityö ennaltaehkäisevänä palveluna Kuntoutussuunnittelu Aikuisiän kehitysvammojen diagnosointi Nykyinen tahdosta riippumaton erityishuolto Erityisen vaativa perhehoito Vaativa lyhytaikaishoito Erityisneuvolat (ruotsinkieliset) Asiakaslähtöisyys Kustannustehokkuus Toimivat palvelu- ja hoitoketjut Laajasta sote-integraatiosta hyötyvät asiakkaat

90 Henkilökohtaisen avun alatyöryhmä Espoo, Pj. Anu Autio Jäsenet: Helsinki, Jarmo Salminen, varajäsen Minna Eronen Vantaa, Anneli Ojala, varajäsen Tiina Oksanen Kerava, Hanna Kurtti Keski-Uusimaa, Erika Popov, varajäsen Satu Lindblad Itä-Uusimaa, Porvoo, Hannu Alhovuori, varajäsen Johanna Lindfors Länsi-Uusimaa, Eivor Österlund-Holmqvist Vammaisneuvostot: Vantaa, Marja Kalvia ja Porvoo, Maija Aatelo; varajäsen, Loviisa, Jonas Lindström Kutsuttuna: Invalidiliitto, Elina Nieminen

91 Henkilökohtaisen avun järjestämistavat Uudenmaan maakunnassa Työryhmä pitää tärkeänä, että Nykyiset henkilökohtaisen avun palvelun järjestämismallit säilyvät maakunnassa ja niiden saatavuus yhdenvertaistuu. Kunnissa on tällä hetkellä erilaisia järjestämistapoja eri painotuksilla, mistä johtuen kaikkia palvelun järjestämistapoja ei ole käytössä koko Uudenmaan alueella. Henkilökohtaisessa avun toteuttamisessa tulee olla käytössä perinteinen työnantajamalli, jossa maakunta korvaa välttämättömät työnantajuudesta johtuvat kohtuulliset kustannukset. Tämän lisäksi maakunnassa tulisi olla käytössä asiakasseteli ja tarvittaessa ostopalvelumalli, mikäli asiakas ei kykene käyttämään asiakasseteliä. Työryhmä ei kannata sitä, että maakunta omana toimintana järjestää henkilökohtaisen avun palvelua (avustajat palkkasuhteessa kuntaan). Maakunta ratkaisisi, keille henkilökohtaisen avun asiakkaista henkilökohtainen budjetti sopii ja otetaan käyttöön. Henkilökohtaisen avun palvelun laatua ja laadun valvontaa kehitetään. Henkilökohtaisen avun keskus tarjoaa mahdollisuuden kerätä keskitetysti asiakaspalautteita ja kehittää palvelua.

92 Henkilökohtaisen avun tukipalvelut: Työsuhteeseen ja palvelun käyttöön liittyvä neuvonta - Avustajakeskus Työryhmä pitää tärkeänä, että Maakunnalla olisi hallinnollisesti yksi avustajakeskus, joka vastaisi henkilökohtaisen avun päätöksen toimeenpanoon liittyvästä neuvonnasta ja ohjauksesta kaikilta osin palvelun järjestämistavasta riippumatta. Avustajakeskuksen palvelut ovat helposti saatavilla koko maakunnan asiakkaille, hyvät digitaaliset palvelut ja joustavat laajat aukioloajat. Maakunnan kuntien nykyiset toimintatavat (neuvonta ja ohjaus, palkanmaksu, palkka) ja materiaalit (työantajaoppaat, lomakkeet) yhtenäistetään vähitellen ja laaditaan yksi, koko maakunnan kattava henkilökohtaisen avun opas.

93 Palvelutarpeen arvioinnin alatyöryhmä Keski-Uusimaa, Pj. Nina Tommola Jäsenet: Eteva kuntayhtymä, Amanda Tammivirta Helsinki, Janne Pitkänen Espoo, Merja Tavi- Räisänen Vantaa, Satu Laaksonen, varajäsen Virve Bäckström HUS, Miia Ståhle, varajäsen Antti Sarantaus Kerava, Jari Meklin Itä-Uusimaa, Porvoo, Johanna Lindfors, varajäsen Leila Eklöv Länsi-Uusimaa, Tuula Malmi-Suominen Vammaisneuvostot, Helsinki, Leena Simola-Nikkanen ja Espoo, Pirkko Kuusela

94 Ympärivuorokautisen asumisen ja lyhytaikaishoidon alatyöryhmä Helsinki, Pj. Mikaela Westergård Jäsenet: Eteva kuntayhtymä, Katrina Harjuhahto-Madetoja ja Elli Tuomiharju Helsinki, Kristiina Räihä, varajäsen Soile Härkönen Espoo, Rauni Smedberg, varajäsen Anu Autio Vantaa, Minna Lahnalampi-Lahtinen, varajäsen Nina Linja Itä-Uusimaa, Tuula Penttilä Keski-Uusimaa, Katja Vuori, varajäsen Päivi Vuoriheimo Vammaisneuvosto, Vantaa, Kristiina Mäkelä

95 Asumispalvelut Laitoshoitoa on Uudellamaalla vielä, vaikka valtakunnallinen linjaus edellyttää sen lakkauttamista. Vammaisia henkilöitä asuu liian raskaassa asumisessa, osittain siksi, että ensisijaiset palvelut eivät ole yltäneet riittävästi vammaisiin henkilöihin. esim. Jos asiakkaalla on tarve tuelle yöaikaan on asiakas automaattisesti ohjattu ympärivuorokautiseen palveluun. Kotiin vietävien palvelujen rakenne on muutettava joustavaksi ja asiakkaiden palvelujen tarvetta vastaavaksi ja SHL palvelut saatava riittävästi myös vammaisten henkilöiden saataville. Henkilöstömitoitukset, nimikkeet ja palkat vaihtelevat tuotannossa ja vaativat yhdenmukaistamista. Työntekijärakenteen koulutustaustan monipuolistaminen on erittäin tärkeää sillä tarvitaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden lisäksi muita ammattiryhmiä. Nimikkeiden muuttaminen esim. valmentajaksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten mitoitus asukkaiden tarpeen mukaan lisäksi muun koulutuksen omaava henkilöstö takaamaan monipuolinen arki. Palvelutarpeen arviointiin on panostettava, sillä vammaisten palvelujen päätökset ovat pitkäaikaisia ja niistä syntyy korkeat kustannukset. Osaava henkilöstö ja mittarit ovat keskeisessä asemassa, jotta palvelut kohdentuvat oikein. Vammaisten asumispalveluissa asiakassuhde on pitkä, jopa 50 vuotta. Yksi asumispalvelupäätös noin 20 vuotiaalle henkilölle on noin 5 milj. Euroa.

96 Asumispalvelut Yhdyspintatyö on tärkeää, sillä asiakas voi ohjautua väärään paikkaan, jos yhdyspinnat eivät toimi. Esimerkiksi lasten kohdalla ei tulisi arvioida vain millä lailla palvelu turvataan, vaan ensisijaisesti mikä palvelu on asiakkaalle paras. Vammaisten kohdalla välivuokrauksesta yms. järjestelyistä luovuttava ja annettava samanlaiset oikeudet kuin muillakin kuntalaisilla saada asunto tavallisesta vuokra-asuntokannasta omalla vuokrasopimuksella ja maakunnasta riittävät tukitoimet kotiin. Maakunnan tulisi tarjota vain tehostettua palveluasumista, eikä olla tavallisessa asunnon välityksessä mukana. Yhdyspinta työ on tärkeää, jotta maakunnassa on riittävästi esteettömiä asuntoja tarjolla asiakkailla.

97 Kotiin vietävien palvelujen alatyöryhmä Helsinki, Pj. Kristiina Räihä Jäsenet: Vantaa, Helena Lindell, varajäsen Nina Linja Espoo, Anu Autio Eteva kuntayhtymä, Sanna Mohsen Itä-Uusimaa, Marja Wilén, varajäsen Veera Simonen Keski-Uusimaa, Pirjo-Riitta Puustinen, varajäsen Päivi Riikonen Kerava, Hannu Alhovuori Helsinki, varajäsen Mikaela Westergård Vammaisneuvosto, Espoo, Hanne Österberg

98 Kotiin vietävät palvelut Lähtökohta: käytössä normaalipalvelut Yhden luukun periaate: yksi yhteydenotto riittää Palvelukoordinaattori/asiakasohjaaja paljon palvelua tarvitseville Henkilökunnan työajat joustavat asiakkaan tarpeen mukaan. Käyntimäärät ja käyntien kesto asiakkaan tarpeen mukaan Mahdollisuus asumisharjoitteluun kotona Sosiaalinen isännöinti, olohuonetoiminta vapaa-ajalle Henkilöstön osaaminen kriittinen onnistumistekijä Digitalisaation ja keinoälyn sovellusten hyödyntäminen

99 Asunnon muutostyöt, asunnon välineet, koneet ja laitteet, määrärahasidonnaiset palvelut ja tukitoimet (taloudellinen tuki) alatyöryhmä Porvoo, Pj. Leila Eklöv Jäsenet: Helsinki, Jonna Weckström ja Minna Salmi HUS, Kerstin Frondén HUS apuvälinekeskus, Kaija Jokela, varajäsen Kari Kontturi Kerava, Hannu Alhovuori ja Kirsi Forsström Espoo, Lena Astala Keski-Uusimaa, Ruut Solehmainen-Haapanen, varajäsen Hilkka Suominen Vammaisneuvostot: Itä-Uusimaa, Matti Lehesniemi, ja Vantaa, Kari Ali- Yrkkö

100 Asunnon muutostöiden, välineiden, laitteiden ja määrärahasidonnaisten palvelujen keskittämisestä Yhteiset valtakunnalliset periaatteet ja toimintalinjat esim. uudet lait, ohjeet ja suositukset Yhteiset maakunnalliset myöntämiskriteerit, soveltamisohjeet ja toimintaprosessit Yhteiskilpailutukset; välineet / laitteet / tuottajat / urakoitsijat Yhteinen maakunnallinen rekisteri, huolto, varastointi ja kierrätys Osaaminen ja asiantuntijuus: Päätösprosessi (sosiaalityöntekijä, muu koulutettu asiantuntija) Tarpeen ja toimintakyvyn arviointi (mm. fysioterapeutti, toimintaterapeutti, puheterapeutti) Muutostyön toteuttaminen (rakennustekninen asiantuntija) Teknologian kehityksen ja mahdollisuuksien hallittu käyttöönotto ja soveltaminen (moniamm.) 1. Pienet helposti toteutettavat sekä kiireelliset asunnonmuutostyöt tulisi pystyä toteuttamaan nopealla aikataululla (esim. tukikahvat, kynnyksen poisto, kaiteet, valaistuksen muutostyöt ja kuulovammaisten hälytinlaitteet) 2. Suuret asunnon muutostyöt, välineet ja laitteet keskitetään maakunnassa yhdelle toimijalle (isot, laajat ja moniammatillista osaamista vaativat muutostyöt, jotka edellyttävät vammaislainsäädännön mukaista päätöstä). Yhteisjärjestämisen hyötyjä: Asiakkaan asema ja prosessi tasa-arvoisemmaksi, erityisosaamisen varmistaminen, volyymietu, sopimushallinnan edistyminen, rakennusteknisen laadun ja hallinnan tehostuminen, laiteturvallisuuden, jäljitettävyyden ja kierrätettävyyden sekä kustannusten seurannan ja raportoinnin edistyminen.

101 Asunnon muutostyöpalvelun toteutus ja keskittäminen asiakkaan näkökulmasta Erityisasiantuntijat (toimintakyky, rakennustekniikka, päätöksenteko) Yhteinen tietojärjestelmä Kilpailutus ja sopimushallinta Laiterekisteröinti Laitteiden varastointi ja kierrätys Muutostyön toteutuksen valvonta Kustannusten seuranta, laskutus TOTEUTUS- PROSESSI Toimintakyvyn rajoite. Muutostyön tarve. Hakemus. Toimintakyvyn arviointikäynti ja lausunto muutostarpeesta. Urakoitsijavalinta, kustannustarkistus, luvat. Välineiden ja laitteiden valinta. Muutostyön valmistuminen. Laskutus.

102 Työ-ja päivätoiminnan alatyöryhmä Helsinki, Pj Nina Sohlberg-Ahlgren Jäsenet: Itä-Uusimaa, Tuula Wackström Länsi-Uusimaa, Kaija Patrakka Keski-Uusimaa, Satu Muurinen, varajäsen Päivi Jauhiainen Vantaa, Tiina Lauhde Espoo, Eeva-Maija Kalavainen, varajäsen Anu Mattila Eteva kuntayhtymä, Laura-Kaisa Repo ja Elli Tuomiharju Vammaisneuvosto, Vihti, Annamari Pajunen Vamlas, Pauliina Lampinen Kehitysvammaliitto, Simo Klem

103 Vammaisten työ- ja päivätoimintapalveluiden palvelulupaus Uudenmaan maakunnan rohkeasti uudistuvaa ja yksilöllistä päiväaikaista toimintaa Sinulle. Rohkea; Uskallus kokeilla ja ottaa myös riskejä. Yksilöllinen; Henkilön tarpeiden mukaisessa palvelusuunnitelmassa varmistetaan monenlaiset valinnan mahdollisuudet.

104 Ostopalvelut, valvonta ja laadunhallinta Helsinki, Pj. Minna Eronen Jäsenet: Espoo, Anu Autio Vantaa, Nina Linja, varajäsen Helena Lindell Kerava, Raija Hietikko Keski-Uusimaa, Pirjo Komulainen, varajäsen Anita Myllymäki Itä-Uusimaa, Päivi Pitkänen Vammaisneuvosto, Itä-Uusimaa, Tuula Räikkönen

105 Ostopalvelut Ostopalvelujen hallinta, kilpailutus ja laadun valvonta nähdään palveluina, jotka tulee yhdenmukaistaa ja tuottaa yhdessä isommilla resursseilla. Palveluseteli on kasvava palvelujen järjestämistapa. Setelipalvelut ovat siirrettävissä asiakassetelimalliin.

106 Tilastotyöryhmä Karviainen, Pj. Jaana Heinonen Jäsenet: Helsinki, Minna Eronen Eteva kuntayhtymä, Kaarina Kilpeläinen Espoo, Osmo Raaska Keski-Uusimaa, Sari Juhila, varajäsen Olli-Pekka Alapiessa Vantaa, Tanja Järvinen Vammaisneuvosto, Espoo, Mika-Erik Walls

107 6. Sote-uudistuksen vaikutusten arviointi

108 Vaikutukset Maakunta toimijana vahvistaa tasalaatuisemmat palvelut. Vaativan tason hoitopolut selkeytyvät erikoissairaanhoidon ja terveydenhuollon integroitumisen myötä. Monialainen yhteistoiminta kehittyy. Valinnanvapaus vahvistaa asiakkaan osallisuutta. Palveluun pääsy nopeutuu. Riskinä ovat maakunnan ja kunnan yhdyspinnat: esim. erityislasten iltapäivähoito ja esteettömyys.

109 Vaikutuksia vammaisten palvelujen palveluverkkoon MUUTOS IHMINEN JOHTAMINEN RESURSSIT JA TALOUS PROSESSIT OSAAAMINEN JA UUDISTUMINEN Itsenäisen asumisen lisääminen Osallisuuden lisääminen, riittävien tukipalvelujen saaminen kotiin Muutosjohtaminen, kulttuurin muutos, palveluaikojen laajentaminen Resurssien oikea kohdentuminen Palvelutarpeen arvionnit, teknologian hyödyntäminen Asiakkaan tilanteen kokoanisvaltainen hallitseminen ja vahva osaaminen Rai- mittarin käyttöönotto Asiakkaan oikeusturvan toteutuminen, seuranta palvelun vaikuttavuudesta Riittävän koulutuksen varmistaminen Palvelujen vähentäminen/lisääminen tarpeen mukaan, säännölliset arviot. Yhteinen kieli palveluntuottajan kanssa. Maksu muuttuu, kun kunto muuttunut. Säännölliset arvionnit Osaamisrakenteen muutos Palvelukriteerien yhdenmukaistaminen Yhdenvertaisuus Tiedolla johtaminen, yhtenäiset toimintatavat Keino vähentää kustannusten kasvua Prosessien selkeyttäminen, byrokratian vähentäminen. Henkilökunalla samat käytännöt liikkuessa maakunnan alueella.

110 7. Osallisuuden toteuttaminen

111 Osallisuus Suora osallisuus Tieto osallisuus Toimita osallisuus Asiakkaat ja omaiset aktiivisesti mukana Sosiaalinen media Asiakasraadit Asiakaspalautteet esim. Happy or not Muu viestintä Vertaistoiminta Suora palaute Tapahtumat ja seminaarit Erilaiset kyselyt ja tutkimukset Järjestöjen osallisuus valmistelussa Keskustelutilaisuudet Aloitteet, lausunnot

112 8. Yhteenvetoa valmistelusta

113 8.1 Tavoitteet

114 Eteneminen suhteessa tavoitteisiin Vammaisten palvelujen valmistelu on haasteellista, koska vammaispalvelun lainsäädäntö menee uusiksi samaan aikaan valinnanvapauslain kanssa. Tulevasta laista ei siis ole selkeää käsitystä. Vammaisten palveluissa ei ole muutosagenttia tms. Kansallista hanketta viitoittamassa suuntaa. Vammaisten palvelut ei ole riittävästi esillä LAPE hankkeissa eikä ikäihmisten palveluissa. Kuinka ensisijaiset palvelut palvelevat tulevaisuudessa vammaisia asiakkaita? Vammaisten palvelut tarvitsisi paljon koordinaatiotyötä jo vammaistyön ja kehitysvammatyön yhdistämiseksi. Nykytilan kuvaus on selvillä. Yhteinen tahtotila on valmisteluryhmässä pitkälle yhdenmukainen. Yhteisiä haasteita palveluntuotannossa on paljon. Hyviä käytänteitä on tuotu esille.

115 Palvelujen tuottamistavat Liikelaitoksen tuottamat palvelut Liikelaitoksen ostopalvelut Asiakasseteli Henkilökohtainen budjetti Valinnanvapauslaissa velvollisuus tarjota henkilökohtaista budjettia kaikille, joilla on pitkäaikainen avun tarve. Haasteena laissa, että henkilökohtaisella budjetilla tulisi ostaa sosiaalipalveluja. Kokemusten mukaan monella asiakkaalla on tavoite päästä pois sosiaalipalveluista. Jos se on mahdollista HB:n avulla niin voidaanko mahdollistaa? Asiakassetelin palvelut: Kotiin vietävät palvelut: Kotihoito, sosiaaliohjaus, ateriapalvelu, henkilökohtainen apu Tehostettu palveluasuminen Lyhytaikainen hoito Työ- ja päivätoiminnan palvelut

116 Tuottavuustavoitteet Välittömän asiakastyön lisääminen ja asiakastyön ajankäytön tehostaminen Digitalisaatio ja sähköiset palvelut kattavasti käytössä ( yksi yhteinen järjestelmä käytössä; rajapinnat RAI, PSOP yms.) sähköinen asiointi Prosessien Lean-työskentely ja yhdenmukaistaminen toimiviksi palveluketjuiksi Palvelutarpeen arviointi ja ennakointi ohjaavat toimintaa niin, että palvelut muokkautuvat/ räätälöidään kulloisenkin tarpeen mukaisesti. Mittarit käytössä ja niiden pohjalta kehitetään sekä muovataan palveluja / asiakasprosesseja vastaamaan asiakkaiden tarpeita. Asiakaskohtaisten kustannusten pieneneminen ja samalla laadun jatkuva parantaminen. Sote-tietopaketit huomioidaan raportoinnissa.

117 HYTE- tavoitteet ja rakenteet TOTEUTUUKO OMAN NÄKÖINEN ELÄMÄ? Vammaiset pystyvät elämään oman näköistä elämää vammasta tai sairaudesta huolimatta ja kykenevät elämään yhdenvertaisesti ei-vammaisiin kansalaisiin verrattuna. Itsemääräämisoikeus, osallisuus ja oikeus itsenäiseen elämään toteutuu ilman tarpeetonta holhousta ja valvontaa, turvallisuutta unohtamatta. Palvelujen määrittämisessä käytetään asiakkaan omia tavoitteita ja tarpeita. Yhden luukun periaate ja sujuvat palveluketjut. Poikkeus- ja ongelmatilanteisiin on luotu toimivat menettelyt. Palvelun tilaaja ja tuottajat toimivat yhdessä vammaisen henkilöiden kanssa palveluvirheiden korjaamiseksi. Palvelun käyttäjää kuunnellaan ja tuetaan. Palveluja kehitetään jatkuvasti saadun palautteen perusteella. Mittarit Sitä saa, mitä mittaa. Mittaamalla saadaan toimijat kiinnittämään huomiota mitattavaan asiaan. Asiakkaan kokema hyöty/tyytyväisyys Oman näköisen elämän toteutuminen (suunnitelmassa yhdessä asetettujen tavoitteiden toteutuminen) Kokemus palveluketjujen sujuvuudesta ja toimivuudesta (prosessin toteutuminen, viiveet)

118 Ehdotetut terveys- ja hyvinvointiindikaattorit (THL) 1) Työllistyminen palkkatyöhön 2) Kotiin vietävien palvelujen peittävyys Vammaisetuudet Aikuisen vammaistuen saajat / asukasta Eläkkeensaajan hoitotuen saajat / asukasta Kelan vammaisuuden perusteella maksamien etuuksien saajia / asukasta Ruokavaliokorvauksen saajia / asukasta (-2015) Vammaisten tulkkauspalveluihin oikeutetut vuotiaat Vammaisten tulkkauspalveluihin oikeutetut / asukasta 16 vuotta täyttäneen Kelan myöntämä vammaistuki (Korotettu ja ylin) saajat Vammaispalvelulain mukaisten kuljetuspalvelujen saajat asukasta kohden (Vaikeavammaisten kuljetuspalvelujen saajia vuoden aikana / asukasta) (myös ikäryhmittäin) Henkilökohtaisen avun saajat asukasta kohden (myös ikäryhmittäin) Vaikeavammaisten palveluasumisen piirissä asiakkaita vuoden aikana / asukasta Asunnon muutostyöt ja asuntoon kuuluvat laitteet ja välineet / asukasta Kehitysvammaisten tuetun asumisen asiakkaat (myös ikäryhmittäin)/ asukasta Kehitysvammaisten ohjatun asumisen asiakkaat (myös ikäryhmittäin)/ asukasta Kehitysvammaisten autetun asumisen asiakkaat (myös ikäryhmittäin)/ asukasta Kehitysvammalaitosten asiakkaat yhteensä / asukasta Nämä ovat nykyisen lainsäädäännön mukaisia. Ei otettavissa käyttöön suoraan v alkaen vammais-lainsäädännön uudistumisen vuoksi.

119 8.2 Jatkovalmistelussa huomioitavaa

120 Uudelleen organisoitavat palvelut Henkilökohtainen apu Kuljetuspalvelu Asunnon muutostyöt Vaativan tason palvelut Vastuutyöntekijyys Perhehoito, tukihenkilö, tukiperhe Omaishoito Myöntämiskriteereiden yhdenmukaistaminen Henkilökohtaisen budjetoinnin yhdenmukaisuuden varmistaminen Ostopalvelut, ladun valvonta Palvelusetelit, kilpailutukset

121 Tavoite jatkovalmistelulle Kilpailukykyiset ja vaikuttavat palvelut asumispalveluissa ja työ- ja päivätoiminnoissa sekä kotiin vietävissä palveluissa. Yhtenäinen toimiva kuljetuspalvelujen järjestämistapa. Palvelut saatavilla lähipalveluina. Yhteiset kriteerit ja toimintatavat palvelutarpeen arvioinnissa sekä mittarit. Yhdenvertaiset koordinoidut palvelut yli kuntarajojen. Vammaisten henkilöiden mahdollisuudet osallisuuteen kasvavat. Valinnanvapauden lisääminen

122 Jatkotyöskentelyssä linjattavat asiat Asiakkaan osallistuminen Valmisteluryhmän, alatyöryhmien jatkaminen, keskustelutilaisuudet Yhdyspintojen ja vastuiden määrittely Maakunnan liikelaitos, kunta, Sote-keskus Lapset, nuoret, perheet, ikääntyneet ym. asiakasryhmät ja niille palveluita tuottava tahot esim. sosiaalityön päätöksenteko Apotti Omaishoidon ja perhehoidon vastuut Ruotsinkieliset palvelut Palvelupaketit Järjestäjän tehtävien määrittely Palvelutarpeen arvio, yhteiset mittarit, RAI Tuotannon ohjaus, valvonta, arviointi Palvelumuotoilu, mitä uutta tarjoamme? Yhdenvertaiset palvelut, asiakasryhmien yhdistyminen (KvL ja Vpl) Valinnanvapauden varmistaminen Teknologian hyödyntäminen, chat palvelut, etähoito Joustavat aukioloajat, saatavuuden lisääminen

123 Jatkotyöskentelyssä huomioitavaa Vammaistyössä on tarpeen tehdä mittavat muutokset palvelurakenteeseen (esim. valtakunnallinen laitoshoidon purku), palvelujen kohdistamisessa ensisijaisesti sosiaalihuoltolain mukaiseen toimintaan, mittareiden käyttöönotossa, kotiin vietävien palveluiden joustavuuden lisäämisessä (esim. kukaan ei joutuisi tehostettuun palveluasumiseen, koska tukea kotiin ei ole saatavilla virka-ajan jälkeen), palvelujen järjestämistavan ja kriteerien yhdenmukaistamisessa. Mittava uudistaminen ja sen varmistaminen, että vanhat rakenteet eivät siirry maakuntaan edellyttää, että valmistelutyöhän rekrytoidaan asiantuntijaosaamista ja johtoa. Alan vahvoja muutoshaluisia substanssiosaajia tarvitaan mukaan ymmärtämään asiakastyön ja lainsäädännön kannalta oleelliset asiat. Valmistelua varten tarvitaan laajaa alueellista näkemystä, koska asiakkaiden tarpeissa on alueellisia eroja.

124 Tulevat muutokset Uusina palveluina 2020 lähtien Henkilökohtainen budjetti osana valinnanvapauslakia Valmennus, lyhytaikainen huolenpito, tuettu päätöksenteko uusia palveluja VALAS lain mukaan Uusi IMO lainsäädäntö "Väliinputoavat" asiakkaat ovat jatkossa vammaispal-veluun oikeutettuja, kun ensisijaiset palvelut eivät ole riittäviä. Uusi VALAS laki ei edellytä diagnoosia vammaisuudesta vaan pohjautuu tarveperusteisuuteen mm. ADHD. Asiakkaiden määrä tulee kasvamaan, mikäli sosiaalihuoltolain mukaisia palveluja ei saada vammaisten henkilöiden saataville.

125 Henkilöstö Henkilöstön asema on huomioitava uudistuksessa. Vammaistyö vaatii vaativaa osaamista ja on tärkeää, että osaaminen ei häviä muutoksessa. Henkilökunta tarvitsee vahvaa koulutusta sosiaalihuoltolakiin, valinnanvapauslakiin sekä uuteen vammaislainsäädäntöön. Vammaisalan henkilöstöä tulee maakuntaan 26 kunnasta ja ainakin yhdestä (mahdollisesti kahdesta) kuntayhtymästä. Henkilöstön palkoissa ja nimikkeissä on suurta vaihtelevuutta kuntien mutta varsinkin kuntayhtymän ja kuntien kesken, mikä ei ole suhteutettuna työn vaativuuteen. Myös esimiesten vastuualueissa on suuria eroja. Asiakaslähtöinen, saatavissa oleva ja tasalaatuinen palvelu koko Uudenmaan alueella sekä tuottavuuden lisääminen tulevat vaatimaan henkilöstön siirtoja eri työpisteille. Toimenkuvat tulevat osittain laajentumaan ja moniammatillinen työote lisääntymään.

126 Henkilöstö Vammaissosiaalityön kehittämiselle tarvitaan vahvat tukirakenteet ja työhön kytkettyä kehittämis- ja tutkimustyötä. Vammaisalalle ei juuri tule opinnoissaan alalle suuntautuneita henkilöitä. Sosiaalityön opinnoissa yliopistossa ja AMK-tutkinnoissa Vammaistyön tulisi olla enemmän esillä. Lisäksi toisen asteen tutkinnoissa (esim. lähihoitaja) ei vammaisala myöskään ole riittävästi edustettuna. Suurin osa ohjaustyöntekijöistä tutustuu alaan vasta käytännössä työpaikalla. Lisäksi on ollut havaittavissa, että alalle tulevilla lähihoitajilla on ollut enemmän hoidollinen ote asiakkaisiin, sen sijaan että tarve on ohjaukselliselle, kuntouttavalle ja voimavarakeskeiselle työotteelle.

127 Henkilöstötavoitteet Työhyvinvoinnin lisääminen hyvän esimiestyön, dialogin ja toimivan työyhteisön tuella. Henkilöstön ja muiden resurssien joustavan sekä tehokkaan käytön lisääminen (ollaan siellä missä asiakkaat tarvitsevat, oikealla osaamisella). Liikkuva ja jalkautuva työ sekä joustavat työajat kohtaavat asiakkaiden tarpeet (saavutettavuus, silloin, kun asiakkaalla on tarve, pois virka-aika ajattelusta). Työntekijästä = valmentajaksi (henkilöstö etsii asiakkaan/ omaisen kanssa yksilöllisiä räätälöityjä ratkaisuja oman näköisen elämän löytämiseksi).

128 Mitä osaamista tulevaisuudessa edellytetään? Kehitys- ja uusiutumisvalmius/-kyky Moniammatillisuus ja ammattikohtainen erityisosaaminen Digitaaliratkaisujen hyödyntäminen Prosessien hallinta ja kehittäminen Laaja-alaisen kuntoutuksen erityisosaaminen RAI-mittarin käyttö ja tulkinta Liikkumis- ja toimintakyvyn arviointi ja edistäminen Autismin kirjo, kommunikaatio osaamisen vahvistaminen päihde-, ja mielenterveysongelmien tunnistaminen ja oikean ammattilaisen mukaan ottaminen Harvinaisten sairauksien hoito ja kuntoutus Vähintään suomen- ja ruotsinkielen taito kaikilla palvelualueilla, muut kielet lisähyöty. Muiden kielten tulkkauspalvelut saatavilla Osaamisen johtaminen Tiedolla johtaminen

129 Nostot On riski, että vammaispalvelujen asiakasmäärä kasvaa ja asiakaskunta muuttuu tulevan lainsäädännön myötä, elleivät sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut tavoita vammaisia henkilöitä paremmin. Palveluntarve kasvaa ja muuttuu esim. kehitysvammaisille suunnatuilla palveluilla ei vastata autismin kirjon palvelun tarpeeseen. Sosiaalihuoltolaki ja vanhuspalvelulaki ovat ensisijaisia kuten muillakin asiakkailla. Vanhuspalvelulain osalta vammaisia henkilöitä palvellaan parhaiten Keski-Uudellamaalla. Perheet tarvitsevat enemmän ennalta ehkäisevää tukea perhepalveluissa, kun perheeseen syntyy vammainen lapsi. Resursseja tulisi tällöin kohdentaa oikein mm. perheneuvola ja kotiapu palveluihin. Vammaisten lasten toimiva päivähoito, integraatio kouluissa ja riittävät jatkoopiskelupaikat tulee turvattava yhteistyössä kunnan kanssa. Aikainen moniammatillisen asiakassuunnitelman teko ja kirjaaminen sekä sen vaikuttava toteutus.

130 Jatkovalmisteluun huomioita Yhtenäiset kriteerit ja palvelujen yhteensovittaminen. Palvelutuotannossa on oltava sellaiset kannustimet, että palvelujen vaikuttavuus on nähtävissä ja asiakkaita kuntoutuu kohti työelämää ja itsenäistä asumista. Palvelujen painopiste on sosiaalihuoltolaissa. Yhteiset kirjaamiskäytännöt kaikkiin maakunnan yksiköihin. Henkilökohtaisen budjetoinnin pilotointiin on kiinnostusta Uudellamaalla. Pieniä kokeiluja on menossa. Erikoissairaanhoidon ja muun terveydenhuollon palvelujen oikea-aikaisen ja tehokkaan palvelun huomioiminen. Toimintakyvyn erityisasiantuntijoiden alueellisten ja keskitettyjen palveluiden saatavuuden varmistaminen. Laadukkaan osaamisen edistäminen. Uudellemaalle tulee mittava rakenteellinen muutos vammaispalvelujen osalta. Valmistelutyöhön palkattava riittävästi alan osaajia, jotta substanssiosaaminen on vahvasti huomioitu uudessa palveluverkossa.

131 Valmisteluryhmän pj. Mikaela Westergård (09) #Uusimaa2019

132 Seuraa valmistelua ja osallistu keskusteluun #Uusimaa2019 #turvallinensiirtymä

Sote Uusimaa Vammaisten palvelut Nykytila

Sote Uusimaa Vammaisten palvelut Nykytila Sote Uusimaa Vammaisten palvelut Nykytila 4.5.2017 Mikaela Westergård Jäsenet Mikaela Westergård, Helsinki (pj) Leila Eklöv, Itäinen-Uusimaa Kerstin Frondén, HUS Katrina Harjuhahto-Madetoja, Eteva Raija

Lisätiedot

Vammaisten palvelut-ryhmän Loppuraportti FINAL

Vammaisten palvelut-ryhmän Loppuraportti FINAL Vammaisten palvelut-ryhmän Loppuraportti FINAL 20.12.2017 Esivalmistelun eteneminen Työryhmä kokoontui yhteensä 21 kertaa välillä 9.3.- 20.12.2017. Seminaari eri toimijoille sekä kuten kuntien ja vammaisneuvostojen

Lisätiedot

Sote Uusimaa Vammaisten palvelut Henkilökohtaisen avun alatyöryhmä

Sote Uusimaa Vammaisten palvelut Henkilökohtaisen avun alatyöryhmä Sote Uusimaa Vammaisten palvelut Henkilökohtaisen avun alatyöryhmä 21.11.2017 Työryhmä Espoo Pj. Anu Autio, anu.autio@espoo.fi Helsinki, Jarmo Salminen, jarmo.salminen@hel.fi ; varajäsen, Minna Eronen,

Lisätiedot

Vammaisten palvelut uudessa maakunnassa -keskustelutilaisuus klo 18 20

Vammaisten palvelut uudessa maakunnassa -keskustelutilaisuus klo 18 20 Vammaisten palvelut uudessa maakunnassa -keskustelutilaisuus 12.10.2017 klo 18 20 Ohjelma 18.00 Uusimaa 2019 -hanke: tavoitteet ja tilannekatsaus vammaisten palvelujen osalta Toimitusjohtaja Katrina Harjuhahto-Madetoja,

Lisätiedot

Vammaisten palvelut-ryhmän Loppuraportti FINAL

Vammaisten palvelut-ryhmän Loppuraportti FINAL Vammaisten palvelut-ryhmän Loppuraportti FINAL 20.12.2017 1.3 Vammaisten palvelut valmisteluryhmä Espoo Nina Hiltunen Varalla: Anu Autio Eteva kuntayhtymä Katrina Harjuhahto-Madetoja Elli Tuomiharju Helsinki

Lisätiedot

Sote Uusimaa Vammaisten palvelut - ryhmän väliraportti FINAL

Sote Uusimaa Vammaisten palvelut - ryhmän väliraportti FINAL Sote Uusimaa Vammaisten palvelut - ryhmän väliraportti FINAL 30.4.2017 Sisältö 1. Johdanto 2. Toimeksianto 3. Vammaisten palvelut valmisteluryhmä 4. Esivalmistelun eteneminen 5. Väestö ja vammaisten palvelut

Lisätiedot

Ostopalvelut, laadunhallinta ja valvonta -alatyöryhmän raportti Sote Uusimaa Vammaisten palvelut

Ostopalvelut, laadunhallinta ja valvonta -alatyöryhmän raportti Sote Uusimaa Vammaisten palvelut Ostopalvelut, laadunhallinta ja valvonta -alatyöryhmän raportti Sote Uusimaa Vammaisten palvelut 28.12.2017 Sisältö 1. Toimeksianto 2. Ostopalvelut, laadunhallinta ja valvonta -alatyöryhmä 3. Työskentelyn

Lisätiedot

Vammaispalvelut soteuudistuksessa #Uusimaa2019 #turvallinensiirtymä #rohkeauudistuminen. Osallisuusjohtaja Pirjo Marjamäki 7.12.

Vammaispalvelut soteuudistuksessa #Uusimaa2019 #turvallinensiirtymä #rohkeauudistuminen. Osallisuusjohtaja Pirjo Marjamäki 7.12. Vammaispalvelut soteuudistuksessa #Uusimaa2019 #turvallinensiirtymä #rohkeauudistuminen Osallisuusjohtaja Pirjo Marjamäki 7.12.2017 Uudenmaan maakunta #Uusimaa2019 #Nyland2019 Etunimi Sukunimi Muutosvisio2020

Lisätiedot

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki 15.3. 2018 Jaana Huhta, STM Esityksen sisältö Uudistuksen lähtökohdat Keskeinen sisältö Asumisen tuen

Lisätiedot

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p

SOTE-palvelut, tilannekatsaus Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p SOTE-palvelut, tilannekatsaus 11.10.2018 Johanna Patanen Projektipäällikkö, sote-koordinaattori p. 040 685 4035 Johanna.patanen@popmaakunta.fi www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta

Lisätiedot

SOTE-VALMISTELU UUDELLAMAALLA JA KESKI- UUDENMAAN SOTE PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ

SOTE-VALMISTELU UUDELLAMAALLA JA KESKI- UUDENMAAN SOTE PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ SOTE-VALMISTELU UUDELLAMAALLA JA KESKI- UUDENMAAN SOTE 17.4.2018 PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ MAAKUNNAN VALMISTELU 2030 VISIO 2020-2030 KÄRKITAVOITTEET Euroopan paras alue

Lisätiedot

Kokemuksia henkilökohtaisen budjetoinnin kehittämisestä. Petteri Kukkaniemi

Kokemuksia henkilökohtaisen budjetoinnin kehittämisestä. Petteri Kukkaniemi Kokemuksia henkilökohtaisen budjetoinnin kehittämisestä Petteri Kukkaniemi Omaisjärjestötaustainen valtakunnallinen palveluiden kehittäjä ja tuottaja. Tavoitteemme on löytää yksilöllisiä ratkaisuja ja

Lisätiedot

Yksityiset palvelut Siun sotessa - Valinnanvapaus sosiaalipalveluissa ja henkilökohtainen budjetointi (lakiluonnos)

Yksityiset palvelut Siun sotessa - Valinnanvapaus sosiaalipalveluissa ja henkilökohtainen budjetointi (lakiluonnos) Yksityiset palvelut Siun sotessa - Valinnanvapaus sosiaalipalveluissa ja henkilökohtainen budjetointi (lakiluonnos) Toimialuejohtaja Leena Korhonen 26.1.2017 leena.korhonen(at)siunsote.fi Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Sotemaku johtoryhmä VTM Anneli Saarinen, I&O muutosagentti, Etelä-Pohjanmaa

Sotemaku johtoryhmä VTM Anneli Saarinen, I&O muutosagentti, Etelä-Pohjanmaa Sotemaku johtoryhmä 24..2017 VTM Anneli Saarinen, I&O muutosagentti, Etelä-Pohjanmaa www.ep2019.fi http://stm.fi/hankkeet/koti-ja-omaishoito 75-v täyttäneiden osuus v. 2015 ja v. 2030 Yhteiskunnan on mukauduttava

Lisätiedot

Vammaisten palvelut. Uudet palvelukokonaisuudet 8.4.2016

Vammaisten palvelut. Uudet palvelukokonaisuudet 8.4.2016 Vammaisten palvelut Uudet palvelukokonaisuudet 8.4.2016 Vammaisten palveluiden ydinprosessit: 1) Asumisen tukeminen 2) Liikkumisen ja osallisuuden tukeminen 3) Kuntoutus Ennaltaehkäisy HTE on kaikkea sote-palvelujen

Lisätiedot

Mitä tarkoittaa, kun vammaispalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäviksi? Vammaisilta, Seinäjoki. Muutosjohtaja Harri Jokiranta 5.3.

Mitä tarkoittaa, kun vammaispalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäviksi? Vammaisilta, Seinäjoki. Muutosjohtaja Harri Jokiranta 5.3. Mitä tarkoittaa, kun vammaispalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäviksi? Vammaisilta, Seinäjoki Muutosjohtaja Harri Jokiranta 5.3.2018 Kokonaisreformi SOTE kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja,

Lisätiedot

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon valmistelu Itä-Uudenmaan valmistelutyö tehdään osana koko Uudenmaan sote-alueen ja valtakunnallisen

Lisätiedot

Ikäihmisten keskitetty asiakasohjausyksikkö

Ikäihmisten keskitetty asiakasohjausyksikkö Ikäihmisten keskitetty asiakasohjausyksikkö Työryhmä: Anneli Saarinen, pj. Sirkka Eväsoja, Lapua, Mirva Ämmälä, Seinäjoki, Helena Kahra-Smedlund, Isokyrö, Tarja palomäki, Jik, Eila Runsala, llky, Marita

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki Marja Tuomi. Lähellä ja tukena

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki Marja Tuomi. Lähellä ja tukena Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki 4.4.2017 Marja Tuomi Kuka kuulee palvelujen käyttäjää? Keskeinen kysymys sotessa ja hyvinvointivaltion kehittämisessä Palvelujen

Lisätiedot

ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut

ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut Sosiaaliohjaaja Porin perusturva Vammaispalvelut LAINSÄÄDÄNTÖ Perustuslaki : 6 yhdenvertaisuus, 19 oikeus sosiaaliturvaan Sosiaalihuoltolaki: 1 yksityisen henkilön,

Lisätiedot

24 h asuminen ja lyhytaikaishoito

24 h asuminen ja lyhytaikaishoito 24 h asuminen ja lyhytaikaishoito Mikaela Westergård, Helsinki Kristiina Räihä, Helsinki Katriina Harjuhahto-Madetoja, Eteva Elli Tuomiharju, Eteva Minna Lahnalampi-Lahtinen, Vantaa Rauni Smedberg, Espoo

Lisätiedot

UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI

UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI Sanna Ahola Erityisasiantuntija Iäkkäät, vammaiset ja toimintakyky -yksikkö 5.11.2018 Uudistuva vammaispalvelulaki / Sanna Ahola 1 VAMMAISPALVELUJA KOSKEVAN LAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN

Lisätiedot

SATAOSAA - MUUTOKSESSA MUKANA! Vammaistyön päällikkö, Rauma Vesa Kiiski

SATAOSAA - MUUTOKSESSA MUKANA! Vammaistyön päällikkö, Rauma Vesa Kiiski SATAOSAA - MUUTOKSESSA MUKANA! Vammaistyön päällikkö, Rauma Vesa Kiiski VAMMAISPALVELULAKI 8 b Päivätoiminta 8 c Henkilökohtainen apu KEHITYSVAMMALAKI 2 : kohta 3) tarpeellinen ohjaus sekä 4) työtoiminnan

Lisätiedot

VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN-

VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN- VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN- Vammaispalvelujen neuvottelupäivät, Scandic Park, Helsinki 18.2.2016 Jaana Huhta, STM Ajankohtaista Kuntien kustannusten karsiminen tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä:

Lisätiedot

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjätoiminto Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjän perusta Maakunta vastaa asukkaan laissa

Lisätiedot

Lapin sairaanhoitopiirin asiakasprosessiryhmien työskentelyn tilanne Lapin tuotantoalueen ohjausryhmän linjausten mukaisesti

Lapin sairaanhoitopiirin asiakasprosessiryhmien työskentelyn tilanne Lapin tuotantoalueen ohjausryhmän linjausten mukaisesti Lapin sairaanhoitopiirin asiakasprosessiryhmien työskentelyn tilanne 25.04.2016 Lapin tuotantoalueen ohjausryhmän 20.1.2015 linjausten mukaisesti TYÖRYHMÄTYÖSKENTELYN TAVOITEET Tavoitteena on nykyisen

Lisätiedot

Palveluratkaisu-toimintamalli

Palveluratkaisu-toimintamalli Palveluratkaisu-toimintamalli Carina Lusikka, johtava sosiaalityöntekijä Marketta Salminen, kehittämispäällikkö Johtamisen opintopiiri 22.11.2017 VamO-hanke 1 Eteva 2016 pähkinänkuoressa Suurin vammaisalan

Lisätiedot

Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä

Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä Vapaus valita miten asun - Kohti kehitysvammaisten yhdenvertaista kansalaisuutta -seminaari FDUV Helsinki, Kuntatalo 14.2.2013 Jaana Huhta, STM Vammaispolitiikan

Lisätiedot

Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä

Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä Ajankohtaista vammaispolitiikassa ja lainsäädännössä Vapaus valita miten asun - Kohti kehitysvammaisten yhdenvertaista kansalaisuutta -seminaari FDUV Helsinki, Kuntatalo 14.2.2013 Jaana Huhta, STM Vammaispolitiikan

Lisätiedot

Oma Häme etenee maakunnan sotevalmistelun

Oma Häme etenee maakunnan sotevalmistelun Oma Häme etenee maakunnan sotevalmistelun askelmerkit Kanta-Hämeen vetovoima- ja kuntapäivä Jukka Lindberg Projektipäällikkö Hämeen liitto Hämeen parasta kehittämistä! 2015 Kanta-Hämeen sote-valmistelun

Lisätiedot

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus,

Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus, Uudenmaan sote- ja maakuntauudistusvalinnanvapaus, HB #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Uudenmaan maakunta #Uusimaa2019 Etunimi Sukunimi Tarve muutokselle - Ikääntyminen Mahdollisuus muutokseen

Lisätiedot

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Satu Karppanen TAVOITTEET Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut. Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018

Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut. Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018 Kohti uutta tapaa järjestää ja tuottaa sotepalvelut Erikoissuunnittelija Pasi Oksanen Maailman terveyspäivä 2018 Tuomas Pöysti 09/2016 Miksi sote-uudistus mitä tavoitellaan? Miten uudistus toteutetaan?

Lisätiedot

Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille

Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt Helsingin sosiaalivirasto Vammaisten sosiaalityö 26.1.2010 www.hel.fi Sosiaalityö ja palveluohjaus Sosiaaliturvaa

Lisätiedot

Työryhmän työskentely 2017

Työryhmän työskentely 2017 Tapaaminen18.1.2018 Uudenmaan ikääntyneiden palvelujen järjestäminen ratkaisee sote uudistuksen onnistumisen? (30% soster kustannuksista syntyy paljon sosiaali- ja terveyspalveluja käyttävien ikääntyneiden

Lisätiedot

Vammaispalvelut maakuntarakenteessa

Vammaispalvelut maakuntarakenteessa Vammaispalvelut maakuntarakenteessa Pirkko Valtanen Tulosaluejohtaja, vammaispalvelut PHHYKY 2017 12 kunnan omistama kuntayhtymä 212 550 asukasta 7 500 työntekijää 703 M liikevaihtoa 5 toimialaa 2 liikelaitosta

Lisätiedot

SOTE- PALVELUT JA RAKENTEET LOPPURAPORTIN YHTEENVETO

SOTE- PALVELUT JA RAKENTEET LOPPURAPORTIN YHTEENVETO SOTE- PALVELUT JA RAKENTEET LOPPURAPORTIN YHTEENVETO 31.3.2017 Keijo Siiskonen etunimi.sukunimi@ekarjala.fi www.ekarjala.fi 1 SOTE- PALVELUT JA RAKENTEET TYÖRYHMÄN TOIMEKSIANTO / Kuvaus ja hahmotelma siitä,

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen

Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen Hankepäällikkö Marja Heikkilä Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Eläköön elämä ja työ V Laajavuori

Lisätiedot

Vammaispalvelulain uudistuksen tilanne. Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki, Jaana Huhta, STM

Vammaispalvelulain uudistuksen tilanne. Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki, Jaana Huhta, STM Vammaispalvelulain uudistuksen tilanne Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki, 8.2. 2018 Jaana Huhta, STM Esityksen sisältö Uudistuksen tausta ja lähtökohdat Keskeinen sisältö Jatkovalmistelun kärjet

Lisätiedot

Perhe- ja sosiaalipalvelut

Perhe- ja sosiaalipalvelut Esiselvitys Perhe- ja sosiaalipalvelut Perhe- ja sosiaalipalveluiden johtoryhmän jäsenet ovat perhe- ja sosiaalipalveluiden asiantuntijoita, jotka edustavat Etelä-Pohjanmaan eri alueita, järjestöjä ja

Lisätiedot

Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa. Vahvuudet ja kehittämiskohteet

Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa. Vahvuudet ja kehittämiskohteet Pohjois-Savossa I&O kärkihankkeessa kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja kaikenikäisten omaishoitoa Vahvuudet ja kehittämiskohteet Päivi Tikkanen I&O muutosagentti, TtT FAKTOJA POHJOIS- SAVOSTA: 75v täyttäneiden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut osatyökykyisiä tukemassa. Eveliina Pöyhönen

Sosiaali- ja terveyspalvelut osatyökykyisiä tukemassa. Eveliina Pöyhönen Sosiaali- ja terveyspalvelut osatyökykyisiä tukemassa Eveliina Pöyhönen Osatyökykyisyys on yksilöllistä Osatyökykyisellä on käytössään osa työkyvystään. Osatyökykyisyyttä on monenlaista, se voi olla myös

Lisätiedot

Vammaispalvelulaki uudistuu

Vammaispalvelulaki uudistuu 1 Uusi vammaispalvelulaki Selkokielinen teksti, 27.9.2018 Vammaispalvelulaki uudistuu Vammaispalvelulaki muuttuu. Vanha vammaispalvelulaki ja kehitysvammalaki yhdistetään yhdeksi laiksi, joka koskee kaikkia

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko Sote ja maakuntauudistus Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko 12.5.2017 1 Uusi soterakenne 1.1.2019 2 Lähde:www.alueuudistus.fi Maakuntien tehtävät ja uusi soterakenne 1.1.2019 Valtakunnallinen lupa

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Järjestämisen valmistelun esittely Päjät-Hämeessä Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän kokous ma 7.1.

Kommenttipuheenvuoro Järjestämisen valmistelun esittely Päjät-Hämeessä Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän kokous ma 7.1. Kommenttipuheenvuoro Järjestämisen valmistelun esittely Päjät-Hämeessä Maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän kokous ma 7.1.2019 Jarmo Paukku, Hämeen ELY-keskus Asiakaslähtöinen palveluintegraatio

Lisätiedot

OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLLON TULEVAISUUDEN RAKENNE OSANA KUNNAN HYVINVOINTITYÖTÄ

OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLLON TULEVAISUUDEN RAKENNE OSANA KUNNAN HYVINVOINTITYÖTÄ OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLLON TULEVAISUUDEN RAKENNE OSANA KUNNAN HYVINVOINTITYÖTÄ 22.11.2017 Käytetyt aineistot Vaativa erityinen tuki Kuuma-kuntien perusopetuksessa 2016/ Mika Saatsi 31.1.2017 -selvitys

Lisätiedot

RIKOSTAUSTAISTEN ASUNNOTTOMUUS -SEMINAARI KESKI-UUDENMAAN SOTE AIKUISSOSIAALITYÖN ESIMIES LARISSA FRANZ-KOIVISTO

RIKOSTAUSTAISTEN ASUNNOTTOMUUS -SEMINAARI KESKI-UUDENMAAN SOTE AIKUISSOSIAALITYÖN ESIMIES LARISSA FRANZ-KOIVISTO RIKOSTAUSTAISTEN ASUNNOTTOMUUS -SEMINAARI 12.9. KESKI-UUDENMAAN SOTE AIKUISSOSIAALITYÖN ESIMIES LARISSA FRANZ-KOIVISTO KESKI-UUDENMAAN SOTE (KEUSOTE) Vapaaehtoinen kuntayhtymä 2017 Kuntayhtymässä ovat

Lisätiedot

Asumisen ohjelma Vammaisten kuntalaisten asumisen muotojen ja palveluiden edistäminen Espoossa

Asumisen ohjelma Vammaisten kuntalaisten asumisen muotojen ja palveluiden edistäminen Espoossa Asumisen ohjelma Vammaisten kuntalaisten asumisen muotojen ja palveluiden edistäminen Espoossa 2016 2025 Asuminen ja palvelut seminaari 15.3.2018 Anu Autio, palvelupäällikkö, Espoon vammaispalvelut Mikä

Lisätiedot

Kehitysvammaisten ihmisten asuminen ja yhdenvertaisuus

Kehitysvammaisten ihmisten asuminen ja yhdenvertaisuus Kehitysvammaisten ihmisten asuminen ja yhdenvertaisuus THL 15.3.2018 Raija Hynynen Rakennetun ympäristön osasto Raija.Hynynen@ymparisto.fi 2 Kehitysvammaisten ihmisten asuminen vs. tavallinen vuokra-asuminen

Lisätiedot

Mitä sote-uudistukselle kuuluu nyt eli Sote-ajankohtaista. Johtava asiantuntija Anu Muuri, VTT Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Mitä sote-uudistukselle kuuluu nyt eli Sote-ajankohtaista. Johtava asiantuntija Anu Muuri, VTT Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Mitä sote-uudistukselle kuuluu nyt eli Sote-ajankohtaista Johtava asiantuntija Anu Muuri, VTT Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Mistä Sotessa olikaan kyse? 17.1.20173.1 1.20161 Vammaispa lveluiden neuvottelu

Lisätiedot

KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT

KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTIHOIDON TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT KOTIIN VIETÄVÄT PALVELUT HYVINVOINTIALA 21.3.2019 SATU KARPPANEN NEUVOTTELEVA VIRKAMIES SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ RATKAISUJA HAASTEISIIN HAETTIIN SEURAAVILLA TEEMOILLA.

Lisätiedot

SOTE VALMISTELU TOUKOKUU Potilaan oikeusturvakeinot ja niihin vastaaminen

SOTE VALMISTELU TOUKOKUU Potilaan oikeusturvakeinot ja niihin vastaaminen SOTE VALMISTELU TOUKOKUU 2017 Potilaan oikeusturvakeinot ja niihin vastaaminen 12.5.2017 Kymenlaakson Sote-uudistuksen esivalmisteluvaiheen organisointi SOTE projektijohtaja Annikki Niiranen SOTE projektiryhmä

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ TÄMÄN VUOKSI SISOTE 1. Palapeli nimeltä Lapsen elämä: - Lapsi päivähoidossa klo 7-17, missä ja miten klo 17-07? Ja lomat, viikonloput? - Lapsi

Lisätiedot

I&O hallituksen kärkihanke

I&O hallituksen kärkihanke I&O hallituksen kärkihanke Vate 31.10.2017 www.ep2019.fi http://stm.fi/hankkeet/koti-ja-omaishoito 75-v täyttäneiden osuus v. 2015 ja v. 2030 Yhteiskunnan on mukauduttava laajasti iäkkään väestön tarpeisiin

Lisätiedot

Uuden soten kulmakivet

Uuden soten kulmakivet Mikä ihmeen SOTE? Uuden soten kulmakivet 1. Palvelut järjestää tulevaisuudessa 18 maakuntaa 2. Palvelut tarpeen mukaan 3. Valinnanvapaus 4. Kustannusten kasvun hillintä 5. Digitalisaatio VIDEO: Mikä SOTE?

Lisätiedot

MIELENTERVEYSPALVELUT JA OIKEUDET

MIELENTERVEYSPALVELUT JA OIKEUDET MIELENTERVEYSPALVELUT JA OIKEUDET Merja Karinen lakimies 02112017 OIKEUS SOSIAALITURVAAN JA TERVEYSPALVELUIHIN Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus

Lisätiedot

Invalidiliitto ry Järjestöpäivät Kuntavaalit Sote-uudistus

Invalidiliitto ry Järjestöpäivät Kuntavaalit Sote-uudistus Invalidiliitto ry Järjestöpäivät 4.2.2017 Kuntavaalit Sote-uudistus Laura Andersson, yhteiskuntasuhdejohtaja Elina Akaan-Penttilä, lakimies Keijo Kaskiaho, liittohallituksen 2. vpj, sote-johtoryhmän pj

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki, Scandic Park, 29.-30.1.2015 Kirsi Varhila, STM

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus Uusimaa hankkeen vammaisten palvelut -valmisteluryhmän keskustelutilaisuus

Tilaisuuden avaus Uusimaa hankkeen vammaisten palvelut -valmisteluryhmän keskustelutilaisuus Tilaisuuden avaus Uusimaa 2019 -hankkeen vammaisten palvelut -valmisteluryhmän keskustelutilaisuus 12.10.2017 Katrina (Kati) Harjuhahto-Madetoja Toimitusjohtaja, Eteva Ohjelma 12.10.2017 Lyhyet alustukset

Lisätiedot

Lapuan kaupungin lausunto Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintojen kehittämisestä vuodelle 2019

Lapuan kaupungin lausunto Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintojen kehittämisestä vuodelle 2019 1 Lapuan kaupunki Lausunto Kaupunginhallitus 3.9.2018 Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Eskoontie 47 60280 Seinäjoki kirjaamo@eskoo.fi Viite: Perussopimuksen 13 :n mukaiset esitykset Lapuan kaupungin

Lisätiedot

Juha Jolkkonen Erikoislääkäri, EMBA Toimialajohtaja, Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta 27.4.

Juha Jolkkonen Erikoislääkäri, EMBA Toimialajohtaja, Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta 27.4. Asiantuntijakuuleminen hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Juha Jolkkonen Erikoislääkäri, EMBA

Lisätiedot

KUNTAYHTYMÄN KATSAUS HALLITUS PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ

KUNTAYHTYMÄN KATSAUS HALLITUS PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ KUNTAYHTYMÄN KATSAUS HALLITUS 3.7.2018 PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ . PÄÄTÖKSENTEKOON TULOSSA KU-SOTESSA Päätöksenteko AIKATAULUN RUNKO JA PÄÄTÖKSENTEKOA SYKSY 2018-LUONNOS

Lisätiedot

Millaista valmennusta ja tukea uudessa laissa tarvitaan? Anu Autio, asiantuntija, Espoon vammaispalvelut

Millaista valmennusta ja tukea uudessa laissa tarvitaan? Anu Autio, asiantuntija, Espoon vammaispalvelut Millaista valmennusta ja tukea uudessa laissa tarvitaan? Anu Autio, asiantuntija, Espoon vammaispalvelut Lausuntopalaute Valmennuksen ja tuen suhdetta sosiaalihuoltolain mukaiseen sosiaaliohjaukseen ja

Lisätiedot

Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen

Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Uusi Päijät-Häme / maakuntavalmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Turvallisuusverkosto 19.4.2018 Susanna Leimio Sosiaalialan osaamiskeskus Verso Taustaa Hyvinvoinnin ja terveyden edistämis (hyte)

Lisätiedot

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Hyvinvoinnin integroitu toimintamalli Kuopio Anna-Mari Juutinen Kuntakokeilukoordinaattori 9.12.2015 Kuopion kaupunki Perusturva

Lisätiedot

Sote-maku-info. #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, Uudenmaan liitto Uudenmaan maakunta

Sote-maku-info. #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, Uudenmaan liitto Uudenmaan maakunta Sote-maku-info #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, Uudenmaan liitto Uudenmaan maakunta Uudenmaan maakunta #Uusimaa2019 Etunimi Sukunimi 60 80 % julkisista

Lisätiedot

Ajankohtaista vammaispalveluissa henkilökohtainen apu ja vammainen lapsi

Ajankohtaista vammaispalveluissa henkilökohtainen apu ja vammainen lapsi Sosiaalipalvelut -tulosalue 1 Ajankohtaista vammaispalveluissa henkilökohtainen apu ja vammainen lapsi Päivi Nurmi-Koikkalainen 21.10.2008 Rovaniemi Oikeudenmukaisuus = normit + käytäntö H.T. Klami 1990

Lisätiedot

Ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin prosessi

Ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin prosessi Ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin prosessi 1.4.2019 Jaako Taina, Roslakka Titta, Inna Miia, Mälkiä Pia EKSOTE 1 15.4.2019 Sisältö: - hallinnollinen sijainti Eksoten organisaatiossa - ohjaavaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

Sote-uudistus Etelä- Pohjanmaalla. Päivi Saukko

Sote-uudistus Etelä- Pohjanmaalla. Päivi Saukko Sote-uudistus Etelä- Pohjanmaalla Päivi Saukko 04.10.2017 Etelä- Pohjanmaa Evijärvi KESKI-POHJANMAA Kauhava Lappajärvi Vimpeli POHJANMAA Isokyrö Alajärvi Lapua Soini Kuortane Ilmajoki Seinäjoki KESKI-SUOMI

Lisätiedot

Käyttäjäkokemus voimavaraksi

Käyttäjäkokemus voimavaraksi Käyttäjäkokemus voimavaraksi Rotia palveluihin, kutia kumppanuuteen Käyttäjäkokemuksen asiantuntemusta vammaispalveluiden hankintaan Invalidiliiton aluepäivät, 8 aluetta syksyllä 2013 Tiina Lappalainen,

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Toiveiden tynnyristä: SOTE-uudistus ja kuntoutuksen kokonaisuus

Toiveiden tynnyristä: SOTE-uudistus ja kuntoutuksen kokonaisuus Toiveiden tynnyristä: SOTE-uudistus ja kuntoutuksen kokonaisuus Mats Brommels Medical Management Centre 09.06.2017 Agenda Todellisuus Tulevaisuus Tarkoituksenmukaisuus Markkinat Rajat ylittävä hoito kansallisen

Lisätiedot

Kanta-Hämeen sote 2016

Kanta-Hämeen sote 2016 Kanta-Hämeen sote 2016 Markku Puro 8.12.2015 Hämeen parasta kehittämistä! I. Hahmotelma 2016-2018 II. Vuosi 2016 tarkennettuna 1. Tavoitetilan määrittely 2. Osallisuuden varmistaminen 3. Prosessien ja

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus laajenee alkaen

Asiakkaan valinnanvapaus laajenee alkaen Asiakkaan valinnanvapaus laajenee 1.1.2019 alkaen Uudet maakunnat alkavat vastata sosiaali ja terveyspalvelujen järjestämisestä alueensa asukkaille 1.1.2019. Asiakas voi valita palvelun julkisen, yksityisen

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden tukeminen. Työryhmien seminaari Frami

Lasten, nuorten ja perheiden tukeminen. Työryhmien seminaari Frami Lasten, nuorten ja perheiden tukeminen Työryhmien seminaari 29.4.2016 Frami Lasten, nuorten ja perheiden tukeminen Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma lopullinen hankeohjelma julkaistu 14.4. 2016 Maakuntakohtaiset

Lisätiedot

Miten hoitoketjut saadaan sujuvaksi uusissa sosiaalija terveydenhuollon rakenteissa?

Miten hoitoketjut saadaan sujuvaksi uusissa sosiaalija terveydenhuollon rakenteissa? Miten hoitoketjut saadaan sujuvaksi uusissa sosiaalija terveydenhuollon rakenteissa? Taina Mäntyranta, pääsihteeri STM ohjausosasto/terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto 1 Etunimi Sukunimi Ketjut ja

Lisätiedot

KUNTAYHTYMÄN KATSAUS YHTYMÄHALLITUS PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ

KUNTAYHTYMÄN KATSAUS YHTYMÄHALLITUS PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ KUNTAYHTYMÄN KATSAUS YHTYMÄHALLITUS 21.11.2018 PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ . REKRYTOINNIT REKRYTOINTIEN ETENEMINEN Yhtymäjohto / Strateginen kehittäminen ja tuki Talous- ja

Lisätiedot

Helena Vorma lääkintöneuvos

Helena Vorma lääkintöneuvos 12.6.2018 Lotta Hämeen-Anttila hallitusneuvos Helena Vorma lääkintöneuvos MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPALVELULAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISUUDISTUS LAINSÄÄDÄNNÖN RAKENNE Tuetaan sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota

Lisätiedot

Vammaispalveluja koskeva lakiuudistus

Vammaispalveluja koskeva lakiuudistus Vammaispalveluja koskeva lakiuudistus Sanna Ahola, erityisasiantuntija, OTK 8.12.2017 Vammaispalveluja koskeva lakiuudistus / Sanna Ahola 1 Sosiaalihuollon palvelujärjestelmän tavoitteet Sosiaalihuollon

Lisätiedot

#Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, Uudenmaan liitto Uudenmaan maakunta

#Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, Uudenmaan liitto Uudenmaan maakunta Sosiaali- ja terveydenhuollon atk-päivät 2018 Yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon sekä yksityisen ja julkisen terveydenhuollon välillä #Uusimaa2019 Timo Aronkytö, muutosjohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelujen

Lisätiedot

Uudistuva vammaislainsäädäntö

Uudistuva vammaislainsäädäntö Uudistuva vammaislainsäädäntö Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki 20.1.2017 Jaana Huhta, STM 1 23.1.2017 Vammaislainsäädännön uudistaminen Pitkäaikainen hanke yhteensovittaa vammaispalvelulaki

Lisätiedot

StV Uudistuksen toimeenpano ja voimantulon aikataulutus sekä pilotit

StV Uudistuksen toimeenpano ja voimantulon aikataulutus sekä pilotit StV 20.4.2018 Uudistuksen toimeenpano ja voimantulon aikataulutus sekä pilotit 14.5.2018 Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Toimeenpanokelpoisuus Uudenmaan maakuntavalmistelun keskeinen tavoite on mahdollistaa

Lisätiedot

Ajankohtaista vammaislainsäädännössä

Ajankohtaista vammaislainsäädännössä Ajankohtaista vammaislainsäädännössä Kuinka lakia luetaan, Omaishoitajat ja läheiset -liitto ry, 6.10.2015 Helsinki. Elina Akaan-Penttilä, lakimies, Invalidiliitto. 1 Vammaisia henkilöitä koskevan sosiaalihuollon

Lisätiedot

Sote-järjestämislaki ja integraatio. Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki Pekka Järvinen, STM

Sote-järjestämislaki ja integraatio. Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki Pekka Järvinen, STM Sote-järjestämislaki ja integraatio Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki 11.9.2014 Pekka Järvinen, STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Turvataan

Lisätiedot

Valmistaudu maakuntauudistukseen: digitaalinen toimintaprosessi ja valinnanvapausmalli

Valmistaudu maakuntauudistukseen: digitaalinen toimintaprosessi ja valinnanvapausmalli Valmistaudu maakuntauudistukseen: digitaalinen toimintaprosessi ja valinnanvapausmalli Kuntamarkkinat 13.9.2017 Copyright Kuntien Tiera Oy 0 Mistä on kyse? Kuntatoimijoiden omistama järjestelmä Sisältää

Lisätiedot

Siun sote tehdään NYT. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Siun sote tehdään NYT. Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sote tehdään NYT Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Sote-uudistus Pohjois-Karjalassa Siun sote yhdistää Pohjois-Karjalan kaikkien 14 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut sekä

Lisätiedot

Tiedostosta ei löytynyt kuvaosaa, jonka suhdetunnus on rid3. KESKI-SUOMEN SOTE 2020 HANKE PÄÄTTYY - JATKUU

Tiedostosta ei löytynyt kuvaosaa, jonka suhdetunnus on rid3. KESKI-SUOMEN SOTE 2020 HANKE PÄÄTTYY - JATKUU Tiedostosta ei löytynyt kuvaosaa, jonka suhdetunnus on rid3. KESKI-SUOMEN SOTE 2020 HANKE PÄÄTTYY - JATKUU KESKI-SUOMEN SOTE 2020-HANKKEEN TAVOITTEET Kokonaistavoite: Keski-Suomen SOTE 2020 -hankkeen tavoite

Lisätiedot

OSATYÖKYKYISTEN TYÖLLISTYMISEN TUEN MUISTILISTA

OSATYÖKYKYISTEN TYÖLLISTYMISEN TUEN MUISTILISTA OSATYÖKYKYISTEN TYÖLLISTYMISEN TUEN MUISTILISTA 1. Osatyökykyisten tukemiseen on alueella yhteinen tahtotila 2. Monialaiselle yhteistyöverkostolle on rakenne ja toimintatapa 3. Palvelutarpeen tunnistamisen

Lisätiedot

Kanta-Hämeen sote 2016

Kanta-Hämeen sote 2016 Kanta-Hämeen sote 2016 Markku Puro 8.12.2015 Hämeen parasta kehittämistä! I. 2015 saavutukset II. Hahmotelma 2016-2018 III. Vuosi 2016 tarkennettuna 1. Tavoitetilan määrittely 2. Osallisuuden varmistaminen

Lisätiedot

Katsaus Kehas-työryhmän raporttiin. Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Helsinki 6.4.

Katsaus Kehas-työryhmän raporttiin. Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Helsinki 6.4. Katsaus Kehas-työryhmän raporttiin Jutta Keski-Korhonen Vaikuttamistoiminnan päällikkö Kehitysvammaisten Tukiliitto Helsinki 6.4.2017 VN:n periaatepäätös ohjelmasta kehitysvammaisten asumisen ja siihen

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON UUDISTUS

SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON UUDISTUS SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON UUDISTUS Nykytila Uudistus Ylilääkäri Tiina Hetemaa, LT Yleislääketieteen ja terveydenhuollon erikoislääkäri JOKA TOINEN SUOMALAINEN KERTOO HAKEUTUVANSA ENSISIJAISESTI TERVEYSKESKUKSEEN

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus

Toimintakyky ja arjen sujuvuus Toimintakyky ja arjen sujuvuus palvelukokonaisuuden valmistelun ja muutoksen perusteita Sirkka Karhula Selvityshenkilö Valtuustoseminaari 21.2.2011 Valmistelun ohjaus Valtuusto Kaupunginhallitus Organisaatiotoimikunta

Lisätiedot

Pohjanmaan palveluohjaus kuntoon agenttityön tulokset Pohjanmaan maakunta I&O muutosagentti Pia Vähäkangas

Pohjanmaan palveluohjaus kuntoon agenttityön tulokset Pohjanmaan maakunta I&O muutosagentti Pia Vähäkangas Pohjanmaan palveluohjaus kuntoon agenttityön tulokset 23.10.2018 Pohjanmaan maakunta I&O muutosagentti Pia Vähäkangas 1.11.2016-31.12.2018 POHJANMAAN PALVELUOHJAUS KUNTOON - perustiedot Hanke kuuluu kansalliseen

Lisätiedot

SIUN VALINNANVAPAUS- SiVa-hanke

SIUN VALINNANVAPAUS- SiVa-hanke SIUN VALINNANVAPAUS- SiVa-hanke Hankehenkilöstön työkokous 15.3.2018 Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä SiVa-hankkeen tavoitteena on Tehostaa palveluohjausta ja päätöksentekoa

Lisätiedot

Toimintakyky ja arjen sujuvuus- palvelukokonaisuus Kotona eläen hyvinvoivana ja toimintakykyisenä. Sirkka Karhula Selvityshenkilö 23.5.

Toimintakyky ja arjen sujuvuus- palvelukokonaisuus Kotona eläen hyvinvoivana ja toimintakykyisenä. Sirkka Karhula Selvityshenkilö 23.5. Toimintakyky ja arjen sujuvuus- palvelukokonaisuus Kotona eläen hyvinvoivana ja toimintakykyisenä Sirkka Karhula Selvityshenkilö Toimintakyky ja arjensujuvuuspalvelukokonaisuuden asiakkaat Vanhukset Vammaiset

Lisätiedot

Alueellinen palvelujärjestelmän tulevina vuosina (?) Arviointijohtaja Pekka Rissanen

Alueellinen palvelujärjestelmän tulevina vuosina (?) Arviointijohtaja Pekka Rissanen Alueellinen palvelujärjestelmän tulevina vuosina (?) Arviointijohtaja Pekka Rissanen Sote-rakenneuudistus tarvitaan Epäedullinen väestöllinen huoltosuhde Hoidon ja hoivan tarpeiden kasvu lähivuosina Työvoiman

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus Keskeiset muutokset lainsäädäntöön sote- ja maakuntauudistuksesta sekä asiakkaan valinnanvapaudesta

Sote- ja maakuntauudistus Keskeiset muutokset lainsäädäntöön sote- ja maakuntauudistuksesta sekä asiakkaan valinnanvapaudesta Sote ja maakuntauudistus Keskeiset muutokset lainsäädäntöön sote ja maakuntauudistuksesta sekä asiakkaan valinnanvapaudesta 17.2.2017 Soteuudistuksen tavoitteet Asukkaille yhdenvertaiset ja nykyaikaiset

Lisätiedot

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa I&O kärkihanke

Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa I&O kärkihanke Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa I&O kärkihanke Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja Läheiset ry Anu Olkkonen-Nikula Muutosagentti, Ikääntyneiden palvelujen kehitysjohtaja

Lisätiedot