Pikaopas Oulun yliopiston Moodle Sisällysluettelo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pikaopas Oulun yliopiston Moodle Sisällysluettelo"

Transkriptio

1 Pikaopas Oulun yliopiston Moodle Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen Moodleen Moodle-kurssin perustaminen WebOodissa olevalle opintojaksolle Moodle-kurssin tilaaminen opintojaksolle, jota ei ole WebOodissa Moodle-kurssin asetusten muokkaaminen Muokkaustilan valinta Opintojakson tietojen lisääminen kurssimallipohjaan Hallintatyökalujen toiminnot Kurssin avaaminen opiskelijoille näkyväksi Tiedoston lisääminen Moodle-kurssille Linkin tekeminen www-sivulle Moodlessa Tehtävän lisääminen Tehtävä-aktiviteetilla Moodle-kurssilla Keskustelualueen lisääminen Osioiden / jaksojen lisääminen Moodle-kurssilla Miten lisään Moodle-kurssille opettajaksi Oulun yliopiston henkilöstöä? Miten lisään kurssiavaimen Moodle-kurssille? Miten pääsevät Moodle-kurssille opiskelijat, jotka eivät ole ilmoittautuneet WebOodissa? Miten Oulun yliopiston ulkopuoliset käyttäjät pääsevät Moodle-kurssille?... 21

2 1. Kirjautuminen Moodleen Oulun yliopiston Moodle on osoitteessa: Kirjaudu Moodleen Kirjaudu -linkistä. Valitse sitten haluamasi kirjautumistapa. Kirjautuminen Moodleen. 2. Moodle-kurssin perustaminen WebOodissa olevalle opintojaksolle Voit luoda Moodle-kurssin ja tuoda automaattisesti Oodissa opintojaksolle rekisteröityneet opiskelijat Oodi-lohkosta. Valitse jompikumpi seuraavista vaihtoehdoista: a. Ylempi vaihtoehto: Luo työtila ja siirrä kaikki Oodissa ko. opintojakson opetustapahtumiin ilmoittautuneet opiskelijat jäseniksi työtilaan (kaikki eri ryhmien opiskelijat siirtyvät tänne). b. Alempi vaihtoehto: Luo työtila ilman ilmoittautuneiden siirtoa. Voit myöhemmin lisätä opiskelijat kurssiavaimella tai käsin Moodlen käyttäjäkannasta poimimalla. Ylemmässä opiskelijoiden automaattisessa siirrossa Oodi-ilmoittautumisen perusteella näkyy opiskelijan nimi kurssin osallistujalistassa, kun hän on kirjautunut Moodleen sen jälkeen, kun opettaja on luonut Moodle-kurssin ja asettanut kurssin näkyväksi opiskelijoille.

3 3. Moodle-kurssin tilaaminen opintojaksolle, jota ei ole WebOodissa Jos haluat tilata kurssialueen ilman WebOodiin yhdistämistä, sen voi tilata sen Oulun yliopiston Moodlen etusivulta. 1. Klikkaa jotakin alla olevaa kategoriaa eli tiedekunnan nimeä. 2. Klikkaa sivun alaosassa Tilaa kurssialue. Täytä sitten kurssin tiedot.

4 4. Moodle-kurssin asetusten muokkaaminen 1. Valitse kategoriaksi oma tiedekuntasi tai yksikkö. 2. Tarvittaessa valitse kurssin aloitus- ja päättymisajankohdat. 3. Tarvittaessa kirjoita lyhyt kurssikuvaus. Kurssikuvaus tulee näkyviin Moodlessa kaikille avoimessa kurssilistauksessa. 4. Kurssikuvaukseen liittyviin tiedostoihin voit lisätä Moodle-kurssin yläosaan tulevan bannerikuva (kuvatiedostona). 5. Kurssiformaatista voi vaihtaa kurssin muodon näyttämistä. Oletuksena on Haitari-formaatti. 6. Ryhmät-valinnasta voit ns. pakottaa ryhmät koko Moodle-kurssitasolle. Tyyppisempää on kuitenkin tehdä ryhmät Moodle-kurssilla Ryhmättoiminnolla (kurssin oikean yläkulman Hammasratas > Lisää > Käyttäjähallinta > Ryhmät. 7. Talleta lopuksi.

5 5. Muokkaustilan valinta Jotta voit lisätä aineistoja ja aktiviteetteja Moodle-kurssille, pitää ensin aktivoida kurssisivun oikeassa yläreunassa Hallintatyökaluista > Muokkaustila päälle. 6. Opintojakson tietojen lisääminen kurssimallipohjaan 1. Valitse ensin Muokkaustila päälle. 2. Klikkaa aineiston vasemmassa alareunassa Muokkaa > Muokkaa asetuksia.

6 3. Voit päivittää opintojakson tiedot Otsikon teksti -kentän tekstieditoriin. 4. Laatikon oikeasta alareunasta voi hiirellä vetämällä suurentaa ja pienentää laatikkoa 5. Lopuksi Tallenna ja palaa kurssille. 7. Hallintatyökalujen toiminnot Moodle-kurssin oikealla reunalla ovat Hallintatyökalut, jossa on kurssin hallintaan tarkoitettuja toimintoja pikavalintana. Aseta Muokkaustila päälle, jotta voit lisätä kurssille aineistoja ja aktiviteetteja. Muokkaa kurssin asetuksia (esim. alkamis- ja päättymisajankohta sekä kuva yläbanneriin). Näytä kurssi / Piilota kurssi (valitse, näkyykö kurssi opiskelijoille ja voivatko opiskelijat löytää kurssin Moodlen kurssilistauksesta). Kysymyspankki (näytä kurssin kysymyspankki, jota voi käyttää Tentti-aktiviteetissa). Aseta kurssille kurssiavain, jota käyttäjät, jotka eivät ole ilmoittautuneet WebOodissa, voivat käyttää kirjautumisessa kurssille. Tiedota käyttäjille kurssin nimi ja kurssiavain (yleensä jokin sana). Osallistujat (tarkastele Moodle-kurssilla olevia osallistujia). Arvioinnit (arviointikirja) on opettajan työkalu arviointien hallinnointiin Moodlessa. Vaihda rooliin opiskelija (katso kurssia opiskelijan näkymässä).

7 8. Kurssin avaaminen opiskelijoille näkyväksi Moodle-kurssi on oletuksena piilotettu opiskelijoilta. Muokattuasi kurssialueen valmiiksi voit avata sen opiskelijoille Hallintatyökalujen Näytä kurssi -linkistä. Moodlessa Työpöydällä opiskelijoilta piilotetun kurssin nimi näkyy harmaan värisenä. Opiskelijoille näkyvät kurssit (nimet) ovat sinisellä värillä. 9. Tiedoston lisääminen Moodle-kurssille Moodleen voi lisätä tiedostoja (esim. Word-, PowerPoint- tai PDF-tiedostoja) eri tavoin eri tavoin: 1. Hiirellä vetämällä tiedoston kurssialueelle 2. Lisää aktiviteetti tai aineisto -valikosta 1. Tiedoston lisääminen hiirellä vetämällä Moodlen kurssialueelle Jos käytät Firefox- tai Chrome-selainta, voit vain vetää hiirellä tiedoston alueelle 1. Klikkaa Muokkaustila päälle 2. Avaa tietokoneesi Tiedostot-ikkuna esiin ja etsi haluamasi tiedosto koneeltasi. 3. Tartu hiirellä tiedostoon ja vedä se haluamaasi osioon Moodle-kurssilla.

8 2. Tiedoston lisääminen Moodle-kurssille Lisää aktiviteetti tai aineisto -valikosta Voit lisätä tiedoston oman tietokoneesi tiedostoista Moodle-kurssille Lisää aktiviteetti tai aineisto -toiminnolla seuraavasti: 1. Klikkaa muokkaustila päälle. 2. Jokaiseen kurssin osioon ilmestyy Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkki. Klikkaa tätä linkkiä. 3. Valitse Tiedosto > Lisää. 1. Nimeä tiedosto. Nimi tulee kurssin etusivulle aineiston otsikoksi. 2. Tarvittaessa kirjoita kuvaus. Voi olla myös tiedoston nimi. 3. Klikkaamalla Lisää-painiketta pääset hakemaan tiedoston omalta tietokoneeltasi. 4. Tiedoston voi myös lisätä koneeltasi hiirellä vetämällä.

9 5. Klikkaamalla Lisää -painiketta voit hakea tiedoston koneeltasi, toiselta kurssialueelta tai G Suitesta. Kun olet klikannut Lisää -painiketta, näkyviin tulee Tiedostonvalitsin. 6. Klikkaa Tiedostonvalitsimesta ensin Browse > Hae tiedosto tietokoneeltasi. 7. Voit myös ladata tiedoston G Suite for Education (GAFE) -palvelusta. 8. Halutessasi valitse lisenssi tiedostolle. Lisenssin valinta ei vaikuta tiedoston näkyvyyteen. 9. Lataa tämä tiedosto. 10. Valittu tiedosto näkyy Valitse tiedostoja-kohdassa. 11. Opettaja voi halutessaan rajoittaa pääsyn tiedostoon tai huomioida tiedoston avaamisen opiskelijoiden edistymisen seurannassa. 12. Lopuksi Tallenna ja palaa kurssille.

10 10. Linkin tekeminen www-sivulle Moodlessa 1. Klikkaa Lisää aktiviteetti tai aineisto -valikkoa. 2. Valitse valikosta Verkko-osoite > Lisää. 3. Seuraavaksi näytölle avautuu www-osoitteen/verkko-osoitteen lisäämisen ikkuna. 1. Nimeä verkko-osoite. Nimi tulee kurssin etusivulle linkin otsikoksi. 2. Lisää haluamasi www-sivun osoite. 3. Näkyvyyteen liittyvissä asetuksissa valitse Uusi ikkuna. 4. Opettaja voi halutessaan rajoittaa pääsyn tiedostoon tai huomioida tiedoston avaamisen opiskelijoiden edistymisen seurannassa. 5. Klikkaa lopuksi Tallenna ja palaa kurssille.

11 11. Tehtävän lisääminen Tehtävä-aktiviteetilla Moodle-kurssilla Tehtävä-aktiviteetilla opettaja voi antaa opiskelijoille tehtävänannon ja opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä opettajan arvioitavaksi. Opiskelijan palauttama tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, mutta ei toisille opiskelijoille. Opettajan antama arviointi ja palaute tallentuvat Tehtävä-aktiviteettiin opettajan ja kyseisen opiskelijan nähtäväksi. Arviointi voi olla esim. numero tai palaute (kirjallinen, ääni- tai videotiedosto). Tehtävä-aktiviteetilla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä alla olevilla tavoilla: Verkkoteksti: Opiskelijat kirjoittavat tekstiä suoraan tekstieditoriin tehtävä-sivulla Tiedostojen palautus: Opiskelijat palauttavat tiedostoja Verkkoteksti ja tiedostot: Opiskelijat voivat palauttaa tiedostoja ja kirjoittaa verkkotekstiä tekstieditoriin. Jos opettaja haluaa, että opiskelijat näkevät toistensa tehtävänpalautukset, esim. vertaispalautetta varten, tehtävä kannattaa toteuttaa Keskustelualue-aktiviteetilla. Oletuksena opiskelijat palauttavat yksilötehtäviä. Jos opiskelijat palauttavat ryhmätehtäviä, opettajan tulee ensin luoda ryhmät Moodle-kurssilla Asetukset-valikon Ryhmät-sivulla ja opiskelijan on kuuluttava johonkin ryhmään. Ryhmävalinta voidaan toteuttaa esim. Ryhmävalinta -aktiviteetilla, jolloin opiskelija valitsee itse ryhmän. Opettaja voi myös manuaalisesti jakaa opiskelijat ryhmiin Ryhmät-sivulla. Tehtävän lisäämineen Moodlessa: 1. Valitse ensin Muokkaustila päälle. 2. Jokaiseen osioon ilmestyy Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkki. Klikkaa tätä linkkiä. 3. Valitse valikosta Tehtävä > Lisää.

12 1. Nimeä tehtävä. Nimi näkyy kurssin etusivulla. 2. Kirjoita tehtävänanto- ja ohjeet Kuvaus-kenttään. Tehtävänannon voi tehdä myös videona Videokamera - painikkeesta. 3. Liitetiedoston voi lisätä mukaan tehtävän ohjeisiin. (ks. ohjeet Tiedoston lisääminen Moodle-kurssille) 4. Voit määritellä aikavälin, jolloin opiskelijoiden on palautettava tehtävä. Jos haluat tehtävän olevan jatkuvasti avoinna, poista rastit Ota käyttöön -ruuduista. 5. Voit asettaa Moodlen lähettämään sähköpostitse muistutusviestin tehtävänpalautusten arvioinnista. 6. Valitse, miten opiskelijat palautavat tehtävän: kirjoittamalla suoraan Moodlessa tekstikenttään (Verkkoteksti), lähettämällä tiedoston vai molemmilla tavoilla? 7. Jos opiskelijat kirjoittavat tehtävänpalautuksena verkkotekstin, voit asettaa samamäärän ylärajan tekstin pituudelle. 8. Valitse palautettavien tiedostojen enimmäismäärä ja suurin sallittu koko. Halutessasi voit myös määrittää sallitut tiedostomuodot.

13 9. Opettaja voi antaa opiskelijoille palautetta tehtävästä eri tavoin: Palaute: opettaja voi kirjoittaa sanallista palautetta arvioinnissa (jos ei ole valittuna, opettaja voi antaa vain numeerisen arvosanan). Kommentoitava PDF: opettaja voi kommentoida tehtäviä selaimessa ja tallentaa kommentit osaksi PDF-tiedostoa. Kommentointi tehdään selaimessa, muita sovelluksia ei tarvita. Arviointitiedosto: Opettaja voi ladata arviointitiedot tiedostona itselleen, kirjata arviointeja tiedostoon ja palauittaa arvioinnit tiedostona Moodleen. Palautetiedosto: Opettaja voi ladata palautetiedostoja samalla kun merkitsee tehtäviä. Tiedostot voivat olla esim. tekstiä tai ääntä. 10. Näytetäänkö opiskelijalle Lähetä arvioitavaksi -painike, jolla hän kertoo, että tehtävä on valmis, eikä palauta enempää tiedostoja. Tehtävä lukkiutuu, ja vain opettaja voi palauttaa sen keskeneräiseksi. 11. Jos opiskelijat palauttavat ryhmätöitä, näytetäänkö painike, jolla opiskelija kertoo osallistuneensa ryhmätyön tekemiseen. 12. Palauttavatko opiskelijat ryhmätöitä? Jos palauttavat, opiskelijat tulee jakaa ryhmiin Moodlen Ryhmät-toiminnolla. 13. Jos EI, ryhmän tehtävä katsotaan palautetuksi, kun kuka tahansa ryhmän jäsenistä klikkaa tehtävän palautuspainiketta. Jos KYLLÄ, kaikkien ryhmän jäsenten on klikattava tehtävän palautus-painiketta, jotta tehtävä on palautettu. 14. Jos on KYLLÄ, niin opettajan sähköpostiin lähetetään ilmoitus, kun opiskelija on palauttanut tehtävän.

14 15. Voit arvioida opiskelijoiden tehtävänpalautukset valitsemasi asteikon mukaan: Pisteet (numeerinen), Asteikko (usein sanallinen asteikko), Ei arviointia. 16. Jos käytät numeroarviointia (pisteet), laita tähän tehtävän maksimiarvosana/-pisteet. 17. Valitse arviointimenetelmä: Yksinkertainen, suora arviointi: voit antaa arvosanan ja sanallista palautetta Arviointimatriisi: voit tehdä arviointimatriisin, jossa asetat kriteereitä eri pistemäärille. Arviointifraasit: voit tehdä ja tallettaa etukäteen arviointilauseita, joita hyödynnät arvioinnissa. 18. Jos haluat tehtävälle hyväksytyn suorituksen rajan, laita alin hyväksytty arvosana/pistemäärä tähän. 19. Halutessasi voit asettaa rajoituksen / edellytyksen, joka tulee olla suoritettuna, jotta tehtävä näkyy Moodlessa opiskelijalle. 20. Halutessasi voit asettaa opiskelijoiden suoritusten seurannan. Valitse ensin suoritusten seuranta ja sitten vaatimus. 21. Tallenna lopuksi.

15 12. Keskustelualueen lisääminen Keskustelualue sopii eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelijoiden ei tarvitse olla keskustelualueella yhtä aikaa, vaan aiemmin lähetetyn viestin voi lukea ja siihen vastata myöhemminkin. Keskustelualueella lähetetään viestejä toisten luettavaksi, ja viestien liitetiedostona voi palauttaa tehtäviä, jolloin opiskelijat voivat vertaiskommentoida toistensa tehtävänpalautuksia. 1. Valitse Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkki. Klikkaa tätä linkkiä. 2. Valitse valikosta Keskustelualue > Lisää. Moodlessa on erilaisia keskustelualuetyyppejä: 1. Keskustelualue yleiseen käyttöön -avoin keskustelualue, jossa jokainen osallistuja voi aloittaa uuden keskustelun milloin tahansa ja osallistua aiemmin aloitettuihin keskusteluihin. Yleisin keskustelualuetyyppi. 2. Yksi keskustelu - yksittäinen aihe, joka on kokonaisuudessaan yhdellä sivulla. Tämä sopii lyhyille ja aiheeltaan rajatuille keskusteluille. 3. Jokainen avaa uuden keskustelun -keskustelussa jokainen osallistuja saa avata vain yhden keskustelun. Kaikki voivat kuitenkin osallistua toistensa aloittamiin keskusteluihin normaalisti. 4. Kysymys/vastaus -keskustelussa jokainen keskustelunavaus on kysymys. Toisten osallistujien vastauksia kuhunkin kysymykseen pääsee lukemaan kirjoitettuaan itsekin vastauksen kysymykseen. Eli keskusteluun osallistuja ei näe muiden osallistujien vastauksia aloitettuun keskusteluun ennen kuin on ensin kirjoittanut oman vastauksensa keskusteluun. 5. Blogi-tyyppinen keskustelu - avoin keskustelualue, jonka keskustelunaiheet listataan yhdellä sivulla ja jokaisessa viestissä on linkki "keskustele tästä aiheesta". 6. Lisäksi Moodlessa on keskustelualue Uutiset, jolle vain opettajat voivat kirjoittaa ja jolta viestit on pakotettu kaikkien osallistujien sähköposteihin.

16 1. Nimeä keskustelualue. Nimi näkyy kurssin etusivulla. 2. Kirjoita keskustelun tehtävänanto- ja ohjeet Kuvaus-kenttään. Voit myös tehdä tehtäväannon videona Videokamera -painikkeesta. 3. Valitse keskustelualueen tyyppi. Yleensä kannattaa valita Keskustelualue yleiseen käyttöön. 4. Tarvittaessa aseta yhteen keskusteluviestiin lisättävien liitetiedostojen enimmäismäärä ja niiden koko. 5. Keskusteluviestin sanoille voi asettaa sanalaskurin. Voi käyttää esim. määriteltäessä vastauksen pituuksia samamäärän perusteella. 6. Lähetetäänkö viesteistä kopiot opiskelijoiden sähköpostiin tai saavatko he itse valita? 7. Näytetäänkö opiskelijoille lukemattomat viestit Lukematta-sarakkeessa? Yleensä kannattaa valita Valinnainen. 8. Opettaja voi asettaa rajan keskustelualueen käyttöajalle tai ylärajan keskustelualueelle lähetettävien viestien määrälle. 9. Jos haluat tehtävälle hyväksytyn suorituksen rajan, laita alin hyväksytty numero tähän. Edellyttää arvioinnin ottamista käyttöön. ks. seuraava sivu.

17 10. Jos haluat arvioida keskusteluita, voit valita sopivan asteikon, tarvittaessa maksimipistemäärä ja arvioiden aikarajat. 11. Piilotetaanko tai näytetäänkö keskustelualue opiskelijoille? 12. Jos opiskelijat on jaettu ryhmiin, voi Ryhmämoodi-valinnalla vaikuttaa siihen, miten ryhmät näkevät toistensa viestejä. 13. Halutessasi voit asettaa rajoituksen / edellytyksen, joka tulee olla suoritettuna, jotta keskustelualue näkyy Moodlessa opiskelijalle. 14. Halutessasi voit asettaa opiskelijoiden suoritusten seurannan. Valitse ensin suoritusten seuranta ja sitten vaatimus. Lopuksi Tallenna keskustelualue.

18 13. Osioiden / jaksojen lisääminen Moodle-kurssilla 1. Klikkaa Moodle-kurssilla Muokkaustila päälle 2. Siirry kurssisivun alaosaan 3. Osioita / jaksoja voit lisätä ja vähentää kurssisivun oikeasta alalaidassa olevista + ja - -näppäimistä. 14. Miten lisään Moodle-kurssille opettajaksi Oulun yliopiston henkilöstöä? 1. Hallintatyökaluissa valitse > Osallistujat

19 2. Klikkaa Lisää osallistujia. 3. Kirjoita Hae-kenttään lisättävän osallistujan nimi. Etsi osallistuja listasta ja määritä hänelle rooli. Lopuksi klikkaa Lisää osallistuja. Huom! Jotta henkilön nimi näkyisi Hae-kentässä ja häntä pystyisi lisäämään kurssille, tulee hänen olla käynyt kirjautumassa Oulun yliopiston Moodleen:

20 15. Miten lisään kurssiavaimen Moodle-kurssille? Miten pääsevät Moodle-kurssille opiskelijat, jotka eivät ole ilmoittautuneet WebOodissa? Opettaja voi tehdä Moodle-kurssille Kurssiavaimen (opettajan valitsema sana tai merkkiyhdistelmä), jolla opiskelijat, jotka eivät ole ilmoittautuneet opintojaksolle WebOodissa. 1. Hallintatyökaluissa valitse > Aseta Kurssiavain. 2. Kirjoita kurssiavain (opettajan valitsema sana tai merkkiyhdistelmä) > Tallenna. Opettajan kannattaa tiedottaa Moodle-kurssin nimi ja kurssiavain osallistujille, jotta he pääsevät kurssille. Osallistujan tulee kirjoittaa kurssiavain ensimmäisen kerran kirjautuessaan kurssille. Moodle näyttää osallistujalle laatikon, johon kurssiavain tulee kirjoittaa. Oletusroolina kurssiavaimen käytössä on, että osallistuja saa opiskelijan roolin kirjautuessaan kurssiavaimella kurssille.

21 16. Miten Oulun yliopiston ulkopuoliset käyttäjät pääsevät Moodle-kurssille? Jos henkilö on suomalaisen yliopiston tai ammattikorkeakoulun henkilöstöä/opiskelija, hän voi käyttää Haka-login -kirjautumista. Tällöin kannattaa tiedottaa hänelle Moodle-kurssin nimi/www-osoite ja mahdollinen kurssiavain.

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2013 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Keskustelualue. Tampereen yliopisto/ tietohallinto 2017 Suvi Junes/Pauliina Munter

Keskustelualue. Tampereen yliopisto/ tietohallinto 2017 Suvi Junes/Pauliina Munter Keskustelualue Keskustelualue soveltuu eriaikaisen viestinnän välineeksi. Keskustelualueelle voidaan lähettää viestejä toisten luettavaksi, ja sitä voidaan käyttää alueena myös ryhmätöiden tekemiseen,

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2012

Suvi Junes Tampereen yliopisto / tietohallinto 2012 Keskustelualue Uudet ominaisuudet: - Keskustelualueen voi näyttää blogin näköisenä - Viestiin voi liittää useita liitetiedostoja. Opettaja voi määritellä liitteiden maksimimäärän per viesti keskustelualueen

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit.

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Tehtävä Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Uusi tehtävä näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti - valikossa muiden

Lisätiedot

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset Tehtävä Moodlen Tehtävä-aktiviteetti on tarkoitettu erilaisten tehtävien antamiseen verkossa. Tehtävä-aktiviteettia ei ole tarkoitettu ainoastaan tehtävien palautukseen, kuten moni sen sellaiseksi mieltää,

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. HUOM! Palautukset tulevat vain opettajan nähtäville, kuten muissakin tehtävä-työkaluissa. Kirjoita tehtävän nimi ja kuvaus

Tehtävä. Asetukset. HUOM! Palautukset tulevat vain opettajan nähtäville, kuten muissakin tehtävä-työkaluissa. Kirjoita tehtävän nimi ja kuvaus Tehtävä Uusin tehtävä-työkalu näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti valikossa muiden tehtävien yläpuolella. Vanhat tehtävätyypit (tiedostojen palautus, verkkoteksti, yhden tiedoston palautus ja tehtävänanto)

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE SISÄLLYS

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE SISÄLLYS AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on Turun yliopiston avoimessa yliopisto-opetuksessa käytettävä verkkooppimisympäristö. Omalta Moodlen kurssialueeltasi löydät

Lisätiedot

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen

Moodle 2.2 pikaohje. 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen Moodle 2.2 pikaohje 1. Kirjautuminen ja omat kurssit (Työtilat) 1. Mene internet-selaimella osoitteeseen https://moodle2.pkky.fi Kirjaudu omilla kuntayhtymän verkkotunnuksilla klikkaamalla Kirjaudu linkkiä

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET Jos haluat itsellesi tai jollekin ryhmälle uuden kurssipohjan, ota yhteyttä Virpi Järvenreunaan, Leena Kankaanpäähän, Mervi Lehtoseen, Konsta Ojaseen, Jarno

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

pikaperusteet 3.3. versio

pikaperusteet 3.3. versio pikaperusteet 3.3. versio IT-palvelut / Hannele Rajaniemi www.jyu.fi/itp/moodle-ohjeet moodle-support@jyu.fi materiaalin koonnut: Hannele Rajaniemi Alustava sisältö Rakennat omaa Moodle kurssiasi, jossa

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi

elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi elearning Salpaus http://elsa.salpaus.fi Elsa-tutuksi SISÄLLYSLUETTELO 1 MIKÄ ON ELSA, ENTÄ MOODLE?... 3 1.1 MITÄ KURSSILLA VOIDAAN TEHDÄ?... 3 2 KURSSILLE KIRJAUTUMINEN... 3 3 KURSSILLE LIITTYMINEN...

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet

Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet Learning2 (https://learning2.uta.fi) Uudet työkalut ja ominaisuudet Opettaja voi valita kahdesta teemasta: (Asetukset muokkaa asetuksia pakota teema): Oletusteema: (utathemedefault) Vaihtoehtoinen teema

Lisätiedot

MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS. Hyvinkään lukiot. Versiota päivitetään myöhemmin

MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS. Hyvinkään lukiot. Versiota päivitetään myöhemmin MOODLE 2.5 OPISKELIJAN PIKAOPAS Hyvinkään lukiot Versiota päivitetään myöhemmin Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä 1.1 Oma kotisivu 1.2 Profiilin muokkaaminen 1.3 Viestintäasetukset 1.4 Kurssille rekisteröityminen

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Arviointimenetelmän valinta

Arviointimenetelmän valinta Arviointimenetelmän valinta Kunkin tehtävätyypin asetuksissa on valittavissa kolme vaihtoehtoista arviointimenetelmää: yksinkertainen, suora arviointi, arviointimatriisi ja arviointiopas. yksinkertainen,

Lisätiedot

Näin teen uuden kurssialueen (työtilan) moodleen

Näin teen uuden kurssialueen (työtilan) moodleen Ohje opettajalle: Näin teen uuden kurssialueen (työtilan) moodleen (lyhyt pikaohje) Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala Suunnittelu- ja kehittämispalvelut Lähtötilanne: Oman koulusi TVT-vastaava

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015

Pauliina Munter/Suvi Junes Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Opettaja voi halutessaan ottaa käyttöön toiminnon, jossa hän määrittelee etenemispolun opintojaksolle. Hän voi jokaisen aktiviteetin kohdalla määritellä

Lisätiedot

Tietokannan luominen:

Tietokannan luominen: Moodle 2 Tietokanta: Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia, linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat,

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2015 Käyttäjät Kun sinulle toimitetaan uusi tyhjä kurssialue, sinut on jo liitetty opettajaksi alueellesi. Opettajana voit itse lisätä alueellesi muita käyttäjiä eri rooleihin. Käyttäjiä voit lisätä alueelle

Lisätiedot

1 Turnitin-tehtävä 1 ja 2 Moodlessa Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä Opettajan näkymä Turnitin-tehtävä 2:ssa...

1 Turnitin-tehtävä 1 ja 2 Moodlessa Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä Opettajan näkymä Turnitin-tehtävä 2:ssa... Alkuperän tarkistus -Turnitin-tehtävä Moodlessa Opettajan ohje Sisällys 1 Turnitin-tehtävä 1 ja 2 Moodlessa... 1 1.1 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävässä... 5 1.2 Opettajan näkymä Turnitin-tehtävä 2:ssa...

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO 1 Kirjautuminen moodleen...1 2 Kirjautuminen ulos...2 3 Salasanan vaihtaminen...2 4 Oman kuvan lisääminen moodleen...2 5 Uutiset ja keskustelualueet...4

Lisätiedot

1. Opettaja lisää osallistujat: Opettaja poimii opiskelijat/opettajat alueelle

1. Opettaja lisää osallistujat: Opettaja poimii opiskelijat/opettajat alueelle Käyttäjät Kun sinulle toimitetaan uusi tyhjä kurssialue, sinut on jo liitetty opettajaksi alueellesi. Opettajana voit itse lisätä alueellesi muita käyttäjiä eri rooleihin. Käyttäjiä voit lisätä alueelle

Lisätiedot

Siun sote Moodle -opas. Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä

Siun sote Moodle -opas. Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä Siun sote Moodle -opas Ohjeita opiskeluun Verkkarit oppimisympäristössä Sisällys Tervetuloa opiskelemaan Verkkarit oppimisympäristöön! 1 Verkkareihin kirjautuminen 2 Verkkareiden etusivu 3 Liikkuminen

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2013 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aineisto-valikon tai Add an activity or resource valikon (Asetukset lohko Activity chooser on toiminnon ollessa päällä). Valitse

Lisätiedot

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Käytä EXAM:issa Firefox tai Chrome selainta. Järjestelmän www-osoite opettajille ja opiskelijoille on https://exam.utu.fi Kypsyysnäytteen voit osoittaa

Lisätiedot

LUT Moodle -opiskelijan opas 2014

LUT Moodle -opiskelijan opas 2014 LUT Moodle -opiskelijan opas 2014 Sisällysluettelo 1. Moodle... 2 1.1 Aloitussivu... 3 1.2 Navigointi ja Asetukset... 4 1.2.1 Navigointi... 4 1.2.2 Asetukset... 6 1.2.3 Murupolku... 7 2. Kurssit... 7 2.1

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Tiedostojen lisääminen alueelle Vaihtoehto1: Jos käytät Firefox-selainta voit vain raahata tiedoston alueelle. Laita Moodle-alueellasi muokkaustila päälle (Muokkaustila päälle -painike). Avaa koneesi Tiedostot-ikkuna

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut: 1. Aloitus

Opettajan ohje 1/2. Tentin luominen. Tenttiakvaarion tukisivut:  1. Aloitus Opettajan ohje 1/2 Tentin luominen 1. Aloitus Kirjoita selaimen osoitekenttään: https://tenttiakvaario.it.helsinki.fi/hallinta/ Kirjautuminen tenttijärjestelmään tapahtuu syöttämällä yliopiston käyttäjätunnuksesi

Lisätiedot

Tehtävään voi perinteisen arviointitavan tilalle ottaa käyttöön monipuolisemman matriisiarvioinnin tai arviointioppaan.

Tehtävään voi perinteisen arviointitavan tilalle ottaa käyttöön monipuolisemman matriisiarvioinnin tai arviointioppaan. Arviointimatriisi Tehtävään voi perinteisen arviointitavan tilalle ottaa käyttöön monipuolisemman matriisiarvioinnin tai arviointioppaan. Arviointimatriisin peruslogiikka: 1. 2. 3. 4. Opettaja valmistelee

Lisätiedot

Suoritusten kirjaaminen WinOodissa: Opintoneuvojan ohje

Suoritusten kirjaaminen WinOodissa: Opintoneuvojan ohje Helsingin yliopisto WinOodi Sivu 1/6 Suoritusten kirjaaminen WinOodissa: Opintoneuvojan ohje Opettajat voivat WebOodissa kirjata arviointeja kokonaisille opintojaksoille ja siirtää ne rekisteröitäviksi

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen Web-linkin lisääminen Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson etusivulta yläoikealta. Kun muokkaustila

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä tenttinä

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä tenttinä A. Kypsyysnäytteen luominen 1/12 Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä tenttinä A. Kypsyysnäytteen luominen Avaa Firefox- tai Chrome -selain ja kirjaudu Karelia-amk:n

Lisätiedot

Moodlella alkuun. 1. Yleistä. Outi Valkama, mmtdk Päivitetty

Moodlella alkuun. 1. Yleistä. Outi Valkama, mmtdk Päivitetty Outi Valkama, mmtdk Päivitetty 23.7.2015 Moodlella alkuun 1. Yleistä SISÄÄNKIRJAUTUMINEN https://moodle.helsinki.fi à Valitse Kirjaudu/Helsingin yliopiston tunnuksella. Kirjautumisen jälkeen ohjaudut Katsaus

Lisätiedot

Suvi Junes Tampereen yliopisto /Tietohallinto 2012

Suvi Junes Tampereen yliopisto /Tietohallinto 2012 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi, sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja

Lisätiedot

Kurssin asetuksista Kurssin asetukset voidaan muuttaa Kurssin ylläpidon kautta. Moodle ( Mervi Ruotsalainen)

Kurssin asetuksista Kurssin asetukset voidaan muuttaa Kurssin ylläpidon kautta. Moodle ( Mervi Ruotsalainen) 1 Moodle 21.9.2017 ( Mervi Ruotsalainen) Sisällys Kurssin asetuksista... 1 LOHKOT... 3 Sisällön tekemisestä... 4 Lisää aktiviteetti tai aineisto AIHEESEEN... 5 Tekstin ja kuvan, videon, äänitiedoston tai

Lisätiedot

Moodle TurnitIN:n käyttöohje opiskelijalle

Moodle TurnitIN:n käyttöohje opiskelijalle Moodle TurnitIN:n käyttöohje opiskelijalle Sisällysluettelo TurnitIN tehtävä... 1 Tiedoston- / Tekstinpalautus Moodlen TurnitIN tehtävään... 3 Tekstipalautus... 4 Tiedoston palauttaminen... 5 Raportin

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tampereen yliopisto / tietohallinto 2014 Wiki Wiki-työkalu mahdollistaa dokumenttien työstämisen kurssilla yhteisesti siten, että opettaja ja opiskelija/opiskelijat voivat muokata samaa dokumenttia. Opettaja voi luoda Jokaiselle opiskelijalle

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä

Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen ja arvioimiseen sähköisenä Exam-tenttinä Sisällys Prosessin kuvaus... 3 1. Tilaa kielentarkastajan rooli... 4 2. Luo kypsyysnäyte (tentti)... 5 3. Julkaise

Lisätiedot

perusteet kysellen ja keskustellen

perusteet kysellen ja keskustellen perusteet kysellen ja keskustellen IT-palvelut Hannele Rajaniemi www.jyu.fi/itp/moodle-ohjeet moodle-support@jyu.fi Alustava sisältö Rakennat omaa Moodle kurssiasi, jossa yleisimmät työkalut/toiminnot:

Lisätiedot

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Opettaja voi halutessaan ottaa käyttöön toiminnon, jossa hän määrittelee etenemispolun opintojaksolle. Hän voi jokaisen aktiviteetin kohdalla määritellä

Lisätiedot

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen

Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE. Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen Ohje 1 (12) Maarit Hynninen-Ojala MOODLE PIKAOHJE Kirjautuminen Moodleen ja työtilan valitseminen 1. Verkko-osoite: http://moodle.metropolia.fi 2. Kirjautuminen: omat verkkotunnukset 3. Oma Moodlessa näkyvät

Lisätiedot

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta.

27.11.09. Napsauta Kurssin viikkonäkymä- näkymässä oikeassa yläreunassa sijaitsevaa Muokkaustila päälle -painiketta. 1 (14) MOBILOGI-ET Tässä dokumentissa on ohjeita Moodlen Logi-työkalun mobiililaajennuksen (Mobilogi) käyttöön. Dokumentin pohjana on käytetty HAMK:n Teemu Tuurin kirjoittamaa ohjeistusta ja sen sisältö

Lisätiedot

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Sähköisen tentin järjestelmän EXAMin käyttöön suositellaan Firefox selainta. Järjestelmän www-osoite opettajille ja opiskelijoille on https://exam.utu.fi

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014 1 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

Henkilökohtaisen tentin laatiminen ja arviointi

Henkilökohtaisen tentin laatiminen ja arviointi Henkilökohtaisen tentin laatiminen ja arviointi Henkilökohtaisen tentin voit osoittaa tietylle opiskelijalle tai opiskelijoille. Tentti EI tule näkyville Nettipsuun. Opiskelija/opiskelijat saavat sähköpostia,

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3. 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7. 3 Palautusten tallentaminen omalle koneelle...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3. 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7. 3 Palautusten tallentaminen omalle koneelle... Palautuslaatikko 2 Sisällysluettelo 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3 1.1 Palautuslaatikon luominen... 3 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7 2.1 Palautusten tarkastelu... 8 2.2 Arvosanojen antaminen...

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ!

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! Tämä on opiskelijan Moodle-opas, josta saat tärkeimmät neuvot opiskellessasi LOVe lääkehoidon verkkokursseilla Moodle- oppimisympäristössä. Seuraamalla

Lisätiedot

Optima käyttöopas opiskelijalle

Optima käyttöopas opiskelijalle Optima käyttöopas opiskelijalle Sisällys 1. Laitteistovaatimukset...3 2. Optimaan kirjautuminen...4 3. Optiman käyttöliittymä...5 4. Työskentely Optimassa...9 Materiaalin avaaminen...9 Tallentaminen ja

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

EXAM Kypsyysnäytteen laatiminen ja arviointi

EXAM Kypsyysnäytteen laatiminen ja arviointi EXAM Kypsyysnäytteen laatiminen ja arviointi Tarkista onko asennettu Korkeakoulu voi itse päättää, asennetaanko heidän EXAM-järjestelmään kypsyysnäyte vai ei. Opettajan ohje kypsyysnäytteen toteuttamiseen

Lisätiedot

LUT Moodle -opiskelijan opas

LUT Moodle -opiskelijan opas LUT Moodle -opiskelijan opas Sisällysluettelo 1. Moodle... 2 1.1 Aloitussivu... 3 1.2 Navigointi ja Asetukset... 4 1.2.1 Navigointi... 4 1.2.2 Asetukset... 6 1.2.3 Murupolku... 8 2. Kurssit... 8 2.1 Kurssipohjan

Lisätiedot

Tentti erilaiset kysymystyypit

Tentti erilaiset kysymystyypit Tentti erilaiset kysymystyypit Kysymystyyppien kanssa kannatta huomioida, että ne ovat yhteydessä tentin asetuksiin ja erityisesti Kysymysten toimintatapa-kohtaan, jossa määritellään arvioidaanko kysymykset

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot

EXAM Kypsyysnäytteen toteuttaminen ja arvioiminen

EXAM Kypsyysnäytteen toteuttaminen ja arvioiminen EXAM Kypsyysnäytteen toteuttaminen ja arvioiminen Tarkista onko asennettu Korkeakoulu voi itse päättää, asennetaanko heidän EXAM-järjestelmään kypsyysnäyte-toiminto vai ei. Osassa kouluja kypsyysnäytteet

Lisätiedot

Kalenteri. Kalenterin tapahtumatyypit: Kalenteritapahtuman lukeminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Kalenteri. Kalenterin tapahtumatyypit: Kalenteritapahtuman lukeminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Kalenteri Kalenterin tapahtumatyypit: Kalenteri näyttää meneillään olevan kuukauden. Klikkaamalla nuolia pääset siirtymään menneisiin tai tuleviin kuukausiin. Linkkejä klikkaamalla voit piilottaa tapahtumat.

Lisätiedot

ChatSimulaatio Käyttöopas

ChatSimulaatio Käyttöopas ChatSimulaatio Käyttöopas 2 1. ChatSimulaation etusivu Etusivulla on seuraavat toiminnot (kuva 1). 1. Kielivalikko 4. Linkit 2. Ohjeet 5. Kirjaudu 3. Materiaalit 6. Ilmoitustaulu Kuva 1. ChatSimulaation

Lisätiedot

Henkilökohtaisen tentin laatiminen ja arviointi

Henkilökohtaisen tentin laatiminen ja arviointi Henkilökohtaisen tentin laatiminen ja arviointi Henkilökohtaisen tentin voit osoittaa tietylle opiskelijalle tai opiskelijoille. Tentti EI tule näkyville Nettipsuun. Opiskelija/opiskelijat saavat sähköpostia,

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Oppitunti - Oppitunti rakentuu yleensä peräkkäisistä teksti- ja kysymyssivuista siten, että opiskelija tekstin luettuaan vastaa sitä koskevaan kysymykseen ja käy siten oppitunnin sivu sivulta läpi opettajan

Lisätiedot

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA:

OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: Kyvyt.fi-ohjeita / MR 22.12.2011 1(21) OHJEET HOPSIN TEKEMISEEN KYVYT- PALVELUSSA: HOPS-RYHMÄÄN LIITTYMINEN, HOPS-POHJIEN KOPIOINTI, SIVUSTON TEKEMINEN JA HOPSIN MUOKKAAMINEN SISÄLLYS JAMK HOPS-RYHMÄÄN

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola

Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola Miten siirrän omat työni Office 365:stä Peda.nettiin sekä jaan sen siellä muille Eija Arvola 16.12.2017 UUDEN SIVUN LUOMINEN OMAAN TILAAN Jos haluat tallentaa omia töitäsi Peda.nettiin, sinun pitää luoda

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

Kompassi-digikokeen arvostelu ja tulosten julkaisu - opettaja

Kompassi-digikokeen arvostelu ja tulosten julkaisu - opettaja Kompassi-digikokeen arvostelu ja tulosten julkaisu - opettaja Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka arvostelet digikokeen ja julkaiset arvosanat opiskelijoille. Suoritusten arvostelun voi aloittaa heti, kun

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön

Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedostojen palauttaminen tehtävien palautuskansioihin Office 365 tilin yhdistäminen iperho verkko-oppimisympäristöön Tiedoston palauttaminen tiedostona / Office 365 -kirjastosta Tiedoston palauttaminen

Lisätiedot

Viestin lähettäminen ja viestien hallinnointi Viestit-lohkon kautta:

Viestin lähettäminen ja viestien hallinnointi Viestit-lohkon kautta: Viestit Moodlessa on mahdollista käyttää Viestit-toimintoa henkilökohtaiseen viestintään opettajan ja opiskelijan välillä tai opiskelijoiden kesken. Jos haluat hyödyntää viestitoimintoa kurssillasi, kannattaa

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

OpeOodi Omien kurssien löytäminen ja palautteen katselu

OpeOodi Omien kurssien löytäminen ja palautteen katselu Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Omien kurssien löytäminen ja palautteen katselu Opettajilla on mahdollisuus käsitellä omia kurssejaan WebOodin kautta. Opettajan toimintoja WebOodissa voi käyttää

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Wilman käyttöohje huoltajille

Wilman käyttöohje huoltajille Wilman käyttöohje huoltajille Sisällysluettelo: Sisään kirjautuminen... 1 Oma etusivu... 2 Pikaviestit... 3 Tiedotteet... 5 Suoritukset... 6 Poissaolot... 6 Palaute... 8 Opettajat... 9 Salasanan vaihto...

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

Arviointimenetelmän valinta: Arviointimatriisi

Arviointimenetelmän valinta: Arviointimatriisi Arviointimenetelmän valinta: Arviointimatriisi Kunkin tehtävätyypin asetuksissa on valittavissa kaksi vaihtoehtoista arviointimenetelmää: yksinkertainen, suora arviointi ja arviointimatriisi. Arviointimatriisi

Lisätiedot

Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen. Moodlen pikaopas kouluttajalle

Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen. Moodlen pikaopas kouluttajalle Oulun Aikuiskoulutuskeskuksen Moodlen pikaopas kouluttajalle Sisällys Sisällys... 2 Johdanto... 3 Kirjautuminen Moodleen... 3 Moodlen eri käyttäjätasot... 3 Kurssin ylläpito... 4 Kurssin asetukset... 4

Lisätiedot

Kompassi Suoritusten tarkistaminen ja tulosten julkaisu

Kompassi Suoritusten tarkistaminen ja tulosten julkaisu Kompassi Suoritusten tarkistaminen ja tulosten julkaisu Tässä ohjeessa kerrotaan, kuinka tarkistat kokeen ja julkaiset tulokset oppilaille. Suoritusten tarkistamisen voi aloittaa heti, kun ensimmäinen

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot