Lentopallon kutospelin sijoittumisohjeet

ISTUMALENTOPALLON SM-BEACH VOLLEYN KILPAILUSÄÄNNÖT 2012

PERUSPUOLUSTUS (2 tai 4-paikkaa vastaan)

KILPAILUKUTSU 21. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN

Taktiikan opettamisen tulee tukeutua pelaajien lajitaitoihin ja siihen, että valmentajalla on selvä kuva käyttämästään pelisysteemistä.

RANTALENTIS- SA A NNÖ T

KILPAILUKUTSU 22. MARJOLA BEACH VOLLEY TURNAUKSEEN LAPPEENRANTAAN ESI istumalentopallo Lappeenranta

Mitä harjoitteella halutaan saavuttaa (aim), eli päämäärä (tarkoitusperä):

3X3 Koripallon pelisäännöt (tekstiversio)

C-pojat KempeLe. Pelikirja kausi Versio Kempeleen Lentopallo C-pojat

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

KÄSIPALLO. Olympialaji vuodesta 1972

(ALUE)VALMENNUKSEN LINJAUS C / B-B ISILLE POJILLE SÄÄNNÖT FAKTOJA PELIFILOSOFIA PELITAPA TESTAUS FYYSISET HARJOITTELUOHJEET

Sisältö. 1. Säännöt 2. Pelin kulku 3. Osa-alueet 4. Beach volleyn ja lentopallon erot

Täyttötehtävä. Ratkaisut

VIRALLISET LENTOPALLOPELIN SÄÄNNÖT

LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA

POIKIEN MAAJOUKKUEIDEN PELIKIRJA VUOTIAIDEN POIKIEN POLKU NUORTEN MAAJOUKKUEESTA MIESTEN MAAJOUKKUEEN PORTEILLE

Muista että ketään ei ole kielletty toteuttamasta itseään joukkueen hyväksi.

VIISIPALLO PELI JOKA KEHITTÄÄ YHTENÄISYYTTÄ YHTEISTYÖTÄ YHTEISÖÄ

1. PELIALUE Pelialueeseen kuuluu pelikenttä ja vapaa-alue. Se on suorakulmainen ja symmetrinen. 1.1, K 1a, K 1b

PELAAJIEN NIMEÄMINEN PERUSMUOTO

Kaavio 1a - Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 1.4.6, 4.2.1, , , , , 23.1, 24.1, 25.1, 26.1

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1

Höntsylentopallon perusteita, vähän pidempi versio (kohti semi-vuoroja)

POIKIEN ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C - POJAT

SÄÄNTÖKYSYMYKSIÄ 2010

Suomen Lentopalloliitto ETR. Lentopalloerotuomaristo

(ALUE)VALMENNUKSEN LINJAUS C / B- IKÄISILLE POJILLE SÄÄNNÖT FAKTOJA PELIFILOSOFIA PELITAPA TESTAUS FYYSISET HARJOITTELUOHJEET 2.4.

Tämä on alustava otteluohjelma, mahdolliset muutokset tehdään käsiohjemaan.

Futsalsääntöjen muutokset kaudelle

Palloultimate Soveltaminen:

teknis-taktinen lajianalyysil

Kaavio 1a Kilpailualue S. 1, 1.4.4, 1.4.5, 4.2.1, , , , , 23.1, 24.1, 25.1, 26.1

XXXVI KULTAVASKOOLI TURNAUS ROVANIEMI

ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C-TYTÖT

Ajanottajan tehtävät TOIMITSIJAOHJE AJANOTTAJA

JäPS T04 Perussääntöjä pelaajalle

KISAKANGAS BEACH OTTELUOHJELMA SEKAPARISARJA

ALUEVALMENNUS VALMENNUKSEN LINJAUS C-POJAT

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

Mietitään näitä Kilpailu- ja tulospalvelutoimiston terveiset D- ja E-nuorten minilentopallon säännöt... 7

LENTOPALLON SM-LIIGA MIEHET PUDOTUSPELIT PUOLIVÄLIERÄT. VaLePa Isku-Volley

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI

LENTOPALLON SM-LIIGA MIEHET PUDOTUSPELIT PUOLIVÄLIERÄT. Sampo - Piivolley

ACK 8v8 Pelikirja

LENTOPALLON SM-LIIGA MIEHET PUDOTUSPELIT VÄLIERÄT. Sampo Isku-Volley

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT pallotemput

LENTOPALLON SM-LIIGA MIEHET PUDOTUSPELIT VÄLIERÄT. Sun Volley Loimu

III- Divisioona playoff- ottelut Etelän loppusarjan ylempi jatkosarja ja Kymi-Saimaan loppusarja

Suomen Lentopalloliitto ETJ. Nuorisotuomarikurssi

JOKI T97-99 FUTSAL TURNAUS 2010 SÄÄNNÖT TIIVISTETYSSÄ MUODOSSA

ALKUSARJA JATKOSARJAT PLAYOFFS Puolivälierät Välierät Finaali

Näitä boccian sääntöjä suositellaan noudatettavaksi kaikissa bocciakisoissa.

JOUKKUETAITOKILPAILUSÄÄNNÖT JA LAJIT 2014

Hallituksen esitys liittokokoukselle sääntömuutoksiksi Käsitelty hallituksen kokouksessa

Transkriptio:

Säännöt pähkinänkuoressa Lentopallossa pyritään "tappamaan" pallo vastustajan kenttään ja toisaalta pitämään sitä elossa omalla kenttäpuolella. Pisteen voi hankkia myös lyömällä pallo vastustajan torjunnan käsistä yli kenttärajojen, vastustajan verkko- tai kosketusvirheellä tai jos pallo kimpoaa vastustajan käsistä kattoon, verkkoantenniin, tms. Verkkoantennit on kiinnitetty verkkoon sivurajojen kohdalle ja niiden väli on yhdeksän metriä. Pallon tulee kulkea kentän puolella antenneihin nähden. Lentopallokentän koko on 9 m x 18 m, naisten verkon korkeus on 224 cm, miesten 243 cm. Kenttä jaetaan etu- ja takakenttään viivalla, jonka etäisyys keskirajasta on kolme metriä. Sen etupuolelta saavat hyökätä ainoastaan etukenttäpelaajat, takakenttävuorossa olevien hyökkäyksen pitää lähteä kolmen metrin viivan takaa. Lentopallossa on kolme kosketusta, joita kaikkia ei ole pakko käyttää. Torjuntaa ei lasketa kosketukseksi eli jos pallo osuu oman joukkueen torjuntaan, käytössä on vielä kolme kosketusta. Pelaaja voi hyökätä myös suoraan toisesta kosketuksesta tarkoituksenaan yllättää vastustaja. Lentopallo-ottelussa pitää voittaa kolme erää voittaakseen koko ottelun. Erän voittaa joukkue, joka saa 25 pistettä. Pisteeroa pitää kuitenkin olla kaksi pistettä eli erä voi päättyä myös vaikkapa 26-24, 28-26, 31-29, jne. Viides erä pelataan 15 pisteeseen asti, myös kahden pisteen erolla. Pistelasku on ns. juokseva eli jokaisesta pelatusta pallosta saa pisteen. Joukkueilla on käytössä kaksi 30 sekunnin aikalisää erää kohden, lisäksi SM-liigassa on neljässä ensimmäisessä erässä kaksi minuutin mittaista teknistä aikalisää. Ensimmäinen pidetään, kun johtavalla joukkueella on kahdeksan pistettä, toinen kun johtava joukkue on ehtinyt 16 pisteeseen. Joukkueella on käytössään erässä kuusi vaihtoa (liberovaihtoja ei lasketa tähän määrään). Erien välinen tauko on 3 minuuttia. Ottelun toisen ja kolmannen erän välissä järjestävä seura voi pitää 7 minuutin pituisen mainos- tai ohjelmatauon. Sen jälkeen joukkueilla on normaali 3 minuutin erätauko eli tauon pituus yhteensä on 10 minuuttia. 3

Lentopallossa on kuusi pelaajaa kerrallaan kentällä, yhdessä ottelussa nimettyjä pelaajia voi olla enintään 12. Kentällä olevat kuusi pelaajaa syöttävät vuorollaan ollessaan kentän 1-paikalla (katso kuvasta pelipaikkojen numerointi). Kiertosuunta on myötäpäivään eli nelospaikalta mennään kolmospaikalle, kolmospaikalta kakkospaikalle, jne. Aloituksen voi syöttää mistä tahansa takarajan takaa. Sama syöttäjä jatkaa syöttövuoroaan niin kauan, kun oma joukkue voittaa pallon. Kun vastustaja voittaa pallon, aloitusvuoro siirtyy sille. Kun oma joukkue voittaa jälleen pallon, kenttä kiertää ja seuraava vuorossa oleva pelaaja menee syöttämään. Verkko 4 3 2 5 6 1 Lentopallon perussuorituksia ovat järjestyksessä syöttö, vastaanotto, passi, hyökkäys, torjunta, puolustus, passi, hyökkäys, jne. Hyökkäyksillä on omia kutsumanimiään, esim. kova lyönti = isku, sijoituspallo sormenpäillä = juju tai peippi, sijoituslyönti = ns. tshekkilyönti. Peruslyöntisuunnat ovat viisto (diagonaalinen) ja rajalyönti (suoraan rajaviivaa pitkin). Pelaajien roolit Lentopalloilijoilla on rooleja pelipaikkojensa ja -tehtäviensä mukaan. Passari Johtaa joukkueen hyökkäyspeliä, pyrkii aina ottamaan joukkueen toisen kosketuksen eli passaamaan. Tarkoitus on rakentaa hyökkääjille mahdollisemman hyvä paikka tappaa pallo. Kentällä oleva passari vaihtaa etukentällä pelaamaan 2-paikalle ja takana 1-paikalle sen jälkeen kun pallo on lähtenyt liikkeelle (lisää pelijärjestyksestä myöhemmin). 4

Yleispelaaja / laitahyökkääjä Peruskuusikossa pelaa kaksi yleispelaajaa, jotka vastaanottavat vastustajan syöttöjä yhdessä liberon kanssa. Yleispelaajat hyökkäävät laidasta (= antennien vierestä). Jos vastaanottopeli ontuu ja passari ei pysty rakentamaan nopeita hyökkäyksiä keskipelaajilleen, yleispelaajat yhdessä hakkurin kanssa saavat paljon töitä hyökkäyksessä. Hyvästä nostosta passia laitaan nopeutetaan tai pelataan kuvioita (porras, kierto). Keskitorjuja / keskipelaaja / keskihyökkääjä Peruskuusikossa pelaa yleensä kaksi keskitorjujaa, joiden vahvuudet löytyvät verkkopelistä (torjunta ja hyökkäys). Keskipelaaja hyökkää keskiverkolta ns. nopeita hyökkäyksiä, jotka voivat olla esim. etu- tai takapateri (aivan passarin viereen annettu matala passi, isku nousevaan palloon), siirto (muutaman metrin päähän passarista annettu nopea passi). Naisten pelissä yleinen hyökkäys on etupassaritilanteessa ns. satanen tai juoksu, jossa keskihyökkääjä lähtee passarin etupuolelta ja kiertää hyökkäämään passarin taakse, laitaan asti kakkospuolelle ponnistaen yhdellä jalalla. Hyökkäyksellä yritetään tappaa pallo vastustajan kenttään tai lyödä se torjunnan käsien kautta ulos. 5

Hakkuri Joukkueen päähyökkääjä, pelaa ns. ristipaikkaa passariin nähden (tulee etukentälle kun passari menee takakentälle ja päinvastoin). Hakkuri peitetään vastaanotossa eli hän ei ota vastaan vastustajan syöttöjä, vaan keskittyy hyökkäykseen. Etukentän lisäksi hän hyökkää myös kolmen metrin viivan takaa eli takakentältä ja takakentällä pelatessaan hakeutuu ykköspuolelle. Naisissa hakkurin paikalla pelaa joskus, varsinkin alemmilla sarjatasoilla, kolmas yleispelaaja. Libero Libero on takakentällä toimiva puolustukseen ja vastaanottoon erikoistunut pelaaja. Tämä muusta joukkueesta eroavaan paitaan pukeutunut pelaaja saa pelata ainoastaan takakentällä ja hän korvaa yleensä keskipelaajan tai pelaajan, joka ei ole parhaimmillaan vastaanotossa tai puolustuksessa. Libero ei saa syöttää, siksi esim. keskipelaaja, jonka libero korvaa takakentällä, pitää pelata syöttövuoronsa loppuun. Hän ei saa myöskään torjua eikä tehdä hyökkäyslyöntiä miltään kentän alueelta, jos pallo on lyönnin hetkellä kokonaisuudessaan verkkotason yläpuolella. Jos libero käyttää sormilyöntiä etukentällä, passaa, palloa ei saa hyökätä verkkotason yläpuolelta. Liberon rooli on tuonut lyhyille, teknisille pelaajille mahdollisuuden pelata huipputasolla. Pelaajien sijoittuminen kentällä Pelaajat järjestäytyvät kentällä omien rooliensa mukaan. Pelaajien on oltava oikeassa järjestyksessä, kenttäkierron mukaisilla paikoilla pallon lähtiessä liikkeelle, mutta pallon lähdettyä liikkeelle etukentän pelaajat keskenään ja takakentän pelaajat keskenään voivat järjestäytyä vapaasti. Omalla syöttövuorolla paikkojen vaihtaminen on yksinkertaista, mutta vastaanottotilanteessa järjestäytyminen vaatii tarkkuutta. Ennen pallon lähtemistä liikkeelle 3-paikan pelaajan on oltava 2-paikan pelaajan vasemmalla puolella ja 4-paikan pelaajan 3-paikan pelaajan vasemmalla puolella (katso kuva). Takakentällä sama juttu, paitsi että oman syöttäjän sijoittuminen on vapaata. Takakentän pelaaja ei saa myöskään ohittaa "omaa" etukenttäpelaajansa eli 5-paikan pelaajan pitää olla sijoittunut taaemmaksi kuin 4-paikan pelaajan, 6-paikan pelaajan taaemmaksi kuin 3-paikan pelaaja ja 1-paikan pelaaja taaemmaksi kuin 2-paikan pelaaja. 6

Vastaanottoryhmitysten ja paikkojen vaihdon tarkoitus on, että vastaanoton erikoispelaajat pääsevät toteuttamaan rooliaan parhailta mahdollisilta paikoilta, passari ehtii mahdollisimman helposti paikalleen 2-puolelle rakentamaan hyökkäystä ja hyökkääjät ovat omilla paikoillaan valmiina hyökkäämään (laitapelaajat laidoista, keskipelaajat verkon keskiosan tuntumassa). 7

Lentopallon taktiikkaa Lentopallossa käytetään erilaisia taktisia sormimerkkejä pääasiassa kahdessa merkityksessä. Passari kertoo sormimerkeillä, mitä kuvioita seuraavissa palloissa hyökätään. Jokaiselle hyökkäyskuviolle on sovittu oma merkkinsä. Jos nosto on epätarkka ja sovittua kuviota ei ole mahdollista pelata, muutos tehdään yleensä huutamalla. Pitkissä palloissa seuraava hyökkäys (yleensä keskitorjujan osalta) voidaan myös huutaa esim. numeroilla. Toinen tilanne, jossa näytetään sormimerkkejä on torjunta. Laitatorjuja näyttää, torjuuko hän rajalyöntiä vai viistolyöntiä (jättää ns. rajan auki), puolustus asettuu sovitusti sen mukaan. Keskitorjuja voi merkeillään näyttää, painottaako hän torjuessaan keskihyökkäystä (torjuu yleensä yksin) 1- vai 5-puolta. Pelissä nähdään muun muassa seuraavia tyypillisiä vaihtoja Saman paikan pelaaja vaihdetaan piristämään peliä. Lyhyehkö passari korvataan etukentällä erän lopussa ulottuvammalla torjujalla. Jatkopallo pelataan ilman passaria. Vaihto otetaan takaisin heti kun vastustaja voittaa pallon. Hyvä syöttäjä vaihdetaan suoraan syöttämään. Jos vastustaja voittaa pallon, vaihto otetaan heti takaisin tai viimeistään kun pelaaja tulee etukentälle. Hyvä hyökkääjä tai torjuja vaihdetaan pelaamaan etukenttäkierros. Hyvä puolustaja / vastaanottaja vaihdetaan pelaamaan takakenttäkierros. Tehdään ns. kaksoisvaihto eli kentällä olevan passarin paikalle vaihdetaan hakkuri / yleispelaaja ja kentällä olevan hakkurin paikalle passari. Vaihto otetaan usein niin, että kentällä oleva hakkuri on siirtymässä takakentälle, näin ns. takapassaritilanne jatkuu eli verkolla on edelleen kolme hyökkääjää. Vaihdolla haetaan myös rytminmuutosta peliin ja se tuo toivottavasti vaikeuksia myös vastustajalle, koska ryhmitys muuttuu. Vaihto otetaan yleensä takaisin vaihdetun passarin tullessa etukentälle eli takapassaritilanne jatkuu. 8

Aloituksen vastaanotto on yksi lentopallon avainalueista. Sen erikoismies on vain takakentällä pelaava libero (vas), jonka peliasu on erilainen kuin muilla pelaajilla. 9

Erotuomaritoiminta Lentopallo-ottelua tuomitsevat pää- ja verkkotuomarit sekä kaksi rajatuomaria (kansainvälisissä otteluissa rajatuomareita on neljä, yksi joka rajalle). Päätuomari johtaa ottelua ja hänellä on määräysvalta kaikkiin ottelun tapahtumiin liittyen. Hänen tehtäviinsä kuuluvat mm. pelialueen ja varusteiden tarkistus, ennen ottelua suoritettava arvonta (kumpi joukkue aloittaa syötöllä, kumpi aloittaa milläkin kenttäpuolella, jos ottelu menee viidenteen erään, ennen sitä suoritetaan uusi arvonta), tuomion antaminen pelitilanteissa, hyökkäävän joukkueen suoritusten oikeellisuuden tarkkailu (liberon toiminnan oikeellisuus, käsittelyvirheet, 3-metrin hyökkäysraja), varoitusten ja rangaistusten antaminen. Päätuomari hyväksyy viimeisenä pöytäkirjan. Verkkotuomari seuraa verkkovirheitä, vastustajan puolella pelaamista (ilmassa väärällä puolella olemista, keskirajan ylittämistä, virheellistä torjuntaa), vastaanottavan joukkueen pelijärjestystä (että pelaajat ovat oikeilla paikoillaan), pallon koskemista ulkopuolisiin asioihin (antennit, torjunnan hipaisut), myöntää tai evää valmentajille katkoja (vaihdot, aikalisät), valvoo vaihtopenkillä istuvien ja vaihtoalueella olevien pelaajien toimintaa, pitää yhteyttä toimitsijoihin, erityisesti pöytäkirjan pitäjään. Kirjuri kirjaa pöytäkirjaan kokoonpanot ja toimitsijat, merkitsee pelinaikaiset tapahtumat (pisteet, aikalisät, pelaajavaihdot, varoitukset, jne.), valvoo pelaajien järjestystä syöttämään mentäessä ja että tulostaulu on ajan tasalla ja merkitsee ottelun päätyttyä lopputuloksen ja muut tiedot sekä kerää hyväksyvät nimikirjoitukset. Rajatuomarit näyttävät tulkintansa, oliko pallo kentässä, ulkona vai osuiko se antenniin, kattoon tai vastustajajoukkueen pelaajaan. Rajatuomari valvoo myös syöttävän pelaajan rajarikot. Anu Laakso ja Lentopalloliitto 2005 10