PIRKANMAAN PERINNEPIHA OPPIMISYMPÄRISTÖ. Esittely 12puu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PIRKANMAAN PERINNEPIHA OPPIMISYMPÄRISTÖ. Esittely 12puu 20.8.2012"

Transkriptio

1 PIRKANMAAN PERINNEPIHA OPPIMISYMPÄRISTÖ Esittely 12puu

2 MIKÄ ON PERINNEPIHA? Mitä tulee mieleen käsitteestä perinnepiha? Entä perinnekasvi?

3 Pirkanmaan Perinnepiha -hanke Pirkanmaan Perinnepiha hankkeen tavoitteena on rakentaa Ahlmanin koululle Tampereelle kaikille avoin oppimisympäristö perinnekasveista ja niiden käytöstä niin perinteisissä pihapiireissä kuin nykyaikaisillakin pihoilla. Pirkanmaan liitto on myöntänyt Ahlmanin koulun Säätiölle rahoitusta hankkeen toteuttamiseen Euroopan aluekehitysrahastosta. Hanke on alkanut vuonna 2011 ja se jatkuu vuoden 2013 lopulle.

4 Perinnepiha Ahlmanille Oppimisympäristö koko oppilaitokselle Näyttely- ja mallipuutarha yleisölle Green care; tekemistä ja kokemista eri käyttäjäryhmille (lapset, vanhukset yms.) Kokoelma ja mahdollisesti myös geenipankki hyvistä pirkanmaalaisista kasveista Virtuaalikokonaisuus, joka opettaa perinnepihan osa-alueita

5 Perinnepihan näyttelyalue, Toimela

6 Ahlmanin piha entisaikaan

7 Suunnitelma

8 Projektin ytimessä: Perinnekasvit: hyvät pirkanmaalaiset kasvikannat talteen ja ehkä myös lisäykseen, kasvit, jotka ovat kasvaneet pirkanmaalaisilla pihoilla ainakin 60 vuotta Pirkanmaalaiset kansanbotanistit esiin: puutarhaharrastuksen levittäjät ja innostajat ennen ja nyt Perinteiden siirtäminen nykyaikaan: hyvät käytännöt, luonnonmukaisuus, puutarha elävänä kokonaisuutena

9 Perinnekasvien merkitys nykypuutarhoissa Puutarhat ovat tärkeä osa luontoympäristöämme. Suomessa on lähes miljoona pihaa, puutarhaa, mökkitonttia ja siirtolapuutarhapalstaa. Ei ole yhdentekevää, miten näitä alueita hoidetaan ja minkälaiset kasvit niillä kasvavat. Aikamme keskeisiä kysymyksiä ilmastonmuutoksen ohella ovat, miten voimme pysäyttää luonnon köyhtymisen ja edistää eläinten ja kasvien lajirikkautta maapallolla. Pihat ja puutarhat ovat tärkeitä osasia näiden ongelmien ratkaisussa. Puutarhat voivat toimia monimuotoisuuden pieninä turvapaikkoina. Riku Cajander: Ympäristöystävällinen piha ja puutarha, Karisto 2010.

10 Vuoden 2011 puutarhatrendejä Mikä on mielestäsi pinnalla puutarhassa juuri nyt? Markkinatutkijoiden näkemyksiä: elämyksiä, rauhaa, virikkeitä, onnellisuutta yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys tarinat ja sukupolvien ketju Kokonaisvaltainen tapa elää; ympäristö, ekologisuus, luonnon monimuotoisuus Rakennusmateriaalit kestäviä ja kierrätettäviä Perinnepiha voi olla vastaus näihin kaikkiin toiveisiin

11

12 PERINNEKASVIT Mikä on perinnekasvi? Perinnekasveja voivat olla perennat, yksivuotiset koristekasvit, hyötykasvit, puut ja pensaat, sipulikasvit Perinnekasvi on ollut viljelyssä niin kauan, että moni kytkee sen menneeseen aikaan; ns. mummolan kasvit Kasviretkiltä (1700-luvulta lähtien) saatu lukuisia uusia kasveja kokeiltavaksi ja aikojen kuluessa niistä on valikoitunut pohjoisiin ilmasto-oloihin sopivat kannat. Taimitarhaviljely yleistynyt 1960-luvulla; kestävien kasvikantojen rinnalle on tullut uusia. hankkeen rajaus perinnekasviksi: Sellaiset kasvikannat, jotka ovat kasvaneet pirkanmaalaisilla pihoilla 1950-luvulla tai sitä ennen.

13 Käsitteistöä: Maatiaiskasvi: Lajike, joka on ollut viljelyssä jo ennen tieteellistä kasvinjalostusta. Kantojen sisäinen vaihtelu on runsasta. Isoäidin kasvit, vanhanajan kasvit: korostetaan kulttuurihistoriallista näkökulmaa. Alkuperäiskasvi: Luonnonkasvi, joka on tullut Suomeen jääkauden jälkeen. Muinaistulokas: Kasvi, joka on kulkeutunut Suomeen ihmisen myötä ennen 1600-lukua.

14 Tutut perinnekasvit Perinnekasvit vähintään näyttävät tutuilta, usein niille löytyy muistista myös jokin nimi virallinen, alueellinen tai perheen sisällä käytetty. Kasveihin voi liittyä myös tarinoita ja muistoja. Myös kasveihin liittyvä kulttuurihistoria olisi tärkeää saada talteen!

15 Mitä ajatuksia tai muistoja seuraavat kasvit herättävät?

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 Muita mieleen tulevia perinnekasveja?

29 Perinnekasvien hyviä ominaisuuksia: Todistetusti kestäviä (paikalliset kasvikannat) Yleensä vaatimattomia ja helppohoitoisia Kulttuurihistoriallista merkitystä; sopivat perinteisten rakennusten ympäristöön

30 Hankaluuksia: Pelkkä laji ei tee kasvilajista perinnekasvia, vaan lajin kanta. Ollakseen perinnekasvi lajin on oltava vanhaa suomalaista kantaa. Vanhaa kantaa olevia perinnekasveja ei välttämättä löydä taimistoilta tai puutarhamyymälöistä.

31 Pirkanmaalainen perinnepiha Yksiselitteisesti pirkanmaalaisen puutarha- ja pihaperinteen ominaispiirteitä on hankala hahmottaa ja löytää. Tyylit ja muotivirtaukset ovat kulkeneet läpi Suomen ja varsinkin suurimpien kaupunkien alueilla paremman väen pihapiirit ovat muotoutuneet samoja periaatteita seuraillen saman yhteiskuntaluokan sisällä. Perinnepihaprojektissa pirkanmaalaisuus näkyy ensisijaisesti kasveissa. Kasveja on kerätty kaukaa eivätkä Pirkanmaallakaan kasvaneet perinnekasvit ole alkuperäisesti pirkanmaalaisia. Näkökulma pirkanmaalaisuuteen aukeaakin sitä kautta, että kasvien keräilijät ja säilyttäjät ovat olleet pirkanmaalaisia ja keräily toteutunut Pirkanmaalla.

32 Uusi näkökulma puutarhahistoriaan Yleensä korostetaan sitä, kuinka kasvit ja uudet puutarhavirtaukset suodattuivat ylemmiltä kansankerroksilta alaspäin. Poikkeuksena ovat ns. kansanbotanistit, intohimoiset puutarhaharrastajat, joille yhteiskunnallinen asema ei ollut merkitsevä ja jotka halusivat levittää puutarha-aatetta eteenpäin.

33 Pirkanmaalaisia kansanbotanisteja Herman Adolf Printz, Hämeenkyrö Kasvi- ja Puutarhahoidosta

34 Kasvi- ja puutarhahoidosta Eräs kasvitarhan ystävä (H.A. Printz). Hämeenkyrön ja Viljakkalan Maataloudellisen yhdistyksen toimituksia 1. Tampereen kirjapaino-osakeyhtiö. Mutta antaa kasvitarha, sen hedelmäpuut, sen pensaat ja kukkaset muutakin nautintoa, eikä vaan hyötyä. Sen vihannat puut ja pensaat kaunistavat kotimme; siellä löytää elämän vaivoista väsynyt henkemme päivän helteessä ja illan viileydessä miellyttävän ja rauhaisan tyyssijan; sillä on kukkasia tarjottavana elämän ilohetkinä ja surun synkkinä päivinä; se on meidän kotionnemme suloinen ystävä ja pikkulastemme paratiisi.

35 Pirkanmaalaisia kansanbotanisteja Kalle Linnusmäki, Hämeenkyrö ulma/linnusmaki/kalle-linnusmaki Kotipitäjän ohella tälle kiertelevälle puutarhurille ja siemenkauppiaalle, tulivat tutuiksi lähipitäjienkin puutarhat. Erityinen sydämen asia Kalle Linnusmäelle oli torppareiden valistaminen puutarhanhoidossa. Kasvi- ja puutarhanhoidon välittämiseen Kalle paneutuikin antaumuksellisesti 1900-luvun alkupuolella, jolloin hän alkoi harrastaa myös varsin laajaa siemenkauppaa. Kalle Linnusmäki oli toisen hämeenkyröläisen kasviharrastajan H. A. Printzin uskollinen ystävä. Printzille ja Nokian Pitkäniemen ylilääkärille, professori Emil Hougbergille Kalle keräsi eri pitäjistä monia harvinaisia kasveja.

36 Pirkanmaalaisia kansanbotanisteja Hugo Hörtsänä, Hörtsänän arboretum 7Wam138c Hörtsänän Arboretum perustettiin Aluella kasvaa useita pihta-, lehtikuusi- ja vaahteralajeja sekä mm. punasaarni, virginianpihta, japaninhemlokki, kivikoivu, tähkävaahtera ja keltahevoskastanja. Alueelle vapaa pääsy.

37 Pirkanmaalaisia kansanbotanisteja Emil Wikström, Sääksmäki, Visavuori l Puutarhanhoito oli Emil Wikströmin intohimo ja Visavuoressa hän pääsi toteuttamaan tätä intohimoa mielin määrin. Koriste- ja hyötypuutarhat levittäytyivät laajalle ja Wikström rakensi itselleen myös suuren kasvihuoneen, jossa hän viljeli menestyksellisesti mm. viinirypäleitä ja aprikooseja. Pitkänimen ylilääkäri Emil Hougberg, Nokia Muita?

38 Vinkkaa perinnekasveista Onko sinulla tiedossasi vanhoja perinnekasveja pirkanmaalaisilta pihoilta tai puutarhoista? Anna vinkki vanhoista kasvikannoista, niin pääset mukaan perinnepihan luomiseen. Kasvit voivat olla koristekasveja tai hyötykasveja; yrttejä perennoita, pensaita tai vaikkapa yksivuotisia kesäkukkia, joiden siemenet ovat säilyneet sukupolvelta toiselle. Perinnekasveiksi luetaan sellaiset kasvikannat, joiden historia pirkanmaalaisella kasvupaikalla voidaan jäljittää vähintään 1950-luvulle. Kerro meille vanhoihin perinnekasveihin liittyvät tarinasi. Mitä muistoja kasvi herättää? Mistä kasvi on kulkeutunut pihallesi; onko se saatu lahjana vai pihistetty? Keneltä ja mistä se on lähtöisin? Mitä sattumuksia kasvi on päässyt todistamaan? Kuinka se on menestynyt ja millaista hoitoa vaatinut? Tiedot Krista Mäkelälle esim. ensin sähköpostilla niin otan yhteyttä ja haastattelen tarkemmin.

39 Keskusteltavaksi: Mistä löytyisi hyviä perinnekasveja ja niiden vaalijoita? Mitä odotat perinnepiha-hankkeelta; millaista tietoa kaipaat perinnekasveista? Millaista on pirkanmaalainen puutarhakulttuuri? Unhoon jääneitä pirkanmaalaisia kansanbotanisteja?

MITÄ KASVAA PIRKANMAALAISESSA PERINNEPIHASSA? Krista Mäkelä Pirkanmaan perinnepihaprojekti, Ahlmanin koulun Säätiö Museopäivä Vapriikissa 16.5.

MITÄ KASVAA PIRKANMAALAISESSA PERINNEPIHASSA? Krista Mäkelä Pirkanmaan perinnepihaprojekti, Ahlmanin koulun Säätiö Museopäivä Vapriikissa 16.5. MITÄ KASVAA PIRKANMAALAISESSA PERINNEPIHASSA? Krista Mäkelä Pirkanmaan perinnepihaprojekti, Ahlmanin koulun Säätiö Museopäivä Vapriikissa 16.5.2012 Perinnekasvit ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Kasveihin

Lisätiedot

PIRKANMAAN PERINNEPIHAN TEEMAOPASTUKSET Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto Hallilantie 24, Tampere

PIRKANMAAN PERINNEPIHAN TEEMAOPASTUKSET Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto Hallilantie 24, Tampere PIRKANMAAN PERINNEPIHAN TEEMAOPASTUKSET Ahlmanin ammatti- ja aikuisopisto Hallilantie 24, Tampere Geenivaraoppihanke Pirkanmaan Perinnepihalla Ahlmanin tarjoama opetuspaketti johdattelee vanhojen geneettisesti

Lisätiedot

Kasvikuulutusmenetelmä historiallisen puutarhan kasvillisuuden kartoittamisessa

Kasvikuulutusmenetelmä historiallisen puutarhan kasvillisuuden kartoittamisessa Kasvikuulutusmenetelmä historiallisen puutarhan kasvillisuuden kartoittamisessa Merja Hartikainen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus Suomen kansallinen kasvigeenivaraohjelma 18.6.2012 Suomen kansallinen

Lisätiedot

Maatiaiskasvien tuotteistaminen. Merja Hartikainen, MTT ja Eeva-Maria Tuhkanen, MTT

Maatiaiskasvien tuotteistaminen. Merja Hartikainen, MTT ja Eeva-Maria Tuhkanen, MTT Maatiaiskasvien tuotteistaminen Merja Hartikainen, MTT ja Eeva-Maria Tuhkanen, MTT Maatiaiskasvit? Perinnekasvit? Kasvigeenivarat 1. Maatiaiset, maatiaiskasvit -Ei tieteellisesti jalostettuja viljelykasveja:

Lisätiedot

Marcus Tullius Cicero (106 eaa.- 43 eaa.), roomalainen filosofi ja valtiomies

Marcus Tullius Cicero (106 eaa.- 43 eaa.), roomalainen filosofi ja valtiomies Näyttely Helsingin Kirjamessuilla 27. 30.10.2011 Ryytimaasta ruusutarhaan poimintoja viherpeukalon kirjahyllystä Jos sinulla on puutarha ja kirjoja, sinulta ei puutu mitään Marcus Tullius Cicero (106 eaa.-

Lisätiedot

Jos sinulla on puutarha ja kirjoja, sinulta ei puutu mitään

Jos sinulla on puutarha ja kirjoja, sinulta ei puutu mitään Näyttely Helsingin Kirjamessuilla 27. 30.10.2011 Ryytimaasta ruusutarhaan poimintoja viherpeukalon kirjahyllystä Jos sinulla on puutarha ja kirjoja, sinulta ei puutu mitään Marcus Tullius Cicero (106 eaa.-

Lisätiedot

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi

Facebook koulutus. Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook koulutus Kalle Rapi Etelä-Karjalan kylät ry http://kylat.ekarjala.fi Facebook, mikä se on? Facebook on Internetissä toimiva mainosrahoitteinen yhteisöpalvelu Sivusto tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden

Lisätiedot

KORVAN KASVITARHAN OPETUSMATERIAALI. Anja Koskela Yläneen kotiseutuyhdistys

KORVAN KASVITARHAN OPETUSMATERIAALI. Anja Koskela Yläneen kotiseutuyhdistys KORVAN KASVITARHAN OPETUSMATERIAALI Anja Koskela Yläneen kotiseutuyhdistys Yläneen kotiseutumuseo Yläneen kotiseutuyhdistyksen toimintaa Museomäelle on siirretty 13 rakennusta talkoovoimin vuodesta 1962

Lisätiedot

Kasvitieteellinen puutarha on avoinna päivittäin klo 10 17. Talvikaudella klo. 10 16. Ulkopuutarhaan voi tutustua päivittäin klo 8 20.

Kasvitieteellinen puutarha on avoinna päivittäin klo 10 17. Talvikaudella klo. 10 16. Ulkopuutarhaan voi tutustua päivittäin klo 8 20. Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha Sijainti: Turku, Ruissalo Omistaja: Turun yliopisto Aukioloajat: Kasvitieteellinen puutarha on avoinna päivittäin klo 10 17. Talvikaudella klo. 10 16. Ulkopuutarhaan

Lisätiedot

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti.

Taivas+Helvettikirjan. opetuksessa. Opettajan ohje. One on One Publishing Oy, Henry Fordin Katu 6, 00150 Helsinki www.taivasjahelvetti. Taivas+Helvettikirjan käyttäminen opetuksessa Opettajan ohje Taivas+Helvetti Taivas+Helvetti Vol. 1 julkaistiin vuonna 2013 ja sen suosio ylitti kaikki odotukset. Lukijat inspiroituivat kirjan rehellisistä

Lisätiedot

Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito. Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset

Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito. Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset Kylämaiseman ja kulttuuriympäristön hoito Auli Hirvonen Maisemasuunnittelija ProAgria Häme/ Maa- ja kotitalousnaiset Kulttuuriympäristö on ihmisen muokkaamaa luonnonympäristöä ja ihmisten jokapäiväinen

Lisätiedot

Terveiset kasvimatkalta Kumpulasta!

Terveiset kasvimatkalta Kumpulasta! Terveiset kasvimatkalta Kumpulasta! Lauantaina 4.8 kello 16.00 aloitimme opastetun kierroksen Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa ja kuuden maissa kävelimme Kumpulan siirtolapuutarhassa. Kokoonnuimme

Lisätiedot

Puutarhan hyvinvointivaikutukset. Viherlandia Leena Lindén Helsingin yliopisto, maataloustieteiden laitos

Puutarhan hyvinvointivaikutukset. Viherlandia Leena Lindén Helsingin yliopisto, maataloustieteiden laitos Puutarhan hyvinvointivaikutukset Viherlandia Leena Lindén Helsingin yliopisto, maataloustieteiden laitos Miksi viljelet puutarhapalstaa? juuret maatalossa ruumiillinen työ palstalla ylläpitää kuntoa ja

Lisätiedot

Yliopiston puistoalueet

Yliopiston puistoalueet Yliopiston puistoalueet Kasvitieteellinen puutarha Tanja Koskela, intendentti tanja.koskela@jyu.fi Jyväskylän yliopiston museo, luonnontieteellinen osasto www.jyu.fi/erillis/museo/ Kuvat: Tapani Kahila

Lisätiedot

LUMO ja PEBI korvausta maisemanhoidosta

LUMO ja PEBI korvausta maisemanhoidosta LUMO ja PEBI korvausta maisemanhoidosta PUHTIA MAATALOUTEEN YMPÄRISTÖNHOIDOSTA Ahlman 13.10.2011 Jutta Ahro, maisemasuunnittelija, Pirkanmaan maa- ja kotitalousnaiset PEBI eli perinnebiotooppi Perinnebiotooppi

Lisätiedot

Geenivaraoppi-hanke Merja Hartikainen, MTT ja Maarit Heinonen, MTT

Geenivaraoppi-hanke Merja Hartikainen, MTT ja Maarit Heinonen, MTT Geenivaraoppi-hanke Merja Hartikainen, MTT ja Maarit Heinonen, MTT Pihojen ja puutarhojen lähiaarteita Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus 8.12.2014 2 RAPARPERIN MONIMUOTOISUUS Teemavideo CSI raparperin

Lisätiedot

GEENIVARAT OVAT PERUSTA KASVINJALOSTUKSELLE. Merja Veteläinen Boreal Kasvinjalostus Oy

GEENIVARAT OVAT PERUSTA KASVINJALOSTUKSELLE. Merja Veteläinen Boreal Kasvinjalostus Oy GEENIVARAT OVAT PERUSTA KASVINJALOSTUKSELLE Merja Veteläinen Boreal Kasvinjalostus Oy OPIT TÄNÄÄN Miksi kasvinjalostus tarvitsee geenivaroja? Miten geenivaroja käytetään kasvinjalostuksessa? Geenivarat

Lisätiedot

SENNI-projekti esittäytyy

SENNI-projekti esittäytyy SENNI-projekti esittäytyy Aloitusseminaari 26.01.2012 Projektipäällikkö Liisa Nurminen Itä-Suomen yliopisto Green Care Green Care on käsite, jolle ei vielä toistaiseksi ole yksiselitteistä suomenkielistä

Lisätiedot

Paikan identiteetti, paikan tuntu

Paikan identiteetti, paikan tuntu Paikan identiteetti, paikan tuntu Mitä se on, mistä se syntyy? Voiko siihen vaikuttaa? Voiko olla suhdetta paikkaan, jossa ei ole käynyt? Mielipaikat / inhokkipaikat / epäpaikat? Kohteen adoptio Mitä kohteen

Lisätiedot

Vesihuoltopäivien avaus

Vesihuoltopäivien avaus 63. Vesihuoltopäivät 15.-16.5.2019 Vesihuoltopäivien avaus Jyrki Kaija 1 Arvoisat Vesihuoltopäivien osallistujat! Vesihuoltopäivät nyt 63. kerran! Pitkä perinne Vakaa asema alan vuotuisena päätapahtumana

Lisätiedot

Fagerkullayhdistys Korjausrakentamis- ja puutarhahanke KOPU

Fagerkullayhdistys Korjausrakentamis- ja puutarhahanke KOPU Fagerkullayhdistys Korjausrakentamis- ja puutarhahanke KOPU POMO+/ LUKE ry PERINNEKASVITARHAN PERUSTAMINEN FAGERKULLAAN 2006-2007 Lyhentäen lainattu Tommi Kuutsan seminaariesitelmästä 19.11.2006 ENNEN

Lisätiedot

Puutarhan trendit 2011. Tanja Nieminen (hortonomi AMK)

Puutarhan trendit 2011. Tanja Nieminen (hortonomi AMK) Puutarhan trendit 2011. Tanja Nieminen (hortonomi AMK) Tavoitteena on tuoda messuille yleiskoristelun avulla hieman kansainvälisen puutarhanäyttelyn tunnelmaa. Ideassamme on huomioitu myös yksityisasiakkaat

Lisätiedot

Maatiaisperunaopastus perinnetiloilla. Annamari Ilola (Metsähallitus) ja Fatih Kayaanan (MTT)

Maatiaisperunaopastus perinnetiloilla. Annamari Ilola (Metsähallitus) ja Fatih Kayaanan (MTT) Maatiaisperunaopastus perinnetiloilla Annamari Ilola (Metsähallitus) ja Fatih Kayaanan (MTT) Metsähallituksen perinnetilat Korteniemi ja Kovero Annamari Ilola, Metsähallitus Perinnetilojen tarkoitus Kulttuurimaiseman

Lisätiedot

Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen

Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen Ötökkäystävällinen kaupunkiluonto Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen Oppaaseen on koottu vinkkejä, joilla voit auttaa mm. pölyttäjien ja muiden hyötyhyönteisten elinoloja. Leena Luoto, kuvat Heikki Luoto

Lisätiedot

Päihdelääketieteen Päivät 2015

Päihdelääketieteen Päivät 2015 Päihdelääketieteen Päivät 2015 Alkoholiongelmasta tuli alkoholin käyttöhäiriö - mikä muuttui? 5.-6.3.2015 Sokos Hotel Presidentti Helsinki Päihdelääketieteen päivät 2015 käsittelee jatkuvasti kehittyvää

Lisätiedot

Maatiainen Det lantliga kulturarvet ry:n toimintasuunnitelma 2006

Maatiainen Det lantliga kulturarvet ry:n toimintasuunnitelma 2006 Syyskokouksen päätös 26.11.2005 Maatiainen Det lantliga kulturarvet ry:n toimintasuunnitelma 2006 A. YLEISTÄ Maatiainen Det lantliga kulturarvet ry (jatkossa Maatiainen) on aatteellinen yhdistys, jonka

Lisätiedot

Lataa Perennat - aloittelijan opas - Teija Saarinen. Lataa

Lataa Perennat - aloittelijan opas - Teija Saarinen. Lataa Lataa Perennat - aloittelijan opas - Teija Saarinen Lataa Kirjailija: Teija Saarinen ISBN: 9789526606958 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.03 Mb Puutarhuri Teija Saarisen oppaassa käsitellään kaikki tarvittavat

Lisätiedot

Lataa Kuudes sukupuutto - Elizabeth Kolbert. Lataa

Lataa Kuudes sukupuutto - Elizabeth Kolbert. Lataa Lataa Kuudes sukupuutto - Elizabeth Kolbert Lataa Kirjailija: Elizabeth Kolbert ISBN: 9789523002814 Sivumäärä: 367 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.57 Mb Pulitzer-voittaja kuvaa sukupuuttoa, jonka näemme

Lisätiedot

H e l s i n g i n l u o n n o n m o n i m u o t o i s u u s. Kääpien merkitys luonnon toiminnassa. Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta

H e l s i n g i n l u o n n o n m o n i m u o t o i s u u s. Kääpien merkitys luonnon toiminnassa. Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta H e l s i n g i n l u o n n o n m o n i m u o t o i s u u s Kääpien merkitys luonnon toiminnassa Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta Luonnontilaisessa metsässä on paljon lahopuuta ja runsaasti

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Miksi luonnonsuojelu on tärkeää?

Miksi luonnonsuojelu on tärkeää? BIOS 3 jakso 3 Luonnonsuojelu Miksi luonnonsuojelu on tärkeää? BIOS 3 jakso 3 Luonnonsuojelussa suojellaan alkuperäistä luontoa Luonnonsuojelun tarkoituksena on varjella alkuperäistä luontoa ja sen monimuotoisuutta.

Lisätiedot

Digi-tv kuulemistilaisuus

Digi-tv kuulemistilaisuus Digi-tv kuulemistilaisuus Petteri Järvinen 31.1.2007 "Meillä siirtymäaika on pidempi kuin monissa Euroopan maissa, joissa päätökset siirtymisestä on tehty vasta tällä vuosituhannella." (s. 29) Toimivia

Lisätiedot

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti

Kysely suomalaisten luontosuhteesta. Kyselyn tulosten koonti Kysely suomalaisten luontosuhteesta Kyselyn tulosten koonti 21.6.2018 Kyselyllä selvittiin suomalaisten suhdetta luontoon, sen monimuotoisuuden turvaamiseen ja siihen, miten vastuut tulisi jakaa eri tahojen

Lisätiedot

- FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI

- FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI Muistilista pihan syystöihin WWW.PIHAILO.FI - FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI Kaikki valmista kevättä varten! Syksy on loistavaa aikaa puutarhatöille: maa ja ilma ovat

Lisätiedot

Lataa Koko perheen luonto-opas - Juha Laaksonen. Lataa

Lataa Koko perheen luonto-opas - Juha Laaksonen. Lataa Lataa Koko perheen luonto-opas - Juha Laaksonen Lataa Kirjailija: Juha Laaksonen ISBN: 9789512402946 Sivumäärä: 224 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 34.68 Mb Koko perheen luonto-opas antaa suurille ja pienille

Lisätiedot

Mirja Nuutisen. postikorttimallit 2012

Mirja Nuutisen. postikorttimallit 2012 Mirja Nuutisen postikorttimallit 2012 2 3 Arkaaiset Unet sarjan postikortit Arkaaiset Unet on teossarja, jota olen kehittänyt vuodesta 2005 lähtien. Sarjaan kuuluu digitaalisesti työstettyjä kuvakollaaseja,

Lisätiedot

Lataa Villivihannekset - aloittelijan opas - Teija Saarinen. Lataa

Lataa Villivihannekset - aloittelijan opas - Teija Saarinen. Lataa Lataa Villivihannekset - aloittelijan opas - Teija Saarinen Lataa Kirjailija: Teija Saarinen ISBN: 9789526606460 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 28.95 Mb Puutarhuri ja villivihannesneuvoja Teija Saarisen

Lisätiedot

Matkaraportti: Italia

Matkaraportti: Italia Matkaraportti: Italia Noora Heikkonen Vietimme Italiassa neljä viikkoa ja viisi päivää. Tässä ajassa ehdimme tutustua sekä asuinkaupunkiimme Padovaan että muihinkin Pohjois- Italian tunnetuimpiin kaupunkeihin.

Lisätiedot

Ketjuauditoinnit. TEVA Tampere ja Oulu Ylitarkastaja Anna Huttunen, Evira

Ketjuauditoinnit. TEVA Tampere ja Oulu Ylitarkastaja Anna Huttunen, Evira Ketjuauditoinnit TEVA Tampere ja Oulu Ylitarkastaja Anna Huttunen, Evira Auditointijärjestelmien tavoitteena: onko rehu- ja elintarvikelainsäädäntöön sekä eläinten terveyttä ja hyvinvointia koskeviin sääntöihin

Lisätiedot

Ohjeet puutarhakasvien keräyslomakkeeseen

Ohjeet puutarhakasvien keräyslomakkeeseen Ohjeet puutarhakasvien keräyslomakkeeseen Yleistä Puutarhakasvien keräyslomakkeen laatiminen on tullut ajankohtaiseksi, koska kiinnostus paikallisten kasvikantojen keräämiseksi on lisääntynyt museoiden,

Lisätiedot

VARHAINEN PUUTTUMINEN

VARHAINEN PUUTTUMINEN VARHAINEN PUUTTUMINEN www.tasapainoa.fi MITÄ VARHAINEN PUUTTUMINEN ON? Varhaisella puuttumisella tarkoitetaan yksinkertaisesti sitä, että autetaan kaveria tai ystävää jo silloin kun mitään vakavaa ei vielä

Lisätiedot

OHJAUSRYHMÄN 11. KOKOUS MOREENIASSA 18.9.2014. Tampereen rakennuskulttuurin neuvonta- ja koulutuskeskus -projekti

OHJAUSRYHMÄN 11. KOKOUS MOREENIASSA 18.9.2014. Tampereen rakennuskulttuurin neuvonta- ja koulutuskeskus -projekti OHJAUSRYHMÄN 11. KOKOUS MOREENIASSA 18.9.2014 Tampereen rakennuskulttuurin neuvonta- ja koulutuskeskus -projekti ESITYSLISTA Kokouksen avaus Läsnäolijoiden toteaminen Edellisen pöytäkirjan (kokous nro

Lisätiedot

ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY?

ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY? ONKO ONNELLISUUS SEURAUS VAI SYY? ONKO ONNELLISUUS JOTAKIN, JONKA VOIMME SAAVUTTAA SAAMALLA ITSELLEMME SEN, MIKÄ TEKISI MEISTÄ ONNELLISIA? TUTKITTUANI ITSEÄNI JA ELÄMÄÄNI OLEN TULLUT TODISTANEEKSI ITSELLENI,

Lisätiedot

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related Syyskuu no 55 /2012 http://www.youtube.com/watch?v=sugtzbcwtti&feature=related "Särkyneille on puhuttava hiljaa ja sanoin, jotka eivät lyö. Kuin tuuli, joka vaalii viljaa, kuin lempeä ja lämmin yö. Särkyneitä

Lisätiedot

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta

Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Taito Shop ketju 10 vuotta Tarina yhteistyöstä ja kasvusta Yhteistyöstä menestystä Forma messut on Taito Shopketjun myymälöille tärkein sisäänostotapahtuma ja paikka kohdata tavarantoimittajia. Siksi se

Lisätiedot

Tarinoiden puutarha. Ympäristövastuullisuus ja luonnonmonimuotoisuus työpaja

Tarinoiden puutarha. Ympäristövastuullisuus ja luonnonmonimuotoisuus työpaja Tarinoiden puutarha Ympäristövastuullisuus ja luonnonmonimuotoisuus työpaja KIMMO RAINEVA Palvelumuotoilija Helsingin kaupunki Kulttuuri ja vapaa-aika Kehittämisyksikkö 23.11.2018 https://www.hel.fi/uutiset/fi/kaupunkiymparisto/lumo-121118

Lisätiedot

Perennat tarjoavat vaihtoehdon kesäkukille

Perennat tarjoavat vaihtoehdon kesäkukille Liite 1.6.2009 66. vuosikerta Numero 2 Sivut 8-9 Perennat tarjoavat vaihtoehdon kesäkukille Petri Manssila, Maaseudun Tulevaisuus kuvat: Jaakko Martikainen Tutkijat Eeva-Maria Tuhkanen (vas.) ja Sirkka

Lisätiedot

Kolikon tie Koululaistehtävät

Kolikon tie Koululaistehtävät Kolikon tie Koululaistehtävät I Tehtävät ennen Heureka-vierailua Rahojen ja Suomen Rahapajan historia 1. Ota selvää missä ja milloin raha otettiin ensimmäisen kerran käyttöön. 2. Minkälaisia ensimmäiset

Lisätiedot

Lataa Luontomme uudisasukkaat - Riku Cajander. Lataa

Lataa Luontomme uudisasukkaat - Riku Cajander. Lataa Lataa Luontomme uudisasukkaat - Riku Cajander Lataa Kirjailija: Riku Cajander ISBN: 9789523010673 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 32.11 Mb Luontomme uudisasukkaat esittelee yleistajuisesti ja kuvituksen

Lisätiedot

Suomalaista aineettoman kulttuuriperinnön kriteeristöä hahmottamassa. Anna Kanerva / CUPORE

Suomalaista aineettoman kulttuuriperinnön kriteeristöä hahmottamassa. Anna Kanerva / CUPORE Suomalaista aineettoman kulttuuriperinnön kriteeristöä hahmottamassa Anna Kanerva / CUPORE Cuporen toimeksianto Verrokkiselvitys Kyselyt toimijoille Loppuraportti ja luetteloinnin kriteeristöluonnos maaliskuussa

Lisätiedot

Täydellinen lahja onnitteluun, muistamiseen ja palkitsemiseen! Vahvista suhteitasi Joyful -joululahjakortilla! www.joyful.fi

Täydellinen lahja onnitteluun, muistamiseen ja palkitsemiseen! Vahvista suhteitasi Joyful -joululahjakortilla! www.joyful.fi Täydellinen lahja onnitteluun, muistamiseen ja palkitsemiseen! Vahvista suhteitasi Joyful -joululahjakortilla! www.joyful.fi 2 Lahjakortti joka antaa moninkertaisen elämyksen! Joyful -lahjakortti on helppo

Lisätiedot

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita

Harjoitustehtävä 1. Kiviä ja muita Tehtävä 1. Jos kivet voisivat puhua 1 a. Etsi sellainen kivi, josta pidät. - Mistä löysit kivet? - Milloin löysit kiven? - Miksi valitsit juuri tämän kiven? 1 b. Esittele Esittele kivesi. Käyttäkää luovuutta

Lisätiedot

Yhdessäolon voimaa. Mikävertaistuessavoimaannuttaa, tekee hyvää?! Krisse Lipponen www.taitoba.fi

Yhdessäolon voimaa. Mikävertaistuessavoimaannuttaa, tekee hyvää?! Krisse Lipponen www.taitoba.fi Yhdessäolon voimaa Mikävertaistuessavoimaannuttaa, tekee hyvää?! Krisse Lipponen www.taitoba.fi Ihmisen perustarpeet Liittyminen Autonomia eli itsenäisyys Merkityksellisyys, mielekkyys Mielekkyystekijättutkimusten

Lisätiedot

Mobiilit luontorastit

Mobiilit luontorastit Mobiilit luontorastit Kesto: Riippuu reitin pituudesta Kenelle: lukio Missä: ulkona Milloin: kevät ja syksy Tarvikkeet: älypuhelin / tablet -tietokone (muistiinpanovälineet) Eräpassin osio: Luonnossa liikkuminen

Lisätiedot

Green care - kasvattajina

Green care - kasvattajina Green care - Suomenlehmä terapeutteina ja kasvattajina Katriina Soini Erikoistutkija, FT Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus Jyväskylän yliopisto, yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos katriina.soini@mtt.fi

Lisätiedot

Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko

Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko Vapaaehtoistoiminta: Vire Koti Martinlähde ja Sinivuokko Marjo Virkkunen palvelutalon johtaja Onnellinen elämä syntyy välittämisestä ja kuuntelemisesta. Yhdessä olemisesta ja tekemisestä Alkoi Vire Koti

Lisätiedot

Lataa Pikkuötökät talossa ja puutarhassa - Lars- Henrik Olsen. Lataa

Lataa Pikkuötökät talossa ja puutarhassa - Lars- Henrik Olsen. Lataa Lataa Pikkuötökät talossa ja puutarhassa - Lars- Henrik Olsen Lataa Kirjailija: Lars-Henrik Olsen ISBN: 9789512080120 Sivumäärä: 276 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 22.88 Mb Tiesitkö, että yksittäisessä

Lisätiedot

Koristekasvien geenivarat kauneutta ja kulttuuriarvoja. Sirkka Juhanoja

Koristekasvien geenivarat kauneutta ja kulttuuriarvoja. Sirkka Juhanoja Koristekasvien geenivarat kauneutta ja kulttuuriarvoja Sirkka Juhanoja Lähtökohta: vanhoja koekasveja ja omia kokoelmia Hämeen tutkimusasema -Keskas, puuvartisten kasvien valtakunnallinen lisäyspankki

Lisätiedot

Elävä kansallisomaisuutemme

Elävä kansallisomaisuutemme Elävä kansallisomaisuutemme Suojele! Viljele! Vaali perinteitä! Oletko joskus miettinyt kotisi pihalla kasvavan ikivanhan omenapuun tai sukutilalla viljellyn viljakannan alkuperää? Kyseessä voi olla suomalaiseen

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Ruotsalaisia unelmapihoja. från Skåne

Ruotsalaisia unelmapihoja. från Skåne Ruotsalaisia unelmapihoja från Skåne Maisemasuunnitteluyritys SNITSIG suunnittelee unelmien pihoja Skånessa, Etelä-Ruotsissa, jossa usein voi rakentaa, säästä riippuen tietenkin, myös talvella. SNITSIG

Lisätiedot

Lataa Koko perheen värikasvio - Juha Laaksonen. Lataa

Lataa Koko perheen värikasvio - Juha Laaksonen. Lataa Lataa Koko perheen värikasvio - Juha Laaksonen Lataa Kirjailija: Juha Laaksonen ISBN: 9789512407385 Sivumäärä: 192 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 36.34 Mb Lähiluonto ja pihapiiri ovat uskomattoman monipuolinen

Lisätiedot

Ajatukset - avain onnellisuuteen?

Ajatukset - avain onnellisuuteen? Ajatukset - avain onnellisuuteen? Minna Immonen / Suomen CP-liiton syyspäivät 26.10.2013, Kajaani Mistä hyvinvointi syntyy? Fyysinen hyvinvointi Henkinen hyvinvointi ja henkisyys Emotionaalinen hyvinvointi

Lisätiedot

nro. 1 / 2013 Luova kultt(uur)i

nro. 1 / 2013 Luova kultt(uur)i V I R nro. T 9 1 / 2013 Luova kultt(uur)i A "Henkisen tutkimuksen tehtävä on tehdä oikeutta kaikille uskonnoille. Onko Kristus-virike lähtöisin länsimaista? Onko jokin länsimainen

Lisätiedot

Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään Vuojoen kartanon kesäretkestä. WSOY:n edustaja Joni Strandberg WSOY "Puutarhan aika" "Onnellinen puutarhuri"

Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään Vuojoen kartanon kesäretkestä. WSOY:n edustaja Joni Strandberg WSOY Puutarhan aika Onnellinen puutarhuri Kirja- ja matkailta Karkasimme puutarhaan kirjojen ja matkojen pariin karkauspäivänä 29.2. Hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua väkeä alkoi saapua Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään tekemään edullisia

Lisätiedot

Luonto tulee palvelutaloon!

Luonto tulee palvelutaloon! Luonto tulee palvelutaloon! Kaikilla on oikeus hyvään luontosuhteeseen Joskus luontoon vievälle polulle on kaatunut suuri puu ja tarvitaan vinkkejä uudenlaisten luontopolkujen löytämiseen. Jos pappa ei

Lisätiedot

Päihdelääketieteen Päivät 2015

Päihdelääketieteen Päivät 2015 Päihdelääketieteen Päivät 2015 Alkoholiongelmasta tuli alkoholin käyttöhäiriö - mikä muuttui? 5.-6.3.2015 Sokos Hotel Presidentti Helsinki Päihdelääketieteen päivät 2015 käsittelee jatkuvasti kehittyvää

Lisätiedot

Online-tulostus 4.0. 1. painos

Online-tulostus 4.0. 1. painos Online-tulostus 4.0 1. painos 2008 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nseries ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Nokia tune on Nokia Oyj:n

Lisätiedot

Fagerkullayhdistys ry:n KORJAUSRAKENTAMIS- JA PUUTARHAHANKE Hankesuunnitelma vuodelle 2006

Fagerkullayhdistys ry:n KORJAUSRAKENTAMIS- JA PUUTARHAHANKE Hankesuunnitelma vuodelle 2006 Fagerkullayhdistys ry:n KORJAUSRAKENTAMIS- JA PUUTARHAHANKE 2006 2008 Hankesuunnitelma vuodelle 2006 Taustaa Työläisasuntoalueen puutarhat muotoutuivat aikoinaan hyvin yhtenäisiksi, sillä tehdas omisti

Lisätiedot

Maatalousluonnon monimuotoisuus

Maatalousluonnon monimuotoisuus Maatalousluonnon monimuotoisuus Kimmo Härjämäki Luonnon- ja riistanhoitosäätiö Hiidenveden kunnostus & LuVy & JÄRKI hankkeen viljelijäilta VIHTI 3.4.2013 Kuvat: Kimmo Härjämäki, ellei toisin mainita Esityksen

Lisätiedot

Sivukartta. GeenivaraOppi. https://peda.net/hankkeet/geenivaraoppi:sitemap

Sivukartta. GeenivaraOppi. https://peda.net/hankkeet/geenivaraoppi:sitemap Page 1 of 7 GeenivaraOppi Sivukartta GeenivaraOppi Käyttöohje Uutiset Peli: Pieni suomalainen omenaodysseia 1. Viipurin linna 2. Suitian ja Kuitian kartanot 3a. Juvan kartano 3b. Aurajoen ranta 4. Fagervikin

Lisätiedot

Lataa Puiden jäljillä. Lataa

Lataa Puiden jäljillä. Lataa Lataa Puiden jäljillä Lataa ISBN: 9789519655734 Sivumäärä: 328 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 21.18 Mb 'Puiden jäljillä - 400 vuotta dendrologian historiaa' kertoo alkuperäisten ja tuotujen puu- ja pensaslajien

Lisätiedot

Puutarhatoiminta kuntouttavassa työtoiminnassa. Äijälän vammaisten tuki ry.

Puutarhatoiminta kuntouttavassa työtoiminnassa. Äijälän vammaisten tuki ry. Puutarhatoiminta kuntouttavassa työtoiminnassa Äijälän vammaisten tuki ry. Äijälän Talo Äijälän Talo sijaitsee Jyväskylän Väinölässä, noin 5 km keskustasta. 1800-luvulla rakennetun talon sisätilat on kunnostettu

Lisätiedot

Luonnonvarat ja pitkä tähtäin. 2.12.2011 Hallintotuomioistuinpäivä Eeva Hellström

Luonnonvarat ja pitkä tähtäin. 2.12.2011 Hallintotuomioistuinpäivä Eeva Hellström Luonnonvarat ja pitkä tähtäin 2.12.2011 Hallintotuomioistuinpäivä Eeva Hellström Sisältö: Luonnonvarat ja Maailma Suomi Sääntely 13.12.2011 2 Globaali lähtökohta: Kun yksi maapallo ei riitä 28.9.2011 Maailman

Lisätiedot

Plantagen yhteistyökumppaninaan HUI Research. Puutarhabarometri. Raportti puutarhoista Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa

Plantagen yhteistyökumppaninaan HUI Research. Puutarhabarometri. Raportti puutarhoista Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa Plantagen yhteistyökumppaninaan HUI Research Puutarhabarometri 2013 Raportti puutarhoista Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa I Sisältö Puutarhabarometri 2013 1. Trenditutkimus Luonnollinen luonto 5 Kapinoivat

Lisätiedot

Lataa Metsäkansan tarina - Kimmo Ohtonen. Lataa

Lataa Metsäkansan tarina - Kimmo Ohtonen. Lataa Lataa Metsäkansan tarina - Kimmo Ohtonen Lataa Kirjailija: Kimmo Ohtonen ISBN: 9789522913623 Sivumäärä: 240 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 35.54 Mb Huikea vuoden mittainen kiertomatka halki Suomen metsien.metsät

Lisätiedot

oppimateriaali maailman kuvalehti kumppani nro 9/2010 hyvä yhteyshenkilö,

oppimateriaali maailman kuvalehti kumppani nro 9/2010 hyvä yhteyshenkilö, maailman kuvalehti kumppani nro 9/2010 oppimateriaali oppimateriaali sisältää kysymykset oppilaille tai opettajalle ideoinnin tueksi. hyvä yhteyshenkilö, Ohessa Maailman Kuvalehti Kumppaniin liittyviä

Lisätiedot

Y H T I Ö N P U I S T O J A K A S V I H U O N E

Y H T I Ö N P U I S T O J A K A S V I H U O N E Y H T I Ö N P U I S T O J A K A S V I H U O N E Forssan kaupunkirakenteeseen kehittyi 1850-1890 luvuilla useita puistoalueita. Näistä merkittävin Yhtiönpuisto toteutti Wahrenin, Forssa-yhtiön tehtailijan

Lisätiedot

Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä. Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi

Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä. Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi Tulevaisuuden markkinat tulevaisuuden yrittäjä Vesa Puhakka vesa.puhakka@oulu.fi Dynaamisessa liiketoimintaympäristössä on valtavasti informaatiota mutta vähän tietoa. Koska suurin osa yrityksistä ja ihmisistä

Lisätiedot

Suomen Eläintuhkaus. Eläinystäväsi kauniille muistolle

Suomen Eläintuhkaus. Eläinystäväsi kauniille muistolle Suomen Eläintuhkaus Eläinystäväsi kauniille muistolle Meistä Olemme 1988 perustettu lemmikkieläinten tuhkauspalveluihin erikoistunut perheyritys Myrskylästä. Tarjoamme kaikki tuhkaamiseen ja hautaamiseen

Lisätiedot

Suomen Eläintuhkaus. Eläinystäväsi kauniille muistolle

Suomen Eläintuhkaus. Eläinystäväsi kauniille muistolle Suomen Eläintuhkaus Eläinystäväsi kauniille muistolle Meistä Olemme 1988 perustettu lemmikkieläinten tuhkauspalveluihin erikoistunut perheyritys Myrskylästä. Tarjoamme kaikki tuhkaamiseen ja hautaamiseen

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

Museot yhdessä yhteinen perintö hanke. 10+ museot 18.3.2015. Kimmo Levä pääsihteeri

Museot yhdessä yhteinen perintö hanke. 10+ museot 18.3.2015. Kimmo Levä pääsihteeri Museot yhdessä yhteinen perintö hanke 10+ museot 18.3.2015 Kimmo Levä pääsihteeri Itsenäisyyden juhlavuoden projekti Yhteinen perintö hanke on museoalan yhteisesti toteuttama osa Valtioneuvoston koordinoimaa

Lisätiedot

NÄIN NÄIN Valokuvia maisemasta ja luonnosta Reino Pajarre. Näyttely Pohjanmaan valokuvakeskus 25.4. 20.5.2007

NÄIN NÄIN Valokuvia maisemasta ja luonnosta Reino Pajarre. Näyttely Pohjanmaan valokuvakeskus 25.4. 20.5.2007 NÄIN NÄIN Valokuvia maisemasta ja luonnosta Reino Pajarre Näyttely Pohjanmaan valokuvakeskus 25.4. 20.5.2007 NÄIN NÄIN MAISEMASTA NÄHTYÄ Maisema. Sana tarkoittaa yleensä nähtyä avaraa kohdetta, joskus

Lisätiedot

Opintomatka marjatiloille Hämeeseen ja Lepaan näyttelyyn

Opintomatka marjatiloille Hämeeseen ja Lepaan näyttelyyn Raportti 1 (7) Opintomatka marjatiloille Hämeeseen ja Lepaan näyttelyyn ajankohta: 16.-17.8.2018 raportin laatijat: Sanni Hotti Leena Koponen Raija Kumpula Raportti 2 (7) Opintomatkan ohjelma: torstai

Lisätiedot

ASUNTOMESSUT 2012. Virallisen kumppanin mediaopas

ASUNTOMESSUT 2012. Virallisen kumppanin mediaopas ASUNTOMESSUT 2012 Virallisen kumppanin mediaopas mitä teen, kun puoliso vain ärsyttää? KOTI BRÄNDILLESI Otavamedian avulla tavoitat sisustamisesta, rakentamisesta ja remontoinnista sekä pihasta ja puutarhasta

Lisätiedot

Jalkapallojaoston tiedote 2/2014

Jalkapallojaoston tiedote 2/2014 Jalkapallojaoston tiedote 2/2014 1 SISÄLTÖ 1) Uudet seura-asut 3 2) Yhteistyösopimus Aito Säästöpankin kanssa 3 3) Perjantaipalaverit 4 4) Varainhankintaa 5 5) Ajankohtaiset pelaaja- ja joukkueasiat 5

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt

Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt IDEAKAHVILA: Vapaaehtoistyön johtaminen ja sitouttaminen rekrytoinnin ja sitouttamisen hyvät käytännöt Rekrytointi Henkilökohtainen kontakti/kutsu Pakottaminen/suostuttelu Järjestöjen välinen yhteistyö

Lisätiedot

Kuluttajien moninaiset odotukset ja lähiruoan mahdollisuudet

Kuluttajien moninaiset odotukset ja lähiruoan mahdollisuudet Kuluttajien moninaiset odotukset ja lähiruoan mahdollisuudet Johanna Mäkelä (Helsingin yliopisto) ja Anna Kirveennummi (Turun yliopisto) Lähiruoka- ja ruokaketjuhankkeiden ajankohtaisseminaari 11.6.2014

Lisätiedot

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen Kotitehtävä 2 / Sivu 1 Nimi: PRIDE-kotitehtävä TOINEN TAPAAMINEN Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen Perhehoidossa tarvitaan yhteistyötä monien eri tahojen kanssa. Kukaan ei

Lisätiedot

Puutarhainfopäivät Kuusamossa 7.6. 8.6.2013

Puutarhainfopäivät Kuusamossa 7.6. 8.6.2013 Puutarhainfopäivät Kuusamossa 7.6. 8.6.2013 YmpäristöAgro infopiste Puutarhapäivä yhteistyössä Puutteenkylän Puutarha, KTK ja Kuusamon palstaviljelijät, ProAgria Oulun hallinnoima YmpäristöAgro hanke Koillismaan

Lisätiedot

Ympäristöetsiväohjaaja -työpaja. Ympäristökasvatuspäivät Helsingissä 7.10.2010

Ympäristöetsiväohjaaja -työpaja. Ympäristökasvatuspäivät Helsingissä 7.10.2010 Ympäristöetsiväohjaaja -työpaja Ympäristökasvatuspäivät Helsingissä 7.10.2010 Tervetuloa! Luonto-Liiton pikaesittely Ympäristöetsivätoiminnan esittely Tutustumme kirjaan: Mystisen liskon etsijät - luontotehtäviä

Lisätiedot

AVOMAANKURKUN KASVATUS

AVOMAANKURKUN KASVATUS AVOMAANKURKUN KASVATUS Atte Ahlqvist 8 B Avomaankurkun kukkia ja kurkkuja heinäkuussa 2012 / oma kuva-arkisto Me viljelemme kotonani avomaankurkkua, nippusipulia ja perunaa. Tässä työssä kerron avomaankurkun

Lisätiedot

Lepola III asuntokortteli OMASSA KODISSA. Yhteisöllisyyttä ja lämpöä keskellä kulttuurimiljöötä. Oman kodin löydät meiltä.

Lepola III asuntokortteli OMASSA KODISSA. Yhteisöllisyyttä ja lämpöä keskellä kulttuurimiljöötä. Oman kodin löydät meiltä. Lepola III asuntokortteli OMASSA KODISSA Yhteisöllisyyttä ja lämpöä keskellä kulttuurimiljöötä Oman kodin löydät meiltä. www.masterkodit.fi LEPOLA III Kristillinen asuinyhteisö Järvenpään Lepolassa Järvenpäähän

Lisätiedot

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin

Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Oma ääni kuuluviin omat taidot näkyviin Hyvää Ikää Kaikille seminaari Seinäjoella 18.9.2014 Marjut Mäki-Torkko Vammaispalvelujen johtaja, KM Mitä ajattelet ja sanot minusta Sitä luulet minusta Sinä olet

Lisätiedot

SÄÄSTÖPANKKI. Parempi Suomi Säästöpankki

SÄÄSTÖPANKKI. Parempi Suomi Säästöpankki SÄÄSTÖPANKKI Parempi Suomi 2016 - Säästöpankki SUOMEN VANHIN PANKKIRYHMÄ - OSA YHTEISKUNTAA JO YLI 190 VUOTTA Ensimmäinen Säästöpankki Turkuun 4.1.1823 Perustettiin vähävaraisia varten, opetti säästäväisyyttä

Lisätiedot

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi

Uusi suunta. Juurien tunteminen tekee vahvaksi Uusi suunta Juurien tunteminen tekee vahvaksi Arja Saijonmaa Arja Saijonmaa on suomalaisen saunan lähettiläs ja suuren suosion saavuttaneen Sauna kirjan kirjoittaja. Voimansa hän ammentaa kuulaasta järvimaisemasta

Lisätiedot

Dia 1. Dia 2. Dia 3. Tarinat matematiikan opetuksessa. Koulun opettaja. Olipa kerran pieni kyläkoulu. koulu

Dia 1. Dia 2. Dia 3. Tarinat matematiikan opetuksessa. Koulun opettaja. Olipa kerran pieni kyläkoulu. koulu Dia 1 Tarinat matematiikan opetuksessa merkityksiä ja maisemia matemaattiselle ajattelulle Dia 2 Olipa kerran pieni kyläkoulu koulu Dia 3 Koulun opettaja Laskehan kaikki luvut yhdestä sataan yhteen Dia

Lisätiedot

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista

KONKAKUMPU. Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsista KONKAKUMPU Tarjolla hyvä elämä Fiskarsissa! Kuvittele että voisit saada parhaat palat sekä maaseudusta että kaupungista. Luonto ja historia olisivat lähellä,

Lisätiedot