Taitaja semifinaali 2010, Iisalmi Jääkaapin ovihälytin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taitaja semifinaali 2010, Iisalmi Jääkaapin ovihälytin"

Transkriptio

1 Taitaja semifinaali 2010, Iisalmi Jääkaapin ovihälytin Ohjelmointitehtävänä on laatia ohjelma jääkaapin ovihälyttimelle. Hälytin toimii 3 V litium paristolla ja se sijoitetaan jääkaapin sisälle. Hälyttimen anturina toimii LDR vastus. Kun jääkaapin ovi on kiinni, kaapin sisällä on pimeää. Kun ovi on auki, kaapin sisällä loistaa valo, jonka laitteen LDR vastus havaitsee. Kun jääkaapin ovi avataan, laitteen ledin tulee vilahtaa 50 ms ajan 3 sekunnin välein. Ledin tarkoituksena on pääasiassa osoittaa, että laite toimii ja sen paristo on kunnossa. Kun jääkaapin ovi on jäänyt liian kauaksi aikaa auki, laite alkaa toistaa hälytysääntä. Hälytysääni on kaksi 0,1 s piippausta joiden välissä on 0,1 s tauko. Tätä hälytysääntä toistetaan niin kauan, kunnes jääkaapin ovi suljetaan. Tehtävässä annetut ajat ovat ohjeellisia, niistä voidaan poiketa ±20 %. Kuva 1. laitteen toiminta. Hälyttimen kytkentäkaavio on esitetty tehtäväpaperin liitteenä. Kytkennästä näkyy, mihin ATtiny25 mikroohjaimen liitäntöihin on liitetty anturina käytetty LDR vastus, ledi ja piezo summeri. Em. komponenttien toimisuunta pitää päätellä kytkentäkaaviosta tai selvittää mittaamalla/kokeilemalla. Laitteen mikro ohjaimeen ei ole kytketty ulkoista kidettä tai oskillaattoria, joten mikro ohjainta tahdittaa sen sisäinen RCoskillaattori (piirin oletus). Nyt käytössä oleva laite on ns. tuotekehittelyprototyyppi. Lopullinen laite pitää luonnollisesti koteloida ja laitteen piirilevy suunnitellaan kotelon asettamien mittojen mukaan. Lopullisessa versiossa ei tietysti ole enää ohjelmointiliitintä ja piirilevyn komponentit tulevat olemaan tuotannollisista syistä pintaliitoskomponentteja. Laitteen paristona olevan 3 V litium pariston kapasiteetti on vain 25 mah. Jos laite toimisi mikro ohjaimen sisäisen RC oskillaattorin 1 MHz taajuudella koko ajan aktiivisena (virran kulutus n. 2,5 ma), laite toimisi paristolla korkeitaan 10 tuntia! Mikäli se vilkuttaisi lediä ja hälyttäisi summerilla, käyttöaika olisi vielä pienempi. Siksi lopulliseen ohjelmaan tulee sisällyttää mikro ohjaimen asettaminen Power down virransäästötilaan, missä koko laitteen virrankulutus on noin 2 µa ja tällöin laitteen toiminta aika yli yhden vuoden.

2 Ohjelmointitehtävä, ohjelmointi 1. Tee ensin pieni testiohjelma, joka vilkuttaa jotenkin kortilla olevaa lediä. Näytä kilpailun valvojalle, että ole saanut laadittua testiohjelman, ladattua sen kortille ja se toimii kortillasi (ohjelman kehitysympäristösi on kunnossa ja osaat käyttää sitä). Tästä saa jo ensimmäiset pisteet. 2A. Tee jääkaapinovihälytin kortille ohjelma, joka vilauttaa laitteen lediä joka 3 s välein (50 ms vilaus), jos kaapin ovi on auki jos kaapin ovi on ollut yhtämittaisesti auki vähintään 15 s, ledin vilkutus loppuu ja laitteen piezosummeri piippaa kaksi kertaa (0,1 s pituista piippausta, joiden välissä on 0,1 s välinen aika) 3 s välein (ks. kuva 1) äänimerkkiä toistetaan jatkuvasti, jos jääkaapin ovi on auki ohjelma ei saa tehdä mitään muita toimintoja, kuin mitä edellä on määritelty! ledin vilkkumisväli ja piezo summerin piippaus väli pitää määritellä ohjelmassa vakiona, jotta sen arvo voitaisiin helposti muuttaa lopullista ohjelmaa varten 2B. (Mukautettu suoritus) Mikäli et saa tehtyä kohdassa 2A määriteltyä tehtävää, voit silti saada pisteitä tekemällä jommankumman seuraavista ohjelmista. Ensimmäinen on helpompi ja toinen on vaikeampi. Toisesta saat enemmän pisteitä kuin ensimmäisestä vilkuttaa laitteen lediä epäsymmetrisesti, esim. 0,1 s vilaus 3 s välein vilkuttaa laitteen lediä epäsymmetrisesti, esim. 0,1 s vilaus 3 s välein, jos laitteen LDR näkee valoa Kun olet valmis, näytä tehtävän valvojalle, että ohjelmasi toimii määritellyllä tavalla. Talleta lopuksi ohjelmasi lähdekielinen tiedosto muistitikulle ja anna se tehtävän valvojalle. Nimeä tiedosto: Etunimi_Sukunimi.c Esim. August_September.c

3

4 Ohjelmointitehtävä, teoria osa Nimi: Pisteet: Koulu: Vastaa sopivassa seuraaviin ohjelmointitehtävään liittyviin kysymyksiin. Katso samalla laitteen kytkentäkaaviota, osa kysymyksistä selviää sen avulla. ATtiny25 mikro ohjaimessa on vain yksi I/O liitäntäportti, jossa on kuusi liitäntää. Näistä vain viittä (PB0 PB4) voidaan käyttää käytössämme olevilla ohjelmointilaitteilla tuloina tai lähtöinä. I/O portin bittien suunnat määritellään rekisterillä DDRB. Rekisterin bitin arvo 0 tarkoittaa tuloa ja 1 tarkoittaa lähtöä. DDRB PB7 PB6 PB5 PB4 PB3 PB2 PB1 PB ?? 0? 0 Ne bitit, jotka eivät ole käytössä tai ei käytetä (esim. ohjelmointiliitännän bitit jätetään tuloiksi), arvoksi asetetaan nolla (tulo). Muut bitit pitää asettaa kytkennän mukaan tuloksi (0) tai lähdöksi (1). 1. Kirjoita C kielinen lause, joka asettaa DDRB rekisterille tehtävässä tarvittavan arvon. Rekisterin arvo pitää antaa C kielen syntaksin mukaisena heksalukuna. PORTB rekisterissä annetaan lähtöjen kohdalle lähtöbitin tila mikro ohjaimen käynnistettyä (0 = lähtö alatilassa, 1 = lähtö ylätilassa). Vastaavasti tulon kohdalla bitin tila vastaa tuloon kytkettävää ylösvetovastusta (0 = ylösvetovastus ei ole kytketty, 1 = ylösvetovastus on kytketty). Tässä tehtävässä kaikki lähdöt pitää asettaa siten, että ne eivät ole aktiivisessa tilassa (LED ei loista, piezosummeri ei soi). LDR vastukselle pitää kytkeä ylösvetovastus. Muut (käyttämättömät) liitännät ovat tuloja, joihin ei aseteta ylövetovastusta käyttöön. 2. Kirjoita C kielinen lause, joka asettaa PORTB rekisterille tehtävässä tarvittavan arvon. Rekisterin arvo pitää antaa C kielen syntaksin mukaisena heksalukuna.

5 3. Kirjoita C kielinen lause, jolla kytkennässä oleva ledi (LD1) saadaan loistamaan. 4. Kirjoita C kielinen lause, jolla verrataan, onko PB1 tulon tila alatilassa (LDR vastus) 5. Kirjoita C kielinen ohjelmanpätkä, joka vilkuttaa kytkennän lediä 5 kertaa. Ledin pitää loistaa 0,1 s ja vilkahdusten väli on 1 s. Kirjoita myös tarvittavien muuttujien tyyppi määrittelyt. Muuttujat pitää olla unsigned char tyyppiä (8 bittinen positiivinen luku). Palauta tämä kaksisivuinen vastauspaperi kilpailun valvojalle, kun olet vastannut kysymyksiin.

6 Taitaja2010, Iisalmi Suunnittelutehtävä, teoria osa Nimi: Pisteet: Koulu: Lue liitteenä jaettu artikkeli Solar Lamp (Elector Electronics 9/2005) ja selvitä itsellesi laitteen toiminta. Tätä artikkelia ja siinä olevaa kytkentää tullaan käyttämään lähteenä varsinaisessa suunnitteluosassa. Vastaa seuraaviin kysymyksiin artikkelin pohjalta tai sovella siinä olevaa tietoa (laita ruksi oikeaan vaihtoehtoon). Jokaisessa kohdassa on vain yksi oikea vaihtoehto. 1. Kytkennässä olevat aurinkokennot toimivat jännitelähteenä virtalähteenä ei kumpanakaan edellä mainituista 2. Miksi kytkennässä ei ole akun ylilataantumisen estoa? Koska, käytännössä D1 estää akkujen ylilataantumisen. Koska, aurinkokennojen jännite ei nouse niin suureksi, että akku voisi ylilataantua. Koska akun kapasiteetti on paljon suurempi, kuin aurinkokennon päivän aikana antama kapasiteetti. 3. Kytkentä voidaan jakaa kolmeen osaan: akun varauspiiri, hämäräkytkin ja jännite/virta muunnin. Merkitse ruksilla, mihin osaan näistä kyseiset komponentit kuuluvat. Komponentti Varauspiiri Hämäräkytkin D1 R1 R2 R3 R4 R5 C1 L1 T1 T2 T3 U/I muunnin

7 4. Ledi D2 loistaa aina silloin, kun transistori T2 johtaa kelaan L1 varautuu energiaa transistori T2 ei johda 5. Muunninkytkentä on käytännössä jännite/virta muunnin (U/I muunnin), koska se nostaa jännitteen aina akun jännitettä korkeammaksi sen lähtöön voidaan kytkeä minkä hyvänsä värinen ledi (eri jännitehäviö) se sisältää (80 khz) oskillaattorin 6. Kytkentään on valittu diodiksi D1 Schottky diodi, koska sen jännitehäviö on pienempi kuin tavallisen diodin sen virtakesto on suurempi kuin tavallisen diodin sen tehonkesto on suurempi kuin tavallisen diodin 7. Nämä kysymykset ovat jo oppimaasi tietoa. Ne liittyvät edelleenkin liitteenä olevaan kytkentään, mutta niihin ei löydy suoraa vastausta artikkelista. Seuraavassa väittämä on joko oikein tai väärin. Väärin Oikein Väittämä Kun kytkennän LDR vastus on päivänvalossa ja laitteen LED lamppu ei loista, transistorin T1 kannan potentiaali on yli 0,5 V Kun Transistori T1 johtaa, transistori T2 ei voi johtaa samanaikaisesti.

8 Suunnittelutehtävä, kytkennän suunnittelu Sinun pitää piirtää kytkentä, jolla 1,5 3,0 V paristojännitteestä voidaan nostaa noin 3,5 V jännite sinistä tai valkoista lediä varten. Suunnittelun lähtökohtana käytetään äsken tarkasteltua kytkentää (Solar Lamp). Valitse kytkennästä U/Imuuntimen tarvitsemat komponentit (ja niiden väliset kytkennät), karsi pois muut komponentit, joita ei tarvita tässä kytkennässä. Piirrä kytkentä piirikaavion suunnitteluohjelmalla. käytä eurooppalaisia piirrosmerkkejä piirrä kytkentä sopusuhtaisesti ja sijoita se sopivan kokoisen arkin keskelle laita komponenttien tunnukset ja arvot näkyviin, sijoita ne järjestelmällisesti samalla tavalla suhteessa komponentteihin laita tietosi arkin otsikko osaan (nimi, koulu yms.) voit laittaa pariston paikalle pariston piirrosmerkin tai sopivat liittimien piirrosmerkit (piirilevylle tulee pariston sijaan kaksi erillistä juotostäplää, jotka toimivat pariston liitäntänä). Tulosta kytkentä tiedostoon PDF tai XPS formaattiin. Kopioi tiedosto muistitikulle ja palauta se kilpailun valvojalle tulostusta varten. Tallenna tiedosto nimelle, missä on sanat kytkentä ja oma nimesi sekä pääte PDF tai XPS (riippuu tulostusformaatista). Esim. Kytkentä_Paavo_Pesusieni.pdf tai Kytkentä_Oiva_Hämäys.xps Kun olet palauttanut oman näkemyksesi kytkennästä kilpailun valvojalle, saat häneltä oikean kytkennän. Tee tarvittavat muutokset omaan kytkentääsi. Tämän jälkeen voit edetä piirilevyn suunnitteluun.

9 Suunnittelutehtävä, piirilevyn suunnittelu Suunnittele kytkennästä piirilevy. Piirilevyn toisessa reunassa keskellä pitää olla vaakatasoon asennettu ledi ja piirilevyn toisessa päässä pitää olla kaksi juotostäplää (Pad), jotka toimivat laitteen paristojännitteen liittiminä. Voit valita piirilevyn koon ja muodon vapaasti (sivujen suhde). Tässä halutaan kuitenkin sopivan pientä piirilevyä, jotta se olisi käytännössä valmistettavissa kouluissa syövyttämällä tai jyrsimellä. kaikki komponentit mahtuvat siihen vaakatasoon asennettuina komponenttien ja piirilevyjohteiden sijoittelussa ruudukko (Grid) saa olla 25, 50 tai 100 Mils komponenttien juotostäplien ja piirilevyjohteiden välillä on riittävä etäisyys 16 MILS (0,4 mm) komponenttien juotostäplät ovat riittävän suuret min 60 Mils (mieluummin Mils) paristoliitäntöjen napaisuuden voi valita itse (kuvassa ylempi olisi + ja alempi ) piirilevydokumenteissa polaaristen komponenttien napaisuus pitää näkyä

10 Suunnittelutehtävän komponentit Vastukset ja kela Kondensaattori Transistorit TO 92 kotelo kumpi hyvänsä alla olevista juotostäplien sijoittelusta käy 1 = C, 2 = B, 3 = E LED Normaali vaakatasoon asennettu 5 mm ledi, jonka jalkojen väli on 100 Mils

11 Page 1 of Semifinaalin ennakkotiedot Ohjelmat Elektroniikkalajin semifinaalitapahtuma järjestetään Iisalmessa Ylä-Savon ammattiopistolla, Asevelikatu 4,74100 IISALMI. easting= &northing= &resolution=32&label=yl%e4-savon+ammattiopisto%2c+asevelikatu+4 Tiistai Aamupäivä aikaa matkustamiselle Iisalmeen klo Majoittautuminen, Sokos Hotelli Koljonvirtaan klo Siirtyminen Ylä-Savon ammattiopistolle klo Aloitus Ylä-Savon ammattiopisto Auditorio. Ylä-Savon ammattiopiston esittely ja kahvi. klo Paikallisen elektroniikkayrityksen puheenvuoro ja tutustumien tuotantoon, Genelec Oy:n hallituksen pj Ilpo Martikainen ( kilpailijat osallistuvat myös vierailuun) Tehdasvierailun jälkeen palataan koululle, jossa tilaisuus jatkuu ( kilpailijat eivät osallistu) klo Elektroniikka-alan opetuksen kehittäminen, keskustelutilaisuus, Pj. Olavi Lähteinen klo Uusien opsien soveltaminen - Ysao:n opetussuunnitelman toteuttaminen Primus / Wilma ympäristössä. - Kouvolan ammattiopiston OPSi sovellus, Jari Koskinen - Keskustelua klo Tutkimusten esittely Tutkimus 1, Euro-Skills elektroniikkalajin kehityksen yhteydessä tehty kysely, Olavi Lähteinen Tutkimus 2, Oulun seudun teollisuudelle tehty kysely elektroniikkaopetuksen kehityksestä, Jouni Lievonen klo Tuote-esittelyjä - Analogiaelektroniikan uusii oppimateriaali, Timo Haiko - Nylund Groupin tuotteiden esittely, Jari Häkli klo Ruokailu koululla klo Keilailua ja Sauna Keskiviikko Klo Elektroniikan semifinaalit Semifinaali kestää yhden päivän ja sen sisältö on seuraava: Ilmoittautuminen Suunnittelutehtävä (oikea CAD-ohjelma), 35 p Kädentaito 1 (juottaminen), 15 p Ruokailu Kädentaitotehtävä 2 (osien irrotus ja kiinnitys), 15 p

12 Page 2 of Ohjelmointitehtävä (kohteena todellinen laite), 35p Yhteensä 100 pistettä Yrityskäynti IS-VET Oy:llä ke klo Käynti on varattu kilpailijoiden saattajille. Kilpailijan tarvitsemat välineet ja ohjeet Kilpailija tarvitsee suunnittelu- ja ohjelmointitehtäviä varten kannettavan mikrotietokoneen. Kilpailijoiden koneissa on oltava mahdollisuus tulostaa tiedostoon joko pdf- tai microsoftin xps-formaatissa. Tehtävät, jotka palutetaan, tulostetaan tiedostoon ja tallennetaan muistitikulle tuomarien tarkastelua varten. XPS Windows Vistan ja Windows 7:n mukana on jo oletusarvoisesti asennettuna XPS-tulostinajuri. Tarkista omasta koneestasi voitko valita tulostimeksi "Microsoft XPS Document Writer" nimisen tulostimen. Jos sellainen löytyy on asia kohdaltasi kunnossa, jos ei löydy asenna koneeseesi XPS-tulostinajuri alla olevien ohjeiden mukaan. "Microsoft XPS Essentials Pack" on ohjelmisto, jonka avulla voidaan asentaa XPS-tulostinajurin. Se sisältää myös XPS-tiedostojen katseluohjelma jolla voi myös tulostaa niitä. Sen voi ladata Microsoftin sivuilta: Lisätietoa XPS:stä: PDF PDF-tiedostoja voi tuottaa useammalla eri tavalla. Yleisin tapa on käyttää PDF-tulostinajuria. Sellainen voi tulla esimerkiksi jonkin Adobe-tuotteen mukana tai sen voi asentaa erillisenä. Eräs ilmainen ja ainakin XP-koneisiin hyvin sopiva PDF-tulostinajuri on "PDF Creator". Sen saa toimimaan myös Vistassa, mutta tiettyä epäyhteensopivuutta Vistan UAC:n kanssa on raportoitu. Asennuspaketti ja asennusohjeet löytyvät mm. näistä osoitteista: Kilpailija ei tarvitse tämän kertaisissa tehtävissä oskilloskooppia eikä sähkölähdettä. Suunnitelutehtävä Suunnitelutehtävässä pitää osata soveltaa annettuja lähtötietoja (engannin kielinen artikkeli) ja tämän perusteella piirtää tarvittava kytkentäkaavio ja suunnitella siitä yksipuoleinen piirlevy. Kytkennässä voi olla elektroniikan peruskomponentteja, kuten liittimiä, vastuksia, kondensaattoreita, keloja, diodeja,

13 Page 3 of ledejä, transistoreita ja operaatiovahvistimia. Kilpailijan tulee huolehtia, että hänen suunnitteluohjelmassa ovat nämä komponentit eurooppalaisina piirosmerkkeinä. Kilpailijan on tarvittaessa osattava luoda puuttuva piirrosmerkki ja annettujen mittapiirrosten perusteella komponentin piirilevylle tuleva dekaali (piirilevysymboli, component footprint). Piirilevyn komponentit ovat kaikki läpiladottavia komponenttejä. Seuraavissa ohjeissa saattaa esiintyä hieman erilaisia määrityksiä, kuin normaaleissa piirilevyn tuotantoon tarkoitetuissa dokumenteissa, koska tässä tehtävässä dokumenteistä ei ole tarkoitus tehdä piirilevyä, vaan arvioida piirilevysuunnitelmaa. Palautettavat tulosteet Piirilevy sunnittelutehtävän palautteena tulostetaan neljä tulostetta: Piirikaavio Komponenttisijoittelu Juotospuolen johdinkuvio Yhteistuloste Tulosteet tulostetaan tiedostoon joko PDF- tai XPS-formaatissa. Tiedostot talletetaan muistitikulle, joka palautetaan arvostelua varten. Piirikaaviotulosteessa kompontit ovat piirretty europpalaisin piirrosmerkein. Komponenteissä pitää näkyä sen tunnus (Reference Designator) ja tyypilliset arvot. Piirikaaviossa pitää olla otsikko-osio, jossa näkyy kilpailijan tiedot. Piirilevytulosteissa eri kerrokset (johdinkuvio, piirilevyn ääriviiva, komponenttien ääriviivat jne) pitää tulostaa eri väreillä (tai harmaa sävyinä), jotta tulosteen tarkastelu paperikopiona olisi mahdollisimman selkeää. Värien valinnan voi tehdä vapaasti, kunhan ne eivät peitä muita tärkeitä kerroksia. Jokaisessa tulosteessa pitää näkyä piirilevyn ääriviiva. Kaikissa tulosteissa pitää näkyä riittävät tunnistetiedot: Kilpailijan nimi Koulu Tulosteen nimi Seuraavassa on suositus siitä, millaiselta piirilevytulosteet pitäisi näyttää. Oleellista tulosteissa on se, että tuomarit voivat verrata niitä helposti keskenään. Komponenttisijoittelu

14 Page 4 of Komponenttien sijoittelukuva vastaa lähes normaalia Silkscreen Top -dokumenttia, jolla tarkoitetaan piirilevyn komponenttipuolelle tehtävää painatusta. Tässä tehtävässä komponenttiensijoittelukuva vastaa enemmänkin dokumenttia, jonka perusteella piirilevy voitaisiin käsityönä kalustaa tarvittavilla komponenteilla. Komponenttisijoittelukuvassa pitää näkyä komponenttien ääriviivat (outline), komponenttien tunnukset (reference descrinators), hyppylangat sekä kaikki mekaaniset osat, kuten esimerkiksi jäähdytyslevy tai kiinnikkeet. Tulosteessa pitää näkyä myös kaikkien polaaristen komponenttien asennussuunta, kuten esimerkiksi elektrolyyttikondensaattoreiden (+, -) tai ledien (A, K) napaisuus. Napaisuusmerkinnän voi vapaasti määritellä, kunhan tuomarien ei tarvitse sitä itse arvailla. Tulosteessa pitää näkyä myös komponenttien liitoskohdat piirilevyyn. Läpiasennettavilla komponenteilla juotostäplä (pad) ja/tai juotostäpälän reikä (hole). Tulosteessa voi näkyä myös piirilevyn mittapiirrokset tai muita selventäviä tietoja. Komponenttisijoittelukuva esimerkki Juotospuolen johdinkuvio Juotospuolen johdinkuviossa (bottom layer) pitää näkyä piirilevyn juotoskuviot (trace) ja niihin liittyvät juotostäplät (pad). Jos juotostäplä on kuparialueen sisällä ja siinä ei ole lämmönsiirtymisen kannalta tehtyä kevennystä (thermal relief), pitää komponentin liitosjohdon läpivientireikä näkyä kuparialaueella.

15 Page 5 of Juotospuolen johdinkuvio -kuva esimerkki Yhteistuloste Yhteistulosteessa tulee näkyä komponenttien ääriviivat, hyppylangat, juotospuolen johdinkuvio ja juotostäplät (myös reijät mikäli mahdollista). Erityisesti tässä tulosteessa kannattaa valita eri kerrosten värit huolella, jotta kaikki tarvittavat objektit näkyvät selkeästi. Yhteistulostekuva esimerkki Kädentaidon tehtävä

16 Page 6 of Kädentaidon tehtävässä pitää osata juottaa sekä irrottaa läpivietäviä- ja pintaliitoskomponentteja. Komponenttien liittäminen tapahtuu tavallisella juottimella ja tinalangalla. Komponentin poistaminen tapahtuu juottimella ja tinaimulangalla. Komponentin poistossa poistetun komponentin kunnolla ei ole merkitystä. Piirilevyn pitää säilyä komponentin poiston jälkeen mahdollisimman ehjänä. Tarvittavia työvälineitä: juotin tinaa (saa olla lyijyllistä) tinaimulankaa pinsetit Muita sallittuja työvälineitä tai apuaineita: leikkurit, pihdit korjauslankaa (johtoa) puhdistusaineita lisäjuoksute (flux) käsineet ja muut suojavarusteet Kiellettyjä työvälineitä ja apuaineita: mekaaniset hiomavälineet (hiomapaperi tai teräsvilla) puhallinjuottimet ja imuasemat muut automaattiset työasemat juotospasta Ohjelmointitehtävä Ohjelmointitehtävässä kilpailijan pitää laatia C-kielinen ohjelma valmiiksi koottuun mikro-ohjain korttiin. Kortilla on ATtiny25 -AVR-mikro-ohjain ( Ohjelma voidaan ladata kortille siinä olevan 6-pinnisen piikkirimaliittimen kautta. Kortti toimii 3 V paristolla ja mikroohjaimen kellosignaalina käytetään piirin sisäistä RC-oskillaatoria. Ohjelmointitehtävän pohjaksi on laadittu kortille sopiva testiohjelma, jota käytetään tehtävän pohjana ja kilpailijan ohjelmointiympäristön toimivuuden testaamiseen. Pohja on laadittu CodeVisionAVR C-kääntäjällä. Ohjelmointitehtävää varten kilpailija tarvitsee: AVR-mikro-ohjaimen ohjelmointiympäristön. Esimerkiksi CodeVisionAVR C-kääntäjän Demo-versio. Ohjelmointiympäristön voit ladata tästä: Kilpailija voi halutessaan käyttää myös jotain muuta vastaavaa ohjelmointiympäristöä. Toinen vaihtoehto on Avt Studio/ WinAVR. AVR Studion saat osoitteesta Käytä versiota Tarvittava C-kääntäjän saat osoitteesta

17 Page 7 of Kaikkien ohjelmointiympäristöjen tapauksessa kilpailijan on itse todettava valitemansa työkalun toimivuus. ISP-ohjelmointilaite. Kortilla on standardi AVR-ympäristössä käytettävä 6-pinninen (piikkirima 2x3) ohjelmointiliitin. Ks. esim. linkki: AD003_W.JPG (vasemman puoleinen kuva). Suositeltava ohjelmointilaite on esimerkiksi Atmelin USBliitäntään liitettävä AVR-ISP MARK II -ohjelmointilaite ks: Myös jokin muu vastaava laite käy hyvin. Kilpailijan on syytä tarkastaa, miten hänen valitsemassa ohjelmointiympäristössä mikro-ohjaimen sulakebittien (Fuse Bits) ohjelmointi tapahtuu. Tehtävässä ei tarvitse ohjelmoida sulakebittejä, mutta joissain ohjelmointiympäristöissä ne saattavat ohjelmoitua vahingossa, mikäli ohjelmoija ei ole konfiguroinnut ohjelmaprojektia oikealla tavalla. Muita suositeltavia välineitä (ei pakollisia): Ohjelman simulointia ja vianetsintää helpottamaan suositellaan käytettäväksi AVRStudio -ohjelmaa. Voidaan ladata ositteesta: Tämä ei ole pakollinen, muta sen käyttö ja hallinta helpottaa vian etsintää monissa hankalissa vikatauksissa.

Taitaja semifinaali 2010, Iisalmi Jääkaapin ovihälytin

Taitaja semifinaali 2010, Iisalmi Jääkaapin ovihälytin Taitaja semifinaali 2010, Iisalmi Jääkaapin ovihälytin Ohjelmointitehtävänä on laatia ohjelma jääkaapin ovihälyttimelle. Hälytin toimii 3 V litium paristolla ja se sijoitetaan jääkaapin sisälle. Hälyttimen

Lisätiedot

Semifinaalin ennakkotiedot Ohjelmat

Semifinaalin ennakkotiedot Ohjelmat Page 1 of 7 Semifinaalin ennakkotiedot Ohjelmat Elektroniikkalajin semifinaalitapahtuma järjestetään 26-27.1.2010 Iisalmessa Ylä-Savon ammattiopistolla, Asevelikatu 4,74100 IISALMI. http://map5.centroid.fi/ylasavonseutu/default.aspx?

Lisätiedot

Taitaja2010, Iisalmi Suunnittelutehtävä, teoria osa

Taitaja2010, Iisalmi Suunnittelutehtävä, teoria osa Taitaja2010, Iisalmi Suunnittelutehtävä, teoria osa Nimi: Pisteet: Koulu: Lue liitteenä jaettu artikkeli Solar Lamp (Elector Electronics 9/2005) ja selvitä itsellesi laitteen toiminta. Tätä artikkelia

Lisätiedot

Piirikaavion piirto ja piirilevyn suunnittelutehtävä

Piirikaavion piirto ja piirilevyn suunnittelutehtävä Piirikaavion piirto ja piirilevyn suunnittelutehtävä Piirikaavion piirto ja komponenttien mitoitus Osiossa piirretään vapaavalintaisella piirikaavio-ohjelmistolla piirikaavio. Annettu piirikaavio on lähes

Lisätiedot

Piirikaavion piirto ja piirilevyn suunnittelutehtävä

Piirikaavion piirto ja piirilevyn suunnittelutehtävä Piirikaavion piirto ja piirilevyn suunnittelutehtävä Piirikaavion piirto ja komponenttien mitoitus Osiossa piirretään vapaavalintaisella piirikaavio-ohjelmistolla piirikaavio. Annettu piirikaavio on lähes

Lisätiedot

Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain. http://www.elwis.fi

Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain. http://www.elwis.fi Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain http://www.elwis.fi Sisällys Elektroniikan osalista... 3 Tarvittavat työkalut... 3 Elektroniikan rakentaminen... 4 1. Piirilevyn

Lisätiedot

Taitaja2008, Elektroniikkalajin semifinaali 24.1.2008

Taitaja2008, Elektroniikkalajin semifinaali 24.1.2008 Taitaja2008, Elektroniikkalajin semifinaali 24.1.2008 Kilpailijan nimi: 1) Oheisen kytkennän kokonaisresistanssi on n. 33 Ohm 150 Ohm a) 70 Ohmia b) 100 Ohmia c) 120 Ohmia 120 Ohm 2) Oheisen kytkennän

Lisätiedot

Taitaja2005/Elektroniikka. 1) Resistanssien sarjakytkentä kuormittaa a) enemmän b) vähemmän c) yhtä paljon sähkölähdettä kuin niiden rinnankytkentä

Taitaja2005/Elektroniikka. 1) Resistanssien sarjakytkentä kuormittaa a) enemmän b) vähemmän c) yhtä paljon sähkölähdettä kuin niiden rinnankytkentä 1) Resistanssien sarjakytkentä kuormittaa a) enemmän b) vähemmän c) yhtä paljon sähkölähdettä kuin niiden rinnankytkentä 2) Kahdesta rinnankytketystä sähkölähteestä a) kuormittuu enemmän se, kummalla on

Lisätiedot

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia Tehtävän tarkoituksena on koota Nokian tuotannossa käytetyn testiyksikön virtalähdeyksikkö. Kokonainen yksikkö

Lisätiedot

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja.

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja. Liikennevalot Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Liikennevalon toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle. Ledit ja muut komponentit asetetaan koekytkentälevylle. Arduino toimii laitteen aivoina.

Lisätiedot

1. Mittausjohdon valmistaminen 10 p

1. Mittausjohdon valmistaminen 10 p 1 1. Mittausjohdon valmistaminen 10 p Valmista kuvan mukainen BNC-hauenleuka x2 -liitosjohto. Johtimien on oltava yhtä pitkät sekä mittojen mukaiset. 60 100 mm 1 000 mm Puukko ja BNC-puristustyökalu ovat

Lisätiedot

Operaatiovahvistimen vahvistus voidaan säätää halutun suuruiseksi käyttämällä takaisinkytkentävastusta.

Operaatiovahvistimen vahvistus voidaan säätää halutun suuruiseksi käyttämällä takaisinkytkentävastusta. TYÖ 11. Operaatiovahvistin Operaatiovahvistin on mikropiiri ( koostuu useista transistoreista, vastuksista ja kondensaattoreista juotettuna pienelle piipalaselle ), jota voidaan käyttää useisiin eri kytkentöihin.

Lisätiedot

Tehokas ledivalaisin 30 valkoisella ledillä. Käyttöjännite 12 20V. Nimellisvirta on noin 0.10A - 0.35A Suunnittelija Mikko Esala.

Tehokas ledivalaisin 30 valkoisella ledillä. Käyttöjännite 12 20V. Nimellisvirta on noin 0.10A - 0.35A Suunnittelija Mikko Esala. Tehokas ledivalaisin 30 valkoisella ledillä. Käyttöjännite 20V. Nimellisvirta on noin 0.10A - 0.35A Suunnittelija Mikko Esala. Valaisimen ledit on kytketty kolmen ledin sarjoihin. Näitä ledisarjoja taas

Lisätiedot

Tehtävä 5. ECIO dataloggeri lämpötila-anturilla

Tehtävä 5. ECIO dataloggeri lämpötila-anturilla Tehtävä 5. ECIO dataloggeri lämpötila-anturilla Tehtävänä on rakentaa lämpötilamittausjärjestelmän prototyyppi verolevylle ja yhdistää se tietokoneen sarjaterminaaliohjelmaan. Käytettävissä on mikro-ohjaimen

Lisätiedot

Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset

Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Kilpailija rakentaa ja testaa mikrokontrollerilla ohjattavaa jännitereferenssiä hyödyntävän sovelluksen. Toteutus koostuu useasta elektroniikkamoduulista.

Lisätiedot

Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot

Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot Saku Chydenius tammikuu 2004 Asko Ikävalko Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot Työn valvoja: Kimmo Saurén RAPORTTI 1(8) 1. Alkuperäinen tehtävänanto 2. Määritelmä valojen vaihtumiselle Muodosta

Lisätiedot

Tehtävä 8. Jännitelähteenä käytetään yksipuolista 12 voltin tasajännitelähdettä.

Tehtävä 8. Jännitelähteenä käytetään yksipuolista 12 voltin tasajännitelähdettä. Tehtävä 8 1. Suunnittele Micro-Cap-simulaatio-ohjelman avulla kaistanpäästösuodin, jonka -alarajataajuus f A = 100 Hz @-3 db -ylärajataajuus f Y = 20 khz @-3 db -jännitevahvistus A U = 2 Jännitelähteenä

Lisätiedot

Sulautettujen järjestelmien kilpailutehtävä

Sulautettujen järjestelmien kilpailutehtävä Sulautettujen järjestelmien kilpailutehtävä Tehtävän laatija: Jari Koskinen, Tietomyrsky Oy Taitaja 2003/Jyväskylänkoulutuskuntayhtymä Taitajat esiin! Käyntiosoite: Sepänkatu 3, Jyväskylä Puh (014) 444

Lisätiedot

Taitaja2007/Elektroniikka

Taitaja2007/Elektroniikka 1. Jännitelähteiden sarjakytkentä a) suurentaa kytkennästä saatavaa virtaa b) rikkoo jännitelähteet c) pienentää kytkennästä saatavaa virtaa d) ei vaikuta jännitelähteistä saatavan virran suuruuteen 2.

Lisätiedot

Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00

Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00 LUE KOKO OHJE HUOLELLA LÄPI ENNEN KUIN ALOITAT!!! Tehtävä 1a Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00 MITTAUSMODULIN KOKOAMINEN

Lisätiedot

OMNIA OPINNÄYTETYÖ AMMATTIOPISTO. Diginoppa ICTP09SLG OMNIAN AMMATTIOPISTO

OMNIA OPINNÄYTETYÖ AMMATTIOPISTO. Diginoppa ICTP09SLG OMNIAN AMMATTIOPISTO OMNIA AMMATTIOPISTO OPINNÄYTETYÖ Diginoppa ICTP09SLG - 2012 OMNIAN AMMATTIOPISTO KOULUTUSALA Tieto- ja tietoliikennetekniikka OPISKELIJA Hannu Junno OHJAAJA Jari Laurila VUOSI 2012 2 TIIVISTELMÄ Opinnäytetyöni

Lisätiedot

1 YLEISTÄ. Taitaja2002, Imatra Teollisuuselektroniikkatyö Protorakentelu 1.1 PROJEKTIN TARKOITUS

1 YLEISTÄ. Taitaja2002, Imatra Teollisuuselektroniikkatyö Protorakentelu 1.1 PROJEKTIN TARKOITUS Taitaja2002, Imatra Teollisuuselektroniikkatyö Protorakentelu 1 YLEISTÄ 1.1 PROJEKTIN TARKOITUS Tämä projekti on mikrokontrollerilla toteutettu lämpötilan seuranta kortti. Kortti kerää lämpöantureilta

Lisätiedot

Semifinaalin aikataulu ja paikka. Semifinaalikoordinaattori. Kilpailijamäärä. Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset

Semifinaalin aikataulu ja paikka. Semifinaalikoordinaattori. Kilpailijamäärä. Elektroniikkalajin semifinaalitehtävien kuvaukset Semifinaalin aikataulu ja paikka 15.1.2014 (varapäivä 16.1.2014) Salon seudun ammattiopisto Venemestarinkatu 35 24240 SALO Semifinaalikoordinaattori Raimo Mäkelä Salon seudun ammattiopisto raimo.makela

Lisätiedot

TAITAJA 2007 ELEKTRONIIKKAFINAALI 31.01-02.02.07 KILPAILIJAN TEHTÄVÄT. Kilpailijan nimi / Nro:

TAITAJA 2007 ELEKTRONIIKKAFINAALI 31.01-02.02.07 KILPAILIJAN TEHTÄVÄT. Kilpailijan nimi / Nro: KILPAILIJAN TEHTÄVÄT Kilpailijan nimi / Nro: Tehtävän laatinut: Hannu Laurikainen, Deltabit Oy Kilpailutehtävä Kilpailijalle annetaan tehtävässä tarvittavat ohjelmakoodit. Tämä ohjelma on tehty laitteen

Lisätiedot

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Antti Karjalainen, PRK 30.10.2014 Komponenttien esittelytaktiikka Toiminta, (Teoria), Käyttö jännite, virta, teho, taajuus, impedanssi ja näiden yksiköt:

Lisätiedot

1 Muutokset piirilevylle

1 Muutokset piirilevylle 1 Muutokset piirilevylle Seuraavat muutokset täytyvät olla piirilevylle tehtynä, jotta tätä käyttöohjetta voidaan käyttää. Jumppereiden JP5, JP6, JP7, sekä JP8 ja C201 väliltä puuttuvat signaalivedot on

Lisätiedot

Lajikuvaus, Elektroniikka, 2006

Lajikuvaus, Elektroniikka, 2006 Lajikuvaus, Elektroniikka, 2006 Osanotto Osanotto on avoin kaikille niille ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa (ammatilliseen perustutkintoon johtava tai valmistava koulutus oppilaitoksessa tai oppisopimuskoulutus)

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO RC-436

SISÄLLYSLUETTELO RC-436 Asennusohje AXCARD CR-36 Versio 3. Ver. 3. AXCARD SISÄLLYSLUETTELO RC-436 JOHDANTO... 4 YKSITTÄISEN KORTINLUKIJAN KÄYTTÖÖNOTTO... 4 ALUSTUS JA MUISTIN NOLLAUS... 4 VAIHTOEHTO. OHJELMOINTISALASANAN ASETUS...

Lisätiedot

AXCARD AXCARD PR-336 1. JOHDANTO 2. LUKIJAN KÄYNNISTYS

AXCARD AXCARD PR-336 1. JOHDANTO 2. LUKIJAN KÄYNNISTYS . JOHDANTO AXCARD PR-336 PR-336 koostuu PR-543 lukupäätteestä sekä RC-436 kontrolleri yksiköstä. Kontrollerissa on yksi potentiali vapaa vaihtokytkin. Kontrollerissa on sisääntulot avauspainikkeelle, ovikoskettimelle

Lisätiedot

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio:

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: EAOL 1/5 Opintokokonaisuus : Jakso: Harjoitustyö: Passiiviset komponentit Pvm : vaihtosähköpiirissä Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: Tavoite: Välineet: Opiskelija oppii ymmärtämään vastuksen, kondensaattorin

Lisätiedot

SÄHKÖ KÄSITTEENÄ. Yleisnimitys suurelle joukolle ilmiöitä ja käsitteitä:

SÄHKÖ KÄSITTEENÄ. Yleisnimitys suurelle joukolle ilmiöitä ja käsitteitä: FY6 SÄHKÖ Tavoitteet Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää sähköön liittyviä peruskäsitteitä, tutustuu mittaustekniikkaan osaa tehdä sähköopin perusmittauksia sekä rakentaa ja tutkia yksinkertaisia

Lisätiedot

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin

Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice v.1.4 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Opi kuvin: By Choice 1.4 sisältää ilmaisen, yli 3000 symbolia sisältävän symbolipäivityksen. Uudet kuvasymbolit löytyvät erillisistä

Lisätiedot

Lajikuvaus, Turku Taitaja2005

Lajikuvaus, Turku Taitaja2005 Lajikuvaus, Turku Taitaja2005 Elektroniikka Taitaja 2005 lajinumero 6 WSC lajinumero 16 Lajisponsori, saadaan myöhemmin! Osallistuja Osanotto on avoin kaikille niille ammatillisessa perustutkintokoulutuksessa

Lisätiedot

Kerro kuvin: InPrint 2.8 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin

Kerro kuvin: InPrint 2.8 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Kerro kuvin: InPrint 2.8 asennus Asennus järjestelmänvalvojan oikeuksin Kerro kuvin: InPrint 2.8 sisältää ilmaisen, yli 3000 symbolia sisältävän symbolipäivityksen. Uudet kuvasymbolit löytyvät erillisistä

Lisätiedot

Etälukija PR 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. PR1000v.2

Etälukija PR 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. PR1000v.2 Etälukija PR 1000 Käyttäjäopas PR1000v.2 Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi Sivu 2 PR 1000 Rajoitukset Kaikki oikeudet tähän ohjekirjaan ovat Global Safety & Security Solutions

Lisätiedot

TYÖ 58. VAIMENEVA VÄRÄHTELY, TASASUUNTAUS JA SUODATUS. Tehtävänä on vaimenevan värähtelyn, tasasuuntauksen ja suodatuksen tutkiminen oskilloskoopilla.

TYÖ 58. VAIMENEVA VÄRÄHTELY, TASASUUNTAUS JA SUODATUS. Tehtävänä on vaimenevan värähtelyn, tasasuuntauksen ja suodatuksen tutkiminen oskilloskoopilla. TYÖ 58. VAIMENEVA VÄRÄHTELY, TASASUUNTAUS JA SUODATUS Tehtävä Välineet Tehtävänä on vaimenevan värähtelyn, tasasuuntauksen ja suodatuksen tutkiminen oskilloskoopilla. Kaksoiskanavaoskilloskooppi KENWOOD

Lisätiedot

KREATEL IPTV-STB 1510 ASENNUSOHJE

KREATEL IPTV-STB 1510 ASENNUSOHJE 1 (9) KREATEL IPTV-STB 1510 Mikä IPTV-boksi on? Pystyäksesi katsomaan normaalilla TV-vastaanottimellasi digitaalisia -lähetyksiä, tarvitset IPTV-boksin, joka muuntaa laajakaistaverkossa välitettävän digitaalisesti

Lisätiedot

7. Resistanssi ja Ohmin laki

7. Resistanssi ja Ohmin laki Nimi: LK: SÄHKÖ-OPPI Tarmo Partanen Teoria (Muista hyödyntää sanastoa) 1. Millä nimellä kuvataan sähköisen komponentin (laitteen, johtimen) sähkön kulkua vastustavaa ominaisuutta? 2. Miten resistanssi

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

2 Jannitelähde 24 V 28 V 7,5 A

2 Jannitelähde 24 V 28 V 7,5 A 1 2 Jannitelähde 24 V 28 V 7,5 A Kytkentään on sisällytetty kummatkin "kuorma-autojännitteet" eli 24,0 V varatun akun purkausjännite ja 28,0 V akun varausjännite. Näille jännitteille rakennettuja laitteita

Lisätiedot

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje 9234594 2. painos Nokia, Nokia Connecting People ja Pop-Port ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Copyright 2005 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Johdanto

Lisätiedot

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi.

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Lämpötilahälytin Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Hälyttimen toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle.

Lisätiedot

Verkkoliitäntäjohdot. Huomautuksia virtalähteestä FIN-2

Verkkoliitäntäjohdot. Huomautuksia virtalähteestä FIN-2 Järjestelmän suunnittelu Kunnollinen järjestelmän suunnittelu on paras tapa maksimoida vahvistimen suorituskykyä. Suunnittelemalla asennuksen huolellisesti voit välttää tilanteita, joissa järjestelmäsi

Lisätiedot

A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen

A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen Avaa tarvikepussi ja tarkista komponenttien lukumäärä sekä nimellisarvot pakkauksessa olevan osaluettelon avulla. Ilmoita mahdollisista puutteista tai virheistä

Lisätiedot

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Antti Karjalainen, PRK 14.11.2013 Komponenttien esittelytaktiikka Toiminta, (Teoria), Käyttö jännite, virta, teho, taajuus, impedanssi ja näiden yksiköt:

Lisätiedot

Elektroniikka Kilpailuosio 1, piirilevyn suunnittelu (laserkortti) Johdanto. Tehtävän kuvaus

Elektroniikka Kilpailuosio 1, piirilevyn suunnittelu (laserkortti) Johdanto. Tehtävän kuvaus Elektroniikka Kilpailuosio 1, piirilevyn suunnittelu (laserkortti) Johdanto Kilpailijan tehtävänä on suunnitella piirilevy annetun piirikaavion, ulkoisten mittojen sekä osaluettelossa lueteltujen komponenttien

Lisätiedot

Ohjauspaneeli jännitteettömällä lähdöllä (NO) ja radiomoduuli Chor-palovaroittimen CHOR-WS/WAC-alustaan. Avaa kansi, paina nuolen suuntaan

Ohjauspaneeli jännitteettömällä lähdöllä (NO) ja radiomoduuli Chor-palovaroittimen CHOR-WS/WAC-alustaan. Avaa kansi, paina nuolen suuntaan Ohjauspaneeli jännitteettömällä lähdöllä (NO) ja radiomoduuli Chor-palovaroittimen CHOR-WS/WAC-alustaan Valodiodit Avaa kansi, paina nuolen suuntaan Testipainike Resetointipainike Kytke paristo kytkemällä

Lisätiedot

TAITAJA 2006 ELEKTRONIIKKAFINAALI

TAITAJA 2006 ELEKTRONIIKKAFINAALI TUOMARIN KAPPALE TEHTÄVÄ 1 Tehtävän kuvaus: Osio 1, 20 p Rakentelu veroboard (nauha) -koekytkentälevylle Tehtävän maksimipisteet: 25p Rakenna piirikaavion mukainen jännitetasojen ilmaisinkytkentä (kuva

Lisätiedot

Taitaja2004/Elektroniikka Semifinaali 19.11.2003

Taitaja2004/Elektroniikka Semifinaali 19.11.2003 Taitaja2004/Elektroniikka Semifinaali 19.11.2003 Teoriatehtävät Nimi: Oppilaitos: Ohje: Tehtävät ovat suurimmaksi osaksi vaihtoehtotehtäviä, mutta tarkoitus on, että lasket tehtävät ja valitset sitten

Lisätiedot

Painotuotteen suunnittelu

Painotuotteen suunnittelu Painotuotteen suunnittelu Tehtäväosio A Hybridikotelon suunnittelu Kilpailupäivä: Tiistai 27.04.2010 Kilpailuaika: 10.00-17.00 Ruokailu: 11.30-12.30 Tauko: 14.30-14.45 Tehtävän kuvaus: Suunnittele nuorisoyhtyeelle

Lisätiedot

Näppäimistö CT 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. CT1000v.5

Näppäimistö CT 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. CT1000v.5 Näppäimistö CT 1000 Käyttäjäopas CT1000v.5 Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi Sivu 2 CT 1000 Rajoitukset Kaikki oikeudet tähän ohjekirjaan ovat Global Safety & Security

Lisätiedot

2. Vastuksen läpi kulkee 50A:n virta, kun siihen vaikuttaa 170V:n jännite. Kuinka suuri resistanssi vastuksessa on?

2. Vastuksen läpi kulkee 50A:n virta, kun siihen vaikuttaa 170V:n jännite. Kuinka suuri resistanssi vastuksessa on? SÄHKÖTEKNIIKKA LASKUHARJOITUKSIA; OHMIN LAKI, KIRCHHOFFIN LAIT, TEHO 1. 25Ω:n vastuksen päiden välille asetetaan 80V:n jännite. Kuinka suuri virta alkaa kulkemaan vastuksen läpi? 2. Vastuksen läpi kulkee

Lisätiedot

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 602 Skill Elektroniikka. Competitor Name

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 602 Skill Elektroniikka. Competitor Name Summary Skill Number 602 Skill Elektroniikka ing Scheme Lock 14-05-2013 09:16:27 Final Lock 16-05-2013 12:26:59 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F Raspberry-tietokoneen

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA

CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA Asennus ja käyttöönotto -ohjeet 8.10.2010 Jaakko Helskyaho CISCO AIRONET 1131AG 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUS... 3 1.1 Kannen avaaminen... 3 1.2 Tukiaseman liitännät...

Lisätiedot

E-ResultsLite ohjelman käyttö Ounasrasteilla

E-ResultsLite ohjelman käyttö Ounasrasteilla E-ResultsLite ohjelman käyttö Ounasrasteilla 1 Tutustu ohjeisiin Avaa ohjelma kaksoisklikkaamalla ohjelman pikakuvaketta. Tutustu ohjelman omiin ohjeisiin valitsemalla: Ohje > Avustus.., ohjeet avautuvat

Lisätiedot

Mikro-ohjain µc harjoitukset - yleisohje

Mikro-ohjain µc harjoitukset - yleisohje Mikro-ohjain µc harjoitukset - yleisohje Keijo Salonen 20. marraskuuta 2016 Sisältö 1 Esittely 2 2 Arduino UNO R3 mikro-ohjain kortti 2 3 Koekytkentälevy 5 4 Elektroniikan komponentit 7 5 Työkalut ja muut

Lisätiedot

PROBYTE CONTROL GSM GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite

PROBYTE CONTROL GSM GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite PROBYTE CONTROL GSM GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite GSM Control 3/5/03 sivu 1/6 Yleistä l - PROBYTE CONTROL GSM on hälytys- ja kauko-ohjauslaite, joka käyttää GSM/SMStekniikkaa viestien välitykseen GSM

Lisätiedot

GSM OHJAIN FF KÄYTTÖOHJE PLC MAX S03

GSM OHJAIN FF KÄYTTÖOHJE PLC MAX S03 GSM OHJAIN FF KÄYTTÖOHJE PLC MAX S03 TRIFITEK FINLAND OY 2012 V1.0 1. OHJELMISTO; ASENTAMINEN, KÄYTTÖ 1.1 Ohjelmiston asentaminen tietokoneeseen, Ajurin asentaminen Laitteen mukana toimitetaan muistitikulla

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI 19.11.2007. Lämpötilahälytin. 0278116 Hans Baumgartner xxxxxxx nimi nimi

LOPPURAPORTTI 19.11.2007. Lämpötilahälytin. 0278116 Hans Baumgartner xxxxxxx nimi nimi LOPPURAPORTTI 19.11.2007 Lämpötilahälytin 0278116 Hans Baumgartner xxxxxxx nimi nimi KÄYTETYT MERKINNÄT JA LYHENTEET... 3 JOHDANTO... 4 1. ESISELOSTUS... 5 1.1 Diodi anturina... 5 1.2 Lämpötilan ilmaisu...

Lisätiedot

1. Tasavirtapiirit ja Kirchhoffin lait

1. Tasavirtapiirit ja Kirchhoffin lait Kimmo Silvonen, Sähkötekniikka ja elektroniikka, Otatieto 2003. Tasavirtapiirit ja Kirchhoffin lait Sähkötekniikka ja elektroniikka, sivut 5-62. Versio 3..2004. Kurssin Sähkötekniikka laskuharjoitus-,

Lisätiedot

TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI

TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI TIETOKONE JA VERKOT IT PC & NETWORK SUPPORT TAITAJA 2001 LAHTI KÄYTTÖJÄRJESTELMIEN JA OHJELMISTOJEN ASENTAMINEN SEKÄ KONFIGUROINTI Käyttöjärjestelmien ja ohjelmistojen asentaminen ja konfigurointi Pe 13.30-16.30

Lisätiedot

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö FIN

Ominaisuudet. Pakkauksen sisältö FIN FIN Ominaisuudet ASA-30:tä voidaan käyttää joko hälytysjärjestelmään liitettynä lisäsireeninä tai itsenäisenä sireeninä, joka on liitettyä kaukosäätimeen ja/tai langattomiin tunnistimiin. - Langaton yhteys

Lisätiedot

OPERAATIOVAHVISTIN. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö. Elektroniikan laboratoriotyö. Työryhmä Selostuksen kirjoitti 11.11.

OPERAATIOVAHVISTIN. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö. Elektroniikan laboratoriotyö. Työryhmä Selostuksen kirjoitti 11.11. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö Elektroniikan laboratoriotyö OPERAATIOVAHVISTIN Työryhmä Selostuksen kirjoitti 11.11.008 Kivelä Ari Tauriainen Tommi Tauriainen Tommi 1 TEHTÄVÄ Tutustuimme

Lisätiedot

206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät

206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät TAITAJA2013 Finaalitehtävä 1 (6) 206 Verkkosivun tuottaminen finaalitehtävät YLEISTÄ -lajin finaalitehtävissä kilpailijat päivittävät ennakkoon julkaistuna finaalitehtävänä olleen Ekoripe tmi luontoyrittäjän

Lisätiedot

C. Painikkeiden toiminnot ja soittimen käyttö 1. Painikkeiden toiminnot

C. Painikkeiden toiminnot ja soittimen käyttö 1. Painikkeiden toiminnot Kiitos tämän digitaalisen MP3-soittimen ostamisesta. Lue laitteen käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. Näin varmistat, että käytät laitetta oikein. A.VAROITUS Lue turvavaroitukset ennen kuin muutat

Lisätiedot

PEM1123/ 410993A. Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello. ABB i-bus KNX. SW/S2.5 Viikkokello

PEM1123/ 410993A. Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello. ABB i-bus KNX. SW/S2.5 Viikkokello PEM1123/ 410993A Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello ABB i-bus KNX SW/S2.5 Viikkokello Sisällysluettelo 1.0 Kuvaus 1.1 Laitteen käyttö...3 1.2 Ominaisuudet...3 1.3 Näppäimet ja osat...4 1.4 Tekniset

Lisätiedot

MyTheatre asennus ja kanavien haku

MyTheatre asennus ja kanavien haku 25.10.2006 MyTheatre asennus ja kanavien haku Talletettuasi asennusohjelman koneellesi, käynnistä asennus kaksoisklikkaamalla tiedostoa Artec Driverpack by Toptronics.exe Valitse Seuraava Varmista, että

Lisätiedot

Numero hakasuluissa kuvaa sivua, jossa aiheesta kerrotaan enemmän.

Numero hakasuluissa kuvaa sivua, jossa aiheesta kerrotaan enemmän. Pikaopas SUOMI Yleisohje Numero hakasuluissa kuvaa sivua, jossa aiheesta kerrotaan enemmän. Kamera Edestä Takaa 1 Zoom-säädin 2 Laukaisin 3 Salama 4 [ON/OFF] (Virta) 5 Etuvalo 6 Linssi 7 Mikrofoni 8 [

Lisätiedot

Sulautettujenjärjestelmien kilpailutehtävä Hissin ohjaus mikro-ohjaimella (DC-moottorin ohjaus)

Sulautettujenjärjestelmien kilpailutehtävä Hissin ohjaus mikro-ohjaimella (DC-moottorin ohjaus) Sulautettujenjärjestelmien kilpailutehtävä Hissin ohjaus mikro-ohjaimella (DC-moottorin ohjaus) Laatinut: Jari Koskinen Tietomyrsky Oy 2005 jari.koskinen@tietomyrsky.com 1 Tehtävän kuvaus ja tavoitteet

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

GSM PUHEVIESTI & SMS HÄLYTYKSENSIIRTOLAITE

GSM PUHEVIESTI & SMS HÄLYTYKSENSIIRTOLAITE ZEUS4-VD GSM PUHEVIESTI & SMS HÄLYTYKSENSIIRTOLAITE V 1.2 ASENNUS, TOIMINTA JA OHJELMOINTI MAAHANTUOJA: FIN- ALERT ELECTRONICS OY WWW.FINALERT.FI PERUSTIEDOT ZEUS4 - VD on GSM hälytyksensiirtolaite joka

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Sähköpaja. Kimmo Silvonen (X)

Sähköpaja. Kimmo Silvonen (X) Sähköpaja Kimmo Silvonen (X) Loppusyksyn 2016 ohjelma Ma 28.11. Viimeinen luento Pyydä tarvittaessa pääsyä Pajalle normiaikojen ulkopuolella! Ma 5.12. Paja on auki ainakin klo 12-18 Ti 6.12. Koulu on kiinni

Lisätiedot

HF1 laitteen käyttöönotto ja asetukset

HF1 laitteen käyttöönotto ja asetukset HF1 laitteen käyttöönotto ja asetukset Laitteen kytkentä 1. Kytke laitteeseen käyttöjännite 12V. Sulakkeelle menevään punaiseen johtoon kytketään +12V. Normaalissa odotustilassa laitteen virrankulutus

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. M2M Point - to - Point

KÄYTTÖOHJE. M2M Point - to - Point KÄYTTÖOHJE M2M Point - to - Point M2M Paketti SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ 1 KÄYTTÖÖNOTTO 1.1 LAITTEISTON ASENNUS 2 TULOJEN JA LÄHTÖJEN KYTKENTÄ 2.1 TILATIETOKYTKENNÄT 2.2 ANALOGIAKYTKENNÄT 3 KANAVANVAIHTO

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön

Selvitysraportti. MySQL serverin asennus Windows ympäristöön Selvitysraportti MySQL serverin asennus Windows ympäristöön IIO30200 / Jouni Huotari Arto Sorsa / F3900 CREATIVE COMMONS LISENSOITU http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/1.0/fi/ 26.4.2010 1 SISÄLTÖ

Lisätiedot

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Käyttöohje

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Käyttöohje WBelectronics Infinity USB Phoenix - Käyttöohje Johdanto Laitteen asentaminen Onneksi olkoon Infinity USB Phoenix -laitteen hankinnasta! Infinity kytketään toimintaan kolmessa vaiheessa: 1) Asenna laite

Lisätiedot

Auton akun ylläpitolaturi

Auton akun ylläpitolaturi Auton akun ylläpitolaturi Ylläpitolaturin ideana on ylläpitää auton akunvaraus, kun auto on seisonnassa tai jos auton sähköjärjestelmä purkaa akkua kohtuuttoman paljon. Kytkentä on yksinkertainen ja varmatoiminen,

Lisätiedot

Sähkövirran määrittelylausekkeesta

Sähkövirran määrittelylausekkeesta VRTAPRLASKUT kysyttyjä suureita ovat mm. virrat, potentiaalit, jännitteet, resistanssit, energian- ja tehonkulutus virtapiirin teho lasketaan Joulen laista: P = R 2 sovelletaan Kirchhoffin sääntöjä tuntemattomien

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

Harjoitustehtäväkierros 1

Harjoitustehtäväkierros 1 T-06.50 kurssihenkilökunta deadline Tiistai 20.0.2009 2:5 Johdanto Tämä tehtäväkierros käsittelee pääasiassa toisen luennon sisältöä. Harjoituksia saa tehdä yksin tai yhdessä. Yhdessä tekeminen on suositeltavaa,

Lisätiedot

Mark Summary. Taitaja2015. Skill Number 602 Skill Elektroniikka. Competitor Name

Mark Summary. Taitaja2015. Skill Number 602 Skill Elektroniikka. Competitor Name Summary Skill Number 602 Skill Elektroniikka ing Scheme Lock 04-05-2015 14:54:52 Final Lock 07-05-2015 12:11:00 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E Piirilevysuunnittelu

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

Näyteikkunasomistus leluista Paviljongissa

Näyteikkunasomistus leluista Paviljongissa Finaalitehtävät Tehtävä 1, 24.4.2012 Näyteikkunasomistus leluista Paviljongissa Tehtävänäsi on toteuttaa sinulle arvotuista leluista näyteikkunasomistus. Huolehdit myös asiakasinformaation tuottamisesta

Lisätiedot

1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009)

1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009) 1/10 E-RESULTS LITE-OHJEET ITÄRASTEILLE (JL 30.7.2009) 1 OHJELMAN OMAT OHJEET Avaa tulospalveluohjelma kaksoisklikkaamalla EResultsLite.lnk kuviota. Lue ohjelman omat ohjeet valitsemalla Ohje-Avustus...

Lisätiedot

Fin v2.0. VV4 Käsikirja

Fin v2.0. VV4 Käsikirja Fin v2.0 Käsikirja www.safeline.se Sisältö Sisältö Esittely 1 Asennus 3 Merkit, jotka voidaan näyttää 4 Ohjelmointi 5 Ohjelmoinnin 1. vaihe 6 Ohjelmoinnin 2. vaihe 8 Ohjelmoinnin 3. vaihe 9 Ohjelmoinnin

Lisätiedot

Herätyskellokamera. Käyttäjän ohjeet

Herätyskellokamera. Käyttäjän ohjeet Herätyskellokamera Käyttäjän ohjeet Sisällysluettelo 1. Tärkeää tietoa 2. Pakkauksen sisältö 3. Tekniset tiedot 4. Tuotetiedot 5. Laitteen käyttö 1. tärkeää tietoa Tämä käsikirja on suunniteltu tutustuttamaan

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Ensimmäisessä vaiheessa ladataan KGU tietokanta Hallitse tietokantoja toiminnon avulla.

Ensimmäisessä vaiheessa ladataan KGU tietokanta Hallitse tietokantoja toiminnon avulla. 1 Odoo ohjelman demokäyttöön riittää, että asentaa ohjelmiston, ja tietokannan. Jos päättää ottaa ohjelmiston tuotannolliseen käyttöön, on päivitettävä myös XML raporttipohjat, sekä syötettävä yrityksen

Lisätiedot

Tulostimen muisti. Muistinhallinta. Tulostaminen. Värien käyttäminen. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto

Tulostimen muisti. Muistinhallinta. Tulostaminen. Värien käyttäminen. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto Tulostimen muisti Tulostimessa on toimitettaessa vähintään 64 Mt muistia. Tarkista tulostimeen asennetun muistin määrä seuraavasti: valitse tulostimen Apuohjelmat-valikosta Tulosta valikot. Tulosteessa

Lisätiedot

AALTO-VALVONTALAITE TST5102

AALTO-VALVONTALAITE TST5102 AALTO-VALVONTALAITE TST5102 KONFIGUROINTI- JA KÄYTTÖOPAS SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. VALVONTALAITTEEN ASENNUS... 3 3. VALVONTALAITTEEN KONFIGUROINTI HYPERTERMINAL-OHJELMALLA... 3 3.1 Valaisimien

Lisätiedot

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295 Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä LCD-Näyttö BC-81295 Yhteenveto Tämä on tarkoitettu ainoastaan ohjelmoitavaan magneettivastukselliseen kuntopyörään. Järjestelmään kuuluu kolme (3) osaa:

Lisätiedot

740150P Valmiustaitoja biokemisteille (2 op) Tuomo Glumoff Helmut Pospiech Jari Heikkinen Anne Mäkelä

740150P Valmiustaitoja biokemisteille (2 op) Tuomo Glumoff Helmut Pospiech Jari Heikkinen Anne Mäkelä 740150P Valmiustaitoja biokemisteille (2 op) 6.2.-24.2.2017 Tuomo Glumoff Helmut Pospiech Jari Heikkinen Anne Mäkelä Valmiustaitoja biokemisteille - Sisältö Yleisiä tietojenkäsittelytaitoja; työselostusten,

Lisätiedot

Voodoo Dragon 2. Voodoo Dragon 2. Käyttöohje. Versio 1.0

Voodoo Dragon 2. Voodoo Dragon 2. Käyttöohje. Versio 1.0 Voodoo Dragon 2 Käyttöohje Versio 1.0 Tekijänoikeus Tätä käsikirjaa ei saa miltään osin kopioida tai luovuttaa missään muodossa tai millään tavalla: sähköisesti, mekaanisesti, valokopiona tai äänitteenä

Lisätiedot

GSRELE ohjeet. Yleistä

GSRELE ohjeet. Yleistä GSRELE ohjeet Yleistä GSM rele ohjaa Nokia 3310 puhelimen avulla releitä, mittaa lämpötilaa, tekee etähälytyksiä GSM-verkon avulla. Kauko-ohjauspuhelin voi olla mikä malli tahansa tai tavallinen lankapuhelin.

Lisätiedot

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN Sivu 1(5) Windows XP SP2 www.procountor.com Windows XP:n Service Pack 2:n (SP2) mukana tulee Internet Explorer 6:een mukaan pop-up ikkunoiden esto toiminto. ProCountor -Taloushallinto-ohjelmistossa voidaan

Lisätiedot