Luku 1 Johdanto. ZoomText 9.1 on saatavana kahtena eri versiona:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Luku 1 Johdanto. ZoomText 9.1 on saatavana kahtena eri versiona:"

Transkriptio

1 Luku 1 Johdanto ZoomText 9.1 on tietokoneohjelma näkövammaisille henkilöille. Kaksi mukautettua ohjelmaa, monitorin suurennuslasi- ja lukuohjelma, ZoomText helpottaa tekstin lukemista ja kuulemista monitorilta tarjoten mahdollisuuden käyttää eri tiedostoja, sähköpostia ja Internetiä. ZoomText 9.1 on saatavana kahtena eri versiona: Suurennuslasi - yksittäinen suurennuslasi-ohjelma, suurentaen monitorin näytöllä esiintyvän tekstin. Suurennuslasi/Lukija - yhdistetty suurennuslasi- ja näytönlukijaohjelma. Molemmat ZoomText 9.1:n versiot ovat suunniteltu kaiken ikäisille ja tasoisille käyttäjille. Sopiva sekoitus voimaa ja yksinkertaisuutta, ZoomText tarjoaa täydellisen riippumattomuuden kotona, koulussa ja työpaikalla.

2 2 ZoomText Suurennuslasi ZoomText Suurennuslasi on näyttöruudun suurennusohjelma, joka suurentaa ja parantaa kaiken tietokoneen näytöllä. ZoomText 9.1 Suurennuslasi sisältää: Joustava Suurennus Laaja valikoima suurennusasteita aina 36-kertaiseksi (36x) asti. Suurennusasteet ovat tasaluvuin 1x ja 8x välillä, parillisilla luvuilla 10x ja 16x välillä, neljällä jaolliset suurennukset välillä 20x ja 36 x sekä murto-osissa 1.25x, 1.5x, 1.75x ja 2.5x. Monipuoliset Zoomaustavat 8 erilaista zoomausikkunatyyppiä auttavat hallitsemaan näkymää tarpeiden mukaan. Kirjasin korostukset Uusi xfontti teknologia näyttää tulostustasoista tekstiä, joka on helppo lukea kaikilla suurennustasoilla. Tasainen, lihavoitu ja tiivistetty - asetukset auttavat hienosäätämään tekstin paksuutta ja välejä paremman lukukokemuksen saamiseksi. Kaksoisnäytön tuki Sallii suurennetun näkymän laajentamisen tai suurennetun ja normaalin näkymän samanaikaisen katselun. (vain Windows Vista ja XP). Näytön Värien Hallinta Kekseliäs värienhallinta parantaa näytön selkeyttä ja vähentää silmän rasitusta. Tehosteet sisältävät värikankaat, kaksivärisen vaihtoehdon ja ongelmavärien korvauksen.

3 Luku 1 Johdanto 3 Näkyvät Osoittimet & Kohdistimet Koon ja värin hallinnat helpottavat hiiriosoittimen näkyvyydessä. Erityiset paikallistajat helpottavat hiiriosoittimen ja tekstin kohdistimen löytämisessä ja seuraamisessa. Tarkennuksen hallinta Uudet tarkennuksen hallinta toiminnon tekevät fokuksen löytämisen ja seuraamisen helpommaksi navigoidessa sovellusvalikkojen, ikkunoiden ja muiden toimintojen läpi. Tasainen Liikutus Navigointi ohjelmasta toiseen tai näyttöruudulla on aina helppoa. Hillityt hiiren liikkeeet mahdollistavat rivien ja sarakkeiden tarkastelun, ja auttavat pysymään aktiivin ikkunan sisällä. Työpöytä Haku ja Web Haku Työpöytä hakutoiminto auttaa ohjelmien löytämisen ja avaamisen työpöydältä, järjestelmätarjottimelta (kellon vieressä) ja pikakäynnistyspalkista. Web Haku auttaa löytämään linkit ja toiminnot miltä tahansa web-sivulta. Teksti Haku Uusi Teksti Haku auttaa sanojen, lauseiden ja aiheiden paikallistamista dokumenteista, websivuilta ja sovellusikkunoista. Sovellusten Asetukset Tallentaa omat asetukset jokaiselle käyttämällesi sovelluksille. Kun vaihdat sovelluksesta toiseen, ZoomText automaattisesti lataa halutut asetukset. Windows Vista Kirjautumiskäyttötuki Suurennus ja näytönluku tuki kun kirjaudutaan sisään Windows Vistan sisäänkirjautumissivulla.

4 4 ZoomText Suurennuslasi/Lukija ZoomText Suurennuslasi/Lukija on yhdistetty suurennus- ja näytönlukijaohjelma, joka suurentaa, parantaa ja lukee ääneen kaiken tietokoneen näyttöruudulta. ZoomText 9.1 Suurennuslasi/Lukija sisältää kaikki ZoomText Suurennuslasin toiminnat sekä: Täydellinen Näytön Lukija ZoomText puhuu automaattisesti kaikki ohjelmien hallinnat, kuten valikot, dialogit, tilannerivit, luettelot ja viestit. Kolme eri äänioppaan tasoa tarjoavat täydellisen hallinnan puhutulle tietomäärälle. Automaattinen Asiakirjan Lukija Uusi AppReader lukee automaattisesti asiakirjat, verkkosivut ja sähköpostin pääsovelluksen sisällä. Klassinen ʹDocReaderʹ lukee asiakirjat erityisessä ympäristössä, jossa teksti on rakennettu uudelleen paremmin näkyväksi. Lukualueet Uusien lukualueiden avulla on mahdollista heti nähdä ja kuulla valitut kohdat sovelluksista. Voit määritellä maksimissaan 10 aluetta per sovellus, jotka voit aktivoida joko popup ikkunan tai näppäimistön pikanäppäimien avulla. Täydellinen Internetin Käyttömahdollisuus ZoomText 9.1 lukee minkä tahansa verkkosivun, tarkoituksenmukaisessa lukujärjestyksessä. Sivut voidaan lukea automaattisesti tai manuaalisesti ohjaten sana, rivi, lause tai kappale kerrallaan.

5 Luku 1 Johdanto 5 Tekstin Ohjaus Ohjausnäppäimet helpottavat lukemista silloin, kun asiakirjan luominen ja editointi tapahtuvat samanaikaisesti. Helppojen komentojen kanssa asiakirjat voidaan lukea merkki, sana, rivi, lause tai kappale kerrallaan. Kirjoituksen Toistoääni Jokainen kirjoitettu näppäin tai sana puhutaan automaattisesti. Kaikki näppäimet voidaan valita puhuttavaksi tai ainoastaan tietty näppäinryhmä. Hiiren Toistoääni Hiiren toistoääni lukee automaattisesti osoitetun tekstin. Yksittäiset sanat tai täydelliset lauseet puhutaan välittömästi tai pienen viiveen jälkeen. SpeakIt Työkalu SpeakIt työkalu mahdollistaa valittujen näytön alueiden lukemisen napsauttamalla tai liikuttamalla hiirtä. Sovellusohjelmisto Tuki Sisäänrakennettu käyttötuki yleisille ohjelmistosovelluksille Word, Excel, Outlook, Acrobat ja Java mahdollistaa lukemisen ja liikkumisen dokumenteissa 100 prosentin tarkkuudella. Erikoissovellusten tuki Sisäänrakennettu tuki yleisille sovelluksille mukaan lukien Microsoft Office 2007 (Word, Excel, Outlook), Adobe Acrobat 8, Adobe Reader 8, Firefox 2.0 ja Java mahdollistaa 100%:n tarkkuudella dokumenttien lukemisen ja navigoinnin.

6 6 Sisäänrakennetut Syntetisaattorit ZoomText sisältää neljä sisäänrakennettua puhesyntetisaattoria joista jokainen tarjoaa valikoiman mies- ja naisääniä. Uusi NeoSpeech syntetisaattori tarjoaa uusia ääniä (vain englanniksi), jotka muistuttavat oikeaa ihmisääntä enemmän kuin koskaan ennen.

7 Luku 1 Johdanto 7 ZoomText 9.1 Uutuuksia ZoomText 9.1 sisältää seuraavat uutuudet mahdollistaen entistä tehokkaamman käytön ja tuen uusimmille versioille yleisimmin käytetyistä ohjelmasovelluksista. Windows Vista tuki ZoomText 9.1 tarjoaa tehokkaan tuen Windows Vistalle. Käyttäjät voivat hyödyntää Vistan turvallisuusominaisuuksia ja vakaata käyttötoimintaa. Huom.: Vistan Aero Glass toiminto ei ole tuettu. Microsoft Office 2007 tuki Uuden Office 2007 käyttöliittymän komponentit ovat täysin seurattavissa ja ZoomText lukee ne ääneen. Adobe Acrobat 8 and Adobe Reader 8 tuki ZoomText Lukuominaisuudet, mukaan lukien AppReader ja DocReader, voivat nyt lukea kaikissa Adobe Acrobat 8 ja Adobe Reader 8 sivun näyttö tyypeissä. Mozilla Firefox 2.0 tuki ZoomText tarjoaa edistyksellistä Firefox 2.0 tukea, mukaan lukien websivujen kontrollien seuranta ja tarkan lukemisen monimutkaisissakin sivu layouteissa. ZoomText Suurikirjaiminen Näppäimistö tuki ZoomText 9.1 antaa täyden tuen ZoomText suurikirjaimiselle näppäimistölle. Yhdessä käytettynä huonosti näkevän työpiste on täydellinen. Lisätietoa kohdasta ʺOhjelman Suosituksetʺ Luku 3.

8 8 Uusi kaksoisnäytöntuki ZoomTextin uusi kaksoisnäyttö mahdollistaa kahden monitorin käytön laajentaen suurennettua näkymää. Vaihtoehtoisesti voit myös jakaa suurennetun tai normaalin työpöydän näkymän toiselle monitorille (vain Windows Vista ja XP). Lisätietoa kohdasta ʺKaksoisnäytön tukiʺ Luku 3. Uudet tarkennuksen hallinnat Uusi tarkennuksen hallinta tekee fokuksen löytämisen ja seuraamisen helpoksi kun liikut valikoiden, dialogien, työkalurivien ja muiden sovellusten läpi tabulaattorin ja nuolinäppäinten avulla. Lisätietoa kohdasta ʺTarkennuksien hallinnatʺ Luku 3. Uudet näytönhallintojen kuviot Uusia kuvioita on lisätty jokaiseen ZoomTextin näytönhallinta valintoihin. Uusi käänteisen blokin paikallistajatyyppi Uusi näkymänpaikallistaja joka painottaa enemmän suurennuksen alla olevaa aluetta joka helpottaa uuden suurennettavan alueen valintaa. Uusi Windows Vista Kirjautumiskäyttötuki (ZoomText UI kirjautumisen kanssa) ZoomTextin uusi kirjautumiskäyttötuki antaa tärkeän suurennuksen kirjautuessa sisään Windown Vistaan. Lisätietoa kohdasta ʺWindows Vista kirjautumiskäyttötukiʺ Luku 2.

9 Luku 1 Johdanto 9 Uusi kohdistimen hallinta esimerkkilaatikko Kohdistimen hallinta dialogi sisältää nyt esimerkkilaatikon jonka avulla voit valita kohdistimen korostuskuviot tai valita yksilöidyt asetukset. Lisätietoa kohdasta ʺKohdistimenhallintaʺ Luku 3. Uusi 60 päivän koeaika ZoomTextin koeaika on pidennetty 60 päivään antaen asiakkaille enemmän aikaa testata ZoomTextiä ennen ostopäätöksen tekemistä.

10 10 Järjestelmävaatimukset Toimiakseen, ZoomText 9.1 tarvitsee seuraavat laitteet ja järjestelmäohjelmat: 450 MHz Pentium III prosessori tai vastaava 1.5 GHz for Windows Vista Yksi seuraavista ohjelmista: Windows Vista Windows XP Windows 2000 Internet explorer 5.0 tai myöhempi Vähintään 256 MB RAM Vähintään 1 GB vaaditaan Windows Vistan kanssa Vähintään 25 MB vapaata tilaa kovalevyllä (lisäksi 60 MB jokaiselle NeoSpeech syntetisaattorille) Äänikortti (ainoastaan Magnifier/Reader versiolle) Huomio: Laitteistovaatimukset ovat korkeammat järjestelmille jotka käyttävät Windows Vistan perustoimintoja. Lisätietoa saat Windows Vista kotisivulta.

11 Luku 1 Johdanto 11 Käyttäjäoppaasta ZoomText 9.1 Käyttöopas tarjoaa täydelliset asennus- ja käyttöohjeet ZoomText Suurennuslasi ja ZoomText Suurennuslasi/Lukija ohjelmille. ZoomTextin Suurennuslasi/Lukija ohjelman ainutlaatuiset toiminnat ovat ryhmitetty yhteen Luku 4 - ʺNäytön Lukemisen Toiminnatʺ, tai huomioitu ainoastaan näytön lukemisen toimintana. Tämä käyttäjäopas olettaa, että sinulla on perustaidot Microsoft Windowsin ja sen tyyppisten ohjelmien käytöstä, esim. hiiren käyttö ja valikkojen peruskomennot. Lisätietoa näihin saat Microsoft Windowsin käyttöohjeista. Suosittelemme, että asennat ZoomText 9.1:n ennen tämän oppaan käyttöä.

12 12 Käyttäjäoppaan ulkomuoto Tämän käyttäjäoppaan tekstissä on käytetty erityistä esitysasua kiinnittämään huomiota tärkeisiin asioihin. Seuraava taulukko on yhteenveto näistä muodoista ja niiden sisällöstä Muoto Näytön osa Näytön osa Pikanäppäinkomennot Esittää Näytöllä olevia asioita jotka voi valita tai klikata kuten valikot, dialogit (ikkunat) ja komennot. Näppäimet joita on painettava. Plusmerkki tarkoittaa, että ensimmäistä näppäintä on pidettävä alhaalla, kun painat toista näppäintä. Jos kolme näppäintä on mainittuna, pidä alhaalla kahta ensimmäistä, kun painat kolmatta.

Index. ääniopas 163 Äänioppaan painike 139

Index. ääniopas 163 Äänioppaan painike 139 Index Ä ääniopas 163 Äänioppaan painike 139 A AHOI pikanäppäimet 225 aina ylimmäisenä 213 Aktovoidaksesi ZoomText 9.1 21 alueen sisäpuolella 127 alueen ulkopuolella 127 Alueet painike 139 AppRdr painike

Lisätiedot

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet

Pikanäppäin Yhdistelmiä. Luku 6 Pikanäppäimet Luku 6 Pikanäppäimet Pikanäppäimet ovat näppäinyhdistelmiä, jotka mahdollistavt ZoomTextin komennot ilman ZoomTextin käyttäjäliittymän aktivointia. Pikanäppäin komentoja on melkein jokaisella ZoomTextin

Lisätiedot

Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta. Pikaopas

Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta. Pikaopas Suurennus ja näyntönhalli ntaohjelma helpottamaan silmien rasitusta Pikaopas Tervetuloa ZoomText Express on edullinen ja helppokäyttöinen suurennusohjelma tietokoneellesi. ZoomText Express suurentaa hieman

Lisätiedot

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset

Ohjelman Suositukset. Luku 5 Suositukset Luku 5 Suositukset Suositukset ovat asetuksia jotka määräävät kuinka ZoomText käynnistyy, lopettaa ja esiintyy Windows työpöydällä käytön aikana. Aktivoimalla Automaattiset Päivitykset, aina ZoomTextin

Lisätiedot

ZoomText 8.1. Pikakäyttäjäopas. version

ZoomText 8.1. Pikakäyttäjäopas. version ZoomText Pikakäyttäjäopas version 8.1 Sisältö Tervetuloa ZoomText 8.1:n... 2 Järjestelmän Vaatimukset... 3 ZoomTextin Asennus... 4 ZoomTextin Käynnistys... 5 ZoomTextin Käyttäjäliittymä... 6 ZoomTextin

Lisätiedot

ZoomText 9.1. Pikakäyttäjäopas. version

ZoomText 9.1. Pikakäyttäjäopas. version ZoomText Pikakäyttäjäopas version 9.1 Sisältö Tervetuloa ZoomText 9.1:n... 2 Järjestelmän Vaatimukset... 3 ZoomTextin Asennus... 4 ZoomTextin Aktivointi... 5 ZoomTextin Käynnistys... 7 ZoomTextin Käyttäjäliittymä...

Lisätiedot

ZoomText 10.1 Pikaoppaan Lisäosa

ZoomText 10.1 Pikaoppaan Lisäosa ZoomText 10.1 Pikaoppaan Lisäosa Tämä lisäosa ZoomText Pikaoppaaseen käy läpi uuden toiminnot ja muutokset, jotka liittyvät ZoomText 10.1:lle ohjelmaan. Ensisijaiset ohjeet asennukseen ja ZoomText 10.1:n

Lisätiedot

ZoomText 10.1 Windows 8:lle Pikaoppaan Lisäosa

ZoomText 10.1 Windows 8:lle Pikaoppaan Lisäosa ZoomText 10.1 Windows 8:lle Pikaoppaan Lisäosa Tämä lisäosa ZoomText Pikaoppaaseen käy läpi uuden toiminnot ja muutokset, jotka liittyvät ZoomText 10.1 Windows 8:lle ohjelmaan. Ensisijaiset ohjeet asennukseen

Lisätiedot

ZoomText 9.1. Käyttöopas. Ai Squared

ZoomText 9.1. Käyttöopas. Ai Squared ZoomText 9.1 Käyttöopas Ai Squared Copyrights ZoomText Magnifier Copyright 2007, Algorithmic Implementations, Inc. All Rights Reserved. ZoomText Magnifier/Reader Copyright 2007, Algorithmic Implementations,

Lisätiedot

ZoomText 10.1. Pikakäyttäjäopas. version

ZoomText 10.1. Pikakäyttäjäopas. version ZoomText Pikakäyttäjäopas version 10.1 Sisältö Tervetuloa ZoomText 10.1:n... 2 Järjestelmän Vaatimukset... 3 ZoomTextin Asennus... 4 ZoomTextin Käynnistys... 5 ZoomTextin Aktivointi... 6 Kosketusnäytön

Lisätiedot

ZoomText. Pikakäyttäjäopas. version

ZoomText. Pikakäyttäjäopas. version ZoomText Pikakäyttäjäopas version 10 Sisältö Tervetuloa ZoomText 10:n... 2 Lukija Valikko...35 Järjestelmän Vaatimukset... 3 ZoomTextin Asennus... 4 ZoomTextin Aktivointi... 5 ZoomTextin Käynnistys...

Lisätiedot

Suurennuslasi Työkalurivi

Suurennuslasi Työkalurivi Luku 3 Suurennuslasin Ominaisuudet Tämä luku kuvaa ZoomTextin suurennuslasin toimintoja. Nämä toiminnot esiintyvät ZoomText Suurennuslasi ja ZoomText Suurennuslasi/Lukija - ohjelmissa. Suurennuslasi Työkalurivi

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön

Microsoft Outlook Web Access. Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön Microsoft Outlook Web Access Pikaohje sähköpostin peruskäyttöön 1 Käyttö työpaikalla (Hallinto-verkossa) Käynnistetään sähköposti Työpöydällä olevasta Faiposti-pikakuvakkeesta (hiirellä kaksoisklikkaamalla).

Lisätiedot

Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset

Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset Windows 10 käyttöjärjestelmän helppokäyttötoiminnot ja asetukset Windowsin asetukset on keskus, jossa voit mm. muuttaa tietokoneen näkemistä, kuulemista ja käyttämistä helpottavia helppokäyttötoimintoja.

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Luku 4 Näytönlukijan Ominaisuudet

Luku 4 Näytönlukijan Ominaisuudet Luku 4 Näytönlukijan Ominaisuudet Tämä luku kuvaa ZoomTextin NäytönLukijan ominaisuuksia. Nämä ominaisuudet esiintyvät ainoastaan ZoomText Suurennuslasi/Lukija -ohjelmissa. Lukija -työkalurivi ZoomTextin

Lisätiedot

ZoomText 10.1. Käyttöoppaan lisäosa

ZoomText 10.1. Käyttöoppaan lisäosa ZoomText 10.1 Windows 8:lle Käyttöoppaan lisäosa Copyrights ZoomText Magnifier Copyright 2013, Algorithmic Implementations, Inc. All Rights Reserved. ZoomText Magnifier/Reader Copyright 2013, Algorithmic

Lisätiedot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi helpottaa tietokoneen käyttöä. Valitsemalla Käynnistä/Ohjauspaneeli/Helppokäyttökeskus

Lisätiedot

Windows 10 -käyttöohje

Windows 10 -käyttöohje Windows 10 -käyttöohje Sisällys 1. Aloitus 3 1.1. Painikkeet 3 1.2. Haku 4 1.3. Aloitusvalikko ja ohjelmien kiinnitys 4 1.4. Tämä tietokone 5 1.5. Resurssienhallinta 5 2. Asetukset ja mukautus 6 2.1. Windowsin

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

ZoomText 10.1. Käyttöoppaan lisäosa

ZoomText 10.1. Käyttöoppaan lisäosa ZoomText 10.1 Käyttöoppaan lisäosa Copyrights ZoomText Magnifier Copyright 2014, Algorithmic Implementations, Inc. All Rights Reserved. ZoomText Magnifier/Reader Copyright 2014, Algorithmic Implementations,

Lisätiedot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot

Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Luku 7 Uusien Mallien Tiedostot Kaikki ZoomTextin asetukset voidaan tallentaa ja palauttaa käyttämällä mallitiedostoja. Mallitiedostot kontrolloivat kaikkia ZoomTextin toimintoja mukaan lukien suurennustasot,

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 1 (9) Tikon Web-sovellukset Marraskuu 2014 2 (9) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 2.1 Microsoft Silverlight... 3 3 Tablet-laitteet... 4 4 Selaimet... 5 4.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)...

Lisätiedot

Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus.

Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus. Tulospalvelu käynnistyy väärällä ohjelmalla Ohje olettaa, että Java on asennettu oletuskansioonsa sekä päivitetty uusimpaan versioonsa ja että selaimen latauskansiona on oletus. Tilastointi-nappia painaessa

Lisätiedot

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset...

Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10. Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2. Yleistä... 2. Laitteistovaatimukset... - 1 - Käyttöohje - Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu v 1.0 2013-07- 10 Sanoma Pro digikirjat verkkopalvelu... 2 Yleistä... 2 Laitteistovaatimukset... 2 Sisäänkirjautuminen... 2 Uloskirjautuminen... 3

Lisätiedot

Tikon Web-sovellukset

Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 1 (11) Tikon Web-sovellukset Toukokuu 2015 2 (11) 1 Johdanto... 3 2 Silverlight sovellukset... 3 2.1 Windows... 3 2.1.1 Microsoft Silverlight... 3 2.1.2 Tablet-laitteet... 4 2.1.3 Selaimet...

Lisätiedot

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa

Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa 7.3.2017 Office365 Tampereen yliopiston normaalikoulussa Office 365 palveluun kuuluvat mm. Office Web Apps-sovellukset o tekstinkäsittelyohjelma Word o taulukkolaskentasovellus

Lisätiedot

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, )

IT-ohjeita. (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, ) IT-ohjeita (Diakonia-ammattikorkeakoulu oy, 22.1.2015) Sisällysluettelo 1. Salasanan vaihtaminen...2 2. Puhelimiin liittyvät asiat...2 3. Verkkolevyyn yhdistäminen...3 4. Microsoft Outlook 2010 (sähköposti)...5

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö

Moodle opiskelijan opas. Verkko oppimisympäristön käyttö Moodle opiskelijan opas Verkko oppimisympäristön käyttö Marko Jarva 21.1.2009 Sisällysluettelo 1 Aloitusnäkymä... 3 1.1 Kirjautuminen... 3 2 Kurssin sivu... 4 2.1 Aiheet ja näkymä... 4 3 Omat tiedot...

Lisätiedot

Paperiton näyttösuunnitelma

Paperiton näyttösuunnitelma Paperiton näyttösuunnitelma Käyttöohje opettajalle ja työpaikkaohjaajalle Koonnut: Jarkko Lehmuskenttä Turun sivistystoimiala, Suunnittelu- ja kehittämispalvelut 18.10.2015 Versio 2.0 Ohje on koottu OPH:n

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

ATK-taitojen päivitys luento 1. Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013

ATK-taitojen päivitys luento 1. Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013 ATK-taitojen päivitys luento 1 Maaningan seurakunta Hannu Räisänen 2013 1 Taustaa Pielavesi, Hyvinkää, Helsinki, Maaninka Yhden megan Winchester WordPerfect korvaa sihteerin Pankki on kotona Sitä sanaa

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Outlook 2016 Vihjeitä ja vinkkejä

Outlook 2016 Vihjeitä ja vinkkejä Outlook 2016 Vihjeitä ja vinkkejä Pikanäppäimet ja aikaa säästävät vinkit suosikkisähköposti- ja kalenterisovelluksiisi Koskee Outlook 2016 for Windowsia 1. Siirry nopeasti Saapuneet-kansioon Käynnistitkö

Lisätiedot

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved.

Selaimen asetukset. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved. Toukokuu 2014 1 (7) Selaimen asetukset Toukokuu 2014 2 (7) 1 Johdanto... 3 2 Windows... 3 3 Selaimet... 3 3.1 Yleiset asetukset (kaikki selaimet)... 3 3.1.1 Zoom-asetus... 3 3.1.2 Pop-up Blocker... 3 3.2

Lisätiedot

pikaohje selainten vianetsintään Sisällysluettelo 17. joulukuuta 2010 Sisällysluettelo Sisällys Internet Explorer 2 Asetukset Internet Explorer 8:ssa

pikaohje selainten vianetsintään Sisällysluettelo 17. joulukuuta 2010 Sisällysluettelo Sisällys Internet Explorer 2 Asetukset Internet Explorer 8:ssa 1 Sisällysluettelo 17. joulukuuta 2010 Sisällysluettelo Sivu Sisällys Internet Explorer 2 Asetukset Internet Explorer 8:ssa mozilla firefox 4 Asetukset Mozilla Firefox 3:ssa Yleisiä ongelmia 6 Selainten

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

Visma Fivaldi. Ohjeet Java web startin ja HTML5-työkalun aktivointiin

Visma Fivaldi. Ohjeet Java web startin ja HTML5-työkalun aktivointiin Visma Fivaldi Ohjeet Java web startin ja HTML5-työkalun aktivointiin Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa ilman eri

Lisätiedot

Lync-järjestelmän käyttö etäpalvelussa Työasemavaatimukset ja selainohjelman asennus. 14.10.2015 Valtiovarainministeriö

Lync-järjestelmän käyttö etäpalvelussa Työasemavaatimukset ja selainohjelman asennus. 14.10.2015 Valtiovarainministeriö Lync-järjestelmän käyttö etäpalvelussa Työasemavaatimukset ja selainohjelman asennus 14.10.2015 Valtiovarainministeriö 1 1 Taustaa Nykyisten videoneuvottelulaitteiden sopimus päättyy vuoden 2015 lopussa.

Lisätiedot

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS

NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS 23.3.2017 1 (7) NEUVOTTELUPALVELUT NETTINEUVOTTELU PIKAOPAS Työkalurivi Työpöytäsovellus Nettineuvottelulla voit muun muassa jakaa työpöytäsi, ladata ja jakaa asiakirjojasi, tallentaa neuvottelut, osallistua

Lisätiedot

Luku 2 Aloitus. Tässä luvussa kerrotaan ZoomTextin perusasioista, kuten:

Luku 2 Aloitus. Tässä luvussa kerrotaan ZoomTextin perusasioista, kuten: Luku 2 Aloitus Tässä luvussa kerrotaan ZoomTextin perusasioista, kuten: Kuinka ZoomText asennetaan ja aktivoidaan. Kuinka ZoomText käynnistetään ja sammutetaan. Kuinka ZoomText laitetaan päälle ja pois

Lisätiedot

Liittyminen Sovelton Online-tapahtumaan Microsoft Lync Web App -selainlaajennuksella (Windows, MAC ja ipad)

Liittyminen Sovelton Online-tapahtumaan Microsoft Lync Web App -selainlaajennuksella (Windows, MAC ja ipad) Lync WebApp -ohje 1 (13) Liittyminen Sovelton Online-tapahtumaan Microsoft Lync Web App -selainlaajennuksella (Windows, MAC ja ipad) Huom. Kaikki käyttöjärjestelmät ja selainohjelmat eivät ole tuettuja.

Lisätiedot

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET...

WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 2010 SISÄLLYS WINDOWS 7... 1 MICROSOFT OUTLOOK 2010:N UUDET OMINAISUUDET... 3 MS OUTLOOK OHJE HTTP://OFFICE.MICROSOFT.COM/FI-FI/OUTLOOK-HELP/... 3 LAAJENNETTU VALINTANAUHA... 3 ASETUKSET... 4 LISÄÄ TILAA

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

Käyttöopas RoofCon Viewer

Käyttöopas RoofCon Viewer Käyttöopas RoofCon Viewer Sisällysluettelo Käyttöopas RoofCon Viewer... 1 Sisällysluettelo... 2 Asennus... 3 Merkitse objekti... 3 Zoomaa... 3 Mittaa etäisyys... 3 Työkaluvalikko ja Piirustusvaihtoehdot...

Lisätiedot

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö

Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle. 3.2.2015 Esa Väistö Office 2013 ohjelman asennus omalle työasemalle/laitteelle 3.2.2015 Esa Väistö Sisällysluettelo 2 (8) Office2013 ProPlus asennus opiskelijoille ja opettajille... 3 Asennus Windows työasemaan... 3 Asennus

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh.

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 1/5 ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS Navita Yritysmalli YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 010 7564 986 Käyttöönotto Matti Sihvo Koulutus Jan-Markus Viikari LAITEVAATIMUKSET

Lisätiedot

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP

2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP DHCP-käyttöönotto 1 1. YLEISTÄ...2 2. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN BAANA-CLIENT Windows 2000 / XP...2 3. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN - RAS PPPoE Windows 2000 / XP...4 4. PPPoE YHTEYDEN POISTAMINEN Windows

Lisätiedot

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki

SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Page 1 of 9 SQL Buddy JAMK Labranet Wiki Sisällysluettelo Yleistä SQL Buddy:sta kotisivu :http://sqlbuddy.com/ SQL Buddy on kevyt hallintatyökalu MySQL-tietokannalle. Järjestelmävaatimukset Serverin vaatimukset

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

GIGABYTE tietokoneen käyttö ensimmäistä kertaa

GIGABYTE tietokoneen käyttö ensimmäistä kertaa Onnittelut GIGABYTE tietokoneen ostosta. Tämä käyttöohje auttaa sinua tietokoneesi käyttöönotossa. Lopullisen tuotteen asetukset riippuvat ostohetken mallista. GIGABYTE varaa itselleen oikeuden muutoksiin

Lisätiedot

Hiiressäsi on kallistusrulla pysty- ja vaakasuoravieritystä, yhden askeleen zoomausta ja nopeaa Internet-navigointia varten.

Hiiressäsi on kallistusrulla pysty- ja vaakasuoravieritystä, yhden askeleen zoomausta ja nopeaa Internet-navigointia varten. Hiiren käyttö Painikkeet Painikkeet Hiiressäsi on kolme painiketta sekä vieritys- ja kallistusrulla. Hiiren toimintojen painikkeet valikossa voit parantaa tuottavuuttasi osoittamalla hiiren painikkeet

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Windows Vista, Internet Explorer 7 - Suomenkielinen Huomaa! Asennuksen vaiheet voivat poiketa tästä ohjeistuksesta, johtuen esim. käyttämässäsi tietokoneessa olevasta

Lisätiedot

SuperNova Pikanäppäimet pöytäkoneille, kannettaville ja kosketusnäytöille. Tämä opas on saatavilla eri muodoissa osoitteesta

SuperNova Pikanäppäimet pöytäkoneille, kannettaville ja kosketusnäytöille. Tämä opas on saatavilla eri muodoissa osoitteesta SuperNova Pikanäppäimet pöytäkoneille, kannettaville ja kosketusnäytöille DOLPHIN-OHJE CAPS LOCK + F1 Tämä opas on saatavilla eri muodoissa osoitteesta www.yourdolphin.com Johdanto Tämä kirjanen sisältää

Lisätiedot

LEOGICS Piirtopöytä. Pika-asennusopas

LEOGICS Piirtopöytä. Pika-asennusopas LEOGICS Piirtopöytä Pika-asennusopas Tervetuloa Kiitämme sinua LEOGICS PT-1001 -piirrospöydän hankkimisesta. Tulet huomaamaam kuinka helppoa tietokoneen ohjaaminen hiiren sijasta on digitaalisella kynällä.

Lisätiedot

SCS Data Manager. Julkaisutiedot. Versio 3.00

SCS Data Manager. Julkaisutiedot. Versio 3.00 SCS Data Manager Julkaisutiedot Versio 3.00 Yrityksen hallinto Trimble Navigation Limited Engineering and Construction Division 935 Stewart Drive Sunnyvale, California 94085 U.S.A. Puhelin: +1-408-481-8000

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Tarkista mukana tulevat oheistarvikkeet

Tarkista mukana tulevat oheistarvikkeet Onnittelut GIGABYTE tietokoneen ostosta. Tämä käyttöohje auttaa sinua tietokoneesi käyttöönotossa. Lopullisen tuotteen asetukset riippuvat ostohetken mallista. GIGABYTE varaa itselleen oikeuden muutoksiin

Lisätiedot

Skype for Business ohje

Skype for Business ohje Skype for Business 2015 -ohje 7.12.2015 1 Kuvaus Skype for Business 2015 on pikaviestinohjelma ja videopuheluiden järjestämiseen suunniteltu ohjelma. Ohjelmalla voi järjestää isonkin kokouksen ja esittää

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1

Tekstinkäsittelyn jatko. KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Tyylien käyttö on keskeinen osa tehokasta tekstinkäsittelyä. Merkki- ja kappalemuotoilujen tallentaminen valmiiksi tyyleiksi nopeuttavat tekstinkäsittelyä; tekstin kirjoittamista ja

Lisätiedot

Suomen Akatemian verkkoasioinnin käyttöohje toimikuntien ja muiden valmistelu- ja päätöksentekoelinten jäsenille

Suomen Akatemian verkkoasioinnin käyttöohje toimikuntien ja muiden valmistelu- ja päätöksentekoelinten jäsenille Verkkoasioinnin käyttöohje 10.2.2011 v1.0 FI Suomen Akatemian verkkoasioinnin käyttöohje toimikuntien ja muiden valmistelu- ja päätöksentekoelinten jäsenille Tämä ohje koskee lokakuun 2010 haussa käyttöönotettua

Lisätiedot

Webinaarin osallistujan ohje

Webinaarin osallistujan ohje Webinaarin osallistujan ohje 9.10.2015 Webinaariohjelmisto Kiinko käyttää webinaareissaan WebEx-ohjelmistoa Se mahdollistaa tietokoneiden väliset neuvottelut, kokoukset ja koulutukset internet-yhteyden

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Versio 1.1 P/N 137-40340-20. Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. HydraVision Käyttöopas Versio 1.1 P/N 137-40340-20 Copyright 2002, ATI Technologies Inc. Kaikki oikeudet pidätetään. ATI, kaikki ATI-tuotteiden ja tuotteen ominaisuuksien nimet ovat Ati Technologies Inc:in

Lisätiedot

IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera

IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera IPC3 1.3 Mega-Pixel / Moniprofiili IP -kamera Ver. 1.0 Pika-asennusohje Sisältö 1. Laitevaatimukset...3 2. Laitteen Asennus...4 2.1 IP kameran Liitännät...4 2.2 IP kameran asennus...4 3. IP -Kameran hallinta...6

Lisätiedot

Windowsin pikanäppäimet

Windowsin pikanäppäimet 1 / 9 12.9.2017 klo 15.02 Windowsin pikanäppäimet Valitse tuoteversio Windows 10 Windows 10 Pikanäppäimet ovat näppäimiä tai näppäinyhdistelmiä, joiden avulla voidaan tehdä joitakin samoja toimia kuin

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö

Lupa opetuskäyttöön pyydettävä. info@tietsikka.net. Näppäimistö. Kohdistimen ohjausnäppäimistö. Funktionäppäimistö. Kirjoitusnäppäimistö Näppäimistö 2005 Päivi Vartiainen 1 Kohdistimen ohjausnäppäimistö Funktionäppäimistö Kirjoitusnäppäimistö Numeronäppäimistö Kohdistimen ohjausnäppäimistöllä siirretään hiiren osoitinta ruudulla. Kohdistin

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

Unifaun OnlinePrinter

Unifaun OnlinePrinter Unifaun OnlinePrinter Unifaun Online 2013-10-14 2 Sisältö 1 Unifaun OnlinePrinter tulostusasetukset... 3 2 Automaattinen asennus - Unifaun Online Printer... 4 3 Javan asentaminen... 6 4 Vianmääritys Internet

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Tietokoneen peruskäyttö

Tietokoneen peruskäyttö 1 Tietokoneen peruskäyttö Windows 7 Sähköposti Internet 2 Windows 7 tehtäväpalkki Kiinnitä tehtäväpalkkiin tarvitsemasi ohjelmat Hiiren oikea näppäin: Kiinnitä tehtäväpalkkiin Poista turhat kuvakkeet tehtäväpalkista

Lisätiedot

Harjoitus 3 Antti Hartikainen

Harjoitus 3 Antti Hartikainen Harjoitus 3 Antti Hartikainen s1300760 DP13S3A 2. Suunnitellaan ja asennetaan työasema yrityskäyttöön: a. Virtual Box guest additions (selvitä netistä mikä tämä on) b. Office työkalut (valitse itse sopivin

Lisätiedot

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä:

Ubuntu - peruskäyttö. Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Ubuntu - peruskäyttö Seuraavassa läpikäydään Ubuntun peruskäyttöä: Perustoiminnot Sisäänkirjautuminen Työpöytä Uloskirjautuminen Lähteinä on käytettu Ubuntu tutuksi Wikikirjaa http://fi.wikibooks.org/wiki/ubuntu_tutuksi.

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma

Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Poista tietokoneessasi olevat Javat ja asenna uusin Java-ohjelma Jos käytät verkkopankkia kotikoneeltasi, toimi tämän ohjeen mukaan. Jos käytät verkkopankkia työpaikkasi tietokoneelta, anna tämä ohje työpaikan

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Webinaariin liittyminen Skype for

Webinaariin liittyminen Skype for Webinaariin liittyminen Skype for Business Web Appin kautta Ohjeet Sähköpostin Liity webinaariin tästä -linkki Kun klikkaat Osallistumisohjeet webinaariin -sähköpostiviestissä olevaa Liity webinaariin

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Xerox Device Agent, XDA-Lite. Pika-asennusopas

Xerox Device Agent, XDA-Lite. Pika-asennusopas Xerox Device Agent, XDA-Lite Pika-asennusopas XDA-Liten esittely XDA-Lite on ohjelmisto, jolla kerätään laitetietoja ja sen päätehtävänä on lähettää automaattisia mittarilukemia laskutuksen tarkkuuden

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa

TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa TeamViewer 11 -ohjelma etäkoulutuksissa ja tuessa Asentaminen 1. Valitse osoitteessa www.teamviewer.com Lataa Versio 11. TeamViewerin asennus, vaihe 1. 2. Napauta Lataa TeamViewer 11 -linkkiä. TeamViewerin

Lisätiedot

Isokirjaiminen Näppäimistö

Isokirjaiminen Näppäimistö ZoomText Isokirjaiminen Näppäimistö Käyttöopas TM Ai Squared Copyrights ZoomText Keyboard Software Copyright 2008, Algorithmic Implementations, Inc. All Rights Reserved. ZoomText Large-Print Keyboard User

Lisätiedot

Google Cloud Print -opas

Google Cloud Print -opas Google Cloud Print -opas Tietoja Google Cloud Printistä Tulostaminen Google Cloud Printillä Liite Sisällys Tietoja oppaasta... 2 Oppaassa käytetyt symbolit... 2 Vastuuvapauslauseke... 2 1. Tietoja Google

Lisätiedot