Kaatopaikan pintarakenteen keinotekoinen eriste

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kaatopaikan pintarakenteen keinotekoinen eriste"

Transkriptio

1 InfraRYL, päivitys / KM Kaatopaikan pintarakenteen keinotekoinen eriste Ohje Kaatopaikan pintarakenteeseen vaaditaan Valtioneuvoston asetuksen 331/2013 mukaan keinotekoinen eriste vaarallisen jätteen kaatopaikalla, mutta sitä voidaan käyttää myös tavanomaisen jätteen kaatopaikalla tehostamaan kaatopaikkakaasujen keräilyä tai veden imeytymisen estämistä. Keinotekoinen eriste muodostaa yhdessä mineraalisen tiivistyskerroksen kanssa yhdistelmärakenteen, jonka suojavaikutus on parempi kuin osakomponenttien yksinään. Keinotekoisen eristeen ja mineraalisen tiivistyskerroksen väliin ei saa sijoittaa vettäjohtavia kerroksia. Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista 331/2013 Infra Kaatopaikkarakenteet, Infra ohje Pintarakenteen keinotekoisen eristeen tehtävänä on yhdessä tiivistyskerroksen kanssa estää pintakerroksen läpi suotautuvien sade- ja sulamisvesien pääsy jätetäyttöön ja toisaalta jätetäytöstä purkautuvien kaatopaikkakaasujen pääsy ympäristöön Kaatopaikan pintarakenteen keinotekoisen eristeen materiaalit Keinotekoisen eristeen materiaali valitaan siten, että se kestää käyttökohteen kemialliset, biologiset, termiset ja mekaaniset rasitukset suunnitellun käyttöiän ajan menettämättä merkittävästi ominaisuuksiaan. Eristeen tulee olla asennettavissa ja saumattavissa sekä liitettävissä muihin rakenteisiin vesi- ja kaasutiiviisti Geomembraani eli synteettinen muovigeoeriste (GBR-P) Keinotekoisena eristeenä käytettävät synteettiset muovigeoeristeet ovat tarkoitukseen valmistettuja tiivistyskalvoja, jotka ovat vesi- ja kaasutiiviitä, kemiallisesti kestäviä ja saumattavissa ja joiden pitkäaikaiskestävyys on varmistettu lisä- ja stabilointiaineilla. Kaatopaikkarakenteissa käytettäville tiivistyskalvoille (GBR-P) esitetään merkitykselliset ominaisuudet standardissa SFS-EN Valmistajan on esitettävä tuotteesta standardin SFS-EN mukaiset tuotetiedot sekä tuotteen käyttöikä. Valmistajan tulee ilmoittaa ominaisuudet, paitsi säilyvyys, keskiarvoina ja 95 %:n luottamusrajaa vastaavina toleranssiarvoina, jotka perustuvat valmistajan sisäisen laadunvalvonnan mittausten tilastolliseen tulkitsemiseen. Tuotteiden merkintöjen tulee olla standardin EN ISO mukaisia. SFS-EN Synteettiset geoeristeet. Toiminnalliset vaatimukset kiinteän jätteen varastojen ja kaatopaikkojen rakentamisessa SFS-EN ISO Geotekstiilit ja vastaavat tuotteet. Tunnistaminen työmaalla. Tiivistyskalvo hyväksytetään ennen materiaalihankintaa tilaajalla ja valvojilla esittämällä tuotetiedot, jotka sisältävät CE-merkinnän ja suunnitelma-asiakirjojen edellyttämät tiedot. Samalla toimitetaan tiedot valmistajan laadunvarmistuksesta eli käytettävät testausmenetelmät (standardit) ja testaustiheydet sekä toleranssit. Valmistuksen aikaiset laadunvalvontatulokset toimitetaan tilaajalle ja valvojalle tarkistettavaksi heti niiden valmistuttua. Rakenne suunnitellaan ja toteutetaan siten, ettei kalvoon kohdistu vetojännityksiä.

2 InfraRYL, päivitys / KM 2 Kaatopaikan pohjarakenteissa käytetään kemiallisen kestävyyden takia yleisimmin tiivistyskalvoja, joiden raaka-aine on korkeatiheyksinen polyeteeni HDPE (high density polyethylene). Pintarakenteissa tarvitaan usein jätetäytön painumien takia parempaa muodonmuutoskestävyyttä ja luiskien takia parempia kitkaominaisuuksia. Joustavampia kalvoja ovat LLDPE (linear low density polyethylene) lineaarinen matalatiheyksinen polyeteeni, fpp (flexible polypropylene) joustava polypropeeni tai EPDM (ethylene propylene diene monomer) eteenipropeenikumi. Yleisimmin kaatopaikan pintarakenteissa käytettyjä tiivistyskalvoja ovat kitkapinnoitetut LLDPE-tiivistyskalvot. Kalvon kitkaominaisuuksia voidaan parantaa kitkapinnoitteella. Kitkakalvosta ilmoitetaan kitkapinnan valmistustapa ja kuvioinnin korkeus. Ruiskuttamalla toteutetun kitkapinnan pysyvyys on osoitettava esimerkiksi ohjeen BAM:n julkaisun Certification Guidelines for Plastic Geomembranes Used to line Landfills and Contaminated sites taulukon 4. kohdan 4.5 mukaisella testituloksella. Koe tehdään rasialeikkauskokeena kohteessa vallitsevalla kuormituksella. Vaatimuksena on kitkapinta ei saa repeytyä irti tai siirtyä. Infra Kaatopaikkarakenteet, Infra-ohje BAM, Certification Guidelines for Plastic Geomembranes Used to line Landfills and Contaminated sites,1999 Geosynthetic Research Institute, GRI GM13 Test Methods, Test Properties and Testing Frequency for High Density Polyethylene (HDPE) Smooth and Textured Geomembranes. Ohje LLDPE-tiivistyskalvosta on ilmoitettava seuraavat ominaisuudet testausmenetelmineen ja -tiheyksineen: raaka-aineen kierrätysmateriaalin pitoisuus raaka-aineen kiintotiheys sulamisindeksi Kalvo kalvon paksuus: nimellispaksuus ja toleranssit kalvon tiheys hiilimustan määrä ja jakauma sulamisindeksi aksiaalisymmetrinen murtovenymä hapettumis-induktioaika OIT tai HP-OIT murtolujuus murtovenymä repäisylujuus puhkaisulujuus UV-kestävyys ja ikääntyminen kitkakalvosta lisäksi kitkakuvioinnin korkeus ja valmistustapa Ohjeelliset numeeriset vaatimukset sekä testausmenetelmät ja -tiheydet on esitetty GRI:n standardissa GM17 ja Infra ohjekortissa Kaatopaikkarakenteet fpp-tiivistyskalvosta on ilmoitettava seuraavat ominaisuudet testausmenetelmineen ja -tiheyksineen: raaka-aineen kierrätysmateriaalin pitoisuus Kalvo

3 InfraRYL, päivitys / KM 3 kalvon neliöpaino kalvon paksuus: nimellispaksuus ja toleranssit hiilimustan määrä vetolujuus ja venymä moniaksiaalinen venymä repäisylujuus puhkaisulujuus kerrosadheesio joustavuus alhaisessa lämpötilassa UV-kestävyys Ohjeelliset numeeriset vaatimukset sekä testausmenetelmät ja -tiheydet on esitetty GRI:n standardissa GM18. EPDM-tiivistyskalvosta on ilmoitettava seuraavat ominaisuudet testausmenetelmineen ja -tiheyksineen: raaka-aineen kierrätysmateriaalin pitoisuus Kalvo kalvon paksuus vetolujuus ja venymä moniaksiaalinen murtovenymä repäisylujuus puhkaisulujuus haurastumislämpötila UV-kestävyys Ohjeelliset numeeriset vaatimukset sekä testausmenetelmät ja -tiheydet on esitetty GRI:n standardissa GM21. Infra Kaatopaikkarakenteet, Infra ohje Geosynthetic Research Institute, GM17 Standard Specification for Test Methods, Test Properties and Testing Frequency for Linear Low Density Polyethylene (LLDPE) Smooth and Textured Geomembranes Geosynthetic Research Institute, GM18 Standard Specification for Test Methods, Test Properties and Testing Frequencies for Flexible Polypropylene (fpp and fpp-r) Nonreinforced and Reinforced Geomembranes Geosynthetic Research Institute, GM21 Standard Specification for Test Methods, Propeties and Frequencies for Ethylene Propylene Diene Terpolymer (EPDM) (LLDPE) Nonreinforced and Reinforced Geomembranes. Keinotekoinen eriste suojataan tarvittaessa suojakerroksella (kts ) Kaatopaikan pintarakenteen keinotekoisen eristeen alusta Keinotekoinen eriste rakennetaan hyväksytyn tiivistyskerroksen päälle. Alustan tulee täyttää tiivistyskalvon asennusalustan vaatimukset (kts ).

4 InfraRYL, päivitys / KM Geomembraanin alusta Tiivistyskerroksen koerakenteessa on varmistuttava, että tiivistyskerroksen massasta voidaan toteuttaa kalvon asennusalustaksi soveltuva, kantava ja tasainen kerros. Tarvittaessa on rajoitettava ylimmän kerroksen maksimiraekokoa. Valssin ja pyörän jäljet on tasattava. Tavoitteena on saavuttaa hyvä kontakti kalvon ja mineraalisen tiivistyskerroksen välille. Tiivistyskerroksen pinnassa ei saa olla irtonaista, kuivaa ainesta, joka muodostaa vettä johtavan kerroksen. Pinta ei saa olla liettynyt. Pinnan tasaisuus eli soveltuvuus kalvon asennusalustaksi arvioidaan visuaalisesti ja dokumentoidaan valokuvaamalla Kaatopaikan pintarakenteen keinotekoisen eristeen tekeminen Keinotekoisen eristeen tekeminen geomembraanista Varastointi ja käsittely Rullia käsitellään ja varastoidaan materiaalitoimittajan ohjeiden mukaisesti. Asennussuunnitelma Ennen geomembraanin asennustyötä laaditaan asennussuunnitelma. Geomembraanin asennus tehdään kalvourakoitsijan laatimien hyväksytettyjen asennus- ja laadunvalvontasuunnitelmien mukaisesti. Asennussuunnitelma ja kalvoasennuksen aikataulu laaditaan yhteistyössä muiden urakoitsijoiden kanssa. Asennussuunnitelman hyväksyy rakennuttaja ja riippumaton laadunvalvoja. Geomembraanin leveys ja levityssuunnat valitaan siten, että hitsattavien saumojen määrä minimoidaan. Kalvo asennetaan luiskan suuntaisesti, gradientin suuntainen. Vältetään jatkosten ja poikkisuuntaisten saumojen sijoittamista luiskaan. Asennus tehdään asennuskaistan vierestä asennuspuomia käyttäen. Kalvoa ei saa vetää alustaa pitkin. Asennussuunnitelman tulee sisältää ainakin seuraavat asiat: asentajien nimet ja osoitus pätevyydestä kyseiseen tehtävään, yksityiskohtainen levityssuunnitelma (karttapiirros), käytettävät saumausmenetelmät, -kalusto ja saumatyypit sekä saumojen minimimitat, geomembraanin suojaaminen ja painottaminen työnaikana geomembraanin kuljetus, käsittely ja varastointi työmaalla, asentamista varten tarvittavat suunnitelmat ja periaatepiirustukset (ankkurointi, läpivienti jne), kalvon asennuksen laadunvarmistusohjelma ja siihen liittyvät asiakirjat, tilaajan tai muiden urakoitsijoiden suoritteet ja hankinnat, vaurioiden, reikien, viiltojen tms. poikkeamatilanteiden korjausohjeet, alustava asennusaikataulu muut ohjeet ja tiedotteet. Asentajien pätevyys Geomembraanin asennuksessa, saumauksessa ja suojageotekstiilin levityksessä on käytettävä pätevää ja kokenutta kalvourakoitsijaa. Pätevyyden ja kokemuksen osoittamiseksi on kalvourakoitsijan esitettävä referenssitiedot aikaisemmista vastaavanlaisista kohteista sekä selvitys työnjohdon ja asentajien koulutuksesta, ammattitaidon ylläpitämisestä ja aikaisemmasta työkokemuksesta.

5 InfraRYL, päivitys / KM 5 Geomembraanin asentajan on osoitettava pätevyys standardin SFS-EN mukaisesti. SFS-EN Plastics welding personnel. Qualification testing of welders. Thermoplastics welded assemblies. Työnäyte Saumaaja osoittaa pätevyytensä ja saumauskoneen soveltuvuuden ennen asennustyön alkua työnäytteellä. Työnäyte tehdään työmaalla asennuspaikan olosuhteissa käyttäen ko. kohteen kalvoja ja kalustoa. Työnäytteen koesauma on vähintään kalvon leveyden mittainen yhtenäinen sauma. Koesauma tehdään kaikilla työmaalla käytettävillä hitsauskoneilla. Koneet on yksilöitävä valmistusnumeroilla. Koesauman tiiviys mitataan painekokeella (ASTM D5820). Työnäytteen koesaumasta otetaan koepalat (10 kpl), joiden puristumat mitataan ja joille tehdään lujuuskokeet, veto- (5 kpl) ja kuorintakoe (5 kpl) (ASTM D6392). Mittaukset voidaan tehdä jo työmaalla, mutta myös laboratorioon toimitetaan suunnitelman mukainen määrä rinnakkaisnäytteitä tutkittavaksi. Kokeiden tulokset ja sauman mitat raportoidaan numeerisesti. Lisäksi työnäytteeseen tulee kuulua vähintään yksi T-sauma (liitos) ja yksi paikka ekstruusiosaumattuna. Ekstruusiosauma testataan vetokokeella (ASTM D6392). Ekstruusiosaumojen tiiviys tarkastetaan kipinäkokeella (ASTM D6365) tai vakuumikuppikokeella (ASTM D5641). Jos kohteessa liitytään vanhaan kalvoon, tarkistetaan työnäytteen yhteydessä sen saumattavuus uuden kalvon kanssa. Työnäytteen perusteella riippumaton laadunvalvoja ja tilaaja hyväksyvät saumaajan ja saumausmenetelmät sekä saumauksessa käytettävät työvälineet. Työnäytteestä laaditaan raportti, johon kirjataan käytetty saumauskalusto, saumausparametrit ja tehtyjen laadunvalvontakokeiden tulokset. ASTM D5820 Standard Practice for Pressurized Air Channel Evaluation of Dual Seamed Geomembranes). ASTM D6392 Standard Test Method for Determining the Integrity of Nonreinforced Geomembrane Seams Produced Using Thermo-Fusion Method ASTM D6365 Standard Practice for the Nondestructive Testing of Geomembrane Seams using the Spark Test ASTM D5641 Practice for Geomembrane Seam Evaluation by Vacuum Chamber. Kalvon asennus Urakoitsija tarkistaa kaikkien toimitettujen rullien tiedot ja dokumentoi ne. Geomembraanirullien kunto todetaan asennuksen yhteydessä silmämääräisesti. Vaurioituneet osat hylätään. Kalvo saumataan käyttäen tähän tarkoitukseen valmistettua hyväksyttävää saumauskonetta ja hyväksytettyjä saumausmenetelmiä. Kalvot hitsataan kaksoissaumalla, jossa on ilmakanava koeponnistusta varten. Läpiviennit, paikat yms. hitsataan ekstruusio- eli pursoitesaumalla. Saumojen minimimitat hyväksytetään asennussuunnitelman yhteydessä. Saumojen pinnat puhdistetaan aina huolellisesti ennen saumausta ja tarvittaessa hiotaan juuri ennen saumausta, korkeintaan 10 min ennen. Kalvon asennuksen yksityiskohtaiset vaatimukset on esitetty kohdassa Hitsauslaitteen ajoparametrit (lämpötila, ajonopeus, puristuspaine ja kalvon puristuma sauman kohdalla) dokumentoidaan saumauspäiväkirjaan ja säädetään vastaamaan hitsausolosuhteita joka aamu-

6 InfraRYL, päivitys / KM 6 ja iltapäivä ennen saumaustyön alkamista tai aina kun säätilassa tapahtuu merkittäviä muutoksia. Kalvoa ei saa asentaa alle 0 C lämpötilassa, sateessa tai voimakkaassa tuulessa. Ajoparametrien säätö tehdään aina työvuoron alussa ja sääolosuhteiden muuttuessa hitsaamalla koesauma, josta otetun näytteen puristuma mitataan ja jolle tehdään lujuuskokeet, veto- ja kuorintakoe. Kokeiden tulokset ja sauman mitat raportoidaan numeerisesti. Ajoparametrien asetusarvot voidaan hyväksyä, mikäli kuorintakokeessa kuoriutuminen tapahtuu kalvosta, ei saumasta. Kaikki kalvoon tulevat vauriot, reiät, viilteet tms. on tarkastettava ja korjattava. Paikkaus- ja korjauskohdat on dokumentoitava vaurioraporttina ja paikkaus testattava. Levitetty kalvo on peitettävä mahdollisimman pian suoran auringonvalon vaikutukselta. Kalvon lämpötilalaajenemisesta johtuvat liikkeet ja tuulen vaikutukset estetään tilapäisillä painoilla, esim. kokonaisilla renkailla. Kalvo suojataan mahdollisimman pian asennuksen jälkeen. Kalvoon muodostuvien vekkien on todettu jäävän pysyviksi, jos kalvo peitetään auringonpaisteessa tai lämpöisellä ilmalla, jolloin lämpölaajeneminen on suurimmillaan. Kalvon peittämisajankohta valitaan sääolosuhteet ja vuorokaudenaika huomioon ottaen siten, että kalvo on mahdollisimman tiiviisti kiinni alustassa Valmis kaatopaikan pintarakenteen keinotekoinen eristerakenne Tiivistysrakenteen päällä ei saa liikkua työkoneilla ilman riittävää suojakerrosta; telakoneilla vähintään 500 mm ja pyöräkoneilla (kuten dumpperi, kuorma-auto tai kauhakuormaaja) on oltava ajoreitit tai vähintään 1000 mm. Turhaa liikennöintiä keskeneräisen rakenteen päällä tulee välttää. Työmaaliikennesuunnitelma, jossa määritellään työmaakulkuväylien sijainti ja kerrospaksuudet, tehdään erikseen Kaatopaikan pintarakenteen kelpoisuuden osoittaminen Keinotekoisen eristeen materiaalin kelpoisuus todetaan ennen työn aloittamista valmistuksen aikaisten laadunvalvontatulosten perusteella. Asennettujen geomembraanirullien numerot ja sijainti sekä saumojen, läpivientien, paikkojen yms. sijainti mitataan ja merkitään levityspiirrokseen (toteutumapiirustus) ja liitetään kelpoisuusasiakirjaan. Saumojen kelpoisuuden osoittaminen ja dokumentointi tehdään mukaisesti. Kaikki rullatiedot ja laadunvalvontatiedot dokumentoidaan ja luovutetaan tilaajalle ja riippumattomalle laadunvalvojalle vastaanottotarkastuksessa. Mikäli kalvot limitetään hitsaamatta tai teipataan, dokumentoidaan limityspituus ja teippausmateriaali Kaatopaikan pintarakenteen keinotekoisen eristeen tekemisen ympäristövaikutukset Asennuksessa syntyvä jäte käsitellään asianmukaisesti.

Pohjavesisuojauksissa käytettävät geosynteettiset materiaalit

Pohjavesisuojauksissa käytettävät geosynteettiset materiaalit Pohjavesisuojauksissa käytettävät geosynteettiset materiaalit Maanteiden pohjavesisuojaukset, sidosryhmätilaisuus Helsinki, Liikennevirasto, Pasila 19.3.2018 Kaitos Oy Perttu Tyypilliset rakennepoikkileikkaukset

Lisätiedot

YMPÄRISTÖNSUOJAUSRAKENTEIDEN MATERIAALIKYSYMYKSET

YMPÄRISTÖNSUOJAUSRAKENTEIDEN MATERIAALIKYSYMYKSET YMPÄRISTÖNSUOJAUSRAKENTEIDEN MATERIAALIKYSYMYKSET ERISTYSRAKENTEIDEN TOIMINTAPERIAATE Eristäminen perustuu yhdistelmärakenteeseen, joka muodostuu keinotekoisesta eristeestä ja mineraalisesta tiivisteestä.

Lisätiedot

INFRARYL POHJAVESISUOJAUKSET

INFRARYL POHJAVESISUOJAUKSET INFRARYL 14230 POHJAVESISUOJAUKSET Liikenneviraston sidosryhmätilaisuus 19.3.2018 Pohjaveden suojaukset päivittyvät ohjeet Keskeisimmät muutokset: voimassa oleva versio vs. työryhmän nykyinen versio. LUVUN

Lisätiedot

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR1 + TR3 RTS 17:35

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR1 + TR3 RTS 17:35 InfraRYL, päivitys 13.10.2017 / KM 1 TK242/TR1 + TR3 RT 17:35 Liite 9 Maanteiden pohjavedensuojausrakenteissa käytettävän tiivistyskalvon ominaisuudet Tässä liitteessä esitetään maanteiden pohjavedensuojauksissa

Lisätiedot

Geosynteettisten materiaalien laatuvaatimukset ja laadunvarmistus. Minna Leppänen, TTY Pohjaveden suojaukset päivittyvät ohjeet 19.3.

Geosynteettisten materiaalien laatuvaatimukset ja laadunvarmistus. Minna Leppänen, TTY Pohjaveden suojaukset päivittyvät ohjeet 19.3. Geosynteettisten materiaalien laatuvaatimukset ja laadunvarmistus Minna Leppänen, TTY Pohjaveden suojaukset päivittyvät ohjeet 19.3.2018 Geosynteettien käyttökohteet Erottaminen Suodattaminen Suojaaminen

Lisätiedot

14232 Teiden ja katujen pohjavedensuojauksien allasrakenteet

14232 Teiden ja katujen pohjavedensuojauksien allasrakenteet InfraRYL, päivitys 13.10.2017 / KM 1 14232 Teiden ja katujen pohjavedensuojauksien allasrakenteet Allasrakenteet tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Tässä luvussa käsitellään vesitiiviiksi rakennettavien

Lisätiedot

Keinotekoisen eristeen suojakerros

Keinotekoisen eristeen suojakerros InfraRYL, päivitys 30.10.2017 / KM 1 142514 Keinotekoisen eristeen suojakerros Tiivistyskalvo on materiaalista riippumatta suojattava sen pitkäaikaiskestävyyteen haitallisesti vaikuttavilta tekijöiltä,

Lisätiedot

KAITOS OY LAATUSUUNNITELMA

KAITOS OY LAATUSUUNNITELMA 21.06.2016 Versio 2.0 TERRAFAMEN KAIVOS KAITOS OY LAATUSUUNNITELMA TIIVISTYSRAKENTEIDEN LAADUNVARMISTUS TYÖMAALLA Karapellontie 8 02610 Espoo Puh. 09-350 7060 2/(18) SISÄLLYS 1 ASENNUSURAKOITSIJA... 5

Lisätiedot

Uudistunut jakeluasemastandardi

Uudistunut jakeluasemastandardi Uudistunut jakeluasemastandardi Pohjavesi- ja maa-ainesneuvottelupäivät 1.-2.10.2015 Minna Leppänen Tampereen teknillinen yliopisto Rakennustekniikan laitos, Maa- ja pohjarakenteet 12.10.2015 1 Jakeluasemastandardi

Lisätiedot

MUOVI KEINOTEKOISENA ERISTEENÄ

MUOVI KEINOTEKOISENA ERISTEENÄ MUOVI KEINOTEKOISENA ERISTEENÄ Yleiset työohjeet työmaalle Joonas Huhtanen Opinnäytetyö Toukokuu 2011 Rakennustekniikka Infrarakentaminen Tampereen ammattikorkeakoulu 2 TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

LIITE 14. Laatusuunnitelma Kaitos Oy

LIITE 14. Laatusuunnitelma Kaitos Oy Talvivaara Sotkamo Oy MP1b-allas Riippumattoman valvojan yhteenveto LIITE 14 Laatusuunnitelma 16.4.2008 Kaitos Oy 17.4.2008 TALVIVAARA KAIVOSHANKE KAITOS OY LAATUSUUNNITELMA TIIVISTYSRAKENTEIDEN LAADUNVARMISTUS

Lisätiedot

Kuivatuskerroksessa tai salaojan ympärystäytössä käytettävän kiviaineksen on oltava kuvan :K1 rakeisuusalueen mukaista.

Kuivatuskerroksessa tai salaojan ympärystäytössä käytettävän kiviaineksen on oltava kuvan :K1 rakeisuusalueen mukaista. InfraRYL, päivitys 30.10.2017 / KM 1 142525 Kaatopaikan pintarakenteen kuivatuskerros Pintarakenteen kuivatuskerroksen tehtävänä on kerätä ja johtaa pintakerroksen läpi suotautuvat sade- ja sulamisvedet

Lisätiedot

Kaatopaikan kaasunkeräyskerros

Kaatopaikan kaasunkeräyskerros InfraRYL, päivitys 30.10.2017 / KM 1 142522 Kaatopaikan kaasunkeräyskerros Määritelmä Kaasunkeräyskerroksen tehtävänä on kerätä ja johtaa jätetäytöstä purkautuvat kaatopaikkakaasut keräilyjärjestelmään

Lisätiedot

METSÄ-TUOMELAN JÄTEASEMA TÄYTTÖVAIHEEN 1 VIIMEISTELYN PINNAN MUOTOILU JA LAAJENNUSALUEEN POHJARA- KENNE

METSÄ-TUOMELAN JÄTEASEMA TÄYTTÖVAIHEEN 1 VIIMEISTELYN PINNAN MUOTOILU JA LAAJENNUSALUEEN POHJARA- KENNE FCG Finnish Consulting Group Oy NURMIJÄRVEN KUNTA METSÄ-TUOMELAN JÄTEASEMA TÄYTTÖVAIHEEN 1 VIIMEISTELYN PINNAN MUOTOILU JA LAAJENNUSALUEEN POHJARA- KENNE Työkohtainen työselostus P14142 21.5.2012 FCG Finnish

Lisätiedot

Ovako Dalwire Oy Ab:n hakemus Hertsbölen erityisjätteen suljetun kaatopaikan pintarakenteen tiivistyskerroksen materiaalin muuttamiseksi

Ovako Dalwire Oy Ab:n hakemus Hertsbölen erityisjätteen suljetun kaatopaikan pintarakenteen tiivistyskerroksen materiaalin muuttamiseksi 1(6) YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro Dnro 77 YLO LOS-2009-Y-1091-111 Annettu julkipanon jälkeen 19.10.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Ovako Dalwire Oy Ab:n hakemus Hertsbölen erityisjätteen suljetun kaatopaikan pintarakenteen

Lisätiedot

SUOMI PRESSU KOTIMAINEN PVC-PRESSU VAATIVAAN KÄYTTÖÖN KAIKISSA SÄÄOLOSUHTEISSA. KÄYTTÖKOHTEITA

SUOMI PRESSU KOTIMAINEN PVC-PRESSU VAATIVAAN KÄYTTÖÖN KAIKISSA SÄÄOLOSUHTEISSA. KÄYTTÖKOHTEITA KOTIMAINEN PVC- VAATIVAAN KÄYTTÖÖN KAIKISSA SÄÄOLOSUHTEISSA. SCANTARP - KÄYTTÖKOHTEITA Valmistettu sitkeästä termoplastisesta PVC-muovista. Pohjakangas 1100 dtex polyesteriä. 6,5 x 7 lankaa/cm2. Rakentaminen

Lisätiedot

- luotettavuutta tulevaisuudessakin - MELTEX-ALUSKATTEET Meltex-aluskatteet Aluskate on tärkeä osa kattorakennetta, sillä se varmistaa katon vesitiiveyden. Varsinaiset vesikatteet ovat normaalioloissa

Lisätiedot

14152 Synteettiset geolujitteet maarakenteissa

14152 Synteettiset geolujitteet maarakenteissa InfraRYL, Päivitys 14.11.2017 / KM 1 14152 Synteettiset geolujitteet maarakenteissa Tässä luvussa käsitellään synteettisillä geolujitteilla lujitettuja maarakenteita. Päällysrakenteen lujitteet käsitellään

Lisätiedot

LIITE X Laaduntarkkailu / Laadunvarmistus suunnitelma

LIITE X Laaduntarkkailu / Laadunvarmistus suunnitelma Material Crush Production and Borrow Source. Murskemateriaalin tuotanto ja maanottoalue Materiaalien ominaisuud Vyöhyke 2A: 1 jokaista 5,000 m3. Vyöhyke 2B: 1 jokaista vuoroa (12 tuntia tuotantoa), tai

Lisätiedot

Ohje Valmiiseen emulsioon ei saa lisätä tartuketta.

Ohje Valmiiseen emulsioon ei saa lisätä tartuketta. 1 21421 Sirotepintaus (SIP) 21421.1 Sirotepintauksen materiaalit Laatuvaatimuksina esitetyistä materiaaliominaisuuksista toimitetaan tilaajalle joko käytetyn materiaalierän CE-merkintä tai tuoteseloste

Lisätiedot

Sähköinen vuodontarkkailu. Suomen ympäristökeskus , Perttu Juntunen

Sähköinen vuodontarkkailu. Suomen ympäristökeskus , Perttu Juntunen 1 Suomen ympäristökeskus 11.10.2016 Kaitos Oy Perttu Juntunen 2 Miksi sähköistä vuodontarkkailua tarvitaan 3 3 Mikään laadunvalvontajärjestelmä ei voi täysin eliminoida kalvorakenteeseen syntyviä vaurioita.

Lisätiedot

KYMENLAAKSON JÄTE OY KELTAKANKAAN JÄTEKESKUS TAVANOMAISEN JÄTTEEN KAATOPAIKAN LAAJENNUKSEN POHJARAKENNEURAKKA

KYMENLAAKSON JÄTE OY KELTAKANKAAN JÄTEKESKUS TAVANOMAISEN JÄTTEEN KAATOPAIKAN LAAJENNUKSEN POHJARAKENNEURAKKA Vastaanottaja Kymenlaakson Jäte Oy Asiakirjatyyppi Työselostus Päivämäärä 3.7.2017 KYMENLAAKSON JÄTE OY KELTAKANKAAN JÄTEKESKUS TAVANOMAISEN JÄTTEEN KAATOPAIKAN LAAJENNUKSEN POHJARAKENNEURAKKA 1 Päivämäärä

Lisätiedot

Vuototiivis jakokeskuskaappi

Vuototiivis jakokeskuskaappi Vuototiivis jakokeskuskaappi Ominaisuudet ja käyttötarkoitus Vuototiiviitä jakokeskuskaappeja käytetään lämmitysja käyttövesijärjestelmien jakeluputkistojen asennuksissa. Kaapin vuototiiveys saavutetaan

Lisätiedot

2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4

2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4 2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Porapaalujen kärkiosat... 3 1.2 Vaatimusten rajaus... 3 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4 3 PORAPAALUJEN KÄRKIOSIEN

Lisätiedot

METALLISAVUHORMIEN SOVELTUVUUS SUOMALAISIIN KÄYTTÖOLOSUHTEISIIN

METALLISAVUHORMIEN SOVELTUVUUS SUOMALAISIIN KÄYTTÖOLOSUHTEISIIN 20.01 1 (5) 20.01.2011 METALLISAVUHORMIEN SOVELTUVUUS SUOMALAISIIN KÄYTTÖOLOSUHTEISIIN Turvatekniikan keskus TUKES on kiinnittänyt huomiota CE-merkittyjen elementtirakenteisten metallisavuhormien soveltuvuuteen

Lisätiedot

Rudus Step-betonikaiteen asennusohje

Rudus Step-betonikaiteen asennusohje Rudus Step-betonikaiteen asennusohje Yleistä Ohje teräsbetonisen kaide-elementin käsittelemiseen ja asentamiseen. Rudus Step-betonikaiteet ovat törmäystestattu harmonisoidun standardin EN 1317-5:2010+A2:2012

Lisätiedot

Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa

Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa Purkubetonin hyödyntäminen Helsingin infrarakentamisessa Tieinfran kestävyys ja kiertotalous päivä 15.5.2019 Jyväskylä Katja Lehtonen Ytekki Oy Sisältö Betonimurskeen työmaavalvonta Materiaalin laatuasiat

Lisätiedot

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS Asennusohje 1 (6) ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS ASENNUSOHJE YLEISTÄ Elementit asennetaan runkotyövaiheessa kerros kerrallaan asennussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Tilaaja/työmaa

Lisätiedot

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR1 + TR3 RTS 17:35

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR1 + TR3 RTS 17:35 InfraRYL, päivitys 13.10.2017 / KM 1 Liite 12 Geosynteettisten tuotteiden hyväksyttäminen 1. CE-merkintä Tuotteen kelpoisuus osoitetaan tilaajalle etukäteen, ennen tuotteen tilaamista käyttökohteen tuotestandardin

Lisätiedot

Kaivannaisaltaiden rakenneselvitys - Synteettiset materiaalit kaivosten allasrakenteiden tiivisrakenteena

Kaivannaisaltaiden rakenneselvitys - Synteettiset materiaalit kaivosten allasrakenteiden tiivisrakenteena Kaivannaisaltaiden rakenneselvitys - Synteettiset materiaalit kaivosten allasrakenteiden tiivisrakenteena IGS Finnish chapter allasseminaari 11.10.2016 Tutkija ja yliopisto-opettaja Anne Tuomela Vesi-

Lisätiedot

Väyläviraston materiaalihyväksyntä

Väyläviraston materiaalihyväksyntä Väyläviraston materiaalihyväksyntä Kari Lehtonen 28.3.2019 Väyläviraston materiaalihyväksyntä, esityksen sisältö 1. Miten materiaalihyväksyntää kehitetään? 2. Materiaalihyväksynnän tarkoitus 3. Hyväksyntämenettelyn

Lisätiedot

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE versio FI 11/2015 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 2 3 VALMISTUS... 3 3.1 Valmistustapa ja merkinnät... 3 3.2 Valmistustoleranssit... 3 4 KESTÄVYYSARVOT...

Lisätiedot

Suojatuote PROxA Sääsuojan asennusohje. Suojatuote Pro Oy Rastaansiipi 15 D 10 90650 Oulu Suomi

Suojatuote PROxA Sääsuojan asennusohje. Suojatuote Pro Oy Rastaansiipi 15 D 10 90650 Oulu Suomi Suojatuote PROxA Sääsuojan asennusohje Suojatuote Pro Oy Rastaansiipi 15 D 10 90650 Oulu Suomi Yleisesti Sääsuoja on tilapäiseen suojaukseen tehty rakenne, jota ei ole mitoitettu täysille tuuli ja lumikuormille.

Lisätiedot

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 (6) TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ (09) 2500 2010 etunimi.sukunimi@nurmijarvi.fi TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Lattiakaivot Tyyppihyväksyntäohjeet 2006 Ympäristöministeriön asetus lattiakaivojen tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2006 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Kaatopaikan pohjan kuivatuskerros

Kaatopaikan pohjan kuivatuskerros InfraRYL, päivitys 30.10.2017 / KM 1 142515 Kaatopaikan pohjan kuivatuskerros Kuivatuskerroksen tehtävänä on kerätä ja johtaa jätetäytöstä suotautuvat kaatopaikkavedet käsittelyyn ja siten vähentää tiivistysrakenteeseen

Lisätiedot

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET 24 2012 LIIKENNEVIRASTON ohjeita Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET Poijukettingit ja sakkelit Laatuvaatimukset Liikenneviraston ohjeita 24/2012 Liikennevirasto Helsinki 2012 Kannen kuva: Liikenneviraston

Lisätiedot

Wallgard asennusohje 2014

Wallgard asennusohje 2014 Wallgard asennusohje 2014 1. Alusta 1.1 Alustan on oltava luja, puhdas, kuiva ja tasainen, imukykyinen, eikä halkeamia ei saa esiintyä. Kiinnitystä heikentävät maali- ja öljytahrat sekä pöly poistetaan.

Lisätiedot

Firestone Allasjärjestelmät. Varmuutta vaativiin olosuhteisiin

Firestone Allasjärjestelmät. Varmuutta vaativiin olosuhteisiin Firestone Allasjärjestelmät Varmuutta vaativiin olosuhteisiin Korkealaatuinen allaskalvo Firestone allaskumia on saatavana jopa 15 m leveänä ja 61 m pitkänä. Firestone allasrakenteet perustuvat EPDM-kumikalvoihin,

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 ENNAKKOKOPIO 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

LUO HILJAINEN YMPÄRISTÖ

LUO HILJAINEN YMPÄRISTÖ LUO HILJAINEN YMPÄRISTÖ Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Ylivoimaista äänieristystä Joustava ja kevyt Ääni- ja lämpöeristys yhdessä 97 Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Tekniset tiedot - ArmaSound RD120

Lisätiedot

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan.

Ohje Lisätarkistuksia tehdään tarvittaessa työn aikana. Rakeisuuskäyrät liitetään kelpoisuusasiakirjaan. 1 Tässä luvussa käsitellään johtokaivantojen eli johtojen, kaapeleiden, salaojien, putkien ja kaivojen alkutäyttöjä. Tässä luvussa alkutäytöllä tarkoitetaan myös rumpujen ympärystäyttöjä. 22332.1 Alkutäyttöjen

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Keruukontti saapuu Ennen porausta kohteeseen tuodaan kivituhkan keruuseen tarkoitettu kontti, jonka mitat ovat n. 2m x 2m x 3,5m. Kontin paikka

Lisätiedot

Värilliset-, sähköäjohtavat ja lämpöäkestävät kalvot

Värilliset-, sähköäjohtavat ja lämpöäkestävät kalvot 1 Allasrakenteet- Erilaiset kalvot ja niiden uudet mahdollisuudet Värilliset-, sähköäjohtavat ja lämpöäkestävät kalvot Suomen ympäristökeskus 11.10.2016 Kaitos Oy Perttu Juntunen 2 Miksi erilaisia kalvoja

Lisätiedot

Energiatehokkaassa pientalossa on hyvä sisäympäristö Sami Seuna, Motiva Oy Energiatehokas pientalo, Motiva Oy 1

Energiatehokkaassa pientalossa on hyvä sisäympäristö Sami Seuna, Motiva Oy Energiatehokas pientalo, Motiva Oy 1 Energiatehokkaassa pientalossa on hyvä sisäympäristö Sami Seuna, Motiva Oy 9.4.2017 Energiatehokas pientalo, Motiva Oy 1 Energiatehokkaassa pientalossa on hyvä sisäympäristö Sami Seuna, Motiva Oy 9.4.2017

Lisätiedot

Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla

Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla Kiertolii(ymien kiveykset Nupu ja noppakivet liikennealueilla Liikennekuormituksen erityispiirteet Liikenteestä aiheutuva syklinen kuormitus on satunnaista, eri kokoisia, painoisia ja eri nopeuksilla liikkuvia

Lisätiedot

42310.0 Eristyksen yleiset laatuvaatimukset

42310.0 Eristyksen yleiset laatuvaatimukset 1 10.2.2012 InfraRYL 2006. Osa 3 Sillat ja rakennustekniset osat Tekstimuutokset (lihavoidut kohdat) 42300.3 Tekninen työsuunnitelma.2 12 kuten ennenkin ympäristönsuojelu, SILKO-ohje 1.112. Viitteet 5

Lisätiedot

Työohje mittauskeskuksen rakentamiseen

Työohje mittauskeskuksen rakentamiseen Liite 9 Työohje mittauskeskus 15.2.2019 Sivu 1 / 5 Työohje mittauskeskuksen rakentamiseen Urakoitsija huolehtii kustannuksellaan, että hänen suorittaman työn ja siihen käytettyjen materiaalien tulee olla

Lisätiedot

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR1 + TR3 RTS 17:35

InfraRYL, päivitys / KM 1 TK242/TR1 + TR3 RTS 17:35 InfraRYL, päivitys 13.10.2017 / KM 1 TK242/TR1 + TR3 RT 17:35 Liite 8 Maanteiden pohjavedensuojausrakenteissa käytettävän bentoniittimaton ominaisuudet Bentoniittimaton kelpoisuus käyttötarkoitukseen osoitetaan

Lisätiedot

Solumuovipenkereet Ohje Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa.

Solumuovipenkereet Ohje Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa. InfraRYL, Päivitys 23.8.2017 / KM 1 181143 Solumuovipenkereet Rautateihin liittyvissä rakenteissa EPS- ja XPS-keventeitä käytetään vain laitureissa. Määrämittausohje 1811. 181143.1 Solumuovipenkereen materiaalit

Lisätiedot

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje Taiter-pistoansaan ja Taiter-tringaliansaan käyttöohje 17.3.2011 1 Taiter Oy Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje 17.3.2011 Liite 1 Betoniyhdistyksen käyttöseloste BY 5 B-EC2: nro 22

Lisätiedot

2/19 Ympäristöministeriön asetus

2/19 Ympäristöministeriön asetus 2/19 Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen kupariputkien tyyppihyväksynnästä Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro VTT C 903 06 Myöntämispäivä 14.09.2006 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA/EDUSTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Tyvek Pro 2508B aluskate

SERTIFIKAATTI Nro VTT C 903 06 Myöntämispäivä 14.09.2006 TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA/EDUSTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Tyvek Pro 2508B aluskate SERTIFIKAATTI Nro VTT C 903 06 Myöntämispäivä 14.09.2006 TUOTTEEN NIMI Tyvek Pro 2508B aluskate VALMISTAJA/EDUSTAJA DuPont de Nemours (Lux) s.a.r.l. Rue General Patton, Contern L 2984 Luxemburg MYYNTI

Lisätiedot

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu FMC 41874.126 12.10.2012 Sisällysluettelo: 2 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MATERIAALIT JA MITAT... 3 2.1 MATERIAALIT...

Lisätiedot

POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET

POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET Oulu 01.02.1993 Muutettu 30.11.2011 Insinööritoimisto Ponvia Oy Taka-Lyötyn katu 4, 90140 OULU Puh. 0207419900, fax 0207419909 Poijukettingit ja sakkelit, Laatuvaatimukset

Lisätiedot

KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje

KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje KIMARK 30 W/m -lämpökaapelin asennusohje KIMARK-lämmityskaapelin asennusohje Tuotetiedot: Yksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 2 m:n kylmäkaapelit. Teho 30 W/m, 230 V AC. Kaapeli on teräsarmeerattu ja palosuojattu.

Lisätiedot

14231 Maanteiden pohjavedensuojausrakenteet

14231 Maanteiden pohjavedensuojausrakenteet InfraRYL, päivitys 13.10.2017 / KM 1 14231 Maanteiden pohjavedensuojausrakenteet Infra 2015 Määrämittausohje 1423. Pohjavedensuojausrakenteet tehdään suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Tavallisesti vaarallisin

Lisätiedot

Purkutyömaalla murskatun betonimurskeen laadunvalvonta maarakennuskohteessa

Purkutyömaalla murskatun betonimurskeen laadunvalvonta maarakennuskohteessa 6.10.2017 Purkutyömaalla murskatun betonimurskeen laadunvalvonta maarakennuskohteessa Purkutyömaalla murskatun betonimurskeen laadunvalvonta maarakennuskohteessa on jaettu kahteen lomakkeeseen. Lomake

Lisätiedot

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaide Ruukki W230 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2006 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely...

Lisätiedot

JÄRNVIK. vinyl FLOORING series

JÄRNVIK. vinyl FLOORING series vinyl FLOORING series 018 UniClickVINYYLILANKKU Vinyylilankku kaikkiin asuntiloihin sekä kevyemmän käytön julkisiin tiloihin. Patentoitu UniClick -lukkopontti helpottaa asennusta ja tekee lattiasta kestävän.

Lisätiedot

AMTICO CLICK SMART DESIGN-LATTIAN ASENNUSOHJE

AMTICO CLICK SMART DESIGN-LATTIAN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 7 Yleistä Amtico Click Smart on integroidulla askeläänenvaimennuskerroksella varustettu M1-luokiteltu, irtoasennettava lukkopontillinen vinyylilaatta. Tuote soveltuu käytettäväksi asunnoissa sekä

Lisätiedot

Rakentamisen laadun prosessi

Rakentamisen laadun prosessi Rakentamisen laadun prosessi Työn suunnittelu Työmaan toimintasuunnitelma Työn toteutus Rakenne- tai työvaihekohtainen laaturaportti Urakkakohtainen laaturaportti Työnaikainen laadunvarmistus Poikkeamaraportti

Lisätiedot

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet.

Vaatimus Kourut ovat mekaanisilta ominaisuuksiltaan vastaavia kuin kouruihin liittyvät vastaavista materiaaleista tehdyt päällysterakenteet. 1 Tässä luvussa esitetään betonikouruista, luonnonkivistä ja linjakuivatuselementeistä rakennetut hulevesikourut. Muovikourut esitetään julkaisussa InfraRYL. 221292 Muovikourut, InfraRYL. Asfalttikourut

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Kupariputket Tyyppihyväksyntäohjeet 2006 Ympäristöministeriön asetus kupariputkien tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2006 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet 18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet Määrämittausohje 1814. 18145.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja -rakenteen materiaalit 18145.1.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja rakenteen materiaali, yleistä Tuotteen

Lisätiedot

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET

MÄÄRÄMITTAUSPERUSTEET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET HANKEKOHTAISET TÄYDENNYKSET Asfaltointi- ja tiemerkintätyöt (MALLIASIAKIRJA) 2(9) YLEISTÄ Nämä määrämittausperusteet noudattavat Infra 2015 Rakennusosa- ja hankenimikkeistöä ja Infraryl 2010 Osa 1 Väylät

Lisätiedot

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK

31 Kivipäällystäminen. 315 Kantava kerros Sitomattomat kantavat kerrokset. MaaRYL Uusiminen 315 Kantava kerros TK 1 31 Kivipäällystäminen 315 Kantava kerros 31, 33 Päällyste 315 Kantava kerros 22341 Jakava kerros 22342 Suodatinkerros Pohjamaa Kuva 315:K1 Kantavan kerroksen sijainti rakenteessa. 3151 Sitomattomat kantavat

Lisätiedot

EDISTYKSELLINEN PUTKEN TUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KONDENSAATION HALLINTAA VARTEN AF/ARMAFLEX -TUOTTEEN KANSSA

EDISTYKSELLINEN PUTKEN TUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KONDENSAATION HALLINTAA VARTEN AF/ARMAFLEX -TUOTTEEN KANSSA EDISTYKSELLINEN PUTKEN TUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KONDENSAATION HALLINTAA VARTEN AF/ARMAFLEX -TUOTTEEN KANSSA Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Varma Euroclass B/BL-s3,d0 ja suuri vesihöyryn siirtymiskestävyys

Lisätiedot

JOUSTAVA ERISTYSJÄRJESTELMÄ LUOTETTAVAAN KONDENSAATION HALLINTAAN, LUOTETTAVASTI 40 VUODEN AJAN

JOUSTAVA ERISTYSJÄRJESTELMÄ LUOTETTAVAAN KONDENSAATION HALLINTAAN, LUOTETTAVASTI 40 VUODEN AJAN JOUSTAVA ERISTYSJÄRJESTELMÄ LUOTETTAVAAN KONDENSAATION HALLINTAAN, LUOTETTAVASTI 40 VUODEN AJAN Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Sisäänrakennettu vesihöyrysuoja vähentää syöpymisriskiä eristeen (CUI) alla

Lisätiedot

LAATUSUUNNITELMAMALLI

LAATUSUUNNITELMAMALLI Liite 4 Yleisten alueiden aurausurakat Keskustan kehä- alueurakka-alueella 2016 2018 LAATUSUUNNITELMAMALLI 9.8.2016 9.8.2016 2(5) Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 Laatusuunnitelman tarkoitus... 3 Laatusuunnitelman

Lisätiedot

RIIPPUMATON LAADUNVALVONTA YHTEENVETO PVM

RIIPPUMATON LAADUNVALVONTA YHTEENVETO PVM TALVIVAARA SOTKAMO OY 1/12 RIIPPUMATON LAADUNVALVONTA YHTEENVETO KOHDE: Secondary Heap 1, 2. vaiheen liuotusalue, 4. vaihe (Kuusilampi) PVM 20.4.2012 Infrasuunnittelu Oy Puhelin Sähköposti Y-tunnus Kehräämöntie

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Ilmansuodattimet Tyyppihyväksyntäohjeet 2008 Ympäristöministeriön asetus ilmansuodattimien tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 10 päivänä marraskuuta 2008 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia.

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Alpex-duo Asennusohjeet 1.1 Yleistä Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Järjestelmän liittimet

Lisätiedot

ANNE RAVASKA KAATOPAIKAN TIIVISTYSRAKENTEIDEN LAADUNVARMISTUS- KOULUTUKSEN TARVE JA ORGANISOINTI

ANNE RAVASKA KAATOPAIKAN TIIVISTYSRAKENTEIDEN LAADUNVARMISTUS- KOULUTUKSEN TARVE JA ORGANISOINTI ANNE RAVASKA KAATOPAIKAN TIIVISTYSRAKENTEIDEN LAADUNVARMISTUS- KOULUTUKSEN TARVE JA ORGANISOINTI Diplomityö Tarkastajat: Pauli Kolisoja, Tuula Tuhkanen ja Minna Leppänen Tarkastaja ja aihe hyväksytty Rakennetun

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Vesilukot Tyyppihyväksyntäohjeet 2007 Ympäristöministeriön asetus vesilukkojen tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2007 Ympäristöministeriön päätöksen

Lisätiedot

MONIKÄYTTÖINEN RATKAISU AMMATTILAISILLE

MONIKÄYTTÖINEN RATKAISU AMMATTILAISILLE MONIKÄYTTÖINEN RATKAISU AMMATTILAISILLE Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Täydellinen valikoima kaiken kokoisille putkille ja kanaville helposti levitettäviä tuotteita Tehokas lämpöhäviöiden esto Järjestelmän

Lisätiedot

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA Valvojan rooli ja valvontatyö käytännössä Työmaavalvonnan tarkoituksena on varmistaa rakentamisen laatu saavutetaan haluttu lopputulos sopimuksen mukaisuus hyvän rakennustavan noudattaminen, jos sopimuksia

Lisätiedot

LAATUSUUNNITELMAMALLI

LAATUSUUNNITELMAMALLI Laatusuunnitelmamalli 1(5) Oulun kiinteistöjen talvikunnossapidon LAATUSUUNNITELMAMALLI Laatusuunnitelmamalli 2(5) Sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 Laatusuunnitelman tarkoitus... 3 Laatusuunnitelman laatiminen...

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

MODIX Raudoitusjatkokset

MODIX Raudoitusjatkokset MODIX Raudoitusjatkokset Betoniyhdistyksen käyttöseloste nro 23 2/2009 MODIX -raudoitusjatkos Peikko MODIX raudoitusjatkosten etuja: kaikki tangot voidaan jatkaa samassa poikkileikkauksessa mahdollistaa

Lisätiedot

Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen Tarkastusasiakirjan liitelomake. Jani Kemppainen

Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen Tarkastusasiakirjan liitelomake. Jani Kemppainen Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen Tarkastusasiakirjan liitelomake Jani Kemppainen Rakennustuotteen kelpoisuus MRL 152 : Rakennustuotteen, joka on tarkoitettu käytettäväksi pysyvänä osana rakennuskohteessa,

Lisätiedot

Rakennustuotteiden paloluokitus luokitellun tuotteen käyttö

Rakennustuotteiden paloluokitus luokitellun tuotteen käyttö Rakennustuotteiden paloluokitus luokitellun tuotteen käyttö Paloseminaari 17 Paloturvallisuus ja standardisointi 11.2.2015 Tiia Ryynänen VTT Expert Services Oy Onko paloluokitellun rakennustuotteen luokka

Lisätiedot

RIIPPUMATON LAADUNVALVONTA YHTEENVETO. Secondary Heap, 7. vaihe PVM

RIIPPUMATON LAADUNVALVONTA YHTEENVETO. Secondary Heap, 7. vaihe PVM 1/12 TALVIVAARA SOTKAMO OY RIIPPUMATON LAADUNVALVONTA YHTEENVETO KOHDE: Secondary Heap, 7. vaihe PVM 20.4.2012 Infrasuunnittelu Oy Puhelin Sähköposti Y-tunnus Kehräämöntie 7, PL118 050 492 12 91 seppo.haataja@infrasuunnittelu.fi

Lisätiedot

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1.

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 1 21110 Suodatinkerrokset Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 21110.1 Suodatinkerroksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

POLYFLOR CAMARO LOC 5G DESIGN-LATTIAN ASENNUSOHJE

POLYFLOR CAMARO LOC 5G DESIGN-LATTIAN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 7 Yleistä Polyflor Camaro LOC on M1-luokiteltu, irtoasennettava lukkopontillinen vinyylilaatta. Tuote soveltuu käytettäväksi asunnoissa sekä kevyessä rasituksessa julkisissa tiloissa. Tuote on

Lisätiedot

ENSIMMÄINEN JOUSTAVA ERISTE PIENELLÄ SAVUN TUOTOLLA LISÄÄMÄÄN TURVALLISUUTTA

ENSIMMÄINEN JOUSTAVA ERISTE PIENELLÄ SAVUN TUOTOLLA LISÄÄMÄÄN TURVALLISUUTTA ENSIMMÄINEN JOUSTAVA ERISTE PIENELLÄ SAVUN TUOTOLLA LISÄÄMÄÄN TURVALLISUUTTA Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Merkittävä turvallisuustason koheneminen ensiluokkaisen palonkestävyyden ja pienemmän savun

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

Sulanapitomattojen asennusohje. SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST

Sulanapitomattojen asennusohje. SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST Sulanapitomattojen asennusohje SnowTec-300 (300 W/m 2 ) ja PST SnowTec-300- ja PSTsulanapito mattojen asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen vakiovastuskaapeli, sisältää kylmäkaapelin 4 m 3 x 1,5 mm

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus

Ympäristöministeriön asetus Luonnos 10.12.2018 Ympäristöministeriön asetus rakennusten jätevesilaitteistoihin tarkoitettujen lattiakaivojen olennaisista teknisistä vaatimuksista Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Rakennusteollisuus RT RakMK luotiin 1970 luvun jälkipuoliskolla Rakennusteollisuus RT ry 2 Rakennusteollisuus

Lisätiedot

Kuormien turvallinen purku työmaalla

Kuormien turvallinen purku työmaalla Kuormien turvallinen purku työmaalla Mikko Koivisto Tampere 14.5.2019 LSSAVI Työsuojelun vastuualue rakentamisen toimintayksikkö 15.5.2019 1 Elementtien asennussuunnitelma (Purkuun vaikuttavat asiat) Elementit,

Lisätiedot

Icopal Fonda Geoplex 10. Fonda Geoplex 10 Salaojalevy pihakansiin ja viherkatoille

Icopal Fonda Geoplex 10. Fonda Geoplex 10 Salaojalevy pihakansiin ja viherkatoille Icopal Fonda Geoplex 10 Fonda Geoplex 10 Salaojalevy pihakansiin ja viherkatoille Tiivis levy Fonda Geoplex 10 on laadukas salaojalevy, joka parantaa pihakansirakenteiden toimivuutta. Sen avulla vesi voidaan

Lisätiedot

Kiviaineksen tekniset laatuominaisuudet. Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet

Kiviaineksen tekniset laatuominaisuudet. Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet Kiviaineksen tekniset laatuominaisuudet Pirjo Kuula TTY/Maa- ja pohjarakenteet Sisältö Kysymyksiä Mitä varten kiviainestuotteita valmistetaan? Mitä kiviaineksen laatu tarkoittaa? Miten ja miksi kiviaineksen

Lisätiedot

Tekninen tietolehti Sto Tiivistysnauha Lento Plus

Tekninen tietolehti Sto Tiivistysnauha Lento Plus Itsestään laajentuva, impregnoitu tiivistenauha Ominaisuudet Käyttö Ominaisuudet Muoto Erikoisominaisuuksia/ huomautuksia rakennusosiin rajautuvien liitoskohtien tiivistämiseen julkisivujen eristerappausjärjestelmissä

Lisätiedot

UUSIOMAARAKENTAMISEN OHJEET. J. Forsman / Ramboll Finland Oy

UUSIOMAARAKENTAMISEN OHJEET. J. Forsman / Ramboll Finland Oy UUSIOMAARAKENTAMISEN OHJEET J. Forsman / Ramboll Finland Oy SISÄLTÖ: 1. UUMA2 lähtökohta 2013 2. Uusiomaarakentamisessa sovellettavia ohjeita 3. Ohjeiden sisältöesimerkkejä 4. UUMA2-käsikirjasto 2 Ohjeryhmän

Lisätiedot

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m Kattamisohjeet Katepal Oy PL 33, 37501 LEMPÄÄLÄ Palvelupuhelin (03) 375 9111 Fax (03) 375 0974 E-mail: katepal@katepal.fi www.katepal.fi Kuljetus ja varastointi Kuljetettava ja varastoitava pystyasennossa.

Lisätiedot

213213 Komposiittistabilointi (KOST)

213213 Komposiittistabilointi (KOST) InfraRYL, TK242/TR4, Päivitys 19.3.2015/KM 1 213213 Komposiittistabilointi (KOST) Infra 2015 Määrämittausohje 2132. 213213.1 Komposiittistabiloinnin materiaalit 213213.1.1 Komposiittistabiloinnin materiaalit,

Lisätiedot

Asennusja käyttöohje. Pultattava kaatoallas 4950x2325 & 4950x2835. 408110 (fi)

Asennusja käyttöohje. Pultattava kaatoallas 4950x2325 & 4950x2835. 408110 (fi) Asennusja käyttöohje Pultattava kaatoallas 4950x2325 & 4950x2835 408110 (fi) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie 89 25340 Kanunki, Salo Puh. +358 2 774 4700 Fax +358 2 774 4777 E-mail: antti@antti-teollisuus.fi

Lisätiedot

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52

InfraRYL, Päivitys / SHV 1 TK242 TR8 RTS 17:52 InfraRYL, Päivitys 21.11.2017 / SHV 1 14352 Teräsrummut Määrämittausohje 1434. 14352.1 Teräsrumpujen materiaalit 14352.1.1 Aallotettujen teräsrumpujen materiaalit Kierresaumatun, sinkityn teräsputken tulee

Lisätiedot