Valinnanvapauspilotointi Satakunnassa. Esitys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valinnanvapauspilotointi Satakunnassa. Esitys"

Transkriptio

1 Valinnanvapauspilotointi Satakunnassa Esitys

2 Sisällysluettelo Yleistä valinnanvapauspiloteista (diat 3 9) Sote-keskus-pilotti (diat 10 14) Henkilökohtaisen budjetin pilotti (diat 15 16) Satakunnan hankesuunnittelu (diat 17 20) Pilotoinnit Satakunnan julkisen palvelutuotannon näkökulmasta (diat 21 26) Pilotointi Satakunnan kunnissa ja kuntayhtymissä (diat 27 32)

3 Yleistä valinnanvapauspiloteista

4 Valinnanvapauden aikataulutus Hallitus antoi valinnanvapautta koskevan lakiesityksen eduskunnalle Eduskunta päättää laista syksyllä. Valinnanvapauden valmistelu etenee maakunnissa eri tahtiin. Siksi lakiesitykseen sisältyy useita siirtymäaikoja, mm. Valinnanvapaus laajenee pilotteihin valituissa maakunnissa viimeistään v aikana. Kaikkien maakuntien pitää tehdä valinnanvapauden toteuttamissuunnitelma sekä tarvittavat päätökset suunhoidon yksiköiden palvelutuottajia koskevista vaatimuksista viimeistään Vuoden 2019 alusta kaikkien maakuntien on otettava käyttöön asiakassetelit, henkilökohtainen budjetointi sekä asiakkaan oikeus valita hammashoitola. Sote-keskuksen toiminta on aloitettava vähintään rajatuilla palveluilla viimeistään Erityisellä poikkeusluvalla maakunta voi aloittaa sote-keskusten toiminnan vasta , mikä edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä. Täysimääräisesti valinnanvapauden on oltava käytössä alkaen, paitsi pilotointimaakunnissa viimeistään

5 Valinnanvapauspilotit Valinnanvapauspilotit voivat olla Sote-keskus eli suoran valinnan pilotteja, Henkilökohtaisen budjetin pilotteja, tai Näiden yhdistelmiä. Maakunta tekee vain yhden hakemuksen, vaikka se hakeutuisi molempiin pilotteihin. Hakijataho voi olla kunta tai kuntayhtymä vastuukuntamallilla. Pilottien hakuaikataulu: 1. haku päättyy haku päättyy

6 Pilotointialue Pilottialueen tulee kattaa maakunnan alueen kunnat/kuntayhtymät, joiden yhteenlaskettu asukasluku on vähintään 80 % maakunnan asukasluvusta. Erityisperustein alueen kattama asukasluku voi olla %. Mikäli pilotin kattama alue olisi % maakunnan asukasluvusta, pilottiin hakevan tulee esittää erityiset perusteet. Jos pilottialueen asukasmäärän kattavuus on alle 70 % maakunnan väestöstä, pilotissa on oltava mukana vähintään puolet maakunnan kunnista. Pilottialue laajenee kaikkiin maakunnan alueen kuntiin

7 Valtionavustuksen määrä Valinnanvapauspilottien kokonaisrahoitus on 133 milj. euroa vuosina Kansallisten tietojärjestelmäratkaisujen toteuttamiseen käytetään 10 milj. euroa. Varsinaisten pilottien rahoitukseen käytetään vuosina yhteensä 121,6 milj.. Valtionavustuspäätökset tehdään ehdollisina siten, että valtionavustuksen maksaminen edellyttää pilottien rahoitukseen varattavien määrärahojen vahvistamista eduskunnassa valtion talousarviokäsittelyjen yhteydessä. Lisäksi edellytyksenä pilottien toteutumiselle on eduskunnassa käsittelyssä olevan valinnanvapauslakiesityksen hyväksyminen. Poikkeuksellisesti pilottiin osallistuvalta taholta ei edellytetä omarahoitusosuutta eli valtionavustus on 100 %.

8 Pilotteja koskevat lait ja ohjeet Juridisten perusperiaatteiden noudattaminen tarkistetaan hakemusten käsittely- ja arviointiprosessissa. Pilotit toteutetaan voimassa olevaa lainsäädäntöä, valinnanvapauslain säännöksiä, valtion talousarvion kirjausta sekä valtionavustuksen hakuilmoituksen ja valtionavustuspäätöksen kriteerejä noudattaen niin, että pilotoitava malli vastaa mahdollisimman laajasti valinnanvapauslaissa säädettyjä periaatteita ja toimintaa. Valinnanvapauslain keskeisimmät pilotissa huomioitavat säännökset ovat Sote-keskus -pilotin osalta lain 88, 15, 86 :t. Henkilökohtaisen budjetin pilotin osalta 89 ja 48 :t sekä 6 luvun säännökset.

9 Lisätiedot Hakuilmoitus ja muu pilotteihin liittyvä aineisto:

10 Sote-keskus-pilotti Eli suoran valinnan pilotointi

11 Pilotoitava palveluvalikoima Sote-keskus -pilotissa tulee alusta lähtien pilotoida vähintään sote-keskuksen suoran valinnan palvelujen ns. rajattua palveluvalikoimaa. Palveluvalikoimaa voi pilottiaikana laajentaa liukuvasti ns. laajaan malliin. Laaja valikoima on otettava käyttöön täysimääräisenä viimeistään Sote-keskus -pilotissa ei kokeilla asiakasseteliä, eikä vv-lain 85 :n mukaan kaikissa maakunnissa aloittavia suun hoidon yksikköjä ja niihin 15 :n mukaan kuuluvia palveluja.

12 Rajattu palveluvalikoima Pilotin on alkuvaiheessa kohdistuttava seuraaviin palveluihin: terveydenhuoltolain 13 :ssä tarkoitettu terveysneuvonta ja -tarkastukset; yleislääketieteen alan avoterveydenhuollon neuvonta ja ohjaus; yleislääketieteen alan th-ammattihenkilön suorittama, avovastaanotolla, kotikäynneillä tai etäyhteyksien avulla toteutettava asiakkaiden oireiden, toimintakyvyn ja sairauksien tutkimus, toteaminen ja hoito; yleislääketieteen alan terveydenhuoltolain 29 :n 2 mom. 1. ja 2. kohdassa tarkoitetut kuntoutusneuvonta ja ohjaus, sekä toiminta- ja työkyvyn ja kuntoutustarpeen arviointi terveydenhuoltolain 22 :ssä tarkoitettujen todistusten antaminen, kun ne liittyvät em. palveluihin sosiaalihuoltolain 6 :ssä tarkoitettu sh-ammattihenkilön antama sosiaalihuollon neuvonta ja ohjaus vanhuspalvelulain 12 :ssä tarkoitettu sote-ammattihenkilön antama neuvonta ja ohjaus

13 Toiminnan yhtiöittäminen pilotissa Sote-keskus -pilottiin osallistuvien kaikkien kuntien/kuntayhtymien pitää yhtiöittää pilotin piirissä olevat palvelunsa ennen pilotin aloittamista ( mennessä). Tehtävää hoitamaan voidaan perustaa vain yksi maakunnallinen yhtiö. Tästä voidaan poiketa vain erityisen perustellusta syystä.

14 Omaisuusjärjestelyt Omaisuuden siirto tulee tehdä lähtökohtaisesti apporttisiirtona ja omaisuuden siirtoa koskevien päätöksien on oltava voimaanpanolain (HE 15/2017 vp) linjauksien mukaisia. Yhtiöille ei ole tarkoitus siten siirtää kiinteää omaisuutta eikä siirtää muita kuin tehtävän hoitamisen näkökulmasta välttämättömiä sopimuksia. Toimitilojen vuokraamisessa on noudatettava voimaanpanolain mukaista tasoa.

15 Henkilökohtaisen budjetin pilotti Eli HB-pilotti

16 Pilotoitavat palvelut HB-pilotoinnin piiriin voivat kuulua vain henkilöt, joilla on oikeus saada sote-palveluja vanhuspalvelulain, vammaispalvelulain tai kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (519/1977) perusteella. Henkilökohtaisen budjetin pilotissa ei erikseen määritellä, mitkä palvelut kuuluvat pilotin piiriin. HB -pilottiin sisältyvät palvelut määrittyvät yksilökohtaisesti asiakkaan tarpeiden ja asiakassuunnitelman mukaan. Pilotin piiriin voi kuitenkin kuulua vain sellaisia palveluja, joita on pilottialueella saatavilla yksityisiltä palvelun tuottajilta tai joiden osalta kunta on yhtiöittänyt omaa tuotantoaan.

17 Satakunnan hankesuunnittelu Ehdotus

18 Pilotoinnin kohde ja hakijataho Ehdotetaan, että Satakunnassa hakeudutaan 1. haussa sekä suoran valinnan että henkilökohtaisen budjetin pilottiin. Näistä tehdään yksi yhteinen hakemus liitteineen. Hakijataho on Satakuntaliitto vastuukuntamallilla. Pilotointi ja rahoitus siirtyy kokonaisuudessaan uudelle perustettavalle maakunnalle alkaen. Satakuntaliitto jakaa vuosina pilotille myönnetyn rahoituksen pilottiin osallistuvien kuntien/kuntayhtymien kesken erillisen sopimuksen perusteella.

19 Haettava rahoitus Jos hakeudutaan molempiin pilotteihin, haettava rahoitus on vähintään 15 milj. euroa. Valtionavustusta voi käyttää Pilotin hallinnointiin, Tietojärjestelmiin, Palveluiden tuottamisesta mahdollisesti aiheutuvaan kustannusten lisäykseen, sekä Yhtiön pääomittamiseen. Avustuksen saaminen pääomittamiseen edellyttää, että hakemus nojautuu kriteereissä tarkemmin määriteltyihin selvityksiin. Pääomittamisessa on noudatettava EU-valtiontukisäännöksien mukaista markkinataloussijoittajaperiaatetta.

20 Valmistelevat selvitykset Hankesuunnitelma Kuntasitoumuslomake Talousarviolaskelma Yhtiöiden pääomittamiseen liittyvät selvitykset : Markkina-analyysi yhtiöitettävän toiminnan osalta Asiakaskäyttäytyminen yhtiöitettävän toiminnan alueella Markkinaosuutta vastaavan tehokkaan palvelutuotannon organisointi yhtiöitettävän toiminnan osalta sekä benchmarking muihin toimijoihin Markkinaosuutta ja toiminnan tehokasta organisointia vastaavan tuloslaskelman ja taseen mallintaminen sekä pääomarahoitustarpeen määritys Markkinataloussijoittajaperiaate (sijoitetun pääoman tuotto-odotukset) ja esitetty pääomitusvaade Muut liitteet (mm. arviointi- ja viestintäsuunnitelmat)

21 Pilotoinnit Satakunnassa julkisen palvelutuotannon näkökulmasta Alustava arvio asti

22 HB:n kohderyhmät Pilotointi kohdistuu ikääntyneiden, vammaisten ja kehitysvammaisten palveluihin, tarkemmin määriteltynä ensivaiheessa esim. seuraaviin asiakasryhmiin: Kohderyhmään kuuluvat kotihoidon tukipalveluasiakkaat Kaikenikäiset kehitysvammaiset ihmiset Vaikeavammaiset, joilla on henkilökohtainen apu Tukiasumisessa olevat henkilöt, joilla on oppimisessa ja ymmärtämisessä vaikeuksia Palveluasumisyksiköissä asuvat Kuljetuspalveluasiakkaat

23 HB sotetyössä Pilotoinnin aikana on luotava yhtenäiset käytännöt mm. seuraavissa seikoissa Palvelutarpeen arviointi (yhtenäiset kriteerit ja mittarit) Yksilöllisen asiakassuunnitelman laadinta Palveluille asetettavien kriteerien määrittäminen Asiakkaan palveluohjaus ja muu tuki Palvelutuotannon lisäkustannukset katetaan pilotin kustannuksella. HB.n käyttöönotto edellyttää henkilöstöltä verkostomaisten työtapojen ja uudenlaisen asiakaslähtöisen toimintatavan omaksumista. Pilotointiin suhtaudutaan lähtökohtaisesti myönteisesti, vaikka se vaatii alkuvaiheessaan työtä. Henkilöstölle järjestetään koulutusta HB:n pilotissa. Palvelutuotannon lisäkustannukset katetaan pilotin kustannuksella.

24 Sote-keskus-pilotti Pilotoinnin kohteena on ensivaiheessa rajattu palveluvalikoima (dia 11). Laajentaminen tehdään vaiheittain erillisen suunnitelman mukaan niin, että täysi valikoima toteutuu mennessä. Yhtiöön siirtyminen edellyttää henkilöstöltä uudenlaisen toimintakulttuurin omaksumista, mikä on suuri ponnistus. Toimintakulttuurin muutos edellyttää henkilöstön koulutusta ja tukea muutoksessa.

25 ICT-palvelut Pilotointi aiheuttaa vaateita ICT-palveluille. Mm. tiedon seurannan ja siirtymisen on oltava sujuvaa. Kunnat/ kuntayhtymät vastaavat omista asiakas- ja potilastietojärjestelmistään. Kela vastaa pilottiin liittyvistä kansallisista tietojärjestelmistä, joita tulee käyttää. Satasote on sopinut tiiviistä yhteistyöstä Kelan kanssa. Hankkeen aikana on tehtävä tarvittavat ICT-palveluja koskevat ratkaisut, ja otetaan käyttöön järjestelmät, jotka mahdollistavat mm. seuraavat seikat: Tavoitteellisesti kaikki asiakkaan tiedot saadaan yhdestä tietojärjestelmästä, Rajapinta järjestäjän ja tuottajien järjestelmiin on tarvittaessa avoin, Tietojärjestelmien avulla järjestetään toteumaseuranta tavoitellen ajantasaista ja suoriteperusteista kustannusseurantaa, Asiakkaan hoito- tai palveluvastuussa oleva taho saa tietoa toteutuneesta palvelusta reaaliajassa.

26 Talous- ja hallintopalvelut Suoran valinnan pilotoinnissa kunta/ kuntayhtymä korvaa palvelun tuottajalle jokaisesta asiakkaasta asiakkaaseen sidotun kapitaatiokorvauksen sekä mahdollisesti siihen liitettävän suoritusperusteisen korvauksen osuuden. Korvaus määräytyy pilottiin osallistuvien kuntien yhdessä sopiman mallin mukaan. HB-pilotoinnissa kunta/ kuntayhtymä korvaa palvelun tuottajalle korvauksen palvelun tuottamisesta henkilökohtaiseen budjettiin määritellyn summan mukaisesti. Korvaus määräytyy pilottiin osallistuvien kuntien yhdessä sopiman laskentamallin mukaan. Seurannan ja maksatusten pitää olla toteutukseltaan yksinkertaisia, mikä vaatii tuekseen toimivat tietojärjestelmät. Pilotointi aiheuttaa talous- ja hallintopalveluille mm. seuraavia tehtäviä: Markkina-analyysien laadinta Yhtenäisten käytäntöjen ja ohjeiden luominen Kustannuslaskennan ja hinnoittelun yhtenäistäminen pilotointien osalta

27 Pilotointi kunnan/kuntayhtymän kannalta Alustava arvio

28 Yhtiöittäminen Pilotointia varten Satakuntaan on perustettava mennessä yksi yhtiö, joka tuottaa alkuvaiheessa em. suoran valinnan piirissä olevat rajatut palvelut. Nykylainsäädännön edellyttämien palvelujen tuottamista koskevien lupien ja rekisteröimisen tulee olla kunnossa ennen pilotin alkamista. Yhtiöittäminen vaatii nykytilanteen selvittämistä sekä yhtiöitettävään toimintaan liittyvien selvitysten laatimista pilotointiin osallistuvissa kunnissa/ kuntayhtymissä.

29 Omaisuuden siirto Perustettavalle yhtiöille ei siirretä kiinteää omaisuutta, eikä muita kuin tehtävän hoitamisen näkökulmasta välttämättömiä sopimuksia (rajattua palveluvalikoimaa koskevat sopimukset). Toimitilojen vuokraamisessa noudatetaan voimaanpanolain mukaista tasoa. Omaisuuden ja sopimusten, myös vuokra-, edellyttää nykytilan selvittämistä ja irrottamista kuntaan jäävästä toiminnasta.

30 Henkilöstö Suoran valinnan pilotissa ko. palvelua tuottava henkilöstö siirtyy yhtiön palvelukseen. Siirtyminen tapahtuu liikkeen luovutuksen periaatteiden mukaisesti (ns. vanhana työntekijänä) Yhtiöittämisen myötä pilottikuntien/ kuntayhtymien on käynnistettävä yt-menettely. Henkilöstön (ja palvelujen) siirrolla on vaikutuksensa kuntaan jäävään toimintaan. Satasoten henkilöstötyöryhmä on laatinut yt-menettelyä koskien alustavan ohjeistuksen. Ohjeistusta tarkistetaan valtakunnallisten linjausten mukaisesti aina tarvittaessa.

31 Vaikutus valtionosuuksiin Pilotoinnin vaikutus kuntien valtionosuuksiin: Jos pilottikunta saa valtiolta lisärahoitusta, jolla se maksaa pilotista aiheutuvat lisäkustannukset, niin kunnan nykytila ei muutu eli nettokustannukset pysyy samana olettaen, että valtioapu kirjautuu kuten ohjeiden mukaan pitäisi - tilastoissa toimintatuottoihin (joka sisältyy käsitteellisesti nettokustannuksiin). Tällöin kustannusnousua ei synny. (Kirsi Varhilan vastaus )

32 Pilotoinnin hyödyt Pilotointi toteutuu vain, jos valinnanvapauslakiluonnos hyväksytään. Jos lakia ei hyväksytä, pilotointi raukeaa, eikä toimenpiteitä tehdä. Pilotoinneista aiheutuu kustannuksia, mutta ko. kustannukset syntyvät joka tapauksessa, jos laki hyväksytään ja valinnanvapaus astuu voimaan. Jos Satakunta pääsee pilotoinnin piiriin, valtionavustus kattaa palvelutuotannossa syntyvät lisäkulut. Pilotoinnissa voi saada myös valtionavustusta mm. tietojärjestelmiin ja pääomittamiseen. Pilotointi mahdollistaa pidemmän siirtymäkauden sote-keskusten täydessä toimeenpanossa (pilotissa asti, muutoin vain asti). Pilotissa on mahdollista mallintaa valtakunnallisia toimintatapoja, ja vaikuttaa valinnanvapauden sisältöön ja toimintatapoihin. Lisäksi pilotissa saadaan tukea omaan arviointi- ja seurantatyöhön tukea, myös taloudellista.

Valinnanvapauspilotit SOTE-KESKUS-PILOTIT JA HENKILÖKOHTAISEN BUDJETIN PILOTIT Hakuilmoitus

Valinnanvapauspilotit SOTE-KESKUS-PILOTIT JA HENKILÖKOHTAISEN BUDJETIN PILOTIT Hakuilmoitus 29.5.2017 Valinnanvapauspilotit SOTE-KESKUS-PILOTIT JA HENKILÖKOHTAISEN BUDJETIN PILOTIT 2017 2022 Hakuilmoitus 1. Kokeilun tausta ja tavoitteet Hallitus antoi eduskunnalle esityksen laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta

Lisätiedot

Valinnanvapauspilotit, SOTE-keskus ja henkilökohtainen budjetti

Valinnanvapauspilotit, SOTE-keskus ja henkilökohtainen budjetti Hallitus 108 14.06.2017 Valinnanvapauspilotit, SOTE-keskus ja henkilökohtainen budjetti 2017 2022 749/00.04.00.01/2017 EKSTPHAL 108 Hakuilmoitus Hakuilmoituksen 29.5.2017 mukaan valinnanvapauspilottien

Lisätiedot

Valinnanvapauspilotit. Anne Kumpula

Valinnanvapauspilotit. Anne Kumpula Valinnanvapauspilotit Anne Kumpula 13.10.2017 1 Valinnanvapauspilottien aikataulusta Valinnanvapauspilotit toteutetaan laajamittaisesti uuden valinnanvapausmallin mukaan ajalla 1.7.2018 31.12.2019. Hakuaika

Lisätiedot

Valinnanvapauspilotit. Anne Kumpula Hallitusneuvos Sosiaali- ja terveysministeriö

Valinnanvapauspilotit. Anne Kumpula Hallitusneuvos Sosiaali- ja terveysministeriö Valinnanvapauspilotit Anne Kumpula Hallitusneuvos Sosiaali ja terveysministeriö 21.11.2017 1 Valinnanvapauspilottien aloitus Valinnanvapauspilotit toteutetaan uuden valinnanvapausmallin mukaisina ajalla

Lisätiedot

Valinnanvapauspilotit. Anne Kumpula Hallitusneuvos Sosiaali- ja terveysministeriö

Valinnanvapauspilotit. Anne Kumpula Hallitusneuvos Sosiaali- ja terveysministeriö Valinnanvapauspilotit Anne Kumpula Hallitusneuvos Sosiaali ja terveysministeriö 5.2.2018 1 Valinnanvapauspilottien aikataulusta Valinnanvapauspilotit toteutetaan laajamittaisesti uuden valinnanvapausmallin

Lisätiedot

Yhtymähallitus Maakunnallinen valinnanvapauspilotti 289/ /2017. Yhall

Yhtymähallitus Maakunnallinen valinnanvapauspilotti 289/ /2017. Yhall Yhtymähallitus 113 14.06.2017 Maakunnallinen valinnanvapauspilotti 289/00.04.01/2017 Yhall 14.06.2017 113 Valmistelija: toimitusjohtaja Leila Pekkanen, puh. 040 830 2789, leila.pekkanen(at)ylasavonsote.fi.

Lisätiedot

Henkilökohtaisen budjetin pilotointi osana sote-uudistusta

Henkilökohtaisen budjetin pilotointi osana sote-uudistusta Henkilökohtaisen budjetin pilotointi osana sote-uudistusta Erityisasiantuntija Sosiaali- ja terveysministeriö 1 29.8.2018 Valinnanvapauslain (HE 16/2018) tarkoitus Edistää asiakkaiden mahdollisuuksia valita

Lisätiedot

SITOUTUMINEN MAAKUNNALLISEEN VALINNANVAPAUSPILOTTIHANKKEESEEN. (Valmistelija kunnanjohtaja Joonas Hänninen)

SITOUTUMINEN MAAKUNNALLISEEN VALINNANVAPAUSPILOTTIHANKKEESEEN. (Valmistelija kunnanjohtaja Joonas Hänninen) Kunnanhallitus 137 19.06.2017 SITOUTUMINEN MAAKUNNALLISEEN VALINNANVAPAUSPILOTTIHANKKEESEEN 144/00.03/2016 KH 19.06.2017 137 (Valmistelija kunnanjohtaja Joonas Hänninen) Pohjois-Savon maakuntaliitto on

Lisätiedot

Valinnanvapauslaki ja valinnanvapauspilotit

Valinnanvapauslaki ja valinnanvapauspilotit Valinnanvapauslaki ja valinnanvapauspilotit Pasi Pohjola, STM 1 Esityksen sisältö Katsaus valinnanvapauslakiin Keskeiset huomiot valinnanvapauspilottien osalta Valinnanvapauspilotit Yleistä piloteista

Lisätiedot

Yrittäjä, menesty uudessa maakunnassa Tilaisuus Hotelli Iso-Valkeinen Leila Pekkanen Sote-muutosjohtaja, Pohjois-Savo

Yrittäjä, menesty uudessa maakunnassa Tilaisuus Hotelli Iso-Valkeinen Leila Pekkanen Sote-muutosjohtaja, Pohjois-Savo PoSoTe ajankohtaiskatsaus Yrittäjä, menesty uudessa maakunnassa Tilaisuus 8.5.2017 Hotelli Iso-Valkeinen Leila Pekkanen Sote-muutosjohtaja, Pohjois-Savo Uuden maakunnan tavoitteita Poimintoja, jotka erityisesti

Lisätiedot

Valinnanvapauspilotin hakeminen Etelä-Pohjanmaalle asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetointi Esitys VATElle

Valinnanvapauspilotin hakeminen Etelä-Pohjanmaalle asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetointi Esitys VATElle Valinnanvapauspilotin hakeminen Etelä-Pohjanmaalle asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetointi Esitys VATElle 6.3.2018 Tanja Penninkangas vastuuvalmistelija, sote-tuotanto Valinnanvapauspilotit Valinnanvapauspilotit

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4835/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4835/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2017 1 (1) 4 Asianro 4835/00.01.05/2017 Sitoutuminen maakunnalliseen valinnanvapauspilottihankkeeseen Sitoumuskirje 8.6.2017 Pohjois-Savon liitto Kokeilun tausta Hallituksen

Lisätiedot

SITOUTUMINEN MAAKUNNALLISEEN VALINNANVAPAUSPILOTTIHANKKEESEEN

SITOUTUMINEN MAAKUNNALLISEEN VALINNANVAPAUSPILOTTIHANKKEESEEN Kunnanhallitus 137 19.06.2017 Valtuusto 49 21.08.2017 SITOUTUMINEN MAAKUNNALLISEEN VALINNANVAPAUSPILOTTIHANKKEESEEN 144/00.03/2016 KH 19.06.2017 137 (Valmistelija kunnanjohtaja Joonas Hänninen) Pohjois-Savon

Lisätiedot

Rautavaaran kunnan lausunto Pohjois-Savon liitolle osallistumisesta Maakunnalliseen valinnanvapauspilottihankkeeseen syksy

Rautavaaran kunnan lausunto Pohjois-Savon liitolle osallistumisesta Maakunnalliseen valinnanvapauspilottihankkeeseen syksy Kunnanhallitus 213 26.06.2017 Rautavaaran kunnan lausunto Pohjois-Savon liitolle osallistumisesta Maakunnalliseen valinnanvapauspilottihankkeeseen syksy 2017-31.6.2018 Khall 26.06.2017 213 Pohjois-Savon

Lisätiedot

Asiakasseteli- ja henkilökohtainen budjetti valinnanvapauspilotin hakeminen Etelä-Pohjanmaalle Esitys kuntajohtajafoorumille 23.3.

Asiakasseteli- ja henkilökohtainen budjetti valinnanvapauspilotin hakeminen Etelä-Pohjanmaalle Esitys kuntajohtajafoorumille 23.3. Asiakasseteli- ja henkilökohtainen budjetti valinnanvapauspilotin hakeminen Etelä-Pohjanmaalle Esitys kuntajohtajafoorumille 23.3.2018 Tanja Penninkangas vastuuvalmistelija, sote-tuotanto Valinnanvapauspilotit

Lisätiedot

Toiveiden tynnyristä: SOTE-uudistus ja kuntoutuksen kokonaisuus

Toiveiden tynnyristä: SOTE-uudistus ja kuntoutuksen kokonaisuus Toiveiden tynnyristä: SOTE-uudistus ja kuntoutuksen kokonaisuus Mats Brommels Medical Management Centre 09.06.2017 Agenda Todellisuus Tulevaisuus Tarkoituksenmukaisuus Markkinat Rajat ylittävä hoito kansallisen

Lisätiedot

Valinnanvapausmallin kokeilut: missä mennään?

Valinnanvapausmallin kokeilut: missä mennään? Valinnanvapausmallin kokeilut: missä mennään? 1 Mistä palvelusetelikokeiluissa on kyse Osa hallituksen Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihanketta Kokeiluun on varattu 10 miljoonaa euroa. Siitä 7,8 m. e

Lisätiedot

Valinnanvapauskokeilu ja valinnanvapauspilotti. laura.vuorensola(a)ylasavonsote.fi

Valinnanvapauskokeilu ja valinnanvapauspilotti. laura.vuorensola(a)ylasavonsote.fi Valinnanvapauskokeilu ja valinnanvapauspilotti laura.vuorensola(a)ylasavonsote.fi 23.2.2018 Käsitteet kuntoon Valinnanvapauskokeilu (palvelusetelikokeilu) Nykyisen lainsäädännön mukainen Käynnistyi Ylä-Savon

Lisätiedot

Mitä tarkoittaa, kun vammaispalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäviksi? Vammaisilta, Seinäjoki. Muutosjohtaja Harri Jokiranta 5.3.

Mitä tarkoittaa, kun vammaispalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäviksi? Vammaisilta, Seinäjoki. Muutosjohtaja Harri Jokiranta 5.3. Mitä tarkoittaa, kun vammaispalvelut siirtyvät maakunnan järjestettäviksi? Vammaisilta, Seinäjoki Muutosjohtaja Harri Jokiranta 5.3.2018 Kokonaisreformi SOTE kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja,

Lisätiedot

Palvelusetelikokeilun laajentaminen hankeaihio. Projektipäällikkö Laura Vuorensola laura.vuorensola(a)ylasavonsote.

Palvelusetelikokeilun laajentaminen hankeaihio. Projektipäällikkö Laura Vuorensola laura.vuorensola(a)ylasavonsote. Palvelusetelikokeilun laajentaminen 2018 - hankeaihio Projektipäällikkö Laura Vuorensola laura.vuorensola(a)ylasavonsote.fi 040 632 5142 Käsitteet 1/2 Palvelusetelikokeilu perusterveydenhuollon (pth) valinnanvapauskokeilu,

Lisätiedot

Mitä sote-uudistukselle kuuluu nyt eli Sote-ajankohtaista. Johtava asiantuntija Anu Muuri, VTT Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Mitä sote-uudistukselle kuuluu nyt eli Sote-ajankohtaista. Johtava asiantuntija Anu Muuri, VTT Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Mitä sote-uudistukselle kuuluu nyt eli Sote-ajankohtaista Johtava asiantuntija Anu Muuri, VTT Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Mistä Sotessa olikaan kyse? 17.1.20173.1 1.20161 Vammaispa lveluiden neuvottelu

Lisätiedot

Asiakasseteli- ja henkilökohtainen budjetti valinnanvapauspilotin hakeminen Etelä-Pohjanmaalle. Esitys SOTEMAKU-johtoryhmälle 16.3.

Asiakasseteli- ja henkilökohtainen budjetti valinnanvapauspilotin hakeminen Etelä-Pohjanmaalle. Esitys SOTEMAKU-johtoryhmälle 16.3. Asiakasseteli- ja henkilökohtainen budjetti valinnanvapauspilotin hakeminen Etelä-Pohjanmaalle Esitys SOTEMAKU-johtoryhmälle 16.3.2018 Tanja Penninkangas vastuuvalmistelija, sote-tuotanto Valinnanvapauspilotit

Lisätiedot

Suoran valinnan toteuttaminen

Suoran valinnan toteuttaminen Suoran valinnan toteuttaminen 19.5.2017 86 1mom Nopeutettu versio vaihtoehdosta 3 Valtion rahoitus (100M /5-7 hanketta, sotekeskus/henkilökohtainen budjetti?) 80 % väestökattavuus Valinnanvapausmarkkinan

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan valinnanvapauden pilotointi asiakassetelipalveluiden ja henkilökohtaisen budjetoinnin keinoin. EPAT-verkostotapaaminen 23.4.

Etelä-Pohjanmaan valinnanvapauden pilotointi asiakassetelipalveluiden ja henkilökohtaisen budjetoinnin keinoin. EPAT-verkostotapaaminen 23.4. Etelä-Pohjanmaan valinnanvapauden pilotointi asiakassetelipalveluiden ja henkilökohtaisen budjetoinnin keinoin EPAT-verkostotapaaminen 23.4.2018 Vastuuvalmistelija Minna Laitila Autonomiset toimijat 1.1.2020

Lisätiedot

Sosiaali-ja terveysministeriö VALINNANVAPAUSPILOTIT Hakuilmoitus

Sosiaali-ja terveysministeriö VALINNANVAPAUSPILOTIT Hakuilmoitus VALINNANVAPAUSPILOTIT 2018-2021 Hakuilmoitus 1. KOKEILUN TAUSTA JA TAVOITTEET 1 Hallitus antaa eduskunnalle esityksen laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveyden-huollossa (valinnanvapauslaki)

Lisätiedot

Kuntien vastaukset sote-valinnanvapautta koskevan lakiesityksen lausuntopyyntöön.

Kuntien vastaukset sote-valinnanvapautta koskevan lakiesityksen lausuntopyyntöön. Kuntien vastaukset sote-valinnanvapautta koskevan lakiesityksen lausuntopyyntöön. Vastaukset kuntakokoluokittain. Tiedoteliite 18.12.2017 Kuntien vastauksia hallituksen esitysluonnoksesta laiksi asiakkaan

Lisätiedot

Mitä uusi sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa? Soteuttamo 2.0

Mitä uusi sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa? Soteuttamo 2.0 Mitä uusi sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa? Soteuttamo 2.0 Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistus Eduskunta päättää maakunta- ja sote-uudistuksen etenemisestä syyskaudella 2018. Tarkoitus

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus

Asiakkaan valinnanvapaus Asiakkaan valinnanvapaus Hallituksen esitysluonnoksen ja valinnanvapauslinjausten mukaisesti 19.10.2017 1 Muutoksia perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella Muun muassa: Maakunnan ei ole pakko yhtiöittää

Lisätiedot

Kunnanhallitus Valtuusto Kunnanhallitus MAAKUNNALLINEN VALINNANVAPAUSPILOTTIHANKE 144/00.

Kunnanhallitus Valtuusto Kunnanhallitus MAAKUNNALLINEN VALINNANVAPAUSPILOTTIHANKE 144/00. Kunnanhallitus 137 19.06.2017 Valtuusto 49 21.08.2017 Kunnanhallitus 178 18.09.2017 MAAKUNNALLINEN VALINNANVAPAUSPILOTTIHANKE 144/00.03/2016 KH 19.06.2017 137 (Valmistelija kunnanjohtaja Joonas Hänninen)

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus

Asiakkaan valinnanvapaus Asiakkaan valinnanvapaus Hallituksen esitysluonnoksen ja valinnanvapauslinjausten mukaisesti 19.10.2017 1 19.10.2017 - Muutoksia perustuslakivaliokunnan lausunnon perusteella Muun muassa: Maakunnan ei

Lisätiedot

Vapaan valinnan pilotit Mistä on kysymys? - taustaa Kanta-Hämeen keskustelulle Oma Häme ohjausryhmässä

Vapaan valinnan pilotit Mistä on kysymys? - taustaa Kanta-Hämeen keskustelulle Oma Häme ohjausryhmässä Vapaan valinnan pilotit Mistä on kysymys? - taustaa Kanta-Hämeen keskustelulle Oma Häme ohjausryhmässä Jukka Lindberg, muutosjohtaja 22.5.2017 Taustaa Valinnanvapauslausuntojen jälkeen sovittu reformiministerityöryhmässä

Lisätiedot

Pohjois-Savon maakunnallinen valinnanvapauspilotti. Hankeaihio

Pohjois-Savon maakunnallinen valinnanvapauspilotti. Hankeaihio Pohjois-Savon maakunnallinen valinnanvapauspilotti Hankeaihio Valinnanvapauspilotti, keskeiset faktat 1/2 Vähintään 80 % maakunnan väestöstä oltava mukana pilotissa Suoran valinnan palvelut Palvelukokonaisuus

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus ja valinnanvapausmalli. Hallituksen info

Sote- ja maakuntauudistus ja valinnanvapausmalli. Hallituksen info Sote ja maakuntauudistus ja valinnanvapausmalli Hallituksen info 9.5.2017 9.5.2017 Uuden soten kulmakivet 1. Vahva järjestäjä 18 maakuntaa, jotka hoitavat myös rahoituksen 2. Palvelujen integraatio palvelut

Lisätiedot

Lakiesitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapauslainsäädännöksi sähköisellä kyselyllä annettujen lausuntojen kuvaajat

Lakiesitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapauslainsäädännöksi sähköisellä kyselyllä annettujen lausuntojen kuvaajat Lakiesitykseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaan valinnanvapauslainsäädännöksi sähköisellä kyselyllä annettujen lausuntojen kuvaajat Kuvaajat sähköisestä kyselystä lausuntoajan päättymisen jälkeen

Lisätiedot

VALINNANVAPAUS JA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTANTO Antti Parpo Sote-muutosjohtaja Turun kaupunki

VALINNANVAPAUS JA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTANTO Antti Parpo Sote-muutosjohtaja Turun kaupunki VALINNANVAPAUS JA SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTANTO Antti Parpo Sote-muutosjohtaja Turun kaupunki Suomen hallitus julkaisi lakiluonnokset valinnanvapaudesta 21.12.2016 http://alueuudistus.fi/lakiluonnokset-12-2016

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus ja valinnanvapausmalli. Sosiaali- ja terveysvaliokunta-info

Sote- ja maakuntauudistus ja valinnanvapausmalli. Sosiaali- ja terveysvaliokunta-info Sote ja maakuntauudistus ja valinnanvapausmalli Sosiaali ja terveysvaliokuntainfo 12.5.2017 Sote ja maakuntauudistus ja valinnanvapaus alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 9.5.2017 Hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi

Lisätiedot

Valinnanvapauslaki. Kuntaliiton verkostotapaaminen Pekka Järvinen, STM. Pekka Järvinen

Valinnanvapauslaki. Kuntaliiton verkostotapaaminen Pekka Järvinen, STM. Pekka Järvinen Valinnanvapauslaki Kuntaliiton verkostotapaaminen 31.10.2017, STM 1 31.10.2017 - Perustuslakivaliokunnan lausunto PeVL 26/2017 Valinnanvapauslain ongelmakohdat Maakunnan oman tuotannon yhtiöittämisvelvollisuus

Lisätiedot

Hallituksen valinnanvapautta koskevat linjaukset ja valinnanvapauden valmistelun lähtökohtia Uudellamaalla

Hallituksen valinnanvapautta koskevat linjaukset ja valinnanvapauden valmistelun lähtökohtia Uudellamaalla Hallituksen valinnanvapautta koskevat linjaukset 4.5.2017 ja valinnanvapauden valmistelun lähtökohtia Uudellamaalla Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus Luomme itsehallinnollisen Uudenmaan Vi skapar

Lisätiedot

VALINNANVAPAUDEN PILOTOINTI

VALINNANVAPAUDEN PILOTOINTI VALINNANVAPAUDEN PILOTOINTI Keski-Suomen sote- ja maakuntauudistuksen esivalmistelun johtoryhmä 10.5.2017 Mikael Palola Valinnanvapauden toimeenpano HE eduskuntaan 5/17 9/17 Pilotit alkavat 1 7/18 9/18

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus

Asiakkaan valinnanvapaus Asiakkaan valinnanvapaus Hallituksen esitysluonnoksen ja valinnanvapauslinjausten mukaisesti 19.10.2017 1 19.10.2017 - 2 19.10.2017 - Sote-keskuksen valinta Sosiaali- ja terveyskeskukset aloittavat toimintansa

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Kokeiluhankkeiden laajentaminen - Kick Off. Asiakkaan valinnanvapaus. Hallituksen esitysluonnoksen mukaisesti. Tampere Maria Porko 5.2.

Kokeiluhankkeiden laajentaminen - Kick Off. Asiakkaan valinnanvapaus. Hallituksen esitysluonnoksen mukaisesti. Tampere Maria Porko 5.2. Kokeiluhankkeiden laajentaminen - Kick Off Asiakkaan valinnanvapaus Hallituksen esitysluonnoksen mukaisesti Tampere 5.2.2018 1 5.2.2018 2 5.2.2018 3 5.2.2018 Keskeisiä muutoksia lausuntokierroksen jälkeen

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

Maakunnan sote-valmistelun tilanne: valmistautumista järjestämisvastuun muutoksiin. Juha Kinnunen, shp johtaja

Maakunnan sote-valmistelun tilanne: valmistautumista järjestämisvastuun muutoksiin. Juha Kinnunen, shp johtaja Maakunnan sote-valmistelun tilanne: valmistautumista järjestämisvastuun muutoksiin Juha Kinnunen, shp johtaja Viimeinen sopimusohjauksen kehysseminaari? Vuoden 2018 talousarvion suunnittelu viimeinen tässä

Lisätiedot

JÄRJESTÄMISTEHTÄVÄT NYKYTILAN JÄRJESTELMÄT JA NIIDEN HYÖDYNNETTÄVYYS Mikael Palola

JÄRJESTÄMISTEHTÄVÄT NYKYTILAN JÄRJESTELMÄT JA NIIDEN HYÖDYNNETTÄVYYS Mikael Palola JÄRJESTÄMISTEHTÄVÄT NYKYTILAN JÄRJESTELMÄT JA NIIDEN HYÖDYNNETTÄVYYS 13.2.2018 Järjestäjän ja tuottajan roolit ja tehtävät Tarpeiden selvittäminen Tavoitteiden asettaminen Rahojen kohdentaminen Palveluiden,

Lisätiedot

Sote-muutoksen keskeiset linjat ja etenemisprosessi

Sote-muutoksen keskeiset linjat ja etenemisprosessi Sote-muutoksen keskeiset linjat ja etenemisprosessi Erityisasiantuntija Lasse Ilkka, STM, sosiaali- ja terveyspalveluosasto ja valmiusyksikkö 1 17.5.2017 - Uusi sote-rakenne 1.1.2019 2 17.5.2017 - - Uuden

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus

Asiakkaan valinnanvapaus Asiakkaan valinnanvapaus Hallituksen esitysluonnoksen mukaisesti Tehyn kutsuseminaari 24.11 hallitussihteeri, STM 1 2 3 Sote-keskuksen valinta Sosiaali- ja terveyskeskukset aloittavat toimintansa 1.1.2021.

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus ja valinnanvapaus: suomalaisen valinnanvapausmallin rahoitus?

Sote- ja maakuntauudistus ja valinnanvapaus: suomalaisen valinnanvapausmallin rahoitus? Sote ja maakuntauudistus ja valinnanvapaus: suomalaisen valinnanvapausmallin rahoitus? 1 31.1.2017 Sote uudistuksen pilarit I /II 1. Vahva järjestäjä maakunta 18 maakuntaa kuntaorganisaatioiden sijasta

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus

Asiakkaan valinnanvapaus Asiakkaan valinnanvapaus Hallituksen esitysluonnoksen ja valinnanvapauslinjausten mukaisesti LAPE -päivät 22.11.2017 erityisasiantuntija Virva Juurikkala, STM 1 27.11.2017 - - 3 27.11.2017 - Sote-keskuksen

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetti maakuntauudistuksessa

Henkilökohtainen budjetti maakuntauudistuksessa Henkilökohtainen budjetti maakuntauudistuksessa Henkilökohtaisen budjetin pilotointi Tampereella 2016-2019 1 Mitä kokemuksia henkilökohtaisesta budjetista on saatu? Tampereella henkilökohtaista budjettia

Lisätiedot

Valinnanvapaudesta SOTEMAKU ohjausryhmä

Valinnanvapaudesta SOTEMAKU ohjausryhmä Valinnanvapaudesta 19.10.2017 SOTEMAKU ohjausryhmä 27.10.2017 Valinnanvapausehdotuksesta 1 Sosiaali- ja terveyskeskuksen repertuaari / suoran valinnan palvelut ( 18) Terveysneuvonta, hoitajan ja lääkärin

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

RAHOITUKSEN HAKEMINEN HENKILÖKOHTAISEN BUDJETIN KOKEILUUN

RAHOITUKSEN HAKEMINEN HENKILÖKOHTAISEN BUDJETIN KOKEILUUN RAHOITUKSEN HAKEMINEN HENKILÖKOHTAISEN BUDJETIN KOKEILUUN Meneillään olevan Ylä-Savon SOTE:n palvelusetelikokeilun laajentaminen Pohjois- Savon maakunnassa JOHDANTO Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus ja valinnanvapausmalli

Sote- ja maakuntauudistus ja valinnanvapausmalli Sote ja maakuntauudistus ja valinnanvapausmalli Sote ja maakuntauudistus ja valinnanvapaus alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti Uuden soten kulmakivet 1. Vahva järjestäjä 18 maakuntaa 2. Palvelujen integraatio

Lisätiedot

SOTE -valinnanvapaudesta hallituksen luonnos laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa

SOTE -valinnanvapaudesta hallituksen luonnos laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa SOTE -valinnanvapaudesta - 21.12.2016 hallituksen luonnos laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa Tero Suursalmi 9.1.2017 Asiakkaan valinnanvapaus Suora valinta ja maksuseteli

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysvaliokunta Muutosjohtaja Marjukka Turunen Erikoisasiantuntija Maritta Korhonen

Sosiaali- ja terveysvaliokunta Muutosjohtaja Marjukka Turunen Erikoisasiantuntija Maritta Korhonen HE 16/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Sosiaali- ja terveysvaliokunta 4.6.2018 Muutosjohtaja

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

KUUMA-johtokunta Liite 37b

KUUMA-johtokunta Liite 37b KUUMA-johtokunta 20.9.2017 37 Liite 37b MAAKUNTA- JA SOTEVALMISTELU / Tilannekatsaus KUUMA -johtokunta 20.9.2017 Erkki Kukkonen kaupunginjohtaja Valiokunnan kritiikki koski kahta asiaa / 29.6.2017 Yhtiöittämispakko

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Miltä tulevaisuus näyttää? Henkilökohtaisen budjetoinnin kehittäminen Etelä-Savossa

Miltä tulevaisuus näyttää? Henkilökohtaisen budjetoinnin kehittäminen Etelä-Savossa Miltä tulevaisuus näyttää? Henkilökohtaisen budjetoinnin kehittäminen Etelä-Savossa Etelä-Savo Etelä-Savossa toimii Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote, Itä- Savon sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

HE asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa

HE asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa HE asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa Hallintovaliokunta 16.6.2017 Marjukka Turunen, muutosjohtaja Kela Lainsäädännön tavoitteet Asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Ajankohtaista soteja maakuntauudistuksesta. Syyskuu 2017

Ajankohtaista soteja maakuntauudistuksesta. Syyskuu 2017 Ajankohtaista soteja maakuntauudistuksesta Syyskuu 2017 Perusasiat sote uudistuksessa ja monialainen maakunta modernina ja vaikuttavana järjestäjänä 22.9.2 017 2 Johtopäätöksiä eduskunnan perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus laajenee alkaen

Asiakkaan valinnanvapaus laajenee alkaen Asiakkaan valinnanvapaus laajenee 1.1.2019 alkaen Uudet maakunnat alkavat vastata sosiaali ja terveyspalvelujen järjestämisestä alueensa asukkaille 1.1.2019. Asiakas voi valita palvelun julkisen, yksityisen

Lisätiedot

SOTE -valinnanvapaudesta hallituksen luonnos laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Luonnos 24.1.

SOTE -valinnanvapaudesta hallituksen luonnos laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Luonnos 24.1. SOTE -valinnanvapaudesta - 21.12.2016 hallituksen luonnos laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa Luonnos 24.1.2017 Asiakkaan valinnanvapaus Suora valinta ja maksuseteli Maakunnan

Lisätiedot

Valinnanvapaus Päijät-Hämeessä. Yritysilta Ismo Rautiainen, hankejohtaja

Valinnanvapaus Päijät-Hämeessä. Yritysilta Ismo Rautiainen, hankejohtaja Valinnanvapaus Päijät-Hämeessä Yritysilta 28.5.208 Ismo Rautiainen, hankejohtaja Aikatalu ja valinnanvapauden piiriin suunnitellut palvelut Valinnanvapauden aikataulu 3 29.5.2018 Mitä palveluja asiakassetelillä?

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

Sote-keskus Sote-keskus maakunnan asukkaiden hyvinvoinnin tukena

Sote-keskus Sote-keskus maakunnan asukkaiden hyvinvoinnin tukena Valinnanvapauslain mukainen suoran valinnan pilotointi Sote-keskus Sote-keskus maakunnan asukkaiden hyvinvoinnin tukena Suunterveydenhuollon yksikkö Suunhoito maakunnan asukkaiden kokonaisterveyden tukena

Lisätiedot

TAUSTATIEDOT. Onko vastaaja*

TAUSTATIEDOT. Onko vastaaja* 2 TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Lausuntopyynnön käsittelypäivämäärä toimielimessä Toimielimen nimi Onko vastaaja*

Lisätiedot

Yksityiset palvelut Siun sotessa - Valinnanvapaus sosiaalipalveluissa ja henkilökohtainen budjetointi (lakiluonnos)

Yksityiset palvelut Siun sotessa - Valinnanvapaus sosiaalipalveluissa ja henkilökohtainen budjetointi (lakiluonnos) Yksityiset palvelut Siun sotessa - Valinnanvapaus sosiaalipalveluissa ja henkilökohtainen budjetointi (lakiluonnos) Toimialuejohtaja Leena Korhonen 26.1.2017 leena.korhonen(at)siunsote.fi Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki Marja Tuomi. Lähellä ja tukena

Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki Marja Tuomi. Lähellä ja tukena Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat, kuka kuulee palvelun käyttäjää Helsinki 4.4.2017 Marja Tuomi Kuka kuulee palvelujen käyttäjää? Keskeinen kysymys sotessa ja hyvinvointivaltion kehittämisessä Palvelujen

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

Valinnanvapaus. Uudet kokeilut / pilotit Kirsi Varhila

Valinnanvapaus. Uudet kokeilut / pilotit Kirsi Varhila Valinnanvapaus Uudet kokeilut / pilotit 1.1.2018 Kirsi Varhila 1 Vapaaehtoiset pilotoinnit maakunnallisesti mitä maakuntien tulee tehdä Maakunnan kaikki kunnat sitoutuvat kokeiluun tai kokeilun kohteena

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Sote pähkinänkuoressa Marjo Katajisto Talentia ry

Sote pähkinänkuoressa Marjo Katajisto Talentia ry Sote pähkinänkuoressa 1.11.2017 Marjo Katajisto Talentia ry Sanastoa Järjestämisvastuu, palvelujen järjestäminen Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuulla tarkoitetaan oikeudellista vastuuta siitä,

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus

Maakunta- ja sote-uudistus Maakunta- ja sote-uudistus Hallituksen esitysluonnoksen ja eduskuntakäsittelyssä tehtyjen muutosten mukaisesti 1 2 Maakunnat perustetaan voimaanpanolain voimaantullessa (viimeistään joulukuu 2018). Maakunnan

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajien määrä: 1 Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero

Lisätiedot

Mikä on terveydenhuollon peruspalvelua ja mikä erikoispalvelua?

Mikä on terveydenhuollon peruspalvelua ja mikä erikoispalvelua? Mikä on terveydenhuollon peruspalvelua ja mikä erikoispalvelua? Antti Turunen 26.1.2017 Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Käsitteet ovat epämääräisiä Peruspalvelussa potilas voi

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetti

Henkilökohtainen budjetti Sosiaali- ja terveysvaliokunta 16.5.2018 Riitta Hakoma Yleisesti valinnanvapauslakiesityksestä Hallituksen esitys eduskunnalle (HE 16/2018) laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa

Lisätiedot

Jyten alueen asukkaiden valinnanvapauden laajentaminen

Jyten alueen asukkaiden valinnanvapauden laajentaminen 22.1.2018 Jyten alueen asukkaiden valinnanvapauden laajentaminen Laajennuspäätöksen perustelut Kyseessä on palvelusetelikokeilun alueellinen laajentamishanke. Kokeilun maakunnallinen kattavuus on hyvä.

Lisätiedot

Suunhoidon palvelujen valinta Erillinen suun hoidon valinta lausuntoluonnos

Suunhoidon palvelujen valinta Erillinen suun hoidon valinta lausuntoluonnos Suunhoidon palvelujen valinta Erillinen suun hoidon valinta lausuntoluonnos 31.1.2017 SOSAALI JA TERVEYSMINISTERIÖ Suun terveydenhuoltoa terveyskeskuksissa ja SVkorvattuna saaneet ikäryhmittäin vuonna

Lisätiedot

Hallituksen muutosehdotukset valinnanvapauteen ja maakuntien rahoitukseen

Hallituksen muutosehdotukset valinnanvapauteen ja maakuntien rahoitukseen Hallituksen muutosehdotukset valinnanvapauteen ja maakuntien rahoitukseen - Hallitus esittää täsmennyksiä valinnanvapauslakiin ja maakuntien rahoituslakiin Hallitus on perehtynyt huolellisesti perustuslakivaliokunnan

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot

Asiakkaan valinnanvapaus maakunnan ja palvelujen tuottajan näkökulmasta. Hallituksen esitys valinnanvapaudesta

Asiakkaan valinnanvapaus maakunnan ja palvelujen tuottajan näkökulmasta. Hallituksen esitys valinnanvapaudesta Asiakkaan valinnanvapaus maakunnan ja palvelujen tuottajan näkökulmasta Hallituksen esitys valinnanvapaudesta 9.5.2017 9.5.2017 Hallituksen esitys valinnanvapauslaiksi Mikä on asiakasseteli? Sotekeskus,

Lisätiedot

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017

FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 FI lausuntopyyntö VaVa syksy 2017 1. TAUSTATIEDOT Vastaajatahon virallinen nimi Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot, sähköposti ja puhelinnumero Lausunnon käsittelypäivämäärä

Lisätiedot