LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO (aikuiskoulutus) - Apteekkialan osaamisala, lääketeknikko - Lääkealan osaamisala, farmanomi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO (aikuiskoulutus) - Apteekkialan osaamisala, lääketeknikko - Lääkealan osaamisala, farmanomi"

Transkriptio

1 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO (aikuiskoulutus) - Apteekkialan osaamisala, lääketeknikko - Lääkealan osaamisala, farmanomi

2 SISÄLLYSLUETTELO LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO... 3 TUTKINNON HENKILÖKOHTAISTAMINEN... 3 TUTKINTOTILAISUUDET JA NÄYTTÖYMPÄRISTÖT... 3 VALMISTAVAN KOULUTUKSEN TOTEUTUS... 3 TYÖSSÄOPPIMINEN... 3 VALMISTAVAN KOULUTUKSEN ARVIOINTI... 4 ARVIOINTIAINEISTON SÄILYTTÄMINEN... 4 VALMISTAVAN KOULUTUKSEN SISÄLTÖ Lääkealalla toiminen Tietotekniikan hallinta Logistiikka Apteekkityö Sairaala-apteekkityö Lääketeollisuustyö Markkinointi ja somistus Laatutyö Tietotekniikan käyttäminen työssä Lääkkeiden valmistus... 17

3 Tutkinnon rakenne näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO Linkki Opetushallituksen hyväksymiin tutkinnon perusteisiin: AMMATILLISET TUTKINNON OSAT 4.1 Pakolliset tutkinnon osat 40 ov Lääkealalla toimiminen 10 ov Tietotekniikan hallinta 15 ov Logistiikka 15 ov on kuuluu pakollisena yksi osaamisala 4.2. Apteekkialan osaamisala, lääketeknikko 30 ov Apteekkityö 30 ov 4.3. Lääkealan osaamisala, farmanomi 30 ov Sairaala-apteekkityö 30 ov Lääketeollisuustyö 30 ov 4.4 Kaikille valinnaiset tutkinnon osat 20 ov Valittava kaksi tutkinnon osaa Markkinointi ja somistus 10 ov Laatutyö 10 ov Tietotekniikan käyttäminen työssä 10 ov Lääkkeiden valmistus 10 ov TUTKINNON HENKILÖKOHTAISTAMINEN Koulutuksen järjestäjä selvittää hakeutujan esittämien luotettavien asiakirjojen ja muiden mahdollisten selvitysten perusteella hänen osaamisensa sekä muut lähtökohtansa. Osaaminen tunnistetaan käyttämällä monipuolisesti erilaisia lääkealalle soveltuvia menetelmiä. Hakeutujan esittämien asiakirjojen pohjalta osoitettu osaaminen voidaan ehdottaa tunnustettavaksi. Tutkinnon suorittajan aikaisempi osaaminen ja opinnot otetaan huomioon valmistavassa koulutuksessa (Henkilökohtaistamismääräys Dno 43/011/2006). Osaamisen tunnistamisen perusteella arvioidaan, miltä osin hakeutuja voidaan ohjata suoraan hänelle soveltuvan tutkinnon, tutkinnon osan tai osien suorittamiseen osaamisensa perusteella tai hakeutuja on ohjattava tarvittavan lisäammattitaidon hankkimiseen. TUTKINTOTILAISUUDET JA NÄYTTÖYMPÄRISTÖT tilaisuudet ja näyttöympäristöt ovat järjestämissuunnitelman mukaiset VALMISTAVAN KOULUTUKSEN TOTEUTUS Valmistavaa koulutusta tarjotaan monimuotoisin pedagogisin ratkaisuin kaikilla rahoitusmuodoilla. TYÖSSÄOPPIMINEN Työssäoppiminen toteutetaan aidoissa työelämän toimintaympäristöissä huomioiden tutkinnon osan ammattitaitovaatimukset ja opiskelijan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. 3 (18)

4 Opiskelujen eteneminen on kuvattu erillisessä jaksotussuunnitelmassa. VALMISTAVAN KOULUTUKSEN ARVIOINTI Opiskelija saa valmistavan koulutuksen aikana oppimistaan tukevaa arviointia, joka perustuu tutkinnon perusteissa määriteltyihin ammattitaitovaatimuksiin ja arviointikriteereihin. Arvioinnissa käytetään monipuolisesti erilaisia ja ensisijaisesti laadullisia menetelmiä, kuten havainnointia, haastatteluja, kyselyjä, ryhmä- ja itsearviointia ARVIOINTIAINEISTON SÄILYTTÄMINEN Arkistonmuodostussuunnitelman mukainen alan käytäntö. VALMISTAVAN KOULUTUKSEN SISÄLTÖ Valmistavan koulutuksen sisältö ja toteutus on kuvattu jäljempänä tutkinnon osittain. 4 (18)

5 4.1.1 Lääkealalla toimiminen 10 ov hakea tietoa lääkealaan liittyviltä yhteistyötahoilta ja noudattaa työhönsä liittyviä säädöksiä ja työsuhdetta määrittäviä normeja toimia yhteistyössä lääkealan ammattilaisten kanssa ja selvittää työyhteisön toimintatavat käyttää alaan liittyviä käsitteitä lääkealan historiaa ja lääkkeen elinkaaren hyödyntää kielitaitoaan työtehtävissä noudattaa työssään yrityksen tai organisaation laatutavoitteita valmisteen pakkaamiseen liittyvät toimenpiteet noudattaa työssään ammattieettisiä periaatteita, salassapito- ja vaitiolovelvollisuutta toimia vuorovaikutustilanteissa ja ottaa vastaan palautetta työstään ylläpitää työhyvinvointia ja terveellistä, turvallista ja viihtyisää työympäristöä työskennellä ergonomisesti käyttää työssään ympäristöä säästäviä työmenetelmiä ja materiaaleja Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely. Lääkealan erilaiset työssäoppimispaikat. Tutkinnon suorittajan aikaisempi osaaminen ja opinnot otetaan huomioon valmistavassa koulutuksessa (Henkilökohtaistamismääräys Dno 43/011/2006). Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. toimintaa ohjaavat säädökset toimintaa ohjaavat arvot ja periaatteet työpaikan laatujärjestelmän työsuojeluorganisaation ammatillinen vuorovaikutus ja toiminta työyhteisössä näytön aikana lääkevalmisteen pakkaamisen ja aseptisen työskentelyn tilaisuudet ja näyttöympäristöt ovat järjestämissuunnitelman mukaiset - 5 (18)

6 4.1.2 Tietotekniikan hallinta 15 ov arvioida itseään ja omien tietoteknisten valmiuksien kehittymistä työssään kirjoittaa kymmensormijärjestelmällä käyttää tietoverkkoja ja työväline- ja sovellusohjelmia käyttää tietotekniikan keskeistä sanastoa työaseman ja oheislaitteiden ylläpidon ja ohjelmapäivitykset noudattaa työssään tietoturvan perusvelvoitteita, kuten salasanoja, varmuuskopiointia ja virustorjuntaa hakea tietoa sähköisistä tietolähteistä ja arvioida lähteitä laatia markkinointimateriaaleja, esitteitä tai asiakaskirjeitä. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely. Lääkealan erilaiset työssäoppimispaikat. Tutkinnon suorittajan aikaisempi osaaminen ja opinnot otetaan huomioon valmistavassa koulutuksessa (Henkilökohtaistamismääräys Dno 43/011/2006). Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. toimistotyötä ohjaavat säädökset työyksikön toimintaa ohjaavat arvot ja periaatteet sidosryhmät Tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa toimistopalveluissa tietotekniikan käytössä tietojärjestelmien ylläpidossa tilaisuudet ja näyttöympäristöt ovat järjestämissuunnitelman mukaiset - 6 (18)

7 4.1.3 Logistiikka 15 ov käyttää varastonvalvontaohjelmaa logistiikan työtehtävissä vastaanottaa lähetyksiä ja kirjata tuotteet varastonvalvontaohjelmaan varastoida, keräillä ja pakata tuotteita kuljetusta varten arvioida työtään tehdä varaston olosuhdeseurantaa inventoida varastoa käsitellä, lajitella ja valmistella hävitettäväksi lääkejätteitä ja työssä syntyviä jätteitä työskennellä osana lääkkeen toimitusketjua luokitella ja käsitellä tuotteita lääkemuotojen ja pakkausmerkintöjen mukaan ottaa työssään huomioon varaston ohjauksen, valvonnan ja seurannan periaatteet ergonomiset työskentelytavat Opiskelu toteutetaan oppilaitoksella teoria- ja ATK-luokissa sekä osa työssäoppimisena lääkealan erilaisissa toimintaympäristöissä. Tutkinnon suorittajan aikaisempi osaaminen ja opinnot otetaan huomioon valmistavassa koulutuksessa (Henkilökohtaistamismääräys Dno 43/011/2006). Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty näyttötutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. lääkelogistiikkaa ohjaavat säädökset työyksikön toimintaa ohjaavat arvot ja periaatteet sidosryhmät Tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa näytön aikana eri tuoteryhmien käsittelyssä saapuvien tuotteiden vastaanotossa tuotteiden varastoinnissa tuotteiden keräilyssä tuotteiden tilaamisessa olosuhdeseurannassa inventoinnissa lääkejätteiden käsittelyssä tilaisuudet ja näyttöympäristöt ovat järjestämissuunnitelman mukaiset - 7 (18)

8 4.2.1 Apteekkityö 30 ov tilata tuotteita, huolehtia varaston kierrosta ja sijoittaa tuotteet palveluvalintaan työskennellä kassalla ja hoitaa apteekin rahaliikennettä palvella asiakkaita saamiaan valtuuksia ja ohjeita noudattaen osallistua laskutusprosessiin ja hinnoitella tuotteita käyttää apteekin työvälineitä laatia työlistan tai työvuoroluettelon kirjata lääkemääräyksiä ja tilauksia sekä noudattaa niitä koskevia normeja noudattaa tietoturvasuunnitelmaa ja tietosuojasta annettuja ohjeita noudattaa työpaikan työsuojeluohjeita kustannustehokkaan ja tuloksellisen toiminnan arvioida lääkealan yritystoimintaa tunnistaa, arvioida ja esitellä keskeisen ammatillisen osaamisensa ja vahvuutensa ottaa vastuun omasta oppimisestaan ja ammatillisesta kehittymisestään ottaen huomioon saamansa palautteen toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaan ja ottaa huomioon työyhteisönsä yhteiset laatuvaatimukset Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely, itsenäinen työskentely ja apteekkiohjelman käyttö. Opiskelu toteutetaan oppilaitoksella teoria- ja tietotekniikan luokissa sekä osa työssäoppimisena lääkealan erilaisissa toimintaympäristöissä. Tutkinnon suorittajan aikaisempi osaaminen ja opinnot otetaan huomioon valmistavassa koulutuksessa (Henkilökohtaistamismääräys Dno 43/011/2006). Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. apteekkityötä ohjaavat säädökset työyksikön toimintaa ohjaavat arvot ja periaatteet sidosryhmät Tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa näytön aikana opintokokonaisuuden keskeisillä osa-alueilla toimistopalvelut ja tiedonhallinta: KELA- ja muiden asiakkaiden laskutus, kassatyöskentely/rahahuolto reseptinkäsittely: lääkkeiden ja muiden tuotteiden hinnoittelu, sairausvakuutuslainsäädännön soveltaminen, laskutusasiakkaiden tilaukset logistiikkaprosessi: tuotetilauksen tekeminen ja vastaanottaminen ja varastointi 8 (18)

9 kestävän kehityksen huomioiminen ergonomia. tilaisuudet ja näyttöympäristöt ovat järjestämissuunnitelman mukaiset - 9 (18)

10 4.3.1 Sairaala-apteekkityö 30 ov tilata tuotteita toimia tavaran vastaanotossa ja huolehtia varastonvalvonnasta tulostaa ja lajitella osastojen lääketilauksia sekä kerätä ja pakata osastojen lääketilaukset kuljetusta varten toimia annosjakelussa vastuualueensa mukaisen toiminnan osaston lääkehuollon tehtävissä laatia tai ylläpitää ja arkistoida erilaisia dokumentteja käyttää työpaikkansa tavallisia laitteita sekä hoitaa niiden päivittäiset huoltotoimenpiteet käsitellä osastojen lääkepalautuksia noudattaa tietoturvasuunnitelmaa ja tietosuojasta annettuja ohjeita ottaa huomioon työssään sairaalafarmasian erityispiirteet ja tuoteryhmät noudattaa työpaikan työsuojeluohjeita kustannustehokkaan ja tuloksellisen toiminnan arvioida lääkealan yritystoimintaa tunnistaa, arvioida ja esitellä keskeisen ammatillisen osaamisensa ja vahvuutensa ottaa vastuun omasta oppimisestaan ja ammatillisesta kehittymisestään ottaen huomioon saamansa palautteen ottaa huomioon kestävän kehityksen periaatteet ja työyhteisönsä yhteiset laatuvaatimukset. Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely ja itsenäinen työskentely. Opiskelu toteutetaan oppilaitoksella teoria- ja tietotekniikan luokissa sekä osa työssäoppimisena lääkealan erilaisissa toimintaympäristöissä. Tutkinnon suorittajan aikaisempi osaaminen ja opinnot otetaan huomioon valmistavassa koulutuksessa (Henkilökohtaistamismääräys Dno 43/011/2006). Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. logistiikkaa ohjaavat säädökset työyksikön toimintaa ohjaavat arvot ja periaatteet sidosryhmät Tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa näytön aikana opintokokonaisuuden keskeisillä osa-alueilla logistiikkaprosessin hallinta dokumenttien laatiminen tai ylläpito 10 (18)

11 arkistointi laitteiden käyttö tai huolto kestävän kehityksen huomioiminen ergonomia. tilaisuudet ja näyttöympäristöt ovat järjestämissuunnitelman mukaiset - 11 (18)

12 4.3.2 Lääketeollisuustyö 30 ov työskennellä lääkealan perustutkinnon suorittaneen tehtävissä yhdellä lääketeollisuuden tai sen sidosryhmän toimialalla (tuotanto, kliininen tutkimus, myyntilupaasiat, tiedottaminen, tuotekehitys tai viranomaistoiminta) käyttää englantia työssään käyttää työhönsä liittyviä peruskäsitteitä avustaa dokumenttien käsittelyssä ja järjestää työssä kertyvää dokumentaatiota käyttää työssään lääkkeen elinkaareen liittyviä peruskäsitteitä noudattaa työssään tarvittavia säädöksiä ja ohjeita käyttää työssään laadun käsitteitä ja ottaa huomioon työyhteisönsä yhteiset laatuvaatimukset työskennellä moniammatillisen työryhmän jäsenenä noudattaen alan eettisiä periaatteita noudattaa tietoturvasuunnitelmaa ja tietosuojasta annettuja ohjeita noudattaa työpaikan työsuojeluohjeita kustannustehokkaan ja tuloksellisen toiminnan arvioida lääkealan yritystoimintaa tunnistaa, arvioida ja esitellä keskeisen ammatillisen osaamisensa ja vahvuutensa ottaa vastuun omasta oppimisestaan ja ammatillisesta kehittymisestään ottaen huomioon saamansa palautteen toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaan Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely ja itsenäinen työskentely. Opiskelu toteutetaan oppilaitoksella teorialuokissa sekä osa työssäoppimisena lääketeollisuudessa. Tutkinnon suorittajan aikaisempi osaaminen ja opinnot otetaan huomioon valmistavassa koulutuksessa (Henkilökohtaistamismääräys Dno 43/011/2006). Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. lääketeollisuutta ohjaavat säädökset työyksikön toimintaa ohjaavat arvot ja periaatteet sidosryhmät Tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa näytön aikana opintokokonaisuuden keskeisillä osa-alueilla englannin kielen hallinta työtehtävissä 12 (18)

13 peruskäsitteiden hallinta dokumenttien käsittely laadunhallinta kestävän kehityksen huomioiminen ergonomia tilaisuudet ja näyttöympäristöt ovat järjestämissuunnitelman mukaiset - 13 (18)

14 4.4.1 Markkinointi ja somistus 10 ov työskennellä työryhmän jäsenenä markkinoinnissa huomioida markkinointinäkökulman laatia markkinointisuunnitelman tuote-esittelytapahtumasta hyödyntää viestintä- ja mediaosaamista noudattaa lääkemarkkinoinnin sääntöjä ja ohjeita hyödyntää tuotetuntemustaan esittelytilanteessa vastuualueensa mukaisesti huomioida eri kulttuurit ja väestöryhmät toimia tuotteiden valmistajien tai toimittajien kanssa yhteistyössä ottaa huomioon lääkealan eettiset periaatteet kampanjatyössään Opiskelu toteutetaan oppilaitoksella teoria- ja tietotekniikan luokissa sekä osa työssäoppimisena lääkealan erilaisissa toimintaympäristöissä. Tutkinnon suorittajan aikaisempi osaaminen ja opinnot otetaan huomioon valmistavassa koulutuksessa (Henkilökohtaistamismääräys Dno 43/011/2006). Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty näyttötutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. lääkemarkkinointia ohjaavat säädökset työyksikön toimintaa ohjaavat arvot ja periaatteet sidosryhmät Tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa näytön aikana opintokokonaisuuden keskeisillä osa-alueilla markkinointitapahtuman suunnittelu ja toteutus työryhmän jäsenen asiakaspalautteen hyödyntäminen somistus työpaikalla työturvallisuus. tilaisuudet ja näyttöympäristöt ovat järjestämissuunnitelman mukaiset (18)

15 4.4.2 Laatutyö 30 ov osallistua työpaikkansa toimintaympäristön kartoitukseen asettaa laatutavoitteita omalle työlleen osallistua työpaikan laadunhallintaan arvioida omaa toimintaansa noudattaa työyhteisössä käytössä olevia toimintaohjeita ja laatia toimintaohjeita omista työtehtävistään muuttaa toimintaansa palautteen perusteella käyttää laadun käsitteitä ja huomioida laatutyön merkityksen työssään arvioida tiedon luotettavuutta osallistua tiimityöskentelyyn Opiskelu toteutetaan oppilaitoksella teoria- ja tietotekniikan luokissa sekä osa työssäoppimisena lääkealan erilaisissa toimintaympäristöissä. Tutkinnon suorittajan aikaisempi osaaminen ja opinnot otetaan huomioon valmistavassa koulutuksessa (Henkilökohtaistamismääräys Dno 43/011/2006). Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty näyttötutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. työpaikan laatujärjestelmän työyksikön toimintaa ohjaavat arvot ja periaatteet sidosryhmät Tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa näytön aikana opintokokonaisuuden keskeisillä osa-alueilla työpaikan toimintaympäristön kartoitus laatutavoitteiden asettaminen laadunhallintaan osallistuminen toimintaohjeiden noudattaminen ja laatiminen omaan työhön tilaisuudet ja näyttöympäristöt ovat järjestämissuunnitelman mukaiset (18)

16 4.4.3 Tietotekniikan käyttäminen työssä 10 ov toimia tietotekniikan tehtävissä ja arvioida omaa työskentelyään Tietokoneen käyttäjän AB-kortin tai muun vastaavan kortin tai tutkinnon sisältämien osien tietotekniikkaa voimassa olevien vaatimusten mukaisesti neuvoa toisia työpaikan käytössä olevien ohjelmien ja laitteiden käytössä noudattaa tietoturvaa ja tekijänoikeuksia ratkaista tietoteknisiä ongelmia työskennellä ergonomisesti oikein Opinnot muodostuvat pääasiassa lähiopetuksesta. Opintoihin sisältyy myös yksilö- ja ryhmätyöskentelyä verkkooppimisympäristöä hyödyntäen. Opinnoissa opiskelija osallistuu opetukseen ja kokeisiin ja voi suorittaa tietokoneen käyttäjän AB-kortin tai vastaavan. Opiskeilija tekee valtakunnalliset ajokorttikokeet oppilaitoksessa valvotusti. Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. tietosuojaa ja -turvaa ohjaavat säädökset työyksikön toimintaa ohjaavat arvot ja periaatteet sidosryhmät, Tutkinnon suorittaja osoittaa osaamisensa tietotekniikan käytössä ohjaamalla muita ohjelmistojen ja laitteiden käytössä tilaisuudet ja näyttöympäristöt ovat järjestämissuunnitelman mukaiset - 16 (18)

17 4.4.4 Lääkkeiden valmistus 10 ov työskennellä aseptisesti osallistua valmistusprosessiin steriloida pukeutua ja työskennellä lääkkeenvalmistuksessa ja käyttää lääkkeenvalmistuksen perusmenetelmiä ja välineitä käsitellä raaka-aineita ja pakkausmateriaaleja tehdä lääkevalmistustilojen olosuhdeseurantaa ja puhtauskokeita noudattaa lääkkeenvalmistusta koskevia säädöksiä, GMP:tä, toiminta- ja valmistusohjeita huomioida tavallisimpien lääkemuotojen laatuvaatimukset sekä lääkeformulaation ja valmistusprosessin kehityskaaren hyödyntää mikrobiologian perustietoja laskea lääkkeiden valmistuksessa tarvittavia laskuja noudattaa työsuojelu- ja ympäristönsuojeluohjeita Opettajan johdolla tapahtuva lähiopetus; luennot, ryhmätyöt, parityöskentely ja itsenäinen työskentely. Opiskelu toteutetaan oppilaitoksella teorialuokissa sekä osa työssäoppimisena lääkkeen valmistuksessa. Tutkinnon suorittajan aikaisempi osaaminen ja opinnot otetaan huomioon valmistavassa koulutuksessa (Henkilökohtaistamismääräys Dno 43/011/2006). Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit on määritelty tutkinnon valtakunnallisissa perusteissa. Lääkkeiden valmistusta ohjaavat säädökset Työyksikön toimintaa ohjaavat arvot ja periaatteet Sidosryhmät Tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa näytön aikana opintokokonaisuuden keskeisillä osa-alueilla laadunhallinta lääkkeiden valmistus ja GMP raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien käsittely valmistusprosessin tuntemus sterilointi ja aseptinen työskentely olosuhdeseuranta ja puhtauskokeet tilaisuudet ja näyttöympäristöt ovat järjestämissuunnitelman mukaiset 17 (18)

18 - 18 (18)

Välinehuoltoalan perustutkinto - kokeilukoulutus, Välinehuoltaja valmistavan koulutuksen toteutussuunnitelma 2014 2018

Välinehuoltoalan perustutkinto - kokeilukoulutus, Välinehuoltaja valmistavan koulutuksen toteutussuunnitelma 2014 2018 Välinehuoltoalan perustutkinto - kokeilukoulutus, Välinehuoltaja valmistavan koulutuksen toteutussuunnitelma 2014 2018 Hyväksytty 16.3.2015 1 TUTKINNON OSA 1 (10 ov) (VHPT1)/ Infektioiden torjunta ja hygieniakäytänteiden

Lisätiedot

Lääkealan perustutkinto

Lääkealan perustutkinto Ammatillisen perustutkinnon opetussuunnitelma Lääkealan perustutkinto 2015 Apteekkialan osaamisala, lääketeknikko Lääkealan osaamisala, lääketeknikko Hyväksytty 13.8.2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 4 Lääkealan

Lisätiedot

HIUSALAN PERUSTUTKINTO, PARTURI-KAMPAAJA (120 ov) OPETUSSUUNNITELMA 2010. Näyttötutkinto

HIUSALAN PERUSTUTKINTO, PARTURI-KAMPAAJA (120 ov) OPETUSSUUNNITELMA 2010. Näyttötutkinto HIUSALAN PERUSTUTKINTO, PARTURI-KAMPAAJA (120 ov) OPETUSSUUNNITELMA 2010 Näyttötutkinto SISÄLLYSLUETTELO HIUSALAN PERUSTUTKINTO, PARTURI-KAMPAAJA, 120 ov... 3 TUTKINNON HENKILÖKOHTAISTAMINEN... 3 TUTKINTOTILAISUUDET

Lisätiedot

LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO (ammatillinen peruskoulutus) - Apteekkialan koulutusohjelma, lääketeknikko - Lääkealan koulutusohjelma, farmanomi

LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO (ammatillinen peruskoulutus) - Apteekkialan koulutusohjelma, lääketeknikko - Lääkealan koulutusohjelma, farmanomi LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO (ammatillinen peruskoulutus) - Apteekkialan koulutusohjelma, lääketeknikko - Lääkealan koulutusohjelma, farmanomi Hyväksytty 26.9.2011 SISÄLLYSLUETTELO LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO,

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Lääkealan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Lääkealan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Lääkealan perustutkinto Kuntayhtymäjohtaja-rehtorin hyväksymä lääkealan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

AMMATILLISENA PERUSKOULUTUKSENA SUORITETTAVAN LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA

AMMATILLISENA PERUSKOULUTUKSENA SUORITETTAVAN LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA 1 Helsingin kaupunki Opetusvirasto AMMATILLISENA PERUSKOULUTUKSENA SUORITETTAVAN LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON OPETUSSUUNNITELMA Stadin ammattiopisto 2 1 LÄÄKEALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA... 5 2 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan.

Opiskelija tekee työasemaympäristöön ja sen hankintaan liittyviä toimistotehtäviä ja laskutoimituksia sekä hyödyntää kielitaitoaan. 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa : Järjestelmän hankinta ja käyttöönotto 20 osp Tavoitteet: Opiskelija toimii työasemaympäristössä asentaen sekä laitteistoja että ohjelmistoja,

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Asiakaspalvelu 30 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa toimia käytännön asiakaspalvelutehtävissä ja osoittaa ammattitaitonsa palvelutilanteessa,

Lisätiedot

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014

OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 OSAAMISEN ARVIOINNIN SUUNNITELMA 3.4.2014 EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ, KAIKILLE VALINNAINEN PAIKALLINEN TUTKINNON OSA, 10 OV 1. TYÖPROSESSIN HALLINTA Suunnittelee ja toteuttaa projektin. Suunnittelu, toteutus

Lisätiedot

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet:

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet: 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito 15 osp Tavoitteet: Opiskelija tuottaa verkkopalvelujen sisältöä verkkopalvelusovellukseen. Hän osallistuu

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen Laki ammatillisesta

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Palvelujen käyttöönotto ja tuki Tutkinnon osaan kuuluvat opinnot: Työasemaympäristön suunnittelu ja toteuttaminen Kouluttaminen ja asiakastuki

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Finanssipalvelut tutkinnon osa (FIPA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Finanssipalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija

Lisätiedot

Lääkealan perustutkinto 2014

Lääkealan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Lääkealan perustutkinto 2014 Apteekkialan osaamisala, lääketeknikko Lääkealan osaamisala, lääketeknikko Määräys 54/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015 mukaiset

Lisätiedot

Yhteistyö tutkinnon järjestäjän ja vankilan välillä. Näyttötutkintojen arviointi

Yhteistyö tutkinnon järjestäjän ja vankilan välillä. Näyttötutkintojen arviointi Yhteistyö tutkinnon järjestäjän ja vankilan välillä Näyttötutkintojen arviointi Sirpa Rintala Tekemällä oppii -projekti TEKEMÄLLÄ OPPII 1.8.2010-31.12.2013 Vankeudesta vapauteen ja opiskelusta työpaikalle

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Finanssipalvelut 30 osp Tavoitteet: Opiskelija valmistautuu ja hoitaa finanssipalvelun työtehtäviä. Hän seuraa työnsä tuloksellisuutta ja

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinto - koulutuskokeilu 2014-2018 Turun ammatti-instituutti Aikuiskoulutus Välinehuoltoalan perustutkinto

Välinehuoltoalan perustutkinto - koulutuskokeilu 2014-2018 Turun ammatti-instituutti Aikuiskoulutus Välinehuoltoalan perustutkinto Välinehuoltoalan perustutkinto - koulutuskokeilu 2014-2018 Turun ammatti-instituutti Aikuiskoulutus Välinehuoltoalan perustutkinto 18.5.2015 Erkkilä-Ojala Tarja 1 Koulutuskokeilut 2014-2018 Välinehuoltoalan

Lisätiedot

Tutkinnon osa: Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus 15 osp Tavoitteet:

Tutkinnon osa: Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus 15 osp Tavoitteet: 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osallistuu tuote- tai asiakasvastuualueen toimenpide-

Lisätiedot

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja ARVIOIJAKOULUTUS Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ NÄYTTÖTUTKINNOISTA 2. TUTKINTORAKENNE 3. AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN 1. Tutkintotilaisuuden suorittamissuunnitelma

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

Lääkealan perustutkinto 2014

Lääkealan perustutkinto 2014 Ammatillisen perustutkinnon perusteet Lääkealan perustutkinto 2014 Apteekkialan osaamisala, lääketeknikko Lääkealan osaamisala, lääketeknikko Määräys 54/011/2014 (sisältää määräyksen 4/011/2015 mukaiset

Lisätiedot

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus

Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Näyttötutkinto ja tutkintotilaisuuksien arviointi Peruskoulutus Sisältö 1. Suomen koulutusjärjestelmä 2. Ammattitaidon hankkiminen (näyttötutkinto ja ammatillinen peruskoulutus) 3. Arviointi KORKEAKOULUTUTKINTO

Lisätiedot

Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi

Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi Logistiikan koulutuksen kehittämispäivät 24.-25.3.2010 Henkilökohtaistamista ohjaavat säädökset ja ohjeet 1/2 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta

Lisätiedot

ARVIOINTI ARVIOINNIN OPPAASSA

ARVIOINTI ARVIOINNIN OPPAASSA ARVIOINTI ARVIOINNIN OPPAASSA Ammatillinen peruskoulutus 21.3.2013 Arvioinnin opas, sisältö Luvut A ja B samansisältöisiä: Arvioinnin suunnittelu Arvioinnista tiedottaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Lisätiedot

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov

AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov AMMATILLINEN PAIKALLISESTI TUOTETTU TUTKINNON OSA AUD 4.2.16 Hyvinvointia mediasta 20ov Ammattitaitovaatimukset osaa: suunnitella ja laatia toiminnan tavoitteet asiakkaan tarpeet huomioiden ottaa huomioon

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7

ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7 ARVIOINTISUUNNITELMA Sivu 1/7 Ammattitaidon osoittamistavat: Ammattiosaamisen työprosessin kokonaan pois lukien yrittäjänä toimimisen mahdollisuuksien ja ammattialan yritystoiminnan työmenetelmien, -välineiden

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Kehitysympäristön käyttö Tavoitteet: Opiskelija osaa määritellä, suunnitella ja toteuttaa ohjelmiston sekä dokumentoida ja testata valittua

Lisätiedot

Hyvässä ohjauksessa opiskelija:

Hyvässä ohjauksessa opiskelija: Tuula Ritvanen 2013 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Osaamisen arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov

Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Tuula Ritvanen 2012 Työpaikkaohjaajakoulutus 2 ov Arviointi Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja osaa suunnittella millaisia työtehtäviä tekemällä opiskelija voi näyttää keskeisen osaamisensa ja osaa

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov

Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi. Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttöjen toteuttaminen ja arviointi Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ammattiosaamisen näyttö Ammatillisiin perustutkintoihin on liitetty ammattiosaamisen näytöt osaksi opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Lääkealan perustutkinto

Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Lääkealan perustutkinto Opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa Lääkealan perustutkinto Rehtorin hyväksymä lääkealan perustutkinnon opetussuunnitelman tutkintokohtainen osa, joka sisältää arviointitoimikunnan hyväksymän suunnitelman

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Talouspalvelut tutkinnon osa (TAPA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Talouspalvelut Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen M.Lahdenkauppi Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 6.2.2013 M.Lahdenkauppi Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus

4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus 1 4.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osaa kunnioittaa asiakkaan arvoja ja kulttuuritaustaa tunnistaa eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten asiakkaiden

Lisätiedot

Elintarvikealan perustutkinto www.kpedu.fi 1.8.2009

Elintarvikealan perustutkinto www.kpedu.fi 1.8.2009 ELINTARVIKKEIDEN PAKKAAMINEN 10 OV pakkaa elintarvikkeita ja käsittelee pakkausmateriaaleja ottaen huomioon pakkaamiseen liittyvät ympäristönäkökohdat ja elintarvikepakkausten tehtävät seuraa pakattavan

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu ja toteutus tutkinnon osa (MAVI) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Markkinointiviestinnän

Lisätiedot

1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Ylläpitotehtävissä toimiminen 30 osp. Tavoitteet

1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Ylläpitotehtävissä toimiminen 30 osp. Tavoitteet 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Ylläpitotehtävissä toimiminen 30 osp Tavoitteet Opiskelija osaa ylläpitää tieto- ja viestintäteknistä toimintaympäristöä sekä siinä tarjottavia

Lisätiedot

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Osa 1: Kestävän kehityksen asioiden johtaminen Arvot ja strategiat KRITEERI 1 Kestävä kehitys sisältyy oppilaitoksen arvoihin, ja niiden sisältöä

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Opiskelijan ja näyttötutkinnon suorittajan arviointi 6-7.2.2013 Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja

Lisätiedot

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Talouspalvelut 30 osp Tavoitteet:

1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Talouspalvelut 30 osp Tavoitteet: 1(7) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Talouspalvelut 30 osp Tavoitteet: Opiskelija kirjaa kirjanpidossa tavanomaiset tilitapahtumat. Hän laskee tavanomaisen maksettavan palkan

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA ARVIOINTI OPPISOPIMUSKOULUTUKSESSA

HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA ARVIOINTI OPPISOPIMUSKOULUTUKSESSA HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA ARVIOINTI OPPISOPIMUSKOULUTUKSESSA 19 20.11.2009 Koulutuspäivien avauspuheenvuoro, Henkilökohtaistaminen säädöksissä Opetusneuvos Lea Lakio Lea Lakio 19.11.2009 www.oph.fi HENKILÖKOHTAISTAMINEN

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Toiminnan kannattavuuden suunnittelu tutkinnon osa (KASU) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Toiminnan kannattavuuden suunnittelu

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

DATANOMI TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO

DATANOMI TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO DATANOMI TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Kokkolassa 1.9.2014 31.5.2016 Koulutus Aikuisopiskelijoille tarkoitettu tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon valmistava koulutus. Tutkintonimikkeenä

Lisätiedot

OPH:n Näyttötutkinto-oppaan mallin mukainen. 2. Tutkinto tai tutkinnon osat, joihin järjestämissopimusta haetaan

OPH:n Näyttötutkinto-oppaan mallin mukainen. 2. Tutkinto tai tutkinnon osat, joihin järjestämissopimusta haetaan Näyttöjen järjestämissuunnitelman (näyttösuunnitelman) malli I. TAUSTATIEDOT 1. Tutkinnon järjestäjä ja yhteystiedot 2. Tutkinto tai tutkinnon osat, joihin järjestämissopimusta haetaan 3. Tutkintokieli

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Pankki- ja rahoituspalvelut 10 osp Opinnon tavoitteet: Opiskelija tunnistaa erilaisia asiakkuuksia ja asiakasryhmiä sekä kartoittaa asiakkaiden

Lisätiedot

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi

LUONNONTIETEIDEN ALA Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto Datanomi N TUTKINTOKOHTAINEN OSA LUONNONTIETEIDEN ALA Datanomi Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma OPH:n määräys 85/011/2014 (sisältää

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA KULTTUURIALA Media-assistentti Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Audiovisuaalisen viestinnän perustutkinnon tutkintokohtainen opetussuunnitelma

Lisätiedot

1 LÄÄKEALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA... 4 2 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN... 6

1 LÄÄKEALAN KUVAUS JA ARVOPERUSTA... 4 2 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINNON TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN... 6 1 Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitos Lääkealan perustutkinto Toteuttamissuunnitelma 11.8.2010, korjattu yksittäisiä kohtia tutkinnon perusteiden mukaisiksi 10.2.2011 ja muokattu Tietotekniikan

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Käytön tuen prosessien vakiointi 15 osp Tutkinnon osaan kuuluvat opinnot: Prosessien tunnistaminen ja vakiointi 8 osp Työssäoppiminen 7 osp

Lisätiedot

VAASAN AMMATTIOPISTO

VAASAN AMMATTIOPISTO VAASAN AMMATTIOPISTO OPETUSSUUNNITELMAN TUTKINTOKOHTAINEN OSA TEKNIIKAN JA LIIKENTEEN ALA Elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja Dokumentin tiedot Dokumentin nimi Laatija Tila Tieto- ja tietoliikennetekniikan

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen

Lisätiedot

Välinehuoltajan ammattitutkinto ja työ

Välinehuoltajan ammattitutkinto ja työ Välinehuoltajan ammattitutkinto ja työ Välinehuoltajan ammattitutkinto näyttötutkintona tai oppisopimuksella VÄLINEHUOLTAJAN AMMATTITUTKINNON SUORITTAMINEN Välinehuoltajan ammattitutkinto suoritetaan pääsääntöisesti

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 2011 Opiskelijan arvioinnin kokonaisuus uusissa perustutkinnon perusteissa arvioinnin tehtävät ja tavoitteet arvioinnista tiedottaminen osaamisen tunnistaminen

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Palkanlaskenta 30 osp Tavoitteet: Opiskelija laskee palkanmaksukaudelta maksettavan palkan. Hän laskee maksettavan palkan erityistilanteissa

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(8) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Sähköinen kaupankäynti 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osallistuu verkkokaupan ylläpitämiseen. Hän seuraa kilpailutilannetta ja alan trendejä

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Tuoteneuvonta tutkinnon osa (TUNE) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Tuoteneuvonta Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai

Lisätiedot

Liikunnanohjaus. Ammattitaidon osoittamistavat. Utbildning Ab

Liikunnanohjaus. Ammattitaidon osoittamistavat. Utbildning Ab 1/6 Liikunnanohjaus Ammattitaidon osoittamistavat Opiskelija tai tutkinnon suorittaja osoittaa ammattitaitonsa toimimalla liikunnan ohjaustehtävissä. Hän hankkii tarvittavan tiedon, osallistuu tapahtuman

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 ORGANISAATION ASIAKIRJOJEN HOITAMINEN

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 ORGANISAATION ASIAKIRJOJEN HOITAMINEN Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 ORGANISAATION ASIAKIRJOJEN HOITAMINEN Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Organisaation asiakirjojen hoitaminen Ammattitaitovaatimukset o laatii asioiden valmistelua,

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4. Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.2015 Opetusneuvos, M. Lahdenkauppi Tutkintojärjestelmän kehittämisen

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Visuaalinen myyntityö tutkinnon osa (VISU) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Visuaalinen myyntityö Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Muutokset 1.8.2015 alkaen

Muutokset 1.8.2015 alkaen Muutokset 1.8.2015 alkaen Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta (L630/1998, muutos L787/2014) tuli voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Kansainvälisen kaupan laskutus ja reskontran hoito, tutkinnon osa (KVRE) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Kansainvälisen

Lisätiedot

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO

AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTUTKINTO Tutkinto- ja koulutusohjelmakohtainen ammattiosaamisen näyttöjen toteuttamis- ja arviointisuunnitelma Hyväksytty Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ASIAKASLÄHTÖINEN NÄYTTÖTUTKINTOTOIMINTA

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Kirjanpito tutkinnon osa (KIPI) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Kirjanpito Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Pankki- ja rahoituspalvelut tutkinnon osa (PARA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Pankki- ja rahoituspalvelut Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Vakuutus- ja eläkepalvelut tutkinnon osa (VAEL) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Vakuutus- ja eläkepalvelut Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen

Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen Ammatillisen aikuiskoulutuksen ja näyttötutkintotoiminnan kehittämisseminaari Maaliskuu 2016 Markku Kokkonen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osasta ei anneta ammattiosaamisen näyttöä (kts. tutkinnon osan arvosanan muodostuminen) Näytön arviointi ja arvioijat: (kts. tutkinnon

Lisätiedot

LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO 2010

LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO 2010 LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO 2010 APTEEKKIALAN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA LÄÄKETEKNIKKO LÄÄKEALAN KOULUTUSOHJELMA/OSAAMISALA FARMANOMI MÄÄRÄYS 19/011/2010 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET Opetushallitus

Lisätiedot

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Näyttö/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Näytön työpaikat ja ajankohdat

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. ASIAKASPALVELU ASPA 30 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. ASIAKASPALVELU ASPA 30 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 ASIAKASPALVELU ASPA 30 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Asiakaspalvelu, 30 osp Ammattitaitovaatimukset o huolehtii työympäristöstä o valmistautuu palvelutilanteisiin

Lisätiedot

KANSALLINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖAINEISTO

KANSALLINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖAINEISTO KANSALLINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖAINEISTO LÄÄKEALAN PERUSTUTKINTO Kansallinen ammattiosaamisen näyttöaineisto on laadittu voimassa olevien lääkealan perustutkinnon opetussuunnitelman ja näyttötutkinnon

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Vakuutus- ja eläkepalvelut 15 osp Opinnon tavoitteet: Opiskelija tunnistaa erilaisia asiakkuuksia ja asiakasryhmiä sekä kartoittaa asiakkaiden

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus

Työpaikkaohjaajakoulutus Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ilmoittautuminen: www.osao.fi/koulutuskalenteri Lisätietoja: Anu Hultqvist Koulutuspäällikkö, OSAO anu.hultqvist@osao.fi Koulutuksen toteutus Kontaktiopetuksena: Oppilaitoksella

Lisätiedot

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Logistiikan perustutkinto. Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma

KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA. Logistiikan perustutkinto. Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma KESKI-UUDENMAAN AMMATTIOPISTO NÄYTTÖSUUNNITELMA Logistiikan perustutkinto Kuljetuspalvelujen koulutusohjelma Varastopalvelujen koulutusohjelma LOGISTIIKAN PERUSTUTKINTO Ammatilliset Ammattiosaamisen näytöt

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Sähköinen kaupankäynti tutkinnon osa (SÄKA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Sähköinen kaupankäynti Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön!

Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Opetussuunnitelman perusteet - valmiina käyttöön! Ammattistartin kokeilun päätösseminaari Jyväskylä 13.4.2010 Opetusneuvos Ulla Aunola OPH/Ammattikoulutus/Tutkinnot Osaamisen ja sivistyksen asialla Valmistavien

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan Ammattitaidon osoittamistavat 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Tilinpäätöskirjaukset ja yrityksen verotus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija kirjaa tilikaudelle kuuluvat tulot ja menot sekä tuottaa viralliset

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet:

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet: TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Huippuosaajana toimiminen 15 osp Tavoitteet: alan vaativissa tehtävissä. Hän hallitsee alan työt ja työtehtäväkokonaisuudet sekä laajan materiaalivalikoiman.

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TALOUSPALVELUT TAPA 30 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. TALOUSPALVELUT TAPA 30 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 TALOUSPALVELUT TAPA 30 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Talouspalvelut, 30 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija tai tutkinnon hoitaa yhtä seuraavista

Lisätiedot

ARVIOINNIN OPAS. Ammatillinen peruskoulutus Näyttötutkinnot. Pirkko Laurila

ARVIOINNIN OPAS. Ammatillinen peruskoulutus Näyttötutkinnot. Pirkko Laurila ARVIOINNIN OPAS Ammatillinen peruskoulutus Arvioinnin opas, sisältö Luvut A ja B samansisältöisiä: Arvioinnin suunnittelu Arvioinnista tiedottaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Oppimisen arviointi

Lisätiedot

KIVIMIEHEN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma. Voimassa alkaen

KIVIMIEHEN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma. Voimassa alkaen KIVIMIEHEN AMMATTITUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 KIVIMIEHEN AMMATTITUTKINTO... 3 1.1. JOHDANTO... 3 1.2. VALMISTAVAN KOULUTUKSEN TAVOITTEET...

Lisätiedot

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat

työssäoppimispaikan työtehtävissä toimiminen ammattiosaamisen näytön suorittaminen näyttösuunnitelman mukaan. Ammattitaidon osoittamistavat 1(6) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Palvelinohjelmistojen ja virtualisointi 15 osp Työssäoppimisen keskeinen sisältö: työtehtävien suunnittelu ja valmistelu oman työn ja työn

Lisätiedot

Tutkintosuorituksen arviointiaineisto. RENGASALAN AMMATTITUTKINTO 3.6 Rengasalan varastopalvelut OPH 37/011/2012

Tutkintosuorituksen arviointiaineisto. RENGASALAN AMMATTITUTKINTO 3.6 Rengasalan varastopalvelut OPH 37/011/2012 Tutkintosuorituksen arviointiaineisto RENGASALAN AMMATTITUTKINTO 3.6 Rengasalan varastopalvelut OPH 37/011/2012 Suorittaja: Järjestäjä: Sisällys Ohjeet tutkinnon osan suorittamiseen... 3 1 Arvioijat...

Lisätiedot

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma. Kaikille pakolliset tutkinnon osat KASVUN TUKEMINEN JA OHJAUS

Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma. Kaikille pakolliset tutkinnon osat KASVUN TUKEMINEN JA OHJAUS Henkilökohtainen tutkintotilaisuuden suunnitelma Kaikille pakolliset tutkinnon osat KASVUN TUKEMINEN JA OHJAUS Näyttötutkinnon suorittaja: Tutkintotilaisuuden paikka ja aika: Työpaikka ja työpaikkakoodi:

Lisätiedot

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013

LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINTO, MERKONOMI 2013 Verkkopalvelujen tuottaminen ja ylläpito tutkion osa (VEPA) MÄÄRÄYS 20/011/2013 AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON PERUSTEET mercuria.fi Verkkopalvelujen tuottaminen

Lisätiedot

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus

Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus SEURAKUNTAOPISTO LAPSI-JA PERHETYÖN PERUSTUTKINTO 1 Tutkintotilaisuus/ Tutkinnon osa: Tukea tarvitsevien lasten ja perheiden kohtaaminen ja ohjaus AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN/ARVIOINTI Tutkintotilaisuuden

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 HUIPPUOSAAJANA TOIMIMINEN HUTO 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Huippuosaajana toimiminen, 15 osp (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa) Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen Laki ammatillisesta

Lisätiedot

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet:

1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: 1(5) TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Testaus 15 osp Tavoitteet: Opiskelija osaa suunnitella ohjelmiston, toteuttaa ohjelmiston valittua testausympäristöä käyttäen sekä laatia

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 KANSAINVÄLISEN KAUPAN LASKUTUS JA RESKONTRAN HOITO

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 KANSAINVÄLISEN KAUPAN LASKUTUS JA RESKONTRAN HOITO Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 KANSAINVÄLISEN KAUPAN LASKUTUS JA RESKONTRAN HOITO Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Kansainvälisen kaupan laskutus ja reskontran hoito Ammattitaitovaatimukset

Lisätiedot

1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON, MEDIA-ASSISTENTTI, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN

1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON, MEDIA-ASSISTENTTI, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN AMMATILLISEN PERUSTUTKINNON MÄÄRÄYKSEN MUUTOS LIITE 1 1(5) 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON, MEDIA-ASSISTENTTI, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.2 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN PERUSTUTKINNON

Lisätiedot

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015. MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp Liiketalouden perustutkinto, merkonomi 2015 MARKKINOINTIVIESTINNÄN TOIMENPITEIDEN SUUNNITTELU JA TOTEUTUS MAVI 15 osp Määräyksen diaarinumero 59/011/2014 Markkinointiviestinnän toimenpiteiden suunnittelu

Lisätiedot

KAIKILLE YHTEINEN TUTKINNON OSA 1 MYYNTIIN VALMISTAUTUMINEN. a) Ammattitaitovaatimukset

KAIKILLE YHTEINEN TUTKINNON OSA 1 MYYNTIIN VALMISTAUTUMINEN. a) Ammattitaitovaatimukset KAIKILLE YHTEINEN TUTKINNON OSA 1 MYYNTIIN VALMISTAUTUMINEN a) Ammattitaitovaatimukset Tutkinnon osan suorittaja osaa omassa myyntityössään toimia liiketoiminnan keskeisten periaatteiden ja organisaationsa

Lisätiedot