MUISTIO MUISTIO MUISTIO MUISTIO MUISTIO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MUISTIO MUISTIO MUISTIO MUISTIO MUISTIO"

Transkriptio

1 1 Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnittelu Kaakkois-Suomen yhteistyöryhmän kokousmuistiot MUISTIO MUISTIO MUISTIO MUISTIO MUISTIO

2 2 MUISTIO Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnittelu Kaakkois-Suomen yhteistyöryhmä Aika: pe klo Paikka: Kaakkois-Suomen ympäristökeskus, Kokoushuone Minttu 1. Kokouksen avaus Johtaja Leena Gunnar avasi kokouksen ja toivotti läsnä olleet tervetulleeksi 2. Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnitelman ja ympäristöselostuksen esittely Yleistä Kokouskutsussa mainittu ELSU alueen nykytilaosio joudutaan sivuuttamaan kokouksessa nopeasti ajan puutteen vuoksi. Nykytilaosio on luettavissa ELSU jätesuunnitelmasta ja se esitellään viimeistään ELSU loppuseminaarissa Jätesuunnitelman nykytilaan esitetyt korjaustarpeet huomioidaan. Nykytilaan esitetty muutos. Simpeleen tehtailla on rinnakkaispolttokattilassaan lupa polttaa jätettä, lupa myönnetty 2008, lupa on valituksen alainen. ELSUn yhteydessä todetuista lainsäädännön muutostarpeista on toimitettu tieto jätelain muutosryhmälle. ELSU tavoitteita on merkitty muodostettavien ELYjen strategioihin. Kuulutusaikana ELSUn tavoitteista ja toimenpiteistä esitettiin 90 palautetta Rakentamisen materiaalitehokkuus Uudis- ja korjausrakentaminen Tavoite uudis- ja korjausrakentamisessa syntyvän jätteen vähentämistavoitteen osalta tavoite (25 %) saattaa vielä muuttua. Asiantuntijaryhmä esittänyt mahdollisuutta jopa 50 % jätemäärän vähentämismahdollisuuteen uudisrakentamisen osalta. Korjausrakentamisen osalta tavoite pysyy 25 %. Tärkeää on tuoda tavoitetta asetettaessa esille se tarkastelukulma, mistä jätteensynnyn ehkäisy tavoite arvioidaan. Uudisrakentamisen osalta talotehtailla tehtävä esivalmistusaste lisääntyy kaiken aikaa, joka vähentää rakennuspaikalla syntyvän jätteen määrää. Jos arviointi tehdään vain rakentamispaikalla syntyvästä jätteestä, niin 50 % vähennystavoite on epärealistinen. Vähennystavoitteet tulee olla realistisia, joihin on mahdollista päästä. Vähennystavoite 25 % voi olla rakentamispaikallakin saavutettavissa. Talotehtaanjäte kirjataan teollisuusjätteenä. Rakennusten purku- ja ylijäämäosien välitys tavoite ei välttämättä onnistu. Vanhojen osin kierrätys ei onnistu, koska rakennusten energiatehokkuustavoitteiden vuoksi. Rakennuskannasta 90 % on rakennettu ennen vuotta 1985, jolloin ne eivät täytä nykyisiä energiatehokkuusvaatimuksia. Myös ääneneristävyysvaatimukset tuottavat ongelmia. Kulttuurihistoriallisten alueiden kunnostaminen voi olla ongelmallista energiatehokkuuden vaatimusten vuoksi. Todettiin, että uudis- ja korjausrakentamiskoulutusta tarvitaan myös myyjille. Rakennusten korjaukset tehdään usein terveellisyysperusteella, jolloin ongelmaa ei pitäisi siirtää kierrätettävien rakenteiden mukana toisaalle. Palautteessa ehdotetun kierrätetyn rakennusmateriaalin käyttöiän ja kierrätyskelpoisuustiedon antaminen vaikeasti toteutettavissa.

3 3 Onko kattohuovan käsittelymahdollisuuksia mietitty? Se on käytännössä bitumin käsittelyä. Ulkomailla sitä hyödynnetään, Suomessa ei. Ongelma esiintyy erityisesti teollisuudessa, jossa sitä syntyy kunnostuskohteissa paljon. Tarjotaan polttoon, mutta se ei ole menetelmä sovellu. Maa-ainekset Ylijäämämaita on käytetty Etelä-Karjalassa mm. meluvalleihin. Maankaatopaikkojen lupia tulisi yhtenäistää. Maakaatopaikat on Etelä-Karjalassa käsitelty maisematyölupina. Maa-aineksia on käytetty joissakin tilanteissa luvattomasti myös talojen täyttömaina. Maaaineksille on tarpeen olla lajittelupaikka. Maa-aineksia tulee paljon energiatuotannon mukana voimalaitoksille mm. kantoja tuotaessa. Tätä neitseellisen maan käsittely on ongelma teollisuudessa. Kuusankosken biodisellaitoksella tällaisia massoja on jopa tonneja vuodessa Biohajoavat jätteet Biokaasu- ja kompostointilaitoksia ei ole valtakunnassa riittävästi. Voitaisiinko lainsäädännöllisesti vaikuttaa mm. tuotteiden liialliseen pakkaamiseen ja siitä syntyvään jätteisiin? Neuvonnalla voitaisiin vaikuttaa myös kuluttajien valintoihin. Etelä-Karjalassa on valittu kaikkia kiinteistöjä koskeva biojätteiden totaalilajittelu, joka on todettu hyväksi. Ihmetyttää, miten kasvihuonekaasuongelman nimissä pieneriä biojätettä kuljetetaan pitkiä matkoja hyödynnettäväksi esim. biodiesel tuotantoa varten. Tarvitaan laajempia keskitettyjä ratkaisuja. Etelä-Karjalan malli hyvä. Mädätys on kannatettavaa. Käytettävä termistö Jätehuollossa käytettävä terminologia on sekavaa ja kaipaa yhdenmukaistamista mm. sekajätteen, yhdyskuntajätteen ja polttojätteen osalta. Eri tahot käyttävät samoista jätejakeista erinimityksiä, joita käytetään myös ELSUssa. ELSUssa määritellään mitä termeillä tarkoitetaan ELSUssa. Termistön valtakunnallinen yhtenäistäminen voi olla vaikeaa, koska se on muodostunut käsittelymenetelmien perusteella. Termeinä kannattaisi käyttää esim. Jätelaitosyhdistyksen määrittelemiä EWCkoodeja, joita käytetään jätteille viranomaisraportoinnissa. Valtiovarainministeriön johtaman työryhmän esitys syöttötariffiksi ja sen vaikutus tulisi huomioida myös ELSUssa Yhdyskunta- ja haja-asutuslietteet Tavoite Luvanmyöntäjän yleinen määräys on, että kaikki muodostuvat jätevedet on ohjattava yhdyskuntajätevedenpuhdistamolle. Luvanmyöntäjän tulisi katsoa peiliin ja antaa sellaiset määräykset, että lietteen määrän parantamiseen tähtäävää tavoitteeseen on mahdollista päästä. Pienpuhdistamojen osalta neuvontaan tulisi valjastaa Vesiensuojeluyhdistykset, jotka ovat maanlaajuisia. Lainsäädäntötarpeet olisi tarpeen koota. Järkevintä ja energiatehokkainta olisi tehdä hyödyntää lietteet syntypaikalla eli mädättämö tulisi rakentaa puhdistamon yhteyteen. Syöttötariffin soveltaminen voi johtaa siihen, että maahan syntyy vain kompostointilaitoksia.

4 4 Onko Infra ry:ltä pyydetty lausuntoa? Sten: lausunto on pyydetty, mutta lausuntoa ei ole annettu Pilaantuneet maat Pilaantuneiden maiden osalta on tärkeää tietää miten paljon ja mihin pimoja kuljetetaan. Jos PIMA-käsittelylaitoksilta aiotaan johtaa jätevesiä asuinjätevesien puhdistuslaitoksille, niin kriteereiden pitäisi olla selvät Tutkimusta tarvitaan uusien käsittelymenetelmien kehittämiseksi ja erityisesti In situ osalta. Jätteen määrän vähentäminen pimojen osalta ei ole välttämättä hyvä. Alueet pitää kuitenkin riittävästi puhdistaa. Jos niitä ei puhdisteta, tulee hylkyalueita, jollain tavoin pitää käsitellä. Pilaantuneiden maiden puhdistuskustannukset saadaan usein peitettyä myytäessa puhdistetut alueet asuinrakentamiseen. Mikäli maa-alueet osoitetaan muuhun käyttöön kustannuksia ei saada katettua. In situ menetelmä on hyvä. Pimojen kuljetus on riski ja ongelman siirtämistä. Jätteen määrän vähentämistä on se, että pimat käsitellään ja osa pystytään hyödyntämään. Jätteen synnyn ehkäisy on maankäytön suunnittelua eli mihin käyttöön alueita kannattaa ottaa. Jätteen määrää voidaan vähentää puhdistusmenetelmillä ja hinnoittelulla. Yhdyskuntarakenteen kehittäminen myös huomioitava. Lupakäytännön yhtenäistämisestä ollaan tekemässä hallinnossa Tuhkat ja kuonat Tuhkan määrän vähentämisessä syntypaikkalajittelu on ensisijainen. Jätteenpolttolaitos ei voi rakentaa esikäsittelylaitoksia. Tuhkan tuotteistaminen on tärkeää. Jätteet on reach -asetuksen ulkopuolella, mutta puun tuhkaa ollaan reachiin viemässä. Tuhkat menee hyvin hyötykäyttöön, jos ne on tuotteistettu esim. Saksassa. Isot tuhkantuottajat ovat rekisteröinnissä mukana. Tiepiirit erittäin kiinnostuneita tuhkien käytöstä, jos olisi tuotteistettu. Tuhkat ja kuonat oli hyvä raportti. Katsotaanko ELSUssa rinnakkaispolttolaitosten tuhkat jätteenpoltontuhkiksi. Vai voiko niitä hyödyntää ominaisuuksien perusteella, mikä olisi hyvä? Kaikki rinnakkaispolton tuhkat käytetään Kotkan Energian Hovinsaaren voimalaitoksella maarakentamiseen. Myös jätteenpoltossa syntyvä pohjakuona on mahdollista käyttää hyödyksi. Huoli tulisi tuoda esiin siitä, että lietteenpoltto ei olisi jätteenpolttoa, jolloin ei voi käyttää lannoitevalmisteena. Kaipolan tuhka on ainoa mikä kävisi lannoitevalmisteeksi ominaisuuksien perusteella. Tiiliteollisuudella ei kiinnostusta tuhkien hyötykäyttöön. Saksassa kaikki menee hyötykäyttöön. Rakennusteollisuus voisi hyötyä näiden materiaalien käytöstä??? 2.8. Jätehuolto poikkeuksellisissa tilanteissa Rakennuspoolin kanssa on tarpeen tehdä poikkeuksellisissa tilanteissa koskevista rakennustarpeita sopimus. Valmiussopimuksen perusteella toimeksiannon jälkeen operaatio lähtisi heti liikkeelle. Noin 5 vuotta sitten alettiin miettiä, mihin jätteet viedään. Maakuntakaavoituksessa ei ole pystytty varautumaan. Pitäisi ensiksi selvittää, mihin pitäisi varautua.

5 5 Puolustuspuolella on selvät toimintaansa koskien selvät sävelet, täällä pitäisi olla samantyyppinen suunnitelma. Muuten organisaation pystyttämiseen menee suhteettoman paljon aikaa. Jätelainsäädännön kehittämisessä on otettu ELSUn ehdotuksia harkittavaksi Toivottu kehityssuunta Toivottu kehityssuunta sisältää yhteenvedon ELSUn keskeisistä tavoitteista. 3. Muut asiat ELSUn loppuseminaari on tiistaina Tampere -talolla. Yhteistyöryhmän jäsenet ovat tervetulleita. ELSUn viralliset seurantavuodet ovat 2013, 2016 ja Sovittiin, että Kaakkois-Suomen ELY kutsuu yhteistyöryhmän vuosittain ELSUnseurantakokouksiin Myös muut alueelliset jätehuolto-ongelmat tulisi olla keskeisiä yhteistyöryhmän kokouksissa. Todettiin, että mm tällä hetkellä Etelä-Karjalassa SER-toimijalla on loisteputkia koskeva ohje, jonka mukaan lasi käsitellään kuivajätteenä ja kanta metallijätteenä.

6 6 MUISTIO Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnittelu Kaakkois-Suomen yhteistyöryhmä Aika: klo Paikka: Kaakkois-Suomen ympäristökeskus, Minttu 1. Kokouksen avaus Leena Gunnar avasi kokouksen klo Edellisen kokouksen muistio Hyväksyttiin edellisen kokouksen muistio. 3. Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnittelun aikataulu ja eteneminen Edellisessä kokouksessa käsiteltiin ELSUn kolmen painopisteen (Rakentamisen materiaalitehokkuus, Tuhkat ja kuonat sekä Jätehuolto poikkeuksellisessa tilanteessa) vaikutusten arvioinnin tulokset. Tässä kokouksessa käsitellään loput kolme painopistettä. ELSUn jatkotyönä ovat painopisteitä koskien tavoitteiden ja toimenpiteiden työstäminen. ELSU jätesuunnitelmaluonnos on tarkoitus saada valmiiksi loppukesällä jonka jälkeen toinen kuuleminen järjestetään. Kuulemisen jälkeen pidetään yhteistyöryhmän viimeinen kokous. 4. Painopisteiden vaikutusten arviointi SOVA-lain mukaisen vaikutusten arvioinnit on tehnyt Suomen ympäristökeskus alueellisten ympäristökeskusten tilauksesta. Pilaantuneet maa-ainekset VE3 Käsitellyn maa-aineksen hyötykäyttö kaatopaikalla tai sen ulkopuolella tai sijoittaminen jätteenä kaatopaikalle Pimoja olisi tarpeen pystyä varastoimaan myöhempää hyödyntämistä varten. Onko mahdollista nyt? Onko selvitetty, vaikuttaako kuljetuskustannukset hyödyntämishalukkuuteen? Puhdistetuille pimoille tulisi olla sopivia välivarastointipaikkoja jäteasemalla. Kun hyödynnettävää massaa olisi riittävästi, niin pimat vietäisiin hyödynnettäväksi. Pimojen käsittelyn lupakäytäntöjä olisi tarpeen yhtenäistää. Epävarmuutta aiheuttaa se, löytyykö puhdistettuja maa-aineksia riittävästi hyötykäyttöön silloin, kun niitä tarvitaan. Öljyiset maat on melko helppoa puhdistaa, sen sijaan eri aineilla sekapilantuneet pimat ovat vaikeampia hyödyntää. Maa-ainesrakenteeltaan käyttökelpoiset haitattomat pimat kelpaavat varmasti hyötykäyttöön. Huonot maa-ainekset jäävät hyötykäytön ulkopuolelle. Pimojen käsittelyn kilpailutus vaikeuttavat hyötykäytön edistämistä alueellisesti. Kuljetukset ristiin rastiin maata tulevat kalliiksi. Tarvitaanko Pima-maille erillinen kaatopaikka? Kaikkea ei voi laittaa tavalliselle kaatopaikalle. Tulisi luoda kriteerit sille millaisia pimoja voidaan turvallisesti hyödyntää. VE4 On -site käsittely ja hyötykäyttö kohteessa Kotkassa Katariinanniemellä on vanhan öljysataman pilaantuneita maita käsitelty siirrettävällä polttolaitoksella. Tonnimäärät olivat suuria. Savuhaitoista valitettu. Toisaalta pimat on hoidettu syntypaikalla, mutta päästöt ilmaan olivat suuret. Ympäristöluvan sisältö ei ollut kokouksessa selvillä. Nykyisin käsittelykustannukset ratkaisevat pimojen jatkokäsittelypaikan.

7 7 Yleistä Onko mukana ollut nollavaihtoehtoa eli pimoja ei käsitellä ollenkaan. Rahaa ei ole kaikkien käsittelyyn vaikka tiedetään että tarvetta on. Todettiin, että pilaantunut maa on vasta jätettä kun se kaivetaan ylös. Mikäli käsittely ennen kaatopaikalle sijoittamista, pitääkö puhua esikäsittelystä? Miten tähän suhtautuu jäteverolainsäädäntö. Pilaantuneet maat ovat usein roskaisia (posliinia ymv.), joka osaltaan haittaa pimojen hyötykäyttöön ohjaamista. Mitä tällaisille maille voi tehdä? Kuka on vastuussa valtakunnassa ylläpitämään laitoksia, joissa varastoidaan puhdistettuja pimoja? Johtopäätöksiä 2/2-3 kohta: Kaatopaikkojen lupien epäyhtenäisyys. Tämän vaikutuksesta hyödyntämishalukkuuteen tai pimojen pitkiin kuljetuksiin ei oltu täysin vakuuttuneita. Onko ELSUN alueella pimojen materiaalivirroista selvitystä? Uusimaa lienee nettoviejä, lähialueet vastaanottajia. Mahdollinen jatkokehityshanke. Biohajoavat jätteet VE1 Jätteen synnyn ehkäisy Keskusteltiin Suomeen suunniteltujen jätteenpolttolaitosten käsittelykapasiteetista. Ei ole järkevää kuljettaa koko Suomen poltettavan jätteen kapasiteettia Etelä- Suomeen. Esim. Kuopion /Savon seudulla ei ole jätteenpolttolaitosta. Toteutettavien laitosten sijoittaminen vaatii harkintaa. VE 3 Suurin mahdollinen hyödyntäminen materiaalina Biojätteiden ja lietteiden yhteismädättäminen todettiin hyväksi. VE4 Suurin mahdollinen energiana hyödyntäminen VE 4 koettiin muodostetun varsin kategoriseksi. Tulisi ottaa huomioon, että energiana hyödyntäminen on muutakin kuin polttoa, kuten myös mädättäminen. Huomioitavaa on myös, ettei poltto ei ole ilmaista. Vaihtoehtojen vertailu ei saisi olla liian kategorisista. Yhdyskunta- ja haja-asutuslietteet VE 3 Keskitetty materiaalina hyötykäyttö Lietekompostoinnin imagoa olisi saatava kohoamaan, jotta hyödyntäminen tehostuisi. Hyödyntämisen terveysvaikutukset tulisi kartoittaa. Lietteen jalostaminen multatuotteeksi ja siihen vaadittava lietteen tuotteistaminen nähtiin tärkeäksi, jotta lietteestä tehtyä multatuotetta voitaisiin hyödyntää viljelyksessä. VE 3 Hajautettu materiaalina hyötykäyttö Haja-asutuksen lietteiden kompostointikysymys on vielä avoin. Olisi selvitettävä onko lietteiden keräys tai hyödyntäminen haja-asutusalueella mahdollista esim. yhteiskäsittely karjanlannan käsittelyn kanssa. VE 4 Energiahyötykäyttö Lietteen poltto on mahdollista sellaisessa laitoksessa, jossa käytetään turvetta. Pohdittavaksi jäi kysymys, jos liete kuivataan termisesti, vaaditaanko vielä aumakompostointia? 5. Kokouksen päättäminen ja seuraavan kokouksen ajankohta Seuraava kokous sovittiin

8 8 MUISTIO Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnittelu Kaakkois-Suomen yhteistyöryhmä Aika: klo Paikka: Kaakkois-Suomen ympäristökeskus, Kahvio 1. Kokouksen avaus ja läsnäolijat Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen johtaja Leena Gunnar avasi kokouksen. Sihteerinä toimi suunnittelija Ulla Mauno. 2. Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnittelun aikataulu ja eteneminen Ylitarkastaja Asta Asikainen kiitti edellisessä kokouksessa saadusta palautteesta ja kertoi jätesuunnittelun etenemisen aikataulusta. ELSU jätesuunnittelun yhteydessä on julkaistu kaksi raporttia Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä Ι Osaraportti, jotka on ladattavissa ELSU:n nettisivuilta. Vuoden 2009 kevään aikana valmistuvat painopistekohtaiset taustaraportit sekä ympäristöselostus- ja jätesuunnitelmaluonnokset. Luonnoksista järjestettävän kuulemisen on tarkoitus alkaa toukokuun alussa. Kuulemisen jälkeen jätesuunnitelma viimeistellään ja pidetään päätösseminaari. Myös painopistekohtaisten seminaarien järjestäminen on mahdollista. Tässä kokouksessa käsitellään vaikutusten arviointiluonnokset ELSU painopisteistä 1) Tuhkat ja Kuonat, 2) Materiaalitehokkuus talonrakentamisessa sekä 3) Jätehuolto poikkeuksellisissa tilanteissa esimerkkinä Merialueilla tapahtuva öljyalusonnettomuus. Vaikutusten arviointityön toteuttaa SYKE. Yhteistyöryhmän seuraavassa kokouksessa maaliskuussa käsitellään vaikutusten arviointia loppujen kolmen painopisteen osalta (Biohajoavat jätteet, Yhdyskunta- ja hajaasutuslietteet ja Pilaantuneet maat painopisteet). Vaikutusten arvioinnin tuloksia voi kommentoida kokouksessa tai myöhemmin sähköpostilla. Yhteistyöryhmältä pyydetään kommentit ympäristöselostus- ja jätesuunnitelmaluonnoksiin sähköpostitse kuulemisen aikana. Syksyllä, kuulemisen jälkeen, pidetään kokous, jossa on aiheena jätesuunnitelman kommentoidut toimenpideluonnokset. Jokaisesta painopisteestä on lisätietoja sivustolla. Suunnitteluasiakirjoihin voi tutustua ja niitä voi kommentoida jo nyt. 3. Painopisteiden vaikutusten arviointi: tulokset ja keskustelu Vanhempi suunnittelija Hanna Salmenperä (SYKE) esitteli painopisteiden vaikutusten arviointia. Työ on vielä kesken ja nyt esitetyt tulokset ovat alustavia tuloksia. Vaikutusten arvioinnin vaihtoehtotarkastelu on kohdistettu tiettyyn osaan ja tietylle tasolle kullekin painopisteelle sopivimmalla tavalla. Arvioinnin lähteenä on käytetty kirjallisuutta ja asiantuntijahaastatteluja. Huomioitavaa on se, että tarkastellut vaihtoehdot eivät ole välttämättä toisiaan poissulkevia vaan rinnakkain toteutettavissa olevia keinoja, joilla kullakin on erilaisia vaikutuksia.

9 9 Salmenperä esitteli merkittäväksi arvioituja vaikutuksia kustakin tarkastellusta vaihtoehdosta. Lisätietoja vaikutusten arvioinnista ja kaikista tunnistetuista vaikutuksista on mahdollista saada Asta Asikaisen tai Hanna Salmenperän kautta. Vaikutusten arviointi valmistuu huhtikuun loppuun mennessä. Rakentamisen materiaalitehokkuus Rakentamisen materiaalitehokkuus painopisteen vaikutusten arvioinnista vastaa tutkija Hanna Mela/SYKE. Painopiste poikkeaa muista siinä, että on siinä on asetettu prosentuaalisia tavoitteita jätteiden vähentämiselle. Arvioinnin tarkastellaan sitä, millaisia vaikutuksia ehdotetuilla toimenpiteillä on ja missä määrin ne edistävät asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Tarkastelua on tehty talonrakentamisen ja maanrakentamisen näkökulmista. Talonrakentamiseen tarkasteltaviksi toimenpiteiksi on valittu toimenpiteitä, jotka tähtäävät rakentamisen laadun parantaminen sekä toimenpiteitä, jotka tähtäävät korjausrakentamisen tehostamiseen. Maarakentamisen vaihtoehdoiksi on valittu kolme eri vaihtoehtoa; VE 0 = nykytila, VE 1 = viranomaisohjauksen kehittäminen ja VE 2 = maapankkien perustaminen. Yhteistyöryhmässä esiin tulleita näkemyksiä: Kaivamattomien maanrakennustapojen yhteydessä lajittelu on lähes mahdotonta. Ehdotettiin, että kaivamattomat rakennustavat käsiteltäisiin erikseen. Rakennusten purkuosien kierrätyksessä on huomioitava terveydelliset näkökulmat. Usein puretut rakennusten osat ovat poistettu juuri terveydellisistä syystä, mikä rajoittaa niiden uudelleenkäyttöä. Uusiokäytöstä ja kierrätystoiminnan kannattavuudesta ei ole olemassa paljoakaan tutkimustietoa. Jossain tapauksissa uudelleenkäytön ratkaisut ovat energiataloudellisesti tehottomia. Esimerkiksi vanhat ikkunat eivät vastaa enää nykyisiä vaatimuksia, eikä niitä voida siten uusiokäyttää. Uusiokäyttöhalukkuuteen vaikuttavat myös ulkonäkökysymykset. Kierrättäminen ei kannata Suomessa, sillä palkkataso liian korkea suhteessa materiaalikustannuksiin. Nykyiset tuet perustuvat muun muassa rakennusten lämpötalouden parantamiseen. Voisiko olla tukimuoto, joka kannustaisi rakenteiden säilyttämiseen ja kierrättämiseen? Uudisrakentamisen hukkamateriaalien hyötykäytön lisäämisessä merkitystä voisi olla arvolisäveron poistamisella tai alentamisella. Hollannissa puretaan kokonaisia rakennuksia, koska halutaan tiivistää kaupunkirakennetta ja vähentää liikkumisen tarvetta. Uudella rakentamisella saadaan tila paremmin käyttöön ja säästytään vanhan rakennuksen korjauksesta aiheutuvista suurista kustannuksista. Voisiko maa-ainesten käytön minimoinnin huomioida entistä paremmin kaavoituksessa? Vai olisiko tarvetta huomioimiseen pitkäjänteisemmässä suunnittelussa kun kaavoituksessa?

10 10 Maalaji vaikuttaa myös hyötykäyttöön. Savet ja siltit jäävät hyödyntämättä, sillä niiden hyödyntäminen ei ole niin haluttua. Myös sellaisille maapankeille, jotka ottaisivat vastaan yksityisiltä tulevia maa-aineksia, olisi tarvetta. Hyödyntämissä ongelma on se, että ei ole olemassa keskitettyä palvelua. Esimerkiksi pienten betonijäte-erien hyödyntäminen on hankalaa. Kierrätyksen toteuttamiseen voi vaikuttaa myös se, että urakoitsijalla on velvoitteet saada hanke valmiiksi tiettyyn määräaikaan mennessä mikä voi johtaa siihen, että määräajan umpeutumisen lähestyessä joudutaan työn nopeuttamisen takia luopumaan lajittelusta. Onko pientalorakentamisen materiaalitehokkuutta tutkittu? Kumpi on materiaalitehokkaampaa elementtirakentaminen vai paikanpäällä rakentaminen? Uudistaloja rakennetaan vuodessa noin , joista noin on elementeistä valmistettuja. Materiaalitehokkuus on tehtaassa tehokkaampaa kuin paikanpäällä rakennettaessa. Lisäksi keskusteltiin asetettujen jätteiden määrällisten vähentämistavoitteiden realistisuudesta. Rakentamisen materiaalitehokkuus painopisteestä vastaavalta Virve Sallisalmelta pyydetään tarkemmat tiedot tavoitteiden taustoista ja toimittaa ne yhteistyöryhmälle. Tuhkat ja kuonat Tuhkat ja kuonat painopisteen vaikutusten arvioinnin tekee Hanna Salmenperä/SYKE. Painopisteen vaikutusten arviointiin valitut vaihtoehdot ovat VE 1a = sijoittaminen kaatopaikalle, VE 1b = hyödyntäminen kaatopaikalla, VE 2 = käyttö maanrakentamisessa, VE 3 = käyttö maanparannuksessa ja VE 4 = käyttö teollisuuden raaka-aineena. Yhteistyöryhmässä esiin tulleita näkemyksiä: Paras tapa on polttaa puhdas materiaali erikseen. Tällöin muodostuva tuhka saadaan hyödynnettyä parhaiten. Massapoltossa on riskinä se, että tuotetaan suuria määriä vaikeasti hyödynnettävissä olevaa tuhkaa. Toisaalta esimerkiksi Kotkan Energia Oy:n arinakattilalaitoksesta on hyviä kokemuksia siitä, että muodostuneesta tuhkasta vain osa on hyödyntämiseen kelpaamatonta lentotuhkaa ja suurin osa pohjatuhkaa, jonka hyödyntäminen on mahdollista. Yhdyskunnista erilliskerättyjen jätteiden hyödyntämiseen vaikutta yleiset suhdanteet. Tilanteen ollessa hyvä on erilliskerätyllä tavaralla markkinat. Mutta saadaanko yhdyskunnista erilliskerätyt jätteet huonommassa tilanteessa hyödynnykseen? Jos tuhkan hyötykäytön vaihtoehtona on kaatopaikkasijoittaminen, kannattaa tuhkaa kuljettaa pitkäkin matka hyödynnettäväksi. Kaatopaikkasijoittamisen negatiiviset kustannukset ovat suuret.

11 11 Tuhkan hyödyntämisessä saatavuus on keskeinen ongelma. Tuhkaa pitäisi olla varastossa paljon. Tuhkajätteen kierrättämiselle voisi olla maapankkityyppinen vaihtoehto. Puuperäisiä tuhkia voi käyttää raaka-aineena sementinvalmistuksessa Tuhka pitää kuitenkin olla kuivaa, jotta se soveltuu hyödynnettäväksi. Tuhkien varastointia on kokeiltu peitetyissä avoaumoissa. Olisi oltava varastointipaikkoja. Isojen hankkeiden suunnittelussa hyötykäyttö pitäisi pystyä valmistelemaan aikaisessa vaiheessa hanketta. Jo kilpailutusvaiheessa olisi huomioitava, se että tuhkaa tullaan käyttämään. Ongelmallista on se, että esimerkiksi tiehankkeen yhteydessä joka tieosuus, johon käytetään eri lähteestä peräisin olevaa tuhkaa, joudutaan käsittelemään omalla ympäristöluvallaan. Tuhkan käyttö metsälannoitteena ei ole taloudellisesti kannattavaa. Tuhkalla voidaan lisätä metsän tuottoa lähinnä turve-alueilla, joille levitykseen edellytyksenä on tuhkan rakeistaminen ja levittäminen helikopterilla. Teollisuuskaatopaikalle sijoittaminen onkin metsälannoitteena käyttöä edullisempaa. Kunnalliselle kaatopaikalle sijoittaminen ja jäteveron maksaminen on kuitenkin kustannuksiltaan metsään levittämistä kalliimpaa. Suomessa on tällä hetkellä todennäköisesti ainoastaan yksi tuhkaa rakeistava laitos (Liperissä). Myös tiettyjen puutuhkaa tuottavien kattiloiden tuhka soveltuu asfaltin valmistukseen. Käydyn keskustelun perusteella Salmenperä tarkistaa lisäksi tuhkalannoituksen kustannuskysymyksiä, REACH-asetuksen huomioimista sekä teräskuonan hyödyntämiseen liittyviä rajoituksia. Jätehuolto poikkeuksellisissa tilanteissa Jätehuolto poikkeuksellisissa tilanteissa painopisteen vaikutusten arviointi tehdään merialueella tapahtuvalle öljyalusonnettomuudelle. Vaihtoehtoja on muodostettu sekä välivarastoinnille että käsittelylle. Välivarastoinnin vaihtoehdot ovat VäVE 1 = välivarastointi kunnallisen tai yksityisen käsittelylaitoksen alueella ja VäVE 2 = välivarastointi muualla kuin jätteenkäsittelyyn varatulla alueella. Kummallakin välivarastointivaihtoehdolla on lisäksi alavaihtoehtoina tilanne, joissa välivarastointipaikkoja ja -rakenteita ei ole suunniteltu etukäteen sekä tilanne, jossa paikat ja rakenteet on suunniteltu etukäteen. Käsittelyn vaihtoehdot ovat: KäVE 1= käsittely käyttäen olemassa olevaa ongelmajätteen käsittelykapasiteetti KäVE 2 = käsittely käyttäen olemassa olevaa ongelmajätteen käsittelykapasiteettia sekä lisäksi käsittelyä viidessä jätteenpoltto- tai rinnakkaispolttolaitoksessa KäVE 3 = käsittely käyttäen olemassa olevaa ongelmajätteen käsittelykapasiteettia sekä lisäksi loput öljyvahinkojätteet siirretään käsiteltäviksi muiden EUmaiden vastaaviin käsittelylaitoksiin

12 12 KäVE 4 = käsittely välivarastojen lähelle pystytettävissä siirrettävissä termodeserptiolaitoksissa Yhteistyöryhmässä esiin tulleita näkemyksiä: Esille tuli, että ministeriön kantana on esitetty sitä, että öljyalusonnettomuudessa torjunta tapahtuu merellä. Pienemmissäkin onnettomuustilaisuuksissa lainsäädäntö on ongelmallinen. Esimerkiksi kuntien kokonaan omistuksessa oleville laitokselle ei enää myönnetä samanlaisia lupia kuin ennen. Mihin nestemäisiä jätteitä voi laittaa? Esimerkiksi öljyisiä jäitä? Nykyisten massapolttolaitoksien suodattimet ovat vastaavat kuin esimerkiksi Riihimäen ongelmajätelaitoksella. Jätteenpolttolaitoksien tai rinnakkaispolttolaitoksien mahdollisuuksia käsitellä vahinkojätettä on vaikea arvioida. Käsittelymahdollisuudet ja - määrät riippuvat vahinkojätteen laadusta todella paljon. Polttolaitoksissa poltettaviksi suunnitelluiksi jätteet, jouduttaisiin vahinkotilanteessa sijoittamaan kaatopaikalle. Poikkeuksellisessa tilanteessa on kuitenkin parempi läjittää kaatopaikalle se, mikä on mahdollista läjittää ja polttaa vaikeammin käsiteltävissä olevat jätteet. Olisiko syytä miettiä EU-maiden apua myös etukäteen? Soveltuisivatko esimerkiksi Viron palavankiven polttolaitokset? 4. Kokouksen päättäminen ja seuraavan kokouksen ajankohta Seuraava kokous pidetään tiistaina klo 9:30 alkaen. (myöhemmin tehty lisäys kokousajankohta muuttuu)

13 13 MUISTIO Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnittelu Kaakkois-Suomen yhteistyöryhmä Aika: ti klo Paikka: Kaakkois-Suomen ympäristökeskus, Kokoushuone Minttu 1. Kokouksen avaus Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen johtaja Leena Gunnar avasi kokouksen. Sihteerinä toimi suunnittelija Ulla Mauno. Ylitarkastaja Asta Asikainen esitteli lyhyesti edellisen kokouksen muistion. Muistio oli lähetetty aiemmin sähköpostilla yhteistyöryhmän jäsenille. Edellisen kokouksen muistio hyväksyttiin. 2. Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnitteluhankkeen ensimmäisessä kuulemisessa saatu palaute ja miten palaute on otettu huomioon Elsun projektipäällikkö Sirje Stén esitteli ensimmäisessä kuulemisessa saadun palautteen ja sen huomioimisen. Saatu palaute liittyi erityisesti ehdotettuihin painopisteisiin, mutta myös Osallistumis- ja arviointisuunnitelmaa kommentoitiin. Suunnitteluasiakirjat ja saatu palaute on luettavissa sivuilla > Osallistu Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnitteluun. Jätesuunnitelman ensimmäinen osaraportti, joka sisältää suunnitteluun valitut painopisteet ja niiden rajaukset sekä palautteen ja sen huomioimisen, on taittoa ja kääntämistä vaille valmis ja tulee esille sivuille heti valmistuttuaan. Stén esitteli lyhyesti myös projektin aikataulun ja tämän hetkisen vaiheen. 3. Valittujen painopisteiden esittely: tavoitteet, rajaukset ja muodostetut vaihtoehdot Ylitarkastaja Asta Asikainen esitteli valittujen panopoisteiden tavoitteet, rajaukset ja vaihtoehtojen luonnokset. Esittely perustui yhteistyöryhmälle sähköpostitse lähetettyihin Power Point esityksiin. Yhteistyöryhmässä esiin tulleita näkemyksiä painopisteistä ja muodostetuista vaihtoehdoista: Yleisesti Vaikutusten arvioinnissa kuljetukset ovat yhtenä muuttujana kaikkien painopisteiden vaihtoehtojen tarkastelussa. Jätteen synnyn ehkäisyyn luetaan esimerkiksi jätteen laadun parantaminen ja sen myrkyllisyyden vähentäminen, vaikka nämä eivät ole konkreettisia jätteen syntyä ehkäiseviä tekijöitä. Toinen osaraportti sisältää taustatietoja jätemääristä ja niiden käsittelystä suunnittelualueen eri alueilla. Alueellisten erojen huomioiminen tarkemmin on mahdollista vasta suunnittelun myöhemmässä vaiheessa Yhdyskunta- ja haja-asutuslietteet Mädätystapoja on kaksi, joista toisesta saatava lopputuote kelpaa suoraan lannoitteeksi. Power Pont esityksen kaviokuvat ovat harhaanjohtavia, sillä niissä mädätystyyppejä ei ole eroteltu.

14 14 Mädätyksessä syntyviä kaasuja voidaan hyödyntää energiana. Energiahyödyntämistä ei ole kuitenkaan esitetty kaavioissa, jotta ne olisivat helppolukuisia. Terminen kuivaus vaatii ylimääräistä energiaa. Siihen ei riitä mädätyksen tuottama energia. Lietteen käsittely termisen kuivauksen kautta polttoon on kallista. Kuiva-aineen pitää olla noin 30 %, että palaa muun mukana - ei tuota kuitenkaan energiaa. Lietteiden 100 % hyödyntämistavoitetta ei pidetty realistisena ja sitä arvosteltiin myös siksi, että yleensä ympäristönsuojelun vastustus kumpuaa alussa tehdyistä ylilyönneistä. Todettiin, että painopisteen vaihtoehtotarkastelulla saadaan viitteitä tavoitteen realistisuuteen. Lietteen laatu on parantunut raskasmetallien osalta. Nykyisin ongelmana on enemmänkin markkinointi, sillä lietteellä on imago-ongelma. Lietteen poltto on hävityspolttoa eikä energiahyödyntämistä. Hyötysanan käyttö polton yhteydessä on kyseenalaista. Mahdollisesti kompostoidun lietteen polton energiatase voi jäädä positiiviseksi tai lähelle sitä. Yhdyskuntalietteen hyödyntäminen johtamalla se teollisuuden kattiloihin tulkitaan nykyisin jätteenpoltoksi, jonka vuoksi se ei ole realistinen vaihtoehto. Lietteen polton tulkitseminen jätteenpoltoksi aiheuttaa ongelmia. Polton edistäminen vaatisi selkeitä linjauksia lainsäädännön tulkintaan. Muodostuvalle tuhkalle on oltava järkevää käyttöä eikä tuhkaa tulisi koskaan sijoittaa kaatopaikalle. Esitetyistä vaihtoehdoista puuttuu yksi vaihtoehto lietteen linkoaminen. Tämä vaihtoehto on kustannuksiltaan paras. Menetelmä sopii myös polton esikäsittelyksi. Biohajoavat jätteet Yhdyskunnista ja yritystoiminnasta syntyy biohajoavaan jätettä arviolta t vuodessa. Tämä määrä sisältää sekä erilliskerätyn että sekajätteen seassa olevan biohajoavan jätteen. Kuljetukset ja keräily ovat isoja kustannuksia. Esitetyistä vaihtoehdoista mukautettu vaihtoehto on paras. Vaasan hallinto-oikeus kieltää järjestetysti biohajoavien jätteiden polton. Lupa on myönnetty yleensä vain koeluontoiseen polttoon. Jos biohajoava jäte ja liete käsitellään yhdessä, pitäisi olla selkeä kanta siitä, mitä lopputuotteella saa tehdä. Painopisteessä korostuu liikaa pääkaupunkiseudun näkökulma. Esimerkiksi Etelä-Karjalasta, jossa biojätehuolto toimii hyvin, joku voisi kerätä tietopaketin asioiden hoitamisesta painopisteen työstämisen avuksi. Painopisteen asiantuntijaryhmään voi mennä myös kertomaan tilanteesta. Rakentamisen materiaalitehokkuus Esitetty valtakunnallinen vuoden 2006 kokonaisjätemäärä 70 Mt sisältää ylijäämämaat. Koulutus on tehokas väylä viedä tietoa eteenpäin. Nyt on meneillään Kirake-hanke, jonka tavoitteena on saada mm. energiatehokkuutta, jätteen synnyn ehkäisyä ja elinkaariajattelua koskeva tutkimustieto opetuksen käyttöön. Yksi tuotettava opetuspaketti tulee käsittelemään materiaalitehokkuuden lisäämisestä.

15 15 Rakennusten energiatehokkuusvaatimuksissa pitää huomioida myös niiden vaikutukset asukasterveyteen Rakennusteollisuuden, kuntien ja maakuntaliittojen tulisi suunnitella maamassojen sijoittaminen pitkällä tähtäimellä. Tällä hetkellä massojen sijoittamista mietitään vain projekti kerrallaan. Erityisesti pääkaupunkiseudulla puute sijoituspaikoista on ongelma. Rakentamisen materiaalitehokkuudessa taloudellinen ohjaus on erittäin tärkeää. Kaivataan laskelmia energiatehokkuudella saavutetuista säästöistä verrattuna saneerauskustannuksiin. Kestävän kehityksen periaate ei toteudu, jos saneeraus joudutaan tekemään nopeasti rakentamisen jälkeen. Kuntiin perustettava materiaalipörssi on hyvä ja konkreettinen idea. Monet rakentajat veisivät mielellään ylijäämätarpeet pienrakentajien käyttöön. Materiaalipörssit voisivat toimia kaatopaikkojen tai kierrätyskeskusten yhteydessä. Uudisrakentamisessa sekä isoissa purkukohteissa jätteen erilliskeräys toimii hyvin, mutta pienissä purettavissa kohteissa on parantamisen varaa. Ongelmallisimpia ovat saneerauskohteet, sillä niissä jätemäärät ovat pieniä ja tilat toimia ahtaita. Lajittelun lisäksi ongelmana voi olla se, että ei ole paikkoja toimittaa purettua materiaalia. Vanhoista rakennuksista puretuille osille on usein uusia käyttömahdollisuuksia (esim. täyspuisille oville), mutta uudehkoja rakennuksia saneeratessa ei saada paljokaan materiaalia uusiokäyttöön, sillä käytetyt rakennusmateriaalit ovat laadultaan heikkoja. Keräysmalli, jossa kaikki palava jäte voidaan kerätä yhteen on todettu toimivaksi työmaaoloissa. Poltettavien lisäksi betoni- ja teräsrakenteet saadaan helposti hyötykäyttöön. EU:n tavoite 70 % kierrätysasteesta on haastava. Alueellinen luettelo rakentamisen jätteitä käsittelevistä toimijoista olisi hyvä. Pilaantuneet maat Power Point esityksen kuvassa suuri osa, 30 %, käsittelyyn toimitetuista maa-aineksista on sellaisia, jossa pilaantumisen aiheuttanut haitta-aine ei ole tiedossa. Tämä johtuu siitä, että tiedot ovat koottu Vahti-tietojärjestelmästä, johon ei ole aina merkitty tietoa pilaantumisen laadusta. Tietoja täydennetään myöhemmin suoraan käsittelijöiltä. Vuosittainen pilaantunutta maa-ainesta syntyy noin 7,7 milj. tonnia. Raha ratkaisee sen, että pilaantuneista maista suuri osa menee kaatopaikoille. Tuhkat ja kuonat Teollisuuden tulisi huomioida omien kaatopaikkojensa todelliset kustannukset. Saattaisi olla edullisempaa toimittaa muualle kuin omalle kaatopaikalle. Kierrätyspuu aiheuttaa tuhkaan kohonneita raskasmetallipitoisuuksia, erityisesti arseenin ja lyijyn osalta. Kierrätyspuun poltossa syntyvä tuhka on huonompaa kuin REF:n poltossa syntyvä. Puhtaan puun lainsäädännöllistä määritelmään on odotettu jo noin 10 vuotta. Puhtaan puun laatuvaatimukset tulevat olemaan tosi kovia. Tulossa VTT:n seminaari, jossa kerrotaan tuloksista. Puhtaan puun polttamisesta aiheutuva tuhka ei täytä maanrakennuskäytön laatuvaatimuksia. Esim. rapakivialueelta kasvavista puista tulee tuhkaan fluoridipitoisuuksia, jotka ylittävät pitoisuusrajat.

16 16 REACH-asetus voi toimia lisäesteenä tai hidasteena tuhkan hyötykäytössä. Nyt on meneillä prosessi, jossa on tavoitteena selventää REACH-asetuksen tulkintaa, mm. millainen käyttö vaatii REACHasetuksen huomioimisen. Hyötykäyttöä tienrakentamisessa on tutkittu Kaakkois-Suomessa. Tietoja voidaan hyödyntää painopisteen käsittelyssä. Jätehuolto poikkeuksellisissa tilanteissa Puhdistettaessa rantoja on raivattava teitä ja tarvitaan paljon koneita. Tarvitsisi olla torjuntavastaavien ja rakennuspoolin välinen valmiussopimus, jolla voidaan vapauttaa koneita puhdistuskäyttöön tarvittaessa. 4. Jätesuunnittelun eteneminen Asikainen lähettää tarkemmat kuvaukset valituista vaihtoehdoista ja niiden vaikutusten arvioinnin yhteistyöryhmän kommentoitavaksi lokakuussa sähköpostilla. Kommentteja saa esittää myös sitä ennen. 5. Seuraavan kokouksen ajankohta Seuraavassa kokous on torstaina klo 9:30.

17 17 MUISTIO Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnittelu Kaakkois-Suomen yhteistyöryhmä Aika: ti klo Paikka: Kaakkois-Suomen ympäristökeskus, Kahvio 1. Avaus ja esittely Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen johtaja Leena Gunnar avasi kokouksen. Sihteerinä toimi suunnittelija Ulla Mauno. Yhteistyöryhmän jäsenet esittelivät itsensä. 2. Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnitelman esittely Ylitarkastaja Asta Asikainen esitteli Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnitelman. Yhteistyöryhmässä käsitellään kaikki merkittävät suunnittelun osa-alueet. Ryhmän tehtävänä on maakunnallisten näkemysten tuominen suunnitteluun. Asikainen esitteli tilastotietoja Kaakkois-Suomen vuosien jätemääristä. Tarkempia tietoja on sivuilla >jätteet indikaattorien valossa. 3. Painopisteiden esittely Ylitarkastaja Asta Asikainen esitteli kuusi painopiste-ehdotusta. Painopisteitä käsitellään asiantuntijaryhmissä. Asta Asikainen kertoi, että asiantuntijaryhmien kokoonpanot on nähtävissä muutaman viikon sisällä ELSUn www-sivuilla. Yhteistyöryhmässä esiin tulleita näkemyksiä painopisteistä: Yhdyskunta- ja haja-asutuslietteiden hyödyntäminen ja käsittely Lietteiden hyödyntämistilanne vaihtelee alueittain, Etelä-Karjalassa kaikki liete hyödynnetään. Tavoitteeksi pitää asettaa, että lainsäädännön soveltaminen on yhtenäistä (multa/poltto). Lietteiden hyötykäytön lobbausta tarvitaan jätelain uudistukseen. Kaavoituksessa on varauduttava lietteiden maankäyttötarpeisiin, aumavarastointialueita tarvitaan tulevaisuudessakin. Väliaikaisista ratkaisuista on päästävä eroon. Myös lietteiden kuljetusjärjestelmiä pitää tarkastella. Biohajoavien jätteiden hyödyntäminen -painopisteestä Biojätteiden erilliskeräys toimii hyvin. Ongelmana on haja-asutusalueiden suuret kuljetusmatkat, jos jokin laitos tuottaa enemmän biojätettä. Ruotsissa, mm. Umeåssa ja Tukholmassa, on toimivia aumakompostointimalleja, joita voisi soveltaa Suomeen. Talonrakentamisen materiaalitehokkuus Hyödyntämislupakäytäntöihin tarvitaan selvyyttä. On tulkinnanvaraista, mikä on ammattimaista hyödyntämistä. Purkujätteen hyödyntäminen saman laitoksen alueella on hankalaa. Ulkopuolelta tilattu samanlainen murska (betoni, tiili) voidaan hyödyntää helpommin. Myös kuntien lupaviranomaiset ovat törmänneet ongelmiin purkubetonin kanssa. Ilmoitusmenettelyn rajauksessa on kummallisuuksia, esimerkiksi betonin ja tiilen erot.

18 18 Uusiokäytön pitäisi olisi mahdollisimman joustavaa. Maankäytöllä ratkaistaan pitkälti se, paljonko ylijäämämaita syntyy. Tampereen teknillinen yliopisto on tehnyt selvityksen purettavien materiaalin käsittelystä. Pilaantuneiden maiden hyödyntäminen ja käsittely Pilaantuneita maita on runsaasti Kaakkois-Suomessa. Tuhkien ja kuonien hyödyntäminen ja käsittely Biopolttoaineiden käytössä syntyvä tuhkan käyttö on ongelma lainsäädännöllisesti. Kivihiilituhkat ovat laajasti käytössä Euroopassa ja käyttö on selvää. Puu- ja kivihiilituhkien vaarallisuus ja käytön helppous ovat ristiriidassa. Biopolttoainetuhkien luokittelussa on myös ongelmia, esimerkiksi puun ja siistauslietteen tuhkissa. Jossain EU-maissa siistausliete voidaan levittää ruokapelloille, Suomessa tuhka ei kelpaa edes metsälevitykseen. Puunpolton tuhkien kadmium- ja lyijypitoisuudet ylittävät yleensä rajaarvot. Maa- ja metsätalousministeriön lannoiteasiantuntija olisi hyvä saada mukaan asiantuntijaryhmään. Kuonat ovat keskenään hyvin erilaisia. Imatran terästehtaan kuonista kadmium ei liukene luonnonolosuhteissa. Kuonien hyödyntämisen lupaprosessi on hidas. Menettelyjä tulisi yhtenäistää. Jätteen hyödyntämisen lupamenettely olisi järkevintä hoitaa kokonaan kunnissa, jolloin lupakäytäntö toimisi joustavammin. Kaakkois-Suomen alueella on sivutuotteisiin liittyviä kehittämishankkeita. Poikkeuksellisten tilanteiden jätehuoltoon varautuminen Jätteenkäsittelylaitoksilla on vastuuta ja velvoitteita eri jäteyhtiöille. Onnettomuuden jätteet voi täyttää yksittäisen laitoksen kuukausien kapasiteetin. Kapasiteetin riittävyys on tärkeä kysymys onnettomuustilanteissa. Maankäytön suunnittelulla pitää turvata onnettomuusjätteiden välivarastointi. Tältä osin lainsäädäntö puuttuu. Painopisteeseen liittyy maakuntakaavatasoisia maankäytön kysymyksiä. Etelä-Karjalassa maakuljetukset ovat tärkeitä. Maaliikenteen onnettomuudessa rahoitus ei voi olla pienten kuntien vastuulla. Tulisi olla samanlainen rahoitusjärjestelmä kuin öljynsuojelurahasto. Painopisteen yhteydessä rahoitusta on välttämätöntä miettiä ja siihen liittyen on tunnistettava lainsäädännön puutteet. Jätesuunnittelun asiantuntija Jussi Kauppila on mukana painopisteen asiantuntijaryhmässä. Useissa painopisteissä voi olla tarvetta jätelainsäädännön uudistukseen. 4. Hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Ylitarkastaja Asta Asikainen esitteli hankeen osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Ympäristöarviointi tehdään jätesuunnittelun osana. Vaikutusten arvioinnin yhteydessä myös kustannuksia on arvioitava. 5. Hankkeen prosessikuvaus ja aikataulu Ylitarkastaja Asta Asikainen esitteli hankkeen prosessikuvauksen ja aikataulun vuosille Aineisto lähetetään sähköpostilla yhteistyötyhmän jäsenille.

19 19 6. Johtopäätökset ja seuraavan kokouksen ajankohta Seuraava kokouksen aika sovitaan ennen kesälomia. Kokous järjestetään elosyyskuussa.

Luonnos. Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnitelma. vuoteen 2020 SUOMEN YMPÄRISTÖ 00 I 2009 PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS

Luonnos. Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnitelma. vuoteen 2020 SUOMEN YMPÄRISTÖ 00 I 2009 PIRKANMAAN YMPÄRISTÖKESKUS SUOMEN YMPÄRISTÖ 00 I 2009 Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnitelma vuoteen 2020 Luonnos Hämeen ympäristökeskus, Kaakkois.Suomen ympäristökeskus, Lounais-Suomen ympäristökeskus, Länsi-Suomen ympäristökeskus,

Lisätiedot

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen Keskustelutilaisuus Ylitarkastaja Sirje Stén

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen Keskustelutilaisuus Ylitarkastaja Sirje Stén Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023 Keskustelutilaisuus 30.5.2017 Ylitarkastaja Sirje Stén 1 Valtakunnallinen jätesuunnitelma Strateginen suunnitelma jätehuollon

Lisätiedot

Kaavoitus ja jätehuolto

Kaavoitus ja jätehuolto 1 Kaavoitus ja jätehuolto Kaarina Rautio 21.4.2008 2 Maakunnan kehittämisen malli 2 3 Kaavajärjestelmä (MRL) Valtakunnalliset alueidenkäyttö- tavoitteet - Valtioneuvosto hyväksyy MAAKUNTAKAAVA Kuntien

Lisätiedot

Pilaantuneiden maa-ainesten määrä ja käsittely. Satu Jaakkonen Suomen ympäristökeskus

Pilaantuneiden maa-ainesten määrä ja käsittely. Satu Jaakkonen Suomen ympäristökeskus Pilaantuneiden maa-ainesten määrä ja käsittely Lamminpäivät 2.10.2008 Satu Jaakkonen Suomen ympäristökeskus Taustaa 1/2 Suomessa kunnostetaan vuosittain kolmisensataa pilaantunutta maa-aluetta Yhteensä

Lisätiedot

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121

Kainuun jätehuollon kuntayhtymä Eko-Kymppi. KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Kainuun jätehuollon kuntayhtymä KAINUUN YMPÄRISTÖOHJELMA 2020 Ympäristöseminaari 9.11.20121 Jätehuollon tulevaisuus Kainuussa 2012 Jukka Oikarinen puh. 08 636 611 fax. 08 636 614 www.eko-kymppi.fi info@eko-kymppi.fi

Lisätiedot

Oulun läänin jätesuunnitelman

Oulun läänin jätesuunnitelman Oulun läänin jätesuunnitelman Jätesuunnitelma on jätelain velvoitteita Jäte on aine tai esine, jonka sen haltija on poistanut tai aikoo poistaa käytöstä tai on velvollinen poistamaan käytöstä. (jätelaki

Lisätiedot

CIRCWASTE-hanke: valtakunnalliset kuulumiset

CIRCWASTE-hanke: valtakunnalliset kuulumiset CIRCWASTE-hanke: valtakunnalliset kuulumiset Keski-Suomi kohti kiertotaloutta 2018 7.2.2018 Petrus Kautto Suomen ympäristökeskus SYKE #circwaste Petrus Kautto, SYKE 7.2.2018 1 Hankkeen päärahoittajana

Lisätiedot

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023

Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023 Kierrätyksestä kiertotalouteen - valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023 Ramate- seminaari 7.11. 2017 Erityisasiantuntija Sirje Stén 1 2 Valtakunnallinen jätesuunnitelma Strateginen suunnitelma jätehuollon

Lisätiedot

Uuma-rakentaminen Oulun seudulla. Pohjois-Suomen UUMA2 alueseminaari 15.8.2013 Markku Illikainen, Oulun Jätehuolto

Uuma-rakentaminen Oulun seudulla. Pohjois-Suomen UUMA2 alueseminaari 15.8.2013 Markku Illikainen, Oulun Jätehuolto Uuma-rakentaminen Oulun seudulla Pohjois-Suomen UUMA2 alueseminaari 15.8.2013 Markku Illikainen, Oulun Jätehuolto Oulun Jätehuolto Alansa edelläkävijä, joka tarjoaa monipuolista täyden palvelun jätteenkäsittelyä

Lisätiedot

Yhteenveto jätteiden energiahyötykäyttöä koskevasta gallupista

Yhteenveto jätteiden energiahyötykäyttöä koskevasta gallupista Yhteenveto jätteiden energiahyötykäyttöä koskevasta gallupista 22.9.2006 Käytännön toteuttaminen: Osoitettiin pääkaupunkiseudun 15 vuotta täyttäneelle väestölle Tutkimuksen teki TNS Gallup Aineisto kerättiin

Lisätiedot

Tekstiilijäte ja jätehuollon tavoitteet. Tekstiilijäte raaka-aineena -seminaari Sirje Stén, ympäristöministeriö

Tekstiilijäte ja jätehuollon tavoitteet. Tekstiilijäte raaka-aineena -seminaari Sirje Stén, ympäristöministeriö Tekstiilijäte ja jätehuollon tavoitteet Tekstiilijäte raaka-aineena -seminaari 4.6.2014 Sirje Stén, ympäristöministeriö Tekstiilijäte osana jätehuoltoa ja sen tavoitteita Tekstiilien uudelleenkäyttö ja

Lisätiedot

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen

Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen Jätteillä energiatehokkaaksi kunnaksi - luovia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään Jätteistä bioenergiaa ja ravinnetuotteita - mädätyksen monet mahdollisuudet Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry. Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon?

Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry. Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon? Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon? Sisältö Yhdyskuntajätteet ja niiden käsittely Kierrätyksestä Jätteenpolton kehitys Suomessa Jätevoimala ja rinnakkaispoltto

Lisätiedot

Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten

Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten Rakennusjätteiden lajittelu hyötykäyttöä varten Rakennusjätteistä kohti kierrätysmateriaaleja Käyttöpäällikkö Pekka Hyvärinen Vuokra-alue 140 ha. Käytössä 30 ha Jätteitä 180 000 t Ympäristölupa n. 50 ha

Lisätiedot

Materiaalitehokkuus valvojan näkökulmasta

Materiaalitehokkuus valvojan näkökulmasta Materiaalitehokkuus valvojan näkökulmasta Ympäristönsuojelun neuvottelupäivät 4.6.2019 Emmi Pajunen, Pirkanmaan ELY-keskus 29.5.2019 Materiaalitehokkuuden määritelmä Materiaalitehokkuudella tarkoitetaan

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen

Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Yhdyskuntajätteen kierrätyksen ja hyötykäytön lisääminen Tulevaisuuden haasteet jätehuollossa, Joensuun tiedepuisto 24.10.2013 Yhdyskuntajäte Yhdyskuntajäte: vakinaisessa asunnossa, vapaa-ajan asunnossa,

Lisätiedot

Rakennusosien ja materiaalien uudelleenkäytön sääntelyyn liittyviä kysymyksiä

Rakennusosien ja materiaalien uudelleenkäytön sääntelyyn liittyviä kysymyksiä Rakennusosien ja materiaalien uudelleenkäytön sääntelyyn liittyviä kysymyksiä ReUSE seminar Ulla-Maija Mroueh VTT Technical Research Centre of Finland Rakennusosien uudelleenkäytön sääntely Miten jäte-

Lisätiedot

Kaivetut PIMAt mitä, missä ja miten

Kaivetut PIMAt mitä, missä ja miten Kaivetut PIMAt mitä, missä ja miten Satu Jaakkonen, SYKE MUTKU-päivät 11.-12.3.2009 Hämeenlinna Taustaa Suomessa kunnostetaan nykyisin vuosittain kolmisensataa pilaantunutta maa-aluetta Yhteensä pilaantuneita

Lisätiedot

Kiertotaloutta, hyviä käytäntöjä ja yhteistyötä rakentamisessa ja muissa teemoissa CIRCWASTE-hankkeen esittely

Kiertotaloutta, hyviä käytäntöjä ja yhteistyötä rakentamisessa ja muissa teemoissa CIRCWASTE-hankkeen esittely Kiertotaloutta, hyviä käytäntöjä ja yhteistyötä rakentamisessa ja muissa teemoissa CIRCWASTE-hankkeen esittely Rakentamisen materiaalitehokkuus ja kiertotalous 7.11.2017 Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskus

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖ KESKI-SUOMEN ALUEELLISEN JÄTESUUNNITELMAN LUONNOKSESTA JA SEN YMPÄRISTÖSELOSTUKSESTA

LAUSUNTOPYYNTÖ KESKI-SUOMEN ALUEELLISEN JÄTESUUNNITELMAN LUONNOKSESTA JA SEN YMPÄRISTÖSELOSTUKSESTA Teknisen lautakunnan lupajaosto 6 02.03.2009 LAUSUNTOPYYNTÖ KESKI-SUOMEN ALUEELLISEN JÄTESUUNNITELMAN LUONNOKSESTA JA SEN YMPÄRISTÖSELOSTUKSESTA 16/60/602/2009 Lupaj 6 Keski-Suomen ympäristökeskus pyytää

Lisätiedot

MUISTIO MUISTIO MUISTIO

MUISTIO MUISTIO MUISTIO Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnittelu Hämeen yhteistyöryhmän kokousmuistiot MUISTIO 6.11.2009... 2 MUISTIO 31.3.2009... 6 MUISTIO 23.9.2008... 9 Birger Jaarlin katu 13 PL 131, 13101 Hämeenlinna www.ymparisto.fi/ham

Lisätiedot

Eija Miettinen aika :32:40

Eija Miettinen aika :32:40 Eija Miettinen aika 05.06.2017 11:32:40 Vastaanottaja: "vaasa.hao@oikeus.fi" , Kopio: "pekka.kontio@etappi.com" , Mirva Hautala

Lisätiedot

Miten ravinteiden kierrosta saa liiketoimintaa?

Miten ravinteiden kierrosta saa liiketoimintaa? Miten ravinteiden kierrosta saa liiketoimintaa? RAVINNEKIERROISTA VOIMAA ETELÄ-KARJALAAN 04.04.2019 Mervi Matilainen Apila Group Oy Ab @Apilagroup #materialswisdom Lähtökohdat Kolmekymmentä vuotta sitten

Lisätiedot

Rakentamisen jätteet Itä-Suomen jätesuunnitelmassa

Rakentamisen jätteet Itä-Suomen jätesuunnitelmassa Rakentamisen jätteet Itä-Suomen jätesuunnitelmassa Kokoeko-seminaari Hyvät rakennuskäytännöt jätteet ja hyötykäyttö Kuopiossa 11.2.2010 Taustaa, ELY-keskus, valtakunnalliset tavoitteet Nykytilanteesta

Lisätiedot

UUSIOMATERIAALIEN HYÖTYKÄYTTÖ SAVO- KARJALAN KIERTOTALOUDESSA

UUSIOMATERIAALIEN HYÖTYKÄYTTÖ SAVO- KARJALAN KIERTOTALOUDESSA UUSIOMATERIAALIEN HYÖTYKÄYTTÖ SAVO- KARJALAN KIERTOTALOUDESSA Jani Bergström 26.5.2016 Uusiomateriaalien hyötykäyttö Savo-Karjalan kiertotaloudessa projekti (11.1.2016-31.12.2017) Projektin tuloksena Itä-Suomen

Lisätiedot

Kiertotalous ja rakentaminen. INFRA ry Juha Laurila

Kiertotalous ja rakentaminen. INFRA ry Juha Laurila Kiertotalous ja rakentaminen INFRA ry 7.6.2017 Juha Laurila Hallitusohjelma Valtioneuvoston selonteko kansallisesta energia ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 Kärkihanke 3: Kiertotalouden läpimurto ja

Lisätiedot

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER)

VALTSU:n painopistealueetsähkö- elektroniikkalaiteromu (SER) VALTSU:n painopistealueetsähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) Tarja-Riitta Blauberg /YM VALTSUn sidosryhmätilaisuus 23.9.2015 SYKEssä 1 VALTSUn painopistealueet Yhdyskuntajäte Biohajoava jäte Rakennusjäte

Lisätiedot

Jätteen energiahyödyntäminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö. Markku Salo Jätelaitosyhdistys ry 8.11.2007

Jätteen energiahyödyntäminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö. Markku Salo Jätelaitosyhdistys ry 8.11.2007 Jätteen energiahyödyntäminen ja luonnonvarojen kestävä käyttö Markku Salo Jätelaitosyhdistys ry 8.11.2007 Kuntien jätehuoltotehtävät Jätehuollon järjestäminen kunnan näkökulmasta, Kuntaliitto 2006 huolehtia

Lisätiedot

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet

Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat. Keräysvälineet Syntypaikkalajittelu Siirtoasiakirjat Keräysvälineet Valtioneuvoston asetus jätteistä 179/2012 Rakennus- ja purkujätteen määrän ja haitallisuuden vähentäminen Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava

Lisätiedot

Keski-Suomen liitto edistämässä jätteiden hyötykäyttöä ja kiertotaloutta

Keski-Suomen liitto edistämässä jätteiden hyötykäyttöä ja kiertotaloutta Keski-Suomen liitto edistämässä jätteiden hyötykäyttöä ja kiertotaloutta Outi Pakarinen 2.2.2017 Circwaste hankkeen aloitustilaisuus 1 Hankehallinto Koordinaattori SYKE Kiertotalouden palvelukeskus C.2

Lisätiedot

KANSALLISEN PILAANTUNEIDEN MAA-ALUEIDEN RISKIENHALLINTAOHJELMAN ESITTELYTILAISUUS Olli-Pekka Mäki

KANSALLISEN PILAANTUNEIDEN MAA-ALUEIDEN RISKIENHALLINTAOHJELMAN ESITTELYTILAISUUS Olli-Pekka Mäki KANSALLISEN PILAANTUNEIDEN MAA-ALUEIDEN RISKIENHALLINTAOHJELMAN ESITTELYTILAISUUS 17.6.2015 Olli-Pekka Mäki vt. ympäristönsuojelujohtaja / Turun kaupunki Toimivalta maaperän puhdistamisessa Pilaantuneen

Lisätiedot

Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen taksan muutokset alkaen

Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen taksan muutokset alkaen Savo-Pielisen jätelautakunta Pöytäkirja 2/2017 1 (1) 10 Asianro 8780/14.06.00.02/2017 Kunnan toissijaiselle vastuulle kuuluvan jätteen taksan muutokset 1.1.2018 alkaen Vs. palvelupäällikkö Hanna Kisonen

Lisätiedot

YHDYSKUNTAJÄTEVESIEN KÄSITTELYSSÄ SYNTYVIEN LIETTEIDEN KÄSITTELYN TULEVAISUUDEN HAASTEET JA SUUNTAVIIVAT

YHDYSKUNTAJÄTEVESIEN KÄSITTELYSSÄ SYNTYVIEN LIETTEIDEN KÄSITTELYN TULEVAISUUDEN HAASTEET JA SUUNTAVIIVAT YHDYSKUNTAJÄTEVESIEN KÄSITTELYSSÄ SYNTYVIEN LIETTEIDEN KÄSITTELYN TULEVAISUUDEN HAASTEET JA SUUNTAVIIVAT Kierrätysravinteet maanparannuksessa seminaari 7.2.2018 LIETETUOTTEIDEN HYÖTYKÄYTTÖ Ravinteiden

Lisätiedot

1 ASIA 2 HANKKEESTA VASTAAVA 3 HANKKEEN KUVAUS 4 AIEMMAT SELVITYKSET. PÄÄTÖS Dnro PSA 2007 R

1 ASIA 2 HANKKEESTA VASTAAVA 3 HANKKEEN KUVAUS 4 AIEMMAT SELVITYKSET. PÄÄTÖS Dnro PSA 2007 R PÄÄTÖS Dnro PSA 2007 R 5 531 31.5.2007 1 ASIA Päätös ympäristövaikutusten arvioinnin soveltamisesta Jätekukko Oy:n kyllästetyn puun vastaanotto ja käsittelyhankkeesta 2 HANKKEESTA VASTAAVA Jätekukko Oy

Lisätiedot

Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa. EU-edunvalvontapäivä 13.2.2015

Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa. EU-edunvalvontapäivä 13.2.2015 Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa EU-edunvalvontapäivä EU:n kiertotalouspaketti Komissiolta 2.7.2014 Kohti kiertotaloutta: jätteetön Eurooppa tiedonanto Direktiiviehdotukset mm. jätedirektiivin

Lisätiedot

JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Kaukolämpöpäivät 2015, Radisson Blu Hotel Oulu Esa Sipilä Pöyry Management Consulting

JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Kaukolämpöpäivät 2015, Radisson Blu Hotel Oulu Esa Sipilä Pöyry Management Consulting JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Kaukolämpöpäivät 2015, Radisson Blu Hotel Oulu Esa Sipilä Pöyry Management Consulting SISÄLLYS Jätteen energiahyödyntämisen nykytila Kierrätystavoitteet ja kaatopaikkakielto

Lisätiedot

Valtakunnallinen jätesuunnitelma missä mennään?

Valtakunnallinen jätesuunnitelma missä mennään? Valtakunnallinen jätesuunnitelma missä mennään? Rakentamisen kiertotalouden ajankohtaispäivät 7.-8.11.2018 Ylitarkastaja Marja-Riitta Korhonen, Ympäristöministeriö 1 Valtakunnallinen jätesuunnitelma 2

Lisätiedot

UUMA2 Materiaali- ja palvelutuottajan näkökulma

UUMA2 Materiaali- ja palvelutuottajan näkökulma KA- ja Murskauspäivät 2014 13.2.2014 UUMA2 Materiaali- ja palvelutuottajan näkökulma Rudus Oy Kehityspäällikkö Katja Lehtonen UUMA materiaalit Maarakentamiseen soveltuvia, pääosin mineraalipohjaisia materiaaleja,

Lisätiedot

Rakentamisen toimenpiteet valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa

Rakentamisen toimenpiteet valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa Rakentamisen toimenpiteet valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa Harri Hakaste Kierrätyksestä kiertotalouteen - Valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2023 keskustelutilaisuus 20.3.2018 Materiaalitehokkuuden

Lisätiedot

Itä-Suomen jätesuunnitelman toimenpiteiden priorisointi Ehdotetut hankeaihiot Alue 1: Jätteiden energiahyötykäytön lisäys

Itä-Suomen jätesuunnitelman toimenpiteiden priorisointi Ehdotetut hankeaihiot Alue 1: Jätteiden energiahyötykäytön lisäys Itä-Suomen jätesuunnitelman toimenpiteiden priorisointi Ehdotetut hankeaihiot Alue 1: Jätteiden energiahyötykäytön lisäys 1 1.1 Energiajäte pois kaatopaikoilta... 3 1.2 Energiajätteen polttolaitos Itä-Suomeen...

Lisätiedot

Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa. KokoEko-seminaari, Kuopio, 10.2.2015

Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa. KokoEko-seminaari, Kuopio, 10.2.2015 Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa KokoEko-seminaari, Kuopio, 10.2.2015 Ossi Tukiainen, Pohjois-Savon ELY-keskus 17.2.2015 1 Tavanomaisen jätteen kaatopaikka VNA kaatopaikoista

Lisätiedot

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu

Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Jätehuolto, kierrätys ja lajittelu Tuotamme jätettä Yhdyskuntajätettä syntyy Suomessa vuosittain noin 2,4-2,8 miljoonaa tonnia Henkilöä kohden jätettä syntyy noin 500kg vuodessa Tällä hetkellä suurin osa

Lisätiedot

Uusiomateriaalien käyttö väylärakentamisessa Luonnos

Uusiomateriaalien käyttö väylärakentamisessa Luonnos Uusiomateriaalien käyttö väylärakentamisessa Luonnos 18.3.2019 Energiantuottajien kommentti luonnokseen Heidi Lettojärvi, Energiateollisuus ry Energiantuotanto polttamalla Lauhdetuotanto ja kapasiteetti

Lisätiedot

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70%

RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% RAKENNUSLIIKKEIDEN 2020 KIERRÄTYSTAVOITE 70% Laura Kemppainen, Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj RAKENNUSTOIMINNAN JÄTEHUOLLON JÄRJESTÄMINEN Rakennustoiminnan jätehuolto on järjestettävä jätelain

Lisätiedot

KIERRÄTTÄMÄLLÄ. Kiinteistöseminaari 22.3.2013 Jorma Mikkonen

KIERRÄTTÄMÄLLÄ. Kiinteistöseminaari 22.3.2013 Jorma Mikkonen KIERRÄTTÄMÄLLÄ. Kiinteistöseminaari 22.3.2013 Jorma Mikkonen JÄTE EI OLE ENÄÄ UHKA VAAN MAHDOLLISUUS KAATOPAIKAT Tavoitteena hygienian parantaminen Luotiin terveydenhuollon jatkoksi Jätteiden hautaaminen

Lisätiedot

Lahden seudun kierrätyspuisto

Lahden seudun kierrätyspuisto Lahden seudun kierrätyspuisto Kujalan jätekeskus? Hajut, haittaeläimet? Vaarallinen jäte? Asukastilaisuudet 3. ja 4.6.2019 Heinsuon koulu, Hollola / Erkko-lukio, Orimattila Mielipiteissä ja kommenteissa

Lisätiedot

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj

JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj JÄTTEENKÄSITTELYLAITOKSET Kuntien ympäristönsuojelun neuvottelupäivä 4.9.2013 Jyri Nummela, Lassila&Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj Lassila & Tikanoja Oyj KULUTUSYHTEISKUNNASTA KIERRÄTYSYHTEISKUNNAKSI

Lisätiedot

Kaatopaikka-asetuksen vaikutukset ja valvonta. KokoEko-seminaari, Kuopio, 11.2.2014

Kaatopaikka-asetuksen vaikutukset ja valvonta. KokoEko-seminaari, Kuopio, 11.2.2014 Kaatopaikka-asetuksen vaikutukset ja valvonta KokoEko-seminaari, Kuopio, 11.2.2014 Ossi Tukiainen, Pohjois-Savon ELY-keskus 12.2.2014 1 Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista 331/2013 Voimassa 1.6.2013

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista ja biohajoavan jätteen kaatopaikkakielto

Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista ja biohajoavan jätteen kaatopaikkakielto Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista ja biohajoavan jätteen kaatopaikkakielto Kuntien ympäristösuojelun neuvottelupäivä 4.9.2013 Tommi Kaartinen, VTT 2 Taustaa Valtioneuvoston asetus kaatopaikoista voimaan

Lisätiedot

Purkukatselmus ja valtakunnallinen jätesuunniltema. Kouvola Erityisasiantuntija Matti Kuittinen

Purkukatselmus ja valtakunnallinen jätesuunniltema. Kouvola Erityisasiantuntija Matti Kuittinen Purkukatselmus ja valtakunnallinen jätesuunniltema Kouvola 21.11.2017 Erityisasiantuntija Matti Kuittinen Hiilineutraali 2045 Johtava maa kiertotaloudessa 2025 Esittäjän nimi alatunnisteeseen 2 Rakennettu

Lisätiedot

MUISTIO 7.4.2009... 3 MUISTIO 1.4.2009... 6 MUISTIO 26.11.2008... 8 MUISTIO 31.10.2008... 11

MUISTIO 7.4.2009... 3 MUISTIO 1.4.2009... 6 MUISTIO 26.11.2008... 8 MUISTIO 31.10.2008... 11 Etelä- ja Länsi-Suomen jätesuunnittelu Uudenmaan yhteistyöryhmän kokousmuistiot MUISTIO 7.4.2009... 3 MUISTIO 1.4.2009... 6 MUISTIO 26.11.2008... 8 MUISTIO 31.10.2008... 11 Asemapäällikönkatu 14 PL 36,

Lisätiedot

Biohajoavien (Orgaanisten) jätteiden tuleva kaatopaikkakielto ja sen vaikutukset

Biohajoavien (Orgaanisten) jätteiden tuleva kaatopaikkakielto ja sen vaikutukset Biohajoavien (Orgaanisten) jätteiden tuleva kaatopaikkakielto ja sen vaikutukset Orgaanisen jätteen hyödyntämisen vaihtoehdot materiana ja energiana, Jokioinen 16.11.2010, Biolaitosyhdistys Risto Saarinen,

Lisätiedot

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN

Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN Esityksen laatija 7/4/09 JÄTTEEN POLTON VAIKUTUS KIERRÄTYKSEEN 30.10.2014 Hyvä ympäristö ei synny sattumalta. Se on yhteinen juttu. Kiertokapula Oy:n tehtävänä on huolehtia mahdollisimman ympäristöystävällisesti

Lisätiedot

Katso myös: KAAKKOIS-SUOMEN JÄTETASEKAAVIO KYMENLAAKSON JÄTETASEKAAVIO ETELÄ-KARJALAN JÄTETASEKAAVIO

Katso myös: KAAKKOIS-SUOMEN JÄTETASEKAAVIO KYMENLAAKSON JÄTETASEKAAVIO ETELÄ-KARJALAN JÄTETASEKAAVIO Yhdyskuntajätteiden jätetase (t) v. 212 KAAKKOIS-SUOMEN JÄTETASEKAAVIO Käsittely Jätejae KAS (%) Kymenlaakso (%) Etelä-Karjala (%) TARJONTA T Yhdyskuntaperäinen sekajäte 26 8 23, 3 31 4,3 22 978 54,5 TARJONTA

Lisätiedot

Rakennusjätteiden kierrätys ja hyötykäyttö valvojan näkökulma

Rakennusjätteiden kierrätys ja hyötykäyttö valvojan näkökulma Rakennusjätteiden kierrätys ja hyötykäyttö valvojan näkökulma KOKOEKO-seminaari 2016 Jätehuollon uudistuvat toimintamallit Itä- Suomessa Lea Koponen, Pohjois-Savon ELY-keskus 22.2.2016 Mielikuva rakennusjätehuollon

Lisätiedot

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu?

Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Kierrätys ja materiaalitehokkuus: mistä kilpailuetu? Green Growth osaamisfoorumi 31.5.2012 Jaana Lehtovirta, viestintäjohtaja, Lahti Energia Oy Lahti Energia Oy Toimimme energia-alalla Hyödynnämme jätettä

Lisätiedot

Hallituksen vuosikertomus eduskunnan lausumat jätelain uudistuksen toimeenpanosta ja seurannasta

Hallituksen vuosikertomus eduskunnan lausumat jätelain uudistuksen toimeenpanosta ja seurannasta Hallituksen vuosikertomus eduskunnan lausumat jätelain uudistuksen toimeenpanosta ja seurannasta Ympäristövaliokunta 18.5.2015 Ympäristöneuvos Riitta Levinen Eduskunnan lausumat EV 360/2010 vp 1. Eduskunta

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella

Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 2016 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Yhdyskuntajätteisiin liittyvät tilastot vuodelta 216 Savo-Pielisen jätelautakunnan toimialueella Kerätyn jätteen määrä ja hyödyntäminen Vuonna 216 sekajätettä kerättiin koko toimialueella 44 37 tonnia.

Lisätiedot

Havaintoja toimijakentän haastatteluista

Havaintoja toimijakentän haastatteluista Havaintoja toimijakentän haastatteluista Ranta rakentamisen kiertotalous kunnissa - hanke Taru Uotila Suomen ympäristöopisto Sykli 7.11.2018 Hankkeessa toteutetut haastattelut Tilaaja Purkuurakoitsija

Lisätiedot

LAHDEN SEUDUN KIERRÄTYSPUISTO. Yleisökysely

LAHDEN SEUDUN KIERRÄTYSPUISTO. Yleisökysely LAHDEN SEUDUN KIERRÄTYSPUISTO Yleisökysely Lahden seudulle suunnitellaan elinkeinoelämän tarpeita varten uutta jätteenkäsittelyn ja kierrätystoimintojen aluetta, kierrätyspuistoa. Sijaintipaikkavaihtoehtoja

Lisätiedot

Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa

Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa Haasteet orgaanisen jätteen kaatopaikkakiellon toteuttamisessa Valtakunnalliset jätehuoltopäivät, Tampere, 7.10.2015 Ossi Tukiainen, Pohjois-Savon ELY-keskus 7.10.2015 1 Tavanomaisen jätteen kaatopaikka

Lisätiedot

KIERTOTALOUDELLA SÄÄSTÖÄ RAKENTAMISEEN

KIERTOTALOUDELLA SÄÄSTÖÄ RAKENTAMISEEN KIERTOTALOUDELLA SÄÄSTÖÄ RAKENTAMISEEN 28.11.2017 INFRA ry 29.11.2017 Juha Laurila Rakennusten purkutöistä kierrätysmateriaaleja - ohjeita tekijöille ja teettäjille INFRA ry 29.11.2017 Juha Laurila Betonimurske

Lisätiedot

Kierrätys Suomessa (biohajoavat jätteet)

Kierrätys Suomessa (biohajoavat jätteet) Kierrätys Suomessa (biohajoavat jätteet) -miten menee nyt, entä tulevaisuus? Sirje Stén 7.11.2018 Biotalouspäivät Jätemäärä, milj. t/v 110 Jätekertymät sektoreittain (Lähde: Tilastokeskus; Kuva: SYKE)

Lisätiedot

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa?

Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? Mihin Ylä-Savo panostaa tulevaisuudessa? 1. Jätehuolto, kierrätys ja ongelmajätteet 16.8.2007 16.8.2007 Page 1 of 13 Sisältö 1.1 REF... 3 1.2 Läheisyysperiaate... 4 1.3 Metalli+ympäristö... 5 1.4 kaikki

Lisätiedot

BAT JA JÄTTEIDEN TUOTTEISTAMINEN

BAT JA JÄTTEIDEN TUOTTEISTAMINEN BAT JA JÄTTEIDEN TUOTTEISTAMINEN BIOTALOUSPÄIVÄT 2018 ULLA-MAIJA LISKI AIHEET Jätteenkäsittelyn BAT Ketä koskee Aikatauluja Jätteiden tuotteistaminen Tuotteistamispotentiaalin tunnistaminen ja hyödyt End

Lisätiedot

Katso myös: KAAKKOIS-SUOMEN JÄTETASEKAAVIO KYMENLAAKSON JÄTETASEKAAVIO ETELÄ-KARJALAN JÄTETASEKAAVIO

Katso myös: KAAKKOIS-SUOMEN JÄTETASEKAAVIO KYMENLAAKSON JÄTETASEKAAVIO ETELÄ-KARJALAN JÄTETASEKAAVIO Yhdyskuntajätteiden jätetase (t) v. 2010 KAAKKOIS-SUOMEN JÄTETASEKAAVIO Käsittely Jätejae KAS (%) Kymenlaakso (%) Etelä-Karjala (%) TARJONTA T Yhdyskuntaperäinen sekajäte 27240 22,2 4743 5,8 22497 55,4

Lisätiedot

Jätehierarkian toteuttaminen YTV-alueella

Jätehierarkian toteuttaminen YTV-alueella Pääkaupunkiseudun jätehuolto- ja energiaratkaisut 1 hanke 2002-2007 YTV:n hallitus hyväksyi strategian 1/2002 Osa YTV:n jätehuoltostrategiaa Tavoitteena on syntyvän jätemäärän väheneminen vuoteen 2007

Lisätiedot

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1

Jätehuoltomääräykset 2015. 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset 2015 21.5.2015 Esittäjän nimi 1 Jätehuoltomääräykset Jätelain (646/2011) 91 :n mukaisesti kunta voi antaa lain täytäntöön panemiseksi tarpeellisia paikallisista oloista johtuvia, kuntaa

Lisätiedot

Ajankohtaista HSY:n jätehuollosta

Ajankohtaista HSY:n jätehuollosta Ajankohtaista HSY:n jätehuollosta Isännöitsijöiden koulutustilaisuus Kierrätys tehostuu, hyötykäyttö paranee, Lasi, Metalli ja Kartonki Lasin, metallin ja kartongin kierrätys tehostuu Uudet jätehuolto

Lisätiedot

Uusiomateriaalit Lappeenannan kaupungissa. Markku Mäki-Hokkonen, Ilkka Räsänen Lappeenrannan kaupunki

Uusiomateriaalit Lappeenannan kaupungissa. Markku Mäki-Hokkonen, Ilkka Räsänen Lappeenrannan kaupunki Uusiomateriaalit Lappeenannan kaupungissa Markku Mäki-Hokkonen, Ilkka Räsänen Lappeenrannan kaupunki 2 Systemaattisuus välttämätöntä jätteiden hyödyntämisessä Maansiirtoyhtiö, Joutseno Rikostutkinta, purkubetonin

Lisätiedot

Loimi-Hämeen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätepoliittinen ohjelma 2015-2020. Jätehuolto -määräykset

Loimi-Hämeen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätepoliittinen ohjelma 2015-2020. Jätehuolto -määräykset Loimi-Hämeen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätepoliittinen ohjelma 2015-2020 Jätehuolto -määräykset Hannele Tiitto, jätehuoltosuunnittelija, Forssan kaupungin jätelautakunta Ohjelmatyön tekijät Jätelautakunta

Lisätiedot

JÄMSÄN KAUPUNKI ENERGIAKÄYTTÖÖN TOIMITETTAVAN YHDYSKUNTAJÄTTEEN VARAS- TOINTI JA SIIRTOKUORMAUS

JÄMSÄN KAUPUNKI ENERGIAKÄYTTÖÖN TOIMITETTAVAN YHDYSKUNTAJÄTTEEN VARAS- TOINTI JA SIIRTOKUORMAUS 12.2.2018 JÄMSÄN KAUPUNKI ENERGIAKÄYTTÖÖN TOIMITETTAVAN YHDYSKUNTAJÄTTEEN VARAS- TOINTI JA SIIRTOKUORMAUS JÄMSÄN KAUPUNKI Tarja Kuisma ENVINEER OY Janne Huttunen etunimi.sukunimi@envineer.fi www.envineer.fi

Lisätiedot

Rakennus- ja purkujätteet jätedirektiivissä ja Valtsussa

Rakennus- ja purkujätteet jätedirektiivissä ja Valtsussa Rakennus- ja purkujätteet jätedirektiivissä ja Valtsussa Neuvotteleva virkamies Else Peuranen, ympäristöministeriö Kierrätyksestä kiertotalouteen -keskustelutilaisuus 20.3.2018, Pankkisali, ympäristöministeriö

Lisätiedot

MAA-AINESHUOLTO HELSINKI

MAA-AINESHUOLTO HELSINKI 00.0.2008 Esitelmän pitäjän nimi MAA-AINESHUOLTO HELSINKI 19.8.2014 kaupungin massakoordinaattori jordgubbe Mikko Suominen MASSATALOUS 1973 JA 2011 ja 38 v. myöhemmin 2011 Näin 1973 2 HKR:N YLIJÄÄMÄMAAT

Lisätiedot

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue

Kiertokapula Oy. 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö. 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Kiertokapula Oy 13 kunnan omistama jätehuoltoyhtiö 5 jätteidenkäsittelyaluetta 1 käytössä oleva loppusijoitusalue Jätehuolto Jätehuollon järjestäminen Jätteiden käsittely Jätteiden hyödyntämisen edistäminen

Lisätiedot

Laatujärjestelmä ja kierrätyslannoitteiden sertifiointi biohajoavien jätteiden kierrätyksen edistäjänä

Laatujärjestelmä ja kierrätyslannoitteiden sertifiointi biohajoavien jätteiden kierrätyksen edistäjänä Laatujärjestelmä ja kierrätyslannoitteiden sertifiointi biohajoavien jätteiden kierrätyksen edistäjänä Juha Pirkkamaa Biolaitosyhdistys ry Kierrätyksestä kiertotalouteen Valtakunnallinen jätesuunnitelma

Lisätiedot

Tuhkan rakeistus Pohjois Pohjanmaalla Kehittämishankkeen esittely

Tuhkan rakeistus Pohjois Pohjanmaalla Kehittämishankkeen esittely Tuhkan rakeistus Pohjois Pohjanmaalla Kehittämishankkeen esittely Kotimaista energiaa puusta ja turpeesta seminaari 24.3.2011, Radisson Blu, Oulu Eija Riitta Hämäläinen Hankkeen tavoite ja tehtävät Selvitetään

Lisätiedot

Ylijäämämaiden ja uusiomaaainesten

Ylijäämämaiden ja uusiomaaainesten Ylijäämämaiden ja uusiomaaainesten hyötykäyttö Circwaste: Edelläkävijäkuntien verkostopäivä: Rakennusjäte-teematilaisuus Antti Leiskallio Kehityspäällikkö 13.2.2019 Mitä on tehty ja koettu vuodet 1994-2000

Lisätiedot

Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö CIRCWASTE, Helsinki

Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö CIRCWASTE, Helsinki Kierrätystavoitteet kiristyvät millä keinoilla Suomen kierrätysaste nousuun? Sirje Stén, ympäristöministeriö 13.12.2018 CIRCWASTE, Helsinki Suomesta kiertotalouden globaali kärkimaa vuoteen 2025 mennessä

Lisätiedot

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012

LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 LASSILA & TIKANOJA OY Suomalaisten kierrätysasenteet ja jätteiden lajitteluhalukkuus 2012 I N N O L I N K R E S E A R C H O Y T A M P E L L A N E S P L A N A D I 2, 4. k r s, 3 3 1 0 0 T A M P E R E F

Lisätiedot

Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet. Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY

Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet. Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY Yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet Biolaitosyhdistyksen ajankohtaisseminaari, Lahti 29.10.2014 Markku Salo JLY Arvio yhdyskuntajätteen koostumuksesta (2012) Lähde: Tilastokeskus 2012, Jätelaitosyhdistys

Lisätiedot

Uuden MARAn mahdollisuudet. Marjo Koivulahti Ramboll Finland Oy

Uuden MARAn mahdollisuudet. Marjo Koivulahti Ramboll Finland Oy Uuden MARAn mahdollisuudet Marjo Koivulahti Ramboll Finland Oy 26.4.2018 MARA-ASETUS (843/2017) Annettiin joulukuussa 2017 pitkän valmistelun jälkeen Yksi Sipilän hallituksen kärkihankkeista Tuli voimaan

Lisätiedot

Tulevaisuuden näkymät Ehdotus valtakunnalliseksi jätesuunnitelmaksi vuoteen Tarja-Riitta Blauberg KOKOEKO-seminaari 3.10.

Tulevaisuuden näkymät Ehdotus valtakunnalliseksi jätesuunnitelmaksi vuoteen Tarja-Riitta Blauberg KOKOEKO-seminaari 3.10. Tulevaisuuden näkymät Ehdotus valtakunnalliseksi jätesuunnitelmaksi vuoteen 2016 Tarja-Riitta Blauberg KOKOEKO-seminaari 3.10.2007 Kuopio 1 Esityksen sisältö EU:n 6. ympäristöohjelma ja jätestrategia linjaavat

Lisätiedot

UUMA2 KANSAINVÄLINEN SELVITYS NATHAN GAASENBEEK HELSINKI, 9.12.2013

UUMA2 KANSAINVÄLINEN SELVITYS NATHAN GAASENBEEK HELSINKI, 9.12.2013 UUMA2 KANSAINVÄLINEN SELVITYS NATHAN GAASENBEEK HELSINKI, 9.12.2013 Raporttiluonnos 2.12.2013 Kirjoittajat: Kata Kreft-Burman, Elli Laine, Aino Maijala, Tarja Niemelin, Nathan Gaasenbeek Lainsäädäntö,

Lisätiedot

Jäteveden fosforin talteenotto ja kierrättäminen - teknologiat ja ohjauskeinot I Anna Mikola, Tanja Pihl, Kati Berninger

Jäteveden fosforin talteenotto ja kierrättäminen - teknologiat ja ohjauskeinot I Anna Mikola, Tanja Pihl, Kati Berninger Jäteveden fosforin talteenotto ja kierrättäminen - teknologiat ja ohjauskeinot 24.08.2017 I Anna Mikola, Tanja Pihl, Kati Berninger Teknologiavaihtoehdot Fosforivirrat Suomessa 2013 Sisältöä Sisältöä Sisältöä

Lisätiedot

Rakentamisen kiertotalous kunnissa

Rakentamisen kiertotalous kunnissa RANTA-hanke Rakentamisen kiertotalous kunnissa Eeva Hämeenoja, SYKLI Rakentamsien materiaalitehokkuus 7.11.2017 GNF SYKLI HAMK Metropolia Mikä on RANTA-hanke? Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama

Lisätiedot

UUSIOMATERIAALIT SUUNNITTELUSSA

UUSIOMATERIAALIT SUUNNITTELUSSA UUSIOMATERIAALIT SUUNNITTELUSSA Hankesuunnittelupäivä 2018 Elina Ahlqvist, Ramboll Finland Oy JÄTTEIDEN HYÖDYNTÄMINEN MAARAKENTAMISESSA, MARA JA MASA-ASETUSTEN MAHDOLLISUUDET MARA-ASETUS (843/2017) Valtioneuvoston

Lisätiedot

JÄTEJAKEIDEN YMPÄRISTÖKELPOISUUS MAARAKENTAMISESSA. RAMBOLL FINLAND OY 28.1.2016 marjo.ronkainen@ramboll.fi

JÄTEJAKEIDEN YMPÄRISTÖKELPOISUUS MAARAKENTAMISESSA. RAMBOLL FINLAND OY 28.1.2016 marjo.ronkainen@ramboll.fi JÄTEJAKEIDEN YMPÄRISTÖKELPOISUUS MAARAKENTAMISESSA RAMBOLL FINLAND OY 28.1.2016 marjo.ronkainen@ramboll.fi UUSIOMATERIAALIT MAANRAKENNUKSESSA UUMA2-OHJELMA 2013-2017 Tavoite Tavoitteena on saada uusiomateriaalit

Lisätiedot

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi

Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset. KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Jätteen energiahyötykäyttö -käytännön vaikutukset KOKOEKO 16.2.2012 Eila Kainulainen Keski-Savon ympäristötoimi Aiempia kokemuksia energiahyötykäytöstä Keski- Savossa Poltettavaa muovijätettä kerättiin

Lisätiedot

Jätteen hyödyntäminen tehostuu. Info jätevoimalasta lähialueiden asukkaille Länsimäen koulu 21.5.2013

Jätteen hyödyntäminen tehostuu. Info jätevoimalasta lähialueiden asukkaille Länsimäen koulu 21.5.2013 Jätteen hyödyntäminen tehostuu Info jätevoimalasta lähialueiden asukkaille Länsimäen koulu Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n jätehuolto Ruskeasannan Sortti-asemasta ympäristöä säästävä Toimipisteet

Lisätiedot

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus

Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus Vapaa-ajan asuntojen jätehuolto Ekopassin kriteerit Anne Korhonen, TTS tutkimus TTS:N ORGANISAATIO TIIMIT KOULUTUSPÄÄLLIKÖT ESKO NOUSIAINEN rehtori/koulutusjohtaja TUKIPALVELUT HALLINTOPALVELUT (Talous

Lisätiedot

JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari HAUS kehittämiskeskus Oy, Helsinki Esa Sipilä Pöyry

JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari HAUS kehittämiskeskus Oy, Helsinki Esa Sipilä Pöyry JÄTTEIDEN ENERGIAHYÖDYNTÄMINEN SUOMESSA Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 28.1.2016 HAUS kehittämiskeskus Oy, Helsinki Esa Sipilä Pöyry Management Consulting JÄTTEENPOLTON KAPASITEETTI Jätteiden

Lisätiedot

Laatumerkki kierrätyslannoitteille

Laatumerkki kierrätyslannoitteille Laatumerkki kierrätyslannoitteille Ravinteet kiertoon vesistöt kuntoon! Seinäjoki 10.12.2018 Juha Pirkkamaa Projektipäällikkö Lara-laaturavinnehanke Toiminnanjohtaja Biolaitosyhdistys ry www.laatulannoite.fi

Lisätiedot

Kiertotalous rakentamisen ohjauksessa. Harri Hakaste ympäristöministeriö Puu rakentamisen kiertotaloudessa

Kiertotalous rakentamisen ohjauksessa. Harri Hakaste ympäristöministeriö Puu rakentamisen kiertotaloudessa Kiertotalous rakentamisen ohjauksessa Harri Hakaste ympäristöministeriö Puu rakentamisen kiertotaloudessa 19.9.2019 Kiertotalouden periaate Ellen McArthur Foundation 2 Rakentamisen kiertotalouden ohjauskehys

Lisätiedot

Kansallinen laatujärjestelmä kierrätyslannoitevalmisteille

Kansallinen laatujärjestelmä kierrätyslannoitevalmisteille Kansallinen laatujärjestelmä kierrätyslannoitevalmisteille Biotalouspäivät 7.11.2018 Juha Pirkkamaa Projektipäällikkö Lara-laaturavinnehanke Toiminnanjohtaja Biolaitosyhdistys ry www.laatulannoite.fi Miksi

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN MATERIAALIKÄSITTELYKESKUS

UUDENKAUPUNGIN MATERIAALIKÄSITTELYKESKUS UUDENKAUPUNGIN MATERIAALIKÄSITTELYKESKUS YVA-ohjelman julkistaminen 28.8.2013 MATERIAALINKÄSITTELYKESKUS HANKKEEN ESITTELY JORMA MIKKONEN Ympäristöhuollon tulevaisuuden trendit Niiden vaikutus Lounais-Suomeen

Lisätiedot

Haitallisten aineiden riskien. tunnistaminen, arviointi ja hallinta. materiaalien kierrättämisessä. - tarpeita ja mahdollisuuksia

Haitallisten aineiden riskien. tunnistaminen, arviointi ja hallinta. materiaalien kierrättämisessä. - tarpeita ja mahdollisuuksia Haitallisten aineiden riskien tunnistaminen, arviointi ja hallinta materiaalien kierrättämisessä - tarpeita ja mahdollisuuksia CIRCWASTE-hankkeen webinaari 28.5.2019 Ryhmäpäällikkö, TkT Jani Salminen Kulutuksen

Lisätiedot

JaloJäte Arvoketju, liiketoimintamahdollisuudet ja taloudellinen kestävyys. Professori Markku Virtanen Yrittäjyys Pienyrityskeskus

JaloJäte Arvoketju, liiketoimintamahdollisuudet ja taloudellinen kestävyys. Professori Markku Virtanen Yrittäjyys Pienyrityskeskus JaloJäte 2.12.2010 Arvoketju, liiketoimintamahdollisuudet ja taloudellinen kestävyys Professori Markku Virtanen Yrittäjyys Pienyrityskeskus Toimijat Biomassojen synty ja tuottajat Uusio käyttäjät Palveluntarjoajat

Lisätiedot

RANKU-hanke ja ravinneneutraali kunta. Sanna Tikander Varsinais-Suomen ELY-keskus Ämer Bilaletdin Pirkanmaan ELY-keskus

RANKU-hanke ja ravinneneutraali kunta. Sanna Tikander Varsinais-Suomen ELY-keskus Ämer Bilaletdin Pirkanmaan ELY-keskus RANKU-hanke ja ravinneneutraali kunta Sanna Tikander Varsinais-Suomen ELY-keskus Ämer Bilaletdin Pirkanmaan ELY-keskus Ravinneneutraali kunta (RANKU) -hanke Varsinais-Suomen ELY-keskuksen hallinnoima kolmivuotinen

Lisätiedot

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi

Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi 11.10.2012 Käytännön ratkaisuja jätehuollon ilmastovaikutusten vähentämiseksi Juha-Heikki Tanskanen Itä-Uudenmaan Jätehuolto Oy Jätehuolto ja ilmastonmuutos (vuosi 2010, lähde Tilastokeskus) Suomen khk-päästöt:

Lisätiedot