Eroon jumeista kehonhuolto-opas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Eroon jumeista kehonhuolto-opas"

Transkriptio

1 Eroon jumeista kehonhuolto-opas Tähän oppaaseen olemme koonneet videokurssissa opetettujen venyttely ja hierontatekniikoiden pääasiat. Voit hyvin tulostaa oppaan itsellesi helpottamaan hieronta ja venyttelytekniikoiden nopeaa kertaamista. Oppaaseen on lisättyä myös muutamia tekniikoita, joita videokurssissa ei esitetty. Pohkeiden säärten ja jalkapohjien lihashuolto Kenkien käyttö rajoittaa nilkan liikerataa, jolloin pohkeen lihaksille ei tule riittävästi venytystä. Pohkeen jäykistyminen voi altistaa erilaisille jalkojen ongelmille. Tyypillisimpiä pohkeiden jäykkyyteen liittyviä ongelmia ovat jalkapohjan kalvon tulehdus eli plantaarifaskiitti ja pohjelihaksen tulehdustila penikkatauti. Pohkeen elastisuus vaikuttaa merkittävästi nilkan ja jalan liikkuvuuteen sekä toimintaan. Elastisempi pohjelihas ja parempi nilkan liikkuvuus vähentävät vammariskiä urheilussa. Myös ponnistusvoiman kannalta pohkeen ja nilkan hyvä toiminta ovat keskeisessä osassa. Jalkapohjan hieronta Jalkapohjaa hieromalla voit ehkäistä plantaarifaskiitin syntyä ja hoitaa vaivaa. Lacrossepallo tai muu vastaava kova pallo sopii tarkoitukseen parhaiten. Video jalkapohjan hieronnasta

2 Pohkeen hieronta Istu lattialla hierottava jalka ojennettuna rullan päällä. Toisen jalan voit pitää sivullasi koukussa kuvan mukaisesti tai suorana samaan suuntaisesti hierottavan jalan kanssa. Anna painetta hierontaan painamalla jalkaa alaspäin haluamallasi paineella. Tehosta hierontaa koukistamalla ja ojentamalla nilkkaa. Vaihtoehtoinen tekniikka on asettaa toinen jalka hierottavan jalan päälle antamaan painetta. Pohkeen venyttely Nojaa käsilläsi seinään venytettävä jalka kuvan mukaisesti taakse ojennettuna. Pidä venytettävän jalan kantapää tiukasti lattiassa. Lisää tehoa venytykseen saat työntämällä lantiota eteenpäin. Venytyksen tehoa saat säädeltyä myös etäisyydellä seinästä. Mitä kauemmas viet jalan, sitä voimakkaampi venytyksestä tulee.

3 Säärten venyttely Tällä venytyksellä saat venytettyä molempien jalkojen säärten lihakset kätevästi samalla kertaa. Asetu lattialle nelinkontin nilkat ojennettuina. Laske takapuoltasi kohti kantapäitä. Mitä kauemmas taaksepäin nojaat sitä voimakkaamman venytyksen saat tehtyä. Jalkapohjan venyttely Jalkapohjaa venyttäessä voit käyttää apuna kynnystä, lacrossepalloa tai jotain muuta vastaavaa koroketta. Venyttely onnistuu myös istuviltaan käsin taivuttelemalla.

4 Takareisien lihashuolto Takareisien jäykkyys liittyy sekä runsaaseen istumiseen, että takareiden lihaksia kovasti rasittavaan liikuntaan kuten luistelu, juoksu ja voimaharjoittelu. Näiden yhdistelmä altistaa erityisen tehokkaasti ongelmille. Hyvällä lihashuollolla ja istumatyön tauottamisella ongelmat on kuitenkin mahdollista välttää. Myös osan istumatyön korvaaminen seisomatyöllä voi auttaa. Takareisien hieronta Hierontapallo on loistava väline takareiden täsmälliseen hierontaan. Kuvissa hierontapallo ei näy, koska se on takareiden alla lähellä takareiden ylempää kiinnityskohtaa takapuolen alla. Hierottaessa pallolla kannattaa ottaa tuoli avuksi. Kuvan tekniikassa hierotaan takareiden yläosaa poikittaisella liikkeellä liikuttamalla polvea sivulta toiselle. Kuvissa jalan liikkeen ääriasennot. Toinen tekniikka hierontaan pallon avulla tuolilla on liikuttaa lantiota eteen ja taaksepäin. Näin saat hierottua lihaksia pitkittäissuunnassa. Tällöin hierottava jalka on samansuuntaisesti toisen jalan kanssa oikeanpuolimmaisen kuvan mukaisesti.

5 Rullan avulla hierottaessa takareiden pitäminen rentona on hieman haastavaa. Kuvan mukaisessa asennossa se onnistuu parhaiten. Tässä asennossa voit hieroa lihaksia lyhyellä edestakaisella liikkeellä sekä sivuttaisliikkeellä. Paras väline takareiden hoitoon pitkällä rullausliikkeellä on jaloilla oleva highroller. Korkeassa polviasennossa hierottavan takareiden lihakset saa pidettyä hyvin rentona. Tässä asennossa voit rullata halutessasi pitkillä liikkeillä ja hoidon kohdistaminen on helppoa. Takareisien venyttely Takareittä venyttäessä tuoli paras tekniikka on ottaa tuoli tai muu koroke avuksi. Nosta venytettävän jalan kantapää korokkeelle jalka ojennettuna. Tue selkää jännittämällä vatsalihaksia kevyesti. Nojaa eteenpäin riittävästi niin, että saat venytyksen tuntumaan. Voit ottaa tukea tuolin selkänojasta ja venytettävästä jalasta. Tätä venytystä voit käyttää myös hieronnan tulosten testaamiseen sekä kireimpien kohtien paikallistamiseen. Venyttämällä ennen hierontaa voit hyvin paikantaa kireimmät kohdat. Hieronnan jälkeen voit testata, että pystytkö nojaamaan syvempään venytykseen ilman kipua.

6 Pakaroiden lihashuolto Pakaroiden tehtävä on suoristaa lonkkaa. Niiden kireys heikentää kykyämme koukistaa lonkkaa. Ne ovat kehomme suurimmat ja voimakkaimmat lihakset, koska lonkkanivel on kehomme pääasiallinen liikuttaja. Kaikissa kokovartalon liikkeissä lonkan ja pakaroiden toiminta on valtavan tärkeässä roolissa. Pakaroiden jäykkyys huonontaa myös lonkan voimantuottoa. Elleivät pakarat ole elastisessa ja toimivassa tilassa kaikki kuntosalilla tehtävät isot perusliikkeet kuten maastavedot ja kyykyt vaikeutuvat. Istumisen aiheuttama pitkäkestoinen paine pakaroihin heikentää niiden verenkiertoa ja aineenvaihduntaa. Tästä syystä erityisesti istumatyötä tekevien on tärkeä pitää huolta pakaroistaan. Tauot, asennon vaihdot ja seisaaltaan työskentely voivat vähentää ongelmia. Pakaroiden hieronta Pakaralihaksen suuren koon vuoksi sen eri osia kannattaa hieroa erikseen. Paras väline hierontaan on hierontapallo kuten lacrossepallo. Aloita asettamalla pallo kuvan mukaisesti pakaralihaksen yläosan kiinnityskohtaan. Asetu sitten selinmakuulle hierottavan puolen jalka suoristettuna. Hiero sivuttaisella liikkeellä sentin sivuttaisliikkellä. Lihaksen suuren koon vuoksi voit hyvin käyttää melko pitkää liikettä. Toista sama hieronta pakaralihaksen ulompiin osiin. Asetu nyt enemmän kyljelleen niin, että toisen puolen hartia nousee maasta. Voit jatkaa edellisestä asennosta suoraan tähän

7 kääntymällä enemmän kyljelleen. Tässä asennossa voit liikuttaa itseäsi tukijalan avulla edestakaisin pitkittäis ja leveyssuunnassa. Käytettävä liike on hieman pienempi kuin pakaran keskiosaa hierottaessa. Voit tehostaa hierontaa liikuttamalla suorana olevaa jalkaa. Tuo jalka koukkuun vierellesi, niin saat pakaralihakseen liikettä ja näin jumiutuneen lihaksen paremmin vetreytymään. Pakaroiden ja reiden ulkosivun venyttely Seuraava venytystekniikka sopii sekä pakaran lihasten että reiden ulkosivun venyttelyyn. Muuttamalla etujalan kulmaa ja vartalon asentoa samaa venytystä saadaan kohdistettua eri puolille pakaralihasta ja reiden ulkosivun peittävää leveää peitinkalvoa. Asetu venyttelyyn vasemman puoleisen kuvan mukaisesti siten että molemmat polvesi ovat maassa. Venytettävä jalka jää vartalon etupuolelle ja toinen jalka suoristetaan taakse. Tavoitteena on kääntää lantio mahdollisimman suoraan venytettävän jalan suuntaan. Voit säädellä venytyksen voimakkuutta ja sitä mihin lihaksen osiin se ottaa muuttamalla vartalon

8 ja etujalan asentoa. Etujalan asennon vaihtoehdot näet kuvissa 2 ja 3. Tuomalla venytettävän jalan nilkkaa edemmässä (kuva 3) venytys tuntuu enemmän. Kuvassa neljä näet venytyksen lisäämisen tuomalla painopistettä eteenpäin. Paino tuodaan pääosin venytettävän jalan säären päälle, jolloin venytyksestä tulee varsin voimakas. Reiden ulkosivun hieronta Reiden ulkosivu on monilla meistä todella kireä, joten hieronta kannattaa tehdä rauhallisesti kehon tuntemuksia kuunnelleen ja varovaisesti aloittaen. Aloita hieronta tunnustelemalla käsillä hierottavan alueen lihaksia. Näin voit helposti tarkastaa jumisimmat kohdat ja tulet muutenkin tutummaksi alueen lihasten rakenteen kanssa. Paras väline hierontaan on hierontapallo kuten kuvissa käytetty kuuden sentin halkaisijan lacrossepallo. Aloita asettumalla selinmakuulle lattialle hierottava jalka sivulle käännettynä. Aloita hieronta reiden yläosasta ja etene hiljalleen kohti polvea. Siirrä palloa käsilläsi aina uuteen kohtaan, kun saat edellisen hierottua.

9 Reiden lähentäjien hieronta Reiden lähentäjien hieronnassa levätään mahdollimman rentona vatsallaan lattialla. Hierottava jalka tulee koukkuun vartalon sivulle ja putkirulla vartalon suuntaisesti sen alle. Pää kannattaa laittaa lepäämään käsien päälle, tyynylle tai lattialle. Hieronta suoritetaan liikuttamalla hierottavaa jalkaa vartalon suuntaisesti eli ojentamalla ja koukistamalla jalkaa. Yllä olevassa kuvassa näet ääriasennon jalan ojennuksessa. Suorita hieronta liikuttamalla jalkaa kuvissa olevien asentojen välillä. Jos lähentäjäsi ovat kovin jumissa, niin näin pitkä liikerata voi tuntua liian kivuliaalta. Voit hyvin aloittaa hieronnan pienemmällä liikkeellä ja pidentää liikerataa hieronnan edetessä.

10 Reiden lähentäjien venyttely Tämä reiden lähentäjien venytys on varsin voimakas, joten kannattaa aloittaa maltillisesti. Asetu polvien ja kyynerpäiden varaan lattialle jalat sivuille levitettynä. Perusasennon näet vasemmanpuoleisessa kuvassa. Todennäköisesti saat tässä asennossa venytyksen tuntumaan varsin hyvin. Voit tehostaa venytystä tuomalla siihen mukaan hieman liikettä lantiosta. Liikuta lantiota kohti kantapäitä oikeanpuolimmaisen kuvan mukaisesti. Aloita tämän tehokeinon käyttö tuomalla lantiota taakse hetkeksi aikaa ja palaamalla sitten takaisin aloitusasentoon. Aloita pienellä liikkeellä ja pyri tuomaan vähitellen lantiota yhä taaemmas. Näin saat hiljalleen venytettyä lähentäjät yhä pidemmiksi. Tämän venytysharjoituksen jälkeen syväkyykkyyn pääseminen voi olla huomattavasti helpompaa. Voitkin hyvin testata syväkyykkyä ennen ja jälkeen reiden lähentäijen venyttelyn ja hieronnan. Saatat huomata selvän eron kyykkysi syvyydessä. Kyykkyasennossa olemisesta voi tulla myös huomattavasti miellyttävämpää.

11 Etureisien ja lonkankoukistajien hieronta Etureiden ja sen yläosan eli lonkankoukistajan hieronta suoritetaan kuvan mukaisessa asennossa. Aseta putkirulla lonkan edessä tuntuvan luun eli suoliluun yläharjanteen alapuolelle ja aloita hieronta tästä. Tätä osaa etureiden yläosan lihaksista kutsututaan lonkankoukistajiksi. Suorita hieronta pienellä edestakaisella liikkeellä. Kontrolloi liikettä jalkaterien ja käsien avulla. Etene hieronnassa kohti polvea siirtämällä vartaloa hieronnan aikana hiljalleen eteenpäin. Voit tehostaa hierontaa lisäämällä siihen liikettä ja venytystä. Käännä tällöin hierottavan puolen olkavarsi kiinni lattiaan. Ojenna ja koukista hierottavaa jalkaa. Koukistuksessa voit ottaa nilkasta kiinni ja näin samalla venyttää reittä. Pidä venytystä kiinni joitain sekunteja ja anna rullan upota venytettyyn reisilihakseen.

12 Etureiden ja lonkankoukistajan venyttely Etureidestä pystytään tehokkaasti venyttämään lähinnä sen keskiosaa eli ylös suoliluun yläharjanteeseen kiinnittyvää lihasta. Asetu askelkyykkyasentoon kuvan mukaisesti mielellään pehmuste polven alle asetettuna. Pidä lantio kohtisuorasti eteenpäin. Voit ottaa tukea käsilläsi eteen jäävän jalan polvesta. Tehosta venytystä työntämällä lantiota eteenpäin ja alaspäin. Voit tehdä pientä edestakaista liikettä lantiolla ja näin hakea venytyksen edetessä pidempää venytyksen ääriasentoa. Alaselän hieronta ja venyttely Alaselkää hoidettaessa hieronta keskittyy suoliluiden takayläharjanteesta ylöspäin noin 20 sentin pituisella alueella oleviin selän ojentajiin. Vasemmanpuoleisesta kuvasta näet missä

13 nämä luut tuntuvat. Oikeanpuoleisessa kuvassa kädet ovat lihasten yläosan kohdalla. Paikallista käsillä tämä alue ennen hieronnan aloittamista. Lisäksi hierontaa kohdistetaan alaselän ojentajien alla oleviin selän syvempiin lihaksiin. Nämä lihakset löytyvät selän ojentajien keskivaiheiheilta. Voit tunnustella ja hieroa niitä käsillä kuvan mukaisesti antamalla painetta molemmilta puolilta kohti selkärankaa. Aloita hieronta asettumalla selinmakuulle hierottavan puolen jalka ojennettuna ja toinen jalka koukussa. Aseta hierontapallo selässä tuntuvan luisen kyhmyn yläpuolelle. Tee hieronta liikuttamalla vartaloa selkärangan suuntaisesti pienellä ja hitaalla liikkeellä. Kontrolloi liikettä tukijalan avulla. Pyri pysymään mahdollisimman rentona. Vaihtoehtoinen tekniikka on käännellä hieman lantiota ja näin tehdä poikittaisella liikkellä hierontaa selän ojentajille. Hieronnan aikana etene ylöspäin kohti selän ojentajan yläosaa. Siirrä palloa kädelläsi hieronnan edetessä.

14 Selän syvempiin lihaksiin pääset käsiksi asettumalla kyljelleen kuvan mukaisesti. Suorita hieronta samaan tapaan kuin edellisessä liikuttamalla vartaloa selkärangan suuntaisesti jalkoja apuna käyttäen. Alaselän venyttely Alaselän venyttely on parasta tehdä istuviltaan. Asetu istumaan jalat suorana kuvan mukaisesti. Vastaavassa asennossa voit venyttää myös takareisiä, mutta ero tulee selän asennossa. Takareisiä venytettäessä selkä pidetään suorana, kun alaselkää venytettäessä sitä pyöristetään mahdollisimman paljon. Pyöristämällä selkää näin saat alaselän ojentajat venymään. Jos saat venytyksen tuntumaan lähinnä takareisissä, niin kiinnitä erityistä huomiota niiden liikkuvuuden kehittämiseen.

15 Saadaksesi venytettyä tehokkaammin selän syvempiä lihaksia kokeile tätä tekniikkaa. Asetu istumaan kuvan mukaiseen asentoon. Aseta venytettävän puolen käsi takaraivolle ja toinen käsi suorana olevan jalan viereen. Venytys tehdään yhdelle puolelle kerrallaan taivuttamalla ylävartaloa mahdollisimman pitkälle sivusuuntaan. Rintarangan mobilisointi ja sen tukilihasten hieronta Ensimmäinen käytettävä tekniikka on yläselan ojentajien hieronta putkirullalla. Asetu vasemman kuvan puoleisesti lattialle rulla yläselän alla lantio maassa. Ota käsillä ristiin kainaloista kiinni, niin saat yläselkään kevyen venytyksen ja lapaluut sopivan kauas toisistaan. Nosta sitten lantio maasta. Kallistu hieman hierottavalle puolelle, sillä tarkoituksena on hieroa yhtä puolta kerrallaan. Suorita hieronta noin 15 sentin edestakaisella selkärangan suuntaisella liikkeellä. Kontrolloi liikettä jaloillasi.

16 Voit myös vaihtoehtoisesti käyttää käsiäsi niskan tukemiseen. Näin vältät kaulan lihasten väsymisen hoidon aikana. Paina tässä tekniikassa kyynerpäät yhteen, niin saat pidettyä lapaluut riittävän kaukana toisistaan. Seuraava tekniikka keskittyy rintarangan mobilisointiin. Pidä rulla edelleen yläselan alla. Ojenna jalat suoraksi tai pidä ne vaihtoehtoisesti koukussa. Valitse näistä asennoista se kumpi tuntuu mukavammalta. Vie kädet pään yli mahdollisimman pitkälle ja anna pään roikkua rennosti lattiaa vasten. Tavoitteena on saada rintarankaa ojentumaan mahdollisimman paljon. Tässä pitää siis pystyä rentoutumaan rullan päälle. Voit tehostaa liikkeen vaikutusta hengityksen avulla. Hengitä syvään ja pyri aina ulospuhalluksen aikana rentouttamaan rintarankaasi lisää. Anna hartioiden pudota entistä alemmas kohti lattiaa. Voit muuttaa venytystä siirtymällä hieman ylemmäs rullan päällä, niin että rulla tulee alempaan kohtaan selän alla. Kokeile miltä liike tuntuu rullan ollessa eri kohdissa selän alla. Tavoitteena on löytää asento, jossa venytys tuntuu miellyttävältä.

17 Rintarangan mobilisointi venyttelemällä Tämä venytys on melko vaativa, joten tee se varoen. Asetu polvilleen lattialle vartalo ojennettuna. Ota käsillä tukea takareisistä, jännitä pakaroita voimakkaasti ja lähde kallistamaan ylävartaloa taaksepäin. Tee vain lyhyitä venytyksiä tähän asentoon, jotta et rasita alaselkääsi. Voit tehdä useita lyhyitä venytyksiä ja totutella liikkeeseen. Kun liike alkaa sujua ja saat pidettyä itsesi hyvin kontrollissa sen aikana, niin voit hiljalleen pidentää venytyksiä. Niskan hieronta Niskan alueen lihaksia hoidettassa hieronta keskittyy niskan keskellä oleviin niskan ojentajiin sekä hartioiden päällä oleviin epäkäslihaksiin. Ennen hierontaa on hyvä tutustua hierottaviin lihaksiin. Aloita painelemalla käsillä niskan ojentajia kuvan mukaisesti. Ota niskan ojentajista ote sormilla ja pyörittele niitä kevyesti käsilläsi. Käy lihakset koko matkalta näin läpi ennen hierontaa.

18 Hiero ja tunnustele myös epäkkäät samalla tavoin. Epäkäslihas on niskasta olkapäähän ulottuva hartioita nostava lihas. Käy läpi molemmat puolet kädellä painelemalla ennen hierontaa putkirullalla. Näin saat käsityksen lihaksen anatomiasta sekä paikallistat jumisimmat alueet. Ensimmäinen hierontatekniikka putkirullalla keskittyy niskan ojentajiin. Asetu selinmakuulle rulla niskan alle asetettuna vasemman kuvan mukaisesti. Kallistu sen verran, että vain toinen niskan ojentajista on rulla päällä. Lähde sitten kääntelemään vartaloa sivulle kohti toisessa kuvassa näkyvää ääriasentoa. Näin saat niskan ojentajan hierottua poikittaisella liikkeellä. Jos et meinaa saada hierontaa tuntumaan kunnolla, niin kokeile pään asennon tai rullan asennon muuttamista.

19 Epäkkään hieronta on helpointa tehdä seinää vasten. Aseta putkirulla seinää vasten ja käy nojaamaan siihen. Pyri pitämään hierottava epäkäs mahdollisimman rentona. Anna olkapään tippua ja roikkua vapaana ilman jännitystä. Tee hieronta myös tässä poikittaisella liikkeellä. Käännä koko vartaloa jalkoja apuna käyttäen puolelta toiselle. Niskan ja epäkkäiden venyttely Niskan ojentajien venyttelyn voit tehdä kuvan mukaisella liikkeellä joko istuen tai seisten. Tuo leuka rintaan ja anna kevyttä painetta takaraivoon käsiesi avulla. Jos niskasi on kovin jumissa, niin voit aloittaa venytyksen myös ilman käsiä pelkästään pään painon avulla venyttäen.

20 Voit tehostaa ja kohdistaa venytystä kääntelemällä päätä puolelta toiselle. Pysähdy aina ääriasentoon hetkeksi ja pidä venytystä siinä paikallaan. Epäkkään venytyksessä käytä kuvan mukaista liikettä. Myös tämän venytyksen voit tehdä joko istuen tai seisten. Paina päätä kevyesti alaspäin päälaelta venytyksen voimistamiseksi tarpeen mukaan. Jos epäkkääsi on kovin jumissa, niin sinun ei välttämättä tarvitse painaa lainkaan. Tämä liike venyttää epäkkään ohella myös kaulan alueen lihaksia.

21 Leveän selkälihaksen hieronta Asetu kyljelleen yllä olevan kuvan mukaisesti rulla kainalon alle asetettuna. Hierottavan puolen käsi tulee ojennettuna lattialle tueksi. Toisella kädellä voit pitää kiinni rullasta. Hieronta suoritetaan poikittaisella liikkeellä liikuttamalla hartian ylempää puolta edestakaisin. Etene leveän selkälihaksen alaosasta kohti yläosaa eli kainalon seutua. Siirrä rullaa hieronnan edetessä kädelläsi ylöspäin. Voit tehdä hierontaa myös rullaavalla liikkeellä. Käytä tällöin jalkoja apunasi vartalon liikuttamisessa. Testaa molempia variaatioita ja käytä sitä kumpi tuntuu paremmalta.

22 Leveän selkälihaksen venyttely Leveän selkälihaksen venyttäminen hoituu parhaiten jotain tasoa apuna käyttäen. Esimerkkikuvassa apuna on käytetty tuolia ja liike tehdään polvillaan. Voit tehdä vastaavan venytyksen myös seisaaltaan esimerkiksi pöytään nojaten. Asetu venytystasoa vasten kädet ojennettuina peukalot ylöspäin osoittaen. Paina päätä ja hartioita alaspäin pitäen samalla koko ylävartalon mahdollisimman rentona ja pitkäksi venytettynä. Voit tehostaa liikettä vielä liikuttamalla hartioitasi rauhallisesti sivusuunnassa puolelta toiselle. Olkavarren ulkokiertäjän hieronta Olkapään ulkokiertäjän lihakset ovat pienet eikä niiden sijainti ole varmasti monille tuttu. Niinpä ennen hierontaa ne on hyvä paikantaa. Lihas lähtee lapaluun yläharjan alapuolelta suunnilleen vasemman puoleisen kuvan osoittamalta kohdalta. Lihas menee poikittain ja kiinnittyy olkaluun päähän. Tunnustele lihas läpi ennen hieronnan aloittamista.

23 Olkapään takaosan hieronta tehdään lähes samassa asennossa kuin leveän selkälihaksen hieronta. Tässä rulla tulee kuitenkin hieman ylemmäksi kainalon alle. Saat kohdistettua paineen oikeaan kohtaan tuomalla ylempää hartiaa hieman taaksepäin niin, että lapaluun yläosa tulee rullan päälle. Hieronta suoritetaan tässä asennossa kättä liikuttamalla. Suorita hieronta kääntelemällä kättä kuvan ääriasentojen välillä eli olkapään ulkokierrosta sisäkiertoon. Pyri pidentämään käden liikerataa hieronnan edetessä.

24 Olkavarren ulkokiertäjiin toimii sama venytystekniikka kuin leveille selkälihaksille. Lisäksi voit yhdistää hierontaan voimakkaampaa venytystä. Hyvän venytyksen saat painamalla vapaan käden avulla hierottavaa kättä sisäkierron ääriasennossa kohti lattiaa. Lapaluiden välisten lihasten hieronta Lapaluiden välisellä alueella sijaitsevat lapaluiden liikuttamiseen osallistuvat lihakset trapezius ja rhomboideus. Näiden lihasten pääasiallinen tehtävä on liikuttaa ja tukea lapaluita. Näiden lihasten ongelmat eivät liity välttämättä vain niiden jäykkyyksiin vaan ovat tyypillisesti seurausta ylävartalon etuosan lihasten kireydestä. Erityisesti rintalihasten kireys voi laittaa lapaluiden väliset lihakset jatkuvaan venytystilaan, joka estää niitä toimimasta kunnolla.

25 Hieronta kohdistetaan lapaluun alaosan ja yläosan väliselle alueelle. Kuvista hahmotat suunnilleen alueen ylä- ja alarajat. Hierontaan paras väline on pienikokoinen hierontapallo. Aseta pallo lapaluun ja selkärangan väliselle alueelle ja käy kuvan mukaisesti makuulle. Voit hieroa aluetta selinmakuulla pienellä rullaavalla liikkeellä. Kontrolloi liikettä jalkojen avulla. Voit tehdä hierontaa myös poikittain liikuttamalla ylävartaloa lyhyellä liikkeellä sivuttain. Voit tehostaa venytystä tässä asennossa hengityksen avulla. Hengitä syviä hengityksiä ja pyri rentoutumaan lisää jokaisen uloshengityksen aikana. Näin saat hierottavat lihakset rentoutumaan paremmin ja pallon uppoamaan syvemmälle lihaksiin. Hengitykseen keskittyessäsi voit pysytellä aivan paikalla.

26 Saat lisättyä hierontaan tehoa liikuttamalla kättä kuvien mukaisten ääriasentojen välillä. Ojenna hierottavan puolen käsi suoraksi pään yläpuolelle. Vie käsi sitten ristiin kohti toisen puolen polvea. Samalla saat venytyksen lapaluiden välisiin lihaksiin. Rintalihasten hieronta Rintalihasten jäykkyys voi kääntää olkapäitä eteenpäin ja aiheuttaa erilaisia ongelmia ylävartalossa. Muun muassa lapaluiden välisten lihasten ongelmat liittyvät toisinaan rintalihasten jäykkyyteen. Rintalihaksen hieronta aloitetaan olkapään läheltä mihin rintalihas kiinnittyy. Täältä edetään kohti keskustaa solisluun alaosan myötäisesti. Hieronta kannattaa yleensä keskittää tähän rintalihaksen yläosaan, sillä siitä löytyvät tyypillisesti pahimmat jumit.

27 Asetu vatsalleen hierontaa varten. Välineenä toimii parhaiten hierontapallo. Aseta pallo olkapään ja rintalihaksen väliseen kuoppaan. Käy vatsalleen makuulle kuvan mukaisesti. Pidä hierottavan puolen jalka suorana ja toinen jalka sivulla koukussa vakauttamassa hieronta-asentoa. Aloita hieronta liikuttamalla hierottavan puolen olkapäätä vartalon suuntaisesti. Tuo siis olkapäätä rauhallisella liikkeellä kohti päätäsi. Etene hieronnassa kohti rintalihaksen toista kiinnityskohtaa. Siirrä palloa aina muutama sentti eteenpäin solisluun myötäisesti. Voit tehostaa hierontaa hengitystä apuna käyttäen. Vedä keuhkot täyteen ilmaa ja päästä ilma hitaasti pois keuhkoista. Anna pallon upota syvemmälle kudokseen uloshengityksen aikana. Tämä auttaa sinua rentouttamaan lihasta ja saamaan hieronnan toimimaan paremmin.

28 Rintalihaksen ja olkapään etupuolen lihasten venyttely Tämä venytys toimii rintalihasten lisäksi olkapään etupuolen lihasten ja hauisten venyttämiseen. Asetu kuvan mukaisesti lattialle istumaan kädet selän taakse ojennettuna. Suuntaa sormet osoittamaan itsestäsi poispäin. Venytyksen pitäisi tuntua tässä asennossa ylävartalon etupuolen lihaksissa. Venytyksen tehostamisessa voit käyttää hengitystä apunasi. Vedä keuhkot mahdollisimman täyteen happea, niin venytys tehostuu. Voit pidättää hengitystä hetken keuhkojen ollessa täynnä ilmaa. Olkapäälihaksen hieronta Viimeisessä osiossa huolletaan olkapään etu- ja keskiosan lihaksia. Nämä lihakset vastaavat käden nostamisesta sivulle (olkavarren loitonnus) ja eteen (olkavarren koukistus). Jos nämä lihakset ovat jumissa, niin kaikki toimet mitkä vaativat käsillä työskentelyä vartalon etupuolella tai yläpuolella voivat käydä hankaliksi. Kädet menevät helposti hapoille pienessäkin rasituksessa, jos olkapäät ovat kovin jumissa.

29 Etuolkapään hieronta hoituu helpoiten seinää vasten hierontapallon avulla. Asetu kuvan mukaisesti seinän viereen seisomaan. Aseta pallo olkapään etuosan lihaksen kohdalle ja nojaa seinää vasten. Tee tässä asennossa joko pitkittäistä, poikittaista tai pyörivää liikettä. Liikkeen suunnalla ei ole merkitystä, joten tee se niin kuin se tuntuu sinusta helpoimmalta. Löydät etuolkapään hieronnassa todennäköisesti varsin arkoja kohtia, joten aloita maltillisella paineella.

30 Myös olkapään keskiosan hieronta suoritetaan seinää vasten. Välineeksi vaihdetaan putkirulla, jonka avulla hieronta on helpompi suorittaa. Tee vartalolla edestakaista liikettä rullan pysyessä paikallaan. Poikittaisella liikkeellä saat hyvin kontrolloitua hierontaa. Kuvassa rulla on olkapään keskiosan yläosassa. Etene hieronnassa siirtäen rullaa hieronnan edetessä aina hieman alaspäin. Tästä kuvasta hahmotat olkapään keskiosan lihasten alemman kiinnityskohdan. Tämän alemmas hieronnassa ei tarvitse edetä. Kiinnityskohdasta löydät todennäköisesti arkoja paikkoja, joten hiero sitä maltillisella paineella aloittaen.

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa Venyttelyohje: Jalat 1. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Paina lantiota eteen. 2. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET Ojenna toinen jalka suoraksi eteen ja pidä toinen jalka koukistettuna vieressä. Nojaa ylävartaloa eteen kohti venytettävää jalkaa. Pidä selkä suorana.tunne

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE B-juniorit

VENYTTELYOHJE B-juniorit VENYTTELYOHJE B-juniorit Venyttelyn perusteet: Toisin kuin yleensä uskotaan, lihasta voidaan venyttää myös ennen tai jälkeen raskaan suorituksen. Venyttelyn ja lihaksen venyttämisen kesto riippuu siitä,

Lisätiedot

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti.

11. Lantion sivu Aseta putki lantion alle poikittain, ja rullaa pienellä liikkeellä reiden ulkosyrjän yläosasta lantion yläosaan asti. Putkirullaus 1. Selän päivittäinen rankahuolto Asetu makuulle putken päälle, pidä kädet pään alla tukena ja lantio maassa. Päästä pää maahan ja anna selän venyä hetki. Nosta sitten yläkroppa ilmaan, ihan

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen VENYTTELYOHJE EVU - 00 Mika Laaksonen MIKSI ON HYVÄ VENYTELLÄ PELIEN JA HARJOITUSTEN JÄLKEEN? Kova harjoittelu ja treeni kiristävät lihaksia, jos venyttely laiminlyödään. Näin lihakset väsyvät nopeammin

Lisätiedot

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Lihaskireys ja alentunut nivelliikkuvuus syntyvät usein kehon yksipuolisesta kuormituksesta, joka pitkään jatkuessaan voi aiheuttaa lihaksiin tasapainohäiriön.

Lisätiedot

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm.

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm. Liikkuvuuden kehittäminen Venyttelyn merkitys koripalloilijalle voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: Valmistava venyttely: suoritetaan ennen harjoitusta tai peliä! Valmistavassa venyttelyssä avataan

Lisätiedot

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59 Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: 10.05.2017 07:59 OULU-KOILLISMAAN PELASTUSLAITOS, - Istuen/seisten ilman kenkiä - Pyöritä nilkkaa ja vaihda välillä suuntaa - Heilauta rennosti jalkaa suorana eteen

Lisätiedot

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet Miksi minun tulisi parantaa liikkuvuuttani? Hyvä liikkuvuus on valtavan tärkeä ominaisuus kaikille, jotka välittävät fyysisestä terveydestään ja/tai suorituskyvystään.

Lisätiedot

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri Lämmittele kuntopiirin ensimmäinen kierros eli tee liikkeet huomattavasti kevyemmin kuin kolme muuta kierrosta. -työ osuus per liike 30sek -Palautus liikkeiden välissä

Lisätiedot

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys Johdanto Tässä oppaassa on kuvattu ja esitetty jalkapalloilijan tärkeimpiin lihasryhmiin kohdistuvat venytykset. Tavoitteena on selkeyttää pelaajille ja valmentajille sekä pelaajien vanhemmille mitä venytyksiä

Lisätiedot

Puistopenkkitreeni. Liike Sarjat Toistot. A2 Punnerrus A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 (jalka)

Puistopenkkitreeni. Liike Sarjat Toistot. A2 Punnerrus A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 (jalka) Liike Sarjat Toistot A1 Harppaus penkille 4 10 15/ jalka A2 Punnerrus 4 10 15 A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 10 15/ (jalka) A4 Jalanojennus maaten 4 10 15/ (jalka) Näin treeni toteutetaan:

Lisätiedot

Iloisia harjoitteluhetkiä!

Iloisia harjoitteluhetkiä! Tämä opas on tehty tukemaan kotona tapahtuvaa liikuntaharjoittelua. Se sisältää osiot lihaskunto-, liikkuvuus ja tasapainoharjoittelusta. Liikkeet ja harjoitteet on valittu siten, että ne pystytään suorittamaan

Lisätiedot

Liikuntakoneiston huolto

Liikuntakoneiston huolto Liikuntakoneiston huolto Lihakset kaipaavat vahvistamisen lisäksi myös huoltoa. Huolla liikuntakoneistoasi säännöllisin venytyksin ja liikkuvuusharjoituksin. Sisällytä huoltoa jokaiseen harjoitukseesi

Lisätiedot

Vahva lihas on myös joustava lihas

Vahva lihas on myös joustava lihas Terve Urheilija iltaseminaari Vahva lihas on myös joustava lihas koulutuksen käytännön osuus Kouluttajana fysioterapeutti Jarmo Ahonen 10.5.2011 Varalan Urheiluopisto Tekstit Reetta Korkki ja Hannele Hiilloskorpi,

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 MITEN VENYTELLÄ? MIKSI VENYTELLÄ? Ennen liikuntasuoritusta/ alkulämmittelyn jälkeen Lyhytkestoiset

Lisätiedot

HARJOITEPANKKI VOIMA

HARJOITEPANKKI VOIMA HARJOITEPANKKI VOIMA VOIMAHARJOITTELU / Jalkakyykky Vaihe 1. Avustettu jalkakyykky Pidä katse suoraan eteenpäin. Pidä hyvä ryhti ja selkä suorana. Seiso haara-asennossa jalat hartioiden leveydellä siten,

Lisätiedot

Liikuntaohjelma: viikot 1-6

Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Tässä on erinomainen koko kehoa hyödyntävä liikuntaohjelma, joka tarkoitettu aloittelijoille. Se sopii täydellisesti normaaliin elämäntyyliin, sillä voit harjoitella koska sinulle

Lisätiedot

Prepared by: Tanja Viitamäki Date: :03

Prepared by: Tanja Viitamäki Date: :03 TLPT102018 Prepared by: Tanja Viitamäki Date: 13.04.2019 05:03, GPF Alataljasoutu Laite nro1. Hyvässä ryhdissä, olkapäät alhaalla tuo kyynärpäät läheltä kylkiä koukkuun ja rutista lapaluut "yhteen". GPF

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus 1 Liike Sarjat Toistot A1 Yhden jalan kyykky 4 10 12 A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä 4 10 12 B1 Punnerrus 4 10 12 B2 Kulmasoutu: kyynär kyljen vierestä ylös, kyynär sivulla alas TAI tarpeeksi

Lisätiedot

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Hilkka Virtapohja ja Jari Arokoski Lisätietoa 19.2.2007 Nivelrikon seurauksena lihasvoima heikkenee ja nivel jäykistyy. Nivelrikkopotilaiden

Lisätiedot

Taso 3: Liikkeet pienvälineillä InnoSport

Taso 3: Liikkeet pienvälineillä InnoSport 1 / 16 8.10.2009 19:41 Taso 3: Liikkeet pienvälineillä Taso 3: Liikkeet pienvälineillä 3. taso sisältää kehonhallinta harjoitteita erilaisia pienvälineitä hyödyntäen. Mukana harjoitteissa käytetään mm.

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A2 Leveä kyykky s. A3 Yhden jalan maastaveto s

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A2 Leveä kyykky s. A3 Yhden jalan maastaveto s Liike Sarjat Toistot Palautusaika A1 Luisteluhyppy 2 3 10/ jalka 15 s A2 Leveä kyykky 2 3 10 15 15 s A3 Yhden jalan maastaveto 2 3 8 10 15 s A4 Lantionnosto selkä sohvalla 2 3 8 10 120 s B1 Kulmasoutu

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot

Liike Sarjat Toistot 1 Liike Sarjat Toistot A1 Kyykky tuettuna 3 12 15 A2 Lantionnosto 3 12 15 B1 Punnerrus kädet korokkeella 3 12 15 B2 Kulmasoutu yhdellä kädellä 3 12 15 C Kuppi-keskivartalopito 3 30 45 sekuntia Näin treeni

Lisätiedot

Lisää toiminnallista voimaa

Lisää toiminnallista voimaa 1 Lisää toiminnallista voimaa Käytä näitä liikkeitä itsenäisenä harjoituksena, alkuverryttelynä kuntosalilla tai valmistautuessasi nostotöihin. Voit käyttää kotona painona esimerkiksi kirjaa. Itsenäisenä

Lisätiedot

Olkanivelen leikkauksen jälkeinen peruskuntoutusohjelma (Acromioplastia, AC-resectio yms.)

Olkanivelen leikkauksen jälkeinen peruskuntoutusohjelma (Acromioplastia, AC-resectio yms.) Kuntoutus Olkanivelen leikkauksen jälkeinen peruskuntoutusohjelma (Acromioplastia, AC-resectio yms.) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA PUOLAPUILLA

HARJOITUSOHJELMA PUOLAPUILLA HARJOITUSOHJELMA PUOLAPUILLA Istumaan nousu Suora vatsalihas, suora reisilihas, leveä peitinkalvon jännittäjälihas. Suoritus: Laita jalat puolapuun alle ja kädet joko niskaan kevyesti (muista kyynärpäät

Lisätiedot

Yleistä venyttelystä. Miksi venytellä? Milloin venytellä? 4. Itsenäisenä palauttavana ja notkeutta kehittävänä harjoituksena

Yleistä venyttelystä. Miksi venytellä? Milloin venytellä? 4. Itsenäisenä palauttavana ja notkeutta kehittävänä harjoituksena Venyttelyopas 2009 Ohjeet ja kuvatekstit: Anne Hämäläinen Kuvat: Mike Sirén Venyttelyopas 2009 Disclaimer: Tekijä ei ole liikunta-alan asiantuntija. Seuraavat ohjeet ja neuvot ovat sovellettavissa omalla

Lisätiedot

Etunoja ja käden ojennus

Etunoja ja käden ojennus Ryhtijumppa Tämä jumppa sisältää tehokkaita liikkeitä, jotka kannustavat vahvaan ja ryhdikkääseen vartalon asentoon. Liikkeet kohdistuvat keski- ja ylävartalon lihaksiin. Jumpassa vuorottelevat lihaskuntoliikkeet

Lisätiedot

AUNELAN KUNTOSALI. Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: 06/18/ :00

AUNELAN KUNTOSALI. Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: 06/18/ :00 AUNELAN KUNTOSALI Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: 06/18/2015 01:00 TURUN KAUPUNKI LIIKUNTAPALVELUKESKUS, HEI KUNTOSALIHARJOITTELIJA! Tähän ohjelmapohjaan on koottu ohjeet Aunelan

Lisätiedot

Taukojumppa. Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana

Taukojumppa. Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana Taukojumppa Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana Olet ehkä huomannut viime vuosina uutisia, joissa kerrotaan istumisen olevan hengenvaarallista.

Lisätiedot

Kehonhuolto-opas. Itsehieronta ja -mobilisointi

Kehonhuolto-opas. Itsehieronta ja -mobilisointi Kehonhuolto-opas Itsehieronta ja -mobilisointi Itsehieronnan ja -mobilisoinnin tarkoitus on parantaa liikuntaelimistön pehmytkudosten terveyttä ja liikkuvuutta, sekä kehittää yleistä kehontuntemusta. Tämä

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

FOAM ROLLER MOBILISOINNIT WWW.MONKEYMOBILITY.NET

FOAM ROLLER MOBILISOINNIT WWW.MONKEYMOBILITY.NET FOAM ROLLER MOBILISOINNIT WWW.MONKEYMOBILITY.NET Mobilisointitekniikat Näitä tekniikoita voit soveltaa lähes jokaiseen lihakseen. Tekniikat on sovellettu erilaisista mekaanisista hierontatekniikoista,

Lisätiedot

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin LIITE 3 Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle Keskitason ohjelma Tee liikkeitä päivittäin. Tee jokaista liikettä aluksi 10 liikkeen sarja. Pidä pieni tauko ja toista samat liikkeet toiset. Muista hyvä

Lisätiedot

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

Polven alueen harjoitukset. Ft-suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr Polven alueen harjoitukset Ft-suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Reisilihaksen aktivointi Selinmakuulla. SUORITUS Vedä nilkat koukkuun ja paina samanaikaisesti polvitaipeet tiukasti

Lisätiedot

ASKEL PORTAISIIN PÄIN!

ASKEL PORTAISIIN PÄIN! ASKEL PORTAISIIN PÄIN! Porraskävely on tehokasta arkiliikuntaa. Se ei maksa mitään, ei vaadi varusteita ja sitä voi tehdä missä ja milloin vain. Porraskävely aktivoi pakara- ja alaraajojen lihaksia sekä

Lisätiedot

2-jakoinen treeniohjelma

2-jakoinen treeniohjelma 2-jakoinen treeniohjelma 2-Jakoinen treeniohjelma sopii sinulle, joka olet jo aloittanut kuntosaliharjoittelun. Ohjelmassa on kaksi eri harjoitusta. Ensimmäisessä treenataan alavartalo ja toisessa ylävartalo.

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle Fysioterapia Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Hanneksenrinne 7 60220 Seinäjoki puh. 06 415 4111 Ähtärin sairaala Sairaalantie 4 E 63700 Ähtäri puh. 06 415 7111 Fysioterapia 2

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Treeni 1,

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Treeni 1, 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Treeni 1, 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat isoimmat painot, joilla

Lisätiedot

JALKAPALLOILIJOIDEN PELEIHIN VALMISTAUTUMINEN JA VENYTYSOPAS

JALKAPALLOILIJOIDEN PELEIHIN VALMISTAUTUMINEN JA VENYTYSOPAS JALKAPALLOILIJOIDEN PELEIHIN VALMISTAUTUMINEN JA VENYTYSOPAS MIKSI PITÄÄ VENYTELLÄ? Notkeus on fyysisen kunnon osatekijä ja tärkeä osa jalkapalloilijan lihastasapainon ylläpitoa. Lihas koostuu lihaksen

Lisätiedot

1 / 12 26.9.2011 9:40 Kahdenjalankyykyn opettaminen keppi pitkittäin [ref# 1592] Pidä katse ylhäällä Kepin tulee koskettaa selkää kolmesta kohtaa (takaraivo, hartiat ja ristiselkä) koko kyykyn ajan Hyvä

Lisätiedot

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat KOTIKUNTOILUOPAS Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat Tämä opas on tehty opinnäytetyönä aiheena Seniorit kuntoon kotikonstein. Oppaan ovat tehneet Kouvolan seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26 KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017 Prepared by: Mika Martikainen Date: 04.04.2017 08:26 MIKA MARTIKAINEN COACHING PL 226 70101, Kuopio 0408295515 mika@murtokohta.fi INFO "keskivartalojumppa"

Lisätiedot

JALKAPALLOILIJOIDEN VENYTTELYOHJEET

JALKAPALLOILIJOIDEN VENYTTELYOHJEET JALKAPALLOILIJOIDEN VENYTTELYOHJEET MIKSI VENYTELLÄ? Notkeus on fyysisen kunnon osatekijä ja tärkeä osa jalkapalloilijan lihastasapainon ylläpitoa. Lihas koostuu lihaksen massasta ja jänteistä joiden avulla

Lisätiedot

TEHOKAS KOTIJUMPPA JOULUTAUOLLE!

TEHOKAS KOTIJUMPPA JOULUTAUOLLE! TEHOKAS KOTIJUMPPA JOULUTAUOLLE! Pysy kunnossa Tapiolan Voimistelijoiden ryhmäliikunnan joulutauon aikana. Helpot ja tehokkaat kotijumppaohjeet, ovat tauon aikana motivoimassa sinua liikkumaan. Kotijumppa

Lisätiedot

KUPITTAAN KUNTOSALI. Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: 06/18/ :30

KUPITTAAN KUNTOSALI. Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: 06/18/ :30 KUPITTAAN KUNTOSALI Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: 06/18/2015 12:30 TURUN KAUPUNKI LIIKUNTAPALVELUKESKUS, HEI KUNTOSALIHARJOITTELIJA! Tähän ohjelmapohjaan on koottu lähes kaikkien

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Treeni 1,

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Treeni 1, 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Treeni 1, 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat isoimmat painot, joilla

Lisätiedot

PANSION KUNTOSALI. Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: 06/18/ :27

PANSION KUNTOSALI. Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: 06/18/ :27 PANSION KUNTOSALI Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: 06/18/2015 12:27 TURUN KAUPUNKI LIIKUNTAPALVELUKESKUS, HEI KUNTOSALIHARJOITTELIJA! Tähän ohjelmapohjaan on koottu lähes kaikkien

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät & Ojentajat

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät & Ojentajat 1 / 9 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät & Ojentajat 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat

Lisätiedot

Spiraalistabilaatio. Vakaa asento - Ojennus - Liike! Spiral Stabilization, SPS

Spiraalistabilaatio. Vakaa asento - Ojennus - Liike! Spiral Stabilization, SPS Spiraalistabilaatio Spiral Stabilization, SPS Vakaa asento - Ojennus - Liike! Löydät SPS-metodiin kouluttautuneet ohjaajat ja terapeutit Spiraalistabilaatio -sivuilta osoitteessa: www.spiraalistabilaatio.fi

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat isoimmat painot, joilla

Lisätiedot

Kirjalliset ohjeet Kulkureiden jumppaliikkeistä

Kirjalliset ohjeet Kulkureiden jumppaliikkeistä Kirjalliset ohjeet Kulkureiden jumppaliikkeistä 1. Hartiat ja yläselkä Olkapäiden pyörittely. Pyörittele olkapäitä rennosti eteenja taaksepäin. Varo, ettet jännitä liikaa hartioita. Hartioiden pyörittelyjen

Lisätiedot

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus Fysioterapiaohjeet LONKAN PINNOITETEKONIVELLEIKKAUKSEN JÄLKEINEN KUNTOUTUS Lonkan pinnoitetekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä

Lisätiedot

Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet InnoSport

Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet InnoSport 1 / 7 8.10.2009 19:29 Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet Taso 2: Haastavammat perusharjoitteet 2. taso koostuu lattiatasossa tehtävistä perusharjoitteista. Kaikki harjoitteet tehdään oman kehon painoa

Lisätiedot

www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20

www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20 www.gains.fi/kotijumppa 1. Etukyykky 2-4 x 10-20 Ota isompi vesikanisteri tai vaikka matkalaukku syliin. Jalat hartianlevyiseen haaraasentoon, jalkaterät suoraan eteenpäin. Polven tulee ehdottomasti mennä

Lisätiedot

Kehonhuoltoa FoamRollerilla

Kehonhuoltoa FoamRollerilla Kehonhuoltoa FoamRollerilla Foam rollerin käyttö on yksinkertaista. Rulla asetetaan lattialle ja lihasryhmiä hierotaan sen päällä omaa kehonpainoa apuna käyttäen. Rullauksen tarkoituksena on hieroa Faskioita

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1 1 / 13 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat isoimmat painot, joilla

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A1 Kyykky + luistelukyykky s. A2 Lantionnosto s. B1 Varpaiden kastelu s

Liike Sarjat Toistot Palautusaika. A1 Kyykky + luistelukyykky s. A2 Lantionnosto s. B1 Varpaiden kastelu s 1 Liike Sarjat Toistot Palautusaika A1 Kyykky + luistelukyykky 3 10-15 15 s A2 Lantionnosto 3 8-15 15 s A3 Jalan loitonnus kyljellään 3 10-15/ jalka 30 s B1 Varpaiden kastelu 3 10-16 15 s B2 Rutistus ja

Lisätiedot

KYYNÄRNIVELEN-RANTEEN- SORMIEN ALUEEN HARJOITUKSET. Ft- suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr

KYYNÄRNIVELEN-RANTEEN- SORMIEN ALUEEN HARJOITUKSET. Ft- suoravastaanottoryhmä SPT11/eh,jr KYYNÄRNIVELEN-RANTEEN- SORMIEN ALUEEN HARJOITUKSET Ft- suoravastaanottoryhmä 2012-2013 SPT11/eh,jr 27.8.2013 Ranne/sormi liikesarja 1 Alkuasento: Istu ryhdikkäästi selkä suorana ja kyynärpää tuettuna pöydän

Lisätiedot

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5 K O K O VARTALON TEHOTREENI - N. 60MIN - 2-3 X VIIKOSSA Tee tämä harjoitus kolme kertaa viikossa ja lepää vähintään yksi päivä harjoitusten välissä. Voit siis tehdä harjoituksen esimerkiksi maanantaisin,

Lisätiedot

Trimmiä rintalihaksiin Istu tukevasti penkillä, työnnä kahvoista eteenpäin. Liike vaikuttaa rintalihaksiin. Tee toistoa, 2 3 sarjaa.

Trimmiä rintalihaksiin Istu tukevasti penkillä, työnnä kahvoista eteenpäin. Liike vaikuttaa rintalihaksiin. Tee toistoa, 2 3 sarjaa. Ohjeita ulkokuntoilulaitteiden käyttöön Lämmitä lihaksesi ennen lihaskuntotreeniä. Tee vaikka 5 10 minuutin pyrähdys, että saat lihakset lämpenemään ja veren kiertämään. Muista venytellä lopuksi. Laitteet

Lisätiedot

Taso 4: Kuntosaliharjoitteet InnoSport

Taso 4: Kuntosaliharjoitteet InnoSport 1 / 7 8.10.2009 20:38 Taso 4: Kuntosaliharjoitteet Taso 4: Kuntosaliharjoitteet 4. taso koostuu harjoitteista, jotka tehdään kuntosaliharjoitteluna ja toiminnallisena harjoitteluna. Kuntosaliharjoittelussa

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle Fysioterapia 1 (7) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki puh. 06 415 4939 Fysioterapia 2 (7) Ohjeita harjoitusten suorittamiseen Huolehdi

Lisätiedot

Lajitekniikka: kuntopiiri

Lajitekniikka: kuntopiiri www.terveysverkko.fi/tietopankki/tyoikaisille Lihaskuntoharjoittelu on terveyden kannalta tärkeää ja sitä suositellaan tehtävän ainakin kaksi kertaa viikossa. Lihaskuntoharjoittelua voit tehdä kuntosalilla,

Lisätiedot

Oppilas - Elev övrekropp2

Oppilas - Elev övrekropp2 Oppilas - Elev övrekropp2 Kirjoita ohje tähän 1. Polkupyöräergometri Säädä penkin korkeus niin että polvi on ala-asennossa pienessä koukussa Käynnistä laite ja säädä vastus laitteen ohjeiden mukaan Aloita

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ!

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! 1 / 5 1. PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! - Pidä hyvä tempo kun vaihdat liikkettä - Tee aina sarjassa oikeasti niin monta kuin menee - Valitse jokaiseen liikkeeseen aina sopiva paino

Lisätiedot

PhysioTools Online - ed set Sivu 1/7

PhysioTools Online -  ed set Sivu 1/7 PhysioTools Online - emailed set Sivu 1/7 Harjoitusohjelma FYS PKL SELKÄRYHMÄ 2/15 Keski-Suomen SHP Keski-Suomen keskussairaala Keskussairaalantie 19, 40620 Jyväskylä, Suomi ALKULÄMMITTELY Pyöräilyä. Aika:

Lisätiedot

Mahdollisimman leveä V-torjunta

Mahdollisimman leveä V-torjunta Mahdollisimman leveä V-torjunta Monella V-tyylin maalivahdilla on toiveena saada torjunta-asennostaan entistä leveämpi ja peittävämpi. Toivotaan että V olisi HannuToivosmaisen, AriAhosmaisen tai KariLehtosmaisen

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Jalat, Olkapäät & Ojentajat

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Jalat, Olkapäät & Ojentajat 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Jalat, Olkapäät & Ojentajat 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

KUNTOSALILLA TEHTÄVÄ LIHASKUNTOHARJOITUS ENSIMMÄISET 12 VIIKKOA

KUNTOSALILLA TEHTÄVÄ LIHASKUNTOHARJOITUS ENSIMMÄISET 12 VIIKKOA KUNTOSALI -OHJELMA KUNTOSALILLA TEHTÄVÄ LIHASKUNTOHARJOITUS ENSIMMÄISET 12 VIIKKOA Treeni 1 Ikäisesi nuoren suositellaan harrastavan vähintään 3 kertaa viikossa lihaskuntoa, liikkuvuutta ja luiden terveyttä

Lisätiedot

Kunto-ohjelma amputoiduille

Kunto-ohjelma amputoiduille Kunto-ohjelma amputoiduille Yleistä harjoituksista Tässä kirjasessa esitellään harjoitukset, joista kuntoutuksesi alkaa proteesin sovituksen jälkeen. Harjoitukset voi tehdä proteesin kanssa tai ilman

Lisätiedot

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN KUNTOPIIRI- OHJELMA KUNTOPIIRITYYPPINEN LIHASKUNTOHARJOITUS Treeni 1 Ikäisesi nuoren suositellaan harrastavan vähintään 3 kertaa viikossa lihaskuntoa, liikkuvuutta ja luiden terveyttä edistävää liikuntaa

Lisätiedot

Lonkan lähennys istuen (reiden lähentäjälihas, hoikkalihas ja harjannelihas)

Lonkan lähennys istuen (reiden lähentäjälihas, hoikkalihas ja harjannelihas) 2-6 kuukautta amputaatiosta: ensiproteesi Tässä vaiheessa on aika aloittaa vaativammat harjoitteet, joilla tähdätään vartalon kokonaisvaltaisempaan vahvistukseen, tasapainon hallitsemiseen seisoma-asennossa

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS SUOMEN URHEILUOPISTO VALMENNUSKESKUS Pia Pekonen & Annimari Savolainen ASKELKYYKKY KÄDET YLHÄÄLLÄ Polvissa noin 90 asteen kulma Keskivartalossa pito Käsien vienti yhdessä ylös

Lisätiedot

1. Liikkuvuusharjoittelusta 3. 2. Toiminnallisia liikkuvuusliikkeitä alku- ja loppuverryttelyyn 4. 3. Kotiharjoitteluopas liikkuvuuden lisäämiseen 10

1. Liikkuvuusharjoittelusta 3. 2. Toiminnallisia liikkuvuusliikkeitä alku- ja loppuverryttelyyn 4. 3. Kotiharjoitteluopas liikkuvuuden lisäämiseen 10 12/2013 Sisällysluettelo 1. Liikkuvuusharjoittelusta 3 2. Toiminnallisia liikkuvuusliikkeitä alku- ja loppuverryttelyyn 4 3. Kotiharjoitteluopas liikkuvuuden lisäämiseen 10 4. Muistiinpanoja 17 Lähteet

Lisätiedot

PAATTISTEN KUNTOSALI TURKULPK. Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: :13

PAATTISTEN KUNTOSALI TURKULPK. Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: :13 PAATTISTEN KUNTOSALI TURKULPK Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: 30.01.2018 01:13 TURUN KAUPUNKI LIIKUNTAPALVELUKESKUS, HEI KUNTOSALIHARJOITTELIJA! Tähän ohjelmapohjaan on koottu suuri

Lisätiedot

AKTIVOI KESKIVARTALO. Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille

AKTIVOI KESKIVARTALO. Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille AKTIVOI KESKIVARTALO Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille VALMENTAJALLE Lentopallo vaatii pelaajalta monipuolista kehonhallintaa ja vakautta.

Lisätiedot

VENYTTELYOPAS ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT. HyvinVoivat Äijät. HyvinVoivat Äijät. HyvinVoivat Äijät HYVINVOIVAT HYVINVOIVAT HYVINVOIVAT

VENYTTELYOPAS ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT ÄIJÄT. HyvinVoivat Äijät. HyvinVoivat Äijät. HyvinVoivat Äijät HYVINVOIVAT HYVINVOIVAT HYVINVOIVAT VENYELYOPAS VENYELYOPAS 1. kaula-, niska- ja hartialihakset 2. käsien ja olkapään lihakset 3. rintalihakset 4. vatsalihakset 5. selkälihakset 6. alavartalon lihakset 7. lantion alueen lihakset KAULA-,

Lisätiedot

ALOITTELIJAN KUNTOSALIOPAS

ALOITTELIJAN KUNTOSALIOPAS ALOITTELIJAN KUNTOSALIOPAS JOHDANTO Tämä opas on tarkoitettu sinulle, joka haluat aloittaa kuntosaliharjoittelun. Opas sisältää tietoa, jota tarvitset harjoitellaksesi tehokkaasti, turvallisesti ja tavoitteellisesti.

Lisätiedot

Sivu 1/5 Keskivartalon ja syvien lihasten harjoitus Tee harjoitukset rauhallisella tempolla. Toista liikkeitä 15 kertaa peräkkäin Oikea seisoma-asento asento ja hyvä ryhti - Sivussa katsottuna oikeassa

Lisätiedot

Kyykytön kotijumppa. Liike Sarjat Toistot. 1. Penkillenousu sivulle tai eteen Punnerrus kädet korokkeella Lantionnosto

Kyykytön kotijumppa. Liike Sarjat Toistot. 1. Penkillenousu sivulle tai eteen Punnerrus kädet korokkeella Lantionnosto 1 Kyykytön kotijumppa Liike Sarjat Toistot 1. Penkillenousu sivulle tai eteen 4 8 12 2. Punnerrus kädet korokkeella 4 8 12 3. Lantionnosto 4 8 12 4. Kulmasoutu 4 8 12 5. Kuppi 4 45 sek Jumpan juju Tässä

Lisätiedot

SELÄN HOITO-OPAS. Lähes jokaisella suomalaisella on jossain sä vaiheessa selkäkipua. Selkävaivat ovat pääosin

SELÄN HOITO-OPAS. Lähes jokaisella suomalaisella on jossain sä vaiheessa selkäkipua. Selkävaivat ovat pääosin SELÄN HOITO-OPAS Lähes jokaisella suomalaisella on jossain sä vaiheessa selkäkipua. Selkävaivat ovat pääosin elämän- ohimeneviä ja hyvälaatuisia, mutta joka toisella pujaksot uusiutuvat vuoden sisällä.

Lisätiedot

Dinox FitBars. - Harjoitusopas

Dinox FitBars. - Harjoitusopas Dinox FitBars - Harjoitusopas Tässä harjoitusoppaassa on pieni otos miten Dinox FitBareilla voi harjoitella. Liikkeitä ja erilaisia muunnelmia on kymmeniä. Oman kehonpainolla harjoittelu on todella tehokasta

Lisätiedot

kehi(äminen helpompaa > miksi pitää turhaan käsijarrua päällä?

kehi(äminen helpompaa > miksi pitää turhaan käsijarrua päällä? Pääperiaa(eita: - Kun liikkuvuus on rii(ävän hyvällä tasolla, on kaikkien muiden fyysisten ominaisuuksien kehi(äminen helpompaa > miksi pitää turhaan käsijarrua päällä? - Rii(ävän liikkuvuuden hankkimisen

Lisätiedot

iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA

iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA LIHASVOIMAHARJOITUSTEN LIIKEPANKKI HARTIASEUDUN LIIKKEET VETO LEUKAAN Kohota kyynärpäät ylös ja venytä kuminauhaa leuan alle. HARTIASEUDUN LIIKKEET HARTIOIDEN

Lisätiedot

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra TASAPAINOHARJOITUKSIA VERTAISOHJAAJIEN KÄYTTÖÖN Tasapainoharjoitukset on suunniteltu vertaisohjaajien työkaluiksi, he voivat hyödyntää näitä kortteja omissa

Lisätiedot

treeniohjelma: Lämmittely

treeniohjelma: Lämmittely treeniohjelma: Lämmittely HARJOITTELE NÄIN: Treenaa kolmesti viikossa vaikkapa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, niin keho ehtii palautua treenien välillä. Harjoitus koostuu aina lämmittelystä

Lisätiedot

PETRELIUKSEN KUNTOSALI. Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: 06/18/ :31

PETRELIUKSEN KUNTOSALI. Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: 06/18/ :31 PETRELIUKSEN KUNTOSALI TURUN KAUPUNKI LIIKUNTAPALVELUKESKUS Prepared by: Turun Kaupunki liikuntapalvelukeskus Date: 06/18/2015 12:31, HEI KUNTOSALIHARJOITTELIJA! Tähän ohjelmapohjaan on koottu lähes kaikkien

Lisätiedot

Kotitreeni 2B. Liike Sarjat Toistot Tempo Palautusaika. B1 Punnerrus, 1 ¼ toistoilla s. B2 Navan irrotus + kepin nosto s

Kotitreeni 2B. Liike Sarjat Toistot Tempo Palautusaika. B1 Punnerrus, 1 ¼ toistoilla s. B2 Navan irrotus + kepin nosto s Kotitreeni 2B Liike Sarjat Toistot Tempo Palautusaika A1 Yhden jalan kyykky TAI maljakyykky A2 Polvenkoukistus pyyhkeellä TAI lantionnosto 3 8-10 3010 45s 3 8-10 3010 45s B1 Punnerrus, 1 ¼ toistoilla 3

Lisätiedot

Kehon alaosan tekniikat

Kehon alaosan tekniikat Kehon alaosan tekniikat 85 Kuva 5.1g Suoran jalan nosto (liikelaajuuden tarkistus) Ennen kuin aloitat venytyksen, on tärkeää tiedostaa sopiva tavoite, johon hoidolla tähdätään. Tavoite: Arvioidaan alkutilanteen

Lisätiedot

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle Harjoituksia nivelrikkopotilaalle www.parempaaelamaa.fi/kipu Lonkat ja polvet Lihasvoima Asetu kylkimakuulle Nosta hitaasti ylempi jalka ilmaan ja tuo se hitaasti takaisin alas Toista 5 10 kertaa kummallakin

Lisätiedot

RINTA Penkkipunnerrus (Chest Press) Vinopenkkipunnerrus (Incline Press) Rintalihasharjoite (Pectoral Fly) Yhden käden taljaveto (Cable Crossover)

RINTA Penkkipunnerrus (Chest Press) Vinopenkkipunnerrus (Incline Press) Rintalihasharjoite (Pectoral Fly) Yhden käden taljaveto (Cable Crossover) RINTA Penkkipunnerrus (Chest Press) 2. Säädä istuinosan korkeus niin, että istuessasi punnerruskahvat ovat rinnan yläosan korkeudella. Selkänoja on pystyasennossa (asento:chest Press 4). 3. Istu tukevasti,

Lisätiedot

VENYTTELYOPAS. Tästä oppaasta löydät vinkkejä kehonhuollon tueksi ja kuvitetut ohjeet venyttelyyn.

VENYTTELYOPAS. Tästä oppaasta löydät vinkkejä kehonhuollon tueksi ja kuvitetut ohjeet venyttelyyn. 1 VENYTTELYOPAS Tästä oppaasta löydät vinkkejä kehonhuollon tueksi ja kuvitetut ohjeet venyttelyyn. Sisältö 2 Miksi venytellä? 3 Millaisia venytyksiä minun tulee tehdä? 3 Staattinen vai dynaaminen venyttely?

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät 1 / 13 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat isoimmat painot,

Lisätiedot